Page 1

23 7.12.2018 kirkkojakaupunki.fi

B1 Leikittäiskö Raamattua?

B6 Petsivideoita tekevä Sara Lindeman ei seiskalla uskaltanut kertoa harrastuksestaan

Kun härkä hämmästyi Tämä on lasten numero. Aikuisillekin on PUU-HA-TEH-TÄ-VÄ.


PELTIMIES KOMMENTOI UNIKKOPELTOA KIRJASSA IHMEMAA OZ

Se oli imitaationi ilmeettömästä suomalaisesta. Olette kaikki kauniin stoalaisia. HONGKONGILAINEN SOPHIA-ROBOTTI VASTASI VITSAILLEN TOIMITTAJAN KYSYMYKSEEN

Iankaikkisesti

Jos minulla vain olisi sydän niin minäkin rakastaisin niitä.

Tänään

Eilen

2 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018 Jokainen talo on jonkun rakentama, mutta Jumala on rakentanut kaiken. KIRJE HEPREALAISILLE 3:4

Rukous

Pääkirjoitus

LEILA HURME

Ilman lapsia ja nuoria kirkko rapistuu KYSYIN ITSELTÄNI, mitä hyvä kirkko minulle merkitsee. Kavereita, hyvää ruokaa, yhdessäoloa, hyväksymistä, turvallisuutta, rauhoittumista, musisointia, itsensä etsimistä ja paljon muuta. Kysyin sitten samaa ystävältäni, ja hän vastasi että hyvä kirkko on syrjintävapaa alue. Lisäksi se on yhteisö, jonka pitäisi kertoa kovaan ääneen oma mielipiteensä. Kirkko merkitsee eri ihmisille eri asioita, mutta mielikuvat hyvästä kirkosta muistuttavat usein toisiaan.

ISOSENA OLO ja kirkon vapaa-ajan toimintaan osallistuminen ovat vuosi HYVÄ KIRKKO JA vuodelta suositumpia nuorison keskuuHYVÄ KAUPUNKI dessa, mutta suuri osa nuorista ja lapsisTARJOAVAT TURVAA, ta ei vielä koe kirkkoa omaksi paikakMAHDOLLISUUKSIA seen. JA ELÄMÄÄ. Vaikka kaikki kirkon järjestöt eivät ole vanhoillisia, monet nuoret yhdistävät kirkon konservatiivisuuteen ja ahdasmielisyyteen. Jotta kirkosta saataisiin myönteinen paikka jokaiselle, kirkon pitäisi avata suunsa ja kertoa ettei asia ole niin. Että kirkkoon ovat aina kaikki tervetulleita. Samalla tavalla kuin kirkko myös kaupungit ovat suuria yhteisöjä, jotka pyrkivät kehittymään ja kasvamaan. Kasvua ei tapahdu ilman uutta sukupolvea ja raikkaita ideoita. OLEN PÄÄSSYT muiden ikäisteni kanssa suunnittelemaan tulevaisuuden kotikaupunkiani. Vastasin kyselyssä, että haluaisin kotikaupungistani elävämmän ja moninaisemman. Hyvä kaupunki on sellainen, joka korostaa ja tukee nuorta elämää vanhan rinnalla. Näin ajatteli lähes jokainen ystäväni, joka tuohon kyselyyn vastasi. Sekä kaupunki että kirkko tarvitsevat nuorempaa sukupolvea, ja me nuoret taas tarvitsemme niin kirkkoa kuin kaupunkiakin. Nuorten ja lasten kannalta hyvä kirkko ja hyvä kaupunki tarjoavat turvaa, mahdollisuuksia ja elämää. NUORET JA LAPSET ovat tulevaisuus. Ilman meitä kaupungit tyhjenevät ja kirkko rapistuu. Siksi kaupunkien ja kirkon pitää pysyä kehityksessä mukana ja kuulla myös meitä. Meillä on paljon sanottavaa. VUOKKO YRJÄNÄ

Kirjoittaja on peruskoulun yhdeksäsluokkalainen. Hän suoritti TET-harjoittelunsa Kirkko ja kaupungin toimituksessa

Harminurkassa sanon, mikä ottaa päähän. Se, etten ole tavannut kavereita. Se, että en päässyt metsäretkelle. Huolinurkassa mietin, miten pärjään kokeissa. Olenko sellainen kuin pitää? Hyvänolon nurkassa ajattelen kotia ja omaa huonetta. Juoksurataa, jossa voi harjoitella. Nojatuolia, jossa on ihana istua. Kahvilan pöytää, jossa voi katsella ihmisiä. (Itäpakilalaisten pyhäkoululaisten rukous)

kirkkojakaupunki.fi

Päkä ja Pulmu seikkailevat myös verkossa Lisää lapsille suunnattua sisältöä, muun muassa videoita ja lasten tekemiä sarjakuvia, löytyy verkkosivuiltamme! Kirkko ja kaupungin lapsille omistettu sivu on osoitteessa kirkkojakaupunki.fi/lapset. Päkän ja Pulmun parissa voi viettää aikaa myös osoitteessa lastenkirkko.fi.

Kirkko ja kaupunki ESPOO ja KAUNIAINEN 7.12.2018

numero 23

Seuraava lehti ilmestyy 20.12. KANNEN KUVA: VILLE RANTA

kirkkojakaupunki @kirkko_kaupunki kirkkojakaupunki kirkkojakaupunki


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

A

3

”Toivoisin, että aikuiset ymmärtäisivät, että joskus tuntuu ärsyttävältä” Jasmin Backmanin mielestä esimerkiksi ikärajat ovat ok, koska ne suojelevat lasta.

1.

Jasmin Backman, olet yksitoista­ vuotias Nöykkiön alakoulun viidesluokkalainen. Millaista on olla

lapsi? – Mielestäni on kivaa olla lapsi, koska silloin on aika vapaa. Ei tarvitse vielä maksaa laskuja eikä itse ainakaan hirveästi laittaa ruokaa. Eikä tarvitse vielä asua omassa kodissa. – Silloin kun en saa tehdä jotain, mitä isommat saa, toivon välillä, että olisin vanhempi. Esimerkiksi joku vähän vanhemmille tarkoitettu leffa saattaa näyttää kivalta, mutta kysyn äidiltä, jos haluan katsoa jotakin. Ikärajat ovat mielestäni ihan ok. Jos vaikka elokuvassa on jotain, mitä en olisi halunnutkaan nähdä, on hyvä, etten katsonut.

2.

Millaiset jutut ja asiat saavat sinut iloiseksi? – Perhe, kaverit ja äiti. Ja kivat ajatukset. Tärkeintä maailmassa on, että perheenjäseneni ovat terveitä. Ja että minulla on kavereita. – Mielelläni hankkisin jonkun tosi söpön koiran. Sen kanssa olisi kivaa tekemistä ja sitä voisi hoitaa, jos on tylsää. Sellaiset pehmoisen näköiset koirat ja staffit ovat ihania.

TEKSTI OUTI IKONEN KUVA ESKO JÄMSÄ

3.

Jos voisit päättää, mitä muuttaisit lapsena olemisessa? – Joskus tuntuu siltä, että haluaisin muuttaa sen, että en saa, mitä haluan. Että äiti vain sanoisi ”joo” ja mä saisin uuden puhelimen ja sen koiran.

4.

Miten toivoisit aikuisten kohtelevan lapsia? – Toivoisin, että aikuiset ymmärtäisivät, että joskus tuntuu ärsyttävältä, jos he eivät anna tehdä jotain. – Lasta pitää kohdella hyvin. Lapsen kanssa pitää olla ja antaa hänelle ruokaa. Välillä voi olla tiukka, jos lapsi ei meinaa pysyä kurissa. Pitää antaa rajoja, vaikka että mennään nukkumaan yhdeksältä ja ruoka-aika on kuudelta. – En tiedä, mitä lapsen elämästä tulisi, jos ei olisi rajoja. Ehkä hän haluaisi kaikkea ja ehkä tekisi myös jotain tyhmää.

5.

Millainen on iltarukouksesi? – Minulla oli pienempänä iltarukous, mutta sitten se unohtui johonkin. Se oli ”Levolle lasken Luojani”. Illalla me yleensä ensin syödään, sitten käyn suihkussa ja menen sänkyyn katsomaan puhelimesta viestit ja muut. Sitten pesen hampaat ja menen nukkumaan. ■ Miten lapset kasvattaisivat vanhempia? Kuuntele Aikuisten kasvatuslaitos -podcast osoitteessa kirkkojakaupunki.fi/lapset.

VÄLILLÄ VOI OLLA TIUKKA, JOS LAPSI EI MEINAA PYSYÄ KURISSA. JASMIN BACKMAN


4 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

7,6

miljoonaa euroa käytetään lasten, nuorten ja opiskelijoiden hyväksi ensi vuonna Espoon seurakunnissa. KORKEASAARI

Villejä jakkeja on noin kymmenen tuhatta koko maailmassa.

Korkeasaareen saapui jakkeja ja kulaaneja

Korkeasaaren uusin laji on jakki. Kylmän vuoriston karuihin olosuhteisiin sopeutuneena se on tärkeä kotieläin KeskiAasian ylängöillä, etenkin Tiibetissä ja Mongoliassa. Jakin villi muoto on kookkaampi ja uhanalainen. Villijakkeja arvioidaan olevan luonnossa alle 10 000 yksilöä. Samalla kyydillä Kolmårdenista Korkeasaaren Keski-Aasian ylänkölajien tarhaan tuotiin myös kaksi nuorta kulaania eli villiaasia. Uudet tammat ystävystyivät heti Korkeasaaren ainoan, 19-vuotiaan kulaanitamman kanssa. Keski-Aasian ylänkölajien tarhan luona järjestetään yleisöohjelmaa joululomien aikaan.

Lapsille soi oma jouluradio Kahdeksan vuotta sitten syntyi idea lapsille suunnatusta jouluradiosta. Kanava kantoi aluksi nimeä Pikku jouluradio, mutta pari vuotta sitten nimi muutettiin Lasten jouluradioksi. Kanavaa voi kuunnella Jouluradio.fi -sivulla. Lasten jouluradioon valitaan iloisia kappaleita. Siellä voi kuunnella uusien artistien, kuten Robinin ja Diandran, esittämiä uudempia joululauluja ja yhtä lailla perinteisiä sävelmiä. Jouluradion musiikkipäällikön Aura Neuvosen mukaan idea on yhdistää eri sukupolvia. Mummo voi sanoa lapsenlapselleen, että tämä kappale soi jo hänen lapsuudessaan. VUOKKO YRJÄNÄ TET-harjoittelija

Lucia-neito valittiin Kauniaisista Suomen Lucia-neito Elin Qvist kruunataan Helsingin tuomiokirkossa torstaina 13. joulukuuta kello 17. Hänet kruunaa professori Sixten Korkman. Sen jälkeen Lucia-kulkue matkaa Helsingin keskustan läpi. Lucia-neito on varattu jo lähes sadalle vierailukäynnille.

Metsäperhekerho kokoontuu ulkona säällä kuin säällä.

Luonto lumoaa lapset metsäperhekerhossa Suvisaariston kupeessa Hanikassa kokoontuu äitejä ja lapsia kerhoon, jossa viihtyvät niin isot kuin pienetkin.

L

TEKSTI MARIANNE RIIALI KUVA MARIANNA SIITONEN

äts, läts, lätslätsläts. Oskari Purho, 1 v 7 kk, tepastelee vesilätäkköön kurahousut kahisten ja loiskuttaa vimmatusti. Ikätoveri Otso Roivainen kerää keppejä keskittyneesti ja tutkii, löytyisikö muutakin mielenkiintoista. Kyllä, värikäs lehti! Anni Purho ja Johanna Roivainen tarkkailevat vierestä poikiensa touhuja. Välillä nostetaan sammaleeseen muksahtanut muksu ylös tai pyyhitään nenää, mutta viihdyttää ei tarvitse, siitä luonto pitää huolen. Tai pikemminkin Espoonlahden metsäperhekerho, jonne äidit ovat tulleet lastensa kanssa. – Tämä on aivan huippujuttu! Oskari viihtyy aina. Erityisen lumoutunut hän oli, kun teim-

me metsään nuotion, Anni Purho sanoo. – Tai entäs kun rakensimme majan! Otso oli siitä ihan innoissaan, Johanna Roivainen sanoo. METSÄPERHEKERHO on harvinaista herkkua sekä lapsille että aikuisille, sillä useimmiten perhekerhot järjestetään sisätiloissa. Espoonlahden seurakunnan perhetoiminnan ohjaaja Kati Vilkman halusi kuitenkin kokeilla, voisiko kerho kokoontua myös ulkona, oli sää mikä hyvänsä. Kyllä voi, vakuuttavat vanhemmat. Sadekelillä puetaan kuravaatteet, pakkasella villakerrastot. – Sehän tässä parasta onkin, että saa samalla reippailua ja raitista ilmaa. Kun lapsi on kolme tuntia ulkona, se auttaa uneen,

ruokahaluun ja yleiseen tyytyväisyyteen, Anni Purho sanoo. Tavoitteena on tutustua yhdessä lähiluontoon, ulkoilla ja opetella kädentaitoja ikätason mukaisesti. Alkusyksystä poimittiin puolukoita, tänään askarrellaan oksista kehykset, joihin voi laittaa vaikka lapsen taideteoksen. – Saisikohan näistä joululahjan isälle, pohtii Alpon, 2 v 10 kk, äiti Jonna. Alpoa kävyt kiinnostavat enemmän, ja hänellä on jo suunnitelma. – Oravalle käpy, Alpo sanoo ja kantaa käpyjä kekoon. ILO MEILLÄ irti on on on, pallo kun pomppii pom pom pom, kaikuu pian harmaassa maisemassa. On piirileikin vuoro. Vilkman on


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

Paikalla on tällä kertaa neljä lasta äiteineen. Enemmänkin mahtuisi, mutta toiminta on uutta eikä vielä kaikkien tiedossa. Suunta on kuitenkin parempaan päin. – Elokuussa, kun perhekerho aloitti, olimme Otson kanssa ainoat. Nykyään hänelle on täällä aina kavereita, Johanna Roivainen iloitsee. Samassa Oskari tulee kuin vakuudeksi halaamaan Otsoa. Pojat ovat naapureita kolmen päivän ikäerolla, tännekin tultiin yhtä matkaa.

A

Uudessa Kirkko ja kaupungin podcastissa lapset ovat asiantuntijoita ja kertovat aikuisille, kuinka hommat hoidetaan. Kuuntele osoitteessa kirkkojakaupunki.fi/ kasvatuslaitos

PARASTA ON, ETTÄ TÄSSÄ SAA SAMALLA REIPPAILUA JA RAITISTA ILMAA. ANNI PURHO

Mikä perhekerho? Seurakuntien järjestämät perhekerhot on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhekerho tuo lapsia ja aikuisia yhteen ja toimii olohuonemaisena tilana, jossa saa leikkiä, laulaa, askarrella ja seurustella. Viikoittain kokoontuvissa kerhoissa myös vanhemmat voivat tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia äitejä ja isiä. Useimmiten tarjolla on kahvia ja pientä evästä maksua vastaan, joissain kerhoissa saa myös lounasta. Tyypillinen kävijä on 0–3-vuotias, kotihoidossa oleva lapsi. Perhekerhoon voi tulla myös muun aikuisen, kuten isovanhemman tai kummin kanssa. Toiminta on maksutonta ja seurakuntaan kuulumattomille avointa, eikä kerhoihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

varannut mukaan värikkäitä palloja, joita saa pompotella. Lapset tömistelevät ja juoksentelevat, koko ajan ollaan liikkeessä. Metsäleikit parantavat myös vastustuskykyä, arvelee Anni Purho. – Ja tasapaino ainakin kehittyy, kun liikutaan epätasaisessa maastossa.

MYÖS ÄIDIT viihtyvät. On hyvä päästä välillä pois kotoa ja tavata samassa elämäntilanteessa olevia aikuisia. Miten teillä menee? Entäpä yöunet? Toisinaan tarjolla on hemmottelua: kerran lämmitettiin viereisen rakennuksen sauna ja otettiin päivälöylyt. Ploggingia eli roskajuoksua on myös kokeiltu koko porukan voimin. Se tarkoittaa, että lenkkeillessä kerätään samalla ympäristöstä roskia. – Juttuja, joita ei keksisi kotona ideoida, Anni Purho summaa. Joko juotaisiin kahvit? Pullaakin on! Kati Vilkman houkuttelee. Useimmiten perheet ottavat eväät mukaan kotoa ja ne nautitaan retkeilyhengessä ulkona, mutta tällä kertaa päätetään piipahtaa sisällä. Puisessa, punaisessa mökissä, Hanikan virkistyskeskuksessa, on pieni keittiö, natisevat lattiat ja iso kasa leluja. Nurkassa kököttää takka, jonka voi kylminä päivinä lämmittää. Nyt riittävät sisätossut, joita on tarjolla eteisessä. Äidit juovat kahvia ja juttelevat, lapset leikkivät. Tunnelma on leppoisa, kiireetön. Se juuri on Vilkmanin tavoite ja toive, ja sen vuoksi metsäperhekerhoon ei esimerkiksi tarvitse ilmoittautua etukäteen. Myöskään seurakunnan jäsenyydestä ei kysellä. Ensimmäistä kertaa paikalla olleet Eliel 1 v 3 kk ja äiti Hilla aikovat tulla toistekin. – Ihan varmasti! Olen ollut itse pienenä partiossa, tässä on paljon samaa, Hilla sanoo. ■ Kirkko ja kaupunki vieraili Espoonlahden seurakunnan metsäperhekerhossa, joka kokoontuu tiistaisin klo 9.30–11 Hanikan virkistyskeskuksessa osoitteesa Matasaarentie 1. Ota mukaan sään mukaiset vaatteet ja halutessasi pienet eväät. Katso lisätietoa perhekerhoista: espoonseurakunnat.fi/tule-mukaan/ lapsille-ja-lapsiperheille/perhekerhot

Joululaulu­ päivänä

kaikilla on #lupalaulaa

5


6 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

TÄMÄ KOLAHTI Lapset arvioivat lastenkulttuuria.

UUPI TIRRONEN

Hurjaruuthin Talvisirkus Rakkautta esitetään 13.1.2019 saakka Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Sen on ohjannut Sanna Silvennoinen. Esitystä suositellaan yli kolmivuotiaille.

Lintumies vei isän vihille Talvisirkus Rakkaudessa TALVISIRKUS RAKKAUS oli hyvä, koska se oli koko ajan samaa tarinaa rakkaudesta. Kosiskelevat, tais­ televat, rakastavat ja itkevät sirkustaiteilijat esitti­ vät enimmäkseen lintuja. Cupido ampui rakkaus­ nuolia ja oli tosi hauska. Oli pikkuisen pelottavaa, kun yksi rakkausnuoli osui lintua esittäneeseen mieheen, joka otti isän la­ valle puolisokseen. Oli ällöttävää, kun isä ja se lin­ tu tekivät linnunpoikasen, mutta isän mielestä se oli vain hauskaa. Jonglööraus oli ehdottomasti mieleen jäävin koh­

taus. Jonglööri käytti nimittäin esityksessään yhtä aikaa keiloja, värikkäitä renkaita ja palloja tosi tai­ tavasti. Hulavannetaiteilija oli myös yllättävän hy­ vä, mutta linnut parhaita. Esitystä katsoessa tuli sellainen olo, että haluai­ sin itse kokeilla ilma­akrobatiaa. Teki mieli kiive­ tä ylös lintuhäkkiin ja keinua sen alla. Osaan tans­ sia katutanssia niin kuin sirkuksen linnut, mutta en yhtä hyvin. Lavastukset olivat tosi ihanat: niihin kuului esi­ merkiksi kaunis valtava ruusumatto ja hulmuava

merimatto. Lintupuvustukset olivat ihmeelliset ja mielikuvitukselliset. Niissä oli kimallusta, hörhe­ löitä, tummaa ja väriä. Hauskasti puvustettu bän­ di soitti superupeaa musiikkia. Olen nähnyt jo kahdeksan Talvisirkusta, ja Rak­ kaus on yksi parhaista. Silti jäi hiukan harmitta­ maan, että sika ei seikkaillut esityksessä kuten yleensä aiempina vuosina. Olen pitänyt myös Tal­ visirkuksen jouluisuudesta, mutta tänä vuonna sitä oli vain katon himmelintapaisissa koristeissa. PUOLUKKA TIIHONEN, 10 V.


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

A

7

WSOY

THATGAMECOMPANY

Flower on saatavana PlayStationille ja iOS-laitteille.

Ilon ja sankaruuden digipeli Pelasin Floweria ipadilla. Flower on helppo ja kiva. Pelissä ajetaan kukan terälehdellä ja kerätään kukkia. Flowerissa on hienot grafiikat ja hyvä musiikki. Peli on yksinkertainen, mutta hyvä. Flower kuuluu Top 10 -peleihini. Peli alkaa rämästä kaupungista, joka kehittyy ja kehittyy. Kukkien voimalla kaupungista tulee hienompi. Flower on myös maailman rauhallisin

peli. Siinä ei ole räiskintää. Räiskintäpeleistä osa on mukavia, mutta välillä kaipaa vaihtelua. Suosittelen peliä kaikille rauhaa rakastaville ihmisille. Flowerin pelaaminen tuntui samalta kuin Unravelin alun pelaaminen. Siinä on myös hienot maisemat. Flower yllätti minut. Luulin, että Flower ei ole niin villi ja vapaa. Liikkuminen ei aluksi ollut helppoa, kun en tajunnut,

ESKO JÄMSÄ

Torakat olivat söpöjä ja pierut hauskoja

Aivot narikasta! -näyttelyyn pääsee Heurekassa 12.1.2020 saakka.

