__MAIN_TEXT__

Page 1

PROGRAM 2019/2020


KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER SESONGEN 2019/2020

INNHOLD 5 Velkommen til en ny sesong 6 100 år med symfonisk musikk 8 Nathalie Stutzmann, sjefdirigent 10 Julian Rachlin, 1. gjestedirigent 12 På konsert 14 Abonnementsserier 15 Abonnementskonserter 16 Priser, soner og rabatter 17 Konsertsalen 19 Konserter høsten 2019 42 Konserter våren 2020 68 Musikere 74 Kontakt og informasjon


4


VELKOMMEN TIL EN NY SESONG Klassiske symfoniorkestre har eksistert og utviklet seg gjennom tre århundrer. Vårt eget Kristiansand Symfoniorkester ble etablert så sent som i 2003, men er en direkte videreføring av noe som skjedde i 1919, nemlig at Kristiansand Byorkester ble stiftet. Kristiansand har altså hatt en sammenhengende symfonisk orkestertradisjon i 100 år! Dette feirer vi selvfølgelig i sesongen 2019/ 2020. Blant annet gjentar vi programmet til den aller første konserten med Byorkesteret som fant sted i februar 1920, med Grieg, Svendsen og Haydn på programmet. Vi gleder oss dessuten til nye møter med sjefdirigent Nathalie Stutzmann og 1. gjestedirigent Julian Rachlin. Begge har allerede etablert varme og svært konstruktive relasjoner med orkesteret og dessuten blitt gedigne publikumsfavoritter. KSOs tidligere sjefdirigenter, Giordano Bellincampi, Rolf Gupta og Terje Boye Hansen (sistnevnte denne gang som konferansier), passer også godt å ha med i et jubileumsår.

Visste du forresten at Kristiansand Symfoniorkester er i ferd med å få et stadig større internasjonalt publikum? Oppskriften på en slik suksess er å la et kvalitetsorkester samarbeide med et unikt kompetansemiljø i Kilden, og dermed har vi som første orkester i Norge fått vår egen app, KSO Play, som gjør oss tilgjengelige for et publikum i alle verdenshjørner. Vi anbefaler at du også laster ned appen og nyter Kristiansand Symfoniorkester fra godstolen. Ingen ting trumfer likevel opplevelsen av å være til stede i Kildens flotte konsertsal og få oppleve byens fantastiske orkester «live». Med musikk som spenner i tid fra Vivaldis De fire årstider til Jordens sang, som Rolf Gupta i skrivende stund holder på å ferdigstille, lover vi en sesong spekket av opplevelser som garantert vil berøre deg! Hvorfor ikke sjekke ut våre meget prisgunstige abonnementstilbud og på den måten sikre deg ditt faste sete gjennom hele sesongen? Vi garanterer et konsertår fullt av nytelse! Velkommen til sesong nummer 100!

Geir Rebbestad Direktør

Hans Bodin Programsjef

Birgit Lundmark Orkestersjef

5


100 Ã…R MED SYMFONISK MUSIKK Foto: Kristiansand kommune / agderbilder.no


HVA VAR DET SOM FØRTE TIL AT KRISTIANSAND FIKK ET SYMFONIORKESTER I 1919? Det er ingenting skriftlig som kan besvare dette spørsmålet, men vi kan se på noe av det som skjedde i byen rundt år 1900, og kanskje finne noen svar på spørsmålet.

Det må ha gjort et stort inntrykk å høre musikk spilt av disse store profesjonelle orkestrene, og ønsket om å skape noe liknende i Kristiansand har nok blitt ytterligere styrket.

I løpet av noen år rundt hundreårsskiftet skjer det flere ting som styrket ønsket om et fast tilbud av orkestermusikk i Kristiansand. I årene 1894 til 1910 besøkte ungareren Ignácz Beörecz og hans orkester på ni–ti mann Kristiansand en rekke ganger. Konsertene ble møtt med stor begeistring, og trolig bidro dette til at noen av byens borgere i 1901 nok en gang dannet et musikalsk selskap. Dette førte til orkesterkonserter under ulike navn, blant annet ble det i 1901 avertert en konsert med Christiansands Symfoniorkester. Økonomiske problemer førte til at virksomheten ble mer eller mindre nedlagt, og etter 1910 er det ingen spor igjen av denne virksomheten.

I 1911 ble Gunnar Abrahamsen tilsatt som domorganist, og dermed fikk byen en svært kompetent orkestermann til disposisjon. Han hadde studert orgel og fiolin i Göteborg, og vært med i dannelsen av Göteborg symfoniorkester. Da han etter noen år fant sammen med konsul Bernt Reinhardt, så var grunnlaget lagt for et nytt forsøk på å danne et orkester. Abrahamsen var den selvsagte kunstneriske lederen, og konsul Reinhardt var en like selvfølgelig administrativ leder. Han var uvurderlig som talsmann for orkesteret i kommunale organer, og hans stilling som styremedlem/styreleder i Christianssands Sparebank var nok medvirkende til at banken i en årrekke gav årlige bidrag til orkesteret. I tillegg var konsul Bernt Reinhardt en dyktig cellist, utdannet i Tyskland, og fast medlem i orkesteret i en årrekke.

Noe som helt sikkert bidro til orkesterinteressen var besøk av tre store symfoniorkestre i løpet av årene 1900–03. Aldri tidligere hadde slike store orkestre besøkt byen. Først kom Leipziger Filharmoniske Orchester med 57 mann. De var på vei til Bergen, men stoppet over i Kristiansand på veien. Det samme gjorde Lübecker Symfoniorkester året etter. De reklamerte med at orkesteret hadde 60 musikere. De holdt konsert både i Exercerhuset og Teateret. I 1903 kom et av Norges beste orkestre, Nationaltheatrets orkester, dirigert av Johan Halvorsen til byen, også de på vei til Bergen. Transporten på den tiden gikk sjøveien, og dermed lå Kristiansand svært så gunstig til for besøk, enten trafikken gikk langs kysten, fra Oslo til Bergen, eller den gikk fra kontinentet til Oslo eller Bergen. Alle ruter hadde stopp – ofte med overnatting – i Kristiansand, og da kunne man også lage en konsert!

Kristiansand Byorkester ble formelt stiftet 15. februar 1919, og første konsert ble spilt mandag 9. februar 1920 i Teateret. En billett i parkett kostet hele 3 kroner, men på øverste galleri kunne en nyte musikken for kun 1 krone.

Frank Høgberg Lokalhistoriker

7


NATHALIE STUTZMANN

Sjefdirigent

Det var 31. august 2018 i Kildens konsertsal som Nathalie Stutzmann bergtok og begeistret publikum med sin eminente premierekonsert, hvor ouverturen til Wagners Tannhäuser, Tsjaikovskijs fiolinkonsert og Brahms’ 2. symfoni stod på programmet. Konserten fikk overstrømmende anmeldelser, blant annet av Magnus Andersson i Klassekampens musikkmagasin, som kåret Nathalies debut som sjefdirigent for KSO til «Årets klassiske konsert 2018». I sin anmeldelse sparte han ikke på konfekten: «Nathalie Stutzmann er ekte vare (…) Hvis hun kan leke med rytmisk spenst på denne måten, burde hun dirigere nyttårskonserten i Wien.» Nathalie Stutzmann er definitivt en størrelse i den internasjonale musikkverden, også som kontraalt-sanger i den ypperste verdenseliten. Hun har den senere tid vært gjestedirigent for Chicago Symphony, Philadelphia Orchestra, London Symphony Orchestra og andre ledende internasjonale symfoniorkestre. Sesongen 2019/20 med KSO innleder hun med to ikoniske verk av hennes store idol, Johannes Brahms. Deretter går det slag i slag med symfonier av blant andre Tsjaikovskij, Schubert, Beethoven og Bruckner, før sesongen avsluttes den siste torsdagen i mai med maritime motiver signert Debussy, Elgar og Mendelssohn.

