Page 1

exte.se | youtube.com/exteswe | facebook.com/exte.sweden

EXTEMAGASI N N Y H E T E R F R Å N V Ä R L D E N S S T Ö R S TA T I L LV E R K A R E A V L A S T B A N K A R . N R 2 / 2 015

EN MÄSSA FULL AV NYA IDÉER. MITTIA SKOGSTRANSPORTMÄSSA

14-15 AUGUSTI

64, 74, 84, 90 eller ... Söker du återförsäljare? Du hittar alla på www.exte.se

VILL DU LÄSA MAGASINET ONLINE? GÅ IN PÅ VÅR WEBB – ELLER ISSUU.COM

KONTAKTA OSS; TELEFON 0651-175 00 ELLER MAIL SALES@EXTE.SE OCH BERÄTTA VAD DU BEHÖVER. EXTE MAGASIN | 1


K J E L L J O N S S O N , V D E XTE

EN

MÄSSA

14-15 AUGUSTI

FULL AV NYA IDÉER

.

I skrivande stund står regnet som spön i backen, och så har det ju varit av och till de senaste månaderna. En nackdel för alla som äntligen ville uppleva sol och värme under en välförtjänt semester. En fördel, åtminstone hittills, för växtligheten. För mycket regn är trots allt inte kul, men det är å andra sidan inte heller torka. Och den värsta sortens torka är väl om idéerna tryter. Jag kan försäkra er att så är icke fallet hos oss i ExTe. Från åkare och chaufförer över hela världen kommer det en ständig ström av idéer på både nya produkter och förbättringar i vårt breda sortiment. Någon idétorka finns inte. Mer liknar det ett konstant sommarregn. I stort som smått fångar våra säljare, tekniker och konstruktörer upp det som är intressant att utveckla vidare. I en eller annan form dyker idéerna upp som nya produkter. Det kan vara en helt ny bankeserie som är gångbar på många marknader, eller specialanpassade lösningar för en enskild

marknad. Oavsett alternativ syftar alla våra produkter till det vi alltid har som rättesnöre. Produkterna ska bidra både till bättre lönsamhet för åkarna och ökad säkerhet för dem, deras chaufförer och medtrafikanterna. Två nya produkter som redan väckt stort intresse är ExTes nya TU-spännare och S-bankarna. Utan överdrift råder det ”spännarfeber” i branschen, med dagliga förfrågningar om TU-spännaren. Vi kommer förstås att visa upp den på Mittias Skogstransportmässa i Ljusdal den 14-15 augusti. Då släpper vi den också till marknaden. Där kan du även se den lättare och automatiska TL-spännaren.

lastvikter kommer på tapeten. Jag tror att de allra flesta i branschen, åkare, påbyggare, biltillverkare och inte minst skogsindustrin blev ganska besvikna när beslutet om lastvikterna togs. Som i sagan blev det en ”fingertutt”. Återigen sprider sig osäkerhet och frustration. Jag delar Per Olssons, på Parator, uppfattning att beslutsfattarna nu måste visa handlingskraft, peka med hela handen och fastställa en tidplan så att framför allt åkarna kan fatta kloka investeringsbeslut.

Vår nya S-serie kommer också att finnas på mässan, med både en 7- och 10-tons banke. Det unika med S-bankarna är den stora lastarean, som gör varje trave mer lönsam.

Nu är det bara någon vecka kvar till Skogstransportmässan. Du är varmt välkommen till vår monter med de viktigaste produkterna ur vårt breda sortiment. Både fredag och lördag går buss från mässområdet till våra anläggningar i Färila. Där tar personal emot och guidar dig genom ExTes värld – både dagens och gårdagens.

Just lönsamheten är en av faktorerna som diskuteras när nya och högre

Vi ses på mässan Kjell Jonsson, VD ExTe

iPad

exte.

9:45 AM se | youtu

be.co

E XT E

NYH

LÄS MAGASINET DIGITALT.

