Page 1

JYRKKÄLÄN ASIAKASLEHTI – Jyrkkälä Customer Magazine – 2018

WestSide

JYRKKÄLÄ ON UUDISTUNUT ASUKKAITAAN VARTEN

JYRKKÄLÄN KORJAUSHANKE PÄÄTTYI – MIKÄ TALOSSANI UUDISTUI?

TUNNETKO JO BERTAN OLKKARIN? UUDET KERHOTILAT OVAT TÄYNNÄ MUKAVAA TOIMINTAA


2

Sisällysluettelo

3

4

5

6

9

11

12

14

18

20

24

25

26

32

34

35

UUSI JYRKKÄLÄ ON TÄÄLLÄ

PUISTOMAINEN YMPÄRISTÖ JA AKTIIVINEN ASUKASTOIMINTA VIEHÄTTI

JYRKKÄLÄN PALVELUT

TUNNETKO JO BERTAN OLKKARIN? UUDET KERHOTILAT OVAT TÄYNNÄ MUKAVAA TOIMINTAA

Jyrkkälänkatu 2, 20210 Turku info@jyrkkala.fi Puh. 02 2788 880

KUULUMISIA JYRKKÄLÄSTÄ

MIKÄ TALOSSANI UUDISTUI

ERILAISTA ARKEA SAMASSA KYLÄSSÄ

JYRKKÄLÄN PELASTUSSUUNNITELMA

TUNNETKO JO JYRKKÄLÄN PORUKAN?

IKÄYSTÄVÄLLINEN ASUINYMPÄRISTÖ ON KAIKENIKÄISTEN ETU

KYSYMYKSIÄ ASUKKAILTA

HETKET, JOTKA TALLENTUIVAT KUVIKSI

ENGLISH SUMMARY

JYRKKÄLÄ ON UUDISTUNUT ASUKKAITAAN VARTEN

NÄIN LAJITTELET JA KIERRÄTÄT OIKEIN

TÄMÄ ON JYRKKÄLÄ

Päätoimittaja: Marjatta Roth

Painopaikka: Grano Oy

Lehden toimitus ja ulkoasu: Taskut, www.taskut.fi

Tiedustelut: KOy Jyrkkälänpolku, p. 02 2788 880, info@jyrkkala.fi

Kannen kuva: Markku Koivumäki

Internet: www.jyrkkala.fi


PÄÄKIRJOITUS

Uusi Jyrkkälä on täällä Vajaan viiden vuoden Allianssi korjaushanke Jyrkkälässä saadaan päätökseen, kun lumien ja roudan lähdettyä päästään viimeistelemään pihat työmaan jäljiltä. Rakennustyöt päättyivät joulukuussa 2017. Jyrkkälä sai uudet kasvot, moni-ilmeisemmät ja värikkäämmät. Pesubetoniseinät vaihdettiin rapattuihin pintoihin ja keraamiseen laattaan. Kahden talon länsipäädyt verhoiltiin aurinkopaneelein, jotka tuottavat sähköä yhtiön käyttöön. Asukkaiden kauan toivomat uudet ikkunat sälekaihtimineen asennettiin kaikkiin huoneistoihin ja parvekkeet saivat uudet pinnat ja lasikaiteet. Asukkaiden lämpöviihtyvyys parani koneellisen esilämmitetyn tuloilman myötä. Esteettömyys parani huomattavasti niin oviautomatiikan kuin uusittujen hissienkin myötä. Rakennushankkeessa Jyrkkälän rakennukset jaettiin neljään eri ryhmään, joissa korjaustoimenpiteet erosivat toisistaan. Sen pohjalta eriytettiin myös asuntojen vuokratasot. Taloissa, joissa on ilmanvaihdon viilennysmahdollisuus kesähelteillä tai erityisinvestoinnit esteettömyyteen, on vuokra korkeampi kuin niissä, joissa koneellisia tuloilmalaitteita ei ole. Tämä laajentaa myös asukkaiden valinnanmahdollisuuksia muuttaa alueen sisällä asunnosta toiseen varustelu- tai hintatason mukaan. Yhtiön hallitus päätti jo edellisen rakennusten sisäpuolisten ja huoneistojen perusparannushankkeen jälkeen julkisivututkimuksien perusteella 2001, että rakennusten julkisivut uusitaan vasta niiden elinkaaren loppupuolella. Tämä antoi aikaa valmistella tulevaa korjaushanketta huolella niin, että pystyimme tekemään useita asukaskyselyitä sekä laajoja teknisiä kartoituksia. Aran ja silloisen Tekesin tuella saimme vahvan näkemyksen tulevan hankkeen suuntaviivoista Jyrkkälänpolun kokonaiskehityssuunnitelman vuoteen 2025 tekemisen myötä. Yhtiön strategian mukaisesti korjaustoimenpiteiden suunnittelun lähtökohtana oli näkemys alueen tulevista asukkaista ja heidän tarpeistaan. Jyrkkälänpolku rakennettiin vuosina 1968-74 asuntorakenteeltaan lapsiperheille sopivaksi. Alue nähtiin myös tulevaisuudessa hyvänä kasvuympäristönä lapsiperheille, mutta myös ikääntyville. Siksi nyt valmistuneessa korjaushankkeessa panostettiin erityisesti sellaisiin suunnitteluratkaisuihin, jotka edistävät erityisesti ikääntyneiden ja lapsiperheiden arjen sujuvuutta sekä yhteiselämää. Nimenomaan esteettömyydestä ja yhteiskäyttötiloista iloitsevat niin lapset kuin vanhuksetkin. Korjaushankkeen myötä alueelle saatiin 6 uutta kerhotilaa kahden jo käytössä olleen lisäksi. Myös 6 talon saunatiloja uudistettiin niin, että ne toimivat

myös harrastetiloina jo aiemmin rakennettujen neljän muun saunaosaston lisäksi. 2003 muutettiin pihat yhteiseksi puutarhapuistoksi ja tässä korjaushankkeessa ympäristöä parannettiin vielä paremmin palvelemaan asukkaiden ” kesämökkinä” ja vapaa-ajanviettopaikkana. KOy Jyrkkälänpolku on jo 50 vuoden ajan pitänyt hyvää huolta rakennuksistaan ja kehittänyt aluettaan kustannustehokkaasti, jotta sen asukkailla olisi mahdollisimman hyvät elämän puitteet myös niin, että vuokra pysyy kohtuuhintaisena. Laajoista korjaushankkeista huolimatta vuokrataso on pysynyt läpi vuosikymmenten reilusti alle markkinahintojen asumisen laadusta tinkimättä. Nyt päättyneen korjaushankkeen tavoitteena oli parantaa alueen toimivuutta vastaamaan asukkaiden tarpeita kustannustehokkaasti ja siksi hanke päätettiin toteuttaa uudella Allianssi yhteistoimintamallilla. Tavoitteena oli myös korjausinvestointien myötä saada tulevia käyttökustannuksia kuriin ja jopa alenemaan, mutta tietoa tämän tavoitteen toteutumisesta saamme vasta ensimmäisten käyttövuosien jälkeen. Alueen uusien kerhotilojen käytöstä on ilahduttavasti jo kokemuksia. Sitä mukaa kun korjaushankkeen aikana kerhotiloja valmistui niin, toimintaa alkoi niissä useat vapaaehtoisjärjestöt jo järjestää viikottain. Jokaisessa 8:ssa kerhotilassa on tällä hetkellä jatkuvaa toimintaa sen lisäksi, että asukkaat voivat varata tiloja omiin perhejuhliinsa maksutta kuten aiemminkin. Jyrkkälän asukkaiden palveluedellytyksiä kehitetään jatkuvasti myös suurien korjaushankkeiden jälkeen. Tavoitteena on asuinalue, jossa viihdytään pitkään, asuinalue, jossa lapset voivat leikkiä turvallisesti ja perheet kuten vanhuksetkin saavat asumisensa tueksi juuri niitä palveluita, joita tarvitsevat. Liittymällä Jyrkkälän Porukka -toimintaan voivat kaikki osallistua kotikylänsä kehittämiseen.

Jyrkkälä on lapsille ja senioreille virikkeinen ja turvallinen asuinympäristö. Lue lisää Jyrkkälästä www.jyrkkälä.fi Marjatta Roth isännöitsijä/toimitusjohtaja KOy Jyrkkälänpolku

3


4

Kuulumisia Jyrkkälästä Jyrkkälän korjaushanke valmistui Jyrkkälän ulkomuodon uudistanut korjaushanke päättyi rakentamisen osalta marraskuussa. Vuosina 2014-2018 toteutetun hankkeen näkyvimmät jäljet, kuten rakennustelineet A-F -talojen ympärillä ja työmaakopit koirapuiston nurkalla ovat poistuneet. Jäljellä on vielä vähän paperitöitä sekä keväällä, ilmojen jälleen lämmittyä pihojen kunnostusta remontin jäljiltä sekä pensaiden ja kukkien istuttamista. Lue lisää hankkeesta sivulta 6 alkavasta jutusta.

