Page 1

Nieuws van KleurrijkWonen

Lees meer over!

Project ‘Lekker thuis’ Hoe brandveilig is uw huis? Nieuwe Woongoudpas & -gids

voorjaar 2012

Thuis

1


colofon Redactie Rita Ziengs Teus de Wit Wouter Toorians

Druk Fennema Drukkers, Werkendam

Centraal kantoor ’De Schakel’ ’t Oosteneind 1d 4158 CA Deil

Eindredactie Mirella van Maaren-Zamblera

Ontwerp www.noutdesign.nl

www.kleurrijkwonen.nl info@kleurrijkwonen.nl

KleurrijkWonen Culemborg Parallelweg Oost 13a 4103 NC Culemborg Tel.: (0345) 59 61 00

KleurrijkWonen Leerdam & Lingewaal Industrieweg 16 4143 HP Leerdam Tel.: (0345) 59 61 00


Tijden veranderen!

Wonen in De Bloembedden

Net als u gaat KleurrijkWonen met de tijd mee. Internetten, mobiel bellen, twitteren en facebooken: een leven zonder pc en mobiel is in deze tijd niet meer voor te stellen!

Geen winkel in de buurt!!!

07

Tijdelijke verhuur

08

Hoe brandveilig is uw huis?

09

Asbest, daar blijft u van af!

11

Klustips van Gerrit & Jos

12

Wateroverlast

13

Reparatieverzoek

14

Lentepuzzel

15

Tuintips van Karin

16

De digitalisering in de wereld om ons heen verloopt in een rap tempo. Dat merken wij ook. Het aantal bezoekers van onze website is de afgelopen twee jaar explosief toegenomen. Steeds vaker zoeken huurders digitaal naar informatie. Daarom stelden wij hun de vraag of zij, mede in het kader van bezuinigingen en duurzaamheid, het bewonersblad nog wel op papier wensen te ontvangen. Of dat zij de voorkeur geven aan een melding per mail (‘een nieuw nummer van Thuis staat voor u klaar op onze website’). Respons oproep Van meer dan de helft van onze huurders ontvingen we geen reactie op een tweetal oproepen. Betekent dit dat deze groep geen behoefte heeft aan het blad, zo vroeg de redactie zich af? Van de huurders die wel reageerden, waren de reacties nogal verdeeld. Een deel koos voor papier, een deel voor de melding per mail. Thuis in 2012 Dit nummer van Thuis ontvangen alle huurders thuis in de bus. Het najaarsnummer Thuis 2 gaat op papier naar die huurders, die gekozen hebben voor papier. Huurders die kozen voor digitaal, ontvangen van ons een mailtje zodra het najaarsnummer op de website staat. Huurders die niet gereageerd hebben op de oproepen, krijgen vanaf 1 mei aanstaande de gelegenheid alsnog hun emailadres door te geven via onze website www.kleurrijkwonen.nl. En in 2013? Nog eenmaal op papier voor de ‘papier’-kiezers en dan gaan we over naar een digitale versie. De redactie buigt zich nog over het format.

KleurrijkWonen Geldermalsen Rijnstraat 22 4191 CL Geldermalsen Tel.: (0345) 59 61 00

04

Project ‘Lekker thuis’ 06

Nieuwe Woongoudpas & -gids 19 De huur opzeggen

18

Mijn favoriete plek

20

‘Thuis’ is een uitgave van KleurrijkWonen, een actieve woningcorporatie met vier locaties (Culemborg, Deil, Geldermalsen en Leerdam) en een wooninformatiepunt in Arkel. Met ‘Thuis’ informeren we bewoners en relaties over ontwikkelingen en activiteiten op het gebied van wonen en leefbaarheid in de woonomgeving. Ook is er aandacht voor bewoners, voor projecten (renovatie, herstructurering en nieuwbouw) én voor bijzondere initiatieven op het gebied van wonen. De redactie stelt de uitgave met zorg samen. Mocht er desondanks toch iets mis gaan, dan is de redactie hiervoor niet aansprakelijk, maar zal wel overgaan tot rectificatie. Ook met vragen of suggesties bent u bij het redactieteam van harte welkom.

KleurrijkWonen Giessenlanden Kon. Julianastraat 17 4241 BH Arkel Tel.: (0345) 59 61 00

KLEURRIJKWONEN 3


Wonen in De Bloembedden

De familie Breddels-Tax is sinds kort de trotse eigenaar van een nieuwbouwkoopwoning in De Bloembedden in Culemborg. Het gezin woont met hun twee zoontjes op het Krokuspad 10. Na flink geklust te hebben zijn zij ‘dik’ tevreden met het eindresultaat.

En hoe bevalt het wonen in deze nieuwe wijk? “Onze woning is gelegen aan een hofje, zodat ons zoontje Ezra heerlijk voor de woning kan spelen! Ons andere zoontje straks ook, maar die is net geboren”, aldus de familie. Zij vindt de locatie helemaal super. “Over het bruggetje en je bent bij de school en het centrum van Culemborg, maar ook park ‘De Plantage’ is om de hoek!” Gemengde wijk Op dit moment is de familie bezig met het opknappen van de tuin. Dit doet zij gezamenlijk met vier buren. Ook het contact met de buren is goed. “Het leuke van De Bloembedden is dat de wijk gemengd is; er zijn koop- en huurwoningen voor starters maar ook voor senioren. Wat ons betreft 4 THUIS - NR.1 - 2012

is het goed wonen in De Bloembedden. Iedereen moet hier komen wonen!” Belangstelling in een koopwoning? Neem dan contact op met makelaar

Weeda Jellema en maak gebruik van de aantrekkelijke StartersRenteregeling. Op de pagina hiernaast vindt u uitleg over deze regeling.


