IDEE - juni 2021

Page 1

nr.2 / juni ‘21 / jaargang 53

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ

Iedereen KLJ Ken je KLJ Connect al?

Next level ledenwerving Het mysterie van Lembeke

Vraag aan het brein Eigen auto voor jouw KLJ?

Jouw foto h Kijk ier? s nel . 2!

op p


Nieuws uit de beweging blijven zitten. KLJ Wiekevorst staat te popelen om zo veel mogelijk KLJ’ers een sportieve zondag aan te bieden op 22 augustus.

KLJ Connect

Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn altijd druk in de weer. KLJ-voorzitter Lot De Kimpe overloopt de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden. We gaan op kamp! Vorige zomer genoten we met volle teugen van een onvergetelijk kamp in bubbels. Een deugddoende beloning na een aantal maanden zonder dat échte KLJ-gevoel! Sindsdien kwamen we in een heuse coronarollercoaster terecht. We hebben zowat alle groepsgroottes de revue zien passeren. KLJ’ers stonden telkens voor een heuse uitdaging en gingen die vastberaden aan. Iets om meer dan trots op te zijn. Maar wat de maatregelen of versoepelingen ook waren, we keken eigenlijk vooral uit naar die ene verlossende beslissing. Mogen we op kamp of niet? Eind april kregen we eindelijk het verlossende antwoord: we kunnen er weer een knalzomer van maken. Staat je valies al klaar?

Landjuweel in Wiekevorst

2

Een Landjuweel is een weekend vol amusement, gezonde zenuwen en gedreven KLJ’ers. Het pareltje van de sportfeesten, het hoogtepunt van de tweejarige cyclus van onze sportwerking. KLJ Lichtervelde heeft dan ook grootse plannen voor het Landjuweel van 2023 in petto. Dan pakken ze uit met een Landjuweelweekend zoals we dat gewoon zijn. Of liever, eentje dat onze verwachtingen zal overtreffen! Maar dat wil niet zeggen dat we deze zomer bij de pakken

Als jij KLJ zegt, zeg ik: “een plek om je te amuseren, samen te komen in groep, te spelen, jezelf te ontdekken en nog zo veel meer.” Je zou denken dat dat antwoord bij iedereen ongeveer hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Onze mooie beweging hoort eigenlijk een uitlaatklep te zijn voor alle kinderen en jongeren uit de buurt, ongeacht hun achtergrond. Dat is minder evident dan je verwacht. Zelfs binnen een jeugdbeweging waarin iedereen welkom is, zijn er nog drempels en uitdagingen waarmee sommige kinderen of jongeren geconfronteerd worden. Daarom start KLJ een nieuw diversiteitsproject op: KLJ Connect. Daarmee willen we samen met lokale afdelingen, gemeentes en andere partners onderzoeken waar we bruggen kunnen bouwen en ontmoetingen kunnen creëren. Voor dat nieuwe diversiteitsproject gingen we op zoek naar een enthousiaste projectmedewerker. En die hebben we gevonden! De volgende twee jaar zal Merijn Castro z’n schouders zetten onder KLJ Connect.

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be. Onze IDEE-cover is van jou! Jouw foto op een van de volgende edities van IDEE? Graag! Stuur je leukste, grappigste of mooiste foto naar hélaba@klj.be en vertel waarom jij op onze cover moet.


