IDEE - december 2019

Page 1

nr.5 / jaargang 51

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ


Nieuws uit de beweging Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn steeds druk in de weer. KLJ-voorzitter Isaak Dieleman overloopt even de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden. KLJ OP DE WARMSTE WEEK

Elk jaar zetten duizenden KLJ’ers zich in voor een goed doel dat de wereld wil verbeteren. We doen dat uiteraard het hele jaar rond, maar tijdens de Warmste Week van Studio Brussel zetten we het toch iets meer in de kijker. Om te tonen dat we ons samen engageren, organiseren we opnieuw een Checkpoint op de Warmste Week in Kortrijk. Kom op vrijdag 20 december vanaf 15u naar Kortrijk en toon samen met honderden KLJ’ers dat we solidariteit in onze genen dragen. Zien we je daar ook?

HOE ZIET KLJ ERUIT IN 2025?

Dit najaar starten onze beleidsvrijwilligers met de opmaak van onze beleidsnota voor de periode 2022-2025. “Wat is dat?!?”, horen we je al denken. Onze beleidsnota is ons plan op de langere termijn: waar gaat KLJ naartoe? Elke vier jaar brengen we in kaart waar de grote uitdagingen voor onze jeugdbeweging liggen en maken we plannen om met die uitdagingen aan de slag te gaan.

2

In onze huidige beleidsnota, die loopt van 2018 t.e.m. 2021, werken we bijvoorbeeld aan een grotere zichtbaarheid van KLJ, omgaan met nieuwe vormen van vrijwillig engagement, duurzaamheid, ledenwerving en ledenbinding. In al die plannen zetten we de ondersteuning van onze afdelingen en vrijwilligers centraal, want we beseffen dat onze plannen slechts succesvol worden als ze bottom-up gedragen zijn. Daarom willen we ons plan samen met jou maken, zo werken we ook aan de thema’s die jij belangrijk vindt. Wil jij zeker je input geven? Laat het dan weten aan onze kwaliteitscoördinator Sander Malfliet via algemenewerking@klj.be.

HERBRUIKBARE KLJ-BEKERS

Vanaf 1 januari mag je op evenementen geen ‘verpakkingen voor eenmalig gebruik’ meer gebruiken. Dat wil zeggen dat je geen wegwerpbekers meer mag gebruiken, maar moet overstappen op herbruikbare bekers. Dat is niet evident, dus steekt KLJ een handje toe. KLJ liet, in samenwerking met het bedrijf Goodless, 15.000 herbruikbare bekers maken, volledig in een KLJ-jasje. Vanaf januari kunnen al onze afdelingen die bekers gratis ontlenen voor al hun evenementen. Je hoeft de bekers zelfs niet af te wassen, dat doet Goodless voor jou! De afwaskost van 0,05 euro per beker en eventuele transportkosten zijn de enige kosten die je hebt als je de bekers gebruikt.

Bestel je KLJ-bekers op goodless.be Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be


Leden- en leidingbinding LEIDINGBINDING

LEDENBINDING

Held van’t veld

Instafamous met de -16

Onze leidingsploeg deed afgelopen zomer mee aan het provinciaal kampioenschap Held van ’t Veld, een soort ‘spel zonder grenzen’. De plaatselijke Groene Kring, de organisatie voor jonge land- en tuinbouwers, organiseerde het evenement. De deelnemende teams kregen behendigheidsproeven voorgelegd die ze zo snel mogelijk moesten volbrengen. Het parcours bestond onder andere uit een gracht waar we over moesten springen met een stok, een zwembad waar we over moesten geraken via een apenbrug en een kar waarop we moesten klimmen. Natuurlijk wilden we er volledig voor gaan, dus overliepen we op voorhand hoe we iedere opdracht gingen aanpakken. Op het moment zelf was teamwork enorm belangrijk. We amuseerden ons kostelijk. Het was niet alleen een hele toffe namiddag, maar ook een perfecte teambuilding. Daarnaast leerden we onze zustervereniging, de Groene Kring, ook beter kennen. Een echte aanrader dus!

