Göteborgsgolfaren nr 2 2015

Page 1

2 015 | N U M M E R

2

Pris: 50 kronor

Gänget på gymnasiet gör sig redo att bli

FRAMTIDENS STJÄRNOR


Bo med naturen i centrum

Välkommen till Stensjön och Mölndals mest natursköna bostadsområde. Här bygger vi 330 nya bostäder fördelade på bostadsrättslägenheter, radhus i bostadsrättsform och friköpta villor. Nu säljstartar vi våra 40 radhus i brf Stensjögården och 102 lägenheter i brf Stensjöberget. På respektive projekthemsida kan du läsa mer om projekten och göra intresseanmälan.

Snart Säljstart

Brf Stensjögården – Ett grönare liv för stora och små

Vidga vyerna i brf Stensjöberget

Det som gör radhusområdet så speciellt är inramningen och närheten till alla naturliga och spontana aktiviteter. Allt det där som man i andra fall behöver planera för och rent av ta bilen till. Här blir livet mindre komplicerat och betydligt enklare och roligare för hela familjen. Miljön är lika lugn, skön och grön som den är trygg, säker och hemtrevlig. Området är skapat för familjer som värdesätter tiden och som framförallt vill ha mer kvalitetstid tillsammans.

I brf Stensjöberget är det inte bara den milsvida panoramautsikten som är unik. Här har du alla möjligheter till ett aktivt liv med en hel skog av inspiration. Prova nya spännande stigar, kom till nya insikter och upptäck alla fördelar med att bo i en sprillans ny bostadsrättslägenhet – mitt i naturen men ändå nära storstadspulsen. Som boende i brf Stensjöberget får du ett helt nytt perspektiv på tillvaron.

Ett hundratal meter bort har ni sjön och den vilda skogen. Som gjort för sköna bad, promenader, upptäcktsfärder, cykel- och joggingturer.

Precis nedanför finns närmaste busshållplats med täta turer till Mölndalsbro och Korsvägen som ligger en kvart bort. Väljer du istället bilen når du även Göteborg centrum och Landvetter Flygplats på några minuter.

riksbyggen.se/stensjogarden

riksbyggen.se/stensjoberget

FÖR MER INFORMATION OM BRF STENSJÖGÅRDEN OCH BRF STENSJÖBERGET KONTAKTA: Nicklas Almsätter, 031 – 704 56 05, nicklas.almsatter@riksbyggen.se

2 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015


Nyhet!

Tre heta nyheter med direktflyg från Göteborg!

fr. 9.995:-

SPANIEN, EMPORDA, BARCELONA Två helt olika golfbanor men bara en designer! Här kan du välja mellan en öppen hedbana med linkskaraktär eller en lummig skogsbana. Klubbhuset och Hiltonhotell ligger direkt vid första tee. Robert Von Hagge har förutom Empordas 36 hål, designat Les Bordes och Golf National i Frankrike som båda är topprankade i Europa.

Nyhet!

Flyg, flygplatstransfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldags­ greenfee och service av vår golfvärd.

Nyhet!

SPANIEN, NOVO SANCTI PETRI, MALAGA

fr. 11.995:-

CYPERN, PAPHOS, CAPITAL COAST

fr. 12.995:-

Den spanska golfikonen Seve Ballesteros var förutom en av världens bästa spelare även en stor bandesigner. Han har designat 36 hål på Novo Sancti Petri men även väldigt populära Buenavista på Teneriffa.

Cypern har satsat hårt på golfen och uppgraderat gamla banor men även byggt nya och kan nu ståta med fem riktigt bra banor. Längs den charmiga strandpromenaden i Kato Paphos råder alltid ett behagligt myller på uteserveringarna.

Flyg, flygplatstransfer, 7 nätter i dubbelrum, Semi­All Inclusive, 5 heldagsgreenfee och service av vår golfvärd.

Flyg, flygplatstransfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, heldagsgreenfee (4 banor) och service av vår golfvärd.

Se hela vårt breda utbud och boka din resa på golfplaisir.se eller ring 08-505 759 00. NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 3


En nyhet för dig som aldrig stannar. Helt nya Audi Q7 är här. Med elegant design och en innovativ lättviktskonstruktion har succémodellen blivit lättare, kompaktare och rymligare än föregångaren vilket ger gott om utrymme för alla aktiviteter. Med en adaptiv farthållare och autobroms som standard samt smidig fyrhjulsstyrning som tillval så är det inte konstigt att helt nya Audi Q7 sätter en ny standard i klassen. Välkommen till lanseringen den 13–14 juni. Audi Q7 3.0 TDI 272 hk quattro.® Pris från ca 614.000 kr. Bränsleförbr. bl. körning 5,7 l/100 km. CO₂ 149 g/km.

ill en perfekt Drive.

s Nya bilanläggning.

Välkommen till vår nya anläggning i Alingsås.

Invig

18/1 April9

MILJÖKL. EU6. VI RESERVERAR OSS FÖR EV ÄNDRINGAR/AVVIKELSER. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. VARJE ÅTERFÖRSÄLJARE SVARAR SJÄLVSTÄNDIGT FÖR SIN EGEN PRISSÄTTNING.

I4 Öppettider bilförsäljning vard. 9-18 Lörd 10-15 Besöksadress: Sandbergsvägen 4-6 Tel 0322 -789 00 www.borjessonsbil.se 4 –www.facebook.com/borjessonsalingsas GÖTEBORGSGOLFAREN NUMMER 2/2015

ning


Temaresor

ROVOS RAIL GOLF SAFARI SYDAFRIKA

GOLFRESA MED GUIDE SYDAFRIKA

NYÅRSRESAN 2015/16 SYDAFRIKA

Upplev Sydafrika ombord på Rovos Rail – världens lyxigaste tåg! Vagnarna är återskapade i elegant 30-talsstil och både maten, vinet och servicen håller toppklass. Fyra gånger per år går en speciell golfsafari och vi är stolta över att vara deras självklara partner.

Tillsammans med Sydafrikaresor erbjuder vi åter igen en handfull spännande golfresor. Den ena bjuder på Kapstaden, vinlandskapet kring Stellenbosch och avslutas med safari medan den andra går längs kusten the Garden Route. Naturligtvis med suverän golf!

Boka plats på denna härliga golfresa till Sydafrika över nyår. Sköna dagar i Kapstaden följs upp av gormetparadiset Franschhoek för att toppas med en vistelse på Fancourt. Enastående golf blandas med utflykter och vinprovning, allt med fullservice av vår guide.

