Näringsliv Strömsund 2022

Page 1

2022 Företagare prisades vid Guldälggalan Anrik möbelaffär bytte ägare Minimässa gav vägledning inför yrkesval Sidan 16 Sidan 4 Sidorna 14-15 Skogma i Hammerdal expanderar och bygger ut Skogmas vd Rickard Ellander Svensson: – Idag är vi något av skogsbrukets hovleverantör med 16 000 artiklar på hyllorna och det handlar om allt från röjsågsklingor till mobila sågverk. Sidan 6 070-650 26 04 Strömsvägen 47 Strömsund www.jamtprint.se info@jamtprint.se allt inom • Kuvert • Affischer • Dekaler • Banderoller • Roll up • Gatupratare • Skyltar Allt inom tryck!

STRÖMSUND (SGT) Hög orderingång i verksamheten gör att Edsvik Bygg & Kakel i Strömsund hela tiden letar personal. – Vi skulle behöva vara fler i företaget, men det är svårt att få tag i kompetenta personer, säger Jon Edsvik.

Företagets affärsidé är att arbeta inom byggsektorn där platt- och kakelsättning har blivit en alltmer viktig del.

– Vi har nischat in oss mycket på badrum. Vi är det enda företaget i Strömsund som har behörighet från Byggkeramikrådet, BKR. Det betyder att vi är utbildade av BKR och arbetar enligt Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum (BBV), säger Jon Edsvik.

Efter studentexamen började han att arbeta som snickare och han berättar att vid den senaste anställningen på MB Färg & Kakel i Östersund gavs han möjlighet att jobba med platt- och kakelsättning. Efter det beslöt han för fem år sedan att starta eget företag.

– När min fru blev gravid bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Strömsund. Jag har alltid velat prova att vara egen och flytten gav mig en möjlighet att göra det på hemmaplan. Jag har tidigare bott i både Yxskaftkälen och Hammerdal, säger han.

Edsvik berättar att hans företag bygger allt från villor till småbodar och utför renoveringar.

År 2018 förde han in nischen kakel och klinker i den verksamhet som haft starkt tillväxt de senaste tre åren.

Under 2018/2019 omsatte företaget 942 000 kronor. Under senaste verksamhetsåret 2020/2021 ökade omsättningen till 7,9 miljoner kronor med sju anställda.

Just nu sysslar byggföretaget bland annat

med att renovera Ica-butiken i Ramsele och att sätta nytt tak på Taxi Strömsunds fastighet.

För två år sedan renoverades Ica Solbacken i Strömsund.

– Det rinner hela tiden in nya jobb, berättar Jon Edsvik. Före coronan anställde jag

tre personer och det kommer ytterligare en inom kort. Jag skulle också behöva en plattsättare, men det är svårt att få tag i en sådan.

Han säger att för att ungdomar ska stanna kvar måste det finnas ett nära samarbete med skolan och byggfirmor och där han skulle vilja rekrytera fler efter de har gått det gym-

nasiala byggprogrammet i Strömsund.

– Det är ju bättre att de är här så skattepengarna stannar i kommunen. Jag skulle vilja utveckla samarbetet så att fler ungdomar som går ut skolan stannar kvar i Strömsund säger Edsvik.

Text och foto: Tommy Norin

Näringsliv Strömsund är samhällsinformation och utkommer en gång om året. Upplagan är 11 200 exemplar. Tidningen är en bilaga till Strömsunds Gratistidning och delas ut till hushållen i Strömsunds kommun, Dorotea, Junsele, Ramsele och norra delen av Krokoms kommun. Näringsliv Strömsund är en edition av Strömsunds Gratistidning.

Har inte tidningen kommit? Mejla ingentidning@stromsundsgratistidning.se. Tidningen finns också i tidningsställ på affärer i utdelningsområdet. Den finns även som PDF på webben: stromsundsgratistidning.se

Ansvarig utgivare: Karin Johansson red@stromsundsgratistidning.se Redaktion 072-550 66 02 • Kundtjänst 072-550 66 01 Strömsunds Gratistidning • Box 94, 833 21 Strömsund

Layout och prepress: Liljon Kommunikation AB Tryck: Bold Printing Mitt AB, Östersund Vi förbehåller oss rätten att redigera insänt material.

Annonsera i Strömsunds Gratistidning Med en annons i Strömsunds Gratistidning kan du nå 30.000 potentiella läsare. Vår utgivningsplan med datum och aktuella teman hittar du på: www.stromsundsgratistidning.se/utgivningsplan

Kontakta mig så berättar jag mer! Adrian Persson 070-650 26 10 • adrian@pobeda.se

2 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Expansivt byggföretag i Strömsund söker personal Jag vill ge Jämtlands Tidning print + digitalt i 4 mån för 169 kr till: Namn:* Adress:* Postadress:* Önskad pren start:* Tel:* Födelsedag:* (År, mån, dag) Jag som vill ge bort heter*: Adress och postadress *: E-postadress*: Tel:* Födelsedag:* (År, mån, dag) *Obligatoriska uppgifter Ord pris 850 kr/102 nr   Skicka portofritt! Fyll i talongen, klipp ur och lägg i kuvert och skriv: Jämtlands Tidning, Svarspost 20660362, 831 20 Östersund på kuvertet. Eller skicka uppgifterna med e-post till prenumeration@jamtlandstidning.se Ge bort en julklapp som räcker länge! Jämtlands lokalaste nyhetstidning Varje tisdag och torsdag! – Vi skulle behöva anställa en platt- och kakelsättare men det är svårt att få tag i folk, säger Jon Edsvik.

fönster monterat och klart – montör på köpet

monterat och klart

och klart

Vi på Jämtfönster har en grundtanke när det gäller fönsterbyte – det ska vara enkelt. Det blir det om du låter oss göra din fönsterinstallation.

Jämtfönster har en grundtanke när det gäller fönsterbyte – det ska vara Det blir det om du göra din fönsterinstallation.

köper våra svenska kvalitetsfönster får du ett Certifierad fönsteringår!

När du köper våra svenska kvalitetsfönster får du ett fast pris. Certifierad fönstermontör ingår!

