__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

4

190 x 245 mm 296 Pages Paperback 31 Houses 25 Firms 10 Cities


Small Medium Houses 4 First published 2017 Copyright Š 2017 by Li-Zenn Publishing Limited, Thailand Li-Zenn Publishing Limited Publisher Managing Director Deputy Managing Director Executive Director

Nithi Sthapitanonda Suluck Visavapattamawon Pisut Lertdumrikarn Prabhakorn Vadanyakul Kiattisak Veteewootacharn 81 Sukhumvit 26, Klong Ton, Klong Toey, Bangkok 10110 Thailand T 66 (0) 2259 2096 F 66 (0) 2661 2017 li-zenn@li-zenn.com www.li-zenn.com

All right reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means-graphic, electronic or mechanical, including photocopying, recording, taping or by any information storage and retrieval systems without prior written permission from publisher. National Library of Thailand Cataloging in Publication Small Medium Houses 4.-Bangkok : Li-Zenn Publishing, 2017. 296 p.. -- (Small Medium Houses). 1. Architecture, Domestic. I. Title. 728.37 ISBN 978-616-7800-83-7 Printed by Tiger Printing (Hong Kong) To find out about all our publications, Please visit www.li-zenn.com, www.li-zennpub.com There you can browse and download our current catalog and buy any titles that are in print.


4


CONTENTS


12-17 BAAN TONMAI BANGKOK

156-165 GARAGE HOUSE BANGNA BANGKOK

18-27 BRIDGE HOUSE CHON BURI

166-171 BAAN KANOM CHAN BANGKOK

28-35 NAWAMIN 24 BANGKOK

172-179 BAAN KHAO YAI NAKHON RATCHASIMA

36-45 BAAN NAI BANG SURAT THANI

180-187 MODERN SUBMARINE BANGKOK

46-55 BAAN SOI 4 NONTHABURI

188-197 CUBE IN CUBE BANGKOK

56-65 U38 HOUSE BANGKOK

198-203 T HOUSE PHETCHABURI

66-73 MATERIOR HOME OFFICE CHIANG MAI

204-211 LADPRAO 80 BANGKOK

74-83 TWO HOUSES AT NICHADA NONTHABURI

212-219 PCU HOUSE BANGKOK

84-91 BANG NA HOUSE BANGKOK

220-229 VEYLA PHETCHABURI

92-99 KRADOAN HOUSE BANGKOK

230-237 BUA-BAAN BANGKOK

100-107 BAAN KONG BANGKOK

238-247 P24 HOUSE BANGKOK

108-117 PK79 (PETCHKASEM 79 RESIDENCE) BANGKOK

248-253 SANAMBINNAM HOUSE BANGKOK

118-127 T HOUSE BANGKOK

254-261 GENTLE HOUSE NONTHABURI

128-137 K22 BANGKOK

262-271 SEMI HOUSE BANGKOK

138-145 BAAN LOY LOM NAKHON RATCHASIMA

272-281 TERRACE HOUSE NAKHON RATCHASIMA

146-155 O ART IM HOUSE BANGKOK

284-287 DIRECTORY


M

BRIDGE HOUSE by b/A/R (bangkok Architectural Research)

Location Mueang, Chon Buri, Thailand Completion 2015 Area 370 sq.m. Architect Varoot Samalapa Chatpong Chuenrudeemol Theerayuth Wuthiwongthanakit Interior Architect Ornaong Kongviset Peyawatra Klangsin Structural Engineer Sarawut Yuanteng

18 - 19

Photography Choavarith Poonphol

Bridge house is situated on a small cape between the Bangsaen Sea and a newly paved road. The house itself acts as a path, and a wooden bridge serves as the main circulation space while creating an architectural sequence from the street to the sea. Bridge house follows Thai traditions as living areas are raised to the second floor, and the ground floor is used as a multi-purpose outdoor space. Service and public areas are grouped into three clusters—lift lobby and main stairs; maid quarters and Thai kitchen; and guest bathroom and pantry. These clusters act as ‘stilts’, raising the second floor to accommodate bedrooms and a family room, while creating outdoor spaces below for a verandah, a living room, and an entry lobby. The ground floor material, local Ang-Sila granite, is waterproof to prevent flooding and allows for the placement of a bathroom and a kitchen at this level. The second floor accommodates bedrooms and a family room. Each space is carefully positioned based on high and low tide. For example, nighttime areas like the bedrooms are placed further from the sea when the tide is low at night, and daytime areas such as the living and family rooms are placed closer to the sea since high tide is during the day and rooms can take advantage of the ocean view. A series of horizontal and vertical wooden screens provide sun shading, control views to the sea, and create privacy.


