Page 1

KLIK IND PÅ LIME.DK, OG FÅ ENDNU MERE OVERSKUD I HVERDAGEN

G R AT IS M AGASI N

AUGUST 2019 NR. 191

KUN I NETTO

KUNSTIG INTELLIGENS

Robotterne lister sig ind i din hverdag

Gisp!

Du har misforstået, hvad kærlighed er

Sus Wilkins

Skuespiller, model, dj og talentdommer – og altid på jagt efter sit næste kick P L US : JONATAN SPANG OM AT VÆRE KONTROLFREAK // FIRENZE BAG TURISTERNE // SMØRREBRØD ANNO 2019


NETTO BOOTCAMP Det kunne være dig!

– Er altså dybt taknemmelig! Ovenstående billeder er efter blot 3 1/2 uge på Netto x MK bootcamp og hvor der er blevet sagt “pyt” nogle gange på vejen. Minus 4 kg rent fedt! Og nej jeg har ikke fået fjernet min tatovering. Sagen er den, at nu kan jeg trække cowboybukserne højere op, fordi maven er blevet mindre, og det er jeg enormt glad for.

Gør som 25.000 andre. Kom på 4 ugers GRATIS Netto bootcamp Med over 25.000 deltagere var første bootcamp med Michelle Kristensen en overvældende succes. Nu har du muligheden for at komme med på runde to, når vi inviterer til en ny omgang 4 ugers bootcamp. Det er en unik mulighed for at komme i form og ny inspiration til sunde kostvaner.

Bootcampen løber fra mandag den 19. august til søndag den 15. september. Sådan melder du dig til Du tilmelder dig ved at gå ind på www.mkmk.dk/netto Seneste frist for tilmelding er den 16. august 2019.

Hver dag tæller i

– Disse jeans har jeg ikke brugt i flere år... af indlysende årsager. Har som mange andre været på utallige kure gennem tiden, og var også skeptisk ved starten på denne kostomlægning. MEN MEN MEN – otte uger efter, og 7 kg er væk. Jeg kan selv se det, og ikke mindst mærke det. Jeg har det godt, er ikke oppustet efter aftensmad, og jeg sover bedre. Jeg er især imponeret over, hvor let det har været.


Indhold

//////////////////////////////////////////////

à ARTIKLER

16

‘Danmark har talent’ har fået en ny dommer. Sus Wilkins er eventyrlysten – og ret træt af jantelov

41

Smørrebrød hitter stadig – og er perfekt sommermad

38

7

Highlight din sommer

Bæredygtige lækkerier i ny stor butik – og andre nye oplevelser i august

à PÅ FORSIDEN

16 Ærlig talt Skuespiller, model, dj og ‘Danmark har talent’-dommer Sus Wilkins lever et spontant og eventyrligt liv. For hende handler det ikke om målet – men om at blive den bedste version af sig selv 28 Perspektiv Er vi på vej mod en hverdag med masser af robotter og kunstig intelligens? 53 Agenda Romantiske forestillinger har forvrænget vores kærlighedsidealer så meget, at vi har misforstået, hvad kærlighed er. Men hvad gør vi så?

37

De brede skuldre er tilbage

07 Update I denne måned kan du tilfredsstille både ører, øjne og gane. August byder på alt fra ciderfest til portrætfotografier, og så kommer Alphabeat på scenen igen! 13 Mit forbrug Blogger og forfatter Ditte Julie Nielsen fortæller om sine madvaner på godt og ondt. Hun tror også på, at hun kan gøre en forskel 14 Grønt Liv Bliv inspireret med fem gode hverdagstips, som alle kan benytte sig af 37 Stil August er lækre, bløde jeans og brede skuldre 38 Skøn Stor guide: Sådan bruger du din highlighter og fanger lyset rigtigt 41 Måltid Kunsten er smørrebrød. Få seks bud på lækre sommeropskrifter 51 Puls Bliv inspireret til en god cykeltur og sunde idéer i køkkenet

63

59 Netto lige nu Vær kreativ. Gør dig selv den tjeneste, og få et pusterum i hverdagen 63 Dit hjem Gør-det-selv er det nye sort. Du kan blandt andet lave dip dye af saftige brombær 70 Mand med mening Komiker og kontrolfreak Jonatan Spang synes, at humor og alvor går hånd i hånd 75 Næste stop Firenze er verdenskulturarv og italiensk charme, når det er bedst 79 Udsyn Indonesiens nye skovrydningsforbud er med til at redde verdens tredjestørste regnskov 81 Horoskop Det siger stjernerne i august 82 Min historie Hver måned prikker vi en af Nettos kunder på skulderen og spørger, om vi må høre en sjov, tankevækkende, fascinerende, barsk eller mærkelig historie fra deres liv

Brug sæsonens lækre brombær til at skabe stemning i dit hjem


Ò

Ro b ot ter ne og m i g

Da jeg mødte min kæreste for otte år siden, vidste jeg intet om science fiction. Jeg tænkte, som mange andre nok også gør, at det var sådan noget urealistisk noget med robotter og rumskibe, som intet havde med min verden at gøre. At det var lidt pubertært og fjollet. Men som med så meget andet, har man jo kun stereotype opfattelser, fordi man reelt ikke ved noget om det. Eller har givet det en chance. Og nu ville det jo være smukt, at jeg kunne skrive, at jeg i dag knuselsker sci-fi. Det er ikke helt tilfældet. Men med en sci-fi-glad kæreste (bare rolig, han er sød nok!), der nok har læst alle sci-fibøger i verden og set alle film, der findes om fremtiden, har jeg fået lidt perspektiv på sagen. Det viser sig nemlig, at sci fi-forfattere i den grad beskæftiger sig med virkeligheden. De er en slags intellektuelle, ret så seje filosoffer og videnskabsmænd, der ved en hel del om den retning, vores samfund bevæger sig i. Det gør sci-fi til et virkelig genialt tankelaboratorium. Sci-fi-forfattere har faktisk spået om virkelig mange ting, der er endt med at blive virkelighed. For eksempel reality-tv, viral marketing og nanoteknologi, som blev beskrevet i scifi-litteraturen længe før, du og jeg vidste, hvad det var. Og virksomheder benytter sig ivrigt af sci-fi-bøger og -forfattere, når de skal udvikle nye produkter. Apple og Google, for eksempel.

SNAPSHOTS FRA MÅNEDEN, DER GIK Fotograf Jonas Pryner Andersen skød forsidebilleder af Sus Wilkins til denne måneds LIME ved badeanstalten Helgoland på Amager, hvor hun selv bader hele året.

4

LIM E.DK

Men de har fået deres sag for, forfatterne. I dag går udviklingen så stærkt, at de næsten ikke kan følge med, læser jeg i denne måneds Perspektiv, der handler om kunstig intelligens. Virkelig interessant læsning. Jeg elsker sci fi-filmen 'Her', der rammer helt ind i hjertekulen – og masser af andre fremtidsfortællinger. Jeg foretrækker dog stadig, at min kæreste fortæller mig om tankeeksperimenterne i hans sci-fi-bøger, end selv at læse dem. Så helt sci-fi-nørd, bliver jeg vist aldrig. Men man skal huske, at de fleste emner er interessante at høre om fra dem, der virkelig brænder for dem. Sådan var det i hvert fald for mig og science fiction. Isabella Hundt Røhmann Redaktør

Cathrine Park er LIMEs faste skønhedsredaktør. Hun giver de bedste tips til din hudog kropspleje.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Leder

Redaktion Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding | pernille.kleding@otw.dk Redaktør Isabella Hundt Røhmann isabella.rohmann@otw.dk Artdirector og boligredaktør Lone Elmehøj Jensen | lone.elmehoj@otw.dk Digital redaktør lime.dk Trine Brøndsted trine.brondsted@otw.dk Journalister Casper Hindse, Natasja Gamborg Rasmussen, Christian Staal, Pernillle Albers, Mia Dernoff og Elisabeth Hamerik Schwartz Illustrationer Lotte Andkilde Forsidefotograf Jonas Pryner Andersen Korrektur Korrekturfabrikken.dk Annoncesalg DG Media Produktchef Gitte Kastrup / gitte.k@dgmedia.dk Tlf. 7234 1234 Sælgere Anni Gettermann, Birgitte Vindeløv og Bente Hein Andersen Salgschef Nanna Endahl / nanna.e@dgmedia.dk Tryk Aller Tryk A/S Oplag: 200.000 Læsertal: 227.000, 4 kvartal 2018 + 1. kvartal 2019 Distribution: 500 Netto-butikker Udgiver OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk LIME udkommer 12 gange årligt og udgives i samarbejde med Netto. ISSN: 1904-1985 LIME tager forbehold for trykfejl. Artikler i LIME må citeres, når det sker med tydelig angivelse af LIME som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer, der citeres fra. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager LIME sig ikke noget ansvar.


Nærmeste forhaNdler: www.soft-spot.dk følg os på facebook:

fitflop dk


SORT KAFFE SÆTTER KULØR PÅ HVERDAGEN www.moccamaster.com

Igennem seks årtier har den ikoniske Moccamaster stået klar til at brygge dagens første livgivende dråber. Den har leveret en kop aromatisk kaffe til formiddagens velfortjente pause – og endnu én, når eftermiddagens kage skulle nydes eller aftensmaden fordøjes. Den legendariske filterkaffemaskine, der har brygget milliarder af kopper velsmagende, varm, sort kaffe til kaffeentusiaster verden over, kan stadig vække sanserne og sætte kulør på hverdagen.

100% RECYCLABLE


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Kulturskribent Lone Elmehøj Jensen krydrer august med keramik, astrologi og Tarantino.

Kig ind i fr emt i d ens b yer m ed B IG UDSTILLING Den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels, der står bag BIG – Bjarke Ingels Group – har indtaget Dansk Arkitekturcenter i København og tager dig med på en arkitekturrejse fra Big Bang til boliger på Mars. Udstillingen giver dig indblik i hjertet og hjernen bag en af verdens mest nytænkende arkitekter, som her præsenterer en designfilosofi, der skal få hele verden til at sige ‘formgivning’. På udstillingen får du mulighed for at få et smugkig ind i mesterens eget værksted og blive klogere på designfilosofien, der er med til at forandre vores verden. Desuden inviterer en kæmpe pool af Lego-klodser nysgerrige børn og voksne til at kaste sig ud i at bygge den fremtid, de drømmer om. ‘Formgivning’ løber frem til 5. januar 2020. Se mere på dac.dk

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

∞ Flotte kurver TARANTINO GØR DET IGEN

Quentin Tarantinos nye film ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’ udspiller sig i Los Angeles i 1969 og har Leonardo DiCaprio og Brad Pitt hovedrollerne. Det er Tarantinos niende film og er en hyldest til slutningen af filmbyens gyldne æra. Her følger man DiCaprio og Pitt som henholdsvis tv-stjerne og stuntmand, der på en eller anden måde kommer i berøring med seriemorderen og kultlederen Charles Manson. Margot Robbie spiller skuespilleren Sharon Tate, og derudover er rollelisten (som altid!) proppet med store navne og masser af lækker musik. Premiere 15. august.

Flet og bambus hitter i boligen, og med Nomad Chair får du begge dele. Stolen er en nordisk nyfortolkning af den traditionelle marokkanske kurvestol, og navnet kommer da også fra en sammentrækning af ordene ‘nordisk’ og ‘marokkansk’. Nomad Chair Black, h: 100 cm, b: 90 cm, d: 77 cm, 7.499 kr., norr11.com

Psst!

Social Foodies, der er kendt for uimodståelige søde sager og bæredygtighed, har netop åbnet en flagskibsbutik ved Tivoli i København. Her er café, foodlab og flødebolle- og isproduktion. Sving forbi, og sæt tænderne i de fristende klassikere, eller prøv som noget helt nyt morgenmad og frokost med et afrikansk tvist. LI ME .DK

7


∞ Smukke Sonja i dit køkken

Søholm Sonja 2019 er en opdateret relancering af Sonja-stellet, som sidst i 1960’erne blev designet og sat i produktion hos Søholm Keramik på Bornholm. Serien fik sit navn efter den folkekære tv-serie ‘Sonja fra Saxogade’ og blev meget populært. Det nye Sonja-stel er, med omhu og respekt for originalen, blevet opdateret og er igen at finde i butikkerne. Priser fra 199 kr., aida.dk

FOTO: Trine Harden

STJERNEFOTOGRAFER VENDER LINSEN INDAD

UDSTILLING ‘Selviscenesat’ er en særudstilling, hvor 33 af Danmarks bedste og mest kreative portrætfotografer frem til 15. september sætter fokus på det fotografiske, iscenesatte selvportræt. Udstillingen, som er en del af Copenhagen Photo Festivals program, kan du opleve i Hofteatrets historiefyldte rum i København. Og endnu bedre: Du kan tage billederne med hjem, for værkerne udgives i en bog med samme navn. Find dit yndlingsværk blandt fotograferne Jacob Holdt, Marie Hald, Per Morten Abrahamsen, Susanne Wellm, Søren Solkær, Tine Harden og mange flere. Se mere på teatermuseet.dk

8

LIM E.DK

SVEND BRINKMANN

‘Hvad er et menneske – En filosofisk dannelsesrejse’ af Svend Brinkmann, 300 kr., Gyldendal.

Månedens forfatter

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Update

“Det er vigtigt at blive menneske, før man kan blive sig selv” Hvis du gerne vil blive lidt klogere på din art og samtidig læse en god roman, så få fingrene i psykologiprofessorens nye bog. TEKST Isabella Røhmann FOTO

Hvordan har det været at skrive fiktion for første gang? à Jeg troede, det ville være hurtigere at skrive end faglitteratur, men det er det ikke. Faglitteratur skriver man jo på baggrund af en masse research, noter og analyser, men med fiktion skal man arbejde meget med dialoger, karakterudvikling og troværdighed, og det er mindst lige så tidskrævende. Jeg ville gerne udnytte romanens form til at vise nogle af de fænomener frem i en historie, som faglitteraturen prøver at forklare. ‘Hvad er et menneske’ handler om dannelse og det at blive et menneske, og det skal vises frem for at blive forstået, og det er fiktion, i mine øjne, bedre til end faglitteratur. Hvorfor er det vigtigt, at vi reflekterer over at være menneske? à Vores tid er fuld af krav om, at ‘man skal være sig selv’ eller ‘blive den bedste udgave af sig selv’. Man skal optimere og realisere selvet og engagere sig i personlig udvikling. Alt det kan være meget fint, men det handler jo netop bare om en selv. Jeg vil gerne slå et slag for, at det er vigtigt at blive menneske, før man kan blive sig selv. Der er noget alment ved det menneskelige, som skal realiseres, før man realiserer sig selv. Men for at finde ud af, hvad det er, skal man kunne tænke over, hvad mennesket overhovedet er for et væsen, og min bog skulle

Robin Skjoldborg

gerne tilbyde stof til de tanker. Jeg tror, det kan være en lettelse for folk at opdage, at de ikke hele tiden behøver at være den bedste udgave af sig selv, men kan nøjes med at være mennesker. Hovedkarakteren går i gymnasiet. Hvorfor har du valgt en så ung mand? à Dels fordi jeg håber, at bogen dermed kan appellere til de lidt yngre læsere, dels fordi jeg anser ungdomsgenerationen som lidt mere udsat for de samfundsmæssige omvæltninger, der sker i disse år, og som rammer os alle. De unge er dygtige, velartikulerede, pæne og polerede, men også stressede, depressive og med langt flere diagnoser, end da jeg gik i gymnasiet. De unge oplever samfundets problemer mere intenst, tror jeg, og de er jo i sagens natur på en dannelsesrejse i deres liv, og eftersom det er bogens emne, var det naturligt med en gymnasieelev som hovedperson. Hvilken type litteratur læser du selv? à Som forsker læser jeg selvfølgelig en hel del faglitteratur, men i min fritid læser jeg også romaner – både klassikere og moderne – men også lidt poesi. Jeg læser også populærvidenskab fra andre videnskaber end min egen. Arkæologi eller hjernevidenskab for eksempel. Og så læser jeg masser af aviser ved morgenbordet sammen med vores børn.


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk


Update

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Velko m men t i l d e b r ø len d e 19 20’er e TEATER Oplev et af litteraturens største kærlighedsdramaer om begær, bedrag, magt og moral, når ‘Den store Gatsby’ har danmarkspremiere som teaterstykke til september. Historien udspringer i 1920’ernes New York, som boomer af dollars, dekadence og store drømme. Her møder den forsigtige Nick den gådefulde gentleman Jay Gatsby, der inviterer ham til glamourøse fester i sit pompøse palæ. Gatsbys eneste mål er at blive rig, så han kan genvinde sin tabte kærlighed, sydstatsskønheden Daisy, der er gift med den brutale skørtejæger Tom Buchanan. Se ‘Den store Gatsby’ på Odense Teater fra 11. september til 4. oktober 2019. Billetter på odenseteater.dk

Psst.

Torsdag den 29. august klokken 19.30 kan du møde kostumedesigner og scenograf Mie Riis og leder af skræddersalen på Foyerscenen på Odense Teater Mathias August Borg, som fortæller om arbejdet med at skabe de spektakulære kostumer inspireret af de svingende 1920’ere. Det koster 75 kr.

Er du til cider?

Fredag den 30. august kan du opleve den danske ciderrevolution i fuldt flor, når 20 ciderproducenter og en række importører disker op med gæret most i allerbedste kvalitet. Kig forbi, og lad dig forføre af både cider, ost og gode vibes. Eventen finder du på Israels Plads i København kl. 15-23. Entré koster 99 kroner og inkluderer et glas cider. Se mere på rigtigcider.dk ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ALPHABEAT VENDER STÆRKT TILBAGE KONCERT ‘The Spell’, ‘Vacation’ og selvfølgelig ‘Fascination’. Det føles næsten, som var det i går, at vi alle skrålede med på Alphabeats sange. Men faktisk er det fem år siden, at Stine Bramsen gik solo, og Alphabeatdrengene kastede sig over andre projekter. Nu er de tilbage med nye, energiske ørehængere, og der er lagt op til fest, når Alphabeat igen indtager scenen i samlet flok. Se dem live i Aarhus Congress Center 23. november eller i K.B. Hallen 30. november. Billetter på ticketmaster.dk og billetlugen.dk

10

LIM E . DK

∞ Spiritualitet i dine ører

PODCAST Er du en af de mange, der søger svar i dagens horoskoper, henter energi i diverse krystaller eller finder noget helt tredje fra den spirituelle verden, så er ‘Astropod’ måske noget for dig. Det er en månedlig podcast, der fører dig igennem sæsonens stjernetegn og andre spirituelle nørderier og (måske!) gør dig klogere på dig selv. De to værter, Marianne Gellert og Amalie Bendixen, er ikke eksperter, men de er lidt mere end almindeligt interesserede i astrologi og alt andet esoterisk, som det hedder, og den interesse vil de gerne dele med dig. Lyt til damerne her: podcast.24syv.dk/

astropod


Nyhed! Er humlen ved det hele mere smag? Probably


Hvorfor spilde når man kan spare? Hver dag i Netto arbejder vi på at minimere madspild sammen med FødevareBanken. Men der er stadig for mange varer, der går til spilde. Derfor har vi samlet omkring 250.000 tilbud på varer, der nærmer sig sidste ‘bedst før’ dato i Mad Skal Spises-app’en fra Netto butikker over hele landet. Holdbarheden er kort, til gengæld er priserne helt i bund. Prøv app’en i dag og se, hvor nemt du kan hjælpe os med at minimere madspild, samtidig med at du sparer penge.

Før

9

95

DOWNLOAD MAD SKAL SPISES APP’EN Vinder: International innovationspris, 2018 2. plads: International madspildspris, 2017 *Priseksemplet viser en fiktiv besparelse på en vare, der kan være tæt på ‘bedst før’ datoen.

Nu

* 25

5

Priseksempel på en mulig besparelse


‘‘

Mit forbrug

Jeg p rø ver altid at snige lidt alkohol i n d i m i ne opsk r if ter ”

Kagebogsforfatter og blogger Ditte Julie Jensen tager flere gange om året til Sverige for at hamstre bland-selv-slik. Og så er hun helt pjattet med portvin – også i sin mad. TEKST Na tasja Gamborg Rasmussen FOTO Gyldendal og Shu tterstock Sushi og bland-selvslik. Så er Ditte Julie glad og tilfreds.

Hvad er din livret?

à Må man virkelig kun vælge én? Jeg kunne leve af tatar, sushi og thaimad. De tre ting er virkelig mine favoritter, og jeg bliver aldrig træt af det. Jeg elsker selv at lave tatar, fordi det kan komme i forme og udsmykkes og dekoreres, så det næsten ligner små kager. Jeg synes, det er vildt hyggeligt at gøre mig umage og forkæle, når jeg har gæster, men så snart det bare er mig selv og børnene, kan min mad sagtens ligne noget ruskomsnusk og være ret kedeligt. Min frokost kan godt bare bestå af leverpostejshapsere. Faktisk er det, jeg spiser, røvsyg, hverdagsagtig mad 80 procent af tiden.

Har du en guilty pleasure? à Bland-selv-slik. Jeg har en tradition

med min veninde om, at hver gang vi er i Sverige på tøsetur, så køber vi blandselv-slik, fordi det kun koster tre svenske kroner per 100 gram. Vi blander tit fem kilo slikposer – en til os hver – og så har vi nærmest spist halvdelen på vej hjem. Der kan jeg godt hade mig selv lidt, for jeg stopper ikke, før posen er tom. Man må maksimalt købe fem kilo hver, men nogle gange snyder vi og køber flere mindre poser, ha, ha! Jeg elsker alt det sure og skum-agtige slik. Det skal faktisk helst være badet i sukker og syre, og man skal helst kunne fornemme huller i tænderne i

det sekund, man sætter tænderne i slikket. Det er lige dér, det er det bedste slik.

Har du nogen luksusvaner?

KORT OM DITTE JULIE JENSEN Ditte Julie Jensen er 32 år, blogger på dittejulie.dk og kagebogsforfatter. Hun har senest udgivet bogen ‘Kageminder’, som indeholder opskrifter på 40 danske klassiske kager, der hver især har et kært minde tilknyttet. Bogen indeholder også guider til forberedelse og pynt. Ditte Julie bor på Amager og har to små børn, Karla på 5 og Albert på 3 år.

