__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

#SAMENBELEVEN

NAJAARSBROCHURE

UTERUG GRAAG

WWW.DEVELINX.BE

WIJ ZIEN

2020 / 2021

DE VELINX


Wij zien u graag terug in de VELINX.

*In deze brochure vindt u ons aanbod voor het najaar terug, einde 2020 communiceren wij ons programma voor 2021.

VOORWOORD WWW.DEVELINX.BE

Dat het surreële tijden zijn, mag als een understatement van formaat beschouwd worden. Op woensdag 11 maart 2020 speelde het jeugdgezelschap Het Wolk met de leuke en letterlijk verfrissende kleuterproductie ‘Zeep’ de laatste voorstelling van het seizoen 2019-2020. Ondertussen zitten honderden, duizenden acteurs, muzikanten, theatertechnici, decorbouwers, dramaturgen, make-upartiesten, kostuummakers,… al maanden zonder enige vorm van inkomsten. De hele evenementensector kreeg bijzonder harde klappen door dit hardnekkige virus. Een virus dat niet alleen ronddwaalt in zowel avond- als morgenland, maar zelfs de ganse planeet infecteert. Laten we hopen dat tegen de tijd dat u deze woorden leest, er enigszins licht aan het einde van tunnel zal schijnen. Niet alleen voor de uitvoerders, maar ook voor u, met afstand ons beste publiek ooit! Een afstand die we nog een tijdje zullen moeten bewaren, ook in de zaal. Wij waken erover – in het belang van éénieders gezondheid en met de hoop zoveel mogelijk voorstellingen coronaproof te laten doorgaan – dat alle richtlijnen die gelden ook toegepast zullen worden. Voor elke voorstelling stellen wij een draaiboek op dat de regels volgt zoals deze in het protocol voor de culturele sector zijn uitgewerkt. Regels die misschien erg strikt maar één doel voor ogen hebben: een perspectief bieden voor iedereen zodat culturele activiteiten kunnen doorgaan. Covid 19 heeft ons naar een nieuwe, andere wereld gebracht. Onze grootste betrachting voor het najaar is dat wij, samen met de artiesten, u kunnen terugvoeren naar die wereld van verwondering, fantasie, humor en ontspanning waar we misschien meer dan ooit nood aan hebben. Een beetje zoals in die goede, oude tijd, niet zo heel lang geleden.

2020

Ceci n’est pas un(e) seizoensbrochure*,


In nauw overleg met het stadsbestuur van Tongeren dienen we dus helaas MoMeNT’20 - te schrappen. Althans voor het grootste stuk. In een negental projecten blijven we alle realisatievertrouwen hebben omdat deze of uit de tijdgevarenzone blijven of omdat er een voldoende één op één relatie kan gewaarborgd blijven.

2020-2021 MOMENT

Toegegeven, het was te voorspellen, te verwachten en te voorzien en toch… Toch heeft de MoMeNTploeg nog even alle creativiteit uit de kast gehaald om - rekening houdend met de strenge voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad - de vierde editie van MoMeNT in een origineel coronajasje te steken. Maar de eerlijkheid gebiedt te stellen dat het hele coronakeurslijf verre van lekker zat. De bewegingsruimte leek te krap, zowel voor de artiesten, als de bezoekers, als voor alle betrokkenen om MoMeNT’20 coronavrij te houden.

MOMENT.TONGEREN.BE

Niet de vierde editie maar wel de vijfde editie van MoMeNT wordt onvergetelijk!


JOS MOLENAERS — ‘T OUD HOSPITAAL Vanaf 1 juli 2020 blaast de buitenexpo ’t Oud Hospitaal nieuw leven in het Julianuscomplex van Tongeren. Jos Molenaers, geboren en getogen Tongenaar, studeerde begin jaren 80 af als fotograaf te Genk. In functie van zijn eindexamen koos hij ervoor om een fotoreportage te maken van het dagelijkse werk in het toenmalig hospitaal. Deze foto’s kwamen na de diplomauitreiking nooit meer uit de doos. 2020, exact 40 jaar later, is hét MoMeNT om deze zwart-witfoto’s publiekelijk te maken, tevens als hartverwarmende boodschap om dank en steun te betuigen aan onze helden van de zorgsector, die in eerste lijn staan tegen de strijd met het coronavirus. Vanaf woensdag 1 juli 2020 tot eind juni 2021 Julianuscomplex, Tongeren GRATIS


Maxim Renard, masterstudent Vrije kunsten aan School of Arts PXL-MAD, was in 2019 al curator van de succesvolle tentoonstelling ‘Time Will Tell’ tijdens de derde editie van MoMeNT die meer dan 600 bezoekers naar Tongeren lokte.

2020-2021

MAXIM RENARD — TIME IS ON MY SIDE

Verder zijn alvast bekend: Kris Martin met een sprekend oeuvre van internationale faam, Milan Gillard ook student aan Open Lab in PXL-MAD, gekend van zijn 50 meter lang object in de schaduw van Batopillo, het beeld van Panamarenko en Yannick Rabbijns (alumni PXL-MAD).

MOMENT

Dit jaar weet Maxim Renard opnieuw indrukwekkende kunstenaars te engageren voor deelname aan de twee maanden durende tentoonstelling ‘Time is on my side’ waar ook sculpturen een prominente plaats innemen. Het werk van verschillende beeldende kunstenaars zal in de vorm van een beeldenpark buiten in de tuin van de Sint-Ursulakapel komen te staan. Het werk van de Belgische beeldhouwster Caroline Coolen, gekend voor haar gebruik van collage, montage, assemblage en vrije associatie zal in dialoog gaan met de natuurelementen uit de tuin tegen de middeleeuwse omwalling.

ORGEL4U Vanaf juli 2020 kunnen we opnieuw genieten van Orgel 4U in de prachtige Basiliek van Tongeren. De vzw Vrienden van het ‘Le Picard-orgel’ Tongeren staat niet stil en bezorgen een aantal gelegenheden om te komen genieten van Het ‘Le Picard-orgel’ en het ‘Transeptorgel’. 29 AUG – Dana Hemelaer & Katrien Mannaert, orgel 4-handig 5 SEPT – Jeroen Follon (Genk) 12 SEPT – Luc Ponet & Jean-Pierre Van Hees (doedelzak) TIJD langs de Jeker! Uit het Tongers speelmansboek “Van Pelt” (1786-1824) & Yakara-tune “Piet Swerts” (1960) O.L.V. Basiliek, Tongeren GRATIS

MOMENT.TONGEREN.BE

Vanaf donderdag 6 t.e.m. zondag 11 oktober. Toegankelijk elke donderdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00 en op zaterdag en zondag tussen 10u00 en 17u00. Sint-Ursulakapel, Sint-Ursulastraat 11 (Begijnhof), Tongeren GRATIS


STADSMUZIKANTENFESTIVAL Op zondag 6 september van 14u00 tot 17u40 spelen zes muzikanten in het Tongerse Begijnhof (UNESCO Werelderfgoed). De formule van het stadsmuzikantenfestival is eenvoudig maar sterk. De muzikanten spelen setjes van 15 minuten, ze doen dat zonder podium en (semi-) akoestisch. De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. Een gelegenheid om beloftevolle muziek te ontdekken in een bijzonder historische context. Stadsmuzikanten 2020: ASTER , Jaouad, The Radar Station, Aafke Romeijn, Noémie Wolfs en Compro Oro. Let op: Het concept dat de afgelopen jaren tot een succes is gegroeid, wordt dit jaar aangepast. Er komt een beperking in bewegingsvrijheid ten voordele van veiligheid. Zondag 6 september 2020 van 14u00 – 17u40 Begijnhof, Tongeren GRATIS – beperkt aantal tickets – tickets reserveren verplicht: moment.tongeren.be


Wanneer beslist iemand dat een last te zwaar wordt om alleen te dragen? Wanneer raapt iemand moed bij elkaar om in de vorm van pen en papier iets achter te laten in een boek? Hoe beantwoordt een boek aan het lijden van anderen? En wat betekent het om te geloven, in een tijd waarin individualisme hoogtij viert?

2020-2021

ELENA PEETERS — BIDBOEK

MOMENT.TONGEREN.BE

Woensdag 9 september 2020 om 20u30 O.L.V. Basiliek, Tongeren €10,00 – tickets te koop: moment.tongeren.be

MOMENT

In de O.L.V. Basiliek van Tongeren, aan het gouden beeld van Onze Lieve Vrouw, ligt een blanco boek. Hierin schrijven mensen smeekbedes, uitingen van hoop, dankbetuigingen. Elena werd door MoMeNT uitgenodigd om een voorstelling te maken rond dit intentieboek. Na haar voettocht naar Rome en haar bezoek aan Amerikaanse terdoodveroordeelden, krijgt haar fascinatie voor de menselijke zoektocht naar God een vervolg. Aan de flarden van levens, vragen en bedenkingen die ze leest in het boek, voegt ze haar eigen stem toe.


HET HUIS HASSELT — DRIE GRIEKSE VERHALEN DOOR DRIE VROUWEN IN (MIN OF MEER) DRIE KWARTIER Drie jonge vrouwen vertellen drie eeuwenoude verhalen opnieuw maar deze keer vanuit een vrouwelijk perspectief. Wat gebeurt er als de vrouwen uit deze verhalen niet langer tevreden zijn met hun bijrol als onderdanige weefster of oorlogsbuit? Wat als ze niet langer machteloos toekijken hoe hun kinderen als offer dienen voor gunstige wind? Wat als ze uit hun slachtofferrol kruipen en de actoren van hun eigen leven worden? Sterker nog: wat als de vrouwen het verloop van het stuk bepalen? Onze huidige beschaving vindt zijn wortels in de oude Griekse samenleving. Het feit dat in die samenleving alleen welvarende mannen een stem hadden, negeren we vaak. In een race tegen de klok met oeroude verhalen wordt er afgeteld naar het nu. In deze trilogie valt het doek voor het mannelijk perspectief in het oud-Grieks repertoire. Met Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuitenbrouwer Dinsdag 22 september 2020 om 20u30 de VELINX €10,00 – ticket te koop : moment.tongeren.be


Oog in oog met

DE ROMEINEN 6 FEBRUARI - 1 AUGUSTUS 2021

Hoe was het Êcht om te leven in het reusachtige Romeinse Rijk? Ontmoet de mensen die het zelf meemaakten en raak in de ban van hun getuigenissen. Werp een verrassend nieuwe blik op thema’s die ook de Romeinen al bezighielden: politiek, migratie en burgerschap, geloof en bijgeloof, winstbejag, seksualiteit. De tentoonstelling biedt een levendig overzicht van de Romeinse cultuurwereld, voor jong en oud. Meer dan 250 topstukken uit het British Museum tonen het beste van wat Rome ons naliet. Of hoe een klein dorpje aan de Tiber uitgroeide tot een machtig wereldrijk, verscheiden en verenigd!


WWW.DEVELINX.BE

SEP / OKT / NOV / DEC

2020

NAJAAR 2020

PROGRAMMA


18:00 / 20:30

VRPIET18.09 SWERTS/

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND — YAKARA Met een vierde editie weet MoMeNT zich stilaan te nestelen in het culturele landschap. Voor de eigen creaties van MoMeNT laat het festival zich graag inspireren door dat wat de stad en de samenleving ons biedt.

