Page 1

FOTO MÄSSAN Stockholmsmässan Älvsjö 18–20 november 2011

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FÖR FOTOMÄSSAN

Ta bättre bilder Tio enkla knep: Så blir du en bättre fotograf – kolla in Fotoskolan

WWW

.FOTOMASSAN.SE

Nordens största fotomässa FOTO: Magnus Wennman

Fredag • Lördag • Söndag

18–20 november på Stockholmsmässan Tanten på bild Provokation Få saker är främmande för Magnus Wennman. Nu porträtteras tanten.

Elisabeth Ohlson Wallin utmanar politik och religion med sina bilder.

Sitt i skolbänk Äventyr På Fotomässan kan du lära dig massor genom alla fria seminarier.

Mattias Klum berättar om sina allra mest spännande uppdrag.

Spara bilagan inför ditt besök i helgen.

Kreativitet

Creative Center – en inspirationsplats på 400 kvadrat.

Nyheter

Höstens hetaste produkter inom fotooch kamerautrustning.


Missa inte tillfället Det senaste verktyget för actionfylld fotografering med 12 bps och kontinuerlig autofokus Det rätta tillfället är nu. I nästa ögonblick är det borta – för alltid. Det är därför Sony presenterar världens snabbaste höghastighetskamera*, baserad på Translucent Mirror technology, med 12 bps kontinuerlig fotografering och autofokus. För häpnadsväckande kontrast och klarhet lanserar vi även världens första OLED-sökare. Låt inte tillfället slippa undan. Fånga det med nya Sony Alpha-77.

77

Fånga det andra missar Läs mer och hitta din närmaste Sony-återförsäljare på www.sony.se

* Bland kameror med utbytbara objektiv och APS-C-storlek på sensorn, augusti 2011


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

WWW . FOTOMASSAN. SE

Välkommen till Årets fotofest i Stockholm Hur gör jag för att ta bättre bilder? Hur lär jag mig att efterbearbeta dem? Hur ser morgondagens kamerautrustning ut? När Fotomässan i Stockholm öppnar på fredag kommer du att få svar på dessa frågor och många fler. Välkommen till tre dagar fyllda av inspiration, kunskap och produkter!

Tid & plats Tid: Fredagen den 18 november till söndagen den 20 november Fredag: 10.00–18.00 Lördag: 10.00–18.00 Söndag: 11.00–17.00 Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö.

På Fotomässan hittar du som vanligt de unika bildutställningarna: Magnus Wennmans prisbelönta reportagebilder från jordens alla hörn, världsfotografen Mattias Fredrikssons actionfyllda skidbilder och det tyska paret Heidi och Hans-Jürgen Koch som just den här helgen får ta emot Tysklands mest prestigefyllda fotopris för sina djurbilder. För att bara nämna några av alla de fotografer vars bilder vi visar i helgen. Men just i år – när Fotomässan arrangeras i Stockholm för sjätte gången – har vi lagt extra mycket krut på mässans aktiviteter.

Vad vore Fotomässan utan våra scener som varje år bjuder på inspiration och kunskap av högsta kvalitet? I år är programmen för såväl Stora som Lilla scenen fullmatade med intressanta föreläsningar av kända fotografer och inspiratörer som ger dig massor av kunskap som du direkt kan ha nytta av i ditt fotograferande. Allt detta ingår självklart i entrébiljetten! Hela seminarieprogrammet med klockslag hittar du på sidorna 12–13 i den här tidningen.

I inspirationsstudion kan du som mässbesökare prata med och lyssna på spännande fotografer. Här finns också möjlighet att fotografera med olika kompakta systemkameror och testa flera objektiv. Bland annat kommer äventyraren Annelie Pompe att visa bilder och berätta om sina fridykningar och om när hon besteg Mount Everest. Inspirationsstudion är ett samarbete mellan Fotomässan och Olympus.

att interagera. Kanske vill du lyssna till Mattias Klum när han berättar om sitt möte med en kobra i Kamerun. Fråga Elisabeth Ohlson Wallin vad som driver henne att fortsätta provocera. Lära dig ljussättningens grunder, filma med kompaktkamera, få handfasta tips om hur du jobbar bättre i Photoshop eller fråga de ledande kameratillverkarna om framtidens teknik. Kom, lyssna, kläm, känn och fråga. Nästa bild du tar kommer att bli bättre.

tresset växer lavinartat och vår ambition är att stilla den kunskapstörst som vi vet att många fotointresserade bär på. Oavsett om du är amatör, hobbyfoto-

Stora och Lilla scenen

Inspirationsstudion

graf, semiproffs eller proffs så drivs vi av samma önskan: vi vill att nästa bild vi tar ska bli bättre än den förra. Att lära sig på egen hand är säkert möjligt. Men att som nu, under tre späckade dagar, få möjlighet att gå runt och ta för sig av detta smörgåsbord av föreläsningar, seminarier, workshops och ny teknik, är oslagbart för den som vill ta sitt fotograferande vidare.

VI VILL INFORMERA, inspirera och ge möjlighet

DET KAN INTE ha undgått någon att fotoin-

9

Liveredaktionen En annan nyhet på årets Fotomässa är vår liveredaktion som finns i anslutning till Stora scenen. Här kommenterar en redaktion det som händer på scenen, bloggar och fångar upp besökarnas twitterinlägg. Som besökare kan du dela med dig av upptäckter, aha-upplevelser och även kommentera det som händer på scener och i utställarnas montrar. Liveredaktionen är ett samarbete mellan Fotomässan och Kamera & Bild.

Adobe Canon Pro-scenen På Pro-scenen får proffsen möjlighet att lära sig om Adobes och Canons produkter för professionella användare. Bland annat kommer Canons nya flaggskepp EOS 1D X att visas för första gången i Sverige.

5

ANNONS

VÄLKOMMEN 3

… anledningar till att besöka Fotomässan i Stockholm den 18–20 november.

att 1långMöjligheten se en 1 000 meter bildutställning. Kläm och känn på de senaste 2 nyheterna från de olika tillverkarna.

Alla föreläsning3 ar är gratis och du får mängder av nyttiga tips.

Gör några av dina bästa 4 affärer på mässan –

de flesta utställarna har unika mässerbjudanden. Träffa Sveriges 5 fotoelit. Allt från fotografer och föreläsare till utställare.

Fotomässan finns också på Facebook

MAGNUS WINTER PROJEKTLEDARE FOTOMÄSSAN

heta tips till Fotomässan Creative Center

Portfoliovisning Här har du möjlighet att visa din egen portfolio, prata med yrkesverksamma lärare om bildkommunikation och allt som rör fotografi. Portfoliovisningen är ett samarbete mellan Fotomässan och Berghs School of Communication.

Aifo studion Här visar de professionella fotograferna Tobias Fischer och Mark Cleghorn (som du kan läsa om på annan plats i den här tidningen) bland annat hur man styr blixtar via iPhone App och hur man bäst ljussätter den man fotograferar. Aifo studion är ett samarbete mellan Fotomässan och Aifo.

En av många nyheter på årets Fotomässa är Creative Center. Här får du som besökare inspiration och ny kunskap om hur du kan ta bättre bilder, efterbearbeta och utvecklas som fotograf. Steg för steg presenteras enkla knep för att nå bästa resultat. I Creative Center finns också möjlighet att prova sina nyvunna kunskaper på olika typer av kamerautrustning. Detta är en kreativ kunskapsarena där du utan kostnad kan nyttja Fotomässan till att lära dig något nytt. Creative Center är ett samarbete mellan Fotomässan, Network Innovation, Epson och Eizo.

Livefotografering med Audi A5 På årets Fotomässa bjuds på fotoshow av nya Audi A5. Bilen fotograferas av en professionell fotograf i en studio med den senaste tekniken. Som besökare får du följa en häftig livefotografering där fotografen ”in action” berättar om hur han plåtar. Samtidigt finns en professionell illustratör på plats som med hjälp av ny ritteknik illustrerar vad som pågår i studion. Vår moderator leder showen där du som besökare släpps in med frågor. Livefotografering Audi är ett samarbete mellan Fotomässan, Audi och Network Innovation.

Modellfotografering Kom och plåta fotomodeller på Fotomässan. Här bjuds på en introduktionsworkshop i ljussättning och du får bland annat se skillnaden mellan hårt och mjukt ljus. Modellfotograferingen är ett samarbete mellan Fotomässan och City Studios.

Fotomässans bilaga ges ut med Dagens Nyheter i ca 260 000 exemplar. Bilagan är årligt återkommande och ges även ut i Oslo och Köpenhamn, då med annan distributör. Fotomässan arrangeras av Fotoarrangemang i Europa AB. Projektledare Magnus Winter magnus@fotomassan.com 070–887 06 00

Annonsförsäljning Rasmus Ohlin Business Factory AB 08–653 60 43

Bokning av monter www.fotomassan.se eller thomas.dahl@stofair.se 070–944 72 55

Redaktör och texter Markus Wilhelmson, markus@writer.se 070–220 52 74

Grafisk redigering Johan Lindstén www.johanlindsten.se 08–400 20 755


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

4 MAGNUS WENNMAN

ANNONS

WWW . FOTOMASSAN. SE

Wennmans tanter Uppdrag i krigets Afghanistan och Libyen, fotbollsreportage från Japan och Haiti, amerikanska skönhetstävlingar för pensionärer och en bok om svenska tanter. Årets fotograf – Magnus Wennman – vägrar att fastna i ett fack. OMSLAGSBILDEN TILL TIDNINGEN du håller i tog Magnus Wennman i Afghanistan på ett av sina uppdrag för Aftonbladet, där han har varit anställd i tio år. Han och reportern Johanne Hildebrandt besökte en svensk tillfällig bas kallad ”Kullen” fyra mil från den svenska huvudbasen i Mazar-e Sharif. I ett talibantätt område var de svenska styrkornas uppgift att genom sin närvaro stötta byborna. – Bredvid basen bodde en afghansk familj som vi pratade med. Jag fick inte gå in i huset på gården där kvinnorna bodde, men plötsligt kom en liten flicka ut genom dörren. Hon var kanske sex eller sju år, uppklädd och sminkad. Där, mitt ute i öknen, kändes det som en bisarr syn. Jag tog några bilder på henne innan hon gick tillbaka in i huset, berättar Magnus Wennman om det starka porträttet. TVÅ AV DE tre

senaste åren har han utsetts till årets pressfotograf i Sverige. Vid prisutdelningen i våras fick han så många priser att han erbjöds en kundvagn för att få med sig alla hem. Det som imponerar mest är hans bredd. På Fotomässan får man se flera smakprov på den. Som bildreportagen ”Vackrast vinner”, där han följde amerikanska skönhetstävlingar för barn och pensionärer, porträttserier på romer och på veteranbodybuildare, reportage från Afghanistan och svartvita bilder från svältens Kenya och Somalia. – Jag vill inte fastna i ett fack. Jag försöker att utvecklas, testa nya sätt och infallsvinklar för att komma bort ifrån hur jag har fotograferat tidigare. Samtidigt strävar jag alltid efter att göra jobben på mitt sätt. Det krävs nya utmaningar för att behålla inspirationen och glädjen, säger Magnus Wennman. DRIVKRAFTEN ÄR ATT skapa någonting

bestående. – Det är en häftig tanke att kunna åstadkomma någonting

som finns kvar långt efter mig, som lever vidare om tio eller kanske hundra år. Att få berätta små eller stora historier som säger någonting om vår tid, konstaterar han. Många av historierna hittar han själv och ser sedan till att genomföra. När han för fem år sedan upptäckte en hemsida som berätta-

Det är en häftig tanke att kunna åstadkomma någonting som finns kvar långt efter mig, som lever vidare om tio eller kanske hundra år.

de om en kommande skönhetstävling för amerikanska pensionärer såg han direkt potential till ett bra bildreportage. – Det var ingen som hade uppmärksammat tävlingen tidigare och de blev förvånade när en ung kille från Sverige dök upp och tog bilder på dem. Reportaget fick en hel del uppmärksamhet och nu har det gjorts en dokumentärfilm om tävlingen, berättar Magnus Wennman. VECKORNA FÖRE FOTOMÄSSAN utökades Magnus Wennmans cv ytterligare. Den 2 november bokdebuterade han med reportageboken ”De sista tanterna”. Tillsammans med journalisten Fatima Bremmer har han klivit in i tanternas värld. Följt med Ebba, 85, på syjunta, Maj-Britt, 82, till frissan och hjälpt Hanna, 84, att plocka potatis. – Vi har åkt runt och försökt fånga den här generationen som aldrig skulle ta på sig ett par jeans och som inte har varit intresserad eller haft möjlighet att upptäcka världen. Det har varit ett fantastiskt roligt projekt som har inneburit stora mängder kokkaffe, konstaterar Magnus n Wennman.

Succén ”Älskade Stockholm”

STOCKHOLM Staden kallas ibland för världens vackraste huvudstad. På Fotomässan återkommer fjolårets framgångsrika tävling och bokprojekt ”Älskade Stockholm”. Många har skickat in sina vackraste, roligaste och mest romantiska bilder av huvudstaden och 300 av dessa bilder visas i en utställning på mässan. En

jury kommer att utse fem vinnarbilder bland dessa. Därefter kommer många av bilderna att publiceras i den exklusiva fotoboken ”Älskade Stockholm 2012” som ges ut nästa år. Projektet är ett samarbete mellan Fotomässan, DN, Nikon och Photohome.

