Page 1

exte.se | youtube.com/exteswe | facebook.com/exte.sweden

EXTEMAGASI N N Y H E T E R F R Å N V Ä R L D E N S S T Ö R S TA T I L LV E R K A R E A V L A S T B A N K A R . N R 1 / 2 015

NU

RULLAR EXTE ROADSHOW FRÅN SÖDER TILL NORR.

EXTES PRODUKTSORTIMENT 2015. VILL DU LÄSA MAGASINET ONLINE? GÅ IN PÅ VÅR WEBB – ELLER ISSUU.COM

Söker du återförsäljare? Du hittar alla på www.exte.se

KONTAKTA OSS; TELEFON 0651-175 00 ELLER MAIL SALES@EXTE.SE OCH BERÄTTA VAD DU BEHÖVER. 1 | EXTE MAGASIN | 01


NYA

K J E L L J O N S S O N , V D E XTE

PRODUKTER – SÄKRA VÅRTECKEN FRÅN EXTE. Visst är det våren som närmar sig. Det känns, för det spritter i kroppen och vårsolen värmer och fåglarna kvittrar. Hos oss på ExTe märks det tydligt att våren är på väg. Vi laddar för fullt med nyheter inför sommarens alla kundaktiviteter. Och det är ju precis så det ska vara. När vi sedan träffar åkarna och chaufförerna och lyssnar på dem får vi många nya bra idéer, som vi tar hand om, utvecklar och delger hela marknaden. Och vad passar inte bättre än att visa upp nya idéer och produkter på vår Roadshow som just nu följer våren från söder mot norr genom Sverige. Även i sommar kommer vi att delta i ett antal mässor och genomföra andra kundarrangemang både hemma

och ute i världen. På hemmaplan är det stora arrangemanget förstås Mittias Skogstransportmässa i augusti. Det är viktigt för oss att på olika sätt försöka skapa mervärden för våra kunder. Därför satsar vi helhjärtat på vår kundservice och tekniska support. När det gått en tid efter investeringen i nya bankar och spännare åker vi gärna ut och besiktigar produkterna för att se att allt fungerar som det ska. Vi får också ett bra gensvar från våra kunder. Alla våra marknader rullar på bra, inte minst i Brasilien där det är mer än full fart. Där det finns skog behövs det transporter. Och ExTes bankar och spännare efterfrågas från allt fler skogsländer i världen.

Det man är ute efter är produkter som håller och ger ökad säkerhet. I Sverige växer skogen så det knakar. Någon brist på transporter lär det inte bli. Men, men – jag hoppas att åkarna får ta del av skörden också. Det gäller även när myndigheterna någon gång kommer till skott och fattar beslut om höjda lastvikter. En del av rationaliseringsvinsterna måste få hamna hos åkarna för att motivera och finansiera nya investeringar. Sist men inte minst. Vi tycker att det skulle vara trevligt att se din bild av ExTe. Därför hoppas vi att du deltar i vår lite lekfulla fototävling som pågår till midsommar. Hälsningar Kjell

iPad

9:45 AM

100%

LÄS MAGASINET DIGITALT. På exte.se hittar du alltid det aktuella ExTe Magasinet under ”Senaste Nytt”. Klicka och läs om nyheter från olika delar av världen.

2 | EXTE MAGASIN | 01

INNEHÅLL

04 Nu är TU-spännaren riktigt på G. 07 Linda, Eleine & Com 90 – på Töva. 08 ExTes produktsortiment.

12 Ta årets ExTe-bild och vinn en iPad. 13 Surret sitter i väggarna. 15 S-bankarnas lastutrymme intressant.


NU

RULLAR EXTE ROADSHOW FRÅN SÖDER TILL NORR. – Vi börjar längst i söder och tar oss under veckorna 10 – 22 norrut i landet. Som vanligt kommer vi att finnas på lossningsplatser och terminaler. Där finns det information uppsatt om när vi kommer. Så håll utkik efter när vi är nära dig, uppmanar Jörgen Spring, som tillsammans med kollegan Ulf Göransson ansvarar för ExTes Roadshow.