à For mig er det luksus at gå ned og købe en god vin eller en rigtig lækker portvin som en forkælelse til mine gæster eller bare mig selv. Jeg elsker portvin – på den måde er jeg sådan en mormor indeni. Jeg holder hvert år en julefrokost for mine veninder, hvor vi har portvinssmagning med fem til syv forskellige portvine, hvor vi kårer årets bedste. Det er så hyggeligt. Jeg er også blevet mobbet både i ‘Den store bagedyst’, og når jeg laver opskrifter med andre, fordi jeg altid prøver at snige alkohol ind i mine opskrifter. Det gør jeg især om vinteren med portvin, fordi det giver retterne sådan en god dybde, som passer til sæsonen. Der kan man snige en sjat portvin i alt!

Hvad gør du for at redde kloden?

à Jeg affaldssorterer, så godt jeg kan, og så er der kommet et nyt initiativ med at samle skrald op på vores vej, så ungerne og jeg samler skrald sammen hver dag til og fra vuggestuen. Så forklarer jeg dem, hvorfor vi gør det. De er fem et halvt og tre år gamle og ser begge Ramasjang, hvor idolet er Motor Mille, og lige nu har hun fokus på, hvordan man kan redde kloden ved at samle skrald. Det lytter de til. Og så tror jeg generelt på, at hvis vi bare alle gør en lillebitte smule, hjælper det også i det store hele. ¥

LI ME .DK

13


BÆREDYGTIGHED | MIL JØ | KLIMA

FIKS DINE TING, OG UNDGÅ SPILD

Skån miljøet ved at reparere dine hverdagsting. Her er fem gode tips til alt fra din ødelagte oplader til din hullede T-shirt. TEKST Maria P ræst FOTO Shu tterstock 2. MIN MASCARA ER TØRRET UD Hvis din mascara begynder at blive tør og klumpet, skal du ikke smide den ud. Du kan stadig nå at puste nyt liv i den. Det skal du bruge: Kontaktlinsevæske

1. DER ER KOMMET ET LILLE HUL I MIN T-SHIRT De små huller kommer typisk i T-shirts, trøjer og andet tøj i bomuld, du bruger ofte – også selv om du passer godt på det. Men et lille hul behøver ikke at betyde farvel, så længe du kender dette smarte trick. Det skal du bruge: Strygejern, vlieseline, en ren klud og en lille sprayflaske med vand. Sådan gør du: Vend T-shirten på vrangen, stryg området omkring hullet helt fri for rynker. Tryk de løse snore sammen, så hullet lukkes lidt til. Klip et lille stykke vlieseline, og læg det oven på hullet. Sprøjt lidt vand på, så stoffet bliver fugtigt, og placér herefter den rene klud ovenpå for at beskytte tøjet. Indstil strygejernet på uldfunktion, og stil det oven på hullet i cirka 10 sekunder – uden at bevæge det – så vlieselinen smelter fast på T-shirten. Vend nu T-shirten om, og stryg forsigtigt på hullet igen.

14

LIM E . DK

Sådan gør du: Dryp et par dråber kontaktlinsevæske ned i mascaraen, og ryst det godt sammen. Nu er den så god som ny.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Grønt liv

Journalist Maria Præst bruger sommeren på at reparere småting i stedet for at købe nyt.

3. MIN LYNLÅS GÅR OP FORNEDEN Er lynlåsen i din jakke begyndt at skille, lige efter du har lynet den? Fortvivl ej. Dette simple trick burde kunne fikse den. Det skal du bruge: En tang og en blyant Sådan gør du: Tegn på lynlåsens tænder med blyanten for at smøre den og få lynlåsen til at glide bedre. Tag derefter en tang, og pres stille og roligt på lynlåshovedets åbning i begge sider. Prøv nu at lyne lynlåsen igen. Tadaaa!

Få hjælp på en Repair Ca fé

Har du større ting, du gerne vil have fikset, kan du finde en Repair Café i nærheden af dig, og få hjælp til din reparation helt gratis af frivillige kræfter. Tjek repaircafedanmark.dk

4. JEG KAN IKKE FÅ SKRUELÅGET AF MIN NEGLELAK Gamle rester af lak kan være skyld i, at du pludselig ikke kan skrue låget af din neglelak. Heldigvis er tricket til at få det lille låg af ganske simpelt. Det skal du bruge: En helt almindelig køkkenelastik og neglelakfjerner Sådan gør du: Sno elastikken stramt omkring låget. Nu kan du meget nemmere få et godt tag i låget og skrue det. Husk at rengøre gevindet på flasken med lidt neglelakfjerner bagefter, så låget ikke sætter sig fast igen.

5. MIN TELEFON- OG COMPUTEROPLADER ER VED AT KNÆKKE Din oplader er udsat for meget slitage. Du hiver den måske op af tasken mange gange hver dag, og pludselig er ledningens isolering slidt væk, og de små kabler kommer til syne. Heldigvis kan du både reparere og forebygge, at dine opladere går i stykker. Det skal du bruge: Sugru eller Silikone V-Tie (modellerbar lim) Sådan gør du: Form limen omkring ledningen, der hvor den er gået i stykker, og lad det tørre. Voila – din ledning er så god som ny.


Med MedHappydays Happydaysfår fårdu duspecialrabat specialrabatpå påkør kørselv-ferier. selv-ferier. Rejseklubben .nuOplys rejsekoden LIMEved vedbestilling bestillingog ogfåfåop optiltil200,200,-i irabat rabatpr. pr.person. person. Oplys rejsekoden kuLoR 9,49,4 af af 1010

ser med g ej

®

Nyrenov eret være

lse

Rejseklubben

de læ

R

Kør selv-ferie med med Kør selv-ferie

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

de læ

.nu

®

.nu ®

jser med g Re

.nu

de læ

Familieferie på slottet i Tyrol

de læ

jser med g Re

®

Rejseklubben Rejseklubben

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

Family Hotel Schloss Rosenegg i Fieberbrunn, Østrig Det bliver en helt særlig sommer i år, når I først tjekker ind til det store ferieeventyr på den gamle middelalderborg Schloss Rosenegg i Tyrol. Slotshotellet er gennemført hyggeligt med sit rustikke borgmiljø, der er ført nænsomt up to date med wellness, swimmingpool og originale detaljer. Og her er gjort rigtigt meget ud af, at alle føler sig hjemme – unge som gamle: Der er f.eks. ingen forbudte zoner mellem de metertykke mure, og der lurer en ny historie omkring hvert hjørne, når ungerne går på opdagelse i slottets kringelkroge, blandt blanke ridderrustninger, og finder hemmelige tårnværelser.

1 barn 0-3 år gratis 2 børn 4-14 år ½ pris

• 7 nætter inkl. morgenbuffet Pris med rejsekode • 6 x eftermiddagssnack • 7 x 3-retters middag/buffet • Lån af badekåbe og -sko Pristillæg t.o.m. 19.8.: 400,• 50 % Rabat på entre til

3.549,-

Swarovski Kristallwelten (ved køb af en voksenbillet) Valgfri ankomst t.o.m. 14.10.2019. Værelse m

ed balko

Skønne dage i Skagen

Valgfri ankomst 11.8.-13.12.2019.

e

1 barn 0-5 år gratis 2 børn 6-14 år ½ pris

1 barn 0-5 år gratis 2 børn 6-14 år ½ pris

Color Hotel Skagen HHHH Hotellet putter sig bag fyrreplantagerne midt mellem Skagen Havn og Gl. Skagen, hvor I skal bo godt med opvarmet, udendørs swimmingpool og god restaurant. I de dejlige omgivelser på toppen af Danmark har I mulighed for at finde ind til det ægte Skagen, som skagensmalerne fandt inspiration i.

n/terrass

Pris med rejsekode

1.349,3 nætter 1.749,-

• 2 nætter inkl. morgenbuffet • 1 x 3-retters middag på Restaurant Holger

Familiehotel i Harzen

Pris med rejsekode fra

1.999,-

Sonnenhotel Wolfshof HHH i Wolfshagen 3 nætter fra 1.199,Omgivet af Harzens skove og enge ligger 4 nætter fra 1.599,landsbyen Wolfshagen, kun 12 km fra • 5 nætter inkl. morgenbuffet Goslar. Her skal I nyde en dejlig ferie med • 5 x 3-retters middag/buffet bl.a. stor swimmingpool, spaafdeling, • 1 flaske vin pr. værelse Bierstube og talrige udflugtsmål. • 10 % rabat på billet til Harzer Schmalspurbahnen Valgfri ankomst t.o.m. 17.12.2019.

tilbud E og få flere feriepy days.nu Brug rejsekoden LIM ap w.h ww på ne de cialtilbud Se alle billederne og

spe

Eventyrslottet Neuschwanstein

Hostellerie Le Verger des Château HHH i Alsace, Frankrig

Ankomst søndage t.o.m. 2.10.2019.

Søpanorama i Nordtyskland Pris med rejsekode

3.649,-

Ynde og charme har alle dage været synonym med Alsace, og når 3 nætter 2.199,I tjekker ind under det karakteristiske tag på Hotestellerie Verger des Château, er der dømt ferieromantik for alle pengene: Her bor • 5 nætter inkl. I idyllisk ud til vinmarkerne i ægte bindingsværksidyl og midt i morgenbuffet smørhullet på den berømte vinrute, La Route des Vins d’Alsace. • 5 x 3-retters middag • Gratis parkering Valgfri ankomst frem til 13.11.2019.

Brug rejsekoden LIME for at få din ferie til specialprisen

Bestil på

1.799,-

Villa Toscana HHH i Bayern 4 nætter inkl. morgenbuffet, fri adgang til hotel- 5 nætter 1.949,lets wellnessområde og 1 x entré til Schloss Neuschwanstein.

1 barn 0-3 år gratis 2 børn 4-14 år ½ pris

Romantisk hotel på vinruten

Pris med rejsekode

Fast lavpris fra

1.399,-

Hotel Fährhaus Niederkleveez HHH 3 nætter inkl. morgenbuffet, 3 x 3-retters middag/buffet og fri brug af robåde på hotel ved søerne ved Plön. valgfri ankomst t.o.m. 18.12.2019.

Kroferie på Öland

Pris med rejsekode

1.399,-

Hotel Skansen HHHH i Sverige 3 nætter 1.949,2 nætter inkl. morgenbuffet, en 2-retters middag og kaffe & kage ad libitum på hotel med spa og pool. Valgfri ankomst 11.8.-20.12.2019.

Åbent hverdage kl. 9-17 Weekend og helligdage kl. 10-14

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Priserne er pr. person i dobbeltværelse, og børnerabat gælder v. 2 voksne – med mindre andet er angivet. Ekspeditionsgebyr kr. 99,Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

NYE HOTELLER HVER UGE!

Hold øje med vores webshop


ÆRLIG TALT

rse n nde A r P ry ne il d e as n o ybk J FOTO ia D e M ds G in Y L IN pe r H Pe l ch ST s Ca T Mi a T E KS KUP MA

SOLEN SKINNER PÅ SUS

Sus Wilkins har etableret sig som en kvinde med flere talenter: Skuespiller, model, dj – og nu skal hun være dommer i ‘Danmark har talent’. Der er fuld fart på Sus, men dagen skal helst starte med fordybelse og en dukkert i havet. Så er hun klar til at gøre hver dag til et eventyr.

16

LIM E . DK


Badedragt fra Hanne Bloch, 1.999 kr. Kjole fra Sissel Edelbo, 899 kr. Top fra Birgitte Herskind, 899 kr. Bukser fra Birgitte Herskind, 1.599 kr.

SUS WILKINS à Født 1989 i København. à Sus er vokset op i Danmark med à à à à

sin mor og lillebror. Hun mistede sin amerikanske far som 20-årig.  Hun har markeret sig som skuespiller med stærke roller i blandt andet ‘Mesteren’ og ‘Perfekte steder’.  Arbejder også som model, influencer, danser og dj.  Bor med sin forlovede, sangerinde Freja Kirk, på Nørrebro i København.  Sus er aktuel som dommer i ‘Danmark har talent 2019’, hvor hun hver lørdag vil finde de nyeste talenter, landet har at byde på, med sine meddommere, Signe Lindkvist, Peter Frödin og Simon Jul. Den nye sæson har premiere i 24. august.

➻ LI ME .DK

17


ÆRLIG TALT

us Wilkins morgenbader. Året rundt. I den turkise badeklub Helgoland lidt uden for Københavns støj og trængsel hopper hun og hendes kæreste de fleste dage om ugen i vandet og lader bølgerne rulle igennem hovedet. Rundt i sjælen. “Jeg har bare noget med vand,” siger Wilkins og griner en tør latter, der forlader halsen i et højere tempo, end man normalt hører. Latteren passer godt til hendes gang. Egentlig skulle vi slentre langs Københavns kanaler, men den 30-årige skuespiller er mere i trav end i skridt. Hun er en kvinde med fart på, der i de senere år har markeret sig i roller lige fra den smalle film ‘Mesteren’ og den amerikanske ‘Domino’ til mere bærende og udfordrende sager i TV 2 Zulu-serien ‘Perfekte steder’, hvor hun spiller en model og influencer, der i tredje sæson forelsker sig i en kvinde. Sådan har virkeligheden også været for skuespiller Wilkins, der ud over at være forlovet med sin kæreste, musikeren Freja Kirk, er model, influencer, danser, dj og meget mere. Om et øjeblik er hun også dommer i ‘Danmark har talent’, hvor hun skal vurdere håbefulde aspiranter i noget, der sommetider er rørende og andre gange er decideret mærkeligt. “For mig er talent, hvis folk rammer mig med et eller andet helt specielt. Det kan lade sig gøre inden for alt. Hvis du kan røre folk og fortælle noget igennem det, du laver, så har du talent. Jeg tror på, at man kan træne et talent op, men man kan ikke træne sig frem til det,” siger Wilkins og kaster et blik ud over de københavnske kanaler.

Sus Wilkins har en dansk mor, som hun er vokset op med i Danmark, og en amerikansk far, som hun desværre mistede som ganske ung.

på rundrejse. De blev forældre til Sus Wilkins og senere også til hendes lillebror. “Jeg har brug for at være tæt på vand, og det er sikkert noget, jeg har fået med fra min barndom,” siger hun her ved kanalen og puster et hår væk fra øjnene: “Vand er enormt tryghedsskabende for mig, og det er også derfor, jeg helst vil begynde min dag med at bade. Jeg forbinder de første år af mit liv med sejlbåde, sol, en chilleren vibe og masser af vand.” Det var de første tre år af Wilkins’ liv, der foregik på havet. Familien sejlede fra ø til ø, men herefter kastede moren anker og tog børnene med til Danmark. De to kulturer sidder dog stadig i skuespilleren, som desværre mistede sin far for 10 år siden. “Jeg har hang til eventyr fra min far, mens jeg fra min mor har fået en masse

EG HAR HANG TIL ‘‘ JEVENTYR FRA MIN

FAR, MENS JEG FRA MIN MOR HAR FÅET EN MASSE KÆRLIGHED.

En stor vennefamilie

Der er en grund til, at den talentfulde 30-årige kvinde er så tiltrukket af vand. De første år af sit liv boede hun nemlig på en båd i Det Caribiske Hav. Hendes far var rejst fra et hårdt område i New York City og ned til sommer og sol for at sejle. Her mødte han en kvindelig dansk filmklipper

18

LIM E . DK

kærlighed, som jeg ikke er bange for at give videre. Jeg vil gerne selv være forælder en dag, men det kommer, når det kommer. Den slags skal man først blive, når man virkelig har lyst til at springe ud i det, og det kan man lige pludselig få. I hvert fald hvis man er mig.” Wilkins ser igen ud over vandet, hvor et par måger hænger som papirstrimler få meter over den blanke overflade. Så siger hun: “Det er sjovt, det dér med at stifte familie. For mig er venner faktisk ligesom familie, og jeg ser som minimum én ven hver dag. Enten i længere tid eller til en spontan kaffe, men jeg har kun haft en rigtig god dag, hvis jeg lige har vendt verden med dem. Jeg har aldrig haft en stor familie, og jeg kan se, at det samme gør sig gældende for de venner, jeg har. Vi er blevet hinandens familie.”

Midlertidigt målrettet

Sus Wilkins’ fart handler også om et behov for spontanitet. Hun har prøvet at vågne ➻


Fantastiske tilbud

Hyggelig kro eller skønt hotel? Small Danish Hotels er mange forskellige kroer, hoteller, slotte og herregårde, der oser af charme, nærvær og varme. Fælles for dem alle er, at de lægger vægt på den personlige betjening og det godt værtskab

Agerskov Kro og Hotel

Miniferie i Sønderjylland AGERSKOV KRO OG HOTEL Den lille by Agerskov i Sønderjylland er først og fremmest kendt for sin kongeligt privilegerede kro, der som én af Danmarks bedste kroer er et oplagt udgangspunkt for bl.a. historiske besøg på Dybbøl Banke eller til Danmarks ældste by Ribe. Se evt. ”sort sol” med de dansende stæreflokke, når der er sæson for dét – eller har du lyst til lidt grænsehandel, er den dansk-tyske grænse kun ½ times kørsel væk.

Vejle

Du får: • 2 x overnatning i stort værelse • 2 x morgenbuffet • 2 x 2-retters menu efter kroens valg • 2 x kaffe/sødt efter middagen

995,-

999,SPAR 26

Priskode: L60b

Struer

Pris pr. p erson i dobbeltv ærelse fr

1240,-

999 50

a

SPAR 25

a

SPAR 22

%

%

Rabatkode: 2421

Pris pr. p erson i dobbeltv ærelse fr

a

a

Ankomst alle dage indtil 15.12.19.

Odense

Pris pr. p erson i dobbeltv ærelse fr

Pris pr. p i dobbelt erson værelse fr

SPAR 34

%

%

Ophold med Gourmet Tapas

Oplev Odense

Oplev Struer

HOTEL HEDEGÅRDEN

CITY HOTEL ODENSE

GRAND HOTEL STRUER

Toms Tapas på Hotel Hedegaarden er inspireret af de mange oplevelser og den erfaring, køkkenchef Tom Thomsen har fået i løbet af de 7 år, han har arbejdet i udlandet.

Moderne byhotel i Odense centrum, lige overfor ODEON Multikulturhus.

Hotellet er placeret midt i byen og fremstår i moderne stil og råder over 70 værelser.

Du får: • Ankom til frokost og spis lækkert smørrebrød, inkl. ¼ fadøl/vand, på ankomstdagen. • Check ind på værelset fra kl. 14:00 • 2 x overnatninger i lille dobbeltværelse med 140 cm br. seng (3/4 seng) med morgenmadsbuffet. • 1 x 3-retters menu, efter køkkenets valg, serveret på Den gamle Kro, på valgfri aften

Du får: • 1 x 2-rettes middag i Schous Brasserie på ankomstdagen • 2 x overnatninger i Superiorværelse • 2 x Stor lækker morgenbuffet • 1 x entre til Kurbad Limfjorden, ca. 2 min. gang fra hotellet.

Du får: • 1 x velkomstdrink • 1 x 13-retters gourmet tapas med 1 x vinarr. (5 glas) • 1 x overnatning med morgenbuffet. Ankomst alle dage indtil 20.12.2019, dog undtaget juli måned.

Priskode: L146a

Rabatkode: 2421

Ankomst søndage hele året samt alle dage i perioden 30.06 til 11.08.19 og 13. til 17.10.19

Priskode: L175a

Rabatkode: 2421

Ankomst alle dage fra 1. juli til 31. august 2019 I uge 28, 29 og 30 nydes middagen på Restaurant Fjorden på havnen.

Priskode: L232a

Rabatkode: 2421

Bestil nu på tlf. 7080 6506 eller www.smalldanishhotels.dk/lime

Kan ikke bookes direkte på hotellerne/kroerne.

Ingen ekspeditions- og afbestillingsgebyr. Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl. Begrænset antal værelser til rådighed. Alle priser er oplyst pr. pers. i delt dbl.værelse.

Agerskov


ÆRLIG TALT

Jeg har brug for at være tæt på havet, siger Sus Wilkins, der brugte mange timer på en båd i sin barndom.

en morgen og ville til New York. Senere samme dag sad hun i flyet. Det er også derfor, hendes karriere indtil nu har været både målrettet og fyldt med små stier, hun er smuttet ned ad i ny og næ. Wilkins fik som 17-årig mindre roller i tv-serien ‘Anna Pihl’ og spillefilmen ‘Cecilie’, men hun ville egentlig hellere danse. Så hun uddannede sig i kroppens hurtige og fine bevægelser og blev én af de få, der kunne leve af dans herhjemme. Herfra tog lysten hende igen imod skuespillet – med afstikkere til model- og dj-verdenen. “Det er nok nemmest at sige det sådan, at jeg er målrettet, men jeg ved ikke, hvad jeg er målrettet med om et år,” griner hun her ved havnekajen og ryster på hovedet af sig selv: “Jeg er aldrig tilfreds, og jeg vil altid prøve noget nyt. Jeg leder altid efter et nyt eventyr. Engang var det kun dans, det handlede om, men siden er jeg blevet skuespiller, og nu er

det skuespillet, som fylder mest. Hvis jeg vil noget andet i morgen, så går jeg den vej. Vi har jo kun ét liv, så hvorfor i alverden skal vi begrænse os?” Derfor sagde hun også ja med det samme, da hun blev spurgt, om hun ville sejle tværs over Atlanten i et tv-program. Det betød noget for hende. Dels fordi hun kunne hylde og føle sig tæt på sin far, dels fordi det var et kæmpe eventyr. Som hun klarede til bravur.

EG LEVER FOR AT FÅ EN FORM ‘‘ JFOR KICK. UANSET OM JEG

MORGENBADER EN VINTERDAG, ELLER SKAL FORTÆLLE EN HISTORIE SOM SKUESPILLER.