A wood screen protects the glass enclosure inside from direct sunlight.


20 - 21

M


After living in his own aluminium factory in the congestion of Surat Thani, the client searched for a more spacious and peaceful location for his vacation house. The house is surrounded by Palmyra trees on a 167-metre-long and 75-metre-wide site at the corner of the Tapi River in southern Thailand.

Baan Nai Bang by EKAR

36 - 37

Due to its flat, west-facing site and expansive panoramic view, the architects chose to enhance the surrounding landscape in addition to designing the house itself. The house is placed parallel to the flow of the river to create a consistency between the land, the river, and the building. A contoured landscape separates spaces into different functional levels, such as the residential level, the wood balcony level, the rock balcony level, and the pool level. The services are located at the back of the house, creating an open plan and a spacious interior for the front of the house that increases the connection to the river and brings the atmosphere of the surroundings into the house.

Location Mueang, Surat Thani, Thailand Completion 2016 Area 174 sq.m. Owner Pheradetch Pheralerdkid Architect EKAR Interior and Landscape Architect EKAR

S

Photography Chalermwat Wongchompoo


Utilizing the client’s background as a contractor and his access to the aluminium factory, the architects use leftover materials for the house, including old teak and aluminium profiles. The teak is used for interior and exterior paneling, which creates harmony with the existing Palmyra palms. Large sliding louvered panels allow the client to block the sun when it is too strong and create a panoramic view when needed.


Dividing the site in horizontal lines parallel to the flow of the river

Using the layout to relate architecture and nature

Limiting the height prioritises views and relaxation

The terracing of the site helps to delineate functional areas around the pool.

S

38 - 39

Prime site at the corner of the Tapi River


S

40 - 41


M

TWO HOUSES AT NICHADA

by Alkhemist Architects Location Pak Kret, Nonthaburi, Thailand Completion 2015 Area 430 sq.m. Architect Kraipol Jayanetra Tongjai Tetiwong Prueksakul Kornudom Perapon Suriyamongkol Landscape Architect Sanata Chanowanna Structural Engineer Vichian Somboon

74 - 75

Photography Ketsiree Wongwan


The two houses at Nichada Village are located on a small plot of land in a suburban gated community in Bangkok. The houses belong to two brothers with different lifestyles. They wish to spend some time together while also maintaining privacy when needed. The two houses at Nichada look similar at first glance, but the architects carefully distinguish the individual personalities of the dwellers while also creating diverse atmospheres through the use of daylighting strategies.

The two houses are organised in a long rectangular composition. The automobile garage is located at the west entrance, and the double-height living area is situated on the east end. The spaces between them provide a transition from outside to inside. The bedrooms are placed above these transitional areas, allowing a direct visual connection between the upper and lower levels. Both houses are connected by one living room with large sliding doors, and the edges are marked by stairs.


M 76 - 77

White brick and metal trim give the first house a light, airy atmosphere.

HOUSE A: NORTH ELEVATION

The living environments of the two houses reflect the differing characteristics of their owners. The white and blue house (house A) belongs to the elder brother, a professional golfer who enjoys an outdoor lifestyle but also appreciates solitude. He spends most of his time working, only retreating to the bedroom late at night. The architects create large openings on the north and east sides of the living area to cast light on the double-height white brick wall, the core element of the house. The brick and blue color walls provide a subtle contrast between calm and vibrant atmospheres.

SOUTH ELEVATION


The dark brown house (house B) reflects the opposing character of the younger brother, a night club entrepreneur who loves to party. The cosy interior is characterised by a dark, raw, industrial aesthetic. Again, the architect uses light as a tool to define the atmosphere of the house, but in a more dramatic way. Since the living area faces south, repeating the double-height glazing used in the elder brother’s house would only exaggerate the high temperatures in the Thai climate. Instead, the architect arranges narrow openings to control the amount of sunlight. A large sliding door at the corner of the lower level and a tall wall with openings at the top of the living room are used to maintain the connection between the two houses. Rather than repeating the monumental effect of the white and blue house, the details of the dark brown house define a subtler mood.

Blackened steel and dark wood floors give the second house a more industrial aesthetic.


M 78 - 79

HOUSE B: NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION


Narrow wall openings in the second house contrast the larger openings in the first house.


