Page 1

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN FOTOMÄSSAN

Stockholm

23–25 november

Morten Rygaard Bono och Beyoncé framför kameran Elisabeth Toll Årets modefotograf berättar i bilder

Joe McNally Världsfotografen tar plats på scenen Jan Grarup På plats med livet som insats

10 heta kameror och fotoprylar 15 knep: Så tar du bättre bilder

INSPIRATION – PRODUKTER – KUNSKAP WWW.FOTOMASSAN.SE


i

pentax the leading Outdoor camera brand

16 Megapixlar // iSO upp till 25600 // 81 tätringar gör kaMeran väderSkyddad // köldSäker ned till -10 C // HögupplöSt 3” lCd SkärM Med 921.000 punkter // HigH- Speed SeriefOtOgrafering, 6 bilder per Sekund // liveview Med Mf aSSiSt // full Hd videO (1920 x 1080 @ 30bpS)

Särskilt

rekommenderad 10/12

HHHHH

Pentax K-30

Fotomässan monter: B08:20 www.pentax.se, www.focusnordic.se


www.fotomassan.se

Välkommen!

3

Nu börjar årets fotofest! Äntligen har det blivit dags att slå upp portarna till Fotomässan i Stockholm. Under tre dagar möts du av världs­ fotografer, prisbelönta bildutställ­ ningar och nya produkter från de ledande kameratillverkarna. Välkommen till Nordens största fotomässa!

Det sa bara klick när Fotomässan öppnade portarna i Stockholm för sju år sedan. Intresset för foto – att titta på bilder och lära sig att ta bättre bilder – var stort redan då, och har bara ökat sedan dess. Numera finns Fotomässan även i Oslo och Köpenhamn. Fotomässan har blivit en mötesplats för alla med intresse för fotografi, oavsett om du är amatör, hobbyfotograf

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

eller proffs. När vi slår upp portarna till Stockholmsmässan i Älvsjö fredagen den 23 november väntar tre dagar fyllda av inspiration, kunskap och produkter. Vi bjuder på en mängd fria seminarier från två scener.

bland annat live kommer att få följa en fotografering av mat. Vi svenskar sägs ju vara världsmästare i kokböcker och det publiceras i snitt en kokbok om dagen. Men hur gör man för att ta bilder som får det att vattnas i munnen?

PÅ PLATS FINNS bland många andra den amerikanske toppfotografen Joe McNally för att berätta om hemligheten bakom hans bilder i tidskrifter som National Geographic, Life Magazine och Sports Illustrated. Han får sällskap av den danske fotografen Morten Rygaard som har fotograferat Beyoncé, Bono och Justin Bieber och nu kommer till Stockholm för att handfast visa hur man tar bättre bilder. Inspiration kommer du säkert att få också i vårt Creative Center, där du

BILDUTSTÄLLNINGARNA KOMMER SOM vanligt att

bli en av Fotomässans absoluta höjdpunkter. I år rekommenderar jag särskilt John Hallméns revolutionerande bilder på insekter. Så nära har du garanterat aldrig kommit dessa kryp tidigare. Något helt annat möter du i Jan Grarups bilder från Somalia. Grarup är dansken som nyligen anställdes av New York Times och har tillbringat månader i vad som ofta kallas världens farligaste land. Men Fotomässan handlar också om produkter. Hit kommer de ledande

kameratillverkarna – som Canon, Nikon, Samsung, Sony och Panasonic – för att visa sina senaste produkter. Canon och Nikon kommer dessutom att bjuda så många mässbesökare man hinner på en ”Check and Clean” – utan kostnad får man sin systemkamera genomgången och rengjord.

HAR DU DET minsta intresse av fotografi så törs jag lova att du inte kommer att ångra ett besök på Fotomässan den här helgen. Hjärtligt välkommen!

PER ROSENLUND Event manager Fotomässan

Visa dina bilder På Fotomässan finns chansen att visa upp sin portfolio för lärare eller studenter från Berghs School of Communication i Stockholm. Berghs Bilder är en intensivkurs i foto som löper på kvällstid över två terminer eller heltid under en termin och det är fotografilärare från utbildningen som ger synpunkter på besökarnas bilder vid två tillfällen varje dag under mässan. Samtidigt visas nuvarande studenters bildprojekt från året upp.

Sar Hawza i Afghanistan.

Få råkonverterare gratis Foto: Magnus Hallgren/DN

Världens bilder från DN

Dagens Nyheter kommer på Fotomässan att visa bilder från sin utrikesbevakning, främst bilder publicerade i månadsmagasinet DN Världen. I utställningen kommer vi bland annat att få se bilder från Japan efter tsunamin, amerikanska styrkor i Afghanistan och syriska flyktingar i Turkiet. Besökarna kommer också att få träffa flera av DN:s fotografer som finns på plats under helgen.

Om du ser till att vara en av de 300 första besökarna i Network Innovations monter på fredag, lördag eller söndag så får du en råkonverterare – Capture One Express 6 – gratis. Se till att få en voucher redan i entrén till Stockhomsmässan och sök därefter upp Network Innovations som finns i monter B12:06.

Foto: Tina Axelsson

Creative Centre

I Fotomässans Creative Centre kan du bland annat följa en matfotografering där kocken Fredrik Eriksson (känd från bland annat TV4 och hyllade Långbro Värdshus) lagar mat live samtidigt som han fotograferas av Jakob Fridholm. Besökarna får dels följa samspelet som leder fram till bilderna, men också efterbearbetning och utskrift av bilderna – från råvara till slutprodukt, alltså.

Fotografera – eller bli själv fotograferad

Vill du passa på att fixa julkorten, ta en ny profilbild till Facebook eller lära dig att ta bättre porträttbilder? I City Studios monter kan man fotografera – eller bli fotograferad och här arrangeras gratis modellfotokurser varje hel timme. Besökarna får bland annat lära sig hur man hanterar hårt och mjukt ljus och hur man ställer in kamera och blixt i studiomiljö.

Fånga landskapet

Alla har vi väl upplevt ögonblick i naturen när vi vill fånga landskapet, men kommer hem besvikna för att slutresultatet inte alls visar det vi upplevde på plats. Patrik Larsson från Moderskeppet, Sveriges största webbplats om bildbehandling, kommer att berätta hur man bäst utnyttjar komposition, ljusets riktning och kvalitet för att bättre fotografera landskap och förmedla den känsla du är ute efter.

Ringar på vattnet

Heinz Maier är fabriksarbetaren från Heinzell, Tyskland, som började experimentera med att fotografera vattendroppar för två år sedan. Resultatet blev fantastiskt och över en miljon besökare på olika fotosajter har sett hans bilder. Fotomässan visar flera exempel på Heinz Maiers nyskapande makrofotografi. ”Jag vet inte än vilken genre som jag ska försöka att utvecklas inom. Än så länge experimenterar jag bara”, berättar han.

Livet på en kvällstidning Magnus Wennman är en av Sveriges mest prisbelönta pressfotografer och förra året bokdebuterade han dessutom med en bok om den svenska tanten. På Fotomässan kommer han att berätta om livet på en kvällstidning (Aftonbladet) och om vikten av att utmana sig själv. Magnus Wennman kommer även att visa bilder från några projekt, bland annat en kort dokumentärfilm om Stockholms råttor.

Fotomässans bilaga distribueras i samarbete med Dagens Nyheter i drygt 290 000 exemplar. Fotomässan är Nordens största mötesplats för foto och bildkommunikation och är öppen för alla. Fotomässan drivs av företaget Fotoarrangemang i Europa AB och arrangerar årligen Fotomässan i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Företaget ägs av Stockholmsmässan. Event manager Fotomässan Per Rosenlund per.rosenlund@stockholmsmassan.se 070–789 44 74

Projektsäljare Thomas Dahl thomas.dahl@stockholmsmassan.se 070–944 72 55

Projektkoordinator Marie Bornström marie.bornstrom@stockholmsmassan.se 070–789 41 46

Redaktör och texter Markus Wilhelmson markus@writer.se 070–220 52 74

Grafisk produktion Johan Lindstén www.johanlindsten.se 070–639 50 60


4

Internationellt 

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

www.fotomassan.se

Joe McNally tar bilden

Från sitt första fotografjobb fick han sparken. Men efter mer än 30 år i branschen med uppdragsgivare som Life Magazine, National Geographic och Sports Illustrated är det ingen som ifrågasätter Joe McNally. På vinst och förlust flyttade han till New York på 70-talet. – Jag var dåraktig och ung och hade inget jobb. Men jag försökte att få in en fot på Daily News och lyckades. Jag blev vaktmästare, berättar Joe McNally som kommer till Fotomässan för att föreläsa och visa några av sina bästa bilder. Så småningom började han ta bilder, jagade runt på New Yorks gator för att fånga något som kunde vara av intresse för tidningen. Redaktionsledningen såg att han hade talang och lät honom bli fotograf. – Men så kom ett sparpaket och jag fick sparken, konstaterar han. Det var förmodligen det bästa som kunde ha hänt honom. I STÄLLET FÖR ATT fotografera snab-

ba nyhetshändelser i svartvitt började han långsamt röra sig mot färg, porträttfotografering och att utnyttja sin fantasi till egna reportageidéer. – Men mycket av det som har hänt senare i min karriär kan jag tacka de där första åren på New Yorks gator för. Till exempel hur man improviserar och räddar en bild när allt håller på att gå åt skogen. Det händer ju ständigt att en person inte är samarbetsvillig, att omgivningarna inte är tillräckligt bra, att vädret suger eller att du har för lite tid på dig, säger han. Joe McNally har av American Photo Magazine beskrivits som den mest mångsidige fotojournalisten av alla i dag och har tilldelats utmärkelser i Pictures of the Year International, World Press Photo och Art Directors Club. ETT AV HANS MEST uppmärksamma-

de projekt var bilderna han tog med polaroidkamera i efterdyningen till terrorattackerna i USA den 11 september 2001. ”Faces of Ground Zero” blev en turnerande utställning (och senare bok) som visades för nära en miljon besökare i New York, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Boston och London. I National Geographic blev Joe McNally 2002 den förste att fotografera ett helt reportage digitalt.

Joe McNally.

– Jag går igång på ämnen och projekt som inte så många är intresserade av att ägna sig åt, kanske för att uppdragen ofta är komplicerade, säger Joe McNally.

är bild­ reportaget han gjorde för Sports Illustrated inför OS i Sydney år 2000. Han fick uppdraget att porträttera det amerikanska landslaget i synkroniserat simhopp. – Jag ville inte göra det i studio utan i autentisk miljö vid en bassäng. Jag förberedde iscensättning och ljus och lät dem provhoppa om och om igen i fem dagar. Totalt skulle nio simhoppare vara i luften samtidigt. Jag tror att resul­tatet blev bra. Om man har en budget på 40 000 dollar för en bild så måste det bli bra, annars vet man att någon kommer att höra av sig, konstaterar han. ETT ANNAT EXEMPEL

I DAG ÄR HAN VID sidan av sina foto-

grafuppdrag flitigt anlitad föreläsare och har skrivit flera böcker om fotografi, som ”Sketching Light”, ”The Hot Shoe Diaries: Big Light from Small Flashes” och ”The Moment It Clicks: Photography Secrets from One of the World’s Top Shooters”. – Jag har välsignats med bra projekt som hela tiden tvingar mig framåt och att tänka i nya banor. Mitt yrkesval har också gett mig möjlighet att andas frisk luft istället för att tillbringa mitt liv på ett kontor, vilket jag är särskilt tacksam för. Att fotografera är egentligen det enda jag är riktigt intresserad av, det enda jag kan, säger han. Vilket faktiskt inte är sant. I SKOLAN VAR HAN inställd på att bli

skribent, något som han har fått utlopp för först på senare år då han har startat sin blogg – www.joemcnally.com/blog. – Böckerna och bloggen har gjort det möjligt att återuppta skrivandet. Jag gillar det verkligen. Nästan lika mycket som att ta bilder, om jag ska vara ärlig.

