Legyen jobb vidéken élni!

Page 1

Legyen jobb vidéken élni! Lázár János országgyűlési képviselő tájékoztató kiadványaTisztelt Választópolgár! Április 3-án vasárnap ismét választások lesznek Magyarországon. Ennek a választásnak különösen nagy a tétje. Olyan politika készülődik vissza a hatalomba, amely a vidék rovására akarja támogatni a nagyvárosokat, kinyitná az ország kapuját a migránsok előtt és szabadjára engedné a rezsiárakat. Amit 12 év alatt közösen elértünk, azt néhány alkalmatlan vezető hónapok alatt tönkre tudja tenni. Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter országosan és helyben is bizonyították, hogy gyarapodás helyett lemaradást, béke helyett megosztottságot, rend helyett káoszt hoznak a mindennapokba. Meg kell védenünk tőlük az elmúlt évek eredményeit és a gyerekeink jövőjét itt, a Dél-Alföldön is! Ebben a kiadványban összegyűjtöttük azokat a fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt években közösen értünk el Algyőn és a térségben. Az április 3-i választás tétje az, hogy ez a gyarapodást hozó politika folytatódik-e vagy megtorpan a fejlődésünk. Döntsünk a településünk és a saját jól felfogott érdekünk szerint!

Tisztelettel, Lázár János, az Ön parlamenti képviselője


Elérhetővé tenni mindent, ami az élethez kell

Nagylaknál több mint 4 milliárd forintból építettünk elkerülő utat, hogy a határforgalom zavartalanabb, a környékbeli települések élete pedig nyugodtabb lehessen

Ha nem akarjuk, hogy az emberek elvándoroljanak a szülőföldjükről, közelebb kell hozzájuk vinni mindazt, amire szükségük van. Ezért építünk vagy újítunk fel utakat, ezért fejlesztjük a közlekedési megoldásokat a választókerületben. Büszkék lehetünk rá, hogy a Dél-Alföld infrastruktúrája az egyik leggyorsabban fejlődő az egész országban! 2010 óta: Meghosszabbítottuk az M43-es autópályát az országhatárig. Megépítettük az északi és a keleti elkerülő utat Hódmezővásárhelynél. Felújítottuk a Hódmezővásárhely–Makó és a Makó– Maroslele közötti utakat.

Tudta? Az elmúlt négy évben több mint 90 milliárd forintnyi támogatást tudtunk kiharcolni a választókerület úthálózatának és közlekedésének fejlesztésére! Felújítottuk a királyhegyesi és az óföldeáki bekötőutat. Javítottuk a dél-alföldi települések közötti összeköttetést: Csanádalberti–Pitvaros, Székkutas–Nagymágocs, Mártély–Hódmezővásárhely közötti utak felújításával. Makón, a Rákosi úton körforgalommal tettük biztonságosabbá és gyorsabbá a közlekedést.

A választókerület egyik legnagyobb infrastruktúrafejlesztése volt, hogy megújult a Pitvaros–Ambrózfalva– Nagyér és a megyehatár közötti útszakasz

4

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

Közép-Európa első tram-trainjét indítottuk útjára Hódmezővásárhely– Algyő–Szeged között! (részletesebben ld. 13 oldal)


Védjük meg együtt a beruházások folytatását! Az is a választás tétje, hogy az eddig elindult fejlesztések folytatódnak-e. Ha összefogunk, az alábbi beruházások indulhatnak el a következő években: a Hódmezővásárhely–Maroslele közötti út felújítása, az Óföldeák–Maroslele közötti út felújítása, a régi 43-as út felújítása, a földeáki főutca felújítása.

Egészséges, olcsó és hamisítatlanul alföldi, mi az? A kerékpáros közlekedés! A Dél-Alföld minden szempontból alkalmas arra, hogy olyan kerékpár-közlekedése legyen, mint Dániának vagy Németországnak. Az európai színvonalú biciklis infrastruktúra kialakítása érdekében az elmúlt években újabb kerékpárutakat építettünk, illetve a kerékpározást támogató egyéb fejlesztéseket hajtottunk végre megyeszerte.

Tudta? Közel egymilliárd forintból megépítettük a Makó–Maroslele–Hódmezővásárhely közötti kerékpárutat. A hódmezővásárhelyi tram-train beruházásnak köszönhetően mintegy 1,5 kilométernyi új kerékpárút épült a városban és közel 900 kerékpár számára alakítottunk ki parkolóhelyet a megállók közelében. A kerékpárosok a szerelvényen is szállíthatják a járművüket!

AZ ITT ÉLŐK 2022 UTÁN IS NYEREGBEN ÉREZHETIK MAGUKAT: A Mezőhegyes–Pitvaros–Csanádpalota és az M43 autópálya közötti útszakasz

Előkészítettük a Csanádpalota–Pitvaros–Mezőhegyes közötti kerékpárutat: a következő parlamenti ciklusban ezt is megépítjük!

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

5


Nem kell messzire mennünk az egészségünkért A Gyurcsány-korszak a vidéki kórházak bezárásáról szólt. A baloldali és liberális kormányok mindenkit a megyeszékhelyek felé tereltek, nem törődve a távolságokkal, a kényelmetlenségekkel

és a költségekkel. Az elmúlt években azonban a kistelepülések egészségügyi intézményei is megújultak. A Dél-Alföld élen járt a helyi egészségügy fejlesztésében is.