8


JULIAN RACHLIN

1. gjestedirigent

Julian Rachlin går nå løs på sin andre sesong som 1. gjestedirigent. Han har allerede rukket å bli en publikumsfavoritt av de sjeldne, med flere fabelaktige konserter på samvittigheten – både som fiolinist og dirigent. Rachlin er nemlig noe så sjeldent som begge deler; fiolinist i den ypperste verdenseliten og dirigent med et stadig voksende ry. 44-åringen er født i Litauen, men vokste opp i kulturhovedstaden Wien. Her ble han den yngste solisten noensinne som har debutert med Wienerfilharmonikerne, etter at han gikk til topps i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere under 19 år. Til daglig er Rachlin en svært opptatt mann som jevnlig opptrer med noen av verdens mest kjente symfoniorkestre. Denne sesongen gleder vi oss til å oppleve Rachlin i Kildens konsertsal ved tre anledninger; som både dirigent og solist i Vivaldi- og Piazzollakonserten i september og Tsjaikovskijs fiolinkonsert i april, og som dirigent i februar når mesterverk av Beethoven og Mozart står på programmet.

11


PÅ KONSERT FELLESSKAP, AVKOBLING OG GODE OPPLEVELSER

Å ta plass i Kildens konsertsal, lene seg tilbake, senke skuldrene og la klangen fra 70 musikere fylle rommet, er en ekte, ukomplisert nytelse. Salens akustikk fungerer like godt i de mest kraftfulle partiene som de nesten uhørbare. I klassisk musikk kan til og med en tett og ladet stillhet – til tross for at salen er fullsatt – være en heftig opplevelse.

TAKT OG TONE

Konserter varer normalt 2 timer inkl. pause. Dørene til Konsertsalen åpnes 15 minutter før konsertstart. Da varmer orkesterets musikere opp individuelt på podiet. Like før alt begynner reiser 1. konsertmester (gruppeleder i 1. fiolin) seg og signaliserer til 1. oboisten om å gi stemmetone. Blåsere, strykere og paukist kontrollerer at alt er klart. Dirigenten gjør entré og orkesteret hilser henne/ham velkommen ved å reise seg. Dirigenten hilser symbolsk på orkesteret ved å ta konsertmesteren i hånden. Applaus er omtrent som på sirkus. Dirigent og solist går av scenen, kommer tilbake og takker så lenge applaus fortsetter.

KONSERTPROGRAM

Man trenger ingen forkunnskaper for å nyte klassisk orkestermusikk, men for deg som vil ha informasjon om konsertens innhold og artister, deler vi før hver konsert ut et program med informasjon om musikken og komponistene. Programmet er også tilgjengelig på kilden.com.

FØRSNAKK

I forkant av flesteparten av KSOs konserter er det gratis førsnakk i Konsertbaren i andre etasje kl. 18.40–19.00. Her møter du ofte dirigenten, en solist eller en musiker fra KSO, og får mulighet til å få litt dypere kunnskap om musikken du skal høre.

LYTT I FORKANT

Til de aller fleste konserter legger vi opp en liste over kveldens musikk på Spotify. Musikken finner du på kilden.com eller kso.no.

12


ABONNEMENT

Vi tilbyr tre kraftig rabatterte abonnementserier: Sølv, Sølv+ og Gull. I tillegg har vi en rabattert Plukk & miks-ordning der du selv velger konserter. Les mer på side 14.

BILLETTER

Billettkontoret i Kilden er åpent mandag til lørdag kl. 11–16, og åpner igjen 1 time før konserten. Telefon 905 81 111 er betjent fra kl. 11. Billettpris fra kr 75. Les mer på side 16.

MAT OG DRIKKE

I foajeen finner du restaurant Frihavn hvor du kan spise middag eller nyte omgivelsene med noe godt i glasset. I foajébaren kan du også bestille drikke til pausen, slik at du unngår kø. Det er lov å ta med drikke fra barene eller restauranten inn i Konsertsalen, med mindre det gis varsel om annet. Du kan bestille på tlf. 902 29 412 eller e-post: spise@kilden.com

LA OSS AVLIVE NOEN MYTER OM KLASSISKE KONSERTER «Det er fryktelig dyrt» Billettprisen på de fleste konsertene ligger mellom 75 og 390 kroner, og vi gir 50 kroner honnørrabatt. «Publikum må ha gallaantrekk» Det er ingen kleskode, kom som du er! «Klassisk er komplisert og vanskelig å forstå» Musikk trenger man ikke forstå. Slapp av og nyt! Velkommen ut av hverdagen!

13


ABONNEMENTSSERIER G

GULL

S+

S

SØLV+

SØLV

18 konserter

15 konserter

11 konserter

40 % rabatt

35 % rabatt

30 % rabatt

Pris fra 3 175,-

Pris fra 2 780,-

Pris fra 2 195,-

PLUKK & MIKS

I tillegg tilbyr vi en svært gunstig Plukk & miks-ordning. Du kan sette sammen din egen konsertserie med minimum fire av konsertene i Gull-serien med 25 prosent rabatt.

FORDELER FOR ABONNENTER Alle abonnenter kan velge faste plasser i salen, og får fra 25 til 40 prosent rabatt på symfoniorkesterets konserter. Abonnenter får også gratis bonuskonsert (Ung klassisk) og gratis premiumnøkkel til appen KSO Play. Abonnenter har forkjøpsrett til sine gamle plasser frem til 1. mai 2019. Abonnenter som er eller vil bli med i Crescendo, venneforeningen for Kristiansand Symfoniorkester, tilbys gratis medlemskap. Gullabonnenter får i tillegg 15 prosent rabatt på mat i restaurant Frihavn. Rabatten gjelder for inntil fire personer pr. abonnent. Merk at abonnenter på seriene Sølv+ og Sølv kan bytte til andre konserter i Gull-serien (må skje senest en uke før konserten som skal byttes ut). Alle abonnenter har også mulighet til å kjøpe billetter til andre konserter med KSO, f.eks. Juleoratoriet, med abonnementsserienes rabatt (25, 30, 35 eller 40 prosent). Jubileumskonserten i februar 2020 er ferdigrabattert til 100,- for alle besøkende, men abonnenter har forkjøpsrett til sine faste plasser ved kjøp innen 1. mai 2019. Merk at jubileumskonserten ikke er tilgjengelig for bytte.

14


ABONNEMENTSKONSERTER Dag

Dato

Konsert

Serie

Torsdag

29.08

Sesongåpning med Stutzmann og Brahms Benjamin Grosvenor – pianist med verdensry

G

S+

Torsdag

12.09

Julian Rachlin gjennom fire årstider Vivaldi og Piazzolla – lekker barokk og argentinsk tango nuevo

G

S+

Torsdag

19.09

Tsjaikovskijs Pathétique med Nathalie Stutzmann Ung sopranstjerne synger Vier letzte Lieder

G

S+

Torsdag

26.09

Sibelius’ andre og mest elskede symfoni Norsk dirigentstjerne møter tysk cellomester

G

S+

Torsdag

17.10

Stutzmann og norsk fiolintalent Schuberts store C-dur-symfoni og Mendelssohns fiolinkonsert

G

S+

Torsdag

14.11

Jordens sang Urfremføring av bestillingsverk i anledning KSOs 100-årsjubileum

G

S+

Torsdag

21.11

Forrykende russisk Paganini-rapsodi og fargerik ballettmusikk med ung dirigentkomet

G

Onsdag

08.01*

Nyttårskonserten En festkveld i operettens verden

G

Torsdag

16.01

Stutzmann, Beethoven og Brahms Ung prisvinner spiller Beethovens 3. pianokonsert

G

S+

Torsdag

30.01

Gjensyn med Bellincampi Cellovirtuos spiller Haydn

G

S+

Torsdag

06.02

Rachlin og mesterverk av Mozart «Jupitersymfonien» og den fenomenale pianisten Denis Kozjukhin

G

Torsdag

13.02

Storslått og sarkastisk – Sjostakovitsjs 10. symfoni Symfonisk portrett av en tyrann

G

S+

Torsdag

27.02

Stutzmann og Bruckners monumentale 7. symfoni Felleskonsert med studenter fra UiA og UiS

G

S+

Torsdag

05.03

Vinner av Grieg pianokonkurranse spiller Ravel Melodiøst, folkloristisk og klangskjønt fra mellomkrigstiden

G

S+

Torsdag

02.04

Beethovens 2. og Trippelkonserten Vital og livsglad musikk med norsk solisttrio

G

S+

S

Torsdag

23.04

Julian Rachlin spiller Tsjaikovskijs fiolinkonsert Prokofjevs klassiske symfoni og Brahms’ Haydn-variasjoner

G

S+

S

Torsdag

07.05

Klingende kontraster fra Amerika Guro Kleven Hagen med toner fra Hollywood

G

S+

S

Torsdag

28.05

Sesongfinale med Nathalie Stutzmann Ut mot havet med Debussy, Elgar og Mendelssohn

G

S+

S

S

S

S

S

S

S

S

*Gullabonnenter kan bytte til spilledagene fredag 10. eller lørdag 11. januar

15


PRISER, SONER OG RABATTER ABONNEMENTSSERIER

Sone A

Sone B

G

GULL

18 konserter, 40  % rabatt

4 300

3 175

S+

SØLV+

15 konserter, 35  % rabatt

3 800

2 780

S

SØLV

11 konserter, 30  % rabatt

3 000

2 195

1 170

855

PLUKK & MIKS 4 konserter, 25 % rabatt

ENKELTBILLETTER

Sone A

Sone B

Sone C

Voksen

390

285

100

Honnør

340

245

100

Student/barn

195

145

100

ENKELTKONSERTER UTENFOR ABONNEMENT

Voksen

Nyttårskonserten

Student Honnør /barn

550

500

275

Fædrelandsvennens ønskekonsert

390

340

195

Bachs juleoratorium

300

250

150

Hundre år med symfonisk musikk

100

100

100

17. mai-konserten

225

175

Voksen

Honnør

Student /barn

100

100

100

ANDRE ARRANGEMENTER Praktfull sesongprolog Teaterkonsert Peer Gynt

125

125

75/50

Kristiansand.Nå.

375

325

200

Trygve Skaug og KSO

450

400

225

Juleevangeliet

250

200

150

KSO og Dyreparken

200

200

100

RABATTER Gruppe 10–19 personer Gruppe over 20 personer

  10 %   20 %

KILDENVENN 1

Bli Kildenvenn. Få eksklusive tilbud og rabatter. Mer informasjon på kilden.com

Alle priser inkluderer billettavgift.

16

Prissoner A: Parkett rad 6–17 Galleri rad 1–2 Balkong rad 1 B: Parkett rad 3–5 og 18–19 Galleri rad 3–5 Sidegalleri Balkong rad 2–6* C: Parkett rad 1–2 Balkong rad 7–8* Sidebalkong Korgalleri** *Balkong rad 2-8 kr 75 for studenter / under 30 år **Korgalleri gratis for barn Plukk & miks Kjøp billett til minst 4 konserter i Gull-serien til 25  % rabatt. Annet • Abonnenter på seriene Sølv+ og Sølv kan bytte til andre konserter i Gullserien (må skje senest en uke før konserten som byttes ut). • Alle abonnenter kan få gratis medlemskap i KSOs venneforening Crescendo. • Abonnenter på serien Gull får 15  % rabatt på mat i restaurant Frihavn.


INNGANG PARKETT

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

1. ETASJE

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5 6 7 8

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 HC HC HC HC HC

GALLERI

BALKONG

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 INNGANG BALKONG 2. ETASJE

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

1. ETASJE

PODIUM

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

PARKETT

INNGANG PARKETT

INNGANG GALLERI 1M ETASJE

INNGANG BALKONG 2. ETASJE

KONSERTSALEN KORGALLERI

1 2 3 4 5

1 2 3 4 5 6 7 8

17


F R I H AV N Restaurant Frihavn serverer smaksrike retter laget av sesongbaserte råvarer fra lokale leverandører. Foajebaren serverer drikke, småretter og snacks. Restaurant Frihavn åpner kl. 16 før forestillinger og konserter, og foajebaren åpner kl. 11. Som gullabonnent hos KSO får du 15 % rabatt på mat i Frihavn. Velkommen ut av hverdagen – velkommen til Frihavn!

Bordbestilling: spise@kilden.com tlf. 902 29 412


kl. 19.30 | Konsertsalen

Fredag 16. august

PRAKTFULL SESONGPROLOG

Kristiansand Symfoniorkester med gjester

I forkant av sesongen inviterer Kristiansand Symfoniorkester til et festlig, velklingende arrangement med et bredt og variert program i Kildens konsertsal. Det blir klassiske smakebiter fra sesongen 2019/20, og i tillegg møter dere en rekke flotte solister! Alexander Rybak og Ingeborg Walther vil bl.a. fremføre musikk fra musikalen Trolle som har urpremiere i Kilden i november–desember. Fra UiA gjestes vi av Anneli Drecker og Rolf Kristensen, og Agder Folkemusikkarkiv byr på folkemusikerne Kirsten Bråten Berg, Sigrid Bjørgulvsdotter Berg og Eldbjørg Trydal Rysstad, som sammen med Kristiansand Symfoniorkester vil fremføre spreke, nyskrevne arrangementer. Kildens restaurant Frihavn og barer er åpne. I foajeen møter du kyndige personer som gir gode råd om kjøp av konsertabonnement eller separate konserter for sesongen 2019/20.

Billettpris 100,-

KSO PROGRAM HØSTEN 2019

19


Torsdag 29. august

G S+ S

kl. 19.30 | Konsertsalen

SESONGÅPNING MED STUTZMANN OG BRAHMS

Benjamin Grosvenor – pianist med verdensry Sjefdirigent Nathalie Stutzmann, den bejublede pianisten Benjamin Grosvenor og symfoniorkesteret åpner sesongen med to ikoniske verker av Johannes Brahms. Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Benjamin Grosvenor, piano

Johannes Brahms Pianokonsert nr. 1 Johannes Brahms Symfoni nr. 1

Billettpris fra 75,- til 390,-

20

Den unikt begavede 21-årige komponisten fra Hamburg tenkte først på å komponere en symfoni før han endret konseptet til et verk for to pianoer. Til slutt fant han den rette formen i en stormfull, dramatisk og uendelig vakker konsert for piano og orkester – et verk skapt av store byggesteiner og brede penseldrag. Respekten for den store forgjengeren Beethoven gjorde sitt til at kveldens andre Brahms-komposisjon, hans 1. symfoni, lot vente på seg i nesten to tiår. Premieren i Karlsruhe i 1876 ble møtt med stormende jubel, og verket har siden blitt en av musikkhistoriens mest framførte og avholdte symfonier.


Mandag 2. september

Dirigent: Per Kristian Skalstad Medvirkende: Tomos Young, Victoria Marr, Flik Swan, Chenno Tim, Amalie Hagesæter, Ine Wilhelmsen, Julie Rasmussen, Lars Emil Nielsen, Ulrik Waarli Grimstad, Marius Karlsrud Regi: Amalie Nilssen Scenografi: Ryall Burden Kostymedesign: Berit Lågeide Griffin Lysdesign: Martin Myrvold

Edvard Grieg: Peer Gynt-suite nr. 1 og 2

kl. 20.00 | Konsertsalen

TEATERKONSERT PEER GYNT

Herlig kombinasjon av hip-hop, jazzballett, poledance, Ibsen og Grieg! Peer Gynt er Norges store nasjonalhelt, eller kanskje snarere antihelt, for han er nemlig så opptatt av å bli noe stort, at han aldri blir noe som helst. Han er flink til en eneste ting: Å dikte. Men det er ikke nok for verken ham selv, eller for noen rundt ham – med unntak av trofaste Solveig. Å oppleve teaterkonserten er som å spole kjapt gjennom tre timer med dramatikk, der høydepunktene også kommer i feil rekkefølge. Vi limer Ibsens dikt og Griegs musikk sammen på en ny måte, slik at hele forestillingen handler om Peers forsøk på å overbevise Knappestøperen om at livet hans ikke har vært så meningsløst som folk rundt ham tror. Peer Gynt handler kanskje om å være norsk, men mest av alt, handler det om å skjønne den livsviktige forskjellen mellom å være seg selv, og å være seg selv nok.

Billettpris fra 50,- til 125,-

22

KSO PROGRAM HØSTEN 2019


kl. 18.00 | Konsertsalen

Lørdag 7. september

Dai Fujikura

PUNKT 2019 Lørdag 7. september presenterer Punkt en verdenspremiere: Den japanske komponisten Dai Fujikuras shamisen-konsert, fremført av Hidejiro Honjoh på strengeinstrumentet shamisen og Kristiansand Symfoniorkester, dirigert av Christoffer Nobin. Punkt 2019 er den 15. utgaven av den kritikerroste festivalen som kombinerer spennende konserter innen mange sjangere med improviserte, adrenalinfylte live-remixer. Dai Fujikura ble født i 1977 i Osaka, Japan. Han har blitt tildelt en rekke prestisjefylte utmerkelser, deriblant Royal Philharmonic Society Award, WIRED Audi Innovation Award og The Silver Lion Award fra Venezia-biennalen i 2017. Verkene hans omfatter operaer, orkesterstykker, ensembleverk, kammermusikk og filmmusikk. Fujikura har også tette forbindelser med den eksperimentelle pop- og improvisasjons-verdenen. Punkt-kvelden i Kilden omfatter også flere andre konserter og remixer, med musikere som Sidsel Endresen & Jan Bang, Kim Myhr, Arve Henriksen, Eivind Aarset og Erik Honoré. Kvelden avsluttes av Bugge Wesseltofts skandinaviske supertrio Rymden med Dan Berglund og Magnus Öström fra e.s.t. (Esbjörn Svensson Trio). Trioen turnerer for tiden i Europa for fullsatte saler, og debutalbumet ligger på førsteplass på den tyske jazzlisten. Programdetaljer og info: punktfestival.no Dagspass kr 590,- eller tredagerspass kr 1 500,- (kjøpes på ticketmaster.no)

KSO PROGRAM HØSTEN 2019

23


kl. 19.30 | Konsertsalen kl. 14.00 | Arendal kulturhus

G S+

Torsdag 12. september Lørdag 14. september

JULIAN RACHLIN GJENNOM FIRE ÅRSTIDER

Vivaldi og Piazzolla – lekker barokk og argentinsk tango nuevo Julian Rachlin, KSOs 1. gjestedirigent og fiolinist i verdensklasse, er tilbake med to publikumsfavoritter.

Dirigent og solist: Julian Rachlin

Den italienske barokkmester Antonio Vivaldis fire fiolinkonserter illustrerer de fire årstidene, og verket har siden det ble publisert i 1725 beholdt sin enorme popularitet.

Antonio Vivaldi De fire årstider

Med utspring i sine musikalske røtter og klassiske komposisjonsstudier, skapte den argentinske bandoneonmesteren Astor Piazzolla (1921–92) begrepet «tango nuevo». I hans Fire årstider i Buenos Aires, komponert i 1965–70, finner vi alle tangoens ingredienser; melodisk og rytmisk eleganse, nostalgi og glede, dramatikk og begjær.

W.A. Mozart Divertimento Astor Piazzolla Fire årstider i Buenos Aires

Billettpris fra 75,- til 390,-

25


Torsdag 19. september

G S+ S

kl. 19.30 | Konsertsalen

TSJAIKOVSKIJS PATHÉTIQUE MED NATHALIE STUTZMANN

Ung sopranstjerne synger Vier letzte Lieder

Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Siobhan Stagg, sopran

Hector Berlioz Tre stykker fra Fausts fordømmelse Richard Strauss Vier letzte Lieder Pjotr Tsjaikovskij Symfoni nr. 6 Pathétique

Billettpris fra 75,- til 390,-

26

Pjotr Tsjaikovskijs 6. symfoni er et fullendt mesterverk som gjenspeiler kompleksiteten i komponistens liv. Den innledende satsens kontraster mellom bunnløs fortvilelse og eksaltert skjønnhet, den påfølgende sublime, lett haltende valsen, tredjesatsens jublende marsjtema og den vemodige, følelsesmettede avslutningen, danner en organisk helhet som det er umulig å ikke bli berørt av. Den unge australske sopranen Siobhan Stagg er en spennende solist med en fascinerende stemme. Etter ønske fra Nathalie Stutzmann, framfører hun sanger fra 84-årige Richard Strauss’ siste verk. Vier letzte Lieder er en stemningsmettet og klangfull komposisjon som ble urfremført i London i 1950 av Kirsten Flagstad.


Foto: Simon Pauly


kl. 19.30 | Konsertsalen

G S+

Torsdag 26. september

SIBELIUS’ ANDRE OG MEST ELSKEDE SYMFONI

Norsk dirigentstjerne møter tysk cellomester Jean Sibelius’ 2. symfoni (1902) ble umiddelbart en formidabel suksess. Verket ga den finske befolkning mot og håp i møte med det russiske tsarveldets undertrykkelse. Symfoniens innledende pastorale ro avløses først av melankolske, og senere opprørte stemningsbilder før den kamplystne og triumferende finalesatsen tar over.

Dirigent: Eivind Gullberg Jensen

Før pausen spilles Dimitrij Sjostakovitsjs energiske, utadvendte og mangefasetterte første cellokonsert fra 1959, et verk som er en umistelig del av cellorepertoaret.

Knut Vaage Orkesterdialoger

Kvelden innledes med et lett tilgjengelig og forfriskende verk av Knut Vaage, der enkeltinstrumenter og orkesteret fører samtaler i ulike stemningsleier og nyanser.

Solist: Alban Gerhardt, cello

Dimitrij Sjostakovitsj Cellokonsert nr. 1 Jean Sibelius Symfoni nr. 2

Billettpris fra 75,- til 390,-

29


kl. 19.30 | Konsertsalen Foto: Christian Bastiansen

Fredag 11. oktober

TRYGVE SKAUG OG KSO Poeten, låtskriveren og vokalisten Trygve Skaug er en stor formidler som fremkaller latter så vel som tårer. Trygve Skaug har gitt ut tre soloalbum og vært låtskriver og frontfigur i bandet StMorritz. Han har også samarbeidet med ulike artister og komponister, deriblant Maria Mena, Maria Solheim og Lars Bremnes. Musikken hans har en sjelden varme og tilstedeværelse, og har vært blant den mest spilte på norsk radio over flere år. Som forfatter har han gitt ut fire diktsamlinger, og har vært landets mestselgende lyriker de siste to årene. I tillegg er diktene hans blant de mest delte på sosiale medier, med over 90 000 følgere. Det er duket for en varm og vakker kveld i Kildens Konsertsal når Trygve Skaug holder konsert med Kristiansand Symfoniorkester.

Billettpris fra 225,- til 450,-

30

KSO PROGRAM HØSTEN 2019


kl. 19.30 | Konsertsalen

G S+ S

Torsdag 17. oktober

STUTZMANN OG NORSK FIOLINTALENT

Schuberts store C-dur-symfoni og Mendelssohns fiolinkonsert

Fengende musikk fra den tidlige romantikken står på programmet i denne konserten. Den wienske komponisten Franz Schuberts magiske melodiske evner resulterte i utallige sanger og kammermusikk, men også større orkesterverk. Om hans store C-dur-symfoni (nr. 9) skrev kollega Robert Schumann at «hver fiber av musikken er full av liv», og berømmet de «delikate skifter av klangfarger» og komposisjonens «romantiske flyt». I Felix Mendelssohns fiolinkonsert fra 1845 tar solostemmen kommando med et briljant lyrisk tema. Sammen med den sangbare, rolige mellomsatsen og finalens positive allegro ble den en umiddelbar suksess. Vi gleder oss til å høre den unge og lovende fiolinisten Ludvig Gudims tolkning av den tyske romantikerens udødelige komposisjon.

Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Ludvig Gudim, fiolin

Franz Schubert Ouverture til Rosamunde Felix Mendelssohn Fiolinkonsert Franz Schubert Symfoni nr. 9 «Den store C-dur»

Billettpris fra 75,- til 390,-

KSO PROGRAM HØSTEN 2019

31


26.–31. oktober

KRISTIANSAND. NÅ.

Åpent hus for åpne sinn

Kristiansand.Nå. blir høstens store Kildenproduksjon der både Kilden Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Kilden Opera, i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum, går sammen om å skape en rykende fersk forestilling med symfonisk musikk, opera, dans, bildekunst og vandreteater. Den grensesprengende forestillingen Kristiansand.Nå. inviterer oss inn bak fasadene, til den usminkede, rå, vare, vonde og vakre virkeligheten som vi alle er en del av. Magnar Åm skriver musikk, Christopher Arouni koreograferer, Gaute Heivoll, Torborg Igland, Monica Isakstuen, Tore Kvæven og Julie T. Stangebye skriver tekster, og Amalie Nilssen har sitt siste regioppdrag som teatersjef i Kilden.

Billettpris fra 100,- til 375,-

32

KSO PROGRAM HØSTEN 2019


kl. 19.30 | Konsertsalen

Onsdag 6. november

FÆDRELANDSVENNENS ØNSKEKONSERT Fædrelandsvennen og Kristiansand Symfoniorkester har den store gleden av å ønske hjertelig velkommen til nok en utgave av ønskekonserten.

Dirigent og konferansier: Torodd Wigum

Nøyaktig hvilke klassiske mesterverk som skal fylle Kilden denne kvelden, er det du som bestemmer. I løpet av høsten vil Fædrelandsvennen presentere både de ulike alternativene du kan velge mellom, og hvordan du avgir din stemme. Velkommen til en vellydende, fullpakket musikalsk helaften, akkurat som forrige gang med populære Torodd Wigum som både dirigent og konferansier.

Billettpris fra 195,- til 390,Fædrelandsvennens abonnenter får 25 % rabatt

KSO PROGRAM HØSTEN 2019

33


Torsdag 14. november

G S+

kl. 19.30 | Konsertsalen

JORDENS SANG

Urfremføring av bestillingsverk i anledning KSOs 100-årsjubileum Dirigent: Peter Szilvay Solist: Lydia Brotherton, sopran Florian Almedal Sillitoe, guttesopran Domkirkens Guttekor Frikirkens Kammerkor Kilden Vokalensemble Kristiansand Operakor

Rolf Gupta Jordens sang (urfremføring)

Jordens sang reflekterer over de mest grunnleggende spørsmålene menneskeheten til alle tider har stilt. Spørsmålene har fått filosofisk, religiøs eller vitenskapelig form, men kommer som regel mest presist til uttrykk hos barn. De som skal arve jorden. Så lenge det finnes mennesker vil vi søke det umuliges forklaring. Vi er i stand til å forestille oss det uendelige, men uendeligheten selv kan vi ikke fatte. I evighetens perspektiv er våre liv knapt nok et pust. Selv universets tilblivelse, liv og fremtidige død er et blaff sett opp mot uendeligheten. Jordens sang er en refleksjon over undringen, lengselen og gleden over skaperverket. Det er samtidig en advarsel til oss selv. Dersom vi ikke stanser opp og lytter til jordens sang kan vi komme til å slukke vår egen pust og den skjøre naturen vi er en del av. Er vi i ferd med å ødelegge oss selv i frustrasjon over mangel på svar? For å ta vare på oss selv må vi ta vare på vår jord. Den vil klare seg helt fint på egen hånd, men uten oss vil det ikke lenger finnes noen til å søke og lengte etter svar på uendelighetens gåte. Våre barn hører jordens sang klarest. Det er vår oppgave å lytte til dem slik at de får utrette det vi selv ikke klarer. Jordens sang er en bønn for vår klode. – Rolf Gupta

Billettpris fra 75,- til 390,-

34


Hvor skapelsen kom fra, enten han skapte skapelsen eller ikke, bare vokteren i den høyeste himmel, bare han vet. Eller vet han ikke? Fra Rigveda


Foto: Anthony Chang


kl. 19.30 | Konsertsalen

G S

Torsdag 21. november

FORRYKENDE RUSSISK

Paganini-rapsodi og fargerik ballettmusikk med ung dirigentkomet Newzealandske Gemma New, til daglig sjefdirigent i Hamilton Philharmonic Orchestra i Canada, er en av flere nye bekjentskaper på dirigentpulten denne sesongen. Tre russiske mestere står på programmet denne kvelden, og Sjostakovitsjs Festouverture fra 1954 garanterer en forrykende start på konserten. Komponisten Sergej Rakhmaninov er også kjent som en av historiens fremste pianister. I verket Rapsodi over et tema av Paganini (1934) hører vi variasjoner over italienske Nicolò Paganinis berømte tema fra Caprice nr. 24, fremført av det ukrainske pianistvidunderet Vadym Kholodenko. Etter pause spilles Igor Stravinskijs fargesprakende, folkloristiske og genialt instrumenterte ballettmusikk fra 1912. Handlingen i Petrusjka utspiller seg på en markedsplass i St. Petersburg der figurer i et dukketeater plutselig får liv.

Dirigent: Gemma New Solist: Vadym Kholodenko, piano

Dimitrij Sjostakovitsj Festouverture Sergej Rakhmaninov Rapsodi over et tema av Paganini Igor Stravinskij Petrusjka (ver. 1947)

Billettpris fra 75,- til 390,-

37


Torsdag 5. desember

Dirigent: Rolf Gupta Korinstruktør: Marianne Sødal

kl. 19.30 | Kristiansand domkirke

BACHS JULEORATORIUM

Stemningsfull kveld i Kristiansand domkirke

Kilden Vokalensemble Kristiansand Domkor

Johann Sebastian Bach Juleoratorium, del 1, 4 og 6

Sammen med en kvartett med internasjonale solister og kor under ledelse av Rolf Gupta, flytter Kristiansand Symfoniorkester inn i Kristiansand domkirke for å fremføre tre av de seks kantatene i barokkmesteren Johann Sebastian Bachs høytidsstemte Juleoratorium. Bach komponerte disse i sin tid som kantor i Thomaskirken i Leipzig, og hele oratoriet ble først fullført i 1732. Hans musikalske genialitet og uttrykksform lever i beste velgående den dag i dag – kanskje sterkere enn noensinne!

Billettpris fra 150,- til 300,-

38

KSO PROGRAM HØSTEN 2019


kl. 18.00 | Konsertsalen

18.–19. desember

JULEEVANGELIET Også i år danner juleevangeliet rammen for Kildens tradisjonsrike førjulskonsert. I en julepyntet konsertsal får vi oppleve vakre julesanger med nydelig korsang og opplesning av kjente og kjære tekster fra julens evangelium. Sammen med eksterne samarbeidspartnere vil Kristiansand Symfoniorkester sørge for en helt uforlignelig julestemning! Konserten er et Kilden Dialog-prosjekt, der profesjonelle kunstnere jobber sammen med amatører for å skape store kulturelle opplevelser.

Billettpris fra 150,- til 250,-

KSO PROGRAM HØSTEN 2019

39


11.–13. desember

KSO PÅ BYEN

Suksessprosjektet KSO på byen er tilbake i full sving! Musikerne i orkesteret deles disse dagene opp i mindre ensembler, og gjør minikonserter på ulike steder i Kristiansand og omegn. Vi besøker skoler, omsorgshjem, sykehus, arbeidsplasser, asylmottak og i tillegg en rekke offentlige steder i og rundt byen.

FOTOKONKURRANSE Vi utfordrer i år publikum til å ta bilder av våre ensembler på byen. Legg ut ditt bilde på Instagram med #ksopåbyen. Det vil velges 10 vinnerbilder, og vinnerne blir belønnet med 2 billetter til en valgfri KSO-konsert våren 2020.

40


Onsdag 8., fredag 10. og lørdag 11. januar Torsdag 9. januar

G

kl. 19.30 | Konsertsalen kl. 19.00 | Arendal Kulturhus

NYTTÅRSKONSERTEN

En festkveld i operettens verden Dirigent: Henrik Schæfer Konferansier: Espen Beranek Holm Solist: Marie Heeschen, sopran m.fl.

For Nyttårskonserten 2020 inviterer Kristiansand Symfoniorkester til en festkveld som vies helt og fullt til musikk av operettens største mestere! Henrik Schæfer, sjefdirigent for operaen i Göteborg, har samlet en kvartett av formidable stemmer og vi får høre klingende perler av Jaques Offenbach, Franz Lehar, Emerich Kalman og Arthur Sullivan (og kanskje enda flere!). Som konferansier har vi gleden å oppleve den allsidige entertaineren Espen Beranek Holm, kjent fra bl.a. NRKproduksjonenene Virtuos og Maestro.