MOMENT.TONGEREN.BE / WWW.PIETSWERTS.BE / WWW.PHILHARMONIEZUIDNEDERLAND.BE

MOMENT

In Tongeren eiste het opnieuw openleggen van de Jeker heel wat stof, tijd en ingrijpende werken. Nu de werken voltooid zijn, is iedereen opgetogen over het resultaat. Het klinkt wat grootmoedig, maar als de Donau en de Moldau geëerd mogen worden met een symfonie, waarom dan de Jeker niet? MoMeNT contacteerde de uitgeweken Tongenaar Piet Swerts met dit componeer verzoek. Heerlijk toch dat deze gelauwerde componist, die tweemaal het verplicht werk mocht schrijven voor de Koningin Elisabethwedstrijd, positief reageerde op de uitnodiging. Piet Swerts laat zich inspireren door de loop van de rivier; van de bron in Lens-Saint-Servais om 55 km verder te monden in de Maas in Maastricht. Yakara is de oorspronkelijke Gallische naam van de rivier en betekent ‘helder water’. Net voor Piet Swerts zestig wordt (op 14 november!) kent Yakara zijn première. Yakara wordt gebracht door het philharmonie zuidnederland en gedirigeerd door Oostenrijker Philipp Pointner. De realisatie van dit gedroomd project werd mogelijk gemaakt dankzij het dynamisch festival Musica Sacra. Na Tongeren is dit muzikaal meesterwerk ook nog te horen in Maastricht en Den Bosch. Maar de wereldpremière is op vrijdag 18 september 2020. Er zijn twee concerten voorzien, om 18u en om 20u30. De VELINX opent hiermee het nieuwe seizoen 2020-2021. Van een unieke start gesproken.

Tickets: _ Basis: 10,00 euro Credits: Componist: Piet Swerts - Dirigent: Philipp Pointner - Uitvoerders: philharmonie zuidnederland Baritonsolo: Stijn Ritzen (Hoeselt) - Zangkoor: Vrouwenkoor van het Conservatorium Maastricht Instudering: Hans Leenders - Foto © MoMeNT


DE KOE — ACHTER/AF

20:30 THEATER

WO 23.09

‘ACHTER/AF’ is de voorstelling na de voorstelling. Een voorstelling die niet is gespeeld, maar is beschreven. In een boek. Het Koeboek. Een boek over 30 jaar de KOE. Een boek dat we wilden schrijven om het erover te kunnen hebben, over het maken van een boek. Een herinneringsboek. Omdat het maken van het boek over het maken van toneel gaat. Dat boek hadden we nodig om er een voorstelling rond te kunnen maken. Een boekvoorstelling dus. Maar dan in een nagesprek.

30 jaar de KOE, dat MOET gevierd worden! Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar.

WWW.DEKOE.BE

‘ACHTER/AF’ is een avond vol herinneringen en hernemingen, vol confessies en conferences, vol oude liefdes, liederen, plannen en oud zeer. Met daar doorheen het steeds omslachtigere relaas van wat we al die jaren eigenlijk bedoelden. ‘ACHTER/AF’ is een permanente toegift. In ‘ACHTER/AF’ geven we alleen maar toe.

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits: Van en met: Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf - Decor, licht en geluid: Bram De Vreese en Shane Van Laer – Productie: de KOE - Met dank aan: Wannes Gyselinck - Met de steun van de Vlaamse Overheid - Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter - In coproductie met Het Laatste Bedrijf Foto © Koen Broos 15


20:30 / LOCATIE: BASILIEK, TONGEREN KLASSIEK WWW.JEFNEVE.COM 16

ZA 26.09

PIANIST JEF NEVE IN ONTMOETING MET ORGANISTEN LUC PONET EN PETER MAUS


Pianist Jef Neve in ontmoeting met organisten Luc Ponet en Peter Maus in de Tongerse Basiliek. Toen we Jef Neve het idee voorlegden voor een groot concert in Tongeren, dacht hij onmiddellijk aan de Basiliek, en natuurlijk aan de prachtige orgels. Jef componeerde een jaar geleden een orgelcompositie voor Bozar (Brussel). Het werd een 7-delige imposante compositie waarbij de organist omringd wordt door een 11-koppig orkest, waar Neve zelf deel van uitmaakt als pianist. Op 25 september zal deze compositie voor het eerst klinken buiten Bozar, in de Tongerse basiliek. Doorheen de zeven delen werd het een heuse brok muziekgeschiedenis, gaande van melodieën die verwijzen naar “Morgenstimmung” uit Peer Gynt, soms knipogend naar de “roaring twenties” en jazzelementen waar Gershin en Bernstein nooit ver weg zijn. Met het ‘Adagium’ is er een heuse stijlbreuk en laat Neve zich helemaal horen van zijn romantische zijde. De veelheid aan stijlen is uitermate verrassend en maakt het werk zeer open en toegankelijk. Jef Neve omringt zich hiervoor met schitterende muzikanten en creëert wervelende jazzmomenten met o.a. saxofonist Nicolas Kummert, bassist Nathan Wouters en trompettist Teus Nobel. De orgels solopartij wordt vertolkt door de uitbundige organist Peter Maus. Maar Neve wil in dit concert ALLE orgels van de basiliek betrekken. Hiervoor gaat hij de muzikale ontmoeting aan met de Tongerse organist Luc Ponet, die de instrumenten als geen ander kent. Jef en Luc grasduinen in het immense orgelrepertoire en maken eigen versies van werken waarbij klassiek en jazz verweven worden. De unieke combinatie van jazz en klassiek, van piano en orgel … en dit met twee absolute grootmeesters. Dit concert is een co-productie tussen de VELINX en B-Classic.

Tickets: _ Basis: 20 euro _ Vriend van de VELINX: 17 euro Credits: Piano, compositie: Jef Neve – Orgel: Peter Maus – Orgel: Luc Ponet - Viool: Pieter Jansen – Viool: Christophe Pochet – Altviool: Steven De Roeck – Cello: Anthony Gröger – Contrabas: Nathan Wouters – Tenorsaxofoon: Nicolas Kummert – Saxofoon: Andy Dhondt – Trompet: Teus Nobel – Hoorn: Bart Indevuyst – Trombone: Pieter Kindt - Foto Jef Neve © Rob Walbers 17


Dienstmededeling COVID 19 heeft onvermijdelijk ook een invloed op ons filmbezoek, mogen wij u daarom vragen zoveel mogelijk uw ticket(s) op voorhand te kopen en deze uit te printen of op te slaan op uw smartphone. Tickets die op voorhand worden aangekocht zijn trouwens een euro goedkoper! Dit zorgt ervoor dat de rijen aan de kassa tot een minimum beperkt worden en we tijdig de film kunnen opstarten. We zullen de deuren ruim op voorhand openen zodat er vlot en in gespreide slagorde naar binnen gegaan kan worden. In de foyer voorzien we ‘bubbeltafels’ zodat u desgewenst met uw bubbel kan afspraken en samen de schouwburg kan betreden. Graag tot in de filmzaal!

18


DI 29.09

BABYTEETH

WWW.MOOOV.BE

FILM

Henry en Anna’s grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer hun 16-jarige dochter ernstig ziek wordt. Als Milla en de rebelse Moses elkaar onverwachts ontmoeten, ontstaat er meteen een bijzondere band tussen de twee tegenpolen. Haar ouders zijn in shock door de komst van Milla’s nieuwe vriendje, maar gooien alle pedagogische strategieën overboord om hun dochter gelukkig te zien. Met niets meer te verliezen stort Milla zich op het leven, maar hoe ver ga je voor de liefde?

20:30

— SHANNON MURPHY

Tickets: _ VVK: 7,00 euro _ Kassa: 8,00 euro Credits: Regie: Shannon Murphy - Speelduur: 120 min - Jaar: 2019 - Land: Australië - Taal: Engels 19


20:30

WO 30.09

THE BACKYARD — IT’S GONNA14+ BE HORSE

WWW.THEBACKYARDCOLLECTIVE.BE

HEDENDAAGSE DANS

‘It’s Gonna Be Horse’ is een fysieke en visuele dansvoorstelling voor en door jongeren. Een voorstelling waarin alles kan en alles moet, op de achtergrond staat YouTube te spelen. Het stuk is geïnspireerd op de flitsende stroom van informatie waar we tegenwoordig voortdurend aan worden blootgesteld. In de voorstelling willen we deze manier van kijken aan het publiek aanbieden door een beeldenstroom te creëren via dans en video. Daarnaast probeert de voorstelling andere manieren van kijken uit te lokken of aan te sporen. The Backyard is een nieuw collectief dat bestaat uit een groep pas afgestudeerde enthousiaste dansers van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. De twaalf dansers vormen een diverse groep én een krachtig geheel met maar liefst 7 verschillende nationaliteiten. Ze creëerden een zelfvoorzienend platvorm waar ze samen rond dans en beweging kunnen werken en elkaar ondersteunen als artiesten door het delen van kennis en het aanwenden van individuele talenten in functie van de groep. Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro

ACTIE! ACTIE! Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling! Credits: Van en met: Samuel Baidoo, Machias Bosschaerts, Pieter Desmet, Klára Ešnerová, Júlia Godino Llorens, Aki Iwamoto, Daan Jaartsveld, Hernán Mancebo Martínez, Margot Masquelier, Alexa Moya Panksep, Meike Stevens, Pauline Van Nuffel en Bianca Zueneli - Foto © Fred Maeck 20


DO 01.10

WINTERLAND ‘76 — THE BEATLES …. NA THE BEATLES

22


20:30 Winterland ‘76 kiest nu voor een eigenzinnige interpretatie van dit muzikale erfgoed, de 10 jaar tussen het uiteenvallen van de Beatles in 1970 en de schokkende moord op John Lennon in 1980. Winterland ‘76 is op zoek gegaan naar de verborgen parels en de vergeten diamanten in dit rijke repertoire van de vier Beatles ná de Beatles en steekt daarnaast hun bekendere songs in een nieuw jasje. Denk hierbij aan eigenzinnige versies van Lennons ‘Jealous Guy’ of ‘Maybe I’m Amazed’ van Paul McCartney, maar ook aan het onstuimige ‘Dark Horse’ van George Harrison of ‘I’m The Greatest’, het tongue-in-cheek lijflied van de onverbeterlijke Ringo Starr.

MUZIEK

Na het uiteenvallen van de Beatles gingen John, Paul, George en Ringo elk hun eigen weg, met vele hoogtepunten en een enkel dieptepunt tot gevolg. De messcherpe rebellie van John Lennon, de ongeremde muzikale experimenteerzucht van Paul McCartney, de spiritualiteit van George Harrison, het laconieke charisma van Ringo Starr: de grote kracht van de Beatles lag in de unieke combinatie van hun karakters en talenten.

Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar.

MAANDACHT.BE/PROJECTEN/WINTERLAND76/

Wie het genoegen had Winterland ’76 mee te maken op een mooie zomeravond in Riksingen in 2018 weet genoeg. Alle anderen raden we aan niet te lang te wachten om een ticket te kopen.

Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits: Gitaar en backing: Gianni Marzo - Gitaar, lead en backing: Piet De Pessemier - Bas, lead en backing: Dimitri Vossen - Drums, lead en backing: Maarten Moesen - Keyboards, lead en backing: Cleo Janse Keyboards: Hans De Prins - Saxofoon: Alban Sarens - Trompet: Sam Joris - Foto © Michel Hakim Moldenhauer 23


VR 02.10 + ZA 03.10

CIRCUS RONALDO — SWING


20:30 THEATER / HUMOR / MUZIEK

VR 02.10 + ZA 03.10

CIRCUS RONALDO — SWING Circus Ronaldo opent met de voorstelling ‘Swing’ een nieuw hoofdstuk in een lange geschiedenis van spektakelmakerij. Nanosh Ronaldo behoort tot de zevende generatie en al van kindsbeen af is hij ondergedompeld en opgegroeid in het circusleven. In al die jaren heeft hij Circus Ronaldo zien evolueren van het circus van zijn grootouders tot de eigenzinnige Commedia dell’Arte voorstellingen van vandaag. Samen met 5 jonge circusartiesten en met zijn vader Danny Ronaldo als hun coach bundelde hij zijn ervaringen en indrukken en creëerde de sfeer van circus en variété uit de eerste helft van de 20ste eeuw. ‘Swing’ is een voorstelling voor een breed publiek van alle leeftijden en met het stevige DNA van de bijzondere Ronaldo traditie.

