Page 1

JAARVERSLAG 2017


Inhoudstafel De UBA-leden Woord van de Voorzitter en de CEO Executive Commitee Raad van Bestuur 2017 Het UBA-Team Waar staat UBA voor? UBA blijft innoveren

p. 1 p. 2 p. 3 p. 4 p. 5 p. 6 p.7

ACTIVITIES UBA Academy UBA Communities UBA Events

p. 8 p. 10 p. 14

MEMBER SERVICES UBA Represent UBA Knowledge Center UBA Care

p. 18 p. 20 p. 22

MEDIA INVESTERINGEN 2017 IN BELGIË

p. 26

Welke voordelen geniet u als UBA-lid?

p. 36


DE UBA-LEDEN


vzw asbl


Dit overzicht omvat alle leden-adverteerders op datum van 1 februari 2018.


WOORD VAN DE CEO EN DE VOORZITTER

Chris Van Roey

Philippe Wallez

2017 was voor UBA het jaar van grote vernieuwingen. Inspireren, beïnvloeden, faciliteren en verbinden waren de sleutelwoorden. De vereniging positioneerde zich als dynamische ‘stem van de adverteerder’ in belangrijke dossiers en verleende aan de 317 bedrijven, die actief lid zijn van UBA, een uitgebreide dienstverlening. UBA introduceerde een nieuw gesofisticeerd CRM/CMS systeem met meer mogelijkheden voor de gebruikers en gerichte communicatie naar leden. Dit systeem is de backbone voor alle interne processen. Er werd extra aandacht besteed aan de vernieuwde website, die doorgroeide tot een succesvol platform voor nieuws, inzichten en opinies. Ook de organisatie zelf werd aangepast waarbij Mia Venken de taak van COO op zich nam. Daardoor kreeg Chris Van Roey als CEO meer tijd om zich met inhoudelijke dossiers ten dienste van de UBA-leden bezig te houden. En om de vernieuwing helemaal vorm te geven, verhuisde het UBA kantoor in november naar het Buro & Design Center op de Heizel in Brussel waar UBA een mooie eigen opleidingsruimte heeft en waar een nieuwe manier van werken vorm krijgt. In dit jaarverslag vindt u een volledig overzicht van de UBA activiteiten in 2017. Ons vakgebied evolueert met een enorme snelheid en wordt steeds complexer. Als merk betekent dit dat je constant de vinger aan de pols moet houden. Tegelijkertijd is ook de druk op budgetten en headcount bij de meeste merken hoog. Een vereniging zoals UBA -die aandacht besteedt aan onderling overleg, die nieuwe inzichten biedt en die voor een ruime dienstverlening zorgt- helpt merken om bij te blijven.

2

UBA Jaarverslag 2017

In 2018 zal UBA blijven inspireren, beïnvloeden, faciliteren en verbinden. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan volgende onderwerpen: • Er dienen zich een aantal wetgevende initiatieven aan waar UBA de belangen van de adverteerder verdedigt. Belangrijke dossiers in dit verband zijn o.a. GDPR, ePrivacy en AVMS. •D igitale media en adtech blijven veelbelovend, maar staan tegelijkertijd voor een aantal uitdagingen: ad fraude, brand safety en viewability zijn enkele van de hot topics die UBA blijft opvolgen. • ROCI (Return on Communication Investment) blijft eveneens een permanent aandachtspunt in alle dossiers. Daarbij zoeken we de goede balans tussen het realiseren van korte termijn conversie en het opbouwen van lange termijn brand equity. • UBA blijft het enige Belgische platform dat actief werkt aan de relatie tussen adverteerders en de andere stakeholders in het communicatie-ecosysteem. Enerzijds blijft het een uitdaging om goed te communiceren met consumenten. Anderzijds is een goede samenwerking met bureaus en media de sleutel tot succes. Samen met de inzet van de vele actieve leden en het UBAteam maken we van 2018 een nieuw succesjaar.

Chris Van Roey

Philippe Wallez

CEO - gedelegeerd bestuurder

Voorzitter Raad van Bestuur


EXECUTIVE COMMITTEE Philippe Wallez ING Voorzitter UBA

Mia Venken UBA COO UBA

UBA CEO - gedelegeerd bestuurder UBA

Benoît Crochelet1

Marc Frederix2

Engie Electrabel Vice-voorzitter UBA

Nationale Loterij Vice-voorzitter UBA

Herman Boonen Securex Penningmeester UBA

1

Chris Van Roey

Luc Van Wichelen Mondele-z Int'l Secretaris UBA

Kristof Ampe

Mira De Maeyer

Palm Adviseur UBA

Omega Pharma Adviseur UBA

Emmanuel Scheenaerts

Walter Torfs

Peugeot Belux Adviseur UBA

BNP Paribas Fortis Adviseur UBA

tot 31/08/2017 • 2 tot 30/09/2017 3


RAAD VAN BESTUUR 2017 AB INBEV AXA BACARDI-MARTINI BELFIUS BNP PARIBAS FORTIS BPOST COLRUYT DELHAIZE ENGIE ELECTRABEL HENKEL ING JDE KBC KPMG L'OREAL MARS MONDELEZ INT'L NATIONALE LOTERIJ NESTLE NMBS OMEGA PHARMA ORANGE PALM PEUGEOT PROCTER & GAMBLE PROXIMUS SECUREX TELENET UBA UNILEVER

Arnaud Hanset Laurent Winnock Erwin Van Der Weerden Mieke Debeerst Walter Torfs Pascal De Greef Jo Willemyns Joachim Rubin Benoît Crochelet * Astrid De Graeve Philippe Wallez Peter Pintens Patrick Kindt Ingrid Stoffels Jean-Marc Auverlau Aurelie Denayer * Luc Van Wichelen Marc Frederix * Sophie Alexander Bart De Groote Mira De Maeyer Isabelle Vanden Eede Kristof Ampe Emmanuel Scheenaerts Stéphanie Van Rossum * Kristine Verhelst Herman Boonen Maarten Vanthemsche * Chris Van Roey Valerie Morfitis

EXCO - adviseur

EXCO- vice-voorzitter EXCO - voorzitter

EXCO - secretaris EXCO- vice-voorzitter

EXCO - adviseur EXCO - adviseur EXCO - adviseur

EXCO - penningmeester CEO

* Mandaat beëindigd volgens art. 13 van de statuten

COMITE VAN INTERN TOEZICHT 2017 NATIONALE LOTERIJ TELENET WORLDLINE

Gregory Maes Maarten Vanthemsche Eric Spaepens

REMUNERATIECOMITE 2017 ING NATIONALE LOTERIJ NATIONALE LOTERIJ UBA UBA

4

UBA Jaarverslag 2017

Philippe Wallez Marc Frederix Petra Vandendriessche Chris Van Roey Mia Venken


HET UBA-TEAM Chris Van Roey˚

CEO - gedelegeerd bestuurder UBA

Simone Ruseler

Knowledge Manager

chris@ubabelgium.be

T. +32(0)2 881 03 71 M. +32(0)495 55 71 50

simone@ubabelgium.be

Anne-Sophie Vilain Training Manager

T. +32(0)2 881 03 77 M. +32(0)473 99 02 45

annesophie@ubabelgium.be

T. +32(0)2 881 03 78 M. +32(0)473 99 35 58

Karim Debbah

Grégory Marchandise

Media Manager

Digital Manager

karim@ubabelgium.be

gregory@ubabelgium.be

T. +32(0)2 881 03 73 M. +32(0)496 20 43 51

T. +32(0)2 881 03 74 M. +32(0)478 53 41 71

Stephanie Farrow Mia Venken˚˚

Event & Partnership Manager

mia@ubabelgium.be

T. +32(0)2 881 03 80 M. +32(0)474 02 49 40

stephanie@ubabelgium.be

COO

T. +32(0)2 881 03 72 M. +32(0)477 44 51 04

Kristin Hannon

Sales & Loyalty Manager

Joanne Reyners Training Coordinator

joanne@ubabelgium.be T. +32(0)2 881 03 79 M. +32(0)498 04 72 92

˚ Zaakvoerder bvba The House of Brands

Carmen Lopez

Administration & Finance Coordinator

kristin@ubabelgium.be

T. +32(0)2 881 03 75 M. +32(0)495 55 72 27

carmen@ubabelgium.be

T. +32(0)2 881 03 76 M. +32(0)473 88 41 54

˚ ˚ Zaakvoerder bvba Passie voor Marketing

5


WAAR STAAT UBA VOOR? UBA is de Belgische organisatie van en voor merken. De UBA ledencommunity telt vandaag 317 bedrijven, die samen het merendeel van de Belgische mediabestedingen voor hun rekening nemen. Daardoor vormt UBA een uniek platform om de belangen van merken te behartigen en aan kennisuitwisseling te doen.

Visie

Missie

Duurzame merken zijn de beste garantie voor betrokken consumenten, winstgevende bedrijven, gezonde economische groei en een open, innovatieve samenleving.

UBA stimuleert een creatief, innovatief en transparant communicatie-ecosysteem als voedingsbodem voor sterke, duurzame merken.

Waarden

Strategie

UBA wordt gedreven door 4 waarden: betrouwbaar, betrokken, innovatief en collegiaal.

Alle initiatieven van UBA worden steeds getoetst aan 4 strategische basisprincipes: inspireren, beïnvloeden, faciliteren, en verbinden.

Bij de uitbouw van onze activiteiten en diensten worden consequent vier strategische principes gehanteerd: inspireren, beïnvloeden, faciliteren en verbinden.

“Make me dream”

“Make the difference”

“Make it possible”

“Make it together”

UBA vertegenwoordigt de belangen van adverteerders en is een forum voor rechtmatige contacten tussen de verschillende partijen van de reclame-industrie. UBA zal niet worden gebruikt om mededingingsbeperkend gedrag in de hand te werken en zal niet betrokken worden in discussies of activiteiten die strijdig zijn met het mededingingsrecht en de eerlijke handelspraktijken. UBA zal niet deelnemen, noch in eigen naam noch in naam van haar leden, aan discussies of activiteiten die strijdig zijn met deze wetgeving.

6

UBA Jaarverslag 2017


UBA BLIJFT INNOVEREN 2017 was voor UBA het jaar van grote vernieuwingen. De organisatie werd aangepast waarbij Mia Venken de taak van COO op zich nam. Daardoor kreeg Chris Van Roey als CEO meer tijd om zich bezig te houden met inhoudelijke dossiers en vertegenwoordigingswerk ten dienste van de UBA-leden. Verder introduceerde UBA net voor de zomer een nieuwe website met een volledig geïntegreerd en toekomstgericht CRM/CMS systeem. En om de vernieuwing helemaal vorm te geven, verhuisde het UBA kantoor begin november naar het Buro & Design Center op de Heizel in Brussel.

