Page 1

Thailand Architecture in Steel


Contents

preface

01 I Naiipa Art Complex

7

8

02 I FLAGSHIP BUILDING, SILPAKORN UNIVERSITY 18 CITY CAMPUS

4

03 I TAK Sale office & Warehouses

28

04 I EXHIBITION AND ADMINISTRATION OFFICE WANG CHAN FOREST PROJECT, PTT

38

05 I CLASS CAFÉ BURIRAM

46

06 I AUTOMOTIVE ENGINEERING WORKSHOP

54

07 I TCDC BANGKOK

62

08 I THE BURROW

72

09 I BIT STUDIO

80

10 I DP GROUP HEADQUARTERS

86

11 I PEAK OFFICE

96

12 I DPLUS INTERTRADE HEAD OFFICE

104

13 I AREEYA COMO CLUBHOUSE

112


14 I CASA PREMIUM RAMA 2

122

29 I TOPS SUPERSTORE NONGHAN

238

15 I MODIZ CONDO SALE OFFICE

128

30 I MARKET LAND VILLAGE

246

16 I 168 SALE GALLERY

136

31 I SYS WAREHOUSE-B

254

17 I SYMPHONY TOR

146

32 I SINGHA D’LUCK CINEMATIC THEATRE

262

18 I BROWN CONDO SALE GALLERY

152

33 I WAREHOUSE No.5

272

19 I THE GENTRY SUKHUMVIT

158

34 I KMUTNB STADIUM

280

20 I SALA ZEN

166

21 I BAAN FLOWER CAGE

174

22 I MUAN HOSTEL

182

23 I IR-ON HOTEL

190

24 I KLUB HOTEL

200

25 I MYST CHIANG MAI

208

26 I SUN PLAZA 2

214

27 I KING POWER COMPLEX (DUTY FREE MALL RENOVATION)

220

28 I THE STREET RATCHADA

228

5


Stu/D/O Architects

Naiipa Art Complex 01 8

Location: Phra Khanong, Bangkok Client: G’RIS 46 Structural Engineer: B.N.G. Engineering Area: 2,400 sq.m. Year: 2016 Awards: Emerging Talent, 2015

Wallpaper’s Designs of the Year, 2016 ASA, Citation Award, 2016 ARCASIA, Honorable Mention (Public Amenity Buildings: Commercial), 2017 WAF (World Architecture Festival), Mixed Use - Completed Buildings Highly Commended, 2017

Naiipa, meaning ‘deep in the forest’, is a mixed-use project consisting of an art gallery, sound recording studio, dance studio, restaurants, coffee shops, and office spaces. With the concept of concealing the architecture in the forest, the building was created to seamlessly co-exist with the trees and the vision of greenery was expanded by using reflective glass facade, providing a peaceful and inspiring art community for both occupants and visitors. The structural design for the project was executed in respect to the existing trees. The complex is divided into two main masses which bound the site and leaves the main tree courtyard as a free open space. Building A is an elongated 2-story horizontal building that allows sunlight to reach the existing pink trumpet tree to preserve its growth and create an atmospheric courtyard for the building. In contrast, building B is a vertically orientated 4-story building whose main masses are connected by multi-level sculptural terraces that intertwine between the existing trees to leave the greeneries untouched. The buildings were constructed with a typical concrete structure. In the central courtyard where the trees mostly congregate; however, steel structures were introduced as the use of mortar could damage the trees during the construction. Three different types of glazing: reflective, translucent, and transparent, along with the rhythmic folding pattern of the façade, were utilized to link the architecture with the surrounding urban context. The east side that faces the street was covered with a translucent double façade which helps filter and reduce heat flowing into the building. The landscape is predominantly made up of parking spaces and internal roads designed to meander around the trees to create organic forms through the architecture. At the exterior walkways, pre-fabricated structural slabs were placed on the ground to minimize any damages to the trees’ roots. The landscape design of this project marks a true collaborative effort between the designer and the owner to create the architecture which exists in a close proximity to nature.


9


1.00

0.96

6

Ground Floor Plan

ลง

Second Floor Plan

Roof Plan

10

Third Floor Plan


11


20


21


Layout Plan

Ground Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Fourth Floor Plan

Fifth Floor Plan

Roof Plan

Elevation

22

Section


23


Facade illumination

36


37


Ground Floor Plan

Elevation

Section

48

Second Floor Plan


Extended pavilion constructed at the front of existing building.

