IDEE - juni 2022

Page 1

nr.2 / juni ‘22 / jaargang 54

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ

KLJ voor iedereen Ontvangt jouw KLJ al nieuwkomers?

Binding- en wervingstips Verover je leiding

Fireball!

Next level vlaggenroof


Nieuws uit de beweging Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn altijd druk in de weer. KLJ-voorzitter Lot De Kimpe overloopt de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Helemaal opgekikkerd!

Wat hou je over na een onvergetelijk festival? Welverdiend slaaptekort, zalige herinneringen en vooral veel goesting om de volgende editie in te plannen. Check, check, dubbelcheck! Opkikker 2022 was een editie om U tegen te zeggen. Meer dan 400 KLJ’ers en 150 vrijwilligers verzamelden in april een weekend lang in de Hoge Rielen in Kasterlee. Ze genoten er van een gevarieerd programma: massaspelen, toffe feestjes, boeiende workshops,… Er was voor elk wat wils. Na zes jaar wachten werden alle verwachtingen ingelost en kunnen we fier terugblikken. Staan de inschrijvingen voor 2024 al open?

Sta je open voor jonge nieuwkomers?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat er heel wat mensen op de vlucht zijn. Helaas zijn zij niet alleen, want we zien de laatste jaren heel wat jonge nieuwkomers met een vluchtverhaal aankomen in België. Onder hen zijn er ook heel wat kinderen en jongeren die in hun jonge leven al veel

2

hebben meegemaakt. Ze hebben nood aan sociale contacten en vrije tijd. Dan is er toch geen betere plek dan de jeugdbeweging? KLJ wil een veilige omgeving zijn waar iedereen welkom is, waar iedereen zichzelf mag zijn, waar alles in het teken staat van dingen ontdekken en waar je anderen leert kennen door middel van spel. Kortom: een plaats waar je alles even kan vergeten. Niet eenvoudig, maar we ondersteunen je afdeling van a tot z. Hoe kan je drempels verlagen? Hoe weet je of er nieuwkomers zijn in je gemeente? Hoe kan je er als leidingsploeg mee omgaan? KLJ-medewerker Merijn (merijn.castro@klj.be) helpt je graag verder met al je vragen.

KLJ maakt het weer

Het einde van het werkjaar betekent dat we afscheid nemen van ons jaarthema. ‘KLJ, da’s voor ’t leven’ maakte ons duidelijk dat KLJ meer is dan gewoon je jeugdbeweging. Je maakt er vrienden, leert zowel zelfstandig werken als in groep, je verlegt er grenzen en je werkt samen toe naar gemeenschappelijke doelen. Die verbondenheid, leermomenten en herinneringen vormen de perfecte cocktail om in de rest van je leven na te genieten van je KLJ-carrière. Vanaf september een nieuw jaarthema dus: ‘KLJ maakt het weer!’ Want weer of geen weer, je kan altijd aan KLJ doen. Ben je klaar om uit te waaien bij KLJ? Ik voel de bui al hangen: er komen heel wat zonnige en spetterende ledenwervingscampagnes aan in augustus en september! #KLJmaakthetweer

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be.


BINDINGSTIPS LEDENBINDING

LEDENWERVING

Wie vindt de KLJ-doos?

Verover je leiding

In de laatste anderhalve maand van 2021 was het, door corona, in onze gemeente verboden om KLJ-activiteiten te organiseren voor -12-jarigen. Daarom hebben we voor alle kinderen in Wiekevorst een actie op poten gezet. We verstopten in het dorp een doos met daarin snoepgoed. Het was de bedoeling dat zowel leden als niet-leden de doos zochten. Als ze de doos vonden, mochten ze er het lekkers uithalen en moesten ze de doos opnieuw vullen met iets en verstoppen op een nieuwe plek. Zo was er toch een leuke bezigheid voor de -12-jarigen en werd onze afdeling nog eens extra in de kijker gezet. De KLJ-doos ging verschillende keren op reis door ons dorp en via onze Facebookpagina konden de kinderen en hun ouders volgen waar de doos verstopt lag. We lieten de actie ongeveer een week duren. Het leuke was dat ook niet-leden konden deelnemen, wat er uiteindelijk ook voor zorgde dat we een nieuw lid mochten inschrijven bij onze KLJ. De actie was dus een groot succes!