ETE

R F RÅN

VÄR

m/ex

teswe

| faceb

RST A

TIL LV

ERK AR

På exte.se hittar du alltid det aktuella ExTe

xte.sw

100%

eden

AS I N TBA

NKA R

MITTIA SKOG

. NR 2/2

STRANSPO RTMÄSSA

64, 74, 84, 90 eller ... VILL DU LÄSA MAGAS GÅ IN PÅ VÅR WEBB INET ONLINE? – ELLER ISSUU.COM

2 | EXTE MAGASIN

om/e

E A V L AS

015

EN MÄSSA FULL AV NYA IDÉE R.

Magasinet under ”Senaste Nytt”. Klicka och läs om nyheter från olika delar av världen.

ook.c

M AG

LDE NS STÖ

14-15

AUGUSTI

Söker du återfö rsäljare? Du hittar alla www.exte.s på e

KONTAKTA SALES@ OSS; TELEFON 0651-1 EXTE.SE OCH BERÄTT 75 00 ELLER MAIL A VAD DU BEHÖVER.

INNEHÅLL

04 Dags för mässornas mäss 14-15 augusti. 08 64, 74, 84, 90 eller ... 06 Välkommen ombord – Färila nästa ... 10 Prisbelönt ExTe har varit med om att sätta världsstandard. 07 Konsten att transportera bikupor. 12 ExTe räddar liv i Nordamerika.


VARJE FIKA SKAPAR NYA FÖRUTSÄTTNINGAR. Inte en Roadshow utan Färilakörv eller Tacosoppa. Inte en Roadshow utan fika. Åtminstone inte om ExTe bjuder in. Hur många liter kaffe och soppa, och hur många hundra kilo korv som åkare och chaufförer tuggat i sig under våren är en historia i sig. Men gott var det. Och många ville ha receptet på soppan. Nu är ju förstås tanken med ExTes Roadshow inte i första hand att äta korv, soppa och dricka kaffe. – Vi är ute för att höra vad åkare och chaufförer tycker om våra produkter och

På väg hem från avslutad Roadshow-turné stannade vi till i Sollefteå och Volvo Caravan, berättar Ulf Göransson.

vad de tycker att vi ska förbättra, säger Jörgen Spring. Tillsammans med Ulf Göransson har han kuskat land och rike runt under några månader. – Fantastisk positivt mottagande, konstaterar Jörgen. Från norr till söder har vi bara mött positiva människor. Förutom allt prat om lastvikter har det varit stort intresse för våra nya produkter. Många frågar förstås om de nya S-bankarna med tanke på höjda lastvikter. Men frågan är om inte det ändå har varit störst intresse

TU-spännare som testats av Waaras Åkeri, besiktigas på Roadshow-stoppet i Karlsborg.

för den nya TU-spännaren, säger Jörgen. – Det är ju självklart många frågor som kommer upp när man sitter över en kopp kaffe, konstaterar Ulf Göransson. Lastvikterna är ju en fråga, som framför allt åkarna funderar över. Visst märks det en irritation över att det inte kommer några definitiva besked. Men överlag är det en god stämning bland de som besökt oss. Att vår Roadsow är uppskattad är helt klart. Och en god tradition förtjänar att leva vidare, så vi är säkert ute på rull även nästa år.

ExTe på rad. Två bilar på Vida i Alvesta. EXTE MAGASIN | 3


DAGS FÖR

MÄSSORNAS

MÄSSA 14-15 AUGUSTI

MONTER

F:10

Se de allra senaste produkterna i branschen. Möt människor som brinner för att göra din vardag som virkesåkare både mer lönsam och lättsam. Med andra ord . Det är dags för Mittias Skogstransportmässa. Åk fram och tillbaks samma dag, eller ta husvagnen och bli kvar eller varför inte boka övernattning. Men framför allt – boka in den 14-15 augusti i Ljusdal.

