Klubitalonline

Page 1

eTönäri - eRoihula - ePönkkä

KLUBITALON LINE

Lehti on tehty NY klubitalojen yhteisessä lehtiryhmässä kevään 20 aikana.

KESÄKUU 2020


Sisällys

Luet parhaillaan NY Klubitalojen Pönkän, Roihulan ja Tönärin ensimmäistä, yhteistä lehteä. Tätä lehteä on koottu yhdessä kolmen klubitalon välillä poikkeustilan aikana.

Tätä lehteä tekemässä olivat Pönkän, Tönärin ja Roihulan väki Juhani, Sanna, Joni, Anni, Eeva, Juho, Raija, Meeri, Sanni, Jussi, Julius, Janne

eKlubitalon toimintaa 3 Pönkän jäsenten kommentteja kevään etätoiminnasta 4 Eevan haastattelu 5 Vappujuttuja 7 Julius Pitkäaho - luontokuvat 8 Jannen aurajuustokanapasta 11 Roihula muuttaa rantsulle 12 Kesäpähkinät 14 Paparatsien kesäkuvat 15 Valokuvausryhmän kuvailuja 17 Pönkän kaupunkiviljely 18 Tönärin leffaryhmä 19 Kajaanin kamerakerho 20 Kesän liikuntaharrastuksina geokätköily ja Pokemon Go 21 Discord 23


n o l a t i b E-klu a a t n i toim Mitä Tönärillä on oikein tapahtunut viime aikoina?

Alku Alussa tieto etätoimintaan siirtymisestä tuli yllätyksenä ja aiheutti ihmetystä, mikä kumma etähomma? Kuitenkin eToiminta käynnistyi todella nopeasti vaikkakin oli teknisiä ongelmia. eToimintaa suunniteltiin alusta alkaen yhdessä. Testailtiin paljon eri kanavia/alustoja. Vaikka kaikki oli uutta niin onnistuttiin yhdessä luomaan sellaista toimintaa, jota toivottiin. eAamukahveilla oli suuri merkitys, sillä kokoontumiset olivat säännöllisiä ja ne piristivät päivää. eToiminta eToiminnan edetessä huomattiin, että somen ja erilaisten etäyhteyksien käyttöön tarvitaan osaamista, toisaalta oppimista tapahtui kokoajan. eToiminnan aikana eteen on tullut paljon uusia sovelluksia ja erilaisia yhteydenpitotapoja. eToiminta on mahdollistanut sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen, rajoitteista huolimatta on nähnyt muita ihmisiä. Varsinkin alussa tilanne aiheutti huolta, mutta eToiminta toi "järkeä" arkeen ja samalla vaikutti rauhoittavasti. Ilman eToimintaa olisi voinut olla täysin hukassa. eToiminta on myös auttanut pitämään kiinni päivärytmistä. Lisäksi sai tekemistä päiviin ja sai mahdollisuuden harrastamiseen etäyhteyksien kautta. Osallistuminen saattoi olla jopa helpompaa etäyhteyksien kautta. On huomattu, että etäyhteyksien välityksellä toimintaan on osallistunut myös sellaisia jäseniä, jotka eivät ole käyneet talolla pitkiin aikoihin

Hybridimalli Siirryimme kesäkuun alusta ns. hybridimalliin, jolloin saimme alkaa kokoontumaan pienryhmittäin ulkona ja talolla. Koettiin hyväksi, että toimintaa on saatu mahdollisimman paljon ulos. Olemme jo kerenneet testaamaan myös ryhmiä, joissa osa osallistujista on talolla paikanpäällä ja osa osallistuu etänä. Tämän poikkeustilanteen aikana yhteinen toiminta NY Klubitalojen välillä on lisääntynyt. Tämä on tarjonnut uusia mahdollisuuksia, kuten erilaisia ryhmiä. Olemme myös kokoontuneet eAamukahveille kaikkien NY Klubitalojen kanssa. eAamukahvit ovat hyvä tilaisuus päästä tutustumaan muihin taloihin. Tönärin toimintaa on kokonaisuudessaan kehitetty paljon poikkeustilanteen aikana; on tullut uusia ryhmiä ja tapoja osallistua. Facebookin ryhmässä tapahtuu kokoajan ja siellä tiedottaminen on aktiivista. Somella on nykyisin jokin rooli talolle ja sen toiminnalle. Toiminta onkin monimuotoistunut. Hybridimalli on mahdollistanut ruoan haun talolta, joka on ollut todella hyvä juttu. Ruoka on hyvää, kotiruokaa. Siihen voi vaikuttaa, mitä ruokaa milloinkin valmistetaan. Kehut siitä, että Tönärillä ruoalla on paras hintalaatusuhde koko Kajaanisssa!


