Page 1

gratis magazine voor ouders en kinderen

Those who laugh often never grow old

2018 - nr. 87


De makers van de Kinderkrant Debbie Pocorni Oprichter kinder­­dag­­verblijf Bambino, Kinderkrant en TeenView.

SMILE MONTH

Latifa Zimmerman Sales en redactie Kinderkrant.

Marjolein van Dongen-Lapre Orthopedagoog bij Bambino.

Clayton Zimmerman Column Kinderkrant.

Marloes Voogsgeerd Fotograaf Kinderkrant www.photoflash.me

Walter Verplanke

4

Leren lachen om het leven

5

Redenen om te lachen

6 Waarom lach ik als ik zenuwachtig 7

Grafisch Vormgever

Uitgever: Stichting kinderdagverblijf Bambino Contact:

Dagelijks, 08:00 - 12:00 uur.

Postadres:

Landhuis Saliña abou

Dr. W.P. Maalweg 48

ben of als iemand boos wordt?

Telefoon:

Recept Mangusa

Digitale versie:

Potato smiley slappe lach?

9 10

Waarom lachen gezond is

Raad en win! Lachen, we love it!

13

Lachles

www.issuu.com/kinderkrant

Discussieer mee:

kinderkrant Wij bedanken het ADC voor de verspreiding van de Kinderkrant naar alle huisartsen­ praktijken over het gehele eiland.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever of

van de

auteursrechthebbende worden overgenomen of vermenigvuldigd.

Maak kans op een kaartje van Cinemark!

11

(+5999) 788 1150

E-mail: info@kinderkrantcuracao.com

8  Wat gebeurd er tijdens de

Grafisch Vormgever

Manon ter Avest

Colofon


Leren lachen om het leven Het leven is soms gek, soms saai, soms verrassend en soms zo voorspelbaar dat het bijna grappig wordt. Als je wat afstand durft te nemen van je leven, dan zie je ineens dat er veel te lachen is. Lachen om jezelf, lachen om je problemen. Lachen om gekke of mooie gebeurtenissen. Er zoveel om van te genieten, als je je niet zo laat meeslepen door al die dingen die je niet leuk vindt. Hieronder vind je 6 vreemde redenen om te lachen!

1.

Omdat dat kindje zo schattig naar je kijkt.

2.

Omdat dat kindje zo boos naar je kijkt.

3.

Omdat je geluk hebt gehad.

4.

Omdat je pech hebt gehad.

5.

Omdat mensen soms zo grappig zijn als ze boos worden.

6.

Omdat de eenden zo grappig over de weg waggelen.

4

Kinderkrant


Het belang van onderwijs

Redenen om te lachen Weet je dat kinderen wel 300 keer per

dag lachen en dat volwassenen dit maar 10 keer doen. Dat is weinig in vergelijking met kinderen. Hieronder vind je 14 redenen om te lachen:

Het maakt je aantrekkelijk en je zelfvertrouwen krijgt een boost Je krijgt er een jongere uitstraling door Het helpt je om positiever te worden en/of te blijven Het verlaagt je bloeddroek Het versterkt je immuunsysteem Het verlicht je stress niveau Het kan je donkere dagen opfleuren Het veranderd je gemoedstoestand Je kan veel zeggen met een glimlach Het zorgt voor het stofje endorfine, waar je je lekker van gaat voelen Bevordert de bloedsomloop Volgens onderzoeken leef je langer als je vaker lacht Je traint je buikspieren Door een lach kan je dichterbij andere mensen komen 5

Kinderkrant


Waarom lach ik als ik zenuwachtig ben of als iemand boos wordt? Ken je dat? Is er iemand heel boos op je, en zonder dat je het wilt, schiet je in de lach! Wat moet die ander wel niet denken?

SPANNING Als je zenuwachtig bent, dan ben je gespannen. Ook als iemand boos wordt, kan je gespannen raken. Je zit dan vol met die spanning, maar je lichaam weet eigenlijk niet zo goed wat het ermee moet doen. Je weet je daardoor geen houding te geven. Zonder dat je het wilt, ga je dan lachen.

OPLUCHTING Door te lachen, kan de opgebouwde spanning uit je lijf weg. Tsja, dat lachen lucht dus op. Maar of je er een goede indruk mee maakt? Gelukkig hebben we er allemaal weleens last van...

6

Kinderkrant 6 Kinderkrant


Potato smiley DIRECTIONS

INGREDIENTS •

2 potatoes

3 tablespoon cornstarch

1/4 cup flour

3 tablespoon breadcrumbs

1 tablespoon salt

1 1/2 teaspoon pepper

1 egg

1 48-oz bottle vegetable oil

• Peel the potatoes • Cut them into cubes • Put the potatoes in a pot and fill 3/4 with water • Mash the potato cubes with the cornstarch, flour, breadcrumbs, salt, and pepper • Add an egg and mix together • Put a sheet of parchment or plastic wrap on the counter and liberally sprinkle it with flour

7

Kinderkrant


WAT GEBEURT ER TIJDENS DE Na een korte zoektocht op inter-

Het verbetert ook uw slaapkwalite-

net werd al gauw meer duidelijk

it, u pijngrens wordt verhoogd en

hoe een slappe lach wordt veroor-

het is goed voor uw algehele stem-

zaakt. Bij de slappe lach zenden

ming. U maakt tijdens het lachen

uw hersenen namelijk te wein-

namelijk veel dopamine en endor-

ig signalen uit naar uw spieren.

fine vrij. “Die cocktail aan stofjes

Daardoor heeft u uw lichaam niet

in uw hoofd zorgt ervoor dat u eu-

meer goed onder controle en kunt

forisch wordt”, aldus van der Wal.

u niet stoppen met lachen.

10 MINUTEN LACHEN = 10 MINUTEN LOOPBAND.

Daarnaast kan lachen uw longen een

enorme

oppepper

geven.

“Met een goede slappe lach heeft

Volgens gedragsdeskundige Na-

u geen tijd om in te ademen en

talie van de Wal is lachen evolu-

lacht u uw longen helemaal leeg.

tionair gezien bedoeld om sociale

Daardoor raakt u flink wat afvalst-

binding aan te gaan. “Bij apen is

offen kwijt”, zegt lachcoach Bente

lachen daar nog steeds voor be-

Adriaens. Met haar bedrijf Get The

doeld”, zegt van der Wal. Maar

Laugh Flow leert ze mensen om

voor mensen is lachen vooral heel

zonder aanleiding te kunnen te

erg leuk. Het maakt ons blij en is

lachen. “Lachen kan gewoon heel

bovendien gezond. “Tien minuten

erg lekker zijn.”

lachen staat gelijk aan tien minuten op de loopband.”

SLAPPE LACH? FOCUS OP JE ADEMHALING Maar wat nou als u echt moet stoppen met lachen? Door de verminderde controle over uw lichaam is het moeilijk om te stoppen, maar nog lastiger wordt het als u met andere mensen bent. Adriaens: “Lachen werkt heel aanstekelijk. Het stimuleert de zogenaamde spiegelneuronen in uw hersenen waardoor u de neiging heeft om andermans emotie over te nemen. Hetzelfde heeft u als u iemand ziet huilen.” De beste manier om te stoppen is volgens de lachcoach om uw aandacht op iets anders richten. “Focus u bijvoorbeeld op uw ademhaling of een minder leuke gedachte. Vervolgens kunt u niet veel anders doen dan gewoon rustig te wachten tot het overgaat.”

8

Kinderkrant

(bron: www.rtlnieuws.nl)


Waarom is lachen gezond? Als je heel erg moet lachen scheiden je hersenen een stofje uit. Dat stofje heeft endorfine. Endorfine is een pijnstillende stof waar je je lekker van gaat voelen.

Ziek

Lachen vermindert stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. Door eens goed slap te lachen lijken grote problemen vaak een stuk kleiner. Lachen stimuleert het immuunsysteem van het lichaam. Het immuunsysteem zorgt voor de afweer van bacteriĂŤn en virussen. Dus als je vaak lacht wordt je minder snel ziek. Spieren

Lachen zet veel spieren in beweging. In je gezicht alleen al 15 spieren. Ook spieren in je buik en middenrif spannen aan als je lacht. Andere spieren ontspannen zich juist als je lacht. Lachen bevordert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk.

9

Kinderkrant


RAAD EN WIN! Een vrouw koopt een papegaai in een dierenwinkel. De verkoper belooft dat hij in staat is alles te herhalen wat hij hoort. Na een week brengt de vrouw het dier terug. Het heeft geen enkel geluid gemaakt, hoewel ze continu tegen hem gesproken heeft. Echter, de verkoper heeft haar niet bedrogen. Hoe zit dat?

Stuur de antwoord via de mail of via facebook en maak kans op een kaartje van Cinemark!


LACHEN. WE LOVE IT! Om een goede maar bovenal foute scheet- of seksgrap bijvoorbeeld. Maar de ene lach is de andere niet. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten lachen zijn? Wij geven je de 5 lachsoorten!

DE LOSBANDIGE LACH En terwijl we zo charmant kunnen zijn als er enig testosteron in de buurt is, kunnen we ook dramatisch oncharmant zijn in het bijzijn van vriendinnen. Bijvoorbeeld die onwijs harde kreet die we slaan als je vriendin weer een awkward wc-verhaal vertelt of die overdreven luidkeelse lach als je vriendin een fikse sliding maakt tijdens het shoppen. ‘HA-HA-HA’.

DE FLIRTLACH

DE GLIMLACH

Wachtend op je vriendin zit je alvast aan het gereserveerde tafeltje in jullie favo brasserietje. Aan de bar zit de – good looking – glazenwasser, ook wachtend op zijn emmer die gevuld moet worden met vers water. Turend kijkt hij om zich heen, en ja hoor, hij vangt jouw blik op. Terwijl je zo charmant mogelijk probeert over te komen geef je hem dé lach. Dit kan óf goed uitpakken, óf het wordt een regelrechte ramp. Bijvoorbeeld als je net een smoothie kiwi achter de kiezen hebt. Heerlijk hoor, zo’n smoothie. Maar pitjes tussen de tanden zijn toch wat minder galant.

De glimlach kent twee vormen: de oprechte glimlach en de hypocriete glimlach. De oprechte glimlach komt vooral voor in situaties waarbij je van binnen smelt en je hart een driedubbele salto maakt van geluk. Je voelt je volmaakt, en er is sprake van één en al warmte in je lichaam. Warmte van liefde. Bijvoorbeeld als je een lief, oud vrouwtje helpt met oversteken en zij je vriendelijk bedankt. Smelt…

DE IK-VIND-HET-EIGENLIJKNIET-LEUK-LACH Je hebt een date, een first date welteverstaan, en het lijkt uit te gaan lopen op een R.A.M.P. Zijn profielfoto gaf een vertekend beeld van de werkelijkheid, hij kent geen tafelmanieren (lees: smakken) en hij maakt grappen die alles behalve grappig zijn en waarvan je de clou niet begrijpt. Mócht die er al zijn. Dus pers je er maar een lach uit, die achteraf veels te nep klonk. Awkward…

DE ASTMALACH Geen geluid, maar lucht. Heel veel lucht. Je kunt het dan ook eigenlijk een soort van euh... luchtbraken noemen. Je buikspieren spannen zich aan to the max, en terwijl je je buikspieren vasthoudt, ‘braak’ je lucht. Soms komt een klein knorretje om de hoek kijken, waar je vervolgens nog harder om moet lachen dan de grap zelf. Ron Brandsteder is hier een kei in.

Maar dan is daar ook nog het tegenovergestelde: de hypocriete glimlach. Deze glimlach evenaart het gezicht dat je trekt als je net een zure pruim achter de kiezen hebt. Bijvoorbeeld als je vriendin drie uur in de keuken heeft gestaan om die Terrine van gerookte Schotse zalm klaar te maken. En ja hoor, het lijkt net alsof je aan de sokken van je oma sabbelt die ze drie dagen heeft gedragen. “En? Vind je het lekker?” - “Ja, ja hoor!”, stamel je met een geperste lach. Of als manlief een lingeriesetje heeft gekocht met een slip die drie maten te groot is. Lachen als een boer met kiespijn hoor.

WELKE LACH HERKEN JIJ JEZELF IN? WANNEER WAS DE LAATSTE KEER DAT JIJ IN LACHSTUIP SCHOOT? 11

Kinderkrant


LACH LES Soms is iedereen gewoon veel te serieus bezig. Werk, presteren, school, huiswerk, sport, allemaal dingen doen die moeten en/of die goed zijn voor de gezondheid of voor de algemene ontwikkeling. Het thema voor deze maand is SMILE en dat is een fijn thema. We mogen namelijk veel en vaak lachen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd zo luidt het spreekwoord. Nu kwam ik een activiteit tegen, namelijk lachles. Een soort workshop waarbij het lachen wordt ingezet om te leren ontspannen. Het zijn oefeningen die ook gewoon thuis zonder therapeut of coach kan worden gedaan. Dit kan door het hele gezin worden gedaan. Lachen is wat zowel jong als oud(er) nodig heeft. Lekker vrolijk worden zonder reden, gewoon omdat het kan en mag. Vooral heel gezond dus. Spanningen verminderen door het lachen, je hartslag wordt rustiger en regelmatiger en je spieren leren weer lekker los te zijn. Een super manier om pret te maken. Lachen is het grootste talent van kinderen. Ze houden ervan. Maak er als ouders gebruik van om ook het kind in jezelf wakker te maken. Ga maar na, het geeft een veel fijner gevoel om te lachen, zodat het leven meer een feestje is. Begin met een warming up. Het rekken, strekken, buigen van armen, benen en vooral het gezicht in en uit de plooi is heel leuk om

te doen. Daarna begint het met een glimlach, de mondhoeken omhoog, steeds verder, steeds breder. Het kan ook een spel zijn. In tweetallen 1, 2, 3 roepen, waarbij de eerste begint met 1, de tweede met 2 en de eerste weer 3. Daarna wordt de 1 met ha vervangen en klap in de handen. Blijf doorgaan, bij vergissingen lekker lachen. Het is leuk om foutjes hierin te maken. De twee met ho vervangen en stamp met de voeten op de grond. De 3 vervangen met hi na een tijdje spelen en een grote glimlach. Ook daarna kan het doorgaan met neplachen zonder geluid, daarna hahaha en daarna kijk je of je vanzelf tot lachen komt. Het hiermee doorgaan kan tot schaterlachen komt. Echte bubbelende van binnenuit lachen. Niet alleen, nee gezellig met jouw kind(eren). Volwassenen vinden het in het begin een beetje ‘apart’. Niet omdat volwassenen niet houden van lachen. Volwassenen zitten vaken in hun hoofd. Misschien kinderen tegenwoordig ook, omdat ze het niet gewend zijn,

niet durven, het ook gek vinden. Bij het neplachen tot schaterlachen speelt het misschien wel door het hoofd dat het gek eruit ziet, dat het dom is of wat dan ook. Luister niet naar die negatieve opmerkingen in het hoofd. Uiteindelijk werkt het bevrijdend om te lachen om spanningen te doorbreken. Beweeg erbij, dans of rol over de grond, lig onder de tafel van het lachen. Na al het lachen en het schaterlachen kan je als gezin een stiltepauze inlassen. Lekker met een muziekje erbij of gewoon luisteren naar de eigen ademhaling. En dit gevoel van rust na deze heerlijke ontspanning helpt om mee te nemen voor de rest van de dag of nog langer. Niet alleen train je jezelf en je kinderen om te leren ontspannen, maar je leert ook je hersenen trainen, die plezierwegen leren te maken. Bouw het lachen op als het onnatuurlijk is voor het gezin. Van een paar minuten, naar vijf minuten, naar tien minuten....naar dagelijks lekker blijven lachen. Het is helend en laat dingen op een natuurlijke manier los.

Happy smiles....en veel plezier! Met warme groet, Drs. Marjolein van Dongen-LaprĂŠ, orthopedagoog

13

Kinderkrant


for all t hings sweet Om je vingers bij af te likken!

Dagelijks geopend van 13:00 tot 22:00 uur!

www.theswimfactory.com 005999 521 1790

Wet ‘n Wild Beachtclub, Lions Dive Beach Resort

Willemstad

www.facebook.com/The-Swimfactory-Sport-Fun-Therapy-246070242076050/


Kinderkrant - #87 2018 #Smile  
Kinderkrant - #87 2018 #Smile  
Advertisement