Architectural Design Portfolio 2019

Page 1


JANICE CHEN Architectural & Communications Designer Hello! My name is Janice Chen, a multi-disciplinary creative based in Toronto, recently graduated with a B.A.S degree from the University of Waterloo School of Architecture. I worked and studied in different countries, and these experiences have greatly shaped me into the person I am today. I believe in the power of design. From architecture to products, the highest end of design is to create experiences. Design thinking, in my opinion, is the most powerful tool of humanity. It allows us to keep exploring and communicating with the world, and to learn to know ourselves. Keep curiosity alive!

janice0818@hotmail.ca

Education

Skills

University of Waterloo | B.A.S Bachelor of Architectural Studies 2014-2019 • Cambridge, Canada

Rhinoceros 3D‌­• AutoCAD • Sketch • Invision VRay • Adobe Photoshop • Illustrator InDesign • Lightroom • Microsoft Office Suites

Architectural Design • UX / UI Design Hand Sketching • Drafting • Modelling Presentation Design

York Mills Collegiate Institute | Ontario Secondary School Diploma 2012-2014 • Toronto, Canada

SketchUp • 3ds Max • Revit • Maxwell Lumion • Adobe Premiere Pro

Graphic Design • Photography • Sound Design


Work Experience Synaptive Medical | Communications Designer Jan 2018- Aug 2018 • Toronto,Canada

CS&P Architects | Architectural Assistant Aug 2016- Dec 2016 • Toronto, Canada

• Created marketing collaterals, templates and presentations for departments throughout the company • Collaborated with the UX team and created design solutions for visual design and software UI design projects • Conducted persona research to support marketing and UX projects

• Produced construction drawing sets and schedules for the Waterloo SLC Addition project • Conducted signage research and created corresponding design proposals for the SLC project • Generated design proposal panels to support projects of three design teams

YKDW | Architectural Assistant Apr 2017- Aug 2017 • Tokyo, Japan

Lacime Architectural Design | Architecture Intern Jan 2016- May 2016 • Shanghai, China

• Created CAD drawings throughout schematic design and design development phases for a SPA & Fitness renovation project • Created physical and digital 3D models for project design iterations • Created renderings and vignettes to support client meetings

• Created 3D digital models to develop design iterations for a high-rise residential complex project • Created presentations for client meetings, reports and marketing displays • Conducted material research and produced financial related reports and documents

Awards & Honours International Experience Award | University of Waterloo 2017 • active participations in international experiences during academic years President’s Scholarship | University of Waterloo 2014 • admission average of 90% to 94.9%



The Ribbon

05

Nexus World

06

Form My Function

Museum of Modern Rome Italy, Rome

Recreational Complex Toronto, Canada

03

Re: Form

04

By the Trees

Temporary Installation Cambridge, Canada

N

The Island Pools

N O

Truth And Reconciliation Working Group Headquarter French River, Canada

TE

[SSEF Competition] Moving Exhibition Installation Madrid, Spain

C

02

[Case Study] OMA Residential Project Fukuoka, Japan

T

01


THE RIBBON

[ Winter 2018 ] Museum of Modern Rome Rome | Italy

6


The project explores properties of fluid and continuous space to create a subtle synthesis that is integrated with landscape. Ribbon’s undulating shape pulls in to create a welcome public space in front of the museum across from the Roman Forum, and pushes out to meet the Colosseum with a corresponding viewing platform and market. The curved light concrete path is lifted to create inhabitable spaces for the museum and market, and smooths down to meet the ground to form a wheelchair accessible path ramping along the edge of the street.

Unrolled Elevation

7


Front Hallway

The inside of the museum is an open floor plan scattered with permanent displays and lounge spaces. Glass boxes contain special programs and exhibitions. Beginning from the Northern entrance, the program blocks stagger throughout the space in a relatively linear arrangement. On the South end of the museum is the glass covered Rome city model, which guests may walk on. Where the roof touches down, the low space is filled with beanbag chairs.

8

Ticket/Coat

Gallery

Lounge

Ramp/VR Projection

Washroom

Cafe

Storage

City Model Gallery

Cultural Lab

Office


City Model Gallery

Visitors to the museum are encouraged to meander freely around the glass volumes. The general path of travel loops clockwise around the displays, branching off into the enclosed rooms. The fritted glass of the facades selectively blocks a visitor’s view of private spaces such as offices. It also serves as a transitional material between solid walls and clear glass to smooth out material contrasts and remove hard lines from the glass volumes. Circulation Diagram 9


THE ISLAND POOLS

[ Summer 2019 ] Recreational Complex Center Island | Toronto, Canada

10


Situated along the south shoreline of Center Island in the city of Toronto, the project is a multi-functional recreational complex with ourdoor pools, offices, event spaces as well as a small cafe. Different from the congested vertical massing image of urban life, the architecture is light, flat and wide open to its surrounding nature. Using simple and elemental structure, the Island Pools hopes to create lightness and translucencies that are sensitive of capturing the light, and to design spaces that respond to seasons, weather and time.