– Du kan även gå in på vår hemsida (www.exte.se) eller Facebook och se resrutten löpande per vecka. Och blir det ändringar på grund av stängda terminaler eller lossningsplatser meddelar vi det också på hemsidan och Facebook. – Hoppas du känner att du har tid för en pratstund och lite fika. Eller varför inte lite Färilakorv och soppa. Vi kommer förstås att berätta om våra senaste produkter, till exempel den nya smarta stödbanken och den nya TU-spännaren. Och det viktigaste för oss är att få höra vad du tycker om våra produkter och vår service. Framför allt vad vi kan göra bättre, betonar Jörgen Spring. – På den mer lekfulla sidan kör vi under våren och försommaren en fototävling för alla virkesåkare och chaufförer. Den ska vi berätta mer om. Men ta redan nu fram mobilen och börja ta bilder. Du kan vinna en iPad – Välkommen till oss för en pratstund. Och det är inte bara Ulf och mig ni träffar. Några av våra produktutvecklare och tekniker dyker säkert upp. De är alltid intresserade av nya infallsvinklar och fiffiga idéer, säger Jörgen.

JÖRGEN SPRING

ULF GÖRANSSON

Mobil 070-398 60 80 Tfn 0651-175 34 Fax 0651-175 05 jorgen.spring@exte.se

Mobil 070-645 75 27 Tfn 0651-175 12 Fax 0651-175 05 ulf.goransson@exte.se 3 | EXTE MAGASIN | 01


NU ÄR TU-SPÄNNAREN RIKTIGT PÅ G – I dagarna släpper vi den nya automatiska spännaren för serieproduktion, berättar Lennart Wallström, produktchef på ExTe. Under sensommaren räknar vi med att börja leverera till marknaden.

TENSION

UNLIMITED

TU-spännaren har testats i både snö och kyla, och klarat testerna galant.

4 | EXTE MAGASIN | 01


T U - S PÄN N AR E N

– När vi utvecklat TU-spännaren har vi tagit med oss de bästa lösningarna från tidigare generationers spännare och gjort resten ännu bättre, konstaterar Lennart Wallström. Ingen ska tro att det bara är fråga om en ny modern design.

Chassit är konstruerat i aluminium som anodiserats. Sidoluckorna är i rostfritt stål. Sammantaget betyder det att spännaren behåller bra finish under lång tid

– Spännaren ingår i T-serien och har fått namnet TU, som står för Tension Unlimited, dvs obegränsad spännlängd. Som de flesta vet har vi jobbat intensivt en längre tid för att få till en riktigt bra och driftsäker spännare. Efter alla tester ute hos åkare är det nu dags att börja serietillverka spännaren. Spännare kan beställas via den påbyggare du använder eller direkt från någon av våra säljare, Jörgen Spring, Ulf Göransson eller Jenny Eklund, vilka framför allt jobbar på den nordiska marknaden. Men som sagt räkna med första leverans under sensommaren, säger Lennart Wallström.

Förutom att TU har obegränsad spännlängd har den en dragkraft från 400 till 1 000 kg. Dragkraften anpassas till kraven från respektive marknad. Jämfört med tidigare spännare är det färre delar i TU. Det betyder ökad driftsäkerhet. Dessutom är ventilmekanismen helt ny. Spännaren behöver minimalt med underhåll och det är väldigt enkelt att byta slitdelar.

TU-spännaren har utvecklats för att säkra last vid alla tunga transporter oavsett om det är virke eller annat gods. Luftstyrd frikoppling av mekanismen i spännaren finns som tillbehör. Med den kan frikopplingen ske med en knapptryckning i lastbilshytten. Det breddar användningsområdet, t.ex. när spännaren sitter under ett flak/skåp där åtkomligheten inte är den bästa. Spännaren kan även spännas manuellt vid behov.