WWW.CIRCUSRONALDO.BE

Tony Decap, de intussen wereldwijd bekende orgelontwerper construeerde speciaal voor deze voorstelling een groot mechanisch Decaporgel in de oude circus en variété stijl van de jaren ‘40. Met ‘Swing’ maakt Circus Ronaldo de scène vrij voor een nieuwe generatie. 6 jonge artiesten trekken al hun registers open op maat van de onvervalste swingmuziek uit de jaren veertig. Groots spektakel en kleine knipogen, swingende tonen en een vleugje verleiding. De aanstekelijke speelsheid, de heerlijke dynamiek en de blije opgewektheid van Circus Ronaldo’s jonge garde laat je verliefd worden op circus zoals je het al lang niet meer zag. Het zestal van Swing charmeert niet allen met hun humor en fratsen, maar ze laten je ook genieten van hun ongekunstelde authenticiteit. Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits: Spel: Nanosh Ronaldo, Corneel Didier, Laure Osselin, Kimi Hartmann, Anke Jochems en Jason Van Lith - Techniek: Nanosh Ronaldo en Arjan Hendrickx - Coaching: Danny Ronaldo en Jo De Rijck - Productie: Annelies Mylemans - Muziekontwerp: Tony Decap - Muziekarrangementen: Floris De Smet - Kostuums: Dotje Demuynck - Productieondersteuning: Erik Van den Broeke, Carmine en Diede, Karel Creemers, Flor Huybens, Lize Blauw, David Ronaldo, Ben De Ceuster, Abc Construct, Brecht Martens, Nele Paelinck en Seppe Verbist Met de steun van: De Vlaamse gemeenschap en het Circuscentrum - Foto © Benny De Grove en Sigrid Spinnox 26


DI 06.10

CORPUS CHRISTI Daniel had een spirituele openbaring terwijl hij zijn straf uitzat in een jeugdgevangenis voor een moord, maar zijn criminele achtergrond belemmert zijn ambitie om priester te worden zodra hij is vrijgelaten. Na zijn vrijlating wordt hij in een plattelandsdorp onterecht als priester ontvangen en deze kans grijpt hij met beide handen aan om zich daadwerkelijk als hun nieuwe parochiepriester op te werpen.

20:30

— JAN KOMASA

WWW.MOOOV.BE

FILM

Een straffe film over dubbele identiteit, complexiteit van geloof en vergeving met een geweldige vertolking van de charismatische Bartosz Bielenia, die diep graaft in de psyche van zijn karakter. Hij voert een innerlijke strijd als twintigjarige jeugddelinquent, die tijdens een werkverlof per ongeluk aanzien wordt als jonge priester. Snel ontdekt hij dat hij als priester iets kan betekenen voor het dorp dat worstelt met een trauma. Zal zijn gewelddadige, criminele verleden hem alsnog in halen?

Tickets: _ VVK: 7,00 euro _ Kassa: 8,00 euro Credits: Regie: Jan Komasa - Speelduur: 116 min. - Jaar: 2019 - Land: Polen - Taal: Pools 27


4HOOG 3+ — WOLK

15:00

WO 07.10

Het meisje wil zo graag in de wolken zijn. Hoog in de blauwe lucht wil ze zweven en vliegen en zien hoe alles klein wordt daar beneden. Hoger en hoger wil ze gaan. Tot in het wolkenhuis. De mooiste plek ter wereld!

WWW.4HOOG.BE

Wie is er niet graag in de wolken? Hoog in de blauwe lucht? Om te zweven op de zachte wind. En kijken…naar al die kleine dingen daar beneden. En luisteren ook…naar hemelse muziek, de mooiste Mozart noten. En vliegen…hoger en hoger. In die blauwe lucht. Om er eindelijk te zijn. In het wolkenhuis. De mooiste plek op aarde.

FAMILIE

4HOOG hercreëert ‘Wolk’, één van de succesrijkste kleutervoorstellingen over de magische wolkenwereld. Een acteur en een acrobate spelen deze intieme en poëtische voorstelling in een betoverend decor waar ook het publiek in zal plaatsnemen. Een wonderlijke ervaring!

Tickets: _ Basis: 7,00 euro _ Vriend van de VELINX: 5,00 euro Credits: Regie: Frans Van der Aa - Tekst: Raf Walschaerts, Frans Van der Aa en Don Fabulist - Spel: Bastiaan Vandendriessche en Hazel Lam (doekacrobate) - Decor: Tim Scheffer - Kostuums: Kathleen Moers - Licht: Koen Bellens - Techniek: Mattias Sercu en Peter Van Hoof - Productieleiding: Katrijn Respeel - Foto © Jeroen Vanneste i.s.m. Cultura Nova 29


20:30

DO 08.10

THEATER

BERLIN — TRUE COPY Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1.600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Het gros ervan blijkt uit het penseel van de Nederlander te komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk ‘in de stijl van’ Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om. Hij kon 20 jaar lang de kunstwereld oplichten. Liefst 17 grootmeesters bootste hij feilloos na. Met hem als hoofdpersonage legt BERLIN de vinger op enkele zere wonden binnen de kunstwereld, maar toont het gezelschap ook het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens, of variaties op de waarheid.

WWW.BERLINBERLIN.BE

Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk geschilderd zijn door Jansen. In ‘True Copy’ laat BERLIN in haar kenmerkende, multimediale stijl verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Must see voor elke docu/theater- en kunstliefhebber! Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar. Credits: Concept en regie: BERLIN [Bart Baele, Yves Degryse] – Met: Geert Jan Jansen – Assistent Geert Jan Jansen: Luk Sponselee – Camera: BERLIN, Geert De Vleesschauwer, Jessica Ridderhof en Dirk Bosmans – Montage: BERLIN, Geert De Vleesschauwer en Fien Leysen – Scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters en BERLIN – Compositie muziek, mixing: Peter Van Laerhoven – Live mixing: Arnold Bastiaanse of Hans De Prins – Piano: Govaart Haché – Cello: Katelijn Van Kerckhoven - Productie: BERLIN – Coproductie: deSingel [Antwerpen, BE], le CENTQUATRE [Parijs, FR], Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], Brighton Festival [VK], C-TAKT [Limburg, BE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], PACT Zollverein [Essen, DE] – Met de steun van: de Vlaamse Overheid, de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid, Podiumfonds – Met dank aan: Saskia Verreycken, Diana Boro, Geert Jan Jansen voor zijn medewerking aan voorbereidingen, repetities en voorstellingenreeks. BERLIN is creative associate bij deSingel [Antwerpen, BE] en artiste associé bij le CENTQUATRE [Parijs, FR] - Foto © Koen Broos 30


“De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.” Geert Jan Jansen in ‘Perhaps All The Dragons’

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro 31


20:30 HUMOR

ZA 10.10

THOMAS SMITH — DE JAREN VAN VERSTAND Met zijn energieke publieksinteractie en sublieme gedachtesprongen houdt Thomas al achttien jaar verschillende generaties op het puntje van hun stoel. In ‘De jaren van verstand’ komt hij geen levenslessen dicteren, maar neemt hij alledaagse zaken op de korrel en stelt hij hersenkronkels en gedragingen in vraag met de nodige hilariteit tot gevolg.

WWW.THOMASSMITH.BE

Zijn vorige voorstelling ‘Strak’ werd door pers (5-sterren) en publiek lovend ontvangen. Bij Thomas pruttelde en borrelde er echter nog veel meer onder de oppervlakte. Hij voelde de drang om dieper te graven in wat de drijfveren zijn van zijn beslissingen. Het was tijd voor ‘De jaren van verstand’! Sociale en spirituele beschouwingen vlotjes gekoppeld aan alledaagse gebeurtenissen en observaties. Luchtige zaken als 2 cavia’s maar evengoed maatschappelijke thema’s als hongersnood, mensen met echte problemen, onze voedselketen en een piano passeren de revue!

“Smith gaat zoals gebruikelijk ongedwongen in gesprek met enkele mensen op de eerste rij en geeft de indruk dat hij de hele voorstelling improviseert. Dat laatste is alleen de grootste comedians gegeven. Wereldniveau, kortom” De Standaard *****

Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits: Van en met: Thomas Smith - Foto © Chloé Leenheer 32


WALPURGIS — DRIE STERKE 6+ VROUWEN

15:00

ZO 11.10

Spierballen en een dikke nek, dat zijn de grootste troeven van de beroemde worstelaar, genaamd ‘Eeuwige Berg’. Als hij een uitnodiging krijgt om deel te nemen aan een wedstrijd in het koninklijk paleis, is hij er zeker van dat hij zal winnen. Tot hij op zijn weg drie vrouwen ontmoet en de moed hem in de schoenen zakt.

FAMILIE

‘Drie sterke vrouwen’ is een muziektheatervertelling gebaseerd op een oeroud Japans sprookje waarin genderclichés op speelse wijze en met humor doorprikt worden.

WWW.WALPURGIS.BE

Na ‘Prinses Turandot’ (2011) en ‘Fidelio’ (2015) laat regisseur Judith Vindevogel ons weer kennismaken met de fascinerende en boeiende wereld van het muziektheater met percussie, koto, zang en beeld, waarin Aziatische en westerse elementen organisch worden verweven. Drie sterke vrouwen, 40% sprookjeswereld, 30% muziek, 30% beeld, 100% voor jong en minder jong!

Tickets: _ Basis: 7,00 euro _ Vriend van de VELINX: 5,00 euro Credits: Tekst, regie en stem: Judith Vindevogel - Compositie, percussie en koto: Tsubasa Hori - Live tekeningen: Sarah Yu Zeebroek - Scenografie: Stef Depover - Oeil extérieur en educatieve omkadering: Paula Stulemeijer - Foto © Stef Depover 33


DI 13.10

PAPICHA

Algiers, 1997. Het land is in handen van islamitische groeperingen. Vrouwen worden verplicht een sluier te dragen. De jonge modestudente Nedjma en haar vriendinnen trekken zich daar weinig van aan. De achttienjarige studente droomt ervan styliste te worden en verkoopt haar zelfgemaakte kleedjes aan vriendinnen in de toiletten van hippe nachtclubs. Maar aan het zorgeloze leventje komt een einde als de zus van Papicha, een kritische journaliste, op klaarlichte dag in koelen bloede wordt doodgeschoten. Dappere cinema en een uitgesproken ode aan de vrijheid.

WWW.MOOOV.BE

FILM

20:30

— MOUNIA MEDDOUR

Tickets: _ VVK: 7,00 euro _ Kassa: 8,00 euro Credits: Regie: Mounia Meddour - Speelduur: 106 min - Jaar: 2019 - Land: Frankrijk - Taal: Frans - Arabisch 34


14:00

LOS SPEEDY BOBS — MATINEECONCERT

MATINEE / MUZIEK

DO 15.10

Het zal zo rond het jaar 2050 zijn dat Gregory Frateur, Tom Pintens en Roy Aernouts de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereikt hebben. Geen paniek: u hoeft niet tot dan te wachten om de drie heren van Los Speedy Bobs aan het werk te zien. Eens in de zoveel tijd komen ze samen om zoetgevoiced het leven te bezingen aan de hand van vergeten en minder vergeten parels uit het Nederlandstalige repertoire. Van Willeke alberti via Willy derby langs Will tura tot Will ferdy. Kortom: voor elk wat Wils. Wie er in het verleden al eens bij was kan het getuigen: Los Speedy Bobs staat garant voor ietwat surreële doch immer hartverwarmende namiddagen! Of ze tegen 2050 helemaal klaar zullen zijn voor hun never ending tour is nog maar de vraag. Eén ding staat vast: waar een Willy is, is een weg!

