LIMETIME | 17

Page 1

LIMESEARCH.NL | NUMMER 17 | 2019

Magazine van LIME search&connection

F FINANCE PROFESSIONALS

28e CFOonLIME-event bij Luscii healthtech

Erik Kaufman CFO Luscii healthtech

LEMON CLINIC ROBOTICS Steven Boekhoudt

Manager Risk assurance & Data analytics PwC

FUNFACTSFIGURES BOEKENZOEKEN ENMEER

’S W RROOGIES O TOMHNOL TEC


LIME search&connection is een gespecialiseerd search, interim management en assessment bureau in Finance, Tax en Treasury. Wij adviseren en coachen senior professionals bij de keuze naar de ideale vervolgstap in hun carrière binnen of buiten hun organisatie. Wij adviseren onze opdrachtgevers bij het aantrekken van de juiste mensen én het optimaal inrichten van hun organisatie. Onze focus is hierbij gericht op eindverantwoordelijke posities en de direct reports, lijn- en stafmanagement, vanaf het salarisniveau € 70.000 tot € 300.000. Posities zoals CFO, Finance Director, Divisie of Business Unit Controller, Audit Manager, Corporate Controller, Business of Financial Controller, Tax Director, Tax Manager en Treasury Manager of Treasury Director. Onze opdrachtgevers zijn multinationals, familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen, van startups tot ‘mature’. We hebben hierbij een specifieke expertise opgebouwd bij portfolio bedrijven van private equity. Onze werkwijze is persoonlijk en kenmerkt zich door een proactieve, creatieve en daadkrachtige aanpak. Onze meerwaarde is het optimaal samenbrengen van partijen met als doel hen succesvoller te maken.


VOORWOORD

17|2019

TOMORROW’S TECHNOLOGIES voorwoord Door de komst van vele nieuwe technologieën verandert de rol van de CFO. Dat is een uitspraak die inmiddels bijna tot vervelens toe wordt herhaald. Maar zetten CFO's en anderen in de financiële functie wel de juiste technologieën in op het juiste moment? Vragen waarop we ook tijdens onze CFOonLIME-bijeenkomst bij Luscii healthtech zijn ingegaan. Daan Dohmen en Erik Kaufman waren onze gastheren tijdens dit event. Vragen die niet alleen in de gezondheidszorg spelen maar in alle sectoren spelen en dus voor iedere CFO van groot belang zijn. En ook bij onze bijeenkomst van LEMON ‘Clinic Robotics’ onder leiding van Steven Boekhoudt, manager PwC stonden nieuwe technologieën en de impact voor de finance functie centraal. Technologie heeft bijvoorbeeld de auditkwaliteit al verbeterd, maar hoe kunnen nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain meer inzicht opleveren? Deze toekomstvisie is misschien dichterbij dan u denkt. Maar om er te komen, moet je begrijpen wat echt is, wat een hype is en hoe je vandaag al de basis kunt leggen. Lees verder in deze editie van LIMETIME om te leren hoe de technologieën van morgen vandaag de dag de financiële functie kunnen beïnvloeden. Elisabeth Huigen Partner LIME search&connection

1


INHOUD

Colofon: LIMETIME is het magazine van LIME search&connection. U kunt LIMETIME online bekijken op issuu.com of www.limesearchmagazine.com Uw mening telt Wij zijn benieuwd naar uw mening. Wij stellen het dan ook zeer op prijs als u ons feedback geeft. Mail naar info@limesearch.nl Jaargang 6, nummer 17 november 2019

www.limesearch.nl Postadres: LIME search&connection Egelenburg 2b 1081 GK Amsterdam +31 (0)20 661 43 43 Hoofdredactie: Elisabeth Huigen, Emile Ipenburg, Ellis Heijs en Isabelle Crul. Eindredactie en vormgeving: Bert Huigen (studiohuigen.nl)

2

17|2019

INHOUDSOPGAVE #17 En verder:

COVER STORY

ERIK KAUFMAN CFO Luscii healthtech: “Nieuwe technologieën moeten meer worden ingezet om de vereiste hoogwaardige zorg van morgen te kunnen blijven leveren”

3

1. Voorwoord 14. BoekenZoeken 16. WE’RE HIRING 17. FUNfactsFIGURES 18. LEMON Clinic 19. Waar wil je heen? 20. Beperkt Aanbod 21. Q&A Elisabeth Huigen 22. Assessments Nieuwe Stijl 25. Interim management 26. CFOuitAGENDA 27. LIMEQUOTES 28. Slotwoord

Vol trots presenteren wij - oprichters en partners van LIME - weer een nieuwe, sprankelende editie van ons relatiemagazine LIMETIME. Veel leesplezier!

TOMORROW’S TECHNOLOGIES

8 24

’S OW IES R R O LOG TOM NO H C TE

LIME PRESENTEERT 3 NIEUWE MEDEWERKERS

LIMESEARCH.NL CHECK IT OUT ONLINE


CFOonLIME bij Luscii

17|2019

VERSLAG CFOonLIME-EVENT Zestien jaar nadat hij op een zolderkamer FocusCura startte, wil Daan Dohmen met zijn bedrijf Luscii healthtech ook internationaal doorbreken. Een eerste stap is al gezet. Omron Healthcare, een wereldmarktleider op het gebied van medische hulpmiddelen, heeft een aandeel in Luscii genomen en wil samenwerken op de Europese markt voor zorg op afstand. Dr Ir Daan Dohmen: “We koersen af op een sterke toename chronisch zieken en ouderen, een groeiend personeelstekort en een verdubbeling van de zorguitgaven in 2040. In Nederland alleen al verwachten we een tekort van tussen de 100.000 en 130.000 verpleegkundigen binnen 3 jaar”. Luscii healthtech heeft zich tot doel gesteld een bijdrage te leveren aan het verhelpen van dit probleem.