Följ oss på: kvalitetsfönster får du ett fast pris. Certifierad fönster-

kontakt@jamtfonster.se 070-312 50 68 | Postvägen 1, 834 32 Brunflo

3 NÄRINGSLIV STRÖMSUND www.stromsundshyresbostader.se Storgatan 19 Strömsund 0670-169 55 Tillsammans skapar vi trivsamma och trygga bostadsområden för god livskvalitet i ditt boende CAFÉ • MAT • DRYCK På Strömsunds hembygdsgård I en genuin atmosfär dukar vi upp ett traditionellt julbord med stor del lokala produkter och råvaror. Vuxen 579:-. Barn 199:-. Barn under 7 år äter gratis. Vi har fullständiga rättigheter. För reservation eller frågor, ring 070-377 38 44 God Jul önskar Fredagar 18.00 2 dec,9 dec, 16 dec Lördagar 16.00 3 dec, 10 dec, 17 dec Julbord på mysiga Kafé Tomten kontakt@jamtfonster.se 070-312 50 68 | Postvägen 1, 834 32 Brunflo på: installation. När du köper våra svenska kvalitetsfönster får du ett fast pris. Certifierad fönsterkontakt@jamtfonster.se
68 |
32 Brunflo
070-312 50
Postvägen 1, 834
Nya fönster
– montör på köpet kontakt@jamtfonster.se 070-312 50 68 | Postvägen 1, 834 32 Brunflo
te – det ska vara enkelt. Det blir det om du låter oss göra din fönsterinstallation. När du köper våra svenska kvalitetsfönster får du ett fast pris. Certifierad fönstermontör ingår! Nya fönster monterat och klart – montör på köpet 0671-400 98 • info@estugan.se hjälper er med allt inom redovisning och lön. Vi är byrån som sätter kunden i fokus! • Målning • Tapetsering www.sanda.se Hela Sveriges måleri och golv 30% ROT-avdrag • Mattläggning • Klickgolv
fönster monterat
montör på köpet Vi på Jämtfönster har en grundtanke när det gäller fönsterby-

Företagare prisades på Guldälggalan i Strömsund

STRÖMSUND (SGT) Kommunens eldsjälar, servicepersoner och företagare stod i centrum när det blev fest i Folkets Hus och Guldälggalan 2022 kunde hållas efter två års uppehåll. De som utsetts tidigare fick också ta del av hyllningarna. Invånarna har nominerat och till slut blev det klart vilka som fick ta emot utmärkelserna.

Årets butik: Strömsunds blomsterhandel Årets eldsjäl: Classe Sundqvist Årets turismföretag: Hotell Stora Blåsjön Årets Serviceföretag: Frostvikens el & bygghandel

Årets Serviceperson: Tommy Ek Årets Företagare: Clas-Göran och GunnBritt Wallin

Strömsunds företagare hade utsett Plasthusets ägare Clas-Göran och Gunbritt Wallin till Årets Företagare med motiveringen: ”Hållbarhetsarbetet ligger långt fram hos vår vinnare och skapar hållbara värdekedjor i flera led. Företagaren har genom sitt mångåriga engagemang bidragit till personers välmående och hälsa både inom och utanför landets gränser.

Innovationskraften att gå sin egen väg och finna nya lösningar kännetecknar och är synonymt med vår företagare. Framgång kan även byggas i sämre tider. Vår företagare satsar långsiktigt och har tagit steget mot framtiden redan idag. Med Skandinaviens modernaste teknik och produktion är de unika i sin bransch.”

– Det var kul och kom som en total överraskning för oss, jag är i chock, säger ClasGöran Wallin, en smula tagen dagen efter prisutdelningen.

– Vi hade verksamhet både i Strömsund och Hoting efter att vi tagit över Plasthuset 2007, men vi tog snabbt beslutet att flytta till Hoting och när vi så småningom fick möjlighet att köpa Samhalls fastighet flyttade verksamheten dit. Just nu har vi sju på lönelistan. Vi har inte växt än, men vi har saker på gång som ligger i sin linda. Vi har precis gjort en investering i en ny maskin för att bli effektivare och den har inte varit i gång så många veckor. Det innebär att vi kan göra fler saker, berättar Clas-Göran.

Plasthuset är ensamt i Norden att göra packboxar till snöskotrar, annan tillverkning är produkter åt både Mählers och Engcon.

– Vi har precis börjat glänta på dörren till USA med packboxar. De har inte sådant utan har tygväskor. I fjol levererade vi en order och ytterligare en order med 200 packboxar skeppas över nu. Marknaden på andra sidan är enorm, säger en glad ClasGöran.

Han berättar att han håller på att avveckla sitt åkeri och att han sedan räknar med att ägna mer tid åt Plasthuset. Clas-Göran beklagar att den äldste sonen, som mer eller mindre driver företaget, fick förhinder från att delta i festligheterna. Hans fru Gunbritt sköter bokföringen, så jobbet är uppdelat.

Festen med underhållning av Treocomp Allstars och prisutdelning pågick in på småtimmarna.

– Vi var inte kvar så länge, vi hade saker att ordna med dagen efter, kommenterade

– De är en enormt stark drivkraft i området. I näringslivet, föreningslivet och samhället i stort. De har bidragit och hjälpt många som efter praktik i Plasthuset har kommit in i samhället och de har fått folk att

4 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
den glade pristagaren från Plasthuset i Hoting. Mats Danielsson, som delade ut priset till årets företagare, betonar betydelsen som paret Wallin har i Hoting. känna sig behövda och det märktes när många kom och gratulerade dem till utmärkelsen, säger Mats Danielsson. Inger Kraft Etzler Årets Företagare: Gun-Britt Wallin med prisutdelaren Mats Danielsson och Clas-Göran Wallin. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson Årets Serviceperson: Tommy Ek. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson Frostviken El och Bygg: Tommy Ek, Hans Bok och Erika Frank. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson Hotellet Stora Blåsjön: Helena Maiorana, Johan Olofsson, Lotta Falk, Mats Falk och Alva Falk. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson Årets eldsjäl: Classe Sundqvist. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

Vi välkomnar er till en fantastiskt färgsprakande advents-och julupplevelse på Hotell Hallstaberget! I vårt paket ingår: - Logi i delat dubbelrum - Tillgång till spa