LEDEN- & LEIDINGSWERVING LEIDINGSWERVING

LEDENWERVING

Het mysterie van Lembeke

Een nieuwe leeftijdsgroep voor +18

In april waren de inwoners van Lembeke in de ban van een heus mysterie. We maakten een Facebook- en Instagrampagina met de naam ‘het mysterie van Lembeke’. Niemand wist dat onze KLJ de pagina beheerde. Op de pagina gaven we dagelijks tips over een locatie in Lembeke, waar de bewoners op zondag naartoe mochten komen voor een beloning. De eerste die de kist vond, kreeg de inhoud: snoepjes en geheimzinnige sleutels. Op sociale media kregen we in een mum van tijd honderden likes. Het spel werd vijf weken lang gespeeld voor we ons bekendmaakten. Personen die een sleuteltje uit de kist hadden kunnen bemachtigen, werden uitgenodigd voor een groot eindspel. Ze konden met hun sleuteltje een kistje openen en zo nog een prijs in de wacht slepen. Dé grote insteek van het spel was om naamsbekendheid te krijgen voor onze KLJ om op die manier met onze leidingwervingsactie zo veel mogelijk mensen te bereiken. Dat is ons meer dan ooit gelukt! De deelnemers waren laaiend enthousiast. Silke De Rocker KLJ Lembeke

Bij KLJ Eel merkten we op dat het wel vaker voorkomt dat er leiding stopt, hoewel ze KLJ toch nog niet helemaal willen loslaten. Daarom kwamen we op het idee om een +18-groep op te starten. We hoopten daarmee het contact tussen oud-leiding onderling en tussen leiding en oud-leiding te onderhouden. Voor de startactiviteit, een +18-receptie, maakten we veel reclame: we maakten een Facebookevenement en hingen het dorp vol met affiches. Tijdens de receptie – met voldoende hapjes en drankjes – gaven we uitleg over onze +18-werking. De aanwezigen mochten voorstellen doen voor activiteiten. Momenteel zijn we heel tevreden met de beslissing om de extra groep op te starten. We mochten al heel wat leden inschrijven en dat maakt het KLJ-gevoel in het dorp nog groter. Door de coronamaatregelen moesten we meteen onze creativiteit bovenhalen. We organiseerden online activiteiten waarbij leden challenges moesten doen, bezorgden cadeautjes en speelden ook een spel waarbij de +18’ers zo snel mogelijk met een bepaald voorwerp op een stoel, verstopt in het dorp, moesten komen zitten. Hanne Van Dommelen KLJ Ravels-Eel

3


VRAAG HET Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

We moeten de statuten van onze vzw aanpassen naar de nieuwe wetgeving. Hoe moet dat? Sinds april 2019 bestaat er een nieuw wetboek over de vzw. Daardoor moeten alle vzw’s hun statuten – hun grondwet, zeg maar – aanpassen naar die nieuwe wet. Je hebt voor die aanpassing de tijd tot 2024, maar toch is het goed om er op tijd aan te beginnen.

4

Statuten opmaken is geen eenvoudige klus. De statuten bepalen in grote mate de werking van je vzw. De wet staat toe om zelf heel wat dingen te kiezen. Keuzes maken

AAN BREIN over de manier van werken en welke manier het best past bij je werking, is niet gemakkelijk. Maar veel vzw’s werken uiteindelijk op een heel gelijkaardige manier. Omdat zo veel afdelingen tegelijk in dezelfde situatie zitten, hebben we in samenwerking met Scwitch – onze partner over het thema vzw – modelstatuten uitgewerkt specifiek voor KLJ’s die voor het beheer van hun lokaal een vzw nodig hebben. In die modelstatuten hebben we alle valkuilen proberen te omzeilen. We hebben er ook enkele principes van goed bestuur in verwerkt. Zo willen we ervoor zorgen dat je bij de opmaak van je statuten geen zaken over het hoofd ziet en dat je vzw klaar is om in de toekomst goed te blijven draaien. Je bent natuurlijk niet verplicht om de modelstatuten te gebruiken: je kan de statuten ook als basis gebruiken en daarna nog helemaal naar je eigen hand zetten. Of je werkt zelf de statuten helemaal uit vanaf nul. Met de KLJ-modelstatuten voorzien we een extra tool om de nieuwe statuten van de eerste keer helemaal goed en op maat te maken. Je kan de modelstatuten vinden via www.klj.be/jullie-lokaal.