KLJ Reet werkt met leeftijdsgroepen per twee jaar en per leeftijdsgroep hebben we steeds een jongens- en een meisjesgroep. Die verschillende groepen gebruikten we dan ook voor onze ledenwerving. Iedereen mocht zijn vrienden en vriendinnen meebrengen naar de startactiviteit, zodat ook zij eens van KLJ konden komen proeven. De jongens en meisjes van dezelfde leeftijden namen het tegen elkaar op in verschillende leuke opdrachtjes. Zo deden ze aan sumoworstelen in pakken, speelden ze een escape room, gingen ze quizzen en deden ze een estafette. De groep die won met een opdracht kreeg te horen wie hun leiding zou worden voor de komende periode. Zo konden ze dus hun leiding ‘veroveren’. Om meer speelruimte te hebben, huurden we de speelplaats van een lokale school. Daar organiseerde onze oudste groep ook een cafémoment, waar de ouders gezellig konden napraten en vragen konden stellen aan de leiding. De opbrengst van dat café was bovendien ten voordele van het buitenlandse kamp.

Rune Deckers, KLJ Wiekevorst

Thian Vermylen, KLJ Reet

3


VRAAG HET Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

Imago en netwerk, belangrijker dan ooit Zijn onze buren onverdraagzamer geworden of steken wij meer uit? Tijdens de coronacrisis lag het verenigingsleven en zijn evenementen helemaal stil. Dat zorgde er ook voor dat overlast of lawaai – dat voor de crisis als normaal werd ervaren – even wegviel. Nu kampen, evenementen en fuiven weer helemaal opgestart zijn, komt ook de overlast die daarmee gepaard gaat terug. En voor sommige mensen lijkt dat (nacht)lawaai een nieuw gegeven. Mensen zijn gewoon geworden aan de stilte.

4

AAN BREIN Maar ook KLJ-afdelingen die na twee jaar voor de eerste keer opnieuw iets organiseren zijn minder ingewerkt dan ze ooit waren. Je vergeet, bijvoorbeeld, om briefjes in de brievenbus van de buren te steken of je bent vergeten hoe het nu weer zat met die geluidsnormen, waardoor je fuif te luid is. Bovendien leren heel wat jongeren nu pas wat uitgaan is en tasten ze daarbij de grenzen van wat mogelijk is af. Die drie elementen samen zorgen voor overlast die we niet meer gewoon zijn. Het is belangrijk om daar als organiserende KLJ-afdeling goed bij stil te staan, want je netwerk en de buurt van je KLJ-afdeling zijn superbelangrijk om je werking gedragen te houden. Het laatste wat je wil, is elke week politie aan de deur omdat een buur die bij het minste geluid heeft opgebeld. Ook wanneer je op weekend of kamp bent, is het nodig om rekening te houden met de omgeving. Nu al merken we dat veel uitbaters van kampterreinen meer waarborg vragen aan +16-groepen of leidingsploegen omdat ze niet vertrouwen dat die groep op


een verantwoorde manier met het gebouw en haar omgeving kan omgaan. Het is aan ons om te tonen dat we dat wél kunnen. Op lange termijn schieten we in onze eigen voet als de uitbating van een weekendhuis in het gedrang komt vanwege buren die elke week vandalenstreken en nachtlawaai te verwerken krijgen, of omdat de uitbater na het passeren van een groep heel wat herstellingen moet doorvoeren. Kamplocaties voor oudere groepen zullen zo schaarser en duurder worden.