5 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
-
- Julbord - Frukostbuffé
Show -Lån av badrock
SHOW VINTER PÅ BERGET
Nöje Nöjen som passar både stora och små. Mat & Dryck Restaurang med flera alternativ och en härlig utsikt. Spa & Relax Njut av Hotell Hallstabergets spa med
utsikt. Konferens Ta
konferens till nya höjder på Hotell
Ett hotell som har något för alla! Ta del utav vad vårt unika hotell har att erbjuda tillsammans med
För
och just nu rekommenderar vi våra Christmas Dinner Shows. Välkommen på en oförglömlig kväll! Passa på att boka någon av våra shower eller avsluta året med ett härligt julbord. www.hallstaberget.se +46 (0) 620 123 20 reception@hallstaberget.se Hallsta 881 35 Sollefteå @hallstaberget SOCIALA MEDIER BOKA IDAG Äntligen dags för en efterlängtad schlagerkväll! Den här gången med Nanne Grönvall och Robin Bengtsson. I vårt paket ingår: - Logi i delat dubbelrum - Tillgång till spa - 3-rätters middagsbuffé - Frukostbuffé - Show -Lån av badrock Pris - paket: Från 1895:- /pp Pris - middag & show: 795:- /pp SCHLAGERKVÄLL 25/11 - 17/12 29/10 www.monenfastigheter.se • 0670-179 90 Moderna lokaler för företag samt tryggt och lugnt boende i Strömsund Vi utför alla typer av snickerijobb och hjälper dig med trädfällning Urban Olsson 070-677 07 74 Öppnar i f.d. fängelset i Ulriksfors, jan 2023 Följ oss gärna på Instagram och Facebook. Stationsgatan 3, Hoting • www.byggtjansthoting.se kontoret@byggtjansthoting.se • 0671-107 43, 0671-107 41 Byggjobb -stora som små! • Skickliga snickare, golvläggare, plattsättare och målare • Samarbete med duktiga elektriker och rörmokare Nyttja ROT-avdraget! Upp till 30% på arbetskostnaden Vi gör allt inom rörmokeri! Henrik Nyman Trollövägen 4 Strömsund 072-743 25 49 • Utför de flesta förekommande byggarbeten • Säljer och monterar persienner och markiser Ulriksfors, Strömsund 076-839 81 58 Vi gör jobbet! Kom ihåg att utnyttja ROT-avdraget! Ring för offert!
Pris - paket: Från 1895:- /pp Pris - julbord & show: 795:- /pp CHRISTMAS DINNER
Faciliteter
enastående
företagets
Hallstaberget.
dina nära och kära.
företag finns skräddarsydda konferenspaket

Skogma i Hammerdal expanderar kraftigt – bygger ut butiken

HAMMERDAL (SGT) Med 16 000 artiklar på hyllorna har Skogma i Hammerdal utvecklats till Sveriges ledande postorderföretag med affärsidén att leverera skogliga produkter.

I sommar har en del av den skogliga diskussionen handlat om nya attacker från den granbarkborre som hotar hela granbestånd.

Där har Skogma i Hammerdal kämpat länge för att få Skogsstyrelsen att begripa fördelen med den fälla Skogma säljer och som tillverkas av ett företag i Småland.

– Vi får inget stöd för den här metoden att fånga granbarkborrar, säger Skogmas vd Rickard Ellander Svensson, som själv förvaltar 300 hektar skog.

Den granbarkborrfälla Skogma säljer fungerar genom att granbarkborren lockas till fällan av ett doftämne kallat feromon som hälls in i fällan.

– 4000 granbarkborrar kan förstöra en hel gran som kan vara värd upp till 400 kronor, säger Rickard Ellander Svensson, som pekar på att uppsättning av fällor är en mer effektiv metod än det Skogsstyrelsen föreslår.

– De förespråkar en metod som kallas sök- och plockmetoden, där man hittar granar som är angripna och där man sågar ned trädet och för det ut ur skogen. En omöjlig logistik, menar vd:n som uppger att Skogmas fällor sprids över hela Europa.

– Vi säljer normalt flera tusen per år. Men i år har försäljningen minskat och det beror

på att förra året befarade många att det skulle komma ett angrepp och därför köpte många fällor i förväg, säger Rickard Ellander Svensson.

Skogma är ett anrikt företag som bildades redan 1926 på Kungsgatan i Stockholm och som tidigt blev ett postorderföretag.

– Det hette Skog- och Flottningsmateriel AB och hade redan från början affärsidén att sälja skogliga produkter, säger Rickard Ellander Svensson.

Han uppger att bolaget under åren haft flera ägare, som Sveaskog och Sveriges skogsvårdsförbund.

Sedan 1999 ägs det av tyska Grubekoncernen som finns i nio europeiska länder och som omsätter drygt en miljard kronor.

– Vi är ett helt fristående bolag, säger vd:n.

Efter en period i Bromma flyttades verksamheten till Hammerdal, där entreprenören Pelle Stiernström och dåvarande industriministern Nils G. Åsling bidrog till etableringen.

– Idag är vi något av skogsbrukets hovleverantör med 16 000 artiklar på hyllorna och det handlar om allt från röjsågsklingor till mobila sågverk.

– Det senare har blivit något av en bästsäljare, säger Rickard Ellander Svensson.

Under en rundvandring i lokalen visar han en av de senaste produkterna. Ett fordon som fungerar både som snöskoter och fyrhjuling.

– Den produceras av finska Vaellan och när man köper den följer det med hjul som man monterar om man vill köra på barmark. Och den här kan du demontera till fem delar och stoppa in i bakluckan, säger vd:n.

Skogma har inte någon egentlig butik i Hammerdal men köpare kan ändå komma in och köpa det de behöver över disk.

Rickard Ellander Svensson leder ett tillväxtföretag. När de nya ägarna Grube tog över var omsättningen 14,1 miljoner kronor. 2019 omsatte bolaget 87 miljoner kro-

nor som ökade till 116 miljoner kronor förra året. I år beräknas den öka till 130 miljoner kronor.

Tillväxten gör att företaget nu planerar för att bygga ut den 3500 kvadratmeter stora ytan med 350 kvadratmeter.

– Vi är på gång med att lämna in byggnadslovsansökan. Vi hoppas kunna komma i gång med bygget nästa år, säger Skogmas vd.

6 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Rickard Ellander Svensson och vice vd:n Kristina leder tillväxtföretaget Skogma i Hammerdal. Skogmas mobila sågverk har blivit en bästsäljare.

För ett starkare näringsliv

Att driva eget företag kan vara både ensamt och utmanande. Det är där vi på Näringsliv och Utveckling kommer in i bilden. Vår vision är att ge kommunens företag de bästa förutsättningar för att driva sina verksamheter.

Vi erbjuder dig som företagare hjälp när du funderar på att:

• Starta företag

• Ta över ett befintligt företag

• Flytta ett företag till Strömsunds kommun

• Göra en investering i företaget

• Byta verksamhetslokal

Vi på Näringsliv och utveckling har ett samarbete med Nyföretagarcentrum Jämtland. Dit kan du vända dig om du planerar att starta eget företag eller nyligen har gjort det.

7 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Sjögren, näringslivsutvecklare 0670-169 72 cathrine.sjogren@stromsund.se Björn Amcoff,
0670-169 69
Cathrine
näringslivschef
bjorn.amcoff@stromsund.se
Victoria Åslund, näringslivsassistent 0670-169 70 victoria.aslund@stromsund.se
Nyföretagarcentrum Catarina
070-341
catarina.espmark@nyforetagarcentrum.se
Anna Gillgren, turismstrateg 0670-169 71 anna.gillgren@stromsund.se
Espmark
52 48
Snöskotern kan lätt förvandlas till en fyrhjuling. Jan-Ove Persson är en av 30 anställda vid Skogma. Camilla Sjölund arbetar med administration vid Skogma. Skogmas granbarkborrfälla tillverkas av en plastindustri i Småland.

Åkeri bygger ny stor terminal – svårt att rekrytera förare

STRÖMSUND (SGT) När pandemin lugnat ner sig kom kriget i Ukraina, inflation och virkespriser gick upp. Allt har märkts hos kommunens bygg- och miljöavdelning. Ansökningar om bygglov och bygganmälningar har minskat, från 219 ansökningar helåret 2021 till 146 till och med sista augusti 2022. Men med bygglov på plats hindrar det inte JPS åkeri att börja ett stort nybygge på Sjöviksvägen, där Strömsundskontoret finns. – Det kanske inte är rätt tid nu när marknadsläget över lag i omvärlden är besvärligt, men nu förnyar vi och fräschar upp och bygger en större och finare terminal. JPS i Strömsund är ju ett gammalt anrikt åkeri som har huserat i regionen väldigt länge, säger Jörgen Eriksson, vd för JPS Åkeri.

Den nya terminalen byggs av EAB Norrland och beräknas stå klar i november 2022.

– Givetvis har vi diskuterat fram och tillbaka om det är rätt att bygga nu, men vi har kommit fram till att vi vill satsa på de bygder vi trafikerar. Vår förhoppning är, förutom att arbetsmiljön förbättras för våra duk-

tiga medarbetare, att det också ska ge ringar på vattnet ur ett godsperspektiv, samtidigt som det ingjuter framtidstro i bygden, säger Jörgen Eriksson.

JPS kör gods i samarbete med Schenker i regionen och det är tio-tolv bilar som lastas med gods dagligen. Cirka femton chaufförer är anställda i Strömsund. De flesta kunderna utgörs av företag, men det blir fler och fler privata kunder som anlitar transporter. Godset är blandat, men inga matvaror i den här delen av länet.

– Vi får tänka hela tiden hur transporterna ska hanteras både ur miljö- och ekonomiska perspektiv. Det gäller att anpassa kostymen genom att man dagligen värderar hur stor bil som behövs beroende på mängden gods. Även om vi har ett drivmedelstillägg så täcker det inte helt de priser som bränslenivån ligger på idag. Utöver det tillkommer stora höjningar också på AD Blue och service. Turerna från Strömsund går som längst till Vilhelmina, vi har även körningar till Åsele, Dorotea, Gäddede och Stora Blåsjön.

Godsflödet är ganska konstant, men går naturligtvis upp och ner beroende på kundunderlaget, säger Jörgen Eriksson, som har anledning att oroa sig över bränslepriserna.

– Vi har en ambition att på sikt minska våra fossila utsläpp men även här finns det frågetecken som behöver rätas ut innan driftsättning. Det är intressant att tänka på hur eltillgången blir när alla bilar ska vara elektrifierade. Kommer elen att räcka till för allt? Jag funderar dagligen på det, men jobbar för att det blir elektrifiering. Än så länge verkar det fungera för de som redan har konverterat mot en el-lösning och önskedrömmen är att det kommer att vara så när vi är redo för det. Men kommer det att vara genomförbart? Det är klart att det blir lättare inom tätorten men vi trafikerar ju längre sträckor också. Man blir lite bekymrad, men som sagt ambitionen är att på sikt elektrifiera, säger Jörgen Eriksson.

– Ett annat orosmoment i branschen är rekryteringen av chaufförer. Vi är för tillfället tillfreds med antalet chaufförer, men vi har

kollegor i branschen som har stora problem med att rekrytera. Risken är överhängande att det på sikt kommer att bli en stor brist på personal med de rätta behörigheterna, YKB.

Behöver du en ny medarbetare? Eller kan det bli aktuellt i framtiden? Iris har kanske rätt person för dig. Kontakta oss. Det kostar inget. Att anställa via Iris ger ofta rätt till ekonomiskt stöd. astrid.wallberg@iris.se, 010 456 81

torkel.mattsson@iris.se, 010 303 99

8 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Välkommen att kontakta oss! Anders Mårtensson 072-701 68 80 SW Severals Works AB När du är i behov av • Skogstjänster • Linjeröjning • Väg- och anläggningsarbeten • Grävning
44
06
Arbetsgivare
satsar med ny terminal.
Jörgen Eriksson, vd. (Foto:Privat)
JPS

OCH UTFÖR:

9 NÄRINGSLIV STRÖMSUND – INDUSTRIFÖRETAG e-Component i Strömsund Vi löser det mesta!
på våra värdeord, kvalitet, attityd och teknik har vi
e-Component Sweden AB | Godsgatan 2 Strömsund 0670-101 12 | info@ecomponent.se |
Abborrviksv 2 Strömsund • www.nyholmslackoblaster.se Tomas 073-800 72 56, Stefan 070-321 81 36 Måndag–fredag 07.00–16.00 SKADECENTER • Plåtskador • Lackering • Bilar • Husvagnar • Motorcyklar • Snöskotrar Vi har avtal med de vanligast förekommande försäkringsbolagen. Snöskoterns Dag Lördag den 29 oktober Öppet 10.00–15.00 Vi tillverkar bland annat stålkarmar för offentlig miljö Abborrviksvägen 3 Strömsund www.nordplat.se Kolla in vår hemsida! Nya Karolinska Sjukhuset, Stockholm. Gødstrup Sygehus, Århus, Danmark. Campus Ås, Ås, Norge. Clarion The Hub, Oslo, Norge. Ibland behöver man stål relativt omgående. Tel 0670-168 80. www.repay.se Tel 0670-168 80. www.repay.se Snabbare på stålämnen. Industricentrag 10 Strömsund • 0670-61 11 69, 070-612 99 25 VI REPARERAR: • Engcon tiltrotatorer • Entreprenadmaskiner Lastbilar Traktorer • Bilar • Pickups Småmotorer Hydraulik
• Hydraulslangstillverkning • Reservdelsförsäljning Svetsning Aluminium & Stål Svarvning STRÖMSUNDS INDUSTRIFÖRETAG Vi löser dina problem! Lack, blästring, svetsning, tillverkning, produktion, smide, hydraulik, reparationer, skärning och bearbetning av plåt och metall
Baserat
lösningen på de flesta uppdrag inom t.ex. svetsning, maskinbearbetning och montering. Genom samarbete mellan företag med olika kompetenser kan vi åta oss allt från enkla uppdrag till riktigt stora utmaningar Oavsett uppdrag levererar e-Component och våra partners alltid med hög leveranssäkerhet och till konkurrenskraftiga priser. Nyfiken? Besök oss på www.ecomponent.se
www.ecomponent.se

