IDEE - maart 2022

Page 1

nr.1 / maart ‘22 / jaargang 54

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ

Bindingstips

First letter of your name-party

Strak gevormd Op VKB-cursus

Vraag aan het brein

Auto-ongeluk tijdens KLJ-vervoer. Wat nu?


Nieuws uit de beweging Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn altijd druk in de weer. KLJ-voorzitter Lot De Kimpe overloopt de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Nationaal Congres @ Opkikker 2022 Moet KLJ Nationaal vakantiekampen organiseren voor niet-KLJ’ers? Zou KLJ er in de toekomst enkel voor +16’ers moeten zijn? Is je leidingsploeg volgens jou voldoende capabel? Ben je getriggerd door voorgaande vragen? Helemaal top, want tijdens Opkikker 2022, ons tweejaarlijks nationaal leidingsweekend, peilt KLJ voor de eerste keer live naar jouw mening. Van elke afdeling kunnen twee mensen deelnemen aan een boeiende sessie waarbij we je dilemma’s, vragen over KLJ in de verre toekomst en uitdagingen voor jeugdbewegingen vandaag voorleggen. Het Nationaal Bestuur is erg benieuwd naar je opinie om zo de juiste keuzes voor KLJ te maken. We kunnen nu al verklappen dat er geen juiste of foute meningen zijn, dus kom gezellig op tafel kloppen met iemand van je afdeling. Meer info over de rest van het aanbod op Opkikker vind je via www.klj.be/opkikker! Warmste Week 2021 Stap je even mee in een tijdscapsule? Enkele koude maanden geleden genoten we een week lang van de zotste verzoekweek van het jaar: De Warmste Week. Dit jaar stond die volledig in het teken van kunnen zijn wie je bent,

2

iets waar KLJ volledig achterstaat. Daarom besloten we dat de opbrengst van onze jaarlijkse kerstkaartjes integraal naar het DWWfonds zou gaan. Jullie steunden deze actie massaal en daardoor konden we een mooie 1.500 euro schenken. In totaal zamelde De Warmste Week 3.203.455 euro in, wat genoeg was om alle 200 projecten te realiseren. Wist je trouwens dat Groene Kring, de beweging voor jonge land- en tuinbouwers, een van die projecten verzorgt? Het project ‘Trots om boer te zijn’ wil de stereotypen rond de boerenstiel wegwerken. Zo zullen ze ontmoetingstafels organiseren tussen boeren en universiteitsstudenten. Die ontmoeting, dialoog en discussie zullen jonge boeren en studenten dichter bij elkaar brengen en vooroordelen de wereld uit helpen. Wat een topinitiatief, toch? Een dikke merci aan iedereen die kerstkaartjes kocht of op een andere manier De Warmste Week steunde! Meer dan 30.000 vrienden om je heen? In het KLJ-lied zingen we dat we met meer dan 30.000 zijn, maar klopt dat wel? Eigenlijk niet, al kunnen we met fierheid zeggen dat we met onze 20.300 KLJ-leden ook dit jaar de vierde grootste jeugdbeweging van Vlaanderen zijn. Daarnaast zijn we in Oost-België wél de allergrootste. Wel 1.600 leden gaan daar naar de KLJ. Wist je trouwens dat we vooral +16- en +20-leden hebben? Ongeveer 9000 (wat overeenkomt met 44%) van onze leden zijn ouder dan 16 jaar en daarmee kunnen we zeggen dat we de grootste jongerenbeweging van alle jeugdbewegingen zijn. Het is dan ook uniek dat je bij KLJ de keuze hebt om vanaf je zestiende leiding te worden of gewoon lid te blijven. Supercool!

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be.


BINDINGSTIPS LEDENBINDING

LEIDINGBINDING

Levensboom zorgt voor binding

First letter of your name-party

KLJ Zele-Heikant maakte een grote levensboom voor haar -10-leden. Op die boom beginnen al onze leden aan de wortels. Door naar de KLJ te komen, stijgen ze elke keer weer. Als ze niet komen, dalen ze een niveau. Zo is het de bedoeling dat je tot aan de top van onze levensboom geraakt. Ben je aan de top, dan is de hoogste plaats bezet. Als je dan eens niet naar de activiteit komt, zak je weer en is de bovenste plaats vrij. Het is de bedoeling dat je op het einde van het jaar zo hoog mogelijk eindigt. Zo kunnen we de drie bovenste -10’ers kronen tot de helden van de levensboom. Daarnaast verandert onze boom mee met de tijd. Zo kreeg die in het begin van het KLJ-jaar groene blaadjes, die in de herfst vervangen werden door bruine en oranje blaadjes. Er hebben zelfs al kerstlampjes in onze boom gehangen. Bovendien zorgt de boom ervoor dat de leiding gemakkelijk de aanwezigheden kan bijhouden en dus kan opvolgen wie er al een tijdje niet meer naar de KLJ gekomen is.

Tijdens ons bestuursweekend hebben we een avond in het thema ‘The first letter of your name’ gezet. Iedere leiding moest zich verkleden in iets wat begon met de eerste letter van haar naam. Alles mocht en alles kon, zolang er maar een alliteratie gevormd kon worden. De leidster met de origineelste outfit kreeg een prijs. Daarna werden er teams ingedeeld op basis van de eerste letters van de naam – alfabetisch dus – om partyspelletjes te spelen. Door de groepen zo in te delen, leerde iedereen elkaar beter kennen. (Verklap op voorhand nog niet dat je de groepen zo zal indelen, zo blijft het een verrassing.) Het was ook leuk om te zien dat verschillende leidsters de koppen bij elkaar hadden gestoken om samen een duo of trio te vormen. Zo hadden we bijvoorbeeld drie Spice Girls, Assepoester Astrid en haar Fee Fien, en een Pregnant Pauline die via een navelstreng verbonden was aan Embryo Eline. De spelletjes en het verkleedidee kan je ook perfect gebruiken tijdens een ledenweekend en is iets wat wij zeker opnieuw zullen doen.

Stef Van den Brande - KLJ Zele Heikant

Elisa Put - KLJ Diepenbeek

Ben je op zoek naar nog meer bindingsideeën? Neem dan eens een kijkje in de bundels van de KLJ-trofee.

3


VRAAG HET Heb je een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

Auto’s tijdens KLJ Ik reed met mijn wagen rond voor KLJ en kreeg een ongeval. Wat is er verzekerd? In de voorbije maanden kreeg ik verschillende vragen over ongevallen met auto’s. Jammer genoeg waren er telkens kosten die vermeden konden worden als de juiste verzekering afgesloten was geweest, want de gewone KLJ-verzekering kan bij auto-ongevallen nooit tussenkomen. Hoezo, niet verzekerd door KLJ? Ongevallen met wagens of motoren zijn nooit verzekerd door de gewone KLJ-verzekering. De reden daarvoor is eenvoudig: de wet verplicht elke bestuurder om zich te verzekeren met een autopolis ‘burgerlijke aansprakelijkheid’. Bij een ongeval ben je voor de schade die je aan iemand anders

4

AAN BREIN doet dus altijd al gedekt door een verzekering. Voor een ongeval waarbij de andere partij verantwoordelijk is, worden al je kosten door de verzekering van die tegenpartij gedekt. Een tweede polis vanuit KLJ zou dus altijd betekenen dat je dubbel verzekerd bent. Dat kost geld en zou een slechte besteding zijn van je lidgeld, toch? Wat als ik geen omniumverzekering heb? Bij ongevallen met een wagen is er maar één situatie waarbij je met grote kosten kan achterblijven: als je zelf in fout was, maar geen omniumverzekering afsloot. Die omniumverzekering is niet verplicht, maar is wel een goed idee voor wagens met een grote waarde.

