Me Pönkkääjät 16

Page 1

ME

Klubita lo sai u uden i lmeen Rentou s. 4-6 tusta j a hoiv aa Rok Haasta ualla s ttelu: . 14-18 Papar atsien vetäjä t s. 20 -21

4/2021 nro. 16

a n i a a t t u m , ä n ä te nossa mukana! me


3 Pääkirjoitus 4-6 Poikkeuksellinen vuosi Pönkässä 7 Uuden äärellä etänä Työharjoittelu 8 Tietoisku: Zoomin taustakuvan vaihto 9 Tietoisku: Zoomin filttereiden vaihto 10-12 Miten Zoom-ryhmät ovat onnistuneet? 13 Runoja 14-18 Hyvinvointiloma Rokualla 31.8.-5.9.2020 19 Kesäinen aivopähkinä 20-21 Paparatsitvalokuvausryhmän ohjaajien haastattelu 22-23 Pönkän Liikuntaryhmä 24-25 Solmuvärjäys 26-28 Minun polkuni Pönkässä 29 Siman ohje

Lehti sisältää...

Lehden te Jäsenet: A ossa olivat muka na... nna-Laura Ja ,

ni J., Jani V Att Reetta, Sin ., Pasi, Pirei,ttJaaani, Ohjaajat: ikka, Teres , P a a Kansilehti ula, Sanni ja T ja Virpi iina-harjoi : Jani J., ku ttelija v a : N i i L n o a g h o a : r Sisällyslue Pasi ja Jani J joittelija . ttelo ja ta kakansi: V irpi

Hu-huu hu-huu Mitä täällä on tapahtunut?

Ekkö nää oo vielä kuullu? Pönkkä on rempattu! Tervetuloa Klubitalo Pönkkään!


UUTENA PÖNKKÄLÄISENÄ MUUTOSTEN KESKELLE PÄÄKIRJOITUS Minä aloitin pönkkäläisenä viime lokakuussa evakkoretken aikana Kintas-talolla. Hyppäsin mukaan keskelle monennäköistä muutosta, kun talon käytännöt koronarajoitusten ja Pönkän remontin vuoksi olivat kovin totuttua erilaisemmmat. Ihmeissäni kuuntelin, kun puhuttiin lähi-, etä- ja hybriditoiminnasta. Termit ovat kyllä auenneet ja digiloikka hypätty. Huomaan, että minullekin monien pönkkäläisten tapaan verkkoympäristössä toimiminen alkaa olla arkipäivää. Ihastellen olen seurannut Pönkän jäseneten digiosaamista ja luovuutta, kun tätäkin lehteä on työstetty kotikoneilta käsin. Saat lukea piristävää ja värikästä keväistä lehteä. Tässä lehdessä katsellaan kulunutta aikaa kuvin ja artikkelein. Kuvia on myös Kintas-talolta, jossa minäkin aloitin tutustelun Pönkän mukavaan porukkaan. Toki moni teistä oli tullut tutuksi jo Aivosilta-hankkeen tiimoilta. Pian olinkin jo keskellä Pönkän remonttisiivousta ja yhdessä maskit päässä laittelimme paikkoja kuntoon. Eipä mennyt kauan, kun epidemiatilanne paheni Oulussa ja Pönkän työpainotteinen päivä oli pakko laittaa tauolle. Keväällä 2020 rakennettu ePönkkä puhallettiin porukalla täyteen höyryyn ja viimeiset kuukaudet ovat kuluneet tiiviin eKlubitalotoiminnan parissa. Pönkässä on eletty keskellä vinhaa muutosta, mutta olemme yhdessä onnistuneet kehittämään e-toimintaa tarpeita ja toiveita kuunnellen. Työ jatkuu, yhdessä tekeminen näin etänäkin on upeaa ja jokainen kohtaaminen on kallisarvoinen. Pian ehkä pääsemme toimimaan täällä talolla taas. Haluan vielä kiittää lämpimästä vastaanotosta koko Pönkän väkeä!