Tudta? Fejlesztettük az egészségházat Királyhegyesen és felújítottuk a rendelőt Nagylakon.

5 milliárd forintnyi támogatást harcoltunk ki, hogy Hódmezővásárhelyen és Makón fejleszthessük a helyi kórházat: ma ez Magyarország egyik legjobb gyógyító intézménye! Az elmúlt években felújítottuk az orvosi rendelőt Makón…

…és Kövegyen is.

6

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Tudta?

Csanádalbertin több mint 70 millió forintból építettünk új bölcsődeépületet.

Nálunk több gyerek születik, mint máshol! Jövője azoknak a településeknek van, ahol a fiatalok otthont teremtenek és családot alapítanak. Az elmúlt évtizedben sikerült megfékeznünk vagy lelassítanunk a fiatalok elvándorlását a választókerületből. Csanádalbertitől Székkutasig ismét több gyermek születik, mint 2010 előtt. Ehhez olyan beruházásokat kellett kijárnunk, amelyek a dél-alföldi családoknak azt üzenik: a szülőföldjükön is megtalálják mindazt, amire a gyermekük biztonságos fejlődéséhez szükség van. Pitvaroson közel félmilliárd forintból újítottuk fel az iskolát.

Közel 1,5 milliárd forintnyi forrást harcoltunk ki bölcsődék építésére. Így létesült vagy újult meg a bölcsőde: Csanádalbertin, Földeákon, Maroslelén, Kiszomboron. Összesen mintegy 285 millió forintot fordítottunk óvodaépítésre és -felújításra: Csanádalbertin, Földeákon, Nagyéren, Székkutason, Magyarcsanádon. Több, mint 500 millió forintot fordítottunk iskolafelújításra: Pitvaroson, hamarosan megújul a makói Almási utcai iskola épülete is 2,4 milliárd forintból. Mintegy 17 millió forintos összegből játszótereket és játszóudvarokat is kialakítottunk vagy felújítottunk: Nagylakon, Székkutason, Magyarcsanádon. Apátfalván 40 millió forintból újítottuk fel az óvoda konyháját, amely természetesen nem csak a gyerekeket látja el meleg étellel.


Kövegyen korszerűsítettük a polgármesteri hivatalt, a faluházat és a könyvtárat is.

Nagyéren 33 millió forintos felújítást hajtottunk végre a művelődési házon.

Makón több mint 2,5 milliárd forintos beruházással megépítettük az Alföld egyik legkorszerűbb kulturális intézményét: a vadonatúj könyvtárat és felújítottuk a környező teret.

A Dél-Alföld kulturálisörökség-védelmének egyik legnagyobb beruházása volt a kiszombori Rónay-kripta…

A városi életminőség a vidéki embereknek is jár Vidéken az embereknek több közük van egymáshoz, a helyi közösségek erősebbek, mint egy nagyvárosban. Ez szerintünk olyan érték, amelyet meg kell őrizni. Ezért harcoltunk ki és valósítottunk meg olyan fejlesztéseket, amelyek a közösségi életet segítik – legyen szó kultúráról, sportról, templomba vagy épp piacra járásról.

8

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

…és a kiszombori Rotunda felújítása, amelyre összesen mintegy 400 millió forintot fordítottunk. Óföldeákon felújítottuk a település büszkeségét: az erődtemplomot.


Nagyér új turisztikai attrakcióval gyarapodott: a kilátóval!

Mártélyon megépítettük a Makovecz-kápolnát.

Földeákon 1 milliárd forintból építettük meg a Dél-Alföld egyik legkorszerűbb kistelepülési sportcsarnokát!

Királyhegyesen közel 90 millió forintot fordítottunk a templom felújítására. Kültéri edzőparkkal gyarapodott Apátfalva…

…és Magyarcsanád is. Makón közel 400 millió forintos beruházással fejlesztettük a városi piacot.

Székkutason új piac- és vásárteret építettünk.


Most a vidék jön! A baloldal kormányzása alatt a vidék mindig a sor végére került, ha fejlesztésekről volt szó. A polgári, nemzeti kormány azonban változtatott ezen a gyakorlaton. Az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben olyan fejlesztéseket támogatott, amelyeknek köszönhetően egyre több fiatal maradt a szülőföldjén és alapított családot egy-egy kistelepülésen.

Nagy terveink vannak a következő 10 évre is!

A falvak, községek, kisvárosok gyarapodása különösen látványos volt itt, a Dél-Alföldön!

A kormánnyal együttműködve Magyarország történetének legnagyobb vidékfejlesztési programját készítettük elő: 9000 milliárd forint juthat a magyar mezőgazdaság és vidék támogatására.

Nagy megtiszteltetés, hogy az elmúlt évtizedben én képviselhettem az itt élők érdekeit az Ország­ gyűlésben és Magyarország kormányánál. Büszke vagyok rá, hogy együtt ilyen sok mindent értünk el.

Ennek a programnak az egyik legnagyobb nyertese a mi térségünk lehet! Április 3-án ezért a programért is küzdünk. Szavazzunk a folytatásra, hogy még jobb legyen vidéken élni!