Pönkän jäsenten kommentteja kevään etätoiminnasta: - On ollut mukava pitää etänä ryhmiä ja myös osallistua niihin - Ollaan siirrytty nykyaikaiseen kommunikointiin - Näkee ihmisiä joita ei yleensä näe talolla - Onneksi Pönkkä on toiminut etänä. On voinut pitää yhteyttä jäseniin ja työhönvalmentajiin ja osallistua ryhmiin. Olen saanut jotain muutakin tekemistä, kuin olla vaan kotona

Nakkikeiton tekoa livekokkailussa

Etäyhteyksien ansiosta ollaan saatu Pönkkään myös uusia eRyhmiä! Esimerkiksi: livekokkailua ja levyraati. Vanhatkin ryhmät säilyivät ohjelmistossa mukana ja suurin osa niistä pidetään Zoomin välityksellä.

Kädentaitajissa tehtiin origameja Zoomin kautta


Korona-ajan työharjoittelija Eeva Säkkinen Kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Eeva Säkkinen tuli työharjoitteluun keskelle korona-ajan eTönäriä ja pienryhmätoimintaa. Hän oli nähnyt Tönärin aikaisemman klubitalon ohi kulkiessaan Pohjolankadulla, mutta ei ollut kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Kun opettaja kertoi mielenterveysja päihdetyön harjoitteluun soveltuvista paikoista, Eeva innostui Tönärin toiminnasta. Hän tutki Tönärin nettisivuja ja facebookia. Lisäksi hän sopi kokouksen Tönärin vastaavan työhönvalmentajan Mari Jääskeläisen ja työhönvalmentaja Raija Tikkasen kanssa, joka olisi hänen työohjaajansa. Kokouksen jälkeen Eeva päätti hakea Tönärin harjoittelupaikkaa. – Halusin kokeilla jotain erilaista verrattuna keskussairaalan osastoharjoitteluun ja kiinnostuin Tönäristä, Eeva muistelee. Haastavaa korona-ajan työharjoittelussa on se, että on paljon etoimintaa eikä näe normaaliin tapaan jäseniä. Haastavaa sairaanhoitajaopiskelijan harjoittelussa on se, ettei Tönärin toiminta ole hoitotyötä, eikä tässä ole harjoitteluun kuuluvia hoidollisia toimenpiteitä. – Klubitalojen työharjoittelut sopivat mielenterveysja päihdetyön harjoittelujaksolle, koska suurin osa asiakkaista on kohderyhmää, Eeva Säkkinen kertoo.

Talolla Eeva otettiin lämpimästi vastaan. Kaikki jäsenetkin olivat ihan innoissaan, kun tuli uusi kasvo. Hänen ei tarvinnut yhtään vierastaa tai jännittää, vaan pystyi heti kysymään kaikkea ja olemaan oma itsensä. Eeva kertoo vievänsä Tönäriltä mukanaan etätyöskentelyn ja ryhmätoiminnan oppien lisäksi myös toisten kunnioituksen, tasaarvoisuuden ja tasavertaisuuden sanomaa. – Todella avoimin mielin tulin, en osannut yhtään odottaa mitä tulee. Oli paljon etoimintaa, päivä meni todella mukavasti ja nopeasti. Kävimme myös liikuntaryhmän kanssa kävelyllä Kaupunginlammen ympärillä. Oli ihania ja mukavia ihmisiä, Eeva muistelee ensimmäistä harjoittelupäiväänsä. Harjoittelun ensimmäiset viikot ovat menneet todella nopeasti. Kaikista haastavinta klubitalojen toiminnassa on ollut ymmärtää toiminnan kokonaisuus, kun ei tiedä jäsenten taustoja. Eeva haluaisi päästä mahdollisimman monelle yksilökäynnille, koska niissä pääsee syventymään jäsenten taustoihin ja käynnit ovat todella antoisia. Yksilökäynneillä ymmärtää paremmin mitä Tönärillä varsinaisesti tehdään. Eeva on yritetty ottaa mukaan kaikkeen mahdolliseen, kuten ryhmiin, yksilöohjauksiin ja etätyöskentelyyn sekä jäsenen terveyskeskus- tai sosiaalivirastokäynnille.


