Kesä-Järvenpääläinen 2024

Page 1

Järvenpään kaupungin asukaslehti www.jarvenpaamedia.fi

Valmiina kohti kaupungin kesää

1 | 2024

Tässä numerossa mm.

• Rauski Jokisen kesä

• Keusoten vinkit

• Tuusulanjärvi avoinna!

• Kirjavinkit kesään

KESÄ

Järvenpään kaupungin asukaslehti

Julkaisija

Järvenpään kaupunki www. jarvenpaa.fi

Toimittajat

Järvenpään kaupunki/ Heli Komulainen, Ari Minadis, Maria Lassila, Pilvi Kallio-Meriläinen, Tuula Alkula, Keusote/ Anu-Kaarina Suonpää

Ulkoasu ja taitto

Järvenpään kaupunki/ Mika Kavasto

Kuvat

Järvenpään kaupungin kuvapankki, ellei toisin mainittu.

Painopaikka Punamusta Oy

Seuraava numero ilmestyy elokuun viimeisellä viikolla.

Voit lähettää juttuvinkkejä ja palautetta osoitteeseen viestintä@jarvenpaa.fi

Rauski Jokinen

PÄÄKIRJOITUS | Iiris Laukkanen

Järvenpään mansikkapaikat

Järvenpään ajankohtaiset

Kesägallup ja kesäharrastukset

Tuusulanjärvi – kesätekemisen mekka!

Löydä karttaliitteestämme parhaat tapahtumat!

Kirjavinkit kesälukemiseen

Järvenpäässä tapahtuu kesällä 2024

Keusoten omat sivut Kesäajan toiminta kaupungin toimipisteissä

kädessäsi on Järvenpään kaupun gin uudistunut asukaslehti, kima ra hyötytietoa ja kesäisiä ideoita. Järvenpääläinen on lehti Sinulle. Mitä pidät siitä?

Kesäinen Järvenpää on täynnä tapahtumia ja mahdollisuuksia. Rentoiletko Rantapuistossa? Diggaatko bluesia? Osallistuisitko Järvenpään Opiston kesäkursseille? Sykkiikö sinussa (myös) #sininensydän?

Hurmaavat museokohteemme, suloinen Suviranta ja inspiroiva Ahola aukeavat toukokuussa ja Villa Kokkoseenkin pääsee jälleen tutustumaan. Parasta nykyisyyttään elävä Järvenpää-talo avautuu ihmisille, taiteelle ja yhdessäololle Meidän Festivaalin aikaan 2.8. ja toivottaa juuri Sinut kuulemaan ja kokemaan!

Kaupunkipolun varrella sijaitsee myös kuvanveistäjä Erkki Erosen kujeileva Pikku Kalle -patsas. Kepposteleva pikkumies ja asiallisen lasiseinäinen toimistorakennus muodostavat yhdessä uudenlaisen jännitteen. Muuttuva, rakentuva ja kehittyvä kaupunki nostaa paitsi uuden, myös olemassa olevan näkyväksi.

Kulttuuripolku puolestaan johdattaa kulkijan suomalaisen kulttuurin juurille Ainolaan, Aholaan, Suvirantaan, Lepolaan ja Kallio-Kuninkalaan.

Löydät sekä kaupunki- että kulttuuripolun esitteet verkkosivultamme jarvenpaa.fi.

Järvenpäässä on nähtävää ja koettavaa paitsi kaupunkilaisille, myös kesävieraille: Järvenpään kaupunkipolku on noin neljän kilometrin mittainen reitti, jonka voit oppaan turvin kiertää itsenäisesti tai ohjatusti.

Kaupunkipolun varteen nousi uusi maamerkki: HC Bergin Järvenhaltija. Se on kevään ja kesän varma puheenaihe!

Mikä on Sinun mansikkapaikkasi? Kerro kesävieraillesi Järvenpään helmistä, jaa parhaat palat keskusteluissa ystäville ja sosiaalisessa mediassa maailmalle – tällaisesta kaupungista on luonteva olla ylpeä!

Iiris Laukkanen kaupunginjohtaja

1 | 2024
....................
....................
3 14–15
16
Pääkirjoitus
12–13
10
11
Järvenhaltija
6–7
8–9
4–5
Hyvä lukija,

Mies, joka herättää Järvenpään keskustan eloon

Rauski kotonaan levykokoelmansa kanssa. Takana olevassa hyllyssä noin 8000 levyä, mutta yhteensä yläkerrasta ja varastosta löytyy 16 000 levyä.

Rauski Jokinen on keskeinen hahmo Järvenpään kaupungin keskustan toiminnassa. Hänen työnsä tapahtumien järjestäjänä ja yhteisövaikuttajana on tehnyt hänestä paikallisesti arvostetun ja kiitosta saaneen toimijan.

"No morjesta!", Rauski Jokinen tervehtii ystävällisesti tapahtumakävijöitä kävelykatu Jannella.

Hän on monelle vuosikymmenten varrelta tuttu kasvo, joka on Sykettä ja Sinfoniaa -kaupunkikeskustayhdistyksen tapahtuma- ja tori-isäntänä mahdollistanut vireän kaupunkielämän ja lukuisten tapahtumien toteutumisen Järvenpään keskustassa. Yh-

distyksen toiminnassa hän ollut mukana osittain jo 2000-luvun alusta lähtien.

Rauski istumassa kotitalonsa portaikossa.

Miten kauan Jokinen vielä aikoo viihtyä isännän tehtävässä?

– Niin kauan olen mukana toiminnassa, kuin jaksaa. Eläkeikä lähestyy kovaa vauhtia, joten toivotaan että saadaan nuoria jatkajia tilalle, hän naurahtaa.