I början av november debuterade Magnus Wennman med sin och journalisten Fatima Bremmers

Skrivet om Magnus Wennman …

… han visar sin bredd, sin nyfikenhet och sin kreativitet. Han är inte rädd för att ändra sitt fotografiska angreppssätt i förhållande till det ämne han väljer att skildra. Hans kunskap när det gäller att jobba fram starka bildserier och samtidigt leverera bra singelbilder imponerade på juryn.”

Utdrag ur juryns motivering då han utsågs till Årets pressfotograf 2009.

Skapa dina egna fotoböcker BÖCKER Vi tar fler bilder än någonsin tidigare, men hur många av oss ser egentligen till att göra något mer med bilderna än att bara ha dem kvar på hårddisken i datorn? På Fotomässan visar Japan Photo hur lätt man kan skapa sin egen inbundna CeWe Fotobok. På bara några minuter kan man

designa sin bok med bilder och texter och välja mellan olika förslag till layout och designmallar. Man kan också skapa personliga omslag och välja mellan fem olika format på fotoböcker. Förutom fotoböcker trycker CeWe också personliga fotokalendrar.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

MATTIAS KLUM 5

WWW . FOTOMASSAN. SE

fascinerar Mattias Klum på spaning.

Ur projektet ”Vackrast vinner”, fotograferat i USA.

bok ”De sista tanterna”. Projektet innebar stora mängder kokkaffe.

Foto: Magnus Wennman

Foto: Samuel Svensäter

Mattias Klum: ”Jag har aldrig varit så nära att bli biten” National Geographic-fotografen och filmaren Mattias Klum föreläser på Fotomässan. – Jag kommer bland annat att berätta om mitt möte med en afrikansk skogskobra som kunde ha slutat riktigt illa, säger han. Under 2011 har Mattias Klum varit på resande fot under nästan sex månader. Flera av resorna har skett på uppdrag av National Geographic, månadsmagasinet som blivit synonymt med fantastiska bilder och reportage om människor, natur, forskning, upptäcktsresor och historia. Mattias Klum blev 1997 förste svensk att få en av sina bilder publicerade på omslaget till magasinet. – På Fotomässan kommer jag att berätta om mina senaste uppdrag för National Geographic och även en del om de andra projekt som jag arbetar med. Hur de har gått till, varför jag ägnar mig åt det jag gör och vad som fyller mitt hjärta. Det har varit ett fantastiskt år med många spännande resor, konstaterar han.

Fakta

Namn: Mattias Klum. Ålder: 43. Bor: Uppsala. Har publicerats i: National Geographic Magazine, Wildlife Conservation, Audubon, Geo, Terre Sauvage, Stern, Der Spiegel och New York Times, bland annat. Utmärkelser: Uppsala kommuns hedersmedalj i guld, Hedersupplänning, nominerad till Young Global Leader av World Economic Forum, Hans Majestät Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band, medlem av National Geographic Society, bland annat. Webb: www.mattiasklum.com Eftersom många av besökarna på Fotomässan är intresserade av kameror och fotoutrustning kommer Mattias Klum att prata en del om teknik. – Ofta är mina föreläsningar bredare och riktar sig till människor som kanske mest är intresserade av andra kulturer, resor och konst. På Fotomässan fokuserar jag lite mer på den utrustning jag använder. Men viktigast är ändå hur man hanterar tekniken, konstaterar han. Ett av Mattias Klums projekt under 2011 höll på att sluta riktigt illa. På uppdrag i Kamerun kom han lite väl nära en stor afrikansk skogskobra. – Jag har jobbat mycket med giftormar genom åren, men jag har aldrig varit så nära att bli biten som nu. Vad hände? – Det får du reda på om du kommer till föreläsningen. n

Juryns motivering då han utsågs till Årets pressfotograf tidigare i år.

ETT AV DESSA projekt är dokumentärfilmen ”Tebarans testamente” som visas på TV4 Fakta i december och handlar om den siste överlevaren i en stam på Borneo. Ett filmprojekt på närmare håll är det som Mattias Klum arbetar vidare med tillsammans med reportern Folke Rydén. ”Baltic Sea Media Project” handlar om det hotade innanhavet Östersjön.

”Praktiskt taget allt är möjligt inom modefoto”

Lyft fram dramatiken i bilden

verkaren Leica kommer på Fotomässan att ställa ut bilder av den tyske modefotografen Manuel Pandalis. De två har ett nära samarbete och Leica gav i år ut en väggalmanacka med tolv av Pandalis svartvita porträtt. Han började sin karriär som as-

retuschören Anders Jensen har tilldelats flera internationella utmärkelser för sitt arbete med programmet Photoshop. Han har också uppmärksammats för sina kreativa bildmontage. Till Fotomässan kommer han för att berätta om hur man utnyttjar moderna Photoshop-

Årets Fotograf har en förmåga att likt en kameleont ändra sin berättarteknik och sitt fotografiska språk. Han är lekfull och söker hela tiden nya uttryck i sitt berättande. Fotografen är intresserad av att experimentera och utvecklas, utan att ge avkall på den goda historien. Hans bilder berättar att han tar sin omgivning på stort allvar. Han visar i sitt fotograferande på både respekt och ödmjukhet inför de människor han möter.”

PERSONLIGT Anrika kameratill-

sistent till flera professionella fotografer, men övergav efter några år fotograferandet för musikbranschen. De senaste tio åren har han dock på heltid ägnat sig åt att ta bilder, bland annat för tidningar som Cosmopolitan, Elle, GQ och Men’s Health. Pandalis valde modefotografin

eftersom det är här han tycker att han får den största friheten. – Praktiskt taget allt är möjligt. Mode kan och ska tillåta att man sätter sin personliga prägel på bilderna, har han konstaterat. På Fotomässan kommer Manuel Pandalis att visa porträttbilder från sitt personliga projekt ”Pure”.

BILDREDIGERING Den flitigt anlitade

tekniker till att lyfta fram sina bilder på bästa sätt. Bland annat kommer han att visa hur man förvandlar färgbilder till svartvita, men också hur man skapar dramatik och ökad kontrast i bilder genom att arbeta med ljus och skuggor. Anders Jensen är knuten till Moderskeppet.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

6 ELISABETH OHLSON WALLIN

ANNONS

WWW . FOTOMASSAN. SE

Foto: Robert Paraniak

Fakta Namn: Elisabeth Ohlson Wallin. Född: 28 maj 1961. Bakgrund: Har arbetat som fotograf sedan 1980, först som lokaltidningsfotograf i Skara. Fick sitt stora genombrott med Ecce Homo-utställningen 1988. Utställningen turnerade under två år i Sverige och i Europa, vilket ofta ledde till upplopp och demonstrationer. Bland senare utställningar märks ”Kvinnor”, ”Helgon” och ”In Hate We Trust”. Hon varvar konstnärliga projekt med kommersiella och redaktionella uppdrag.

Om min konst kan leda till att öppna ögon och till samtal så är det bra.

En familj som skaffat barn genom adoption och surogatmamma. Bilden ingår i utställningen ”Jerusalem” som visas på Fotomässan. Bilderna är tagna med stor risk och de skapade en stor debatt när de premiärvisades i Göteborg 2010.

Politiska bilder provocerar Under stort hemlighetsmakeri fotograferade Elisabeth Ohlson Wallin muslimska bögar, kristna flator och judiska transor på heliga platser i Jerusalem. – Mina vänner i Israel undrade hur jag lyckades ta bilderna utan att bli skjuten, berättar den kontroversiella fotografen. Med utställningen ”Jerusalem”, som visas på Fotomässan, har Elisabeth Ohlson Wallin på nytt väckt stor debatt kring de frågor hon brinner för. När bilderna skulle premiärvisas på Världskulturmuseet i Göteborg beställde arrangören en riskanalys från polisen. En av bilderna censurerades, utställningens tid kortades och bilderna visades under bevakning av säkerhetsvakter. HBT-personer (homo-, bi- och transsexuella) på olika platser i Jerusalem, som är en central plats i såväl den judiska som kristna och muslimska tron. Till varje bild finns ett homofientligt citat från Koranen PÅ BILDERNA SYNS

eller Bibeln projicerat på platsen där bilden togs. – Egentligen är det inte bilderna som är provocerande, utan citaten. Bilderna är kärleksfulla medan citaten är hatiska. Jag ville få igång ett samtal kring detta och kring islamofobi. Vår bild är att islam är en så våldsam religion, men Koranen är mildare och Bibeln mer hatisk i sitt fördömande av homosexuella, konstaterar Elisabeth Ohlson Wallin och tillägger: – De här heliga texterna är en av anledningarna till att förföljelse och mord på HBT-personer sanktioneras. PÅ MUREN BAKOM på två nakna män som kysser varandra vid Jaffaporten på en av bilderna projiceras ett citat från Bibelns tredje Mosebok: ”Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen”. Att iscensätta dessa bilder på plats i Jerusalem under påskhögtiden krävde regi och snabbhet. – Två personer i teamet höll vakt och förvarnade om någon

närmade sig. Modellerna tog snabbt av sig sina kläder, kysste varandra, och klädde på sig igen. Om någon gick förbi gällde det att låtsas som ingenting, och sedan försöka igen. Snabbheten fick mig att tänka på hur jag började jobba som fotograf på en lokaltidning i Skara på 80-talet. Det var en bra skola i att arbeta under tidspress, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

OM HON KAN bidra till en debatt om

fördomar och om förtrycket av HBT-personer, så är det värt det personliga pris hon får betala, menar Elisabeth Ohlson Wallin. – Jag är en politisk konstnär

”Dödskyssen” under citatet ur tredje Mosebok, 20:13.

Ändrat skärpeplan gör modell av verkligheten

SKÄRPA Tobias Fischer kommer till Fotomässan för att lära ut hur enkelt man kan styra blixtar via iPhone App och hur man skapar spännande produktbilder genom att ändra bildens skärpeplan med Schneider Tilt/Shift-objektiv. Han kommer själv att visa hur det går till och berätta hur han gör. – Det här är finurliga saker som

Hon förstod att bilderna skulle väcka uppmärksamhet, och det var precis det hon ville uppnå. Det politiska budskapet kan inte undgå någon.

är tacksamma att visa eftersom de förenklar fotograferandet så mycket, berättar Tobias Fischer. Den Stockholmsbaserade fotografen arbetar i Sverige och utomlands med i huvudsak porträtt, mode och reklam. Tobias Fischer är även Tobias Fischer

en flitig föreläsare, bland annat på Södertörns högskola i Huddinge söder om Stockholm. Han håller även kurser för företag, tidningar och fotografer om upphovsrätt och ljussättning.

och fotograf och ser som min viktigaste uppgift att ge en röst åt dem som ingen lyssnar på. När jag skapar bilderna är jag inte rädd för de reaktioner som kan komma senare. Första gången hon hamnade i hetluften upptäckte hon vilket genomslag hennes bilder kan komma att få. Ecce Homo-utställningens tolv fotografier av olika bibliska situationer med homosexuella modeller resulterade bland annat i att domkyrkan bombhotades och att den dåvarande påven, Johannes Paulus II, ställde in en planerad audiens för ärkebiskop K G Hammar. – OM MIN konst kan leda till att öppna ögon och till samtal så är det bra. Jag tror faktiskt att Ecce Homo bidrog med bränsle till diskussionen om vår syn på homosexuella. Det finns en annan medvetenhet kring de här frågorna i dag jämfört med för tretton år sedan. Men det är fortfarande så att lagstiftningen har kommit längre än den svenska folksjälen, konstaterar Elisabeth Ohlson Wallin. n

Isens Svalbard porträtterat NATUR På Staffan Widstrands

meritlista finns elva vinnarbilder i den internationella fototävlingen Wildlife Photographer of the Year och flera prisbelönta böcker. Till Fotomässan kommer fotografen och författaren för att berätta om sina möten med isbjörnar, valrossar, renar och storslagen natur på Svalbard.

Staffan Widstrand använder också kameran som ett verktyg för att lyfta fram natur- och miljöfrågor. Han var bland annat med och startade projektet ”Wild Wonders of Europe” som är ett fotobaserat naturskyddsinitiativ för att visa upp Europas naturarv. Sedan 2007 är han projektets vd.


Brännvidd: 270mm (motsvarar 419mm@35mm), Exponering F/6,3 1/640 sek, ISO320, Automatisk vitbalans, Handhållen

det

enda objektiv man behöver

Besök Tamron Island och vinn en resa till Galapagos! www.tamron-island.se

N YHET

Brännvidd: 18mm (motsvarar 28mm@35mm), Exponering F/5,6 1/1600 sek, ISO320, Automatisk vitbalans, Handhållen

Tamron 18-270mm PZD Med 15x zoom täcker detta nya Tamron-objektiv alla tänkbara fotograferingsituationer, från vidvinkel till tele. Den nya PZD (Piezo Drive) motorn ger supersnabb, tyst och exakt skärpeinställning och den nya förbättrade bildstabiliseringen (VC)* hjälper till att ge skarpa bilder även i dåligt ljus. *Sony-versionen av detta objektiv har inte någon bildstabilisering eftersom detta finns inbyggt i Sonys kamerahus. Bladformat motljusskydd ingår. Fattningar: Nikon, Canon och Sony Objektiv avsedda för kameror med APS-C storlek på sensorn

Optisk bildstabilisering

Supersnabb och tyst AF-motor

Besök vår monter på Fotomässan och träffa fotograf Anna Ulmestrand. Hon lär ut hur du blir en bättre makrofotograf.