Dat gebeurt nu al voor meer dan 130.000 mensen in partnership met bijna 100 zorgorganisaties, vooral in Nederland. Met cVitals had FocusCura al een digitaal platform ontwikkeld om chronische patiënten op afstand te kunnen laten samenwerken met hun artsen. Maar Dohmen voelde aan dat dit platform in de wereld van consumenten apps, kunstmatige intelligentie en open standaarden beter zou gedijen in een nieuwe start-up, dichtbij software-talent en technologie partners. Het cVitals platform en de opgedane kennis gingen als bruidsschat naar Luscii. Het team verhuisde van Driebergen naar Amsterdam en Dohmen nam in een rap tempo softwareontwikkelaars en dataspecialisten aan om het softwareplatform voor ‘zorg op afstand’ verder uit te bouwen.

Daan Dohmen: “Florence Nightingale was de eerste die de waarde inzag van continue monitoring. Als statisticus ontdekte ze dat vitale functies het best te beoordelen zijn in een grafiek. In het Latijn betekent Nightingale Luscinia. Daar is Luscii van afgeleid. Onze naam is een eerbetoon aan de vrouw die de zorg revolutionair verbeterde”.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

3


CFOonLIME-EVENT

17|2019

LUSCII: BRINGING CARE TO YOU En hoe denkt Luscii bij te kunnen dragen aan het verhelpen c.q. verzachten van het groeiende personeelstekort binnen de gezondheidszorg en het voorkomen van de stijging van de zorguitgaven? Daan Dohmen: “Luscii kan aan drie pijlers tegelijk bijdragen om deze nijpende situatie te verbeteren. Ten eerste, tijd besparen voor de zorgverleners zodat ze met dezelfde hoeveelheid personeel meer patiënten kunnen helpen. Ten tweede, kostenreductie realiseren door ziekenhuisopnames en -bezoeken te voorkomen. En ten derde door de zorgervaring van patiënten te verbeteren die op afstand worden begeleid”.

4

Onze verwachting is dat het niet lang duurt voordat iedereen een ‘dokter om de pols’ heeft. Een smartwatch kan nu al je bloedruk, saturatie en glucose meten en boezemfibrilleren detecteren. Er is - via een reeds ontwikkeld algoritme - ook al zicht op het detecteren van Parkinson via een smartwatch. De timing is van cruciaal belang om succes te boeken. Luscii gelooft dat de tijd er nu rijp voor is: 1) MedMij heeft onlangs spelregels ontwikkeld waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de zorginformatiesystemen van alle zorgverleners vanaf medio 2020 aan moeten voldoen. 2) Er betaalbare technologie beschikbaar komt. 3) Er is bewijs en geloof dat inzet technologie werkt en 4) Er is in deze kabinetsperiode 425 mio. euro extra beschikbaar gemaakt om ziekenhuizen de transformatie te laten maken om de zorg naar huis te brengen.

Wat zijn de belangrijkste trends de komende drie jaar in de zorg? Daan: “Veranderende logistiek, patiëntervaring en de opkomst van Internet of Things (IoT)”.


CFOonLIME-EVENT

17|2019

LUSCII: BELANGRIJKE TRENDS ENKELE VOORBEELDEN VAN KOUDE TECHNOLOGIE VOOR WARME ZORG

on

on

on

Stanford Medicine heeft de resultaten gepubliceerd rond de Apple Heart Study. Aan het onderzoek deden meer dan 400.000 mensen acht maanden lang mee. De onderzoekers stellen dat de Apple Watch succesvol boezemfibrilleren kan identificeren. Apple heeft in de Verenigde Staten een Researchapp gelanceerd voor verdere onderzoeken. Met het eerste onderzoek wordt gekeken naar de menstruatiecyclus en gynaecologische aandoeningen. Het tweede onderzoek kijkt naar oorzaken van gehoorproblemen, met een nadruk op het effect van dagelijkse blootstelling aan geluid. Het derde onderzoek kijkt naar de relatie van beweging en hartslag tijdens een ziekenhuisopname.

Veranderende logistiek Technologiebedrijven zoals Apple en Google gaan volgens Reuters steeds meer partnerschappen aan met in onderwijs en wetenschap actieve onderzoekers op het gebied van gezondheidsstudies waar technologie en veranderende logistiek een rol in speelt. Verder wordt steeds vaker samengewerkt met geneesmiddelenfabrikanten om samen grote hoeveelheden realtime gezondheidsgegevens over individuen te verzamelen en te gebruiken voor betere inzichten in de effectiviteit van medicatie.

Internet of Things in de zorg Het IoT helpt om bedrijfsprocessen inzichtelijk te maken en om deze te verbeteren. Tevens kunnen er flinke besparingen gedaan worden op financieel vlak, maar ook op het gebied van arbeidskrachten. Laten we als voorbeeld de thuiszorg nemen. Met behulp van het IoT zijn er voor deze Patiëntervaring bedrijfssector oplossingen “Boezemfibrilleren is nog maar het mogelijk, die veel knelpunten begin”is ook de mening van Lloyd kunnen wegnemen. Zorgverleners Minor, MD, decaan van de Stanford School of Medicine: “De resultaten van kunnen met behulp van een de Apple Heart Study benadrukken de augmented reality headset beelden potentiële rol van innovatieve digitale versturen aan de huisarts of een andere specialist. Sensoren kunnen technologie bij het creëren van meer waarschuwen wanneer er zich een voorspellende en preventieve afwijking voordoet in het dagelijks gezondheidszorg.” Zo wordt volgens patroon van oudere patiënten. Of Minot de deur geopend voor verder denk eens aan een blindengeleide onderzoek naar hoe draagbare stok met GPS of een bewaardoos technologie zoals een smartwatch voor medicijnen die de patiënt gebruikt kan worden voor preventie van ziekten en aandoeningen, één van waarschuwt wanneer het tijd is om de belangrijkste doelen van ‘precision medicatie in te nemen. health’.