Speciaal Verkoopmakelaar voor starters

De sleutel naar jouw eerste koophuis!

Maak gebruik van de aantrekkelijke StartersRenteregeling

Jouw eigen huis mede mogelijk gem aakt door... KleurrijkWonen en Vereniging Eigen Huis

20%

me d gem e mog Kle aakt elijk urr ijkW door one n

Een eigen huis, een plek onder de zon. Mooi, maar hoe betaal je dat? Door de strengere normen en regels is dat de laatste jaren niet bepaald gemakkelijker geworden. En al helemaal niet met een modaal inkomen of lager. Om de stap naar een eerste ‘eigen huis’ kleiner te maken, biedt KleurrijkWonen in samenwerking met de consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis de Starters Renteregeling aan voor de woningen in de nieuwbouwprojecten De Bloembedden (in Culemborg), De Veranda (in Leerdam) en Waijestein (Herwijnen). Tot 20% meer lenen. Tot 25% minder betalen! Met de Starters Renteregeling krijg je meer financiële ruimte. Het basisprincipe

is eenvoudig: KleurrijkWonen betaalt via Social Finance 20% van de maandelijkse hypotheekrente gedurende 10 jaar lang (dit noemen we de voorschotten). Je mag deze onder voorwaarden overigens wèl bijna helemaal aftrekken van je belastbaar inkomen. Je maandelijkse hypotheeklasten zijn zo dus een stuk lager. Pas wanneer je de woning gaat verkopen (of na 30 jaar), betaal je de voorgeschoten hypotheekrente terug. En alléén als jouw huis meer waard is geworden. Veilig dus! Belangstelling? Voor vragen over het kopen van een woning met de Starters Renteregeling kun je contact opnemen met Kleurrijk-Wonen, tel. (0345) 59 61 00, of met de verkopende makelaar. Meer informatie kun je vinden in de brochure Starters Renteregeling of kijk op www.startersrenteregeling.nl.

Voordeel Starters Renteregeling • Je hebt tot 20% extra budget, waardoor je een woning kunt kopen die voorheen niet bereikbaar was • Jouw maandelijkse hypotheeklast is tot 25% lager dan bij een vergelijkbare hypotheek • Je bent 100% eigenaar van de woning • Woning bij verkoop niet in waarde toegenomen? Geen terugbetaling van de voorschotten en rentevergoeding • De zekerheid van Nationale Hypotheek Garantie

KLEURRIJKWONEN 5


Opplussen voor 55 +’ers!

Lekker thuis! Veel mensen hebben de wens zo lang mogelijk te blijven wonen in hun eigen huis. Met de komende vergrijzing zal het zelfs de realiteit zijn. Dit betekent in de praktijk: tijdig de benodigde aanpassingen in huis aanbrengen. En daar is het project ‘Lekker thuis’ nou precies voor bedoeld! Wie wil er niet zo lang mogelijk blijven wonen in zijn eigen comfortabele huis? Een inloopdouche, een verhoogd toilet, goede verlichting onderaan de trap, verlengde handgreep bij het bovenraampje zodat u het kunt openen en sluiten zonder te balanceren op een krukje.Een hoger geplaatste vaatwasser zodat je niet steeds hoeft te bukken, een lichtspoor om ’s nachts het toilet te vinden, een videofoon om te zien wie er bij de voordeur staat. Kortom: het zijn gemakken waardoor je langer in je eigen huis kunt blijven wonen. Oplusproject voor 55+ De gemeente Geldermalsen start dit jaar, in samenwerking met KleurrijkWonen en Welzijn Geldermalsen, het project ‘Lekker thuis’. Met dit project stimuleren de samenwerkingspartners met name 55+’ers om 6 THUIS - NR.1 - 2012

hun woning eens kritisch onder de loep te nemen en te kijken welke ingrepen nodig zijn voor extra gemak, het vermijden van (val)risico’s en voorbereiding op de toekomst als senior. De gemeente is bezig met andere partners die kunnen helpen bij advisering en uitvoering, zoals de bouwmarkt, loodgieters, klus-bedrijven et cetera. Doe de woningtest Er is een speciale woningtest die mensen zelf kunnen invullen. Deze test is bedoeld voor mensen die (al) lichamelijke beperkingen ervaren, maar ook voor jonge, fitte 55+’ers die zich op de toekomst willen voorbereiden. Want comfortabel wonen voor straks, betekent ook comfortabel wonen voor nu! Vanaf mei is de site www. lekkerthuisinjehuis.nl in de lucht. Dan kunt u zelf de test doen. Het kost u slechts 20 minuten.

De woonadviseur komt graag bij u langs Geen internet tot uw beschikking? Dan kunt u gratis een woonadviseur laten langskomen om de woningtest bij u thuis te komen doen. De woonadviseur loopt dan met u door het huis en geeft u advies.

Meer weten? Haal de speciale folder op bij de balie van de gemeente Geldermalsen, met tips voor verbeteringen van de bestaande situatie of voor verbouwplannen die u toch al heeft. Of surf (vanaf mei) even naar de speciale website boordevol informatie: www.lekker-thuis-wonen.nl.