Rakas asuinpaikka

ti bändinsä kanssa Tanhuniityn Seppälän talolla. Levyharrastaja-keräilijänä tunnettu mies on lisäksi ollut mukana tuottamassa lukuisia levymyyntitapahtumiaja messuja.

– Aikoinaan jo Puistobluesin aikana keskustan Blueskadulla järjestettiin bändeille muun muassa esiintymistilaisuuksia Levytorilla. Levytoria ja esiintymistilaisuuksia jatketaan edelleen Sykettä ja Sinfoniaa -yhdistyksen ylläpitämällä Blueskadulla.

Kesä täynnä kaikkea  Jokinen näkee Järvenpään kesän monipuolisena. Hän vinkkaa vierailemaan keskustan kesätapahtumissa ja Tanharipäivillä.

– Lisäksi Ainola, Rantapuisto, Vanhankylänniemi ja Lemmenlaakso ovat kesäisin kauniita paikkoja, Jokinen täydentää.

Hän nostaa esiin myös parhaimman kesämuistonsa, joka ajoittuu vuoden 1982 Puistobluesiin. Tuolloin festivaalin pääkonsertissa esiintyi yhdysvaltainen blueskitaristi ja -laulaja Albert Collins ja pianisti-laulaja Eddie Boyd.

Jokisen oma kesä menee työn merkeissä keskustan ja torin tapahtumia organisoidessa. Syksyllä ehtii taas paremmin huilaamaan.

Kävelykatu Jannen maine on vuosien varrella kiirinyt ympäri Suomea ja keskusta on vetänyt keskiviikko- ja lauantaitorille myyjiä aina Helsingistä, Lahdesta ja Kotkasta asti.

– Sykettä ja Sinfoniaa -kaupunkiyhdistyksen tavoitteena on ollut sen perustamisesta lähtien saada kaupunki elämään ja tehdä Jannesta olohuone kaupunkilaisille, jossa voi viettää aikaa vaikkapa terassilla hyvää musiikkia kuunnellen.

Työstä kaupungin keskustan elävöittämisen hyväksi on saatu tunnustusta ja kiitosta. Järvenpää-seura valitsi vuoden 2023 Kulttuurijärvenpääläiseksi Jokisen ja hänen työparinsa, toiminnanjohtaja Lotta Rantasen. Yhdessä kaksikko on ideoinut lukuisia tapahtumia ja toimintaa keskustaan sekä löytänyt paikallista väkeä mukaan toimintaan ja esiintymislavoille.

Jokinen on mukana myös asuinalueensa Tanhuniityn asukasyhdistyksen toiminnassa ja vastaa kesäisin vietettävän Tanharipäivän ohjelmajärjestelyistä. Asuinalue on hänelle erityisen rakas.

– Muutimme Tanhuniittyyn perheeni kanssa Sipoosta noin 35 vuotta sitten. Aluksi ihmettelin, että onpa erikoisen näköinen asuinalue, mutta pian paikka alkoikin tuntua mukavalta ja yhteisölliseltä. Kulttuurimaiseman keskellä on hieno asua, vuoden Tanharilaiseksikin valittu Jokinen kertoo.

Jokinen on sielultaan musiikkimies, joka treenaa säännöllises-

KESÄN 2024 TAPAHTUMAT JÄRVENPÄÄN KÄVELYKADULLA, TORILLA JA TANHUNIITYSSÄ

• Siivouspäivän kirppis & hulinat la 25.5.klo 7–15

• Kävelykadun kesäkirppikset alkaen ke 29.5. klo 14.30–18.30

• Blueskatu 3.7.–6.7.

• Jannen Piknik 10.8.

• Maa Elää -satokausimarkkinat la 7.9.

• Ympäri vuoden jatkuva lauantaitori klo 8–15

• Tanharipäivä la 8.6. Lisätietoja ohjelmasta ja aikataulusta: sykettajasinfoniaa.fi ja Tanhuniityn Facebook-sivu.

4 | Järvenpääläinen 1 | 2024 5 | Järvenpääläinen 1 | 2024
KAUPUNGIN KASVOT | Ari Minadis. Valokuvat Kapina Oy

Järvenpään ajankohtaisia – kulttuuria ja kaup unkielämän kehittämistä

Eero Järnefeltin ikoninen taide esillä Järvenpään taidemuseossa ja Ateneumissa Järvenpään taidemuseossa on Ateneumin taidemuseotakin suurempi kokoelma kansallistaiteilijamme Eero Järnefeltin (1863–

1937) taidetta. Keväällä 2024 avautuu myös Ateneumissa näyttely Järnefeltin taiteesta. Ateneumiin on lähtenyt Järvenpäästä lainaan 26 taideteosta. Nauti ennennäkemättömän laajasti kansallisaarteistamme ja käy molemmissa näyttelyissä – ja yhdistä tai-

dekierros retkeen taiteilijan ateljeekotiin Suvirantaan!

Villa Kokkonen avautuu ryhmille ja taidemuseo kutsuu VR-vierailulle

Alvar Aallon piirtämä harvinainen säveltäjäkoti Villa Kokkonen

avautuu ennakkovarauksesta ryhmille kesäkuussa 2024. Villa Kokkoseen voi tutustua nyt myös Järvenpään taidemuseon näyttelyssä ”Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina” koko kesän aina 28.8.2024 asti.

Villa Kokkonen on avoinna ryhmille ennakkovarauksesta keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin aina klo 11, klo 13 ja klo 15 kierroksille. Varaa ryhmällesi kierros ennakkoon: www.jarvenpaantaidemuseo.fi/ryhmille.

