__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

APRIL 2021 NR. 208

G R AT IS M AGASI N KUN I NETTO

I MEDGANG OG MODGANG Bør I blive sammen for børnenes skyld?

Grønt tema Bliv klogere på madspild og økologi

Stjerneskud

Sofie Torp har gjort kometkarriere i dansk film

P LUS KNUD BRIX OM GRÅDIGHED OG JAGT // GU IDE T IL FORSP IR ING // SOLRIGE SAMSØ


WWW.HARBOE.COM


INDHOLD

12

Sofie Torp er et af de mest markante stjerneskud i dansk film i de senere år

 ARTIKLER

64 Mand med mening Journalist Knud Brix om grådighed, jagt og litteratur

23 Mit forbrug Carla Mickelborg elsker kyllingepølser, men er flov over at lægge dem på indkøbsbåndet

66 Dit hjem Bring den blå farve ind i dit hjem

07 Update Oplev en masse spændende kultur i april

24 Grønt liv Din guide til forspiring 34 Bag om Vi dykker ned i historien om Svanemærket 39 Livsstil Sundhed, mode og beauty til dig 43 Måltid Skru op for krydderierne i madlavningen

 PÅ FORSIDEN

12 Ærlig talt Skuespiller Sofie Torp er en ægte gør det selv-kvinde, der helst vil kunne klare alting selv 27 Agenda Økologien er gået fra at være mærkelig til at være mainstream 52 Perspektiv Går vi og vores børn virkelig så meget i stykker af en skilsmisse?

61 Netto lige nu Få de bedste tips til pleje af babyer og små børn

77 Næste stop Tag til Samsø, og lad roen indfinde sig 81 Udsyn For første gang nogensinde bliver der brugt mere grøn end sort energi i EU 82 Min historie Hver måned prikker vi en kunde på skulderen og spørger, om vi må høre en sjov, tankevækkende, barsk eller mærkelig historie fra deres liv

66

Hop med på den blå trend!

9

49

Ballonhunden er tilbage!

Vietnamesisk pho-suppe med masser af smag

39 De faverige accessories er forårets helt store modetrend

L IME

3


LEDER

Jeg bevæger mig farligt tæt på grænsen for, hvornår mad ikke længere kan spises. Det har jeg altid gjort. De ting, jeg har til at stå i køleskabet derhjemme, de ryger altså ikke bare sådan lige ud, fordi de har overskredet sidste salgsdato. Jeg har efterhånden fået en del ”ad”, og ”det kan du da ikke!” med på vejen. Nogle gange har folk haft ret, javist – men de fleste gange har det altså været helt ok at drikke den mælk eller spise den yoghurt, der ifølge datomærkningen skulle have været i skraldespanden nogle dage forinden. Så længe det ikke kommer ud i klumper, så går det jo nok. Min rekord? At spise en to år gammel plade Marabou. Den var lidt hvid i det og smagte ikke længere af så meget. Men det skal være over mit lig at smide (tidligere) god chokolade ud. For klodens skyld – og for min egen. Men vi bør gøre noget for kloden. Den har brug for vores hjælp. Men det er sgu, helt ærligt, møgsvært. For kloden er så enorm og problemerne så kolossale, at mit hoved har svært ved at kapere det. Jeg forstår det simpelthen ikke, når folk siger, at jorden er ved at gå under. Eller, jeg forstår det jo godt. Men så alligevel ikke helt. For hvis jeg virkelig forstod det, ville jeg så ikke gøre noget mere? Ville vi så ikke alle blive veganere og køre i elbiler? Jeg tror det. For jeg tror jo egentlig på, at vi alle gerne vil hjælpe. Men måske det er meget menneskeligt, at vi simpelthen ikke kan forholde os til ting så store som jordens undergang? Derfor tror jeg også på, at de små ting tæller. Og så må de kloge videnskabsfolk stikke

SNAPSHOTS FRA MÅNEDEN, DER GIK I’m blue, da ba dee da ba di … Normann Copenhagen har det vildeste blå showroom, som vi fik lov at låne som location til dette måneds fotoshoot.

4

LIME

FOTO: Nellie Møberg

Små, grønne skridt

hovederne sammen, finde en løsning og redde hele menneskeheden. Imens skal jeg nok huske muleposen; jeg skal nok huske at spise mindre oksekød; og selvfølgelig skal jeg også nok spise den plade chokolade, der har overskredet sidste salgsdato. Hvis du også tror på at hjælpe i det små, så kan du dykke ned i denne grønne udgave af LIME, hvor du bl.a. kan læse om madspild, økologi og Svanemærket.

Redaktion Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding | pernille.kleding@otw.dk Redaktør Karoline Rysgaard Olesen | Aller Livsstil karoline.olesen@aller.com Journalister Casper Hindse, Nanna Hein, Maria Præst og Nadja Wehlitz (bolig) Layout Sunniva Grimstad | Aller Grafisk Design Forsidefotograf Jonas Pryner Andersen Korrektur a1kommunikation Annoncesalg Vendemus Anette Ladefoged | anette@vendemus.dk Tlf.: 92923281 Tryk Aller Tryk A/S, oplag: 150.000 Læsertal: 244.000, Gallup, helår 2019/2020 Distribution: 500 Netto-butikker

Rigtig god læselyst.

Karoline Rysgaard Olesen Redaktør

Mød Nynne, som er ny praktikant hos OTW. Hun har det kølige overblik over alle annoncerne i LIME, og hun gør det allerede så godt. Velkommen til!

Udgiver OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto og SKØN i Matas, som tilsammen når ud til over 450.000 læsere. Læs mere på OTW.dk LIME udkommer 10 gange årligt og udgives i samarbejde med Netto. ISSN: 1904-1985 LIME tager forbehold for trykfejl. Artikler i LIME må citeres, når det sker med tydelig angivelse af LIME som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer, der citeres fra. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager LIME sig ikke noget ansvar.


ANNONCE

Anne anbefaler kosttilskud til fedtforbrænding

ANNE VAR KED AF SIN FIGUR, MEN EN LIVSSTILSÆNDRING OG FAT BURNER™ BLEV ET STORT VENDEPUNKT I HENDES LIV.

Forbrænder kalorier med Fat Burner –Det hele startede, da jeg skulle til en sommerfest på min arbejdsplads. Uanset hvilken kjole jeg fandt frem fra skabet, lignende jeg en ”stoppet pølse”. Det havde stået på i nogle år, og jeg var slet ikke glad for det, jeg så, når jeg kiggede mig i spejlet. Jeg havde bevidst, i mange år, undgået vægten på badeværelset.

Her vejer Anne 86 kg. Det er tydeligt at se, hvor meget hun har tabt sig. næringsstoffet cholin. Cholin er et vandopløseligt vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer hjælper din krop med en normal omsætning af fedtstoffer. Yerba mate blade støtter dit vægttab og bidrager til nedbrydning af fedt i kombination med sunde kostvaner.

Fik et chok da jeg gik på vægten

–Da jeg tog på sommerferie gik jeg alligevel på vægten. Den viste 86 kg. Jeg besluttede mig for, at lave en livsstilsændring. Jeg ændrede min kost, og jeg gik minimum 10.000 skridt hver dag. Jeg har ikke dyrket motion i 16 år, så jeg vidste, at jeg ikke bare kunne begynde at løbe for at få forbrændingen i vejret.

Ønskede naturlig hjælp til min fedtforbrænding

–Jeg ønskede at have noget støtte undervejs i min forandring og gerne noget naturligt. Hos Matas købte jeg Fat Burner™, som indeholder Yerba mate, der støtter et vægttab og cholin, som bidrager til normal omsætning af fedt.

Jeg forbrænder kalorier

–Jeg kan virkelig mærke, at Fat Burner er god for mig og tabletterne har virkelig været en fan-tastisk støtte. Jeg spiser sundt, jeg føler mig glad og positiv. Nu skal jeg ikke tænke på, hvilken kjole jeg skal have på til fest. Denne kombination har været den helt rigtige for mig. Fat Burner har virkelig sat gang i min forbrænding.

Hvor forhandles Fat Burner ? Har du prøvet alt ?

Spiser du sundt og træner, men de sidste par kilo nægter at forsvinde? Hvorfor ikke prøve Fat Burner™ tabletten. Et helt nyt kosttilskud med yerba mate, cholin og grøn te. Fat Burner støtter en effektiv fedtforbrænding og hjælper dig med at vedligeholde en sund kropsvægt.

New Nordic oplyser nærmeste forhandler på telefon 46 33 76 00. Fat Burner kan også købes online på www. newnordic.dk. Her får du – 20% i rabat frem til 6/4-2021 med rabatkode: BURNER20. Husk, vi har fri fragt.

÷20%

Fat Burner arbejder i harmoni med din krop

Rabatkode: BURNER20 (Fri fragt)

Fat Burner tabletten indeholder en avanceret blanding af velafprøvede ingredienser, der støtter en effektiv fedtforbrænding. Yerba mate er kombineret med sort kommen, ingefær, grøn te og marietidsel. Urterne er kombineret med

FAT BURNER™ ER LET AT TAGE – to tabletter dagligt til et måltid bør holde din fedtforbrænding oppe hele dagen.


Find lokalt nedsatte varer i Netto+ appen

Lokalt nedsatte varer Der er endnu flere penge at spare med Nettos gule mærker. I Netto+ appen kan du se alle de nedsatte varer, i din lokale Nettobutik. Det er bl.a. varer som nærmer sig sidste ”bedst før” dato. Holdbarheden er kort, men til gengæld er priserne helt i bund. Gå efter de gule mærker, når du handler, så sparer du penge og hjælper os med at minimere madspild.


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

KOM MED UD I DEN NORSKE ØDEMARK STREAMING Nu kan du snart igen opleve skandinaviske godter på HBO Nordic, når ”Welcome to Utmark” rammer streamingplatformen 18. april. Serien er et norsk komediedrama, der er skrevet af ingen ringere end Kim Fupz Aakeson, så vi må også godt være lidt stolte herhjemme i Danmark. Fortællingen foregår helt ude i den norske ødemark, hvor et lille, men ikke særlig gæstfrit samfund holder til. Det finder den nye skolelærer i byen hurtigt ud af. I ”Welcome to Utmark” behandles store emner som utroskab, ensomhed, jalousi og bedrag, men samtidig er det en munter fortælling om at acceptere den, man er – på godt og ondt.

Psst …

I april drager Anne Linnet på turné med koncerten ”Kvindesind”, hvor hun optræder med sine to plader baseret på Tove Ditlevsens tekster. Se mere på ticketmaster.dk

TAG SKÆBNEN ALVORLIGT!

BØGER Psykolog og professor Svend Brinkmann har netop udgivet sin nye bog, ”Vi er det liv, vi lever”. Bogens omdrejningspunkt er skæbnen, som vi ifølge Brinkmann bør tage mere alvorligt – vi er ikke enevældige herskere i vores liv, men det formes derimod af alt det, vi ikke bare kan vælge til og fra. Og det bør det moderne menneske indse.

Bæredygtig stol DESIGN N02 Recycle-stolen fra Fritz Hansen har opnået det officielle europæiske miljømærke, EU-blomsten. Stolens skal er lavet af genanvendt plastikaffald fra almindelige husholdninger, og den kommer i syv forskellige farver. 2.437 kr. Se mere på fritzhansen.com

L IME

7


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

EVA TIND

Månedens forfatter

”Kvinden, der samlede verden” af Eva Tind, Gyldendal, 300 kr.

BALLONHUNDEN ER TILBAGE

DESIGN Måske du kender ballonhunden fra den amerikanske popartkunstner Jeff Koons? I så fald er der gode nyheder: Den klassiske humørspreder genoplives nu af Boyhood i et stilfuldt trædesign. Fra 600 kr. Se mere på boyhood.dk

“Marie Hammer er en usædvanlig kvinde” Har du lyst til at læse en bog med masser af girlpower, så bør du kaste et blik på Eva Tinds psykologiske drama om en af det 20. århundredes mest betydningsfulde videnskabskvinder. TEKST KAROLINE RYSGAARD OLESEN FOTO SACHA MARIC

DET ER OK AT VÆRE RØVLIGEGLAD

COMEDY I sit nye onemanshow ”#Skarp” stiller Andreas Bo skarpt på de mange valg, vi konstant skal forholde os til i hverdagen – og den stress, det kan medføre. Han forsyner dig med en guide til, hvornår du skal have en holdning, hvornår du skal træffe en beslutning, og hvornår du kan tillade dig at være røvligeglad. Og det gør han rundtom i landet fra 21. april. Se mere på andreasbo.dk

8

LIME

Hvad handler din nye roman om?  Romanen er en biografisk, videnskabelig fortælling om den danske insektforsker, pioner, opdagelsesrejsende og husmor Marie Hammer, der efter 50 års indsamling af mikroskopiske jordmider i 1979 beviser Alfred Wegeners dengang kontroversielle teori om kontinentaldriften og dermed samler verdens kontinenter, som var det et simpelt puslespil. I bogen følger man hendes fund og resultater, og hvordan verden langsomt samler sig parallelt med, at familien glider fra hinanden. Bogen beskriver også børnene og manden, som hun gentagne gange forlod drevet af – som hun selv udtrykker det – sin besættelse af de små dyr. Hvorfor har du valgt at skrive om Marie Hammer?  Hun er en usædvanlig kvinde, hvis liv og forskning er inspirerende, fordi de viser, at man ved nysgerrighed og ihærdighed ene kvinde kan bevise noget så enormt som kontinenternes sammenhæng. Hun pendlede i årevis mellem familielivet i Danmark og de månedlange rejser, som hun ofte

foretog alene til nogle af verdens mest øde egne i Grønland, Afghanistan, Sydamerika, Canada og New Zealand. Hvordan har du researchet til din bog?  Jeg har interviewet alle Maries fire børn og besøgt Danmarks eneste mideforsker. Herudover har jeg haft adgang til Maries arkiv, der består af breve, notesbøger, scrapbøger, osv. Hvad var din største udfordring med at skrive ”Kvinden, der samlede verden”?  Det var som romanforfatter at udvikle min egen romanfigur, min ”egen Marie” og benytte mig af min frie fantasi, men samtidig også forsøge at tage hensyn til, at Maries børn lever og har forskellige oplevelser af, hvem deres mor var. Hvilken type litteratur læser du selv?  Jeg læser romaner og digte med inderlighed og ærlighed som drivkraft. Jeg læser Ocean Vuong ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” for tiden. Og jeg glæder mig til Katrine Grünfelds skilsmisseroman, ”Værelse samlet af kvinder”. Det er pudsigt, at vores titler ligger så tæt op ad hinanden.


”BOB er ganske enkelt fremragende.”– BERLINGSKE ”Suverænt sprogligt gehør.”– POLITIKEN – JYLLANDS-POSTEN

”Mesterligt godt.” – KRISTELIGT DAGBLAD ”BOB er en klassisk Helle Helle-roman. Den fortsætter og fornyer.” – INFORMATION ”Smukt, komisk, overraskende.” – WEEKENDAVISEN ”Voldsomt raffineret.” – BØRSEN

Foto: © Mikkel Carl


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

FÆRRE KVINDER GØR VERDEN TIL ET BEDRE STED TEATER Det mener i hvert fald hovedrollen i den nye forestilling på Betty Nansen Teatret, ”The Supreme Gentleman”. I teaterstykket følger du en ung mand, der skridt for skridt bliver radikaliseret i et kvindehadende forum online. Stykket er uhyre aktuelt og skildrer incel-fællesskabet, der desværre har vundet indpas rundtomkring i verden – et fællesskab, hvor mænd, der lever i ufrivillig cølibat, samler sig om at hade kvinder. Forestillingen er baseret på den virkelige historie om Elliot Rodger, der i 2014 dræbte seks og sårede 14 mennesker i Californien og efterfølgende blev hyldet som ”The Supreme Gentleman”. Stykket kan ses frem til 16. april. Se mere på bettynansen.dk

MERE STREAMING, MERE BIER STREAMING Streamingtjenesterne boomer for tiden. Længe har der været snak om HBO Max, der lige nu ser ud til at blive udrullet i Europa dette efterår, i 2020 kom Disney+ også på bordet, og 25. marts blev en helt ny streamingtjeneste igen lanceret i Danmark, nemlig Paramount+. Her kan du se eller gense velkendte serieklassikere, men der kommer selvfølgelig også masser af nyt indhold – bl.a. skal Susanne Bier instruere en ny serie om Michelle Obama kaldet ”The First Lady”. Premieredatoen er endnu ukendt – men vi glæder os!

