Page 1

KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER

Ung klassisk Dirigent: Eva Ollikainen

Solister: Redi Shypheja, fiolin - Enxhi Vogli, piano Fredag 15. mars 2019 Konsertsalen

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS KILDEN.COM


VELKOMMEN TIL KONSERT   EN LITEN REFLEKSJON OVER Å VÆRE UNG OG LYKKES SOM MUSIKER. Som barn måtte vi alle lære hva som er lov og spesielt hva som ikke er lov, ikke sant? Klare grenser og regler vi måtte forholde oss til. Så utvikler vi oss til unge voksne og da oppdager vel de fleste av oss at disse reglene og grensene noen ganger viser seg å bli flytende når vi blir presset og at vi da blir utfordret til å stole på vår egen fornuft. I krig og kjærlighet er plutselig alt lov ifølge ordtaket! Kanskje er det noe med det omvendte også? At både strid og kjærlighet finner grobunn når visse regler og grenser blir flytende? Det skulle gjøre det enda mer forståelig at unge voksne finner mening i nyvunnet bevissthet om valgbarhet og formbarhet av normer og verdier, i strid med regler og autoriteter og samtidig så lettantennelig i kjærligheten. Kanskje det er akkurat denne kombinasjonen av stridbarhet og sårbarhet som gir en ung solist en helt egen uttrykksfullhet, uavhengig av eventuelle mindre tekniske ufullkommenheter. Og er det ikke nettopp de mest fengslende solistene som klarer å røkte disse to kvalitetene senere i livet? Stridbar og sårbar som selve livet. Jasper Havelaar cellist

N UT MME EN O K VEL DAG VER H V A

2

Kristiansand Symfoniorkester | Ung klassisk | 14. og 15. mars 2019


PROGRAM  KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER Dirigent: Eva Ollikainen Solister: Redi Shypheja, fiolin og Enxhi Vogli, piano Program CARL MARIA VON WEBER (1786-1826) OUVERTURE TIL JEGERBRUDEN (Der Freischütz) MAX BRUCH (1838-1920) FIOLINKONSERT nr. 1, g-moll, op. 26 (1866) 1. Vorspiel: Allegro moderato 2. Adagio 3. Finale: Allegro energico Pause

FELIX MENDELSSOHN (1809-1847) PIANOKONSERT nr. 1, g-moll, op. 25 (1830-31) 1. Molto allegro con fuoco 2. Andante 3. Presto - molto allegro e vivace JEAN SIBELIUS (1865-1957) SYMFONI nr. 7, C-dur, op. 105 (1924) I. Adagio II. Vivacissimo - Adagio III. Allegro molto moderato - Allegro moderato IV. Vivace - Presto - Adagio - Largamente molto

Lyd- og filmopptak er ikke tillatt. Mobiltelefoner må slås av. Konserten blir filmet av Kilden. Det kan bli gjort opptak av publikum.

3


BIOGRAFIER Uansett om hun dirigerer orkesterkonserter eller opera imponerer den unge finske dirigenten EVA OLLIKAINEN med sin naturlige autoritet, smittende entusiasme og elegante og nyanserte teknikk. I inneværende sesong debuterer hun med Helsinki Filharmoniske Orkester, Orchestra della Toscana, og ved Den Kongelige Opera, København med Puccinis Turandot. Hun returnerer også til Island Symfoniorkester, og hun dirigerer ballettene Nøtteknekkeren og Svanesjøen for Semperoper Dresden. Som sjefsdirigent for Nordiska Kammarorkestern denne sesongen har Eva Ollikainen paret tysk klassisk og romantisk repertoar med komponister fra området rundt Østersjøen. Hun bestemte seg for en karriere som dirigent i ung alder som student ved Sibelius-akademiet, Helsinki, der hun studerte med Leif Segerstam og Jorma Panula. Da hun var 21 år vant hun den internasjonale Jorma Panula Conducting Competition og arbeidet deretter med London Philharmonic Orchestra og Kurt Masur så vel som Philharmonia Orchestra, London og Christoph von Dohnányi. Viktig for utviklingen hennes var også instruksjon fra Bernard Haitink og Herbert Blomstedt ved Tanglewood Music Center, Massachusetts, USA.

4

Kristiansand Symfoniorkester | Ung klassisk | 14. og 15. mars 2019


BIOGRAFIER Senere har hun opparbeidet seg et omfattende repertoar med fokus på de store, tyske symfonier og fortsetter samarbeidet med ledende skandinaviske orkestre som Kungliga Filharmonikerna, Stockholm og Sjællands Symfoniorkester. Hun er også hyppig gjestedirigent for Staatskapelle Dresden og har blitt invitert til å lede Wiener Symphoniker, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Deutsches SymphonieOrchester Berlin, Brussel Filharmoniske Orkester og Kennedy Center Opera House Orchestra. Ollikainen dirigerte nylig Tryllefløyten ved Kungliga Operan, Stockholm og Carmen ved Göteborgsoperan.

5


BIOGRAFIER   REDI SHYPHEJA ble født i Tirana, Albania i 1995 og begynte å ta fiolinundervisning da han var seks år gammel ved National School of Art Jordan Misja der han også avsluttet sin videregående utdannelse i 2014. Fra 2014 til 2017 studerte han fiolin ved University of Arts i Tirana med professor Lorenc Radovani og tok eksamen med beste karakter. Samtidig deltok han i flere mesterklasser, bl.a. i Wuppertal, Tyskland med Igor Malinovsky og i Tirana med Massimo Spadano. Redi har opptrådt som solist med orkester og som kammermusiker, og han har erfaring som orkestermusiker. Tolkningene hans har fått stor oppmerksomhet blant kritikere. Han blir sett på som en fremragende, ambisiøs fiolinist, som spiller med mye energi og på samme tid har et rikt klanglig uttrykk. Fra 2017 har Redi Shypheja gått på masterstudiet ved Universitetet i Agder, der han studerer fiolin med Adam Gruchot.

6

Kristiansand Symfoniorkester | Ung klassisk | 14. og 15. mars 2019


BIOGRAFIER   ENXHI VOGLI ble født i Tirana, Albania og begynte å spille piano da hun var syv år i på kulturskolen Jordan Misja. I 2012 spilte hun sin første solokonsert. Hun vant hun førstepris i Duo Piano Epta tre år på rad, førstepris i Kenget e tokes og andrepris i Tirana talent. Hun startet sin bachelorutdanning i 2014 og tok eksamen 2017 ved University of Arts, Tirana etter studier med professor Kristina Laco. Karrieren hennes fortsatte med en ny solokonsert i 2015 og suksess i flere andre konkurranser. I 2017 mottok hun det internasjonale Yamaha Music Europe-stipendet og opptrådte som solist med Albanias største symfoniorkester. Etter eksamen fulgte studier ved Universitetet i Agder, der hun for tiden avslutter sine masterstudier med professor Sveinung Bjelland. Hun har også deltatt i masterclass med Dimitri Vassilakis, Claud Christian Schuster, Daniela Dikova, Teresa Trevisan, Florent Boffard, Cordula Hacke, Grzegorz Niemczuk, Rolf Gupta og David Witten.

7


KOMPONIST- / VERKOMTALER   CARL MARIA VON WEBER Ouverture til Jegerbruden Carl Maria von Weber, som virket samtidig som Rossini og Beethoven, komponerte symfonier, solokonserter, kirkemusikk, en mengde stykker for piano, men er framfor alt kjent som en utvikler og fornyer av den tyske romantiske operakunsten. Der Freischütz fra 1821 var et viktig gjennombrudd i operahusenes repertoar, der italienske verk hadde dominert og det tyske, tradisjonelle ”Singspiel” med muntlig dialog istedenfor resitativ, ble betraktet som mindreverdig. I Webers opera finnes innslag, typiske for den tidlige romantikken, av overnaturlige fenomen og idealisering av det enkle livet på landet. Musikken har folkloristiske drag, men er utviklet på en raffinert og kunstnerisk måte. Handlingen i operaen involverer jegeren Max, hans kjæreste Agathe og den mystiske Samiel. Sistnevnte tilbyr Max å selge sjelen sin til djevelen for et sett magiske kuler som alltid treffer sitt mål, uansett hvor god eller dårlig skytter man er. Ouverturen innledes med et horntema som skildrer livet i skogen. Deretter presenteres og bearbeides kontrasterende temaer fra operaen, mens slutten indikerer “happy ending”!

8

Kristiansand Symfoniorkester | Ung klassisk | 14. og 15. mars 2019


KOMPONIST- / VERKOMTALER   MAX BRUCH Fiolinkonsert Max Bruch, som i dag har en litt obskur plass i musikkhistorien, var i sin tid en prominent person i europeisk musikkliv. Han var en høyt respektert dirigent med oppdrag blant annet i Philharmonic Society i Liverpool, og virket også som pedagog bl.a. på Hochschule für Musik i Berlin. Allerede som tolvåring komponerte han kammermusikk, og to år senere lå hans første symfoni ferdig. Noen av de ca. 200 komposisjonene Bruch etterlot seg regnes fremdeles som repertoarverk. Til disse hører Kol Nidrei for cello og orkester, og Skotsk fantasi for fiolin og orkester, men det er først og fremst Fiolinkonsert i g-moll som fortsatt klinger regelmessig rundt omkring i verdens konsertsaler. Bruch hadde i utgangspunktet tenkt å kalle verket for Fantasi, noe som forklarer den første satsens mindre dominerende rolle sammenlignet med flere av samtidens tilsvarende verker. Kjernen og tyngdepunktet i g-moll-konserten finner man snarere i den andre satsens vakkert lyriske og genialt utviklede tematikk. Bruch var misfornøyd med den første oppføringen, og trakk tilbake konserten for å konsultere datidens fremste fiolinist, Joseph Joachim, som bidro med gode råd og ble den som urfremførte den nye, endelige og forbedrede versjonen i 1868. Ti år senere, i forbindelse med tilblivelsen av Johannes Brahms’ fiolinkonsert, skulle Joachim få samme rådgivende funksjon, men det er jo, som man sier “en annen historie.”

9


KOMPONIST- / VERKOMTALER   FELIX MENDELSSOHN: Pianokonsert nr. 1 Allerede i 1830, da han var 21 år gammel, hadde Felix Mendelssohn komponert mer musikk enn mange av hans kolleger rakk i hele sin levetid. I tillegg til et utall mindre verk for piano og tolv strykesymfonier, sto da Symfoni nr. 1 for stort orkester og ikke minst de to mesterverkene Forspill til En midtsommernattsdrøm og Oktett for strykere på repertoarlisten. Året før hadde han ledet den første framførelsen av Matteuspasjonen siden J.S. Bachs bortgang i 1750, noe som gjenoppvakte interessen for barokkmesteren og ga Mendelssohn internasjonal oppmerksomhet. Oppveksten i et velstående og kulturelt hjem i Hamburg og Berlin hadde vært stimulerende for Felix. Han komponerte, spilte fiolin, piano og orgel og skrev til og med poesi. Ytterligere impulser fikk han av å reise. Som 21-åring besøkte han Italia, med opphold i Venezia, Roma, Bologna og Firenze. Etter besøk i Napoli og Pompeii fortsatte han reisen tilbake til Tyskland via Genova og Milano. Opplevelsen av de, for ham, nye miljøene, inspirerte ham bl.a. til Symfoni nr. 4, og Pianokonsert i G-moll, som han med stor suksess framførte umiddelbart etter hjemkomsten til Tyskland i oktober 1831. Pianokonserten er en lettflytende, elskverdig komposisjon som i formen minner om Beethovens solokonserter, men i en komprimert utgave og uten lange, mektige innledninger. Den sprudlende førstesatsen etterfølges av en drømmende, rapsodisk mellomsats der instrumentasjonen stedvis er så luftig at den knapt er hørbar. Messingblåserne, som tidligere viste veien inn i andresatsen, signaliserer også den åndeløst virtuose finalesatsen. Atmosfæren fra innledningen vender tilbake og varer gjennom hele den siste halsbrekkende kadensen til den effektfulle avslutningen! 10

