Page 1

Jaume Mercader i Llobera

PORTFOLIO 2015


Barcelona, 23. Creative over all, I’m interested in driving my career near arts and design. I believe every architect is a potential entrepreneur and we should be crafting our way out of the nancial crisis pit. Beyond university, I’m challenging myself with goals related to startup and development of ideas and projects. I involved myself in Project Young sh and I’ll be soon involved in many other entrepreneurial projects, as soon as I’ve got the time. I’m advocating for a new kind of architect able to assume roles in interdisciplinary projects, and for the opportunity to work architectural projects from an interdisciplinary scheme. It ts much more the liquid, web-shaped world we’re about to dive into. I also love cats.

PROFILE


Residence hall

Patio house

Hotel d’entitats

Housing Poblenou

Housing Raval

Nau Ivanow

Faculty of navigation

Urban structure

Habitable facade

facility+housing

space design

housing

facility

housing

urbanism

facility

facility

restoration

ARCHITECTURE PROJECTS


Residence hall Barcelona

year 2010

The project consists in a long building, containing dormitory facilities for students, that takes advantage of its shape to enclose two public spaces. It generates a transitional square space, between the residence hall and the Faculty of Economics, next to it. On the other side, the building wraps an inner and more intimate garden space, protecting

with it a piece of historic architecture by Antoni GaudĂ­. The building stands on the edge between private and public, distributing accordingly its spaces and activities. A flat elevation aims to link the shape of the building with the ground.


Patio house n/d

year 2011

A project clearly influenced by Mies Van der Rohe’s minimalistic concepetion of the plan. A single house, isolated from its surroudings, with an in-depth discussion about visuals, relationship between rooms, open spaces, and living and sleeping momentum. The floor plan is actually arranged in a spiral distribution, starting from the

outdoors space accompanying the access. Transparent facades ease the progression into the house, as well as the visual linking of those different patios. Only the service core is completely enclosed by opaque walls, and doors are almost inexistent.


Hotel d’entitats Parets del Vallès

year 2011

This public building contains room for local groups and associations. Its situation turns it into a challenge, consisting of fitting the project into the ancient city downtown. The building sticks to the existing middle wall and uses its long side to open itself to public space. The tiny bit of facade oriented to the main street is attentively resolved con-

cearning the neighbouring buildings and the special relationship the project must establish towards the town’s main church.


8m

7m


Housing - I El Poblenou [Barcelona]

year 2012

The situation presents the meeting between the old industrial fabric of the Poblenou district and the pattern following the extension of Barcelona’s urban grid. New streets are widening the neighbourhood and there’s a need for large scale architecture, but at the same time, the project must suit the district’s personality.

The program is fitted in three buildings with an identical configuration. The buildings rise widely for some stories, and only three towers extrude the building up. These towers are different in height too, as they are used as an urbanistic piece that will define the new urban shape.


first floor

fourth floor

seventh floor

eighth floor

ground floor


Housing - II Raval [Barcelona]

year 2013

This is a mixed-use development containing a kindergarten in addition to the housing part. A pre-existing building separates the lot from the Rambla del Raval, which serves as a spine for this area of Barcelona. Still, the project will follow the example of the surroundings and it will replicate shapes and volumetrics in order to grant lighting

and ventilation. The floor plans also develop differently according to the uses they contain, generating sheltered spaces and potentiating visual relationships with the street. The housing part of the building aggregates two identical L-shaped extrusions, arranged around a long void that crosses the project like a crack.


Nau Ivanow Barcelona

year 2013

A sports facility mixed with theatre rooms and accomodation. The project takes relevance by its key position regarding the future transportation hub, “La Sagrera”. The following public spaces, including the biggest linear park in Barcelona, will deliver Ivanow a first-row role in urban shaping. Therefore, delivering both sides of the project an

appropiate treatment helps defining the floor plan. The project disposes a “ceremonial” canopy that flows between the solid volumes containing the sports facilities and theatre. This canopy both eases the access into the building(s) and serves as a welcoming gate into the urban texture from outside it, from the station and the park.


West 8 architects

La Sagrera lineal park


nau ivanow volume 1 800m2

bar lounge

entrance control

entrance control

foyer

storage room storage room

locker room foyer

emergency exit volume 2 1200m2

elevator


situation

Faculty of Navigation Barcelona

year 2014

This project consists in a new faculty with its facilities for the UPC’s Faculty of Navigation. The situation and the surroundings make it obvious for the faculty to dialogue with the shoreline and the sea. The grounds will also accomodate a sailing club, integrating it with the ideal of urban planning for the Faculty. The neighbouring Hotel W, one of the new shoreline landmarks in Barcelona, develops some public grounds between its huge volumetry and our project. The faculty building sticks to a new axis elongated from those grounds into the sea, dividing the shoreline and arranging docks for both the faculty and the sailing club.