Tickets: _ Basis: 10,00 euro _ Vriend van de VELINX: 8,00 euro _ Voorverkoop: 8,00 euro

Napret verzekerd: Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro Velinx een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling. Credits: Zang: Gregory Frateur - Piano: Tom Pintens - Zang en gitaar: Roy Aernouts - Foto © Frederik Beyens 35


DI 20.10

FOR SAMA

De jonge journaliste Waad Al-Kateab wordt verliefd op een arts midden in de Syrische burgeroorlog. Vijf jaar lang legt ze hun leven vast op camera. Het alledaagse bestaan wordt afgewisseld met de gruwelen van het allesverwoestende conflict. Haar man Hamza werkt in een door hem opgezet en geïmproviseerd ziekenhuis. Daar wordt de tol die de oorlog op Syrische burgers heeft, op pijnlijke wijze zichtbaar. Het gevaar komt ook steeds dichterbij, want zelfs het ziekenhuis wordt het doelwit van een nieuw bombardement. De twijfel slaat toe: vluchten om hun eigen veiligheid te waarborgen, of bij hun vrienden blijven en niet toegeven aan de horror die de strijdmachten veroorzaken? Deze documentaire is een broodnodige injectie empathie die lang zal blijven nazinderen. Hoewel wat je te zien krijgt je tot op het bot zal raken, is dit in de eerste plaats een film over hoop en liefde: Waad trouwt met haar man en ze krijgen een prachtige baby. Deze film is voor haar, voor Sama. Een radicaal empathische film, waarin de liefde het haalt op de allesvernietigende kracht van oorlog.

WWW.MOOOV.BE

FILM

20:30

— WAAD AL-KATEAB EN EDWARD WATTS

Tickets: _ VVK: 7,00 euro _ Kassa: 8,00 euro Credits: Regie: Waad Al-Kateab en Edward Watts - Speelduur: 94 min - Jaar: 2019 - Land: Syrië, Verenigd Koninkrijk - Taal: Arabisch 36


In ‘De lange nasleep van een korte mededeling’ raakt het leven van vier vrienden ontwricht nadat één van hen een schijnbaar onschuldige mededeling doet. De vele gesprekken die hieruit voortvloeien, tonen op tragikomische wijze hoe iedereen zijn eigen angsten en verlangens de baas tracht te zijn. Hoe meer iedereen zijn best doen om grip op de situatie te krijgen, hoe meer die uit de hand loopt. In weinig woorden wordt veel gezegd, nog meer niet gezegd, veel begrepen en veel misverstaan. De tekst van Magne van den Berg is van een pijnlijke lichtvoetigheid en laat zich lezen als een gedicht waarin de beelden ontstaan in het hoofd van de toeschouwer. De Roovers kiezen er uitdrukkelijk voor om in deze bijzondere tijd een korte voorstelling met beperkte crew en dito decor te brengen. Niks in de handen, niks in de mouwen. Het stuk vraagt dat ook niet. Het is “coronaproof” in sé; zonder in te boeten aan theatrale en artistieke kwaliteit. ’De lange nasleep van een korte mededeling’ stond al langer op ons verlanglijstje, de flexibiliteit ervan maakt het net nu uitermate geschikt.

20:30 THEATER

DE ROOVERS — DE LANGE NASLEEP VAN EEN KORTE MEDEDELING

WWW.DEROOVERS.BE

WO 21.10

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits: Tekst: Magne van den Berg - Van en met: Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente Scenografie: Stef Stessel - Kostuums: Pynoo - Lichtontwerp en techniek: Bert Vermeulen – Foto © Stef Stessel 37


20:30

ZABIEKE24.1PURNELLE, 0 JAN CAEYERS, LOUIS VAN DER WAAL, SARAH LOGTMAN, PIETER EMBRECHTS, DALILLA HERMANS — TIJDCONGRES

Aan 5 schrijvers en een muzikant wordt gevraagd elke maand (van april t.e.m. oktober = 7 maanden) 1 persoonlijk MoMeNT te beschrijven. Op het TIJDcongres worden deze MoMeNTen gebracht en brengen ze elk hun verhaal van een gedeelde MoMeNTTIJD. De dagboekschrijvers van dienst zijn Bieke Purnelle, Jan Caeyers, Louis van der Waal, Dalilla Hermans, Sarah Logtman en Pieter Embrechts.

MOMENT.TONGEREN.BE

MOMENT / LITERATUUR

Sommige projecten verdienen een traditie te worden; elke MoMeNTeditie eindigt met een TIJDcongres om het MoMeNT officieel af te sluiten. Op zaterdag 24 oktober valt in de VELINX officieel het doek over MoMeNT’20.

Tickets: _ Basis: 10,00 euro

38


39


WWW.B-CLASSIC.BE

KLASSIEK

11:00

ELFURENMIS

ZO 25.10

RACHIDA LAMRABET EN TUTO PUOANE De Elfurenmis is een gloednieuw concept uitgewerkt door de VELINX en B-Classic waarin klassieke muziek in zijn meest brede interpretatie de confrontatie aangaat met een lezing avant la lettre – zeg maar preek. Een vaste begeleidingsband krijgt het gezelschap krijgt van een solomuzikant par excellence en een zo mogelijk nog meer bevlogen spreker. Wat de (s)preek(st)er van dienst betreft, hier trekken we resoluut de feminiene kaart, mannen hebben al eeuwen mogen prediken - al dan niet in de woestijn. De vaste B-Classic begeleidingsband bestaat uit volgende beestige muzikanten: bassist Martijn Vanbuel, pianist Maarten Lingier en gitarist Tim Finoulst. Ceremoniemeester Rashif El Kaoui verwelkomt u op gepaste wijze, doet dankzeggingen allerhande en geeft u ten slotte de zegen. Rashif El Kaoui studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, audio-maker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS en doceert welsprekendheid aan de Academie van Mortsel. Ter communie kan er niet gegaan worden onder de huidige coronamaatregelen maar vermits de horeca wel al geopend is, kan u na het concert terecht in het café genaamd ‘De Elfurenmis’. Deze Elfurenmis is een co-productie tussen de VELINX en B-Classic.

40


11:00 WWW.B-CLASSIC.BE

Gastmuzikante nummer één is inderdaad een ‘umero uno’. Dubbel SouthAfrican Music Award winnares, Tutu Puoane, is afkomstig van een township nabij Pretoria. Ze groeide op in een muzikale familie in een tijd toen jazz nog werd gezien als een vorm van rebellie tegen de Apartheid. In 2001 studeerde Puoane af aan de University of Cape Town en kwam via een tussenstop in Den Haag in 2004 in Antwerpen terecht. Puoane groeide ondertussen uit tot een bekwame en ervaren zangeres, die gevraagd wordt door beroemde namen, zoals Roy Hargrove, Stacy Rowles, Hein van de Geyn, Dré Pallemaerts, Toots Thielemans en het Brussels Jazz Orchestra (BJO).

KLASSIEK

Rachida Lamrabet zal deze inspirerende concertreeks - er volgen nog 4 andere Elfurenmissen - aftrappen met een donderpreek. Rachida Lamrabet is naast schrijfster ook juriste. Ze debuteerde in 2007 met Vrouwland en won hiermee de Debuutprijs van Boek.be. In september 2018 verscheen haar laatste roman ‘Vertel het iemand’ waarvoor zij in 2020 de Ultima voor Letteren van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst mocht nemen. Lamrabet heeft 16 jaar gewerkt als juriste bij UNIA. Momenteel is zij projectcoördinator van het diversiteitstraject sCan&Do bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en is zij als praktijkassistent discriminatierecht verbonden aan de Legal Clinic van de faculteit rechten van de Universiteit Gent.

Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro 41


DI 27.10

FOR FROSTEN 20:30

— MICHAEL NOER

Denemarken, 1850. Terwijl de winter zijn intrede doet, dreigen een boer op leeftijd, Jens, en zijn familie een hongerdood te sterven. Met het vooruitzicht op wederom een harde en onverbiddelijke winter, besluit Jens zijn dochter te laten trouwen met de zoon van zijn buren. Maar wanneer een rijke boer uit de omgeving Jens’ land wil kopen, ziet hij dit als een mogelijkheid op een wellicht nog betere toekomst.

WWW.MOOOV.BE

FILM

Als kijker zit je midden de grimmige 19de-eeuwse realiteit. De spanning neemt gestaag toe. Een bijzonder sterk en beklemmend noodlotdrama.

Tickets: _ VVK: 7,00 euro _ Kassa: 8,00 euro Credits: Regie: Michael Noer - Speelduur: 104 min - Jaar: 2019 - Land: Noorwegen - Taal: Deens - Zweeds 42


NOVASTAR SOLO — WORD’S OUT TOUR

20:30

ZA 31.10

+ VOORPROGRAMMA GEIKE

Het is inmiddels 16 jaren geleden dat Novastar nog eens in de VELINX op de planken stond! Elf jaar lang was Geike Arnaert het gezicht van Hooverphonic, maar ze koos uiteindelijk voor een solocarrière. Samen met Joost Zwegers schreef ze een heel aantal nummers en het resultaat, een bloedmooie Engelstalige popplaat ‘Lost in Time’ van uitzonderlijk hoog niveau en heel wat airplay in hoge rotatie op de radiozenders als gevolg. Nummers als ‘Off shore’, ‘All Over’, ‘Black Land Shore’, ‘Middle Of The Night’ zijn inmiddels al klassiekers geworden! Twee uitzonderlijke stemmen én muzikanten op een heel uitzonderlijke avond… Puur genieten! Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar.

WWW.NOVASTAR-MUSIC.COM / WWW.GEIKE.BE

Weinig artiesten begrijpen beter hoe je de perfecte song schrijft dan Joost Zweegers. Voorbeelden zijn er genoeg: ‘Mars Needs Woman’, ‘Because’, ‘Cruel Heart’, ‘The Best is Yet to Come’ en natuurlijk de bloedmooie klassieker ‘Wrong’. In het najaar van 2018 verscheen ‘In The Cold Light of Monday’. De herfst en de winter waarin de plaat in Brighton werd opgenomen schemeren duidelijk door in songs die warmte, tederheid en artistieke vrijheid uitstralen. Nieuwe singles als ‘Holly’, ‘Cruel Heart’ en Word’s Out’ zijn instant herkenbaar als Grote Novastar.

MUZIEK

In 2020 grijpt Novastar terug naar de essentie: prachtige melodieën vullen de zaal - op het podium een vleugel en een halve cirkel gitaren. Solo spelen is wat hij het liefste doet. Terug naar de schrijfversie, de songs uitgekleed en puur. Door de eerlijkheid en naaktheid komen de nummers helemaal tot hun recht. Zo werden ze ook geschreven, meestal in het diepst van de nacht.

Tickets: _ Basis: 28,00 euro _ Vriend van de VELINX: 25,00 euro Credits: Van en met: Joost Zweegers en Geike Arnaert - Foto ©Koen Keppers 43


“Al vanaf de eerste noot voel je de enorme gedrevenheid en energie van Pieter Peirsman: krachtig gezongen, loepzuiver in het hoge register, zelfs het stemtimbre maakt indruk. SlowPilot plays Jeff Buckley with a remarkable story to remember. A must see and hear!� Keys and Chords

44


PLAYS JEFF BUCKLEY + 25 YEARS OF GRACE — A LIVE ROCKUMENTARY HOSTED BY SOFIE ENGELEN

20:30

ZASLOW07.1 PILOT

(STUBRU) (WILLY RADIO)

Het iconische album ‘Grace’ van Jeff Buckley bestaat 25 jaar. Toen de plaat in 1994 uitkwam kon niemand voorspellen dat die tot op vandaag een generatie blijvend zou beïnvloeden.

