Pinksterkrant Leek

Page 1

ZATERDAG 4 JUNI

FEESTTENT DE TIP

TENEVENEMENIN E TERR

RONDE VAN LEEK

Ke Le rm ek is

VRIJDAG 1 JULI

K O R TI N G SB O N N EN

FLINKE PINKPINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

3

Traditie verbindt

Voorwoord

M

et elkaar er iets moois van maken, dat staat centraal tijdens de komende Pinksterfeesten. Samenwerken, verbinden, zodat het publiek een mooi programma kan worden aangeboden, daar gaat het om. Zeker nu er in de afgelopen 2 jaar geen Pinksterfeest georganiseerd mocht worden, heeft iedereen er weer ontzettend veel zin in. Wat is er dan mooier om met elkaar de handen ineen te slaan en er alles aan te doen om Leek en omstreken een onvergetelijk Pinksterfeest te bezorgen. Van harte welkom, we zien u graag!

W

Dat er het een en ander staat te gebeuren blijkt uit het programma. Natuurlijk is er de traditionele kermis, is er de altijd leuke Pinkstermarkt op 2e Pinksterdag. Maar, er is veel meer. Zoals de feesttent op de Tip, een openlucht podium op het evenemententerrein (Flinke Pink festival), het Pleinfeest op De Dam en de terugkeer van het Bospodium Nienoord. Dat betekent 4 dagen feest en festival met een keur aan dj's, die allerlei muziekstijlen ten gehore brengen. Van house tot dancemuziek en van guilty plessure van vroeger tot urban, dance en popmuziek. Kortom, er zit voor iedereen wel wat bij. Jong en oud kan zich vermaken tijdens dit Pinksterfeest en als organisatie hopen we er na 2 jaren waarin er niets mocht, op een aantal prachtige dagen. Op een dorpsfeest voor iedereen en waarbij we na afloop kunnen zeggen: was het maar vast weer Pinksteren 2023. We zien u graag en hopen samen met u op een mooi en onvergetelijk feest. De gezamenlijke ondernemers van Leek

at is het belangrijk dat we elkaar weer kunnen ontmoeten bij evenementen. Nu de coronamaatregelen zijn los gelaten, kunnen we de Pinkstermarkt weer organiseren zoals we dat het liefste doen. Ik vind het als burgemeester een heugelijk feit dat we dit evenement weer laten organiseren in onze gemeente. Zo kunnen we op een feestelijke manier weer met elkaar in verbinding staan. De Pinkstermarkt is een traditie om trots op te zijn. Dat blijkt wel uit de historie van honderden jaren met ontelbaar veel bezoekers. Het Pinksterfestival en het festival Flinke Pink worden op hetzelfde moment gehouden als de Pinkstermarkt. Dit zorgt voor een extra feestelijke week. Het is een mooie samenwerking van ondernemers en allerlei andere organiserende partijen die meedoen.

Tijdens de feestweek zijn er verschillende festiviteiten zoals de kermis, de warenmarkt en muziek op verschillende podia. Het is een evenement waar vele mensen een plezierige dag aan beleven. In 2020 en 2021 moesten we het zonder markt doen door de coronamaatregelen. Ik hoop dat de markt na twee jaar afwezigheid leidt tot gezelligheid en verbroedering. Dit keer is het een sportieve editie, omdat de wielerwedstrijd de Ronde van Leek op 1 juli in aantocht is. Het is dit jaar een groter

evenement omdat de 4Mijl van Leek voor het eerst plaatsvindt. Die wordt gelopen op het parcours van de wielerronde. Meer informatie over alle activiteiten vindt u in deze krant. Ik hoop dat veel mensen weer gaan genieten van de kermis, markt en alle andere activiteiten die dit weekend in Leek en Nietap plaatsvinden. Ik wens u een mooi pinksterweekend toe. Veel lees- en feestplezier, Burgemeester Ard van der Tuuk

De Feesttent op De Tip is terug! De feesttent op De Tip in Leek is terug! Na 2 jaar afwezigheid mogen kan er eindelijk weer een feestje gebouwd worden!

D

e feesttent is open vanaf zaterdag 4 juni, hier staat vanaf 20:00 uur EXPOSURE klaar om de tent meteen op z'n kop te zetten. Exposure mag zich ondertussen al jaren de Feestband uit het noorden noemen. Inmiddels is deze ervaren topformatie uitgegroeid tot een geoliede party machine die van een feestje èèn groot Feest weet te maken. In de nieuwe interactieve nonstop show komen meer dan 200 hits in razend tempo voorbij. Exposure speelt overal en alles met ongekende energie. Zondag staat PAPA DI GRAZZI in de tent! Dit is ondertussen een traditie geworden voor de zondag in de feesttent. De geroutineerde band met louter top muzikanten weet van geen ophouden en de energie spat uit de speakers. Niet voor niets behoort deze band qua boekingen en vooral ook impact al jaren tot de Nederlandse top van cover en partybands.

De PinksterCourant Leek is een uitgave van KiWi Media in samenwerking met de gezamelijke ondernemers van Leek Redactie Henk Poker Koos Stevens Tessa Dijkstra en anderen

ZONDAG 5 JUNI

Fotografie Wil de Boer Archief

PAPA DI GRAZZI Op Pinkstermaandag wordt de tent op de Tip in Leek omgetoverd tot Het Grootste Feestcafé van het Noorden! Vanaf 12:00 uur kan je meezingen met de grootste feestnummers, hossen in de polonaise en feesten met de leukste

live artiesten op het podium. Dat is wat Feestcafé Live! is. Kom en proef de sfeer van de gezelligste tentfeest, dit is voor alle bezoekers een gegarandeerd zing-, en feestfestijn. En het mooiste aan de feesttent? De entree is helemaal gratis! Je kunt er het

hele weekend zo naar binnen lopen voor de leukste optredens. Zin in een ritje in de BOOSTER MAXX? Of liever een rondje in de BREAKDANCE? Naast de feesttent staat de kermis! Deze is het hele Pinksterweekend open vanaf vrijdag 3 juni om 15:00 uur.

Acquisitie KiWi Mediaproducties, Tel. 0594-820214 Opmaak Kijf&Witte Reclamebureau, Tel. 0594-851782 Druk Mediahuis Noord Verspreiding Santibri-Axender


EEN HUIS KOPEN OF VERKOPEN MET JONKMAN GARANTIEMAKELAARS Boveneind 18 9351 AP Leek Tel: 0594-510100


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

5

Feest bij bospodium Nienoord met Pinksteren 3 t/m 6 juni is het weer zover, Pinksteren! Dat betekent: Pinksterfestival in Leek! Na 4 jaar afwezigheid kan het eindelijk weer los. Dit keer met een oude bekende, het Bospodium in Nienoord is terug! Het wordt vier dagen lang feest met elke dag een ander thema.

ZATERDAG 4 JUNI

FLAMBOYAGE

D

e sfeer bij Bospodium Nienoord is een unieke ervaring. Met het podium omringd door bomen en natuur is het een bijzondere ervaring op een plek die je zelden tegenkomt. Door de decoraties en lichtjes kan het niet anders dan dat de uitstraling van een magisch bos te voelen is.

Om 22:00 uur neemt DUGUNEH het feestje verder mee op een zomerse reis. Langs de tropische kusten van dancemuziek, de zwoelste jungles van Urban muziek tot de grotten van vergeten guilty pleasures. Samengevat; een DJ-show vol vrolijkheid, entertainment en zonneschijn!

Vrijdag begint de eerste dag van het Pinksterfestival met DE TIJDMACHINE. Verschillende artiesten nemen jou mee met guilty pleasures en Househits van vroeger en nu. Muziek uit de 80's, 90's en 00's komt deze avond allemaal voorbij. De avond begint met RYGIL, hij zorgt voor o.a. House en Dancehall muziek op het bospodium.

De zomerse vibe gaat verder om 0:30 uur met PARTNERRUIL! Met hun diverse muziekstromingen zorgen zij voor een mooie afsluiting van de eerste avond.

ZONDAG 5 JUNI

CHRIS DE LUXE

Iedereen is wel weer klaar met stil zitten en wil weer gaan feesten, de tweede dag heet dan ook KNALDRANG! We kunnen weer los en dat gaat deze avond dan ook zeker gebeuren! De avond begint gelijk goed met FLAMBOYAGE, deze Groningse jongen heeft alles in huis om er een KNALfeest van te maken. Van strakke Moombahton, gemixt tot op de beat nauwkeurig, tot lekkere clubmuziek. Hij maakt er een groot spektakel van voor iedereen! Wie kan dit feestje beter overnemen dan ALL THA FOKK? Met zijn grote glimlach en passie voor muziek is hij niet te missen op het podium. Vanaf 23:00 uur kan je losgaan op zijn muziek bomvol energie, zijn motto: “alles kan, alles mag”.