Algemeen

Let op: nieuwe openingstijden KleurrijkWonen Geldermalsen Omdat het aantal bezoekers van de vestiging in Geldermalsen gering is, hebben wij besloten de openingstijden aan te passen. Nieuwe openingstijden Vanaf maandag 2 april zijn de openingstijden als volgt: • Maandag van 8.00 tot 12.30 uur • Woensdag van 8.00 tot 12.30 uur • Vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur Wilt u een bezoek brengen aan onze vestiging in Geldermalsen, dan vragen wij u vooraf een afspraak met ons te maken. Op de bovenstaande tijdstippen kunt u uiteraard ook zonder afspraak bij ons langskomen. Aanbod in De Zakengids, Extra Nieuws en Het Kontakt

Gemeente Lingewaal nu ook bij Woongaard

Kent u de GeLe-bus al? In een onderzoek naar tevredenheid van huurders over hun woning en woonomgeving kwam naar voren dat huurders het betreuren dat diverse faciliteiten in dorpen en kleine kernen wegvallen. Zo missen zij de buurtsupermarkt, een pinautomaat en de warme bakker. Zolang je mobiel bent, is dit natuurlijk geen probleem. Met de auto ben je zo in Geldermalsen of Leerdam. Maar wat als je geen auto hebt of niet meer kunt rijden?

In Rivierenland werken zes woningcorporaties samen op het gebied van woonruimteverdeling onder de naam ‘Woongaard’. Vanaf 1 april 2012 vindt ook de woningtoewijzing van de gemeente Lingewaal plaats via Woongaard. Op www.woongaard.com wordt het actuele woningaanbod voor de hele regio Rivierenland (onder andere Culemborg, Geldermalsen en Tiel) gepresenteerd. Dit aanbod staat ook wekelijks op de advertentiepagina van Woongaard in de Zakengids en Extra Nieuws. Ook in Het Kontakt editie Leerdam wordt met het woningaanbod van KleurrijkWonen in de gemeente Lingewaal geadverteerd.

Oplossing binnen handbereik Dan is er de GeLe-bus die uitkomst biedt. De bus is niet geel van kleur, maar de GeLe verzorgt een pendeldienst tussen Geldermalsen en Leerdam. Voor een ‘appel en een ei’ brengt de bus u naar het centrum van Leerdam, Beesd of Geldermalsen. Volwassenen betalen 1,80 Euro, kinderen en 65+ betalen slechts 1,10 Euro. Vrijwillige chauffeurs maken dit mogelijk. Super, nietwaar? Meer weten? Voor alle benodigde informatie over de GeLe-bus kunt u terecht op de website www.gelebus.nl. KLEURRIJKWONEN 7


Tijdelijke verhuur

Rens en Valerie vinden tijdelijke verhuur een mooie tussenstap

“Een paar uurtjes poetsen en een likje verf doen wonderen!”

Op een zonovergoten vrijdagmiddag spreken we met Rens Steijsiger en Valerie van Offeren. Het jonge stel huurt tijdelijk een woning in de sloopbuurt Talmastraat/Schoolstraat in Leerdam. We zijn benieuwd naar hun ervaringen met een tijdelijke woning.

Na een korte kennismaking steekt Rens van wal. “We hadden al een tijdje plannen om te gaan samenwonen. Eigenlijk wilden we direct kopen maar dat kan nog niet vanwege mijn studie. We stonden niet ingeschreven als woningzoekende en daarom zijn we op zoek gegaan naar particuliere verhuur. Maar de huren in die sector zijn schrikbarend hoog. Je praat dan al gauw over 700 Euro of meer. Mijn vader zat eind vorig jaar een keer te googlen op ‘verhuur in Leerdam’ en kwam toen op de site van Interveste.” Wie is Interveste? Interveste verhuurt in opdracht van KleurrijkWonen tijdelijk woningen die zij binnen 1 of 2 jaar gaat slopen. Snelle start Voor Valerie was de stap naar samenwonen gemakkelijker maar tegelijk ook moeilijker. Gemakkelijker omdat zij al op kamers had gewoond. Moeilijker omdat zij 8 THUIS - NR.1 - 2012

de grote anonieme stad Den Bosch verruilde voor het ‘ons kent ons’ Leerdam. Zij vertelt: “In december zijn we naar een kijkdag van Interveste geweest. We hebben toen een paar woningen bekeken waaronder de woning waar we nu wonen. Toch nog even een paar nachtjes goed over nagedacht, maar daarna de knoop doorgehakt. Toen ging het razendsnel . De volgende morgen is het contract getekend en hebben we de waarborgsom betaald. ’s Middags waren we volop bezig met behang afscheuren.” Mooi resultaat Na een korte rondleiding door het huis wordt al snel duidelijk dat Rens en Valerie goed hebben nagedacht over het opknappen en inrichten van hun tijdelijke woning. Het kliklaminaat in de woonkamer en de tapijttegels op de verdieping verhuizen volgend jaar mee naar de koopwoning.

Rens vertelt: “Ik ben blij dat we in december een week of drie de tijd hebben genomen om de woning op te knappen. We hebben flink schoongemaakt, de granolmuren geschilderd en de slaapkamers voorzien van een fris behangetje. Een huis moet fris en schoon zijn en we rekenen erop dat we hier tot medio of zelfs eind 2013 kunnen blijven wonen.” Tijdelijke verhuur Duidelijk dat Rens en Valerie deze tijdelijke woning een mooie tussenstap in hun wooncarrière vinden. Zeker niet verkeerd als je kunt starten in een eengezinswoning met drie slaapkamers! Dankzij de tijdelijke verhuur blijft de sloopbuurt Talmastraat/ Schoolstraat langer leefbaar en veilig. Meer informatie over tijdelijke verhuur is te vinden op de website van Interveste.