Fik du set …

MINIMALISTISK DESIGN Nordic Tales har skabt en ny lampe, Brigt Breeze, som er en smuk og minimalistisk tilføjelse til hjemmet. Hver lampe er unik, består af to lag mundblæst glas og koster 1.500 kr. Se mere på nordic-tales.com

10

L IME

FILM Så er uddelingen af Bodil-priserne igen på trapperne, nærmere bestemt 8. maj. Men fik du set de film, der er nomineret i kategorien ”Bedste danske film”? Ellers er det nu, du må i gang. Dette års Bodil-nomineringer inden for kategorien er: Druk (Thomas Vinterberg) En helt almindelig familie (Malou Reymann) Retfærdighedens ryttere (Anders Thomas Jensen) Shorta (Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid) Vores mand i Amerika (Christina Rosendahl)


ORIGINAL SILICEA

FLOT OG SUNDT HÅR

indefra

Flot, sundt og tykt hår. Det hele starter med den rette næring indefra. Original Silicea er klinisk dokumenteret og 100 % naturligt. Alle produkter i serien er vegansk certificerede. Tilfredse brugere Original Silicea har været på markedet siden 1968, og er meget velgennemprøvet. Kundeundersøgelser viser, at 9 ud af 10 brugere er tilfredse, og vil anbefale Original Silicea til venner og familie. Det er nok at tage én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen.

NATURAL BEAUTY WITH SILICEA FOR HAIR, SKIN AND NAILS

Den originale med findelt kisel

Fås i helsebutikker, webshops og webapoteker Kundekontakt: Octean Pharma ApS Tlf. 3842 2133, octean.dk

Biotin og zink hjælper med at vedligeholde normal hud og hår. Selen til at bibeholde normale negle. Kosttilskud må ikke erstatte en sund og varieret kost. Det er vigtigt at spise varieret og leve sundt.


GØR DET SELVKVINDEN Sofie Torp er et af de mest markante stjerneskud i dansk film i de senere år. Hun har allerede vundet både en Robert- og Bodil-pris og er om kort tid aktuel i Jussi Adler-Olsen-filmatiseringen ”Marco effekten”. Hjemme i privaten er hun mor til lille Olga, som hun har med sin gode ven, og at kombinere en kometkarriere med babymos på trøjen er ikke altid nemt. Men uden lige netop denne balancegang var Torp slet ikke nået til, hvor hun er i dag. TEKST CASPER HINDSE FOTO JONAS PRYNER ANDERSEN MAKEUP HENRIK STEEN STYLING MARIANNE CHLOÉ LOCATION NORMANN COPENHAGEN SHOWROOM

F

orleden var Sofie Torp i kurbad med en veninde. Det er ikke noget, hun er så tit, men den 30-årige skuespillerinde prioriterer venindetid, selv om der dagligt står både barn og karriere på dagsprogrammet. Da de to kvinder derfor stod under bruserne og sludrede, bremsede veninden pludselig op midt i en sætning. – Hvordan er det egentlig, når folk kigger? spurgte hun og fik dermed gjort Torp opmærksom på noget, hun sjældent skænker en tanke. – Det er specielt, når folk kigger, men indtil nu har jeg ikke mærket det så ofte, og jeg svarede da også bare, at jeg slet ikke er kendt nok til, at folk gider glo, siger Sofie Torp og lader en tør latter sive ud i den friske luft. I rask trav forklarer skuespillerinden, at det med at blive ”genkendt” nu efterhånden indfinder sig mere og mere: – Forleden troppede jeg helt smadret op i min datters vuggestue. Jeg havde en kæmpe sweater på, morgenhår og ingen bh, for jeg skulle bare aflevere hende og så hjem igen, men så trak én af pædagogerne mig til side og forklarede, at hendes søn er så vild med mig. ”Vil du ikke være sød at tage en selfie?” spurgte hun. Og selvfølgelig ville jeg det, men jeg syntes virkelig ➻

12

L IME


ÆRLIG TALT

L IME

13


ÆRLIG TALT

EG FIK MIN DATTER, FORDI JEG ‘‘JVIRKELIG GERNE VILLE HAVE ET BARN. IKKE EN KÆRESTE, JEG BYGGEDE NOGET OP MED, NEJ, JEG VILLE HAVE ET BARN.

14

L IM E


også, det var grænseoverskridende, for jeg var jo ikke på arbejde. Men okay, jeg må jo vænne mig til, at folk ikke skelner mellem skuespilleren og den private Sofie.

FULD OPMÆRKSOMHED Sofie Torp har i de senere år gjort kometkarriere i dansk film. Igen og igen optræder hun i rulleteksterne, og i 2020 modtog hun både en Robert- og en Bodil-pris for sin debutrolle i ”Ser du månen, Daniel”. Eftersom året blev rundet af med deltagelse i hele to julekalendere, er opmærksomheden omkring hende bestemt ikke blevet mindre. Hun gav den som kvindelig julemand i DR’s ”Julefeber” og som plejer i TV2’s ”Grethes jul”, og om kort tid er hun så aktuel i ”Marco effekten”, der er en slags reboot af den populære filmserie baseret på Jussi Adler-Olsens krimier. Torp skal altså nok ikke forvente, at der er færre, som beder om en selfie i fremtiden. Snarere tværtimod. Og det har hun det da også helt fint med. For hun er datter af sangerinde Jette Torp, og derfor har hun altid bevæget sig i nærheden af rampelyset. – Siden jeg var teenager, har jeg været bevidst om, at min mor altid tog makeup på, når hun gik ud. Det var en slags maske, tror jeg, og det har uden tvivl påvirket mig. Jeg har det selv sådan, at jeg skal kunne gå rundt uden makeup, for jeg vil ikke føle mig ”set på”, men selvfølgelig har jeg også en eller anden form for maske. Selvfølgelig tænker jeg over, hvordan jeg opfører mig og tager mig ud, siger hun og nævner, at det også gælder i forhold til datteren Olga, der snart bliver to år: – Jeg vil ikke have, at det skal påvirke hende, hvis hendes mor en dag bliver virkelig kendt, men jeg tror egentlig, det handler om fokus. Som barn blev jeg selv irriteret over, at folk bare henvendte sig til min mor, når jeg var ude med hende, og jeg er overbevist om, at jeg vil have et markant fokus på, at Olga aldrig kommer til at føle sig overset. Min mor formåede altid at give mig opmærksomhed.

VERBALE TÆSK Det var helt naturligt for hende selv at blive mor. Og også en relativt ung én af slagsen. Flertallet af kvindelige skuespillere venter ellers en rum tid med at sætte en ekstra gren på stamtræet, ja, nogle få fravælger faktisk helt at få børn, fordi karrieren ikke skal sløves. Sofie Torp har gjort det stik modsatte. Hun fik sin datter, inden cv’et bugnede, og hun havde sådan set heller ikke nogen kæreste at få hende med. – Jeg fik min datter, fordi jeg virkelig gerne ville have et barn. Ikke en kæreste, jeg byggede noget op med, nej, jeg ville have et barn. Det var nok ikke så gennemtænkt, men min bedste ven ville gerne have et barn, og det ville jeg også. Så vi fik Olga og skabte vores egne rammer for, hvordan man kan være forældre, siger hun og guider i retning af en sti, der løber ind over et grønt område. – Jeg blev mor på det helt rigtige tidspunkt. Nemlig inden min karriere tog fart. At få Olga skabte et helt andet fokus. Havde skuespilkarrieren bare kørt derudaf inden da, havde jeg været ”all over the place”, er jeg sikker på. Det er en gave, at jeg er blevet så ➻

BLÅ BOG   Sofie Torp er født 1990 i Aarhus.   Datter af sangerinde Jette Torp og troede som barn, at hun også selv skulle være sanger.   Uddannet som skuespiller på Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.   Spillefilmsdebuterede i 2019

i ”Ser du månen, Daniel”.

  Modtog i 2020 hele tre skuespilpriser: En Bodil-statuette, en Robertpris og en Ekko Shortlist Award.   Vært på anden sæson af DR Ramasjang-programmet ”Luk op, luk i”.   Spillede i 2020 med i to julekalendere. Særligt DR’s ”Julefeber” fik flotte anmeldelser.   Har sideløbende spillet med i flere store teaterstykker, blandt andet på Det Kongelige Teater.

L IME

15


HAR IKKE TRAVLT MED ‘‘JATEGDEFINERE MIG SELV SOM TYPE, OG DET GØR LIVET LETTERE OG SJOVERE.

16

meget bedre til at fokusere og til at sige ja til det rigtige og nej til det forkerte, siger hun så og forklarer, at hun slet ikke kan forestille sig, hvordan karrieren havde set ud, hvis hun ikke var blevet mor først: – Jeg har været virkelig søgende og flagrende. Min rolle i skoletiden var at være den sjove pige, og mange så mig som en hård negl. Jeg fik verbale tæsk igen og igen, og det blev forventet, at jeg kunne joke med, men det var bare ikke sådan, jeg var. I dag er jeg blevet bedre til at udtrykke, hvordan jeg har det, så det stemmer overens med, hvad jeg sender ud.

kommende barnebarn var en god idé. Det betyder dog ikke, at valget udelukkende har været nemt. – Jeg er rendt ind i modstand, når jeg har bevæget mig ud i ydercirklen, siger Sofie Torp og stopper op på stien: – Som højgravid har jeg stået over for mennesker, jeg mødte på gaden, og som pegede på min mave og sagde ”det er da lidt af et projekt”. Det pissede mig helt vildt af, at folk så min graviditet som et projekt, ja, nærmest som en performance, der skulle få mig til at virke mere interessant. For det var det stik modsatte. Beslutningen var præget af en kolossal lyst til at blive mor.

LYSTFULD CIRKEL

PÅ BAGFODEN

Hvis Sofie Torp førhen lukkede en dør til sit følelsesliv, har hun åbnet den på vid gab med sit skuespil. Det er på få sekunder muligt at aflure, hvilken stemning hendes roller er i, og privat har hun også organiseret sig på en måde, hvor døre spiller en markant rolle. Hun bor nemlig dør om dør med sin datters far. På bagtrappen har lille Olga halvanden meter mellem lejlighederne. – Jeg drømte aldrig om at få et barn alene, og det var aldrig på tale, at jeg ville forsøge mig med et reagensglasbarn. Jeg skulle have et barn, fordi min ven og jeg virkelig godt kunne tænke os det, og i dag er vi ikke ”bare” venner, men tværtimod noget, der er langt større. Vi er forældre. Og helt generelt har jeg oplevet stor opbakning i min indercirkel, siger hun og forklarer, at selv om familien først rynkede på næsen ad hendes beslutning, gik der kun et kvarters tid med forklaring, før de også mente, at et

Den lyst har hun taget med sig ind i hverdagen som mor. For ikke alene på et personligt plan har barnebeslutningen været gavnlig. Moderskabet har også sendt hendes skuespil op på en højere hylde. – Jeg fornemmer, at jeg bliver taget mere seriøst som skuespiller, fordi jeg er ret tydelig i forhold til, hvordan jeg arbejder, og ikke mindst i forhold til, hvad jeg vil. Sådan havde det ikke været uden Olga. Hun har simpelthen givet mig en anden tyngde. Jeg er ikke længere på forfoden, når jeg møder mennesker, for jeg søger ikke anerkendelse på samme måde, som jeg gjorde for tre-fire år siden. I dag møder jeg folk på bagfoden, men selvfølgelig stadig med et åbent sind, siger hun og sætter i gang igen, mens hun forklarer, at hun sådan set ikke fortryder den mentalitet, hun mødte verden med førhen. Man befinder sig bare bedre på bagfoden, mens forfodstiden i dag kan bruges kreativt. ➻

L IME


ÆRLIG TALT

EN DAG I SOFIES LIV KL. 04.30

Min datter, Olga, vækker mig. Hun er blevet mit menneskevækkeur, for jeg har faktisk ikke sat en alarm, siden hun blev født. KL. 5.00

Jeg laver havregrød til hende, og jeg skal virkelig vænne mig til, at jeg også selv skal spise noget. Det er lidt for trist at sidde og spise mad fra en tube, der er beregnet til babyer, mens jeg skyller flere kopper kaffe ned, så jeg går sommetider også ombord i havregrøden. KL. 07.30

Jeg kan sagtens finde på at spise ”frokost” her. Jeg har jo været oppe i tre timer. Forleden tog jeg mig selv i at stå og varme frikadeller og stuvet hvidkål fra dagen før, mens andre var ved at spise morgenmad i lejlighederne omkring mig. KL. 08.15

Jeg afleverer Olga i vuggestue, og så har jeg faktisk nogle timer, inden jeg skal noget. Det kan være prøver på teatret, der altid starter klokken 12. Det ender som regel med, at jeg tager hjem igen og forsøger at holde mig i gang, så jeg ikke falder i søvn. KL. 12.00

Prøverne på teatret går i gang, og de varer en del timer, så jeg satser i den grad på, at Olgas far henter, når jeg er i prøveperioder. Han er lige blevet udnævnt til teaterdirektør – dog ikke på et teater, hvor jeg som regel spiller – og derfor skal jeg lige bearbejde ham lidt, så han helt fanger, at en direktør kan gå, når han vil. Der skal jo være lidt fordele, ik’? KL. 16.30

Jeg er ret sulten, når jeg når hertil, selv om jeg har gået og sjatspist i løbet af dagen. Når du får et barn, lærer du, at en fri hånd betyder, at du kan nå at spise lidt. KL. 17.00

Jeg er begyndt at bestille kasser med mad til hoveddøren. Egentlig har jeg aldrig rigtig lavet mad før, men det er jeg begyndt på, så der bliver udvidet kulinarisk hjemme hos os for tiden. KL. 23.30

Jeg tvinger mig selv til at gå i seng, selvom jeg er B-menneske.

L IME

17


HEADER

IVET MÅ GERNE VÆRE ‘‘LHÅNDGRIBELIGT AF OG TIL, OG DET IRRITERER MIG, HVIS JEG IKKE KAN FINDE UD AF DET HELE SELV.

18

L IM E


ÆRLIG TALT

L IME

19


HEADER

Blazer, Bite, 5.100 kr. T-shirt, Custommade, 449 kr. Bukser, Graumann, 1.500 kr. Stiletter, Sofies egne. Oversize ternet blazer, Moire, 2.300 kr. Strikbluse, WUTH, 1.450 kr. Joggingbukser, H&M, 249 kr. Støvler, Dorothe Schumacher, 3.800 kr. Trenchcoat, Vila, 499 kr. Skjorte, Modström, 600 kr. Jeans, Sofies egne. Stiletter, Sofies egne. Striktrøje, Sofies egen. Stiletter, Sofies egne.

20

L IM E


ÆRLIG TALT

DET SAGDE SOFIE TORP OGSÅ … OM SÅRBARHED

I løbet af 2021 indtager Torp hovedrollen i en ny serie, som er baseret på den prisvindende kortfilm ”Dronning Ingrid”. Her spiller hun den unge kvinde Ingrid, der ikke helt kan forlige sig med, at hun er trådt ind i voksenlivet. Samtidig har Ingrid svært ved at forstå, hvorfor mændene ikke kommer til hende, men efterhånden indser hun, at passivitet sjældent fører noget godt med sig. – Den følelse tror jeg, de fleste kender, siger Sofie Torp og griner: – I 20’erne spiller vi jo alle sammen lidt skuespil i sociale sammenhænge. Man kan virkelig høre mange, der siger, ”jeg er den type, som …”, og straks ved man, at de i hvert fald ikke er den type. Jeg har efterhånden ikke brugt den sætning i årevis, og det er virkelig en lettelse. Jeg har ikke travlt med at definere mig selv som type, og det gør livet lettere og sjovere.