Evenementen verzekeren Welke verzekeringen heb ik nodig voor ons evenement? De KLJ-verzekering komt voor alle KLJ-leden en vrijwillige medewerkers van je evenement tussen voor ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ en ‘lichamelijke ongevallen’. Je hoeft voor hen dus geen extra verzekering meer af te sluiten als je een evenement organiseert. De materialen die je tijdens je evenement gebruikt zijn dan weer niet verzekerd via de KLJ-verzekering. Daar zal je dus wel een extra verzekering voor moeten afsluiten. Dat kan via KLJ of via een lokale makelaar. Opgelet: sluit geen evenementenpolis af als je zelf op zoek gaat naar een verzekering voor materialen. Die dekt enkel de burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen van je medewerkers, wat al door de KLJ-verzekering gedekt is. Je moet dus op zoek naar een ‘alle risico’s’-verzekering of een contractuele aansprakelijkheidsverzekering. De ‘alle risico’s’-polis dekt ook vandalisme en diefstal, de contractuele-aansprakelijkheidsverzekering doet dat niet.

“Hou je werking zo toegankelijk als mogelijk, zonder verlies te boeken”

Stijgende prijzen De inflatie staat op het hoogste pijl in jaren en alle prijzen stijgen. Wil dat zeggen dat de prijs van KLJ ook moet stijgen? Om een KLJ-afdeling te runnen, heb je geld nodig. Anders dan bij een bedrijf is het niet de eerste bekommernis van een afdeling om meer geld te verdienen dan nodig is om je werking te betalen. Hoeveel geld je op een jaar uitgeeft, en dus ook moet ophalen, verschilt sterk van afdeling tot afdeling. Je vertrekt het best vanuit een begroting: bepaal op voorhand hoeveel geld je wil of moet uitgeven om alle activiteiten te organiseren, vaste kosten zoals huur en verbruik te betalen en groepsmaterialen aan te kopen. Daarnaast bepaal je hoeveel geld je wil sparen, bijvoorbeeld om binnen enkele jaren een grotere aankoop te doen, een verbouwing te bekostigen of om de reserves na corona opnieuw aan te vullen. Zodra je weet hoeveel je moet kunnen uitgeven, kan je bepalen welke acties je moet organiseren om dat geld te verzamelen. Kom je met de opbrengsten van die activiteiten niet toe, dan kan je overwegen om je prijzen te laten stijgen. Misschien is het ook wel aangewezen om een andere kas-activiteit te organiseren. Je kan je bij de prijsstijgingen baseren op de index, maar nog gemakkelijker is het om je prijssetting te doen op basis van gelijkaardige initiatieven in je buurt. Zo weten bezoekers goed wat ze kunnen verwachten. Hou er altijd rekening mee dat hogere prijzen ook mensen kunnen afschrikken. Hou je werking dus steeds zo toegankelijk als mogelijk, zonder verlies te boeken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de verkoop van drankjes en vieruurtjes tijdens je activiteiten break-even draait. Je hoeft geen winsten te maken op het verbruik tijdens je activiteiten. Anderzijds is evenementen en kasacties organiseren om nadien je leden gratis te laten consumeren ook een ongelijke en slechte besteding van je zuurverdiende centjes.

5


ie t a r pi en s n I it e t i tiv c a or

vo

Fireball! Leef je in als een echte ninja en vervolledig het team om te overwinnen! ID-KIT • Leeftijd: vanaf +12 • Soort activiteit: actief • Duur: 5 tot 45 minuten (je kan het meermaals spelen) • Plaats: binnen in verschillende lokalen of in het bos BENODIGDHEDEN 100-tal tennisballen (fireballs), 10-tal tennisracketten (shields), 4 bezemstelen (samoeraizwaard), 4 fluohesjes (healers), 4 tafels (thunderstrike), rode verf, blauwe verf, een rode vlag en een blauwe vlag GROEPSINDELING Deel je groep op in twee teams: het rode en het blauwe team. Dat kan, bijvoorbeeld, door iedereen per drie te zetten en ze een huisje te laten vormen. Daarbij zijn de twee buitenste leden de muren en is het middelste lid de bewoner. De spelleider kan nu drie dingen roepen: • “Aardbeving”: de bewoners blijven staan, de muren moeten van plaats veranderen met een ander groepje. • “Vuur”: de muren blijven staan en de bewoners moeten een nieuwe woonst zoeken. • “Chaos”: iedereen verandert van plaats. De spelbegeleiding kiest wanneer de leden voldoende gemixt zijn. Geef je leden nu afwisselend het nummer 1 of 2 en vorm zo de twee groepen.