20

LIME . DK

Eventyrligt fokus

Eventyret fylder ikke bare en smule hist og her hos Sus Wilkins. Det er faktisk det, der sætter kursen for hendes liv. “Jeg lever for, at få en form for kick. Det har jeg gjort siden min dansekarriere, hvor jeg fik et sus af at gå på scenen. Det var spændende, levende og fyldt med adrenalin, og det er det, jeg leder efter i min

hverdag. Uanset om jeg morgenbader en vinterdag i iskoldt vand eller skal fortælle en historie som skuespiller,” siger hun og guider os forbi en gruppe mennesker, der har genkendt hende. Wilkins ser igen ud over vandet, mens hun siger: “Jeg har ikke et mål om, hvad jeg skal om fem eller ti år, men jeg drømmer da om den store skuespilkarriere, hvis den bliver ved med at gøre mig lykkelig. Men jeg vil også altid gerne være i gang med forskellige ting – både være skuespiller, dj og meget mere, men det kommer fuldstændig an på, hvad der føles godt i maven. Så enkelt er det simpelthen for mig.” Nu kunne man måske indvende, at det bestemt er befriende, men måske ikke særlig voksent, sådan at vågne og ville gribe dagen hver eneste morgen. Kan man virkelig undgå ikke at skulle planlægge sig frem i verden, når virkeligheden rammer efter morgensvømning? “Åh ja, nu skal det jo heller ikke lyde alt for frelst og hippieagtigt,” siger Wilkins og lader igen den tørre latter fylde luften omkring os: “Men jeg tror nærmere, det hænger ➻


TID TIL RO I ANDALUSIEN Ro, fordybelse, vandreture og dansk rejseleder · · · · · · · · · · · · · · ·

·

Direkte fly t/r, samt transfer til retrætet Modtagelse i lufthavnen i Malaga af vores danske personale 7 nætter på Cerro de Hijar*** i Sierra de las Nieves Natural Park Indkvartering i individuelt indrettede hotelværelser med aircondition, hårtørrer, eget bad og toilet, samt fransk altan 7 gange andalusisk morgenbuffet med friskpresset juice 6 gange andalusisk 3-retters aftenmenu Gourmetaften med 5-retters menu Mindful vandretur til kurbyen Tolox inkl. frokost og dansk guide Introduktion til meditation, afspænding og mindful yoga Mindfulness I – ’Hvad vil det sige at være mindful’ Mindfulness II – ’Mindfulness i dagligdagen’ Mindfulness III – ’Mindfulness i arbejdslivet’ Daglig morgengåtur, efterfulgt af kaffe/te ved poolen Daglig morgensession med mindful yoga og meditation Åbent mindfulness-værksted, hvor man kan komme og gå som man vil under hele opholdet og sidde i stilhed, tegne, male, høre musik eller meditere Dansk rejseleder og dansk instruktør under hele opholdet GRATIS ING OPGRADER

soner Rejs to per en gratis få og en m sam g til opgraderinite. Junior Su afgange i Gælder alle november.

Rejs i november eller februar kun fra kr.

GRATIS E LTVÆRELS E K N E

lsestillæg Enkeltvære0,kr. afgange i Gælder alle november.

9.298,-

Afgang fra Billund eller Kastrup. Vælg mellem følgende afgange: 20/10, 27/10, 03/11, 10/11, 17/11, 24/11, 29/02, 07/03, 14/03 eller 21/03.

Få pladser pr. hold.

76 12 52 51

Hverdage 9.00-16.00. Læs mere på www.tidtilro.dk Rekvirér dag-til-dag-program for rejserne

Alle priser er pr. person ved to personer i billigste værelseskategori. Begrænset antal enkeltværelser uden tillæg. Vi tager forbehold for prisstigninger og udsolgte rejser. Teknisk arrangør: Tid til ro ApS. Tilsluttet Rejsegarantifonden nr. 2869.


URINVEJSBESVÆR? DU KENDER DET ALT FOR GODT - IKKE NU IGEN!

ANTIBIOTIKAKUR? FLYTTER DU UD PÅ TOILETTET? Femistina er et patenteret kosttilskud som bidrager til sunde urinveje* og støtter blærens normale funktion**. Med Femistina får E-coli-bakterierne, som oftest er årsagen til besværet, sværere ved at sætte sig fast i blæren og urinvejene. Bakterierne forlader kroppen på naturlig vis sammen med urinen. Femistina kan også tages sammen med antibiotika for at undgå tilbagevendende besvær. Læs mere på femistina.dk

*birkebladsekstrakt bidrager til sunde urinveje **melbærris støtter blærens normale funktion. Kosttilskud skal ikke anvendes som et alternativ til en varieret kost eller en sund livsstil.

FEMISTINA FORHANDLES PÅ FEMISTINASHOP.DK, MATAS, FØRENDE APOTEKER OG HELSEKOSTBUTIKKER SAMT WEBSHOPS. FEMISTINA MARKEDSFØRES AF NORDIC CONSUMER HEALTH DANMARK


ÆRLIG TALT

sammen med, at mit fokus kommer igennem det, jeg laver. Hvis jeg ikke kan koncentrere mig, er det, fordi jeg ikke brænder rigtigt for det. Det lyder måske lidt frelst, men hvis jeg ikke synes, noget er sjovt, har jeg svært ved at gøre det. Derfor bliver jeg nødt til at lave noget sjovt, der emmer af eventyr.”

Spontan fest

Tempoet holdes højt på kajen. Der er fart på Sus Wilkins, men hun er også til stede. Tankerne løber aldrig af med hende. Hun lytter, vurderer og svarer. Det er også sådan, hun undgår at blive alt for stresset. “Jeg har sommetider meget om ørerne. Mine arbejdsdage er enten meget lange eller meget korte, og det skaber en ret usammenhængende hverdag. Derfor bliver jeg også asocial på de lange dage, men jeg forsøger at planlægge mig ud af det. Jeg er lige gået fra en gammeldags papirkalender til en digital på min iPhone, og det har jeg det stadig svært med, for nu er jeg jo pludselig hele tiden i nærheden af kalenderen og kan ikke lade være med at skele til den.” Hun ler. “Men okay, hvis det er mit eneste problem, så går det jo nok,” griner hun. “Hvis jeg havde mindre fart på, ville jeg nok føle, at det gik for langsomt. Men jeg elsker også at slappe af og bruge en hel dag på sofaen med en lille kage og ‘Keeping Up with the Kardashians’. Eller at feste, uh, det kan jeg virkelig også godt lide.” Rent faktisk er Sus Wilkins så begejstret for fester, at hun har startet et festkoncept, ‘Housefrau’, hvor hun spiller elektronisk musik nogle gange om året. “Jeg kan godt lide at planlægge en fest ned i detaljen, men de bedste fester er nu spontane. Hvis jeg har været produktiv om dagen og for eksempel øvet en masse scener eller har sluttet en optagedag, så er der ikke noget bedre end at tage en drink, der pludselig udvikler sig. Festens tilgang til verden kan jeg virkelig godt lide: Vi ser, hvad der sker, men først og fremmest skal vi have det sjovt.”

Det er et mål i sig selv at blive den bedste version af sig selv, fortæller Sus Wilkins.

30 år. Man er mere tjekket, når man er vokset fra 20’erne. Jeg har slet ikke den tilgang til livet med, at man skal være voksen, for det lyder kedeligt. Der er alt for mange på min alder, som taler om at blive voksne, og der gider jeg slet ikke hen, hvis det bare handler om, at man skal tidligt op og have det samme job. Vi kan vel godt hygge os og stadig stå op næste dag og udrette noget.” Det, kan man vel godt mene, er en tilgang til hverdagen, der står i opposition til den gængse opfattelse af livet som voksent menneske i et iland. Derfor er skuespilleren da også rendt ind i janteloven. “Ja, ja, den har jeg mødt flere gange,”

VÆRE DEN BEDSTE, ‘‘ JJEGEG SKAL KAN BLIVE, OG JEG SKAL

Anti-voksen

LADE VÆRE MED AT SAMMENLIGNE MIG MED ANDRE.

Der er altså ikke kun fart på karrieren. Skuespilleren tager hverdagen som den fest, man kan gøre den til, hvis man husker at springe ud i den med hovedet forrest. Og det bliver kun lettere med alderen, forklarer hun: “Det var det nemmeste i verden at blive

griner hun og slår sig ironisk på låret: “Det er svært med den jantelov, for jeg har den ikke selv i mig, men når du bor i Danmark, må du af og til acceptere den. Det ville være for hårdt, hvis man hele tiden skulle være offentligt imod den, men i mit eget stille sind er jeg overbevist om, at man kan, hvad man vil.” Sus Wilkins smiler for sig selv et øjeblik. Så vender hun tilbage til nuet her på havnekanten: “Måske er mit egentlige talent, at jeg kan få folk til at føle sig trygge i mit selskab. Uanset om det er til en fest, eller når de ser mig i tv. Jeg er bevidst om, at jeg kan det, men jeg er også ret sikker på, at jeg ikke er den bedste til én specifik ting. Til gengæld er jeg rigtig god til meget, og det er nok også mit egent-lige mål: Jeg skal være den bedste, jeg kan blive, og jeg skal lade være med at sammenligne mig med andre.” ➻

L I ME .DK

23


ÆRLIG TALT

EN DAG I SUS WILKINS’ LIV

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Sus drømmer om en dag at spille med i en historisk film. Gerne om Martin Luther King eller slavetiden i USA. Så længe historien sætter fokus på noget vigtigt, vil hun gerne være en del af det.

KL. 8 “Det er svært at sige noget om min hverdag generelt, for den skifter meget, men de bedste dage begynder på Helgoland med morgenbadning. Jeg hopper i vandet efter at have taget en Drive Now-bil derud. Egentlig er jeg ikke A-menneske, jeg går bare sent i seng og står tidligt op. På vejen derud spiser jeg en bolle med ost og drikker en kaffe.”

KL. 8.30 “Jeg sidder i morgensolen og svarer på mails på telefonen. De første er allerede tikket ind, og jeg bruger det til at organisere dagen for mig selv.”

KL. 11 “Efter at have været hjemme i bad tager jeg til et møde, eller også skal jeg på optagelser. Jeg spiser noget frugt som snack på vejen.”

KL. 12.30 “Jeg spiser frokost til et møde, eller hvis jeg er sammen med en ven. For tiden må det meget gerne være en ret med zucchini og ost, som kan fås på en café på Værnedamsvej. Der arrangerer jeg mange møder – altså på grund af den ret.”

KL. 14 “Hvis jeg ikke skal til træning, mødes jeg med en ven eller veninde. I de her måneder er det nok mest en kaffedate med en ven, jeg prioriterer, men hvis ingen af dem kan den dag, besøger jeg mit modelbureau eller lægger planer for de kommende dage. Jeg har altid noget på min to-do-liste, der skal ordnes ellers øves til næste job, og ellers snakker jeg udvikling og mål med min manager.”

KL. 19.30 “Min kæreste og jeg går ud og spiser, medmindre hun laver mad. Hun er en mesterkok. Jeg kan ikke lave mad, og vi ender gerne på den veganske restaurant Baka d’busk i Rantzausgade, men jeg er også vild med at gå på jagt efter god pasta, som nok er min livret. På en almindelig hverdagsaften bliver vi ude i nogle timer – hvis det da ikke udvikler sig til en fest.” ¥

24

LIME . DK


ANNONCE

Anne anbefaler kosttilskud til fedtforbrænding

ANNE VAR KED AF SIN FIGUR, MEN EN LIVSSTILSÆNDRING OG FAT BURNER™ BLEV ET STORT VENDEPUNKT I HENDES LIV.

Forbrænder kalorier med Fat Burner –Det hele startede, da jeg skulle til en sommerfest på min arbejdsplads. Uanset hvilken kjole jeg fandt frem fra skabet, lignende jeg en ”stoppet pølse”. Det havde stået på i nogle år, og jeg var slet ikke glad for det, jeg så, når jeg kiggede mig i spejlet. Jeg havde bevidst, i mange år, undgået vægten på badeværelset.

Her vejer Anne 86 kg. Det er tydeligt at se, hvor meget hun har tabt sig. næringsstoffet cholin. Cholin er et vandopløseligt vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer hjælper din krop med en normal omsætning af fedtstoffer. Yerba mate blade støtter dit vægttab og bidrager til nedbrydning af fedt i kombination med sunde kostvaner.

Fik et chok da jeg gik på vægten

–Da jeg tog på sommerferie gik jeg alligevel på vægten. Den viste 86 kg. Jeg besluttede mig for, at lave en livsstilsændring. Jeg ændrede min kost, og jeg gik minimum 10.000 skridt hver dag. Jeg har ikke dyrket motion i 16 år, så jeg vidste, at jeg ikke bare kunne begynde at løbe for at få forbrændingen i vejret.

Ønskede naturlig hjælp til min fedtforbrænding

–Jeg ønskede at have noget støtte undervejs i min forandring og gerne noget naturligt. Hos Matas købte jeg Fat Burner™, som indeholder Yerba mate, der støtter et vægttab og cholin, som bidrager til normal omsætning af fedt.

Jeg forbrænder kalorier

–Jeg kan virkelig mærke, at Fat Burner er god for mig og tabletterne har virkelig været en fan-tastisk støtte. Jeg spiser sundt, jeg føler mig glad og positiv. Nu skal jeg ikke tænke på, hvilken kjole jeg skal have på til fest. Denne kombination har været den helt rigtige for mig. Fat Burner har virkelig sat gang i min forbrænding.

Hvor forhandles Fat Burner ? Har du prøvet alt ?

Spiser du sundt og træner, men de sidste par kilo nægter at forsvinde? Hvorfor ikke prøve Fat Burner™ tabletten. Et helt nyt kosttilskud med yerba mate, cholin og grøn te. Fat Burner støtter en effektiv fedtforbrænding og hjælper dig med at vedligeholde en sund kropsvægt.

New Nordic oplyser nærmeste forhandler på telefon 46 33 76 00. Fat Burner kan også købes online på www. newnordic.dk. Her får du – 20% i rabat frem til 5/9-2019 med rabatkode: BURNER20. Husk, vi har fri fragt.

÷20%

Fat Burner arbejder i harmoni med din krop

Rabatkode: BURNER20 (Fri fragt)

Fat Burner tabletten indeholder en avanceret blanding af velafprøvede ingredienser, der støtter en effektiv fedtforbrænding. Yerba mate er kombineret med sort kommen, ingefær, grøn te og marietidsel. Urterne er kombineret med

FAT BURNER™ ER LET AT TAGE – to tabletter dagligt til et måltid bør holde din fedtforbrænding oppe hele dagen.


ANNONCE

MED ISK PRÆBIOT EFFEKT

En sund mave i balance

Slip af med oppustet mave

Maveproblemer: Næsten alle kender til at have maveproblemer med jævne mellemrum. En udspilet mave kan være forbundet med stort ubehag. Derudover er topmaven et kosmetisk problem for både mænd og kvinder. Løsningen er at få sat gang i fordøjelsen. Kender du det: Om morgenen er maven flad og du føler dig godt tilpas, men med indtagelsen af mad i løbet af dagen, bliver en følelse af oppustethed mere og mere mærkbar. Faktorer som for megen fed mad – og at man måske sidder stille på sin arbejdsplads – giver ikke tarmene den nødvendige stimulation, hvorved fordøjelsen kan komme til at gå mere trægt. Ophobning af den ufordøjede del af føden i tyktarmen kan sætte gang i en gæringsproces, som udvikler en række forskellige luftarter, og det er disse luftarter, der kan få dig til at opleve trykken eller oppustethed, hvilket kan være ubehageligt. Man er måske uoplagt og kan til nød slæbe sig hen på sofaen efter aftenmåltidet med fjernbetjeningen. Det bliver nemt til en negativ spiral, hvor problemer med maven er en uheldig konsekvens af noget så almindeligt som at spise et måltid mad, – hvilket jo ellers helst skulle være en fornøjelse. Sæt gang i fordøjelsen Hvis du gerne vil slippe for maveproblemer, så skal du sætte gang i fordøjelsen. Macoform er et naturmiddel til alle, som døjer med maven. Macoform indeholder en unik sammensætning af planterne artiskok og mælkebøtte, der hver især arbejder på forskellige måder i maven.

Afhjælper oppustethed Macoform er bl.a. baseret på ekstrakt fra planten artiskok, der understøtter leverens afgiftende funktion og vedligeholder en sund lever. Artiskok afhjælper oppustethed og fremmer desuden vægttab i forbindelse med slankekur.

Bred virkning Derudover indeholder Macoform ekstrakt fra mælkebøtte, som bidrager til en sund mave i balance. Produktet har en bred virkning og kan derfor bruges mod mange typer af problemer med maven. Læs mere på www.wellvita.dk

ARTISKOK AFHJÆLPER: • Fordøjelsesproblemer – bl.a. ved at fremme produktionen af fordøjelsessaft (galde og andre væsker, man producerer naturligt under fordøjelsen) • Oppustethed som følge af luft i maven • Desuden fremmer artiskokken vægttab i forbindelse med slankekur. MÆLKEBØTTE FORDI: • Det bidrager til en normal mave og leverfunktion • Det bidrager til mave/tarmkanalens funktion • Det bidrager til at opretholde pH-balancen ✔ • Mælkebøtte har præbiotisk effekt ✔ (dvs. det fremmer de naturlige ✔ mælkesyrebakterier i tyktarmen) KR.

99,-

✔ ✔ ✔

Mindsker luft i maven Skaber balance i tarmfloraen Fjerner oppustethed Velvære i maven Giver en flad mave Stimulerer fordøjelsen

PRØV MACOFORM TIL HALV PRIS Macoform kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: kr. 99,- for to måneders forbrug. Macoform kan i Danmark kun købes på hjemmesiden www.wellvita.dk eller via kundeservice på telefon 82 30 30 40. Hverdage kl. 8-16.


Annoncer

SKØN SENSOMMER

HOLD FERIEKULØREN VED LIGE

Nok går sommeren på hæld, men det behøver din flotte sommerfarve ikke at gøre. Du kan nemlig holde den ved lige eller endda få opbygget en kulør med Vita Liberata Fabulous Gradual Lotion, som du bruger som din almindelige bodylotion. Den indeholder et unikt fugtkompleks, der binder fugten til huden, så farven holder længere og aftager naturligt. Lotionen tørrer hurtigt, er uden duft, alkohol og parfume og giver en flot glød. Vita Liberata Fabulous Gradual Lotion, 165 kr. Nærmeste forhandler: Tlf. 7589 2880

Få det bedste ud af sommerens sidste måned med effektive plejeprodukter til din krop og det nyeste inden for sundhed. TEKST Redaktionen FOTO

DE BLØDESTE FØDDER

Sensommeren byder forhåbentlig på masser af varme dage med bare fødder i græsset. Hvis du gerne vil have helt bløde fødder, så prøv BabyFoot – Foot Peel, hvor du bare skal tage et par sokker på, og så er det farvel til tør hud og goddag til lækre fødder. Med frugtsyre og planteekstrakter fjerner de skånsomt døde og tørre hudceller. Du skal bare sidde med sokkerne på i en time, og efter en uges tid vil de døde hudceller falde af. Bagefter kan du forkæle dine fødder med en fugtgivende fodmaske, Baby Foot – Foot Mask, så det flotte resultat holder. På kun 10-15 minutter vil dine fødder føles så bløde som babyhud. Baby Foot – Foot Peel, 189 kr., og Baby Foot – Foot Mask, 119 kr. For nærmeste forhandler: Tlf. 7589 2880

LANGE BAMBI-VIPPER TIL SOMMERFESTERNE

INNOVATIV ANSIGTSPLEJE

På 28 dage kan din hud i ansigtet se markant yngre og friskere ud, når du bruger denne serie på fire produkter. De første tegn på aldring bliver fjernet, porerne bliver mindsket, din hud vil få mere glød, og du vil opleve, at huden bliver strammere. Lift4Skin Active Glycol Progressive Facial Rejuvenation Treatment er en totrinsbehandling til brug om natten, som blandt andet stimulerer cellefornyelse og krymper porerne. Om dagen kan du bruge Avanceret SPF 20 Day Cream, som beskytter mod solens skadelige stråler og reducerer misfarvning. Avanceret Night Cream indeholder nærende, plantebaserede olier, som virker aktivt, mens du sover. Og endelig kan du bruge Corrective Eye Cream, som reducerer poser og mørke rande under øjnene. Pris fra 349 kr. Se mere på cosmage.dk

Hvis du ikke er udstyret med de længste vipper, kan denne skønne serum hjælpe dem på vej. Long4Lashes Gold Eyelash Serum stimulerer vippernes naturlige vækst og gør dem længere og kraftigere, tættere og mørkere. Hemmeligheden bag er et aktiv fra øjenmedicin, som fremmer vippernes naturlige vækst, provitaminet B5, som styrker hårfibrenes struktur, og hyaluron­syre, som fugter vipperne – helt uden irritation eller rødme. På den måde er du sikret lange, smukke vipper til sommerens fester og sammenkomster. Long4Lashes Gold Eyelash Serum koster 649 kr. for 4 ml. Det svarer til 6-8 måneders­behandling. Forhandles på webapoteket.dk, apopro.dk, og cosmage.dk

PR


Kunstig intelligens

FAGRE

Det går hamrende stærkt med den kunstige intelligens. Selvkørende biler, skakspillende maskiner, ja, der findes endda robotter, der kan erstatte de hvide kitler nu. Men er vi parate til at overlade de store og etiske beslutninger til maskinernes konstruerede hjerner?

NYE VERDEN? TEKST Casper Hindse ILLUSTRATION

28

LIME . DK

Lo tte Andkilde


PERSPEKTIV

E

n bil, der kører selv, og som giver dig mulighed for en lille en på øjet på vej på job. Droner, der leverer din aftensmad. Den kunstige intelligens er på vej ind i din hverdag, og den kan hjælpe med meget. Men hvad er det egentlig for et samfund, vi bevæger os henimod? “Vi mennesker står i de her år og vipper frem og tilbage. For det tricky ved den kunstige intelligens’ indtog er, at når vi kræver nogle meget præcise tjenester, så bliver vi også nødt til at give noget fra os,” siger digital trendanalytiker hos Elektronista Media Christiane Vejlø, der også er tidligere formand for regeringens ekspertgruppe om dataetik og nu sidder i Dataetisk Råd:

“Vi vil gerne have fordelene ved alt det fede ved teknologi, og vi synes, det er rimelig magisk, men i sidste ende giver vi mere og mere køb på ting, der førhen var forbeholdt mennesker – og ting, der er private.” Den store diskussion er selvfølgelig, hvilket omfang den kunstige intelligens skal have. Mulighederne er jo mange og fristende. Skal det for eksempel være droner, der fører krig? Eller en ansigtsscanner og ikke en læge, der fortæller dig, om du har en depression? Flere undersøgelser har vist, at computere er mindst lige så gode som læger til at gennemskue den lidelse. Eller skal vi forvente en ældrepleje, hvor det er robotter, som skifter fru Jensen eller seksuelt tilfredsstiller hr. Hansen? Det er i hvert fald sådan en verden, flere og

flere lægger op til på længere sigt, og i 2017 var det blandt andet også derfor, at den kunstige intelligens figurerede som den ting i verden, der har de potentielt bedste, men samtidig mest negative konsekvenser for vores verden, ifølge World Economic Forum. “Der er en endeløs række af eksempler og diskussioner om det her,” siger Christiane Vejlø og nævner, at den kunstige intelligens i dag findes i alt fra trafiklys til chatbots på hjemmesider, hvor man som forbruger kan komme i kontakt med den digitale kundeservice: “Der findes også allerede assistenter i private hjem som Amazons Alexa, Google Home og Apples Siri. Den kunstige intelligens kan kvantitativt mere end mennesker, ➻

L I ME .DK

29


PERSPEKTIV

Vidste du, a t …

men den kan ikke føre en samtale og reflektere. Det skaber selvfølgelig en masse etiske overvejelser.”

det var opfinderen af p-pillen, der skrev den første store rapport om kunstig intelligens i 1965? Carl Djerassi, hed han.