Billettpris fra 100,- til 550,-

42


Foto: Anders Martinsen


Torsdag 16. januar

G S+ S

kl. 19.30 | Konsertsalen

STUTZMANN, BEETHOVEN OG BRAHMS

Ung prisvinner spiller Beethovens 3. pianokonsert

Til denne konsertkvelden har Nathalie Stutzmann valgt to tidløse mesterverk skapt av to av musikkhistoriens store B'er – Beethoven og Brahms. Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Sunwook Kim, piano

Ludwig van Beethoven Coriolan Ouverture Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 3 Johannes Brahms Symfoni nr. 3

Billettpris fra 75,- til 390,-

44

Sunwook Kim, den yngste vinneren noensinne av Den internasjonale pianokonkurransen i Leeds, tar seg av Beethovens 3. pianokonsert fra 1800. Pianokonserten utstråler eleganse og skjønnhet med tydelig inspirasjon fra – og er kanskje også en hyllest til – W.A. Mozart. I Johannes Brahms’ tredje symfoni, komponert i 1883 under en vedvarende kreativ sommer i det vakkert beliggende Wiesbaden, hviler en frimodig og positiv atmosfære, skapt av genial melodikk og overlegen kontroll over det musikalske håndverket. Den innledende tonefølge F-A-F som utgjør den tematiske strukturen i symfonien, har blitt assosiert med Brahms’ livsmotto «Frei aber froh» (fri, men lykkelig).


Torsdag 30. januar

Dirigent: Giordano Bellincampi Solist: Julian Steckel, cello

Carl Nielsen Helios-ouverture Joseph Haydn Cellokonsert nr. 1 Carl Nielsen Symfoni nr. 5

G S+

kl. 19.30 | Konsertsalen

GJENSYN MED BELLINCAMPI

Cellovirtuos spiller Haydn

Giordano Bellincampi, KSOs sjefdirigent 2013–18, er tilbake sammen med den suverene cellisten Julian Steckel som i mai 2017 ga oss en overdådig versjon av Schumanns cellokonsert. Nå står Joseph Haydns levende, elegante og energiske C-dur-konsert fra 1765 på programmet – et umistelig verk i cellorepertoaret. Kveldens konsert innledes av Carl Nielsens Helios-ouverture, inspirert av en middelhavsreise og den greske mytologiens solgud. I den danske mesterens klangskjønne og mangefasetterte femte symfoni fra 1922 skapes et bilde av samfunnsomveltningene i etterdønningene av 1. verdenskrig. Stillhet og kontemplasjon forenes med stridslystne triumfvirvler. Gradvis preges musikken av mer inderlighet og varme, og den heroiske avslutningen gir håp om en bedre framtid.

Billettpris fra 75,- til 390,-

46

KSO PROGRAM VÅREN 2020


kl. 19.30 | Konsertsalen

G S

RACHLIN OG MESTERVERK AV MOZART

«Jupitersymfonien» og den fenomenale pianisten Denis Kozjukhin

«Jeg sier deg med Gud som vitne, og som en ærlig mann, at din bror er den største komponist jeg kjenner!» W.A. Mozarts far Leopold skriver dette til datteren Nannerl etter at hennes bror 11. februar 1785 urfremførte sin 20. pianokonsert. Dette temperamentsfulle verket pekte fremover mot Beethoven og romantikken. Pianisten Denis Kozjukhin, vinner av Queen Elisabeth-konkurransen i 2010 og i full sving med sin verdenskarriere, er en ideell solist for denne oppgaven.

Torsdag 6. februar

Dirigent: Julian Rachlin Solist: Denis Kozjukhin, piano

Ludwig van Beethoven Ouverture til Egmont W.A. Mozart Pianokonsert nr. 20 W.A. Mozart Symfoni nr. 41, «Jupiter»

Julian Rachlin tar til slutt for seg Mozarts 41. og siste symfoni; et helstøpt, formfullendt verk med genial melodikk, kraft og sensibilitet. Et udiskutabelt høydepunkt i musikkhistorien!

Billettpris fra 75,- til 390,-

KSO PROGRAM VÅREN 2020

47


Torsdag 13. februar

G S+

kl. 19.30 | Konsertsalen

STORSLÅTT OG SARKASTISK – SJOSTAKOVITSJS 10. SYMFONI

Symfonisk portrett av en tyrann Dirigent: Andris Poga Solist: Oskars Petrauskis, saksofon

Jacques Ibert Concertino da Camera John Williams Escapades, fra filmen Catch Me If You Can Dimitrij Sjostakovitsj Symfoni nr. 10

Billettpris fra 75,- til 390,-

48

Dimitrij Sjostakovitsjs 10. symfoni er et av 1900-tallets mest sentrale orkesterverk. Det er også et av de mest gripende og fascinerende, preget av sterke kontraster. Sjostakovitsjs liv og karriere var en balansegang med livet som innsats, der relasjoner til det diktatoriske regimet og kunstnerisk integritet sto mot hverandre. Da det politiske klimaet etter krigens slutt i 1945 hardnet enda mer til, avsto Sjostakovitsj fra å komponere symfonier. Først etter Stalins død i 1953 ble den 10. symfonien til. Stalin portretteres brutalt realistisk i 2. sats, og tonene DSCH (Sjostakovitsjs signatur) gjennomsyrer symfoniens finale. Den russiske orkesterprakten kontrasteres før pausen av to lekre miniatyrer for saksofon; fransk neoklassisisme og amerikansk filmmusikk, spilt av virtuosen Oskars Petrauskis.


kl. 19.30 | Konsertsalen

G S+ S

Torsdag 27. februar

STUTZMANN OG BRUCKNERS MONUMENTALE 7. SYMFONI

Felleskonsert med studenter fra UiA og UiS Denne konsertkvelden får lytterne oppleve vår eminente sjefdirigent lede et orkester med 90 musikere, når KSO for tredje gang gjennomfører et fellesprosjekt med musikkutdanningen ved Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger. Anton Bruckner vokste opp i Linz i Østerrike og var en av sin tids fremste organister, noe som avspeiler seg i hans bredt strukturerte symfonier, iblant kalt «klingende katedraler». Hans 7. symfoni, storslått og dramatisk med dynamiske kontraster og raffinert harmonikk, ble etter urfremføringen i Leipzig i 1883 hans største suksess. Den regnes gjerne som et monument over Richard Wagner, Bruckners store forbilde. Dette er spesielt tydelig i den gripende andresatsen der fire wagnertubaer hyller den gamle mesteren som på denne tiden lå for døden.

Dirigent: Nathalie Stutzmann Fellesprosjekt med Universitet i Agder og Universitet i Stavanger

Richard Wagner Forspill til Parsifal Anton Bruckner Symfoni nr. 7

Før pausen kan vi nyte forspillet til Richard Wagners siste mesterverk, operaen Parsifal (1882).

Billettpris fra 75,- til 390,-

51


Torsdag 5. mars

Dirigent: Hans Graf Solist: Ryoma Tagaki, piano

Leoš Janáček Sinfonietta (ver. H. Stolba) Maurice Ravel Pianokonsert i D-dur (for venstre hånd) Paul Hindemith Konsert for orkester Paul Hindemith Symfoni, Mathis der Maler

G S+

kl. 19.30 | Konsertsalen

VINNER AV GRIEG PIANOKONKURRANSE SPILLER RAVEL

Melodiøst, folkloristisk og klangskjønt fra mellomkrigstiden

Hans Graf, høyt respektert dirigent med enorm erfaring, møter i kveld den unge japanske pianisten Ryoma Tagaki, vinner av The International Grieg Piano Competition 2018. Kveldens program er konsentrert omkring sent 1920- og tidlig 1930-tall, og Ryoma Tagaki bidrar med Maurice Ravels briljante og fargerike pianokonsert i D-dur for venstre hånd. Lekker folkloristisk melodikk kjennetegner Leoš Janáčeks Sinfonietta, rammet inn i begynnelse og slutt av flotte messingkaskader.

Billettpris fra 75,- til 390,-

52

Konsertens andre del byr på neoklassisk melodiøs, klangskjønn og intens rytmisk musikk signert den tyske komponisten Paul Hindemith – et av 1900-tallets store genier med et personlig tonespråk og integritet.

KSO PROGRAM VÅREN 2020


kl. 19.30 | Konsertsalen kl. 19.00 | Arendal Kulturhus

Fredag 13.mars Torsdag 12. mars

UNG KLASSISK

Dirigent: Bjarte Engeset

Musikkfestival med unge talenter

Solist: Inger Margrethe Furre Thommesen, bratsj

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt mellom Aust-Agder musikkråd, Arendal kommune, Norsk kulturskoleråd Agder, Universitetet i Agder, Risør Kammermusikkfest og Kristiansand Symfoniorkester. Som solist har vi i 2020 gleden av å presentere bratsjisten Inger Margrethe Furre Thommesen, som begynte sin musikkutdannelse ved Knuden Kristiansand Kulturskole. Hun har senere tatt eksamen ved Barrat Due Musikkinstitutt i Oslo, og studerer nå ved Hochschule für Musik und Tanz i Köln. I konsertens andre del vil flere unge musikere i ulike aldre bli invitert å spille sammen med KSO. Bjarte Engeset har tidligere ledet Ung klassisk-konserter, og er i 2020 tilbake som dirigent.