Lämmöllä, Paula Mustonen

3


Poikkeuksellinen vuosi Pönkässä Purku

Valokuvaamista

Pönkkä joutui sulkemaan ovensa koronan ja remontin takia viime vuoden maaliskuussa. Totaalinen siirtyminen etätoimintaan tapahtui ryminällä. Se vaati paljon uusien digiominaisuuksien opettelua ja jäseniltä myös uuden päivärytmin luomista. Arki-aamuisin tapahtuvat e-aamukahvit alkoivat klo 9 aikaan ja varsinkin viikonloppuisin jäsenvetoiset aamukahvit ovat saaneet jäseniä kerääntymään yhteen kolmen pohjoisen Nuorten Ystävien klubitalojen yhteisöstä. Tutuksi on tullut monia uusia ryhmiä; Luovikset etänä, Annikan kirjoituspaja, Pönkän Pumppu, Englannin keskusteluryhmä ja Opintoretriitti etänä. Toki monia erilaisia ryhmiä on syntynyt jäsenten toiveista ja kesällä saimme jopa kokoontua grillailemaan Hollihaan puistossa.

Kesäjuhlat

Ongintaa Sonnisaaressa

4

graffitien maalaamista


Kesä 2020 oli rauhallinen koronan suhteen Oulussa. Silloin kokoonnuimme myös pelaamaan pihapelejä puistossa ja puutarharyhmäläiset pitivät huolta kasvatuslaatikoista lähes joka päivä. Syksyn tullessa ja ilmojen viiletessä remontti Pönkässä oli valitettavasti kesken, mutta onneksi Nuorten Ystäviltä löytyi korvaavat tilat Raksilasta, Kintastalolta. Siellä onnistuimme pitämään jokavuotinen Jani Toivolan vuorovaikutuspajan ja kierrätysviikon. Onnistuimme juhlimaan siellä myös Halloweenia ja saimme iloksemme siirtyä Pönkkään hetkeksi jatkamaan jäsenten tekemää remonttia.

Kesän jälkeen remontti oli vielä pahasti kesken

Infosta tuli pirteän värinen

Syksyllä päästiin Kintas-talolle

5


Sisustimme ja maalasimme Pönkässä yhdessä. Ohjaajamme Sanni teki sisustustiimin kanssa todella ison projektin valitessaan ja tilatessaan huonekalut uuteen Pönkkään. Valitettavasti koronatilanne huononi niin pahasti marraskuun lopussa ennen joulua, että Pönkkä joutui sulkemaan ovensa toisen kerran ja etätoiminta toimi jo tutulla tapaa. Klubitalomme remontin valmistuttua ja alkukevään alkaessa jäsenillä on ollut myös mahdollisuus kohdata toisensa ulkona erilaisissa ulkoiluryhmissä. Vuoden 2021 talvi on ollut aivan mahtava ja jäsenillä on ollut mahdollisuus laskea mäkeä yhdessä ja grillata makkaraa Laskiaisena ohjaajien kanssa, On myös tavattu toisiamme uusissa e-ryhmissä. Harjoittelijamme pitivät muuan muassa kirjallisuus-ja hyvinvointiryhmiä. Liikuntaa on myös mahdollista harrastaa yhdessä Markon, muiden ohjaajien ja ryhmälaisten kanssa kotikoneelta. Tämä poikkeusaika on opettanut, että haasteet on tehty voitettaviksi ja voi olla myös läsnä yhteisössämme, vaikka olemmekin etänä. Pönkkä on meitä kaikkia varten, ja kenenkään ei tarvitse olla yksin!

Teresa

6

Ulkoilua

Nyt on uudet lattiat ja saatiin väriä seinään

Sisustustiimin kanssa mallailtiin huonekaluja


UUDEN ÄÄRELLÄ ETÄNÄ Työharjoittelu

Tavoitteeni oli saada sosionomi amk opintoihin sopiva ja mieluisa työharjoittelupaikka, missä pääsisin kohtaamaan ihmisiä ja sitä kautta erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin heidän kanssaan. Olin todella iloinen saadessani vallitsevasta maailmantilanteesta (korona) huolimatta työharjoittelupaikan Oulun klubitalolta Pönkästä. Klubitalotoiminta ei ollut minulle ennestään tuttua. Tietysti etsin valmiiksi vähän tietoa toiminnasta ennen harjoittelun alkua, mutta en kyllä osannut valmiiksi odottaa mitä harjoittelujakso toisi tullessaan! Melko alussa sain huomata millainen ihmisten välinen kunnioitus ja tasavertaisuus klubitalolla vallitsee. Tahto tehdä yhteisöllisesti hyvää näkyi ryhmätoiminnoissa ja tietysti vaikutti paljon yleiseen ilmapiiriin. Mielestäni klubitalon toiminta on todella tärkeää ja on hienoa, että tämmöistä voidaan järjestää. Toivoisin, että kaikki ihmiset, jotka kaipaisivat tämän tyyppistä toimintaa omaan elämään, löytäisivät klubitalolle. Huomasin, että sinne on helppo tulla ja kaikki voivat olla sitä mitä ovat. Minäkin sain olla minä.