55


CFOonLIME-EVENT

17|2019

AFTERMOVIE VAN CFOonLIME-EVENT BIJ LUSCII

Video

Er is een video gemaakt van het CFOonLIME-event bij Luscii healthtech. Scan de QR-code met een QR reader of gewoon met uw Camera van uw iPhone en kijk de video terug

6


Track record LIME

17|2019

Ons track record in search van vast en interim management finance professionals

THE NUMBERS SPEAK FOR THEMSELVES!

Al meer dan 14 jaar helpen wij finance-afdelingen te excelleren

We komen graag langs om u te overtuigen dat wij ook u kunnen helpen aan die unieke CFO, Group Controller of andere senior finance professional.

Graag laten wij ook u zien hoe we daar in slagen en waarom wij dĂŠ specialist zijn in executive search, interim management en management assessments van senior finance professionals. Meer info? Mail naar info@limesearch.nl

7


TOMORROW’S TECHNOLOGIES

17|2019

W’ESS O R O R OGI TOCMHNOL TE

CFO, raak meer betrokken bij onderneming brede analytics initiatieven! Terwijl de datastroom blijft toenemen in volume en snelheid zal elke functie in de organisatie proberen deze hulpbronnen aan te boren. Statistieken zonder een financiële component zijn echter niet echt overtuigend.

8

TOMORROW’S TECHNOLOGIES VIJF BENADERINGEN VOOR FINANCE OM NU TE OVERWEGEN Data- en technische vaardigheden zijn al jaren onderdeel van de ITfunctie, maar zullen steeds meer een integraal onderdeel van Finance gaan worden. Een onderzoek van PwC naar data-analyse voorspelt een groei binnen vijf jaar van 16% van het aantal Finance managers en financieel analisten die in voldoende mate beschikken over data science- en analytische vaardigheden. Datascience, visualisatie en programmeer vaardigheden incorporeren in de Finance organisatie zal belangrijk zijn voor het eerder spotten van opportunities en het creëren van meer waarde.

Hoewel er geen enkel sjabloon is van hoe je geavanceerde technologieën in Finance moet implementeren, zijn er zeker katalysatoren die de acceptatie ervan vergemakkelijken.

Vijf benaderingen om nu te overwegen: 1. Gebruik RPA om uw boekhouding efficiënter te maken 2. Verbeter de audit kwaliteit en daarmee de audit ervaring met machine learning 3. Optimaliseer uw strategie met machine learning en genereer zo meer strategische inzichten 4. Review al uw contracten op (compliance)risico’s en leer ongestructureerde gegevens te gebruiken 5. Bouw meer zekerheid in over blockchain - en creëer vertrouwen in opkomende technologieën


TOMORROW’S TECHNOLOGIES

17|2019

BENADERING #1

GEBRUIK RPA OM UW BOEKHOUDING EFFICIËNTER TE MAKEN Door langdurige afsluitingsprocessen, matig werkende systemen en onduidelijke rapportages voelt de business vaak de noodzaak om managementinformatie uit andere bronnen te halen. Dit is inefficiënt, foutgevoelig en leidt tot discussies over de juistheid van de cijfers die Finance oplevert. Met als gevolg: frustraties van beide kanten en verspilling van tijd, geld en energie. Dat kan anders met de inzet van slimme RPA software! Door de administratieve en/of financiële processen binnen de financiële afdeling te digitaliseren en te automatiseren, kunnen veel van de uitdagingen van de finance professionals worden aangepakt. RPA kan worden ingezet om administratieve taken uit te voeren die momenteel nog door medewerkers worden vervuld.

Een voorbeeld van RPA gericht op de boekhouding is het elektronisch verwerken van bankafschriftmutaties, waarbij zoveel mogelijk mutaties automatisch worden geboekt op basis van herkenning (ook wel reconciliatie van bankafschriften genoemd). Zo worden facturen herkend aan een factuurnummer, factuurbedrag en klantnummer. Iets wat repeterend is (factuurbetalingen komen vaker voor) en voorspelbaar is (factuurnummer, factuurbedrag en/ of klantnummer zijn aanwezig in de administratie).

’S OWGIES R R O OLO N TOM H C TE

Wanneer organisaties een proof-ofconcept voor RPA overwegen, kijken ze naar de business case en vergelijken deze met een IToplossing. Dat is vaak niet erg vleiend voor IT. We kennen voorbeelden waarbij het rendement op RPA-investeringen meer dan 200 procent bedraagt in het eerste jaar, en waar men binnen drie maanden kan implementeren. De IT-oplossing doet hetzelfde, maar kent een terugverdientijd van drie jaar, en het duurt negen maanden om te implementeren.

De reden waarom IT zich zorgen maakt, is dat ze de verstorende, mogelijk rampzalige effecten onderkennen van mensen die met IT in de organisatie spelen zonder te begrijpen hoe het de infrastructuur, governance, beveiliging en andere verantwoordelijkheden van ICT zal verstoren. Het is daarom cruciaal dat IT vroegtijdig wordt ingeschakeld.

Andere uses cases binnen de financiële afdeling: • Uitstaande vorderingen controleren/innen • Balansconsolidatie en integriteitscontrole • Facturerings- en factureringsprocessen • Business intelligence-analyse en rapportage • Risicomanagement • Sourcing, order en inkoopverwerking • Verzekeringsbeheer

9


TOMORROW’S TECHNOLOGIES

17|2019

BENADERING #2

VERBETER DE AUDIT KWALITEIT EN DAARMEE DE AUDIT ERVARING MET MACHINE LEARNING Met de inzet van machine learning kunnen nieuwe type transacties worden geanalyseerd en kunnen ook meer transacties worden gescand. Door meer transacties te scannen ontstaat de mogelijkheid om in de toekomst alle transacties te scannen - in plaats van te werken met steekproeven. Op de langere termijn kan met een continue audit zelfs realtime zekerheid en transactieverificatie worden geboden in plaats van de huidige historische beoordelingen. Real-time assurance kan bovendien input leveren voor belangrijke beslissingen. Het resultaat: Machine learning kan de auditkwaliteit verbeteren en een betere ervaring bieden voor het financiële team.

