Page 1

gratis magazine voor ouders en kinderen

Opening Kinderboekenb al 29 oktober bij

‘‘Readingwisith dreaminegyes’’ open

2016 - nr. 70


kinderboekenweek 29 oktober t/m 5 november 2016 T! H C I Z R OVE Zaterdag 29 OKT

KINDERBOEKENWEEK ACTIVITEITEN

KINDERBOEKENBAL

10.00 10.15 11.00 11.30

10.00-14.00 Bruna

Opening met Brassband Opening door Tante Irma & openingslied. Voorleessessie Tante Irma Toneelstuk ‘Super Oma’ - Theatergroep Speels

12.15 13.00 13.30

Voorleessessie door kinderen voor kinderen Erica’s Poppenkast Dansexpressie met Germaine Jong Loy

10.00-14.00: Spelletjes • Kinderboekenschrijvers• Lekkernijen uit grootmoeders tijd • De Leesjuf geeft leesadvies en Children’s Museum Curaçao maakt een stamboom Kom verkleed als Opa of Oma. Wij maken een foto en de meeste Facebook likes wint een leuk Bruna pakket! Maandag 31 OKT

LETTERSPEL

Dinsdag 1 NOV

13.00-17.00 MALL

16.30 BRUNA

Zoek in de Mall naar foto’s van vroeger. Verzamel de letters en maak daarmee een zin. De beste zin wint 5 nov. een prijs! Donderdag 3 NOV

SNOEPSPEL

13.00-17.00 JAMIN

Je mag nu eindelijk een keer met eten spelen en wel met snoepgoed van Jamin. En natuurlijk mag je het snoep daarna opeten…. Dat is lekker Zaterdag 5 NOV

DANSEXPRESSIE Dansexpressie met Germaine Jong Loy

Vrijdag 4 NOV

MEMORY SPEL & DE LEESJUF

13.00-17.00 Kom het Grote Memory Spel spelen en maak kans op prijsjes! Leesjuf Juul geeft jou en je ouders advies over lezen!

Woensdag 2 NOV

VOORLEESSESSIE TANTE IRMA

16.30 BRUNA

Tante Irma van ‘Telefiesta” komt voor jullie voorlezen!

KINDERBOEKENWEEK SPECIALS 13.00-17.00 Extra korting op geselecteerde artikelen

Gratis* kinderboekenweekGeschenk

FEESTELIJKE AFSLUITING KINDERBOEKENWEEK!

Kinderbioscoop bij Omundo met heerlijke specials voor jong en oud. Neem een kussen mee of koop er 1 bij Toy1Toys! 9.00 “Dribbel met Opa en Oma naar de Optocht” (30 min) 9.45 “Mijn Opa de bankrover” (vanaf 6 jaar, 90 min). • Bakesale Houdt u van bakken? Bak dan een lekkere taart, gebakjes, koekjes of een cake en doneer deze zaterdagochtend 5 november vóór 10 uur AM aan Bruna. Bruna gaat de gedoneerde lekkernijen verkopen en de opbrengst ervan, +25% gaat naar de Kinderafdeling van de Bibliotheek en onder de bakkers verloten wij als dank voor uw donatie een mooie prijs. • Lampionnen maken Kom een lampion maken voor de Lampionnenoptocht van Zaterdag 12 november i.s.m. Top1Toys & Zuikertuin Mall. • Boekenbazaar Boeken voor jong en oud tegen aantrekkelijke prijzen! • Prijsuitreikingen Tante Irma deelt de prijzen uit van al onze acties!

*Bij besteding van minimaal NAf. 25,- aan kinderboeken. Maximaal 1 per klant. Actie is geldig van 29 oktober t/m 5 november 2016. OP=OP


De makers van de Kinderkrant Debbie Pocorni Oprichter kinder­­dag­­verblijf Bambino, Kinderkrant en TeenView.

Helianne Heykoop

K AAN MET DAN

EMOTIES EDITIE

Pedagogisch hulpverlener. Sales en redactie Kinderkrant.

Marjolein van Dongen-Lapre Orthopedagoog bij Bambino.

