IDEE - juni 2020

Page 1

nr.2 / jaargang 52

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ


Nieuws uit de beweging SOSZOMERKAMP.BE

Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn steeds druk in de weer. KLJ-voorzitter Isaak Dieleman overloopt even de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Op 2 juni kwam KLJ uitgebreid in de media. We riepen, samen met Boerenbond en minister van Jeugd Benjamin Dalle, de land- en tuinbouwers op om hun terreinen en bedrijfsgebouwen te verhuren als kamplocatie. Dat is nodig, want door de coronacrisis zijn heel wat jeugdbewegingen last minute nog op zoek naar een nieuwe kamplocatie. Tijdens het persmoment waren we te gast bij een landbouwgezin met vier KLJ’ers uit KLJ Sint-Martens-Lennik. Zij beslisten heel snel om hun prachtige weide te verhuren. Onze oproep had meteen succes, want nog diezelfde dag verdubbelde het aantal land- en tuinbouwers dat terreinen ter beschikking stelt. Ben jij nog op zoek naar een kampplaats? Kijk dan eens op www.soszomerkamp.be.

WE KUNNEN OP KAMP!

NIEUWE VOORZITTER GEZOCHT

De meest recente info vind je op www.klj.be/corona

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be.

Eind mei kwam het verlossende bericht: we kunnen op kamp deze zomer! Achter de schermen werkte KLJ samen met het jeugdwerk, het kabinet van minister Dalle en de GEES aan de jeugdwerkregels die jullie intussen kunnen raadplegen via onze coronagids. We beseffen dat niet alle regels makkelijk om te zetten zijn in de praktijk. Daarom zijn we bijzonder trots op de manier waarop jullie daarmee op een positieve manier aan de slag gaan. Ons e-mailadres corona@klj.be blijft de komende maanden actief voor al je vragen, dus blijf er niet mee zitten. Vergeet zeker niet de eenmalige verplichte kampcheck door te sturen, ten laatste twee weken voor je op kamp vertrekt. En tot slot: geniet er met volle teugen van!

2

Aan het einde van de zomer stopt Isaak na zes mooie jaren als nationaal voorzitter. Daarom is KLJ momenteel op zoek naar een opvolger. Solliciteren kon tot 21 juni, dus nu zijn we alle kandidaten uitvoerig aan het testen. Hopelijk kunnen we je midden juli vertellen wie de nieuwe voorzitter wordt. Isaak blikt alvast tevreden terug. “Ik kon de afgelopen jaren zeggen dat ik een droomjob had. Die jaren waren een rollercoaster van boeiende ervaringen, hoogtepunten en soms ook moeilijke momenten, maar ik mocht me – met mijn passie voor KLJ – steeds ten dienste stellen van de beweging. Ik heb van elke minuut genoten en wens mijn opvolger veel succes en plezier.”


Wervingstips LEIDINGWERVING

LEDENWERVING

Het dilemmafilmpje van KLJ Nederename

KLJ Merchtem maakt reuzeminions

Leiding werven is geen gemakkelijke taak. KLJ Nederename schakelde daarom de hulp in van haar pedagogisch medewerker. Samen gingen we brainstormen en zo kwamen we op het idee om een open activiteit te organiseren voor potentiële nieuwe leiding. Aangezien jongeren tegenwoordig makkelijk te bereiken zijn via sociale media, maakten we voor deze activiteit een promofilmpje. In het filmpje schotelden we de leden en leiding allerlei dilemma’s voor: ‘liever op kamp of op weekend?’, ‘liever eten uit een gamel of uit een bord?’ De ultieme vraag was: ‘Wil je leiding worden?’ De leiding en leden staken telkens het bordje in de lucht met hun antwoord. Alle beelden werden gebundeld in een leuk, grappig en soms zelfs schattig filmpje. Tussen elk dilemma toonden we bovendien een aantal foto’s met een leuk muziekje op de achtergrond. Op het einde van het filmpje gaven we een overzicht van de info over de open activiteit. Marie Vernemmen KLJ Nederename