10

Stakeholders vragen van organisaties dat zij meer in control zijn en een betere grip hebben op hun risico’s. Afdelingen als Finance en Risk & Compliance hebben echter hun handen vol aan toenemende eisen op het gebied van wet- en regelgeving en documentatie. Zij zouden meer waarde toevoegen aan hun organisatie - en ze willen dat ook graag - wanneer zij zich meer kunnen richten op het verkrijgen van meer inzicht in risicogebieden en het verbeteren van processen. een mogelijke oplossing: Continuous Monitoring.

’S OWGIES R R O LO TOM HNO C E T

Het continue monitoren van uw systemen zorgt ervoor dat: • betrokken afdelingen minder tijd kwijt zijn aan het voldoen aan compliance- en documentatievereisten en zich daardoor kunnen richten op zaken die meer waarde toevoegen aan de organisatie • u beter grip krijgt op uw risico’s omdat u continu inzicht hebt

• de kwaliteit verbetert: het platform doet geen steekproeven, maar monitort alle transacties. Alle uitzonderingen die het real time identificeert, kunnen tijdig opgepakt worden • de informatie die het platform genereert, gebruikt kan worden ten behoeve van externe stakeholders, zoals toezichthouders en accountants, voor externe certificering en andere externe verantwoording.


TOMORROW’S TECHNOLOGIES

17|2019

BENADERING #3

OPTIMALISEER UW STRATEGIE MET MACHINE LEARNING EN GENEREER ZO MEER STRATEGISCHE INZICHTEN

De finance functie - eigenaar van kritische informatie over het bedrijf en de portfolio van activiteiten - wordt altijd gebruikt bij strategische planning. Het bereiken van de ideale balans tussen performance en risico is bij veel P&L's een moeilijke evenwichtsoefening. Toekomstige inzichten kunnen worden afgeleid uit gegevens die verder reiken dan de historische scope van traditionele financiële rapporten. Met voldoende gegevens zullen AI-tools diepere inzichten opleveren over de benchmarks van de organisatie en de sector en over hun gevoeligheid voor onverwachte variabelen.

Automatisering en machine learning veroveren de werkvloer. Eén afdeling blijft echter dapper weerstand bieden. Bij financiële teams worden veel taken nog handmatig gedaan. Uit een recent McKinsey onderzoek komt naar voren dat slechts 13 procent van de CFO’s en financieel verantwoordelijken aangeeft dat hun teams automatiseringstechnologieën gebruiken. Dat getuigt misschien van standvastigheid, maar toch ook van enige kortzichtigheid.

W’S RROOGIES O TOM NOL TECH

Robotisering en machine learning zorgen er onmiskenbaar voor dat het financiële handwerk teruggedrongen wordt, foutmarges verkleinen en de CFO en zijn team meer ruimte en tijd krijgen voor strategische relevantie.

In elke branche worden CFO's geconfronteerd met een verscheidenheid aan uitdagingen, waaronder trage groei, nieuwe concurrenten, een evoluerend personeelsbestand, veranderende bedrijfsmodellen, exploderende hoeveelheden gegevens, grotere regelgevingscomplexiteit en een aanhoudende behoefte om kosten te besparen. In deze omgeving volstaat het niet langer dat CFO's de financiële rentmeesters zijn in hun organisaties, dat financiële rapporten nauwkeurig en volledig zijn. Bovendien moeten ze nu de gegevens die door de organisatie stromen benutten om een meer strategische rol op zich te nemen, waardoor collega-managers niet alleen zien waar de organisatie op een bepaald moment staat, maar ook waar het volgende week en volgende maand en volgend jaar kan en moet staan.

11


TOMOROOW’S TECHNOLOGIES

17|2019

BENADERING #4

REVIEW AL UW CONTRACTEN MET AI OP (COMPLIANCE) RISICO’S EN LEER ONGESTRUCTUREERDE GEGEVENS TE GEBRUIKEN Contracten bestaan uit ongestructureerde gegevens, maar ongestructureerde gegevens kunnen in toenemende mate door software worden geanalyseerd. Met Natural Language Processing, RPA en machine learning kan een machine het reviewen van contracten automatiseren en bijv. de naleving van de nieuwe normen vereenvoudigen. Een klus die vier tot zes uur vereist per contract kan worden ingekort met wel tweederde, met alle belangrijke uitzonderingen gemarkeerd voor beoordeling. Naarmate de algoritmen leren, wordt de benodigde tijd aanzienlijk korter.

12

Hoewel contracten ongestructureerd zijn, gebruiken ze vaak ondubbelzinnige taal met dezelfde clausules en zinnen, waardoor ze zich beter lenen voor Natural Language Processing dan bijvoorbeeld een Twitter-stream. Maar AI wordt steeds beter in staat om sarcasme en jargon te ontleden in de verschillende contexten van sociale media, e-mail of andere geschreven of gesproken media. Dit betekent dat grotere hoeveelheden ongestructureerde gegevens - zelfs media zoals videobeelden van inspecties op afstand - kunnen worden "opgenomen" door AImotoren, waardoor nieuwe vormen van assurance en inzichten worden geboden.


TOMORROW’S TECHNOLOGIES

17|2019

BENADERING #5

BOUW MEER ZEKERHEID IN OVER BLOCKCHAIN EN CREËER VERTROUWEN IN OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN Innovators verleggen de grenzen van hoe opkomende technologieën zoals AI en blockchain de productiviteit kunnen verhogen en inzichten kunnen bieden voor de besluitvorming. In de echte wereld worden bedrijven echter geconfronteerd met aanvullende overwegingen met betrekking tot contractuele overeenkomsten, regelgeving en risico's. Een grootboek van blockchain is bijvoorbeeld zo veilig dat het, nadat een transactie is toegevoegd, onveranderlijk is, waardoor de auditprocessen die terugblikken op historische transacties mogelijk onbetrouwbaar worden.