Maaike Raaphorst Leerkracht. Column Kinderkrant.

Marloes Voogsgeerd Fotograaf Kinderkrant www.photoflash.me

Walter Verplanke Grafisch Vormgever

Manon ter Avest Grafisch Vormgever

5 Column:

De verassing...

Tante Irma voor altijd jong!

6 / 7 Interview

8/9 Kids page!

Doe meer aan de kleur/knutsel wedstrijd en win! 11

Pedagogisch stuk:

15

Recept Mangusa:

Opa en oma in de zon!

Doritos chicken strips

De cover modellen van deze editie zijn Irma van der Biest, Hubert van der Biest, Marisela Martina, Jasmine Henriquez, Ziantely Isidora, Mickuayne van der Hansz Jacobus, Zhainey Macaay, Anzheleigh Macaay, Yelina Ajoubi en Angelina Ajoubi . Dank jullie wel!

Colofon Uitgever: Stichting kinderdagverblijf Bambino Contact:

Dagelijks, 08:00 - 12:00 uur.

Postadres:

Bramendiweg 22, Curaçao

Telefoon:

(+599-9) 840-1150

E-mail: info@kinderkrantcuracao.com Digitale versie:

www.issuu.com/kinderkrant

Discussieer mee:

kinderkrant Wij bedanken het ADC voor de verspreiding van de Kinderkrant naar alle huisartsen­ praktijken over het gehele eiland.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever of

van de auteursrechthebbende worden

overgenomen of vermenigvuldigd.

Gr at i s KINDERBOEKENWEEKGESCHENK! Ontvang het boek ‘oorlog en vriendschap’ van Dolf Verroen bij besteding van minimaal Naf. 25,aan kinderboeken bij Bruna! Maximaal 1 per klant. De actie is geldig van 29 oktober t/m 5 november 2016. Op=Op!


selebrรก bida Studieplan. Geregeld bij Ennia.

Ontdek het gemak van het nieuwe verzekeren. Ga naar ENNIA.com


De verrassing... 'Liefjes, morgen heb ik een verrassing voor jullie.' 'Jeehh, wat is het?' 'Dat kan ik niet vertellen lieverd, anders is het geen verrassing meer.' 'Maar wat is het dan? Please, mogen we het weten? Is het een speelgoedje? Een knuffel?' 'OkĂŠ, ik geef een hint. Je kunt er mee spelen en knuffelen.' 'Kunnen we het meenemen naar school?' 'Nee, dat kan niet echt.' 'Is het een ding, een mens of een dier?' Haha, dit neemt 'wie ben ik' vormen aan. Zoals we dat spelletje altijd spelen. En ineens zet mijn oudste dochter grote ogen op: 'Het zijn opa en oma!!' 'Liefje, ik zeg toch overal nee op', lach ik. 'Tijd om te gaan slapen. Hoe eerder jullie slapen, hoe eerder jullie de verrassing zien. Want die is er als jullie wakker worden.'

'Mam, wil je de verrassing dan verstoppen, zodat we er naar mogen zoeken?' 'Tuurlijk, dat zal ik doen. Drumi dushi.' Een fantastische manier om mijn sleepy kids the next day (we hebben hier uniek uitslapende-ik-wil-niet-wakker-wordenvoor-school-en-dat-is-dus-altijd-een-rampexemplaren in huis) hun bed uit te krijgen voor school. 'Goedemorgen moppies! Wakker worden voor jullie verrassing!! We hebben de verrassing in de logeerkamer verstopt. Ga maar snel kijken.' Die laatste zin was volstrekt zinloos. Want die kamer hadden ze al bestormd voordat ik de zin kon afronden... 'Omaaaa!!!!' Oma werd besprongen, geknuffeld, geknuffeld en

geknuffeld. Nog voordat ze erom konden vragen -ffjoe- trok oma al cadeautjes uit de koffer. 'Jeeeh,' riep de jongste, 'nu is de verrassing oma ĂŠn speelgoedjes!