Kerhotilat vilkkaasti käytössä Jyrkkälän kuusi uutta kerhotilaa ovat aloittaneet toimintansa odotettua vilkkaammin. Viime vuonna avattujen uusien Pajojen ja Olkkareiden suosio on yllättänyt iloisesti: Tiloja on käyttänyt jo toistakymmentä erilaista kerhoa tai toimintaryhmää vauvajoogasta senioreiden vempaintukeen. Suosituimpina päivinä vilinää on aamusta iltaan. Yhdessä asukastuvan ja uusitun Vexin saunaosaston kanssa kivijalkatilat tarjoavat niin järjestöille kuin asukkaille mahdollisuuden luoda Jyrkkälään ihan uusia lähipalveluita. Lue lisää kerhotiloista sivulta 26.

Valmistujaisjuhlissa oli tunnelmaa

Jykä Pop -festari juhlistaa 50-vuotiasta

Korjaushankkeen aikana ehdittiin myös juhlia. Kunkin taloryhmän valmistuessa asukkaat kutsuttiin juhlimaan remontin päättymistä. Neljässä pihajuhlassa kuultiin välillä haitarinsoittoa ja välillä grillattiin makkaraa lumisateessa. Asukkaiden tuntoja kuunneltiin myös kyselyissä, joita remontin aikana tehtiin yhteensä kahdeksan.

Vuosi 2018 on Jyrkkälän 50-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi ikinuori viisikymppinen kutsuu kylään uudet ja vanhat tutut. Ilmainen kokoperheen Jykä Pop -festari järjestetään Jyrkkälässä lauantaina 26.5. Laita päivä kalenteriin jo nyt ja kutsu ystävät mukaan juhlimaan!


5 Tule talkoolaiseksi Jykä Pop -festareille! Onko sinulla yhteistyöhenkeä? Elääkö sinussa yrittäjänalku, jolla olisi intoa ja myytävää festarikojulla? Oletko vapaa-ajan valokuvavirtuoosi vailla vertaa? Etsimme tekijöitä moniin erilaisiin rooleihin, joten kerro meille vahvuuksistasi ja ilmoittaudu talkoolaiseksi Jykä Pop -festareille 26.5.!

tunnetko jo jyrkkälän porukan? Jyrkkälän Porukka on Jyrkkälän alueen asukkaista koostuva kehittämisjoukkue, joka kootaan aika ajoin ottamaan kantaa omaa asuinaluetta koskeviin kysymyksiin. Jyrkkälän Porukka voi esimerkiksi etsiä ratkaisuja asuinalueen haasteisiin, kokeilla uusia asioita ja olla mukana kehittämässä alueen palveluja.

Olethan huomannut, että Jyrkkälä on myös Facebookissa?

Ensimmäisen kerran Jyrkkälän Porukkaa kuultiin senioreiden ja rakennushankkeen turvallisuuden tiimoilta syksyllä 2016. Keväällä 2017 porukka osallistui työpajaan, jossa ideoitiin alueelle uutta kerhotoimintaa. Jyrkkälän Porukkaan ovat tervetulleita kaikki oman lähiympäristönsä hyvinvoinnista ja kehittämisestä kiinnostuneet jyrkkäläläiset.

Jyrkkälän asuinalue -sivulla voit seurata alueen omia uutisia ja tapahtumia.

Mukaan Jyrkkälän Porukkaan voit liittyä verkossa, osoitteessa www.jyrkkala.fi/jyrkkalan-porukka. Liittyminen ei sido sinua mihinkään, mutta saat tarvittaessa postia ajankohtaisista asioista.

Tykkää Jyrkkälästä osoitteessa:

Tervetuloa Porukkaan!

www.facebook.com/ jyrkkalanpolku


6

Jyrkkälä on uudistunut asukkaitaan varten


7

Jyrkkälässä on tehty viimeisen viiden vuoden aikana mittava korjaushanke alueen taloihin. Jyrkkälän uudistuminen ei tarkoita pelkästään remontoituja julkisivuja, vaan myös asukkaiden arkielämää rikastuttavaa harrastustoimintaa ja palveluja.

Jyrkkälän uudistamisen suunnittelutyö Tahtotila oli rakentaa Jyrkkälästä yhteialkoi jo edellisen asuntoihin kohdistusöllinen palvelualue, jossa ihmiset voisivat van saneeraushankkeen jälkeen vuonna kohdata toisiaan arjessa. Lisäksi talojen 2004. Alueella tehtiin usean varustelu haluttiin tehdä ikäihvuoden aikana erilaisia misten ja lapsiperheiden Viihtyisyyttä ja toiminnallisia ja teknisiä arkea tukevaksi. asumismukavuutta selvityksiä talojen korjausIkäystävällisestä asumitarpeista. Vuosien 1968–74 sesta ja kehittyvästä palveluaikana rakennetut talot olivat erikuntoisia, toiminnasta voit lukea lisää tästä lehdestä. joten myös tarvittavat korjaustoimenpiteet vaihtelivat taloittain. Asukaskyselyjä, työpajoja ja Korjaustarpeiden selvityksessä ei keskitytty ainoastaan teknisiin asioihin, tapahtumia vaan alusta alkaen lähdettiin parantamaan myös toiminnallisuutta eli alueen viihtyiJyrkkälä on ollut asukaslähtöinen asuinasyyttä ja asumismukavuutta. lue koko sen 50-vuotisen historian ajan. – Halusimme tehdä Jyrkkälästä entistä Jyrkkälässä toimii muun muassa asukasparemman asuinympäristön erityisesti setoimikunta, ja erilaisia asukastilaisuuksia nioreille ja lapsiperheille. Hankkeen alussa järjestetään säännöllisesti. Kiinteistömietimme, millaisilla muutoksilla voisimosakeyhtiön toimisto sijaitsee alueella, ja me parantaa asukkaiden elämää. Esimertoimiston henkilökunta, huoltomiehet ja kiksi miten voimme vähentää senioreiden siivoojat ovat päivittäin vuorovaikutuksesyksinäisyyttä ja helpottaa lapsiperheiden sa asukkaiden kanssa. arkea, kertoo KOy Jyrkkälänpolun toimiAsukkaiden toiveita kuunneltiin jo entusjohtaja ja isännöitsijä Marjatta Roth. nen korjaushanketta, esimerkiksi tekemäl-


8

Jyrkkälä haluaa olla yhteisöllisen asumisen edelläkävijä. Asukkailla onkin alueen kehittämisessä poikkeuksellisen paljon äänivaltaa.

Asukkaiden toiveita kuultiin korjaushankkeessa alusta alkaen

lä asukaskyselyjä. Suunnittelutyön alussa erään rappukäytävän ilmoitustaululle ilmestyi A4-paperi, jossa joku asukkaista oli listannut paperille toiveitaan korjattavista asioista, kuten asuntojen ikkunat ja lämpöviihtyvyys. – Se vahvisti asukaskyselyissä saatuja palautteita ja asukkaiden odotuksia tulevalle hankkeelle, Marjatta Roth kertoo. Vuorovaikutusta edistivät koko hankkeen ajan myös erilaiset tapahtumat, infotilaisuudet asukkaille, kaikille avoimet suunnittelutyöpajat sekä sähköiset ja paperiset tiedotteet. Asukkailla oli edustajia myös hankkeen viestintäryhmässä. Jyrkkälä on yksi harvoista asuinalueista, joissa koko asuinalueen asunnot omistaa yksi ja sama omistaja ja yhtiön asioita hoitaa yksi hallitus ja isännöitsijä. – Tämä mahdollistaa sen, että voimme kehittää aluetta tehokkaasti ja ottaa asukkaita uudella tavalla kehittämiseen mukaan. Haluamme olla yhteisöllisen asumisen edelläkävijä, Marjatta Roth kertoo.