Det Vilde (Kunstige) Vesten

Den tidligere regering fastslog, at Danmark skal være blandt de førende nationer i verden i år 2025, når det gælder kunstig intelligens. Hvis man spørger på det fremtidsorienterede Alexandra Instituttet, skal vi heldigvis ikke regne med, at der lige om lidt går ‘Terminator’ i den, og at robotter snart vil kunne ses spurte rundt i de danske gader som erstatning for ordensmagten. Senior Machine Learning Specialist Søren Tranberg forklarer: “Vi vil lige så stille se en udvikling i retning af mere brug af kunstig intelligens i hverdagen. I øjeblikket er det her Det Vilde Vesten, men der er ved at komme retningslinjer inden for etisk brug. Det er også nødvendigt, for en maskine kan jo ikke tænke selv på samme måde som os. Det er os mennesker, der har skabt systemerne, og hvis man nu for eksempel bruger kunstig intelligens til automatisk at skrive nyheder, så er det jo vigtigt, at man har designet systemet meget specifikt, så den ikke udelader visse befolkningsgrupper. Den kunstige intelligens er nemlig ikke objektiv, og derfor skal den være transparent, hvis den ikke skal være vildledende.”

Er mennesker eller maskiner klogest?

Kunstig intelligens blev nærmest opfundet samtidig med computeren. I 1950’ernes boomende efterkrigstid forsøgte man at få maskinerne til at lette den menneskelige hverdag. Men man kom ikke så langt. Computere blev nærmere nogle, der kunne regne i stedet for at regne den ud. Altså var de gode til IQ-tests og ikke mindst til skak, og sådan fortsatte det i mange år. I 1990’erne sad en bjergtaget menneskeverden og kiggede med, når Deep Blue-computeren spillede lige op med den russiske skakverdensmester Gary Kasparov. Var maskinerne virkelig ved at være klogere end os mennesker? Svaret på dette har vist sig at være todelt. For ja, en computer kan udregne langt flere skaktræk i minuttet end mennesker. Og faktisk vil de bedste maskiner kunne banke dig i paratviden til hver en tid, eftersom de kan læse i omegnen af 30.000 opslagsværker på mindre end 60 sekunder (!) Men reflektere kan maskinerne ikke endnu.

SÅ STILLE ‘‘ VSEI VILEN LIGE UDVIKLING I

RETNING AF MERE BRUG AF KUNSTIG INTELLIGENS I HVERDAGEN.

“Man kan ikke sige, om kunstig intelligens er noget, der er godt eller dårligt, for det er lidt som at sige, om en kniv er et godt eller dårligt værktøj. Det kommer jo an på, hvordan den bliver brugt. Vi kan bruge den kunstige intelligens som et effektivt værktøj, men den kan også bruges til noget problematisk,” siger Christiane Vejlø og påpeger, at maskiner jo kun svarer på det, de bliver spurgt om: “Hvis man siger ‘løs problemet med kræft’, så tænker den kunstige intelligens på, hvad problemet er, og den medtager ikke følelser i ligningen. Derfor skal den programmeres ordentligt, hvis den ikke bare skal vælge at fjerne hele den kødklump, som mennesket er for den.” Derfor skal vi mennesker også være bevidste om, hvad vi forventer af den kunstige intelligens. For selv om vi er nået skridtet videre fra skakbrættet, skal der opstilles nogle klare sigtelinjer, så den kunstige intelligens ikke kun bliver klog i forhold til, hvad 25-årige computertyper fra Silicon Valley mener, den skal kunne. “Kampen om fremtiden handler om, hvordan vi bliver ordentligt introduceret til kunstig intelligens,” siger Thomas ➻

6 film om fremtiden, du vil elske, selv om du ikke er sci-fi-nørd

Ex Machina (2014) Alicia Vikander brillerer i rollen som robotten med det smukke ansigt, Ava, som en ung computerprogrammør betages af. Vandt en Oscar for bedste visuelle effekter.

30

LIME . DK

Hende (2013) Joaquin Phoenix forelsker sig i sit Siri-agtige operativsystem, indtalt af Scarlett Johanssons stemme. Vandt en Oscar for bedste originale manuskript.

Blade Runner Gattaca Terminator Rumrejsen år 2001 (1982) (1997) (1984) (1968) Harrison Ford spiller Ethan Hawke, Uma Arnold Schwarzenegger Stanley Kubrick instruhovedrollen i kultklasThurman og Jude Law får blev udødeliggjort som erede en af de bedste dig til at tænke over, om halvt menneske og halvt sikeren, hvor mennesket er film nogensinde om genmanipulation og det robot i 80’er-klassikeren, flygtet fra jorden på grund menneskelig udvikling af forurening og overbeperfekte menneske er vejen der findes hele fem og kunstig intelligens. frem. Oscarnomineret for efterfølgere til. ‘Terminator folkning. Opfølgeren ‘2049’ Vandt en Oscar for bedste vandt i 2018 to Oscars. bedste scenografi. 2’ vandt fire Oscars. visuelle effekter.


Når et enkelt smil kan betyde så meget, er det værd at beskytte det med Colgate®

Mundpleje til hele familen

Danmarks mest solgte tandpastamærke


3 ting, vi formentlig skal tage stilling til i de kommende år 1: Hvis en førerløs bil kører over for rødt og ind i en fodgænger, hvem har så ansvaret? 2: Hvis en maskine kan stille en diagnose mere præcist end en læge, skal den så overtage store dele af lægens job? 3: Hvis Facebook og Instagram er interesseret i at finde frem til deres brugeres humør ud fra deres billeder, skal de så have lov til det, eller er det en krænkelse af privatlivets fred?

Knud Romer om det ansigtsløse samfund

32

LIME . DK

om du kan låne penge eller ej, og ikke Lone, som lige er dig nådig. Du kan ikke bede om nåde, du kan ikke trygle, du kan ikke tigge en algoritme – den er fuldstændig lige så psykopatisk som det dyr, vi har befriet os fra. Normalt var vi underkastet naturtvangen for derefter at blive frie. Nu har vi så et middel, der underkaster sig os, men som er lige så psykopatisk. Du kan ikke danne moralske hensyn, menneskelige hensyn. Der er ingen omstændigheder. Det er bare en algoritme – nul og niks. Så får du et ubemandet liv,

ubemandede banker, ubemandede biblioteker, ubemandede DSBstationer, selv Føtex er ubemandet. ‘Tak, fordi du handlede i Føtex’ – den stemme har jeg tænkt mig at pumpe en pistol ned i som et væbnet røveri. Det bliver det sidste, jeg gør! Menneskene forsvinder. Det bliver det ubemandede liv, hvor alt er digitaliseret – og alt andet er bare til besvær og tager for lang tid og koster for mange penge. Og så tillykke med det!” Forfatter Knud Romer til Kristeligt Dagblad på Folkemødet 2019 på Bornholm

FOTO Thomas A

“Tingene bliver så hurtige, lette, billige og effektive som muligt, og alt der er besværligt, er en omvej, tager tid – det forsvinder. Og du kan ikke argumentere imod den rationalitet – det hurtige, det lette, det nemme, det billige – for det er lettere at digitalisere end at have en bankfilial. Så har du netbank, men problemet er jo, at du kan ikke diskutere med en netbank. Det er en algoritme, der bestemmer,


PERSPEKTIV

Vidste du, a t …

NÅR KUNSTIG INTELLIGENS SKRÆMMER OS LIDT Blind bil For et par år siden blev en selvkørende bil klemt fast under en anhænger. På grund af skarpt sollys havde bilens kunstige intelligens forvekslet anhængeren med et vejskilt.

Robot-joke Den saudiske robot Sophia har fået statsborgerskab, og hun virker da også livagtig. Som da hun i et interview i 2016 proklamerede: “Jeg vil udrydde mennesker.” Det skulle efter sigende have været en morsomhed fra skaberne bag.

Intelligente våben Sidste år præsenterede amerikanske militæreksperter for første gang våben, der er styret af kunstig intelligens. Det fik kritikere til at pege på, at dette potentielt kan være altødelæggende, fordi maskinerne ingen moral har.

kunstig intelligens i dag kan billedaflæse, om du er hetero- eller homoseksuel? Dit ansigt afslører mere, end du tror. Terney, der er foredragsholder og forfatter til bogen ‘Kampen om fremtiden – forstå kunstig intelligens’: “I skolen har vi lært om, hvordan planter, matematik og grammatik fungerer, men vi har aldrig hørt om, hvad en algoritme er. Så på trods af at vores verden er gennemdigitaliseret, ved vi mennesker faktisk meget lidt om, hvad der ligger bag.” Og hvis vi inden for de kommende årtier skal til at gå til en computerlæge og ansigtsscannes, er der behov for, at vi forstår, hvordan algoritmer er skruet sammen. Ellers mister vi vores mulighed for medbestemmelse i det galopperende teknologiske samfund, forklarer han: “For et almindeligt menneske er kunstig intelligens noget enormt mystisk. Det er en ny ting, fordi internettet først blev udbredt i 1990’erne, men vi bør række ud efter den kunstige intelligens, som vi rakte ud efter computeren. Omkring årtusindskiftet sendte alle virksomheder deres medarbejdere på pc-kørekort-kursus, men vi har glemt at uddanne bredt efterfølgende. Når algoritmer og kunstig intelligens styrer stadig mere af vores dagligdag, er det vigtigt, at vi forstår, hvad der foregår inde i computerhjernerne.”

Elon Musk har udtalt, at maskinerne en dag kommer til at overtage vores verden. Samtidig har store økonomer peget på, at maskinerne vil aftage så mange lavtlønsjobs, at der vil komme massiv arbejdsløshed. “Vi skal sætte grænser for maskinerne. For eksempel kan vi miste rigtig meget af vores private sfære, når maskinerne skal så langt ind i vores liv, fordi de vil hjælpe,” siger Christiane Vejlø: “Mange siger så, at de ikke har noget at skjule, men vi har alle sammen noget privat, som de fleste nok vil indrømme ikke skal råbes ud over Rådhuspladsen. Derfor er det vigtigt, at vi diskuterer, hvad den kunstige intelligens bedst kan bruges til. Store virksomheder vil nok pege på profit, men der er i den grad brug for regulering. For hvis en virksomhed har opfundet ansigtsgenkendelse, så er det jo spørgsmålet, om det skal bruges internt, eller om det skal bruges ved den mexicanske grænse til at holde folk ude?” En anden ting, der uden tvivl skal snakkes lidt om, er spændvidden for den kunstige intelligens. Et eksempel er noget, der lyder vanvittigt, men som er ved at blive til virkelighed. I den syrede og populære Netflix-serie ‘Black Mirror’ leges der ofte med fremtidsvisioner, og afsnittet ‘Nosedive’ ➻

I SKAL SÆTTE GRÆNSER FOR ‘‘ VMASKINERNE. FOR EKSEMPEL

KAN VI MISTE RIGTIG MEGET AF VORES PRIVATE SFÆRE, NÅR DE SKAL LANGT IND I VORES LIV, FORDI DE VIL HJÆLPE.

Alle kan tage fejl

Fremtiden byder altså – om vi vil det eller ej – på mere kunstig intelligens. Dit hus vil varme- og lys-regulere sig selv. Dit fjernsyn vil formentlig kunne det samme, og din have vil selv vide, hvornår den skal vandes, og hvornår robotplæneklipperen skal på græs. Alt sammen noget, vi i en travl hverdag slipper for at tage os af. Til gengæld kommer vi så til at diskutere, hvor langt vi skal gå – og om der ikke er nogle etiske problemer ved den kunstige intelligens. Blandt andet fordi teknologiske ikoner som Stephen Hawking og

L I ME .DK

33


PERSPEKTIV

Frygt ej

Der findes faktisk love, der forhindrer robotterne i at overtage verden Tilbage i 1942 introducerede den amerikanskrussiske biokemiker og sci-fi-forfatter Isaac Asimov for første gang det, der siden er blevet kendt som ‘de tre robotlove’. Dem skal enhver kunstigt intelligent robot overholde, så bare rolig:

1. LOV: handler om en kvinde, som får ratings for alt, hvad hun gør. Andre brugere og computere vurderer hende altså konstant, men da det går galt, bliver hun udstødt med en lav score og falder fra hinanden. En kritik af perfektheds- og overfladekulturen, men også et eksempel på, hvad kunstig intelligens kan gøre. Og samtidig et eksempel, der nu er ved at blive til virkelighed i Kina, hvor et sådant system afprøves på udvalgte medborgere fra næste år. “Science fictionforfattere er ved at få en alvorlig udfordring, fordi udviklingen går så stærkt,” siger forfatter Thomas Terney og peger på, at hvis Danmark skal være førende inden for kunstig intelligens, skal der lovgives markant: “Vi ved, at folk bliver afhængige af digitale medier, og derfor må vi lovgive hen ad vejen, ligesom man gjorde på grund af Den Industrielle Revolution for 100 år siden. Vi kan ikke bare læne os tilbage og tro, at virksomhederne, der udvikler

kunstig intelligens, gør det for vores eget bedste. Derfor skal vi styre udviklingen, så den kunstige intelligens løser de rigtige problemer.” Det er hele pointen, når det gælder kunstig intelligens. Den vil ikke kunne overtage menneskeheden, bare rolig, for den er resultatorienteret frem for reflekteret, men alligevel kan vi virkelig bruge den til noget stort, forklarer Søren Tranberg fra Alexandra Instituttet: “Den kunstige intelligens vil føre til et smartere samfund, der er mere effektivt. Verdens største problemer kan simpelthen ikke fikses uden. Hvis vi skal have løst klimaforandringerne, kan den kunstige intelligens bruges til at finde løsninger, fordi den kan regne problemstillingerne hurtigere ud, og når vi får førerløse biler, der kører godt, vil de ændre trafikken og spare på CO2-udslippet, fordi vi begynder at blive fragtet sammen. Vi skal bare huske at tænke os om.” ¥

CIENCE FICTION‘‘ SFORFATTERE ER VED AT FÅ EN ALVORLIG UDFORDRING, FORDI UDVIKLINGEN GÅR SÅ STÆRKT.

Vidste du, a t …

En robot må ikke skade et menneske eller på anden vis lade et menneske komme til skade.

2. LOV: En robot skal adlyde ordrer, som gives til den af mennesker, for så vidt disse ordrer ikke er i konflikt med den første lov.

3. LOV: En robot skal beskytte sin egen eksistens, for så vidt dette ikke er i konflikt med den første eller den anden lov. Senere blev endnu en lille lov tilføjet:

4. LOV: En robot må ikke skade menneskeheden eller på anden vis lade menneskeheden blive skadet. Kilde: Etisk Råd

en gruppe førende forskere og eksperter – heriblandt Stephen Hawking og Elon Musk – i 2015 skrev et åbent brev til verdenssamfundet om, at der skulle kigges nærmere på de sociale effekter af kunstig intelligens?

34

LIME . DK


Økologisk babymad til både spisebordet og klapvognen Arla Baby&Me® Organic er en serie af økologisk babymad og mælkepulver, udviklet af Arlas ernæringseksperter. Hvert enkelt produkt i vores serie er tilpasset dit barns udviklingsfaser med et nøje afvejet indhold af vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Og vi har netop udvidet serien med 4 nye varianter af grød og smoothies, der er lige til at putte i pusletasken, når I skal på tur. Læs mere på arla.dk/babyandme eller følg Baby&Me® Danmark på Facebook.

Nyhed


#GinCare GinCare is a More care less calories-drink menu. Caring about quality ingredients. Caring about unique flavors. Caring about that little bit extra to get it just right. The truth is, when you care, good things will come your way, your friends will notice, and you will feel great. MOM is a registered trademark of GonzalezByass Š 2019. Please drink responsibly, and take care.


Stil

Stylist Mia Dybkilde vil klæde sig med voluminøse skuldre og hoppe i et par bløde jeans her i august.

Noa Noa, 1.200 kr.

N Y H E D E R | C AT WA L K | S H O P P I N G

Custommade, 1.800 kr.

Samsøe & Samsøe, 800 kr.

Britt Sisseck, 1.550 kr.

Object, 230 kr.

Fra cat walk t i l k l æd es kab SHOPPING Brede skuldre – en tendens fra 1940’erne – er en af sæsonens hotteste trends lige nu. Investér i en skjorte med skulpturelle og voluminøse skuldre, og sæt den sammen med et par jeans til et cool hverdagslook.

Budget NÜMPH, 650 KR.

Luksus SISSEL EDELBO, 1.099 KR.

Givenchy

Erstat den klassiske cardigan med en mønstret kimono, og brug den ud over et par jeans. Der findes utallige varianter i alle regnbuens farver, fede mønstre og priser. Du skal bare finde den, der passer din garderobe bedst.

Stella McCartney

KIMONOEN

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2 budgetter

Læserservice asos.com brittsisseck.com custommade.dk noanoa.dk numph.dk samsoe.com sissel-edelbo.dk objectci.com

DE BEDSTE JEANS I VERDEN?

à Pieszak har siden 2007 haft en mission om at skabe de bedst siddende jeans i verden, og med deres seneste denimlinje har de prøvet en helt ny teknologi. Nu bliver det lidt teknisk, men teknologien hedder RecallTM og er efter sigende revolutionerende inden for denimverdenen, fordi vævningen er lavet på en helt ny måde, der tilpasser og former sig efter hver enkelt kvindekrop. Det stof, der bruges i linjen, hedder BlueskinTM og hjælper med at stramme ind og sikrer en vedvarende pasform, som ikke giver knæ i benene, siger de. Sejt! Linjen består af syv modeller med priser fra 1.299 kr. til 1.499 kr. Se mere på pieszak-dk.

LI ME .DK

37


Skøn

LIMEs skønhedsekspert Cathrine Park forlænger følelsen af sommer med highlighter, en luftig duftfavorit og en forfriskende nyhed til brusebadet.

NYHEDER | TRICKS | GUIDE

E j b lot t i l p y nt

Ve ga n sk sa n se f or kæl e l s e à For mig starter den gode hudplejerutine

Den her parfume kunne jeg sagtens finde på at tage bare for udseendets skyld – så fin er flakonen! Heldigvis dufter Carvens lette og luftige nyfortolkning af Dans Ma Bulle også virkelig godt. Den er hverken for sød eller frugtagtig, men lige tilpas blomstret, frisk og pudret takket være noter som pæon, sukkermandel, mandarin og iris. Carven Dans Ma Bulle Eau de Toilette, 30 ml, 425 kr. ( 3810 0111

under bruseren. Derfor tager jeg Laveras nye veganske og friske Body Wash med i bad, for den vækker sanserne, plejer huden og vasker mig ren for miljøforurenende partikler med essentielle olier, økologiske algeekstrakter og naturlige antioxidanter. Lavera Soft Purity Body Wash, 200 ml, 65 kr. ( 7023 6630

∞ Smart 2-i-ener

Vil du spare tid og speede hårtørringsprocessen op, har svenske Björn Axén lavet en genial hårbørste med lufthuller. Desuden er børsten også god at bruge i vådt hår på grund af sit fleksible børstehoved og superbløde pigge, der behandler hårbunden nænsomt og behageligt. Björn Axén Wet Hair Brush, 200 kr. Fås i Matas og i Magasin

à

Nude by Nature Touch of Glow Highlight Stick 04, 220 kr. ( 4499 9099

Psst!

Makeup-produkterne fra Nude by Nature indeholder 100 procent naturlige og plejende ingredienser, og produkterne er helt fri for syntetiske stoffer, parabener, silikone og talkum.

38

LIME . DK

Guide

FREMHÆV LYSET

For et par år siden var konturering den helt store ting takket være skønhedsdivaer som Kim Kardashian. Personligt blev jeg aldrig fortrolig med trenden, og derfor er jeg henrykt over, at de skarpe linjer og det tunge pudder nu er erstattet af sunde og glansfulde highlights. Det handler altså om at definere ansigtet ved hjælp af ‘lys’ og på den måde skabe en mere smuk og naturlig hud og glød. Til det formål har australske Nude by Nature de helt rette remedier, og de har netop lanceret kollektionen Endless Summer med de fineste glow-produkter. Prøv for eksempel sommerens musthave – deres Touch of Glow Highlight Stick i

nuancen Opal, der giver huden en strålende, holografisk glans. Sådan gør du: á Vil du have masser af glød, så påfør highlighteren direkte på huden, og ton farven ud med fingrene. á Vil du fremhæve bestemte ansigtstræk, så påfør highlighteren på ansigtets højeste punkter, som for eksempel lige under brynene, på øjenlågene og næseryggen, og ton ud med fingrene. á Supplér gerne med lidt solpudder på kindbenene for at fremhæve ansigtskonturerne og skabe en sund glød.


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

STAY

EFFEKTIVE OG LUKSURIØSE SOLCREMER OG AFTERSUN TIL ANSIGT OG KROP. INDEHOLDER BÅDE AKTIVE INGREDIENSER OG HØJ SOLBESKYTTELSE.


Flere naturlige smagsstoffer og minimale tilsætningsstoffer Gennem årene har vi løbende gennemgået indholdet af vores krydderier. Siden 2016 har vi fjernet 21 tons salt, 12 tons sukker og unødvendige tilsætningsstoffer som citronsyre, gærekstrakt og kunstig farve og smagsstoffer. I stedet indeholder vores krydderier blandet rene krydderier og mere naturlige krydderier.