– Kaikki ovat hirveän mukavia ja ymmärtäväisiä. Jäsenillä on ollut todella hyvä ja vastaanottava asenne. Ei ole yhtään sellainen asenne niin kuin joillakin työpaikoilla, että tuo nyt on vain harjoittelija. Enempää en osaisi toivoa. Ihan kaikki ovat samalla viivalla, oli kyse sitten jäsenistä, työntekijöistä tai johtajista. Sellaiset työpaikat, joissa on tällä hetkellä tiukka työpaikkahierarkia, voisivat ottaa tästä mallia, Eeva Säkkinen ehdottaa. Parasta klubitalotoiminnassa on Eeva Säkkisen mielestä ihan arkinen toiminta, kummitoiminta, vertaistuki ja opastus. Eeva saa Tönärin harjoittelusta kesään tekemistä ja arkirytmin. – Tähän mennessä parasta on ollut ehdottomasti perjantain retket. Ne ovat kyllä ihan huippuja, viikon kohokohta kaikille. Oikeastaan toiminta on aivan mahtava kokonaisuudessaan, joten ei voi eritellä mikä olisi mahtavinta tai upeinta. Tämä on niin hirveän tärkeää toimintaa, Säkkinen summaa.

Hän haluaisi ihmisten ymmärtävän miten tärkeää klubitalotoiminta on. Eeva toivoo että kohderyhmäläiset uskaltaisivat liittyä jäseniksi, koska tässä porukassa on äärettömän helppo olla ja toiminta on todella ihanaa. – Ota rohkeasti yhteyttä ja tutustu Tönäriin, Eeva rohkaisee. – Jos mietit sairaanhoitajan koulutusta, niin ehdottomasti kannattaa hakea, mikäli haluat toimia monenlaisten ihmisten kanssa ja olla avuksi. Ala on niin loputon, että aina oppii uutta ja voi hakea lisäkoulutuksia. Toki täytyy olla kiinnostunut laajasti ihmisiin liittyvistä asioista, kuten anatomiasta. Piikkikammostakin pääsee koulutuksessa yli, Eeva kehottaa. Hyviä erikoistumisopintoja ja kireitä siimoja Eevalle niin kesään kuin talvellekin toivottaa Tönärin väki.

Eevalle on annettu myös tavoitteeksi kehittää Tönärin toimintaa, ja miksei muidenkin Nuorten Ystävien klubitalojen. Hän onkin ajatellut, että meillä voisi olla enemmän esillä terveysasioita, muun muassa ravitsemuksesta. Toki harjoittelu on vasta alussa, joten kehitysideoita voi tulla matkan varrella vielä lisääkin. – Ilman muuta olen valmis tulemaan Nuorten Ystäville töihin myös jatkossa, mikäli suuntaudun mielenterveys- ja päihdetyön pariin, enkä akuuttihoitotyöhön, joka myös kiinnostaa. Tönäri on kyllä tosi mielenkiintoinen työpaikka ja tosi kivan oloinen yhteisö, Eeva pohtii uramahdollisuuksiaan.

Eeva Säkkinen toivottaa lukijoille hyvää loppuvuotta.