Brandpreventie

Hoe brandveilig is uw huis? Hoe groot is de kans dat u een hoofdprijs wint in de loterij? Helaas, slechts 1 op 10 miljoen! En de kans dat er brand uitbreekt in uw woning? Die kans is 1 op 1.000. Hoog tijd dus voor goede preventie! Jaarlijks rukt de brandweer zo’n twintig keer per dag uit om woningbranden te blussen. De meeste branden beginnen tijdens het koken. Maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur of door slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten. Vaak weet men niet hoe te reageren op een brand. Of men heeft geen brandveiligheidspakket in huis. Wees voorbereid Zo’n veiligheidspakket is een absolute must. In elk huis moet je zorgen voor functionerende rookmelders. Weet u niet precies waar u de rookmelders het beste kunt plaatsen, surf dan even naar www.brandwonden.nl. U bent er overigens als huurder zelf verantwoordelijk voor om jaarlijks de batterijen van de rookmelders te controleren. Daarnaast is het verstandig om te beschikken over een brandblusser met voldoende inhoud, een goed werkende zaklamp (controleer ook hiervan regelmatig de batterijen), een verbandtrommel en een duidelijk vluchtplan. Gaat u met vakantie, neemt u dan de brandblusser en verbandtrommel mee. In geval van nood, altijd handig! Waarom een vluchtplan? Brand ontstaat vaak ‘s nachts. De bekende trap, hal, overloop en routes zijn dan onherkenbaar geworden en soms niet of zeer

moeilijk te bereiken. Dit komt niet alleen door het vuur, maar vooral door de dikke en giftige rook. Je ziet niets meer en het ademen gaat moeizaam. Daarom moet je weten hoe je snel en veilig uit jouw huis komt. Een vluchtplan is niet anders dan afspraken over ‘vluchten bij brand’: de snelste en veiligste vluchtroute met huisgenoten en een eventuele tweede vluchtroute voor wanneer de eerste geblokkeerd is. Zorg ervoor dat alle huisgenoten hiervan op de hoogte zijn en bespreek ook wie verantwoordelijk is voor het vluchten van de kinderen. Oefen de routes van tijd tot tijd en zie er altijd op toe dat ze niet geblokkeerd zijn door speelgoed of rondslingerend materiaal. En last but not least, koop een vluchtladder voor kamers waarbij ‘springen’ de enige vluchtroute is! Bent u goed voorbereid? Doe de brandveiligheidstest op: www.watdoejijbijbrand.nl!

Handige tips om brand te voorkomen: • M  aak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij! • Zorg voor voldoende afstand tussen lampen en brandbaar materiaal! • Rol een kabelhaspel altijd helemaal af! • Zet nooit een kast of meubel op een snoer. • Maak je elektrische apparatuur regelmatig schoon! • Laat de TV of radio nooit op stand-by staan.

KLEURRIJKWONEN 9


Problemen met huurbetaling? Woongoud

Problemen met de huur betalen? Schaam u niet en neem contact met ons op!

KleurrijkWonen merkt dat steeds meer huurders moeite hebben met het tijdig betalen van de maandelijkse huur. Dit kan te maken hebben met de economische crisis. De gevolgen hiervan zijn in ieders portemonnee voelbaar.

Het krijgen van een betalingsherinnering of het bezoek van een deurwaarder is niet prettig. Wanneer de huur niet op tijd is ontvangen sturen wij een betalingsherinnering. Als vervolgens blijkt dat de huur nog niet binnen is, ontvangt u een laatste aanmaning om de huur alsnog te betalen. Vervolgens schakelen wij de deurwaarder in en vanaf dit moment lopen alle contacten via hem. Indien u op tijd naar ons komt en actief aangeeft wat uw probleem is, kunnen wij u helpen. Wat u zelf kunt doen Verkeert u in een onaangename financiële 10 THUIS - NR.1 - 2012

situatie waardoor het op tijd betalen van de maandelijkse huur een grote hindernis vormt? Laat het ons weten! Maak een afspraak, dan bespreken wij uw persoonlijke situatie met u door en nemen we maatregelen. Wat doet KleurrijkWonen? Door u actief op te stellen en openheid van zaken te geven aan een medewerker van KleurrijkWonen, bieden wij u persoonlijke hulp. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens. Samen bekijken we welke betalingsregeling u het meest helpt. Het treffen van

een persoonlijke regeling is kosteloos. Daarnaast hebben wij contacten met externe (hulpverlenende) partijen zoals de GGD en de Regionale Sociale Dienst.

“Voorkomen is beter dan genezen” Vragen? Heeft u vragen over ons incassobeleid of wilt u meer weten wat KleurrijkWonen voor u kan betekenen? Dan kunt u terecht bij medewerkers van de afdeling Incasso. Zij zijn dagelijks bereikbaar tijdens kantooruren via telefoonnummer (0345) 596100.


Voorzichtig met asbest

Asbest is een bijzonder materiaal dat met de grootste zorg en zorgvuldigheid behandeld dient te worden. Nu is het niet zo dat we asbest direct kunnen beetpakken of inademen, want het zit veelal opgesloten in andere materialen. Asbest is hierbij als ‘toeslag’stof gebruikt om de eigenschappen van het materiaal op het gebied van sterkte en brandwerendheid te verbeteren.

Asbest, daar blijft u van af! Het asbest zit dus opgesloten en is in die vorm niet schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. Pas wanneer dit plaatmateriaal wordt bewerkt door erin te zagen, hakken slijpen, boren, dan kunnen asbestvezels vrijkomen. In die gevallen is er wel sprake van een gevaar voor de volksgezondheid. Asbestverwijdering Asbest mag vanaf 1995 niet meer toegepast worden, maar helaas zijn er nog veel onderdelen in woningen van vóór die tijd waarin materialen met asbest zijn toegepast. Het gaat dan vaak om gevelpanelen of panelen in kozijnen, vloerzeil, ventilatiekanalen en rioleringen. Het beleid van KleurrijkWonen is erop gericht om het asbest te verwijderen, daar waar noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld bij de uitvoering van reparatieonderhoud en bij onderhoudsprojecten. Verantwoord handelen Als wij moeten werken aan onderdelen waarin asbest is toegepast, dan treedt een apart proces in werking.