5 | EXTE MAGASIN | 01


TUMMEN UPP FÖR NYA SPÄNNAREN TENSION

UNLIMITED

Under hösten, vintern och fram till nu har ExTe följt upp hur det har fungerat för teståkarna och deras chaufförer. Bosse Andersson på Eds Träfrakt gör tummen upp för TU-spännaren. – Vi är väldigt positiva, ”görnöjda” skulle man kunna säga. Spännaren har fungerat mycket bra. Den både verkar och ser väldigt genomtänkt ut. Dessutom är det en kompakt och snygg design, tycker Bosse. En av teståkarna är Jan Waara på Gunnar Waara Åkeri i Anttila. Det ligger i Tornedalen. Närmaste stad är Haparanda. – Vi kör virke med 4-5 bilar beroende på hur mycket jobb det är. Det är mycket långa körningar. Nu är det full vinter och nog har vi haft kallt, -33-34° några dagar. Däremellan milt. Men spännarna har fungerat i alla väder, säger Jan. Det är framför allt två av Jans chaufförer som har kört med testspännarna. – Killarna tycker att den är enklare att sköta än tidigare spännare, t ex när du ska släppa på trycket i spännaren. Och när man har lass på spänner den otroligt bra, den är djävulskt stark, konstaterar Jan. När Stefan Håkansson i Lit kommer på tråden sitter han på en glashal skogsbilväg i Jämtland. – Jag har lite special på min bil med en tandad hyvel monterad precis under kranen. Fungerar bra och blir mycket billigare för väghållaren än att ta hit en maskin, säger Stefan. När man skrapar blir det alldeles igentäppt av snö och is. Men det påverkar inte spännarna. – Det har inte varit något krångel alls. De här nya spännarna verkar vara väldigt bra. Jag har skjutbord på bilen, så därför satte vi spännarna längs med ramen, men det har inte haft någon betydelse alls för funktionen. En klockren spännare helt enkelt, tycker Stefan. Dan Westlin kör för Nordqvists Åkeri i Rengsjö. Han har bara positivt att säga om TU-spännaren. – Den fungerar väldigt bra. Inget som har krånglat. Vi har luftutlösare så det är bara att trycka på en knapp så går banden i botten. Och när man ska spänna är det bara att dra i spaken så släpper banden. Otroligt smidigt och lättsamt. Jag trivs väldigt bra med de här spännarna, säger Dan. 6 | EXTE MAGASIN | 01

Dan Westlin, chaufför på Nordqvists åkeri, är väldigt nöjd med TU-spännaren.


ELEINE, LINDA & COM 90 – PÅ TÖVA. Linda och Eleine trivs i företaget, gillar körningen, och vill inte vara utan Com 90. Båda tjejerna kör ett varsitt 74-tons ekipage för Benny Hultmans åkeri. Det handlar alltså om Tövaprojektet, med transporter från Tövaterminalen till SCAs industrier i Sundsvall.

Transporterna fungerar väldigt bra, tycker Eleine och Linda. – Det enda är att vi inte alltid får med oss maxvikten. Och det beror inte på Com 90-bankarna, säger Eleine. Dels har virket legat länge på terminalen och blivit torrt och lätt, dels blir inte lastningen med truck den bästa. Den tar två knippen per trave och så är det bra med det. Med separatlastare tror jag att det skulle gå att finlira mer med virket och få plats med mer i varje trave. Det är väl kanske en sak som projektet ska titta på. Vi kan inte ändra på virket, men kanske lastningen, säger Eleine. Linda Pettersson har kört för Benny i fyra och ett halvt år. Före det var det bland annat Green Cargo, snöröjning och jobb på Midlanda. – Jag har alltid haft intresse för stora maskiner, men aldrig funderat på att bli chaufför. När jag blev arbetslös fick jag en utbildning till yrkeschaufför. Virkestransporter var det jag fastnade för. Och jag trivs verkligen med körningen och Com 90-systemet. – Jag kom in i virkestransportbranschen genom en kompis som tipsade om ett vikariat hos Benny. Innan dess hade jag några år kört bulk, tankbil och grusbil, berättar Eleine. Nu har jag kört virkesbil i snart två år. I början var det ju kätting som skulle kastas. Men nu är det Com 90 som gäller. Det spar på kroppen. Jag har inte ont i axlarna längre. Dessutom känns det som det går snabbare när man ska spänna och lossa. Och det är rensamt. Vi behöver aldrig skita ner oss. Det är bara att trycka på fjärrkontrollen, säger Eleine. 7 | EXTE MAGASIN | 01


EXTES PRODUKTSORTIMENT Här presenterar vi de produkter som är mest gångbara i Norden och övriga Europa. I ExTes sortiment ingår dessutom ett stort antal specialanpassade produkter för olika marknader i världen.

Söker du återförsäljare? Du hittar alla på www.exte.se

Mer information om våra produkter på www.exte.se

A–SERIEN Utvecklades för att möta åkarnas krav på lätta bankar. Lätta bankar lastar mer virke och gör transporterna mer lönsamma för åkaren. A-bankarna finns med 5, 6, 9 och 10 tons kapacitet och väger (stomme/fästen/ stakar) från 110, 121,132 respektive 135 kg. Vikterna baseras på lastbredd 2,55 m och lasthöjd 2,50 m. Lastbredder och lasthöjder finns för alla marknader. A10-banken är konstruerad för de riktigt tuffa utmaningarna. Banken är därför intressant när 74-tons ekipage utrustas. Stommarna är förborrade och monteras enkelt och snabbt. Ingen svetsning krävs. De är dessutom förberedda för enkel montering av tillbehör och kan beställas med monterade fästen. Bankarna kan enkelt flyttas mellan olika rambredder.

8 | EXTE MAGASIN | 01


EXTES PRODUKTSORTIMENT

D–SERIEN Kombinationsbankar som klarar tuffa tag och lastar mer. I stommarna utnyttjar vi det höghållfasta stålets unika egenskaper. Kombinationen med stakar i aluminium gör bankarna lätta och starka. Unika kombinationsfästen gör monteringen snabb och enkel. Varken borrning eller svetsning behövs. Därför kan de enkelt flyttas mellan olika rambredder. Stommarna är förberedda för olika tillbehör. D-bankarna finns med olika lastbredder och lasthöjder med 5, 7 och 10 tons kapacitet. Baserat på lastbredd 2,55 m och lasthöjd 2,50m väger 5, 7, 10-tonsbankarna (stomme/fästen/stakar) från 89, 99 respektive 129 kg. D10-banken är konstruerad för de riktigt tuffa utmaningarna. Banken är därför intressant när 74-tons ekipage utrustas.

COM 90 Har överlägsna tekniska lösningar och ger chauffören den i särklass säkraste och bästa arbetsmiljön. Bankarna styrs med en fjärrkontroll. Bindning och lossning går snabbt och säkert. Systemet har automatisk övervakning som larmar om något fel uppstår. Under transport drar stakarna och kastarmarna ihop traven med konstant tryck. Vid tomkörning är stakarna neddragna och kastarmarna ihopkopplade. Vibrationerna i stakarna minskar och förslitningsskadorna elimineras. Dessutom minskar luftmotståndet. Med Com 90 ges möjlighet till fler lass per skift och bättre lönsamhet. Flera nya 74- och 90-tons ekipage har utrustats med Com 90-bankar.

S–SERIEN Volymbankar med ett riktigt brett innermått. Med S-Serien kan du lasta mer virke i varje trave. Bankar finns för belastning upp till 10 ton och är konstruerade för de riktigt tuffa utmaningarna. S-Serien har unikt stor lastarea. Stomme och stakar är konstruerade i höghållfast stål. S-bankarna är enkla och snabba att montera, och ingen borrning eller svetsning behövs. Därför kan de enkelt flyttas mellan olika rambredder.

9 | EXTE MAGASIN | 01


Söker du återförsäljare, du hittar alla på www.exte.se

EXTES PRODUKTSORTIMENT

T-SERIEN Spännare med automatisk efterspänning. TL – spännaren har automatisk efterspänning men begränsad spännlängd. (TL står för för Tension Limited). Spännaren är liten och smidig och monteras på ramens insida. TU-spännaren har automatisk efterspänning och obegränsad spännlängd. TU-spännaren (TU står för Tension Unlimited) har en dragkraft från 400 till 1000 kg som anpassas utifrån kraven på respektive marknad. TU- spännaren har enkel och driftsäker mekanik och monteras på banke eller ram. Spännaren är byggd med få rörliga delar för att öka driftsäkerheten och har en helt ny ventilmekanism. Enkelt att byta slitdelar. Minimalt underhåll. Den symmetriska utformningen (höger/vänster) gör att man kan montera såväl bandtrumma som frikopplingsspak på endera sidan beroende på vad som passar bäst. Bandtrummor finns för olika behov. Enkelt att byta. Nytt är trumma för kortlänkad kätting och en liten trumma med bredd för att kunna linda upp 10 m band. Spännarens vikt utan trumma och fäste är 11 kg.

LUFTUTLÖSAREN

Luftutlösaren gör jobbet enklare. Fördelen med luftstyrd utlösare är att chauffören inte ska behöva gå runt och frigöra varje surrning för sig. Med ett enda handgrepp kan man från hytten frigöra surrningarna på alla travar samtidigt. När surrningen är frigjord rullas bandet upp med automatik. Enkelt och smidigt. Behöver man frigöra surrningen bara på en enstaka trave finns fortfarande vajerutlösaren kvar.Luftutlösaren monteras snabbt och enkelt på banken i förborrade hål. Hela kitet väger endast 1,7 kg, och passar lika bra för Luftmanspännaren och TU-spännaren.

10 | EXTE MAGASIN | 01

STÖDBANKE

En ny smart stödbanke i två versioner. Ännu snabbare och enklare att montera med klämfästen eller friktionsfästen. Stödbanken skyddar ramen när virket lossas, och är nu ännu snabbare och enklare att montera. Utskurna spår och tandning gör det enkelt att justera efter rambredder. Ingen svetsning eller borrning behövs. Ett antal hål och fästpunkter finns för montering av tillbehör som krokar, band mm. Den raka stödbanken monteras främst på bilar när t ex tankar, skärmar mm begränsar utrymmet. Stödbanken med vinklade ytterändar monteras där det finns mer utrymme. Fördelen är att truckens grip får mer plats vid lossning. Banken är förberedd för skjutbordsfästen. Banken väger bara 35 kg, har slitstål på översidan, och kan levereras färdiglackad och klar för montering.


EXTES PRODUKTSORTIMENT

SNABBLÅSKILEN

Mer information om våra produkter på www.exte.se

KROKEN

Snabblåskilen – lika genialisk som enkel. Snabblåskilen eller Låselement QL som den egentligen heter kan användas i kombination med standardstakar typ C-stakar, dvs samma stakar som till A-serien. Framför allt på kontinenten använder åkarna ofta trailerbilar med flak och transporterar både styckegods, sågat virke och timmer. I ett flak monteras ett större antal hylsor, och i hylsorna placeras stakarna där de behövs. Med den nya snabblåskilen går det väldigt snabbt att montera eller demontera stakarna.

Kroken hjälper dig att enkelt lyfta kätting eller band över traven. Kroken är utformad för att lätt kunna lyftas upp med gripen. Både krok och hållare är tillverkade i hållbart specialgummi. Hållaren är enkel att montera på staken, och konstruktionen gör att kroken sitter stadigt även under körning. Kroken är en lösning som är snäll mot kroppen och ökar säkerheten samt gör surrningen snabbare.

STAKSKYDD

GRIPSTÖD

KRANSKYDD

Stakskydd eliminerar skador. När kroken lyfts med gripen glider den mot staken. Särskilt aluminiumstakar kan skadas. Stakskyddet, som eliminerar skador, passar både rundade och fyrkantiga stakar. Skyddet är i plast, 800 mm långt och fästs med en självhäftande tejp, som sitter oavsett temperatur och påfrestningar.

Gripstödet skyddar banke och grip. Gripstödet kan monteras på alla typer av bankar eller supportbanke för att kunna lägga ner gripen utan att banken eller gripen skadas. Det hårda gummit tar upp vibrationerna.

Kranskyddet minskar slitage på kran och banke. Vid tomkörning läggs kranen på en banke. Både banke och kranarm slits och far illa under körning. Kranskyddets utformning med en kraftig gummibalk monterad på banken, tar upp stötar och vibrationer och skyddar därmed mot skador. Fästet är rostskyddsbehandlat.

AUTONORDIC Nedbindningssystem – manuella spännare, surrningsfästen och band. Säkra och funktionella produkter för lastsäkring. Robusta manuella spännare med bandmagasin. Finns i olika utföranden. Flera olika hejarsmidda surrningsfästen med brottstyrka på sex ton. Dessutom spännband för alla behov.

11 | EXTE MAGASIN | 01


TA

. D A P I N E N N I V H C O D L I B E T X E S T Å RE

ExTes Fototävling är vårens utmaning för virkesåkare och chaufförer. Tävlingen går ut på att fånga den egna vardagen på bild. Kopplingen till ExTe ska förstås finnas där. Det kan vara superallvarliga bilder, glada bilder och humoristiska bilder. Däremot inte anstötliga bilder.

– Jag hoppas att alla virkesåkare och chaufförer vill berätta om sin vardag i bild. Använd mobilkameran, släpp taget och låt fantasin flöda, uppmanar Jörgen Spring. Att bilderna på något sätt har en koppling till ExTe är väl ganska naturligt. Kopplingen kan vara uppenbar men lika gärna långsökt och underfundig, säger Jörgen Spring. Tävlingen pågår till midsommar. Och varje vecka publiceras bilder på ExTes hemsida och Facebook. – Du kan ta hur många bilder du vill och maila dem till foto@exte.se. Skicka gärna bilden som högupplöst (stor fil). Skriv ditt namn, var bilden är tagen och gärna någon annan kommentar. – Bland alla bilder som skickas in kommer vi att välja ut tre pristagare. Vinnaren får en iPad. Och vinnarna kommer att få sina priser på Mittia Skogstransportmässa 14-15 augusti, berättar Jörgen Spring. På mässan kommer vi även att visa ett axplock av de bästa bilderna. Vinnare och bilder presenteras förstås även på ExTes hemsida, Facebook och i ExTes Magasin. Följ publicerade bilder på www.facebook.com/exte.sweden

FRÅN KYLAN I FÄRILA TILL VÄRMEN I INDONESIEN. ExTes S16-bankar är inga lättviktare precis. Robusta bankar helt i stål och med ett yttermått på 3,74 m tål de en hel del. Och totala höjden från marknivå ligger på nära 5 m. – Bankarna tillsammans med Luftman-spännare skeppas till Indonesien där de monteras på ekipage designade av Evans Engineering, som är ett systerföretag till ExTe. Ekipagen består av dragbil med två trailers. Totalt sitter det 16 bankar på ett ekipage. Här pratar vi totalvikter på långt över 100 ton, konstaterar Per Jonasson, säljare på ExTe.

12 | EXTE MAGASIN | 01


... Å SNART ÄR DET AUGUSTI IGEN OCH DAGS FÖR ...

NORDENS STÖRSTA SKOGSTRANSPORTMÄSSA I LJUSDAL. En del av gänget från Berners i Sollefteå får information av ExTes produktchef Lennart Wallström.

SURRET SITTER I VÄGGARNA. www.mittia.com/expo_skogstransport

När en grupp träffas t ex på en företagsvisning och det blir alldeles tyst. Ingen säger något och flera skruvar lite besvärat på sig. Man riktigt känner i luften ett daller av missnöje. Förmodligen en inte helt ovanlig erfarenhet hos många företag. Men inte hos ExTe. Absolut inte. Här är det som att surret redan sitter i väggarna. Så fort man kommer innanför dörrarna är det som att det händer nå´t. Snacket kommer igång, gjädjen finns där och förväntningarna. Inte bara för den väntande badtunnan och allt som hör ihop med den. Redan i fabriken har man släppt loss. Intressanta produkter och lätt att se hur produktionen går till, och så en personal som gärna delar med sig. I mitten av februari besökte personal från Berners ExTe. – För en del var det första gången och för andra en del av en tradition, berättar Jörgen Spring. Jag törs faktiskt säga att alla var väldigt nöjda. Och surret då. – Det räckte med att de kom innanför grindarna så var det i full gång, konstaterar Jörgen.

