__MAIN_TEXT__

Page 1

DE


20

19

20 2 0


4


Voorwoord

De VELINX, vrijdag 26 januari 2018: “Woede over onrecht is de hoogste vorm van liefde” schreeuwt acteur Johan Heldenbergh gepassioneerd uit op het einde van de voorstelling ‘Marx’. Stilte. Achterdoek kleurt rood en ‘Quand on a que l’amour’ van Brel weerklinkt door heen de speakers. Licht uit. Kippenvel. Tranen. Staande ovatie. Hoop. Dit is wat er gebeurt. Dit is wat er al talloze, honderden keren gebeurde in de 25-jarige geschiedenis van de VELINX. Telkens weer die verwondering. Telkens weer die troostende kracht van soms gruwelijke schoonheid. De halsstarrige weigering om angst te laten regeren. Telkens weer de verkwikkende bevrijding van de gulle lach der zelfspot. De spiegel die onze wenkbrauwen doet fronsen en ons tot nieuwe, verhelderende inzichten brengt. De muziek die ons - als ware het toverklanken - naar andere oorden vervoert. Foto’s, schilderijen, sculpturen die gevoelens oproepen waarvan we niet wisten dat ze in onze ziel verborgen lagen. Samen de tijd even doen stilstaan. Samen ‘Zijn’: ik, u, de kunstenaars, de acteurs, de muzikanten, wij. Er is geen zij in het verhaal dat we hier brengen, enkel een wij. Een verhaal van echte, daadwerkelijke magie – geen fantasie – dat we al meer dan een kwart eeuw brengen in de VELINX. Een verhaal dat nog lang niet is uitgeschreven. Een verhaal dat broodnodig is. Een verhaal dat begint op de volgende bladzijde. Graag tot in de VELINX

An Christiaens Johan Wouters schepen van cultuur directeur de VELINX

5


Praktische info — Ticketverkoop

Vanaf maandag 20 mei 2019 start de ticketverkoop MET vriendenpas om 10.00 uur online en aan de ticketbalie. U kan dan voor alle voorstellingen van de VELINX aan de Vriendenprijs uw vriendenpas en tickets online bestellen én betalen via www.develinx.be. U kan ook altijd langskomen tijdens onze openingsuren aan de ticketbalie. Wij openen die dag uitzonderlijk om 10.00 uur de deuren. Vriendenpassen kunnen niet telefonisch gereserveerd worden.

Voor het seizoen 2019-2020 kost een Vriendenpas €10,00 per persoon. Een Vriendenpas is strikt persoonlijk en is geldig voor één seizoen en vervalt dus op het einde van het seizoen. Kinderen (-13 jaar) waarvan één van de ouders Vriend van de VELINX is, genieten automatisch van de vriendenprijs voor familievoorstellingen. Informeer u voor deze korting aan de ticketbalie. Vriend worden en/of tickets kopen kan via: • de website www.develinx.be • persoonlijk aan de ticketbalie tijdens de openingsuren (zie pagina 180) • het bestelformulier (opsturen naar de VELINX, Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren) • mailen naar tickets@develinx.be

De losse ticketverkoop start op donderdag 23 mei 2019 om 10.00 uur.

6


Praktische info — Ticketverkoop

Tongerse Tickets Sinds enkele jaren selecteren wij speciaal voor de inwoners van Tongeren een aantal voorstellingen die samen een mooi, kwalitatief én representatief beeld schetsen van de programmering van de VELINX. Als Tongenaar betaalt u dan de VRIENDENprijs. Voor het seizoen 2019-2020 zijn dit: • Wo 13/11/19 LISBETHGRUWEZ/VOETVOLK– The sea within (dans) • Vr 13/12/19 BAS BIRKER – JE MOEDER! (humor) • Do 30/01/20 BUURMAN – Einzelgänger (muziek) • Wo 1/4/20 BERLIN – True Copy (theater)

Supervriendenprijs Wij bevelen enkele voorstellingen zo warm aan dat u als Vriend een SUPERVRIENDENKORTING van maar liefst 50% krijgt. Voor het seizoen 2019-2020 selecteerden wij volgende voorstellingen: • Vr 25/10/19 DEZ MONA - Book of Many (muziek) • Vr 17/01/20 COMP. MARIUS – De Schpountz (theater/humor) • Za 8/2/20 THE BOOTLEG EIGHTIES – Concert (muziek) • Wo 18/3/20 STEVEN MAHIEU – Full Contact Tour (humor)

Voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk en op voorhand bij het bespreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische reserveringen worden niet aanvaard. Deze actie is niet geldig tijdens de avondkassa.

7


zomerTIJD

cultUUR verbindt alTIJD

MoMeNT

Tijdens de zomerTIJD van 2019 trekt MoMeNT weer helemaal de kaart van de unieke belevingen, het belooft een prachtig kunst- en creatieseizoen te worden. Theater, beweging, muziek, literatuur, beeldende kunst, debat, feest, … MoMeNT houdt van diversiteit en van een mix van verschillende disciplines. Een derde editie geniet het voorrecht te mogen steunen op ‘ervaring’ en inmiddels ook op een ‘faam’, de naam, die in het culturele veld inmiddels aardig ingeburgerd raakt. MoMeNT is geen onbekende meer. Het is makkelijker om talenten te overtuigen en artiesten komen enthousiast en spontaan nieuwe TIJDideeën aandragen in Tongeren.

In 2017 luidde de ondertitel: CULTUUR PLAKT ALTIJD. In 2018 was het CULTUUR BEWEEGT ALTIJD. Dit jaar overtuigen we met CULTUUR VERBINDT ALTIJD.

Participatie aan kunst vertaalt zich in het unieke moment dat de toeschouwer, de toehoorder, de lezer, de bezoeker… een stuk van zijn ‘vrije tijd’ investeert in dat wat de professionele kunstenaar gecreëerd heeft tijdens zijn ‘werktijd’. TIJD, het DNA van de stad Tongeren, blijft het inspirerend kunstthema van de komende zomerprojecten.

De MoMeNTmand is stevig gevuld en er zijn voor 2019 meerdere ideeën aangereikt dan MoMeNT kan dragen. Beperktheid van ruimte verhindert ons alles toe te lichten, graag stellen we u enkele hoogtepunten voor. Houd zeker de website en sociale media in de gaten voor het volledige aanbod, updates, nieuwtjes en veel meer!

En eigenlijk is dit wel de meest krachtige stelling. Verbinden! Deelgenoot worden van een gezamenlijke belevenis.

VOLLEDIGE PROGRAMMA via: moment.tongeren.be TICKETVERKOOP via: ONLINE: moment.tongeren.be / AAN DE BALIE van de VELINX

8


zomerTIJD

Stadsmuzikantenfestival In 2019 markeren we de 10de editie van het Stadsmuzikantenfestival.

Een boeiende affiche opgesteld door Danielle Gielen, bundelt alleen maar talent: Mooneye (solo) - Reena Riot (trio) – The Calcios (trio) – The Golden Glows – Kramer (duo) – Buurman (solo) – Roosbeef (solo) – Black Flower.

TIJD Zondag 23 juni 2019 14u30 – 18u00 Begijnhof Tongeren Toegang gratis

9

MoMeNT

Op zondag 23 juni van 14u30 tot 18u00 worden acht muzikanten ingezet als straatmuzikanten in het Tongerse Begijnhof. Ze krijgen welgeteld 20 minuten TIJD om de zieltjes van het publiek voor hun te winnen. De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. Het publiek loopt van stadsmuzikant naar stadsmuzikant en stelt zo z’n eigen programma samen. Ook bijzonder geschikt voor muziekliefhebbers met kinderen.


zomerTIJD

Stijn in het Hoofd van Hawking De geheime sleutel van het heelal is een creatie van componist Yves Meersschaert en zijn 23-koppigorkest Room 13 Orchestra, visuele kunstenaar Lise Van Lerberghe en zanger en performer Stijn Meuris. Deze muziektheatervoorstelling werd gemaakt vertrekkend vanuit de theorieën van Stephen Hawking, Britse natuurkundige die wereldfaam verwierf met zijn stellingen over zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Muziek en tekst wordt verder gevoed door een beeldenmontage van Nasa beelden van het heelal en nieuw gemaakte animatiefilms aansluitend bij de voorstelling van Lise Van Lerberghe. De tekst is gebaseerd op de figuur en theorieën van de tot de verbeelding sprekende fysicus. Met het overlijden van Stephen Hawking zijn de thema’s die hij aanraakte terug brandend actueel. Zijn naam is ook wijdverspreid onder een breed publiek, gaande van jeugd tot volwassenen. Maar wat verkondigde hij nu eigenlijk? Wat was de betekenis van zijn bekendste werk ‘A Brief History of Time’? De Geheime sleutel naar het heelal biedt een ingang naar de theorieën van Stephen Hawking, een klus op het lijf geschreven van Stijn Meuris. Het spreekt voor zich dat deze voorstelling naadloos aansluit met het thema TIJD. MoMeNT wordt coproducent van dit uniek concert dat nadien het ganse seizoen zal reizen.

TIJD Zaterdag 27 juli 20u00 CC de VELINX Toegang €10,00

10


zomerTIJD

Tussen hond en wolf Een roadmovie, maar dan toneel. Samen met 40-tal andere toeschouwers neem je plaats op een rijdende tribune, getrokken door een tractor die door de eerste stad en haar prachtige landschap rijdt. Via een draadloze hoofdtelefoon ben je getuige van het bitterzoet liefdesverhaal van Julia en Robbert, twee jonge twintigers die elkaar ontmoeten en één nacht samen doorbrengen, tot hun wegen scheiden. Negen jaar later komen ze elkaar opnieuw tegen en blijken ze vast te zitten in een leven dat ze als jonge twintigers verafschuwden.

de TIJDrover De TIJDrover is een theatrale audiotour langs persoonlijke interviews en verhalen. Deze verrassende voorstelling biedt je de kans om, zonder consequenties, te ervaren hoe het zou zijn om wel op een stoel in een assisenzaal plaats te nemen. Het assisenproces kent een vast verloop. Ieder zijn plek, ieder zijn taak. Het proces om te bepalen of iemand schuldig is, dat kost ook weer TIJD. De meesten van ons hebben daar gelukkig nooit mee te doen. Je zou jezelf niet op de stoel van de verdachte wensen, of die van de rechter, of jurylid. Of toch? Jij hoort er niet te zijn, je hebt niets misdaan, geen rechtenstudie gevolgd, je bent geen griffier en toch mag je er even gaan zitten. Het kost je alleen wat TIJD. TIJD Zaterdag 10 en zondag 11 augustus Doorlopend van 11u00 – 21u00 Rechtbank Tongeren Toegang €5,00

11

MoMeNT

TIJD Maandag 12 t.e.m. donderdag 15 augustus 15u00 & 20u00 Parcours door Tongeren – Vertrek Hospitaalplein €10,00


Hip Hub Hooray 2e editie: september 2019 -Hip Hub Hooray is een Euregionaal urban cultuurproject waar hiphop talenten, professionals en organisaties uit de Euregio elkaar ontmoeten en nieuw werk creëren. Hip Hub Hooray geeft een stevige boost aan de Euregionale hiphop scene. De 2e editie van Hip Hub Hooray vindt opnieuw plaats in de Ambiorixkazerne, Tongeren. * De Hip Hub Hooray Hubs De Hubs zijn een reeks masterclasses rond hiphop muziek, street art en dance. Nieuw, fris hiphop talent krijgt hier de kans om onder begeleiding van professionele coaches en internationale hiphop inspirators nieuw werk te creëren. Dit is een investering in de talentontwikkeling van Euregionaal hiphop talent. Waar? Ambiorixkazerne, Tongeren Wanneer? van maandag 19 augustus tot vrijdag 23 augustus 2019. De Hubs worden afgesloten met een concert op donderdag 22 augustus 2019. * Het Hip Hub Hooray Festival Het festival vindt plaats op zaterdag 7 september 2019. De internationale line-up wordt bekend gemaakt tijdens de zomer van 2019. * Euregio Village Hiphop talenten uit Vlaanderen, Wallonië, Nederlands Limburg en Duitsland presenteren hun werk in een speciaal ontworpen Euregio Village op het festival. *Hip Hub Hooray Events Met onze street artists en rappers brengen we concerten en graffiti murals naar Euregionale steden zoals Tongeren, Hasselt, Genk, Luik, Heerlen en Aken. INFO De meest actuele info vind je altijd op www.hiphubhooray.eu Volg ons zeker ook op Facebook en Instagram: @hiphubhooray HEB JE VRAGEN? hiphubhooray@stadtongeren.be


FA S C I N E R E N D G A L L O - R O M E I N S M U S E U M

Zin in een reis naar PERMANENTE TENTOONSTELLING Ontdek het verhaal van de mens, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Kijk naar meer dan 2000 authentieke objecten. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes. Geniet van toffe animaties. Bezoek ook het fijne museumcafé en loop even langs in de shop met zijn unieke boekenaanbod. Kortom: onvergetelijke momenten, in het heden én verleden.

Balsamarium, Riemst (Vlijtingen), 90 tot 275 n.Chr. © Gallo-Romeins Museum


AUTHENTIEK . MIX VAN LEREN EN ONTSPANNEN . ONGEKENDE SCHATTEN

het verre verleden? TIJDELIJKE EXPO 19 OKTOBER 2019 - 26 APRIL 2020

DACIA

Het roemrijke verleden van Roemenië Romeinen, Daciërs, Geten, en zelfs Grieken, Kelten en Scythen: hun sporen zijn nog steeds zichtbaar in het hedendaagse Roemenië. Hoe beïnvloedden ze elkaar? Hoe gaven ze mee vorm aan deze intrigerende regio? Reis terug in de tijd in een belevingsvolle expositie met unieke goud- en zilverschatten. Een tocht boordevol verwondering. Om naar uit te kijken! In samenwerking met

Ook de VELINX pikt in op ‘Dacia – Het roemrijke verleden van Roemenië’ en exposeert tijdens het voorjaar van 2020 filmaffiches uit Roemenië, gekoppeld aan vertoningen van enkele hoogvliegers uit de recente Roemeense cinema in de Zebracinema-reeks. De Roemeense film scheert hoge toppen de laatste jaren met o.a. een Gouden Leeuw voor ‘Touch Me Not’ van Adina Pintilie. Een frisse duik in het rijke oeuvre van één van meest tot de verbeelding sprekende filmregio’s uit Europa.

Rhyton, Poroina Mare, Roemenië, 400-300 v.Chr. © București, Muzeul Național de Istorie a României

G A L LO-R O M E I N S M U S E U M TO N G E R E N Kielenstraat 15, 3700 Tongeren • 012 670 330 • grm@stadtongeren.be www.galloromeinsmuseum.be • www.europalia.eu


16


Oproep

De VELINX zoekt jong talent Zeven Limburgse cultuurcentra zetten samen met fABULEUS hun schouders onder een professionele dansproductie voor en door jongeren. We deden het een eerste keer in 2018 met het kleurrijke SNAP XL, dat duizenden toeschouwers in feeststemming bracht (tot in Roskilde, Denemarken!) Een vervolg kon niet uitblijven: in februari 2020 volgt er een nieuwe kans voor jong Limburgs danstalent. Wil je meedoen? Hou onze Facebook en Instagram dan dit najaar extra in de gaten. www.fabuleus.be/audities www.develinx.be Een project van C-mine cultuurcentrum, cultuurcentrum Hasselt, CC MUZE, CC Casino, cultuurcentrum De Adelberg, CC Maasmechelen, CC de VELINX en fABULEUS.

17


oktober 2019

MA

7

14

21

28

DI

1

8

15

22

29

WO

2

9

16

23

30

DO

3

10

17

24

31

VR

4

11

18

25

ZA

5

12

19

26

ZO

6

13

20


02 10 Woensdag 2 oktober 2019, 20.30 uur

Het Nieuwstedelijk & Fien Leysen Wie We Zijn

Theater

Een piloot. Een ruimtevaarder. Een grootvader. Een Facebookprofiel.

In ‘Wie We Zijn’ probeert Fien Leysen een antwoord te vinden op de vraag die in de titel luidt. Ze gaat op zoek naar wie ze is, in verhouding tot een ander, en tot zichzelf. Hoe veranderlijk is die identiteit, en hoe wankel soms. ‘Wie We Zijn’ kijkt daarom ook naar waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, en hoopt via een persoonlijke zoektocht antwoord te kunnen geven op universele vragen. Fien Leysen is één van de meest beloftevolle theatermakers uit Vlaanderen en was in 2018 één van de hoogtepunten van MoMeNT, zij zorgde met ‘Wat (niet) weg is’ voor een enorm beklijvende en uitermate ontroerende ervaring.

www.nieuwstedelijk.be

Tickets Basis: 14,00 euro — Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits

Tekst, regie en spel: Fien Leysen – Muziek: Bert Hornikx – Dramaturgie: Els Theunis Een voorstelling van Het nieuwstedelijk en Fien Leysen - Foto © Marcel Lennartz

20


“Pijn, schoonheid, weemoed gaan in deze voorstelling in een multimediale vorm, heel organisch in elkaar over. Ontroerend en herkenbaar. Puur, eerlijk, verzachtend.” Tuur Devens op Theaterkrant.nl over ‘Wat (niet) weg is’

21


03 10 w ww.wouterdewit.be

Tickets Basis: 14,00 euro — Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits

Foto Wouter Dewit © Gert Stockmans - Foto Wanthanee © Dorien Buys

22


Donderdag 3 oktober 2019, 20.30 uur

Wanthanee Solo en Wouter Dewit Dubbelconcert ind(i)e VELINX

WANTHANEE SOLO

WOUTER DEWIT Wouter Dewit stelt - tijdens zijn vierde passage in de VELINX! zijn nieuw te verschijnen album ‘here’ live voor met zijn nieuwe kwartet. Zijn debuutalbum ‘still’ (Zealrecords) bracht hij in 2018 nog live op het WINTER TALES festival en kreeg lovende reacties in de media. De Morgen noemde het “gouden melancholie” en “een album dat je overvalt en verloren

23

‘here’ begint waar ‘still’ eindigde en trekt de compositorische lijn door naar nog meer eenvoud enerzijds en meer ingekleurde arrangementen anderzijds. ‘here’ vraagt minder om verstilling, maar is dwingender in sound en hier en daar ronduit extravert. Ook live laat Dewit zich voor deze nieuwe plaat omringen door een variatie aan instrumenten. Het belooft dan ook een bloedmooie avond te worden in de VELINX. Voor de liefhebbers van Nils Frahm, Otto A.Totland, Ludovico Einaudi, Dustin O’Halloran, Joep Beving en Jóhann Jóhannsson.

Muziek

Wanthanee – in 2019 nog te zien en te horen als Outer-bandlid op ons WINTER TALES festival – werd door StuBru omschreven als de London Grammar van de Lage Landen. In 2016 won ze met ‘Only Shadows Remain’ De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Zelf omschrijft ze haar muziek als dromerig, melancholisch, maar toch direct. Deze keer keert ze moederziel alleen met haar engelenstem en gitaar/viool terug naar de VELINX. Een hele straffe madam waar u ongetwijfeld nog veel in de toekomst van zal horen!

achterlaat”, Focus Knack schreef over “klassiek gekleurde maar niet in het keurslijf gedwongen composities” en Metro meldt “een plaat om te koesteren”. Zijn compositie ‘La Durée.’ schopte het ondertussen in de Spotify Peaceful Pianolijst tot meer dan 14 miljoen streams en is daarmee de meest beluisterde post/ hedendaagse klassiek pianist van België over heel de wereld. Limburger en wereldklasse!


04 10 Vrijdag 4 oktober 2019, 20.30 uur

Jens Dendoncker

Humor

Bang van Dendoncker

Met maar liefst vier comedyprijzen op zak is het voor deze aimabele West-Vlaming tijd om de podia in Vlaanderen te bestormen. De winnaar van o.a. Humo’s Comedy Cup 2016 is helemaal klaar voor zijn eerste soloprogramma. Door menig jurylid en comedyfan geprezen vanwege zijn ‘hoge aaibaarheidsfactor’ en ‘geloofwaardig, ijzersterk spel’, brengt hij niet alleen zijn enthousiaste persoonlijkheid maar ook zijn beste grappen mee naar het theater.