Maaike


Funfetti Pancakes Verhit een pan op middelhoog hitte. Volg de instructies zoals aangegeven op de “Aunt Jemima Original Pancake Mix” verpakking. Voeg 3-4 eetlepels regenboog hagelslag toe aan de mix. Maak het af met slagroom en “Aunt Jemima” siroop naar smaak.

En nu smullen!!!!!!!!!!!


Tant e Irma

Naam: W elbekend als: Leeft ijd: Fitheid:

Irma van der Biest Tante Irma van Telefiesta 87 jaar Ik voel mij goed, ik ben lekker actief. Ik kan nog van het leven en kinderen genieten. Zolang dit nog kan, wil ik wel 100 jaar worden!

Tante Irma is de beroemde en vooral geliefde presentatrice van het kinderprogramma Telefiesta op TeleCuraçao. Maar hiernaast heeft Tante Irma ook als schooljuf gewerkt. Tante Irma gaat even terug in de tijd van de schoolboeken... ‘‘Ik heb altijd van kinderen gehouden. Ik heb zowel in Nederland als op Curaçao met veel passie als schooljuf gewerkt. Ik heb altijd heel fijn contact gehad met kinderen en hun ouders. Dit zijn hele mooie herinneringen voor mij.’’

Wat is uw uitgangspunt als u met kinderen werkt?

Er zijn geen stoute kinderen. Als kinderen zich “anders” gedragen, is er iets aan de hand. Ik ga met het kind communiceren om te kijken wat er aan de hand is. Ik probeer eerst hun vertrouwen te winnen.

Hoe kreeg u ingang tot de kids?

Ik verlaag mezelf tot het niveau van het kind. Letterlijk: ik buig op de lengte van het kind om met hem/haar contact te kunnen leggen. En ik vraag op een liefdevolle manier waarom hij/zij op een bepaalde manier heeft gehandeld. Dan ga ik met het kind in gesprek.

Ze moeten onthouden dat opa en oma een hoge leeftijd hebben en niet alles meer kunnen doen of onthouden. Dus ze moeten geduld hebben. Dat vergeten kinderen vaak. Het is ook de taak van de ouders om de kinderen hieraan te herinneren.

Wat is het meest populaire voorleesverhaal op Curaçao? Op welke manier gaf u ondersteuning aan kinderen die extra zorg of aandacht nodig hadden?

Als ze bijvoorbeeld een onvoldoende hebben gehaald, blijf ik hun positief benaderen en ik ga extra oefenen met het kind. Blijkbaar heeft dit kind extra aandacht nodig.

Hoe benadert u de ouders als u hun feedback wilt geven?

Ik behandel hun met respect en benoem altijd het belang van het kind: “wij zijn volwassen en de kinderen zullen ook volwassen worden. Daarom is het nu onze plicht om de kinderen samen te helpen.”

Hoe ziet u de rollen van opa en oma op Curaçao?

Opa’s en oma’s zijn heel erg betrokken bij de opvoeding van de kinderen. Dit is positief, want dit biedt een extra vangnet voor de kinderen. Maar veel opa’s en oma’s verwennen hun kinderen en dit is niet best. Ze moeten de kinderen alles op maat geven.

Waar moeten kinderen rekening mee houden als kinderen op bezoek gaan bij hun opa en oma?

Als je de kinderen blij wilt maken: Kompa Nanzi. Daar zijn de kinderen dol op. Persoonlijk vind ik het ook leuke kinderverhalen. Tijdens het voorlezen liet ik ook mijn eigen fantasie op gang komen om het verhaal nog spannender te maken.

Hoe kunnen we kinderen enthousiast maken voor boeken?

Met plezier voorlezen. Daar begint het bij. Zo is het ook bij mij begonnen. Ik ben opgegroeid in de oorlogstijd en toen mochten wij de krant niet lezen. Mijn vader wilde ons beschermen tegen het heftige nieuws dat in de krant stond, maar hij wilde toch dat wij op de hoogte bleven. Daarom ging hij ons voorlezen. Hij koos de artikelen uit en hij las het op een kindvriendelijke manier aan ons voor.