Blockchain is niet de enige opkomende technologie die meer ‘assurance’ vereist. Juridische, compliance- en riskmanagement teams moeten in elk geval weten hoe opkomende technologieën werken. Maken bijvoorbeeld de deep learning-algoritmen van een organisatie beslissingen op basis van culturele vooroordelen die wettelijk verboden zijn? Een persoon kan niet zomaar een bestand openen en een document bekijken, omdat deep learning is gebaseerd op vele verborgen trainingslagen die niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd en zichtbaar worden gemaakt. De behoefte aan assurance is niet altijd op de radar van innovators. Het loont om de CFO en interne auditteams vroegtijdig te betrekken en dat proceswijzigingen dus rekening houden met compliance en risico-overwegingen.

’S OWGIES R R O OLO N TOM H C TE

Welke technologieën zullen de grootste impact hebben op Finance? korte termijn vandaag - 2 jaar

middellange termijn 2-3 jaar

langere termijn 3-5 jaar

Bron: PwC

13


BOEKEN ZOEKEN

17|2019

BOEKEN ZOEKEN LEAN ROBOTICS Robotic Process Automation, of kortweg RPA, is het automatiseren van processen die voorheen door mensen werden uitgevoerd. RPA kan dat veel sneller en nauwkeuriger – wat niet alleen leidt tot kostenbesparingen, maar ook zorgt voor een hogere klant- en werknemers-tevredenheid. Door eentonige taken over te laten aan RPA, kunnen werknemers zich volledig richten op toegevoegde waarde voor de klant en de organisatie. RPA is daarom hot – maar veel organisaties weten niet waar ze moeten beginnen.

14

Dit boek introduceert een effectieve, op LEAN gebaseerde aanpak om te starten met robotics en RPA. Die aanpak is het resultaat van jarenlange ervaring met RPAimplementaties en continu leren, verbeteren en perfectioneren. Het is een echt praktijkboek, met talloze voorbeelden, handvatten en nuttige adviezen. Het boek bestaat uit vier delen: inleiding, voorbereiding, invoering en borging. Het gaat uit van een organisatie-brede visie en besteedt ook aandacht aan gewijzigde rollen en verantwoordelijkheden, gangbare problemen, klassieke valkuilen en verandermanagement.


BOEKEN ZOEKEN

17|2019

BOEKEN ZOEKEN HET GROTE GEVECHT JEROEN SMIT Bedrijven die niet bijdragen aan een betere wereld hebben geen bestaansrecht. Ze moeten zich op het goede richten, de wereld beter maken, het geld komt dan vanzelf. Na de door hebzucht en overmoed gekenmerkte crisis van 2008 wordt deze boodschap van de nieuwe CEO van Unilever met gejuich ontvangen. Onverbiddelijk en onvermoeibaar legt Paul Polman uit: multinationals als Unilever spelen een hoofdrol in het uitbannen van armoede en het aanpakken van het klimaatprobleem.

Na de bestsellers ‘Het drama Ahold’ en ‘De prooi’ over ABN Amro komt Jeroen Smit met een boek over Paul Polman, van 2009 tot 2019 spraakmakend leider van het Nederlands-Britse thee-, ijs-, shampoo- en zeepconcern Unilever. Er komt veel langs in dit 432 pagina’s dikke boek. Zoals de marketingzeperd Omo Power, het in 1993 geïntroduceerde lage temperatuurwasmiddel dat bij hogere temperaturen vlekken én textiel verwijderde. De koop van het ijsmerk Ben & Jerry’s in 2000. De veel te dure aankoop van Bestfoods (Knorr, Hellman’s: voor 20 miljard dollar). De ‘merkenmoord’, waarbij Unilever 800 merken schrapt en er 400 overhoudt. En de tegenstelling tussen Nederlandse en Britse managers, samengevat in de strofe dat ‘Engelsen te fatsoenlijk zijn om eerlijk te zijn en Nederlanders te eerlijk om fatsoenlijk te zijn’.

Polman wint, maar verliest ook. Om aandeelhouders te plezieren en een nieuw bod te voorkomen, koopt Unilever eigen aandelen op, gaat het dividend omhoog, worden reorganisaties vervroegd en gaat de margarinedivisie de deur uit. Polman vindt het niks, maar de priester/wereldverbeteraar moet inbinden. Polmans betekenis? Financieel deed Unilever het onder hem vrij goed. Het concern verduurzaamde, maar zal veel doelen uit het Sustainable Living Plan niet halen. Opvolger Alan Jope lijkt een man van ‘eerst geld verdienen en dan het goede’. Zelf gaat Polman door met zijn strijd buiten Unilever met zijn adviesbureau ‘Imagine’ wil hij organisaties helpen bij het nastreven van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.

15


VACATURE

Voor uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een (Senior) Consultant Executive Search. Ben je geĂŻnteresseerd? Of ken je de ideale kandidaat/kandidate met 3 tot 6 jaar werkervaring die voldoet aan de functieomschrijving: https://www.limesearch.nl/werken-bij-lime Pas jij in ons team? Laat het ons weten.

Bel of mail Martijn van de Merwe | T +31(0)20 661 43 43 M +31(0)6 149 55 154 | E m.vandemerwe@limesearch.nl Of stuur een email naar onze Office Manager e.heijs@limesearch.nl

16

17|2019


FUNfactsFIGURES

17|2019

FUNfactsFIGURES Hoe gaat de economie zich ontwikkelen? Vraag het een CFO

Download het rapport op

limesearch-magazine.com

Vragen waar de economie heen gaat, is als vragen wat gebeurd is op een plaats delict. Het ligt er maar aan wie u het vraagt. Effectenhandelaars zullen naar de markt wijzen. Consumenten praten over de prijzen. Bureau-economen zullen de vacatures tellen. Maar niemand kan je het volledige verhaal vertellen, zoals een CFO dat kan doen. Elk kwartaal vraagt de CFO Survey Europe - wereldwijd het langstlopende kwartaalonderzoek onder CFO’s uitgevoerd door TIAS School for Business and Society (Tilburg) en Duke University (North Carolina, VS) - aan honderden financieel d i r e c t e u r e n w e r e l d w i j d o m uitgebreid te vertellen over de verwachtingen van hun bedrijf en de economie. Dit onderzoek geeft u een opmerkelijk en accurate blik op de economische trends. Vaak een kwartaal eerder dan dat andere onderzoeken dat doen.