‘Bang van Dendoncker’ leverde in zijn eerste seizoen uitverkochte zalen op en een lovende 4-sterren recensie in De Standaard. Ook op televisie is Jens niet meer weg te denken. Zijn verschijningen in ‘Hoe zal ik het zeggen?’, ‘Beste kijkers’ en ‘De slimste mens ter wereld’ werden goed gesmaakt. Jonge Kempenaar Jeroen Verdick is het vaste voorprogramma van Jens Dendoncker.

www.jensdendoncker.be

Tickets Basis: 16,00 euro — Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits

Van en met Jens Dendoncker

24


“Als je in deze sector echt wil meetellen, moet je de theaters in met een avondvullende voorstelling. Het is het ultieme ingangsexamen én Dendoncker is met glans geslaagd. (…) Brutaal en grofgebekt maar wel een klein hartje. Even genadeloos voor zichzelf als voor anderen.” **** Karel Michiels, De Standaard

25


Zaterdag 5 oktober 2019, 20.30 uur

Isolde

Muziek

05 10

Concert

Dit concert werd in maart 2019 uitgesteld omwille van de zwangerschap van Isolde, wij zochten - en vonden - een nieuwe datum voor een herneming. Isolde et les Bens werd opgericht door Isolde Lasoen (bekend als drumster van DAAN en van zoveel meer), waarmee zij naast haar eigen songs, ook een eigenzinnige keuze covers brengt uit de Franse sixtiespop-chanson, afgewisseld met diverse Engelstalige pareltjes van vroeger en nu. Een repertoire waarmee ze de afgelopen jaren gestaag een niet onopgemerkte, en door het publiek zeer gewaardeerde live-reputatie heeft opgebouwd. Isolde componeerde en realiseerde tussen al haar andere muzikale bezigheden door haar langverwachte solo album ‘Cartes Postales’ als vervolg op haar project met ‘les Bens’. Met haar zoetgevooisde stem en liefde voor rijke orkestratie doet Isolde je wegdromen naar zwoele Zuid-Franse avonden.

www.isoldeetlesbens.com Tickets Basis: 18,00 euro - Vriend van de VELINX: 15,00 euro Credits Drums en lead vocal: Isolde Lasoen – Gitaar: Ben Van Camp – Contrabas: Ben Bruni – Piano en keyboard: Luk Vermeir

26


BOKS. Een kleine ruimte. Een zoektocht naar de ander. Botsen. Exploderen. Box gevuld met spanning. Wervelend gewoel. Wervelend gelach. Aanstekelijk amusement. In een box. BOKS. 28


06 10 Zondag 6 oktober 2019, 15.00 uur

Theater De Spiegel BOKS (vanaf 1,5 tot 5 jaar)

Een nieuwe kleutervoorstelling over samenleven.

Twee personen ontdekken dat ze vastzitten in een kleine ruimte, een box. Ze raken niet meer van elkaar af. Er is verwarring, angst en onwennigheid. Stilaan groeien ze naar mekaar toe met de nodige spanningen, botsingen, strelingen en emoties. Onwennig gewoel ontaardt in gelach en aanstekelijk amusement.

Het decor van ‘BOKS’ vormt het fundament van de voorstelling. De uitvoerders spelen en dansen letterlijk ín een box. De interesse in die fysieke beperking en de effecten daarvan vormen de inspiratiebron voor de productie. Als publiek neem je mee plaats in de box, zodat je volledig deel uitmaakt van het geheel.

www.despiegel.com

Tickets Basis: 7,00 euro — Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Productie: Theater De Spiegel - Concept, spel en dans: Danaé Bosman en Jotka Bauwens - Bewegingsadvies en eindregie: Karolien Verlinden - Compositie en muzikant: Stefan Wellens - Kostuumontwerp: Lies Maréchal - Scenografie: Oona Sauwens - Decorbouw: Wim Van de Vyver - Lichtontwerp: Zoë Bossuyt en Alain Ongenaet - Techniek: Zoë Bossuyt en Hans Rigouts - Artistieke ondersteuning: Karel Van Ransbeeck - Foto © Laure Anne Iserief

29

Familie

Boks gaat over samenzijn en wat dit teweegbrengt. Welke confrontaties ontstaan er? Wie laat zich door wat beïnvloeden?


11 10 Vrijdag 11 oktober 2019, 20.30 uur

Circus Ronaldo La Cucina dell’ Arte

Theater/Circus/Humor

“De vrolijkste keuken ter wereld. De toeschouwers zitten zo heel erg in de voorstelling dat elke volwassene een uur lang een onbevangen kind is. De stijfste hark schatert met de capriolen en de slapstick.” **** De Morgen

‘La Cucina’ heeft vijfsterrenrecensies en staande ovaties ontvangen van Reykjavik tot in Lissabon, van Sydney tot Hong Kong. Na meer dan 500 voorstellingen, 150.000 km on the road, 4.500 gebroken borden en meer dan 800 kg deeg, willen Danny en David Ronaldo hun tour in schoonheid eindigen. Aller-allerhoogste tijd dus om deze productie naar Tongeren te halen! Danny Ronaldo ging in de leer bij de Siciliaanse meesterpizzajolo Paolino Bucca en een XIXde-eeuwse keukenkar op karrewielen werd aanzienlijk gevuld met porseleinen serviezen en de nodige eetbare en jongleerbare voedingsstoffen. Eens de fragiele keukenkastjes opengaan, begint een accordeon zijn eigen leven te leiden, spelen de lepels een tarantella op de wijnflessen en kan het ‘breekbare’ spektakel beginnen…

www.circusronaldo.be

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro ACTIE! ACTIE! Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling!

Credits Regie: Danny Ronaldo – Scenografie: David en Danny Ronaldo – Acteurs: Danny Ronaldo en David Ronaldo - Technisch directeur: David Ronaldo – Techniek: Seppe Verbist – Tourmanager: Annelies Mylemans - Muziek gecomponeerd door David Van Keer – Orgelbouw: Decap – Productie: Circus Ronaldo – Coproducent: Het Huis voor Kunsten op Straat (Neerpelt) - Met de steun van Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Mechelen - Foto © Benny Degrove

30


12 10 Zaterdag 12 oktober 2019, 20.30 uur

Baar Genoeg!

Een donkere komedie over familiebanden, een lichte tragedie over postjes en portefeuilles.

met Dimitri Leue / Warre Borgmans / Michael Pas / Alice Reijs / Sara Lâm

BAAR brengt Warre Borgmans en Dimitri Leue voor het eerst weer samen na de Lortchertrilogie. Ze vullen hun theatraal genenpakket aan met Michaël Pas, Alice Reijs en Sara Lâm. Topcast zeggen wij dan.

w ww.dimitrileue.be

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro

Credits Van en met: Warre Borgmans, Michaël Pas, Alice Reijs, Sara Lâm en Dimitri Leue - Luisterend en ziend oog: Günther Lesage (onder voorbehoud) - Tekst: Dimitri Leue - Muziek: Antoon Offeciers - Kostuums: Eva De Mul - Decor: Dimitri Leue en PTI BOOM - Lichtontwerp: Sylvia Cuyck (onder voorbehoud) - Techniek: Stef Appelen - Productie: Baar - Met steun van CC Berchem - Foto © Diego Franssens

31

Theater

‘GENOEG!’ vertelt het verhaal van een politieke dynastie. Het stuk begint wanneer de premier, Monsieur Assez, voor de deur staat van zijn zoon. Algauw wordt duidelijk dat de premier midden in een schandaal zit. Verwijten, politieke afrekeningen, felle debatten volgen elkaar in recordtempo op. Dan komt er ook nog een verloren zoon op de proppen, een toekomstige ex én een internethype….


Baar © Diego Franssens


16 10 Woensdag 16 oktober 2019, 20.30 uur

Histrylogie

Muziek

Het Verhaal van de 2 Meter Sessies

In de jaren tachtig was van MTV Unplugged nog geen sprake. Rockbands rockten hun rock op vol volume in bomvolle stadions en afgeladen concertzalen. Tegen die stroom in zette Jan Douwe Kroeske in 1987 de deur van zijn radiostudio open voor grote artiesten om de grove parels uit hun repertoire te herscheppen tot intieme, akoestische versies. ‘Twee meter sessies’ was geboren. Ruim vijftienhonderd sessies met de allergrootsten volgden: Counting Crows, J.J. Cale, Randy Newman, Radiohead, James Taylor, Foo Fighters, R.E.M., Bush, Nirvana, Joe Jackson, Crowded House, Joe Cocker, Sepultura en Coldplay. Maar ook de groten van de Lage Landen kwamen langs: Anouk, Milow, Triggerfinger, The Scene, K’s Choice, Boudewijn de Groot, Spinvis, The Scabs, Tröckener Kecks, De Dijk, Golden Earring,… Samen met Johannes Verschaeve van The Van Jets en Roland Van Campenhout vertellen Jan Douwe Kroeske en Jan Hautekiet het verhaal van meer dan 30 jaar opmerkelijke ontmoetingen, grappige herinneringen en ontroerende momenten. Ze worden daarbij muzikaal geruggensteund door Bart Van Lierde, Ron Reuman en Esther Lybeert en Maarten Flamand van The Antler King.

www.maandacht.be

Tickets Basis: 18,00 euro - Vriend van de VELINX: 15,00 euro

Credits Verteller: Jan Douwe Kroeske – Zang en gitaar: Johannes Verschaeve - Zang en gitaar: Roland Van Campenhout – Keys: Jan Hautekiet – Zang en percussie: Esther Lybeert - Gitaar: Maarten Flamand – Bas: Bart Van Lierde – Drum: Ron Reuman - Foto © Koen Bauters

34


Histr Histr Histr


17 10

Donderdag 17 oktober 2019, 14.00 uur

Jackobond & Bastien

Muziek/Matinee

Van Corsari tot Appermont

Een wervelende matineevoorstelling opgedragen aan alle Vlaamse en Nederlandse televisiepresentatoren en -presentatrices van weleer. Sonja Barend, Sandra Reemer, Rudi Carrell, Tony Corsari, Jan Theys,…. Een reis terug in de tijd naar de legendarische beginjaren van de Vlaamse televisie toen tv-presentatoren en -presentatrices nog échte sterren waren. Aan de hand van historische beeldfragmenten en onvergetelijke muziek blikken we terug naar deze onvergetelijke tijd. Persoonlijke verhalen van mensen die zowel voor als in de beeldbuis de bewuste beginjaren hebben beleefd komen aan bod. Legendarische televisieshows worden herontdekt en nagespeeld. Deuntjes van toen worden van onder het stof gehaald. ‘Van Corsari tot Appermont’ is een gevarieerde show voor iedereen die bij het aanzetten van zijn televisietoestel zich afvraagt hoe het ook alweer allemaal begonnen is!

www.jackobond.be

Tickets Basis: 10,00 euro - Vriend van de VELINX/VVK: 8,00 euro

Napret verzekerd Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro Velinx een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling. In samenwerking met Dienstencentrum De Piepel. Credits Met: Jackobond, Bastien en 3 muzikanten - Foto © Johannes Vande Voorde

36


18 10 Vrijdag 18 oktober 2019, 20.30 uur

Bart Cannaerts We moeten nog eens afspreken

Met tal van groeten, Bart.

Na een break van vijf jaar, is Bart Cannaerts eindelijk terug waar hij het liefste is: op een podium. Met zijn vierde avondvullende voorstelling. En daarin gaat hij doen wat hij het beste kan: verhalen vertellen over alles en liedjes zingen over niks. Geloof ons: daar wil je bij zijn.

www.bartcannaerts.be

Tickets Basis: 19,00 euro - Vriend van de VELINX: 16,00 euro Credits Van en met: Bart Cannaerts - Foto Š Johannes Vande Voorde

37

Humor

Ik had een hele hoop potentiĂŤle titels voor mijn nieuwe voorstelling, maar deze dekte het best de lading. En daarmee is die het dan ook geworden. Voila. Euh. Dat was het eigenlijk. Dus ja. Goh. Kaartjes kopen dan zeker?


Bent Van Looy © Marcus Jans


19 10 Zaterdag 19 oktober 2019, 20.30 uur

Muziek

Bent Van Looy

Solo Trilogy!

Met ‘Yours Truly’ verscheen eind 2018 het derde en laatste luik van Bent Van Looy’s LA trilogie. Samen met held en producer Jason Falkner - die tevens ook de gitarist van Beck is - ontpopte Van Looy zich in de heuvels van Hollywood, eerst intiem en voorzichtig op ‘Round The Bend’, dan kleurrijker en gespierder op ‘Pyjama Days’ en ‘Yours Truly’ als België’s meest melodieuze singer songwriter. Zijn persoonlijke en bitterzoete teksten vertellen over zijn reizen van Parijs naar Antwerpen, van de Alpen naar Tokio. Tijdens deze najaarstour gaat Bent Van Looy van achter zijn vleugel samen met u op zoek naar de grenzen van de popmuziek. Vorig jaar zetten Bent Van Looy in zijn eentje de AB Brussel nog in vuur en vlam als voorprogramma van Beck. Deze keer is de VELINX aan de beurt!

www.bentvanlooy.com

Tickets Basis: 19,00 euro - Vriend van de VELINX: 16,00 euro Credits Zang, piano, ukelele,….: Bent Van Looy - Foto © Marcus Jans

40


20 10 Zondag 20 oktober 2019, 15.00 uur

Kapitein Winokio

15 jaar handjes draaien (vanaf 3 jaar)

Kom, zing, dans, lach en vier met ons mee!

www.kapiteinwinokio.be - www.winokio.tv

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Kapitein Winokio: Winok Seresia - Regie: Dimitri Leue - Mevrouw de Poes: Marie-Anne Coppens - Ivanov/hoofdmuziekmatroos: Ivan Smeulders - Sterkevoet/gitaren: David Piedfort - Petrolium/basgitaren: Peter Pask - arlito Bakermat/drum: Karel De Backer Geluidsontwerp: Pierre Leconte – Sonoro - Lichtontwerp: Michel Jacobs – Popshop - Kostuums en productieleiding: Sarah Fissette Foto © Inge van Zomeren

41

Familie

“Lang zal hij leven, lang zal hij leven!” Kapitein Winokio viert 15 jaar ‘Handjes Draaien, koekebakkevlaaien, … windjes laten’ en vooral: 15 jaar liedjes zingen. Overal vindt hij liedjes en zingt ze samen met Mevrouw de Poes en zijn muziekmatrozen. Hij staat op - zingt een liedje, poetst zijn tanden - zingt een liedje, eitje ontbijtje - een liedje, varen - een liedje, … Voor àlles verzint onze Kapitein een melodietje. Jij kan dat ook! Zing maar mee. Op elk moment, elke dag, met een frons of een blije lach. Met altijd één boodschap voor ogen: Pluk de dag!


“Vrolijk word je niet van ‘Hybris’, maar het thema – de té hoge werkdruk – maakt de voorstelling wel relevant. Een aanrader.” Magali Degrande, Het Nieuwsblad

42


23 10 Woensdag 23 oktober 2019, 20.30 uur

Het Nieuwstedelijk Hybris

Een ontmoeting in de onderbuik van een ziekenhuis. Zij, een chirurge, probeert zich staande te houden. Hij, met krukken, wacht op nieuws.

Dag en nacht gaan ziekenhuizen tot het uiterste om levens te redden. In overboekte operatiekwartieren bezwijken chirurgen onder de druk. Een systeem stuit op zijn limieten.

www.nieuwstedelijk.be

Tickets Basis: 14,00 euro — Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Spel: Inge Paulussen en Tom Ternest – Live muziek: Patricia Vanneste en Bert Hornikx – Interviews, tekst en regie: Christophe Aussems – Dramaturgie: Els Theunis – Scenografie: Bart Van Merode – Kostuum: Chris Snik - Regie-assistentie en transcriptie interviews: Ellis Meeusen - Opnames interviews: Kenneth Berth - Transcriptie interviews: Pieter Delfosse – Productie: Ellen Haesevoets en Thomas Verachtert - Atelier scenografie: Andreas Ketels/kunstenvliegmerk – Geluid: Stefan De Reese – Techniek: Bregt Janssens In samenwerking met Master Theater Toneelacademie Maastricht. - De productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid en Gallop Tax shelter - Foto © Bart Van Merode

43

Theater

Na ‘Vuur’ maakt Christophe Aussems een nieuwe voorstelling op basis van interviews. Hij sprak chirurgen en patiënten over wat er met hen gebeurt als het fout loopt.


44


25 10 Vrijdag 25 oktober 2019, 20.30 uur

Dez Mona Book of Many

“We kunnen gerust zijn de toekomst van Dez Mona is verzekerd. De band wist ons eens te meer in vervoering te brengen met een intens, donker, bezwerend, heerlijk concert.“ Popkenner.be

www.dezmona.com

Tickets Basis: 18,00 euro — SUPERVRIENDENPRIJS: 9,00 euro

Credits Zang: Gregory Frateur – Accordeon: Roel Van Camp – Gitaar: Sjoerd Bruil – Piano en gitaar: Tom Pintens - Foto © Marcel Lennartz

45

Muziek

Dez Mona is de laatste jaren eerder spaarzaam met hun live optredens. Zo kozen ze ervoor om in 2019 slechts een handvol speelplekken zoals Botanique, Toneelhuis en de Minard schouwburg aan te doen. Gelukkig komen ze dit najaar ook naar de VELINX!

De band rond zanger Gregory Frateur is weer helemaal terug met hun nieuwste langspeler ‘Book of Many’. ‘Book of Many’ wordt gekenmerkt door weidse ballades, bezwerende trips en verstilde vertellingen. Opgenomen in de Franse Ardèche tussen het gezang van de krekels, ontspringt ‘Book of Many’ als een rivier die uit haar oevers treedt, beddingen verlegt, in stroomversnelling gaat, als een waterval het diepe induikt om in stilte verder te dwalen. ‘Book of Many’ herbergt songs over onvoorwaardelijke liefde, schuld, oorlog, verlies en hoop. Frateur laat zich voor deze Book of Many tournee omringen door accordionist Roel Van Camp, gitarist Sjoerd Bruil en pianist/ gitarist Tom Pintens.


46


26 10 Zaterdag 26 oktober 2019, 20.30 uur

TIJD congres

Sommige projecten verdienen een traditie te worden; elke MoMeNTeditie eindigt met een TIJDcongres om het MoMeNT officieel af te sluiten. Op zaterdag 26 oktober 2019 valt in de VELINX officieel het doek over MoMeNT’19.

Graag stellen we u in primeur de 7 dagboekschrijvers voor: Pat Donnez, Noël Slangen, Erik Vlaminck, Bruno Vanden Broecke, Yasmien Naciri, Jelle Van Riet en Elke Bruninx.

moment.tongeren.be Tickets Basis: 10,00 euro

47

Literair evenement

Voor deze editie wordt er aan 7 schrijvers gevraagd elke maand (van april t.e.m. oktober = 7 maanden) één persoonlijk MoMeNT te beschrijven. Op het TIJDcongres worden deze (7x7) 49 MoMeNTen gebracht en brengen ze elk hun verhaal van een gedeelde MoMeNTTIJD.


27 10 Zondag 27 oktober 2019, 15.00 uur

Klassiek en Architectuur — Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen Songs for a better world

Locatie: Julianusplein Tongeren

Klassiek

Een uniek concert op een unieke locatie!

Klassiek en Architectuur brengt de hoogtepunten uit de klassieke muziek van de laatste vijftig jaar in architecturaal bekroonde sites. Met het project “klassiek en architectuur” wil Orfeoproducties een kruisbestuiving organiseren door kunstenaars uit deze beide disciplines met elkaar in contact te brengen. Tevens willen ze ook bij toeschouwers een verbreding van hun interesse opwekken. Liefhebbers van moderne architectuur worden geconfronteerd met hedendaagse klassiek muziek en geïnteresseerden in klassiek muziekuitvoeringen worden ondergedompeld in een creatieve architecturale omgeving.

15.00 uur: Toelichting door de (textiel)architect Amandus Van Quallie (Nomad Concept) 15.30 uur: Concert door het Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen Programma: ‘Songs for a better world’ met vocale muziek van o.a. Barber, Tulev, Copland, Gjielo en Lauridsen. Een muzikale ode aan de hoop op een wereld van vrede en verstand. Componisten uit de hele wereld delen dit gedachtengoed en schreven prachtige koorwerken die deze hoop verklanken.

De eerste concertreeks vond plaats in onder meer deSingel (Stéphane Beel), het Antwerpse Havenhuis (Zaha Hadid Architects) en het Kasteel Ommerstein (Vittorio Simoni). In Tongeren viel het oog van Orfeoproducties op de internationaal gelauwerde Julianusplein van (textiel)architect Amandus van Quallie (Nomad Concept)

48


Klass Arch Ludo www.orfeo.be - www.kamerkoormaastricht.nl

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 14,00 euro

Adres Julianus Shopping Center, Clarissenstraat 41, 3700 Tongeren Credits Foto Š Robert De Wilde (Julianus project)

49


november 2019

MA

4

11

18

25

DI

5

12

19

26

WO

6

13

20

27

DO

7

14

21

28

VR

1

8

15

22

29

ZA

2

9

16

23

30

ZO

3

10

17

24


03 11 Zondag 3 november 2019, 15.00 uur

Compagnie Barbarie Time goes bye bye (vanaf 7 jaar)

Het kost tijd om tijd te begrijpen

Voor kinderen duren verjaardagsfeestjes minder lang dan een toiletbezoek en kan je in twee tellen twee dagen verder zijn. Hun tijdsbeleving hangt nauw samen met hoe leuk of saai de tijd verstrijkt. En het is niet slecht om daar ook als volwassene af en toe eens naar terug te grijpen. Tijd is één van de grote mysteries die de mens al eeuwen bezighoudt. Net zoals de aard van de geest of de oorsprong van het universum. Gedreven door zijn drang om te weten, blijft de mens op zoek naar antwoorden. Want op het einde wacht de eindigheid. En dat valt noch voor een kind, noch voor een volwassene te begrijpen.

Familie

Alan Burdick

In deze nieuwe voorstelling neemt compagnie barbarie het gegeven ‘TIJD’ onder de loep. Voor volwassenen een evidentie. Voor kinderen een onbegrijpelijke conventie.