Laadukkaasti mutta kustannustehokkaasti KOy Jyrkkälänpolku on niin sanottu yleishyödyllinen ja omakustanteinen yhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota asukkaille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Korjaushanke olikin tärkeää pystyä tekemään laadukkaasti mutta kustannustehokkaasti. Tämän vuoksi Jyrkkälässä päädyttiin malliin, jossa rakentamisen ammattilaiset muodostivat yhteisen allianssin. Allianssimallissa hankkeen aikataulu ja kustannukset ovat ennalta sovittuja. Ennakoitavuus oli tärkeää, jotta esimerkiksi vuokrankorotukset pystytään pitämään maltillisella tasolla. – Viisi vuotta sitten hankkeen alkaessa allianssimallin käyttö asuntojen korjausrakentamisessa oli vielä ihan uutta. Lähdimme rohkeasti kokeilemaan, miten malli toimisi näin laajassa hankkeessa. Toimintamallit löydettiin matkan varrella tekemällä, Marjatta Roth kertoo.


9

puistomainen ympäristö ja aktiivinen asukastoiminta viehätti Kai Kotilainen on uusi jyrkkäläläinen. Uuteen kotiinsa H-rappuun Kai pääsi muuttamaan helmikuun puolivälissä. Toivotimme Kain tervetulleeksi alueelle ja kysyimme hänen tunnelmiaan heti tuoreeltaan.

Mikä on mielestäsi Jyrkkälässä parasta?

Sujuiko muutto sujuvasti?

Alueen kaunis ja puistomainen ympäristö ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Minulla on kaksi koiraa, basset hound -kaverit Sohvi ja Severi, joiden kanssa pääsemme hyödyntämään läheisiä koirapuistoja. Myös asukastoiminta on alueella vireää, ja tarjolla on monipuolista kerhotoimintaa.

Kyllä, kaikki sujui oikein hyvin. Asuntoon tehdyn loppusiivouksen jälki oli ainoa, jossa olisi ollut parantamisen varaa. Huoltomiehille isot kiitokset tehokkuudesta, astianpesukone ja muut laitteet laitettiin hyvin nopeasti paikoilleen. Kiitokset huoltomiehille myös siitä, että he tekevät roskakierrokset säännöllisesti ja pitävät alueen siistinä.

Tunsitko Jyrkkälän aluetta jo ennen muuttoasi? Millainen mielikuva sinulla oli alueesta etukäteen? Tunnen Jyrkkälästä kaksi asukasta jo ennestään, ja tykästyin alueeseen jo ennen muuttoani heillä kyläillessäni. Mielikuvissani Jyrkkälä oli miellyttävän oloinen asuinalue.

Terveisesi uusille naapureillesi! Olen ehtinyt muutamaan samassa rapussa asuvaan naapuriin jo vähän tutustua ja oikein mukavalta vaikuttavat. Tuhannet kiitokset kärsivällisyydestä muuttoni aikana ja ymmärryksestä siitä aiheutuneesta pienestä häiriöstä.


10

Hyvänä esimerkkinä koko Suomelle

Marianne Jauhola

Jyrkkälän alueen asunnot ovat valtion tukemaa tuotantoa, ARA vuokra-asuntokantaa. – Jyrkkälänpolun hanke on positiivinen esimerkki monien toimijoiden yhteistyössä tekemästä onnistuneesta alueellisesta peruskorjaushankkeesta, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kehittämispäällikkö Marianne Jauhola sanoo. Jauholan mukaan peruskorjausten yhteydessä oli tärkeää painottaa myös energiatehokkuutta ja asumisen elinkaaritekijöitä. – Näillä asioilla on olennainen merkitys kestävän kehittämisen lisäksi myös elinkaarikustannuksissa. Hankkeista saatujen kokemusten mukaan energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja on mahdollista saada aikaan kohtuullisin rakentamisen ja asumisen kustannuksin, Jauhola iloitsee.

Vuokra-asuntojen kokonaisvaltainen kehittäminen ja hyvä kiinteistöjen ylläpito vaatii ennakoivaa suunnittelua ja pitkäjänteisiä uudistamistoimenpiteitä. – KOy Jyrkkälänpolun asuntokannassa on toimittu näin koko sen historian ajan. Alue on hyvä esimerkki koko valtion tukemalle vuokra-asuntokannalle. Erityisen hienoa on kiinteistöosakeyhtiön pitkäjänteinen, yhteisöllisyyttä ja asukkaiden tarpeita huomioiva kehittämis- ja uudistamistoiminta monine innovaatioineen. Marianne Jauholan mielestä korjaushanke on parantanut alueen asumisviihtyvyyttä entisestään. – Viihtyisyys kiinnitti aiemminkin huomiota alueelle saavuttaessa, mutta erityisesti nyt peruskorjaustyön valmistumisen jälkeen se on puhjennut kukkaan.


JYRKKÄLÄN KORJAUSHANKE 2014-2018

Mikä talossani uudistui? Kaikki Jyrkkälän 17 kerrostaloa kokivat muodonmuutoksen ja kattavan saneerauksen vuosina 2014-2018 allianssimallilla tehdyssä korjaushankkeessa. Merkittävimmän teknisen uudistuksen kokivat julkisivut, parvekkeet ja ikkunat sekä ilmanvaihto. Lisäksi taloissa tehtiin muita korjaustoimenpiteitä, esimerkiksi sähköverkon parantamista, hissien uusimista ja tilojen käyttötarkoituksen muuttamista. Jyrkkälän talot on rakennettu vuosina 1968– 1974. Talojen kuntoa on ylläpidetty koko niiden olemassaolon ajan säännöllisten korjausten, muun muassa putki- ja asuntoremonttien avulla. Jyrkkälän korjaushankkeen myötä nyt myös julkisivut saivat uuden elinkaaren. Koska talot olivat lähtötilanteessa erikuntoisia, myös korjaustoimenpiteet vaihtelivat taloittain. Saneeraus tehtiin taloryhmittäin, jotta remontti häiritsisi kunkin talon asukkaita mahdollisimman lyhyen aikaa. Kuvasta näet, mitä sinun talossasi kunnostettiin vuosien 2014-2018 korjaushankkeessa.

G-U 2016

A-F

2017

VXY 2016

HISSIT POHJAKERROKSEN YHTEISTILAT SAUNAOSASTOT VESIKATOT POHJAVIEMÄRIT ULKO-OVIEN JA AULOJEN ESTEETTÖMYYS

Z-Ö

2015

TULOILMANVAIHTOLAITTEISTO POISTOILMANVAIHTOLAITTEISTO SÄHKÖKESKUKSET IKKUNAT JA SÄLEKAIHTIMET PARVEKKEET NETTIKAAPELIT PORRASKÄYTÄVIEN JA YLEISTILOJEN PALOVAROITINJÄRJESTELMÄ JULKISIVUT

11


12

KYSYMYKSIÄ ASUKKAILTA

Miksi parvekkeelle sataa ja mikä on asunnon oikea lämpötila? Oman kodin asiat mietityttävät monia. Jyrkkälänpolun henkilökunta auttaa asukkaita päivittäin. Näillä sivuilla on kooste vastauksista yleisimpiin asukkaiden kysymyksiin.

Miksi parvekkeelle sataa vettä? Parveke on ulkotila, joten siihen tulee suhtautua kuin ulkotilaan. Ulkotilan pitää päästä tuulettumaan. Vanhat parvekelasit ja kaiteet oli aiemmin pellitetty lähes umpeen. Tällöin ilma ei kiertänyt, ja tästä syystä betonipinnat olivat kosteita, eivätkä pinnoitteet pysyneet paikallaan. Kun parvekkeet on suojattu laseilla ja riittävä ilmankierto varmistetaan, niin rakenteet kestävät paremmin.

Miksi ikkunat toisinaan huurtuvat? Ikkunan ulkopinnan huurtuminen on yleistynyt nykyaikaisten energiatehokkaiden ikkunoiden myötä. Energiatehokkaat ikkunat eivät läpäise lämpöä ulospäin. Näin ulkolasin ulkopinta voi jäähtyä esimerkiksi yön aikana ilmaa viileämmäksi ja aamulla lämpenevä kostea ulkoilma tiivistyy siihen. Normaaliolosuhteissa ikkunan sisäpintaan ei tulisi tiivistyä kosteutta.

Haluaisin asentaa parvekkeelle aurinkoverhot, kuinka toimia? Suosittelemme käyttämään virallisia lasivalmistajan (Lumon) myymiä aurinkoverhoja, jotta julkisivun ulkoasu pysyy yhtenäisenä. Käyttämällä lasivalmistajan verhoja pidät myös parvekkeen pinnat ehjinä, koska kiinnitysreikiä ei tarvitse tehdä (parvekkeille ei saa kiinnittää mitään poraamaalla tms.) Aurinkoverhojen hintoja voi kysellä toimistolta.