LANCERING NIEUWE WEBSITE Net voor de zomer van 2017 lanceerden we een nieuwe website. We hielden hierbij rekening met de feedback van de ledenbevraging en leggen de focus meer en meer op content. De nieuwe website is vandaag uiteraard ook vlot consulteerbaar via mobile en tablet. De bezoeker krijgt nu een overzicht van het trending nieuws uit de sector via onze nieuwe rubriek ‘News & Insights’, het vroegere ‘Knowledge Center’. We publiceren er opinies, position papers en interviews zodat u altijd up-to-date blijft. Zoals bij elke website-vernieuwing besteedden we veel aandacht aan een duidelijke navigatie, gebruiksvriendelijkheid en een aantrekkelijk design. Uit de eerste cijfers sinds de lancering blijkt dat de website geapprecieerd wordt. Zo steeg het aantal unieke bezoekers op enkele maanden tijd met 21% en het aantal bezoeken steeg maar liefst met 41%.

INTRODUCTIE VAN 12 INTERESSEDOMEINEN Een eerste stap in het uitbouwen van de UBA content strategie, was het indelen van de content in 12 interessedomeinen: • Agency Management • Paid Media • B2B • Public Affairs & Regulation • Content Marketing • Research, Data & ROI • Corporate & HR • Skills • Marketing Technology • Sponsoring & Events • Omnichannnel & Sales • Strategy & Branding

MY UBA, EEN PERSOONLIJKE WEBSPACE VOOR ELKE BEZOEKER

• Via 'My UBA' krijgt u een overzicht van de activiteiten waarvoor u bent ingeschreven. • Via 'My UBA' kan u als lid van UBA gebruik maken van onze dienst Job Line en vacatures posten op de UBA website. Hoe op de hoogte blijven van de topics die u interesseren? In My UBA kan u voortaan zelf uw voorkeuren aanduiden. Kies één of meerdere interessedomeinen. Vervolgens kunnen we u gericht informeren zodat u content op maat krijgt aangeboden. Op basis van uw interessedomeinen nodigen we u ook uit voor activiteiten die hierbij aansluiten.

VERHUIS VAN STROMBEEK-BEVER NAAR BURO & DESIGN CENTER Op 23 november verhuisden we naar een splinternieuwe locatie in Buro & Design Center. Deze nieuwe locatie heeft volgende troeven: makkelijk toegankelijk met het openbaar vervoer, ruime parking, eigen meetingruimte voor opleidingen en expert communities.

SUGGESTIES OF FEEDBACK VOOR DE UBA-WEBSITE?

De nieuwe website is tevens geïntegreerd in een modern CRM/ CMS systeem, wat meer mogelijkheden biedt voor gerichte communicatie en ervoor zorgt dat de interne processen, vooral wat betreft het inschrijven voor events en het actualiseren van persoonsgegevens, geoptimaliseerd werden. • Via ‘My UBA’ kan u voortaan zelf uw communicatievoorkeuren, contactgegevens en interessedomeinen beheren. Wie zijn interessedomeinen ingevuld heeft, krijgt content op maat aangeboden.

Contacteer Grégory Marchandise, Digital Manager, gregory@ubabelgium.be 7


ACTIVITIES

UBA ACADEMY Een uitgebreid aanbod aan communicatieopleidingen geeft adverteerders de mogelijkheid om hun competenties uit te bouwen en onmiddellijk doeltreffender te presteren in een complexe en voortdurend veranderende omgeving.

DRIE TYPES OPLEIDINGEN UBA Academy organiseert opleidingen voor alle adverteerders op elk moment van hun carrière, ongeacht hun plaats binnen de organisatie. Het resultaat? Een relevant aanbod dat volledig beantwoordt aan de specifieke behoeften van de leden van UBA: •H et

Communication Management College:

MEMBER SERVICES

een vier/vijfdaagse opleiding voor beginnende communicatieprofessionals. Een sterke initiatie in het vak, met een diploma als beloning. Het programma bestaat uit één dagopleiding per maand, gedurende vier maanden. Alle aspecten van het vak komen aan bod: communicatiestrategie, -proces, -concepten en -partners. Eén cyclus loopt in het voorjaar, een tweede in het najaar. Het diploma ‘The Principles of Communication’ is een bekroning voor al wie slaagt voor een eindwerk, dat mondeling voor een jury van professionals uit de sector wordt verdedigd. In het najaar 2016 werd het toegekend aan Sofie Thielemans (Moore Stephens), en in het voorjaar 2017 aan Guillaume Gobert (Belgian Paralympic Committee), Clara Silkens (Gezinsbond) en Pieter Serkeyn (Muntpunt). •D e Communication Master Classes: korte opleidingen van een halve dag waar dieper wordt ingegaan op

MEDIABIJLAGE

bepaalde topics. Het programma volgt van nabij de ontwikkelingen binnen de communicatiesector en wordt aangepast aan de behoeften van de UBA-leden. In het academiejaar 2016-2017 organiseerde UBA Academy 82 Master Classes en lanceerde 19 nieuwe topics: Belgian Pledge, Business Model Innovation, Change Management, Content Briefing, Customer Experience Management, Customerproof Copy, Digital Integration, Digital Storytelling, Ethnic Marketing, GDPR for Marketeers, Google Analytics, Growth Hacking, Innovative Digital Strategy, Lego Serious Play, Packaging Design & Techniques, Stakeholder Engagement, Virtual Reality Marketing, Visual Identity, Visual Marketing. •D e Summer Workshop en In-House: opleidingen die inspelen op de individuele situatie van de deelnemers

en/of hun sector. In de zomer 2017 hebben we de vierde editie van ons UBA Talent Boost Camp georganiseerd, twee praktijkgerichte dagopleidingen waarin de deelnemers zich buigen over de nieuwe rollen van de moderne marketeer. Drie in-house opleidingen werden gegeven omtrent volgende topics: Client Brief, Media Management, Social Media. 8

UBA Jaarverslag 2017

Naast de onbetwistbare kwaliteit van
de opleiding en het professionalisme van de spreker, heb ik de tweetaligheid, de openheid van geest van de deelnemers en de diversiteit van de vertoonde sectoren kunnen waarderen. " Patrick Siméons, Head of marketing & communication, Puilaetco Dewaay Private Bankers


Relevant

opleidingen op maat van adverteerders, beknopt en concreet

Kwaliteitsvol opleidingen verzorgd door erkende communicatiespecialisten Voordelig

deelname is inbegrepen in het UBA-lidmaatschap

KERNCIJFERS VAN UBA ACADEMY In het academiejaar 2016-2017 hebben 69 junior adverteerders het Communication Management College gevolgd. 1.404 communicatieprofessionals namen deel aan de Communication Master Classes, workshops en opleidingen op maat. Evolutie:

OPLEIDINGEN

DEELNEMERS

2011-2012 36

507

2012-2013 39

622

2013-2014

55

931

2014-2015

76

1.325

2015-2016

78

1.444

2016-2017

87

1.473

+90%

Gemiddelde evaluatiescore

De UBA Academy werd bekroond met de WFA President’s Award for industry leadership.

MEER INFORMATIE?

Anne-Sophie Vilain, Training Manager, annesophie@ubabelgium.be

Joanne Reyners, Training Coordinator, joanne@ubabelgium.be 9


UBA COMMUNITIES In 2017 hebben we onze ontwikkeling voortgezet door onze Expert Communities in hun nieuwe formule te versterken.

INSPIREREN – DELEN – EXPERTISE OVERDRAGEN De Expert Communities zijn platformen waar adverteerders onderling ervaringen kunnen uitwisselen binnen de muren van UBA. Deelnemen is gratis en exclusief voorbehouden voor de leden van UBA. Externe specialisten en experten komen geregeld de discussies voeden en geven vanuit hun technische achtergrond hun mening over de bestudeerde thema's. Op basis van die discussies worden dan publicaties gemaakt die nuttig kunnen zijn voor de ledenadverteerders, zoals Position Papers, Insights, Guidelines, Briefing Templates enz. Al die outputs zijn beschikbaar op onze nieuwe website, onder News & Insights. De Expert Communities zijn per domein gegroepeerd. Aan het hoofd van elke Community staat een college van voorzitters die toezien op de consistentie, samenhang en kwaliteit van de discussies die er gevoerd worden. Om die taak te vervullen, kunnen ze rekenen op de steun van de Media Manager van UBA.

1. P AID MEDIA

Voorzitter: Walter Torfs (BNP Paribas Fortis)

Vicevoorzitter: Corinne Verstraete – TV (AB Inbev)

De Paid Media community behandelt op een transversale manier de verschillende onderwerpen die voor adverteerders relevant zijn op dit gebied. Dit jaar kwamen o.a. aan bod: addressable advertising, de rol van het CIM bij digitale media, viewability en de definitie van de standaarden voor viewability, de evolutie van de methodes om betaalde campagnes te meten, de intrede van TF1 in België, enz. Het objectief is om adverteerders en specialisten samen te brengen met één doel: elkaars kennis verrijken.

10

UBA Jaarverslag 2017

Vicevoorzitter: Joris Van Aken – Digital (Telenet)

Vicevoorzitter: Miguel Aguza – Radio & OOH (Ikea)

De studies over viewability en de meting van ad fraude in België vonden in deze Expert Community de ideale voedingsbodem voor een debat tussen adverteerders en de digitale spelers in België. Naast de pure media-aankoop bespraken we ook de relatie tussen de adverteerders en hun mediabureaus. Die discussie leidde tot het idee om een nieuwe Expert Community op te richten in het teken van Agency Management. Dit staat op ons agenda voor 2018.

De publieksmeting voor tv en online video was een ander interessant thema dat we binnen deze Expert Community behandelden. Naar aanleiding daarvan hebben Google en BVAM beloofd om elkaar te ontmoeten en dit verder te bespreken. Het concrete doel is een werkkalender op te maken voor de invoering van een gezamenlijke currency.


2. B2B COMMUNICATION

Voorzitter: Ingrid Stoffels (KPMG)

Vicevoorzitter: Tim Nagels (Microsoft)

B2B-communicatie heeft specifieke eigenschappen. In de B2B Community bespreken we die bijzonderheden om een beter idee te krijgen van hoe de adverteerders de beschikbare marketing en communicatie tools optimaal kunnen benutten. Social selling, lead generation en B2B contentmarketing zijn enkele van de onderwerpen die men in deze Community behandelt. Dit jaar focuste de Expert Community B2B op contentmarketing specifiek voor de B2B-sector. Met de hulp van specia­ listen werd contentmarketing vanuit het standpunt van B2B onder de loep genomen.

3. CONTENT MARKETING

Voorzitter: Liesbeth Dupon (Media Markt)

Vicevoorzitter: Jérome Drugeon (Engie)

Contentmarketing is een thema dat zijn adelbrieven al heeft verworven. UBA werkte zoals altijd nauw samen met het ACC om de trends te analyseren die op verschillende internationale conferenties werden gerapporteerd en om de adverteerders te helpen hun contentmarketingstrategie naar een hoger niveau te tillen.

4. EMPLOYER MARKETING

Voorzitter: Johan Claes (MIVB)

Vicevoorzitter: Raf Heroes (Randstad)

Employer Marketing is een discipline die nog te weinig bekend is en waarvan het belang wordt onderschat. Het werk dat we in deze Community verzetten, leidt ertoe dat de deelnemende bedrijven deze discipline extra aandacht geven. De aanwezige mensen met een achtergrond in marketing en HR animeren de discussies. In dat kader werkte de groep dit jaar verder op het project 'Result Oriented Employer Marketing': de komst van LinkedIn, de analyse van tools zoals Google Analytics in het rekruteringsproces en de noodzakelijke verwantschap tussen het bedrijfsimago en het bedrijfsmerk waren de kern van de discussies.

11


5. RESEARCH CMI

Voorzitter: Guy Sauvage (MIVB)

Vicevoorzitter: Corinne Fermyn (KBC)

Kwalitatief en kwantitatief onderzoek verschaffen steeds meer informatie die marketeers moeten durven gebruiken om er de interessantste inzichten uit te filteren. De bedoeling van deze Community bestaat erin de belangrijkste actoren van deze discipline samen te brengen om dieper in te gaan op de technische, technologische en wetenschappelijke evoluties die de onderzoeksbureaus in hun greep houden.

6. RESEARCH PANELS

7. SHOPPER MARKETING

Voorzitter: Jeroen Inghels (Melitta)

Voorzitter: Carine Vaeremans (FrieslandCampina)

Retailers en fabrikanten zien deze Community als een uitstekend platform om standpunten met elkaar uit te wisselen. Er worden ideeën geformuleerd, er wordt inspiratie opgedaan en meningen worden bijgeschaafd om tot een samenwerking te komen die voor iedereen optimaal is.

Een van de uitdagingen waar adverteerders voor staan, is de drastische evolutie in de consumptiegewoontes van klanten. Online aankopen, de ervaring van de consument in merkwinkels enz. De vaste waarden van gisteren moeten geconfronteerd worden met de nieuwe gebruiken van vandaag. De trends in mobile couponing, de nieuwe e-commercemodellen en de nieuwste trends in retail die de consumentenervaring rijmen met nieuwe technologieën: al die onderwerpen werden aangesneden in deze groep die is samengesteld uit fabrikanten en retailers.

Dit jaar onderzochten we het aandeel van de gedragswetenschappelijke onderzoeken in de uitwerking van de predictive analytics tools. Meer en meer wetenschappelijk onderbouwd, steeds minder fictie.

Naast de presentaties van GfK en Nielsen over het evoluerende retaillandschap in België lag dit jaar de focus op een dossier dat we bijna kunnen afsluiten: de herdefiniëring van de verschillende shoptypes in België. Die nieuwe definitie zal in de loop van 2018 in voege treden.

8. SOCIAL MEDIA

9. SPONSORING & EVENT

Voorzitter: Frédéric Herzeele (ING)

Voorzitter: Delphine Baise (ING)

Deze twee woorden zijn fascinerend voor de een, maar beangstigend voor de ander. Voor de marketeer zijn ze een tool die hij soms nog onder de knie moet krijgen. Dit jaar waren de chatbots het gespreksonderwerp. Moderne versie van de dienst na verkoop of een echte communicatiemiddel tussen klant en merk? Een leerrijk debat gaf ons inzicht.

Tussen de aanwezigheid van het logo van een sponsor op een truitje van een belangrijke sporter, en de gezamenlijke organisatie van een muziekfestival liggen enorm veel inzichten en best practices die de adverteerders met elkaar kunnen delen. In een poging deze sector verder te professionaliseren, ontvingen we een Canadees bedrijf dat een evaluatietool ontwikkelde dat de impact van een sponsoractiviteit berekent. Daarnaast onderzochten we de convergenties tussen sponsoring & event en de productie van relevante content voor een merk.

12

UBA Jaarverslag 2017

Vicevoorzitter: Kristel Brants (Engie)

Vicevoorzitter: Mathias Danneels (Mars)

10. THE LAB Niet alle onder werpen kunnen besproken worden in een van de Expert Communities hierboven. Maar dat betekent niet dat ze niet interessant kunnen zijn. Daarom creëerde UBA The Lab, een laboratorium waar experimenten gevoerd worden met de meest uiteenlopende disciplines voor adverteerders. Het eerste jaar van The Lab was een heel productief jaar: augmented en virtual reality als marketingtool, senior marketing dat ons duidelijk maakte dat senioren helemaal niet zo oud zijn als we zouden denken, en GDPR, vier letters die de toekomst van het gebruik van persoonlijke gegevens zullen reguleren.


11. EXECUTIVE FORUM

BEDANKT AAN ONZE VOORZITTERS

UBA brengt twee keer per jaar een vijftiental CEO's en CMO's samen om te debatteren over een actueel onderwerp in onze sector. In een prestigieus kader kunnen onze gasten discussiëren, meningen uitwisselen en advies geven om onze sector een duwtje in de rug te geven.

UBA verwelkomt enerzijds een aantal nieuwe voorzitters in 2018, en bedankt anderzijds van harte een aantal uittredende voorzitter. De uittredende voorzitters: • B2B: Tim Nagels • Content Marketing: Jérome Drugeon • E mployer Marketing: Johan Claes en Raf Heroes • S hopper Marketing: Carine Vaeremans • Social Media: Frederic Herzeele

Dit jaar werden twee onderwerpen besproken in deze forums: ad fraud, met de resultaten van het onderzoek dat UBA begin 2017 voerde, en de uitdagingen van online advertising. Nieuwe ideeën werden grondig bestudeerd om de situatie zoals die vandaag op die twee fronten bestaat te verbeteren.

De nieuwe voorzitters: • Employer Marketing: Alexandre Roba en Charlotte Anselot • Research Panel: Philippe Calvaer • Omnichannel & Sales: Peter Janssen In 2018 openen we het Expert Community Marketing & Technology onder leiding van Frédéric Martins (ING) en Vincent Dumon (Collishop). Later in het jaar zullen we ook het Expert Community Agency Management oprichten, dat dossiers zal behandelen die specifiek betrekking hebben op de relaties tussen adverteerders en hun mediabureaus.

ENKELE CIJFERS In 2017 organiseerden we 21 sessies van de Expert Communities. In totaal brachten we 578 experten-adverteerders en specialisten samen. We behaalden een globaal tevredenheidspercentage van 92%. We stelden ook weer een aantal belangrijke documenten op: Position Papers over: • ad fraud, dat leidde tot een nationaal onderzoek naar reclamefraude • de 15% bureaucommissie en de noodzaak van een systeemhervorming • viewability en de correcte definitie van haar standaarden

• brand safety en het belang daarvan in het digitale ecosysteem • zelfregulering en de ondermijning door digitale media Artikels over: • de toetreding van TF1 tot de Belgische reclamemarkt • de studie van Deloitte over de impact van reclame op de Belgische economie Modelcontracten en richtlijnen: • Richtlijnen omtrent native advertising • Content Marketing Client Briefing • Event Marketing Client Briefing • GDPR-gids voor marketeers

MEER INFORMATIE?

Contacteer Karim Debbah, Media Manager, karim@ubabelgium.be

13


UBA EVENTS Zowel de 'inhoudelijke' evenementen als de 'netwerk' evenementen van UBA blijven verder groeien. De succesformule: boeiende inhoud en de aanwezigheid van een groot publiek communicatieprofessionals gekoppeld aan aandacht voor de adverteerder en dit alles aan een correcte prijs. We zorgen voor inspiratie en voor zakelijke en informele contacten. Het is meer regel dan uitzondering dat UBA evenementen op voorhand uitverkocht zijn. Dit jaar telden we in totaal 4.047 aanwezigen. En uit de peilingen blijkt de grote tevredenheid van de deelnemers. Wij blijven luisteren naar uw feedback om onze topevenementen verder te laten evolueren.

UBA BOOK IT 2 evenementen 62 deelnemers UBA Book It is een evenement waarop we de auteur van een recent spraakmakend boek over marketing en communicatie uitnodigen. De auteur presenteert zijn boek tijdens een Happy Hour formule om 17 uur. Iedere deelnemer ontvangt een – eventueel gesigneerd – exemplaar van het boek.

UBA TRENDS DAY 16/03/2017 – Auditorium 2000 Brussels Expo 1.438 deelnemers De UBA Trends Day was een groot succes met een recordopkomst van 1.438 deelnemers. De Trends Day groeide uit tot het referentiecongres binnen de marketing en communicatiewereld.

14

UBA Jaarverslag 2017

De UBA evenementen in 2017:

UBA Book It UBA Trends Day UBA CEO Breakfast UBA Summer BBQ UBA Housewarming Party UBA Xmas Lunch Advertiser Personality of the Year

De volgende auteurs waren te gast in 2017: •R achid Lamrabat “Etno Marketing” •C arole Lamarque “Influencers”


Het programma zag er in 2017 als volgt uit: • Patrick Dixon | Chairman of Global Change ltd Global Trends. The Future of Almost Everything. • Andrew Davis | Founder Monumental Shift Trends in Content Marketing: Bigger Success. Less Content. • Maria Mujica | Latam Regional Marketing Director Mondelez Trends in Organisation. Fly Fearless, a New Approach to Unleash Creativity. • Charles Stryker | President Venture Development Center Trends in Big Data and Analytics. New Tools for a Smart Future. • Kevin Allocca | Head of Culture and Trends, YouTube Trends in Video. From Viral Video to New Entertainment. • Manu Beers & Michael Dujardin | Founder Tomorrowland & head of Media & Marketing Tomorrowland Trends in Xperience Marketing. Tomorrowland, More than a Festival. • Peter Hubbell | CEO BoomAgers Trends in Generational Marketing. Getting Better with Age. • Gerd Leonhard | CEO The Futures Agency Trends in Technology. Technology vs. Humanity • Bob Liodice | President & CEO ANA (Association of National Advertisers in the US) Trends in Digital. Fighting Ad Fraud. De deelnemers evalueerden de 2017 editie van de UBA Trends Day als een absoluut top-evenement. Zowel voor de organisatie als voor het inhoudelijke kregen we excellente scores.

CEO BREAKFAST 10/05/2017 BMW Brand Store, Brussel 110 deelnemers UBA CEO Breakfast is een exclusief netwerkevenement. De leden van de Raad van Bestuur van UBA, de CEO’s en communicatieverantwoordelijken van leden-adverteerders en de CEO’s van de mediawereld ontmoeten er elkaar tijdens een informeel ontbijt.

Walter Torfs (BNP Paribas Fortis)

Agnès Maqua (KOAN Law Firm)

Wim Jansen (JCDecaux)

en Bruno de Cartier (Corelio Group)

en Stefan De Smet (BMW) 15


UBA SUMMER BBQ 29/08/2017 – Ferme De Bilande, Wavre 870 deelnemers De UBA Summer BBQ is de ideale manier om na de zomervakantie uw contacten uit de marketing- en communicatiewereld opnieuw te ontmoeten. Dit jaar was het thema ‘La Dolce Vita’. De Ferme de Bilande werd omgetoverd tot een idyllische Italiaanse zomerplek met een BBQ, live muziek, prosecco en lekkere cocktails. De zon had er ook zin in en zorgde mee voor de warme sfeer onder de gasten.

