IDEE - september 2021

Page 1

nr.3 / september ‘21 / jaargang 53

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ

Het jaarthema in activiteiten Reis door de tijd

Ledenbinding Zomer- vs. winterbattle

Opkikker 2022 Zet 8-10 april in je agenda


Nieuws uit de beweging Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn altijd druk in de weer. KLJ-voorzitter Lot De Kimpe overloopt de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Wat een zomer De kampzomer is voorbij. En of het deugd deed om terug in zo’n bubbel te kruipen. Een bubbel waarin je grootste zorgen het avondeten, het dansje bij het kampvuur of een verloren onderbroek zijn. Het was weer heerlijk genieten, ook al lag corona nog steeds op de loer. We zijn dan ook fier om te zien met hoeveel verantwoordelijkheidszin en enthousiasme je erin geslaagd bent om zo veel kinderen en jongeren de tijd van hun leven te bezorgen. Goed gedaan!

2

We ain’t never growing up Begin jij ook spontaan te huppelen van deze tussentitel? Dan is dat een teken dat je een fantastische sportfeestzomer achter de rug hebt. Nadat onze sportwerking in 2020 stillag, konden we dit jaar weer vol spanning aantreden en strijden voor blinkende bekers. Zelfs mondmaskers of eenrichtingsverkeer konden de pret niet bederven, want samen sporten met je afdeling blijft het leukste wat er is. Ik doe graag nog eens een expliciete shoutout naar alle afdelingen die een sportfeest in no-time op poten hebben gezet. Het is weer eens gebleken dat KLJ’ers van aanpakken weten. De eerste plaats voor doorzettingsvermogen gaat regelrecht naar jullie!

KLJ op TikTok? Je moet er eens op letten: KLJ communiceert regelmatig met jou. Via een nieuwsbrief in je mailbox tot een Hélaba in je brievenbus. Of van een Instagrampost met spelideeën tot een sms’je om je te herinneren aan het noodnummer. Het is veel info waarmee we je tot in de puntjes willen ondersteunen. Maar welke communicatiekanalen hebben jouw voorkeur? En welke info mag waar terechtkomen? Dat zochten we uit in een heus communicatieonderzoek. We ontdekten dat er grote fans bestaan van nieuwsbrieven, dat ook ervaren leiding graag wat informatie voor gevorderden wil ontvangen en dat entertainende posts gerust via TikTok mogen passeren. Misschien zie je ons dus wel in de toekomst op je #foryoupage voorbijkomen! En…ACTIE! Elk jaar maken de vrijwilligers van het Regionaal en Nationaal Bestuur grote plannen om KLJ naar een hoger niveau te tillen. Al die plannen verzamelen we in een actieplan: eentje voor elke regio en eentje voor KLJ Nationaal. Alle bovenlokale vrijwilligers en beroepskrachten gaan er een werkjaar lang mee aan de slag. Zo kunnen we alvast verklappen dat we in dit nieuwe werkjaar een promofilmpje voor +16- en +20-werkingen zullen uitwerken, dat de werkgroep Duurzaamheid zich zal verdiepen in het thema consuminderen en dat de werkgroepen Diversiteit en Financiën de handen in elkaar zullen slaan om een steunfonds op te starten. Benieuwd naar de andere plannen? Vraag ze op bij nationaleleiding@klj.be.

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be.

WERVING- & BINDINGTIPS LEDENWERVING

LEDENBINDING

Zomer- vs winterbattle

Binding per leeftijdsgroep

Traditiegetrouw organiseren we onze startdag rond een bepaald thema. Vorig jaar kozen we voor het thema ‘zomer vs winter’. We verdeelden de volledige groep in twee bubbels die gedurende de dag toffe en spannende uitdagingen aangingen tegen elkaar. Ook die uitdagingen stonden in het teken van het thema. Zo maakten we bijvoorbeeld een echte zomer- en après-skibar met onze bubbels! De gepaste verkleedkleren en decoratie konden natuurlijk niet ontbreken. De leden en leiding van de winterbubbel droegen skipakken en er lag overal nepsneeuw, terwijl de zomerbubbel rondliep in bikini’s en zomerse topjes. Na de strijd tussen de zomerbubbel en de winterbubbel aten we samen lekkere frietjes van de frituur. Tot slot maakten we bekend wie leiding zou worden voor welke groep en zaten we per groep samen om elkaar nog wat beter te leren kennen. Dat was de start van een jaar samen genieten, een jaar vol plezier, een jaar vol vriendschap en een jaar vol leuke spelletjes en activiteiten!

KLJ Vissenaken zet zich in voor ledenbinding bij elke leeftijdsgroep. Bij de -9 maakten de leden in het begin van het jaar elk een gepersonaliseerd doosje. Per activiteit werd aan de aanwezige leden een muntje uitgedeeld, voor in het doosje. Ook verstopten we elke activiteit ‘Bertje Big’. Het lid dat hem als eerste vond, kreeg een extra muntje in het doosje. Als een lid tien munten kon verzamelen, kreeg het een leuk cadeautje. Bij de -12 schreven we alle verjaardagen van de leden op een jaarbord. Zo konden we goed opvolgen welk lid we wanneer een cadeautje konden geven op de activiteit. Ook deelden we de kaartjes met ‘we missen je’ uit als een lid meer dan twee weken niet geweest was. Tot slot maakten we voor de leden van de +12 een klantenkaart. Elke keer als een lid aanwezig was, kreeg die een sticker op de kaart. Wie vier stickers had, kreeg een klein snoepzakje. Wie acht stickers verzameld had, kreeg een klein cadeautje. Wie twaalf keer kwam, kreeg een cadeautje uit de KLJ-webshop.

Kato Indemans KLJ Linde-Peer

Free Kinnaer KLJ Vissenaken

3


VRAAG HET Heb jij een vraag over je lokaal, een fuif die je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

Sleutels van het lokaal Welke sleutels zijn het meest geschikt voor ons KLJ-lokaal?

4

De meest voorkomende en goedkoopste sleutel is die voor een standaard cilinderslot. Elke slotenmaker kan zo’n sleutel kopiëren. Dat is een voordeel wanneer je sleutel verloren of stuk is, maar is ook een nadeel omdat iedereen de sleutel kan laten bijmaken zonder dat jij het weet. Denk dus goed na voor je een sleutelhanger van KLJ aan je sleutel hangt. Iemand die zo’n verloren sleutel vindt, zal meteen weten dat die er het KLJ-lokaal mee kan openen.

AAN BREIN Als je kiest voor een veiligheidscilinder, dan heeft de sleutel een typisch bolletje ingewerkt en kan de slotenmaker de sleutel niet namaken. Je moet de sleutelkopieën dus steeds bestellen bij de fabrikant, zo weet je exact hoeveel sleutels er in omloop zijn. Het grote nadeel is dat de sloten duurder zijn en dat je bij een verloren sleutel nog steeds niet weet waar die zich bevindt. Ten derde kan je kiezen voor een elektronische sleutel. Dat is de duurste optie, maar misschien wel het overwegen waard. Je kan de sloten openen via een badge, sleutelkaart of gsm. Via een app beheer je dan gemakkelijk wie er toegang heeft en je kan een sleutel deactiveren als die verloren geraakt. Verhuur je je lokaal? Dan kan je je huurder vanop afstand toegang geven tot je gebouw en bepalen in welke delen van het gebouw die toegang heeft. Elk jaar stoppen en starten er bestuursleden. Hoe regelen we het best wie een sleutel van het KLJ-lokaal krijgt? Een sleutelkastje met een cijferslot Wil je ervoor zorgen dat meerdere personen het lokaal binnen kunnen zonder dat je

voor iedereen een sleutel moet bijmaken? Dan kan je een sleutel in een sleutelkastje buiten aan je lokaal leggen. Iedereen die de code van het kastje kent, kan dan binnen. Zo kan je ook gemakkelijk een verhuur regelen zonder dat je ter plaatse moet zijn. Het nadeel is dat je regelmatig de code moet veranderen. Bovendien kan iemand met slechte bedoelingen het kastje gemakkelijk forceren. Een sleutel verstoppen aan je lokaal is helemaal af te raden. Enkele sleutels die door meerdere mensen gebruikt worden Deze methode wordt vaak gebruikt als je lokaal veiligheidscilinders heeft. Ook wanneer je je lokaal huurt van de gemeente of een parochie, heb je vaak niet genoeg sleutels voor iedereen. Wanneer sleutels tussen ver-

KLJ en lokale politiek Mag ik mijn KLJ-engagement combineren met een politiek engagement? Een tijdje geleden kwam er een vraag binnen van een bezorgde buurtbewoner die een KLJ-leider in een promofilmpje van een politieke partij had gezien. De KLJ’er vertelde in het filmpje dat hij zijn KLJ-ervaring zeker zou inzetten ten voordele van de partij. De man belde ons op om zijn bezorgdheid te uiten over de link die het filmpje tussen KLJ en de politieke partij maakte. Hij vroeg zich af of het mogelijk en wenselijk was dat KLJ in een politiek filmpje vernoemd werd, en of wij daartegen konden optreden. De mening van KLJ is duidelijk: KLJ’ers zijn gemotiveerde mensen die midden in hun dorp staan. Het is dus ook logisch dat ze gevraagd en gemotiveerd worden om zich te engageren – ook op lokaal politiek niveau. KLJ stimuleert en ondersteunt jongeren om mondig en kritisch te zijn, maar ook om verantwoordelijk te zijn en een eigen mening en visie te vormen die gebaseerd

schillende mensen doorgegeven worden, is het belangrijk om goed bij te houden waar de sleutel zich bevindt. Breng de sleutel bijvoorbeeld altijd terug naar eenzelfde persoon. Zo vermijd je dat sleutels al geruime tijd verloren zijn terwijl iedereen denkt dat hij wel bij de ander zou zijn. Goede afspraken vermijden dat je onenigheid krijgt over wie de sleutel weer moet inleveren. Elk bestuurslid een sleutel Door iedereen van het bestuur een sleutel van het lokaal te geven zorg je ervoor dat iedereen binnen kan. Je vergroot er meteen ook de kans mee dat er sleutels verloren gaan. Deze optie is ook duurder, want sleutels bijmaken kost geld. De elektronische sloten kunnen hier een oplossing bieden.

is op evidentie en die rekening houdt met anderen. Dat KLJ’ers zich engageren in de politiek is logisch en vinden we niet erg. Integendeel, het getuigt van veel verbondenheid en engagement naar je gemeente. Toch moet je onthouden dat KLJ een politiek neutrale beweging is. Dat betekent dat we ons aan geen enkele politieke partij binden en dat onze leden niet oproepen om op een bepaalde partij te stemmen. Als bestuursleden van KLJ lid zijn van een politieke partij, mogen ze op geen enkele manier hun functie binnen KLJ ten dienste stellen van hun partij. Ze mogen in politiek verband dus niet spreken namens KLJ en geen standpunten innemen uit naam van KLJ. Zolang het voor de KLJ-afdeling, de politieke partij, de leden van de KLJ en de mensen in het dorp duidelijk is dat het politieke engagement en het KLJ-engagement losstaan van elkaar, en zolang ouders erop kunnen vertrouwen dat er op KLJ geen politieke propaganda verspreid wordt, is er dus geen vuiltje aan de lucht.

5


ie t a r pi s an I m e th ten r a ja ei r t i o v i vo act Tijdreizen voor koekjestaart De leden van de -9 doen alles voor een koekjestaart, in dit geval zelfs tijdreizen. ID-KIT • Leeftijd: -9 • Duur: 3u • Plaats: buiten • Aantal deelnemers: minimaal 8 Benodigdheden Verkleedkleren, materiaal voor hindernissenparcours, boter, petit-beurrekoekjes, hagelslag, bloemsuiker, eieren, recept koekjestaart, satéprikkers, marshmallows, 10 keer 4 dezelfde voorwerpen (kwartetten), kegels, getallen van 1 tot 9 afgedrukt op papier Speluitleg Verkleed de leidingsploeg in het thema: jagers, ridders, prinsessen… en vertel je leden dat je door de tijd gaat reizen. Alle leden werken samen om de ingrediënten voor een koekjestaart te verzamelen. Na elk spel krijgt de groep een tip over de verstopplaats van een bepaald ingrediënt. Voor bepaalde spelletjes wordt de groep gesplitst. Het is dan de winnende groep die de ingrediënten mag zoeken (die wel voor de hele groep bedoeld zijn). Zijn alle ingrediënten verzameld, dan kan de taart gemaakt en opgegeten worden. Spelletjes Tijd van jagers en boeren Vorm vier ploegen. Er liggen kwartetten in het midden van het plein. Bij het startschot loopt er van elke ploeg iemand naar het midden, die neemt één voorwerp en loopt terug naar de ploeg. Dan mag de volgen-

6

de vertrekken. De bedoeling is om zo veel mogelijk kwartetten bij je ploeg te krijgen. Je mag daarvoor ook een voorwerp bij een andere ploeg wegnemen. Het spel wordt gespeeld tot alle kwartetten gevormd zijn. De groep met de meeste kwartetten mag een ingrediënt zoeken. Tijd van de ridders Twee groepen leggen een hindernissenparcours af. Van beide groepen doet er om de beurt iemand het parcours. De groep waarvan de leden als eerste allemaal hebben gelopen en op de grond zitten, mag het volgende ingrediënt zoeken. Tijd van de prinsessen Speel dit spel met twee groepen. Elke groep doet bij een groepsgenoot om ter meeste kledingstukken aan. De groep waarvan de persoon de meeste kledingstukken aanheeft, wint. Tijd van de steden Iedereen probeert de mooiste en beste stad te bouwen. De groep wordt in twee teams gesplitst. De teams krijgen marshmallows en satéprikkers om bouwwerken te maken. Het team dat na een afgesproken tijd de mooiste, grootste, origineelste… stad heeft, wint. Tijd van de stoomlocomotief De leden gaan allemaal op één lijn staan. In het midden van het speelveld staat iemand van de leiding met de benen open als treintunnel. De spelers zijn allemaal locomotieven die zo snel mogelijk door de tunnel willen. De locomotief die als laatste uit de tunnel komt, voegt zich bij de leiding in het midden, waardoor de tunnel langer wordt. Welke locomotief kan het langste overleven? De winnende persoon mag het ingrediënt zoeken. Tijd van de boten De groep wordt in twee gesplitst. We spelen twee keer 10 minuutjes ‘Schipper mag ik overvaren’. De ene keer staat de ene groep in het midden, de andere keer de andere

groep. De groep die het meeste leden kan overhouden, wint. Tijd van de computers De spelers gaan in een kring staan in drie verschillende groepen. In de kring liggen allemaal getallen. Het team dat aan de beurt is, probeert zo snel mogelijk alle getallen in de kring in volgorde aan te tikken. Er mag telkens maar één speler in de kring zijn en een speler mag nooit twee getallen na elkaar aantikken. De groep die het minste tijd nodig heeft om alle getallen aan te tikken, mag het ingrediënt zoeken. Tekst: Maudi Rajewski

Ouders versus leden De leden van de -12 die het tijdens een KLJ-spel opnemen tegen hun ouders? Dat kan niet anders dan spannend (en misschien ook wel een beetje grappig) zijn! ID-KIT • Leeftijd: -12 • Duur: 3u • Plaats: buiten • Aantal deelnemers: minimaal 6 Benodigdheden Scorebord, lijst met opdrachten, KLJ-diploma voor de winnaars, hapje en drankje, voor elke persoon 1 ei, voor elke persoon een kommetje, voor elke persoon een vork, touwtrektouw, twee pingpongballetjes, sjaaltje, kegels, radio, 2 boeken kaarten, 2 wc-rollen, bestek Speluitleg De leden en hun ouders spelen opdrachten tegen elkaar. De groep die op het einde van de activiteit de meeste opdrachten heeft gewonnen, wint. Onthaal van de leden en ouders Je kan een aparte uitnodiging maken voor de

ouders. Dat zullen ze waarderen. Zorg voor een warme ontvangst. Voorzie voldoende hapjes en drankjes en wees niet bang om praatjes te maken met de ouders. Zo leren de ouders de KLJ-afdeling en hun leiding beter kennen en zal het voor hen gemakkelijker zijn om in de toekomst vragen te stellen of complimentjes te geven. Opdrachten Maak twee groepen: de leden en de ouders. Daarna kunnen de battles (opdrachten) beginnen. • Klop om ter snelst eiwit op met een vork. Elk teamlid doet mee. Het team dat als eerste alle eitjes heeft opgeklopt, wint (je moet het mengsel boven je hoofd kunnen houden). • Win minstens 2 van de 3 spelletjes touwtrekken. • Bouw om ter snelst een kaartenhuisje van 4 verdiepingen. • Maak een toren met bestek van minstens 30 cm hoog. Die toren mag nergens tegen leunen. De groep die er als eerste in slaagt, wint. • Speel 1-2-3 piano. De laatste persoon die overblijft, wint een punt voor het team. • Zoek het verstopte pingpongballetje en blaas het rond het gebouw. Er ligt één balletje verstopt per team. • Beide groepen gaan op een lijn staan, tegenover elkaar. Iedere persoon van de groep krijgt een nummer. Is er een groep met minder personen dan de andere, dan krijgen x-aantal personen twee nummertjes. Tussen de twee groepen ligt een sjaaltje. De leiding roept een nummer, vervolgens lopen de personen met die nummers richting het sjaaltje om dat te bemachtigen en over de lijn van het eigen team te brengen. Dat wordt meerdere keren gespeeld. • Wie kan er het beste dansen? Elke groep kiest een liedje om een dansje op te doen. De leiding beoordeelt nadien welke groep voor de meeste sfeer zorgde. • Maak om ter snelste een foto met drie

7


verschillende levende dieren. • Nummer om ter snelst elk blaadje van een volledige wc-rol. Als alle battles gespeeld zijn, wordt er gekeken welke groep de meeste punten kon scoren. Organiseer na het spel eventueel nog een receptie of etentje voor de ouders. Er kan nog materiaal voor de -12’ers klaargelegd worden zodat zij zich ook nog kunnen amuseren (bijvoorbeeld Mega Jenga, springkasteel…). Evaluatie Je kan de activiteit nadien evalueren. Verdeel je terrein in twee vakken: links is de ja-kant, rechts is de nee-kant. Stel enkele vragen, zoals: vond je het leuk? Is het voor herhaling vatbaar? Je deelnemers antwoorden door in een vak te gaan staan. Tekst: Nadja Peerlings

Vlaggenroof der jeugdbewegingen Vlaggenroof is een spel waarbij je moet jagen op anderen, verdedigen, sluipen, samenwerken én tactisch denken. ID-KIT • Leeftijd: +12 • Duur: 2u • Plaats: binnen en buiten • Aantal deelnemers: minimaal 6 Benodigdheden Typische voorwerpen van andere jeugdbewegingen, ballonnen in verschillende kleuren, kegels, outfits van andere jeugdbewegingen voor leiding, springtouw, lijst met KLJ-afdelingen, liedjestekst KLJ-lied Speluitleg De leiding draagt de uniformen van verschillende jeugdbewegingen. Je leden zullen

8

opmerken dat er iets vreemds aan de hand is. Verdeel de deelnemers in groepjes. Elk groepje krijgt een jeugdbeweging toegewezen en ontvangt daarbij een typisch voorwerp van die jeugdbeweging (sjaaltje, hemd…). Vervolgens bakent elk team een kamp af met kegels, waarin het voorwerp verstopt wordt. De leiding zorgt ervoor dat alle kampen ongeveer even groot zijn en controleert het verstopte voorwerp. Tot slot krijgen alle groepen evenveel ballonnen in de kleur die past bij de toegewezen jeugdbeweging (bijvoorbeeld: KLJ is rood, Scouts is groen, KSA is blauw).

De leden moeten proberen om het kamp van een ander team binnen te komen en het voorwerp van de jeugdbeweging af te pakken. Als iemand in het kamp van een ander team is binnengeraakt, mag die persoon 10 seconden zoeken naar het voorwerp en mag die op dat moment niet getikt worden. Eenmaal een groep het voorwerp heeft, mag het andere team het niet meer afpakken.

Vanaf het fluitsignaal strijdt elk groepje in naam van diens toegewezen jeugdbeweging. Het doel van dit spel is om het voorwerp van een andere groep zo snel mogelijk te stelen en je eigen voorwerp te verdedigen. In elke groep zullen de deelnemers moeten beslissen wie van hen naar de andere kampen gaat lopen (aanvallers) en wie van hen in het eigen kamp blijft om het voorwerp te beschermen (verdedigers).

De groep die als laatste overblijft en wiens voorwerp niet gestolen is, wint het spel.

Aanvallers verlaten het kamp altijd met een ballon in de kleur van hun jeugdbeweging. De aanvallers van verschillende groepen kunnen elkaar tikken buiten het kamp. Als een aanvaller getikt wordt, moet die een duel uitvechten tegen de tegenstander. Zo’n duel kan ‘Blad, steen, schaar’, ‘Hanengevecht’, ‘007’ of ‘Krokodillengevecht’ zijn. De persoon die wint, krijgt de ballon van de verliezer, maakt die kapot en loopt verder. De verliezer moet in zijn kamp een nieuwe ballon halen. Als een groep geen ballonnen meer heeft in het kamp, moet er herladen worden. Dat doe je door opdrachten uit te voeren bij het herlaadpunt (een plaats waar leiding zit). Per opdracht die goed is uitgevoerd, krijgt de groep drie ballonnen. De verdedigers blijven in de buurt van het kamp. Zij mogen het kamp verlaten en hebben daarvoor geen ballon nodig. Als zij de aanvallers van een ander team kunnen tikken, moeten die ook een van de opdrachten uitvoeren.

Het team dat het voorwerp kwijt is, sluit zich aan bij het team dat het voorwerp heeft meegenomen. Zo worden er gaandeweg grotere groepen gevormd.

Achter de QR-code vind je enkele extra opdrachten en variaties van het spel

Tekst: Charlotte Taghon

TikTok-battle Welk groepje maakt de beste TikTok-video en kan de meeste likes verzamelen? We ontdekken het aan de hand van deze activiteit. Haal die dansbenen al maar boven! ID-KIT • Leeftijd: +14 • Duur: 3u • Plaats: binnen en buiten • Aantal deelnemers: minimaal 6 Benodigdheden Gsm’s, bekers, water, emmer water, timers, pingpongbal, ballonnen, doos, papier, pen, kleurpotloden/stiften/wasco’s, kinderfoto’s van de leiding, oude foto (zwart-wit), verkleedkledij, stoelen, tafels, donkere kamer, belletje/fluitje, poederverf, schmink, materiaal om een parcours mee te maken

Speluitleg Speel, om in de sfeer te komen, enkele TikTok-hits af bij de start van de activiteit. Als je leden toekomen, mogen ze hun naam op een papiertje schrijven en in een doos steken. Verdeel je leden vervolgens in groepjes door de namen uit het doosje te trekken. Doorheen het spel kan elke groep attributen en tijd verzamelen door opdrachten uit te voeren bij leiding die verspreid zit over het terrein. Die tijd en attributen zullen de leden nodig hebben om een TikTok-video te maken. Het ultieme doel: binnen de 24u zo veel mogelijk likes halen op je TikTok-video. Deel 1: attributen en tijd verzamelen Bij sommige opdrachten spelen twee groepen tegen elkaar (duel). De winnende groep krijgt het attribuut of de tijd. Sommige attributen kunnen meerdere malen verdiend worden, maar daarvoor moet wel telkens een andere opdracht volbracht worden. Dit moeten de groepen verzamelen: • Liedje voor de TikTok • Duurtijd van de TikTok • Voorbereidingstijd voor het maken van de TikTok • Hashtags die bij de TikTok geplaatst kunnen worden • Ballonnen voor inkleding • Schmink • Poederverf • Een cameraman (iemand van de leiding) • Verkleedkledij • Stoelen • Een tafel • Toestemming om binnen een TikTok te maken • Toestemming om buiten een TikTok te maken Via de QR-code kan je alle opdrachten per attribuut vinden.

9


Deel 2: TikTok-video maken Geef alle groepjes het materiaal dat ze verdiend hebben in deel 1. De leiding timet terwijl de leden het filmpje maken. 24u na het posten van de filmpjes kijk je welke video de meeste likes behaalde. Met een leuke, ingeklede post maak je bekend welke TikTok-video het spel gewonnen heeft. Tekst: Marie Vernemmen en Ayla Van Damme

Reis doorheen je KLJ-jaren Je start deze activiteit als -9-lid, doorloopt alle leeftijdsgroepen van KLJ en eindigt als een +20’er. Welke leeftijdsgroep past het best bij jou?

Spelen voor -9 Als -9-lid ben je actief en speels. Je hebt veel fantasie en vindt het geweldig om met je vriendjes van school samen op de KLJ spelletjes te spelen. Speel volgende spelletjes: ‘Tikkertje vliegtuig’, ‘Balletje stamp’, ‘Tik tak boem’ en ‘Schipper mag ik overvaren’. Spelen voor -12 Als -12’er heb je uitdaging nodig. Je vindt spelen leuk en het mag er wel eens iets heviger aan toe gaan. Speel volgende spelletjes: ‘Gespreide benen’, ‘Varkensbak’, ‘Levende postzak’ en ‘Koe en stier’. Spelen voor +12 en +14 Als +12’er kom je in je pubertijd. Je vindt actieve spelletjes minder leuk en komt voornamelijk naar de KLJ om met je vrienden samen te zijn. Vanaf deze leeftijd speel je gemakkelijker een ‘rustig spel’. Speel volgende spelletjes: ‘Ontrouwe echtgenoot’, ‘Ik zit in het groen’ en ‘Raad wie ik ben’.

ID-KIT • Leeftijd: +16 • Duur: 3u • Plaats: binnen en buiten • Aantal deelnemers: minimaal 10

Spelen voor +16 Als +16’er heb je altijd veel te vertellen tegen je vrienden van de KLJ. Schrijf enkele grappige situaties op een kaartje en leg ze op een stapeltje zodat de leden ze gemakkelijk kunnen pakken. Verdeel je in groepjes van elk twee personen.

Benodigdheden Bal, kaartjes met vragen voor spel +20, kaartjes met situaties voor spel +16, touw, post-its, pennen, drankjes/brouwsels, bal, stoelen

Improviseer per duo hoe jij zou reageren op de situaties. De rest van de groep moet raden welke situatie je hebt gekregen. Let op: er mag op voorhand niets afgesproken worden. Het moet allemaal ter plaatse verzonnen worden.

Speluitleg Tijdens deze activiteit doorloop je alle leeftijdscategorieën van KLJ en speel je per leeftijdscategorie spelen die typisch zijn voor die leeftijd. Geef je leden voor elke nieuwe fase een drankje waardoor ze op magische wijze jonger of ouder worden. Zo kunnen ze zich volledig inleven.

Spelen voor +20 Als +20’er vind je het leuk om samen met je vrienden iets te drinken en gezellig te praten. Ga per twee zitten. De leiding geeft een vraag als gespreksonderwerp. Na drie vragen wissel je van gesprekspartner en krijg je weer nieuwe vragen.

Via de QR-code kan je de volledige uitleg per spel vinden.

Evaluatie Doe op het einde nog een kleine evaluatie. Was je enthousiast over het spel, wees dan even terug zo enthousiast als een -9’er. Vond je het een minder leuk spel, doe dan zo volwassen als een +20’er. Tekst: Louise Josten

10

Quiz: eens KLJ’er, altijd KLJ’er +20’ers zijn vaak al een lange tijd lid van KLJ. Aan de hand van deze quiz wordt hun KLJ-kennis getest. Wie kent de afdeling het allerbeste en heeft de meeste KLJ-herinneringen? ID-KIT • Leeftijd: +20 • Duur: hangt af van het aantal vragen per ronde • Plaats: binnen en buiten • Aantal deelnemers: minimaal 2 Benodigdheden Antwoordbladen, beamer, scherm voor beamer, tafels, stoelen, pennen, radio, kazoo, hoofdtelefoon Speluitleg Tijdens deze quiz wordt je KLJ-kennis getest. Je kan je baseren op deze speluitleg om een eigen quiz te organiseren. Je kiest dus zelf het aantal rondes en het aantal vragen of opdrachten per ronde. Omdat KLJ-ervaring een voordeel kan zijn bij deze quiz, zal je evenwichtige teams moeten maken. De teams kunnen door de leiding op voorhand gemaakt worden, maar je kan het ook doen met een spelletje. Zet bijvoorbeeld evenveel stoelen als deelnemers op een rij. Op de onderkant van de stoelen hangen nummertjes. Laat de deelnemers rechtstaan op de stoelen en geef hen de opdracht om op volgorde van aantal jaren in de KLJ te gaan staan. Bij het verplaatsen mag je niet van de stoel vallen. Als dat toch gebeurt, moet de deelnemer naar het einde van de rij om daar opnieuw te starten. Nadat alle deelnemers op hun plaats staan, mogen ze naar het nummertje onder de stoel kijken en vervolgens per team gaan staan. Mogelijke rondes Rode draad Tijdens het onthaal en de pauze kan je foto’s

en filmpjes laten zien en muziek opzetten die KLJ-herinneringen oproepen. Eventueel kan je na de pauze enkele quizvragen stellen over de liedjes/foto’s/filmpjes die voorbij zijn gekomen. Ronde 1: Foto In deze ronde zullen er verschillende KLJ-foto’s gedeeld worden. De teams proberen per foto een juist antwoord te geven op de bijbehorende vraag. Je kan vragen naar locatie, jaartal… Ronde 2: Muziek Tijd om de quiz om te toveren naar het swingpaleis. Deze ronde kan je opdelen in verschillende onderdelen, zoals een stop-de-bandronde, een uitbeeldronde of een gorgelronde. Gebruik liedjes die typisch zijn voor jouw afdeling. Ronde 3: Waar is Wally? In deze ronde zoom je steeds dichter en dichter in op een locatie. Dat kan je doen door met Google Maps verschillende luchtfoto’s te nemen en ze achter elkaar in een PowerPoint te plaatsen. Bijvoorbeeld: de eerste foto is België, de tweede is Vlaanderen, de derde is de provincie… De teams moeten om ter eerst raden over welke locatie het gaat en waarom we naar die locatie gaan. Ronde 4: Puzzel In deze ronde krijgen de teams een raster met twaalf woorden in. Telkens hebben vier woorden iets met elkaar te maken. Het is aan de teams om het bijbehorende thema te achterhalen. Ronde 5: Sociale media Ga op zoek naar de geheimen van het internet. Zoek weetjes op van leden op Facebook of andere socialemediakanalen en stel er quizvragen over aan de groep. Weet iedereen nog wat hij zelf ooit online gedeeld heeft? Ronde 6: De drie wijzen In deze ronde laat je drie (of meer) oud-KLJ’ers aan het woord (dat kan via een videofragment). Zij vertellen elk een verhaal of anekdote, maar opgelet: één van de drie verhalen klopt niet. Het is aan de deelnemers om het foute verhaal aan te duiden. Tekst: Arne Baeyens

11


Strak gevormd WAAR EN WANNEER? Opkikker vindt plaats van vrijdagavond 8 april tot en met zondagnamiddag 10 april 2022 in verblijfsdomein De Hoge Rielen in Kasterlee. We starten vrijdag om 19u en eindigen zondag om 15u30u. OP HET PROGRAMMA Vrijdag 8 april We starten met een groot kennismakingsspel, gevolgd door een openingsshow. Nadien kan je nog gezellig napraten en iets drinken tijdens een barmoment. Zaterdag 9 april Op zaterdag staan er workshops op het programma, jij kiest welke je volgt. Per halve dag heb je de keuze uit een lange workshop die twee uur duurt of twee korte workshops die elk een uur duren. Zaterdagavond is er weer een interactieve show. We sluiten de dag af met een stevige fuif. Zondag 10 april De laatste dag staat in teken van één groot massaspel en een overheerlijke barbecue. Na de slotshow kan iedereen moe, maar voldaan weer naar huis. WELKE WORKSHOPS ZIJN ER? We bieden maar liefst 70 workshops aan. Hieronder vind je alvast de top 10 van meest in het oog springende workshops. • Teambuildingsspelen • Start to DJ

OPKIKKER is het niet te missen nationaal leidingweekend van KLJ. Vorige editie vond online plaats, maar in 2022 vliegen we er weer helemaal in met de fysieke editie zoals we die gewoon zijn. Alle bestuursleden en leiders uit alle KLJ-afdelingen zijn welkom. Van vrijdagavond tot zondagnamiddag worden er heel wat interessante workshops en leuke activiteiten georganiseerd. Alle praktische info vind je hieronder. • • • • • • • •

Tap de perfecte pils Duurzaam koken Sprinkaspelen Mocktails maken Kampthema’s en inkleding EHBO voor dummies +20-activiteiten Spelen zonder materiaal

WAT MOET DAT KOSTEN? Het hele weekend kost slecht 45 euro per persoon. In die prijs zijn onder andere je verblijf, alle maaltijden en je deelname aan de workshops en activiteiten inbegrepen.

SCHRIJF

JE IN! igd?

overtu Helemaal

je ember kan Vanaf nov ven. je inschrij en J-website n. Hou de KL in de gate a in g a p k o o KLJ-Faceb n geef f jezelf in e ij r h c S : ip T r shops doo zo de work . n e t wil volg die jij ech

op Meer info opkikker / e b . j l k . www


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.