KLJ Merchtem wou een nieuwe ledenwervingsactie op poten zetten. Eerst bedacht onze leidingsgroep een leuk thema voor die actie. Al snel kwamen we uit bij de Minions, de gele mannetjes uit de film Verschrikkelijke ikke. Dat is namelijk een thema dat veel van onze leden aanspreekt. Vervolgens gingen we aan de slag. We maakten onze eigen minionpoppen uit stro en plaatsten ze aan de uitgangen van alle scholen in de buurt. Op de blauwe overall van de poppen stond de datum van onze startdag geschreven. Elke stropop kreeg ook een KLJ-helm op. Toen de leerlingen van de scholen naar huis gingen, was hun nieuwsgierigheid duidelijk meteen geprikkeld. De mondjes vielen open van verbazing. Daarnaast konden we ook rekenen op de steun van de plaatselijke Groene Kring, die eerder al een grote stropop had gemaakt voor een #Boerentrots-actie. We mochten reclamebanners voor onze startdag naast hun pop plaatsen. Zo stond er ook reclame langs een van de drukste wegen van het dorp! Lies Kemels – KLJ Merchtem

3


VRAAG HET Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

IMPACT VAN CORONA Door de coronacrisis liepen we heel wat inkomsten mis. Kunnen we berekenen hoeveel precies? Alle KLJ-afdelingen hebben hun werking moeten stopzetten sinds 13 maart. Op het moment van schrijven zijn activiteiten net weer toegelaten, maar voor veel evenementen is het nog even wachten. Het is wel al duidelijk dat de annulering van heel wat eetfestijnen, weekends, fuiven en andere evenementen en activiteiten een grote financiële impact hebben gehad op je werking. Die impact moet je in kaart brengen om zo goed mogelijk geholpen te kunnen worden. Om je een handje te helpen, ontwierp KLJ een Exceldocument waarin je de afgelaste editie van het evenement van dit jaar kan vergelijken met een eerdere editie. Zo breng je niet enkel reeds betaalde kosten van dit jaar in kaart, maar ook de misgelopen inkomsten.

4

Info: download het document via: www.klj.be/nieuws/corona-breng-definanciele-impact-kaart.

AAN BREIN Wat moet ik vervolgens met dat document doen? Het is belangrijk dat je gemeente zicht krijgt op de financiële impact van de coronacrisis op haar jeugdbewegingen. Zo kan ze misschien financieel tegemoetkomen. Stel dus, aan de hand van de gegevens uit het Exceldocument, een dossier op en stap ermee naar je gemeentebestuur. Een voorbeeld van zo’n dossier vind je op onze website. Overtuig ook de andere jeugdbewegingen in je dorp om hetzelfde te doen. Samen sta je immers altijd sterker. Wacht niet tot de crisis volledig gedaan is, maar breng de impact van je afgelaste evenementen nu al in kaart, want nu zitten ze nog vers in het geheugen. Eenmaal je de totale impact kent, trek je naar het stad- of gemeentehuis. Gemeenten krijgen namelijk extra middelen om, onder andere, hun jeugdwerk financieel te ondersteunen. Moeten we het dossier ook doorsturen naar KLJ Nationaal? Dat is niet verplicht, maar raden we wel aan. Zo krijgt KLJ Nationaal een zicht op de totale financiële impact van al haar afdelingen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot de crisis achter de rug is. Je mag elke activiteit afzonderlijk doorsturen naar sander.malfliet@klj.be.


STRENGERE REGELS

GEZONDE KAS

Mijn gemeentebestuur legt strengere coronamaatregelen op dan de federale of Vlaamse overheid. Kan dat zomaar? We horen dat enkele gemeenten een eigen verbod op activiteiten uitvaardigen dat langer duurt dan het federale verbod. Dat zien we liever niet gebeuren, want als alle gemeenten een eigen beleid voeren, bestaat de kans dat een gemeente uit voorzorg de quarantaine te ruim neemt en daar later op wil terugkomen als de federale regels versoepelen. Het zou dan zeer jammer zijn als jouw activiteit of kamp voor niets werd afgelast.

Hoe zorgen we ervoor dat onze kas volgend werkjaar nog genoeg middelen heeft? Dit werkjaar heeft ongetwijfeld een financiële impact op je werking gehad. Het zal komend werkjaar dus uiterst belangrijk zijn om je financiële slagkracht in kaart te brengen en in het begin van het werkjaar even stil te staan bij de geplande inkomsten en uitgaven. Laat je kassier en hoofdleider een begroting opstellen. Bespreek die grondig tijdens de planningsvergaderingen.

Merk je dat jouw gemeente strengere maatregelen neemt? Stuur je jeugdambtenaar, schepen van Jeugd en burgemeester dan een mailtje en deel je bezorgdheid daarover. Verwijs hen ook naar de webpagina van Bataljong, waar meer uitleg gebundeld staat. Info: bataljong.be/corona#zomer

Hoe kunnen we makkelijk bijhouden wat er in onze kas zit? Maak je nog geen gebruik van het digitale kasboek van KLJ? Begin daar dan nu mee. Met het kasboek maak je in een handomdraai fiches van elke activiteit of per soort uitgave die je in KLJ maakt. Je ziet automatisch welke maanden je afdelingen veel geld kosten en welke goedkoper zijn. Je kan er je werkjaar financieel mee inplannen en op de voet volgen of je winst of verlies maakt. Het kasboek maakt het voor jou als kassier ook bijzonder makkelijk om een maandelijks kasverslag op de bestuursvergadering te presenteren. Welke afspraken moeten we maken over onze kas? Bij het begin van een werkjaar kan je stilstaan bij heel wat vragen. Bespreek bijvoorbeeld wie geld kan uitgeven, hoeveel geld er uitgegeven mag worden zonder toestemming van de anderen, wie de bankkaart bijhoudt of wie een volmacht op de rekening heeft. Weet je zelf niet goed waar je moet beginnen? Of wil je graag hulp om je kasbeleid eens tot in de diepte te analyseren? Neem dan snel contact met ons op via kas@klj.be en dan komt de werkgroep Financiële Analyse bij je langs om een plan van aanpak op te stellen.

5


e i t a ir p s r In voo n e t i te i v i act HET CORONA QUARANTAINE SPEL De wereld wordt overheerst door een nieuw virus. Corona heeft het dagelijkse leven helemaal overhoop gegooid. Terwijl de inwoners van alle landen de eerste weken vochten voor wc-papier, pasta en rijst, blijkt dat enkele landen een vaccin tegen het virus gevonden hebben. Een nieuwe strijd begint! • • • •

Leeftijd: vanaf +12 Soort activiteit: Actief spel Duur: 2.30 uur Plaats: Bos

BENODIGDHEDEN Balpen en symptomenlijst voor elke speler, vaccins in elk kamp, een centraal quarantainekamp waar besmette patiënten worden ondergebracht, 1 ‘Van Ranst’-kaartje per team, 1 ‘Van Vleermuyzen’-kaartje per team, materiaal voor kleine opdrachtjes. SPELUITLEG Deel je leden op in 4 teams: Team Wuhan (China), Team Trump (VS), Team Maggie (Europa) en Team Boris (VK). Elk land is in het bezit van een werkend vaccin. Het doel van het spel is om de grenscontroles van andere teams te omzeilen, hun vaccins te stelen en terug te brengen naar