Järvenpään Opiston lasten, nuorten ja perheiden kurssi-ilmoittautumiset parhaillaan käynnissä

Järvenpään Opiston lukuvuoden 2024–25 ilmoittautuminen alkaa ke 7.8. klo 9.00. Kurssit julkaistaan opiston nettisivuilla 31.5. Lasten, nuorten ja perheiden kursseille ilmoittautuminen on alkanut 6.5.2024. Kurssit on julkaistu opiston nettisivuilla.  Ilmoittautua voi verkossa www.opistopalvelut. fi/jarvenpaa tai puhelimella 040 315 2880 tai Järvenpää-infossa paikan päällä, Sibeliuksenkatu 8, 3. krs. Painettu esite jaetaan järvenpääläisiin kotitalouksiin heinäkuun lopulla.

Lasten puistoruokailua kesäkuussa Järvenpään kaupunki järjestää lapsille puistoruokailun ajalla 3.6.–20.6.2024. Ruokailu järjestetään Perhetalo Joutsikin (Naavatie 1) pihalla sekä Kinnarin koulun (Koulukuja 3) pihalla maanantaista-perjantaihin (ei juhannusaattona). Ruokailu tapahtuu klo 11–12. Puistoruokailukonseptin mukaisesti ruoka tarjoillaan ulkona. Ruokailijat tuovat omat lautaset ja aterimet, juoman ja halutessaan leivän.

Keskustan ja Rantapuiston kehittäminen etenee

Järvenpään keskusta on sen sykkivä sydän, jonka kehittäminen on hyvässä vauhdissa. Tulevaisuudessa haluamme tehdä keskustasta ja Rantapuistosta entistäkin viihtyisämmän ja houkuttelevamman paikan niin asukkaille, yrityksille kuin vierailijoillekin. Keskustan ja Rantapuiston kehittämisestä on tehty asukaskysely, johon voi vastata verkkosivuillamme 19.5.2024 saakka.

Kompostoritarkastuksia

kesällä Järvenpäässä

Jätehuoltoviranomainen tarkastaa kesällä kompostoreita Järvenpäässä. Lisätietoja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla hakusanalla Kompostoritarkastuksia kesällä Järvenpäässä.

6 | Järvenpääläinen 1 | 2024 7 | Järvenpääläinen 1 | 2024
AJANKOHTAISTA
Tervetuloa Suvirantaan.

Kesägallup – mitä ja missä?

Pyysimme kahdelta tunnetulta kaupunkilaiselta kommentteja pariin kesäiseen aiheeseen:

1. Mihin kesätapahtumaan aiot osallistua Järvenpäässä?

2. Suosittele kivaa kesätekemistä kaupungissamme!

1. Järvenpää-päivään olen osallistunut ja toivon voivani osallistua myös tänä vuonna. Pidän myös musiikista ja tarkoitus on osallistua jo-

Historian havinaa on tarjolla myös Aino ja Jean Sibeliuksen kodissa, Ainolassa.

Iltakirppikset pyörivät kävelykatu Jannella kesäkeskiviikkoisin. Sinne on mukava lähteä iltakävelylle etsimään aarteita edullisesti.

honkin musiikkitapahtumaan tanssittaen rouvan pyörryksiin. Jos miniä on suostuvainen, aion viettää aikaa Rantapuistossa kesäkuussa 2,5 vuotta täyttävän lapsenlapseni kanssa.

2. Jos haluaa nähdä kauniin, arvokkaan puutalon, suosittelen lämpimästi tutustumaan Kallio-Kuninkalaan. Pidän itse sen päätaloa Järvenpään kauneimpana rakennuksena. Kallio-Kuninkala muodostaa idyllisen kulttuurimiljöön.

Jalkoja voi lepuuttaa ravitsemusliikkeiden terassilla kahvikupposen ääressä, tuttujen kanssa tarinoiden.

Jos musiikki on lähellä sydäntä, Järvenpään tunnetuin tapahtuma Puistoblues hivelee korvia ja sielua. Toisen tyyppistä musiikkia tarjoillaan Rantapuiston Power Festivalissa.

Luonnosta voi mennä nauttimaan vaikkapa Lemmenlaakson luontopolulle eväskorin kanssa. Itse aion hyödyntää valoisat kesäaamut Rampakanmäen kuntoportaissa, pari vuotta laiminlyödyn kunnon palauttamiseksi.

Mika Gilan, yrittäjä

1. Puistoblues on itselleni tapahtuma, johon on suorastaan pakko osallistua. Tänä vuonna siellä on speksit vielä entistäkin paremmin kohdallaan ja tulossa on kivat kesäjuhlat. Puistobluesissa viehättää sen ainutlaatuinen fiilis, satoi tai paistoi. Kannattaa käydä kokemassa!

2. Harrastan kävelyä, joten suosittelen ulkoilukohteitamme. Rantapuisto on kaupungin helmi ja minulle rakas paikka. Vaikka siellä

Kokeile kesäharrastusta!

Uinti on mitä parhain kesäharrastus niin sisällä kuin ulkona: kuntouinnin lisäksi hallilla voit treenata erilaisissa vesijumpissa tai uimakouluissa.

Miten olisi kesäkoodaus, perhetanssi tai kässäkuvis? Esittelyssä muutama kesän hauskoista harrastuksista Järvenpään kaupungilla.

Järvenpää-infossa voit ilmoittautua harrastuksiin

• Järvenpään harrastuskalenterista löydät muun muassa uimakoulut ja paljon muita kesäisiä harrastuksia harrastukset.jarvenpaa.fi.

• 5.–7. luokkalaisille ja 4. luokan päättäneille kaksi erisisältöistä päiväleiriä 3.6.–7.6. ja 10.6.–14.6. Luvassa monipuolisia aktiviteetteja sekä retkiä lähialueella. Leiriviikon hinta on 50 € / osallistuja, sisältää retket sekä aamupalan, lounaan ja välipalan.

tarvitseville nuorille, esimerkiksi heppatoimintaa. Näistä lisätietoja irene.peiponen@ setlementtilouhela.fi.