Een hechte en leuke -16-groep? Daar wil de leiding van KLJ Zele Centrum zich graag voor inzetten! Na wat brainstormen over hoe we dit zouden aanpakken, kozen we ervoor om de Instagramaccount ‘min16kljzelecentrum’ aan te maken. Op het einde van elke activiteit mochten onze -16’ers een opdracht loten die ze tot een goed einde moesten brengen en waarvan het bewijs op Instagram te zien moest zijn. Enkele opdrachten die me zijn bijgebleven, zijn ‘wissel met een andere jeugdbeweging van outfit’ en ‘haal 200 likes op een foto’. Nadat elk -16-lid de logingegevens gekregen had, kon de uitdaging van start gaan. Ze gingen er meteen enthousiast in op. Nu gebruiken we de Instagramaccount nog steeds om stories te plaatsen na, of tijdens, een activiteit. Femke De Coninck – KLJ Zele Centrum

Arden Cornelis - KLJ Galmaarden

3


VRAAG HET Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

Wij gaan op nachtdropping. Waarop moeten we zeker letten? Maak de groep zichtbaar In de winter is het zeer snel donker. Zorg ervoor dat alle leden steeds een fluohesje dragen en geef de groep fietslichtjes mee om op hun kleren te bevestigen. In de winterperiode kan de weg er ’s avonds en ’s nachts gevaarlijk glad bijliggen. Als je vanop een grote afstand zichtbaar bent, kunnen auto’s beter anticiperen om je te kruisen. Neem een EHBO-koffer mee Zorg ervoor dat alle groepjes minstens één gsm bijhebben met daarin contactgegevens van de leiding. Zo kunnen ze je bij problemen altijd bereiken. Je geeft je leden ook het best een EHBO-koffer en voldoende flessen drinkwater mee.

4

AAN BREIN Hou rekening met het weer Als het gesneeuwd heeft, zal je groep minder ver kunnen wandelen dan wanneer de straat proper ligt. Pas je activiteit hieraan aan. Je kan de sneeuw natuurlijk ook zeer goed gebruiken in je activiteit. Hou er wel rekening mee dat sommige leden na een sneeuwballengevecht met natte kleren verder moeten wandelen. Hou dat sneeuwballengevecht dus voor het einde van de tocht. Blijf nuchter Winterse wandeltochten gaan vaak gepaard met een hapje en een drankje. Zo heb je verschillende sneukeltochten, kersttochten en jenevertochten. Als je leden met de wagen naar de avondactiviteit komen, zorg dan dat de personen die rijden volledig nuchter blijven.

“In de winter is het zeer snel donker. Geef je leden tijdens een nachtdropping dus altijd fluohesjes en lichtjes mee.”


We verkopen op de kerstmarkt jenever. Hebben we daarvoor een drankvergunning nodig? Ja, als je sterke drank schenkt, heb je een drankvergunning nodig. Je kan die vergunning aanvragen bij de gemeente. De voorwaarden waaraan je moet voldoen verschillen nogal van gemeente tot gemeente. Daarom ga je het best ruim op voorhand vragen wat je allemaal in orde moet brengen. Is die vergunning meerdere jaren geldig? Neen, de wet zegt dat jeugdbewegingen nooit een blijvende vergunning sterke drank krijgen. Je zal dus voor elk evenement waar je sterke drank serveert opnieuw een vergunning moeten aanvragen. Bovendien wil die wet ook zeggen dat je in je lokaal niet te allen tijde sterke dranken mag schenken. Voor welke dranken heb ik dan zo’n vergunning nodig? Voor alle dranken waarvan het volumepercentage gedistilleerde alcohol meer dan 1,2 is. Daaronder vallen onder andere alcoholpops, pisang, campari, whisky-cola, gin-tonic, jenevers, en alle cocktails waar een van deze dranken in zit. Bieren, wijnen, mousserende en andere al dan niet gegiste dranken en tussenproducten, bijvoorbeeld porto, sherry en martini, vallen dan weer niet onder de sterke dranken. Mag ik met zo’n vergunning aan iedereen sterke drank verkopen? Neen. Je mag nooit alcohol verkopen aan minderjarigen. Daarop is geen uitzondering mogelijk.

“Je moet voor elk evenement waar je sterke drank serveert opnieuw een vergunning aanvragen. Ook als je het in je lokaal schenkt.”

Mag een groep die ons lokaal huurt een kampvuur houden? Is jouw lokaal een erkend jeugdverblijf? Of verhuur je het sporadisch aan andere jeugdbewegingen? Dan is er goed nieuws, want sinds afgelopen zomer is er een nieuwe regelgeving van kracht aangaande de kampvuren. Vroeger moest elke groep die kwam ovenachten zelf een aanvraag doen bij de gemeente. Tegenwoordig kan jij als uitbater eenmalig aan de gemeente melden dat er op jouw terrein kampvuren gemaakt kunnen worden. Mogen we zelf een kampvuur houden als we een lokaal huren? Ook als je zelf op weekend of op kamp gaat zal je binnenkort veel kamphuizen tegenkomen waar een individuele aanvraag voor het kampvuur niet meer nodig is. Moet je dit van de kampuitbater wel zelf aanvragen, licht hem dan zeker in over de nieuwe regelgeving. Dat vermindert meteen de administratieve rompslomp. Dus we kunnen altijd een kampvuur maken? De gemeente of de brandweer kan, naar gelang de omstandigheden, nog steeds kampvuren verbieden, bijvoorbeeld bij langdurende droogte. Als er geen verbod geldt, kan je wel altijd een kampvuur houden op een gemelde kampvuurplaats.

