__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BESPLATNI ČASOPIS ZA UREĐENJE DOMA I UGODNO ŽIVLJENJE

DOMEslatkiDOME Tajne dobrog

JESENSKI UGOĐAJ

BOJANJA

u domu

Staklo

i pleksiglas

Dizajn spavaćih soba

Kao iz

Gr am u on po kl a m lji te

Či

Broj 6 < listopad/studeni 2009.

ta

Jesen u vrtu

at

u

bajke... di

vi

r. st

27


DOME SLATKI

DOME

impresum IZDAVAČ: Noa media d.o.o.

GLAVNI UREDNIK: Josip Blažević josip@latrija.hr UREDNIŠTVO: 4. Vrbik 6, Zagreb tel: 01/6198 924 fax: 01/6198 787 latrija@latrija.hr GRAFIČKA PRIPREMA: Latrija d.o.o. MARKETING: tel: 01/6198 874 fax: 01/6198 787 marketing@latrija.hr TISAK: Tiskara Meić d.o.o., Milana Šenoe 25, Zagreb Izlazi pet puta godišnje. Sljedeći broj izlazi u prosincu 2009.

www.domeslatkidome.com issn: 1847-0068

Svi materijali objavljeni su u dobroj namjeri stoga uredništvo ne preuzima odgovornost za istinitost istih. Zaprimljeni tekstovi, fotografije i materijali se ne vraćaju. Uredništvo zadržava pravo skraćivanja i korekcije članaka. Uredništvo ne odgovara za sadržaj oglasnog prostora.

4 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

uvodnik

Riječ urednika ili zadovoljavanje forme

Pitam se koliko čitatelja pročita uvodnik? Koliko čitatelja ima vremena posvetiti se svojim guštima i pročitati časopis od omota do omota? Što i o čemu pisati i ima li smisla u uvodnik prepisati sadržaj kako bismo popunili i taj prostor. Da li se osvrnuti na trenutnu političku i društvenu situaciju i na to kako ona utječe na tematiku kojom se bavi časopis? Ili pak pisati o jesenskim motivima i prekrasnim brončanim vrtovima kao da se to nas ne tiče? Ja sam tip „udri brigu na veselje“ i zato se izraz „politička i društvena situacija“ prvi i zadnji put spominje u ovom časopisu. S obzirom da je ljeto iza nas, nekih velikih noviteta o kojima bih pisao nije bilo. Kako vam ne bih prepričavao što vam donosimo u ovom broju, na desnoj stranici je sadržaj. Tako da ovaj na prvi pogled obični uvodnik nije ništa drugo već pokušaj komunikacije s čitateljima, a to ste vi. Iako vas veeeeliku većinu ne poznajem, ipak vam se obraćam. U konačnici i kroz sam časopis radim selekciju i „namećem“ vam stvari po svom izboru. A sad mene zanima uspijete li uz ovaj zagrebački tempo odvojiti vremena za sebe i pročitati sve što piše u časopisu? Što čitate, a što preskačete? Pa ako ste pročitali uvodnik, javite mi to na mail. U duhu imena časopisa želim vam više slobodnog vremena za vaše najmilije kako bi vaš stan ili kuća bili pravi slatki dom. Josip Blažević


sadržaj INTERIJERI Jesenski ugođaj Staklo i pleksiglas

6 10

DIZAJN Dizajn spavaćih doma

18

PREDSTAVLJAMO Tekstildom – kao iz bajke

14

AKTUALNO Samoborski vrtovi

24

VRT Jesen u vrtu

36

SAVJETI Tajne dobrog bojanja

28

UGODNO ŽIVLJENJE Povratak u formu Charter management Boat sharing

42 44 45

I NA KRAJU... Sjećanja Pitajte nas

47 49

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 5


Interijeri

Jesenski ugođaj interijera za bolje raspolozenje Tekst: Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh. Foto: InterijerNET.hr

Jesen je bogata i raskošna te kao takva inspirativna za uređenje interijera. Jesenski ugođaj u domu, naglašen primjenom tipičnih boja i plodova, ispunit će ga toplinom i osobitošću te poboljšati vaše raspoloženje!

N

ajjači doživljaj jeseni je kroz šaroliku paletu boja, koje se protežu od zelene, žute, crvene, narančaste do nijansi smeđe boje. Prenošenjem igre boja, nastalih u prirodi, u okruženje vlastitog doma, unosite harmoniju i sklad, koje provjereno utječu na opuštanje i dobro raspoloženje. Jesenske se boje međusobno nadopunjavaju tako da šarolika paleta ne izaziva kaos, već sklad ugodan oku. Najjednostavniji način za postizanje jesenskog opuštajućeg ugođaja je dekoriranje doma plodovima jeseni, poput kestena, kukuruza, žirova, bundeva te aranžmanima od suhog granja i raznobojnog lišća . Prirodni motivi u interijeru ga obogaćuju i ispunjavaju osjećajem da je priroda tu oko nas i u nama. Ovakve dekoracije su preporučljive za sve prostorije – od kuhinje, dnevnog boravka sve do spavaonice i kupaonice. Dekoraciju dječje sobe prepustite mališanima.

6 DomeSlatkiDome listopad lipanj /srpanj /studeni 2009. 2009.

rujan 2009. DomeSlatkiDome 6


Njima će cijeli proces od sakupljanja jesenskih plodova do izrađivanja vlastitih dekoracija za sobu, biti poseban doživljaj o kome će još dugo pričati. Jesen je oduvijek bila inspiracija umjetnicima koji su svoju kreativnost izražavali slikajući te stvarajući skulpture i različite dekorativne predmete poput ukrasnih vaza, zdjela, ćupova itd. Dekorativni predmeti i slike s motivima jeseni idealno će se uklopiti u ulazni prostor vašeg doma, dnevni boravak ili blagovaonicu. Jednostavno i brzo, unijet ćete dašak jeseni kroz detalje, koji ostavljaju snažan trag na ukupan doživljaj prostora. Odabirom tkanina naglasit ćete željene ugođaje u prostoru. One moraju biti meke i ugodne na dodir te obavezno u paleti jesenskih boja. Prekrivači za sjedeće garniture, presvlake za stolice te ukrasni jastučići s diskretnim biljnim motivima iz dekorativnih štofova ili baršunastih tkanina, bit će pravi odabir za stvaranje jesenskog ugođaja doma. U ovom doživljaju sudjelovat ćete vizualno i osjetilno kroz dodir, što će pridonijeti opuštanju i dobrom raspoloženju. Zavjese trebaju biti lagane i prozračne slijedeći boje jeseni, a dojam upotpunite dekorativnim zastorima od

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 7


ćete upotpuniti suhim plodovima jeseni. One su idealne su za domove u kojima prevladavaju hladne boje poput svijetloplave, zelene ili ljubičaste. Istinski ljubitelji jesenjeg ugođaja obavezno će unijeti elemente i motive drveta u interijer. Nijanse smeđih boja odlično će se uklopiti s ostalim pripadajućim bojama jeseni, prisutnih kroz tkanine, dekorativne detalje, tepihe ili boje zidova. Drveno pokućstvo stvara topao i ugodan ambijent, a stilski je uvijek u trendu. Romantični jesenji ugođaj naglasit ćete i rustikalnim elementima, koji mogu biti prisutni kroz detalje ili cjelovito tretiran prostor. Jesen je inspirativna i na svakoga od nas djeluje posebno. Upravo zbog toga, prepustite se njenim čarima, oslobodite prikrivenu maštu i kreativnost i te kreneite u stvaranje jesenskog ugođaja i u vašem domu!

gustih i teških materijala. Oni svakako trebaju biti u tamnijoj i naglašenijoj nijansi, koja će biti usklađena sa ostalim dekorativnim tkaninama u prostoru.

Kombinirati možete različite uzorke većih i manjih dimenzija, biljnih i geometrijskih motiva ili različite nijanse jednobojnih tkanina. Iste tkanine možete upotrijebiti i za zidne dekoracije, koje

8 DomeSlatkiDome listopad lipanj /srpanj /studeni 2009. 2009.

rujan 2009. DomeSlatkiDome 8


Prestige d.o.o., tvrtka koja se bavi inovacijama. Nakon uspješnog plasmana mirisa za automobile „Shake“ na bazi eteričnih ulja, predstavlja vam nove ekološke mirise za usisavače. Prestige kupcima nudi posebno dizajniran dodatni pribor za usisavače koji unapređuje učinkovito čišćenje doma i poboljšava kvalitetu zraka u životnom prostoru. Pribor za usisavače čine mirisi za usisavače,na bazi eteričnih ulja koji pridonose tome da korisnici maksimalno iskoriste prednosti usisavača te su, ujedno, odličan izbor za osobe koje pate od alergija. SHAKE- vrećice se mogu koristiti na svim vrstama usisavača osim vodenih za koje postoji SHAKE linija proizvoda za vodene usisavače Shake granulati učinkovito neutraliziraju neugodne mirise koji se razvijaju unutar usisavača. Korisnici koji posjeduju kućnog ljubimca, cijenit će ovog jedinstvenog borca protiv neugodnih mirisa. Loši mirisi nastaju kad organski materijali, poput otpadaka hrane ili životinjskih dlaka, prodru u vrećicu za prašinu. Novi shake mirisi raspoređuju se cijelom površinom vrečice usisavača, što znači da molekule nositelji mirisa ostaju vrlo učinkovito “zarobljene”; jednom “uhvaćene” u vrećici, ne mogu se više ponovo osloboditi. Govorimo li o očuvanju okoliša, treba naglasiti kako se radi o prirodnom proizvodu koji ne iritira i nije toksičan. Lako se koristi: jednostavno se otvori vrećica, male granule se ispuste na pod te se zatim usisaju. Kad dospiju u vrećicu za prašinu, pri svakom usisavanju cijelom prostorijom šire delikatan, ali izrazito čist miris, ostavljajući nježnu aromu i nakon usisavanja te miris doma čine čistijim i svježijim. SHAKE - linija osvježivača zraka za usisavače sastoji se od palete granulatnih mirisa. U paleti mirisa možemo naći mirise zelena rapsodija, baršun, lavanda i vanilija/ crni ribiz.

