BRUSSEL Mad about fashion & design - GRANDE

Page 1

Brussel

Omdat onze hoofdstad nog maar al te vaak stiefmoederlijk behandeld wordt wanneer het over Belgische mode gaat, trok GRANDE naar Brussel, op zoek naar de interessantste mode & design spots.

MAD about fashion & design Tekst: Leentje De Leeuw Fotografie: Erik Eggermont

36 GRANDE GENIETEN

GRANDE GENIETEN 37


H

et Brusselse Mode and Design Center - MAD - is een vzw, opgericht in 2011 met als belangrijkste doel van onze hoofdstad een Europese modehoofdstad te maken. Nog té vaak wordt bij mode en design aan Antwerpen gedacht en met dat vooroordeel wil MAD komaf maken. Het MAD is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende Belgische en Europese instellingen, waaronder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Stad Brussel. MAD Brussels wil een vitrine zijn voor al wie met mode en design bezig is: ambachtslui, technici en producers. Vorig jaar werd voor het eerst MADifesto georganiseerd, een Brussels modefestival dat een nieuwe wind wil laten waaien door het Belgische én Europese modelandschap. Wij waren vooral onder de indruk van de schitterende show van de studenten van La Cambre. We kennen allemaal de Modeacademie in Antwerpen, maar La Cambre mag dringend wat meer aandacht krijgen. Deze Nationale Hogeschool voor Visuele Kunsten werd in 1927 opgericht door architect en binnenhuisontwerper Henry Van de Velde. De school telt 700 studenten en maar liefst 17 afdelingen, waarvan de modeafdeling de bekendste is. Zoals gezegd: de show is overweldigend, zeker van op de eerste rij – heel even voelen we ons de Vlaamse Anna Wintour. We worden er zowaar weggeblazen door bepaalde ontwerpen en samen met journalisten uit heel Europa zijn we laaiend enthousiast over wat de studenten uit hun ontwerpershoed toveren. Op de party komen we ogen tekort wanneer excentrieke fashionista’s (M/V) zich laten gaan op de dansvloer én aan de bar.

38 GRANDE GENIETEN

Linda’s tips

>

De ‘morning after’ is de herinnering aan de cocktails nog net iets te levendig, dus het doet wel een beetje pijn om het supercomfortabele bed te moeten verlaten voor het ontbijt. We hebben al vroeg afspraak met Linda Van Waesberge, hét uithangbord voor alles wat mode in Brussel betreft. We ontmoeten haar in de Dansaertwijk, waar ze ons bij

een kop koffie haar favoriete Brusselse shoppingadresjes verklapt. “Een absolute aanrader is de nieuwe mannenwinkel van Stijl. Sonja Noel heeft de wijze beslissing genomen de winkel waar eerder Hallelujah gevestigd was, in te ruimen voor de mannencollecties”, vertelt ze. “Dit soort winkels zijn eigenlijk te dun bezaaid. Prachtige

› GRANDE GENIETEN 39


creaties van overwegend Belgische ontwerpers zoals Dries Van Noten met zijn zeer aantrekkelijke bloemencollectie, frisse kleuren bij Raf Simons, altijd stijlvol bij Ann Demeulemeester, het schitterende tricot van Jan-Jan Van Essche, de heerlijke blauwen van Stephan Schneider, het groen van Kris Van Assche… Nog meer moois vind je in de avant-garde van Rick Owens en exclusief is de mannencollectie van Haider Ackermann, heel veel accessoires en een ruime keuze schoenen en sneakers.”

“Hunting and Collecting blijft een fantastische winkel met een eigenzinnige keuze van kledingcollecties en een zeer interessant aanbod van accessoires en deco. Wie niet in Brussel geraakt - wat jammer is natuurlijk - kan terecht in de onlinewinkel op de website!”

“Siblings Factory sluit zich aan bij het groeiende rijtje van conceptstores. Hier vind je collecties voor zowel mannen als vrouwen én een assortiment aantrekkelijke vintagemeubeltjes en deco. Mooi meegenomen: ook open op zondag!”