situation

Faculty of Navigation Barcelona

year 2014

This project consists in a new faculty with its facilities for the UPC’s Faculty of Navigation. The situation and the surroundings make it obvious for the faculty to dialogue withby thetwo shoreline and the procesea. Shape is delivered architectural dures: a lineal block accomodates classrooms The grounds will also accomodate a sailing and laboratories, while main services, suchclub, as the integrating it with the ideal of urban planning for library, an assembly hall and other facilities develtheop Faculty. The neighbouring Hotel W, one of the on the ground, attached to the long piece. new shoreline landmarks in Barcelona, develops some groundsofbetween its huge volumeThepublic key element the project is precast contrystruction, and our project. The faculty building sticks a involving every large element,tofrom new axis elongated from those grounds into the structure to facade pieces. Those are designed to sea, dividinghorizontal the shoreline and arranging docks generate lines all across the elevations, for both the faculty and the sailing club. reinforcing the flat shape and essence of the project, challenging Hotel W’s assertiveness towards the city shoreline.


L

M Q

A Foyer 60 m2

P

B Secretary 115 m2

C Deck 66 m2

D Storage room 54 m2

E Retail shops

K

63 m2

F Simulator 1 208 m2

G Simulator aux. 27 m2

H Restroom

J

32 m2

J O

I Assembly hall 208 m2

J Study room

I

65 m2

K Library 206 m2

L Kitchen 29 m2

M Caffeteria

G

H

170 m2

N Engine lab

N

98 m2

O Chemistry lab 98 m2

F

P Mechanics lab 192 m2

Q Restroom 20 m2

R Hangar

C

202 m2

S Chairman’s office 103 m

C

E E

2

T Vice chairmans’ offices 81 m2

D

B

A

T

T

R S

T


1.00m

3.00m

2.00m

A

Hollow slabs

F

Double wall system

B

Precast concrete column

G

Brise-soleil

C

Precast concrete facade panel

H

Openings

D

Precast concrete panel (opaque)

I

Classroom

E

Patio facade

J

Lockers

D C

E

I D H

J

G

A

F B


SECTION AA

SECTION BB

SECTION CC

SECTION DD

A

A

B

B

C

C

D

D


Urban structure Mataró

year 2014

This urban project is located in Mataró, in a transitional area between downtown and its industrial suburb. The boundaries of the lot are uneven, ranging from main wide avenues to secondary one lane streets. The project adapts the shape of the city to that environment. Huge open spaces are proposed, accompanied by tall developments

containing mixed use. The streets are rearranged and car circulation is clarified, whereas pedestrian ways develop throughly, getting way ahead of topographic breaks in a low speed system. Urban spaces also change depending on the pace of the area they’re fit in.


VELÁZQUEZ

BENET I SERRA

AF ALT

UL

LA

GOYA

MIQUEL BIADA

RO ILU

S ORTÉ ÁN C N R E H

AA ND RO II SX ON LF


Small housing

big housing office

medium housing


Habitable facade Ciutat Meridiana [Barcelona]

year 2015

This project was developed during the Visiting Studio experience in the university. Taking place in Ciutat Meridiana, one of Barcelona’s most troubled districts, the aim was to ease the harsh transition between public space and house, utterly incomplete because of cheap, fast construction that accompanied the development of this subur-

ban estate. The existing buildings are added two decks, one per each long facade. Those will allow houses to occupy this new space, as well as will provide new room for walking. The access is flattened and more graded. The construction is in wood, with a design oriented to economy and social involvement of the neighbours.


1.5 m

existing building

2.5 m

2.65 m

1.70 m

1.75 m

A wooden skin wraps the building, housing new interior spaces and easing the access and social activity. Dwellers benefit from a graded transition from the outside to the inside, replacing the current abruptness. The new facade takes advantage of geometry and better materials to improve the thermal behaviour of the building.

2.65 m

1.75 m

1.70 m

2.65 m

The housing complex will induce surrounding buildings to aim for better housing quality, contributing to give the neighbourhood a revamped living scheme.


200mm

200mm

Column 20x20cm (bxh)

Column 20x20cm (bxh)

50 100

150mm

100

150mm

50

Beams Ø15cm

Beam Ø15cm

200mm

Column 20x20cm (bxh)

100

150mm

50

Beam Ø15cm

Joints by shape

Beams Ø15cm

Beam Ø15cm

Glulam slabs 2400x900mm set in staggered rows

150mm

40

Screws every 30cm

600mm

Purlins 10x25cm (bxh)

Glulam slabs 2400x900mm set in staggered rows

Beam Ø15cm

Screws every 30cm on the inner purlins, 15cm at edge of slab

150mm

300mm

150mm

Purlin 10x25cm (bxh)

600mm


polyface 2014


paper and architecture 2014


procedural motion

2014


Architecture Portfolio 2015  

Architecture Portfolio featuring projects in ETSAB. Jaume Mercader Llobera.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you