Potražite u prodavaonicama DM-a, a uskoro i u svim prodajnim centrima.


Interijeri

Suvremeni detalji od stakla i pleksiglasa u interijerima Tekst: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera Foto: Domus nobilis

U

osmišljavanju suvremenih prostora, koji teže jednostavnim linijama i funkcionalnosti, sve više pažnje se poklanja novim elementima koji svaki prostor čine ugodnijim ali i prepoznatljivim. U tom se smislu sve više koriste staklo i/ili pleksiglas, koji nalaze svoje mjesto od zidova i pregrada do namještaja i dekorativnih predmeta, kako u stambenim tako i u poslovnim prostorima. Ne ulazeći u tehničke karatkeristike jednog i drugog materijala, može se reći da se današnja široka primjena stakla i pleksiglasa u interijerima može u prvom redu zahvaliti njihovim sljedećim karakteristikama: prozirnost (koja jamči atmosferu čistoće i prostranosti), širok asortiman boja i dezena (koji se lako mogu uklopiti u svaki moderan prostor, bez obzira na osnovni kolorit i ostale materijale), kao i nesumnjivo jedinstven estetski dojam kada ih se kombinira sa svjetlosnim tijelima (što može svaki prostor učiniti iznimno originalnim) Staklo i pleksiglas, bez obzira gdje smješteni u interijeru, mogu postati elementima koji zrače toplinom jednako kao i elementima hladnije, pomalo futurističke atmosfere.

10 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


Neke od ideja za primjenu stakla Danas se osim već uvriježene upotrebe kao materijala za unutarnja vrata i staklene cigle staklo sve više se koristi kao pregrada (bilo da je riječ o u potpunosti prozirnom, pjeskarenom ili obojenom, ravnom ili rezbarenom, glatkom ili hrapave mat površine…) ili pak kao središnji dio konstrukcija u ogradama na stubištima. Zbog svoje prozirnosti, sve češće ga nalazimo i u nišama zidova, iza kojeg se mogu smjestiti dekorativni predmeti (skulpture, kameni obluci…) obasjani gornjim ili donjim izvorima svjetlosti (najčešće manjim ili većim halogenim lampama). U interijerima gdje se nalaze takvi dekorativni stakleni elementi, dobro ih je povezati s ostatkom prostora na način da se u njemu nađu staklene police ili stolić za kavu sa staklenim gornjim dijelom. Vrlo efektno djeluju i zidovi na koje se pričvrsti staklo u nekoliko boja (primjerice mliječno bijelo i zeleno), izrezano u obliku kocki istog ili različitog promjera. Jedna od ideja može biti i da se na obojani zid (npr. boje čokolade ili crnog vina) ili pak zidove obložene kamenom, kao dekor pričvrste i komadi zamućenog stakla izrezani u motiv po želji, iza kojih se mogu smjestiti malene svjetiljke ili svijećnjaci – ovaj detalj preporučamo za zidove većih površina. Stakleni zidovi mogu se nabaviti i kao ‘mozaik’ – vrlo lijepo će izgledati žuto

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 11


staklo izrađeno na način da stvara dezen mozaik-kockica kao podlogu u kombinaciji sa primjerice floralnim, klasičnim motivom izrađenim na način da tvori kockice od bijelog, manje prozirnog stakla. Osim u različitim bojama, danas je sve popularnije tzv. 3form staklo, koje uključuje vrlo široku paletu motiva i uzoraka – iznimno efektno je u obliku deblje staklene ploče u kojem kao međusloj nalazimo različite motive, poput vlati morske trave, cvjetova lavande sa stabljikama, sedefaste dijelove školjke i sl. Uz to, u ponudi su i staklene ploče s modernim, nepravilnim motivima srebrnih niti i motiva ribarske mreže, kao i različitim geometrijskim oblicima. Ovakvo 3form staklo posebno se preporuča za dekor

čvrstih ili pregradnih zidova. Ipak, za sve one koji nisu veliki ljubitelji stakla, kao i za sva mjesta u interijeru gdje postoji veća mogućnost da se staklo eventualno razbije, preporučamo igre pleksiglasom.

Pleksiglas – sve popularnija ‘verzija’ stakla Za razliku od stakla, pleksiglas se može pokazati jeftinijim, kao i laganijim, puno jednostavnijim prilikom transporta i dostave te znatno čvršćim materijalom. Uz to, prozirna verzija pleksiglasa ima prozirnost do 92%, te se lako oblikuje u gotovo svaki oblik (exstrudirani pleksiglas je otporan i na vremenske uvjete, što ga čini materijalom pogodnim i za eksterijere). Primjena pleksiglasa u interijerima je doista široka – od pregradnih stijena za tuševe i kade, do akvarija, umivaonika i dijelova namještaja. Prednost je pleksiglasa i u tome što se lako održava (otporan je i na utjecaj raznih vrsta kemikalija). Vrlo lijepo će izgledati i ako se kao pregrada postavi na način da čini niz užih, lagano ukošenih i ravnomjerno postavljenih ploča od pleksiglasa (jedna iza druge) – za još bolji dojam nedostaje još samo rasvjeta sa stropa ili poda. Vrlo dekorativan je i pleksiglas obojan akrilnim bojama (smješten na zid, može djelovati kao umjetnička apstrakcija), a kao dodatnu mogućnost izdvajamo i aplikaciju digitalnih fotografija (posebice drveća, grana…), koje uz dobru rasvjetu iza pleksiglasa šire jedinstvenu atmosferu u prostoru. Pleksiglas se može pokazati i vrlo pogodnim za oblaganje stupova u interijeru.

12 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


Domus nobilis d.o.o. Krešićeva 14, Zagreb Tel: 01/2301-330

Savjeti …4UBLMPJQMFLTJHMBTQPTFCOPäFMJKFQPEPäJEP izražaja u kombinaciji s prirodim drvom, aluminijem i kamenom. …0CPKFOPTUBLMPJQMFLTJHMBTQPTFCOPäFEPCSP izgledati u kombinaciji sa svjetlosnim efektom (vrlo su za to pogodne halogene lampe, uključujući i one u odgovarajućoj boji). …(EKFHPEEBQPTUPKJWFäBNPHVäOPTUEBTF razbije, umjesto stakla izaberite pleksiglas (npr. srednji dio ograde na stubištu u prostorima s malom djecom). …4UBLMPJQMFLTJHMBTQSFEMBëFNPLBPPQDJKV prvenstveno u suvremenim stanovima s minimalističkim namještajem jednostavnih ravih linija. Zbog velikog estetskog učinka, vrlo su pogodni kao dio interijera (na zidovima ili namještaju) poslovnih prostora, hotela i restorana, barova…

…4UBLMPNPëFPëJWJUJJLVIJOKVOBOBåJOEBTFLBP ploča postavi između donjih i gornjih elemenata nad radnim površinama (za još bolji dojam, savjetujemo postavljanje rasvjetnih tijela sa svake strane ploče). Za ovu opciju savjetujemo mutno staklo, bilo koje nijanse. …7BMKBWPEJUJSBåVOBEBOJUJTUBLMPJQMFLTJHMBT V bilo kojoj svojoj varijanti) nisu u potpunosti otporni na ogrebotine. …;BQSBWFMKVCJUFMKFTUBLMBQSFEMBëFNPEFLPSBUJWOF elemente i rasvjetna tijela od murano stakla.


Predstavljamo

Kao iz bajke... Na središnjem trgu u Svetoj Nedjelji, u neposrednoj blizini Samobora, našao je svoje mjesto Tekstildom, studio za dizajn i izradu zavijesa te uređenje svih vrsta interijera tekstilom.