Tanssiminen oli kivointa Aivot narikasta! -näyttelyssä Heurekassa. Tanssimme iskän ja siskon kanssa esimerkiksi letkajenkkaa ja tiputanssia. Emme ehtineet flossata, koska joku otti meidän aivot pois laitteesta. Kun näyttelyyn meni, sai mukaansa aivot, jotka laitettiin eri laitteisiin niin, että ne alkoivat toimia. Emme saaneet kaikkia laitteita toimimaan. Työntekijä epäili, että aivomme olivat epäkunnossa. Muistipelissä oli erivärisiä palloja, joiden viereen syttyvät valorinkulat kertoivat, missä järjestyksessä niiden päälle piti istua. Kun pallon päälle istui, siitä kuului pierun ääni. Jos oikeaa järjestystä ei muistanut, peli alkoi alusta. Yhdessä laitteessa piti näyttää missä eri tunteet tuntuvat. Laitteen mukaan torakat ovat inhottavia, mutta minusta ne ovat söpöjä. Kun minä ja siskoni keinuimme keinulaudalla, putkilossa nousi leikkiveri. En kyllä tiedä, miten se liittyi aivoihin. En oppinut Heurekassa aivoista, mutta minulla oli tosi, tosi hauskaa. Olimme Heurekassa yli kolme tuntia ja tutkimme melkein kaikki paikat. Myös Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttely oli kiva, ja niin oli rottakoripallokin. POUTA TIIHONEN, 8 V.

Dixit. Pelin ideana on keksiä vihjeitä korttien omituisista satukuvista. Pelaajat sanovat vuorollaan vihjeitä kuvistaan ja yrittävät saada muut tajuamaan, mikä kuvien joukosta on juuri heidän kuvansa. Vihjeiden keksiminen ja arvuutteleminen on kivaa. Kuvakortit ovat hienoja ja omituisia. Dixit-peli muistuttaa mielestäni tv:n

Kymppitonni-ohjelmaa, jossa pelaajien pitää keksiä sanoille selityksiä. Kesto 30 minuuttia, 3–6 pelaajaa, yli 8-vuotiaille (minusta nuoremmatkin pystyvät pelaamaan). Carcassonne – Liitonarkki. Tarkoituksena on kerätä pisteitä rakentamalla teitä, peltoja ja kaupunkeja neliönmuotoisista laatoista. Laattoja nostetaan yksi kerrallaan ja asetetaan vierekkäin. Säännöt muistuttavat muiden Carcassonne-pelien sääntöjä, mutta tässä esimerkiksi laatat ja tarina ovat erilaisia. Nyt ollaan Mooseksen ajan Israelissa. Hauskaa on se, että jos ei tahdo asettaa laatalleen pelinappulaansa (seuraajaa), saa liikuttaa liitonarkkia, jolla myös pystyy keräämään pisteitä. Pelissä olisi voinut olla enemmän laattoja. Kesto 30–45 minuuttia, 2–5 pelaajaa, yli 8-vuotiaille (pienemmätkin luultavasti onnistuvat pelaamaan). SELMA HURME, 10 V.

Anniina Mikama on kirjoittanut fantasiakirjan Taikuri ja taskuvaras.

Seikkailu 1890-luvun Helsingissä Taikuri ja taskuvaras kertoo tytöstä nimeltään Mina. Tapahtumapaikka on 1890-luvun Helsinki. Mina on orpo eikä hänellä ole kotia, joten hän asuu lahossa halkoliiterissä ja elää kerjäämällä ja varastamalla. Kerran Mina yrittää varastaa kummallisen esineen hienonnäköiseltä mieheltä nimeltä Tom. Tämä jäljittää Minan ja palkkaa hänet kunnon töihin. Siellä Mina tutustuu taloudenhoitaja Matildaan, hänen poikaansa Joeliin, professori Wiktor Worowskiin ja ilkeään Cecilia Mortoniin. Siitä alkaa mukaansatempaava tarina täynnä taikatemppuja ja jännittäviä juonenkäänteitä. Kirjan hahmot ovat mielenkiintoisia. Esimerkiksi professori oli aluksi vastahakoinen ottamaan Minaa vastaan. Cecilia taas vaikutti aluksi oikein mukavalta naiselta, mutta vähän ajan päästä hänen karmea puolensa paljastui. Ainoa asia, mistä en niin pitänyt, olivat professorin puolankieliset lausahdukset, koska en osaa puolaa. Kirja oli oikein hyvä, erityisesti, kun se on kirjailijan ensimmäinen. Pidin siitä myös, koska pidän todella paljon fantasiakirjoista. ANTON OLLIKAINEN, 9 V.

ESKO JÄMSÄ

Kolme koukuttavaa perhepeliä Agricola-perhepeli. Pelissä rakennetaan omaa maatilaa ostamalla eläimiä, talleja, aitauksia eläimille, peltoa ja taloja. Hankkimalla eläimiä saa ruokaa ja hankkimalla peltoa saa viljaa. Lopuksi maatilasta saa pisteitä. Pelissä hauskinta on ehdottomasti oman maatilan parantaminen eli uusien huoneiden ja aitausten ostaminen. Suosittelen peliä kaikille, jotka tykkäävät suunnittelusta ja suunnitelmien toteuttamisesta. Tätä voi myös pelata yksin, voi yrittää voittaa itsensä! Kesto yli 45 minuuttia, 1–4 pelaajaa, yli 8-vuotiaille.

mitä pitäisi tehdä. Sitten huomasin, että siinä tuli ruohoa, kun keräsin kukkarykelmiä, ja tajusin, että niitä pitää kerätä. Ruohoa tuli alueille, missä aluksi oli hiekkaa. Sitten piti valaista paikkoja ja rikkoa pömpeleitä ja varoa sähköiskuja. Lopussa kaupunki oli todella hyvin kunnostettu. Loppu herätti minussa iloa ja sankaruutta. VOITTO TURUNEN, 8 V.

Kaikissa kolmessa lautapelissä on suomenkieliset säännöt.


8 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Hautauspalveluja

Myydään

Lähetä surunvalittelusi. punaisenristinkauppa.fi Adressien tekstaus tai puh. 020 701 2211

Hammashoitoa

Jouluaattona 24.12. myynnissä havut, kranssit, kynttilät, ym. Espoon tuomiokirkon, Olarin ja Kappelin hautausmailla klo 10-17 tmi Pirkko Maaniemi Tervetuloa!

Varaa aika maksuttomaan tarkastukseen! Erikoishammasteknikko on hammasproteesien asiantuntija. • Tarkistuta myös hampaaton suu säännöllisesti. • Hammasproteesit on syytä tiivistää 2–3 vuoden välein ja uusia 5–10 vuoden välein.

Ostetaan

Teemme koti- ja palvelutalokäyntejä. EHT Ossi Vallemaa

p. 050-5533 050

Ostetaan kirjoja, kokoelmia ja kuolinpesiä. Myydessäsi ota yhteyttä luotettavaan, akateemiseen yhtiöön. MENEC 040 635 1000 www.menec.fi

24 h

PÄIVYSTYS

Surun kohdatessa ojennamme auttavan kätemme.

050 347 1555

VANTAA MYYRMÄKI p. 010 76 66600 TIKKURILA p. 010 76 66560

HELSINKI FORUM p. 010 76 66620 ITÄKESKUS p. 010 76 66590 KALLIO p. 010 76 66500 MALMI p. 010 76 66630 TÖÖLÖ p. 010 76 66530 ESPOO ESPOONLAHTI p. 010 76 66640 LEPPÄVAARA p. 010 76 66610 TAPIOLA p. 010 76 66570

Erikoishammasteknikot

Siivouspalveluja

Ilmoita Kirkko ja kaupungissa

KERAVA p. 010 76 66550 HYVINKÄÄ p. 010 76 66580

Mahdollisuus arvonlisäverottomaan siivouspalveluun ikääntyneille.

p. 050 3462241 www.tasokoti.fi Toimisto- ja kotisiivoukset laadukkaasti Myös pienet remontit/muuttopakkaukset Puhdas / Jessica 0407169680

hok-elannonhautauspalvelu.fi

hok-elannonlakipalvelu.fi

PALVELEMME SURUN KOHDATESSA,

Proxet oy /eva.a.salo@gmail.com

Itä-Helsingin Hautauspalvelu, Herttoniemi puh. 09 323 3770 Hiihtäjäntie 1, 00810 Helsinki www.hautauspalvelu.com

H A U T A K I V E T Edullisemmin suoraan veistämöltä KIVITUOTE OY Espoonaukio 7, p. 09 465 650 janne.lehtinen@kivituote.com

Palveleva hautakiviveistämö pääkaupunkiseudulla Kaikki hautakivialan työt

vuodesta 1922

Veloitukseton arviointi

Kiviveistämö Levander Oy Pihlajamäentie 32 A, 00710 Hki (09) 3876284 www.kivilevander.fi kivi.levander@kivilevander.fi

Tilaisuuksia HERÄNNÄISSEURAT ke 5.12. klo 18 Valoon-kuorokonsertti, Kulosaaren kko, Kulosaarent.40, Hki; HNK & Veisuuvelj. klo 19 Lauttasaaren kko, Myllykallionrne 1,Hki. pe 7.12. klo 18.30 Espoonlahden kko, Kipparink.8, Espoo. pe 7.12. klo 19 kotiseurat M.-L.Hassisella, Sidet.10 (Tapanila), Hki. su 9.12. klo 10 kirkkopyhä Korson kko, Merikotkant.4, Vantaa, kahvit ja seurat. klo 18 Rajamäen kirkon srksali, Patruunant.7, N-järvi. ti 11.12. klo 12.30 Seuratuvan lähetyspiiri, adventti; Salomonk.17D, 2.krs. ke 12.12. klo 19 Körttikodin puuroseurat. la 15.12. klo 18 Jouluveisuut Virkkalan kko, Virkkalant.1, Lohja. su 16.12. klo 10 kirkkopyhä Pitäjänmäen kko, Turkismiehenkj.4, saarna L.Väyrynen-Si; kahvit ja seurat. klo 16 jouluveisuut Seuratuvalla (Autotalo, Kamppi), mukana Herännäisnuorten kuoro. klo 18 Kirkonkulman nuorten tila, Kirkkot.6, J-pää.

SUOMALAINEN SIIVOOJA • kotisiivoukset • viikkosiivoukset • ikkunanpesut Kotitalousvähennyksellä P. 0407689393 kotimainen.siivouspalvelu@gmail.com

Leikkaa talteen

Espoon Hautaustoimisto puh. 09 7002 4828 Espoonaukio 7, 02770 Espoo www.espoonhautaus.fi

KOTISIIVOUSTA Ikkunanpesua, muuttosiivousta, remonttisiivousta ammattitaidolla. OLKSiivouspalvelut.fi 040 762 56 15

IKKUNANPESUT JA KOTISIIVOUKSET P. 040 764 6933 / Eva

JOTTA SINÄ VOIT JATKAA ELÄMÄÄSI.

Toimipisteet: Hakaniemi, Hämeentie 7 Etelä-Haaga, Kauppalantie 4

Heti käteisellä kaikkea kodin irtainta, myös kuolinpesät mm. taulut, kirjat, taide, design, taidelasi, valaisimet, korut, posliini, keram., hopeat, lp:t sota-es, kellot, korut, lelut, Sari 0400218225

KOTISIIVOUKSET JA SUURSIIVOUKSET

Puhelut: 0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min

Soita 010 2715 100

Rakennusala JORMAN REMONTTIPALVELU Maalaus, tapetti, laatoitukset, laminaatit, keittiöön ovet, tasot. Myös pikkutyöt. ULOS KESTOPUUTERASSIT + AIDAT. P. 0401895682, myös iltaisin ja vkl.

Kaikki remontit, isot ja pienet. Toteutamme toiveesi ammattitaidolla. Ilmainen arvio, kotitalousvähennys. Saneerausliike Pappi ja Kanttori Oy 0400 800 875

Vuokrata halutaan Luotettava, savuton, uskova esikoistaan odottava aviopari etsii kohtuuhintaista kolmiota vuokralle tai omaksi miel. läheltä juna-asemaa välillä Leppävaara-Kirkkonummi. Yhteydenotot: 050 363 7559.

Ilmoitusmyynti Otavamedia Oy Juha Kurvinen, 040 541 5787

Kari Salko, 0400 604 133

Janna Laiho, 050 374 8174

etunimi.sukunimi@otava.fi

Lisätietoa verkossa: www.kirkkojakaupunki.fi/mediatiedot


Viiden valon salaisuus Ruoholahden alakoulun kolmasluokkalaiset ihmettelevät hämmästynyttä härkää. TEKSTI KAISA RAITTILA KUVAT ESKO JÄMSÄ JA MARIANNA SIITONEN


T 2B

Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

ämä on aivan erityinen väri, sanoo pappi Anita Ahtiainen ja levittää lilan kankaan luokan lattialle. – Tiedätkö, mikä väri se on? Se on lila, Ruoholahden alakoulun kolmoset tietävät. – Ennen aikaan tätä väriä saivat käyttää vain kuninkaat. Tavallisilla Rooman kansalaisilla sai olla tätä väriä vaatteissaan vain pienen kaistaleen verran. Näin alkaa joulun kertomus. Ruoholahden alakoulun kolmoset istuvat, makaavat, kieriskelevät, vetävät sukanvartta, riisuvat villapuseron, pukevat sen, nojaavat toisiinsa, vaihtavat asentoa, työntävät sormen nenään, kuiskaavat vierustoverille, mutta kääntävät joka välissä katseen luokan lattialle, mihin kertomus pala palalta rakentuu. – Tämä väri kertoo, että kuningas on tulossa. Ei armeijaa, ei palatsia, ei sotilaita, ei vartijoita. Tämä kuningas on pieni vauva, Anita kertoo. – Tsiisös! huutaa joku. – Mutta se on suuri salaisuus, Anita sanoo. – Joulun aikaan odotetaan aina uudelleen, että kuningas tulee. Joskus ihmiset ovat ihan sen ihmeen vieressä, mutta eivät hoksaa sitä. Siksi kirkossa on päätetty, että joulua pitää odottaa neljä viikkoa.

Jalen Plummer on tehnyt hiekasta pallon. Emma Suominen ja Essi Toppila katsovat, säilyykö se ehjänä.

A

nita Ahtiaisella on mukanaan monta kertomusta. Ne ovat laatikoissaan tai pienten puisten rakennelmiensa sisällä ympäri luokkaa. Kolmoset näkevät ne kaikki jo toista kertaa ja muistavat monta asiaa. – Tässä on kultaisia laatikoita, ehkä vertauksia, Anita on esitellyt ihan alussa. – Muistatteko, mitä tässä pussissa on? – Joo! huutavat kolmoset. – Siinä on sen ristin palat! – Mutta tänään tarvitsemme nämä, Anita sanoo ja nostaa puisen rakennelman piirin keskelle. – Temppeli! tunnistavat kolmoset. – Jouluun kuljetaan profeettojen, pyhän perheen, paimenten ja tietäjien kanssa, Anita sanoo. Sitten hän näyttää profeetan käden, joka osoittaa kohti Betlehemiä. – Profeetat olivat niin lähellä Jumalaa ja Jumala niin lähellä heitä, että he tiesivät, mitä Jumala sanoo. – Wauu, huokaa joku. – Profeetat tiesivät, että jotain tapahtuu Betlehemissä, mutta he eivät tienneet, mitä, sanoo Anita. Hän sytyttää ensimmäisen kynttilän. Turvallisuussyistä kynttilät toimivat tällä kertaa sähköllä. – Wauu, kaukosäädin! kolmoset huokaavat. – Tämä on profeettojen valo, sanoo Anita.

L

ilan liinan päälle astuvat sitten äiti Maria ja isä Joosef. He lähtevät Betlehemiin hoitamaan erästä veroasiaa. Maria odottaa vauvaa. – Tiedetään, tiedetään, sanovat kolmoset. Käveleminen on vauvaa odottavalle raskasta. Maria kävelee ja ratsastaa, kävelee ja ratsastaa. He saapuvat perille vasta myöhään illalla. – Tämä on pyhän perheen valo, Anita sanoo ja sytyttää kaukosäätimellä toisen kynttilän. Sitten on paimenten portin vuoro. He ovat Betlehemin ulkopuolella paimentamassa lampaita ja säikähtävät niin, että sydän hakkaa rinnassa. Enkeli sanoo: Älkää pelätkö. – Enkelit sanovat yleensä aina niin, koska ihmisillä on tapana säikähtää, kun he näkevät Jumalan sanansaattajia, Anita sanoo ja sytyttää paimenten valon. Neljäntenä on tietäjien vuoro. – He olivat kuninkaita ja niin viisaita, että heitä kutsuttiin omassa maassaan tietäjiksi, maageiksi, Anita sanoo.

Mutta kaikkein hämmästynein oli varmaan vanha härkä. Eniten he tiesivät tähdistä. Niiden perusteella he päättelivät, milloin piti kylvää, milloin korjata sato ja milloin ylittää vuoret, ettei joutuisi myrskyn kouriin. – Kerran he näkivät hyvin erikoisen tähden. He ajattelivat, että se tähti olisi heidän kohtalonsa. He lähtivät liikkeelle löytääkseen sen, mistä uskoivat tähden kertovan. Heidän tapaansa mekin kuljemme kohti joulun salaisuutta. Ja niin syttyy myös tietäjien valo. Silloin yksi kolmosista huomaa: – Hei, noi kynttilät on aina vähän isompia kuin edellinen. – Meillä on kotona ihan sama, sanoo toinen.

N

iin on neljä salaisuuksien viikkoa kulunut Ruoholahden alakoulun kolmannen luokan uskontotunnilla ja kaikki muuttuu: Kynttilöiden ja liinan lila vaihtuu valkoiseen, puhtaan ilon väriin. Tässä hän on, Kristus-lapsi, odotettu salaisuus. – Oh my god! voihkaisee joku. – Mutta kaikkein hämmästynein oli varmaan vanha härkä, Anita sanoo. – Whaaat? joku hämmästelee. – Kun se meinasi mennä syömään aamulla heinää, se löysi ruoka-astiastaan pienen vauvan, Anita sanoo.

V

oisiko joku sammuttaa valot, Anita pyytää. Sitten kaikki sanovat shh! niin kovalla äänellä, että kaikkien pitää toistaa se uudelleen: shh! – Ota nyt oikein hyvä asento. Sellainen, josta näet profeettojen valon ja Marian ja Joosefin valon ja paimenten valon ja tietäjien valon ja vastasyntyneen kuninkaan valon. Anitan ääni madaltuu melkein kuiskaukseksi. – Mitä näet? Nauti siitä. Kaikki istuvat hipihiljaa hämärässä adventin valossa.


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

B

3

Godly Play ruokkii lapsen omaa ajattelua Ruoholahden alakoulun kolmasluokkalaisten kanssa käytettiin Godly Play -menetelmää. Se on yksi tapa tutkia kristillistä uskoa. Kun Godly Playn kehittäjä Jerome Berryman nuorena opiskelijana 1960-luvun Princetonissa turhautui opinnoissaan, hän sai viisaalta professoriltaan neuvon ryhtyä kirjoittamaan kristillisen kasvatuksen teoriaa. Se johti hänet miettimään, millaista lasten hengellisen ohjauksen pitäisi olla. Siihen aikaan ajateltiin, että aikuisten pitää opettaa lapset uskomaan Jumalaan. Berryman puolestaan uskoi, ettei Jumalaa tarvinnut esitellä lapselle. Lapsi tunsi hänet jo. Berrymanin mielestä lapsi tarvitsi vain kielen tunnistaakseen ja ilmaistakseen kokemuksensa. Kielen lapsi oppii parhaiten leikkimällä. Berryman suuntasi Italiaan opiskelemaan Montessoripedagogiikkaa ja ammensi siitä eväät uskonnonpedagogiseen leikkiin. Menetelmä muodostuu lapsen käytössä olevasta tutkimusympäristöstä, kertomuksista ja yhdessä olemisesta. – Godly Play on oikeastaan kirkon Heureka, sanoo Godly Play -asiantuntija, pappi Anita Ahtiainen Nuoresta kirkosta. Godly Playn avulla voi tutustua koulun opetussuunnitelman mukaisesti kristinuskon ja osin myös juutalaisuuden ja islamin sisältöihin. Seurakunnassa menetelmä voi laajeta hengelliseksi ohjaukseksi, joka pitää sisällään myös rukousta. Keskeistä on lämmin vuorovaikutus ja tila lapsen omalle pohdinnalle. Näin syntyy kokemus siitä, että ihmiskunnan suuret kertomukset ovat edelleen merkityksellisiä.