Lika bra att redan nu boka in mässan i almanackan. För precis som de flesta andra virkesåkare och chaufförer kommer du väl dit. Den 14-15 augusti är det dags för att vara exakt. En mässa som lockar branschfolk från hela Norden och faktiskt lite till. På mässan finns alla nyheter från tillverkare, leverantörer och påbyggare inom skogstransportbranschen. En högaktuell fråga som kommer att vara central på mässan är läget för nya och högre lastvikter. Det är hög tid för beslutande myndigheter att komma till skott. ExTe finns självklart på plats med en monter som ingen kan undgå att besöka. Stora delar av ExTes breda produktsortiment finns med. Och flera nya produkter. Dessutom är det dags i år igen att ta bussen för ett populärt besök på ExTes anläggningar i Färila. Och alla ni som varit på mässan tidigare vet att det blir både intressant och en massa festliga möten med kollegor.

ETT VIKTIGT STEG FÖR SÄKERHETEN. Ingen tvekan om att ExTe driver på utvecklingen och med sina produkter ökar säkerheten i virkestransporterna world-wide. Inte bara de högkvalitativa timmerbankarna blir allt vanligare. Nu har man även upptäckt fördelarna med automatspännare. I Indonesien har t ex en stor transportör utväderat Luftmanspännaren. Utfallet var mycket positivt. Därför har företaget beslutat att utrusta alla nya trailers med ExTes spännare. 13 | EXTE MAGASIN | 01


RING BARA 0651-175 30. ELIAS LÖSER DET MESTA. – Jag är en del av ExTes tekniska support till kunderna, berättar Elias Hjelm. Uppstår det något problem för en åkare eller chaufför och påbyggare med för den delen är det bara att ringa mig, eller maila på elias.hjelm@exte.se. Är det inte för komplicerat kanske vi fixar lösningen på telefon, annars kommer jag ut. Jag jobbar inte bara med akuta ärenden. Betydligt oftare handlar det om att jag är ute och följer upp och besiktigar produkter som monterats. En form av förebyggande verksamhet, förklarar Elias. För kunderna är ju det både en trygghet och väldigt effektivt. Och det verkar uppskattat. En viktig del i jobbet är förstås också att se vilka förbättringsmöjligheter som finns.

ÖKAT INTRESSE FÖR EXTE I BALTIKUM.

MER SKOG ÄN NÅGONSIN. Om det bara kommer an på virkestillgången i skogen ser det ljust ut för virkesåkarna i framtiden. Senaste Riksskogstaxeringen visar att tillväxten är 30% högre än avverkningarna. 1926 startade mätningarna. Sedan dess har virkesförrådet i skogen nästan fördubblats. Men ändå tror många att skogen minskar i landet. Skogsindustrin jobbar på med utveckling av fler användningsområden för den svenska skogen. Och med skälig ersättning för transporterna kommer alla engagerade virkesåkare att se till att virket på ett effektivt och rationellt sätt kommer till industrin.

Det snurrar på bra i Brasilien, berättar Per Jonasson på ExTe. På löpande band rullar det ut nya virkesekipage med ExTebankar monterade. Cargo Mobile finns strax utanför Riga och är återförsäljare för flera välkända varumärken när det gäller timmerekipage och utrustningar till dessa. Precis som ExTe prioriterar man kvalitet och produkternas bidrag till kundernas lönsamhet. Mr. Viesturs Spila från Cargo Mobile besökte ExTe under januari. Där träffade han bland annat Ingemar Larsson, till vänster på bilden, som är ansvarig för ExTes försäljning i flera av länderna i östeuropa. – Vi ser en stadig ökning av intresset för våra produkter i de här länderna, och det är alltid en fördel att ha återförsäljare på plats, konstaterar Ingemar Larsson. Nu har vi bland annat diskuterat hur vi ska utveckla våra relationer vidare. 14 | EXTE MAGASIN | 01


H U JAN E N OY

Här visar en nöjd åkare i svart jacka upp en av sina S-vagnar.

