Noordeveld in Beweging

Page 1

Beweging Noordenveld in

SPORT, BEWEGEN, GEZONDHEID EN CULTUUR IN

NR. 2

NOORDENVELD

WINTER 2021/2022

Kom sporten in Noordenveld

Op weg naar een sportief en in alle opzichten beweeglijk 2022.

2021 werd wederom niet een jaar zoals we ons hadden voorgesteld. We gingen van lock down naar lock down, waardoor de maatschappij min of meer stil kwam te staan. In deze tijd van hoop kijken we vooruit naar 2022. Een jaar waarin corona nog niet weg is, maar ook een jaar waarin er hopelijk weer meer kan en mag. Denk een beetje om elkaar, op weg naar een sportief en in alle opzichten beweeglijk 2022.

IN DEZE UITGAVE

JUDO ACADEMY

LEEKSTER VOETBAL GALA

VV PEIZE 90 JAAR “Onze accommodatie dateert van de jaren zestig, dat past niet meer bij de eisen en wensen van deze tijd.”.

05

Normen en waarden, het aanleren van motorische vaardigheden en bovenal plezier in bewegen staan voorop bij Judo Academy Noord Nederland.

Het wedstrijdprogramma was klaar, organisatorische zaken geregeld en scheidsrechters ingedeeld. Maar helaas, 'We gaan uithuilen en opnieuw beginnen'.

Dansen kan Parkinson patiënten helpen om weer wat meer vertrouwen in hun lichaam te krijgen.

09

DANSEN MET PARKINSON

13

19


Dick en Marjan Wieken Hullenweg 19 9301 ZD Roden (050)5014041

Graag heten wij u van harte welkom op onze manege!

informatie over de lessen, trainingen, pensionstallen en andere activiteiten vindt u op www.manegedehulhorst.nl

Fysiotherapie-Cesartherapie

Gerard van Vliet Kanaalstraat 60d 9301 LT Roden Tel: (050) 5016554 email: vlietro@hetnet.nl www.fysio-cesartherapieroden.nl


Beweging Noordenveld in

03

De Sport en Bewegen Agenda

■ Zondag 30 januari De Groene 4 mijl, de 7e editie. Start en finish is bij de Onlanderij. Deelname voor wandelaars, hardlopers en canicrossers, ook voor familie en bedrijven, op verharde en onverharde paden. 6,4 kilometer door en voor de natuur. ■ Zin om te wandelen of te fietsen? Op de site van Beweegdorp Norg staan prachtige wandel- en fietstochten in en door de prachtige omgeving van Noordenveld. ■ Sportgala Noordenveld gaat dit jaar digitaal, als gevolg van de bekende opstandigheden. ■ Bewegen voor hartpatiënten Sportvereniging Op Dreef Bewegen voor hartpatiënten op vrijdagochtend van 9.00 - tot 10.00 in sporthal De Hullen te Roden ( basketbal, korfbal, badminton, hockey, volleybal etc.) U kunt contact opnemen met onderstaand tel.nr. 06- 82 951 960 of per e-mail hpvopdreef@gmail.com voor nadere informatie. U bent van harte welkom. (uiteraard als de lockdown is opgeven)

Woord Vooraf Deze krant zou grotendeels gevuld zijn met informatie, interviews en voorbeschouwingen op het Leekster Voetbalgala. Maar helaas, corona gooit wederom roet in het eten en voor het tweede achtereenvolgende jaar kan dit vermaarde zaalvoetbaltoernooi geen doorgang vinden.

D

esondanks hebben we een aantal interviews met deelnemers toch opgenomen in deze krant en vertelt de teleurgestelde voorzitter Marja Wardenier wat er wel allemaal heeft plaatsgevonden. Op naar volgend jaar, zullen we maar zeggen. Het zijn lastige en onzekere tijden voor sportminnend Nederland. Profclubs zijn nog actief, maar de amateursport ligt helaas helemaal plat. En dat is voor die vele miljoenen sporters hartstikke vervelend. Kan er dan helemaal niets? Ja, natuurlijk wel. Wandelen, fietsen, hardlopen, mountainbiken, paardrijden en straks hopelijk schaatsen; het zijn

zomaar enkele voorbeelden van activiteiten en sporten die je zelf kunt oppakken. Doe dat, nu dat nog wel kan. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat sport en bewegen goed is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Juist in deze tijd is dat meer dan welkom. Trek er op uit, geniet van de omgeving en kom in beweging. Tenslotte wensen we u veel leesplezier en een voorspoedig en gezond 2022 toe!

Henk Kijf/Henk Poker uitgevers

INHOUD

05

15

07 Jaargang 6, nummer 2, winter 2021/2022 Gratis magazine Verschijnt 3 x per jaar Noordenveld in Beweging is een uitgave van: Kiwi Media Producties Tolberterstraat 31 Leek 0594-820 214 Hoofdredactie: Henk Poker, Henk Kijf Verkoop: Kiwi Media Producties Michael Otter, Henk Kijf 0594-820 214

Voetballen met een beperking kan bij ONR

En verder

COLOFON Vormgeving KijfWitte www.kijfwitte.nl Redactionele artikelen kunt u voor de volgende uitgave t/m eind oktober sturen naar: henk.tekst@gmail.com Aan dit nummer werkten mee: Beweegdorp Norg Peize in Beweging Dorien van Bommel Henk Poker Gemeente Noordenveld Diverse clubs uit de gemeente Noordenveld

Fotografie: Henk Poker Diverse clubs Ditisroden.nl Noordenveld in Beweging wordt verspreid in de gemeente Noordenveld Druk: Hoekstra Krantendruk Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, dan wel openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, tenzij hiervoor schriftelijk toestemming is gegeven door de redactie.

Plannen voor nieuwbouw, hoogtepunt in jubileumjaar

15

Column Nienke Poker, fysiotherapeut

17

Steeds meer basisscholen met vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs

Hoe blijf je gemotiveerd om te bewegen in de herfst- en wintermaanden

17

Verkuno expositie 'Kunst Kiezen en Delen'

07

Bauke Mollema wil nog zeker vijf jaar fietsen

21

Tafeltennisvereniging Talero

07

64e grote verloting Vereniging van Volksvermaken

21

Column Linda Swart, diëtist

09

Leekster Voetbal Gala

22

13

Dansen als therapie voor Parkinson

15

Golfen is ook in de winter leuk!

7 redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

22

Ventileren is nodig

Organiseert u een evenement in het voorjaar van 2022, geef dit dan door op henk.tekst@gmail.com, dan nemen we het op in de Sport en Bewegen Agenda. Ook sportieve successen van teams of individuen zijn van harte welkom. We besteden er aandacht aan in de volgende uitgave van Noordenveld in Beweging. Stuur uw kopij in voor eind maart a.s.


Gespecialiseerd in de schoonmaakwerkzaamheden voor zowel bedrijven als particulieren

• Glasbewassing • Kantooronderhoud • Gevel- en dakenreiniging

• Specialistisch reinigen • Mutatiewerk • Vloerenonderhoud

Havenstraat 2b 9321 DA Peize 050 360 48 26 info@kallenkootschoonmaakbedrijf.nl www.kallenkootschoonmaakbedrijf.nl

JVB DIENSTVERLENING TEGELZETBEDRIJF

Het betegelen van toilet, badkamer, keuken en vloer Ook plaatsen we voorzetwanden en binnenwanden. Gipsen van plafonds. Aan de vaart 9, 9301 ZH Roden, 06 44 22 30 96 jvbdienstverlening@gmail.com www.jvbdienstverlening.nl

De Overzet 7 Peize tel. 050 5034097


Beweging Noordenveld in

05

Het begon op 25 oktober 1931, toen Klaas Oldenburger een stuk bordkarton aan een boom hing. 90 jaar later staat er een gezonde en bloeiende voetbalvereniging met circa 450 leden. vv Peize kan en wil vooral vooruitkijken, getuige de nieuwbouwplannen van kantine en kleedkamers. Voorzitter HarmJan Danker hoopt dat de gemeenteraad van Noordenveld met de plannen instemt. “Onze accommodatie dateert van de jaren zestig, dat past niet meer bij de eisen en wensen van deze tijd.”

VV PEIZE BESTAAT 90 JAAR

Plannen voor nieuwbouw, hoogtepunt in jubileumjaar

E

n daarmee zegt hij niets teveel. Natuurlijk is overwogen om de huidige accommodatie te renoveren, maar de kosten daarvoor bleken even hoog of zelfs hoger uit te vallen dan nieuwbouw. De keuze vanuit vv Peize was daarom snel gemaakt en de ledenvergadering stemde unaniem in met de nieuwbouwplannen. GEEN RISICO'S Een vrolijk bericht in een moeilijke tijd voor menig sportclub. Ook Peize ontkomt niet aan de gevolge van corona. “We schrijven nog zwarte cijfers, maar gemakkelijk is het niet”, geeft Danker aan. Ook het jubileumjaar had vv Peize zich natuurlijk anders voorgesteld, maar corona weerhoudt het bestuur ervan groots uit te pakken, men wil geen onverantwoorde risico's nemen. En dus wordt het jubileum bescheiden gevierd, met een aantal activiteiten voor de jeugd en een familiedag voor senioren, die aan het einde van het seizoen wat uitgebreider wordt ingevuld. “De tijd gaat ons leren wat er later in het seizoen mogelijk is”, stelt Danker realistisch. “We hebben een activiteiten- en feestcommissie die zich daar mee bezighoudt, maar wat moet je, als je niet zeker weet of er iets kan. Dat is lastig.” “We moeten op de centjes letten”, gaat de voorzitter verder. “Dat lukt, mede dankzij onze goede penningmeester, maar we willen geen risico's nemen, ook niet

omdat we nu 90 jaar bestaan, hoe jammer dat misschien ook is.” PLEZIER 18 jeugdteams, 5 seniorenelftallen, een 45+-elftal en twee 35-pluselftallen is vv Peize rijk. “We hebben circa 350 spelende leden en daarnaast zo'n 100 niet spelende leden”, weet de voorzitter. Het eerste elftal speelt in de 2e klasse zondag, een niveau dat bij Peize past. “Ik heb geen verstand van voetbal”, zegt Danker meteen. “Maar, ik denk wel dat Peize in de tweede klasse op haar plaats is. Voorop staat het plezier dat iedereen aan het voetballen beleeft, daar begint het mee en daar staat deze vereniging voor.”