Ruoholahden alakoulun kolmoset rakentavat Anita Ahtiaisen kanssa joulun kertomusta.

Emma Suominen (vas.), Lumi Pellikka, Adelaide Kojonen ja Oona Hiltunen jäivät pohtimaan, mitä kaikkea ensimmäisenä jouluna tapahtui.

– Olet varmasti nähnyt oikean kynttilän? Anita kysyy lopulta. – Ja sammuttanut sen? Savu on levinnyt ympäri huonetta. Samalla tavalla joulu leviää koko vuoteen ja kuljettaa Jeesuksen valoa. Sitten Anita kerää kertomuksen pala kerrallaan ja lapset seuraavat sitä tarkkaan. Tässä on profeettojen käsi, joka osoittaa Betlehemiin. Tässä on paimenten portti. Kolmoset hyvästelevät tietäjät ja paimenet: – Heippa! Moikka! – Tässä on Kristus-valo, Anita sanoo. – Moikka! Heippa! sanovat kolmoset.

M

istä pidit tässä kertomuksessa eniten? Mikä kohta kertoi sinusta? Hmm. Kolmoset miettivät. – Miten aiot jatkaa tästä? Sitäkin täytyy miettiä hetki. Osa haluaa avata jonkin vertauksen laatikon. Tai kokeilla, millaisia palloja syntyy Israelin kansan autiomaan taikahiekasta. Tai koota ristin, jonka palat ovat pussissa. Tai piirtää laivan, jonka sisältä löytyy eläimiä. Tai sytytellä adventin kynttilöitä, joiden kaukosäädin tarjoaakin enemmän vaihtelua kuin pelkän odotuksen lilan ja Kristus-lapsen valkoisen. Juuri kun tilanne on riistäytymäisillään mosaiikiksi, opettaja alkaa taputtaa rytmissä. Yksi kerrallaan jokainen kolmonen liittyy siihen ja etsii saman rytmin. On juhlan aika. Juhlassa on tarjolla viinirypäleitä, kaksi jokaiselle. Pitää odottaa, että kaikki ovat saaneet. – Kaksi rypälettä! arvioi joku määrää.

Tämä väri kertoo, että kuningas on tulossa. Mutta niistä riittää syötävää moneksi suupalaksi, kun maistelee tarkkaan. – Tuleeko teille mieleen jokin laulu? Anita kysyy. – No Hoosianna, sanoo joku. – Otetaan se.

K

un maagit ja profeetat ja odotuksen valot on pakattu paikalleen siihen, mihin joulun kertomus kuuluu, Oona Hiltunen, Adelaide Kojonen, Lumi Pellikka ja Emma Suominen haluavat erityishaastatteluun.

Mitä jäit miettimään? Oliko kertomuksessa jotakin sellaista, mitä et ollut koskaan kuullut tai ajatellut? – Se, että se härkä hämmästyi, Adelaide sanoo. – Niin, kun se härkä hämmästyi sitä ruokakaukaloon pantua vauvaa, sanoo Lumi. – Sitä en minäkään ollut kuullut ennen, sanoo Oona. – Joskus se on ollut lehmä, mutta tässä se olikin yllättäen härkä, sanoo Emma. – Ne paimenet oli kanssa aika uusi juttu, sanoo Lumi. – Mulle on itse asiassa kerrottu niin, että ne Maria ja Joosef tuli molemmat ratsastaen ja paimenet oli ottamassa niitä vastaan, sanoo Emma. – Ja sanomassa, että meille mahtuu yöksi. Lumin mielestä tärkeintä kaikesta oli ystävyyden nauha, jonka hän oppi tekemään. – Parasta on aina se, kun oppii jotakin uutta. – Mun mielestä parasta oli se tarina, sanoo Adelaide. – Ja joulu. Ihaninta joulussa on se, että kaikki viettää sitä yhdessä. ■


Paremmin pysyvä hammasproteesi! Tule mukaan pilottiryhmään ja ole ensimmäisten joukossa, joille asennetaan uudentyyppiset, sirot saksalaisvalmisteiset Medentika -implantit. Tarjoamme potilaille hoidon erikoishammaslääkärin ja erikoishammasteknikon saumattomassa yhteistyössä.

Fysio Sakurassa erikoistumme tarkkaan tutkimukseen ja yksilölliseen hoitoon. Fysioterapia

Hieronta

Personal Training

Ryhmät

Vielä muutama mahtuu mukaan.

3.900 €

Ryhmän jäsenet saavat hoidon erikoishintaan:

Hinta sisältää kokoproteesit ylä- ja alaleukaan sekä alaleuan proteesin pysyvyyden varmistavat implantit ja erikoiskiinnikkeet. Siihen sisältyy tarvittava alkutarkastus, röntgenkuvat sekä systemaattinen jälkiseuranta.

Toimi näin: Ota yhteyttä numeroon ja sovi alkutarkastus

010 2715 100

Mikäli implanttihoidolla voidaan parantaa proteesiesi kiinnitystä sinulle varataan aika suu- ja leukakirurgin vastaanotolle. Seuraavassa vaiheessa tehdään tarkempi tutkimus ja hoitosuunnitelma. Hoito voidaan suorittaa miellyttävästi kevytnukutuksessa ja toipuminen on yleensä nopeaa.

www.fysiosakura.fi

Rajatorpantie 41 C, 3.krs. 01640 Vantaa, Tamrotalo Puhelin 045 354 7474 Ma-to 8-20, pe 8-16

Hoitoa, kuntoutusta ja liikuntaryhmiä

Puutarhurinkuja 2, 3 krs. 00300 Helsinki

Pikku Huopalahti

Kauppalantie 4, 00320 Helsinki

Erikoishammasteknikot

KRISTILLINEN KIRJAKAUPPA HELSINGISSÄ MYYMÄLÄSSÄ LAAJA VALIKOIMA ERILAISIA KRISTILLISIÄ JOULUKORTTEJA.

Juho Sankamo

Alkukirkon salaisuus Antiikkipallo-kynttilä Timo Sarpanevan suunnittelema klassikko, aito alkuperäinen Antiikkipallo-kynttilä. Halkaisija n. 6 cm, paloaika 10 h. Myydään kahden kappaleen paketeissa. 2 kpl 13,90

Vahva historia avaa toivon näköaloja tulevaisuuteen. Kirjoittaja selvittää Raamatun, kirkkoisien ja arkeologian valossa, millainen on se kirkko, jonka Kristus rakensi kalliolle. Millaista jumalanpalvelusta siellä vietettiin ja kuinka alkuseurakuntia johdettiin? Mitkä ovat kirkon jo syntymässä saadut tunnuspiirteet? 26,10 (29,00)

Värikäs, kivasti kuvitettu kirja lapselle kirkkovuoden juhlista ja niihin liittyvistä tavoista. 17,90 (19,90)

The Star dvd/blu-ray

Koko perheen valloittava animaatio johdattaa joulun sanoman äärelle. dvd 16,90, blu-ray 16,90

PERUSSANOMA

Oliivipuiset jouluseimet alk. 3,90

VERKKOKAUPPA: www.sacrum.fi

Kirkkovuosi lasten kanssa

MYYMÄLÄ: HIETALAHDENRANTA 13, HELSINKI

Jouluikoni

Valmistettu Suomessa painokuvasta puutaustalle.

Koko n. 10 x 15 cm. 9,90

AVOINNA: ma–pe 9–17, la 10–15

puh. 020 754 2350


MESSU KESKUKSEEN! Seurakunta on yhteisö ja tämän yhteisön keskellä on messu. Messussa keskellämme on Kristus. Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivillä rakennamme yhteisöllistä kirkkoa. Tervetuloa mukaan seurakuntalaiset ja työntekijät! Päiville voi ilmoittautua yksin tai ryhmänä. Kysy ryhmäilmoittautumisista omasta kotiseurakunnastasi. Päätapahtumapaikat Helsingissä ovat Tuomiokirkko, Paavalinkirkko, Mikael Agricolan kirkko ja Alppilan kirkko.

OHJELMA JA KANAVAT Päivien ensimmäisen työskentely otsikko julistaa: Yhteisöllisyys pelastaa kirkon. Lauantaina työskentelyä ohjaa tiimi Englannista, Leicesteristä Holy Trinity -seurakunnasta. Perjantaina luvassa Tuomasmessu ja lauantaina Tuomiokirkon iltamessu ja Agricolamessu.

JAETUT EVÄÄT JUMALANPALVELUSPÄIVÄT Helsinki 29.-31.3.2019 www.jaetutevaat.fi

Päivillä järjestetään perjantaina ja lauantaina n. 25 kanavaa, joissa käsitellään messua ja seurakuntaa monista eri näkökulmista. Kanavia tekemässä on kirkon työntekijöitä ja seurakuntalaisia eri puolilta Suomea. Pääkaupunkiseudun paikallisvärit ovat vahvasti esillä. Rakenna runsaasta kanavatarjonnasta sinua kiinnostava kokonaisuus. Lisätietoa kanavista, ohjelmasta ja ilmoittautumisesta www.jaetutevaat.fi


6B

Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Tarinoita petsi­ maailmasta Sara Lindeman alkoi kuvata Pet Shop -videoita 10-vuotiaana. Nyt hänen YouTubetilillään on 32 000 tilaajaa. TEKSTI HANNA ANTILA KUVA ESKO JÄMSÄ

E S I T Y S A J AT 7.12. klo 10 ja 18 8.12.klo 10, 14 ja 18 9.12.klo 13 ja 18 13.12.klo 10 ja 18 14.12.klo 10 ja 18 15.12.klo 10, 14 ja 18 16.12.klo 13 ja 18 18.12.klo 12 ja 18 19.12.klo 12

Ihmeellinen ilo musiikkinäytelmä

LOPPUUNMYYTY Kysy peruutuspaikkoja

Lapsi 4–12 v. 9/12 €, aik. 13/15 €

Vivamontie 2 , 08200 LOHJA Tied. 0207 681 760

Johtoajatuksenamme on tuottaa palveluja, jotka olisimme valmis hyväksymään omille omaisillemme.

UUSI PALVELUKOTI LOHJALLA Palvelukoti Harjupuisto

Helsingiuksentie 54A, Virkkala Ympärivuorokautista tukea muistisairaille tai hoivaa ja palveluja tarpeidenne mukaan ilman jonoja. Meillä eletään toiminnallista arkea kodikkaassa ympäristössä. Soita ja varaa tutustumisaika! Eija Salo gsm: 050 511 5318 s-posti: eija.salo@seniorikodit.fi

seniorikodit.fi

10

-vuotiaana Sara Lindeman tykkäsi leikkiä Littlest Pet Shop -leluilla. Ne ovat pieniä, muovisia eläinhahmoja, joilla on iso pää ja suuret silmät. Sitten Sara keksi, että petsejä voisi kuvata videolle. – Se oli aika pitkälti oma ideani. Katsoin naapurissa asuvan kaverini kanssa petsivideoita, kun silloin vielä leikinkin petseillä, ja jossain vaiheessa tuli sellainen olo, että minäkin voisin ruveta tekemään videoita. Ensimmäinen video syntyi siten, että Sara vain pani puhelimen päälle ja alkoi kuvata. Pian hän halusi tehdä videoista parempia. Isän vaimo alkoi auttaa häntä lavastamisessa ja editoinnissa, ja niin syntyi ensimmäinen lyhytelokuvaa muistuttava video. SEITSEMÄSSÄ VUODESSA Saran taidot ovat kehittyneet ja videot muuttuneet suunnitelmallisemmiksi. – Petseillä leikkiminen loppui, kun menin yläkouluun. Mutta ei videoiden tekeminen ollut sitä ennenkään ollut enää pitkään aikaan leikkimistä vaan kohtausten suunnittelemista ja kuvaamista. Nykyään videot syntyvät niin, että Sara laatii käsikirjoituksen, tekee lavasteet ja kuvaa tarinan, jossa hahmot seikkailevat. Sitten hän editoi ja julkaisee videon. Hänen Cessupetshops-tilillään on jo vähän yli 32 000 tilaajaa, eli saman verran kuin pienessä suomalaisessa kaupungissa on asukkaita. Se ei ole paljon verrattuna siihen, paljonko joillakin Suomen suosituimmilla tubettajilla on seuraajia, mutta hyvä määrä yhteen teemaan keskittyneelle tilille. Videot ovat muuttuneet vuosien varrella. – Videoissa on yhä paljon samaa, mitä niissä on aina ollut. Tiedän, että katsojat ovat aika nuoria ja välillä äitikin sanoo, että mitenkähän kahdeksanvuotias katsoja niitä ymmärtää. Olen kuitenkin halunnut pitää tarinat sellaisina, että ne ovat minusta itsestänikin mielenkiintoisia. Eniten Sara kokee kehittyneensä tarinankertojana. – Alakoulussa ja seiskallakin saattoi olla vielä niin, että minulla oli jokin idea, tein siitä yhden jakson ja vasta sitten suunnittelin toisen. Nyt kun katson vanhoja videoita, niissä saattaa olla joku henkilö,

joka ei sitten olekaan enää seuraavassa jaksossa, Sara kertoo nauraen. – Nyt käsikirjoitukset ja videot ovat selkeämpiä. Tänä vuonna aloin myös äänittää videoihin ääniä jälkeenpäin. Pet Shop -hahmot toimivat videoilla periaatteessa kuten ihmiset. Ideat juonenkäänteisiin syntyvät arjen keskellä, vaikka siten, että Sara kuuntelee koulumatkalla musiikkia ja saa idean jostakin kappaleesta. ALUKSI Cessupetshops-videoilla ei ollut paljoa katsojia, mutta vähitellen katsojamäärät alkoivat kasvaa. Käännekohta oli vuoden 2015 Tubecon. Tilaajamäärä oli silloin noin 4 000. Sara Lindeman oli kuvitellut, ettei se voisi enää kasvaa, mutta siitä nousu vasta alkoikin. – Sen tapahtuman kautta minusta kuuli moni, ja sain kavereita, jotka myös tekevät petsivideoita. Siellä yritettiin saada meidän tubegenreä isommaksi ja vaikuttaa siihen, ettei se, että 17-vuotiaat tai vähän nuoremmat tekevät lyhytelokuvia leluilla, olisi halveksittava asia.

OLEN SAANUT MONILTA SELLAISIA KOMMENTTEJA, ETTÄ OLEN ROHKEA, KUN TEEN JOTAKIN, MITÄ MONET PITÄVÄT OUTONA.

Joidenkin mielestä petsivideot saattavat olla erikoinen harrastus. Seiskalle mennessään Sara ei kertonut harrastuksestaan koulussa. Siitä tiesivät vain sukulaiset, perhe ja lähimmät ystävät. – En mennyt uuteen kouluun niin, että hei mä teen YouTube-videoita. En uskaltanut edes avata Instaa tai YouTubea koulussa, kun ajattelin, että sieltä tulee joku petsivideo ja joku kysyy, että mitä sä katsot. Kasiluokalla sitten tapahtui se, mitä Sara oli pelännyt. Muut koulussa saivat tietää hänen harrastuksestaan. – Sain kuulla, että onpas omituista. He huutelivat kanavanimeäni ja ilkkuivat. En sanonut mitään, jotta he eivät voisi sanoa minusta mitään. Kasiluokka oli ikävä. Olin silloin aika paljon poissa koulusta. Mutta ysillä vaihdoin sellaiselle luokalle, missä oli mun vanhoja


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

B

7

kavereita. Se oli parhaita päätöksiä, mitä olen ikinä tehnyt. Sara toivoo, että jokainen saisi harrastaa sitä, mistä tykkää. – On erikoista, että jos nuori tykkää tehdä jotakin leluihin liittyvää, se on kaikkien mielestä outoa. Siinä, että harrastus liittyy leluihin, ei ole mitään väärää, eikä siinäkään, jos vaikka leikkisikin niillä! SARA LINDEMANIN YouTube-tili on ennen kaikkea Pet Shop -tili, mutta välillä siellä näkyy nykyään myös Sara itse. Hän kertoo elämästään ja vaikka avaa fanikirjeitä. – Ne ovat aika suloisia. Fanit piirtävät, kirjoittavat kirjeitä ja lähettävät pientä tilpehööriä. Sara uskoo, että hän voisi tehdä videoita, vaikka niillä ei olisi kuin muutama katsoja. Palautteen saaminen ja vuorovaikutteisuus kuitenkin tekevät harrastuksesta mukavamman. – Kun olen tehnyt videon, mietin, että sanoinkohan jonkun asian hyvin ja mitenköhän katsojat reagoivat, Sara kertoo. – Katsojat ovat ottaneet kaiken tosi hyvin. Olen saanut monilta sellaisia kommentteja, että olen rohkea, kun teen jotakin, mitä monet pitävät outona. He kertovat, että hekin haluavat tehdä tällaista eivätkä anna muiden estää sitä. Aikaa videoiden teko kyllä vie, sillä niissä on monia työvaiheita. Muut harrastukset ovat Saralta jääneet. – En silti voi sanoa, että olisin luopunut mistään. Harrastin pitkään tanssia, mutta lopetin sen, koska kiinnostus loppui. Luulen, että olisin joka tapauksessa lopettanut tanssin, koska sille ei nyt ole oikein aikaa. Minulla menee aikaa koulumatkaan, ja sitten on YouTubet ja muut.

Kuka?

Sara Lindeman, 17, on lukiolainen ja tubettaja. Asuu äidin luona Lahdessa ja välillä isän luona Helsingissä. Neljä pikkuveljeä. Käy Helsingin medialukiota Puistolassa.

Mitä?

Perusti Cessupetshops-tilin YouTubeen 10-vuotiaana. Nyt tilillä on 32 000 tilaajaa. Ylläpitää myös samannimistä Instagram-tiliä, jolla on 10 400 seuraajaa.

Motto

Iloitse pienistä asioista.

TUBETTAJAT OVAT tällä hetkellä niitä, joiden elämää seurataan ja joita fanitetaan. Sara on itsekin miettinyt, miksi. – Tosi vaikea sanoa. Tubettajat ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat vain päättäneet, että tekevät videoita. Ehkä heihin on helppo samastua. Tubemaailmassa liikkuu myös raha ja joillekin maksetaan hyvin esimerkiksi tiettyjen tuotteiden näkyvyydestä. Sara ei ole saanut ainuttakaan sponsorointitarjousta kuten eivät juuri muutkaan petsitubettajat. – Tänä vuonna petsejä valmistava yritys julkaisi uusia petsejä ja lähetti niitä isoille ulkomaisille petsitubettajille. Se oli ensimmäinen kerta, kun heitä sponsoroitiin. Tulevaisuudessa Sara toivoo voivansa tehdä työkseen jotakin sellaista, missä hän pystyy käyttämään niitä taitoja, joita hän on videoita tehdessään oppinut. Sitä hän ei osaa sanoa, tekeekö hän petsivideoita vielä vaikka viiden vuoden kuluttua. – Kun aloitin, en ajatellut, että tekisin niitä näinkään kauaa. Ajattelin, että jossain vaiheessa varmaan kyllästyisin, mutta en vain ole kyllästynyt. Mitä enemmän olen alkanut miettiä, miten videoista voisi tehdä entistä kiinnostavampia ja hienompia, sitä mielekkäämmäksi niiden tekeminen on tullut. ■ Kallion ja Paavalin seurakuntien YouTube-kerholaiset pääsivät tapaamaan ja haastattelemaan Sara Lindemania. Katso video osoitteessa kirkkojakaupunki.fi.

VIDEO VERKOSSA


8B

Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Iltarukous tuntui äidiltä Eläkeikäisten lapsuusmuistoissa iltarukous merkitsi turvaa, mutta myös ihan muuta. ”Mitä jos Jumala pudottaa kuuman kiven päähän?”

I

hanalta, lämpimältä, turvalliselta ja rakastavalta”, vastasi 69-vuotias nainen, kun Kirkko ja kaupunki kysyi, miltä iltarukous tuntui lapsena. Valtaosa 46 eläkeikäisen vastaajan muistoista oli myönteisiä. Unille siunaamisella vanhemman saattoi saada hetkeksi lähelleen. Tuttu iltarukous auttoi myös kestämään vanhemman poissaolon. ”Rukous toi turvallisen tunteen ja tuntuman siitä, että äiti peittelee, vaikka hän joutuikin olemaan joskus töissä nukkumaanmenoaikaan.” Nainen, 65

TEKSTI PIHLA TIIHONEN KUVITUS JULIA PRUSI

tuna, kun Jumala tulee heille erityisen läheiseksi’.” Mies, 68 ”Oli ihana tunne, kun äiti tai isä oli sängyn vieressä ja yhdessä rukoiltiin iltarukous.” Nainen, 72

EN YMMÄRTÄNYT MIKÄ ON SIJALTAINEN, JOKA NOUSISI YLÖS TAIVAASEEN. NAINEN, 66

”Iltarukous oli turvan tuoja samoin kuin isän ojentama iso käsi, josta kiinni pitäen keskeytynyt uni tuli uudelleen.” Nainen, 65

Turvallisuudentunne on tavallisin asia, jonka eläkeläiset muistoissaan liittävät iltarukoukseen.