Teksti ja kuva: Anni Nortala


WAPPUJUTTUJA

NY klubitalojen yhteiset etävappujuhlat pidettiin 30.4.2020 Google Meet yhteyden välityksellä. Vappujuhlat olivat ensimmäiset laatuaan. Jokainen klubitalo oli suunnitellut juhlaan pientä ohjelmaa. Ohjelma sisälsi mm. vappupuheita, musiikkiesityksiä, taikatemppuja, pantomiimivisailua ja runoselfien kirjoittamista. Tunnelma oli iloinen ja etäjuhlat saivat paljon kiitosta. Muutamat juhlaanosallistujat antoivat runoselfietuotoksensa julkaistavaksi. Runoselfie koostui mm. lempiesineestä, lempiväristä, lapsuuden toiveammatista ja kauneimmasta sekä rumimmasta suomen kielen sanasta. pinkki Olen kuin puhelin. esäinen Kaunis k ja. unnitteli u s s u t s u sis ana , vaan ih a k s a p En Suomi.

Olen kuin sininen älypuhelin. Vihainen kevätopettaja. En ole ällöttävä, vaan positiivinen ja suloinen.

Olen k uin vih reä ha rmonik Suloin en kev ka, ät taite i l i j a. En nas eva, vaan p irteä si nikello .

Olen kuin punainen kynä. Karvainen kevät astronautti. En perkele, vaan kaunis kiitos.

Olen kuin oranssi pyörä. Nopea kevät lääkäri. En rutto, vaan lempeä helmi.

Olen kuin turkoosin vihreä maalipen sseli. Lämmin kevään taiteilija. En romu , vaan valo isa halla.

keltainen Olen kuin . kännykkä keväänä, Kauniina insitietokone onnassa, nöörien s ava vaan autt rakkaus.


Julius Pitkäaho

-Luontokuvat-


Luontokuvausta olen vasta aloittanut tekemään. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja mukavalta luontokuvaaminen. Rakastan valokuvata erinlaisia lintulajeja. Se on positiivista. Luonnon keskellä saa nauttia hyvästä säästä. Lämpimät ilmat on hyvä asia kuvaajalle. Valokuvaajana on monia hyviä asioita hyvä huomioida lintukuvauksissa. Esimerkiksi kameran säädö mm. täysin manuaali säätö, valotusaika, suljinaika sekä aukko. Kuvauksessa huomioida pitää myös mistä päin valo tulee kuvaus tilanteessa.


"Toimin harrastusmuodossa vapaa-ajalla."

Valokuvaan erissä kohteissa ulkona, leireillä tai vaikkapa luonnossa metsää, lintuja ja muita luonnon eläimiä. Saatan myös kuvata erissä tapahtumissa kuten Markkinoilla tai Gospel tapahtumissa. Olen lapin paras valokuvaaja ainakin minun ja parin muun ystäväni mielestä Olen siis itse aloittanut ja oppinut pikku hiljaa valokuvaaman entistä paremmin.

"Harrastelijavalokuvaajana missä milloinkin aina."


JANNEN

Aurajuustokanapasta

Janne aloitti Klubitalo Roihulassa uutena ohjaajana juuri kun poikkeustila oli julistettu. eRoihula tarjosi kuitenkin alustan tehdä töitä lähes normaalisti. Ensimmäisenä Janne esitteli oman bravuurinsa keittiössä ja tässä ohjeet sen itsenäiseen valmistamiseen. Lähde: eRoihula, suljettu fb -ryhmä.

Keitä

4dl

ohjeen

pastaa

mukaisesti.

Valuta pois

pastasta

ja

takaisin

vesi

siirrä

odottamaan.

Lisää

Ja

aurajuustoa hämmennä juusto

on

ja

kunnes

sulanut.

lopuksi

sekoita

kanakastike sekaan

ja

kana

jälkeen

ja

pastan

nauti.

pannulla lisää

kerma

mausteet.