Tom Silliman byter den stora glödlampan i toppen av Empire State Building, 449 meter ovan

Matmästaren lagar läckerheter framför fotoproffsets kamera I TIDNINGAR, KOKBÖCKER och på

Mästerkocken Fredrik Eriksson.Foto: Tina Axelsson

nätet möts vi av bilder på mat som får det att vattnas i munnen. Men hur går det egentligen till när matbilderna tas? Det tänker fotografen Jakob Fridholm och kocken Fredrik Eriksson att visa live på en

av Fotomässans scener. Fredrik Eriksson är ordförande för föreningen Årets Kock och krögare vid Långbro Värdshus i Stockholm. Jakob Fridholm är fotograf sedan tolv år och har bland annat flera kokböcker på meritlistan.

– Det finns många förutfattade meningar om hur matfotografering går till, som att vi använder hårspray för att få maten att se ut som vi vill. De myterna vill jag slå hål på, säger Fridholm. I Fotomässans Creative Centre kommer han och

Fredrik Eriksson tre gånger per dag under fredag, lördag och söndag att visa hur matbilderna blir till. Efter fotograferingen retuscheras bilderna på plats och printas. Besökar­ na på mässan får alltså följa hela processen.

– En av utmaningarna med att fotografera mat är att det ska kännas i bilden hur maten smakar, säger Jakob Fridholm. Creative Centre är ett samarbete mellan Långbro Värdshus, Bosch, Network Innovation, Epson och Fotomässan.


5

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan www.fotomassan.seInternationellt

till högre nivåer

Foto: Joe McNally

Joe McNally: Så blir du en bättre fotograf Förlora dig inte i tekniken

Många fotografer blir alldeles uppslukade av tekniken och alla finesser. Självklart ska du skaffa dig nödvändig kunskap om hur din utrustning fungerar, men ditt uppdrag är att berätta en historia. Påminn ständigt dig själv om vad du vill berätta med din bild.

Bilden måste tala för sig själv

En bild ska fungera utan en bildtext under eller att du står bredvid och berättar för betraktaren. Därför ska en bra bild beröra både hjärtat och hjärnan.

Både konst och hantverk

Hantverket lär du dig genom att göra fel, göra om och till slut göra rätt. Det konstnärliga bygger bland annat på att inte upprepa vad andra redan har gjort. Därför måste du titta på många bilder, allt­ifrån historiska bilder till samtida fotografer. Precis som jag inte tror att man kan bli en bra författare utan att läsa många böcker så kan man inte bli en bra fotograf utan att ha sett många bilder.

Bestäm över kameran

Kameror kan i dag hjälpa dig med allting och med autolägen når du ofta acceptabelt resultat. Men om kameran dikterar den teknologiska processen så kan det bli destruktivt. Du måste först lära dig grunderna i exponering och ljussättning innan du överlåter åt kameran att bestämma åt dig.

New Yorks gator. Joe McNally hängde i toppmasten för att ta sin bild för National Geographic.

Foto: Joe McNally

Var med och porträttera en av världens vackraste huvudstäder STOCKHOLM KALLAS IBLAND för

300 bilder visas på mässan.Foto: Johan Lindstén

världens vackraste huvudstad. Bläddrar man bland bilderna i Fotomässans årligt återkommande tävling ”Älskade Stockholm” är det inte svårt att instämma. Har väntan på Centralstationen någonsin varit

så vacker? Regnbåge över Stadsbiblioteket, luftballonger över Riddarfjärden, vinter vid Nytorget, kvällsljus över Skeppsbron, midnatt vid Stadshuset, kanotister i Strömmen, solstolar på Sergels torg, glädje på Gröna Lund och på

Pridefestivalen, allsång på Skansen, cykelsilhuett på Västerbron, skärgård i gryning, Hammarby sjöstad i skymning. Det finns många bilder av Stockholm och i år blir de ännu fler. Tävlingen (bidragen ska vara inskickade före den

18 november) är som vanligt öppen för alla. Många har skickat in sina vackraste, roligaste och mest romantiska bilder av huvudstaden och 300 av dessa visas i en utställning på mässan.

En jury kommer att utse fem vinnarbilder bland dessa. I potten finns kameran Canon EOS M. Älskade Stockholm är ett samarbete mellan Fotomässan, Photohome AB och Canon.

CANON HAR MONTER B01–11 OCH PHOTOHOME B01–24


6

Naturfotografi

www.fotomassan.se

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

Avslöjande närgångenhet Med hjälp av sina tre stora intressen – natur, form och teknik – är John Hallmén på väg att förändra vår bild av insekter. Närbilderna – eller makro­ bilder som de egent­ligen kallas – på spindlar, bin, myror, larver, flugor, myggor och steklar för snarast tankarna till en science fiction-film från Hollywood. Men som så ofta överträffar verkligheten dikten. Insekterna på bilderna i John Hallméns nyutkomna bok ”Kryp” hade knappast kunnat fantiseras ihop. – Till och med experter som har jobbat med en viss insektsgrupp i många år kan haja till när de ser mina bilder. Tittar man i ett mikroskop ser man oftast bara en detalj åt gången. Här kommer helheten fram och man inser hur vackra och färgrika många av de här insekterna är, säger Johan Hallmén. MAKROFOTOGRAFERING innebär

att objekten är förstorade 1–10 gånger (förstorar man ännu mer så kallas det mikrofotografi). – Jag har alltid varit teknikintresserad och när jag skaffade min första digitalkamera började jag experimentera med att vända ett normalobjektiv

framför kamerans objektiv och kom på så sätt djuren väldigt nära, berättar han. John NumeHallmén ra har han ett hundratal objektiv (inköpta på eBay) hemma i lägenheten och fotograferandet har blivit en heltidssysselsättning som han sköter vid sidan av sitt ordinarie arbete som frilansande webbdesigner och webbprogrammerare. – Men det är ändå en tacksam och lättillgänglig fotohobby. Jag behöver inte åka till Antarktis för att ta mina bilder. Det räcker att gå ut i skogsbacken utanför huset så öppnar sig en hel värld av insekter. Det finns otroligt mycket som är outforskat, så det är inte bara möjligt att hitta nya vinklar, utan faktiskt helt nya motiv. Bäst är förutsättningarna tidiga sommarmorgnar. John Hallmén kliver upp

Den skygga slavmyran bygger bon under ste­ nar, ruiner och rötter.

” Viveln är en skalbagge och dess huvud är förlängt till ett så kallat snyte. I  spetsen på snytet sitter käkarna och vivelns antenner. Foto: John Hallmén mellan klockan tre och fyra då insekterna fortfarande sitter orörliga i väntan på att värmas upp av solen. MEN ATT FOTOGRAFERA är

bara halva arbetet. Resten av tiden spenderar han framför datorn. – Skärpedjupet blir väldigt kort när man fotograferar med så höga förstoringar. Men eftersom den tekniska utvecklingen har

exploderat så är det numera möjligt att slå ihop fler än 100 exponeringar och på så sätt pussla ihop en bild som är skarp överallt, berättar John Hallmén och fortsätter: – Datorn kan stå och tugga en hel natt och när den är klar återstår ändå en hel del arbete. Jag måste städa bort artefakter och skräppixlar i bilden, så det blir flera timmars retuscharbe-

te för att inte några märkliga detaljer ska finnas kvar. blir häpnadsväckande, ofta både vackert och skrämmande. Tillsammans med entomologen och naturfotografen Stanislav Snäll driver John Hallmén webbplatsen makrofokus.se och arrangerar kurser i makrofoto. Responsen visar att han är långtifrån SLUTRESULTATET

Här får jag utlopp för mina tre stora intressen form, teknik och natur. ensam om sitt intresse. Webbplatsen har drygt 600 registrerade medlemmar. – Mina tre stora intressen är form, teknik och natur och här får jag utlopp för alla tre. Men ibland är det faktiskt skönt att gå ut i naturen utan kamera. Då rör man sig lite lättare, och jag får uppslag till nya platser att besöka med min kamera.

Bilderna fick vila till döttrarna blivit vuxna Margaret de Langes projekt ”Daughters” pågick i tolv år. Sedan väntade hon i ytterliga­ re fem år innan hon visade bilderna på sina döttrar offentligt. ”Daughters” är bilder som bara en mamma kan ta, men som alla känner något inför.

Att Margaret de Lange väntade så länge med att visa sitt projekt berodde på att hon ville att döttrarna, Jannicke och Catherine, skulle hinna bli vuxna och kunna ge sitt samtycke till att bilderna visades. DE SVARTVITA, MAGISKA, vackra

Margaret de Langes utställning ”Daughters” har visats i bland annat New York, Bryssel, Paris och Norge. Hennes senaste bildserie ”Surrounded By No One” visades på Fotografiska i Stockholm i våras. Foto: Margaret de Lange

och ibland hotfulla bilderna, visar de två döttrarnas obekymrade barfota­ somrar i den norska ökommunen Hvaler i Østfold fylke, nära havet, långt ifrån vuxenlivet. Nakenheten (på en bild kissar en av flickorna obekymrat stående i en bäck) kan föra tankarna till Sally Manns kontroversiella bilder av sina barn. – Jag såg några av Sally Manns bilder precis när jag hade börjat fotografera mina döttrar. Då bestämde jag mig omedelbart för att undvika hennes bilder för

väldigt konstiga bilder. Så fick hon reda på att jag är från Norge. ”Då faller allt på plats. Då förstår jag”, sa hon. Jag tror att den där friheten och nakenheten som finns med betraktas som typiskt skandinavisk, menar Margaret de Lange.

Jag tror att det här projektet har fört oss närmare varandra. att inte riskera att kopiera något av det hon hade gjort. Jag är snarare influ­ erad av Christer Strömholm. Dessutom har Anders Petersen varit betydelsefull. Han kom in slutet av projektet och har lärt mig mycket om kopiering, berättar Margaret de Lange. utställningen som nu visas på Fotomässan, har tidigare hyllats i Bryssel, Paris och New York. I Paris kom en kvinna som arbetade som psykoanalytiker fram till Margaret de Lange. – Hon tyckte att det var ”DAUGHTERS”,

i New York höll Margaret ett föredrag om att fotografera sin familj när en kritisk herre undrade vad hennes barn skulle säga om att bli offentligt uthängda på det här sättet. – Du får fråga dem själv, svarade jag. Mina döttrar, som nu är 23 och 26 år, satt längst bak i publiken och svarade att de tyckte att bilderna är fantastiska, att de är jättestolta över dem och att jag hade väntat med att visa dem tills de var vuxna. Så dog den debatten, berättar Margaret. PÅ ETT GALLERI

i mammas fotspår och studerar film och fotografi i London. – Jag tror att det här projektet har fört oss närmare varandra, säger Margaret de Lange som varvar egna bildprojekt med uppdrag som reklam- och inredningsfotograf. DÖTTRARNA GÅR NUMERA


Skapa fantastiska fotoalbum för webben VÄRDE

130 kr Visa dina foton i ett snyggt Google maps album Skapa och ladda upp dina webbalbum till valfri egen site eller lagra hos oss.

