IDEE - december 2020

Page 1

nr.4 / december ‘20 / jaargang 52

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ

Vraag aan het Brein

Wat met verouderd materiaal?

Binding- en wervingstips Het grote voordeurspel

Strak gevormd 5 redenen om een attest te behalen


Nieuws uit de beweging Leden blijven plakken In onze ledencijfers zien we dat het ledenaantal van enkele afdelingen niet groeit of zelfs daalt. Dat is vreemd, want we mogen jaarlijks heel wat nieuwe gezichten verwelkomen. Onze ledenwerving staat dus op punt, maar waar zit het probleem dan wel? Bij ledenbinding, zo blijkt, want heel wat leden zijn maar voor eventjes lid. Als afdelingen groter en stabieler willen worden, is het dus belangrijk dat leden langer blijven plakken. Daarom willen we van 2022 tot en met 2025 nóg meer inzetten op leden- en leidingbinding. Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn altijd druk in de weer. KLJ-voorzitter Lot De Kimpe overloopt de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

2

KLJ van 2022 tot en met 2025 Wat zijn de belangrijkste doelstellingen en drijfveren van KLJ van 2022 tot en met 2025? Met die vraag ging een groepje vrijwilligers en beroepskrachten aan de slag. Ze bevroegen heel wat mensen en organisaties die bij KLJ betrokken zijn. Dat deden ze uiteraard niet zomaar, want al hun input kwam terecht in een beleidsnota die we deze maand indienen bij de Vlaamse overheid. Zo’n beleidsnota biedt heel wat voordelen: het zorgt ervoor dat we doordacht te werk gaan én we krijgen subsidies om onze werking te ondersteunen. Ik som alvast drie opvallende punten op uit de nieuwe beleidsnota. Zo weet je waaraan je je kan verwachten als de overheid ons plan goedkeurt.

Steun voor innovatieve projecten KLJ wil, als we er voldoende subsidies voor krijgen, een ‘projectpot’ maken waarvan alle afdelingen gebruik kunnen maken. Als je een innovatief idee voor je KLJ hebt of een actie op poten zet die bijdraagt aan de algemene doelstellingen van KLJ, dan kan je een projectaanvraag indienen en een deel van je kosten terugkrijgen. Organiseert je afdeling bijvoorbeeld een fuif en wil je daarbij inzetten op alcoholsensibilisering? Dan kan je via een projectaanvraag de kosten voor de affiches en gadgets voor die sensibiliseringsactie terugvragen. Een eigen digitale stek Dat we moeten inzetten op de digitale wereld is het afgelopen jaar eens te meer duidelijk geworden. KLJ onderzoekt daarom hoe ze gebruiksvriendelijke én frisse websites kan aanbieden voor alle afdelingen. Zo hebben alle KLJ’s gratis hun eigen digitale stek.

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be.


BINDING- & WERVINGSTIPS LEDENBINDING Het grote voordeurspel De afgelopen maanden liepen niet helemaal zoals gepland en dat hebben we als jeugdbeweging uiteraard ook gevoeld. Iedereen moest thuisblijven en onze leden lieten weten dat ze hun leiding misten. We besloten dan maar enkele activiteiten te organiseren die coronaproof zijn, zoals het grote voordeurspel. We ontwierpen een wegwijzer met daarop de adressen van de leiding, stelden onze tuinen open en hingen papieren aan onze voordeuren. Op die papieren kon je lezen welke leiding er woont en stond er een opdracht uitgeschreven. Als de leden een huis vonden en een opdracht goed konden volbrengen, kregen ze een tip. Met die tips konden ze vervolgens een raadsel oplossen. De leiding kon in de tussentijd alles gadeslaan vanachter het raam. We vonden het leuk om de gezichtjes van onze leden nog eens te zien. Ook onze leden vonden dit de tofste corona-activiteit, want ze konden nog eens wuiven naar hun leiding. Je bent als leiding een belangrijk figuur in het leven van je leden. Als je in moeilijke tijden zoals deze laat zien dat je er voor hen bent, dan doe je ook aan een vorm van ledenbinding. Dieter Van Ham KLJ Keiberg

