Τεύχος Απριλίου-Μαϊου 2012 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

∆IANEMETAI ∆ΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENO∆OXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ∆ΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO MHNIAIO TOYPIΣTIKO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO OIKONOMIKO KAI KAIEΠIXEIPHMATIKO EΠIXEIPHMATIKOΠEPIO∆IKO ΠEPIO∆IKO-- TEYXOΣ TEYXOΣ 143 181 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ NOEΜΒΡΙΟΣ 20082012 - 6,00 - 6,00 € €

∆ΙΕΘΝΕΣ Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2011 ΘΕΜΑ Περισσότεροι από 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος

ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ

Xρονιά-ρεκόρ το 2011 για τη Ρόδο

Σε ανοδική τροχιά η ευρωπαϊκή κρουαζιέρα


EGEM A.E. Χαμοστέρνας 58 - 62 • 118 53 Αθήνα • T. 210 3457 700 • F. 210 3428 680 www.egem.gr



28 32

34

42

28. UNWTO: Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2011 Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 181 - Απρίλιος - Μάιος 2012 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης Νοµικός Σύµβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή ∆ιευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαµαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Eκτύπωση: ΑΡΤΥΠΟΣ Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

Ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, το 1 τρισ. δολάρια, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2011, αυξηµένες κατά 3,8% σε σύγκριση µε το 2010. Θετικό πρόσηµο κατέγραψαν στο σύνολό τους όλες οι περιοχές, ωστόσο, τα «ηνία» διατήρησε η Γηραιά ήπειρος, µε τα έσοδα από τον τουρισµό να διαµορφώνονται σε 463 δισ. δολάρια.

31. Βουτιά» στις τιµές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα τον Μάιο Σηµαντικές µειώσεις κατέγραψαν οι τιµές των ξενοδοχείων στους πιο δηµοφιλείς προορισµούς στην Ελλάδα το µήνα Μάιο, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιµών της trivago Hotel Preis Index (tHPI).

32. Xρονιά-ρεκόρ το 2011 για τη Ρόδο Με 1,3 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισµό το 2011, η Ρόδος κατέχει τη «µερίδα του λέοντος» στις τουριστικές δαπάνες στην Ελλάδα, σύµφωνα µε στοιχεία µελέτης για το τουριστικό προφίλ της Ρόδου και τη συµµετοχή του νησιού στο τουριστικό ισοζύγιο της χώρας, που επεξεργάστηκαν για λογαριασµό του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) η ∆ιεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και η εταιρία Quantos.

34. Βίρα τις... άγκυρες η ευρωπαϊκή κρουαζιέρα Με 6 εκατοµµύρια επιβάτες το 2011, η ευρωπαϊκή βιοµηχανία κρουαζιέρας εµφανίζει αισιόδοξες προοπτικές. Η βρετανική αγορά συνέχισε να ηγείται µε ανάπτυξη 5% και περίπου 1,7 εκατ. επιβάτες, τη δεύτερη θέση διατηρούν από κοινού Γερµανία και Γαλλία και ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία.

36. Περισσότεροι από 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος Περισσότεροι από 1 εκατοµµύριο Ρώσοι τουρίστες αναµένονται εφέτος στη χώρα µας, καθιερώνοντας τη ρωσική τουριστική αγορά σε τρίτη δύναµη, µετά τη Γερµανία και την Αγγλία, για τον ελληνικό τουρισµό, σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου φόρουµ του ρωσικού tour operator Labirint, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στη Ρόδο.

38. ΤτΕ: «Κατρακυλούν» τα τουριστικά έσοδα ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: . .................................................................. 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

Μειωµένες κατά 15,1% εµφανίζονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο τρίµηνο του 2012, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2011, µε βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

42. Γ κρίζα σύννεφα στον Τουρισµό το πρώτο τρίµηνο του ’12 Απογοητευτικά είναι τα µηνύµατα για τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το πρώτο τρίµηνο του έτους, µε βάση την

Mόνιµες Στήλες

έρευνα οικονοµικής συγκυρίας στον τουρισµό, που διεξάγει ο Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνερ-

Eίπαν-έγραψαν, Τουριστικός Πράκτωρ, Κοσµικά, ∆ιεθνή Νέα, Eιδήσεις, Επιχειρηµατικά, Συµβουλές Αγορών

γασία µε το Ίδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).



EDITORIAL

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ∆ΕΡΙΖΙΩΤΗΣ Εκδότης

editorial

e-mail: kder@ksd.gr

6/

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ



καρτολόγος

Πέτρος Αλιβιζάτος Απερχόµενος υφυπουργός Τουρισµού

Γιώργος Νικητιάδης

Γιώργος Τσακίρης

Απερχόµενος υφυπουργός Τουρισµού

Πρόεδρος Ξ.Ε.Ε.

Καμία σχέση με διάφορες ντίβες του παρελθόντος.

Γιατί η διοργάνωση της εκδήλωσης του FVW στην Ελλάδα, αλλά και η ιδέα του να «βγάλει» τους Γερμανούς στο Σύνταγμα για φωτογράφιση, παραμονές εκλογών, ήταν εξαιρετικές ενέργειες για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, ειδικά στη χειμαζόμενη γερμανική αγορά.

Στο επανιδείν…

Στο επανιδείν επίσης.

Μπράβο...

• Ελπιδοφόρες αναφορές στον Τουρισµό έκανε ο Αντώνης Σαµαράς, στην οµιλία του για το Οικονοµικό Πρόγραµµα της Ν.∆., που παρουσίασε στο Ζάππειο. Συγκεκριµένα, εξήγγειλε µικρότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να χτυπηθούν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως, αλλά θα το διαπραγματευθούμε και θα το δρομολογήσουμε με σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Αρχίζοντας με τη µείωση στο 15% για το φόρο νοµικών προσώπων. Συνεχίζοντας, σε επόμενο στάδιο, µε τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 19%, 9% και 5% - το τελευταίο για ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Και ολοκληρώνοντας με µείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε ο ανώτατος να µην ξεπερνά το 32%. Και χωρίς να ξανά-φορολογούνται τα ίδια εισοδήματα», σημείωσε ο πρόεδρς της Ν.Δ.. Επίσης, υπογράμμισε την μη αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών, τονίζοντας: «Φυσικά, δεν πρέπει να πειραχθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ, που είναι όρος οικονομικής επιβίωσης των νησιών μας στο Αιγαίο. Και πρέπει να παραμείνει μειωμένος…». • Σε διερευνητικό κλίµα, χωρίς εντάσεις, και με δήλωση προθέσεων, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργατών Επισιτισµού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελµάτων, µετά την κα-

ταγγελία της Κλαδικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, στην οποία προχώρησε η Π.Ο.Ξ.. Από πλευράς Π.Ο.Ξ. συµµετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Μεταξάς, ο γενικός γραµµατέας Ανδρέας Φιορεντίνος και ο υπεύθυνος ∆ηµοσίων Σχέσεων Αντώνης Καµπουράκης και από πλευράς συνδικάτου οι κ.κ. Προύντζος, Κούκος, Παπαγεωργίου και Χόνδρος. Επίσης, παρέστησαν ο διευθυντής και ο νομικός Σύμβουλος της ΠΟΞ κ.κ. Αμβράζης και Ζωητός. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση, αφού κατατεθούν γραπτές προτάσεις για συζήτηση, ως προς το νέο μισθολογικό - εργασιακό καθεστώς. Σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε η ΠΟΕΕ ΥΤΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με την διαπραγματευτική ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων μετά την καταγγελία που προχώρησαν της Κλαδικής μας Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί μας στα ξενοδοχεία πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ξ.. Οι εργοδότες για ακόμη μια φορά δεν ήταν έτοιμοι να διαπραγματευτούν επί της ουσίας αφού ήταν γενικόλογοι, περιορίστηκαν σε δηλώσεις καλών προθέσεων και ότι παρά την καταγγελία η πρόθεσή τους είναι η εξεύρεση συμφωνίας και διατήρησης της Κλαδικής Σ.Σ.Ε.. Δεσμεύτηκαν ότι εντός ολίγων ημε-

ρών θα μας αποστείλουν γραπτή πρόταση που θα υπεισέρχεται με λεπτομέρειες στις επιδιώξεις τους. Από την πλευρά μας τους επισημάναμε ότι η καταγγελία της μεταξύ μας σύμβασης είναι: Άκαιρη, αφού απειλεί να τινάξει στον αέρα την επερχόμενη τουριστική περίοδο στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Καταχρηστική γιατί οι επιχειρηματίες του Τουρισμού είχαν αύξηση εσόδων κατά 10% για το 2011 και Άδικη διότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη απώλειες από την υπερφορολόγηση και τα απανωτά χαράτσια, ενώ την ίδια ώρα δοκιμάζεται η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους από την απορύθμιση της αγοράς εργασίας που έχουν επιβάλει οι εργοδότες, τις απολύσεις και το εκτεταμένο φαινόμενο των οφειλόμενων αποδοχών. Η πρόταση των Ξενοδόχων είναι ανυπόστατη και έξω και πέραν των μνημονιακών διατάξεων αφού επιδιώκονται μείωση μισθών και επαναπροσδιορισμός επιδομάτων βάσει του Ν.4046/12, αλλά και σάρωμα θεσμικών κατακτήσεων όπως το 8ωρο, η επαναπρόσληψη των εποχιακών και η αποζημίωση απόλυσης. Θα αναμείνουμε την τελική τους θέση και θα διαπραγματευτούμε μαζί τους, αλλά με αυτό το πλαίσιο που επιδιώκουν ήταν μονόδρομος για εμάς οι Απεργιακές Κινητοποιήσεις. Ξεκινώντας από την 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς θα εξετάσουμε ενδεχόμενη απόφαση για 24ωρη απεργία στα μέσα Μαΐου ό-

Γιατί στο μικρό διάστημα που έμεινε στη θέση αυτή προσέφερε, στο μέτρο του δυνατού, βοηθώντας τον ελληνικό τουρισμό στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή. Κορυφαία στιγμή της υπουργικής του θητείας η επαναλειτουργία του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

8 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τον Πέτρο Αλιβιζάτο. Γρήγορος, πρακτικός και με ιδιαίτερη αγάπη για τον χώρο, μόχθησε πολύ, προσπαθώντας για το καλύτερο.


Αλέξανδρος Βασιλικός

Ελληνικά ξενοδοχεία

Παύλος Γερουλάνος

Γιατί εξελέγη πανηγυρικά στη θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής, όντας και πρώτος σε αριθμό ψήφων.

Γιατί προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να αντιπαλέψουν τόσες αντιξοότητες και προβλήματα, που δεν θυμόμαστε ποτέ ξανά.

Γιατί; Δεν χρειάζεται γιατί. Αναρωτιέμαι αν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει κάτι θετικό στη θητεία του, πέραν του γνωστού ύφους του.

Καλορίζικος και καλή δύναμη…

Μακάρι να αντέξουν γιατί είναι μία από τις ελάχιστες ελπίδες της χώρας

Στο καλό και μακριά κι αγαπημένοι από δω και πέρα, που έλεγε και η γιαγιά μου…

πως έχει εξουσιοδοτήσει η Ολομέλεια Διοίκησης το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου αλλά και 48ωρη στις 10 και 11 Ιουλίου. Τέλος, θα κλιμακώσουμε μέσα στο Καλοκαίρι παραπέρα τις κινητοποιήσεις μας αν οι ξενοδόχοι επιμείνουν στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση τους. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες προκύψουν κατά την επερχόμενη τουριστική περίοδο». • Ανέφικτοι εµφανίζονται οι στόχοι του ελληνικού τουρισµού για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άµεσα έσοδα για το 2012, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου για τον τουρισμό, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται σηµαντική πτώση τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα. «Η πτώση αυτή αναμένεται δυστυχώς να συνεχισθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, με δεδομένο ότι τα αναγκαία μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, που ο Σ.Ε.Τ.Ε. έγκαιρα επεσήμανε, σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε», σημειώνει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Ε.Τ.Ε. θεωρεί θετικό ότι οι πρόεδροι της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Αντώνης Σαµαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσαν, ως µέρος του προγράµµατος των κοµµάτων τους, χαµηλό συντελεστή ΦΠΑ στο

τουριστικό πακέτο και επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, μέτρα που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στον πυρήνα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. «Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5% - 8%. Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της Τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής. Κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του Κράτους», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μετά τις εκλογές τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του. Άλλωστε, οι 750.000 οικογένειες του τουριστικού κόσμου της χώρας περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προεκλογικές τοποθετήσεις και των υπολοίπων κομμάτων στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα. • Επισπεύδονται οι διαδικασίες πώλησης του Α-

στέρα Βουλιαγµένης με στόχο τα προσδοκώμενα έσοδα να κατευθυνθούν στην βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας μετά και το PSI. Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταµβακάκης, η διαδικασία θα προχωρήσει άµεσα µέσω διεθνούς διαγωνισµού και το διεθνές ενδιαφέρον για το ξενοδοχειακό συγκρότηµα θεωρείται δεδοµένο, καθώς ο Αστέρας Βουλιαγμένης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά «φιλέτα» της Μεσογείου. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία «Arion Resort & Spa», «The Luxury Collection», «The Westin Athens», συνεδριακές αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων, 58 bungalows, εστιατόρια, κτίριο διοίκησης και χώρους αθλοπαιδιών, ελικοδρόμιο, την παραλία Astir Beach, ενώ υπό ανακαίνιση βρίσκονται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» που θα μετονομαστεί σε «W Athens», το συνεδριακό κέντρο, το εστιατόριο-κλαμπ «9 Μούσες» και ο υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων. Σηµαντική επιπλέον «προίκα» εκτιµάται ότι θα αποτελέσει και η µαρίνα της Βουλιαγµένης, για την οποία η Αστήρ Παλλάς πλειοδότησε στον πρόσφατο διαγωνισµό της ΕΤΑ∆ µε προσφορά ύψους €43 εκατ.. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου, ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνεται στα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα που προβλέπει το Μνημόνιο, καθώς το

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 9


Δημόσιο κατέχει περίπου το 1/3 της έκτασης 300 στρεμμάτων. • Μαζικό άνοιγµα visa centers στην Τουρκία. Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του το visa center στο Μποντρούµ, ενώ προηγήθηκε η λειτουργία visa center στην Αττάλεια. Σύντοµα αναµένεται να λειτουργήσει το τρίτο στη Μούγλα, ενώ έχει δροµολογηθεί, σε πρώτη φάση, η λειτουργία δέκα visa centers στην Τουρκία, η οποία εµφανίζει σηµαντική αύξηση του εξερχόµενου προς την Ελλάδα Τουρισµού. Το άνοιγμα νέων visa centers, γίνεται πάλι από την εταιρία VFS Global, δεδομένου ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Σταύρο Δήμα για να αξιολογήσει τις πιθανές συνεργασίες, κατέληξε ομόφωνα στη συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας με την εταιρία αυτή, η οποία διαθέτει παρουσία σε 63 χώρες, συνεργάζεται με 37 κυβερνήσεις και χειρίζεται τα ελληνικά visa centers στη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία και την Κίνα. Πέραν αυτών, άμεσα και πάντως μέσα στο Καλοκαίρι, ανοίγουν visa centers σε Κουβέιτ, Κίνα (ένα ή δύο ακόμη), Λίβανο, Αλγερία, Τουρκία, Νότιο Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία (13 σημεία) και Ουκρανία. Η επέκταση των Visa centers στην Τουρκία γίνεται µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού Γιώργου Νικητιάδη, η οποία προέκυψε κατόπιν έντονων πιέσεων από τους τουριστικούς φορείς της Θράκης, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, που έχουν σημαντικό κομμάτι Τούρκων τουριστών. Σημεώνεται ότι ήδη η αεροπορική εταιρία BlueBird πήρε άδεια για τη σύνδεση της Κωνσταντινούπολης µε το Ηράκλειο, ενώ εκκρεμμεί και έγκριση για τη σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Ρόδου. Σημειώνεται ότι, τους αμέσως επόμενους μήνες στην Τουρκία θα ανοίξουν visa cevters σε Κωνσταντινούπολη, Αϊβαλί, Ισμίρ, Κουσάντασι, Τσεσμέ, Εντρινε και Μπούρσα. Η VFS έχει υποδομή για την έκδοση θεωρήσεων visa με την διαδικασία λήψης και αποστολής βιομτερικών χαρακτηριστικών, κάτι που θα έχει μεγάλη ζήτηση λίαν συντόμως. • Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού, κ. Πέτρου Αλιβιζάτου, µε τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α) στο γραφείο του, προκειµένου να συζητήσουν το θέµα της τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των αρ-

10 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

χαιολογικών χώρων και µουσείων της χώρας, από τις 8.00 έως τις 15.00 που ισχύει σήμερα, σε 10.00 με 17.00. Η πρόταση αυτή γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων επισκεπτών. Αποτελεί πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων, είναι δε το ωράριο επιλογής για τις ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες της Ελλάδας (Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία). Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι αυτή η τροποποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν θεωρείται οριστική και θα ισχύσει περίπου ενάμιση μήνα, έως ότου πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού με τις οποίες θα επιτευχθεί διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Σημειώνεται ότι η επιλογή του προσωρινού ωραρίου δεν θα εφαρμοστεί άκριτα και καθολικά, αλλά θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες παράμετροι επισκεψιμότητας στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ακρόπολη, Κνωσός). Mόνο ως εκτός πραγµατικότητας µπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α), µετά από την συνάντησή της µε τον αρµόδιο υφυπουργό, σύµφωνα µε την οποία: «…το υφιστάµενο καθεστώς λειτουργίας είναι το ενδεδειγµένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΠΟΕΤ, που τονίζει: «Η τροποποίηση του ωραρίου είναι καθολικό αίτημα των επιχειρηματικών φορέων του τουρισμού και έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Μαρτίου 2012, ώστε να παραμένουν τα μουσεία ανοικτά έως τις 18:00. Το αίτημά μας αυτό το επαναλαμβάνουμε στις πολλές συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τον κύριο υφυπουργό, ο οποίος εντόπισε την προσωρινή αυτή λύση και την πρότεινε στο προεδρείο της ΠΕΥΦΑ». Και συμπληρώνει με νόημα: «Πρόκειται για κάποια πράγματα που ο σώφρων νους αδυνατεί να συλλάβει. Φτάνει πια η αδιαλλαξία του υπέρμετρου συνδικαλισμού που έφτασε την χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουμε μείνει άναυδοι με την κυνικότητα των απαντήσεων. Το σημερινό ωράριο είναι ενδεδειγμένο μόνο για τους φύλακες και όχι για τους τουρίστες που ερχόμενοι σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα περιμένουν τα μουσεία να είναι ανοικτά ώστε να μπορέσουν να τα επισκεφθούν (τί πιο φυσιολογικό!) και όχι να κλείνουν από τις 15:00 το μεσημέρι καταστρέφοντας τελείως τα τουριστικά προγράμματα. Αυτή είναι η χειρότερη δυσφήμιση. Ας μην ψάχνουμε

μετά ποιος κατέβασε τα ρολά στον ελληνικό τουρισμό». Από την πλευρά του ο Σ.Ε.Τ.Ε. σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Απόλυτα αναγκαία είναι η τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και µουσείων της χώρας από τις 08.00 έως τις 15.00 που ισχύει σήµερα σε 10.00 µε 17.00. Το προτεινόμενο νέο ωράριο θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των τουριστών και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Η αρνητική στάση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) είναι ακατανόητη. Παρά της διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Π. Αλιβιζάτου για την πλήρη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των φυλάκων, η ΠΕΥΦΑ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την έξοδο από την κρίση. Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων και θα πράξει τα δέοντα». Ας μας δείξουν οι κ.κ. συνδικαλιστές τις περίφημες μελέτες που επικαλέστηκαν, να τις μάθουμε και ’μεις... • Με την FYROM να περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που έκαναν «θαύματα» την προηγούμενη χρονιά και την Ελλάδα να «πατώνει» (100η µεταξύ 183 χωρών και τελευταία µακράν της ευρωζώνης), δόθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα στη δημοσιότητα η έκθεση για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των χωρών, ως προς το θεσµικό πλαίσιο του επιχειρείν. Για να παρηγορηθούμε πάντως, η Παπούα Νέα Γουϊνέα είναι στην 101η θέση. Στην κατάταξη λοιπόν, η οποία προκύπτει από τη βαθµολογία σε µια σειρά από επιµέρους δείκτες που παρακολουθεί η κυλιόµενη ετήσια έρευνα ανταγωνιστικότητας µε τίτλο «Επιχειρώντας (Doing Buisness)», η χώρα µας βρέθηκε στην 100η θέση, μία θέση υψηλότερα από πέρυσι, μεταξύ 183 κρατών. Πρώτη στην κατάσταση της ανταγωνιστικότητας που υποδηλώνει και την ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Σιγκαπούρη, δεύτερο το Χόνγκ Κόνγκ, τρίτη η Νέα Ζηλανδία και τέταρτες οι ΗΠΑ. Η Πορτογαλία του «μνημονίου» βρίσκεται στη 30ή θέση, η Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στην 10η θέση, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην 44η θέση. Με τιµή Μάσκα


ISO

1 900

ISO

8

0 : 20

140

01 : 200

4

Το σκέπτεστε ακόμη;;; ...αν δεν είναι η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ πρωταρχικός σας στόχος και σοβαρός σας υποστηρικτής στους δύσκολους καιρούς... ...τότε τι μπορεί να είναι πιο σοβαρό και πιο αναγκαίο;;; Προστατέψτε ΜΑΖΙ και το περιβάλλον, και το ...Ταμείο σας, ...με μία μόνο κίνηση! Απλά, ελάτε σε επαφή μαζί μας!

21 χρόνια...

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ INTERNATIONAL ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ Ε.Π.Ε. Ειδικοί Τεχνολογικοί Εξοπλισμοί Ξενοδοχείων & Πλοίων Τελχίνων 1 & Εθνομαρτύρων, 714 09 Ηράκλειο Κρήτης Τηλ.: 2810 322962 & 2810 237977 - Fax: 2810 232212 e-mail: info@polychronidis.gr - www.moneysave.gr

ΜΕΛΟΣ


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Α

κυβέρνητο καράβι η χώρα, το τελευταίο διάστηµα και ο Τουρισµός σε «τεντωµένο σκοινί». Ο ρυθµός των κρατήσεων, παρουσιάζει σηµαντική υστέρηση, που κυµαίνεται µεταξύ 30% µε 50%. Ειδικότερα, σύµφωνα µε στοιχεία της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη η µείωση του ρυθµού των κρατήσεων κυµαίνεται γύρω στο 50%, στις Κυκλάδες στο 30% και στην Κω, που πέρυσι, µαζί µε τη Ρόδο, «πρωταγωνίστησαν» στον Τουρισµό, η µείωση κυµαίνεται γύρω στο 40%. Αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο η µείωση του ρυθµού των κρατήσεων αγγίζει το 50% και στη Χαλκιδική το 30%. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του...

Α

πώλειες, µικρότερες, πάντως, των αναµενόµενων, κατέγραψαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα µας το τετράµηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012, σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τα κυριότερα αεροδρόµια της χώρας, το πρώτο τετράµηνο, στη χώρα ήρθαν 1.071.134 άτοµα, λιγότερα κατά 58.577 σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που µεταφράζεται σε µείωση κατά 5,19%. Μεγάλη πτώση σε ποσοστό 11,94% σηµείωσαν οι αφίξεις στο αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες διαµορφώθηκαν σε 564.241 από 640.743 το 2011 και σε µία σειρά από δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς, όπως η Ρόδος µε πτώση 13,37% (68.301 αφίξεις από 78.840 το 2011), το Ηράκλειο µε 4,8% (97.975 από 93.484) και η Κως µε ποσοστό 89,2% (1.725 αφίξεις από 15.973 το 2011). Αρνητικό πρόσηµο εµφανίζει η κίνηση και στη Σάµο σε ποσοστό 46,48% (616 αφίξεις από 1.151 το 2011), το Άκτιο κατά 39,32% (1.091 αφίξεις από 1.798 πέρυσι), ενώ οριακή είναι η πτώση των αφίξεων στη Σαντορίνη κατά 1,39% (922 αφίξεις από 935 το 2011). Στον αντίποδα, θετική κατά 7,73% εµφανίζεται η κίνηση στη Θεσσαλονίκη µε 274.880 αφίξεις από 255.161 πέρυσι, ενώ µεγάλη αύξηση καταγράφεται σε Κεφαλονιά (185%), Κέρκυρα (73,2%), Χανιά (38,4%) και Μύκονο (28,1%).

Π

άντως είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην τουριστική αγορά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας κλείνουν το ένα µετά το άλλο και κανείς δεν µπορεί να προβλέψει µέχρι που µπορεί να φτάσει αυτό.

Μόλις πρόσφατα, ένα ακόµη πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, το Athens Imperial, στην Πλατεία Καραϊσκάκη ανακοίνωσε τους τίτλους

12 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τέλους του. Σύµφωνα δε µε την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, την τελευταία 2ετία τουλάχιστον 20 αθηναϊκά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών έκλεισαν και πολλά άλλα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αποδεικνύοντας το µέγεθος των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν και τη -µε γεωµετρική πρόοδο- γιγάντωση του επικίνδυνου φαινοµένου. «Η µεταολυµπιακή, λαµπερή, αναβαθµισµένη και εµπλουτισµένη µε νέες υποδοµές Αθήνα, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της επί σειρά ετών, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και απ’ όλα τα αρµόδια υπουργεία -και φυσικά αναφερόµαστε και στην προ κρίσης εποχή. Ο δε προορισµός υποβαθµίστηκε και απαξιώθηκε συστηµατικά καθώς η παράνοµη µετανάστευση, η εγκληµατικότητα και η ανοµία σε κάθε της µορφή, αφέθηκαν από την Πολιτεία να εξελιχθούν σε… “φυσικό περιβάλλον” εντός του Ιστορικού και Εµπορικού Κέντρου της πόλης. Η πρωτοφανής οικονοµική κρίση, ήρθε απλά να αποτελειώσει τις επιχειρήσεις δηµιουργώντας ένα αποπνικτικό και ζοφερό για τον Τουρισµό περιβάλλον, ενώ η ασταµάτητη δυσφήµιση της χώρας και του προορισµού συνέβαλλε στη συνεχή µείωση της ζήτησης, στην ακύρωση προγραµµατισµένων κρατήσεων, στη µείωση των πληροτήτων, στην πτώση των εσόδων (σε ποσοστά από 40% έως και 55%) και φυσικά στην αδυναµία των µονάδων να ανταποκριθούν σε λειτουργικά έξοδα και πάγιες υποχρεώσεις», επισηµαίνει η Ε.Ξ.Α.-Α.. Συµπληρώνει δε πως αν τυχόν δεν περιφρουρηθεί το τουριστικό προϊόν και το όνοµα της Αθήνας, ο αριθµός των ξενοδοχείων που θα κλείσουν στην Αττική θα αυξηθεί δραµατικά, ενώ άγνωστες θα είναι οι αλυσιδωτές απώλειες στην Απασχόληση και στον Ελληνικό Τουρισµό σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ακούει κανείς;

Κ

αι µιας και ο λόγος για την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ανέλαβε, πλέον, τα «ηνία» της Ένωσης. Ο κ. Βασιλικός εξελέγη οµόφωνα στη θέση του προέδρου, και δικαίως, καθώς συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους κατά τις πρόσφατες εκλογές της Ε.Ξ.Α.-Α.. Η πλήρης σύνθεση του νέου διοικητικού συµβουλίου της Ε.Ξ.Α.-Α. έχει ως εξής: Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος, ΑΝΤΙΠΡΟΕ∆ΡΟΙ: Ανανιάδης Τιµόθεος Μουσαµάς Απόστολος Αβράµπος Κωνσταντίνος ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζήσης Κωνσταντίνος ΤΑΜΙΑΣ: Κανελλόπουλος Αναστάσιος ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπραζιτίκος Ιωάννης ΕΦΟΡΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Παναγιωτοπούλου Ισµήνη ΕΦΟΡΟΣ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Βασιλοπούλου Αντωνία ΜΕΛΗ: Βασιλικός Ευγένιος Καλύβης Κωνσταντίνος Μακρής Ευστάθιος Μαλλιάς Παναγιώτης


ΑΡΙΣΤΙΝ∆ΗΝ ΜΕΛΟΣ: Καλαµάκης Σταύρος. Εµείς δεν έχουµε παρά να ευχηθούµε καλή και εποικοδοµητική θητεία.

Ε

δώ Ελλάδα, εκεί Ελλάδα, όσο και να ψάξει κανείς δεν θα βρει στη λίστα του tripadvisor µε τους 25 πιο δηµιφιλείς προορισµούς στον κόσµο κάποιον ελληνικό προορισµό.

Ευτυχώς, δηλαδή, που στην Ευρωπαϊκή κατάταξη του οργανισµού βρίσκεται η Σαντορίνη στην 19η θέση. Η κατάταξη µε τους καλύτερους προορισµούς στον κόσµο, όπως αυτοί αναδείχθηκαν από από τους εκατοµµύρια αναγνώστες του tripadvisor, έχει ως εξής: 1. Λονδίνο, Ην. Βασίλειο 2. Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη 3. Ρώµη, Ιταλία 4. Παρίσι, Γαλλία 5. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια 6. Μαρακές, Μαρόκο 7. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 8. Βαρκελώνη, Ισπανία 9. Σιέµ Ριπ, Καµπότζη 10. Βερολίνο, Γερµανία 11. Σικάγο, Ιλινόις 12. Φλωρεντία, Ιταλία 13. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 14. Σίδνεϊ, Αυστραλία 15. Πεκίνο, Κίνα 16. Πράγα, Τσεχία 17. Λας Βέγκας, Νεβάδα 18. Μπόρα Μπόρα, Γαλλική Πολυνησία 19. Σαγκάη, Κίνα 20. Χονολουλού, Χαβάη 21. Λος Άντζελες, Καλιφόρνια 22. Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα 23. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική 24. Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη 25. ∆ουβλίνο, Ιρλανδία Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή κατάταξη διαµορφώνεται ως ακολούθως: 1. Λονδίνο, Ηνωµένο Βασίλειο 2. Ρώµη, Ιταλία 3. Παρίσι, Γαλλία 4. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

5. Βαρκελώνη, Ισπανία 6. Βερολίνο, Γερµανία 7. Φλωρεντία, Ιταλία 8. Πράγα, Τσεχία 9. ∆ουβλίνο, Ιρλανδία 10. Άµστερνταµ, Ολλανδία 11. Λισαβόνα, Πορτογαλία 12. Βενετία, Ιταλία 13. Εδιµβούργο, Ηνωµένο Βασίλειο 14. Μαδρίτη, Ισπανία 15. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία 16. Βουδαπέστη, Ουγγαρία 17. Βιέννη, Αυστρία 18. Μόναχο, Γερµανία 19. Σαντορίνη, Ελλάδα 20. Σορέντο, Ιταλία 21. Κρακοβία, Πολωνία 22. Zερµάτ, Ελβετία 23. Ταορµίνα, Ιταλία 24. Ποζιτάνο, Ιταλία 25. Παλέρµο, Ιταλία Αντέ και στην επόµενη παγκόσµια κατάταξη να υπάρχουµε κι εµείς...

Μ

ε δύο, µέχρι στιγµής, λιγότερες αεροπορικές εταιρίες θα ξεκινήσει το χειµερινό πρόγραµµά του ο ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών.