Mistä saan tilattua nettiyhteyden asuntooni? Taloyhtiön kautta asuntoihin tulee tällä hetkellä DNA:n 10 megatavun nettiyhteys. Liitä modeemi piuhalla olohuoneessa olevaan ”nettiboksin” kylkeen eli viralliselta nimeltään kotijakamoon ja ota yhteys DNA:n myyntipalveluun aktivoidaksesi liitytmän. Mikäli haluat nopeamman yhteyden, voit tilata sen maksua vastaan DNA:lta.


13

Miksi vuokra välillä nousee? Nostaako korjaushanke vuokraa? Omakustanteisessa vuokra-asumisessa kaikki kiinteistön kulut vaikuttavat vuokraan, sillä se on yhtiön ainoa tulonlähde. Vuokraa nostavat veden ja sähkön kulutus, lämmitys, käyttö- ja ylläpitokulujen kasvu, asuntojen tyhjäkäyttö sekä maksamattomat vuokrat. Korjaushanke ei nosta vuokria, sillä korjaukset on huomioitu kustannusten suunnittelussa vuosiksi eteenpäin. Asukas voi vaikuttaa vuokran määrään monin tavoin: säästeliäällä vedenkäytöllä ja asunnon lämpötilaa alentamalla, siisteydellä, ilkivallan estämisellä, hoitamalla asuntoa huolellisesti ja lajittelemalla jätteet oikein (katso ohjeet lajitteluun sivulta 25).

Muissa kysymyksissä ota yhteyttä: KOy Jyrkkälänpolku ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO Jyrkkälänkatu 2, 20210 Turku

Mikä on oikea asunnon lämpötila? Sopiva lämpötila asunnossa on noin 21–22 astetta. Asukas pystyy itse alentamaan asunnon lämpötilaa halutessaan säätämällä patterin termostaattia. • Jos asunnossasi on koneellinen tuloilma, niin vain ja ainoastaan sitä kautta saadaan uutta ilmaa asuntoon. Tuloilma on esilämmitettyä n. 20 asteeseen, jolloin se takaa miellyttävän lämpötilan, mikäli asunnon lämpötila on muuten säädetty 21–22 asteeseen. • Jos taas asunnossasi on vain poistoilmanvaihto, niin ikkunoissa olevat korvausilma venttiilit on pidettävä avoinna (kesä- tai talviasento). Tällä tavoin varmistetaan raikkaan ilman pääsy asuntoon.

info@jyrkkala.fi Puh. 02 2788 880

Toimisto avoinna ma, ti, pe klo 12–15 ke, to klo 12–16

ISÄNNÖINTI JA HUOLTO

• Näin turha ikkunoiden auki pitäminen vähenee ja lämpötila pysyy sopivana. Ikkunat voi avata nopeaa tuulettamista varten.

Puh. 02 2788 880

• Kaikenlainen iv-venttiilien tukkiminen tai säätäminen on ehdottomasti kielletty! Mikäli epäilet vikaa tms. ilmanvaihdossa, niin tee vikailmoitus kiinteistöhuoltoon.

ma, ti, pe klo 9–15

PUHELINPALVELUA ke, to klo 9–16


14

Ikäystävällinen asuinympäristö on kaikenikäisten etu Esteettömyyskartoituksen perusteella Vexin saunoihin lisättiin tukikahvoja.


15

Y-rapussa asuva Leena Sjöman on saanut uudistusten jälkeen paremmin tilaa ja esteettömämmän kulkureitin sähköavusteiselle apuvälineelleen.

Esteettömyys asunnoissa ja taloyhtiöissä pidentää senioreiden mahdollisuutta asua kotona tuttujen ihmisten ympäröimänä. Ikäystävällinen asuinympäristö helpottaa myös muiden, kuten lapsiperheiden arkea.

Arvioiden mukaan ikääntyvässä Suomessa olisi tarvetta kaikkiaan miljoonalle esteettömälle asunnolle. Sen lisäksi, että rakennetaan uusia asuntoja, myös vanhoja taloja voidaan korjata ikäystävällisemmäksi. Taloyhtiössä esteettömyys alkaa piha-alueelta ja päättyy asukkaan kotiovelle. Esteettömyydellä tarkoitetaan muun muassa mahdollisimman esteetöntä pääsyä porraskäytävään ja yhteisiin tiloihin. Piha-alueilla pyritään vähentämään korkeuseroja ja poistamaan mahdollisia kynnyksiä. Hissittömiin taloihin voidaan rakentaa hissit. Pääasiallinen tarkoitus on mahdollistaa senioreiden ja liikuntarajoitteisten toimiva arki kotona. Taloyhtiön esteettömyydestä hyötyvät kuitenkin kaikki. Esimerkiksi lastenrattailla liikkuville automaattiovet ovat hyödyllisiä. Myös muiden, vaikka painavia kauppakasseja kantavan asukkaan arkea helpottaa esteetön pääsy kotiovelle.

VXY-taloon ARAn avustus Osaan korjauksista voi hakea avustusta valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Esteettömyysavustusten hakeminen onkin yleistymässä. Turun kaupungin korjausneuvoja Mika Palmroos toivoisi hakemuksia kuitenkin vieläkin enemmän. – Esteettömyyskorjausten avulla saadaan pienillä panostuksilla ja kustannuksilla iso vaikutus asukkaiden elämään ja asuinalueen viihtyvyyteen, Palmroos sanoo. Jyrkkälän alueen VXY-talo korjattiin ARAn esteettömyysavustuksen avulla. ARAn avustus on 45 prosenttia korjauksen kustannuksista. Jyrkkälän alueella asuvan, pyörätuolilla liikkuvan Ulrika Lahtosen mukaan korjaukset ovat hyvä alku. Lahtonen ei itse asu VXY-taloissa, mutta on ollut mukana kartoittamassa talon esteettömyyttä yhdessä rakennushankkeeseen osallistuvien


16

Sähköiset ovenavauspainikkeet helpottavat paitsi liikuntarajoitteisten, myös painavien kantamusten tai lastenrattaiden kanssa kulkevia. Leena Sjöman käyttää tottuneesti uusia automaattiovia.

Esteettömyys helpottaa niin ikäihmisten kuin lapsiperheiden arkea.

henkilöiden kanssa. Kartoituksessa käytiin läpi esteettömyyden onnistuneita kohtia ja lisäkorjauksia vaativia kohtia. Lahtosen mukaan tärkeimpiä korjauskohteita olivat korkeat kynnykset ja tukikahvojen puute saunatiloissa. VXY-talossa asukkaille suurin liikkumista helpottava muutos on ollut hissin rakentamien pohjakerrokseen asti. Y-rapussa asuva Leena Sjöman kulkee nyt hissillä kellarista pohjakerroksen kautta ylös, kun ennen hänen oli noustava puoli kerrosta portaita hissiin päästäkseen. Hyvä muutos on myös hissien automaattisesti avautuvat ovet. Muutoksen myötä hissiin on saatu myös hieman lisää tilaa. Myös yhteisistä tiloista, kuten saunatiloista varmistettiin esteetön pääsy hissiin. Jyrkkälän muille kuin VXY-talon asuk-

kaille suurin esteettömyysmuutos on ollut sähköinen ovenavaus ja älyavaimet. Kuudessa talossa myös sisääntuloaulat suurennettiin. – Sähköiset ovenavauspainikkeet ovat sisätiloissa hyvin käytettävissä. Hississä ja ulkotiloissa älyavaimen käyttöpaneelit ovat kuitenkin pyörätuolia käyttävälle hankalia käyttää niiden sijainnin vuoksi. VXY-talossa asuvien on onneksi mahdollista saada oven avaamista varten kaukosäädin, joka helpottaa ovien käyttämistä, Lahtonen kertoo. Kaikissa taloissa on nyt kellareissa lastenvaunu- ja polkupyörävarastot, joihin on ulkoa vaivaton päästä. VXY-talossa pyörätuoleille on järjestetty erillinen varastotila, josta löytyy sähköpyörätuolien latauspiste ja välineiden pesupaikka.


Avustusta saa myös omaan asuntoon Pienituloisten, yli 65-vuotiaiden senioreiden ja ehdot täyttävien liikuntarajoitteisten on mahdollisuus saada myös omaan asuntoonsa tehtäviin estettömyyskorjauksiin ARAn avustusta, joka on 50–70 prosenttia kustannuksista. Oman asunnon korjaushakemukset asukas tekee itse esimerkiksi ARAn verkkopalvelun kautta. – Tarvittaessa autamme mielellämme myös henkilökohtaisesti hakemusten tekemisessä. Olen auttanut monia senioreita, joille tietokoneen ja verkkopalvelun käyttäminen on tuntunut hankalalta. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, korjausneuvoja Mika Palmroos sanoo.