T

ekstildom se bavi izradom kompletne tekstilne opreme za dom, ali i opremanjem svih vrsta poslovnih, ugostiteljskih i privatnih interijera tekstilom (apartmani, hoteli, restorani, barovi, uredi, klubovi, društva...) po povoljnim cijenama. Prednost Tekstildoma je individualan pristup stranci, odnosno ovisno o afinitetima stranke nastoje na što bolji način opremiti njihov dom. Drugim riječima Tekstildom vrši sve potrebne radnje koje uključuju: izlaske na teren, mjerenja, dizajnerske prijedloge, izradu i šivanje (od vlastitih ili donesenih materijala), montaže za svakog kupca posebno. Osim toga svakom kupcu izrađuju i dizajniraju proizvode po njihovoj želji, što uključuje zavjese, stolnjake, navlake za stolice, košuljice za fotelje, posteljine, ručnike i sve to s

14 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


posebnim naglaskom na usklađenje dizajna, a osim toga svaki put nastoje uskladiti dizajn svoijh proizvoda sa već postojećim stilom u interijerima. Treba naglasiti da u studiju u Svetoj Nedjelji trenutno imaju jesensku akciju već gotovih asortimana po izuzetno povoljnim cijenama. Svaki proizvod u potpunosti izrađuju sami od izuzetno kvalitetnih materijala, koji uključuju pamučne materijale za posteljinu i posteljni damast (100% pamuk!) te posteljne krepove, a svi proizvodi su im 100% hrvatskog porijekla. Osim posteljine veliki naglasak možemo staviti i na sve vrste zavjesa modernog dizajna te pripadajuće opreme: paneli, sistemi, cijeli paketi sa karnišama - rimske, podizne,

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 15


klasične i druge zavjese. Sve ovo možete naći na glavnom trgu u Svetoj Nedjelji, a mapu i sve ostalo možete pogledati na službenoj stranici www.tekstildom.hr ili možete nazvati na broj: 01/ 332 45 88. Sva vaša pitanja su dobrodošla na e-mail adresi tekstildom01@gmail. com. Radno vrijeme studija je svakim danom od 8-20 sati, a subotom od 8-14 sati.

16 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


Dizajn

Dizajn spavaćih soba Autor: Danica Maričić a.d’i., dizajnerica interijera Foto: PhoenixLifestyle

K

valitetan san od velike je važnosti ne samo za zdravlje već i za produktivan rad tijekom dana. Namještaj, materijali i boje kojima je spavaća soba opremljena itekako mogu utjecati na san, a samim tim i na vaše raspoloženje, jer upravo je nedostatak sna jedan od uzročnika stresa.

Idealan recept za kvalitetan san je krevet načinjen bez metalnih dijelova. U to se ubraja i podnica izrađena od drvenih letvica, ali i od visoko elastičnih opružnih elemenata sa regulatorom tvrdoće. Jednako je važno da elektronički aparati poput TV-a, računala, mobitela budu minimalno udaljeni od 150 do 200 cm od kreveta. Na taj način elekro-magnetski valovi često prozivani kao uzrok nesanica i glavobolja - neće biti dovedeni u izravnu blizinu organizma koji je za vrijeme sna naročito osjetljiv na vanjske utjecaje.

18 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


Također, optimalno rješenje je madrac načinjen od kvalitetnih materijala poput latexa i Biopura, koji se odlično prilagođava tijelu i na taj način čini spavanje ugodnijim. Prilikom kupovine podnice i madraca, imajte na umu da su najudobnije kombinacije – fleksibilna podnica s mekšim madracem, a nefleksibilna s tvrđim madracem.

Posteljina i prekrivači izrađeni od prirodnih vlakana pamuka, lana, vune ili svile, ‘dopuštaju da koža diše’ i stoga su puno zdraviji od umjetnih tkanina. Noćni ormarići na kojima možete odložiti razne potrebne sitnice, bitan su dio funkcionalnosti spavaće sobe. Tu je i atraktivna klupica u podnožju kreveta, kao udobno mjesto za sjedenje.

U ormare visoke sve do stropa stati će znatno više predmeta nego u onim nižima, što će unaprijediti urednost sobe. Oprema suvremenih ormara sastoji se od brojnih elemenata koji olakšavaju organizirano spremanje odjeće.

Krevet ispod kojeg se nalazi ‘ladica’ ima dvostruku ulogu, budući da osim mjesta za odmor predstavlja i mjesto za spremanje posteljine ili odjeće. Elementi smješteni iznad kreveta sačinjavaju tzv. most - kako bi svaki centimetar male sobe bio što kvalitetnije iskorišten.

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 19


Komode su uvijek bile popularan dio sobe, a u novije vrijeme njihove se ladice otvaraju znatno jednostavnije – lagani pritisak aktivira mehanizam i ladica je otvorena.

Po uzoru na klasične sobe, i u onima modernog dizajna sve češće nalazimo stolić za uljepšavanje, da nanošenje make-upa ili češljanje ne bi bilo rezervirano samo za kupaonicu. Veliko ogledalo također je važan sastojak spavaće sobe, a sve ga češće nalazimo kao dio fronte ormara.

Što se boja tiče, za spavaću sobu preporučuju se topli neutralni i zemljani tonovi, kao i nježne, pastelne nijanse zelene, plave i ljubičaste.

20 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


Prilikom odabira slika i fotografija, obratite pažnju na osjećaje koje one u vama pobuđuju. Naime, slike sa veoma aktivnim i uznemirujućim motivima nije preporučljivo staviti na zid spavaće sobe. Radije odaberite sliku mirnog pejzaža koja će vas opustiti nakon napornog radnog dana. Rasvjeta bi trebala dolaziti iz nekoliko izvora – plafonjera ili ugradbena rasvjetna tijela na stropu, lampe na noćnim ormarićima ili iznad uzglavlja kreveta, a zašto ne i halogenke postavljene iznad ormara. Rasvjetna tijela mogu imati i dekorativnu ulogu, primjerice, LED rasvjeta ili fluo cijevi ugrađeni u uzglavlje kreveta.

Kako bi sva čula uživala, sobu namirišite lavandom ili kamilicom (za opuštanje), ružmarinom (za buđenje), dok će miris cimeta ili ruže kreirati romantično ozračje.

lipanj/srpanj 2009. DomeSlatkiDome 21


Aktualno

Samoborski vrtovi Samoborski vrtovi novo je stambeno naselje koje Ä&#x2021;e u roku od dvije godine Zagrebu, te svega nekoliko minuta hoda udaljenom Samoboru, pruĹžiti jedinstveni koncept kvalitetnog Ĺživljenja Ä?ija je glavna

zamisao povratak prirodi. OkruĹženi zelenilom, a opet u neposrednoj blizini urbane sredine, Samoborski vrtovi prava su stambena â&#x20AC;&#x17E;oazaâ&#x20AC;&#x153;, u kojoj svaka kuÄ&#x2021;a ima veliki vrt, koja Ä&#x2021;e svojim sadrĹžajima dati novu vrijednost gradu

i njegovim stanovnicima, te privuÄ&#x2021;i sve one koji su sanjarili o mirnom domu. (MBWOJTVJOWFTUJUPSJQSPKFLUB4BNPborski vrtovi, Ä?ija vrijednost doseĹže 60 milijuna eura, meÄ&#x2018;unarodna tvrtka â&#x20AC;&#x17E;Atia group LTD.â&#x20AC;&#x153;, koja se bavi razvojem na trĹžiĹĄtu nekretnina, a Ä?ije su primarne poslovne lokacije Hrvatska i SAD, te austrijski koncern Porr Solutions ImmoCJMJFOVOE*OGSBTUSVLUVSQSPKFLUF(NC) Osim povezanosti s prirodom, posebnost projekta Samoborski vrtovi je ĹĄest osnovnih tipova kuÄ&#x2021;a projektriranih od strane vrhunskih arhitekata, koje Ä&#x2021;e se osim povrĹĄinom razlikovati razmjeĹĄtajem prostorija, te dizajnom interijera. Naselje Ä&#x2021;e se uglavnom sastojati od obiteljskih kuÄ&#x2021;a (oko 190 jedinica) povrĹĄine od 130 do 180 kvadratnih metara,

24 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


graÄ&#x2018;evinski materijali poput drva, kamena i cigle, kako u interijeru tako i u eksterijeru. U prilog prirodom okruĹženom naÄ?inu stanovanja govori i veliki broj istraĹživanja, prema kojima veÄ&#x2021;ina ljudi kao idelano mjesto za Ĺživot zamiĹĄlja upravo kuÄ&#x2021;u s velikim zelenim vrtom, ĹĄto je najbitnija ideja ovog projekta.

te u manjoj mjeri stanova (oko 46 jedinica) povrĹĄine od 55 do 100 kvadratnih metara. Iako se radi o tradicionalnoj gradnji, kuÄ&#x2021;e po pitanju svijetla prate modernu arhitekturu, u kojoj su pogled prema van i blizina prirode vaĹžniji no ikad. Kako se Ĺželjelo ĹĄto viĹĄe iÄ&#x2021;i u korak s prirodom koristit Ä&#x2021;e se uglavnom prirodni

privatnosti. Samoborski vrtovi ujedno su mjesto gdje svom djetetu moĹžete pruĹžiti bezbriĹžno odrastanje, uz neposrednu blizinu Ä?ak dva grada. PoÄ?etak gradnje â&#x20AC;&#x17E;Samoborskih vrtovaâ&#x20AC;&#x153; predviÄ&#x2018;en je za jesen ove godine, zavrĹĄetak prve faze i prva useljenja u kuÄ&#x2021;e oÄ?ekuju se 2010.godine, a projekt Ä&#x2021;e u cijelosti biti realiziran do proljeÄ&#x2021;a 2011. godine. Naravno, tvrtka â&#x20AC;&#x17E;Sitnicaâ&#x20AC;&#x153; d.o.o. na vrijeme je ishodila sve potrebne pravomoÄ&#x2021;ne lokacijske dozvole za gradnju prve faze ovog novog stambenog naselja.