”Hienolta ja läheiseltä tuntui. Oma isä oli kuollut aikaisin, ja paikan sai Isä taivaassa. Eräässä ohjelmassa kuulin lammaspaimenen sanovan: ’Orpolapsilla on iso etu muihin verrat-

”Rukous oli lapsille turva ankeassa ja väkivaltaisessa kodissa. Lapsena rukoilimme aina, että humalainen, raivoava isä kuolisi, että äiti ja me saisimme rauhaa!” Nainen, 62

”Rukoileminen toi turvaa! Äiti opetti ’Levolle lasken Luojani, armias ole suojani...’ Kotona isä käytti alkoholia ja varsinkin niinä iltoina rukous tuntui hyvältä." Nainen, 68 ”Iltarukous tuntui luonnolliselta, turvalliselta, jopa lämpimältä. Olimme jo peiton alla, kun rukous luettiin joko yhdessä äidin tai isän kanssa tai yksin. Tuntui, että se suojelee yöllä ja antaa ihanat unet. Nyt ne hetket ovat rakkaita muistoja lapsuudesta.” Nainen, 67 ”Rukoileminen tuntui todella hyvältä ja toi turvallisuudentunteen, ettei mitään pahaa voi sattua, kun Taivaan Isä suojelee.” Nainen, 77. ”Kun olin vielä pieni, olimme äidin kanssa juna-asemalla. Kuului huutoa ja junan jarrutusta. Joku oli yrittänyt hypätä liikkuvaan junaan, mutta oli liukastunut junan alle. Tuo pelotti minua. Iltaisin pyysin äitiä tai isää istumaan sängyn viereen ja pitämään kädestäni. Pelotti kasvaa isoksi, koska

silloin kukaan ei olisi turvanani ja minäkin saattaisin jäädä junan alle. Tuli turvallinen olo, kun rukoilimme yhdessä. Isä kertoi, ettei varpunenkaan putoa oksalta Taivaan Isän siitä tietämättä. Kaikki kuolevat joskus, mutta vasta sitten kun Jumala kutsuu.” Mies, 69

Joka ilta piti ajatella kuolemaa

Iltarukous pelotti. Näin muistelee moni eläkeläinen, joka opetettiin lapsena sanomaan ennen nukkumaanmenoa jokin versio rukouksesta ’Levolle lasken Luojani, Armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi.’ ”Minussa herätti hämmennystä kohta ’jos vuoteeltani en nousisi’. Useina iltoina pohdin sitä itsekseni tai puhuin siitä äidille tai siskoille. Tuo rukous on minusta ihan kamala. En ymmärrä, miksi terveen lapsen pitää joka ilta ajatella, että hän voi kuolla seuraavana yönä. Ja jos lapsi on sairas, tuo ajatus on vielä kamalampi.


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

Nykyään tiedetään, että positiiviset ajatukset edistävät paranemista, ei kuoleman miettiminen.” Nainen, 66 ”Iltarukous tuntui pelottavalta, kuten koko uskonto. ’Jos sijaltain en nousisi’ todisti, että lapsi voi yöllä kuolla, ja jos oli yksikin tunnustamaton ja anteeksipyytämätön lapsen synti, edessä oli ikuinen kadotuksen kidutus.” Nainen, 79 ”Mietin, että kun menen maate, niin mitä jos Jumala pudottaa kuuman kiven päähän. Oli semmoinen tunne, että Jumala katselee minua taivaasta ja olen hänen edessään nuhdeltavana. Piti muistaa sanoa myös kaikkien kymmenen siskon ja veljen nimet ja pyytää siunausta heillekin.” Nainen, 69 ”ltarukous oli pelottava. Mietin pitkään valveilla etenkin sitä, että jos äiti kuolisi yön aikana, niin miten meidän sitten käy. Mietin myös, että mitä jos itse tai joku muu kuolee.” Nainen, 67 ”Jossakin vaiheessa pelotti ’jos sijaltain en nousisi’. Ehkä samaan aikaan olin nähnyt lehden Herää valvomaan, ja yritin pysyä valveilla, ettei minua otettaisi taivaaseen!” Nainen, 71 Jotkut eläkeläiset muistelevat samaa iltarukousta hyvällä, vaikka sen kou­ keroinen kieli ei avautunutkaan lap­ sena: ”Se oli lämmin tapa, mutta en ymmärtänyt mikä on sijaltainen, joka nousisi ylös taivaaseen.” Nainen, 66.

”Meillä oli maalaistalo ja kotieläimiä, joten me lapset ihmettelimme sanaa sijaltain. Mietimme, miksi rukouksessa on sika ja sen päältä noustaan. Rukoukset toivat silti yöhön turvaa ja rauhaa.” Nainen, 65

Lukijat kertovat lapsuuden iltarukoussuosikkinsa

Kuka osaa pisimmän rukouksen?

Pienen pieni enkeli, taivahalla lenteli, kaikki lapset siunasi, hyvään uneen hellästi.

Suorittaminen ja kilpailukin kuuluvat iltarukoukseen eläkeläisten lapsuus­ muistoissa. Rukous oli ulkoa opetelta­ va loru. ”Molemmat vanhempani istuivat sänkyni vieressä ja yrittivät auttaa minua saamaan iltarukoukseni loppuun. Olin ehkä 5–6-vuotias. Rukous tyssäsi aina kesken, ja piti alkaa uudestaan. Huomasin, että vanhempiani alkoi jo hymyilyttää. Sitten olin kai rennompi ja sain tehtävän suoritettua. En täysin ymmärtänyt Levolle lasken Luojani -rukouksen vanhahtavaa kieltä, mutta se tuli iltarukoukseksi.” Nainen, 71 ”Isä, sodan käynyt mies, suhtautui koko elämänsä ajan kirkkoon hyvin kriittisesti. Hän sanoi silti äidilleni, että opeta minulle ja kaksi vuotta nuoremmalle siskolleni iltarukous. Äiti opetti Levolle lasken Luojani. Olin tosi huono oppimaan mitään ulkoa.” Nainen, 72. ”Tuntui mukavalta, turvalliselta ja kivaltakin, kun yritimme veljeni kanssa kilpailla rukouksemme pituudesta.” Nainen, 87.

Hyvää yötä, kauniita unia, enkelin kuvia.

Minä lapsi pienoinen, aamuin illoin rukoilen. Pienet kädet yhteen liitän, Taivaan Isää aina kiitän. Rakas Jeesus siunaa meitä, anna meille enkeleitä. Siivillänsä meitä peitä. Älä meitä koskaan heitä. Herra siunatkoon ja varjelkoon pienen lapsen nukkumaan. Päivän touhut taakse jää, minua jo väsyttää, kiitos että mennä saan, peiton alle nukkumaan. Hyvää yötä Jumala, siunaa meitä kaikkia. Rukoukset on poimittu 20–87-vuotiaiden lukijoiden vastauksista iltarukouskyselyyn.

Apua yökasteluun ja nukahtamiseen

Iltarukouksesta oli lapsena käytännön hyötyä. Näin kokivat jotkut Kirkko ja kaupungin kyselyyn vastanneet eläke­ läiset: ”Uskoin, että saan apua rukouksella. Olin yökastelija. Kädet haarovälissä pyysin Taivaan Isältä, ettei pissa tulisi nukkuessani. Joka ilta tein samoin, ja täytettyäni 10 vuotta vaiva oli korjaantunut!” Nainen, 69 ”Iltarukous poisti vähän pimeän pelkoa, kun äiti sammutti valot.” Nainen, 70

Pyhä Isä auta ja anna voimaa jaksaa.

ja kiitos kun saan käydä koulua.

Hyvä rahajumala ja wifijumala, anna minulle loputtomasti rahaa ja anna hyvä netti.

Anna lottovoitto.

Oi, Isä Jumala, toivon että saisin elää koko elämän rauhassa, ilman vaaroja. Anna maanrauha ja tasavertaisuus, lopeta kiusaaminen. Hyvä tuuri tule, paha tuuri lähde. Vähennä malariaa ja ebolaa Afrikan kehitysmaista ja anna sinne parempi elämä. Saisinko rahaa please Jumala. Pyytäisin, että saisin sovittua parin kaverini kanssa ja että mun kisat menisivät hyvin. Kiitos, kun pääsin turvallisesti kotiin. Kiitos jokapäiväisestä ruoasta

9

Hyvää yötä, Jeesus myötä, kiitos tästä päivästä.

”Siunaa Fortnite-käyttäjä ja anna lisää voittoja”

Kiitos vanhemmat, kun jaksatte huolehtia musta ja mun pikkuveljestä.

B

Rakas Jumala. Voisitko poistaa kaikki pahat sairaudet ja lisätä kaikkea hyvää. Rukoilen, että pääsisin NHL:ään. Toivon, että vanhempani eivät sairastu. Anna minulle Eurojackpot-voitto. Kiitos jokapäiväisestä ilmaisesta kouluruoasta ja koulusta. Kiitos että olet antanut mahdollisuuden käydä koulua. Kiitos tästä päivästä, siunaa meitä ja älä unohda muita, aamen. Rukouksia kirjoittivat Korson koulun 6B:n, 6C:n ja 6E:n evankelis-luterilaisessa uskonnonopetuksessa olevat oppilaat.

”Rauhoitti ja hyvin nukutti heti. Lapsena varsinkin tarvitsee rutiineita.” Nainen, 71 ”Iltarukous rauhoitti, ja jos tunsin jostain syyllisyyttä, minua lohdutti ajatus Jumalan anteeksiannosta.” Mies, 68 ”Muistelen, että iltarukous rauhoitti. Pienenä ollessani äiti rukoili joskus, mutta kun lapsia tuli koko ajan lisää, se väheni ja loppui.” Mies, 66 ■ Rukouskysely innosti vastaamaan – Pyysimme kokemuksia iltarukouksista, ja noin 270 lukijaa vastasi. Kiitos avustanne! Käsittelemme iltarukouskertomuksia Kirkko ja kaupunki -mediassa myös myöhemmin.


ENNI SCHRAM, 7V, HELSINKI

76. vuosikerta kirkkojakaupunki.fi

Julkaisija

Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan ev.lut. seurakunnat

Toimituksen yhteystiedot

Kolmas linja 22 00530 Helsinki toimitus@kirkkojakaupunki.fi tai etunimi.sukunimi@ kirkkojakaupunki.fi Puhelin: 09 23400 (vaihde) Päätoimittaja Jaakko Heinimäki Kustannuspäällikkö Pälvi Ahoinpelto Uutispäällikkö Pauli Juusela Kehittämispäällikkö Tuure Hurme Toimituspäälliköt Heli Kulmavuori Ulla Lötjönen Toimitussihteerit Paula Huhtala Eira Serkkola Taitto Jarkko Peltoluhta AD Paula Huhtala Maija Saari Kuvankäsittely Esko Jämsä Toimituksen assistentti Maija Kiviranta, 09 2340 2244

Ilmoitusmyynti

Otavamedia Oy Juha Kurvinen, 040 541 5787 Kari Salko, 0400 604 133 Janna Laiho, 050 374 8174 etunimi.sukunimi@otava.fi Ilmoitusvaraukset aineistopäivää edeltävän viikon perjantaihin kello 14:ään mennessä.

Painos

340 000. Osoitteellisena jakeluna Postin kautta evankelisluterilaisten seurakuntien jäsentalouksiin Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla.

Osoiteasiat

Lehti lähetetään seurakuntien jäsenille, talouden vanhimmalle. Osoitteet päivitetään automaattisesti muuttoilmoituksen perusteella. Jos osoitteessasi on virhe tai et halua lehteä, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteet@kirkkojakaupunki.fi tai puhelimitse arkisin kello 9–10 ja 12–13, p. 09 2340 2235.

Jakelu

Jäikö lehti tulematta? Haluatko antaa jakelusta muuta palautetta? Ota yhteyttä sähköpostitse osoitteet@kirkkojakaupunki.fi tai puhelimitse arkisin kello 9–10 ja 12–13, p. 09 2340 2235.

Painopaikka Sanomapaino, Vantaa

ISSN 0356-3421

Lisää lasten tekemiä sarjakuvia osoitteessa kirkkojakaupunki.fi/lapset.


7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

B

11

Harras hetki Liza Alsedir, 10, on vantaalainen koululainen, joka haaveilee, että joskus vielä näkisi kotitalonsa Syyriassa, oman pihan perhoset, mandariinipuut ja parvekkeen, joka on tehty lasista. Liza on alkuaan syyrian­ ortodoksi. Nykyään hän toimii ehtoollisavustajana Myyrmäen kirkossa. Ehtoollisavustajana kivointa on jakaa ehtoollista äidille, isälle ja veljelle.

Suomessa Liza Alsedir on ihmetellyt, miten pieniä kirkot ovat. Syyriassa kirkot olivat suurempia.

Liza rukoilee turvaa joka ilta Suomessa moni asia on eri tavalla kuin Syyriassa, mutta täälläkin Liza Alsedirin huoneen seinällä on tädiltä saatu pyhä kuva ja täälläkin hän käy kirkossa.

äiti pitää sylissään Jeesusta, kun Jeesus on vielä pieni. Kuva on nyt Lizan myyrmäkeläiskodin olohuoneen seinällä. Lizan oman huoneen seinällä on pieni Jeesuksen kuva. Hän on saanut sen syyrialaiselta tädiltään.

TEKSTI KAISA RAITTILA KUVA JANI LAUKKANEN

KUN LIZA ALSEDIR tuli ensimmäistä kertaa Myyrmäen kirkkoon, hän ihmetteli, miten pieni se oli. Kotona Syyriassa kirkot olivat suurempia. Minne kaikki suomalaiset kristityt mahtuvat? Syyriassa kirkot olivat muutenkin toisenlaisia kuin Suomessa. Niissä oli pyhiä kuvia seinillä ja kynttilöitä kuvien edessä. Kirkossa käytiin aina kun vain oli vapaata, lauantaisin ja sunnuntaisin. Se oli Lizan mieleen. Usein hän haki serkkunsa mukaan ja sytytti kynttilöitä mummin kanssa ja kuunteli tarkkaan, mitä pappi sanoi. Kirkon jälkeen ukki antoi Lizalle rahaa ja hän sai käydä serkun kanssa ostamassa karkkia ja herkkua. Sellaista ihanaa oli elämä kotona Syyriassa. JA AJATELLA, että siellä Syyriassa Liza oli malttamattomana odottanut, milloin lähdetään. Yhtenä

Taivaan tähden

9.12.

Toinen adventti­ sunnuntai

päivänä oli pommi osunut taloon ihan heidän lähellään ja kaikki siinä talossa asuneet lapset kuolleet. Lizaa oli pelottanut, kun isä oli lähtenyt katsomaan, miten naapurissa kävi. Mummi jäi Syyriaan sytyttämään kynttilöitään ja ukki hoitamaan kanojaan ja pupujaan. Liza lähti pitkälle, vaivalloiselle matkalle äidin, isän ja pikkuveljen kanssa. Turva on parasta, mitä Lizan mielestä voi olla. Sitä hän rukoilee joka ainoa ilta. Sitä, ettei heitä varten olisi maailmassa enää mitään vaarallista. MATKA KESTI niin kauan, ettei Liza ollut tuntea itseään kuvasta, joka oli otettu ennen sitä. Tai kuvasta, joka oli otettu, kun he olivat ehtineet Venäjälle asti. Mutta hänen mukanaan kulki kaksi samanlaisena pysynyttä kuvaa. Ensimmäisessä Jeesuksen

KOTONA SYYRIASSA kirkon vahtimestari oli tarkkana. Purkkaa ei saanut syödä. Vartija huomasi heti kaikki, jotka söivät. Vaikka Liza on käynyt jo monta kertaa Myyrmäen kirkossa, hän ei tiedä, millaiset säännöt siellä purkan suhteen ovat. Hän ei kuitenkaan aio ottaa riskiä ja kokeilla. Kirkossa pitää käyttäytyä. Ei saa metelöidä, ei nostaa jalkoja ylös niin kuin jotkut tekevät kotona. Kun Liza on ollut kirkossa koulun kanssa, jotkut ovat käyttäytyneet todella huonosti. Kerran oli pieni vauvakin itkenyt messussa, mutta onneksi Liza oli paikalla ja ymmärsi, ettei vauva vielä tiedä, missä on. Hän oli alkanut leikkiä vauvan kanssa. Mutta pikkuveljensä kanssa Liza tietää, miten kirkossa ollaan. Jos esimerkiksi leikitään kivi paperi saksia, kumpikaan ei saa huutaa ääneen jee, kun voittaa, jos pappi sattuu juuri silloin puhumaan. ■

Odotusta ilmassa Olli: Adventtina odotetaan, että Jeesus syntyy. Jouluna. Eevi, 7 v.: Niinkö? Eiks se syntynyt jo kauan sitten? Joulu on sen syntymäpäivä… Mut en mä synny synttäreillä uudestaan. Lenni, 9 v.: Mä en oo tavannut Jeesusta, mutta tiedän, että se syntyi jouluaattona. Ja sitä juhlitaan, kun se nousi kuolleista. Respawn! (Tarkoittaa Minecraft-pelissä syntymistä uudelleen peliin omana hahmonaan.) Eevi: Jos Jeesuksen nimi olis Pekka, niin totuttaiskohan me siihen? Lenni: Odottaminen on tylsää! Esimerkiksi pimeässä bussia. Eevi: Odottamisesta voi tehdä kivaa, jos vaikka pyörii siinä jonossa.

Olli: Lastakin pitää odottaa, ennen kuin se syntyy. Eevi: Ainakin kaksi vuotta. Lenni: Yhdeksän kuukautta. Eevi: Miks niin kauan? Siksi, että ei se soluna voi syntyä. Mä luulen, että ne tarvitsee napanuoraa. Lenni: ”Taivas varjele, mitä sieltä tulee…” Toi on Antero Mertarantaa. Lasten äiti: Meitä jännitti aika paljon. Ajattelimme, että sinä tulet hyvin aikein. Eevi: Mut mä olen vielä parempi. Lenni: Mä odotan synttäreitäni. Ne on ennen joulua. Ja vyökoetta karatessa. Eevi: Odotan, että mä täytän 12 vuotta. Saa kulkea yksin hississä.

Olli: Jeesus opetti anteeksiantamista. Osaatteko antaa? Eevi: Tavallaan. Mun kaveri luetteli kaikki sen kaverit. Olin vikana listalla. Sitten me pidettiin palaveri Krissen (iltapäiväkerhon

ohjaaja) kanssa ja juteltiin asiasta. Tultiin siihen tulokseen, että ei tartte listata. Kaveri pyysi anteeksi. Ja mä annoin. OLLI VALTONEN JA LAPSENLAPSET EEVI JA LENNI


12 B

Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

AD-VENT-TI ON O-DO-TUK-SEN AI-KAA. O-DO-TAM-ME JOU-LU-A. SE ON JEE-SUK-SEN SYN-TY-MÄ-PÄI-VÄ. JOHANNA NORDBLAD, LASTENKIRKKO


MENOT 7. – 20.12.

7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

A

9

Joulutunnelma syntyy laulamalla, askartelemalla ja herkuttelemalla Seurakuntien tapahtumakalenteri on nyt täynnä jouluhenkisiä tilaisuuksia. Myös lapsille ja lapsiperheille on tarjolla monenlaista lauluhetkistä askartelutuokioihin ja joulukirkkoihin.

L

TEKSTI PAULA HUHTALA KUVA MINNA TOIVIO

apsille ja lapsiperheille suunnattuja seurakuntien tapahtumia on nyt runsaasti. Joulutunnelma on taattu. Leppävaarassa Lasten Arkissa on 7.12. taaperokirkko, jossa on joulun maja. Mitä salaisuussäkistä paljastuu? Toiminnallisen kirkkohetken jälkeen lapset voivat leikkiä. Arkin Pajassa askarrellaan 8.12. vapaaehtoisten johdolla joulukortteja ja -koristeita. Tapahtuma sopii sekä pienille että isoille joulun odottajille. Matinkappelissa voi laulaa 9.12. Kauneimpia joululauluja ja askarrella koko perheen voimin. Tapahtumassa on tarjolla myös joulupuuroa. Espoonlahden seurakunta tarjoaa joulupuuroa Soukan kappelilla 11.12. ja Espoonlahden kirkolla 13.12. Luvassa on lisäksi jouluista tunnelmaa. Joulupuuroa luumukiisselin kera saa myös 15.12. Espoonlahden kirkon joulumyyjäisissä, joiden yhteydessä lauletaan Kauneimpia joululauluja. Isossa Omenassa sijaitsevassa Chapplessa on tarjolla joulupuuroa 18.12. Kauneimmat joululaulut perheille -tilaisuuden yhteydessä. ERITYISESTI LAPSILLE ja perheille suunnattuja Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia on ainakin Tuomiokirkkoseurakunnassa, Leppävaarassa, Olarissa ja Tapiolassa. Yhteislaulun lisäksi tilaisuuksissa voi

olla esiintyjiä, kuten esimerkiksi Leppävaaran kirkossa 15.12., jolloin esiintyvät lapsikuoro Havina ja alakoululaisten bändikerho. Olarin seurakunnassa järjestetään perheille suunnatut laulutilaisuudet 9.12. ja 19.12. Kummankin tapahtuman jälkeen ohjelma jatkuu yhteisellä puuhailulla. Tarjolla on joulupuuroa, glögiä ja mehua.