Ground Floor

M

VISUAL CONNECTION BETWEEN TWO HOUSES

Second Floor 3 3

1

3

1 3

4 2

1

The ground floor living areas face each other, creating a horizontal visual connection

Double-height living areas create a vertical visual connection

Private Area Public Terrace Semi-Public Living Area Swimming Pool

80 - 81

1. 2. 3. 4.

1

CROSS SECTION

HOUSE A: LONGITUDINAL SECTION


T House

by Idin Architects

118 - 119

T House is a family vacation house for partying, dining, and resting near Chao Samran beach. The owner has four siblings, each with two kids, and their families total more than ten people when they are gathered together. The architects aimed to create a large shared space, one in which people can occupy their own corner and still talk to each other as if they are in the same area.

Location Mueang, Phetchaburi, Thailand Completion 2016 Area 260 sq.m. Owner Paul Sripongpao Architect Jeravej Hongsakul, Sethapong Phisitthawanich Structural Engineer Pakanut Siriprasopsothorn

S

Photography Spaceshift Studio


SOUTH ELEVATION

S

SECTION

120 - 121

WEST ELEVATION


M

K22 HOUSE

by Junsekino Architect and Design Location Huai Khwang, Bangkok, Thailand Completion 2016 Area 512 sq.m. Owner Kultawatch Ananrattanasuk Architect Junsekino Architect and Design Interior Architect Kultawatch Ananrattanasuk Structural Engineer Nares Kamplaew

128 - 129

Photography Spaceshift Studio

K22 is a house for three siblings who intend to live together with their parents and take care of each other like they did when they were young. Their decision to live together rather than settle down separately reduces the costs for land and construction. The house is designed to accommodate two generations and provide shared spaces as well as private spaces for each family member. The house is located on a rhomboid site, and it is only accessible from the front, leaving the other sides to be used as a private garden. The entrance is linked to a main corridor which is surrounded by common functions—a kitchen, a working space, and a living room. A second living area faces the private garden, where the whole family can spend their relaxation time together.


Each family member can access his or her own unit on the second level from the staircase in the middle of the common corridor. The house is divided into two sides, one with single-height spaces for the parents and one of the three siblings, and the other with double-height spaces for the remaining two siblings and their families. In each double-height space, the programming of the main floor and the mezzanine are flexible and adaptable, allowing the family to create spaces according to their own preferences. To support lifestyle changes and the growth of the family, the structure and layout of the house also offer opportunities for adjustment or extension in the future.


M

SPACE DIVISION DIAGRAM

Public / Shared area on the ground floor

2

1

4

3

130 - 131

Private section for 3 siblings and parents on second floor

Private area connected by middle corridor

The two main volumes of the house are clearly distinguished by facade material.


by SOOK Architects

The site clearly defines a distinct neighbourhood. The access road is only 4.5 metres wide, which dictates one-way traffic, and every house was built with an eight to ten-metre setback for a front yard with a large shading tree. Seen together, these yards create a green corridor where one can typically find neighbours gathering and kids playing under the trees.

Location Huai Khwang, Bangkok, Thailand Completion 2016 Area 261 sq.m. Owner Nuntaporn Leelaryonkul Architect Rujnumporn Keskasemsook, Nuttachat Kosintranont Structural Engineer Pakanut Siriprasopsothorn System Engineer Eakachai Hamhomvong Photography Spaceshift Studio

S

O-Art-Im House is located in the Sri Nakorn housing estate, which was established in 1969. The client has been living in this village with her family since she was young, and later on, her father bought the adjacent land for her new house after marriage.

146 - 147

O - ART - IM HOUSE


The owner decided to keep an open green space at the front of the house. The whole setback area is designed as a multi-purpose space that can accommodate up to four parked cars. Grass pavers are installed to absorb rain water. Next to the parking, a sliding lath fence invites a friendly atmosphere by allowing ‘eyes on the street’ to maintain a visual connection between inside and outside. The ground floor of the house is used as a food design studio that consists of a large kitchen, a baking area, and a multi-purpose area for teaching a cooking class. These spaces are primarily placed to the north so the southern part of the house can be used for growing organic plants. The second and third floors are similar to one-bedroom condominium units in their arrangement of a living space, a bedroom, a closet, and a bathroom. This provides flexibility for future expansion. A gable roof and a wooden wall imitate the old house’s style, but the massing reflects a more modern aesthetic. By shifting each floor horizontally, the space becomes wider to accommodate a terrace, and the resulting overhangs can be used to protect the lower floors from the rain. Renewable materials such as fiber cement board are used due to their potential for later reuse.

