Page 1


HOUSES by Thai Architects: Contextual Modernism First published 2016 Copyright © 2016 by Li-Zenn Publishing Limited, Thailand Li-Zenn Publishing Limited Publisher Nithi Sthapitanonda Managing Director Suluck Visavapattamawon Deputy Managing Director Pisut Lertdumrikarn Executive Director Prabhakorn Vadanyakul Kiattisak Veteewootacharn Li-Zenn Publishing Limited 81 Sukhumvit 26, Klong Ton, Klong Toey, Bangkok 10110 Thailand T 66 (0) 2259 2096 F 66 (0) 2661 2017 li-zenn@li-zenn.com www.li-zenn.com

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means-graphic, electronic or mechanical, including photocopying, recording, taping or by any information storage and retrieval systems without prior written permission from publisher. National Library of Thailand Cataloging in Publication Data Houses by Thai Architects: Contextual Modernism.-- Bangkok :  Li-Zenn Publishing, 2016. 240 p.  -- (Houses by Thai Architects).  1. Architecture, Domestic.  2. Architecture, Thai.   I. Title.   728  ISBN 978-616-7800-37-0 Printed by Tiger Printing (Hong Kong) To find out about all our publications, Please visit www.li-zenn.com, www.li-zennpub.com There you can browse and download our current catalog and buy any titles that are in print. Front Cover Photographer

Residence C by Boondesign W Workspace


contextual modernism


CONTENTs

Preface Introduction 14-31

RESIDENCE C BOONDESIGN

32-53

THE BANYAN HOUSE WD

54-77

J-DIAGRAM

ARCHITECTS 49 HOUSE DESIGN

78-97

APERTURE HOUSE STU D/O Architects

98-121

COTTAGE REINVENTION BROWNHOUSEs


122-143

SYMBIOSIS HOUSE

ARCHITECTS 49 (CHIANGMAI)

144-163

Lakeside residence 113 Ayutt and associates Design

164-183

BAAN LOM MAI SOOK ARCHITECTS

184-205

CHIANG MAI Residence why

206-229

Ratchaburi residence Phaithaya Bunchakitikhun ROJ KANJANAPANYAKOM

BIOGRAPHY


32


THE BANYAN HOUSE Architect wd Principal Architect Xutibhong Wichaidit Saguna Wichaidit Project Designer Teerapat Intarat Project Architect Arpaporn Limdumrongnukul Neeranuch Meesuwan Channarong Konngarm

Interior Architect wd

Structural Engineer Trinondha

System Engineer PSE

Photographer: Spaceshift Studio

33


wW

34


Location

Klong Toey Bangkok

Area (m2) 420

Completion 2015

Situated just off Sukhumvit Road, the main artery of Bangkok, is a house on a serene street dominated by a century-old Banyan tree which occupies a large portion of the frontage of its site. Left to flourish for generations, the tree has become intrinsic to the neighbourhood’s natural environment – fixed in the memories of the local residents, especially those of the client. Thus, the obvious challenge of the project was to find a way for this historic tree and the new structure to harmoniously coexist. With this context in mind, the approach to the design was that of respect. Rather than simply building around the tree, the architects located the house to one side of the site, leaving a large area of clearance behind the tree. This open space would serve as an undisturbed backdrop that would enhance the tree’s dominance and, in a more practical sense, become a spacious garden for the inhabitants. The architecture of the house has been kept simple and straightforward. The structural columns are set at the edge to clearly define the building’s boundaries, while the volume of the living space has been set back to extend the eaves and create a continuous terrace that is protected from the sun. The upper floor is kept discrete from the surroundings by the more frequent use of structural columns, while the ground floor uses fewer columns to open views to the garden. The patterned ventilation wall provides privacy for the garden from the street while also complementing the natural screen inherently provided by the leaves and branches of the Banyan tree. The presence of the past continues to give and live on. Humbly dwelling with it, the future of the house begins.

35


38


39


40


The screen wall and the Banyan tree work in tandem to filter sunlight into the spacious garden.