Europese CFO optimisme index

2013

2014

2015

2016

Het gemiddelde optimisme bij Europese CFO’s over de economische vooruitzichten is in Q2 2019 door een stijging in de economische onzekerheden sterk gedaald. Het percentage optimisten minus het percentage pessimisten staat nu op -31.

2017

2018

2019

-31% 17


LEMONSEARCH.NL

17|2019

LEMON ORGANISEERDE CLINIC OVER ROBOTICS PROCESS AUTOMATION MET STEVEN BOEKHOUDT VAN PwC Op 14 november heeft Steven Boekhoudt van PwC ons tijdens een clinic van LEMON een kijkje gegeven in de wereld van RPA én een eigen robot laten bouwen: Lifting the lid of the robot black box.

Steven Boekhoudt Manager Risk assurance & Data analytics bij PwC Na een korte presentatie van Steven over RPA zijn alle genodigden op hun eigen laptop aan de slag gegaan om een gestandaardiseerd proces te automatiseren.

18

Zonder enige ervaring in RPA slaagden al onze gasten er in om in twee uur tijd dit klusje te klaren. En konden zij trots hun eerste zelf gebouwde robot mee naar huis nemen. Niet een fysieke machine, maar software die een combinatie van taken, transacties, activiteiten en processen autonoom kan uitvoeren over één of meer niet-gerelateerde systemen om een resultaat te behalen of een dienst te verlenen. Steven: “Een RPA-robot zorgt voor een efficiëntere bedrijfsvoering maar verhoogt ook de kwaliteit van een proces door minder fouten te maken en automatische checks uit te voeren op compliance. Door het gros van de repeterende werkzaamheden uit te laten voeren door RPA worden medewerkers vrijgespeeld en krijgen zij meer focus op waarde toevoegende activiteiten”.

Kijk de video van deze clinic terug door de qr-code te scannen met je Camera op je iPhone - en kom de volgende keer ook naar een clinic van LEMON om klaar te zijn voor de toekomst.

LEMON is powered by LIME. Finance recruitment voor ambitieuze en talentvolle Financials die toe zijn aan een uitdagende 2e of 3e stap. Meer info? lemonsearch.nl


WAAR WIL JE HEEN?

17|2019

WAAR WIL JE HEEN? Iedereen die nu in een klassieke finance functie zit, moet zich afvragen waar hij/zij heen wil. Dat de functie breder wordt staat vast. Je moet dus goed kijken over welke skills en competenties je beschikt, wat je eventueel nog bij zou willen leren. Vindt je ERP/SAP implementaties beter bij je passen? Of ben jij die finance professional die verder wil met datascience? Of ben je meer de moderne projectmanager die de taal spreekt van de business? Of ben jij de finance professional die gevoel heeft voor het vak HR en bereid is de daarvoor benodigde skills te ontwikkelen? Dat hoeft niet van de ene dag op de andere, maar als je niets doet zul je merken dat je functie gaandeweg wordt uitgehold. Dat er taken verdwijnen naar systemen, data-mensen en andere managers.

Emile Ipenburg (partner LIME search&connection): “De rol van finance professionals is ingrijpend aan het veranderen. In veel vacatureteksten staan nog steeds alle oude taken die een CFO of daaraan

rapporterende finance professional moet uitvoeren, maar het pakket met functie-eisen heeft de neiging om alle kanten uit te dijen”. Volgens onderzoek van McKinsey (2019) wordt nu al circa 41% van de tijd van

de CFO besteed aan non-finance activiteiten. Zoals? Strategie (46%), organisatorische transformaties (45%), performance management (35%), kapitaalallocatie (24%), big data & analytics (20%), finance skills (20%) en technologische trends (5%). De CFO van vandaag besteedt dus niet alleen zijn/haar tijd aan de traditionele finance activiteiten (46%) zoals het bijhouden van de financiële administratie, planning en control, budgettering en analyse én de ‘Specialty Finance’activiteiten (14%) zoals treasury, audit, tax en investor relations. Samen nog steeds goed voor bijna 60% van zijn/haar tijd, maar nu ook al voor bijna 41% aan nonfinance activiteiten en dat percentage zal waarschijnlijk alleen maar gaan toenemen. Bepaal dus goed waar je je in wil bekwamen naast finance.

19


BEPERKT AANBOD

17|2019

GESCHIKT PERSONEEL Merendeel CFO's heeft moeite om geschikt personeel te vinden.

Uitstroom van finance professionals die met pensioen gaan is bedreiging. 64 Procent van de CFO’s geeft aan dat het moeilijk is om geschikt personeel te vinden. Het gaat vooral om profielen voor financiële / business analyse (36 procent), controlling (35 procent), consolidatie (32 procent) en financieel beheer (32 procent). Door de grote vraag naar en het beperkte aanbod van geschikte kandidaten, zijn vier op de tien financieel managers (38 procent) bereid de salarissen te verhogen om een vacature voor een vaste functie in te vullen.

20

Naast de bezorgdheid om het aantrekken en behouden van talent onder bijna de helft van de Nederlandse werkgevers (47 procent), zien managers ook andere uitdagingen op de werkvloer. Zo geeft bijna 80 procent aan dat het pensioen van babyboomers een bedreiging vormt voor de beschikbare vaardigheden binnen hun bedrijf.

Dat er kennis verdwijnt met het vertrek van de babyboomers is niet de enige uitdaging. Want waar babyboomers meestal jarenlang trouw zijn aan een bedrijf, lijken jonge werknemers minder loyaal. Zij kunnen, mede dankzij de krapte op de arbeidsmarkt, snel en makkelijk switchen van werkgever. Hierdoor is de uitstroom van werknemers groter dan de instroom.