11


Site Plan

The building is conceived as a threshold to Lake Ontario. It acts as an inverted deck as well as a defensive armor at the edge of the Toronto Islands for its raising flooding issue. The excavated canal redirects excess water and helps to reduce the water energy when it approaches the shoreline. It also acts as a wetland purification system to treat the lack water which will later be mechanically treated by biological and chemical processes to be used as potable water. 9

BLACK WATER PIPE

WATER SOURCE

DESIGNED WETLAND SYSTEM NATURAL TREATMENT

Extract Water from Lake Ontario

MECHANICAL TREATMENT

• physical strainer (trap natural sediment and organic matter) • produce antibiotics that poison pathogens

Coagulant Aerobic Screening Biological Treatment (Biomembrane

• absorbs viruses and other potential pollutant

system) Ozone Disinfection Ultrafiltration

WATER SUPPLY PIPE

Ultraviolet Disinfection Chlorine Residual Protection TDS and Nutrient Removal

SHOWER

RAIN WATER COLLECTION

HAND BASIN & DRINKING FOUNTAIN

TOILET

TREATED WATER STORAGE

GREY WATER COLLECTION POINT

GREY WATER RETURN PIPE

12

10

SEWAGE

SWIMMING POOLS


1

Reception & Lounge

6

Children’s Pool

2

Meeting Rooms & Offices

7

Large Pool

3

Event Space

8

Diving Pool

4

Universal Changing Rooms

9 Cafe

5

Pool Keeper’s Residence

10 Playground

6

7

1 2

1 4

8

3

5

Isometric Site & Floor Plan 13


Roof System Diagram

Perspective Section A A

A

Roofs

Skylights

Purlins

Wood Blockings

The form of building appears as three delicate masses with low-slope roofs hovering at the top. The structure is simple and elemental. Different elements such as vertical and horizontal laminated wood louvers, pivot doors, floor-toceiling glass doors and curtain walls allow different penetration of wind, light and vision. As visitors slowly approach from the land side, the experience of the roofs and structures will intensify and it peaks when you pass through the space between the roofs as you enter the building.

14

Rafters & Collar Ties (Trusses)


North Facade

Front Entrance

Interior: Hallway

B

B

Perspective Section B

15


RE: FORM

[ Winter 2015 ] Moving Exhibition Installation for Miniature Art Plaza Mayor | Madrid, Spain

16


The project is a moving exhibition place for miniature arts. It promotes the idea that everything is able to be minimized, including energy. The infrastructure acts as an accordion-folding paper that is able to be either stretched out, or folded together. Its structure is designed to allow for easy transportation and flexiblity of use. The accordion-folding strategy allows it to accommodate different site availabilities.

17


Transport

Concept Diagram

Fold

Unfold

Place Fabric

1m

18

3m

5m

Partial Plan


A Fabric Supports (Bottom Right) — bolted connection to the trusses with triangular steel supports attached on the right in order to hold up the steel

D Fabric Supports (Top Clip)

E Fabric Supports (Top Clip)

— clips used to temporarily fix the fabric on the structure to create a loose wall

— one fabric support system on each top corner of the trusses in order to hold up the fabric — two cables holding on both sides of the long steel in order to balance out the forces

B Fabric Supports (Bottom Left) — connection for cables hinge connection allowing the able to stretch when force is applied to the fabric supporting steel

D B

A

E

C Hinges — connection between two trusses to enable rotation, satisfy different angles, and creat various shapes

C Structure Overview 19


The structure can be turned into various shapes to accommodate the available site condition.

20

Shape Variation 1

Shape Variation 2

Shape Variation 3

Shape Variation 4

Shape Variation 5

Shape Variation 6


Exhibition Render

Exterior Render

21


BY THE TREES

[ Summer 2016 ] Truth And Reconciliation Working Group Headquarter Pine Cove | French River, Canada

22


The project presents a work collaborated by architecture and nature. It hopes to establish an intimate and interactive relationship with the trees around the building while protecting them in the site. The structure of the building, its adherent material, and the branches and leafs of trees all interweave together to present various atmosphere of each space. The one-storey-building is composed by three independent structures that are linked by bridges in Y or L shapes stretched horizontally between the trees. Twelve pieces of combined steel and concrete wall piers support the upper structures. They are covered by reflective stainless steel panels to minimize the existence of structure to the surrounding environment.

Long Section 23


4 6 5

12

2

Typical Unit Plan 1:50

3 1

Floor Plan in Context 1:250

7

8

10

9

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Entry Visitor Meeting Area Front Porch Visitor Lounge Meeting Room Office Area Administrating Office Kitchen Dining Room/Cafe Staff Dormitory Bunkie Firepit

1 2 3 4

Hallway Washroom Bedroom Balcony

1

11

Building Floor Plan 24

Bunkie Plan 1:50 1 2 3

Entry Bedroom Washroom

2

3


1

The building holds a program of the Truth and Reconciliation Working Group Headquarters, which is an organization by the parties to the Indian Residential Schools Settlement Agreement. Through different activities, its goal is to bring the federal and provincial governments and Indigenous nations of Canada into a reconciled state for the future.

Sun Light

2

3

Wind 4

Recreational Residential Office

2

View 25


Located in the Kashii district of Fukuoka city, Nexus World is a project that aims to break away from the uniform and impersonal convention of collective housing. The 5-hectare master plan included designs by Oscar Tusquets, Christian de Portzamparc, Osamu Ishiyama, Mark Mack, Steven Holl, and Rem Koolhaas. Arata Isozaki was involved with designing a tower which was to be the centre piece of the project. The site is generally less active and less chaotic than the typical Japanese city. Because of this reason, the master plan contains fairly low perimeter, European style blocks. Koolhaas wanted to bring to Japan a new type of housing that was neither a freestanding house nor a conventional apartment building. He challenged the notion of making the building contextually deeply significant to Japanese tradition, and he speculated upon the idea of the 90’s being an age in which a new trans-continental culture could be created.

NEXUS WORLD

[ Spring 2017 ] OMA Residential Project Fukuoka | Japan

26


His final product, completed in 1991, contains 24, 3-storey units packed together to form 2 blocks. Contrasting the compactness of the plan, there are courtyards that cut through the cores of each unit. The whole building is wrapped in black rock textured walls that, in elevation, were supposed to represent the base of Isozaki’s tall column like towers that weren’t realized in their original form. The heaviness of these walls blocks out views to the exterior, creating an even stronger feeling of privacy. From the outside the building looks very compact and dark, but the courtyard light wells cut through the units creating gradients of well-lit and aerated public and private spaces within. Koolhaas took influence from traditional Japanese culture in the creation of his Nexus World project. By lifting the heavy parts of the project above the ground, he seems to mimic the traditional elevated Japanese wooden structures. Another influence or inspiration might have been Ando’s courtyard houses, such as the Azuma House built in 1975. Both projects channel the Japanese concept of being able to create views that can be controlled and altered by ones-self. Some other similarities are the central courtyards, and the very private looking facades. The buildings seem to function without relation to the outside context, creating internal focus.

27


6 7

3 1

2

5

4

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

OMA Rem Koolhaus Christian de Portzamparc Oscar Tusquets Osamu Ishiyama Mark Mack Steven Holl Arata Isozaki

Public Private Non-Conditioned Space Conditioned Space

Axonometric: Nexus Project

28

West East Section


Retail

School

Medical

Mixed-use

Park

Recreational

Residential Site Plan: Program

South North Section

29


5m

30

10m

15m

20m

Isometric: Building Layout

5m

10m

15m

20m

Isometric: Structure


2 bedroom 2 bedroom unitunit 2 Bedroom Unit

3 Bedroom Unit 3 bedroom 3 bedroom unitunit retail retail Retail

vertical vertical circulation circulation Vertical Circulation

voids voids Voids

5

5

10

10

15

15

20

20

Axonometric: 2 Bedroom Unit Unit Axonometric: Axonometric: Bedroom 3 Bedroom Unit Unit Axonometric: Axonometric: 2 Bedroom Unit2 Bedroom Axonometric: 3 Bedroom3Unit

33 3133


FORM MY FUNCTION

[ Summer 2016 ] Temporary Installation Cambridge | Ontario, Canada

32


Much like our interaction with objects in nature, adapting natural elements to serve as seats, tables and shade, Form My Function allows the user to experience that gesture of simple adaptability through a series of 2x2 plugs that can be pushed, pulled and tested for their desired needs.

33


Onsite Presentation & Demostration 34


Climb and Observe

Push and Pull

Sit and Chat 35



HANK YO