Greater distances between columns provide a more open ground floor connection to the garden. 41


Landscape defining space in the central courtyard

44


45


78


v

Aperture House Architect Stu/D/O Architects Principal Architect Apichart Srirojanapinyo Chanasit Cholasuek Project Designer Apichart Srirojanapinyo Chanasit Cholasuek Project Architect Picsacha Na Songkhla Patompong Songpracha

Interior Architect Stu/D/O Architects

Landscape Architect Chaichoompol Vathakanon

Structural and System Engineer Panit Supasiriluk

Photographer: Ketsiree Wongwan, Chaichoompol Vathakanon

Gold Medal The architectural Design Awards, 2016 The Association of Siamese Architects under Royal Patronage

79


80


Client

Chaichoompol Vathakanon

Location

HUAi KWANG Bangkok

Area (m2) 350

Completion 2016

A house for a photographer and a landscape designer, Aperture House frames the surrounding environment and embraces the natural world within its serene envelope. In this delicately composed setting, Aperture House captures the turning of time through the interplay of light and shadow, as daylight cascades through the openings in the facade. Conscientiously carving away from the four-storey rectangular mass, the architect allows the natural landscape to seep into the continuous enclosure and create a pleasant ambience for private spaces. The largest void reveals an expansive vertical space as the focal point of the house. The continuity of the external envelope shapes and completes the rectangular volume while shielding the main living area, from the occasionally unforgiving Bangkok sun. Scattered throughout the external enclosure are carefully composed openings of various sizes. The large openings display full-framed views of the surroundings and flood the main spaces with daylight, while the small openings define the corridors and secondary spaces. The 0.6 x 0.6 metre square punctures are uniformly constructed and elegantly dispersed, and as the changing daylight travels through these tapered voids into the interior, the dynamic shifting of light and shadow transforms the spaces from both inside and out.

81


The perforation of the facade helps to frame views of the surrounding site.

82


Matching the widths of the facade openings and the adjacent panels exemplifies the careful detailing throughout the house. 83


The house maintains a simple colour palette for the structure as well as the furnishings.

88


The arrangement of plants and window openings gives the residents the feeling of being surrounded by nature, even at the upper levels. 89


Large openings in the facade provides the stairwell with an abundance of natural sunlight.

The similar appearance of the vertical wood screen, the metal stair enclosure, and even the pendant light fixtures reflects a consistent design approach. 90


91


The experience of the space changes with the paths of light and shadow.

96


97


98


COTTAGE REINVENTION Architect Brownhouses Principal Architect Korn Thongtour Nartrudee Treesaksrisakul Project Designer Korn Thongtour Project Architect Kasideh Hoo

Interior Architect Interior Design Farm

Landscape Architect Walllasia

Structural and System Engineer Brownhouses

Photographer: W Workspace, Spaceshift Studio

99


v

100


Client

Dr. Suwin Kraibhubes

Location

Ramintra Bangkok

Area (m2) 2,950

Completion 2015

This house seeks to reconcile the client’s American suburban aesthetic with the architect’s modernist philosophy. The client’s affinity for vintage automobiles and motorcycles dramatically influenced the design, but the house also needed to be flexible in order to accommodate an intergenerational family including two small children and their grandparents. Located on a 3,200 square metre plot of land with no trees, the primary challenge was to re-create the atmosphere of a house in the American countryside. After researching American-style houses, which include small window openings, chimneys, and steep roofs with shallow eaves, it became apparent that they were inherently incompatible with the Asian style houses the architects had grown accustomed to designing. The cottage adopted some of these formal characteristics, but abandoned others in favor of more practical climatic considerations like solar orientation and air ventilation. To reflect the character of American countryside houses, natural materials like wood and stone are used liberally for both the exterior and the interior. The cottage consists of a thin U-shaped mass that encloses a central courtyard and a swimming pool. It contains a separate ten-car garage, a grand living area displaying a collection of automobiles and motorcycles, a party room modelled after a scientist’s laboratory, and a carp pond located underneath a glazed walkway that connects the living area with the dining room and pantry. Every room on the ground floor connects to the others visually, but their privacy is maintained by careful partitioning. On the second floor, the master bedroom cantilevers over the swimming pool, and its expansive windows provide a beautiful and serene view of the newly-planted trees outside. These trees also protect the room from the sun’s heat during the day. Additionally, this floor contains a private family area meant to nurture the young boys’ relationships with their parents and grandparents. This space is also designed to provide the owner a view of his car collection from above, like having a private showroom in the house. Other spaces are similarly designed to showcase varying collections such as vintage cameras, typewriters, and books. The house exemplifies a timeless, rustic quality and thoughtfully negotiates the relationships between the family members, the owner’s collections, and the surrounding site. It is truly a Cottage Reinvention.

101


104


A large lawn surrounded by trees provides shade in the tropical climate.

The detailing of the house reflects both traditional Thai and suburban American influences. 105


Both the house and its contents reflect a mixture of traditional and modern elements.


Large expanses of glass provide an abundance of light to maximize the effectiveness of the display.