Entisille lapsille ja nuorille

• Rantapuisto ja Piirosen liikuntakeskus ovat pullollaan liikuntaa zumbasta kiertoharjoitteluun ja pilateksesta tanssiin, kurssien hinnat vaihtelevat 15–35 euroon. Esimerkiksi pelkästään Piirosella voit harrastaa pihatanssia, kuntopiiriä, pihajoogaa, pihatanssia tai kevyttä pilatesta: harrasteet ajalla 20.5.–19.6.

• Uimahallilipun hinnalla monipuolista ohjausta! Esimerkiksi tehokasta vesitreeniä tai kevyempää vesijumppaa voi harrastaa uimahallissa ajalla 20.5.–13.6. Ei edellytä uimataitoa.

kävisi joka päivä, se on aina vähän erilainen. Rantapuistossa on aina paljon kivaa meneillään ja siellä on kivasti eri yritysten palveluja tarjolla.

Ulkoilukohteina suosittelen myös Vanhankylänniemeä ja Lemmenlaaksoa. Lemmenlaaksossa kannatta aloittaa retki vaikkapa perheen kanssa etelästä, niin pohjoisosassa odottaa sopivasti grillipaikka, jossa voi paistaa makkarat.

• Opiston kesätarjonta Järvenpään Opisto ja Järvenpään liikuntapalvelut (opistopalvelut.fi)

Järvenpää-info ottaa vastaan Järvenpään Opiston ja liikuntapalveluiden kurssi-ilmoittautumisia. Info neuvoo ja ohjaa asiakkaita harrastuskalenterin käyttöön.

Lapset ja nuoret, perheet

• Nuorisopalveluiden järjestämät Kesäkerhot ma 17.–19.6. ja 24.–26.6. klo 15–18. Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

• Järvenpään Opistolla voi harrastaa koulujen ensimmäisellä ja toisella lomaviikolla kesäkoodausta, bändileiriä ja kesäkokkailua – sekä erilaisia liikuntakursseja. Heinä-elokuun vaihteeseen sijoittuva, 7–12-vuotiaille suunnattu Kässäkuvis-kurssi yhdistää kuvataiteen hauskalla tavalla käsitöihin! Kurssit ovat maksullisia.

• Setlementti Louhelan Vahvuutta vertaistoiminnastahanke järjestää kesäaikaan toimintaa erityistä tukea

Erityisyyksiä

• Vanhojen ikkunoiden kunnostuskurssilla voit polkaista ikkunankunnostusurakan käyntiin kahden viikonlopun kurssilla 8.–16.6. Voit ottaa oman työkalupakin mukaan, kuumailmapuhaltimelle ja hiomakoneelle on käyttöä tällä kurssilla! Kurssimaksu 75 euroa.

• Uuta kasveista, mausteista ja jopa kompostijätteestä taiteen tekemisen materiaaleja maalaustaiteen palveluksee väreiksi, pigmenteiksi ja musteeksi. Neljän kerran kurssi 27.–30.5., kurssimaksu 60 euroa.

8 | Järvenpääläinen 1 | 2024 9 | Järvenpääläinen 1 | 2024 VAPAA-AIKA | Heli Komulainen
Jorma Piisinen, kansanedustaja

Kesälukemista ja -tekemistä kirjastosta

Kesä on mitä parhainta aikaa uppoutua hyvään kirjaan!

ALKUUN PÄÄSET esimerkiksi seuraavilla kesäaiheisilla vinkeillä: Benedict Wellsin Hard Land (Aula & Co 2023, suom. Raimo Salminen) kertoo teini-ikäisestä Samista, joka menee kesäksi töihin vanhaan elokuvateatteriin.

Yksinäinen poika saa ystäviä, rakastuu, mutta joutuu kohtaamaan myös elämän ikävät puolet. Päähenkilön iästä huolimatta aikuisille suunnattu kirja kumartaa vahvasti ja häpeilemättä 1980-luvun teinielokuvien suuntaan. Kuuma kesä hiljaisessa pikkukaupungissa tuntuu tutulta ja turvalliselta mutta onnistuu yllättämään käänteillään.

Järvenhaltija saapui Järvenpäähän

Jevhenija Kuznjetsovan romaanissa Kysykää Mialta (Aula & Co 2022, suom. Eero Balk) siskokset saapuvat viettämään kesää Ukrainan maaseudulle isoäitinsä luo. Kesän aikana isoäidin vanhan talon lisäksi muuttuu siellä asuvien ihmisten elämä, kun kesäsateet ja kuumuus vyöryvät päälle.

Eva Frantzin Suvisaari (Kustantamo S&S 2021, suom. Ulla Lempinen) on lempeä dekkari, jonka matkassa lukija pääsee viettämään aikaa vakuutusyhtiön kesäparatiisiin.

Tiivistunnelmaiset keskustelut johtavat ajoittain kiusallisiin hetkiin, jotka jokainen perheensä kanssa kesämökkeillyt tunnistaa.

Kun rajuilma kietoo saaren sumuun ja puhelimetkin lakkaavat toimimasta, haluaisivat ihmiset pois mahdollisimman pian. Varsinkin, kun saarelta löytyy ruumis.

Mikäli kaipaat lukemisen vastapainoksi tekemistä, lainaa kirjastosta matkaan esimerkiksi rantalentopallo, kesäpelien klassikko petankki tai frisbee-golf-kiekkoja.

Mailapelien ystäville puolestaan on lainattavissa sulkapallosetti sekä tennis- ja padel-mailoja.

Nämä ja paljon muuta löydät kirjaston liikuntavälinehyllystä. Lisäksi kannattaa muistaa suositut lainattavat kausikortit.

Järvenpään kaupunki sai huhtikuun lopulla merkittävän lisäyksen julkisen taiteen kokoelmaansa, kun Järvenhaltija-veistos pystytettiin Mannilantien ja Helsingintien risteyksessä sijaitsevaan liikenneympyrään.

Kahdeksanmetrisen Järvenhaltijan tekijä on taiteilija HC Berg. Veistoksessa on yli sata metallilevyä, tuhansia tukiosia sekä noin 12 000 kiinnikettä. Järvenhaltija painaa noin 3000 kiloa. Teoksesta tulee erottamaton osa Järvenpään kaupunkikuvaa.

Aivan Järvenpään aseman ja radan lähistöllä sijaitsevan Järvenhaltijan voi bongata myös junasta. Värikäs taideteos näyttää hyvin erilaiselta eri kulmista katsottuna.

Taiteilija HC Berg myös uskoo, että Järvenhaltija herättää monenlaisia ajatuksia ja keskusteluja, eri tasoilla ja näkökulmista.

”Keskustelu kertoo ajasta, jossa elämme. Ehkä tämä aika tarvitsee

haltijan”, Berg pohti veistoksen pystyttämisen jälkeisenä päivänä.

”Lähtöajatuksena Järvenhaltijassa on ollut nuoren ihmisen

matka aikuisuuteen. Se voisi olla myös haltijan matka todellisuuteen. Se matka on vasta alussa. Teokseen liittyy myös ajatus ympäristöstä ja luonnon tilasta.” HC Bergin teos valittiin vuonna 2022 kolmen tilatun luonnoksen joukosta toteutettavaksi uuden Bulevardikorttelin viereiseen liikenneympyrään. Lopullisen valinnan teoksesta teki moniammatillinen taidetyöryhmä.

Työryhmän mukaan ehdotus on kansallisesti merkittävä, tarinallinen, visuaalisesti kiinnostava, rohkea ja veistoperinnettä uudistava. Luonnoksen koettiin olevan yleisilmeeltään tunnistettava, vahva sekä leikittelevä ja positiivinen.

Lisäksi ehdotus nähtiin eräänlaisena vastinparina Kolmisoinnulle ja jatkumona Järvenpään kulttuuriperintöön, jossa on paljon tunnettuja hahmoja.

10 | Järvenpääläinen 1 | 2024 11 Järvenpääläinen 1 | 2024
VAPAA-AIKA
KULTTUURI | Heli Komulainen

KESÄLAIDUN

Kesälaidun2024 on kaupunkilaisten istutusten ja oleilun kenttä kirjaston ja Järvenpää-talon välissä. Kesälaidun avautuu tapahtumapäivinä 15.5. ja 18.6. klo 13–19 muun muassa taimi- ja perennatoriksi.

UNELMIEN LIIKUNTAPÄIVÄ

TO 6.6. KLO 9.30–14

Rantapuistossa. Päivä rakentuu järvenpääläisten omille ideoille, uusille kokeiluille ja yhdessä tekemiselle, johon voi kuka tahansa osallistua: lajikokeiluita, yhteiskävelyä, minigolfia, hupailuolympiakisaa palkintoineen.

KANSANMUSIIKKITRIO FIGELIT

AHOLASSA LA 6.7. KLO 15–16

Eino Leinon, runon ja suven päivää juhlistetaan Aholassa kansanmusiikkitrio Figelitin konsertilla! Figelit tuo

lavalle arkistonauhojen parhaat bängerit, intoutuu improvisoimaan ja punoo piirissä kolmen viulun soinnin tiiviiksi kudokseksi. Viulusta on vaikka mihin – Figelit löytää soittimen parhaat puolet!

MEIDÄN FESTIVAALI

28.7.–3.8. Kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu kamaritaidefestivaali Tuusulanjärvellä. Katso lisää www.meidanfestivaali.fi.

POWER FESTIVAL

PE–LA 2.–3.8. Rantapuiston lavalla esiintymässä muun muassa Kuumaa, Bess, Karri Koira, Sanni sekä muita eturivin artisteja. Katso lisää www.powerfestival.fi.

TUUSULANJÄRVEN

TAITEIDEN YÖ

AHOLASSA PE 9.8. KLO 17–22 Aholaan pääsee vierailemaan tapahtuman ajan tavallista pidemmin aukioloajoin ja täysin maksuttomasti. Lisäksi luvassa on kaksi maksutonta Anne-Mari Kanniaisen Only Accordion – Vain haitari -harmonikkakonserttia klo 17 ja 19.

SÄVELTEN ARKKITEHTUURIA –

VILLA KOKKONEN KOTINA

KULTTUURIKUKKULAN

KUHINAT LA 17.8. KLO 10–13.30

Järvenpää-talolla, Järvenpään taidemuseossa ja kirjastossa vietetään kaikenikäisille sopivaa, maksutonta tapahtumapäivää. Tule käymään museossa maksutta, osallistu taide- ja käsityöpajoihin, vauvasirkukseen, muskarikonserttiin, liikuntakokeiluihin tai Hip Hop Hurraa! -tanssiesitykseen.

VÄEN VALKEAT -VIIKINKI- JA

RAUTAKAUSIMARKKINAT

LA–SU 31.8.–1.9. KLO 10–16

Vanhankylänniemessä. Markkinakylässä voit nähdä partasuisen sepän takomassa rautaa sekä kädentaitajat töidensä kimpussa. Kokeile käsitöiden tekemistä ja musisoimista. Tule markkinahumuun ystävien tai koko perheen kanssa. Katso lisää www.vaenvalkeat.fi.