S-BANKARNAS LASTUTRYMME INTRESSANT. En vecka i februari besökte Ulf Göransson från ExTe några åkare i Finland. – Intresset för våra produkter är bra, säger Ulf Göransson. Vid sidan av våra etablerade bankar är det den nya S-banken åkarna är nyfikna på. Med det breda innermått som banken har går det att lasta betydligt mer virke i varje trave. – Under vår vecka i Finland besökte vi Hujanen OY. Åkaren har två vagnar med åtta nya S10-bankar på varje vagn. Vid genomgången av bankarna förklarade åkaren att bankarna fungerar utmärkt och att de har ett bra lastutrymme.

Ett av 76-tons ekipagen med S-bankar på släpet.

Julius Närvä, som säljer ExTes produkter i Finland, konstaterar att staken sitter som den ska.

Ulf Göransson från ExTe, besiktigar S-bankarna. 15 | EXTE MAGASIN | 01


exte.se | youtube.com/exteswe | facebook.com/exte.sweden

Sverige porto betalt

LASSE LARSSON:

EFTERSOM EXTE STÖTTAR OSS VILL VI GE NÅGOT TILLBAKA.

– Näe, det var inte bra. Vi fick minsann kriga många år innan vi vann. Kommentaren kommer från Lasse ”Stinsen” Larsson, flerfaldig både svensk- och europamästare i Rallycross. Lasse pratar om sin grabb Robin. Förutom att Robin kör virkesbil så är han redan etablerad i Rallycrossens elit. Och förra året – det första han kör i huvudklassen Super Car – drämmer han till med att vinna EM. Klart som katten att även en stolt farsa kan bli lite knäckt. Å andra sidan har nog Lasse, Michael Jernberg och Ingvar Gunnarsson, dvs teamet som stöttar Robin, en stor del i segern. Men nu är det framåt som gäller. I år satsar Robin och teamet på VM-tävlingarna. – Det kommer att krävas mycket av oss, konstaterar Lasse Larsson. Många tävlingar, resande över hela världen, större uppmärksamhet både från publik och media. Och mitt i allt ska bilen vara i topptrim. – ExTe är en av våra sponsorer. Dom sponsrade mig när jag tävlade och vi hade alltid ett bra samarbete. Det betyder väldigt mycket för oss att ExTe vill fortsätta att sponsra Robin. Jag är ju själv åkare och har träffat massor av ExTes kunder och vet vilket stort intresse det är för Rallycross. Hittills har ju ExTe framför allt tagit kunder med sig på tävlingar i Sverige. När vi nu ska köra mer på kontinenten, där intresset för Rallycross är enormt stort, passar det bra in för ExTes kunder utanför Sverige, säger Lasse. Man har redan pratat om att ha kunder med sig i Frankrike och även i Canada. Eftersom ExTe tror på och stöttar oss vill vi förstås ge något tillbaks.

På www.robinlarsson.com kan du se hur det går för Robin på VM- tävlingarna.

VILL DU LÄSA MAGASINET ONLINE? GÅ IN PÅ VÅR WEBB – ELLER ISSUU.COM 16 | EXTE MAGASIN | 01

– Det ska bli otroligt spännande och mycket nytt. I VM blir det dubbelt så många tävlingar och de flesta utomlands, inser Robin. Det är faktiskt 12 deltävlingar i VM. Med förra årets EM-vinst visade jag att jag var med i matchen. Nu blir det hårdare, och det kommer att krävas att jag kan ligga på en hög och jämn nivå i varje tävling. Skulle jag hamna bland Topp fem skulle jag vara väldigt nöjd. Och jag måste säga att det känns väldigt bra med ett rutinerat team i ryggen.

KONTAKTA OSS; TELEFON 0651-175 00 ELLER MAIL SALES@EXTE.SE OCH BERÄTTA VAD DU BEHÖVER.

Extemagazine 01|2015  

Nyheter från världens största tillverkare av lastbankar.

Extemagazine 01|2015  

Nyheter från världens största tillverkare av lastbankar.

Advertisement