FOR FØLSOMT Klichéer er sommetider til for at blive sagt. De er jo kun klichéer, fordi de ofte er retvisende, og her er så én om Sofie Torp: Hun har fundet sig selv. – Måske, ja, siger hun og drejer væk fra stien og ud på en gade, hvor cykler zigzagger forbi. – Jeg har i hvert fald fundet ud af, at jeg gerne vil være mor og skuespillerinde. Jeg brugte en del år på at tro, at jeg skulle være sangerinde, og det byggede jeg på en eller anden måde min identitet op omkring. Det lå ligesom til familien, kan man sige. For første gang på turen bliver hun stille. Torp vender og drejer en sætning på tungen, inden hun sender den ud i den glasklare luft: – Fra jeg var ni til 13 år, var jeg børneskuespiller på Aarhus Teater. Da jeg spillede glemt dreng i ”Peter Pan”, måtte de binde mine bryster ind, fordi jeg var kommet i puberteten, og derefter var jeg for gammel til ikke at være voksenskuespiller. Min verden brød fuldstændig sammen, for jeg levede virkelig på det teater. Senere tog jeg på teaterefterskole, men i min verden var det nemmere at blive musiker, for dem så jeg jo på hver eneste dag. Derfor måtte jeg blive en del ældre og forbi et højskoleophold, inden jeg fandt ud af, at det var skuespillet, jeg tændte på, og at det var realistisk. Torp kom efterfølgende ind på skuespillerskolen efter nogle forsøg. Mens det var naturligt for hende at sige, at hun gerne ville synge professionelt, holdt hun ansøgningerne som skuespiller hemmelige: – Det var nok for følsomt at fortælle om, hvis det nu ikke lykkedes. For ja, jeg er realist, men jeg udelukker heller aldrig noget. Jeg er sikker på, at tingene kan lade gøre, hvis jeg springer ud i dem.

HÅNDGRIBELIG TILVÆRELSE Selv om skuespillet har ligget og simret i hende gennem det meste af livet, ville Sofie Torp nok blive mildt vanvittig, hvis det var det eneste, der fyldte hendes hverdag. Derfor er det også godt at komme hjem til babymos og børnesange, når arbejdsdagen slutter. – Jeg elsker skuespillet, men det må ikke stå alene. Det ville

Jeg er meget draget af mennesker, der tør vise sårbarhed. Især kvinder, der tør gøre det. Jeg har lige lavet en forestilling med én, der turde sige, at hun ikke forstod scenerne. Hun havde ikke travlt med at vise, at hun var stærk og sej. Det, synes jeg, var virkelig inspirerende: At turde at være undrende og søgende i et rum. OM TINDER-DATES

Før jeg blev mor, lyttede jeg overhovedet ikke, når jeg var på Tinder-dates. Jeg sad bare og scannede mændene: Har det her potentiale til kærlighed eller venskab? Det har stået så tydeligt i panden på mig, at jeg ledte efter nogen, der passede ind i den skabelon, jeg forestillede mig, var den rigtige. I dag tager jeg det langt mere, som det kommer. OM RUMMELIGHED

Jeg er vokset op med, at der ikke findes forkerte følelser, men da jeg lige havde fået Olga, skulle jeg til Prag og indspille en film. Her vidste jeg ikke, om hun ville kunne klare at tage med, når jeg hele tiden skulle rende rundt foran et kamera, men min mor så bare på mig og sagde: ”Det bliver hun formentlig lidt mere rummelig af.” Det er også sådan, jeg tænker på min egen barndom.

være alt for føle-føle, tror jeg. Jeg nyder al praktikken omkring at have et barn, og jeg nyder også at sætte et køkken op med min far, som jeg lige har gjort derhjemme. Livet må gerne være håndgribeligt af og til, og det irriterer mig, hvis jeg ikke kan finde ud af det hele selv. Da vi måtte ringe til en autoriseret vvs’er, fordi det er forbudt ved lov at installere den slags selv, kunne jeg næsten ikke holde det ud. Men da vvs’eren så kom, stod jeg nærmest på skulderen af ham for at se, hvad han gjorde, så jeg måske kunne lære det. Jeg vil virkelig gerne lære alt, og det er også derfor, det er så sjovt at spille forskellige roller. Her skal man jo igen og igen sætte sig ind i andre menneskers liv og tanker, siger hun og fortsætter sin kvikke gang langs cykelstien, mens hun betoner, at hun nok nærmere er praktiker end vidtløftig. – Min mor og jeg kan bruge timer på at planlægge hvad som helst i et excel-ark, når vi skal ses, mens skuespillet nok fungerer som et frirum for alt det praktiske. Men det er så stort set også det, jeg har tid til. Praktik og skuespil. Jeg aner simpelthen ikke, hvor jeg skulle finde plads til en kæreste eller et kærlighedsliv lige i øjeblikket, for når jeg har fri, fylder Olga det meste, siger hun. – Jeg havde en forestilling om, at det var smart at få et barn, for så ville kærligheden da bare indfinde sig senere hen. Sådan har jeg det måske stadigvæk lidt, men jeg kan så også se, at jeg prioriterer mine veninder højere end at finde en mand, når der opstår lidt fritid. Alligevel glæder jeg mig nu til at få et kærlighedsforhold en dag, og jeg kan da også mærke, at det ikke ligger lysår væk. 

L IME

21


MIT FORBRUG

”Tingene løser sig tit, når man ikke prøver at løse dem selv” Influencer, coach og iværksætter Carla Mickelborg elsker kyllingepølser, men gemmer dem, når de ligger på indkøbsbåndet. Og så ville hun ønske, at vi tillod os selv at slappe mere af. TEKST NANNA HEIN FOTO KAREN-ELISABETH GADTOFT

Hvad er din livret?  Det må være hjemmelavede vietnamesiske forårsruller. Jeg elsker vietnamesisk mad, fordi det er sødt, salt, surt og fedt. Og så synes jeg, at forårsrullerne er nice, fordi man kan putte alle mulige lækre ting i. Jeg laver dem tit med fersk laks, peanutbuttersauce, koriander, sprød salat og nødder.

KORT OM CARLA MICKELBORG

Hvad gør du dig af overvejelser, når du køber ind?  Jeg køber meget økologisk, og det er ikke mindst, fordi jeg synes, at det kommer i en pæn emballage. Faktisk har jeg ikke rigtig lyst til at købe andet, fordi det økologiske for det meste ser flottest ud. Og så vil jeg også gerne have, at det er friske varer, så jeg køber nogle gange sådan nogle kurve, hvor grøntsagerne bliver sendt direkte fra den gård, hvor de er dyrket.

Er der noget, du er flov over at lægge på indkøbsbåndet?  Man kan få sådan nogle kyllingepølser, som jeg synes smager dejligt! Men den måde, de er pakket ind på, får dem til at se lidt gustne ud – de ligger helt klemt op ad hinanden i sådan noget gennemsigtigt vakuum. Så hvis der nu står en lækker fyr i køen, så gemmer jeg dem lige under noget andet.

Hvad er din største craving?  Alle former for chokolade! Men for det meste spiser jeg mørk chokolade, og jeg behøver egentlig ikke så meget, men jeg spiser lige et stykke efter et måltid – og det gør jeg hver dag. Og så craver jeg også virkelig tit boller med ost. Hvis jeg har været

Carla Mickelborg sætter meget pris på vietnamesiske forårsruller og kyllingepølser, selv om hun ikke vil stå ved sidstnævnte.

på en suppekur eller et eller andet mærkeligt, så er boller med smør og ost virkelig det, jeg hungrer efter.

32-årige Carla Mickelborg blev landskendt, da hun fra 20052012 spillede storesøsteren Søs i ”Far til Fire”-filmene. Skuespillet blev senere erstattet af en tilværelse som influencer, og nu kan hun også skrive forfatter, coach og iværksætter på CV’et. 30. april udkommer hendes anden bog ”Hvad er det, du ved? – At du elsker mig”, som har til formål at hjælpe dig med at slutte fred med dine forældre.

Hvad er dit bedste trick til en nemmere hverdag?  Det er at lade være med at have så meget, som man absolut skal gøre hver dag. Prøv at være mere og gøre mindre, så i stedet for at lave to do’s, så lav to be’s. Det hjælper at lade være med at sige ja til for mange ting og i stedet prøve kun at gøre de ting, du virkelig skal eller gerne vil. Nu tænker folk sikkert, at det er godt med mig, for jeg har ingen børn. Men vi ændrer jo hele tiden, hvad vi gerne vil, så hvis man nu tillader sig selv at slappe af, så kan det være, at man helt af sig selv får lyst til at fikse den gardinstang, der er ved at falde ned. Tingene løser sig tit, når man ikke prøver at løse dem selv.

Hvad er dit største fejlkøb?  Det må være min Chanel-taske, selv om jeg faktisk er rigtig glad for den. Men jeg kunne jo bruge en hvilken som helst anden. Den minder mig lidt om nogle værdier, som jeg troede, jeg havde, men som ikke er vigtige for mig. Og så har jeg faktisk altid syntes, at det er dumt at bruge så mange penge på en taske. Jeg trøster mig med, at hvis jeg nogensinde får brug for ekstra penge, så kan jeg sælge den, for den mister ikke rigtig værdi. Men det er klart den ting, som har kostet mest, men som giver mig mindst værdi. 

L IME

23


Grønt liv

Journalist Maria Præst glæder sig til at se det spire og gro i haven og har store planer om både tomater, ærter, gulerødder og friske bær.

B Æ R E DYGT I G H E D | M I L J Ø | K L I M A

KOM GODT I GANG MED FORSPIRING April er et godt tidspunkt at begynde at forspire. Ved at dyrke dine egne planter sparer du både penge og emballage – og så er det hyggeligt.

Du behøver ikke at have grønne fingre for at kaste dig ud i forspiring. Det er let at lære, og du bliver hurtigt grebet af forårsstemningen, når de små frø begynder at spire i vindueskarmen. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du dyrker dine egne krydderurter, frugter og grøntsager.

59 %

af danskerne dyrkede deres egne grøntsager, krydderurter, frugter eller bær i 2019.

1. FORBERED DIG

Det er ikke helt lige meget, hvilke frø du planter hvornår, så undersøg det, inden du går i gang. April er for eksempel en god måned at forspire krydderurter som timian, persille og dild, og det er også nu, du kan gå i gang med frøene til tomater, agurker og chili. 2. KØB ELLER BYT TIL FRØ

Du kan købe frø på din lokale planteskole eller bytte dig til nogle hos familie og venner. Hold også øje med Landsforeningen Praktisk Økologi, der arrangerer frøbyttemarkeder over hele landet, hvor du kan komme og bytte eller få frø med hjem.

24

L IM E

KILDE: MADKULTUREN 2019

3. FIND SMÅ URTEPOTTER

Du behøver ikke at investere i dyrt udstyr – en overskåret mælkekarton eller æggebakke egner sig fortrinligt til forspiring. Husk bare, at uanset hvilken form du vælger, skal du lave et lille hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Stil dine små spirer på et vandtæt underlag som et lille fad eller en tallerken. 4. SÅ DINE FRØ

Brug en speciel så- og priklemuld,

der er gødningsfri og giver frøene de bedste forhold. Tryk jorden lidt sammen, vand den godt, og plant nu frøene i et lille hul. Dæk det til med et tyndt lag jord. 5. PAS OG PLEJ SPIRERNE

Stil dine spirer i en vindueskarm, hvor der er masser af sollys – men helst ikke direkte på. Sørg for at holde jorden fugtig uden at overvande. Når planterne begynder at spire, er det en god ide at prikle dem. Det vil

sige, at du adskiller spirene og sætter dem i deres egen lille potte, så deres rødder kan udvikle sig. 6. PLANT UD

I løbet af maj måned, når der ikke længere er fare for frostvejr, kan du rykke dine planter udenfor. Plant dem ud i et bed i haven eller i en krukke på altanen. Placér altid bede og krukker, hvor der er meget sol, og glæd dig til at nyde frugterne af dit arbejde. 


AGENDA

Rundt om økologien

FRA MÆRKELIG TIL MAINSTREAM

Der findes næsten ingen produkter, der ikke kan købes i en økologisk variant, men turen hertil har været lang og nogle gange lidt snørklet. Til gengæld indeholder økologiens historie både Steppeulvene, åndelige kræfter og et verdensmesterskab. TEKST NANNA HEIN FOTO UNSPLASH, RITZAU/SCANPIX, CARSTEN SEIDEL OG TINA BROK HANSEN

L IME

27


Kollektivister i marken for at luge afgrøder på landbrugskollektivet Svanholm i 1987.

D

a den østrigske filosof Rudolf Steiner i 1924 for første gang talte om biodynamisk landbrug, havde han nok hverken forestillet sig røde Ø-mærker, eller at unge verden over ville bosætte sig i kollektiver på landet. Hans biodynamiske idéer var de første spadestik til den økologiske tankegang, som han dengang krydrede med lidt snak om universet og åndelige kræfter. Senere hen lugede vi universet og de åndelige kræfter ud af den økologiske muld, og i midten af 1960’erne begyndte det for første gang at smage lidt af den økologi, vi kender i dag. Men hvordan nåede vi fra østrigsk, åndelig biodynamik til økologiske gulerødder i tilbudsavisen?

TIL KAMP MOD KAPITALISMEN Danmark anno 1968. Året, hvor ungdommen gjorde oprør mod det etablerede kapitalistiske samfund. Den ene gruppe unge initiativtagere efter den anden flyttede fra byerne og ud på landet. Nogle

28

L IME

af dem, fordi de ville leve mere simpelt og komme tættere på naturen. For andre handlede det om den kolossale bekymring for klodens fremtid, der pludselig var blusset op, og som frembragte et ønske om at passe bedre på både miljø og planet. Til lyden af Steppeulvene opbyggede de unge små samfund, hvor de boede sammen i kollektiver og levede af det, de selv dyrkede – uden hverken sprøjtemidler, masseproduktion eller e-numre. Per Kølster er nuværende formand for Økologisk Landsforening og har været en del af ”det økologiske game” i 40 år. Ifølge ham startede økologien i Danmark med et ønske om at gøre tingene på en anderledes og bedre måde. – Unge har det med at være drømmende, og de er de bedste til at tolke fremtidens

udfordringer. Derfor tager de selv skeen i hånden og gør noget, som gør en forskel. Økologien i Danmark (og så vidt også på verdensplan) er en handlingens reaktion. Det er hverken en protest- eller politisk bevægelse, men en ”sagens bevægelse”, hvor man selv viser vejen.

FRA MODKULTUR TIL MEDKULTUR Op gennem 70’erne begyndte snakken og interessen for økologi lige så stille at sprede sig. Blandt andet begyndte tidsskriftet ”Bio-Information” at skrive om, hvordan man kunne dyrke fødevarer uden at bruge hverken kemikalier eller kunstgødning. Og i 1978 blev Svanholm Gods hjem for Svanholm-kollektivet, hvor der i dag bor 80 voksne og 50 børn, og som dermed er landets største (økologiske) kollektiv. ➻

BLEV ØKOLOGI BARE ‘‘PENLUDSELIG INTEGRERET DEL AF VORES

SAMFUND, SELV OM DET VAR NOGET, MAN I MANGE ÅR SÅ SOM VÆRENDE SÆRLIGT OG MÆRKELIGT.


AGENDA

Vidste du, at ...

Danmark under finanskrisen var et af de eneste lande, hvor salget af økologi ikke faldt? KILDE: HELLE BOSSEN

L IME

29


HEADER

VERDENSMESTRE I ØKOLOGI Tallene viser, hvor stor en procentdel af det samlede fødevareindkøb, der var økologisk i 2018 på verdensplan. Danmark: 11,5 % Schweiz: 9,9 % Sverige: 9,6 % Østrig: 8,9 % Luxemburg: 8 % KILDE: ØKOLOGISK LANDSFORENING

HVILKE ØKOLOGISKE VARER KØBER VI FLEST AF? Frugt og grønt står for lidt over en tredjedel af salget af økologiske varer. Listen her er over de varer, der bliver solgt den største andel økologiske varianter af. Yoghurt: 48,6 % Gulerødder: 45,2 % Havregryn: 43,1 % Bananer: 36,5 % Madolie: 34,3 % KILDE: ØKOLOGISK LANDSFORENING

30

L IM E

HVILKE BUTIKKER SÆLGER MEST ØKOLOGI? Tallene viser de økologiske varers procentandel af den samlede omsætning i 2019. Netto: 16,9 % Rema 1000: 14,4 % SuperBrugsen: 13,2 % Fakta: 9,2 % Kvickly: 7,5 % KILDE: ØKOLOGISK LANDSFORENING


AGENDA

Svanholm er vigtig at nævne, fordi kollektivet – ud over sin størrelse og produktion af økologiske varer – tilbage i 1981 var med til at stifte foreningen Økologisk Jordbrug (selv samme forening som i dag går under navnet Økologisk Landsforening). Og kort efter sin stiftelse lavede foreningen en aftale med dagligvarekæden FDB (der nu hedder COOP), som for første gang gjorde det muligt at sælge økologiske varer til almindelige danskere i en brugs. I midten af 1980’erne begyndte landmændene også at snakke om økologi, og udviklingen tog fart. I første omgang begyndte Per Kølster selv at forske og undervise i økologisk landbrug på Landbohøjskolen, og i 1987 blev den første økologiske mælk tappet. Samme år indgik Økologisk Landsforening et tæt samarbejde med Landbrugsministeriet (der i dag også har fået nyt navn – nemlig Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri), der resulterede i, at den første lov om kontrol med økologiske produkter blev stemt igennem.