Er moet iets gebeuren, de huidige accommodatie is niet meer van deze tijd

NIEUWBOUW Plezier kun je ook halen uit een accommodatie die in orde is. Een korte rondgang door met name de kleedkamers leert dat die niet meer van deze tijd zijn.

Daarom ontwikkelde de club, samen met de gemeente een nieuwbouwplan, waarbij de kantine, kleedkamers en andere ruimten op twee verdiepingen aan de huidige sporthal worden gebouwd. Met de nieuwbouw is 2,9 miljoen gemoeid, waarvan vv Peize een substantieel deel zelf op tafel legt. “Uiteraard hebben we moeten onderbouwen dat het beheer en de exploitatie van het nieuwe gebouw op termijn te dragen is. vv Peize gaat zelf de kantine beheren, waarvan ook allerlei verenigingen die in de sporthal actief zijn, gebruik kunnen maken. Dat betekent ook dat de kantine veel vaker open moet zijn en om die reden willen we twee professionele horecamensen aantrekken. We hopen dat op die manier Sporthuis Peize, de naam van de nieuwe accommodatie, in de toekomst dé ontmoetingsplek van Peize wordt. Wij denken dat de nieuwbouw op deze manier een win-win situatie kan worden voor alle betrokken verenigingen.” “Hiermee doet de voetbalvereniging wat ze kan en wat reëel is. Iets waarmee we de volgende generatie niet met een situatie opzadelen, waar ze niet mee verder kan. Integendeel, er moet iets gebeuren, de huidige accommodatie is niet meer van deze tijd.” En ja, we hoeven er niet omheen te draaien, op de tekeningen en de artist impressions ziet de nieuwe accommodatie er fraai uit. Zo heb je straks vanuit de kantine zicht op wat er in de sporthal gebeurt en aan de andere

kant op het hoofdveld van vv Peize. Het spreekt voor zich dat voorzitter HarmJan Danker van harte hoopt dat het plan door de gemeenteraad wordt goedgekeurd.

Peize gaat zich dit seizoen handhaven, daar ben ik van overtuigd

GEEN ZORGEN Tenslotte nog even het sportieve aspect. Zoals gememoreerd denkt de voorzitter dat Peize in de tweede klasse thuis hoort. Op het moment van schrijven bezet de ploeg de 10e plek op de ranglijst. “Ik maak me geen zorgen”, zegt Danker. “We hebben al veel ploegen gehad die in de top meedraaien en zijn geen enkele wedstrijd weggespeeld.” “Daarnaast hebben we veel blessures en dat is jammer. Wat ik veel belangrijker vind is dat de trainersstaf zo enthousiast met de groep bezig is, ook in tijden dat er met beperkingen getraind moest worden, zijn ze gewoon doorgegaan. Dat zegt iets over de betrokkenheid en bevlogenheid. En daarom maak ik me ook geen zorgen. Peize gaat zich dit seizoen handhaven, daar ben ik van overtuigd.”Beweging Noordenveld in

07

KORT NIEUWS

Hoe blijf je gemotiveerd om te bewegen in de herfsten wintermaanden? De meeste mensen vinden bewegen in de buitenlucht makkelijker als het mooi weer is. Hoe blijf je in de herfst en in de winter toch gemotiveerd om buiten te blijven sporten en bewegen? Een strakblauwe lucht, stralende zon en een aangename temperatuur: voor velen ideale omstandigheden om lekker buiten te gaan sporten en bewegen. Lopend naar de supermarkt, een wandeling door het bos of het park, een uurtje fietsen of hardlopen. In het najaar is dat anders. Dan hebben we vaak minder uitnodigende weersomstandigheden zoals eindeloze regenbuien en een gure koude wind. Dat komt de motivatie niet ten goede. Toch is het juist in die tijd van het jaar belangrijk om wél naar buiten te gaan, te zorgen voor voldoende beweging en te werken aan je weerstand. En dat slechte weer, dat valt in de praktijk eigenlijk best mee. VERSCHILLEN VOORJAAR EN NAJAAR In het voorjaar stimuleerde het aantrekkelijke voorjaarsweer tot buiten bewegen, de drempel om naar buiten te gaan lag niet hoog. Dat is anders in de herfst en winter. Het is vroeg donker 's avonds en daarmee vallen veel mogelijkheden weg, een boswandeling na een lange werkdag is geen optie meer. Hoe voldoe je in de donkere maanden van het jaar toch aan de Beweegrichtlijnen? BEWEGEN HOUDT JE WEERSTAND OP PEIL Voldoende bewegen draagt bij aan de gezondheid, op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Fysiek gezien houdt voldoende beweging verschillende lichaamsfuncties op peil, zoals de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten. Daarnaast heeft beweging effect op de stofwisseling en lichaamsgewicht en versterkt het de weerstand. En die weerstand kan je goed gebruiken in de herfst- en wintermaanden. Volgens het Human Capital Model is het in elke levensfase effectief om te investeren in bewegen. Maar hoe vroeger je in het leven leert om te sporten en bewegen, hoe langer je profiteert van de fysieke waarde. GEWOONTES DOORBREKEN EN WETEN WAT HET OPLEVERT Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Sporten en bewegen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Motivatie die gestuurd wordt door het idee dat mensen weten dat het goed voor hen is en wat het hen oplevert - zoals een betere gezondheid - is effectief om nieuw gedrag te starten. Helaas blijkt het toch lastig om deze motivatie op de lange termijn vast te houden om gedrag te veranderen. Het vereist mentale wilskracht en inspanning om deze verleidingen te weerstaan en toch te gaan sporten. En daar houden we niet van, deze gevoelens. Het sporten en bewegen wordt dan eerder een kwestie van 'moeten' en dit is niet bevorderlijk voor het behouden van nieuw gedrag.

MAAK BEWEGEN ONDERDEEL VAN JE IDENTITEIT Wat volgens diverse psychologen wél werkt, is om je motivatie te richten op jouw identiteit. Door je motivatie meer te richten op de persoon die jij bent, zoals bijvoorbeeld 'iemand die fit is' of 'iemand die goed is in een bepaalde sport', kan je meer bereiken dan wanneer je jezelf motiveert door externe factoren. Zoals: 'ik moet deze week twee keer sporten anders haal ik mijn sportschoolabonnement er niet uit deze maand'. Als je het sporten en bewegen leuk vindt of het deel uitmaakt van jouw identiteit, is het een stuk gemakkelijker om de motivatie op de lange termijn vast te houden.

TIPS OM DE DREMPEL ZO LAAG MOGELIJK TE MAKEN • Plan jouw sport- of beweegmoment wanneer dit voor jou het makkelijkst is. Thuiswerken zorgt in veel gevallen voor flexibiliteit. Profiteer daarvan en ga een rondje hardlopen voordat je werkdag begint, of doe juist die lunchwandeling als je dat fijn vindt. • Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Doe zoveel mogelijk voorbereidingen van tevoren. Leg bijvoorbeeld je sportkleding de avond van tevoren alvast klaar. • Doe iets wat je leuk vindt. Niet iedereen voelt zich geroepen om bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Probeer uit wat bij jou past, of dat nu wandelen, dansen of touwtjespringen is. Als je iets doet waar je je goed bij voelt, is de mentale drempel lager. • Deel jouw beweging op in stukken. Het voelt zwaar aan als je jezelf ineens een hoge doelstelling oplegt, zoals 'ik ga 10 km hardlopen' of 'ik ga twee keer per dag wandelen'. Deel het op in kleinere beweegmomenten die realistisch en haalbaar zijn. • Vind je het fijner om samen te sporten en is dat nu niet mogelijk? Spreek af om met een vriend of vriendin te videobellen en samen een workout te doen. Bronnen 1. Lost your motivation to work out? Here's why - and how to get back on track 2. 'Coronacrisis verandert werksituatie en mobiliteit mogelijk blijvend' 3. Deci EL, Ryan RM. Self-determination research: Reflections and future directions Bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen Bron: voedingscentrum

Bauke Mollema wil nog zeker vijf jaar fietsen

W

ielrenner Bauke Mollema wil tot zijn veertigste doorgaan met fietsen. Dat vertelde de Groninger tijdens een online bijeenkomst met de media tijdens het eerste trainingskamp van het seizoen in Spanje. De 35-jarige renner laat zijn klassementsambities varen en gaat puur op jacht naar ritzeges. Voor komend seizoen staat net als dit jaar wederom de combinatie Ronde van Italië en Tour de France op het programma. In de Giro wist Mollema, die aan zijn vijftiende seizoen als beroepsrenner begint, nog geen etappezege te boeken. Daar een keer juichend over de streep komen staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje. Mollema won in 2021 en 2017 een rit in de Tour en in 2013 pakte hij een etappezege in de Ronde van Spanje. Mollema rijdt sinds 2016 bij Trek Segafredo en gaat binnenkort in gesprek om zijn verbintenis te verlengen. Dus niet meer als klassementsrenner. De klimmer laat weten dat het niveau van de ronderenners de laatste jaren extreem goed is en het lastig is om op dat punt goed mee te strijden. Ondanks dat zijn waardes goed zijn. Mollema liet weten zich beter te voelen dan vijf jaar geleden en tegenwoordig meer voldoening te halen uit

een overwinning dan een korte klassering in een algemeen klassement. De kopman is alweer een maand in training en trapt zijn seizoen op 30 januari in Frankrijk af met de Grand Prix Marseillaise. Daarna de etappekoersen Ster van Bessèges en Alpes Maritimes du Var, waar Mollema dit jaar de eerste etappe won. Het is de bedoeling om weer vroeg in vorm te zijn en om snel een overwinning bij te kunnen schrijven. Overigens slaat Mollema de Amstel Gold Race komend jaar over. Vanwege een wijziging op de kalender is de Gold Race een week eerder dan anders en past het niet in het schema. Mollema is tegen die tijd op hoogtestage ter voorbereiding op de Giro d' Italia.