4 | EXTE MAGASIN

Skogstransportmässan har blivit mer än bara en mässa. – Finns inte en chans att du kan missa oss. Raka spåret, längst bort. Där är vi. Med både nya produkter och vårt breda sortiment. Du ser våra flaggor. Välkommen till monter F:10 och ExTes värld, hälsar Jörgen Spring. Våra största produktnyheter på mässan är förstås den nya TU-spännaren och S-bankarna. Nu släpper vi TU-spännaren till marknaden och redan på mässan kan du beställa de spännare du behöver. All förhandsinformation om TU-spännaren har skapat ett stort intresse. Under vårens Roadshow var TU det stora samtalsämnet. Inte konstigt alls. En robust, kompakt och enkel lösning som fungerat hur bra som helst både i tester och praktisk drift under stundtals ganska extrema förhållanden. Den automatiska spänningen finns där med obegränsad spännlängd. Liksom flexibiliteten i montering och placering. För att inte tala om hur spännaren ser ut inuti. Få, enkla och snabbt utbytbara komponenter. Allt för att öka driftsäkerheten. Men det är lika bra att du ser det med egna ögon, i vår monter, och pratar med våra tekniker och konstruktörer, som kan ge svar på dina frågor.


M I TTI A S KOG S TRAN S P O RT M ÄS SA

MITTIA SKOGSTRANSPORTMÄSSA Ljusdal 14-15 augusti 2015 Nordens största fackmässa inom skogstransport www.mittia.com Öppettider: Fredag 14 augusti 09.00-17.00 Lördag 15 augusti 09.00-16.00 För personlig service kring logi kontakta Turistbyrån i Ljusdal/Järvsö på tel: 0651-403 06 eller för resor Resecity i Ljusdal på tel. 0651-140 55.

Inte obegränsat, men väldigt brett innermått har våra nya S-bankar. Man kan utan överdrift säga att de har en unikt bred lastarea. I klartext betyder det mer virke i varje trave och bättre lönsamhet för åkaren. Och de passar perfekt för nya högre lastvikter. S-bankarna finns i både 7- och 10-tons versioner, som monteras snabbt och enkelt. Ingen borrning eller svetsning behövs. När du är i vår monter ska du passa på att kolla in ExTes patenterade tandfästen. Smart och enkelt. Lika smart är infästningen av stakarna. I montern har vi också en bemannad helpdesk – eller teknisk service och support – som det egentligen heter. Ska vi slå vad om att de kan svara på varenda fråga som har med ExTes produkter att göra.

LJUSDAL

Årets ExTe-bild vinner en iPad. Åkare och chaufförer har fångat sin vardag på bild. En del dokumentära, andra med glimten i ögat och någon med en dröm om en annan värld. På mässan ser du ett urval av de allra bästa bilderna. Och på lördagen vet vi vem som tagit årets ExTe-bild. Och som om inte allt detta vore nog har vi engagerat Janne Krantz som finns i vår monter både fredag och lördag. Har du inte hört honom tidigare kan du se fram emot en ny och farligt medryckande upplevelse.

EXTE MAGASIN | 5


VÄLKOMMEN OMBORD. FÄRILA NÄSTA ... AVGÅNGSTIDER: FREDAG 14 AUG – KL. 11.00 & 14.00 LÖRDAG 15 AUG – KL. 11.00 & 14.00

Både fredag och lördag under Skogstransportmässan går det bussturer från mässområdet i Ljusdal till ExTes anläggningar i Färila. Det brukar vara uppskattat bland mässbesökarna, så passa på att ta bussen för ett besök. Vi kör två turer per dag, och utgår från mässans huvudentré. Biljetter till bussen hämtar du i vår monter, men vänta inte för länge. Biljetterna har en förmåga att gå snabbt. Vår personal guidar dig runt i fabriken där du ser de allra senaste produkterna under produktion. Du får följa hela kedjan från råämnen till nylackade och fräscha bankar, spännare och många olika tillbehör. Bara att se svetsrobotarnas millimeterprecision är en upplevelse. För att inte tala om personalens hantverksskicklighet. Mellan våra två industribyggnader är det historia som gäller. Från den allra första serietillverkade produkten (luckerharven) för över 100 år sedan till dagens moderna och och breda sortiment av bankar. Och så bjuder vi förstås på en smakbit av en klassiker – kolbulle med hemgjord lingonsylt. Kolbullen som gjorde att generationer av huggare och körare i skogen ”stod sig” under ofta extremt hårda arbetsdagar.

Så än en gång. Passa på att besöka oss i Färila. Ta bussen. Välkommen ombord. 6 | EXTE MAGASIN

KOLBULLAR 4 dl vetemjöl (eller 2 dl kornmjöl och 2 dl vetmjöl) 6 dl vatten 1 tsk salt 4 hg saltat fläsk (gärna fett fläsk) Stek fläsket först och grädda sedan med smeten i stekpannan, helst över öppen eld. Serveras med lingonsylt och gärna någon stärkande dryck.


AU ST RAL I E N

KONSTEN ATT TRANSPORTERA BIKUPOR. Tuffa ekonomiska tider i Australien hindrar inte besökarna på Brisbane Truck Show. 34 000 besökare räknades in under fyra dagar. ExTe representerades av återförsäljaren Forest Centre. Intresset är stort för den nya TU-spännaren och de bredare möjligheterna till montering och surrningsmöjligheter. TU-spännarens stora flexibilitet uppmärksammades inte minst av alla dem som transporterar stolpar, stål- och aluminiumämnen, höbalar och inte minst bikupor. Några av besökarna sa att TU-spännaren var det bästa de sett under hela showen. Inget dåligt betyg, måste man säga. De som redan kände till Luftman var särskilt imponerade av möjligheten att frikoppla TU-modellen under spänning. Både vi och kunderna ser möjligheter att använda TU-spännaren för en rad tillämpningar förutom skogstransporter. De som redan använder Luftmanspännare vet om detta. De har också konstaterat färre skador för chaufförerna och att de hinner med fler transportuppdrag. Forest Centre visade också ExTes sortiment av flakhylsor med tillhörande stakar. Både transportföretag och släpvagnstillverkare var imponerade av ExTes aluminiumstakar och den unika låskilen som garanterar en fast montering. EXTE MAGASIN | 7


64, 74, 84, 90 eller ... Det ska faen vara teaterdirektör, sa August Blanche för 200 år sedan i lustspelet ”Ett resande Teatersällskap”. Idag skulle han nog sagt ”Ska faen vara virkesåkare”. Den svenska lastviktsdiskussionen har på något sätt blivit väldigt typiskt svensk. Visst har det nu efter mycket om och men fattats beslut, men fortfarande fattas de avgörande besluten. I Finland tog det just inte mer än ett år från ord till handling att införa 76 ton som standard. Nu pratar man redan om en möjlig höjning till 84 ton. Lastvikt stavas konkurrenskraft, om nu någon beslutsfattare har glömt det. Och inte minst miljöbefrämjande då virket ”samåker”.

COM90

74 TON

8 | EXTE MAGASIN


I mitten av april togs beslutet om höjning av lastvikten till 64 ton. Bra i och för sig, men väldigt försiktigt och ett beslut som skapar osäkerhet hos flera åkare. – Alla vi som under åren satsat på lätta ekipage med bland annat 9-tons axlar och kortare släp känner oss väldigt osäkra på hur vi nu ska agera. Visst, vi kan fortsätta att köra med det vi har och lasta upp till 62 ton. Men för att investera i bilar och släp som är godkända för 74 ton måste vi veta när beslutet kommer. Skulle det dröja ytterligare några år kanske det är dags igen att byta bil. Jag vill veta vilka spelregler som gäller innan jag investerar i nya bilar och släp, säger en åkare som vi pratat med. Många åkare sitter i samma situation, men det finns också åkare som redan har investerat i ekipage som klarar de formella kraven på 74 ton. Ekipagen är tyngre men det kompenseras genom höjningen till 64 ton. – Det är just den här osäkerheten som skapar problem, inte bara för åkarna utan även för tillverkare av bankar och oss påbyggare. Vi förväntas vara goda rådgivare till åkarna, men det förutsätter att det finns en tydlig inriktning och tidplan från beslutsfattarna. Det velande som är nu är faktiskt förödande för oss alla, säger Per Olsson, VD på Parator. Efter valet förra året trodde vi att det skulle komma ett snabbt beslut. Men det tog 8 månader, och då blev det 64 ton. Jag förstår mycket väl att många åkare känner sig frustrerade. Alla trodde på 74 ton och det blev 64. Veckorna efter beslutet kom ett nytt beslut att återigen utreda 74 ton. Just nu är hindret för 74 ton ökat vägunderhåll och broarna. En grov uppskattning säger att 75% av broarna klarar 74 ton. Resterande 25 % måste utredas, och ska vara klart i november i år, har ansvariga statsrådet sagt. Och sedan måste det finnas pengar till investeringar och tid för det praktiska arbetet att förstärka broarna. Tiden går. – Alla utredningar har visat gynnsamma effekter för miljön med höjda lastvikter. Även om kostnaderna för vägunderhåll ökar kanske det ur miljösynpunkt är värt det. Oavsett det så är det viktigt att beslutsfattarna kommer till skott så att vi vet vad som gäller, fastslår Per Olsson. – Från ExTe delar vi helt Per Olssons synpunkter. Det måste fram en exakt tidplan, så att åkarna vet vad som gäller, säger Lennart Wallström på ExTe. Så långt det är möjligt vill vi hjälpa åkarna så att de kan utnyttja de nya lastvikterna och förbättra sin lönsamhet. Och i dagsläget har vi bankar för alla tänkbara alternativa lastvikter.

EXTE MAGASIN | 9


PRISBELÖNT EXTE HAR VARIT MED OM ATT SÄTTA VÄRLDSSTANDARD.

STORA ALUMINIUM PRISET

Första aluminiumbanken ”ExTe Aluminium” kom redan 1971.

Stora Aluminiumpriset delas årligen ut av Svenskt Aluminium till den individ eller organisation som gynnat utvecklingen av aluminium i Sverige under de senaste tio åren. ExTe har varit med och satt världsstandard när det gäller lätta konstruktioner, miljö och säkerhet i vägtransporter med hjälp av aluminium. I år gick därför det Stora Aluminiumpriset tll ExTe. – Vi upptäckte ganska tidigt vilka fördelar aluminium skulle kunna ge. Låg vikt jämfört med stål, starkt och lätt att bearbeta. Redan i slutet av 60-talet konstruerade ExTe en prototyp på timmerbanke i aluminium. Första aluminiumbanken ”ExTe Aluminium” kom redan 1971. Vi var övertygade om att vi var inne på rätt spår. Däremot var åkare och chaufförer mer avvaktande, konstaterar ExTes Vd Kjell Jonsson. Fortfarande litade man mer på stålet. Men successivt vände inställningen. När vi lanserade vår serie med 340, 360 och 390-bankar i aluminium tog det hygglig fart. Och när viktdiskussionerna kom igång på allvar, och vi lanserade vår A-serie 2005, formligen 10 | EXTE MAGASIN

exploderade intresset för aluminiumbankar på den svenska marknaden. I dagsläget är aluminiumbankar och kombinationsbankar (stomme i stål och stakar i aluminium) helt dominerande på den nordiska marknaden. Och övriga marknader i Europa följer efter, konstaterar Kjell Jonsson. För ExTe är aluminium en självskriven råvara i produktionen, och ingår i en mängd olika applikationer på aluminiumstakar, anpassade både till olika kombinationsbankar och olika marknader. Även stöd- och skyddsbankar finns i aluminium. Detsamma gäller olika typer av fästen. Den senaste produkten som bygger på en aluminiumkropp är TU-spännaren, en automatisk spännare med obegränsad spännlängd. - Vi kan inte heller bortse från att produkter i aluminium håller sig fräscha väldigt länge och att det är relativt lätt att skapa design som är både snygg och intressant. Självklart är det väldigt positivt att få Stora Aluminiumpriset. Det känns som en bekräftelse på att vi tänkt rätt, säger Kjell Jonsson.

HISTORIK

OM EXTES ALUMINIUMPRODUKTER Banke-serier, helt i aluminium 1971 1:a Banken i aluminium ”ExTe Aluminium” 1980-talet 300-serien 340, 360 & 390 2005 A-serien, A4, A6, A9. Komplett med fästen i aluminium 2007 A5 2011 A10 Stakar i aluminium (för att passa i stommar av stål)

1983 Stake 100-serien, 100, 106 &109 1990 Stake C-serien 2011 Stake D-serien 1980-talet 310-serien stakar för montering i flak Övrigt 1972 Överprofiler 144 stakar 1990 Kilar, låselement för fastsättning av stakar 2015 Ny spännare TU, med hus av aluminium


P O RT U G AL

PÅ EXPOFORESTAL ÄR 144-BANKAR LIKA GÅNGBARA SOM D- OCH S-BANKARNA. I Albergaria ca 1 timme söder om Porto i Portugal fick portugisiska åkare möta både ExTes trotjänare och de allra senaste produkterna på Expoforestal. Som en liten parentes kan nämnas att Porto är Portugals andra stad och ligger i norra delen av Portugal. Dessutom finns staden på Unescos världsarvslista. Expoforestal är i storlek ungefär som Mittias Skogstransportmässa, men innehåller även skogsbruk. Alfonso Prieto hade fullt upp under de två mässdagarna. Intresset för 144-bankarna är fortfarande stort i hela mellan- och sydeuropa. 144-systemet är väldigt flexibelt och intressant både för rena virkesåkare och de som kör olika typer av gods. Men som renodlade virkesbankar vinner både D- och S-serierna terräng.

Alfonso Prieto med sitt företag Implementos Logisticos är sedan många år ExTes återförsäljare i Portugal och Spanien. Här är Alfonso i samspråk med några portugisiska kunder på mässan.

MAN TRUCK TECHNOLOGY DAYS 2015

T YS K L AN D

MAN gillar ExTe-bankar. I München är det varje år MAN Truck Technology days. 250 ekipage och 10 000 besökare. – Vår återförsäljare Richard Morath har fått en bra position hos MAN och just nu är det bara ExTe-utrustningar som gäller, berättar Ingemar Larsson, ExTe. Det var fem bilar och två släp på utställningen, alla med D7-bankar. Bilarna och släpen stod till kundernas förfogande. ”Trucks to Go”, bara att handla och köra. 11 | EXTE MAGASIN | 01


EXTE RÄDDAR LIV I NORDAMERIKA

USA

– ExTes Luftmanspännare har blivit en riktig framgångssaga i Oklahoma. USA, konstaterar Keith Mullens, ExTes återförsäljare. Han berättar om ett par ekipage som råkat illa ut. Om inte ekipagen varit utrustade med automatiska spännare hade virket krossat både lastbilshytter och chaufförer. En del av Keiths jobb är att renovera och serva spännare för kunders räkning. 12 | EXTE MAGASIN

KANADA

Prolencs Kevin Hodgins (ExTes ÅF) presenterar ExTes ES serie för en intresserad kund. Enligt Kevin så finns det ett växande intresse för ExTes produkter i västra Kanada.