Tager man et kig på salget af økologiske varer i butikkerne, var det først i 90’erne, at det begyndte at rykke på sig. Til at starte med på grund af det danske Ø-mærke, der i 1990 pludselig var at finde på forskellige emballager i de danske supermarkeder. Men for Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landbrug og arbejder med salg af økologiske varer, er det 1993, der er et af de vigtigste år for økologien. – Vi taler tit om økologiens år nul i Danmark. Det var tilbage i sommeren 1993, hvor SuperBrugsen gik ind og satte prisen på økologisk mælk og gulerødder ned og begyndte at markedsføre produkterne i deres tilbudsavis. På den måde startede de med at gøre økologiske produkter mere tilgængelige. Helle Bossen fortæller også, at netop mælk og gulerødder var nogle af de mest populære økologiske varer, og i en årrække kaldte dem, der solgte økologi, mælk for ”økologiens godstog” – fordi det var så populært. Ifølge Per Kølster var det et stort vendepunkt, at økologien blev mere og

T KØBE ØKOLOGI ER IKKE ELITÆRT. ‘‘AHELE PROJEKTET ER IKKE ELITÆRT,

MEN ET ØNSKE OM AT VÆRE EN DEL AF EN FOLKELIG KULTUR.

Unge mennesker samlet til planlægning i det fri på Svanholm Gods, der fra 1978 husede Svanholm-kollektivet.

mere tilgængelig i flere at de danske dagligvarebutikker. – Det er interessant, at vi gjorde den ”modkultur”, som økologi startede med at være, til en ”medkultur”. Fordi det blev muligt for økologien at være en del af folks hverdag, nu hvor den var der, hvor de handlede. Pludselig blev økologi bare en integreret del af vores samfund, selv om det var noget, man i mange år så som værende særligt og mærkeligt.

VERDENSMESTRE At økologien er blevet en integreret del af vores samfund, har Per Kølster nok ret i. Det er i hvert fald svært at modsige ham, når man kigger på de danske supermarkeder. Her bugner det med økologiske varer og sortimenter, og der er næsten ikke den banan eller de tørvarer, du ikke også kan få i en økologisk variant. Økologien er overalt på hylderne og slet ikke til at undgå. Men hvor glade er vi danskere så for denne økologiske del af vores samfund? Tjo, vi er så glade for den, at vi er dem i verden, der bruger flest penge på den. Ja, vi er i Danmark verdensmestre i økologi – tillykke til os. Faktisk er vi dobbelte verdensmestre, for vi er både dem, som bruger den største andel af vores madbudget på ➻

I dag bor der stadig folk på Svanholm Gods, nemlig 80 voksne og 50 børn. Svanholm-kollektivet er Danmarks største økologiske kollektiv. Drømmen om det gode liv båret af økologisk levevis og fællesskab frem for forbrug lever stadig.

L IME

31


AGENDA

Ø-MÆRKET

økologiske fødevarer, og vi er det land, som bruger flest penge på økologi. Men inden vi lader konfettirørene springe, så lad os lige se på tallene. For det er flot, at vi i Danmark er verdens bedste, men på trods af det, så er der stadig plads til forbedring. Det er nemlig kun 11 procent af vores fødevarebudget, vi bruger på økologi. Til gengæld er den gode nyhed, at så snart vi begynder at lægge de økologiske varer i indkøbskurven, holder vi ikke op med det igen. – Det starter tit med, at folk køber enkelte ting økologisk – for eksempel mælk. Og lige så stille begynder de så at købe flere økologiske produkter. Vi kalder det for en økologisk rulletrappe, fordi det næsten sker automatisk, at vi går op ad trappen – mens vi køber mere og mere økologi. Det forklarer Helle Bossen. Og dem, der tager den økologiske rulletrappe, er heller ikke længere en bestemt type. Helle Bossen forklarer, at typen, der køber mest økologi, tidligere har været børnefamilier med længerevarende uddannelser, og som bor i storbyerne. Men i takt med, at udbuddet af økologiske varer har spredt sig, er der kommet endnu flere til.

32

L IM E

IKKE ELITÆRT Vi har allerede slået fast, at vi er verdensmestre i den økologiske disciplin, men hvordan er vi blevet det, spørger jeg Per Kølster. – Vi har været pissedygtige i den forening, jeg er formand for, svarer han først, men uddyber, at der er yderligere to grunde til den fornemme titel. En af grundene er det samarbejde, som begyndte i 1980’erne mellem Økologisk Landsforening og regeringen, og som er fortsat lige siden. Og så er den anden grund, at økologi er blevet for alle. – At købe økologi er ikke elitært. Hele projektet er ikke elitært, men et ønske om at være en del af en folkelig kultur. Tanken bag økologi var, at man havde samfundet som sin allierede, samtidig med at man skabte en modkultur til noget, som man ikke mente fungerede. Det har aldrig været tanken, at økologi kun var for de udvalgte og frelste – og det er nøjagtig det, vi arbejder ud fra i dag, fortæller Per Kølster. I dag arbejder Økologisk Landsforening for, at landmænd, som gør noget ekstra for biodiversiteten og klimaet, belønnes økonomisk. De håber på, at den økologiske måde en dag kan blive standarden for dansk landbrug. 

Det danske Ø-mærke så vi herhjemme for første gang i 1990. Mærket er rødt og kan kun fås, hvis varen produceres i Danmark. Det grønne Ø-mærke er europæisk og kom til verden to år efter det danske. For at deres produkter kan få det danske Ø-mærke, stilles der en række krav til landmændene, som skal sørge for, at produktionen er så skånsom som muligt for både dyr, planter og forbruger. DET BETYDER, AT …

… hvis landmanden har dyr, skal disse have mulighed for daglig motion og frisk luft. Ligesom de også skal have ordentlige staldforhold og mulighed for hvile. … en økologisk landmand i sit landbrug ikke må bruge pesticider til at bekæmpe ukrudt (med få undtagelser i særlige tilfælde) og heller ikke må gøre brug af kemikalier, der får afgrøderne til at vokse hurtigere. … der i økologiske produkter heller ikke må tilføjes kunstige aromaer, ligesom der også er langt færre tilsætningsstoffer, som er tilladt i økologiske produkter end i konventionelle. KILDE: LANDBRUGSSTYRELSEN OG FØDEVARESTYRELSEN


Sammen om mindre madspild Mere end 525 Netto-butikker bekæmper madspild gennem Too Good To Go-appen. Her kan du dagligt redde lykkeposer med forskellige typer overskudsvarer fra butikkerne til kun 29 kroner. Sammen gør vi en forskel i kampen mod madspild.

Kom nemt i gang: 1. Download Too Good To Go-appen. 2. Find din lokale Netto og køb en pose via appen. 3. Kom ned i din lokale Netto og vis kvitteringen på app'en til en medarbejder. 4. Modtag din Too Good To Go pose og nyd maden med god samvittighed.

Hver dag tæller i


BAG OM

SVANEN MED MERE END 30 ÅR PÅ VINGERNE 9 ud af 10 danskere kender det lille grønne mærke med den hvide svane. Men ved du også, hvad mærket står for, og hvorfor det er en god idé at gå efter det? Læs med her, hvor vi dykker ned i historien om Svanemærket, der i 2019 kunne fejre 30-års jubilæum. TEKST MARIA PRÆST FOTO PR OG SHUTTERSTOCK

H

vis du kigger nærmere på nogle af de produkter, du har stående derhjemme, som for eksempel dit vaskepulver, bagepapiret i skuffen eller sofaen i stuen, er de måske mærket med det lille grønne mærke med den hvide svane. Svanemærket findes på mere end 18.000 produkter og serviceydelser i Danmark, og 66 procent af danskerne bruger det som pejlemærke, når de står i supermarkedet, køber nye møbler eller vælger hotel til sommerferien – måske er du en af dem? Eller måske er du én af dem, der kender mærket, men ikke er helt sikker på, hvad det egentlig betyder? Uanset hvad kan du læse med her,

34

L IM E

hvor vi rejser tilbage i tiden for at blive klogere på den lille svanes store betydning. Og vi skal langt tilbage i tiden, for selv om Svanemærket kunne fejre sit 30-års jubilæum i 2019, dukkede de allerførste svanemærkede produkter op længe før det.

SYMBOL PÅ RENT OG HVIDT Det første produkt, der nogensinde blev anprist med Svanemærket, var noget bestik i en annonce i Næstved Tidende i 1893. “Bordknive af Svanemærket” stod der. Det fremgår ikke, hvorfor svanemærket var et kvalitetsstempel, men måske skyldes det, at svanen som fugl er ren og hvid. Siden fulgte flere annoncer med forskellige svanemærkede produkter

som Dr. Thomsons “Sæbepulver med Svanemærket”, der i 1906 påstod at være det bedste middel til at opnå enhver husmors stolthed; blændende hvidt linned. Eller N. Holm Jensens “Ældgamle originale Sundheds-Bitter med Svanemærket”, der i 1907 proklamerede at være et rent urteudtræk uden skadelige kemikalier. Begge lyder til at have været fantastiske produkter, men hvad svanemærket betød for produkterne, blev aldrig klart. Det var først i 1989, at det officielle Svanemærke, som vi kender i dag, blev indført. Det skete på baggrund af en række hændelser, der havde fået en større bevidsthed om miljø til at brede sig i befolkningen. I midten af 80’erne indtraf


for eksempel den forfærdelige atomulykke i Tjernobyl. På samme tidspunkt opdagede forskerne, at ozonlaget over Antarktis blev tyndere og tyndere for hvert år, og den internationale Montreal-protokol blev underskrevet for at begrænse udledningen af ozonnedbrydende gasser. Derudover udkom Brundtland-rapporten, der var den første til at fokusere på global bæredygtighed. I slutningen af 1980’erne var interessen for miljøet større end nogensinde, og Svanemærket blev stiftet af Nordisk Ministerråd som det officielle miljømærke i hele Norden. Men hvad indebærer det, tænker du måske?

VIS ALLE I EUROPA ‘‘HVALGTE SVANEMÆRKEDE STEARINLYS, VILLE DET GIVE EN BESPARELSE PÅ CA. 1.566.000 TON CO2 OM ÅRET.

FØLG SVANEN Svanemærket hjælper dig som forbruger med at navigere, når du skal vælge et produkt. Er det svanemærket, er du sikker på, at produktet er bedre for miljøet og for dig. For at blive certificeret skal produktet nemlig leve op til en række krav ud fra hele produktets livscyklus. Inden du køber et produkt, har det været på en lang rejse. Først er produktet blevet designet, så er der skaffet råvarer, og produktet er blevet fremstillet, emballeret og fragtet ud til den butik, hvor du kan købe det med hjem og bruge det i din hverdag. Når du er færdig med at bruge produktet, kan det blive smidt ud, affaldssorteret eller givet videre til genbrug. På hele rejsen sætter produktet aftryk på miljø, klima og mennesker – og det er det aftryk, som Svanemærket forsøger at mindske. Når du står og skal vælge tandpasta, vaskepulver eller håndsæbe, behøver du altså ikke at sætte dig ind i, hvordan det er fremstillet, læse den lange indholdsdeklaration eller holde styr på, hvilke kemikalier du gerne vil undgå. Du kan nøjes med at se efter Svanemærket – så ved du, at det hører til blandt de miljømæssigt bedste produkter i sin varegruppe.

træffer så mange af dem. Og fordi bare ét enkelt produkt kan spare enorme mængder CO2. Det gælder for eksempel stearinlys. Svanemærket stiller skrappe krav til de råmaterialer, lys bliver lavet af – og dermed udleder svanemærkede lys markant mindre CO2 end levende lys lavet af paraffin. Hvis alle i Europa valgte svanemærkede stearinlys, ville det give en besparelse på ca. 1.566.000 ton CO2 om året. Til sammenligning udleder en flyrejse for én person til Sydeuropa tur-retur cirka 1 ton CO2. Og det gælder altså kun stearinlys, så potentialet til at gøre en forskel er i den grad til stede. 

AF 1980’ERNE ‘‘IVARSLUTNINGEN INTERESSEN FOR MILJØET STØRRE END NOGENSINDE. ”

DE SMÅ VALG TÆLLER Måske tænker du, at det ikke gør den store forskel for miljøet, om du vælger en svanemærket tandpasta eller ej, men de små valg er netop vigtige, fordi vi hver dag

KILDER: MILJØMÆRKNING DANMARK, ’30 YEARS OF THE THE NORDIC SWAN ECOLABEL’, NORDIC COUNSEL OF MINISTERS, 2019.

KORT OG GODT

Svanemærket forestiller en hvid svane på grøn baggrund og har været Nordens officielle miljømærke siden 1989. Svanemærket gør det let at vælge de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser.

66 %

af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer.

18.000

produkter og serviceydelser i Danmark er svanemærkede.

L IME

35


3 tips

SÅDAN UNDGÅR DU MADSPILD, NÅR DU KØBER IND Mad skal spises, ikke spildes – og det skal vi alle blive bedre til. Netto har sat sig for at halvere deres madspild inden 2030, og de er allerede godt på vej. Men du kan også bidrage. Her får du tre tips til, hvordan du som forbruger kan mindske madspild, når du køber ind i Netto. TEKST REDAKTIONEN FOTO PR

H

vert år går cirka en tredjedel af al mad, der er produceret til mennesker, tabt eller bliver spildt. Det svarer til 1,6 milliarder ton – et tal, som kun forventes at stige, faktisk med en tredjedel inden 2030. Men hvad er problemet med madspild egentlig? Jo mere mad, vi spilder, jo mere mad bliver vi også nødt til at producere. Og det er hårdt for klimaet. Både fordi vi bliver nødt til at ændre på naturen for at tilgodese store arealer til dyrkning, men også, fordi vi udleder store mængder af CO2, som kunne undgås, hvis vi spiste al den mad, vi producerede. Og netop CO2 og andre drivhusgasser er jo de rigtig dumme drenge i klassen i forhold til klimaforandringerne – og madspild står faktisk for hele otte procent af den totale udledning af drivhusgasser. Desuden producerer

vi i dag så meget mad, at vi faktisk kunne brødføde de 870 millioner mennesker, der sulter, hvis vi bare spildte en fjerdedel mindre mad, end vi gør nu. Hvordan stopper vi så madspild? Der er desværre ikke nogen simpel løsning. Madspild sker nemlig på alle stadier fra jord til bord – fra det produceres, transporteres og distribueres, til vi spiser det derhjemme. Netto har taget kampen op mod madspild på distributionsplan og har de sidste år sat en lang række projekter i gang for at minimere spildet i deres butikker. Men der er også nogle ting, du selv kan tænke over som forbruger i din hverdag. Ud over at tænke i portionsstørrelser og i at genbruge madrester kan du faktisk også allerede bekæmpe madspild, når du køber ind i Netto. Det får du tre tips til her.


ANNONCE

1

GÅ PÅ JAGT EFTER DE GULE MÆRKER Det er det indre og ikke det ydre, der tæller. Sådan er det også med dagligvarer, og hvis en vare i Netto ikke kan sælges, f.eks. fordi den nærmer sig sidste “bedst før-dato”, så bliver den solgt til en nedsat pris – markeret med et lille gult mærke. Det gælder også, hvis varen af andre årsager ikke kan sælges, f.eks. på grund af ødelagt emballage. Så bliver den ompakket og får et gult mærke på. Derfor kan du altid kigge efter de gule mærker, når du handler i Netto, så maden på den måde ikke ender med at gå til spilde.