KORT NIEUWS

64e grote verloting van de Vereniging voor Volksvermaken Roden ten bate van de Kinderboerderij Donderdag 16 december heeft notaris Arjan Bos van Holland & Van der Woude notarissen en adviseurs de 30 winnende lotnummers van de 64e grote verloting van de Vereniging voor Volksvermaken Roden ten bate van de Kinderboerderij getrokken. Aansluitend overhandigden de bestuursleden Cor van der Steeg en Lammert Kalfsbeek de cheque met de opbrengst van € 7.500,- aan de voorzitter van de Stichting Kinderboerderij, Herman Holland. Helaas is het niet gelukt om de voorgaande jaren te evenaren, want ten opzichte van andere jaren zijn er toch zo'n 1000 loten minder verkocht. Toch zijn we blij om dan toch nog dit mooie bedrag te kunnen overhandigen aan de Stichting Kinderboerderij. De Vereniging voor Volksvermaken Roden neemt een dezer dagen contact op met de 30 prijswinnaars. Meer info vind je ook op onze website Trekkingsuitslag 64e Grote Verloting t.b.v. de Kinderboerderij | Vereniging voor Volksvermaken Roden.


BENU Apotheek Woldzoom Apotheker: Dhr. E.A. Boer Woldzoom 2c 9301 RA Roden 050 5017979 woldzoom@benuapotheek.nl Openingstijden maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur

D.B. Verbree Schepenlaan 11 9301 CB Roden 06-12696324 debbyhspcoach@gmail.com

Je huis verkopen?


Beweging Noordenveld in

Teleurgestelde voorzitter Marja Wardenier:

'Uithuilen en opnieuw beginnen'

H

et Leekster Voetbalgala is in de wijde regio een begrip. Onlangs zou voormalig FC Groningendirecteur Hans Nijland de teams indelen, maar door de Corona maatregelen viel deze avond in het water en lootte het 'Toptrio' Edwin Schuiling (wedstrijdleider), Tom Stuve ('the Voice' van het LVG) en Bea Venema (manusje van alles) een dag later volgens het protocol maar liefst 62 teams in de diverse poules. Een record aantal teams! 'Daar kun je aan zien dat veel teams het toernooi vorig jaar echt gemist hebben en er deze winter graag bij wilden zijn', geeft Marja aan. Helaas mocht het niet zo zijn. 'Helemaal te begrijpen hoor, want de maatregelen geven geen ruimte aangezien de horeca gesloten is, binnen niet gesport mag worden en om over het verbod van toegang van publiek maar niet te spreken, want zonder hen is er ook géén Leekster Voetbalgala. Het LVG is er namelijk voor iedereen.’ Eigenlijk stond de 35ste aflevering ook al een jaar geleden gepland, maar net als bij talloze andere evenementen gooide corona toen ook al roet in het eten. ‘Nu is er vooraf veel meer werk verricht door een groep vrijwilligers om maar klaar te staan bij 'groen licht'. Het wedstrijdprogramma was klaar, organisatorische zaken geregeld en scheidsrechters ingedeeld. Tevens zijn alle sponsoren benaderd. Velen van hen ondersteunen ons toernooi al jaren, waar we echt trots op en ontzettend dankbaar voor zijn.’ De voormalig scheidsrechter Marja Wardenier verheugde zich op het Gala. 'Wellicht tegen beter weten in hoor. Maar mede omdat je op het veld ook al niet meer langs de lijn mag staan, mis ik het sociale gebeuren die de voetbalsport met zich meebrengt'. De moeder van de Rodenvoetballers Enrico en Michel Wardenier nam in 2014 de voorzittershamer over van medeoprichter Gerard Bosman, die nog altijd bestuurslid is. Sinds april 2021 mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier reikte de koninklijke onderscheiding op Kasteel Nienoord uit. STANDBEELD GERRIE MÜHREN Op 24 september jl. onthulde bondscoach Louis van Gaal in Volendam het standbeeld van oud-international Gerrie Mühren. Marja Wardenier, echtgenoot Johan en Gerard Bosman waren daarbij aanwezig, want Mühren gold als ambassadeur van het Voetbalgala. 'Daar ontmoetten we ook veel voetballers die speelden in All-Star teams op het LVG, zoals Dick Schneider, Keje Molenaar, Arnold Mühren, Johan Steur, Pier Tol en uiteraard was er een warme ontmoeting met de familie van Gerrie Mühren, die nog altijd onze Gala-avond bezoeken', aldus Marja. 'Nu maar weer vooruit kijken. Het grote doel wordt natuurlijk het coronavirus de kop in te drukken, zodat iedereen weer kan leven, sporten en zaken doen zoals iedereen dat graag wil. Dan speelt het Leekster Voetbalgala daarin wellicht niet zo'n hele grote rol, maar iedereen zal het in die drie weken ontzettend missen'.

09

Leekster Voetbal Gala LUCAS DIJK IN DE WACHTKAMER

'Er zijn niet veel tegenstanders die het leuk vinden om tegen ons te spelen'

L

ucas Dijk is een vertrouwd gezicht op het Leekster Voetbalgala. De 30-jarige speler van VV Westerkwartier zou herenigd worden met broer Rense. Maar door een blessure spande het erom of hij op tijd hersteld zou zijn. Hij heeft nu meer tijd, aangezien de 35e editie niet doorgaat. ,,De beker staat al twee jaar in de kast.'' Dit als resultaat van het eerste seizoen van de fusieclub, het was meteen een hoogtepunt. Als het aan de fanatieke allroundspeler ligt blijft het daar niet bij. Vooralsnog zit hij in de wachtkamer, is bezig fit te worden. ,,Ik ben geopereerd aan de enkel en krijg nu de tijd om aan te sterken'', vertelt de jongerenwerker in de gemeente Westerkwartier, die zowel in de zaal als op het veld actief is voor de fusieclub Westerkwartier. In de zaal is hij geen basisspeler meer van het eerste, af en toe wordt hij opgeroepen. ,,Ik was te fanatiek in de zaal, op zaterdag op het veld was ik dan niet veel meer waard.'' HOOGTEPUNT Als 15-jarige deed Lucas Dijk voor het eerst mee op het Gala. ,,De eerste keer was wel spannend. Met Boerakker promoveerden we van het B-toernooi naar het A-toernooi, dat lukte bijna nooit. Op den duur was het de gewoonste zaak van de

wereld om de eerste ronde te halen en vaak ook nog de tweede ronde. Hoogtepunt was de finale tegen Pelikaan S, ook al verloren we deze partij.'' In de veldcompetitie treft Westerkwartier onder meer VAKO, een geduchte tegenstander op het Gala. ,,We wonnen meestal wel van VAKO. Ik zou graag mee willen doen. Doordat mijn broer terug is, kunnen we eindelijk weer samen spelen. Het is een welkome versterking. Net als de teruggekeerde Sale Rozema en Martijn Kuiper. We gaan voor het B-toernooi en ik denk dat we ook ver zouden kunnen komen in het A-toernooi. Er zijn niet veel tegenstanders die het leuk vinden als ze bij ons in de poule komen.''

'MEESTER' PATRICK AAST OP ULTIEME PRIJS

'Ik geniet van elk doelpunt'

H

ij heeft al veel op zijn conto staan: twee keer beste speler en ook twee keer topscorer van het toernooi, maar er ontbreekt nog één prijs voor de 35-jarige Patrick Steenbergen: de finale winnen met VAKO. VAKO was er zo vaak dichtbij, steeds lukte het maar niet. De Vriezenaar die in Peize leerkracht is van groep 7 op OBS de Eskampen (,,sommige kinderen herkennen me van het Gala, maar dat hoeft ook niet perse''), neemt het woord obsessie niet in de mond. ,,Het is in feite simpel: de andere teams zijn beter. Een ploeg als VEV'67 is in de breedte sterker. Daarnaast ontbreekt het geluk. In de laat-

ste halve finale troffen we paal en lat, terwijl Arjan Veenstra (VEV'67) wel raak schoot. Het is een combinatie van kwaliteit en geluk.'' Ook dit jaar zou de 'Vriezer Aktiviteit Kenmerkt Ons' een gooi doen naar de ultieme prijs. ,,We hebben vrijwel dezelfde spelers, die ook bij REUZ in de zaal spelen, aangevuld met veldspelers. Hadden we maar een Sietse Wichers, die het verschil kan maken, maar hij speelt nu bij The Knickerbockers.'' Misschien is dat volgend jaar als het Leekster Voetbalgala wel door kan gaan wel anders…. TROUWE ROODGELE AANHANG Patrick Steenbergen is al vanaf editie twintig actief op het Leekster Voetbalgala. Patrick die met zijn ploeg ieder jaar gesteund wordt door een roodgeel gekleurde trouwe aanhang, komt graag naar het Gala. ,,Het mooie is dat het niveau redelijk gelijk is.'' VAKO speelt ook op andere toernooien, zoals Protos-Weering. ,,Qua publieke belangstelling is er niet veel verschil. Maar in ZuidDrenthe heb je bijvoorbeeld een stuiterbal, terwijl in Leek de plofbal speeltuig is. Echte zaalvoetballers komen beter tot hun recht op het Gala. Al kun je met een stuiterbal wel lekker schieten.'' Schieten of dribbelen, 'Meester' Patrick weet het net altijd gemakkelijk te vinden. ,,Mooiste goal op het Gala? Dat weet ik niet. Ik geniet van elk doelpunt. Een beslissend doelpunt zoals Arjan Veenstra, een identieke goal, dat zou mooi zijn. Maar dan in de finale. En het liefst een paar seconden voor het einde.'' Nog even wachten, tot volgend jaar dus.


Floaten: de ultieme ontsnapping Floaten is een unieke en effectieve manier om maximaal te ontspannen, pijn te verlichten en stress te verminderen. Zonder enige inspanning drijf je op magnesium water, in je eigen floatruimte. In de floatruimte komen lichaam & geest volledig tot rust, doordat er geen prikkels meer van buitenaf worden ervaren, zoals geluid, licht, zwaartekracht en temperatuurverschil. De floatroom zorgt voor een continue verwarming van de omgevingstemperatuur, die gelijk is aan lichaamstemperatuur. Hierdoor voelt het lichaam na een aantal minuten geen verschil meer tussen plekken waar het water het lichaam raakt en de plekken die boven het water uitkomen. Je krijgt dan het aangename gevoel alsof je zweeft. Floaten verbetert je gemoedstoestand doordat de hormonen dopamine en endorfine vrijkomen. Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon en lichamelijke pijn, zoals hoofdpijn en nekpijn, verminderen daarmee ook.