Auto van de KLJ

Verzekering voor klussendienst

We hebben een camionette die eigendom is van de KLJ, maar ingeschreven is op naam van een lid. Kunnen we die auto eigendom maken van KLJ, zodat ook de verzekering op naam van KLJ staat?

We organiseren een KLJ-klusdienst waarbij we tuinen gaan onderhouden om geld in te zamelen. We werken daarbij soms met apparaten zoals een heggenschaar of een grasmachine. Zijn onze leden verzekerd tijdens die activiteit?

Je KLJ-afdeling kan officieel geen eigendom hebben, dus ook geen auto, tenzij je een vzw bent. De auto die je met het geld van de kas kocht, zal officieel ingeschreven moeten worden op naam van een bestuurslid. Dat hoeft geen probleem te zijn. Die persoon tekent alle contracten en wanneer dat bestuurslid uit de KLJ gaat, zal je de auto moeten overzetten van de ene persoon naar de andere. Bij die overzetting komen enkele kosten kijken. Zo zal je opnieuw inschrijvingskosten moeten betalen en moet je je verzekering opnieuw afsluiten. Toch is die omslachtige manier van werken gemakkelijker en minder kostelijk dan het oprichten van een vzw, enkel om de auto op naam van je vereniging te kunnen zetten.

Wanneer je de klusjesdienst als KLJ-activiteit doet, is dat inderdaad verzekerd. Waar je wel op moet letten, is dat je materiaal niet verzekerd is. Ook de tuin en alles wat daarin staat, is niet verzekerd. Wanneer je dus een snoeischaar zou stukmaken, zal je de kost daarvan zelf moeten betalen. Ook wanneer er dure planten of struiken beschadigd zouden worden door je werk, is de herstelling van die aanplantingen niet verzekerd. Je kan dus zeker klusjes uitvoeren om je kas te spijzen, maar in sommige gevallen is het aan te raden om nog een extra verzekering af te sluiten voor het materiaal dat je gebruikt of voor eventuele schade die je onvrijwillig zou maken.

5


Tekst Werkgroep Spel KLJ Vlaams-Brabant

e i t a ir p s r In voo n e t i te i v i act Pacman

Net zoals bij het echte Pacmanspel is het bij deze versie ook de bedoeling om zo veel mogelijk punten te scoren door de juiste personen te tikken of voorwerpen te vinden. Ben je klaar voor een middag vol plezier met Pacman? ID-KIT • Leeftijd: -9 • Soort: Actief • Duur: 2u • Plaats: Buiten Benodigdheden Hoepels, kegels, 4 keer 6 verschillende voorwerpen, sjaaltjes, touw, balletjes, bal Speluitleg Het doel van het spel is om zo veel mogelijk andere leden te pakken (tikken) of andere voorwerpen te pakken (zoeken). We spelen verschillende kleine spelletjes in één grote groep zodat alle leden eens winnen met een spelletje en er uiteindelijk dus alleen maar winnaars zijn. 1. Pik de plek van Pacman Leg evenveel hoepels als leden in een kring. Eén lid staat in het midden van de kring en is de Pacman, er is dus één lege hoepel. Vanaf het startsignaal moet Pacman proberen in de lege hoepel te springen. Ondertussen springt de persoon naast een lege hoepel ook een plaats opzij. Vervolgens springt de volgende ook een plaats opzij. Zo proberen de leden in de hoepels te verhinderen dat Pacman in een hoepel kan springen. Als Pacman in een hoepel geraakt, mag iemand anders de Pacman zijn.