Psst …

Som noget helt nyt kan du også jagte de gule mærker i Nettos egen app, Netto+. En ny funktion i appen kaldet ”Lokalt nedsatte varer” giver dig nemlig adgang til at se, om der er nogen nedsatte varer i din lokale Netto.

2

KØB LYKKEPOSER FRA TOO GOOD TO GO

3

Too Good To Go er en app, der mindsker madspild ved at sælge ”lykkeposer” fra forretninger nær dig. I lykkeposerne kan du finde overskudsmad fra bl.a. dine lokale restauranter, bagerier og dagligvarebutikker, der har blandet en pose med godter. Dette gælder også Netto, som har mere end 500 af deres butikker registreret i appen, og som sælger forskellige poser med overskudsvarer til kun 29 kroner. På den måde kan du redde mad og samtidig spare penge. Download blot Too Good To Goappen, find din lokale Netto, og prøv lykken.

HUSK, AT “BEDST FØR”-DATOEN ER VEJLEDENDE Vidste du, at der er forskel på datomærkningerne “sidste anvendelsesdato” og ”bedst før”? Datomærkningerne skal nemlig forstås helt ordret, således af varer markeret med ”sidste anvendelsesdato” af sundhedsmæssige årsager simpelthen ikke skal anvendes efter pågældende dato, hvorimod ”bedst før” er en mere vejledende datomærkning, der altså sagtens kan overskrides, hvis varen smager og dufter fint. ”Bedst før”-mærkningen vil typisk være at finde på mælk, æg og tørvarer som mel og gryn.

MADSPILD I DANMARK I Danmark spildes årligt ca. 716.000 tons fødevarer, som kunne været blevet spist. Det svarer til 124 kg pr. indbygger. Madspild estimeres at være skyld i 8-10 procent af CO2udledningen i Danmark. Ifølge FN’s verdensmål skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030, og det har bl.a. Netto forpligtet sig til at indfri. I 2014 blev der spildt 19.458 ton mad i Nettos forretninger. Det tal arbejder Netto nu på at få ned på 9.729 inden 2030. For at mindske madspild samarbejder Netto bl.a. med Too Good To Go, men også med Fødevarebanken og Stop Spild Lokalt, som hver dag modtager overskudsmad fra Netto og sørger for, at det går til et godt formål – det kan være til varmestuer, børnehjem, andre organisationer eller udsatte familier. KILDER: NETTO OG TOO GOOD TO GO.

VIDSTE DU, AT …

det er frugt og grønt, der er kilden til allermest madspild på verdensplan? Faktisk går hele 46 procent af al produceret frugt og grønt til spilde, 20 procent fordi det er ”grimt”.


VELPLEJEDE F DDER

- Er både for ham & hende!

NYHED TIL MÆND

Sokker i str. 41-48 Tilført frisk duft af mynte

Med Baby Foot Exfoliation Peel er det farvel til tørre og sprækkede fødder. Kun én behandling fjerner hård hud - afskalningen vil begynde efter 3-7 dage og efter ca. 14 dage er resultatet baby bløde fødder. GM Trading ApS Få oplyst nærmeste forhandler på tlf. 75 89 28 80

Baby Foot Annonce Lime2021 208 x 278.indd 1

24-02-2021 15:23:23


Livsstil

7-9

CHLOÉ

S U N D H E D | S T I L | B E AU T Y

FRA STREETSTYLE TIL KLÆDESKAB

Så mange timer bør de fleste af os sove for at holde hjernen i topform og yde vores bedste.

SHOPPING En af forårets mest iøjefaldende trends på catwalken og i gadebilledet er farverige accessories. Tricket er at sætte dit farverige tilbehør sammen med et mere nedtonet outfit, så tilbehøret, som f.eks. en skriggul taske eller et par lyseblå sko, virkelig får lov at fange opmærksomheden og være en fed detalje for hele dit look.

2 budgetter

BOYFRIENDBLAZER Blazeren er en garderobeklassiker, og lige nu må den meget gerne have en lidt maskulin og oversize silhuet.

Zara, 499 kr.

Apair, 1.699 kr.

Vitaminkur til træt hud Luksus MbyM, 800 kr

HUDPLEJE C-vitamin er den bedste kur mod træt og livløs hud, for den er en eminent glow-booster. Det er lige præcis, hvad du kan forvente af Mádaras nye C-vitamin-creme – og mere til, for den øger også hudens kollagen og modvirker miljømæssige skader på huden. Mádara Vitamin C Illuminating Recovery Cream, 50 ml, 325 kr.

SNYD LÆBERNE MERE FYLDIGE

Budget Vero Moda, 459 kr.

TEKST MIA DYBKILDE, CATHRINE PARK OG STINE TROENSE FOTO PR

MAKEUP Slæber du gerne rundt på en bunke læbeprodukter i din taske, må du gøre plads til endnu et – nemlig Maybellines nye Lifter Gloss. Den indeholder hyaluronsyre, som hjælper med at fange og fastholde fugten på læben, og så giver den også læberne et lille løft med volumenskabende glans. Maybelline Lifter Gloss, fås i 9 farver, 85 kr.

L IME

39


Livsstil S U N D H E D | S T I L | B E AU T Y

​ æredygtige B jeans

BLIV LØBEKLAR MED JOHAUG TRÆNING Den norske skiløber og OL-atlet Therese Johaug står bag det sporty brand Johaug, som har specialiseret sig i stilfuldt og funktionelt tøj til aktive kvinder. Den lette jakke i vindtæt og vandafvisende stof har en praktisk bæltefunktion, der holder jakken tæt mod din krop. De lækre tights i let og funktionelt materiale har en høj talje, du kan justere. Og den vindtætte og vatterede vest er supergod som ekstra lag på kølige dage. Find Johaug på johaug.com

MODE Dette forår præsenterer COS et opdateret denim-udvalg, der understreger brandets forsatte engagement i cirkularitet og bæredygtighed. Kollektionen er udelukkende fremstillet af genanvendt eller økologisk bomuld, og alle jeans er lavet med nittefri detaljer, hvilket reducerer brugen af ​​plastik. Til kvinder ses korte jeans i fem opdaterede pasformer: Flared, loose cut og barrel-leg jeans samt classic straight jeans og skinny jeans. Find dit nye favoritpar på cosstores.com Barrel-leg jeans, 650 kr.

Jakke, 1.149 kr.

DEN DEJLIGSTE DUFT PARFUME Sidste år var det bierne, og i år er det sommerfuglen, som Clean Reserve hjælper med at beskytte ved at sponsorere Earth Days kampagne “Protect Our Species”. Og du kan bidrage ved at købe Lush Fleur, som er en let og luftig blomsterduft, der fanger sanserne med noter af mandarin, hindbær, gardenia, moskus, mos og damask rose høstet bæredygtigt i Tyrkiet. Clean Reserve Lush Fleur EdP, 100 ml, 850 kr.

Tights, 799 kr.

Vest, 649 kr.

Vild med Miild MAKEUP Som altid vil danske Miild din hud og miljøet det bedste, og det gælder også deres nye foundation. Den er lavet på rene, naturlige og plejende ingredienser som f.eks. jojobaolie, mandelolie, macademiaolie og sheasmør, og så efterlader den en silkeblød fornemmelse og naturlig mat finish på huden. Vælg mellem seks nuancer.

40

L IME

Miild Mineral Foundation, fås i seks nuancer, 340 kr.

1. Vælg den nuance, der matcher din hudtone bedst – den skal nærmest smelte usynligt ind langs kæbelinjen, når du tester.

3. For fiksering, bedre holdbarhed og lækker mat finish kan du afslutte med mineralpudder, som du påfører med store cirklende bevægelser med en kabukibørste.

2. Påfør med fingrene for en let dækning eller med en foundationpensel, hvis du ønsker højere dækkeevne. Sørg for at tone godt ud uanset hvad ved hårgrænsen og ned på halsen.

Miilds foundation som den første i verden både er certificeret af AllergyCertified, Svanemærket og Ecocert Cosmos?

SÅDAN OPNÅR DU ET PERFEKT LOOK

Læserservice zara.com, apair.dk, veromoda.com, mbym-shop.com

Vidste du, at ...


ANNONCE

BEAUTÉ PACIFIQUE ER VELDOKUMENTEREDE PRODUKTER, 100% DANSK UDVIKLET OG PRODUCERET, I TÆT SAMARBEJDE MED HUDLÆGER

BANEBRYDENDE

NYHED

SYMPHONIQUE er en serie af banebrydende produkter, der alle bygger på den nyeste forskning indenfor dermatologi. Hver enkelt ingrediens er nøje udvalgt for sin foryngende og revitaliserende effekt – der tilsammen udgør en symfoni i verdensklasse.

2.

3.

1.

1. SERUM SYMPHONIQUE En hybrid Hyaluronic Serum, som forener et kraftigt fugtigheds-boost med avanceret anti-age peptid-teknologi. Med sit indhold af to aktive hyaluronsyre-typer tilføres huden straks ekstra fugt, som holder sig på et markant forhøjet niveau hele dagen. 30 ml dispenser 499 kr. 2. CRÈME SYMPHONIQUE - DAY-TIME Fugtgivende dagcreme med avanceret nano-teknologi. Virker forskønnende på hudens overflade allerede ved påføringen. Penetrerer dybt med en rig pallette af anti-age ingredienser med hver sin specifikke langtidseffekt. 50 ml flaske 699 kr. 3. CRÈME SYMPHONIQUE - NIGHT-TIME Avanceret natcreme bygget op omkring hele seks forskellige A-vitamintyper, så der både opnås en hurtig Collagen-genopbyggende anti-age effekt og etableres en langtidseffekt med et depot af reparations-parat A-vitamin nede i huden. 50 ml flaske 749 kr. BEAUTE-PACIFIQUE.COM


MÅLTID

Skru op for krydderierne

Spice spice baby Invitér krydderierne indenfor, og servér smagfulde og varme retter fra krydrede køkkener rundtom i verden. TEKST EMMA MARTINY OG TIMM VLADIMIR FOTO HENRIK FREEK, WINNIE METHMANN OG COLUMBUS LETH

L IME

43


S M AG , H O L D N I N G O G H Å N DVÆ R K PÅ PÅ S K E B O R D E T Løgismoses serie af gammeldags modnede sild er alle fremstillet efter traditionelle, bornholmske opskrifter. De hele fileter håndkrydres og håndrulles ned i glasset. Prøv at servere de karrymarinerede sild på et stykke rugbrød med smør, løg, æble og et smilende æg på toppen eller med æblekompot, salat, rå løg og karse. Dine påskegæster vil elske det. Find også Løgismose marinede sild og kryddersild i Netto i hele landet. Dæk påskefrokostbordet med produkter fra Løgismose – se mere på løgismose.dk/netto og netto.dk/løgismose


MÅLTID

MAROKKANSK RISFAD MED KYLLING OG DADLER 4 personer

DET SKAL DU BRUGE • • • • • • •

1 hel kylling (parteret) Salt og peber 1 spsk. olivenolie 8 dl hønsebouillon 1 brev safran (½ g) 4 dl basmatiris 30 g mandler

Krydrede grøntsager • 2 løg • 1 cm frisk ingefær

• • • • • • • • •

4 fed hvidløg 500 g tomater 10 dadler 2 spsk. olivenolie 1 tsk. stødt koriander 1 tsk. røget paprika 1 tsk. kanel ½ tsk. tørrede chiliflager Salt og peber

Til servering • Bredbladet persille DET SKAL DU GØRE Krydrede grøntsager: Tænd ovnen på 200°. Pil løg, og skær dem i grove

skiver. Skræl og hak ingefær. Pil hvidløg, og skær dem i tynde skiver. Skyl og snit tomater groft. Halvér dadler, og fjern stenen. Læg løg, ingefær, hvidløg, tomater og dadler i et stort ovnfast fad, og vend det med olie og krydderier. Sæt fadet i ovnen i 15 minutter, til grøntsagerne begynder at blive gyldne. Krydr kyllingestykkerne med salt og peber. Dryp med olivenolie. Varm bouillon op i en gryde, rør safran i, og lad det stå i 10 minutter. Tag fadet ud af ovnen, tilsæt ris og safranbouillon, og rør rundt. Læg kyllingestykkerne

ovenpå. Steg retten i ovnen i yderligere 30 minutter, til kødet er netop gennemstegt, og risene er møre. Hak mandler groft, tænd for ovnens grillfunktion, og drys dem over fadet. Bag fadet i ovnen i yderligere 3-5 minutter, til mandlerne er ristede og kyllingeskindet sprødt. Servering: Skyl og hak persille, drys det over fadet, og servér.

L IME

45


En grønnere hjælp.

Toppits® hjælper dig med din mad uanset om det gælder opbevaring, tilberedning, frysning eller bagning. Vores nye husholdningsfilm er fremstillet af 15% genanvendte resourcer og aluminiumsfolien af hele 98% recirkuleret materiale. Opbevar og tilbered maden både smart og grønt med Toppits®.

Små detaljer – Stor hjælp. Toppits®


MÅLTID

LAMMEKEBABSPYD OG GULERODSSALAT MED TAHINDRESSING 4 personer

DET SKAL DU BRUGE • 500 g lammekød i tern • 8 grillspyd Kryddermarinade • 3 spsk. olivenolie • 2 tsk. stødt spidskommen • 1 tsk. hvidløgspulver • 1 tsk. røget paprika • 1 tsk. stødt koriander • ½ tsk. stødt kanel • ½ tsk. stødt allehånde • ½ tsk. friskrevet muskatnød

• 1½ tsk. salt • Peber Gulerodssalat • ½ kg gulerødder • 1 fed hvidløg • ½ dl tahin • 1 tsk. honning • ½ citron • Salt og peber • Ca. ½ dl vand • 100 g tørrede dadler • 50 g pinjekerner • 1 håndfuld bredbladet persille Til servering • 4 fladbrød

DET SKAL DU GØRE Kryddermarinade: Bland alle ingredienser i en skål. Vend lammekødet i marinaden, og stil det på køl i mindst 6 timer (gerne længere).

Sæt det marinerede kød på spyd. Steg dem på en grill eller (grill)pande. Anret grillspyddene på et bræt, og servér med gulerodssalat og lunede fladbrød.

Gulerodssalat: Skræl og riv gulerødder groft. Pil og pres hvidløg, og rør det sammen med tahin, honning, citronsaft, salt og peber. Rør gradvist vand i, til konsistensen bliver flydende. Smag dressingen til, så den både er salt, sød og syrlig. Vend gulerødderne i dressingen. Skær dadler i skiver, rist pinjekerner let på en tør pande, og skyl og hak persillen fint. Drys det over salaten.

L IME

47


Mad på farten Økologisk babymad til små sultne maver

Baby&Me ® Organic er økologisk og ernæringsrig mad til de mindste. Vælg mellem smoothies og grød i praktiske poser. Eller en drikkeklar modermælkserstatning, som du kan varme direkte i flasken. Så er det nemt at være sulten på farten.


MÅLTID

VIETNAMESISK PHO-SUPPE MED OKSEKØD 4 personer

DET SKAL DU BRUGE • • • • • • • • • •

1 cm frisk ingefær 1 løg 4 stjerneanis 1 tsk. sorte peberkorn 1 tsk. hele korianderfrø 1 hel stang kanel 1½ l oksebouillon 1 kg ossobuco (okseskank med ben) ½-1 frisk rød chili 3 spsk. fiskesauce

Til servering • 1 pakke risnudler • 1 bakke bønnespirer • ½ frisk rød chili • Frisk koriander

DET SKAL DU GØRE Tænd ovnen på 250°. Skræl og halvér ingefærstykket. Pil løget, og halvér det. Læg løg og ingefær på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag det i ovnen i 15 minutter. Rist stjerneanis, peberkorn, korianderfrø og kanel let i en stor gryde uden fedtstof i et par minutter. Hæld bouillon på, og læg ossobuco i gryden – sørg for, at kødet er helt dækket af bouillonen. Rens chilien, og skær den i skiver. Læg chili, bagt løg og ingefær i gryden, og bring den i kog. Tilsæt fiskesauce, og lad retten simre i ca. 1½ time under låg. Tag kødet op af gryden, skær det i tynde skiver, og kassér benene. Sigt suppen over i en ren gryde. Servering: Kog risnudler efter pakkens anvisning. Skyl bønnespirer. Rens chilien, og skær den i skiver. Fyld 4 store portionsskåle med nudler, bønnespirer og oksekød, og hæld den varme suppe over. Drys med chili og plukket koriander.