10

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Algyőn Érdemi megtakarítást jelent a településnek, hogy uniós és hazai forrásból megvalósulhatott a Polgármesteri Hivatal, a Civil Szervezetek Háza és az Egészségház energetikai korszerűsítése. Magyarország kormánya több mint 730 millió forint támogatással egészítette ki az algyői adófizetők 150 millió forintos önrészét: az együttműködésnek köszönhetően új bölcsőde épül a településen! 83 millió forintból kerül hamarosan sor a helyi általános iskola felújítására. 15 millió forintból megújult a helyi piac, a tram-train beruházás keretében pedig a vasútállomás, a peronsziget és az oda vezető út is, de épültek új kerékpártárolók is. Mindez megközelítőleg 5,5 milliárd forintos fejlesztést jelentett Algyőn! Folytatjuk!

Az új bölcsőde látványterve

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

11


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Ambrózfalván A Magyar Falu Program keretében közel 22 milliós forrásból újíthattuk fel a Polgármesteri Hivatalt és a Faluházat, amely a közelmúltban rendezvénysátorral gyarapodott. Közel 630 millió forintos beruházással újítottuk föl a Pitvaros–Ambrózfalva–Nagyér és a megyehatár közötti útszakaszt. Csanádalbertivel összefogva munkagépet vásároltunk, amellyel a külterületi utak karbantartását végezhetjük el a két település határában. Folytatjuk!

12

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Apátfalván Közel 120 millió forintot lobbiztunk ki arra, hogy megújítsuk a külterületi úthálózatot. 40 millió forintból felújítottuk az óvoda konyháját. Fejlesztettük a Polgármesteri Hivatal épületét. 25 millió forintos beruházással felújítjuk a Művelődési Házat, újjávarázsoltuk az I. világháborús emlékművet. A közterületek karbantartására új eszközöket és szerszámokat vásároltunk, amelyekkel még rendezettebbé tettük a közösségi tereinket és a játszótereinket. A 2018-ban átadott sportcsarnok után megépítettük a külterületi sportparkot is. Hamarosan megújul a helyi piac: a tervek már elkészültek és a forrásokat is előteremtettük. Közel 50 millió forintot szereztünk arra, hogy utat és járdát építsünk a településen. A nagylaki elkerülő út már jelentősen tehermentesítette a településünket az átmenő forgalom alól, a munkát azonban folytatni kell: minden készen áll a 43-as főút felújítására. Apátfalva legnagyobb infrastruktúra-fejlesztési beruházásával a belvíz elvezetését fogjuk megoldani 2022-ben. Erre a célra nem kevesebb mint 300 millió forintot nyertünk el a településnek.

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

13


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Csanádalbertin Itt sem állt meg a fejlődés az elmúlt időszakban! Több mint 70 millió forintos beruházással minibölcsődét építettünk. Sikeresen pályáztunk a Magyar Falu Programhoz: a közel 35 millió forintos támogatásból felújítottuk az óvodát és a játszóudvart. Közel 7 millió forintot fordíthattunk a helyi piac megújítására. Több mint 2,5 millió forintos keretből orvosi eszközöket szereztünk be. Közel 50 millió forintból újítunk föl utakat a településen kívül és belül is. Már teljesen megújult a Fő utca, illetve elkészült a Csanádalberti és Pitvaros közötti út. Az útépítéseket a következő parlamenti ciklusban is folytatjuk! A tervek és a forrás is rendelkezésre áll már a Művelődési Ház további fejlesztéséhez. Erre a célra közel 25 millió forintot lobbiztunk ki. Ambrózfalvával összefogva munkagépet vásároltunk, amellyel a külterületi utak karbantartását végezhetjük el a két település határában.

14

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


A megosztottság ellenére is fejlődik Csanádpalota! „Egy községet vagy várost könnyebb békében gyarapítani, mint akkor, amikor a polgármester hadat üzen Magyarország kormányának. Országgyűlési képviselőként azonban nem mondhatok le Csanádpalota fejlődéséről, mert azt vallom, hogy előbb vagyunk dél-alföldiek, mint bal- vagy jobboldaliak. A gyarapodáshoz a csanádpalotaiaknak is joga van.” Lázár János, Csanádpalota parlamenti képviselője Magyarország kormányánál sikerült elérni, hogy 2018-ban 72 millió forint rendkívüli támogatással mentse meg a csanádpalotai önkormányzatot. De fejlesztésekre is sikerült támogatást szereznünk! Közel 50 millió forintos keretből szerezhettünk be a külterületi utak karbantartásához szükséges munkagépeket és fejleszthettük a Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat épületét is. Eredményesen pályáztunk kormányzati támogatásért más esetben is: több mint 130 millió forintot nyertünk el a csapadékvíz hasznosítására, a Művelődési ház nagytermének konferencia-teremmé történő átalakítására, valamint az Alapellátási Központ energetikai korszerűsítésére. Összesen közel 25 millió forintot sikerült biztosítanunk a sportpark megépítésére és új orvosi eszközök beszerzésére. A térség egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása keretében, 3,2 milliárd forintos kormányzati támogatásból épült meg a Mezőhegyes–Pitvaros–Csanádpalota és az M43 autópálya közötti új útszakasz, ami az itt élők mindennapjait is könnyebbé teszi. Több mint 2 milliárd forintból megépül a kerékpárút is. A település vezetésével vagy anélkül, de 2022 után is tovább fejlesztjük Csanádpalotát!