Pieter Peirsman (Slow Pilot, Hooverphonic) wekt met akelige precisie de stem van de betreurde zanger tot leven. Met achter zich een bende nineties kids die elk op hun manier begeesterd waren door deze zingende engel. Maar er is méér: presentatrice en muziekfreak Sofie Engelen (StuBru, Radio Willy) loodst je door het verhaal achter de artiest. Wie z’n ogen sluit, waant zich zo terug in de wilde jaren 90.

WWW.SLOWPILOT.BE / WWW.THEHUMAN.BE/MISSISSIPPI-SWIMMERS

Maar wie was Jeff Buckley? Waaruit haalde hij zijn inspiratie? Wat heeft hij tijdens zijn korte leven meegemaakt? En ook: Wat heeft België met Buckley en Buckley met België? Dat kom je allemaal te weten in deze ‘live rockumentary’: een concert, doorweven met verhalen, video’s en interviews, dat een uniek portret vormt van de man die met zijn versie van ‘Hallelujah’ Cohen haast deed vergeten.

MUZIEK

Jeff Buckley en België

Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits: Zang, gitaar : Pieter Peirsman (Slow Pilot, Hooverhonic) - Bas, backing vocals : Maarten Van Mieghem (Slow Pilot, Yevgueni) - Drums : Davy Deckmijn (Zornik, Tom Helsen) - Gitaar, backing vocals : Toon De Coninck (Leroy, Screenstar) - Freelance presentatrice en muziekfreak : Sofie Engelen (o.a. StuBru, radio Willy) Foto : Lieven Dirckx 45


20:30

VR 13.11

CLAUDIO STELLATO — WORK

WWW.WORK-CLAUDIOSTELLATO.COM

HEDENDAAGSE DANS / PERFORMANCE

Nagels, wat hout en verf, gereedschap en alledaagse, onbelangrijk lijkende handelingen worden herbeschouwd en herschapen in een fantastische bouwwerf. Fysieke inspanningen worden opgedreven tot aan de rand van de uitputting en dat leidt soms tot absurde resultaten.

46

Hoewel Claudio Stellato meer en meer afstand neemt van de techniciteit eigen aan de circus-, theater- en dansdiscipline, keert hij deze disciplines niet de rug toe, maar gaat er op een nieuwe manier mee aan de slag. Zijn onderzoek laat zich inspireren door de beweging gelinkt aan het ambacht. Zo begon hij in 2017, na ‘L’Autre’ (2011) en ‘La Cosa’ (2015) beiden te zien in de VELINX, aan een proces dat resulteerde in ‘Work’. Zijn startpunt: het banale van klussen theatraliseren. Zijn alfabet: alledaagse bewegingen en objecten in confrontatie met diverse praktijken en in een nieuwe taal. Het podium zou men hier als een soort werf kunnen beschouwen waar de personages/ ambachtslieden vastberaden zijn de handleiding te volgen die voorkomt uit een parallel universum. Elkeen volgt
 zijn routine, lang geleden aangeleerd, met precieze bewegingen die, de ene na de andere, en in interactie met elkaar, de ruimte op scène veranderen volgens een ritueel waar de intrinsieke logica de toeschouwers ontsnapt en de taferelen, ontsproten uit 
dit onuitgegeven ‘artistieke klusjeswerk’, doet ontdekken.

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits: Vertolkers: Joris Balz, Oscar De Nova De la Fuente, Mathieu Delangle en Nathalie Maufroy - Creatie: Claudio Stellato - Administratie en publiciteit: Laëtitia Miranda - Neri - Productie: Cie CLaudio Stellato - Co Productie: Les Halles de Schaerbeek, Théâtre National en Charleroi Danse - Centre Chorégraphique de Wallonie-Bruxelles, La Verrerie d’Alès - Pôle National Cirque Occitanie, Dommelhof - Theater Op de Markt, C-TAKT, Carré-Colonnes - Scène Conventionnée d’Intérêt National Art et Création - Saint Médard en Jalles/ Blanquefort, Les Ateliers Frappaz - CNAREP de Villeurbanne, La Brèche - Pôle National Cirque de Normandie, L’Échangeur - CDCN Hauts-de-France, Scène Nationale Le Moulin-du-Roc, Cie Volubilis, Pronomade(s) - CNAREP en Haute-Garonne, Espaces Pluriels - Scène Conventionnée Danse, La SACD au Festival d’Avignon, Creative european program of European Union in SOURCE project and the Fédération WallonieBruxelles - Met de steun van: Les Quinconces - L’Espal - Théâtres Le Mans, Le Château de Monthelon - Lieu pluridisciplinaire, Lieux Publics - CNAREP de Marseille et la Cie Les Marches de l’Été - Foto © Hubert Amiel  


47


KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

FAMILIE / KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

15:00

ZO 15.11

DIMITRI LEUE & KIYOTAKA IZUMI 8+ — WOLINOTI Na de productie ‘Eén been / Eén vleugel’ maken Dimitri Leue en pianist Kiyotaka Izumi een nieuwe muzikale vertelling voor kleine én grote oren en ogen.

WWW.LEUE.BE

‘Wolinoti, Het Houten Kind’ is het verhaal van een Saksische houthakker en zijn Saksische stadsvrouw. Ze wonen samen in een Saksisch bos in een Saksisch dak dat door Saksische takken wordt gestut. Ze zijn verliefd maar voelen geen gemis. Met veel verbeelding en liefde vullen ze deze leegte op. Acteur en auteur Dimitri Leue brengt de woorden tot leven en doet de fantasie sprankelen, knetteren en vonken. Pianist Kiyotaka Izumi geeft het verhaal vleugel(s) met betoverende klanken van Robert Schumann. Scenografen Vanessa Verstappen en Eva De Mul verbeelden houtsnedes en emoties. In het kader van de negende editie van de Kunstendag voor Kinderen kan je samen met heel de familie de hele dag kunst beleven! De VELINX doet mee aan de Kunstendag voor Kinderen en zorgt voor fijne randactiviteiten bij deze muziektheatervoorstelling. Meer info volgt via www. develinx.be

Tickets: _ Basis: 7,00 euro _ Vriend van de VELINX: 5,00 euro Credits: Tekst en vertelling: Dimitri Leue - Piano: Kiyotaka Izumi - Muziekdramaturgie: Chloë Herteleer Scenografie: Vanessa Verstappen en Eva De Mul - Kostuums: Eva De Mul - Realisatie decor, lichtontwerp en techniek: deSingel - Productie: BAAR - Coproductie: deSingel - Foto © Sara De Graeve 48


ZO 15.11

DIMITRI LEUE & KIYOTAKA IZUMI — WOLINOTI 8+


20:30

WO 18.11

ABATTOIR FERMÉ — DE KERSENVLA

THEATER

Na een jarenlang verblijf in Parijs keert de weduwe Ranjevskaja terug naar haar ouderlijke huis: een landgoed in Smeerebbe-Vloerzegem. Daar is de tijd niet blijven stilstaan: er wachten haar hoge schulden en het landgoed wordt per opbod verkocht. De zakenman Lopachin stelt voor om met de krieken die er groeien, vlaaien te maken en die deur aan deur te verkopen. Alleen blijkt Lopachin niet de beste zakenman... In ‘De Kersenvla’, geschreven door Danny Tsjechov (minder bekende halfbroer van Anton, nvdr), wordt, euh, veel gepraat en nog meer gehuild. Ergens is er ook een feestje, een begrafenis én een scène waarin Ranjevskaja een berg kersen overgeeft in een esthetisch verantwoorde emmer. Maar bovenal is ‘De Kersenvla’ een verhaal over het verlangen naar een wereld die niet meer bestaat. Danny Tsjechov werd volstrekt talentloos geboren in 1851 te Minsk. Na een rechtszaak aangespannen door broer Anton – die in ‘De Struisvogel’ opvallende gelijkenissen met ‘De Meeuw’ ontwaarde – vluchtte hij naar een fermette in Achterkapelle-aan-de-Dijle, waar hij zich verder aan het schrijverschap wijdde. Danny stierf er een ellendige dood omstreeks 1905 en liet zijn twee zonen alleen een berg schulden en het manuscript van ‘De Kersenvla’ na. De tekst werd (terecht) nooit eerder integraal opgevoerd – tot nu.

WWW.ABATTOIRFERME.BE

Stef Lernous regisseert Tine Van den Wyngaert, Louis Van der Waal, Chiel van Berkel en Kirsten Pieters. Allen excuseren zich bij voorbaat.

“Elke beschaving krijgt het theater dat ze verdient.”

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits: Tekst en regie: Stef Lernous - Spel: Kirsten Pieters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert en Louis van der Waal - Decor- en lichtontwerp: Sven Van Kuijk - Productie: Abattoir Fermé - In samenwerking met: NONA - Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap - Foto © Stef Lernous 52


53


11:00

ELFURENMIS

— ZO 22.11 EMANUELLE VERHAGEN EN BENJAMIN GLORIEUX

KLASSIEK

Is het een aperitiefconcert? Is het een soort van TED-Talk? Is het een echte eucharistieviering? Of toch een bruine kroeg? Moeten we ons zondags pak aantrekken? Is het met zitten én opstaan? Op al deze vragen en nog veel meer krijgt u een antwoord tijdens de tweede Elfurenmis. Wederom zullen klasse-muzikanten Martijn Vanbuel (bas), Maarten Lingier (pianist) en Tim Finoulst (gitaar) zich laten omringen mét en inspireren door twee razend interessante individuen: cellist Benjamin Glorieux en genderactiviste Emanuelle Verhagen.

WWW.B-CLASSIC.BE

Emanuelle Verhagen is voorzitter van Intersekse Vlaanderen en transgender. In februari sprak zij nog het Vlaams Parlement toe. Verhagen groeide in haar kinderjaren op als jongetje, nu is ze een transvrouw. Emanuelle getuigt in deze lezing-annex-preek over haar leven voor en na haar geslachtsverandering. Over hoe een jongen soms geen jongen is en een meisje niet altijd een meisje is, zelfs van bij de geboorte. Cellist Benjamin Glorieux draait er zijn strijkstok niet voor om om van de suites van Bach samen met het Belgian National Orchestra te switchen naar een concert met Zwangere Guy. Naast cellist is Benjamin ook dirigent en componist. In al deze hoedanigheden beschikt deze sympathieke West-Vlaming over een C.V. waar wij met gemak de volgende vier pagina’s kunnen vullen. Maar wij gaan dat niet doen, wij zeggen u enkel het volgende: de ex-Beste Jonge Belofte van de Klara’s is op dit moment zowat de top van ons land wat betreft het instrument genaamd violoncello, in de volksmond ook wel eens ‘cello’ genoemd. Cermoniemeester Rasdhif El Kaoui ontvangt, kijkt toe, spreekt aan, dankt en zegent waarop wij allemaal zullen heengaan in vrede. Deze Elfurenmis is een co-productie tussen de VELINX en B-Classic.

Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro 54


55


56


LAÏS OMHELST DE KLEINKUNST

20:30

VR 04.12

LOCATIE: SINT-LUTGARDISKERK, BLAARSTRAAT, TONGEREN

Laïs brengt liedjes uit andere tijden, klank geworden herinneringen, of liedjes die simpelweg te goed zijn om ze niet te spelen. Liedjes van levende legendes als Boudewijn De Groot, Herman Van Veen, Wannes Van de Velde en Willem Vermandere, en liedjes van reeds onsterfelijk geworden artiesten als Ramses Shaffy. Maar ook het werk van de nieuwe generatie – denk aan Eefje De Visser en Ellen Schoenaerts – wordt voorzien van die zo gesmaakte, geheel en al unieke en wonderbaarlijke Laïstoets…

MUZIEK

Tot vreugde van velen en met frisse zin en grote geestdrift nemen de dames van Laïs terug hun toevlucht tot het Nederlands. Want de moedertaal kruipt waar zij niet gaan kan, en de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kleinkunst is rijk en veelzijdig, op het mateloze af, zelfs. Met deze tour wil Laïs hun eigen, hoogstpersoonlijke lievelingsliedjes delen met het publiek.