Ange koden på vår kassasida:

FOTOMASSAN Erbjudandet gäller t.o.m. 2012-12-03

Ta del av vårt mässerbjudande redan nu!

100-tals professionella albumutseenden!

Du skapar ett fotoalbum för webben på bara några minuter!

Lägg till Facebook kommentarer eller var hemlig och lösenordsskydda dina album

Skapa portfolio-siter med alla dina webbalbum

Stilrena presentationer med musik

Den prisbelönta webbalbum-skaparen www.jalbum.net


8

Norden 

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

www.fotomassan.se

Ilskan ger andra en röst Nämn ett krig eller en konflikt och den danske dokumentärfotografen Jan Grarup har bevakat det på plats. Han drivs av indignation och nyfikenhet och tar sina bilder med livet som insats. Gulfkriget, folkmordet i Rwanda, belägringen av Sarajevo, Kashmir, Sierra Leone, Tjetjenien, Ramallah, Hebron, Irak, Iran, och Darfur. För de flesta av oss flimrar bilder av död och ödeläggelse, hungersnöd och flyktingar förbi. Den mångfaldigt prisbelönte fotografen Jan Grarup har bevakat alla dessa konflikter på plats. – Jag vill inte att de som ser mina bilder ska serveras svar, utan snarare reflektera och börja ställa frågor. Hur blir framtiden för de här människorna? Vad kommer att hända? Hur kan vi låta det ske?

ades. När han var 19 år åkte han till Belfast på påsklovet och kom för första gången Jan Grarup  Foto: J Ehrbahn i när­ kontakt med en konflikthärd. Efter tre år på bildjournalistikprogrammet på Journalisthögskolan i Aarhus blev han snart anställd på Köpenhamnstidningarna Ekstra Bladet och så småningom på Politiken.

ALLT BÖRJADE MED att han fick

att kunna ägna sig åt egna projekt blev han i november förra året kontraktsanställd fotograf på världens största tidning – New York Times. I hans bevakningsområde ingår Afrika och Mellanöstern, i synnerhet Af-

en kamera när han var 13 år gammal och började framkalla svartvita bilder. Vid 15 års ålder tog han en bild av en trafikolycka och skickade in den till lokaltidningen, Helsingør Dagblad, där bilden publicer-

EFTER ATT HA sagt upp sig för

ghanistan, Irak, Libyen och Afrikas horn. – Det är naturligtvis hedrande av att få jobba för en tidning som tycker att utrikesmaterialet är viktigt och som dessutom har råd att skicka folk ut i världen, säger Jan Grarup.

kidnappningsförsök och hotell jag har bott på har blivit bombade. Det viktigaste är att ha lokala guider som man litar på och att man följer deras sjätte sinne när det är dags att ge sig av. Du måste visa respekt för befolkningen, men samtidigt tydligt visa att du har rätt att vara där och inte smyga omkring, säger Jan Grarup.

möter besökarna på Fotomässan har Jan Grarup tagit under sina återkommande resor till Somalia – ofta kallat världens farligaste land. Totalt har han tillbringat ungefär tre månader i landet. – Då ska man veta att tio dagars resa till Somalia kostar ungefär 15 000 dollar. För att röra sig i landet måste du av säkerhetsskäl omge dig av mellan åtta och sexton vakter, berättar han. DE BILDER SOM

sedan blev den svenske fotografen Martin Adler skjuten till döds under en demonstration i huvud­staden Mogadishu. Jan Grarup har varit inblandad i flera incidenter och gör en ständig riskbedömning. – Jag har varit utsatt för

ilska och nyfikenhet. En ilska som ger bränsle och energi att fortsätta ge en röst åt dem som annars aldrig skulle ha kommit till tals. Nyfikenhet på att förstå de komplexa orsaker som ligger bakom en konflikt. – Ju längre tid du vistas på en plats, desto mer komplicerat blir det. Det är den komplexa bilden jag vill visa upp. Somalia är inte bara död, ödeläggelse och hungersnöd. Det finns en annan berättelse också, om ett folk som försöker att resa sig efter 21 års gränskrig, som är fångar i ett maktspel mellan krigsherrar och klaner, säger Jan Grarup. HAN DRIVS AV

FÖR SEX ÅR

I månader har den danske dokumentärfoto­ grafen Jan Grarup rest runt i Somalia omgiven av säkerhetsvakter. Foto: Jan Grarup

Jan Grarup är kontraktsanställd av New York Times och den ende fotograf som har vunnit det danska Årets Pressefoto fem gånger.

Foto: Jan Grarup


www.fotomassan.se

Norden

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

9

”The One”

Om du ska bygga en hemmastudio.

Den amerikanske rappartisten 50 Cent.

Foto: Morten Rygaard

Stjärnorna väntar på tid Morten Rygaard har fotograferat världs­ stjärnor som Beyoncé, Bono, Depeche Mode och Justin Bieber. På Fotomässan avslöjar han sina bästa knep för att ta bra porträttbilder.

Den danske stjärnfotografen var tre eller fyra år när han fick sin första Nikon-kamera av pappa. – Jag visste från den stunden vad jag ville ägna mitt liv åt. Jag har världens bästa jobb, säger Morten Rygaard – trots att han ibland hänger på klippväggar och fotograferar. Flera gånger har varit nära att dödas i laviner. Att fotografera extrem-

Morten Rygaard skidåkning och snowboard är nämligen Morten Rygaards andra specialitet. PÅ FOTOMÄSSAN STÅR han dock med båda fötterna på jorden för att lära ut hur man med små, enkla medel kan ta bättre porträttbilder. Från en av scenerna kommer han att illustrera detta med hjälp av fotomodeller samt mäss-

besökare som han lockar upp ur publiken. – Det är fantastiskt enkelt att vara kreativ med den teknik som finns i dag. Allt du behöver är en kamera och en blixt. Sedan är det bara att sätta igång, säger Rygaard och bjuder på tre snabba tips: – Se till att ha en neutral bakgrund, så att ansiktet sticker ut mer. Använd en extern blixt så kan du göra underverk med ljuset. Rör dig mycket och lek med olika vinklar så ser du snabbt vad som fungerar bäst. För Morten Rygaard har det blivit en vana att fotografera rockstjärnor. Att vara väl förberedd och få dem att känna sig avspän-

da och bekväma är de viktigaste förutsättningarna för ett lyckat slutresultat. – Jag har 30 sekunder på mig att få en person att gilla mig och bygga upp en relation. Jag vill att de ska känna sig lugna och lita på mig. Jag försöker att behandla alla med samma respekt, oavsett om det är Billy Idol, Patti Smith eller en hotellstäderska som jag ska fotografera, säger han.

ÄVEN OM MORTEN Rygaard har fotograferat många stjärnor är det två som han fortfarande väntar på att få föreviga. – Den danske kronprinsen Frederik och Bob Dylan står högst på min lista.

creative image lighting technology

Elinchrom D-Lite RX ONE är för dig som vill börja med studiofotografering och samtidigt ta höjd för att kunna bygga på utrustningen i den takt du utvecklas. ”One” är en prisvärdig entré till Elinchroms både breda och djupa system av studioljus och ljusformande tillbehör. Många professionella fotografer har till och med börjat använda ”One” som komplementljus vid avancerade studiofotograferingar. Dels för priset men framförallt för den fina ljuskvalitén och att den går att styra trådlöst från kamera, dator eller iPhone/iPad/ iPodTouch. Aktuellt pris, exakt prestanda och hur den trådlösa styrningen fungerar kan du läsa om på www.aifo.se Har du vägarna förbi vår monter B02:43 på Fotomässan ger vi dig gärna en utförlig demonstration samt några fina mässerbjudanden . Välkommen.

www.aifo.se Kalle Herborg från bandet ”Diamond Drive”, Angie Stone och sångaren Billy Idol.

Aifo AB, Mariehällsvägen 39 B, 168 65 Bromma. Telefon: 08-720 06 45

Foto: Morten Rygaard


Besök oss i monter B14:21 Premiärutställning av Jannis Politidis, på ett brett urval av fotografiska och konstnärliga material.

www.crimson.se


Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan www.fotomassan.seModefotografi

11

Kampen leder till nästa steg Elisabeth Toll skulle bli akademiker, men sökte snarare ett kall än ett yrke. Nu reser hon jorden runt för internationella mode­ magasin och har utsetts till Årets mode­fotograf. Hon studerade juridik, arke­ologi och historia, men otåligheten fick Elisabeth Toll att hoppa av. Hon ville ha roligt nu, inte kanske få roligt så småningom.

Så i stället började hon på en fotoskola. – Mina föräldrar suckade och undrade när jag tänkte hoppa av den här utbildningen. De tyckte att

jag velade och var oroliga över att det aldrig skulle bli någonting av mig. Efter några år, när de kunde säga att deras dotter var modefotograf i Paris, gick deras bitterhet över, berättar Elisabeth Toll. Den franska huvudstaden är numera hennes hemma­plan, även om upp-

dragen för tidningar som Vogue och Elle tar henne till de mest exotiska platser. eftertraktad modefotograf var långt ifrån spikrak. Efter att ha jobbat som assistent i Stockholm blev hon erbjuden ett liknande VÄGEN TILL ATT BLI

arbete i Paris. Då hon precis hade börjat försörja sig som fotograf i Sverige var hon tveksam, men eftersom hon var rädd att senare i livet undra hur det skulle ha varit att bo i Frankrike, bestämde hon sig för att åka dit under sex månader.

allt ifrån bokning och casting till print och retusch, men efter fem år kände hon att det var dags att ägna sig åt de projekt som hon drömde om. – Så gick jag på en nationaldagsparad den 14 juli och såg några väldigt coola killar. Det var kallt och regnade, men de var helt oberörda. Min kompis berättade att de tillhörde främlingslegionen. Elisabeth Toll fick kontakt med några av legionärerna och började följa dem såväl i tjänsten som hem till deras familjer, där de stoiska machomännen kunde förvandlas till medgörliga toffelhjältar inför sina fruar. I PARIS SKÖTTE HON

i hennes första utställning. – Parallellt med projektet försökte jag att slå mig fram som modefotograf, men det gick trögt. Det var som Moment 22, att ingen vill publi­ cera dina bilder så länge ingen annan tidning har publicerat dem. På en fest 2001 träffade jag en person som BILDERNA RESULTERADE

Vem är bra och vem är dålig i en bransch som bygger på tycke och smak? Elisabeth Toll, Årets Modefotograf 2012, inspireras bland annat av böcker, filmer och vardagliga händel­ ser: ”Jag vill ha en rolig idé, inte bara visa kläder mot en vägg”, säger hon. 