6

SPELUITLEG Het doel van het spel is om met je team de vlag van het andere team te veroveren en op het centrale punt te krijgen. Verspreid over het hele spelterrein liggen voorwerpen (tennisballen, tennisracketten, bezemstelen, fluohesjes en tafels): dat zijn wapens waarmee je iemand kan uitschakelen of verdedigingsattributen waarmee je jezelf kan beschermen. Tijdens de zoektocht naar de vlag mag iedereen die voorwerpen oprapen, maar elke persoon mag maximaal één voorwerp per keer dragen. Je kan wel steeds iets nieuws oprapen, maar dan moet je het andere voorwerp laten vallen. Wanneer je iemand kan uitschakelen met een wapen, moet die persoon onmiddellijk al zijn voorwerpen laten vallen en naar het centrale punt gaan. Maar opgelet: het aanvals- of verdedigingsattribuut bepaalt wie wint. Een persoon met een fireball (tennisbal die je mag gooien) wint altijd tegen een persoon zonder fireball, maar heeft geen effect op iemand met een shield (tennisraket). Een persoon met een samoeraizwaard (bezemsteel) wint tegen iedereen in een straal van twee meter. Een persoon met thunderstrike (tafel waarmee je kan rondlopen) kan iedereen doden, behalve de healer (fluohesje). De healer kan iedereen weer tot leven wekken én is zelf onsterfelijk. Als twee fireballs of twee samoeraizwaarden tegenover elkaar staan, dan bepaalt een spelletje blad-steen-schaar wie wint. Als je de vlag van het andere team kan veroveren, moet je het nog in het centrale punt krijgen en daar “FIREBALL” roepen. Pas dan is het spel gedaan. Opgelet: de speler met de vlag is niet onsterfelijk. Als je uitgeschakeld wordt door een wapen, moet je ook de vlag laten vallen. Amber Claeys, KLJ Ertvelde


The world is burning Verover zo veel mogelijk delen van de wereld en verban de pandemie. ID-KIT • Leeftijd: +16 en +20 • Soort activiteit: dorpsspel • Duur: 1,5 uur • Plaats: het dorp BENODIGDHEDEN 6 walkietalkies, 20 lintjes in 5 verschillende kleuren, 6 kaarten van het dorp verdeeld in gebieden, een timer (bijvoorbeeld je gsm). SPELUITLEG Verdeel je leden in vier groepen en geef ze een kaartje van het dorp. Op dat kaartje zien ze het speelveld van vandaag: de dorpsstraten verdeeld in een raster (zie voorbeeld hieronder). De bedoeling van het spel is dat je groepje zo veel mogelijk vakjes van het speelveld kan veroveren door er een lintje te hangen. Geef elk team vijf minuten om te overleggen. Daarna start het spel en mogen de ploegjes het dorp intrekken om lintjes op te hangen. Zodra er een lintje is opgehangen in een bepaald werelddeel (vakje van het raster), moet die groep dat melden via de walkietalkie. Ze zeggen dan, bijvoorbeeld: “Team groen heeft Europa 2 veroverd.” Maar opgelet: je mag niet zomaar overal een lintje hangen. Zo mag je er geen hangen op de splitsing van twee werelddelen (kijk dus goed op je raster), het mag niet op privaat eigendom gehangen worden én het moet dicht bij de straatkant te zien zijn. Als een team een werelddeel heeft veroverd, kunnen andere teams het proberen aan te vallen. Dat kunnen ze doen door het lintje dat team groen heeft opgehangen te