“KLJ biedt voor 25 euro een tijdelijke omniumverzekering aan voor wagens die ingezet worden voor KLJ-evenementen of -kampen”


Nog niet zo lang geleden werd er bij ons KLJ-secretariaat een schadegeval ingediend waarbij er voor enkele duizenden euro schade was aan de wagen van een KLJ’er, maar die had geen omniumverzekering. In zo’n geval moet de eigenaar van de wagen de schade uit eigen zak betalen. Hij kent namelijk de waarde van de wagen en kon zich voor schade indekken. Omdat de omniumverzekering niet verplicht is en niet iedereen die heeft, biedt KLJ een tijdelijke omniumverzekering aan voor wagens die ingezet worden voor KLJ. Een wagen die dus geen eigen omniumverzekering heeft, kan zo tijdens een KLJ-evenement of -kamp toch verzekerd worden. Schade aan iemand anders blijft altijd door je eigen autoverzekering gedekt. De KLJ-omniumverzekering moet je per evenement of kamp aanvragen en kost 25 euro. Geldt die verzekering ook als ik overtredingen maak? Nee, je kan je nooit verzekeren voor een ongeval als je een inbreuk pleegt op de verkeerswetgeving. Dat is bijvoorbeeld het geval als je dronken of zonder rijbewijs rijdt. In zo’n geval zal je strafrechtelijk aansprakelijk gesteld worden en moet je zelf alle schade betalen.

Documenten bewaren Hoe lang moeten we administratieve documenten bewaren? Normaal is een KLJ-afdeling een ‘feitelijke vereniging’. Dat wil zeggen dat je geen vzw-structuur hebt en dus ook niet verplicht bent om documenten bij te houden omdat de overheid geen inspecties zal uitvoeren. Toch kan het in sommige gevallen nodig of aangeraden zijn om documenten bij te houden.

“Je KLJ is niet verplicht om administratieve documenten te bewaren, maar het kan wel slim zijn”

Het kan zijn dat een overheid die je subsidies geeft – zoals je gemeente – je verplicht om enkele documenten een bepaalde tijd bij te houden. In dat geval staat de termijn die je moet gebruiken in je subsidiereglement. Los van die verplichting is het slim om documenten toch een bepaalde tijd bij te houden. Zo kan je makkelijk terugkijken naar uitgaven die je gedaan hebt en heb je meer zicht op het kasbeheer in de toekomst. Met facturen kan je bovendien ook bewijzen dat je bepaalde uitgaven wel of niet gedaan hebt. Bijvoorbeeld: stel dat een handelaar ziet dat je hele bestuursploeg gewisseld is. Hij wil daar misbruik van maken door een rekening een tweede keer op te sturen. Dan kunnen je opvolgers makkelijk aantonen welke facturen al betaald werden en welke nog niet. Als alle documenten weg zijn, heb je daar minder zicht op. Hoe lang houd je die documenten dan bij? Vzw’s zijn verplicht om hun administratie tien jaar bij te houden. Je kan je daarop baseren om dezelfde termijn te gebruiken. Er zijn ook KLJ’s die helemaal niets weggooien en alle administratie in mappen in het lokaal bewaren of die de papieren versie weggooien, maar een scan in een gedeelde digitale map opslaan. De conclusie is eigenlijk dat je gelijk welke termijn kan kiezen die voor jouw afdeling het meest werkbaar is.

5


ie t a r pi en s n I it e t i tiv c a or

vo

Levend weerwolven

Het gemeentehuis van Wakkerdam is aan vernieuwing toe. Alle burgers willen een handje helpen om materialen te verzamelen en het gemeentehuis te helpen bouwen. Wakkerdam zou Wakkerdam niet zijn als de weerwolven daar geen stokje voor zouden steken! Lukt het de burgers om het gemeentehuis te bouwen? Of halen de saboteurs hun slag thuis en winnen zij deze spannende strijd? ID-KIT • Leeftijd: -16 • Soort activiteit: tactisch spel • Duur: 2 uur • Plaats: buiten BENODIGDHEDEN Kaartjes met personages, kaartjes met materiaal of fysiek materiaal, een hamer, fluohesjes voor de zombies. SPELUITLEG Deel aan het begin van het spel alle personagekaartjes uit. Elke speler kan zien welke rol die krijgt, maar toont die rol niet aan de andere spelers. Overloop alle personages zodat iedereen weet wat de rollen precies inhouden. Bij een grotere groep gebruik je meer weerwolven of nog andere rollen uit Weerwolven van Wakkerdam. PERSONAGES • Weervolven (2): Kunnen elke spelronde iemand vermoorden door te knipogen. De geviseerde persoon weet dan dat die dood is, maar mag dat pas ’s ochtends uiten. • Heks (1): Mag iemand vermoorden tijdens een nacht en krijgt ook één keer de kans om iemand te genezen. • Ziener (1): Mag één keer iemands kaartje zien. • Cupido (1): Koppelt in het begin van het spel zichzelf met iemand. De taak