Vi utför:

• Service och underhåll av skogsmaskiner, entreprenadmaskiner, jordbruksmaskiner, redskap

• Industrimontage

Vi har: • Stor verkstad, 600 kvm • Servicebussar

Vi tillverkar: • Smideskonstruktioner • Hydraulslang

Vi säljer:

• Oljor och arbetsbelysning m m

Industricentragatan 6 Strömsund (på industriområdet bredvid Engcon) lidbema@gmail.com • 0670-101 10 Välkommen in önskar Adrian Lindström med personal!

En viktig del av Strömsunds kommun

Kommunens företag är en viktig del för att vårt samhälle ska fortsätta växa och blomstra. engcons uppdrag är att förändra den grävande världen men vi vill också bidra till att Strömsund ska vara en levande plats. Detta gör vi genom ett aktivt samhällsansvar, vi stöttar olika projekt, skolor och föreningar i kommunen. Vi vill att Strömsund ska växa, därför medverkar vi i en rad sammanhang som bidrar till att skapa förutsättningar för en stark framtid för Strömsund.

Ett av de senaste projekten som engcon stöttar är Teknikhuset – en mötesplats för framtidens ingenjörer, entreprenörer och uppfinnare. Vi stöttar också Teknikcollage, en certifiering som visar att skolan utvecklar utbildningar i samråd med företagen utifrån de krav som industrin i Strömsund har. På så sätt säkrar vi framtidens lokala kompetens.

Vill du veta mer om engcon? Besök oss på engcon.se. Vi finns också på Facebook, Instagram och Youtube.

engcon är världsledande tillverkare av tiltrotatorer för grävmaskiner. Läs mer på om engcons tiltrotatorer, redskap och lösningar för att effektivisera ditt grävande på www.engcon.se

Förpackningar i harmoni med naturen

Fokus ligger på förpackningsmaterial, förpackningsmaskiner och relaterad processteknik för livsmedels-, dryckes-, konfektyr-, bageri-, läkemedels-, kosmetik-, icke livsmedel och industrivarusektorerna.

Cirkulär ekonomi SinterCell-processen gör cellulosafibrerna 100% återanvändbara, vilket innebär att våra produkter är "förberedda för cirkulär ekonomi" förutom att de är helt komposterbara och återvinningsbara. Produktens mångsidighet och kvalitet SinterCell slutprodukter har alla egenskaper hos plast men alla miljöfördelar med naturliga cellulosafibrer. Välkommen att besöka vårt innovationscenter!

STRÖMSUNDS INDUSTRIFÖRETAG Vi löser dina problem!

Strömsund Näsvägen 24 Tel 0670-100 10, 070-663 85 23

Vi konstruerar, tillverkar och levererar kompletta träutfackningselement och husstommar med ytter- och innerväggar, bjälklag samt tak.

Östersund Storlienvägen 40 Tel 063-51 90 10, 070-310 66 61 www.nystromplatslageri.se 0644-100 00 • Hammerdal/Östersund

En viktig del av Strömsunds kommun

AB Mähler & söner är marknadsledande i norden på utrustning för lastbil och väghyvel, för sommar- och vinterväglag. Läs mer på om Mählers och deras produkter på www.mahlers.se

Mählers har en stark lokal förankring, i över hundra år har vi verkat i Strömsunds kommun och vi drivs av ständigt nytänkande. Vi vill fortsätta bidra till utvecklingen av Strömsunds kommun och därför är vi en del av lokalsamhället som arbetar för att skapa bra förutsättningar för barn och unga i kommunen.

Vi stöttar Teknikcollage, en certifiering som visar att skolan utvecklar utbildningar i samråd med bland annat Mählers. På så sätt säkrar vi framtidens utbildningar för våra ungdomar och ger dem bra förutsättningar för att fortsätta vara en del av Strömsunds kommun.

Vill du veta mer om Mählers? Besök oss på mahlers.se. Vi finns också på Facebook, Instagram och Youtube.

hotinginnovations.com •
80
070-090
88

Nyholms Lack och Bläster investerade i nytt skadecenter

STRÖMSUND (SGT) Ökad orderingång på lackjobb och reparation av plåtskador gjorde att Stefan Nyholm i Strömsund förra året investerade i ett nytt skadecenter för fordon. – Verksamheten i skadecentret handlar ofta om försäkringsjobb där vi tar hand om allt från bilar och husvagnar till snöskotrar, säger Stefan Nyholm, som investerat drygt en miljon kronor i skadecentret.

Ett uppdrag från entreprenadföretaget Svevia bidrog till att förverkliga bygget.

– Hade jag inte fått uppdraget att blästra och måla Strömsundsbron hade det inte blivit något skadecenter. Vi är två man som jobbar på bron, säger Stefan Nyholm, som har en optimistisk men också ärlig syn på hur tungt det kan vara att driva ett industriinriktat företag i Strömsund.

Stefan Nyholm startade sitt företag 1992 med affärsidén golv- och mattläggning och kakelsättning.

– En verksamhet jag fortfarande håller på med. Jag renoverar många badrum, säger vd:n för Nyholms Lack och Bläster AB.

Han driver ett mångfacetterat företag som, förutom skadecentret, sysslar med industrilackering med Mählers snöplogar och Engcon som största kunder.

– Vi lackar runt 150 snöplogar per år för Mählers, säger Stefan Nyholm.