“Moet je van de kampuitbater zelf je kampvuur aanvragen, licht hem dan zeker in over de nieuwe regelgeving.”

5


e i t a ir p s r In voo n e t i te i v i act

BOBSLEERACE In deze race is niet alleen snelheid, maar ook tactisch inzicht en teamspirit belangrijk. Welke bobslee legt uiteindelijk de grootste afstand af en verbreekt het record? • Leeftijd: van -12 tot +20 • Soort activiteit: Actief spel • Duur: 1 tot 2 uur, afhankelijk van de opdrachten • Plaats: Buiten Benodigdheden 2 houten latjes per team, afgedrukte pest- en bonuskaarten, vuilniszakken, kleine ijsblokjes, grotere blokken ijs, suikerklontjes, kom water, kom bloem, balpennen, papier, spelkaarten, een paar skilatten Speluitleg De spelers worden verdeeld in gelijkwaardige teams van minimaal 8 spelers per team. Bij een kleinere groep kunnen de teams ook uit minder leden bestaan, maar dan moet je de opdrachten aanpassen aan dat aantal. Elk team heeft een bobslee die deelneemt aan de race. Zo’n bobslee bestaat uit twee houten latjes (de slee) met daartussen vier lopers (de sleeërs). De eerste drie sleeërs zijn geblinddoekt. Alleen de laatste sleeër – de stuurman – kan zien en moet zijn slee dus over het parcours sturen. Het doel is om binnen de tijd zoveel mogelijk rondjes op het parcours af te leggen. Na elke ronde mogen de sleeërs afgewisseld worden, maar dat moet niet.

6

De andere leden mogen tegelijkertijd opdrachten uitvoeren om bonuskaarten of pestkaarten te verdienen. Pestkaarten dienen om andere teams te benadelen, bonuskaarten dienen om het eigen team te bevoordelen. De kaarten kan je verdienen bij

de leiding, die elk evenveel kaarten kunnen uitdelen als het aantal opdrachten die je bij die leiding kan uitvoeren. Die opdrachten kunnen ook aangepast worden aan de leeftijd van de deelnemers, waardoor het spel voor elke leeftijdscategorie uitdagend en leuk kan zijn. De algemene spelleider behoudt het overzicht over het aantal rondjes van de verschillende teams en over de uitgereikte pest- en bonuskaarten. Pestkaarten • Platte schaats: Alle sleeërs moeten een rondje hinkelen. – Opdracht: Ga met de hele groep op een vuilniszak staan en draai die om zonder dat iemand de grond raakt. • Vastgevroren: De sleeërs mogen tien minuten niet afwisselen. – Opdracht: Ontdooi een blok ijs zonder hulpmiddelen. • Crash: Alle sleeërs moeten verplicht wisselen. – Opdracht: Zoek eerst een suikerklontje in een kom water, daarna in een kom bloem. • Omgekeerd: Alle sleeërs moeten een rondje achterstevoren rondje. – Opdracht: Schrijf een rijmpje van minstens 10 regels over een skiër die in een ravijn valt. • Geblokkeerde rem: Het team moet een rondje lopen met zes bobsleeërs. – Opdracht: Steek een ijsblokje in de linkermouw van de eerste deelnemer. Die geeft het via zijn rechtermouw door aan de linkermouw van de volgende deelnemer. Dat doe je tot iedereen aan de beurt geweest is. • Stuurloos: De latten mogen een rondje niet gebruikt worden en de stuurman mag zijn sleeërs niet aanraken. – Opdracht: geef een spelkaart door, maar gebruik alleen je mond. Bonuskaarten • Fastrun: Alle blinddoeken mogen gedurende een ronde af. – Opdracht: De groep krijgt een paar skilatten en moet hiermee over de eindstreep van een parcours geraken zonder de grond te raken. • Lean Machine: Je mag een rondje lopen met maar twee sleeërs (een sleeër en een stuurman). – Opdracht: Laat een persoon minstens veertig kledingstukken aantrekken, KLJ-sjaaltjes niet meegerekend.