TUSSENTIJDSE LEDENWERVING Vriendjesdag levert extra leden op KLJ Waanrode organiseert ongeveer een half jaar na de startdag een vriendjesdag. Bij zo’n vriendjesdag is iedereen welkom op de KLJ, zowel leden als niet-leden. We maken zo veel mogelijk reclame en hopen dat we de vriendjes terug zullen zien na de vriendjesdag. We laten flyers drukken, die we dan in de brievenbussen in ons dorp stoppen. We leggen ook een stapeltje bij de bakker, de frituur en andere belangrijke plaatsen waar veel kinderen komen. In de basisschool gaan we met een paar leid(st)ers alle klassen af om de nodige uitleg te geven over onze vriendjesdag. We geven flyers en leuke KLJ-stickers aan de juffen en meesters, die de flyers en stickers daarna in de agenda’s van de kinderen steken. Vaak zitten er ook al leden van ons in de klassen die we bezoeken. Zij reageren enorm enthousiast wanneer de leiding binnenkomt, waardoor de andere kinderen meteen nieuwsgierig worden. Tijdens de vriendjesdag spelen we spelletjes waarbij de kinderen samen moeten werken, zo blijven ze niet bij hun vriendje plakken en leren ze de andere kindjes kennen. Elk jaar opnieuw mogen we zo enkele nieuwe gezichten verwelkomen. Laure Mertens KLJ Waanrode

3


VRAAG HET Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord. Ons materiaal is verouderd of kapot en alles vernieuwen kost veel geld. Hoe beginnen we aan een update? Degelijk materiaal kost inderdaad veel geld, maar als je het correct stockeert en goed verzorgt, dan gaat het lang mee. Een materiaalmeester kan helpen om het overzicht te bewaren, maar goed materiaalbeleid blijft de verantwoordelijkheid van iedereen. Ik som even de stappen op die daarvoor nodig zijn.

4

AAN BREIN Bepaal je jaarlijkse en eenmalige kosten Vooraleer je je materiaal een update kan geven, moet je weten hoeveel je per jaar kan of wil investeren. Onderzoek hoeveel je nu aan materiaal besteedt en breng in kaart welke nieuwe investeringen eerst moeten gebeuren en welke nog even kunnen wachten. Hou er rekening mee dat enkele kosten jaarlijks zullen terugkomen, zoals die voor schmink, verf of knutselmateriaal. Andere materialen zijn hopelijk nog vele jaren bruikbaar. Denk aan vendels en wimpels, tafels en banken, een kickertafel, gasbranders, sjorhout of kookpotten. Kies robuuste soorten, merken of modellen Valt je mixer elk jaar uit tijdens je eetdag of op kamp? En koop je vervolgens noodgedwongen weer hetzelfde, veel te kleine model in de supermarkt? Dan maak je ongetwijfeld meer kosten dan wanneer je eenmalig een duurder industrieel model koopt dat wel tien jaar meegaat. Goedkoop materiaal kiezen is zelden de goedkoopste optie.


Kies bewust voor robuuste materialen en durf in goed gerief te investeren. Kies zo veel mogelijk voor standaardmaten of -modellen. Tuinslangkoppelingen van verschillende merken combineren zorgt bijvoorbeeld altijd voor lekken. Merkloze koppelingen zullen ook nooit helemaal passen op een slang – daarvan weet je eigenlijk al op voorhand dat die een verloren kost zijn. Robuust betekent ook elektrische componenten vermijden. Als er een niet-elektrische variant bestaat van wat je nodig hebt, kies daar dan voor. Je vermindert de kans op een defect of veroudering drastisch. Kies in de winkel nooit voor een 27-in-1product waarvan je slechts vijf functies zal gebruiken. Koop voor elke functie de juiste tool en koop de tools zo basic mogelijk. Franjes en folietjes zijn overbodig, onhandig en snel stuk. Materialen gaan doorgaans stuk aan de bewegende onderdelen. Hoe minder dingen kunnen bewegen, hoe minder snel iets defect is. Zoek in de winkel dus altijd bewust naar de bewegende onderdelen en bekijk hoe stevig ze zijn. Slotjes, scharnieren, instelmoeren of handvatten in plastic zijn kenmerken van weinig kwalitatieve materialen.