Läs mer på outofbounds.se/rovos

Läs mer på outofbounds.se/sydafrika

Läs mer på outofbounds.se/sydafrikanyar

SICILIEN RUNT, 2-10 OKTOBER 2015 ITALIEN

WEST COAST LINKS, 22-27 SEPTEMBER 2015 IRLAND

Pittoreska byar, Etna, väldoftande ostar, smakrikt vin, knotiga olivträd och en pasta con vongole som får smaklökarna att göra volter av glädje. Lägg där till Siciliens fyra bästa golfbanor och guidade turer med vinprovning. Ja då är det väl bara att skynda på att boka!

En kittlande golfresa som tar oss till Irlands dramatiska västkust och tillika en handfull fantastiska golfbanor. Känslan är euforisk när man spelar de gamla linksbanorna längs den absoluta kanten av Europa. Njut av fem dygn med transfers och färdledare på plats.

Läs mer på outofbounds.se/sicilienrunt

Läs mer på outofbounds.se/westcoastlinks

BOKA PÅ OUTOFBOUNDS.SE • 08-505 759 70

Läs mer om vad som ingår i priset och om flera andra härliga golfupplevelser. NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 5


ORDFÖRANDEN HAR ORDET

En frustrerande inledning Att börja spela golf är kul och utmanande. Men det är ibland också frustrerande. Vad vi golfare och golfledare inte riktigt vill erkänna är att golf är svårt. Till och med mycket svårt. Inte för alla.

M

ed erfarenhet från en annan bollsport, helst med racket eller en klubba i händerna, kan det till och med vara lätt. Vad vi lätt glömmer – eftersom vi själva är djupt upptagna med att bli bättre – är att en stor del, om inte majoriteten, av golfarna inte har bollsport som bakgrund. Bosse Häägg mångårig ordförande för Göteborgs Golfförbund brukade uttrycka det lite mer brutalt. ”Det är inte tänkt att alla ska spela golf.” Med undertexten att många av golfarna där ute borde sluta. Jag håller inte med honom. Ok, våra golfbanor räcker inte till om alla ska spela golf, det finns då inte plats. Det finns också säkert enstaka personer som inte har tillräckligt med tålamod eller intresse. Men många slutar också med golf för tidigt, därför att vi inte har organiserat utbildning och träning på ett bra sätt. Inte minst jämfört med andra idrotter. Efter nybörjarutbildningen och grönt kort, släpps allt för många vind för våg och förväntas starta sin golfutveckling helt på egen hand?! Vi som är etablerade golfare vet att denna resa är lång, men också mycket givande. Talesättet att det är resan som är värd besväret och inte målet, stämmer verkligen för golfen. Har vi tur finns det någon kompis i närheten som hjälper till med de första stegen, och som får igång nybörjaren i att träna mycket och spela mycket. Vilket ju krävs för att komma över den första tröskeln. Golfklubben A6 i Jönköping har (äntligen) tagit itu med detta problem och skapat ett treårigt nybörjarprogram. Redan efter den första intensivhelgen får spelaren komma ut och spela på den stora banan, och därefter genomför flera olika uppföljningsträffar för utbildningsgruppen. År 2 startas med kick-off och ett paket med fortsättningsutbildning och aktiviteter som ingår i utbildningspaketet. År 3 tas nästa steg i nybörjarprogrammet.

6 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

Detta kanske låter stort, omfattande och som ett hinder vid rekrytering av en nybörjare?! Ska det verkligen vara så besvärligt att lära sig/få spela golf? Ska vi inte göra det lättare? Min bedömning är att vi skadar golfen mer genom att påstå att det går enkelt och snabbt att bli golfare. Nybörjarna med bollsporterfarenhet triggas snarare av en rejäl och tydlig utmaning. Nybörjarna som behöver kämpa och ha mer tålamod för att komma över tröskeln, behöver förstå detta, för att de ska ha tillräckligt med energi och rätt tidsperspektiv på när framgångarna kommer. Genom att försöka hålla ihop utbildningsgruppen under hela nybörjarprogrammet, lär människor också känna varandra. Den sociala dimensionen är ju en av golfens stora fördelar. Vi kanske utestänger nybörjarna från denna, när vi bara släpper dem och förväntar sig att de ska förstå allt själv. Siffor över medlemsomsättningen i våra klubbar talar ett tydligt språk. Förra året slutade cirka 45 000 medlemmar och vi fick 46 000 nya medlemmar i våra klubbar i Sverige – plus cirka 1 000 golfare. Dvs vi lyckas konvertera två procent av nybörjarna till golfare. Förenklad matematik och logik – men ändå! En stor del av de som slutar gör det efter tre, fyra år, eftersom de inte kommit igång på allvar med sin golf. Kan golfklubben tänka som A6 i ett treårsperspektiv, och förbättra konventering till tvåsiffriga procenttal är golfens behov av medlemmar hanterat. A6 lyckas med sitt nybörjarprogram, att få 35 procent av deltagarna att nå officiellt handicap efter fullföljda fortsättningssteg i programmet. Slutsatsen är, att det krävs mer av klubbarna, än en gröna kortet-kurs.

Göran K Johansson

Ordförande i Göteborgs GolfFörbund

Göteborgs Golfförbunds styrelse 2015 n Göran K Johansson, ordförande n Thomas Claéson, vice ordförande, senior kommitté n Leif Thuresson, junior- och elitkommitté n Göran Persson, tävlingskommitté n Olof Palmlund, kassör n Lars Äng, utbildningskommitté n Åsa Blennius, bankommitté n Lars O. Carlsson, informationskommitté n Carina Strand, damkommitté n Marianne Persson, adjungerad intendent n Jeanette Hallgren, adjungerad intendent


INNEHÅLL

Ansvarig utgivare: Göran K Johansson Göteborgs Golfförbund Kallebäck/Gamla Boråsvägen, 412 76 Göteborg Telefon: 031-40 62 40 Fax: 031-40 62 49 Stora Lundby GK ordförande@ggf.nu Kontakt: goteborgsgolfaren@ggf.nu Redaktionen: Chefredaktör: Göran K Johansson (se Ansvarig utgivare ovan) Johan Nilzén Telefon: 031-708 16 36 Mobil: 0707-58 66 96 J2Media AB johan.nilzen@j2media.se Skribenter: Carina Hallqvist Mobil: 0707-61 40 48 carina@hallqvist.se Svante Götberg Mobil: 0708-45 18 51 svante@polygongruppen.se Susanne Hjalber Mobil: 0736-97 39 57 susanne.hjalber@hotmail.com

GYMNASISTER MED SIKTE PÅ TOURERNA

SIDORNA 8-12

CJ Ahl Mobil: 0733-75 39 88 mail.for.cj@gmail.com

SARA OCH JOHANNA ELDSJÄLAR FÖR UNGA

Annonser: J2Media Gamlestadsvägen 2 B:19 415 02 Göteborg Telefon: 031-708 16 30 info@j2media.se Grafisk form: Per Csongrádi Layout och bildbehandling: Per Csongrádi Trycks på: Svärd&Söner Tryckeri AB, Falköping Upplaga: GöteborgsGolfaren distribueras till samtliga medlemmar i klubbar som är anslutna till Göteborgs Golfförbund enligt principen ”en tidning per familj”.