ZATERDAG 4 JUNI

Om 01:00 is het podium van JOEY X MANUEL! Het gezicht van Manuel Broekman is vaak te zien op tv, als acteur en presentator is hij geen onbekende. 4 juni staat hij op het bospodium om er een feestje van te maken. De ervaren ras entertainers bundelen hun krachten voor een act die elk podium kan doen laten beven. Zij weten als geen ander wat jullie nodig hebben voor een onvergetelijk feest.

ALL THA FOKK

Zondag kan je LOS IN HET BOS! Om 20:00 staat GRUMMEL klaar met Urban, Dance en Popnummers. Zorg dat je erbij bent en ga los op de verfrissende sounds van Grummel! DANNY & TARIQ zetten het feestje door! Door hun talenten te combineren zorgen zij voor een vurige live-act vol met vrolijke en enthousiaste composities. Daarnaast treedt Tariq Pijnig live op met zijn saxofoon! Een uniek optreden die je zeker niet wilt missen dus. CHRIS DELUXE zet het feestje door. Je hoort hem vaak voorbijkomen. Hij draait namelijk elke vrijdagochtend bij Radio 538. Verschillende genres zoals Hiphop, House en Classics mixt hij moeiteloos aan elkaar. Met deze mix van verschillende muziekstromingen kan het niet anders dan dat iedereen losgaat!

ZONDAG 5 JUNI

DANNY & TARIQ De avond wordt afgesloten door DE LIEVELINGS DJ'S VAN JE ZUSJE! Met uitverkochte clubs en omvergeblazen festivals laten zij overal een spoor van vernieling achter. De laatste 60 minuten van de avond zorgen zij ervoor dat jij nog even helemaal los kunt gaan.

Het is tijd voor GUILTY PLEASURE hits! Vanaf 14:00 uur staat DE BUURMAN EN BUURMAN SHOW klaar voor een uniek optreden. Kom de laatste avond van het Pinksterfestivalleek mee zingen met foute nummers en sluit het weekend af met een knal! Kom jij er samen met ons een onvergetelijk feest van maken? Koop dan je tickets via www.pinksterfestivalleek.nl. Met 1 ticket kan je alle vier de dagen komen feesten bij bospodium Nienoord.

Nieuw! ZONDAG 5 JUNI

JOEY X MANUEL

Wil je niet meer je feesttijd verspillen aan de rij voor muntjes? Voor het eerst dit jaar kan je bij de bar betalen met de pin. Nog meer tijd over om te feesten dus!


Wij zijn gespecialiseerd in de verkoop en het volledige onderhoud van auto’s en campers.


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

7

Flinke Pink Festival wederom op het Evenemententerrein in Leek Het Flinke Pink Festival in Leek wordt ook dit jaar weer op het Evenemententerrein tegenover de Rabobank in Leek gehouden en vindt plaats van vrijdag 3 t/m maandag 6 juni 2022.

M

et tientallen optredens van deejay's en artiesten is Flinke Pink de afgelopen 10 jaar behoorlijk gegroeid. Van een 1 daags evenement in de jaren 90 is het nu 4 dagen feest tijdens het Pinksterweekend. Tijdens de avonden draaien de DJ's elke keer een ander thema dance-muziek. Op de vrijdag ligt het accent op 90's & 00's, op zaterdag op Hardstyle & Hardcore en op zondag op House & Urban. De aanvang is alle avonden 20.00 uur. Voor de 3 avonden hoef je slechts 1 maal een ticket te kopen waarmee je onbeperkt toegang hebt en dus tussendoor ook nog even de naastgelegen kermis kunt bezoeken. Op maandagmiddag treden er livebands op vanaf 13.00 uur, de toegang is dan gratis.

3 T/M 6 JUNI

Contant én cashless op het Evenemententerrein Het Flinke Pink Festival en het RADIO NL MeezingFeest, beide op het terrein t.o. de Rabobank worden het Pinksterweekend grotendeels cashless. Drankjes bij de bars en eten bij de foodtrucks haal je niet meer met losse consumptiemunten maar betaal je met je pinpas,

smartphone of -watch. Grote voordeel is dat je niet meer in de rij hoeft te staan voor munten maar gelijk bij binnenkomst je drankje kunt halen bij 1 van de bars. Het scheelt ook nog eens plastic afval en je zit de volgende dag niet meer met munten in je broekzak. Win-Win!

CONTANT BLIJFT MOGELIJK Bij de servicebalie op het terrein kun je tegen contante betaling een consumptiepas kopen, hiermee kun je ook overal op het terrein betalen. Deze consumptiepas kun je zowel met contante betaling maar ook via iDeal later weer opwaarderen.

FLINKE PINK

Deze pas is het gehele weekend geldig en bij vertrek kun je het overgebleven saldo weer terug vragen bij de servicebalie.

Kijk voor info, programma en ticketverkoop op www.flinkepinkfestival.nl

Ambachtencentrum Nienoord helpt mensen op weg naar de arbeidsmarkt Op Nienoord gebeurt veel, dat is algemeen bekend. Wellicht minder bekend is dat op het terrein een Ambachtencentrum is gevestigd, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg worden geholpen naar regulier werk. Begeleider Kenneth is er maar wat trots op: ” Mensen krijgen hier de tijd en de ruimte om te ontdekken welke kant ze op willen, daarmee hebben we in de afgelopen jaren al heel wat mensen op weg kunnen helpen.”

O

verigens bezoeken niet alleen mensen die moeten re integreren het centrum, ook statushouders zijn welkom. “Ze kunnen hier werken en tegelijk Nederlands leren”, legt Kenneth uit. “Daarvoor werken we samen met de mensen van het Taalhuis.” KOETSEN De deelnemers houden zich onder andere bezig met de restauratie van koetsen die afkomstig zijn uit

het rijtuigenmuseum, daarnaast worden stoelen en tafels van de Borg onder handen genomen. Ook worden er meubels gerestaureerd voordat ze naar de kringloopwinkel gaan. “Het is heel divers”, legt Kenneth uit. “Wat we proberen is om de deelnemers datgene te laten doen waarbij ze zich prettig voelen. Re-integreren begint met een gezonde motivatie.

Dus, of ze willen schilderen, beeldhouwen, houtbewerken of iets anders willen doen, maakt ons niet uit. Met elkaar proberen we

iedereen lekker bezig te laten zijn, de rest komt dan vanzelf.” Om dat te illustreren laat Kenneth een maquette van de Borg Nienoord zien die door een van de deelnemers is gemaakt. “Hij is nog niet klaar, dat klopt, maar degene die hier aan heeft gewerkt, heeft inmiddels een reguliere baan. Zo kan het dus gaan. Ja, daar doe je het voor.”PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

9

Groot pleinfeest op De Dam 18 artiesten, 4 dagen feest, 3 kroegen en 1 dorpsplein; De Dam in Leek wordt tijdens de Pinksterfeesten 2022 één groot terras, waar bezoekers kunnen genieten van Nederlandstalige muziek van diverse artiesten. Van Jan Warringa tot Lytse Hille en van Grietje & Evelien tot Arjan Venemann; voor iedereen zit er wel iets bij. En het mooie is dat dit pleinplein gratis is en u wordt aangeboden door 3 kroegen, die de verbinding hebben gezocht en de handen ineen hebben geslagen: Café-Restaurant Max Otter, Restaurant en Eetcafé Vandaag Leek en De Dorpskamer van Leek.