Tamrons objektiv säljs av välsorterade foto-återförsäljare

www.tamron.se www.focusnordic.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

8 MATTIAS FREDRIKSSON

WWW . FOTOMASSAN. SE

SvD låter bilden vara med redan från början Nyhetsåret 2011 har varit intensivt. Några av de bästa bilderna från de största händelserna kommer Svenska Dagbladets fotografer att visa på Fotomässan.

Som en av världens främsta skid- och mountainbikefotografer går Mattias Fredrikssons arbete ut på att fånga ögonblicket. Veckor av förberedelser kan vara förgäves när vädret snabbt slår om.

Som fotograf torde det vara betydligt enklare att fotografera mat. En torskrygg ligger stilla och påverkas inte av sol, blåst och nederbörd. – Jag plåtade faktiskt mat för några år sedan. Det var jätteintressant att gå från det snabba och actionfyllda till något som är totalt stillastående. Jag tror att man måste våga prova nya saker för att utvecklas, säger Mattias Fredriksson. De flesta har säkert någon gång sett en av hans vackra, hisnande – ibland skrämmande – bilder i reklamkampanjer för företag som Peak Performance, Head, Salomon och Oakley eller i något av det 50-tal internationella tidningar som han regelbundet jobbar för. Mattias Fredriksson har rykte om sig att vara en av de hårdast arbetande fotograferna i branschen. – Olika jobb innebär olika utmaningar. Det står ganska mycket på spel när man vet att ett företag satsar 750 000 kronor på en plåtning eller en film. När det då går åtta-nio dagar och man inte kan lämna hotellet för att det är skitväder ute så

blir det lite pressat. Folk börjar klättra på väggarna, berättar han. NÄR VÄDRET VÄL slår om gäller det att han vet exakt vad han vill. Det är han som är regissören. – Jag måste vara väl förberedd. Det går inte att dra omkring på måfå med ett helt team. Jag har ansvaret för att driva det hela och få dem som jag ska plåta att tro på min idé. Märker jag att de är tveksamma eller tycker att något är för riskfyllt så backar jag, säger han. Ett exempel på hur han förbereder sig är den bild som han tog på den norske freestyleåka-

Optimala förhållanden var det i gryningsljuset precis innan solen gick upp.

ren Espen Linnerud i Stranda på det norska Vestlandet med Storfjorden i bakgrunden. – Det var ett ganska knöligt ställe att transportera sig till och jag hade varit där vid olika tider på dygnet för att se när ljuset var som bäst. Optimala förhållanden var det i gryningsljuset precis innan solen gick upp. Att ta sig upp den tiden på dygnet och veta att man ska släpa massa utrustning upp på ett fjäll känns skitjobbigt. När man väl är där och bilderna sitter, då är det värt allt slit, säger han.

www.molanders.se

HOODMAN

sökartillbehör för DSLR & video

Mattias Fredrikssons intresse för skidåkning väcktes under uppväxten i Sandsbro i norra Växjö. Han stod framför tvapparaten på träskidor med Stenmarksmössan neddragen över öronen. Så småningom kom han att tillbringa allt mer tid vid Riksgränsen. Där fick han träffa flera av de svenska skid- och snowboardfotografer som bildade skola – som Felix St Clair Renard och Ulf Blomberg. Men framförallt fick han följa Lars Thulin som kom att fungera som en mentor. också känna en ny generation våghalsiga extremskidåkare som inte var intresserade av att hitta bästa linjen i en storslalombana, utan snarare den genaste vägen nerför ett brant berg. Han hjälpte dem att bygga deras karriärer och varumärken – och de blev samtidigt hans inkörsport till ett liv på hög höjd. I dag reser Mattias Fredriksson mellan 150 och 200 dagar per år. Destinationer är alltifrån klassiska skidorter till avlägsna heliskiinglodger i Kanada. – Jag åker över hela jorden och träffar nya människor som visar upp fantastiska platser som kanske inte så många känner till. Att få tillträde till den världen och de människorna är en fantastisk förmån. Jag skulle inte vilja byta jobb med någon, n säger Mattias Fredriksson. MATTIAS FREDRIKSSON LÄRDE

Ledstång i snö att åka på.

”Plåta i oväder” Mattias Fredrikssons tips: ”Alla kan ta en rätt bra bild när himlen är klarblå. De vykortsbilderna har man sett tusen gånger. Det blir mycket mer spännande om man tar bilder när ett oväder är på väg in, när himlen är hotfull eller det börjar regna. Det gäller att alltid ha med sig kameran, eftersom vädret kan ändras snabbt och det är just i de skiftningarna som det kan uppstå speciella ljusförhållanden som är tacksamma att fånga. Detta gäller inte minst när man tar skidåkningsbilder.”

DELKIN

Fat Gecko kameragrepp

grepp, rengöring & lagring

DATACOLOR kalibrering

SVENSKA DAGBLADET har nio fast anställda fotografer och sex bildredaktörer. Fotografen involveras tidigt i planeringen och diskuterar uppdragen tillsammans med reporter och redigerare. – Det är avgörande för ett bra slutresultat. Att slängas in i sista stund och försöka rädda någonting i efterhand försätter fotografen i en svår situation, säger Joakim Ståhl. Precis som de flesta andra dagstidningar påverkas Svenska Dagbladet av papperstidningarnas fallande upplagor. Joakim Ståhl ser samtidigt möjligheter för bilden och fotografen i den nya medievärlden. – Självklart är det en orolig tid när vi inte riktigt vet var tidningsmarknaden är på väg. Men det kommer nya, roliga medier och vi finns numera i iPad. Där är bildjournalistiken verkligen en vinnare. De nya digitala plattformarna ger fantastiska förutsättningar för bilden, säger han. n

Staffan Löwstedts bild i SvD från Kabul i Afghanistan.

LensCal

Hood Loupe 3,0

Hoodwipes

Hoodman Wrist Shot Sensor Scope DSLR rengöringskit Archival Gold CD-R & DVD för livslång repsäker lagring

Spyder 3 Pro

08-680 15 70 • www.molanders.se

Monter B06:31

Fotografen på toppen Foto: Mattias Fredriksson

FOTOMÄSSEXTRA!

Espen Linnerud fångad under ett hopp en tidig aprilmorgon i Stranda på det norska Vestlandet.

Nordafrika, Afghanistan och Utøya … Det gångna året har innehållit många dramatiska händelser. Dessa och mer stillsamma berättelser kommer Svenska Dagbladet att lyfta fram i en hela 30 meter lång bildutställning på Fotomässan. – En förutsättning för att vara en bra bildtidning är att bilderna får mycket utrymme. Så tycker jag verkligen att det är i Svenska Dagbladet. Vi får möjlighet att berätta i bilder, i synnerhet på helgerna, säger tidningens bildchef Joakim Ståhl.


www.canon.se/filmrigg

För stilla nätter och rörliga motiv. Erbjudande! Filmrigg ingår Värde 1500 kr

Special edition for Canon by Swedish Chameleon

Filma som proffsen. Canons systemkameror ger dig enastående bildkvalitet, även när du filmar. Smarta funktioner och ett jätteutbud av objektiv fulländar upplevelsen. Just nu ingår den unika filmriggen SC3:Tiny när du köper en EOS 60D, EOS 7D eller EOS 5D Mark II. Ett lätt och smidigt tillbehör som ger stabilitet när du filmar. Gäller hos utvalda återförsäljare 20111104 – 2012 0131 eller så långt lagret räcker.

Ahlséns Foto, Lerum • Berglunds Foto, Mora • BS Foto, Falköping • Cyberphoto • Dustin • Engmans Foto, Kalmar • Foto 7:an, Örebro • Foto A-Bild, Falun • Fotoaffärn i Sundsvall • FotoKungen, Stockholm • Fotoöversten, Stockholm • Grafi Foto, Göteborg • Göte Karlsson Foto, Halmstad • Hegethorns Foto, Nässjö • Inet • JapanPhoto • Kamerahuset, Stenungsund • Kristianstads Allfoto • Lasses Foto, Lysekil • Manne Foto, Säffle • Mattssons Foto, Lund • Molanders, Stockholm • NetOnNet • Nybro Foto, Nybro • Gunnar Olssons Foto, Stockholm • ProCenter, Stockholm • Rosenbergs Papper & Foto, Kristinehamn • Scandinavian Photo • Schönherrs Foto, Stockholm • SIBA • SS Foto, Sävedalen • Svenssons Foto, Katrineholm • Thorins Foto, Borås • Uppsala Fotokompani • Walters Foto, Västervik • Webhallen • Wåhlstedts Foto, Bollnäs


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

10 CREATIVE CENTER

ANNONS

WWW . FOTOMASSAN. SE

Inspirationsplats på 400 kvadrat Creative Center är en plats på Fotomässan där du som besökare får kunskap och inspiration att utvecklas som fotograf.

Foto: Jeanette Fredenberg

Creative Center är en av många nya aktiviteter på årets Fotomässa: en 400 kvadratmeter stor inspirationsplats för alla som vill lära sig att ta bättre bilder och efterbearbeta dem. Varje heltimme inleds en livefotografering i den stora fotostudion. Som besökare får du här chansen att se hur proffsfotografen James Holm går till väga när han

ska fotografera den nya bilmodellen Audi A5. James Holm inledde sin karriär med att fotografera actionsporter som skateboard och snowboard, men sedan drygt åtta år är bilar i fokus. Bland hans uppdragsgivare finns tidningar som Audi Magasin, Auto Motor & Sport, Top Gear, Magasin Åre, Plaza och CS Life. fotograferar kommer en illustratör att visa hur man kan utveckla bilden med endast sin fantasi som begränsning. Efter att bilden är tagen får du som besökare möjlighet att steg MEDAN JAMES HOLM

Så här ser Creative Center på 400 kvadratmeter ut. Här görs allt från fotografering till efterbearbetning. Det är också möjlighet att själv prova på.

för steg följa arbetet när det gäller förädling och publicering av bilden i olika medier. Detta i form av tre korta seminariepass som innehåller mängder av idéer och konkreta tips. SLUTLIGEN KOMMER DU att kunna prova dina nyvunna kunskaper på olika typer av kamerautrustning, verktyg, bildskärmar och skrivare. Exempelvis kan du passa på att testa Wacoms nya ritskärm Cintiq24HD och Wacom Inkling, den nya kreativa bryggan mellan papper och dator. Produkter från bland andra Epson, Eizo, Wacom, Profoto, CreativeLight, FalconEyes, PhaseOne och X-Rite kommer att finnas på plats. n

Fotnot: Creative Center är ett samarbete mellan Fotomässan, Network Innovation, Epson och Eizo och startar varje heltimme från klockan 11.00 på fredag och lördag, samt 12.00 på söndag. Bland dem som registrerar sitt besök på plats i Creative Center lottas en Wacom Inkling per mässdag ut.

facebook.com/photure.se

Photure

En systemkamera tar bättre bilder. Så är det bara. Men måste en systemkamera vara stor och komplicerad? Här är beviset på motsatsen. Liten, men med en stor bildsensor på 20,3 megapixel och den filmar i full HD. Den är enkel att använda och med i-Function kontrollerar du kamerans inställningar direkt via objektivet, utan att behöva släppa motivet med blicken. Samsung NX200 är liten när du vill. Stor nog att utvecklas med.

The future of photography.

Stort urval av Samsung originaloptik.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

HEIDI & HANS - JÜRGEN KOCH 11

WWW . FOTOMASSAN. SE

Djur som fotomodeller En apas päls, panna och ögon ur serien ”CreaturesCoiffure”.

Det äkta paret Heidi och Hans-Jürgen Koch porträtterar djur som få andra fotografer lockas av: grisar, fladdermöss, vårtsvin med dåliga tänder. – Våra kolleger undrar ofta om vi aldrig lessnar på att fotografera djur. Jag förstår inte vad de menar. Själva fotograferar du ju hela tiden en och samma art, sin egen, säger Heidi Koch.

I 21 år har de varit gifta och arbetat tillsammans. På sin hemsida väljer Heidi och Hans-Jürgen Koch att citera den italienske författaren och filosofen Umberto Eco: ”Skönhet är tråkig. Fulhet är oförutsägbar och erbjuder en oändlig massa möjligheter”. Ingen kan anklaga det tyska fotografparet för att vara insmickrande eller tänka kommersiellt. DEN SOM HAR stirrat en bönsyrsa eller groda i ögonen tänker sannolikt inte att dessa vore trevliga husdjur. Att fotografera djur som är bortglömda, i alla fall i bildernas värld, har blivit deras nisch. – Vi strävar alltid efter att berätta en historia som ingår i ett större sammanhang. Att bara ta en vacker bild är vi inte intresserade av. Vår specialitet har blivit att komma nära och ta intima bilder av djur som är underdogs, säger Heidi Koch. Deras bilder publiceras regelbundet i tidningar som Stern, GEO, Le Figaro Magazine, Paris Match, National Geographic och Sunday Times.

med priser, men den största bekräftelsen får de samma helg som deras bilder ställs ut på Fotomässan i Stockholm.

DE HAR ÖVERÖSTS

Heidi och Hans-Jürgen Koch

Laboratoriemöss var det första uppdraget

Heidi och Hans-Jürgen Kochs idé när de inledde sitt samarbete för 21 år sedan var att satsa på miljö- och resereportage. Åtta veckor efter att de hade börjat arbeta kontaktades de av tyska veckomagasinet Stern som hade problem att hitta någon som kunde fotografera laboratoriemöss till ett reportage. – De frågade om vi kunde det. Självklart, svarade vi, fast vi inte De får då ta emot Tysklands mest prestigefyllda fotopris – Dr. Erich Salomon Award. – Priset känns som ett erkännande för vår strävan efter att göra någonting helt annorlunda och eget. Vi känner oss väldigt små när vi ser listan på vilka fotografer som har fått det här priset före oss, säger Heidi Koch och tänker bland annat på Mary Ellen Mark, Sebastiao Salgado, Robert Frank och svenske Anders Petersen. Att arbeta tillsammans med

Vi strävar alltid efter att berätta en historia som ingår i ett större sammanhang. Att bara ta en vacker bild är vi inte intresserade av.”