Μετά την Delta Air Lines, η οποία ανακοίνωσε ότι από τις 27 Οκτωβρίου θα αναστείλει το καθηµερινό, καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, απευθείας δροµολόγιό της, το οποίο συνδέει την Αθήνα µε τη Νέα Υόρκη και η Singapore Airlines, γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τα δροµολόγιά της από Σιγκαπούρη προς Αθήνα και προς Abu Dhabi, λόγω της συνεχούς µειωµένης κερδοφορίας των δύο γραµµών. Οι τελευταίες πτήσεις προς τις δύο πόλεις θα αναχωρήσουν από τη Σιγκαπούρη στις 26 Οκτωβρίου του 2012. Σύµφωνα µε τη διοίκηση, η απόφαση για την αναστολή των δροµολογίων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η εταιρία πραγµατοποιεί πτήσεις προς Αθήνα από το 1972 και προς το Abu Dhabi από το 2006. Η αναστολή συνάδει µε την πολιτική της Singapore Airlines να προσαρµόζει τη διαθεσιµότητα θέσεων στις ανάγκες της αγοράς. Επί του παρόντος, η Αθήνα εξυπηρετείται µε δύο εβδοµαδιαίες πτήσεις οι οποίες, από τις αρχές του Ιουλίου έως και το τέλος Σεπτεµβρίου θα αυξηθούν στις τρεις εβδοµαδιαίως.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 13


ΚΟΣΜΙΚΑ Σε µία εντυπωσιακή εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Village Cinema Gold Class, στο The Mall Athens, η LG Electronics Ελλάς παρουσίασε τη γκά1

2

µα προϊόντων εικό-

νας και ήχου για το 2012, στην οποία συµπεριλαµβάνεται η νέα σειρά τηλεοράσεων CINEMA 3D Smart TV µε τη σχεδίαση CINEMA Screen. Στη φωτογραφία (1), ο πρόεδρος της LG Hellas, κ. Don Kwack, κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της εταιρίας στον τοµέα της οικιακής ψυχαγωγίας για το 2012. Στη φωτογραφία (2), στιγµιότυπο από τη φαντασµαγορική εκδήλωση

Μια πραγµατικά µεγάλη συνεργασία πέτυχε ο Οργανισµός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της διεθνούς τουριστικής έκθεσης T.T.R., στο Βουκουρέστι. Πρόκειται για την ανάληψη προώθησης του Mount Athos Area Gourmet από µέρους της αλυσίδας των Continental Hotels σε έξι πόλεις της Ρουµανίας, διάρκειας έξι µηνών. Πιο συγκεκριµένα, ενώ το Mount Athos Area Gourmet ανοίγει επίσηµα τις πύλες του στην περιοχή του Άθω στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου, η Ρουµανία το υποδέχεται στις 4 Μαΐου στο πολυτελές Grand Hotel Continental, όπου θα πραγµατοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση προβολής προορισµού. Η εν λόγω εκδήλωση έχει τίτλο «Μοναστηριακή Κουζίνα» και παρουσιάζει τοπικά πιάτα, που αναδεικνύουν τα βιολογικά προϊόντα της περιοχής του Άθω, καθώς και τα αγιορείτικα κρασιά που συνοδεύουν κάθε γαστρονοµική πρόταση. Στη φωτογραφία, η υπεύθυνη δηµοσίων σχέσεων του Οργανισµού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, κα. Μαρία Πάππα µε τους εκπροσώπους του ξενοδοχείου µετά την επίτευξη της συµφωνίας.

Με τη συµµετοχή µεγάλου αριθµού εκπροσώπων του Τύπου και συντονίστρια της συνέντευξης τύπου την κα. Εύη Κυριακοπούλου, ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, η παρουσίαση των πολιτιστικών οδοιπορικών για την Ελλάδα «Geo Routes & Aegean Routes», που τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Τα θεµατικά οδοιπορικά, πολιτιστικού χαρακτήρα, Geo Routes και Aegean Routes απευθύνονται σε έµπειρους ταξιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναζητούν βιωµατικές εµπειρίες στο ταξίδι τους, αποσκοπούν δε, στην ανάδειξη της ανεξερεύνητης Ελλάδας, στην προβολή της πολιτιστικής της κληρονοµιάς και στη συµβολή για την

1

ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία µε φορείς και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προγραµµάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Το «ταξίδι» των Geo Routes αφορά στην ηπειρωτική και των Aegean Routes στη νησιωτική Ελλάδα, των οποίων ο σχεδιασµός τεκµηριώνεται από ανεξάρτητη επιστηµονική οµάδα ως προς τον πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό, γαστρονοµικό και περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα. Στη φωτογραφία (1), ο επικεφαλής των Geo Routes & Aegean Routes και διευθύνων σύµβουλος της Gnomon Performance SA, κ. Γιάννης Μπαλακάκης.

2

14 /

Στη φωτογραφία (2), άποψη από το πάνελ

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2012, το πενθήµερο ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, δέκα Aµερικανών και Καναδών, διακεκριµένων επαγγελµατιών και δηµοσιογράφων της αγοράς Συνεδρίων, Εταιρικών Συναντήσεων και Ταξιδιών Κινήτρων. Το ταξίδι διοργανώθηκε από το Γραφείο Συνεδρίων (Athens Convention Bureau) της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήµου Αθηναίων και υλοποιήθηκε σε συνεργασία µε τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα Μέλη του ACB, στο πλαίσιο της στρατηγικής του δήµου Αθηναίων για την αποκατάσταση της εικόνας και της φήµης της πόλης σε σηµαντικές τουριστικές αγορές. Στη φωτογραφία, οι Αµερικανοί και Καναδοί προσκεκληµένοι, µε το γενικό διευθυντή του ACB, κ. Γιώργο Αγγελή και συνεργάτιδά του

Με το σλόγκαν «Inspiring region of Corinthia» πραγµατοποιήθηκε στις 25, 26 και 27 Απριλίου, στο Άµστερνταµ παρουσίαση της Κορινθίας ως ανερχόµενου τουριστικού προορισµού. Η τριήµερη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. Ολλανδίας µε τη συνεργασία ξενοδόχων και οινοποιών της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, Ολλανδοί τουριστικοί πράκτορες, tour operators, δηµοσιογράφοι και κοινό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις οµορφιές της Κορινθίας, το φυσικό της περιβάλλον, τα υψηλής ποιότητας καταλύµατα και τις µοναδικές

1

δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή, µεταξύ άλλων, για πολιτισµικό, ποδηλατικό, περιηγητικό και οινικό τουρισµό. Ιδιαίτερη θέση στην εκδήλωση κατείχαν τα περίφηµα κρασιά της Νεµέας, που παρουσιάστηκαν στο Ολλανδικό κοινό και σε επαγγελµατίες του χώρου και ενθουσίασαν µε την ποιότητα και τη µοναδικότητά τους. Στις σχετικές επαφές τους, οι εκπρόσωποι της Κορινθίας και η διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ολλανδίας, κα. Ε. Κωστοπούλου διαπίστωσαν µε µεγάλη ικανοποίηση το

2

ενδιαφέρον της Ολλανδικής τουριστικής αγοράς για περαιτέρω συνεργασία µε τους τοπικούς παράγοντες, µε στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως εναλλακτικού προορισµού διακοπών για τους Ολλανδούς τουρίστες. Στιγµιότυπα από την εκδήλωση

Ως Corporate Superbrand (κορυφαία επωνυµία) στην Ελλάδα, αναδείχθηκε, για µία ακόµη φορά, η Ideales, επιβεβαιώνοντας την ηγετική παρουσία της στον κλάδο της πισίνας και του spa, όπου δραστηριοποιείται, µε περισσότερους από 9.500 ευχαριστηµένους πελάτες. Τα κριτήρια για την ανάδειξη των Corporate Superbrands, µαζί µε τη γνώµη του καταναλωτικού κοινού, σε πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, ήταν η αναγνωρισιµότητα, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η µακρόχρονη συνέπεια. Στη φωτογραφία, ο executive director της Ideales, κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης, παραλαµβάνει τη διάκριση Corporate Superbrand από την κα. Αλίντα Καλοφωλιά.

«Η απόφαση της Cyprus Airways να δραστηριοποιηθεί στη γραµµή Θεσσαλονίκη Αθήνα, αποτελεί σηµαντικό γεγονός, καθώς το επιβατικό κοινό έχει στη διάθεσή του περισσότερες ποιοτικές επιλογές, δεδοµένης της αξιοπιστίας της Cyprus Airways, ενώ και η πύκνωση των δροµολογίων της Θεσσαλονίκης µε την Αθήνα λειτουργεί συνολικά προς όφελος των δύο πόλεων», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την τελετή εγκαινίων της πτήσης Θεσσαλονίκη-Αθήνα της Cyprus Airways. Στιγµιότυπο από τα εγκαίνια της πτήσης Θεσσαλονίκη-Αθήνα της Cyprus Airways στο αεροδρόµιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκη, τα οποία πραγµατοποίησαν οι κ.κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαυρόκωστας, εκτελεστικός πρόεδρος της Cyprus Airways και Κώστας Ψευδιώτης, γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

15


∆ΙΕΘΝΗ NEA Οι Ολλανδοί «ψηφίζουν» Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012

σφοράς το 2011 και 5% αύξηση της ζήτησης. «Το 2011 ήταν ένα δυνατό έτος για την ξενοδοχειακή βιοµηχανία των Ηνωµένων Πολιτειών», δήλωσε ο Randy Smith, συνιδρυτής

Η Ελλάδα κυριαρχεί στις προ-

και πρόεδρος της STR.

τιµήσεις των Ολλανδών του-

Μεταξύ των κορυφαίων 25 αγορών, το Ντιτρόιτ, στο Μίτσιγκαν

ριστών για το καλοκαίρο του

έκλεισε το 2011 µε τη µεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη της πληρό-

2012, γεγονός το οποίο επιβε-

τητας σε ποσοστό 10,2% και πληρότητα στο 59,8%, ακολουθού-

βαιώνει η διάκριση της χώρας

µενο από την Τάµπα-Αγία Πετρούπολη, στη Φλόριντα, µε 9,7%

µας ως κορυφαίος αεροπορι-

αύξηση και πληρότητα στο 60,5%. Αντίθετα, οριακή µείωση σε

κός προορισµός στην Ευρώπη,

ποσοστό 0,4% και πληρότητα στο 64,2% εµφάνισε η Νέα Ορλε-

τίτλο τον οποίο κέρδισε η Ελλά-

άνη, στη Λουιζιάνα.

δα στα Zoover Awards 2012.

Αναφορικά µε το δείκτη ADR (µέση ηµερήσια τιµή), δύο αγορές

Σε διάστηµα δύο µηνών, πάνω

παρουσίασαν διψήφια αύξηση στο δείκτη, το Σαν Φρανσίσκο/Σαν

από 140.000 χρήστες του zoover.nl, του µεγαλύτερου ταξιδιωτικού

Ματέο, στην Καλιφόρνια (+13,9% σε 155,14 δολάρια Η.Π.Α.) και το

portal της Ολλανδίας, τόσο για την πραγµατοποίηση κρατήσεων,

νησί Oahu, στη Χαβάη (10% σε 165,05 δολάρια Η.Π.Α.). Αντίθετα,

όσο και για τη σύγκριση τουριστικών προορισµών και επιχειρήσε-

η Ατλάντα (-0,4% σε 82,58 δολάρια Η.Π.Α.), και το Nόρφολκ, τη

ων, βάσει αξιολόγησης των ίδιων των επισκεπτών, ψήφισαν τον

Βιρτζίνια (-0,3% σε 84,24 δολάρια Η.Π.Α.) ήταν οι µόνες κορυφαίες

αγαπηµένο τους προορισµό διακοπών µε βάση την ποιότητα των

αγορές, οι οποίες ανέφεραν πτώση στο δείκτη ADR το 2011.

υπηρεσιών, το φυσικό περιβάλλον, τη φιλικότητα, την προσβασι-

Αναφορικά µε το δείκτη RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο),

µότητα και την ασφάλεια του προορισµού.

στο Σαν Φρανσίσκο/Σαν Ματέο επιτευχθεί η µεγαλύτερη αύξηση

Με θετικό πρόσημο το 2011 για την αμερικανική ξενοδοχειακή βιομηχανία • Καλά ξεκίνησε και το 2012

στο δείκτη, σε ποσοστό 19,7% σε 122,54 δολάρια Η.Π.Α., ακολουθούµενο από το Νάσβιλ (14,8% σε 58,01 δολάρια Η.Π.Α.) και το Μαϊάµι (14,1% σε 115,65 δολάρια Η.Π.Α.). Καµία από τις κορυφαίες αγορές δεν ανέφερε µείωση στο δείκτη RevPAR το 2011. Το ίδιο καλά, όµως, είναι και τα στοιχεία του πρώτου τριµήνου για την ξενοδοχειακή βιοµηχανία των Η.Π.Α. το πρώτο τρίµηνο του 2012. Η πληρότητα αυξήθηκε σε ποσοστό 3,8% και διαµορφώθηκε σε 56,8%, η µέση ηµερήσια τιµή αυξήθηκε 4,0% σε 103,54 δολάρια Η.Π.Α., και τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο αυξήθηκαν κατά 7,9% σε 58,78 δολάρια Η.Π.Α.. «Η θετική δυναµική του κλάδου συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίµηνο», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εργασιών της STR, Bobby Bowers.

Με θετικό πρόσηµο και στους τρεις δείκτες απόδοσης ολοκλη-

Για να συµπληρώσει: «Το πρώτο τρίµηνο η ζήτηση επιβραδύνθηκε

ρώθηκε το 2011 για την αµερικανική, ξενοδοχειακή βιοµηχανία,

κάπως σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου

ενώ στο «ίδιο µήκος κύµατος» διαµορφώθηκαν και οι τρεις πρώτοι

έτους, αλλά παρέµεινε εκπληκτικά ισχυρή. Τα έσοδα ανά διαθέ-

µήνες του 2012, σύµφωνα µε στοιχεία της STR Global.

σιµο δωµάτιο (RevPAR) αυξήθηκαν σχεδόν 8%, αποτέλεσµα το

Πιο αναλυτικά το 2011, η ξενοδοχειακή βιοµηχανία των Η.Π.Α.

οποίο τροφοδότησε η υψηλή ανάπτυξη στη µέση ηµερήσια τιµή

ανέφερε αύξηση στο δείκτη της πληρότητας σε ποσοστό 4,4% και

(ADR) και η θετική κίνηση στην πληρότητα. Η επίδοση του Απριλί-

πληρότητα στο 60,1%. Αντίστοιχα, η µέση ηµερήσια τιµή αυξή-

ου, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι κάπως ασθενέστερη. Ωστόσο,

θηκε κατά 3,7% και διαµορφώθηκε στα 101,64 δολάρια Η.Π.Α.

η ανάπτυξη του δείκτη ADR αναµένεται να συνεχιστεί κοντά στο

και τα έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο αυξήθηκαν κατά 8,2% σε

σηµερινό ρυθµό, ενώ επιβράδυνση αναµένεται να σηµειώσει ο

61,06 δολάρια Η.Π.Α..

ρυθµός αύξησης της πληρότητας για το υπόλοιπο του 2012».

Σηµειώνεται, µάλιστα, ότι, το 2011 ήταν η πρώτη φορά από το 2008

Μεταξύ των κορυφαίων 25 αγορών, η µεγαλύτερη αύξηση στην

που ο δείκτης της πληρότητας ξεπέρασε σε ποσοστό το 60% και

πληρότητητα σε ποσοστό 12,9% και πληρότητα 61,6% καταγρά-

η µέση ηµερήσια τιµή ξεπέρασε τα 100 δολάρια Η.Π.Α..

φηκε στο Νάσβιλ, του Τενεσί. Ακολουθεί το Χιούστον, του Τέξας

Η ξενοδοχειακή βιοµηχανία ανέφερε κατά 0,6% αύξηση της προ-

µε αύξηση 10,3% και πληρότητα 66,7%. Μόνο στο Φοίνιξ, της

16 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Αριζόνας, καταγράφηκε µείωση στην πληρότητα σε ποσοστό

άλλες έξι πόλεις-κράτη που απαρτίζουν τη χώρα: Abu Dhabi, Ajman,

1,2% και πληρότητα στο 71,7%.

Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah και Umm al-Quwain.

Τρεις αγορές παρουσίασαν διψήφια αύξηση στο δείκτη ADR: η

Το Αµπού Ντάµπι αποτελεί µία καλή πρόταση πέρα από το Ντου-

Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα (13,0% σε 146,64 δολάρια Η.Π.Α.),

µπάι. Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται διπλασιασµός της βάσης των

το Σαν Φρανσίσκο/Σαν Ματέο, στην Καλιφόρνια (11,7% σε 160,15

13.000 δωµατίων που διαθέτει έως το 2014, σύµφωνα µε τον διευ-

δολάρια Η.Π.Α.) και το νησί Oahu, στη Χαβάη (10,1% σε 176,15

θύνοντα σύµβουλο της Jones Lang LaSalle Hotels για την περιοχή

δολάρια Η.Π.Α.). Στο Ντάλας του Τέξας, καταγράφηκε η µεγαλύ-

της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Mekouar Jalil. Αντίστοιχα, το

τερη µείωση ADR, κατά 5,0% σε 88,92 δολάρια Η.Π.Α., µε αµέσως

Ντουµπάι θα προσθέσει άλλα 11.000 δωµάτια στο δυναµικό του

επόµενη την Ουάσιγκτον, µε µείωση 2,0% και ADR στα 142,91

µέχρι το 2014, σύµφωνα µε τον Mekouar.

δολάρια Η.Π.Α..

Η Starwood Hotels & Resorts Worldwide άνοιξε στο Αµπού Ντάµπι,

Στο Νάσβιλ καταγράφηκε η µεγαλύτερη αύξηση RevPAR, σε ποσο-

στις αρχές του τρέχοντος έτους, το ξενοδοχείο St. Regis Saadiyat

στό 17,6% και ο δείκτης RevPAR διαµορφώθηκε στα 57,56 δολά-

Island Resort, το πρώτο St. Regis στη Μέση Ανατολή, ενώ αργότε-

ρια Η.Π.Α.. Ακολουθεί η Νέα Ορλεάνη (16,6% σε 101,87 δολάρια

ρα µέσα στο έτος αναµένεται το άνοιγµα του St Regis Abu Dhabi,

Η.Π.Α.), και το νησί Oahu (15,9% σε 151,97 δολάρια Η.Π.Α.). Μείωση

σύµφωνα µε τον κ. Guido de Wilde, ανώτερο αντιπρόεδρος της

σηµείωσε ο δείκτης RevPAR στο Ντάλας (-3,9% σε 52,93 δολάρια

Starwood και περιφερειακό διευθυντή για τη Μέση Ανατολή.

Η.Π.Α.) και την Ουάσιγκτον (-1,5% σε 85,10 δολάρια Η.Π.Α.).

Η εταιρία διαθέτει 23 ξενοδοχεία σε λειτουργία στα Ηνωµένα

Σε δυναμική ανάπτυξης η ξενοδοχειακή αγορά στα ΗΑΕ

Αραβικά Εµιράτα, ενώ, ήδη, προγραµµατίζεται να ανοίξουν ακόµη εννέα έως το 2015. Μεταξύ αυτών, η Starwood προγραµµατίζει τη λειτουργία στη Σάρτζα ενός ξενοδοχείου υπό την «οµπρέλα» της Sheraton και ενός ακόµη υπό την «οµπρέλα» της Four Points το 2013. Επιπλέον, ένα ακόµη ξενοδοχείο της Luxury Collection θα ανοίξει στην Aτζµάν µέσα στο 2013.

Αμερικανοί οι χειρότεροι τουρίστες Οι Αµερικανοί επιλέχθηκαν ως οι χειρότεροι τουρίστες, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόµη και οι ίδιοι ψηφίζουν τους εαυτούς τους σε αυτή την κατηγορία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει Ξενοδοχειακός «οργασµός» συντελείται στα Ηνωµένα Αραβικά

βάσει online έρευνας που διεξήγαγε η ηλεκτρονική πλατφόρµα

Εµιράτα, µε µια σειρά από διεθνή brands να έχουν στρέψει το

LivingSocial µε τη Mandala Research, το Φεβρουάριο του 2012

βλέµµα τους προς τα εκεί. Μέχρι το Μάρτιο, το ξενοδοχειακό

και στην οποία συµµετείχαν περισσότεροι από 5.600 Άγγλοι, Αµε-

δυναµικό των ΗΑΕ συνέθεταν 474 ακίνητα, µε συνολικό αριθµό

ρικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Ιρλανδοί υπήκοοι.

δωµατίων 88.622, ενώ επιπλέον 44.886 δωµάτια βρίσκονται στο

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας, οι Αµερικανοί ανή-

στάδιο του σχεδιασµού ή της υλοποίησης, σύµφωνα µε στοιχεία

κουν στην κατηγορία των έµπειρων και ταξιδεµένων τουριστών,

της STR Global.

καθώς έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον 4 χώρες εκτός της ηπείρου

Ο ξενοδοχειακός όµιλος Wyndham Hotel έχει ένα χαρτοφυλάκιο

τους. Ωστόσο, ένα εκπληκτικό ποσοστό 39% από αυτούς, παρα-

οκτώ ακινήτων στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, πέντε στο Ντου-

δέχονται ότι έκλεψαν κάτι από το ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια

µπάι, και από ένα σε Αµπού Ντάµπι, Σάρτζα και Aτζµάν.

της διαµονής τους.

Επίσης, η Carlson Rezidor Hotel Group διαθέτει εννέα ξενοδοχεία

Αναφορικά µε τις ηµέρες των διακοπών, οι Αµερικανοί πραγµα-

σε λειτουργία στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, ενώ ακόµη τρία είναι

τοποιούν συνήθως 16-ηµέρες διακοπές, οι Αυστραλοί απολαµβά-

υπό ανάπτυξη. Το σχέδιο της εταιρίας για τα επόµενα «λίγα χρό-

νουν διακοπές 27 ηµερών, οι Ιρλανδοί 28 ηµερών, οι Βρετανοί 23

νια» είναι, σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλό της, Puneet

και οι Καναδοί κάνουν συνήθως 21 ηµέρες διακοπές.

Chhatwal, στο χαρτοφυλάκιο της Carlson να συµπεριλαµβάνονται

Σχετικά µε τους προορισµούς-αξιοθέατα που επιλέγουν να επι-

και 20 ξενοδοχεία στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.

σκεφθούν, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανέφερε το Great

Ανάπτυξη εκτός Ντουμπάι

Barrier Reef της Αυστραλίας, τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι και τις Πυραµίδες της Γκίζας. Αυτά εκτός Η.Π.Α., γιατί εντός η

Ενώ το Ντουµπάι αποτελεί το επίκεντρο, δεν είναι λίγοι οι ξενο-

DisneyLand, το Λας Βέγκας και το Grand Canyon προσελκύουν

δοχειακοί όµιλοι οι οποίο εξετάζουν την παρουσία τους και στις

το µεγαλύτερο αριθµό των Αµερικανών τουριστών.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

17


NEA Εκπέμπει SOS ο Tουρισμός

οποία ήδη έχουµε εισέλθει, η Ελλάδα, εκ νέου, µονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ “αναµασούν”

• Στο 50% η μείωση των κρατήσεων

σενάρια περί “εξόδου από το ευρώ”, περί “άτακτης χρεοκοπίας”, Λίγο πριν την επί-

κ.λπ., ενώ υψηλόβαθµα στελέχη της Ε.Ε. και του ∆.Ν.Τ. απαντούν

σηµη έναρξη της

επί τέτοιων ενδεχοµένων, δίνοντάς τους υπόσταση.

νέας τουριστικής

Ως αποτέλεσµα, τις τελευταίες ηµέρες ο ρυθµός των κρατήσεων

σεζόν και ο ελληνι-

που εισάγονται στα συστήµατα των ξενοδοχείων να παρουσιάζει

κός τουρισµός βρί-

(εκ νέου) υστέρηση, σε σχέση µε το προ των εκλογών διάστηµα,

σκεται σε «κόκκινο»

ανάλογα µε την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυµαί-

συναγερµό. Ήδη, η

νεται µεταξύ 30% και 50%. Ειδικότερα, στην Κέρκυρα και στην

πτώση των κρατήσε-

Κρήτη η µείωση του ρυθµού των κρατήσεων κυµαίνεται γύρω

ων φτάνει µέχρι και το 50% σε ορισµένες περιπτώσεις, ενώ στο

στο 50%, στις Κυκλάδες στο 30%, στην Κω η µείωση κυµαίνεται

σύνολό τους οι εκπρόσωποι φορέων του κλάδου εκφράζουν

γύρω στο 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυ-

την αγωνία τους µήπως και χαθεί η φετινή σεζόν.

ρώσεις, σε επιβεβαιωµένες και προπληρωµένες κρατήσεις.

«Για κακόγουστη παρτίδα πολιτικού πόκερ, όπου τζογάρεται το

Στην Πελοπόννησο η µείωση του ρυθµού των κρατήσεων είναι

µέλλον της πατρίδας µας», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.,

γύρω στο 50% και στη Χαλκιδική στο 30%», υπογραµµίζει η

κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων.

«Τις τελευταίες δέκα ηµέρες αντί σύνθεσης, σύνεσης και ρεαλι-

Σηµειώνει δε, πως «είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, αυτήν

σµού, παρακολουθήσαµε έκπληκτοι, σε µία κακόγουστη παρ-

τη στιγµή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά µέτρα

τίδα πολιτικού πόκερ, να τζογάρεται το µέλλον της πατρίδας

από το Ελληνικό κράτος, προκειµένου να καταστεί σαφές προς

µας. Μέσα σε κλίµα ακραίας πόλωσης, ουτοπικών προσεγγίσε-

κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκε-

ων και µικροκοµµατικών σκοπιµοτήτων, οι πιθανότητες κατα-

φθεί τη χώρα µας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους

στροφικής χρεωκοπίας και εξόδου από το Ευρώ έχουν πλέον

“κινδύνους” ή “απειλές”.

αυξηθεί δραµατικά. Οι ευθύνες των πολιτικών κοµµάτων, αλλά

Ότι ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα,

και προσωπικά πολιτικών αρχηγών είναι βαρύτατες», υπογραµ-

δεν αντιµετωπίζει και δεν θα αντιµετωπίσει κανένα πρόβληµα

µίζει ο κ. Ανδρεάδης.

µε τη διαµονή του, τις µετακινήσεις του και τις πάσεις φύσεως

Το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδος, σε σχετική ανακοίνωσή

συναλλαγές του.

του, σηµειώνει ότι, «δεν είναι δυνατόν να τίθεται θέµα ασφάλει-

Επιπρόσθετα, είναι οµοίως επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο

ας των τουριστών και να εκπέµπουµε ή να ενισχύουµε εικόνα

της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική

διάλυσης της χώρας. Ο τουρισµός, ως η πιο σηµαντική πλου-

µέριµνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί

τοπαραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας, οφείλει να κινείται

η εύρυθµη λειτουργία των δηµόσιων υποδοµών και να υπάρ-

ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα των εκλογών, όπως εξάλλου

ξει συντονισµός κεντρικού κράτους και οργανισµών Τοπικής

συµβαίνει σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες».

Αυτοδιοίκησης».

Το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο της Ελλάδος καλεί πρωτίστως

«Υπενθυµίζουµε πως ο τουρισµός είναι ο κλάδος εκείνος που

την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κοµ-

µπορεί να δώσει αληθινή ελπίδα, αληθινή διέξοδο και αληθινά

µάτων και δευτερευόντως τους φορείς που αρθρώνουν δηµόσιο

έσοδα σε όλους µας», καταλήγει η Π.Ο.Ξ..

λόγο, να διακρίνουν ανάµεσα στην πολιτική ρητορική και στην

Από την πλευρά του ο ΗΑΤΤΑ καλεί τα πολιτικά κόµµατα που

καλή τους πρόθεση να συγκινήσουν τον Έλληνα ψηφοφόρο, µε

έλαβαν την ψήφο του ελληνικού λαού:

το καθήκον απέναντι στη χώρα, που επιτάσσει να αφήσουν έξω

-Να διαβεβαιώσουν τους εταίρους µας και τη διεθνή κοινή γνώµη

από το πολιτικό παιχνίδι τον αλλοδαπό τουρίστα, παρέχοντάς

ότι δεν επικρατεί χάος στην Ελλάδα, η οποία είναι µία δηµοκρα-

του την πλήρη διασφάλιση ότι θα περάσει ανέφελα τις διακο-

τική, ευρωπαϊκή, σταθερή και απόλυτα ασφαλής η χώρα.

πές του σε όλους τους ελληνικούς τουριστικούς προορισµούς.

-Να στηρίξουν µε τη στάση τους, την αξιοπρέπεια της χώρας.

«Άλλωστε», όπως σηµειώνει, «η απόφαση για την επιλογή του

-Να αναλάβουν ενεργό ρόλο, προκειµένου να βελτιωθεί το κλί-

τόπου διακοπών κατ’ εξοχήν στηρίζεται στις εντυπώσεις και στην

µα για την Ελλάδα, διεθνώς.

προσδοκία ότι αυτές θα επαληθευθούν. Ας µην παραβλέπουµε

-Να συµβάλλουν στη διατήρηση ήπιου κλίµατος στο εσωτερι-

το γεγονός ότι όταν υποφέρει ο τουρισµός, υποφέρει συνολικά

κό, κατά την τουριστική περίοδο, ώστε να βοηθήσουν, ουσια-

η ελληνική κοινωνία».

στικά τη χώρα µας, τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και

«Στην “καρδιά” της περιόδου κλιµάκωσης των κρατήσεων, στην

το 1 εκατ. εργαζοµένων στον ελληνικό τουρισµό.

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Σ.Ε.Τ.Ε.: «Aυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Ελλάδα»

δηλώσεων υπήρξε πράγματι πολύ περιορισμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», επισημαίνεται. Κάνοντας αναφορά στο τραπεζικό σύστημα, το δελτίο αναφέρει:

Συνεχίζοντας τις δρά-

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και όπως όλες οι τράπεζες

σεις και τις πρωτοβου-

της Ευρωζώνης, έχουν εγγυημένη φερεγγυότητα από την Ευρω-

λίες για την αντιστροφή

παϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ, μέρος

του αρνητικού κλίματος

της συμφωνίας του PSI, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης (EFSF),

που διαμορφώνεται για

αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη φερεγγυότητα του ελληνι-

τον ελληνικό Τουρισμό

κού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραθεριστές

στις ξένες αγορές, ο Σ.Ε.Τ.Ε. προχώρησε στην αποστολή δελτίου

θα είναι σε θέση να κάνουν κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές,

Τύπου προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, στο οποίο υπογραμμίζει

ως συνήθως, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012.

ότι «αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για διακοπές στην Ελλάδα».

Τέλος, στο δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Τ.Ε. επισημαίνεταιο ότι «οι παρα-

Στο δελτίο Τύπου, ο Σ.Ε.Τ.Ε., διαβεβαιώνει τους τουρίστες που θα

θεριστές θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την καλύτερη συναλ-

ταξιδέψουν στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, ότι, παρά τη δύσκο-

λαγματική ισοτιμία από το 2008, αφού στην πραγματικότητα, τα

λη, οικονομική και πολιτική συγκυρία, δεν υπάρχει λόγος ανησυ-

ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα προσφέρουν πολύ

χίας για τις διακοπές τους.Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι αυτό ήταν

ευνοϊκές τιμές και πληθώρα πρόσθετων παροχών.

το κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουρ-

Σημειώνεται ότι, ο Σ.Ε.Τ.Ε., ενημέρωσε για την ενέργεια αυτή την

γού, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου και του προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε.,

υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Τατιάνα Καραπαναγιώτη,

Δρ. Ανδρέα Ανδρεάδη, το Σάββατο, 19 Μαΐου.

ζητώντας παράλληλα από πλευράς του υπουργείου την αποστο-

Σύμφωνα, άλλωστε, με δηλώσεις του πρωθυπουργού, «ο τουρισμός

λή δελτίων Τύπου από τα γραφεία του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό και τη

παραμένει ένας από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της ελληνι-

συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

κής οικονομίας και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να πάει στις εθνικές εκλογές με σταθερότητα και ηρεμία». «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον διεθνή τουρισμό και να διαβεβαι-

Στον Πειραιά η έδρα της MEDCRUISE

ώσουμε τους δυνητικούς επισκέπτες ότι δεν έχει υπάρξει καλύτε-

Τον Πειραιά επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμέ-

ρη εποχή για να έρθουν στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Ανδρεά-

νων Κρουαζιέρας της Μεσογείου (MEDCRUISE) για να μεταφέρει

δης και προσθέτει: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που

την έδρα του, από τη Βαρκελώνη που ήταν, κατά την εαρινή 81η

λειτουργεί η χώρα και η οικονομία της, όμως, αυτό δεν πρόκειται

Σύνοδό του, η οποία διεξήχθη στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Λ.Π.

να επηρεάσει την ποιότητα των διακοπών. Η Ελλάδα παραμένει

Α.Ε., υπό την προεδρία του νέου προέδρου της MEDCRUISE και

ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο».

γενικού διευθυντή του Ο.Λ.Π., κ. Σταύρου Χατζάκου.

«Απαντώντας στις κυριότερες ανησυχίες όπως αυτές εκφράζονται

Το Δ.Σ. της MEDCRUISE μαζί με τη μετεγκατάσταση των Κεντρι-

από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες», αναφέρε-

κών της Γραφείων από τη Βαρκελώνη στον Πειραιά ενέκρινε ενό-

ται στο δελτίο Τύπου, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότε-

ψει της 40ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, στην Τυνησία, τον

ρο από το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί η χώρα να παραμέ-

προϋπολογισμό της, την ένταξη της Σμύρνης ως νέου μέλους και

νει εντός της ζώνης του ευρώ. Το πιο σημαντικό, οι ηγέτες της G8

την προώθηση των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης, στο πλαίσιο

έδωσαν έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική

της παγκόσμιας συμμαχίας λιμένων κρουαζιέρας.

πειθαρχία κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο, ενώ συμφώνη-

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δ.Σ. της MEDCRUISE ο πρόε-

σαν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή

δρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε., κ. Γιώργος Ανω-

Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί

μερίτης, τόνισε ότι «η άνοδος της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο γεν-

για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

νάει ευθύνες ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα λιμάνια

«Σε σχέση με την ανησυχία που επικρατεί για το ενδεχόμενο

της περιοχής. Οφείλουμε στην προσεχή Γενική Συνέλευση να

απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, είναι σημαντικό

δώσουμε απαντήσεις (α) στα θέματα σχέσεων Λιμένος-Πόλης με

να αναφέρουμε ότι η χώρα ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές και

δεδομένη τη μεγέθυνση των κρουαζιερoπλοίων νέας γενιάς, (β)

συνήθως το διάστημα που μεσολαβεί πριν και μετά την περίοδο

στις προϋποθέσεις ανάπτυξης της χειμερινής κρουαζιέρας και σε

των εκλογών χαρακτηρίζεται από ηρεμία. Ως εκ τούτου οι πιθα-

μία νέα συμμαχία λιμένων του ευρωπαϊκού νότου και της βόρειας

νότητες των απεργιών στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2012

Αφρικής, (γ) στη νοοτροπία ασφάλειας στα κρουαζιερόπλοια και

είναι πολύ χαμηλότερο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(δ) στην ανάπτυξη ειδικού συστήματος ISPS το οποίο να βοηθάει

Κατά τον Απρίλιο και Μάιο, ο αριθμός των απεργιών και των δια-

στην παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών στα λιμάνια».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


NEA Φιλόξενος και ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ελλάδα, σύμφωνα με το FVW

και να το προσαρμόζουν χωρίς καθυστερήσεις στις απαιτήσεις της πελατείας τους. • Η εύκολη πρόσβαση στους νησιωτικούς προορισμούς με πυκνά

Η Ελλάδα

και σταθερά δρομολόγια εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο από

μπορεί να

τους γερμανούς τουριστικούς επιχειρηματίες.

μην διαθέτει

• Ειδική μνεία έγινε για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζα-

το προφίλ

ντζάκης», το οποίο είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αλλά πρώτο

ενός σύγχρο-

από πλευράς τουριστικής σημασίας για την Ελλάδα, αερολιμένας

νου, τουριστι-

ο οποίος τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί έμφραγμα

κού προορι-

στον τουρισμό και δυσφημεί την εικόνα της χώρας.

σμού και να εξακολουθεί να παρουσιάζει και να «πουλάει» μία αναχρονιστική εικόνα, εντού-

Σε πτώση ο τουρκικός τουρισμός

τοις εξακολουθεί να αποτελεί εν δυνάμει τον πιο ελκυστικό προ-

Πτωτικά κινείται ο τουρισμός στην Τουρκία το πρώτο τρίμηνο

ορισμό στην Ευρώπη για τους Γερμανούς, με ποσοστό 67%, σύμ-

του 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα,

φωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

η μείωση στις αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε

Αυτό προέκυψε κατά τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του κορυ-

σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2011 ανέρχεται στο 6,35%

φαίου τουριστικού, ειδησεογραφικού οργανισμού της Ευρώπης

(3.439.745 τουρίστες), ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των

FVW, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με το

αφίξεων το Μάρτιο, η οποία διαμορφώνεται στο 9,72% (1.460.563

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

τουρίστες).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου:

Οι πύλες εισόδου στο τρίμηνο είχαν ως εξής: • Κωνσταντινούπο-

• Οι Τour Οperators επισήμαναν ότι η Ελλάδα δεν έχει προσαρμόσει

λη 46,68% (1.605.741) • Αττάλεια 16,41% (564.612) • Αδριανού-

το τουριστικό προφίλ της στις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα.

πολη 11,25% (386.974) • Αρτβίν 7,31% (251.401) • Άγκρι 2,99%

Εντούτοις, εξακολουθεί να αποτελεί εν δυνάμει τον πιο ελκυστικό

(102.911)

προορισμό στην Ευρώπη κατά τους Γερμανούς, με ποσοστό 67%,

Οι πύλες εισόδου το Μάρτιο είχαν ως εξής: • Κωνσταντινούπο-

σε σχετική έρευνα που διεξήγαγαν.

λη 45,18% (659.881) • Αττάλεια 20,29% (296.420) • Αδριανού-

• Η Ελλάδα έχει μείνει συνυφασμένη με την εικόνα του «Ζορ-

πολη 11,30% (165.015) • Αρτβίν 5,91% (86.308) • Σμύρνη 2,90%

μπά» και εμμένει να πουλά τα αρχαία της μνημεία με τη λογική

(42.310).

της δεκαετίας του ’60, που όχι μόνο έχει ξεπεραστεί, αλλά δεν ενδιαφέρει πλέον το σύγχρονο τουρίστα, που αναζητά να βιώσει

Κατανοµή των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία ανά µήνα (2010-2012*)

την πολιτιστική εμπειρία με διαφορετικό τρόπο, να απολαύσει το φαγητό και τη διασκέδαση, όπως και ο ντόπιος πληθυσμός.

Έτος

Μεταβολή%

Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, η νέα γενιά δεν ξέρει τι είναι ο

Μήνας

2010

«Ζορμπάς» και ο «Καζαντζάκης», ενώ η χώρα οφείλει να αναδεί-

Ιανουάριος

809.974

975,723

961,611

20,46

0,60

ξει τα πολιτιστικά της πλεονεκτήματα, διορθώνοντας το service

Φεβρουάριος

953,848

1,079,505

997,571

13,17

-7,59

και τις υποδομές της.

Μάρτιος

1,414,616

1,617,782

1,460,563

14,36

-9,72

• Η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τουριστικό στίγμα, ανά-

Απρίλιος

1,744,628

2,290,722

31,30

λογο της Βαρκελώνης και του Βερολίνου, παρόλο που οι δυνατό-

Μάιος

3,148,337

3,283,125

4,28

τητές της σε ποικιλία τοπίου, πολιτιστικών υποδομών και διασκέ-

Ιούνιος

3,500,024

3,780,637

8,02

δασης είναι ανεξάντλητες. Εξάλλου -προσθέτουν- οι εικόνες της

Ιούλιος

4,358,275

4,597,478

5,49

πρωτεύουσας με απεργίες, διαδηλώσεις και φθορές δεν αποτελούν

Αύγουστος

3,719,180

4,076,783

9,62

ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνουν παντού και είναι πολύ εύκολο

Σεπτέµβριος

,486,319

3,923,546

12,54

να ξεχαστούν και να αντιστραφεί το κλίμα. Ειδικά για την Αθήνα

Οκτώβριος

2,840,095

3,039,754

7,03

τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου master plan.

Νοέµβριος

1,491,005

1,596,295

7,06

• Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί και στη λεγόμενη «Τρίτη Ηλικία» η

∆εκέµβριος

1,165,903

1,194,729

2,47

οποία διευρύνει συνεχώς τα μερίδιά της σε όλο τον κόσμο ταξι-

Σύνολο

28,632,204 31,456,076

9,86

δεύοντας περισσότερο.

Σύνολο τριών µηνών

• Οι ξενοδόχοι πρέπει να εκσυγχρονίζουν διαρκώς το προϊόν τους

*Το 2012 πρόκειται για το τρίµηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου

20 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

3,178,438

2011

3,673,010

2012

3,439,745

2011/2010 2012/2011

15,56

-6,35


Σε πτώση η διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο τετράμηνο • Μείωση εμφανίζουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

Μεγάλη πτώση σε ποσοστό 11,94% σημείωσαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 564.241 από 640.743 το 2011 και σε μία σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος με πτώση 13,37% (68.301 αφίξεις από 78.840 το 2011), το Ηράκλειο με 4,8% (97.975 από

Απώλειες, μικρότερες των αναμενόμενων, σημείωσαν οι διεθνείς

93.484) και η Κως με ποσοστό 89,2% (1.725 αφίξεις από 15.973

αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας το τετράμηνο Ιανουαρίου-

το 2011). Αρνητικό πρόσημο εμφανίζει η κίνηση και στη Σάμο

Απριλίου 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

σε ποσοστό 46,48% (616 αφίξεις από 1.151 το 2011), το Άκτιο

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο επισκέφθηκαν τη χώρα

κατά 39,32% (1.091 αφίξεις από 1.798 πέρυσι), ενώ οριακή είναι

μας 1,071 εκατ. επισκέπτες από 1,129 εκατ. το 2011, σημειώνο-

η πτώση των αφίξεων στη Σαντορίνη κατά 1,39% (922 αφίξεις

ντας μείωση κατά 5,19% ή σε απόλυτα νούμερα 58.577 λιγότε-

από 935 το 2011).

ροι επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και

Στον αντίποδα, θετική κατά 7,73% εμφανίζεται η κίνηση στη Θεσ-

επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρή-

σαλονίκη με 274.880 αφίξεις από 255.161 πέρυσι.

σεων (ΣΕΤΕ) από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε Κεφαλονιά (185%), Κέρκυρα

επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ξενοδόχων για την εξέλιξη της

(73,2%), Χανιά (38,4%) και Μύκονο (28,1%).

φετινής τουριστικής περιόδου.

∆ΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΕΡΟ∆ΡΟΜΙΑ, ΙΑΝ-ΑΠΡ 2012/2011-ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (1) 2012

Αθήνα (3)

Θεσ/κη (2)

127.949

61.019

1.079

0

1

1.750

0

0

0

0

0

5

0

191.803

96.416

51.364

718

0

10

1.450

1

0

0

0

0

0

0

149.959

Μάρτιος

132.802

65.399

3.380

1.646

2.628

5.467

3.272

231

0

0

0

188

0

215.013

Απρίλιος

207.074

97.098

63.124

79

16.767

89.308

33.554

2.756

1.908

616

255

898

922

514.359

Σύνολο

564.241

274.880

68.301

1.725

19.406

97.975

36.827

2.987

1.908

616

255

1.091

2011

Αθήνα

Ιανoυάριος

152.460

Ιανoυάριος Φεβρουάριος

Θεσ/κη (2) 57.153

Ρόδος

Ρόδος 3.486

Κως

Κέρκυρα Ηράκλειο

Κως

Κέρκυρα Ηράκλειο

576

0

2.016

Χανιά

Ζάκυνθος Κεφαλονιά

Χανιά

Ζάκυνθος Κεφαλονιά

60

0

Σάµος

Μύκονος

Σάµος

Μύκονος

Άκτιο

Σαντορίνη

Άκτιο

Σύνολο

922 1.071.134 Σαντορίνη

Σύνολο

0

0

0

0

0

215.751

Φεβρουάριος

120.292

46.036

2.578

468

6

1.802

0

0

0

0

0

0

0

171.182

Μάρτιος

144.523

61.910

5.259

1.684

524

3.595

269

172

0

0

0

0

0

217.936

Απρίλιος

223.468

90.062

67.517

13.245

10.671

86.071

26.272

2.785

668

1.151

199

1.798

935

524.842

Σύνολο

640.743

255.161

78.840

15.973

11.201

93.484

26.601

2.957

668

1.151

199

1.798

935 1.129.711

∆2012/2011

Αθήνα

Ιανoυάριος

-16,08%

Θεσ/κη (2) 6,76%

-69,05% -100,00%

Φεβρουάριος

-72,15% -100,00%

Ρόδος

Κως

Κέρκυρα Ηράκλειο

Χανιά

-13,19% -100,00%

-11,10%

66,67%

-12,40%

-19,53%

Ζάκυνθος Κεφαλονιά

Σάµος

Μύκονος

Άκτιο

Σαντορίνη

Σύνολο

-19,85%

11,57%

Μάρτιος

-8,11%

5,64%

-35,73%

-2,26%

401,53%

34,30%

-1,34%

Απρίλιος

-7,34%

7,81%

-6,51%

-99,40%

57,13%

3,76%

27,72%

-1,04%

185,63%

-46,48%

28,14%

-50,06%

-1,39%

-2,00%

Σύνολο

-11,94%

7,73%

-13,37%

-89,20%

73,25%

4,80%

38,44%

1,01%

185,63%

-46,48%

28,14%

-39,32%

-1,39%

-5,19%

52,07% 1116,36%

(1): Οι αφίξεις στα 13 αυτά αεροδρόµια αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 72% των συνολικών αφίξεων (µε κάθε µέσο) αλλοδαπών στην χώρα µας. (2): Αφορά αφίξεις επιβατών - Ελλήνων και αλλοδαπών, διότι το Αεροδρόµιο Μακεδονία δεν διαχωρίζει τις αφίξεις εξωτερικού σε Έλληνες και αλλοδαπούς. (3): Τα στοιχεία Απριλίου 2012 για το αεροδρόµιο της Αθήνας αποτελούν εκτίµηση του ΣΕΤΕ. Πηγή: ΣΕΤΕ, επεξεργασία στοιχείων από ΑΙΑ (για το αεροδρόµιο της Αθήνας) - ΥΠΑ (για τα υπόλοιπα αεροδρόµια)

Χρυσό για τις ακτές της Αλοννήσου

ελληνικό νησί. Σημειώνεται ότι, ο κατάλογος των βραβευμένων

Στο Δήμο Αλοννήσου απονεμήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, το Χρυ-

1.000 παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, ύστερα από μια αυστη-

σό Βραβείο για τις πιο ποιοτικές και καθαρές παραλίες (Quality

ρή διαδικασία επιλογής.

Coast). Στην εκδήλωση QUALITYCOAST INTERNATIONAL EVENT

Ταυτόχρονα, αυτές οι περιοχές-προορισμοί, αναγνωρίζονται ως

2012 TORRES VEDRAS που διοργάνωσαν προ ημερών οι οργα-

οι πλέον ελκυστικοί για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να

νισμοί COASTAL & MARINE UNION - EUCC και QUALITYCOAST

συνδυάσουν διακοπές και απόλαυση στη φύση, που μαγεύο-

TEAM στην Πορτογαλία, παρουσιάστηκαν 100 επιλεγμένες περι-

νται από το τοπίο, που φροντίζουν το περιβάλλον να παραμένει

οχές ως οι πιο καθαροί, πράσινοι, και εναρμονισμένοι με τη φύση

καθαρό και εντυπωσιάζονται από την τοπική ταυτότητα και την

βιώσιμοι προορισμοί για διακοπές, ενώ ιδιαίτερα διακρίθηκε το

πολιτιστική κληρονομιά.

ακτών καταρτίσθηκε έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σε πάνω από

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

21


NEA Γαλάζιες Σημαίες σε 394 ελληνικές ακτές • Πρώτη η Ισπανία, ακολουθεί η Ελλάδα

Άγιος Παύλος, Πόρτο Άγιο, Νέα Ρόδα 2, Στρατώνι, Κάμπος) • ∆ήµος Σιθωνίας (Σάρτη 1, Συκιά, Τορώνη, Αρμενιστής, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς 1, Πόρτο Καρράς 2, Ελιά 2, Μακριά Λαγγάδα, Λαγoμάνδρα,

Επτά περισσότερες Γαλάζιες

Μαρμαράς C, Λιβροχιό 1, Μαρμαράς B) • ∆ήµος Κασσάνδρας (Σάνη

Σημαίες από πέρυσι θα κυμα-

2, Κρυοπηγή 2, Κρυοπηγή 4, Φούρκα, Πολύχρονο 3, Χανιώτη 3) •

τίζουν το φετινό καλοκαίρι στις

∆ήµος Νέας Προποντίδας (Ελαιώνας, Νέα Ποτίδαια)

ελληνικές ακτές. Πιο συγκεκρι-

ΠΙΕΡΙΑ [10]: • ∆ήµος Κατερίνης (Ολυμπιακή Ακτή, Περίσταση,

μένα, η Ελλάδα, με 394 βρα-

Παραλία, Καλλιθέα, Κορινός) • ∆ήµος ∆ίου-Ολύµπου (Λεπτοκαρυά

βευμένες ακτές, «φιγουράρει»

1, Σκοτίνα, Παντελεήμονας 1, Πλαταμώνας 1, Ν. Πόροι)

στη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, όπως συμβαίνει τα τελευταία

ΛΑΡΙΣΑ [6]: • ∆ήµος Τεµπών (Νέα Μεσάγγαλα 1, Νέα Μεσάγγαλα

χρόνια, και ανάμεσα σε 48 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμ-

2, Νέα Μεσάγγαλα 3) • ∆ήµος Αγιάς (Βελίκα/Σπιτάκι, Αγιόκαμπος/

μα Γαλάζιες Σημαίες.

Χρυσή Ακτή, Σωτηρίτσα)

Εφέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.179 ακτές και 659 μαρί-

ΜΑΓΝΗΣΙΑ [15]: • ∆ήµος Νοτίου Πηλίου (Καλά Νερά, Κορώπη/

νες σε όλο τον κόσμο.

Μπούφα, Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών) • ∆ήµος Βόλου (Αγριά /

Στην Ελλάδα βραβεύθηκαν 394 ακτές, από 387 το 2011. Ωστό-

Μπάρμπα Θωμάς, Άναυρος, Αλυκές, Παγασών/Βόλος, Αμαρυλίδα,

σο, πληγή εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη μαρίνων, καθώς οι

Αμφάνων, Πευκάκια, Χρυσή Παναγιά) • ∆ήµος Σκιάθου (Κουκου-

βραβευμένες μαρίνες είναι μόνο 9 αριθμός αμετάβλητος εδώ και

ναριές, Μεγάλη Άμμος, Βρομόλιμνος, Μάραθα)

κάποια χρόνια. Τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες κατέχουν οι

ΦΘΙΩΤΙ∆Α [8]: • ∆ήµος Στυλίδας (Γλύφα) • ∆ήµος Μώλου-Αγ. Κων-

νομοί Λασιθίου και Δωδεκανήσων, με 40 και 37 αντίστοιχα.

σταντίνου (Καμένα Βούρλα/Γαλήνη) • ∆ήµος Λοκρών (Σκάλα Ατα-

Υπενθυμίζεται ότι, η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποι-

λάντης, Τραγάνα, Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή, Λιβανάτες 2/Σχοινιάς,

ότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβο-

Λιβρίχιο, Σουβάλα)

λο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές

ΕΥΒΟΙΑ [2]: • ∆ήµος Χαλκιδέων (Αλυκές Δροσιάς) • ∆ήµος Ερέ-

και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί

τριας (Ερέτρια 3)

οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα

ΒΟΙΩΤΙΑ [2]: • ∆ήµος Τανάγρας (Πλάκα Δηλεσίου) • ∆ήµος ∆ιστό-

νερών κολύμβησης. Πρέπει, επιλέον, να τηρούνται και τα υπόλοιπα

µου - Αράχωβας - Αντίκυρας (Άγιος Ισίδωρος)

31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργά-

ΑΤΤΙΚΗ [12]: • ∆ήµος Μαραθώνα (Σχινιάς/Καράβι, Μπρεξίζα) •

νωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προ-

∆ήµος Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Αυλάκι) • ∆ήµος Σαρωνικού

στασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου

(Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach, Ανάβυσσος/Κεντρική, Λαγονήσι 1/

και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Grand Beach, Λαγονήσι 2/Mediterraneo, Λαγονήσι 3/Κοχύλια) •

Οι Βραβευµένες ακτές

∆ήµος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης (Βάρκιζα, Αστέρας Βουλιαγ-

ΕΒΡΟΣ [2]: • ∆ήµος Αλεξανδρούπολης (Δημοτική Πλάζ Αλεξ/

μένης, Βούλα A) • ∆ήµος Κυθήρων (Κακιά Λαγκάδα)

πολης, Κυανή Ακτή)

ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]: • ∆ήµος Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων (Λουτράκι 1,

ΡΟ∆ΟΠΗ [4]: • ∆ήµος Κοµοτηνής Φανάρι/Camping (Αρωγή, Φανά-

Λουτράκι 2, Λουτράκι/Μπούτσι) • ∆ήµος Βέλου-Βόχας (Κοκκώνι,

ρι/Δημοτική, Μέση)

Βραχάτι) • ∆ήµος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης (Ξυλόκαστρο/Πευκιάς,

ΞΑΝΘΗ [1]: • ∆ήµος Τοπείρου (Μάγγανα)

Ξυλόκαστρο/Αριστοναυτών, Καμάρι, Μελίσσι, Συκιά, Δερβένι)

ΚΑΒΑΛΑ [16]: • ∆ήµος Θάσου (Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά

ΑΡΓΟΛΙ∆Α [2]: • ∆ήµος Ερµιονίδας (Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα) • ∆ήµος

2, Πευκάρι 2, Θάσος Πόλη/Λιμανάκι, Πρίνος/Δασύλιο 2) • ∆ήµος

Ναυπλιέων (Καραθώνα)

Νέστου (Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1, Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2)

ΑΡΚΑ∆ΙΑ [1]: • ∆ήµος Βόρειας Κυνουρίας (Καλλιστώ)

• ∆ήµος Καβάλας (Μπάτης, Τόσκα, Καλαμίτσα, Περιγιάλλι) • ∆ήµος

ΛΑΚΩΝΙΑ [7]: • ∆ήµος Μονεµβασιάς (Νεάπολη, Αρχάγγελος, Πλύ-

Παγγαίου (Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Σαρακή-

τρα/Παχιάμμος, Τηγάνια) • ∆ήµος Ανατολικής Μάνης (Σκουτάρι,

να, Οφρύνιο/Τούζλα)

Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [11]: • ∆ήµος Βόλβης (Σερραϊκή, Ασπροβάλτα,

ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]: • ∆ήµος Καλαµάτας (Μικρή Μαντίνεια, Ανατολ.

Βρασνά, Νέα Βρασνά, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική,

Καλαμάτα 1/Ανάσταση) • ∆ήµος Μεσσήνης (Μπούκα) • ∆ήµος

Σταυρός Δυτική) • ∆ήµος Θερµαϊκού (Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Νέοι Επι-

Τριφυλίας (Άι Λαγούδης, Καλό Νερό)

βάτες, Περαία, Ποταμός)

ΗΛΕΙΑ [7]: • ∆ήµος Πύργου (Σκαφιδιά) • ∆ήµος Ήλιδας (Κουρού-

ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ [35]: • ∆ήµος Αριστοτέλη (Ιερισσός/Δημοτική 1, Ιερισ-

τα) • ∆ήµος Πηνειού (Αρκούδι, Βαρθολομιό) • ∆ήµος Ανδραβί-

σός/Δημοτική 2, Ιερισσός/Δημοτική 3, Καμπούδι 1, Καμπούδι 2,

δας-Κυλλήνης (Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2, Λουτρά Κυλλήνης 1, Λου-

Καμπούδι 3, Ουρανούπολη 1, Ουρανούπολη 2, Ουρανούπολη 3,

τρά Κυλλήνης 2)

22 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΧΑΙΑ [4]: • ∆ήµος ∆υτικής Αχαΐας (Καλογριά, Λακκόπετρα, Νιφο-

ΡΟ∆ΟΣ [32]: • ∆ήµος Ρόδου (Κιοτάρι 3, Λάρδος 1, Λάρδος 3, Αφά-

ρέικα, Τηγάνια)

ντου 2, Κολύμπια, Κολύμπια Α – Λιμανάκι, Αμμούδες/Φαληράκι,

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]: • ∆ήµος Ναυπάκτου (Ψανή, Γρίμποβο)

Βαγιές/Λαδικό, Βίγλα, Γούρνες, Καβουράκια, Καλλιθέα, Καταφύ-

ΚΕΡΚΥΡΑ [35]: • ∆ήµος Κέρκυρας (Κομμένο, Κοντόκαλι, Αλυκές

γιο, Κόκκινα, Λαδικό/Άντονυ Κουίν, Λαδικό Β/Πλάκα, Μαντώματα,

Ποταμού, Μπαρμπάτι, Ύψος, Δασιά, Καλαμιώνας, Κερασιά, Νησά-

Μαύρος Κάβος, Τραουνού Σπηλιές, Φαληράκι/Καθαρά, Φαληράκι/

κι/Κρουζερή, Γιμάρι, Περίθεια/Άγ. Σπυρίδωνας, Αλμυρός, Απράος

Καστράκι, Φαληράκι/Τραουνού, Φαληράκι A, Φαληράκι B, Φαλη-

Καλαμάκι, Ρόδα, Canal d’Amour, Άγιος Στέφανος, Αρίλλας, Αστρα-

ράκι C, Φαληράκι 1, Φαληράκι 2, Φαληράκι 3, Φαληράκι 4, Φαλη-

κερή, Σιδάρι, Παλαιοκαστρίτσα, Έρμονες, Γλυφάδα, Κοντογιαλός,

ράκι 5, Ρένη 1, Τριάντα Β)

Άγιος Ματθαίος, Άγ. Ιωάννης Περιστερών, Ίσσος, Μεσογγή, Μωρα-

ΚΩΣ [5]: • ∆ήµος Κω (Γουρνιάτης, Τρούλος, Άκρο Χελώνας, Πευ-

ΐτικα, Χαλικούνας, Άγιος Γεώργιος, Μαραθιάς, Μπενίτσες, Άγιος

κοκεφαλή/Άγιος Φωκάς, Λάμπη)

Γόρδιος, Αυλάκι, Δαφνίλα)

ΘΗΡΑ [3]: • ∆ήµος Θήρας (Περίσσα, Καμάρι 1, Καμάρι 2)

ΛΕΥΚΑ∆Α [7]: • ∆ήµος Λευκάδας (Άη Γιάννης, Λευκάδα/Γύρα,

ΙΟΣ [3]: • ∆ήµος Ιητών (Όρμος, Μυλοπόταμος, Μαγγανάρι)

Άγ. Νικήτας-Πευκούλια, Κάθισμα 1, Κάθισμα 2, Πόρτο Κατσίκι,

ΣΙΦΝΟΣ [2]: • ∆ήµος Σίφνου (Καμάρες, Πλατύς Γιαλός)

Νυδρί)

ΠΑΡΟΣ [4]: • ∆ήµος Πάρου (Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, Λογαράς,

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [11]: • ∆ήµος Κεφαλονιάς (Ξι, Πετανοί,Πλατύς Για-

Τσερδάκια, Πούντα)

λός, Μακρύς Γιαλός, Αγ. Βαρβάρα / Κατελειός, Άβυθος, Λουρδάς,

ΝΑΞΟΣ [3]: • ∆ήµος Νάξου (Αγία Άννα, Άγιος Προκόπιος, Άγιος

Άμμες, Σκάλα, Αράγια Πόρου, Μύρτος)

Γεώργιος)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ [9]: • ∆ήµος Ζακύνθου (Αλυκανάς 1, Αλυκανάς 2,

ΜΥΚΟΝΟΣ [1]: • ∆ήµος Μυκόνου (Καλαφάτης)

Αλυκές 1, Αλυκές 2, Άμπουλα Ψαρού, Τσιλιβή, Μπούκα, Άμπουλα

ΑΝ∆ΡΟΣ [3]: • ∆ήµος Άνδρου (Μπατσί, Άγιος Πέτρος, Χρυσή

Τραγάκι, Κατραγάκι)

Άμμος)

ΧΑΝΙΑ [25]: • ∆ήµος Καντάνου Σελίνου (Παχειά Άμμος, Χαλίκια,

ΚΕΑ [1]: • ∆ήµος Κέας (Κούνδουρος)

Λιμνάκι, Γραμμένο, Βουλισμένη) • ∆ήµος Κισσάµου (Φαλάσαρνα) •

ΣΑΜΟΣ [4]: • ∆ήµος Σάµου (Πυθαγόρειο, Ποτοκάκι 1, Ποτοκάκι

∆ήµος Πλατανιά (Πλατανιάς, Πλατανιάς /Λιμανάκι) • ∆ήµος Χανίων

2, Γλυκόριζα)

(Σταλός, Άγιοι Απόστολοι 1, Άγιοι Απόστολοι 2, Χρυσή Ακτή, Αγία

ΧΙΟΣ [1]: • ∆ήµος Χίου (Όρμος Λω)

Μαρίνα, Καλαμάκι, Νέα Χώρα, Μαράθι, Σταυρός, Άγιος Ονούφρι-

ΛΕΣΒΟΣ [7]: • ∆ήµος Λέσβου (Τσαμάκια, Κανόνι Θέρμης, Μόλυβος,

ος, Καλαθάς) • ∆ήµος Αποκορώνου (Μαϊστράλι, Καλύβες Ξυδά,

Εφταλού/ Άγ. Ανάργυροι, Κάγια, Σκάλα Ερεσσού, Νυφίδα)

Κυανή, Αλμυρίδα, Καβρός, Περαστικός)

ΛΗΜΝΟΣ [3]: • ∆ήµος Λήµνου (Εβγάτης/Ζεματάς, Άγ. Ιωάννης,

ΡΕΘΥΜΝΟ [18]: • ∆ήµος Ρεθύµνης (Ρέθυμνο 1, Ρέθυμνο 2, Ρέθυ-

Θάνος)

μνο 3, Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια, Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6, Περιβόλια, Αδελιανός Κάμπος Α, Πηγιανός Κάμπος, Σκαλέτα) • ∆ήµος Μυλο-

Οι βραβευµένες µαρίνες

ποτάµου (Πάνορμος/Λίμνη, Λιανός Κάβος Λαυρίς, Μπαλί Βαρκό-

ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ [2]: • ∆ήµος Σιθωνίας (Μαρίνα Πόρτο Καρράς) • ∆ήµος

τοπος, Μπαλί Λιβάδι) • ∆ήµος Αγίου Βασιλείου (Δαμνόνι, Πλακιάς,

Κασσάνδρας (Μαρίνα Σάνη)

Σούδα, Αγία Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι, Ροδάκινο)

ΑΤΤΙΚΗ [2]: • ∆ήµος Λαυρεωτικής (Οlympic Μarine) • ∆ήµος Παλαι-

ΗΡΑΚΛΕΙΟ [14]: • ∆ήµος Μαλεβιζίου (Ελληνοπεράματα, Φόδελε,

ού Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου)

Αμμουδάρα 1, Αμμουδάρα 4, Αμμουδάρα 5) • ∆ήµος Χερσονήσου

ΚΟΡΙΝΘΙΑ [1]: • ∆ήµος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Μαρίνα

(Λιμένας Χερσονήσου 5, Άγ. Γεώργιος 1, Άγ. Γεώργιος 3, Ανισαράς,

Ξυλοκάστρου)

Άγ. Γεώργιος 2/Παναγία Ρύζι, Δράπανος, Ποταμός, Ποταμός Α) •

ΛΕΥΚΑ∆Α [1]: • ∆ήµος Λευκάδας (Μαρίνα Λευκάδας)

∆ήµος Φαιστού (Μάταλα)

ΚΕΡΚΥΡΑ [1]: • ∆ήµος Κέρκυρας (Μαρίνα Γουβιών)

ΛΑΣΙΘΙ [40]: • ∆ήµος Αγ. Νικολάου (Σπηλιάδα, Πόρος 1, Πόρος 2,

ΛΑΣΙΘΙ [1]: • ∆ήµος Αγ. Νικολάου (Μαρίνα Αγ. Νικολάου)

Ελούντα, Πηγαϊδάκια Ελούντας, Σχίσμα, Ελούντα 1, Δρήρος, Χιό-

ΚΩΣ [1]: • ∆ήµος Κω (Μαρίνα Κω)

να,Πλάκα, Χαβάνια 2, Άγιος Νικόλαος 1, Άγιος Νικόλαος 3, Αμμούδι, Κιτροπλατεία, Άμμος/Μαρίνα, Αλμυρός, Άμμος/Δημοτική, Πήλος, Αμμουδάρα, Βούλισμα, Άγ. Παντελεήμονας) • ∆ήµος Σητείας (Σητεία 1/Γαλλικό, Σητεία 2/Πέτρα, Σητεία 3/Καραβόπετρα, Βάι/Φοινικόδασος, Κουρεμένος, Χιόνα, Κάτω Ζάκρος, Βουρλιά, Λιμανάκι, Ανάληψη) • ∆ήµος Ιεράπετρας (Μακρύγιαλος/Λαγκούφα, Ιεράπετρα 1 /Δημοτική, Ιεράπετρα 2 /Δημοτική, Αγία Φωτιά, Μύρτο, Κουτσουνάρι / Άγ. Ιωάννης, Κουτσουνάρι 2, Καθαράδες 1)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

23


NEA Κερδοφόρο το α' τρίμηνο για τον ΟΛΠ

Τα έσοδα χρήσης από τις κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ, έναντι 98,7 εκατ. ευρώ το

Κέρδη έναντι ζημιών κατέγραψε το

2010, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5% και τα χρηματικά διαθέσι-

πρώτο τρίμηνο ο ΟΛΠ, ενώ αυξήθη-

μα της εταιρίας στις 31.12.2011 ήταν 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,2

κε ο κύκλος εργασιών και μειώθηκαν

εκατ. ευρώ το 2010.

τα έξοδα.

Από τους κύριους τομείς δραστηριοτήτων του Ο.Λ.Π. Α.Ε., ο τομέας

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμ-

της κρουαζιέρας παρουσίασε σημαντική άνοδο επιβατών (35%)

βουλος του Οργανισμού, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, τα οικονομικά

και κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ (έναντι 3,1 εκατ. το 2010). Στον τομέα

αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2012 έδειξαν ότι ο Οργανισμός

των αυτοκινήτων, παρά την αύξηση κατά 33,3% των αυτοκινή-

θα κινηθεί κερδοφόρα και το 2012, παρά την κρίση και τη χειμε-

των in transit, λόγω της πτώσης στην αγορά εγχώριων αυτοκινή-

ρινή περίοδο, η οποία για το λιμάνι είναι από πλευράς κινήσεως

των, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12,6%, άλλα ο τομέας παρουσίασε

η χαμηλότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ τριμήνου, ο κύκλος

κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ.

εργασιών αυξήθηκε κατά 7,26%, ενώ μείωση παρουσίασαν οι

Στον τομέα της ακτοπλοΐας, παρά τη μείωση της διακίνησης επι-

αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού κατά 7,65%, οι αμοιβές και τα

βατών κατά 7,4% καταγράφησαν κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ. Αντίθε-

έξοδα τρίτων κατά 34,42% και τα λοιπά έξοδα κατά 94,25%. Το

τα, στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, παρά την αύξηση της

λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 79,22%, ενώ το συνολικό

διακίνησης TEU’s καταγράφησαν ζημιές (τα στοιχεία μεταξύ 2011

αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε κέρδη 521.964 ευρώ,

και 2010 δεν είναι συγκρίσιμα, λόγω της διακίνησης το 2010 μέσω

έναντι ζημίας 2.919.298 του 2011.

ΣΕΠ), ενώ μείωση εσόδων και ζημιές 3,9 εκατ. ευρώ. παρουσίασε

Αναφορικά με την μεταβίβαση ποσοστού του ΟΛΠ στο ΤΑΙ-

ο τομέας των δεξαμενών.

ΠΕΔ, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 206/25.04.2012, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1363/26.04.2012 τ.Β΄, το 51,038% των μετοχών του ΟΛΠ μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κατά πλήρη κυριότητα, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχει διατεθεί ήδη το 23,1% των μετοχών του ΟΛΠ, βάσει του Ν.3985/2011, προκειμένου να

Αυξημένη κερδοφορία για τον όμιλο ΚΑΡΑΤΖΗ το 2011 • Διεύρυνση περιθωρίου κερδοφορίας στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

διατεθεί για πώληση μέσω ΕΕΣ.

Αυξημένος κατά 9,5% εμφανίζεται

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Δημόσιο και το

ο ενοποιημένος κύκλος εργασι-

ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του ΟΛΠ για τυχόν

ών του ομίλου εταιριών ΚΑΡΑΤΖΗ

αλλαγή στη βούλησή τους για πώληση μετοχών πέραν του 23,1%.

το 2011, διαμορφούμενος σε € 62,7 εκατ., έναντι € 57,2 εκατ. το

Τονίζεται δε ότι, η διοίκηση του ΟΛΠ έχει ήδη ζητήσει από τον

2010, γεγονός το οποίο αποδίδεται τόσο στην οργανική ενίσχυση

νέο μέτοχο συνάντηση συνεργασίας, προκειμένου να ενημερωθεί

της βασικής δραστηριότητας του ομίλου στο χώρο των διχτυών

για τυχόν αλλαγή των μέχρι σήμερα κυβερνητικών αποφάσεων,

συσκευασίας, όσο και στην αναπτυξιακή πορεία που ακολούθη-

ενώ επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατάθε-

σαν οι λοιπές επενδύσεις της ΚΑΡΑΤΖΗ στον τομέα του τουρισμού

ση των κειμένων των συμβούλων για διαβούλευση στην Ένωση

και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λιμένων Ελλάδος, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο εθνικό

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διχτυών του ομίλου διαμορφώθη-

λιμενικό σύστημα και να αρχίσει μέσω νομοθετικών πρωτοβου-

καν το 2011 σε € 53,4 εκατ., αυξημένες κατά 8,4%, ενώ τα έσοδα

λιών η εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι με κέρδη 6,4 δισ. ευρώ

από τη λειτουργία του ξενοδοχείου Nana Beach Hotel ενισχύθη-

ολοκληρώθηκε το 2011 για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς,

καν κατά 6% και ανήλθαν σε € 8,1 εκατ.. Επιπρόσθετα, ουσιαστική

έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2010.

υπήρξε μέσα στη χρήση και η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών

Πιο αναλυτικά, το 2011 τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10.716.210,

σταθμών του ομίλου, με το συνολικό έσοδο από τη λειτουργία

έναντι 11.332.551 ευρώ το 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη στα

τους να διαμορφώνεται σε € 972 χιλ..

6.446.154 έναντι 7.126.346 ευρώ το 2010.

Ταυτόχρονα, τα μικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν το 2011 κατά

Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε από

25% και διαμορφώθηκαν σε € 14,9 εκατ., έναντι € 11,9 εκατ. στη

116,7 εκατ. ευρώ το 2010 σε 105,1 εκατ. ευρώ το 2011, (μείωση

χρήση 2010, με το μικτό περιθώριο κέρδους να ανέρχεται σε ποσο-

9,93% ), λόγω της σημαντικής μείωσης των εξόδων διοίκησης και

στό 23,7% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, έναντι 20,8%

των λειτουργικών εξόδων, τα κέρδη προ φόρων ακολούθησαν

το 2010. Η ενίσχυση αυτή αποτελεί απόρροια της βελτίωσης του

μικρή πτώση, 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. ευρώ το 2011.

μίγματος πωλήσεων διχτυών, της σημαντικής διεύρυνσης του

24 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


μικτού περιθωρίου λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας από

Κίνητρο διατήρησης πτήσεων: 15% έκπτωση επί των τελών προ-

το 9,8% στο 18,8%, αλλά και του σημαντικού περιθωρίου κερδο-

σγείωσης και στάθμευσης για κάθε δρομολόγιο.

φορίας που χαρακτηρίζει τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το οποίο για

Με στόχο τη διατήρηση της κίνησης της αντίστοιχης περυσινής

τον όμιλο ανέρχεται σε 65,9%.

θερινής περιόδου, το συγκεκριμένο κίνητρο προσφέρει 15%

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εξελίξεων, τα κέρδη προ φόρων, χρη-

έκπτωση επί των τελών προσγείωσης και στάθμευσης για κάθε

ματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων

δρομολόγιο, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των πτήσεων θα

(EBITDA) του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 29,5% και διαμορφώθηκαν

διατηρηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και πάντως δεν θα μειωθεί

σε € 12,3 εκατ. έναντι € 9,5 εκατ. στη χρήση 2010. Σε αυτό συνετέ-

περισσότερο από 5%. Σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των

λεσε, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι οι δαπάνες διοίκησης και

πτήσεων, η αεροπορική εταιρία εντάσσεται αυτόματα στο ετήσιο

διάθεσης σημείωσαν οριακή άνοδο παρά την αύξηση του κύκλου

πρόγραμμα των αναπτυξιακών κινήτρων του ΔΑΑ.

εργασιών, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11,4%

Κίνητρο µετεπιβιβαζόµενων επιβατών: Ποσό ύψους 5 - 15 ευρώ

επί των πωλήσεων του ομίλου, έναντι 12,4% στη χρήση 2010.

για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη (ίσο με έκπτωση από 30%

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στη χρήση 2011

έως 90% επί των επιβατικών χρεώσεων του ΔΑΑ).

κατά 18% και ανήλθαν σε € 5,8 εκατ., έναντι € 4,9 εκατ. το 2010,

Με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της μετεπιβιβαζόμενης

ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του

(transfer) κίνησης μέσω της Αθήνας προς άλλους προορισμούς, το

ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 5,6 εκατ., έναντι € 3,6 εκατ., αυξη-

κίνητρο αυτό προσφέρει σε κάθε αεροπορική εταιρία κλιμακωτά

μένα κατά 57,9%.

ένα σταθερό ποσό για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη κατά τη

Στη βάση της αναπτυξιακής πορείας που καταγράφηκε το 2011, η

διάρκεια της θερινής περιόδου (από 5 έως 15 ευρώ ανά επιβάτη,

διοίκηση του ομίλου ΚΑΡΑΤΖΗ συνεχίζει και στην τρέχουσα χρή-

ίσο με έκπτωση από 30% έως 90% επί των επιβατικών χρεώσε-

ση τη συνεπή και απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού της

ων του ΔΑΑ). Υπενθυμίζεται ότι οι μετεπιβιβαζόμενοι επιβάτες,

σχεδιασμού. Στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης διχτυών

απαλλάσσονται και από το Τέλος Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης

συσκευασίας, κύριο μέλημα παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της

Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ - σπατόσημο).

παραγωγικής αποδοτικότητας των μονάδων στην Ελλάδα και στο

Κίνητρο για ανάπτυξη ειδικών αγορών: Ποσό ύψους 5 - 10 ευρώ

εξωτερικό καθώς και η διαμόρφωση του συνολικού λειτουργικού

για κάθε επιβάτη (ίσο με έκπτωση από 25% έως 50% επί των επι-

κόστους σε χαμηλότερα επίπεδα. Στον τομέα των ξενοδοχειακών

βατικών χρεώσεων του ΔΑΑ).

επιχειρήσεων, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι προετοιμα-

Με στόχο τη διείσδυση σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές

σίες για την τουριστική περίοδο 2012, τόσο σε επίπεδο ανακαίνι-

με δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον επιβατικής κίνησης (χωρίς

σης εγκαταστάσεων, όσο και σε εμπορικό επίπεδο, μέσα από τη

απευθείας σύνδεση έως σήμερα με την Αθήνα), κάθε νέο δρομο-

συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

λόγιο της κατηγορίας αυτής θα επιδοτείται όχι μόνο με το υπάρχον

Τέλος, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο όμιλος

«κίνητρο για νέα διεθνή δρομολόγια», αλλά και επιπλέον με ένα

ήδη βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης νέων φωτοβολταϊκών

σταθερό ποσό ανά διακινούμενο επιβάτη (από 5 έως 10 ευρώ,

πάρκων ισχύος 7,5 MW, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη

ίσο με έκπτωση από 25% έως 50% επί των επιβατικών χρεώσε-

λειτουργία τους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

ων του ΔΑΑ), που θα επιστρέφεται με τη μορφή εκπτώσεων στην αεροπορική εταιρία.

Κίνητρα στις αεροπορικές εταιρίες από τον ΔΑΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ.ΑΑ. Α.Ε., «Τα νέα κίνητρα που προσφέρουν εκπτώσεις που ανέρχονται περίπου στο 20% των συνολικών αεροναυτιλιακών χρεώσεων του ΔΑΑ για την καλοκαιρινή

Τρία πολύ σημαντικά κίνητρα που έχουν ως στόχο

περίοδο δεν είναι πλέον αυστηρά προσανατολισμένα μόνο στην

να υποστηρίξουν τις αεροπορικές εταιρίες και να

υποστήριξη αναπτυξιακών αποφάσεων των αεροπορικών εται-

συμβάλουν στη διατήρηση ή και την ενίσχυση

ρειών, αλλά λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κίνησης όπως

της επιβατικής κίνησης τη νέα τουριστική σεζόν,

αυτή διαμορφώνεται.

εισάγει για την καλοκαιρινή περίοδο 2012 ο Διε-

Συμμετέχοντας έτσι ακόμα περισσότερο στο ρίσκο των αεροπο-

θνής Αερολιμένας Αθηνών. Με τα νέα κίνητρα η συνολική οικονο-

ρικών εταιριών, ο ΔΑΑ επιδιώκει να αντιμετωπίσει αποτελεσμα-

μική υποστήριξη του αεροδρομίου προς τις αεροπορικές εταιρί-

τικά τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ιδιαί-

ες αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών αεροναυτιλιακών

τερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και να συμβάλει αποφα-

χρεώσεων του ΔΑΑ για την καλοκαιρινή περίοδο.

σιστικά στην προσπάθεια για την υποστήριξη και την ενίσχυση

Τα κίνητρα, με ισχύ από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2012, είναι τα

της αεροπορικής αγοράς, καθώς και στην τόνωση της δυναμικής

εξής:

της πόλης της Αθήνας».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

25


NEA «Γέφυρα» με το Κουβέιτ ρίχνει ο ΗΑΤΤΑ

Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τη Cyprus

• Απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines από τον Ιούνιο

Την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη ενώνει με τα φτερά της η Cyprus Airways. Η νέα γραμμή, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα, εκτελείται με τρία καθημερινά δρομολόγια.

«Άνοιγμα» στην αγορά του Κουβέιτ επιχειρεί ο Σύνδεσμος των

«Η παρουσία μας στην Ελλάδα εκτείνεται πλέον σε τέσσερις πόλεις.

εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Στο

Θεωρώ πως η σχέση που έχουμε αναπτύξει με το επιβατικό κοινό

πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, φιλοξένησε ομάδα Κουβετιανών tour

στα 65 χρόνια που η εταιρία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς

operators και δημοσιογράφων, σε συνεργασία με το Ελληνικό

και η δέσμευσή μας για προσφορά αναβαθμισμένων ταξιδιωτικών

Προξενείο στο Κουβέιτ, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και

προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεί το εχέγγυο για την επιτυχία

την Aegean Airlines.

και του συγκεκριμένου δρομολογίου», δήλωσε ο κ. Γιώργος Μαυ-

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, οι φιλοξε-

ρόκωστας, εκτελεστικός πρόεδρος της Cyprus Airways.

νούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρύτερη περι-

Η πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται με νεότατα αερο-

οχή της πόλης της Αθήνας, τη Σαντορίνη και τη Αίγινα και ενθου-

σκάφη τύπου Airbus Α319 και Α320. Στην οικονομική θέση, οι

σιάστηκαν από το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Μάλιστα,

ναύλοι για απλή μετάβαση από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα

σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την καθιέρωση έκτακτων

ξεκινούν από 28 ευρώ και από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη

απευθείας πτήσεων. Ήδη η Aegean Airlines ξεκινά στις 14 Ιου-

από 47 ευρώ. Αντίστοιχα, στη Βusiness class η τιμή του εισιτηρίου

νίου απευθείας πτήσεις Αθήνα-Κουβέιτ σε συνεργασία με tour

ξεκινά από 151 ευρώ για το σκέλος Θεσσαλονίκη-Αθήνα και από

operators του Κουβέιτ.

170 ευρώ για το σκέλος Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Οι τιμές είναι τελικές

Δυστυχώς, η Ελλάδα προσελκύει πολύ μικρό ποσοστό Κουβε-

και συμπεριλαμβάνουν τους φόρους και τα τέλη αεροδρομίων.

τιανών για τουρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΗΑΤΤΑ υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης τουριστών από το Κουβέιτ και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συνεχίζει την επέκτασή της στην Αφρική η Etihad Airways

Το τουριστικό προφίλ των Κουβετιανών

Την έναρξη πτήσεων προς το Λάγος

Σημειώνεται ότι, το Κουβέιτ είναι μία μικρή χώρα 3 εκατ. κατοί-

ανακοίνωσε από την 1η Ιουλίου η

κων, με πλούσια οικονομία. Από τα 3 εκατ. των κατοίκων της, τα

Etihad Airways. Οι απευθείας πτήσεις

2,5 εκατ. ταξιδεύουν, πραγματοποιώντας 3 με 4 ταξίδια το χρό-

θα συνδέουν το Άμπου Ντάμπι και το Λάγος έξι φορές την εβδο-

νο. Επιπλέον, στο Κουβέιτ, εργάζονται πολλοί ξένοι πολίτες, με

μάδα με αεροσκάφη δύο καμπίνων, τύπου Airbus A330-200, με 22

ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι επίσης ταξιδεύουν σε

θέσεις Pearl Business και 240 θέσεις Coral Economy.

πολλές χώρες και κυρίως στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι του Κουβέιτ

Το Λάγος αποτελεί τον πρώτο προορισμό της εταιρίας στη Δυτι-

ταξιδεύουν όλο το χρόνο, με περιόδους αιχμής τους μήνες: Ιού-

κή Αφρική και τον 83ο προορισμό του παγκόσμιου δικτύου της

νιο-Σεπτέμβριο (κύριες καλοκαιρινές διακοπές, διάρκειας ενός

Etihad Airways, ενώ το δρομολόγιο θα συνδέσει τη Νιγηρία, το

μήνα) και το Δεκέμβριο (χειμερινοί προορισμοί).

τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Αφρικής, με τα Ηνωμέ-

Οι τουρίστες από το Κουβέιτ ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με

να Αραβικά Εμιράτα. Σε συνέχεια τον πτήσεων προς τις Σεϋχέλλες

βασικούς προορισμούς: τις αραβικές (χώρες τους Κόλπου) και ασι-

στα τέλη του 2011, την Τρίπολη, και το Ναϊρόμπι, η προσθήκη της

ατικές χώρες, με έμφαση στην Τουρκία, καθώς και στην Ευρώπη

Νιγηρίας αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην επέκταση της Etihad

(Αγγλία, Γερμανία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, κ.ά.) .

Airways στην Αφρικανική ήπειρο.

Τα ενδιαφέροντά τους είναι ο τουρισμός πολυτελείας, το shopping,

Μιλώντας για την επέκταση της Etihad Airways στην Αφρική, ο

η νυχτερινή διασκέδαση, ο τουρισμός υγείας-spa, οι δραστηριό-

πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρίας, James Hogan,

τητες για παιδιά, οι διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις και η κρουα-

δήλωσε σχετικά: «Η προσθήκη του Λάγος έρχεται ως συνέπεια

ζιέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν και για συνδυαστικούς

της στρατηγικής, να στοχεύουμε σε αναπτυσσόμενες αγορές με

προορισμούς.

μεγάλη ανάπτυξη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας μεγά-

26 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


λος εμπορικός συνεργάτης της Νιγηρίας, που με πληθυσμό μεγαλύτερο των 150 εκατ. είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική και η έβδομη σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Hogan. Και πρόσθεσε: «Η χώρα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως το λάδι και το φυσικό αέριο. Οι νέες απευθείας πτήσεις μας θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νιγηρίας και θα συνδράμουν στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων βιομηχανιών. Επιπλέον, η Νιγηρία έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη με βασικό συντελεστή τις επενδύσεις από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα, που σημαίνει πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση ταξιδιών μεταξύ του Λάγος και άλλων αναπτυσσόμενων αγορών. Το δρομολόγιο προς το Λάγος θα προσφέρει αδιάλειπτες συνδέσεις μέσω του Άμπου Ντάμπι σε προορισμούς - κλειδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε αγορές της Ινδικής Χερσονήσου και της Αυστραλίας».

Νέες, απευθείας πτήσεις μεταξύ Βιέννης και Καλαμάτας Aπευθείας πτήσεις από την αυστριακή πρωτεύουσα προς την Καλαμάτα ξεκινάει από τις 20 Μαΐου η Lauda air, μέλος τους ομίλου Austrian Airlines, εξυπηρετώντας όχι μόνο την περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά ολόκληρη τη νότια Πελοποννήσο. Η Καλαμάτα αποτελεί τον 19ο ελληνικό προορισμό της Lauda air, μετά τη γραμμή Βιέννη - Βόλος που εγκαινιάστηκε πέρυσι. Για την παρουσίαση των πτήσεων και την προώθηση της Μεσσηνίας ως νέο ποιοτικό και ελκυστικό προορισμό στο αυστριακό κοινό, το γραφείο του Ε.Ο.Τ. Αυστρίας συνδιοργάνωσε με το Costa Navarino και τη Lauda air, και την αμέριστη στήριξη του Έλληνα Πρέσβη στην Αυστρία, κ. Θεμιστοκλή Δημίδη, ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία, στη Βιέννη. Οι διευθυντές των μεγαλύτερων αυστριακών tour operators και πλήθος δημοσιογράφων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει η Μεσσηνία ως τουριστικός προορισμός και να συζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή της στην Αυστρία. Ο Έλληνας Πρέσβης στην ομιλία του, τόνισε ότι για τη χώρα μας ξεκινά μια νέα εποχή και αυτήν την πρόκληση η Ελλάδα αναλαμβάνει να επιτελέσει με όλες της τις δυνάμεις. Επεσήμανε τη θέση «κλειδί» του τουρισμού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και εξήρε την άριστη συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια όμορφη και ασφαλής χώρα, όπου η έννοια της φιλοξενίας αποτελεί τρόπο ζωής, υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Αυστριακών. Ο διευθυντής του Γραφείου Αυστρίας, κ. Παναγιώτης Σκορδάς αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η έναρξη της νέας γραμμής και στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας ως τόπου μοναδικού σε πολιτισμό, αλώβυτη φύση και ποιοτικών υποδομών. Ο CEO του Costa Navarino, κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε στo όραμα να καταστεί η Μεσσηνία ως ένας εκ των πλέον ποιοτικών προορισμών της Μεσογείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση και ανάπτυξη της περιοχής, με γνώμονα το σεβασμό της παράδοσης, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. «Μέχρι σήμερα είχαμε όφελος απο την Ελλάδα, ήρθε η στιγμή να βοηθήσουμε όλοι μας με ενωμένες προσπάθειες για την ανάκαμψή της», τόνισε στην ομιλία της η διευθύντρια της Lauda air, κα. Doris Koepf Zsankovitsch. Στη διάρκεια συνομιλιών στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε εμφανής η βούληση όλων των τουριστικών παραγόντων αλλά και των δημοσιογράφων για τη στήριξη των προσπαθειών αλλαγής κλίματος και προώθησης της κίνησης από την Αυστρία προς την Ελλάδα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

27


∆ΙΕΘΝΕΣ

UNWTO: Σε ιστορικό υψηλό οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2011 • Η Ευρώπη, με 463 δισ. δολάρια κατέχει την πρώτη θέση στα διεθνή τουριστικά έσοδα

Σε επίπεδα ρεκόρ διαµορφώθηκαν το 2011 οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, οι οποίες ακολουθώντας την πορεία των αφίξεων, ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, το 1 τρισ. δολάρια, από 928 δισεκατοµµύρια το 2010, αυξηµένες κατά 3,8%. Σε απόλυτα µεγέθη και συνυπολογίζοντας στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το ποσό των 196 δισ. δολ. που προκύπτει ως έσοδα από τις διεθνείς µεταφορές επιβατών, συνολικά τα έσοδα από τον διεθνή τουρισµό το 2011 διαµορφώνονται στο 1,2 τρισ. δολάρια. Θετικό πρόσηµο στα έσοδα από τον τουρισµό εµφάνισαν στο σύνολό τους σχεδόν όλες οι ήπειροι, µε την Ευρώπη να κατέχει τα «ηνία», µε τα έσοδα από τον τουρισµό να διαµορφώνονται σε 463 δισ. δολάρια.

Σύµφωνα µε το τελευταίο Βαρόµετρο του Παγκόσµιου Οργανισµού

υγιή ζήτηση για διεθνή τουρισµό από πολλές αγορές, ακόµη και αν η

Τουρισµού, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις συνέχισαν να ανακά-

οικονοµική ανάκαµψη υπήρξε άνιση. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σηµα-

µπτουν από τις ζηµίες του 2009, φθάνοντας, στο σύνολο των προ-

ντική είδηση για χώρες που αντιµετωπίζουν δηµοσιονοµική πίεση και

ορισµών, στα 1.030 δισ. δολ. (740 δισεκατοµµύρια ευρώ) διεθνώς,

χαµηλή εγχώρια κατανάλωση, όπου ο διεθνής τουρισµός, βασικός

σηµειώνοντας άνοδο κατά 928 δισεκατοµµύρια δολάρια (700 δισε-

παράγοντας εξαγωγών και δραστηριότητα έντασης εργασίας, είναι

κατοµµύρια ευρώ) από το 2010.

όλο και περισσότερο στρατηγικής σηµασίας για την εξισορρόπηση

Σε πραγµατικούς όρους (προσαρµοσµένα στις διακυµάνσεις των συναλ-

των εξωτερικών ελλειµµάτων και την τόνωση της απασχόλησης.

λαγµατικών ισοτιµιών και του πληθωρισµού), οι διεθνείς τουριστικές

Πιστεύουµε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσµο θα αναγνωρίσουν

εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις τουριστών

προοδευτικά το γεγονός αυτό και θα συµµετάσχουν σε µέτρα που

αυξήθηκαν κατά 4,6% το 2011, φθάνοντας στα 982 εκατ.. Αυτό επιβε-

στηρίζουν τον τουρισµό, συµπεριλαµβανοµένων της δικαιότερης

βαιώνει τη στενή σχέση µεταξύ των δύο δεικτών, µε την αύξηση των

φορολογικής πολιτικής και της διευκόλυνσης των θεωρήσεων και

εσόδων να τείνει να µείνει λίγο πίσω σε σύγκριση µε την αύξηση των

των κινήσεων των ταξιδιωτών, καθώς τα µέτρα αυτά έχουν αποδει-

αφίξεων σε περιόδους οικονοµικών περιορισµών.

χθεί ότι συµβάλουν στην τόνωση της οικονοµικής ανάπτυξης και στη

«Αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσµατα», δήλωσε ο γενικός γραµµα-

δηµιουργία θέσεων εργασίας» πρόσθεσε.

τέας του UNWTO, Taleb Rifai. «Τα τελευταία δύο χρόνια παρουσίασαν

Ανά περιοχή, η Αµερική κατέγραψε τη µεγαλύτερη αύξηση εσόδων το

28 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


∆ΙΕΘΝΕΣ

Οι κορυφαίοι προορισµοί στον κόσµο στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις % µεταβολή σε σχέση µε προηγούµενα χρόνια

πλήρες έτος

(τοπικά νοµίσµατα, σε τρέχουσες τιµές) Κατάταξη ’11

’10

1

1

Σειρά¹

08/07

09/08

10/09

δολάρια ΗΠΑ 11*/10

2008

2009

2010

ευρώ 2011*

2008

2009

2010

δισεκατοµµύριο Ηνωµένες Πολιτείες

13.4

-14.7

9.9

12.3

2011* δισεκατοµµύριο

110.4

94.2

103.5

116.3

75.1

67.5

78.1

83.5

2

2

Ισπανία

-0.4

-9.0

3.9

8.6

61.6

53.2

52.5

59.9

41.9

38.1

39.6

43.0

3

3

Γαλλία

-2.9

-7.7

-1.1

10.1

56.6

49.5

46.6

53.8

38.5

35.5

35.1

38.7

9.7

-2.9

15.5

5.8

40.8

39.7

45.8

48.5

27.8

28.4

34.6

34.8

-0.1

-7.2

1.4

5.5

45.7

40.2

38.8

43.0

31.1

28.9

29.3

30.9

4

4

Κίνα

5

5

Ιταλία

$

6

6

Γερµανία

3.2

-8.5

5.3

6.7

39.9

34.6

34.7

38.8

27.1

24.8

26.2

27.9

7

7

Ηνωµένο Βασίλειο

1.6

-1.3

8.4

6.9

36.0

30.1

32.4

35.9

24.5

21.6

24.4

25.8

8

8

Αυστραλία

10.7

10.3

-0.2

-6.2

24.7

25.4

29.8

31.4

16.8

18.2

22.5

22.6

9

9

Μακάο (Κίνα)

26.2

6.6

53.5

-

16.9

18.1

27.8

-

11.5

13.0

21.0

-

10

10 Χονγκ Κονγκ (Κίνα)

11.1

6.7

35.6

22.7

15.3

16.4

22.2

27.2

10.4

11.8

16.7

19.5

11

12 Ταϊλάνδη

4.9

-9.0

15.7

26.0

18.2

16.1

20.1

26.3

12.4

11.5

15.2

18.9

12

11 Τουρκία

18.7

-3.2

-2.1

10.6

22.0

21.3

20.8

23.0

14.9

15.2

15.7

16.5

13

13 Αυστρία

$

7.6

-5.3

0.9

1.7

21.6

19.4

18.6

19.9

14.7

13.9

14.0

14.3

14

14 Μαλαισία

5.6

9.1

5.9

-5.1

15.3

15.8

18.3

18.3

10.4

11.3

13.8

13.1

15

18 Σιγκαπούρη

10.9

-10.1

41.4

17.4

10.7

9.4

14.1

18.0

7.3

6.7

10.7

12.9

16

16 Ελβετία

6.7

-1.4

1.5

-0.1

14.4

14.1

15.0

17.6

9.8

10.1

11.3

12.6

17

17 Ινδία

14.4

8.3

18.1

19.6

11.8

11.1

14.2

17.5

8.0

8.0

10.7

12.6

18

15 Καναδάς

-0.2

-6.0

4.2

3.5

15.7

13.7

15.7

16.9

10.7

9.8

11.9

12.2

19

21 Ελλάδα

2.8

-10.6

-7.6

9.3

17.1

14.5

12.7

14.6

11.6

10.4

9.6

10.5

20

20 Ολλανδία

-6.6

-2.3

9.6

6.8

13.3

12.4

12.9

14.4

9.1

8.9

9.7

10.4

21

24 Σουηδία

22

26 ∆ηµοκρατία της Κορέας

$

0.4

6.3

1.7

12.9

11.2

10.3

11.1

13.9

7.6

7.4

8.4

10.0

59.2

0.5

5.5

18.8

9.8

9.8

10.4

12.3

6.6

7.0

7.8

8.8

23

23 Μεξικό

$

3.4

-15.2

4.3

-0.8

13.3

11.3

11.8

11.7

9.0

8.1

8.9

8.4

24

30 Ρωσική Οµοσπονδία

$

25.4

-20.9

-5.7

29.1

11.8

9.4

8.8

11.4

8.1

6.7

6.7

8.2

25

27 Πορτογαλία

0.5

-7.2

10.0

7.2

10.9

9.6

10.1

11.3

7.4

6.9

7.6

8.1

Πηγή: World Tourism Organization (UNWTO) ©(Data as collected by UNWTO May 2012) ¹ Όλα τα ποσοστά προκύπτουν σε τοπικά νοµίσµατα, εκτός αν ορίζονται διαφορετικά: δολάρια Η.Π.Α., ευρώ

2011 σε ποσοστό 5,7%, ακολουθούµενη από την Ευρώπη (5,2%), την

1,2 τρισ. δολάρια ή 3,4 δισ. δολ. ηµερησίως κατά µέσο όρο.

περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (4,3%) και την Αφρική (2,2%). Η

Ως αποτέλεσµα, ο διεθνής τουρισµός (ταξίδια και µεταφορές επιβα-

Μέση Ανατολή ήταν η µόνη περιοχή, που κατέγραψε αρνητική ανά-

τών) αντιπροσωπεύει σήµερα το 30% των εξαγώγιµων υπηρεσιών

πτυξη (-14%).

διεθνώς και το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Η Ευρώπη κατέχει το µεγαλύτερο µερίδιο των διεθνών τουριστικών

Ως µια παγκόσµια εξαγώγιµη κατηγορία, ο τουρισµός κατατάσσεται

εσόδων σε απόλυτους αριθµούς (45%), φθάνοντας τα 463 δισ. δολάρια

τέταρτος, µετά τα καύσιµα, τα χηµικά προϊόντα και τα τρόφιµα, ενώ

(333 δισ. ευρώ) το 2011, ακολουθούµενη από την Ασία και τον Ειρη-

κατέχει την πρώτη θέση σε πολλές αναπτυσσόµενες χώρες.

νικό (28% ή 289 δισ. δολάρια/208 δισ. ευρώ), ενώ έπεται η Αµερική αγοράς) κέρδισε 46 δισ. δολ. (33 δισ. ευρώ) και η Αφρική (3% µερίδιο)

Ισχυρή ανάπτυξη των διεθνών τουριστικών δαπανών από τις χώρες BRIC

33 δισ. δολ. (23 δισ. ευρώ).

Πολλές αγορές προέλευσης τουριστών δηµιούργησαν µεγάλη ζήτη-

Εκτός από τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, ο τουρισµός παράγει

ση το 2011. Ωστόσο, συνέχισαν να ξεχωρίζουν οι χώρες BRIC (Βραζι-

επίσης έσοδα από τις εξαγωγές µέσω των διεθνών επιβατικών µετα-

λία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

φορών. Αυτά ανήλθαν σε περίπου 196 δισ. δολ. το 2011, ανεβάζοντας

Οι δαπάνες της Κίνας σε διεθνή τουρισµό αυξήθηκαν κατά 18 δισ.

το σύνολο των εσόδων που παράγονται από τον διεθνή τουρισµό στα

δολάρια στα 73 δισ. δολ.. Στη Ρωσική Οµοσπονδία αυξήθηκαν κατά

(19% ή 199 δισ. δολ./ 143 δισ. ευρώ). Η Μέση Ανατολή (4% µερίδιο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

29


∆ΙΕΘΝΕΣ Κορυφαίες αγορές στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες στον κόσµο % µεταβολή σε σχέση µε προηγούµενα χρόνια

πλήρες έτος

(τοπικά νοµίσµατα, σε τρέχουσες τιµές) Κατάταξη ’11

Σειρά¹

08/07

09/08

10/09

’10

δολάρια ΗΠΑ 11*/10

2008

2009

2010

ευρώ 2011*

2008

2009

2010

δισεκατοµµύριο

2011* δισεκατοµµύριο

1

1

Γερµανία

2.0

-5.9

1.3

2.8

91.0

81.2

78.1

84.3

61.9

58.2

58.9

60.6

2

2

Ηνωµένες Πολιτείες

4.4

-7.9

1.9

4.8

80.5

74.1

75.5

79.1

54.7

53.1

57.0

56.8

21.4

20.9

25.6

32.2

36.2

43.7

54.9

72.6

24.6

31.3

41.4

52.2

4.4

-13.6

0.5

-2.4

68.5

50.1

50.0

50.6

46.6

36.0

37.7

36.3

3

3

Κίνα

4

4

Ηνωµένο Βασίλειο

$

5

5

Γαλλία

0.1

-1.5

5.7

3.0

41.1

38.4

38.5

41.7

27.9

27.5

29.1

29.9

6

6

Καναδάς

8.0

-3.3

10.0

7.2

27.2

24.2

29.6

33.0

18.5

17.3

22.3

23.7

7

9

Ρωσική Οµοσπονδία

12.1

-12.1

27.2

22.1

23.8

20.9

26.6

32.5

16.2

15.0

20.1

23.3

8

8

Ιταλία

$

4.9

-4.3

2.0

1.4

30.8

27.9

27.1

28.8

20.9

20.0

20.4

20.7

9

7

Ιαπωνία

-7.6

-18.4

4.0

-11.2

27.9

25.1

27.9

27.2

19.0

18.0

21.0

19.5

10

10 Αυστραλία

24.9

2.5

7.3

8.0

18.4

17.6

22.2

26.9

12.5

12.6

16.7

19.3

11

13 Βέλγιο

5.4

9.0

-2.6

12.5

19.8

20.4

18.9

22.3

13.4

14.6

14.3

16.1

12

18 Βραζιλία

13

15 Σιγκαπούρη

$

33.5

-0.6

50.7

29.5

11.0

10.9

16.4

21.3

7.5

7.8

12.4

15.3

16.8

-0.4

10.2

4.5

16.4

15.8

18.6

21.1

11.1

11.4

14.1

15.2

14

12 Ολλανδία

15

14 ∆ηµοκρατία της Κορέας

16

16 Χονγκ Κονγκ (Κίνα)

17

11 Σαουδική Αραβία

18

17 Ισπανία

-3.7

-12.6

4.8

-1.9

20.3

16.9

19

20 Νορβηγία

9.9

-2.6

9.1

10.4

13.8

12.0

20

21 Σουηδία

21

19 Ιράν

22

$

6.2

0.4

-0.2

-0.4

21.7

20.7

19.6

20.5

14.8

14.8

14.8

14.7

-13.2

-21.1

24.9

3.6

19.1

15.0

18.8

19.5

13.0

10.8

14.2

14.0

6.8

-3.1

12.0

9.6

16.1

15.7

17.5

19.1

10.9

11.2

13.2

13.8

-24.9

35.0

3.5

-14.1

15.1

20.4

21.1

18.2

10.3

14.6

15.9

13.0

16.8

17.3

13.8

12.1

12.7

12.4

13.7

16.3

9.4

8.6

10.3

11.7 11.4

5.9

-6.1

4.8

7.4

14.7

11.9

13.3

15.8

10.0

8.5

10.0

12.2

19.2

55.8

-

7.6

9.1

14.2

-

5.2

6.5

10.7

24 Ινδία

22.6

8.8

6.9

32.9

9.6

9.3

10.6

13.7

6.5

6.7

8.0

$

9.9

23

22 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα

17.9

-22.1

14.2

-

13.3

10.3

11.8

-

9.0

7.4

8.9

-

24

23 Ελβετία

-2.8

0.6

-1.9

-4.4

10.9

10.9

11.1

12.5

7.4

7.8

8.4

9.0

25

25 Αυστρία

0.3

0.3

-0.3

-2.4

11.4

10.8

10.2

10.5

7.7

7.7

7.7

7.5

Πηγή: World Tourism Organization (UNWTO) ©(Data as collected by UNWTO May 2012) ¹ Όλα τα ποσοστά προκύπτουν σε τοπικά νοµίσµατα, εκτός αν ορίζονται διαφορετικά: δολάρια Η.Π.Α., ευρώ

6 δισ. δολ. στα 32 δισ. δολ., στη Βραζιλία κατά 5 δισ. δολ. στα 21 δισ.

54 δισ. δολάρια), η Ταϊλάνδη (αύξηση κατά 6 δισ. δολ. σε 26 δισ. δολ.)

και στην Ινδία κατά 3 δισ. δολ. στα 14 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι αυξή-

και το Χονγκ Κονγκ (αύξηση κατά 5 δισ. δολ. σε 27 δισ. δολ.). Επιπλέ-

σεις αυτές αντιπροσωπεύουν ένα επιπρόσθετο ποσό 32 δισ. δολ..

ον, σηµαντικές αυξήσεις αναφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη, τη Ρωσική

Από τις προηγµένες οικονοµικές αγορές, η Γερµανία, η Αυστραλία, η

Οµοσπονδία, τη Σουηδία, την Ινδία, τη ∆ηµοκρατία της Κορέας και

Νορβηγία, το Βέλγιο και ο Καναδάς ανέφεραν τη µεγαλύτερη αύξη-

την Τουρκία. ◊

ση σε απόλυτα µεγέθη.

Στα ίδια επίπεδα οι αυξήσεις των εσόδων στις αναπτυσσόμενες και προηγμένες οικονομίες Τόσο οι προορισµοί σε προηγµένες, όσο και σε αναδυόµενες οικονοµίες επωφελήθηκαν από την αύξηση το 2011 στις αφίξεις και τις εισπράξεις. Οι προορισµοί όπου οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5 δισ. δολ. ή περισσότερο, σε απόλυτες τιµές, είναι οι Η.Π.Α. (αύξηση κατά 13 δισ. δολ. σε 116 δισ. δολ.), η Ισπανία (αύξηση κατά 7 δισ. δολ. σε 60 δισ. δολ.), η Γαλλία (αύξηση κατά 7 δισ. δολ. σε

30 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

«Βουτιά» στις τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα τον Μάιο • Σημαντικές μειώσεις σε δημοφιλείς προορισμούς

Αισθητή µείωση παρατηρείται στις τιµές των ξενοδοχείων στους πιο δηµοφιλείς προορισµούς στην Ελλάδα για το µήνα Μάιο, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιµών της trivago Hotel Preis Index (tHPI).

tHPI

Απρίλιος 2012 Μάιος 2012

∆ιαφορά %

Ελλάδα

Μια ανάσα πριν το καλοκαίρι και οι τιµές στους πιο δηµοφιλείς ελληνικούς προορισµούς ακολουθούν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, καθοδική πορεία. Συγκεκριµένα, ο µέσος όρος ξενοδοχειακών τιµών για το µήνα Μάιο, για την Αθήνα, παρουσιάσε µείωση της τάξης του 10% (τιµή 87 ευρώ), ενώ στη Θεσσαλονίκη

Μύκονος-Χώρα

97

83

-17%

Παροικιά

53

43

-23%

Ρόδος-Xώρα

66

64

-8%

Περίσσα

45

43

-5%

Άγιος Νικόλαος

98

103

5%

Οία

222

188

-18%

Ηµεροβίγλι

195

182

-7%

Χανιά

73

70

-4%

Ρέθυµνο

79

73

-8%

Κέρκυρα-Χώρα

95

99

4%

Καµάρι

63

72

13%

tHPI

Κως- Χώρα

48

58

17%

Ελλάδα

Ηράκλειο

91

88

-3%

∆ελφοί

75

79

Θεσσαλονίκη

93

Καλαµπάκα

η µείωση διαµορφώθηκε στο 7% (τιµή 87 ευρώ). Η µεγαλύτερη µείωση ωστόσο στις τιµές για ένα απλό δίκλινο δωµάτιο παρουσιάστηκε στην Πάρο, κατά 23% (τιµή 43 ευρώ). Οι ταξιδιώτες που επέλεξαν για το µήνα Μάιο να επισκεφτούν τη Μύκονο πλήρωσαν κατά µέσο όρο για µια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωµάτιο 83 ευρώ, τιµή µειωµένη κατά 17% σε σύγκριση µε το µήνα Απρίλιο (93 ευρώ). Μικρή µείωση της τάξης του 2% παρουσίασαν οι τιµές στη Σαντορίνη (84 ευρώ) σε σχέση µε τις τιµές του Απριλίου (86 ευρώ), ενώ και στη Ρόδο παρατηρήθηκε µικρή πτώση των τιµών σε σχέση µε τον προηγούµενο σε ποσοστό 3% (µέσος όρος τιµών Μαΐου 64 ευρώ, τιµή Απριλίου 66 ευρώ). Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο µέσος όρος ξενοδοχειακών τιµών στο Ναύπλιο, όπου παρατηρήθηκε δραµατική αύξηση κατά 34% σε σχέση µε το µήνα Απρίλιο (τιµή Απριλίου 103 ευρώ, τιµή ΜαΐΜάιος 2011

Μάιος 12

∆ιαφορά %

Ρόδος-Xώρα

61

64

5%

5%

Χανιά

82

70

-15%

87

-7%

Ρέθυµνο

72

73

1%

73

77

5%

Ηράκλειο

85

88

4%

Ναύπλιο

103

157

34%

Θεσσαλονίκη

94

87

-7%

Πειραιάς

69

68

-1%

Καλαµπάκα

86

77

-10%

Γλυφάδα

76

70

-8%

Πειραιάς

73

68

-7%

Ολυµπία

77

79

3%

Γλυφάδα

82

74

-10%

Αθήνα

96

87

-10%

Αθήνα

114

87

-24%

Κύπρος

87

79

-9%

Κύπρος

Πάφος

112

111

-1%

Πάφος

119

111

-7%

Αγία Νάπα

92

86

-7%

Αγία Νάπα

80

86

8%

Λάρνακα

76

70

-9%

Λάρνακα

79

70

-11%

Λεµεσός

128

109

-17%

Λεµεσός

124

109

-12%

Λευκωσία

127

118

-8%

Λευκωσία

136

118

-13%

ου 157 ευρώ). Όσοι πάλι επέλεξαν να επισκεφτούν την Κέρκυρα κλήθηκαν να πληρώσουν, για ένα απλό δίκλινο δωµάτιο, κατά µέσο όρο 99 ευρώ (αύξηση 4%) σε σχέση µε τη µέση τιµή του Απριλίου ( 95 ευρώ). Μειωµένος εµφανίστηκε και ο µέσος όρος τιµών στην Κρήτη, µε τη µείωση στα Χανιά να διαµορφώνεται στο 4% σε σχέση µε τον Απρίλιο (µέση τιµή: 70 ευρώ) και στο Ηράκλειο στο 3% (µέση τιµή: 88 ευρώ). Οριακή αύξηση µόλις 1% εµφάνισαν οι τιµές στην Ελούντα της Κρήτης, οι οποίες διαµορφώθηκαν για ένα απλό, δίκλινο δωµάτιο στα 184 ευρώ. Σε αντίθεση µε τα όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα, οι τιµές των ξενοδοχείων στην Ευρώπη ακολούθησαν ανοδική πορεία. Σε χώρες όπως η Φιλανδία (157 ευρώ, αύξηση 37%), Ρουµανία (92 ευρώ, αύξηση 28%) και Σουηδία (178 ευρώ, αύξηση 26%) καταγράφηκε η µεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη για το µήνα Μάιο σε σύγκριση µε τον προηγούµενο µήνα. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

31


ΘΕΜΑ

Xρονιά-ρεκόρ το 2011 για τη Ρόδο

• Τη «μερίδα του λέοντος» στις τουριστικές δαπάνες στην Ελλάδα έχει το σμαραγδένιο νησί • 600 εκατ. ευρώ δαπάνησαν οι τουρίστες στη Ρόδο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2011 • Γερμανοί και Ρώσοι «πρωταγωνιστές» στις δαπάνες

Με 1,7 εκατοµµύρια τουρίστες, που δαπάνησαν 1,3 δισ. ευρώ, το 2011 δικαίως χαρακτηρίζεται ως χρονιά-ρεκόρ για το νησί της Ρόδου. Μόνο το δίµηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι δαπάνες των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρόδο ήταν 600 εκατ. ευρώ, µε τους Γερµανούς να

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της µελέτης, τα αποτελέσµατα της οποίας παρουσίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), κ. Γ. Τσακίρης σε περιφερειακή συνάντηση του Επιµελητηρίου στο νησί, το ποσοστό των τουριστικών δαπανών αλλοδαπών στην Ελλάδα, το οποίο αντιστοιχεί στη Ρόδο, αυξήθηκε το 2011 στο 12,1% από 9%-9,5% την περίοδο 2004-2007. Αντίστοιχα, οι επισκέψεις αλλοδαπών τουριστών αυξήθηκαν από

διατηρούν τη «µερίδα του λέοντος» και τους Ρώσους να ακολουθούν, Κατανοµή δαπανών ανά λόγο ταξιδίου (Ρόδος) σύµφωνα µε στοιχεία µελέτης για το τουριστικό προφίλ της Ρόδου και τη συµµετοχή του νησιού στο τουριστικό ισοζύγιο της χώρας, που επεξεργάστηκαν για λογαριασµό του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) η ∆ιεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και η εταιρία Quantos.

32 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2010

96,4%

95%

0,6%

0,3%

97,5%

2009 2008

0,4% 0,4%

97,5%

2011

96,9% 96%

2,2% 0,3% 0,3%

1,4%

0,6%

1,4%

0,7% 97%

1,7%

98%

99%

Αναψυχή Λόγοι υγείας/ιατρικοί λόγοι

Σπουδές/µαθήµατα/σεµινάρια Επίσκεψη σε συγγενείες/φίλους

Για επαγγελµατικούς λόγους/δουλειά

Άλλοι λόγοι

100%


ΘΕΜΑ

∆ιαχρονικά στατιστικά αλλοδαπών τουριστών ∆απάνες (σε δισ. ευρώ) 12

10,7

11,4

0,9

0,9

1,1

1,1

1,1

1,1

1,0

1,3

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

10,1

11,3

11,6

10,4

9,6

10

10,5

8 6 4 2 0 Σύνολο Ελλάδας

Αερ. Ρόδου

∆ιανυκτερεύσεις (εκατοµµύρια) 180 150

146,3

153,4

162,2

11,4

12,1

2004

2005

161,2

152,6

13,2

13,4

2006

2007

141,4

140,2

13,2

12,4

13,3

2008

2009

2010

151,0

120 90 60 30

15,3

0 Σύνολο Ελλάδας

2011

Αερ. Ρόδου

Επισκέψεις (εκατοµµύρια) 18 15

16,4

16,2

15,9

14,9

15,0

1,3

1,4

1,4

1,3

1,4

1,7

2006

2007

2008

2009

2010

2011

14,4

15,2

1,2

1,2

2004

2005

13,7

12 9 6 3 0 Σύνολο Ελλάδας

Αερ. Ρόδου

είναι διαχρονικά µεγαλύτερη στο συγκεκριµένο νησί (9 -13 ευρώ/ ηµέρα), σε σχέση µε την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυστριακοί και Ρώσοι ξοδεύουν κάτι λιγότερο από 1.000 για το σύνολο της παραµονής τους στη Ρόδο. Πιο συγκεκριµένα, οι Αυστριακοί δαπανούν 112,4 ευρώ και οι Ρώσοι 98,7 ευρώ ανά ηµέρα παραµονής,

8,5% σε περίπου 10%, ενώ και οι διανυκτερεύσεις, το ίδιο διάστη-

ενώ το 15% -17% των κατά µέσο όρο δαπανών, αφορά τα έξοδα δια-

µα, αυξήθηκαν από 8% σε 10% (επί συνόλου Ελλάδος). Σε σύγκριση

µονής, τόσο για τη Ρόδο, όσο και την Ελλάδα γενικότερα. Αξίζει να

µε την Ελλάδα που σηµειώνει κατακόρυφη αύξηση στα µεγέθη της

σηµειωθεί ότι, το 47,65% των δαπανών των τουριστών που επισκέ-

τους µήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η τουριστική περίοδος στη Ρόδο

φθηκαν το νησί το 2011 αφορά σε έξοδα που πραγµατοποιήθηκαν

εκτείνεται οµαλότερα από το Μάιο µέχρι τον Οκτώβριο.

στη χώρα τους (µεταφορικά, κ.λπ.).

Επίσης, στην έρευνα διαπιστώνεται ότι το µεγαλύτερο ποσοστό

Το ποσοστό των δαπανών που αντιστοιχεί σε τουρίστες που προτί-

δαπανών αφορά Γερµανούς τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν πανελ-

µησαν τη Ρόδο για αναψυχή (97,5% το 2011) είναι σηµαντικά µεγα-

λαδικά περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 12%-16%

λύτερο από το µέσο όρο της Ελλάδας (80,4%).

στη Ρόδο. Αντίστοιχα, οι δαπάνες των Ρώσων στη Ρόδο αυξήθη-

Ωστόσο, σε εξαιρετικά µικρό ποσοστό διαµορφώνονται οι δαπάνες

καν στα 152 εκατ. ευρώ (πενταπλασιάστηκαν από το 2009), ξεπερ-

για επαγγελµατικούς λόγους στη Ρόδο, ποσοστό το οποίο σε επίπε-

νώντας αυτές των Ιταλών (127 εκατ. ευρώ, κατά 8,7% µειωµένες σε

δο χώρας διαµορφώνεται στο 6,8%.

σχέση µε το 2008), ενώ σηµαντική αύξηση σηµείωσαν και οι δαπά-

Σηµαντικά µεγαλύτερο σε σχέση µε το µέσο όρο της χώρας (63,7%)

νες των Γάλλων στη Ρόδο (133,4 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 78 εκατ.

είναι το ποσοστό των δαπανών που αντιστοιχεί σε τουρίστες που

ευρώ το 2010).

διέµειναν σε ξενοδοχεία στη Ρόδο και το οποίο διαµορφώνεται

Αναφορικά µε την κατά κεφαλήν δαπάνη, ανά ηµέρα παραµονής

στο 90,6%. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

33


ΘΕΜΑ

Βίρα τις... άγκυρες η ευρωπαϊκή κρουαζιέρα • Στο +9% η ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας, με 6 εκατ. επιβάτες το 2011 • Πρώτη η Βρετανία με 1,7 εκατ. επιβάτες

Με ρυθµούς ανάπτυξης 9% και 6 εκατοµµύρια επιβάτες, σε απόλυτα νούµερα, το 2011, η ευρωπαϊκή βιοµηχανία κρουαζιέρας

• Περίπου 5,7 εκατ. επιβάτες επιβιβάστηκαν σε κρουαζιέρα και αναχώρησαν από Ευρωπαϊκά λιμάνια πέρυσι.

εµφανίζει ενδείξεις ανάκαµψης, παραµένοντας ανθεκτική µέσα

• Κάθε επιβάτης εκτιμάται ότι ξόδεψε περίπου 100 ευρώ κατά την επίσκε-

στο δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον, όπως αυτό διαµορφώνεται

ψή του σε κάθε λιμάνι και το σύνολο επισκέψεων στα Ευρωπαϊκά λιμά-

σήµερα, και διαδραµατίζοντας σηµαντικό ρόλο στην ευρύτερη ανά-

νια ετησίως έφτασε τα 25 εκατ. επιβάτες, αντιπροσωπεύοντας δαπάνες που αγγίζουν τα 2,5 δισ. Ευρώ.

πτυξη της περιοχής.

• Η βιομηχανία κρουαζιέρας έχει δημιουργήσει πάνω από 300.000 θέσεις

Στα συµπεράσµατα αυτά κατέληξε το το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Κρου-

εργασίας στην Ευρώπη, με 55.000 εργαζομένους να απασχολούνται

αζιέρας (European Cruise Council), στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο Cruise Shipping Miami, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στο Μαϊάµι.

απευθείας από τις εταιρίες κρουαζιέρας. Σε σχέση με το 2005, παρατηρείται αύξηση 55%. • Το 2010 η βιομηχανία παρήγαγε πάνω από 35 δισ. σε αγαθά και υπηρεσίες, με τις κρατήσεις από την Ευρώπη να αντιστοιχούν στο 30% της

Φθάνοντας τα 6 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας συνολικά μια ανά-

παγκόσμιας αγοράς.

πτυξη της τάξεως του 9%, η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρουαζιέρας εμφα-

• Το 99% των κρουαζιερόπλοιων κατασκευάζονται σε Ευρωπαϊκά ναυ-

νίζει αισιόδοξες προοπτικές.

πηγεία, τα οποία με τη σειρά τους προμηθεύονται το 99% των εξαρτη-

Αναφορικά με τις κορυφαίες αγορές κρουαζιέρας στην Ευρώπη, η βρε-

μάτων και του εξοπλισμού τους από Ευρωπαίους προμηθευτές. Παρόλο

τανική αγορά συνέχισε να ηγείται με ανάπτυξη 5% και περίπου 1,7 εκατ.

που αναμένεται μια σχετική μείωση των παραγγελιών τα επόμενα χρό-

επιβάτες. Η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με περίπου 1,4 εκατ.

νια, η βιομηχανία κρουαζιέρας παραμένει σημαντικός παράγοντας για

επιβάτες και ανάπτυξη 14%, από κοινού με τη Γαλλία. Η Ιταλία παραμένει

τη διατήρηση της θέσης της Ευρωπαϊκής ναυπηγικής.

επίσης μια από τις μεγαλύτερες αγορές, με 0,9 εκατ. επιβάτες και ακολου-

Σχολιάζοντας αυτά τα αποτελέσματα, ο Γενικός Γραμματέας του ECC, κ.

θεί η Ισπανία με 0,7 εκατ. επιβάτες. Τέλος, εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε

Tim Marking, δήλωσε: «Το ποσοστό ανάπτυξης που αγγίζει το 9%, ειδι-

η αγορά της Ελβετίας, με ανάπτυξη που έφτασε το 33%.

κότερα μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί μια

Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της κρουαζιέρας στην Ευρωπαϊκή

αναγνώριση της σκληρής δουλειάς των εταιριών κρουαζιέρας, της Ευρω-

οικονομία. Πιο συγκεκριμένα:

παϊκής βιομηχανίας και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή. Πάνω από 6

• Το 2011, περίπου 6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πραγματοποίησαν μια κρου-

εκατομμύρια Ευρωπαίοι επέλεξαν την κρουαζιέρα πέρυσι, ακριβώς επειδή

αζιέρα, αριθμός που έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

αναγνωρίζουν ότι η τοπική βιομηχανία κρουαζιέρας προσφέρει ποιότητα,

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


πρωτοπορία, προστιθέµενη αξία και µεγάλο εύρος επιλογών». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ECC, κ. Lefebvre d’Ovidio, δήλωσε: «Αντιµετωπίζουµε το µέλλον µε αισιοδοξία και παρά την οικονοµική αστάθεια υπάρχουν σηµαντικοί λόγοι να πιστεύουµε ότι θα βγούµε από αυτή την περίοδο αβεβαιότητας ακόµη πιο δυνατοί. Ο τουρισµός αποτελεί τον κύριο µοχλό για την ανάκαµψη της Ευρώπης και πιστεύουµε πως η ευρεία αναγνώριση αυτού του ρόλου από τους θεσµικούς φορείς και εταίρους, οι διευρυµένες δυνατότητες για ακόµη µεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, καθώς επίσης και ο πρωτοποριακός χαρακτήρας και η ανθεκτικότητα της βιοµηχανίας της κρουαζιέρας θα µας αποδείξουν τη δύναµή της. Ο κ. d’Ovidio σχολίασε επίσης τα ευρύτερα οικονοµικά οφέλη από τη διευρυµένη αγορά κρουαζιέρας στην Ευρώπη, λέγοντας: «Η κρουαζιέρα βοηθά την Ευρώπη να διατηρήσει τη θέση της σαν ο Νούµερο 1 προορισµός παγκοσµίως, καθώς επίσης και την οικονοµία της να ανακάµψει. ∆ίνει δουλειά στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και τους κατασκευαστές εξοπλισµού, στα λιµάνια και συνολικά οικονοµικά οφέλη σε όλους τους προορισµούς. Σίγουρα αντιµετωπίζουµε προκλήσεις, ειδικά εξαιτίας του περιστατικού του Concordia και της οικονοµικής αστάθειας στην Ευρώπη αυτή τη στιγµή, αλλά είµαστε σίγουροι ότι ο κλάδος θα δείξει την απαραίτητη ανθεκτικότητα και θα σηµειώσει περαιτέρω ανάπτυξη στο µέλλον». Αρκετά ικανοποιηµένος από την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας εµφανίζεται και ο πρόεδρος του Ταξιδιωτικού Οργανισµού Navigator, αντιπρόεδρος κρουαζιέρας του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και µέλος του ∆.Σ. του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος ο οποίος συµµετείχε επίσης στο συνέδριο Cruise Shipping Miami. «Τα νούµερα για το 2011 είναι αρκετά ικονοποιητικά και αποδεικνύουν την δυναµική του τουρισµού κρουαζιέρας για την Ευρώπη, αλλά και για την αγορά της Ελλάδας. Η αγορά µας κατάφερε να διατηρήσει την ανθεκτικότητά της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν, την ύφεση που διανύουµε και το ασαφές νοµοθετικό πλαίσιο στη χώρα µας. Αισιοδοξούµε ότι οι κρατήσεις για το 2012 θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι και ευελπιστούµε σε γρήγορη λύση των ζητηµάτων που κρατούν την ελληνική αγορά κρουαζιέρας καθηλωµένη». ◊


ΘΕΜΑ

Περισσότεροι από 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος • 140.000 Ρώσους θα φέρει το 2012 στην Ελλάδα ο Labirint • Στο +25% τo 2012 οι Ρώσοι στη Ρόδο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις • Κωνσταντίν Γκόριν: «Προσοχή στις προσφορές. Μακροπρόθεσμα υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων» Ξεπερνώντας το φράγµα του ενός εκατοµµυρίου τουριστών, η ρωσική τουριστική αγορά καθιερώνεται σε τρίτη δύναµη, µετά τη Γερµανία και την Αγγλία, για τον ελληνικό τουρισµό. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου φόρουµ του ρωσικού tour operator Labirint, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στη Ρόδο και συγκεκριµένα στο ξενοδοχείο Rodos Palace, µε τη συµµετοχή των κορυφαίων τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας, δηµοσιογράφων και παραγόντων της ρωσικής πολιτικής και επιχειρηµατικής ζωής.

Σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν κατά τις εργασίες του φόρουµ, ο εισερ-

προβολής στη Ρωσία προγραµµάτων θρησκευτικού τουρισµού.

χόµενος τουρισµός από τη Ρωσία θα αυξηθεί κατά 35-40% το 2012 στο

Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρί-

σύνολο της χώρας µας, ενώ στη Ρόδο θα είναι αυξηµένος κατά 25%,

δης υπογράµµισε τις προσπάθειες της Περιφέρειας για την προσέγγι-

σύµφωνα µε τις πλέον µετριοπαθείς εκτιµήσεις. Μόνο ο τουριστικός

ση της ρωσικής αγοράς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις πατροπαράδοτες

οργανισµός Labirint θα φέρει στη χώρα µας 140.000 Ρώσους φέτος.

σχέσεις φιλίας των δύο λαών.

Σην εναρκτήρια οµιλία του ο υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού,

Στη συνέχεια, ο δήµαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, αφού επισή-

Γιώργος Νικητιάδης (η ετήσια συνάντηση του Labirint πραγµατοποιή-

µανε τα πλεονεκτήµατα της Ρόδου ως τουριστικού προορισµού, διαβε-

θηκε πριν τις εκλογές, όταν ο κ. Νικητιάδης ήταν ακόµη στη θέση του

βαίωσε ότι το νησί και φέτος θα είναι έτοιµο από πλευράς δηµοσίων υπο-

υφυπουργού) τόνισε τη βεβαιότητά του ότι φέτος οι Ρώσοι τουρίστες

δοµών να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των επισκεπτών του.

που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ., έναντι

Στην έναρξη του φόρουµ, ο διευθυντής Τουρισµού του Labirint, κ. Κων-

735.000 το 2011 και 370.000 το 2010.

σταντίν Γκόριν, αναφέρθηκε στα σηµεία εκείνα τα οποία, εάν προσέξου-

Παράλληλα, ο υφυπουργός, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προσπά-

µε, θα έχουµε περισσότερους Ρώσους τουρίστες στη χώρα µας.

θειες σε όλα τα επίπεδα για αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης visa

O κ. Γκόριν τόνισε ότι η αρνητική δηµοσιότητα που «βγαίνει» από την

στους Ρώσους πολίτες. Ακόµη, τόνισε ότι οι διπλωµατικές µας αντιπρο-

Ελλάδα µε τα επεισόδια, τις απεργίες και τις βιαιότητες, κάνουν µεγά-

σωπείες στη Ρωσία είναι έτοιµες ενόψει της τουριστικής σεζόν για την

λο κακό στον προορισµό και ανάφερε ως απευκταίο παράδειγµα την

παροχή θεωρήσεων visa, ενώ σηµείωσε ιδιαίτερα και τις προσπάθειες

απεργία των οδηγών ταξί µέσα στην περυσινή τουριστική περίοδο.

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

Μάλιστα, υπογράµµισε ότι ο Labirint προσπαθεί µέσω των σχέσεών

νται στη Ρόδο 150.000 Ρώσοι τουρίστες, µε µετριοπαθείς εκτιµήσεις,

του µε τα ρωσικά ΜΜΕ να αµβλύνει τις εντυπώσεις, κάτι που είναι

εάν βεβαίως, όπως τόνισε, η κοινωνία µας και οι επαγγελµατικές τάξεις

δύσκολο. Στην κατεύθυνση αυτή επεσήµανε την ανάγκη ανάπτυξης

επιθυµούν µια τέτοια εξέλιξη και δεν υπάρξουν ενέργειες που θα παρε-

διαύλων επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης µε τα ρωσικά ΜΜΕ.

µποδίσουν τη θετική αυτή προοπτική. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της

Ζήτησε δε την εµπλοκή των τουρ οπερέιτορς στην προβολή της Ελλά-

Ε.Ξ.Ρ. τόνισε την ανάγκη τήρησης ισορροπιών, µεταξύ των διαφόρων

δας στη Ρωσία.

εθνοτήτων τουριστών, αφού, όπως είπε, δεν είναι σκόπιµη, για καµία

Σηµαντικό πρόβληµα στην αύξηση του τουριστικού ρεύµατος διαδρα-

πλευρά, η «µονοκαλλιέργεια».

µατίζουν οι διακρατικές σχέσεις στον τοµέα των αεροµεταφορών, που

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καµπουράκης στην ξενοδοχειακή υπο-

ουσιαστικά δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πτήση αεροσκαφών από πολ-

δοµή του νησιού σηµειώνοντας: «Οι τουρίστες, που κατακλύζουν κάθε

λές πόλεις της Ρωσίας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, ζήτησε χαρακτηριστι-

χρόνο το νησί µας, έχουν πολλές επιλογές διαµονής, καθώς ο αριθµός

κά πολιτική «ανοιχτών ουρανών» για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύµα

των κρεβατιών έχει αυξηθεί κατά 30%, τα τελευταία χρόνια. Τα πεντά-

από όλες τις ρωσικές πόλεις.

στερα ξενοδοχεία ανέρχονται πλέον σε περίπου 60. Ραγδαία αύξηση,

Αναφορικά µε το χειµερινό πρόγραµµα ζήτησε την κατάργηση των

αν αναλογιστεί κανείς, πως πριν από 15 χρόνια ήταν µόνον 15. Έχουµε

προξενικών τελών (visa, κ.λπ.) που φθάνουν τα 70 ευρώ κατ’ άτοµο,

δηλαδή προσθέσει 25.000 νέες πολυτελέστατες, εξαιρετικές κλίνες, στο

ποσό που είναι το 50% του κόστους του εβδοµαδιαίου πακέτου. Οµοί-

δυναµικό µας, φθάνοντας τα 125.000 κρεβάτια, σε ξενοδοχεία ολοκαί-

ως επανέφερε το θέµα της λειτουργίας visa centers στα γραφεία των

νουργια ή πλήρως ανακαινισµένα, υψηλότατων προδιαγραφών, που

tour operators και µείωσης του κόστους των 18 ευρώ ανά θεώρηση,

καλύπτουν κάθε επιλογή, κάθε βαλάντιο, κάθε προσδοκία. Σε αυτό το

ώστε να µπορέσουν οι tour operators να κάνουν ενέργειες προβολής

σηµείο θα πρέπει να τονίσω και τη συνεχή αναβάθµιση των υπηρεσι-

της Ελλάδας.

ών, που προσφέρονται από όλες πια τις ξενοδοχειακές µονάδες. Το

Ακόµη, ο επικεφαλής του τοµέα Τουρισµού του Labirint επεσήµανε:

προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευµένο, και πάντα έτοιµο να προσφέρει

Πρώτον ότι, θα πρέπει να δίνουµε προσοχή στις προσφορές, οι οποί-

στον επισκέπτη, αυτό που επιθυµεί, µε τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου

ες σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι χαµηλότερες των τιµών

ας µην ξεχνάµε, πως βρίσκεστε στη χώρα του Απόλλωνα και του Ξένι-

του early booking. Σύµφωνα µε τον κ. Γκόριν, µεγάλες προσφορές που

ου ∆ία, της Φιλοξενίας. Αυτή η φιλοσοφία, διέπει κάθε διάσταση των

πρόσκαιρα δίνουν λύσεις, µακροπρόθεσµα υπονοµέυουν τη βιωσιµό-

υπηρεσιών που προσφέρονται, µε αποτέλεσµα οι επισκέπτες µας να

τητα των ξενοδοχειων.

µας προτιµούν, και την επόµενη χρονιά για τις διακοπές τους, αλλά και

∆εύτερον ότι, τα ελληνικά ξενοδοχεία πρέπει να αναπτύξουν ένα υψη-

να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού µας».

λού επιπέδου και ακριβό all inclusive

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Μπάµπης

Στη συνέχιση των πιέσεων για διευκόλυνση της διαδικασίας θεωρή-

Παλογιαννίδης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΠΡΟΤΟΥΡ, δεκαπέ-

σεων visa, στην εξαγγελία χειµερινού προγράµµατος για τη Ρόδο και

ντε χρόνια τώρα στις αγορές της Ρωσίας και των χωρών ΚΑΚ. Μάλιστα,

στο υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακό δυναµικό της Ρόδου, επικεντρώ-

τόνισε ότι, ο Οργανισµός είναι στη διάθεση όλων των tour operators της

θηκε στην οµιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ.

Ρωσίας για την προώθηση των πακέτων προς Ελλάδα. Ευχαρίστησε δε

Αντώνης Καµπουράκης.

τον υφυπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού, κ. Γιώργο Νικητιάδη για την

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του κ. Καµπουράκη, για το 2012 αναµένο-

συµβολή του στη λειτουργία των visa centers στη Ρωσία. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

37


ΘΕΜΑ

ΤτΕ: «Κατρακυλούν» τα τουριστικά έσοδα Η «κάθετη πτώση» είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των τουριστικών εσόδων το πρώτο τρίµηνο του 2012, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύµφωνα µε την ΤτΕ, το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο µεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2012 παρουσίασε έλλειµµα 28,5 εκατ. ευρώ, καθώς µειώθηκε κατά 35,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο

µείωσης των αφίξεων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ κατά

του 2011. Βασικά αίτια είναι η µείωση των ταξιδιωτικών πληρωµών

19,3% και της µείωσης των αφίξεων από τις χώρες της ΕΕ των 27

κατά 105,8 εκατ. ευρώ (19,9%), η οποία αντισταθµίστηκε εν µέρει

εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 4,5%. Οι αφίξεις από τη Γερµανία

από τη µείωση και των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 70,4 εκατ.

περιορίστηκαν κατά 8,1% και από το Ηνωµένο Βασίλειο κατά 7,1%,

ευρώ (15,1%). Στην υστέρηση των εισπράξεων συνέβαλε επίσης η

ενώ από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, οι αφίξεις από Ρωσία

µείωση της µέσης ταξιδιωτικής δαπάνης κατά 3,8% και των αφίξε-

παρουσίασαν κάµψη 39,3%.

ων κατά 11,7%, το ίδιο διάστηµα. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την ίδια περίοδο παρουσιάζουν µείωση

Σε πτωτική πορεία έσοδα και αφίξεις το Μάρτιο

15,1% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2011, λόγω της

Μειωµένο κατά 12,8 εκατ. ευρώ ήταν το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο τον

υστέρησης των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ

Μάρτιο σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2011, παρουσιά-

των 27 κατά 23%, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 215,4 εκατ. ευρώ.

ζοντας πλεόνασµα 13,5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη

Αντίστοιχα, οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός

µείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 20,1 εκατ. ευρώ (11,2%)

της ΕΕ των 27 διαµορφώθηκαν στα 180,9 εκατ. ευρώ, µειωµένες

από 179,4 εκατ. ευρώ σε 159,3 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθµίστηκε

κατά 3,3% σε ετήσια βάση.

εν µέρει από την υστέρηση των ταξιδιωτικών πληρωµών κατά 7,3

Αναλυτικά, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του

εκατ. ευρώ (4,8%). Στη µείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνέ-

ευρώ διαµορφώθηκαν στα 143,5 εκατ. ευρώ, µειωµένες κατά 28,3%,

βαλε επίσης η µείωση των αφίξεων κατά 12,7%, ενώ η µέση ταξι-

ενώ και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 εκτός

διωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,7%.

της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν µείωση κατά 9,5%. Οι εισπράξεις

Μειωµένες κατά 11,2% εµφανίζονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το

από τη Γερµανία µειώθηκαν κατά 7,9% και διαµορφώθηκαν στα 42,2

Μάρτιο, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2011. Η εξέλιξη

εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο διαµορφώ-

αυτή οφείλεται κυρίως στη µείωση των εισπράξεων από κατοίκους

θηκαν στα 35,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση κατά 11,1%.

των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 17,5% (Μάρτιος 2012: 84,8 εκατ.

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, µείωση παρουσιάζουν

ευρώ, Μάρτιος 2011: 102,7 εκατ. ευρώ) καθώς και στη µείωση των

οι εισπράξεις από την Ρωσία κατά 41%, οι οποίες διαµορφώθηκαν

εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27

στα 6,7 εκατ. ευρώ.

κατά 2,8% ή 2,1 εκατ. ευρώ.

Η ταξιδιωτική κίνηση διαµορφώθηκε στις 978,6 χιλ. ταξιδιώτες το

Επίσης, πτώση 22,3% καταγράφηκε στις εισπράξεις από κατοίκους

πρώτο τρίµηνο του 2012, έναντι 1,108 εκατ., παρουσιάζοντας απώ-

των χωρών της ζώνης του ευρώ (Μάρτιος 2012: 57,4 εκατ. ευρώ,

λειες 11,7%, σε σχέση µε την περυσινή περίοδο. Από τις λοιπές χώρες

Μάρτιος 2011: 73,9 εκατ. ευρώ), ενώ και οι εισπράξεις από κατοί-

εκτός της ΕΕ των 27 οι αφίξεις κυµάνθηκαν στις 455,1 χιλ., µε µείωση

κους των χωρών της ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ µειώθη-

10,4%, ενώ από τις χώρες της ΕΕ των 27 διαµορφώθηκαν στις 523,4

καν κατά 5,2% (Μάρτιος 2012: 27,3 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2011: 28,8

χιλ., µειωµένες κατά 12,8%. Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσµα της

εκατ. ευρώ).

38 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ Ισοζύγιο Ταξιδιωτικών Υπηρεσιών (σε εκατ ευρώ) και βασικά ταξιδιωτικά µεγέθη Ιανουάριος - Μάρτιος 2010

2011

(%) Μεταβολή

Μάρτιος 2012*

(%) Μεταβολή

2010

2011

(%) Μεταβολή

2012*

(%) Μεταβολή

Εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες

476,6

466,7

-2,1

396,3

-15,1

181,9

179,4

-1,4

159,3

-11,2

Πληρωµές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

513,2

530,6

3,4

424,8

-19,9

175,3

153,1

-12,7

145,8

-4,8

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες

-36,6

-63,9

74,7

-28,5

-55,4

6,6

26,3

297,4

13,5

-48,6

Καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες: - Ποσοστό ως προς το εµπορικό ισοζύγιο (%)

0,4

0,8

88,8

0,5

-42,2

-0,2

-1,3

440,4

-0,8

-40,9

- Ποσοστό ως προς το ισοζύγιο υπηρεσιών (%)

-3,2

-6,4

103,5

-1,9

-70,2

1,4

7,9

472,9

3,4

-57,1

486,1

421,1

-13,4

404,9

-3,8

444,9

434,8

-2,3

442,4

1,7

∆απάνη ανά ταξίδι µη κατοίκων στην Ελλάδα (ευρώ) * προσωρινά στοιχεία

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά κατηγορία χώρας προέλευσης (σε εκατ ευρώ) Ιανουάριος - Μάρτιος Χώρα Προέλευσης

2010

2011

(%) Μεταβολή

Μάρτιος 2012*

(%) Μεταβολή

2010

2011

(%) Μεταβολή

2012*

(%) Μεταβολή

Χώρες ΕΕ - 27

310,7

279,6

-10,0

215,4

-23,0

112,9

102,7

-9,0

84,8

-17,5

Χώρες Ζώνης ευρώ

237,4

200,1

-15,7

143,5

-28,3

83,4

73,9

-11,4

57,4

-22,3

εκ των οποίων Γερµανία

65,6

45,8

-30,2

42,2

-7,9

20,0

16,8

-16,1

16,7

-0,3

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ

73,4

79,5

8,4

71,9

-9,5

29,5

28,8

-2,1

27,3

-5,2

εκ των οποίων Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές Χώρες εκ των οποίων Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ

28,5

40,4

41,8

35,9

-11,1

11,4

12,8

12,0

13,9

8,3

165,9

187,1

12,8

180,9

-3,3

69,1

76,7

11,0

74,6

-2,8

7,4

11,4

54,5

6,7

-41,0

3,2

4,3

35,1

3,6

-16,4

476,6

466,7

-2,1

396,3

-15,1

181,9

179,4

-1,4

159,3

-11,2

* προσωρινά στοιχεία

Εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση ανά κατηγορία χώρας προέλευσης (σε χιλ ταξιδιώτες) Ιανουάριος - Μάρτιος Χώρα Προέλευσης Χώρες ΕΕ - 27

2010

2011

594,1

600,4

(%) Μεταβολή

Μάρτιος 2012*

(%) Μεταβολή

2010

2011

1,1

523,4

-12,8

247,8

223,3

(%) Μεταβολή

2012*

(%) Μεταβολή

-9,9

187,9

-15,8

Χώρες Ζώνης ευρώ

382,8

338,0

-11,7

272,9

-19,3

157,3

125,6

-20,2

105,5

-16,0

εκ των οποίων Γερµανία

107,8

86,7

-19,5

79,7

-8,1

36,0

31,1

-13,7

30,1

-3,2

Χώρες EE εκτός ζώνης ευρώ

211,3

262,4

24,2

250,6

-4,5

90,6

97,8

8,0

82,5

-15,7

59,3

78,6

32,4

73,0

-7,1

23,0

25,1

9,3

21,1

-15,9

386,3

508,0

31,5

455,1

-10,4

161,1

189,3

17,5

172,2

-9,0

6,9

12,4

79,8

7,5

-39,3

3,4

4,7

39,8

3,1

-34,0

980,4

1.108,4

13,1

978,6

-11,7

408,9

412,7

0,9

360,2

-12,7

εκ των οποίων Ηνωµένο Βασίλειο Λοιπές Χώρες εκ των οποίων Ρωσία ΣΥΝΟΛΟ * προσωρινά στοιχεία

Όσον αφορά τις εισπράξεις από τις δύο σηµαντικότερες αγορές

µειωµένες κατά 12,7%, αποτέλεσµα της µείωσης κατά 15,8% των

προέλευσης ταξιδιωτών, αυτές από τη Γερµανία παραµένουν σχε-

αφίξεων από τις χώρες της ΕΕ των 27, ενώ και οι αφίξεις από τις

τικά σταθερές το Μάρτιο 2012 έναντι του αντίστοιχου µήνα του

λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 µειώθηκαν κατά 9%. Ειδικότερα,

2011 (Μάρτιος 2012: 16,7 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2011: 16,8 εκατ.

οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαµορφώθηκαν στις

ευρώ), ενώ αυτές από το Ηνωµένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8,3%

105,5 χιλ., παρουσιάζοντας κάµψη 16%, ενώ από τις χώρες της ΕΕ

(Μάρτιος 2012: 13,9 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2011: 12,8 εκατ. ευρώ).

των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ µειώθηκαν κατά 15,7% (Μάρτιος

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27, µείωση παρουσιάζουν οι

2012: 82,5 χιλ. Μάρτιος 2011: 97,8 χιλ.). Οι αφίξεις από τη Γερµανία

εισπράξεις από την Ρωσία κατά 16,4% οι οποίες διαµορφώθηκαν

περιορίστηκαν κατά 3,2%, ενώ από το Ηνωµένο Βασίλειο µειώθη-

στα 3,6 εκατ. ευρώ.

καν κατά 15,9%. Αντίστοιχα οι αφίξεις από τη Ρωσία µειώθηκαν κατά

Τον ίδιο µήνα οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 360,2 χιλ. ταξιδιώτες,

34%, φθάνοντας τις 3,1 χιλ. ταξιδιώτες. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

39


ΘΕΜΑ

GBR Consulting

Έχασε... έδαφος το πρώτο τρίμηνο ο ελληνικός Τουρισμός Με µείωση των διεθνών αφίξεων που στην Αθήνα διαµορφώθηκαν στο 15,6% και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο 3,7%, έκλεισε το πρώτο τρίµηνο του 2012, αποδεικνύοντας, σύµφωνα µε την έρευνα της GBR Consulting, ότι οι πρώτοι τρεις µήνες δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος για τον ελληνικό Τουρισµό. Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της τριµηνιαίας έκθεσης της GBR Consulting για τον ελληνικό Τουρισµό, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στα κυριότερα

κατάρρευσης της αγοράς των MICE. Σε συνδυασµό µε τη µείωση των

ελληνικά αεροδρόµια εµφάνισαν το πρώτο τρίµηνο του έτους συνολι-

τιµών, ο δείκτης RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο) κατέγραψε

κή µείωση 8,8% σε σύγκριση µε το πρώτο τρίµηνο του 2011. Στην Αθή-

πτώση σε ποσοστό 14,1% το πρώτο τρίµηνο του 2012, σε σύγκριση µε

να, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των

το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Αντίθετα, τα ξενοδοχεία στη Θεσσα-

αφίξεων, οι αφίξεις σηµείωσαν σηµαντική πτώση 15,6%, ενώ στην υπό-

λονίκη είδαν µια απότοµη αύξηση των επιπέδων πληρότητας, ενώ οι

λοιπη Ελλάδα, το ποσοστό της µείωσης διαµορφώθηκε στο 3,7%, που,

τιµές µειώθηκαν σχετικά, µε αποτέλεσµα τη συνολική αύξηση του δεί-

σε µεγάλο βαθµό, οφείλεται στη µείωση του αριθµού των αφίξεων στο

κτη RevPAR κατά 12,5%.

αεροδρόµιο της Ρόδου και της Κω. Στην αντίπερα όχθη, η Θεσσαλονίκη,

Τέλος, τα παραθεριστικά ξενοδοχεία είχαν µια αργή εκκίνηση φέτος, µε

συνεχίζοντας την κεφαλαιοποίησή της στο άνοιγµα νέων αγορών, είδε

το δείκτη RevPAR να καταγράφει πτώση κατά 19,4% σε σύγκριση µε το

µια αύξηση 7,7% στις αφίξεις.

πρώτο τρίµηνο του 2011. Το γεγονός αυτό αντανακλά επίσης τις επιπτώ-

Προκειµένου να υπάρξει αντιστροφή του αρνητικού κλίµατος στην Αθή-

σεις της ελληνικής οικονοµικής ύφεσης στον εγχώριο τουρισµό.

να, ο ∆ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ένα

Σε ανταγωνιστικούς προορισµούς παρατηρείται ισχυρή ανάκαµψη το

πακέτο οικονοµικής στήριξης των αεροπορικών εταιριών για την καλο-

Φεβρουάριο και το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όπως π.χ. στο Κάι-

καιρινή περίοδο (Απρίλιος-Οκτώβριος), που περιλαµβάνει εκπτώσεις

ρο, όπου διπλασιάστηκε το RevPAR. Η συνολική, ωστόσο, αύξηση του

στα τέλη προσγείωσης και στάθµευσης καθώς και επιδοτήσεις για τη

RevPAR το πρώτο τρίµηνο περιορίστηκε στο 4,9%, καθώς η αιγυπτιακή

µεταφορά επιβατών και νέες διαδροµές.

εξέγερση δεν είχε ακόµη αρχίσει τον Ιανουάριο του 2011.

Η απόδοση των ξενοδοχείων ακολουθεί την εξέλιξη των

Το ξενοδοχείο µου

Γενικά η αγορά

διεθνών αφίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα ξενοδοχεία στην Αθήνα είχαν ένα δύσκολο πρώτο τρίµηνο, µε πτώση στο δείκτη της πληρότητας άνω του 10%, αποτέλεσµα κυρίως της

40 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μείωση >5%

% απάντησαν ότι αναµένεται Μείωση Σταθερότητα 2 - 5% -2% -+2%

Αύξηση 2 - 5%

Αύξηση >5%


ΘΕΜΑ

∆ιεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόµια το 2012 σε σύγκριση µε το 20111 Περιοχή Αθήνα

% µεταβολή το πρώτο 3µηνο

% µεταβολή ετησίως

-15.6%

-15.6%

Θεσσαλονίκη

7.7%

7.7%

-3.7%

Υπόλοιπη Ελλάδα

-3.7%

Πηγή: ΣΕΤΕ, Επεξεργασία από τη GBR Consulting

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2012 σε σύγκριση µε το 20112 Περιοχή

% µεταβολή το πρώτο 3µηνο

Αθήνα

% µεταβολή ετησίως

-14.1%

-14.1%

Θεσσαλονίκη Resorts

12.5%

-19.4%

12.5%

-19.4%

Πηγή: GBR Consulting

Έσοδα ανά διαθέσιµο δωµάτιο σε ανταγωνιστικούς προορισµούς το 2012 σε σύγκριση µε το 20112 Περιοχή

% µεταβολή το πρώτο 3µηνο

% µεταβολή ετησίως

Β. Ευρώπη

2.3%

Ρώµη Μαδρίτη

2.3%

1.6%

1.6%

-2.2%

Κάϊρο

-2.2% 4.9%

4.9%

Πηγή: STR Global, Επεξεργασία από τη GBR Consulting 1. Οι στατιστικές των διεθνών αφίξεων βασίζονται σε στοιχεία από τα 13 µεγάλα αεροδρόµια της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 95% των αλλοδαπών αφίξεων µε αεροπλάνο στην Ελλάδα και το 72% του συνόλου των αλλοδαπών αφίξεων, τα οποία επεξεργάστηκε ο ΣΕΤΕ. Το αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης δεν κάνει διάκριση µεταξύ των αφίξεων Ελλήνων και ξένων. 2. Ο υπολογισµός των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο (RevPAR) στα ελληνικά θέρετρα, βασίζεται στο συνολικό RevPAR.

Το 2011 ήταν µια χρονιά έντονης ανάκαµψης για τον ελληνικό τουρισµό,

των για την Ελλάδα στο εξωτερικό, των απεργιακών κινητοποιήσεων

µε ένα ρεκόρ επισκεπτών 16,4 εκατ., από 15,0 εκατ. το 2010 (αύξηση 9,5%)

και του ανανεωµένου ανταγωνισµού από προορισµούς της Μεσογείου,

και έσοδα € 10,5 δισ., από € 9,6 δισ. το 2010 (αύξηση 9,5%).

όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Η ρωσική αγορά πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσµατα µε 739.000 επισκέ-

Σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδας, οι δύο πρώτοι µήνες του 2012

πτες (αύξηση 63,8%), που δαπάνησαν € 743 εκατ. (αύξηση 49,8%), ακο-

παρουσίασαν πτώση της τάξης του 11,1% όσον αφορά τους επισκέπτες

λουθούµενη από τη Γαλλία µε αύξηση 32,4% στους επισκέπτες και 30,9%

και 44,7% στα έσοδα. Φυσικά, η κύρια σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόµα και

στα έσοδα. Η Γερµανία παρέµεινε η µεγαλύτερη πηγή τουριστών για τη

υπάρχουν ελπίδες αφενός από τη ρωσική αγορά και αφετέρου από τις κρα-

χώρα µας µε 2,2 εκατ. επισκέπτες (αύξηση 9,9%), οι οποίοι δαπάνησαν

τήσεις της τελευταίας στιγµής από τη Βόρεια και τη ∆υτική Ευρώπη.

€ 1,8 δισ. (αύξηση 13,2%).

Ωστόσο, η απαισιοδοξία που υπάρχει για τη νέα τουριστική σεζόν αντανα-

Οι προσδοκίες για το 2012 δεν είναι πολύ αισιόδοξες µέχρι στιγµής, µε

κλάται επίσης στην έρευνα Tourism Barometer survey for 2012 Q2, σύµ-

τις κρατήσεις να κυµαίνονται σε απογοητευτικό επίπεδο, ιδιαίτερα από

φωνα µε την οποία οι ξενοδόχοι αναµένουν για το 2012 στο σύνολό του

τις βόρειες ευρωπαϊκές αγορές, που οφείλεται σε ένα συνδυασµό της

υποχώρηση των επιπέδων της πληρότητας και της µέσης τιµής δωµατίων,

οικονοµικής κρίσης, της εικόνας και των δυσφηµιστικών δηµοσιευµά-

τόσο για το δικό τους ξενοδοχείο, όσο και για την αγορά εν γένει. ◊

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

41


ΘΕΜΑ

Γκρίζα σύννεφα στον Τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του ’12 • Αποτελέσματα 3ης Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας για τον Ιανουάριο - Απρίλιο 2012 Γκρίζο εξακολουθεί να είναι το τοπίο για τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το πρώτο τρίµηνο του έτους, µε βάση την τελευταία έρευνα οικονοµικής συγκυρίας στον τουρισµό, που διεξάγει ο Σύνδεσµος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ειδικότερα ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών, τόσο στις Υπηρεσίες Παροχής Καταλύµατος, όσο και στις Τουριστικές επιχειρήσεις (πλην των ξενοδοχειακών), συνεχίζει την πτωτική του πορεία, η οποία, όµως, είναι σηµαντικά ηπιότερη, έπειτα από τη µεγάλη πτώση που σηµειώθηκε το τρίµηνο Οκτωβρίου-Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου ’11 και διαµορφώθηκε στις 69 έναντι 71 µονάδων το τελευταίο τρίµηνο του 2011, ενώ στις Τουριστικές υποχωρεί κατά 4 µονάδες σε σχέση µε την προηγούµενη εκτίµηση. Η εξέλιξη αυτή ερµηνεύεται και στις δύο κατηγορίες από τη σχετική βελτίωση στις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης το ερχόµενο τρίµηνο, οι οποίες αντισταθµίζουν ως έναν βαθµό τις αρνητικές

αρνητικό όπως και στην προηγούµενη εκτίµηση.

εκτιµήσεις για την κατάσταση της επιχείρησης, αλλά και την πορεία της

Η πτωτική πορεία της ζήτησης επηρεάζει τον κύκλο εργασιών, µε το

ζήτησης µεταξύ Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012.

70% των επιχειρήσεων να αναφέρει κάµψη στα έσοδα και το σχετικό

Ξενοδοχεία: επιδείνωση στα πέντε και τριών αστέρων και στα ξενοδοχεία της Αθήνας

αρνητικό ισοζύγιο να επιδεινώνεται κατά 12 µονάδες, ενώ σε όρους απασχόλησης οι δυσµενείς εκτιµήσεις των επιχειρήσεων εντείνονται µε το αρνητικό ισοζύγιο να υποχωρεί κατά 18 µονάδες, καθώς η πλειοψη-

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι εκτιµήσεις είναι πιο δυσµενείς στα πέντε

φία των επιχειρήσεων αναφέρει ότι προχώρησε σε µείωση του αριθµού

αστέρων µε το ισοζύγιο να επιδεινώνεται κατά 13 µονάδες, ενώ στον ίδιο

των εργαζοµένων τους.

περίπου βαθµό πλήττονται και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων. Ελαφρώς

Επίσης, η µέση διάρκεια διανυκτερεύσεων διαµορφώνεται στις τρεις

ηπιότερο είναι το κλίµα στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, καθώς οι

ηµέρες κατά µέσο όρο, µε τις περισσότερες επιχειρήσεις να δηλώνουν

αρνητικές εκτιµήσεις είναι συγκριτικά λιγότερες.

ότι έχει παραµείνει αµετάβλητη σε σχέση µε το προηγούµενο περσι-

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίµα στα ξενοδοχεία της Αττικής, λόγω της

νό τρίµηνο, ενώ η υποχώρηση της ζήτησης οδήγησε επίσης σε κάµψη

κατάστασης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα,

της µέσης πληρότητας, η οποία είναι πιο έντονη στα ξενοδοχεία πέντε

και των εκτεταµένων καταστροφών τον Φεβρουάριο, που επέφεραν νέο

αστέρων, όπου το ισοζύγιο αρνητικών εκτιµήσεων καταγράφει σηµα-

ισχυρό πλήγµα στην ήδη κακή εικόνα της πρωτεύουσας.

ντική υποχώρηση κατά 29 µονάδες.

Ηπιότερη είναι η εικόνα στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας (περι-

Χειρότερη είναι η εικόνα στην πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσε-

φέρειες ∆υτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), ενώ

ων (εκτός των ξενοδοχειακών), καθώς το αρνητικό ισοζύγιο ενισχύθηκε

λιγότερο δυσαρεστηµένες εµφανίζονται οι ξενοδοχειακές µονάδες στη

κατά 17 µονάδες σε σύγκριση µε το διάστηµα Οκτωβρίου - ∆εκεµβρίου

νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

2011. Η ανεπαρκής ζήτηση για τις προσφερόµενες υπηρεσίες αποτελεί

Ταυτόχρονα, απαισιόδοξες συνεχίζουν να δηλώνουν οι επιχειρήσεις

την κυριότερη αιτία των απαισιόδοξων εκτιµήσεων, µε το αρνητικό κλί-

για την πορεία της ζήτησης από το εσωτερικό, δεδοµένης της ύφεσης

µα να είναι πιο έντονο στις εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και διοργά-

της ελληνικής οικονοµίας, µε το σχετικό ισοζύγιο να παραµένει έντονα

νωσης συνεδρίων, όπου τέσσερις στις πέντε επισηµαίνουν επιδείνωση

42 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ Εκτιµήσεις των ξενοδοχειακών* επιχειρήσεων για την δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίµηνο σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό -54

90%

-52

-59

80%

-54

72%

67%

70%

-44

-46

∆υσµενέστερες είναι οι εκτιµήσεις για τη ζήτηση των αλλοδαπών επισκεπτών, µε συνέπεια το αρνητικό ισοζύγιο να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση µε την προηγούµενη έρευνα οικονοµικής συγκυρίας (-51 µονά-

69%

66%

σε σχέση µε ένα χρόνο πριν.

δες). Απογοητευτικές είναι και οι εκτιµήσεις για τον κύκλο εργασιών,

60%

54%

52%

καθώς η πλειοψηφία αναφέρει κάµψη των εσόδων, ενώ δύο στις τρεις 46%

50% 40%

40%

τουριστικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο αριθµός των απασχολουµένων κυµάνθηκε σε αντίστοιχο επίπεδο µε το περσινό.

30% 20%

20%

20% 14%

13%

8%

10% 0%

Αισιοδοξα μηνύματα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν

15% 18%

15% 13%

Από την άλλη πλευρά, για την πορεία της ζήτησης το ερχόµενο τρίµηνο,

0% Κατάσταση της επιχείρησης

Συνολική Ζήτηση

Κύκλος Εργασιών

Aυξήθηκε

Απασχόληση

Παρέµεινε αµετάβλητη

Μέση πληρότητα

Μέση ∆ιάρκεια ∆ιανυκτερεύσεων

Μειώθηκε

Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις για την πορεία της ζήτησης

Εκτιµήσεις τουριστικών επιχειρήσεων για την δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίµηνο σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό – Σύνολο δείγµατος* 90%

-70

-69

80%

αφίξεων από νέες αγορές, η βελτίωση των προσφερόµενων υπηρεσι-

63%

ών σε ανταγωνιστικό επίπεδο τιµών, η αύξηση των κρατήσεων από το

60%

διαδίκτυο και η επέκταση του δικτύου µε πτήσεις από αεροµεταφορείς

50%

χαµηλού κόστους θεωρούνται ευνοϊκές εξελίξεις.

40%

Αντίθετα, το ευµετάβλητο οικονοµικό περιβάλλον στο οποίο δραστηρι-

34%

οποιούνται οι επιχειρήσεις στον τουριστικό τοµέα συνεχίζει να αποτελεί

30% 17%

20%

0%

περισσότερο αισιόδοξες, εξαιτίας της έναρξης της τουριστικής περιόσουν θετικά την επιχειρηµατική δραστηριότητα είναι η ενίσχυση των

77%

70%

10%

το ερχόµενο τρίµηνο, στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις εµφανίζονται δου στη χώρα. Κυριότεροι παράγοντες που ενδεχοµένως να επηρεά-

-31

78%

80%

τικών απαντήσεων, αν και παραµένει σε αρνητικό επίπεδο, σηµειώνει βελτίωση κατά 26 µονάδες σε σχέση µε την προηγούµενη µέτρηση.

Σχετικό ισοζύγιο ποσοστών θετικών / αρνητικών απαντήσεων * Ξενοδοχειακού τύπου καταλύµατα και Ενοικιαζόµενα 6ωµάτια-6ιαµερίσµατα Πηγή: ΙΟΒΕ-ΣΕΤΕ Επεξεργασία: ΙΟΒΕ

-77

καταγράφεται µια ευνοϊκή µεταβολή καθώς το ισοζύγιο θετικών / αρνη-

14% 8%

8%

3% Κατάσταση της επιχείρησης

τον κυριότερο παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία τους.

15%

Ως βασικό εµπόδιο αναφέρεται το λειτουργικό κόστος, το οποίο επιβα-

3%

Συνολική Ζήτηση

Κύκλος Εργασιών

Aυξήθηκε

Παρέµεινε αµετάβλητη

ρύνεται από την υψηλή φορολογία, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών

Απασχόληση

κ.ά., σε συνδυασµό µε την τρέχουσα οικονοµική συγκυρία η οποία έχει ως αποτέλεσµα τη σηµαντική υποχώρηση των εσόδων τους. ◊

Μειώθηκε

(*) Ταξιδιωτικά γραφεία, Εταιρίες Ενοικίασης Αυτοκινήτων, 6ιοργάνωση Συνεδρίων, Ακτοπλοϊκές εταιρίες Πηγή: ΙΟΒΕ-ΣΕΤΕ Επεξεργασία: ΙΟΒΕ

Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη του κύκλου εργασιών / µέσης τιµής ανά δωµάτιο στην επιχείρησή σας το τελευταίο τρίµηνο σε σχέση µε πέρυσι

80%

73%

-54

70%

80% 71%

-73

-64

60%

60%

-64

-36 46%

40%

40%

36%

30%

30%

10%

7%

7%

Σύνολο

22%

18% 13%

5* Ανοδική

4* Στάσιµη

Πτωτική

3*

36%

27%

27% 15% 16%

64%

-27

54%

50%

55%

50%

0%

-46 64%

-28

69%

70%

20%

Μέση διάρκεια διανυκτερεύσεων

80%

Mέση Πληρότητα

90%

20% 10% 0%

Σύνολο

5* Ανοδική

4* Στάσιµη

3*

Πτωτική

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

43


ΘΕΜΑ

Τα 10 top ξενοδοχεία στον κόσμο για το μήνα του μέλιτος • Ανάμεσά τους και το Astra Suites στη Σαντορίνη ∆έκα επίγειους παράδεισους, δέκα ξενοδοχεία µε χαρακτηριστικά τους τη µοναδικότητα, τη χλιδή ακόµη και την υπερβολή σε περιορισµένες δόσεις, παρουσιάζει η µηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιµών trivago. ∆έκα προτάσεις για το µήνα του µέλιτος, ανάµεσα στις οποίες και το πολυτελές Astra Suites, στο Ηµεροβίγλη, στη Σαντορίνη, µε την εκπληκτική θέα στην καλντέρα και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

Ας γνωρίσουμε τα 10 ξενοδοχεία που πληρούν όλες εκείνες τις προδιαγραφές που επιβάλλεται να έχει το ξεκίνημα του έγγαμου βίου.

ηρεμία της φύσης. Οι βίλλες ακολουθούν την αρχιτε-

1. Kuredu Island Resort (Lhaviyani Atoll, Μαλδίβες)

κτονική και είναι διακο-

Μαλδίβες... Περικυκλωμένοι από τα χρώματα του ουράνιου τόξου...

σμημένες με το παρα-

Άσπρη άμμος, τιρκουάζ νερά και καταπράσινο τοπίο. Αν αυτή η εικόνα

δοσιακό στυλ της περι-

είναι ό,τι έχετε ονειρευτεί για το ταξίδι του μέλιτος, τότε το θέρετρο

οχής. Οι τοίχοι είναι

Kuredu είναι ίσως η πρώτη και μοναδική σας επιλογή.

ξύλινοι και οι ορο-

Τα μπανγκαλόους και οι βίλλες του θερέτρου συγκεντρώνουν όλες

φές είναι καλυμμέ-

τις ανέσεις που μπορεί κανείς να ζητήσει και την ίδια στιγμή παρα-

νες με φύλλα από

μένουν απλά, χωρίς ίχνος εξεζητημένου.

φοίνικες.

Το ξύλο είναι το κυρίαρχο συστατικό της διακόσμησης και η εξωτική

Κάθε βίλλα έχει

διάθεση είναι όπως αναμένεται, κάτι παραπάνω απο έκδηλη.

το δικό της

Ενώ ακόμα θα βρίσκεστε στην είσοδο του δωματίου, το προσωπι-

μπάτλερ και

κό του ξενοδοχείου θα σας καλωσορίσει με ένα ποτήρι σαμπάνια,

μια εξαιρετι-

ενώ θα σας μυήσει στον έγγαμο βίο, με ένα ρομαντικό δείπνο κάτω

κή ιδέα, για

από τα αστέρια, όπου οι αστακοί και τα οστρακοειδή θα έχουν την

την πρώτη

τιμητική τους.

νύχτα σας

Η μεταφορά σας με ιδιωτικό γιωτ του ξενοδοχείου σε κάποιες από

εκεί, θα

τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής, που δεν είναι εύκολα προ-

ήταν να απολαύ-

σβάσιμες, για να κολυμπήσετε παρέα με τα δελφίνια και να εξερευ-

σετε ταϋλανδέζικο μασάζ στην

νήστε το θαλάσσιο πλούτο της, θα προσφέρουν αυτό το κάτι παρα-

ιδιωτική σας παραλία κάτω από τα αστέρια.

πάνω στη διαμονή σας.

Ένα ρομαντικό δείπνο στο ξέφωτο ανάμεσα από τα φοινικόδεντρα, είναι στις επιλογές σας σε αυτό το μοναδικό ξενοδοχείο, που μότο

2. Ξενοδοχείο Six Senses Yao Noi (Μπουκέτ, Tαϋλάνδη)

του είναι το: «Απόλαυση με όλες τις αισθήσεις».

Στην Ταϋλάνδη και στο ξενοδοχείο Six Senses Yao Noi τίποτα δεν είναι συμβατικό. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι στον τροπικό παράδεισο των

3. Moorea Pearl Resort & Spa (Insel Moorea, Γαλλική Πολυνησία)

56 πεντάστερων βιλλών θα φτάσετε με βαρκούλα.

Σε ένα μικρό νησί, το Moorea, απέναντι από την Ταϊτή, βρίσκεται το

Σε αυτό το ξενοδοχείο, η πολυτέλεια εναρμονίζεται απόλυτα με την

τεσσάρων αστέρων θέρετρο Moorea Pearl Resort & Spa. Το τοπίο θα

44 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΘΕΜΑ

σας ηρεμήσει και όποιο και από τα 98 δωμάτια ή μπανγκαλόους και να

απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλλασας, με φόντο το

διαλέξετε θα απολαύσετε τις ανέσεις που έχει να σας προσφέρει.

ηφαίστειο.

Σκούρα ξύλινα έπιπλα και παραδοσιακή διακόσμηση συμπληρώ-

Οι σουίτες είναι διακοσμημένες με έργα τέχνης, χωρίς να χάνεται

νουν το παζλ, ενώ τα δωμάτια που διαμένουν νιόπαντρα ζευγάρια

το αιγαιοπελαγίτικο στοιχείο, και οι περισσότερες από αυτές έχουν

είναι διακοσμημένα με πολύχρωμα λουλούδια και στρωμένα με

υδρομασάζ και ιδιωτική πισίνα. Όλες οι σουίτες έχουν βεράντα με

ροδοπέταλα.

εκπληκτική θέα στην καλντέρα, το Αιγαίο Πέλαγος και το φημισμένο

Η εξερεύνηση για δελφίνια και φάλαινες, το ψάρεμα στη μέση του

ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

ωκεανού, scuba diving και jet ski είναι στις επιλογές σας κατά τη δια-

Ζητήστε από το ξενοδοχείο να σας οργανώσει ρομαντικό δείπνο με

μονή σας στο Moorea Pearl Resort & Spa.

γκουρμέ μεσογειακές γεύσεις και μονοήμερη κρουαζιέρα με ιστιο-

Μην παραλείψετε το «γαμήλιο» δείπνο στο εστιατόριο Le Matiehi, το

πλοϊκό για να εξερευνήσετε τις ομορφιές του νησιού και του Αιγαί-

οποίο σερβίρεται αυστηρά για τους ερωτευμένους πελάτες με βασι-

ου πελάγους.

κά χαρακτηριστικά το ρομαντικό ντεκόρ, την άφθονη σαμπάνια και

5. Ξενοδοχείο Traube Tonbach (Baiersbronn, Γερμανία)

τις γαλλικές λιχουδιές.

Σε ένα γραφικό σκηνικό, περιτριγυρισμένο από ψηλά έλατα και λόφους,

4. Ξενοδοχείο Astra Suites (Σαντορίνη, Ελλάδα)

μέσα στο Μέλανα Δρυμό, βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο Traube

«Σκαρφαλωμένο» στο Ημεροβίγλι, στο όμορφο νησί της Σαντορί-

Tonbach Baiersbronn. Τα 170 στυλάτα δωμάτιά του και οι σουίτες

νης, το Astra Suites αποτελεί την πλέον ιδανική επιλογή για το μήνα

του διαθέτουν μπαλκόνι ή βεράντα, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε

του μέλιτος.

απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Στις ανέσεις που το ξενοδοχείο προσφέρει στους πελάτες του είναι

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο καταφέρνει και συνδυάζει μοναδικά

κέντρο ευεξίας και infinitive pool με βεράντα και ξαπλώστρες, ενώ

το οικογενειακό περιβάλλον με τη χλιδή και το γραφικό τοπίο του

το μεγάλου του «ατού» είναι η μαγευτική και ανεμπόδιστη θέα στο

Μέλανα Δρυμού.

Ο Ν

Ο

Ν

N L I

MH

E

Τ Ο

Χ &

Τ

Ο Σ Τ

w

w

w

L I N E

Τ Ο

Χ & Τ

Σ Τ Ο

w w w . k s d . g r Ο Ν ΔΩPEAN LΔIANEMETAI MEΛH TOY IΣTAN ΞENOΔOXEIAKOY E EΠIMEΛHTHPIOY

r . g s d AN . k AI ΔΩPE TOY

EMET ΔIAN MEΛH IAKOY ΣTA ΔOXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

Τ Ο

Χ &

Τ

Σ Τ Ο

w

w

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

w

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

. k s d

ΚΑΠ . g MH Α ΣΙΓΜ MHNIAIO MHNIAIO TOYPIΣTIKO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO OIKONOMIKO KAIKAI EΠIXEIPHMATIKO EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO ΠEPIOΔIKO - NIA TEYXOΣ - TEYXOΣ 143 -161 NOEΜΒΡΙΟΣ -Α ΙΟΥΝΙΟΣ2008 2010- -6,00 6,00€ € r MH IO ΔΕΛ TOY NIA ΔIAN ΤΑ Α.Ε. IO PIΣTOY EMET 0€ TIKO ΣΗΤ ΣTA AI ΔΩPE PIΣ ΕΙΑΣ 0 - 6,0 OIK ΞENO MEΛH TIK 8& TOY AN 201 ON O OM ΜΕΣ EΠIM ΔOXEIAKO ΟΣ OIKIKO ΑΡΘΡΟ: ΑΡΘΡΟ: EΛHT ΟΛΟ ΡΤΙ ONOM HPIO Y ΓΓΙΟ KAIIKO - ΜΑ Y Υ- 144 EΠIXEI Νικόλας Νικόλας Κανελλόπουλος Κανελλόπουλος 158 51 ΜΕΤ KAIPHM XO Σ EΠIXEI ΑΜΟ ΣΗ ATIPHM ΡΦΩ - TEY ΡΦΩ KO ΣΗ IKO ΑΜΟ ΠEP ATIIOΔ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: Μύκονος Μύκονος IOΔ KOIKO 51 ΜΕΤ ΠEP O ΠEP Υ - 144 -IOΔ Αθ. TEYIKO Αθ. Κουσαθανάς Κουσαθανάς -- Μέγας Μέγας TIK ΓΓΙΟ XOΣ ΟΛΟ PH MA - 163 ΜΕΣ TEY XEI 8& XO - ΑΥΓ EΠI ΕΙΑΣ Σ 164 ΟΥΣ ΣΗΤ KAI Α.Ε. ΤΟΣ ΟΚ ΤΩΒ IKO ΤΑ - ΣΕΠ OM Α ΔΕΛ ON ΡΙΟ ΤΕΜ Σ 201 OIK Α ΣΙΓΜ ΒΡΙΟΣ ΚΑΠ KO 0 - 6,0 ΣTI 2010 YPI 0€- 6,00 IO TO € NIA

ΓOΝ

ΙΜΟ

Σ ΔΙ

AΛΟ ΓΟ

Σ ΓΙΑ

ΤΟΝ

ΕΛΛΗ

ΝΙΚΟ

ΤΟΥΡ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

ΑΡΘΡ Νικό λας Κανε Ο ΣΥΝΕ λλόπ ΘΕΜΑ ουλο Σταύ ΝΤΕΥΞΕ Κίνα και Ρωσία ς διαμορφώνουν το «παιχνίδι»Απ ρος Αρ ΙΣ όστο ναου λος τά ΔΙΕΘΝΕΣ Κατσ κης ιφάρ Επιστροφή στην κερδοφορία ΔΙΕΘ ΞαIN ας να για τις αερομεταφορές RL ΝΕΣ BEο πα βρίσκ ΛΟΣ ει ITB 10 γκηόσ τον… ΘΕΜΑ 20 μέν ΟΠΟΥ Α μιο εαυτ ΝΕΛΛ Μ Η Ν ς το Κινητικότητα στα Συγκρατηοξία ΚΑ ό το Ξ Η υρισμ ιοδ ΑΣ Υ αισ υ την αεροδρόμια «βλέπει» η GBR Ε ΝΙΚΟΛ Εός ΝΤ από νική ΣΥΝ

ΛΑΣΙΘΙ: Έμφαση στον Τουρισμό

ΑΦ

ΙΕΡΩ

ΜΑ:

ΣΥΝΕ

ΔΡ

ΙΑΚΟ

Σ ΤΟ

ΙΣΜ

Ναι, επιθυμώ να εγγραφώ συνδρομητής στο περιοδικό

Ο

ΥΡ

‹ ΙΣΜ Blu e ΟΣ Pa lac Από την e re so Κρήτ

rt ‹ Εν η µε & Sp a έρ αγάπ Αναν γεια η ‹ Θό εώσιµες πηγέ ρυ '03 ς Ο δυ βος 6. σάρε " & é στ ìà ος έν ÝòÝ οικος Ýç

μα γερ ορά αγ

HOR

ΥΛΟΣ ΤΟΠΟ ΝΑΓΙΩ Υ Ξ Η Σ ΠΑ Ν Τ Ε ΠΑΝΟ Σ Υ Ν Ε

ECA

SMAL

L AD.in

dd

1

ìð

Ý p

óì

à

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ

5/17/

10

11:46 :31

AM

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Γ ια Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ GR 11 0730 0150 0000 0000 0033 840 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 16 0110 0680 0000 0684 7000 665 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 38 0120 0010 0000 0008 4793 043 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 78 0432 0570 0004 6040 0305 864 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 37 0172 0840 0050 8404 3509 613

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: ......................................................................................................................................................................... ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 45 • Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση


ΘΕΜΑ

Ξύλινα έπιπλα, με μοντέρνο design και γραμμές, συνδυάζονται

Κυανή Ακτή, Γαλλία)

μοναδικά και προκαλούν την αίσθηση της ζεστασιάς που απαιτεί

Το Château Saint-Martin & Spa είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη

το περιβάλλον.

Γαλλική περιφέρεια των Άλπεων, στην Κυανή Ακτή.

Αν αποφασίσετε να περάσετε εκεί το μήνα του μέλιτος, θα σας περι-

Τα δωμάτια και οι σουίτες είναι διακοσμημένα με ανοιχτόχρωμα έπι-

μένουν στη σουίτα σας φρούτα, λουλούδια και σαμπάνια για να αρχί-

πλα, ιδιαίτερα έργα τέχνης, πολύχρωμα υφάσματα και χαλιά. Αυτό

σετε την κοινή σας ζωή όσο πιο ρομαντικά και γλυκά γίνεται.

που θα σας τραβήξει την προσοχή είναι οι φλοράλ ταπετσαρίες

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το spa του ξενοδοχείου και να κάνετε

και οι κουρτίνες που δίνουν έναν ακόμα πιο ρομαντικό τόνο στην

μασάζ., ενώ στις επιλογές που έχετε είναι μια βόλτα στο δάσος με τα

ατμόσφαιρα.

αυτοκίνητα αντίκες που σας παρέχει το ξενοδοχείο.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο ξενοδοχείο με ρομαντικές βόλτες στους γεμάτους λουλούδια κήπους.

6. Ξενοδοχείο Villa Marina Capri (Capri, Ιταλία)

Το απόγευμα μπορείτε να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του προσω-

Στη μέση ενός μεσογειακού πάρκου, το ξενοδοχείο Villa Marina Capri,

πικού και να δοκιμάστε θεραπείες μασάζ με καυτές πέτρες, αναζω-

καλωσορίζει τους επισκέπτες του. Ένα πέπλο πολυτέλειας το καλύ-

ογονητικά scrub και μάθημα διαλογισμού. Και όταν η νύχτα αρχίσει

πτει και από τις αρχές του 20ου αιώνα το συγκεκριμένο πεντάστερο

να πέφτει, μια στάση στο εστιατόριο Le Saint-Martin είναι αν όχι επι-

ξενοδοχείο φιλοξενεί τους επισκέπτες του σε ένα από τα 21 μοντέρ-

τακτική, απαραίτητη. Δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε

να δωμάτια και σουίτες που διαθέτει.

τα πιάτα του βραβευμένου chef Yannick Franques, καθώς ατενίζετε

Μαρμάρινα δάπεδα, στυλάτα έπιπλα και επιτηδευμένα χαμηλός

την καταπράσινη κοιλάδα που ξεδιπλώνεται μπροστά σας.

φωτισμός συνθέτουν το σκηνικό που θα αντικρύσετε αν επιλέξετε να περάσετε εκεί το μήνα του μέλιτος. Η θέα του κόλπου της Νάπολης

9. Lizard Island Resort (Queensland, Αυστραλία)

θα σας μαγέψει, ενώ μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε λίγα μόλις βήματα

Το Lizard Iceland Resort είναι ένα γραφικό ξενοδοχείο σε ένα απο-

από το τελεφερίκ που συνδέει το λιμάνι του Capri με την Piazzeta,

μονωμένο νησί στην Ωκεανία. Το θέρετρο περιλαμβάνει πάνω από

όπου η έκφραση Dolce Vita παίρνει «σάρκα και οστά».

40 εκλεπτυσμένες βίλλες για τις οποίες επιλέχθηκαν ζεστά χρώμα-

Αν θέλετε κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο και πιο απομονωμένο μπο-

τα όπως μπεζ, κίτρινο, κρεμ και το χρώμα της άμμου. Τα μεγάλα

ρείτε να επισκεφτείτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου και να απολαύ-

παράθυρα που έχουν τα δωμάτια επιτρέπουν στο φως να λούζει το

σετε ένα ρομαντικό δείπνο, υπό το φως των κεριών.

εσωτερικό τους, δημιουργώντας μια ακόμη πιο ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα.

7. Ξενοδοχείο Bayan Tree Seychelles (Mahé Island, Σεϋχέλλες)

Το θέρετρο είναι η ιδανική επιλογή για εσάς που ανήκετε στην κατη-

Το ξενοδοχείο Bayan Tree βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού

γορία εκείνων που λατρεύουν τις καταδύσεις.

Mahe, στις Μαλδίβες. Στο θέρετρο βρίσκονται 60 πολυτελείς βίλλες

Στις επιλογές που έχετε είναι ένα ρομαντικό πικ-νικ σε μια από τις

οι οποίες χαρακτηρίζονται για το παραδοσιακό τους στυλ που απο-

απομονωμένες παραλίες του θερέτρου και beach dining, όπου ένα

πνέει μια δόση επιτηδευμένης πολυτέλειας.

δείπνο εφτά πιάτων σας σερβίρεται στην παραλία, πάνω στην άμμο

Ξύλινα έπιπλα κοσμούν όλους τους χώρους και κάθε βίλλα έχει ιδι-

μέσα σε ένα ρομαντικό σκηνικό.

ωτική πισίνα και βεράντα για να νιώσετε σαν το σπίτι σας την ώρα που απολαμβάνετε τη θέα.

10. Barcelό La Bobadilla, (Loja, Ανδαλουσία)

Για εσάς που θα επιλέξετε το θέρετρο για να αρχίσετε να ξετυλίγε-

Το ξενοδοχείο Barceló La Bobadilla σας δίνει τη δυνατότητα κυρι-

τε το «κουβάρι» της κοινής σας ζωής, το ξενοδοχείο προσφέρει το

ολεκτικά να νιώσετε ένα με τη μάνα Γη. Χτισμένο στους πρόποδες

πακέτο Moonlight Diner σε συνδυασμό με το πακέτο Discover the

των χωριών της αρχαίας Ανδαλουσίας, θα σας δώσει την αίσθηση

Blue. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι σε ένα ξέφωτο θα δειπνή-

της ηρεμίας και της γαλήνης που ψάχνετε. Μακρινοί περίπατοι μέσα

σετε υπό το φως των αστεριών και την επόμενη μέρα με ιδιωτικό

στο δάσος, πικ-νικ στη φύση και δίπλα στο ρυάκι είναι μόνο μερικές

γιωτ θα εξερευνήσετε τα καταγάλανα νερά του νησιού και στη συνέ-

από τις επιλογές σας. Ειδικά αν σας αρέσουν τα σπορ, μπορείτε να

χεια θα απολαύσετε μασάζ από τα έμπειρα χέρια του προσωπικού

δοκιμάσετε να κάνετε ιππασία μέσα στο δάσος που θα καταλήξει σε

του ξενοδοχείου.

ένα ρομαντικό πικ-νικ δίπλα από το ποτάμι.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε είναι το Champagne

Αν επιλέξετε αυτό το ξενοδοχείο για το μήνα του μέλιτος, μην παραλεί-

on the Rocks, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αναρρίχησή σας σε

ψετε να επισκεφτείτε το εστιατόριό του και να δοκιμάσετε τις λιχουδιές

ένα μικρό λόφο, και μόλις φτάσετε στην κορυφή του θα σας περιμέ-

του σεφ. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε να σας ετοιμάσουν ιδιωτικό

νει σαμπάνια για να απολαύσετε τη δύση του ήλιου.

δείπνο στο πλακόστρωτο μέσα στα δέντρα, με μόνους καλεσμένους εσάς, το έτερον ήμισυ και τα αστέρια... Εξάλλου το εστιατόριο του

8. Ξενοδοχείο Ch�teau Saint-Martin & Spa (Πρόποδες Άλπεων,

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ξενοδοχείου θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Γρανάδας. ◊


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ Διήμερα φιλοσοφικών συζητήσεων και αναζητήσεων στην Costa Navarino Μετά από την επιτυχία που σηµείωσε η δραστηριότητα «Φιλοσοφικοί Περίπατοι» τον περασµένο Νοέµβριο, η Costa Navarino εξελίσσει το πρόγραµµα των φιλοσοφικών περιπάτων και σε συνεργασία µε αναγνωρισµένους πανεπιστηµιακούς, αναπτύσσει διήµερα µε επίκεντρο τη φιλοσοφική αναζήτηση και προσωπική εξέλιξη µέσα από τις συζητήσεις. Οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συµµετάσχουν σε µία πρωτοποριακή δραστηριότητα και να συζητήσουν σύγχρονα ζητήµατα υπό το πρίσµα της σκέψης και των κειµένων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Η γνωριµία µε τον κόσµο της Ελληνικής φιλοσοφίας γίνεται µέσα από έναν περίπατο στο ειδυλλιακό Μεσσηνιακό τοπίο, ανάµεσα σε αιωνόβιους ελαιώνες. Οι επισκέπτες που συµµετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν σε βάθος διάφορα ζητήµατα όπως «Πολιτική & Φιλοσοφία - Υπάρχει “Μη διαφθαρµένος κυβερνήτης”;», ένα δίληµµα που τέθηκε από τον Πλάτωνα χιλιάδες χρόνια πριν, όπως και το θέµα «Εκδίκηση: ηθικές αξίες και δικαιοσύνη» καθώς και µία σειρά ακόµη θεµάτων, τα οποία προσπαθούν να ρίξουν φως στην ευρύτερη επίδραση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Tο πρόγραµµα των «Φιλοσοφικών Περιπάτων» περιλαµβάνει και προαιρετική επίσκεψη στην Αρχαία Ολυµπία, το µοναδικής σηµασίας και φυσικής οµορφιάς Παγκόσµιο Μνηµείο της UNESCO, όπου γεννήθηκαν οι Ολυµπιακοί Αγώνες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι συµµετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τους ναούς του ∆ία και της Ήρας, καθώς και το Αρχαίο Στάδιο. Επίσης, η ξενάγηση περιλαµβάνει επίσκεψη στο εργαστήρι του γλύπτη Φειδία, όπου οι συµµετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να θαυµάσουν τις περίφηµες χάλκινες συλλογές γλυπτών που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυµπίας. Το πρόγραµµα θα διαρκέσει από το Μάιο µέχρι τον Οκτώβριο και είναι διαθέσιµο όλα τα Σαββατοκύριακα, και για επισκέπτες που δεν διαµένουν στα ξενοδοχεία. Όλες οι δραστηριότητες υπόκεινται σε όρους, προϋποθέσεις και προ-κρατήσεις. Ιδιωτικές περιηγήσεις είναι επίσης διαθέσιµες κατόπιν αιτήµατος.

Άνοιξε τις... πόρτες της η μεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα στην Κέρκυρα Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες και άνοιξε τις «πύλες» της η µεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα της Κέρκυρας στο ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace, ανεβάζοντας τη συνολική συνεδριακή δυναµικότητα του ξενοδοχείου στα 1.700 άτοµα. Η νέα συνεδριακή αίθουσα του Corfu Holiday Palace, σχεδιασµένη από τον γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Βαγγέλη Στυλιανίδη, είναι δυναµικότητας 700 θέσεων και διαθέτει ότι πιο σύγχρονο σε τεχνολογικό και οπτικο-ακουστικό εξοπλισµό. Η αίθουσα εγκαινιάστηκε πρόσφατα µε τη φιλοξενία του 5ου Πανελλαδικού και του 4ου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου Νοσηλευτικής, µε τη συµµετοχή άνω των 1.500 συνέδρων.

Την Αθήνα με το Λονδίνο συνδέει η Cyprus Airways Στη γραµµή Αθήνα-Λονδίνο εισέρχεται η Cyprus Airways διευρύνοντας και ενισχύοντας την παρουσία της στην Ελλάδα, όπου εκτελεί δεκάδες πτήσεις ηµερησίως, περιλαµβανοµένων και των τριών καθηµερινών πτήσεων Αθήνα-Θεσσαλονίκη που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα. Η Cyprus Airways, από την 1η Οκτωβρίου θα συνδέει την Αθήνα µε το Λονδίνο σε καθηµερινή βάση, µε σύγχρονα αεροσκάφη τύπου Airbus A320, χωρητικότητας 152 θέσεων. Η πτήση θα αναχωρεί από το αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 18:30 και θα προσγειώνεται στο αεροδρόµιο Heathrow στις 20:35. «Η παρουσία µας στην Ελλάδα αριθµεί 65 έτη και η Cyprus Airways βρίσκεται σήµερα στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας µε το Λονδίνο, ένα από τα µεγαλύτερα επιχειρηµατικά και πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, µε πτήσεις που θα εκτελούνται από και προς το αεροδρόµιο Heathrow», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας κ. Γιώργος Μαυρόκωστας. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 47


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΝΕΚ Lines ανανεώνει τη χρυσή χορηγία με τον ποδηλατικό όμιλο ΤΑΛΩΣ Ανανέωσε τη χρυσή χορηγία µε τον Ποδηλατικό Όµιλο ΤΑΛΩΣ η ΑΝΕΚ Lines, συνεχίζοντας µια παράδοση στήριξης των διακεκριµένων αθλητών του Συλλόγου, που αριθµεί πάνω από δέκα χρόνια αγαστής συνεργασίας. Επιβραβεύοντας τις προσπάθειες των πρωταθλητών Ελλάδος για το 2011, η ΑΝΕΚ Lines παραµένει συµπαραστάτης και συνοδοιπόρος του ΤΑΛΩΣ, έως το Μάιο του 2014. Σηµειώνεται ότι οι αθλητές του ΤΑΛΩΣ έχουν καταφέρει να κατα- Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, διακρίνεται τρίτος από αριστερά ο πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ - ΑΝΕΚ κτήσουν πάνω από 1.500 µετάλλια και κύπελλα, τα τελευταία δέκα LINES, κ. Γ. Κοπανάκης και δίπλα του ο προεδρεύεων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ. Κατσανεβάκης χρόνια, κάνοντας υπερήφανους όχι µόνο τους Χανιώτες, αλλά και όλους τους Έλληνες µε τις διακρίσεις τους σε τοπικούς, εθνικούς και παγκόσµιους αγώνες. Με θερµά λόγια εκφράστηκαν για την ανανέωση της χορηγίας οι παράγοντες της οµάδας. Ο πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ, κ. Γιάννης Κοπανάκης ανέφερε µεταξύ άλλων: «Αισθάνοµαι την ανάγκη να εκφράσω δηµοσίως την ευγνωµοσύνη µου στην εταιρία που στάθηκε τα τελευταία χρόνια αρωγός και συνοδοιπόρος στις δύσκολες προσπάθειες του ΤΑΛΩΣ για την κατάκτηση της κορυφής και την εδραίωσή του σ’αυτήν». Ο κ. Κοπανάκης έκλεισε επισηµαίνοντας την ιδιαίτερη αξία στήριξης της ΑΝΕΚ στους δύσκολους οικονοµικά καιρούς που διανύει η χώρα. Από αριστερά ο πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ - ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ. Κοπανάκης και ο προεδρεύεων αντιπρόεδρος Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΤΑΛΩΣ, κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης της ΑΝΕΚ LINES, κ. Γ. Κατσανεβάκης µαζί µε τους µικρούς ποδηλάτες του Οµίλου τόνισε τη σηµασία της χορηγίας της ΑΝΕΚ Lines για την πραγµατοποίηση των ονείρων χιλιάδων αθλητών του Νοµού Χανίων, συµπεριλαµβανοµένων και των πρωταθλητών του ΤΑΛΩΣ. Επίσης, ο προπονητής της οµάδας, κ. Παναγιώτης Μαρεντάκης, εξήγησε ότι χωρίς τη χορηγία µεταφοράς της ΑΝΕΚ οι ποδηλάτες του ΤΑΛΩΣ, δεν θα µπορούσαν να λάβουν µέρος στους εκτός Κρήτης αγώνες και κατά συνέπεια δεν θα µπορούσαν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν τόσες διακρίσεις. Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ, κ. Γιώργος Κατσανεβάκης συνεχάρη τους αθλητές του ΤΑΛΩΣ για την επιµονή, το όραµα και την πίστη τους στο ελληνικό, αθλητικό ιδεώδες της ευγενούς άµιλλας, και τους διαβεβαίωσε ότι η ΑΝΕΚ θα είναι αρωγός στις προσπάθειές τους, που αποτελούν παράδειγµα προς µίµηση και πηγή αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες, καθώς διακρίνονται όχι µόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά πρωταρχικά για το ήθος και την παιδεία τους.

Με Green Key βραβεύθηκαν τα τέσσερα ξενοδοχεία της PAP CORP Με το διεθνές βραβείο Green Key Eco Label 2012 του ∆ιεθνούς Ιδρύµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FΕΕ - Foundation for Environmental Education) διακρίθηκαν, για 4η συνεχή χρονιά, τα τέσσερα ξενοδοχεία της PAP CORP. Πρόκειται για το Astoria, το µοναδικό βραβευµένο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, το Alexander the Great Beach Hotel, στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, το Agionissi Resort, στην Αµολιανή και το Xenia, στην Ουρανούπολη. Το Green Key αποτελεί παγκοσµίως σύµβολο ποιότητας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οικολογικής διαχείρισης των ξενοδοχειακών µονάδων, µε Φορέα του Προγράµµατος στην Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Για την απόκτηση του βραβείου, τα τέσσερα ξενοδοχεία PAP CORP αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων του διεθνούς προγράµµατος Green Key, για την περιβαλλοντική τους πολιτική και το σύνολο των περιβαλλοντικών ενεργειών και δραστηριοτήτων τους, όπως περιβαλλοντική διαχείριση σε όλους τους τοµείς -κατανάλωση ενέργειας, διαχείριση απορριµµάτων, κατανάλωση νερού, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και απορρυπαντικών, ποιότητα προϊόντων διατροφής και µετατροπή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου.

48 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ Αλλάξτε το µπάνιο σας, σε τρεις κινήσεις …µατ Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Το μπάνιο σας μπορεί να αλλάξει όψη και να ανανεώσει τη διάθεσή σας με τρείς απλές, έξυπνες και οικονομικά μελετημένες κινήσεις: Η 1η κίνηση αφορά στο χώρο της καθημερινής μας χαλάρωσης και αναζωογόνησης, τη μπανιέρα, ή το ντους. Απαλλαγείτε από τις συνηθισμένες κουρτίνες της μπανιέρας που μαζεύουν υγρασία και μαύρα στίγματα και στη θέση τους τοποθετήστε ένα πρακτικό πάνελ μπανιέρας, το οποίο προφυλάσσει από τα νερά, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει συνολικά την αισθητική και το στυλ, σε κάθε μπάνιο. Αντίστοιχα, αν έχετε ντουσιέρα, μια καμπίνα ντους θα δημιουργήσει ένα ιδιωτικό χώρο στην υδάτινή σας απόλαυση, ενώ όλο το μπάνιο σας μεταμορφώνεται..... με το μαγικό ραβδί του design! Η Ideal Standard, προτείνει δύο διαφορετικά μονόφυλλα πάνελς για μπανιέρα: Της σειράς Connect 80 cm, ή της σειράς Tonic 90cm. Για το ντους: Connect ή Kubo καμπίνα γωνιακή 90x90cm. Όλες οι λύσεις είναι απόλυτα πρακτικές, εύκολα εφαρμόσιμες και εκφράζουν την ιδανική σχέση ποιότητας - τιμής! Κίνηση 2η: Ο χώρος προσωπικής περιποίησης. Ξέρουμε πόσο εκνευριστική μπορεί να είναι η ακαταστασία στα προσωπικά μας αντικείμενα στο μπάνιο. Ο μόνος τρόπος για να μπουν όλα σε τάξη, αλλά και το μπάνιο σας να ανέβει ακόμα ένα σκαλί στη βαθμίδα της αισθητικής, είναι ένα εργονομικό και μοντέρνο σχεδιαστικά έπιπλο μπάνιου, με τον κατάλληλο νιπτήρα και μπαταρία. Θα σας προσφέρουν χρηστικότητα, αλλά και όλους τους αποθηκευτικούς χώρους που χρειάζεστε ώστε η καθημερινή σας ενασχόληση να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο προσωπικό σας καλλωπισμό και όχι στην τακτοποίηση του μπάνιου. Κίνηση 3η και τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική: Τα αξεσουάρ! Επιλέξτε σαπουνοθήκες, ντισπένσερ, κρεμάστρες για τις πετσέτες, θήκες για τα προϊόντα του ντους. Όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά! Διαλέξτε μέσα από τις διακεκριμένες συλλογές της Ideal Standard, Connect και Softmood και θα ενθουσιαστείτε από το νέο στιλ του μπάνιου σας! Για περισσότερες πληροφορίες: Ideal Standard Showroom, Λ. Μεσογείων 265, 154 51 Ν. Ψυχικό, Αθήνα, τηλ.: 210 6790 880-2, www.idealstandard.gr

Cash Protector: Η ασφάλεια στα πόδια σας! Μία νέα λύση για την ασφαλή φύλαξη των χρημάτων σας διαθέτει στην αγορά η εταιρία ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. Ο λόγος για το νέο Cash Protector, τριών συρταριών, με κλειδαριά χρονοκαθυστέρησης. Το χρηματοκιβώτιο αποτελείται από τρία συρτάρια: Το πρώτο συρτάρι διαθέτει διαχωριστικά για την ταξινόμηση χαρτονομισμάτων. Το δεύτερο συρτάρι είναι χώρος μερικής φύλαξης χρημάτων και διαθέτει καταπακτή για τη ρίψη δεσμίδων χαρτονομισμάτων στο τρίτο συρτάρι. (Όταν το 2o συρτάρι είναι ανοικτό, η καταπακτή του είναι σε κλειστή θέση.) Το τρίτο συρτάρι επέχει θέση χρηματοκιβωτίου και είναι ο τελικός χώρος περισυλλογής των χρημάτων (δεσμίδων) από το δεύτερο συρτάρι. Έχει περιμετρική ασφάλιση με πείρους. Ασφαλίζει με κλειδαριά χρονοκαθυστέρησης πληκτρολογίου M Lock Model. EM 2050, πιστοποιημένη από το Γερμανικό Ινστιτούτο VDS και πιστοποιημένη σύμφωνα με τα EUROPEAN NORMS EN 1300, από τον VDS CLASS 2 (B). Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, έχουν ως εξής: • Λειτουργεί με αλκαλική μπαταρία 9V. • Έχει προαιρετικά δύο τρύπες στη βάση του για τη δυνατότητα βιδώματος με στριφώνια (πάκτωση). • Το χρώμα του είναι ανοικτό εκρού RAL 7035 Α. • Οι εξωτερικές τους διαστάσεις είναι: ΥΨΟΣ: 55cm - ΠΛΑΤΟΣ: 50cm - ΒΑΘΟΣ: 50cm • To βάρος του είναι: 50 kg (περίπου). Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, Θαρύπου 23, 117 45, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 92 10 272, 210 92 10 276, mecanografic@ath.forthnet.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 49


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ: Mini bars DOMETIC: «Παγώνουν» το ενεργειακό κόστος Κορυφαία επιλογή για τον εξοπλισμό των μεγαλύτερων ξενοδοχείων στον κόσμο, η σειρά Dometic HiPro miniBars φημίζεται για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό της και, φυσικά, τη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα Dometic Classic miniBars, τα οποία στην ελληνική αγορά διατίθενται αποκλειστικά από την εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τοποθετούνται ελεύθερα ή εντοιχιζόμενα και πωλούνται σε ποικιλία μεγεθών, με βιτρίνα ή χωρίς, και σε διάφορους χρωματισμούς. Έχουν πρωτοποριακό σχεδιασμό, είναι τελείως αθόρυβα (ψύξη απορρόφησης), έχουν αυτόματη απόψυξη, παγοθήκη, ρυθμιζόμενα ράφια και συρτάρια, εσωτερικό φωτισμό ελεγχόμενο με ηλεκτρονικό αισθητήρα και χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα Fuzzy Logic, ελέγχου της ψύξης, έχουν τη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αποδεικνύουν ανεξάρτητες μετρήσεις του Ινστιτούτου Θερμοδυναμικής και Τεχνολογίας Ψύξης του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης Γερμανίας. Κατασκευάζονται από τη Dometic που είναι η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής miniBars με περισσότερα από 4 εκατομμύρια εγκατεστημένα miniBars στα σημαντικότερα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και συσσωρευμένη εμπειρία 8 δεκαετιών στην τεχνολογία απορρόφησης, ενώ είναι πιστοποιημένα με το πρότυπο ποιότητας ISO 9001 και το περιβαλλοντικό πρότυπο ISO 14001. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., Αναξιμάνδρου 73, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 32 10 90-1, fax: 2310 32 10 90.

Λύση ασύρµατης ειδοποίησης σερβιτόρου Leanko Το καινοτόμο σύστημα ασύρματης ειδοποίησης σερβιτόρου Leanko, λανσάρει στην αγορά εστίασης η εταιρία Sunsoft. Το Leanko είναι ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας της επιχείρησης με τον πελάτη, το οποίο διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πελατών όσον αφορά την ταχύτητα και την αξιοπιστία καθώς και τη διακριτική επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του είναι: • Άμεση ανταπόκριση των σερβιτόρων. • Μείωση αναμονής των πελατών. • Ταχύτητα εναλλαγής τραπεζιών. • Αύξηση πωλήσεων. • Χαλαρή ατμόσφαιρα. • Φαγητά και ποτά σερβιριζόμενα στην κατάλληλη θερμοκρασία. • Διακριτική επικοινωνία με δονούμενο ρολόι, σε σχέση με τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. ασυρμάτους). Για περισσότερες πληροφορίες: SUNSOFT, Μάχης Αναλάτου 103, 117 45 Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 93 17 811, fax: 210 93 21 603, www. sunsoft.gr, info@sunsoft.gr

Soft Care Gentle: H νέα πρόταση της Diversey για τον καθαρισµό και την υγιεινή Η Diversey, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων καθαρισμού και υγιεινής, εμπλουτίζει την επιτυχημένη προϊοντική της γκάμα για την προσωπική φροντίδα και υγιεινή Softcare, με τη νέα οικονομική σειρά Soft Care Gentle. Ιδανική λύση για τα δωμάτια πελατών ενός ξενοδοχείου ή ενός νοσοκομείου, το σύστημα Soft Care Gentle με δύο προϊόντα για την προσωπική φροντίδα, σε μορφή αμπούλας 300ml, υγρό κρεμοσάπουνο για τη φροντίδα των χεριών και 2 σε 1 σαμπουάν και αφρόλουτρο, ήρθε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επαγγελματιών που έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο του κόστους. Η ήπια και ποιοτικά ελεγμένη σύνθεση των προϊόντων της σειράς Soft Care Gentle, προσφέρει μια απίστευτη αίσθηση απαλότητας για κάθε τύπο δέρματος, ενώ η κομψή και μοντέρνα βάση στήριξής του σε λευκό χρώμα ταιριάζει απόλυτα σε κάθε μοντέρνο περιβάλλον. Απλό στη χρήση, ανθεκτικό σε φθορές και κλοπές, εύκολο στον καθαρισμό και τη συντήρηση, το νέο σύστημα Soft Care Gentle προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγχετε απόλυτα τη χρήση του, ενώ παράλληλα διατηρείτε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής για την επιχείρησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες: DIVERSEY HELLAS S.A., τηλ.: 210 63 85 900, fax: 210 63 85 901, www.diversey.com.

50 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ


ΙΤΑΛΙΚΟ

 7 ηµέρες

οδικ

ΠΑΝΟΡΑ

Kαλοκ

ΑNKOΝΑ ώς - ακτο - ΒΕΝΕ ΤΙΑ - ΦΛΩ πλοϊκώς ΡΕΝΤΙΑ Τιµή ανά - ΒΑΤΙΚΑΝ άτοµο Ο - ΡΩΜ από 495 1η ηµ: Η - ΠΟΜ € ΒενετίαΑναχώρηση ΠΗΙΑ ΜΠΑΡΙ πόλης) (περιήγηση)- Εν πλω - 2η - Ρώµ - Ποµπηία η - 5η - 4η ηµ: Βενεηµ: Αγκώνα ηµ: - Βενε τία - Μπά τία - 3η ρι - Εν Ρώµη (περιήγη- Φλωρεντ ηµ: πλω ία 7η ηµ: ση πόλης) (περιήγηση Εν πλω - 6η ηµ: - Επισ  τροφή. Ρώµη

ΚΩΝΣΤΑ

ΜΑ

ΝΤΙΝΟ

7 ηµέρες

ΥΠΟΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤ οδικώς ΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΟΙΑ - ΠΡΟΥ ΣΑ - ΣΜΥΡ ΝΗ - ΕΦΕΣ Τιµή ανά ΟΣ - ΠΕΡΓ άτοµο ΑΜΟΣ από 339 1η ηµ ΑÚΒΑΛΙ : € Kων/πολΑθήνα - Λαµ πολη - η (προαιρε ία - Βόλος Σµύρνη 4η ηµ: Kων τική στην ΠρίγΘεσ/νίκη σταντινο Κων/πολ - 7η ηµ: - Έφεσος ύπολη κιπο) - 3η η - 2η - Αθήνα. Τσανάκαλε Κουσάντασι - Προύσα ηµ: Κωνσταν ηµ: - Σµύρ - Θεσσαλο - 6η ηµ: νη - 5η τινούΣµύρ νίκη Λάρισα νη - Τσανάκαηµ: - Βόλο λε ς - Λαµ  ία

Τιµή ανά

ΣΙΚΕΛΙΑοδικ

ΜΕΓΑΛΗ

ΕΛΛΑ∆Α

ΚΟΡΣΙΚΗ

ηµέρες

Τιµή ανά

αεροπο

άτοµ

ρικώς

Strato

ΙΑΣ

ώς - ακτο ΜΠΑΡΙ - ΤΑΡΑ πλοϊκώς ΝΤΟ - ΜΕΣ - ΜΟΝΡΕΑΛ ΙΝΑ - ΤΙΝ∆ Ε Τιµή ανά - ΑΚΡΑΓΑΣ - ΣΥΡΑ ΑΡΗ άτοµο ΚΟΥΣΑ - ΚΕΦΑΛΙ∆ΙΟΝ από 639 - ΚΑΤΑ 1η ηµ: ΝΙΑ - ΑΙΤΝ- ΠΑΛΕΡΜΟ € - Μεσ Αναχώρηση Α - ΤΑΟΡ ίνα ΜΙΝΑ νια/Ακράγ - Κατάνια - Εν πλω - 2η (Αίτνα-Τα αντα - 5η - 3η ηµ: Κατά ηµ: Μπάρι/Μ νια/Παλέρ πρίντεζι ορµίνα) ηµ: Κατά - Μπά νια/Σ - Τάρα µο ρι/Μπρίν - 7η ηµ Κατά υρακούσες - 4η ηµ: Κατά ντο τεζι Εν πλω νια - Μεσ ίνα - 6η ηµ: Κατά - 8η ηµ: Εν πλω Ρήγιο - Τάρα νια  - Επισ τροφή. ντο 7

Τμήμα

lu xu ry

m ee ts

sim pl ici

ty ...

s Vassi

Αθήνα

tel

Parthen

on Ho

Αθήνα

Achaia

Πάτρα

Patras

Πάτρα

Smart

Malac

Ερέτρια

Galaxy

Καβάλα

tel

Beach

onda Be

Hotel

ΡΩΜΗ

tel Τιµή ανά

dros Ho

Αθήνα

Hotel

Ο

άτοµ

/ 4, 5 ηµέ

ρες

/ 4, 5,

* * άτοµ ***

6 ηµέρες

Millenn

ium Πρ οορι

σµοί

αερ

οπορικώ ο από 1η ηµ: 489 € ς - 3η ηµ:Πτήση για Ρώµ αιρετική Προαιρετική η, ξενάγηση πόλη - 6η ηµ: Νάπολη, Ποµεκδροµή για Φλω ς - 2η ηµ: Πτήση πηία Bατικανό ρεντ επιστροφ - 5η ηµ: Ρώµη, ία - 4η ηµ: ής. Προ ηµέρα ελεύθερη-

****

* * **

Hotel

αίρι στ ο ΕΞΩΤΕ ΡΙΚΟ - DISNEY

ο από αεροπο 1η ηµ: 425 ρικώς ΒρετανιΠτήση για Λονδ € Γουίνσδοκού Μουσείο ίνο, ξενά εκδροµή ρ-κρουαζ υ - 2η ηµ: γηση πόλης στην Οξφ ιέρα στον Ελεύθερη & επίσκεψη Τάµε - 3η όρδη, Στράτφορση - 4η ηµ: ηµ: Πύργος ντ - Πτήσ Προαιρε τική η επισ τροφής. 

likos Ho

Alexan

ο από Εκδηλώ 1η ηµ: 1.090 σεων € - Αιάκ Mιλάνο - Γένο ειο ∆ο ρυλ - 4η ηµ: - 3η ηµ: Αιάκβα - 2η ηµ: αίο υ 10- Αιάκ Αιάκειο - Σαρ ειο - Κόρ Γένοβα -115 12 Λιβόρνο ειο 21 Μπα Aιάκειο - 5η ηµ: Αιάκτένε - Μποτε - Αιάκειο .στιά (περ - Πλ Μα - Γένο νιφά βα -7η ειο - Καρζές τσιο (προ ιήγηση πόλη βίλη ηµ: Γένο αιρε - Κάλβι ς) βα - Μιλά - Αιάκ τική εκδρΑθή  οµή) να ειο - 6η νο Τηλ . 210 - Πτήσ ηµ:   η επισ640 0 720 τροφής. Fax 210     640 0     750 l e s  s a   @ i r o    a t e l . g  w w w . a r    r o t e l  i   .gr        

... w he n

άτοµ

ΛΟΝ∆ΙΝ

οδικώς ΜΑ ∆ΑΛΜ - ακτο ΑΤ

ΒΕΝΕΤIΑ πλοϊκώς - ΜOΣΤΑΡ- ΤΕΡΓEΣΤΗ - ΝΤΟΥΜΠ - ΟΠAΤΙΑ ΡΙEΚΑ ΡOΒΝΙΚ Τιµή ανά - ΤIΡΑΝΑ - ΛIΜΝΕΣ ΠΛIΤ άτοµο ΒΙΤΣΕ από 619 1η ηµ: ΣΠΛIΤ € ΑδριατικΑναχώρηση - Λίµν ή) - 3η ηµ: - Εν πλω - 2η ες - Μόσ Πλίτβιτσε Βενετία - Οπά ηµ: Εν πλω ταρ πόλης) - Ντουµπρ- Μπίογκραντ τια - 4η ηµ: (κρουαζιέρα Τίρανα - 7η ηµ: Ντουόβνικ - 6η - 5η ηµ: Μπί Οπάτια - Ριέκστην ηµ: Nτου - 8η ηµ: ογκρ µπρ µπρόβνι αντ - Σπλα Τίρανα-Θ όβνικ (Κότ ίτ κ (περ εσ/νίκη ορ, Ρισά ιήγηση ν, - 9η ηµ: Χέρτ Θεσ/νίκη σεγκ Νόβ  ι) - Επισ τροφή. 8

ηµέρες

Τιµή ανά

- ΣΜΥΡ ΝΗ

ΠΑΝΟΡΑ

9 ηµέρες

ΠΑΡΙΣΙ

ο από / 4, 5, 6 1η ηµ: 519 € ηµέρες 3η ηµ: Πτήση για Παρ αεροπο ρικώς - 4η ηµ:Βερσαλλίες ίσι - 2η ηµ: πάρκο Disneyland - προαιρετική Λούβρο-περ Αστερίξ - 5η ιήγη κρου - 6η ηµ: ηµ: προαιρε αζιέρα στο ση πόλης Πτήση τική επιστροφ εκδροµή Σηκουάνα στο ής.

ΒΑΡΚΕΛ

Τιµή ανά

άτοµο

ΩΝΗ / 5

από

1η ηµ: 440 *αιρε * τικά * Πτήσ * η για Βαρ €

ηµέρες

αεροπο

ρικώς

ηµέρα Montserrat, κελώνη, ξενά γηση - Φιγκ - 4η ηµ: Προ Οινοποιείο έρες αιρετική Torres πόλης - 2η Πτήση επιστροφξενάγηση - 3η ηµ: Ελεύ ηµ: Προπόλης ής. - 5η ηµ:θερη Χιρόνα

***

ach HoΑΓ tel ΓΛΙΑ

* * * - ΣΚΩΤ ΙΑ

Τιµή ανά

άτοµο

/7

ηµέρες από 1.09 1η ηµ: αεροπο 0€ ηµ: ΈξεΛονδίνο - Σόλζ ρικώς τερ - Τίντ µπερι - Κάερλεο - Στόο αγκελ ν- 3η ηµ: υνχεντζ - Μπρ - Έξετερ έκον Αββαείο Γουίνσδο Μπίκονς Τίντερν Έξετερ - Γκλά - 2η προαιρε ρ - Λονδίνο - Κάρντιφ Κάρντιφ - 4η στονµπερ - 5η ηµ: ι ηµ: - Πτήσ τικός νυχτ - 6η ηµ: Λονδ Κάρντιφ Κάρντιφ εριν η επισ - Μπα τροφής. ός γύρος ίνο, ξενά θγηση πόλης - 7η ηµ: πόλης, Λονδίνο  ΝΙΚΑΙΑ - ΚΑΝΝ /7 - ΣΑΝ ΤΡΟΠ ΕΣ - ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ ηµέρες αερ Ε - ΜΟΝΑΚΟ οπο Τιµή ανά - ΣΑΝ ΡΕΜΟρικώς άτοµο - ΜΙΛΑΝΟ από 895 1η ηµ: Μιλάνο € Κάννες - 2η ηµ: Μιλά - Μου - Σαν Πωλ σείο αρω Ντε Βανς νο - Σαν Ρέµο 6η ηµ: - Κάνν Κάννες µάτων - Μον - Νίκαια Μιλάνο - Σαν Τροπ ακό - 5η Βιλ Φρα ες - 3η ηµ: νς - 4η - Πτήσ ηµ: έ - Πορ η επισ τ ΓκριµόΚάννες - Μασ ηµ: Κάννες τροφής. σαλί - 7η ηµ:  Kάννες α                                                 

ΚΥΑΝΗ

ΑΚΤΗ

«Η πολυτέ λεια δεν είν αι

                                                                                                                                       









OU

Eνοικαζ

πλισµός

Ιωάννη

νος Πωπουλος λήσεω ν

Υπεύθυ

Αγν ώστ ου Τηλ . 210 Στρ ατιώ τη 57 • Fax: 210 9563 748, 210 Καλ λιθ έα • Αθή να 9563 710 9563 396 • 176 • Email: • Κιν 73 nikosd@ hol.gr • ww . 6977 634379 w.xeniah ellas.gr

Fanis St

Executi

athogi

ve Ma

nager

όµενα ∆ω Rooms µάτια to let

Παραλία Λουτρ. Θε ρµής 81 Τηλ. 22 510. 712 1 00 Μυτιλήν 17, 22 η Κιν. 69 510. 71145 3. 646. 2683 e-mail. akrogiali atherm i@yaho o.gr

s Αντωνό

Α" κρογιαλ

Καλοκ

αίρι 2

010

Moíáäéêïß ðñïïñé óìïß όλο τον χρόνο

P

GR

ιακός Εξο

πλέον ακριβή »

GR

Ξενοδοχε



OU

P

ιά"

annopo

ulos

Lagana s, Tel.: (+3 GR-291 00 Zakynt 0) 26950 hos e-mail: manag 52310-4, Fax er@zan Athens (+30) tep Offi Tel.: (+3 ce: 1 Omirou arkhotels.gr 26950 51949 0) 210 934346 Str., Nea Sm 8, Fax yrn (+30) 210 i, GR-17121 Athens 935651 2

(ΣΕΡ

POO L B AR ΤΑΙ SNA ΑΠΟ ΤΙΣ CK 13:0 0 ΜΕ

ΒΙΡΕ

ΧΡΙ

ΤΙΣ

19:0 ΣΑΛ ● ΝΤΟ 0) ΜΑ ΤΑ ΑΤΕ Σ ΜΕ ΠΙΠ ΚΑΠ ΑΡΗ ΕΡΙΑ , ΑΓΓ , ΚΡΕ ΟΥΡ ΛΙΚ Η ΜΜ Ι ΚΑΙ ΣΑΛ ΦΕΤ Α...ΥΔΙ , ΠΟΛ ΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤ ΚΑΙ ...... ...... ΤΟ ΕΛΙ ΠΑΡ ΟΠΟ ...12 ,00€ ΑΣ, ΜΕΖ ● ΑΝΘ ΥΛΟ ΑΝΑ ΟΤΥ ΑΝΑ ΜΕΙ ...... ...... , COT ● ΣΠΙ ΡΟ ΚΑΙ ΚΤΗ ΤΙΚ ΟΣ ...... 13,0 TAG E CHE VIN AIG ΣΑΛ ΑΤΑ ΚΑΠ 0€ ESE ΜΕ RET TE ΝΙΣ ΤΟΣ ΝΤΟ PRO SCIU ΤΟΝ ΜΑ ΤΑΣ ΜΕ ΣΑΛ TTO ΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟ ...... ...... , ΤΣΑ ● ΣΟΛ ΜΕΛ ...... 14,0 ΜΑ ΤΑ ΟΜ ΟΣ ΙΟΥ , CON 0€ ΑΝΗ GRA FÍÍ ...... ΘΟΥ “GR AVL AX” ...... ...... & ΜΟ VLA X” ΥΣΤ ΑΡΔ” 14,0 0€ ΑΣ. ...... ΟΡΕ ...... .....1 ● ΡΟΛ ΚΤΙ 4,00 € ΑΚΙ ΚΑ BAC ON ΚΑΙ Α ΜΕΛ ΙΤΖ ΑΝΑ ΣΑΛ ΤΣΑ Σ ΓΕΜ ΝΤΟ ● ΧΤΑ ΜΑ ΤΑΣ ΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠ ΠΟΔ ΑΡΗ ...... ...... ΤΥΡ Ι, Ι SAU , ΞΥΔ TÉ ● ΚΑΛ ...... 12,0 Ι ΚΑΙ É ΜΕ ΘΥΜ ΑΜ ΑΡΑ ΕΛΙ ΕΣ, 0€ ΑΡΙ ΚΙΑ ...... ...... ● ΠΙΚ ΤΗΓ ΑΝΙ ΑΝΤ ...... 16,5 ΙΚΕ Σ ΜΕ ΓΛΥ ΤΑ ΤΑ. ...... 0€ ΦΤΕ ΡΟΥ ...... .....1 ΚΟΞ ΙΝΗ ΓΕΣ 5,50 € ● TOR ΣΑΛ ΤΣΑ ......ΚΟΤ ΟΠΟ TILL ΚΑΙ AS ΓΕΜ ...... ...... ΥΛΟ Υ ΣΑΛ ΙΣΤΑ ΤΣΑ 13,0 0€ ΜΑ ΝΓΚ ΜΕ ΚΟΤ ● ΠΑΤ ΟΠΟ Ο... ...... ΕΛΑ ΑΤΕ ΙΟΛ ΑΔΟ Σ “AI ...... ...13 ΥΛΟ AIO LI”Μ ● ΟΜ Υ ΚΑΙ OLI ”ΜΕ ,00€ Ε ΜΑ ΕΛΕ ΤΑ ΣΚΟ ΓΙΟ ΡΔΟ ΤΗΣ ...... ...... ΝΕΖ Α ΑΡΕ ΣΚΕ ...... 10,0 ΙΑΣ ΣΑΣ 0€ ...... ...... ● SPA ...... 11,0 GHE ΖΥΜ TTI ΜΕ 0€ ΑΡΙ ΦΡΕ ΣΚΙ ΚΑ Α ΝΤΟ ● SPA ΜΑ ΤΑ GHE TTI BOL ΚΑΙ ΒΑΣ ΙΛΙΚ OGN ● ΠΕΝ ESE ...... Ο Ο... ...... ΝΕΣ BAC ON ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΕ ...... ...... ...... .. 13,0 0€ ΜΑ ΓΑΛ 14,0 0€ ΜΑ ΝΙΤ ΑΡΙ Α... Α ...... ΑΚΤ ΟΣ, ...... ...14 ,00€ ΣΑΝ ● ΠΑΡ ΤΟΥ ΑΔΟ ΣΙΑ ΚΗ ΜΟ ΤΣΑ ΙΤΣ CHI APA ΡΕΛ Α, ΡΟΚ ● FOC Α ΚΑΙ TTA ΜΕ ACC ΠΕΣ ΝΤΟ IA ΜΕ ΜΑ ΤΑ. ΤΟ ΒΑΣ ΚΑΙ ...... ...... ΙΛΙΚ ΟΥ, ΛΑΔ ΨΗΤ Α ΛΑΧ Ι ΤΡΟ ΚΑΠ ● ΠΟΛ ΥΣΠ .....1 ΑΝΙ ΑΡΗ ΥΦΑ 1,50 € ΟΡΗ , ΜΑ Σ.... ...... ΚΑ, ΠΑΡ ΜΠ ΑΓΚ ΡΟΥ ...... ..12, ΜΕΖ ΑΝΑ ΛΙ, ΚΡΕ ΕΤΑ ● ΜΑ 00€ ΜΕ ΣΟΛ ΜΜ ΥΔΙ ΥΡΗ ΜΠ ΑΓΚ ΟΜ Ο, ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΥΡ Ι ΕΤΑ ΞΙΝ ΟΜ ΚΡΕ ΜΑΝΤΟ ΜΑ ΜΕ ΠΟΛ ΥΖΗ ...... ...... ΤΑ, ΘΡΑ ● TOA ΣΙΦ ΝΟΥΤΟ ΕΛΙ ΑΣ, ...... 12,5 ST ZAM ΝΤΟ ...... ...... 0€ ΠON ● ΠΑΤ ON & ...... 10,5ΜΑ ΤΑ ΤΥΡ ΙΙ..... ΑΤΕ Σ 0€ ΤΗΓ ΑΝΙ ...... ...... ΤΕΣ ...... .8,00 € ...... ...... 6,00 € ΕΠΙ ΔΟΡ ● ΤΑΡ ΠΙΑ ΤΑ ΣΟΚ ● CHE ΟΛΑ ESE ΤΑΣ ...... CAK ...... ...... E ΦΡΑ ● ΠΑΓ ΟΥΛ 12,0 ΩΤΑ ΑΣ. ΑΣ ...... 0€ ΣΠΙ ΤΙΚ ...... .....1 ● ΣΟΡ Α ...... Α... ΜΠ Ε 1,00 € ...... ...10 ΣΠΙ ΤΙΚ ● ΓΛΥ Α ...... Α... ,00€€ ΚΑ ΗΜ ...... ...10 ΕΡΑ Σ.... Σ ...... ,00€€ ...... ..10, 00€ ● ΓΑΛ

Cafe


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.