Wij rennen ons rot in de race tegen de klok die we zelf hebben ingevoerd. Minuten en uren volgen elkaar op. En hoe ouder je wordt, hoe sneller de jaren. Maar het duurt even voor kinderen hier vat op krijgen. Het duurt... nu ja... een tijdje…

www.compagniebarbarie.be

Tickets Basis: 7,00 euro — Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Spel: Liesje De Backer, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel - Regie: Karolien De Bleser - Scenografie: Michiel Van Cauwelaert Kostuums: Viv Van der Poel - Productie: compagnie barbarie in coproductie met BRONKS, Villanella

52


06 11 Woensdag 6 november 2019, 20.30 uur

tg STAN Que sera sera

Warhol vormt het vertrekpunt van deze voorstelling. Een must voor filmfanaten én verplichte kost voor theater-liefhebbers. tg STAN stond in 2017 met hun fantastische Molière-bewerking ‘Poquelin II’ en in 2018 met hun overheerlijke ‘My Dinner with André’ op de planken in de VELINX.

www.stan.be

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Van: Bert Haelvoet, Damiaan De Schrijver en Matthias de Koning – Met: Bert Haelvoet en Damiaan De Schrijver - Tekst naar o.a. Le Cinéma selon Alfred Hitchcock van François Truffaut – Kostuums: Elisabeth Michiels - Productie tg STAN - Foto © rights reserved

53

Theater

Voor de nieuwe tg STAN-productie begeven Damiaan De Schrijver, Bert Haelvoet en Matthias de Koning zich op het domein van de film. Waar komen film en theater elkaar tegen? Waar botsen ze en waar versterken ze elkaar? Divers bronmateriaal zoals interviews die Alfred Hitchcock gaf aan onder meer François Truffaut en Andy


Zaterdag 9 november 2019, 20.30 uur

Axelle Red Muziek

Electro Acoustic Tour

Dit najaar tourt ze in de Belgische en Franse zalen met haar nieuwe ‘Electro Acoustic Tour’, samen met haar fantastische muzikanten Dominique Vantomme, Wigbert Van Lierde en Simon LeSaint, in een onverwachte combinatie van de elektronische invloeden van het album ‘Exil’ en akoestische instrumenten.

Voor haar recente album ‘Exil’ trok Axelle naar Memphis, Nashville en Los Angeles. Op ‘Exil’ staan grote namen zij aan zij met die van Axelle. Met twee ervan heeft ze een gemeenschappelijk verleden: Albert Hammond en Shelly Peiken schreven exact 25 jaar geleden mee aan één van de grootste successen op haar debuutplaat, de klassieker ‘Sensualité’. Hammond, auteur van een dertigtal wereldhits waarvoor oa. Whitney Houston en Tina Turner hem eeuwig dankbaar zijn, had ze al eerder teruggezien - ze delen samen de credits voor enkele nummers op ‘Rouge ardent’. Wereldklasse dus.

Het is bijna 10 jaren geleden dat Axelle Red nog eens in Tongeren op de planken stond. Dat wordt een blij weerzien in de VELINX!

www.axelle-red.com Tickets Basis: 35,00 euro - Vriend van de VELINX: 32,00 euro Credits Zang en gitaar: Axelle Red – Keys: Dominique Vantomme – Gitaar: Wigbert Van Lierde – Drums: Simon Le Saint - Foto © Jan Welters

54


10 11 Zondag 10 november 2019, 11.00 uur

Van de schoonheid en De Troost

In ‘Van de schoonheid en De Troost’ buigen psychiater Dirk De Wachter, hoboïst Bram Nolf en pianist Daan Vandewalle zich over de vraag of schoonheid (en kunst in het algemeen) van ons allen betere mensen maakt. Een lezing én een concert over de relatie tussen esthetiek en ethiek ...

Tickets (inclusief glaasje achteraf) Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits

Foto © Norbert Maes

55

Klassiek/Aperitiefconcert

Dirk De Wachter, Bram Nolf & Daan Vandewalle


13 11 Woensdag 13 november 2019, 20.30 uur

Hedendaagse dans

Lisbeth Gruwez/ Voetvolk

The sea within

Deze keer presenteert Lisbeth Gruwez haar eerste groepschoreografie. Voor het eerst in haar carrière danst Gruwez haar eigen choreografie niet zelf, maar selecteerde ze een groep van tien danseressen. Zij brengen een nieuw, hedendaags ritueel waarin de ‘wij’ het ‘ik’ omarmt. ‘The sea within’ is een magnetiserende voorstelling waarin Gruwez de chaos niet langer wil beteugelen, maar zijn eigen orde laat zijn. Nog steeds even vinnig en intens, maar in plaats van in te zoomen op het individu, laat ze de dansers opgaan in een weids landschap.

Lisbeth Gruwez begon als danseres bij Wim Vandekeybus, werkte een aantal jaren met Jan Fabre en danste bij o.a. Sidi Larbi Cherkaoui. Met haar internationaal bejubelde solovoorstellingen ‘It’s going to get worse and worse and worse, my friend’, ‘AH/HA’ en ‘We’re pretty fuckin’ far from okay’ – allemaal te zien in de VELINX – bevestigde ze haar status van straffe madam. Afgelopen seizoen was ze hier nog aan het werk te zien met de schitterende uitgepuurde en minimalistische voorstelling ‘Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan’.

De muziek is opnieuw van de hand van Maarten Van Cauwenberghe, dit keer bijgestaan door Elko Blijweert en Bjorn Eriksson. Minimalistische synths en een prikkelend spel met frequenties drijven hun elektronisch geluidsontwerp tot de bodem van je zintuigen.

“Vandaag de dag kunnen we heel goed dingen uiteen halen, maar we vergeten ze te vaak weer bijeen te brengen.” Lisbeth Gruwez

56 56


www.voetvolk.be Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX/Tongerse Tickets: 12,00 euro Voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk en op voorhand bij het bespreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische reserveringen worden niet aanvaard. Deze actie is niet geldig tijdens de avondkassa. Credits Concept en choreografie: Lisbeth Gruwez - Muziek en geluidsontwerp: Maarten Van Cauwenberghe, Elko Blijweert en Bjorn Eriksson Performance: Ariadna Gironès Mata, Charlotte Petersen, Cherish Menzo, Daniela Escarleth Romo Pozo, Francesca Chiodi Latini, Jennifer Dubreuil Houthemann, Natalia Pieczuro, Sarah Klenes, Sophia Mage en Chen-Wei Lee - Dramaturgie: Bart Meuleman - Repetitor: Lucius Romeo-Fromm - Lichtontwerp: Harry Cole - Scenografie: Marie Szersnovicz - Techniek: Gilles Roosen en Thomas Glorieux Productiemanager: Anita Boels - Communicatiemedewerker: Daan Borloo - Productie: Voetvolk vzw - Coproductie: Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Festival de Marseille / Théâtre Le Merlan, Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, TANDEM Arras-Douai, Theater Freiburg, Le Fond du dotation du Quartz, La Rose des Vents, Theater Im Pumpenhaus, Julidans, Kunstfest Weimar, CNN Nantes, CDC Toulouse, Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer Berlin, Vooruit / Campo, Charleroi Danse & Key Performance Residenties: Troubleyn | Jan Fabre, Charleroi Danse, Kunstencentrum BUDA & Koninklijke Vlaamse Schouwburg - Met de steun van: Kunstencentrum NONA, de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie & de Belgische Tax Shelter - Voetvolk is company-in-residence bij Troubleyn | Jan Fabre en het KMSKA en ‘artiste associé’ bij Le Quartz - Scène Nationale de Brest Foto © Danny Willems

57


’The Sea Within’ is hoogst verwarrend, een voorstelling die haar publiek weinig houvast of aanknopingspunten aanreikt. Maar wie zich laat meevoeren door de golven van Voetvolk, ontdekt in die verwarring een verstilde schoonheid.” ****, Ewoud Ceulemans, De Morgen


Lisbeth Gruwez / Voetvolk

© Danny Willems


In het kader van de achtste editie van de KUNSTENDAG VOOR KINDEREN kan je samen met heel de familie een hele dag kunst beleven! De VELINX doet mee aan de KUNSTENDAG VOOR KINDEREN en zorgt voor fijne randactiviteiten bij deze muzikale voorstelling. Meer info volgt via www.develinx.be

60


17 11 Zondag 17 november 2019, 15.00 uur

Zonzo Compagnie & HOP FROG Fanfare

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

Koper & Vel (vanaf 6 jaar)

‘Koper & Vel’ is een ode aan de fanfare in klank en beeld. Nu eens een feestelijke uitnodiging om te dansen, dan weer een statig eerbetoon of een streepje troost in de rouwstoet. Fanfaremuziek draagt ons door elk ritueel in het leven, is als het ware de klank van het leven zelf. Op de scène staan twee percussionisten en zeven koperblazers: Ze klinken grotesk en absurd, ingetogen en sober, of verdwalen in merkwaardige danspassen. Maar altijd écht: met adem, zweet en ritmes die doen bewegen.

Een opzwepend theaterconcert zonder woorden om tegelijkertijd stil van te worden en het uit te schreeuwen van plezier!

www.zonzocompagnie.be

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Regie en choreografie: Randi De Vlieghe - Composities: Bert Bernaerts en Koen Bollen - Kostuum: Isa Janssens - Productiebeeld: Stephan Vanfleteren - Muzikale uitvoering: HOP FROG Fanfare - Basdrum en gitaar: Tim Coenen - Snaredrum en compositie: Tijl Piryns - Souzafoon: Glen De Jonghe - Trombone: Loes Minnebo - Trompet en compositie: Bert Bernaerts - Altsax: Peppi Pepermans - Baritonsax en compositie: Hanne De Backer - Sopraansax en compositie: Koen Bollen - Trompet: Mario Conjaerts - Een productie van Zonzo Compagnie in coproductie met HOP FROG Fanfare. - Foto © Dries Segers

NA

OO

AG

NT

CA

DE

M

PE

IE

Ontd

ek,

belee

f en

toon

je tal

ent!

S

61

Familie

Regisseur/choreograaf Randi De Vlieghe en de Borgerhoutse HOP FROG Fanfare brengen een universeel muzikaal verhaal voor een breed publiek over de mens, zijn overmoed, zijn wreedheid, zijn zachtheid, zijn kwetsbaarheid, zijn veerkracht en zijn levenslust.

Negen muzikale klasbakken rekken het concept ‘fanfare’ op in alle richtingen!


Zonzo Compagnie & HOP FROG Fanfare © Roy te Lintelo


27 11 Woensdag 27 november 2019, 20.30 uur

De Roovers Theater

Melancholia – “Ivanov is dood! Leve Ivanov!”

“Ondanks duidelijke successen hebben veel mensen het gevoel dat ze falen. Nooit zijn we mooi en succesvol genoeg, nooit in vergelijking met de ander als concurrent, maar ook met de ander die je zelf bent. Een race tegen je eigen schaduw kan je

Ivanov is ten einde raad. Zijn zaken gaan slecht en zijn vrouw ligt op sterven. Hij geeft op. Hij isoleert zich van alles en iedereen, laat zijn doodzieke vrouw aan haar lot over en brengt zijn avonden door bij zijn oude vriend Lebjedev. Diens dochter Sasja wordt stapelverliefd op de antiheld. Dit meisje met haar ontwapenend enthousiasme zou Ivanov een uitweg kunnen bieden. Is er verzet mogelijk tegen het onontkoombare?

De Roovers maken een eigen versie geïnspireerd op deze klassieker; een vrolijke voorstelling over grote droefenis en de ratrace van de hedendaagse samenleving.

niet winnen.” P.Verhaeghe

www.deroovers.be

Tickets Basis: 14,00 euro — Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Van en met: Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente, Timo Sterckx, Vincent Van Sande, e.a. - Scenografie: Stef Stessel - Kostuums: Pynoo - Lichtontwerp en techniek: Bert Vermeulen - Een productie van: de Roovers spelen vzw Foto © Jonas Larsson Folkeson

64


28 11 Donderdag 28 november 2019, 14.00 uur

Theater Malpertuis Olivetti 82

“Wat Bob doet is adembenemend. Anderhalf uur lang zuigt hij je mee in een tunnel.”

www.malpertuis.be

Tickets Basis: 10,00 euro - Vriend van de VELINX/VVK: 8,00 euro

Napret verzekerd Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro Velinx een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling. In samenwerking met Dienstencentrum De Piepel Credits Productie: Theater Malpertuis en vzw Twijfel – Tekst: Eriek Verpale – Spel: Bob De Moor - Met steun van De Vlaamse Gemeenschap - Foto © Sofie Debackere

65

Theater / Matinee

Fred Six, De Standaard

Bernard Van de Wiele is niet geestelijk gestoord, maar in de war. Hij weet niet waarom hij zich opeens in een politiekamer bevindt met een Olivetti 82-typmachine voor z’n neus en twee mannen die hem aan de tand voelen. Waarom zit z’n hand in het verband? En hoe is het allemaal begonnen? Bernard Van de Wiele begint zijn verhaal te vertellen … 26 jaar geleden kroop acteur Bob de Moor in de huid van dit personage van schrijver Eriek Verpale. 116 voorstellingen lang hield ‘Olivetti 82’ de Vlaamse en Nederlandse cultuurcentra in de ban. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het stuk en de 50ste verjaardag van Theater Malpertuis trekt ‘Olivetti 82’ er nog een laatste keer op uit. Een pareltje van een monoloog die nog niets aan kracht heeft ingeboet.


29 11 Vrijdag 29 november 2019, 20.30 uur

Guido Belcanto

Muziek

Een zanger moet trachten pijn te verzachten

En natuurlijk wordt aan deze heuglijke gebeurtenis een tournee gekoppeld van Guido met zijn magistrale band ‘het Broederschap’.....Belcanto mag dan 65 zijn geworden, geen haar op zijn hoofd denkt eraan om een punt te zetten achter zijn never ending tour de chant.

30 jaren van een leven vol muziek en hartstocht, hoog tijd dus, zo meenden platenbaas en impresario voor een overzicht van dit uitzonderlijke artistieke palmares. In september 2019 zal een compilatie CD worden uitgebracht met Belcanto’s grootste succesnummers, live uitvoeringen, vergeten parels en rariteiten waaronder vele onuitgebrachte songs. Een muzikale schatkamer zal haar deuren openen die zelfs de meest doorwinterde fans met verstomming zal slaan. Tevens zal er in diezelfde periode een boek uitkomen met alle songteksten van Guido Belcanto.

Hierover gepolst, zei de zanger ooit: “Het allermooiste wat je op een podium kan zien is een veteraan die het nog kan, een oudere artiest die nog fier overeind staat en geen karikatuur van zichzelf is geworden. Zo iemand wil ik zijn.”

www.guidobelcanto.be

Tickets Basis: 22,00 euro — Vriend van de VELINX: 18,00 euro

Credits Zang: Guido Belcanto – Gitaar, accordeon en piano: Lieven Demaesschalck – Gitaar, banjo en lapsteel: Geert Hellings – Viool en mandoline: Andries Boone – Bas: Nicolas Rombouts – Drums en percussive: Maarten Moesen – Piano en saxofoon: Tom Callens Foto © Johan Jacobs

66


“Het allermooiste wat je op een podium kan zien is een veteraan die het nog kan, een oudere artiest die nog fier overeind staat en geen karikatuur van zichzelf is geworden. Zo iemand wil ik zijn.�

67


Stan 30 Van 11 Sama 68


S V ang S Zaterdag 30 november 2019, 20.30 uur

Stan Van Samang Op De Schoot

Wil je Stan Van Samang eens van dichtbij beleven? Dan is er goed nieuws! De man die dertigduizend toeschouwers bijeenbracht met vijf shows in de Lotto Arena komt naar Tongeren. Met de toepasselijke titel ‘Op De Schoot’ trekt Stan Van Samang naar het theater. Zoals de titel doet vermoeden wordt het een concert in intieme setting, maar daarom niet minder ‘groots’.

Muziek

www.stanvansamang.be

Tickets Basis: 30,00 euro - Vriend van de VELINX: 27,00 euro

69


december 2019

MA

2

9

16

23

30

DI

3

10

17

24

31

WO

4

11

18

25

DO

5

12

19

26

VR

6

13

20

27

ZA

7

14

21

28

8

15

22

29

ZO

1


04 12

Woensdag 4 december 2019, 20.30 uur

Tom Helsen Ladies Night

Muziek

Tom Helsen, de Leuvense bard en singer-songwriter, presenteert ‘Ladies Night’! Het belooft een buitengewone en bijzondere nieuwe voorstelling te worden want er zijn uitsluitend -al dan niet gillende- vrouwen toegelaten. Mannen worden vriendelijk verzocht thuis te blijven of mannendingen te doen zodat vrouwlief van een avondje quality time onder ‘Ladies’ kan genieten. Tom Helsen komt alleen, hij begeleidt zichzelf op piano en gitaar. Hij zal zijn vrouwenpubliek tijdens dit intiem en eerlijk concert verwennen op een selectie van zijn allermooiste, breekbaarste songs. Zowel oud en nieuw werk passeren de revue. Ook neemt hij de tijd om met de nodige humor en intensiteit anekdotes te vertellen. Het zal niemand onberoerd laten. Mannen, zoekt u een origineel cadeau voor uw lief, echtgenote, vriendin, moeder, zus of schoonmoeder? Verras haar dan een keer écht en boek een theaterticket voor de Ladies Night van en met Tom Helsen. U zal gegarandeerd ‘scoren’!

www.tomhelsen.be

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits

Zang, gitaar en piano: Tom Helsen - Foto © Thomas Richard Mertens

72


11 12 Woensdag 11 december 2019, 20.30 uur

The Simon & Garfunkel Story De cast van ‘The Simon & Garfunkel Story’ bestaat uit musicalsterren van de London West End met muzikale begeleiding van een live band. Projecties van archieffoto’s en beelden zorgen voor de perfecte sfeer.

ng b its

e st ” C h oi ce

Ra di

o

or y telli

Muziek

“St

at

‘The Simon & Garfunkel Story’ vertelt het ongelooflijke verhaal van twee jongens uit Queens, New York die uitgroeiden tot één van de succesvolste duo’s uit de moderne muziekgeschiedenis. Hun rustige en mild kritische muziek scoorde hoog in de hitparades en nummers als ‘Mrs. Robinson’, ‘Bridge Over Troubled Water’, ‘Homeward Bound’, ‘The Boxer’, ‘The Sound Of Silence’ en nog vele andere komen uitgebreid aan bod in deze voorstelling. Daarna volgde vooral voor Paul Simon dan toch nog een indrukwekkende solocarrière en ook nummers uit die periode, zoals ‘You Can Call Me Al’ en ‘Diamonds on the Soles of Her Shoes’, vind je terug in deze show. Een spetterende finale is natuurlijk weggelegd voor hun grote reünieconcert in New York Central Park in 1981.

www.thesimonandgarfunkelstory.com

Tickets Basis: 22,00 euro - Vriend van de VELINX: 18,00 euro

Credits Zang en gitaar: Adam Dickinson (Simon) – Zang en gitaar: Kingsley Judd (Art) – Bas: Leon Camfield – Gitaar en keys: Will Tuckwell – Drums: Mat Swales

73


“Weinig Vlaamse komieken die de stijl en attitude van pure stand-up comedy zo dicht benaderen als deze nieuwe Belg.“ Karel Michiels, De Standaard

74


Vrijdag 13 december 2019, 20.30 uur

Bas Birker JE MOEDER!

Over verse moeders, verse Belgen en belegen taboes.

Bas zijn leven als Vlaming loopt vlot. Desondanks blijft hij een buitenstaander die ons, gekke Vlamingen, observeert. Want wij leven met taboes en vragen ons de hele tijd af: “Wat zullen de mensen denken?”. We zien een gesprek met de buur over een overhangende tak escaleren tot een burgeroorlog. In ons hoofd weliswaar, want de echte confrontatie zullen we nooit aangaan. En laat dàt nu net zijn waar Bas in uitblinkt: gewoon zijn gedacht zeggen. Klinkt het niet, dan botst het. En botsen zal het in ‘JE MOEDER’!

www.basbirker.be Tickets Basis: 16,00 euro — Vriend van de VELINX/Tongerse Tickets: 12,00 euro Voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk en op voorhand bij het bespreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische reserveringen worden niet aanvaard. Deze actie is niet geldig tijdens de avondkassa. Credits Van en met: Bas Birker - Foto © Studio Edelweiss

75

Humor

Acht jaar geleden verhuisde Bas van Tilburg naar Antwerpen. Alles doet Bas om in te burgeren: creatief boekhouden, sluiproutes zoeken om alcoholcontroles te omzeilen en kamperen voor de school om zijn dochtertje in te schrijven. Zij is als product van een Vlaamse moeder en Nederlandse vader op een bizarre manier tweetalig. Als papa een ‘tas’ vraagt, krijgt hij een sacoche, als mama een ‘tas’ vraagt krijg ze een koffiekopje.


Lulletje

14 12

76


Zaterdag 14 december 2019, 20.30 uur

MartHa!tentatief en B.O.X Lulletje. Een triestig maar hoopvol verhaal. Vorig jaar liep Johan Petit zoals zovelen tegen de muur. Hij kroop zijn bed in, likte zijn wonden en krabbelde terug recht. Met ‘Lulletje’ probeert hij te achterhalen hoe het zover kwam. We leven in een onzekere en tegelijk ook opwindende tijd. De wereld ligt aan onze voeten. Alles is mogelijk. Willen is kunnen. Maar wat doen we met de prutsers en de sukkelaars? Klinkt ernstig allemaal, maar wie Johan kent, weet dat er gelachen mag worden. ‘Lulletje’ is een coproductie van MartHa!tentatief en B.O.X, een collectief dat hedendaagse muziek vermengt met de klankrijkdom van de barok. Pieter Theuns zorgt samen met Jutta Troch en Jon Birdsong voor de troostende muziek.

www.marthatentatief.be - www.boxbaroque.com Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits Tekst en spel: Johan Petit - Muziek: Pieter Theuns, Jutta Troch en Jon Birdsong - Foto © Karolina Maruszak

77

Theater

Lulletje


Kerst in de VELINX is een feest voor de hele familie met een warme en feestelijke ontvangst, met lekkernijen en leuke verrassingen in alle hoeken en kieren en spetterende familievoorstellingen voor jong en oud! Meer info volgt via www.develinx.be

78


15 12 Zondag 15 december 2019, 15.00 uur

Zonzo Compagnie KERST IN DE VELINX

THELONIOUS (vanaf 6 jaar)

Met Simon Segers, Fulco Ottervanger en Lieven Van Pée van het avontuurlijke jazztrio De Beren Gieren.

Een rollercoaster door het leven en werk van jazzlegende Thelonious Monk.

“... in ‘THELONIOUS’ draait het niet om feiten, het draait helemaal om de muziek. Geholpen door de video en de fratsen van de muzikanten pakt die de zaal volledig in – elk nummer een nieuw hoogtepunt.” Ines Minten, De Standaard

www.zonzocompagnie.be

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Regie: Benjamin Vandewalle - Drums: Simon Segers - Toetsen: Fulco Ottervanger - Bas: Lieven Van Pée - Video: Nele Fack/Studio Sandy - Technisch ontwerp: Pieter Nys - Kostuums: Johanna Trudzinski - Techniek: Steven Bontinck. Een productie van Zonzo Compagnie in coproductie met Handelsbeurs, Krokusfestival, KAAP en De Grote Post. Met de steun van Vlaanderen en het Creative Europe Programme van de Europese Unie - Foto © Wouter Van Looy NA

OO

AG

CA

NT

DE

M

PE

IE

Ontd

ek,

belee

f en

toon

je tal

ent!

S

79

Familie

De voorstelling ‘Mile(s)tones’ van Zonzo Compagnie, een reis door het universum van Miles Davis, was een internationale hit en toerde de wereld rond, mét een tussenstop in de VELINX. Met ‘THELONIOUS’ realiseert het gezelschap nu een vervolg. Opnieuw een voorstelling waarin de muziek en de figuur van een legendarische jazzmuzikant centraal staan. Next up: Thelonious Monk. Een drummer, een pianist en een bassist nemen je mee naar het New York van de eerste helft van de 20ste eeuw.


18 12 Woensdag 18 december 2019, 15.00 uur

Casier en Dies

KERST IN DE VELINX

Moes (vanaf 1,5 jaar)

Familie

Wat gebeurt er als je een appelboom en drie kastjes gevuld met knotsgek, levendig keukengerei, bij elkaar brengt? Dan krijg je Moes. En wie houdt er nu niet van vers gemaakt appelmoes?

‘Moes’ is een poëtische voorstelling vol fantasie.De grote bewegingen en de verrassende geluiden spreken de kleintjes aan. Terwijl het verhaal de oudere kinderen meevoert. Een fijne voorstelling die ontroert in zijn eenvoud en verrast met zijn finesses. Waarschuwing: na het zien van ‘Moes’ kan het zijn dat uw keukengerei thuis tot leven komt…

Na de voorstelling kunnen de kinderen spelen in de MOESspeeltuin, een reeks fijne installaties waarin de kinderen zelf aan de slag kunnen met appeltjes, vrachtwagens en potjes.

www.karelcasier.be

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro Credits Spel: Karel Casier en Dieske Krijnders - Foto © Wim Lanser

80


81


januari 2020

MA

6

13

20

27

DI

7

14

21

28

WO

1

8

15

22

29

DO

2

9

16

23

30

VR

3

10

17

24

31

ZA

4

11

18

25

ZO

5

12

19

26


11 01 Zaterdag 11 januari 2020, 20.30 uur

Kamal Kharmach Mag ik even? - een nieuwe oudejaarsconference -

moppen aaneen. Hij toerde 2 jaar langs uitverkochte zalen, en voelt dat het nu tijd is voor nòg meer: nog actueler, nog relevanter en vooral nog grappiger!

Humor

Eind 2019 kijkt Kamal Kharmach in zijn allereerste oudejaarsconference terug op het jaar 2019 met zijn intussen bekende verlegen, maatschappijkritische maar vooral hilarische stijl.

Als je Kamal nog nooit live aan het werk zag, kan je hem zeker ook kennen van één van zijn vele passages bij o.a. ‘De Slimste Mens’, ‘Het Collectief Geheugen’, ‘De Drie Wijzen’, ‘Everybody Happy’ en ‘Q-Music’. Amper een paar jaar geleden overtuigde hij jury en publiek tot in de finale van Humo’s Comedy Cup om daarna te touren met een van de meest succesvolle debuutshows die comedy in Vlaanderen gekend heeft, en nu stormt hij met dezelfde overtuiging en drive af op de titel van conferencier. Dat belooft!

Waarover het zal gaan, moet nog gebeuren, maar een jaar vol klimaatbetogers, ontslagnemende ministers, corrupte voetbalploegen en visa-dealende politici belooft in ieder geval een spetterend conferencedebuut. Dat het precies stand-up comedian Kamal is die zich als gloednieuwe oudejaarsconferencier opstelt, mag niemand verbazen. Dit rastalent reeg ook in zijn debuutvoorstelling “De Schaamte Voorbij” de actuele (en hilarische) tegenstrijdigheden en

kamalcomedian.be

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits Van en met: Kamal Kharmach - Foto © EllieVdB

84


Kam Kam Kam 85


12 01

Familie

Zondag 12 januari 2020, 15.00 uur

K. A. K.

Snøw (vanaf 3 jaar)

Beste kløter, De Grote Mensen willen niet luisteren, dus jij moet mij helpen! Ik smelt! Mijn vriend zijn huis smelt ook!!! Wij hebben jullie hulp nodig! Help ons alsjeblieft! Kom snel! Nee! Nu!!! Met vriendelijke groeten, De Sneeuwman ‘Snøw’ is een kløtervoorstelling van K.A.K. over de opwarming van de aarde op maat van kleuters. Samen met een pinguïn, een frigo en een rochelende vuilniszak, komt K.A.K. in opstand tegen alle Grote Mensen die niet willen luisteren.

“Deze knotsgekke komedie is het aandoenlijkst wanneer ze de kleuters nietsvermoedend doet revolteren tegen hun eigen ouders.”

K.A.K. (kort voor Koekelbergse Alliantie van Knutselaars) stopt heel wat goesting en ervaring in ‘Snøw’. Als collectief speelden ze de afgelopen jaren op heel uiteenlopende locaties, voor een divers publiek. Ze nestelden zich telkens opnieuw in de buurt, en dat resulteerde af en toe in een wijkbabysit met opblaaszwembad en kleurtafel.

De Standaard

86


www.k-a-k.be Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro Credits Van en met: K.A.K Productie: K.A.K. - Coproductie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek - Met dank aan GC Nekkersdal en GC De Kriekelaar Met steun van De Vlaamse Gemeenschap - Foto Š Seppe De Roo

87


15 01 Woensdag 15 januari 2020, 20.30 uur

Stijn Van de Voorde

For Those About To Rock : I Salute You (try out)

Stijn Van de Voorde over de voor- en achterkant van rock-‘n-roll.

Humor

In 2020 werkt Stijn Van de Voorde precies 20 jaar voor Studio Brussel. Op twee decennia tijd leert een mens iets bij over ‘muziek’, in de breedste betekenis van het woord.

Geven wereldsterren écht om hun fans? Wat gebeurt er écht in de backstage van een festival? Waarom gaan sommige bands lang mee (en anderen niet)? Is het een goed idee om jouw helden te ontmoeten? Wat is feit en wat is fictie? En vooral… Waarom is de muziekwereld de interessantste wereld om in rond te dwalen?

Een voorstelling met straffe muziek, exclusieve beelden en mooie (en minder mooie) verhalen over grote (en minder grote) muzikale helden.

www.stijnvandevoorde.be

Tickets Basis: 12,00 euro — Vriend van de VELINX: 9,00 euro Credits Van en met Stijn Van de Voorde - Foto © Bram Vandecasteele

88


89

I Salute You


16 01 Donderdag 16 januari 2020, 20.30 uur

Viking Trio en Steiger Dubbelconcert ind(i)e VELINX

VIKING TRIO

STEIGER

Er was eens een Viking die verhuisde van Stockholm naar België om te zien of hij de lokale bevolking kon verblijden met zijn muziek. David Demuynck – de Viking van dienst op de Fender Rhodes - zocht de hulp van een Kelt op bas, Rob Vanspauwen en een Romein op de drums, David La Mela. Het Viking Trio was geboren!

Het jazztrio Steiger is één van de belangrijkste troeven uit de Belgische Jazz en hebben in no time hun plekje binnen de New wave of Belgain Jazz verworven. Ze wonnen dan ook met volle overtuigen de Jong Jazztalent Gent Contest 2017 en speelde op Gent Jazz en Jazz Middelheim en het prestigieuze 12 Points Festival in Dublin.

Muziek

www.vikingtrio.com

Hun eerste fullalbum ‘And Above All’, herbergt zowel jazz als moderne compositie, avant-garde en experimentele elektronica. Drie muzikanten met een eigenzinnige liefde voor muziek treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. In de VELINX komen ze hun tweede album # Locations voorstellen en laten zich opnieuw niet intimideren door genregrenzen…een spannend jazztrio van eigen bodem om naar uit te kijken! www.steigerband.com

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Viking Trio Keys: David Demuynck - Bas: Rob Vanspauwen – Drums: David La Mela - Foto’s © Silvia Adriana Hulshof

Credits Steiger Piano: Gilles Vandecaveye – Bas: Kobe Boon – Drums: Simon Raman - Foto © Leon De Backer, Gerd De Kinderen

90


91


17 01

Vrijdag 17 januari 2020, 20.30 uur

Comp. Marius

“D e h

um

or z

it o

‘De Schpountz’ is een onnozele farce en een ode aan de toneelspeler in 57 scènes en 34 personages, waarin het onbegrip tussen een jonge artiest met een dikke nek en een hardwerkende kleine middenstander tussen de roquefort en saucissen wordt beslecht.

pv e

rs

ch

n ille

de

nive

Ee aus. (...) n hoog Co

Theater/Humor

De Schpountz

mm e

Marcel Pagnol schreef de tekst oorspronkelijk als filmscenario, en situeerde het in het artistieke milieu. ‘De Schpountz’ vormt de afsluiter van de ‘Pagnolcyclus’ van Comp.Marius die in 1999 een aanvang nam met ‘Marius’ en later werd uitgebreid met ‘Nagras’ (2000), ‘Fanny en César’ (2001) en ‘Manon en Jean’ (2006). Comp.Marius maakt een bewerking voor vijf spelers en een minimum aan decor of rekwisieten

di

a d el l

Na verschillende doortochten tijdens MoMeNT moeten we u Compagnie Marius niet meer voorstellen: heerlijk, humoristisch theater, deze keer in de indoor-versie!

www.marius.be

r ’a

eh -g te

e.” alt

De M

or ge n

Tickets Basis: 16,00 euro - SUPERVRIENDENPRIJS: 8,00 euro

Credits Vertaling en bewerking: Waas Gramser en Kris Van Trier - Spelers: Waas Gramser, Kris Van Trier, Koen Van Impe, Frank Dierens en Maaike Neuville - Kostuums: Thijsje Strypens - Decor: Koen Schetske - Coproductie: Comp.Marius i.s.m festival Excentriques 2013 Foto © Sonja Sleurs

92


18 01 Zaterdag 18 januari 2020, 20.30 uur

Lucas Van den Eynde, Tine Embrechts, Nele Bauwens Mooie liedjes duren soms wel lang! 20 jaar geleden stapten Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde voor het eerst samen het podium op met JUKEBOX 2000, een verrassende keuze uit 100 in het oor- en oog springende Nederlandstalige liedjes en melodietjes van de afgelopen 100 jaar. Van Louis Neefs tot Marva, van Willeke Alberti tot Gorki of Clement Peerens over An Christy of John Terra. Ondertussen is het alweer 8 jaar geleden dat ze voor de laatste keer door Vlaanderen trokken en tot op de dag van vandaag blijven de mensen vragen: “Wanneer komen jullie nog eens terug met ‘den’ jukebox? Het was toch zo schoon”. Daarom (en ook omdat ze toch zoooo graag zingen, die Nederlandstalige pareltjes) zullen Nele, Lucas en Tine voor de aller- allerlaatste keer hun keeltjes schrapen en zich wagen aan een uitgebreide tournee om hun liefde voor het Nederlandstalige lied te delen met het publiek.

www.jukebox2020.be

Tickets Basis: 22,00 euro - Vriend van de VELINX: 18,00 euro

Credits Zang: Lucas Van den Eynde, Tine Embrechts en Nele Bauwens - Piano, keyboards en orkestleider: Jan Van Looy – Drums en slagwerk: Marc Bonne – Gitaar: Chris Peeters – Bas: Bert Embrechts - Saxofoon: Wietse Meys – Trombone: Jo Hermans – Viool: Yumika Lecluyze en Joanna Vlaeminck – Altviool: Helena Raeymakers - Foto © Pol Delroo

93

Muziek

2020

Jukebox 2020


23 01 Donderdag 23 januari 2020, 20.30 uur

Theater FroeFroe & Compagnie Lodewijk/Louis Titus

Theater

Vrij naar ‘Titus Andronicus’ van de heer W. Shakespeare. Titus is back! Nu, twintig zonen armer, vele zeges Rijker, wandelt hij de stad weer in. Zijn volk heeft hij gediend. Tijd voor zichzelf. De stad verlangt van hem één laatste gift: Den oudste zoon van d’ Evil Queen, Tamora Moet eerst nog voor haar neus op ’t offerblok. Tegen zijn zin ontlokt hij zo de golf Van wraak die hij nu net vermijden wou.

Met liefde voor humor en gruwel wordt de Shakespeare-klassieker ‘Titus Andronicus’ bewerkt tot een hedendaags Tarantino-script vol brutale en explosieve poëzie. Met Mike De Ridder (NOMOBS), Stijn Cole en Hanne Torfs aan de muziek, beleef je het verhaal van een vredelievend man die het punt bereikt waarop hij kraakt. Het punt waarop hij meegaat in de waanzin van wraak. Deze voorstelling is een kunstig verweven voorstelling vol poppentalent, livemuziek en acteergeweld. Heftig maar in een heldere en hedendaagse taal gebracht blijft ook deze Shakespeare boeien tot het eind.

“Hij die uit is op wraak, dient twee graven te delven” Confusius

94


www.froefroe.be Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro ACTIE! ACTIE! Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling! Credits Tekst: Yves De Pauw naar W. Shakespeare - Regie: Yves De Pauw en Marc Maillard - Met: Yves De Pauw, Iris Van Cauwenbergh, Hanne Torfs, Mike De Ridder, Gert Dupont, Dries De Win, Kelly De Mol, Koen Swanenberg en Heleen Haest - Muziek: Hihoptekst Mike De Ridder en beats Salahdine Kacemi (NoMoBS), Bella Bimba nummer door Hanne Torfs en alles onder de muzikale leiding van Stijn Cole, live op de scène - Poppen en decor: FroeFroe atelier door Bruno Smeyers, Ina Peeters, Janneke Hertoghs, Patrick, Jan en Marc Maillard Kostuuums: Astrid Michaelis met assistentie van Lotte Boonstra - Gerealiseerd met steun van Taxshelter België, de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Stad Antwerpen. Première was op locatie 16 Augustus 2018 op de Zomer Van Antwerpen. Met dank aan BNP Fortis Paribas Film Finance - Arne Ottoy en Evelien Alles voor administratie en opvolging - Foto © Nadia Denys

95


Vrijdag 24 januari 2020, 20.30 uur

CASCO Phil Klassiek

Nieuwjaarsconcert

vroege werken van de componist liggen in de lijn van zijn voorgangers Mozart en Haydn. Samen met hen wordt Ludwig Van Beethoven tot de Eerste Weense School gerekend. Echter met de Derde en de Vijfde symfonie trekt Beethoven duidelijk een scheidingslijn in de muziekgeschiedenis. Deze noodlot symfonie evolueert van een mineur tonaliteit naar een majestueus einde.

Samen met CASCO Phil walst u het nieuwe jaar in op de tonen van Mozart, Beethoven en de kaskrakers in de traditie van de Strauss dynastie. Met het 21 ste pianoconcerto van Wolfgang Amadeus Mozart, een parel uit de pianoliteratuur, maakt de talentvolle Japanse pianist Gen Tomuro zijn debuut bij CASCO Phil. Het wereldberoemde tweede deel, Andante, draagt enerzijds de weemoed van het voorbije jaar in zich en anderzijds kondigt het met meesterlijke schoonheid en onbevangenheid het nieuwe jaar aan.

Enkele polka’s en walsen in de traditie van de Strauss dynastie kunnen natuurlijk niet ontbreken aan dit feestelijk programma. Kurt Van Eeghem staat in voor de presentatie en naar goede gewoonte bieden wij u na het concert een glaasje aan om samen het nieuwe jaar feestelijk in te zetten.

CASCO Phil trapt het Beethoven- jaar - 250 jaar na zijn geboorte - af met de bekendste onder zijn symfonieën, de Vijfde, noodlot symfonie. De

www.cascophil.be Tickets Basis: 22,00 euro - Vriend van de VELINX: 18,00 euro Credits Foto © Frank Emmers

96


wals het nieuwe jaar in


25 01 Zaterdag 25 januari 2020, 20.30 uur

Hooverphonic Looking for stars

Ze stonden vorige zomer al op verschillende festivals en speelden in december voor een uitverkochte Lotto Arena waar Luka klassiekers als ‘2 Wicky’, ‘Eden’, ‘Mad About You’, ‘Amalfi’, ‘Badaboum’ helemaal naar haar hand zette. De passage van Hooverphonic in april 2017 in de VELINX davert nog altijd na in ons gebouw… Wij kijken daarom alvast opnieuw uit naar de komst van Hooverphonic met Luka in een onwaarschijnlijk vocale glansrol.

www.hooverphonic.com

Tickets Basis: 36,00 euro - Vriend van de VELINX: 33,00 euro Credits

Foto © Carl Rottiers

99

Muziek

Badaboum, Hooverphonic is terug en hoe… dankzij een nieuwe plaat én een nieuwe zangeres. Luka Cruysberghs won in 2017 niet alleen The Voice, maar ook het muzikale hart van Alex Callier en zijn compagnon Raymond. Met haar als frontvrouw heeft één van de grootste Belgische bands puur goud in handen. Zij zorgt voor een nieuw stemgeluid, maar met de herkenbare Hooverphonic sound. Dat is alvast te horen op ‘Looking for Stars’, een meesterlijke mengeling van triphop, James Bond en funk. Het nieuwe album voegt werkelijk alle moods en stijlen van Hooverphonic samen. De nieuwe single ‘Romantic’ is alvast een vintage compositie van Alex Callier: schreeuwende noten, rijke tinten, subtiele franjes met een overweldigende sound.


HOOVERPHONIC

© Carl Rottiers


26 01 www.toutpetit.be

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Choreografie en dans: Lies Cuyvers en Ciska Vanhoyland – Muziek: Koen Brouwers - Dramaturgie: Gerhard Verfaillie – Bewegingsadvies: Iñaki Azpillaga – Scenografie: Erki De Vries – Lichtontwerp: Steven Brys – Kostuums: Katrijn Baeten – Productie: tout petit - Co-productie: HET LAB, C-TAKT - Met dank aan de Vlaamse Gemeenschap, kunstencentrum STUK, Villa Basta - Foto © Kurt Van der Elst

102


Zondag 26 januari 2020, 15.00 uur

Tout Petit Luid (vanaf 3 jaar)

“tout petit ‘luid’ is een swingende voorstelling waarin geluiden aanzetten tot dansen. Zacht tokkelende geluidjes en aanstekelijke ritmes nemen jong en oud mee in een wereld vol klank.

Op het podium staat een grote installatie als bomen vol buizen, als takken met trechters. Maar als je goed luistert, dan hoor je geluiden. De installatie is een instrument! Twee vrouwen bespelen dit instrument. Ze gebruiken daarvoor hun hele lichaam. Er ontstaat een uitdagend spel tussen klank en dans, muziek en beweging. Na de voorstelling mag het publiek zelf het podium op om te experimenteren met de klanken van de installatie.

weg naar de essentie. […] De twee danseressen pakken […] groots uit in hun speelse bewegingsvariaties. Ze blijven verwonderen.” Tuur Devens, De Theaterkrant

103

Familie

‘luid’ is de tweede creatie binnen het tweeluik: ‘licht!’ – vorig seizoen nog te zien in de VELINX - en ‘luid’.

baant zich een


Woensdag 29 januari 2020, 20.30 uur

Xander De Rycke

Humor

Bekend & Bescheiden (try-out)

Hey, hoe lang is dat geleden, jong? Bijna drie jaar? Langer? Ik weet het, het is volledig mijn schuld. Vroeger hadden we die podcast om wekelijks bij te praten. En dan is er die andere show gekomen waarin ik schreeuw vanachter een bak. Er is zoveel gebeurd sinds de laatste keer dat we elkaar zagen. Heb je mijn nieuwe vriendin al ontmoet? En weet je van mijn verhuis en nieuwe auto? Ja! Ik heb eindelijk mijn rijbewijs behaald! Oh en ik moest onlangs denken aan een topverhaal van vroeger! Ik zat bij mijn zus en ... Shit, heb ik u eigenlijk ooit verteld dat ik een zus heb? Ja, de afgelopen jaren waren best turbulent. Die simpele jongen met zijn duizenden projectjes voor tientallen fans? Laten we zeggen dat het aantal fans nu gelijk staat aan het aantal projectjes. Maar goed, het is toch nooit te laat om nog eens af te spreken en bij te praten. Uit het oog is niet uit het hart! Natuurlijk mag je uw vrienden uitnodigen! Ik heb alvast enkele toffe zaaltjes gereserveerd waar we op ons gemak zullen zitten. Iets intiem en bescheiden. Je kent mij.
 Xander

www.xanderderycke.be Tickets Basis: 12,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits Van en met: Xander De Rycke - Foto Š Jelle Vermeersch

104


30 01 Donderdag 30 januari 2020, 20.30 uur

Buurman Einzelgänger

Één man. Een gitaar, en een hoop verhalen.

Tijdens de voorstelling wisselt Verdickt nummers uit het nieuwe album Einzelgänger af met ouder werk: ‘London Stansted’, ‘soms ben jij de zon en ik de maan’, ‘Rocky’, ‘Pruimelaar’, ‘Zo voorbij of Bladeren van goud’, ... Einzelgänger. Autobiografisch, zoals steeds. Niet eenzaam, maar alleen.

www.buurman.be

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX/Tongerse Tickets: 12,00 euro

Voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk en op voorhand bij het bespreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische reserveringen worden niet aanvaard. Deze actie is niet geldig tijdens de avondkassa. Credits Van en met: Geert Verdickt - Foto © Karel Uyttendaele

105

Muziek

‘Einzelgänger’ is de eerste solovoorstelling van Buurman-frontman Geert Verdickt. Waar ‘Dans en Dwaal’ vurig was, en dansbaar, stript Verdickt nu in ‘Einzelgänger’ alles, tot enkel de essentie overblijft.


februari 2020

MA

3

10

17

24

DI

4

11

18

25

WO

5

12

19

26

DO

6

13

20

27

VR

7

14

21

28

29

ZA

1

8

15

22

ZO

2

9

16

23


“Deze ‘Don Juan’ toont hoe opera straf kan glanzen zonder dat er ook maar een flinter bladgoud op of naast de scène te bespeuren is.” Els Van Steenberghe, Focus Knack

108


05 02 Woensdag 5 februari 2020, 20.30 uur

DESCHONECOMPANIE Così

www.deschonecompagnie.be

Tickets Basis: 14,00 euro — Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Regie, tekstbewerking en concept: Tom Goossens – Muzikale leiding: Wouter Deltour – Spel: Carine van Bruggen, Arne Luiting, Annelies Van Gramberen, Jokke Martens, Clara Cleymans en Wouter Deltour – Scenografie: Geert Vanoorlé en Tom Goossens – Beeld: Ellen Goegebuer – Techniek en lichtontwerp: Johannes Ringoot – Muziekdramaturgie: Lalina Gddard – Foto’s: Leontien Allemeersch – Kostuum: Marij De Brabandere – Kostuumassistentie: Els Van Buggenhout en Marie Mignolet – Maasker: Lotte Stek – Productieleiding: Ruth Sarens en Hugo Gérard – Met dank aan: Raphaël Vandeweyer, LOD muziektheater, CC De Grote Post, Bronks, KASK Drama, Gwenda Dispersyn en Ruben Lefever - Een productie van DESCHONECOMPANIE en Muziektheater Transparant | Translab in coproductie met Operadagen Rotterdam en Opera Ballet Vlaanderen in samenwerking met LOD Muziektheater en KASK Drama - Met de steun van de Vlaamse Overheid - Foto © Ruben Hamelink

109

Theater/Klassiek

Don Alfonso, een filosoof en tevens de pianist, beweert tegen twee jongemannen dat hun geliefden hen niet trouw kunnen blijven. De mannen eisen tegenbewijs en zetten samen met hem een experiment op. Despina, de kamermeid en violiste, laat op haar beurt de vrouwen kennismaken met de vrije liefde. Geeft het resultaat Don Alfonso gelijk? En sterker nog: valt de liefde wel in een structuur te gieten? Met in de gelederen ook een zekere Clara Cleymans – naast ander straf en jong talent. Regisseur Tom Goossens is in residentie bij TRANSLAB, de werkplaats voor jonge artiesten van Muziektheater Transparant.

Op de scène verschijnen twee acteurs, twee klassieke zangers, een pianist en een violiste. Met muziek en tekst uit Mozart en Da Ponte’s opera ‘Così fan tutte’, filosoferen en discussiëren de spelers samen over het bestaan van fysieke trouw.


DESCHONECOMPANIE

© Ruben Hamelink


07 02 Vrijdag 7 februari 2020, 20.30 uur

Studio Guga

Muziek

Ongehoord!

Zoals vanouds zal Guga zijn beste stem-imitaties naar boven halen, maar deze keer met gloednieuwe, eigen nummers. Nummers die zò typerend zijn voor de geïmiteerde artiest, alsof ze door henzelf zijn gemaakt. Vandaar ook de titel ‘Ongehoord!’. Want zelfs de geïmiteerde artiesten hebben hun nummer nog nooit gehoord. En zomaar in de muzikale krochten duiken van een bekende muzikant, dat hoor je eigenlijk niet te doen. Tenzij je Guga Baul heet natuurlijk.

We kennen Radio Guga, de band rond maestroloog Guga Baul, als een coverband van formaat. Maar momenteel werken ze onder de nieuwe naam ‘Studio Guga’ aan een heel bijzonder nieuw verhaal: een eerste studioplaat.

gugabaul.be

Tickets Basis: 25,00 euro — Vriend van de VELINX: 22,00 euro

Credits Zang: Guga Baul – Drums: Joost Van den Broeck – Bas: Bert Embrechts – Gitaar: Filip Bollaert – Toetsen: Jacques Motmans - Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid - Foto © Diego Janssens

112


“Guga Baul is niet één maar tientallen uitstekende zangers. […] Guga Baul en zijn steengoede band waren gewoon fantastisch in het kwadraat. Haarjuist zingen en van de ene stemkleur (stem van bekende artiesten) vlot overgaan in de andere: een nooit eerder gehoord huzarenstuk.” Het Nieuwsblad

113


08 02 Zaterdag 8 februari 2020, 20.30 uur

The Bootleg Eighties

Muziek

STAAND CONCERT

The Wild Boys, met frontman Rich Knight, spatten van het podium door de gekende Bootleg expertise. Fantastische imposante visuals en special effects rijgen de meezingers aan elkaar ... niets minder dan een totaalervaring.

Zullen de jaren ’80 ooit uit het collectieve geheugen vervagen? Het lijkt wel alsof niemand dat decennium vol briljante muziek, fantastische films en vaak twijfelachtige mode kan of wil vergeten. Ook hippe millennials omarmen vandaag weer met alle plezier de unieke liedjes en fascinerende stijl.

Gooi je beenverwarmers nog niet weg, haal die legging opnieuw boven en zoek snel naar een fout trainingsjasje, want de jaren ’80 zijn terug! Omdat stilzitten onmogelijk zal zijn, rijden wij onze tribune in en boenen we de dansvloer nog eens extra op voor een hoogstaand fout dansfeestje.

Klinkt herkenbaar? Begin dan alvast te glimlachen en maak die dansbenen klaar, want met The Bootleg Eighties komt weldra dé ultieme reden ter verering van de jaren ’80 hierheen! Twee uur lang komen dé hits van het decennium aan bod, met onder andere Wham!, Culture Club, Frankie Goes To Hollywood, Eurythmics, Depeche Mode, Lionel Richie, Erasure, Phil Collins , Simple Minds, Spandau Ballet,…

www.thebootlegeighties.com

Tickets Basis: 18,00 euro - SUPERVRIENDENPRIJS: 9,00 euro

114


12 02 Woensdag 12 februari 2020, 20.30 uur Donderdag 13 februari 2020, 20.30 uur

Alex Agnew

Be Careful What You Wish For

Het genderdebat, feminisme, #metoo, neuspeuteren, Tarzan, Zwerkbal… Benieuwd wat Alex Agnew over deze en nog tal van andere onderwerpen te vertellen heeft?

www.alexagnew.be

Tickets Basis: 35,00 euro — Vriend van de VELINX: 35,00 euro

Credits Tekst en spel: Alex Agnew - Productie : Smart-Lab.be – Setdesign en vormgeving: Manu Van Heuckelom - Visuals en beeldbewerking: Sam De Buysscher en Kris Andreka - Affiche : Marleen Smolders en Sam De Buysscher (toyfactory.be)

115

Humor

In het voorjaar van 2019 deed Alex Agnew opnieuw het Sportpaleis aan met ‘Be Careful What You Wish For’. Drie sportpaleiszalen waren alweer in een mum van tijd uitverkocht. But don’t panic! Op vraag van fans en organisatoren volgt er nu de theatertour.


16 * 10 *

Zaterdag 15 februari 2020, 19.30 uur

WINTER TALES festival

Muziek/Festival

Otto A. Totland / Wooden Elephant / Isbells Semi-acoustic

*

OTTO A. TOTLAND

WOODEN ELEPHANT

De Noor Otto A. Totland weet als een ware meester in de melancholie een bijzondere, nachtelijke sfeer te scheppen met zijn ijle pianoklanken. De muziek op zijn solodebuut ‘Pinô’ bestaat hoofdzakelijk uit isolationistische en uiterst melancholische pianostukken, die op fraaie en subtiele wijze gelardeerd worden met omgevingsgeluiden, prettige ruis en veldopnames. Onwezenlijk mooi...maar komt u dat vooral zelf ontdekken!

Wooden Elephant werd opgericht door Ian Anderson. Hij werkte met Jonny Greenwood van Radiohead als lid van het London Contemporary Orchestra en speelde mee op ‘A moon shaped pool’ van dezelfde band. Wooden Elephant speelt elektronische albums op ‘klassieke’ of analoge instrumenten van hout, staal en paardenhaar. Een alternatieve reis langs klassieke elektronica. Wooden Elephant zette in 2017 de tanden in Björk’s meesterwerk ‘Homogenic’ uit 1997. (Her)ontdek tijdens WINTER TALES festival deze klassieker in een bewerking voor strijkkwintet en extra ‘instrumentarium’ als wijnglazen, stemvorken en aluminiumfolie. Een hallucinerende trip die de diepere lagen in de muziek van Björk blootlegt en de muziek naar een nog hoger niveau tilt.

ottoatotland.bandcamp.com

woodenelephantmusic.com

Credits: Arrangementen en altviool: Ian Anderson - Viool: Aoife Nì Bhriain en Hulda Jónsdóttir - Cello en kazoo: Stefan Hadjiev Contrabas: Nikolai Matthews foto’s © AnneVeldt Multimedia

116


* Wint *

Tales Festi

*

117


16 10 * *

Win Tale

* Muziek/Festival

ISBELLS SEMI-ACOUSTIC

Isbells spelen speciaal voor het WINTER TALES Festival een bijzonder, uniek en intiem concert. Niet te missen!

In 2019 verscheen na een lange adempauze ‘Sosei’, ondertussen al de vijfde plaat van Isbells. Door ‘Sosei’ te maken heeft Gaëtan Vandewoude opnieuw leren ademen. Isbells klinkt hierop warmer en rijker dan ooit, met de toevoeging van synths, computerelementen en prominente, bijna tribale drums. Ze verkennen andere oorden dan op vier voorgangers, maar de sfeer die de Belgische band schept blijft herkenbaar. Evenals de hoop die in de muziek schuilt. De live bezetting van Isbells is er eentje om duimen en vingers bij af te likken met toptalenten als o.s. Chantal Acda en Gianni Marzo (Marble Sounds)... Isbells heeft zijn joie de vivre teruggevonden en dat zal u horen! Voor de liefhebbers van Bon Iver, Leonard Cohen, Ben Howard, James Vincent McMorrow en Benjamin Francis Leftwich.

www.isbells.be

Credits: Zang en gitaar, omnichord: Gianni Marzo - Gitaar, drums en percussie: Christophe Vandewoude – Zang: Chantal Acda - Bas, gitaar, percussie, bugel, the maschine en kalimba: Gerd Van Mulders - Euphonium en Bugel: speciale gast Niels Van Heertum - Foto © Isabel Nabuurs

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro

118

*


Fest

*


16 02 Zondag 16 februari 2020, 11.00 uur

Klassiek/Dans/Aperitiefconcert

Osama Abdulrasol

Zyriab’s Spirit

zou resulteren in de huidige Spaanse flamencogitaar. In Cordoba richtte hij een van de eerste conservatoria op van het Westen. Daar componeerde hij liederen geïntegreerd in de Spaanse volksmuziek en beïnvloed door de muziek van zigeuners en Joden. Deze composities vormen een essentieel element in het ontstaan van de flamenco.

Een passionele muziek- en dansproductie die Flamenco en Arabische muziek in elkaar laat vloeien.

Hoe komt het toch dat Zyriab - misschien wel de meest geslaagde homo universalis uit de wereldgeschiedenis - voor velen onbekend is? Geboren in Bagdad in de 9e Eeuw vestigde hij zich aan het Moorse hof in Cordoba, om daar de grootste vernieuwer en trendsetter van de eeuw te worden. Hij ontwierp nieuwe kledij, vond de tandpasta uit, introduceerde deodorant, bedacht nieuwe kapsels, opende een schoonheidssalon en lanceerde recepten met tot dan ongekende fruit- en groentesoorten, zoals asperges. Maar muziek was zijn allergrootste passie. Hij verbeterde de Arabische luit door er extra snaren aan toe te voegen, wat uiteindelijk

Zyriab’s ziel is alomtegenwoordig in deze voorstelling. Nieuw gecomponeerde muziek gaat hand in hand met verwijzingen naar de traditionele Arabische muziek en Flamenco. Osama was vorig seizoen al te zien en te horen in de VELINX tijdens de ronduit verbluffende doortocht van het Osama Abdulrasol Quintet. Soms vallen we heel graag in herhaling.

www.osart.be/quintet/osama.html

Tickets (inclusief glaasje achteraf) Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Qanun en composities: Osama Abdulrasol – Gitaar en composities: Emre ‘El Turco’ – Zang: Helena Schoeters – Dans: La Liz- Percussie: François Taillefer

120


19 02 Woensdag 19 februari 2020, 20.30 uur

Woodman speelt 2020

In ‘2020’ trekken we op onderzoek naar wat houvast biedt. We bekijken de menselijke soort. Hoe geeft die zich een houding? En hoe krijgen we grip op ons leven en de mensen rondom ons?

Woodman kon u al eerder aan het werk zien met de heerlijke locatievoorstelling ‘Now you may kiss the bride’ in het Tongerse Casino.

In 1891 droomt Paul Otlet van z’n mundaneum: een kabinet dat alle menselijke kennis moet bevatten.

www.woodmanspeelt.be

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Tekst: Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens, Matthias Meersman en Tanya Zabarylo - Spel: Joke Emmers, Thomas Janssens, Matthias Meersman en Tanya Zabarylo - Coach: Evelien Bosmans - Scenografie: Stef Stessel - Beeld: Fred Debrock - Foto © Fred Debrock

121

Theater

In 1949 reist Alan Lomax van de VS naar Europa: hij wil alle volksliederen die er zijn op plaat vastleggen. In 2006 destilleert Daniel Tammet uit de vijftien talen die hij perfect beheerst een eigen taal en publiceert een woordenboek. In ‘2020’ nodigen we u graag uit in de ‘Globe’, onze expo room.

Woodman is het kersverse geesteskind van niemand minder dan Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens en Matthias Meersman.


20 02 Donderdag 20 februari 2020, 14.00 uur

Along Comes Mary

Muziek/Matinee

1958 Exposed

De Belgische regering besloot in 1958 een wereldtentoonstelling te organiseren in de Heizel. Deze tentoonstelling stond volledig in het teken van het geloof in vrijheid en vooruitgang, dat zo kenmerkend was voor de jaren vijftig en zestig. Meer dan 42 miljoen mensen bezochten de wereldtentoonstelling, die door koning Boudewijn werd geopend met een oproep tot vrede en sociale en economische vooruitgang. Ondertussen is dat al meer dan 60 jaar geleden… Weet u nog dat er Expo-brood bestond? En Expo-ijs? En dat er zelfs een Côte - d’Or paviljoen was? En kent u de beroemde Expo-ster nog? En mogelijk weet u ook nog welke muziek ons toen beroerde? Mary en haar muzikanten hebben het alvast voor u opgezocht en brengen de muziek van toen weer helemaal tot leven doorheen deze fijne muzikale ode aan Expo 58. Op een manier zoals alleen Along Comes Mary dat kan.

www.alongcomesmary.com

Tickets Basis: 10,00 euro — Vriend van de VELINX/VVK: 8,00 euro

Napret verzekerd Op vertoon van uw ticket krijgt u in Retro Velinx een korting van 1,00 euro op een consumptie naar keuze. Enkel geldig na de voorstelling. In samenwerking met Dienstencentrum De Piepel. Credits Zang: Marijke Hulsmans - Gitaar en keyboards: Fabio Canini – Contrabas: Rob Vanspauwen - Saxofoon en klarinet: Daniel Daemen Hammond, trompet en drums: Daniel Vanderhoydonks - Foto © Marijke Hulsmans

122


21 02 Vrijdag 21 februari 2020, 19.00 uur

Kabinet K

As Long as we are playing (vanaf 8 jaar)

“In ‘Invisible’ proberen zeven dansers zich overeind te houden in een wereld zonder fundamenten. Even aangrijpend als geëngageerd puurt Kabinet K hoop uit de kaalslag.” Charlotte De Somviele, De Standaard

Voor ‘As Long as we are playing’ werken Kwint Manshoven en Joke Laureyns voor het eerst samen met componist Thomas Smetryns, wiens muziek door kinderen uitgevoerd zal worden. Beeldend kunstenaar Amy Franceschini tekent voor de scenografie.

www.kabinetk.be

Tickets Basis: 12,00 euro — Vriend van de VELINX: 8,00 euro

Credits Choreografie: Joke Laureyns en Kwint Manshoven - Muziek: Thomas Smetryns - Met: Marieke Berendsen, Nona De Neve, Ilena Deboeverie, Marie-Lou Liberale, Lorenz Ludovic Maes, Kwint Manshoven, Juliette Spildooren, Louise Tanoto, Lili van den Bruel en Aya Vanvinckenroye Scenografie: Amy Franceschini en Kwint Manshoven - Dramaturgie: Mieke Versyp - Fotografie: Kurt Van der Elst - Productieleiding: Famke Dhont - Productie: kabinet k, LOD muziektheater & hetpaleis - Met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid - Foto © Kurt Van Der Elst

123

Familie/Dans

plezier en harmonie, maar ook van conflict en macht. Spel als spiegel van onze mogelijkheden, van onze natuur, van ons samenleven.

In de creatieprocessen van kabinet k neemt ‘spelen’ een bijzondere positie in. Na ruim vijftien jaar waarin spel als een rode draad doorheen de creaties liep, wil kabinet k het deze keer de hoofdrol geven. ‘As Long as we are playing’ wordt een voorstelling als een speeltuin, waarin de aanstekelijkheid van het spel het vertrekpunt vormt voor elke beweging en interpretatie. Spel als een onuitputtelijke bron van impulsen. Spel als de plaats van


maart 2020

MA

2

9

16

23

30

DI

3

10

17

24

31

WO

4

11

18

25

DO

5

12

19

26

VR

6

13

20

27

ZA

7

14

21

28

8

15

22

29

ZO

1


01 03 Zondag 1 maart 2020, 11.00* + 13.00* + 15.00 uur

Brut & Villanella

Mieren Slapen Nooit (vanaf 8 jaar)

Familie

Overleven in tijden van overkill.

In ‘Mieren Slapen Nooit’ treed je binnen in een wereld die van boven tot onder behangen is met kranten. Welkom in de habitat van Margriet Van den Eynde, een vrouw die u graag alles vertelt wat ze weet. Ze helpt u de wereld te begrijpen. Want weten stelt gerust. Maar het liefst van al vertelt ze over haar grootste passie: de natuur… ‘Mieren Slapen Nooit’ is een hartverwarmende, uitdagende voorstelling over het eeuwige gevecht tussen natuur en cultuur. En over hoe we moeten omgaan met die immense stroom informatie uit de wijde wereld die dagelijks op ons afkomt. * 11.00 en 13.00 uur zijn succesoptie voorstellingen.

www.villanella.be - www.brut-theatercollectief.com

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Concept: Greet Jacobs, Julie Delrue en Alexia Leysen - Regie: Alexia Leysen Spel: Greet Jacobs of Julie Delrue of Femke Stallaert - Decor: Michiel Soete Productie: Villanella & BRUT - Foto © Ans Brys

126


“Van een levendige les natuurkunde vervelt ‘Mieren Slapen Nooit’ (***) tot een drama over de menselijke natuur. Als het slot de achterwand openklapt op de wereld, regeert al lang niet meer het verstand, maar het mysterie van het leven. Het zwijgt, het ademt, het slokt Margriet helemaal op. Een meer dan aardig debuut.” Wouter Hillaert, De Standaard

127


04 03 Woensdag 4 maart 2020, 20.30 uur

De Kolonie MT De Woordenaar

‘De Woordenaar’ wordt een explosief theaterconcert waarin Bruno Vanden Broecke een man is met een missie. Een lichtend voorbeeld om te volgen. Wat hij te bieden heeft is niets minder dan een handleiding voor ons leven. Omsingeld door 3 topmuzikanten en een 30-tal instrumenten duikt hij onder in het leven van alledag, in uw leven, zoals het is of zoals u dacht dat het was. Een muziektheaterfeest.

Theater/Muziek

Een man komt op. Als de zon. Hij is al opgewarmd. Hij straalt. Hij lacht naar de mensen. Hij lacht naar de instrumenten om zich heen. Hij aait een orgeltje. Hij schraapt zijn keel. “Mensenlief! Goeienavond! Deze avond is een mooie avond. Bijzonder en wonderlijk. Want vanavond breng ik u thuis! Wat de wetten niet kunnen regelen, regelen we hier. Wat te alledaags is voor mij en voor u, doorbreken we nu. Met, hoe anders, een verhaal over liefde en verlies. Over de mens dus. Dat volgevochten wezen, dat leeggeliefde dier. Dat zoekertje in de gazet van het bestaan. Morgen draaien we er de patattenschillen in. Ik begin.”

www.dekoloniemt.be

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro

Credits Tekst, spel en concept: Bruno Vanden Broecke – Compositie en concept: Bo Spaenc - Livemuziek: Bo Spaenc, Pol Vanfleteren, Johan Vandendriessche, Dante Verspaendonck of Amber Meert – Vorm en licht: Mark Van Denesse -Kostuums: Chris Snik - Techniek: Dries Bellinkx - Met steun van de Vlaamse Gemeenschap, cultuurcentrum Berchem, de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid & Gallop Tax shelter - Foto © Pat Verbruggen

128


06 03 Vrijdag 6 maart 2020, 20.30 uur

William Boeva

Leveren jullie ook aan huis?

William voelt aan alles dat hij nu zijn leven echt in handen moet nemen, want het is nog niet te laat! Denkt hij. Het leven ligt aan z’n voeten, alles is nog mogelijk! Hoopt hij. Hij is er klaar voor, deze keer gaat hij alle kansen grijpen. En hij gaat iets echt doen, de handen uit de mouwen steken. Hij heeft maar 1 vraag: “Leveren jullie ook aan huis?”

www.williamboeva.be

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits Van en met: William Boeva - Foto © Bart Meeus

129

Humor

merchandise verzamelen opeens voor kinderen? En ja, ik weet ook wel dat die lege pizzadozen buitengezet moeten worden, maar ik heb er een fort mee gebouwd en dat is ook waardevol!

William Boeva is 30 geworden. Dertig. Toen we hem vroegen wat hij daarvan vond, riep hij: “Ik ben nog altijd jong!” Daarna bekogelde hij ons met flippo’s en Pokémonkaarten. 30 jaar. Nog niet oud, maar ook niet echt jong meer. Er wordt namelijk zoveel verwacht van iemand die 30 is. Heb je al een huis? Ga je trouwen? Heb je kinderen? Heb je een extra oplader voor je smartphone? Wat dan met al het leuks dat tot je 29ste wel nog gewoon mocht? Waarom mag je plots niet meer last-minute afspreken met vrienden en in het midden van de nacht take-away bestellen? Waarom is Nintendo-


Zaterdag 7 maart 2020, 20.30 uur

Roeland Hendrikx Ensemble

Klassiek

Le Bestiaire

Programma: Le Carnaval des animaux, Camille Saint-Saens (arr. P. Swerts) Le Bestiaire, Piet Swerts

De Belgische, wat zeggen we: Tongerse!, componist Piet Swerts kreeg van het Roeland Hendrikx Ensemble een compositieopdracht voor een nieuw kamermuziekwerk. Hij liet zich inspireren door Guillaume Apollinnaire’s iconische bundel ‘Le Bestiaire’ uit 1911 (met houtgravures van Raoul Dufy), waarin 26 dieren de revue passeren in korte, geestige embleemgedichten. Het gedicht over de pauw gaat bijvoorbeeld als volgt: De Pauw Als deze vogel met z’n aardse tooi z’n veren opdraait als een rad dan lijkt hij wonderbaarlijk mooi maar toont ons wel zijn gat. Thematisch sluit Le Bestiaire naadloos aan bij ‘Le Carnaval des animaux’ (1886) van Camille Saint-Saens, dat in 14 etappes eveneens karakterschetsen van “dieren” presenteert (let wel: voor Saint Saens zijn “pianisten” en “fossielen” ook dieren…). Piet Swerts arrangeerde Saint-Saens’ origineel voor de gelegenheid voor (bas)klarinet, strijkers en piano.

www.roelandhendrikx.com - www.pietswerts.be Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits Klarinet: Roeland Hendrikx – Piano: Liebrecht Vanbeckevoort – Viool: Alexei Moshkov – Viool: An Simoens – Altviool: Sander Geerts – Cello: Antony Gröger - Foto © Luc Daelemans

130


11 03 Woensdag 11 maart 2020, 15.00 uur

Het Wolk

Zeep (vanaf 2 jaar)

Soms wil ik gewoon verdwalen, de weg kwijt zijn in ‘t grote bad. Dan zou ik stiekem onderduiken, stil verdwijnen langs dat gat. In dat gaatje loopt een glijbaan, met bestemming blauwe zee. Heerlijk roetsjen, lekker gillen. Heb jij ook zin? Kom maar mee!

Het WOLK maakt een zeepzoete en betoverende voorstelling voor de allerkleinsten. Ze dompelen de zaal onder in een waterwereld waar alles mogelijk is. Meezwemmen met de vissen, racen op zeepaardjes, dansen tussen de kwallen. Hopelijk kunnen jullie lang genoeg jullie adem inhouden?

bertvw560.wixsite.com/hetwolk

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Van en met: Sarah Van Overwaelle en Liz Corthals - Vormgeving: Sarah Van Overwaelle - Coaching: Walter Janssens en Pietro Chiarenza - Muziek: Bert Van Wymeersch - Lichtontwerp: Jonatan De Vroede - Productie: Het WOLK - Afbeelding: Tim De Backer Foto © Tim De Backer

131

Familie

Weet jij welke kant we moeten? Links of rechts, da’s moeilijk, zeg. Zullen we ‘t vragen aan de vissen, die weten vast de juiste weg.


Het Wolk

© Tim De Backer


12 03 Donderdag 12 maart 2020, 20.30 uur

Sabien Tiels Muziek

Natural Woman, A tribute to Carole King

‘Will you still love me tomorrow’, ‘Take good care of my baby’, ‘Crying in the rain’, ‘Chains’, ‘One fine day’, ‘Natural woman’, ‘You’ve got a friend’, ‘I feel the earth move’, ... Al deze onvergetelijke songs vormden de inspiratie voor ‘Natural Woman’, een reis door Carole King’s leven in de vorm van een oprecht eerbetoon. Met haar glasheldere en unieke stemgeluid zal Sabien Tiels op haar eigen beklijvende manier deze evergreens een nieuw leven inblazen - vergezeld door Marco Cirone op gitaar en Roman Korolik op basgitaar. Bovendien werden speciaal voor deze gelegenheid enkele songs van een ijzersterke Nederlandstalige tekst voorzien door niemand minder dan Bart Moeyaert, Allard Blom en Marnix Peeters.

Toen singer-songwriter Sabien Tiels – zangdocente aan de Tongerse Pentagoon Academie in haar late tienerjaren de plaat ‘Tapestry’ ontdekte heeft ze deze grijsgedraaid. “Tapestry”, Carole King’s meest succesvolle album, stond lang voor Sabien geboren werd maar liefst 6 jaar in de Amerikaanse hitlijsten en wordt beschouwd als één van de allerbeste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig.

www.sabientiels.com

Tickets Basis: 16,00 euro — Vriend van de VELINX: 12,00 euro

Credits Zang en piano: Sabien Tiels – Gitaar: Marco Cirone – Basgitaar: Roman Korolik

134


18 03 Woensdag 18 maart 2020, 20.30 uur

Steven Mahieu Full Contact Tour

“‘Zonder Filter’ van Steven Mahieu is het pure spul. Duidelijk het beste wat hij al gemaakt heeft in een kleine 10 jaar op het podium.”

* “heftig” in Van Dale: 1 driftig, onstuimig (in woord of gebaar) 2 hevig, krachtig, fel 3 erg goed, leuk Pieter Elias verzorgt het voorprogramma.

www.stevenmahieu.be

Tickets Basis: 16,00 euro - SUPERVRIENDENPRIJS: 8,00 euro

Credits Tekst en spel: Steven Mahieu - Coaching: Wouter Deprez - Productie: 5to9 Management Techniek: Giel Lavens - Foto: Jelle Vermeersch - Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid - Foto © Jelle Vermeersch

135

Humor

VRT NWS (over zijn vorige show ‘Zonder Filter’)

Geef toe, niemand is te overtuigen met een tekstje over de inhoud van een nieuwe voorstelling. Laten we daar dus geen inkt aan verspillen. De ‘Full Contact Tour’ is de vierde zaalshow van Steven Mahieu en toont de comedian op zijn best: heftig*.


136

The Best is Yet to Come.


21 03 Zaterdag 21 maart 2020, 20.30 uur

Novastar (solo)

Word’s Out tour

Het is inmiddels 16 jaren geleden dat Novastar nog eens in de VELINX op de planken stond!

www.novastar-music.com

Tickets Basis: 28,00 euro - Vriend van de VELINX: 25,00 euro Credits

Van en met Joost Zweegers

137

Muziek

Weinig artiesten begrijpen beter hoe je de perfecte song schrijft dan Joost Zweegers. Voorbeelden zijn er genoeg: ‘Mars Needs Woman’, ‘Because’, ‘Cruel Heart’, ‘The Best is Yet to Come’ en natuurlijk de bloedmooie klassieker ‘Wrong’. In het najaar van 2018 verscheen ‘In The Cold Light of Monday’. De herfst en de winter waarin de plaat in Brighton werd opgenomen schemeren duidelijk door in songs die warmte, tederheid en artistieke vrijheid uitstralen. Nieuwe singles als ‘Holly’, ‘Cruel Heart’ en Word’s Out’ zijn instant herkenbaar als Grote Novastar.

In 2020 grijpt Novastar terug naar de essentie: prachtige melodieën vullen de zaal - op het podium een vleugel en een halve cirkel gitaren. Solo spelen is wat hij het liefste doet. Terug naar de schrijfversie, de songs uitgekleed en puur. Door de eerlijkheid en naaktheid komen de nummers helemaal tot hun recht. Zo werden ze ook geschreven, meestal in het diepst van de nacht.


138


22 03 Zondag 22 maart 2020, 15.00 uur

Kopgergietery, KGBE & Doble Mandoble Le Dîner (vanaf 6 jaar)

Een muzikale familievoorstelling vol fysiek theater, circus en verrassende objectmanipulatie.

kopergietery.be - www.doblemandoble.com

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Concept en creatie: Luis Javier Cordoba Pelegrín, Miguel Angel Cordoba Pelegrín, Andrea Fidelio, Angela Malvasi en Gonzalo Alarcón Coaching: Sander De Cuyper, Johan De Smet en Christine Rossignol – Productie: KOPERGIETERY, KGbe & DOBLE MANDOBLE Foto © Sassafras De Bruyn

139 139

Familie

Eén tafel, drie protserige heren en één diva. Het select gezelschap komt samen om een avond ‘en grand chique’ door te brengen, geheel volgens de etiquette. Het diner wordt echter voortdurend onderbroken door onvoorziene gebeurtenissen; gerechten komen tot leven, objecten zweven door de kamer, vreemde personages verschijnen. Toch blijven de zelfingenomen aristocratische gasten stijlvol doen alsof er niets aan de hand is, zelfs wanneer de muren om hen heen afbrokkelen. Zolang ze het dessert maar halen! Het gevaar loert echter om de hoek…


28 03 Zaterdag 28 maart 2020, 20.30 uur

Lazarus & Robbin Rooze

Theater

Iemand moet het doen

LAZARUS en Robbin Rooze slaan de handen in mekaar voor een combinatie van theater en film met deze ‘heldendaad’ als uitgangspunt: kunst roven voor het goede doel. In een spannende vertelling die speelt op de scheidslijn tussen waarheid en fictie, tussen woord en beeld, worden vragen gesteld over de reële waarde van kunst en de grenzen van goeie bedoelingen.

Op 23 september 1971 laat Mario Roymans – wonende te Tongeren, beter gekend als Tijl van Limburg - zich opsluiten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tussen twee passages van de nachtsuppoosten door, snijdt hij het doek ‘De Liefdesbrief’ van Johannes Vermeer uit het kader. Via de pers eist hij 200 miljoen Belgische frank, te schenken aan de slachtoffers van de hongersnood in het toenmalige Oost-Pakistan (Bangladesh). Tien dagen later, na een tamelijk spectaculaire achtervolging, wordt Roymans roemloos ingerekend.

www.arsenaallazarus.be

Tickets Basis: 16,00 euro — Vriend van de VELINX: 12,00 euro

Credits Van en met: Iliass Bellaajal, Koen De Graeve, Aminata Demba, Pieter Genard, Günther Lesage, Ismaïl L’hamiti, Robbin Rooze, Akram Saibari, Maaike Somers (stage) en Ryszard Turbiasz - Kostuum: Karen De Wolf - een productie van ARSENAAL/LAZARUS - Met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid - coproductie: Perpodium - Foto © Guy Kokken

140


141


29 03

“Got a little rhythm, a rhythm, a rhythm That pit a pats

through my brain

So darn persistent

the day isn’t distant When it’ll drive me insane”

142


Zondag 29 maart 2020, 11.00 uur

Emmy Wils en Nathalie Matthys Fascinating Rhythm

Ritme dat vasthoudt, ritme dat je voort stuwt, ritme dat dagenlang in je hoofd blijft malen…dat is een kolfje naar de hand van de Russische Igor Stravinsky. Is het mogelijk om deze twee legenden te verenigen in één concert? De teksten van Gershwins liederen lieten een belletje rinkelen bij de twee jongedames. Gek genoeg

sluiten de woorden vaak naadloos aan bij het verhaal van ‘Le Sacre du Printemps’, Stravinsky’s omstreden meesterwerk. ‘Le Sacre du Printemps’ was dan ook één van de favoriete werken van Gershwin. Toeval…of niet?! ‘Fascinating Rhythm’ zal een kruisbestuiving worden tussen klassieke muziek, jazz, piano, zang en woord. ‘Le Sacre du Printemps’ zal in haar vierhandige versie weerklinken, afgewisseld met passende Gershwin songs en de meeslepende vertelling over een jong meisje dat zich opoffert voor het natuurgeweld van de lente.

Tickets (inclusief glaasje achteraf) Basis: 14,00 euro — Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits Piano: Emmy Wils, Nathalie Matthys - Foto © Sofie Vandenhoven (Nathalie) en Alexandre Belli (Emmy)

143

Klassiek/Aperitiefconcert

Pianistes Emmy Wils en Nathalie Matthys lieten zich inspireren door de eerste regels van het populaire ‘Fascinating Rhythm’, geschreven door de Amerikaanse George Gershwin.


april 2020

MA

6

13

20

27

DI

7

14

21

28

WO

1

8

15

22

29

DO

2

9

16

23

30

VR

3

10

17

24

ZA

4

11

18

25

ZO

5

12

19

26


Woensdag 1 april 2020, 20.30 uur

BERLIN

01 04

“De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.”

Theater

Geert Jan Jansen in ‘Perhaps All The Dragons’

True Copy

Met ‘True Copy’ voegt BERLIN opnieuw een luik toe aan de ‘Horror Vacui’-reeks. De scheidingslijn tussen realiteit en fictie is een wederkerend thema in deze reeks. Deze keer duiken de makers diep in het leven van meestervervalser Geert Jan Jansen. Hij kon 20 jaar lang de kunstwereld oplichten: Appel, Chagall, Matisse, Picasso… Maar liefst 17 grootmeesters bootste hij feilloos na. Met hem als hoofdpersonage legt BERLIN de vinger op enkele zere wonden binnen de kunstwereld, maar toont het gezelschap ook het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens, of variaties op de waarheid.

www.berlinberlin.be

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX/Tongerse Tickets: 10,00 euro

Voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk en op voorhand bij het bespreekbureau van de VELINX aan te bieden met uw identiteitskaart. Telefonische of elektronische reserveringen worden niet aanvaard. Deze actie is niet geldig tijdens de avondkassa.

Credits Concept en regie: BERLIN [Bart Baele, Yves Degryse] – Met: Geert Jan Jansen – Assistent Geert Jan Jansen: Luk Sponselee – Camera: BERLIN, Geert De Vleesschauwer, Jessica Ridderhof en Dirk Bosmans – Montage: BERLIN, Geert De Vleesschauwer en Fien Leysen – Scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters en BERLIN – compositie muziek en mixing: Peter Van Laerhoven – Live mixing: Arnold Bastiaanse of Hans De Prins – Piano: Govaart Haché – Cello: Katelijn Van Kerckhoven – Technische coördinatie: Manu Siebens en Geert De Vleesschauwer – Technische assistentie: Rex Tee – Geluidsopnames: Bas De Caluwé en Maarten Moesen – Lichtontwerp: Barbara De Wit – Trailers en teasers: Fien Leysen en BERLIN – Productieleiding: Celeste Driesen en Jessica Ridderhof – Zakelijke leiding: Kurt Lannoye – Administratie: Jane Seynaeve – Spreiding: Eveline Martens – Communicatie: Sam Loncke – Productie: BERLIN – Coproductie: deSingel [Antwerpen, BE], le CENTQUATRE [Parijs, FR], Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], Brighton Festival [VK], C-TAKT [Limburg, BE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL] en PACT Zollverein [Essen, DE] – Met de steun van: de Vlaamse Overheid, de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid, Podiumfonds – Met dank aan: Saskia Verreycken, Diana Boro, Geert Jan Jansen voor zijn medewerking aan voorbereidingen, repetities en voorstellingreeks. BERLIN is creative associate bij deSingel [Antwerpen, BE] en artiste associé bij le CENTQUATRE [Parijs, FR] - Foto © Koen Broos

146


“Met ‘True Copy’ maakt BERLIN razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.“ **** De Standaard


02 04 Donderdag 2 april 2020, 20.30 uur

The Backyard

It’s Gonna Be Horse (vanaf 14 jaar)

Een voorstelling waarin alles kan en alles moet, op de achtergond staat YouTube te spelen. Het stuk is geïnspireerd op de flitsende stroom van informatie waar we tegenwoordig voortdurend aan worden blootgesteld. In de voorstelling willen we deze manier van kijken aan het publiek aanbieden door een beeldenstroom te creëren via dans en video. Daarnaast probeert de voorstelling andere manieren van kijken uit te lokken of aan te sporen.

Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro ACTIE! ACTIE! Tieners betalen slechts 4,00 euro voor deze voorstelling!

Credits Van en met: Samuel Baidoo, Machias Bosschaerts, Pieter Desmet, Klára Ešnerová, Júlia Godino Llorens, Aki Iwamoto, Daan Jaartsveld, Hernán Mancebo Martínez, Margot Masquelier, Alexa Moya Panksep, Meike Stevens, Pauline Van Nuffel en Bianca Zueneli Foto © Fred Maeck

149

Dans

The Backyard is een nieuw collectief dat bestaat uit een groep pas afgestudeerde enthousiaste dansers van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. De twaalf dansers vormen een diverse groep én een krachtig geheel met maar liefst 7 verschillende nationaliteiten. Ze creëerden een zelfvoorzienend platvorm waar ze samen rond dans en beweging kunnen werken en elkaar ondersteunen als artiesten door het delen van kennis en het aanwenden van individuele talenten in functie van de groep.

‘It’s Gonna Be Horse’ is een fysieke en visuele dansvoorstelling voor en door jongeren.


The Backyard

Š Mathias Theisen


03 04 Vrijdag 3 april 2020, 20.30 uur

Winterland ’76

Muziek

The Beatles… na The Beatles

Na het uiteenvallen van de Beatles gingen John, Paul, George en Ringo elk hun eigen weg, met vele hoogteen een enkel dieptepunt tot gevolg. De messcherpe rebellie van John Lennon, de ongeremde muzikale experimenteerzucht van Paul McCartney, de spiritualiteit van George Harrison, het laconieke charisma van Ringo Starr: de grote kracht van de Beatles lag in de unieke combinatie van hun karakters en talenten.

gaan naar de verborgen parels en de vergeten diamanten in dit rijke repertoire van de vier Beatles ná de Beatles en steekt daarnaast hun bekendere songs in een nieuw jasje. Denk hierbij aan eigenzinnige versies van Lennons ‘Jealous Guy’ of ‘Maybe I’m Amazed’ van Paul McCartney, maar ook aan het onstuimige ‘Dark Horse’ van George Harrison of ‘I’m The Greatest’, het tongue-in-cheek lijflied van de onverbeterlijke Ringo Starr.

Winterland ‘76 kiest nu voor een eigenzinnige interpretatie van dit muzikale erfgoed, de 10 jaar tussen het uiteenvallen van de Beatles in 1970 en de schokkende moord op John Lennon in 1980. Winterland ‘76 is op zoek ge-

Wie het genoegen had Winterland ’76 mee te maken op een mooie zomeravond in Riksingen in 2018 weet genoeg. Alle anderen raden we aan niet te lang te wachten om een ticket te kopen.

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits

Gitaar en backing: Gianni Marzo - Gitaar, lead en backing: Piet De Pessemier - Bas, lead en backing: Dimitri Vossen - Drums, lead en backing: Maarten Moesen - Keyboards, lead en backing: Cleo Janse - Keyboards: Hans De Prins - Saxofoon: Alban Sarens - Trompet: Sam Joris Foto © Michel Hakim Moldenhauer

152


04 04 Zaterdag 4 april 2020, 20.30 uur

Na ‘Ga-Bie-Jer’ komt Javier met ‘Guzmán’ waarin hij terugkijkt op zijn grillige leven, zijn stormachtige carrière en vertelt hij dingen die je nog niet van hem wist. Dingen die wellicht herkenbaar zijn, dingen die op zijn minst opmerkelijk zijn, dingen die opzienbarend zijn. Zijn het ontboezemingen? Wie weet. Het zijn onder andere juist die dingen waar je normaal gesproken misschien niet eens om moet lachen, maar vanavond wel. Dat staat nu al vast. De levensloop van Javier heeft ridicuul veel gelijkenissen met het land waar hij al vanaf zijn 17de op de planken staat. Ben erbij!

Javierguzman.nl

Tickets Basis: 16,00 euro - Vriend van de VELINX: 12,00 euro Credits Van en met: Javier Guzman - Foto © Chloé Leenheer

153

Guzmán Humor

Javier Guzmán


Zaterdag 18 april 2020, 20.30 uur

Opera Compact Don Giovanni houdt van alle vrouwen, maar het meest nog van zichzelf. De individualist trekt een spoor van geweld door de “opera der opera’s” en wordt daarvoor uiteindelijk op een onverwachte manier gestraft. Mozart schreef met zijn ‘Don Giovanni’ een opera met eeuwigheidswaarde die in onze tijd actueler dan ooit blijkt. Met een jonge cast, een flexibel kamerorkest en een regie van Stijn Saveniers (Hermes Ensemble en Volksopera Antwerpen) waarin humor en rauwheid hand in hand gaan brengt Opera Compact deze klassieker wel heel dichtbij... Opera Compact is hét nieuwe operagezelschap dat zich engageert om in, met en vanuit de Euregio een nieuwe impuls aan het genre opera te geven: met benaderbare producties die een plek vinden in de eigen theaters. Het jonge en dynamische Opera Compact geeft opera weer een gezicht en maakt actuele en tegelijkertijd romantische operaproducties, waarbij herkenbaarheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

#dongiovanni #individualist #naardehel

Klassiek/Opera

Don Giovanni

www.operacompact.com Tickets Basis: 22,00 euro - Vriend van de VELINX: 18,00 euro In samenwerking met Gemengd Koor Cantemus en de Koninklijke Muziekmaatschappij Casino Credits Dirigent: Stijn Saveniers - Regie: Sybrand van der Werf - Donna Anna: Nathalie Denyft - Donna Elvira: Fenna Ograjensek - Zerlina: Judith Weusten - Leporello: Agris Hartmanis - Don Giovanni: Willem de Vries - Il Commendatore: Kurt Gysen - Don Ottavio: Geoffrey Degives Masetto: Fabian Homburg - Orkest: Volksopera Antwerpen

154


18 04 04 155


19 04 Zondag 19 april 2020, 15.00 uur

Laura van Hal / WIRWAR WirWar (vanaf 6 jaar)

WIRWAR is het nieuwe circustheatergezelschap van Laura van Hal. Onder deze naam gaat Laura door met het maken van brutaal circustheater. WIRWAR combineert circus met dans en bewegingstheater en geeft zo diepere betekenis aan de spectaculaire acrobatische toeren.

Familie

‘WirWar’ is een adembenemende circustheatervoorstelling voor de hele familie. Een grenzeloze theatrale reis vol spectaculaire acrobatiek.

‘s Avonds komen ze tevoorschijn: kleine schaduwfiguurtjes die dansen door de nacht en je meenemen op avontuur naar een wereld waar niemand anders komt. Een wereld waar de regels van de zwaartekracht niet gelden en waar onder en boven moeilijk uit elkaar te houden zijn. Je vliegt door de lucht, maakt salto’s en balanceert ondersteboven op je handen. Sommige schaduwfiguurtjes zijn een beetje spannend, andere juist heel gezellig. En als je dicht bij ze komt, voel je je steeds weer anders.

www.lauravanhal.nl

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Concept en regie: Laura van Hal - Acrobaten: Harm van der Laan, Jorga Lok, David Aubé, Marco Gorges en Lisa Barrett - Dramaturgie: Martine van Ditzhuyzen - Vormgeving: Jolanda Lanslots

156


De pers over LEF! (2018, te zien in de VELINX) van Laura van Hal:

“Het knappe van de voorstelling is dat het verhaal wordt verteld met mooie en spectaculaire acrobatiekacts.� Het Parool

157


22 04 Woensdag 22 april 2020, 20.30 uur

De Koe ACHTER/AF

Theater

‘ACHTER/AF’ is de voorstelling na de voorstelling. Een voorstelling die niet is gespeeld, maar is beschreven. In een boek. Het Koeboek. Een boek over 30 jaar de KOE. Een boek dat we wilden schrijven om het erover te kunnen hebben, over het maken van een boek. Een herinneringsboek. Omdat het maken van het boek over het maken van toneel gaat. Dat boek hadden we nodig om er een voorstelling rond te kunnen maken. Een boekvoorstelling dus. Maar dan in een nagesprek. ‘ACHTER/AF’ is een avond vol herinneringen en hernemingen, vol confessies en conferences, vol oude liefdes, liederen, plannen en oud zeer. Met daar doorheen het steeds omslachtigere relaas van wat we al die jaren eigenlijk bedoelden. ‘ACHTER/AF’ is een permanente toegift. In ‘ACHTER/AF’ geven we alleen maar toe.

30 jaar de KOE, dat MOET gevierd worden!

158


www.dekoe.be Tickets Basis: 14,00 euro - Vriend van de VELINX: 10,00 euro Credits Van en met: Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf - Decor, licht en geluid: Bram De Vreese en Shane Van Laer – Productie: de KOE - Met dank aan: Wannes Gyselinck - Met de steun van de Vlaamse Overheid - Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter - In coproductie met Het Laatste Bedrijf Foto Š Koen Broos

159


29 04 Woensdag 29 april 2020, 20.30 uur

Kommil Foo

Humor

Oogst

Een piano, een gitaar, een viool en hun 2 karakter-stemmen: meer hebben de broers Walschaerts niet nodig om hun publiek een memorabele avond te bezorgen. Dertig jaar onafgebroken maken en spelen. Hoog tijd dus om uit al dat moois een nieuwe voorstelling te destilleren. Zonder circus, intiem. Raf, Mich, hun mooiste liedjes en hun strafste verhalen.

Kommil foo op z’n best!

www.kommilfoo.be

Tickets Basis: 26,00 euro - Vriend van de VELINX: 22,00 euro

Credits Regie: Ineke Nijssen en Walter Janssens - Decor: Kris van Oudenhove - Technische leiding: Koen Bellens - Productie: Caroline Lanoye Foto Š Johan Jacobs

160


161


mei 2020

MA

4

11

18

25

DI

5

12

19

26

WO

6

13

20

27

DO

7

14

21

28

VR

1

8

15

22

29

ZA

2

9

16

23

30

ZO

3

10

17

24

31

162


06 05 Woensdag 6 mei 2020, 15.00 uur

Sprookjes enzo

Click (vanaf 3 jaar)

Een lichtgevend acrobatisch sprookje.

Vorig seizoen was Sprookjes Enzo nog te zien met de familievoorstellingen ‘Wit’ en ‘Lampionaio’ die in een mum van tijd waren uitverkocht. Snel zijn is dus de boodschap!

www.sprookjes.be

Tickets Basis: 7,00 euro - Vriend van de VELINX: 5,00 euro

Credits Idee en scenografie: Pietro en Marcello Chiarenza – Regie en licht: Pietro Chiarenza - Met: Marco Migliavacca, Pietro Chiarenza en een circusmeisje - Een productie van Sprookjes enzo in samenwerking met CCBe Antwerpen - Foto © Rune Guneriussen

163

Familie

Click. De betovering duurt een nacht lang, elke nacht, de hele nacht. Een carrousel van dansende, springerige lichtjes in de piste van een circus waar de tijd is blijven stilstaan. Een schommelende kroonluchter, gewichtloos als een droom, een kandelaar op de toppen van zijn tenen, een familie schemerlampjes die verstoppertje speelt terwijl een straatlantaarn naar de zonsondergang glimlacht. Kom met lichtjes in je ogen. Wij zorgen voor de lampjes. Click.


DE MUUR • THE WALL • LE MUR EURO-KARTOENALE 2019 KRUISHOUTEM

EURO-KARTOENALE 2019 KRUISHOUTEM

DE MUUR • THE WALL • LE MUR

27/03/19 13:09

164


oktober 2019

Eurokartoenale

20 19 De muur

Voor deze editie stuurden maar liefst 985 cartoonisten uit 87 landen (een absoluut record) 2750 cartoons in. Grensmuren, beperking in vrijheid, muren die tussen mensen staan, het komt allemaal aan bod. De internationale jury stond eens te meer voor een zeer moeilijke opdracht. Het werd een harde strijd om een plaatsje te veroveren op de tentoonstelling en in de catalogus.

De tentoonstelling die een selectie van 150 werken toont is te bezichtigen in de VELINX tijdens de maand oktober.

165

Expo

In 2019 is het exact 30 jaar geleden dat de Berlijnse muur werd neergehaald. Vandaag zien we over de ganse wereld nieuwe grensmuren ontstaan. Dit inspireerde tot het thema voor deze 22ste Euro-kartoenale Kruishoutem: ‘De Muur – in al zijn facetten’.


november 2019

Tongerse Koninklijke Kunstkring

20 19

Expo

Reliëf

Volgens het woordenboek is reliëf een verhevenheid, het boven iets anders uitkomen of uitsteken. Maar in Haspengouw of Tongeren voelen we het! Als je wandelt of fietst, ken je het wel! Maar hoe toon je dat met verf, met aquarel, met potlood of met een sculptuur? Die uitdaging gaan de leden van de Tongerse Kunstkring aan. Kom ervaren, voelen en bewonderen hoe zij reliëf weergeven: Ieder op zijn eigen manier En met het materiaal dat zij verkiezen. Kortom: CREATIEF MET RELIËF.

166


december 2019

Pentagoon Academie

20 19 Drawn by the light

NA

OO

AG

CA

T EN

DE

M

IE

S

Ontd

ek,

belee f en

too

n je

tale nt!

P

167

Expo

“Drawn by the light” wordt een expo die zich afspeelt op verschillende locaties. Zo gaan we, als verderzetting van vorig jaar Kerken Parkstad, dit jaar de kerken fotograferen van de 22 parochies in Tongeren. Deze beelden worden gelijktijdig geëxposeerd in de kerk in Berg en Sint-Lutgart. De Velinx toont Schrijven met Licht gecreëerd door de afdeling Digitale Beeldende Kunsten Fotografie en Divine door het Project Atelier Digitale Focus. De kinderen gaan aan de slag met glasramen, kleur en licht. Dit alles is onder leiding van Stephanie Vandeput, Pentagoon Academies, in samenwerking met Kus, Kunstencentrum Signe.


Lisbeth Gruwez / Voetvolk

© Danny Willems


2019

kalender 2019—2020

oktober 2019 Di 1 Wo 2 Do 3 Vr 4 Za 5 Zo 6 Di 8 Vr 11 Za 12 Di 15 Wo 16 Do 17 Vr 18 Za 19 Zo 20 Di 22 Wo 23 Vr 25 Za 26 Zo 27 Di 29

Film in de Velinx HET NIEUWSTEDELIJK & FIEN LEYSEN – Wie We Zijn WANTHANEE SOLO EN WOUTER DEWIT – Dubbelconcert ind(i)e VELINX JENS DENDONCKER – Bang van Dendoncker ISOLDE – Concert THEATER DE SPIEGEL – BOKS (1,5 tot 5+) Film in de Velinx CIRCUS RONALDO – La Cucina dell’Arte BAAR (DIMITRI LEUE/WARRE BORGMANS/MICHAEL PAS/ ALICE REIJS/SARA LÂM) – GENOEG! Film in de Velinx HISTRYLOGIE – Het Verhaal van de 2 Meter Sessies JACKOBOND & BASTIEN – Van Corsari tot Appermont BART CANNAERTS – We moeten nog eens afspreken BENT VAN LOOY – Solo Trilogy! KAPITEIN WINOKIO – 15 jaar handjes draaien (3+) Film in de Velinx HET NIEUWSTEDELIJK – Hybris DEZ MONA – Book of Many TIJDCONGRES KAMERKOOR MAASTRICHT O.L.V. LUDO CLAESEN – Songs for a better world Film in de Velinx

november 2019 Zo 3 Di 5 Wo 6 Za 9 Zo 10 Di 12 Wo 3 Zo 17 Di 19 Di 26 Wo 27 Do 28

COMPAGNIE BARBARIE – Time goes bye bye (7+) Film in de Velinx tg STAN – QUE SERA SERA AXELLE RED – Electro Acoustic Tour DIRK DE WACHTER, BRAM NOLF & DAAN VANDEWALLE – Van de schoonheid & De Troost Film in de Velinx LISBETH GRUWEZ/VOETVOLK – The sea within DAG VAN DE KINDERKUNSTEN – ZONZO COMPAGNIE & HOP FROG FANFARE – Koper & Vel (6+) Film in de Velinx Film in de Velinx DE ROOVERS – Melancholia – “Ivanov is dood! Leve Ivanov!” THEATER MALPERTUIS – Olivetti 82

170


2019

kalender 2019—2020

Vr 29 Za 30

GUIDO BELCANTO – Een zanger moet trachten pijn te verzachten STAN VAN SAMANG – Op De Schoot

december 2019 Di 3 Wo 4 Di 10 Wo 11 Vr 13 Za 14 Zo 15 Di 17 Wo 18

Film in de Velinx TOM HELSEN – Ladies Night Film in de Velinx THE SIMON & GARFUNKEL STORY – The Simon & Garfunkel Story BAS BIRKER – JE MOEDER! MARTHA!TENTATIEF & B.O.X. - Lulletje KERST IN DE VELINX – ZONZO COMPAGNIE – Thelonious (6+) Film in de Velinx KERST IN DE VELINX - CASIER EN DIES – Moes (1,5+)

januari 2020

Di 7 Film in de Velinx Za 11 KAMAL KHARMACH – Mag ik even? Een nieuwe oudejaarsconference Zo 12 K.A.K. – Snøw (3+) Di 14 Film in de Velinx Wo 15 STIJN VAN DE VOORDE – For Those About To Rock : I Salute You (try out) Do 16 VIKING TRIO EN STEIGER – Dubbelconcert ind(i)e VELINX Vr 17 COMP. MARIUS – De Schpountz Za 18 LUCAS VAN DEN EYNDE, TINE EMBRECHTS, NELE BAUWENS – Jukebox Di 21 Film in de Velinx Do 23 THEATER FROEFROE & COMPAGNIE LODEWIJK/LOUIS – Titus Vr 24 CASCO Phil – Nieuwjaarsconcert Za 25 HOOVERPHONIC – Looking for stars Zo 26 TOUT PETIT – Luid (3+) Di 28 Film in de Velinx Wo 29 XANDER DE RYCKE – Bekend & Bescheiden (try out) Do 30 BUURMAN – Einzelgänger

171


2020

kalender 2019—2020

februari 2020 Di 4 Wo 5 Vr 7 Za 8 Di 11 Wo 12 Do 13 Za 15 Zo 16 Di 18 Wo 19 Do 20 Vr 21 Di 25

Film in de Velinx DESCHONECOMPANIE – Così STUDIO GUGA – Ongehoord! THE BOOTLEG EIGHTIES Film in de Velinx ALEX AGNEW – Be Careful What You Wish For ALEX AGNEW – Be Careful What You Wish For WINTER TALES festival – Otto A. Totland / Wooden Elephant / Isbells Semi-acoustic OSAMA ABDULRASOL – Zyriab’s Spirit Film in de Velinx WOODMAN (EVELIEN BOSMANS – TANYA ZABARYLO / JOKE EMMERS / THOMAS JANSSENS / MATTHIAS MEERSMAN) – speelt 2020 ALONG COMES MARY – 1958 Exposed KABINET K – As Long as we are playing (8+) Film in de Velinx

maart 2020

Zo 1 BRUT & VILLANELLA – Mieren Slapen Nooit (8+) Di 3 Film in de Velinx Wo 4 DE KOLONIE MT– De Woordenaar Vr 6 WILLIAM BOEVA – Leveren jullie ook aan huis? Za 7 ROELAND HENDRIKX ENSEMBLE – Le Bestiaire Di 10 Film in de Velinx Wo 11 HET WOLK – Zeep (2+) Do 12 SABIEN TIELS – Natural Woman, A tribute to Carole King Di 17 Film in de Velinx Wo 18 STEVEN MAHIEU – Full Contact Tour Za 21 NOVASTAR (SOLO) – Word’s Out tour Zo 22 KOPGERGIETERY, KGBE & DOBLE MANDOBLE – Le Dîner (6+) Di 24 Film in de Velinx Za 28 LAZARUS & ROBBIN ROOZE – Iemand moet het doen Zo 29 EMMY WILS EN NATHALIE MATTHYS – Fascinating Rhythm Di 31 Film in de Velinx

172


2020

kalender 2019—2020

april 2020 Wo 1 Do 2 Vr 3 Za 4 Di 7 Di 14 Za 18 Zo 19 Di 21 Wo 22 Di 28 Wo 29

BERLIN – True Copy THE BACKYARD – It’s Gonna Be Horse (14+) WINTERLAND ’76 – The Beatles … na The Beatles JAVIER GUZMAN – Guzmán Film in de Velinx Film in de Velinx OPERA COMPACT – Don Giovanni LAURA VAN HAL / WIRWAR – WirWar (6+) Film in de Velinx DE KOE – ACHTER/AF Film in de Velinx KOMMIL FOO – Oogst

mei 2020 Wo 4 Di 5 Di 12 Di 19 Di 26

SPROOKJES ENZO – Click (3+) Film in de Velinx Film in de Velinx Film in de Velinx Film in de Velinx

173


kalender per thema

Theater HET NIEUWSTEDELIJK & FIEN LEYSEN – Wie We Zijn BAAR (DIMITRI LEUE / WARRE BORGMANS / MICHAEL PAS e.a.) – GENOEG! HET NIEUWSTEDELIJK - Hybris tg STAN – QUE SERA SERA DE ROOVERS – Melancholia – “Ivanov is dood! Leve Ivanov!” THEATER MALPERTUIS – Olivetti 82 MARTHA!TENTATIEF & B.O.X. - Lulletje COMP. MARIUS – De Schpountz THEATER FROEFROE & COMPAGNIE LODEWIJK/LOUIS – Titus DESCHONECOMPANIE – Così WOODMAN (EVELIEN BOSMANS / JOKE EMMERS / THOMAS JANSSENS / MATTHIAS MEERSMAN) - speelt 2020 DE KOLONIE MT– De Woordenaar LAZARUS & ROBBIN ROOZE – Iemand moet het doen BERLIN – True Copy DE KOE – ACHTER/AF

2019

Wo 2 okt Za 12 okt Wo 23 okt Wo 6 nov Wo 27 nov Do 28 nov Za 14 dec Vr 17 jan Do 23 jan Wo 5 feb Wo 19 feb Wo 4 mrt Za 28 mrt Wo 1 apr Wo 22 apr

Muziek

Do 3 okt Za 5 okt Wo 16 okt Do 17 okt Za 19 okt Vr 25 okt Za 9 nov Vr 29 nov Za 30 nov Wo 4 dec Wo 11 dec Do 16 jan Za 18 jan Za 25 jan Do 30 jan Vr 7 feb

WANTHANEE SOLO & WOUTER DEWIT – Dubbelconcert ind(i)e VELINX ISOLDE – Concert HISTRYLOGIE - Het Verhaal van de 2 Meter Sessies JACKOBOND & BASTIEN – Van Corsari tot Appermont BENT VAN LOOY – Solo Trilogy! DEZ MONA - Book of Many AXELLE RED - Electro Acoustic Tour GUIDO BELCANTO – Een zanger moet trachten pijn te verzachten STAN VAN SAMANG – Op De Schoot TOM HELSEN – Ladies Night THE SIMON & GARFUNKEL STORY – The Simon & Garfunkel Story VIKING TRIO & STEIGER - Dubbelconcert ind(i)e VELINX LUCAS VAN DEN EYNDE, TINE EMBRECHTS & NELE BAUWENS – Jukebox 2020 HOOVERPHONIC – Looking for stars BUURMAN – Einzelgänger STUDIO GUGA - Ongehoord!

174


2020

kalender per thema

Za 8 feb Za 15 feb Do 20 feb Do 12 mrt Za 21 mrt Vr 3 apr

THE BOOTLEG EIGHTIES WINTER TALES festival – Otto A. Totland / Wooden Elephant / Isbells Semi-acoustic ALONG COMES MARY – 1958 Exposed SABIEN TIELS – Natural Woman, A tribute to Carole King NOVASTAR (SOLO) – Word’s Out tour WINTERLAND ’76 – The Beatles…… na The Beatles

Humor

Vr 4 okt JENS DENDONCKER – Bang van Dendoncker Vr 11 okt CIRCUS RONALDO - la Cucina dell’Arte Vr 18 okt BART CANNAERTS – We moeten nog eens afspreken Vr 13 dec BAS BIRKER – JE MOEDER! Za 11 jan KAMAL KHARMACH – Mag ik even? Een nieuwe oudejaarsconference Wo 15 jan STIJN VAN DE VOORDE – For Those About To Rock : I Salute You (try out) Wo 29 jan XANDER DE RYCKE – Bekend & Bescheiden (try out) Wo 12 feb ALEX AGNEW – Be careful what you wish for Do 13 feb ALEX AGNEW – Be careful what you wish for Vr 6 mrt WILLIAM BOEVA – Leveren jullie ook aan huis? Wo 18 mrt STEVEN MAHIEU – Full Contact Tour Za 4 apr JAVIER GUZMAN – Guzmán Wo 29 apr KOMMIL FOO – Oogst

Familie

Zo 6 okt Zo 20 okt Zo 3 nov Zo 17 nov Zo 15 dec Wo 18 dec Zo 12 jan Zo 26 jan Zo 1 mrt Wo 11 mrt Zo 22 mrt

THEATER DE SPIEGEL - BOKS (1,5 tot 5+) KAPITEIN WINOKIO – 15 jaar handjes draaien (3+) COMPAGNIE BARBARIE – Time goes bye bye (7+) ZONZO COMPAGNIE & HOP FROG FANFARE Koper & Vel (6+) – DAG VAN DE KINDERKUNSTEN ZONZO COMPAGNIE - Thelonious (6+) - KERST IN DE VELINX CASIER EN DRIES – Moes (1,5+) - KERST IN DE VELINX K .A.K. – Snøw (3+) TOUT PETIT – Luid (3+) VILLANELLA & BRUT – Mieren Slapen Nooit (8+) HET WOLK – Zeep (2+) KOPGERGIETERY, KGBE & DOBLE MANDOBLE – Le Dîner (6+)

175


2020

kalender per thema

Zo 19 apr Wo 4 mei

LAURA VAN HAL / WIRWAR – WirWar (6+) SPROOKJES ENZO – Click (3+)

Klassiek

Zo 27 okt Zo 10 nov Vr 24 jan Zo 16 feb Za 7 mrt Zo 29 mrt Za 18 apr

KAMERKOOR MAASTRICHT O.L.V. LUDO CLAESEN – Songs for a better world DIRK DE WACHTER, BRAM NOLF & DAAN VANDEWALLE – Van de schoonheid & De Troost CASCO Phil – Nieuwjaarsconcert OSAMA ABDULRASOL - Zyriab’s Spirit ROELAND HENDRIKX ENSEMBLE – Le Bestiaire EMMY WILS & NATHALIE MATTHYS - Fascinating Rhythm OPERA COMPACT – Don Giovanni

Dans

Wo 13 nov Vr 21 feb Do 2 apr

LISBETH GRUWEZ/VOETVOLK – The sea within KABINET K – As Long as we are playing (8+) THE BACKYARD – It’s Gonna Be Horse (14+)

Matinee

Do 17 okt JACKOBOND & BASTIEN – Van Corsari tot Appermont Do 28 nov THEATER MALPERTUIS – Olivetti 82 Do 20 feb ALONG COMES MARY – 1958 Exposed

176


Villanella & Brut

177

© Ans Brys


Praktische info

genieten echter wel automatisch van de vriendenprijs voor familievoorstellingen. Infor-meer u voor deze korting aan de ticketbalie.

Tickets & Vriendenpas – start verkoop Word Vriend van de VELINX en geniet van het laagste tarief voor al onze voorstellingen en talloze andere voordelen! Bovendien krijgt u met een Vriendenpas een paar dagen eerder de mogelijkheid om tickets te kopen.

Vriend worden en/of tickets kopen kan via: • de website www.develinx.be • persoonlijk aan de ticketbalie tijdens de openingsuren • het bestelformulier (opsturen naar de VELINX, Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren) • mailen naar tickets@develinx.be

Vanaf maandag 20 mei 2019 start de ticketverkoop MET vriendenpas om 10.00 uur online en aan de ticketbalie. U kan dan voor alle voorstellingen van de VELINX aan de Vriendenprijs uw vriendenpas en tickets online bestellen én betalen via www.develinx.be. U kan ook altijd langskomen tijdens onze openingsuren aan de ticketbalie. Wij openen die dag uitzonderlijk om 10.00 uur de deuren. Vriendenpassen kunnen niet telefonisch gereserveerd worden.

Na uw reservering ontvangt u van ons een orderbevestiging via mail. Als Vriend van het cultuurcentrum geniet je van heel wat voordelen. • Je krijgt een fikse korting bij de aankoop van tickets, ook voor familievoorstellingen en films. • Je krijgt korting het hele seizoen, of je nu weinig of veel voorstellingen boekt. Hoe meer voorstellingen je kiest, hoe voordeliger jouw Vriendenpas wordt. Je kan een Vriendenpas al terugverdienen als je tickets voor drie voorstellingen koopt. • Je mag jouw tickets als eerste kopen. Vrienden krijgen een kleine reservatievoorsprong bij het begin van het seizoen. • Je kan tijdens het seizoen van eventuele speciale acties en kortingsmogelijkheden genieten. • Je maakt kans op een exclusief de VELINX T-shirt. De eerste 250 Vrienden van de Velinx ontvangen zo’n speciaal exemplaar!

De losse ticketverkoop start op donderdag 23 mei 2019 om 10.00 uur. Vriendenpas Voor het seizoen 2019-2020 kost een Vriendenpas €10,00 per persoon. Een Vriendenpas is geldig voor één seizoen en vervalt automatisch aan het einde van het seizoen. Een Vriendenpas staat op naam en is dus strikt persoonlijk. Ieder gezinslid moet in het bezit zijn van een Vriendenpas om te kunnen genieten van de laagste prijs voor avondvoorstellingen. Kinderen (-13 jaar) waarvan één van de ouders Vriend van de VELINX is,

178


Praktische info

• Wij bevelen enkele Voor de Tongerse Tickets dient u zich persoonlijk en op voorhand voorstellingen zo warm bij het bespreekbureau van de aan dat u als Vriend een VELINX aan te bieden met uw SUPERVRIENDENKORTING van identiteitskaart. Telefonische maar liefst 50% krijgt. Voor het of elektronische reserveringen seizoen 2019-2020 selecteerden worden niet aanvaard. Deze actie wij volgende voorstellingen: is niet geldig tijdens de avondkassa. • Vr 25/10/19 DEZ MONA - Book of Many Online-ticketing (muziek) Ons ticketingsysteem is een • Vr 17/01/20 gemakkelijke, snelle en veilige COMP. MARIUS – De manier om online tickets te kopen. Schpountz (theater/humor) Toch nog problemen met deze • Za 8/2/20 module? Wij helpen je graag THE BOOTLEG EIGHTIES – verder: Concert (muziek) • bel 012 800040 voor • Wo 18/3/20 telefonische hulp (tijdens de STEVEN MAHIEU – Full openingsuren, zie pagina 180) Contact Tour (humor) • stuur een mail naar tickets@develinx.be Tongerse Tickets • kom langs bij onze ticketbalie Sinds enkele jaren selecteren wij speciaal voor de inwoners van In deze brochure vindt u een handig Tongeren een aantal voorstellingen reserveringsformulier. U kan via die samen een mooi, kwalitatief én dit reservatieformulier tickets representatief beeld schetsen van bestellen: terugsturen (de VELINX, de programmering van de VELINX. Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren), Als Tongenaar betaalt u dan de mailen (tickets@develinx.be) of VRIENDENprijs. Voor het seizoen afgeven aan onze ticketbalie. Na 2019-2020 zijn dit: uw reservering ontvangt u een • Wo 13/11/19 orderbevestiging via mail. LISBETHGRUWEZ/VOETVOLK– The sea within (dans) Administratiekosten • Vr 13/12/19 Bij alle online aankopen en BAS BIRKER – JE MOEDER! reservaties kan u uw tickets thuis (humor) uitprinten. Indien u toch wenst dat • Do 30/01/20 wij uw tickets opsturen met de post BUURMAN – Einzelgänger wordt er een administratiekost (muziek) aangerekend van € 3,00. • Wo 1/4/20 BERLIN – True Copy (theater)

179


Praktische info

Terugbetalingen Tickets worden niet terugbetaald noch omgeruild, tenzij de voorstelling door ons wordt geannuleerd.

Onze website (www.develinx.be) is 24 uur op 24 uur geopend, 7 dagen op 7. Scholen Leerlingen (minimaal 10) die in klasverband een avondvoorstelling bijwonen kunnen aanspraak maken op een uitzonderlijk tarief bij bepaalde voorstellingen. De begeleidende leerkracht heeft recht op een gratis ticket. U dient uw aanvraag (tijdig) in via tickets@ develinx.be.

Avondkassa Eén uur voor aanvang van de voorstelling is onze balie open. Er worden dan uitsluitend tickets voor die voorstelling behandeld. U kunt dan geen tickets voor andere voorstellingen reserveren of kopen. Openingsuren

Gezinsbond Leden van de Gezinsbond en hun gezin betalen (op vertoon van hun lidkaart) de Vriendenprijs voor al onze familievoorstellingen. Deze korting is enkel te verkrijgen aan de ticketbalie

SEPTEMBER 2019 TOT EN MET JUNI 2020 • Maandag: 13.00 uur – 17.00 uur • Dinsdag: 13.00 uur – 17.00 uur • Woensdag: 10.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur • Donderdag: 10.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 17.00 uur • Vrijdag: 10.00 uur – 12.00 uur • Zaterdag en zondag: gesloten

Hoe betalen Betalen kan u aan het bespreekbureau, contant, met Bancontact, Visa, Mastercard en Maestro. U kan ook betalen per overschrijving nadat u een bevestiging van de reservering en een overschrijvingsformulier ontvangen heeft. Vanaf de ontvangst van uw overschrijvingsformulier heeft u 10 dagen te tijd om de betaling uit te voeren. De VELINX aanvaardt ook cultuurcheques van Sodexo en Edenred (hiervoor dient u zich persoonlijk aan te melden aan het bepreekbureau).

JULI EN AUGUSTUS 2019 • Maandag: 9.00 uur – 12.00 uur • Dinsdag: 9.00 uur – 12.00 uur • Woensdag: 9.00 uur – 12.00 uur • Donderdag: 9.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 18.30 uur • Vrijdag: 9.00 uur – 12.00 uur • Zaterdag en zondag: gesloten Buiten deze openingsuren is het bepreekbureau één uur vóór aanvang van de voorstelling geopend. Tijdens deze (avond) kassa kunnen enkel tickets van de betreffende voorstelling aangekocht worden.

Onbetaalde reserveringen Onbetaalde reserveringen vervallen na verloop van tijd. Indien wij uw betaling 10 dagen na ontvangst van onze orderbevestiging niet ont-

180


Praktische info

Organisatoren van receptieve activiteiten kunnen beroep doen op professionele begeleiding en ondersteuning van hun activiteiten. Voor socio-culturele verenigingen zijn er speciale tarieven. Voor meer informatie of een afspraak kan u contact opnemen met info@ develinx.be.

vangen hebben, behouden wij ons het recht uw reservering te annuleren. Graag een seintje wanneer u een gereserveerde voorstelling niet kan bijwonen, zo hoeven we geen andere klanten te ontgoochelen. De VELINX behoudt zich het recht om gereserveerde en niet-betaalde tickets, die een kwartier vóór aanvang van de voorstelling nog niet zijn afgehaald, door te verkopen.

De VELINX-bon Surprise! Verras eens iemand met een cadeaubon. De VELINX-bon is te verkrijgen aan het onthaal of online via www.develinx.be

Wachtlijsten Ook wanneer voorstellingen uitverkocht zijn, blijven er de dag zelf soms een aantal plaatsen onbezet. Daarom legt de VELINX, één uur voor aanvang van de voorstelling, een wachtlijst aan. U dient zich hiervoor persoonlijk aan te melden aan het bespreekbureau van de VELINX, waar uw naam genoteerd wordt. Een kwartier voor aanvang van de voorstelling wordt de wachtlijst aangesproken in volgorde van aanmelding en dit tot alle zitjes volledig bezet zijn. Een plaats op de wachtlijst biedt u echter geen garantie voor een inkomticket.

Het evenementenloket Het evenementenloket is gehuisvest in cultuurcentrum de VELINX. Om het onze inwoners en verenigingen zo makkelijk mogelijk te maken gaan we ervan uit dat u bij de organisatie van uw evenement voor alle informatie terecht moet kunnen aan één loket… het evenementenloket! Op die manier willen we u een eindeloos en vaak omslachtig heen en weer geloop besparen tussen de diverse stedelijke diensten of niet-stedelijke instellingen.

Schoolvoorstellingen Tijdens het seizoen 2019-2020 organiseert de VELINX ook voorstellingen voor scholen. Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht bij Hans Lenders op het nummer 012 800038 of via hans.lenders@develinx.be.

Voor de organisatie van uw activiteit bezorgt u tijdig en schriftelijk (per brief, mail of fax) uw aanvraag aan het evenementenloket. Deze schriftelijke aanvraag bevat, naast een beknopte algemene beschrijving van uw activiteit (inclusief data en tijdstippen) een volledige opsomming van al hetgeen u aan het stadsbestuur vraagt.

Zaal huren Natuurlijk wordt de VELINX ook verhuurd: van polyvalente zaal tot schouwburg tot vergaderlokaal.

181


Praktische info

Blijf op de hoogte Abonneer u op één of meerdere van onze nieuwsbrieven op www.develinx.be of zoek ons op FACEBOOK en INSTAGRAM!

U bezorgt één aanvraag aan het evenementenloket en u ontvangt ook slechts één antwoordbrief. Eenvoudiger kan haast niet. Evenementenloket cultuurcentrum de Velinx Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren tel: 012 800047 of 012 800048 e-mail: evenementenloket@ stadtongeren.be

Rondleidingen Tijdens een rondleiding verklappen we de bezoeker duizend-enéén technische en andere theatergeheimen. Deze geleide bezoeken, waarin u dit huis van kelder tot regiekamer met alles daar tussenin onthuld wordt, zijn gratis. Wel vooraf inschrijven bij inne.box@develinx.be

Bibliotheek De bibliotheek is samen met het cultuurcentrum gehuisvest in de VELINX. Je kan er rustig met je neus in de boeken duiken, een mailtje versturen via internet of de krant lezen. Regelmatig vinden er ook tentoonstellingen en allerhande activiteiten plaats.

Parkeermogelijkheden Op wandelafstand van de VELINX zijn er 2 parkings: • Parking CC de Velinx: 138 (waaronder 8 parkeerplaatsen voor mindervaliden) • Parking De Motten: 202 (waaronder 8 parkeerplaatsen voor mindervaliden) Deze parkings zijn volledig gratis.

Bibliotheek de VELINX Dijk 111 bus 1, 3700 Tongeren tel: 012 800056 email: tongeren@bibliotheek.be website: http://tongeren. bibliotheek.be/ RETRO VELINX Voor of na de voorstellingen kan u altijd terecht in ‘Retro Velinx’ voor een hapje of een drankje. Retro Velinx is op maandag gesloten. Retro Velinx Dijk 111 bus 3, 3700 Tongeren. tel: 012 262434 email: hello@retrovelinx.be website: www.retrovelinx.be

182


Praktische info

slechthorenden met een gehoorapparaat zijn er 10 individuele ringleidingen (neklus) beschikbaar die verbonden zijn met een draadloze ontvanger. De slechthorende kan individueel de sterkte van het ontvangen geluid regelen. Voor slechthorenden zonder gehoorapparaat beschikt het cultuurcentrum over koptelefoons die aangesloten zijn op de ontvanger. Let op! Deze ringleiding werkt enkel indien de voorstelling is versterkt via de geluidinstallatie. Informeer u steeds aan het onthaal om zeker te zijn of de ringleiding gebruikt wordt. Tevens vragen wij u om deze ringleiding vooraf te reserveren aan het onthaal op het nummer 012 800040 of via tickets@develinx.be.

Daarnaast kan u tijdens onze avondvoorstellingen ook gebruik maken van de parking aan het Sociaal huis De Semper. Tijdens AVONDvoorstellingen kan u vanaf één uur voor de aanvang van de voorstelling gratis binnenrijden op deze parking. Deze parking heeft een capaciteit van 75 parkeerplaatsen. Opgelet! Voor het verlaten van de parking heeft u een dagcode nodig, waarna de slagboom open gaat. Deze dagcode kan u bij elke avondvoorstelling aflezen van de digitale infobalk aan de zijkant van de ticketbalie. Wij vragen u vriendelijk om tijdens het gebruik van deze parking uw wagen op de daartoe aangeduide parkeerplaatsen te zetten en er zeker op toe te zien dat de vluchtwegen voor de hulpdiensten vrij gehouden worden.

Vestiaire – de vestiairepas! De vestiaire wordt bewaakt door vrijwilligers van de VELINX. Dit kost 0,50 euro bij eigen activiteiten en 1,00 euro tijdens receptieve activiteiten. Klanten die 10 of meer tickets bij hun eerste reservatie kopen, hebben recht op een gratis vestiairepas. U kan ook een vestiairepas aankopen in de VELINX. Deze vestiairepas kost 5,00 euro en is geldig gedurende het seizoen 20192020 voor alle eigen activiteiten. De vestiairepassen zijn strikt persoonlijk te gebruiken.

Laatkomers Laatkomers worden niet meer toegelaten, tenzij tijdens de (eventuele) pauze. Rolstoelgebruikers Rolstoelgebruikers en andersvaliden kunnen in optimale omstandigheden alle voorstellingen bijwonen en kunnen bij de Provincie Limburg een begeleiderspas aanvragen. Gelieve wel tijdig uw plaatsen te reserveren via de ticketbalie van de Velinx. Ringleiding In de VELINX is er een mobiel en draadloos systeem aanwezig dat zowel in de schouwburg als op de scene kan gebruikt worden. Voor

In de zaal Het is verboden drank, eetwaren of snoep mee te nemen in de zaal. Gsm’s moeten worden uitgezet

183


Praktische info

Wie is wie in de VELINX?

vóór het betreden van de zaal. Alle opnamen (beeld en/of geluid) zijn verboden. Indien u graag foto’s wil nemen tijdens een voorstelling moet u hiervoor vooraf toestemming vragen.

directeur - programmator: Johan Wouters johan.wouters@develinx.be 012 800039 programmator: Hans Lenders hans.lenders@develinx.be 012 800038 communicatie/productie: Katrien Voets katrien.voets@develinx.be 012 800042 administratie: Cecile Wehrens cecile.wehrens@develinx.be 012 800041 Natasja Rogister natasja.rogister@develinx.be 012 800051 bespreekbureau/onthaal: Dirk Noben / Natasja Rogister / Cecile Wehrens tickets@develinx.be 012 800040 hoofd techniek: Inne Box inne.box@develinx.be 012 800044 techniek: Willy Beckers / Julien De Munck / Pieter Houben / Camille Timmermans / David Verjans techniek@develinx.be 012 800044

Roken Alle ruimtes in de VELINX zijn rookvrij. Vrijwilligers De VELINX is steeds op zoek naar nieuwe, frisse en gemotiveerde vrijwilligers. Wil je meedraaien in een dynamisch cultuurhuis en tegelijkertijd een centje bijverdienen? Hou je van de wereld van podiumkunsten en alles wat daarbij komt kijken? Versterk dan ons team van enthousiaste vrijwilligers en neem contact op met Cecile Wehrens op 012 800041 of via cecile.wehrens@develinx.be. Adresgegevens de VELINX Dijk 111 bus 2, 3700 Tongeren tel: 012 800040 email: info@develinx.be website: www.develinx.be

184


185


Colofon

Samenstelling en redactioneel werk Johan, Hans, Katrien en Cecile

Alle informatie uit deze seizoensbrochure is gebaseerd op de gegevens per april 2019 verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Grafisch ontwerp Jeroen Broux, Imagica Lettertype Recoleta (by Latinotype, 2018) Graphite (by HVD Fonts, 2019)

De VELINX is lid van het samenwerkingsverband MOOOV/ ZEBRACINEMA. De VELINX is door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend als een cultuurcentrum in de B-categorie (sinds 01/01/02). De VELINX werkt sinds 01/01/08 als stedelijke dienst.

Papier Munken Polar

l

Oplage 7000 exemplaren Drukwerk Drukkerij Haletra Verantwoordelijke uitgever Stad Tongeren Maastrichterstraat 10 3700 Tongeren

NA

OO

AG

NT

CA

DE

M

PE

IE

Ont

dek,

bele

ef en

toon

je ta

lent

!

S

186


19 20

20 2 0

Dijk 111 bus 2 3700 Tongeren 012 80 00 40 info@develinx.be www.develinx.be Jaargang 25, #5, juni 2019 Verschijnt zeswekelijks vanaf september, behalve in november, februari, juni, juli en augustus

Profile for Imagica

De VELINX Tongeren - brochure 19/20  

De VELINX Tongeren - brochure 19/20  

Advertisement