6

van de geliefden is vanaf dan om hun eigen huis te bouwen met materialen die ze ‘stelen’ van het gemeentehuis. Als één geliefde sterft, sterft de andere ook. Burgers (de rest): Moeten proberen zo talrijk mogelijk over te blijven om een mooi gemeentehuis te bouwen.

BOUWMATERIALEN Je kan ervoor kiezen om echte bouwmaterialen of kaartjes met afbeeldingen ervan te verstoppen op het terrein. Achter de QR-code vind je hoeveel materialen er nodig zijn voor het gemeentehuis en het koppelhuis. SPELVERLOOP De inwoners van het dorp gebruiken de nacht om materialen te verzamelen. Ondertussen slaan de weerwolven hun slag door iemand te vermoorden. De inwoners mogen slechts één kaartje per keer naar het verzamelpunt brengen. Het koppel verzamelt ook materialen, maar houdt die bij tot de ochtend aanbreekt. Een nacht duurt 15 tot 20 minuten. ’s Ochtends gaat de wekker en komt iedereen bijeen, ze gaan in een grote kring staan en doen hun ogen dicht. De personages worden overlopen: • Aan de weerwolven vragen we of het gelukt is om iemand te vermoorden en wie ze vermoord hebben. • De heks krijgt de kans om deze persoon te genezen. Het kan ook zijn dat zij tijdens de nacht zelf iemand vermoord heeft. • De ziener krijgt de kans om iemands identiteit te weten te komen. Daarna mag er gediscussieerd worden over de identiteit van de weerwolven. Het dorp kan beslissen om iemand dood te stemmen, maar dan verdwijnen er vier stukken hout van het gemeentehuis voor de brandstapel. Sien Peerlinck, KLJ Schiplaken Achter de QR-code vind je nog een extra functie zodat het spel leuk blijft voor dode spelers en vind je een tip voor de weerwolven.


Inleefspel Royal Diamond Cruise Droom jij ook al je hele leven van een onvergetelijke reis aan boord van een cruiseschip? Stap dan op de vijfsterrencruise Royal Diamond, geniet van alle luxe die het resort je biedt en beleef de reis van je leven! ID-KIT • Leeftijd: +16/+20 • Soort: Inleefspel • Duur: 2u • Plaats: Royal Diamond Cruise BENODIGDHEDEN Inkleding voor de haven, verkleedkledij voor de verschillende personages, inspirerend spelmateriaal. SPELUITLEG Bij een inleefspel krijgt elke deelnemer voor het begin van het spel een rol toebedeeld. Het is dus belangrijk om op voorhand al te weten hoeveel spelers er deelnemen aan het spel en welke rol bij welke deelnemer hoort. Enkele tips voor een goede rolverdeling: • Geef elke deelnemer een zinvolle rol in het spel. Niet elke rol is even belangrijk, maar elke deelnemer moet wel iets te doen hebben. • Zorg voor verschillende onderlinge relaties: koppels, minnaars en minnaressen, vrienden… Bepaalde verhoudingen zorgen voor dynamiek in het spel en verbinding tussen de spelers. • Geef de spelers voldoende informatie om hun rol te kunnen vertolken. Bied hen ook genoeg ruimte om het verhaal vanaf een bepaald punt een eigen leven te laten leiden. • Zorg voor een doel in het spel: geef sommige spelers taken of uitdagingen die ze moeten volbrengen en waarvoor ze (on)rechtstreeks de hulp van de andere spelers nodig hebben. Zo houdt het spel zichzelf aan de gang. • Creëer extra dynamiek in je spel door er geheime info bij te betrekken: een