Foto: Elisabeth Toll

sa att det tar fyra år från att du börjar visa din portfolio tills någon vagt börjar komma ihåg vem du är. Det stämde, konstaterar Elisabeth Toll. DEN LÅNGSAMMA PROCESSEN

mot att bli etablerad mode­fotograf gjorde dels att hon lärde sig yrket från grunden, men också att hon är ödmjuk inför hur fort allt kan svänga. Att bli utsedd till Årets modefotograf förändrar inte alls den inställningen. – Vem är bra och vem är dålig i en bransch som bygger på tycke och smak? Med en akademisk examen så har man i alla fall bevis på att man kan någon­ting. I vår värld kan man bara fortsätta att kämpa på. Så du menar att du kanske slutar som akademiker ändå till slut? – Nej, om jag blir helt ute och bespottad så ska jag försöka ha ett litet lantbruk på Gotland. Man blir ju aldrig för gammal för att odla potatis, åtminstone för eget bruk. Och då slipper jag att konkurrera med massa nyutexaminerade studenter. Fotnot: E lisabeth Toll utsågs till Årets modefotograf 2012 med motiveringen: ”En poetisk kompositör som trivs bäst i öppna landskap. Sinnlig, kvinnlig – alltid i samspel med modell och miljö. Ett skandinaviskt ljus bland hårda blixtar.”


12 Guide 

Alla seminarier Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

Adobe-scenen

10.15–10.55 5 trick för bättre bilder i svagt ljus – David Brohede David ger dig fem konkreta tips för hur du får till bättre bilder i svagt ljus med digital systemkamera. Oavsett om du har extern blixt eller inte finns det enkla saker du kan göra för att snabbt förbättra bilderna du tar på barnen, husdjuren eller på festen. David vägleder dig till kamerans funktioner och visar inställningarna som funkar bäst. 11.00–11.50 Nikon School Intro – vi vill hjälpa dig att ta bättre bilder Peter Ericsson ger dig tips om hur du tar bättre bilder med din systemkamera. Vi tittar närmare på de grundläggande fotografiska termerna och du får generella fototips så du känner dig säkrare bakom kameran. 12.00–12.50 Världens snabbaste ljuskurs – David Bicho David blixtrar sig igenom grunderna i hur ljus fungerar, och hur man kan ljussätta med Canons trådlösa blixtsystem 600EX-RT. Det kommer gå undan. 13.00–13.50 Photoshop Elements från grunden – Mattias Karlsson Sjöberg Photoshop Elements är ett kraftfullt bildbehandlings- och sorteringsverktyg för hemmabruk. Mattias visar dig hur du kommer igång med Photoshop Elements viktigaste funktioner för att sortera och snygga till dina bilder. 14.00–15.00 Talking with Light – Joe McNally I denna levande föreläsning berättar McNally om en över 30 år lång karriär som en av de verkligt stora tidningsfotograferna i vår tid. Han har fotograferat sport, politik, kändisar, nyheter, feature och stora produktioner för National Geographic och Life Magazine bland många andra. Joe McNally förvandlar en livslång erfarenhet bakom kameran till en engagerande, och humoristisk presentation där han visar upp sitt arbete och bjuder in till en frågestund och berättar om de framgångar och mot­gångar som man upplever under en lång och produktiv karriär med att ta bilder. Kl.15.10-16.10 Minimonster – John Hallmén Fotografen John Hallméns fascinerande bilder på insekter öppnar en värld som vi alla har nära oss men sällan ser. Här föreläser han och berättar om hur han arbetar med extrem makrofotografering, fotostackning och ljussättning av mycket små objekt. Även tips på hur man enkelt kommer igång med makrofotografering utlovas. 16.15–17.00 Lär dig konsten att fotografera bröllop – Benny Ottosson Att fotografera ett bröllop är fantastiskt på många sätt. Att få vara delaktig i en dag som betyder så mycket för huvudpersonerna. Det kan också vara lite pirrigt. Du får bara en chans så allt måste ju klaffa.

Foto-scenen

10.15–10.50 Världens smartaste retusch – Anders Jensen I den här föreläsningen utmanar Anders Jensen modellretuschens heliga Graal – att jämna ut hud utan att förstöra de finaste detaljerna. Han gör det på ett sätt som inte liknar någonting du tidigare sett. Se vad en bastuba, en visselpipa och signalteori egentligen har med bildbehandling att göra. Lär dig den nya tekniken som har revolu­tionerat hela retuschbranschen. 11.00–11.45 Ordning i ditt bildarkiv med Lightroom 4 – Mattias Karlsson Sjöberg Lightroom 4 är som en skänk från ovan till fotografer med ett redan överfyllt bild­bib­liotek. Lightroom snabbar upp sortering, bildbehandling och publicering. Mattias delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ett fungerade system. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning och vilka som ska med i bildspelet. 11.50–12.35 Bevarande fotograf – Tom Svensson Tom Svensson började fotografera för att göra en skillnad för arters bevarande. Han arbetar till vardags med artbevarande på Nordens Ark. Han bor i Fjällbacka när han inte reser runt i världen för att fotografera eller föreläsa. Hans föreläsning kommer att handla om utrotningshotade arter och ta upp frågor som vad fotografer kan göra och vad etisk fotografering är? 12.45–13.30 Modellfoto med kamerablixt – John Hagby John visar enkla knep i hur du kan få fantastiska modellbilder med hjälp av enkla kamerablixtar. Du klarar dig långt utan att behöva investera i stora studioblixtar. Men för att göra det krävs det koll på hur allt hänger ihop. Vad har du för möjligheter, vad är begränsningarna? Du får en introduktion i hur du kommer igång och varför kamerablixten är det självklara valet i vissa lägen. 13.40–14.15 Gör din egen Cewe Fotobok med dina personliga bilder! Genom vår enkla programvara kan du skapa personliga Cewe Fotoböcker med dina egna bilder. Vi går igenom olika layouter och designförslag. Med hjälp av programvarans assistent kan du på bara fem minuter skapa din egen Cewe Fotobok. Vi visar dig hur. 14.30–15.15 Rock ’n’ roll & celebrity photography – Morten Rygaard Morten berättar och visar med bilder hur det är att arbeta som fotograf i musikbranschen med några av världens mest kända musiker. Han visar också hur du lätt tar kreativa bilder med den utrustning och tillbehör som finns till hands. En överraskande och roande timme på stora scenen kan utlovas. 15.25–16.05 Tänk att ha tiger, bergsgorilla eller jaguar framför linsen – Anneli Utter Expeditonsledaren och naturfotografen Annelie Utter tar med oss på en spännande resa, i ord och bild, till Uganda, Indien och Brasilien. Vi får veta mer om hennes fotoresor till dessa fantastiska platser och vad ekoturism kan göra för djuren och befolkningens situation i dessa områden. Annelie Utter var en av de första som började med ekoturism i Sverige. I dag leder hon resor runt om i hela världen. 16.15–17.00 Fotografera landskap – Patrik Larsson Du står vid kusten en höstkväll, vågorna slår in framför dig och solen ska snart gå ner. Du tar en massa bilder, men när du kommer hem ser du inte det du såg när du var ute. Hur kommer det sig? Att fotografera landskap handlar om att använda ljuset och kompositionen för att förmedla en känsla och skapa en bild som visar det du såg. Patrik kommer att lära dig hur du bäst utnyttjar kompositionen, ljusets riktning och kvalitet. Han ger dig även tips som gör dina bilder bättre. Med reservation för programändringar.

LÖRDAG 24 nov

SAMTLIGA SEMINARIER ÄR GRATIS OCH INGÅR I DIN ENTRÉBILJETT • ALLT DET SENASTE FINNS PÅ W W W . F O T O M A S S A N . S E

FREDAG 23 nov

www.fotomassan.se

Adobe-scenen

10.15–10.55 Ordning i ditt bildarkiv med Lightroom 4 – Mattias Karlsson Sjöberg, Lightroom 4 är som en skänk från ovan till fotografer med ett redan överfyllt bild­bib­liotek. Lightroom snabbar upp sortering, bildbehandling och publicering. Mattias delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ett fungerade system. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning och vilka som ska med i bildspelet. 11.00–11.50 Nikon School Intro – vi vill hjälpa dig att ta bättre bilder Peter Ericsson ger dig tips om hur du tar bättre bilder med din systemkamera. Vi tittar närmare på de grundläggande fotografiska termerna och du får generella fototips så du känner dig säkrare bakom kameran. 12.00–13.00 Polar World – Thorsten Milse Torsten Milse berättar om sitt stora projekt Polar World, resor till Arktis och Antarktis samt möten med dess vackra natur och djurliv. 13.10–13.55 Modellfoto med kamerablixt – John Hagby John visar enkla knep i hur du kan få fantastiska modellbilder med hjälp av enkla kamerablixtar. Du klarar dig långt utan att behöva investera i stora studioblixtar. Men för att göra det krävs det koll på hur allt hänger ihop. Vad har du för möjligheter, vad är begränsningarna? Du får en introduktion i hur du kommer igång och varför kamerablixten är det självklara valet i vissa lägen. 14.00–15.00 Talking with Light – Joe McNally I denna levande föreläsning berättar McNally om en över 30 år lång karriär som en av de verkligt stora tidningsfotograferna i vår tid. Han har fotograferat sport, politik, kändisar, nyheter, feature och stora produktioner för National Geographic och Life Magazine bland många andra. Joe McNally förvandlar en livslång erfarenhet bakom kameran till en engagerande, och humoristisk presentation där han visar upp sitt arbete och bjuder in till en frågestund och berättar om de framgångar och mot­gångar som man upplever under en lång och produktiv karriär med att ta bilder. 15.10–16.10 Polar World – Thorsten Milse Torsten Milse berättar om sitt stora projekt Polar World, resor till Arktis och Antarktis samt möten med dess vackra natur och djurliv. 16.15–17.00 Lär dig konsten att fotografera bröllop – Benny Ottosson Att fotografera ett bröllop är fantastiskt på många sätt. Att få vara delaktig i en dag som betyder så mycket för huvudpersonerna. Det kan också vara lite pirrigt. Du får bara en chans så allt måste ju klaffa. 17.05– 17.50 Minimonster – John Hallmén Fotografen John Hallméns fascinerande bilder på insekter öppnar en värld som vi alla har nära oss men sällan ser. Här föreläser han och berättar om hur han arbetar med extrem makrofotografering, fotostackning och ljussättning av mycket små objekt. Även tips på hur man enkelt kommer igång med makrofotografering utlovas.