UBA HOUSEWARMING PARTY 23/11/2017 – Buro & Design Center, Brussel 80 deelnemers Begin november verhuisde UBA naar een nieuwe locatie, het gebouw Buro & Design Center te Brussel, rechttegenover het Atomium. Vanaf nu heeft UBA haar eigen meeting room waar de Academy opleidingen en de Expert Communities doorgaan. Om deze verhuis en verandering te vieren, nodigden we onze leden en partners uit rond een drankje en swingende jazz-muziek. 16

UBA Jaarverslag 2017


UBA XMAS LUNCH 14/12/2017 – Nekkerhal, Mechelen 1.437 deelnemers We sluiten het jaar traditioneel af met de UBA Xmas Lunch. Adverteerders en andere spelers uit de communicatiewereld ontmoeten elkaar tijdens deze feestelijke lunch. Het is telkens een ideale gelegenheid om bij te praten met collega’s uit de sector.

ADVERTISER PERSONALITY OF THE YEAR 14/12/2017 – Nekkerhal, Mechelen De Advertiser Personality of the Year wordt sinds 2002 georganiseerd door UBA en PUB, met creatieve ondersteuning van LDV United, om een adverteerder te waarderen voor zijn of haar persoonlijke inzet voor en bijdrage aan het reclamevak. De jury riep, Lies Eeckman, marketingdirecteur bij Continental Foods, uit tot winnaar van 2017. De andere drie genomineerden waren Zehra Sayin (CEO van Special Olympics Belgium), Alex Thoré (directeur CRM, branding & communication bij Proximus) en David Willems (marketingdirecteur bij Toyota & Lexus).

MEER INFORMATIE?

Onze structurele sponsors in 2017 waren: Contacteer Stephanie Farrow, Event & Partnership Manager, stephanie@ubabelgium.be 17


UBA REPRESENT ACTIVITIES

DE STEM VAN DE ADVERTEERDER

UBA luistert naar haar leden, peilt hun aandachtspunten en analyseert hun opinies. Op basis hiervan formuleren we duidelijke standpunten, die we kenbaar maken aan alle relevante professionele, economische, maatschappelijke en politieke actoren. In haar rol van vertegenwoordiger van de adverteerders komt UBA op voor de gemeenschappelijke standpunten en belangen van de adverteerders. Daarnaast benadrukken we de belangrijke economische impact en de maatschappelijke rol van commerciële en niet-commerciële communicatie. UBA treedt naar voor als een representatieve en verantwoordelijke woordvoerder van de adverteerders en als verdediger van eerlijke, respectvolle en duurzame communicatie.

MEMBER SERVICES

In 2017 publiceerden we duidelijke standpunten over volgende onderwerpen in onze UBA Position Papers: AVMS (AUDIOVISUAL MEDIA SERVICES)

COALITION FOR BETTER ADS

VIEWABLITY

De ENVI Commissie van het Europees Parlement diende amendementen in die reclame op tv, voor bijna alle voeding en dranken, de facto zou verbieden in prime time. UBA berekende de economische impact hiervan en benadrukte het 'Belgian Pledge' initiatief.

UBA onderschreef als 'affiliate partner' het initiatief 'Coalition for better Ads' om een betere online reclame-ervaring aan consumenten te bieden. UBA gaf een aanbeveling aan zijn leden om intrusieve online formats niet langer te gebruiken.

UBA deed bij haar leden een onderzoek om na te gaan in welke mate de MRC viewability standaard vandaag nog tegemoet komt aan hun behoeften. UBA pleitte voor een strengere standaard en zette dit debat op de agenda.

E-PRIVACY

SELF-REGULATION & DIGITAL MEDIA

BRAND SAFETY Naar aanleiding van berichten in de media dat een aantal grote merken terreur ondersteunen via online-advertenties, verduidelijkte UBA hoe online media in de fout gaan. UBA wees alle partijen op het 'brand safety' probleem en vroeg om een gecoördineerde aanpak van het probleem.

Naast GDPR (General Data Protection Regulation) is er de Europese ePrivacy richtlijn die aan herziening toe is. De grote lijnen van deze wetgeving zijn ondertussen bekend. UBA communiceerde een duidelijk adverteerders-standpunt en maakte dit kenbaar aan de nationale en Europese instanties.

Zelfregulering is een essentieel onderdeel van de controle op reclame. Digitale media zoals Google en Facebook dragen niet bij aan de financiering van zelfregulering en brengen zo de financiering van het systeem in gevaar. UBA lanceert het debat.

MEDIABIJLAGE

De UBA position papers zijn terug te vinden in "News & Insights" op de UBA website. UBA communiceerde daarnaast duidelijke standpunten over o.a.: AD FRAUDE: een diepgaande UBA studie over online ad fraude in België. BELGIAN PLEDGE 2.0: een verbintenis van de voedingsindustrie voor reclame naar kinderen. GDPR: de problematiek van de verzameling, opslag en gebruik van persoonlijke gegevens. PRIVACY: een pleidooi voor gepersonaliseerde reclame, met respect voor de privacy. REGULERING RECLAME OTC: een pleidooi om de procedures voor OTC te vereenvoudigen. STRATEGISCHE COMITES CIM: status van vernieuwd media-onderzoek. TF1: analyse van de impact van Belgische reclamecampagnes op TF1.

18

UBA Jaarverslag 2017

UBA is de enige vereniging in België die het perspectief van adverteerders verwoordt en communiceert naar de relevante stakeholders. UBA blijft hierin investeren en duidelijke standpunten formuleren in het belang van de merken.


EEN NETWERK VAN CONTACTEN UBA participeert actief in:

UBA overlegt intensief met:

Centrum voor Informatie over de Media (CIM)

Association of Communication Agencies (ACC)

Het CIM levert de gegevens over de verspreiding en het bereik van media in België en studies die nodig zijn voor de optimalisering van reclamebestedingen. UBA zetelt in het Bureau, in de Raad van Bestuur en in de Strategische Comités: - Catherine Ducamp, BNP Paribas Fortis - Laurence Finé, Telenet - Bénédicte Lobelle, Nationale Loterij/Michaël Bassanello, Nationale Loterij - Frédéric Martins, ING - Simone Ruseler, UBA - Marijn Suply, Colruyt Group - Patricia Vermandele, ING - Yves De Voeght, Coca-Cola Services (onafhankelijk bestuurder)

ACC verenigt de reclame- en evenementenbureaus. Naast regelmatig overleg, zowel strategisch als ad hoc, publiceren we een aantal gemeenschappelijke documenten die de samenwerking tussen adverteerders en bureaus ten goede komen. Verschillende leden van ACC zijn actief als docent aan UBA Academy.

DNCM vzw DNCM vzw oprichting voor de bel-me-niet-meer lijst. Deze vzw groepeert telecomoperatoren, contact centers, bdma, UBA & Safeshops. Ze werd door de overheid belast met het beheer van de bel-me-niet-meer lijst en het gebruik ervan door ondernemingen.  - Bestuurslid: Simone Ruseler, UBA

EFFIE Awards Belgium Deze prestigieuze award bekroont de meest effectieve communicatiecampagnes. UBA zit de vereniging voor en zetelt in de jury: - EFFIE Voorzitter: Marc Frederix, Nationale Loterij - EFFIE Juryvoorzitter: Ignace Heyman, Lotus Bakeries - EFFIE Jury: Yannick Bouillon, Vanden Borre; Mira De Maeyer, Omega Pharma; Severine Distave, Alpro; Lies Eeckman, Continental Foods; Bénédicte Lobelle, Nationale Loterij; Valerie Morfitis, Unilever; Joachim Rubin, Delhaize; Sylvie Verbruggen, Liberty; David Willems, Toyota.

Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame De JEP is het zelfregulerend orgaan (SRO - self-regulatory organization) voor alle ‘paid’ media. UBA zetelt met 3 leden in de jury: - Pierre-Anne Jacqmain (eerste aanleg) - Karolien Pieters, Henkel (eerste aanleg) - Charlotte Callebaut, P&G (hoger beroep) (tot 31/06/17)

Media UBA onderhoudt regelmatige contacten met de mediagroepen die in België actief zijn en met de verschillende mediaregies en -associaties.

Politieke overheden Het Belgisch politieke landschap is complex. UBA neemt waar nodig contact met de relevante beleidsmakers van de verschillende overheden. Veelal gaat het om het beter kenbaar maken van de noden van adverteerders en om specifiek advies over zelfregulering, co-regulering en regulering.

Sectorverenigingen Er zijn een groot aantal sectorverenigingen actief in België. Zij groeperen leden uit specifieke bedrijfssectoren en behartigen hun sectorbelangen. Zij zijn zeer gespecialiseerd in de materie van de sector, maar hebben minder ervaring in marketing en communicatie. UBA werkt regelmatig actief samen met deze sectorverenigingen wanneer het gaat over onderwerpen zoals reclame, communicatie of marketing. Zelfregulerende codes voor een specifieke sector vormen vaak het onderwerp van de samenwerking.

United Media Agencies (UMA) De UMA verenigt de mediabureaus. De relatie tussen adverteerder en mediabureau is het voornaamste onderwerp. Daarnaast zijn leden van UMA actief als mediaspecialist en adviseur in UBA-Mediacommissies, als docent in UBA Academy en werken zij mee aan de Mediabijlage in dit jaarverslag en de Media Key Facts.

Raad voor de Reclame (RvR) De RvR is samengesteld en wordt gefinanceerd door de reclamemedia, UBA, ACC. De Raad is verantwoordelijk voor de zelfregulering in reclame. - Vicevoorzitter: Chris Van Roey, UBA - Directielid: Karim Debbah, UBA

MEER INFORMATIE?

World Federation of Advertisers (WFA) De WFA is de organisatie die de belangen van de marketeers behartigt op internationaal niveau. - Bestuurder en lid Exco: Chris Van Roey, UBA

Contacteer Chris Van Roey°, CEO, chris@ubabelgium.be 19


UBA KNOWLEDGE CENTER Service en toegevoegde waarde bieden aan haar leden, dat is de ambitie van het Knowledge Center. Onderzoek en contentmanagement staan centraal. We volgen wat er in onze sector gebeurt en leggen ons oor te luisteren bij onze leden en andere stakeholders. We screenen nationale en internationale publicaties en studies en bundelen de info in relevante artikels die we vervolgens publiceren op onze website. Op die manier blijft u altijd op de hoogte.