IstiÄ?emo kako je tip kuÄ&#x2021;e koja Ä&#x2021;e se graditi u naselju nazvan â&#x20AC;&#x17E;Samoborska kuÄ&#x2021;aâ&#x20AC;&#x153; jer se na taj naÄ?in Ĺželjelo prezentirati sve ono ĹĄto spomenuti gradiÄ&#x2021; na obroncima Ĺ˝umberka predstavlja u tradicionalnom smislu, kao mirno i idiliÄ?no mjesto za Ĺživot. Dakako, Samoborski Ä&#x2021;e vrtovi imati svu modernu infrastrukturu. Osim vrtiÄ&#x2021;a i brojnih sadrĹžaja za odrasle, ugodno stanovanje omoguÄ&#x2021;it Ä&#x2021;e i veliki zeleni park smjeĹĄten u srediĹĄtu naselja. Samoborski vrtovi upravo takvim projektantskim rjeĹĄenjima daju otklon od ubrzanog tempa svakodnevnog Ĺživota, u kojem je svaki radni dan zapravo vikend s minimalnim stresom i maksimalnom razinom

â&#x20AC;&#x17E;Nakon ishoÄ&#x2018;enja pravomoÄ&#x2021;nih lokacijskih poÄ?etak gradnje Samoborskih vrtova sada je samo pitanje formalnosti. Osobito nam je drago ĹĄto je (SBE4BNPCPSQSFQP[OBPOBĂŞQSPKFLU kao kapitalnu investiciju, koja Ä&#x2021;e lokalnoj zajednici donijeti brojne beneďŹ te. Vjerujemo da Ä&#x2021;e Samoborski vrtovi dodatno obogatiti Ĺživot domaÄ&#x2021;eg stanovniĹĄtva, ali i svih onih koji ovdje provode vikende ili planiraju zapoÄ?eti Ĺživot okruĹženi prirodomâ&#x20AC;&#x153;, rekli su Ä?elni ljudi projekta, Shalom Atia, potpredsjednik Atia group LTD za europske operacije i Mladen Poropat, business NBOBHFS"UJB(SPVQ-5%

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 25


Predstavljamo Savjeti

Priredila: Zdravka Blažević

Tajne dobrog bojanja Svaki ličilac zna da njegova struka ne uživa baš najbolji imidž u javnosti. Osim toga, danas svatko misli da zna ličiti – pogledajte samo kojom brzinom oliče kuće i stanove u onim televizijskim emisijama o instant preuređenjima. Treba vam samo četka, valjak i nekoliko kanti boje i spremni ste za posao, zar ne? Pa i ne baš. Iskreno rečeno, vrlo lako možete zaribati stvar. Ipak je najbolje naučiti ispravne

28 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

postupke, odvojiti dovoljno vremena da bi se posao kvalitetno odradio i u tom procesu stalno usavršavati vlastitu tehniku. Upoznajte se u nastavku s nekim tajnama zanata koji vam mogu olakšati trud. Prikupili smo tridesetak takvih savjeta, izbrušenih kroz desetljeća rada, od profesionalaca koji rade na ovakvim poslovima. Primijenite njihove savjete i primjećivat ćete razliku još godinama nakon što ste odložili četke i valjke.


Priprema 1. Veći, bolji uzorak Nemojte očekivati da će vam uzorak boje veličine nokta pomoći da zamislite kako će određena boja izgledati na vašim zidovima. Boje su međusobno ovisne, a ovise i o predmetima koji ih okružuju – poput vašeg novog kožnog kauča, na primjer. Radije izradite vlastiti mega uzorak. Nabavite malu količinu odabrane boje, obojite njome (u dva sloja) ploču od poliuretanske pjene (njezina bijela površina djeluje poput podloge za ličenje) veličine barem 0,25 kvadratnih metara i naslonite je na zid. Puno bolje ćete moći procijeniti kako će odabrana nijansa izgledati uz vaš namještaj i podove. Bacite pogled na boju u različita doba dana i pomičite

3. Odaberite kvalitetu Isplati se uložiti u kvalitetnu boju. Zašto? Jer jeftina boja možda izgleda dobro dok je mokra – što je prvi put, a često i jedini, kada većina ljudi pažljivo proučava rezultate rada - ali ne i kada se posuši. Količina je uvijek jednaka u kanti. Dodate li više jeftinog pigmenta, manje mjesta ostaje za skuplje smole – a to je ono što drži sve na okupu. Uvijek nanesite dva sloja boje i pustite prvi sloj da se posuši barem 2 do 3 sata prije nego nanesete drugi sloj.

5. Čišćenje

4. Bez nereda i bez prašine

ploču po prostoriji da vidite kako izgleda pod drukčijim osvjetljenjem.

2. Količina boje Prije nego se uputite u trgovinu boja i lakova, uzmite metar u ruke i izračunajte koliku površinu morate oličiti – nemojte pritom zaboraviti na strop! Izmjerite najduži zid i tu brojku kvadrirajte za strop. Za površinu zidova pomnožite duljinu i visinu najdužeg zida, potom pomnožite tu brojku sa 4. Udvostručite brojke ako ćete zidove premazati dvaput. Standardno pravilo je da 4 litre boje prekriva otprilike 37 kvadratnih metara.

Priprema zidova za ličenje obično podrazumijeva ravnanje, brušenje - i stvaranje velikih količina prašine. Vjerojatno će vas šokirati kada vidite koliko daleko od radova pada prašina i u kakve se sve male prostore ona može uvući. Ako ne želite trošiti novac na sustav zaštite od prašine (plastična zaštitna ograda postavljena uz pomoć štapova s oprugama), postavite plastičnu foliju oko vrata prostorije u kojoj se izvode radovi kao i preko namještaja. Zaboravite tanke, manje kvalitetne plastične folije: koristite prozirnu, deblju (0,05 do 0,07 mm) ceradu koja se može više puta upotrijebiti, lakše ju je smotati i odmotati, te je teže poderiva. Učvrstite je uz pomoć soboslikarske trake.

Mnogi od nas toliko su nestrpljivi i jedva čekaju da počnu nanositi boju, da preskoče vrlo važan prvi korak: temeljito čišćenje zidova – naročito u kuhinji, gdje mogu postojati i nevidljivi tragovi masti, ulja i mrlji od hrane. Ne očistite li takve zidove, efekt je sličan kao da ličite namašćeni pladanj za pečenje kolača. Boja se neće primiti. Slično je i u kupaonici, gdje se zrakom šire šamponi, lakovi za kosu i razni drugi kozmetički preparati. Na prljavijim mjestima koristite sredstvo za odmašćivanje, a na ostalim će poslužiti obični deterdžent za čišćenje kućanstva. Potom isperite vodom.

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 29


Upoznajte se s opremom 6. Znak dobre četke Dlake na četki trebale bi visjeti opušteno – prelomljene i raspoređene u više različitih dužina tako da tvore zašiljeni vrh. One izrađene od sintetičkog materijala – naročito mješavine najlona i poliestera. Takve četke – zadržavaju i otpuštaju latex boju izuzetno dobro. (Najbolje je čuvati one izrađene od prirodnih materijala za završne premaze na uljnoj bazi, jer od boje na bazi vode nabubre i izgube oblik.) Drškama od nepremazanog tvrdog (bjelogoričnog) drva jednostavnije je rukovati znojnim rukama, a prsten oko kista koji je izrađen od bakra ili nehrđajućeg

Ali samo oni koji su dobro upućeni.

8. Bolji brusni papir

prozorskih okvira i vrata te jedna četka od 7,5 cm za kutove zida i stropa. Kupite najbolju kvalitetu. Ljudima nije teško platiti 50 kuna za odlazak u kino ali se muče pokušavajući ličiti s lošom opremom.

7. Veličina je bitna

čelika neće zahrđati nakon pranja. Trebat će vam barem jedna tanka četka s kosom drškom za detaljniji rad oko rubova

Razne prodavaonice s opremom za dom ili trgovine sa željezarijom u svojoj ponudi imaju standardne valjke od 23 cm za ličenje zidova, ali nisu to jedine veličine koje dolaze u obzir. Manji valjci su dobri za vratne okvire i drvene oplate, dok valjci veličine 35 cm, pa čak i 45 cm, zadržavaju dovoljno boje da se prekrije velika površina puno većom brzinom – što je praktično ukoliko ličite, primjerice, veliku prostoriju s visokim stropovima. Proizvođači na tržište plasiraju i velike valjke, i ljudi ih kupuju.

30 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

Potražite crni brusni papir premazan silikonskim karbidom – on se neće raspasti tako brzo kao običan smeđi, pa će duže trajati. Pjenaste brusne spužve prekrivene istim materijalom praktične su za kutove i zaobljene rubove – osim toga, one se mogu više puta ponovno koristiti. Samo ih isperite u vodi, potom ih koristite vlažne da biste ulovili što više prašine. Koja je najbolja gradacija? Koristite brusni papir srednje gradacije (100 ili 120) ako pripremate zidove koji su već u prilično dobrom stanju, te gradacije 60 ili 80 ako uklanjate boju koja se na mjestima raspuknula ili odlijepila. Izuzetno fini brusni papir (gradacije 200 ili 220) najbolji je za izravnavanje površina između dva premaza.