Billettpris fra 75,-til 390,Gratis for abonnenter

KSO PROGRAM VÅREN 2020

53


Torsdag 2. april

Dirigent: Ruth Reinhardt Solister: Ingrid Andsnes, klaver Maria Angelika Carlsen, fiolin Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello

Lotta Wennäkoski Hava Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 2 Ludwig van Beethoven Konsert for cello, fiolin, piano og orkester, «Trippelkonserten»

G S+ S

kl. 19.30 | Konsertsalen

BEETHOVENS 2. OG TRIPPELKONSERTEN

Vital og livsglad musikk med norsk solisttrio Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum går ikke upåaktet hen denne våren, selv om jubileet i første rekke blir markert høsten 2020. Vi får besøk av tre spennende solister og den fremadstormende dirigenten Ruth Reinhardt. I Beethovens 2. symfoni fra 1802 møter vi en komponist som begynner å finne sin stil og metode for å utvikle et enkelt, men substansielt grunnmateriale til store og omfattende verk. Musikken er vital og livsbejaende, og særlig andresatsens larghetto har blitt en publikumsfavoritt. Også «Trippelkonserten» fra 1803 er et påfallende underholdende verk, fylt av edel melodikk og godt humør! Stykkets lystige pianostemme ble for øvrig spesialskrevet for Beethovens elev, erkehertug Rudolph av Østerrike.

Billettpris fra 75,- til 390,-

54

KSO PROGRAM VÅREN 2020


kl. 13.00 og 15.30 | Konsertsalen

Lørdag 18. april

KSO OG DYREPARKEN Etter tre morsomme og festlige felleskonserter med Dyreparken, der vi har fått lov til å leke med karakterer fra Hakkebakkeskogen, Kutoppen og med selveste Kaptein Sabeltann og gjengen hans, ser vi frem til den tredje forrykende konserten! Det blir spennende å se hvilke gjester fra Dyreparken som kommer til Kildens Konsertsal denne gang. Flott musikk, moro og fest blir det uansett! Årskortholdere i Dyreparken, KSO-abonnenter og KildenVenner får 50 % på voksenbillett.

1

Billettpris fra 100,- til 200,-

KSO PROGRAM VÅREN 2020

55


Torsdag 23. april

G S+ S

kl. 19.30 | Konsertsalen

JULIAN RACHLIN SPILLER TSJAIKOVSKIJS FIOLINKONSERT

Prokofjevs klassiske symfoni og Brahms’ Haydn-variasjoner Dirigent og solist (fiolin): Julian Rachlin

Pjotr Tsjaikovskij Fiolinkonsert Sergej Prokofjev Symfoni nr. 1, «Den klassiske» Johannes Brahms Variasjoner over et tema av Haydn (Chorale St. Antoni)

Billettpris fra 75,- til 390,-

56

Pjotr Tsjaikovskijs fiolinkonsert fra 1878 er fylt av dramatikk, melodisk genialitet og tekniske utfordringer som har fått mange utøvere til å kaste inn håndkleet. Ikke gå glipp av anledningen til å oppleve hvordan Julian Rachlin, fiolinist i verdensklasse, tolker verket! Det unge geniet Sergej Prokofjevs første symfoni – gjerne kalt «den klassiske» – ble til gjennom et tankeeksperiment som dreide seg om hvordan en symfoni av Joseph Haydn ville arte seg dersom den hadde blitt skrevet 1916–17. Resultatet ble en spirituell, elegant, melodiøs og velbalansert symfoni som nok også Joseph Haydn hadde vært stolt av. Til slutt fremføres en av den klassiske musikkens virkelige perler – Johannes Brahms’ mesterlig utformede variasjoner over et koraltema, funnet blant Joseph Haydns etterlatte arkiver.


Foto: Jacob Buchard


Onsdag 29. og torsdag 30. april

kl. 19.30 | Konsertsalen

HUNDRE ÅR MED SYMFONISK MUSIKK I KRISTIANSAND!

KSO gjentar det første symfoniske programmet oppført i 1920 Dirigent: Eivind Aadland Konferansier: Terje Boye Hansen

Edvard Grieg Konsertouverture Høsten Edvard Grieg Holberg-suiten Johan Svendsen I fjol gjætt'e gjeitinn Joseph Haydn Symfoni nr. 104, «London»

Billettpris 100,-

58

I sesongen 2019/20 er det en glede for oss å markere etableringen av Kristiansand Byorkester i 1919 og deres første offentlige symfoniske konsert som fant sted i februar 1920. Mange musikkvenners engasjement og arbeid over et langt tidsrom skapte den framdrift og utvikling som gjorde det mulig å etablere et profesjonelt orkester med heltidsansatte musikere i 2003, og som flyttet inn i Kilden 2012. Denne kvelden gjentar vi det første konsertprogrammet fra 1920. Du får høre norske perler av Grieg og Svendsen samt Joseph Haydns mesterlige Londonsymfoni. En av orkesterets mest trofaste venner, tidligere sjefdirigent Terje Boye Hansen, ledsager oss gjennom historikk og musikk, og en og annen overraskelse kan nok forventes.


Torsdag 7. mai

Dirigent: Roderick Cox Solist: Guro Kleven Hagen, fiolin

Leonard Bernstein On the Town: Three Dance Episodes Wolfgang Korngold Fiolinkonsert Samuel Barber Essay nr. 1 John Adams Dr. Atomic Symphony

G S+ S

kl. 19.30 | Konsertsalen

KLINGENDE KONTRASTER FRA AMERIKA

Guro Kleven Hagen med toner fra Hollywood

Leonard Bernsteins tre utsnitt fra On the Town viser hvordan klassisk musikk smelter sammen med jazz og musikaler. Østerrikeren Wolfgang Korngold tilbrakte store deler av sitt yrkesliv i Hollywood. Hans fiolinkonsert inneholder temaer fra tre av filmene han skrev musikk til, og spilles denne kvelden av den norske fiolinisten Guro Kleven Hagen. Samuel Barbers musikk beskrives ofte som romantisk lyrisk. Verket vi hører i kveld er tenkt å tilsvare den litterære formen essay. Siden begynnelsen av 1980-tallet har John Adams vært en av samtidsmusikkens fremste og mest populære komponister. Hans opera Doctor Atomic finner sted i Los Alamos i 1945, hvor en forsker arbeider intenst med å forberede den første testen av atombomben. Dr. Atomic Symphony er en komprimert versjon av operaen.

Billettpris fra 75,- til 390,-

60

KSO PROGRAM VÅREN 2020


kl. 14.00 | Konsertsalen

Søndag 17. mai

FESTKONSERT PÅ NASJONALDAGEN! Kristiansand Symfoniorkester holder tradisjonen levende med å holde konsert på nasjonaldagen. I år hilser vi mezzosopran Ingeborg Gillebo velkommen. Hun har meritter fra både Den Norske Opera og Metropolitan Opera House i New York. Som vanlig blir det norsk festmusikk, moro og allsang.

Dirigent: Peter Szilvay Solist: Ingeborg Gillebo, mezzosopran Seniorkoret Sølvstrupene

Restaurant Frihavn åpner kl. 12.00 Bordbestilling på tlf. 90 22 94 12 eller epost: spise@kilden.com

Ta med din egen sangstemme og godt humør. Du rekker garantert borgertoget!

Billettpris fra 175,- til 225,-

KSO PROGRAM VÅREN 2020

61


kl. 19.30 | Konsertsalen

G S+ S

Torsdag 28. mai

SESONGFINALE MED NATHALIE STUTZMANN

Ut mot havet med Debussy, Elgar og Mendelssohn

Vi avslutter sesongen med Debussys mesterverk La Mer fra 1905, hvor han med suveren kontroll av orkesterets palett av klangfarger gir oss en på samme tid subtil og klangskjønn skildring av havet i ulike faser; fra solens refleksjoner på et morgenstille hav, via bølgenes lek til den stormfulle, opprørte finalen. Også resten av finaleprogrammet har vann og hav som bærende element; Edward Elgars utsøkte og stemningsskapende miniatyrer i Sea Pictures, Mendelssohns konsertouverture inspirert av øygruppen Hebridene og i Jevgenij Svetlanovs komposisjon hvor vi følger den mektige floden Daugavas ferd fra Valdajhøydene i Russland til den munner ut i Rigabukten.

Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Jennifer Johnston, mezzosopran

Jevgenij Svetlanov Daugava Edward Elgar Sea Pictures Felix Mendelssohn Hebridene Claude Debussy La Mer

Billettpris fra 75,- til 390,-

63


KAMMERKONSERTER Å spille kammermusikk var før i tiden en fritidssyssel og en mulighet til å omgås sosialt. For en profesjonell orkestermusiker i dag, er det å spille i mindre grupper også en mulighet til fordypning og utvikling. I sesongen 2019/20 blir det arrangert ni kammerkonserter på ulike arenaer i Kristiansand med musikere fra KSO. Program og annen informasjon om kammerkonsertene finner du på kilden.com og kso.no


Foto: Hufton Crow

BLI KILDENVENN OG FÅ MANGE GODE TILBUD!

100% 19.45

Telenor

lbud vennti Kilden

BLI K I L D E N! VENN 1

Nyheter fra Kilden først, direkte til din mobil og ut fra dine interesser Eksklusive tilbud på billetter, restplasser og generalprøver Mulighet til å kjøpe billetter før de legges i åpent salg SEND KILDENVENN TIL 2242 Kildenvenn er tilgjengelig i App Store (iOS) og Google Play (Android)


S

tøtt ditt symfoniorkester Kristiansand Symfoniorkester har utviklet seg til et ekte kvalitetsorkester, og lar oss oppleve glede, skjønnhet og entusiasme fra første til siste takt. Venneforeningen Crescendo er et spennende og givende tilbud til deg som vil støtte orkesteret og lære mer om musikkens verden.

Venneforening for Kristiansand Symfoniorkester

Medlemskap i Crescendo koster kr 200 pr. konsertår. Som medlem blir du invitert til førsnakk, besøk backstage og mange andre arrangementer, og du får gratis tilgang til premiumversjonen av KSO Play. Har du konsertabonnement, er medlemskap i Crescendo gratis. Følg oss på Facebook og meld deg inn på crescendokristiansand.no


NYHET!

KSO PLAY

Last ned KSO PLAY

Ta med KSO hjem

Nyt store musikkopplevelser fremført av et storartet symfonisk orkester – akkurat når det passer deg. Kildens egne videoopptak med suveren lyd- og bildekvalitet Flerkameraproduksjon App for Apple Tv, iPhone/iPad og Android Gratis å laste ned med tilgang til mange konserter Premiumversjon med tilgang til alt innhold: kr 99 for 6 måneder, men gratis for abonnenter


Adam Grüchot Konsertmester I

Armando Toledo Aribú Gruppeleder, 2. fiolin

Lene-Marie Helland Alternerende gruppeleder, 2. fiolin

Jonas Båtstrand

Sigmund Eikeset

Dorota Grüchot

Yuka Sato

Katarina Skogheim

Pål Svendsberget

P.O. Lindberg Solo

Kjell Åge Stoveland Alternerende solo

Ivan Zecevic Nestgruppeleder

FIOLIN

BRATSJ

68


Andrea Christiane Berglihn Nestgruppeleder, 2. fiolin

Maria Andrén

Daniel Perek

Loussine Azizian Idsøe

Lars Audun Hadland

Solveig Husebø

Svetlana Jelic

Lars Lunde

Britta Swanberg

Josine Van den Akker

Karen Walthinsen

Jane Patricia M. Kärner

Trygve Johan Simonsen

Piotr Slowik

Edda Stix

69


CELLO

Ariel Alexis de Wolf Solo

Leonardo Sesenna Solo

Maarten Jansen Nestgruppeleder

Erik Zeppezauer Solo

John W. Harrison Alternerende solo

Jan Mathiasson Nestgruppeleder

Anne Randi Haugejorden Solo

Nina Barkenes Solo piccolo / alternerende solo

Mamiko Miura Tutti fløyte med plikt til piccolo

Stig Nordhagen Solo

Ingrid Wangsvik Alternerende solo

Kari Ingelsrud Tutti / bassklarinett

KONTRABASS

FLĂ˜YTE

KLARINETT

70


Anne Karen Bræin

Jasper Havelaar

Wolfram Reinhold Kärner

Mari Marte Waaler Wærvågen

Kåre Michael Dalane

Alfred Matre

Roar Brostrøm Solo

Marion Walker Solo engelsk horn / alternerende solo

Torunn Irene Kristensen Tutti / engelsk horn

Odd Lyngstad Alternerende solo

Thea Øyhus-Revlin Tutti / kontrafagott

OBO

FAGOTT

71


HORN

Simon Breyer Solo

Amanda Michelle Harrison Alternerende solo

Hilde Lunde Garby

Jens Forus Solo

Eivind Bjørnevik Alternerende solo

Trym Dalene

Vidar Løvbrøtte Solo

David Tellefsen

Ellen Fjørtoft Solo / alternerende

Henning Seldal Solo / alternerende

TROMPET

TUBA

SLAGVERK

72


Ove Øgård-Repål

Leif Tore Strandbakken

TROMBONE

Alan Vavti Solo

Nils Tore Brunvatne Alternerende solo

Thor-Arne Martinsen Basstrombone

HARPE

Johanna Engedal Solo

PAUKE

Thomas Hansen Solo

73


KONTAKT KILDENS EIERE

Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune

HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE

Administrasjon Geir Rebbestad, direktør Birgit Lundmark, orkestersjef Hans Bodin, programsjef Kjersti Cecilia Petersson, notebibliotekar Borghild Løvbrøtte, orkesterregissør Maylinn Nøyseth, orkesterregissør (permisjon) Helene Wathne Strand, orkesterregissør (vikar) Besøks- og postadresse Kristiansand Symfoniorkester Kilden Teater og Konserthus IKS Sjølystveien 2, 4610 Kristiansand kso@kilden.com Telefon (+47) 90 58 11 11 kilden.com – kso.no

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS

SAMARBEIDSPARTNERE 

74

Kilden Teater og Konserthus for Sørlandet IKS åpnet i januar 2012 og er Norges første offentlig finansierte kulturinstitusjon der teater, symfoniorkester, opera og kulturdrift er organisert i ett selskap med felles eierkonstellasjon, styre og ledelse. Enhetene Kilden Teater, Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Opera og Kilden Kultur er organisert som avdelinger med egne ressurser. Staten, ved Kulturdepartementet, er største økonomiske bidragsyter og yter nærmere 70 prosent av offentlige tilskudd. Det resterende kommer via en fordelingsnøkkel fra Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune. Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune står alene for finansieringen av Kilden Kultur.


Utgiver: Kilden Teater og Konserthus for Sørlandet IKS Redaksjon: Kristiansand Symfoniorkester / programsjef Hans Bodin Utgivelse: April 2019 Design: Aptum Forsidefoto: Kjartan Bjelland Trykk: 07 Media Sør Forbehold om programendringer og trykkfeil. 2019 © Kilden Teater og Konserthus IKS


Torsdag 27. september

Dirigent: Nathalie Stutzmann Solist: Francesco Piemontesi, piano

Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 5 Guillaime Connesson Flammenschrift Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 5

kl. 19.30 | Konsertsalen

KEISERKONSERTEN OG SKJEBNESYMFONIEN

Den fenomenale, sveitsiske pianisten Francesco Piemontesi vant «Queen Elizabeth»- konkurransen i 2007 og har etter dette etablert seg i toppsjiktet i den klassiske musikkverdenen. Denne kvelden framfører han Beethovens 5. pianokonsert som takket være den storslagne første satsen har fått kallenavnet Keiserkonserten. Dens rolige og kontem-plative adagiosatsen kan føles nesten plagsomt vakker. Beethovens 5. symfoni holder lytteren i et fast grep helt fra den korte og berømte innledningen til den jublende finalen, og tar oss med på en reise fra mørke til lys. Som komplementerende kontrast til de 200 år eldre mesterverkene får vi en moderne klanglig opplevelse signert den franske komponisten Guillaume Connesson.

KSO PROGRAM HØSTEN 2019

Profile for Kilden Teater og Konserthus

Sesongbok KSO 2019/2020  

Sesongbok KSO 2019/2020