– Vi lackar också mycket för ELBK i Dorotea som tillverkar stålprodukter och vi utför också många jobb för byggföretaget

Attacus, säger vd:n.

För att klara orderingången från de bolagen och andra investerade Nyholm under 2018 drygt åtta miljoner kronor i en lackbox i en ny byggnad.

Han berättar att verksamheten rullade på bra fram till 2019 då coronan slog till.

– Industriuppdragen minskade med två miljoner kronor under pandemin och jag blev tvungen att permittera personal. Vi minskade från tovl till sex personer, säger Stefan Nyholm, som fick permitteringsstöd men som också enligt Skatteverkets regler fick skjuta på momsinbetalningarna. Det kommer dock surt efter.

– Nu ska det betalas in – det handlar om drygt 200 000 kronor säger verkstadsföretagaren.

Han berättar att under våren vände plötsligt allt. Ordrarna började rulla in igen men som andra företag som hamnar i liknande situation medförde den minskade omsättningen att Nyholm inte kunnat skapa den buffert som är nödvändig för att kunna producera och där det finns risk för problem med likviditeten.

– Och banken ställer inte upp. När jag gick dit för att söka nytt lån för att få upp likviditeten blev det nej med beskedet “Du får gå hem och visa handlingskraft” från bankens tjänsteman.

Nyholm säger att som lök på laxen har pandemin orsakat brist på material.

– Jag har fått säga nej till beställningar på grund av det, säger den bekymrade entreprenören.

Han är dock optimistisk inför framtiden.

– Vi har full beläggning av jobb fram till och med jul och vi hoppas att vi kan balansera årets resultat till plus minus noll, säger vd:n.

Text och foto: Tommy Norin

12 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Alexander Andersson arbetar vid Stefan Nyholms skadecenter. Stefan Nyholm driver ett mångfacetterat företag i Strömsund.

El-,

Vi tillhandahåller både egna och upphandlade försäkringslösningar. Både inom liv och sakförsäkringar för små och medelstora företag. Niklas Sivertsson 0670-120 55 niklas.sivertsson@soderbergpartners.se Grand Hotell Bredgårdsgatan 4 Box 15, 833 21 Strömsund

Välkommen

info@nleconsulting.se •

Skidor Hotingsv 24, Rossön
24 37 •
Stavar Vallaställ Fischer Twinskin Pro Rek pris: 3999:Vårt pris: 2995:- inkl bindning Fischer Twinskin Race Rek pris: 5999:Vårt pris: 3995:- inkl bindning Rossignol Delta Sport R-Skin Rek pris: 2999:Vårt pris: 2695:- inkl bindning Madshus Active Skin Pro Rek pris 3600:Vårt pris: 2795:- inkl bindning Leki cc450 med klickrem 695:Easy Waxer Vallaställ Smidigt att ta med sig och väldigt enkelt att använda. 630:• Har du långväga företagsgäster? • Vill du att gästerna ska slippa köra bil själva sista sträckan? • Kanske du själv ska ut och resa? Låt oss lämna offert på resan till och från Åre/Östersund Airport eller Centralstationen i Östersund. Allt från taxibil till buss. 0670-100 63 Anno 1920 www.taxistromsund.se 0670-100 63 Anno 1920 www.taxistromsund.se
tele-, och
Stationsgatan 7 Hoting · 0671-107 70 butik@bolanderseltjanst.se Hos oss kan du även beställa vitvaror
• www.rossonssport.se 070-641 Fri
rossonssport@gmail.com
Bredgårdsgatan
4 Strömsund
www.nleconsulting.se
till oss!
datainstallationer
Beställ på jengel.se
frakt för privatpersoner! I naturen med gevär eller kamera?

Minimässa samlade företag och gav

STRÖMSUND (SGT) Det blev ett brett utbud på en liten mässa när en liten del av näringslivet i Strömsund presenterade sig för allmänhet och elever från Hjalmar Strömskolan. Bland utställarna fanns många olika branscher presenterade, alltifrån Hellroad Tattoo till tung industri som Engcon, Nordplåt och Repay. Kanske något oväntat fanns också Backe Begravningsbyrå på plats och fick svara på många frågor om just den branschen.

– Utbildningarna fylls alltid, men jag får många frågor om hur det är att jobba med begravningar. Det ger så mycket, det är ett hedersuppdrag, förklarade Carola Sjödin Johansson.

Hon kunde demonstrera hur miljötänket också nått begravningsbranschen och visade en modern urna, helt gjord i papp, modernt designad med en fröpåse som kan tas loss och ett träd kan planteras till minne av den avlidna personen. Funderingar om liv och död uppstod i stunden när intresserade ungdomar ställde frågor.

Maria Hell från Hellroad Tattoo fick frågor både om priset för en tatuering och kunde också berätta att det går att driva ett mindre företag.

– Det behöver inte vara ett stort företag man startar. Här i kommunen har vi många små företag - det går att klara sig med mindre. Bland företagarna har vi diskuterat om vi kan ha någon sorts mentorskap om någon vill starta eget, säger Maria Hell.

Nyföretagarcentrum med Catarina Espmark kunde med statistik bevisa att det är möjligt.

– Det första halvåret 2022 har fjorton företag startats, fem aktiebolag och nio enskilda firmor. Det är unga och äldre, män och kvinnor, väldigt blandat. Tjugonio personer har fått individuell rådgivning, och av företagen har fem startats av kvinnor, säger Catarina.

Kanske är detta ett resultat av att kommunen klättrat tio platser i Svensk Näringslivs rankinglista över hur kommunerna i hela Sverige hanterat företagandet. Men att hamna långt ner på rankingen, plats 248 av Sveriges 290 kommuner, ger utrymme hos ansvariga att fundera på.

– Vi ser samma mönster som förra gången mätningen gjordes. Den kommunala servicen har fått bra respons liksom vårt bemötande. Infrastruktur med vägar och internet

är svårt att påverka. Det är dock intressant att företagarna ger sig själva dåligt betyg. Kan vi få fler engagerade företagare och att ännu bättre kommunicera informationen från oss så… Vi försöker lista ut vad vi kan göra, säger Björn Amcoff, chef för Framtids- och utvecklingsförvaltningen.

– Vi påbörjar en analys av resultatet i mitten av oktober. Den här mässan är bra så att företagen får visa upp sig! Det finns en bredd i företagandet och många jobb för ungdomar i framtiden, kommenterar Morgan Olsson, ordförande i kommunens näringslivsutskott.

Många intresserade gymnasieungdomar fastnade för Simonssons monter med tipstävling, kanske med sikte på att hitta ett feriejobb, eller framför Strömsunds Optik där det måhända föddes en idé hos någon om att studera och bli just optiker.

– Att kunna väcka en tanke, och gräva där man står! Det är brist på optiker, förklarar Annika Nyholm.

NordPlåt representerades av Dan Sundqvist, verkstadstekniker, och Kristoffer Jakobsson, försäljningsansvarig. Båda intygar att det är svårt att hitta personal.

– Vi har många företag här i kommunen som konkurrerar om arbetskraften, säger de.

Vård- och socialförvaltningen försökte locka till framtida jobb, och demonstrerade den avancerade tekniken i en läkemedelautomat, men kunde också handfast visa hur blodtryckstagning fungerar för hugade elever. I just den ”branschen” finns det som bekant ett ständigt behov av personal.

Gymnasieeleverna själva då? För förstaårseleverna i gymnasiet var det lite svajande med hur framtiden kunde bli – utom för en bestämd ung dam som visste att hon skulle bli chaufför och köra lastbil. Tredjeårseleverna vi pratade med tänkte sig ett friår och skulle se sig om, åka utomlands, kanske jobba med något, eller plugga vidare.

– Jag ska åka utomlands först, träffa nya människor och kanske kombinera med

14 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
stromsundsgratistidning.se Adrian Persson adrian@pobeda.se 070-650 26 10 Med marknadsföring i Strömsunds Gratistidning når du cirka 11 200 hushåll i Strömsunds och Dorotea kommuner, samt Ramsele, Junsele, Edsele och Resele i Sollefteå kommun och Föllinge Krokoms kommun. God Jul Dags att önska dina kunder, affärspartners och medarbetare en riktigt Boka din julhälsning i vårt julnummer som kommer tisdag 13 december Boknings- och manusstopp 2 december. Åttondel 122x88 mm. Ord pris 2.895 kr. Julpris 2.090 kr Sextondel 122x43 mm. Ord pris 1.690 kr. Julpris 1.490 kr Vi önskar alla våra kunder och vänner en riktigt God Jul och Gott Nytt År Logotypen Adress Tel Webbadress Vi önskar alla våra kunder och vänner en riktigt God Jul och Gott Nytt År LOGO Adress Tel Webbadress Vi önskar alla våra kunder en riktigt God Jul och Gott Nytt År Logotypen Adress • Tel • Webbadress M21 80x43 mm. Ord pris 1.090 kr. Julpris 890 kr Juniorambassadören Hugo Edvardsson –ambassadör i framtiden också? Anna Texmo – en blivande barnmorska?

ungdomar vägledning inför yrkesval

jobb. Sedan ska jag bli barnmorska, berättar Anna Texmo.

– En vecka på feriejobb kan leda till mycket, konstaterar Jens Karlsson från Engcon och berättar om sin egen karriärstege.

– Ja, jag ska jobba på Mählers i sommar, men tar en dag i sänder. Jag vill ut och se saker också, säger Arvid Norlin, som passar på att prova en Engconkeps.

– Finns det stora industrier på en plats så finns det mycket jobb. Jag tycker att föreläsningen vi fick var väldigt inspirerande, att tänka på kortsiktigt och på lång sikt om framtiden, säger Arvid, som studerar ekonomi på gymnasiet.

– Jag har inga planer på att plugga vidare.

Jag går skyttegymnasiet men kommer från Sala och där har jag redan fått verkstadsjobb efter skolan, säger Isak Hede. Men jag vill flytta hit och jag vill ha jobb här. Jag skulle vilja jobba på Engcon, säger han.

Så får han direkt rådet av Jens bakom Engcons bord att ta kontakt med personalavdelningen och flagga för sitt intresse, så kanske får Strömsund ytterligare en invånare medan en annan försvinner.

– Jag ska inte stanna här. Jag ska till Boliden och bli borrare, säger Norton Mårtensson, och förklarar att skälet är att man tjänar bättre där.

– Kanske gruva, det är intressant. Men jag vill hålla mig här i närheten, tycker kompisen Oliver Palmqvist.

Repay med Robert Gjersvold berättar om sitt företag som finns på tio ställen över hela landet.

– Här i Strömsund är det tretton man som omsätter 50 miljoner kronor. För hela koncernen handlar det om en halv miljard! Vi sönderdelar material, skär sönder bitar till kunder som sedan vidareförädlar. Ja, det är energislukande, men vi har ett bundet avtal med Skellefteå Kraft så vi klarar oss, förklarar Robert Gjersvold.

Nationalekonomi, statsvetenskap, utbildning till barnmorska, industrijobb – allt är möjligt. Många frågor ska lösas för ungdomarna på väg ut i livet och kanske ger företagen en viss vägledning.

15 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Inlandets leverantör av person- och transportbilar Strömsund och Vilhelmina • 0670-61 10 35
Hampus Hahlin fick ta blodprov med en trösthund från äldreomsorgen. Arvid Norlin – ny Engconmedarbetare? Samatar Aden vill jobba med vindkraft och kompisen Anwas Salim siktar mot Engcon. Carola Sjödin Johansson berättar om begravningsbranschen. Isak Hede vill bo och jobba i Strömsund, Elias Persson vill läsa vidare eller jobba hos Engcon. Linda Jonansson, planerare, Katrin Djusberg, distriktssköterska och Tommy Johansson, tekniker berättade om sina jobb i Vård- och socialförvaltningen. NordPlåt med Dan Sundqvist och Kristoffer Jakobsson.

Anrik möbelaffär bytte ägare

HAMMERDAL (SGT) Så kom dagen då Wiks Möbler bytte ägare. Syskonen Amanda och Anders Bågling och Anders sambo Anna fick nycklarna vid en liten ceremoni. Kärstin och Per-Jonas Wik är glada över att ha hittat de perfekta köparna till den anrika butiken. – Vi kommer att få stöd av dem till en början, och Per-Jonas ingick i köpet i två månader, skrattar Anders, som tillsammans med Anna visar runt bland möbler, presentsaker, gardiner och mattor.

Amanda Bågling har fullt upp med kunder som strömmar in på öppningsdagen.

– Vi är aktiva allihop, säger Amanda, men det är jag som kommer att vara på plats tillsammans med min fästman Oliver. Bo Wik fortsätter att arbeta här, men sedan är det är bara jag och han som är anställda. Det är bra att Bo finns kvar. På sikt hoppas jag att vi kan anställa fler.

Amanda och Oliver flyttade till Hammerdal från Malmö, där Amanda arbetade i en stor möbelbutik. Wiks Möbler går från att ha varit enskild firma till ett aktiebolag.

Amanda äger 50 % och hennes bror och sambo 25% vardera. Anders, som arbetar på Fyrås Trä, fortsätter med det och Anna fortsätter som personlig assistent.

– Vi trivs med jobben så vi få se, säger Anders, som liksom sin syster har Båglings snickeri med i bagaget.

– Jag har växt upp på Båglings snickeri. Det lades ner år 2000. Där tillverkades sängar, sängbord, matbord och annat, säger Amanda, som är glad över att kunna exponera mamma Mona Båglings keramik i presenthyllorna. Att mamma Mona är glad över att få hem sin dotter och hennes kille går inte att ta fel på.

– Det här känns jätteroligt! säger Amanda. Vi var på möbelmässan i Göteborg tillsammans med Kärstin och Per-Jonas, och fick en introduktion av dem och blev presenterade för leverantörerna. Vi kunde kolla vad som behövde kompletteras och se hur efterfrågan på olika soffmodeller är. Jag gillar helhelheten i butiken med inredningsdetaljer. Soffor och sängar har jag arbetat mycket med tidigare liksom med planlösningar och styling.

Det var blommor och mingel, glada miner och en lättnad bland kunderna över att Wiks Möbler blir kvar i Hammerdal. Kunderna vittnar om kvalitet, bra service och fint bemötande. Kärstin och Per-Jonas kan känna sig trygga i att den anrika möbelaffären kommit i rätta händer.

– Det här är en pärla, jag handlat en hel del här. Nu provsitter jag en stol för att se om den håller måttet. Det är den sista så jag sitter kvar tills jag har bestämt mig, säger Ami Waldolf.

16 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
Inger Kraft Etzler Högtidligt överlämnande av nyckeln till Wiks Möbler AB. Foto: Adrian Persson Vanja Sundin får hjälp av Per-Jonas att välja tyg till nya soffan. Linnea Linder Pålsson och Robin Stenqvist provsitter fåtöljer. Ami Waldorf, trogen kund, passar på att provsitta en stol. Tack och adjö och välkommen, allt på en gång. Kärstin ger Amanda en hjälpande hand.

Ha en skön höst önskar vi alla våra patienter!

Öppettider och mer information hittar du på vår hemsida och på vår Facebooksida. Behöver du körkortsintyg för högre behörigheter? Ring 010-161 30 20 för bokning. Hoting, 010-161 30 20 Strömsund, 010-161 30 40 Hans Boberg, 010-161 30 42 (tisd, onsd, torsd kl 08.15-09.15) www.nnv.nu

17 NÄRINGSLIV STRÖMSUND STRÖMSUND + FORD = SANT Det är med stor glädje vi kompletterar vårt utbud och nu även kan erbjuda personbilar och transportbilar från Ford. Vi är givetvis även auktoriserad serviceverkstad och redo att hjälpa dig och din Ford med service, reparationer, rekond och mycket mer. Du bokar enklast tid via vår hemsida www.bilbolaget.com Välkommen till Bilbolaget Strömsund och invigningen av Ford fredag 28 oktober, fina erbjudanden och vi har bilar hemma för en titt och provkörning! Premiär för Ford hos Bilbolaget Strömsund! Allt för ett smidigt bilägande. Bilbolaget Strömsund, Lövbergavägen 15, 0670-29 10 40. Ängsgatan 27, Strömsund • 0670-106 50 angsgatan.service@telia.com Mån-tors 7.00-16.30. Fre 7.00-15.00. Volkswagen Specialiserade på service, reparation och felsökning med originalutrustning och reservdelar till: Har din Audi, VW, Skoda eller Seat en digital servicebok? När du lämnar in din bil till oss på service, ser vi till att den registreras på rätt sätt i tillverkarens system. Du kan även betala hos oss med ditt Audi-, VW-, Skoda- eller Seat-kort! Vi erbjuder 12 månaders räntefri delbetalning! • Montering av motor värmare och kupéuttag • Strålkastar-inställning • Hjulinställning • Nyckelkodning

STRÖMSUND (SGT) Det var fulla lass när 44 skrotbilar landade hos Strömsunds Bildemontering, före detta ”Skroten”. Alla skrotbilar ska nu bort från verkstadsplanen, säger Viktor Eriksson, som är ny ägare tillsammans med Simon Högberg. Det var i juli som de två tidigare klasskamraterna startade sitt företag och köpte verkstaden. Simon och Viktor är jämngamla, gick i parallellklasser med handel respektive fordon som specialiteter. Simon är idag välkänd politiker och Viktor jobbar som bilmekaniker, dock inte i den egna firman.

– Merparten av skrotbilar på området ingick i köpet. Vi håller på att städa upp för fullt överallt och det ska bara vara kundbilar vid verkstaden, säger Viktor Eriksson.

På verkstadsgolvet på Ramselevägen härskar som vanligt Urban Persson. Själva ”Skroten” lades ner för många år sedan,

till

Bildemontering

men namnet lever kvar, trots att det är en renodlad bilverkstad.

– Vi har inte tänkt att byta namn och vi har inga färdiga planer för framtiden utom att det ska städas upp. Vi är förstås jätteglada över att Urban arbetar kvar, säger Viktor.

När tidningen besökte verkstaden för några år sedan var det väldigt mycket arbete för Urban, som då beklagade att det inte fanns någon som kunde ta över verksamheten, men nu är det yngre förmågor som tar över genom nystartade företaget Vikmon AB med Strömsunds Bildemontering.

– Vi har många fasta kunder, och jag har märkt att det blir mer och mer att skruva. Det kan hänga ihop med att två bilverkstäder i närområdet lagt ner verksamheten, säger Urban Persson.

18 NÄRINGSLIV STRÖMSUND
ägare
Vi hjälper dig med finansieringen, både som företagare och privatperson. Välkommen att kontakta oss för mer information. Ska du köpa maskiner till företaget eller snöskoter till vintern? Marlene Wahlström Kontorschef Vattudalstorget 7, Strömsund 0670-212 90 | stromsund@handelsbanken.se
Nya
Strömsunds
skruvar upp verksamheten
Simon Högberg, en av ägarna till Strömsunds Bildemontering. Foto: Privat
Skrotbilarna ska bort.
Urban Persson, välkänd bilmek i Strömsund.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.