Esteettömyysavustuksissa auttaa korjausneuvoja Mika Palmroos mika.palmroos@turku.fi Puhelin: 050 538 7071

KONE NanoSpace™

TILATEHOKAS HISSI KIINTEISTÖÖSI www.kone.fi

17


18

Jyrkkälänpolun talot ja palvelut Hyvät palvelut ovat yksi syy asua Jyrkkälässä. Talojen varustelu tukee ikäihmisten ja lapsiperheiden arkea. Korjaushankkeen yhteydessä alueen palveluja ja palvelutiloja kehitettiin yhdessä asukkaiden kanssa. Työpajoissa ja kyselyissä asukkaat nimesivät Jyrkkälän tärkeimmiksi ja parhaimmiksi asumiseen liittyviksi palveluiksi muun muassa oman huoltomiehen, lemmikkiystävällisyyden, ilmaisen pesutuvan ja netin, luonnonläheisyyden, lähimetsät, marjat, eläimet ja paljon muuta. Tältä aukeamalta näet kattavasti Jyrkkälän palveluita ja toimintaa, jotka tukevat asukkaiden elämänmittaista asumisviihtyvyyttä.

Oma koti

Meidän talo

• Parveke

• Sauna

• Irtaimistovarasto

• Ulkoiluvälinevarasto

• Tietoliikenneyhteydet 10Mb

• Pyöräkellari

• Tarkoituksenmukaiset säilytysratkaisut

Jyrkkäläläisille Lähialueen asukkaille

• Asiakaspalvelu ja isännöinti

• Koirapuisto

• Siivous

• Bussipysäkit

• Viheralueiden hoito

• Ruokakauppa

• 11 leikkialuetta lapsille

• Liikekeskus, mm. parturi, ravintola

• 8 kerhotilaa

• Kirjasto

• 5 erillistä pyöräsuojaa

• Kauungin leikkipuisto lapsille

• 3 erillistä moposuojaa

• Kiinteistöhuolto

• 3 pysäköintialuetta • Skeittialue • 2 istuskelupergolaa • Itsepalvelupesula • 8 lukittavaa matonkuivaustilaa • 5 kierrätyspistettä


Kaupungin leikkipuistotoiminta

Ö

19

Ä

A

Å

Keskusta 4 km

Rappu/talo

Matonkuivaustila

Pyöräsuoja

Leikkialue

Moposuoja

Kerhotila

Jätepiste

Pergola

Z

Koiraaitaus

S

T

R

Q

U

Pysäköintialue

Jyrkkälänkatu 2

F N

O

M

L

P

D I

H

C

G

Y

X

Vexin olkkari

Pysäköintialue

Constan paja Bertan olkkari

K

- Länsikeskus n. 3 km - Keskusta n. 4 km - Messukeskus ja Turkuhalli n. 2 km

E Ellin paja

J

ETÄISYYDET

Folkken olkkari

B Pesula Huoltorakennus

V

Jyrkkälänkatu 4

A Allin paja

Kokoustila Toimisto Asukastupa

Liikekeskus

- Ruokakauppa - Ravintola - Parturi

Pysäköintialue a Bussipysäkki

Suikkilantie Bussipysäkki


TUPATARKASTUS

20

Eino ja Liisa Virtanen ovat viihtyneet Jyrkkälässä jo kuusi vuotta. Pariskunta arvostaa etenkin rauhallisuutta ja helppokulkuista, hyvin hoidettua piha-aluetta.

Erilaista arkea samassa kylässä Kävimme kurkistamassa kahteen jyrkkäläläiseen kotiin. Eri ikäryhmissä eletään arkea eri tavoin, mutta arvostuksen kohteet ovat paljolti samanlaisia. Eino Virtanen muutti omakotitalosta Jyrkkälään kuutisen vuotta sitten. Muita ongelmia ei ollut, mutta lumenluonti alkoi olla vaikeaa. – Katsoin tästä läheltä asuntoja, ja täällä oli vapaana. Ei tarvinnut muualta edes etsiä, kertoo 91-vuotias Virtanen. Noin 80 neliön kolmiossa asuu myös puoliso Liisa. Tilaa on mukavasti kahdelle ihmiselle. Vierashuone on sukulaisia varten, ja lelut odottavat pieniä leikkijöitä. Einon ja Liisan päivät kuluvat sopuisasti korttipelien ja arjen askareiden merkeissä toinen toistaan tukien. Pari vuotta sitten toteutettu koko alueen perusparannus nosti asumisen tasoa entisestään. Asunnossa selkeimmin havaittava parannus tapahtui ilmanvaihdossa. Remontin aikana Liisan hermoja koeteltiin, mutta lopputulos miellyttää. Liisa on herkkä äänille, mutta Einoa meteli ei pahemmin haitannut. – Kun ei kuule liian hyvin, niin ei kaikki kolinat häiritse, nauraa Eino ja lätkii kortteja pöytään.

Eino ja Liisa, 3h + k Plussaa • Bingo • Lauluhetket • Tasaiset, hyvin hoidetut kulkureitit • Pesutupa • Elämänkumppani Miinusta • Saunaan ei pääse silloin kun haluaisi


21

Ei mikään nukkumalähiö Reipas pariskunta viettää aikaa myös Jyrkkälän kerhoissa, joita Auralan kansalaisopisto järjestää. Haastattelupäivänä ohjelmassa on bingoa. – Kerhotiloja on täällä nyt useampikin. On käsityökerhoa ja yhteislaulua, ja välillä on joku esiintymässä, kertoo Liisa. Eino ja Liisa laittavat itse ruokansa, mutta asukastuvassa toimii myös A-killan ruokala, josta saa lämmintä ruokaa ja kahvia päivittäin kohtuhinnalla. Tuvassa on kerran viikossa myös vähävaraisille tarkoitettu ruokajakopiste. – Se täytyy mainita, että rauhallista on. Koskaan en ole täällä juoppoja nähnyt. Joskus ennen oli levottomampaa, mutta aivan erilaista on nyt, muistelee Liisa. Pariskunnan suunnitelmissa on pysyä Jyrkkälässä jatkossakin. Kotisairaanhoidon viikoittaiset käynnit tukevat kotona asumista, ja molempien terveys on vielä melko hyvä. Eino on parin vuoden ajan käyttänyt ulkona liikkuessaan rollaattoria apuna ja arvostaa sitä, että piha-alue on helppokulkuinen ja hyvin hoidettu talvellakin. – On tuossa metsääkin lähellä, ja alkuvuosina siellä käytiin. Nyt se ei enää onnistu, mutta tässä pihan asfaltilla pääsee hyvin. Joka päivä ulkoilen kyllä, kertoo Eino. Pihalla tavataan naapureita, ja juttua riittää aina. Se on helppo uskoa, kun kuuntelee puheliasta pariskuntaa.


22

Mari ja Lukas, 2 h + k Plussaa • Asunnon hyvä kunto • Sosiaalisuus • Kyläkauppa • Julkinen liikenne • Hyvät leikkipihat Puutteita • Kuntosali / kuntolaitteita pihalle • Grillikatos

Mari Tuovinen ja ekaluokkalainen Lukas muuttivat Jyrkkälään vuonna 2010. Suurimpana syynä muuttoon oli pitkät välimatkat Helsingistä perheenjäsenten ja tukiverkkojen luokse. Myös isompi asunto oli tarpeen, ja Turun vuokrataso tuntui kohtuulliselta. – Rehellisesti sanottuna Herttoniemenrannan merinäköalan jälkeen Jyrkkälän betoninseinät tuntuivat aika ankeilta. Oli vielä marraskuu, emmekä tunteneet täältä ketään. Kyllä silloin epäilytti. Kesällä alue näytti parhaat puolensa. Pihalla oli helppo tutustua muihin pienten

lasten vanhempiin, ja porukasta on löytynyt hyviä ystäviäkin. – Kun aloimme liikkua pihalla, huomasin miten rauhallinen ja kiva alue tämä on. Siinä vähitellen vakuutuin, että tulimme oikeaan paikkaan. Myös Lukas viihtyy hyvin ja viettää paljon aikaa pihalla. – Mä oon siellä jonkun kaverin kanssa ja keksitään aina jotain. Tuolla Peräkylällä on yleensä eniten porukkaa. Peräkylä tarkoittaa alueen perimmäistä osaa kaupalta katsottuna. Metsä on lähellä, mutta sinne ei ole lupa mennä ilman van-

hempia. Lukaksen koulumatka on lyhyt ja turvallinen, ja se onnistuu ekaluokkalaiseltakin jo yksin.