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

15


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Földeákon Itt is folytatódtak a korábbi évek sikeres fejlesztései! Földeák a térség egyik legkorszerűbb kistelepülési sportcsarnokával lett gazdagabb. A beruházáshoz nem kevesebb mint 1 milliárdos támogatást lobbiztunk ki Magyarország kormányánál! Közel 100 millió forintból újítottuk meg az óvodát és a bölcsődét. 30 millió forintból újjáalakítottuk az I. számú orvosi rendelőt, a II. számú orvosi rendelő fejlesztésére pedig további 42 millió forintos támogatást nyertünk el. 25 millió forintból fejlesztjük a csatornarendszert a Bacsó Béla utcán és hamarosan 200 millió forintot fordíthatunk a csapadékvíz elvezetésére is a településen. 30 millió forintból újult meg az önkormányzat épülete. Közel 25 millió forintból újítottunk föl belterületi utakat. Hamarosan új aszfaltburkolatot kap majd az Igási út is, méghozzá Földeák egyik legnagyobb útépítési beruházása keretében: közel 300 millió forintból! Megvan a terv ahhoz, hogy a közeljövőben megépítsük a kerékpárutat Makóig, a Magyar Falu Program támogatásával pedig a sokak által várt új játszóteret is.

16

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Hódmezővásárhely és a tram-train: csak azért is fejlődik a város! Az elmúlt években az új városvezetés veszélyes politikába kezdett, amelynek ez a jelmondata: „Minél rosszabb Hódmezővásárhelynek, annál jobb az ellenzéknek!” Az egykor példaértékűen fejlődő város mára lemaradt. Elérhető fejlesztési forrásokról csúszik le az alkalmatlan városvezetés miatt, amely közben korrupciógyanús, rossz vállalkozói megbízásokkal is megrövidíti a vásárhelyi embereket. Csak a tram-train beruházásnak

köszönhető, hogy az elmúlt időszakban még ezek ellenére is gyarapodni tudott a város. A vasútvillamos ugyanis nemcsak közlekedési projekt, hanem városfejlesztés is. Az építkezés keretében: 3,5 km út és 6,5 km járda újult meg, díszburkolatot kapott az Andrássy út és a Kossuth tér egy része. 13-13 ezer új cserje és virág, illetve közel 500 fa teszi majd még zöldebbé a várost.

2 milliárd forintnyi értékben újultak meg régi szennyvízcsatornák, korszerűsödött az ivóvízhálózat, a gáz-, a villany- és a telefonvezetékek nagy része. A sínek mentén több mint 300 új lámpatest és több, mint félszáz új kandeláber került felszerelésre. A beruházás a városi kerékpáros infrastruktúrát is fejlesztette (ld. 5. oldal)

A politikai támadások ellenére is fejlődött a kórház! Bár Hódmezővásárhely polgármestere rágalmakkal és hivatali eszközökkel is támadta a kórházat és a benne dolgozókat, az intézményt nemcsak megvédeni tudtuk az elmúlt években, hanem fejleszteni is. 2,7 milliárd forintnyi uniós és hazai forrást lobbiztunk ki, amelyből a járóbeteg rendelőre két új emeletet építünk: ezekben kap helyet – a legkorszerűbb eszközökkel fölszerelt – új gyermek- és belgyógyászati osztály!

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

17


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Királyhegyesen Közel 33 millió forintot fordítottunk az Egészségház fejlesztésére és a háziorvosi rendelő új eszközökkel történő fölszerelésére. Közel 5 millió forintból újjávarázsoltuk az óvodai játszóudvart. Több mint 115 millió forintot jártunk ki Magyarország kormányánál arra, hogy több utcában fölújítsuk a járdákat. Ez a fejlesztés a jövőben is folytatódik! Közel 90 millió forintból megújult a templom. Elértük, hogy 600 millió forintból megújuljon a település és az autópálya közötti fontos útszakasz. Eredményesen pályáztunk a Magyar Falu Programhoz: 6,5 millió forintot nyertünk el a közterület karbantartását elősegítő eszközök beszerzésére és 20 millió forintot a temető fejlesztésére!

18

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Kiszomboron Sikeresen lobbiztunk a település fejlesztéséért: felújítottuk a piacot és új bölcsődét építettünk, ez utóbbinál – a fogorvosi rendelővel együtt – energetikai fejlesztéseket is végrehajtottunk. Ezekre a célokra összességében mintegy 400 millió forint támogatást harcoltunk ki! Ugyancsak közel 400 millió forintos támogatást jártunk ki Magyarország kormányánál a Rónay-kripta megújítására, de felújítottuk a turisztikai szempontból is fontos Rotundát, illetve infrastrukturális fejlesztéseket hajtottunk végre a temetőben is. Közel 15 millió forintot biztosítottunk az óvodai játszóudvar és két közterületi játszótér fejlesztésére, de hamarosan megújul az óvoda épülete is. Erre a célra majdnem 40 millió forintot nyert el az önkormányzat. A Magyar Falu Programnál sikeresen pályáztunk az iskolai sportpálya megújítására. Ennél a beruházásnál közel 50 millió forintot tudtunk megszerezni. 70 millió forintból elkészült a település hét utcájának új útburkolata, 30 millió forintos beruházás keretében pedig hamarosan elindul a járdafelújítási programunk is. Jelentős összegből, mintegy 400 millió forintból hamarosan a csapadék- és belvízelvezető rendszer korszerűsítésére is sor fog kerülni Kiszomboron, illetve megépítjük a Szegedre vezető kerékpárút ma még hiányzó szakaszát is.