Naast vergrijzing (35 procent) noemen werkgevers het aantrekken (38 procent) en behouden (33 procent) van talent en het creëren van motivatie en betrokkenheid (32 procent) een grote uitdaging. Vrijwel alle CFO’s geven aan hun bedrijf actief voor te bereiden op de uitstroom van deze generatie. Zo zorgt 56 procent voor actieve kennisoverdracht door teams met werknemers uit verschillende generaties samen te stellen, organiseert 45 procent trainingssessies en implementeert een derde een online platform waarop alle werknemers kennis delen.


Q A Q&A

Elisabeth Huigen Partner LIME search&connection

Q: Waarom we LEMON search&connection zijn gestart? Elisabeth: “LEMON is specialist in de recruitment van ambitieuze en talentvolle Financials die toe zijn aan een uitdagende 2e of 3e stap. De salarisrange waarin zij acteren varieert van ca. €45k tot €70k. Hierbij kan je denken aan posities, zoals: Finance Manager, Business Analyst/ Controller, Financial Analyst/ Controller, Project Controller, Head of Accounting, Senior Accountant, M&A analyst, Data Analytics & Business Intelligence professionals, Compliance & Internal Auditor. Allemaal functies die net onder het niveau liggen waar LIME zich op richt”.

Claudia Jonkers: “Het LEMON netwerk bestaat uit high potentials die veel toegevoegde waarde kunnen hebben voor jouw organisatie. Positief kritisch, assertief en innovatief. Goed opgeleid, sterk in technologie en een groot aanpassingsvermogen. Zij maken bewuste keuzes over hun loopbaan en willen het maximale uit zichzelf halen. Zij zoeken een omgeving die hen daarin stimuleert. Bij LEMON willen we heel graag bijdragen aan persoonlijke groei van deze talentvolle Financials”.

Claudia Jonkers Partner LEMON

"Voor LEMON betekent ‘powered by LIME’ dat zij gebruik kunnen maken van het uitgebreide netwerk van LIME. Hierdoor kunnen zij hun talenten in contact laten komen met interessante organisaties binnen diverse branches en in verschillende fasen van ontwikkeling. Voor het bestaande netwerk van LIME betekent LEMON een partner voor de recruitment van jonge, high potential Financials. En dat alles met de vertrouwde professionaliteit, snelheid en transparantie van LIME"

17|2019

We hebben een brochure uitgebracht waarin je alle ins en outs kunt lezen over LEMON. Scan de QR-code en lees het verhaal over LEMON …

21


ASSESSMENTS

17|2019 in samenwerking met

ASSESSMENTS

Yuri Kweekel

Directeur In Good Company

Martijn van de Merwe: “Wij organiseren assessments voor onze opdrachtgevers om inzicht te geven in de kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen van hun kandidaten. Onze assessments voorspellen toekomstig gedrag en toegevoegde waarde. In het kader van selectie, persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Yuri Kweekel: “Een assessment bestaat uit diverse instrumenten die zicht geven op persoonlijkheid, drijfveren en gedrag van de desbetreffende kandidaat. Afhankelijk van de doelstelling van het assessment kunnen er uitspraken worden gedaan over bijv. leiderschapskwaliteiten of samenwerking binnen een team.

22

Executive assessment

Online assessment ✓ ✓ ✓ •

• •

Selectie of ontwikkeling Individueel Volledig online Hogan Personality Inventory (online persoonlijkheidsvragenlijst) Hogan Development Survey (online vragenlijst gericht op valkuilgedrag) Hogan Motives, Values, Preferences Inventory (online drijfveren vragenlijst) Feedbackgesprek Op maat geschreven rapport

✓ ✓ ✓ •

• • • •

Selectie of ontwikkeling Individueel Op locatie Hogan Personality Inventory (online persoonlijkheidsvragenlijst) Hogan Development Survey (online vragenlijst gericht op valkuilgedrag) Hogan Motives, Values, Preferences Inventory (online drijfveren vragenlijst) Capaciteitentest 2 rollenspellen Interview Op maat geschreven eindrapport

Team assessment ✓ ✓ ✓ •

• • • •

Ontwikkelgericht Alle teamleden Op locatie Hogan Personality Inventory (online persoonlijkheidsvragenlijst) Hogan Development Survey (online vragenlijst gericht op valkuilgedrag) Hogan Motives, Values, Preferences Inventory (online drijfveren vragenlijst) Feedbackgesprek Op maat geschreven individueel eindrapport Teamrapport Nabespreking op locatie met opdrachtgever

Individuele coaching/begeleiding of team ontwikkelprogramma na afloop is facultatief.


LIMETIME GEMIST? LIMETIME 7|2015 16|2019

Wilt u ook eerdere exemplaren van LIMETIME inkijken? Dat kan. Ga naar limesearch-magazine.com of naar https://issuu.com/limesearch

23


NIEUWE MEDEWERKERS

17|2019

NIEUWE MEDEWERKERS We hebben ons team verder versterkt met drie nieuwe medewerkers. Graag stellen wij hen aan u voor.

24

FREDERIK TIJSSEN research consultant

BIANCA VAN BOLDERIK consultant interim management

MARJOLEIN WEIJERS office manager

Tijdens mijn bachelor Communicatiewetenschap (2015) en master Beleid, Communicatie & Organisatie (2018) aan de VU in Amsterdam was ik bij Faculteitsvereniging EOS o.a. lid van de EOS sollicitatiecommissie en leerde ik werven en selecteren, wat mijn interesse wekte in recruitment. Toen ik naast mijn studie een bijbaan zocht kwam ik bij TriFinance terecht. Hier leerde ik de beginselen van sourcing en (corporate) recruitment. Ik ontdekte dat mijn uitdaging meer in werving & selectie ligt en maakte in juni 2019 de overstap naar LIME. Naast mijn studies en werk ben ik sinds 2010 actief bij de lokale omroep Radio Aalsmeer en was ik tot en met juli 2019 drie jaar actief als wedstrijdroeier bij R.S.V.U. Okeanos aan de Bosbaan in Amsterdam.