Kylätunnelmaa somen voimin Vanhempien yhteydenpitoa helpotti myös alueen aktiivinen Facebook-ryhmä. Ryhmä toimii alueen puskaradiona, ja tieto leviää tehokkaasti. Ryhmässä kysellään myös apua ja lainaillaan tavaroita. Kun pohditaan, puuttuuko alueelta jotain, ei kummallekaan tule ensin mitään mieleen. Sitten Lukas keksii, että hän toivoisi pihalle kuntoilulaitteita. Äitikin kaipaa alueelle omaa kuntosalia. – Olisi niin helppoa mennä tähän lähelle. Jos tästä lähden kaupungille, se on ainakin parin tunnin reissu, vaikka bussit kulkevatkin hyvin. Jyrkkälän palveluista Mari ja Lukas käyttävät lähinnä ruokakauppaa ja kirjastoa. Marin mielestä kaupassa on vanhan ajan kyläkaupan tunnelmaa, koska myyjien kanssa tulee usein jäätyä juttelemaan. – He ottavat todella hyvin huomioon asiakkaiden toiveet. Esimerkiksi ennen remontteja oli myynnissä ikkunatiivisteitä, kun vanhoista ikkunoista veti. Nyt niitä ei onneksi enää tarvita.


Tekoja puhtaamman energiaomatunnon eteen. Energiaomatunto kiteytyy meillä Turku Energiassa kolmeen asiaan: älykkäisiin ratkaisuihin, kestäviin energiatekoihin ja puhtaampaan energiantuotantoon. Tavoitteemme mukaisesti vuoteen 2020 mennessä yli 50 % myymästämme sähköstä ja lämmöstä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Teemme kestävää energiatulevaisuutta päivittäin, yhdessä asiakkaidemme kanssa. Lue lisää energiaomatunnosta ja vinkeistämme sen parantamiseen: www.turkuenergia.fi/energiaomatunto.


24

JYRKKÄLÄN ASUKKAAN SILMIN

Hetket, jotka tallentuivat kuviksi Tommi Kankaala on Jyrkkälässä asuva aktiivinen valokuvauksen harrastaja. Kuvauskohteina Tommia kiinnostavat autot, junat, laivat, vanhat rakennukset sekä niiden valaistus. Erityisesti omaksi jutukseen Tommi nimeää yökuvauksen. Pyysimme Tommia valitsemaan tähän lehteen muutamia hänen ottamiaan mielenkiintoisia kuvia Jyrkkälästä. Ensimmäinen kuvista, “myrskypilvet” on Tommin oma suosikki. Lisää Tommin kuvia voit bongata esimerkiksi Facebookin kuvaryhmissä Jyrkkälä Alphabet City, Turku kuvin ja sanoin, Ajoneuwojen Varsinais-Suomi, Turku ja Naapurikunnat sekä Kuvia Suomesta. Kuvat: Tommi Kankaala


LAJITTELUOHJE

Näin lajittelet ja kierrätät oikein Kierrättäminen ja oikea lajittelu säästävät ympäristöä, mutta vähentävät myös taloyhtiön jätekuluja ja lisäävät viihtyvyyttä piha-alueella. Jätteiden lajittelu ja jätteenkeräyspisteen järkevä käyttö ovat meidän kaikkien yhteisellä vastuulla. Pidetäänhän huolta yhteisestä ympäristöstämme!

Kiinteistön omiin keräysastioihin kuuluvat

muovipakkaukset

keräysmetalli

keräyslasi

Muovipakkaukset: mm. elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit sekä juusto- ja valmisruokapakkaukset, pesuainepakkaukset, muovipullot, -purkit ja -kanisterit, muovipussit ja -kääreet sekä styroksipakkaukset.

Keräysmetalli: mm. huuhdellut säilyketölkit, alumiinivuoat ja foliot, metallikannet ja -korkit, vanhat kattilat ja paistinpannut, tyhjät maalipurkit.

Keräyslasi: lasitölkit ja -pullot (pantilliset kaupan tai Alkon palautusautomaatteihin).

Huom! Suuret metalliesineet jäteasemille ja alumiiniset juomatölkit kauppojen palautusautomaatteihin.

Huom! ehjät lasiastiat, posliini, keramiikka, koriste-esineet, peilit, ikkunalasit, hehkulamput, autojen tuulilasit kuuluvat kierrätykseen, rikkinäiset kaatopaikkajätteeseen.

biojäte

paperi

kartonki

Biojäteastia: elintarvikkeet, suodatinpaperit kahvinporoineen, talouspaperit, munakennot, kasvit multineen, puiset aterimet, hammastikut ja muut kompostoituvat jätteet.

Paperiastia: uusiopaperi, kirjekuoret, värilliset paperit, mainokset, esitteet, sanoma- ja aikakauslehdet, rikkinäiset kirjat (kannet pois).

Kartonkiastia: ruskea pahvi ja kartonki, voimapaperi, keksi- ja muropaketit, pizzalaatikot, kananmunakennot, sokeri-, jauho- ja leipäpussit, aaltopahvit ja ruskeat paperikassit. Pakkausten on oltava puhtaita.

Huom! Ei PVC-muovia, ämpäreitä, leluja tai muoviastioita.

Jäteasemille ja yleisiin kierrätyspisteisiin vietävät

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet

ongelmajätteet

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet: kylmälaitteet, hellat, pesukoneet, televisiot, stereot, ATK-laitteet, pienelektroniikka, valaisimet, loisteputket ja energiansäästölamput.

Ongelmajätteet: maalit, lakat, liuottimet, öljyt, öljynsuodattimet, auton nesteet, torjunta-aineet, akut, paristot, lääkkeet, elohopeaa sisältävät mittarit, varoitusmerkillä varustetut kemikaalit.

SE-Romua otetaan veloituksetta vastaan jäteasemilla ja muissa keräyspisteissä, esimerkiksi Turun Ekopaja, Rieskalähteentie 74, www.ekopaja.fi

Ongelmajätteitä ottaa vastaan jäteasemat ja kierrätyskeskukset, esimerkiksi Turun ekotori, Kirkkotie 6–10, www.turunekotori.fi

Lounais-Suomen jätehuolto tarjoaa jäteneuvontaa: ma–pe klo 9–19 puh, 0200 47470 www.tsj.fi

25


26

JYRKKÄLÄSSÄ TAPAHTUU

Äiti-lapsi -ryhmästä nauttivat sekä isot että pienet osallistujat


27

Auralan Setlementin järjestämässä lasten puuhakerhossa on paljon puuhaa alakoululaisille.

Tunnetko jo Bertan Olkkarin? Uudet kerhotilat ovat täynnä mukavaa toimintaa Tärkeä osa Jyrkkälän uudistumista ovat asukkaiden iloksi ja hyödyksi rakennetut uudet kerho- ja yhteiskäyttötilat. Talojen kivijalkoihin Jyrkkälänpolun ja torin varrelle avautuneet kerhotilat tuovat koko alueelle uusia palveluja.

Keskiviikkoisin Vexin Olkkarissa sakset suhisevat ja juttua riittää. Tiloissa kokoontuu nimittäin jokaviikkoinen Turun A-killan järjestämä askartelukerho. Lisäksi A-kilta järjestää Asukastuvalla torstaisin tietovisailua ja kerran kuussa bingoa. – Tietovisa on hyvin suosittu ja välillä on Asukastuvan pöydät piukassa, mutta sopu sijaa antaa ja aina mahtuu mukaan uusia, A-Killan vapaaehtois-ja vertaistoiminnan koordinaattori Janina Rosten sanoo. Kerhojen lisäksi Turun A-killan järjestämä toiminta painottuu arkisin tarjottavaan aamupalaan ja lounaaseen. –Toivomme ruokailuihin mukaan vielä lisää jyrkkäläläisiä. Ruoka on todella maittavaa ja sopuhintaista, Rosten vinkkaa. Perjantaisin ruoka-avun yhteydessä on mahdollisuus saada työntekijöiltä myös pal-

veluohjausta. A-Killan kautta voi myös tulla työharjoitteluihin ja kokeiluihin. Rosten muistuttaa, että vaikka A-Killan nimi saattaa luoda mielikuvan päihteistä toipuville suunnatusta toiminnasta, mukana on ihmisiä kaikenlaisista elämäntilanteista. – Kymmenessä vuodessa asukkaat ja alue ovat muuttuneet, mutta yhteisöllisyyden sekä päihteettömän ja lämminhenkisen toiminnan tarve eivät, Rosten sanoo.