Wat zijn uw tips voor opvoeders en ouders?

Geef de kinderen veel liefde, met name aandacht en communicatie. Hoe was je dag, wat heb je gedaan? Hoe voel je je? Waarom gedraag je je zo? Ga de diepte in. Knuffel je kinderen. Vertel en laat zien dat je van hun houdt. En voorlezen begint van jongs af aan! Kinderkrant

7


1

VANAF

2215 3 2

1 Knuffel Dolfje Weerwolfje 41.95 2 Dolfje Weerwolfje spellingskwartet 22.15 3 Dofje Weerwolfje schrijfkaarten 24.65

6555 Doen jullie allemaal mee?

Hoe meer boeken je in de Kinderboekenweek koopt, hoe meer boeken je school gratis krijgt! Koop dus tussen 29 oktober en 5 november één of meerdere kinderboeken bij Bruna en lever de kassabon in bij je juf of meester. Jouw school mag dan, voor 10% van het totaalbedrag, boeken uitzoeken bij Bruna. Helemaal voor niets!

Maan Roos Vis Schooltje spelen Wie speelt de juf? Schooltje spelen op een manier die 100% aansluit bij school.

Bruna organiseert een

Knutsel- en Tekenwedstrijd! Laat ons zien of lezen wie jouw liefste opa of oma zijn. Misschien zijn ze even lief? Dan mag je ons dat natuurlijk ook laten lezen of laten zien. Lezen? Ja, schrijf een leuk verhaal of opstel over jouw grootouder(s) zodat wij ze ook een beetje leren kennen. Zien? Ja, ook dat kan! Knutsel met papier, klei, stof, karton of met welk materiaal je graag knutselt iets waardoor wij jouw grootouder(s) leren kennen. Alle verhalen, opstellen en knutselwerken worden gedurende de Kinderboekenweek bij Bruna in Zuikertuin Mall tentoongesteld zodat iedereen jullie inzet kan bewonderen. En natuurlijk moet jullie inzet beloond worden! Iedere deelnemer krijgt een prijsje, maar er is in iedere leeftijdscategorie ook nog een leuk Bruna Pakket te winnen. Ga dus gauw aan de slag want je moet het uiterlijk 4 November a.s. inleveren bij Bruna want we maken de winnaar op Zaterdag 5 November bekend!

Zuikertuin Shopping Mall • tel: 738-8394


Woordzoeker! Oma en Opa Vind jij alle woorden die met Opa en Oma te maken hebben?

n

l

l

h

g

r

g

u

e

g

j

x

g

x

d

a

y

n

l

b

t

l

i

y

i

k

l

e

i

n

k

i

n

d

e

r

e

n

q

j

k

t

h

r

e

l

m s w n

n

r

o

p

a

v

v

s

v m

o

j

i

i

b

f

w c

u

h

x

p

u

n

l

h

e

q

q

v

t

u

o

n

i

o

t

h

p

z

k

l

d m r

g

l

n

e

i

s

a

d

n

t

e

k

i

n

d

e

r

e

n w b m y

e

n

i

l

l

o

e

h

e

l

e

o

o

l

r

e

s

p

e

c

t

g

e

k

r

r

r

a

g

d d d

f

f

w v

r

u

o

b

j

g

d

q

t

i

o

s

q

u

e

a

e

o

e

f

f

n

g

l

m

n

h

k

n

l

i

q

n

z

c

n

x

t

o m a

d

r

a

d

a

c

g

g

l

h

q

i

f

i

g

d

s

o

x m d

o

n

a

w

f

v

e

a

g

t

s

k

p

n

a

e

c

a

i

j

o

g

d

k

b

x

n

t

d

b

r

s

p

g

x

b

r

i

l

k

t

z

b

f

g

e

h

o

o

r

a

p p

a

r

a

a

t

s

i

b

o

a

u

d

c

o

o

r

c

d

u

r

e

v

r

o

e

g

e

r

u

a

e

l

i

d

u

e

u

l

u

g

f

v

o

n

h

l

d

b

d m r

p

y m q

e

d

x

v

o

u

c

q

i

q

t

h

l

e w s

q

t

u

e

i

g

v w

t

r

r

a

u

h

u

q

d

r

l

p

d

d

x

p

s

h

f

z

t

d

z

i

r

e

f

f

h

s

b

a

b m u

h

o

r

h

t m x

k

s

g

t

f

r

x

g

b m

Vroeger Opa Oma Ouderwets Geschiedenis Anders

Rollator Gehoorapparaat Wandelstok Bril Hoed Gebit

Grootouders Familie Gezin Ouders Kinderen Kleinkinderen

spellen pagina!