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

19


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Kövegyen Több mint 25 millió forintból megújítottuk és új eszközökkel szereltük fel az orvosi rendelőt. Új épületrésszel bővítettük a családsegítő-és gyermekjóléti szolgálatot, amelyet a legkorszerűbb energetikai szempontok szerint újítottunk fel. Fejlesztettük a játszóterünket! A Polgármesteri Hivatal és a könyvtár rezsije is takarékosabb lett, miután az épület energetikai korszerűsítésére több mint 43 millió forintos támogatást nyertünk el. Sikerrel pályáztunk a Magyar Falu Programhoz: közel 30 millió forintból újíthattuk meg a Faluház tetőszerkezetét és bútorzatát, illetve új falugondnoki buszt is beszerezhettünk. Fejlesztettük a település temetőjét és felújítottuk a hozzá vezető utat. Másutt is utakat és járdákat építettünk, a munka folytatására pedig közel 20 millió forintot biztosítottunk. A tervek és a források is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a következő időszakban több mint 115 millió forintból korszerűsítsük Kövegy csapadék- és belvízelvezető rendszerét és felújítsuk a Művelődési Ház tetőszerkezetét is.

20

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Magyarcsanádon Apátfalvával összefogva sikeresen pályáztunk, így 115 millió forintból újíthattunk fel külterületi utakat, illetve mintegy 40 millió forintból a Bökényi utat. A település belterületén is megújultak utak és járdaszakaszok. Erre a célra eddig közel 25 millió forintot tudtunk fordítani, a jövőben pedig már több mint 40 millió forintos keretből folytathatjuk az út- és járdaépítést! Eredményesen pályáztunk támogatásért a Magyar Falu Programhoz. Az elnyert pénzből megújult a polgármesteri hivatal, a református parókia és imaház, illetve felújítást hajthattunk végre a temetőben is. Közel 5 millió forintból szabadtéri edzőparkot létesítettünk. Mintegy 10 millió forintot tudtunk kilobbizni az óvodai játszóudvar és a közterületi játszótér fejlesztésére, illetve közel 22 millió forintos keretből hozzákezdtünk már az óvoda felújításához is. 13 millió forintot biztosítottunk a közterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére. A település közeljövőjének két legnagyobb infrastrukturális fejlesztése a mintegy 400 milliós keretből megvalósuló csapadék- és belvízelvezetőrendszer-korszerűsítés, valamint a hídhoz vezető – mezőgazdasági jellegű – út több mint negyedmilliárdos beruházása lesz. A nagylaki elkerülő út megépítése után, amely jelentősen tudta tehermentesíteni a települést az átmenő forgalom alól, elértük a 43-as főút felújítását is.

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

21


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Makón Makó nemcsak a Dél-Alföld, hanem az egész ország egyik legütemesebben fejlődő településévé vált az elmúlt években. A sikertörténet oka egyszerű: az itt élők úgy vélik, hogy előbb makóiak és dél-alföldiek, mint bal- vagy jobboldaliak. A város gyarapodását és fejlődését ezért itt nem akadályozza a más településeken tapasztalható megosztottság. Az egykori mezőváros bő egy évtizede úgy döntött: jövőjét a turizmusra alapozza. Ez a bátor, de nagyon is reális cél egymásra épülő, egymást erősítő fejlesztések egész sorát indította el a településen. A fejlesztésekhez pedig Makó erős szövetségesre lelt Magyarország kormányában. Összefogással fel tudtuk újítani a Hagymaházat, a Csipkesort és a városi piacot is. Az utóbbi két beruházásra összesen több mint 700 millió forintot fordíthattunk.

22

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

Ápoljuk és a város hasznára fordítjuk a Makovecz-örökséget: a Hagymatikum mellett a város új könyvtára is a világhírű építész tervei alapján épült fel. A Dél-Alföld legnagyobb kulturális beruházására és a környező tér megújítására közel 2,7 milliárd forintot biztosítottunk! Az ide érkező turisták és makói polgárok számára egyaránt érték, hogy megépítettük a város és Maroslele, illetve Hódmezővásárhely közötti kerékpárútszakaszokat. Család- és gyermekközpontúbb településsé is vált Makó az elmúlt években! Közel 2,5 milliárdos kormányzati támo-

gatást jártunk ki az Almási utcai iskola, számos bölcsőde, óvoda és más oktatási intézmény felújítására. Újvároson hozzáfogtunk a legprofibb – megyeszékhelyen kívüli – kézilabdacsarnok építéséhez. A beruházásra mintegy 1,5 milliárd forintot lobbiztunk ki. Több mint 700 millió forintot sikerült biztosítanunk a helyi egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére: felújítjuk a makói kórház sebészeti és belgyógyászati osztályát, több háziorvosi és gyermekorvosi rendelő után pedig a városi járóbeteg szakrendelőt is. Korszerűsítettük a terhesgondozási központot.