Reippaasti uusia tiloja Jyrkkälän alueella on tällä hetkellä 26 sauna-, kerho- tai yhteiskäyttötilaa asukkaita varten. Jo vuosien ajan ovat kokoontumistilat Asukastuvalla ja toimistossa olleet


28

Alakoululaisten lasten puuhakerho kokoontuu Bertan Olkkarissa

”Kerhossa tehdään erilaisia askartelujuttuja, pelataan pelejä, syödään pientä välipalaa, jutustellaan ja siellä voi vapaasti hengailla kavereiden kanssa”

aktiivisessa käytössä. Korjaushankkeen yhteydessä valmistui kuusi täysin uutta kerhotilaa. Tiloja voi varata esimerkiksi erilaisiin perhejuhliin tai -tapahtumiin. Asukkaat voivat myös omatoimisesti järjestää kerhoja ja muita kokoontumisia tiloissa. – Kunhan käyttäjät siivoavat jälkensä, niin tilat ovat vuokraan kuuluva etu eli vapaasti ja maksutta varattavissa, isännöitsijä Marjatta Roth sanoo. Tilaviin saunaosastoihin voi kutsua vaikka tuttavaperheen mukaan saunomaan. Tilat voi varata maksutta korkeintaan kolmeksi tunniksi kerrallaan.

yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Lehtonen. Toiminta alkoi elokuussa 2017. Lehtosen mukaan asukkaat alkavat vähitellen löytää palvelun. Asukkaat arvostavat sitä, että asumistilanteesta keskustellaan kokonaisvaltaisesti, etenkin silloin kun taustalla on terveysongelmia, talousahdinkoa tai muita asunnon saantia tai asumisen onnistumista kuormittavia asioita. – Asukkaat olivat kovin kiinnostuneita, mitä asumisneuvonta pitää sisällään ja moni sanoikin että “Tämmöne palvelu on just tarpeen, voi ku vaan ihmiset löytäis!”, Lehtonen sanoo.

Asumisneuvontaa nuorille

Toimintaa kaikenikäisille

Toinen alueella toimiva järjestö on Turun Seudun Nuorisoasunnot, joka tarjoaa Ellin Pajalla kerran kuukaudessa asumisneuvontaa. Maksuttomaan asumisneuvontaan voi tulla keskustelemaan ja hakemaan apua asumiseen liittyvissä asioissa. – Kaikki arkiset muuttoon, asumisen haasteisiin, talouteen ja tukipalveluihin liittyvät kysymykset ovat tervetulleita. Neuvonta-ajan voi sopia myös yhdistyksen toimistolle Turun keskustaan. Paikalle voi tulla yksin tai läheisen kanssa, kertoo

Marjatta Roth iloitsee erityisesti Auralan Setlementin alakoululaisille lapsille järjestämästä iltapäiväkerhotoiminnasta, joka usean vuoden tauon jälkeen on saatu jälleen käyntiin. Kerho kokoontuu Bertan Olkkarissa ja kerran viikossa siellä touhuaa noin 25 lasta. – Kerhossa tehdään erilaisia askartelujuttuja, pelataan pelejä, syödään pientä välipalaa, jutustellaan ja siellä voi vapaasti hengailla kavereiden kanssa, kertoo Auralan koordinaattori Sanna Nurmi.


29

Äiti-lapsi-ryhmän ja MLL Perhekahvilan avajaisia vietettiin Folkken Olkkarissa

Pahaniemen eläkeläiset nauttivat musiikkiesityksestä Asukastuvassa

VIIKOTTAIN VAIHTUVA OHJELMA TARJOAA MONIPUOLISTA PUUHAA KAIKILLE • Auralan Setlementti tarjoaa kahvia ja rupattelua aikuisille ja iltapäivätoimintaa alakoululaisille lasten puuhakerhon muodossa • MLL Perhekahvilassa ja äiti-lapsi -ryhmässä on seuraa ja tekemistä koko perheelle • Äiti-vauva -joogaa, askartelukerhoja, jumppaa ja muita aktiviteetteja • Asukastuvalla aamiais- ja lounastarjoilu sekä keskiviikkoisin ilmainen ruokajakelu • Uutta toimintaa tulossa myös Daisy Ladies -yhdistykseltä ja ME-säätiöltä Seuraathan ilmoitteluamme tiloista ja aikatauluista Jyrkkälän Facebook- ja verkkosivuilla!


30

Turun A-killan järjestämässä askartelukerhossa kuuluu saksien suhinaa ja iloista jutustelua.

MONTA OLKKARIA JA PAJAA YHTEISESSÄ KÄYTÖSSÄ Pajat ja Olkkarit ovat yhteisiä kerhotiloja, jotka ovat niin asukkaiden kuin järjestöjenkin käytössä. Tilan voi varata toimistosta puhelimitse, sähköpostilla tai pistäytymällä paikan päällä aukioloaikojen puitteissa. Käyttäjältä peritään 50 euron suuruinen pantti, joka palautetaan, jos tila on käytön jälkeen siistitty ja kaikin puolin hyvässä kunnossa. Tilassa voi järjestää toimintaa iltaisin kello 21 asti. Folkken, Bertan ja Vexin Olkkarit ovat kolme suurta tilaa F-, B- ja VXY-talojen pohjakerroksessa. Olkkareissa on esteettömät sisäänkäynnit, keittiö, WC, nettiyhteys, kalustus ja lukittavia kaappeja. Olkkarit sopivat esimerkiksi kerhoille, juttutuvaksi, lehtien lukuun, kahvitteluun tai kokoontumiseen. Allin, Constan ja Ellin Pajat ovat kolme pienempää tilaa A, C- ja E -talojen pohjakerroksessa. Pajoissa on esteettömät sisäänkäynnit, vesipiste, nettiyhteys sekä tilaan sopiva kalustus. Pajat sopivat esimerkiksi askarteluun, nikkarointiin tai kokoontumisiin pienemmällä porukalla. Kerhotiloissa tapahtuu koko ajan, ja uusia kerhoja syntyy vauhdilla. Kevään ohjelman löydät osoitteesta jyrkkälä.fi. Ohjelmaan voi tulla muutoksia.

Lisäksi Auralan DIKARE-toiminta järjestää kerran viikossa senioreille Vexin olkkarissa peli-iltapäivän. – Tällä hetkellä meillä on lautapelejä muun muassa Scrabble, Jatzy, Afrikan Tähti, Kimble, Domino ja erilaisia korttipelejä. Kesäisin pelaamme esimerkiksi mölkkyä pihalla. Aiemmin senioreille oli myös Vempaintuki-kerho, joka tarjoaa tietokoneiden, tablettien ja puhelimien arkikäytön opastusta. Se jatkunee kesällä tai syksyllä, Nurmi kertoo. Lisäksi Auralan Setlementti ja Turun AMK ovat aloittaneet uuden kerhotoiminnan, joka on suunnattu vain miehille. – TARMOt-miestenkerho kokoontuu kerran viikossa Vexin olkkarissa. Ryhmän toimintaa osallistujat suunnittelevat itse. Nurmen mukaan toiminta on saanut erittäin hyvää palautetta. Senioritoiminnassa on melkein vuoden ajan käynyt vakituisesti noin 10 henkeä joka viikko. – Olemme huomanneet, että toiminnallemme on tarvetta. Osallistujat odottavat, että viikko kuluisi nopeasti. Tämä on parasta yhteistyötä mitä aikaan voi saada!

Toiveita otetaan vastaan Kiinnostuneet järjestöt esittävät kerhoideansa isännöitsijän toimistoon, josta he


saavat lisätietoa toimintaperiaatteista ja vapaana olevista tiloista. – Varsinaista voittoa tavoittelevaa yritystoimintaa järjestäville tahoille KOy ei anna tiloja käyttöön. Sen sijaan vapaaehtoisvoimin toimivat ja omakustannushintaan toimintaa järjestävät tahot ovat hyvin tervetulleita, Marjatta Roth sanoo. Korjaushankkeen aikana asukkaille järjestettiin neljä erillistä valmistujaisjuhlaa aina kunkin taloryhmän valmistuttua. Viimeisessä juhlassa mukana olivat myös toimintansa uusissa kerhotiloissa aloittaneet vapaaehtoisjärjestöt. – Nuorisoasunnot kertoivat palveluistaan E-talon Ellin Pajassa, Aurala järjesti askartelua Constan Pajassa C-talossa ja A-kilta pisti pystyyn kilpailun Allin Pajassa. Järjestöt saivat asukkailta hyviä vinkkejä uusien kerhojen aloittamiseen, esimerkiksi koululaisten iltapäiväkerho ja äijäkerho lähtivät asukkaiden toiveesta. Asukkaat voivat myös esittää omia kerhotoiveitaan tai koota oman harrastusryhmän. – Jos esimerkiksi vähintään viisi asukasta innostuvat jostain kerhoideasta, niin heillä on mahdollisuus varata vakiovuoro jostain kerhotilasta, Roth sanoo.