Geen enkele Oma en Opa is hetzelfde...Maar vind jij de twee dezelfde grootouders?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Leeftijd Respect Fotoalbums Herinneringen Langzaam Leven

Oma is Luna kwijt! Het hondje van oma is weggelopen van huis. Kun jij haar helpen haar terug te vinden?

Oma Mop Toen een politieagent oma tegen hield vroeg hij: “weet u wel hoe snel u reed ?” Deze 83-jarige oma gaf de agent een glimlach van oor tot oor en zei: “waarschijnlijk veel te snel maar ik moet op mijn bestemming komen voordat ik vergeet waar ik naar toe wou.”

Het weetje van Opa Welk weetje verteld Opa hieronder in de rebus?

Oplossing:

Ma-Za 9.00-19.00 • Facebook: BrunaCuracao

Kinderkrant

9


10

Kinderkrant


Opa en omA

in de zon

Onze dushi opa en oma op Curacao hebben . vaak nog een bijzonder grote rol in het leven van hun kleinkind(eren). De kinder boekenweek is gericht op de prachtige rol , , die opa s en oma s kunnen hebben voor hun kleinkind. Welke rollen hebben zij eige lijk in de ontwikkeling van hun kleinkind?

Ook hebben oma en opa praktisch meer aandacht en tijd voor hun kleinkind. Een kleinkind hoort vaak tot de trots ‘’pret’i wowo’’ van opa en oma en hoe blij zij zijn met hun kleinkind. Het ‘trotse’ boekje met foto’s worden aan anderen getoond en de liefde voor hun kleinkind is vaak goed voelbaar. Er is meer geduld voor hen, dan toen voor hun eigen kind(eren). Dat helpt jouw kind in de ontwikkeling!

Opa’s en oma’s kunnen met oppassen of met hun tijd en aandacht de band versterken met hun kleinkind. Wanneer die aandacht en focus er is, dan is het voor het kleinkind later ook weinig moeite om hun opa en oma praktisch of emotioneel bij te staan, wanneer nodig. De hechting en het leren vertrouwen op belangrijke betrokkenen bij de ontwikkeling is onmiskenbaar. Opa en oma hebben namelijk vaak een onvoorwaardelijke liefde voor hun kleinkind.

Laten we aannemen dat elke opa en oma zich zo voelt. Het is wel realistisch dat er zoveel verschillende opa’s en oma’s zijn, maar aandacht voor hun unieke rol is van belang voor uw kind. Wanneer jij een opa en oma in de buurt hebt en jouw kind vindt contact met hen heel prettig en fijn, koester het! Zet af en toe opa en oma in het zonnetje want of zij nu meer helpen met de opvoeding, of juist verwennen of juist alleen er maar zijn, voor jouw kind is het super belangrijk dat zij in de buurt zijn.

Soms is het zo dat een kleinkind wel iets vertelt aan opa of oma, maar niet aan de ouders. Meestal zijn kinderen dan angstig voor de reactie van hun vader of moeder. Voor het welzijn en open communicatie, het leren oplossen van problemen kunnen opa en oma dus ook een belangrijke rol spelen. Wanneer opa en oma veel in beeld zijn in het leven van hun kleinkind, zullen zij niet verbaasd hoeven te zijn wanneer het kind met vragen komt.