Heidi Koch om varför hon och Hans-Jürgen Koch väljer att fotografera bland annat djur och insekter som glömts bort av andra.

hade en aning om hur vi skulle gå till väga, säger Heidi Koch. I sex månader arbetade hon och Hans-Jürgen med bilderna som kom att publiceras över 18 sidor i Stern och säljas vidare till tidningar över hela världen. Paret Koch vann dessutom första pris i en prestigetung tysk bildtävling. – Det var vårt första jobb, helt osannolikt, konstaterar Heidi Koch. sin livskamrat är bara en fördel, menar Heidi Koch. Ibland står en av dem bakom kameran medan den andra hanterar ljussättningen. Andra gånger har de varsin kamera. Efterarbetet i studion gör de alltid tillsammans. – VI BRÅKAR aldrig om jobbet. Vi är ju inte två fotografer med varsin stil, utan vi har byggt upp detta tillsammans, från dag ett, menar Heidi Koch. Hälften av året tillbringar de

En sjöstjärna hämtad ur bildserien ”Aquariums”. på resande fot. Uppdragen är inte helt riskfria. I Mongoliet drabbades HansJürgen av svårartad lunginflammation efter att ha legat på marken i flera dagar i sträck och andats in ångorna från kamelbajs. Heidi trodde inte att hennes make skulle överleva. En annan gång, under en reportageresa i Namibia, bodde de hemma hos en familj som hade babianer som husdjur. Dottern i familjen badade och sov med aporna.

När en av babianerna kom springande genom vardagsrummet råkade Heidi stå i vägen och babianen bet henne i benet. återvände hem till Tyskland så förstod hon att något var fel. – Jag förlorade både smak- och luktsinnet. Jag sökte läkarhjälp och de konstaterade att babianen hade smittat mig med ett giftigt virus. Efter ett år fick jag tillbaka smaken, men luktsinnet har inte återhämtat sig, berättar hon. n NÄR HON SEDAN

fotoskolan

jönköping

Slipp köerna – förköp biljetter www.ticnet.se

kom och se vår utställning ingenmansland på mässan

www.fotoskolanjonkoping.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

Alla seminarierna 12 GUIDEN

WWW . FOTOMASSAN. SE

FREDAG 18 nov

LÖRDAG 19 nov

Stora scenen

10.15–10.55 Från färg till svartvitt – Anders Jensen Du kommer att lära dig moderna Photoshoptekniker som lyfter dina bilder och lära dig att jobba med ljus och skuggor för att åstadkomma exakt den svartvita variant som du eftersträvar. 11.00–11.45 Bli en bättre med fotograf – Nikon School Fotografen Peter Ericsson tipsar om hur du enklare ska ta bättre bilder med din systemkamera. 12.00–13.00 Viljans Väg – Mattias Klum National Geographic-fotografen Mattias Klum visar bilder från sina senaste uppdrag och berättar om sina pågående filmprojekt. Presenteras av Nikon. 13.10–14.10 Tystnad, tagning! – David Bicho Vi gör en kortfilm med hjälp av EOS Canon-kameror, handplockade skådisar ur publiken och en skopa dramaturgiska knep. 14.15–14.55 Olika sätt att jobba på – Magnus Wennman Årets Fotograf kommer att visa bilder och prata om hur man jobbar med olika reportage och projekt. 15.00–15.45 Fotografiets makt – Elisabeth Ohlson Wallin Den kontroversiella fotografen visar sina bilder, berättar hur hennes utställningar växer fram, varför hon fotograferar som hon gör och varför Påven bannlyste hennes debututställning Ecce Homo. 16.00–16.45 Smart med Raw – Mattias Karlsson Sjöberg Raw har förändrat Photoshoparbetet för många professionella fotografer. Men visste du att det finns mer under ytan än bara fixad vitbalans och exponering? Att det finns tekniker för att arbeta med avfotade negativ, dubbla exponeringar och specialeffekter? 17.00–17.45 Naturlig Skönhet – Modellfotografering – Mark Cleghorn Den brittiske fotografen är en av världens mest anlitade föredragshållare och utbildare. Här visar han med Elinchrom studioblixtar hur man med enkel ljussättning och rätt fotograferingsteknik framhäver modellens naturliga skönhet.

Lilla scenen

10.15–10.45 Cewe Fotobok – du gör den på bara några minuter! Japan Photo visar hur du på bara några minuter kan göra din egen Cewe Fotobok. Vi går kort igenom programvaran där du designar din bok med egna bilder och text och visar förslag på olika layouter och designmallar. 11.00–11.30 Actionfotograf – Mattias Fredriksson Skid- och mountainbikefotografen kommer att berätta om sina bilder och vilken specialkunskap och teknik som krävs för actionfotografering. Han kommer också att berätta om hur man fotograferar snowboard och skidåkning. 11.45–12.15 Ljussättningens grunder – John Hagby Att sätta ljus på en modell behöver inte vara superkomplicerat. 13.15–13.45 65 000 bilder på hårddisken, vad ska jag göra nu? – Mattias Karlsson Sjöberg Ett 16 Gigabyte minneskort är ett härligt inköp. Du kan ta bilder tills du är fullständigt utmattad och ändå ha plats kvar. Nackdelen är bildsorteringen och urvalet. Här får du hjälp att välja snabbare med en serie verktyg som underlättar arbetet. 14.00–14.30 Mjuka ögon gör dig till en bättre fotograf – Göran Segeholm Författaren och läraren Segeholm berättar hur du genom att lära dig se på bilder med mjuka ögon blir en bättre fotograf och roligare att prata med. 14.45–15.15 Den digitala fotostudion – Autodesk Hur kan vi dra nytta av att skapa bilder i datorn? Vad är fördelarna och när kan vi tjäna på att låta kameran vila? 15.30–16.10 Hur kontrollerar man ljus för stillbild och rörligt? – David Bicho Fotografen och föreläsaren Bicho går igenom enkla principer för hur man ljussätter kontrollerat med små medel. 16.30–17.00 Bergsgorillor och tigrar – Annelie Utter Fotografen och researrangören Annelie Utter tar dig med på en resa i ord och bild till de ”Dimhöljda Bergens Gorillor”, den bengaliska tigerns hemmamarker och till Afrikas savanner.

Mer om seminarieprogrammet WWW.FOTOMASSAN.SE

Stora scenen

10.15–11.00 Naturlig Skönhet – Modellfotografering – Mark Cleghorn Den brittiske fotografen är en av världens mest anlitade föredragshållare och utbildare. Här visar han med Elinchrom studioblixtar hur man med enkel ljussättning och rätt fotograferingsteknik framhäver modellens naturliga skönhet. 11.00–11.55 Bli en bättre med fotograf – Nikon School Fotografen Peter Ericsson tipsar om hur du kan ta bättre bilder med din kamera. 12.00–12.50 Ny teknik = Nytt bildspråk? – Debatt Hur förändrar tekniken bildbetydelsen, vilka trender finns i dagens fotografi och hur ser framtidens fotografi ut? Paneldebatt med fotograferna Lars Dareberg, Maria Steen, Brutus Östling och Tobias Röstlund. Moderator: Per Lindström, professor i fotografi. 13.00–13.45 Olika sätt att jobba på – Magnus Wennman Årets Fotograf kommer att visa bilder och prata om hur man jobbar med olika reportage och projekt. 14.00–14.45 Fotografiets makt – Elisabeth Ohlson Wallin Den kontroversiella fotografen visar sina bilder, berättar hur hennes utställningar växer fram, varför hon fotograferar som hon gör och varför Påven bannlyste hennes debututställning Ecce Homo. 15.00–16.00 Tystnad, tagning! – David Bicho Vi gör en kortfilm med hjälp av EOS Canon-kameror, handplockade skådisar ur publiken och en skopa dramaturgiska knep. 16.10–16.55 Smart med Raw – Mattias Karlsson Sjöberg Raw har förändrat Photoshoparbetet för många professionella fotografer. Men visste du att det finns mer under ytan än bara fixad vitbalans och exponering? Att det finns tekniker för att arbeta med avfotade negativ, dubbla exponeringar och specialeffekter? 17.00–17.45 På Svalbard – Staffan Widstrand Staffan Widstrand, prisbelönt fotograf och författare, berättar om magiska Svalbard med isbjörnar, valrossar och midnattssol.

Lilla scenen

10.15–10.45 Bergsgorillor och tigrar – Annelie Utter Fotografen och researrangören Annelie Utter tar dig med på en resa i ord och bild till de ”Dimhöljda Bergens Gorillor”, den bengaliska tigerns hemmamarker och till Afrikas savanner. 11.00–11.30 Från färg till svartvitt – Anders Jensen Du kommer att lära dig moderna Photoshoptekniker som lyfter dina bilder och lära dig att jobba med ljus och skuggor för att åstadkomma exakt den svartvita variant som du eftersträvar. 11.40–12.20 Hur kontrollerar man ljus för stillbild och rörligt? – David Bicho Fotografen och föreläsaren Bicho går igenom enkla principer för hur man ljussätter kontrollerat med små medel. 12.30–13.00 Actionfotograf – Mattias Fredriksson Skid- och mountainbikefotografen kommer att berätta om sina bilder och vilken specialkunskap och teknik som krävs för actionfotografering. Han kommer också att berätta om hur man fotograferar snowboard och skidåkning. 14.00–14.30 Ljussättningens grunder – John Hagby Att sätta ljus på en modell behöver inte vara superkomplicerat. 14.45–15.15 Mjuka ögon gör dig till en bättre fotograf – Göran Segeholm Författaren och läraren Segeholm berättar hur du genom att lära dig se på bilder med mjuka ögon blir en bättre fotograf och roligare att prata med. 15.30–16.00 65 000 bilder på hårddisken, vad ska jag göra nu? – Mattias Karlsson Sjöberg Ett 16 Gigabyte minneskort är ett härligt inköp. Du kan ta bilder tills du är fullständigt utmattad och ändå ha plats kvar. Nackdelen är bildsorteringen och urvalet. Här får du hjälp att välja snabbare med en serie verktyg som underlättar arbetet. 16.15–16.45 Cewe Fotobok, du gör den på bara några minuter! Japan Photo visar hur du på bara några minuter kan göra din egen Cewe Fotobok. Vi går kort igenom programvaran där du designar din bok med egna bilder och text och visar förslag på olika layouter och designmallar. 17.00–17.30 Den digitala fotostudion – Autodesk Hur kan vi dra nytta av att skapa bilder i datorn? Vad är fördelarna och när kan vi tjäna på att låta kameran vila?

Från A till Å – alla utställarna på Fotomässan A & T Phototech Aifo AB Autodesk Bella Pictura Benro Sverige Berghs School of Communication BioFoto Sverige BLF Bildhantering AB Boblbee AB Canon Svenska AB

B14:01 B02:45 B10:39 B22:45 B08:39 B14:45 B14:41 B22:40 B12:40 B14:19 B01:17

CASIO Scandinavia AS City Studios Sweden AB Eizo Europe AB Enskede Fotoklubb Epson DigitalFoto Faktaböcker Focus Nordic Fotointresse.se Fotosidan.se

B01:08 B12:30 B08:05 B22:44 B08:05 B16:29 B14:06 B08:21 B08:20 B12:01 B06:45

Hans Månsson HT Foto Japan Photo Sverige AB Fotoskolan Jönköping Kaffebrus AB Kamera & Bild/Mediaprovider Knepp Ljud & Bildskolan Kulturama Media Storage Systems Mediagymnasiet, MTU

B20:40 B14:25 B14:31 B14:29 B12:09 B02:01 B30:36 B12:46 B12:44 B02:03 B12:03

Mediateknik Anders Johansson AB B06:41 Mikael Lindgren B22:42 Moderskeppet B14:05 Molander & Son AB B06:31 Molfo AB B14:07 B14:11 Mullsjö Folkhögskola B14:13 Natur Resor Anneli Utter B12:05 Naturfotoforum B20:42 Network Innovation AB B08:05 Neva Books & Pics AB B18:21


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

på Fotomässan WWW . FOTOMASSAN. SE

GUIDEN 13

Hitta till Fotomässan

SÖNDAG 20 nov

MED BIL & TÅG

Stora scenen

11.15–12.00 Naturlig Skönhet – Modellfotografering – Mark Cleghorn Den brittiske fotografen är en av världens mest anlitade föredragshållare och utbildare. Här visar han med Elinchrom studioblixtar hur man med enkel ljussättning och rätt fotograferingsteknik framhäver modellens naturliga skönhet. 12.10–12.55 Smart med Raw – Mattias Karlsson Sjöberg Raw har förändrat Photoshoparbetet för många professionella fotografer. Men visste du att det finns mer under ytan än bara fixad vitbalans och exponering? Att det finns tekniker för att arbeta med avfotade negativ, dubbla exponeringar och specialeffekter? 13.00–13.45 Olika sätt att jobba på – Magnus Wennman Årets Fotograf kommer att visa bilder och prata om hur man jobbar med olika reportage och projekt. 14.00–14.45 Fotografiets makt – Elisabeth Ohlson Wallin Den kontroversiella fotografen visar sina bilder, berättar hur hennes utställningar växer fram, varför hon fotograferar som hon gör och varför Påven bannlyste hennes debututställning Ecce Homo. 14.50–15.35 Bli en bättre med fotograf – Nikon School Fotografen Peter Ericsson tipsar om hur du enklare ska ta bättre bilder med din systemkamera. 15.45–16.45 Tystnad, tagning! – David Bicho Vi gör en kortfilm med hjälp av EOS Canon-kameror, handplockade skådisar ur publiken och en skopa dramaturgiska knep.