Kies goede opbergsystemen Als je je materiaal goed opbergt, gaat het langer mee. Ook voor je eigen gemak is het nodig om over je opbergsystemen goed na te denken, want je neemt je materiaal elk jaar mee op kamp of op weekend. Je moet dus niet enkel op zoek gaan naar een manier om het materiaal veilig op te bergen, maar ook om het veilig en ergonomisch te transporteren. Kies voor stevige kisten, kratten en bakken met euronorm standaardmaten, die stapelbaar zijn en eventueel kunnen afsluiten. Voor kleine materialen zijn de blauwe veilingbakken ideaal, want ze zijn oerdegelijk en relatief goedkoop. Voor keukenmateriaal kan je investeren in verstevigde en afsluitbare euronormbakken die dezelfde maten hebben als de veilingbakken en dus op elkaar te stapelen zijn. Euronormbakken passen ook goed op een europallet, wat het laden en lossen van de vrachtwagen voor je kamp veel makkelijker maakt. Voor je grotere materialen zoals gasbranders, sport- en spelmateriaal of voor de verkleedkoffer kan je kiezen voor ijzeren legerkisten. Kies ook voor deze kisten een standaardmodel dat stapelbaar is. Bij tweedehands kisten moet je de maat nemen die dan toevallig beschikbaar is, waardoor ze moeilijker stapelen of slecht passen in je materiaallokaal. Denk aan een verzekering voor je materiaal Overweeg een verzekering voor je inboedel als je veel materialen hebt die veel geld gekost hebben. Je kan bij de verzekeraar in je dorp een brandverzekering aanvragen die ook je inboedel verzekert. Zo gaan je kostelijke investeringen niet helemaal verloren bij een brand of bij waterschade.

5


e i t a ir p s r In voo n e t i te i v i act Online spel: Viroloog van Vlaanderen In de wereld van virologen is een spannende strijd aan de gang. Elke viroloog wil meer naamsbekendheid en wil ereburger worden in zo veel mogelijk gemeenten. Om die klus te klaren, kunnen de virologen rekenen op een straf onderzoekersteam. Laat de (online) strijd beginnen! ID-KIT • Leeftijd: +16 en +20 • Soort activiteit: Online spel • Duur: 2 uur • Plaats: Thuis Benodigdheden Laptop met internetverbinding voor elke deelnemer en spelbegeleider, Facebookgroep met daarin alle deelnemers, Messengergroep met daarin alle spelbegeleiders, Messengergroep per onderzoeksgroep, gamemaster/hoofdviroloog die het algemene spel begeleidt, bijlages die je vindt via de QR-code. Voorbereiding Verdeel de deelnemers in onderzoeksgroepen van ongeveer 10 personen en 1 viroloog (= begeleider). Elke onderzoeksgroep heeft zijn eigen groeps-chat. Vanaf daar neemt de begeleider het over en kunnen de deelnemers zelf aan de slag. Zodra het spel begint, zijn de deelnemers in de groepjes volledig vrij om zichzelf te organiseren en de opdrachten te voltooien.

6

Tijdens het spel zullen de spelbegeleiders zowel communiceren met hun onderzoeksteam als met de andere virologen (inclusief de hoofdviroloog). Achter de QR-code vind je een handig overzicht van de taken van de (hoofd)viroloog. Het is belangrijk dat alle spelbegeleiders goed op de hoogte zijn om zo het spel te doen slagen. Speluitleg Het doel van het spel is om jouw viroloog in zo veel mogelijk Vlaamse gemeenten ereburger te maken. Ereburger kan je worden door een gemeente virusvrij te maken. De hoofdviroloog plaatst in de Facebookgroep geleidelijk aan meer gemeenten waar er besmettingen zijn. Die lijst is omschreven in codetaal (= emoji’s). Als een onderzoeksgroep de naam van een gemeente kan raden, krijgt ze van hun viroloog een opdracht die bij de gemeente hoort. De groep die de opdracht als eerste kan oplossen, maakt de gemeente virusvrij en wordt daar ereburger. Om de 10 minuten geeft de hoofdviroloog op Facebook een update van de kaart van Vlaanderen. Zo kunnen de deelnemers zien welke onderzoeksgroep er aan het winnen is. Alle gemeenten en bijbehorende opdrachten vind je in de bijlages (achter de QR-code). Bij de start van het spel zullen er al een tiental gemeenten gepubliceerd worden. Daarna komen er gedurende het hele spel gemeenten bij. Het is dus belangrijk dat de deelnemers zelf de pagina in de gaten houden en regelmatig vernieuwen. Speleinde Na een vooraf afgesproken tijd, of als alle gemeenten virusvrij zijn, stopt het spel. Welke groep heeft de meeste gemeenten als eerste virusvrij kunnen maken en bezorgt haar begeleider de titel ‘Viroloog van Vlaanderen’? Tekst: Goele Didden en Elke Bernaerts


Het grote piratenmysterie #coronaproof Schip ahoi kameraden! Piraat Zwartbaard, span de zeilen aan! Piraat Tweetand, maak de bemanning wakker! We komen aan in Piratendorp! Al jaar en dag is Piratendorp dé place to be voor de coolste piraten van de zeven zeeën. Recent kwam een oude piraat, kapitein Roodbaard, ons vertellen dat hij zijn schatten hier ergens begraven heeft, maar waar? Speurneuzen van KLJ, wij en kapitein Roodbaard hebben jullie nodig! ID-KIT • Leeftijd: Van -9 tot +14 • Soort activiteit: Zoektocht • Duur: Meerdere weken / 3 uur per fase • Plaats: Dorp of aan je lokaal Benodigdheden 16 flessen met daarop een zelfgemaakt etiket met een tip, 16 verstopplaatsen voor die flessen en een tip die naar de verstopplaatsen leidt, een zelfgemaakte schatkist, een Facebookpagina (of ander communicatiemiddel waarmee je je leden kan bereiken) Digitale versie Verstop ieder weekend tips in het dorp en plaats elke zaterdagmiddag foto’s online van de verstopplaatsen en de tips voor dat weekend. Je leden moeten de tips vervolgens zoeken en zo de locatie van de schatkist vinden. Heeft iemand de schatkist gevonden? Dan moet hij of zij een foto sturen als bewijs. Vraag je leden wel om de schatkist te laten liggen, zodat ook anderen de kans krijgen om ze te vinden. Elke dappere speurneus krijgt een beloning na het versturen van de foto. Voorbereiding Zoek 16 plaatsen waarnaar je met een tip kan verwijzen. Voor het digitale spel kunnen dat plaatsen verspreid over het hele dorp

zijn, voor het fysieke spel kies je voor plaatsen in en rond je lokaal. Zorg voor voldoende afwisseling in de locaties en pas de tips aan de leeftijd van je leden aan. Zorg ook voor voldoende variatie in de tips die je geeft: zo kan je getallen gebruiken (postcode, huisnummer of coördinaten), woorden (straatnaam, gehucht, een bezienswaardigheid of gebeurtenis op die plaats) of foto’s (een standbeeld, de omgeving of een verkeersbord) om je leden de schatkist te laten vinden. Maak het spel leuk voor elke leeftijd en zorg ervoor dat ook je jongste leden iets zijn met de tips. Stop er bijvoorbeeld een foto tussen van iets wat zij kunnen herkennen of geef een foto van de schatkist als tip zodat ze weten hoe die eruitziet als ze de kist gaan zoeken. Voor de oudere leden mogen sommige tips wat uitdagender zijn. Fysieke versie De voorbereiding van de fysieke versie lijkt sterk op die van het digitale spel. Je moet de tips niet online plaatsen, maar je kan je leden de tips laten verdienen door korte opdrachtjes uit te voeren. Je past de tips het best aan naar de locatie waar je speelt. Als de leden samen de schatkist vinden, krijgen ze allemaal een stukje van de prijs die in de kist zit. Inkleding Zowel het digitale als het fysieke spel wordt nóg leuker als je het inkleedt in het piratenthema. Zorg bijvoorbeeld voor een uitnodiging die eruitziet als een oude aangespoelde brief. Maak een eigen ontwerp van een etiket om op de wijnflessen te plakken, verzin opdrachten of tips in het piratenthema en verkleed je als een echte piraat. Hijs de zeilen, speurneuzen, het is tijd om de schat te vinden! Tekst: Levi Van Deun en Anke Van Oeckel, KLJ Oostmalle

7


Strak gevormd 5 redenen om een attest te behalen

1.

KLJ biedt heel wat vormingen aan, waaronder de animator-, hoofdanimator- en instructeurscursus. Aan het einde van elk traject kan je een attest behalen dat door de overheid wordt uitgereikt. Zo’n attest heeft een grote meerwaarde voor jou persoonlijk, voor je KLJ-afdeling én voor de wereld buiten KLJ. Waarom dan wel? Dat lees je hier.

opdoen? Nog een voordeel: je toont de ouders van je leden dat je alle kneepjes van het vak onder de knie hebt en dat je kinderen goed kan begeleiden.

4.

Je ontwikkelt jezelf Om je attest te kunnen behalen, moet je voldoen aan verschillende competenties die de overheid opgesteld heeft. Je leert je sterktes en groeipunten kennen en je probeert die te verbeteren. Na zo’n traject zal je dus nog sterker in je schoenen staan.

Een attest is geld waard Een attest kan geld opleveren voor je KLJ, want veel gemeenten geven meer subsidies als leden of leiders een (hoofd)animatorattest hebben. Dus: meer attesten betekent meer centjes!

2. Een attest staat mooi op je cv

Je leert nieuwe vrienden kennen Tijdens een cursus ontmoet je leuke KLJ’ers en geniet je van begin tot einde van een geweldige sfeer. Het zijn van die weekends of weken die je nooit meer vergeet. Je maakt er nieuwe vriendschappen of misschien vind je er wel de liefde van je leven? Je zou zeker niet de eerste zijn!

Als je solliciteert, probeer je een bedrijf te overtuigen van alles wat je kan. Je studies zijn belangrijk, maar ook wat je in je vrije tijd geleerd hebt. Je ervaring in het jeugdwerk en het (hoofd)animatorattest tonen aan dat jij kan samenwerken, vergaderen en organiseren. Bovendien heb je heel wat verantwoordelijkheidszin. Elk bedrijf wil zo iemand, toch?

3.

Je versterkt er je afdeling mee Elk jaar enkele bestuursleden op (hoofd)animatorcursus sturen is een super goed idee! Voor nieuwe leiding kan zo’n cursus een goede start zijn, want ze leren meteen de kneepjes van het vak, krijgen veel inspiratie en goesting om aan de slag te gaan. Tijdens een cursus ontdek je ook hoe andere afdelingen een situatie aanpakken. Misschien kan je dan wel enkele ideetjes

5.

attest pelen om je o p te u n je Sta r dan snel naa te halen? Surf

nder le a k / e .b lj .k www k voor via Clic en schrijf je in ende cursus! de eerstvolg


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.