6

2. Kwartet Verdeel de leden in vier groepen. Het speelveld is een rechthoekig veld met in elke hoek een kamp. In elk kamp liggen zes verschillende voorwerpen. De leden zijn allemaal Pacmannen die zo snel

mogelijk vier dezelfde voorwerpen in hun kamp moeten krijgen. Ze mogen allemaal tegelijk lopen en een voorwerp gaan stelen uit een ander kamp. 3. Whoehoehoehoe! De spelers worden in groepjes verdeeld en geblinddoekt. Ze nemen per groepje elkaar bij het middel vast. Elk groepje is een Pacman. Eén leider is het goede spook, één leider is het slechte spook. Ze maken regelmatig een verschillend geluid. Wie het eerst het goede spook ontmaskert en kan aantikken, is gewonnen. Wie het slechte spook aanraakt, is verloren. 4. Levende Pacman Er is een terrein afgebakend zoals een veld in het computerspel Pacman. De benen van de spoken zijn aan elkaar vastgebonden, ze kunnen dus enkel bewegen door te springen. In het spel liggen balletjes. Iemand is de Pacman en probeert zoveel mogelijk balletjes op te rapen zonder gepakt te worden door de spoken. Er zijn ook vier kegels in het spel. Als Pacman de kegel opraapt, heeft hij tien seconden om de spoken te tikken. Als de spoken getikt worden, moeten ze uit het spel. Iedereen is afwisselend een keer Pacman. Wie de meeste balletjes kan oprapen, wint. 5. Pak … Iemand krijgt een bal en roept “Pak” en een naam van iemand uit de groep en gooit de bal in de lucht. Het geroepen lid vangt zo snel mogelijk de bal en roept heel luid “Stop!” Ondertussen lopen de andere leden weg van de bal. Bij “stop” moet iedereen onmiddellijk blijven staan. Het lid met de bal mag drie stappen zetten en probeert dan een ander lid te raken Alle opdrachten met de bal. Als je gevind je achter raakt wordt, krijg je een deze QR-code. spookje achter je naam. Veel plezier! Wie op het einde het minste spookjes heeft, is gewonnen. Jolien Vanderhoeven en Liesbeth Van Camp, KLJ Keerbergen


Aliens op de planeet Chada

Het verdere spel bestaat uit twee soorten rondes: gewone spelrondes en voortplantingsrondes.

Op de planeet Chada leven aliens met twee belangrijke doelen: overleven en zich voortplanten. Neem je +12’ers mee naar een bijzondere planeet voor een middag vol denkwerk, creativiteit, actieve spelen en competitie.

In de gewone spelrondes staan de aliens allerlei gebeurtenissen te wachten. Wat er gebeurt op de planeet, wordt bepaald door de spelers en het toeval. Elke gewone ronde gooit een speler een ufo naar het Twisterdoek. De kleur waarop de ufo landt, is de kleur van het kaartje dat die moet voorlezen. Elke kleur is een andere categorie. Op de kaartjes staat telkens een gebeurtenis en wat je moet doen. Na de opdracht is er ook een effect van de gebeurtenis. Zo kan het zijn dat er aliens sterven, veranderen, een bonus krijgen… Als een alien sterft, wordt die ingeleverd bij de begraafplaats en krijgt de speler een strafpunt.

ID-KIT • Leeftijd: +12, +14 • Soort: Actief competitiespel • Duur: 3u • Plaats: Buiten Benodigdheden Kleurgerei, papier, dobbelstenen, Twisterdoek, ufo, scorebord, kledingstuk (verstopt), drinkbakken, touwtrektouw, blinddoeken, voetballen, iets om op te balanceren, “geboorteregister, begraafplaats” Bijlagen (zie QR-code): ID-kaarten, kaartjes in 4 kleuren (rood, blauw, geel, groen), schema’s DNA Speluitleg Alle spelers worden een alien op de planeet Chada. Ze hebben twee belangrijke doelen: overleven en zich voortplanten. Door allerlei gebeurtenissen kan het leven er op elk moment anders uitzien en zelfs in gevaar komen. Toeval en competitie bepalen wie sterft en wie zich kan voortplanten. Alle spelers krijgen een ID-kaart: een briefje met een onvolledige alienschets. In de linkerbovenhoek staan vier kenmerken beschreven die ze zelf nog moeten tekenen. Rechtsboven staat het DNA van de alien, dat mogen ze nu nog negeren. Ze maken hun alien af op basis van de info linksboven. Iedere alien ziet er nu anders uit. Ze verzinnen een naam voor hun alien en schrijven die op het blaadje. Alle aliens worden ingeschreven in het geboorteregister.