Psst …

Lav evt. dobbelt portion af suppen, når du alligevel er i gang, og gem resten i portionsanretninger i fryseren til travle dage.

L IME

49


MÅLTID

BUTTERCHICKEN MED NAANBRØD OG RAITA-DIP 4 personer

DET SKAL DU BRUGE • • • • • • • • • •

600 g kyllingebrystfilet 3 fed hvidløg 1 cm frisk ingefær 2 dl yoghurt naturel 2 spsk. citronsaft 1 tsk. gurkemeje 2 tsk. stødt koriander 1 spsk. garam masala 1 tsk. salt Peber

• • • •

1 løg 25 g smør til stegning 1 dåse hakkede tomater 2 dl piskefløde

Raita-dip • ½ agurk • 1 lille håndfuld frisk mynte • 1 lille håndfuld frisk koriander • 2½ dl yoghurt naturel • Salt Til servering • Naan- eller fladbrød • Frisk koriander

Tip! Kyllingekødet suger mere af marinaden til sig og får dermed mere smag, hvis du lader det trække natten over på køl.

50

L IME

DET SKAL DU GØRE Skær kyllingefilet i grove tern. Pil og riv hvidløg. Skræl og riv ingefær fint. Rør hvidløg og ingefær sammen med yoghurt, citronsaft, gurkemeje, koriander, garam masala, salt og peber i en skål. Vend kyllingekødet i yoghurtmarinaden, og lad det marinere i mindst 1 time på køl og gerne natten over. Pil og hak løget fint. Smelt smør i en gryde, og steg løget let heri. Tag kyllingestykkerne op af marinaden med en gaffel, og brun dem sammen med løget på panden. Tilsæt den resterende

yoghurtmarinade fra skålen sammen med hakkede tomater og fløde. Lad retten simre i 15 minutter. Raita-dip: Skyl agurken, og riv den groft på et rivejern. Klem væden fra med hænderne. Hak mynte og koriander fint, rør det sammen med agurk og yoghurt, og krydr med salt. Servering: Servér butterchicken sammen med lunede naanbrød eller fladbrød, plukket frisk koriander og raita-dip.


Byd dine frokostgaester pa Lykkeberg 1899 Sild og Laksepate Fang opskrifterne pa lykkeberg com Velbekomme

www.lykkeberg.com


tid ing

Måske er det bedst, vi bliver skilt? Skilsmisse forbindes ofte med krise. Men går vi og vores børn virkelig så meget i stykker af det? TEKST NANNA HEIN ILLUSTRATION FRUENSWERK

V

il du elske og ære, i medgang og modgang, til døden jer skiller? De fleste, der får stillet netop det spørgsmål, svarer ja. Forinden har der højst sandsynligt været et knæfald med dertilhørende frieri og en hel masse planlægning af den store dag. Men så rammer medgang og modgang, og næsten halvdelen af alle danske ægteskaber opløses før ”døden jer skiller”. Den præcise skilsmisseprocent i Danmark var sidste år på 48. Tallet er spritnyt, men kommer nok ikke som den store overraskelse for de fleste. I de sidste 40 år har procenten nemlig gynget mellem 40 og 50 med kun en enkelt undtagelse: 2019, hvor den var helt nede på 35. Det er altså næsten lige så normalt at blive skilt som ikke at blive det. Alligevel

52

L IME

føles det unormalt. Hvad er det, der er med de skilsmisser? I første omgang er skilsmisse ikke altid en fælles beslutning, hvor begge parter er fuldstændig enige. Der er nogle gange en person, der er afklaret, og en anden, hvis verden uønsket ændres. En sådan ændring ramte Catrine Rasmussen for fem år siden. Det var en mandag aften i sommeren 2016, at hendes mand fortalte, at han ikke elskede hende mere. De to havde været sammen i mere end syv år, gift i fem af dem, og sammen havde de en dreng, der skulle til at starte i skole. – Jeg var lidt i chok. For mig var det jo helt ny information, så til at starte med troede jeg nok ikke rigtig på det, fortæller Catrine Rasmussen.

Men den var god nok, og da hun først forstod det, var der ikke noget at gøre. Derfor var det også hende, der indsendte skilsmissepapirerne, og en måned senere flyttede hun til en anden by i en lejlighed, som hun i dag stadig bor i. At forsøge at få forholdet til at holde var aldrig på tale.

NEDERLAG I dag er Catrine Rasmussen selvstændig, og i sit arbejde hjælper hun fraskilte kvinder med at komme videre fra deres skilsmisser. Hvis man læser på hendes hjemmeside (som jeg gjorde, inden jeg talte med hende første gang), forstår man hurtigt, at skilsmissen er den største livskrise, der er hændt hende. Det samme billede af en ➻


PERSPEKTIV

L IME

53


skilsmisse som værende en krise tegner sig i filmen ”Mariage Story” fra 2019, hvor Scarlett Johansson og Adam Driver mere eller mindre skændes i godt to timer. Og ja, det er sågar blevet tegnet i min egen familie, hvor min mor alene vedtog, at det ikke længere gik, da hun forlod min far. Min konklusion ud fra en hjemmesidebeskrivelse, popkultur og fra min egen personligt indsamlede empiri må derfor være: at blive skilt er pissehårdt. Men hvorfor det? Catrine Rasmussen beskriver det som en drøm, der går i stykker. – Da vi blev gift og fik et barn, havde vi jo taget et valg og aftalt, at nu skulle det her vare for evigt, og så endte det med nederlag. Det var så frustrerende ikke at kunne få det til at lykkes, og der var så mange ubesvarede spørgsmål om, hvorfor vi ikke kunne det. Ordet ”nederlag” bruger psykolog og samlivsterapeut Hanne Pedersen også. Hun forklarer, at netop den følelse er fælles for de fleste. Det gælder både for dem, der er blevet gået fra, og for dem, som gik – for kvinder såvel som for mænd. Og så skal man huske, at hjertesorg ligegyldig hvad gør ondt. – De fleste mennesker har en manglende selvtillid eller selvværdsfølelse, og en skilsmisse kan give en følelse af, at man ikke har gjort det godt nok, forklarer hun. Men hun understreger også, at det i visse tilfælde kan være omvendt, og man har en følelse af, at man selv har gjort det godt, og at det var den anden, som var et fjols. I de tilfælde tages vreden tit med videre. For Catrine Rasmussen var der ikke tale om enten-eller. Først blev hun ramt af

54

L IM E

følelsen af ikke at have gjort det godt nok, og pludselig satte hun spørgsmålstegn ved næsten alt. Hvorfor var deres forhold ikke godt nok? Hvorfor var hun ikke god nok? Hvad var der i vejen med hende? Derefter ramte vreden. Og den blev der.

AT FLYTTE FOKUS – Jeg brugte faktisk flere år på at være ked af det og meget vred. Jeg følte mig svigtet. Det var, som om der var noget, der var blevet taget fra mig. Sådan beskriver Catrine Rasmussen de første to år efter skilsmissen. To år, der var fyldt med manglende forløsning og skænderier. Skænderier, der i perioder var så slemme, at de på skiftedage afleverede sønnen hos hans mormor i stedet for hos hinanden, for at han ikke skulle se sine forældre skændes. Men en dag ændrede det hele sig. Det skete efter en telefonsamtale med eksmanden, der endnu en gang var endt i et skænderi, hvor en af dem til sidst smed røret på. Hverken hvad de skændtes om, eller hvem der lagde på, husker hun. Men hun erindrer helt tydeligt følelsen af at søge svar, og at han ikke kunne give hende dem. Efter telefonsamtalens bratte afslutning var der pludselig noget, der gik op for hende. Hendes følelser var hendes eget ansvar – ikke eksmandens. – Det gik op for mig, at hvis jeg kun kunne holde op med at være vred, hvis han sagde noget bestemt, så kunne jeg godt

nok vente længe. Vel var han skyld i mine følelser, men det var mig selv, der holdt fast i dem. Der var ikke nogen grund til, at jeg skulle rode rundt i, hvorfor han handlede og sagde, som han gjorde, siger hun og forklarer, at hun flyttede sit fokus og sin energi fra eksmanden til sig selv. – Da jeg gjorde det, begyndte jeg at få det liv, som jeg gerne ville have. Jeg blev glad og stolt over, at jeg valgte friheden. Der er nemlig en frihed på den anden side, som man ikke nødvendigvis har i et forhold, og når den frihed bliver et plus, så er det meget lettere at være glad. Catrine Rasmussen fortæller, hvordan hun holdt op med at komme med anklager, hun holdt op med at fortælle eksmanden om sine følelser, og hun fokuserede i stedet på praktikken i at have en søn, hvis forældre bor hver for sig. Og langsomt begyndte hun at få det bedre. En anden del af hendes udvikling og heling handlende om, hvad hun skulle gøre med den kærlighed, hun stadig havde til sin eksmand. Den var jo ikke forsvundet, bare fordi han ikke elskede hende mere. – Jeg havde jo valgt ham til at være far til mit barn, og det valg blev ikke ændret af, at han senere havde truffet et nyt valg. Derfor besluttede jeg, at den kærlighed, der var, ikke behøvede at blive berørt af, hvad der var sket. På den måde kunne jeg gemme den et sted i mit hjerte, og så kan den være der, så længe den har lyst til det. ➻

MENNESKER HAR ‘‘DENE FLESTE MANGLENDE SELVTILLID

ELLER SELVVÆRDSFØLELSE, OG EN SKILSMISSE KAN GIVE EN FØLELSE AF, AT MAN IKKE HAR GJORT DET GODT NOK.


PERSPEKTIV

Vidste du, at …

det oftest er kvinderne, der flytter, når et par skilles? Kilde: DST.

ÅRSAGER TIL SKILSMISSER Psykolog og samlivsterapeut Hanne Pedersen oplever to ting som hovedårsager til skilsmisser: Enten er det manglende sexliv, eller også er det kommunikationsproblemer. En tredje ting, der er vigtig at nævne, er, at parrene ofte går to til fem år med problemerne, før de søger hjælp. Og nogle gange er det for svært at finde en løsning efter så lang tid.

L IME

55


RÅD FRA BØRN TIL SKILSMISSEFORÆLDRE FORÆLDRE SKAL …

– Tale sammen. – Lade være med skændes foran barnet. – Lade være med at tale dårligt om hinanden foran barnet. – Være sammen på vigtige dage i barnets liv og lægge uvenskab til side, når barnet skal konfirmeres og ved andre højtider. – Lade være med at blande sig i, hvad der sker i det andet hjem. – Vise, at fordeling af tid med barnet er en fælles beslutning. – Snakke sammen om regler, og de skal opdrage på samme måde. – Ikke bede barnet om at vælge mellem forældrene. – Ikke bede barnet om at være budbringer mellem den ene og den anden forælder. KILDE: BØRNS VILKÅR.

BØRNERÅDETS UNDERSØGELSE Selv om de fleste børn i undersøgelsen mente, at den ”bedste” familie bestod af mor, far og børn, svarede 66 procent af dem også, at hvordan familien var sammensat ikke var så vigtigt, hvis bare man var glade sammen. Ligeledes vægtede børnene også det, at man havde gode oplevelser sammen og holdt af hinanden langt højere, end at man skulle have samme blod. KILDE: BØRNERÅDET, FAMILIEFORMER OG SKILSMISSERAPPORT.

56

L IME


PERSPEKTIV

Hun forklarer, at det letteste ville have været bare at følge med vreden, men at hun i dag er virkelig glad for sin beslutning om at slippe den fri. – Som sagt er han faren til mit barn. Tænk, hvis jeg skulle gå og hade ham resten af mit liv. Det var rigtig svært at komme af med vreden, men gud, hvor var det rart. Det er så hårdt at være vred hele tiden. Der er sket en del siden det sidste voldsomme telefonskænderi i 2018. – Min eksmand siger faktisk nu, at jeg kan reklamere med, at man kan få en ny eks. Han ændrede sig jo også helt vildt, efter at vi holdt op med at skændes, fortæller hun lidt grinende. Og forholdet mellem de to stridende parter er også fuldstændig forandret. Catrine Rasmussen fortæller, at eksmanden samme dag, som jeg taler med hende, har siddet nogle timer og arbejdet hjemme hos hende. Noget, der for to år siden ellers virkede som den rene utopi.

DET MED BØRNENE Hvis man spørger børnene, så er der ikke noget, der er bedre end at have den rigtige familie samlet – det viser en undersøgelse fra Børnerådet. 77 procent af de adspurgte

børn mente, at det at vokse op med begge sine forældre er det bedste for et barn.* Men det har børnepsykolog Natasha Aarup en forklaring på. – Historisk set er det ikke ”normalt” at blive skilt. Hvilket også afspejler sig i fremstillingen af en familie. Hvis du for eksempel ser en film, vil en familie for det meste bestå af en far, en mor og deres børn. Det er klart, at hvis det er det, som man ser, så synes man også, at det er det ideelle. Men hun pointerer, at de adspurgte børns hjemlige forhold også kan have betydning for, hvordan de har svaret i undersøgelsen. – Ud af disse 77 procent vil jeg tro, at de fleste bor netop sammen med begge forældre og kender dette som noget, der er trygt og godt. Nogle af børnene stammer sikkert også fra skilsmissefamilier og er måske kede af, at deres forældre er blevet skilt og savner tiden før skilsmissen. Altså kommer det an på barnets indtryk af sin egen familie. Hvis de har en oplevelse af, at det fungerer, når de bor med begge forældre, så er det klart, at de synes,

det er det mest optimale. Men hun mener ikke, at en kernefamilie altid er det bedste for et barn. – Det er ikke dårligt at være skilsmissebarn. Det, der er vigtigt for et barn, er at være i et miljø, hvor det trives. Om det miljø er i en skilsmissefamilie eller noget andet er underordnet. En skilsmissefamilie er bedre end en kernefamilie, hvis kernefamilien er ulykkelig. Natasha Aarup understreger dog, at alle børn er forskellige. Både alder, personlighed og forhold til forældrene har meget at sige, når det kommer til, hvordan de vil tage en skilsmisse. Men vigtigst af alt er dog måden, hvorpå forældrene håndterer det. Hvis der bliver taget hånd om og lyttet til børnene, vil de oftest klare en skilsmisse fint. Det samme understreger en anden rapport om børn og skilsmisser fra 2015 lavet af Børns Vilkår. Måske er du selv stødt på holdningen om, at man skal blive sammen for børnenes skyld. Men hvis man gør det, handler det ifølge Natasha Aarup ikke om børnene, men om forældrene selv. ➻

ER BEDRE ‘‘EENDN SKILSMISSEFAMILIE EN KERNEFAMILIE, HVIS KERNEFAMILIEN ER ULYKKELIG. ”

*70 procent af de adspurgte børn boede i kernefamilier, hvilket kan have indflydelse på den høje procent, der mener, at denne type er den bedste. Rapporten er fra 2011, og derfor kan almindeligheden i skilsmissefamilier også være ændret siden.

L IME

57


Det samme svar kommer fra psykolog og samlivsterapeut Hanne Pedersen, der ser det at blive sammen for børnenes skyld som en dårlig undskyldning. – Der er temmelig mange, som har en idé om, at det er bedst for børnene, at man bliver sammen, selv om børnene mistrives. I de tilfælde handler det ikke om, hvad der er bedst for børnene, men det er mere noget, man som forældre gemmer sig bag, fordi man ikke tør tage skridtet mod en skilsmisse. Hanne Pedersen pointerer dog, at de skilsmisser, hun ser, hvor der er børn involveret, er hårdere end de brud, hvor der ikke er. Det skyldes blandt andet det afsavn, både forældre og børn kan have til hinanden, når barnet er hos den anden forælder. Netop at savne sit barn kender Catrine Rasmussen selv. Efter skilsmissen kunne hun pludselig føle sig ensom de dage, hvor hendes søn var hos sin far. Samtidig fik hun også dårlig samvittighed over, at han nu var et skilsmissebarn – det havde han jo ikke selv valgt. – Men vi har jo alle sammen noget, som vi bøvler med. Det kan være, at det, han så bakser med, er, at hans forældre er skilt. Men vi snakker om det en gang imellem,

58

L IME

og han er helt cool med, at det er sådan, det er nu. Derfor har jeg heller ikke dårlig samvittighed mere.