SIDAN 18-20

DESSUTOM: Forsgården bygger så det knakar......................................... 14 Regelfrågorna. ...................................................................................... 24 Nordea Masters – enda tourtävlingen i Sverige........ 25 Juniorernas tävlingskalender för 2015........................26-27 En tour för äkta makar och sambos................................... 28

”Att vara klubbens golfhistoriker är helt säkert det mest intressanta och givande uppdraget man kan ha inom sin klubb!” SIDAN 22

Tidningen ansvarar inte för material som inte är beställt. Eftertryck medges efter överenskommelse. Citera gärna, men uppge källan. Följ oss mellan utgivningarna genom att gilla oss på FaceBook, GöteborgsGolfaren eller följ oss på nätet www.goteborgsgolfaren.se Omslagsbild: Golfgymnasiet Bild: Susanne Hjalber Utvgivningsplan, 2015: Nummer 1, vecka 11 Nummer 2, vecka 21 Nummer 3, vecka 39 Nummer 4, vecka 50

CARIN OM JOBBET INFÖR SOLHEIM CUP

SIDAN 13

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 7


nn Målmedvetna och inrikade på att bli bäst. nn GöteborgsGolfaren har besökt golfgymnasiet och gjort ett nedslag bland de ungdomar som siktar på att bli framtidens golfstjärnor.

Med

SL 8 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015


målet att vara

LAGFÄRDIGA

när de tar sin examen från golfgymnasiet Bilder: SUSANNE HJALBER

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 9


”Att utbilda golftalanger och ge dem förutsättningar att kunna bli morgondagens stjärnor” är en del av SGF:s mål med de svenska golfgymnasierna. I Göteborg finns Sveriges största elitidrottsgymnasium, Katrinelund, där golf är en av 15 idrotter. Vi har träffat Martin Alergård, PGA-instruktör och lärare på skolan, för att få veta mera. Tre morgnar i veckan är det golflektion på World of Golf för eleverna på golfgymnasiet. Klockan 07.30 till 09.00 tekniktränar de där innan de åker tillbaka till skolan för att äta frukost och ha övriga lektioner. Deras golfutbildning består av golfträning och teori, men de får även betyg utifrån hur de klarar av miljö och situationer som uppstår under tävling. Tävlingarna som eleverna deltar i bestäms av spelarna själva tillsammans med hemmatränaren. – Vi har allt från världsspelare, som Linnea Ström, till spelare som är på regional nivå, det gäller att få ihop en utbildning som passar alla, säger Martin och menar att eleverna av naturliga skäl inte deltar i samma tävlingar.

Extra support till idrottselever Det är också elevernas hemmatränare som har ansvaret för deras träningsupplägg tillsammans med Martin. Några elever har hemmaklubbar som har träningsuppehåll på vintern och då får Martin ett större ansvar för golfutbildningen. Alla idrottselever på Katrinelundsgymnasiet har tillgång till sjukgymnast, fysinstruktör, en extra sjuksyster som enbart jobbar med idrottseleverna och extra studiesupport. Landslagseleverna missar extra mycket tid från skolan och det finns därför en riktad support till dem. De har en lärare som är deras mentor och som hjälper till att kontakta övriga lärarna och sy ihop skolarbetet.

40-50 procent vidare till college Varje år är det ungefär 20 elever som söker till utbildningen och mellan tio och tolv blir antagna. Det betyder att det är cirka 30 golfelever i tre årskurser på Katrinelundsgymnasiet. Av dem är två till tre spelare i pojk- och/eller flicklandslagsverksamhet och efter studenten är det

10 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015


Fakta / Golfgymnasium n Det finns två riksidrottsgymnasium (RIG) i Helsingborg och Uppsala, där Riksidrottsförbundet ger elitidrottsstöd och ansvarar för verksamheten tillsammans med Sveriges Golfförbund (SGF). n Katrinelunds golfgymnasium är en nationell idrottsutbildning (NIU) där Göteborgs Golfförbund (Distriktsförbundet) i samverkan med SGF ansvarar för kvalitetssäkring. Det finns 21 NIU-certifierade golfgymnasium i Sverige. n Utbildningen styrs upp av GY11: läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma

40-50 procent som går vidare till spel och studier på college i USA – De två första åren har alla elever som mål att spela golf, men i trean delas de, antingen ökar de sin satsning eller så bestämmer de sig för att trappa ner och spela golf på hobbynivå, förklarar Martin. Ekonomi styr mycket, men om Martin får önska fritt står en en TrackMan

Martin Alergård

högt på önskelistan. Andra önskemål är puttningsmöjligheter inomhus under

vintern och en egen, liten buss. Det har ofta transportproblem och Martin kör sin egen bil, men i den får bara fyra elever plats. – En liten buss stripad med skolan eller en sponsor på sidan skulle inte behöva kosta så mycket, säger Martin och får något drömmande i blicken.

Susanne Hjalber

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 11


Simon Knutsson och Elin Esborn läser båda två naturprogrammet på Katrinelunds elitidrottsgymnasium i Göteborg. De har ett år kvar och sedan vill de båda två studera och spela golf på college i USA.

Simon Knutsson Elin Esborn Fyller 18 år den 21 maj, 2015 Bor i Nödinge Hemmaklubb: Ale GK Hcp: 1,4 Går andra året på golfgymnasiet, natur

Fyller 18 år den 15 maj, 2015 Bor i Grimmered, Västra Frölunda Hemmaklubb: Delsjö GK Hcp: +1,4 Går andra året på golfgymnasiet, natur

n Varför valde du golfgymnasiet i Göteborg? – Jag vill spela golf och få tid för det i skolan. Jag ville inte flytta hemifrån, så det passade bra. Det fanns inget alternativ till golfgymnasiet. De dagarna som jag inte kan få skjuts till Göteborg tar det mig en och en halv timme att komma till skolan. Då får jag gå upp vid femtiden på morgonen.

n Varför valde du golfgymnasiet i Göteborg? – För att jag ville spela golf på skoltid. Det är bra att kunna vara borta från skolan när det är tävlingar och få hjälp att komma ikapp med skolarbetet. Det är skönt att bo nära, jag ville bo kvar hemma, men jag hade inte valt något annat ändå. Det tar mig sju minuter med bil till World of Golf.

n Vad är ditt mål med golfen? – Jag vill ut på Europatouren eller någon av de andra stora tourerna. Efter gymnasiet vill jag åka till USA och gå på college och spela golf.

n Vad är ditt mål med golfen? – Jag vill spela på LPGA och lyckas där, det är bra att sikta högt. Jag vill spela golf, det är därför jag är här. Efter gymnasiet ska jag på college i USA och har ett verbal commitment med en skola i North Carolina.

n Hur har det varit att gå på golfgymnasiet? – Det har varit bra, speciellt att vi får tid att träna och studiesupporten. Skolan förstår sporten och vi får alltid ledigt vid tävlingar. Periodvis blir det mycket men det har alltid löst sig. Det brukar gå att skjuta på deadlines när skolarbetet och golfen krockar.

n Hur har det varit att gå på golfgymnasiet? – Lite jobbigt att hinna med skolarbetet, men det är inte för att jag går här utan för att jag har varit borta så mycket på tävlingar.

De flesta golfare har för långa drivers!

Susanne Hjalber

Är du inte värd CUSTOM FITTING på riktigt?

Klubbmakeriet på HGC är den enda i Göteborgsområdet som kan prova ut och bygga dina klubbor så att alla tolv påverkbara parametrar blir riktiga. www.klubbmakeriet.se hakan@klubbmakeriet.se 0702-11 92 40 12 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015


Carin Koch inför Solheim Cup:

”Jag vill vara nöjd, jag gör bara det här en gång i livet …” Carin Koch har fullt upp med förberedelserna inför Solheim Cup som spelas den 18-20 september på St. Leon-Rot Golf Club i Tyskland. Carin är kapten för Europas lag och GöteborgsGolfaren hade med en stor intervju med henne förra året. Här kommer en uppföljning där Carin berättar vad hon har på gång och vad som är viktigt just nu.

Det händer mycket nu. Jag reste till USA vid påsk och var med på ANA Inspiration, årets första första major som spelades i Palm Springs. Där träffade jag alla och hade flera möten. I morgon är det mediadag i Stockholm för all svensk press som vill ställa frågor och nästa vecka är jag på en tävling i England där engelsk press kommer att närvara. England är en stor golfnation och många kommer att resa till tävlingen i Tyskland. Jag hoppas att det även är många svenskar som kommer till Solheim Cup, men vi har blivit lite bortskämda med två tävlingar på hemmaplan, men det var åtta år sedan. Det är lite spännande att Solheim Cup för första gången spelas i en nation som inte är en stor golfnation. Tyskland har 90 miljoner innevånare men lika många golfare som Sverige, så procentuellt är det väldigt få golfare. Det kommer ändå att bli en fantastisk tävling, de är duktiga på att arrangera och de har som mål att det ska bli den bästa Solheim Cup någonsin. Eftersom Europa är hemmalag tittar jag också på banan och kommer eventuellt att ändra några hål för att passa våra spelare bättre. Annars är det mycket administrativt. Jag ska utse en stab med ”helpers” och

vicekaptener. Annika Sörenstam är med och jag har kommit ganska långt i det arbetet. Det är viktigt att det blir en god stämning. Jag har haft en tysk tidning här som gjorde ett hemma-hos reportage och följde mig en hel dag. Jag skriver också bloggar i en tysk och en engelsk tidning. Jag tittar på presenter till tjejerna, kläder och klänning till galamiddagen. De europeiska tjejerna brukar ha likadana klänningar och det tar mycket tid med prover och bilder som ska skickas fram och tillbaka, men jag tycker att det är roligt och jag vill vara nöjd, jag gör bara det här en gång i livet. Det är roligt att det börjar spelas mer golf nu. Jag kommer inte att resa jättemycket, inte ännu i alla fall, men det är viktigt att kommunicera med tjejerna och följa resultaten. Det är för tidigt att bestämma några wild cards ännu eftersom det är i september som formen ska finnas, men det är klart att jag kollar vissa tjejer lite mera. Jag har också lite press på mig att ha med en tysk tjej i laget så jag blir inte alls ledsen om de två som kan vara aktuella spelar bra. Carin Koch

Berättat för Susanne Hjalber den 21 april, 2015.

KORTA INSPEL Maxe tredje bäst på maxade utslag

nn I april åkte Carl Maxe, Albatross GCC upp till Bro Hof Slott och tävlade mot de bästa i Europa i LDET (Longdrivers European Tour). Totalt medverkade 34 spelare från 15 olika nationer. Han klarade kvalet med en drive på hela 344 meter, sedan fortsatte tävlingen med matchspel mellan de 16 bästa från kvalet.
 Carl tog sig hela vägen till semifinal och slutade på en mycket fin tredje plats. nnn

Jeanette ny intendent när Marianne slutar

nn Marianne Persson, kansliets indendent sedan många år slutar under sommaren efter väl förättat värv. I mars började Mariannes efterträdare, Jeanette Hallgren och de arbetar tillsammans några månader för att skiftet ska gå enkelt. Det är ingen nybörjare i golfsammanhang som tar vid. Jeanette har elva års erfarenhet som indentent på Forsgårdens GK. nnn

Härlig återväxt bland de unga

nn Säsongsstarten för Skandia Grand Opening spelades 25-26 april på Vellinge GK. Spelformen var slagtävling scratch. Flera göteborgsgolfare utmärkte sig. Främst i flickklassen där Amanda Linner från Hills vann tillsammans med Julia Engström, Ringenäs GK. På andra plats, bara ett slag efter, placerade sig Johanna Nevalainen och Beatrice Wallin, båda Hills.

De flesta golfare har för långa drivers!

Rätt MOI-vikting och längd = Din favoritklubba!

Med exakt rätt MOI-viktning (viktbalans) och längd som passar din sving och timing så träffar du rent. Din favoritklubba har rätt MOI-viktning och längd! www.klubbmakeriet.se hakan@klubbmakeriet.se 0702-11 92 40 NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 13


Bild: SVANTE GÖTBERG

Forsgården bygger 19 nya bunkrar på banan och i början av maj var den andra etappen i banans utveckling fullbordad.

Positiva tongångar när Forsgården siktar framåt Tron på framtiden är märkbar när man besöker Forsgårdens GK. Annika Invitational förra året blev en succé och nu har banan fått en uppfräschning med – inte minst – 19 nya bunkrar! I början av maj månad avslutas etapp 2 av den masterplan för banutveckling som arkitekten Christian Lundin har upprättat. Hålen sträcker sig i terrängen som tidigare men ändå det mycket som är förändrat. Några bunkrar har lagts igen men hela 19 nya avancerat formade bunkrar har anlagts. Mycket omsorg har lagts på greenområdena både med planteringar och nya markformationer. Dessutom är fyra tees helt nybyggda.

– Vi har också breddat utbudet av aktiviteter så att medlemmar och gäster så att alla tycker det är trivsamt att tillbringa tid på klubben, inte bara ute på banan, säger klubbchefen Karolina Bohlin och marknadsansvarige Patrik Uggla. Och fortsätter: – Bland annat har vi dragit igång gympapass och med hjälp av en av våra företagspartner kan man få bilen grundligt tvättad medans golfronden pågår. I höstas arrangerade Forsgården An-

nika Invitational. En tävling för de allra duktigaste damjuniorerna. Annika Sörenstam själv var mycket nöjd med att arbeta tillsammans med klubben och även om inget är klart än uttryckte hon sin vilja att komma tillbaka 2016. – Vi tror att golfens framtid ligger i att öppna upp klubbarna, skapa samarbeten, odla en attityd av wellness-tänkande som välkomnar alla. Svante Götberg

CITYGOLF i Sveriges bästa golfstad!

Spela golf under fyra dagar kombinerat med tre nätters boende, inklusive middag, mitt i centrala Jönköping. Spela våra nya mästerverk och de gamla storheterna!

www.golfunlimited.se

14 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

3 90 0 k

r


Inbjudan till Kategori-DM 2015 Klass D35 D50 D60 D70 H30 H45 H55 H65 H75

Speldatum Lördag 15 augusti Lördag 15 augusti Lördag 15 augusti Lördag 15 augusti Söndag 2 augusti Söndag 6 september Söndag 2 augusti Tisdag 25 augusti Tisdag 25 augusti

Golfbana Öijared GK Öijared GK Öijared GK Öijared GK Lysegårdens GK Gräppås GK Lysegårdens GK Göteborgs GK Göteborgs GK

Singel slag scratch 18 hål klass D60, D70, H65 och H75 36 hål klass D35, D50, H30, H45 och H55 Tee Röd klass D35, D50, D60, D70 och H75 Gul klass H45, H55 och H65 Vit klass H30 Anmälningsavgift 100:- (Prisbord = DM-plaketter till plats 1, 2 och 3) Anmälan Till arrangerande klubb Spelform

För mer information se GGFs hemsida www.ggf.nu / Seniorkommittén

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 15


B.

249,(ord 599,-) 58%

A.

1999,-

C.

1999,-

(ord 3495,-)

(ord 3995,-)

43% 50%

A. Titleist 913 D2 Driver.

D. Wilson Staff Lite Carry Bärbag.

Skaftstyvhet Diamana Blue+: R, S. Loft S: 9.5°. Loft R: 10.5°. Finns i herr höger.

Vikt 2.2 kg. Färg: Svart, Vit, Blå.

E. TaylorMade SLDR Rescue.

B. Abacus Piké.

Skaftstyvhet: R, S. Loft R: 19°, 21°. Loft S: 19°. Finns i herr höger.

Funktionspiké i 100% polyester. Finns i herr- och dammodell.

C. TaylorMade SLDR Driver.

F. Spalding SP 99 Helset Grafit Med Vagnbag Dam.

Skaftstyvhet: L, Sr, R. Loft L: 10.5°, 12°. Loft Sr: 12°, 14°. Loft R: 10.5°, 12°, 14°. Finns i herr höger och dam höger

I paketet ingår 1 driver, 1 fairwaywood, 1 hybrid, järn 6-SW, putter och vagnbag. Finns i dam höger och dam vänster.

Reaprodukterna finns i begränsat antal, vi reserverar oss för ev slutförsäljning.

16 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

G. Spalding SP 99 Helset Stål/Grafit Med Bärbag Herr.

I paketet ingår 1 driver, 1 fairwaywood, 1 hybrid, järn 6-SW, putter och vagnbag. Finns i herr höger och herr vänster.

H. TaylorMade SLDR Fairwaywood. Skaftstyvhet: R. Loft: 15°, 17°, 19°. Finns i herr höger.

I. J.Lindeberg Micro Twill Byxa.

Vindtät och vattenavstötande funktionsbyxa i J.Lindebergs klassiska H2Off kvalité. 100% polyester.


F.

D.

699,-

G.

Du som är Dormy bonusmedlem köper Spaldings helset till specialpris.

(ord 1295,-) 46%

Pris för bonusmedlemmar.

1999,(ord 2999,-) 33%

E.

999,-

H.

1199,-

(ord 1795,-)

(ord 2299,-)

44%

48%

I.

499,(ord 999,-) 50%

www.dormy.se STOCKHOLM Barkarby STOCKHOLM Kungens kurva GÖTEBORG Bäckebol GÖTEBORG World of Golf MALMÖ ÖREBRO JÖNKÖPING NORRKÖPING SUNDSVALL

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 17


KORTA INSPEL Högt rankad bana i distriktet

nn Golf Digest har rankat Sveriges bästa golfbanor och dessutom I en separat lista landets bästa hål. En synnerligen grannlaga uppgift. Poängsättningen är komplicerad. Oavsett hur subjektivt detta är utfört har Vallda GCC hamnat på åttonde plats som bana och klubbens hål 13 återfinns bland de 18 hålen som utgör en tänkt idealbana – Sveriges sammantaget bästa bana. nnn

Årets bästa spelare prisade på årsmötet

nn Göteborgs Golfförbunds årsmöte den 25 mars inleddes med en ceremoni där distriktets mest framgångsrika golfare mottog sina priser. Ordförande Göran K Johansson delade ut seniorpriserna till Linnéa Ström, Göteborgs GK och Rikard Karlberg, Ale GK (bilden). Leif Thuresson från junior- och elitkommittén fortsatte med priser till årets junior, vilka var Elin Esborn, Delsjö GK och Victor Lebeck, Göteborgs GK. Victors föräldrar tog emot priset eftersom Victor befann sig i USA. Slutligen gick priset som Årets Ledare till Eva Karlberg, Delsjö GK. nnn

Ett något större hål på Gullbringa

nn Gullbringa har länge kunnat erbjuda poolbad för sina medlemmar och gäster. Men även badbassänger åldras och vid en mindre reparation på försäsongen kollapsade hela konstruktionen. Resultatet innebar att styrelsen fattade beslut om att bygga en helt ny pool. Tidplanen lovar att hela poolområdet ska stå klart och vara badbart i juni månad. 18 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

Eldsjälar för Ingen idrottsförening, egentligen ingen verksamhet idag, klarar sig utan eldsjälar som verkligen brinner för sin sport, sin klubb och ställer upp ideellt. På Lerjedalens GK heter två av dessa eldsjälar Johanna Åberg och Sara Ekström. Johanna och Sara minns fortfarande hur det var att vara ny på golfklubben som junior och hur viktigt det är att bli väl mottagen. Sara är fortfarande sistaårsjunior medan Johanna är några år äldre. Johanna började spela 2003, Sara 2007. För båda var det föräldrarna som släpade med tjejerna ut till klubben. Det var kärlek vid första bollträffen för Sara, men Johanna var lite mer svårflörtad. – Det som var så spännande var att jag började träffa bollen direkt medan jag såg att andra, som spelat mycket längre än jag, hade svårt att slå bra slag, säger Sara med ett smittande leende. Jag är en tävlingsmänniska så det passade mig bra. Johanna håller med även om det tog lite längre tid innan det klickade. – Det var först när jag hittade en tjejkompis på klubben som intresset tog fart, berättar Johanna. Båda tjejerna är nu fast i golfen och älskar spelet. Sara är nere i 4,8 och Johanna spelar på hcp 5.

Socialt och trevligt De är eniga om att det inte är lika roligt längre som när de båda var juniorer och kunde hänga på klubben hela somrarna och jaga sänkningar, men golfen kommer alltid att vara en stor del av deras liv. – Det är en härlig stämning på Lerjedalen, väldigt trevligt och socialt. Det roliga med golf är ju också att det är det är lätt att umgås över åldersgränserna med respekt för varandra, säger båda. Genom Lerjedalens GK har dessa driftiga tjejer tagit initiativet till ett projekt som går ut på att kontakta skolor i området och introducera barnen till golf. Upptagningsområdet är Angered, Gunnilse, Olofstorp och Bergsjön med flera. – Vi kontaktade gymnastikläraren på Bergums skola i Olofstorp och frågade om vi kunde få komma och visa upp vad golf handlar om och fick ett mycket positivt gensvar, säger Johanna och Sara entusiastiskt. Eftersom det föll väl ut med Bergum

kommer tjejerna att kontakta fler skolor i området runt klubben för att locka fler barn och ungdomar till golfbanan. Både Sara och Johanna går lärarutbildningar, Johanna läser lärarprogrammet med inriktning på förskoleklass till trean och Sara lärarprogrammet med inriktning på årskurs fyra till sex, så det var naturligt att söka sig till de årsklasserna.

Ska få pova på riktigt – På skolorna var det mest lek med så kallad ”Short Golf ” med plastklubbor och bollar med kardborre som man skjuter mot en måltavla där bollarna fastnar på olika poängringar, men tanken har hela tiden varit att låta dem komma till klubben och prova golf på riktigt, säger Sara. Man har ett stort ansvar som juniortränare. Det är inte bara lek och stoj. Johanna och Sara backar inte när det kommer till den biten. – Vi som tränar knattarna blir också förebilder och de ser upp till oss, därför är det viktigt att vi är goda förebilder, säger både Sara och Johanna enstämmigt. Hur blir man då en god förebild? De pekar på att det är viktigt att inspirera och peppa, att ställa upp för varandra, att åka med till tävlingar och finnas på plats, både som tröst och inspiration när det går bra och när det går dåligt. Det gäller att hela tiden hitta det positiva och inte alltid tänka på resultaten. Det viktiga är att ha kul både på och vid sidan av banan.

Tänk och prata positivt – Ett bra sätt att peppa kan vara att fråga vad det var som gick bra på banan idag och inte fråga om resultatet när det inte riktigt gått som förväntat, menar Johanna. Genom att hitta det positiva i rundan så glömmer man snart bort att resultatet inte blev som man tänkt sig och att man ändå lämnar tävlingen eller rundan med positiva tankebanor istället för att deppa ihop över resultatet. De sticker inte heller under stol med


en ny generation

Bild: CJ AHL

Sara Ekström och Johanna Åberg är två eldsjälar som tar hand om Lerjedalens unga. Och de jobbar också hårt för att få fler unga i klubbens närområde att börja spela.

målet för juniorerna på klubben. – Vi vill att Lerjedalens GK ska ha distriktets bästa juniorverksamhet, säger de bestämt. Johanna och Sara är också beredda att jobba för det. Under 2014 la de ner 350 timmar ideellt arbete för klubben och juniorerna. Förbundet får sig en släng av sleven när distriktstävlingar kommer på tal. Numera delar man upp tjejer och killar på olika banor och det ses inte med blida ögon av Sara och Johanna. Man tappar mycket av klubbandan och möjligheten att peppa varandra. Klubbkompisar ska stötta varandra och det är viktigt att blanda killar och tjejer för att svetsa ihop laget och klubbkänslan, menar de bestämt.

– Och vad är det för dumheter att tjejer ska spela 27 hål och killar 36??? Det är bara så fel det kan bli, morrar de båda samstämmigt och svartnar i ögonen bara vid tanken. Utbildningen till lärare tar självklart mycket tid för Johanna och Sara men golfen kommer alltid att finnas där. Killar... Nja… Det är inte lika självklart.

Glimten i ögat – Det är ju en fördel om en eventuell pojkvän spelar golf, men han kan ju vara en bra kille även om han inte gör det, säger båda diplomatiskt, tittar på varandra och skrattar i samförstånd. Prata illa om tjejernas golf och du blir dumpad. Det är ord och inga visor. Johanna och Sara är två tjejer med

skinn på näsan och bestämda åsikter. Don’t push your luck… Det är uppenbart att de har glimten i ögat och att de är kompisar både på och utanför golfbanan. De har roligt tillsammans. Det gör Johanna och Sara till ett sammansvetsat team som för golfen på Lerjedalens GK framåt för, och med, kommande generationer. Hade alla klubbar haft förmånen att ha lika drivna och inspirerade juniortränare som Johanna och Sara hade man inte behövt vara orolig för golfens utveckling i framtiden. Hos Lerjedalens GK behöver man i alla fall inte vara orolig. Det ser Johanna Åberg och Sara Ekström till. CJ Ahl

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 19


Klart knattarna klarar klubborna i Lerjedalen Det är ett glatt gäng knattar, med föräldrar, som samlas vid bänken bredvid en av Lerjedalens GKs övningsgreener. Det är dags för knatteträning under Johanna Åbergs och Sara Ekströms ledning. Barnen delas upp i olika grupper och beger sig till tre olika stationer; puttning, rangen och ”Short Golf ”. Det är entusiastiska ungar som följer med Sara, Johanna och deras medhjälpare till de olika stationerna. Efter 15 minuter på de olika stationerna roterar man till nästa. Föräldrarna håller sig på lagom avstånd och ser hur barnen går in för golfen med liv och lust. Therese Kanerva, mamma till Wilma, berättar att bekanta till familjen spelade och Wilma ville prova. – Nu är golf det bästa hon vet, säger Therese och ser Wilma sänka en putt. Att knattarna gillar golf råder det inget tvivel om. Nellie Harström tycker att det är liiite svårt men har analysen helt klar; – Det svåra är att träffa bollen för jag håller inte ihop… Men nu håller jag ihop, säger Nellie nöjt. För Ava Shahbazi är inget svårt. – Det är roligast att slå långt och golf är jättekul, fnissar hon bakom sina coola solglasögon. Utan tvekan har det smittat av sig på pappa Ali som tycker att Johannas och Saras initiativ att söka upp knattarna på skolan är bra.

Har inspirerat de vuxna också – Jag har spelat lite själv tidigare och nu när Ava tycker att det är så kul, funderar jag på att ta upp det igen, säger Ali Shahbazi. Ralf Andersson, som är gymnastiklärare på Bergums skola i Olofstorp, var lite tveksam till en början när Johanna pratade om att visa upp golf inomhus i gymnastiksalen men blev glatt överraskad. – Johanna, som jobbar på skolan, presenterade idén och hade ett riktigt bra koncept. Det blev väldigt lyckat. Det är inte bara barnen som blev inspirerade, jag ska själv prova i höst och med tanke på hur bitna mina bekanta och barnen blivit är väl risken stor att jag också fastnar för golfen, säger Ralf Andersson. 20 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

Bild: CJ AHL

Det är massor av glada ungdomar på Lerjedalens träningar.

Knatteträningen är ett samarbete med Golfstore och försäkringsbolaget Skandia genom deras satsning, Skandia Kids. För 1 000 kronor erbjuds de barn, läs: föräldrarna, som vill fortsätta, efter att ha provat några gånger, 15 träningstillfällen och en bag med klubbor. Sara och Johanna har, genom skolbesö-

ken, hittat ett sätt att locka framtiden till Lerjedalens GK och det är knattar som med lek, glädje och entusiasm provar golf och blir så bitna att de vill fortsätta. Det ser ut som framtiden är säkrad på juniorsidan på Lerjedalens GK. CJ Ahl


”Inspirera till medvetna val som leder till ökad livskvalitet”

Spela Golf på Läckö Golfklubb

Storås

Hole in one! Dags att stärka golfsvingen innan säsongen börjar

Bo på Victoriahuset, granne med Läckö Slott. Spela golf på Läckö Golf.

990kr

Mer detaljer på vår hemsida.

per pers/natt

* gäller vid tecknande av 3 månader bronskort, gäller tom 31 juli 2015, Life Storås

999:*

3 mån

BRONSKORT

STYRKETRÄNING • KONDITION Gäller endast nytecknande, erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden Medlemsavgift på 199:- tillkommer som en fast engångsavgift vid tecknande av autogiro- och kontantavtal

Välkommen… …att spela på vår fantastiska bana. Vi erbjuder en bana som består av två niohålsslingor med generösa greener och fairway som löper mellan ekdungar och kullar. Många av de 18 hålen ligger för sig i vackra naturrum och passar alla typer av golfare.

Läckö Golf | Traneberg Kållandsö 0510- 101 70 | info@lackogk.se | www.lackogk.se

Nyhet!

I år får du inte glöm ma badkläderna. Välk ommen till våra två sköna spab ad

Golfpaketserbjudande!

Hotell Heldagsgreenfee • Trerätters middag Övernattning på Araslöv • Frukostbuffé

Pris: fr 995 SEK

(frånpris gäller mån-ons i juni och oktober)

Ett av Sveriges mest populära golfpaket RING +46(0)44-716 00 ELLER BOKA ONLINE! www.araslovgolf.se

Sommardäcken har börjat rulla in så då kör vi årets första

DÄCK-KAMPANJ!

len.com a i c e p s k c www.da Namnlöst-2 1

Bäckebol: Transportgatan 33

Mölndal: Lunnagården 11

(Toyotahuset)

(Toyotahuset)

Tel: 031-725 23 70

Tel: 031-750 24 70

Öppet Mån - Fre 8-17 NUMMER 2/2015

2014-02-27 14:37:40

GÖTEBORGSGOLFAREN – 21


VÄRD ATT VÅRDA! Viktigt för framtiden att ta hand om din klubbs historia Vare sig din klubb är tio eller 50 år så kommer det en dag när ni vill göra en jubileumsbok eller på annat sätt sammanställa er historik för dagens och framtidens medlemmar.

A

v egen erfarenhet vet jag att detta är mycket svårt att göra när det gått många år. Just därför är det viktigt att så tidigt som möjligt dokumentera och systematisera er klubbs historia. Klubbens tillkomst, tävlingsresultat, styrelsens sammansättning, banans utveckling, era professionals, besök av berömda golfare, foton med mera, allt är värt att dokumentera för framtiden.