Par savjeta o soboslikarskoj traci 9. Neka vas traka usmjerava Profesionalci koriste ogromne količine soboslikarske ljepljive trake (koja je manje ljepljiva) – uglavnom za zaštitu površina, ali i kao vodič za bojanje prijelaznih dijelova zidova ili stropa. U starijim kućama, površine mogu biti toliko neravne da ne možete biti sigurni da vam je crta potpuno ravna ako bojite preko vrpce. Zato koristite traku kao orijentir. Bojite do ruba trake, ali nemojte ga prijeći. Približite četku punu boje na otprilike 5,5 cm od vrpce, ali vrlo lagano prođite dio koji je 5-6 mm od trake. Na taj način imate dobru šansu da se boja neće zavući pod rub trake.

Špahtlom prijeđite uz rub trake, između vrha letvice i zida, držeći je pod kutem od 45 stupnjeva.

Udružite snage 12. Podjela posla Ako imate ograničena financijska sredstva – i vješti ste s kistom – upitajte profesionalnog soboslikara bi li bio voljan s vama podijeliti posao. On

11. Oštricom po rubu Ako ste prekrili rubnu letvicu soboslikarskom trakom, odlijepite je još isti dan kada ste nanijeli boju - ali najprije prođite oštricom uz njen rub. Ponekad su latex premazi elastični dok se potpuno ne osuše, a ako dodiruju vašu traku, možete odlijepiti komad boje sa zida dok odstranjujete traku.

Glatki prijelaz 14. Uklonite mucice Ništa nije tako frustrirajuće kao kada ugledate mucice koje su se posušile s bojom na tek oličenim zidovima. Da biste to izbjegli, omotajte soboslikarsku ljepljivu traku oko šake – tako da ljepljiva strana ostane s vanjske strane – i njome prijeđite preko novog valjka kako biste odstranili eventualni višak vlakana.

15. Izbjegnite nastanak grudica

10. Savršene pruge Sviđaju vam se pruge? Da biste nanijeli savršenu prugu boje, bez razlijevanja sa strane, najprije nalijepite soboslikarsku traku, potom nanesite latex sredstvo za brtvljenje uz rub gdje će se dvije boje doticati. Brišite smjesu za brtvljenje dok ne dobijete vrlo tanak sloj na zidu. Zatim odlijepite traku i bojite do te crte. Tanki sloj smjese za brtvljenje bolje će poslužiti toj svrsi od bilo kakve trake. Nekoliko sati kasnije, jednostavno ga odlijepite.

kada jedna osoba četkom boji kutove i rubove, a druga osoba odmah iza nje s valjkom liči zidove. Međutim, ako nemate nikoga tko bi vam mogao pomoći te posao obavljate sami, pokušajte obojiti samo kutove i rubove ovih zidova koje ćete uspjeti valjkom oličiti dok je boja još mokra.

primjerice očisti površine, a potom vi sami obavite ličenje. Ili on obavi pripremne popravke i oliči samo stropove. Ne inzistiraju uvijek na sve ili ništa.

13. Može malo pomoći? Profesionalni soboslikari obično liče valjkom zidove prije nego se osušila boja kojom su premazali kutove i rubove. Najbolji efekt postiže se

Nikad nemojte umočiti valjak toliko duboko u boju da se drška valjka smoči – inače će vam se boja cijediti. A na početku svakog novog radnog dana, procijedite boju u čistu kantu, čak i ako ste bili čvrsto zatvorili poklopac posude preko noći. Ako preskočite ovaj korak, dobit ćete grudice u boji – i na zidovima. A to nitko ne želi.

16. Prebrišite zidove Da biste uklonili ostatke prašine od šmirglanja sa drvenarije, vjerojatno znate da je trebate prebrisati ljepljivom krpom – ili gazom natopljenom ljepljivom smjesom. Međutim, to je dobro napraviti i sa zidovima.

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 31


18. Ravnomjerna gustoća

Omotajte ljepljivu krpu oko držača brusnog papira na štapu i prijeđite njome preko zidova kako bi pokupili prašinu. Većina željezarija i trgovina s bojama i lakovima prodaju takve krpe, ali ako je nemate možete jednako tako koristiti i krpu od mikrovlakana. A nije loše zidove još proći i s usisivačem na kojeg stavite nastavak s četkom. Samo svakako provjerite da usisivač ima HEPA filtar da biste spriječili vraćanje prašine u prostoriju – i na zidove. Besprijekorna pokrivenost

Dok nanosite prvi i drugi sloj boje, nemojte se samo usredotočiti na pokrivenost, razmišljajte i o ravnomjernoj gustoći. Klijenti misle da profesionalni soboslikari nanose boju, ali oni zapravo nanose teksturu. Na drvenariji, uskladite vaše pokrete da biste pratili teksturu podloge. Pokušajte izbjeći "debele rubove" – guste nakupine boje koje se znaju stvoriti na rubovima vrata – kao i tragove koji ostaju ako ste valjak

17. Pravilan raspored poslova Kada obavljaju radove bez stručne pomoći, mnogi ljudi najprije oliče zidove, a potom prijeđu na drvenariju dok čekaju da se prvi sloj boje osuši. No, trebali bi razviti bolju strategiju. Najprije obojite svu drvenariju – prvi i drugi premaz – potom prijeđite na zidove. Ako se stalno prebacujete s jednog posla na drugi, rubne crte nikada neće ispasti dobro. No, ako najprije oličite drvenariju, boja vam može malo i prijeći na zid, a kasnije je prekrijete samo jednim potezom.

32 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

umočili u previše boje. Ne rukujete li valjkom ravnomjerno po zidu, mogu ostati tragovi nalik brazdama – baš kao na skijaškoj stazi, kada gusjenice nakon čišćenja staze za sobom ostave male brazde između tragova guma.

19. Izravnavanje boje Nakon što ste valjkom premazali određenu površinu zida, još jedanput napravite nekoliko dugih okomitih poteza – krećući se u jednom pravcu, lijevo ili desno – uzduž cijelog zida. Ovaj se posljednji korak zove "izravnavanje boje" i njime se mokra boja ravnomjerno raspoređuje po površini.

20. Kako umočiti četku u boju Kvalitetne dlake na četki povlače boju prema vrhu četke i metalnom prstenu. Da ne biste imali previše boje na četki, uronite četku u kantu s bojom samo do polovice dužine dlaka. Zatim nježno udarite krajevima četke u jednu i drugu stranu kante da biste uklonili višak boje. Namijenite jednu polovicu kante za


Čistoća je bitna 21. U slučaju nezgode Ako vam slučajno boja na bazi vode kapne na tepih, nemojte je početi trljati – to je najbrži način da boju utkate u vlakna tepiha. Umjesto toga, zadržite to područje vlažnim i pokušajte upiti mrlju. Ako vam se razlila veća količina boje, pokušajte upiti koliko god možete, navlažite zahvaćeno područje i pozovite tvrtku koja se bavi čišćenjem tepiha. Ako održite mrlju mokrom, profesionalni čistači tepiha uglavnom uspijevaju ukloniti cijelu mrlju.

22. Četke i češljevi Ako temeljito održavate četku poslužit će vam za više projekata renoviranja nego što ih i najsnažniji brak može podnijeti. Neposredno nakon ličenja temeljito očistite četku s blagim sapunom i toplom vodom. Potom pod tekućom vodom prođite metalnim češljem kroz dlake da biste izvukli boju iz središnjeg dijela i dalje od metalnog prstena. Zalijepila vam se boja na vanjsku stranu četke? Preskočite žičane četke, koje mogu oštetiti osjetljive dlake i radije koristite najlonsku trljačicu iz kuhinje kako biste omekšali boju.

vam se položi nekoliko primjera različitih nijansi bijele boje jedne pored drugih, odmah biste primijetili razliku Prvi korak kod biranja nijanse bijele je odluka želite li topliju ili hladniju bijelu boju. Toplije nijanse imaju u sebi naznake žute boje – primjerice, boja kakvu ponekad ima sladoled od vanilije – ili trunčicu hrđavo crvene, ružičaste odnosno smeđe. S druge strane, hladnije nijanse bijele u sebi sadrže mrvicu plave, zelene ili sive boje. Odaberite jednu ili drugu varijantu ovisno o tome kakve boje već prevladavaju u vašem prostoru. Pogledajte svoju smeđu kožnu garnituru, ili podove od trešnjevog drva, ili vaš orijentalni tepih. To su stvari koje se već nalaze u vašem domu, nemojte ih ignorirati. Ljudi češće naginju toplijim nijansama bijele, pa se one puno više prodaju od „svježijih“ alternativa. No, neki ipak preferiraju čišću, moderniju bijelu. Možda takvi pojedinci u svom domu imaju puno predmeta od nehrđajućeg čelika ili vole suvremeniji, urbani izgled za svoj životni prostor. Takvi ljudi obično traže čišće, hladnije nijanse bijele boje. Jednom kad ste utvrdili ton boje, vodite se prilikom izbora istim pravilima kao da

23. Održavanje alata

tapkanje četkom, pri čemu vam ručka kante može poslužiti kao zamišljena crta razdvajanja. Udarite jednom stranom četke o tu stranu kante, potom okrenite četku tako da se ona strana kojom niste udarili o kantu nalazi s gornje strane. Kod bojanja zidova, četku namjestite nekoliko centimetara od prijelaza, potom povlačite četku prilazeći rubu te je opet vratite ravno gore dok se četka ne počne razvlačiti. Potom je ponovno potegnite dolje u ravnoj crti da izravnate boju. Na kraju, napravite lagani pokret četkom prema gore da biste uklonili eventualne tragove kista.