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Maroslelén Több mint 55 millió forintot tudtunk biztosítani külterületi utak és belterületi útszakaszok – például a temető felé vezető út –, illetve járdák, járdaszakaszok felújítására. Már tervezés alatt áll a Maroslele és Hódmezővásárhely közötti út felújítása is. Eredményesen pályáztunk a Magyar Falu Programhoz. A folytatásban közel 47 millió forintot fordíthatunk újabb belterületi utak építésére, fölújítására. 2022-ben legalább 4 utcát újítunk meg, elsőként az Arany János utca kerül majd sorra. Mintegy 180 millió forintot tudtunk kilobbizni az új bölcsőde megépítésére, illetve az óvoda fejlesztésére. Hamarosan új közterületi játszóteret is építünk a legkisebb maroslelei polgárok számára! Rendelkezésre áll a forrás ahhoz is, hogy a volt jegyzői lakásból olyan közösségi házat alakítsunk ki, amelyben helyi civil szervezetek találhatnak otthonra. Erre a célra 25 millió forintnyi forrást jártunk ki Magyarország kormányánál. Közel 600 millió forintból többfunkciós tornacsarnokot készülünk építeni Maroslelén, ezen kívül hamarosan elindul az Ipari Park kialakítása is. Az új sportcsarnok látványterve

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

23


A megosztottság ellenére is fejlődik Mártély! „Egy községet vagy várost könnyebb békében gyarapítani, mint akkor, amikor a polgármester hadat üzen Orbán Viktornak. Országgyűlési képviselőként azonban nem mondhatok le Mártély fejlődéséről sem, mert azt vallom, hogy előbb vagyunk dél-alföldiek, mint balvagy jobboldaliak. A gyarapodáshoz a mártélyiaknak is joga van.” Lázár János, Mártély parlamenti képviselője Magyarország kormánya támogatásával több mint 300 millió forintból újult meg a Mártély és Hódmezővásárhely közötti útszakasz és közel 60 millió forintot fordíthattunk külterületi utak felújítására. Eredményesen pályáztunk a tanyafejlesztési programhoz: 50 millió forintot nyertünk el, amelyből fontos fejlesztéseket tudtunk végrehajtani a mártélyi tanyavilágban. A kormányzat segítségével felújítottuk a polgármesteri hivatalt. Közel 50 millió forintos állami forrásból pedig megépítettük a Makovecz-kápolnát is. A település vezetésével vagy anélkül, de 2022 után is tovább fejlesztjük Mártélyt!

24

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Nagyéren Közel 330 millió forintot jártunk ki Magyarország kormányánál a főút, közel 17 millió forintot a belterületi utak és mintegy 42 millió forintot a külterületi utak felújításra. Mind a külterületi, mind a belterületi utak karbantartásához munkagépeket is beszereztünk 15 millió forintból. Megépítettük a kilátót és a tanösvényt, amely felrakta Nagyért a Dél-Alföld turisztikai térképére. Erre a célra 128 millió forintos támogatást harcoltunk ki. Orvosi eszközök beszerzésével javítottuk az orvosi ellátás minőségét a településen. Eredményesen pályáztunk a Magyar Falu Programhoz: az elnyert közel 85 millió forintos támogatásból felújítottuk a művelődési házat, az óvodát és annak játszóudvarát is. Idén hozzákezdtünk a Községháza energetikai felújításához és a templom megújításához is. Folytatjuk!

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

25


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Nagylakon Miután kiharcoltuk a nagylaki elkerülő út megépítését, ami érdemben tehermentesíti a települést az átmenő forgalom alól, terveink között szerepel a 43-as főút felújítása is. Belterületen is fejlesztettük a település infrastruktúráját: több mint 15 millió forintból újítottuk fel a Pacsirta utcát. A közterület karbantartására új eszközöket vásároltunk több mint 13 millió forintos forrásból. Több mint 32 millió forintból hajtottuk végre a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, amivel pénzt spórolunk az egész település számára. A következő parlamenti ciklusban 22 millió forintos beruházás keretében a művelődési ház fűtését korszerűsítjük, illetve parkolókat alakítunk ki az intézménynél. Parkolóhelyeket a temetőnél is építünk, valamint a sírkert infrastruktúráját is javítjuk. Erre közel 13 millió forintot lobbiztunk ki. Orvosi eszközöket szereztünk be, hogy javuljon az orvosi ellátás minősége a településen. Közel 46 millió forintos keretből még az idén hozzákezdünk az orvosi rendelő felújításához is. Eredményesen pályáztunk a Magyar Falu Programhoz, az elnyert támogatásból a közterületi játszóteret újítottuk fel. Folytatjuk!

26

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Óföldeákon Kijártuk! Magyarország kormánya több 1,3 milliárd forinttal támogatta a Földeák, illetve a Maroslele felé vezető út felújítását. Eredményesen pályáztunk a Magyar Falu Programhoz. Az elnyert, közel 30 millió forintos támogatásból a település belterületén is felújíthattunk utakat, és hasonló nagyságrendű beruházással a temetőt is rendbe tettük. Közel 5 millió forintból megújítottuk a közterületi játszóteret. Óföldeák turisztikai vonzerejét növeltük azzal, hogy közel 85 millió forintos kormányzati támogatásból megújult az erődtemplom, terveink szerint pedig 600 millió forintot fordíthatunk a Návay-kúria és a park felújítására is. Közel 50 millió forintból sor került a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és az emlékház energetikai fejlesztésére, amivel jelentős rezsiköltségeket takarítunk meg a településnek. Kijártuk egy új falubusz, illetve a közterület karbantartásához szükséges eszközök, gépek beszerzését. Sokat tettünk a csapadék- és belvízelvezetés fejlesztése érdekében is: erre a célra nem kevesebb mint 100 millió forint áll rendelkezésünkre a jövőben. Folytatjuk!