Oli ihana huomata heti ensimmäisinä päivänä, että minut otettiin mukaan porukkaan todella positiivisin mielin. Kyllähän jo se kertoi minulle ryhmän hengestä paljon. Ensimmäisen viikon aikana tutustuin jäseniin ja seurailin, kuinka tämä etätoiminta sujuu. Tiesin, että olen hypännyt mukaan klubitalotoiminnan harjoitteluun erikoisella hetkellä, jos vertaa tavanomaiseen lähitoimintaan. Etätoiminta oli jo hyvin käynnissä, mutta yhä sitä yhdessä kehitettiin ja ideoitiin. Olin kyllä yllättynyt, kun sain heti alussa huomata, kuinka mahtavalla mielikuvituksella ja osaamisella jäsenet ja työntekijät olivat yhdessä saaneet kasaan erilaisia etänä toimivia ryhmiä. Siis oikeasti valokuvausta, leipomista ja jopa musiikin tekemistä etänä, vau!

Sain suunnitella ja toteuttaa oman hyvinvointiryhmän, joka oli avoin kaikille Nuorten Ystävien klubitaloille. Kaikki osallistujat olivat kuitenkin Pönkästä, koska muut klubitalot toimivat lähes kokonaan lähitoiminnassa. Oli mahtavaa huomata, kuinka saimme kiinnostusta herättäviä ja samaistuttavia keskusteluja hyvinvoinnin eri osaalueista aikaan ja sain positiivista palautetta.

Kaiken kaikkiaan mukava ja opettavainen kokonaisuus päästä kurkkaamaan klubitalon mielenkiintoiseen maailmaan. Vaikka olisin halunnut nähdä toiminnan arkea Pönkän tiloissa, niin ihan varmasti tästä etäharjoittelusta on minulle jollakin tavalla tulevaisuudessa hyötyä. Iso kiitos kaikille teille, joihin pääsin tutustumaan tämän työharjoitteluni aikana <3

-TIINA

7


8


9


Miten -ryhmät ovat onnistuneet?

Digikummit auttaa aina!

Zoom -kokoukset ovat mahdollistaneet turvallisen tapaamisen sekä ryhmien pitämisen korona-aikana. Jäsenillä ja jäsentutustujilla on mahdolliuus saada opastusta työntekijöiltä sekä myös muilta jäseniltä. Pönkän perinteisen kummitoiminnan rinnalle on tullut digikummit, jotka osaavat auttaa ja neuvoa erilasissa digiasioissa. Pönkästä voi myös saada lainaan tabletin, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua yhteisiin ryhmiin ja kokouksiin.

Jäsenten haastattelu

Miten Zoom -ryhmät ovat onnistuneet ja mihin ryhmiin olet itse osallistunut? Alkuun Zoomin käyttö oli opettelua , mutta nyt sitä osaa käyttää ihan hyvin. Välillä on kiva, kun oppii jotain uutta. Olen käynyt niin monessa ryhmässä, että en muista kaikkea. Tärkeimmät ryhmät ovat Pönkän Pumppu ja Levyraati.

- Sinikka

10

Zoom ryhmät ovat toimineet hyvin ja olen itse osallistunut etäryhmiin alkuajoista maaliskuusta 2020 lähtien. Mm. Kielinerot, Livekokkailu, Aamukahvit, Levyraati, Jumppa ja C++ ohjelmointikielen kurssi.