Ako vam je četka istrošena ili izobličena, ne valja. Kada profesionalci očiste svoje četke, osuše ih tapkanjem, a višak tekućine odstrane tako da vrte dršku četku među dlanovima, potom ih vraćaju u originalnu ambalažu da bi održale pravilan oblik. Održavate li pravilno svoj alat, u velikoj ste prednosti.

Kako odabrati pravu nijansu bijele Najpopularnija boja na svijetu ujedno nas najviše zbunjuje. Jedan od problema je što jednostavno postoji veliki broj varijacija te boje. Nikako nemojte pretpostaviti da su sve bijele iste. Da

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 33


je u pitanju bilo koja druga boja: odberite dvije ili tri nijanse, poredajte ploče-uzorke obojane tim bojama —obavezno dva premaza— po prostoriji i promatrajte ih tijekom dana, ali i navečer, kad su upaljena svjetla. A onda slušajte svoj unutarnji glas; velika je vjerojatnost da će jedna od odabranih boja ili omekšati ili komplementirati predmete u sobi. Na kraju, razmislite o ultra čistoj bijeloj boji za površinu koju ljudi često zanemaruju – onu iznad vaših glava. Bijela boja za strop s malo ili nimalo podtonova, ili eventualno samo s primjesom sive boje, stvara neutralni "svod" i vizualno povisuje strop. To je pravo mjesto za najbjelju bijelu boju.

najtamnije do najsvjetlije. Najtamnija nijansa nalazi se na vrhu kartice, a ispod nje se nižu svjetlije varijante iste boje, koje sadrže manje pigmenta i više čiste bijele boje. No, kako to da neke boje počnu izgledati crvenkasto ili plavičasto ili općenito nekako drugačije kako prelaze u svjetlije nijanse? Radi se zapravo o optičkim varkama. Mijenja se u stvari vaša percepcija boje. Pigment boje ostaje isti. Percepcija boje ovisi o više faktora, među kojima su i rasvjeta koja vas okružuje (je li žućkasta ili plavičasto fluorescentna?) i tzv. "faktor simultanog kontrasta" – tj. koje druge boje okružuju onu koju promatrate? Bijela pozadina učinit će da vrlo žarko žuta boja izgleda manje blještavo, ali

intenzivnije. Na podlozi mahagonij boje, ista boja izgledat će svjetlije i blještavije. Boje obično izgledaju puno intenzivnije na zidu nego na malom pravokutnom listiću papira, tako da vam te kartice s više varijanti iste boje mogu koristiti jer vam pokazuju kako izgleda malo tamnija, odnosno svjetlija varijanta. A ako ste nesigurni u vezi određene boje, sigurnije je uzeti za jednu nijansu svjetliju boju – vjerojatno ćete na zidu dobiti neku zlatnu sredinu. Ako se nikako ne možete odlučiti, pokušajte napraviti ovo: pronađite karticu s bojom koja vam je čak i u svojoj najtamnijoj varijanti prihvatljiva; tako možete biti sigurni da će vam se sviđati i boje u sredini i na vrhu tog raspona.

Kako dešifrirati uzorke Možda ste već vidjeli u trgovinama kartice s uzorcima boja u uskim stupcima u kojima su nijanse određene boje poredane od

Savjeti soboslikarskog majstora 1. Da biste spriječili prskanje rubnih letvica bojom kada ličite zidove, premažite ih mokrom krpom tako da se boja koja eventualno kapne ne može primiti. Kada završite s ličenjem, prijeđite mokrom krpom još jednom preko rubnih letvica da biste obrisali zalutale kapljice.

2. Izdahnite ili zadržite dah dok bojite prijelaze kod drvenarije ili u kutovima. To će vam pomoći da držite ravnu crtu. Kad ste na ljestvama, vodite računa da uvijek stojite čvrsto na njima i da se pretjerano ne protežete.

3. Kada bojite prijelaze na neravnim zidovima ili stropovima, tresite malo rukom kako bi vrhovi četke prodrli i na manje dostupna mjesta.

4. Kako biste izbjegli umor, mijenjajte ruke dok bojite prijelaze – razmišljajte o četki kao o produžetku svoje ruke. I nemojte previše upirati valjkom u zid.

5. I na kraju, nemojte da vam četka ili valjak ostane na suhom. Kad možete vidjeti kroz boju, znate da ste pretjerali. Nikada nemojte umakati četku direktno u kantu u kojoj ste kupili boju – to je previše nezgrapno, šlampavo i preopasno jer uvijek postoji mogućnost da se ona prevrne. Da biste u svakom trenutku držali stvari pod kontrolom najbolje je uliti boju u drugu malu metalnu kantu bez obruba, s umetnutom posudom i napuniti samo jednu trećinu. Dodatna prednost: na ovaj način boja koja je ostala u kanti ostaje čista.

34 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


Vrt

Priredila: Zdravka Blažević

V

Jesen u vrtu

eći dio jesenskih radova u vrtu odnosi se na berbu te vađenje i pohranjivanje povrća za zimu. Nakon što završite sa svim berbama, što svojim što onima kod prijatelja i spremite si zimnicu, vrijeme je da se posvetite svome vrtu. Vjerojatno si mislite kako se još niste uspjeli odmoriti od proljetnih radova i ljetnih vrućina a već morate krenuti u jesenske radove. Nažalost tako je to u životu; vrijeme uživanja u plodu svog rada uvijek se čini puno kraće od samog rada. Tako je, kako je, pa bi bilo bolje da se naviknemo na taj ritam i prihvatimo se posla kako bi i sljedeće godine imali gdje uživati, što brati i od čega spremati zimnicu. Radove je najbolje obavljati u

jutarnjim satima koja su svježija kako bi popodne stigli ugrabiti koji trenutak odmora i ljenčarenja na još uvijek toplom jesenskom suncu. Pomno isplanirajte radove kako bi išli nekim logičnim radosljedom. Najprije napravite inventuru alata koji posjedujete. Stari i odsluženi bacite pa nabavite novi, oštećeni popravite, nemojte se mučiti sa neadekvatnim alatom jer ćete potrošiti puno više vremena, truda ali i živaca. Vrste alate određuju se prema vrsti nasada koji u vrtu imate ali najvjerojatnije će vam trebati: lopata, štihača, grablje, motika, motorna pila, šišač grmlja, motičice svih oblika i škare za orezivanje.

36 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

JESENSKO SIJANJE I SAĐENJE One gredice sa kojih ste pobrali svo povrće, štihajte i pognojite pa vam mogu poslužiti za uzgoj ozimih kultura. U rujnu posijte; rotvice, špinat, matovilac, posadite; luk srebrnjak i kozjak, češnjak, presadnice zimske salate te ozimog kelja. Voćke i grmove bobičastog možete saditi dokle god tlo ne smrzne ali najbolje je odmah poslije opadanja lišća. Voćka posađena u jesen brže obnavlja korijenov sustav, nije doživjela šok pa u proljeće ranije kreće što rezultira većim porastom i ranijim dolaskom do rodnosti. Sada je pravo vrijeme da na gredici


U vrtu je najbitnije voditi računa o tome da se zemlja redovito rahli. Pri tome treba paziti da se ne miješaju slojevi tla jer to može uvelike utjecati na plodnost zemlje.

posadite nove trajnice ili da stare pomladite dijeljenjem. To se pogotovo odnosi na trajnice koje cvatu u proljeće. Ako još uvijek niste posadili lukovice tulipana, narcisa, zumbula i ostale, još uvijek ih stignete posaditi.

skidaju sa stabla skupa s peteljkom, odnosno kada počnu jako opadati. Prostorija u kojoj spremate voće mora biti hladna i vlažna zato su podrumi idealna mjesta za pohranu.

POVRĆE I VOĆE U VRTU

PRIPREMA TLA ZA ZIMU

Kasno povrće kao kelj pupčar, brokulu, kinesko zelje, korabicu, mrkvu i poriluk okopajte i prignojite gnojivom. Vrt zalijevajte rijeđe nego prije, manje su vrućine i biljka više ne crpi velike količine vode. Višegodišnje biljke na gredici za ljekovito i začinsko bilje, primjerice matičnjak i metvicu, razdijelite i rasadite, osobito ako su se jako raširile te ih pognojite zrelim kompostom. Povrće za skladištenje kao mrkva, peršin, rotkva, celer, ciklu te kupusnjače ne berite prije kraja listopada i onda spremite za zimu. Branje je najbolje obaviti za suhog vremena. Prije prvog snijega poberite svo preostalo povrće a gredice rašćistite, pognojite i preštihajte ili razrahlite dubokim grabljama. Kasne sorte voćki nemojte brati prerano, plodovi se beru kada se lako

U vrtu je najbitnije voditi računa o tome da se zemlja redovito rahli. Pri tome treba paziti da se ne mješaju slojevi tla jer to može uvelike utjecati na plodnost zemlje. Miješanje slojeva najčešće je posljedica dubokog štihanja tla zato ono nije preporučljivo na tlima koja se redovito obrađuju. Razlog tome su mikroorganizmi koji žive u tlu na određenoj dubini i čine našu zemlju plodnom. Mikroorganizmi na površini tla doprinose stvaranju humusa, ako dubokim štihanjem dospiju u zonu korijena njihov je rad narušen. Također mikroorganizmi iz zone korijena dopiru na površinu gdje ne mogu dati optimalne rezultate. Zato je kvalitetna kultivirana tla bolje prozračivati dubokim vilama.

Ukoliko niste od tih sretnika što imaju kvalitetno tlo možete ga dublje


Voćke i ukrasna stabla slabije podnose mraz i zimu, pogotovo ako su posađena kasnije tijekom godine. Zato je bitno zaštiti mladu voćku prvenstveno pri dnu. štihati kako bi se ono tijekom zime, smrzavanjem - stezanjem i otpuštanjem usitnilo. Nakon toga morate imati na umu da ćete najkasnije u rano proljeće tlo morati obogatiti kvalitetnoh humusom ili zrelim kompostom. Tlo prije zime također treba pognojiti

i to najbolje prirodnim, zrelim kompostom.

PRIPREMA VOĆAKA ZA ZIMU Voćke i ukrasna stabla slabije podnose mraz i zimu, pogotovo ako su posađena kasnije tijekom

godine. Zato je bitno zaštiti mladu voćku prvenstveno pri dnu. Za to nam može poslužiti slama, piljevina ili zaštitni prekrivač. Za dostatnu toplinu u gornjim dijelovima biljke dovoljno je koristiti zaštitni tkaninu u jednom ili više slojeva ukoliko se radi o oštroj zimi. Mlada bi stabla bilo dobro poduprijeti kolcima te premazati vapnenim mlijekom. Pregledajte stabla i uklonite mahovinu ukoliko se uhvatila. Preporučeno je uzorke zemlje dati na ispitivanje kvalitete tla kako bi se na osnovi rezultata u idućoj godini moglo obaviti ciljano gnojenje. Jagodićastim voćkama kao što su kupine, maline, i dr. odrežite reznice i pospremite ih do proljeća.

SPREMANJE KOMPOSTA Uskoro će naš vrt prekriti otpalo lišće koje na travnjaku nije dobrodošlo. Naime, lišće guši travu ispod njega jer ona nema dovoljno svjetla i zraka. Na mjestima gdje je zatrpana debelim slojevima lišća trava požuti i istrune. Stoga lišće treba grabljama redovito uklanjati

38 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.


KALENDAR RADOVA U VRTU Rujan: - sadnja i presađivanje zimzelenih grmova, stabalaca, i trajnica - sadnja lukovičastog cvijeća za proljeće - sijanje i sadnja ozimih kultura povrća - velike berbe - smanjenje zalijevanja vrta i krajem mjeseca prestanak prihranjivanja biljka - krajem mjeseca uklanjanje jednogodišnjeg vrtnog cvijeća koje nije otporno na hladnoću - čišćenje lišća - kompostiranje uklonjenih biljaka, pokošene trave i lišća, miješanje i rahljenje komposta

Listopad: - sadnja jesenskog bilja koje podnosi hladnije temperature; maćuhice (Viola), erike (Erica), pernetie (Pernetia mucronata), krizanteme (Chrysanthemum) - sadnja drveća, voćaka i grmlja - branje plodova - zadnja košenja travnjaka, servis kosilice za zimu (rastavljanje, čišćenje dijelova i uljenje) - sijanje trave, za uspješniji rast prekriti travnjak sa zaštitnom folijom dok se ne pojave zeleni vrhovi travki - zaštita drvenarije; ograda, vrtni namještaj, prozori, vrata, sprave na dječjem igralištu, vrtne dekoracije i sl.

Studeni: - završno branje plodova voća i povrća - sklanjanje sobnog cvijeća koje je preko ljeta bilo vani - rezidba biljaka i drveća, stare i trule grane treba ukloniti kako ne bih popucale pod teretom snijega - zadnje sadnje drveća i grmlja, pripaziti da su mlade biljke dobro zaštićene od mraza i hladnoće - rahljenje i štihanje tla - spremanje, čišćenje i zaštita alata - zbrinjavanje vanjske instalacije sa vodom kako ne bih došlo do smrzavanja vode i pucanja cijevi

s travnjaka. Pograbljano lišće dobro je iskoristiti za stvaranje komposta pri čemu ga pomiješamo i s drugim biljnim otpadom poput pokošene trave i nasjeckanih grana. Imajte na umu da orahovo i hrastovo lišće teško trune i sadrži tanine te ga treba izbjegavati za kompost. Također pripazite da ne odložite u komposište zaražene biljke. Kompostiraju se samo zdrave biljke i bez sjemenja kako nam iz nastalog komposta ne bi nikle razne biljke i korov. Dakle prije kompostiranja potrebno je odstraniti cvjetni dio gdje nastaje sjeme. U rujnu kompostnu hrpu treba prebaciti, promiješati i prorahliti da se prozrači i prosuši i pritom zreli kompost odvojiti za jesensku gnojidbu.

Kada zbrinete svoj vrt i svoje male štićenice u njemu zaslužili ste da se opustite i uživate u toplini svoga doma. Narednih par mjeseci imate vremena prelistati naš časopis u potrazi za novim idejama i biljkama koje će vaš vrt pretvoriti u pravu malu oazu.


Novosti

Philips je 17. rujna u Kino klubu Croatia filma u Zagrebu predstavio svoj novi Philips Cinema 21:9 - prvi TV prijamnik kino formata. www.philips.hr

19. kućni sajam u Kendi

Sajam se održava od 23. do 25. rujna u Kenda Outlet centru u Zaprešiću. www.kenda.hr

Zdenka Toast – jesenki procvat iz Zdenke!

Zdenka doživljava procvat kroz nove proizvode iz asortimana Zdenka Toast sireva u listićima u 4 različita okusa: Edamac, Čardaš, Sandwich i Light. www.zdenka.hr


Ugodno življenje

Povratak u formu Tekst: Mario Canjek prof., osobni trener u World Class Health Academy Foto: World Class

S ovim problemom sretnu se mnogi, pogotovo nakon ljeta kada kreće sezona vježbanja. I ja sam jedan od njih jer svake sezone „krećem iz početka“, pa možda i nije loše da o ovoj temi napišem nešto iz prve ruke, jer mi je dobro poznata.

N

ekoliko je mogućih varijanti; netko tko tek počinje s vježbanjem, netko tko je napravio pauzu za vrijeme godišnjeg odmora i netko tko je nastavio s vježbanjem na godišnjem odmoru. Najteže je početi ako krećete iz početka te još nemate stvorenu naviku vježbanja. Ukoliko ste napravili pauzu preko godišnjeg teško je odlučiti se kad ćete se vratiti na staru rutinu, a ako niste ni radili pauzu onda nije teško nastaviti. Ja sam osobno tip koji preko ljeta prekidam rutinu vježbanja koju koristim preko sezone, pa čak ako sam na moru ili negdje drugdje, na odmoru ništa ne radim. Obično radim nešto drugo da bi bio aktivan, ne opterećen tijelom i načinom prehrane. Meni osobno ovaj odmak od rutine jako odgovara jer na taj način napunim baterije i jedva čekam početak sezone. Evo nekoliko ideja kako da se vratite na vježbanje: Za dobar početak važno je imati plan. Također bi bilo dobro da ne krenete

prežestoko, jer obično takvi izgore brzo i prestanu prije nego su i započeli kako treba. Trebate znati što želite postići, a kad dobro isplanirate svoj trening iz toga će se roditi motivacija i vi ćete krenuti sami od sebe. Također dobar način da se motivirate za trening je da isprobate nešto novo, potažite novu vježbu ili novi koncept treninga koji vam se sviđe i krenite. Ne čekajte ponedjeljak da bi krenuli. Svi mi obično počinjemo od ponedjeljka, bilo da se radi o dijeti, o prestanku pušenja, prekidanju neke loše navike ili početka vježbanja. Moj savjet je da krenete onaj dan kad vam dođe želja (ako dođe), pa bio to i petak ili neki dan u vikendu nema veze, bitno je da napravite prvi korak. Ako vam se možda i vježba a ne želite se vratiti na staru rutinu, nema problema, izaberite bilo što drugo što ćete raditi s ‘’guštom’’ pa makar to bio totalno drugi tip vježbanja nego što ste radili prije. Nogomet, badminton, plivanje bilo što. Ako vam je ipak teško krenuti, jedan od provjerenih načina ali i čudnijih, koje sam (moram priznati) dosta sreo u praksi je da nabavite novu opremu za treniranje; tenisice, dres, bicikl, role, kupaći kostim... Obično novi outfit motivira da ga nosite, mene bar, i da se

42 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

dođete pokazat malo pa možda i napraviti koju vježbu. Pa nije ni to tako loše. Mnogi kreću tako da si nađu trening partnera koji će ih pratiti na svaki trening, te vjeruju kako će im treniranje u paru ‘’podići’’ motivaciju. Takva opcija baš i nije najsretnije rješenje jer partner često ne može kad vi možete, ili ima druge obaveze, ili će vas nagovoriti da preskočite koji trening, ili ćete skrenut s puta pa ostat na kavi... Osoba koju morate nagovarati da ide s vama trenirati, vrlo vjerojatno će vas odvući od dvorane, ali ako nađete partnera koji će vas ‘’podržavati’’ u vašoj nakani, svaka čast i čuvajte ga. Početak sezone također zahjeva jedan laganiji start. Mnogi vole osjećaj bola i zategnutosti u mišićima jer im je to potvrda da su napravili trening, ali ja smatram da treba krenuti umjereno i ravnomjernim vježbanjem pažnju posvetiti cijelom tijelu, kako bi stvorili dobru bazu za daljnje vježbanje...a za povećanje intenziteta i dokazivanje imate cijelu sezonu. Iskreno se nadam kako vam je ovih nekoliko savjeta pomoglo da sami sebe ‘’natjerate’’ na dobar početak sezone. I za kraj; pametni kažu da je za usvajanje nove navike potreban 21 dan; pa zar je to tako dugo?! 21 dan brzo prođe ali navika ostaje...krenite odmah i sretno!


Ugodno življenje

Charter management

M

nogi ljudi sanjaju o kupovini broda međutim vrlo brzo odustaju, smatrajući takvu investiciju nerazumnom i neprihvatljivom. No je li tome doista tako? Charter management Nautike Kufner pomaže postojećim i budućim

vlasnicima motornih brodova i jedrilica da smanje troškove na svim razinama. Od samog izbora broda i opreme, preko transparentnog i ekonomičnog održavanja, zajedno sa vlasnicima pronalazimo optimalna rješenja za njihova plovila.

44 DomeSlatkiDome listopad /studeni 2009.

Uključivanje vlastitog broda u charter management program Nautike Kufner donosi radikalne promjene troškova i mijenja percepciju o vlasništvu broda kao luksuzu. Možda upravo brod postane Vaše najbolje ulaganje.


Boat sharing

Nautika Kufner jedina u Hrvatskoj omogućava višegodišnji predefinirani najam jedrilica – boat sharing. Boat sharing garantira zadovoljavanje godišnjih potreba za plovidbom po izuzetnim uvjetima, a istovremeno pruža iskustvo iz perspektive vlasnika. Ako želite više jedriti, Nautika Kufner Vam može pomoći..

Zahvaljujemo svim sudionicima foto natječaja, a dobitnicima nagrada čestitamo na osvojenim nagradama.... Očekujte poziv iz Nautike Kufner...

Za jedriličare i one koji to tek žele postati više informacija dostupno je na: web: www.nautika-kufner.hr e-mail:info@nautika-kufner.hr tel: 01-664 1154

Gordon Naylor

Adrijan Žgaljić

Bojan Bonifačić

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 45


MOTEL

Europa

ZagrebaÄ?ka cesta 191, 10000 Zagreb, tel: 01/3867 177, 3887 173, fax: 01/3887 174


Sjećanja... Danas kada se uz nazive brijačih aparata upotrebljavaju jedinice za mjerenje brzine još se rijetko tko sjeća britvi i žileta. Polako, ali temeljito. Pa još malo Pitralona...

Zavirite li na tavan stare kuće ili u prašnjavu bakinu škrinju, možda ćete pronaći kakav stari predmet koji će u vama probuditi sjećanja... Želite li s nama podijeliti svoje uspomene vezane za neki takav predmet ili komad namještaja, pišite nam i šaljite fotografije. Rado ćemo ih objaviti.

Polako, ali drndavo. Sada s osmijehom gledamo na ta vremena, ali nekad se s ponosom i uzdignute glave vozilo na ovakvim biciklima.

Funkcija im je ostala ista. Iako su sadašnji modeli lakši i jednostavniji za korištenje ipak nas većina voli imati i ovakve stare modele i diviti se volji i preciznosti starih majstora. Bili oni novi ili stari svakako ova dva predmeta koristite odvojeno.

Tako star, a tako glasan. Uz njegovo zvono se nismo mogli izvlačiti da nismo čuli poziv.

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 47


www.domeslatkidome.com najbolji portal za uređenje doma & kvalitetu življenja

DOM SLA E DOMTKI E

ČITAJTE NAS ONLINE! 48 DomeSlatkiDome lipanj 2009.


Pitajte nas! Mala i funkcionalna kuhinja Puno pozdrava od jednog mladog bračnog para koji treba renovirati kuhinju. Naime, naša kuhinja bi se trebala nalaziti na jednom zidu dužine 360 cm. Od svih elemenata imamo frižider 60x180cm, i željeli bismo imati podignutu pećnicu. Kako napraviti raspored elemenata, odnosno najbolje iskoristiti taj prostor, gdje postaviti odvod za sudoper, a gdje ploču za kuhanje? Mašinu za posuđe i mikrovalnu pećnicu nemamo namjeru imati. I još nešto, na koju visinu bi najbolje bilo postaviti viseće elemente?

?

DOME SLATKI

DOME

Unaprijed zahvalna, Irena

Draga Irena Kod većine kuhinja samostojeći aparati dolaze na krajeve kuhinja, tj. do zidova . Kod projekta vaše kuhinje prvo bi došla visoka pećnica, zatim slijedi u nizu izvlačna kolona od 15 cm, zatim grijana ploča od 60 cm ispod koje bi bile tri ladice - 1 plitka i dvije duboke, zatim još jedan ladičar od 50 cm, pa element od 40 cm, a zatim i element od 75 cm, u kojem bi bile vodovodne instalacije i u koji bi se ugradio sudoper. Nakon toga bi došao i red na vaš samostojeći frižider širine 60 cm i visine 180 cm. Kod gornjih elemenata prvo bi došao niži element visine 45 širine 60 cm, pa jedna otvorena polica od 15 cm, zatim element od 60 cm ispod kojeg bi bila napa, pa visoki element sa horizontalnim vratima od 90 cm, zatim element sa vratima u staklu, i na kraju jedan niži element, poput prvog u nizu, od 60 cm, koji bi došao iznad frižidera. Što se tiče dimenzija kuhinjskih elemenata, kod nas se najviše rade visine donjih elemenata sa radnom pločom od 86 cm, a po potrebi i 91 cm. Visina gornjih elemenata se radi po određenom standard, a to je niži elementi visine 72 cm, viši - 90 cm i elementi iznad nape od 45 i 60 cm. Još da kažem da je razmak između donjih i gornjih elemenata od 51 do maksimalnih 55 cm od vrha radne ploče do početka gornjeg elementa. Idealni razmak je 52 cm, a ne 60 cm, što je prije nekoliko godina bio standard.

: ljite na: e-mail a š ja n a it p ja Svo : r ili na adresu josip@latrija.h ia d.o.o., me”, Noa med o d i tk la s e m “Do 00 Zagreb 4. Vrbik 6, 100

listopad/studeni 2009. DomeSlatkiDome 49


Želite li dobivati DomeSlatkiDome na svoju adresu?

PRETPLATITE SE! SAMO

58 kn!

NaĹĄa pretplata odnosi se samo na troĹĄkove poĹĄtarine!

Ispunite opÄ&#x2021;u uplatnicu: U PRIMATELJ: Noa media d.o.o., IV. Vrbik 6, Zagreb proteklih pet SVRHA UPLATE: Pretplata Dome slatki dome IZNOS: 58,00 kn godina naĹĄeg poslovanja Ĺ˝IRO-RAÄ&#x152;UN: 2360000-1102082618 izdali smo viĹĄe od sedamdeset

Uplatnicom uplatite 58,00 kn te kopiju uplatnice, svoje toÄ?ne podatke (ime i prezime, adresu, broj telefona) poĹĄaljite na naĹĄu adresu: Noa media d.o.o., (za Dome slatki dome), IV. Vrbik 6, 10000 Zagreb. Time ste si osigurali pet brojeva Ä?asopisa u godini dana!brojeva Ä?asopisa. OsluĹĄkujuÄ&#x2021;i Ĺželje Ä?itatelja te naĹĄih partnera idemo dalje s novim idejama i novim Ä?asopisima. Uz izuzetno uspjeĹĄne Ä?asopise Mamino sunce, VozaÄ?.info, Zemlja&Znanje i Luna, sada se moĹžete pretplatiti i na DomeSlatkiDome!

070./"36%Ê#&/*$0./&010;*70/"36ã6+&.(0%*è/+613&51-"56 (pet brojeva)

IME I PREZIME: "%3&4"POĹ TANSKI BROJ:

(3"%

BROJ TELEFONA:

VLASTORUÄ&#x152;NI POTPIS: Uz ovu narudĹžbenicu, molimo poĹĄaljite kopiju uplatnice.


Profile for OptimaMedia

Dome Slatki Dome | broj 6.  

listopad 2009. | besplatni časopis za uređenje doma i kvalitetu življenja

Dome Slatki Dome | broj 6.  

listopad 2009. | besplatni časopis za uređenje doma i kvalitetu življenja

Profile for latrija

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded