Clubblad KC Hoogeveen december 2022

Page 1

Clubblad

december 2022
december 2022 | pagina 2

Colofon

KC Hoogeveen

Opgericht op 17 mei 1963 KVK Meppel: 40046773 Koninklijk goedgekeurd op 6 november 1964

Postadres bestuur Spireastraat 16 7906 KJ Hoogeveen

Voorzitter

Anja van der Wurff 06-11 44 32 88 anja@kchoogeveen.nl

Secretaris

Berry ten Caat 0528-70 70 35 secretaris@kchoogeveen.nl

Penningmeester Marja Otten 06-15 36 72 57 penningmeester@kchoogeveen.nl

Algemeen bestuurslid Kristy Schonewille evenementen@kchoogeveen.nl

Ereleden

Mevrouw E. Zwaag Mevrouw A. Denekamp Mevrouw A. Steenman

Coverfoto

Yara en Evy

Fotograaf: Kristy Schonewille

Inhoud

5. Routebeschrijving 6. Van de redactie | Kopij clubblad 7. Ledenadministratie | Agenda 8. Contact 9. Gezocht: kantine vrijwilligers | Nieuwjaarsborrel 11. Van het bestuur 12. Cursusprijzen 2023 13. uitnodiging Algemene Ledenvergadering 14. Dinsdag groepen 18. Agility wedstrijden 20. Evy en obedience 21. FCI obedience seminar met Ellen van Dort 22. Workshop acupressuur 24. Rabo ClubSupport 25. Adverteren in ons clubblad | Bordreclame 26. In de spotlights: Edwin Dijkstra 27. In de spotlights: Stoffer Otten 28. Snuffelochtend 31. Erop uit: Lheederzand 32. Examenuitslag gevorderd 2 34. Hoe en wat van de Mudi 35. De erering 41. Clubmatch 2023 42. Winter foto's 44. In Puttgarden met Méz en Éles 45. Hernieuwde samenwerking met Jumper 46. Kerst kleurplaat

Oproep foto's

Heb jij ook een mooie foto van jouw hond gemaakt? Stuur deze dan op naar clubbladredactie@kchoogeveen.nl en wie weet schittert jouw hond in het volgende clubblad!

december
3
Lilly van Cathy Rubingh Sep van Henk ter Steege
2022 | pagina

Donateurs bedankt!

We willen de volgende donateurs bedanken voor hun bijdrage: Lijmbedrijf GERO B.V., Moeshoekweg 10, 7776 SN Slagharen

Wil je ook donateur worden? Neem dan contact op met Marja Otten penningmeester@kchoogeveen.nl

Rossi van Jeanet Hooyer
december 2022 | pagina 4
Teddy, Floortje en Chica van Carolina Kolk

Routebeschrijving

Neem vanaf Meppel op de A28/A37 de afslag Hoogeveen Oost

Ga aan het einde van de afrit bij de verkeerslichten links (Mr. Cramerweg)

Neem bij de volgende verkeerslichten de eerste afslag rechts (Weg om de Oost)

Zie verder vanaf punt 4 onder 'Vanaf Emmen'

Neem vanaf Meppel op de A37 de afslag Hoogeveen Oost;

Ga aan het einde van de afrit bij de verkeerslichten links (Mr. Cramerweg)

Ga bij de volgende verkeerslichten rechtdoor (Weg om de Oost)

Neem bij de eerste rotonde de eerst afslag (Weg om de Oost)

Neem bij de tweede rotonde de tweede afslag (Vliegeldweg)

Ga bij de verkeerslichten rechts (Europalaan)

Ga de eerste weg rechts (Parmentierstraat)

Ga de eerste weg rechts (P. Soerstraat)

Steek het fietspad over en ga de eerste weg rechts

Volg de weg tussen de clubgebouwen door op op de parkeerplaats van KC Hoogeveen te komen.

Het terrein waaraan het clubhuis staat, heet hobbycomplex 'De Uitwijk'

KC Hoogeveen Achteromsedijk 8F 7903 TL Hoogeveen 0528- 27 54 65

Vanaf Meppel 1. 2. 3. 4. Vanaf Emmen 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 10.
Yara december 2022 | pagina 5

Van de redactie

Hallo allemaal,

Het jaar is voorbij gevlogen! De derde cyclus is afgerond en de feestdagen staan voor de deur. We hebben deze cyclus een gezellige snuffelochtend gehad en twee geslaagde agility wedstrijden in de manege georganiseerd. Meer hierover lees je verderop in het clubblad.

Yara en Evy hebben meegedaan aan de Zwolle Outdoor III. KC Hoogeveen was hier goed vertegenwoordigd en verschillende 'KC honden' hebben mooie resultaten behaald. Meer hierover lees je in 'De erering'. Verder heeft Evy de afgelopen cyclus obedience gevolgd. Evy en ik vonden het in ieder geval zo leuk dat ook Yara eraan moet geloven: volgend jaar gaan we samen opnieuw gevorderd 1 doen.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen!

Kristy

Kopij clubblad

Heb je een leuk, interessant of grappig verhaal dat je met ons wilt delen? Of heb je suggesties of leuke ideeën voor het clubblad? Deel deze met de redactie via clubbladredactie@kchoogeveen.nl

Het volgende clubblad verschijnt op 17 maart 2023. Kopij inleveren voor 3 maart 2023.

De redactie en het bestuur dragen geen verantwoordelijkheid voor ingezonden artikelen en advertenties. De redactie behoudt zich het recht om kopij te weigeren, in te korten of te corrigeren.

Het is toegestaan om artikelen in clubbladen van door de Raad van Beheer erkende kynologen- en rasverenigingen (deels) over te nemen, tenzij bij het artikel anders is vermeld. Overnemen van (delen van) artikelen is allen toegestaan met bronvermelding en onder toezending van het betreffende blad.

| pagina 6
december 2022

Ledenadministratie

Bij adres of e-mailadres wijziging of opzegging van het lidmaatschap kun je per post een bericht sturen naar:

Ledenadministratie KC Hoogeveen Schelde 62 7908 HL Hoogeveen

of per e-mail naar: ledenadministratie@kchoogeveen.nl

Lidmaatschap per jaar: € 22,50 per automatisch incasso of € 27,50 voor elke andere betalingswijze vanwege extra administratiekosten.

Gezinsleden per jaar: € 7,50 per automatisch incasso of € 12,50 voor elke andere betalingswijze vanwege extra administratiekosten.

Blijft men na het ontbreken van een automatische incasso of andere betalingswijze in gebreke, dan volgt een aanmaning met een verhoging van € 5. Contributie wordt jaarlijks automatisch verlengd, ook wanneer je geen cursus meer loopt.

Lidmaatschap opzeggen Je kunt je lidmaatschap opzeggen door voor 1 december van het lopende jaar een brief of een e-mailbericht te sturen naar de ledenadministratie.

Bij opzegging van het lidmaatschap wordt de afgegeven machtiging tot contributie inning opgeheven.

Agenda

Januari

Nieuwjaarsborrel

Agility promotie wedstrijd (manege Zuidwolde) Februari

ALV Maart

Agility promotie wedstrijd (manege Zuidwolde) 11 Klusdag NL-doet!

7
29
24
5
Messi van
Jeanet Hooyer
december 2022 | pagina 7
Nelson van Jennie Kamman

Contact

Cursussecretariaat

Puppen/ Beginners Gevorderden 1 en 2 OBB/ OB1/ OB2/ OB3 Kind- Hond Hoopers Flyball Ringtraining Agility Samenspel

Kantine

Anja van der Wurff

Edwin Dijkstra

Jennie Kamman

Jeanette Hartman

Rianne Berendsen

Jennie Reinders

Bernadette Kleiman

Marjolijn Harders

Antoinette Woldring

puppenbeginners@kchoogeveen.nl basisgevorderden@kchoogeveen.nl obedience@kchoogeveen.nl kindhond@kchoogeveen.nl hoopers@kchoogeveen.nl flyball@kchoogeveen.nl ringtraining@kchoogeveen.nl agility@kchoogeveen.nl samenspel@kchoogeveen.nl

Het clubhuis is alleen bereikbaar tijdens lesuren, dus op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond en op zaterdagmorgen. Neem voor informatie over cursussen contact op met het betreffende cursussecretariaat.

Kantine coördinator

Adres clubhuis: Achteromsedijk 8F, 7903 TL Hoogeveen | 0528- 27 54 65

december 2022 | pagina 8
Edwin Dijkstra

Gezocht: kantine vrijwilligers

KC Hoogeveen draait volledig op vrijwilligers. We zijn erg blij met iedereen die zich inzet voor de KC. Zo is er een enthousiaste groep mensen die in de kantine staat. Zij zorgen ervoor dat tijdens de lessen en evenementen de kantine open is, zodat mensen een kop koffie, gevulde koek of een bakje patat kunnen kopen.

Doordat een aantal kantine vrijwilligers andere taken binnen de KC hebben opgepakt, kunnen de overgebleven kantine toppers wel wat hulp gebruiken. Heb jij tijd over en lijkt het je leuk om te helpen in de kantine van KC Hoogeveen? Neem dan contact op met Edwin Dijkstra via edwin@kchoogeveen.nl. Ook als je vragen hebt of meer informatie wilt, mag je contact opnemen met Edwin.

De kantine is doorgaans open op dinsdag-, woensdag- en donderdagvond en zaterdagochtend. Daarnaast is de kantine open tijdens evenementen. Je overlegt met Edwin wanneer je beschikbaar bent om een dienst te draaien. Het werk in de kantine is vrijwillig, maar je inzet wordt zeker gewaardeerd! Als bedankje organiseren we onder andere elk jaar een gezellige vrijwilligersbarbecue en krijg je aan het eind van het jaar een eindejaarsattentie.

Nieuwjaarsborrel

We willen graag samen het nieuwe jaar inluiden. Op zaterdag 7 januari om 12:00 zijn al onze leden welkom in de kantine voor een hapje en een drankje. Kom jij ook gezellig langs?

december 2022 | pagina 9
Tido en Rommel van Edith en Geertruida
december 2022 | pagina 10

Van het bestuur

Het laatste clubblad van dit jaar.... en wat is er weer veel gebeurd bij de KC. Het ledenaantal blijft groeien en het afgelopen jaar hebben we erg veel groepen gehad. Veel meer dan de afgelopen jaren, ook van voor de corona periode.

Daarnaast zijn er weer volop evenementen geweest, het Agility weekend, de Clubmatch en verschillende Agility wedstrijden in de manege. Ook voor volgend jaar staat er, naast de cursussen, al weer veel op de planning, zoals evenementen, wedstrijden en workshops. Kortom, veel activiteiten en een bloeiende vereniging.

Ook is er dit jaar veel gebeurd op het gebied van interne en externe opleidingen en hebben een aantal instructeurs weer nieuwe certificaten gehaald.

We kunnen dit alles alleen in de benen houden dankzij een grote groep vrijwilligers die zich in blijven zetten voor de vereniging. We merken dat het best lastig is voldoende vrijwilligers te vinden die willen lesgeven, in de kantine willen helpen of in het bestuur willen plaatsnemen. Dus als je op de een of andere manier wilt helpen, dan horen we dat graag!

Afgelopen periode zijn er nieuwe mensen bij gekomen, maar hebben ook een aantal vrijwilligers de keuze gemaakt om te stoppen. Dank aan deze mensen voor hun jarenlange inzet! Zoals gezegd, staan er ook weer nieuwe mensen op, om er zo voor te zorgen dat we onze leden veel kunnen blijven bieden. Belangrijk is dat we het met elkaar blijven doen!

Bij het afronden van dit jaar hebben we ook alvast de ALV gepland voor 2023 waarbij we onder andere het resultaat van 2022 en de begroting voor 2023 gaan toelichten. De uitnodiging voor deze ALV vindt je in dit clubblad.

Het nieuwe jaar starten we met de nieuwe groepen op zaterdag 7 januari. Aansluitend is er vanaf circa 12:00 uur de nieuwjaarsborrel, waar alle leden weer welkom zijn.

Bij deze willen we iedereen heel fijne feestdagen toewensen en de allerbeste wensen voor het 2023!

Namens het bestuur, Anja van der Wurff

december 2022 | pagina 11
Jamie en Zoë van Jacqueline Bouwens
10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen (strippenkaart) 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen 10 lessen € 50 € 50 € 50 € 50 € 45 € 50 € 50 € 45 € 45 € 45 € 50 € 50 € 50 € 50 € 50 € 50
2023
Puppen/ beginners Gevorderden 1 en 2 OBB OB1/ OB2/ OB3 Ringtraining Kind- Hond Samenspel Flyball beginners gevorderden trainingsgroep Agility beginners gevorderden trainingsgroep recreanten Hoopers beginners gevorderden
Cursusprijzen
december 2022 | pagina 12
Tido van Edith en Geertruida

Uitnodiging Algemene Ledenvergadring

Hierbij nodigen wij alle leden van KC Hoogeveen uit voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op:

Datum: Vrijdag 24 Februari 2023

Start tijd: 20:00 Plaats: clubhuis KC Hoogeveen

Agenda 1. Opening 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Verslag Algemene Ledenvergadering 25 Februari 2022 4. Jaarverslag secretaris 5. Jaarrekening 2022 6. Verslag kascontrolecommissie 7. Begroting 2023 8. Vaststelling financieel mandaat 2023 9. Vaststelling contributie (gezins)leden 2024 10. Samenstelling kascontrolecommissie 2024 11. Rondvraag 12. Sluiting Namens het bestuur,

Berry ten Caat Secretaris

december 2022 | pagina 13

Dinsdag groepen

Op dinsdag mochten we les geven aan een puppen groep, een gevorderd 1 groep en een gevorderd 2 groep. Alle cursisten bedankt voor jullie inzet!

Puppen groep

Jullie hebben allemaal hard gewerkt en wat zijn de pups hard gegroeid! Wat leren pups toch veel in een paar weken tijd. Geniet allemaal van jullie mooie, lieve en slimme pups, wij hebben genoten van jullie.

december 2022 | pagina 14

Gevorderd 1

De gevorderd 1 cursisten hebben deze cyclus allemaal mooie stappen gemaakt. We zijn trots op jullie!

december 2022 | pagina 15

Gevorderd 2

Jullie hebben het super gedaan! Bedankt dat jullie elke week zo trouw hielpen opruimen.

Een aantal cursisten van de gevorderd 2 groep heeft op dinsdag 15 november examen afgelegd. Benieuwd hoe zij het ervan af hebben gebracht? Lees dan snel het stukje 'Examenuitslag gevorderd 2' verderop in het clubblad.

december 2022 | pagina 16
december 2022 | pagina 17

Agility wedstrijden

Sinds de vorige uitgave van ons clubblad hebben we alweer twee agility wedstrijden georganiseerd. De eerste in oktober en de tweede in december.

Beide wedstrijden verliepen weer vlot en gesmeerd. De inschrijvingen stromen altijd binnen en er ontstaan zelfs wachtlijsten. Ook lukt het altijd redelijk goed om vrijwilligers voor de wedstrijd te krijgen. Wel loopt het de ene keer soepeler dan de andere keer. We zijn ook blij met het ploegje vrijwilligers die zich bijna altijd beschikbaar stelt. Dan is het invullen van de lege plekken een minder grote klus. Ook als organisatie springen we hier en daar bij. Laatst was Jeanet een dagdeel riemloper bijvoorbeeld. Alle vrijwilligers krijgen ook een bedankje in de vorm van een loting. Deze keer waren er veel plantjes bij.

De wedstrijd in oktober was geheel voor de 1e graad-klasse. Als je met agility start, dan begin je vaak in de debutantenklasse. Daar zitten alle toestellen in, behalve de wip. De paaltjes worden ook bijna nooit bij de debutanten in het parcours gezet. Wanneer je op de wedstrijden lekker door de parcoursen gaat en je ook de toestellen wip en paaltjes onder de knie hebt, kun je overstappen naar de 1e graad. Dit moment mag je zelf bepalen. Om te promoveren van de 1e naar de 2e graad of van de 2e naar 3e graad moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De wedstrijd in oktober gaf mooi kans om te promoveren, want er was gelegenheid om zowel in de ochtend als in de middag mee te doen. Beide dagdelen bestonden uit een vast parcours en een jumping parcours. De wedstrijd leverde natuurlijk ook weer de nodige prijswinnaars op. Deze werden verblijdt met een zak voer van onze sponsor Belcando en een mooie houten medaille.

december 2022 | pagina 18

De wedstrijd in december was een echte kerstwedstrijd. Alle vrijwilligers hadden een bijzondere kerstmuts op, met panterprint of sneeuwtijgerprint. Iedereen was verzocht een kersttrui aan te trekken. Er was ook een verkiezing voor beste kerstoufit. Bijna iedereen had hier gehoor aan gegeven en we zagen de mooiste creaties. Zelfs sommige honden hadden een kerstpakje aan. Alle deelnemers kregen bij aanmelding een kerstig kleinigheidje en voor de honden een kerstig cupje hondenvoer.

Deze wedstrijd was voor alle klassen, behalve de debutanten. Het is altijd mooi om ook de hogere klassen te zien lopen. De parcoursen zijn dan ingewikkelder, met bijvoorbeeld meer bochtenwerk. Dan is het heel belangrijk om de looplijnen van loper en hond goed uit te denken en te bepalen waar je wissels wilt doen en hoe. Een wissel betekent dat je hond van kant wisselt. Dus je begint bijvoorbeeld met je hond aan de linkerkant, omdat je toestellen neemt die met een bocht naar rechts gaan. Als dat later verandert in een lijn met een bocht naar links, dan is het meestal handig dat je hond rechts van je loopt. Dan doe je dus een wissel om dat voor elkaar te krijgen. In een 1e graad parcours zitten vaak minder wissels dan bij een 2e of 3e graad parcours.

Ter verhoging van de kerstsfeer hadden we ook drie kerstbomen te leen gekregen (dank voor het uitlenen). In de ring hebben we ons ingehouden, omdat het wel een serieuze wedstrijd was. Maar de jurytafel was natuurlijk wel in stijl. De prijzentafel was ook super kerstig en de prijzen zelf ook. De prijswinnaars kregen naast een zak voer van Belcando ook een hondensnack en speeltje in kerstsfeer.

Aan het einde nog even met z'n allen opruimen. Dat kostte even wat meer tijd dan anders, maar gelukkig was er genoeg hulp. Alle vrijwilligers gingen uiteindelijk huiswaarts met hun bedankje in, jullie raden het al, gezellige kerstsfeer!

december 2022 | pagina 19

Evy en obedience

Wat ik zelf niet had verwacht, gebeurde tijdens de tweede cyclus. Evy slaagde in één keer voor haar gevorderd 2 examen. Ik ging er helemaal vanuit dat we nog een keer gevorderd 2 zouden doen, dus dit was voor mij even schakelen. Wat moesten we nu, door naar obedience? Mijn beeld van obedience was strak, streng, tucht en orde. Werkhonden die alleen maar op hun baas zijn gefocust en alle oefeningen gedisciplineerd uitvoeren. Zou Evy dat wel leuk vinden? Zou ik dat wel leuk vinden?

Nadat ik bij de KC met verschillende obedience en gevorderd 2 instructeurs had gesproken, bleek dat ik mijn beeld van obedience moest bijstellen. Goed luisteren is bij obedience belangrijk, maar samenwerken met je hond is ook essentieel. Bij obedience train je samen met je hond om een aantal oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren. Je begint bij het niveau beginners. Als je alle oefeningen van dat niveau voldoende beheerst, kun je landelijk examen doen. Slaag je voor het landelijk examen, dan mag je door naar het volgende niveau. In totaal zijn er vier niveaus: beginners, 1, 2 en 3. Hoe hoger het niveau, hoe complexer de oefeningen. Door alle uitleg en verhalen, begon obedience me steeds leuker te lijken. Daarom besloot ik Evy en mij op te geven.

Evy is niet de enige die vooruit is gegaan tijdens de cursus obedience. Zelf heb ik ook veel geleerd. De oefeningen draaien echt om teamwork. Al doet Evy nog zo haar best, als ik haar niet goed begeleid tijdens de oefening, kost dit ons punten. Rechtop staan, duidelijke commando's geven, netjes de riem opruimen in plaats van op de grond gooien. Het zijn allemaal dingen waarop ik moet letten. Want uiteindelijk ligt het nooit aan de hond, maar altijd aan de baas.

Na tien leuke en leerzame lessen van Jennie Kamman en Annie gaan we thuis verder aan de slag met de oefeningen. Volgend jaar zijn Evy en ik weer van de partij bij obedience. De cursus beviel zo goed, dat ook Yara eraan moet geloven. Met Yara ga ik volgend jaar opnieuw gevorderd 1 doen, om te kijken of ik haar ook enthousiast kan maken voor gevorderd 2 en obedience.

Lijkt obedience jou ook leuk? Je mag bij de KC altijd een instructeur aanspreken voor meer informatie! Daarnaast organiseren we volgend jaar een obedience seminar. Meer informatie hierover vind je op de flyer op de volgende pagina. december 2022

| pagina 20
december 2022 | pagina 21

Workshop acupressuur

Op zaterdag 3 december gaf Hannah Meijlink een cursus acupressuur bij KC Hoogeveen. Acupressuur is een methode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij deze methode worden drukpunten over het hele lichaam van de hond met de hand gestimuleerd. Dit gebeurt op een rustige en zachte manier. Hard drukken of masseren is niet nodig. De acupressuur punten liggen op de energie banen (meridianen). Deze banen lopen, net als je zenuwen en bloedvaten, door het hele lichaam.

Het doel van acupressuur is het brengen van ontspanning en het bevorderen van de lichamelijke en emotionele stabiliteit van de hond. Hoewel acupressuur zeker een positief effect kan hebben op de gezondheid van je hond, gaf Hannah ook erg duidelijk aan dat het de dierenarts niet vervangt.

Na de algemene uitleg over acupressuur, legde Hannah verschillende drukpunten uit aan de deelnemers van de workshop. Deze drukpunten deed ze eerst voor bij haar assistent Mick.De deelnemers mochten ondertussen proberen het drukpunt bij hunzelf te vinden. Vervolgens maakte Hannah een rondje langs de deelnemers om iedereen te helpen het juiste punt bij de eigen hond te vinden. Als alle deelnemers het drukpunt goed doorhadden, ging ze door naar de volgende. Zo kwamen er in totaal zes drukpunten aan bod.

Het was erg mooi om te zien hoe alle honden gedurende de workshop steeds rustiger werden. Zelfs Evy, die normaal altijd 'aan het werk' wil en een hekel heeft aan stilzitten, was helemaal zen geworden. Niet alleen de honden werden rustig, ook de baasjes werden tijdens de workshop steeds relaxter. Al met al was het een zeer leuke en leerzame workshop

x december
| pagina 22
2022
december 2022 | pagina 23

Rabo ClubSupport: opbrengst

BEDANKT!
... december 2022 | pagina 24

Adverteren in ons clubblad

Wil je een advertentie plaatsen in ons clubblad of wil je meer informatie ontvangen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de redactie via clubbladredactie@kchoogeveen.nl

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de advertentie en kun je vinden in onderstaand overzicht. Deze kosten zijn gebaseerd op vier publicaties (1 jaar).

Bordreclame

Wil je dat jouw bedrijf zichtbaar aanwezig is op onze trainings- en wedstrijdvelden? Dan is bordreclame iets voor jou. Elk seizoen staan er honderden cursisten op het veld. Tijdens wedstrijden lopen er nog eens honderden mensen extra. Bordreclame is daarom de perfecte manier om je bedrijf in beeld te brengen!

Er is ruimte voor een bord met je logo en reclametekst. De borden hebben een afmeting van 2.440 x 610 mm.

Wil je een bord laten plaatsen of heb je vragen? Neem dan contact op met Marja Otten via penningmeester@kchoogeveen.nl

december 2022 | pagina 25

In de spotlights: Edwin Dijkstra

Dames Herder, bedankt voor de nominatie. Ik ben Edwin Dijkstra, 60 jaar, en samen met Onyx de koningspoedel (16-4-2022) woon in Hoogeveen. Onyx kwam bij mij toen hij 3 maanden was. Het is even wennen een poedel, na mijn andere rassen (Cane Corso en Old English Bulldog), maar wel in de positieve zin. Wat een fijne hond in de omgang en om mee te trainen. De vachtverzorging is een moment van zen.

Hoe ben je bij KC Hoogeveen terechtgekomen?

Ruim drie jaar terug kwam Sam de Old English Bulldog bij mij en ben ik de puppen cursus gaan volgen bij KC Hoogeveen. Dit wat eerst best heftig met een wilde Bulldog, maar lieverlee ging het steeds beter en via gevorderd 1 en 2 kwamen we bij obedience terecht.

Welke cursus(sen) volg je?

Na de puppen cursus deze zomer doe ik nu met Onyx gevorderd 1 en samenspel. Dat gaat redelijk goed.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Eerst wil ik gevorderd 1 en gevorderd 2 volbrengen en daarna obedience en hoopers gaan doen. Verder blijf ik samenspel doen, want dat vind Onyx erg leuk.

Heb je verder nog hobby's?

De hond en het vrijwilligerswerk bij de KC nemen wel de meeste tijd in beslag, maar ik mag ook graag lezen.

Wie zou je graag in het volgende clubblad willen zien?

Voor het volgende clubblad nomineer ik Berry ten Caat.

december 2022 | pagina 26

In de spotlights: Stoffer Otten

Mijn naam is Stoffer Otten en ik ben inmiddels de 60 ruim gepasseerd.

Hoe ben je bij KC Hoogeveen terechtgekomen?

Ik ben met mijn Golden Retriever in ongeveer 1998 bij de KC gekomen voor de puppen cursus. Daarna ben ik blijven plakken en heb ik met Kayla, een kruising terriër (middelste op de foto) onder andere agility gedaan (cursus en wedstrijden) en GG1. Met Jhara (links op de foto) heb ik de puppen cursus en gevorderd 1 gevolgd. Met Indy (rechts op de foto), een kruising Stabij, heb ik ook agility gedaan (cursus en wedstrijden).

Welke cursus(sen) volg je?

De laatste aanwinst is Tess, ook een kruising Stabij (foto met medaille). Met haar doe ik nog agilty (recreanten). Dit komt door de 2 jaar corona, anders had ik met haar wedstrijden gelopen. Nu doe ik met haar Hoopers en dit is toch een opstap naar agility. Je leert de hond van je wegsturen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Ik heb geen plannen, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Misschien een hoopers wedstrijd. En misschien komt er nog wel een ander hondje, een Terriërtje.

Dit is de derde keer dat ik al in de spotlights sta en dan valt het toch tegen om een verhaaltje te schrijven.

Wie zou je graag in het volgende clubblad willen zien? In het volgende clubblad zou ik graag Hennie Roemahlewang willen zien

Jhara (links), Kayla (midden) en Indy (rechts) Tess
december 2022 | pagina 27

Snuffelochtend

Door Femmy Brouwer

Op zaterdag 8 oktober was het een drukte van belang bij de KC. Het was snuffelochtend. Praktisch alle cursussen gaven een demonstratie van wat zij in hun cursus ongeveer doen. Dat geeft de leden een impressie van welke cursussen worden gegeven en wat ze dus nog meer of als vervolg op hun huidige cursus zouden kunnen gaan doen.

Zelf heb ik een kind bij de cursus kind/hond. Daar ging ik als eerst even kijken. Het is een mooie combinatie van deels gehoorzaamheid en spel met de hond en deels behendigheid. Alles wordt laagdrempelig gehouden en aangepast op de leeftijd van het kind en van de hond. De kinderen hebben er duidelijk plezier in.

Een aantal andere cursussen ken ik van naam, maar niet uit ervaring. Het was erg interessant om te zien wat die zoal doen. Zo zag ik ook de demonstraties gehoorzaamheid en obedience. Ik vind het toch altijd mooi om te zien hoe honden strak naast kunnen lopen en allerlei commando's keurig uitvoeren. Met mijn eigen cocker spaniël zou dat een hele uitdaging zijn en zie ik dat niet zo zitten, maar het blijft mooi om te zien. Bij deze cursisten zag het er al heel goed uit.

Gevorderd 1
Obedience
december 2022 | pagina 28
Kind-Hond Kind-Hond

Even verderop stond de cursus flyball. Daar springen de honden zelfstandig over vier sprongetjes. Aan het eind drukken ze op een apparaat, waardoor de bal wordt opgegooid. Die moeten ze vangen/halen en terug brengen naar de baas. Daarbij ook weer over de sprongetjes springend. Leuk om het verschil in niveau te zien. De beginners moesten soms echt even geholpen worden met de focus op de bal aan het einde van de rij sprongetjes. De ervaren honden vlogen als een speer naar het ballen apparaat en waren in een oogwenk retour met bal en al. Ideale sport als je een hond hebt met veel energie.

Hoopers stond ernaast. Bij die sport blijf je min of meer midden in het parcours staan en stuur je de hond op afstand door hoepels en om tonnen heen in een vooraf bepaalde volgorde. Omdat hier niet gesprongen wordt is het ook heel geschikt voor oudere of minder leninge honden. Het is een hele uitdaging om de hond op afstand te besturen. Ook dit is geschikt voor snelle honden, wel is het bij hen vaak even hard werken om de besturing voorelkaar te krijgen.

Als laatste cursus zag ik de cursus samenspel. Dat is een heel diverse cursus zo te zien. Veel vormen van contact maken en houden tussen baas en hond en daarnaast ook het nodige denkwerk voor de hond. Er was een groep die staand en lopend bezig was, er was ook een groep die zittend bezig was of met een klein toestel of ander uitdagend spel/hulpmiddel. Een hele leuke manier om ook bezig te zijn met je hond, zonder dat het heel lichamelijk hoeft te zijn.

Al met al was het een hele leuke ochtend en had iedereen gelegenheid bij de andere cursussen te kijken. Degene die dat wilden konden ook zelf meedoen en even ervaren hoe het is om te doen en hoe de hond er op reageert. Zelf heb ik hoopers nog even geprobeerd en Bella werd heel blij van al het rennen!

Flyball Flyball Hoopers
december 2022 | pagina 29
Samenspel
december 2022 | pagina 30

Eropuit: Lheederzand, Nationaal Park Dwingelderveld

Door Marja Otten

In september hebben wij de Telescoopwandeling gelopen bij het Lheederzand bij het Nationaal Park Dwingelderveld. De route start in Lhee bij de parkeerplaats aan de Hoogeveense Dijk, Lheederzand. De Hoogeveense Dijk is een doodlopende straat voor auto’s en eindigt hier bij de parkeerplaats, waar deze route start. De wandeling is een wandelroute van Staatsbosbeheer.

De route wordt duidelijk met witte bordjesmarkering aangegeven en is deels een loslooproute en deels moeten de honden aangelijnd zijn. De Telescoopwandeling is een wandelroute van 4 km.

Het eerste deel loopt door het bos, daarna over het heideveld van het Dwingelderveld. De wandelroute loopt langs de telescoop van Dwingeloo en langs het Smitsveen. Onderweg is er ook een prachtig uitzicht over de weidse heide van het Dwingelderveld.

Ben jij met je hond eropuit geweest? Stuur je tips voor mooie routes en leuke foto's naar clubbladredactie@kchoogeveen.nl en wie weet staat jouw route in het volgende clubblad!

december 2022 | pagina 31

Examenuitslag gevorderd 2

Door Anja van der Wurff

Zaterdag 19 november was het weer zover. De afsluitende examens voor de gevorderd 2 groepen. De dinsdag ervoor heeft Jennie Kamman gevorderd 2 examens afgenomen, de geslaagden van dinsdag zijn ook meegenomen in dit overzicht.

Zaterdag waren er twee groepjes voor het examen. Wat was ik verrast, alle kandidaten die meededen aan het examen zijn die dag geslaagd met hoge punten! Het niveau was dan ook uitzonderlijk goed. Nieuwe cursisten, cursisten die vanuit gevorderd 1 kwamen en ook cursisten die gevorderd 2 nog een keer deden, slaagden met vlag en wimpel! Dit betekent nu dus ook een extra groep Obedience erbij op de zaterdag!

Het was dan ook, ondanks de eerste echt koude zaterdag, een genot om de examens af te mogen nemen.

De geslaagden van de dinsdag groep:

Jennie Reinders met Border Collie Bliss Carolien Ziel met Hollandsche Herder Jadè 79 punten 84 punten

december 2022 | pagina 32

De geslaagden van de zaterdag groep:

Filip Wim Lindemar met Border Collie Vera Linda Butselaar met Border Collie Donna Bernadette Kleiman met Border Collie Nox Gerard Janssen met Nova Scotia Duck Tolling Retriever Sem

76 punten 92 punten 87 punten 84 punten

Nicolette met Hovaward kruising Noura Bernadet met Border Collie Lua Monique met Australian Shepherd Saar

85 punten 90 punten 79 punten

Allen gefeliciteerd en ook een complimentje aan de gevorderd 2 instructeurs van deze cyclus.

december 2022 | pagina 33

Hoe en wat van de Mudi

Het ontstaan van de mudi wordt toegeschreven aan de directeur van een museum, die tijdens zijn etnografische verzamelreizen enkele zeer intelligente en volgzame honden kocht van het toen nog onbekende ras met krullend haar en rechtopstaande oren. Hij begon ze te fokken en in 1936 presenteerde hij zijn honden op een rasbeurs en diende de eerste standaard van het ras in. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was het ras echter bijna volledig uitgestorven en begon de wederopstanding helemaal opnieuw. De nieuwere standaard is geaccepteerd door de FCI, en dateert uit 1963. Al langere tijd is het doel om het ras te behouden, aangezien de mudi omringd was door een onbegrijpelijke onverschilligheid, en het is alleen te danken aan een paar fanatieke mudi-fans, dat het ras met de vele goede eigenschappen het overleefden.

Op het eerste gezicht lijkt de mudi misschien een eenvoudige mengeling, vooral in vergelijking met de verschillende herdershond variëteiten. Ook al is het haar korter dan dat van andere Hongaarse herdershonden. De mudi is een sober, leergierig, en intelligent dier. Eigenlijk kan het in elke kleur voorkomen, maar de standaard (FCI) herkent niet alle kleurvariaties. De meest voorkomende kleur is zwart, maar er zijn ook rood, bruin, wit, bleek en as (spelen met blauwachtige tinten). De Mudi is tegenwoordig een veel voorkomende werkhond in Hongarije. Ze bewaken kuddes van verschillende boerderijdieren, van runderen en schapen tot paarden. 's Ochtends drijven de zelfstandige werkers de varkens of ganzen naar de wei, waar ze toezicht houden, en drijven ze 's avonds weer terug. De te bewaken dieren worden met zicht en geluid onder controle gehouden. Het is nog vrij zeldzaam buiten Hongarije de mudi tegen te komen.

Een ander verhaal (Raad van Beheer) is dat de mudi een afstammeling is van de Duitse Spitz. Het kan zijn dat het inderdaad die hond is die als basis diende. Maar dat staat niet in bovenstaand Hongaarse verhaal.

Tegenwoordig wordt er in de mudi-fokkerij twee richtingen gekozen; de oude rasstandaard, de schapendrijver/hoeder; vierkante bouw, vollere krullend vacht, sober, leergierig, zelfstandig, slim. En ook een hond voor behendigheid; slanker,lichter, wendbaar, snel en ietwat hoger temperament. Beide fokvarianten leren snel, willen graag werken, blaffen enthousiast, zijn baas gericht en zijn eigenlijk wel inwisselbaar; beiden zijn te trainen op drijven/hoeden en op behendigheid. Maar op (inter)nationaal wedstrijdniveau zie je het onderscheid wel duidelijk onder de kampioenen.

x
december 2022 | pagina 34
foto's: Hungarian Mudi Association

De erering

KC Hoogeveen was goed vertegenwoordigd de afgelopen shows! De honden en baasjes die trainen bij de KC hebben hierbij mooie resultaten behaald! Sommigen zijn zelfs Nederlands kampioen geworden!

WoodyStamboomnaam: Aikemuno Zherar

Geboortedatum: 15 oktober 2019

Ras: Welsh Corgi Pembroke Trotse eigenaar: Jan Snijder

Woody heeft de afgelopen tijd een aantal mooie resultaten behaald. Op 26 mei werd hij bij de Joe Katshow in Arnhem verkozen tot beste reu. Op 11 september werd deze prestatie overtroffen bij de Zwolle Outdoor II: Woody werd beste van het ras (Best of Breed, BOB). Een week later wist hij wederom tot beste van het ras te schoppen bij de kampioenschapsclubmatch van de Nederlandse Welsh Corgi Club. Een ontzettend knappe prestatie, zeker als je bedenkt dat er maar liefst 72 Welsh Corgi Pembroke's meededen!

Stamboomnaam:

Geboortedatum: 20 juli 2021

Drentsche Patrijshond Frida is bezig met een mooie serie! Ze werd zowel bij de International Gundogshow Holland op 4 september, de Zwolle Outdoor III op 11 september en de Fryslâncup op 25 november beste van het ras.

Frida Frida Nyva van de Enkstaete Ras: Drentsche Patrijshond Trotse eigenaar: Sandra de Vries
december
| pagina 35
2022

Yindi

Stamboomnaam:

Geboortedatum: 27 januari 2022

Ras:

Trotse

Australian Kelpie Yindi kreeg op 11 september een mooie beoordeling en de kwalificatie 'uitmuntend' bij de Zwolle Outdoor III . Hiermee werd ze beste puppy.

Nieve

Geboortedatum:

Ras: Tatrahond

Ludka

Stamboomnaam: Nieve Geboortedatum: 14 januari 2021 Ras: Nova Scotia Duck Tolling Retriever Trotse eigenaar: Daphne Mulder

Nova Scotia Duck Tolling Retriever Nieve kreeg een prachtig keurverslag en de kwalificatie 'uitmuntend' bij de Kampioenschapsclubmatch van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland. Hiermee behaalde ze de derde plaats in de open klasse. Een erg knappe prestatie, zeker als je bedenkt dat er in haar klasse maar liefst13 tollers meededen.

Trotse eigenaar: Fred Doornbos

Zane

Geboortedatum:

Ras: Tatrahond

Trotse eigenaar: Fred Doornbos

Tatrahond Ludka werd op 11 september bij de Zwolle Outdoor III verkozen tot beste van het ras (Best of Breed, BOB). Hiermee heeft ze haar laatste punt gehaald en mag ze zich 'Nederlands kampioen' noemen. Dat Ludka niet de enige knappe Tatrahond in de roedel van Fred is, bewees Zane bij de 48e International Dogshow Maastricht op 18 september. Zane behaalde de eerste plaats in de jeugdklasse met de kwalificatie 'uitmuntend' en werd hiermee beste van het ras (Best of Breed, BOB).

Ngarra Matimbi Fetching Fudge Australian Kelpie eigenaar: Mirna Rood Stamboomnaam: Lipcówka Perly Podhala 17 maart 2019 Stamboomnaam: Zane Permsky Snowdrop 18 mei 2021
december 2022 | pagina 36

Abby

Stamboomnaam: Luma v.h. Sluishofje

Geboortedatum: 8 september 2019

Ras: Keeshond Wolfsgrijs Trotse eigenaar: Shirley Timmerman

Keeshond Abby vult in rap tempo haar prijzenkast! Bij de Halloweenshow georganiseerd door Show Dog Centre, werd ze beste van de show (Best in Show, BIS). Bij de Eurodogshow Kortrijk werd ze beste van het ras (Best of Breed, BOB) en derde in haar rasgroep (Best in Group, BIG). Dit leverde een prachtige rozet en een mooie beker op.

Pluk

Stamboomnaam: Pluk van de Bismarckquelle

Geboortedatum: 6 augustus 2020

Ras: Fox Terrier Draadhaar Trotse eigenaren: Margot Strolenberg en Anne Heijs

Kennen jullie Fox Terrier Draadhaar Pluk van de clubmatch nog? Deze topper mag zich nu ook 'Nederlands Kampioen' noemen! Op de 31e International Dogshow Bleiswijk werd hij beste reu en haalde hiermee zijn laatste punt binnen voor het Nederlands Kampioenschap.

Sogno

Stamboomnaam: Sogno The Spirit Of Sacha

Geboortedatum: 16 januari 2020

Ras: Yakutskaya Laika

Trotse eigenaar: Ineke Groen

Tijdens de Fryslân Cup op 25 november werd knappe Sogno beste van het ras (Best of Breed, BOB) en daarmee Nederlands Kampioen. Wat doe je dan als je 27 november ook nog mag meedoen aan de Dutch Winner Show? 'Gewoon' weer beste van het ras worden en de titel 'Winner 2022' mee naar huis nemen! december 2022

| pagina 37

Ada

Stamboomnaam: Alhambra Iliboy Dëorhund

Geboortedatum: 27 januari 2022

Ras: Deerhound Trotse eigenaar: Gary Boyce

Deerhound Ada kreeg op 5 november een mooie beoordeling en de kwalificatie 'uitmuntend' bij de 31e International Dog Show Bleiswijk. Hiermee werd ze beste jeugdhond.

Skye

Stamboomnaam: Ecco v.'t. Hovenzate

Geboortedatum: 9 september 2020

Ras:

Tervuerense Herdershond Skye werd op 11 september bij de Zwolle reu. Vervolgens mocht hij met zijn zus uitmaken wie de beste va een klein beetje beter, maar Skye is de BOS (Best of Opposite S

Lua

Stamboomnaam: Solihull Violet and Blue

Geboortedatum: 12 maart 2022

Ras: Border Collie Trotse eigenaar: Bernadet Kleiman

Nox Bliss

Stamboomnaam: Solihull Thank You

Geboortedatum: 12 maart 2022

Ras: Border Collie Trotse eigenaar: Cerileigh Guichelaar

Stamboomnaam: Solihull Puzzle Me

Geboortedatum: 12 maart 2022

Ras: Border Collie Trotse eigenaar: Jennie Reinders

Team Solihull was goed vertegenwoordigd bij de Fryslân Cup op 25 november! Broers en zus deden het super op hun eerste grote show. Zus Lua kreeg een mooie beoordeling en de kwalificatie 'veelbelovend'. De broers Nox en Bliss mochten onderling uitmaken wie de beste puppy reu werd. Waar Bliss bij de clubmatch de beste was, was het nu Nox die met de kwalificatie 'veelbelovend' won.

Belgische Herdershond, Tervueren Trotse eigenaren: Hennie en Ron Dekker
december
| pagina 38
2022

Méz

Stamboomnaam: Bódombi Derce Méz

Geboortedatum: 16 juni 2020

Ras: Mudi Trotse eigenaar: Maureen Ebbeling

Op 11 september deed Méz mee aan de Zwolle Outdoor III en werd beste van het ras (Best of Breed, BOB). Dit was haar vierde kampioenschapspunt, dus het Nederlands Kampioenschap was binnen. Of toch niet? Helaas was Méz op 5 dagen na nog geen 27 maanden bij het behalen van het vierde punt. Op 5 november werd Méz bij de 31e International Dog Show Bleiswijk opnieuw beste van het ras (Best of Breed, BOB). De titel 'Nederlands Kampioen' is daarmee alsnog 'in the pocket' !

Iron

Stamboomnaam: Iron v. Jopie's Happy Home

Geboortedatum: 7 april 2022

Ras: Schipperke

Trotse eigenaar: Astrid ten Hoff

2 oktober was het zover: de Kampioenschapsclubmatch van de Schipperke Vrienden Nederland. Iron zijn eerste show en wat deed hij het knap! Met de kwalificatie 'veelbelovend' werd hij beste puppy reu en sleepte hij direct een mooie beker in de wacht. Op 25 november bij de Fryslân Cup kwam daar nog een mooie rozet bij. Iron werd beste puppy van het ras met wederom een 'veelbelovend'.

Stamboomnaam: Rieks v.d. Oostwieke

BaileyGeboortedatum: 3 januari 2017 Ras: Drentsche Patrijshond Trotse eigenaar: Anita Morsink

Mats

Stamboomnaam: Rinck v. Rubensdael

Geboortedatum: 19 juli 2021

Ras: Drentsche Patrijshond Trotse eigenaar: Anita Morsink

Knappe Bailey en Mats hebben op 14 oktober internationaal succes behaald bij de Bundessieger Ausstelling in Dortmund. Mats werd met de kwalificatie 'uitmuntend' beste jeugdhond en mag zich vanaf nu 'Bunders-Jugendsieger' noemen. Bailey behaalde dezelfde kwalificatie, werd beste van het ras (Best of Breed, BOB) en mag zich vanaf nu 'Bundessieger' noemen.

2022 | pagina

december
39

Dewi

Stamboomnaam: Fiebelekwint Dewi

Geboortedatum: 7 april 2022

Ras: Duitse Pinscher

Trotse eigenaar: Marleen Bruinenberg

Al een tijdje doet Dewi mee aan de showtraining bij KC Hoogeveen. Op 27 november was het dan zover, de Winner in Leeuwarden. De bekendste show van allemaal was dit jaar in Friesland in plaats van Amsterdam. Dat wilden we weleens meemaken. Dewi deed mee in de jeugdklasse en kreeg als kwalificatie de U van Uitmuntend, het hoogste wat je kunt halen. Dewi was de enige Duitse Pinscher in haar klasse en dan word je dus ook nog als 1e geplaatst. Samengevat dus een 1U zoals dat wordt gezegd, waar Marleen erg blij mee is! En trots natuurlijk op dit dametje van net 1 jaar.

Yara

Stamboomnaam: Kate Geboortedatum: 22 april 2020

Ras: Schipperke

Trotse eigenaren: Kristy en Justin

Evy

Stamboomnaam: Flashing Delight's Delphi

Geboortedatum: 5 mei 2021

Ras: Schipperke Trotse eigenaren: Kristy en Justin

Op 11 september deden Yara en Evy mee aan de Zwolle Outdoor III. Evy was eerst aan de beurt en heeft een prachtig keurverslag en een mooie rode rozet gekregen. Daarna mocht Yara. Zij kreeg ook een mooi keurverslag met de kwalificatie 'uitmuntend'. Hiermee is ze beste teef en BOS (Best of Opposite Sex) geworden.

Trainen jij en je hond ook bij KC Hoogeveen en hebben jullie een mooie prestatie neergezet bij een show of een andere wedstrijd? Stuur dan je foto's en/of stukje op naar clubbladredactie@kchoogeveen.nl en wie weet staat jouw kampioen in het volgende clubblad!

december
| pagina 40
2022

Clubmatch 2023

Onze volgende clubmatch vindt plaats op zondag 9 juli 2023. Ook voor deze editie zijn we weer op zoek naar enthousiaste ringmedewerkers. Lijkt het jou leuk om ervoor te zorgen dat alles in de ring op rolletjes loopt of om de keurverslagen te typen? Lees dan snel verder!

In het voorjaar van 2023 organiseert KC Hoogeveen op twee maandagavonden (data volgen) een workshop voor ringmedewerkers. Tijdens deze workshop leer je wat er van een ringmedewerker wordt verwacht en hoe je deze taken het beste kunt uitvoeren. Wil je meer informatie of wil je meedoen aan deze workshops? Stuur dan een e-mail naar clubmatch@kchoogeveen.nl of meld je bij Bernadet (instructeur ringtraining).

Is ringmedewerker niet jouw roeping, maar wil je op een andere manier je steentje bijdragen aan de clubmatch? Mail dan ook naar clubmatch@kchoogeveen.nl of meld je bij Bernadet.

Verder zijn we voor elke clubmatch op zoek naar sponsoren en standhouders. Iets voor jou? Of ken je iemand die dit wat zou vinden? Alle tips en aanmeldingen zijn welkom via clubmatch@kchoogeveen.nl.

Meer informatie over de clubmatch volgt in het volgende clubblad, op onze website www.kchoogeveen.nl en op onze Facebook pagina. Samen gaan we er weer een mooie editie van maken!

december 2022 | pagina 41

Winter foto's

We hebben weer mooie foto's ontvangen, waaronder een aantal met een winters tintje. Alle foto's kun je hier vinden!

Maureen Ebbeling maakte een mooie foto van twee Mudi's in een winterlandschap bij zonsondergang.

De rode vacht van Nova Scotia Duck Toling Retriever Mette van Marja kleurt prachtig bij de gevallen bladeren.

Danique Lagerwaard maakte een prachtig sfeerbeeld van haar Border Collies in de vorst.

december 2022 | pagina 42

Astrid ten Hoff maakte mooie foto's van haar Schipperke Iron in een winters Bargerveen.

Heb jij ook een mooie foto van jouw hond gemaakt? Stuur deze dan op naar clubbladredactie@kchoogeveen.nl en wie weet schittert jouw hond in het volgende clubblad!

Border Collies Nox en Lua van Bernadet wensen iedereen fijne feestdagen. Rommel helpt zijn vrouwtjes Edith en Geertruida bij het bakken van overheerlijke knieperties.
december 2022 | pagina 43

In Puttgarden met Méz en Éles

Eind november zijn we naar Puttgarden (Duitsland) geweest voor een rendez-vous met Éles. De Zweedse reu van Hongaarse afkomst. In april van dit jaar waren we in Almunge (Zweden), maar Méz is toen leeg gebleven. Nu, met goede voorbereiding (progesteronbepaling) op pad. Omdat het al flink sneeuwde in Zweden, kon de eigenaresse van Éles tot Puttgarden rijden. Banden met spikes zijn in Duitsland niet toegestaan.

Het was druilerig en koud, maar wel heerlijk zo aan zee. Het was leuk Eva en Éles weer te zien. Maar ook Friska, Mudde (Mudi’s) en Lode (Kelpie) waren mee. Een gezellig boel bij Eva in de auto. De beoogde ouders mochten in alle rust spelen, de andere honden bleven eerst in de auto. Zij mochten tuurlijk later ook lekker op het strand.

Het leek of Méz (midden) en Éles (links) elkaar gisteren hadden gezien. Het was direct spelen, rennen, knuffelen. Een eerste dekking duurde dan ook niet lang.

‘s Avonds gezellig tafelen en bijkletsen. We hadden een hotel met plek voor Eva, dus een lekkere warme douche voor het slapen gaan.

De volgende dag was het weer een stukje beter; droog en minder wind. Er volgde een tweede dekking. Met een strandwandeling met eerst het liefdespaar en daarna met de rest van de roedel (niet helemaal, want Eva heeft in totaal negen honden, zeven mudi’s en twee kelpies) sloten we het bezoek aan Puttgarden af.

Nu in spanning afwachten dus. Volgens Eva was er al belangstelling getoond uit Hongarije voor deze combinatie. We zien wel.

december 2022 | pagina 44

Hernieuwde samenwerking met Jumper Hoogeveen

Jumper Hoogeveen heeft sinds april een nieuwe winkel aan de Groenewegenstraat 4 in Hoogeveen. De nieuwe winkel heeft ruim 700 m2 huisdiervoordeel.

Jumper Nederland is blij met de tweede winkel in Hoogeveen. Met deze tweede winkel in Hoogeveen wil het bedrijf zich graag blijven vernieuwen, uitbreiden en ervoor zorgen dat zij de supermarkt onder de dierenspeciaalzaken blijft. Jumper staat voor grote winkels, een ruim assortiment en goed inhoudelijk advies.

In de nieuwe winkel kunnen dierenliefhebbers alles voor hun huisdieren vinden onder één dak, door een ruim assortiment honden-, katten-, knaagdier-, vogel- en aquariumproducten. Daarnaast is er een dogwash en worden er verschillende soorten vissen, vogels en knaagdieren verkocht. Behalve het grote aanbod, staan ook de winkelmedewerkers voor de klanten klaar voor eventuele vragen.

Als KC Hoogeveen zijn we bezig met een hernieuwde samenwerking met Jumper Hoogeveen. Dit betekent dat cursisten en vrijwilligers van de KC een kortingspas zullen krijgen. Meer info hierover richting cursisten en vrijwilligers volgt.

x december 2022 | pagina 45

Kerstkleurplaat

december 2022 | pagina 46