49


Skin Detail

50


51


MUN ARCHITECTS

THE BURROW

Location: Pathum Wan, Bangkok Client: Rabbit Digital Group Structural Engineer: Korkanok Area: 1,300 sq.m. Year: 2016

08

A Burrow, metaphorically, is built for this digital agency that has hundreds of teenage staff and wants a working environment to be relaxing and flexible. The employees do not need to be static at their own desk, instead they can go work anywhere they feel comfortable within the workplace. Besides, communications and interactions among staff are crucial in this field to boost up their creativities. Being remodeled from an old warehouse to a spacious working and playing space, the main steel structure and green cement floor are kept to show their beauty of imperfection whereas white-painted gypsum panels and pinewood walls are brought in to soften the roughness of the steel structure. There are a big tree and gardens under its 12-meter ceiling which create the feeling of being outside among nature. The skylight above the tree also gives natural lighting to the majority of the space. Low height cabinets are placed in groups to act as partitions separating each department. This way, the tree and its shadow can be seen by the employees from their desks when they stand. Moreover, various facilities are provided in common areas and staff can access to kitchen, cafĂŠ, dining area, playground, and couches at any time of the day.

72


73


74


All day access pantry acts as common area for staff to eat and work.

75


100


101


Detail

102


103


180


181


IR-ON Hotel

Hypothesis Design Agency

Location: Khlong Toei, Bangkok Client: Premnon Lerdporncharoen Structural Engineer: Brain Construction Area: 995 sq.m. Year: 2017 Award: WAF (World Architecture Festival), Hotel Category, Winner INSIDE Award, 2017

23

This building has been converted from an 8-storey apartment into a 20-room hotel whose name and design concept are inspired by the owner’s steel manufacturing business. Recycled wrought iron screens, characteristically found in Thai houses and low-rise buildings, were used as the primary cladding materials for the existing façade. The screens were composed together to create various layers of opacity, allowing private interior spaces to be concealed while public spaces to be more visible. Vines were also planted on the screens. As the building ages, the façade will become more lush and vegetated, contributing greenery to Bangkok’s streetscape. Inside the building, the bottom two floors were gutted to create a double height lobby and restaurant. The existing structures were left bare and unpainted whereas the new walls are white. Built-in furniture of bedrooms, bathrooms, and lobby were made with metal frames, prefabricated at the owner’s factory and brought to the site for installation. Not only did the aesthetics of wrought iron inspire the hotel’s logo and typeface used in all the hotel’s products, but the use of recycled screens and metal-frame furniture made by the owner also helped keeping the construction cost within the tight budget. Ir-on Hotel attempts to represent Thainess with a less common element, and acknowledges the history of family business through material and form.

190


191


SAG

Section

Crown Structure

Facade Structure

Facade Structure

SUN SHADE

SUN SHADE

AXONOMETRIC AXONOMETRIC

MAIN STRUCTURE

MAIN STRUCTURE

SUN SHADE

AXONOMETRIC SUB STRUCTURE

MAIN SUB STRUCTURE STRUCTURE SUN SHADE

AXONOMETRIC FAÇADE STRUCTURE

AXONOMETRIC

Glass Facade GLASS FACADE

GLASS FACADE

GLASS

FACADE Glass Facade

FAÇADE STRUCTURE

MAIN STRUCTURE SUN SHADE

Sun Shade FAÇADE STRUCTURE

SUB STRUCTURE

MAIN STRUCTURE

GLASS FACADE

AXONOMETRIC GLASS FACADE

SUB STRUCTURE

FAÇADE STRUCTURE

FAÇADE STRUCTURE

FAÇADE STRUCTURE

Facade Structure

FINAL FINAL

SUN SHADE SUB STRUCTURE

MAIN STRUCTURE

FINAL

SUB STRUCTURE FINAL

Facade Structure

Crown Structure

FINAL Sun Shade

224 GLASS FACADE

FINAL


225


Architectkidd

The Street Ratchada 28 228

Location: Huai Khwang, Bangkok Client: Univentures Structural Engineer: K.C.S. & Associates Area: 42,000 sq.m. Year: 2016