IHMEELLINEN YÖ -NÄYTELMÄSSÄ PAIMEN JA PIKKULAMMAS IHMETTELEVÄT ENSIMMÄISEN JOULUN TAPAHTUMIA. MUSKARIOPETTAJA LIISA SOINIO

Kauklahden kappelin Joulun tähti -joululaulajaisiin 9.12. toivotetaan tervetulleeksi kaikenikäiset musiikin ystävät laulamaan yhdessä. Tiernapojat esiintyvät Soukan kappelilla 11.12., Espoonlahden kirkolla 13.12. sekä kauppakeskus Pikkulaivassa 19.12.

LAPSILLE SUUNNATTU musiikkipitoinen näytelmä Ihmeellinen yö esitetään sekä Tapiolassa 10.–11.12. että Espoonlahdessa 11.–12.12. – Ihmeellinen yö -näytelmässä paimen ja pikkulammas ihmettelevät ensimmäisen joulun tapahtumia. Mukana esityksessä on Espoon seurakuntien muskariopettajia, lapsi- ja perhetyöntekijöitä sekä muusikoita, kertoo Tapiolan seurakunnan muskariopettaja Liisa Soinio. Tapiolan kirkossa on pyhäkoulun joulujuhla toisen adventin messun yhteydessä 9.12. Soukan kappelin pihamaalla pidetään 16.12. kuusijuhla. Samalla avautuu pihalle tehty joulukuusipuisto, joka on avoinna 22.12. asti. JOULUN AIKAAN kirkot ja kappelit kutsuvat kaiken ikäiset seurakuntalaiset jouluhartauksiin ja joulukirkkoihin. Lapsiperheille on tarjolla myös omia joulukirkkoja ja -hartauksia. Esimerkiksi 24.12. Kauklahden kappelissa on jouluhartaus lapsiperheille ja Leppävaarassa lasten joulukirkko. Espoon tuomiokirkossa 25.12. on perheiden joulukirkko. Olarissa on 24.12. jouluhartaus perheille. Tapiolan kirkossa 24.12. lasten ja perheiden jouluhartauksissa esitetään joulukuvaelma. Myös Kauniaisissa on 24.12. perheille suunnattu jouluhartaus. Nuuksion Kattilassa ja Karhusuon kalliolla järjestetään 16.12. pimenevässä illassa jouluhartaus. Molemmille tapahtumapaikoille kynttiläpolku opastaa perille. Oman kynttilälyhdyn voi ottaa mukaan. Karhusuolla on tarjolla glögiä.■ Seurakuntien tapahtumatiedot s. 10–15 sekä verkossa www. espoonseurakunnat.fi/joulu ja www.kauniaistenseurakunta.fi


MENOT 7. – 20.12.

10 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Espoon tuomiokirkko -seurakunta Toimisto: Kirkkokatu 10, avoinna arkisin klo 9–15, p. 09 8050 3800, espoontuomiokirkkoseurakunta@ evl.fi Osoitteet: Espoon tuomiokirkko, Kirkkopuisto 5 Espoon tuomiokirkon seurakunta­ talo, Kirkkoranta 2 Hilan leirikeskus, Saarentie 50 02480 Kirkkonummi Hvittorpin leirikeskus, Hvittorpintie 245, 02430 Masala Pitäjäntupa, Kirkonmäentie 2 Auroran kappeli, Heiniemenpolku 1 Kalajärven kappeli, Ruskaniitty 3 Kauklahden kappeli, Kauppamäki 1 Kirkonkymppi, Kirkkokatu 10 Laaksolahden kappeli, Ylänkötie 16 Nupurin kappeli, Brobackantie 1­3 Rinnekappeli, Rinnekodintie 6 Suvelan kappeli, Kirstintie 24 Unelman kammari, Kaivomestarinkatu 8 Velskolan leirikeskus, Vääräjärventie 2, 02980 Espoo Viherlaakson kappeli, Viherkalliontie 2

MESSUT ESPOON TUOMIOKIRKOSSA 2. adventtisunnuntain messu su 9.12. klo 10. Liturgia ja saarna Oiva Hujanen, avustaa Emriikka Salonen, urkuri Olli Saari, kanttori Sheldon Ylioja. Kirkkokahvit. Jouluhartaus aamuvirkuille ke 12.12. klo 8. Kutsutaan erityisesti Espoon kaupungin työntekijöitä. Pappi Aleksi Majuri, kanttori Olli Saari. 3. adventtisunnuntain messu su 16.12. klo 10 ”Vielä hetki”. Liturgia ja saarna Antti Kujanpää, avustaa Kirsi Muurimäki, urkuri Anna-Liisa Haunio, kanttori Leena Talvio. Lapsikuoro Välke, joht. Heli Vapaakallio. Ikäihmisten joulukirkko ti 18.12. klo 13. Papit Pirkko Nurminen ja Vilppu Huomo, kanttori Leena Talvio. Kirkon jälkeen jouluinen juhla seurakuntatalolla. Ks. bussireitti tältä sivulta. 4. adventtisunnuntain Kauneimmat joululaulut messu su 23.12. klo 10. Liturgia ja saarna Tuija Kuusinen, avustaa Oiva Hujanen, urkuri Päivikki Leinonen, kanttori Petri Koivusalo. Päivi Kärkäs, oboe. Jouluaaton hartaus ma 24.12. klo 10. Pappi Kirsi-Marja Isotalo, kanttori Petri Koivusalo. Jouluaaton hartaus ma 24.12. klo 11. Pappi Kirsi-Marja Isotalo, kanttori Petri Koivusalo. Jouluaaton hartaus ma 24.12. klo 14. Pappi Vilppu Huomo, kanttori Petri Koivusalo. Jouluaaton hartaus ma 24.12. klo 15. Pappi Vilppu Huomo, kanttori Petri Koivusalo. Jouluaaton hartaus ma 24.12. klo 16. Pappi Vilppu Huomo, kanttori Petri Koivusalo. Jouluaaton messu ma 24.12. klo 20. Liturgia ja saarna Marja Malvaranta, avustaa Aleksi Majuri, kanttori Sheldon Ylioja. Jouluyön messu ma 24.12. klo 23. Liturgia ja saarna Antti Kujanpää, avustaa Mari Mathlin, Aleksi Majuri, Raigo Liiman, urkuri Sheldon Ylioja. Tiia Saari ja Kullervo Latvanen, laulu. Jouluaamun jumalanpalvelus ti

namo, Vainio. Koko kansan puurojuhla ke 19.12. klo 18.

25.12. klo 8. Liturgia ja saarna Kirsi-Marja Isotalo, avustaa Vilppu Huomo, urkuri Marja-Liisa Talja, kanttori AnnaLiisa Haunio. Pia Pelkonen, viulu. Kauneimmat joululaulut -messu ti 25.12. klo 12. Liturgia ja saarna Emriikka Salonen, avustaa Kirsi Muurimäki, urkuri Marja-Liisa Talja, kanttori Anna-Liisa Haunio. Perheiden joulukirkko ti 25.12. klo 15. Pappi Kirsi Muurimäki, kanttori Päivikki Leinonen. Tapaninpäivän messu ke 26.12. klo 10. Liturgia ja saarna Raigo Liiman, avustaa Mari Mathlin, urkuri Olli Saari, kanttori Anna Lohi. Tapaninpäivän rukoushetki ke 26.12. klo 15. Yhteistä rukousta, psalmi- ja virsilaulantaa pappi Anita Kyönsaaren johdolla. Messu su 30.12. klo 10. Liturgia ja saarna Aleksi Majuri, avustaa KirsiMarja Isotalo, urkuri Anna Lohi, kanttori Petri Koivusalo. Uudenvuodenpäivän messu ti 1.1. klo 15. Liturgia ja saarna Hannu Mäenpää, avustaa Vilppu Huomo, urkuri Petri Koivusalo.

VIHERLAAKSON KAPPELI Kauneimmat joululaulut ke 12.12. klo 18. Marte, Myllärniemi, Koivusalo.

RAKENNA JOULUPUU -KERÄYS Lahjasi vähävaraiselle lapselle. Voit noutaa toivekuoren Espoon tuomiokirkon kuusesta 9.12. asti. Kirkko avoinna ti–pe klo 10–17. Tied. 050 438 0189.

EKUMEENINEN JOULUHARTAUS La 8.12. klo 12 Espoontorin kauppakeskuksessa. Pappi Kirsi-Maria Isotalo.

PARISTA PERHEEKSI -PERHEVALMENNUS Ensimmäistä lastaan odottaville to 13.12. klo 17–19 Kirkonkympissä, os. Kirkkokatu 10.

JOULUHARTAUDET NUUKSIOSSA JA KARHUSUOLLA SU 16.12.

MESSUT KAPPELEILLA Auroran kappeli Kauneimmat joululaulut -messu su 16.12. klo 12. Isotalo, Lohi. Kalajärven kappeli Messu su 9.12. klo 16 ”Tahdon käydä vastaan”. Kunnamo, Talvio. Kirkkokahvit. Nojatuolimessu su 16.12. klo 16. Muurimäki ja vapaaehtoiset avustajat. Haastattelusaarnassa Irja Koivunen. Suvelan lauluryhmä, joht. Salla Kostamo. Kirkkoglögit. Kauklahden kappeli Kauneimmat joululaulut ja ehtoollinen su 16.12. klo 12. Särkiniemi, Ylioja. Laaksolahden kappeli Rauhaa ja syvyyttä -ehtoollishartaus to 13.12. klo 19. Kuusinen. Rukousta, hiljaisuutta. Iltatee. Nupurin kappeli Messu su 9.12. klo 12 ”Me lähdemme Herran huoneeseen!” Nurminen, Lohi. Kirkkokahvit. Rinnekappeli Messu su 9.12. klo 14. Corander, Talvio. Kauneimmat joululaulut ke12.12. klo 13.30. Muurimäki, Talja. Suvelan kappeli Ehtoollishartaus ti 11.12. klo 12. Majuri, Salonen, Ylioja. HalleLuja-messu pe 14.12. klo 18. Salonen, Marte. Pizzajatkot. Joululaulumessu su 16.12. klo 15. Huomo, Haunio, Gloria-lauluyhtye. Kirkkokahvit. Rukoushetki ma–pe klo 12.

ENGLANNINKIELINEN JUMALANPALVELUS Sunnuntaisin klo 16.30 Espoon tuomiokirkon seurakuntatalossa. Pyhäkouluryhmiä, kirkkokahvit. www.church.fi.

KAUNEIMMAT JOULULAULUT ESPOON TUOMIOKIRKOSSA su 16.12. klo 15. Kirsi-Marja Isotalo, Päivikki Leinonen. Lasten kauneimmat joululaulut.

su 16.12. klo 17. Tuija Kuusinen, Marja-Liisa Talja. su 16.12. klo 19. Mari Mathlin, Petri Koivusalo. su 16.12. klo 21. Antti Kujanpää, Petri Koivusalo. pe 21.12. klo 17. Ari Kunnamo, Leena Talvio. pe 21.12. klo 19. Sheldon Ylioja. English Christmas Carols. pe 21.12. klo 21. Hannu Mäenpää, Anna-Liisa Haunio. su 23.12. klo 17. Anita Kyönsaari, Petri Koivusalo. su 23.12. klo 19. Alarik Corander, Jiri Kuronen. su 23.12. klo 21. Antti Kujanpää, Jiri Kuronen. la 29.12. klo 17. Antti Kujanpää, Mikko Harjunpää, Jiri Kuronen, Inna ja Juha Vintturi.

PITÄJÄNTUPA Aarteenetsijöiden miestenilta ma 17.12. klo 19.

AURORAN KAPPELI ”Kristinusko, antisemitismi ja Suomen kirkko” to 13.12. klo 19. Teologinen opintopiiri, TT Paavo Ahonen. Kahvit klo 18.30. ”Taivaallinen tulevaisuus – Aikojen päättyminen ikoneissa” la 15.12. klo 12. Ikoniluento, Alarik Corander. Ikonien siunaaminen la 15.12. klo 15. Corander, Rae, Leinonen. Lasten kauneimmat joululaulut su

16.12. klo 16. Lohi. Kauneimmat joululaulut ke 19.12. klo 19. Mäenpää, Talvio.

KALAJÄRVEN KAPPELI Pohjois-Espoon Marttojen joulupuuro ke 12.12. klo 18. Puuro, kahvi ja pipari 5 e. Kauneimmat joululaulut ke 12.12. klo 19. Kunnamo, Talja. Lasten kauneimmat joululaulut ke 19.12. klo 18. Muurimäki, Talja, Tarvainen, Blomstedt.

KAUKLAHDEN KAPPELI Joulun tähti -joululaulajaiset su 9.12. klo 17. Yhteislaulutilaisuus kaiken ikäisille. Glögitarjoilu. Yhteinen jouluhartaus ja -lounas ti 11.12. klo 10.30–12.30. Lasten kauneimmat joululaulut ti 11.12. klo 18. Särkiniemi, Ylioja.

NUPURIN KAPPELI Kauneimmat joululaulut to 13.12. klo 18. Nurminen, Koivusalo.

SUVELAN KAPPELI Joulumyyjäiset & joulupuuroa la 8.12. klo 13–15. Tuotto lähetystyölle. Kauneimmat joululaulut ja -runot la 8.12. klo 15. Marja Majuri, Hannele Savunen ja Ritva Törnvall, lausunta. Hujanen, Haunio. Kappelilounas ti 11.12. klo 12–13. Ehtoollishartaus, aik.3 e, lapset 1,5 e. Lasten kauneimmat joululaulut ti 18.12. klo 18. Malvaranta, Lohi, Kun-

Jouluinen hartaus ja joululauluja klo 16 Nuuksion Kattilassa yhdessä Nuuksio-seuran kanssa. Pappi Raigo Liiman, kanttori Leena Talvio. Kynttiläpolku perille. Pysäköinti: Kattilantie 424. Karhusuon kallion jouluhartaus klo 18. Pappi Raigo Liiman, kanttori Leena Talvio, Chorus Gaudete -kuoro. Glögitarjoilu yhdessä Gumbölen omakotiyhdistyksen kanssa. Kynttiläpolku Karhusuon kalliolle lähtee Karhusuontie 19, Espoo kohdalta. Omat kynttilälyhdyt mukaan!

BUSSIKULJETUS IKÄIHMISTEN JOULUKIRKKOON Ilmainen bussikuljetus Ikäihmisten joulukirkkoon ja -juhlaan ti 18.12. Pohjoinen ajoreitti: Juvankartanon bussipysäkki klo 11:35 (Paloaseman kohta); Niipperin koulun pysäkki klo 11:40 (Niipperintiellä); Kalajärven kappeli klo 11:50 (Niipperintien pysäkki); Kortesmäen bussipysäkki klo 11:55; Odilammen tienhaaran pysäkki klo 12; Laaksolahti klo 12:20 (K-marketin pysäkki Laaksolahdentiellä); Viherlaakson kappeli klo 12:25 (Viherkalliontie 2); pysäkiltä, joka on Lähderannan ostoskeskus, S-marketin ohi mentäessä otetaan myös ihmisiä kyytiin; Auroran kappeli klo 12:30 (Pekan pikapainon pysäkki); Espoon tuomiokirkko. Eteläinen ajoreitti: Siikaranta Hotelli Nuuksion parkkipaikka klo 11:40; Naruportti klo 11:45 (Naruportintie); Heinästie 58 klo 11:55; Nupurin kappeli klo 12:10 (Brobackan pysäkki); Kauklahden juna-aseman pysäkki klo 12:25 (pysäkki Kauklahden asema E5134); Suvela klo 12:35 (Satulinnan pysäkki, Kirstintie 5); Espoon tuomiokirkko. Paluu samaa reittiä. Lähtö n. klo 16 srk-talolta (Kirkkoranta 2). Tied. 050 438 0189.

LISÄÄ TAPAHTUMIA www.espoonseurakunnat.fi

Espoon seurakunnissa tapahtuu paljon muutakin – katso kaikki tapahtumat netistä: www.espoonseurakunnat.fi


MENOT 7. – 20.12.

Espoonlahden seurakunta Toimisto: puhelinpalvelu klo 9–15 p. 09 8050 6000, espoonlahdenseurakunta@evl.fi Osoitteet: Espoonlahden kirkko, Kipparinkatu 8 Soukan kappeli, Soukankuja 3 SODE nuorisotila, Soukantie 13 Kaskikappeli, Kaskipiha 5 Mäntykappeli, Mäntytie 27 Iivisniemen seurakuntakoti, Iivisniemenkatu 3 Toivon Tori, Soukankaari 8 B Kerhotila: Iivisniemenaukio 1

MESSUT Messu su 9.12. klo 11 kirkko. Knuutti, Santaharju, Yli-Jaskari. Pyhäkoulu. Kirkkokahvit. Kohtaamispaikka-messu joululaulujen siivittämänä su 9.12. klo 17 Soukan kappeli. Knuutti, Ojala ja bändi. Pyhäkoulu, kirkkokahvit. Messu su 16.12. klo 11 kirkko. Olli, Kohijoki, Lonka, Espoon laulu, joht. Säde Bartling. Kirkkokahvit. Messu su 16.12. klo 17 Soukan kappeli. Kohijoki, Puukko. Kirkkokahvit. Messu su 23.12. klo 11 kirkko. Erkko, Ylisuutari, Lonka, Puukko. Kirkkokahvit. Joululaulumessu su 23.12. klo 17 Soukan kappeli. J. Lehti, Ojala. Kirkkokahvit.

JOULUAATTO MA 24.12. Perhehartaus seimen äärellä klo 11 Soukan kappeli. Santaharju, Yli-Jaskari. Perhehartaus klo 11.30 Saunalahden koulun amfi. J. Lehti. Perhehartaus klo 13 Tyrskyvuori. J. Lehti. EL 91 x 55klomm Perhehartaus seimen äärellä 14

Soukan kappeli. Turtiainen, Puukko. Perhehartaus seimen äärellä klo 14.30 Kaskikappeli. Ylisuutari, YliJaskari. Perhehartaus seimen äärellä klo 15 kirkko. Santaharju, Puukko. Jouluhartaus myös lemmikeille klo 15.30 Pakkasvuoren kesäteatteri. Turtiainen. Aattohartaus klo 17 kirkko. Turtiainen, Lonka, Kirkkokuoro. Jouluyön messu klo 23 kirkko. Ylisuutari, Olli, Yli-Jaskari.

JOULUPÄIVÄ TI 25.12. Joulukirkko klo 9 Soukan kappeli. J. Lehti, Puukko. Messu klo 11 kirkko. Turtiainen, Erkko, Puukko.

TAPANISTA LOPPIAISEEN Tapaninpäivän messu ke 26.12. klo 11 kirkko. J. Lehti, Sinervo, Yli-Jaskari. Messu su 30.12. klo 11 kirkko. Kohijoki, Knuutti, Puukko. Kirkkokahvit. Messu su 30.12. klo 17 Soukan kappeli. Erkko, Lonka. Kirkkokahvit. Uuden vuoden messu ti 1.1. klo 11 kirkko. Sinervo, Olli, Puukko. Loppiaisen messu su 6.1. klo 11 kirkko. H. Lehti, Reinikainen, Yli-Jaskari. Kirkkokahvit. Kauneimmat joululaulut -messu su 6.1. klo 17 Soukan kappeli. Sinervo, Yli-Jaskari.

RAKENNA JOULUPUU Haluatko tuoda jouluiloa? Kortteja voi noutaa su 9.12. saakka Soukan kappelilta ja Espoonlahden kirkolta. Lahjakortit palautetaan vahtimestarin kopin lähellä olevaan valkoiseen postilaatikkoon viim. 12.12. Diakoniatyöntekijä vie lahjasi perille.

JOULULAHJAT KIRPPUTORILTA? Kierrätyslahjat Toivon Torilta to klo 12–18 ja la klo 11–15, 20.12. saakka, os. Soukankaari 8 B.

APUA JOULUKIIREISIIN Joululahjat ostamatta? Koti siivoamatta? Tämän vuoden viimeinen maksuton lapsiparkki 2–6-v. lapsille ma 10.12. klo 13–16. Ilmoita lapsesi viim. la 8.12. tekstiviestillä 041 535 6190. Kerro lapsen nimi, ikä ja huoltajan nimi.

KAHVITELLAAN YHDESSÄ Kaikille avoin kahvila ke 12.12. klo 13–15 kirkko. Kauneimpia joululauluja lauletaan klo 13.30. Tuotto lähetystyölle ja Naisten Pankille. Kahvila jatkuu 9.1. Kaken kahvila pe klo 12–14 Iivisniemen seurakuntakoti. Yhteistyössä K-kauppias Olli Piekkala, mukana seurakunnan työntekijä. Iivisniemen srk-kodin 50-vuotisjuhlat pe 14.12. Kahvilan joulutauko 28.12.