The staggered massing provides overhangs for shade as well as extra space despite local setback restrictions


Green area at the front and ground floor design studio

148 - 149

Second and third floor designed following a condominium unit

S

Widen the space by overlapping


M

LADPRAO 80

by Black Pencils Studio Location Wang Thonglang, Bangkok, Thailand Completion 2015 Area 750 sq.m. Architect Black Pencils Studio Interior and Landscape Architect Black Pencils Studio Structural Engineer Chalermkiat Wongwanichtawee System Engineer Samart Gunthakiew

204 - 205

Photography Spaceshift Studio

Ladprao 80 is built from the existing structure of two houses. The superstructure of the first house was demolished and reconstructed in steel as a double-height living area, while the second house acts as the service space behind a parking garage. The extension of the main building surrounds the living area in an L-shape that includes four bedrooms on the second and third floors. The south entry allows natural light and ventilation into the house while maintaining privacy inside through a layering strategy consisting of a timber trellis, a steel frame, and an operable glass faรงade. A timber screen with patterns of varying densities provides privacy for the bedroom balcony and openness for the living area. Furthermore, the outer layer of the house includes an array of trees and a fence for additional security. For the interior, these layers not only increase privacy, but also cast subtly changing reflections and shadow patterns into the space. For the exterior, they create a three-dimensionality in the faรงade that combines functionality, spatial quality, and a unique aesthetic.


The density of the wood screen varies according to the privacy required in each space.

SOUTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION SCALE 1 : 100


M 206 - 207

Multiple facade layers create intricate shadow patterns within the space


M

TERRACE HOUSE by Openbox Architects Location Pak Chong, Nakorn Ratchasima, Thailand Completion 2013 Area 1,300 sq.m. Architect Openbox Architects Structural Engineer Somkiat Thornlertudom

272 - 273

Photography Pruk Dejkamhaeng

Terrace House is a weekend home at the Creek Estate near Khaoyai National Park. The property had been previously developed, but then it was abandoned for decades until the landscape had fully grown. The lake is the primary feature of the site, and it serves as a focal point for every room in the house. The four-bedroom home contains spaces for five family members, a live-in maid, a gardener, and occasional guests for small gatherings. Large open-air terraces visually connect the three bedrooms on the ground floor, a large balcony adjacent to the master bedroom, and the roof. Their prominence reinforces the name of the house. To increase efficiency, the air-conditioned interior space is kept to a minimum, while open-air terrace space is maximised. The window openings are designed to facilitate cross ventilation, and the terraces allow the functional space to be extended in favorable weather.


The house is characterised by its pronounced planar surfaces and its terraces that create a clear relationship to the landscape.


M

Most of the construction details are based on a concept of ‘solid architecture’, which stresses durability and easy maintenance. The main structure, the floors, the walls, and the roofs are all made of solid concrete or plastered brick with simple, minimal finishes. While most of the concrete surfaces are a natural grey color, the window frames are made of blackened steel and aluminium. The combination of concrete, steel, and glass blends in with the surrounding trees and mountains. The landscape design complements the house through its many levels. The entrance is raised above the access road, and a raised garden hides the lower service area, creating the illusion of a single storey house. The landscape then descends toward the lake, allowing the ground floor bedrooms to feel closer to the water.

274 - 275

The design harmonises architecture and landscape. Terrace House is about reading, understanding, and defining key existing elements, and refining them to create an architecture that enhances the experience of the natural landscape.


SMALL MEDIUM HOUSES 4 EDITOR-IN-CHIEF Nithi Sthapitanonda EXECUTIVE EDITOR Suluck Visavapattamawon PROJECT COORDINATOR Bussara Kemapirak EDITORIAL ASSISTANT Rungrawee Surindr DESIGN Supavit Kerivananukul ENGLISH EDITOR Thomas Lozada ILLUSTRATOR (CONCEPT DIAGRAM) Supavit Kerivananukul SPONSOR COORDINATOR Panphim Jaipanya

Profile for Li-Zenn

SMALL MEDIUM HOUSES 4  

978-616-7800-83-7/// 296 pages ///Paperback with jacket 2017/// English /// 190 x 245 mm. /// Price THB 1,300 The house is one of the few b...

SMALL MEDIUM HOUSES 4  

978-616-7800-83-7/// 296 pages ///Paperback with jacket 2017/// English /// 190 x 245 mm. /// Price THB 1,300 The house is one of the few b...

Profile for li-zenn
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded