IDEE - september 2020

Page 1

nr.3 / jaargang 52

VOOR LEIDING EN BESTUUR IN KLJ


Nieuws uit de beweging

Achter de schermen van KLJ gebeurt er heel wat, want onze vrijwilligers en beroepskrachten zijn steeds druk in de weer. KLJ-voorzitter Isaak Dieleman overloopt de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden. VEEL NIEUWE GEZICHTEN

2

Afgelopen zomer namen de KLJ-beroepskrachten afscheid van enkele collega’s. Zo zwaaiden we voorzitter Isaak Dieleman, teamverantwoordelijke van Oost- en West-Vlaanderen Gino Van Moer en pedagogisch medewerker Jolien Merlier uit. Daardoor gingen we op zoek naar nieuwe, enthousiaste opvolgers. En die hebben we gevonden. Lot De Kimpe en Cynthia Vandewalle, die al pedagogisch medewerker waren, hebben vanaf nu een andere functie. Lot wordt voorzitter en Cynthia wordt teamverantwoordelijke. Daardoor hebben we drie nieuwe pedagogisch medewerkers in

STARTDAGTIPS LEDENWERVING

LEDENWERVING

Olympische vlam in Wolfsdonk

Oost- en West-Vlaanderen. Welkom Machteld Dhaenens, Rani Leroux en Femke De Coninck. Wil je de nieuwe beroepskrachten ontmoeten? Je ziet hen binnenkort misschien al tijdens een afdelingsbezoek of een gewestvergadering.

Wie wordt mijn leiding?

Elk jaar opnieuw zoeken we voor onze startdag een origineel thema, waarbij we een creatieve uitnodiging maken en een toneeltje opvoeren voor de lagere school. Afgelopen jaar stond onze startdag in het teken van de Olympische Spelen.

JOUW MENING TELT

“Terwijl het Olympisch vuur langs Wolfsdonk passeerde, zijn de fakkeldragers verloren gelopen”, vertelden we tijdens het toneeltje. Door het koude Belgische weer was een van de atleten verkouden geworden en stond hij dus te snotteren en te snuiten in de klaslokalen. Uiteraard was het net zijn beurt om de vlam te dragen, en moest hij natuurlijk niezen: “hatsjie”, en de vlam was uit. We vroegen de kinderen om te komen helpen het vuur weer aan te steken.

Onze startdag vindt altijd plaats eind september. Eerst verwelkomen we onze bestaande leden. We starten de dag met een misviering, tot de middag spelen we wat pleinspelletjes op het grasveld bij ons KLJ-lokaal en ‘s middags eten we zoveel mogelijk boterkoeken – het record staat momenteel op 7. De nieuwe leden komen rond 14 uur. In de namiddag spelen we een groot spel met de nieuwe en oude leden. Tijdens dat spel kunnen de leden te weten komen welke leid(st)er dit jaar bij hun leeftijdsgroep staat. Als leiding zijn we altijd verkleed volgens het jaarthema van KLJ. Zo waren we bijvoorbeeld bij het jaarthema ‘Door dik en dun’ verkleed als duo’s en trio’s. We hadden een boom gemaakt waarin elke leid(st)er een tak had. Om te weten te komen in welke leeftijdsgroep de leid(st)ers staan, moesten de leden twee opdrachtjes uitvoeren. Om ons bestuur voor te stellen, maken we voor onze ouderavond een filmpje op een liedje. Dat vergt veel energie en tijd, maar het resultaat mag er altijd zijn – met dank aan hoofdleider Jonas Tack. Het filmpje plaatsen we op YouTube, onze Facebookpagina en onze website. Iedereen moet het gezien hebben!

In november komt onze Nationale Raad, het jaarlijkse KLJ-parlement, opnieuw samen. Vertegenwoordigers uit elk gewest nemen dan beslissingen om KLJ nog beter, leuker en mooier te maken. Ook jij kan jouw mening en inspiratie geven, want de beste ideeën kwamen altijd al vanuit onze afdelingen. Heb jij dus een goed idee voor KLJ? Stuur het dan snel naar nationaleleiding@klj.be!

NIEUW: DE KLJ-LEIDINGSBOOST

Je leidingsploeg evalueren, het is niet makkelijk. Omdat het toch belangrijk is dat je werking op wieltjes blijft lopen, ontwikkelden we iets nieuws voor je afdeling. De KLJ-leidingsboost is een kaartspel vol evaluatiemethodieken die je met je leidingsgroep kan doen. Elke methodiek wordt omschreven aan de hand van moeilijkheidsgraad, duur en een aantal kernwoorden. Zo kan je zelf kiezen welke methodiek op welk moment of in welke situatie de beste keuze is. Binnenkort ontvangt elke afdeling haar leidingsboost via het gewest. Vraag er dus zeker naar bij je gewestbestuurslid.

Heb je vragen of suggesties voor het Nationaal Bestuur? Mail dan naar nationaalbestuur@klj.be.

De kinderen kregen als uitnodiging een luciferdoosje gevuld met snoepjes. Daarop stond te lezen: “Samen met jou kunnen we de KLJ-vlam weer aansteken. Kom jij ons helpen op de startdag?” De leden kregen ook een zelfgemaakte kleurplaat met ballon in de brievenbus. Die tekening konden ze op de startdag inruilen voor een medaille. Tijdens de startdag zelf zetten we de straat af, konden de kinderen springen op het springkasteel en hadden we een schminkstand. De kinderen speelden spelletjes in Olympisch thema, waarmee ze de nodige voorwerpen verdienden zodat de fakkeldragers hun vlam weer konden aansteken. Sofie Verdonck KLJ Wolfsdonk

Kato Schelfhout KLJ Sint-Gillis-Waas

3


ENERGIEFACTUUR

VRAAG HET

AAN BREIN

Heb jij een vraag over je lokaal, een evenement dat je organiseert, de wetgeving die je moet respecteren of over verzekeringen? Mail ze dan naar ikvraaghetaan@klj.be. Onze administratieve duizendpoot Sander Malfliet zorgt voor een antwoord.

FONDS VOOR JE LOKAAL

4

We kregen ons lokaal altijd gratis in bruikleen, maar nu vraagt de eigenaar toch een huurprijs. Wat nu? In enkele weken tijd kwamen twee afdelingen in aanraking met dit probleem. We gingen in gesprek met de eigenaars en in beide gevallen bleek dat de verbruikskosten aan de basis liggen om een huurprijs te vragen. Een lokaal gratis ter beschikking stellen is gewoonweg te duur geworden. Tijdens een bezoek aan een lokaal viel meteen op dat de stookkosten wel torenhoog moesten zijn. Er was een oude gasverwarming of elektrische verwarming, enkel glas en niet-geïsoleerde golfplaten als dak. We overtuigden de lokaaleigenaar om, in plaats van huur te vragen, een rekening te openen die enkel gebruikt mag worden om verbeteringen aan het lokaal te doen. De afdeling stort het bedrag dat als huur gevraagd zou worden maandelijks op die rekening. Daarnaast spraken we af dat de

eigenaar een langetermijnplanning zou maken om verbeteringen te doen aan het lokaal, waarbij telkens maximaal een derde van de kosten en maximaal 1200 euro per jaar van het KLJ-fonds betaald kan worden. De overige kosten moet de eigenaar betalen. De overeenkomst waaronder de KLJ in het lokaal verblijft, blijft een gebruiksovereenkomst. Dat is een win-winsituatie, want een gebruiksovereenkomst brengt minder verplichtingen met zich mee voor de eigenaar en de KLJ-afdeling weet dat haar geld goed besteed wordt.

“Huur betalen is oké als je weet dat het huurgeld in je lokaal geïnvesteerd wordt”

Kunnen we ons energieverbruik in kaart brengen? Om een goed beeld te vormen van je energieverbruik is het nodig om af en toe de tellers op te nemen. Een bijzonder handige en gratis tool daarvoor is de EnergieID. Op die website kan je tellers toevoegen van al je verbruikers. Je kan per teller ook een QR-code genereren om op te hangen bij de tellers. Scan je de code met je smartphone, dan kan je ter plaatse onmiddellijk de juiste teller invoeren. Je kan het systeem vragen om je maandelijks te herinneren aan het invoeren van de meterstand, maar je hoeft dat niet strikt op dezelfde dag te doen. Zo kan je er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om de meterstand in te vullen na elke bestuursvergadering, of telkens als een groep je lokaal huurt. Als je slimme tellers hebt, kan je er ook voor kiezen om die automatisch te koppelen en hoef je niets manueel in te voeren. EnergieID houdt bovendien rekening met de weersomstandigheden. Zo kan je jaren met elkaar vergelijken en vallen strengere winters niet op in de grafieken.

“Zelfs in recentere lokalen staan vaak verbruikers die je energiefactuur onnodig verhogen” Wat zijn veelvoorkomende energieverbruikers? Zelfs in recentere lokalen staan vaak verbruikers die je energiefactuur onnodig verhogen. Veel elektrische apparaten in KLJ-lokalen zijn oude modellen die gratis als afdankertjes gekregen zijn of tweedehands gekocht werden. De aankoopprijs is

dan wel laag, de verbruikskost is wel hoger. Ook staat de koelkast continu aan in veel lokalen. Dat is overbodig, want je hebt waarschijnlijk alleen in het weekend gekoelde dranken nodig. Een timer tussen de koelkast en het stopcontact plaatsen, kan hier de oplossing zijn. Nog een laatste tip: hou je watermeter in de gaten. Je ontdekt lekkende kranen of toiletten als je ziet dat je water verbruikt op momenten waarop niemand aanwezig is in je lokaal. Of misschien heeft het waterverlies te maken met een schimmelvlek op de muur. Waar kunnen we op letten bij het (ver)bouwen van ons lokaal? Overweeg een ‘alles uit’-schakelaar naast de voordeur van je lokaal. Hiermee zet je met een knip alle verbruikers uit. Opgelet: je plaatst ook best enkele stopcontacten in de keuken of de berging die de ‘alles uit’knop niet volgen. Apparaten die niet mogen uitvallen, zoals een diepvriezer, stop je dan in deze gewone stopcontacten. Als je een nieuw lokaal bouwt, moet je voldoen aan de zogenaamde EPB-normen. Omdat niemand in het lokaal woont, mag je andere waarden hanteren dan woningen. Daarvan zijn niet alle architecten op de hoogte. Ga dus in gesprek met je architect en weeg de voordelen van sommige energiezuinige systemen goed af tegen de noden van je werking. Zo zal een warmtepomp op zonnepanelen samen met vloerverwarming zeer gunstig zijn voor je EPB, maar het is niet nodig voor een KLJ-lokaal.

“Voor een lokaal gelden andere energienormen dan voor een woning, maar niet alle architecten weten dat” 5


e i t a ir p s r In voo am e h t r jaa iteiten iv act PYJAMAFEESTJE Het is tijd voor een pyjamafeestje! De leden komen toe in hun pyjama en doen verschillende activiteiten die leiden tot een groot feest. ID-KIT • Leeftijd: -9 • Soort activiteit: Pyjamafeest • Duur: 2-3 uur • Plaats: Binnen Benodigdheden Knutselmateriaal om een ballenbad te maken (kartonnen dozen, verf, papier), snoep, piepschuim, satéstokjes, gekleurd papier, inpakpapier, cadeaus, ingrediënten voor pannenkoeken, make-up, blinddoeken, kaarsjes, ballonnen, toeters, muziek, snoepveters Spelvoorbereiding Maak een muzikaal pak door een doos in te pakken met verschillende lagen inpak- of krantenpapier. Op elke laag kleef je een papiertje met daarop een opdracht. We geven je alvast enkele ideetjes voor de opdrachten: • • • • • • • •

6

Bouw een ballenbad. Knutsel een snoeptaart. Maak een kroon. Bak pannenkoeken. Schmink elkaar om het mooist. Blaas een kaars uit met een ballon. Maak een pyjamadansje. Doe een snoepveterrace waarbij je een parcours aflegt en op het einde enkele snoepveters opeet zonder je handen te gebruiken.

Onthaal van de leden Toet toet! Iedereen is jarig! Versier het lokaal dus als een echte feestlocatie. Het is natuurlijk tijd voor een pyjamafeestje, dus de leiding kan z’n mooiste pyjama aantrekken. Speluitleg Vandaag zijn alle leden uitgenodigd op een megaleuk pyjamafeestje. Maar oei, er is nog niets voorbereid. Lap zeg! Gelukkig kunnen we op de hulp rekenen van alle leden. Laat het muzikaal pak rondgaan en maak er met behulp van de verschillende activiteiten een groot feest van! Groepsindeling Per activiteit kan er 1 groepje zijn die de activiteit uitvoert. Naargelang het aantal leden zijn de groepjes groter of kleiner. Verdeel de groepjes bijvoorbeeld met ‘Jarige mag ik overvaren’ (een variant op ‘Schipper mag ik overvaren’) en stel vragen die iets met een verjaardag te maken hebben. Spelverloop Laat de muziek door je radio knallen en geef het muzikaal pak door in een kring. De leiding pauzeert de muziek op een willekeurig moment. Degene die op dat moment het pakket vastheeft, mag een papieren vel van het pak doen en ontdekt zo een eerste opdracht. Het groepje van dat lid mag ook meteen aan de slag met de eerste opdracht. Zijn enkele leden niet tevreden met de opdracht die ze mogen uitvoeren, dan kan er nog steeds gewisseld worden. Stop op tijd met de opdrachtjes (bijvoorbeeld na 2.30 uur), zodat er nog voldoende tijd is om in pyjama te genieten van alle voorbereidingen). Is er veel tijd over? Dan kunnen de groepjes ook eens doorschuiven. Speleinde Afsluiten kan je doen door het laatste vel van het muzikaal pak te onthullen. Wie weet zit er wel een leuke verrassing in voor de leden! Of je kan ook nog eens samen dansen op muziek. Tekst Orfelia Vlerick

SLEEPOVER PARTY Er is toch niets leuker dan een sleepover party! Gezellig in je pyjama toffe activiteitjes doen: dat is altijd een knaller. Win je voldoende tijd om lang genoeg te mogen opblijven? ID-KIT • Leeftijd: +14 • Soort activiteit: sleepover party • Duur: 3 uur • Plaats: binnen Benodigdheden Smartphone, ingrediënten voor een mocktail, dassen voor de jongens, eventueel spelden en elastiekjes voor de meisjes, papier, perforator, plastic zakjes, weegschaal, toastjes, beleg, macramétouw, schaar, plakband, zaalinkleding zoals slingers of lampjes

Spelverloop De groep die de opdrachten het best uitvoert, mag een kwartier langer opblijven.

Speluitleg Deze activiteit is voorzien om te spelen tijdens een slaapfeestje. Aan het begin van het spel mogen de leden slechts opblijven tot een vooraf afgesproken uur. Door opdrachten te voltooien of te winnen van de leiding kunnen ze extra tijd winnen om langer op te blijven. Met de verdiende tijd kunnen ze zich amuseren op een alcoholvrij fuifje.

Groepsindeling In dit spel is het leiding versus leden, maar als je met veel leden bent kan je de leden wel in teams verdelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een slaapzakrace. De volgorde waarin de leden over de finish komen, bepaalt in welke groep ze worden verdeeld.

• •

• •

• • • • •

• •

Maak de beste mocktail. Maak een groepsfoto met de leden of de leiding. De groep die de meeste likes haalt op Instagram wint. Maak het bed op van iedereen van je team. Maak een dansje met iedereen van je groep op een liedje dat je zeker wilt horen deze avond. Smeer toastjes voor deze avond. Steek alle meisjes hun haar op. Maak een kilo confetti met een perforator en (klad)papier. Maak inkombandjes/vriendschapsbandjes voor alle aanwezigen op het fuifje. Speel een stop de band-ronde. Doe de jongens allemaal een das aan die juist geknoopt is. Kleed de zaal in met slingers en lampjes. Zing het KLJ-lied allemaal samen en ga helemaal los op de muziek.

Speleinde Doe allemaal je pyjama aan, want het feest kan beginnen! Laat het feestje zolang duren als de tijd die verdiend is tijdens het spel. Daarna kunnen de leden lekker naar dromenland. Tekst Joyce Goethals

7


Feest 2 / Drie koningen Bonenestafette

Vandaag vieren we feest. En niet één feest, want da’s echt passé. We vieren er maar liefst tien!

Bij drie koningen hoort een traditie: wie de boon in de cake vindt, mag die dag de koning zijn.

ID-KIT • Leeftijd: -12 • Soort activiteit: kleine spelletjes • Duur: 3 uur • Plaats: binnen en buiten

De kinderen proberen zoveel mogelijk bonen of snoepjes te verzamelen door naar de bak met bloem te rennen. In de bak met bloem zitten bonen. De kinderen moeten de boon zoeken en mogen hun handen niet gebruiken. De groep die als eerste alle bonen heeft gevonden, wint.

Benodigdheden Twee bakken, bloem, snoepjes voor in de bak bloem, ongekookte spaghetti, twee hoeden, muziek, paaseieren, snoepjes voor chubby bunny, spookjes, zachte ballen, kaarten (weerwolven kersteditie), slingers, toeters, feesthoedjes, kinderchampagne, glazen, confetti, snacks, grime, bellenblaas Speluitleg We vieren tien keer feest. Elke keer komt de leiding verkleed in een ander thema binnen en de kinderen moeten steeds raden over welk feest het gaat. Daarna spelen ze het spel dat bij dat feest hoort. Wanneer de leden een spel tot een goed einde brengen, krijgen ze iets dat hen kan helpen om er een leuk feestje van te maken. Tip: Je kan het spel in een grote groep spelen of in verschillende kleine groepjes, zo kan je er wat extra competitie insteken. Spelverloop Feest 1 / Nieuwjaar Aftelspel

1

De groep probeert samen tot … te tellen zonder op voorhand af te spreken wie welk nummer zal zeggen. Als twee kinderen op hetzelfde moment een nummer zeggen, moeten ze opnieuw vanaf 0 beginnen. Te winnen: toeters

8

2

10 FEESTJES IN DRIE UURTJES

Te winnen: feesthoedjes

3

Feest 3 / Valentijn Parcours met spaghettislierten De kinderen moeten per twee een parcours afleggen terwijl ze een niet-gekookte spaghettisliert in hun mond hebben. Als de sliert breekt, moeten de kinderen opnieuw beginnen. Te winnen: kinderchampagne Feest 4 / Carnaval Hoedenspel De kinderen zitten in een cirkel met iemand in het midden. Er zijn twee hoeden. Op de muziek worden de hoeden doorgegeven. Wanneer de muziek stopt, moeten de personen met de hoeden proberen hun hoed op het hoofd van de persoon in het midden te zetten. De laatste moet de plaats van de persoon in het midden innemen. Je kan op voorhand afspreken of de persoon in het midden mag tegenwerken of niet. Te winnen: confetti

4

5

Feest 5 / Pasen Paaseieren zoeken De leiding verstopt de paaseieren op gemakkelijke en iets moeilijkere plaatsen in het lokaal en op het terrein. De kinderen moeten dan om het meest paaseieren zoeken. Te winnen: feestglaasjes Feest 6 / Suikerfeest Chubby bunny De kinderen krijgen om de beurt een snoepje dat ze in hun mond moeten steken. De bedoeling is om zoveel mogelijk snoepjes in je mond te hebben en nog steeds de zin ‘chubby bunny’ te kunnen uitspreken. Wie dat niet meer kan zeggen of wie de snoepjes uitspuwt, valt af. Te winnen: snacks

6

Feest 7 / Keti-Koti Emancipatiefeest

7

De kinderen verstoppen zich. Er is één zoeker die hen gaat zoeken. Wanneer je gezien bent, moet je achter de zoeker aanlopen. Als iemand die verstopt is iemand van het rijtje kan aangooien met een bal zonder dat de zoeker dat ziet, is iedereen terug bevrijd. Te winnen: muziek

Feest 8 / Halloween Spokenjacht

8

Er liggen in en rond het lokaal twintig papieren spookjes verstopt. De leden moeten die zoeken binnen een bepaalde tijd. Iemand van de leiding is een gekke trol die de leden kan tikken. Als ze getikt worden, moeten ze hun spookje afgeven. Het team met de meeste spookjes wint. Te winnen: grime Feest 9 / Sinterklaas Pietenparcours

9

Maak een parcours voor je leden. Voeg onderdelen toe zoals ‘over het dak lopen’, ‘cadeautje in de schoorsteen werpen’, ‘op je paard springen’. Het team met de beste tijd wint. Te winnen: bellenblaas Feest 10 / Kerstmis Weerwolven (de kersteditie)

10

Kennen jullie het spelletjes Weerwolven? Hier is ook een kersteditie van! Lees de volledige uitleg voor dit spel op www.klj.be/jaarthema. Te winnen: slingers

Speleinde De leden hebben nu alle ingrediënten verzameld voor een topfeestje! Let’s get this party started! Tekst Laura Lenaerts

9


FEEST IN HET DORP In Feestegem willen de verschillende wijken van het dorp op dezelfde dag een wijkfeest organiseren. Door besparingen kan er maar 1 feest in 1 wijk plaatsvinden. Wie laat z’n wijk uitgroeien tot de meest aantrekkelijke in Feestegem? ID-KIT • Leeftijd: +12 • Soort activiteit: Actief bordspel • Duur: 2-3 uur • Plaats: Binnen en buiten Benodigdheden 2 grote dobbelstenen, bijhorend bestand (kaartenset + munten voor spel met 4 groepjes), de belangrijkste spelregels op een groot blad, slingers, ballonnen (1 per team en voor de inkleding), verkleedkledij, alcoholstiften, (klad)papier, kinderchampagne (of andere beloning voor het winnende team) Speluitleg Kijk op www.klj.be/jaarthema voor de volledige speluitleg met bijhorende kaartjes, munten en voorbeelden. Onthaal van de leden De leiding is verkleed in verschillende dorpsfiguren, bijvoorbeeld een burgemeester, bakker, slager, zakenvrouw of boer. Versier het lokaal eventueel met ballonnen en slingers. Speluitleg De burgemeester speecht: “Beste inwoners van Feestegem. Bedankt om hier zo talrijk aanwezig te zijn. Ik heb jullie samengeroepen omdat jullie allemaal op dezelfde dag een wijkfeest willen organiseren. Door besparingen kan er maar 1 feest in 1 wijk plaatsvinden. Jullie moeten je wijk dus laten uitgroeien tot de meest aantrekkelijke van Feestegem. Je wint het spel door jouw wijk verder te ontwikkelen, geld te verdienen

10

en als eerste de 4 grote feestlocaties te bouwen.” Groepsindeling Laat de leden hun huisnummer op een ballon schrijven. Zet vervolgens een feestliedje op. De ballonnen moeten in de lucht zweven – door ze naar elkaar te passen – zolang de muziek speelt. Als de muziek stopt, neemt iedereen een ballon vast. Alle leden moeten nu, aan de hand van het nummer op de ballon, op volgorde gaan staan. Deel vervolgens de groep in. Tip: het is leuker om meerdere kleine groepjes te hebben dan enkele grote. Spelbegin Iedereen staat rond een tafel. Elk groepje legt 2 startgebouwen (kaartjes: graanveld en bakkerij) open voor zich neer. Daarboven legt ieder groepje de 4 feestlocaties (lege loods, verlaten kerk, feesttent, pretpark) met de witte kant naar boven. Sorteer de voorraadkaarten (roze, groene, blauwe en rode kaarten) en leg ze op de tafel zodat ze voor iedereen goed zichtbaar zijn. Geef iedere speler 3 munten en leg de overschot in een algemene voorraad op de tafel. Dat is de bank. SPEEL JE BEURT Teams komen met de volgorde van de klok aan de beurt. Het eerste team begint door de grote dobbelsteen te gooien. Alle gebouwen waarvan het getal overeenkomt met het resultaat van de dobbelsteen worden geactiveerd. Het team dat het gebouw bezit, verdient inkomsten. Als er 2 dobbelstenen worden gegooid, bepaalt de som van de gegooide ogen welk gebouw er wordt geactiveerd. Aan het einde van de beurt kan een team 1 gebouw uit de voorraad bouwen of een feestlocatie afronden. Het team dat als eerste zijn 4 feestlocaties heeft afgerond, wint het spel.

DOBBELSTENEN GOOIEN Dobbelworpen moet je verdienen. Breng je met je team een opdracht tot een goed einde, dan mag je dobbelen. In het begin van het spel mogen de teams tijdens hun beurt met slechts 1 dobbelsteen gooien. Zodra een team zijn ‘lege loods’ heeft afgerond, mag dat team elke beurt met twee dobbelstenen gooien. Ze mogen er ook voor kiezen om met slechts 1 dobbelsteen te gooien.

INKOMSTEN De teams verdienen inkomsten op basis van het resultaat van de dobbelstenen en de gebouwen die zij hebben gebouwd. Als het getal op het gebouw overeenkomt met het resultaat, krijgt de speler afhankelijk van het effect van het gebouw munten van de bank of van andere teams. Er is geen maximaal aantal munten dat een team mag hebben. Het omwisselen van munten met de bank is toegestaan.

VOORBEELDOPDRACHTJES OM TE DOBBELEN • Blaas een ballon op met je neus. • Maak het mooiste taartje uit allerlei materialen die je in je omgeving vindt en geef het aan het team links van jou. • Voorzie je hele team van een lekker drankje. • Vouw een feesthoedje van papier voor iedereen in je team. • Maak een A4-verjaardagskaart en feliciteer een (denkbeeldige) jarige in het andere team. • Kies je favoriete feestlied en zing dat karaoke. • Wissel met heel je team van kleren en creëer een nieuwe outfit. • Zet Les Lacs du Connemara op en loop gedurende het hele lied met een KLJ-sjaaltje zwaaiend rond de tafel. • Doe de Macarena met je hele team, in canon. • Challenge: Jullie krijgen met je team 5 minuten om alle verjaardagen van de andere teams vanbuiten te leren. Lukt dat niet, dan mogen jullie helaas niet dobbelen. • Noem minimaal 15 feestdagen binnen de minuut. Iets eenmaligs zoals een plechtige communie, mag ook. Lukt dat niet, dan mogen jullie helaas niet dobbelen. • Leg een parcours af in polonaisestijl.

MUNTEN AAN ELKAAR BETALEN Als een team in één beurt zowel munten moet betalen als ontvangen, moet hij eerst betalen. Als een team niet het hele bedrag kan voldoen, betaalt hij slechts wat hij kan (je kunt dus nooit minder dan 0 munten hebben). De rest wordt kwijtgescholden. Het ontvangende team wordt hier niet voor gecompenseerd. Speleinde Wie als eerste alle feestlocaties kan bouwen, wint het spel. Die wijk mag een wijkfeest geven. Als beloning kan je een paar flessen kinderchampagne voorzien voor een feestelijk einde. Tekst Lot De Kimpe

11


PARTYGAMES Ken je die filmpjes op Facebook met supercoole partygames? Wij hebben ze voor jou in een activiteit gegoten! Dit is de ideale ontspanning voor je +16-groep, en er zit nét voldoende competitie in. ID-KIT • Leeftijd: +16 • Soort activiteit: kleine spelletjes • Duur: twee uur • Plaats: binnen en buiten Benodigdheden Bekers, mellowcakes, ballonnen, oreokoekjes, pingpongballetjes, suikerklontjes, potloden, lepels, flesjes, theezakjes, een pak kaarten, penselen, blikjes, M&M’s, serpentines Speluitleg De hele groep verdeelt zich in een even aantal teams. Elke groep nomineert één persoon om een vraag over parate ‘feest’-kennis te beantwoorden. Als ze het antwoord weten, moeten ze een klein parcours afleggen (onder stoelen, boven een tafel…) en op een fluitje blazen. De eerste die op het fluitje kan blazen, mag de vraag beantwoorden. Is het antwoord juist, dan krijgt het team 1 punt (= 1 kauwgombal) en mag dat team een challenge kiezen. Zijn ze fout, dan mag het team dat als tweede op het fluitje kon blazen een challenge kiezen en worden er geen punten uitgedeeld. Elke challenge wordt tegen een ander team gespeeld. Elk team mag voor elke challenge een persoon aanduiden om het te spelen. De teams die een spel winnen, krijgen 3 punten (= kauwgomballen) die ze later nodig hebben in de finale.

12

Spelverloop Voor het spel heb je zowel quizvragen als challenges nodig. Hieronder vind je enkele voorbeelden, maar op www.klj.be/jaarthema vind je er nog meer. VOORBEELDVRAGEN • Wie haalde met ‘Waar is da feestje?’ een monsterhit in de lage landen? (De Pitaboys) • In welke godsdienst vieren ze Chanoeka? (Jodendom) • Op welk tweejaarlijks sportfeest strijden alle KLJ’s van Vlaanderen in allerlei disciplines? (Landjuweel) • Op 25 december vieren de christenen de geboorte van Jezus, maar waar is Jezus geboren? (Bethlehem) • Op welke dag valt Dag van de Arbeid in België? (1 mei) • Koningsdag vieren we in België op 15 november, maar wanneer is Koning Filip jarig? (15 april) • Niet iedereen in de wereld viert het nieuwe jaar op 1 januari. Welk nieuwjaar zal gevierd worden op vrijdag 12 februari 2021? (Chinees Nieuwjaar) • Halloween wordt gevierd de dag voor een andere ‘feestdag’, welke? (Allerheiligen) • Hoeveel wettelijke feestdagen zijn er? (10) • Met welke feestdag eindigt de ramadan? (Suikerfeest) CHALLENGES Bekerblazen • Nodig: per groep vijf bekers en een ballon • Plaats een aantal bekers omgekeerd op een rijtje op tafel. Blaas een ballon op en probeer met de ballon de bekers van de tafel te blazen, door de lucht beetje bij beetje vrij te laten.

Cookie face • Nodig: per groep een koekje • Leg een koekje op je voorhoofd en probeer het langs je gezicht naar je mond te glijden. Valt het, begin dan opnieuw. Mellowcake challenge • Nodig: per groep een mellowcake • Duw je neus in een mellowcake en probeer deze over te brengen naar de andere kant van de kamer. Vijverspringers • Nodig: per groep zes gevulde bekers en een pingpongbal • Vul zes bekers tot aan de rand met water en plaats een pingpongbal in de eerste beker. De bal moet overgeblazen worden naar de andere bekers. Potloodhand • Nodig: per groep tien potloden • Je legt een potlood op de rug van je hand, werpt hem in de lucht en probeert hem daarna op te vangen. Als dat lukt, mag je overgaan naar twee potloden… zo tot tien potloden. Als je ze niet allemaal hebt kunnen vangen, start je opnieuw bij een potlood.

Balblazen • Nodig: per groep drie oranje of gemarkeerde pingpongballetjes, een ondiep bord en een tiental witte pingpongballetjes • Neem een groot bord waarbij pingpongballetjes makkelijk over de rand kunnen geblazen worden. Leg in het midden drie oranje (of witte balletjes, gemarkeerd met een ‘X’) en vul de rest van het bord met witte balletjes. Het is de bedoeling dat alle witte balletjes er afgeblazen worden zodat enkel de oranje overblijven. Bescherm de koning • Nodig: per groep een pak kaarten • Geef elk team een pak kaarten. Leg die pak op een stoel. Het is de bedoeling dat alle kaarten van de stoel geblazen worden, behalve de hartenkoning. Als die kaart ook van de stoel geblazen wordt, begin je opnieuw. De groep die als eerste de hartenkoning overhoudt, wint. Tekst Hanne Christiaens en Renaat Van de Walle

13


DROPPING A BEAT Waar is dat feestje? Zoek je weg ernaartoe tijdens een dropping en maak gebruik van verschillende tochttechnieken. ID-KIT • Leeftijd: +20 • Soort activiteit: dropping • Duur: afhankelijk van de gekozen tocht • Plaats: buiten Benodigdheden Fluohesjes voor iedereen en een zaklamp voor elke groep. Voorts is het materiaal afhankelijk van de gekozen tochttechnieken. Je kan ook eten en drinken aanbieden bij tussenstops. Verwerk bijvoorbeeld een menu in je tocht: bij de eerste tussenstop krijg je een aperitief, bij de tweede tussenstop een voorgerechtje, enzovoort. Speluitleg Waar is da feestje? Nee, echt serieus. Waar is het feestje? Vandaag gaan we op dropping en moeten we de locatie van het feestje achterhalen. Ga op weg met een zelfgekozen tochttechniek. TOCHTTECHNIEKEN Vissengraat • Nodig: vissengraat • De eenvoudigste manier om een vissengraat te maken is door op een kaart de route die je wil volgen in te kleuren, bijvoorbeeld in het zwart. Vervolgens ga je die weg op de kaart af en telkens je bij een zijweg of een kruispunt komt, zet je op de zijweg of de andere straten van het kruispunt een streepje in een andere kleur, bijvoorbeeld in het rood. Teken nu, op een ander blad, een zwarte rechte lijn. Kijk tot slot op je kaart waar je rode lijnen hebt gezet en teken ze in volgorde over op de zwarte rechte lijn. Aan de hand van die vissengraat moeten je leden de weg proberen te vinden.

14

De blinde vlek • Nodig: (topografische) kaart met ‘blinde’ vlek • Bij de blinde vlek wordt een deel van de kaart onbruikbaar gemaakt. Dat kan door een wit vlak of een afbeelding in het thema van de activiteit over de kaart te plakken. Het is aan de deelnemers om zelf de weg te vinden aan de hand van hun oriëntatiegevoel. Vossenjacht • Nodig: krijt, ‘vos’ • Bij deze techniek hebben we een ‘vos’ nodig. Het is aan de groep om die ‘vos’ in te halen of te vangen. De ‘vos’ kan een leider zijn, aangevuld met een lid. De ‘vos(sen)’ vertrekken tien minuten voor de rest en laten met een krijtje aanwijzingen van de route achter op elk kruispunt. Het is aan de leider om te zorgen dat men niet te ver van de route gaat. Tip: Je kan het lid dat vos is ook de route zelf laten kiezen door hem een eindpunt te geven. Tekst Arne Baeyens

KOMEN FEESTEN met het gewest

Iedereen kent het populaire tv-programma Komen eten. Met deze activiteit kan je het concept van dat programma omzetten in een toffe teambuilding voor heel je gewestgroep. Welkom bij Komen feesten! ID-KIT • Leeftijd: +16 en leiding • Soort activiteit: etentje • Duur: drie uur per keer • Plaats: binnen Benodigdheden De KLJ-afdeling die de andere afdelingen ontvangt, voorziet al het materiaal. Vergeet volgende dingen dus zeker niet: • Zet drankjes klaar • Voorzie hapjes • Kleed je lokaal in • Bedenk een leuk onthaalspel • Voorzie animatie, bijvoorbeeld karaoke, bingo of een optredentje • Denk aan verkleedkledij of gadgets Speluitleg Wat is er nog leuker dan een avond gezellig samen zijn op de KLJ? Gezellig samen zijn met andere KLJ’s! Plan in het begin van het werkjaar voor elke KLJ in je gewest een open lokaal in. Als je een groot gewest

hebt, kan je de open lokalen ook per twee afdelingen organiseren, of je kan de activiteit spreiden over twee werkjaren. Elke KLJ kan haar open lokaal inkleden in een bepaald thema. Origineel zijn is de boodschap! Voorzie pizza’s in Italië of zomerse mocktails in Hawaii. Hoe de avond verloopt, heeft de afdeling zelf een beetje in de hand. Sloof je je uit en voeg je een extra animatiemomentje toe, dan kan je wel kans maken op extra punten van de jury. Verwelkom je gasten hartelijk, want ook het ontvangst staat op punten. Zorg dus dat niemand iets tekortkomt. Maak er vervolgens een gezellige avond van en leer elkaar nog beter kennen. Speleinde Op het einde van de avond kan iedereen een scoreformulier invullen. Daarbij worden er punten gegeven op ‘thema en inkleding’, ‘sfeer en gezelligheid’ en ‘eten en drinken’. Nadat je alle afdelingen bezocht hebt, kan je de winnaar bekendmaken. Download het scoreformulier op www.klj.be/jaarthema. Tekst Hanne Christiaens en Renaat Van de Walle

15


Strak gevormd VERDERE VORMING IN ELKE REGIO Elke regio organiseert één of meerdere Verdere Vormingsmomenten en voegt zijn eigen accenten toe aan het concept. Iedereen is welkom om de workshops te volgen, ook al kom je uit een andere regio. De thema’s die aan bod komen kan je gebruiken als inspiratie voor je eigen afdeling. Antwerpen 16-17 oktober – Pili Pili Limburg 13-14 november – OoTwee Oost-Vlaanderen 25 november – How 2 4 augustus – How 2: ledenwervingsactie Vlaams-Brabant: 16-17 oktober – Dé 24 uur van Vlaams-Brabant West-Vlaanderen 16 september – Focus 21 april – FoKus NATIONALE VORMINGSAVONDEN (NAVO) Niet iedereen heeft tijd in het weekend om een vorming te volgen. Daarom starten we dit werkjaar met een nieuw concept. In elke regio vindt in een centrale stad een vormingsavond plaats. Daarop zijn alle KLJ’ers welkom. Je volgt gedurende de avond een workshop naar keuze. Inschrijven is niet nodig, maar wel handig als je zeker wil zijn van je plaats. NaVo, dat is laag-

Wist je dat KLJ naast de geattesteerde vormingen – zoals de animator-, hoofdanimatoren instructeurscursus – nog heel wat andere vormingen aanbiedt? Tijdens die vormingsmomenten staan onze begeleiders voor je klaar met leuke én nuttige workshops. De vormingen kunnen een avond duren, maar ook een halve dag of zelfs 24 uur. Voor ieder is er dus wel wat wils. Voel je het al kriebelen? Lees dan zeker verder en ontdek alles over de Verdere Vorming van KLJ.

drempelig, dichtbij en de ideale manier om nieuwe KLJ’ers te leren kennen. • 3 februari in Roeselare • 2 maart in Antwerpen • 10 maart in Leuven • 17 maart in Diepenbeek • 31 maart in Gent VORMING VOOR STAGEBEGELEIDERS Heb je een stagebegeleider nodig in je afdeling, maar heeft er niemand een hoofdanimatorattest of pedagogische bevoegdheid? Volg dan de twee uur-durende vorming voor stagebegeleiders! • 5 november in Waasmunster • 8 november in Herentals

MEER INFO

kan er wanneer je Meer info ov welke workshops n inschrijven e ind je in de kalender nv e lg o v an k je bsite. op de KLJ-we

lender a k / e b j. l k . www


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.