News & Insights: We definieerden 12 interessedomeinen met relevante content voor u: • Agency Management • Paid Media • B2B • Public Affairs & Regulation • Content Marketing • Research, Data & ROI • Corporate & HR • Skills • Marketing Technology • Sponsoring & Events • Omnichannnel & Sales • Strategy & Branding

Een greep uit 2017: AGENCY MANAGEMENT • Nieuw basiscontract, bruikbaar voor alle disciplines Het vernieuwde contract werd opgesteld door een werkgroep, bestaande uit UBA- en ACC- leden, in samenwerking met het advocatenkantoor KOAN. We lanceerden een futureproof contract, zodat de samenwerking tussen opdrachtgevers en creatieve bureaus zo optimaal mogelijk kan verlopen. En die samenwerking begint bij het maken van goede afspraken, samengebracht in een helder en moduleerbaar contract, afgestemd op de noden van beide partijen. Bovendien bevat het nieuwe contract een uitgebreide passage over de transfer van persoonsgegevens in lijn met de GDPR. Gratis te downloaden voor leden via “News & Insights”.

20

UBA Jaarverslag 2017

Hoe blijft u op de hoogte van wat u interesseert? • Ga naar My UBA op onze website en vul uw interessedomeinen invullen. U krijgt meteen een overzicht op maat te zien. • Lees onze wekelijkse newsletter waarbij we telkens een selectie maken van het nieuws van de week. • Het volledige overzicht van alle publicaties leest u in ‘News & Insights’ op onze website. U heeft toegang tot artikels, onderzoeken, UBA position papers, guidelines,… Gratis te raadplegen voor UBA-leden.


RESEARCH, DATA & ROI • Leden Survey Leden willen meer gerichte content via UBA ontvangen, dat bleek uit de ledensurvey in 2015. Deze input diende voor ons strategisch plan 2021. In onze ledensurvey 2017, uitgevoerd door Profacts, zijn we hier dieper op ingegaan. Hoe tevreden zijn onze leden met het huidig UBA-lidmaatschap, de vernieuwde contentstrategie en de nieuwe website? Met een tevredenheidsscore van 97% werd de gekozen richting bevestigd. Daarnaast ontvingen we nuttige input van de leden over de invulling van onze 12 interessedomeinen, die als basis zullen dienen voor al onze activiteiten en services volgend jaar.

• CIM (Centrum voor Informatie over de Media) Een aantal van onze leden speelt een belangrijke rol in de Raad van Bestuur, het bureau en de Strategische Commissies van het CIM. Vanuit UBA wordt het adverteerdersstandpunt gecoördineerd en wordt de link versterkt tussen onze Expert Communities en het CIM. Onze sector staat nog ver van de door adverteerders gewenste holistische consumer-centric metingen. Toch zagen we dit jaar technologische integratie en nieuwe currencies in de vernieuwde Persstudie en de integratie van big data in de hybride Out-of Home studie. Wilt u op de hoogte blijven, raadpleeg dan “News & Insights” op onze website.

• UBA Media Key Facts Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de mediainvesteringen over de verschillende sectoren in de diverse media? Bent u benieuwd naar de marktaandelen, top ranking van adverteerders en/of het mediabereik? UBA Media Key Facts is een referentiedocument dat we jaarlijks uitbrengen, samen met UMA. Een korte versie van de Media Key Facts kunt u vinden in het jaarverslag. Voor leden is er een uitgebreide versie te downloaden via “News & Insights”. Daarnaast hebben alle leden toegang tot onze Care Service “Media Glance” voor specifieke vragen over hun mediabestedingen.

“Goede marketing blijft menselijke marketing” Over één ding waren alle sprekers het eens: de toekomst gaat over emotie. Soft skills en ethiek zullen nog belangrijker worden. Bouw mee aan een betere wereld: verkoop wat u zelf gelooft als marketeer en creëer magie voor uw consument. Wordt een “experience maker” in plaats van een marketeer. Vertel geen marketingverhaal. De essentie zit vaak in “small data”. Denk als uw klant. “Mensen zullen vergeten wat u zegt, vergeten wat u deed, maar één ding zullen ze nooit vergeten: hoe u hen doet voelen”. Het e-book is te downloaden via “News & Insights”.

BIJBLIJVEN MET DE TRENDS • Trends Day E-book Tijdens de UBA Trends Day 2017 editie deelden de (inter)nationale sprekers hun visie en lieten ze ons nadenken over de toekomst van ons vak. Helaas, eenmaal op kantoor verdwijnen alle nieuwe inzichten vaak als sneeuw voor de zon. Daarom maakten we samen met Mediahuis Connect een e-book om nog meer blijvende inspiratie te kunnen bieden. Bovendien interviewden we een aantal adverteerders die hun visie gaven op de laatste trends.

MEER INFORMATIE?

Contacteer Simone Ruseler, Knowledge Manager, simone@ubabelgium.be

21


UBA CARE UBA Legal Line

UBA helpt u graag op weg. Onze leden kunnen gratis gebruik maken van een aantal ‘eerstelijns’ diensten. Deze diensten zijn bedoeld om u wegwijs te maken. Dat kan gaan over een advies rond wettelijke aspecten van communicatie, de nieuwe privacy wetgeving of mediacijfers van uw sector. Of u bent op zoek naar een nieuwe werknemer in uw bedrijf. Wij stellen graag onze kennis ten dienste van uw behoeften. Al deze diensten zijn exclusief voorbehouden voor UBA-leden en inbegrepen in het lidmaatschap.

Dankzij onze samenwerking met de advocatenassociatie KOAN kunnen we snel een eerste antwoord bieden op een juridische vraag. Stel uw vraag via het webformulier en u ontvangt snel een eerste advies.

UBA Media Glance Nielsen biedt online toegang tot een gedetailleerde databank van reclameinvesteringen in de Belgische media. Een algemeen jaaroverzicht vindt u achteraan in dit jaarverslag. Maar we kunnen ook specifieke cijfers opzoeken voor uw sector. U kan hiervoor terecht bij Simone Ruseler, Knowledge Manager via simone@ubabelgium.be.

22

UBA Jaarverslag 2017


UBA Teamtraining Line Zou u graag een specifieke opleiding organiseren voor uw team in uw bedrijf? U kan voortaan beroep doen op Teamtraining Line. Wij helpen u te bepalen aan welke van onze opleidingen u het meest zult hebben en brengen u in contact met de trainers die het meest geschikt zijn voor de job. U kan hiervoor terecht bij Anne-Sophie Vilain, Training Manager via annesophie@ubabelgium.be.

UBA GDPR Line De General Data Protection Regulation (GDPR) is de nieuwe Europese wetgeving inzake privacy en gegevensbescherming die van kracht wordt op 25 mei 2018. De GDPR legt nieuwe restricties en verplichtingen op aan bedrijven.

UBA Job Line

Om onze leden te informeren over deze complexe materie en hen te helpen de juiste beslissingen te nemen, organiseerden we al enkele opleidingen en publiceerden we al een aantal richtlijnen en tips. U kan deze raadplegen onder News & Insights op de UBA website. Indien u een specifieke vraag hebt voor uw bedrijf, kan u terecht bij onze partner voor GDPR: QuaData. Stel uw vraag via het webformulier op www.ubabelgium.be/gdprline.

U zoekt een getalenteerde marketing- en/of communicatiemedewerker voor uw bedrijf? Via My UBA kan u de openstaande vacature rechtstreeks op de UBA-website publiceren. Wij publiceren de job ook nog eens via de wekelijkse nieuwsbrief voor een optimale visibiliteit. 23


MM 1/3/2017

MM news 13/10/2017

Pub 16/11/2017

Experience Magazine 1/5/2017

Pub 6/7/2017

UBA in de pers

MM news 30/10/2017 Pub 2/2/2017

Pub 13/10/2017

Pub 16/10/2017

Pub, 21/9/2017

MM news 16/11/2017

De Tijd 13/1/2017

Pub 9/10/2017

De Morgen 27/6/2017

Pub 14/12/2017

MM News 1/9/2017

De Standaard 25/4/2017

MM 1/6/2017

MM 1/6/2017

Media Marketing 1/6/2017 Pub 24/1/2017 Trends 23/3/2017

24

UBA Jaarverslag 2017


MM news 2/3/2017 Pub 8/9/2017

Pub 24/4/2017 De Tijd 22/6/2017 Pub 3/5/2017

Pub 24/2/2017

MM 1/3/2017

De Tijd 2/8/2017 De Standaard 22/08/2017

Inside 1/6/2017 Pub 5/4/2017 De Standaard 26/6/2017

MM News 13/12/2017

Pub 5/5/2017

Pub 24/4/2017

De Tijd 26/8/2017

Pub 16/6/2017

Gondola 27/6/2017

Pub 28/3/2017

Nieuwsblad 26/6/2017

De Tijd 3/6/2017

25


MEDIA INVESTERINGEN

MEDIABIJLAGE

2017 IN BELGIË

26

UBA Jaarverslag 2017


MEDIA INVESTERINGEN 2017 IN BELGIË EVOLUTION

MEDIA

KEY FACTS

UBA helpt merkenbouwers het rendement van hun communicatie-investeringen te maximaliseren in een open en transparante communicatie-omgeving. Adverteerders hebben nood aan goede informatie over de media investeringen in België. Dankzij Nielsen is er in België hieromtrent heel wat informatie beschikbaar. Mediabureau’s en mediaregies kunnen adverteerders hierover uitgebreid informeren. Toch vinden we het als UBA belangrijk om een overzichtelijk referentiedocument aan onze leden ter beschikking te stellen. Nielsen meet de bruto reclamedruk. Het zijn de publieke gegevens uit deze studie die in deze brochure voornamelijk gebruikt werden. Opgelet: de geciteerde investeringen zijn gebaseerd op de brutotarieven van de media en niet op wat effectief betaald werd. De MDB meet wel de reclamedruk maar niet de netto reclame-uitgaven. Uw feedback zal ten zeerste gewaardeerd worden en kan bijdragen tot een beter referentiedocument in de volgende jaren. Wij wensen alleszins iedereen te bedanken die meehielp om dit overzicht te realiseren, in het bijzonder Remi Boel, OMD. Meer cijfers vindt u terug in het document “Media Key Facts”. Beschikbaar in “News & Insights” via ubabelgium.be. Exclusief voor UBA-leden.

27


1. EVOLUTIE VAN MEDIA INVESTERINGEN 2007-2017 In 2017 stegen de totale bruto mediabestedingen voor België, gemeten door Nielsen, tot 4,3 miljard euro per jaar, een toename met 5,6% tegenover vorig jaar. De verandering van methodologie bij het meten van de online investeringen verklaart de te optimistische groei van de bruto bestedingen met 5,6%. Voor de offline media zien we een daling van -2,2% ten opzichte van 2016. Kijken we naar de evolutie van de mediabestedingen per mediumtype, dan zien we een fenomenale stijging van de bestedingen voor online (zie verklaring), voor radio (+3,3%) en een status quo voor Out of Home (+0.1%). Bij alle andere media tekenen we verlies op. Free sheets: -26,2%; Bioscoop: -6,2%; Kranten: -4,4%; Magazines: -4%; Televisie -1,8%. Zeker is dat de nieuwe methodologie een zeer grote invloed heeft op de Internet-investeringen waardoor we uiterst voorzichtig moeten zijn als we vergelijkingen willen maken met voorgaande jaren (alleen mogelijk voor offline mediabestedingen). * Ter herinnering: tot en met december 2016 werden de Internet-investeringen aan Nielsen gedeclareerd door de regies die lid waren van de DMA: een beperkte lijst van Belgische websites en enkel investeringen van display advertenties. In 2017 besloot Nielsen om als basis voor de online investeringen niet langer de door de regies gedeclareerde cijfers te nemen, maar een crawlingsysteem van een lijst met url’s te gebruiken. Deze nieuwe methode had als voordeel dat ook investeringen op websites die geen lid waren van de DMA mee gemeten werden. Zo werd bijvoorbeeld Youtube aan de studie toegevoegd (momenteel alleen het gedeelte video).

EVOLUTION OF SHARE OF VOICE 2007 - 2017 - BELGIUM

37,6%

38,1%

39,3%

40,8%

40,5%

40,1%

39,4%

38,5%

12,2%

11,9%

11,3%

11,5%

12,4%

12,9%

13,1%

13,9%

7,3%

8,2%

8,7%

8,5%

8,6%

7,7%

7,9%

7,8%

2,7%

3,8%

4,1%

9,7%

9,5%

8,9%

5,0%

4,8%

4,9% 8,6%

5,3%

5,6%

6,0%

6,3%

7,6%

7,3%

7,0%

6,8%

41,2%

13,4% 8,7%

43,0%

13,7% 8,2%

5,6%

5,1%

7,6% 2,4%

6,9% 2,2%

40,0%

13,4% 7,7% 12,1%

4,8%

4,1%

3,9%

4,0%

3,4%

2,9%

23,3%

23,0%

22,1%

21,2%

20,6%

21,7%

21,9%

20,1%

20,2%

18,3%

0,8%

0,8%

0,9%

0,9%

1,0%

1,0%

1,0%

2008 2008

0,8% 2009 2009

0,7%

2007 2007

2010 2010

2011 2011

2012 2012

2013 2013

2014 2014

2015 2015

0,8% 2016 2016

0,7% 2017 2017

24,2%

Cinema

Dailies

IN SOV

Free sheets

Magazines

Online*

Out of home

Radio

6,3% 1,5%

TV

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

CINEMA

0,8%

0,8%

0,8%

0,7%

0,9%

0,9%

1,0%

1,0%

1,0%

0,8%

0,7%

DAILIES

24,2%

23,3%

23,0%

22,1%

21,2%

20,6%

21,7%

21,9%

20,1%

20,2%

18,3%

FREE SHEETS

5,0%

4,8%

4,8%

4,1%

3,9%

4,0%

3,4%

2,9%

2,4%

2,2%

1,5%

MAGAZINES

9,7%

9,5%

8,9%

8,6%

7,6%

7,3%

7,0%

6,8%

7,6%

6,9%

6,3%

ONLINE

2,7%

3,8%

4,1%

4,9%

5,3%

5,6%

6,0%

6,3%

5,6%

5,1%

12,1%

OUT OF HOME

7,7%

7,9%

7,8%

7,3%

8,2%

8,7%

8,5%

8,6%

8,7%

8,2%

7,7%

RADIO

12,2%

11,9%

11,3%

11,5%

12,4%

12,9%

13,1%

13,9%

13,4%

13,7%

13,4%

TV TOTAL

37,6%

38,1%

39,3%

40,8%

40,5%

40,1%

39,4%

38,5%

41,2%

43,0%

40,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

100,0%

Bron: Nielsen * online = nieuwe meetmethode waardoor vergelijking voor online bestedingen met voorgaande jaren niet mogelijk is. 28

UBA Jaarverslag 2017


EVOLUTION OF GROSS MEDIA INVESTMENTS 2007 - 2017 - BELGIUM 5.000.000

+5,6%

4.500.000.000 € 4.500.000 4.000.000.000 € 4.000.000 3.500.000.000 € 3.500.000 3.000.000.000 € 3.000.000 2.500.000.000 € 2.500.000 2.000.000.000 € 2.000.000 1.500.000.000 € 1.500.000 1.000.000.000 € 1.000.000 500.000 500.000.000 €

0 €0

2007

2007

Cinema

IN kEURO

Dailies

2008

2008

2009

2009

Free sheets

2010

2010

Magazines

2011

2012

2011

2012

Online*

2013

2013

Out of home

2014

2014

Radio

2015

2015

2016

2016

2017

2017

TV

2007

2008

2009

2010

2011

2012

CINEMA

26.000

26.819

24.623

25.679

30.927

32.950

DAILIES

747.481

736.680

730.299

767.794

761.158

745.042

FREE SHEETS

153.916

150.443

152.221

141.112

140.774

142.592

MAGAZINES

300.735

299.949

281.725

296.627

274.001

262.631

ONLINE*

84.923

119.105

129.247

168.332

188.777

200.986

OUT OF HOME

238.782

249.456

247.911

254.502

294.119

312.708

RADIO

375.514

377.187

357.711

398.967

445.246

465.715

1.161.345

1.204.777

1.246.760

1.414.340

1.453.904

1.446.358

3.088.694

3.164.417

3.170.496

3.467.353

3.588.906

3.608.982

2,5%

0,2%

9,4%

3,5%

0,6%

2013

2014

2015

2016

2017

DIFF 2017/2016

CINEMA

37.696

37.833

37.457

31.600

29.643

-6,2%

DAILIES

802.621

824.951

767.469

820.711

784.351

-4,4%

FREE SHEETS

124.428

110.753

90.463

89.389

65.955

-26,2%

MAGAZINES

258.047

256.521

291.705

281.469

270.347

-4,0%

ONLINE*

223.601

237.341

215.007

205.312

519.590

153,1%

OUT OF HOME

313.681

324.642

330.925

331.939

332.125

0,1%

TV TOTAL

IN kEURO

RADIO TV TOTAL

484.657

523.926

513.823

558.254

576.727

3,3%

1.459.729

1.450.342

1.577.482

1.746.479

1.715.807

-1,8%

3.704.461

3.766.311

3.824.331

4.065.153

4.294.546

5,6%

2,6%

1,7%

1,5%

6,3%

5,6% offline: -2,2%

Bron: Nielsen * online = nieuwe meetmethode waardoor vergelijking voor online bestedingen met voorgaande jaren niet mogelijk is.

29


2. TOP 100 ADVERTEERDERS • In 2017 vertegenwoordigden de Top 100 adverteerders 55,7% van de totale mediabestedingen in België. Vergelijken we hun investeringen met deze van 2016, dan stellen we een stijging vast met 5%, wat lager is dan de 5,6% voor de totale markt. De Top 10 adverteerders, die 16,5% van de totale bestedingen vertegenwoordigen, groeien amper (+1,3%). Bij de Top 20, die 25,8% van de bestedingen vertegenwoordigen, is de stijging 5%. • De top 5 van de stijgers zijn: D’Ieteren Group (+20,5 miljoen euro), Fiat Chrysler (+16,9 miljoen euro), Telenet Group (+16,6 miljoen euro), De Persgroep (+14,1 miljoen euro) en Rossel (+13,7 miljoen euro). • De top 5 van de dalers zijn: Proximus Group (-16,7 miljoen euro), Reckitt & Benckiser (-16,3 miljoen euro), Unilever (-14,1 miljoen euro), Danone Group (-12,6 miljoen euro) en Nestlé Group (-9,8 miljoen euro). RANK 2017

ADVERTISERGROUP

2017 IN kEURO

2016 IN kEURO

DIFF 2017/2016

RANK 2016

1

PROCTER & GAMBLE BENELUX

114.815

122.963

-6,6%

1

2

D'IETEREN GROUP

102.193

81.723

25,0%

2

3

MEDIAHUIS

68.113

57.776

17,9%

7 9 11

4

DE PERSGROEP

67.381

53.288

26,4%

5

TELENET GROUP HOLDING

63.937

47.354

35,0%

6

UNILEVER

59.759

73.832

-19,1%

4

7

COLRUYT GROUP

59.529

52.716

12,9%

10

8

PROXIMUS GROUP

58.075

74.829

-22,4%

3 5 6

9

RECKITT & BENCKISER

57.456

73.757

-22,1%

10

COCA-COLA COMPANY

55.975

59.576

-6,0%

11

MEDIALAAN

47.618

53.707

-11,3%

8

12

ORANGE

47.319

40.556

16,7%

15

13

RENAULT-NISSAN ALLIANCE

46.781

44.255

5,7%

13

14

PSA PEUGEOT CITROEN

44.195

44.959

-1,7%

12 19

15

ROULARTA MEDIA GROUP

39.125

34.667

12,9%

16

FIAT CHRYSLER AUTOMOBILES

38.270

21.360

79,2%

37

17

GEMEENSCHAPPEN EN GEWESTEN

37.136

31.910

16,4%

22

18

NATIONALE LOTERIJ

36.592

34.284

6,7%

20

19

DAIMLER BENZ GROUP

32.232

28.598

12,7%

25 35

20

IPM GROUPE

31.664

23.639

33,9%

21

CARREFOUR GROUP

31.613

37.913

-16,6%

16

22

DANONE GROUP

31.565

44.197

-28,6%

14

23

BNP-PARIBAS

31.281

19.654

59,2%

41

24

BMW GROUP BELGIUM

30.774

26.641

15,5%

28 23

25

LIDL & CO

30.177

30.572

-1,3%

26

L'OREAL GROUP

29.712

35.925

-17,3%

18

27

AHOLD DELHAIZE

29.392

36.540

-19,6%

17

28

MONDELEZ INTERNATIONAL

29.280

28.875

1,4%

24

29

ING GROUP

27.469

25.712

6,8%

31 57

30

ROSSEL

27.287

13.604

100,6%

31

VRT

26.936

25.915

3,9%

30

32

BEIERSDORF

26.634

24.516

8,6%

34

33

NETHYS

25.264

27.095

-6,8%

27

34

KBC GROUP

23.995

13.851

73,2%

55

35

METRO GROUP

23.877

20.071

19,0%

40 32

36

CLT-UFA

23.100

25.254

-8,5%

37

NESTLE GROUP

22.953

32.780

-30,0%

21

38

BELFIUS BANK & VERZEKERINGEN

22.412

27.684

-19,0%

26

39

GLAXOSMITHKLINE

21.930

20.808

5,4%

38

40

THE WALT DISNEY COMPANY

21.288

15.492

37,4%

49 45

41

TRIVAGO

21.162

17.452

21,3%

42

GENERAL MOTORS CORP.

20.734

23.543

-11,9%

36

43

SANOMA MAGAZINES FINLAND

20.370

16.636

22,4%

46

44

FERRERO

20.115

24.862

-19,1%

33

45

ANHEUSER BUSCH INBEV

19.798

26.481

-25,2%

29

30

UBA Jaarverslag 2017

-6,6% 25,0% 17,9% 26,4% 35,0% -19,1% 12,9% -22,4% -22,1% -6,0% -11,3% 16,7% 5,7% -1,7% 12,9% 79,2% 16,4% 6,7% 12,7% 33,9% -16,6% -28,6% 59,2% 15,5% -1,3% -17,3% -19,6% 1,4% 6,8% 100,6% 3,9% 8,6% -6,8% 73,2% 19,0% -8,5% -30,0% -19,0% 5,4% 37,4% 21,3% -11,9% 22,4% -19,1% -25,2% 5,2% 2,9%


RANK 2017

ADVERTISERGROUP

2017 IN kEURO

2016 IN kEURO

DIFF 2017/2016 5,2%

46

RTBF

19.590

18.624

47

FORD MOTOR COMPANY

19.578

19.036

2,9%

48

CONTINENTAL FOODS

17.414

14.909

16,8%

49

JAGUAR LAND ROVER BELUX

15.933

12.212

30,5%

50

UNIBET

15.128

13.845

9,3%

51

LVMH (LOUIS VUITTON MOET HENNESSY)

15.063

13.268

13,5%

52

GEELY SWEDEN AB

14.818

12.140

22,1%

53

COLGATE-PALMOLIVE

14.801

12.895

14,8%

54

AS WATSON

14.605

16.303

-10,4%

55

ALDI

14.222

19.040

-25,3%

56

SBS BELGIUM

14.187

8.912

59,2%

57

IKEA BELGIUM

13.974

14.133

-1,1%

58

AXA GROUP

13.940

10.769

29,4%

59

SONY CORPORATION

13.919

11.696

19,0%

60

STUDIO 100

13.878

13.967

-0,6%

61

BPOST BANK

13.510

6.860

96,9%

62

BOL.COM

13.469

14.493

-7,1%

63

ENGIE

13.443

20.415

-34,2%

64

THOMAS COOK

13.186

8.338

58,1%

65

D.E. MASTER BLENDERS 1753

13.085

12.803

2,2%

66

C&A

13.056

7.203

81,3%

67

GRAND OPTICIENS BELGIUM

13.019

12.484

4,3%

68

SAMSUNG GROUP

12.494

14.651

-14,7%

69

ALCOPA

11.978

8.917

34,3%

70

FNAC BELGIUM

11.808

10.863

8,7%

71

TUI BELGIUM

11.800

6.600

78,8%

72

QUICK RESTAURANTS

11.592

11.319

2,4%

15.775

-26,8%

37,4% 21,3% -11,9% 22,4% -19,1% RANK 2016-25,2% 44 5,2% 43 2,9% 50 16,8% 63 30,5% 56 9,3% 58 13,5% 64 22,1% 59 14,8% 47 -10,4% 42 -25,3% 91 59,2% 53 -1,1% 76 29,4% 67 19,0% 54 -0,6% 116 96,9% 52 -7,1% 39 -34,2% 97 58,1% 60 2,2% 110 81,3% 61 4,3% 51 -14,7% 90 34,3% 75 8,7% 119 78,8% 70 2,4% 48 -26,8% 82 3,6% 66 -12,4% 80 -0,8% 96 19,3%

73

MARS INCORPORATED

11.555

74

PEPSICO

10.309

9.949

3,6%

75

SPADEL

10.295

11.758

-12,4%

76

ROCKET INTERNET

10.119

10.203

-0,8%

77

DEUTSCHE BANK GROUP

10.033

8.410

19,3%

78

ABOUT YOU

10.009

0

79

ETHIAS

10.008

11.895

-15,9%

65

80

KREFEL

9.796

10.449

-6,2%

79

81

VIVENDI

9.721

8.596

13,1%

92

82

NOMAD

9.610

10.635

-9,6%

77 98

NEW

83

TOYOTA BELGIUM

9.592

8.284

15,8%

84

OMEGA PHARMA

9.217

8.572

7,5%

94

85

LOTUS BAKERIES

9.180

8.981

2,2%

87

86

FRIESLANDCAMPINA

9.111

9.397

-3,0%

84

87

PHILIPS

9.086

8.942

1,6%

88 74

88

MCDONALD'S

8.949

11.192

-20,0%

89

KINEPOLIS GROUP

8.787

9.458

-7,1%

90

TAKEAWAY.COM CENTRAL CORE

8.768

0

91

HASBRO

8.761

7.893

11,0%

99

92

EDF LUMINUS

8.702

7.856

10,8%

100

93

KELLOGG

8.623

11.289

-23,6%

71 86 111

83 NEW

94

SUNTORY

8.612

9.040

-4,7%

95

CHANEL

8.583

7.072

21,4%

96

CRELAN

8.567

10.583

-19,0%

78

97

AGEAS

8.489

2.240

279,0%

262

98

EURO COMEX

8.470

6.247

35,6%

124

2.726

209,2%

229

5.780

44,7%

128

99

NINTENDO

100

UNIVERSAL PICTURE INTERNATIONAL FILM ENTERTAINMENT - UPI

8.429 8.364

-15,9% -6,2% 13,1% -9,6% 15,8% 7,5% 2,2% -3,0% 1,6% -20,0% -7,1%

Bron: Nielsen 31

11,0% 10,8% -23,6% -4,7% 21,4% -19,0% 279,0% 35,6% 209,2% 44,7%


3. MEDIA INVESTERINGEN PER ECONOMISCHE SECTOR • Bij de analyse per economische sector valt eens te meer op dat de sectoren die een groot gedeelte van hun investeringen op televisie plaatsen, de sterkste daling laten optekenen: “Food” (-57 miljoen euro), “House and office maintenance” (- 14 miljoen euro) en “Beauty & Hygiene” (-8 miljoen euro). • Grootste stijgers: “Culture - Leisure - Tourism – Sports” (+128 miljoen euro), “Services” (+88 miljoen euro) en “Transport” (+ 58 miljoen euro). Energy - 0,9% Clothes and accessories - 1,3%

Pets - 0,2% Corporate - 0,0%

House and office maintenance - 2,2% Health & Well-Being - 2,4% Telecom - 4,7%

Others - 0,1%

Culture - Leisure - Tourism Sports - 26,9%

House and office equipment - 4,8%

Beauty - Hygiene - 5,7%

Food - 10,6%

Distribution - 16,9% Transport - 11,1% Services - 12,0%

IN SOV

IN kEURO

IN kEURO

DIFF

2017

2016

2017

2017/2016

CULTURE - LEISURE - TOURISM - SPORTS

26,9%

1.026.985

1.154.897

12,5%

DISTRIBUTION

16,9%

691.910

725.678

4,9%

SERVICES

12,0%

428.814

517.272

20,6%

TRANSPORT

11,1%

419.380

477.812

13,9%

FOOD

10,6%

511.264

454.246

-11,2%

BEAUTY - HYGIENE

5,7%

253.730

246.125

-3,0%

HOUSE AND OFFICE EQUIPMENT

4,8%

203.567

207.338

1,9%

TELECOM

4,7%

209.220

203.802

-2,6%

HEALTH & WELL BEING

2,4%

105.082

104.310

-0,7%

HOUSE AND OFFICE MAINTENANCE

2,2%

109.171

95.792

-12,3%

CLOTHES AND ACCESSORIES

1,3%

50.792

55.210

8,7%

ENERGY

0,9%

38.817

40.377

4,0%

PETS

0,2%

8.529

7.129

-16,4%

OTHERS

0,1%

1.993

2.514

26,2%

CORPORATE

0,0%

5.899

2.044

-65,4%

100,0%

4.065.153

4.294.546

Bron: Nielsen

32

UBA Jaarverslag 2017

5,6%


4. EVOLUTIE VAN DE MEDIA INVESTERINGEN PER ECONOMISCHE GROEP EN PER MEDIUMTYPE • In deze tabel wordt er gekeken naar het aandeel dat elke economische groep vertegenwoordigt binnen elk mediumtype. • Voorbeeld van lectuur: de economische groep “Cultuur, vrije tijd, toerisme, sport” vertegenwoordigt in 2017 26,9% van de totale mediabestedingen. Maar binnen de bestedingen in het medium bioscoop vertegenwoordigt deze economische groep 43,2%. De investeringen van deze economische groep in het medium bioscoop daalde in 2017 met 17,0 % ten opzichte van 2016. IN SOV

CINEMA

DAILIES

2017

SHARE

EVOL

SHARE

CULTURE - LEISURE - TOURISM - SPORTS

26,9%

43,2%

-17,0%

DISTRIBUTION

16,9%

4,1%

-32,5%

SERVICES

12,0%

12,5%

51,8%

TRANSPORT

11,1%

8,8%

18,7%

FOOD

10,6%

19,3%

BEAUTY - HYGIENE

5,7%

1,2%

HOUSE AND OFFICE EQUIPMENT

4,8%

TELECOM

4,7%

HEALTH & WELL BEING HOUSE AND OFFICE MAINTENANCE

FREE SHEETS

INTERNET

EVOL

SHARE

EVOL

SHARE

EVOL

37,3%

1,0%

10,5%

-12,1%

27,3%

274,0%

23,2%

-11,2%

47,3%

-19,3%

15,5%

124,7%

15,4%

2,0%

15,2%

-44,7%

22,9%

164,8%

11,8%

-3,2%

4,5%

-32,2%

17,1%

107,3%

-10,2%

2,7%

-1,6%

3,2%

-40,9%

2,7%

123,0%

-40,6%

0,1%

7,2%

0,3%

-49,7%

1,1%

98,6%

2,6%

-22,9%

4,4%

-10,0%

14,0%

-28,3%

5,2%

195,0%

4,1%

21,1%

3,1%

-34,5%

0,9%

183,1%

4,9%

49,8%

2,4%

0,4%

69,8%

0,5%

-4,4%

2,3%

1,9%

0,6%

360,9%

2,2%

0,0%

-

0,1%

-19,3%

0,2%

-47,6%

0,0%

-4,6%

CLOTHES AND ACCESSORIES

1,3%

0,0%

-96,1%

0,7%

13,4%

0,6%

-33,5%

0,8%

174,0%

ENERGY

0,9%

1,0%

-7,6%

0,5%

13,1%

0,2%

-67,8%

1,9%

89,8%

PETS

0,2%

1,8%

-

0,0%

-11,2%

0,1%

-37,8%

0,0%

58,8%

OTHERS

0,1%

0,0%

-

0,2%

157,6%

0,7%

7,9%

0,0%

9.526,2%

CORPORATE

0,0%

1,0%

-

0,0%

-61,2%

0,0%

-

0,0%

-80,7%

100,0%

100,0%

100,0%

-4,4%

100,0%

100,0%

153,1%

GRAND TOTAL

IN SOV

-6,2%

MAGAZINES

OUT OF HOME

-26,2%

RADIO

TV

2017

SHARE

EVOL

SHARE

EVOL

SHARE

EVOL

SHARE

EVOL

CULTURE - LEISURE - TOURISM - SPORTS

26,9%

38,7%

1,1%

14,0%

-9,3%

21,3%

1,2%

24,9%

6,7%

DISTRIBUTION

16,9%

13,3%

0,8%

15,7%

4,3%

31,6%

4,3%

9,3%

6,9%

SERVICES

12,0%

10,9%

-3,9%

10,9%

14,2%

17,2%

11,8%

5,7%

5,2%

TRANSPORT

11,1%

6,7%

-10,4%

24,4%

4,3%

11,9%

0,5%

7,2%

13,7%

FOOD

10,6%

3,0%

-28,2%

13,3%

-20,3%

2,7%

-17,3%

20,0%

-11,5%

BEAUTY - HYGIENE

5,7%

6,5%

-15,7%

5,9%

14,2%

0,2%

4,6%

11,7%

-4,4%

HOUSE AND OFFICE EQUIPMENT

4,8%

8,7%

-4,3%

1,5%

-1,1%

6,3%

0,4%

4,1%

-6,9%

TELECOM

4,7%

0,8%

-18,1%

9,8%

8,9%

5,8%

15,9%

4,9%

-8,9%

HEALTH & WELL BEING

2,4%

2,5%

32,5%

0,3%

-10,9%

0,8%

-18,7%

4,9%

-4,0%

HOUSE AND OFFICE MAINTENANCE

2,2%

0,1%

-8,5%

0,7%

244,0%

0,0%

-85,0%

5,4%

-13,6%

CLOTHES AND ACCESSORIES

1,3%

8,3%

-10,2%

2,1%

-2,9%

0,0%

-61,6%

0,9%

42,2%

ENERGY

0,9%

0,1%

-32,5%

0,9%

-20,3%

2,1%

-9,6%

0,6%

-8,1%

PETS

0,2%

0,4%

-21,5%

0,0%

314,0%

0,0%

7448,5%

0,3%

-28,5%

OTHERS

0,1%

0,0%

-

0,0%

-

0,0%

88,5%

0,0%

-83,8%

CORPORATE

0,0%

0,0%

-9,3%

0,4%

63,9%

0,0%

-100,0%

0,0%

-100,0%

100,0%

100,0%

-4,0%

100,0%

0,1%

100,0%

GRAND TOTAL

3,3%

100,0%

-1,8%

Bron: Nielsen

33


5. SPLIT VAN DE ADVERTEERDERS EN MEDIA MIX PER BUDGETGROOTTE • In 2017 waren er 10.629 adverteerders actief. Dat zijn er 3.155 meer dan in 2016. Die sterke stijging is sterk beïnvloed door de nieuwe methodologie bij het meten van de online investeringen. Het betreft hier vooral adverteerders met kleinere mediabudgetten (vijfde kwintiel). • In 2017 vertegenwoordigden 13 adverteerders 20% van de totale mediabestedingen in België tegenover 12 in 2016. • 350 adverteerders of 3.3% vertegenwoordigen 80% van de totale mediabestedingen in België. NUMBER OF ADVERTISERS

AVERAGE MEDIA BUDGET IN kEURO

CINEMA

DAILIES

RADIO

TV

FIRST QUINTILE

13

65.041

0,7%

17,5%

0,1%

12,6%

3,4%

7,4%

10,3%

47,9%

SECOND QUINTILE

30

28.988

0,6%

18,7%

1,8%

11,9%

5,5%

7,9%

15,7%

37,8%

THIRD QUINTILE

72

11.984

0,3%

13,9%

1,7%

9,0%

4,2%

10,6%

13,2%

47,1%

FOURTH QUINTILE

235

3.645

1,0%

14,4%

2,4%

11,5%

4,3%

6,7%

14,0%

45,8%

2017

SOV FREE SHEETS INTERNET

MAGAZINES OUT OF HOME

FIFTH QUINTILE

10.279

84

0,8%

26,8%

1,7%

15,6%

14,0%

6,1%

13,7%

21,3%

TOTAL

10.629

404

0,7%

18,3%

1,5%

12,1%

6,3%

7,7%

13,4%

40,0%

Average media budget:

Average media budget:

84 keuro

65.041 keuro 13

10.279

Average media budget:

Average media budget:

30

235

3.645 keuro

28.988 keuro

FIRST QUINTILE

72

SECOND QUINTILE THIRD QUINTILE

Bron: Nielsen

Average media budget:

FOURTH QUINTILE

11.984 keuro

FIFTH QUINTILE

6. AANTAL ADVERTEERDERS PER MEDIUMTYPE Diezelfde sterke concentratie observeert men ook bij de vergelijking van het aantal adverteerders per mediumtype. 2017 PLURIMEDIA

NUMBER OF ADVERTISERS

CINEMA

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

DAILIES

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

FREE SHEETS

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

INTERNET

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

MAGAZINES

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

OUT OF HOME

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

RADIO

NUMBER OF ADVERTISERS SOV

TV

NUMBER OF ADVERTISERS SOV 34

UBA Jaarverslag 2017

FIRST QUINTILE

SECOND QUINTILE

THIRD QUINTILE

FOURTH QUINTILE

FIFTH QUINTILE

TOTAL

13

30

72

235

10.279

10.629

1

6

17

31

292

347

13,7%

23,9%

22,7%

19,9%

19,8%

100,0%

6

16

49

234

2.943

3.248

20,0%

19,7%

20,3%

20,0%

20,0%

100,0%

2

4

8

25

366

405

19,5%

21,7%

19,0%

19,8%

20,0%

100,0%

7

18

48

156

5.983

6.212

19,7%

20,1%

20,0%

20,1%

20,1%

100,0%

5

32

101

317

2.881

3.336

19,9%

20,1%

19,9%

19,9%

20,2%

100,0%

7

13

21

51

789

881

19,0%

20,1%

20,9%

19,8%

20,2%

100,0%

9

19

35

97

1.379

1.539

19,5%

20,5%

20,2%

19,8%

20,0%

100,0%

7

19

43

93

1.045

1.207

19,9%

19,9%

20,2%

20,0%

20,0%

100,0%


7. DIRECT MAIL IN BELGIË: DE BELANGRIJKSTE CIJFERS VOOR 2017 Naar schatting stegen de bruto-investeringen in Direct Mail in 2017 naar 278,6 miljoen euro. Dat is een stijging met 2,7% in vergelijking met 2016. Op basis van die schatting zijn de bruto-investeringen in Direct Mail goed voor 6,1% van het totale universum dat Nielsen gemeten heeft (met inbegrip van online media volgens de nieuwe methodologie die in 2017 werd gelanceerd). 1 2

Energy 0%

Other 1% Health - Well being 1% Clothes - Accessories 1% Culture 1% Telco 2% Food 2% Home - Office Equipment 2%

3 Distribution - Supermarkets 31%

4 5 6

Media 2%

7

Automotive 2%

8

Beauty - Care 2%

9

Tourism, leisure, sport 4% Distribution - Other 11%

10 11 12

Services 16%

Distribution - Fashion 11%

13 14

Distance - Seller 12%

15

Globaal gezien is de distributiesector in zijn geheel goed voor ca. 64% van de investeringen in Direct Mail, met hoofdzakelijk de supermarkten, de fashion retail en de ‘distant sellers’. De dienstensector, hoofdzakelijk vertegenwoordigd door de bankensector, neemt ca. 16% voor zijn rekening.

2016

2017 IN kEURO

DIFF 2017/2016 IN %

DISTRIBUTION - SUPERMARKETS

73.541

85.268

SERVICES

45.594

45.147

-1,0%

DISTANCE - SELLER

36.739

32.078

-12,7%

DISTRIBUTION - FASHION

31.940

31.214

-2,3%

DISTRIBUTION - OTHER

27.972

29.420

5,2%

TOURISM, LEISURE, SPORT

10.896

10.604

-2,7%

BEAUTY - CARE

5.054

6.827

35,1%

AUTOMOTIVE

7.369

6.555

-11,1%

MEDIA

5.247

5.753

9,6%

HOME - OFFICE EQUIPMENT

5.548

5.429

-2,2%

FOOD

4.979

4.650

-6,6%

TELCO

5.581

4.426

-20,7%

CULTURE

3.275

3.287

0,4%

CLOTHES - ACCESSORIES

2.990

2.899

-3,0%

HEALTH - WELL BEING

1.568

1.977

26,1%

ENERGY

920

607

-34,0%

OTHER

2.078

2.454

18,1%

271.292

278.593

2,7%

TOTAAL Bron: Nielsen

15,9%

35

16


WELKE VOORDELEN GENIET U ALS LID VAN UBA? 1. Uw belangen vertegenwoordigd U • kan op UBA rekenen voor de vertegenwoordiging van uw belangen als adverteerder. • U bepaalt mee welke standpunten UBA uitdraagt in gesprekken met de sector en overheden.

2. Altijd op de hoogte • U blijft bij met de laatste trends en evoluties op vlak van communicatie en marketing via onze website en e-news. • W ij analyseren voor u complexe topics zoals Ad Fraud, GDPR, Viewability, TF1, etc. en zorgen ervoor dat u mee bent met de belangrijke thema’s. • U downloadt gratis referentiedocumenten zoals de agency evaluation guidelines, briefing template, richtlijnen voor een media pitch, bureaucontract etc.

3. Gratis opleidingen en delen van expertise met andere adverteerders • U kan jaarlijks meer dan 80 communicatie-opleidingen volgen, speciaal ontwikkeld voor adverteerders. • Via de UBA Communities bouwt u verder op uw expertise en kan u bijleren van ervaringen van andere adverteerders.

4. Uitbreiden van uw netwerk • U hebt toegang tot een interessant netwerk van meer dan 317 lidbedrijven en talrijke prominente spelers uit de communicatiesector. • U kan aan ledentarief deelnemen aan alle UBA evenementen waaronder de UBA Trends Day en de UBA Xmas lunch. Deze evenementen zijn een ideale gelegenheid om contacten te leggen met collega’s uit verschillende sectoren. 5. UBA Care helpt u op weg • Een juridische vraag rond communicatie? Een vacature in uw marketingafdeling? Een inzicht nodig over mediabestedingen? Een advies over de GDPR-wetgeving? Een opleiding op maat van uw team? Wij helpen u op weg.

MEER INFORMATIE? Aangezien het lidmaatschap een bedrijfslidmaatschap is, kunnen alle medewerkers van de voordelen en diensten genieten.

Contacteer Kristin Hannon, Sales & Loyalty Manager, kristin@ubabelgium.be 36

UBA Jaarverslag 2017


Werkten mee aan deze publicatie: Comfi - www.comfi.be (layout) • Artoos (Druk) • Media Monitoring - www.auxipress.be (persknipsels) • UMA: Remi Boel, Marketing Intelligence Director OmnicomMediaGroup (mediacijfers) • Nielsen • Belga (foto’s)


Onze kantoren bevinden zich in Buro & Design Center, in Brussel

Verantwoordelijke uitgever: UBA, Chris Van Roey, Esplanade 1 box 8, 1020 Brussel, www.ubabelgium.be - maart 2018

UBA Jaarverslag 2017  
UBA Jaarverslag 2017  
Advertisement