“Zoek je unieke stukken, dan is Heroes een interessant adresje. Hier tref je voornamelijk spullen aan voor mannen, maar de accessoires bij Heroes kunnen evengoed door vrouwen worden gedragen: sjaals, exclusieve T-shirts, zonne-

40 GRANDE GENIETEN

GRANDE GENIETEN 41


brillen, sneakers en de gebloemde Dr. Martens passen bijvoorbeeld perfect in een vrouwengarderobe.” “Maison Martin Margiela blijft een hoogtepunt in Brussel. De belangrijkste troef hier is de uitgebreide mannencollectie op de eerste verdieping én het uitgebreide aanbod voor vrouwen: een schitterend scala van kleding, schoenen, juwelen, accessoires en parfums.” “Daarnaast zijn er nog andere Belgische ontwerpers in deze buurt die de astronomische huurbedragen moedig blijven torsen: Annemie Verbeke, Essentiel, Hoet, Hatshoe, White Canvas, Y-Dress?, Rachid Aziza, Carine Lauwers, Underwear, Rue Blanche, Icon, Nicolas Woit, Marcel, Just in Case, Vandecappelle Opticien, Bellerose... Een laatste tip die ik graag nog meegeef: ga zeker eens langs bij La Fabrika, een geweldige winkel met hedendaags meubilair (A. Dansaertstraat 182) en bij Espace Bizarre (Karthuizerstraat 19).” Lunchen in stijl Van al dat winkelen - vooral windowshoppen in ons geval - krijgt een mens honger. Voor de lunch trekken we richting Schaarbeek. In de schaduw van de VRT-toren stappen we binnen bij Smets Premium Store, een conceptstore die in ons land zijn gelijke niet kent. Vooraleer we onze ogen de kost geven - en onze bankrekening plunderen - klimmen we naar het Bowery Restaurant. Een schitterende locatie voor een lekkere lichte lunch. Na de culinaire verwennerijen nemen we uitgebreid de tijd om de winkel te ontdekken. Hier vind je werkelijk het beste van alles: van cosmetica en juwelen over design en interieurobjecten én mode natuurlijk, zowel voor mannen als vrouwen. Zelf houden we het bij enkele flashy OPI-nagellakjes, maar andere klanten stappen naar buiten met objecten van enkele duizenden euro’s. Het is zeer moeilijk om hier met lege handen naar buiten te lopen, iedereen vindt wel iets naar zijn smaak én budget. Hier zien ze ons absoluut terug. Na een heerlijk weekendje fashion in Brussel zijn wij alvast overtuigd: Antwerpen zal moeten oppassen, want Brussel is resoluut op weg om de nieuwe modehoofdstad van ons land te worden. Het wordt uitkijken naar MADifesto 2014!

42 GRANDE GENIETEN

GRANDE GENIETEN 43


Elvis Pompillio, Belgisch hoedenicoon, heeft zijn winkel op de Zavel.

44 GRANDE GENIETEN

GRANDE GENIETEN 45


NU IN DE WINKEL

TWEEMAANDELIJKS MAGAZINE BOORDEVOL SPORTIEVE ADRENALINE EN LIFESTYLE

MATTEO

SIMONI

KILT SPECIAL FASHION

LUK NATHALIE WYNS MESKENS 23 VERGETEN RODE DUIVELS LI FE ST YLE 窶「 T RE ND S 窶「 RE I ZE N 窶「 W E LLNE SS

HANS

ROBERT WASEIGE

ALPHEN

LASZLO Kテ傍ELES

VAN

LUC DEFLO

ADMIRAL FREEBEE BART CANNAERTS

JOKE VAN DE VELDE

ELIO WEYTS

ULLA WERBROUCK CUSTOMS

HOOFDREDACTEUR

Koen Wauters Volg ons: www.facebook.com/MENZOmagazine 46 GRANDE GENIETEN

GRANDE GENIETEN 47


Praktisch Logeren GRANDE logeerde in Hotel Bloom, vlak bij de Kruidtuin. In elke kamer zijn jonge kunstenaars aan de slag geweest. Erg leuk en origineel is dat hier geen enkel zintuig wordt vergeten, ook de geurzin niet. Dat merk je meteen als je de lobby binnenwandelt. Leuk hotel, mooie prijs-kwaliteitverhouding. Enkel de parking is aan de dure kant, 27 euro voor wie 12-24 uur parkeert. Kamers vanaf 75 euro per nacht. www.hotelbloom.com Shoppen - STIJL, Nieuwe Graanmarkt 6, 1000 Brussel. - Hunting and Collecting, Karthuizerstraat 17, 1000 Brussel, www.huntingandcollecting.com. - Siblings Factory, Oude Graanmarkt 31, 1000 Brussel, www.siblingsfactory.com. - Heroes, LĂŠon Lepagestraat 19, 1000 Brussel. - Maison Martin Margiela, Vlaamse Steenweg, 1000 Brussel. - Smets Premium Store, Leuvensesteenweg 650-652, 1030 Brussel, www.smets.lu.

Motor wereld

Lunchen Bowery, www.bowery.be.

Meer info MAD, www.madbrussels.be. Visit Brussels, www.visitbrussels.be.

48 GRANDE GENIETEN

GRANDE GENIETEN 49


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.