vervangen door hun eigen kleur. Het nieuwe lintje moet dus op exact dezelfde plaats gehangen worden. Als dat gebeurd is, meldt het aanvallende team dat via de walkietalkie. De spelbegeleider begint dan te timen, want het eerste team (in dit geval team groen) krijgt drie minuten de tijd om het lintje van het aanvallende team weer te vervangen. Als dat lukt, is het gebied definitief voor hen en kan het niet meer afgenomen worden door een gewone aanval. Lukt dat niet, dan is het gebied in het bezit van het tweede team. De andere teams kunnen dan wel nog een aanvalspoging ondernemen. PANDEMIE Er kan ook een pandemie uitbreken in je werelddeel. Dat gebeurt wanneer een spelbegeleider een paars lintje aan een andere kleur kan hangen. Het maakt dan niet uit of je werelddeel tijdelijk of definitief in je bezit is. Het team dat ‘besmet’ geraakt, krijgt vijf minuten de tijd om de pandemie te bestrijden door het paarse lintje weg te halen. Lukt dat niet, dan is dat werelddeel definitief besmet door het virus. PUNTENTELLING OP HET EINDE VAN HET SPEL • Werelddeel definitief in je bezit = 5 punten • Werelddeel niet definitief in je bezit = 3 punten • Werelddeel (definitief of niet definitief) met epidemie = 1 punten • Epidemie kunnen bestrijden = 4 punten Nelle Van der Meiren, KLJ Nieuwrode


Strak d m r o v ge

e at het nieuw ta s p m a k je tekent Hoera, na deur. Dat be . e d r o o v r a enten werkja rmingsmom n, dus o v l o v r a ja een hale nog wat in te n e b b e h e W ard in. Volg ih e k g a ra g r vliegen we e , hoofdanimator- of reen animato rsus bij KLJ en behaal cu instructeurs aar alweer een jaar vol n je attest. Op e leiding! d strak gevorm Hoofdanimatorcursussen

Trainingsdagen Klaar om leiding te worden? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke animatorcursus voor beginnende leiding. Je leert alle kneepjes van het leidingsvak en maakt tal van nieuwe KLJ-vrienden. • 28-31 oktober (deel 1 of 2) Heidepark, Waasmunster • 28-31 oktober (deel 1 of 2) De Touwladder, Dadizele • 29 oktober-1 november (deel 1 of 2) De Hagaard, Overijse • 3-6 november (deel 1 of 2) De Brink, Herentals • 26-31 december (deel 1 en 2) Moerkensheide, De Pinte • 17-20 februari (deel 1 of 2) Verloren Bos, Lokeren • 23-26 februari (deel 1 of 2) De Kalei, Dilsen-Stokkem • 23-26 februari (deel 1 of 2) De Brink, Herentals • 1-6 april (deel 1 en 2) De Brink, Herentals • 3-8 juli (deel 1 en 2) De Brink, Herentals

Schrijf je

De hoofdanimatorcursussen zijn er voor ervaren bestuursleden die nog een stapje verder willen gaan. Niet enkel hoofdleiding, maar ook trekkende bestuursleden en ervaren leiding zijn welkom. De cursus bestaat uit drie delen (A, B en C). Jij kiest in welke volgorde je ze volgt. • 7-10 oktober (A of B) - Heibrand, Malle • 29 oktober-1 november (A of C) De Hagaard, Overijse • 23-26 februari (A of C) De Kalei, Dilsen-Stokkem • 17-19 maart (B of C) Moerkensheide, De Pinte • 1-6 april (A, B en C) - De Brink, Herentals • 3-8 juli (A, B en C) - De Brink, Herentals

Instructeurscursussen Wil je zelf onze trainingsdagen of hoofdanimatorcursussen geven? Word dan vrijwillige kadervormingsbegeleider (VKB’er)! • 7-9 oktober (A, B of CD) – Heibrand, Malle • 17-19 maart (A, B of CD) Moerkensheide, De Pinte • 1-6 april (A, B en CD) - De Brink, Herentals • 3-8 juli (A, B en CD) – De Brink, Herentals

in!

? lender overtuigd via Click. l r a e a b m m .klj.be/ka le te w e p H w e s w f r a a n a a nel n n kan v ? Ga dan s fo Inschrijve in r e e .be. m wat ming@klj r o v r Graag nog a a n n mailtje of stuur ee


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.