Gericht op het verantwoord verwijderen en afvoeren van asbest. Na de vaststelling van aanwezigheid van asbest, begint het meest in het oog springende proces van sanering. Dan komen de mannen in zogenaamde ‘maanpakken’, die het asbest onder geconditioneerde omstandigheden inpakken en afvoeren. Dit specialistische werk valt onder de werking van het Asbestbesluit en het wordt in de praktijk getoetst door de Arbeidsinspectie. Wees alert Nu weten we dat onze huurders veelvuldig in onze woningen klussen en daar geven we ook maximale ruimte voor. Maar wat wij niet willen, is dat u zelf met asbest aan de slag gaat. Als u gaat klussen, dan kunt u bij ons navragen of bij ons bekend is dat er asbest in uw woning zit. En bent u aan het klussen maar vertrouwt u het niet, vraag dan gelijk via internet een inspectie aan. Alleen via een inventarisatie door een gespecialiseerd bedrijf kan de aanwezigheid van asbest en de manier van saneren vastgesteld worden.

Sein ons in Als u zelf op de hoogte bent van de aanwezigheid van asbest in uw woning (bijvoorbeeld in het vloerzeil), dan willen wij dat graag van u weten om dit vast te leggen en hiermee rekening te kunnen houden bij de uitvoering van onze werkzaamheden. Wij streven ernaar om het asbest uit onze woningen te laten verdwijnen, maar dat kan niet in één keer. Door voorzichtig te zijn in de tussenliggende periode voorkomen we narigheid in de toekomst. Het motto voor de komende jaren is dan ook ‘Asbest, daar blijft u van af!’

Twijfel? Twijfelt u over eventuele aanwezigheid van asbest in uw woning? Surf dan naar onze website, ga via ‘Ik ben huurder’ naar ‘Formulieren/Algemeen’ en vul het formulier ‘Asbest aanwezig?’ in. Geeft u a.u.b. duidelijk aan om welk onderdeel van de woning het gaat. U krijgt dan binnen twee werkdagen een reactie van een medewerker van de afdeling Vastgoed op uw mailadres retour.

KLEURRIJKWONEN 11


Tips van Gerrit En JOS

Klustips

Klustips! De grote voorjaarsschoonmaak van vroeger zie je niet veel meer, maar toch is het voorjaar voor veel mensen het seizoen om te gaan klussen in en om het huis. Een fris kleurtje op de wand, een nieuw behangetje of andere vloerbedekking? Jos en Gerrit hebben voor u weer wat handige tips!

Pluggen eruit met kurkentrekker!

Vloer afkitten

van het slot spuiten. Hetzelfde geldt

Wandje een ander kleurtje geven of voor-

Voordat u nieuwe vloerbedekking laat

voor scharnieren. Tik ze iets omhoog

zien van een nieuw behang? Eerst oude

leggen, is het raadzaam om de naden die

en spuit slotspray in de scharnierholte.

pluggen verwijderen! Daarbij dient u

tussen de vloer en de plint af te kit ten

Doe dit zeker een keer per jaar.

voorzichtig te werk te gaan, om onnodige

met acrylaatkit. Zo voorkomt u dat er een

Zo voorkomt u haperingen!

beschadigingen te voorkomen. Plastic

kier is (en daarmee tocht). Ook wordt de

pluggen kunt u gemakkelijk verwijderen

vloerbedekking hier niet gauw zwart.

Vocht in schuurtjes Het voorjaar gaat vaak gepaard met

met behulp van een kurkentrekker. Draai de kurkentrekker niet te ver in de

Een ongeluk zit in een klein hoekje

vocht. Met name in schuurtjes en

plug, anders ontstaat er schade aan het

Controleert u van tijd tot tijd of de trap-

bergingen op het noorden kan vocht de

pleisterwerk. Haken en duimpjes kunt u

leuning nog vast zit. Is dit niet het geval,

benodigde schade aanrichten, vooral

het beste met een nijptang of een klauw-

schroeft u dan de leuninghouder onder

bij roestgevoelige spullen die u hierin

hamer eruit trekken.

de leuning los. Verwijder de schroeven

tijdens de winter heeft opgeslagen.

uit de muur. Zijn de gaten die in de muur

Hoe kunt u dit voorkomen? Door

geboord zijn uitgelubberd, dan kunt u

ventilatie in uw schuurt of berging te

beter de leuninghouder iets verplaatsen.

bevorderen. Dicht openingen niet af

Zit de leuninghouder in de muur vast met

door er spullen voor te zetten. Ook is

een keilbout die los zit? Vul het gat met

het handig om rekening te houden met

snelcement en zet tegelijk de keilbout er

het niveau van uw tuinbestrating en

weer in. Laat dit goed drogen voordat u

met de mogelijkheid tot afwatering.

de leuning weer belast.

Laat de vloer van uw schuur of berging dus hoger liggen dan de bestrating van uw tuin. En, heel belangrijk, zorg voor

Onderhoud van sloten & scharnieren Wij

van

een groen- of grondstrook in uw tuin,

problemen met sloten en schar-

waar het regenwater de grond in kan

krijgen

vaak

meldingen

nieren. Deze moet u zelf regel-

afwateren.

matig onderhouden. Als een slot moeilijk draait of vast blijft zitten, kunt u het beste even met slotspray in de d a g s c h oot

12 THUIS - NR.1 - 2012

Gerrit & Jos


Goede waterafvoer

Wateroverlast De laatste jaren lijken we steeds meer last te hebben van natte seizoenen met veel vocht! Ondanks de strenge vorst in februari hebben veel bewoners deze winter weer te kampen gehad met wateroverlast in schuren, kelders, tuinen en op achterpaden. Dit is natuurlijk heel vervelend. Wat kunnen u en wij hier samen aan doen?

Door de klimaatverandering wordt het weer extremer en de regenval steeds heftiger, zo blijkt. We vergeten wel eens dat we onder de zeespiegel leven en dat water voor Nederland echt een bedreiging is. Hoosbuien en overvolle rivieren, een steeds vaker voorkomend verschijnsel, maken ons daar steeds meer van bewust. De overheid werkt aan alternatieven voor meer opvang van regenwater. Maar ook KleurrijkWonen als woningeigenaar en u als huurder hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Wat doet KleurrijkWonen? Bij nieuwbouw van woningen moeten wij tegenwoordig aan steeds strengere eisen voor waterberging voldoen. Bij nieuwbouw en renovatie werken we ook aan preventieve maatregelen om toekomstige

wateroverlast te voorkomen. En wanneer u acute wateroverlast heeft in schuren, kelders of achterpaden, schiet onze Servicedienst u te hulp. Wat kunt u zelf doen? Wilt u een nieuwe schuur of tuinhuisje in de tuin plaatsen? Zorg dan voor een goede afvoer van het regenwater. Wilt u uw terras vergroten of extra looppaden maken? Zorg er dan voor dat er voldoende onverharde grond overblijft, zodat het regenwater in de bodem kan zakken. Een goede vuistregel is dat niet meer dan 20% van de tuin bestraat mag zijn. Bij een tuin van 5 x 6 meter moet u denken aan een terras en paden die samen niet meer dan 6 m2 in beslag nemen. Zorg ook voor voldoende beplanting want planten, bomen en heesters hebben veel water nodig en zorgen

er voor dat veel vocht wordt opgenomen en verdampt. Vraag advies Wilt u een schuur of bijgebouw plaatsen of de tuin grotendeels bestraten? Voorkom problemen en neem contact met ons op. Onze medewerkers adviseren u graag. Voor grotere veranderingen aan uw woning en tuin geldt in ieder geval dat u onze toestemming nodig hebt en dat is ook een goed moment voor ons om u te adviseren. Wanneer u zonder onze toestemming uw tuin dusdanig verhard heeft of een bouwwerk heeft geplaatst waardoor wateroverlast is ontstaan, dan stellen wij u daarvoor verantwoordelijk. Laat het niet zo ver komen, vraag gewoon tijdig advies! KLEURRIJKWONEN 13


Hersenkraker

Lentewoordzoeker L

N

Z

E

E

G

N

A

Z

E

T

N

E

L

M

V

T

N

E

O

T

W

U

L

A

W

Z

N

E

R

E

O

B

A

E

L

N

I

U

B

S

R

A

A

J

R

O

O

V

O

K

APRIL

LIEDJE

BLOEM

MEI

BOERENZWALUW

NARCIS

BOLLEN

NESTELEN

DAUW

SAP

DUIF

SCHOONMAAK

P

E

L

E

J

D

E

I

L

N

E

L

R

V

O

L

A

L

T

I

F

N

G

G

E

A

E

B

J

O

E

O

L

A

EIEREN

SLAK

GEEL

SLOOT

GROEN

TAK

JUNI

TENGER

U

S

C

E

N

E

N

R

W

S

A

G

T

G

R

E

M

T

E

H

E

E

T

C

E

R

A

E

E

N

E

J

N

N

R

N

T

L

E

I

T

A

R

L

L

E

T

T

A

L

O

KIKKERDRIL

TULP

KLAVER

TULPEN

KOELEN

VIJVER

KWAKEN

VOGEL

LAMMETJE

VOORJAAR

LEEF

VOORJAARSBLOEM

LEG

VOORJAARSBUI VOORJAARSMODE

A

K

I

G

S

N

A

S

R

E

N

J

O

N

A

I

O

A

J

E

R

E

J

M

E

N

N

I

T

O

E

R

R

H

J

U

M

L

R

O

V

T

O

T

L

E

L

L

S

D

C

R

N

I

O

E

IJ

E

Z

Z

E

E

M

S

P

M

R

S

O

I

O

H

V

M

E

W

E

A

G

M

B

L

O

E

M

LENTE

O

V

E

D

A

B

E

O

T

V

R

A

E

U

D

K

K

LENTEAVOND

VOORJAARSMOE-

V

I

U

A

L

R

L

E

N

O

O

L

S

T

E

K

A

LENTEGEUR

HEID

LENTEGEVOEL

ZONLICHT

LENTEMAAND

ZONNEN

LENTEWEER

ZWALUW

LENTEZANG

ZWERK

LENTEZON

ZWOEL

D

I

N

U

K

O

E

L

E

N

E

S

A

P

R

I

L

F

D

Z

W

A

L

U

W

L

D

N

E

K

A

W

K

S

Even tijd voor uzelf! Met een kopje koffie en deze lentepuzzel in de tuin. Los de puzzel op en maak kans op een bloemenbon. Streep alle woorden weg en vind de oplossing door de overgebleven letters regel voor regel (van boven naar beneden) samen te voegen. Stuurt u de oplossing v贸贸r 31 mei aanstaande onder vermelding van uw naam en adresgegevens naar KleurrijkWonen, ter attentie van Mirella van Maaren, Postbus 4, 4190 CA in Geldermalsen. Onder de inzenders met de juiste oplossing verloten we een bloemenbon.

14 THUIS - NR.1 - 2012

Van harte gefeliciteerd! De winnaar van de puzzel in het vorige nummer van Thuis is mevrouw G.H. van Druten uit Culemborg.