5 50g

Paista

kypsäksi

kattilaan

4

3

2

1

ja

sen


ROIHULA

Muuttaa ran tsulle

Klubitalo Roihula on toiminut Rovaniemellä osoitteessa Kansankatu 2 sen perustamisesta saakka. Muutossa oli siis luonnolliesti myös hieman haikeutta. Lisäksi oman haasteensa muuttoon toi kevään poikkeustila covid19 pandemian myötä. Talo oli juuri jouduttu sulkemaan eikä reippaista jäsenistä voinut saada apuja muuttoon. Pakkaamisesta huolehti pääosin ohjaajamme Jyri, sekä työkokeilija Milla. Siivoukseen ja itse muuttopäivään irtauduimme etätöistä isommalla joukolla. Vuosien varrella kerääntynyt tavara yli 300m2:n klubitalolta siirtyi näin jälkikäteen ajateltuna melko ketterästi pienelläkin porukalla. Apuna oli lisäksi tosin muuttofirma, joka siirsi 3 rekka-autollista tavaraa paikasta toiseen.


Tarkan siivouksen jälkeen kansankadun avaimet palautettiin ja päästiin suunnittelemaan tilojen jakoa uudessa Roihulassa. Se ei heti ollutkaan ihan helppo rasti, mutta tavarat alkoivat löytämään paikkojaan. Uuteen osoitteeseen oli jo aiemmin muuttanut Balanssi ry, jonka kanssa nyt elämme sopisaa avoliittoa yhteisen katon alla. He oivatkin jo laittaneet kahvinkeittimen paikoilleen, joten tavaroiden purku kävi kuin tanssi. Muuttopäivänä tosin satoi 10 cm räntää, mikä entisestään hoputti tavaroiden liikettä ulkosalla.


Oikeat vastaukset: Pähkinä 1: ( 9 x 10 ) - 10 = 80 & Pähkinä 2: ( 16 + 4 ) = ( 1 + 19 ); ? = 38

(

=?

+ )= ( + ) x x

)-

+

+

= = =

12

Pähkinä 2:

(

+

=

+ +

?

= 30 = 19

Pähkinä 1: Virpi Kurkela

Kesäpähkinät


Pönkän valokuvausryhmän kesäisiä kuvia

Kuvat: Reetta

Kuva: Jyrki Ollila

Kuvat: Sanni


....lisää kesäisiä kuvia

Kuvat: Anna-Laura


VALOKUVAUSRYHMÄN KUVAILUJA Tönärin valokuvausryhmä on kesän aikana suorittanut erilaisia kuvaushaasteita. Käypä sinäkin nappaamassa kuvia seuraavien ohjeiden mukaan: Kuvaa luontoaiheisesti Jokin kesän merkki Jotakin alhaalta Jotakin läheltä Jotakin sinistä Jotakin ylhäältä Kuva: Juhani Kuvausiloa ! Kemppainen Kuva: Juhani Kemppainen

Kuva: Joni Koivisto

Kuva: Juho Haapamäki Kuva: Joni Koivisto

Kuva: Juho Haapamäki

Kuva: Anni Nortala

Kuva: Anni Nortala


Pönkän kaupunkiviljely Olen hyvin kiitollinen ja iloinen, että Pönkkä hankki neljä kasvatuslaatikkoa Hollihaan puistosta. Sinne saamme kasvattaa mitä vain yrttejä ja Askarreltiin pari puutarhatonttua Taimien koulimista vartioimaan satoa kukkia haluamme. Pönkkä myös lahjoitti taimia meille jäsenille. Itse tein valitettavasti heti sen klassisen virheen, että kastelin liikaa pieniä ja heikkoja samettiruusun taimia ja ne eivät lähteneet kasvuun, mutta puutarhaharrastus on todella opettavaista. On myös ihana miten muiden jäsenten Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! nähdä kasvattamat istutukset kukoistavat. Kesä on myös vasta alussa, joten toivottavasti saamme nähdä kasvua ja mahdollista hyötykasvien satoa parin kuukauden päästä. Terveisin, Teresa Kaupasta haettiin siemeniä, sipuleita ja pari taimea.

i s t u t e t t i i n

Ja nehän lähti hienosti kasvamaan!