-Atte


Olen osallistunut suurimpaan osaan järjestetyistä ryhmistä. Meidän talosta Markon jumppa on yksi suosikeistani. Myös muiden Klubitalojen ryhmät ovat olleet hyviä. Esim Tönärin tiistain ryhmä on ollut aina hyvä ryhmä. Hyvä ryhmähenki on myös Klubitalojen yhteisessä Discordissa, jonne voi kirjoitella milloin tahansa. Viikonlopun jäsenvetoiset aamukahvit ovat myös tärkeitä minulle. Testailtiin Teamsin ominaisuuksia Minulle on mieleistä toimia verkkoympäristössä. Zoom alustana on Alussa Zoom-ryhmiin osallistumisen hyvä e-ryhmien pitoon. Kaikki on mennyt tekninen puoli jännitti. Osasin vain klikata hyvin ja olemme käyttäneet myös muita linkkiä päästäkseni sisään. Zoom- sovelluksia Zoomin lisäksi kuten Teamsiä. kokouksissa oleminen on vähitellen tullut tutuksi. Osaan vaihtaa siihen virtuaalisen -Reetta taustakuvankin. Nyt Zoom-ryhmiin osallistuminen on aika vaivatonta. Tosin puhelimella Zoomin käyttö ei ole minulle niin tuttua. Minulle eKlubitalon toimintaan osallistuminen on paljon helpompaa ja vaivattomampaa kuin klubitalolle käveleminen ja siellä fyysisesti oleminen. Kyse on mukavuudenhalusta ja siitä, että kotona en koe sosiaalista kuormitusta, koska minun ja muiden välissä on tietokoneruutu. Vuorokausirytmi on iso tekijä, joka laittaa kapuloita rattaisiin. Osallistumiseni eKlubitalon toimintaan on siis epäsäännöllistä. Olen tosin ollut kaiken kaikkiaan aktiivisempi koronan aikana kuin ennen sitä. Olen tehnyt kotona Pönkän viestintään liittyviä tehtäviä ja ohjannut Aivopähkinä-ryhmää Paula-ohjaajan kanssa. Lisäksi aloitimme uuden ryhmän, Pönkän uniklubin, jota ohjaamme yhdessä. Olen myös osallistunut erilaisiin ryhmiin, esim. Aamukahveille, Levyraatiin ja Lehtiryhmään. Olen yksi Pönkän digikummeista.

-Virpi

Kädentaitajissa joulutähtien askartelua

11


Itselleni Zoomin käyttö oli ensin haastavaa, kun en tiennyt miten sovellus toimii. Nettiä nopeuttamalla ja ID koodia sekä salasanaa käyttämällä Zoomin käyttö on helpompaa ja mukavampaa. Olen osallistunut monenlaisiin ryhmiin: Levyraati, Pumppu, Jumppa, Paparatsit, Livekokkaus, leivonta ja viikonlopun aamukahvit. Ainakin nämä ryhmät ovat olleet minulle rakkaita. Paparatsien vetäminen on ollut Zoomissa yllättävän mukavaa ja helppoa. Aamukahvien vetäminen on itselleni tärkeää, kun saa olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa ja saa vaihtaa samalla kuulumisia myös muiden klubitalojen jäsenten kanssa. Itse koen Zoomin etäaikana erityisen tärkeäksi, koska sillä alustalla on niin helppo osallistua eri ryhmiin. Sitten kun "normaali aika " koittaa, jatkan edelleen Zoom-ryhmissä olemista.

- Anna-Laura

Edustettin Järjestömessuilla

12

Uuden vuoden juhlintaa! Zoom- kokoukset ovat onnistuneet erinomaisesti ja se on avannut paljon mahdollisuuksia keskinäiseen vuorovaikutukseen, suunnitteluun ja toteutukseen. Talo, sen ohjaajat ja jäsenet ovat tulleet tutuiksi ihan eri tavalla, kuin ennen korona-aikaa. Kiitos Zoomin - osallistuminen käy nopeasti ja vaivattomasti, olit sitten kotona tai tien päällä. Itse olen osallistunut Leffaryhmään, Levyraatiin, lehden toteutukseen, mainontaan ja moneen muuhun. Kiitos Pönkkä!

- Jani J.

Talokokous


Runoja Oli kaunis kevät ilma, lumet olivat tippuilemassa puista. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta, ihmiset lenkkeilivät iloisina. Sauvakävelivät, pyöräilivät ja katsoivat ilmaa. Minä vain mietin, että kuinka ihanaa on elää kauniissa lumisessa maisemassa. Ihana aurinko, meille kaikille se loistaa. Loppu

Katso ihmistä!

Reetta Tikka

Kumpi kertoo minusta enemmän, se että huomaat minut, vai se että et huomaa? Kumpi kertoo sinusta enemmän, se mitä näet minussa, vai se mitä et näe? Miksi minä olen se, jota sinä katsot? Miksi minä en ole se, joka tarkkailee, havainnoi, mittailee sinua? Sinun katseesi muokkaa minua. Minun katseeni ei edes läpäise sinua. Miten uskallan olla itseni näköinen, vaikka olisinkin silloin sinulle näkymätön. Piritta