LETTELSE Når Catrine Rasmussen tænker tilbage på skilsmissen og årene efter, føles det ”sindssygt”. Hun forklarer, at hun lige efter skilsmissen ville have givet alt for at får sit ægteskab tilbage. Hvis nogen havde bedt hende om at skære en arm af, havde hun gjort det. Også selv om hun godt var klar over, at hun ikke var så glad, som hun kunne have været. – Jeg ved ikke, om jeg var uopmærksom, men jeg havde også bare hele tiden en idé om, at det snart ville blive bedre. Men livet rammer jo, og så når man ikke derhen, hvor det er bedre, medmindre man gør en indsats. Desværre gjorde jeg nok ikke den indsats, før jeg blev skilt. At man vænner sig til tingenes tilstand, er ifølge Hanne Pedersen også en af grundene til, at mange får det bedre, efter de er blevet skilt.

– Der er mange, som først efter skilsmissen finder ud af, hvor dårligt de havde det i forholdet. Ikke fordi du ikke er klar over, at der er dårlig stemning – men du kan vænne dig til meget. Derfor kan en skilsmisse også føles som en enorm lettelse, fordi man slipper for en masse irritation og aggressioner. Men er Catrine Rasmussen så gladere i dag? Svaret er ja. – Jeg ser slet ikke min skilsmisse som et nederlag mere. Jeg har et meget bedre liv, jeg har det meget bedre indeni, og jeg har en søn, som trives. Jeg håber, at der sidder nogle og læser det her og får en følelse af, at de godt kan komme igennem det og få det godt på den anden side. Så det krisebetonede billede af skilsmissen, som hun har tegnet på sin hjemmeside, ender altså godt for Catrine Rasmussen. Det samme gælder for begge mine forældre, der lever et andet og tilmed bedre liv, end jeg tror, de ville have gjort sammen. Og ja, spoiler alert, ”Mariage Story” ender faktisk også helt all right. 

EG SER SLET IKKE MIN SKILSMISSE ‘‘JSOM ET NEDERLAG MERE. JEG HAR ET MEGET BEDRE LIV, JEG HAR DET MEGET BEDRE INDENI, OG JEG HAR EN SØN, SOM TRIVES.


PERSPEKTIV

HJÆLP TIL AT KOMME VIDERE EFTER SKILSMISSE – Giv dig selv lov til at have det, som du har det. – Slå ikke dig selv i hovedet med sætninger som: ”Hvorfor er jeg stadig ked af det?” eller ”hvorfor savner jeg stadig det, der var?” – Acceptér, at det tager lang tid at komme igennem skilsmissen. – Bed andre om hjælp – både til det praktiske og følelsesmæssige. – Forvent ikke, at dem omkring dig forstår, hvordan du har det. – Husk at klappe dig selv på skulderen for de skridt, du allerede har taget. – Overvej, om du slider på dine venskaber og i stedet skal søge professionel hjælp. KILDE: PARTERAPEUT STINE ZINK

EN KØREPLAN TIL KVINDER Efter sin skilsmisse blev Catrine Rasmussen selvstændig med virksomheden Ladybosses, hvor hun hjælper kvinder med en køreplan efter deres brud. Det kan du læse mere om på ladybosses.dk

L IME

59


KOSTTILSKUD

Multivitaminer til hele familien

En om dagen for børn og voksne Bamse Bomstærk er en tyggetablet for de 3-10-årige med naturlig jordbærsmag. Maximum er for voksne og børn over 11 år. Begge produkter er sammensat, så du kun skal tage én tablet om dagen.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn under 3 år / 11 år. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.


NETTO LIGE NU

Guide til babypleje

PAS PÅ DE KÆRE SMÅ Små børn er særligt udsatte, når det kommer til kemiske stoffer fra blandt andet shampoo og vådservietter. Her får du de bedste tips til at give dit barn en naturlig og tryg start på livet. TEKST KAROLINE RYSGAARD OLESEN FOTO SHUTTERSTOCK

D

er er ikke noget, der slår duften af en nyfødt baby. Den dufter nemlig bare naturligt, rent og helt af sig selv. Og det er lige præcis sådan, alle små børn bør dufte. På samme måde føles en sund barnehud både blød og fin, og det skyldes, at spædbarnets hud indeholder mange talgkirtler, der producerer fedtstof, så barnets hud holder sig fugtig og lækker af sig selv. Så selv om man hurtigt kan få indtrykket af, at den lille har brug for lige så mange plejeprodukter, som man selv har, så er det altså ikke tilfældet. En baby kræver pleje, men så lidt og så naturligt som muligt.

Alligevel findes der mange produkter til børn, der indeholder parfume. Men parfume er allergifremkaldende, og særligt de helt små er ekstra modtagelige. Deres hud er nemlig både tyndere end voksnes og indeholder ikke den samme bakterieflora til at beskytte mod fremmede organismer og kemikalier. Derfor er det vigtigt at holde babys hud ren, tør og parfumefri – så er du på den sikre side. Her får du de bedste tips til (minimal) pleje af babyer og små børn.

BADETID – OLIE ELLER SÆBE? Spædbørn har ikke det store behov for at blive vasket med sæbe. Når de er helt

små, anbefales det blot, at du kommer et par dråber babyolie i badevandet, da vand alene kan virke udtørrende. Samtidig er babyolien med til at holde barnets hud blød, fugtig og smidig. Når barnet bliver lidt større og begynder at blive snavset og kravle rundt selv, så kan du begynde at bruge lidt mild sæbe og shampoo. I den første tid bør baby ikke komme i bad hver dag, men en gang om ugen kan være nok. Sørg for, at badevandet er omkring 37 grader og aldrig over 38. Vask baby i alle folder – gerne bare med hånden. Husk også folden under hagen, da der tit kan gemme sig snavs og mælkerester.

L IME

61


NETTO LIGE NU

SKIFTETID OG RØDE NUMSER Et barn bruger ble i flere år, og det kan være hårdt for huden. Derfor er det særlig vigtigt at vælge miljømærkede bleer, der er skånsomme for barnets hud og fri for parfume. Sørg for at skifte ble tit, og altid lige efter barnet har haft afføring. Sådan undgår du bedst rød og irriteret hud. Husk at rengøre huden omhyggeligt ved bleskift, så der ikke gemmer sig snavs og rester – evt. med en mild sæbe. Det er desuden en god idé at lade barnet ligge uden ble en gang imellem, så der kommer luft til huden. Skulle barnenumsen alligevel gå hen og blive rød – det kan være svært at undgå – så dup lidt zinksalve på barnets hud.

PÅ FARTEN Vådservietter er en genial opfindelse, for det er hurtigt og nemt at tørre barnet om munden eller gøre numsen ren, når bleen skal skiftes. Men sørg for at holde igen med de smarte rengøringshjælpere – du bør nemlig primært anvende dem på farten. Her kan du enten vælge svanemærkede vådservietter, eller du kan medbringe våde vatrondeller eller skumklude i en lukket pose.

LÆKKER HUD BÅDE SOMMER OG VINTER Ligesom din egen hud kan ændre sig afhængig af årstiden, kan de små børns hud

GÅ EFTER MÆRKERNE Når det kommer til babypleje, er en så lille mængde produkt som muligt tit den rigtige vej, og ofte er det nok at bruge vand. Men når du alligevel skal bruge et plejeprodukt til dit barn, så er det en god idé at gå efter Svanemærket. Her er du sikret, at produkterne er fri for parabener, parfume og konserveringsmidler, der er allergifremkaldende. Du kan også se efter Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark, som heller ikke tillader parfume.

Psst ...

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er unødig kemi i dine plejeprodukter, kan du tjekke det via appen Kemilex.

det også. Helt små børn, som hverken kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sol om sommeren – så pak dem godt ind i tøj og solhat, og sørg for, at de opholder sig i skyggen. Du kan også beskytte barnets kinder, næse og hænder med solcreme. Solcreme er da også din bedste ven, når barnet bliver lidt ældre og selv kan kravle eller gå ud i solen.

Når det er vinter, er det kulden, du bør forholde dig til. Den får nemlig blodkarrene til at trække sig sammen for at holde på kropsvarmen, og det nedsætter blodcirkulationen og gør særligt kinderne røde og ru. Smør derfor huden ind i en let creme eller lotion, cirka 20 minutter før barnet skal ud, så det kan nå at fordampe. KILDER: ECOLABEL.DK OG APOTEKETS.DK

Alle produkterne fra Hello Sensitive er skånsomme og parfumefri, så du kan give dit barn den bedste start på livet Hello Sensitivebabybad og shampoo. 14,50 kr. i Netto

Hello Sensitivebabyolie. 16,75 kr. i Netto

62

L IM E

Hello Sensitivebabyzinksalve. 18,95 kr. i Netto

Hello Sensitive-bleer str. 2. 26,95 kr. i Netto

Hello Senstiveengangsskumklude. 8,95 kr. i Netto

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Sælges i Netto-butikkerne så længe lager haves.

Ren og naturlig babypleje


4 MÆRKER ER BLEVET TIL ÉT

Kun i

N VA

EM ÆRK

E T

S

Mød Hello Sensitive. Nettos serie af pleje-, rengørings- og babyprodukter, som effektivt og skånsomt beskytter familien, naturen og dig selv mod allergi og unødvendig kemi. Til Netto-pris.


KNUD BRIX

”Jeg har stor tiltro til den menneskelige grådighed” Journalist Knud Brix er vært på en de mest populære podcasts i landet, og så er han langtfra optimistisk, når han taler om den fremtid, vi ser ud til at skulle gå i møde. Læs her, hvad livet har lært ham om … TEKST NANNA HEIN FOTO AGNETE SCHLICHTKRULL/DR

MEDIEBRANCHEN Vi journalister er jo cirka lige så troværdige som brugtvognsforhandlere i manges øjne. Men jeg synes faktisk, at journalistikken trives i øjeblikket. Alle kan jo oprette et medie eller en podcast i dag, og det giver plads til nicher og alternative stemmer. Et enmandsband som ”Olfi”, der bider Forsvaret i haserne og afslører store skandaler, er et godt eksempel. Jeg er selv fortaler for god tabloidjournalistik, for det er med til at holde samfundets akvarie rent, når nogen pisser i vandet.

JAGT Det sker ofte, at jeg skal forsvare og forklare mig, når jeg fortæller, at jeg godt kan lide at jage. I min optik er der sket en form for ”disneyficering” af vores forhold til dyr, hvor vi har pålagt dyrene menneskelige følelser. Vi ser det for eksempel i ”Bambi”, hvor jægeren også er den onde. Det samme gælder i ”Mads og Mikkel” og i sangen ”Højt på en gren en krage”, hvor det er en hæslig jæger, der skyder den stakkels krage. Det er blevet skamfuldt at jage, fordi det handler om at slå ihjel. Men jeg tror, at der er én eller anden dyb drift i os

64

L IME

mennesker. Det handler om magt, men også om, at der er noget voldeligt gemt i os alle sammen. Og så finder jeg det lidt hyklerisk, at så mange har noget imod at spise et dyr, du selv har skudt, men ikke har et problem med at hive et stykke mishandlet kød op af køledisken.

POLITIKERE PÅ SOCIALE MEDIER For nogle år siden kunne jeg virkelig hidse mig op over, at politikerne ikke længere brugte journalister til at tale til folket, men i stedet skrev et facebookopslag. Nu er det så udbredt, at det ikke giver mening at hidse sig op længere. Det gode ved det er, at det sætter krav til os journalister om at være endnu bedre, fordi medierne ikke længere har monopol på rollen som talerør. Til gengæld kan jeg blive forbløffet over folks naivitet, når det kommer til politikernes brug af de sociale medier – for eksempel når folk tror på, at det billede, politikerne skaber på Instagram, er virkelighed. Et instagrampost er jo ofte lige så iscenesat som et reklamefoto. Der er præcis lige så

meget virkelighed i Instagram, som der er italienere i italiensk salat. Det er paradoksalt, at vi i en tid, hvor vi har så let adgang til viden, er så nemme at manipulere. Og det gælder for os alle sammen, også os, der tror, at vi har regnet en hel masse ud.

SKÆBNEN Jeg ville ønske, at jeg troede mere på fri vilje, men jeg tror nu mere på skæbne, og samtidig tror jeg også på tilfældigheder – hvilket jo egentlig er det helt modsatte af hinanden. Men det er, fordi alle de store beslutninger, vi tager i vores liv, afhænger af så mange små tilfældigheder. Det svimler lidt, hvis man skal tænke over betydningen af alle de små livsvalg, man tager. Tilfældighedernes vigtighed bliver bare så tydelig, når det kommer til, om man var med på Titanic eller solgte sin billet. Det er så skræmmende, hvis man begynder at tænke over, at alle valg, man træffer, potentielt er livsændrende. Det er derfor, vi fortæller hinanden, at ting er forudbestemt.

I KOMMER TIL AT FOR‘‘VSÆTTE MED AT ØDELÆGGE VORES JORD, OG VI STOPPER IKKE, FØR DET SIDSTE TRÆ ER FÆLDET.


MAND MED MENING

KNUD BRIX ✸B  lev født i 1980 i Horsens. Voksede op i Juelsminde og blev i 2004 færdiguddannet fra Journalisthøjskolen. Efterfølgende har han taget en master i Afrikastudier på Københavns Universitet. ✸ I mange år var han politisk journalist på Christiansborg for blandt andet TV 2 og Jyllands-Posten. Han har også både været morgenvært og haft sit eget litteraturprogram på det nu lukkede Radio24syv. Desuden har han skrevet en digtsamling om sin tid på Christiansborg. ✸P  rivat bor han på Amager og har to sønner fra et tidligere ægteskab. ✸A  lle hverdage kan du høre ham gennemgå en aktuel historie i DR’s daglige nyhedspodcast Genstart.

GRÅDIGHED Under nedlukningen har jeg hverken lært noget nyt, fundet ud af noget om mig selv eller gjort mig nogen særlig store tanker – det ville jeg ønske, at jeg havde. Og jeg tror heller ikke på, at vi grundlæggende vil ændre os på grund af pandemien. Jeg har ret stor tiltro til den menneskelige grådighed, og derfor tror jeg heller ikke, at vi som race vil lære særlig meget af denne krise. Det kan godt være, at vi siger, at vi har lært en hel masse af corona, men så snart det er ovre, så skal vi nok gå tilbage til sådan, som vi var før – faktisk tror jeg, at det kun vil gå i den gale retning. Vi kommer til at

forsætte med at ødelægge vores jord, og vi stopper ikke, før det sidste træ er fældet.

LITTERATUR Litteraturen er vigtig, fordi den giver os muligheden for at leve os ind i alternativer og tilbyder et forvrænget spejl, som kan gøre os i stand til at forstå vores samtid bedre. Fiktion er en frisættelse af fantasi, og her er du ikke holdt tilbage af logiske begrænsninger. Når alt er muligt, er det lettere at se de begrænsninger, som er i den virkelige verden – og på den måde forstå den bedre.

Jeg tror på, at god litteratur er med til at opbygge bedre mennesker, simpelthen fordi det gør os bedre i stand til at forestille os ting og dermed udvide vores horisont. Hvad der er god litteratur, er individuelt, men hvis det er godt, så sætter det sig som et fiskeben i halsen. 

L IME

65


Cremefarvet tallerken fra Stilleben, tallerken med blå kant fra Royal Copenhagen, skål med prikket blå glasur fra Bornholms Keramikfabrik, blå spisepinde fra Den Kinesiske Butik, bordskåner fra Notre Dame, changerende blå skål fra Bungalow, ske fra Notre Dame, små skåle i keramik fra Studio Arhoj, lille skål i træ fra Notre Dame, blå lavasten fra File Under Pop, hvid tallerken med blå maling fra Arita hos Skagerak, ovalt fad med blå blomst fra Royal Copenhagen, viskestykke fra Stilleben, lille tallerken med plisseret mønster fra Arita hos Skagerak.