– Visst låter det lite dramatiskt, men fakta är att tack vare ExTes automatiska spännare är fortfarande ett par chaufförer vid liv. Tydligare än så kan knappast ExTes säkerhetstänkande illustreras. I vår del av världen tycker vi att det här är självklarheter, men så är det förstås inte överallt. Vi kan bara konstatera att marknaden för våra produkter är stor, konstaterar Per Jonasson säljare med ansvar för bland annat Nord- och Sydamerika.

B R I TI S H CO LO M B IA

ExTes återförsäljare i British Columbia Prolenes deltog i en skogs & gruvmässa i Prince George i slutet av maj. Här är det Prolencs säljare David McGreish som avslutar en affär med en skogsentreprenör.


INTRESSET FÖR D FORTSÄTTER ÖKA I POLEN

BRITISH COLUMBIA Drömmen om de stora skogarna i British Columbia var en realitet för många skogsmänniskor under 50-60-talen. Där fanns en annorlunda och spännande framtid. En del levde sin dröm medan andra blev kvar i den svenska skogen. Och fick uppleva både insektsangrepp, stora älgskador och förödande stormar. I British Columbia drabbades man för tio år sedan av omfattande barkborreangrepp. Nu har man avverkat och transporterat mer än 700 milj m³ skadat virke utöver de ”normala” avverkningarna. Som jämföreIse avverkar vi i Sverige mellan 80-90 milj m³ per år.

– D-bankarna efterfrågas mer och mer i Polen, säger Ingemar Larsson på ExTe. Det är framför allt D5 och D7 som är intressanta. Man uppskattar vikter och designen. En demobil har gått runt i Polen under fem vårveckor och väckt mycket intresse. Bilen är utrustad med fyra D5-bankar och tre vinklade stödbankar av den nya versionen.

HÄR PRATAR VI LASTVIKTER. I förra numret av ExTe Magasin berättade vi om en leverans av ExTes S16-bankar till Indonesien. Så här ser det ut, monterat, lastat och klart. 16 bankar i stål med yttermått 3,74 m och höjd från marken på nära 5 meter. Och totalvikten med fullt lass då? Vad sägs om 180 ton!! Vore nåt för svenska Trafikverket att bita i. EXTE MAGASIN | 13


ÖSTE R R I KE

I ÖSTERRIKE ÄR DET E & D SOM GÄLLER. Även i ett vackert alplandskap behövs virkestransporter. Unterers bilar gör sig onekligen bra mot alptopparna.

Richard Morath i samspråk med en representant för Unterer. Tillsammans med den framgångsrike återförsäljaren Richard Morath har ExTe genom åren etablerat sig som den ledande leverantören av timmerbankar och automatiska spännare i mellaneuropa. Marknadsandelar på 70-80% är inget ovanligt i de olika länderna. Förutom produkterna är det kundrelationerna som är nyckeln till framgångarna. – Richard har stenkoll på alla kunder och vi från ExTe backar upp honom både på europeiska mässor och genom besök ute i kundernas verklighet, säger ExTes Ingemar Larsson. Nyligen beökte Ingemar tillsammans med Richard Morath och ExTes produktutvecklingschef Lennart Wallström kunder i Österrike. Bland annat besöktes Binderholz, som är ett större sågverk, samt Unterer, Winter, Fohringer och Mailinger som samtliga använder ExTes produkter. – Kunderna uppskattade verkligen vårt besök och vi fick mycket beröm för ExTes höga produktkvalitet. Vi passerade flera sågverk och pappersbruk där vi kunde se hur starka ExTe är i Österrike. Antalet bilar som hade andra bankar än ExTe-bankar kunde vi räkna på ena handens fingrar, berättar Ingemar Larsson. Framför allt är det ExTes E9:or och numera även D10:or på bilar och vagnar. 14 | EXTE MAGASIN

En timmerbil med D10:or på väg in till Binderholz.

I kö för att komma in till pappersbruket. Ekipaget har E9-bankar både på bil och släp.