13


Hyvinvointiloma Rokualla 31.8.-5.9.2020 Klubitalo Pönkästä ja Klubitalo Roihulasta lähti joukko iloisia jäseniä viettämään tuettua hyvinvointilomaa Rokuan Health & Spa hotelliin. Alunperin loma oli tarkoitus toteuttaa jo toukokuussa, mutta koronan vuoksi loma jouduttiin siirtämään syyskuun ensimmäiselle viikolle. Lisäksi koronasta johtuen Klubitalo Tönäri joutui valitettavasti perumaan osallistumisensa. Mukana lomalla oli lopulta seitsemäntoista jäsentä ja kaksi klubitalojen Loma sisälsi viisi päivää täysihoitoa. ohjaajaa, yksi kummastakin klubitalosta. Päivittäin lomaan kuului aamupala ja kaksi ateriaa notkuvasta buffet-pöydästä. Majoittuminen tapahtui kahden hengen huoneissa. Hyvinvointilomien toimesta joka päivä oli kaksi kertaa yhteistä ohjattua toimintaa, esim. luonnossa kävelyä, vesijumppaa ja venyttelyä. Kylpylä ja kuntosali olivat meidän vapaassa käytössä. Lisäksi halutessaan lomalaiset saivat käydä Rokua Spa:n maksullisissa hoidoissa. Klubitalojen ohjaajat järjestivät meille kaksi kertaa nuotioillan, jonka aikana paistoimme makkaraa ja vaahtokarkkeja. Koko loma huipentui klubitalon ohjaajien järjestämään yllätysillanviettoon, jonka aikana esim. saimme käydä saunassa ja järvessä uimassa.

14

Loman aikana tutustuimme toisiimme ja yhteishenkemme kasvoi. Loma oli kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus.


Rokuan kartta (https://www.google.com/maps/@64.5992882,26.4736393,15z?hl=en-FI)

Loman rahoituksesta

Hyvinvointilomat ry on valtakunnallinen järjestö, joka järjestää tuettuja lomia eri puolella Suomea. Järjestöllä on takanaan Sosiaali- ja terveysministeriön tuki. Hakija voi päästä Hyvinvointilomat ry:n kautta lomalle korkeintaan joka toinen vuosi. Hyvinvointilomat ry valitsee lomalle lähtijät hakemusten perusteella. Valintaprosessissa otetaan huomioon hakijoiden taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset perustelut. Myös mahdollinen ensikertalaisuus huomioidaan. Lomat rahoitetaan pääosin Veikkauksen tuotoista saaduilla varoilla ja omavastuuksi meille jokaiselle jäikin 25 euroa/vrk. Klubitalot maksoivat matkat Rokualle.

Linkit Rokua Health & Spa Hotel: https://www.rokua.com/rokua_health_spa Hyvinvointilomat ry: https://hyvinvointilomat.fi

15


16


17


18

Ryhmäkuva: Anne-Mari Koret Muut kuvat ja teksti: Virpi Kurkela


Kesäinen aivopähkinä Mitä uusia sanoja pystyt muodostamaan tästä kesäisestä sanonnasta?

"Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään!" Pystytkö muodostamaan sellaisia sanoja, joissa on käytetty vain näitä sanonnan sisältämiä kirjaimia? Voit käyttää samoja kirjaimia kerran tai useammin. Sanonta sisältää kirjaimet:

a, e, h, i, k, l, n, o, p, r, s, t, u, v, y, ä. Kirjaimista muodostuu esimerkiksi sana ruusu.

19


P aparatsit

Valokuvausryhmän ohjaajien Haastattelu Minkälaista on ohjata valokuvausryhmää?

Ryhmän ohjaaminen on mukavaa . Meillä on Sannin kans samanlaisia ajatuksia ja hän antaa hyviä vinkkejä ryhmäläisille. Olen saanut hyvää palautetta neuvomisesta ja ihmiset ovat tykänneet tulla ryhmään. Muista jäsenistä on ollut myös apua. - Anna-Laura Valokuvausryhmän ohjaaminen on ollut rentoa ja mielekästä. Jäsenten kanssa yhdessä ideoidaan ryhmäkertojen aiheita ja minä suunnittelen ja valmistelen tarkemman sisällön Anna-Lauran kanssa. Ryhmän aikana päästään myös usein ulkoilemaan ja se on aina positiivista. - Sanni

Miten valokuvaamisesi on muuttunut Paparatsien myötä?

Ennen otin enemmän semmoisia "sähläys" kuvia ja nykyään olen tarkempi kuvanlaadun suhteen. - Anna-Laura Kiinnitän enemmän huomiota kameran asetuksiin ja olen nykyään motivoituneempi ottamaan taidokkaampia kuvia. - Sanni Minkälaista valokuvaamista toivot enemmän?