TĂśnärin leffaryhmä Vuoden alkupuolella meillä jäsenillä heräsi ajatus ryhmästä, missä keskusteltaisiin elokuvista eri aiheittain, sekä jaettaisiin muistoja ja mielipiteitä niihin liittyen. Miksei jopa esiteltäisi elokuvia toisillemme trailereiden avulla ja katsottaisi elokuvia yhdessä joku kerta. Ryhmä jäi toviksi ajatuksen tasolle, kunnes karanteeniaika aiheutti tekemisen puutoksen. Erilaisia ryhmiä ja toimintaa ohjanneena innostuin itse heti ryhmän vetäjän roolista etäyhteyksien kautta. Elokuvien keräily harrastuksena toi myĂśs riittävästi minulle siihen pohjaa. Ryhmässä on käyty läpi niin jokaisen omia leffasuosikkeja kuin myĂśs niitä inhokkeja, ensimmäisiä kokemuksia ja teatteri elämyksiä, aikaa ennen digitaalisia palveluita sekä elokuvia mitkä saavat sinut itkemään, nauramaan ja jopa lähtemään vihaisena teatterista đ&#x;˜Š. MyĂśs tv-sarjat ovat näytelleet suuressa roolissa. Tarkoitus on myĂśs kehittää yhteistä katsottavaa tänäkin aikana, mikä onnistuu digitaalisten palveluiden kautta, kuten yle areena ja netflix. Tarjolla on myĂśs kirjaston oma vidla palvelu, mistä lĂśytyy kirjastokorttia vastaan runsaasti katseltavaa. Valitaan yhdessä elokuva katsottavaksi kukin omalla ajallaan ja käydään sitä läpi tulevalla kerralla. Et sillai, tarjotaan vapaata keskustelua elokuvista niistä kiinnostuneille ja pyritään että jokainen pääsee halutessaan sisältÜÜn vaikuttamaan. Koen myĂśs että karanteeniaika toi paljon uusia ajatuksia miten tällaistakin ryhmää voidaan toteuttaa. - Juhani


Kajaanin Kamerakerho Olen Sanna, asun Kajaanissa ja olen Klubitalo Tönärin jäsen. Harrastan valokuvausta ja mieluiten kuvaan luontoa, eläimiä ja ihmisiä. Vuoden 2004-2005 tienoilla liityin Kajaanin Kamerakerhon jäsenenksi. Olin jäsenenä noin 15 vuotta ja toimin jäsenenä olon aikana yhden vuoden myös sihteerinä. Tällä hetkellä en ole kerhon jäsen, mutta valokuvaus on edelleen tärkeä harrastukseni. Esittelen tässä Kajaanin Kamerakerhon toimintaa ja sivulla on nähtävissä kuviani. Kajaanin Kamerakerhon kotisivuilla kerrotaan kerhon toiminnasta seuraavasti: "Kajaanin Kamerakerho on kainuulaisten harrastaja- ja ammattivalokuvaajien kohtauspaikka, jonka toimintaan ovat kaikki tervetulleita mukaan. Kerhossa on jaettu tietoa, kokemuksia ja ajatuksia valokuvaamisesta jo vuodesta 1954." Voisin mainita toiminnasta lisäksi sen, että kerhotiloissa on pimiö, jossa jäsenillä on mahdollisuus kehittää filmistä valokuvia tai dioja. Kun olin Kamerakerhon toiminnassa mukana, kookoontuminen tapahtui kerran kuukaudessa. Kesäaikana toiminnassa oli tauko. Kamerakerhossa valittiin joka kuukausi kuukauden kuva. Jokainen jäsen sai tuoda enintään kolme kuvaa kuukauden kuvaehdokkaaksi. Joka kuukaudelle oli sovittu oma teema, jonka pohjalta kuvia otettiin. Teemana on ollut esimerkiksi mustavalko, ruoka, maisema tai luonto. Yleensä jäsenet toivat kuukauden kuvaehdokkaan digitaalisessa mudossa, mutta myös paperi- ja diaversioitakin on kamerakerhossa nähty. Kuukauden kuvan valintaan Kamerakerholla on oma pisteytysmenetelmä. Eniten ykkössijoja kuukaudenkuvissa saanut kerhon jäsen valitaan vuoden kuvaajaksi. Kuvat ja teksti: Sanna