Spelers verliezen soms dus hun alien. Als de groep aliens kleiner wordt, komt er een voortplantingsronde. Er worden koppels van levende aliens gevormd. De koppels mogen de spelers grotendeels kiezen. Aliens met een voortplantingsbonus moeten zo veel mogelijk samen. Soms spelen er ook andere sociale factoren, vanop recent getrokken kaartjes, die bepalen hoe koppels gevormd worden. Wie geen partner vindt, krijgt geen baby. Bij de voortplanting krijgen koppels met een voortplantingsbonus een voordeel tegenover de andere koppels. Het uiterlijk van de baby’s wordt bepaald door het DNA. Schema’s over hoe een baby er zal uitzien, vind je achter de QR-code. Elke baby levert de ouders punten op. De leiding bepaalt wanneer het spel gedaan is. De punten en strafpunten worden geteld en Alle opdrachten er wordt bekend gevind je achter maakt wie als alien zich deze QR-code. het best kon voortplanVeel plezier! ten en overleven. Robbo Michielsen, KLJ Brecht

7


Strak gevormd Trainingsdagen

Klaar om leiding te worden? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke animatorcursus voor beginnende leiding. Je leert alle kneepjes van het leidingsvak en maakt tal van nieuwe KLJ-vrienden. • • • • • • • • •

29 oktober-1 november (deel 1 of 2) Heidepark, Waasmunster 29 oktober-1 november (deel 1 of 2) Hoogveld, Zedelgem 4-7 november (deel 1 of 2) De Hagaard, Overijse 4-7 november (deel 1 of 2) De Brink, Herentals 26-31 december (deel 1 en 2) De Brink, Herentals 25-28 februari (deel 1 of 2) Verloren Bos, Lokeren 26 februari-1 maart (deel 1 of 2) Cardijncentrum, Sint-Truiden 3-6 maart (deel 1 of 2) De Brink, Herentals 5-10 juli (deel 1 en 2) Destelheide, Dworp

Hoofdanimatorcursussen

De hoofdanimatorcursussen zijn er voor ervaren bestuursleden die nog een stapje verder willen gaan. Niet enkel hoofdleiding is welkom, maar ook trekkende bestuursleden en ervaren leiding. De cursus bestaat uit drie delen (A, B en C). Jij kiest in welke volgorde je ze volgt.

Hoera, het nieuwe werkjaar staat voor de deur. Dat betekent een jaar vol vormingsmomenten. We hebben wat in te halen na afgelopen jaar, dus vliegen we er graag keihard in. Volg een animator-, hoofdanimator- of instructeurscursus bij KLJ en behaal je attest. Inschrijven kan uitzonderlijk al vanaf nu. Op naar een jaar vol strak gevormde leiding!

• • • • •

8-10 oktober (A of B) Moerkensheide, De Pinte 4-7 november (deel A en C) De Hagaard, Overijse 26 februari-1 maart (deel A en C) Cardijncentrum, Sint-Truiden 18-20 maart (B of C) Drieboomkensberg, Malle 5-10 juli (A, B en C) Destelheide, Dworp

Instructeurscursussen Wil je zelf onze trainingsdagen of hoofdanimatorcursussen geven? Word dan vrijwillige kadervormingsbegeleider (VKB’er)! • • •

8-10 oktober (A, B of CD) Moerkensheide, De Pinte 18-20 maart (A, B of CD) Drieboomkensberg, Malle 5-10 juli (A, B en CD) Destelheide, Dworp

in! Schrijf je ? overtuigd Helemaal lick. nu al via C n a k n e v Inschrij Ga dan meer info? t a w g o n Graag nder of lj.be/kale .k w w w r a snel na klj.be. vorming@ mail naar


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.