WWW.LAIS.BE

Na de kleinkunsttour in ‘grote’ bezetting in het voorjaar van 2018, kiest Laïs voor het najaar van 2020 voor een ‘intiemere’ vorm, waarbij de kerk hun vertrouwde habitat is. Tom Theuns (zang, gitaar) en Wim De Busser (keys) zijn hun compagnons de route.

Tickets: _ Basis: 20,00 euro _ Vriend van de VELINX: 16,00 euro Credits: Zang : Nathalie Delcroix, Jorunn Bauweraerts en Annelies Brosens - Zang en gitaar : Tom Theuns Piano : Wim De Busser 57


KLASSIEK / APERITIEFCONCERT

11:00

ZO 06.12

NATHALIE MATTHYS & ILIAS VERBELEN — FASCINATING RHYTHM Pianisten Ilias Verbelen en Nathalie Matthys lieten zich inspireren door de eerste regels van het populaire ‘Fascinating Rhythm’, geschreven door de Amerikaanse George Gershwin. Ritme dat vasthoudt, ritme dat je voort stuwt, ritme dat dagenlang in je hoofd blijft malen…dat is een kolfje naar de hand van de Russische Igor Stravinsky. Is het mogelijk om deze twee legenden te verenigen in één concert? De teksten van Gershwins liederen lieten een belletje rinkelen bij de twee jongedames. Gek genoeg sluiten de woorden vaak naadloos aan bij het verhaal van ‘Le Sacre du Printemps’, Stravinsky’s omstreden meesterwerk. ‘Le Sacre du Printemps’ was dan ook één van de favoriete werken van Gershwin. Toeval… of niet?! ‘Fascinating Rhythm’ zal een kruisbestuiving worden tussen klassieke muziek, jazz, piano, zang en woord. ‘Le Sacre du Printemps’ zal in haar vierhandige versie weerklinken, afgewisseld met passende Gershwin songs en de meeslepende vertelling over een jong meisje dat zich opoffert voor het natuurgeweld van de lente. Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits: Piano: Ilias Verbelen en Nathalie Matthys - Foto © Sofie Vandenhoven 58


THEATER / HUMOR

MAARTEN WESTRA HOEKZEMA — TIRED OF BEING YOUNG

20:30

WO 09.12

“Genieten van een guitige verteller.” Toen hij 25 was, zag hij de mensen om zich heen de job krijgen die ze altijd wilden, het lief veroveren waar ze altijd naar verlangd hadden en het huis kopen waar ze altijd van gedroomd hadden. Het enige wat hij deed was met open mond toekijken en denken: “Hoe doen ze het toch?”. In ‘Tired of being young’ vraagt Maarten zich af wat volwassen zijn nu eigenlijk is en vooral of het überhaupt wel nodig is volwassen te worden. Met zijn voorstellingen weet Maarten Westra Hoekzema op zijn geheel eigen wijze een mengvorm te brengen tussen theater en comedy. Aangrijpend oprecht theater van de bovenste plank!

WWW.MAARTENWESTRAHOEKZEMA.COM

Theaterkrant.nl - Tuur Devens

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits: Tekst en spel: Maarten Westra Hoekzema - Coaching: Johan Petit - Lichtontwerp: Sander Salden Illustratie © Kristel Dierckx 59


MUZIEK

ISABELLE A, GUIDO BELCANTO, KLAAS DELRUE — DE WERELD VAN BOBBEJAAN

20:30

VR 11.12

Bobbejaan was onze eerste ‘vedette’ die een ongelooflijk muzikaal parcours heeft afgelegd. Hij was ‘onze’ cowboy, maar ook veel meer dan dat. We kennen allemaal ‘Lichtjes van de Schelde’, ‘Eerbied voor Jouw Grijze Haren’, ‘Café Zonder Bier’ en vele andere van zijn grootste hits. Ze zijn allemaal in ons collectief geheugen gegrift. Hij was de man die de ‘Amerikaanse Droom’ in de duistere naoorlogse jaren en in de euforische fifties en sixties naar ons land bracht. Hij heeft een indrukwekkende muzikale erfenis nagelaten. Niet alleen met gekende maar ook met minder bekende maar verrassende pareltjes. Deze verdienen meer dan ooit om terug voor het voetlicht gebracht te worden. Dit alles ondersteund door het wonderbaarlijke orkest ‘The Bobbejaan All Stars’.

Tickets: _ Basis: 25,00 euro _ Vriend van de VELINX: 20,00 euro

WWW.GUIDOBELCANTO.BE / WWW.ISABELLEA.BE / WWW.YEVGUENI.BE

Het is nu 10 jaar geleden dat Bobbejaan Schoepen is overleden. Tijd voor een herdenking. Deze keer slaan Isabelle A, Guido Belcanto en Klaas Delrue (Yevgueni) de handen in elkaar om zijn wereld te doen herleven.

Credits: Zang: Isabelle A - Zang, gitaar en mondharmonica: Guido Belcanto - Zang en gitaar: Klaas Delrue - Zang en gitaar - The Bobbejaan All Stars met Orgel, piano, chef d’Orchestre: Dominique Vantomme - Bas, beatboxen: Sjang Coenen - Drums, percussie: Karel de Backer- Gitaar, banjo en vele snaarinstrumenten: Jo Mahieu Gitaar, ukulele, mandoline: Firmin Michiels - Foto © Dieter Bacquaert 61


20:30

ZA 12.12

SENNE GUNS — OPUS 3

WWW.SENNEGUNS.BE

HUMOR / MUZIEK

‘Opus 3’ is de titel van een cabaret-debuut waarin pianist en zanger Senne Guns kleine verhalen vertelt en grote dromen filosofeert, terwijl hij tussendoor de muziek én zichzelf fileert. Hoe deed Mozart dat in godsnaam, een requiem componeren en tegelijkertijd de wasmachine aansluiten terwijl Wolfgang Junior de kamer bijeen krijste? Met een unieke mix van humor, muziek en absurdisme waren 25 minuten uit ‘Opus 3’ goed voor de finale op het Leids Cabaretfestival 2019. De jury prees hem als “een echte verhalenverteller in een droogkomisch universum, ondersteunt met fabuleus pianospel. Qua timing is hij briljant, zijn grappen zijn minutieus geplaatst en zijn mimiek al net zo aanstekelijk. Een groot talent.” Zijn ludieke nummer ‘Beloftes’ is alvast regelmatig te horen op Radio 1. Opkomend cabaretier en rasmuzikant met zeer veel in zijn mars. Alvast onze tip, hou hem in de gaten. De poulain van Kommil Foo voor het eerst in de VELINX te zien met zijn cabaretdebuut!

“Kleine verhalen, licht absurd, afgewisseld met soms wat weemoedige, melancholische nummers, op z’n best als hij achter z’n piano zit en er op los lult. Cabaret dus, zoals je het in Vlaanderen niet zo vaak ziet.” ****, De Morgen over Opus 3

Tickets: _ Basis: 14,00 euro _ SUPERVRIENDENPRIJS: 7,00 euro Credits: Van en met Senne Guns - Foto © Lieven Dirckx 62


KERST IN DE VELINX

FAMILIE / KERST IN DE VELINX

15:00

WO 16.12

4HOOG 3+ — AKKE AKKE TUUT Er hangt een jongen aan de wasdraad! Echt! Aan de wasdraad! Een jongen! Een echte jongen. Tussen 3 truien, 2 sokken en een hemd. Zalig wiegend in de wind… Zo’n slordige 30 jaar geleden begonnen 2 jonge honden een splinternieuw cabaret-duo genaamd Kommil Foo. ‘Akke Akke Tuut’ was één van hun eerste voorstellingen. Mich en Raf Walschaerts regisseren nu Thomas Van Caeneghem en Lander Severins in een spiksplinternieuwe versie van deze kindertheater-klassieker. ‘Akke Akke Tuut’ wordt meer dan ooit onweerstaanbaar muzikaal cabaret voor kleuters!

WWW.4HOOG.BE

Kerst in de VELINX is een feest voor de hele familie met een warme en feestelijke ontvangst, met lekkernijen en leuke verrassingen in alle hoeken en kieren en een spetterende familievoorstelling voor jong en oud!

Tickets: _ Basis: 7,00 euro _ Vriend van de VELINX: 5,00 euro Credits: Spel: Thomas Van Caeneghem en Lander Severins - Regie: Mich en Raf Walschaerts - Scenografie: Stef De Paepe - Foto © Elisabeth Soetaert 64


MUZIEK

20:30

DO 17.12

SABIEN TIELS — NATURAL WOMAN, A TRIBUTE TO CAROLE KING Toen singer-songwriter Sabien Tiels in haar late tienerjaren de plaat ‘Tapestry’ ontdekte heeft ze deze grijsgedraaid. ‘Tapestry’, Carole King’s meest succesvolle album, stond lang voor Sabien geboren werd maar liefst 6 jaar in de Amerikaanse hitlijsten en wordt beschouwd als één van de allerbeste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig.

WWW.SABIENTIELS.COM

Sabien koestert een diepe waardering voor King als songschrijfster én als persoonlijkheid. Klaarblijkelijk bezorgen de pijnlijke momenten uit het leven kunstenaars vaak de beste inspiratie om een meesterwerk te creëren. In Carole King’s bewogen leven geldt echter de meervoudsvorm, meesterwerken dus, want we kennen allemaal beslist meerdere wereldhits die ze schreef, alleen of in nauwe samenwerking met haar eerste echtgenoot Gerry Goffin. Will you still love me tomorrow, Take good care of my baby, Crying in the rain, Chains, Up on the roof, One fine day, The Loco-motion, Natural woman, You’ve got a friend, I feel the earth move, It’s too late, So far away, Jazzman, It might as well rain until September, ... Al deze onvergetelijke songs vormden de inspiratie voor ‘Natural Woman’, een reis door Carole King’s leven in de vorm van een oprecht eerbetoon. Met haar glasheldere en unieke stemgeluid zal Sabien Tiels zelf achter de piano en op haar eigen beklijvende manier deze evergreens een nieuw leven inblazen. Vergezeld door Marco Cirone op gitaar en Roman Korolik op basgitaar. Deze voorstelling werd omwille van COVID-19 verplaatst van het voorjaar naar het najaar 2020, er zijn nog slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Tickets: _ Basis: 16,00 euro _ Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits: Zang, piano: Sabien Tiels – Gitaar: Marco Cirone – Basgitaar: Roman Korolik 66


67


KALENDER 2020 KALENDER THEMA 2020 Theater Wo Vr Za Do Wo Wo Wo

23 sept 2 okt 3 okt 8 okt 21 okt 18 nov 9 dec

De Koe - ACHTER/AF Circus Ronaldo - Swing Circus Ronaldo - Swing Berlin - True Copy de Roovers - De lange nasleep van een korte mededeling Abattoir Fermé - De Kersenvla Maarten Westra Hoekzema - Tired of being young

Familie Wo 7 okt Zo 11 okt Zo 15 nov Wo 16 dec

4Hoog - Wolk (vanaf 3 jaar) Walpurgis - Drie sterke vrouwen (vanaf 6 jaar) KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Dimitri Leue & Kiyotaka Izumi - Wolinoti (vanaf 8 jaar) KERST IN DE VELINX: 4Hoog - Akke Akke Tuut (vanaf 3 jaar)

Muziek Do 1 okt Vr 2 okt Za 3 okt Do 15 okt Za 31 okt Za 7 nov Vr 4 dec Vr 11 dec Za 12 dec Do 17 dec