ONNEN MAA – NOSTALGINEN

MUSIIKKIKOMEDIA 1960-LUVUN

SUOMESTA

Järvenpään kesäteatterissa kesä–elokuussa. Katso tarkemmat näytösajankohdat www.jarvenpaanteatteri.fi/ ohjelmisto/onnen-maa.

-NÄYTTELY 31.8.ASTI Näyttely Järvenpään taidemuseossa nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista.

Kesätapahtumat kävelykadulla

Kaikkiin kävelykadun tapahtumiin on vapaa pääsy. Tapahtumat järjestää Sykettä ja Sinfoniaa ry yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisätietoja www.sykettajasinfoniaa.fi

SIIVOUSPÄIVÄ JA LASTENKONSERTTI LA 25.5.

Siivouspäivänä kävelykadusta tulee yksi iso kirppisalue, jonka myyntipaikat ovat kaikille ilmaisia. Siivouspäivän katukirppis klo 8–15. Ohjelmassa Suruttomat-yhtyeen lastenkonsertti klo 11.

KÄVELYKADUN ILMAISET KESKIVIIKKOKIRPPIKSET

29.5.–7.8. KLO 14.30–18.30 Keskiviikkokirppikset ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Sykettä ja Sinfoniaa ry lainaa pöytiä myyjien käyttöön. Ei ennakkoilmoittautumista. Kirppiksen yhteydessä oheisohjelmaa ja ilmaiskonsertti joka keskiviikko klo 17.

BLUES-KATU KÄVELYKATU

JANNELLA KE–LA 3.–6.7. JA PÄÄKONSERTTI 6.7. Iltaohjelmaa, maksuttomia konsertteja ja esityksiä lapsille ja aikuisille sekä myyntikojuja. Katso Puistobluesin pääkonsertin esiintyjät www.puistoblues.fi.

JANNEN PIKNIK LA 10.8. KLO 10–16

Koko perheelle ja kaikille kaupunkilaisille avoin kaupunki-piknik-päivä. Pöydät ja valkoiset liinat odottavat kaupunkilaisia valmiina kävelykadulla. Ota omat eväät mukaan ja tule vapaaseen pöytään.

MAA ELÄÄ -SATOKAUSIMARKKINAT LA 7.9. KLO 9–15

Alkutuottajien, käsintekijöiden sekä satokausiherkkujen syystapahtuma. Tarjolla tuoretta satoa mm. vihanneksia, kasviksia, hunajaa, säilykkeitä sekä käsitöitä, leivonnaisia ja monia muita tuotteita.

Järvenpäässä tapahtuu kesällä
2024
12 | Järvenpääläinen 1 | 2024 13 | Järvenpääläinen 1 | 2024
Katso kesän tapahtumat Järvenpään tapahtumakalenteristatapahtumat.jarvenpaa.fi!

Helteisiin varautuminen – Neuvoja ikäihmisille ja läheisille Varaudu punkkikesään!

Nesteytä! Elimistön nesteen tarve lisääntyy helteillä. Näillä ohjeilla huolehdit riittävästä nesteen saamisesta. Noudata kuitenkin aina sairauksiin ja lääkityksiin liittyviä hoito-ohjeita. Tarkista tarvittaessa lääkäriltä tai hoitajalta omaan tilanteeseesi sopivat ohjeet.

Huolehdi myös syömisestä, jotta elimistö saa nesteen lisäksi tarvitsemiaan suoloja.

Viilennä!

Elimistö tottuu kuumuuteen hitaasti, mutta olosuhteita voi helpottaa monin eri tavoin.

Pysyttele varjossa ja käytä kevyitä, mutta ihon peittäviä vaatteita.

Pidä päiväaikaan ovet ja ikkunat kiinni. Sulje myös kaihtimet tai käytä verhoja tai viherkasveja varjostamaan auringon paistetta. Sulje ylimääräiset sähkölaitteet ja valaisimet, jotta niiden lämpö ei lämmitä asuntoa.

na alueen sosiaalipalveluihin ja kiireellisessä tilanteessa muuna aikana 112.

Tunnista ja hoida!

Lievempiä kuumuuteen liittyviä oireita ovat esimerkiksi:

• janon tunne

• suun kuivuminen

• vähentynyt virtsaamistarve

• virtsan värin tummeneminen

• lihaskrampit

• raajojen turvotus

Vaikeampia lämpösairauden oireita voivat olla esimerkiksi:

• heikotus

• päänsärky

Nesteen tarve on noin 1–1,5 l/ vrk. Helteillä nesteen tarve lisääntyy puolella. Jos siis tavallisesti juot 1 litran päivässä, helteellä tarvitset nestettä 1,5 litraa. Liikunta ja muu rasitus lisäävät nesteen tarvetta vielä lisää. Iän myötä janon tunteen ilmeneminen voi heikentyä. Jano on jo merkki liian vähäisestä nesteen nauttimisesta.

Nauti nestettä säännöllisesti pieninä annoksina pitkin päivää. Käytä esimerkiksi kannua tai vesipulloa seurataksesi juomasi nesteen määrää.

Vesi on hyvä janojuoma. Vältä runsaasti sokeroituja juomia sekä alkoholin ja kofeiinipitoisten tuotteiden juomista. Nämä kuivattavat elimistöä ja lisäävät herkkyyttä lämpöoireille.

Nesteitä saat myös nestepitoisesta ravinnosta, kuten hedelmistä, salaateista ja keitoista.

Punkkeja eli puutiaisia esiintyy lähes koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Niitä esiintyy sekä metsässä että ruohikossa, erityisesti siellä missä on varjoista ja kosteaa. Riski punkin puremalle riippuu ympäristöstä.