Foto-scenen

10.15–10.55 Världens smartaste retusch – Anders Jensen I den här föreläsningen utmanar Anders Jensen modellretuschens heliga Graal – att jämna ut hud utan att förstöra de finaste detaljerna. Han gör det på ett sätt som inte liknar någonting du tidigare sett. Se vad en bastuba, en visselpipa och signalteori egentligen har med bildbehandling att göra. Lär dig den nya tekniken som har revolu­tionerat hela retuschbranschen. 11.00–11.45 5 trick för bättre bilder i svagt ljus – David Brohede David ger dig fem konkreta tips för hur du får till bättre bilder i svagt ljus med digital systemkamera. Oavsett om du har extern blixt eller inte finns det enkla saker du kan göra för att snabbt förbättra bilderna du tar på barnen, husdjuren eller på festen. David vägleder dig till kamerans funktioner och visar vilka inställningar som funkar bäst. 11.50–12.35 Bevarande fotograf – Tom Svensson Tom Svensson började fotografera för att göra en skillnad för arters bevarande. Han arbetar till vardags med artbevarande på Nordens Ark. Han bor i Fjällbacka när han inte reser runt i världen för att fotografera eller föreläsa. Hans föreläsning kommer att handla om utrotningshotade arter och ta upp frågor som vad fotografer kan göra och vad etisk fotografering är? 12.45–13.30 Rock ’n’ roll & celebrity photography – Morten Rygaard Morten berättar och visar med bilder hur det är att arbeta som fotograf i musikbranschen med några av världens mest kända musiker. Han visar också hur du lätt tar kreativa bilder med den utrustning och tillbehör som finns till hands. En överraskande och roande timme på stora scenen kan utlovas. 13.40–14.25 Gör din egen Cewe Fotobok med dina personliga bilder Genom vår enkla programvara kan du skapa personliga Cewe Fotoböcker med dina egna bilder. Vi går igenom olika layouter och designförslag. Med hjälp av programvarans assistent kan du på bara fem minuter skapa din egen Cewe Fotobok. Vi visar dig hur. 14.30–15.15 Fotografera landskap – Patrik Larsson Att fotografera landskap handlar om att använda ljuset och kompositionen för att förmedla en känsla och skapa en bild som visar det du såg. Patrik kommer att lära dig hur du bäst utnyttjar kompositionen, ljusets riktning och kvalitet. Han kommer också ge dig tips som gör dina bilder bättre. 15.25–16.10 Tänk att ha tiger, bergsgorilla eller jaguar framför linsen – Anneli Utter Expeditonsledaren och naturfotografen Annelie Utter tar med oss på en spännande resa, i ord och bild, till Uganda, Indien och Brasilien. Vi får veta mer om hennes fotoresor till dessa fantastiska platser och vad ekoturism kan göra för djuren och befolkningens situation i dessa områden. I dag leder hon resor runt om i hela världen. 16.15–17.00 Photoshop Elements från grunden – Mattias Karlsson Sjöberg Photoshop Elements är ett kraftfullt bildbehandlings- och sorteringsverktyg för hemmabruk. Mattias visar dig hur du kommer igång med Photoshop Elements viktigaste funktioner för att sortera och snygga till dina bilder. Med reservation för programändringar.


Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan www.fotomassan.seGuide

13

på Fotomässan SÖNDAG 25 nov

Adobe-scenen

10.15–10.55 Lär dig konsten att fotografera bröllop – Benny Ottosson Att fotografera ett bröllop är fantastiskt på många sätt. Att få vara delaktig i en dag som betyder så mycket för huvudpersonerna. Det kan också vara lite pirrigt. Du får bara en chans så allt måste ju klaffa. 11.00–11.50 Nikon School Intro – vi vill hjälpa dig att ta bättre bilder Peter Ericsson ger dig tips om hur du tar bättre bilder med din systemkamera. Vi tittar närmare på de grundläggande fotografiska termerna och du får generella fototips så du känner dig säkrare bakom kameran. 12.00–13.00 Världens snabbaste ljuskurs – David Bicho David Bicho blixtrar sig igenom grunderna i hur ljus fungerar och hur man kan ljussätta med Canons trådlösa blixtsystem 600EX-RT. Och det kommer att gå undan. 13.10–14.10 Talking with Light – Joe McNally I denna levande föreläsning berättar McNally om en över 30 år lång karriär som en av de verkligt stora tidningsfotograferna i vår tid. Han har fotograferat sport, politik, kändisar, nyheter, feature och stora produktioner för National Geographic och Life Magazine bland många andra. Joe McNally förvandlar en livslång erfarenhet bakom kameran till en engagerande, och humoristisk presentation där han visar upp sitt arbete och bjuder in till en frågestund och berättar om de framgångar och mot­gångar som man upplever under en lång och produktiv karriär med att ta bilder. 14.15–15.00 Ordning i ditt bildarkiv med Lightroom 4 – Mattias Karlsson Sjöberg Lightroom 4 är som en skänk från ovan till fotografer med ett redan överfyllt bild­bibliotek. Lightroom snabbar upp sortering, bildbehandling och publicering. Mattias delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ett fungerade system. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning och vilka som ska med i bildspelet. 15.10–16.10 Livet på en kvällstidning & att utmana sig själv – Magnus Wennman Jobbet på kvällstidning och egna projekt samt vikten att utmana sig själv. Han kommer även att visa bilder från några projekt, bland annat en kort dokumentärfilm om Stockholms råttor. 16.15–16.55 5 trick för bättre bilder i svagt ljus – David Brohede David ger dig fem konkreta tips för hur du får till bättre bilder i svagt ljus med digital systemkamera. Oavsett om du har extern blixt eller inte finns det enkla saker du kan göra för att snabbt förbättra bilderna du tar på barnen, husdjuren eller på festen. David vägleder dig till kamerans funktioner och visar vilka inställningar som funkar bäst.

Foto-scenen

10.15– 10.55 Fotografera landskap – Patrik Larsson Tänk dig att du står vid kusten en sen höstkväll, vågorna slår in framför dig och solen ska snart gå ner. Du tar en massa bilder, men när du kommer hem och tittar på dem så ser du inte det du såg när du var ute. Hur kommer det sig? Att fotografera landskap handlar om att använda ljuset och kompositionen för att förmedla en känsla och skapa en bild som visar det du såg. Patrik kommer att lära dig hur du bäst utnyttjar kompositionen, ljusets riktning och kvalitet. Han kommer också ge dig tips som gör dina bilder bättre. 11.00–11.45 Modellfoto med kamerablixt – John Hagby John visar enkla knep i hur du kan få fantastiska modellbilder med hjälp av enkla kamera­ blixtar. Du klarar dig långt utan att behöva investera i stora studioblixtar. Men för att göra det krävs det koll på hur allt hänger ihop. Vad har du för möjligheter, vad är begränsningarna? Du får en introduktion i hur du kommer igång och varför kamerablixten är det självklara valet i vissa lägen. 11.50–12.35 Bevarande fotograf – Tom Svensson Tom Svensson började fotografera för att göra en skillnad för arters bevarande. Han arbetar till vardags med artbevarande på Nordens Ark. Han bor i Fjällbacka när han inte reser runt i världen för att fotografera eller föreläsa. Hans föreläsning kommer att handla om utrotningshotade arter och ta upp frågor som vad fotografer kan göra och vad etisk fotografering är? 12.45–13.30 Rock ’n’ roll & celebrity photography – Morten Rygaard Morten Rygaard berättar och visar med bilder hur det är att arbeta som fotograf i musikbranschen med några av världens mest kända musiker. Han visar också hur du lätt tar kreativa bilder med den utrustning och tillbehör som finns till hands. En överraskande och roande timme på stora scenen kan utlovas. 13.40–14.25 Gör din egen Cewe Fotobok med dina personliga bilder Genom vår enkla programvara kan du skapa personliga Cewe Fotoböcker med dina egna bilder. Vi går igenom olika layouter och designförslag. Med hjälp av programvarans assistent kan du på bara fem minuter skapa din egen Cewe Fotobok. Vi visar dig hur. 14.30–15.15 Världens smartaste retusch – Anders Jensen I den här föreläsningen utmanar Anders Jensen modellretuschens heliga Graal – att jämna ut hud utan att förstöra de finaste detaljerna. Han gör det på ett sätt som inte liknar någonting du tidigare sett. Se vad en bastuba, en visselpipa och signalteori egentligen har med bildbehandling att göra. Lär dig den nya tekniken som har revolutionerat hela retuschbranschen. 15.20–16.05 Tänk att ha tiger, bergsgorilla eller jaguar framför linsen – Anneli Utter Expeditonsledaren och naturfotografen Annelie Utter tar med oss på en spännande resa, i ord och bild, till Uganda, Indien och Brasilien. Vi får veta mer om hennes fotoresor till dessa fantastiska platser och vad ekoturism kan göra för djuren och befolkningens situation i dessa områden. Annelie Utter var en av de första som började med ekoturism i Sverige. I dag leder hon resor runt om i hela världen. 16.10–16.50 Minimonster – John Hallmén John Hallméns fascinerande bilder på insekter öppnar en ny värld som vi alla har nära oss men sällan ser. Han berättar om hur han arbetar med extrem makrofotografering, foto­stackning och ljussättning av mycket små objekt. Han ger även tips på hur man enkelt kommer igång med makrofotografering utlovas. Med reservation för programändringar.

Hitta till Fotomässan

Det är lätt att hitta till Stock­holmsmässan Stockholmsmässan ligger 9 km söder om Stockholm city, adressen är Mässvägen 1, Älvsjö. Hit tar du dig lättast med bil, buss eller med pendeltåg till Älvsjö station.

Med pendeltåg Pendeltåg från Stockholms Central mot Älvsjö station avgår 8–12 gånger i timmen. Resan tar 9 minu­ ter. Tidtabeller finns på www.sl.se Med bil Enklast kör du E4/E20 och följer skyltar mot ”Mässan/Älvsjö”.

Datum Fredagen den 23 november till söndagen den 25 november. Tider Fredag: 10.00–18.00 Lördag: 10.00–18.00 Söndag: 11.00–17.00 Besök oss på Facebook: facebook.com/fotomassan

Entré (i kassan på Fotomässan) Vuxna: 150 kr Studerande: 80 kr Ungdom 12–18 år: 80 kr Barn under 12 år: Fri entré Förköp biljett på www.ticnet.se

Öppettider & entré

Använd gärna mässans Östra entré för att slippa köerna vid kassorna.

Hitta till utställarna – från A–X NamnMonter 3B14:30 A & T Phototech B12:03 Adobe/HP/PedensiaB06:11 Aifo AB B02:43 amsii.seB16:39 AutodeskB02:45 Avonen International B14:06 Benro Sverige B06:21 Berghs School of Communic. B12:36 Bingo Rimér B10:29 Biofoto Sverige B20:44, B22:30 BLF Bildhantering B08:39 Camera Nordic B10:21 CanonB01:11 City Studios Sweden B08:40 Crimson Färglabb B14:21 DigitalfotoB16:18 Enskede Fotoklubb B22:40 FaktaböckerB16:10 Focus Nordic B08:20, B08:27 Fotoarrangemang i Europa B08:40 Mattias Backström B20:46, B22:38 Midsommargårdens fotoklubb B22:40 Fotointresse.se B12:01, B23:38 Fotosidan.seB04:01 Fotoskolan i Jönköp. B16:29, B20:32 FujifilmB06:05 GoPro/IcemanB08:30 Gunnar Olssons Foto B14:08 HT Foto B10:31 Jalbum AB/ ePP B14:05 Japan Photo B06:41, B08:40, B14:41 Kaffebrus AB B14:10 Kamera & Bild B01:08 KneppB20:38 KonstexposhopB07:30 Kulturama B14:35, B22:35, B22:31 LeicaB05:31 MStoreB18:02

NamnMonter Mediagymnasiet MTU B12:29 MediateknikB12:09 Midsommargårdens Fotoklubb B22:40 ModerskeppetB20:20 NaturResor Anneli Utter B16:06 Network Innovation B12:06, B10:05 Nikon Nordic AB B01:20, B01:21 OlympusB06:13 Pagina förlag B18:21 PanasonicB01:05 Photohome AB B01:24 Riksförbundet Svensk Fotogr. B22:40 SamsungB06:20 Scandinavian Photo B10:11 Sony Sverige AB B04:05 Stockholms Fotoklubb B22:40 Sundbyberg fotoklubb B22:40 SVEFO, Ö. Svealands Fotoklubb B22:40 Svenska Fotografers Förbund B14:29 Svenskt Skolfoto B10:39 Sveriges fotoklubbar i samverkan  B22:40, B22:39, B22:33, B22:42 Telia Fotosektion B23:36 Tidningen Foto B01:22 Tura Scandinavia B08:19 Vargas Vildmarkslodge B06:31 Wacom Europe B14:09 Xenter Botkyrka B12:34, B20:34 Joe McNally Bildutställningen Jan Grarup Bildutställningen Orsolya Haarberg Bildutställningen John Hallmén Bildutställningen Thron Ullberg Bildutställningen Elisabeth Toll Bildutställningen Jörgen Hildebrandt Bildutställningen Heinz Maier Bildutställningen Margaret de Lange Bildutställningen Dagens Nyheter Bildutställningen Med reservation för förändringar.

Förbered julen på Fotomässan Du vet väl att många av utställarna har en mässbutik i sin monter. Där kan du köpa foto­produkter och mycket annat till mässpriser.


Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan www.fotomassan.seSjälvporträtt

15

”Bilden ska vara på riktigt” Thron Ullberg är en av landets skickligaste por­ trättfotografer, flitigt anlitad av de mest etablera­ de magasinen. Men istället för Robyn, kungen, Michael Nyqvist, Noomi Rapace eller Kerstin Ekman har Thron Ullberg nu fångat någon helt annan. Sig själv. Thron Ullberg har en förmåga att komma nära dem han fotograferar och ett av hans knep, visar det sig, är att viska. När han känner att ögonblicket då Bilden han väntat på närmar sig, så sänker han rösten och personen framför kameran kryper lite närmare, stämningen blir laddad. Parallellt med porträt�ten som han har tagit av skådespelare, näringslivstoppar, författare, entreprenörer och kunglig­ heter, så har han drivit flera egna projekt. ETT AV DEM har pågått i arton

år och bygger på att han den 10 april varje år fotograferar sig själv. – Jag vet inte riktigt varför det blev den dagen, men jag ristade in datumet på ett negativ och sedan dess har jag fortsatt. Det är bra att ha något att hänga upp projektet på för då tvingar jag mig själv att verkligen genomföra

det, säger Thron Ullberg. På Fotomässan visas för första gången alla arton bilderna tillsammans. När Thron Ullberg ser tillbaka på en period som rymmer nästan halva hans liv ser han två spår. – Dels är det berättelsen om mig själv och hur mitt liv har förändrats. På en bild står jag tillsammans med min sjuka mamma som dog ett halvår senare i cancer, och senare kommer mina barn in i bilderna. Det andra spåret jag kan se är en performanceartad sida hos mig själv, hur jag hela tiden testar, tänjer på gränserna, till­låter mig att vara väldigt fri, säger han. IBLAND RIGGAR HAN sin

analoga storformats­p olaroid själv, ibland tar han hjälp av någon i sin närhet, som frun Lotten. Hon stod bakom kameran vid den bild som Thron Ullberg menar är en av de viktigaste han någon­sin tagit

(han kallar det självporträtt eftersom det är han som har för­berett allt). – På gärdet nedanför vårt hus hade någon klippt ner en björk. Jag ville klättra upp där för att prova hur det kändes. Men om jag skulle ta mig upp till toppen på det stympade trädet, den sista halv­metern, så visste jag att jag förmodligen skulle falla ner. Jag sa till Lotten att hon måste ta bilden precis när jag faller, inte före och inte efter, för jag ramlar inte ner från ett fyra meter högt träd två gånger. På den svartvita bilden liksom svävar Thron Ullberg bland de kala trädkronorna, med armarna utsträckta, som om han kunde flyga. slog i den frostfrusna marken var priset han fick betala. – En annan aspekt av bilden är att slumpen träder in på ett oväntat sätt. Det händer någonting i bilden som alla inte ser till en början. Folk pratar om att det inte finns någon sanning i bilder, men jag skulle inte vara intresserad av fotografi om det inte fanns en sorts sanning.

STUKNINGEN NÄR HAN

VT-200

Nyhet !

3.995:-

YN-560 Kraftfull, manuellt inställbar universal-blixt för alla kameror !

695:-

Använd som kamerablixt eller upplättnings/ slav-blixt. Inställbar från full effekt ner till 1/128:del ! Inbyggd slavsensor och stöd för “pre-flash”. Manuell Powerzoom. Digitalkamera-säker synkspänning. Uttag för synksladd, från kamera eller radio-system. Korta brinntider (1/20.000-dels sek) vilket gör YN-560 perfekt för att frysa snabba rörelser och händelseförlopp.

(3.196:- )

Kan användas med alla kameror och kamera-mobiler.

FotoBestway SuperCool-paket. Dagsljusbelysnings-paket på nästan 1000 ”lysrörs-watt”. Paketet innehåller två armaturer med vardera 7st 70W dagsljuslampor, två en-meters Octoboxar, rejäla stativ och en väska som rymmer allt. Läs mer på : www.photax.se

HOLGA Objektiv för Canon, Nikon, Pentax, Sony med flera. Från :

229:-

Tillbehör för blixtar, kolla på : photax.se

Thron Ullberg kallas ofta Sveriges bästa porträttfotograf, men den här gången är det arton självporträtt han visar, fotografe­ rade den 10 april varje år. Foto: Thron Ullberg

Superlätta, portabla, smidiga och kompakta Visico VT-200. Effekten ställbar i 1/10 steg från 200Ws och hela vägen ner till 6Ws. Samma extremt exakta linjäritet och repetitionsnoggrannhet som HLR-blixtarna, max 0,1 bländarsteg, över hela omfånget ! Mer info på : www.photax.se

Paket med 2x VT200, 50x70-softboxar, radiosystem, nya större stativ, väska mm.

2.995:(2.396:- )

High Speed 400 HLR+

95:Klämma med kulled För att kunna fästa kamera eller tillbehör på “annorlunda” ställen.

Kodak Tri-X 400, 135-36, 10-förp. 550:Kodak Tri-X 400, 30,5m. råfilm 990:Kodak Tri-X 400, 120-spole, 5-förp. 295:Kodak Tri-X 320, 4x5”, 50-pack 995:Kodak T-Max 400 135-36, 10-förp. 550:Kodak T-Max 400 30,5m. råfilm 990:Kodak T-Max 400 120-spole, 5-förp. 295:Kodak T-Max 400 4x5” 50-pack 1095:Kodak Ektar 100, 135-36 68:Kodak Ektar 100, 120-spole, 5-förp. 295:Kodak Ektar 100, 4x5”, 10-förp. 475:Kodak Ektar 100, 8x10”, 10-förp. 1325:-

www.photax.se

6.995:-

Fri Frakt !

Nya 400 HLR+ med helt ny teknologi som ger snabb uppladdningstid och kort brinntid, för att kunna frysa snabba händelse-förlopp. Ställbar effekt i 1/10 steg från 400Ws och hela vägen ner till 12,5Ws. Linjäriteten och repetitionsnoggrannheten är extremt exakt, max avvikelse på 0,1 steg, över hela omfånget ! Nytt Kampanj-Paket med såväl Softboxar som Paraplyer och Reflektorer ! Större och stabilare stativ (LS8008XL), Universal-paraplyer, Reflektorer, Softboxar samt en större väska med hjul och plats för en tredje blixt, bakgrunder, props eller annat. Levereras komplett med fjärrkontroll för styrning av blixtarna samt radiosystem för triggning av blixtarna.

PHOTAX

32

År 1980-2012

“Alltid på lager”!

Vi lagerför alla produkter du ser i annonsen, prislistan och på www.photax.se

0481-14620


16 Naturfotografi

www.fotomassan.se

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

Inspirerad av varje ögonblick Naturfotografi är en kraftigt mansdominerad värld. Men det finns undantag. Orsolya Haarberg har med sin kärlek till den skandinaviska naturen tagit en självklar plats i herrklubben. Hon växte upp i Ungern och ägnade sig mest åt akvarellmålning. Först när hon var 18 eller 19 år gammal fick hon sin första kamera, en begagnad Minolta som hennes farbror ägt. – Fotointresset vaknade omedelbart till liv. Bara ett eller två år senare fick jag medlemskap i den ungerska föreningen för naturfotografer. Det är svårt att vara objektiv till sina egna bilder i början, och som många andra amatörfotografer trodde jag att mina bilder var briljanta, säger hon och skrattar. Norge och beskriver sig som en obotlig perfektionist. Det tycks som om hon är beredd att gå hur långt som helst för att fånga den bild hon söker. Tillsammans med sin make, den norske naturfotografen Erlend Haarberg, har hon bott i en spartansk fjällstuga utan uppvärmning på 2 666 meters höjd i de italienska alperna i fem veckor. Senaste nyårshel-

SOM NATURFOTOGRAF OCH kvin-

na är hon något av en utrotningshotad art. Det kan tyckas märkligt att sammanslutningen Norske Naturfotografer år 2012 består av 57 män och endast två kvinnor. I föreningen finns det fler som heter Arne än det finns kvinnor. Orsolya Haarberg funderar över varför just denna genre inom foto är så mansdominerad. – Kanske är det lite av urmänniskan som vaknar till liv från den tiden då jakt var något som utövades endast av män. Skillnaden är att trofén nu ryms på ett minneskort. Dessutom är statusjakten efter den bästa och mest avancerade kame-

Naturfotografen Orsolya Haarberg konstaterar att hon i första hand inte är ute efter att dokumen­ tera djurens beteende, utan linjerna, färgerna och det konstnärliga i naturen. Foto: Orsolya Haarberg

Orsolya Haarberg

ran med största möjliga potensförlängare först och främst något som män ägnar sig åt.

Hon adderar ytterligare en teori till den sneda könsfördelningen: – Naturfoto är ofta en ensam aktivitet som ibland kräver god fysik och mycket tid ute. Att vara borta långa perioder från familj och vänner tycks vara svårare för kvinnor. Tillsammans med sin

make har Osolya Haarberg gett ut två böcker: ”Iceland – land of contrasts” och ”Lapland – the Alaska of Europe”. På Fotomässan kommer vi att få se en samling av Orsolya Haarbergs starkaste naturbilder från de nordiska länderna. – Min största inspira-

tionskälla är naturen själv. Inte nödvändigtvis de mest storslagna platserna, utan små ögonblick som uppstår där och då, när ljus och komposition utgör motivet. Om bilden förmår att beröra någonting inom mig och hos någon annan, då vet jag att jag har lyckats, säger hon.

SPINN

NUMERA BOR HON i

gen tillbringade paret i ett tält på Dovrefjell i 18 minusgrader och storm, för att fotografera myskoxar. – Det var kallt att stå i ovädret, men de otroliga förhållandena fick mig att glömma att jag hade förlorat känseln i tårna.

+

e d a r e c n a ”Årets av systemkamera” a t k a p m o k . A S I E t g i l en NX20

Samsungs nya NX kameror med inbyggt WiFi. En systemkamera tar bättre bilder. Så är det bara. Det nya är att du nu även kan dela med dig av dina bilder – trådlöst! Med Samsungs nya NX kompakta systemkameror kan du lägga upp bilder direkt på Facebook, filmer på YouTube, mejla direkt från kameran och säkerhetsspara direkt i molnet. Med en bildsensor i APS-C format på 20.3 megapixel får du rätt skärpa och djup i bilden. Dessutom filmar de i Full HD. Till NX kamerorna finns också ett brett urval av objektiv och tillbehör.

SACA0018_SE_NX20_Fotomassan_248x178mm_121025.indd 1

2012-10-25 15:08


Använd ljuset och skapa vackra bilder

Besök Tamron Island och vinn en professionell kamerautrustning! www.tamron-island.se

NYHET 24 F/2. 8 70 mm

Brännvidd: 70mm, Exponering: F/2,8 (full öppning) 1/80 sek, ISO100

SP 24-70mm F/2.8 Di VC* USD Nu finns denna efterlängtade nyhet, med enastående upplösning, som även klarar kameror med fullstor sensor. Supersnabb autofokus, i kombination med bildstabilisering, vädertätning och ljusstyrka F/2,8, gör detta objektiv mycket användbart. Bländaröppningen är perfekt rund och ger möjlighet att använda det befintliga ljuset att skapa bilder med vacker bokéh. *Sony-versionen av detta objektiv har inte någon bildstabilisering eftersom detta finns inbyggt i Sonys kamerahus. Fattningar: Nikon, Canon och Sony Objektiv för både fullformat och APS-C formaten

Optisk bildstabilisering

Tamrons objektiv säljs av välsorterade foto-återförsäljare

www.tamron.se www.focusnordic.se

Fotomässan monter: B08:20

Ultraljudsmotor

nyhet

mm


18 Matfotografi 

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

www.fotomassan.se

Foto: Jörgen Hildebrandt

Experiment i köksmiljö Jörgen Hildebrandt har fotograferat krig, närings­ livstoppar och mode, men det var i sitt eget kök som han hittade nästa utmaning. Den danske fotografen Jörgen Hildebrandt bor sedan flera decennier i Stockholm och är i ständig rörelse. Han inledde karriären som reklam- och mode­ fotograf i Köpenhamn och blev sedan prisbelönt doku­mentärfotograf då han bevakade flera konflikter, som kriget på Balkan. På senare år har han kommit att fotografera såväl dans som företags­

grönsaker så hade han bara skakat på huvudet. Tanken föddes med hans nyvunna intresse för matlagning. Han kom på sig själv med att allt oftare fångas av skönheten i grönsakerna på skärbrädan framför sig, och det tog allt längre tid innan maten blev klar.

ledare och skivomslag (exempelvis Bo Kaspers Orkesters nya skiva). – En del fotografer blir experter på att bara ta en viss typ av bilder. Det är så lätt att fastna och repetera det man tidigare har gjort. Jag måste utmana mig själv för att utvecklas, säger Jörgen Hildebrandt.

ben. Jag köpte med mig kassar med grönsaker och började skära dem på olika sätt, belysa dem bakifrån och experimentera mig fram i studion, berättar han. Han blev förvånad över hur roligt det var. De bästa bilderna tycker han själv är de där betraktaren inte är riktigt säker på vad bilden föreställer. Kan verkligen en vitkål vara så vacker? Responsen han har fått

– JAG HADE nästan bara

plåtat människor tidigare, så jag visste inte riktigt hur det skulle gå när jag började med stille-

MEN OM NÅGON för

fem år sedan hade sagt till honom att han skulle fotografera

Qpix.se

426 20

folk säger är: Har du tagit de här bilderna? Jag har en konstnärlig sida i mig som jag nog har tryckt tillbaka lite tidigare. Kanske har min bakgrund, att jag har fotograferat inom så många olika områden, gjort att jag är mer vaken för nya infallsvinklar än om jag hade plåtat mat i hela mitt liv, säger Jörgen Hildebrandt. – DET FÖRSTA

Komplett fotolabb STORFORMAT FINE ART CANVASTAVLOR FOTOKOPIOR FÖRSTORINGAR

”Sveriges bästa fotolabb”

Kontrabasgatan 7

när han har visat sina nyskapande bilder på en morot, en vitlök, en kronärtskocka eller en rödkål har varit fantastisk.

Västra Frölunda

info@qpix.se

tel. 031 - 49 17 90

www.qpix.se


StockholmS StörSta fotoSortiment! Kom och träffa oss på fotomässan i Älvsjö den 23–25/11 eller besök vår butik på Norr Mälarstrand 78 där vi håller öppet 08.30–18.00 på vardagar och 10.00 –14.00 på lördagar. Varmt välkommen till oss!

P O ST O R D E R I N TE R N E TB U TI K EMAIL B A N K E RY D GÖTEBORG S TO C K H O L M MALMÖ

Ordertelefon 036-37 68 00 www.scandinavianphoto.se info@scandinavianphoto.se Tallvägen 34, 564 35 Bankeryd Södra Ågatan 18A, 431 35 Mölndal Norr Mälarstrand 78, 112 35 Stockholm Östra Förstadsgatan 44, 212 12 Malmö


20 Fotoskola 

www.fotomassan.se

Fotoskolan visar Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

Ta ett steg tillbaka, förutse det avgörande ögonblicket, leta nya vinklar – och våga misslyckas. Det är några av de 15 knep som den populäre fotografen och föreläsaren David Bicho delar med sig av inför Fotomässan.

1

Våga vrida och vända Vänd personen som du ska fotografera mot

ljuset och titta på ansiktet. Våga sedan vrida och vända på personen till höger och vänster för att se hur ljuset faller. Det är väldigt enkelt och kan höja nivån på ett porträtt väldigt mycket.

Samtliga foton är tagna av

David Bicho

5

Hitta två saker som är lika Ser du två eller fler saker/händelser som sker samtidigt är det tacksamt att fotografera. Två personer som står likadant, två par likadana skor, två gråtande bebisar, en sned lyktstolpe och en snett stående person, för att ta några exempel.

6

Berätta två olika historier Påminner om mitt förra råd, fast här är det kontrasten

i stället för likheten du ska söka. Om du ser en intressant händelse, sök efter ytterligare en händelse i närheten och försök att få med båda i samma bild. Kontrasten mellan dem brukar skapa ett intressant djup i bildberättandet. En bild i den här stilen är den norske fotografen Paal Audestads ”Fyr & Flamme” där en tjej sitter inne på ett kafé och blåser ut ljusen på sin födelsedagstårta samtidigt som det brinner i ett hus längre ner på gatan och brandmän försöker att släcka eldsvådan.

2

Sök glansen i ögat Leta efter ögonglänset. Om glänset saknas

känns ögonen ofta döda och tråkiga. Men när du hittar rätt så poppar det till och bilden lyfter.

3

Gå längre bort Historiens mest klassiska

fototips är att gå närmare. I stället tänker jag tipsa om att backa och zooma in i stället. Då får man kortare skärpedjup, bakgrunden blir suddigare och det som du bestämt ska vara det viktiga i bilden framträder extra tydligt.

4

Förutse de avgörande ögonblicken Hemligheten med att fotogra­ fera de avgörande ögonblicken är att lära sig se dem innan de inträffar. Leta efter händelser som kommer att ske och vänta in dem. Ser du till exempel en stor vattenpöl mitt i stan så kommer säkert någon snart att hoppa över pölen – och du har din bild.

7

Exponeringskompensera De flesta kameror har en funktion för att tvinga kameran att fotografera ljusare eller mörkare. Detta kallas exponeringskompensation. Lär dig hur du gör detta med din kamera så tar du kontroll över hur dina bilder blir i svåra ljusförhållanden.


Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan www.fotomassan.seFotoskola

21

vägen till bilden 8

12

du utstrålar sannolikt kommer att stråla tillbaka från den du fotograferar. Vill du ta ett allvarligt porträtt, var allvarlig. Vill du ta ett glatt porträtt, var glad. Genom att ändra din egen sinnesstämning kan du guida modellens uttryck utan att med ord be någon vara på ett visst sätt, vilket sällan blir särskilt trovärdigt.

Sök efter stabilitet när du tar bilden Kanske har du inte tillgång till ett stativ, men du kan

Låt humöret styra bilden Tänk på att den sinnesstämning som

9

Fortsätt att fotografera Folk tenderar att vara väldigt stela

och konstiga när man ställer dem i grupp. Låt dem vara det, ta några bilder och säg att ni är klara. Sedan tar du några bilder till. Gruppbilder brukar bli som bäst precis när alla tror att fotograferingen är över.

Variera dina vinklar Det slår mig ofta att när personer har

upptäckt någonting som de tycker är värt att fotografera, en solnedgång eller en åsna i hatt, så tar de bara en bild. Ös på istället, ta 47 bilder, variera vinklarna, det kostar ingenting när det är digitalt.

13

alltid luta dig mot ett träd eller en lyktstolpe eller vila armbågen mot ett bord. Då ökar chansen betydligt att du tar en skarp bild.

11

Leta efter reflektioner och reflexer i motivet Alla blanka ytor ger spännande reflektioner om man ställer sig så att

man får någon ljuskälla i bakgrunden. Det kan vara allt ifrån en gata efter regn med stadsljus i bakgrunden, eller ett blankt biltak, ett skyltfönster eller en bordsskiva. Låt reflektionerna bli en spännande ornamentering till ett porträtt eller något annat tjusigt.

14

Leta efter lysande ytor En vägg eller en annan stor yta som belyses av en

lampa eller av solen är bra att ha koll på, för där finns det ofta bra möjligheter att ta snygga porträtt.

10

Använd hela ytan i bilden Tänk på att hela ytan i bilden är lika yta, se till att inte grenar sticker upp bakom huvudet viktig för att bilden ska uppfattas som bra. Lämna därför inte för mycket död

på personen på bilden. Allt som finns med räknas för att bildens komposition ska kännas bra.

15

Våga göra fel När jag håller fotokurser för yngre så

brukar första lektionen gå ut på att ta den fulaste bilden. Då vågar man gå ut och använda kameran utan prestationsångest. Det är genom de misslyckade bilderna man lär sig hur man ska hantera kameran och människor.

Möt naturfotografen Annelie på fotomässan

Föredrag om tigrar, bergsgorillor och jaguarer Fotoscenen

15:25

www.naturresor.com Fotomässan i Stockholm 23-25 november

Vi finns i monter

B 16:06


22 Prylar

www.fotomassan.se

Håll koll på tekniken! Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

På Fotomässan kommer massor av nyheter inom foto- och kamerautrustning att presenteras. Vi tog hjälp av Magnus Fröderberg, chefredaktör på Fotosidan.se och Proffsfoto.com, för att välja tio heta kameror och fototillbehör på marknaden just nu.

Superkompakten Sony RX1 Förr gav de bästa kompakterna samma bildkvalitet som stora systemkameror. Sony är först ut med en fullformatssensor i en liten kompaktkamera. Monter: Sony

Tålig kamera för naturfoto Pentax K-30 Pentax har sedan länge satsat på hobbyfotograferna. Nya Pentax K-30 tål regn och rusk och har en av de bästa sensorerna på marknaden. Monter: Focus Nordic

Fullformat för folket Nikon D600 Nikon har tagit fram marknadens billigaste systemkamera med fullformatssensor. Ändå har de inte snålat. Nikon D600 är rankad ”toppklass” av Fotosidan Magasin.

Nytt stadigt stativ Sirui T-2205X Sirui är ett nytt märke på den svenska marknaden. I det aktuella specialnumret av Fotosidan Magasin om landskap (nr 7/2012) vann Sirui T-2205X testet om bästa stativ för landskap mot nio konkurrenter. Monter: Focus Nordic

Systemkameran för resan Canon EOS 6D Canon har jobbat bort många överflödiga gram i sina senaste produkter. Canon EOS 6D är marknadens lättaste systemkamera med fullformatssensor. Den har inbyggd gps och wifi. Till kameran finns flera lätta objektiv som nya EF 24–70/4L IS USM eller EF 35/2 IS USM med flera. Monter: Canon

Multikameran för dig som har råd Leica M Leica är kameramärket som alla snackar om, men som få har råd med. Nya Leica M kombinerar ett snart 60-årigt koncept med modern teknik. Den som vill ha en modern kamera sätter på en elektronisk sökare och handgrepp med inbyggd gps och blixtuttag. Monter: Nordisk Fotoimport A/S

Efterlängtad telezoom Nikon AF-S 70–200/4 VR Canon har under många år haft stor framgång med sina 70-200:or med låg vikt tack vare ljusstyrka 4. Nu kommer Nikon äntligen med en motsvarighet. Monter: Nikon Filma din framfart GoPro Hero 3 GoPro har skapat en egen kategori kameror – actionkameror. Äntligen har GoPro kommit med en version med inbyggd wifi så att man lätt kan kolla utsnittet i sin smartphone om kameran exempelvis monteras på bilen.

Bok om bildtänkande ”Tala om bilder!” De kända fotolärarna Stefan Ohlsson och Bo Bergström har skrivit en lättläst bok som vänder sig till fotografer, fotointresserade och bildköpare. Genom att ta del av författarnas diskussioner om olika bilder öppnas ögonen för hur man kan tänka och tala om bilder. Monter: Neva Books

Superlätt portabel studioblixt Elinchrom Quadra Hybrid Elinchrom Quadra har varit frilansfotografernas favorit i några år tack vare låg vikt och kompakt format. Nu har Elinchrom lyckats minska vikten drastiskt till blott 2 250 gram med blixthuvud. Antalet blixtar har mer än fördubblats. Monter: Aifo Observera, att Fotomässan inte garanterar att samtliga produkter ovan är tillgängliga på mässan.


ATHLETE: CALEB FARRO | CAPTURED BY: CALEB FARRO

BLACK

EDITION

KEY CAMERA SPECS 2.7K Cinema 30 / 1440p48 fps 1080p60 / 960p100 / 720p120 fps 12MP / 30 fps Burst Wi-Fi Built-In Wi-Fi Remote Included GoPro App Compatible Finns även i White och Silver Edition.

Wear it. Mount it. Love it.™

LCD Touch BacPac™

EXCLUSIVE DISTRIBUTOR

Wi-Fi Remote

Pro Low-Light Performance

Se mer fästen + tillbehör på iceman.se

The Frame Mount

Iceman Sport Extreme AB | info@iceman.se | www.iceman.se

Head Strap Mount

Handlebar/Seatpost/ Pole Mount

Chest Mount, aka “Chesty”

Helmet Front Mount

Adhesive Mounts


24 Kolumnen

www.fotomassan.se

Hela denna bilaga är en annons från Fotomässan

”Min kamera tar mig med till nya platser och möten” KOLUMNEN LARS DAREBERG

D

EN VANLIGASTE FRÅGAN jag får lyder: Vilken kamera är bäst? Frågan är väldigt lätt att besvara. Bäst är den kamera du har med dig, annars får du ingen bild. I dag går vi nästan alla omkring med en kamera i våra mobiltelefoner. Bilderna vi tar blir inte av den kvalitet som gör oss direkt stumma, men de funkar rätt ofta. Hellre ett ögonblick med lite sämre kvalitet än inget ögonblick alls.

”I de mest kaotiska situationer har jag fått lära mig att människor är givmilda och lite tacksamma över att jag är där och fotograferar.”

har mist livet. I de mest kaotiska situationer har jag fått lära mig att människor är givmilda och lite tacksamma över att jag är där och fotograferar och visar omvärlden hur de har det, just då. En del av kändisarna minns jag, men jag har svårt att avgöra vem som är mest känd: Madonna, Bill Clinton eller Zlatan?

och väntar på en runt hörnet. Jag tror att det är just det som ofta driver oss fotografer att ta fler bilder och därför har många av oss svårt att svara. Även om jag inte vill göra någon jämförelse i övrigt så föreställer jag mig att det är samma sak för fotografer som för en konstnär eller musiker som inte vill berätta vilken som är den bästa tavlan eller låten.

talat inte om det är så viktigt. Inser att jag är dålig på att ge några bra svar på tre vanliga frågor. Men jag är glad och tacksam över att min kamera tar mig med till så många platser och möten. Jag försöker att ha den med mig så ofta jag kan för på andra sidan hörnet kanske den där ”Bilden” väntar. JAG VET ÄRLIGT

Vilken är den kändaste kändisen du träffat? Den är också svår att besvara. För vem är en människa känd? I mitt jobb som fotograf får jag träffa otroligt många människor. En del är kända, de flesta är

bli en bättre

nikon-

fotograf!

Kamera guiden Pris 99 kr

DIGITALFoTo kAmerAGuIDen

åva specialutg

Vinter 2012 www.firstfoto.se

132

SIDOR EXPERTTIPS OM HUR DU SKA ANVÄNDA DIN NIKON-KAMERA!

100%

NIKON-KUNSKAP

22

Stativ eller reflexSkärm PÅ köPet! teckna en prenumeration för endast 399 kr på någon av våra fototidningar, så får ni med er ett kamerastativ eller en reflexskärm hem, utan extra kostnad! Hos oss kan du betala med kort.

TIDSAM 4302-02

4 Lär dig de viktigaste kamerateknikerna 4 Allt om din kameras reglage och menyer 4 Så förbättrar du dina bilder

Välj mellan något aV dessa erbjudanden:

Ta bättre bilder med din Nikon-kamera

DigitalFoto 8 nr + gåva 399 kr (ord pris 900 kr) PhotoshopGuiden 5 nr + gåva 399 kr (ord pris 995 kr) FotoGuiden 5 nr + gåva 399 kr (ord pris 945 kr)

SIDIG SPECIALGUIDE

Allt om bildbehandlingsprogrammet Capture NX 2

001_KG1302v3.indd 1

Lars Dareberg är fotograf på Sydsvenskan i Malmö där han har jobbat i snart 20 år. Under de senaste tre åren har han varit bildchef på tidningen, men är nu åter fotograf.

prenumerationserbjudande på fotomässan

2012-11-06 13.28

nu ger vi dig 132 sidor med experttips som visar hur du ska använda din nikon-kamera!

www.firstfoto.se

Nr 6 -2012 • Pris 139 kr • NOK 149

experttips

kreativa

nr 6-2012

www.firstfoto.se

Pris 129 kr

nOK 149

50tips

klassiska tekniker som du måste behärska

restaurera

148

sidor

och ge dem nytt liv

FOTA NATURLIG

HDR STUDIOFOTO

ANVäND LjUSET på RäTT SäTT

smart guide

Så fixar du en modellplåtning 2012-10-12 14.38

01_FG1206.indd 1

ROCKBILDER

Lär dig ta coola konsertbilder

12

expertråd!

EXKLUSIVA RESEFOTON

Unika platser kräver specialla tekniker

2012-09-17 09.55

Besök oss på www.firstfoto.se

foton rädda gamla bilder

text under vatten 01_PSG1206_v2.indd 1

EUr 14,90

LäR DIG AV pROFFSEN

Återskapa magin

proffsknep

inspirerande digital konst

kreativ

vinn!

systemkameror runt 10 000 kr

FotoGuiden DigitalFoto Foto

TIDSAM 4343-06

164 sidor med kreativa tips och tekniker

resor

DigitalFoto

Den kompletta fotoguiDen

skapa retrobilder! ta kontroll över bilderna med hjäp av kurvor, blandningslägen och mer

kreativt projekt

natur

“Alla coffee-tableböcker, idoliseringen, klappandet på huvudet - det fungerar inte för mig” David Clapp (sid. 72)

instagram

Gör en häftig steampunk-bild!

porträtt

Följ lärlingen och ta bilderna du alltid drömt om

temaspecial

montage

fotokurs

fina priser med dina bästa bilder 6 sidor läsarbilder i tidningen!

proffsresultat till budgetpris: 14-sidigt supertest!

nr 12-2012

nr 6-2012

Elements och CS idag!

guiden

Digitalfoto

mängder av kreativa projekt

NÄSTA PHOTOSHOP!

Upptäck alla nya funktioner! Gör mer med Photoshop

FotoGuiden

GUider FÖr nYBÖrJare OCH proFFs

bättre än

www.firstfoto.se/photoshopguiden

www.fpgroup.se/nikon

lär dig mer om

164 sidor bildbehandling

Nr 6-2012

Köp den till specialpris på mässan Monter b16:18. eller beställ på:

Manfrotto enbensstativ, MMC3-01 39-145,5 cm, 0,29 kg. Värde 309 kr

Välkommen till oss i monter B16:18 photoshopguiden

det här är en specialguide för dig som vill lära dig allt om kamerans menyer och reglage. som en roligare och mer inspirerande bruksanvisning – men bara för dig som har nikon!

TIDSAM 4375-06

SpecIALuTGåvA nIkon

BLI EN BÄTTRE NIKON-FOTOGRAF FOTOGRAF MED VÅRA TIPS OCH TRICKS

Vinter 2012

MIN KAMERA HAR tagit mig med på resor och upplevelser som jag inte hade fått göra om jag inte hade haft den. Min kamera har lärt mig, eller mer låtit mig se och uppleva glädjen och sorgen i sporten. Den har fått mig att träffa människor när de har det som jobbigast i livet. Där anhöriga

EN TREDJE VANLIG FRÅGA JAG FÅR:

Nummer 12-2012 Pris 75 kr Nok 79/ euro 7.90

l ä r d i g a l lt o m

svart&vitt Från enkel konvertering till fantastiska effekter Så blir du mästare på 48 timmar

skärpa utan stöd Vi lär dig att ta skarpa

heta

tester

bilder utan stativ

3 Sony NEX-F3 3 massor av tillbehör

firstfoto.se

TIDSAM 0899-12

teknik

dokument

kreativitet

Så får du dina bilder på byggnader att sticka ut

Följ med proffsfotografen till den stängda zonen

Vi lär dig både filma och redigera HD-video

vinnande arkitektur

01_DF1212.indd 1

radioaktiv spökstad

allt om Hd-video

2012-10-17 15.40

Interfit reflexskärm 56 cm, silver/vit. Värde 299 kr

Begränsat antal! Vi reserverar oss för slutförsäljning.

ögonblicket med en bättre kamera så är det perfekt. Jag ger mig sällan in i den kameradiskussionen. När du kommer in på Fotomässan så ser du själv hur många kameror det finns att välja på. Välj en som du gillar och som passar din plånbok, får bli svaret på en ganska given följdfråga. En annan vanlig fråga jag får som fotograf på en dagstidning handlar om mina bilder, tack och lov: Vilken är din bästa bild? Den är svår att besvara, av olika anledningar. Som fotograf hoppas man hela tiden att man inte har tagit den bilden än, att den ligger

KAN DU KOMBINERA

det inte. Det är det som är tjusningen med mitt jobb. Tack vare kameran släpps jag in på de mest privata platser. Jag får träffa spännande människor och ibland en och annan kändis, men det är oftast mötet med den minst kända personen som jag minns bäst.

Fotomässan 2012  

The Stockholm Photo Fair - Fotomässan - magazine.

Advertisement