MEILLÄ RUKOILLAAN Henkilökohtaista esirukousta koulutetun rukouspalvelijan kanssa klo 11 messun jälkeen kirkko. Avoin rukouspiiri su messun ja kirkkokahvin jälkeen klo 12.30–13 kirkko. Arkiaamun rukoushetki ma–pe klo 8.50 kirkko. Aamuvirkkujen rukoushetki ke12.12. ja 19.12. klo 6.30–7.30 kirkko. Jatkuu 9.1. Israel-rukouspiiri ti 11.12. klo 18.30 kirkko. Jatkuu 15.1.

LUETAAN RAAMATTUA Raamattu- ja keskustelupiiri ma 10.12. klo 18.30 kirkko ja klo 18.30 Kaskikappeli. Jatkuu 7.1. Leipämessun tähtisolu ke 12.12. klo 10–11.30 kirkko. Opetusta, keskustelua, rukousta. Tied. Kalevi Laaksonen 050 550 7536. Miesten raamattupiiri to 13.12. klo 18 kirkko, parill. vkot. Iltapala 4 e. Jatkuu 10.1.

SIIONINVIRSISEURAT Maa, katso, Herran käsi jo ojentuu suojaksesi (SV 103) pe 7.12. klo 18.30 kirkko, Helena Yli-Jaskari.

7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

Menokasvo

JA ME TOIVOTAMM´

Kranssitalkoot la 8.12 klo 12–16:30 kirkon 2. krs neuvotteluhuone. Tule sitomaan kauniita kransseja luonnonmateriaaleista joulumyyjäisiä varten.

Seurakunnan tiernapojat ti 11.12. klo 12.30 Soukan kappelin joulupuuro, to 13.12. klo 12.30 kirkon joulupuuro, ke 19.12. klo 18.30 kauppakeskus Pikkulaiva ja ke 19.12. klo 19.30 ravintola Mallaskaski.

JUHLITAAN! Aikuisten sinkkujen joulujuhla la 8.12. klo 18 kirkko. Iivisniemen seurakuntakoti 50 vuotta pe 14.12. klo 12–14.30. Musiikkia, seurakuntakodin historiaa ja alueen tulevaisuuden näkymiä, kakkukahvit. Kuusijuhla ulkosalla su 16.12. klo 15 Soukan kappeli. Joulukuusimetsä avautuu, hartaus, joululauluja, puurotarjoilu ja glögit. Joulujuhla burmalaiseen tapaan la 22.12. klo 10–15 Soukan kappeli. Kahvit klo 10, musiikkipitoinen juhla klo 11 ja burmalaista ruokaa klo 13.30.

SUURET JOULUMYYJÄISET

JOULUKONSERTTEJA

Tsekkaa www.sodesode.fi, @sodesta. Sode, Soukantie 13 Nuorten ilta ti klo 19–21 ja pe klo 17–22. Changemaker-ryhmä to 20.12. klo 17.30–19. Nuorten joulupuurot nuorten illassa pe 21.12. klo 17–22.

Matka Jouluun, Major Big Band la 8.12 klo 18 kirkko, joht. Ilkka Salmensaari. Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen lahjaraha Joulun Lapsi -kampanjaan. Ihmeellinen yö ti 11.12. klo 18 ja ke 12.12. klo 9.30 kirkko. Muskariopettajat kertovat laulaen ja leikkien joulunajan ihmeestä. Vapaa pääsy. Espoon Laulu ke 12.12. klo 19 kirkko. Aikuiset 15 e, alle 12-v. ilmaiseksi. Esmila to 13.12. klo 19 kirkko, joht. Helge Kõrvits. Liput 20 e. Jylla pe 14.12. klo 18 Soukan kappeli, joht. Erkki Sipilä. Vapaa pääsy, ohjelma 10/5 e. VALO, Tapiolan kuoro ma 17.12. klo 18 kirkko. Liput alkaen 20 e Lippupisteestä ja ovelta. Tuomaanpäivän konsertti pe 21.12. klo 20 kirkko. J.S. Bachin jouluoratorion kantaatit 1–3, kamarikuorot Navichorus ja Vähäpaimen sekä Espoon barokki ja solistit. Liput ovelta 15 e.

NYT SITÄ SAA… vatsansa täyteen puuroo. Maukasta riisipuuroa ja jouluista tunnelmaa ti 11.12. klo 11–15 Soukan kappeli ja to 13.12. klo 12–16 kirkko.

Riisipuuroa luumukiisselin kera, leivonnaisia, käsitöitä ja arpoja la 15.12. klo 11–14 kirkko. Klo 12 kirkkosalissa Kauneimmat Joululaulut. Voit tukea kirkon myyjäisiä leipomalla leivonnaisia tai askartelemalla. Merkitse leipomukseen siihen käytetyt aineet. Tied. eveliina.roznovski@ evl.fi, 041 518 1244.

LUKUPIIRI Pajtim Statovci, Kissani Jugoslavia ti 18.12. klo 18 kirkko. Tied. Maisa Tervo 050 592 8388.

NUORET

PERHEKERHOT Joulutauko alkaa viikolla 50 ja kerhot jatkuvat ke 9.1.2019. Saunalahden perhekerhon uusi aika pe klo 10–11.30.

MUKSUT MUSKARIIN! Vapaita paikkoja kevätkaudella! Ks. www.espoonseurakunnat.fi/ tule-mukaan/musiikki/muskarit. Tied. sonja.munter-makelainen@ evl.fi.

ASKEL OMAAN ELÄMÄÄN Lähde matkalle oman elämäsi asioihin, ottamaan ehkä askel, jota olet usein miettinyt, mutta jota et ole aiemmin uskaltanut ottaa. Työskentelemme bibliodraama- ja psykodraamamenetelmin. Osallistuminen ei edellytä mitään erityisosaamista. Kokoonnumme kuutena arki-iltana ja kolmena lauantaina, aloitus tammikuussa. Tied. ja ilm. Ulla-Maija Kyrölä, 050 346 5348.

Onko siellä mukavaa? – On! Käyn siellä Jasminin kanssa. Kerhon vetäjä Julia on

tosi kiva, samoin toinen vetäjä Iisa. Aloitimme kerhossa syksyllä ja aiomme käydä ensi vuonnakin. Yleensä menemme sinne bussilla ja jommankumman vanhemmat hakevat meidät autolla kotiin. Kerran pyöräilimme kotoa Nöykkiöstä kerhoon Soukkaan, emmekä olleet ihan varmoja, osaammeko perille. Löysimme kuitenkin oikean reitin. Mistä keksit mennä tähän kerhoon? – Minä ja Jasmin halusimme mennä nimenomaan Julian vetämään kerhoon. Ensin menimme väärään kerhoon, mutta sitten kuulimme, että hän pitääkin kerhoa Sodessa. Olemme olleet monta kertaa seurakunnan leireillä, ja tutustuneet niiden kautta Juliaan ja Iisaan. He olivat leireillä isosina. PAULA HUHTALA Seurakuntien kerhoista ja ryhmistä tietoja verkossa www.espoonseurakunnat.fi/tule-mukaan sekä www.kauniaistenseurakunta.fi.

PATRIK LINDSTRÖM

Mitä olet tehnyt kerhossa? – Isänpäiväksi teimme toffeeta. Käärin toffeen folioon, mutta isän oli vaikea syödä sitä, kun toffee oli tarttunut kiinni folioon. Hyvää se kuitenkin oli. Olemme tehneet myös porkkanakakkua ja suklaakeksejä. Joskus me innostumme leipomaan Jasminin kanssa jommankumman kotona.

11

ASKARTELUA

Puuhakerhossa on kivaa, kun siellä leivotaan ja pelataan Nona Juhala, käyt seurakunnan varhaisnuorten kerhossa. Millainen se on? – Minä ja kaverini Jasmin kutsumme sitä puuhakerhoksi tai Julian kerhoksi. Se kokoontuu keskiviikkoiltaisin Sodessa Soukassa. Me askartelemme, pelaamme pelejä ja joka toinen viikko leivomme. Meidän kerhossamme on kolme tyttöä ja kolme poikaa.

A


MENOT 7. – 20.12.

12 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Leppävaaran seurakunta Toimisto: p. 09 8050 5000 arkisin klo 9–11, leppavaaranseurakunta@evl.fi, päivystävä vahtimestari ma–su klo 9–18, p. 09 8050 5531. Osoitteet: Leppävaaran kirkko, Veräjäkallionkatu 2 Perkkaan kappeli, Upseerinkatu 5 Karakappeli, Karakalliontie 12 Uuttu, Lintukulma 2 KilonRisti, Vanharaide 1 Lasten kappeli Arkki, Leppävaarankatu 7 B, 3. krs Nuortentila Siipi, Alberganesplanadi 1

ADVENTIN AJAN JUMALANPALVELUKSET JA HARTAUDET 2. adventin messu ja myyjäiset su 9.12. klo 11 Leppävaaran kirkko. Sari Anetjärvi, laulu. Yletyinen, Laaksonen, Latvanen. Joulupuuro 5 e (aikuiset) ja 3 e lapset (5–14. v). Tuotto lähetystyölle. 2. adventin messu ja kirkkokahvit su 9.12. klo 13 Karakappeli. Raiskio, Luoto. 3. adventin messu ja kirkkokahvit su 16.12. klo 11 Leppävaaran kirkko. Vallivirta, Raunu, Hyry. Steinerkoulun poikasoittokunta, joht. Jori Männistö. Arjen adventtimessu ti 18.12. klo 12.15 Leppävaaran kirkko. Mukana kirkkokuoro. T. Salo, Türkmen, Rajala, Aroheikki, Latvanen. 4. adventin messu ja kirkkokahvit su 23.12. klo 11 Leppävaaran kirkko. Pilgrim Brass -yhtye. Alanne, Koskela, Latvanen.

Olarin seurakunta Toimisto: Olarin kirkko, Olarinluoma 4, p. 09 8050 7000, (puhelinpalvelu klo 9-15) olarinseurakunta@evl.fi Osoitteet: Olarin kirkko, Olarinluoma 4 Matinkappeli, Liisankuja 3 Olarin kappeli, Kuunkehrä 4 Chapple, kauppakeskus Iso Omena

MESSU Olarin kirkko: Kelttimessu su 9.12. klo 10. Liturgia Kati Pirttimaa, saarna Juha Virta, kanttori Sanna Franssila, Jani Lassila, säkkipilli ja tinapillit, Patrik Abspoel, kitara, Juha Vintturi, laulu. Paastonajan aamumessu ke 12.12. klo 8, Liturgia ja saarna Juha Virta. Ke 19.12. klo 8, Jarmo Jussila. 3. adventtisunnuntain messu 16.12. klo 10. Liturgia ja saarna Tapio, avustava pappi Inari Varimo, kanttori Sari Rautio. Candomino-kuoro, johtaa Esko Kallio. Matinkappeli: Messu su 9.12. klo 12. Liturgia ja saarna Antti Kruus, kanttori Anna Pöyhönen. Tankkauspaikka ti 11.12. klo 16. Liturgia ja saarna Jarmo Jussila. Tule tankkaamaan sielusi ja ruumiisi. Matalan kynnyksen messu klo 16 ja sen jälkeen kirkkokahvit. Messu su 16.12. klo 12. Liturgia ja saarna Mia Wrang, avustava pappi Tapio Suontakanen, kanttori Sanna Franssila. Messun jälkeen Lähetysmyyjäiset klo 13–16 ja Kauneimmat joululaulut klo 14. Olarin kappeli: Kauneimmat joululaulut -messu su 9.12. klo 12. Liturgia-

Ehtoollishartaus ti 18.12. klo 14.10 Leppävaaran Elä ja asu -keskus. Raunu, Luoto. Avoin tilaisuus. Adventinajan rukoushetket ma 10.12. ja 17.12. klo 7.30 Karakappeli. Hengähdä hetki -hartaus joka ti klo 12.30 Leppävaaran kirkko. Hiljainen rukousaamu joka pe klo 7.45 KilonRisti. Ehtoollinen kuukauden 1. pe. Teehetki.

KAUNEIMMAT JOULULAULUT su 9.12. klo 16 Karakappeli ke 12.12. klo 17.30 kauppakeskus Sello, 1. krs. aukio la 15.12. klo 15 Lasten kauneimmat joululaulut Leppävaaran kirkko la 15.12. klo 18 The Greatest Christmas Songs Leppävaaran kirkko su 16.12. klo 16 Leppävaaran kirkko su 16.12. klo 17 Perkkaan kappeli ma 17.12. klo 19 ravintola Base ti 18.12. klo 17 Sellon kirjasto

ke 19.12. klo 18 KilonRisti ke 19.12. klo 18 Uuttu pe 21.12. klo 21 Yön kauneimmat Leppävaaran kirkko

LAPSILLE JA PERHEILLE Taaperokirkko: ”Joulun maja” pe 7.12. klo 10 Lasten kappeli Arkki. Kirkkomehut ja -kahvit. Arkin Paja: ”Joulu” la 8.12. klo 10–13 Lasten kappeli Arkki. Tehdään joulukortteja ja -koristeita! Kirkkohetki klo 11.30. Kahvia, mehua ja pullaa.

JOULUAATTO MA 24.12. Lasten joulukirkko klo 11 Leppävaaran kirkko. Raiskio, Vallivirta, Noponen. Mukana joulubändi. Aattohartaudet klo 12 Kellonummen kappeli, Kellonummentie 13. T. Salo, Luoto. klo 14 KilonRisti. T. Salo, Noponen. klo 15 Leppävaaran kirkko. Jyrki Korhonen, basso, Miika Penttala,

trumpetti, ja Pauliina Hyry, urut. Raiskio. klo 15 Karakappeli. Tuula ja Janne Saari, alttoviulu. T. Salo, Luoto. klo 16 Perkkaan kappeli. Tuula ja Janne Saari, alttoviulu. Juvela, Luoto. klo 16.30 Leppävaaran kirkko. Jyrki Korhonen, basso, Miika Penttala, trumpetti ja Pauliina Hyry, urut. Laaksonen. Jouluyön messu klo 23 Leppävaaran kirkko. Jeesus on syntynyt! Make Perttilä ja Joulukuoro. Juvela, Laaksonen, Noponen.

JOULUPÄIVÄ TI 25.12. Sanajumalanpalvelus ja kirkkokahvit klo 9 Karakappeli. Lily Marlene Puusepp, harppu. Vallivirta, Hyry. Joululaulumessu ja kirkkokahvit klo 11 Leppävaaran kirkko. Koko perheen messu harpun ja urkujen kera. Vallivirta, Raiskio, Hyry.

TAPANINPÄIVÄ KE 26.12. Messu ja kirkkokahvit klo 11 Leppävaaran kirkko. Laaksonen, T. Salo, Luoto.

RAKENNA JOULUPUU -KERÄYS Leppävaaran kirkon joulukuusessa on 13.12. asti diakonia-asiakkaiden joululahjatoiveita. Hae kuusesta toive ja toimita lahjakortti diakonien kautta tarvitseville.

KONSERTIT Konsertteihin on vapaa pääsy. Osassa myynnissä vapaaehtoinen käsiohjelma. Duo Cantares la 8.12. klo 18

ja saarna Emilia Turpeinen, kanttori Päivi Hakomäki. Chapple, Iso Omena: Risteys torstaisin (ei itsenäisyyspäivänä 6.12.). Etkot klo 18. Rento messu klo 19. Messun jälkeen jatkot klo 21 asti (tarjolla iltapalaa pieneen hintaan). 4 vuotta täyttäneille kirkkoparkki messun ajan. Liturgia ja saarna 13.12. Tapio Suontakanen 20.12. Jussi Koski.

LÄHETYSMYYJÄISET Matinkappelin perinteiset lähetysmyyjäiset su 16.12. klo 12 alkavan messun jälkeen klo 16:een saakka. Ostamalla käsitöitä, leivonnaisia, ruokatavaraa ja kirpputorin tuotteita voit tukea seurakunnan nimikkolähettejä ja -kohteita! Mahdollisuus ruokailuun (possunpaisti ja lisäkkeet 9 e). Kauneimmat joululaulut klo 14 myyjäisten yhteydessä. Voit myös tulla mukaan vapaaehtoiseksi järjestämään myyjäisiä, ota yhteyttä Eila Laaksolahteen 040 090 0698.

KAUNEIMMAT JOULULAULUT Tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuran kautta apua tarvitseville. Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut soivat maailman lasten puolesta. Olarin kirkko: To 20.12. klo 18. Juha Virta, Sari Rautio, Espoon Laulu, johtaa Säde Bartling. Ravintolakoulu Perhon ruokarekasta myydään jouluherkkuja Kauneimpien joululaulujen kohteen tukemiseen. Su 23.12. klo 18 ja klo 20 artistivieraana tenori Pentti Hietanen, säestys Heini Hietanen, juontaa Juha Virta. Matinkappeli: Su 9.12. klo 15

Perheille, jouluaskartelua ja joulupuuro. Tapio Suontakanen, Päivi Hakomäki, Mini-kuoro, Satakielet ja Ova et Pulli. Su 16.12. klo 14 myyjäisten yhteydessä. Mia Wrang, Sanna Franssila, Venla Saavilainen, viulu. Ma 17.12. klo 13 Senioreille, kahvitarjoilu. Antti Kruus, Sari Rautio, Olarin seniorilaulajat. Olarin kappeli: Ke 12.12. klo 14 Senioreille, kahvitarjoilu. Salla-Maria Viitapohja, Sanna Franssila. Ke 19.12. klo 18 perheille, joulupuuro. Tapio Suontakanen, Päivi Hakomäki. Ravintola ET Charlie, Haukilahti: to 13.12. klo 19. Jarmo Jussila, Sanna Franssila. Haukitalo, Haukilahden palvelukeskus pe 14.12. klo 14 Senioreille, kahvitarjoilu. Juha Virta, Sanna Franssila.

Ravintolamaailma M.E.E.T , Iso Omena: la 15.12. klo 13 ja 15 sekä su 16.12. klo 13 ja 15, artistivieraana Jippu. Emilia Turpeinen. Chapple, Iso Omena: Ti 18.12. klo 18 perheille, joulupuuro. Emilia Turpeinen, Päivi Hakomäki.

JOULUMUISTIO Aattohartaudet ma 24.12. Klo 12 Olarin kirkko, perheille. Klo 14 Olarin kirkko. Klo 14 Matinkappeli, kaksikielinen/Bilingual Colourful Christmas Service. Klo 15 Olarin kappeli. Klo 16 Olarin kirkko. Joulun messut: Ma 24.12 klo 23 Olarin kirkko, jouluyön Risteysmessu. Ti 25.12. klo 12 Olarin kirkko, joulupäivän Kauneimmat joululaulut -messu. Ke 26.12. klo 10 Olarin kirkko, tapaninpäivän messu.

Leppävaaran kirkko. Latinalaisamerikkalaisia lauluja elämästä ja rakkaudesta. Nathaly Gómez, laulu, Camilo Pajuelo, kitara. Ohjelma 10 e. Kampin Laulu: ”Jouluilta” su 9.12. klo 18 Leppävaaran kirkko. Joht. Kari Turunen. Ohjelma 10 e. Espoon puhallinorkesteri ma 10.12. klo 19 Leppävaaran kirkko. Kanttoreiden joulukonsertti ke 12.12. klo 13 Leppävaaran kirkko. Taas kaikki kauniit muistot -iltapäiväkonsertissa kanttorit Kullervo, Outi ja Pauliina laulavat ja soittavat joulumusiikkia. Leppävaaran Kirkon Kamarikuoro to 13.12. klo 19 Leppävaaran kirkko. Joht. Kullervo Latvanen. Ohjelma 5 e. Hyvän joulumielen konsertti pe 14.12. klo 18 Leppävaaran kirkko. Huom. Aika muuttunut! HKL:n kuoron mieslaulajat Pentti Forssell, Arvo Isohanni ja Juha Halttunen, pianistina Tapio Lehtonen. Joht. Anita Lehtonen. Ohjelma 10 e. Juvenalia-kuoro ti 18.12. klo 19 Leppävaaran kirkko. Joht. Matti Järvinen. Ohjelma 10 e. Kamarikuoro Qoro Quandon JouluQ ke 19.12. klo 19 Leppävaaran kirkko. Joht. Jori Männistö. Ohjelma 10/15 e.

SEURAA SOMESSA JA VERKOSSA! leppavaaranseurakunta.fi facebook.com/ leppavaaranseurakunta @leppavaaransrk nuortensiipi.fi @nuortensiipi

SURURYHMÄ Oletko menettänyt läheisesi? Sururyhmä kokoontuu torstai-iltaisin klo 17.30–19.: 3.1., 10.1., 24.1., 7.2. ja 21.2. Ryhmän ohjaajina toimivat pastori Antti Kruus ja diakoni Saija Väätäinen. On suositeltavaa, että läheisen kuolemasta on kulunut ainakin puoli vuotta. Sururyhmä on vertaistukiryhmä, jonka jäsenillä on oltava valmius kuunnella toinen toistansa. Ilm. ryhmään viim. 19.12. p. 09 8050 7000 (ark. klo 9–15). Ryhmään otetaan kahdeksan ensiksi ilmoittautunutta. Etusija on Olarin seurakunnan jäsenillä sekä niillä, jotka sitoutuvat osallistumaan kaikkiin kokoontumisiin. Kokoontumispaikka ilmoitetaan sururyhmään päässeille.