Punkki ei jahtaa veriateriaansa eikä esimerkiksi hyppää saaliinsa kimppuun. Sen sijaan se odottaa esimerkiksi ruohonkorrella ohi kulkevaa eläintä tai ihmistä, johon sitten tarrautuu.

Mikään rokote ei estä punkkia tarttumasta. Punkeilta voi suojautua

• hyönteiskarkottein

Viilentävä ilmastointilaite on tehokas tapa laskea huoneiston lämpötilaa.

Pyörivä tuuletin voi helpottaa oloa. Tuulettimen käyttö kuitenkin lisää nesteen haihtumista elimistöstä ihon kautta. Huolehdi riittävästä juomisesta.

Viilennä kehoa hellävaraisesti. Suihku, vedellä kostutetut pyyhekääreet, viileät vesipullot ja vaatteiden kostutus ovat tehokkaita viilennyskeinoja. Muista kohtuus.

Jos asunnossa on viilennystoimista huolimatta tukalan kuuma, hakeudu tarvittaessa viileisiin tiloihin kodin ulkopuolelle: esim. kirjastot, virastot, kauppakeskukset ja jäähallit ovat usein kesäaikaankin miellyttävän viileitä.

Huolehdi läheisistäsi!

Varmista yksin asuvan ikääntyneen omaisen, läheisen, naapurin ja tuttavan selviytyminen hellejakson aikana. Huolen herätessä ota tarvittaessa yhteys virka-aika-

• pahoinvointi

• uupumus

• sekavuus

• sydämen rytmihäiriöt

• hengenahdistus

• rintakipu

• hengityksen vinkuminen

• liman erityksen lisääntyminen

Mikäli olo ei helpotu, ole yhteydessä ajanvaraukseen, päivystysapuun p. 116 117 tai hätätilanteessa 112!

Lähteet:

Hassi, Ikäheimo ja Kujala: Terveydenhuollon kylmä- ja kuumaopas. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Oulun yliopisto. Oulu 2011.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, verkkosivusto: Ympäristöterveys – Helle. https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmasto-ja-saa/ helle (27.5.2019)

Teksti: Anu-Kaarina Suonpää

Ihoon kiinnittynyt punkki pitäisi poistaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi pinseteillä. Kun punkki poistetaan nopeasti, vähenee riski borrelioositartunnalle. Punkista mahdollisesti ihoon jäävät osat eivät enää voi aiheuttaa tartuntaa.

• oikeaoppisella pukeutumisella, kun liikutaan riskialueilla: valitse vaaleat, pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ja laita housunlahkeet sukkien sisään

• ihon ja vaatteiden säännöllisellä tarkastamisella punkkien varalta.

Borrelioosi on punkin välityksellä tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, jota voidaan hoitaa antibiootein. Borrelioosiin ei ole olemassa rokotetta, mutta sen tarttumista voi ehkäistä edellä mainituilla keinoilla.

Puutiaisaivotulehdus on punkin välityksellä tarttuva virustauti, jolle ei ole olemassa lääkehoitoa.

Puutiaisaivotulehdukseen on kuitenkin olemassa rokote, joka suojaa taudilta.

Kansallisessa rokotusohjelmassa TBE-rokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti riskialueilla tai jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa riskialueella. Keusote ei kuulu riskialueeseen.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa siltä hyvinvointialueelta, jolla rokotusohjelman riskialue sijaitsee.

Keusotessa annetaan TBErokotteita vain omakustanteisena. Jos haluat rokotteen omakustanteisena, soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin reseptiä ja ajanvarausta varten (p. 019 226 0665 ma–pe klo 8–16).

Teksti: Anu-Kaarina Suonpää

Kesäajan toiminta kaupungin toimipisteissä

Puhelinvaihde (09) 27 191 toimii ma–to klo 8–16 pe klo 8–15.

Järvenpää-info on avoinna normaalisti, heinäkuun aukioloajat noudattavat kirjaamon aukioloaikoja, ma-to klo 9–15 ja pe klo 9–13. Järvenpää-infon sähköposti on info@jarvenpaa.fi ja puhelinnumero 040 315 2880.

Kirjaamo toimii kesällä normaalisti ma-to klo 9–15 ja pe klo 9–13.

Kirjaamon tavoittaa parhaiten sähköpostitse (kirjaamo@jarvenpaa.fi) ja puhelimitse numerosta (09) 315 2342.

Kirjastossa noudatetaan kesäaukioloaikoja 3.6.–11.8.2024.

Omatoimikirjasto on avoinna ma–su klo 6–22, itsepalveluaika ma–pe klo 9–12, palveluaika ma–to klo 12–18, pe klo 12–15. Huom! Juhannuksen aatonaatto 20.6.: omatoimikirjasto klo 6–22, itsepalveluaika klo 9–12, palveluaika klo 12–15.

Juhannuksena 21.–23.6.: omatoimikirjasto klo 6–12. Lisätietoja kirjaston verkkosivuilta.

Jäähalli, harjoitushalli, uimaja liikuntahalli ovat suljettuina 24.6.–28.7.2024.

Liikuntakeskus Piironen on suljettuna 1.–14.7.2024.

Nuorisotila Temal on avoinna 13.5.–1.6. Katso tarkemmat aukioloajat, kesäleirit ja kerhot verkkosivuiltamme www.jarvenpaa.fi

Myllytien toimintakeskus ja Lounaskahvila Cooperin Kulma ovat suljettuina 1.7.–4.8.2024.

Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto on kesätauolla 1.6.–4.8.2024. Syyslukukausi alkaa 12.8.2024. Musiikkiopiston toimisto on suljettu 21.6.–31.7.2024 ja palvelee muuten sopimuksen mukaan.

Järvenpään taidemuseo ja Ahola ovat avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ti-su klo 10–17. Museot ovat suljettuina juhannuksen aikaan 21.–24.6.2024.

Suvirannan yleisöopastuksia järjestetään touko-elokuussa tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 11 ja 12.30.

Paikka yleisöopastukselle varataan aina etukäteen verkossa. Suvirannassa ei järjestetä yleisöopastuksia 21.–24.6.

Suvirantaan otetaan vastaan ryhmävarauksia toukokuusta elokuun loppuun ti, to ja su klo 14–15.

Suvirannassa ei voi vierailla omatoimisesti.

Villa Kokkonen on avoinna ennakkotilauksesta ryhmille kesällä 2024.

Villa Kokkosen ryhmävierailuja järjestetään 5.6.–27.9. ke, to ja pe klo 11, 13 ja 15. Varaukset kaksi viikkoa etukäteen villakokkonen@jarvenpaa.fi.

Järvenpään Opiston asiakaspalvelu on avoinna Järvenpää-infon aikataulujen mukaisesti.

Kotoutumispalvelujen asiakaspalvelu on avoinna Järvenpää-infon aikataulujen mukaisesti.

Järvenpää-talo suljetaan 19.6. klo 16 ja avataan jälleen 5.8. klo 9.

Varhaiskasvatusta järjestetään 1.–31.7.2024 kahdessa päiväkodissa: Cooperin päiväkodissa, Lääkärinkuja 11, ja päiväkoti Pollessa, Verstaspihankatu 7–9.

Perusopetuspalvelut on suljettu 1.–28.7.2024. Syyslukukausi kouluissa alkaa 8.8.2024.

Lukio on suljettu 1.–31.7.2024. Syyslukukausi lukiolla alkaa 7.8.2024.

Toivottaa Järvenpään kaupungin henkilökunta

Iloista kesää!

Kesä-Tuusulanjärvi

Tuusulanjärvi avaa monenlaisia mahdollisuuksia kesätekemiseen. Tämä kartta antaa sinulle muutamia vinkkejä kesänviettoon.

1. Pelaa frisbeegolfia Vanhankylänniemessä

2. Vanhankylänniemen kesäteatterissa ”Onnen maa” 5.-23.6. ja 4.-25.8.

3. Nautiskele kesästä Vanhiksen uimarannalla

4. Osallistu Puistobluesin pääkonserttiin 6.7.

5. Varaa ryhmällesi vierailu Villa Kokkoseen, Tuulimyllyntie 5. Varaukset: villakokkonen@ jarvenpaa.fi

6. Bongaile kesätiput lintutornista

7. Nauti Kesäkatu Jannesta terasseineen ja tapahtumineen, sykettajasinfoniaa.fi

8. Näe uusi Järvenhaltijaveistos Mannilantien ja Helsingintien risteyksessä

9. Tutustu kansallisaarteisiimmeEero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin teokset taidemuseolla.

Tutustu siellä myös Villa Kokkosen tarinaan ja kurkkaa taiteilijakotiin VR-lasien välityksellä, Kirjastokatu 8

10. Nauti luonnosta Lemmenlaaksossa

11. Rentoile Rantapuistossa

12. Nautin Järvenpään torin tunnelmasta vaikkapa kahvikupposen äärellä

13. Skeittiparkki kutsuu kesäihmistä

Kesä-Tuusulanjärvi

Tuusulanjärvi avaa monenlaisia mahdollisuuksia kesätekemiseen.

Tämä kartta antaa sinulle muutamia vinkkejä kesänviettoon.

Vanhankylänniemi, PuistoBlues, kesäteatteri, uimaranta ja Villa Kokkonen

KULTTUURI JA VAPAA-AIKA | Heli Komulainen
22
11 15 16 2 5 3 1 6 8 7 4 Lemmenlaakso Gustavelund 24 23 Tuusula 9 Lintutorni 13 14 Keskuskenttä 16 17 Ainola 18 19 Suviranta 20 Halosenniemi 21 Lottamuseo 21 Erkkola 21 Krapi 21 23 26 Tuusulanjärven pyöräreitti Sarvikallio 25 12

Kesä-Tuusulanjärvi

Tuusulanjärvi avaa monenlaisia mahdollisuuksia kesätekemiseen. Tämä kartta antaa sinulle muutamia vinkkejä kesänviettoon.

14. Lähde Jäpsin kotimatsiin uudelle Keskuskentälle

15. Pulahda uimaan Tervanokassa

16. Suppaile järvellä! Lautoja voi vuokrata Tervanokasta ja Tuusulan Gustavelundista

17. Vieraile Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakodissa Aholassa, Sibeliuksenväylä 57

18. Sibeliuksen Ainolan tunnelma vie mennessään, Ainolankatu 1

19. Tapaa Dinot Aino Areenalla 6.7.-11.8., Maamiehenkatu 14

20. Tutustu etukäteen varatulla opastetulla kierroksella Eero

Järnefeltin ateljeehuvila Suvirantaan, pysäköinti Järvenpääntie 640

21. Nauti Tuusulan Rantatien kohteista: Halosenniemi, Lottamuseo, Erkkola, Krapi…

22. Pidä tauko

Gustavelundin terassilla, Kirkkotie 36, Tuusula

23. Soutele järvellä! Veneenvuokrausta Halosenniemessä ja Gustavelundissa (Tuusula)

24. Näe järvi uudesta perspektiivistä aurinkolautaretkellä (lähtö Tuusulan Gustavelundista)

25. Ihaile maisemia Sarviokalliolta (Tuusula)

26. Pyöräile järven ympäri ja merkitse kierroksesi nimenkirjoituspaikalla (Tuusulan puolella)

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.