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

27


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Pitvaroson Kijártuk! A térség egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása keretében, 3,2 milliárd forintos kormányzati támogatásból épült meg a Mezőhegyes–Pitvaros–Csanádpalota és az M43 autópálya közötti új útszakasz, ami az itt élők mindennapjait is könnyebbé teszi. Megújult a 4426-os út is, először a Pitvaros–Ambrózfalva–Nagyér közötti, majd a Pitvaros–Csanádalberti nyomvonalon. Eredményesen vettünk részt a Belügyminisztérium pályázatán! A Deák Ferenc utca leaszfaltozását követően ennek köszönhetően újíthattuk fel a Dózsa György utcát is. Előteremtettük a forrást a Kossuth Lajos utca középső szakaszának járdafelújítására és a Mezőhegyes–Pitvaros–Csanádpalota közötti kerékpárút megépítésére is. Közel félmilliárd forintot lobbiztunk ki az iskolaépület és a hozzá kapcsolódó játszóudvar felújítására. 160 millió forintos kormányzati támogatásból megteremtettük a lehetőségét az Egészségház megépítésének, ahol háziorvosi és fogorvosi rendelő, illetve védőnői szolgálat kap majd helyet a közeljövőben. Megújítottuk a piacteret és támogatást szereztünk a külterületi utak karbantartását segítő gépek megvásárlására. Felnőtt sportparkot építettünk, de felújítottuk az óvodát, az üzemi konyhát és a világháborús emlékművet is. Mintegy 50 millió forintból valósítottuk meg a katolikus templom belső felújítását és fűtéskorszerűsítését. Több mint 150 millió forintból egyedi szennyvíztisztító-rendszer kiépítése van folyamatban a településen. Folytatjuk!

28

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ


Fejlesztések, amelyek jobbá teszik az életünket itthon, Székkutason 2010 óta több, mint 8 milliárd forint fejlesztési forrást sikerült kijárnunk a falu részére. Több mint 1 milliárd forintból Székkutastól Nagymágocsig megújult a Mágocsi út. Félmilliárd forintot fordítottunk-fordítunk a belvízelvezető csatornák rendbetételére. Fedett öltözővel és napelemes rendszerrel is bővítettük a Sportcentrumot. Kültéri fitneszparkot építettünk. 9 fős Ford kisbusszal gazdagodott a település. 7 millió forintból újítottuk meg a játszóteret. Újabb utcákat aszfaltoztunk le: a Kossuth utca, a temetői út, illetve Kakasszéken a belső utca összesen több mint 80 millió forintból újult meg. Több mint 50 millió forint támogatást jártunk ki az óvoda már megvalósult és a játszóudvar előkészített felújítására. 60 millió forintos beruházással piacés vásárteret alakítottunk ki. Folytatjuk!

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

29


A Hagymatikum az egész választókerületben új munkahelyeket teremt 2021-ben hatalmas előrelépést tettünk a Makovecz Imre által megálmodott élményfürdő megvalósításában. A világjárvány hatásának enyhítésére létrehozott Gazdaság-újraindítási Akció­tervből több mint 10 milliárd forintos támogatást jártunk ki a beruházás fölgyorsítására! A makói Hagymatikum nem pusztán egy turisztikai attrakció lesz a sok közül, hanem a helyi gazdaság motorja. A közvetlenül létrejövő munkahelyeken túl – a beszállítói láncon keresztül – minden környékbeli munkavállaló és vállalkozó nyertese lehet a beruházásnak.

Tudta? A Hagymatikum mellett 120 szobás szálloda is épülhet Makón! A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a fürdőfejlesztés hatására a jövőben akár az évi 200 ezret is elérheti a településen eltöltött vendégéjszakák száma. Ezért a meglévő szálláshelyek mellett újabbakra is szükség van. A turisztikai attrakciók és a szálláshelyek együttes fejlesztésével Makó belátható időn belül Gyula versenytársává válhat!


Mintaprojekt a Dél-Alföldön: elindult Magyarország legelső vasútvillamosa! Az elmúlt 120 évben nem volt példa arra, hogy olyan magyar településen induljon villamos, ahol korábban nem járt. A tram-train ráadásul 2 az 1-ben jármű: városhatáron belül villamosként, a települések között viszont dízelvonatként közlekedik. Az első hazai tram-train „közelebb hozza” egymáshoz Hódmezővásárhelyet és a megyeszékhelyet: így a hódmezővásárhelyiek és a környékbeli polgárok anélkül részesülhetnek a nagyvárosi élet előnyeiből, hogy el kellene költözniük a szülőföldjükről. A próbaüzem lezárultát követően a tram-train kínálja majd a leggyorsabb, legkényelmesebb és legtakarékosabb közlekedési megoldást Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa között.