W

e hebben er ontzettend veel zin in”, zeggen Max Otter en Mariska Aling van Vandaag Leek in koor. En dat is logisch. Want, na 2 lange jaren wachten gaan de Pinksterfeesten in Leek eindelijk weer los. De drie horecagelegenheden in het centrum besloten om gezamenlijk activiteiten te gaan organiseren, waarbij De Dam wordt omgetoverd tot één groot feestplein. “Aan het einde van De Dam komt de podiumwagen te staan, waar de artiesten gaan optreden. Zo heeft het publiek goed zicht op de artiesten”, legt Max uit. SAMENWERKEN “Het is de eerste keer dat we met elkaar samenwerken”, gaat Mariska verder. “En dat maakt dit festijn ook sterk. We doen het samen, omdat we daarmee het publiek beter kunnen bedienen.” Uiteraard zorgen de drie deelne-

mende horecagelegenheden niet alleen voor de dorstige kelen, ook voor eten wordt gezorgd. Bij De Dorpskamer staat een biercarrousel en daarnaast kan de bezoeker er een warme snack bestellen, Vandaag Leek heeft belegde broodjes en mixdrankjes, terwijl Max Otter uiteraard ook een biercarrousel heeft. Het hoogtepunt van het 4-daagse festijn is zondag 5 en maandag 6 juni. Op zondag treden er onder de naam Pleinfeest op De Dam maar liefst 11 artiesten op. Max: “Dat hele festijn gaat tot in de late uurtjes door.” En op maandag is het uiteraard Pinkstermarkt en zullen vele duizenden mensen zich vergapen aan de kramen en zich vermaken op de kermis. Uiteraard is er dan ook aandacht voor een natje en een droogje. “We hebben dit vreselijk gemist en kijken er erg naar uit”, zegt

Mariska. Haar indruk is dat vele Leeksters en mensen uit de omgeving datzelfde gevoel hebben. “Mensen hebben weer zin in een gezellig festijn, dan moeten ze tijdens Pinksteren dus in Leek zijn.” 4 DAGEN FEEST In café-restaurant Max Otter is het sowieso 4 dagen feest. Dat begint op vrijdag al om 22.00 met een

OP DE DAM

PLEINFEEST

optreden van Jan Warringa, gevolgd door de zaterdag, wanneer Bert Solo vanaf 22.00 uur optreedt. Op zondag volgt dan het Pleinfeest en op maandag de Pinkstermarkt. Als het aan de drie horeca-uitbaters ligt wordt het Pleinfeest volgend jaar nog groter. “Wat ons betreft gaan we dan het kruispunt afsluiten, zodat er nog

meer ruimte is voor een bruisend feest. Dat lijkt ons echt super, daar willen we graag mee aan de slag.” Maar, eerst maar eens de editie van 2022, waarbij iedereen de verwachting heeft dat ons een groot feest staat te wachten. “Er is voor iedereen wel iets te doen en we verwachten dan ook duizenden bezoekers.”

Ontdek kalkvrij water in de Showroom van Amysoft

Zie, voel en proef zacht water Michel Feenstra, medewerker van Amysoft, vertelt over de vlucht die de waterontharder in de Nederlandse woningen doormaakt. ,,In Nederland wordt steeds meer geïnvesteerd in woningen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie badkamer of keuken. Om dit mooi en netjes te houden investeren steeds meer mensen in een waterontharder.''

I

n de showroom toont hij het verschil tussen hard en zacht water. Hij garandeert dat de waterontharders van Amysoft zorgen voor 100% kalkvrij en daarom zacht water. Beter voor de wasmachine, het koffieapparaat, de waterkoker, cv-ketel, het sanitair, douchekop of vaatwasser. Maar ook beter voor de huid en het haar. Feenstra: ,,Met het plaatsen van een Amysoft waterontharder heeft de gebruiker nooit meer last van kalkaanslag en wordt zelfs bestaande kalkaanslag beetje voor beetje verwijderd. De tegels en de douchewand blijven mooi en netjes en in de wasmachine is een bodempje van een dopje wasmiddel al voldoende.'' Hij benadrukt dat voor een goed en vrijblijvend advies de showroom bezocht kan worden. Hier kunnen de medewerkers van Amysoft het verschil tussen hard en zacht water laten zien, voelen en proeven. Voor iedere situatie is er een oplossing. Denk aan montage in de meterkast, bijkeuken, trapkast of garage. Ook is hiervoor vrijblijvend advies aan huis mogelijk. De vriendelijke medewerker benadrukt dat met het gebruik van een Amysoft waterontharder

veel apparaten een langere levensduur kennen. Het rendement gaat omhoog en het energieverbruik daalt. Er is minder zeep- en schoonmaakmiddel nodig en agressieve schoonmaakmiddelen worden helemaal overbodig. Kortom de waterontharder is goed voor het milieu. Ook is de was zachter en soepeler, omdat het water geen kalk of kalkresten meer bevat. Feenstra: ,,Het is niet zo dat tijdens een vakantie de waterontharder ook vakantie heeft. Het toestel ontsmet zichzelf middels de ontsmettingsmodule. Als water te lang stilstaat in de waterontharder, ontstaat er kans op bacteriegroei. Met het gebruik van een Amysoft waterontharder wordt dat probleem verholpen. Amysoft Waterontharders, De Hoogte 5, Leek. Telefoon 0594-587600 of www.amysoft.nl. De showroom is van maandag tot en met vrijdag open van 9 tot 17.30 uur, op zaterdag van 9 tot 17 uur.


VCN mass turning is sinds 1990 specialist in het verspanen van complexe draaidelen van onder andere staal, roestvast staal, koper, aluminium en messing met nauwe toleranties in grote aantallen. Onze producten worden wereldwijd door een groot aantal producenten, in diverse sectoren van de industrie, afgenomen. In 2018 is de nieuwe fabriekshal van 2500m2 in gebruik genomen, waarin ruimte is voor uitbreiding van het machinepark. Op dit moment bestaat het machinepark uit 52 hoogwaardige CNC-machines die 6 dagen in de week 24 uur per dag produceren, waarbij meer dan 2000 ton aan grondstoffen bewerkt worden tot 20 miljoen producten. Ook op het gebied van het milieu wil VCN mass turning een vooraanstaande rol spelen. 99% van het afval wordt gerecycled en door het gebruik van moderne afzuigsystemen wordt de lucht schoon gehouden (99.9% filtratie). Momenteel werken er 88 medewerkers mee aan het succes van dit familiebedrijf. Door de structurele groei in de afgelopen jaren zijn wij constant op zoek naar nieuwe collega's (www.vcnbv.nl) De kans is groot dat u dagelijks gebruik maakt van apparaten, een machine of een vervoersmiddel waarvan een onderdeel in Leek is geproduceerd en dat is best bijzonder. www.vcnbv.nl


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

11

MAANDAG 14.40 UUR

Flinke Pink, de Maandag

WISHLIST

Na 3 avonden deejay’s op het Evenemententerrein sluit Flinke Pink ook dit jaar weer af met de gratis toegankelijke maandag met livemuziek. Vanaf 13 uur zijn er optredens van 4 talentvolle bands op het festivalterrein t.o. de Rabobank. Na de livebands zorgen de deejay’s Martin Harder en Ricardo Sylvio voor een hele vette afsluiting van het Pinksterweekend in Leek. met ze mee op nummers van onder andere: De Dijk, Simple Minds, BLØF, Bon Jovi, ABBA, U2 en John Mayer.

MAANDAG 13.00 UUR

THE WOODS

D

e 4 optredende bands komen allen uit het Noorden en een aantal muzikanten zelfs uit onze regio. Het programma start om 13.00 uur met The Woods, zij zijn al meer dan 20 jaar actief in het Nederlandse blues & rock circuit en bestaan uit Joris Bos, Martijn Drijfhout, Johan Zielstra en Pieter Dokter. In 2021 brachten zij nog een EP uit, genaamd Hurricane.

Rond 14.40 uur is het de beurt aan Wishlist, een band van vijf liefhebbers van het stevige werk. Ze spelen de nummers die ze zelf leuk vinden en hebben daarmee al menig zaal plat gespeeld. Maak je klaar voor een portie onvervalste rock als Maiden, Metallica, Guns N’ Roses en nog veel meer. Wishlist bestaat uit Arjan Hut, Lute Fokkema, Marc Kuipers, Patrick de Rooij en Peter Houtman.

De 4e band is Steeby & de Better Days. Steeby (echte naam Jesse Kortenschijl) is Gronings rapper, zanger en producer.. Je kunt de muziek van Steeby omschrijven als een fusie van hiphop, jazz en funk. Steeb's liefde voor muziek stopt niet bij het opnemen in de studio en eind vorig jaar vertaalde deze liefde zich naar het vormen van een 7-koppige liveband, om zijn performances nog meer muzikaliteit te geven. Het publiek kan een hoop positieve, swingende energie verwachten van deze band, maandag om ca. 15.30 uur.

MAANDAG 15.30 UUR

STEEBY & S BETTER DAY

Na de 4 livebands komt de afsluiting van Flinke Pink 2022 met de deejay’s Martin Harder en Ricardo Silvio. Zij zullen zorgen voor een spectaculaire feestelijke afsluiting van het Pinksterweekend in Leek.

De pauzes tussen de bands wordt opgevuld door de 18 jarige Tolberter deejay Stan van der Wal, dj Firetjuene (zie elders in deze krant).