Pendants, skylights, and a high ceiling ensure that the garage is more than just a utilitarian space.


Baan Lom Mai Architect SOOK Architects Principal Architect Rujnumporn Keskasemsook Project Architect Nuttachat Kosintranont Aumpika Amloy

Structural Engineer Pakanut Siriprasopsothron

System Engineer Eakachai Hamhomvong

Photographer: Spaceshift Studio


166


Cilent

Piyaporn Taepaisitphong

Location

Rai Thaw Si, Pak Chong Nakhorn ratchasima

Area (m2) 860

Completion 2015

The owner wanted to build a weekend house for her extended family and a gathering place for friends and relatives that can be converted into a permanent home in the future. The site of the house is located nine kilometres from the train station, not far from the centre of Pak Chong. The concept is to design a house that creates a high-quality living environment within the site context and an interchangeable space for private or public activities for all ages. The house aims to exceed minimum housing requirements by including larger setbacks, more open space, a natural system for wastewater treatment, and a self-sufficient water supply. One of the defining features of the house is the existing tree, preserved in a central courtyard, that blends architecture and nature. The verticality of the tree is balanced by the strong horizontal lines that mark the parallel edges of the elevated first floor and the eave. The second floor, used as an attic, is covered by a roof with a shallow slope that makes the building look like a single-storey house and reinforces the structure’s horizontality. The shape of the roof also simulates the nearby mountain landscape.

167


170


171


206


Ratchaburi Residence Architect Phaithaya Bunchakitikhun Roj Kanjanapanyakom

Interior Architect Phaithaya Bunchakitikhun Roj Kanjanapanyakom

Landscape Architect Phaithaya Bunchakitikhun Roj Kanjanapanyakom

Structural Engineer Sirichai Saesin

System Engineer Phaphat Kongnunta Thanawut Saiunta Jarongsuk Nimit

Photographer: W Workspace

207


v

208


Client

Wiwat Chanvowvam Kanya Chanvowvam

Location

Mueang Ratchaburi

Area (m2) 1,000

Completion 2013

Designing a private residence is a complex task. Requirements of budget, site context, beliefs, etc. all deserve consideration. For Ratchaburi Residence, the design concept was most influenced by the site context—a light-industrial area in a transforming suburb. Preferring not to live elsewhere, the owner wanted the house to integrate the family’s business and be part of its contemporary culture and lifestyle. The proposed solution is a courtyard house that controls views within the built-environment. The house also aims to create a new background view for the family office building located at the front of the site. At first glance, the house looks complex, but the planning and orientation are simple and easy to understand just by arriving at the entrance. Five different sculpted masses are placed around the perimeter to create a welcome open space with a swimming pool. These masses simply represent the main functions of the house—family room, garage, service quarters, and bedrooms. In addition, each mass has its own characteristics. The bedrooms are more solid than void, but the common area is the opposite; the family room is open to the large green area, and the front gate is more opaque but still allows air ventilation. Material choices were made according to these characteristics. Natural stone and aluminium composite are the main materials used in the house due to their durability and low maintenance requirements.

209


The master bedroom cantilevers over the central pool.

222


223


Large windows and tall mirrors give the bathroom a lighter, more open look.

The angular forms of the house are balanced by the minimal treatment of the interior surfaces.

226


227


HOUSES by Thai Architects Contextual Modernism

Editor

Nithi Sthapitanonda Managing Editor

Suluck Visavapattamawon

PROJECT COORDINATOR

Bussara Kemapirak Graphic Designer

Supavit Kerivananukul

ILLUSTRATOR

Supavit Kerivananukul Niravit Kaewbubpha English editor

Thomas Lozada Translator

Supasai Vongkulbhisal (Preface) Sponsor Coordinator

Panphim Jaipanya Photography Credits Soopakorn Srisakul, Ayutt Mahasom pp. 6 Ketsiree Wongwan pp. 8, 236, 237 Spaceshift Studio pp. 11, 230, 231 Krisada Boonchaleow pp. 12, 13 All other photos courtesy of listed architects

Houses by Thai Architects | Contextual Modernism  

ISBN 978-616-7800-37-0 /// 240 pages /// 29x29cm /// English /// Hardcover with Jacket /// Price THB 1,600 Modernism’s influence has become...

Houses by Thai Architects | Contextual Modernism  

ISBN 978-616-7800-37-0 /// 240 pages /// 29x29cm /// English /// Hardcover with Jacket /// Price THB 1,600 Modernism’s influence has become...

Advertisement