Vi sørger for, at vores peber altid holder foranstaltningen Vi besøger vores leverandører regelmæssigt for at sikre, at vi kun køber de fineste råmaterialer. Når vi er på plads i Indien, kontrolleres ikke kun den sorte peber for den rigtige kvalitet. Vi har også høje krav til social og miljømæssigt ansvar. Alt for at kunne bidrage til en bæredygtig forsyningskæde, fra dyrkning til butik.


MÅLTID

SMØRREBRØD HOLDER STADIG

TEKST Trine Hahnemann FOTO Columbus Le th

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

I over hundrede år har vi spist små kunstværker af rugbrød med kreativt pålæg, og over halvdelen af os spiser det stadig hver eneste dag. Her får du seks bud på smørrebrød, der egner sig perfekt til den lyse sommer.

FIGENPÅLÆG, ROSINER OG ÆBLE Til 4 personer

Det skal du bruge: á 12 skiver rugbrød á Smør á 2 æbler á Fintrevet skal og saft fra 1 økologisk citron á 150 g rosiner á Figenpålæg á 250 g tørrede figner á 200 g dadler, udstenede á 2 spsk. kokosmel

MEGET MERE SMØRREBRØD

à Trine Hahnemann har gjort det

til en dyd at gøre rugbrødsmadder til det gode morgen-, middagseller aftensmåltid og tager i sin nye kogebog simple ingredienser og forvandler dem til lækre madder. Der er over 70 opskrifter på rugbrødsmadder og smørrebrød. ‘Smørrebrød’, 199 kr., Gyldendal. Bogen udkommer 20. august.

Tip!

Lav også din egen pålægschokolade. Hak og smelt 300 gram mørk chokolade over et vandbad, og smør chokoladen ud på et bagepapir i et jævnt lag. Lad laget tørre i fem minutter, og skær så ud i stykker. Vent til den er helt størknet, og sæt på køl.

Sådan gør du: Figenpålæg: Skær fignerne i kvarte, læg dem i en skål, og dæk dem med kogende vand. Lad dem trække i 30 minutter, og dryp dem derefter godt af. Kom figner og dadler i en foodprocessor, og blend dem til en jævn masse. Form massen til en pølse med diameter på cirka 5 cm. Hæld kokosmel på en tallerken, og rul pølsen i kokos, til den er dækket. Pak den tæt i bagepapir, og læg den i køleskab natten over. Skær den i skiver, efterhånden som du bruger den til madder. Rugbrødsmadderne: Smør brødet. Udkern æblerne, skær dem i otte skiver, og dryp dem med lidt citronsaft. Læg æblerne på fire stykker brød, og drys med citronskal. Læg to skiver figenpålæg på de næste fire stykker brød, og fordel til sidst rosinerne på de sidste fire stykker brød.

LI ME .DK

41


MÅLTID

Fjordrejer er meget dyre, hvis du køber dem pillede hos fiskehandleren, men nogenlunde overkommelige i pris, hvis du piller dem selv.

FRISKE FJORDREJER PÅ SURDEJSBRØD Til 4 personer

Det skal du bruge: á 2 citroner á 400 g fjordrejer, pillet vægt á 1 spsk. citronsaft á Salt og friskkværnet peber á 4 skiver surdejsbrød med krydderier á Smør á 4 spsk. klassisk mayonnaise á 2 spsk. revet økologisk citronskal á 4 kviste dild Sådan gør du: Skær citronerne i halve, pak hver halvdel i hvid gaze, og luk med en bomuldssnor. Kom de pillede rejer i en skål, og smag dem til med citronsaft, salt og peber. Smør brødet, og læg det på fire tallerkener. Fordel rejerne på brødene. Kom 1 spsk. mayonnaise oven på rejerne, og kværn peber over. Pynt med citronskal og dild, og læg den halve citron i gaze på tallerkenen.

Psst!

Her er rejerne portionsanrettet, men de kan naturligvis også serveres i en skål med brød, smør, mayonnaise og citronskiver ved siden af.

42

LIME . DK


ROSÈ, ROSÈ, ROSÈ... Nyd sommerens lyse aftener i parker, haver og på strande med rosévin fra Løgismose Det bliver ikke nemmere at drikke god vin, til en pris der velkommer en lang og varm sommer. Rosé no. 01 er en ud af tre vine i Løgismoses nye unikke vinserie skabt af Løgismoses sommelier sammen med franske vinproducenter.

Løgismose rosé no. 01 Vinen er en tør og frugtig rosé lavet med inspiration fra de charmerende rosévine fra Sydfrankrig. Rosé No. 01 er fremstillet på druerne Grenache og Cinsault, og har en liflig let krydret smag af jordbær, hindbær, citrus og urter. Den er glimrende uden mad, men egner sig også til lette retter med grøntsager, særligt tomater, fisk, skaldyr eller fjerkræ. Servér den ved 7 °C.

Du finder Løgismose vinserie i Netto i hele landet. Læs mere om Løgismose vin i Netto på netto.dk og løgismose.dk

LØGISMOSE KUN I


SKØN & LÆSKENDE SOMMERDRINK Ginger 43 er super enkel at tilberede og perfekt som en kølig forfriskning til sommerens mange fester.

GINGER 43

3 cl Licor 43 - 12 cl ginger ale - saften fra ¼ lime - isterninger Hæld ginger ale i et glas med rigeligt is. Tilsæt Licor 43 og friskpresset limesaft. Rør forsigtigt rundt så kulsyren fra ginger alen bevares. Pynt med skiver af lime og server straks. Find mere inspiration på www.licor43.com


MÅLTID

Psst!

Du pocherer æggene ved at komme cirka en liter vand i kog med lidt eddike. Knæk herefter et æg i en lille kop. Lav en strømhvirvel, og lad ægget glide ned i gryden. Pochér ægget i 2-3 minutter, og læg det i koldt vand. Lav kun 1-2 æg ad gangen.

AVOCADO, ASPARGES OG POCHEREDE ÆG Til 4 personer

Det skal du bruge: á 6 grønne asparges á Salt á 2 avocadoer á 4 skiver rugbrød á Smør á 4 æg á 1 spsk. aleppopeber á 4 spsk. karse eller kørvelblade Sådan gør du: Bræk den træede ende af aspargesene, og skær derefter hver asparges i tre stykker. Blanchér dem i letsaltet kogende vand i et minut, og lad dem dryppe af. Skær hvert stykke igennem på langs, og lad dem køle af. Skær avocadoerne i halve, fjern stenene, og pil skrællen af. Skær avocadoerne i tynde skiver. Smør brødet. Fordel aspargesene på de fire skiver brød, og læg avocadoskiverne ovenpå. Pochér æggene. Læg et pocheret æg på toppen, drys med aleppopeber, og pynt med karse eller kørvel.

LI ME .DK

45


MÅLTID

HJEMMELAVET MAKREL I TOMAT Til 4 personer

Det skal du bruge: Tomatsauce á ½ løg, finthakket á 1 fed hvidløg, finthakket á 1 spsk. olivenolie á 1 spsk. karrypulver á 1 spsk. sukker á 4 modne tomater, hakkede, eller 400 g hakkede dåsetomater á 1 dl vand á Salt og friskkværnet peber á 1 spsk. æblecidereddike

Makrel i tomat er en klassiker, der stort set altid købes på dåse, men den hjemmelavede version dufter ikke bare bedre, den har også en helt anden smag.

á Rugbrødsmadder á 2 helt friske makrelfileter

á 1 spsk. olivenolie á 6 skiver rugbrød á Smør á 1 forårsløg, skåret i tynde skiver på skrå

á 2 spsk. grofthakket

Tip!

Hvis du ikke selv har mod på at rense og filetere makrellen, vil en fiskehandler ofte gerne gøre det for dig.

persille

Sådan gør du: Sautér løg og hvidløg i olivenolie på en pande, til de er bløde. Tilsæt karry og sukker efter nogle få minutter. Tilsæt tomater og vand, og krydr med lidt salt og peber. Lad saucen simre i 15 minutter, og smag den derefter til med cidereddike, salt og peber. Lad saucen køle ned. Drys makrelfileterne med salt og peber, og lad dem derefter hvile i en halv time. Varm olien op i en stegepande, og steg fileterne i 3-4 minutter på hver side. Tag dem af panden, og fjern skindet. Bræk fisken i store stykker. Smør rugbrødet. Skær hver skive rugbrød i to trekanter, og læg noget makrel på hver. Læg 1 spsk. tomatsauce oven på makrellen, og pynt med forårsløg og persille.

46

LIME . DK


SPISER DU 350 G FISK OM UGEN?

Amandas Luksusrogn, Makrelkræs og makrelfilet i økologisk tomatsauce er MSC- og nøglehulsmærket og rig på protein og de sunde Omega-3 fedtsyrer.

Det er en rigtig god idé at spise fisk til frokost. Der er masser af muligheder og det er let at lave en spændende madpakke med fisk. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 g fisk om ugen og fisk på dåse tæller naturligvis også med.

Det blå MSC-logo er din garanti for et bæredygtigt produkt. MSC er en uafhængig mærkningsordning for et miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri.

amanda-seafoods.dk


MÅLTID

Vidste du, a t …

retten slet ikke stammer fra Bornholm, men faktisk blev opfundet af restaurantejeren Oskar Davidsen fra København under Anden Verdenskrig? Han fandt også på ‘dyrlægens natmad’.

SOL OVER GUDHJEM Til 4 personer

Det skal du bruge: á 4 røgede sild á Smør á 4 skiver rugbrød á 8 cherrytomater á 4 æggeblommer á 8 radiser, hakkede á 2 spsk. finthakket purløg á 2 spsk. finthakkede persilleblade  Friskkværnet peber á

Du kan bruge røget makrel i stedet for røgede sild.

48

LIME . DK

Sådan gør du: Fjern omhyggeligt alle sildebenene, og bræk fiskekødet i mindre stykker. Smør brødet, og læg det på fire tallerkener. Fordel sildene på brødet. Skær tomaterne i små både, og læg dem oven på og rundt om smørrebrødet. Læg forsigtigt en rå æggeblomme på midten, drys med radiser, purløg og persille. Drys til sidst masser af peber henover. ¥


mere KLIMAVENLIG emballage!

 35 % MINDRE CO2 UDSLIP*

Nu fås din favorit tortilla i en mere bæredygtig emballage, med mindre plastik og en genanvendelig papirlamineret topemballage. Dette er kun starten på vores rejse mod en grønnere fremtid, men det vil gøre en forskel. Sammen vil vi reducere mængden af plastik med 150 tons om året. Og bare rolig, smagen er stadig den samme. santamariadanmark

* Sammenlignet med tidligere emballage. Beregnet af IVL svenske miljøforskningsinstitut.

PA PIR la m i nere t fron t


Annonce

5 tips

Sådan f jerner du svedlugt fra dit t ø j Det kan være svært at komme af med lugten af sved, der sidder i dit tøj. Men med et par enkle tricks kan du faktisk få den til at gå pist væk.

1: VARM VASK

En vask på 60 grader kan sagtens fjerne den skarpe lugt af sved fra dit tøj. En ulempe kan være, at du skal bruge meget vaskepulver, når du vasker så varmt. Husk også, at det ikke er alle slags tøj, som kan tåle vask på 60 grader. Så tjek lige vaskemærket, inden du smider tøjet i maskinen.

2: GØR DET HURTIGT OG NEMT

Du kan nemt og hurtigt fjerne din svedlugt med vaskemidlet Rodalon Sportsvask, der dræber intet mindre end 99 procent af alle bakterier. Du skal bruge omkring 50-100 ml til en enkelt vask – og du kan vaske helt ned til 30 grader. Rodalon Sportsvask er desuden helt uden farve og parfume. Hvis du kun har én bluse, du skal gøre lugtfri, kan du også blande 1 del Rodalon op med 10 dele vand og lade blusen ligge i blød et par timer. Det skulle være nok til at fjerne den ildelugtende sved fra dit tøj – og så bleger det ikke. Husk: Det må ikke blandes op med andre vaskemidler.

D

et er sommer, og du er i fuld vigør. Du cykler, løber og dyrker en masse sport. Og når solen stråler, sveder du måske lidt mere, end du plejer. Når først dit tøj lugter af den sure sved, kan det være svært at komme af med, selv om du vasker tøjet igen og igen. Bakterier lugter, så simpelt er det. Og hvis du over flere omgange har vasket dit tøj på enten for lave grader eller med det forkerte vaskemiddel, så mindsker du altså ikke antallet af bakterier på dit tøj – tværtimod. Når du så sveder igen, vil det automatisk blive blandet med bakterierne, som sidder på dit tøj i forvejen, og så har du problemet igen. Men der er heldigvis et par tips, du kan prøve af, inden du giver helt op og smider dit yndlingstøj i skraldespanden.

3: BAG DIT TØJ

Hvis dit tøj ikke kan tåle varm vask, kan du forsøge dig med bagepulver. Sådan gør du: Tre teskeer blandes op med lidt vand. Fordel blandingen på det svedramte område, og lad det ligge i blød et par timer. Vask det så i maskinen. Det kan fjerne bakterierne.

4: LØB DIT TØJ RENT Nogle mener, at sved opløser sved. Ligesom hvidvin opløser rødvinspletter. Hvis du skal følge husmodertippet, skal du altså tage dit sure trænings- eller normale tøj på, løbe en tur og svede det ekstra godt til – og så hurtigt hjem og direkte i vaskemaskinen med det.

5: VASK KRIDHVIDT

Hvidt vaskepulver kan måske også løsne den svedlugt, der har besat dit tøj. Det skyldes blandt andet, at det indeholder blegemidler og enzymer. Men husk, at det kun er hvidt tøj, du kan eksperimentere med. Det vil selvfølgelig blege dit mørke tøj.

FOTO Shutterstock

Vidste du, a t …

der findes mange vaskemidler, som kun har en meget lille effekt på bakterier, når du vasker dem? En test viser faktisk, at de fleste vaskemidler ikke har nogen effekt på de to bakterier, der oftest er skyld i den stride svedlugt.


Puls

Sundhedsjournalist Stine Troense cykler rundt i sommerlivet og har fået selvtillid i køkkenet.

SUNDHED | VIDENSK AB | KOST

GOD HVERDAGSMAD UDEN DIKKEDARER Måske kender du allerede Anne-Kathrine Palm Schelde fra madenimitliv.dk? Nu udgiver bloggeren en bog med 55 nye opskrifter på især let og lækker hverdagsmad. Og alle kan være med – også os, der ikke nødvendigvis har veludrustede køkkenskabe og stor ekspertise i et køkken. ‘Maden i mit liv’ af AnneKathrine Palm Schelde, 250 kr., Muusmann Forlag

∞ Pang på din træning

39 TIP!

Du forbrænder mest, hvis du aktiverer de store muskler i benene. Derfor er netop cykling (og løb) effektive motionsformer, hvis du gerne vil forbrænde kalorier i en fart.

procent

Så mange af os melder os ikke syge fra arbejde, selv om vi egentlig burde blive hjemme i sengen. Kilder: Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Mølholm Forsikring

KILDE: Kræftens Bekæmpelse

På thisseason.dk kan du købe farverigt træningstøj, der gør dig både motiveret og glad for dit eget spejlbillede, lover de. Str. S-XXL, priser fra 349 kr.

Der fo r s kal d u pas s e på d it bar n i s olen à Solskoldninger er smertefulde – det ved du. Men ved du også, at det øger risikoen for hud- og modermærkekræft på lang sigt? Der er derfor god grund til at undgå den røde hud, og børn og unge er særligt udsatte i solen. Kort sagt er det, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst i barndommen og ungdommen, fordi hudens overflade jo stadig vokser. Uv-strålingen har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet. Du har sikkert brugt solcreme og anden form for solbeskyttelse længe allerede, men det kan være en god idé at fortsætte, så længe uv-indekset er tre eller mere. Brug appen ‘Uv-Indeks’, så har du altid styr på det.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

F in og f u n k t ion e l be dst e m orc y ke l

MOTION Elsker du høj fart og høj puls, er det nok ikke denne cykel, du skal ønske dig. Det skal du til gengæld, hvis du gerne vil føre dig frem med stil og samtidig foretrækker en praktisk og klassisk cykel med lav indstigning og lukket kædekasse (der ikke kræver megen vedligeholdelse). Cyklen har tre gear, fodbremse og fås i flere farver. Og læg lige mærke til den fine forlygte og frakkeskåneren. Batavus, Old Dutch DK, fra 5.799 kr. batavus.dk LI ME .DK

51


Kom med til feminadagen M Ø D R E DA K T I O N E N

Chefredaktør Camilla Kjems

Skønhedsredaktør Vibeke Nielsen

Sundhedsredaktør Christina Bølling

Mangler du inspiration til din efterårsgarderobe? Eller savner du tips og gode råd til makeup, hudpleje og helseprodukter, der passer til netop dig og din krop? Så kom med til feminadagen 2019, hvor vi igen i år byder velkommen til en hel dag med fokus på dig, din stil, dit ydre og indre velvære. TID OG STED: 15. september – Musikkens Hus i Aalborg 29. september – Comwell Køge Strand Begge dage kl. 10-17 (tjek ind fra kl. 09.30)

Moderedaktør Louise Amstrup

Inspirator Kristina Trolle

KØB DIN BILLET NU

Stylist Birgit Axelsen

DET FÅR DU: • Inspirerende sessions inden for mode, lingeri, hudpleje, sundhed, skønhed og velvære • Personlig rådgivning • Kaffe, te og snacks hele dagen • Lækker frokost med et glas vin • Eftermiddagskage og kaffe • Værdifuld goodiebag til en værdi af mere end 800 kr. • Mulighed for at vinde flotte præmier • Shopping med gode rabatter • Casting til makeover i femina

VIL DU MED?

LÆS MERE OG KØB DIN BILLET FOR KUN 499 KR. + GEBYR PÅ FEMINA.DK/FEMINADAGEN2019


AGENDA

Drop romantiseringen af k❤rlighed Vi lever i et samfund, hvor drømmen om den helt store kærlighed lever i bedste velgående – ikke mindst i film og tv-serier. Men faktum er, at der aldrig har været flere singler, og at næsten hvert andet ægteskab ender i skilsmisse. Er det, fordi vi har ført os selv bag lyset, og at vores idé om kærlighed (gisp!) slet ikke findes? TEKST Christian S taal FOTO

Shu tterstock

V

i har alle sammen prøvet det: at lede efter kærligheden, den eneste ene, en soulmate – ja, hvad end du kalder det. Måske har du fundet din kærlighed, måske leder du stadig. Fælles for os alle i det moderne samfund er de urealistiske og alt for høje forventninger til den. Det mener filosof Alain de Botton i hvert fald: “Vi har et ideal af, hvad kærlighed er, og vi har nogle historier om kærlighed, som ikke hjælper os. De er overalt, for eksempel i film og sange. Vi er nødt til at modstå idéen om, at ægte kærlighed er det samme som konfliktløs kærlighed, og at det skal være nemt. Sådan er det ikke. Kærlighedens vej er kringlet og ujævn, selv i de gode tider. Det er hverken din eller min skyld. Det er, fordi vi er mennesker. Jo mere generøse vi kan være over for vores fejlagtighed, jo bedre chancer har vi for at gøre det arbejde, som ægte kærlighed kræver,” siger han. Mange af vores opfattelser om kærlighed har vi fra romantikken – altså den kulturstrømning, der i 1800-tallet bredte sig ➻

KOMMER ‘‘ FOGØLELSER GÅR, OG HVIS KÆRLIGHED ER EN FØLELSE, KAN DEN IKKE VÆRE VEDVARENDE.

Åh, hvis blot kærligheden altid var som på film. Men husk, at filmen altid stopper midt i forelskelsen.

L I ME .DK

53


AGENDA

vi have mere realistiske forventninger til kærligheden: “Hvis vi skal have vores forhold til at fungere, må vi opgive mange af de romantiske idéer, der førte os ind i dem. Romantikken har på en måde slået kærligheden ihjel, eller den er i hvert fald kærlighedens fjende,” siger Alain. Det er hårde ord, tænker du nok. Og hvor skal vores idéer om kærligheden så komme fra? Lad os prøve at vende blikket mod videnskaben.

Romantikken har på en måde slået kærligheden ihjel, lyder det fra filosoffen.

KÆRLIGHED SKER PÅ ET SPLITSEKUND

gennem europæisk kunst, litteratur og filosofi. Den havde nemlig nogle særlige idéer om kærlighed: “Den mest centrale antagelse er, at vi alle sammen har en soulmate, og hvis vi leder længe nok, vil vi finde vedkommende. Når det sker, vil vores sjæle smelte sammen, og alle de områder i vores liv, der før var præget af ensomhed og forvirring, vil blive forløst. De romantiske idéer er utrolig smukke. Men jeg mener, at romantikken har været en katastrofe for vores evne til at have gode, længerevarende forhold,” siger Alain. Der har aldrig været så mange enlige i Danmark, som der er lige nu. 1.189.020 danskere bor alene. Og det er ikke, fordi det er svært at møde nye mennesker. Det er nemmere end nogensinde. Tinder, Happn. Hvis vi tænker over de mange måder at date på, virker det jo helt paradoksalt, at singletallet stiger og stiger. Problemet er måske blandt andet, at vi er blevet besat af optakten til kærlighed? Det, vi kalder en kærlighedshistorie, er nemlig i virkeligheden kun begyndelsen på en kærlighedshistorie, og det skaber stor frustration, når vores forventninger ikke bliver indfriet. “Hvis nu vi sagde til folk: ‘Kærlighed er et smertefuldt og gribende forsøg af to fejlbehæftede mennesker, der prøver at opfylde hinandens behov, i situationer præget af usikkerhed og uvidenhed om,

DET SAMME SOM KONFLIKTLØS KÆRLIGHED, OG AT DET SKAL VÆRE NEMT. SÅDAN ER DET IKKE.

54

LIME . DK

3 romantiske myter om kærlighed Ordet romantik blev tidligere brugt om noget, der var ‘som i romanerne’ – altså anderledes end i virkeligheden. Alligevel føler mange i dag, at vores kærlighedsliv skal leve op til det, vi ser i kærlighedshistorierne.

1. DU SKAL ELSKE ALT VED DIN PARTNER

à Det er svært at finde på noget mere romantisk end idéen om to mennesker, der elsker alt ved hinanden – endda hinandens svagheder. Det er jo en smuk tanke: De ting, som andre ville finde irriterende, er i dine øjne bedårende. Men de gamle grækere havde faktisk et andet syn på det. Styrker er noget, man påskønner, svagheder er noget, man lever med. Ifølge dem skal man ikke elske hinandens svagheder, men derimod hjælpe hinanden med at udvikle sig og blive bedre mennesker.