F I N L AN D

Com 90-bankar är robusta och håller för flera generationer bilar. Här är en ny bil och väldigt snyggt rekondade Com-90 bankar. Håller säkert minst en bil till. Och dessutom. Den chaufför som kör det här ekipaget har en arbetsmiljö som ingen annan kan erbjuda när det gäller virkestransporter.

S-BANKARNA TAR FÖR SIG. ExTes S-serie var en av nyheterna på Kuljetusmässan i Helsingfors veckan före midsommar. Med sin unikt stora lastarea passar bankarna som hand i handske för ekipage som ska hantera större lastvikter. Och det gäller oavsett om det är i Sverige eller Finland. Bankarnas breda innermått gör det möjligt att lasta mer virke än med traditionella bankar. – När vi konstruerade S-bankarna var vi väldigt noga med att bredden höll sig precis på gränsen mellan vad som är tillåtet och inte tillåtet, förklarar Lennart Wallström, produktutvecklingschef på ExTe. Använder åkaren bankar som hamnar över gränsen kan det bli kostsamt. Helt i onödan faktiskt. S-bankarnas breda innermått är bra för åkarnas lönsamhet. Att de är enkla och snabba att montera på alla tänkbara vagns- och bilmodeller har ExTe fått med i sin nya bankeserie. Finessen är de tandade fästen som ExTe har patent på.

S-bankarna finns i två versioner. 7 respektive 10 ton. Och båda lastar mer virke än motsvarande traditionella bankar.

Intresset på mässan var stort för S-bankarna. Det visar att åkarna är öppna för nya lösningar. Och med professionell uppbackning från återförsäljare kommer S-bankarna att bli viktiga på alla marknader med högre lastvikter.

PÅ EXTES NYA HEMSIDA FINNS ALL VIKTIG INFORMATION. Har du inte varit inne på ExTes nya hemsida. Gå in och upptäck all lättillgänglig information om hela vårt breda produktsortiment. Och allt kan du ladda hem. Från enklaste produktblad till den mest detaljrika monteringsanvisning. Allt finns där för att göra din vardag enklare. Det bästa är att du går in nu och kollar vad som finns där. Är det något du saknar eller har du synpunkter är vi förstås tacksamma om du berättar det för någon av oss. EXTE MAGASIN | 15


exte.se | youtube.com/exteswe | facebook.com/exte.sweden

Sverige porto betalt

STÖDBANKAR – SKYDDAR OCH MINSKAR TIDEN FÖR LASTNING OCH LOSSNING.

VILL DU LÄSA MAGASINET ONLINE? GÅ IN PÅ VÅR WEBB – ELLER ISSUU.COM

Stödbanken skyddar ramen när virket lossas, och är nu ännu snabbare och enklare att montera med klämfästen eller friktionsfästen. Utskurna spår och tandning gör det enkelt att justera efter rambredder. Ingen svetsning eller borrning behövs. Stödbanken är förberedd för tillbehör genom ett antal hål och fästpunkter för t ex krokar, band mm. Stödbanken är dessutom förberedd för skjutbordsfästen. Banken väger endast 35 kg, har slitstål på översidan och kan levereras färdiglackad och klar för montering. Den raka stödbanken monteras främst på bilar när t ex tankar, skärmar m.m begränsar utrymmet. Stödbanken med vinklade ytterändar monteras där det finns mer utrymme. Fördelen är att truckens grip får mer plats vid lossning. Mer information om våra stödbankar finns på www.exte.se. Du är också välkommen att kontakta någon av våra säljare.

KONTAKTA OSS; TELEFON 0651-175 00 ELLER MAIL SALES@EXTE.SE OCH BERÄTTA VAD DU BEHÖVER.

Extemagazine 02|2015  

Nyheter från världens största tillverkare av lastbankar.

Extemagazine 02|2015  

Nyheter från världens största tillverkare av lastbankar.

Advertisement