Lilla scenen

11.50–12.30 Hur kontrollerar man ljus för stillbild och rörligt? – David Bicho Fotografen och föreläsaren Bicho går igenom enkla principer för hur man ljussätter kontrollerat med små medel. 12.40–13.10 Från färg till svartvitt – Anders Jensen Du kommer att lära dig moderna Photoshoptekniker som lyfter dina bilder och lära dig att jobba med ljus och skuggor för att åstadkomma exakt den svartvita variant som du eftersträvar. 13.20–13.50 Actionfotograf – Mattias Fredriksson Skid- och mountainbikefotografen kommer att berätta om sina bilder och vilken specialkunskap och teknik som krävs för actionfotografering. Han kommer också att berätta om hur man fotograferar snowboard och skidåkning. 14.00–14.30 Mjuka ögon gör dig till en bättre fotograf – Göran Segeholm Författaren och läraren Segeholm berättar hur du genom att lära dig se på bilder med mjuka ögon blir en bättre fotograf och roligare att prata med. 14.40–15.10 Cewe Fotobok, du gör den på bara några minuter! Japan Photo visar hur du på bara några minuter kan göra din egen Cewe Fotobok. Vi går kort igenom programvaran där du designar din bok med egna bilder och text och visar förslag på olika layouter och designmallar. 15.20–15:50 65 000 bilder på hårddisken, vad ska jag göra nu? – Mattias Karlsson Sjöberg Ett 16 Gigabyte minneskort är ett härligt inköp. Du kan ta bilder tills du är fullständigt utmattad och ändå ha plats kvar. Nackdelen är bildsorteringen och urvalet. Här får du hjälp att välja snabbare med en serie verktyg som underlättar arbetet. 16.00–16.30 Ljussättningens grunder – John Hagby Att sätta ljus på en modell behöver inte vara superkomplicerat.

Det är lätt att hitta till Stockholmsmässan Stockholmsmässan ligger 9 km söder om Stockholm city, adressen är Mässvägen 1 i Älvsjö. Hit tar du dig lättast med bil eller med pendeltåg till Älvsjö station.

Med pendeltåg Pendeltåg från Stockholms Central mot Älvsjö station avgår 8–12 gånger i timmen. Resan tar 9 minuter. Tidtabeller och mer om SL-resor kan du läsa om på www.sl.se Med bil Enklast kör du E4/E20 och följer skyltar mot ”Mässan/Älvsjö”.

Öppettider & entré Datum Fredagen den 18 november till söndagen den 20 november Tider Fredag: 10.00–18.00 Lördag: 10.00–18.00 Söndag: 11.00–17.00

Entré (i kassan på mässan) Vuxna: 150 kr Studerande: 80 kr Ungdom 12–18 år: 80 kr Barn under 12 år: Fri entré Slipp de långa köerna – förköp biljetter på www.ticnet.se

Besök oss på Facebook: facebook.com/fotomassan

Använd gärna den Östra entrén för att slippa köerna.

Med reservation för eventuella ändringar i seminarieprogrammet.

Samtliga seminarier är gratis och ingår naturligtvis i din entrébiljett WWW.FOTOMASSAN.SE

Håll dig uppdaterad på WWW . FOTOMASSAN . SE Nikon Nordic AB Nordicase ab Leica Nya Kameradoktorn AB Olympus Sverige AB Panasonic Nordic AB Photohome AB Pinjong PolarQuest AB

B01:21 B01:22 B10:33 B08:30 B12:11 B06:13 B06:11 B01:05 B10:24 B10:33 B01:26

Rajala Pro Shop Rammakarna På Östermalm AB Robert Matton AB Samsung Electronics Nordic AB Scandinavian Photo AB Sim2000 Imaging Ltd Sony Nordic (Sweden) SVEFO/Östra Svealands Fotokl. Svenska Fotografers Förbund Svenskt Skolfoto Bildinformation Telia Fotosektion

B10:21 B08:44 B08:40 B04:21 B10:11 B10:20 B04:05 B20:44 B12:41 B12:47 B22:27

Tidningen Foto Tura Scandinavia AB Wacom Europe Wikimedia Sverige Xenter Botkyrka Åva Gymnasium

B04:03 B08:19 B14:21 B22:41 B14:23 B10:31

WWW.FOTOMASSAN.SE

Det är snart jul

Du vet väl att många av utställarna har en mässbutik i sin monter. Där kan du köpa fotoprodukter till mässpriser. Välkommen!


w w w. r a j a l a c a m e r a . s e Vi finns i monter B10:21 under fotomässan

Vid frågor angående leasing eller privat finansiering vänligen kontakta oss eller besök någon av våra butiker! För aktuella priser; www.rajalacamera.se Rajala Pro Shop Stockholm mail: info@rajalacamera.se Herkulesgatan 11 Tel: 08 789 45 00

Rajala Pro Shop Malmö mail: malmo@rajalacamera.se Drottninggatan 36 Tel: 040 12 13 06


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

AORTA 15

WWW . FOTOMASSAN. SE

Två bilder från olika serier. Den vänstra kommer från ”Myrorna” och den högra från ”Lake lovers”.

Foto: Aorta

Pulserande modefotografi När amerikanska magasinet Adweek nyligen utsåg de 100 mest överraskande, imponerande och innovativa kreatörerna tog två göteborgare plats på topp tio-listan. Bakom den framgångsrika reklamfotografduon Aorta står Marco Grizelj och Kristian Krän.

DE TRÄFFADES AV en slump på ett kafé när de båda satt med ansökningshandlingarna till högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet. Efter ett år i samma klassrum insåg de att de hade mycket gemensamt. – I grunden är vi ganska lika. Kanske kan man säga att Kristian lägger lite mer tid än jag på att utforska och söka inspiration och jag mer tid på att förkovra mig inom den tekniska aspekten av arbetet, konstaterar Marco Grizelj. DE DELAR FRAMFÖRALLT en ambition om att berätta en historia. – Vi har svårt för att bara visa kläder, som det ofta handlar om inom modefotografin. Vi tycker att det blir mer intressant om vi lyckas skapa karaktärer som i en film och kan skildra en historia, även om vi bara har ett antal stillbildsrutor på oss att göra det. Seriealbumens värld är en inspirationskälla, berättar Marco Grizelj. Flera av dessa historier visar de upp på Fotomässan. En handlar om en ung kvinna som återvänder till sitt föräldrahem efter att ha jobbat i modebranschen. Hon har blivit personlighetsförändrad av den miljö hon har vistats i, men beundras av sin lillasyster. – Vi försöker att ifrågasätta hjältar och ideal och väcka frågan om den här fina ytan egentligen är någonting att se upp till, säger Marco Grizelj. De båda i duon bakom Aorta beskriver ibland sitt arbete som semidokumentär modefoto-

grafi – och realistisk surrealism. De vrider en scen några snäpp så att gränsen blir flytande mellan fantasi och en situation som kunde vara verklig. Att nå dit är en lång process där Marco och Kristian bollar idéer och förfinar dem innan de förverkligar dem praktiskt. Därefter ägnar de mycket kraft åt retusch och efterbearbetning. – Det är lite ironiskt eftersom vi skolkade från kurserna i Photoshop på skolan. I stället återvände vi med glada steg till det svartvita labbet och slafsade med kemikalier. Från allra första början trodde vi att fotografi mest handlade om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Sen insåg vi att det arbetssättet var brutalt tidsödande och slumpartat, så vi började iscensätta verkligheten i stället, säger Marco Grizelj. bad det amerikanska veckomagasinet Adweek, som bevakar reklambranschen, sina läsare att rösta fram unga lovande kreatörer, främst med inriktning på form och bild. Från listan – Talent 100 – utsågs sedan de tio mest överraskande, imponerande och innovativa kreatörerna. Där tog alltså Aorta plats. – Det är svårt att analysera sitt eget arbete, men vi försöker att ha en egen stil, tar gärna ut svängarna och gör något som får människor att undrande höja på ögonbrynen litegrann, säger Marco Grizelj. n

Fakta

Namn: Aorta. Grundat: 1996. Fotografer: Marco Grizelj (född 1972) och Kristian Krän (född 1973). Bor: Göteborg.

Bakgrund: Studerade på Fotohögskolan i Göteborg. Efter avslutade studier arbetade de för Göteborgs stadsteater. Så småningom kom de att arbeta mest med utländska kunder och flyttade därför under en

period till Paris. Kunder: Toyota, Volvo, Absolut, Ikea, bland andra. Övrigt: Marco och Kristian samarbetar även som DJ:s och driver klubben Locus i Göteborg.

Vi försöker att ifrågasätta hjältar och ideal och väcka frågan om den här fina ytan egentligen är någonting att se upp till.

PROGRAM LBS MEDIA (ES) LBS SPELDESIGN (ES) LBS MUSIKPRODUKTION (ES) LBS ARKITEKT (TE)

FÖR NÅGRA VECKOR sedan

LBS SPELUTVECKLING (TE) LBS SYSTEMUTVECKLING (TE)

Ur ”Dorota”.

BORÅS HELSINGBORG HALMSTAD JÖNKÖPING KRISTIANSTAD KUNGSBACKA LUND MOTALA NYKÖPING TROLLHÄTTAN VARBERG


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

16 AIDA CHEHREHGOSHA

ANNONS

WWW . FOTOMASSAN. SE

Aida Chehrehgosha skildrar både ilska över och kärlek till sina föräldrar i sin bildutställning.

Foto: Aida Chehrehgosha

Personlig uppgörelse – bild för bild Aida Chehrehgoshas utställning ”Till mamma, pappa och mina två bröder” är brutal, personlig och utlämnande: I bilderna iscensätter hon sina föräldrars död. – Det här var mitt sätt att närma mig mina föräldrar, säger fotografen. I SEX ÅR – från 2002 till 2008 – foto-

graferade Aida Chehrehgosha sin mamma och pappa. På bilderna agerar de döda på olika platser: i grustag, i vassen intill en sjö, på marken utanför en industrilokal, bland höstlöven i skogen. – Jag tänkte inte på detta som ett projekt från början, utan det växte långsamt fram. När jag började hade jag så mycket känslor inom mig att jag höll på att explodera. Enda sättet att närma mig mina föräldrar var att utsätta dem för olika situationer, berättar Aida Chehrehgosha. Hon var åtta år när hon och

hennes familj kom till Sverige från Iran. Uppväxten hade varit svår, fylld av konflikter och våld. Aida berättar att hon höll på att gå under i ett virrvarr av känslor. För att få utlopp för allt hon burit på använde hon det uttrycksmedel hon behärskar bäst – bilden. MED GESTALTNINGARNA VILLE hon förklara vad hon kände för sina föräldrar – både ilska och kärlek. – Under tiden som jag fotograferade dem berättade jag inte så mycket om vad det var jag ville utsätta dem för. Jag regisserade mamma och pappa och de ställ-

Recension av ”Till mamma, pappa och mina två bröder”

Detta är något av det mest märkvärdiga och rörande fotografi jag sett i hela mitt liv. Och arbetet är unikt. Det är en uppgörelse med föräldrarna där de bland annat visas som döda – mördade av henne själv. /… / En mamma och pappa agerar ut den smärta de skapat hos dottern – jag trodde inte det var möjligt.”

Jenny Maria Nilsson i Helsingborgs Dagblad. de inte så många frågor. När jag skulle gå ut Konstfack visade jag dem bilderna med texter intill. Det var första gången som de såg allt sammansatt och i sin helhet, som ett projekt. Hur reagerade de? – Det blev jätteledsna, förstås. De kände sig sårade, förnedrade, uthängda, allt du kan förvänta

dig. Samtidigt kunde de förstå att det här var mitt sätt att förklara för dem att jag ville försonas. Har du ångrat det du gjorde? – Aldrig. Det gör ont varje gång jag visar bilderna, men jag är tvungen att göra det, till vilket pris som helst. Jag vägrar att gå genom livet och vara bitter på

min bakgrund och på det som mina föräldrar gjorde. Det här är min uppgörelse med det som har hänt. Hur är relationen till dina föräldrar nu? – Vi pratar dagligen, men vi har en lång väg att gå. Det bästa som projektet har fört med sig är att de vet var jag står och att även om de känner sig kränkta så vet de att jag älskar dem och är rädd för att förlora dem. De konstnärliga bilderna är bara ena halvan av Aida Chehrehgoshas bildskapande. Den andra halvan är kommersiell och arbetar som framgångsrik reklamfotograf. – Det är lätt schizofrent, men de två världarna befruktar varandra. Jag lägger lika mycket tid och kärlek på reklamjobben och går in i varje projekt som om det handlade om en utställning på Moderna museet. Jag älskar båda världarna, både den mörka och den ljusa, säger hon. n

Hendrik Zeitler tog fotograferandet vid hornen Varför fotograferas kor nästan bara utomhus och framställs i ett romantiskt skimmer när verkligheten är en annan? Det frågade sig Hendrik Zeitler innan han satte igång med sitt uppmärksammade projekt ”De utvalda”.

En av de avporträtterade korna.

Foto: Hendrik Zeitler

Hans första tanke när han fotograferade korna med storformatskamera var att utmana en gammal sanning inom porträttfotografi. – Vi fotografer säger alltid att ett porträtt är ett samförstånd mellan personen bakom och framför kameran. Att det är ett samspel där båda medverkar.

Men alla vet ju att det är fotografens idé som styr. Därför ville jag ta porträttbilder på någon som är helt ointresserad av en kamera och inte har en aning om vad en kamera är, säger Hendrik Zeitler. RESULTATET BLEV TVÅ separata bildserier – ”De utvalda 1” (i färg) och ”De utvalda 2” (i svartvitt) som nu visas på Fotomässan. På de vackra och närgånga bilderna framstår korna som individer med sorgsna ögon. – Jag tycker att man får intrycket av att korna förstår, att det uppstår kontakt. I verkligheten brydde de sig inte ett dyft om mig, berättar han.

En utländsk professor i fotografi påpekade för Hendrik Zeitler att porträtten såg ut som reklambilder för mjölkindustrin. – Jag har letat länge, men aldrig hittat mjölkreklam med bilder på kor inomhus. Det är alltid vackra bilder på gröna ängar. En romantiserad bild av kon visas upp, trots att vi människor beter oss ganska hemskt mot dem. Korna är en del i köttindustrin och deras kalvar tas ifrån dem direkt vid födseln, trots att vi ofta ser kon som en symbol för moderlighet, säger han. Själv är han vegan, djurrättsaktivist och bilderna kan således tolkas politiskt, även om det inte n var syftet med projektet.


: 1

Bläckpatron eller fotopapper

Nya kunder kan beställa en bläckpatron till de flesta Brother-, Canon- och Epsonskrivare för 1:-. Till övriga skrivare erbjuder vi fotopapper för 1:-. Erbjudandet gäller t.o.m. 2011.12.31.

PROFF

Vi kan storformat Epson 80 ml originalpatron Samtliga priser inklusive moms.

549:-

Epson 200-220 ml originalpatron

SE N H A

849:-

VI HJÄ

Originalpatroner

N DL A R

L PE R D

HOS O SS

IG AT T

VÄL JA

Kompatibla patroner säljer vi endast till skrivare där vi vet att de fungerar bra. Originalpatroner har vi till alla skrivare – alltid till förmånliga priser.

Kompatibla patroner T.ex. Canon cli-8 eller cli-521

45:-

(tidigare pris 79:-)

PRISSÄ

NK TA

30-50%

BILLIGT

SNABBT

ENKELT

Originaltillbehör och utvalda piratkopior till riktigt låga priser.

Leverans vardagen efter, vid beställning innan 15.00.

Enkelt och tryggt att beställa när du behöver. Ingen prenumeration.

bläckpatroner • lasertoner • fotopapper • skrivare • www.patroner.se • 0480-770 390


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

18 PELLE BERGSTRÖM

WWW . FOTOMASSAN. SE

Fiskeflugans mode med inspirationer från Paris Fiskeflugor inspirerade av modehus som Dior, Chanel, Givenchy, Balenciaga och Gaultier. Det var vad Pelle Bergström gav sig på med utställningen Mouches à la Mode – modeflugor. Modevärlden är ingen ny bekantskap för fotografen Pelle Bergström. Louis Vuitton, Hermès och Marc Jacobs är några av hans uppdragsgivare och Paris har blivit hans andra hemstad. Steget från haute couture till fiskeflugor kan tyckas långt, men med de stilleben som Pelle Bergström har skapat tillsammans med konst-

eleven Niclas Bornold och modejournalisten Salka Hallström Bornold, känns det helt logiskt. Utställningen som nu visas på Fotomässan har kallats ”en förnimmelse av modets innersta väsen”. – Vi riskerar alla att bli fångade av ett vackert yttre, konstaterar Pelle Bergström och fortsätter: – Det var ett roligt projekt som vi förverkligade under en sommar. Den största tillfredsställelsen i mitt jobb är att samarbeta med andra människor. De där stunderna när man känner att ett plus ett blir tre. Bland Pelle Bergströms

redaktionella uppdragsgivare märks Wallpaper och Bon. Han har tidigare fått mycket uppmärksamhet f ör sina bilder av mat och dryck. Pelle Han arbeBergström tade i flera år Foto: Calle Stoltz med tidningen Vin & Spritjournalen och har tagit bilderna till Lotta Lundgrens kokbok ”Om jag var din hemmafru” samt till ”PA & Co: Mer än en kokbok”. n

Den största tillfredsställelsen i mitt jobb är att samarbeta med andra människor. De där stunderna när man känner att ett plus ett blir tre.”

Film: Svart/Vit, Negativ Färgfilm och Dia i format från 135 och upp till 8x10”. FotoPapper och Kemi från Ilford, Foma, Kentmere, Paterson, Kodak och Tetenal.

ProcessKontroll för såväl Fotografering, Studio, Efterbehandling som Mörkrum. Professionella Studioblixtar, Belysningar, Ljuspaneler, Fotobord, Radiosystem, Softboxar, Reflektorer och all annan StudioUtrustning som man behöver.

FilterSystem, Filter, Försättslinser, Kompendium och massor med andra kameratillbehör.

Kameror, KameraStativ, Kulleder, Belysningsstativ, BomArmar, Klämfästen, BakgrundsStativ, Väskor, Bakgrunder, NärbildsTillbehör, AxelStativ .....

www.photax.se

Se också vårt annonsuppslag i varje nummer av Tidningen FOTO. PHOTAX

31

År 1980-2011

“Alltid på lager”!

Vi lagerför alla produkter du ser i annonsen, prislistan och på www.photax.se

0481-14620


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

WWW . FOTOMASSAN. SE

ANNONS

DAVID BICHO 19

Vill du bli fotograf? Börja läs. Drömmer du om en yrkeskarriär som fotograf inom reklam eller mode? Eller brinner du för dokumentärfotografi. Vad du än har tänkt dig, är Berghs fotoutbildning en väldigt bra väg dit.

David Bicho visar delarna i en lyckad ljussättning under en av sina seminarier.

Foto: Göran L Moberg

David Bicho berättar om målinriktad ljussättning Fotografen och föreläsaren David Bicho kommer att lära Fotomässans besökare att filma med systemkamera. – Jag ska göra en kortfilm live med hjälp av publiken, klippa filmen och visa den färdiga produkten. Allt inom loppet av en timme, säger David Bicho. De flesta fotografer börjar med stillbild, men David Bicho kommer från ett annat håll. Han inledde sin karriär med film- och tv-produktioner och arbetade där som fotograf, ljussättare och producent. Numera fotograferar han redaktionellt mode för olika magasin och reklam för uppdragsgivare som AMF Pension, Folksam, Handelshögskolan, Sony BMG, Sony Ericsson och Canon. Resten av tiden är han en flitigt anlitad föreläsare, i första hand om ljussättning. – Att teoretiskt och praktiskt förstå hur ljus fungerar är det som driver mig. När pusselbitarna faller på plats och man lär sig att kontrollera

ljuset så kan man börja skapa sina egna världar. Det är dit man vill nå, säger han. Det är en utmaning att lyckas, men David Bicho är en bra bit på väg. – Det är ett oändligt ämne. Ju mer man lär sig, desto mindre inser man att man kan. Det jag gör kan kallas för målinriktad ljussättning. Men det menar jag att man från början har en tanke om vilket ljus man vill uppnå, och så ser man till att det blir så. Ofta härmar man naturligt ljus, säger han. MED SIN BAS i

Stockholm så inser David Bicho att han har bosatt sig på fel sida av Sverige. – Ljuset på västkusten är fantastiskt. Det inser jag varje gång jag kommer dit och jag blir verkligen avundsjuk på fotograferna där, säger han. På Fotomässan kommer David Bicho att hålla flera olika föredrag. Förutom att prata om sitt favoritämne – ljussättning – så kommer han också att spela in en kortfilm live.

David Bichos 7 råd Så här får du bättre bilder när du filmar med systemkameran: 1. Ta stöd mot något stabilt. 2. Ingen mikrofon tar upp ett dåligt ljud på ett bra sätt. Se därför till att ett bra ljud når mikrofonen. 3. Variera bildutsnitt och kameravinklar för att underlätta redigeringen. 4. Berätta en historia med början, mitt och slut. 5. Glöm inte bort att ta etableringsbild, miljöljud och miljöbilder. 6. Filma barn i deras ögonhöjd. 7. Undvik att blanda inomhusoch utomhusljus. Publiken får följa varje steg i arbetet och veta hur han resonerar för att få så bra kameravinklar, ljussättning och ljudupptagning som möjligt. Därefter kommer han att snabbklippa filmen och visa slutresultatet innan hans 60 minuter på stora scenen är över. – Det blir en utmaning att hinna och jag hoppas få hjälp av publiken för att lyckas, säger David Bicho. n

Naturturismen ger djuren skydd HOTADE Bergsgorillan är en av

människans närmaste släktingar och den största människoapan. I dag finns det bara 600 bergsgorillor kvar i världen och de har blivit helt beroende av det skydd som ekoturism skapar. Annelie Utter är förmodligen den person i Sverige som har tillbringat mest tid med dessa vilda bergsgoril-

lor i Uganda. Hon driver företaget Naturresor som är specialiserat på ekoturism och arrangerar resor där bra fototillfällen erbjuds vid sidan av naturupplevelserna. Annelie kommer till Fotomässan för att berätta om sina nära möten med bergsgorillor och bengaliska tigrar, och för att tipsa om hur man tar de bästa djurbilderna.

Foto: Annelie Utter

Foto är en ettårig utbildning i fototeknik och kommunikationslära, med undervisning två kvällar i veckan och tät kontakt med ledande professionella fotografer. Nytt för i år är att du kan välja att läsa Foto som en heltidsutbildning under en termin. Kursen vänder sig till dig som arbetar med bildhantering eller analog fotografering. Men du kan också vara en hobbyfotograf som vill vidareutveckla dina kunskaper. I Berghs monter B14:41 på Fotomässan har du möjlighet att visa din egen portfolio, prata med våra yrkesverksamma lärare om bildkommunikation och allt som berör fotografi. För mer info och personlig studierådgivning, ring 08-587 550 00 eller besök www.berghs.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

20 FOTOSKOLAN / MAGNUS FRÖDERBERG

Genom att ha kameran lätt tillgänglig, undvika några enkla misstag och använda blixten vid rätt tillfälle kan du på kort tid lära dig att ta betyd-

ANNONS

WWW . FOTOMASSAN. SE

ligt bättre bilder. Och glöm inte det viktigaste: att ta hand om dina bilder så att du lätt hittar dem, vet vad de föreställer och sparar dem till eftervärlden.

Samtliga bilder: Johan Lindstén

Magnus Fröderberg

Ta bättre bilder – tio enkla knep

5. Stäng av blixten Blixten dödar stämningen. Du skulle

VI BAD DEN rutinerade yrkesfotografen Magnus

Fröderberg, chefredaktör för Nordens största fotosajt – Fotosidan.se – och för tidningen Proffsfoto, om tio tips för fotonybörjaren. Alla hans tips är enkla att ta till sig och lätta att använda nästa gång du ska fotografera familjen, vännerna, staden eller naturen. Lycka till!

aldrig drömma om att ställa fram en stark strålkastare på festen. Varför ska då fina festbilder se ut som om du använde en strålkastare? Ställ kameran på ett stadigt bord, stäng av blixten och fånga stämningen i rummet.

1. Ha kameran framme Ställ kameran på en central plats i hemmet så att

6. Sätt på blixten Blixten kan ge mer spännande bilder.

du snabbt kan greppa den och ta bilder på barnen eller vännerna. Samma sak gäller när du är ute och går. Ta med kameran och var beredd att ta fram den. Då kommer du att ta fler spontana bilder.

I starkt solsken lättar blixten upp skuggorna. På många kameror finns ett läge – ”nattporträtt” – som balanserar blixtljuset med det befintliga ljuset. Den funktionen kan man ha mycket kul med på en fest eller på stan på natten.

2. Lek med kameran Det kostar inget att trycka av några extra bilder. Lek med kamerans alla tekniska möjligheter. Om du inte tar så allvarligt på fotograferingen blir motiven mer avslappnade.

7. Tänk på bakgrunden Hur ser det ut bakom dem du ska

fotografera? Kanske blir det bättre om du flyttar dig ett steg åt sidan?

4. Fotografera händelser 3. Observera ljuset En rutinerad fotograf ser betydligt mer i en bild

än bara huvudmotivet. Har du tänkt på hur ljuset är? Det blir ofta snyggare att ta porträtt intill ett fönster.

Bilder blir roligare när det händer saker. Tänk inte så mycket på vem du ska fotografera utan vilken händelse du vill skildra. Detta är särskilt viktigt vid filmning. Ingen vill titta på folk som bara står stilla. Det behöver inte vara dramatiska händelser. Mormors stolta blick på barnbarnet säger mer än om de både stirrar in i kameran.

”Tokfula” skivomslag ställs ut på Fotomässan

OMSLAG Nonnes, Mistlurarna

och Gammeldanssväng med Ås-Anders Gäng. Inte bara musikgruppernas namn var roligare förr – skivomslagen var det också. Signaturen Herr Dryck har i snart fem år skrivit om hysteriskt roliga skivomslag på sin blogg www.katastrofalaomslag.com.

– Jag har samlat på tokfula skivor i många år, det har varit ett insnöat specialintresse och en rätt udda hobby. Det var först omkring 2007, när samlingen började nå en sådan storlek att den var svår att överblicka, som jag skapade bloggen. Den var ett sätt att få ordning på samlingen och samtidigt dela med mig av

den. Jag hade alltid så mycket att berätta om varje skivomslag, men få var lika intresserade som jag, berättar Herr Dryck. Vem som döljer sig bakom pseudonymen är en väl bevarad hemlighet. – Jag har aldrig brytt mig om statistik och besökssiffror, det har aldrig funnits något mål att tjäna

8. Vänd på kameran

De flesta bilder tas i liggande format. Det blir enformigt. Porträtt blir oftast bäst med stående bilder. Vilka andra motiv tror du gör sig bättre som en stående bild?

pengar eller bli berömd genom bloggen. Det var först nyligen som jag började förstå hur mycket sidan har spridit sig, nu när det skrivs i media om den och jag får olika sorters förfrågningar, berättar han. På Fotomässan visas ett 50-tal av skivomslagen med Herr Drycks texter intill.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

Proffsfotografen och utbildaren:

”Utvecklas med tekniken” Mark Cleghorn driver Europas största sajt för fototräning på nätet. Till Fotomässan kommer han för att lära ut hur man använder blixt, naturligt ljus och efterbearbetar bilder.

miljontals turister flera meter bort när de ska ta bilder av sina närmaste. Det mest intressanta hos en person är ansiktet. Gå närmare. Med vidvinkel får du ändå med bakgrunden.

fram till fantastiska slutresultat på ett sätt som vi aldrig kunde när vi använde film, säger han. När många professionella fotografer från Mark bör ja n va r Cleghorn skeptiska till den nya, digitala tekniken kastade sig Mark Cleghorn över den. SEDAN DESS HAR han sett hur avståndet mellan professionella fotografer och amatörer successivt har krympt. – Den tekniska utvecklingen går så fort i dag så det gäller att som fotograf hela tiden fortsätta att utvecklas parallellt med den.

Det är också lite av tanken med de fotoutbildningar som jag arrangerar, säger Mark Cleghorn. HANS E-LEARNINGSAJT PHOTOTRAINING4U

är den mest välbesökta i Europa. Den bygger på idén om att man istället för att gå en fotokurs en helg ska kunna besöka hans sajt några minuter varje dag för att titta på instruktionsvideor i olika ämnen. – Det spelar egentligen ingen roll om man är proffs eller amatör, alla har vi våra svagheter som vi måste arbeta med, konstaterar han. På Fotomässan kommer Mark Cleghorn att fotografera live och berätta om hur man bäst använder blixt och naturligt ljus. Han föreläser också om hur man kan lära sig att vara kreativ i sin efterbearbetning av bilderna. n

Cleghorns 5 tips gör dig till en bättre fotograf

1

10. Märk upp och skriv ut dina bilder Detta är viktigast av allt. Det går att skriva in text i alla

Titta inte på den lilla skärmen baksidan av kameran för att ta reda på om du har exponerat rätt. Om skärmen inte är rätt kalibrerad så blir det bara gissningar. Lär dig vid vilka tillfällen du ska använda blixt och när du ska undvika det. Att bara gå på känsla räcker inte.

bildfiler med vanliga bildprogram som Photoshop Elements eller Acdsee. Då kan man söka efter bilderna på datorn och dina efterlevande vet vad bilderna föreställer. Glöm inte heller att skriva ut dina viktigaste bilder i A4-format. Det är en bra försäkring om tekniken krånglar. Då kan man skanna in bilderna igen och du lämnar efter dig något som alla kan hantera.

2

3

Lär känna din utrustning inifrån och ut. Allt fler fotografer ställer in automatisk exponering och det beror på att de är lata. Istället för att ta en bra bild från början så tvingas de sedan rädda den i Photoshop i stället. Få dem som du fotograferar att le och skratta. Bästa knepet

4

som fotograf är att lyssna mer än att prata. Var inte rädd för att ta betalt för dina bilder. Om din hobby förvandlas till något mer seriöst och allt fler i bekantskapskretsen efterfrågar dig som fotograf vid högtider och annat så måste du lära dig att ta betalt, om inte annat för att finansiera din utrustning.

5

MÄSSPRISER PÅ FOTOTIDNINGAR Välkommen till vår välfyllda monter och fynda Sveriges populäraste fototidningar till mässpriser. Där hittar du äldre nummer, nyutgivna specialutgåvor och riktigt bra prenumerationserbjudanden! S RETURADRES Group AB First Publishing 43 Växjö Box 3187 • 350

I

– Är du hemma? t. – Just precis exak

NR 5-2011

T RTA ÄTTE 339,-SMA PORTRita Hkeup!TIPS C ma l O dig en R gg Lä IDE EG-GU ÖR ST Lyckas med F G E CanoFE n KTERNA r OR ST TEXTEF 8 SID arta guide MÄSTERJUST

ERAREN

Enk Oret Sa60 och sm tips 0D Ko + 18-55

FÖR DIG SO M VILL LÄRA DIG

HÖSTEN 2011

uiden Största köpg

2280:4180:3455:4765:8350:10945:VARJE GÅNG 2099KAS 5:FÅR DIG ATT LYC

ner tuatio lika si rad o

ÄT T R T POR

3670:4965:7495:1890:5335:2295:3390:-

SOM VILL LÄRA

s 4 Ma WWW.FAKT delselägen 4 Skapa digitalr 4 Skugga och efterbely gen 4 Fler hän 4 Filtereffekte artvitt 4 Fixa exponerin der och ögon Sv tän 4 x 4 Duple ass 4 Vitare gp Hö d me 4 Skärp upp

ta erfek r du p Så ta

TIDSAM 4343-05

IG LÄR DNDERNioAn, läges-O, U GR m komposs,itmenyer, IS

TIDSA

M 43

75-06

ed ar afera m kund* je gång r du film • Fotogr bilder per se kus nä Knivskarpt var med långsam autofo och 10 följsam vid lare effekter snabb ecision LCD Coo ra tips igt rol h och pr • Ot S massor av and stighet de sökare oc PLU ha de • Blixtran fering med bå fotogra

SPEEDLIGHT SB-7 00 2455:SPEEDLIGHT SB-9 00 3385:AF-S 35/1,8G DX 1775:AF-S 60/2,8G ED Micro 4490:AF-S 105/2,8G IF ED VR Micro 7580:AF-S 24-70/2,8 G ED 14400:AF-S 70-200/2 ,8G ED VRII 19400:slutare

v Sony

v Sigma sio v Ricoh

BÄTTRE

huvuden

väskor Lär dig redige -­ ra g +bildern FÄaRi gdatorn In KALIBRER

E! TESTAD

TESTADE!

TIDSAM

4302-01

ata ERnM 1ED R Kocksg BILD RYLA116 24 Sto olmFÖ0Rkr YLAR PRckh ABPBAer du 1 00

08-641 43 00 väinfo SN11 nd @fontokung DER DU Fax Allt oren, foku ket merSÅ TAR 08comFILTER å an ww öreoto UNen. S43 ehw.f STATIV IG RA PÅ 641 tillbA kungen RÖRL .co IXTAR IGEER BLm välja , och myc DLD E d BI e R m SE SID 24 tiv p a re RAW k o li ÅL BM RN o!tosh A h P B ionbilder på Vi lär dig ta act an 10 PLÅTuAfantastiskaa ar sid med

55.

v Objekti

TESTADE!

+ 22 stativ

Besök oss på www. firstfoto.se

l van försiktig” Marse faktiskt ganska ängtan, utan är ”Jag har ingen dödsl

nsten liga ig ko Lär d oförglöm ta att tofokus r erlig au kontinu bilde

PRIS 99 NOK 119 EURO 9.90

rade presente kameror s v Olympu

7tiv 1B8 5 lixtar 5 6 ta S a r e Kam

el. och Läromed ker Skönlitteratur tabocker.se Djur. Ljudböc & Dryck och InTouch. info@fak & Trädgård, Mat itness och & Livsstil, Hem opGuiden, Hälsa&F & Familj, Hälsa uiden, Photosh Äventyr, Barn to, KameraG Poker, Sport & FestMat, DigitalFo & IT, Foto & Video, el. Tidningar Böcker Data och Läromed ntär DVD Dokume

Nikon tt att ta S- D5100 Enkla sä P O L L BRÖ N + 18-55 VR NTASTISKA CKER.SE

Vi lär

EN GUID OTO TA F PLET KOM DEN

DIG FOTO

9485:4 Blandningslä t 4 Lju NUMMER PRIS 79:90 8.90 NOK 89/ EURO

HÖSTEN 2011

as med exponerin genn v FujiFilm Samsung v Ca Få till kompos n v Ni ko ntax v itionen Cano nic v Pe Ta skarparevbilder v Panaso ers ...och mycket R.SEringsverktyg annat! ABÖCKErke seffekter 4 Lag

ld Missa a FOTO ket cFA i l b 6660:n o ög BILDER 12

en kor i ännis tar m du fo r u h t om dig all

MODELL PORTRÄTT OCH I STUDIO och modell i Med Porträtt att använda studio lär du dig studio, jobba i ljus på rätt sätt makeup-artist med modell och efterjusteringar och hur du gör i datorn.

SIDO FOTOR MED TIPS!

Från grund N en: TIO AC

TIDNINGEN FÖR DIG

NR 12-2011

3 FÖR LIGHTROOM FOTOGRAFER professionellt Lär dig jobba m 3 och bevara med Lightroo på dina bilder maximal kvalitet skrivaren eller hela vägen till ett snabbt och webben. Du får öde, från import, smart arbetsfl bildbehandling sortering och bildpel. 12 -2011 till utskrifter och

295,-

AF 360 FGZ RESTAURERING AF 540 FGZ I ELEMENTS lär dig knepen Anders Jensen gamla bilder. DA 15/4 ED ALrädda dina för att i Elements lär Restaurering oavsett DA 35/2,4IduAL dig fixa dina bilder, a, sönderom de är solblekt rödtonade. 18-55 WR DA 35/2,8 Macr eller rivna, repiga o DA 50-200/4-5,6 ED WR er askDA 50-300/4-5,8 EDr gen 4 Lagerm tila 349,-

VOL 1 RAWBILDER 1 lär dig bildbeRawbilder Vol t, snyggt och handla modern Photoshop. smart med raw visar behann Mattias Karlsso raw-bilder, från dlingen av 20 slut. början till

ra+ måste behä Verktyget du ba

RESTAURERING I ELEMENTS lär dig knepen Anders Jensen gamla bilder. för att rädda dina i Elements lär I Restaurering bilder, oavsett du dig fixa dina a, sönderom de är solblekt rödtonade. rivna, repiga eller

gRAM öR • pRO • TILLBEh • VäSKOR uVudEn • STATIVh RIVARE • FOTOSK • BLIXTAR STATIV EKTIV • R • OBJ KAMERO

199,-

349,-

FOTO!

.se rtsfoto

E ekta r perf bilder fö295,oir boud

www.fi

DIGITALFOTO

to.se firstfo www.

ELLT SnEklaNkSneUp

el. och Läromed ker Skönlitteratur r.se och Djur. Ljudböc InTouch. info@faktabocke , Mat & Dryck itness och Hem & Trädgård Hälsa & Livsstil, opGuiden, Hälsa&F uiden, Photosh yr, Barn & Familj, to, KameraG FestMat, DigitalFo

BRA BILDER

SVAGT LJUSI

med a bilder Lyft din rsblixt en tillbehö

TESTADE!

rd • Standa • Ultravid om • Makro • Superzoom • mm... zo • Tele

LÄR DIG-­ TA.. IngS­ BEhAn­D­L ILD3

Porträtt Närbilder 3Lan dskap

- CS3atB OgRAM tt-hiuAm 3 BRApr-Aem har test pR pRyLAR

Vi

n nya svite

SÅ FUNGERAR DIN KAMERA Vi

Störst i Sverige!

Varje dag, året om, köper 1100 fotoentusiaster någon av våra fototidningar. Det innebär 400 000 sålda ex/år, vilket gör oss till Sveriges ledande fototidningsförlag. Hitta din favorit hos oss du också! Välkommen till monter B16:29

1

d gst Så tarer på de yn bild

.se bocker

kta

info@fa

nd med r per seku 55. 7 bilde

r tagna 33. Bilde

motorcykl

B

plus… Allt detta KYM NINGEN

11/3/10

11:46:50

AM

Lyckas med dina inomhus – och bilder på natten!

DEN VILDA NATUREN öjar et avsl Djurfotoproffs

2

_pr.indd

nd med per seku bilder

TIDSAM 0899-1

.SE

r är s logotype

2_ad_SE

*10 oration. Sony Corp

firstfoto.se

ER ÖCK

” och dera

5_210x28

3_alpha5

pha3 59672_al

Oosten (sid. 80)

“ believe”, “Make “Sony”,

av märken de varu registrera en eller varumärk

firstfoto.se

to.org orldpho www.w

TIDSAM 4567-04

Ni som inte kan gå på mässan hittar ett bra erbjudande på www.firstfoto.se/kampanj

AU pen REST ENTS dig kne er. I ELEM Jensen lär gamla bild lär a rs Ande rädda din Elements sett i för att urering bilder, oav rI Resta fixa dina kta, sönde . ade du dig är solble r rödton om de repiga elle rivna,

B

P&T NY TID NING

PRESEN TERAR

ORT OCH er färg RORNA FÖR SP e? KA vatten Ans ST ar DEdBÄ larME NA SOM pe test t börjar rät Vi res me ultat SNABBSKJUTAR st? Ny Snygga IC ia s tu LE A TEST AV En 9 Penta Proffs? x Bli enMexpert t Använd rätt inst ällningar på RitstifteK-5 rska! Lyck

ADE LYCK

KTA W.FA

1 NR 1 201

2011 NR 6-

7990:Realistiska

oto.se14,90 .firstf www 9 EUR NOK 14

WWW.FAKTABÖ

sidor!

SPEEDLITE 430E X II SPEEDLITE 580E X II EF 50/1,4 USM EF 100/2,8 USM Macro EF 100/2,8L IS USM Macro EF 70-200/4L IS USM EF 70-200/2,8L IS USM

Vi pre e a vinnar samtlig

2011 Nr 6 - 9 kr Pris 12

s 129 kr 11 Pri Nr 1 20

RJARE

DEN ERAGUI TO KAM DIGITALFO

med mysterium. Fyllt som ett stort ser alla Photoshop är as för dig som redo att knäck avslöjar dem. hemligheter, är kursen som ledtrådar. Detta d för dig skapa är kurs ns sjunde video insett att du inte Anders Jense shop, men som r dig tämja som kan Photo Kursen hjälpe ast kraften ännu. ljus och kontr utnyttjat hela er inom färg, avancerade teknik dina foton står ut i mängden, et. gör att maximal kvalit som verkligen åller du bibeh samtidigt som ar

FOTO FÖR NYBÖ

toshopguiden www.firstfoto.se/pho

n e d i u G o t Fo KOM IGÅNG & TA 1 B aAmeBraILD6 R k n i E d R itta t o Ho tetest! t F l ä j a t t i r g Di rig i vå 110

MODELL PORTRÄTT OCH I STUDIO och modell i Med Porträtt att använda studio lär du dig studio, jobba i ljus på rätt sätt makeup-artist med modell och efterjusteringar gör du hur och i datorn.

295,- RERING

n e d i u g era Kam 0u köpa ny 8d 1 180 a Sk F f ö o r t ? o KAMERA nybörjare

SI dO R!

NYHET! RFEKTA SKAPA DET PE

Valfri bok på köpet!

ÖR! TILLBEH OCH FOTO 11 0 KAMERA 2 PA Ö K A K SOM S FÖR DIG

19 6

guiden

Nr 5 -2011 149 Pris 129 kr • NOK

IS IIsenter

349,-

Tekniker

I

Makron

I

Verktyg

kurs? Skulle inte du på

UIDEN PHOTOSHOPG

n Guide Foto

14

Prenumerera till mässpris!

Photoshop Menyer

I

Lager

I

Filter

S RETURADRES Group AB First Publishing 43 Växjö Box 3187 • 350

lt med ser alla r dem.

DELL H MO T OC dell i O och moanvända trätt , jobba dig att är du t i studio p-artist rätt sätoch makeu eringar ll ust mode gör efterj ur du orn.

Som porträttfotograf har Mark Cleghorn belönats med hundratals priser, bland annat Kodak Gold Award 17 gånger. Han har skrivit böcker om bland annat bröllopsfotografering, familjeporträtt, användning av blixt och Photoshop. En allt större del av sin tid tillbringar han med att dela med sig av sina kunskaper. Mark Cleghorn tycker att fotografens bästa tid är nu. – Aldrig har vi fotografer kunnat ta så bra bilder som nu. Vi kan leka och experimentera oss

9. Gå närmare Det mest klassiska fototipset, men fortfarande backar

AREN

R VOL 1 Vol 1 lär dig bildbeoch dernt, snyggt raw Photoshop. rlsson visar behanfrån 20 raw-bilder, slut.

FOTOSKOLAN / MARK CLEGHORN 21

WWW . FOTOMASSAN. SE

kurs? kulle inte du på t.

för dig S du inte DRES TURA p AB Grou tämja ig RE shing 43 Växjö 0 Publi •ast kontr 7 35 x 318 ängden, kvalitet.

ANNONS

lär dig de vikt igaste inställninga och ett och rna, teknikerna annat smart knep!


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

ANNONS

22 PRYLSIDAN

WWW . FOTOMASSAN. SE

11 nyheter att se närmare på På Fotomässan kommer massor av nyheter inom foto- och kamerautrustning att presenteras. Vi tog hjälp av Ralph Lindberg, produktchef på Cybe Photo, för att välja elva Cyber kame och fototillbeheta kameror hör på marknaden just nu.

Nu kan du plåta och filma samtidigt

Canons nya kompaktkamera

NIKON 1

Nikons nya serie med spegellösa systemkameror. Smäckra, smidiga och ger bra bildkvalitet. V1 är den något större och mer avancerade med bland annat blixtsko, digital sökare och större minnesbuffert. Både J1 och V1 är oerhört snabba i vändningarna och kan både fotografera och filma samtidigt, om man skulle vilja det.

CANON POWERSHOT S100

Ny superkompakt som kan det mesta. Passar alla som tycker att G12 är lite för stor. Föregångaren S95 är en av Canons större försäljningsframgångar i Sverige och S100 kommer att fortsätta att hålla fanan högt i segmentet.

Stadigt stativ värt pengarna

MANFROTTO 055 XPRO B

Ett riktigt bra stativ för pengarna. Tyvärr snålar många på stativet och köper ett som är för billigt och vingligt. Lägg pengarna på ett bra stativ direkt, så behöver du inte byta på väldigt länge.

En kameranyhet värd att vänta på CANON EOS 1DX

Det nya flaggskeppet som inte kommer förrän i mars eller april nästa år, men som redan nu är stekhet. Canon slår ihop 1D och 1Ds och ut kommer en raket med 18 megapixel, möjlighet att ta 14 bilder per sekund och med ett maximalt ISO-tal på 204 800. Även ljusmätningen är den mest avancerade hittills.

Prisvärd studioblixt QUANTUM R+300

Mobilen blir bara vanligare som kamera IPHONE 4S

En telefon på den här listan? Ja faktiskt, för den har ju en 8 megapixelkamera. Det är bara att kolla statistik på exempelvis Flickr för att inse hur oerhört många som använder sin iPhone istället för en kompaktkamera när de ska ta bilder.

Rigg som förenklar filmandet DÖRR SPIDER RIG

En oerhört prisvärd stabiliseringsrigg som man kan använda både från höft- och axelnivå. Många har upptäckt hur enkelt det är att filma med en DSLR, och samtidigt upptäckt hur svårt det är att hålla kameran stilla. En rigg underlättar enormt och för den som vill komma igång är Spider Rig helrätt.

Liten med stora möjligheter

Klockren familjekamera SONY CX130

Full HD-videokamera för familjebruk. Skarp 30x zoomoptik, bra vidvinkel, stor skärm och bra pris. En svårslagen kombination.

Föredrag

Fredag 16:30 Lördag 10:05 annelie@naturresor.com

En batteridriven och därmed portabel studioblixt för under 3 000 kronor. Den håller i stort sett samma kvalitet som de dyrare konkurrenterna, men kostar bara en tredjedel.

Ett skarpt objektiv SAMYANG-OBJEKTIV

Helmanuella, men oerhört prisvärda. Samyangs 85/1,4 håller jämförbar skärpa med Canons och Nikons motsvarande, men kostar en bråkdel. Deras 8 mm fisheye är flera tusenlappar billigare än konkurrenterna. Det råder ingen tvekan om att Samyang har kommit för att stanna.

Filmkameran som tål det mesta i HD GOPRO HERO

Actionkameran nummer ett. Den filmar i full HD, tål stötar, vatten, damm och allt möjligt du kan utsätta den för. Sätt den på hjälmen, hojen, surfbrädan, bilen eller var som helst. Flera varianter finns beroende på användningsområde.

PANASONIC GF2 + 14/2,5

En kanonkamera i pocketformat. Spegellösa systemkameror är på frammarsch på allvar i år och GF2 med pannkaksobjektivet tar liten plats, men är ändå full med funktioner. Vad sägs om full HD-inspelning, 3” LCD-skärm, ansiktsigenkänning, stöd för 3D-film/ bilder och mycket mer?

NaturResor Annelie Utter

Monter

Fotoresor för naturälskare till bergsgorillor, tigrar och annat vilt.

Möt naturfotografen Annelie Utter på fotomässan i Stockholm 18-20 nov.

www.naturresor.com

B12:05

Tel:031 990125, 070 7222337


gallerix.com

facebook.com/gallerix

SKRIV UT DITT FOTO PÅ CANVAS I VILKEN STORLEK SOM HELST!

Få din alldeles egna bild utskriven, uppspänd och klar!

Just nu har vi 20% rabatt på canvasprintern - erbjudandet gäller 10/11-24/12.

Du vet väl att Gallerix har sveriges bästa ramverkstad?


Allt det senaste hittar du alltid på

www.fotomassan.se

KOLUMNEN PER BROMAN Det finns de som påstår att alla är en fotograf. Jag menar att det är precis tvärtom. Nästan ingen är en fotograf. Däremot kan alla ta bilder. Fotograf är ett yrke och ingenting man blir bara för att man har köpt en kamera. Att tro det är lika naivt som att kalla någon som kan hamra ner tangenter på en dator för författare. Att allt fler tar bilder är däremot någonting som jag självklart applåderar. Aldrig har bilden varit så demokratisk som nu. I år har bilden dessutom spelat en viktig roll i den demokratiseringsprocess som tog sin början i Tunisien och fortsatte över Nordafrika. NÄR EGYPTENS PRESIDENT Hosni Mubarak

försökte att släcka ner landets kommunikation med omvärlden letade sig ändå bilder fram som fick oss att se och förstå vidden av det drama som utspelade sig. På ett mer vardagsnära och mindre dramatiskt plan finns många tecken på att bilden spelar en allt mer central roll i

”Bilden är så stark att den ofta ersätter ordet.”

våra liv. Vi kommunicerar och konsumerar bilder på ett sätt som vi aldrig har gjort tidigare. I bloggar, på Facebook och i reklamfilmer är bilden och det visuella uttrycket som kommunikationsverktyg så starkt att det många gånger har ersatt ordet. Framförallt gäller det den unga generationen. I stället för att i ett sms skriva att man är bakfull skickar man ett mms med en bild på en Alvedon. Utvecklingen går också dithän att många av oss ständigt bär en kamera med oss och ställer allt högre krav på tekniken. ETT EXEMPEL ÄR den nya iPhone-modellen

som lanserades för bara några veckor sedan. Det nya jämfört med den förra modellen var inte att telefonen eller surffunktionen hade förbättrats nämnvärt. I stället var det kameran (och blixten) som hade utvecklats. Samtidigt har kameratillverkaren Lumix tagit fram världens minsta och lättaste systemkamera.

Vad gör vi med alla de bilder vi tar? Baksidan av den digitala utvecklingen är att många av bilderna försvinner. Alla måste vi ha en kraschad hårddisk bakom

Många av alla som kommunicerar med bilder i dag gör det mycket skickligt. Några av dem kan på sikt rent av bli fotografer.

oss innan vi inser hur viktigt det är att inte bara ta massor av bilder, utan också ta tillvara dem. Det är den här generationens utmaning att se till att vi lämnar efter oss printade bilder eller fotoböcker, precis som min pappa lämnade efter sig diabilder som jag en dag kommer att visa för mina barn. Det vore en skam om vi blir ihågkomna som generationen som tog fler bilder än någon tidigare, men

glömde att spara dem på en extern hårddisk. Vi kommer i så fall inte att kunna skylla på att tekniken inte fanns för att lagra bilderna. EFTER DEN TEKNIKREVOLUTION som nu har pågått i snart ett decennium tror jag att vi står inför en ny revolution: estetikens. När vi har så bra kameror att proffs och amatörers utrustningar nästan är identiska så kommer fokus successivt att förflyttas mot innehållet. Det ser vi redan nu på hur många unga fotograferar. De har full koll, men tar medvetet tekniskt dåliga bilder för att lyfta fram estetiken och för att betraktaren ska haja till. Det är en spännande utveckling. Många av alla som kommunicerar med bilder i dag gör det mycket skickligt. Några av dem kan på sikt rent av bli fotografer. PER BROMAN är grundare och kommunikationsansvarig på Fotografiska i Stockholm

Att hitta motiven är en sak, att fånga dem är en annan. Bli proffs på din Canon EOS digitala systemkamera och bli en bättre fotograf! Inspirerande och kunniga kursledare hjälper dig få ut mer av din digitala systemkamera. Allt för att du, oavsett vilken nivå du befinner dig på, ska få möjligheten att närma dig proffsen med stora steg. Grundkursen reder ut begrepp som slutartid, bländare och ISO-tal. Du får en inblick i varför man har olika objektiv samt en gedigen genomgång av kamerans grundfunktioner. Pris: 595 kr inkl. moms/kurstillfälle Påbyggnadskursen lär dig om ljusmätning och hur du arbetar med ljuset, vi går igenom motiv och bildkomposition samt reglerna för vinklar, harmoni och det gyllene snittet. Du får också lära dig hur du fångar känslor och förmedlar budskap och historier med dina bilder. Pris: 895 kr inkl. moms/kurstillfälle Nu har du möjligheten att köpa presentkort till både grundkursen och påbyggnadskursen via webben. Hitta det kurstillfället som passar just dig och anmäl dig på www.canon.se/fotoskolan Vill du ha ett smakprov på kurserna? Välkommen till Canons monter på Fotomässan!

Fotomässan 2011 Stockholm  

Fotomässan 2011 Stockholm