De 2e band op de maandagmiddag is Greymen (vanaf ca. 13.50 uur), een kleurrijke band met grijze mannen. De band bestaat uit vijf ervaren muzikanten. Ze spelen een groot aantal covers uit de Top 2000. Zing en dans

MAANDAG 13.50 UUR

GREYMEN

MeezingFeest Leek terug tijdens het Pinksterweekend

N

a 5 zeer druk bezochte edities in de Rodenburghal verhuist het MEEZINGFEEST LEEK naar het Evenemententerrein t.o. de Rabobank in Leek en vindt plaats op zondag 5 juni a.s., 1e Pinksterdag! De Rodenburghal is wegens een interne ombouw tot meerdere fitnesszalen inmiddels niet meer beschikbaar voor het succesvolle

feest waar de afgelopen jaren o.a. Jannes, Snollebollekes, René Karst, Ronnie Ruysdael, Henk Wijngaard en vele anderen te gast waren. Ook de komende editie treden weer een keur aan landelijke bekende en regionale artiesten op. Uiteraard staat ook de Koning Der Piraten, Jannes op zondag 5 juni op het podium in Leek. Tijdens het feest op deze 1e Pinksterdag is ook Radio NL aan-

wezig met DJ Stefan Leur en verder zullen o.a. Stef Ekkel, René Karst, Bert Solo, Melissa Smilda, Eltjo van Wijk en Hessel & Ineke een optreden verzorgen. De voorverkoop is gestart! Bestellen kan vanaf heden op www.meezingfeestleek.nl <http://www.meezingfeestleek.n l> . Kaarten zijn ook in Leek verkrijgbaar bij Primera, Capisce Trendy Mode, Fitclub Rodenburg

ZONDAG 5 JUNI

MEEZINGFEEST

en aan de kassa van het Evenemententerrein tijdens het Pinksterweekend. Het Evenemententerrein is 5 juni open vanaf 14.00 uur, de eerste artiesten beginnen al om 14.30 uur en de eindtijd is ca. 19.30 uur. Aansluitend wordt op dezelfde locatie de “White” edition van het Flinke Pink Festival gehouden.

Kijk voor info, programma en ticketverkoop op www.meezingfeestleek.nlPINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

13

8e Oosterheerdt Pinkster Oldtimerrit 2022 Op 1e Pinksterdag zondag 5 juni a.s. wordt alweer de 8e editie van de Oosterheerdt Pinkster Oldtimerrit georganiseerd. Gelukkig kunnen we dit jaar als vanouds de rit vanaf het terrein bij de borg op het Landgoed Nienoord in Leek weer organiseren.

ZONDAG 5 JUNI

OLDTIMERRIT

D

e rit is ongeveer 90 km lang en veel mooie oldtimers en motoren van minimaal 25 jaar oud gaan voor een prachtige tocht door de fraaie omgeving van Leek en omstreken. Mooie en bijzondere oldtimers van soms meer dan 100 jaar oud nemen deel aan de rit. Deelname aan de 8e Oosterheerdt Pinkster Oldtimerrit Leek staat open voor auto's en motoren van ten minste 25 jaar oud. En wordt georganiseerd in samenwerking met Sportcentrum Leek en Oldtimer & Classic Beurs. Vanaf 10:00 uur op Pinksterzondag verzamelen de klassiekers en oldtimers zich nabij de borg op

Langoed Nienoord. Om 10:30 uur vertrekken de motoren voor hun rit door de omgeving en om 11:00 starten de auto's. De voertuigen rijden los van elkaar hun eigen rit. De terugkomst van de oldtimers en motoren op de borg zal ongeveer tussen 14:00 en 15:00 uur zijn. Alle voertuigen blijven daarna op het borgterrein staan om het publiek de gelegenheid te bieden om alle oldtimers en klassiekers van dichtbij te bewonderen. Altijd weer is dat genieten voor de bezoekers. Bij de start is het al prachtig om de fraaie oldtimers te bewonderen en te zien vertrekken. Heel divers is nu al de inschrijving van deelnemers van mooie Ameri-

kanen, sportwagens, en vooroorlogse voertuigen. Kijken en genieten dus! Tevens is het Grand Café Borg Nienoord open voor eventueel een hapje en een drankje in de borg of op een van de fraaie terrassen. De deelnemers kunnen zich vooraf aan de rit aanmelden bij de borg en worden ontvangen met koffie en koek en onderweg wordt een koffiepauze ingelast. Alle deelnemers wordt bij terugkomst een lunch aangeboden, terwijl het publiek ondertussen de mooie voertuigen kosteloos kan bekijken. Voor inschrijving aan de 8e Oosterheerdt Pinkster Oldtimerrit 2022 en voor meer informatie

kunt u terecht op onze website www.oldtimerleek.nl of stuur ons een mail met alle gegevens aan info@oldtimerleek.nl Telefonisch

kan men de organisatie van de oldtimerrit bereiken op nummer 06-10568935.

FireTjuene draait 2e Pinksterdag voor eigen publiek De uit Leek afkomstige DJ Stan van der Wal kijkt uit naar 2e Pinksterdag. Dan namelijk verzorgt hij een optreden tijdens het Flinke Pink Festival, op het Evenemententerrein tegenover de Rabobank. En daar heeft hij ontzettend veel zin in. “Het is een mooie kans om bepaalde muziekstijlen voor een groot publiek te laten horen.”

S

tan is nog niet zo lang actief als DJ. Hij begon ruim 2 jaar geleden, vlak voordat corona uitbrak. Dat weerhield hem er echter niet van om in de afgelopen periode stappen te maken. Hoewel zijn optreden nog vooral beperkt bleef tot familie- en buurtfeesten, timmert hij behoorlijk aan de weg. Onlangs was hij nog actief in Café Ludiek in Sneek. “Het begint te komen, dat klopt.” Dat bewees hij bijvoorbeeld tijdens een talentenjacht bij de Kunstbende in Gronin-

gen. Stan won en mag nu op 26 juni meedoen aan de landelijke finale in Amsterdam. STARTSEIN Dat DJ worden een droom is, gaat te ver, “maar het lijkt me wel ontzettend mooi om hier later mijn werk van te maken.” Gek genoeg was een zware blessure die hij met voetballen opliep, het startsein om het vak van DJ serieuzer op te pakken. Met name het mixen vindt Stan uitdagend.

legt hij uit. “Er kan tijdens het mixen namelijk van alles mis gaan, bijvoorbeeld wanneer een transitie, een overloop, niet goed gaat. Zelf hoor ik dat natuurlijk, maar het blijkt ook dat het publiek het vaak niet opmerkt. Dat neemt niet weg dat ik een goede show wil neerzetten, met zo weinig mogelijk fouten.”

MAANDAG 6 JUNI

FIRETJUENE

“Dat kun je eigenlijk alleen leren door het te doen. Als ik aan het draaien ben, probeer ik om de techniek steeds beter onder de knie te krijgen. En ja, dat gaat steeds beter.”

Een life performance vindt Stan het leukste en daarom ziet hij uit naar het Flinke Pink Festival, waar hij de kans krijgt om muziekstijlen voor een groot publiek te presenteren. “Het is leuk, maar ook wel risicovol”,

KLIK Hij zegt altijd wel een goede klik met het publiek te hebben. “Dat is belangrijk natuurlijk. Ik probeer ook in te spelen op de reacties van de mensen.” Wat hij in Leek gaat tegenkomen, durft hij niet te voorspellen. “Ik weet het niet, maar ben wel heel benieuwd. Nee, zenuwachtig ben ik niet, noem het maar gezonde spanning. Dat moet ook, wil je goed kunnen presteren. Ik reken op veel gezelligheid en een ontspannen sfeer en dan gaan we er een lekker feestje van maken.”

Kijk voor info, programma en ticketverkoop op www.flinkepinkfestival.nlPINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

Sport, braderie en muziek

15

VRIJDAG 1 JULI

RONDE VAN LEEK

De Stichting Wielerronde Leek, de Stichting Loopsport Leek en ondernemers hebben de handen ineen geslagen en presenteren een bijzonder sportspektakel in het centrum van Leek vrijdag 1 juli a.s. De ronde van Leek is een vertrouwd gegeven, maar nieuw is het loopevenement de 4 mijl van Leek. Het spektakel start ’s middags om 15 uur met een G-loop voor mensen met een beperking waaraan ook frame runners, mensen met een motorische beperking, kunnen deelnemen.

A

ansluitend is er een recreatieve jeugdloop in de basisschool leeftijd en het middagprogramma wordt afgesloten met de 4 mijl, een wedstrijdloop voor maximaal 300 deelnemers. Start om 16.30 uur op de Dam waar ook de finish plaatsvindt. En waarbij de lopers gebruikmaken van het parcours van de wielrenners ’s avonds. De dames wielrenners starten om 18 uur en rijden 50 km (21 ronden), gevolgd door de mannen (elite, beloften en amateurs A) die 80 km rijden en starten om 19.45 uur (33 ronden). Gelijktijdig is er een braderie op de Bosweg, zijn er kinderattracties en is er live muziek bij de horecaterrassen bij start en finish op de Dam. De wielerronde van Leek bij de mannen is onderdeel van de 39e Amysoft meerdaagse Noordenveld Westerkwartier. Het gaat om een vierdaagse met wedstrijden in Nieuw Roden 27 juni, Peize 28 juni, Leek 1 juli en De Wilp 2 juli.

Leek heeft in 1982 aan de wieg gestaan van de 1e meerdaagse met toen ook wedstrijden in Nieuw Roden en De Wilp. De winnaar Bert Wekema, niet alleen regionaal bekend, maar ook een renner die heeft deel uitgemaakt van het profpeloton. Na jaren van afwezigheid keerde de ronde van Leek in 2019 terug met Johan Knol als winnaar en vervolgens gooide COVID-19 2 jaar lang roet in het eten. De ronde van 2020 ging niet door en in 2021 ging de vierdaagse wel door, maar moest de organisatie van Leek uitwijken. Door omstandigheden lukte het niet de wedstrijd in Leek te organiseren, maar de alternatieve oplossing was bijzonder, want de Col du VAM bij Wijster (48 m NAP+) werd het podium waarop de renners zich presenteerden. Die wedstrijd werd gewonnen door Hartthijs de Vries, ook winnaar van de wedstrijd in Peize en 2e in het eindklassement achter Rick Ottema. Ottema win-

naar van de wedstrijd in Nieuw Roden. Beide rijden voor Metec en om het succes van Metec te completeren schreef Axel van der Tuuk de wedstrijd in De Wilp in 2021 op zijn naam. Overigens werd bij de Col du VAM ook nog een afvalwedstrijd gereden die werd gewonnen door Daan Gelling van de Noordelijke wielervereniging Groningen voor Rick Ottema. Metec rijdt een nationaal- en internationaal programma waarin Rick Ottema en Hartthijs de Vries zich dit jaar al meerdere keren in de frontlinie hebben laten zien. Axel van der Tuuk won eerder dit jaar de ronde van Ureterp. De ploegleiding stelt zich constructief op en geeft genoemd trio, ondanks de drukke wielerkalender, de mogelijkheid ook in 2022 deel te nemen. Traditiegetrouw vormt het collectief van de Noordelijke Wielervereniging Groningen altijd een belangrijk element in de noordelijke criteriums, zo ook in de meerdaagse. Peter Merx is een graag geziene gast. In die wielerwereld geniet hij door zijn kleine postuur bekendheid als de kolibrie van Warhuizen en het moet gezegd hij vliegt geregeld uit en met succes. Zo won hij in het verleden etappes in de ronde van Roemenie, de ronde van Togo en de ronde van Burkina Faso. Recent reed Merx de ronde van Benin waarin hij 38e eindigde in het eindklassement. Zijn ploeggenoot bij de NWVG Karsten Veen liet zich vorig jaar in de meerdaagse kronen als de beste jongere. De jongste lichting staat klaar om het de gevestigde orde moeilijker te maken. De ronde van Leek is een wedstrijd waaraan beloften kunnen deelnemen. Onder hen 2 deelnemers die in Leek wonen.

www.rondevanleek.nl

Evert Koning rijdt voor Houttec Cycling Tam en Rick Suurd voor de Wieler Combinatie Friesland. Zij debuteren dit jaar en doen ervaring op. Koning is ploeggenoot van Mark Prinsen, die dit jaar al zegevierend de eindstreep passeerde in de Ronde van Beilen. De 3e renner uit Leek die zich aan het vertrek meldt is Maurits Buist en ook actief voor Houttec Cycling.

Het zijn alles bij elkaar de ingrediënten voor een geweldig spektakel in het centrum van Leek met voldoende mogelijkheden voor een ieder zich te vermaken. Helemaal als de weergoden meewerken, want dan kan het wel eens tot in de late uurtjes heel erg gezellig blijven in Leek en wordt de basis gelegd voor een nieuwe traditie met de combinatie hardlopen, wielrennen en entertainment.

Onze voordeur is weer geopend Na een grondige verbouwing heeft Eethuys Boer’n trek een nieuwe, moderne uitstraling gekregen. Hier geniet je van heerlijk softijs, diverse smaken milkshakes, vers afgebakken broodjes, een gezonde salade, burgermenu, friet met een snack tot een kindermenu; in het brede assortiment is aan het hele gezin gedacht.. En dit smaakt met het nieuwe interieur nóg beter!

W

e gaan onze gasten verrassen wanneer ze ons restaurant binnenstappen”, vertelt Moniek de Boer, de enthousiaste jonge eigenaresse. Een allround eetgelegenheid waar je lekker kan eten in een boer’n sfeer. Neem plaats voor de standaard snack of ga eens voor een bijzondere verrassing zoals de Rare Snuiter, een Roegh Zwien of Vreemde Vogel. Na de aankoop van het pand was het tijd om te gaan verbouwen, en dat hebben ze gedaan, grondig zelfs! Het eethuys is herrezen als een nieuw pand met een mooie moderne architectuur. “Mijn dank is groot aan de partijen die samen met ons dit avontuur aan wilden gaan.” Aldus Moniek.

Na intensieve weken met man en macht te hebben gewerkt mag het resultaat er zeker zijn. Eethuys Boer’n trek is een prachtig pand geworden, zowel van binnen als van buiten. Tijdens Pinksterweekend zijn de deuren van ons vernieuwde Eethuys uiteraard geopend. Het uitgelezen moment om eens langs te komen en het eindresultaat te bewonderen. Het team van Boer’n trek is heel nieuwsgierig naar alle reacties!


Pinkstermaandag geopend v.a. 08.00 uur

MANNENMODE MANNENMODE MANNENMODE MANNENMODE

1 JUNI T/M 5 JUNI OUTLET VIJF DAAGSE!

Tolberterstraat 11 Leek Tel.: 0594-514255 www.deheerenvanleek.nl

Geopend van woensdag t/m zondag van 16.30 - 21.00 uur.


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

17

Leeksters schuwen het zware werk niet Onder de deelnemers aan de ronde van Leek bevinden zich 3 inwoners van Leek. Het betreft Maurits Buist, Evert Koning en Rick Suurd. Buist 31 jaar loopt al de nodige jaren mee, voor Evert Koning en Rick Suurd geldt met hun 19 jaar dat ze ervaring opdoen waar ze in het verdere vervolg van hun carrière mee verder kunnen. De beide youngsters willen de grenzen verkennen waarin hun mogelijkheden het best tot hun recht komen.

A

lle 3 kennen een brede liefde voor de wielersport, niet alleen op de weg, maar ook in het veld. Buist heeft al een lange carrière achter de rug in meerdaagse wedstrijden (7 dagen) in de ber-

gen over onverharde wegen. Vaak koersen die met 2 man worden gereden en dan is Henk Bos z’n vaste maat. Trans Alp en de Iron bike zijn daar voorbeelden van in Italië. Bij de Iron Bike gaat het over hoogtes van meer dan 3000 m en wordt in een tentje geslapen op een hoogte van altijd nog 2000 m. Een individuele wedstrijd is de Appeninica. Recent nam Marcel Buist deel aan een 7 daagse trainingskoers in Portugal ‘lekker een week bij 32 graden in de zon, goed voor de moraal’. De ronde van Leek is andere koek, ‘want dit is beuken met 2 lange stukken van bijna een kilometer, maar ook met een rondje rondom het winkelcentrum de Liekeblom waarbij het aankomt op interval’.

VRIJDAG 1 JULI

RONDE VAN LEEK

Evert Koning, 19 jaar, heeft vorig jaar ook deelgenomen aan de Appeninica en werd 5e. Een meer dan geweldige prestatie. En dat hij hoogtemeters goed verdraagt bewees hij in België waarin hij 5e en 7e eindigde. Wedstrijden met meer dan 5000 hoogtemeters. Koning maakt net als Buist deel uit van het Houttec Cycling Team en dat betekent niet alleen klassiekers in de clubteam competitie, maar ook wedstrijden in de topcompetitie samen met De Kannibaal en De Peddelaars waar Houttec dan 2 of 3 renners voor levert. Tot dusver heeft Koning dit

seizoen zelf nog geen uitslagen door domme pech kunnen rijden. In dit leerjaar gaat het er vooral om de grenzen te verkennen en in de tussentijd moet hij ploeggenoten, zoals Mark Prinsen en Jeffrey Cordes, bijstaan. Prinsen won dit jaar al de ronde van Beilen. Vooralsnog ziet Koning in zichzelf geen criteriumspecialist ‘ik ben er voor het zwaardere- en langere werk’. Rick Suurd, 19 jaar, heeft ook al een verleden als mountainbiker en verkent nu z’n mogelijkheden op de weg. Net als Koning is Suurd 1e jaars belofte en actief voor de Wieler Combinatie Friesland. Beide dragen de handicap met zich mee dat corona hun ontwikkeling in de weg heeft gestaan in een bepalende fase van hun carrière door gebrek aan wedstrijden. Bij de weinige wedstrijden die Suurd als junior nog heeft kunnen rijden springen de 8e plaats in Bartje 200 en de 12e plek in de Veldslag Norg in het oog. Een jaar eerder werd Suurd samen met Evert Koning, koppelgenoot, 2e in Drenthe 200. Suurd heeft inmiddels ook z’n eerste kilometers in klassiekers gemaakt maar met nog weinig succes. Voorafgaand aan de ronde

van Leek staan er diverse wedstrijden op het programma waarin Suurd z’n plek in het peloton kan proberen te vinden. Hij heeft een zwaarder postuur dan Koning en is minder geschikt voor de bergen, maar kan daar kracht uit putten om in klassiekers en criteriums wel te floreren ‘ ik moet meer zelfvertrouwen ontwikkelen en als ik die wedstrijden doorkom dan ben ik in Leek niet tevreden met alleen maar uitrijden’. Suurd steekt z’n ambities niet onder stoelen of banken en wil al het mogelijke doen om helder te krijgen of er een carrière in het wielrennen inzit.

www.rondevanleek.nl


MET ONZE WASPAS WAS JE ALTIJD MET KORTING!!

Tolberterstraat 105 | 9351 BE Leek 0594 - 69 67 27 | 06 - 55 1945 56 info@carwashleek.nl | www.carwashleek.nl


PINKSTERCOURANT LEEK

VRIJDAG 1 JULI

RONDE VAN LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

19

Veen een begrip in de noordelijke wielerwereld

Al decennia lang duikt de naam Veen op in de noordelijke wielerwereld. Dat begon met opa Fokko Veen, kreeg een vervolg met vader Edwin Veen en nu is Karsten Veen, de 3e generatie, aan zet. En bij alle 3 generaties speelt de combinatie schaatsen - wielrennen een grote rol.

F

okko Veen was in z’n actieve sportcarrière meer een schaatser dan een wielrenner, maar werd in de noordelijke wielerwereld bekend als ploegleider van de Omega wielerformatie uit oost-Groningen. Veen maakte 2x mee dat Omega zich liet kronen als Nederlands Clubkampioen. Dat was in de jaren dat zoon Edwin ook onderdeel uitmaakte van de

Omega formatie. Edwin Veen was gevreesd in de noordelijke criteriumwereld vanwege zijn sterke eindsprint. Hij won alles bij elkaar ongeveer 70x en hij is met 3 eindzeges op zak in de meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier ook all time recordhouder. Karsten Veen, de 3e generatie, is ook al behept met zowel het schaats – als het wielerbacil. In tegenstelling tot opa Fokko en vader Edwin is Karsten meer van de lange baan, waar zij beide het meer moesten hebben van het marathonschaatsen. Karsten scherpte afgelopen winter in Inzell zijn persoonlijke records op de 500 m en 1000 m aan. Fokko reed meerdere 10-tien klasseringen in grote marathonwedstrijden in Nederland, Canada en Finland, waaronder een 2e plaats in de Oldambtrit, de Groninger equivalent van de Elfstedentocht, en een 3e plaats in Finland. In 1985 viel Fokko net buiten de top-10 in de Elfstedentocht, die door Evert van Benthem werd gewonnen en waarin hij als 11e finishte. Ruim binnen de 7 uur, nog altijd een prestatie van jewelste. Edwin reed ook marathons, maar heeft de prijzenkast meer gevuld met prijzen in de wielersport. In de zesdaagse Noordenveld Westerkwartier scoorde hij niet alleen 3x

Marthe Roose uit Enumatil, gemeente Westerkwartier

eindwinst, maar boekte hij ook nog 6 dagsuccessen. Die 6 maken onderdeel uit van de 41 overwinningen die hij boekte in noordelijke criteriums. Daarmee liet Edwin zich maar liefst 4x kronen als noordelijke criteriumkoning. De laatste keer in 2002 en nu is het aan zoon Karsten het stokje over te nemen. De naam van Karsten Veen, 21 jaar, dook vorig jaar voor het eerst op bij de meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Hij maakt deel uit van het John Deere Cycling Team van de Noordelijke Wielervereniging Groningen en debuteerde meer dan verdienstelijk in de meerdaagse. Het begon met een 8e plaats in Nieuw Roden

gevolgd door een 10e plaats in Peize. De 3e dag liet Karsten Veen op de Col du Vam ook zien over klimmerstalent te beschikken, want met een 5e plek zat er opnieuw een top -10 klassering in. De aansluitende afvalwedstrijd leverde ook nog eens een 9e plek op en daarmee begon Karsten Veen de laatste dag in De Wilp in de wetenschap dat er voor hem een mooie eindklassering bij de streep lag te wachten met misschien ook nog wel de witte trui als winnaar van het jongerenklassement. Hij werd de laatste etappe 17e maar hij hengelde er toch de 5e plaats in het eindklassement mee op en was de beste jongere. De witte trui was voor hem.

Opvallend is dat zijn naam voorkomt in alle klassementen, de dag klassementen, het algemeen klassement, het jongerenklassement, het klassement van de leidersprijs en het catch sprint klassement. Het geeft aan dat Karsten Veen attent heeft gekoerst, maar nu komt het aan op bevestiging. Tot dusver heeft hij in dit nog prille wielerseizoen 2022 nog geen potten weten te breken, maar zijn naam komt wel weer voor op de deelnemerslijst van de meerdaagse en dus ook van de Ronde van Leek. Met de witte trui heeft Karsten Veen een eerste stap gemaakt op weg naar een mooie palmares, maar die van zijn vader zal moeilijk zijn te evenaren, laat staan te overtreffen.

Marthe Roose wil naar het podium

VRIJDAG 1 JULI

RONDE VAN LEEK

Marthe Roose, 28 jaar, woont in Enumatil en rijdt bij de elite voor De Kannibaal. Zij maakt sinds 2017 deel uit van het peloton en boekte de beste resultaten voor corona, 4e in Usquert en 3e in Ternaard.

C

orona zorgde voor gebrek aan wedstrijdritme, maar dit seizoen pakt ze de draad weer op. “Het gaat weer beter en het is toch een doel een keer te winnen”.

De komende weken moet het ritme weer ontstaan in een reeks van criteria in het Noorden voorafgaand aan die in Leek op 1 juli. Daarnaast doet De Kannibaal mee aan de clubkompetitie

www.rondevanleek.nl

met klassieke wedstrijden in Nederland en België. Marthe kijkt ernaar uit, is een echte liefhebber en verheugd zich op de rondjes rondom de kerk.


VRIJDAG 3 JUNI - 22.00 UUR

ZATERDAG 4 JUNI - 22.00 UUR

ZONDAG 5 JUNI - 17.00 UUR

MAANDAG 6 JUNI - 14.00 UUR

Tolberterstraat 4 - 9351 BG Leek 0594-512017


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

Nieuw: 4 Mijl

De Ronde van Leek Op vrijdag 1 juli worden hardlopen en fietsen gecombineerd in een gezamenlijk sportief evenement: de Ronde van Leek. Nieuw zijn drie hardlooponderdelen, waaronder de 4 Mijl van Leek. De organisatoren van Wielerevenementen Leek en Loopsport Leek hopen er die dag een sfeervol evenement van te maken in samenwerking met de lokale middenstand en bewoners. Het parcours loopt vanaf De Dam naar Boveneind en terug via Kerkweg en De Schans.

over vier ronden, totaal 6,437 km, met start en finish op de gezellige De Dam in hartje Leek. Bij de start is een verzorgingspost en kledingafgifte in de Liekeblom; tevens kan hier het startnummer worden afgehaald. Er zijn bekers beschikbaar voor de eerste drie dames en heren overall. De tijdregistratie wordt verzorgd door SportsCom, de vaste speaker Wycher van den Breemen praat alle looponderdelen aan elkaar.