68

Winterland 76 - The Beatles …. na The Beatles Circus Ronaldo - Swing Circus Ronaldo - Swing Los Speedy Bobs - Matineevoorstelling Novastar + voorprogramma Geike - Word’s out tour Slow Pilot plays Jeff Buckley + 25 years of Grace a live rockumentary hosted by Sofie Engelen Laïs - Laïs omhelst de kleinkunst Isabelle A, Guido Belcanto en Klaas Delrue De wereld van Bobbejaan Senne Guns - Opus 3 Sabien Tiels - Natural Woman, A Tribute to Carole King


KALENDER 2020 Humor/Cabaret Vr Za Za Wo Za

2 okt 3 okt 10 okt 9 dec 12 dec

Circus Ronaldo - Swing Circus Ronaldo - Swing Thomas Smith - De jaren van verstand Maarten Westra Hoekzema - Tired of being young Senne Guns - Opus 3

Klassiek Vr Za Zo Zo Zo

18 sept 26 sept 25 okt 22 nov 6 dec

Piet Swerts/philharmonie zuidnederland - Yakara Jef Neve in ontmoeting met Luc Ponet en Peter Maus Elfurenmis – Rachida Lamrabet & Tuto Puane Elfurenmis – Emanuelle Verhagen & Benjamin Glorieux Nathalie Matthys & Ilias Verbelen - Fascinating Rhythm

Dans & performance Wo 30 sept Vr 13 nov

The Backyard - It’s Gonna Be Horse (vanaf 14 jaar) Claudio Stellato - Work

Matinee Do 15 okt

Los Speedy Bobs - Matineeconcert

Literatuur Za 24 okt

TIJDcongres

Film Di Di Di Di Di

29 sept 6 okt 13 okt 20 okt 27 okt

Babyteeth (Shannon Murphy) Corpus Christi (Jan Komasa) Papicha (Mounia Meddour) For Sama (Waad Al-Kateab en Edward Watts) For Frosten (Michael Noer)

69


KALENDER 2020 KALENDER VERWACHT IN 2021 (ONDER VOORBEHOUD) Theater Za 9 jan Do 21 jan Wo 10 feb Wo 24 feb Za 13 maa Vr 2 apr Vr 30 apr

NTGent - Wie is Bang? Wolf Wolf - Who’s afraid of Virginia Woolf? Het Nieuwstedelijk - Man in de Mist Warre Borgmans, Gwen Cresens, Bo Spaenc / Muziektheater De Kolonie - In Topform! Lucas Van den Eynde, Tom Van Dyck, Ariane Van Vliet en Alice Reijs - EX Frank Focketyn, Sien Eggers en Stefaan Van Brabandt - Sartre & De Beauvoir Ben Segers, Ini Massez en Dominique Mondelaers - Fetskeu

Familie Wo 6 jan Zo 17 jan Wo 27 jan Zo 21 feb Wo 3 maa Zo 14 maa Vr 26 maa Zo 25 apr Wo 28 apr

Sprookjes enzo - Sneeuw! (vanaf 1,5 tot 3 jaar) Kapitein Winokio - Chillen op je billen (vanaf 3 jaar) de NWE Tijd & hetpaleis - Doe de groeten aan de ganzen (vanaf 6 jaar) Frieda - TATTARRATTAT! (vanaf 3 jaar) FroeFroe - Aiaiai (vanaf 3 jaar) Dimitri Leue, Inge Paulussen en Jonas Leemans Quinnie & Quinn (vanaf 6 jaar) Hetpaleis & Zonzo Compagnie - SHEL(L)TER (vanaf 7 jaar) FroeFroe - Roodhapje (vanaf 6 jaar) Sprookjes enzo - De tuin (vanaf 1,5 tot 3 jaar)

Muziek Do 28 jan Vr 29 jan Vr 12 feb Za 13 feb Do 25 feb Vr 19 maa Za 27 maa

70

Will Samson & Sam Amidon - Dubbelconcert ind(i)e VELINX Belpop Bonanza - Tura special Laika & Zefiro Torna - BALSAM WINTER TALES festival - The Breath, Ansatz der Machine, Echo Collective plays Jóhann Jóhannsson Stokman en Vos - Mooie meisjes Stef Kamil Carlens - One man band Herman van Veen - 75 jaar


Za 10 apr Wo 5 mei Vr 7 mei

Milow - Unplugged Tour 2021 De Frivole Framboos - Troppo Maturo Christophe Vandegoor, Jelle Cleymans en Joost van Hyfte Knechten van de koers

Humor/Cabaret Vr 8 jan Wo 20 jan Vr 5 feb Wo 5 mei Vr 7 mei

Nele Bauwens - Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens Kamal Kharmach - Mag ik even? 2020 Adriaan Van den Hoof - ‘t Zal schoon zijn als het af is De Frivole Framboos - Troppo Maturo Christophe Vandegoor, Jelle Cleymans en Joost van Hyfte Knechten van de koers

Klassiek Za Zo Zo Zo Wo

16 jan 7 feb 21 maa 18 apr 5 mei

Casco Phil - Nieuwjaarsconcert 2021 Elfurenmis – Charlotte Prové & Elise Caluwaerts Elfurenmis – Hetty Helsmoortel & Claron McFadden Elfurenmis – Mona Thijs & Bert Joris De Frivole Framboos - Troppo Maturo

Dans & performance Vr 26 feb

Fabuleus & 7 Limburgse CC’s - We go places (vanaf 14 jaar)

Matinee Do 25 feb

Stokman en Vos - Mooie meisjes

Literatuur Za 3 apr

Gerda Dendooven, Friedl’ Lesage, Jeroen Olyslaegers e.a Ovidius project

71


WWW.DEVELINX.BE

2020-2021

PRKATISCH


PRAKTISCHE INFO

PRAKTISCHE INFO COVID 19 Wij kijken er heel hard naar uit om u binnenkort in alle veiligheid terug te verwelkomen in de VELINX. Seizoen 20-21 wordt anders, zoveel is zeker. Maar het wordt ongetwijfeld ook bijzonder en boeiend. De VELINX houdt zich vanzelfsprekend aan de coronamaatregelen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. We ontvangen u helemaal veilig, conform het protocol opgesteld voor de kunstensector in overleg met de GEES. Hoe we dit doen en welke maatregelen we nemen, kan u terugvinden op onze website www.develinx.be. Het aanbod dat we nu presenteren is voorlopig beperkt tot september, oktober, november en december 2020. Want we kiezen resoluut voor communicatie op korte termijn om snel te kunnen inspelen op mogelijke nieuwe richtlijnen. Welkom terug! Tickets & Vriendenpas – start verkoop Vanaf 2 september 2020 start de ticketverkoop. U kan dan voor de voorstellingen van het najaar 2020 van de VELINX tickets online bestellen via www.develinx.be. Belangrijk! TICKETBUBBEL - U zit tijdens de voorstelling samen met de mensen waar u tickets voor hebt besteld, uw ticketbubbel. Dit aantal ligt voorlopig op maximum vijf personen, exclusief kinderen. Neem contact op met de ticketbalie om kinderen toe te voegen aan uw reservatie. Het aantal personen per bubbel kan in de toekomst nog aangepast worden volgens de richtlijnen van de Veiligheidsraad. Het is dus belangrijk dat als jullie samen willen zitten, jullie ook samen reserveren. Indien u hier vragen over heeft, neem contact met de ticketbalie op het nummer 012 80 00 40 of via mail naar tickets@develinx.be. Door de beperkte capaciteit is het niet mogelijk dit achteraf nog te wijzigen. Bedankt voor uw begrip! Het is niet mogelijk om op voorhand met genummerde zitplaatsen te werken. De plaatsen worden ingedeeld op basis van de bubbels. Alle nodige info ontvangt u enkele dagen vóór de voorstelling via mail. Opgelet! Omwille van de coronamaatregelen zullen er slechts een beperkt aantal plaatsen per voorstelling beschikbaar zijn en zullen we noodgedwongen sneller het bordje ‘uitverkocht’ moeten bovenhalen. U weze gewaarschuwd!

74


Online-ticketing Ons ticketingsysteem is een gemakkelijke, snelle en veilige manier om online tickets te kopen. Toch nog problemen met deze module? Wij helpen u graag verder: • •

bel 012 800040 voor telefonische hulp (tijdens de openingsuren, zie pagina 74) stuur een mail naar tickets@develinx.be

Vriendenpas Als Vriend van de VELINX geniet u van het laagste tarief voor al onze voorstellingen en talloze andere voordelen!

Vriend worden en/of tickets kopen kan via: • de website www.develinx.be • mailen naar tickets@develinx.be Als Vriend van het cultuurcentrum geniet u van heel wat voordelen. • U krijgt een fikse korting bij de aankoop van uw tickets. • U krijgt korting het hele seizoen, of u nu weinig of veel voorstellingen boekt. Hoe meer voorstellingen u kiest, hoe voordeliger uw Vriendenpas wordt. U kan een Vriendenpas al terugverdienen als u tickets voor drie voorstellingen koopt. • U kan tijdens het seizoen van eventuele speciale acties en kortingsmogelijkheden genieten. • Wij bevelen enkele voorstellingen zo warm aan dat u als Vriend een SUPERVRIENDENKORTING van maar liefst 50% krijgt. Voor het seizoen 2020-2021 selecteerden wij volgende voorstellingen: - Do 08/10/19 BERLIN - True Copy (theater) - Za 12/12/20 Senne Guns – Opus 3 (humor) - Vr 08/01/21 Nele Bauwens - Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens (humor) - Vr 07/05/21 Christophe Vandegoor, Jelle Cleymans & Joost van Hyfte – Knechten van de koers (humor)

PRAKTISCHE INFO

Voor het seizoen 2020-2021 kost een Vriendenpas €10,00 per persoon. Een Vriendenpas is geldig voor één seizoen en vervalt automatisch aan het einde van het seizoen. Een Vriendenpas staat op naam en is dus strikt persoonlijk. Ieder gezinslid moet in het bezit zijn van een Vriendenpas om te kunnen genieten van de laagste prijs voor avondvoorstellingen. Kinderen (-13 jaar) waarvan één van de ouders Vriend van de VELINX is, genieten echter wel automatisch van de vriendenprijs voor familievoorstellingen. Informeer u voor deze korting aan de ticketbalie.

Tongerse Tickets Wegens de coronacrisis is het dit seizoen helaas praktisch niet haalbaar Tongerse Tickets aan te bieden. Administratiekosten Bij alle online aankopen en reservaties kan u uw tickets thuis uitprinten. Indien u toch wenst dat wij uw tickets opsturen met de post wordt er een administratiekost aangerekend van € 3,00.

75


Terugbetalingen Tickets worden niet terugbetaald noch omgeruild, tenzij de voorstelling door ons wordt geannuleerd. Avondkassa Eén uur voor aanvang van de voorstelling is onze balie open. Er worden dan uitsluitend tickets voor die voorstelling behandeld. U kunt dan geen tickets voor andere voorstellingen reserveren of kopen. Vestiaire Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, is de vestiaire niet toegankelijk voor publiek.