PANIEK IN HET BOS De dieren in het bos vieren graag Nieuwjaar samen en maken alles klaar voor een groot feest, tot hun voorbereiding verstoord wordt door vreemde, wilde dieren die in de dierentuin thuishoren. Lukt het de bosdieren om hun feest op tijd voor te bereiden? Lukt het de bewakers om de dieren snel weer in hun kooi te krijgen zodat ook zij met hun familie kunnen gaan vieren? Of lukt het de dierentuindieren om Nieuwjaar voor één keer niet in gevangenschap te vieren? • Leeftijd: -9 • Soort activiteit: Actief spel • Duur: 1 tot 2 uur • Plaats: Buiten, het liefst in het bos Benodigdheden Kaartjes met afbeeldingen van verschillende bosdieren, dierentuindieren en bewakers, eventueel verkleedkleren, een spelterrein met verstopmogelijkheden (zoals een bos) Speluitleg Geef elk lid een kaartje met daarop een afbeelding van een dier en vertel dat het belangrijk is om nu aan niemand te laten zien wat er op het kaartje staat. Elke rol in het spel heeft een verschillend doel. De bewakers proberen om de dierentuindieren terug in hun kooi te krijgen. Er zitten gevaarlijke dieren tussen de ontsnapte dieren, dus is het belangrijk dat de bewakers allemaal samen blijven. Ze kunnen een dier vangen door er met alle bewakers in een kring rond te gaan staan en allemaal handen te geven. Als ze een dier gevangen hebben, laat dit dier zijn kaartje zien. Bosdieren die gevangen zijn, worden weer vrijgelaten en mogen de bewakers helpen om de loslopende dierentuindieren te vangen. Dierentuindieren die gevangen worden, worden door de bewakers terug naar de dierentuin (een vooraf afgespro-

ken plaats in het bos) gebracht. Ze kunnen opnieuw ontsnappen als een ander dierentuindier hen komt bevrijden door hen te tikken. Extra speluitdagingen en tips • Laat iemand van de leiding de hoofdbewaker zijn. Zo voorkom je ruzie en zorg je ervoor dat je leden enthousiast blijven meespelen. • Laat de leden zich verkleden voor het spel begint. • Schmink de leden zodat ze zich extra goed kunnen inleven in hun rol. • Speel het spel verschillende keren na mekaar en laat je leden eens een andere rol spelen in het spel. • Laat je leden zelf kiezen welke rol ze graag willen in het spel. Belangrijk hierbij is wel dat de bewakers op voorhand nog niet weten wie een bosdier en wie een dierentuindier is. • Om de bosdieren een extra uitdaging te geven in het spel, kan je hen vragen om een feest voor te bereiden terwijl ze proberen om niet gevangen te worden. Laat hen versieringen (mos en takken waarvan ze slingers maken, dennenappels om 2020 mee op de grond te schrijven) verzamelen tijdens het spel. Hiermee versier je nadien allemaal samen een kamp zodat jullie uiteindelijk toch allemaal samen nieuwjaar kunnen vieren.

7


Strak gevormd

Opkikker is het niet te missen nationaal leidingweekend van KLJ. Alle bestuursleden en leiders uit alle KLJ-afdelingen zijn welkom. Van vrijdagavond tot zondagnamiddag worden er heel wat interessante workshops en leuke activiteiten georganiseerd. Alle praktische info vind je hieronder.

Welke workshops zijn er? Waar en wanneer? Opkikker vindt plaats van vrijdagavond 17 april tot en met zondagnamiddag 19 april 2020 in verblijfsdomein De Hoge Rielen in Kasterlee. We starten vrijdag om 19u en eindigen zondag om 15.30u.

Op het programma Vrijdag 17 april We starten met een groot kennismakingsspel, gevolgd door een openingsshow. Nadien kan je nog gezellig napraten en iets drinken tijdens een barmoment. Zaterdag 18 april Op zaterdag staan er workshops op het programma, jij kiest welke je volgt. Per halve dag heb je de keuze uit een lange workshop die 2.30 uur duurt of twee korte workshops die elk een uur duren. Zaterdagavond is er weer een interactieve show en we sluiten de dag af met een stevige fuif. Zondag 19 april De laatste dag staat in teken van één groot massaspel en een overheerlijke barbecue. Na de slotshow kan iedereen moe, maar voldoen weer naar huis.

Op de KLJ-website vind je een lijstje van maar liefst 70 workshops. Hieronder vind je alvast de top 10 van meest in het oog springende workshops. • Maak je eigen deathride • Start to DJ • Tap de perfecte pils • Escaperoom • Ex on Temptation Island • Maak je kampvuur lit • De mol in je afdeling • EHBO voor dummies • Hey vloggertjes! • Word euromiljonair Bekijk de volledige lijst op www.klj.be/ opkikker/welke-workshops-kan-je-volgen

Wat moet dat kosten? Het hele weekend kost slechts 45 euro per persoon. In die prijs zit onder andere je verblijf, alle maaltijden en deelname aan workshops en activiteiten.

Schrijf je in!

Helemaal overtuigd? Schrijf je dan meteen in voor dit geweldige weekend. Tip: Schrijf jezelf in en geef zo de workshops door die jij echt wil volgen. Meer info op www.klj.be/opkikker


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.