Woongoudvoordeel Hersenkraker

W

2 0o o n g o 1 2 u d Vo -2 o r d e 01 e l 3

Veel voordeel met nieuwe Woongoudpas & -gids

Wij wensen u veel Woongoudplezier! KleurrijkWonen waardeert het als huurders zich netjes gedragen; hun woning (en eventueel tuin/balkon) netjes onderhouden, geen overlast veroorzaken, de huur voor de eerste werkdag van de maand betalen en ‘normaal’ omgaan met mensen in de buurt. Daarom hebben wij begin april heel veel huurders beloond met een nieuwe WoongoudVoordeelpas die geldig is tot 1 oktober 2012. Bij deze pas zat ook een set eenmalige kortingsbonnen, geldig tot 1 april 2013. Sparen & verzilveren Als ‘goed’ huurder spaart u automatisch Goudpunten. Die houden wij voor u bij. Zo krijgt u onder andere Goudpunten voor een automatische incasso, op tijd de huur betalen en extra inzet in uw woonomgeving. Zes Goudpunten vertegenwoordigen een

waarde van € 1,-. U kunt de Goudpunten verzilveren voor waardebonnen van een groot aantal Woongoud-deelnemers. Boter bij de vis! Met de WoongoudVoordeelpas krijgt u bij veel lokale winkeliers en bedrijven korting op producten en diensten. Korting die u direct bij het afrekenen krijgt. Op onze website www.kleurrijkwonen.nl vindt u onder de button Woongoud ‘de Voordeelgids 2012/2013’. In deze gids leest u precies welke deelnemers dit zijn en welke korting zij u bieden.

Uw Goudpuntensaldo Wilt u graag zelf uw saldo bijhouden en uw Goudpunten verzilveren via de website, dan kunt u zich – met behulp van de relatiecode op de WoongoudVoordeelpas – registreren op onze website. U krijgt dan een wachtwoord toegezonden om in te loggen. Als u geen toegang tot onze website heeft, kunt u ook telefonisch uw saldo opvragen. Vragen? Uitgebreide informatie over ons Woongoudprogramma vindt u terug op onze website www.kleurrijkwonen.nl/direct/ woongoud. Heeft u verder nog vragen over Woongoud, neemt u dan contact met ons op of loop even binnen bij een van onze vestigingen. KLEURRIJKWONEN 15


Tips van KARIN

Tuintips

Tijd voor een flinke opfrisbeurt! Het voorjaar is in volle gang. Het weer wordt steeds aangenamer en de zon laat zich meer en meer zien. En daarmee komen de kriebels om weer wat in de tuin te gaan doen. Tijd voor een flinke opfrisbeurt.

Waar begin ik?

bijvoorbeeld met mos? Begint u dan

Verwijder de planten en struiken die de

eerst met verticuteren, het verwijderen

vorst niet hebben overleefd. Het voor-

van mos en vervilt gras. Hierdoor kan de

jaar is een prima tijdstip om planten

grasmat weer ademen. Verticuteren mag

en struiken te vervangen, mits er geen

overigens alleen als het gazon droog is.

nachtvorst meer komt. Als u kiest voor

Na de winter zal het gras ook hard aan

planten met diverse bloeiperioden, dan

mest toe zijn. Met speciale gazonmest

geniet u het hele seizoen door van uw

of organisch materiaal zoals compost

tuin. De bloemen en bladeren van voor-

of stalmest krijgt u het gras snel weer

jaarsbloemen, zoals krokussen, tulpen

in topvorm. Zijn er kale plekken? U kunt

en sneeuwklokjes kunt u gewoon laten

vanaf april het hele voorjaar bijzaaien.

afsterven. Pas als de bladeren vergelen,

aantal forse bladplanten in een kleine Meer diepte, breedte of lengte?

tuin rust geeft? De rodgersia en groot-

Wilt u uw tuin grondig aanpakken of

bladige hosta zijn hier goed te gebruiken,

Wat mag ik snoeien?

veranderen? Neem dan de volgende tips

net als de yucca (palmlelie). Ook is het

Snoeit u de voorjaarsbloeiers niet, want

mee. Gebruik een donkere achterkant

handig om de kleuren van beplanting te

dan knipt u de bloemknoppen weg die

om diepte te suggereren in de tuin, bij-

beperken tot twee of drie kleuren. Een

nu al aan de takken zitten. Dit mag pas

voorbeeld door op een schutting of muur

mengeling van kleuren laat het geheel

na de bloei, afhankelijk van de soort.

een klimop te laten groeien. Kiest u voor

kleiner ogen. Heeft u een balkon met

Zomerbloeiers vormen hun bloemen op

meer kleur, laat u er dan een clematis

potten? Dan is het nu tijd om deze leeg

nieuw hout, dus die kunt u wel snoeien.

doorheen groeien. Een lichte achterkant

te maken en bij te vullen met nieuwe

Bij rozenstruiken kunt u de sterke takken

in de tuin suggereert meer breedte.

potgrond. Voordat u er een plant in zet,

terugsnoeien tot zo’n twintig centimeter

Door een schutting met met horizontale

dompelt u deze eerst even in een emmer

van de grond. De zwakkere takken snijdt

planken te plaatsen suggereert u meer

water. Tegenwoordig is er overigens een

u nog verder af, tot ongeveer tien cen-

lengte. Een schutting kunt u snel ver-

ruime keus aan hangbakken voor aan het

timeter. Zo bevordert u de groei van de

fraaien door klimplanten te gebruiken.

balkon. Ze zijn in alle soorten en maten

sterkere loten ten opzichte van de zwak-

Snelle klimmers zijn de klimroos, de cle-

verkrijgbaar. Een snelle en betaalbare

kere. Na het snoeien is het raadzaam om

matis, jasmijn (voor een heerlijke geur!),

manier om in een bloemenzee te zitten!

de rozen te bemesten. Haal bij horten-

hedera en kamperfoelie.

kunt u deze verwijderen.

sia’s alleen de oude bloemen weg. Een kleine tuin of balkon? Uw gazon lenteklaar

Ook in een kleine tuin kunt u heerlijk

Is uw gazon in de winter dichtgegroeid,

genieten! Wist u dat plaatsing van een

16 THUIS - NR.1 - 2012

Karin


Kids Lentepuzzel Lentepuzzel

Hersenkraker

Boven de kolom staat een nummer. Bij de tekeningen staat ook een nummer. Die horen bij elkaar. Vul de woorden van boven naar beneden in de kolom in. Lees de oplossing op de dikke regel.