PRAKTISCHE INFO

Openingsuren September 2020 tot en met juni 2021 - Maandag: 13.00 uur – 17.00 uur - Dinsdag: 13.00 uur – 17.00 uur - Woensdag: 10.00 uur – 12.00 uur en 13.00 uur – 17.00 uur - Donderdag: 10.00 uur – 12.00 uur en 13.00 uur – 17.00 uur - Vrijdag: 10.00 uur – 12.00 uur - Zaterdag en zondag: gesloten Juli en augustus 2021 - Maandag: 9.00 uur – 12.00 uur - Dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur - Woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur - Donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en 13.00 uur – 18.30 uur - Vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur - Zaterdag en zondag: gesloten Buiten deze openingsuren is het bepreekbureau één uur vóór aanvang van de voorstelling geopend. Tijdens deze (avond)kassa kunnen enkel tickets van de betreffende voorstelling aangekocht worden. Onze website (www.develinx.be) is 24 uur op 24 uur geopend, 7 dagen op 7. Gezinsbond Leden van de Gezinsbond en hun gezin betalen (op vertoon van hun lidkaart) de Vriendenprijs voor al onze familievoorstellingen. Deze korting is enkel te verkrijgen aan de ticketbalie. Gelieve voor deze korting contact op te nemen via email naar tickets@develinx.be of telefonisch op het nummer 012 800040. Hoe betalen Elektronisch betalen kan u aan het bespreekbureau met Bancontact, Visa, Mastercard en Maestro. U kan ook betalen per overschrijving nadat u een bevestiging van de reservering en een overschrijvingsformulier ontvangen heeft. Vanaf de ontvangst van uw overschrijvingsformulier heeft u 10 dagen te tijd om de betaling uit te voeren. De VELINX aanvaardt cultuurcheques van Sodexo en Edenred (hiervoor dient u zich persoonlijk aan te melden aan het bespreekbureau).

76


Onbetaalde reserveringen Onbetaalde reserveringen vervallen na verloop van tijd. Indien wij uw betaling 10 dagen na ontvangst van onze orderbevestiging niet ontvangen hebben, behouden wij ons het recht uw reservering te annuleren. Graag een seintje wanneer u een gereserveerde voorstelling niet kan bijwonen, zo hoeven we geen andere klanten te ontgoochelen. De VELINX behoudt zich het recht om gereserveerde en niet-betaalde tickets, die een kwartier vóór aanvang van de voorstelling nog niet zijn afgehaald, door te verkopen. Wachtlijsten Ook wanneer voorstellingen uitverkocht zijn, blijven er de dag zelf soms een aantal plaatsen onbezet. Daarom legt de VELINX, één uur voor aanvang van de voorstelling, een wachtlijst aan. U dient zich hiervoor persoonlijk aan te melden aan het bespreekbureau van de VELINX, waar uw naam genoteerd wordt. Een kwartier voor aanvang van de voorstelling wordt de wachtlijst aangesproken in volgorde van aanmelding en dit tot alle zitjes volledig bezet zijn. Een plaats op de wachtlijst biedt u echter geen garantie voor een inkomticket.

Scholen & avondvoorstellingen Leerlingen (minimaal 10) die in klasverband een avondvoorstelling bijwonen kunnen aanspraak maken op een uitzonderlijk tarief bij bepaalde voorstellingen. De begeleidende leerkracht heeft recht op een gratis ticket. U dient uw aanvraag (tijdig) in via tickets@develinx.be.

PRAKTISCHE INFO

Schoolvoorstellingen Tijdens het seizoen 2020-2021 organiseert de VELINX ook voorstellingen voor scholen. Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht bij Hans Lenders op het nummer 012 800038 of via hans.lenders@develinx.be.

Zaal huren U kan de VELINX ook huren: van polyvalente zaal tot schouwburg tot vergaderlokaal. Organisatoren van receptieve activiteiten kunnen beroep doen op professionele begeleiding en ondersteuning van hun activiteiten. Voor socio-culturele verenigingen zijn er speciale tarieven. Voor meer informatie of een afspraak kan u contact opnemen met info@develinx.be. De VELINX-bon Surprise! Verras eens iemand met een cadeaubon. De VELINX-bon is voorlopig enkel online te verkrijgen via www.develinx.be. Het evenementenloket Het evenementenloket is gehuisvest in cultuurcentrum de VELINX. Om het onze inwoners en verenigingen zo makkelijk mogelijk te maken gaan we ervan uit dat u bij de organisatie van uw evenement voor alle informatie terecht moet kunnen aan één loket… het evenementenloket! Op die manier willen we u een eindeloos en vaak omslachtig heen en weer geloop besparen tussen de diverse stedelijke diensten of niet-stedelijke instellingen.

77


Voor de organisatie van uw activiteit bezorgt u tijdig en schriftelijk (per brief, mail of fax) uw aanvraag aan het evenementenloket. Deze schriftelijke aanvraag bevat, naast een beknopte algemene beschrijving van uw activiteit (inclusief data en tijdstippen) een volledige opsomming van al hetgeen u aan het stadsbestuur vraagt. U bezorgt één aanvraag aan het evenementenloket en u ontvangt ook slechts één antwoordbrief. Eenvoudiger kan haast niet. Evenementenloket - cultuurcentrum de VELINX Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren tel: 012 800047 of 012 800048 e-mail: evenementenloket@stadtongeren.be

PRAKTISCHE INFO

Bibliotheek De bibliotheek is samen met het cultuurcentrum gehuisvest in de VELINX. Je kan er rustig met je neus in de boeken duiken, een mailtje versturen via internet of de krant lezen. Regelmatig vinden er ook tentoonstellingen en allerhande activiteiten plaats. Bibliotheek de VELINX Dijk 111 bus 1, 3700 Tongeren tel: 012 800056 – email: tongeren@bibliotheek.be – website: http://tongeren. bibliotheek.be/ RETRO VELINX Vóór of na de voorstellingen kan u altijd terecht in 'Retro Velinx' voor een hapje of een drankje. Retro Velinx is op maandag gesloten. Retro Velinx, Dijk 111 bus 3, 3700 Tongeren. tel: 012 262434 – email: hello@retrovelinx.be – website: www.retrovelinx.be

BLIJF OP DE HOOGTE Abonneer u op één of meerdere van onze nieuwsbrieven op www.develinx.be of zoek ons op FACEBOOK en INSTAGRAM!

78


Rondleidingen Tijdens een rondleiding verklappen we de bezoeker duizend-en-één technische en andere theatergeheimen. Deze geleide bezoeken, waarin u dit huis van kelder tot regiekamer met alles daar tussenin onthuld wordt, zijn gratis. Wel vooraf inschrijven bij inne.box@develinx.be Parkeermogelijkheden Op wandelafstand van de VELINX zijn er 2 parkings: - Parking CC de Velinx: 167, waaronder 8 parkeerplaatsen voor mindervaliden (Adres: Dijk 111). - Parking De Motten: 202, waaronder 8 parkeerplaatsen voor mindervaliden (Adres: Dijk 6-8).

PRAKTISCHE INFO

Deze parkings zijn volledig gratis. Op elke parking is een oplaadpaal voor elektrische auto’s. U kan een gedetailleerd plan met de parkeermogelijkheden raadplegen op onze website.

Daarnaast kan u tijdens onze avondvoorstellingen ook gebruik maken van de parking aan het Sociaal Huis De Semper. Tijdens AVONDvoorstellingen kan u vanaf één uur voor de aanvang van de voorstelling gratis binnenrijden op deze parking. Deze parking heeft een capaciteit van 75 parkeerplaatsen. Opgelet! Voor het verlaten van de parking heeft u een dagcode nodig, waarna de slagboom open gaat. Deze dagcode kan u bij elke avondvoorstelling aflezen van de digitale infobalk aan de zijkant van de ticketbalie. Wij vragen u vriendelijk om tijdens het gebruik van deze parking uw wagen op de daartoe aangeduide parkeerplaatsen te zetten en er zeker op toe te zien dat de vluchtwegen voor de hulpdiensten vrij gehouden worden.

79


Laatkomers Laatkomers worden niet meer toegelaten, tenzij tijdens de (eventuele) pauze.

PRAKTISCHE INFO

Rolstoelgebruikers Rolstoelgebruikers en andersvaliden kunnen in optimale omstandigheden alle voorstellingen bijwonen en kunnen bij de Provincie Limburg een begeleiderspas aanvragen, waarmee één begeleider de andersvalide gratis kan vergezellen tijdens de voorstelling. Gelieve wel tijdig uw plaatsen te reserveren via de ticketbalie van de VELINX. Ringleiding In de VELINX is er een mobiel en draadloos systeem aanwezig dat zowel in de schouwburg als op de scene kan gebruikt worden. Voor slechthorenden met een gehoorapparaat zijn er 10 individuele ringleidingen (neklus) beschikbaar die verbonden zijn met een draadloze ontvanger. De slechthorende kan individueel de sterkte van het ontvangen geluid regelen. Voor slechthorenden zonder gehoorapparaat beschikt het cultuurcentrum over koptelefoons die aangesloten zijn op de ontvanger. Let op! Deze ringleiding werkt enkel indien de voorstelling is versterkt via de geluidinstallatie. Informeer u steeds aan het onthaal om zeker te zijn of de ringleiding gebruikt wordt. Tevens vragen wij u om deze ringleiding vooraf te reserveren aan het onthaal op het nummer 012 800040 of via tickets@develinx.be.

In de zaal Het is verboden drank, eetwaren of snoep mee te nemen in de zaal. Gsm’s moeten worden uitgezet vóór het betreden van de zaal. Alle opnamen (beeld en/of geluid) zijn verboden. Indien u graag foto’s wil nemen tijdens een voorstelling moet u hiervoor vooraf toestemming vragen. Roken Alle ruimtes in de VELINX zijn rookvrij. Vrijwilligers De VELINX is steeds op zoek naar nieuwe, frisse en gemotiveerde vrijwilligers. Wil je meedraaien in een dynamisch cultuurhuis en tegelijkertijd een centje bijverdienen? Hou je van de wereld van podiumkunsten en alles wat daarbij komt kijken? Versterk dan ons team van enthousiaste vrijwilligers en neem contact op met Cecile Wehrens op 012 800041 of via cecile.wehrens@ develinx.be. Adresgegevens de VELINX Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren tel: 012 800040 - email: info@develinx.be – website: www.develinx.be

80


Wie is wie in de VELINX? directeur - programmator: Johan Wouters – johan.wouters@develinx.be – 012 800039 programmator: Hans Lenders – hans.lenders@develinx.be – 012 800038 communicatie/productie: Katrien Voets – katrien.voets@develinx.be – 012 800042 administratie: Cecile Wehrens – cecile.wehrens@develinx.be – 012 800041 Natasja Rogister – natasja.rogister@develinx.be – 012 800051 Annick Troisfontaine – annick.troisfontaine@develinx.be – 012 800053 bespreekbureau/onthaal: Dirk Noben – Natasja Rogister – Cecile Wehrens tickets@develinx.be - 012 800040

techniek: Willy Beckers - Julien De Munck – Pieter Houben – Camille Timmermans – David Verjans techniek@develinx.be - 012 800044 Colofon

PRAKTISCHE INFO

hoofd techniek: Inne Box – inne.box@develinx.be – 012 800044

Samenstelling en redactioneel werk Johan, Hans, Katrien, Cecile, Annick en Dirk Grafisch ontwerp Jeroen Broux, Imagica Lettertype Fixture van Subtipos (2018) Papier Munken Polar Oplage 7000 exemplaren Drukwerk Drukkerij Haletra Verantwoordelijke uitgever Stad Tongeren, Maastrichterstraat 10, 3700 Tongeren

81


PRAKTISCHE INFO

Alle informatie uit deze seizoensbrochure is gebaseerd op de gegevens per april 2020 verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden. De VELINX is lid van het samenwerkingsverband MOOOV/ZEBRACINEMA. De VELINX is door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend als een cultuurcentrum in de B-categorie (sinds 01/01/02). De VELINX werkt sinds 01/01/08 als stedelijke dienst.

82


Dijk 111 bus 2 3700 Tongeren 012 80 00 40 info@develinx.be www.develinx.be Jaargang 25, #5, augustus 2020 Verschijnt zeswekelijks vanaf september, behalve in november, februari, juni, juli en augustus

Profile for Imagica

De VELINX - Brochure 20/21 (najaar 2020)  

De VELINX - Brochure 20/21 (najaar 2020)  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded