Page 1

juni / juli 2011

magazine voor ouders en kinderen


Heel veel

leuke strips en

boeken voor de vakantie!

Zuikertuin Mall • T: 738 8394 ma - za van 09:00 - 20:00

Toilettas

CARS Slaapzak NAfl. 31.20 Kaya C. Winkel #7, SaliĂąa Galleries, tel: (599-9) 465-2444 openingstijden: maandag t/m zaterdag 09:00 - 18.30

2

Kinderkrant

24,

50

Koffer set van 3

34,95


INHOUDSOPGAVE

4 Vakantieplan Alles Kids & The Swimfactory

geen clubjes. Gewoon lekker genieten van 6 weekjes

9 Op de foto met Kiki op Koninginnedag

Zomerpagina

Super leuke puzzels en recepten voor kids van 8 t/m 12 Woordzoeker Vissen

Een giraf komt terug in de dierentuin. "Wat kijk je chagrijnig?" vraagt de bewaker. "Vind je 't gek?" zegt de Twee bananen zijn aan het voet- giraf: "Ik kom ballen. De een zegt: "Ik ben een net bij de kapbeetje bang." "Waarom?" vraagt per vandaan. de ander. "Als we winnen, moeten Alleen m'n nek we het Wilhelmus zingen… en dan uitscheren: 1500 moeten we rechtop staan!" gulden!" Vraag: welk dier is beroemd onder water? Antwoord: een zeester.

snoek sprot stekelbaars tongschar zandhaai zeebaars zeewolf zwaardvis

Wist je dat!? Curaçao heeft een tropisch Savanneklimaat. De temperaturen zijn bijna het hele jaar hetzelfde.Het verschil tussen de laagste en de hoogste temperatuur is binnen één jaar slechts 3 graden. Er is wel veel verschil in regenval, vanaf februari t/m juni is het droog, dan valt er niet meer dan 30 millimeter. In januari, juli, augustus en september valt er veel meer regen wel veertig of vijftig millimeter per maand, de laatste drie maanden van het jaar regent het nog meer, waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter regen valt! Gelukkig schijnt de zon ook veel op Curaçao, de zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag en wel 3000 uur per jaar!

Maak je eigen mooie schelpenzakje om al je schelpen in te bewaren!Met een paar vrolijke lapjes en lintjes maak je snel een bijzonder schelpenzakje

Moeilijk

Zelf waterijsjes maken Een waterijsje is eigenlijk een heel simpel soort ijsje, heb bestaat alleen uit water en een smaakje, maar je kan ook gewoon vruchtensap gebruiken. Het is dus heel makkelijk te maken. Het bekendste waterijsje is een Raket.

Werkbeschrijving Vouw de lap stof dubbel met de goede kant naar binnen. Speld of rijg de onder en zij kanten aan elkaar vast. Knip het lint door midden en leg het met de goede kanten op elkaar en speld het op 7 cm. van de bovenkant tussen de te naaien naad. Stik onderkant en ze zijkanten dicht. Zoom de bovenkant van het zakje om. Strik het lint om het zakje en knip eventueel de uiteinden in met een puntje. En je schelpenzakje is klaar!

Voorleesverhaal Pers de citroen. Doe het water bij de citroensap en voeg suiker naar smaak toe. Giet dat in de ijsvormpjes en na 3 uur heb je frisse waterijsjes.

De verhoudingen zijn gewoon het zelfde als bij ranja drinken, maar dit keer giet je het in je ijsvormpjes. Na 3 uur heb je lekkere waterijsjes. Aardbei basilicum waterijsje Heerlijk aparte waterijsjes worden dit. • 2 takjes verse basilicum • 2 eetlepels suiker • 250 gr aardbeien • 250 ml water

Ik weet wel dat die meiden het prima zullen redden als ik 2 weekjes weg ben maar toch.. De dagelijkse routine met mails checken en beantwoorden, controleren of zijn en volgens de protocollen werken, etc. Allemaal bezigheden waarmee je de dag vult en hier voldoening uit haalt. Het geeft ook een bepaalde zekerheid dat je

Frambozen waterijsje Lekker gezonde waterijsjes. • 125 g frambozen • 200 ml water • 15 ml honing • 30 ml zwartebessen of frambozen siroop/ranja

weet wat er komen gaat en wat er moet gebeuren. Dat

plannen?’ Doe de frambozen en het water in de blender en blend het goed fijn. Zeef het boven een kom en meng de honing en de siroop erdoor. Doe dit in de ijsvormpjes. Na 3 uur heb je verrukkelijke waterijsjes.

van verslechterende nierfunctie 21 Leren in de vakantie

21

zelf bepalen? Nou nee dus! Dat loslaten is zo lastig he?

Pers de sinaasappels en de limoen uit. Doe de banaan en de limoen en sinaasappelsap in de blender. Blend het helemaal fijn. Giet het in het ijsvormpje. Na 3 uur heb je lekkere waterijsjes.

19 Nierstichting: oorzaken

Maak de aardbeien en de basilicum goed schoon. Doe alles bij elkaar in de blender, blend zo lang tot alles lekker fijn is. Nu kan je het in de ijsvormpjes doen. Na 3 uur heb je heerlijke waterijsjes.

erg weinig. Want met een eigen bedrijf kun je dat toch

Banaan sinaasappel limoen waterijsje Heerlijk fruitige waterijsjes. • 1 banaan • halve limoen • 4 sinaasappels of 500 ml sinaasappelsap

‘Wat zijn jou vakantie-

Normaal waterijsje • Siroop/ranja • Water

gewoon werken. Ik heb zelf dit jaar maar liefst 2 weken

alle kindjes wel happy zijn, of de leidsters nog happy

Citroen limoen waterijsje Lekker verfrissende waterijsjes. • 1 Citroen • 500 ml water • suiker, naar smaak

17 Kinderen vertellen:

Wat heb je nodig? • Waterijsvormpjes, te koop in de meeste huishoud winkels. • Een kom • Een vriezer • Een pers (optioneel) • Blender (optioneel)

12

Je hebt nodig per zakje • Een lapje stof van 23 x 35 cm. • lint van 25 cm. in bijpassende kleuren De uiteindelijke grootte van een cadeauzakje is ca. 17 x 22 cm.

35 cm

plakken, spelletjes. Wat is een waterijsje?

Schelpenzakjes

23 cm

longvis mensenhaai meun pirana platvis riviergrondel schelvis schol smelt

11 Een wolk van een baby

Makkelijk

vrij! De kinderen dan want papa en mama moeten vrij genomen! Mensen uit mijn omgeving vinden dat

Kijk voor de oplossing op pagina 18

12 Zomerpagina kleuren,

Moppen Een veldmuisje kijkt verlangend naar een voorbij vliegende vleermuis. �Mama,� vraagt het muisje, �als ik later groot ben, mag ik dan ook bij de luchtmacht?

beekforel blei elft geep goudmakreel grasharing griet karper lipvis

dag om kwart voor zes de wekker, geen huiswerk en

6 Eerste keren

Los de Sudoku puzzels op!

vakantie!

Wat zijn we daar weer aan toe zeg!! Even niet meer elke

5 Column

6

Het is bijna

geldt voor onze kinderen net zo. Ze beginnen zich nu al zorgen te maken over wat we allemaal gaan doen in de vakantie. “Kunnen we dan dit en gaan we dan dat, wat doen we met mijn verjaardag (beide kinderen zijn altijd in de vakantie jarig) en kunnen we een nachtje logeren in een hotel of liever op westpunt want daar kunnen we

23 Agenda

vissen..” Jongens het is nog niet eens vakantie en jullie

Waar is Kiki

doen? ‘Carpe Diem’! We zien wel waar we zin in hebben

Kinderkrant op Baby,

ook een houvast nodig en willen weten wat er komen

maken je al druk! We kunnen toch gewoon rustig aan

Kid & Pre-teen Expo

toch? Maar nee zo werkt het niet. Mijn kinderen hebben gaat. Niks we zien wel. We gaan dus een grote uitdaging aan dit keer...we hebben tickets geboekt zonder vaste bestemming maar wel met auto. We kunnen dus alle kanten uit! Nou ik ben benieuwd of wij hier iets van gaan leren.. Loslaten en genieten van elkaar!

Covermodellen (v.l.n.r.):

Thierry, Danilio, Cora, Makeda Sta jij nog niet ingeschreven als model bij Chicas Curaçao? Doe dit dan nu en maak kans op een cover fotoshoot voor de Kinderkrant en mail naar: chicas@chicascuracao.com

Onze stagiaire grafic design bedanken wij voor haar inzet! Goed gedaan Joan!

De makers van de Kinderkrant Debbie Pocorni Kinder i.c. verpleegkundige. Heeft (medisch) kinderdag­verblijf Bambino en de Kinderkrant opgericht. Redactie Kinderkrant.

Monique Daal: Ontwikkelingspsycholoog, coach en trainer.

Maaike Raaphorst: Leerkracht. Column Kinderkrant.

Fijne vakantie allemaal!

Helianne Heykoop: Sales en redactie Kinderkrant.

Marloes Voogsgeerd: Fotograaf cover Kinderkrant.

Walter Verplanke: Grafisch vormgever.

Marjolein van Dongen-Lapre: Orthopedagoog bij Bambino.

Repro Full Color: Drukkerij waar de Kinderkrant gedrukt wordt.

Kinderkrant

3


Naschoolse opvang

Vakantie plan 2011 Periode: van 27 juni t/m 5 augustus Tijd: van 8.00-13.00 uur Kosten: Naf. 150,- per week (incl. lunch, drinken, fruit en uitstapjes) Week 1 : 27-06 t/m 01-07 Week 4 : 18-07 t/m 22-07

Week 2 : 04-07 t/m 08-07 Week 5 : 25-07 t/m 29-07

Week 3 : 11-07 t/m 15-07 Week 6 : 01-08 t/m 05-08

Maandag: Ontdek de onderwater wereld bij het sea aquarium, incl. snorkel encounter.

Maandag: Paardrijden bij SHC, incl. picknick in ‘Het Kabouterbos’.

Maandag: Dans en toneel workshop (streetdance, jazzballet etc.).

Dinsdag: Workshops scrapbook, bisjoe4kids en yoga. incl. pannekoeken bakken.

Dinsdag: Sport en spel ochtend op de sportvelden ‘Willemstad’.

Dinsdag: Spelletjes en knutselen ‘Maak je eigen strandtas’. Woensdag: Strand activiteiten en eigen pizza’s maken op Jan Thiel beach, neem je badkleding mee! Donderdag: Als een echte kunstenaar schilderen bij Alles Kids. Vrijdag: Kokkerellen en eten in het kinderkook-café bij Alles Kids.

Woensdag: Vissen bij Marco’s Fish Farm, incl. lunch. Donderdag: Thema dag ‘Circus’ Ballonfiguren maken, schminken suikerspinnen draaien en popcorn eten bij Alles Kids.

Woensdag: Thema dag ‘Jungle’ Kom verkleed als ‘Tarzan en Jane’ en beleef avonturen in onze boomhut! Donderdag: Alles Kids wordt omgetoverd tot een bioscoop, incl. picknicken in onze kindertuin.

Tot ziens bij Alles Kids!

Vrijdag: Alles Kids wordt omgetoverd tot een bioscoop, incl. picknicken in onze kindertuin.

Vrijdag: Kokkerellen en eten in het kinderkook-café bij Alles Kids.

Bramendi weg 23 (Saliña Abou) - (+5999) 566-2902 - info@alleskidscuracao.com - www.alleskidscuracao.com

The Swimfactory

Zomervakantie plan “Wil jij ook iedere dag naar het strand”

Activiteiten •Sambabus •Dansles •Kanovaren •Snorkelen

•Bananenboot •Speurtocht •Wandeltocht •Zwemmen

(Onder professionele begeleiding)

4 Juli t/m 5 Augustus Lokatie : Wet & Wild Kosten: 150,- per week incl. fruit, snack en lunch. Leeftijd: 4 t/m 12 jaar

Dage lijks sp ort & spe l activiteiten op het stran d van Wet & Wild Beach

club.

Zwemschool: The Swimfactory Sport, Fun & Therapy, Arjen Van Zijl T: 5261081 M: info@theswimfactory.com

4

Kinderkrant


Zaterdagochtend...

Een eerlijke column over het moederschap

Ik heb in alle vroegte boodschappen gedaan. Op straat zie ik in mijn

onverzorgd. Mijn onderbenen: de een onder handen

ooghoek iets glimmen. Het is goud.

genomen, de ander moet nog (was even geen tijd voor).

Het is een vrouw. Mooi, slank en

Zie mijn bovenbenen: nog in staat van net bevallen. Zie

gekleed in een gouden topje. ‘Wat ziet

mijn oude kloffie dat ik voor het boodschappen doen

die er overdreven uit!’ is het eerste dat door mijn hoofd gaat.

even snel had aangeschoten. Er is hier sprake geweest van verwaarlozing! Bedankt Goldie, je hebt me op

Ik kijk er nog eens naar en geen

een fantastisch idee gebracht!

seconde later zegt een stemmetje:

Ineens krijg ik heel veel behoefte aan onze vakantie.

‘Hallo, de onerotische fase (lees: voedingsbh en grote slip) is

Ja, in de vakantie ga ik weer eens vrouwelijk de wereld in. Ik ga shoppen...

voorbij hoor!’ Ook jij kunt er weer

Shoppen, shoppen, shoppen. Tot ik

zo bij lopen.’ Krijg nou wat...

geen gouden topje meer kan zien!

Van deze mooie verschijning kijk ik naar mezelf. Ik zie mijn voeten:

Maaike Raaphorst

Jannoordynweg #35, Curaçao, N.A. Tel: (599-9) 888-9989, Fax: (599-9) 888-9933 Hi-Kidz_KK19_190x136_v3.indd 1

16-06-11 19:33 Kinderkrant 5


n e r e k e Eerst

d. Voor het eerst naar de zeg ge s een l we rdt wo or, vo r kee Er is overal een eerste van u en uw kind. Het en lev het in g rin de an ver te gro een basisschool is een grote stap en Ook ouders laten zien dat zij er is. toe n aa er zij of hij t da n jke bli ene kind laat eerder om het zo ver is. De ene ouder heeft moeite al ma een het als ken kij n aa en teg verschillend wijl de ander daar haar of zijn ter , en ng bre te l oo sch sis ba de ar kind voor het eerst na hand niet voor om draait. Uw kind moet aan veel nieuwe dingen wennen. Voor het eerst is het kind vijf dagen in de week een geruime tijd bij de ouders vandaan. De kinderen die veel tijd hebben doorgebracht op het kinderdagverblijf zullen dit minder moeilijk vinden dan kinderen die de meeste tijd thuis hebben doorgebracht. Toch blijft het wennen want het is weer een nieuwe omgeving met nieuwe juffen/meesters en nieuwe kinderen. De basisschool kent een sterk gestructureerd dagprogamma. Voor het eerst komt uw kind daarmee in aanraking. Er worden meer regels gesteld en er wordt meer gevraagd van een kind. Een kind wordt geacht klaar te zijn voor de basisschool. Dit betekent dat uw kind zelfstandig handelingen kan verrichten, zoals naar het toilet gaan. Er wordt minder gespeeld, de zitten en het actief luisteren. Ook zal uw kind moeten leren dat ook de

bij thuiskomst echt de rust en de ruimte die hij of zij nodig heeft. Wees u zich ervan bewust dat opgelopen spanningen van

taken en opdrachten die niet leuk zijn, gedaan moeten worden. Uw kind

het kind, als gevolg van andere verwachtingen, hogere eisen en veel meer

zal zijn of haar plekje binnen de klas moeten vinden.

regels, thuis afgereageerd kunnen worden. Soms is het zo dat een kind zich

Het kan zijn dat uw kind zich thuis heel anders gaat gedragen dan op

weer jonger gaat gedragen dan dat hij of zij in werkelijkheid is. Moeite met

school. Welke houding hij of zij aanneemt is per keer verschillend. Ook

alleen slapen, duimen of broekplassen zijn voorbeelden hiervan.

bassischool is minder vrijblijvend en een kind moet wennen aan het stil

zijn er oudere kinderen in de buurt, wat voorheen veel minder was. Voor sommige kinderen kan dat overweldigend overkomen. Het is belangrijk dat uw kind rustig en in stapjes voorbereid wordt om naar

Wat kunt u doen als ouder?

U kunt uw kind laten merken dat u hem of haar vertrouwt dat uw kind zich

school te gaan. De meeste kinderen gaan met vier jaar naar school. Er zijn

gaat redden op de basisschool en dat het naar school gaan leuk is. Ook al

scholen die kinderen vaak eerst laten wennen door het kind een aantal

heeft u er misschien moeite mee, dat hoeft u niet met uw kind te delen.

keren een daggedeelte te laten komen. Het kind mag dan meedraaien in

Laat uw kind vooraf aan de bassisschool in veel situaties komen waarbij er

de klas, kijken in de school, kennis maken met de leerkracht en met de

contact is met andere kinderen. Laat uw kind naar zwemles gaan of naar

andere kinderen. Het wordt afgeraden om ouders erbij te laten zijn.

kleuteryoga of kleutermuziek. Hoe meer ervaring uw kind opdoet met

Meestal plannen ze de meedraaiochtenden in de rustige periodes van het

spelen met andere kinderen, hoe vertrouwelijker het kind zich zal

schooljaar. Thuis kan er al gepraat worden over naar

voelen in het contact met leeftijdgenoten. Verder is het raadzaam uw

school gaan. U kunt met uw kind al een keertje de school van buiten

kind te laten wennen aan het zonder ouders zijn. Vooral voor de kinderen

bekijken, de route rijden naar school en samen de benodigde spulletjes

die niet naar een kinderdagverblijf gaan, is het belangrijk dat de kinderen

aanschaffen, zoals een tas, een beker en een trommeltje. Besteed er

langzaam in kleine stappen wennen aan het ergens anders

ook weer niet te veel aandacht aan, anders loopt de spanning

zijn dan bij de ouders. Wennen kost gewoonweg tijd,

gemakkelijker hoger op dan wat u wilt.

energie en het vraagt veel van uw kind. U zult

Wanneer uw kind eenmaal de eerste malen naar school gaat, merkt u snel

merken dat bij veranderingen in de klas of op school

genoeg op hoe uw kind reageert. Ook zult u merken dat het ene kind

(bijvoorbeeld wisseling van een leerkracht, nieuw

verder in zijn of haar ontwikkeling zal zijn als het andere. Het ene kind zal

kindje erbij of juist een kindje dat weggaat, de

verder zijn in de sociale, spraak/taal, motorische en/of cognitieve ontwikke-

decemberperiode of juist de overgang vakantie naar

ling zijn dan de ander. Er zijn ook vaak verschillen in zelfredzaamheid en

weer naar school) onrust met zich mee zal brengen.

zelfstandigheid. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gingen, lijken net

Er zijn ook kinderen die niet naar school willen, die

iets zelfstandiger over te komen dan degene die altijd thuis zijn geweest.

weinig plezier eraan beleven. Schrik er niet al te veel

Kinderen leren snel, dus u hoeft u geen zorgen te maken. Wel zult u merken dat uw kind de eerste tijd erg vermoeid zal zijn en dus wellicht ook onrustiger of dwarser in gedrag. Geef uw kind

Dit geldt ook voor de leerlingen die overgaan van de

6

Kinderkrant

van, het wennen kost tijd. basisschool naar de middelbare school. Eerst zijn ze


de oudste kinderen van de school en ineens zijn ze de jongsten. Ook al is uw kind ouder, naar de brugklas gaan luidt een

hele nieuwe fase in. De adolescentie ofwel puberperiode komt om de hoek kijken. Voor de meeste jongeren betekent dit dat zij zich losmaken van ouders en dat het geaccepteerd worden door

NIEUW IN JAN THIEL! Voor jong en ouder

leeftijdgenoten veel belangrijker wordt. Onzekerheden kunnen onstaat over de lichamelijke veranderingen, verliefdheid is een serieuzere aangelegenheid en ook komen er vanaf die tijd in toenemende mate onderwerpen naar voren als seks, drugs en alcohol. De brugklas betekent ook dat er meer leerkrachten zijn, meer boeken, meer vakken, veranderende lesroosters en er wordt meer verwacht van de werkhouding, huiswerkattitude, motivatie, inzet en betrokkenheid. Het is dus niet niets waar deze leerlingen voor staan.

Als ouder kunt u uw kind voorbereiden op deze verandering. Luister goed naar de leerkracht van de basisschool en welk advies hij of zij geeft. Misschien moet u wel uw verwachtingen bijstellen. Het is heel belangrijk dat uw kind op het goede niveau lesstof aangeboden krijgt. Wanneer u merkt en/of het wordt door de school aangegeven dat een bepaald niveau te hoog gegrepen is,

laat uw kind dan niet op de tenen lopen. Bezoek met

Opvoedtrainingen • kidsclub • personal (life)

vakant ieplan • coole kinderfeestjes • Samenspel sport- en spelactiviteiten • individueel

coaching

opvoedadvies kindercoaching • peuterspeelgroep

tienertrainingen workshops ‘Op naar de brugklas’ en

‘Lessen in Geluk’ danslessen • Innerkids

workshop Balans

in werk en leven • naschoolse opvang • opvoedpart y’s teenernights• jongerencoaching • kinderyoga

uw kind verschillende middelbare scholen en luister goed wat uw kind ziet en ervaart tijdens de bezoeken. Laat uw kind alle

vragen stellen, dat hij of zij heeft om een goed beeld te krijgen van de school. Observeer hoe de docenten zijn op de open dagen en welke faciliteiten worden aangeboden. Vooral voor kinderen met

MAAK KENNIS MET ONS ENTHOUSIASTE TEAM! In de maand juli vakantieplan - Open dagen op 6, 13 en 14 augustus Vista Royal - f11, Jan Thiel - meer informatie op www.joycuracao.com

een beperking, zoals dyslexie, adhd of autisme zijn de extra faciliteiten of mogelijkheden van belang om zich goed te kunnen voelen op een school. Laat uw kind zijn of haar keuze uitspreken en neem dit ook serieus mee in uw overweging naar welke school uw kind gaat. Uw kind moet immers daar een aantal jaar elke dag zijn en zich inzetten. Een goed gevoel van de school moet uw kind wel degelijk ervaren. Ook kunt al samen op zoek gaan naar een leuke agenda en andere spullen die nodig zijn. Laat uw

kind iets uitzoeken wat echt bij hem of haar past. De eerste week is nog een soort introductie. Uw kind gaat wel of niet met oude klasgenoten naar dezelfde school. Nieuwe sociale contacten opdoen hoort er in deze fase ook bij. Geef uw kind de mogelijkheid om mee te doen aan sociale activiteiten als schoolfeesten en dergelijke. Uw kind zal merken dat er als spoedig groepen ontstaan, die zich op een bepaalde manier zich kleden en gedragen.

Laat uw kind zichzelf blijven en al gauw zal duidelijk worden met welke jongeren uw kind zich het meest identificeert. Vanaf deze tijd zal het ontwikkelen van een identiteit belangrijk worden in het leven van uw kind. Gun hem of haar de tijd en de ruimte om te ontdekken wie hij of zij is, welke normen en waarden hij of zij belangrijk vindt en welke vrienden en vriendinnen daarbij horen. Het zich

! chacho malo u m n a v e ti c nieuwe colle iddies!! r bij K erkrijgbaa zoals: Die is nu v r de boys o o v ’s a m the ercules! met o.a. Hood en H in b o R . a n adon a, Ghandi, Diego Mar : Cleopatr ls ir g e d el meer! en voor en nog ve n a m o W Wonder

kom juni naar onze koopjesta fel bij Zuikertu intje met kortingen tot wel

11

leren uiten en de mening vormen en geven, horen daar ook bij. Het is niet

altijd even gemakkelijk voor een jongere om los te komen en voor een ouder om los te laten. Een tip nog om te onthouden over opvoeding als u het even niet lukt “ook deze fase gaat voorbij”. drs. Marjolein van Dongen-Lapré,

• Zuikertuintjeweg 8

70%

Tel. (+5999) 736 08 02

• Jan Thiel Beach & Plaza

Tel. (+5999) 747 03 76

orthopedagoge Kinderkrant

7


8

Kinderkrant


Op de foto met Kiki!

Op Koninginnedag konden jullie met Kiki op de foto, dit zijn de foto’s geworden! Wij vonden de foto van Miwushinka het leukst en zij wint de Kinderkrant mok, Gefeliciteerd!

www.photoflash.me

Photoflash m a k i n g

i m a g e s

c o m e

a l i v e

"you can contact me for portraits, maternity, parties, and all other events " Kinderkrant

9


HOPI NICE! STOER

“DE DUIZENDPOOT ” tiener- en kinderschoenen

JONG SCHO

E

ENS

ENEN

2011

OPEN: MA-VR: 14.30-18.00 UUR EN ZA: 09.00-14.00 UUR KAYA DRS. OY SPROCK 42 • TEL 736-8661 - FAX 736-6521

10

Kinderkrant


Een wolk van een baby Curaçao Dolphin Academy en Curaçao Sea Aquarium zijn erg blij en trots om te melden dat de dolfijnfamilie is uitgebreid met de geboorte van een babydolfijn.

Negen jaar geleden is de dolfijnfaciliteit op Curaçao opgericht en Dolphin Academy heeft in die periode in totaal tien gezonde dolfijnenbaby’s mogen verwelkomen. Met deze geboortes heeft het Sea Aquarium Park, waar Dolphin Academy gelegen is, zeer vruchtbare jaren achter de rug. Dolfijn Bonnie is op 12 april jl. rond

tiende babydolfijn mag dus letterlijk een wolk van een baby ge-

12.45 uur bevallen van een gezonde dochter. Moeder en dochter

noemd worden!

maken het goed. De baby heeft haar eerste levensmaand goed doorstaan, dus was het tijd om de baby een naam te geven.

Dolfijnen zijn sociale dieren, familie is belangrijk voor zowel de mens als de dolfijn en daarom trakteert Dolphin Academy het win-

De dolfijnenfaciliteit wilde haar tiende dolfijnenbaby niet onge-

nende gezin Van der Voort op een intieme en onvergetelijke familie

merkt voorbij laten gaan en heeft daarom een namenwedstrijd in

ervaring in de vorm van een intieme ontmoeting met moeder en

het leven geroepen die ook internationaal werd uitgezet. Dolphin

dochter en een speciale educatieve middag.

Academy heeft honderenden inzendingen ontvangen, veelal lokaal

Wil jij onze tiende babydolfijn Nubia ook bewonderen? Kom

en uit Nederland, maar ook uit onder andere Amerika, Canada,

dan langs op kraamvisite. Dolphin Academy en Sea Aquarium

Denemarken, Colombia, Venezuela en Italië. De babydolfijn heeft

zijn gelegen op het Sea Aquarium Park;

de naam Nubia gekregen en betekent wolk in het Papiaments. De

One spot… Plenty to do! En zijn elke

dierverzorgende staf vond deze naam perfect bij de kleine passen

dag geopend van 8.00-17.00 uur,

aangezien het ook een bewolkte dag was toen Bonnie beviel. De

ook tijdens de vakantie natuurlijk.

Kinderkrant

11


Zomerpagina

Super leuke spelletjes kleurplaten voor kids van 4 t/m 8

Inkleuren , uitknippen en aankleden

12

Kinderkrant


Kun jij NoĂŤl helpen om haar ijsje te vinden?

Voorleesverhaal elk nummer een verhaal door Hans van Zijl

De terugkeer van Job in de echte wereld

Zoek de 6 verschillen

En terwijl Job de bloemmeel opsnoof en opsnoof werd het heel licht in zijn hoofd en raakte hij bewusteloos. Uho duwde zo nu en dan tegen Job aan maar het vliegend visje bleef buiten bewustzijn. Hij droomde echter wel, hij droomde van een terugkeer naar zijn eigen zee op de aarde bij zijn vriendjes Nijntje de Vis, Piet Kwal en al die andere kleine en grote vissen. En zo was het ook: als je in de ondermaanse zee van de maan iets droomde dan gebeurde het ook in de werkelijkheid. Uho was dan ook niet verbaasd dat zijn vriendje ineens weg was, zo maar ineens verdwenen. Maar wat gebeurde was dat Job onzichtbaar was geworden en wel met razende snelheid als een klein stofje door het heelal raasde tijdens zijn dromentocht. En bij de aarde aangekomen landde hij precies in de zee waar hij thuishoorde. Hij lag nog te doezelen en werd langzaam wakker in het koude water van de echte zee op aarde. Hij schudde zijn kopje heen en weer en keek verbaasd om zich heen. Het grijze ie-wat koude water was totaal anders dan de sprookjeswereld op de maan waar hij vandaan kwam. Hij zag allerlei grijze vissen voorbij komen en die hem verbaasd aankeken en vriendelijk gedag zeiden. Oh, dacht Job! Nu moet ik op zoek gaan naar mijn vrienden Nijntje en Piet, maar ook naar mijn huisje op de bodem van de zee. Hij zwom een beetje heen en weer en even later had hij zijn huisje in de gaten. Hij ging naar binnen en keek met grote blijdschap naar zijn vertrouwde omgeving: zijn vissenbedje en alle dingen waar hij aan gehecht was. Een krakend geluid bracht hem tot de werkelijkheid en ineens stonden Nijntje de Vis en Piet Kwal in zijn kamertje. Oh, Job, ben je er weer? Ze omhelsden elkaar omdat ze elkaar al maanden niet hadden gezien. Job zijn vrienden hadden eigenlijk de moed opgegeven hem ooit nog terug te zien. Ook de andere vissen geloofden niet meer dat Job nog in de wereld der levenden was. Het werd steeds drukker en drukker met vissen, schildpadden. Ook Wim Dolfijn was gearriveerd om met eigen ogen te zien dat Job er weer was. Er werd ook luid gejoeld en gezongen en iedereen was blij. Job moest vertellen over zijn avonturen op de maan. Niet iedereen geloofde hem, het was ook zo onwaarschijnlijk. Maar er waren ook vissen grote en kleine die een beetje jaloers waren op Job en hoopten dat zij ook eens in een dergelijk sprookje terecht zouden komen. Na een tijdje liep de omgeving van zijn huisje leeg en uiteindelijk bleef Job alleen met zijn boezemvrienden Nijntje en Piet over. Job moest aan hun beloven dat hij voortaan voorzichtiger zou zijn en niet meer van die ondoordachte dingen zou doen. Nijntje en Piet bleven bij hem in zijn huisje slapen en ze droomden alle drie van die prachtige maanwereld waar alles zo anders was dan op de aarde.  Volgende keer: De gewone Job Kinderkrant

13


Zomerpagina

Super leuke puzzels en recepten voor kids van 8 t/m 12 Woordzoeker Vissen

Moppen Een giraf komt terug in de dierentuin. "Wat kijk je chagrijnig?" vraagt de bewaker. "Vind je 't gek?" zegt de Twee bananen zijn aan het voet- giraf: "Ik kom ballen. De een zegt: "Ik ben een net bij de kapbeetje bang." "Waarom?" vraagt per vandaan. de ander. "Als we winnen, moeten Alleen m'n nek we het Wilhelmus zingen… en dan uitscheren: 1500 moeten we rechtop staan!" gulden!" Een veldmuisje kijkt verlangend naar een voorbij vliegende vleermuis. �Mama,� vraagt het muisje, �als ik later groot ben, mag ik dan ook bij de luchtmacht?

Vraag: welk dier is beroemd onder water? Antwoord: een zeester.

longvis mensenhaai meun pirana platvis riviergrondel schelvis schol smelt

snoek sprot stekelbaars tongschar zandhaai zeebaars zeewolf zwaardvis

Wist je dat!? Curaçao heeft een tropisch Savanneklimaat. De temperaturen zijn bijna het hele jaar hetzelfde.Het verschil tussen de laagste en de hoogste temperatuur is binnen één jaar slechts 3 graden. Er is wel veel verschil in regenval, vanaf februari t/m juni is het droog, dan valt er niet meer dan 30 millimeter. In januari, juli, augustus en september valt er veel meer regen wel veertig of vijftig millimeter per maand, de laatste drie maanden van het jaar regent het nog meer, waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter regen valt! Gelukkig schijnt de zon ook veel op Curaçao, de zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag en wel 3000 uur per jaar! 14

Kinderkrant

Schelpenzakjes Maak je eigen mooie schelpenzakje om al je schelpen in te bewaren!Met een paar vrolijke lapjes en lintjes maak je snel een bijzonder schelpenzakje Je hebt nodig per zakje • Een lapje stof van 23 x 35 cm. • lint van 25 cm. in bijpassende kleuren De uiteindelijke grootte van een cadeauzakje is ca. 17 x 22 cm. Werkbeschrijving Vouw de lap stof dubbel met de goede kant naar binnen. Speld of rijg de onder en zij kanten aan elkaar vast. Knip het lint door midden en leg het met de goede kanten op elkaar en speld het op 7 cm. van de bovenkant tussen de te naaien naad. Stik onderkant en ze zijkanten dicht. Zoom de bovenkant van het zakje om. Strik het lint om het zakje en knip eventueel de uiteinden in met een puntje. En je schelpenzakje is klaar! 23 cm

beekforel blei elft geep goudmakreel grasharing griet karper lipvis

35 cm


Los de Sudoku puzzels op!

Makkelijk

Kijk voor de oplossing op pagina 18

Moeilijk

Zelf waterijsjes maken Wat is een waterijsje?

Een waterijsje is eigenlijk een heel simpel soort ijsje, heb bestaat alleen uit water en een smaakje, maar je kan ook gewoon vruchtensap gebruiken. Het is dus heel makkelijk te maken. Het bekendste waterijsje is een Raket. Wat heb je nodig? • Waterijsvormpjes, te koop in de meeste huishoud winkels. • Een kom • Een vriezer • Een pers (optioneel) • Blender (optioneel) Normaal waterijsje • Siroop/ranja • Water De verhoudingen zijn gewoon het zelfde als bij ranja drinken, maar dit keer giet je het in je ijsvormpjes. Na 3 uur heb je lekkere waterijsjes. Aardbei basilicum waterijsje Heerlijk aparte waterijsjes worden dit. • 2 takjes verse basilicum • 2 eetlepels suiker • 250 gr aardbeien • 250 ml water Maak de aardbeien en de basilicum goed schoon. Doe alles bij elkaar in de blender, blend zo lang tot alles lekker fijn is. Nu kan je het in de ijsvormpjes doen. Na 3 uur heb je heerlijke waterijsjes.

Citroen limoen waterijsje Lekker verfrissende waterijsjes. • 1 Citroen • 500 ml water • suiker, naar smaak Pers de citroen. Doe het water bij de citroensap en voeg suiker naar smaak toe. Giet dat in de ijsvormpjes en na 3 uur heb je frisse waterijsjes. Banaan sinaasappel limoen waterijsje Heerlijk fruitige waterijsjes. • 1 banaan • halve limoen • 4 sinaasappels of 500 ml sinaasappelsap Pers de sinaasappels en de limoen uit. Doe de banaan en de limoen en sinaasappelsap in de blender. Blend het helemaal fijn. Giet het in het ijsvormpje. Na 3 uur heb je lekkere waterijsjes. Frambozen waterijsje Lekker gezonde waterijsjes. • 125 g frambozen • 200 ml water • 15 ml honing • 30 ml zwartebessen of frambozen siroop/ranja Doe de frambozen en het water in de blender en blend het goed fijn. Zeef het boven een kom en meng de honing en de siroop erdoor. Doe dit in de ijsvormpjes. Na 3 uur heb je verrukkelijke waterijsjes.

Kinderkrant

15


Kids opgelet! Doe nu de Bubblemaker cursus Ook kinderen kunnen de schoonheid van de onderwaterwereld verkennen! Met een Bubblemaker cursus leren kinderen vanaf 8 jaar aan de hand van verschillende spelletjes en een kindvriendelijke inleiding het zwemmen onder water. Dit avontuur wordt bekroond met een kleurrijk cursuspakket inclusief logboek, speelgoed en officieel certificaat. Een onvergetelijke en buitengewone belevenis! EISEN: kinderen moeten goed kunnen zwemmen en - indien mogelijk - kunnen snorkelen.

Dive Center Scuba Do Jan Thiel Beach Tel/ Fax: (5999) 767 93 00 M@il: scubado@cura.net

www.divecenterscubado.com

16

Kinderkrant


Kinderkrant

17


Totto Store Rif Fort Village Otrobanda

Totto Antilles

18

Kinderkrant

Exclusive distributor

Open Monday to Saturday from 10:30 am to 8:00 pm Building Depot • Kiddo • Hi-Kidz • Coccon • Kids Paradise • Funtastic Toys • Arcos Fashion

totto.com


NIERSTICHTING CURAÇAO

Nierstichting curaçao behandelt elke uitgave van de kinderkrant een onderwerp dat met de nieren te maken heeft.

We hebben het de vorige keer gehad over ‘wat als je nieren niet meer goed werken’. Nu gaan we het hebben over ‘Het ontstaan van nierproblemen’:

Hoge bloeddruk Hoge bloeddruk kan door nierinsufficiëntie worden veroorzaakt, maar het omgekeerde geldt ook :

Oorzaken

Motibunan

hoge bloeddruk kan nierinsufficiëntie veroorzaken.

Er zijn veel verschillende oorzaken van een

Tin hopi tipo di motibunan pa un

Een hoge bloeddruk die niet behandeld wordt, kan

verslechterende nierfunctie.

nir ku ta deteriorando.

de verergering van nierinsufficiëntie versnellen.

van

E motibunan ku mas ta bini

nierinsufficiëntie staan hier vermeld. De

dilanti pa nirinsufisiensha ta para

meeste van deze aandoeningen doen zich

menshoná aki.

gedurende lange tijd voor en tasten beide

malesanan aki ta aparese durante

nieren aan. Zelfs als verdere verslechtering

un periodo largu i ta afekta tur 2

kan worden voorkomen, is de reeds

nirnan. Asta te ora ku por evita ku

opgetreden beschadiging meestal blijvend.

e nirnan ta bira mas malu, e daño

Twee van de belangrijkste oorzaken van

hasí, ta permanente.

nierinsufficiëntie zijn diabetes (suikerziekte)

Dos di e motibunan mas importante

en hoge bloeddruk (hypertensie). Door

pa

deze aandoeningen vroegtijdig vast te

ta diabetis (malesa di suku) i

stellen

preshon haltu (hypertensie). Dor di

Veel

voorkomende

en

oorzaken

zorgvuldig

te

behandelen,

Mayoria di e

nirinsufisiensha

na

mundu

van

detektá e malesanan aki na tempu i

nierinsufficiëntie worden uitgesteld en zelfs

tratanan ku kuido, por logra evita e

Preshon haltu den sanger

voorkomen.

efektonan di nirinsufisiensha.

Preshon haltu por wòrdu okashona dor di nirinsu-

kunnen

de

eerste

verschijnselen

fisiensha i visa versa, preshon haltu por kousa problema di nir. Preshon haltu ku no wòrdu tratá por aselerá e nirinsufisiensha. Diabetes is een veelvoorkomende aan-

Diabetes Mellitus (Malesa di Suku)

doening die bij minstens 2 % van de

Diabetes ta un malesa hopi komun ku

mensen van Europese afkomst voor-

ta afektá por lo menos 2% di hende di

komt en bij 13 % van de mensen van

origin Oropeo i por lo menos 13% di

Afro-Amerikaanse afkomst. Diabetes

hendenan Afro-Amerikano. E malesa di

wordt veroorzaakt doordat de alvlees-

suku ta wordu okashoná dor ku e pan-

klier (het pancreas) niet voldoende

creas no ta produsi sufisiente insulina.

insuline (een hormoon) produceert.

E hormon aki ta regla kon e selnan ta

Dat hormoon regelt hoe de cellen uit

haña e suku ku nan mester pa energia

het bloed de suiker binnenkrijgen die

for di e sanger. Dor di un estorbo den

ze nodig hebben voor hun energie. De

e trahamentu di Insulina ta pone ku e

verstoring in de aanmaak van insuline

nivel di suku den sanger ta haltu des-

leidt ertoe dat de bloedsuikerspiegels

pues di un kuminda anto muchu abou

na de maaltijd te hoog worden en te

si e hende no kome.

laag als er niet gegeten wordt. Veelvul-

Ora tin hopi flutuahon den e nivel di

dig optredende schommelingen in de

suku den e sanger por sosode, pa moti-

bloedsuikerspiegels kunnen de nieren

bunan ku ahinda no ta masha kla, ku bo

beschadigen.

nirnan por wordu lastimá.

Diabetes mellitus

Urineweginfecties Blaasontsteking of cystitis is het meest voorkomende probleem van de urinewegen. De verschijnselen zijn onder meer sterke aandrang tot urinelozing, ongewone frequentie van urinelozing of pijn bij urinelozing. Urineweginfecties zijn meestal betrekkelijk onschuldig. Als een urineweginfectie niet behandeld wordt, kan die echter leiden tot een nierinfectie. Herhaaldelijk optredende nierinfecties zijn weliswaar zeldzaam, maar kunnen leiden tot nierinsufficiëntie. Nierafwijkingen

door

pijnstillers

en

andere

geneesmiddelen Misbruik of overmatig gebruik van bepaalde pijnstillers en geneesmiddelen kan de nieren beschadigen.

Infekshon di kanal di urina Nierstenen

Piedra na nir

Stenen kunnen overal in

Piedra por bini tur kamin-

de urinewegen ontstaan.

da den e kanal di urina.

Ze kunnen de urineafvoer

Nan por blòkia e afvur di

blokkeren

infectie

e urina o kousa infeks-

veroorzaken en wel of geen

hon. Tin bia nan por kou-

pijn

Zowel

sa dolor tin bia no. Tantu

de druk van de opgesloten

e preshon di e kanal ku ta

urine als de infecties kunnen

blòkiá komo e infekshon-

de nieren beschadigen.

nan por afektá e nirnan.

of

veroorzaken.

Infekshon di blas of “cyctitis” ta e problema mas frekuente di e kanal di urina. E fenómenonan ta entre otro un nesesidat fuerte pa uriná, un nesesidat hopi frekuente of dolor ora di uriná. Infekshon di kanal di urina ku no wòrdu tratá por hiba na infekshon di nir. Infekshonnan di nir ku bini kada bia, loke no ta mashá komun, por okashona nirinsufisiensha. Defekto na nir dor di remedinan pa dolor of otro remedinan Mal uso of uso di mas di sierto remedi pa dolor o otro remedinan por afekta e nirnan. Kinderkrant

19


K i ds c l u b

Binnenkort een kinderfeestje? U hoeft alleen de kids af te zetten bij Blue Bay Beach en wij regelen de rest! Van simpel tot superdeluxe; alles is mogelijk! Leuke strand activiteiten, spelletjes in het zwembad, kinderdisco, een echte bioscoop op het strand, goochelshow, themafeestjes en nog veel meer! Natuurlijk wordt er ook voor lekker eten en limonade gezorgd. Word lid van Blue Bay Curaรงao Facebook pagina en blijf op de hoogte van de Kidsclub!

Voor meer info en reserveringen bel: (+5999) 888 8800 of mail naar kidsclub@bluebay-curacao.com

Begin vroeg met sparen voor de toekomst

Toegewijd aan jou!

20

Kinderkrant

Voor meer informatie: 433 91 30

Fax: 461 78 61

Email-adres: info@gironet.com

Website: www.girobank.an

Toeg


Leren in de vakantie!

Leren in je vakantie? Nee, niet meteen stoppen met lezen en hard wegrennen… De vakantie staat weer voor de deur. Voor veel kinderen bijna 2 maanden lekker niets doen, of tenminste niet naar school en leren. Of toch wel? Leren houdt immers nooit op. Zelfs in juli en augustus niet. Op het strand, in de tuin, voor het scherm. Van vriendjes, oma of de

Hieronder een overzicht en tips:

buurman. De leerschakelaar van je kind staat nooit op af… Wat het leert, hangt nu twee maanden van jou af. Wat wat je ook gaat doen deze vakantie, er valt altijd een heleboel te leren!

Op het internet Wat leert je kind? Informatie en spelletjes zoeken, wat veilig

Een ouder zei ooit tegen mij: ‘Mijn kind leert in de vakantie net zoveel

internetgedrag is en wat niet, samen spelen, afspraken maken,

als in drie maanden op school.’ Hieruit zou je kunnen concluderen dat

ontdekken, contact houden met verre vrienden…

dat kind geen leuke vakantie heeft gehad of op school weinig leert.

Veilig internetten moet je je kind aanleren:

Geen van beide beweringen is juist. Want leren is leuk en leren brengt

●● Zet de computer op een plaats waar je regelmatig langskomt en

je verder en geeft je zelfvertrouwen. En als ouder kun je je kind daarin

waar je kan meedoen, samen opzoeken, een spelletje spelen…

stimuleren door al observerend er achter te komen wat hem echt

●● Zorg dat je zelf internet begrijpt.

motiveert en daarbij aan te sluiten met uitdagende activiteiten.

●● Spreek af hoe lang je kind op de computer mag zitten. Gebruik daarvoor een eierwekker. Zo loop je niet het gevaar dat je kind hele

Samen op stap: bijvoorbeeld naar het museum of een chique restaurant

Buiten spelen

dagen achter de computer zit. ●● Maak duidelijke afspraken: geef nooit je adres of telefoonnummer

Wat leert je kind? Zijn

door, maak nooit afspraken met wie je niet kent, als iemand rare

lichaam, zijn gevoelens, zijn

voorstellen doet, praat er dan over.

mogelijkheden en grenzen ontdekken, samen spelen, zich

Wat leert je kind? Dat kunst en

meten met anderen,

Bij de vrienden

cultuur niet saai hoeft te zijn. In een

zelfstandig zijn zonder

Wat leert je kind? Vriend zijn, samen leven, samen plannen, smeden,

museum leert hij bv. kijken en voelen,

volwassenen in de buurt,

ruzie maken en bijleggen, luisteren, verantwoordelijkheid nemen,

in de huid van iemand anders kruipen,

omgaan met de natuur…

zelfstandig zijn, over zijn gevoelens praten, over andere gezinssituaties…

iets mooi of lelijk vinden… Of chique

Zoek de buitenruimte op.

Maak tijd voor de vrienden van je kind. Haal ze eens in huis. Zo leer

uit eten: Wat doe je aan? Met welk

Met de komst van TV,

je ze kennen. Laat je niet leiden door vooroordelen. Door jouw interesse zal

bestek met je beginnen? Wat betekent

computer en allerhande games

je kind later ook makkelijk praten over wie zijn vrienden zijn en wat ze doen.

dessert?

zijn kinderen steeds minder

Bang voor slechte vrienden? Heeft je kind verschillende vriendengroe-

Gebruik bij een tentoonstelling het

gaan buiten spelen. Maar zeker

pen (op school, in de buurt, de sportclub, de muziekschool)? Als het in één

kijklijstje om je kind te leren

jonge kinderen hebben het

vriendengroepje niet lekker loopt, hebben ze het andere nog en kunnen ze

kijken naar al dat moois:

buiten spelen nodig om hun

makkelijk ontsnappen aan de invloed van mogelijke ‘slechte’ vrienden.

●● Wat zie je?

energie kwijt te raken en hun

●● Wat wil de kunstenaar zeggen?

motoriek te oefenen. Ga niet

●● Herken je dat gevoel?

alleen naar het strand, maar

●● Hoe zou jij dat gevoel uitbeelden?

zoek ook de natuur op, ga

Bij mama en papa

●● Wat vind je er mooi aan?
Wat niet?

vissen, hiken, wandelen.

Wat leert je kind? Kinderen leren voortdurend van hun ouders. Hoe zij de telefoon opnemen, hoe ze genieten, hoe ze met de auto rijden,

Naar een ander land

een ruzie bijleggen, wat (en hoe) ze over de buren vertellen, hoe ze zich beschermen tegen de zon…

Wat leert je kind? Een nieuwe omgeving kennen, een andere taal, vakantievriendjes

Doe eens iets anders met je kind: Misschien is er nu wel tijd om

maken, misschien een eerste vakantieliefde beleven, kortom nieuwe uitdagingen

samen de was te doen, te strijken, een fietsband leren plakken, brood

Extra oefenen voor school? Sommige ouders willen in de zomervakantie extra

bakken, aardappels schillen… Aan verbouwingswerken bezig? Toon wat je

oefenen voor school met hun kinderen. Daar zit wat in. Lange schoolvakanties zijn

doet en waarom. Geef je kind ook eens een hamer of borstel in de hand.

slecht voor de onderwijsresultaten van vooral kwetsbare leerlingen. De zomervakantie remt met name de taalontwikkeling van sommige basisschoolkinderen. Maar neem altijd de volgende tips in overweging: ●● Het is belangrijk dat uw kind het ook leuk vindt. Hou rekening met zijn of haar interesses. ●● Overleg altijd met school. ●● Laat het oefenmateriaal altijd aansluiten bij de leeftijd en het niveau van uw kind. ●● Oefen taal en rekenen in alledaagse situaties.

Maar in de eerste plaats geldt: de zomerperiode betekent vooral uitrusten. Kinderen èn ouders moeten kunnen genieten van hun vakantie! Monique Daal Ontwikkelingspsycholoog, coach en trainer.

Kinderkrant

21


Botica Zuikertuintje Zuikertuintjeweg 14, Tel.: 7365977 - Fax: 7365207

Alles verkrijgbaar voor jong & oud! Ook gespecialiseerd in homeopathische middelen. Snel, accuraat & altijd voordelig!

Kinderkrant zoekt sponsors!

Om nog meer informatieve en leuke artikelen te plaatsen en om de kinderkrant gratis te blijven verspreiden zijn wij op zoek naar sponsors. Neem contact op met: info@kinderkrantcuracao.com

Acties, voordeelcard! Winkels/bedrijven: Kiddies Bij aankoop vanaf 35 Naf ontvang je

ClubCard

Delifrance Punda Gratis softdrink of juice

Overig:

Cinco

Baby- and Childsitting club 20% korting in de maand juni/juli

gratis maaltijd voor kind bij betalende volwassene (hoofdgerecht) Voor kinderen tot 10 jaar, 1 kind per volwassene, Iedere dag vanaf 17.30 uur

2 stempels op je stempelkaart ipv 1 stempel

Bisjoe4joe

10 % op een workshop Korting op totaalbedrag na workshop

Totto

15% korting op aankopen contant 10% korting op creditcard aankopen

Pearle

5% korting

Bruna

5% korting

Top1Toys

5% korting

Danssch. TurningPoint 10% korting op aankoop balletkleding

Superkidz

5% korting

Obsession

5% korting

Gef

10% korting

(Sport)verenigingen en clubs: Scuba Do 10% korting op cursus Bubble Maker en Seal Team. Voorwaarden: vanaf 8 jaar, niet gedurende vakantieperiode, min. 2 kids per cursus

De Farm 10% korting op educatieve rondleiding, vissen in de vijvers, tilapia voetmassage en pretpakket. Seaquarium Ostrich farm

Het Kinderfeestje Bij boeking van een compleet kinderfeestje (incl piñata en taart van ‘t Kinderfeestje) een korting van 5% op het totaalbedrag Blue Bay Curaçao Gratis deelname aan het zaterdagprogramma van de Kidsclub (juni/juli). Als jij als Clubcard member meedoet met de Happy Hour en Movienight op vrijdag, krijgen papa en mama een gratis drankje bij Azzuro Celebrations 5% Discount on: Occasionography Personalized Items (great for goody bags or treats at school), Face Painting Party Packages Party Event coordination (Holy Communion, Birthday, Baptism and Decoration)

10 % korting op Familie pas

Seaquarium Snorkel Club Gratis proef-les 10% korting op de tour

Restaurants/Hotels:

Asiento Rustenburgh

Chihuahua Cantina

The Swimfactory 10,- korting op 1 week vakantieplan

Zanzibar

Zeilschool YSCO

Dons Icecreamshop

Voetbalvereniging Salina United

Ook lid worden? Stuur een mail met je naam, leeftijd, school en klas naar: info@kinderkrantcuracao.com. En ontvang ook zo’n leuke clubcard! Met jouw lidmaatschap steun je de Kinderkrant. Het lidmaatschap bedraagt slechts Nafl.10,voor een schooljaar.

Speciale aanbieding voor alle lezers van de Kinderkrant!

Neem deze bon mee.

22

Deze card is een voordeelpas waarmee kinderen en gezinnen leuke kortingen krijgen bij verschillende bedrijven en organisaties op Curaçao.

Vier je Kinderfeestje bij Adventure city en krijg 10% Korting! Kinderkrant

Bij inlevering van deze bon bij de Dolphin Academy Front Office ontvang je twee gratis luxe dolfijnen postkaarten. Op deze manier kun je je familie en vrienden in Nederland of elders, verrassen met een spetterend kaartje vanuit Curaçao! Let op: deze aanbieding is geldig t/m 15 juli 2011 en is niet inwisselbaar voor geld.


Colofon

Kinderagenda 27 juni t/m 5 augustus

4 t/m 29 juli

Voor programma zie website: www.alleskidscuracao.com

Een uitdagend, educatief en ontspannend kinderprogramma. Tijd: 8.00-18.00 Leeftijd: 2 t/m 14 jaar Info: www.joycuracao.com of 514-3278 Open dagen Joy: 6, 13 & 14 augustus.

De Kinderkrant is een magazine voor ouders met kinderen t/m 12 jaar. Het is een informatief en gezellig blad voor het hele gezin. In dit magazine kunnen ouders informatie vinden voor hun kinderen zoals: vrijetijdsbesteding, sport/spel, muziek/toneel, kleding en schoenenwinkels, pedagogische-, educatieve- en gezondheidsartikelen, informatie over scholen en kinderdagverblijven, maandelijkse activiteiten agenda en nog veel meer..

Vakantieplan Joy

Vakantieplan Alles Kids NSO

4 t/m 8 juli

Vakantieplan Kirtana: Dansen & Relaxen

De kinderkrant

Bramendiweg 22, (+599-9) 840-1150 dagelijks tussen 8 en 12 uur, info@kinderkrantcuracao.com

Vakantieplan en workshops in de natuur!

Meer info: www.kirtana168.com

Uitgever

Marco’s Eco Farm voor het pretpakket vakantieplan (alle leeftijden) en leuke workshops.We maken samen een kokoskop, vogelhuisje, hengel, ketting, papier maché en nog veel meer met vooral natuurlijke materialen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reservering noodzakelijk! Meer info: 666-0101, marcosecofarm@scarlet.an

4 t/m 29 juli

Sportief vakantieplan The swimfactory

Info: www.theswimfactory.com

Stichting kinderdagverblijf Bambino Deborah Pocorni

Redactie

Helianne Heykoop, Deborah Pocorni

Vormgeving

Walter Verplanke, Joany Scheeve

cover

Fotograaf: Marloes Voogsgeerd Modellen: Chicas Curaçao

Drukkerij

Repro Full-Colour

Kinderkrant op Baby Kid &Pre-teen Expo Dit jaar was de Expo weer een groot succes! De Kinderkrant heeft dit jaar voor het eerst mee gedaan met de Expo. Ook voor onze team was het een super leuk weekend. Wij vonden het erg fijn om kennis te maken met onze enthousiaste fans! We hebben veel nieuwe gezichten leren kennen, maar ook andersom. Veel kinderen hebben ons ook op de Expo leren kennen. Tijdens de Expo hebben wij vooral onze populaire Clubcard gepromoveerd. En….wij hadden

Kiekeboe,

ook een leuke opdracht voor onze lezers! Kiki was in de expositie hal van WTC verstopt en degene die hem kon vinden, kon een gratis covershoot voor de Kinderkrant winnen. Velen hebben gezocht, maar weinig zijn degenen die Kiki gespot hebben. Kiki zat verscholen in de ballonnen-boom van de stand van Girobank. Onze gelukkige winnaars zijn: Xena Cratz, Xaressa Cratz, Q-Shandry Gaarie, Q-Shendry Gaarie en Casper Scholtz. Gefeliciteerd!

waar is

Digitale versie www.issuu.com/kinderkrant

Discussieer mee www.facebook.com/kinderkrant www.hyves.nl/kinderkrant Wij bedanken het ADC voor de verspreiding van de Kinderkrant naar alle huisartsenpraktijken over het gehele eiland. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever of auteursrechthebbende worden overgenomen of vermenigvuldigd.

Kiki?

Mijn naam is Kiki en heb je mij al eens gezien op Curaçao? De Kinderkrant heeft mij al een aantal keren op de foto gezet. Herken jij de plaats waar deze foto genomen is? Stuur je antwoord naar: info@kinderkrantcuracao.com en win een mooie prijs!

waar was

Kiki:

In de vorige Kinderkrant zat Kiki op een kanon bij de ingang van Riffort Village. Velen van jullie wisten dit goed te raden. Uit alle reacties hebben wij een winnares gekozen: Tifanny Abraham. Zij heeft een Kinderkrant mok gewonnen. Gefeliciteerd! Als jij ook zo’n coole mok wilt winnen, laat ons snel weten waar Kiki deze maand zit en wie weet ben je volgende maand de gelukkige winnaar!

Met dank

aan:

Kinderkrant

23


Kinderkrant-19-juni-juli2011  

In dit maandelijkse magazine kunnen ouders informatie vinden voor hun kinderen zoals: vrijetijdsbesteding, sport/spel, muziek/toneel, kledin...

Advertisement