Steeg 1 Norg • Telefoon: 06 502 456 13 • E-mail: info@floatnorg.nl

www.floatnorg.nl

Zet uw bedrijf online op de kaart! •Video

Content Creator •Cameraman •Editor •Videoreporter

Ceintuurbaan Noord 105 NT Roden • 06 3855 8588 info@videospot.nl • www.videospot.nl


Beweging Noordenveld in

11

'VOOR ZOVEEL PUBLIEK SPELEN IS EEN DROOM'

Larissa Nijland nu met VEV'67 op Voetbalgala Met KTP Nieuw Roden boekte ze in de zaal mooie triomfen. Absoluut hoogtepunt vormde medio 2018 het winnen van de grote KNVB-beker. Na verlenging kreeg Pernis (nu Feyenoord Futsal) in het Topsportcentrum in Almere met 3-2 klop.

C

irca anderhalf jaar geleden viel het succesteam van teammanager Wiebe Kooiker uit elkaar en inmiddels zijn de speelsters verspreid over diverse clubs, zoals ACV en VEV'67. De club in Leek beschikt onder meer over Grytsje van den Berg-Jongsma, Nikki Bosman en Larissa Nijland. Op het veld vormen Bosman en Nijland achterin een sterk centraal duo. Mede daardoor draaien de geelhemden in de 4e klasse 6 bovenin mee. Veelzeggend was de oogst na 4 competitieduels: 12 punten en een doelsaldo van 13-3. Ondanks een treffer van Larissa Nijland werd Vlug En Vaardig in het bekertoernooi uitgeschakeld door het hoger spelende Ternaard (1-4). Een ronde eerder was TLC/Nieuw RodenVEV'67 1-4 geworden. ,,Het is onze ambitie om volgend seizoen derdeklasser te zijn'', bevestigt Larissa. Een andere speelster met veel zaalervaring is de van Drachtster Boys afkom-

stige Marleen Reenders. Dat de productieve en enthousiaste Leekster brigade zich op het komende Voetbalgala had verheugt, behoeft geen betoog. Zelf bewaart Larissa Nijland fijne herinneringen aan het toernooi, dat bij de vrouwen toe is aan de zesde aflevering. Alle voorgaande edities kenden de verwachte winnaar: Nieuw Roden. Inmiddels is die club in de zaal op lager niveau actief met speelsters, die eerder vooral in het tweede team actief waren. Larissa Nijland richt zich met VEV op het veld, al trapt ze bij haar oude liefde Nieuw Roden nog recreatief tegen de bal. In het dagelijks leven is de bijna 22jarige voetbalster verpleegkundige op de longafdeling van het UMCG in Groningen. Sinds kort woont ze in Oldekerk, waar ze samen met haar vriend een woning kocht. ,,Aan het Voetbalgala heb ik al vijf keer meegedaan. Klopt, met Nieuw Roden

heb ik steeds gewonnen. Vooral de finaleavond is ontzettend leuk. Om voor zoveel publiek te spelen is een droom'', zegt Larissa. STERK EN ERVAREN Haar huidige club VEV'67 schaart ze in Sportcentrum Leek onder de kanshebbers voor een eindzege. Met namen als Grytsje van den Berg, Nikki Bosman, Marleen Reenders en zij zelf is de ploeg op papier natuurlijk sterk en ervaren. ,,Ik denk dat het open ligt, maar VEV is één van de favorieten'', denkt Larissa Nijland. Maar helaas moeten we nu een jaar wachten om dat te laten zien. ' www.vev67.nl


Shockwave Dry needling Echografie Sportfysiotherapie Manuele therapie EPTE Oedeemtherapie Fysiotherapie aan huis

Locatie Peize (Medisch Centrum Peize) Zr. Klevringastraat 101-C 9321 CK Peize 050-5536659 Locaties Groningen: Noorderhaven 18 9712 VK Groningen 050-3111827 Westerhaven 64 9718 AC Groningen 050-3111827

FITTER WORDEN? Oefenen met de fysiotherapeut of oefentherapeut! • Oefengroep bewust bewegen • Valpreventie “in Balans” • Medische fitness • Parkinson oefengroep • Parkinson dansgroep • Parkinson boksen Voor vragen bel 0592 613010 Eenerstraat 52a 9331 HD Norg 0592 61 30 10 Van Panhuyslaan 16 9351 CG Leek 0594 76 49 96


Beweging Noordenveld in

13

Dansen als therapie voor Parkinson Bewegen is goed voor lichaam en geest, daar raken steeds meer mensen van overtuigd. Minder bekend is wellicht dat bewegen, in dit geval dansen, Parkinson patiënten kan helpen om weer wat meer vertrouwen in hun lichaam te krijgen. Reden voor Praktijk De ROEF in Norg en Leek (centrum voor Revalidatie, Oefentherapie en Fysiotherapie) om een aantal jaren geleden 'Dansen met Parkinson' te beginnen. De lessen worden gegeven door Lotte Geerts, danslerares en oefentherapeut.

Naast de danslessen, één keer in de week, doet Olga elke avond 10 oefeningen, waarbij het vinden van de balans centraal staat. Jos Velema, fysiotherapeut bij De ROEF:” De dansoefeningen zoals Lotte die geeft zijn niet explosief, maar vooral sierlijk. Dat betekent dat de bewegingen wat langzamer gaan, waardoor je ook thuis kunt oefenen, vanuit het dansidee. Ongemerkt ben je daarmee je balans aan het trainen.” Dat kan Lotte onderschrijven. “Het gaat er met het dansen om dat je onbewust bewegingen maakt, waar je in de dagelijkse praktijk van profiteert. En dat is nog best lastig.” Olga:” Ik hou tijdens de oefeningen Lotte constant in de gaten, zodat ik kan zien hoe zij het doet. Ik moet bij elke beweging nadenken en in haar heb ik een voorbeeld.” VOORUITGANG “Het gaat om het leren loslaten in het dansen”, voegt Lotte toe. “Natuurlijk wil je het goed doen, dat is prima. Maar, hoe je ook beweegt, wat je ook doet, het is nooit fout.” Echtgenoot Mart ziet in elk geval vooruitgang bij Olga. “Klopt, ik zie progressie. De uitvoering van oefeningen en bepaalde bewegingen gaan steeds beter.”

“M

et dansen kun je alles even loslaten”, geeft ze aan. “Dat zien we tijdens deze danslessen terug. Het beste voorbeeld is nog wel een deelnemer die met de rollator komt, maar die zonder rollator kan dansen. Vergelijk het maar met iemand die stottert, maar toch goed kan zingen.” ONTSPANNEN GEVOEL Olga is één van de deelnemers aan de danslessen. Bij haar werd een aantal jaren geleden Parkinson geconstateerd. “Ik voelde me niet goed en ging naar de huisarts. Zij verwees me door naar het ziekenhuis en daar werd al snel Parkinson geconstateerd.” Vrij snel daarna hoorde ze van de danslessen die Lotte in De Hullen in Roden geeft. “Hoewel ik niet kan dansen, ben ik wel gegaan”, zegt ze. “Toen ik hier voor het eerst kwam, vroeg ik me echt af wat ik er moest doen. Maar, ik was snel gewend en vind het hartstikke leuk.” Gelukkig staat ze er niet alleen voor, haar man Mart brengt haar naar de Hullen en doet zelf ook enthousiast aan de lessen mee. Daarnaast zijn gemiddeld zo'n 8 mensen met Parkinson aanwezig. Olga:“ Het voordeel van het dansen is dat het je een ontspannen gevoel geeft, bovendien ben je in beweging en dat vind ik super.”

Kom het ervaren, doe lekker mee en voel je even geen patiënt meer

Naast Dansen met Parkinson organiseert De ROEF Boksen met Parkinson, ook in Roden. “We werken samen met bokstrainer Christéan de Weerd van Body, Mind and Soul”, zegt Jos. “Verder hebben we nog oefengroepen Bewust Bewegen, Medisch Fitness en Valpreventie.” MAKKELIJKER BEWEGEN Terug naar de danslessen. Volgens Lotte is bewegen voor iedereen belangrijk, “maar voor Parkinson patiënten is het nog belangrijker. Parkinson brengt een zekere stijfheid met zich mee, alsof je gevangen zit in je eigen lichaam. De kracht en de balans nemen af. Door bewegingsstrategieën, waaronder het dansen, kun je dat overwinnen. Daarmee gaat Parkinson niet over, maar je activeert wel bepaalde stromingen in je brein waardoor je makkelijker gaat bewegen. Daar gaat het om bij de danslessen.” Sterker nog, uitgebreid onderzoek in Friesland heeft aangetoond dat dansen, wetenschappelijk bewezen, effectief is voor mensen met Parkinson. Niet alleen verbetert de balans, de kwaliteit van leven neemt ook toe. Niet voor niets vergoedt zorgverzekeraar De Friesland de danslessen van Parkinson patiënten. “Ik kan dat alleen maar onderschrijven”, besluit Lotte. “Ik zie het aan Olga, maar ook aan andere deelnemers, ze durven makkelijker te bewegen dankzij het dansen. Je komt weer in contact met je lijf. Ik snap dat de drempel om te gaan dansen hoog kan zijn. Het enige wat ik daarop kan zeggen is, kom het ervaren, doe lekker mee en voel je even geen patiënt meer. Want dat is wat dansen met je doet.” Meer informatie vindt u op: www.praktijkderoef.nl


QR PASJE Eenvoudig toegang tot horeca, evenementen en andere activiteiten Ter vervanging van A4 print of Smartphone, jouw Coronatoegangsbewijs in bankpasformaat

www.qrpasje.nl Werkt altijd Voorkom stress bij een lege telefoon of verfrommeld A4-tje. Het QR Pasje werkt altijd!