O

mdat het de eerste keer is voor de 4 Mijl Wedstrijdloop geldt een maximum aantal deelnemers van 300, vol=vol. De 4 Mijl wordt gelopen

Een andere primeur is de G-Loop, voor zowel wandelaars als hardlopers. De G-loop is bedoeld om kinderen en volwassenen met een beperking de gelegenheid te bieden om ook aan de loopsport deel te nemen. De loop is kleinschalig en vindt plaats in een ontspan-

VRIJDAG 1 JULI

4 MIJL VAN LEEK

nen, gezellige sfeer. Het parcours meet 560 meter, rondom De Dam en De Schans. Er kunnen meerdere ronden gelopen worden en een begeleider mag (gratis) meelopen. Hulpmiddelen zoals een rollator of rolstoel zijn natuurlijk toegestaan. Tot slot is er een scholierenloop voor basisschoolleerlingen, verdeeld over twee afstanden. Alle deelnemers bij alle onderdelen krijgen na de finish een mooie medaille. De inschrijfkosten bedragen € 2,50 voor de scholierenloop en G-Loop; deelnemers aan de 4 mijl betalen € 7,50.

Het programma op vrijdag 1 juli: 15.00-15.30 uur

G-Loop, wandelen of hardlopen voor mensen met een beperking

15.45 uur

Scholierenloop groep 1 t/m 4, 1 ronde 1,35 km Scholierenloop groep 5 t/m 8, 2 ronden 2,7 km

16.30 uur

4 MIJL Wedstrijdloop, 4 ronden

18.00 uur

Wielerronde Dames elite/beloften, 50 km

19.45 uur

Wielerronde Heren elite/beloften, 80 km

Zie voor meer informatie: https://www.loopgroepnienoord.nl/4mijl. Aanmelden kan direct op https://inschrijven.nl/form/2022070124517-nl.

www.rondevanleek.nl

21


Marjet's Bloemenatelier | Marjet Smid Tolberterstraat 75 | 9351 BD Leek | 06 - 50 500 972 info@bloemenleek.nl | www.bloemenleek.nl


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

23

Mondzorgcentrum Leek: een moderne praktijk, waar we u bijna alle specialisaties in de tandheelkunde onder één dak kunnen bieden Het centrum is een moderne praktijk, waar bijna alle specialisaties in de tandheelkunde onder één dak te vinden zijn. Van reguliere tandheelkunde tot orthodontie, van implantologie tot prothetiek. Erik Jan Hommes: ''Ondanks het feit dat wij een grote praktijk zijn, geloven we heel sterk in een persoonlijke behandeling. Dit betekent dat wij er altijd naar streven, dat u een vaste tandarts heeft. Dat is ook belangrijk om een goede vertrouwensband op te bouwen. U gaat bij ons dus niet van de ene stoel in de andere en ziet niet steeds weer iemand anders. U gaat naar uw tandarts. Dat blijft zo.

En lopen wij iets uit? Neem dan een kop koffie of thee uit onze verse bonenautomaat. Dit is een stukje extra service voor u van ons en kost u verder niets.''

Onze wachtruimte grenst aan een buitenterras. Zo kunt u bij mooi weer lekker buiten in de zon op uw afspraak wachten.

Naast de normale openingstijden overdag van maandag t/m vrijdag van 08:30 17:00 zijn we ook open de dinsdag- en donder-

De praktijk heeft voor haar patiënten ook een gratis wifinetwerk beschikbaar. ''Daar kun je bijna niet meer omheen in deze tijd. Alles gaat tegenwoordig bijna digitaal en wij zijn daar niet anders in. Wij sturen onze afspraken bijvoorbeeld ook via de mail naar de patiënt. In sommige smartphones wordt zelfs automatisch de afspraak in de agenda gezet, kijk, dat is nou handig!'', aldus tandarts Erik Jan Hommes.

dagavond van 18:00-20:30. Een uitkomst voor veel mensen, die overdag lastig in de gelegenheid zijn naar de tandarts te gaan. Een bezoek aan de mondhygiënist kan naast de maandag t/m vrijdag overdag ook op de donderdagavond. U vindt Mondzorgcentrum Leek in de wijk Oostindie op het adres Hyacint 1, 9351 ZX, Leek. Voor meer informatie, openingstijden en inschrijven, kijk op www.mondzorgleek.nl

Eetcafé Cliché: waar het eten een culinaire beleving is Laagdrempelig, vers, lekker en kwaliteit, dat is waar Cliché voor staat. “Ik wil het aloude ambacht in het eten terug laten komen, een product maken zoals dat vroeger bekend was”, zegt eigenaar en kok Melle van der Meer. “Daarom werken we ook alleen met verse producten.” Als voorbeeld noemt hij de verse vis op de kaart. “Dat proef je, dat is zeker.” Gasten kunnen zien hoe we werken, we hebben geen geheimen. Bovendien wil ik in contact blijven met de gasten. Als het eten lekker heeft gesmaakt, horen we dat graag, maar ook als er dingen verbeterd kunnen worden, willen we dat weten. Eten is mijn passie, daar wil je een ander van laten meegenieten. En ja, ik kom graag aan de tafels voor een praatje.” EERST GELD VERDIENEN “Door de lockdown als gevolg van de coronapandemie konden onze ambitieuze plannen weer in de kast en hebben we het hoofd gelukkig boven water

Johan Willem Friso Regiment showt Tank en pantservoertuig a.s. zaterdag 4 juni van 11-15 uur op Nienoord (hertenkamp). Conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum wees Nienoord erop dat de naam sinds Johan Willem Friso niet gewijzigd is en dat regiment bestaat nog. Portretseries van vroeg 17e eeuwse legereenheden zijn in Nederland zeer zeldzaam, dat dit regiment nog bestaat maakt alles nog bijzonderder. Hun bezoek op 4 juni met een tank en pantservoertuig belooft bovendien een spectaculair beeld.

Eigenaar en kok Melle van der Meer: “Kwaliteit staat voorop”

SFEER Het interieur van Cliché ziet er fris en licht uit. “Wel hebben we de sfeer zoals men die hier kende kunnen vasthouden”, zegt Van der Meer. “Daarnaast werken we met een open keuken.

Tank en Pantservoertuig te zien op Nienoord

weten te houden. De komende periode en zeker ook tijdens de Pinksterdagen willen we graag weer wat geld verdienen en gelukkig zijn we nu in een periode beland waarbij reserveren weer nodig is, want elke avond is het gezellig druk”. U vindt Eetcafé Cliché aan de Tolberterstraat 13. De keuken is geopend van woensdag tot en met zondag van 16.30 - 21.00 uur

Reserveren kan op www.eetcafécliche.nl of bel ons via 0594 512353

Met genealoog André Buwalda zijn de andere, over diverse adellijke families vererfde portretten getraceerd en weer samengebracht tot een geheel van 18 stuks. Volgens expert Willem de Winter van Tussen Kunst en Kitsch zit hier een aantal topstukken tussen. Vanaf 4 juni zijn ze een aantal maanden in de Borg te zien, in combinatie met nieuwe portretten van huidige regimentsleden.

Op zaterdag 4 juni is het publiek tussen 11 en 15 uur welkom om de tank en het pantservoertuig te bekijken op Nienoord.


HOORN INTERIEUR IS DÉ LEVERANCIER VAN STALEN DEUREN EN KOZIJNEN!

IEDER PRODUCT OP MAAT EN NAAR WENS GEMAAKT!

Op zoek naar stalen deuren voor in uw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op. www.hoorninterieur.nl | info@hoorninterieur.nl | 06 54 92 72 87


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

25

Lekker Zweven op de kermis in Nietap De kermis tijdens de Pinksterdagen in Nietap wordt sinds jaar endag georganiseerd door de Buurtschap Nietap-Terheijl. De opbrengst van de kermis komt ten goede aan de vereniging en maakt een groot deel uit van de jaarlijkse inkomsten. Ondanks de verplaatsing van de kermis van Leek naar de Tip is de aantrekkingskracht om de bezoekers tussen Leek en Nietap te laten bewegen groot. Eén van de leukste attracties dit jaar is de 'ouderwetse' Zweefmolen. Voeg hieraan toe de gezellige sfeer bij de Nietapster Horeca en het feest is compleet.