Kesän liikuntaharrastuksina

ja - Teksti ja kuvat Joni Koivisto (klubitalo Tönäri) __________________________________

Kesä, aurinko ja lämpimät ilmat. Kesä on hyvää aikaa harrastaa kaikenlaista. Itse en ole koskaan tykännyt harrastaa mitään urheilullista tai liikunnallista, eivätkä ne ole koskaan vetäneet minua puoleensa. Liikun toki ympäri vuoden pyöräillen, mutta en kutsu pyöräilyä kuitenkaan harrastukseksekseni, koska sitä se ei ole. Kohdalleni on kuitenkin osunut kaksi liikunnallista harrastusta, jotka ovat onnistuneet tempaamaan minut mukaansa: geokätköily ja Pokemon go. Vaikkei pyöräily itselleni harrastus olekaan, niin se liittyy varsin olennaisesti mainittuihin harrastuksiin, etenkin geökätköilyyn. Molemmat mainituista harrastuksista keskittyvät pääosin aikajänteelle loppukeväästä alkusyksyyn, keskittyen kesäaikaan. Edellä mainittu johtuu, niin harrastajan, kuin harrastusvälineen eli älypuhelimen kylmyydensietokyvystä.

Pokemon Go:n pariin päädyi syyskuussa 2016 pari kuukautta pelin julkaisun jälkeen, kun sain hankituksi puhelimen, joka tuki peliä. Peliä pelataan siis älypuhelimella (tai tabletilla). Peli hyödyntää ns. lisättyä todellisuutta. Vaikka pelissä on nykyisin paljon muutakin, pelin pääasiallinen tarkoitus on kerätä virtuaalisia Pokemon-hahmoja liikkumalla todellisessa maailmassa. Keräilijäluonteeni on se, joka pääasiassa itseni pelin pariin veti alun perin, kuten myös eräänlainen uutuuden viehätys sekä se että, kyseessä oli mielenkiintoinen uusi tapa saada liikuntaa. Itselleni aktiivisin aika pelin parissa olivat vuodet 2016-2018.

Ensimmäisen vuoden ajan pelasin läpi vuoden, mutta sen jälkeen aloin pitämään talvitaukoja. Syksystä 2018 kevääseen 2020, en pelannut peliä lähes ollenkaan, johtuen osittain siitä, että omalla kohdallani peli muuttui itseään toistavaksi puurtamiseksi ja kyllästyin siihen. Nyt koronaaikaan olen hieman palaillut pelin pariin, mutta pelaaminen ei ole läheskään yhtä aktiivista kuin aiemmin ja olen lähinnä osallistunut pelin sisäisiin tapahtumiin poistumatta kotoa. Käydessäni kävelyllä ja pyöräillessäni peli kerryttää taustalla kilometrejä (tietyt peliominaisuudet vaativat aktiivista liikkumista). Nykyisin tätä helpottaa se, että peli kerryttää kilometrejä suljettunakin, kun aikaisemmin pelin oli oltava aktiivisena ja käynnissä, mikä oli varsin raskasta puhelimelle, sillä peli on todella raskas ja akkusyöppö (tosin ei mitään Harry Potter: Wizards Unite –peliin verrattuna).