Basis bedrijfshulpverlener Herhaling bedrijfshulpverlener Trainingen op maat LEH (Levensredden Eerste Hulp) Kinder-EHBO BHV Cursus op locatie

Dirk Jan Mollema: Gedreven BHV instructeur voor zowel B/O, LEH als Kinder-EHBO. Bij mij kun je een levendige les verwachten met veel diepgang. email: info@bhv-roden.nl tel: 06-22875879

Henk Pater: Moeilijke dingen zo eenvoudig mogelijk uitleggen, dat is mijn passie. Als instructeur brand neem ik veel ervaring mee en met mijn Veiligheidskundige (HVK i.o.) achtergrond, kan ik bedrijven ondersteunen aan de preventieve kant. e-mail: admin@bhv-roden.nl tel: 06-51510984

www.bhv-roden.nl Voor jong en oud in NIETAP

Gemakkelijk mee te nemen Altijd op zak, gewoon tussen jouw andere pasjes.

Bespaar tijd Mensen bij de horeca en andere qr locaties hoeven niet lang te wachten totdat iedereen zijn smartphone erbij heeft gepakt en opgestart. Pak simpel en snel je pasje erbij en je kunt doorgaan.

Koop jouw qrpasje via qrpasje.nl

12,95 incl. verzenkosten


Beweging Noordenveld in

15

Voetballen met een beperking kan bij ONR Sporten en bewegen is goed voor iedereen, misschien is het daarom leuk om ook een keer mee te komen doen als je wat beperkt bent op welke manier dan ook. Bij de voetbalvereniging ONR wordt speciaal voetbal, ook wel G voetbal genoemd, georganiseerd.

I

COLUMN

CORONAREVALIDATIE We hadden gehoopt dat corona ons niet nóg een winter binnen zou houden. Helaas zijn er

edereen die niet binnen het “normale” voetbal kan spelen is van harte welkom bij het G voetbal. Aan het G voetbal is een Stichting gekoppeld, namelijk de Stichting G voetbal Noordenveld, die alles rond het voetbal ondersteunt en faciliteert. Inmiddels bestaat het G voetbal binnen de Gemeente Noordenveld al tien jaar en zijn er op dit

momenteel weer erg veel besmettingen en het verleden. Heb jij een corona-infectie doorgemaakt en lukt het je daarna niet goed om te herstellen? moment ongeveer 25 spelers (mannen en vrouwen) die op zaterdag meedoen aan een heuse voor- en najaarscompetitie in de drie Noordelijke provincies. De leeftijd van de spelers varieert van 16 tot 58 jaar. De competitie is onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat teams op hun eigen niveau kunnen spelen. Ple-

zier hebben met elkaar staat voorop! Ben je nieuwsgierig en wil je een keer meedoen op de training? Je bent van harte welkom op de donderdagavond van 18.45 tot 19.45. Laat van te voren wel even weten of je komt en bel daarvoor met Jannetta Roede op 06-13742737

NIENKE

behoort corona nog niet tot

B

lijf je bijvoorbeeld vermoeid, benauwd of kortademig? Weet dan dat er hulp voor jou

is vanuit de basisverzekering. Je mag aanspraak maken op fysiotherapie, ergotherapie en diëtetiek. Om aanspraak te maken op de zorg moet je een verwijzing hebben van je (huis)arts en mag het niet langer dan 4 maanden geleden zijn dat je corona had. Het maakt niet uit of je thuis ziek bent geweest of in het ziekenhuis hebt gelegen. Je mag

Golfen is ook in de winter leuk!

dan maximaal 50 behandelingen fysiotherapie

Misschien heeft u het wel eens opgemerkt, zelfs als er een pak sneeuw ligt, zijn er bij Golfclub Holthuizen in Roden nog enthousiaste golfers te vinden. Dik ingepakt, met winterlaarzen aan en wollen mutsen op, proberen ze hun vrolijk gekleurde golfballetjes naar de vlag toe te spelen.

De fysiotherapeut die jou gaat begeleiden tijdens

T

uit bestaat. Vaak voorkomend zijn conditietraining

gebruiken binnen 6 maanden (vanaf de start van je behandeling). Bij ernstige en aanhoudende problemen kan dit nog eens met dezelfde duur en aantal behandelingen verlengd worden. WAT HOUDT DE BEHANDELING IN?

oegegeven, dit lijkt haast niet meer op het golfen zoals we dat in andere seizoenen kennen, maar de spelers hebben er veel plezier in, temeer daar ze weten dat ze na afloop van hun ronde kunnen bijkomen in de Brasserie, met een kop warme chocolademelk of misschien wel een kruidige Glühwein.

je herstel, heeft daar een aanvullende cursus voor gevolgd. Het herstel na corona is echter voor iedere patiënt anders, en daarom is van te voren niet goed te zeggen waar je behandeling precies waarbij je zuurstofgehalte en hartslag in de gaten worden gehouden, krachttraining en ademhalingsoefeningen. De fysiotherapeut houdt contact met je huisarts zodat, indien nodig, aanvullende zorg geregeld kan worden bij onvoldoende herstel. Wat kun je zelf doen? Luister naar je lichaam! Constant over je grens gaan, zorgt voor een vertraagd herstel. Pak dus de rust die je nodig hebt.

Maar ook als de weersomstandigheden niet zo extreem zijn, is het in de herfst en winter goed toeven op Golfbaan Holthuizen. Golfen is een gezonde, gezellige en sportieve activiteit in de buitenlucht. Vooral in deze tijden van Corona is het fijn om samen met gelijkgestemden een paar uur naar buiten te gaan voor een partijtje golf. En de winter is bij uitstek het seizoen om lessen te nemen en te oefenen. Onze golfprofessional Isi Zejnulahu verzorgt (groeps-) lessen op elk niveau. Kijk eens op de site www.golfclubholthuizen.nl om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Heb je een goed moment? Probeer dan eens oefeningen tussendoor te doen; sta een aantal keren extra op uit de stoel of loop de trap een keer extra Holthuizen beschikt naast een grote 9 holes golfbaan ook over een kortere par 3 baan, eveneens met 9 holes. Daarnaast zijn er goede oefenfaciliteiten; een (verlichte) driving range, oefengreensen bunkers. Ook is er een leuke golfshop en natuurlijk de al eerder genoemde Brasserie. Neem een kijkje op de site, bel voor een afspraak (050-5015103) of kom eens langs bij Golfclub

Holthuizen aan het Oosteinde 7a in Roden en laat u voorlichten over de mogelijkheden. Want wat is er mooier dan het nieuwe jaar te starten met een fantastische sport die je het hele jaar door buiten in een prachtige omgeving kunt beoefenen! Kom dus lekker golfen bij de gezelligste golfclub van Noord Nederland: Golfclub Holthuizen!

op bijvoorbeeld. De fysiotherapeut vertelt je er graag meer over en kan je op weg helpen. Informeer ernaar bij jouw fysiotherapeut. .

Nienke Poker Fysiotherapie Keep on Moving Manuele therapie Keep on moving www.fysiotherapiekeeponmoving.nlK U N S T C U LT U U R

&

17 KORT NIEUWS

Kunst Kiezen en Delen Kunstencentrum K38 was net een week open met een van de meest bijzondere Verkuno expositie 'Kunst Kiezen en Delen'. Deze expositie vertoont aangekochte werken door zeven kunstverzamelaars, en is een niet te missen tentoonstelling.

Steeds meer basisscholen met vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs Op steeds meer basisscholen in Nederland wordt het bewegingsonderwijs (deels) gegeven door een vakleerkracht. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar bewegingsonderwijs en sport in het primair onderwijs. In het schooljaar 2020/2021 zette 44 procent van de basisscholen een vakleerkracht of een combinatie van vak- en groepsleerkrachten in voor het bewegingsonderwijs in groep 1-2. In groep 3-8 was dat 77 procent. Dat is beide aanzienlijk meer dan in 2016/2017 (toename van 23% en 59%). VEEL VARIATIE IN LESTIJD BEWEGINGSONDERWIJS IN GROEP 1-2 De gemiddelde ingeroosterde lestijd voor bewegingsonderwijs in groep 1-2 is iets gestegen: van 113 minuten per week in 2016/2017 naar 119 minuten per week. Wel verschilt deze sterk per school. 27 procent van de scholen roostert minder dan 90 minuten per week in, 27 procent precies 90 minuten en 45 procent meer dan 90 minuten.

H

elaas vallen de lockdown maatregelen in deze periode en zijn ook wij gesloten tot en met 14 januari 2022, of tot nader bericht. Wij zijn daarom nog in gesprek met elkaar om te beslissen of wij deze expositie zullen opschuiven in het nieuwe jaar, of dat de aankomende expositie 'Ajour' van de Culturele Kring Roden in januari opent.

In groep 3-8 is de gemiddelde ingeroosterde lestijd voor bewegingsonderwijs met 91 minuten per week ongewijzigd ten opzichte van eerdere jaren. Ook hier is de variatie groot. Kijkt u daarom voor de laatste ontwikkelingen op onze website. Wij wensen u allen fijne feestdagen en een goed, gezond en cultureel 2022. Tot dan! Kunstencentrum K38 , Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur. Entree €2,- tot 18 jaar gratis. www.kunstencentrumk38.nl

MEER HULP VOOR KINDEREN MET MOTORISCHE ACHTERSTAND, VOORAL DOOR VAKLEERKRACHTEN Ruim twee op de vijf scholen (44%) bieden extra ondersteuning aan kinderen met een motorische achterstand. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2016/2017 (20%). Met name op scholen met alleen vakleerkrachten (59%) of een combinatie van vak- en groepsleerkrachten (51%) wordt extra ondersteuning geboden. Die bestaat meestal uit Motorische Remedial Teaching (in 36% van de gevallen). SCHOOLLEIDERS ZIEN BELANG VAN BEWEEGSTIMULERING OP SCHOOL Bijna alle schoolleiders (90%) zijn van mening dat alle scholen naast de lessen bewegingsonderwijs andere beweegvormen moeten stimuleren. Op 73 procent van de scholen zijn er wekelijks of dagelijks beweegmomenten tussen/tijdens lessen. 48 procent biedt minimaal wekelijks bewegend leren aan. Beweeginterventies, zoals The Daily Mile of Beweegwijs, worden nog relatief weinig gebruikt en weinig frequent uitgevoerd (10% minimaal wekelijks). Bron: Mulier Instituut

Organiseert u een evenement in het voorjaar van 2022, geef dit dan door op henk.tekst@gmail.com, dan nemen we het op in de Sport en Bewegen Agenda. Ook sportieve successen van teams of individuen zijn van harte welkom. We besteden er aandacht aan in de volgende uitgave van Noordenveld in Beweging. Stuur uw kopij in voor eind maart a.s.


Beweging Noordenveld in

18

Uw klachten in beeld via echografie! Wat is echografie? Echografie is bij de meeste mensen bekend vanuit de zwangerschapsdiagnostiek en het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Hoogfrequent geluidsgolven, welke voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn, worden het lichaam in gezonden. Hierbij wordt een transducer rechtstreeks op de huid geplaatst. Deze transducer is in staat om de geluidsgolven uit te zenden en terugkerende echo's te ontvangen. Echo's ontstaan in het lichaam waar de ene structuur overgaat in een andere. Deze echo's worden door een computer razend snel verwerkt tot een beeld op de monitor welke dan de structuren die onder de huid liggen weergeeft. Het echo-onderzoek Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor het onderzoek, het is geheel pijnloos en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het onderzoek zal tussen de

10 en 20 minuten in beslag nemen. Er wordt een laagje gel op de transducer aangebracht, waarna deze over de huid bewogen wordt en de beelden op de monitor zichtbaar worden. Tijdens het onderzoek kan de behandelaar u vragen bewegingen te maken welke dan op het beeldscherm gevolgd en beoordeeld kunnen worden. Ook de patiënt kan het onderzoek op de monitor volgen. De kosten voor het onderzoek worden vergoed door uw verzekering. Wanneer u bent verwezen of zelf een afspraak heeft gemaakt voor een echografisch onderzoek wordt een rapport gemaakt voor de verwijzer, inclusief de bevindingen uit het lichamelijk onderzoek. Echografie is eenvoudig toepasbaar, pijnloos, ongevaarlijk en niet schadelijk voor het lichaam. Doordat u nu inzicht heeft in uw klachten kan er ook gerichter behandeld worden en kan het herstel beter gevolgd worden. www.fysiotherapiebeuzenberg.nl

Grondsma Makelaardij: (op)nieuw! Per 1 november 2021 is NVM-makelaar André Grondsma gestart onder de naam Grondsma Makelaardij in Roden. André is geboren en getogen in Marum en is in 2017 naar Noordenveld verhuisd. In 2000 startte hij als makelaar in loondienst en in 2009 richtte hij zijn eigen makelaarskantoor op. Tegelijkertijd werkte hij als chauffeur op de ambulance. Iets voor een ander kunnen betekenen geeft hem veel energie. "Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden" is zijn motto. De combinatie van twee beroepen bleek echter helaas niet haalbaar in de beschikbare 24 uur per dag en de deuren van het kantoor werden gesloten. Toch is duidelijk geworden dat zijn hart in de makelaardij en bij het ondernemen ligt. Na 12,5 jaar sloot hij onlangs voor het laatst de deuren van de ambulance en vanaf 1 november openden de deuren van Grondsma Makelaardij!

”Door mijn passie voor gezondheid en welzijn ben ik met mijn Easyslim.nu studio gestart aan de Handelsweg 12, 9301ZN te Roden en vorig jaar hebben we nog een vestiging geopend in Zuidhorn”. Aan het woord is eigenaresse Martha Strengholt, sinds 2019 werkzaam als afslankcoach.

Mijn naam is Stefan Wendel en ik ben nu drie jaar zelfstandig ondernemer als video content creator met Videospot.

Videomarketing is een enorme trend en zeer efficiënt in de wereld van online-marketing. Youtube is naast Google, de meest gebruikte zoekmachine op het internet. Met een video is het ook makkelijker om naast informatie ook

emotie over te brengen voor een betere en persoonlijker merk/bedrijfsbeleving. Genoeg reden dus om video zakelijk in te zetten en jouw bedrijf op de kaart te zetten. Kies voor videomarketing als je jouw doelgroep op een dynamische manier kennis wilt laten maken met jouw organisatie. WAAROM VIDEOMARKETING? • Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. • Je boodschap wordt optimaal vormgegeven in beeld tekst en geluid en daardoor beter onthouden. • Verbetert vindbaarheid van je site. • Relatief snel en eenvoudig in te zetten. • Video's worden vaak bekeken op smartphones en tablets. • Ideaal voor inzet op Social Media kanalen.

Holos fysiotherapie en osteopathie

Wat doet Easyslim.nu? “Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het apparaat al het werk doet. Zo simpel is het. Via ultrasound worden de vetcellen aangepakt en tegelijkertijd worden de spieren middels elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures. Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die fanatiek sporten en dat laatste extra randje niet weg krijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. Ook helpt het bij cellulitis en striae; de behandelingen trekken de huid namelijk mooi strak”. “Er zijn mensen die om een bepaalde reden niet meer kunnen sporten, bijvoorbeeld omdat je een blessure of reuma hebt. Voor die mensen is Easyslim.nu ook aantrekkelijk, want het zorgt ook voor spiertraining. Na een behandeling voel je je weer fit.”, zegt Martha. “Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands uiteindelijke afslankdoel. Bij ons komen klanten van 18 tot 90 jaar, zowel

Verdere informatie is te vinden op www.grondsmamakelaardij.nl

Videoproductiebedrijf:

Online zichtbaar zijn is in deze tijd enorm belangrijk, online video is daar uitermate geschikt voor. Door beleving en gevoel over te brengen in beeld en geluid. Door de essentie te vangen in een video, waar de klant niet om heen kan, die SpotOn is. Een ervaring geven waardoor de kijker overtuigd worden van datgene wat het bedrijf te bieden heeft. Door mijn inlevingsvermogen kan ik hun boodschap uitstekend vertalen in een video. Als opgeleid en ervaren videomaker, ben ik in staat om dit te creëren. Videocontent creëren die zal uitlokken tot actie en om gedeeld te worden. De optimale marketingtool, waarmee je jouw bedrijf online in de spotlight zet. Videospot zet jouw bedrijf online op de kaart!

Afslanken was nog nooit zo easy!

Bereikbaar op werkdagen van 9:00-19:00u via 050 30 55 231.

mannen als vrouwen. Iedereen heeft een eigen doelstelling of uitdaging en in combinatie met bewegen en het juiste eetpatroon levert dit resultaat op . Dat maakt het werk ook zo leuk. We willen graag nog meer mensen blij maken!” Nieuwgierig geworden? Je kunt nu een intake & proefbehandeling inplannen voor € 49,00 in plaats van € 89,00. Easyslim.nu Handelsweg 12, Roden Easyslim.nu Nieuwstraat 10b, Zuidhorn Mail naar roden@easyslim.nu of zuidhorn@easyslim.nu of bel met Martha: 06-44066875

Sinds april van dit jaar is Thijs van der Aa actief met zijn praktijk voor fysiotherapie en osteopathie in zorgcentrum De Brink in Roden. Thijs is fysiotherapeut en osteopaat in opleiding. Zijn interesse voor bewegen heeft hem er toe gezet fysiotherapie te gaan studeren. In zijn zoektocht om mensen een completere behandeling te kunnen bieden is hij bij de osteopathie uitgekomen. Osteopathie is zo compleet, omdat in de behandeling naar het totale functioneren van het lichaam gekeken wordt. Doordat Thijs kennis heeft van de samenhang van de verschillende onderdelen van ons lijf kan hij de oorzaak van de klachten aanpakken in plaats van de symptomen. Beweging, dat is waar het binnen de osteopathie om draait. Alles in ons lichaam moet een bepaalde mate van beweeglijkheid hebben. Dit is nodig voor een goede werking van het lichaam. De behandeling bestaat dan ook uit het verbeteren van de bewegelijkheid van de ver-

schillende weefsels, zodat deze beter hun taak kunnen uitvoeren. Het doel van een osteopathische behandeling is het lichaam zo optimaal mogelijk te laten werken. Dit kan bij chronische en acute lichamelijke klachten. Maar ook preventief, of voor het verbeteren van sportprestaties. Vraagt u zich af of Thijs met zijn behandeling iets voor u kan betekenen, neem dan contact op of kijk eens op de website. Holos Fysiotherapie en Osteopathie, Brink 3 Roden, 06-10553559, www.holosfysiotherapie.nl


Beweging Noordenveld in

19

Op woensdag 15 september begon de Judo Academy Noord Nederland met het geven van judolessen in de Rodenburghal in Leek. In een tijdsbestek van twee maanden hebben al zo'n 35 kinderen zich aangesloten. In de leeftijdsgroepen van 5 en 6 jaar, 7 en 8 jaar en 9 tot en met 11 jaar worden lessen gegeven. Normen en waarden, het aanleren van motorische vaardigheden en bovenal plezier in bewegen staan voorop bij Judo Academy Noord Nederland.

'HET BEGINT BIJ ONS MET PLEZIER'

Judo is meer dan een sport H

ontwikkelt als mens, dat je jezelf ook kunt ontwikkelen als sporter. Alles om je heen en in jezelf is energie en energie verbindt. Wat je tijdens de judolessen leert, kun je later ook toepassen in de maatschappij. Ik streef ernaar dat de kinderen zich elke training ontwikkelen en beter proberen te worden. In het judo is het zo dat je niet in de hand hebt hoe goed je tegenstander is. Wat je wel in de hand hebt is je eigen ontwikkeling, die je jezelf met plezier eigen maakt.”

et is een bewuste keuze van trainer John van der Meer, die de kinderen meer wil bijbrengen dan alleen de technieken van de judosport. “Het spelenderwijs aanleren van vaardigheden speelt bij ons, vooral in de beginjaren, een belangrijke rol”, geeft hij aan. Als voorbeeld noemt hij het vallen, een belangrijk onderdeel van het judoën. “Je kunt vanaf het begin de traditionele judorol leren. Echter, wij kiezen ervoor om op een andere manier te leren vallen. Bijvoorbeeld met behulp van een skippybal, hoepel, voetbal of door over elkaar heen te rollen en dan te ervaren hoe je uitkomt en moet vallen. Wat blijkt, op latere leeftijd hebben kinderen daar veel meer profijt van, ze leren daardoor beter vallen.” Wat John maar wil aangeven is dat het spelenderwijs leren van judo beter aanslaat bij de jeugd. “Onbewust maken ze natuurlijk wel kennis met allerlei onderdelen van judo. Zo werk ik al jaren en ik heb daar goede ervaringen mee.”

JUDOTRAINER Het zijn ervaringen die John opdeed in een reeds lange carrière als judotrainer. Die voerde hem langs de opleiding tot Master in coaching aan de Johan Cruyff University, het begeleidingsteam van Henk Grol en Kim Polling, 7 jaar jeugdtrainer bij de vermaarde judoclub Kenamju, waar de gebroeders Van der Geest vroeger furore maakten, en uiteindelijk sinds 2016 op Papendal, waar de beste judoka's van ons land gezamenlijk trainen. Familieomstandigheden noopten hem ertoe om terug te keren naar Groningen. Hij werd vervolgens gevraagd door het Regionale Training Centrum in Heerenveen en geeft daarnaast onderwijs op het CIOS en de Hanzehogeschool. Daarnaast begon John met de Judo Academy Noord Nederland, waar inmiddels 125 leden actief zijn.

Je groeit als mens en dat is waar het bij ons, naast het leren judoën, om gaat

Hij startte op 1 januari 2020 in Groningen en afgelopen september kwamen daar Harkstede en Leek bij. Corona gooide aanvankelijk roet in het eten voor de start in 2020. “Maar, achteraf was dat minder vervelend dan verwacht. Ik had daardoor namelijk meer tijd om mijn plannen verder uit te werken en ik kon mijn visie op judo nog beter gaan opzetten. Kwaliteit in lessen en plezier in judo staan daarbij voorop. Immers, de basis van elke sport is plezier.” BENADERING Op de vraag of hij daarmee bepaalde zaken specifiek anders doet dan andere judoverenigingen, antwoordt John:” Bij ons staat een holistische benadering centraal. Ik geloof dat wanneer je je

Het is een visie die John tijdens zijn carrière als judoka en trainer heeft ontwikkeld. Niet voor niets werd hij door de judobond gevraagd mee te schrijven aan een meerjaren opleidingsplan. “Aangezien er meerdere mensen hebben meegewerkt aan het MJOP is het document van de Judobond nog teveel een poldermodel geworden, ik wil graag voorloper zijn van een nieuw concept! Een nieuwe benadering van de sport.” IEDEREEN WELKOM Bij de Judo Academy Noord Nederland is iedereen welkom die het leuk vindt om te bewegen en om te judoën. “En dan maakt het niet uit of je uiteindelijk ook aan wedstrijden mee wilt doen. Zowel op recreatief als op wedstrijdniveau kun je bij ons terecht. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zich bij de Judo Academy Noord Nederland thuis voelt en met plezier kan sporten.” En ja, ook kinderen die zich wat minder goed kunnen concentreren kunnen meedoen. John:” Het is binnen een groep juist mooi wanneer er kinderen met een diverse achtergrond bij zitten. De een is beweeglijk, de ander rustig, dat mag allemaal. Wij laten de kinderen veel bewegen, er is altijd actie. Daarnaast staan leren luisteren, samenwerken en discipline voorop. Je groeit als mens en dat is waar het bij ons, naast het leren judoën, om gaat.” Interesse? Kijk op www.judoacademy-nn.nl voor meer informatie.


Beweging Noordenveld in

20

COOL, coaching op leefstijl CooL is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Een programma dat bestaat uit individuele coaching en groepsbijeenkomsten en is gericht op het duurzaam verbeteren van de leefstijl. Ben je ouder dan 18 jaar? Heb je overgewicht én ben je gemotiveerd om met je leefstijl aan de slag te gaan? Dan heb je grote kans dat de verzekering het programma volledig voor je vergoedt. Een 2-jarig programma Het programma duurt twee jaar. In die periode komen verschillende thema's uitgebreid aan bod, die allemaal effect hebben op je gezondheid en welzijn. Zoals kleine wijzigingen in je eetpatroon, die op den duur een groot positief effect hebben. En we gaan op zoek naar een manier van bewegen die bij je past. Maar ook de hoeveelheid stress die je ervaart, kan ontzettend veel invloed hebben. Welke factoren helpen jou om juist goed te ontspannen? Persoonlijk plan Stress, vermoeidheid, eetgewoontes en bewegen hebben veel met elkaar te maken. We focussen dus niet alleen op gewicht en bewegen, maar nemen alle onderdelen van

jouw manier van leven mee, omdat we op die manier een grotere kans van slagen hebben. Binnen de thema's die we behandelen pik je zelf de elementen op, die voor jou het belangrijkst zijn. Daar formuleren we actiepunten voor. Op die manier passen de stappen die je gaat maken echt bij jou. Het is soms heel makkelijk om een mooi ideaal plaatje te zien. Zo lastig kan het zijn om daar daadwerkelijk te komen. Daarom help ik je graag. CooL is niet voor even, maar voor het leven. Juist de kleine, haalbare stapjes, zorgen op den duur voor een blijvend en doorgaand effect. Dat is de kracht van CooL. Voor meer informatie, kijk op www.sastago.nl

Sta eens stil…

E

en mensenleven zit vol met belangrijke gebeurtenissen die goed worden voorbereid. Of het nu gaat om een eerste schooldag, diploma-uitreiking, trouwdag of zwangerschap: het zijn allemaal belangrijke mijlpalen die bij het leven horen. Sterven hoort ook onlosmakelijk bij het leven, maar daar staan we liever niet bij stil. Daar denken we liever nog niet over na. En dat is jammer, want er zijn veel onduidelijkheden rond uitvaarten. Daarom is het verstandig om nu alvast na te denken over de vraag hoe jij wilt dat jouw afscheid eruitziet. Daarmee voorkom je dat je toekomstige nabestaanden met allerlei vragen achterblijven. Door vroegtijdig over je wensen na te denken, kun je zorgen voor een persoonlijke uitvaart later. Dat kan je dierbaren tot steun zijn. Leg daarom je uitvaartwensen vast. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven of je begraven of gecremeerd wilt worden, waar je wilt dat de uitvaart plaatsvindt en welke muziek je wilt laten horen. Wanneer je je wensen opstuurt naar ons, worden ze in onze administratie vastgelegd. Je krijgt een kopie om bij je eigen verzekeringspapieren te bewaren. Wij hebben al meer dan vijftig jaar ervaring in het realiseren van persoonlijke, laatste wensen rondom begrafenis of crematie. Je kunt bij ons terecht voor de complete verzorging van alles wat er moet gebeuren tussen het moment van overlijden tot en met het moment van begraven of cremeren. Wij hebben daarbij aandacht voor alle wensen van de overledene en nabestaanden. Zo maken we iedere uitvaart tot een persoonlijke gebeurtenis. Uitvaartzorg Boerhaave www.uitvaart-groningen.nl

Zonnehof 12 9301 JC Roden E: info@westerhofroden.nl Tel.: 050 5033015 0639461637

www.westerhofroden.nl


Beweging Noordenveld in

21

Tafeltennisvereniging Talero wil in

COLUMN

januari starten met OldStars tafeltennis

MIJN DAG ALS DIËTIST

Talero is de Tafeltennisvereniging voor Leek, Roden en wijde omgeving. Vanaf 19 januari wil Talero op de woensdagen in de Rodenburghal in Leek starten met OldStars tafeltennis.

D

OLDSTARS TAFELTENNIS VOOR EEN BETERE LEVENSKWALITEIT VOOR OUDEREN Met OldStars tafeltennis biedt Talero een aangepaste spelvorm aan voor tafeltennis op latere leeftijd. Er worden naast het tafeltennis ook diverse andere beweegvormen aangeboden. Ervaring met tafeltennis is niet per se nodig. In principe kan iedereen meedoen, maar het richt zich op de leeftijdsgroep 55+. Het spel tafeltennis is een laagdrempelige sport, die tot op latere leeftijd kan worden beoefend. U hoeft alleen zelf te zorgen voor goede sportschoenen en makkelijk zittende kleding. OldStars tafeltennis staat onder begeleiding van een OldStars begeleid(st)er en/of trainer.

OUDEREN IN BEWEGING OldStars tafeltennis is onderdeel van OldStars Sport, een project van het Nationaal Ouderenfonds. In de regio Groningen wordt dit mogelijk gemaakt door Provincie Groningen, Huis voor de Sport Groningen en de Rabobank. OldStars tafeltennis houdt ouderen in beweging en geeft ouderen de mogelijkheid om de sociale voordelen van het verenigingsleven te (blijven) ervaren. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod met tafeltennis neemt het Ouderenfonds samen met de landelijke partners Menzis, VWS, RCOAK, Stichting Sluyterman van Loo en Zawabas een volgende stap in de landelijke ontwikkeling van 100% ouderenvriendelijke sportverenigingen. Hierbij staan gezond en fit blijven én

socialisatie in en rondom de sportvereniging centraal. Na elke training sluit OldStars tafeltennis af met koffie/thee of ander drankje. HEEFT U INTERESSE IN DEELNAME EN/ OF WILT U OP DE HOOGTE WORDEN GEHOUDEN? De komende periode wil Tafeltennisvereniging Talero kijken of er interesse is bij ouderen om aan OldStars tafeltennis mee te doen. Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar de secretaris van Talero Jan Dijkstra: secretaris@talero.nl of bel naar 06-1300 63 58.

KORT NIEUWS

Sport in coronatijd vooral via media gevolgd: bezoek sportevenementen gehalveerd Nederlanders volgden sport in 2020 vooral via media. Het aantal Nederlanders dat sportwedstrijden of evenementen bezocht is sterk teruggelopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. BEZOEK SPORTWEDSTIJDEN EN -EVENEMENTEN GEHALVEERD In 2020 bezocht 11 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder maandelijks of vaker een sportwedstrijd en/of -evenement. In eerdere jaren was dat bijna tweemaal zo hoog. Waarschijnlijk komt dat deels doordat er door de coronamaatregelen minder evenementen en wedstrijden waren. In 2020 bezocht 12 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen maandelijks een sportwedstrijd en/of sportevenement.

Dit verschil tussen mannen en vrouwen is kleiner dan in voorgaande jaren. Volgen van sport via media stabiel In 2020 volgde 55 procent van de Nederlanders van 6 jaar en ouder minimaal wekelijks sport via media. Dit strookt met cijfers uit eerdere jaren. Over het geheel was (online) televisie in 2020 het meest gebruikte medium om te sport te volgen (42%). Dat geldt ook voor de groep 40-plussers, maar mensen onder de 40 gebruikten vooral sociale media.

ONDERZOEK OP BASIS VAN VRIJETIJDSOMNIBUS EN KERNINDICATOREN De uitkomsten zijn gebaseerd op de Vrijetijdsomnibus van het CBS. Sinds 2012 vindt elke twee jaar een meting plaats onder 3.000 Nederlanders. De cijfers over 'Sportfan via bezoek' en 'Sportfan via media' zijn kernindicatoren van de overheid. Een overzicht van alle indicatoren voor sport en bewegen is te vinden op www.sportenbewegenincijfers.nl. Bron: mulier instituu

LINDA

Vanaf de 1e uitgave van 't Westerkwartier beweegt in 2015 mag ik columns schrijven voor deze leuke krant. De afgelopen jaren zijn verschillende onderwerpen aan de orde geweest zoals gezond ouder worden, het belang van vitamine D en hypes in dieetland. Voor deze editie leek het me leek om een inkijkje te geven in (een deel van) mijn werkzaamheden. Want naast het schrijven van blogs doe ik als diëtist veel meer:

at doet ze in nauwe samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en de NTTB. OldStars tafeltennis is uitermate geschikt voor 55 plussers die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen (blijven) sporten.

M

eestal begint mijn werkdag rond 8.00 uur. Natuurlijk ben ik er op tijd, zodat ik eerst even een kopje koffie kan halen en rustig kan opstarten. Na het checken van mijn mail staat daarna ook snel de 1e cliënt gepland. Vandaag komt H.B. een 44 jarige fanatieke hardloper. Een paar jaar geleden heb ik hem voor het eerst gesproken in verband met zijn wens om op een goede manier gewicht te verliezen. Dat is destijds goed gelukt. Hij heeft nu een nieuw doel….namelijk trainen voor een kwart triathlon. Ofwel 1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Hij heeft zijn trainingsschema mee en we maken een 1e plan. Een belangrijk onderdeel van het plan is een goed eet- en drinkschema voor de trainingen en daarmee goed te oefenen. Er is gelukkig nog wel even tijd om dit uit te proberen en te perfectioneren. Daarna volgen E.J. en B.J. Zij doen mee met de Beweegkuur; een gecombineerde leefstijlinterventie. Gedurende dit twee jarige programma begeleid ik ze bij het veranderen van hun leefstijl. Het programma bestaat uit individuele gesprekken en een aantal groepsbijeenkomsten. Samen zetten we kleine stappen in het afvallen, gezonder eten, meer bewegen, beter slapen en/of minder stress. Binnen dit programma ben ik niet alleen diëtist maar ook leefstijlcoach. Goed om te weten! De Beweegkuur wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Onder andere op initiatief van Menzis zijn diverse wandelgroepen gestart in de provincie Groningen. Zo kun je in het Westerkwartier op een aantal locaties gratis en gezellig meewandelen. E.J. en B.J. zijn al even onderweg en samen al 15 kilo afgevallen. We bespreken nog wat knelpunten en we zien elkaar weer over zes weken. Naast de spreekuren heb ik tijd gepland om de administratie te doen, adviezen te maken en te versturen. Tijd om een workshop voor te bereiden en tijd om de andere klusjes te doen, zoals recepten uitwerken, factsheets maken overleg met collega's. De dag is altijd zo weer voorbij. Tot de volgende keer. Linda Swart, sportdiëtist AVS Adviesbureau Voeding en Sport www.avs-sportdietisten.nl


Beweging Noordenveld in

KORT NIEUWS

7 redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

22

Ventileren is nodig

DE VOORDELEN VAN WANDELEN IN DE KOU Duik je in de winter het liefst onder een dekentje met een grote mok warme chocolademelk? Dat snappen we, maar wij dagen je uit om tóch de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Dit zijn zeven redenen waarom wandelen in de kou hartstikke gezond is. 1. GOED VOOR JE HART EN BLOEDVATEN Als je in de winter een lange tijd achter elkaar zit, kun je het behoorlijk koud krijgen. Je herkent het gevoel vast wel van die ijskoude handen en voeten. Door een wandeling te maken, gaat je hartslag omhoog en gaat je bloed stromen. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en die kou in je voeten als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. 2. GOED VOOR DE LIJN We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat wandelen goed is tegen overgewicht. Wist je dat een uur stevig doorlopen bij gemiddeld 5 kilometer per uur kan zorgen voor de verbranding van maar liefst 240 kilocalorieën? Door dagelijks een wandeling van een uur te maken, kun je wel twaalf kilo per jaar kwijtraken. Daarbij kun je de kans op obesitas met 50 procent verlagen door dagelijks een uur te bewegen. 3. GOED VOOR JE SPIEREN EN BOTTEN Ook in de winter schijnt de zon. Dit zijn de momenten waarop je het beste naar buiten kunt gaan. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het versterken van je botten. Daarbij maakt wandelen de spieren en botten sterker, waardoor de kans op osteoporose of botontkalking verlaagd kan worden. 4. GOED TEGEN ALZHEIMER Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke toestand, maar ook voor je mentale. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen het risico op dementie en Alzheimer op latere leeftijd kan verminderen.

Premier Mark Rutte zei het onlangs nog weer tijdens een coronapersconferentie. 'Ventileren is nodig, zeker als er bezoek is geweest'. Het verversen van de lucht in je woning draagt bij aan een betere gezondheid. Elke dag het raam even open zetten, is vaak al voldoende. Zeker in de winterperiode gebeurt dat vaak niet, terwijl het wel belangrijk is voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat in 1 van de 10 woningen in ons land schimmel zit, bovendien bevindt zich in veel woningen meer fijnstof dan buiten. Hoe kan dat? We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en in veel woningen wordt gerookt. Dat veroorzaakt allemaal vieze lucht die naar buiten moet, terwijl schone lucht naar binnen moet. Dat gebeurde voorheen vaak via naden en kieren, maar zeker in moderne woningen komen die steeds minder voor. Roosters en ramen bieden daarom de oplossing. Voor mensen die allergisch zijn of last hebben van hun neus, longen of luchtwegen is het nog veel belangrijker om vervuilde lucht binnen elke dag even te verversen. Op de website van Milieu Centraal worden een aantal tips voor goed ventileren op een rijtje gezet.

5. GOED TEGEN DIABETES Een dagelijkse wandeling verkleint de kans op diabetes type 2. Door elke dag 3500 stappen te zetten, kun je het risico op diabetes verlagen met maar liefst 29 procent. Ook als je al diabetes hebt, is wandelen heel goed voor het lichaam. Die conclusie werd getrokken door onderzoekers van het Radboudumc. 6. GOED VOOR DE NACHTRUST Wandelen heeft een zeer positief effect op de nachtrust. Zo werkt de spijsvertering beter door beweging, waardoor je darmen 's nachts rustiger zijn. Door vijf dagen per week een half uur stevig door te stappen, kunnen slechte slapers zo'n drie kwartier tot een uur extra slaap per nacht krijgen. 7. GOED VOOR JE HUMEUR De kans op somberheid en depressie is tijdens de donkere dagen groter. Voldoende dag- en zonlicht zijn zeer essentieel om dit tegen te gaan. Daarom is het belangrijk om overdag een wandeling te maken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Zo kan 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressie al met 36 procent verminderen. Let wel: met een eenmalige wandeling zullen deze voordelen weinig effectief zijn. Pas wanneer je regelmatig gaat wandelen, bijvoorbeeld wanneer je vijf dagen per week een half uurtje gaat lopen, zul je de positieve effecten merken. Je kunt er vandaag nog mee beginnen! Bron: Gezondheidsnet.nl

1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht, zet raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de frisse lucht door je huis kan stromen, via bijvoorbeeld ruimte onder binnendeuren of roosters in de deur of muur.

2. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis en ook als er veel mensen in huis aanwezig zijn. Dit kun je doen door een extra raam open te zetten of het ventilatiesysteem in de hoogste stand. 3. Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis. Om vocht tegen te gaan is het goed om de was zoveel mogelijk buiten te hangen, met de deksel op de pan te koken en vloeren droog te maken na het dweilen. 4. Klus je met verf of bijvoorbeeld spaanplaat, gebruik dan oplosmiddelarme verf en spaanplaat met een keurmerk. 5. Heb je mechanische- of balansventilatie, laat dit dan elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon. Vanzelfsprekend kost ventilatie energie, omdat er warmte in de woning verloren gaat. Omdat goed ventileren bijdraagt aan een betere gezondheid, weegt dit op tegen het verlies aan warmte. Bovendien door een beter en droger klimaat in huis, hoef je minder te stoken om het warm te krijgen.

VENTILEREN OF LUCHTEN? De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, het hele jaar door (dus ook in de winter). Dan komt frisse lucht binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. Dat klinkt eenvoudig, maar in veel huizen is de lucht ongezond omdat bewoners niet

genoeg ventileren. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat zal vervuiling zich weer ophopen. Het is niet altijd even gemakkelijk om elke dag te ventileren en/of te luchten, maar belangrijk is het wel. Want, een gezond binnenklimaat draagt bij aan een prettige leefomgeving en een betere gezondheid. Bron: Milieu CentraalAandacht hebben voor elkaar is belangrijk. In deze bijzondere tijd waarin we elkaar al zolang moeten missen en alles anders is dan anders, misschien nog wel belangrijker dan ooit. En met de jaarwisseling komt het besef dat ook dit jaar alles anders is gelopen dan anders en het gemis van geliefden voor velen (weer) op de voorgrond komt te staan.

Laten we daarom nu, maar ook in het komende jaar aandacht hebben voor elkaar. Aandacht voor de opa’s en oma’s die hun (klein)kinderen minder vaak kunnen zien. Aandacht voor de (horeca) ondernemers die een veelal moeilijk jaar achter de rug hebben. Aandacht voor de mensen die dit jaar een geliefde verloren zijn. Aandacht voor het zorgpersoneel dat zo hard heeft gewerkt dit jaar.

En aandacht voor al die mensen die simpelweg onze aandacht verdienen. Niemand uitgezonderd. Aandacht is immers het mooiste dat we elkaar kunnen geven. Houd vol en maak er ondanks alles een mooi einde van het jaar van. De gemeente Noordenveld wenst u een gezond 2022!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.