2. FORELSKELSEN VARER FOR EVIGT

à Stort set alle kærlig-

hedshistorier slutter, før forelskelsen falmer, og det skaber en illusion om, at den passionerede forelskelse varer ved. Se, om du kan gætte, hvad følgende historier har tilfælles (spoiler alert): ‘Romeo og Julie’, ‘Bonnie og Clyde’, ‘Titanic’ og ‘Moulin Rouge’. Jep, de har alle det tilfælles, at der er (mindst) én, der dør. Det er tragisk, det er smukt, og det er grunden til, at forelskelsen varer for evigt. Selv kærlighedsfilm, der ender mindre dramatisk, slutter (næsten) altid, før honeymoon-fasen er ovre.

3. DIN ENESTE ENE VIL ALTID KUNNE FORSTÅ DIG

à Se, om du kan genkende følgende: Du er vred over noget, din partner har gjort, og personen forstår ikke engang, hvad det er. Når der bliver spurgt, ‘er der noget galt?’ ryster du på hovedet, mens du tænker, “hvis du virkelig elskede mig, ville du forstå mig nok til at vide det.’ I kærlighedshistorier kan turtelduer se ind i hinandens sjæle og læse hinandens tanker. I virkeligheden er man ofte nødt til at sætte ord på sine følelser, hvis et andet menneske skal kunne forstå dem.

KILDE: Alain de Botton

TIL AT MODSTÅ IDÉEN ‘‘ VOM,I ERATNØDT ÆGTE KÆRLIGHED ER

hvem de selv er, og hvem den anden person er’, ville det være et mere generøst udgangspunkt,” forklarer filosoffen. Lykke er jo virkelighed minus forventninger. Og vi kan ikke ændre virkeligheden, så hvis vi skal være lykkelige, skal

Hvis man spørger folk, hvad kærlighed er, nævner de ofte det specielle bånd, der opstår mellem to mennesker, som forelsker sig i hinanden. Men kærlighed er meget mere end det: “Det er også det simple, oprigtige smil, som du kan dele med hvem som helst hele dagen,” siger Barbara Fredrickson, som er psykologiprofessor på University of North ➻


COCA-COLA ER FAST SUPPORTER AF PREMIER LEAGUE ER DU?

NYT DESIGN

VIND en tur med Coca-Cola til England med ALT betalt og adgang til LIVE Premier League kampe Find koden under din kapsel og læs mere på coke.dk/premierleague

Schmeichel

Mané

Kane

De Bruyne

© 2019 The Coca-Cola Company. All rights reserved. COCA-COLA is a registered trademark of The Coca-Cola Company.

SAMME FANTASTISKE SMAG

COCA-COLA, COCA-COLA ZERO SUGAR are registered trademarks of The Coca-Cola Company © 2018 The Coca-Cola Company.

WHERE EVERYONE PLAYS


AGENDA

Carolina at Chapel Hill. Hun har gennem mere end to årtier forsket i følelser. “Undersøgelser viser, at de fleste mennesker betragter kærlighed som det at finde sin soulmate. Det, synes jeg, er trist, fordi halvdelen af alle voksne mennesker er singler, enten fordi de har mistet deres eneste ene, eller fordi de ikke har fundet personen endnu,” siger hun. Følelser kommer og går, og hvis kærlighed er en følelse, kan den ikke være vedvarende, forklarer Barbara. “Og nu tænker du måske: ‘Kærlighed varer ikke evigt – åh nej!’ Men jeg synes, at det er befriende at vide, at det er helt okay. Følelser er kortvarige, sådan er det, men vi kan genskabe dem når som helst. Det er en ressource, som kan fornys. Den er flyvsk, men når vi forstår, hvilke betingelser der danner grundlag for mikro-øjeblikke med forbundethed og kærlighed, kan vi måske få dem til at ske oftere,” siger Barbara. Et mikro-øjeblik kan være, når du griner sammen med en ven, når du smiler til en baby, eller når du trøster din nabo med et medfølende kram. Og mange af disse mikro-øjeblikke med andre mennesker kan fylde dit hjerte med kærlighed. Og det er netop sådan, den store kærlighed opstår: “De ting, som vi nogle gange tænker på som kærlighed, de større ting såsom forholdet, forpligtelsen og loyaliteten, er produkter af disse mikro-øjeblikke. De er den næring, som hjælper os til at skabe forbundethed,” siger Barbara og understreger, at det ikke kun er turtelduer, der kan få gavn af den næring, hun taler om: “Hvorvidt du er i et parforhold eller ej, afgør ikke, om du har adgang til kærlighed. Den indsigt giver et nyt perspektiv: Evnen til at se kærligheden i disse mikroøjeblikke gør dig i stand til at opleve dem oftere. En af de ting, som kan forhindre os i

Er det kun ægte kærlighed, når vi binder os for evigt? Svaret er nej, hvis du spørger videnskaben.

E FLESTE MENNESKER ‘‘ DBETRAGTER KÆRLIGHED SOM

at opleve kærlighed, er nemlig tanken om, at den ikke eksisterer for os.” Hvis man tror, at kærligheden er utilgængelig, kan man nemlig komme til at lukke den ude: “Hvis du derimod ved, at disse mikroøjeblikke er mulige, vil du i højere grad engagere dig, når muligheden byder sig,” siger Barbara. Okay. Så vi er bare for blinde til at se, at kærligheden findes overalt? Vi har glemt, at den kan være noget så simpelt som et smil. Det er bare ikke helt så nemt, som det lyder, vel? En del af forklaringen på, at så mange af os ikke får vores forventninger indfriet, når det handler om kærlighed, kommer faktisk også af effekten af sociale

DET AT FINDE SIN SOULMATE. DET, SYNES JEG, ER TRIST.

medier, der ifølge videnskaben giver os en falsk oplevelse af nærhed og forbundethed med andre mennesker. Når vi så står i de øjeblikke, hvor kærligheden opstår, er vi måske slet ikke i stand til at opdage dem. De forudsætter jo netop nærvær og øjenkontakt. Hvis vi lægger vores smartphones væk er til stede og ser hinanden i øjnene, er kærligheden imidlertid tilgængelig for os alle, uanset om vi er singler eller i forhold. Altså, videnskabeligt set. Og ret meget sat på spidsen. Ét er sikkert: Der findes lige så mange idéer om kærlighed, som der findes bankende hjerter. Men hvis der er én ting, som forskerne og filosofferne er enige om, er det, at kærlighed er mere end forelskelse og romantik. Hvis vi lægger vores idealer væk og åbner øjnene for kærligheden, så er den der. I en eller anden form. ¥

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ifølge græsk mytologi havde mennesker oprindeligt fire arme, fire ben og et hoved med to ansigter. Vi levede lykkeligt i harmoni med hinanden. Ud af jalousi delte Zeus hvert menneske i mand og kvinde, og siden dengang har vi ledt efter vores såkaldte ‘bedre halvdel’.

56

LIME . DK


Få styr på din rygetrang med Nicorette tyggegummi ®

Nicorette Whitemint, Fruitmint, Freshmint, Classic. Medicinsk tyggegummi, 2 mg eller 4 mg nikotin. Nicorette bruges til beh. af tobaksafhængighed gn. lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anb. brug max. 6-12 mnd. Må ikke bruges ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Bør bruges med forsigtighed af personer med sukkersyge, tandprotese. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn u. 15 år. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Hovedpine, hoste, irritation i halsen, hikke, kvalme, overfølsomhed, prikkende, snurrende, brændende følelse eller følelsesløshed i munden, smagsforstyrrelser, opkastning, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, diarré, mundtørhed, øget spytsekretion, mundbetændelse, sure opstød, træthed, anafylaktisk reaktion, allergisk reaktion herunder udslæt og hævelser, hurtig puls, åndenød. De fleste forekommer i løbet af de første 3-4 uger af behandlingen. Mundsår kan forekomme efter rygeophøret. Svimmelhed, hovedpine, søvnløshed, vrede, angst og rastløshed kan skyldes rygeophøret. Tyggegummiet kan i sjældne tilfælde beskadige tandproteser. Ved for hurtig tygning kan der forekomme irritation i halsen, svimmelhed, utilpashed, hikke, flatulens og mave-gener. Hyppighed og sværhedsgrad klinger af ved fortsat brug. Dosering: Bruges ved rygetrang. Brug 4 mg, hvis du er vant til at ryge > 20 cig. dgl. eller > 6 i rygeafvænningstest score ellers 2 mg. Maks. 24 stk. dgl. Ved rygestop: Hold helt op med at ryge. Brug tyggegummi i mindst 3 mdr. med fuld dosis, før forbruget langsomt nedtrappes og afsluttes, typisk efter 6 mdr. Ved rygereduktion: Bruges ved rygetrang for at forlænge de røgfri intervaller mest muligt. Du bør have reduceret cigaretforbruget og indledt et totalt rygestop inden 6 mdr. Søg faglig rådgivning, hvis et seriøst rygestop ikke er forsøgt inden 9 mdr. Tyggeteknik: Tyg langsomt og lad tyggegummiet hvile i munden ind imellem. Pakninger: 30 stk., 105 stk. og 210 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 7020 5212, www.nicorette.dk Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2016. DK/NI/19-1367. Produceret af McNeil Denmark ApS, januar 2019.


GIV HVERDAGEN LIDT

OPMÆRKSOMHED

- DET FORTJENER DEN

Hol d o g s å ø je m ed magas i n et L I M E i d i n N E T TO

.dk


NETTO LIGE NU

VÆR KREATIV det gør dig glad!

I en travl og stressende hverdag er det vigtigt at give dig selv et velfortjent pusterum, hvor du kan få lidt ro på tankemylderet. Sæt dig ned, og mal, sy eller byg noget med hænderne. Så vil din hjerne belønne dig. TEKST Na tasja Gamborg Rasmussen FOTO Shu tterstock

A

t sy sit eget tøj og bygge sine egne møbler er måske noget, du tænker hører fortiden til. Og på sin vis har du ret, for i dag er vi mere end nogensinde før blevet passive typer, der forsvinder ind i os selv foran en computer- eller tv-skærm. Men det betyder faktisk, at din hjerne ikke længere får de tiltrængte pauser, den kræver for at fungere optimalt. Pauserne kom helt naturligt gennem manuelt arbejde i gamle dage, mens din hjerne i dag konstant er på overarbejde, fordi de fleste af dine arbejdsopgaver kræver stor mental opmærksomhed. Og det medfører ifølge psykolog Birgitte Sølvstein, at vi er i kreativt underskud. “Kreativitet er vigtigt, fordi det er et grundlæggende behov hos ethvert menneske. Punktum. Vi har selvfølgelig også andre behov, for eksempel behovet for fysisk overlevelse og tryghed, behovet for anerkendelse, behovet for at tilfredsstille vores nysgerrighed og lære noget

nyt, behovet for mening men lige så vigtigt er altså behovet for at skabe noget nyt og udtrykke os på kreativ vis.” Hun mener faktisk, at stress, angst og depression kan være tæt tilknyttet til manglende kreativt input i hverdagen, netop fordi der ikke er en kanal til at udtrykke vores følelser og bekymringer. Her kan alle former for kreativitet faktisk hjælpe. Alt fra tegning til at finde på nye opskrifter i køkkenet er nemlig kreativt for din hjerne.

KILDER: isabellas.dk, magasinetliv.dk, tandfonline.com, soelvstein.dk, folkeskolen.dk

AN KAN GLEMME SIG SELV ‘‘ MI DEN KREATIVE PROCES OG

OPLEVE, AT ANDRE PROBLEMER FORSVINDER FOR EN STUND.

Det er vigtigt at holde pauser

Ifølge forsker i kreativitet Lene Tangaard Pedersen ved Aalborg Universitet er det meget nødvendigt at stoppe op og aktivt holde pauser i hverdagen. “En pause kan være det refleksionsrum, der skubber nye tanker i gang. En pause kan også bare være et nødvendigt hvil, så vi kan holde lidt længere,” siger hun. Derfor har børn også kreative fag i skolen. Det har hjernen simpelthen brug

for. Som hjerneforsker Peter Lund Madsen siger i et interview til Folkeskolen.dk: “Håndarbejde, broderi og sløjd er en helt fantastisk mulighed for hjernen til at slappe af. For det, som hjernen godt kan lide, hvis den skal arbejde, er en eller anden aktivitet, som trækker tankesporene væk.”

Kreativitet fremmer velvære

Okay, nu ved vi, at kreativitet er godt for hjernen. Og faktisk viser en amerikansk undersøgelse også, at små, kreative projekter i hverdagen har en positiv effekt på dit humør. Kreativitet påvirker ikke bare humøret på selve dagen af aktiviteten, viser forsøg, men i flere dage efter, og det vil derfor give dig en lyst til fortsat at være kreativ. Den kobling mellem kreativitet og glæde kan Lene Tangaard Pedersen nikke genkendende til: “Det er simpelthen rart at få lov til at være skabende, og det kan være forbundet med en behagelig selvforglemmelse. Man kan glemme sig selv i den kreative proces og opleve, at andre problemer forsvinder for en stund.” ➻

L I ME .DK

59


NETTO LIGE NU

3 KREATIVE AKTIVITETER, DER ØGER DIN MENTALE OG FYSISKE SUNDHED 1. Strik Når du gentager simple bevægelser med hænder og fingre, som når du strikker og hækler, har det en beroligende effekt, der faktisk minder om meditation – og så er det med til at holde dine led aktive. Eftersom dit blodtryk og din hjerterytme er sænket, kan det også have en modvirkende effekt på stress, angst og depression. Desuden har strikning og hækling en positiv virkning på dit humør, og det stimulerer hjernen, så du holder dig mere sund og rask.

2. Kunstprojekter At tegne og male er med til at give din krop og dit sind ro og hjælper dig med at afkoble fra hverdagens hektiske tumult. Desuden kan du opleve at komme ind i en såkaldt flowtilstand, hvor du glemmer tid og sted, som forskning faktisk har vist kan være med til at give dig en følelse af at være lykkelig.

3. Madlavning og bagning Ifølge Lene Tanggard Pedersen kan et fælles madlavningsprojekt være godt for den mentale og fysiske sundhed, fordi det er en oplevelse af at være skabende sammen, og så smager den mad, man selv laver, bare af lidt mere. Det er nemlig elementært tilfredsstillende at se sig selv i det frembragte eller at opleve, at du gør en forskel for andre med noget i verden.

Vidste du, a t …

ifølge en undersøgelse fra 2014 får 72 procent af os en kreativ idé, mens vi står i badet?

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Få gang i det kreative hjørne Slip fantasien (og tankerne) fri med disse fem fine sager. Garnsæt. Kanin, ko eller tiger. 69 kr. i Netto

Glasperler i æske. Flere varianter. 40 kr. i Netto

Lav-selvgaveposer. 3-pak. 20 kr. i Netto

A3-tegnebord med lys. 34 x 47 cm. 299 kr. i Netto

60

LIME . DK

Akrylmaling. Metallisk eller solid farve. 250 ml. 20 kr. i Netto

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Sælges i Netto-butikkerne fra uge 32 og så længe lager haves.


l a n r u o J Få Familie n e r ø d l i t e t k e r i d hver uge

R O F E R 26 NUM . R K 0 0 9 KUN

Inkl. porto

R A P S

. r k 7 1 2

Bestil på familiejournal.dk/26 eller ring til Kundeservice: 72 34 20 51

DIT ABONNEMENT: Efter tilbuddet modtager du Familie Journal i løbende abonnement til 42,95 kr. pr. nr. Desuden opkræves et gebyr på 15 kr. pr. udsendte girokort. Du kan herefter når som helst opsige dit abonnement. Du har altid 14 dages fortrydelsesret efter modtagelse af dit første blad. Tilbuddet gælder ikke i udlandet. Læs betingelserne på www.allerservice.dk. Kundeservice: 72 34 20 51.


Dolmio Bolognese. Fuld af saftige tomater. ÂŽ


DIT HJEM

Sensommer betyder, at det er brombærrenes tur til at blive plukket. De vokser som ukrudt, og det kræver både lange ærmer og gode handsker at nærme sig busken. Men de mørke bær er ikke bare en saftig mundfuld. Det er også et smukt bær, som kan bruges til meget andet. Se bare her.

GØR-DET-SELV

Brombærrene flytter ind TEKST OG IDÉ Pernille Albers FOTO

Lena S taal/Skovdal & Skovdal

➻ L I ME .DK

63


DIT HJEM

REGI: Tekstilfarver fra Dylon, sorte stentøjstallerkener, glas og vinglas fra House Doctor. Grå stentøjstallerkener fra Madam Stoltz.

Farv løs med saften

Hvem har sagt, at brombærpletter på dugen ikke kan være smukke? Brug de smukke bær som farvestof til at indfarve din dug. Du skal bruge: á Tekstilfarver (lilla, grå og rosa)
 á En hvid dug eller bomuldsstof
 á Specialsalt
 á En stor håndfuld modne brombær á Plastiksække Sådan gør du: Først skal du gennemfarve hele dugen med tekstilfarverne. Bland selv den rette farve med en smule rosa og lilla tilsat cirka en halv skefuld af den grå farve. Klip et par små stofprøver, som du kan øve dig på, til du finder den rigtige nuance. Når du har fundet den rigtige farve, farver du stoffet med blandingen i vaskemaskinen. Dæk dit arbejdsbord til med plastik eller en voksdug. Læg det farvede, våde stof på plastikken, og smid en håndfuld brombær skødesløst udover. Læg et lag plastik oven på brombærrene, og tryk dem ud på stoffet. Lad det hele ligge i et døgns tid. Ryst brombærrene af, og hæng dugen til tørre. Børst rester af brombærrene af, når dugen er helt tør. Stryg dugen med et stykke stof over og under, så hverken strygebræt eller strygejern bliver ødelagt.

Råt stentøj, messingbestik og røgfarvede glas er smukke til den rustikke dug.

Tip!

Vær forsigtig, så bærrene ikke bliver mast. Lim løse bær på kransen, hvor der er huller.

64

LIME . DK

Den smukkeste bærkrans

Med lidt tålmodighed og fikse fingre kan du binde en flot brombærkrans. Kransen emmer af sensommer og vil også være smuk som pynt på et bord. Du skal bruge: á Masser af brombærgrene á Halmkrans
 á Vindseltråd
 á Handsker á Limpistol Sådan gør du: Klip små totter småkviste med bær af grenene. Ifør dig handsker for at beskytte dine hænder mod torne. Bind brombærtotterne tæt sammen på kransen. Gem de bær, der falder af undervejs, og lim dem forsigtigt på kransen, når den er bundet færdig.


OPLEV UDSIGT DANMARKS BEDSTE

Midt i Danmark venter en helt særlig oplevelse. Tag på Bridgewalking i toppen af Den Gamle Lillebæltsbro og oplev den friske luft og den fantastiske udsigt over Fyn og Jylland, mens I hører spændende fortællinger fra jeres guide og mærker vinden i håret - og suset i maven, når toget kører over broen langt under jer.

PErfek opleve t lse m e d ve n o g fa m n e r i li e

Det bliver to uforglemmelige timer i 60 meters højde.

Se mere og Book en tur

www.Bridgewalking.dk


DIT HJEM

Tip!

Fra bær til brevpresser

Lav flere brevpressere ad gangen, da arbejdsprocessen er lidt omstændelig. Så har du gaver klar til veninderne.

Brevpressere er hot i boligen lige nu. Hvis du har mod på det, kan du lave dine egne eksemplarer med for eksempel dekorative brombær i. Du skal bruge:

á Voks á Støbemasse og indstøbningspolyester


á Hærder
 á Beskyttelsesmaske og arbejdshandsker

á Brombær (Voks, indstøbningspolyester og hærder fra Meripol.)

Sådan gør du: Find glas og skåle i fine former, som kan kasseres efter støbning. Smør indersiden af glassene med et tyndt lag voks. Lad det tørre i seks timer. Gentag processen med voks og tørring to-tre gange. Polér, så der er et tyndt lag voks i glasset. Bland indstøbningspolyester og hærder efter vejledningen på pakken. Hæld blandingen i dine glas og skåle. Placér brombærrene i glassene, og lad det hærde i minimum 24 timer. Bank forsigtigt dine brevpressere ud af formen. Slib alle kanter med fint sandpapir.

OBS! Materialerne er usunde at indånde, så stå et sted med masser af udluftning, og brug både maske og handsker.

66

LIME . DK


BE AU T É PAC I F IQU E

”Boost d in sk øn h e d ” T S K Ø N H E D S E V E N

K æ re Dig

E SKØNHEDSEVENT DELTAG I EFTERÅRETS STØRST ellige byer.

skønhedsevent i 5 forsk té Pacifique afholder efterårets største Du får nu en helt unik chance, når Beau , til en hyggelig aften i skønhedens tegn Ta’ din mor, søster eller veninde med historie. og ers univ heds skøn iske mag ques hvor vi guider dig igennem Beauté Pacifi andet fordi vi altid s allerstørste skønhedsbrands – blandt Beauté Pacifique er i dag ét af Danmark menteret effekt. doku en kle hudpleje der virker og har bruger de bedste ingredienser til at udvi orgen Danmarks ine Poulsen, du måske kender som Go’M beautyspace.dk, Til at fuldende aftenen vil Anette Krist blog es hend fra eller r tter til flere skønhedsbøge der findes. r, og Børsens skønhedsekspert, som forfa mine verdenen og om alle de gode supervita fortælle om de største hypes i skønheds d erier i løbet af aftenen samt gode tilbu Vi byder på bobler, snacks og andre lækk . hjem til at tage med - og ikke mindst en lækker goodiebag t på: s kl. 18.00) – se mere og køb din bille Eventet afholdes kl. 19-22 (dørene åbne

W W W. BE AU T E-E V E N T. DK

Billetpris kr. 250,Begrænset antal billetter.

DENSE MBER · O 000 Odense 3. SEPTE 1 r varte · 5 · Odeon K N ODEON BENHAV enhavn 2300 Køb BER · KØ · M 2 E 2 e T P ad E g 4. S orres TSAL · Sn KONCER L G H A D S AALBOR MOGEN EMBER · lads 1 · 9000 Aalborg 10. SEPT P s · Musikken ENS HUS MUSIKK AARHUS Aarhus EMBER · e 9 · 8000 ad rg te 11. SEPT es m Værk TEDET · LVÆRKS A R T JERG N E C BER · ESB 82 · 6700 Esbjerg 1. OKTO ej ev d ar V · Gl. R ARENA E T A W E BLU

FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

BEAUTE-PACIFIQUE.COM


DIT HJEM

Tip!