Oplossing: Voorjaarszon KLEURRIJKWONEN 17


Opzeggen huur

De huur opzeggen kan elke dag van de maand! Als u gaat verhuizen, beëindigt u de huurovereenkomst van uw oude woning. De opzegtermijn is minimaal één maand. U kunt de overeenkomst elke werkdag van de maand schriftelijk opzeggen door het huuropzeggingsformulier in te vullen. U kunt dit formulier downloaden van onze website www.kleurrijkwonen.nl of ophalen bij een van onze vestigingen. Als u de huur van uw woning opzegt, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk in contact komen met de nieuwe huurder, zodat u eventuele overname van zaken kunt bespreken. Hierin heeft u zelf de hand door de huurovereenkomst eerder dan de minimale opzegtermijn (1 maand) op te zeggen. Wij adviseren u om de huurovereenkomst zes of acht weken van te voren op te zeggen. Dan hebben wij meer tijd om een nieuwe huurder voor de woning te selecteren. En u heeft meer tijd om overname van zaken door te spreken! 18 THUIS - NR.1 - 2012

Overname Waar moet u dan aan denken? Bijvoorbeeld aan overname van vloerbedekking, gordijnen en dergelijke aan de volgende huurder. Bij de voorinspectie van uw woning geeft de verhuurmakelaar aan wat u precies mag overdragen. Deze zaken kunt u aangeven op een overnameformulier. Overname is geen verplichting. U blijft hier verantwoordelijk. Indien de nieuwe huurder zaken niet wil overnemen, dan dient de oude huurder deze zaken alsnog te verwijderen.

Voordelen van eerder opzeggen op een rijtje! • Bespreken van overname materiaal is gemakkelijker doordat nieuwe huurder eerder bekend is. • U hebt langer de gelegenheid om de verhuizing voor te bereiden, inventaris in te pakken, enzovoort. • U kunt uw zaken eerder regelen, zoals verzenden van verhuisberichten, verhuizing doorgeven/afmelden bij nutsbedrijven. Informatie Wilt u meer informatie over het opzeggen van de huurovereenkomst? Surf naar onze website of neem contact op met de medewerkers van Woonservice, (0345) 59 61 00.


Service

Reparatieverzoek Stel er gaat iets stuk in uw woning. Dan willen we dit uiteraard graag snel voor u repareren. U kunt uw reparatieverzoek 24 uur per dag indienen op onze website www.kleurrijkwonen.nl/ikbenhuurder/ reparatieverzoek. Bij ontvangst van uw verzoek nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken. U kunt ook bellen naar onze Servicedienst, telefoonnummer (0345) 59 61 00, keuze 1. Soms is er sprake van een spoedgeval, bijvoorbeeld bij een waterof gaslek. Aarzelt u niet, bel ons s.v.p. direct via (0345) 59 61 00. Dat kan dag en nacht, ook in het weekend of op een feestdag. Want buiten onze kantooruren kunt een keuze maken waarbij u doorverbonden wordt met de meldkamer. Doet u dit s.v.p. alleen bij echte spoedgevallen. Als blijkt dat het niet om een spoedgeval gaat, dan zijn wij genoodzaakt u de kosten in rekening te brengen! Glasschade, rioolverstopping of cv-storing? Is er sprake van glasschade, rioolverstopping of een cv-storing? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze samenwerkinsgpartners. Voor glasschade kunt u direct bellen naar Glastotaal Beheer: (0800) 4527868 Voor rioolverstoppingen is dat RRS: (073) 63 94 010 Voor cv-storingen gelden onderstaande telefoonnummers: Huurders in Culemborg: (0900) 84 55 Huurders in Geldermalsen: (0345) 57 30 90 Huurders in Leerdam/Lingewaal: (030) 261 01 11 Huuders in Giessenlanden: - Arkel/Hoogblokland/Hoornaar - Giessenburg/Gies.-Oudekerk/ Noordeloos/Schelluinen

(0183) 50 27 55 (0184) 65 12 62 KLEURRIJKWONEN 19


mijn favoriete plek “Mijn favoriete plek?Ja, dat is niet moeilijk voor mij”, zegt de heer Van Gelderen uit Geldermalsen. “Mijn vrouw en ik hebben 15 jaar in de Sophiastraat in Geldermalsen gewoond. We kregen de kans om via het ‘Doorstroomproject’ van KleurrijkWonen te verhuizen naar een seniorenwoning in

de Van Limburg Stirumstraat. Dat is een voor ons zeer vertrouwde woning, want mijn ouders hebben hier namelijk 20 jaar in gewoond! We hebben het hier reuze naar ons zin en hopen er nog heel veel jaren van te mogen genieten”. Dat hoopt KleurrijkWonen zeker ook!

Thuis voorjaar 2012  

Bewonersblad KleurrijkWonen

Thuis voorjaar 2012  

Bewonersblad KleurrijkWonen

Advertisement