Buurtschap Nietap- Terheijl

N

ietap is een Drents grensdorp dat ligt tegen het Groningse Leek. De twee dorpen worden ruimtelijk gescheiden worden door een “groene long”. En door 't Piepke, natuurlijk. Het karakter van grensdorp wordt door de bevolking gekoesterd. Nadrukkelijk onderscheidt men zich van Leek, hoewel van vijandigheid geen sprake is. Van de voorzieningen op het gebied van winkels, medische zorg, het kerkelijk leven en sport dat Leek biedt, wordt volop gebruik gemaakt. Ten zuiden van Nietap ligt Terheijl. Nietap en Terheijl kennen al met al wat natuur en cultuur betreft een rijke historie, waarvan de sporen nog duidelijk in het landschap zichtbaar zijn. Het toekomstig landgoed Terheijl en het Natuurschoonbos fungeren reeds als verpozingsgebied tussen de twee kernen Leek en Roden. Ook kan men goed recreëren aan het Leekstermeer met paviljoen Cnossen en de camping. De horeca hoort bij Nietap. De naam van het dorp is mogelijk zelfs afgeleid van de naam van voormalig café “De Nijentap”. Tegenwoordig dragen café “Dussel” , cafetaria “De Schans” en pizzeria “Sa Perda Longa” elk op hun eigen wijze bij aan de leefbaarheid van het dorp. Met name “Cafe Dussel' is belangrijk voor het verenigingsleven. Door geleidelijke uitbreidingen aan de zuidkant is Nietap de laatste vijftig jaar van een lintdorp veranderd in een komdorp. Samen met Terheijl wonen er op het ogenblik ca. 1100 personen. Er is een rijk verenigingsleven. Ongeveer een tiental verenigingen/groeperingen zijn op allerlei gebieden actief. De Buurtschap Nietap-Terheijl is een van de oudste verenigingen voor plaatselijk belang in de provincie Drenthe. Hiervan is 85% van de bevolking lid. Al deze verenigingen dragen er aan bij dat er formeel en informeel tussen de inwoners een sterke onderlinge binding bestaat. Dat maakt het wonen in het forensendorp Nietap voor veel mensen zo aantrekkelijk.

Kom gezellig langs in het leukste café van Nietap Om een dorpskroeg over te nemen en te verbouwen is een hele stap, maar als je dan ook nog geconfronteerd wordt met een lockdown op de openings dag, dan zakt de moed je even in de schoenen. Gelukkig zijn de mensen van Café Dussel in staat gebleken rustig invulling te geven aan de vernieuwde 'dorpskroeg' van het hechte dorp Nietap. “We willen er zijn voor de buurt, verenigingen en de jeugd. Vooral voor de jeugd is er niet veel te doen en gaan we avonden organiseren en bands boeken voor in de achterzaal”, zegt eigenaresse Bianca Dussel.

Tijdens de pinkstermarkt is er Live Muziek op een buitenpodium.

VOOR ALLE EVENEMENTEN BIJ CAFÉ DUSSEL IS DE ENTREE GRATIS!

Kermis Nietap 1949

Nietap-Terheijl, een uniek grensgebied maar ook een fantastisch leefgebied.

Tijdens het Pinksterweekend is er elke dag wat te doen. Op vrijdag Back to the 80's, zaterdag Fresh Flash Back en zondag Livemuziek met de Crazy Accordeons. Alle drie avonden beginnen vanaf 20.30 uur.

Kermis Nieetap 1999


PINKSTERCOURANT LEEK

3 TM 6 JUNI 2022

26

MABUTEX Bedrijfskleding verkoopt geen nee: 'Wij kijken graag wat wél kan' Speurend langs de kledingrekken zijn er onder meer T-shirts, polo's, sweaters en jassen in verschillende maten en kleuren te zien. Op de één staat het logo van VCN Mass Turning, op anderen zijn de logo's van VDH Products, BP en Meriant te herkennen. Het is slechts een kleine greep uit het assortiment van MABUTEX Bedrijfskleding van Martijn Buitenhuis. In een paar jaar tijd zette hij met zijn bedrijf, dat bedrijfskleding en promotionele artikelen levert, grote stappen op het Leeksterveld.

OP AFSPRAAK Aan de Lage Traan op het Leeksterveld heeft MABUTEX Bedrijfskleding een showroom waar een groot gedeelte van het assortiment te zien is. 'Iedere ondernemer heeft het druk, terwijl de aanschaf van bedrijfskleding of merchandise toch een essentieel onderdeel van de veiligheid, uitstraling of de promotie van een bedrijf is.

Daarom werken wij alleenop afspraak, zodat klanten er zeker van kunnen zijn dat zede tijd en aandacht krijgen waar ze recht op hebben.' MABUTEX BEDRIJFSKLEDING Lage Traan 6A 9351 VL LEEK Tel: 0594 - 44 21 77 www.mabutex.nl

Als ervaringsdeskundige bouwde Buitenhuis een breed netwerk op, waardoor MABUTEX Bedrijfskleding niet alleen samenwerkt met goede producenten en distributeurs, maar ook razendsnel kan leveren als dat nodig is. Voor die extra service steekt Buitenhuis graag zijn nek uit. 'Ik doe altijd wat ik zeg, maar verwacht dat andersom ook. Daarom heb ik een goede relatie metal mijn klanten. Je moet het immers met elkaar doen.'

Midzomerfeest Oostindie Zaterdag 25-06 aanstaande vanaf 16.00 uur zal het centrumpark in woonwijk Oostindie na 2 jaar afwezigheid wederom het toneel zijn van een groots Midzomerfeest!

V

ooral dankzij de gulle bijdrage van sponsoren is deze editie wederom eentje om te onthouden! Overdag is er een diversiteit aan vertier voor jong en oud met o.a. diverse springkussens en een schuimparty!

Op het podium zullen er optredens zijn van jong lokaal talent uit de wijk en 's avonds zal de band The Nightshift (allround band uit de wijk) gaan optreden. Ook heeft men DJ Mark Nauta weten te strikken die de avond net als de vorige edities zal gaan afsluiten en tussen de pauzes van de band door de mensen zal vermaken. Een drankje en een dansje! Wat wil men nog meer. Ook aan de inwendige mens is weer gedacht want ook dit jaar zullen er weer diverse foodtrucks aanwezig zijn met de lekkerste gerechten! Toegang is….gratis!

Voor meer informatie check je: www.midzomerfeestoostindie.nl

Pinksterzaterdag 4 juni Live Ronald Nihot Pinksterzondag 5 juni Live Bert Solo Aanvang 16.00 uur op het terras

Zondag 19 Juni 16.30 uur Robert Lighthouse (vrije entree)

ZATERDAG 17 SEPTEMBER RONDOM DE TUINEN EN GEBOUWEN VAN BORG EN MUSEUM NIENOORD

Kleurrijk Cultuurfestival Westerkwartier groots van opzet Op zaterdag 17 september vindt het Cultuurfestival Westerkwartier plaats op de fraaie terreinen en in de gebouwen van Borg en Museum Nienoord; een passende cultuur-historische locatie in het Westerkwartier. Vorig jaar gestart als cultuurmarkt maar dit jaar al doorontwikkeld tot een kleurrijk festival.

W

ij plannen een buitenpodium voor muziekoptredens, reserveren binnenruimtes voor intiemere voorstellingen, een grote cultuurmarkt in de Expositiehal en in de Engelse landschapstuin, demonstraties inhet koetshuis en workshops in de Oranjerie. Voor een hapje en drankje zijn er binnen en buitenhorecapunten en foodtrucks. Het festival wordt met een verrassende hoofdact op het Borgplein afgesloten. Binnen de collectiviteit van dit geheel kunnen zowel professionals als professionele amateurs zichindividueel presenteren aan een breed publiek. Vorig jaar was er een keur aan koren, harmonie,

fanfare, dans en muziek, straattheater, poëzie en verhalen en presenteerden zich musea, kunstenaars, culturele instellingen en podia. Ruim 2000 bezoekers uit het Westerkwartier en daarbuiten kwamen naar Leek. Wil jij meedoen aan het Cultuurfestival Westerkwartier op zaterdag 17 september?

Dat kan op verschillende manieren. • Op de culturele informatiemarkt met een stand, kraam, presentatie, wandruimte en/of tafelruimte. • Met een demonstratie of workshop. • Op een van de podia met een theatraal, muzikaal of poëtisch optreden. • Op het plein de Montmartre waar je anderen laat genieten van jouw schilderstalent. Meld je dan vóór 15 juni 2022 aan. Voor meer informatie kun je mailen naar info@museumnienoord.nl, maar bellen mag ook naar 0594 - 512260.


• REPARATIE EN ONDERHOUD ALLE MERKEN • AUTOPOETSEN • VERKOOP NIEUW- EN GEBRUIKTE AUTO’S • SCHADEHERSTELIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.