TYTTÖJEN JA POIKIEN KERHOT Tyttöjen ja poikien kerhoissa on vapaita paikkoja mm. Puuhailevissa kokkikerhoissa. Kerhokausi jatkuu v. 2019 puolella viikolla 2. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: anne. sarasmaa@evl.fi, 040 551 4426 tai timo.kekkonen@evl.fi, 050 364 8983.

AIKUISTEN RYHMIÄ Lukupiiri to 13.12. klo 18–20, Matinkappeli: Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta. Tiedustelut: Liisa Riikola 040 560 2247. Naisten sauna ja jouluinen iltapala Hvittorpissa 18.12. klo 18–21. Matkat omin kyydein. Lähtö Matinkappelilta klo 17.30. Kotimatkalle lähdetään klo 21. Iltapala 5 e. Tied. ja ilm. Anneli Virolainen, 0400 205 445, viimeistään kolme arkipäivää aikaisemmin.

Espoon seurakunnissa tapahtuu paljon muutakin – katso kaikki tapahtumat netistä: www.espoonseurakunnat.fi


2× menovinkki Yhteinen jouluaatto Tapiolassa Tule viettämään jouluaattoa ma 24.12. klo 17.30 Tapiolan kirkolle. Voit osallistua myös jouluhartauteen, joka alkaa tuntia aiemmin. Illan aikana koristellaan kuusi, lauletaan joululauluja ja nautitaan pientä syötävää. Jouluaatto Tapiolan kirkolla ma 24.12. klo 17.30, jouluhartaus klo 16.30. Kirkkopolku 6.

Ruokarekka tekee hyvää Olarissa Olarin kirkonmäellä vierailee to 20.12. Ravintolakoulu Perhon Ruokarekka. Myynnissä jouluisia suolaisia ja makeita leivonnaisia ja glögiä. Tuotto Kauneimmat joululaulut -keräykseen. Ilta jatkuu kirkossa Kauneimmilla joululauluilla. Ruokarekka Olarin kirkonmäellä to 20.12. klo 17. Kauneimmat joululaulut Olarin kirkossa klo 18. Olarinluoma 4.

Kauniaisten suomalainen seurakunta Kirkkoherranvirasto, Kirkkoherranvirasto: Kavallintie 3, avoinna ma–ke klo 10–14, to klo 10–16 ja pe klo 10-14 palvelu puhelimitse p. 050 500 9000 kauniaisten.suom.srk@evl.fi Osoitteet: Kauniaisten kirkko, Kavallintie 3 Sebastos, Kauniaistentie 11

MESSUT KLO 10 KAUNIAISTEN KIRKOSSA Su 9.12. saarna Mimosa Mäkinen, liturgia, Anna-Kaisa Tuomi ja kanttorina Anna Marte. Ei kirkkokahveja. Su 16.12. saarna Kari Kuula, liturgia Mimosa Mäkinen ja kanttorina Teija Palolahti, kirkkokahvit.

MARTAT JA MARIAT Pe 7.12. klo 12 kirkon srk-salissa lähetyksen ja kansainvälisen työn ryhmä. Myyjäisvalmisteluja.

KAUNEIMMAT JOULULAULUT JA MYYJÄISET Su 9.12. klo 16 Kauniaisten kirkossa. Laulutilaisuuden jälkeen myyjäiset kirkolla lähetystyön hyväksi.

RUKOUSTA JA RAAMATUN LUKUA Ma 10.12. klo 18.30 Sebastoksen toimitilassa.

HYVÄN TUULEN YSTÄVÄKERHO Ti 11.12. klo 13 kirkon yläkerran srk-salissa, puurojuhla.

MENOT 7. – 20.12.

Tapiolan seurakunta Toimisto: Tapiolan kirkko, Kirkkopolku 6, avoinna arkisin klo 9–15, p. 09 8050 4000, tapiolanseurakunta@evl.fi Osoitteet: Tapiolan kirkko, Kirkkopolku 6 Otaniemen kappeli, Jämeräntaival 8 Mankkaan seurakuntakoti, Mankkaantie 2–4 B.

MESSUT II adventin messu su 9.12. klo 10, Tapiolan kirkko. Hatakka, Salmensaari, Ilola. Pyhäkoulun joulujuhla. Lähetyksen kirkkokahveilla ”Vainottuna Suomessa”, kristityiksi kääntyneiden tilanteesta kertoo toimittaja, kirjailija Mari Turunen. Pyhäkoulu jatkuu 6.1. Viikkomessu ke 12.12. klo 8. Tapiolan kirkko. Salmensaari, Malkamäki. III adventin messu su 16.12. klo 10. Tapiolan kirkko. Tervonen, Kallio, Jurmu. Psalmus-kuoro. Viikkomessu ke 19.12. klo 8. Tapiolan kirkko. Kallio, Malkamäki. IV adventin Kauneimmat joululaulut -messu su 23.12. klo 10. Tapiolan kirkko. Hero, Ristimäki, Malkamäki. Espoon Laulu, joht. Säde Bartling.

PUUROJUHLAT Ke 12.12. ja to 13.12. klo 13. Tapiolan kirkko. Hartaus, yhteislaulua. EMOn nuoria soittajia. Tapiolan koulun tiernapojat. Liput vahtimestarilta.

DIAKONIATYÖNTEKIJÄT PÄIVYSTÄVÄT Tapiolan seurakunnan alueella asuvia asiakkaita palvellaan

saapumisjärjestyksessä. Ma 17.12. ja ti 18.12. klo 10–15. Tapiolan kirkko. Ota mukaasi tulo- ja menotositteet, mikäli anot taloudellista tukea sekä henkilöllisyystodistus.

JOULUKONSERTTEJA Oi saavu jo. Espoon Laulu la 8.12. klo 15. Tapiolan kirkko. Tapiolan kamarikuoro su 9.12. klo 16.Tapiolan kirkko. Tapiolan koulu ke 12.12. klo 18. Tapiolan kirkko. Joulun sävel soi to 13.12. klo 19. Tapiolan kirkko. Valo pe 14.12. klo 17 ja 19.30. Tapiolan kuoro. Tapiolan kirkko. Soi jouluyö! Polyteknikkojen orkesteri ke 19.12. klo 19. Tapiolan kirkko. Dominanten joulukonsertti to 20.12. klo 19. Tapiolan kirkko. Lippu yms. tiedot Kirkoissa soi -palstalta.

7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

Original Sokos Hotel Tapiola Garden ke 19.12. klo 11, Tapionaukio 3. Pub Sherlock to 20.12. klo 18, Pohjantie 3.

ADVENTTIKOJU Tapiolan keskustassa la 15.12. Tarjolla Glögiä ja pipareita.

IHMEELLINEN YÖ Ihmeellinen yö lapsille ja perheille ma 10.12. klo 18 ja ti 11.12. klo 9.15 ja 10.15. Tapiolan kirkko Lapsille ja lapsiperheille suunnattu musiikkipitoinen näytelmä, jossa paimen ja pikkulammas ihmettelevät ensimmäisen joulun tapahtumia.

JOULUKUVAELMAN PAIMEN TAI ENKELI Tule enkeliksi tai paimeneksi jouluaattona joulukuvaelmaan! Klo 11, klo 13 tai klo 14. Ilmoittaudu

Ke 12.12. klo 19 ravintola Momsissa.

LUCIA-JUHLA To 13.12. klo 18 Kauniaisten kirkossa. Järj. Grankulla svenska församling.

Pe 14.12. klo 15 lounaskahvila Lähellä Delissä.

TUTKIMUSMATKA UNIIN Uniryhmä torstaisin 10.1.–14.2. ja 7.3.–21.3. klo 18.30– 21 Kauniaisten kirkolla alatakkahuoneessa. Omien unien ymmärtäminen on tie hyvinvointiin ja kasvuun. Ryhmässä tutkitaan unia luottamuksellisessa ilmapiirissä. Mukaan otetaan 8 osallistujaa, hinta 40 e. Ohj. Helena Eskelinen ja Anna-Kaisa Tuomi. Tied. ja ilm. anna-kaisa.tuomi@evl.fi.

Grankulla svenska församling Kansliet: Kavallvägen 3, öppet vardagar kl. 10–14, torsdagar kl. 10–16, tfn 050 500 7000, grankulla.sv.fors@evl.fi Adresserna: Grankulla kyrka, Kavallvägen 3 Sebastos, Grankullavägen 11

GRANKULLA KYRKA Sö 9.12. Högmässa kl.12. To 16.12. Högmässa kl. 12.

SÖNDAGSSKOLANS JULFEST Sö 9.12. i Klubb 97 kl. 12.

TISDAG 11.12 Familjelyktan i Sebastos kl. 9.30. Diakonimottagning och brödutdelning kl. 9.30-11. Glad idag – tvåspråkig mentalvårdsgrupp i Sebastos kl. 15. Graziakören i övre brasrummet kl. 18.

ONSDAG 12.12 Kyrkosyföreningen i övre brasrummet kl. 13.30. Musikinstitutets ljuskonsert i kyrkan kl. 18.

TORSDAG 13.12 Lovsångs- och förbönsgrupp i övre brasrummet kl. 10-11. Kröning av Grankulla Lucia i Grankulla kyrka kl. 18. Årets Grankullabo Alf Skogster kröner Vilma Manninen till Grankulla lucia. Daniel Nyberg, Heli Peitsalo. Luciakören under ledning av Pamela Sandström.

DE VACKRASTE JULSÅNGERNA Må 17.12 i kyrkan, luciakören och DVJ-band medverkar. Aulaglögg med mingel.

TISDAG 18.12 Diakonimottagning och brödutdelning kl. 9.30-11. Familjelyktans julfest i Sebastos kl. 9.30. Pensionärernas gemensamma julgröt med program i kyrkan och

Marianne-papille, 040 735 6575, marianne.tiihonen@evl.fi.

AATTOILTA YHDESSÄ Vietämme jouluaattoa yhdessä ma 24.12. klo 16.30 alkavan hartauden jälkeen Tapiolan kirkolla. Joululauluja, kuusen koristelua ja pientä jouluista syötävää.

JOULULAHJA ETELÄSUDANIN LAPSILLE Tulisitko lipaskerääjäksi Tapiolaan? La 8.12 tai 15.12. Ota yhteys Hannele Lehtinen, hannele.k.lehtinen@evl.fi tai 040 533 9553.

TULE KUUKAUDEKSI KUOROON!

GOSPELMAMAT -KUORO

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

13

Kuukaudeksi kuoroon -projekti alkaa Tapiolan kirkolla to 10.1.2019 klo 18–20. Harjoitukset aina to. Harjoittelemme norjalaisen säveltäjän Ola Gjeilon Sunrise Mass -teoksen osia Kyrie ja Gloria. Mitä isompi kuoro, sitä paremmin teos soi! Esitys su 10.2. klo 10 messussa. Tutustu teokseen YouTubessa. Matalan kynnyksen koelaulutilaisuuksia 8.–10.1. Ole yhteydessä ja varaa aika, kanttori Liisa Malkamäki, liisa.malkamaki@ evl.fi, 046 920 9017.

KAUNEIMMAT JOULULAULUT Tapiolan kirkko ke 5.12 klo 13. Keskiviikkokerho. Mankkaan seurakuntakoti su 16.12. klo 12. Tapiolan kirkko su 16.12. klo 15. Perheille. Lapsikuoro Tiltaltit & Pajulinnut, nuorten lauluryhmä Dulcis, Kuoro Kaikille sekä soitinyhtye. Laajalahden koulu su 16.12. klo16, Elisenvaarankuja 9. Tapiolan kirkko su 16.12. klo 18. Tapiolan seurakunnan kamarikuoro. Kahvi-Olli ma 17.12. klo 11. Sampotori. Tapiolan kirkko ti 18.12. klo 19. Nuorten bändin säestyksellä. Kalabaari ti 18.12. klo 13.30. Kauppamiehentie 1.

A

julgröt i övre salen kl. 13. Graziakören i övre brasrummet kl. 18.

Esbo svenska församling Kansli: Kyrktian, Kyrkogatan 10, öppet vardagar kl. 9–13 tfn 09 8050 3000, esbosvenskaforsamling@evl.fi

HÖGMÄSSOR Sö 9.12. Esbo domkyrka kl. 12.15. Kanckos, Malmgren. Kyrkkaffe i Sockenstugan. Karabacka kapell kl. 10. Gudstjänst med små och stora. Dagklubbens julkyrka. Ahlbeck, Wikman, dagklubbsbarnen och barnledarna. Kyrkkaffe och kyrksaft. Olars kyrka, svenska sidan, kl. 10.30. Gudstjänst med små och stora. Dagklubbens julkyrka. Terlinden, Kronlund, dagklubbsbarnen och barnledarna. Kyrkkaffe och kyrksaft. Sö 16.12. Esbo domkyrka kl. 12.15. Rönnberg, Wikman. Pensionärerna och veteranerna inbjuds speciellt. Kyrkkaffe i församlingsgården, Esbo Lucia medverkar. Hagalunds kyrka kl. 12. Jäntti, Malmgren. Julgröt i församlingssalen.

JULKONSERTER Lö 8.12. Köklax kapell kl. 19. Esbo

Gospelmamat-kuoron kevään projekti starttaa su 13.1.2019. Harjoitukset pääsääntöisesti su klo 16.30– 17.45 Tapiolan kirkolla. Esiintymiset su 10.2. ja 10.3. Tarkemmat tiedot Tapiolan seurakunnan verkkosivuilla. Ole yhteydessä kuoronjohtaja Elina Jokivuoreen, elina.jokivuori@evl.fi, 040 513 0845.

Arbis Kammarkör. Sopransolist Sabina Kyllönen, organist & pianist Pilvi Listo, dirigent Timo-Juhani Kyllönen. Bl.a. Collan, Sibelius, Öhrwall. Fritt inträde, program 10 e. Fre 14.12. Esbo domkyrka kl. 18. Furornas jubileums-julkonsert. Åsa Gustavsson, flöjt, Teresa Wikström, sångsolist, Amanda Henriksson, piano, Sofia Lindroos, dirigent. Fritt inträde, program 10 e. Lö 15.12. Esbo domkyrka kl. 16 Musikinstitutet Kungsvägens julkonsert. Esbo Lucia, sångsolister och -grupper, blåsorkester, blåssolo och band. Dörrarna öppnas kl. 15.45. Fritt inträde.

DE VACKRASTE JULSÅNGERNA Lö 8.12. Kalajärvi kapell kl. 15. Eeva-Liisa Malmgren, andakt Heidi Jäntti. Må 10.12. Sökö kapell kl. 19. Eva Andersson, Nina Kronlund och Eeva-Liisa Malmgren, andakt Brita Ahlbeck. On 12.12. Esbo domkyrkas församlingsgård kl. 19. Kråksången, dirigent Eeva-Liisa Malmgren, Kaarle Mannila och Nina Kronlund. Sö 16.12. Köklax kapell kl. 16. Håkan Wikman, andakt Heidi Jäntti.

LUCIAKRÖNING Sö 9.12. Esbovikens kyrka kl. 15. Esbo Lucia 2018 Denjah Leinson kröns av kyrkoherde Roger Rönnberg. Bandet Spruce, barnkörerna Cantarella & Canzona och Esbo Lucia 2017 Saga Rekonen medverkar. Arr. EBUF, lokalarrangör Skärgårdens Vänner i Esbo (SViE). Fritt inträde, frivillig kaffeavgift till förmån för Cancerstiftelsen.


MENOT 7. – 20.12.

14 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Apua & tukea

Papin puhelin

Kun haluat keskustella papin kanssa, soita ja varaa tapaamis- tai soittoaika. ESPOON TUOMIO­ KIRKKOSEURAKUNTA P. 09 8050 3501 arkisin klo 9–21. Jos pappi on varattu, jätä viesti vastaajaan. Soittopyyntöihin pappi vastaa saman päivän aikana. ESPOONLAHDEN SEURAKUNTA Päivystävän papin tiedustelut Espoonlahden kirkon vahtimestarilta 050 432 7512 tai seurakuntatoimistosta p. 09 8050 6000 ma-pe klo 9–15. OstariPastori torstaisin klo 13–15 kauppakeskus Pikkulaiva. KAUNIAISTEN SUOM. SEURAKUNTA Päivystävän papin puh. numeron saa kirkkoherranvirastosta p. 050 500 9000 (ma-pe klo 10–14). LEPPÄVAARAN SEURAKUNTA P. 09 8050 5562 ma–pe klo 12–21. Jos pappi on varattu, jätä viesti vastaajaan. Pappi vastaa soittopyyntöihin saman päivän aikana.  Puhelimessa voi sopia papin kanssa myös kotikäyntiajan. OLARIN SEURAKUNTA 040 547 1857 ma–pe klo 9–21. TAPIOLAN SEURAKUNTA 050 432 6339 ma–pe klo 9–19.

Kirkoissa soi PE 7.12. Kuvajan joulu klo 19 Kauklahden kappelissa. Lauluyhtyeen tunnelmallinen konsertti. Liput 20/15 e holvi. com/shop/kuvaja ja ovelta 1/2 tuntia ennen.

LA 8.12. Jouluisia säveliä Espoon barokilta klo 13 Kauklahden kappelissa. Vapaa pääsy, vap.eht. ohj.maksu Suomen Mielenterveysseuralle. Oi saavu jo – Espoon Laulun joulu­ konsertti klo 15. Tapiolan kirkossa. Joht. Säde Bartling. Liput 15 e, alle 12 v. ilm. Matka Jouluun, Major Big Band klo 18 Espoonlahden kirkossa. Joht. Ilkka Salmensaari, solisteina Erika ja Apa Niemelä. Vapaa pääsy. Vap.eht. maksu Joulun Lapsi -kampanjaan. Duo Cantares klo 18 Leppävaaran kirkossa. Nathaly Gómez, laulu, Camilo Pajuelo, kitara. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e. Valo – Tapiolan kuoron joulu klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Joht. Pasi Hyökki. Liput alk. 20 e Lippupiste ja ovelta. Esbo Arbis Kammarkörin joulukon­ sertti klo 19 Kauklahden kappelissa. Collan, Sibelius, Öhrwall. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

SU 9.12. Colourful Christmas klo 15 Suvelan kappelissa. Exodus-kuoro ystävineen, solisteina the Voice of Finland finalistit Ilona Gill ja Francis Asis. Liput 10 e tuntia ennen ovelta. Tapiolan kamarikuoron joulukon­ sertti klo 16 Tapiolan kirkossa. Taivas sylissäni ­levynjulkistuskon­

Diakonian ajanvaraus Kaipaatko apua, tukea tai neuvontaa vaikeassa elämäntilanteessa? Soita ja varaa aika tai tule käymään. ESPOONLAHDEN SEURAKUNTA Ma klo 9–10 Espoonlahden kirkko, p. 09 8050 6638, Kipparinkatu 8 ja to klo 9–10 Soukan kappeli, p. 09 8050 6738, Soukankuja 3. ESPOON TUOMIOKIRKKOSEURA­ KUNTA: Ota ajoissa yhteyttä oman asuinalueesi diakoniatyöntekijään ja sovi ajanvarauksesta. Diakoniatyöntekijät alueittain: Auroran alue 040 763 6599 Espoon keskus ja Suvelan alue 040 531 1037 (Tuomarila, Suna, Ymmersta) 050 438 0189 (Suvelan kappelin ympäristö) 040 547 1861 (aseman seutu, poste restantet, Kirkkojärvi, Kulovalkea, Kiltakallio, Kaupunginkallio) Pohjois­Espoon alue (Kalajärvi) 040 736 9315 Länsi­Espoon alue 050 438 0176 (Kauklahden keskusta, Vanttila, Nissinmäki, Lasilaakso) 040 513 0862 (Muurala, Mikkelä, Hirvisuo, Karhusuo, Nupuri, Nuuksio, Vesirattaanmäki) Viherlaaksolahden alue 040 572 5344 (Laaksolahti ja Viherlaakso) KAUNIAISTEN SUOM. SEURAKUNTA Diakoniatoimisto avoinna ti klo 9–11, Kavallintie 3. Diakonissa Pirjo Luoma, 050 301 7028. Ks. lisätiedot ja poikkeusajat www.kauniaistenseurakunta.fi/diakonia.

sertti klo 18 Olarin kirkossa. Aarne Pelkonen, baritoni, Kalevi Kiviniemi, urut ja Juho Alakärppä, piano. Liput 10/15 e ovelta. Kampin Laulu: ”Jouluilta” klo 18 Leppävaaran kirkossa. Joht. Kari Turunen. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

MA 10.12. Ihmeellinen yö ­joulukonsertti lapsille ja perheille ma 10.12. klo 18 Tapiolan kirkossa. Espoon seurakuntien muskariopettajat ja Make Perttilän yhtye. Vapaa pääsy. Espoon puhallinorkesteri klo 19 Leppävaaran kirkossa. Vapaa pääsy.

TI 11.12. Ihmeellinen yö ­joulukonsertti lapsille ja perheille klo 9.15 ja 10.15. Tapiolan kirkossa. Vapaa pääsy. Ihmeellinen yö ­joulukonsertti lapsille ja perheille 18 Espoonlahden kirkossa. Vapaa pääsy. Emma Salokoski & UMO: Muuttu­ vat joulut klo 18 Espoon tuomiokirkossa. Liput Ticketmaster, 34/30/18 e.