Brug glassene til at servere en lækker brombærsmoothie i. Hvis du maler glassene i mange forskellige farver, er det nemt at holde styr på, hvis glas der er hvis.

Vælg en række smukke nuancer, der matcher brombærrene, og mal på små patentglas. De kan bruges til alt fra krydderier og smykker til at servere smoothies eller dessert i. Du skal bruge:

á Patentlågsglas
 á Malertape
 á Lille pensel
 á Hobbylak i farverne mørkeblå, rød, rosa og sort Sådan gør du: Brug de fire forskellige farver hobbylak til at blande tre-fire forskellige ‘brombærnuancer’. Sæt tape rundt om glassene, så det nederste stykke af glasset er bart og kan males. Mal to gange, og lad det tørre. Pil tapen af, når malingen er helt tør, og dine glas er færdige og klar til brug. Hvis malingen skal holde til en tur i opvaskemaskinen, skal glassene lakeres med klar lak. ¥

68

LIME . DK

REGI: Patentlågsglas fra Søstrene Grene. Stentøjstallerkener, sugerør og træspækbræt fra Madam Stoltz

Dip dye i brombærfarver


LANGTIDS- OG UGEREJSER MED HJERTING REJSER Oplys koden ”LIME08” ved bestilling Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling Oplys koden “LIME08” rbella og få en ekstra tur til Ma

Barcelona & Katalonien

Andalusiens Bedste Vores mest populære tur. Vi skal besøge den smukke bjergby Ronda, Gibraltar og byen Granada med det mauriske palads Alhambra samt på bryggeribesøg.

Turen inkluderer:

• Fly Malaga direkte t/r • 7 nætter, Costa del Sol • 1 x dobbeltværelse • Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin • 4 udflugter: Granada/Alhambra, Ronda, Gibraltar og bryggeritur • Transport samt dansk guide med på udflugterne Pris pr. person FRA kr. Enk.værelse: +kr. 1.250,-

6.998,-

Kastrup: 24/9, 8/10 - Billund: 25/9, 8/10 Aalborg: 24/9, 8/10

Denne tur er vores nyeste rejse med udflugter. Rejsen indeholder bl.a. et besøg i Salvador Dalí´s fødeby Figueres, og et besøg på det kendte kloster, Montserrat.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Barcelona direkte t/r 7 nætter, Hotel Caprici Verd****, Santa Susanna 1 x dobbeltværelse Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin 4 udflugter: Gåtur med guide i nærområdet, Barcelona sightseeing, Montserrat og Figueres & Besalú • Transport samt dansk guide med på udflugterne Pris pr. person kr. Enk.værelse: +kr. 950,-

6.498,-

Kastrup: 21/9 Billund: 21/9

7 eller 14 nætter - Costa del Sol Best Siroco er indenfor de seneste par år blevet renoveret. Hotellet er placeret centralt i Benalmadena i rolige omgivelser, med kort gåafstand til marinaen, og kun 250 meter til stranden.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Malaga direkte t/r Best Siroco****, Benalmadena 1 x dobbeltværelse Morgenmad og aftensmad Transport t/r hotellet Pris pr. person 7 nætter FRA kr.

4.998,Pris pr.lys person 14 nætter FRA kr. 6.998,Op koden ”KUL07”

a til Ma Enk.værelse: spørg forlag pris og få tur

Rejseperiode fra september - marts

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

21 eller 28 nætter - Costa del Sol El Puerto er beliggende direkte ud til strandpromenaden i hjertet af Fuengirola. Fra hotellet har man en formidabel udsigt over vandet, kysten, byen og de nærtliggende områder.

Turen inkluderer: • • • • • •

Fly Malaga direkte t/r Hotel El Puerto***+, Fuengirola 1 x dobbeltværelse Morgenmad Aftensmad inkl. 1/4 vand og 1/4 vin Transport t/r hotellet Pris pr. person 21 nætter FRA kr. 8.998,-

Pris pr. person 28 nætter FRA kr. Enk.værelse: spørg for pris Rejseperiode fra september - marts

9.998,-

21 nætter - Fuerteventura

21 eller 28 nætter - Gran Canaria Beverly Park er et hyggeligt 3 stjernet hotel i den stille ende af Playa del Ingles og med blot 100 meter til stranden. Hotellet byder på masser af faciliteter og en hyggelig have.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Gran Canaria direkte t/r Beverly Park***, Playa del Ingles 1 x dobbeltværelse Morgenmad og aftensmad Transport t/r hotellet Pris pr. person 21 nætter FRA kr.

Pris pr. person 28 nætter FRA kr. Enk.værelse: spørg for pris

Rejseperiode fra august - marts

Flot lejlighedshotel beliggende på den østlige del af Fuerteventura i skønne omgivelser og med udsigt til havet. Hotellet tilbyder masser af faciliteter og aktiviteter. Der er gåafstand til restauranter.

Turen inkluderer:

10.998,12.998,-

• • • • •

Fly Fuerteventura direkte t/r 21 nætter, Costa Tropical***, Costa Antigua 1 x 2 værelses lejlighed All inklusive Transport t/r hotellet

Pris pr. person kr.

Enk.værelse: spørg for pris

11.998,-

Kastrup: 2/2 - Billund: 3/2

Tlf.: 7022 6710 · www.hjertingrejser.dk Torvet 9, St., 5800 Nyborg · Medlem af rejsegarantifonden nr. 1717


❤ Jonatan Spang ❤

“DU KAN IKKE BARE VÆRE KREATIV, NÅR DET LIGE FALDER DIG IND” JONATAN SPANG kan være lidt af en kontrolfreak og arbejder i dag på kontor, selv om han havde svoret, at det aldrig ville ske. Og så ved han ikke noget mere ensomt end at sætte sig alene ud i bilen efter et stort comedyshow. Læs her, hvad livet har lært ham om … TEKST Elisabe th Hamerik Schwarz FOTO Thomas Nielsen

AT FÅ ACCEPT à Jeg er opdraget til, at jeg skulle blive til noget, og derfor har det altid været vigtigt for mig at få mine forældres accept. Da jeg var i start-20’erne, tog jeg et par år på den fri ungdomsuddannelse, hvor jeg opdagede standuppen, og mine forældre var lidt bekymrede for, hvad det dog skulle blive til. Men da jeg søgte og kom ind på skuespillerskolen, var de glade på mine vegne, fordi

70

LIME . DK

de vidste, at det var min store drøm, og det var jo en rigtig uddannelse, selv om jeg ikke ville ende i et klassisk job som dem. I dag synes jeg stadig, at det er rart at få accept, men det må ikke blive afgørende. For det er nemt at blive afhængig af andre menneskers accept, når man er i et fag, der er så synligt som mit, men det er også tilsvarende sårbart, når det så en dag vender. Så jeg forsøger at fokusere på, at så længe jeg har mine nærmestes accept,

er alt godt, for styres jeg af responsen fra omverdenen, er jeg bange for, at jeg ville holde op med at lave ting, jeg synes er fede.

AT BLIVE VOKSEN à Jeg husker tydeligt stemningen, når min forældre kom hjem fra en lang dag. Hold nu kæft, hvor var de trætte, og jeg blev meget bevidst om, at jeg aldrig skulle have et kontor- eller 9-17-job. Men når du


MAND MED MENING

MERE OM á Født 4. februar 1978 i Gladsaxe.

á Standupper, skuespiller og tidligere direktør på Nørrebro Teater. á Debuterede som standupper i 1998 – året efter vandt han DM i Stand-Up og blev optaget på skuespillerskolen ved Aarhus Teater. á Kendt fra et væld af standupshows, teaterforestillinger, tv-udsendelser og film – for eksempel det samfundskritiske satireshow ‘Tæt på sandheden’ på DR2. á Vandt titlen ‘årets dansk mandlige hovedrolle’ ved Zulu Awards i 2008 og årets komiker i 2016 og 2018 ved Zulu Comedy Galla. á Fra august aktuel med onemanshowet ‘Typisk Jonatan Spang’. á Læs mere på

jonatanspang.dk

bliver voksen, går det op for dig, at hvis du skal blive til noget, kan du ikke bare være kreativ, når det lige falder dig ind. Du bliver nødt til at sætte tingene i system. Det ironiske er, at jeg nu møder ind på et kontor hver dag. Jeg er ikke blevet ingeniør som min far, men det er alligevel tæt på det arbejdsliv, han havde. Og det er okay.

KONTROL à Jeg har været selvstændig hele mit liv, og derfor er det vigtigt for mig at have selvog medbestemmelse i mit arbejdsliv. Men jeg er også et kæmpe kontrolmenneske.

‘Tæt på sandheden’ er et klassisk eksempel, fordi der er så mange elementer, som skal gå op i en højere enhed, og alt kan gå galt. Nu har vi lavet tre sæsoner, og selv om jeg ved, at holdet har styr på det, tager jeg mig selv i at ville kontrollere alt, for visionen er jo ikke kollektiv, den er min, og hvis noget går galt, hænger det på mig. Men jeg ved også, at det er mega-ufedt at arbejde sammen med en kontrolfreak, så at slippe kontrollen har været mit nytårsforsæt i mange år. Realistisk set bliver det dog nok også mit nytårsforsæt i 2020 og 2021, for det er godt nok svært.

AT VÆRE YDMYG à I 90’erne var publikum som regel en gruppe drengerøve, der elskede bøvede vittigheder, og alt skulle være ironisk, men sådan er det slet ikke i dag. Folk er ikke stive, de har købt billet, og de forventer et show – og ironi er blevet meget sværere, for ikke at sige umuligt, at bruge i comedy. Så en del af processen, når du arbejder med et show, er at finde ud af, at det ikke er så sjovt, som du selv troede, og det gør dig virkelig ydmyg over dét at underholde. Når jeg laver shows, bruger jeg et halvt år på at skrive og et halvt år på at turnere, og dér føler jeg, at jeg har kontakt med virkeligheden – publikum. Forleden testede jeg mit kommende show for 35 personer. Jeg stod på den lille scene og rablede, og det gik op for mig, at det var langtfra alt, der var lige godt. Dermed er publikum altid din jury, og de ændrer sig, som årene går, og du skal kunne følge med. Men jeg ville ikke bytte det for noget, for det er også lige dér, hvor jeg føler, at jeg har kontrol over min karriere.

og Gokke længere, for komedien holder sig dårligere end tragedien, idet humoren udvikler sig hele tiden. Derfor skal du som komiker også altid være klar over, hvilke strømninger der sker i samfundet, for ellers er du ikke sjov.

AT FORHOLDE SIG KRITISK TIL SAMFUNDET à Når du er typen, der stiller svære spørgsmål, skal du også kunne tåle et eventuelt statustab. Men når du tør det, begynder du at nyde friheden af ikke at være bundet op på noget. Jeg forsøger derfor at forholde mig kritisk til medierne, og hvordan jeg kan vende nyhedshistorierne på hovedet i mit arbejde, for det er sjovt at se ting fra andre vinkler, og mange er trætte af, at nyheder altid skal være så triste. Jeg tror faktisk, at det evige negative syn gør noget dårligt for os, så jeg forsøger at løsne lidt op på det hele gennem humoren. Jeg er nemlig meget bevidst om vigtigheden af nuancerne i vores samfund, og humoren kan hjælpe med at se dem.

ENERGISKIFT à Der er kort vej mellem fest og hverdag, når du er komiker. Når du står på en scene, kan energien blive så intens, at du bliver euforisk. Men bagefter går du bare hjem, fordi du skal tidligt op næste morgen. Det er en mærkelig fornemmelse at stå på en scene, hvor stemningen er så høj, og bagefter sidde i bilen mutters alene, og det tager mig altid nogle timer at falde ned. Da jeg var yngre, var det at optræde forbundet med at drikke bajere bagefter, og jeg har klart drukket mere, end hvis jeg ikke havde optrådt. Så jeg kan godt forstå, at det går galt for mange, for energiskiftet er sgu svært, og festen er den nemme udvej. Jeg har dog altid været ret fornuftig og for eksempel været bange for at tage narko, og det har helt klart været mit held, for hvor kan man ende i meget pis, hvis man ikke finder en måde at takle det på. Men jeg er da også klar over, at jeg til tider nærmest er for fornuftig, så jeg tænker, at når jeg bliver gammel, må jeg hellere tage nogle rejser på lsd. ¥

AT SLIPPE ‘‘KONTROLLEN HAR

HUMOR OG ALVOR à Tro det eller lad være,

VÆRET MIT NYTÅRSFORSÆT I MANGE ÅR. REALISTISK SET BLIVER DET DOG NOK OGSÅ MIT NYTÅRSFORSÆT I 2020 OG 2021, FOR DET ER GODT NOK SVÆRT.

men jeg er faktisk ret alvorlig det meste af tiden og arbejder superalvorligt med humoren, for jeg ser ingen modsætning mellem at være sjov og alvorlig. Det er bare sproget, der snyder. Det kan lyde selvhøjtideligt, men det er, fordi humor er lidt som krimier: Hvis krimier bliver for gamle, er det pludselig meget nemmere at gætte morderen. Det er også derfor, vi ikke er flade af grin over Gøg

LI ME .DK

71


ALTID ET GODT REJSETILBUD

Sjælland, Skælskør

Miniferie med skøn natur

Sommer i Sydsjælland Kobæk Strand • • • • •

SPAR OP TIL

579,-

779,3 dage fra.

2 overnatninger 2 x morgenmad 2 x 2-retters menu/buffet 2 x kaffe efter middagen 2 x velkomstdrink

Djursland, Ebeltoft

Ebeltoft og Mols Bjerge

Feriebyen Ebeltoft Ebeltoft Park Hotel • • • • •

SPAR OP TIL

519,-

849,3 dage fra.

Udforsk Dresdens historie og kultur

Oplev historiske Normandiet!

Bestseller til spotpris

SPAR OP TIL

3 dage fra.

Østersøkysten, Kiel

144,-

Hotel Astor Kiel

2 overnatninger 2 x morgenmad Gratis kaffe/te på værelset Gratis internet Centralt i Kiel

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

899,-

Centralt i Kiel • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet Gratis parkering Gratis internet

3 dage fra.

641,-

3 dage fra.

729,-

739,-

Nordfrankrig, Herouville-Saint-Clair

Oplev Normandiet Campanile Caen Nord • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 3-retters menu Gratis parkering Gratis internet

186,-

Østtyskland, Dresden

Historiske Dresden

Ringhotel Residenz Alt Dresden • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x 2-retters menu Gratis parkering i garage Gratis internet


SÅ BILLIGT, AT DU IKKE HAR RÅD TIL AT BLIVE HJEMME

Vesterhavet, Tarm

Tæt på Ringkøbing Fjord

Smukke Vestjylland Bechs Hotel • • • • •

SPAR OP TIL

455,-

729,3 dage fra.

Tag på sommerferie i Tyrol

Oplev Hamborg og Lübeck!

Oplev Toscana!

SPAR OP TIL

4 dage fra.

466,-

899,-

3 dage fra.

459,-

7 dage fra.

699,-

Nordtyskland, Bad Oldesloe

Kurby i Toscana

Miniferie i Nordtyskland

Bertini Hotels

Good Morning Bad Oldesloe

3 overnatninger m. morgenbuffet 3 x 3-retters menu 1 x velkomstdrink Adgang til swimmingpool Gratis internet

• • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink Gratis internet

Vi har gode tilbud på WEEKENDOPHOLD, MINIFERIE og SPAOPHOLD, så tag et kig på Risskov Bilferies hjemmeside!

risskov-bilferie.dk

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

Centralitalien, Montecatini Terme

• • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu (kokkens valg) 1 x velkomstdrink Gratis internet

70 22 77 17

Hverdage 9-18 lør. og søn. 10-15

Husk bestillingskoden: lime Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 79,- • Spar ift. hotellets egen pris

Tyrol, Münster

1.011,-

1629,-

Minipris til Østrig Landgasthof Astner • • • • •

6 overnatninger m. morgenbuffet 6 x 3-retters menu 1 x hjemmebagt kage 1 x velkomstdrink Gratis parkering


Luksus i særklasse

5* Sofitel Mauritius L´Imperial Resort

Pris fra kr. 14.500 pr. person

Mauritius er eksotiske strande, gode golfbaner og gourmet.Rejs med på en

• Flyrejser fra København til Mauritius t/r • Transport fra lufthavn til hotel t/r • 7 overnatninger i Luxury værelse med havudsigt på 5* Sofitel • Daglig morgenmad og aftensmad på resortet.

luksusrejse med havudsigt og halvpension

Sofitel Mauritius L´Imperial Resort & Spa er 5* luksus direkte ved stranden Flic en Flac på vestkysten af Mauritius. Høj kvalitet og standard på værelser, restauranter og service skaber sammen med de smukke omgivelser en perfekt ferie.

Rejsen kan kombineres med eksempelvis et storbystop i Dubai.

5* Lily Beach Resort & Spa - Maldiverne

Pris fra kr. 25.500 pr. person

Kåret som Best Luxury Beach Resort - rejs ud og se om du er enig

• Flyrejse fra København til Maldiverne t/r • Flyrejse med vandflyver fra Male lufthavn til Ari Atollen • Kort bådtur fra vandflyver til 5* Lily Beach Resort & Spa • 7 overnatninger i Beach Villa med Platin All-Inclusive pakke • Mulighed for at tilmelde sig aktiviteter og udflugter på resortet

Fra vandflyveren ligner Lily Beach et luksusresort på Maldiverne som mange andre. Når du sidder i restauranten og nyder din frokost - eller når du efterfølgende åbner din køleboks ved solstolen foran din Beach Villa - så ved du at resortets Platin All-Inclusive pakke er lidt bedre end på andre gode resorts. Uden at du har betalt ekstra for det.

Ring 70

201 208

Se mere på

toptours.dk


Næste stop

FIRENZE

Imponerende kulturarv og italiensk charme Monumenter og museer står i kø for at imponere dig i en af Toscanas, eller måske verdens, smukkeste byer, Firenze. Og kigger du bag horderne af amerikanske turister, kan du virkelig opdage Italien, når det er allerbedst – og mest romantisk. TEKST Isabella Røhmann FOTO

Shu tterstock

350 af de 1.000 største europæiske kunstnere efter år 1.000 har enten boet eller arbejdet i Firenze.

à Florentia. Det hedder Firenze på latin, og navnet betyder ‘den blomstrende’. Ganske passende, for sekundet, du sætter fødderne i verdenskulturarvens hjemby, vil du få følelsen af, at den blomstrer. Med kunst og arkitektur, italiensk livsnyderi, mode, gastronomi og eventyr. Ikke så mærkeligt, at en pave

engang kaldte Firenze for ‘verdens femte element’. Byen, der er Toscanas hovedstad, blev grundlagt i 59 f.Kr. som en romersk koloni, og i middelalderen var den et vigtigt handels- og finanscentrum. Mest af alt betragtes Firenze dog som arnestedet for den italienske renæssance,

der fandt sted i slutningen af 1400-tallet til 1600. Det historiske centrum, der har været på Unescos verdensarvsliste siden 1982, er da også hovedårsagen til, at turister fra hele verden valfarter til byen: Galleria degli Uffizi, Michelangelos David-statue, Palazzo Pitti, den enorme domkirke, ja,

man kunne blive ved. Men det ‘rigtige’ Firenze, som du finder mellem turistattraktionerne, er i den grad også værd at suge til sig. Der bor kun under 400.000 mennesker i Firenze, men med cirka 10 millioner besøgende om året mangler der aldrig liv i byen, der engang var hovedstad i Kongeriget Italien (1865-1871).

L I ME .DK

75


Næste stop

Firenze består af fire historiske kvarterer, der alle har navn efter en attraktion i området: Santa Croce, San Giovanni, Santa Maria Novella og Santo Spirito.

8 t i n g , d u i k ke v i d ste o m F i r enze 1. Hjertet i ethvert italiensk hjem er køkkenet, og hvis du virkelig vil ind under huden på de mennesker, der bor der, så kan du via Cesarine. com finde en vaskeægte florentiner, der inviterer på hjemmelavet middag. Måske får du en pastaret, der er blevet spist igennem flere generationer af mammas, og en ven for livet? 2. Da verdens måske mest berømte maleri, Leonardo da Vincis ‘Mona Lisa’, blev stjålet i 1911, dukkede det op to år senere på et hotel i Firenze, hvor tyven forgæves forsøgte at sælge det videre. Hotellet eksisterer stadig og hedder i dag ‘La Gioconda’, som ‘Mona Lisa’ bliver kaldt i folkemunde i Italien – kvinden på maleriet hed Lisa Del Giacondo. 3. Der er masser af legepladser og grønne lunger i Firenze. Brug en dag på at finde dem sammen med dine børn, og oplev den rigtige hverdag i byen. Er I ikke klar på eventyr alene, er den guidede tour, der går fra Café Pasticceria

Querci, god. Og så er der ovenikøbet en kop kaffe med i prisen. 4. H.C. Andersen besøgte Firenze i et par uger tilbage i foråret 1834, og det inspirerede ham til historien ‘Metalsvinet’. Du kan stadig se den statue, der inspirerede ham, på via Porta Rossa midt i byen.

snobbede Lucy Honeychurch, som ender med at underkaste sig byens og en vis ung mands charme, og du kan opleve hendes berømte udsigt fra værelse 414 på det firestjernede Hotel Degli Orafi.

5. Firenze blev skånet af amerikanernes bombninger under Anden Verdenskrig på grund af den store kunstskat i byen.

7. Fiesole er en lille bjergby, der ligger et par kilometer uden for Firenze. Her får du en imponerende udsigt over byen og Toscana. Gå også den stejle tur op til Convento di San Francesco. Det er det hele værd.

6. Romanen ‘Værelse med udsigt’, som er skrevet af den britiske forfatter E.M. Forster i 1908, foregår i og omkring Firenze. I filmatiseringen fra 1985 spiller en ung Helena Bonham Carter den

8. Gå ikke glip af bydelen Le Cure, der ligger et kvarters køretur fra centrum. Her finder du ‘det andet Firenze’, ingen turister og et marked, der vil leve op til alle dine forventninger om toscansk hygge.

Tip!

I en hyggelig lille bypark i Oltrarno ligger Santarosa Bistrot, der er en slags urban have og café, der har alt, hvad du har brug for til en afslappet feriedag. Her kan du slænge dig i bløde puder på rå pallemøbler, nyde en kop (virkelig god!) kaffe og en avis – eller en Aperol Spritz til fem euro og lækker, lækker mad.

à

2 TING, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF I FIRENZE

1. Haven over alle haver Bag Palazzo Pitti finder du den smukke Giardino di Boboli. Haven var oprindeligt tilegnet Medici-familien, der i 1400-tallet var den rigeste familie i Firenze. Her kan du slentre forbi grotter, store fontæner og statuer fra både antikken og renæssancen – og en virkelig fin allé med cypresser.

2. Den anden side På den anden side af Ponte Vecchio, den ikoniske, gamle middelalderbro, finder du bydelen Santo Spirito, der også kaldes Oltrarno (som betyder ‘på den anden side af Arno’, red.). Engang var det her, arbejderklassen boede, men i dag er det et hipt og kreativt åndehul med mange lokale, fordi der er færre turister i denne del af byen. Her kan du hænge på torvet foran kirken, gå i specialbutikker og spise fantastisk mad.

BISTECCA A LA FIORENTINA à Er du i Firenze, bør du prøve en bistecca a la Fiorentina. Det bliver uden tvivl den største bøf, du nogensinde har

set og spist i dit liv, og de fleste steder serveres den også kun til to. Du kan forvente en kæmpe T-bone-udskæring gnedet med rosmarin og olivenolie, grillet, skåret i skiver, serveret med citronskiver og en let salat til. Bøffen er omkring 3-4 fingre høj, og så vejer den cirka 1.200 gram. Det efterlader ikke meget plads til dessert, men du vil helt sikkert blive spurgt alligevel – det er jo Italien. Skyl det møre kød ned med et glas kraftig toscansk rødvin til. Måske en Brunello? Du må heller ikke gå glip af byens bedste pizza, nemlig Gusto, som ligger et stenkast fra Piazza Santo Spirito – det hyggeligste lille torv, hvor du kan nyde din pizza på kirketrapperne. Kom i god tid, for når de åbner, er køen med sultne pizzaelskere allerede så lang, at den går rundt om gadehjørnet.

76

LIME . DK


Næste stop Tip!

Piazza Della Repubblica midt i Firenze byder både på eventyrlig karussel til ungerne og den berømte Café Gilli, hvor intellektuelle flokkedes i 1800-tallet.

LI ME .DK

77


Mageløse

MADEIRA

MAGELØSE MADEIRA – FERIE MED ALT INKLUDERET

Europas bedste ø-rejsemål

P

å Madeira er temperaturen altid perfekt. For på Atlanterhavs-øen med det subtropiske klima er der året rundt mellem 18-26 grader. Sydkysten har det bedste vejr, og det er netop her, du bor på et firestjernet hotel med all inclusive, mens du nyder havudsigt og en rolig beliggenhed ved stranden. Et fortrinligt udgangspunkt når du i løbet af ugen skal opleve Madeiras berømte blomster, himmelske natur, hjertelige lokalbefolkning, berømte vandingskanaler og den moderne hovedstad Funchal. Vi forstår godt, hvorfor World Travel Awards atter har belønnet ”vores ø” Madeira med titlen: Europas bedste ø-rejsemål.

PRISEN INKLUDERER • Direkte fly København-Madeira t/r • Syv nt. på 4 Pestana Bay • Værelse med balkon og havudsigt • All inclusive på hotellet • Tre udflugtsdage • Transport if. program • Dansktalende rejseleder 8 DAGE - PRISER FRA 5.995 KR. AFREJSE KBH: AUGUST 2019 – MAJ 2020 AFREJSE AAL: FEBRUAR – MAJ 2020 Frapris 5.995 kr. - gælder udvalgte afgange

BESTIL ONLINE ELLER RING PÅ 88 33 62 46 WWW.KULTURREJSER-EUROPA.DK


Udsyn Indonesien

Hu r ra! Reg nskoven bli ver red det En af de allerstørste regnskove i verden – og ikke mindst orangutangerne, der bor i den – kan ånde lettet op. Indonesien har nemlig været så venlige at lave et permanent skovrydningsforbud. TEKST Isabella Røhmann FOTO Shu tterstock

DRYDNINGEN AF REGNSKOVEN ‘‘ UGJORDE INDONESIEN TIL ET

jubler over det. Palmeolieindustrien mener, at landets økonomiske vækst vil lide under det. Men indtil videre er det faktisk ikke tilfældet. Hvis man kigger på Indonesiens økonomi, har der nemlig ikke været bemærkelsesværdige udsving, selv om det smukke land sidste år mistede omkring 60 procent mindre skov end gennemsnittet siden 2002. Der kom fokus på sagen, da Indonesien for fire år siden blev ramt af store skovbrande, fordi den fugtige, sumpede regnskov var blevet helt drænet og tør som følge af palmeolieplantager. Indoneserne bliver efter sigende virkelig sure og slår hårdt ned på dem, der ikke overholder skovbeskyttelsesforbuddet nu – og hurra for det, så både træer og dyr kan leve i fred. ¥

KILDER: greenpeace.org, verdensbedstenyheder.dk, experimentarium.dk

AF DE LANDE I VERDEN, DER UDLEDTE ALLERMEST CO2.

LÆNGE UNDERVEJS

Allerede for otte år siden indførte Indonesien et midlertidigt forbud, der skulle ramme dem, der fældede løs af uberørt regnskov for at lave tømmer og palmeolie. Det blev heldigvis forlænget igen og igen – og nu er det endelig gjort permanent. Men det er ikke alle, der

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

D

et er for evigt og altid slut med at køre kæmpemæssige gravkøer, der river træerne op med rod, gennem den indonesiske regnskov. For Indonesien, der har verdens tredjestørste regnskovsområde, har lavet et forbud mod at rydde skovene, der ellers i mange år har været blandt verdens mest truede. Hvert år blev der ryddet omkring 620.000 hektar regnskov, altså et område på størrelse med Sjælland. Det er vores klima selvfølgelig taknemmeligt for. Udrydningen af regnskoven gjorde nemlig Indonesien til et af de lande i verden, der udledte allermest CO2, selv om de ikke har en særlig stor industri. Et rigt dyre- og planteliv kan også juble! Særligt et nuttet, loddent væsen, der kalder regnskoven hjem: “Det er fantastisk, at Indonesien nu permanent vil beskytte urørt skov og tørvemoseområder, som er orangutangens foretrukne habitat,” siger Hanne Gürtler, der er direktør for den danske organisation Red Orangutangen, til Verdensbedstenyheder.dk. Også Sumatratigeren bor i området. Og så må vi selvfølgelig heller ikke glemme at være glade på menneskenes vegne. Skovene er nemlig i den grad også med til at sikre indoneserne mad, husly og levebrød.

Hvordan hænger regnskov og palmeolie nu sammen? Palmeolie indgår blandt andet i produktionen af shampoo, sæbe, stearin, lys, kiks, chokolade og færdiglavede retter og er den primære årsag til, at frodig regnskov bliver fældet i Indonesien. Det går ud over nogle af de mest truede dyr i verden. Når man laver planteolieplantager, mister dyr og planter jo deres levested, og der bliver udløst store mængder CO2 i atmosfæren, som i tusinder af år har været oplagret i træerne og jordbunden. Palmeolieproduktion er derudover også noget, man forbinder med brud på arbejdsrettigheder, fortrængning af landbefolkningen og indfødte folk, ulovlige jordopkøb og konflikter over landrettigheder – og temmelig mange skadelige kemikalier. Kilde: wwf.dk

L I ME .DK

79


MOBILE PAY: 53018

Bevar Borneos regnskove – de er en del af klimaløsningen Sammen kan vi: • Bevare og genplante regnskov • Beskytte truede dyr • Støtte skovens folk

Se her hvordan du kan hjælpe: www.redorangutangen.dk/skov


Horoskop

////////////////////////////////////////////////

Løve

à 23.07 – 22.08 Måneden både starter og slutter med en nymåne, der kan betyde vigtige retningsskift for dig. Når august starter, kan du tage hul på mere fritid, og det helt modsatte sker i slutningen. Kærligheden har gode vilkår, og du kan finde én at bruge tiden sammen med. Det etablerede parforhold holdes bedst ved lige i anden halvdel af august. Husk det, inden arbejdet igen kalder. Månedens optur: Du er i god form. St enb uk

Vandmand

F isk

Væ dde r

mærke, at der er skruet ned for krav og forventninger til dig. Det gør det til en glimrende periode at rejse i. Hvis du arbejder hele måneden, kan det være under et særligt pres, og du bør tage ekstra hensyn til dig selv. Fra den 21. kan undervisning i en eller anden form blive interessant. Du kan genoptage en interesse, du tidligere har brugt tid på. Månedens optur: Nogle tanker kan blive til virkelighed.

at du må indrette dig mere efter din partners ønsker til ferieform og aktiviteter, end du er vant til. Det kan også være, at du selv fralægger dig ansvar og blot deltager i fællesskabet, når det passer dig. Både familiemønster og boligforhold er under forandring og er noget, du skal vænne dig til. Fra midten af måneden er disse forandringer dog mindre mærkbare. Månedens optur: Økonomien bliver bedre.

hverdag, hvor der samtidig kan ske mange ændringer. Det hele viser sig at være til det bedre. Særlig festlig bliver den første weekend, og herefter vil du lidt efter lidt opleve, at du får medvind til flere af dine projekter. Både kærlige og festlige bliver dagene omkring den 21. Her bliver der samtidig kastet glans over dit hjem og din familie. Månedens optur: Livet udvikler sig, som du ønsker det.

til at nyde det og slå dine folder i starten af august. Det gælder også, selv om du ikke holder ferie. Du må bruge den fritid, du har, på oplevelser og interesser. Fra den 18.-19. kommer arbejde og pligter mere i fokus, og der bliver mindre tid til fornøjelser. Din effektivitet bliver belønnet i kontant form, og det kan du se på din konto sidst på måneden. Månedens optur: Der er balance i job og fritid.

à 21.12 – 19.01 Du kan sikkert

à 19.02 – 20.03 Der er tryk på din

à 21.03 – 19.04 Der er god grund

Ty r

T vi lli ng

K r e bs

Jom f ru

tilknytning har du til familie og hjem i august. Samværet kan også nydes på ferie, men du har ikke den store trang til at komme væk. Midten af måneden kan være en tid, hvor du har stort behov for at slappe af – bare at være hjemme. Men den sidste uge af august er du arbejdsom, har hænderne godt skruet på og har kreative idéer. Månedens optur: Ude er godt, men du foretrækker hjemmet.

måneden vil du mærke, at din energi vender tilbage. Fra den 11. er du helt i topform! Bringer måneden dig ikke uden for landets grænser, kan du godt finde dig til rette med flere små og hyggelige udflugter i dit nærområde. En kærestedag bliver succesfuld omkring den 21., hvor weekenden den 24.-25. også er god til samvær – gerne med hele familien. Månedens optur: Du kan både holde ferie og være flittig.

venheder sætter kulør på den første weekend i august. Det er tid til at nyde samvær med dem, du holder af. Det kan hurtigt blive hverdag igen, og efter den 18. får du flere pligter, du skal passe. Fra den 23. er det godt at få sat ord på dine tanker, og du vil især i slutningen af august opleve, at du har opbakning til dine forslag. Det begejstrer dig! Månedens optur: Andre er lydhør over for dine idéer.

mere i fokus end normalt, og det kan sætte sit præg på, hvordan du holder sommerferie. Det kan være rart blot at kunne trække dig tilbage i rolige omgivelser. Men der skal også ske noget, og hvis du ellers er aktiv, gælder det om at komme ud og bruge din krop. Samtidig skal det også være sjovt! Tiden skifter sidst på måneden, og du vender tilbage til hverdagen. Månedens optur: Du finder din indre ro.

à 21.05 – 20.06 Fra starten af

à 21.06 – 22.07 Festlige begi-

Væ g t

Sko rpi on

Sky tte

er skudt i gang, og når du tager hul på august, kan der starte noget hektisk. Mere festlig bliver den første weekend, hvor du kan komme i et særligt fokus. I godt selskab kommer du også i midt på måneden, men det kan samtidig være en konkurrencesituation, hvor du har gode vinderchancer! Efter den 23. har du brug for at trække dig fra rampelyset. Månedens optur: Kærligheden trives fint.

ferie, kan du godt sende dit arbejde mange tanker og overvejelser. Første halvdel af måneden er dog bedst til at koble fra, så husk at nyde det, hvis du holder fri. Den 23. kan markere starten på en mere travl periode. Men her har kærligheden også gode vilkår. Er du uden partner, kan det være det gode venskab og fællesskab, der giver, hvad du har brug for. Månedens optur: Et nyt samarbejde kan søsættes.

i august, er det for at blive klogere. Kulturrejser eller højskoleophold er blandt dine foretrukne ferieformer. Du kan også bruge noget tid på selv at formidle af din viden. Har du karrieremæssige ambitioner, sættes de højere end ferie, og nu giver dine anstrengelser de ønskede resultater. Bekymringer om familie og boligforhold forsvinder nu. Månedens optur: Du bliver belønnet for din indsats.

à 23.09 – 22.10 Fællesskabet

à 23.10 – 21.11 Selv om du holder

à 23.08 – 22.09 Din familie er

à 22.11 – 20.12 Skal du holde ferie //////////////////////////////////

à 20.04 – 20.05 En særlig

ILLUSTRATION Lotte Andkilde

à 20.01 – 18.02 Det er muligt,

ASTROLOG Horoskoper ved Brian Teglgaard, stjernesvar.dk

LI ME .DK

81


Min historie

JONATA GRIMUTATE, 24 ÅR, PRAKTIKANT

“Nogle gange tænker jeg, om jeg har valgt den rigtige vej” à Gennem hele mit liv har jeg

TEKST OG FOTO Mia Dernoff

skullet vælge mellem to veje. Jeg har sunget, siden jeg var fire år, gået på musikskole og altid været omgivet af musik. Jeg har spillet i bands og elsker al slags musik. Men så blev jeg optaget af sport. I Litauen, hvor jeg er fra, elsker vi basketball. Jeg voksede op i en lillebitte by, hvor vi havde et basket-drengehold. Jeg spurgte, om jeg kunne komme med på holdet, men træneren sagde, at det kun kunne lade sig gøre, hvis jeg kunne skaffe nok piger til at lave et pigehold. Dagen efter mødte vi 15 piger op, der var klar til at spille. Og vi blev virkelig gode. Næsten professionelle. Pludselig skulle jeg vælge mellem musik og sport, da det gjaldt min fremtid. Jeg kunne ikke begge dele, for både sport og musik er noget, man virkelig giver sig hen til. Det bliver ens ét og alt. Min familie sagde, at jeg skulle vælge musikken, men jeg valgte faktisk sporten. Og det er derfor, jeg er i Danmark. Min drøm er nemlig at blive idrætslæge, og lige nu er jeg i praktik her. En erfaring, der kan hjælpe mig med at søge ind på et af de bedste universiteter i verden for idrætslæger, der ligger i London. Jeg vil så gerne studere der. Men nogle gange tænker jeg da, om jeg har valgt den rigtige vej. For her har jeg jo altid travlt. Ved siden af min praktik gør jeg rent, og på de svære dage tænker jeg, at jeg måske kunne have et nemmere liv i Litauen. Der har jeg stadigvæk musikjobs, og jeg har faktisk også indspillet en sang for nylig. Jeg kan ikke give helt slip på musikken. Og når jeg er sammen med mine gamle venner, og vi synger eller spiller instrumenter, bliver jeg lidt nostalgisk. Men så husker jeg mig selv på mit mål: Jeg brænder for sporten, og jeg vil være idrætslæge en dag. ¥

82

à Hver m å ne d pr ikke r v i e n ku n de i N e t t o på sku lde re n o g spø rge r, o m v i m å h ø re LIME . DK

e n sjov, ta nke vække n de , f asci n e re n de , barsk e lle r sø d h i st o ri e f ra de re s li v .


SINGLEREJSER 60+ MED HJERTING REJSER Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

Singlerejser 60+ Hvad gør du, når du gerne vil ud at rejse, men ikke har en partner, og dine venner har andre planer? Singlerejser er svaret. Efterspørgslen på singlerejser 60+ er stor. Denne gruppe søger spændende oplevelser med andre singler 60+ samt muligheden for, at skabe nye venskaber. Se flere detaljer om vores singlerejser 60+ på vores hjemmeside www.hjertingrejser.dk eller ring 70226710

8 nt - Singlerejse 60+ - Costa del Sol På denne tur bor man på Hotel Las Palmeras i Fuengirola. Hotellet ligger ud til strandpromenaden. Fra hotellet er der udsigt til havnen og stranden. Fantastisk udgangspunkt for skønne dage ved solkysten.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Malaga direkte t/r 8 nætter, Las Palmeras***, Fuengirola 1 x dobbeltværelse Halvpension inkl. vand og vin 2 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet samt udflugt til Nerja inkl. drypstenshulerne • Dansk guide med på udflugterne • Spisning i mindre grupper • Transport t/r hotellet

Pris v/ 1 person FRA kr.

6.998,-

Kastrup: 7/10 - Billund: 7/10 - Aalborg: 7/10

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

21 nt - Singlerejse 60+ - Costa del Sol Her bor vi i Fuengirola, midt i byen, ud til promenaden og byens marina. Vi tager på 3 fantastiske udflugter sammen. Turen inkluderer: • Fly Malaga direkte t/r • 21 nætter, Las Palmeras***, Fuengirola • 1 x dobbeltværelse • Halvpension inkl. vand og vin • 4 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet, Mijas, Cordoba og La Axarquia inkl. frokost • Dansk guide med på udflugterne • Spisning i mindre grupper • Transport t/r hotellet Pris v/ 1 person FRA kr.

12.998,-

Kastrup: 2/10 - Billund: 1/10 - Aalborg: 1/10

21 nt - Singlerejse 60+ - Jul & Nytår Under opholdet er 4 udflugter inkluderet. Hotellet ligger skønt placeret direkte ud til promenaden i Fuengirola. Her bor man centralt og samtidigt direkte ud til stranden. Turen inkluderer: • Fly Malaga direkte t/r • 21 nætter - Hotel El Puerto***+, Fuengirola • 1 x dobbeltværelse • Halvpension inkl. vand og vin • Jule- & Nytårsmiddag • 4 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet, Sevilla, Malaga & Nerja med drypstenshulerne • Dansk guide med på udflugterne • Spisning i mindre grupper • Transport t/r hotellet Pris pr. person kr.

12.998,-

Kastrup: 17/12 - Billund: 17/12 - Aalborg: 17/12

7 nt - Singlerejse 60+ - Costa Barcelona På denne tur bor man på Blue Sea Montevista Hawai. Hotellet et hyggeligt poolområde. Der ca. 10 min. gang til stranden og den gamle bydel. En tur med skønne oplevelser og charmerende byer.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Barcelona direkte t/r 7 nættert, Montevista Hawaii***, Lloret de Mar 1 x enkeltværelse Halvpension inkl. vand og vin 3 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet, Girona og Tossa de Mar inkl. frokost og Barcelona sightseeing • Dansklys guide med på udflugterne L07” en ”KU Op i kod • Spisning mindre grupper a lag Ma til tur få og • Transport t/r hotellet

Pris v/ 1 person kr.

6.998,-

Kastrup: 4/10 - Billund 4/10

8” Oplys koden ”LIME0 Oplys koden ”LIME08” ved bestilling ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

21 nt - Singlerejse 60+ - Jul & Nytår Under hele opholdet bor man på Hotel Cervantes i Torremolinos. Hotellet ligger centralt i byen og med blot 300 meter til toget. I forbindelse med opholdet vil der 4 udflugter med dansk guide. Turen inkluderer: • Fly Malaga direkte t/r • 21 nætter - Hotel Cervantes****, Torremolinos • 1 x singleværelse • Halvpension inkl. vand og vin • Gallamiddag Jul & Nytår • 4 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet, Sevilla, Malaga & Nerja med drypstenshulerne • Dansk guide med på udflugterne • Spisning i mindre grupper • Transport t/r hotellet Pris pr. person kr.

13.998,-

Kastrup: 17/12 - Billund: 17/12 - Aalborg: 17/12

Tlf.: 7022 6710 · www.hjertingrejser.dk Torvet 9, St., 5800 Nyborg · Medlem af rejsegarantifonden nr. 1717


YOGAREJSE TIL

ZANZIBAR 12 dage med dansk yogalærer og dansk rejseleder · Fly t/r og dansk rejseleder fra Kastrup til Zanzibar t/r · Bagage, flymad og transfer til retrætet t/r · Indkvartering i eksotiske suiter med eget bad og toilet · 9 overnatninger med morgen- og aftensmad · Velkomstmøde, rundvisning på retrætet og sejltur til privat beach club · Vadetur på koralrevet med fokus på det lokale marineliv · Vandretur til den lokale landsby med skolebesøg · Aftentur til Matemwe med livemusik · Solnedgang med champagne · Privat BBQ på stranden · Introduktion til yin yoga, mindfulness og meditation · Daglige yogasessioner med meditation (hatha, yin og afspænding) · I alt 17 yogasessioner á 90 minutter (begynder og let øvet) · Mulighed for at tilkøbe spændende udflugt til Stone Town · Dansk yogalærer og dansk rejseleder under hele opholdet · Alle skatter og afgifter forbundet med rejsen (ekskl. visum og lokal turistskat i alt USD 59,- pr. person)

GRATIS ING G OP RADER TIL GARDE Gælder alle

N SUITE afgange.

F.eks. den 08/12 kun kr.

GRATIS ING TIL OPGRADER RELSE ENKELTVÆ Afgang 08

/12.

15.990,-

Afgang fra Kastrup med Qatar Airways den 15/11, 08/12 eller 15/03. Få pladser pr. hold.

76 12 52 51

Hverdage 9.00-16.00. Læs mere på www.tidtilro.dk Rekvirér dag-til-dag-program for rejserne

Alle priser er pr. person ved to personer i billigste værelseskategori. Tillæg for eneværelse. Vi tager forbehold for prisstigninger og udsolgte rejser. Teknisk arrangør: Tid til ro ApS. Tilsluttet Rejsegarantifonden nr. 2896.

Profile for LIME

LIME august 2019  

LIME august 2019