Na mijn studie hotelmanagement afgerond te hebben ben ik na eerst een jaar Italiaans aan de UvA gestudeerd te hebben de master Beleid, Communicatie & Organisatie gaan doen aan de VU in Amsterdam. Tijdens het afstuderen ben ik gestart als accountmanager bij Ticket Service Nederland en vanaf dat moment heb ik verschillende functies binnen de ticketing- en de recruitmentwereld gehad. De laatste vier jaar heb ik gewerkt bij SchaalX voor de interim bemiddeling van marketing- en communicatieprofessionals. Vanaf november 2019 doe ik dit bij LIME voor senior interim finance rollen. Samen met mijn collega’s van het interim team richt ik mij op het verder uitbreiden van onze interim tak.

Met mijn opleidingen interieur stylist en Media Entertainment Management op zak ben ik de arbeidsmarkt op gegaan. Gelukkig niet helemaal zonder werkervaring. Ik heb namelijk een onwijs toffe stage mogen lopen bij ID&T en ik heb in Londen gewoond voor een exchange programme. Jarenlang heb ik aan mijn C.V. gebouwd als Project Manager en was geen evenement mij te gek. Nu is het tijd om het over een hele andere boeg te gooien en alles van A tot Z te regelen voor LIME.


LIME INTERIMCONNECTION

17|2019

INTERIM MANAGEMENT

27 juni, 17.00 uur

Mark Brok (CFO IHC IQIP): “LIME heeft mij vanaf mijn start bij IHC IQIP geholpen een professioneel finance team op te bouwen. LIME interimconnection heeft mij bovendien geholpen aan interimmanagers die in een korte periode veel waarde hebben toegevoegd. Hands-on interim managers die in staat zijn ‘producten’ op te leveren waarmee wij bij IHC IQIP ons verder kunnen professionaliseren. Zo heeft een interim manager van LIME binnen 6 maanden voor ons state-ofthe-art dashboards opgeleverd waarmee wij actuele en betrouwbare informatie over onze business inzichtelijk hebben gekregen. Iedereen heeft nu overal en altijd beschikking over de voor hen belangrijke real time gegevens op elke gewenste device”. Mark Brok| CFO IHC IQIP

SCAN DE QR CODE EN LEES ONZE BROCHURE

“Een interim manager van LIME maakt knopen die verbinden, geen kettingen die binden”

25


HOLLAND DANCE FESTIVAL

17|2019

uit

CFO AGENDA De zeventiende editie van het Holland Dance Festival vindt plaats in januari en februari 2020. Gedurende drie weken staat Den Haag volledig in het teken van de internationale dans. In totaal zijn in deze periode zo’n vijftig voorstellingen van over de hele wereld in de Haagse theaters te zien, die samen het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans onderstrepen. Een groeiend aantal van de festivalproducties is ook in Amsterdam en Delft te zien én deze komende editie voor het eerst in Tilburg. 26

Het festival brengt ook in 2020 weer vooral primeurs voor Nederland en presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet in ons land te zien zouden zijn. Voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Rondom het programma wordt een keur aan (hotel)arrangementen, dansdiners en workshops aangeboden, afgestemd op de uiteenlopende voorkeuren en financiële mogelijkheden van de bezoeker. De combinatie van kwalitatief hoogstaande voorstellingen en speciale evenementen en arrangementen maakt een bezoek aan de danshoofdstad van Nederland onvergetelijk.

Absolute hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het langverwachte Nederlandse debuut va Compagnie Hervé Koubi en de gerennomeerde Batsheva Dance Company, die na het wereldwijde succes van Ohad Naharins Sadeh 21 nu terugkeert met de nieuwe productie Venezuela. Ook de Duitse Gauthier Dance/Dance Company Theaterhaus Stuttgart weet ongetwijfeld jong en oud te raken met het heel dynamische Classy Classics, waarmee het festival ditmaal op 22 januari zal openen.


LIME QUOTES

17|2019

LIME QUOTES

Bill Gates Co-founder of The Giving Pledge: the organization's stated goal is to inspire the wealthy people of the world to give at least half of their net worth to philanthropy

“The first rule of any technology used in a business is that automation applied to an efficient operation will magnify the efficiency. The second is that automation applied to an inefficient operation will magnify the inefficiency.� 26 27


SLOTWOORD

17|2019

KUNNEN WIJ U HELPEN? slotwoord Zet u al voldoende ‘tomorrow’s technologies’ in om de finance functie van vandaag te helpen? U moet er natuurlijk wel de juiste mensen voor hebben. Finance professionals die beschikken over de skills van een ICT’er of van een datascientist. Of een finance professional die aantoonbare ervaring heeft op het gebied van projectmanagement. Als uw antwoord niet een volmondige ‘ja’ oplevert, is het misschien verstandig om contact met ons op te nemen. Wij kunnen uw team in kaart brengen met behulp van een teamassessment en kunnen indien gewenst vervolgens de geschikte finance professionals aan u voorstellen, waarmee u wel de eerste pilots kunt gaan doen om ‘tomorrow’s technologies’ te implementeren. Maar in deze kritische en snel veranderende wereld is het ook goed dat er een kerstperiode is om even te ontspannen en terug te kijken op successen en wellicht ook verbeterpunten die u in het nieuwe jaar weer verder brengen. Voor nu hele fijne kerstdagen en een prachtig nieuwjaar - en wij hopen u ook in 2020 weer te kunnen helpen. Martijn van de Merwe Partner LIME search&connection

28


Magazine van LIME search&connection

FINANCE TAX TREASURY PROFESSIONALS

VOLGEND NUMMER LIMETIME 18 | 2020 STAAT IN APRIL 2020 ONLINE

on

VOLGENDE CFO LIME BIJ PwC IN AMSTERDAM ILJA LINNEMEIJER | CHIEF DIGITAL OFFICER PwC

EN NATUURLIJK WEER ONZE VASTE RUBRIEKEN: FUNFACTSFIGURESLIMEQUOTESQ&A BOEKENZOEKENCFOUITAGENDAENMEER


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.