Sommige kleinkinderen hebben hun opa en oma niet in de buurt wonen. Toch kun jij als ouder meehelpen om opa en oma een rol te geven door te bellen, te skypen, te mailen, brieven te schrijven, iets te sturen of af en toe een internationaal bezoek. Zo komt er toch een waardevolle invulling voor deze bijzondere relatie tussen grootouders en kleinkinderen.

.

.

.

Het omgaan met opa en oma heeft ook een sociaal aspect. Kinderen moeten leren om te gaan met mensen van verschillende leeftijden en dus ook met oudere mensen. Veel omgang met opa en oma helpt jouw kind dus ook om te leren van de ervaringen van een ouder iemand.

Wat voor ouders ook belangrijk is, is de communicatie. Hoe groot de rol is van opa en oma moet wel doorgesproken worden. Wat verwacht jij als ouder van opa en oma? Wat zijn de verwachtingen andersom? Hoe is de balans tussen ‘plezier’ en ‘last’? Dit alles om spanning tussen ouders en opa en oma te voorkomen. Dat helpt namelijk ook in de ontwikkeling van jouw kind. Drs. Marjolein van Dongen-Lapré, orthopedagoog

Kinderkrant

11


reat

er m

ar ke

t

and y sho p!

all the

sweet t

s yo

dy

and

Find t he m

ost

& s u f u o i n can c i l ed

u n ee

Mangusa Hypermarket Adres: Cas Coraweg #43 Tel: +5999 737 6271

c p o t s ne

ng New at Ma

d in your o

yp H a

us


Top 5 activiteiten met opa en oma! Beach day! Heerlijk samen een dagje zwemmen en genieten onder de palmbomen. Lekker afkoelen met ‘awa di lamunchi of koko’. Ze verdienen het. Zwemmen is ook goed voor de gezondheid.

vissen Dit geld voornamelijk voor de opa’s. Grootouders vinden het altijd fijn om hun kleinkinderen alles te leren. Vissen is een activiteit waarbij je kunt ontspannen en gezellig met elkaar samen kunt zijn.

Wandelen en zonsondergang bekijken Je kunt samen op de pier wandelen, of even samen zitten kletsen terwijl jullie samen naar de zonsondergang kijken. Leuke plekken hiervoor zijn: megapier, caracasbaai, mariepompoen en brionplein.

shoppen Shoppen is goed voor de beweging. Samen rustig door een winkelcentrum lopen kan een leuke en gezonde ervaring zijn. Aangezien het erg warm is, is het wel belangrijk om een shopping mall met airco te bezoeken zoals Zuikertuin Mall of Sambil.

museum bezoeken Museum; hier komen veel herinneringen van vroeger weer naar boven. Opa’s en oma kunnen altijd leuke en spannende verhalen vertellen over hun goede oude tijden! Denk hierbij aan museum di Kὸrsou of Kura Hulanda.

ier! z e l p l e e v

advertentie voor kinderkrant_Layout 1 10/6/2016 9:08 PM Page 1

"Lezen is dromen aan de hand van een ander" Betaalbaar leesplezier ook AVI boekjes

Leeskaarten in papiaments op AFI niveau AF

I1

e zag mai a bai chèk si e zag ta bon pa e zag e dak

Voor meer informatie: tribuletcuracao@gmail.com biblionef.ir@gmail.com Tel. 737-7590 of 515-8408

i

I4

LESA, ESTA DUSHI

nan no por a bèl mes nan no por a bèl ku sèl tòg nan por a papia ku tur ku ta leu nan tabata sabí lesa pa bo wak

den poch

Delio ta mará na su telefò e kos ta n. Mane kuminsá. ra e sali Èp aki i piu, piu” for di e èp aya. klas di su asina Mensahe último lès, huntu kuné. e telef òn ta ta drent keda zona. a tur ora Riba kama bai. “Piu, P’esei Su mama , na mesa ta bisa ora di kome Delio su telef Delio tur bai asina. òn ta tur , i asta ora ora ku e Delio no ora e ta den tin ku st ke tende baño. òp di ta , e ta sigui na telefò hasi su n tur ora kos norm almente.

I2

Advies & Coaching

bin bin lesa bin lesa pa bo sa un kos di hopi aña pasá abo no a nase ami no a nase nos wela i tawela sí ta mi bisawela a bisa mi wela anto mi wela a bisa ami el a papia ku mi di pasado di hopi aña pasá

Gonchi ku Fit ta limpia kuraá

AF

ta ken por en

Ondersteuning Kinderboekenweek

Telefon

e dak di gan e dak tin un pik ku no ta bon

AF

Advies & Hulp bij Dyslexie - Kernvisiemethode - Davis methode

Limonada di sabor di parchita Yupi! e bòter di limonada di sabor di parchita ta grita. Porfin un hende a skohe mi pa kumpra for di e rèki akí. Un señora, ku su yu ta gusta bebe limonada, ta kue e bòter di limonada di sabor di parchita hinka den su garoshi di hasi kompra. El a skohe e limonada akí, pasobra ta un smak nobo riba merkado. Hopi di mi amigunan a bai kaba for di e rèki akí, e bòter ta pensa. E señora a kore su garoshi di hasi kompra rònt den e supermerkado pa kue algun kos mas, pa despues e dirigí su mes pa e kahera. E señora a saka tur su produktonan, entre otro e bòter di limonada di sabor di parchita tambe for di e garoshi di kompra i pone nan riba e ròlbant. E kahera a dal preis di tur e produktonan pa saka e kuenta pa e señora paga. Un mucha hòmber masha kariñoso a yuda e señora yena su sakunan. E señora a yega di kumpra e sakunan di kompra akí na Selikor. E ta kuida nan bon, i e tin nan semper serka dje. Ora e señora a kaba di paga, e mucha hòmber kariñosamente a hiba tur e sakunan na outo di e señora. E señora a duna e mucha hòmber un bon tep pa su bon trabou. Ora e señora a kuminsá kore, e bòter di limonada di sabor di parchita a pensa, ta na unda nos ta bai awor? Ta na kas di un famia grandi òf chikitu? Lo tin hopi mucha na e kas? Ta ken ta bai bebe e limonada di sabor di parchita akí? Despues di un biahe no muchu largu, nan a yega kas di e señora. E señora a kore drenta su kurá di kas i parker e outo dilanti di su porta di kushina. El a habri porta di e outo, kue un di e sakunan i kana bai den direkshon di e porta di kushina. El a habri e porta i drenta paden. A kuminsá bira kalor den e outo, i e bòter ta keha. Ta ki ora mi ta sali for di e outo akí? Mi ta soda pipita grandi akí den. Nèt ora el a kaba di bisa esaki, e señora a bai bèk den e outo i kue e otro sakunan bai paden ku nan. E bòter a bira kontentu ora e señora a pone e saku ku e tabata aden riba mesa di laba tayó. E por a mira tur kos ku tin den e kushina. E bòter ta e promé kos ku e señora a saka for di e saku i pone den eiskast i dal e porta sera. Esta friu ta aki den. Ta kuantu tempu lo mi mester keda aki den, e bòter ta pensa. Basta ratu a pasa, i e bòter a kuminsá tembla di friu. El a haña mal beis i kuminsá pensa, ta ki ora mi ta sali for di aki den. Mi amigunan tambe lo a pasa den un situashon asin’akí, e ta puntra su mes. Kon lo ta ku nan?

Ouderparticipatie

AF

I5

AF

I3


Draai het om!


Is dit een kleurplaat van een jonge prinses of een oma? DRAAI DE TEKENING OM EN KIJK WAT ER GEBEURD!

Heerlijke Doritos chicken strips! I NG R E D I Ë N T E N 1 zak Doritos Kipfillet in stukjes gesneden Mayonaise STA PJ E S Voorverwarm de oven op 400°. Verpletter de Doritos in hele kleine stukjes. Zet deze in een kom. Smeer een beetje mayonaise op de kipfillet reepjes. Druk de reepjes zachtjes in de verpletterde Doritos. Zet het in de oven en laat het voor 15-20 minuten bakken.

Eetsmakelijk!


KK70 - #70 2016  
KK70 - #70 2016  
Advertisement