Page 1

lunds domkyrkoförsamling | 3/2012 | www.lundsdomkyrka.se | facebook, twitter, instagram/lundsdomkyrka

finn EMMA MÅLAR

MED ÄPPLEN TATUERINGAR

– berätta på din kropp HUSMOR GOOGLAR

NYA SMAKER

KONSTEN att släppa taget

TRICKET MED

bön är längtan

MODET ATT VARA EN VÄN STÄLLER DU UPP I ALLA LÄGEN?

ALLT FÖR DIG

SOM ÄR STUDENT


2 FINN

LEDARE Håkan E Wilhelmsson, domprost

ÄPPLET I Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf dyker äpplet upp i alla möjliga situationer. Inte ens frukthandlaren kunde komma på hur det gick till. Och det kan man ju inte heller begära slutar sagan. Berättelsen och bilderna fascinerar barn (och vuxna) i många länder och kulturer. Äpplet är gott. Cajsa Warg har till exempel år 1755 skrivit ett recept på skånsk äppelkaka. Äpplet är mångtydigt: Det är kärlekssymbol i grekisk mytologi. Det står för rikedom och makt, som riksäpplet

bland regalierna. I konsthistorien har ofta frestelseberättelsen i Första Moseboken tolkats så att ett äpple (fastän det inte står något om det) skulle vara den förbjudna frukten. Som logotype och associationsbild används det på datorer och kursprogram.

fysisk gestaltning i kyrkan. Äpplet får i år stå för allt gott som vi tar emot ur Guds hand. I en nattvardsbön ber vi … gåvor av jordens frukt och människors arbete, som vi bär fram inför dig… Människors arbete blir i år gestaltat av Emma Karp Lundströms tavla.

äpplet tycks vara naturligt i de mest skiftande sammanhang; i sagor, i konst- och kulturhistoria, i kokböcker, i symbol- och varumärkesvärlden, i fruktkorgar och trädgårdar. Och i Lunds domkyrka ett par höstveckor. Varför? Under Tacksägelsehelgen brukar man låta tacksamheten över Guds gåvor få

tacksägelsen, eukaristin, manifesteras inte bara i församlingens tal och sång, i orgel och klockklang, i brödet och vinet, i gudstjänstens dramatik och rummets arkitektur. Ett särskilt fokus får jordens frukt och människors arbete. Håkan E Wilhelmsson Domprost

lunds domkyrkoförsamling, svenska kyrkan telefon: 046 35 87 00 (växel) www.lundsdomkyrka.se | info@lundsdomkyrka.se redaktion, form och foto (där inte annat anges) kristina strand larsson ansvarig utgivare: håkan e wilhelmsson


INNEHÅLL 2

ledare

4-6

aktuellt

7

bibeln Möt domare, kungar och profeter

8-9

konst Växterna visar vägen

10-11 reportage Sladana hittar världens smaker s 8 Husmors bästa recept 12-13 14

pilgrim Vandra i vanlig vardag

15

när du vill tala med någon

16-17 betraktelse Ett rum som bär allt

s8

18-19 reportage Hitta modet som andra har tappat 20-21 Isak hyllar dem han älskar 22-23 Konsten att släppa taget 24-25 Himlen vid motorvägen 26

bön Vad är tricket?

27

ung krönikör Det magiska ögonblicket

28

alltid i domkyrkan

29

domkyrkoforum – alltid välkommen

s 16 s 21

30-33 utdrag ur kalendariet

s10-11 27

34-35 student Studentprästerna och {Det trodde du inte} hösten 2012 36-37 finn vidare 38-39 på djupet Vad är då en människa?

s 18 s4

s 22

s8

s 32

18-19


AKTUELLT

AKTUELLT DOMKYRKAN/DOMKYRKOFORUM

TRÄFFA STEFAN EINHORN

EN VÄN I NATTEN nattkyrkan är en mötesplats i Lunds domkyrka för stillhet, enskilda samtal, fika, andakt och gemenskap. Vi firar en enkel mässa 22.30. Höstens teman är: 14 september På väg genom världen. Kyrkospelet Fem kontinenter – en liturgisk musikhändelse gästspelar i nattkyrkan klockan 21. Medverkande är vokalgruppen Andetag samt musikerna Jens Ulvsand, Inge Petersson Lindbäck och Per Lundahl. 12 oktober På väg genom livet. Tacksägelsefirande med ljudinstallationen Ser du människa? Kryptan är öppen klockan 21-22. 9 november På väg till försoning. Utställningen Kärleken är enda vägen visas i Domkyrkan. Utställningen är öppen klockan 21-22. 30 november På väg mot ett nytt liv.

L

ördagen den 20 oktober klockan 9.30-14.00 bjuder Svenska kyrkan in till en gemensam dag för volontärer i Lunds kommun. Författaren och läkaren Stefan Einhorn talar om människovärde och möten. Dagen är öppen för alla intresserade och volontärer i föreningar och organisationer. Plats är Petersgården, Trollebergsvägen 43 i Lund. Det blir föredrag och samtal i grupper. Alla bjuds på kaffe och en lätt lunch. Dagen är kostnadsfri. Anmäl dig senast den 12 oktober till Ulla-Frisk Hobro, ulla.hobro@ svenskakyrkan.se, 046 35 88 16. Arkitektur, film och poesi blir det i i kryptan den 6 oktober klockan 19 i ett samarbete mellan ArchFilmLund och Domkyrkoförsamlingen. Linus Gårdfeldt läser dikter ur ”Gråbergsång” och ”Men golvet har ingen mur”. Madeleine Brandin, arkitekt och poet, läser sina dikter. Vi börjar med ett kort fragment av filmen ”Hörsägen” av Gabriella Cederström samt visar bilder till dikter av poeten Czeslaw Milosz. Vi ser också filmen ”Södrakull, Frösakull” av Mikael Olsson, en melankolisk betraktelse över förfallna fritidshus i Kosta, ritade av Bruno Mathsson.

spännande samtal i soffan Onsdagen den 3 oktober möts Caroline Krook, tidigare biskop i Stockholms stift och poeten Niklas Törnlund i ett samtal om August Strindberg. Plats är Domkyrkoforum, tid 19.30-20.30. Ingen anmälan behövs. Niklas Törnlund sjunger även i mässan i Domkyrkan samma kväll klockan 18.30.

Foto: Thron Ullberg.

er

4 FINN


AKTUELLT

Under oktober månad blir det mycket musik och konst i Domkyrkan. Foto: Christian Andersson.

KÖRFESTIVAL OCH KONSTKVÄLL

FINN 5

LYSSNA TILL EN KÖR PÅ LUNCHEN I samband med Lunds Choral Festival ges lunchkonserter klockan 12 i Domkyrkan måndagen den 15 oktober till och med lördagen den 20 oktober. Under lördagskonserten den 20 oktober klockan 10 sjunger Katedralkören. Söndagen den 21 är det musikhögmässa i Domkyrkan klockan 11. Hela programmet hittar du på www.lundchoralfestival. org/program-for-lund-choralfestival-2012

KONSTKVÄLL I DOMKYRKAN OCH DOMKYRKOFORUM Den 20 oktober klockan 17-22 är det konstkväll i Lund. I Domkyrkan är temat skapelse och den yttersta tiden. Ovanför stora trappan kan du se Emma Karp Lundströms äppeltavla, som är skapad till årets tacksägelsefirande i Domkyrkan. Ljudverket Ser du människa? kan du uppleva i kryptan samma kväll. Se rutan till höger. Tid är tema för en konstutställning i Domkyrkoforum med Bianca Maria Barmen, Håkan Bengtsson, Anita Christoffersson, Sofi Hagman, Agneta Hemert, Elisabeth Moritz, Norbert Robles och Mats Rydstern från Paviljong 5. Klockan 18 samtalar konstnärerna och Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan.

URPREMIÄR FÖR LJUDKONSTVERK ser du människa? är titeln på en ljudinstallation med rytmer och musik av tonsättaren Stefan Klaverdal. Ljudverket finns i Domkyrkan den 10–20 oktober. Det invigs den 10 oktober klockan 18.00 och är en del av mässan samma kväll 18.30. Under Konstkvällen den 20 oktober klockan 17-22 kan du uppleva Ser du människa? i kryptan. Klockan 20 är det läsning i ljudverket och klockan 22 uruppförs även verket i sin mässform med kör, liveelektronik, skådespelare, ljudinstallation och mycket mer. Framförandet ingår i Lund Choral Festival. verket ser du människa? utgår från texter av Olov Hartman och från profeten Hesekiel och Uppenbarelseboken. Skådespelarna Kerstin Andersson och Per Löfberg har läst in texterna och tonsättaren Stefan Klaverdal har utifrån detta skapat rytmer och musik. Ser du människa? bygger på material framvuxet ur projektet Text, Sound and Space där ljudkonstnär och tonsättare Stefan Klaverdal arbetat nära domkyrkokaplan Lena Sjöstrand i ett konstnärligt undersökande arbete kring var gränserna går mellan olika konstarter, mellan text, ljud, musik och rum, mellan samhälle och kyrka och mellan musiker och publik. –Jag har alltid upplevt kyrkorummet som en plats där man finner ett lugn och en stillhet, och att rummet gör att man går in i ett annat tankemönster. Kyrkan är också för mig en plats där man får lov att tänka stora tankar kring livet, döden och tro, något som vi inte alltid har tid med annars, säger Stefan Klaverdal.


6 FINN

AKTUELLT

ETT DRÖMKVÄDE I SÖNDAGSKVÄLLEN

STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD...

lav Åsteson har sovit så länge. Han somnar på julafton och vaknar inte förrän på trettondagen. Då har han gjort en resa i dödsriket. Olof delar med sig av sin uppenbarelse till folket han möter i kyrkan på trettondagen. Han har varit med om sensationella upplevelser, men kanske är den långa resans mål att ta hand om– och ta emot – vårt

en uråldrig metod för att möta sig själv och Gud är att sitta stilla i tystnad. Det kan kallas meditation eller reflektion och finns i de flesta religioner. På Liberiet bredvid Lunds domkyrka kan du öva tyst meditation enligt zenmetoden. Jan Kjellström leder meditationen på måndagar klockan 12.30-13.30, med introduktion 12.15. Jan har telefon 046 35 87 37. Eva Månsson Carleheden, 046 35 87 36, leder meditation på torsdagar klockan 17. Fredagar klockan 6.45-8 leds sittningen av Janet Runeson, 046 222 92 42. Fredagar klockan 8.45-10 är det Gunilla Lindén som leder, 046 14 41 97. Läs mer om tyst meditation i reportaget om prästen och zen-läraren Pelle Bengtsson på sidan 22.

Foto: Peter Frenesson.

O

liv här och nu? Upplev en rytmisk och musikalisk föreställning som ställer frågor om döden – och om livet. Föreställningen Drömkvädet bygger på den medeltida norska visionsdikten om resan i dödsriket. Sångaren och berättaren Sven Kristersson gestaltar Olav Åsteson och ledsagar oss med sång, recitation och berättande. Vårt färdmedel är batátrummorna. I Peter Oskarsons regi av drömkvädet möts rit och berättande. Trummusiken skapar ett rum där vi kan göra vår resa här och nu. Söndagskväll i kryptan med föreställningen och mässa den 18 november klockan 19. Läs mer: www.dromkvadet.se. I samarbete med Musik i Syd.

LJUSMÄSSA TILL MINNE OCH TRÖST den 10 september är det Världssuicidpreventionsdagen. Då firas en ljusmässa i Domkyrkan klockan 18.30 arrangerad av SPES, riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd. Medverkar gör Bernt Eriksson, tidigare sjukhuspräst, Gun Marie Malmberg, SPES och sångerskan Karin Öjehagen.

THE WORLD AT 5 PM

E

very Sunday at 5 pm people from all parts of the world meet in the Cathedral to worship together in English. We come from different backgrounds and countries. Some of us are students, some are working for international companies here in Lund and others live here on a permanent basis. What unites us is our belief in Jesus Christ. Our Holy Communion Service is open for all. Afterwards we gather for coffee. You are most welcome! For more information: Student Chaplain Jan Kjellström, jan. kjellstrom@svenskakyrkan.se 0709 79 89 25.

VAD ÄR SVENSKA KYRKAN FÖR DIG? tre måndagar i oktober bjuder Lunds domkyrkoförsamling in till en samtalsserie för dig som är intresserad av att lära känna Lunds domkyrka och domkyrkoforum, veta mer om tro, dop och Svenska kyrkan och vad det innebär att vara volontär. Anita Larsson som är domkyrkoguide, diakonen Maria Leijman och domprost Håkan E Wilhelmsson med flera medverkar. Mer information får du av Anita Larsson, anita.larsson2@ svenskakyrkan.se, 046 35 88 77.


FINN 7

MÖT BIBELNS DOMARE, AKTUELLT KUNGAR OCH PROFETER Gamla testamentets domare, kungar och profeter levde för över 3 000 år sedan. Vid en första anblick ter sig deras liv helt olika oss. Men utforskar vi dem närmare upptäcker vi att de brottades med samma frågor som vi. – Samuel, en av domarna i Bibeln, får vi följa från det han är en liten pojke fram till dess han är profet. Kungarna Saul och David är spännande personligheter att fördjupa sig i. Vad säger de om Gud, om att leva? Vilken människosyn hade de? Att diskutera dem hjälper oss också att samtala om Bibelns svåra partier, säger Veronica Helm Andréasson som är präst i Lunds domkyrkoförsamling och ansvarig för Lunds domkyrkas vänner, som sedan flera år arrangerar föreläsningsserier och utfärder. Seminarierna om Bibelns domare, kungar och profeter startade i våras. I höst fortsätter utforskandet. Bibelns personligheter får liv och dras upp till vår tid. Nyfikenhet och önskemål från deltagare har drivit Veronica Helm Andréasson att fördjupa sig i Bibeln från nya synvinklar.

– det började med kvinnor i Bibeln, sedan gick vi igenom de apokryfiska böckerna, som innehåller spännande material som ofta legat till grund för legender och kyrklig konst. Gamla testamentets apokryfer är de böcker som inte ansågs passa i Bibeln, men som ändå hade en sådan trovärdighet att de fick ges ut separat. Nu finns de med i Bibel 2000. Nya testamentets apokryfer har ofta kommenterats av kyrkofäder som tagit avstånd från vissa partier. Då väcktes vår nyfikenhet på kyrkofäderna och vi fördjupade oss i dem under några terminer, säger Veronica Helm Andréasson. Men i höst blir det alltså domare, kungar och profeter vi får lära känna bättre. Dessutom föreläser teologen och konstkännaren Lars-Olof Albertson vid tre tillfällen om dop och dopfuntar i medeltida tradition. Lars-Olof Albertson berättar om hur dopet gick till under kyrkans första tid, men tar också upp specifika dopfuntar ur ett konstnärligt perspektiv. Det blir bildvisning i Domkyrkoforums hörsal och paus för kaffe mitt i. – Ibland kan ett konstnärligt uttryck förmedla en insikt som är svår att utsäga i ord, säger Veronica Helm Andréasson. Öppna föreläsningar domare, kungar och profeter Vi träffas följande torsdagar kl 10-12 i Laurentiisalen, Domkyrkoforum: 4 och 18 oktober samt 1 och 15 november. Ledare: Veronica Helm Andréasson. dop och dopfuntar i medeltida traditioner Vi träffas till föredrag med bildvisning i hörsalen, Domkyrkoforum följande torsdagar kl 10-12: 11 och 25 oktober samt 8 november. Ledare: Lars-Olof Albertson Lunds domkyrkas vänner är öppet för alla. Ingen föranmälan. Veronica Helm Andréasson har telefon 046 35 87 44 och Lars-Olof Albertson, 046 39 93 32.

Föredrag i Domkyrkoforum Vi börjar alltid med kaffe i Laurentiisalen kl 10.45. Därefter är det föreläsning. 22 september kl 10.45 uppvuxen i den världsvida kyrkan Pastorsadjunkt Angelica Lundberg, berättar om erfarenheter från sin uppväxt i Rumänien, Indonesien, Vietnam och Kina. Plats: Laurentiisalen. 20 oktober kl 10.45 vandringar i japans religiösa landskap Håkan Eilert, docent och tidigare kyrkoherde i Västra Karaby. Plats: Laurentiisalen. 17 november kl 10.45 syrien som jag upplevde det Lena Persson berättar och visar bilder. Plats: hörsalen.


VÄXTERNA VISAR VÄGEN S 8 FINN

KONST

Emma Karp Lundström är konstnären bakom de välkända äppeltavlorna i Kivik. I höst gör hon sitt första äppelkonstverk till Lunds domkyrka.

olen skiner från en klarblå himmel. De gula rapsfälten böljar. Äppelträden står i blom. Det är en strålande försommardag när jag besöker konstnären Emma Karp Lundström på Österlen inför två av höstens konsthändelser i Domkyrkan. om några månader ska äpplena skördas från träden. Äpplen är också det material Emma Karp Lundström använder för att skapa de välkända äppeltavlorna i Kivik. I höst gör Emma också sin första äppeltavla för en kyrka, för Lunds domkyrka. – Det är som en dröm som går i uppfyllelse, något jag längtat efter utan att riktigt vågat tänka tanken, säger Emma. Tavlorna kräver utrymme och rymd även om tavlan för Lunds domkyrka med sina tio kvadratmeter blir betydligt mindre än de som visas i Kivik. Ändå kommer tavlan i Domkyrkan att innehålla 700 kilo äpplen. –Att måla med äpplen är som att använda vilken palett som helst. Varje äpple har tre nyanser. Äpplena ska kombineras så att motivet i bilden framträder i den första sättningen. Kontrasterna är

viktiga, säger Emma. Dessutom måste Emma känna till hur de olika äppelsorterna förändras färgmässigt under tiden då bilden visas. Motivet ska djupna, inte försvinna, när nyanserna förändras. Emma liknar arbetet med äpplena vid att måla med oljefärg. Äpplets uppbyggnad och form ger djup som oljefärg. Det uppstår även ett samspel mellan ljuset och äpplena som kan börja glöda under vissa ljusförhållanden.

derna också skildrar ett existentiellt förlopp. Målningarna har namn som förlåtelsen, kärleken, axet och uppståndelsen. Genom växterna gestaltar Emma erfarenheter av liv och död, vila och aktivitet. en växt bildar frö, spirar, blomstrar, sätter frö och vissnar eller går in i en fas av återhämtning. – Denna rytm behöver vi alla, säger Emma. Hennes eget förhållande till förgängelse och tomhet har påverkats av att studera och måla naturen. Att det sker ett fröbildande i jorden även i vinterns vilande natur skänker Emma lugn.

det nära arbetet med äpplena har lett Emma till att måla med växter som modell. Blicken på äpplena har påverkat hennes syn på andra ”Att måla med äpplen är som att växter. Sedan tre år använda vilken palett som helst. målar Emma stora akvareller med Varje äpple har tre nyanser.” växtmotiv. Äppeltavlan ingår i årets Äppeltavlan manar till stora format, menar Emma och tror Tacksägelsedagsfirande. Att manifestera tacksamhet över att detta bidragit till att hon livet är viktigt för Emma som inte räds att låta akvarellerna hålla ungefär en kvadratmeter upplever att arbetet med växterna både helar henne och i mått. lockar henne vidare i hennes – Vi möter en målning med konstnärskap. hela kroppen. Detta underlät– Vi är beroende av naturen tas om bilden inte är alltför och hör samman med den. liten. Tacksägelsetavlan i DomkyrTitlarna på de akvareller av kan blir för mig ett sätt att Emma Karp Lundström som gestalta detta, säger Emma. presenteras i kryptan i höst Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan visar att hon genom växtbil-


KONST

Emma Karp Lundström. Foto Susanna Asklöf.

emma karp lundström i lunds domkyrka Äppeltavlan visas ovanför stora trappan i Domkyrkan från Tacksägelsedagen den 14 oktober till den 25 oktober. Den 14 oktober blir det också marknad på Domkyrkoplatsen. Kärleken är enda vägen är titel på den svit av akvareller som visas i kryptan mellan den 1 och 27 november. Under samma period finns även några bilder av konstnären på Torget i Domkyrkoforum. Läs mer om konstnären på www.emmas.se


”Jag hämtar mycket inspiration på nätet. Husmor är modern.”


FINN 11

REPORTAGE

Tidigt på morgonen kan det hända att Domkyrkoforum fylls av ljuvliga dofter.

SLADANA HITTAR VÄRLDENS SMAKER

N

ybakade kanelbullar, kryddstark marinad eller bröd som står och svalnar förnims i trappan och om husmor har fönstret öppet, ända ut på Domkyrkoplatsen. husmor heter sladana Jankovic och är först av alla på jobbet. Hon har varit ansvarig för matlagning och för uthyrning av Laurentiisalen sedan 2000. Just nu har en grupp konfirmander ätit lunch och Sladana kan andas ut en stund. – Vi har 200-300 gäster per vecka. Det rör sig om andra församlingar som besöker Domkyrkan och Domkyrkoforum, Lunds kommun, Malmö stad, företag eller Lunds universitet som har konferenser i hörsalen. Och alla vill ha mat! säger hon. I tjänsten som husmor ingår förutom att laga mat och se till så att alla råvaror och allt material finns hemma, ansvar för serveringspersonal, dukning och städning. –Jag får ofta hjälp av Domkyrkans frivilliga medarbetare. De är guld värda, säger

Sladana.Vid vissa tillställningar står Sladana för all matlagning. Ibland kombinerar hon med catering. Hon har en fast meny som man kan välja från, men är också öppen för nya förslag. Ett av Sladanas fritidsintressen är att leta recept och experimentera med nya smaker. – jag hämtar mycket inspiration på nätet. Husmor är modern! Jag googlar, men använder mig också av recept i matlagningstidningar. Inför en tillställning talar jag med gästerna om deras förväntningar. Särskilt vid minnesstunder blir det mycket önskemål. Gästerna som kommer hit ska känna sig som hemma, inte bara på besök, säger Sladana. Sladana älskar att laga mat och hon älskar att baka. Kakorna som säljs på torget i Domkyrkoforum är bakade av henne och vilka de blir beror på råvaror och säsong. – Det är härligt att ha något i händerna och forma det till något vackert och gott, säger Sladana som redan som liten visste vad hon ville bli. Vid elva års ålder bakade

hon godare tårtor än farmor. Hennes pappa hade en restaurang i Serbien och lagade all mat själv. Sladana ville följa i hans fotspår och utbildade sig i flera år inom livsmedelshantering och matlagning. I dag har hon en helhetskunskap inom området, men den används inte i Serbien som hon trodde utan i Domkyrkoförsamlingen i Lund. Sladana som växte upp i det forna Jugoslavien, hann lämna landet för att bilda familj i Sverige innan kriget bröt ut. – min stora släkt i Serbien är en blandning av tyskar, serber och bosnier. Jag har vänner som är romer. Kriget var för mig obegripligt, säger Sladana där hon står i sitt vitkaklade och kliniskt rena kök. Skålar med ångande nypotatis och den ungsstekta laxen som väntar på den sista citronskivan, kunde rymmas i vilken restaurang som helst. Men utsikten finns bara på ett enda ställe i världen. –När jag står här och arbetar och ser ut över Domkyrkan då är min arbetsplats den bästa i världen. text/foto Kristina Strand Larsson


SLADANAS BÄSTA RECEPT Smaka några av Sladanas favoritrecept, uppkallade efter betydelsefulla personer i Domkyrkans historia.

knut den heliges gryta Extra snabb thaigryta med stekt kycklingfilé och färdig thaisoppa som är en perfekt bas tillsammans med färdiga wokgrönsaker. Enkelt och gott till vardags! Ingredienser (4 port) 400 g kycklingfilé smör (till stekning) 1/2 tsk salt 200 g wokgrönsaker 5 dl Kelda thaisoppa Gör så här: Strimla kycklingen. Bryn den i smör i omgångar i en stekpanna ca 3 minuter. Lägg över kycklingen i en gryta. Krydda med salt. Stek grönsakerna hastigt i smör i stekpannan. Lägg över grönsakerna i grytan och häll över soppan. Låt allt sjuda i några minuter. Servera med nudlar eller ris.

fru görvels ungsbakade lax Ungsbakad lax är gott och enkelt och dessutom perfekt som bjudmat. Ingredienser 2 1/2 kg laxfilé ca 10 dl grovt havssalt 1 1/2 dl olja 1 1/2 dl pressad citronjuice 1 msk dijonsenap nymalen vitpeppar 2 dl hackad dill 1 dl hackad gräslök citronklyftor att dekorera med Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Täck en ugnsplåt med ett cm-tjockt lager havssalt. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan ner på saltbädden. Rör ihop olja, citronjuice, senap och peppar. Blanda i dill och gräslök. Fördela kryddblandningen över laxen. Grädda i ugnen mellan 20-25 minuter. Servera med citronklyftor och färska örter, nypotatis och gärna kall senapssås.

 


FINN 13

RECEPT s:t laurentius morotskaka Säljs i Domkyrkoforums café. Ingredienser ca 30 bitar 4 ägg 4 dl socker 200 g smält smör 6 dl rivna morötter 4 dl vetemjöl 2 tsk bikarbonat 2 tsk bakpulver 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma Glasyr: 200 g philadelphiaost 150 g rumsvarmt smör 3 dl florsocker 3 dl vaniljsocker Dekoration: 30 morotsstrimlor 30 citronmelissblad

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och sen mjölet som du först blandat med övriga torra ingredienser. Rör sist i de rivna morötterna. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är färdig! Låt kakan svalna. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren med elvispen. Bred glasyren på den väl avsvalnade kakan. Gör ett fint vågmönster i glasyren med en gaffel. (om du vill) Sedan är det bara att skära, och sedan är den klar för servering!


14 FINN

PILGRIM

Annas första vandringar gick till stranden. I skärningspunkten mellan himmel och hav fick hon en känsla av att möta det oändliga.

VANDRA I VANLIG VARDAG

P

å Österlen, vid Stenshuvud där Anna Alebo växte upp finns ingen skärgård. Havet breder ut sig så långt ögat kan nå. Här upplevde den oroliga tonåringen Anna en slags närvaro och frid. – Jag hade en Gudstro, men saknade ord för den relationen. När jag tänker efter har jag nog alltid vandrat som pilgrim, men för det hade jag heller inga ord. Efter hand blev vandringarna allt viktigare för Anna. Den fysiska rörelsen, lugnet i att sätta en fot efter den andra blev en livsstil. - eftersom gud ropade ut mig på vägarna och jag då djupnade i min relation till Gud, ville jag att andra också skulle få vara med om det, säger hon. Anna utbildade sig till lärare, men det var inte där hon kände sig hemma. Till slut hittade hon vägen in i kyrkan och prästvigdes 1995. Idag är Anna pilgrimspräst i Lunds stift och ansvrig för Pilgrimsplats Liberiet, som är centrum för pilgrimsarbetet i stiftet.

Orden som Anna tyckte var så svåra att finna som ung kom till henne till slut, även de som beskriver det outgrundliga, svåra och vackra. Under flera års pilgrimsvandringar formulerade hon sina tankar. I tystnaden skärps blicken och det väsentliga får ta plats. - en pilgrimsvandring ska inte bara uppfattas som en vandring i fin natur. Det är en vandring genom livet och livet är inte alltid vackert. Vi ska inte undvika att gå där det är fult. Egentligen kan alla platser inbjuda till bön, precis som stranden gjorde för mig. Jag har många gånger mött föreställningen att pilgrim kan man bara kalla sig, om man vandrar långt och länge. Min erfarenhet är att man kan vara pilgrim var man än befinner sig, det är ett förhållningssätt till livet. Anna ville erövra stadsrummet för vandringar mot det heliga. I Lund upptäckte hon att det i varje kvarter på medeltiden funnits en kyrka. Altare låg bokstavligen under hennes fötter, bussarna körde genom platser där ljus hade

tänts och rökelse och böner stigit mot himlen. Det historiska perspektivet svindlade och Anna började leda pilgrimsvandringar till Lunds glömda heliga platser. – den yttre vandringen Anna Alebo. är ett redskap för att göra den inre vandringen. Många pilgrimer uttrycker att det är svårt att ta med sig upplevelserna från vandringen in i sin vardag. Det är svårt även för mig. De gamla altarplatserna i Lund blev redskap till att leva ett pilgrimsliv i vardagen. På samma sätt som de finns under mina fötter när jag vandrar genom Lund, finns Gud med mig i varje steg jag tar. Erfarenheterna ville Anna dela med andra. Boken Vandra med Frälsarkransen som gavs ut i augusti år, ska inspirera dem som liksom hon själv som ung, vandrade utan att riktigt veta varför, drivna av en längtan. – Mitt i steget kan vi uppleva att Gud är nära och att himlen finns under våra fötter och bär oss. text/foto Kristina Strand Larsson


FINN 15

LIVETS SKEDEN

LIVETS SKEDEN I DOMKYRKAN dop

I dopgudstjänsten får vi tacka och be för det nyfödda barnet och säga ja tack till Guds kärlek. Om du inte är döpt som barn, finns alltid möjlighet att döpas som vuxen. Dopklänning får du låna utan kostnad. I Domkyrkan firas dop på lördagar.

vigsel

I Lunds domkyrka finns möjlighet till vigselgudstjänst de flesta lördagseftermiddagar året om.

välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap I Domkyrkan kan ni fira en välsignelsegudstjänst med förbön för er relation.

begravning

Begravningsgudstjänst kan ske i någon av Lunds kyrkor eller i ett av kapellen på kyrkogården. Begravningen är ett avsked och samtidigt en överlåtelse av den avlidne i Guds händer. Välkommen att kontakta Anette Zetterberg, 046 35 87 42.

NÄR DU VILL TALA MED NÅGON bikt

Bikt är en möjlighet att få ta emot Guds förlåtelse i sitt eget liv. Ta kontakt med en av församlingens präster, ring Svenska kyrkans växel på telefon 046 35 87 00 och be att få tala med en av prästerna i Lunds domkyrkoförsamling.

enskilda samtal

Det finns möjlighet till samtal med präst eller diakon varje vardag i Domkyrkan klockan 16-17. Du kan också träffa en präst eller diakon på en annan tid genom tidsbeställning, ring Svenska kyrkans växel tel 046 35 87 00. En samtalsserie med präst kan leda fram till dop eller konfirmation. För studenter finns studentprästerna tillgängliga.

samtal om sorg

För dig som under året har förlorat en nära anhörig eller vän finns möjlighet att vara med i en samtalsgrupp där du får dela tankar och erfarenheter med andra som är i en liknande situation. Gruppen träffas sju gånger och leds av en präst och en diakon. Församlingarna i Lund samverkar och grupper startar regelbundet i någon av Lunds församlingar. Mer information får du av Maria Leijman, 046 35 87 46.


14 FINN

DOMKYRKAN & JAG

Elisabet Nord.

ETT RUM SOM BÄR ALLT

J

ag heter Elisabet och har varit frivillig i församlingen i lite olika sammanhang sedan 2004. Idag jobbar jag sedan snart sex år tillbaka som vaktmästare i Domkyrkan, men min koppling till detta rum sträcker sig längre bakåt i tiden än så. de första minnena jag har härifrån är när min farmor efter att ha hämtat mig på dagis, tog med mig för att tända ljus och se på kyrkan. Vi gick hit ofta jag och min farmor och jag minns särskilt två saker: Att vi tände ljus och att jag klappade dopkapellets stenlejon (de som med ett

vuxet öga i ärlighetens namn mest liknar sälar). I Domkyrkan lärde min farmor mig att bön inte behöver vara komplicerad för att vara meningsfull. Bön kan vara så konkret som att tända ljus och tänka på det som just då fyller tanken och hjärtat. Jag tror aldrig att jag och farmor pratade om bön, men jag lärde mig det ändå där vid ljusbäraren. Därför tänker jag ofta på henne när jag tänder ljus här. Jag har också fått höra att jag som liten under en (gissar jag) ganska kort period älskade att gå i trappor och därför gärna besökte Domkyrkan nästan enbart av det skälet. Den här platsen

är ju inte bara mycket vacker, den är ju också ett litet himmelrike på jorden för barn som tycker om att klättra i trappor och titta på saker. Så idag när jag jobbar här och får se barn pröva sina steg i trapporna eller ivrigt leta efter Jätten Finn, tänker jag ofta att jag aldrig vill glömma den lekfullhet och glädje som jag själv utforskade Domkyrkan med. jag tänker ofta tillbaka på hur jag upplevde kyrkorummet som barn. Jag minns sandstenstrappor i glittrande eftermiddagssol, tryggheten, min farmor och jag vid ljusbäraren, rummets tystnad och doften av kyrka. Känslan


FINN 17

BETRAKTELSE

av att vara på en helt särskild plats, öppen för det som är större, även om jag nog inte skulle använt de orden då. Men även om jag ofta besökte Domkyrkan, var det först när inbjudan om konfirmationsläsning kom, som jag också började fira gudstjänst här. Till en början för att man som konfirmand skulle göra det, men snart för att jag själv ville. Jag brukar tänka att gudstjänst påminner om ett språk. först tyckte jag att nästan allt i högmässan var svårt att förstå. Det var mer eller mindre tilltalande, men jag gav det lite tid och ju mer jag

lärde mig – desto lättare och roligare blev det! Med tiden gick gudstjänsten också från att vara något jag endast betraktade, till att bli något jag kände mig verkligt delaktig i. Och med delaktig menar jag nu inte i första hand som till exempel textläsare eller ministant (även om det ju också är roliga sätt att fira gudstjänst på) utan snarare att man som människa är delaktig på ett lite djupare sätt. gudstjänstens liturgi är ett tilltal lika mycket som ett uttryckssätt. En spegel för livet där berättelsen om Gud och varje människa får plats, vem man än är och var i livet

man än befinner sig. Så blir varje människa delaktig i gudstjänsten, eftersom livet med Gud gestaltas där. Livet både berörs och berikas. I Domkyrkans dagliga liv med gudstjänster och böner, ges rum för det som inte alltid går att uttrycka med vardagens språk, men som är viktigt att kunna närma sig ändå. Bönen blir en hjälp i livet, något att vila i och inspireras av. Men Domkyrkan som byggnad vore ingenting utan de människor som gör den till sin och bidrar till dess liv. Så känn dig välkommen du också, in i ett rum som bär och rymmer allt! Elisabet Nord


18 FINN

REPORTAGE

Micke Grönvall ser honom direkt, den där killen som står ensam på skolgården.

HITTA MODET som andra har TAPPAT

H

an har själv varit där mellan ettan och sexan i grundskolan. Men Micke stod inte

kvar. – De som är utsatta håller inte ihop, du är helt ensam. Till slut bestämde jag mig för att det fick vara nog. Det handlar i grunden om självrespekt, jag vägrade se mig själv som ett offer. Den som möter Micke idag har svårt att se honom som den där lille, mobbade killen. Micke är boservicechef för Eslövs bostäder och trygg, välartikulerad och respektingivande.

–mobbarna väljer ofta ut någon som har egenskaper de själva saknar. Det hat du kan känna mot dina översittare kan du antingen använda som bränsle till förändring, eller

låta det förpesta dig inifrån, säger Micke. Mickes väg till revansch gick genom vältränade muskler och fysiskt mod. Det var den väg som stod till buds i killgänget på den lilla ort där han växte upp.


”Det är inte svårt att dö för en vän. Det svåra är att hitta en vän som är värd att dö för.” Om det var rätt eller fel är inte lätt att svara på, det var inte alltid så smickrande, menar Micke. Idag gör han vad han kan för att kompensera genom att själv stötta ungdomar på glid. Kunde han resa sig, kan andra. Och kanske är den respekt och den värdighet han visade sig själv en viktig del i den vuxne Mickes rättspatos och insikt. Frågan är om det går att stå upp för andra om vi låter oss själva förtryckas. – när det gäller att hitta sitt mod och sig själv går det inte att tveka. Du måste våga ta steget. Gör det som du tycker är rätt, för ur modet föds styrka. Så småningom växer styrkan av sig själv och blir en naturlig del av dig. Ser jag någon som är utsatt och som inte kan stå upp för sig själv, händer något i mig. Känslorna väcks till liv igen och blir en drivkraft till att försöka hjälpa. Dels handlar det om att göra något gott, dels är det en utmaning att få någon som stått utanför att växa som människa. Mod handlar egentligen om att ha en dialog med sig själv, menar Micke. Brist på mod är att veta vad som är rätt, men ändå inte göra det. Men att lyfta en fråga och ge sig själv möjlighet att vara eftertänksam tar tid. Folk är lite för snabba idag, du ska ta beslut direkt att lyssna till dig själv eller dina vänner. Vänskap är

heligt för Micke. Men även om han har många vänner är det bara några få som står honom nära. Ett kriterium för en riktig vän är att personen kan glädjas med dig, menar han. Det finns inte en tillstymmelse till konkurrens. Men man ska också kunna ge varandra kritik och pusha varandra. – Det är inte svårt att dö för en vän. Det svåra är att hitta en vän som är värd att dö för. Jag är inte rädd för att lämna det här livet. vänner handlar om det privata, menar Micke. På arbetet sätter han på ”jobbeknappen”. En chef måste vara rättvis och kan inte ha vissa bästisar när det handlar om lönesamtal. Däremot handlar det delvis om samma slags beteende som när det gäller vänner; att lyssna och uppmuntra de grejer som är bra. Micke står gärna i bakgrunden, han kan ”ta skit” och längtar inte efter rampljuset. Men han behöver sjyssta människor omkring sig, som inte stjäl energi. Intuition och att ge sig tid att lyssna är något Micke värdesätter. Hans intuition har räddat honom i olika

besvärliga situationer och den gör honom också lyhörd inför andra. – Sunt förnuft är intuition. Känslocentrat och hjärtat är hårt förknippade med varandra. Många använder bara hjärnan, när de tar beslut. på mickes kropp finns historien om hans liv återberättad i konstens form. Både positiva och negativa händelser är dokumenterade, tatueringar är ett sätt att skriva dagbok på sin kropp. – Jag gör mina tatueringar för mig själv och inte för att visa upp. I MC-kretsar är stora tatueringar status, men det som du alltid bär med dig måste vara något du står för. Den första tatueringen gjorde jag som 14-åring – ett liten ros och ett namn. Fler har tillkommit efter hand. På mitt ena lår finns en jättestor tatuering. Den är en present från min tatuerare där det står att tiden läker alla sår. text/foto Kristina Strand Larsson


20 FINN

TATUERING


FINN 21

TATUERING Samma dag som Isak Strand fyllde arton bokade han sin första tatuering. På en lunchrast två veckor senare ristade han in en hedersbetygelse till sin morfar.

ISAK HYLLAR DEM HAN ÄLSKAR I pray to the Lord that one day I see you again står det nu på Isaks ena arm. Morfar dog när Isak var sexton och han betydde mycket för Isak, som bodde nära och var där ofta. – Tatueringen gör inte att jag känner att minnet av morfar är mer närvarande, det är starkt ändå. Genom att tatuera mig visar jag min uppskattning, texten till morfar sitter där för alltid. Isaks föräldrar blev inte överförtjusta över hans första handling som myndig. Men hans mamma blev nog lite rörd, eftersom det var till hennes far. Isaks bror har också en tatuering tillägnad morfar, hans födelsedatum sitter över revbenen. isak tog studenten från medieprogrammet i juni. Till hösten ska han studera digital produktion vid Tekniska högskolan i Blekinge. Sedan ett par år är Isak konfirmandledare i Domkyrkoförsamlingen. Det är människorna som är viktigast för Isak, som är en mycket social person. Vännerna så klart – men kanske främst familjen. Därför vill han skriva om dem på sin kropp. – Min andra tatuering gjorde jag två veckor innan skolavslutningen. Rut 1 :16-17, som är den finaste bibeltexten jag har hittat, sitter närmast

hjärtat. Bibelcitatet handlar om min familj och att oavsett var vi befinner oss, är det alltid vi. samtidigt gjorde isak ett stort S på sidan. Han är stolt över sitt efternamn Strand. Dessutom heter pappa Stig och brorsan Simon. Det är bara mamma som heter Anne, men det ska nog kunna lösa sig, tänker Isak. Han är inte färdigtatuerad än. – Jag har redan bokat in min högra sida till mina barn, där ska jag ha deras födelsedatum. Kanske blir det också ett träd med kronan på axeln och grenar på magen. På min ena arm har jag planer på en half sleeve. Nittionio procent av motivet är redan klart. Det ska bli en stjärnhimmel med mormors stjärntecken och texten For those I love I will sacrifice. På insidan ska det finnas ett kors och på triceps en bild av Jungfru Maria. Dessutom ska jag tatuera in hela familjens födelsedatum. Jag sparar pengar nu. Isak är filmare och fotograferar mycket. På sin kropp uttrycker han sig också konstnärligt, även om någon annan utför själva tatueringen. – Tatueringen ser aldrig ut exakt som den bild jag har i huvudet, men det gör inget. Så är det med film också. text/foto Kristina Strand Larsson

På www.lundsdomkyrka.se möter du Isaks kompis Mi Lethin, som berättar om sin första och hittills enda, tatuering...


REPORTAGE

Pelle Bengtsson.

Helt plötsligt, en dag när du är ute i skogen, ser du träden, himlen och stenarna som för första gången. Du har för en liten stund släppt kontrollen och verkligheten träder fram som den är, i sitt heliga oberoende.

KONSTEN ATT SLÄPPA TAGET

S

ådana här upplevelser har många haft, kanske utan att kunna sätta ord på dem. De kan infinna sig i en kyrka, under en pilgrimsvandring eller under en konsert. Gemensamt är att vi för ett ögonblick känner att vi är del av något större. Ibland har vi svårt att efteråt förklara vad som hände. I de stora religionerna kallas dessa upplevelser stundtals mystika. Pelle Bengtsson är präst, stiftsadjunkt för chefs- och ledarskapsutveckling och

zen-lärare och har i många år undervisat i tyst meditation enligt zen-metoden. Själva metoden härstammar från buddhismen, men används även i kristna eller icke religiösa sammanhang. – Oftast associerar vi meditation med att bli stilla, ett sätt att lugna ner vårt häftiga sinne. I en tid som präglas av prestation och rörelse kan det vara stort att i tystnaden och stillheten uppleva att vi mer lever av vad vi får än av vad vi gör, säger han. Egentligen är det inget kon-

stigt – och ändå överväldigande: Som när man en aprilkväll i ett obevakat ögonblick möts av koltrastens sång. Tomas Tranströmer formulerar i en haiku: Närvaro av Gud. / I fågelsångens tunnel / öppnas en låst port. För ett ögonblick träder fågelsången fram i egen rätt och i stunden öppnas en port mot en inre rymd. Dag Hammarskjöld kallar den för ett centrum av stillhet, omgivet av tystnad. – Vi behöver stå i kontakt med denna inre öppenhet. Vi har så lätt för att recensera.


21 FINN 23

inte} ” Enkelhet är att uppleva verkligheten icke i relation{Det till trodde oss duREPORTAGE utan i dess heliga oberoende.” Ur Dag Hammarskjölds Vägmärken

Sekundsnabbt bedömer vi något som vackert eller fult och bildar oss en uppfattning om bra eller dåligt. Så sluts det inre rummet och vi vet hur vi ska tänka och handla. Det är väl uttryck för ett behov av kontroll, säger Pelle. I Pelles trädgård växer buskar som lyser i olika nyanser. Blommor sträcker sig mot ljuset. Det är lätt att skaffa sig en åsikt om den japanska lönnen som lyser i motsol. Tycka si eller så om blomman. Genom detta bestämmande bemäktigar vi oss världen och infogar den i vårt säkerhetssystem. Att släppa greppet är att låta världen träda fram i egen rätt. Se hur blomman blommar utan avsikt. Omedelbart förnimma ljuset genom lönnens blad. – När kontrollen sätts på undantag ges utrymme för möte utan förtecken. Jag lägger ner mina vapen och låter blomman vara ifred, låter den vara ”i sitt heliga oberoende”. För ett ögonblick byts reservation mot förbundenhet, säger Pelle. författaren ylva eggehorn har formulerat denna ”omvändning” i en av sina texter: Och det är därför min älskade, som allt i detta rum tyst betraktar oss utan att döma. Hon beskriver upplevelsen att det inte längre bara är jag som ser: tingen betraktar mig. Det är som ett flöde i vilket allt är förknippat med vartannat i en

generös närvaro. Många försöker språksätta denna erfarenhet, en är Tomas Tranströmer. – Tranströmers poesi öppnar våra sinnen på en ny nivå. Han sätter ord på det vardagens mysterium, vi annars bara dunkelt anar. Ord och bilder kan sätta oss på spåret mot en fördjupad verklighetsupplevelse. Ändå kommer man inte sällan till en punkt då de står i vägen för den fortsatta resan, menar Pelle. I zen talar man om orden och bilderna som pekfingret som pekar mot månen – men pekfingret är aldrig månen. Vi får inte bli alltför upptagna av pekfingret. Vi måste lyfta blicken och se vidare – mot det bortomspråkliga mysterium som egentligen inte är något annat än den vardagsverklighet vi alla lever i. tyst meditation är en fysisk metod och beskrivs enklast som att sitta upprätt i avspänd koncentration. – Många upplever det som drygt och innehållslöst, för att inte säga meningslöst. På något vis ligger kanske poängen just i detta. Vår tids strävan efter ständig förbättring – gärna genom en ”quick fix” – är ett gissel som lätt smittar av sig på vårt sätt att förhålla oss till meditationen, säger Pelle. Den tysta meditationen syftar inte till att man ska ”lyckas” eller bli ”lyckad”. Vägen är viktigast, inte

resultatet. Meditationsövningar, pilgrimsvandringar och gudstjänster, alla de olika former som vårt sökande och vår längtan får spelrum i, kan ses som ett uttryck för Guds förekommande nåd. Det är inget vi själva tar oss eller fabricerar, utan de liksom förekommer oss, finns före oss och räcks nu till oss som gåva. – de flesta av oss har behov av att hitta lägen där vi besinnar oss på vad vi djupast lever av. Meditationen sätter oss i förbindelse med våra grundläggande frågor: Vem är jag? Vem är Gud? Vad är det att dö? Vad är det att finnas till? Är vi ensamma? Vad är kärlek och vad är hat? säger Pelle. Det handlar om att beröra och låta sig beröras av världen – också där dess brustenhet går i dagen. Det handlar inte bara om att öppna sig för blommor och solnedgångar och sådant. –Djupast rör det sig om en erfarenhet av släktskap med jorden och alla människor i solidaritet och medkännande. Den yttersta erfarenheten är att vi lever, rör oss och är till i Gud och att det därför inte finns en enda punkt på vår livsväg som är gudlös. text/foto Kristina Strand Larsson

i kärlek i stress


24 FINN

REPORTAGE

Det mesta som växer i Eva-Lisas koloniträdgård är gåvor från vind och fåglar. Var prästkragarna och storklockorna kommer ifrån, vet hon inte.

HIMLEN VID MOTORVÄGEN

S

om besökare i Eva-Lisa Lennartssons koloniträdgård i Lund slås man dock inte av någon vildvuxen oordning. Tvärtom. Pioner i vitt och rosa harmonierar med gula liljor och andra sommarblommor. Fruktträden sträcker sina knotiga grenar mot en för dagen blå himmel och mitt i alltihop välkomnar Lillhaga – Eva-Lisas kolonistuga i vitt med duvblå knutar. Koloniområdena i Sverige anlades från början för att fattiga familjer skulle få möjlighet att odla frukt och grönsaker. Ofta säljs lotterna vidare inom familje- och vänkretsen. Eva-Lisa lärde känna den tidigare ägaren sjuksköterskan Julia, som ung teologistudent. Studentrummet fylldes av blommor och grönsaker från vännen Julia och när Julia på ålderns höst ville sälja vände hon sig till Eva-Lisa. –Det var som att få tillträde till ett himmelrike. När jag tog över kolonin 1986 var den en mönsterkoloni – inte ett ogräs. Det levde jag på i

många år. Nu är här en salig blandning. Om du tittar noga i grönsakslandet, eller vi kanske hellre ska säga prästkragslandet, hittar du potatis, säger Eva-Lisa. Eva-Lisa är pensionär sedan ett halvt år tillbaka. I mer än fyrtio år arbetade hon som församlingssekreterare med pedagogiska och teologiska uppgifter i Svenska kyrkan i Lund. När hon går genom staden blir hon fortfarande stoppad av mammor och pappor till barn som deltagit i hennes verksamhet. – Nytt för mig som pensionär är att jag kan tillbringa så mycket tid i kolonin. Förut var jag här på lediga stunder. Nu har jag lediga stunder ganska ofta, nästan varje dag faktiskt!


FINN 17

REPORTAGE

Eva-Lisa skrattar. Hon kan se tillbaka på ett långt arbetsliv och är nu på en ny station. En del av den omtanke som hon skänkte barnen i sin verksamhet, kommer istället kolonin tillgodo. Och vänner och familj som gärna kommer på fika i Lillhaga. – nästan alltid när jag kommer hit överraskas jag av något. Titta på pionen där – den är så vacker. Igår hade blomningen inte kommit lika långt. En vår kan en ny tulpansort komma upp. Den har lugnt legat i jorden i flera år och jag har inte räknat med den. Då helt plötsligt står den där, djupröd. Lika ledsen blir jag när någon har gått och knipsat av mina pioner vid staketet. Jag hoppas åtminstone att det blev en fin bukett till någon. Eva-Lisa återkommer till ordet livskraft när hon funderar kring kolonins betydelse. Vi kan inte påverka vår egen andning. Andetagen kommer, de är något vi får. Själva livskraften finns också oss förutan. I trädgården blir det så tydligt, vi kan inte få en enda stor-

klocka att växa. Det vi kan göra är att vattna och vårda. – vi är mottagare, förhoppningsvis även medarbetare i skapelsen, som inte bara är en idyll. En dag möttes av jag av en ”myrinerad” tomt, det var myror överallt. Då gjorde jag något åt det och kände mig förfärlig. Likaså tar jag livet av äppelvecklare och mördarsniglar. Ibland ser jag mig som en motgörare i naturen, men jag har ju en sorts ansvar för det försvarslösa, säger EvaLisa. En del av koloniträdgårdens charm ligger kanske i att den är så liten och avgränsad. Som plötsliga fläckar av skönhet är koloniområdena utplacerade i städernas undanskymda områden. Du tar en ny sväng med cykeln och går in genom en grind du aldrig sett förr. Plötsligt befinner du dig i en stilla parentes i staden, ett stormens öga och ett titt-hål in i en annan värld. Genom vindens sus hör du trafiken och stadens buller. Ett flygplan dundrar fram över himlavalvet. Men du ser dem inte. – När jag är här i min lilla

trädgård öppnas jag för nya tankar. Skaparkraften är för mig ett annat ord för Gud. En teolog har sagt att vi bättre förstår vem Gud är om vi tänker på ett verb än ett substantiv. Gud handlar. Det håller jag med om. spirande, knoppande, kvittrande, växande, alla är ord som beskriver ett pågående skeende och som slutar på ande. Eva-Lisa som är språkmänniska och teolog, använder orden som hjälp till en sammanfattning av den livssyn som vuxit fram i ett nära umgänge med en trädgård. – Vi talar om Gud som Skaparen. Självklart tänker jag på det när jag påtar i jorden. Men ännu mer på Anden, när vinden sveper genom håret och jag ser hur växtligheten utvecklas och förändras. Anden levandegör allt, också oss människor. När vi samverkar i god anda och har omsorg om varandra, då är Anden inspiratören. För mig är Anden Gud idag, som jag möter här och nu. text/foto Kristina Strand Larsson


26 FINN

BÖN

Någon frågade mig nyligen hur man ber egentligen.

BÖN–VAD ÄR TRICKET? efter lite funderande kom jag att tänka på något jag läste om Zakk Wylde, gitarrist och grundare av metallbandet Black Label Society. En kväll i Winnipeg, Kanada, när han och resten av bandet hade suttit i hotellbaren ett par timmar sade Zakk plötsligt. ”Samla ihop pojkarna, det är dags att gå till kyrkan.” Eftersom det var sent på kvällen lyckades de inte hitta en öppen kyrka. Till slut tröttnade Zakk på att leta och knäböjde framför den låsta kyrkoporten i smällkalla vintern. Efter tjugo minuter reste han sig.

Mission completed! Tricket med hur man ber handlar om behov, en uppriktig djuplodning i ditt innersta. När du längtar, trängtar och känner behov, då händer något. Du öppnar upp ditt innersta. Resten är en gåva, en gudomlig sådan. Gud hör redan innan du hunnit med ditt amen, kanske till och med redan innan du formulerat dina ord… Gud, min Gud, hör också min bön. Jud 9:4 Fredrik Beverhjelm, präst i Domkyrkoförsamlingen

”Samla ihop pojkarna, det är dags att gå till kyrkan.”


FINN 27

UNG KRÖNIKÖR

Hjalmar Freij är musiker och konfirmandledare i Lunds domkyrkoförsamling. Här berättar han om en av de där sekunderna i livet när allt blir självklart.

DET MAGISKA ÖGONBLICKET

J

ag har så länge jag kan minnas varit intresserad av musik. Jag har alltid tyckt att det är fascinerande hur man kan få folk att gråta, skratta, dansa och skrika bara genom att spela toner och ackord i en viss rytm och sjunga vad man tycker och tänker om olika saker och ting. Att människor kan förenas och känna saker tillsammans är inte så vanligt som man hade kunnat hoppas på. men ibland så kommer det där magiska ögonblicket. När man står där i publikhavet bland många tusen, alla hoppar och klappar i takt till musiken och är så lyckliga! Och plötsligt känns det som att sångaren tittar en rätt i ögonen och sjunger ”Kom ihåg mig”. När ytan inte går att nå. När allt är ljust vart än du ser. Kom ihåg mig då. Ni som har samma musiksmak som jag och är lika nördiga vad gäller texter vet säkert att det är Lars Winnerbäck jag pratar om. När detta skrivs är det ganska precis ett dygn sedan jag ställde mig i kön för att se honom på Sofiero slott, det var nio timmar innan han skulle gå på scen. Men han har varit min idol och musikaliska förebild sedan jag var liten, så det kändes självklart att jag skulle stå där, längst fram vid kravallstaketet och hoppa och skrika. Ändå kunde jag inte ana hur mäktigt

det skulle bli. För det första fick jag skaka hand med självaste Lars Winnerbäck innan konserten och fick både biljett, väska och hatt signerad av denna, för mig, enorma förebild! Och sedan mot slutet av konserten, ungefär tio och en halv timme efter att vi ställt oss i kön, så kom det där magiska ögonblicket. Kanske kände alla att han tittade på just dem (vilket bara gör det ännu häftigare), men just där kändes det som att han sa det rakt till mig. Kom ihåg mig. Oavsett tid eller plats, glädje eller sorg, kom ihåg att jag finns här. jag har hört människor som säger att de träffat Gud. Att de känt honom/henne fysiskt närvarande när de tar nattvard, när de ber eller vad som helst. Jag upplevde det. Jag har under ett antal år nu trott på att det finns någonting runt oss och i oss, som jag kallar Gud och som för världen samman om vi låter honom/ henne göra det. Jag har aldrig vetat, men jag har trott. Och just där och då kändes det så självklart som ingenting annat. Många skulle nog kalla det inbillning, men jag kände något. Om det bara var eufori över den fantastiska musiken, visst. Men det kändes större. Och det är allt jag behöver veta för att våga kasta mig in i trons skrämmande, häftiga och förtrollande mysterier. Hjalmar Freij


28 FINN

DOMKYRKAN

ALLTID I

DOMKYRKAN Veckans gudstjänster Vi firar flera gudstjänster varje dag i Domkyrkan. Välkommen när du vill! Här ser du vilka tider som gäller. måndagar 8.00 Laudes måndagar 12.00 Middagsmässa tisdagar 8.00 Morgonmässa tisdagar 12.00 Middagsbön onsdagar 8.00 Morgonmässa onsdagar 9.00 Pilgrimsbön onsdagar 12.00 Middagsbön onsdagar 18.30 Kvällsmässa torsdagar 8.00 Laudes torsdagar 9.00 Pilgrimsbön torsdagar 12.00 Middagsmässa torsdagar 18.30 Taizemässa fredagar 8.00 Morgonmässa fredagar 9.00 Pilgrimsbön fredagar 12.00 Middagsbön fredagar 15.30 PAUS lördagar 10.00 Lördagsmusik söndagar 11.00 Högmässa söndagar 17.00 Holy Communion Service söndagar 19.00 Söndagskväll i kryptan

ÄNGLAR OCH SAMTAL VID BORDET GEMENSKAP RUNT BORDET är en annorlunda gudstjänst med soppa, samtal och mässa, som firas i samverkan med Diakonicentralen. Vi möts runt ett bord i ena sidoskeppet i Domkyrkan följande fredagar i höst kl 18.30-20.30: 28 september, tema Änglamark och himlajord, 26 oktober, tema Blott en dag ett ögonblick i sänder, 23 november, tema Det finns en väg till himmelen. Mer information får du av Kerstin Nilsson, 046 35 87 61 diakon och prästen Veronica Helm Andréasson, 046 35 87 44.

UNGA GÖR ANDAKT FÖR UNGA varje fredag eftermiddag klockan 15.30 samlas ungdomar i Lunds domkyrkas krypta för att stanna upp en stund. PAUS – stillhet inför helgen, är en möjlighet för dig som vill samla ihop dina tankar efter skolveckan, koppla av och fira en kort andakt. Under skolterminerna träffas vi i ett av de små sidokapellen i kryptan, det som ligger rakt fram när du kommer nedför trappan. Här får du, tillsammans med andra, lyssna till en kort bibeltext, några tankar, läsa en växelläsning och be för sådant som är viktigt just här och nu. Paus startar fredagen den 31 augusti och slutar fredagen den 21 december. Andakten leds av församlingen konfirmandledare.


FINN 29

DOMKYRKOFORUM

DOMKYRKOFORUM ALLTID VÄLKOMMEN VI ÄLSKAR MÅNDAGAR intressanta program och gemenskap runt kaffebordet erbjuder Måndagsmötet i Domkyrkoforum. Vi samlas en måndag i månaden, klockan 14-16. Den 3 september blir det Skåneresa i Linnés fotspår. Bert Jönsson berättar och visar egna bilder. Den 1 oktober inbjuds alla till höstutflykt till Östra Sallerups kulturhus utanför Hörby. Information och anmälan: Kerstin Nilsson, 046 35 87 61. Den 29 oktober talar Bernt Eriksson under rubriken Att leva på hoppet – om livssyn och livsmod. Bernt Eriksson har lång erfarenhet som sjukhuspräst. Stor nog att flytta hemifrån är temat den 26 november. Gunilla Ohlsson ger glimtar från uppväxttiden i Lund. Den 10 december blir det Luciafest. Information om Måndagsmötet får du av Kerstin Nilsson, 046 35 87 61.

NYFIKEN PÅ KRISTEN TRO? kyrkan, tron och livet är teman som tas upp i samtalsgruppen Andrum. Gruppen vänder sig till dig som är sökande eller nyfiken på kristen tro. Kanske söker du fördjupning, kanske är du inte döpt eller konfirmerad och vill bli det som vuxen. Dop och konfirmation erbjuds under Domkyrkans påsknattsmässa. Andrum träffas varje måndag i Domkyrkoforum klockan 19-21 med start den 18 februari 2013 och sedan sex måndagar framåt. Anmäl dig till Veronica Helm Andréasson, som är samtalsledare och präst i Domkyrkoförsamlingen, 046 35 87 44. Många känner att de vill fortsätta efter Andrum. Domkyrkoförsamlingen arrangerar en fortsättningsgrupp, men den är för närvarande full. Är du intresserad, hör av dig till Veronica Helm Andréasson. Nya fortsättningsgrupper startar kontinuerligt.

FIKA, PRATA, VILA

D

omkyrkoforums torg har öppet alla dagar i veckan. Öppettider hittar du på www.lundsdomkyrka.se. På torget kan du ta en kopp kaffe och kanske en av husmor Sladana Jankovics hembakta kakor, läsa en bok, få information via våra dataskärmar eller se filmen om Domkyrkan. Sladana, telefon 046 35 87 63, är också ansvarig för Laurentiisalen och all servering. Vill du boka lokaler i Domkyrkoforum, maila till domkyrkoforum.lund@svenskakyrkan.se. Har du frågor, kan du ringa diakonen Maria Leijman, 046 35 87 46. Hörsalen används till föreläsningar och seminarier och rymmer 100 personer. Laurentiisalen rymmer 70 personer och kan bokas till mottagningar.


30 FINN

UR KALENDARIET

UR KALENDARIET All information har inte kommit in i kalendariet vid Finns pressläggning. Komplett kalender hittar du alltid på www.lundsdomkyrka.se. Veckans alla gudstjänster ser du på sidan 24. Julens gudstjänster och konserter trycks upp i ett separat kalendarium.

SEPTEMBER

Söndag 9/9 kl 11.00 Fjortonde söndagen efter trefaldighet Domkyrkan Högmässa, Håkan E Wilhelmsson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström Måndag 10/9 kl 18.30 Domkyrkan Ljusmässa, Världssuicidpreventionsdagen Tisdag 11/9 kl 19.15 Domkyrkoforum {Det trodde du inte} arrangerar Café Existens, fika och samtal för studenter. Filosofen David Alm diskuterar brottsoffer och rätten till straff Fredag 14/9 kl 21.00 Domkyrkan Nattkyrkan, På väg genom världen. Kyrkospelet Fem kontinenter – en liturgisk musikhändelse framförs Lördag 15/9 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Tomas Willstedt kl 18.00-24.00 Domkyrkan Tema skapelse Musik och lyrik i Kulturnatten 23.00, Mässa, Lena Sjöstrand Söndag 16/9 kl 11.00 Femtonde söndagen efter trefaldighet Domkyrkan Högmässa med diakonvigning, biskop Antje Jackelén

Söndag 16/9 kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Gunilla Aquilon Elmquist kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan

Fredag 28/9 kl 18.30 Domkyrkan Gemenskap runt bordet, Änglamark och himlajord

Måndag 17/9 kl 18.30 Domkyrkan Kyrkospel

Söndag 30/9 kl 11.00 Den helige Mikaels dag Domkyrkan Högmässa, Kontraktsprost Pamela Garpefors, Håkan E Wilhelmsson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan

Tisdag 18/9 kl 18.30 Domkyrkan Kyrkospel

Lördag 22/9 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Magnus Berglöf kl 10.45 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner: Uppvuxen i den världsvida kyrkan, pastorsadjunkt Angelica Lundberg kl 13.00 Domkyrkoforum Torget, Boklördag Söndag 23/9 kl 11.00 Sextonde söndagen efter trefaldighet Domkyrkan Högmässa, Lena Sjöstrand kl 15.30 Domkyrkan Temamässa, Fredrik Beverhjelm kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan Tisdag 25/9 kl 10.00 Domkyrkoforum. Ikoner, utställning i samarbete med Sensus. Visas till och med 30/9.

Lördag 29/9 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Tomas Willstedt

OKTOBER

Måndag 1/10 kl 14.00 Måndagsmötet, utflykt till Östra Sallerups kulturhus Tisdag 2/10 kl 19.15 Domkyrkoforum Prestationsprins/prestationsprinsessa, studentkväll om droger, dopning och längtan efter att lyckas. Emma Igelström, Tommy Moberg Arr: {Det trodde du inte} Onsdag 3/10 kl 18.30 Domkyrkan Mässa, Niklas Törnlund medverkar kl 19.30 Domkyrkoforum Soffsamtal om August Strindberg med Caroline Krook och Niklas Törnlund.


FINN 31

UR KALENDARIET

Torsdag 4/10 kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag om domare, kungar och profeter i Bibeln, Veronica Helm Andréasson 12.30 Pilgrimsplats Liberiet Tyst lunch Fredag 5/10 kl 9.00 Domkyrkoforum Seminarium om teater-liturgi-ritual

Lördag 6/10 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Janåke Larson kl 10.45 Domkyrkan Öppen visning på svenska 12.45 Pilgrimsplats Liberiet Pilgrimsvandring kl 19.00 Domkyrkan Arkitektur, film och poesi i kryptan i ett samarbete med ArchFilmLund Söndag 7/10 kl 11.00 Artonde söndagen efter trefaldighet Domkyrkan Högmässa, Fredrik Beverhjelm 12.30 Domkyrkoforum/Domkyrkan Guided tour in English kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan Tisdag 9/10 kl 19.15 Domkyrkoforum {Det trodde du inte} arrangerar Café Existens, fika och samtal för studenter. Susanne Lundin, professor i etnologi om Kroppen som vara Onsdag 10/10 kl 18.00 Domkyrkan Ljudinstallationen Ser du människa? invigs. Ser du människa visas tom 20 oktober. kl 19.00 Domkyrkoforum Samtal över gränserna, studentprästerna

Torsdag 11/10 kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag av Lars-Olof Albertson om dop och dopfuntar Fredag 12/10 kl 21.00-24.00 Domkyrkan Nattkyrkan, På väg genom livet

Lördag 13/10 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Lübecks gosskör kl 13.00 Domkyrkoforum Torget, Boklördag Söndag 14/10 kl 11.00 Tacksägelsedagen Domkyrkan Högmässa, Anna Alebo Domkyrkan Vi firar Tacksägelsedagen med en äppeltavla av Emma Karp Lundström. Tavlan visas t o m den 25 oktober. kl 15.30 Domkyrkan Temamässa, Fredrik Beverhjelm kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Britt Marklund kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan Måndag 15/10 kl 12.00 Domkyrkan Lunchkonsert, Lund Choral Festival Tisdag 16/10 kl 12.00 Domkyrkan Lunchkonsert, Lund Choral Festival Onsdag 17/10 kl 12.00 Domkyrkan Lunchkonsert, Lund Choral Festival Torsdag 18/10 kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag om Domare, kungar och profeter i Bibeln, Veronica Helm Andréasson kl 12.00 Domkyrkan Lunchkonsert, Lund Choral Festival

Fredag 19/10 kl 12.00 Domkyrkan Lunchkonsert, Lund Choral Festival Lördag 20/10 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Katedralkören kl 10.45 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, Japans religiösa landskap, docent Håkan Eilert kl 12.00 Domkyrkan Lunchkonsert, Lund Choral Festival kl 17.00-23.00 Domkyrkan/ Domkyrkoforum Konstkväll kl 20.00 Läsningar i ljudverket Ser du människa? kl 22.00 Mässa, Ser du människa? kl 17.00-23.00 Domkyrkoforum Konstkväll med konstnärer från Paviljong 5 Söndag 21/10 kl 11.00 20 söndagen efter Trefaldighet Domkyrkan Högmässa, Veronica Helm Andréasson kl 15.00 Domkyrkan Konsert, Lund Choral Festival kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan Torsdag 25/10 kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag av Lars-Olof Albertson om dop och dopfuntar Fredag 26/10 kl 18.30 Domkyrkan Gemenskap runt bordet Blott en dag, ett ögonblick i sänder Lördag 27/10 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Tomas Willstedt


32 FINN

UR KALENDARIET

Söndag 28/10 kl 11.00 21 söndagen efter Trefaldighet Domkyrkan Högmässa, Fredrik Beverhjelm kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan

Måndag 29/10 kl 14.00 Domkyrkoforum Måndagsmötet, Att leva på hoppet – om livssyn och livsmod, Bernt Eriksson

NOVEMBER

Torsdag 1/11 kl 10.00 Domkyrkan Kärleken är enda vägen, akvarellutställning av Emma Karp Lundström öppnar kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag om domare, kungar och profeter, Veronica Helm Andréasson Alla helgons dag 3/11 kl 11.00 Domkyrkan Högmässa, Jan Kjellström kl 12.30 Domkyrkoforum/ Domkyrkan Öppen visning på svenska kl 17.00 Domkyrkan Musikgudstjänst, Katedralkören framför Maurice Duruflés Requiem Söndag 4/11 kl 11.00 Söndagen efter Alla helgons dag Domkyrkan Högmässa, Lena Sjöstrand kl 12.30 Domkyrkoforum/ Domkyrkan Guided tour in English kl 15.30 Domkyrkan Minnesgudstjänst, Veronica Helm Andréasson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström

Söndag 4/11 kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan Tisdag 6/11 kl 18.00 Domkyrkoforum Internationellt knytkalas Onsdag 7/11 kl 19.00 Domkyrkoforum Samtal över gränserna Torsdag 8/11 kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag om dop pch dopfuntar. Lars-Olof Albertson Fredag 9/11 kl 21.00 Domkyrkan Nattkyrka, På väg mot försoning

Lördag 10/11 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Tomas Willstedt kl 13.00 Domkyrkoforum Torget, Boklördag kl 15.30 och 17.30 Domkyrkan Lars-Erik Larssongymnasiets elever framför Förklädd Gud

Lördag 17/11 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Janåke Larson kl 10.45 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, Syrien som jag upplevde det, Lena Persson kl 17.00 Domkyrkan Konsert Mozarts Requiem framförs av Korallerna och Domkyrkans gossoch manskörer Söndag 18/11 kl 11.00 Söndagen före domssöndagen Domkyrkan Högmässa, Håkan E Wilhelmsson kl 17.00 Domkyrkan Stiftshögtid med körsång kl 19.00 Domkyrkan Drömkvädet, Söndagskväll i kryptan Fredag 23/11 kl 18.30 Domkyrkan Gemenskap runt bordet, Det finns en väg till himmelen Lördag 24/11 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Tomas Willstedt

Söndag 11/11 kl 11.00 Tjugotredje söndagen efter trefaldighet Domkyrkan Högmässa, Josefin G Andersson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Malin Pihlgren kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan

Söndag 25/11 kl 11.00 Domssöndagen Domkyrkan Högmässa, Per Torell, Håkan E Wilhelmsson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström kl 19.00 Domkyrkan Söndagskväll i kryptan

Tisdag 13/11 kl 19.15 Domkyrkoforum {Det trodde du inte} Café Existens, fika och samtal för studenter

Måndag 26/11 kl 14.00 Domkyrkoforum Måndagsmötet, Stor nog att flytta hemifrån, Gunilla Ohlsson

Torsdag 15/11 kl 10.00 Domkyrkoforum Lunds domkyrkas vänner, föredrag om domare, kungar och profeter i Bibeln, Veronica Helm Andréasson

Fredag 30/11 kl 21.00 Domkyrkan Nattkyrka, På väg mot nytt liv


FINN 33

UR KALENDARIET DECEMBER

Lördag 1/12 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Magnus Berglöf kl 10.45 Domkyrkoforum/ Domkyrkan Öppen visning på svenska Söndag 2/12 kl 9.00 Första söndagen i advent Domkyrkan Högmässa, Anna Alebo kl 11.00 Domkyrkan Högmässa, Håkan E Wilhelmsson kl 15.30 Domkyrkan Sånger i advent, Josefin G Andersson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström Onsdag 5/12 kl 19.00 Domkyrkoforum Samtal över gränserna Torsdag 6/12 kl 12.30 Pilgrimsplats Liberiet Tyst lunch Fredag 7/12 kl 10.00 och 13.30 Domkyrkan Kulturskolans adventsspel Lördag 8/12 kl 10.00 och 14.00 Domkyrkan Kulturskolans adventsspel kl 17.00 och 19.30 Domkyrkan Luciakonsert med Korallerna, Gosskören med mansstämmor. Gäster: Korinterna, Cantoria Lundense och Lars-Erik Larssongymnasiet Söndag 9/12 kl 11.00 Andra söndagen i advent Domkyrkan Högmässa, Lena Sjöstrand kl 15.30 och 18.30 Domkyrkan Luciakonsert: Korallerna, Gosskören med mansstämmor. Korinterna, Cantoria Lundense, Lars-Erik Larssongymnasiet

Söndag 9/12 kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Britt Marklund Måndag 10/12 kl 14.00 Måndagsmötet Luciafest 18.00 Domkyrkan Konsert Lukasgillet Tisdag 11/12 kl 19.15 Domkyrkoforum {Det trodde du inte} Café Existens, fika och samtal för studenter Antoon Geels, professor i religionshistoria med religionspsykologi om Förvandlande ögonblick – Gudsupplevelser i historia och nutid Onsdag 12/12 kl 18.00 kl 18.00 Domkyrkan Julavslutning för Lunds universitet Lördag 15/12 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Janåke Larson kl 13.00 Domkyrkoforum Torget, Boklördag kl 17.00 Domkyrkan Konsert, Händels Messias Söndag 16/12 kl 11.00 Tredje söndagen i advent Domkyrkan Högmässa, Agneta Stenermark Nyberg kl 15.00 Domkyrkoforum Internationella församlingens julfest kl 15.30 Domkyrkan Temamässa, Fredrik Beverhjelm kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström Tisdag 18/12 kl 18.30 Domkyrkan Konsert med Carolinae Damkör Torsdag 20/12 kl 10.30 Domkyrkan Julavslutning Vårfruskolan Lördag 22/12 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Tomas Willstedt

Söndag 23/12 kl 11.00 Fjärde söndagen i advent Domkyrkan Högmässa, Veronica Helm Andréasson kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service, Jan Kjellström Måndag 24/12 Julafton kl 9.00 Domkyrkan Mässa kl 11.00 Domkyrkan Barnens julgudstjänst kl 13.00 Domkyrkan Vi sjunger in julen kl 16.00 Domkyrkan Julbön kl 23.30 Domkyrkan Julnattsmässa Tisdag 25/12 Juldagen kl 9.00 Domkyrkan Julotta kl 11.00 Domkyrkan Högmässa kl 15.30 Domkyrkan Voices kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service Onsdag 26/12 Annandag jul kl 11.00 Domkyrkan Högmässa kl 17.00 Domkyrkan Annandagskonsert Lördag 29/12 kl 10.00 Domkyrkan Lördagskonsert, Ursula Grahm Söndag 30/12 kl 11.00 Söndagen efter jul Domkyrkan Högmässa kl 17.00 Domkyrkan Holy Communion Service Måndag 31/12 Nyårsafton kl 16.00 Domkyrkan Nyårsbön Tisdag 1/1 Nyårsdagen kl 11.00 Domkyrkan Högmässa


34 FINN

STUDENT

STUDENTPRÄSTERNA

Kyrkan finns alltid till för dig som är student. Du kanske behöver prata med någon, ta en paus från tentastress eller helt enkelt hitta på något kul. Eva Månsson Carleheden, Jan Kjellström, Carola Störbäck, Torbjörn Ram, Agneta Stenermark Nyberg och Josefin G Andersson är studentpräster i Lund. Josefin är är också ansvarig för studentprojektet {Det trodde du inte} tillsammans med prästen Anna Svensson Melin och Kristina Strand Larsson som är informatör. Vid alla universitet och högskolor i Sverige finns studentpräster. Verksamheten vilar på ekumenisk grund.

sorgegrupp Har du mist någon som står dig nära? Att träffa andra som har mist någon kan vara ett stöd.

julavslutning i domkyrkan med tal av studentorganisationer och rektor blir det onsdagen den 12 december 18.00.

Välkommen att ta kontakt med oss oavsett vad du tror eller inte tror på! Här finns ett axplock ur vårt program:

soppa i tystnad kan du äta på Pilgrimsplats Liberiet torsdagar 12.30: 6 september, 4 oktober, 1 november, 6 december.

söndagskväll i kryptan Temagudstjänst med nattvard i Domkyrkans krypta söndagar 19.00 under terminstid.

se film i Domkyrkoforum tisdagar klockan 19.00-21.00: 25 september, 23 oktober och 4 december.

international student? The Student Chaplaincy organizes Worship Services in English. If you need someone to talk to or help – we are there for you! All visits are free of charge and confidential. Contact: jan.kjellstrom@svenskakyrkan.se

mässa med sånger från taizé Varje torsdag klockan 18.30.

matfix - träffas och laga mat tillsammans i Västerkyrkans kök till självkostnadspris klockan 18.00-20.00; 18 september och 16 oktober.

nyfiken på? Samtal, föredrag och egna tankar. Vi börjar med fika. Torsdagar klockan 19.00-21.00 i Västerkyrkan: 27 september, 4, 18 och 25 oktober, 15 november samt 6 december. enskilda samtal Någon att tala med? Du är välkommen att ta kontakt med Studentprästerna! Vi har absolut tystnadsplikt.

samtal över gränser En mötesplats för internationella och svenska studenter. Onsdagar 19.15 i Domkyrkoforum, 10 oktober, 7 november och 15 december 18.00-20.00. studentkör i västerkyrkan Träffas torsdagar 19.00-20.30, 20 september, 11 oktober samt 8, 22 och 29 november. den akademiska syföreningen ses i Västerkyrkan följande tisdagar 17.00-18.30; 11 september, 2 och 23 oktober, 13 november och 4 december.

Tobbe och Clara pluggar i Lund.

kontakta studentpästerna Studentprästerna finns i Domkyrkoforum, Lilla kyrkogatan 2 och i Västerkyrkan, Byggmästaregatan 21, 046 35 87 35, studentprasterna. lund@svenskakyrkan.se http://studentprasterna. wordpress.com. Facebook: Studentprästerna i Lund

Retreat för studenter den 19-21 oktober arrangerar studentprästerna en retreat på Killans bönegård på Österlen. Välkommen till några dagar i tystnad, bön och egna tankar. Bönegården ligger i vacker natur. Information: Jan Kjellström, jan.kjellstrom@ svenskakyrkan.se och Agneta Stenermark Nyberg, agneta.stenermark-nyberg@ svenskakyrkan.se


FINN 35

{Det trodde du inte} är ett projekt som drivs av Svenska kyrkan och som vänder sig till studenter i Lund. Vi vill skapa nya mötesplatser och kommunikationsvägar mellan Svenska kyrkan, studenter och universitetet. Här ser du en del av vad som är på gång i höst. Hela programmet och mer information hittar du på facebook.com/dettroddeduinte och svenskakyrkan.se/lund. Se oss också på instagram/dettroddeduinte.

engagerad är en helt ny volontärförmedling mellan Svenska kyrkan och studenter. Du kanske vill hjälpa till i Svenska kyrkans engelskspråkiga arbete, vara ungdomsledare, eller ingå i en gudstjänstgrupp? Besöka äldre eller sortera ett bibliotek? Aktuella uppdrag hittar du på svenskakyrkan.se/lund under länken Engagerad.

Spännande gäster i S:t Hans SKUiSH är en mötesplats för dig som är student och känner dig nyfiken på Svenska kyrkan. Tid: måndagar klockan 18.30-21.00. Den 24 september kommer Göran Tesfai Skoglund, kris- och säkerhetsexpert och berättar om att vara kyrka mitt i internationella katastrofer. | 22 oktober: Programmet inte klart | 26 november Nina Ramsby, sångare och klarinettist, lirar och berättar. Information: Monika Sjögren, 35 88 20, monika.sjogren@svenskakyrkan.se

Cafe Existens i höst startar vi Café Existens. Forskare från universitetet samtalar om aktuella och eviga frågor. Första gången blir den 11 september i Domkyrkoforum. Då diskuterar filosofen David Alm brottsoffer och rätten till straff. Den 9 oktober kommer Susanne Lundin, professor i etnologi och talar om Kroppen som vara och den globala organhandeln. Förvandlande ögonblick– Gudsupplevelser i historia och nutid är titeln för Antoon Geels föredrag den 11 december. Antoon Geels är professor i religionshistoria med religionspsykologi.

kvällar i allhelgona torsdagskvällar är du välkommen till Lunds allhelgonaförsamling! Start 19.00 med mässa i kyrkan, sedan blir det fika och program i Allhelgonagården. {Det trodde du inte} samverkar vid två tillfällen: 20 september: film med kino och 15 november att skriva i gränslandet mellan ung och vuxen, med författarna Amanda Svensson och Elin Nilsson.

PRESTATIONSPRINS/PRESTATIONSPRINSESSA? Är livet en tävling? Är alla medel tillåtna för att boosta självkänslan? Välkommen till en samtalskväll om kosttillskott, droger, dopning och längtan efter att lyckas. Medverkar gör Emma Igelström och Tommy Moberg. Moderator: Stéfanie Feldmann Olofsson. Domkyrkoforum, 2 oktober klockan 19.15. Fri entré.

älskar du att sjunga gospel? Eller har du alltid drömt om att prova? Då är du välkommen till GospelTrain den 30 september! Vi övar och sjunger i Västerkyrkan den 30 september klockan 13–18. På kvällen klockan 19 ger vi en konsert i Söndagskväll i kryptan. Gospelledare är Åsa och Ulf Normark. Dagen är kostnadsfri. Anmäl dig senast den 24 september till carola. storback@vasterkyrkan.nu eller josefin.g.andersson@ svenskakyrkan.se

i glädje i sorg

VILL DU GÖRA NÅGOT FÖR NÅGON ANNAN?

i lycka

{Det trodde du inte}

STUDENT

Missade du något när du var 15?

då har du chansen att ta igen det nu! Välkommen att vara med i vår konfirmandgrupp för studenter. Finns det något eller någon som bär när allt annat brister? Finns Gud? I så fall, finns Gud för mig? Kontakta prästerna Anna Svensson Melin, anna.s.melin@ svenskakyrkan.se eller Josefin G Andersson, josefin.g.andersson@ svenskakyrkan.se


36 FINN

FINN VIDARE

FINN VIDARE TIPS | TANKAR | DIKT | RESA | MUSIK

SYSTERKATEDRALEN: KATEDRALEN I SPEYER den tyska staden Speyer vid floden Rehn i delstaten Reihnland-Pfalz har cirka 50 000 invånare. Staden hade stor betydelse under medeltiden och den har en lång historia. Redan år 10 före Kristus började man bygga ett romerskt militärläger här och från 346 har det funnits en biskop i staden. Först och främst är Speyer i dag berömd för sin domkyrka. Den började byggas 1030 och räknas som den största bevarade romanska kyrkan i världen. 1980 utnämndes katedralen av UNESCO till världsarv. När man som lundabo besöker Domen i Speyer slås man av likheten med Lunds domkyrka. Här finns en stor trappa upp i koret och en krypta, som i Lund, bara mycket större. Inte minst absiden uppvisar likheter med absiden på Domkyrkan i Lund. Där Lundadomens absid har två arkadvåningar har emellertid Speyerdomen endast en. Det gör att i Speyer betonas tyngden och i Lund mer av lättheten. Jämför gärna bilderna. Eller varför inte göra ett besök i Speyer? Läs mer om staden och kyrkan på www.speyer.de Lika som bär? Katedralen i Speyer ser du till vänster och vår egen lundakatedral till höger.

du hittar oss på facebook, Twitter och Instagram under lundsdomkyrka. Här kan du följa det dagliga livet i katedralen.

DOMKYRKAN I DIN IPHONE

L

unds domkyrka har i samarbete med Lundaföretaget Viatact gjort en app för iPhone. Den är upplagd som en rundvandring i kyrkan, som består av tio stationer Ludde Axelsson gillar animationerna i appen. i och omkring Lunds domkyrka. Samtliga stationer är rikt illustrerade med fotografier. Förutom rundvandringen finns information om Domkyrkoforum, Liberiet och Domkyrkomuseet tillsammans med ett kalendarium. Allt finns på svenska och engelska.


FINN 37

FINN VIDARE

NÄR DU LÄNGTAR EFTER STILLHET

K Sofia Cinthio är antikvarie vid Lunds universitets Historiska museum och återkommande skribent i Finn. Foto: Bengt Almgren.

TVÅ MEDELTIDA PROCESSIONSFANOR i lunds domkyrkomuseum finns två unika processionsfanor från 1400-talets senare hälft. De är påkostade med färger i grönt, rött, rosa och förgyllning målad på lärft. Motiven på fram- och baksidor är välkända från senmedeltidens kyrkokonst; Nådastolen, S:ta Katarina av Alexandria och en tronande S:ta Anna med Maria och Jesusbarnet. Speciellt kulten av Maria och även hennes moder Anna accelererade under medeltidens slut och uttrycktes bland annat i motivet Anna själv tredje; Gudaföderskans mor Anna, sitter med Maria i knäet som i sin tur håller det lilla Jesusbarnet. Processionen har varit ett viktigt inslag i den kristna liturgin med ursprung i förkristna ritualer. Utförandet nådde sin kulmen under medeltidens senare hälft framförallt i betydelsefulla kyrkor och katedraler. för medeltidens människor var helgonen på fanorna bokstavligt närvarande i handlingen och gav den på så sätt en kraftig laddning. Processionen blev ett

skådespel med helgonen som deltagare. Även själva ut- och inträdet i kyrkan, passagen mellan det konsekrerade kyrkorummet och världen utanför, hade en mycket stark innebörd och i flera nordiska missalen finns utförliga instruktioner om hur detta skulle ske.

illans bönegård ligger helt nära den medeltida kyrkan i Östra Vemmerlöv och var en gång byns prästgård. Nu är gården en plats för bön, reträtter och stilla dagar med fördjupning och reflektion. Reträtter är dagar vi ger oss själva och Gud. Vi får tillfälle att lyssna snarare än att tala. Den gemensamma tystnaden i reträtten ger en djup gemenskap bortom orden. Du kan också komma som gäst till bönegården, ensam eller i grupp. Är du intresserad av att hjälpa till på gården kan du bli volontär. Mer information om Killans bönegård hittar du på www.killan.se. Du kan ringa Killan, 0414 230 55 eller maila killan@ telia.com.


34 FINN

PÅ DJUPET

En stor ljus målning var det första som under sex sommarveckor i år mötte besökaren som vandrade ner i Domkyrkans krypta.

VAD ÄR DÅ EN MÄNNISKA?


FINN 39

PÅ DJUPET

F

örhållandet mellan ljus, rum och färg utforskades i utställningen i kryptan i somras. En stor ljus målning ingick i Erika Dahléns installation. När målningen packades upp och fick sin plats såg den nästan helt vit ut. Den var målad i fluorescerande färg och först när den belystes med UV-ljus framträdde dess nyanser. Bilden började skimra och leva och var alls inte enbart vit. Blått, violett, grönt, många färger blev synliga. Ljuset lockade fram nyanserna och bar färgen. Målningen träffades även av ljuset som kommer in genom kryptans södra fönster. På morgonen när ljuset utomhus var svagt var målningen dunklare. Regniga dagar fick färgerna att mörka. De blå och lila nyanserna blev starkare. När solljuset strålade in ljusnade bilden och det vita och svagt gröngula trädde fram. Målningen förändrades under dagen. Den var inte färdig utan fortsatte att bli till i kryptan. en människa kan liknas vid målningen i samspel med ljuset. När Guds ljus lyser på oss blir våra olika nyanser och erfarenheter synliga. Något som tidigare varit dolt kan komma i förgrunden. Omgivningen påverkar oss. Situationen vi är i och människorna vi möter kan locka fram nya sidor hos

oss. Ibland dominerar de dova, djupa tonerna ibland de ljusa och lätta. Vi är inte färdiga utan blir till. Människans värde är ett centralt tema i kristen tro och teologi. Människan beskrivs som skapad till Guds avbild och i psalm 8 i Psaltaren förundras författaren över hur Gud i detta väldiga kosmos visar omsorg om människan, tar sig an henne och kröner henne med ära och härlighet. Vad är då en människa, att du tänker på henne? I berättelsen om Domkyrkans skyddshelgon Laurentius går temat igen. När kejsaren på 200-talet i Rom kräver att Laurentius ska ge kyrkans förmögenheter till honom delar Laurentius istället ut gåvor till de fattiga och tar med sig dem till kejsaren. Framför kejsaren står han med sina vänner. Här har du oss, kyrkans skatter, säger han och kejsaren blir så arg att Laurentius döms till döden. Bland vännerna fanns också Kristus. Jag var hungrig, törstig, naken, hemlös säger Kristus. Vad ni har gjort för någon av dessa mina minsta, det har ni gjort för mig. i det lilla Jesusbarnet föds Gud in i världen för att dela våra liv. Han växer upp och blir en människa som visar vem Gud är, var Gud är. Att värna Kristi mänsklighet har varit ett återkommande tema i teologihistorien. Att Gud trängt djupast in i vår mänsk-

lighet, det får ingen ta ifrån oss. Det finns en befriande anstöt i detta. Att Gud kommer till oss som: ett nyfött barn bland djuren i ett stall, en vandrare som inte har någonstans att vila sitt huvud, en som älskar fest och glädje och delar måltid med dem som andra håller sig undan, en korsfäst som ropar på Gud i övergivenhet. Vår Gud doftar, gråter, blir arg, drar sig undan, älskar och rör vid människor. Att Gud blir människa innebär ett erkännande av det mänskliga och jordiska. Våra liv är helig mark. Vi behöver inte förneka att vi är människor för att kunna närma oss Gud. Det är våra mänskliga erfarenheter som Lena Sjöstrand. kan vara mötesplats med Gud. Det finns ett mysterium i relationen mellan Gud och människa. På ett hemlighetsfullt vis finns denna relation redan i Gud själv. en målning som samspelar med ljuset. En uppstudsig diakon i Rom som utför en performance med de fattiga på kejsarens gård. En Gud som stämt möte med oss, inte på dygdernas höjder, utan i det mänskliga livets alla erfarenheter av smärta, glädje, möjlighet och tillkortakommande. Hur hör det samman? Det är del av Guds kärlekshistoria med oss. En människa – att Gud tänker på henne. Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan


Helén Persson är kyrkvärd och ordförande i Domkyrkoförsamlingens kyrkoråd.

välkommen som gudstjänstvärd i Lunds domkyrka! Som gudstjänstvärd medverkar du i högmässan på söndagar med bland annat textläsning, kollektupptagning och förbön. Under rubriken Domkyrkan i rutan till höger ser du vem du ska kontakta om du är intresserad. Att vara kyrka och församling är något vi gör gemensamt, alla människor som känner en samhörighet till Domkyrkan och Domkyrkoförsamlingen. Man eller kvinna, ung eller gammal? Det spelar ingen roll. Det ideella engagemanget är ett ömsesidigt givande och tagande. Uppdragen är oavlönade. De görs på egen tid och bygger på lust och engagemang. Uppgifternas omfattning kan variera beroende på hur mycket tid du kan avsätta. Det viktiga är att alla Domkyrkoförsamlingens aktiva visar gästfrihet, ger sig tid att lyssna och möter alla besökare med respekt och öppenhet. Vi söker dig som är intresserad av kyrkans arbete, tycker om människor och är öppen för en kristen tro. Som ny volontär erbjuds du samtal med en handledare, introduktionskurs och fortbildning. Som volontärmedarbetare i församlingen är du försäkrad och omfattas av samma tystnadsplikt som övriga medarbetare.

Vill du bli en av många ideella medarbetare i Lunds domkyrkoförsamling? Du behövs!

Det diakonala arbetet Här behöver vi medmänniska/besökstjänst, gudstjänstvärdar vid äldreboende och medhjälpare till kyrkkaffe och andra mötesplatser. Kerstin Nilsson, 046 35 87 61.

Pilgrimsplats Liberiet Vi söker dig som vill vara pilgrimsvärd och fördjupa dig i pilgrimstanken. Anna Alebo, 046 35 87 64.

Domkyrkan Här kan du vara gudstjänstvärd, ministrant, nattkyrkomedarbetare, medhjälpare/värd vid Gemenskap runt bordet eller ingå i Domkyrkans frivilliggrupp. Maria Leijman, 046 35 87 46, Lena Sjöstrand, 046 38 88 81.

Internationellt arbete Internationella gruppen är en del av Svenska kyrkans internationella arbete. Gruppen siktar in sig på två insamlingsperioder: Advent-jultrettondedagstiden samt fastetiden veckorna före påsk. Veronica Helm Andréasson, 046 35 87 44.

Det engelskspråkiga arbetet Till mässan på engelska klockan 17 varje söndag kommer människor från hela världen. Vi behöver hjälp med det praktiska, men framförallt efterfrågas människor med svensk bakgrund som tycker det är kul att träffa människor från andra kulturer, Jan Kjellström, 046 35 87 35.

Konfirmander Har du konfirmerats i Domkyrkan kan du bli konfirmandledare. Fredrik Beverhjelm, 046 35 87 45.

Student {Det trodde du inte} Svenska kyrkan i Lunds studentprojekt, söker studenter till frivilligarbete och referensgrupp. Anna Svensson Melin, 046 35 87 80.

Finn 3 2012  

Finn the magazine from THE cATHEDRAL OF lUND