Enemmän maisemakuvaamista ja lähikuvaamista luonnosta. Haluan oppia lisää makrokuvaamista ja kameran säätöasetusten hyödyntämistä kuvaamisessa. Keväällä kun kukat lähtee aukeamaan. Haastekuvaamisia lisää eli annetaan pieniä tehtäviä joista otetaan kuvia ja sitten esitellään ne muille. -Anna-Laura Olisi mahtava päästä kuvaamaan karhuja, pöllöjä tai muita Suomen villieläimiä (turvallisessa ympäristössä)! - Sanni

Terveiset valokuvaamisesta kiinostuneille jäsenille ja jäsentutustujille:

Tervetuloa rohkeasti mukaan valokuvaamaan, ottamaan vinkkejä vastaan ja kertomaan omia valokuvaustarinoita! -Anna-Laura

20

Kaikki vaan mukaan jos yhtään valokuvaaminen ja muistojen tallentaminen kiinnostaa! Ryhmässä on rento ilmapiiri ja kaikkien ideat ja vinkit valokuvaamiseen otetaan ilolla vastaan. - Sanni


Kuvat: Anna-Laura, Jaani, Reetta ja Sanni

21


PÖNKÄN LIIKUNTARYHMÄ Kuten monet saattavatkin arvata, yksi Pönkän suosituimmista ryhmistä kautta aikain on todellakin liikuntaryhmä. Tämä kestosuosikki on kokenut monenlaista muotoutuessaan nykyiseen malliinsa. Monenlaista on koettu ja kokeiltu yhdessä matkan aikana. Liikuntaryhmälle nähtiin mahdollisuus jo Pönkän perustamisen aikoihin. Monien klubitalojen toiminnassa huomattiin, että liikunnan merkitys ihmistä hoitavana ja aktivoivana toimintona oli tärkeä. Liikuntaryhmässä on menty alusta asti jäsenten toiveita kuunnellen. Liikkeelle lähdettiin alussa niinkin yksinkertaisen ajatuksen voimin kuin: “Lähdetään liikkeelle!”. Matkalla tähän päivään on kokeiltu monenlaisia lajeja ja koettu unohtumattomia hetkiä. Ryhmän kehityksessä on voitu huomata erilaisia trendejä ja osallistumisen piirteistä voisi vetää monenlaisia johtopäätöksiä, mutta se lienee tässä tarpeetonta. Tärkeintä on se, että ryhmä on herättänyt kiinnostusta ja klubilaiset suhtautuvat ryhmään positiivisesti ja haluavat sen toimivan jatkossakin. Allekirjoittanut on samoilla linjoilla usean muun kanssa, nimittäin erityistä hyvää mieltä ja innostusta ovat herättäneet kaksi todella mieluista kestosuosikkia: sähly ja kuntosali. Pönkän järjestämät Marrasturnaus-sählykisat ovat olleet monelle tapa testata taitojaan ja kokea joukkuepelin taikaa. Erityisesti mieleen ovat jääneet retket, sekä lajit joihin lähdetään porukalla tutustumaan, etenkin keilaus ja viime kesän villitys, frisbeegolf. Yksi parhaista ryhmän piirteistä on sen kannustavuus sekä sen mukava tsemppaavuus. Ryhmiin on helppo tulla, lähtökohtiin katsomatta. Koko ryhmän ytimen voisi tiivistää yhteen ajatukseen: tehdään liikunnasta Pönkän puitteissa pysyvä, ja hyvä elämäntapa. Toiminta pysyy kiinnostavana, kun kokeillaan uutta ja liikutaan yhdessä. Uskonpa, että monilla olisi jäänyt monet liikuntahetket kokematta, ellei liikuntaryhmä olisi ollut.

22

Pikakelauksena tähän päivään, jokainen toimintaan osallistunut voi muistaa hyviä hetkiä liikuntaryhmän puitteissa. Yksi ryhmän ehdoton plussa onkin sen hyvää mieltä herättävä vaikutus. Herättyään ajatusmatkalta on palattava kuitenkin ikävään todellisuuteen. Tällä hetkellä elämme kovia aikoja. Covid-19 ja kaikki maailmaa mullistaneet tapahtumat ovat vakavia ja ne on otettava tosissaan. Pönkän toiminta on tilanteen puitteissa tiivistynyt jaloon ajatukseen: “Pidetään huolta, niin itsestä kuin muista!”. Kaikki tämä on johtanut siihen että tällä hetkellä liikuntaryhmä toteutuu kävelylenkein ja Zoomin välityksellä kokoontuvan jumppa/kuntoilu ryhmän voimin. Nämä ajat kuuluttavat kestävyyttä, ja on mentävä päivä kerrallaan. Niin paljon kuin toivommekin, että pääsisimme kokoontumaan mitä ihanimpien liikuntahetkien parissa, on se toistaiseksi haaveena. Omasta ja talon puolesta lähetän paljon voimia ja tsemppiä näihin epävarmoihin aikoihin! Sitten kun aika sallii, lähdetään taas liikkeelle! Pidetään huolta, Pasi Kankainen


23


S

olmuvärjäys( Jani V.)

Paidan solmuvärjäys kolmella eri tavalla: Rypyt, raidat tai spiraalilla. Solmuvärjäys on yksinkertainen tapa, jota voi tehdä vaikka yhdessä ystävän kanssa. Värejä on runsaasti saatavilla, ja niitä voi myös sekoittaa itse. Ohjeen paidat voit värjätä yhdellä tai useampaa väriä käyttäen, Esittelen kolme kuviointitapaa: ryppykuvion, spiraalikuvion ja raitakuvion. Kokeile myös omia kuviointi tapoja, joita ei ohjeessani esitelty.

Tarvikkeet solmuvärjäykseen: - puuvillaisia T-paitoja - ES Batik tekstiiliväriä - ES Batik kiinniteainetta - vati ruokasuolaa - pakastuspusseja kumihanskat - termosmukeja - ohutta puuvillalankaa - kumilenkkejä - harjanvarsi - puuvillanarua - sakset - pyyheliinoja

24


Kotiliesi https://kotiliesi.fi/kasityo/askartelu-ja-diy/paidansolmuvarjays -3-tavalla-katso-ohjeet-ja-varjaa-paita-rypyillaraidoilla-tai-spiraalilla/

1. Solmuvärjäys onnistuu yhdellä tai useammalla värillä. Pese vaate ennen värjäystä, ja tee kuvio kosteaan vaatteeseen. 2. Esimmäinen vaihtoehto on, että rypistele T-paita kasaan, ja solmi se mytyksi kumilenkeillä. 3. Toinen vaihtoehto on, että aseta harjanvarsi keskelle T-paitaa, ja kierrä paita spiraaliksi sen ympärille. Solmi spiraali tiukaksi kumilenkeillä. Jos värjäät paitaa monella värillä, niin älä aseta enää värjättyä osaa veteen, ettei väri liukene pois. 4. Kolmas vaihtoehto : kerää paidan helma nipuksi, ja solmi se tiukasti puuvillalangalla. Tee toinen nippu paidan rintakehän kohdalle. Tee näiden väliin lisää nippuja. Raita syntyy siihen kohtaan, johon lanka solmitaan. Tee niin monta raitaa kuin haluat. Jos värjäät paitaa monella värillä, niin älä aseta enää värjättyä osaa veteen, ettei väri liukene poissa. 5. Suojaa kädet kumihanskoilla, ja valmista väriliuokset. 6. Laita termosmukiin 2 ruokalusikallista suolaa, ja kaada 3 dl kiehuvaa vettä päälle. 7. Lisää 2 ruokalusikallista väriainetta. 8. Liuota 2 teelusikallista kiinniteainetta tilkkaan vettä. 9. Kaada se väriliuokseen, ja sekoita. 10. Sulje termosmukin kansi. 11. Nosta saavi pöydälle ja solmittu vaate käteesi. 12. Kaada termosmukeista vuorotellen erivärisiä väriliuoksia mytyn päälle siten, että myös valkoisia alueita jää näkyviin. 13. Pitele vaatetta saavin päällä, jotta väriliuoksen roiskeet päätyvät saaviin. 14. Laita vaate pakastuspussiin. 15. Kiedo pyyhe pussin ympärille, jotta se pysyy pidempään lämpimänä. 16. Anna värin vaikuttaa 2-4 tuntia. Avaa paketti, ja huuhdo vaate runsaassa vedessä, kunnes väriä ei enää liukene veteen. 17. Pese vaate erillään muista pyykinpesuaineella pyykkikoneessa. 18. llmakuivaa vaate henkarissa. 19. Pese vaate erillään muista vaatteista ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

25


Minun polkuni Pönkässä Mistä kaikki alkoi? Kaikki alkoi siitä, kun äitini näki lehdessä artikkelin Pönkästä. Silloin kuulin ensimmäisen kerran talosta. Vielä silloin en innostunut asiasta. ”Pönkkä-urani” lähti varsinaisesti käyntiin MTT:n hoitajan ehdotuksesta. Toukokuussa 2016 kävin Pönkässä tutustumiskäynnillä MTT:n hoitajan kanssa.

Taloon tutustuminen Kun tutustuin taloon, niin minua jännitti kovasti. Pönkän työntekijä esitteli taloa ensin diaesityksen avulla ja sitten kierrettiin talo läpi. Tulin seuraavana päivänä uudestaan. Muistan että Pönkän ilmoitustaululla oli Pönkän työntekijöiden kuvat ja sieltä tunnistin edellisenä päivänä taloa esitelleen työntekijän.

26

Myös Pönkän infon rooli oli tärkeä. Olin nimittäin sekoittanut kellonajat ja tulin talolle vasta reilusti työnjaon jälkeen. Kaikki työt oli siis jo jaettu, mutta sain kuitenkin yhden siivoustehtävän ja muuta en oikein siitä päivästä muistakaan. Tuosta hetkestä on nyt kohta noin 5 vuotta aikaa. Alkuaika Pönkässä sai minut väsyneeksi, koska en ollut vielä tottunut sosiaaliseen kuormitukseen: Kaikki oli uutta, ihmiset olivat uusia ja ruokailutilassa melun taso voi nousta korkealle. Onneksi Pönkän yläkerrassa on sohva, jolle saa mennä ihan luvan kanssa ottamaan torkut, jos omat voimavarat sitä vaativat.


Pönkän ilmapiiri Vaikka aluksi olin epävarma Pönkän suhteen ja en tullut Pönkkään omasta aloitteestani, niin ihastuin nopeasti paikkaan. Ilmapiiri Pönkässä on mahtava ja kaikkia kannustetaan käyttämään omia lahjojaan omien voimavarojensa mukaisesti. Koen olevani tärkeä ja taitojani arvostetaan.

Osallistuminen Pönkän toimintaan Olen käynyt Pönkässä säännöllisen epäsäännöllisesti. Olen osallistunut lähinnä Me Pönkkääjät -lehtiryhmään, Paparatsit-valokuvausryhmään, Luoviksiin ja Punttiryhmään. Toimistolla olen tehnyt mainoksia Pönkän ilmoitustaululle ja suljettuun Facebookryhmään. Talokokouksissa olen muutaman kerran toiminut sihteerinä tai puheenjohtajana. Lisäksi olen tehnyt esim. tilastointia Pönkän rahoittajille.

Olen ohjannut Aivopähkinä-ryhmää yksin tai kaverin kanssa. Pönkän kanssa olemme myös käyneet retkillä, esim. Haaparannassa. Pönkän kautta olen myös osallistunut kaksi kertaa Job Shadow Day -tapahtumaan.

27


Korona ja eKlubitalotoiminta Sitten tuli tämä korona. Nuorten Ystävien klubitalot käynnistivät eKlubitalo-toiminnan, jossa siis klubitaloille kokoonnutaan etänä esim. Zoom-sovelluksen välityksellä. Itse asiassa olen ollut aktiivisempi koronan aikana kuin ennen sitä, vaikka asun vain ”kiven heiton päässä” Pönkästä. Minulle tietokoneen ääreen istuminen on luontaisempaa kuin klubitalolle käveleminen. Zoomin välityksellä on helpompi osallistua klubitalon toimintaan, koska silloin ei juurikaan jännitä ihmisten kohtaamista ja samalla saa pysytellä oman kodin rauhassa.

Olen osallistunut etänä sekä Pönkän että muiden NY:n klubitalojen pitämiin ryhmiin ja tehnyt kotona viestintätehtäviä: Olen tehnyt mainoksia ja viime vuoden lopulla aloin ottamaan vastuun Pönkän viikko-ohjelman siirtämisestä kotisivuille. Olen myös ”kouluttautunut” digikummiksi osana Osaamisella Osallisuutta -hanketta. Digikummit auttavat muita klubitalon jäseniä arjen digipulmien kanssa.

Tulevaisuus Minulla ei ole vielä kokemuksia työhönvalmentajan palveluista. Olen työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta uskon että tulevaisuudessa voisin tehdä osaaikaisia töitä toimisto-alalla ja se onkin haaveeni.

28

Uskon että työhönvalmentajan kanavien kautta voin tulevaisuudessa löytää töitä. Toimisto-alalla töitä on nimittäin vähän, mutta hakijoita on paljon. Minulla on italan koulutus ja Pönkässä saan arvokasta kokemusta, joka auttaa minua pääsemään takaisin työelämään. Valokuva: Raakel Väinämö Teksti: Virpi Kurkela


29


Toivotamme hyvää kevättä kaikille lukijoillemme!