Kuva 1&2. Lisätyn todellisuuden kuvia Pokemon Go -pelistä


Geokätköilyn pariin päädyin kesällä 2018, kun Tönärillä oli jotain puhetta aiheesta ja kiinnostukseni heräsi. Ensimmäisen kätköni löysin 1. kesäkuuta 2018. Geokätköily on liikunnallinen harrastus, jossa tarkoituksena on etsiä ympäri maailmaa piilotettuja kätköjä. Kätköt ovat pääasiassa (virtuaalikätköja lukuunottamatta) fyysisiä esineitä, säiliöitä (laatikoita, purkkeja tai purnukoita), jotka on piilotettu pääasiassa ulkotiloihin. Kätköjä voi löytyä niin puunlatvasta, kuin järven pohjastakin, niin keskeltä asfalttiviidakkoa, kuin korvesta keskeltä ei mitään. Kätköilyä varten tarvitaan älypuhelin tai tabletti. Periaatteessa myös pelkkä GPS-laite riittää, jos puhelinsovelluksen sijaan käytetään geocaching.com-sivustoa. Kätköillessä on myös hyvä pitää aina kynä mukana. Fyysiset kätköt sisältävät aina jonkinlaisen lokivihkon, johon pitää oma nimimerkki merkitä, mutta kynää ei kätköissä läheskään aina ole. Tätä kirjoitettaessa oma löytyneiden kätköjen saldo on 155, mikä on kohtalaisen vähän. Lajin maailman huiput huitelevat siellä parinsadan tuhannen kieppeillä. Täällä Kajaanissakin huiput menevät useammassa tuhannessa. Kätköjä on maailmanlaajuisesti yli 3 miljoonaa, kattaen kaikki seitsemän maanosaa ja pelkästään Kajaanin alueella on yli 1000 kätköä, joten löydettävää on vielä runsaasti.

Itseäni geokätköilyssä kiehtoo erilaisten kätköjen ja Kuva 3. Geokätkökarttaa Kainuusta kätkötoteutusten näkeminen. Jokaisella kätköntekijällä on oma tyylinsä, niin kätköjen, kuin niiden kätkemisen suhteenkin.

Osa kätköistä tuo haastetta, niin keholle, kuin mielellekin. Itse tykkään eniten sellaisista keskivaikeista pulmabokseista. Oma tähänastinen suosikkipulmaboksi (GC60EP1), joutui valitettavasti menneenä keväänä tihutyön uhriksi, eikä näin ollen tulevat kätköilijät pääse sen iloista nauttimaan. Myös kuvan 4 tyyliset mysteerikätköpulmat ovat ihan kivoja.

Kuva 4. Mysteerikätköpulma GC83V4F Kuvalähde geocaching.com

Kuva 5-7. Kuvissa esiintyvät kätköt (GC55BEF, GC67QXR, GC5TC37 ) eivät ole enää löydettävissä.


DISCORD N Y KLU B I T A L O J E N D I S C O RD KANAVA ( P Ö NKK Ä , T Ö N Ä R I , R O I H U L A)

Discord on pääosin pelaamisessa, koulumaailmassa ja bisnes-elämässä käytetty uudehko yhteydenpitopalvelu. Alunperin peli-yhteisössä kehitetty alusta on kokenut värikkään historiansa aikana monenlaista kehittyessään alansa uranuurtajaksi. Verrattaen Discord onkin jo todella suosittu yli 250 milj. käyttäjällään (kesä 2019). Oli tarve sitten rennolle rupattelulle kavereiden kesken, vaativaan saumattomaan pelikommunikointiin tai vaikka palavereiden pitoon, Discord vastaa moniin tarpeisiin käytännöllisen tehokkaasti. Pönkkä, Roihula ja Tönäri ovat aloittaneet Discordissa yhteistä, koko ajan kehittyvää toimintaa. Etenkin aiheittaiset keskustelukanavat ja päiväkahvit-äänikokous ovat todettu kivoiksi ja toimiviksi yhteydenpitoympäristöiksi. Tervetuloa mukaan! Näin pääset NY Klubitalojen Discord kanavalle: 1. Mene osoitteeseen: www.discord.com 2. Kirjaudu sisään (jos sinulla ei vielä ole tiliä, paina: rekisteröidy) 3. Voit pyytää linkin NY Klubitalojen Discord kanavalle oman Klubitalosi työntekijältä 4. Lue ensimmäiseksi meidän säännöt ja jos haluat kertoa vähän itsestäsi, sen voit tehdä #esittäytymiset kanavalla. 5. Tule rohkeasti mukaan meidän eri puhe-ja tekstikanavien keskusteluihin !

#ohjeita -sivulle on listattu kaikki puhe- ja tekstikanavat. Lisää erilaisia kanavia voidaan luoda jäsenten ideoiden mukaan.