Lille frøken himmelblå Sæt din skæve hat på skrå, og vær med på moden: Indret dig med blå! Den skønne farve sender tankerne mod både himmel og hav, og så kan du bringe den ind i dit hjem ved blot at tilføje nogle få puder eller en enkelt stol i den betagende farve. TEKST NADJA WEHLITZ FOTO PERNILLE ENOCH

66

L IM E


DIT HJEM

TIL BORDS MED FRU BLÅ Den blå farve er ikke ny på frokostbordet, tænk bare på alle de traditionsrige mønstre hos Royal Copenhagen, men mikser du det klassiske stel med stormønstrede streger, strintede malerpletter og porøs keramik, får du en mere moderne og original borddækning. Giv også din spiseplads et blåt strejf med en enkelt blå stol eller et sæt benbukke malet i den opsigtsvækkende blå farve. Bukke og bordplade fra Trævarefabrikkernes Udsalg, stol fra Takt, billede i hvid ramme fra The Poster Club, lille billede i træramme fra Stilleben, krus fra Bornholms Keramikfabrik, glasvase fra Raawii, skål i keramik fra Stilleben, stribet notesbog fra Notem.

L IME

67


Nyd det søde liv

- helt uden dårlig samvittighed

Hermesetas Ice Tea Ingredienser, 2 personer:

1 liter vand 3 spsk løs te efter eget valg (gerne frugtig og blomstret) 10-20 dråber Hermesetas Flydende 1 citron Isterninger Opvarm vand til 80 °C og hæld det over tebladene i en kande. Lad teen trække efter anbefaling på tepakken, og si tebladene fra. Lad teen køle helt af i køleskabet. Tilsæt Hermesetas Flydende efter smag. Skær citronen i skiver og kom skiverne i kanden. Servér isteen med isterninger og pynt med citronskiver. Næringsværdi

kj kcal protein g kulhydrater g fedt g

Opskrift: 67 16 0,5 2,5 0

Portion: 17 4 0,1 0,6 0

Vidste du, at du kan lave både søde og syrlige forfriskninger helt uden sukker, men med masser af smag? Med Hermesetas bliver kager, mad og drikkevarer både lettere og sjovere end med sukker. Prøv fx Hermesetas lækre kølende ice tea - eller nogle af de andre lækre opskrifter på www.hermesetas.dk


DIT HJEM

BLÅ SAMLING Et enkelt stilleben i blå toner med vaser og en lille skål på en stak bøger. Mere behøver du ikke at gøre for at være med på den blå trend! Lille skål fra Studio Arhoj, hvid kande fra Stilleben, glasvase fra Illums Bolighus, billede i ramme fra The Poster Club.

Tip!

Miks den blå farve med lyse toner af hvid og sand for en lys og let sommerlig stemning.

L IME

69


FA ST PÅ HYL D EN I N E T TO

Opvaskebørste med ekstra hoved

20.-

Opvaskemiddel

Håndsæbe

15.-

25.-

500 ml

Flasker i 100% genbrugsplast

500 ml

Rengøringssvampe

Sisal/cellulose. 3-pak.

12.-

Nord Home Living er skabt med rødder i skandinavisk design med kærlighed til et nordisk, lyst og naturligt udtryk. Alle produkter er i kvaliteter, der er designet til at blive brugt hver dag til Netto-priser.

Kun i


DIT HJEM

SVALT HJØRNE Indret et hjørne til ro og fordybelse i blå, svalende farver. Den blå tråd skabes her på tværs af elementer, så brug gerne farven både i malerier, på puder, vaser og sågar i blomsterbuketten. Loungestol fra Takt, borde fra Skagerak, lanterne fra Ib Laursen, billede i ramme fra The Poster Club, puder fra HK Living og Zara Home, vaser fra Stilleben, Studio Arhoj og Anne Black, blå skål fra HK Living, blomstret krus fra Royal Copenhagen, hvid kande fra Raawii.

L IME

71


Rens-let® gør glinsende rent, der hvor andre må give op. Rens-let® Ståluld er et universalt rengøringsmiddel. Der findes et utal af muligheder, hvor Rens-let® gør underværker. Prøv selv der, hvor andre rengøringsmidler må give op!

160401_REN_Annonce_208x280mm_Lime.indd 1

01/04/16 13.30


DIT HJEM

COOL KONTORGREJ Blå siges at være en beroligende farve, så den er måske slet ikke så dum at videreføre på arbejdsværelset eller arbejdspladsen. Computer sleeve fra Printworks hos Illums Bolighus, bøger fra Cinnober og Notem, farveblyanter fra Normann Copenhagen, læsebriller fra Flying Tiger, kortholder fra Hvisk, håndcreme fra Sephora, lille skål i keramik fra Meyer/Lavinge hos Stilleben), gipsfigur fra Kähler.

L IME

73


DIT HJEM

VELKOMST MED KARAKTER Entreen indtager sjældent pladsen som det mest spændende rum i hjemmet, men med et møbel i en klar blå farve får rummet ny karakter og bliver mere end bare en praktisk garderobe. Giv evt. dine gamle møbler eller knagerækken en tur med penslen, hvis ikke du vil købe nyt. Entremøbel fra Montana, billede i træramme fra The Poster Club, knagerække fra Trævarefabrikkernes Udsalg, bøjle, glasvase og lille hvid keramikskål fra Stilleben, glas med låg fra Hübsch, skulptur i blåt glas fra Hay.

74

L IM E


A CHAMPIONS LINE-UP

UCL_Annoncer.indd 4

11/02/2021 11.46.07


VI

BYGGER

STÆRKE

FORTÆLLINGER,

DER

TILTRÆKKER,

BEGEJSTRER

OG

ENGAGERER.

OTW.DK

København

/

Aarhus

/

Stockholm

/

Malmø

/

Gøteborg

/

otw.dk


NÆSTE STOP

Solrige Samsø Trænger du til et afbræk fra hverdagen, så kan Samsø bidrage med en helt særlig ro. Her kan du opleve idylliske landsbyer, fantastisk natur og, nå ja – masser af solskinstimer. TEKST KAROLINE RYSGAARD OLESEN FOTO RITZAU/SCANPIX OG SHUTTERSTOCK

 Farverige bindingsværkshuse, smukke stokroser og vejboder med kartofler, jordbær og grøntsager er blot nogle få af de ting, der er med til at bidrage til den samsøske idyl. Her er alt en smule grønnere, dannebrog en smule rødere, og himlen en smule klarere. Du selv en smule roligere.

Blot en færgegang væk ligger Samsø med sine 114 kvadratkilometer og boltrer sig i Kattegat. Indbyggerne er få, og de fordeler sig mellem de 22 landsbyer, du kan finde på den lille ø. Men ud over hyggelig landsby-charme kan Samsø også prale af sin smukke natur, der tager dig gennem alt lige fra bakkede

landskaber til lange sandstrande og marker, så langt øjet rækker. Her er rig mulighed for smukke vandreture, ligesom Samsø også er oplagt at opleve fra cyklen. Vandreog cykelruter er der nok af, og der er lidt for enhver smag, hvad enten du besøger Nordøen eller Sydøen. Og uanset dit valg af opholdssted skal

du ikke føle dig begrænset – der er nemlig ikke noget på Samsø, der er længere end 28 km væk. Øen er den perfekte feriedestination, hvad enten du skal på romantisk tur for to, på familieferie eller ene af sted med cyklen. Husk blot solcremen – det gode humør kommer helt af sig selv.

L IME

77


NÆSTE STOP

3 TING, DU SKAL OPLEVE 1. Nordby Bakker

6 TING, DU IKKE VIDSTE OM SAMSØ 1 Samsø Labyrinten er godkendt af Guiness World Records som værende verdens største med sine 60.000 kvadratmeter. Labyrinten er en naturoplevelse i sig selv, for her skal du finde vej mellem 20 forskellige slags træer og buske. Og så selvfølgelig 186 T-kryds. 2 Mellem Samsø og Jylland ligger en lille ø, Tunø, som du kan sejle til fra Mårup Havn med skibet MS Tunø. Gå øen rundt på blot tre timer, eller tag en guidet tur med ”Traxa” – traktortaxa. 3 På Samsø kan du både finde en amerikansk havørn, en afrikansk hornugle og en nordisk ravn. Det kræver

dog et besøg til Falkecenter Samsø, hvor du kan opleve de imponerende rovdyr på helt nært hold.

mest velbevarede landsby i Danmark. Her er da også utrolig hyggeligt, og særligt gadekæret er et besøg værd.

4 På Samsø fortælles mange sagn om ”de underjordiske”, bedre kendt som bjergfolk, nisser eller trolde. Vil du helt tæt på fortællingerne, skal du besøge de bakkede egne, f.eks. St. Vorbjerg, Dyret eller Bishøj.

6 Danmarks største landsbykirketårn finder du på Samsø. Tranebjerg Kirke har nemlig et kirketårn på hele 28 meter. Og er du i området, så bør du tage et smut forbi Møllebakken, der ligger nærmest lige ved siden af. Her har du en enestående udsigt over det meste af Sydøen.

5 Nordby er den nordligste landsby på Samsø, og i 1990 blev den kåret som den

Vidste du, at ...

du fra 26. april vil kunne komme til Samsø på blot en time med den helt nye hurtigfærge, der sejler fra Aarhus?

Vil du opleve noget af Samsøs vilde natur, så må du en tur i Nordby Bakker. Her er flere vandreruter af forskellig længde, der alle kan anbefales, men hvis en enkelt skal peges ud, så må det være turen forbi Issehoved. Issehoved er Samsøs nordligste punkt, og stedet minder lidt om Grenen i Skagen – den lange strand er blot erstattet af et grønt og vildt underlag.

2. Langøre Havn Langøre Havn er Samsøs mindste, men det gør den bestemt ikke mindre hyggelig. Tag cyklen hertil, og indtag et måltid mad på røgeriet Smokehouse, mens du nyder udsigten over vandet.

3. Ballebjerg EN RIGTIG KARTOFFELMAD

Samsø er måske især kendt for sine gode, nye kartofler, som dyrkes i massevis. Derfor har du også de sidste mange år kunnet være vidne til konkurrencen ”Samsøs bedste kartoffelmad”, hvis du har været forbi øen omkring maj. Men mon ikke også du støder på kartoffelmaden, hvis du kommer forbi på et andet tidspunkt af året.

78

L IME

Samsø er fuld af bakker og gode udsigter, uanset hvor på øen du befinder dig. Én af de bedste finder du på Nordøen ved Ballebjerg, som med sine 64 meter er Samsøs højeste punkt. Her ligger et sødt, lille udsigtstårn, og vender du næsen mod vest, er det et perfekt sted at nyde solnedgangen fra.


NÆSTE STOP

Vidste du, at ...

der er bedre vejr på Samsø? Vejrforholdene på øen bliver påvirket af det omkringliggende hav, som altså sørger for flere solskinstimer, varmere temperaturer og mindre bygenedbør end i resten af landet. KILDE: DMI.

L IME

79


DENNE ANNONCE SES AF 244.000 LÆSERE Skal din annonce være her?

Kontakt LIME’s annoncepartner, Vendemus ApS for at høre om mulighederne. Anette Ladefoged · 92 92 32 81 · anette@vendemus.dk


UDSYN

Europa

Grøn er det nye sort Grøn energi stormer frem, og for første gang nogensinde bliver der i EU brugt mere grøn end sort energi. TEKST NANNA HEIN FOTO SHUTTERSTOCK

P

å mange måder var 2020 et rigtig træls år, men på trods af al jammerligheden var der også lyspunkter at finde. Noget af det, der særligt springer i øjnene, er, at vi i EU for første gang nogensinde brugte mere vedvarende energi end fossile brændstoffer. Først og fremmest skyldes de gode nyheder faldet i vores forbrug af kul. Faktisk er brugen af kul det forgangne år faldet med hele 20 procent! Et fald, der blandt andet kommer som følge af den højere pris på CO2-kvoter, der blev indført i 2019. En anden grund er den stigende popularitet, som de grønne energikilder oplever, hvor især solcelle- og vindmølleenergi vinder frem. Begge energiformers produktion er steget med over 230 procent de sidste 10 år, og tilsammen står de to alene for næsten en femtedel af al strømproduktion i Europa. Det er i hele EU, at der er sket en ændring i, hvilke energiformer der anvendes, men det er særligt de gode og grønne takter i England, Spanien og Tyskland, vi i dag ser konsekvenserne af.

ET GRØNNERE TYSKLAND For at være et af de lande, som har rykket mest på den grønne energifront, har Tyskland gjort mere end blot at skære en hæl eller tå. Helt præcist har vores tyske naboer sænket deres CO2-udledning med syv procent i år 2020. De syv procent svarer til omkring 50 millioner tons CO2, og

‘‘

til sammenligning udleder vi i Danmark 35 millioner tons hvert år. Den store industri syd for grænsen er altså slemme til at udlede drivhusgasser, men når de rykker mod den grønne front, kan det så også mærkes. Som sagt steg priserne for CO2-kvoter i 2019 blandt andet for kul. Faktisk steg prisen for netop kullet så meget, at det for mange tyske kraftværker sidste år kom til at koste mere at brænde kullet af, end de

kunne tjene på den energi, det producerede – kul blev en dårlig forretning. Så i stedet for det forurenende kul har tyskerne vendt blikket mod de grønnere alternativer. Forandringen i Tyskland viser, at kvotesystemer lader til at virke, men eksperter forudser, at det skal blive endnu dyrere at udlede CO2, og det skal gerne ske så hurtigt som muligt, hvis man virkelig skal komme klimaforandringerne til livs. 

B RUGEN AF KUL ER DET FORGANGNE ÅR FALDET MED HELE 20 PROCENT.

Vidste du, at ...

EU’s ledere i december sidste år blev enige om en ny klimamålsætning? Tidligere har den været på 40 procent, men den nye målsætning vil have CO2-udledningen nedsat med 55 procent i år 2030 sammenlignet med den udledning, der var i 1990.

L IME

81


MIN HISTORIE

LISE BECH BENDIX, 41 ÅR, OPERASANGER, NYBORG

”Der er meget sjovt ved mit arbejde”

TEKST NANNA HEIN FOTO JAKOB HELBIG

Jeg er solist og operasanger. Det har jeg været siden 2004, hvor jeg startede på Det Jyske Musikkonservatorium. Nu arbejder jeg blandt andet i DRs Koncertkor. Her har jeg været operasangerinde siden korets begyndelse. Min allerførste koncert med Koncertkoret var faktisk ved Koncerthusets åbningskoncert i 2009 – da var jeg lige blevet ansat. Der er meget sjovt ved mit arbejde. Lige nu er jeg for eksempel på vej ind til DR for at indspille den danske komponist C.F.E. Hornemans ”Aladdin”. Det er en opera, der faktisk aldrig er blevet indspillet i sin fulde længde. Jeg ved ikke engang, hvor lang den præcis er, men det er et stort projekt, som tager lang tid. Jeg pendler en del på grund af mit arbejde. Jeg bor nemlig i Nyborg med min mand og vores to børn, så jeg er kun i København, når jeg skal arbejde. Det er for eksempel, når der er indspilninger som i dag, eller hvis der er koncerter, hvor det er det store symfonikor, der skal bruges. Ellers arbejder jeg også hjemme i Nyborg, her underviser jeg blandt andet i sang. 

82

L IME

 Hver må n ed p ri k ker v i en ku n d e i N et to p å sku l d eren og sp ørger, o m v i m å h ø re en s j ov, ta n kevæk ken d e, fa sci n eren d e, ba rsk el l er sød h i stori e f ra d e res l i v.


NY SMAG

28.01.2021 13.03

21173_CCZS_NEW_LIME_ann_208x278cm.indd 1

© 2021 The Coca-Cola Company. COCA-COLA, COCA-COLA ZERO are registered trademarks of The Coca-Cola Company. All rights reserved.

NYT DESIGN


Andre bladrer bare videre.

Men du er ikke som de andre. Så hvorfor skulle din hud være det? Vi tror ikke, at der findes produkter eller rutiner, som passer perfekt til alle. I stedet tager vi udgangspunkt i dig og din huds unikke behov. Uanset hvilke behov. Besøg en af vores klinikker eller exuviance.dk for at få rådgivning, behandlinger og produkter, som passer til netop dig. Finally, unique care for unique skin.

www.exuviance.dk | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic

Profile for LIME

Lime april 2021  

Lime april 2021