NYT TUUMASTA TOIMEEN:

HELPPONOUDOLLA

TURHAT TAVARAT POIS NURKISTA!

Tee tilaus netistä vaikka saman tien! www.helpponouto.fi

Lojuuko kotonasi kierrätystä odottavia tavaroita? Helpponouto hoitaa homman puolestasi! Noudamme pienet ja suuret lastit huonekaluista ja elektroniikasta vaatteisiin ja kirjalaatikoihin. Tarvittaessa tyhjennämme vaikka koko varastosi. LISÄTIEDOT JA TILAUKSET: www.helpponouto.fi 010 636 6444

www.lt.fi JÄTEHUOLTO JA KIERRÄTYS KIINTEISTÖHUOLTO KIINTEISTÖTEKNIIKKA SIIVOUS- JA TUKIPALVELUT VIEMÄRIHUOLTO KORJAUSRAKENTAMINEN PROSESSIPUHDISTUS YMPÄRISTÖRAKENTAMINEN

HELPOSTI JA NOPEASTI TAVARASTA EROON! 1. Valitse sopivin vaihtoehto ja noutoaika 2. Tee tilaus verkossa 3. Suorita maksu kortilla tavaroiden noudon yhteydessä 4. Viemme esineet kierrätettäväksi

31


32

Jyrkkälän pelastussuunnitelma Pelastussuunnitelman tehtävänä on parantaa Jyrkkälän ja sen asukkaiden turvallisuutta. Suunnitelman avulla tunnistetaan asuinympäristössä esiintyvät vaaratekijät, opastetaan ehkäisemään vaaratilanteiden ja vahinkojen syntymistä ennalta sekä toimimaan vaaratilanteissa. Tutustu pelastussuunnitelmaan täällä: jyrkkala.fi/asukkaille/pelastussuunnitelma

Mikä on pelastustie.

Emergency access road

Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta. Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta tai laittaa mitään muutakaan liikennettä estävää.

An emergency access road (”pelastustie”) is intended for emergency vehicles during accidents. No vehicles or other obstacles are allowed on the emergency access road.

Tulipalon sattuessa

In case of a fire

Jos oma asuntosi palaa

If your apartment is on fire

• Pelasta ja varoita välittömässä vaarassa olevia

• Help and warn those in immediate danger

• Sammuta, jos mahdollista

• Put the fire out, if possible

• Poistu ulos ja auta muita poistumaan

• Exit the apartment and help others evacuate

• Sulje ovet perässäsi

• Close the door behind you

• Soita 112 turvallisesta paikasta

• Call 112 from a safe place

• Opasta palokunta paikalle

• Help firefighters in the right direction

Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa

If there is a fire next door or in the hallway

• Älä poistu omasta asunnostasi

• Stay in your apartment

• Pidä ovi kiinni, savu tappaa nopeasti

• Keep the door shut, smoke is very dangerous

• Soita 112

• Call 112

• Tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä

• Keep smoke out by stuffing wet towels under the door

• Odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä

• Wait for help on the balcony or by an open window


33

Kokoontumispaikat A-F Kokoontumispaikat G-Ă–


34

ENGLISH SUMMARY

NEWS IN SHORT •

Construction work on the buildings was completed in November 2017. The last phase of the renovation is fixing the parks and lawn areas during spring 2018.

In the past five years, Jyrkkälä has undergone a major change. Colorful facades and new windows, elevators and common rooms have made the 50-year-old housing area an even better place to live. We even have solar panels now!

Jyrkkälä’s six new common rooms have quickly found their audience: activities range from baby yoga to tech help for seniors. You can also book the rooms for family occasions.

In addition to improving the accessibility, functionality and look of the area, the renovation guarantees cost-efficient living for years to come. We hope to meet residents' demands and develop this great neighbourhood even further – please join Jyrkkälän Porukka (Jyrkkälä Team) to share your ideas about good living.

The 50-year-old neighborhood is about to party: please invite your friends from near and far to family festival Jykä Pop on May 26th.

JYRKKÄLÄ HAS TURNED A NEW LEAF

– Marjatta Roth, housing manager / CEO, KOy Jyrkkälänpolku

ACCESSIBILITY IS KEY

Q&A

An important part of the renovation was to make Jyrkkälä more accessible to seniors, people with disabilities and families with young children. The new elevators, electric doors and other smaller adjustments have made moving around much easier. In house VXY, for example, the elevator now goes all the way down to the basement, residents can request a remote control to operate the doors and there is a special storage space for motorized wheelchairs. Every building has an easily accessible storage space for bikes and strollers.

How can I get Wi-Fi in my apartment? Connect your modem to the box (“kotijakamo”) in your living room and contact DNA Myyntipalvelu to activate the service. The rent includes a connection of 10 Mb, but you can upgrade your plan at your own expense.

What is the right temperature for my apartment? 21–22 C° is optimal. If you like it cooler, you can adjust the thermostat on your radiator.

Can I install sunshades on the balcony? We recommend using the official sunshades by Lumo for a unified look and safe placement. You can ask for prices at the office For further assistance, contact or call 02 2788 880 isännöintitoimisto, Jyrkkälänkatu 2. For safety instructions, please see pages 32-33.

WELCOME TO THE CLUBHOUSE The renovation brought Jyrkkälä six brand-new common rooms in addition to office building favorites, Asukastupa and Olohuone, that have served residents for over 15 years. There are now altogether 26 sauna facilities and common rooms in Jyrkkälä, including three larger spaces ("Olkkari") and three smaller rooms ("Paja"). Activities include arts & crafts, tech support for seniors, afternoon clubs for school kids, bingo and much more. Residents are also welcome to book the common rooms for family occasions free of charge. Follow the office announcement board to see what's going on and join the fun!


Tämä on Jyrkkälä

35

rakennettu vuosina 1968-1974 17 kerrostaloa

644 vuokra-asuntoa

KOy Jyrkkälänpolku

Allianssikorjaushanke 2015–2018

Perusparannus vuosina 1998–2003

- Uusittu: ikkunat, julkisivut, yhteiskäyttötilat, talotekniikka

2h+k+p 57,5 m2–62,0 m2

- Uusittu: asunnot, putket ja pihat

3h+k+p 73,5 m2–80 m2

ASIAKASPALVELU Asuntojen vuokraus: www.jyrkkala.fi/vuokra-asunnot Vikailmoitukset: info@jyrkkala.fi Sähköiset asiointilomakkeet: www.jyrkkala.fi/asukkaille/lomakkeet ISÄNNÖITSIJÄTOIMISTO Jyrkkälänkatu 2, 20210 Turku info@jyrkkala.fi Puh. 02 2788 880 Asiakaspalvelu avoinna ma–pe klo 12–15

4h+k+p 92 m2

HUOLTOPÄIVYSTYS ILTAISIN JA VIIKONLOPPUISIN Hätätapaukset ja ovenavaukset ma–pe klo 15 jälkeen, la–su 24 h Puh. 0500 824 068 ASUKASOPAS VERKOSSA www.jyrkkala.fi/asukasopas JYRKKÄLÄN ASUINALUE VERKOSSA www.jyrkkala.fi www.facebook.com/jyrkkalanpolku


JYRKKALA La 26.5.2018 klo 11-17

Korkkaa kesäkausi ja tule katsomaan, kuinka virkeä viisikymppinen irrottelee! Uudistunut Jyrkkälän asuinalue viettää 50-vuotisjuhlaa ja kutsuu sinut kekkereihin – luvassa letkeä koko perheen festaripäivä kaikilla mausteilla!

Ohjelmassa mm.

Huippusuosittu musiikkiteatteriduo

Pääesiintyjä

Poju

Joni Suvanto Taikuri

Mimi & Kuku

• Imitaattori Martti Koivisto • Poniajelua • Karaokekilpailu • Turun VPK:n paloauto • Yhteislaulua Jouni Kerosen tahtiin ...ja paljon muuta!

Tapahtuma on maksuton. Kannustamme saapumaan paikalle julkisilla liikennevälineillä. Lisätiedot osoitteessa www.jyrkkälä.fi

Profile for KOy Jyrkkälänpolku

Jyrkkälän asiakaslehti WestSide 2018  

Jyrkkälän asiakaslehti WestSide 2018  

Profile for jyrkkala
Advertisement