6

Tekst Jens Vloeberghs, KLJ Peulis

het kamp van je eigen team. Opgelet: word je als burger getikt door een grenscontroleur (verdediger), dan geef je het vaccin terug en wordt er ‘vleermuis-De Block-Brexit’ (een variant op blad-steen-schaar) gespeeld. De Vleermuis wint van De Block, De Block wint van de Brexit en de Brexit wint van de Vleermuis. Elke speler heeft een balpen en papier op zak waarop 5 coronasymptomen staan. De winnaar van het Vleermuis-De Block-Brexitspel mag de ander mondeling 1 symptoom geven, waarna de verliezer een X zet bij het desbetreffende symptoom. Als de verliezer dat symptoom al heeft, toont hij het symptomenlijstje aan de winnaar. De verliezer heeft dan geluk, want hij krijgt geen nieuw symptoom. Als een speler 3 verschillende symptomen vertoont, is hij besmet met het coronavirus en wordt hij door de tegenstrever naar het Covid-19-quarantainekamp bij zuster Emie Pand gebracht. De zuster houdt het aantal quarantaine-opnames per team bij. In het kamp moeten spelers wachten tot het einde van het spel. Uiteraard kunnen spelers ook genezen. Dat kan door een kleine opdracht succesvol uit te voeren. Elk team heeft ook 2 spelers met unieke eigenschappen. De speler die het personage Van Ranst in zijn bezit heeft, is immuun voor het coronavirus en kan niet besmet worden, tenzij hij aangetikt wordt of zelf het Van Vleermuyzen-personage aantikt. Als dat gebeurt, wordt Van Ranst meteen naar de quarantaine gebracht om uit te zieken. Na een tweetal uur spelen geef je een eindsignaal. De eindscore wordt bepaald door het aantal vaccins dat jouw team heeft gestolen uit andere kampen te verminderen met het aantal keer dat iemand van je team in quarantaine werd geplaatst.


Tekst Eveline Kenis

QUIZ DELUXE Vind jij een quiz cliché? Tijd om die mening bij te schaven, want hier komt quizinspiratie die jouw quiz nog interessanter, spannender én fijner maakt! Klaar voor de eerste ronde? • • • •

Leeftijd: +16 / +20 Soort activiteit: Quiz Duur: 2 tot 3 uur Plaats: Lokaal

BENODIGDHEDEN Tafel met vlaggetje per groep en met een stoel per deelnemer, te verdienen punten, materiaal voor de rondes of tussenopdrachten: kranten, roddelblaadjes, telefoonboeken, quizvragen. SPELUITLEG Bepaal de inzet Om wat afwisseling in je quizzen te brengen, verdien je bij deze quiz geen gewone punten. Gebruik je creativiteit om te bepalen wat er op het spel staat. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken als inzet: • Etenswaren: gram bloem (om pannenkoeken te maken), bekers water, slierten spaghetti, boterhammen, snoepjes, ingrediënten voor een BBQ... • Voordelen voor de leden: minuten op de fuif, minuten om langer te slapen, aantal keer dat de leiding een tegenprestatie doet voor de leden, budget van de kas voor een bepaalde activiteit, liedjes om te kiezen tijdens de afwas... Sluit bondgenootschappen Verdeel je groep in een aantal quizteams. Vanaf drie groepen kan je een extra uitdagend puntensysteem gebruiken: voor elke ronde krijgen alle teams de kans om een bondgenootschap te sluiten met een ander team. Zonder overleg tussen de teams schrijft elk team een ander team op. Hebben twee teams elkaar opgeschreven, dan vormen die voor de volgende ronde een bondgenootschap. Dat wordt aangeduid met een vlaggetje op de tafel. Met meer dan drie teams is het dus ook mogelijk dat er meerdere bondgenootschappen zijn. De

puntentelling gaat dan als volgt: • Heb je geen bondgenootschap, dan krijg je het afgesproken aantal punten per goed antwoord. • Heb je een bondgenootschap en antwoorden beide teams juist, dan krijg je dubbele punten. • Heb je een bondgenootschap waarbij slechts een van de twee teams het juiste antwoord geeft, dan krijgt het team met het juiste antwoord dubbele punten en krijgt het team met het foute antwoord alsnog het gewone aantal punten. • Heb je een bondgenootschap en antwoorden beide teams fout, dan worden de te winnen punten afgetrokken van je totaal. Voorzie verschillende rondes Gebruik in je quiz enkele creatieve rondes. We geven je al wat inspiratie mee: • Krantenronde: de leiding heeft verschillende kranten van dezelfde dag verzameld. Elk team krijgt één of meerdere kranten. De vragen gaan over gebeurtenissen uit de kranten en de teams kunnen de antwoorden dus opzoeken. Je kan hetzelfde doen in een ‘roddelblaadjesronde’. • Socialemediaronde: de leiding heeft verschillende oude statussen, foto’s, posts of quotes van de deelnemers verzameld. De teams moeten raden welke posts van welke deelnemers zijn. • “Je bent van … als …”-ronde: ga in de Facebookgroep van jouw dorp op zoek naar grappige, opmerkelijke discussies of posts. Je kan daarbij verschillende soorten vragen stellen: bedenk een zo grappig mogelijk vervolg op die discussie, raad van welke bekende dorpsgenoot een post of reactie komt, herken familieleden van de leiding/leden op oude foto’s. • Telefoonboekronde: elk team krijgt een telefoonboek. Om de twee minuten wordt er een nieuw telefoonnummer gezegd. Per telefoonnummer dat aan een naam gekoppeld kan worden aan het einde van de ronde, krijgt een groep punten. Gebruik gerust je creativiteit om extra rondes of opdrachten te verzinnen! Geïnspireerd om je eigen top-quiz te maken? Quiz’tet!

7


Strak gevormd

KLJ, dat betekent niet alleen vrienden voor het leven, maar ook ervaringen die je levenslang met je meedraagt. Aan die ervaringen werken wij graag mee via onze vormingsmogelijkheden. Vanaf oktober staan er weer heel wat cursussen op het programma. Zo kan je bijvoorbeeld een (hoofd)animatorcursus volgen. Schrijf ze nu al in je agenda.

TRAININGSDAGEN Klaar om leid(st)er te worden? Ga dan op trainingsdagen, een leerrijke animatorcursus voor beginnende leiding. Je leert alle kneepjes van het leidingsvak en je maakt tal van nieuwe KLJ-vrienden. Deze animatorcursus kan je op twee manieren volgen: ofwel doe je de twee delen afzonderlijk (telkens een verlengd weekend met drie overnachtingen) ofwel doe je de twee delen in één week (vijf overnachtingen).

HOOFDANIMATORCURSUSSEN De hoofdanimatorcursussen zijn er voor ervaren bestuursleden die nog een stapje verder willen gaan. Niet enkel hoofdleiding is welkom, maar ook trekkende bestuursleden en ervaren leiding. De cursus bestaat uit drie delen (A, B en C). Jij kiest in welke volgorde je ze volgt. Wil je snel je attest halen? Dan kan je in oktober deel B volgen en enkele weken later deel A en C.

• • • • • • • •

31 oktober-3 november (deel 1 of 2) De Hagaard, Overijse 5-8 november (deel 1 of 2) Heidepark, Waasmunster 5-8 november (deel 1 of 2) Hoogveld, Zedelgem 5-8 november (deel 1 of 2), De Brink, Herentals 26-31 december (deel 1 en 2) Hanenbos, Dworp 12-15 februari (deel 1 of 2) Moerkensheide, De Pinte 13-16 februari (deel 1 of 2), ’t Pelterke, Overpelt 18-21 februari (deel 1 of 2), De Brink, Herentals 9-14 april (deel 1 en 2) Moerkensheide, De Pinte

INSTRUCTEURSCURSUSSEN Wil je zelf lesgeven tijdens onze trainingsdagen of hoofdanimatorcursussen? Word dan vrijwillige kadervormingsbegeleider (VKB’er)! Of ben je gewoon geïnteresseerd in de instructeurscursus? Schijf je dan in. • • •

9-11 oktober (A, B of CD) Heidepark, Waasmunster 19-21 maart (A, B of CD), Heibrand, Malle 9-14 april (A, B en CD) Moerkensheide, De Pinte

• • • •

9-11 oktober (B of C) Heidepark, Waasmunster 31 oktober – 3 november (A en C) De Hagaard, Overijse 13-16 februari (A en C) ’t Pelterke, Overpelt 19-21 maart (A of B) Heibrand, Malle 9-14 april (A, B en C) Moerkensheide, De Pinte

SCHRIJF JE

IN!

kan vanaf gd? Inschrijven ui rt ve o l aa Helem via Click. 1 september a dan snel meer info? G at w g no ag Gra er

e/kalend

.b naar www.klj


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.