With over 10 million inhabitants, Bangkok continues to grow into its urban form. The project attempts to introduce public and urban characteristics into a newly developing neighborhood outside the central metropolitan area. Comprising of cafes, restaurants and other retail and commercial functions, this place creates new exterior and semi-interior urban spaces to engage with the surrounding people and community. The structure and parking garage of the previous commercial development on the site remain intact. The top floor and the front of the five-storey building were rebuilt to accommodate the new clients’ capacity needs, and the new design strips away most of the previous finishing to reveal the steel, concrete and brick elements of the original structure. Occupying an important intersection of Rachadapisek Avenue, the open space in front of the building has been transformed from car-parking overflow to a pedestrian-orientated space in which amenities not only facilitate commercial uses but also public programs and events. The building facade is designed to interact between the open plaza and the interior retail spaces. Upon first impression, the continuous metallic surface seems to convey a monumental presence but it is actually a porous layer composed of triangulated panels uniquely sized, individually cut, and manually installed on the site. The gradient transparencies of the perforated panels unveil the underlying framework and the atrium behind which serves as an intermediate public space. At night, the lighting dematerializes the facade and creates an inviting glow from within the atrium that spreads on to the outdoor and public areas. The outdoor plaza and exterior envelope work together with the atrium and interior volume to create a total space for The Street Ratchada. Visitors can gather on walkways and landings within the atrium, and with its multiple visual apertures, look inward, outward and peripherally across the building. This enhances not only the functional circulation but also creates a connected spatial experience between the exterior and interior areas. Furthermore, permeable architectural envelope was designed for The Street Ratchada where interior activities could be showcased along with outdoor urban activities. The design was realized with the use of Reynobond Aluminum Composite Panels which were perforated in a variety of densities and angled in section to create a light-catching “deep surface” through the use of over 1,000 two-dimensional panels’ pieces.


229


234


235


244


245


Architects 49 House Design

WAREHOUSE No.5 33 272

Location: Bang Bo, Samut Prakan Client: Pine Pacific Structural Engineer: Dib Construction Area: 2,700 sq.m. Year: 2017

Designed to support large-scale production of raw materials and other exports, this building was intended by the owner to represent a new perspective of warehouse possessing user-friendly features and pleasurable atmosphere. The place includes an office, restrooms, storages and a courtyard which serves as a loading area. The building’s length was oriented in east-west direction along the given site and most of the office and loading area were hidden behind a row of greeneries. Merely some parts of the rooftop could be seen from the entrance, giving an intriguing character to the warehouse. In order to gain a widely-spanned and unobstructed area, light-weight steel structure was chosen and the structure system was divided into two types according to its function. The first one is a portal frame with supporting beams used in the inside storage room to yield clean-looking appearance and inhibit birds from building their nests on the structure. The other is a space truss system acting as a shelter for the whole outside area that provides expansive space for the convenience of products loading and delivery trucks moving. The skin of this building was made from 40-millimeter-thick, partly transparent polycarbonate which was specially tailored to meet the required length and width. Apart from rain protection, this material also allows sunlight to penetrate in for energy saving. Moreover, the beehive-like hexagon structure of this polycarbonate serves as a strong windshield despite its light-weight quality. Regarding the aesthetic feature, the color of this warehouse harmoniously blends into the blue sky as if it mingles with the natural surroundings. The architect also added two-meter-high solid panels at the downstairs to reduce dust blowing and the structure engineer, inspired by metal pendulum, placed a concrete mass beneath the ground to ensure the stability.


273


278


279


Thailand: Architecture in Steel 6 Editor in Chief Nithi Sthapitanonda Managing Editor Suluck Visavapattamawon Project Coordinator Bussara Kemapirak Rungrawee Surindr Graphic Designer Siriyakorn Urassayanan English Text Jaruwan Punyoyai Additional Support SYS provided crucial input during the initial stages of publication.

295

THAILAND ARCHITECTURE IN STEEL 6  

978-616-459-000-7/// 240 x 250 mm. /// 296 pages /// hard cover with jacket /// English /// 2018 /// Price THB 1,500 /// 52 USD. This vol...

THAILAND ARCHITECTURE IN STEEL 6  

978-616-459-000-7/// 240 x 250 mm. /// 296 pages /// hard cover with jacket /// English /// 2018 /// Price THB 1,500 /// 52 USD. This vol...

Advertisement