Kristiansand Symfoniorkester | Ung klassisk | 14. og 15. mars 2019


KOMPONIST- / VERKOMTALER   SIBELIUS: Symfoni nr. 7 Jean Sibelius’ 7. symfoni ble uroppført 24. mars 1924 i Stockholms Konserthus med komponisten selv som dirigent. Verket ble da kalt Fantasia Sinfonica I, og det var først da det skulle trykkes at tittelen ble endret til Symfoni nr. 7. Usikkerheten omkring tittelen hadde sammenheng med en lang prosess der temaer og andre musikalske idéer over en periode på ti år hadde blitt utprøvd, forandret og forkastet. Det samme gjaldt verkets form, som på skissenivå hadde både tre og fire satser, men til slutt ble til et 22 minutter langt ensatsig verk. Selv om symfonien har deler med tydelig ulike karakterer lyktes Sibelius med å få avsnittene til sømløst å vokse inn og ut av hverandre, noe som skaper en storslagen helhet. Den langsomme innledende adagioen øker nesten umerkelig i tempo og intensitet og går over i et stormfullt parti som stilner, blir mer truende for siden å plane ut. Slik fortsetter det gjennom hele verket: musikalske idéer krysser og virvler om hverandre og atmosfæren skifter. Solotrombonen presenterer tidlig et slags «episk» tema som kommer tilbake forsterket med horn mot slutten av verket. Stillheten legger seg og symfonien avsluttes med et magnifikt crescendo som munner ut i et storslagent C-dur. Symfoni nr. 7 har, som få andre verk, fascinert ettertiden og utløst mange interessante tanker. Her er noen eksempler: En melodi uten tyngdekraft som likevel befinner seg i et kraftfelt av planeter med ulike masser. Jukka-Pekka Saraste, 2002

Den syvende symfonien er skjønnhet rensket for alt uvesentlig. Olin Downes

11


KRISTIANSAND SYMFONIORKESTER   1. FIOLIN

CELLO

HORN

Liv Hilde Klokk

Leonardo Sesenna

Simon Breyer

Svetlana Jelic

Ariel de Wolf

Iselin Lande

Pål Svendsberget

Maarten Jansen

Leif Tore Strandbakken

Sigmund Eikeset

Anne Bræin

Nikolai Heuer

Daniel Perek

Mari Marte W Wærvågen

Henriette A.L. Børven

Wolfram Kärner

TROMPET

Linda Manukyan

Jasper Havelaar

Eivind Bjørnevik Trym Dalene

Kari-Andrea B. Larsen Andreas Haug

KONTRABASS

Magnhild S. Torvanger

John W. Harrison

Karen Walthinsen

Erik Zeppezauer

TROMBONE

Halvor Aasen

Jan Mathiasson

Alan Vavti

Alfred Matre

Nils Tore Brunvatne

Kåre Dalane

Martin Jönsson

2. FIOLIN

Børge Styve

Emilie Norum Gudim Armando Toledo Aribú

FLØYTE

PAUKER

Loussine Azizian Idsøe

Nina Barkenes

Thomas Hansen

Solveig Husebø

Mamiko Miuran

Jonas Båtstrand Lars Audun Hadland

OBO

Noelia Dasilva

Marion Walker

Maria Andrén

Marie Berntsen

Waldemar Wojcikowski KLARINETT

Katarina Skogheim

Ingrid Wangsvik BRATSJ

Stig Nordhagen

P.O. Lindberg Kjell Åge Stoveland

FAGOTT

Ivan Zecevic

Odd Lyngstad

Piotr Slowik

Thea Iselin Øyhus

Jane Kärner Anne Camilla F. Thommesen Edda Stix

  STØTT DITT SYMFONIORKESTER   Kristiansand Symfoniorkester har utviklet seg til et ekte kvalitetsorkester, og lar oss oppleve glede, skjønnhet og entusiasme fra første til siste takt. Venneforeningen Crescendo er et tilbud til deg som vil støtte orkesteret og lære mer om musikkens verden.

Venneforening for Kristiansand Symfoniorkester

12

crescendokristiansand.no


F R I H AV N I Kildens restaurant Frihavn kan du nyte et godt måltid før kveldens forestilling eller konsert i hyggelige omgivelser. På menyen står smaksrike retter laget av sesongbaserte råvarer fra lokale leverandører. I foajebaren får du deilige småretter, snacks og en allsidig drikkemeny. Her kan du også bestille pausedrikke før forestilling- eller konsertstart, så vil alt være klart til deg i pausen. Frihavn åpner kl. 16.00 før forestillinger og konserter, foajebaren åpner kl. 11.00 hver dag. Søndag stengt. Velkommen ut av hverdagen – velkommen til Frihavn!

13


KONSERTKALENDER RESTEN AV VÅREN   Tors 21.03 THE PLANETS!

Dirigent: Ingar Bergby. R. Strauss: Don Juan, Holst: The Planets

Tors 28.03 MAGISK ORKESTERKOLORITT!

Dirigent: Marc Soustrot.

Rimskij-Korsakov: Cappricio Espagnol, Russisk Påske, ouverture og Sheherazade.

Tors 04.04 HENNING KRAGGERUD: KOMPONIST OG SOLIST!

Tors 11.04 BRAHMS’ TYSKE REKVIEM

Dirigent: Marko Letonja. Ann Helen Moen, messosopran, Aleksander Nohr, baryton.

Tors 09.05 MOZART, BRAHMS & STUTZMANN. Dirigent: Nathalie Stutzmann

Mozart: Symfoni nr. 25. Brahms: Tragisk Ouverture og Symfoni nr. 4

Tors 06.06 SESONGFINALE MED NATHALIE!

Dirigent: Nathalie Stutzmann

Bizet: L’Arlésienne, suite 1 & 2. Dvořák: Slaviske Danser 1, 2 og 8

Maurice Ravel: Menuet antique, Une barque sur l’océan La Valse

ANDRE KONSERTER

Plu & m kk i ks

Velg m 4 kon inst 25% ser ter r a ba tt

Lør 27.04 KSO og Dyreparken - familiekonsert Fre 17.05 Festkonsert på Nasjonaldagen! KAMMERKONSERTER Søn 24.03 kl. 19.00 Kristiansand Frikirke: Musikk for fiolin og piano av C. Franck og A. Babajanian Lør 06.04 kl. 15.00 Arkivet: Musikk for fløyte og harpe Lør 11.05 kl. 15.00 Kilden, Multisalen: Musikk for horntrio

KILDEN TEATER- OG KONSERTHUS FOR SØRLANDET IKS Sjølystveien 2 - 4610 Kristiansand - 90 58 11 11 - post@kilden.com - kilden.com Billettkontor: Man - lør 11-16, søn stengt. Åpent til forestilling/konsert start - billett@kilden.com - kilden.com https://www.facebook.com/KildenKrs/ Eiere:

Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune, Grimstad kommune Hovedsamarbeidspartnere:

Samarbeidspartnere:

14


KO M M E R

THE PLANETS!

te inspirer en som k ik s k u s M an rev ms da h a li il W John rs! Star Wa

Torsdag 21. mars kl. 19.30 - Konsertsalen Kristiansand Symfoniorkester Dirigent Ingar Bergby Richard Strauss Don Juan Gustav Holst The Planets

I samarbeid med den klassiske musikkutdannelsen ved universitetene i Agder og Stavanger har vi gleden av å fremføre det storslåtte verket The Planets, skrevet av engelskmannen Gustav Holst. Verket er inspirert av astrologi og de romerske gudene planetene er oppkalt etter. Resultatet har blitt syv satser fylt av dramatisk orkesterprakt, fine og maleriske klanger, samt storslagen melodikk der hver planet/gud får sin egen spesielle karakter. Helt enkelt noe av det heftigste man kan oppleve i en konsertsal! Før pausen får vi høre Richard Strauss’ tonale beskrivelse av den forførende og nådeløse livsnyteren Don Juan. Etter konserten får vi høre en remix av The Planets av studenter ved UiAs laptopstudier, musikkstudiet for elektronisk musikk.

15


BILLETTER OG ABONNEMENT TIL SESONGEN 2019/2020 KOMMER I SALG 5. APRIL.

Profile for Kilden Teater og Konserthus

Ung Klassisk 2019 - Program  

Ung Klassisk 2019 - Program