KE 12.12. Ihmeellinen yö ­joulukonsertti lapsille ja perheille klo 9.30 Espoonlahden kirkossa. Vapaa pääsy. Ihmeellinen yö ­joulukonsertti lapsille ja perheille. klo 18 Espoon tuomiokirkossa. Vapaa pääsy. Kanttoreiden joulukonsertti klo 13 Leppävaaran kirkossa. Taas kaikki kauniit muistot -iltapäiväkonsertissa kanttorit Kullervo, Outi ja Pauliina. Vapaa pääsy. Kauniaisten musiikkiopiston kynt­ tiläkonsertti klo 18 Kauniaisten kirkossa. Tapiolan koulun joulukonsertti klo 18. Tapiolan kirkossa. Vapaa pääsy. Espoon Laulun joulukonsertti klo 19 Espoonlahden kirkossa. Aikuiset

Pelikaverit ovat koulutettuja ja luotettavia aikuisia vapaaehtoisia. He tarjoavat nuorille turvallista peliseuraa sekä keskustelukaverin pelaamisen ohella. Yhteiset peliajat ovat nuorten huoltajien tiedossa. Pelikaverit sitoutuvat pestiin vähintään puoleksi vuodeksi. Lue lisää Kirkko ja kaupungin verkkosivuilta. Kuva: Eija Harju

LEPPÄVAARAN SEURAKUNTA Kaipaatko tukea tai neuvontaa vaikeassa elämäntilanteessa? Ota yhteyttä tai tule suoraan paikan päälle diakoniavastaanotolle. Diakoniavastaanotto ma klo 10–12 Alberganesplanadi 1, p. 09 8050 5522 ja 050 432 9318. Muina aikoina ajanvaraukset puhelimitse suoraan diakoniatyöntekijöiltä. Mikäli sinun on vaikea iän tai sairauden vuoksi päästä vastaanotolle, voit sopia

myös kotikäynnin. OLARIN SEURAKUNTA Puhelimitse ti klo 10–11, p. 050 4329 368. Henkilökohtaisesti käymällä voit ajan varata Matinkappelilla (Liisankuja 3) ti klo 10–11 sekä diakoniaruokailun yhteydessä klo 13 alkaen: Matinkappelilla tiistaisin ja Olarin kappelilla torstaisin. TAPIOLAN SEURAKUNTA Diakoniatoimisto, Kirkkopolku 6, arkisin 040 531 1011.

ESBO SVENSKA FÖRSAMLING Öppen mottagning i Esbo svenska församling, Kyrkog. 10, kl. 10–12. Kom och träffa diakoniarbetaren för samtal. GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING Diakonimottagning och bröd­ utdelning tisdagar kl. 9.30–11. Diakon Catherine Granlund, tfn.050 439 3208, diakoniassistent Karin Nordberg, tfn.050 343 6885.

15 e, alle 12-v. ilmaiseksi. Joulu ensimmäinen klo 19 Suvelan kappelissa. Naiskuoro Melodie, joht. Krista Pellikka. Liput 5 e tuntia ennen ovelta.

Joulukonsertti ”Kun joulu on” klo 18 Kauklahden kappelissa. Jaakko ja Kukka Niinikoski sekä lapset, laulu; Tuomas Perkkiö, sello; Jarkko Sipilä, piano. Vapaa pääsy. Ilmastokonsertti klo 19 Laaksolahden kappelissa. Maarit Kirvessalo ja Raili Poijärvi viulu; Päivi Kärkäs oboe; Lauri Suonio sello; Susanna Pajukangas piano. J.S. Bach. Ohjelma 30 e WWF:lle luonnon hyväksi. Glögitarjoilun järj. Jupperin omakotiyhd.

Loiste – Candomino­kuoroperheen perinteinen joulukonsertti klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Kuorot esittävät vaihtelevin kokoonpanoin suomalaisten rakastamia joululauluja Esko Kallion, Viena Kankaan ja Tuovi Kankaan johdolla. Liput 22/12 e.

TO 13.12. Esmilan joulukonsertti to 13.12. klo 19 Espoonlahden kirkossa. Joht. Helge Kõrvits. Liput 20 e. Joulun sävel soi klo 19. Tapiolan kirkossa. Seurakunnan lasten, nuorten ja aikuisten kuorot, orkesteri, kanttorit Elina Jokivuori, Hannu Jurmu ja Liisa Malkamäki. Solistina mm. Pia Innala. Vapaa pääsy. Leppävaaran Kirkon Kamarikuoro klo 19 Leppävaaran kirkossa. Joht. Kullervo Latvanen. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e. Oi saavu jo – Espoon Laulun joulu­ konsertti klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Johtaa Säde Bartling. Liput 15 e, lapset alle 12-v. ilm. www.espoonlaulu.fi

PE 14.12. Jyllan joulukonsertti klo 18 Soukan kappelissa. Joht. Erkki Sipilä. Vapaa pääsy, ohjelma 10/5 e. Valo – Tapiolan kuoro klo 17 ja 19.30 Tapiolan kirkossa. Liput 30/25/20 e. Hyvän joulumielen konsertti klo 18 (Huom! Aika muuttunut) Leppävaaran kirkossa. HKL:n kuoron mieslaulajat Pentti Forssell, Arvo Isohanni ja Juha Halttunen, pianistina Tapio Lehtonen. Joht. Anita Lehtonen. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

LA 15.12. Musiikkiopisto Avonian pianistit klo 15 Kauklahden kappelissa. Vapaa pääsy. Kauniaisten kamarikuoro GÖR klo 16 Kauniaisten kirkossa. Joht. Satu Simola. Vapaa pääsy, ohjelma 15 e.

SU 16.12. Jumala kuiskaa joulun ­konsertti klo 18 Kauniaisten kirkossa. Maria Kettunen, Jyrki Korhonen, Pirkko Hyttinen, Jaakko Raulamo. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e Kirkon Ulkomaanavulle. J.S. Bach: Jouluoratorio (kantaatit I–III) klo 18 Olarin kirkossa. Kamarikuorot Wähäpaimen ja Navichorus, Espoon barokki, Sari Rautio, sopraano, Katariina Heikkilä, altto, Jussi Salonen, tenori, Elja Puukko, basso. Musiikin johto Mikko Niinikoski. Liput 15 e.

MA 17.12. Valo – Tapiolan kuoro klo 18 Espoonlahden kirkossa. Liput alkaen 20 e, Lippupiste ja ovelta.

TI 18.12. Juvenalia­kuoro klo 19 Leppävaaran kirkossa. Joht. Matti Järvinen. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

KE 19.12. Soi jouluyö! Polyteknikkojen orkesteri klo 19. Tapiolan kirkossa, Kirkkopolku 6. Liput 15 e. Kamarikuoro Qoro Quandon Jou­ luQ klo 19 Leppävaaran kirkossa. Joht. Jori Männistö. Vapaa pääsy, ohjelma 10/15 e.

TO 20.12. Espoon mieslaulajien joulukonser­ tit klo 18 ja klo 20 Espoon tuomiokirkossa. Niklas Spångberg, basso; Henri Hersta & Ville Urponen, urut. Johtaa Helge Kõrvits. Liput 20 e. www.esmila.com. Dominanten joulukonsertti klo 19 Tapiolan kirkossa. Liput: lippu.fi ja ovelta 27/15 e.

PE 21.12. English Christmas Carols klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Yhteislaulua, kanttori Sheldon Ylioja. Vapaa pääsy. Tuomaanpäivän joulukonsertti klo 20 Espoonlahden kirkossa. J.S. Bachin jouluoratorion kantaatit I–III, kamarikuorot Navichorus ja Vähäpaimen sekä Espoon barokki ja solistit. Liput ovelta 15 e.

LA 22.12. Johanna Almark­Mannila & JAM Ensemble Kauniaisten kirkossa klo 19. Vapaa pääsy, ohjelma 15 e.

SU 30.12. Espoon barokin perinteinen joulu­ konsertti klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Schein, Altenburg, van Eyck, Buxtehude, Weckmann, Hammerschmidt. Vapaa pääsy, ohjelma 20 e.

LA 5.1.2019 The Early Music Group of Kiili klo 19 Espoonlahden kirkossa. Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.


ELÄMÄNKAARI

ESPOON TUOMIKIRKKOSEURAKUNTA Kastetut Ellen Johanna Engman, Emilia Miia Hausen, Leevi Onni Eemeli Hissa, Elli Mathilda Kuivalainen, Ellen Helmi Aurora Pitkänen, Arvo Antero Ritala, Eino Oskar Ensio Turunen. Hautaan siunatut Paavo Kalevi Virta 89 v, Jouko Aarre Einari Aaltonen 82 v, Vesa Matias Rintamäki 79 v, Jorma Johannes Mäkinen 72 v, Risto Väinö Kajastila 69 v, Eliisa Helena Turpeinen 65 v.

7.12.2018 | Kirkko ja kaupunki

ESPOONLAHDEN SEURAKUNTA

LEPPÄVAARAN SEURAKUNTA

TAPIOLAN SEURAKUNTA

Kastetut Jere Mikael Lehtinen, Sally Edith Lehto, Eemi Henrik Ilmari Martinkauppi, Kasperi Urho Akseli Orkovaara, Leevi Salomon Pekkanen, Nova Linnea Poikolainen. Hautaan siunatut Jukka Kalervo Ylijoki 69 v.

Kastetut Bruno Lukas Hämäläinen, Helka Vellamo Juvela, Eino Kaarlo Kalevi Liikanen, Sisu Elias Pitkänen, Amanda Maria Josefiina Slip.

Kastetut Oona Emilia Harilainen, Sakari Sulo Aleksanteri Hyötyläinen, Uuno Elmeri Hämäläinen, Altti Markku Mainio Väre. Hautaan siunattu Timo Taneli Konttori 66 v.

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN SEURAKUNTA Kastettu Kalle Herman Näsi. Hautaan siunattu Veikko Johannes Vartio 85 v.

OLARIN SEURAKUNTA Kastetut Stella Elisabeth Hendry, Nea Maria Thinanda Nore. Hautaan siunatut Anja Sinikka Ekholm 90 v, Maija Tellervo Lehto 75 v, Marja-Leena Lievonen 72 v, Matti Aarno Olavi Alho 71 v, Jouko Leo Erland Unhola 70 v.

ESBO SVENSKA FÖRSAMLING Döpta/Kastetut Jasmine Elisabeth Söderström, Stella Elisabeth Ventus. Avlidna/Hautaan siunatut Susanna Helena Maria Frostell-Rask 71 år, Jan Christian Strömberg 62 år.

International Worship Service in English every Sunday at 4.30 pm (16.30) in Espoo Cathedral Parish Hall (Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntatalo), Kirkkoranta 2. Sunday school in Finnish (3–6 and 7–12 yrs) and English (13+ years). Fellowship time and refreshments after the service. www.church.fi English Christmas Carols – Welcome to sing Christmas Carols in English from around the world on Friday 21st Dec at 19:00 at Espoo Cathedral, Kirkkopuisto 5. Organist: Sheldon Ylioja. Colourful Christmas - Christmas music from the world on Sun 9th Dec. at 15 pm in Suvela

Chapel. Exodus Choir with the Voice of Finland finalists Ilona Gill and Francis Asis. Band: Heikki Pohto, Petri Kangas, Markku Perttilä, Teemu Keränen and Pekka Nyman. Sounds: Risto Saarinen. Tickets 10 euros. The Greatest Christmas Songs Sat 15th Dec at 6 pm at Leppävaara church. Come and sing in Finnish, English, Arabic, Chinese, Russian and even some more languages. Musicians Pekka Nyman and Maria Laakso with Leppävaara Parish Houseband. Anglican Eucharist in English during even weeks on Sunday 12.30 pm, Tapiola Church. www.anglican.fi.

Worship and Eucharist in Arabic on Fridays at 5 pm at Perkkaa Chapel. Arabic Young Adult Group “The Redeemed” and Arabic Christian Meeting On Fridays or Sundays at Perkkaa Chapel. Info: Pastor Ramez Ansara, 050 304 1698. Chinese Family Club on Fri 21st December at 6 pm at Uuttu. Evening tea and Bible study with Chinese families. Info: Kenny Ding, kenny. ding@gmail.com, 050 387 5192. Venäjänkielinen sanajumalanpalvelus su 9.12. klo 16 Perkkaan kappeli. Venäläinen ilta pe 7.12. ja 14.12. klo 17 Leppävaaran kirkolla. Vadim.Rozhnovskiy@evl.fi, 050 563 5905.

Jouluisten laulujen Tuomasmessu Tuomasmessun

jouluinen konsertti sunnuntaina 16.12. klo 18 Jaakko Löytty Pekka Simojoki Petri Laaksonen Anna-Mari Kaskinen Peripherials: Markus Bäckman, Matti Holi, Mikko Pettinen ja Juha Vintturi ✪ Tuomaskuoro Juha Vintturin johdolla ✪ Jouluorkesteri Inna Vintturin johdolla, mukana mm. Enna Henriksson, Jiri Kuronen, Markku Perttilä ja Antti Vuori ✪ ✪ ✪ ✪ ✪

Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa. Kolehti Tuomasmessun musiikille.

23.12. klo 18

Saarnaa tuomiorovasti Marja Heltelä Liturgina Hans Tuominen Musiikissa Inna Vintturi ja jouluorkesteri Musiikkivieraana Reeta Vestman

VUODEN 2019 ENSIMMÄINEN TUOMASMESSU

13.1. klo 18

Saarnaa professori Miikka Ruokanen Liturgina Pirjo Kantala Musiikissa Antti Vuori yhtyeineen Lisätietoa tuomasmessu.fi,

Tuomasmessu,

tuomasmessu.fi

GLÖGIÄ JA PIPAREITA tarjolla kryptassa klo 17 alkaen

Agricolan kirkossa

Agricolan kirkossa havisevat historian siivet, kun saamme kokoon ison joukon Suomigospelin legendoja ja Tuomaslaulujen tekijöitä. Illan juontavat Marianne Heikkilä ja piispa Teemu Laajasalo. Tule sinäkin kuuntelemaan ja laulamaan yhdessä!

@Tuomasmessu

MIKAEL AGRICOLAN KIRKKO › TEHTAANKATU 23, HELSINKI › RATIKKA 3 JA BUSSIT 14 JA 18

A

15


16 A Kirkko ja kaupunki | 7.12.2018

Lapsi tarvitsee harrastuksen LAPSILLA PITÄISI olla harrastuksia. Harrastuksen täytyisi olla hauska. Itse harrastan tanssia, ja se on todella kivaa. Harrastuksien kautta voi syntyä unelmia, ja niiden kautta voisi aikuisena tulla ammatteja. Jos vanhemmilla ei ole varaa, ilmaisia kerhoja löytyy kirkoilta. Tai jos mieleistä harrastusta ei löydy, kannattaa etsiä netistä.

MIELIPIDE Kirkko ja kaupungin Mielipide-palsta julkaisee korkeintaan 1 500 merkkiä pitkiä mielipidekirjoituksia. Kirjoita omalla nimelläsi – nimimerkkiä voi käyttää vain poikkeustapauksissa. Toimitus lyhentää ja muokkaa tekstejä tarvittaessa. Lähetä tekstin mukana yhteystietosi toimituksen tietoon. Mielipiteitä julkaistaan myös verkossa: www.kirkkojakaupunki.fi Kirkko ja kaupunki, Kolmas linja 22, 00530 Helsinki mielipiteet@kirkkojakaupunki.fi

Miltä usko näyttää? JOE RAEDLE / AFP – LEHTIKUVA

Meri Mikama, 10 v Ymmersta, Espoo

Liikkuminen on tärkeää

MINUN MIELESTÄNI kello 14 ja kello 15 loppuvia koulupäiviä pitäisi koulussa vähentää ja kahdeksan aamuja lisätä, koska leikkiminen on tärkeää iltapäivällä. Jos koulua on vaikka kolmeen asti ja vielä harrastus päälle, tulee kiire eikä ehdi leikkiä. Jos koulu loppuu jo kello 13, niin ehtii leikkiä ja tehdä läksyt ja harrastaa.

OLEN NÄHNYT, että monet menevät pyörillä ja kävellen kouluun. Itse menen harrastuksiin ja kouluun kävellen. Kun liikkuu, saa voimaa ja hyvää mieltä. Joten tästä lähtien, jos vain pystytte, niin menkää pyörillä tai kävellen töihin, eli liikkuen.

Nuppu Uschanov, 10 v Ymmersta, Espoo

Johannes Peltonen, 10 v Kuurinnitty, Espoo

Somessa ei saa kiusata

Simo Leijola, 9 v Kuurinniitty, Espoo

Välipalan pitäisi olla ilmaista

Vihreä joulukuusi muistuttaa kylmän talven keskellä elämänvoimasta ja Jumalan hyvyydestä. Joulukuusen koristeet kertovat joulun sanomasta. Pallot muistuttavat paratiisin elämänpuun hedelmistä. Kimaltavat koristenauhat ja kynttilät viestivät valoa, joka loistaa pimeän keskelle. Karkit kuusen oksilla kertovat joulun sanoman suloisuudesta. Eri maiden pienoisliput kertovat siitä, että joulun hyvä sanoma koskee koko maailmaa. Tässä kuvassa Gonzalezin perhe on kuusiostoksilla 29. marraskuuta Miamissa. Yhdysvalloissa on pula joulukuusista, joten niiden hinnat ovat nousseet pilviin.

Koulun ulkojää on huono

Robotit eivät saa vallata koko maailmaa

Koulujen pihat ovat liian pieniä

TALVELLA YMMERSTAN koulun ulkojää on huono, koska se on hiekkainen. Kun kenttä ei ole tasainen, niin vedet valuvat väärään paikkaan. Haluaisin, että Ymmerstan koulun ulkojää olisi hyvä. Toivon, että Espoon kaupungin työntekijät korjaisivat koulumme kentän pohjan.

TEKNIIKKA KEHITTYY koko ajan. Mielestäni tekniikka, varsinkin robotit, pitäisi pitää kurissa, etteivät ne valtaa koko maailmaa. Jos robotteja on liikaa työmaailmassa, niin aikuisille ei jää töitä. Kyllä silti robotteja voisi olla jossain töissä. Hyvä renki, huono isäntä, sanon minä.

MIELESTÄNI KOULUJEN pihat ovat liian pienet. Ennen pystyimme rakentamaan majan helposti, koska hyviä paikkoja löytyi koulultamme. Mutta rajat on pienennetty eikä paikkoja ole enää. Ja välillä ei tunnu olevan tilaa kaikille oppilaille niin hyvin. Koulut voisivat vähän suurentaa pihoja ratkaisuksi.

Niklas Huhdanpää, 10 v Tuomarila, Espoo

SUOMESSA KAIKKI lapset saavat harrastaa. Itse olen kokenut hyvin koulutetut ja kivat ohjaajat mukaviksi, kun oppii uutta. Ratsastuksessa opettajat osaavat opettaa ja hevoset ovat kilttejä sekä hoidettaessa että ratsastettaessa. Opettajat eivät pakota, mikä on mukavaa, kun on vähän haastavampi hevonen. On tosi mukavaa harrastaa. Ada Perkola, 10 v Kuurinniitty, Espoo

Koulupäivät ovat liian pitkiä

MIELESTÄNI SOSIAALINEN media on hyvä juttu, koska siellä voi tavata uusia ystäviä. Mutta se häiritsee, kun ihmiset eivät osaa käyttäytyä internetissä tai sosiaalisessa mediassa kuten Instagramissa, Snapchatissä tai vaikkapa Twitterissä. Ihmiset voivat mollata, kiusata ja kirjoittaa ihan mitä vain, kenestä vain. Ratkaisu asiaan olisi, että sosiaaliset mediat tunnistaisivat esimerkiksi kirosanat ja poistaisivat kaikki julkaisut, joissa kiusataan tai kiroillaan.

Harrastukset tuottavat iloa

Noora, 10 v Kuurinniitty, Espoo

Aksel Plathan, 10 v Kauniainen

KUN UNOHTAA välipalan tai välipalakortin, koulussa jää nälkä loppupäiväksi eikä pysty keskittymään. Kokemuksesta tulee Wilma-viesti. Koulussa pitäisi olla välipalana juoma ja leipä. Koulun olisi järkevämpi käyttää rahaa välipalaan kuin esimerkiksi biljardipöytään.

Eero Hujanen, 10 v Kuurinkallio, Espoo

Jalkapallo on tosi kiva harrastus MINUSTA ON todella kivaa harrastaa jalkapalloa juuri siinä joukkueessa, missä nyt pelaan. Minulla on paljon kavereita ja valmentajat on tosi kivoja myös. Suosittelen jalkapalloa kaikille, jotka miettivät, aloittaisiko vai ei. Minä nautin siitä, vaikka joskus tuntuu, ettei jaksaisi. Olen harrastanut jalkapalloa seitsemän vuotta enkä lopeta, ennen kuin olen vanha enkä pysty enää. Kiia Kilpiäinen, 10 v Ymmersta, Espoo

Kirkko ja kaupunki 2018 23 Espoo  
Kirkko ja kaupunki 2018 23 Espoo