stiekeme relatie tussen twee of meerdere spelers, een handeltje in drugs of een corrupt personage dat niet vies is van machtsmisbruik. Voorzie een ruimte waarin de beginsituatie van het verhaal zich afspeelt. Maak afspraken met de spelers, laat hen zelf bepalen of en in hoeverre ze zichzelf voorstellen aan de rest. Vanaf dan speelt het spel zichzelf: iedereen gedraagt zich zoals hun personage zich zou gedragen en niemand weet hoe het spel eindigt of afloopt. Als spelleider is het je rol om het spel gaande te houden: inspireer spelers die niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen of voeg af en toe een spelelement toe waardoor de situatie verandert en spelers nieuw gedrag moeten stellen. Hieronder worden een aantal personages voorgesteld. Achter de QR-code vind je nog meer uitgewerkte personages. Pas het verhaal altijd aan aan de hoeveelheid spelers: je kan er dus verhaallijnen aan toevoegen of uit weglaten als je met meer of minder spelers bent. PERSONAGES • Reisgids Guido: Jij denkt dat je de verantwoordelijkheid hebt over de hele reis. Je wil graag ook controle over de administratieve gegevens (identiteitskaarten, sis-kaarten, medische gegevens…). • Charmezanger Willy: Het is eindelijk zover: je eerste echte fanreis op een cruiseschip! Jammer genoeg is er maar één fan ingeschreven. Je laat het niet aan je hart komen en neemt de hele reis de tijd om ook de andere reizigers te overtuigen van jouw zangtalent. • Nancy Van der Neffen: Dankzij een wedstrijd waaraan jij deelnam in Dag Allemaal heb jij deze cruise gewonnen voor je gezin. Jullie zijn speciaal in de kringloopwinkel een nieuwe outfit gaan kopen voor deze chique reis. Goele Didden, KLJ Wolfsdonk

7


Strak gevormd De VKB-cursus van KLJ Instructeur in het jeugdwerk De VKB-cursus wordt ook wel eens de instructeurscursus genoemd. Het traject is hetzelfde als bij (hoofd)animator. Je volgt eerst 50 uur cursus, daarna doe je 50 uur stage. Tot slot vraag je je attest aan. Op het einde van het traject behaal je het attest ‘instructeur in het jeugdwerk’.

Heb je al eens een KLJ-cursus gevolgd? Dan heb je zeker de term ‘VKB’ gehoord. Het is de naam die we bij KLJ geven aan de begeleiders van een cursus en is de afkorting van Vrijwillige Kadervormings Begeleider. Wist je dat die VKB’ers ooit zelf een cursus volgden om begeleider te worden? Misschien is zo’n cursus ook wel iets voor jou!

Hoe zit dat dan met de stage? Je wil je instructeursattest behalen, maar (nog) geen vaste VKB’er worden? Dan kan je alsnog stagelopen bij KLJ! Je kan bijvoorbeeld een nationale cursus of de Trainingsdagen in jouw regio begeleiden of je kan ook stage-uren behalen door Verdere Vormingen en Vormingen op Maat te begeleiden. Zelfs een workshop begeleiden op Opkikker telt mee als stageuren!

Leer anderen iets leren Tijdens deze cursus komen er verschillende workshops aan bod. We bekijken altijd eerst een stukje theorie en zetten daarna alles om in de praktijk. Zo leer je bijvoorbeeld spreken voor een groep en info verwerken en die zelf omzetten naar een workshop. Daarnaast ben je als begeleider ook een soort van coach: je leert een groep inschatten, feedbackgesprekken voeren en noden van deelnemers detecteren. Ook iets voor jou? De VKB-cursus is toegankelijk voor iedereen, zelfs als je geen VKB’er bij KLJ wil worden. Met de interessante inhoud van de cursus kan je namelijk ook in jouw afdeling, tijdens je studies of tijdens je job aan de slag!

“De VKB-cursus is toegankelijk voor iedereen, zelfs als je geen VKB’er bij KLJ wil worden”

ijven en inschr fo in r e e M oor jou? ursus iets v -c B lender, K V e d t Lijk w.klj.be/ka w w r a a n l e Surf dan sn ta en verdere info en da olgende bekijk alle or de eerstv o v in je jf ri sch snel! cursus. Tot


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.