A 8+4 SZERELVÉNYBŐL ÁLLÓ FLOTTA SZOLGÁLJA AZ UTASOKAT!

A tram-train szerelvényeket a spanyolországi Valenciában gyártja a világ egyik legprofibb vasútijármű-gyártó cége, a svájci Stadler. Az ún. citylink („városokat összekapcsoló”) vasútvillamos-kocsik: 216 férőhelyesek, 37 méter hosszúak, alacsonypadlósak és akadálymentesek.

A VÁSÁRHELYI, SZEGEDI ÉS ALGYŐI EMBEREKNEK EGY FILLÉRJÉBE SEM KERÜLT A BERUHÁZÁS! A tram-train projekt teljes egészében uniós forrásokból és Magyarország kormányának támogatásából valósult meg!

Tudta? A beruházás 15 ezer ingázó életét teszi könnyebbé. Ilyen sokan közlekednek naponta a két város között. Nekik nagy szükségük volt már egy olyan megoldásra, amely: időben és árban is versenyképes alternatívát kínál az autóhoz, a buszhoz és a vonathoz képest, kényelmes és biztonságos, „dugóbiztos” és hűtött/ fűtött, kerékpár és roller szállítására is alkalmas, ingyen wifivel felszerelt és lehetővé teszi az okostelefonok, laptopok töltését is.

ÁPRILIS 15-IG ÖN IS INGYENESEN UTAZHAT A TRAM-TRAIN­ EN!

Az utasforgalmi próbaüzem hónapjai alatt a vasútvillamoson utazóknak se jegyre, se bérletre nincs szükségük: ingyen és bérmentve használhatják a szolgáltatást!

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

31


A vidékiek embere a politikában, a Dél-Alföld képviselője az Országgyűlésben „A pályám során voltam már polgármester, frakcióvezető és miniszter, a legnagyobb büszkeségem mégis az, hogy a szülőföldem képviselője lehetek a Parlamentben. Másokkal szemben nem a budapesti vitákat hozom a választókerületbe, hanem épp fordítva: az itteni ügyeket viszem föl Budapestre, a kormány és az Országgyűlés elé vagy akár Brüsszelbe, az Európai Unió döntéshozói elé.

Lázár János az elmúlt 4 évben mintegy ötven fogadóórát tartott és legalább 1000 ügyben járt el.

Büszke vagyok rá, hogy az itt élők évek óta megtisztelnek a bizalmukkal, amit igyekszem munkával, eredményes lobbizással és a helyi érdekek határozott képviseletével meghálálni. Jó érzés azt látni, hogy közös munkánknak köszönhetően a Dél-Alföld az ország egyik legütemesebben fejlődő térsége!”

32

FB.COM/LAZARJANOSFIDESZ

MTI Fotó: Rosta Tibor

Minden fórumon a szülőföldem érdekeit igyekszem érvényesíteni. Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll. Meghallgatom és meghallom a csongrád-csanádi emberek kéréseit, problémáit. Pártállástól függetlenül igyekszem segíteni mindenkinek, hiszen a vidéki emberek, elsősorban is a dél-alföldiek képviselőjének tekintem magamat a politikában.

„Stoptáblát kell mutatnunk azoknak a multiknak, akik azért jönnek Magyarországra, mert azt hiszik, itt ki lehet használni az olcsó munkaerőt” – mondta el Lázár János a makói Continental gumigyár kapcsán. Az országgyűlési képviselő fellépésének köszönhetően a gyár visszafizette Magyarország kormányának a tisztességtelenül fölvett munkahelymegőrző támogatást, a makói önkormányzat pedig jogi és anyagi segítséget nyújtott az elbocsátott munkásoknak.


Lázár János nagyapja 3,5 évig volt hadifogságban a Szovjetunióban. Ez a családi tragédia is hozzájárult ahhoz, hogy a képviselő a hadiárvák, hadigondozottak és hadiözvegyek ügye mellé állt. A II. világháború lezárásának 70. évfordulóján törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy a magyar állam minden áldozat leszármazottja felé lerója régi adósságát. 2018-ban 10.000 forintra emelték a járandóságot, amely azóta a nyugdíjemelés mértékével együtt nő. Országosan közel 87000 személy részesült a támogatásban, csak Csongrád-Csanád megyében több mint 3000 családot érintett.

LEGYEN JOBB VIDÉKEN ÉLNI!

33


A 2022-es választás tétje nagyobb, mint az előzőé. A tét az, hogy a következő négy évben folytatódik-e a vidék fejlődése, vagy visszatérnek a 2010 előtti idők, amikor a vidéki települések mindig a sor végére kerültek a fejlesztéseknél…

AZ ÁPRILIS 3-I SZAVAZATUNKON MÚLIK, HOGY

a vidék is

előre menjen, ne hátra!

TÁMOGASSA

a vidékfejlesztés programját, bízza települése képviseletét Lázár Jánosra!

Kapcsolat 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. www.lazarjanos.hu

Telefon +36 30 571 32 46, +36 62 999 040 fb.com/lazarjanosfidesz

E-mail titkarsag@lazarjanos.hu

lazarjanoshivatalosoldala

Ingyenes tájékoztató kiadvány. Kiadja: Lázár János országgyűlési képviselő, 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.