22 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

Jag uppmanar alla ordföranden och klubbchefer att se till att det utnämns en person på varje golfklubb med uppdrag att dokumentera klubbens historia. Framtida medlemmar kommer att vara mycket tacksamma ! Vill även slå ett slag för medlemskap i Svenska Golfhistoriska Sällskapet (SGS). SGS har bortåt 700 medlemmar och har bland annat som syfte att stimulera till ökad kunskap om och dokumentation av

golfens historia: www.golfhistoriska.se. SGS arrangerar även Svenska Hickorymästerskapen både i slag och matchspel. I år spelas slag SM på Flommen och match SM i Motala. Att vara klubbens golfhistoriker är helt säkert det mest intressanta och givande uppdraget man kan ha inom sin klubb! Claes Olsson

Klubbhistoriker Göteborgs GK Styrelseledamot SGS


Prioritera Priorotera golfrundan idag! golfrundan idag Koncentrera dig på svingen så löser dig vi maten. Koncentrera på svingen

så löser vi maten

Vankas det fest eller annat har vi catering för alla tillfällen, privat, till företaget eller specialbeställda events. Välkommen in till vår fina butik

G re e n fe ö v e rn a tt e , n in & fr u k o s g t

och välj bland smakliga delikatesser eller besök oss på nätet! H

elt ny

cater

Först k Allt v lassig res i leveVankas ran fest eller annat har vi rerar taudet är da gmat dir ekprivat, catering för allagstillfällen, till företaget t färsk t, vi a från vårt k nvän events. eller specialbeställda der in ök till dit tk ga ha lvfab ök. rikat.

ingm

eny 2

015!

Välkommen!

Välkommen!

fr ån 10 45 :- /p

er s.

Gamla banan. Parkbanan. Nya banan. Järnbanan. Hela Öijared. Bo i vårt nybyggda hotell. Spela två dagar på Sveriges största golfanläggning. Ta en paus och gör något helt annat, en tur på mountainbike, en löprunda eller en utflykt i Öijareds kulturhistoriska miljö. Välkommen till Öijared – en egen värld.

Lorensbergsgatan 18 www.sofina.net tel 031-20 14 52 eller 031-18 43 20

oijared.se

Funderar du på nya klubbor? Vi hjälper dig med skräddarsydda golfklubbor

Att spela med anpassade klubbor ger dig garanterat ett bättre golfspel. Låt oss hjälpa dig att en gång för alla få rätt klubbor utprovade för just dig. Boka en utprovning så garanterar vi dig ett tryggt köp!

Forsgårdens GK Tel 0300-56 68 24 www.golfstore.eu/forsgarden

Kungsbacka GK Tel 031-93 81 89 www.golfstore.eu/kungsbacka

Partille Golfshop Tel 031-98 70 19 www.golfstore.eu/partille

Öijared GK

• • • • •

Vi har gedigen fackkunskap om golf, golfutrustning och om svingen Vi har ett utvalt sortiment av det bästa och mest prisvärda Vi har både erfarenhet och all testutrustning som krävs för en riktig custom fitting Vi har driving range, övningsgreen och bana utanför butiks dörren,så du kan testa direkt Vi är PGA-tränare som utför custom fittingen som ser vad som krävs för bästa resultat.

Vill du dessutom slippa att jaga låga priser så bör du välja en Golfstorebutik som ger Garanterat Lågt Pris. Välkommen till en bra affär!

Tel 0302-373 20 www.golfstore.eu/oijared

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 23


Regelfrågor

Vad gäller när bollen droppas? Det kan ibland bli diskussioner om vad som är rätt när det gäller att droppa bollen. Här kommer tre lite kviviga situationer där det är frågan om vilka regler som gäller. Fråga 1:

Jonas har spelat en boll ner i en bunker. Bollen vilar mot en kratta. Om Jonas tar bort krattan kommer bollen att rulla. Vad är rätt? A. Jonas kan flytta krattan och spela bollen från den nya platsen bollen stannar på. Dit hade bollen ändå kommit om inte krattan legat i vägen. B. Jonas flyttar krattan. Rör sig bollen ska den återplaceras. C. Jonas får fri lättnad för krattan och ska ta ut närmaste punkt för lättnad och droppa inom en klubblängd i bunkern.

Fråga 2:

Stures boll har stannat mot en kratta som ligger utanför bunkern på fairway. Flyttar han krattan är risken stor att bollen rullar ner i bunkern. Vad är rätt? A. Sture markerar bollen innan han flyttar krattan. Rör sig bollen ska den återplaceras. B. Rullar bollen ner i bunkern när krattan flyttas ska bollen spelas från bunkern. Dit hade bollen ändå kommit om inte krattan legat i vägen. C. Sture får fri lättnad för krattan och ska ta ut närmaste punkt för lättnad och droppa inom en klubblängd, men inte i bunkern.

Fråga 3:

Jonas boll ligger vid ett fast hindrande föremål i tjock ruff nära fairway. Han

Bild: GUNILLA BOSTRÖM

Vilka regler gäller när bollen har rullat ned i enbunker och ligger mot krattan? Vet du?

vill ta lättnad för det hindrande föremålet. Jonas konstaterar att närmaste punkt för lättnad är på fairway. Får Jonas droppa på fairway?

A. Ja B. Nej Distriktsdomare: Gunilla Boström och Bosse Dahlström De rätta svaren finns på sidan 30

Välkommen till

TORSLANDA www.torslandagk.se

24 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015


Vi hjälper dig att

bostadsanpassa hemma

Henrik Stenson.

Nordea Masters är enda chansen Sverige har många fina tävlingar, men bara en Tour-tävling på herrsidan, Nordea Masters som i år spelas 4-7 juni på PGA National-banan i Bara utanför Lund (väg 108 mot Klågerup). Ett strategiskt val, med en timmas bilfärd kan tre miljoner människor nå platsen. Det blir ett intressant startfält och därmed stor mediauppmärksamhet. Mer än 70 TV-kanaler direktsänder. Startlistan spikas först några dagar innan första utslag, men det är redan klart att världsspelare som Henrik Stenson, Thomas Björn (göteborgsgolfare), Miguel Jimenez, Thongchai Jaidee, Viktor Dubuisson och Jonas Blixt kommer. Från göteborgsdistriktet ställer även Johan Edfors och Rikard Karlberg upp. Vad Johan kan vet vi och det blir spännande att se hur Rikard förvaltar sin talang inför en publik på mer än 20 000 åskådare varje dag. n

Vi gör kostnadsfria hembesök! Förnya din bostad så kan du bo kvar hemma längre. Bekväma och smakfulla stoltrapphissar från Kalea.

GÖTEBORG: 031- 49 04 40 www.kalea.se info@kalea.se

Gör som Johan Carlsson bli medlem i Sankt Jörgen Park GC! Betala ditt medlemskap via autogiro

555 kr/mån Slå oss en signal så berättar vi mer! Tel 031-348 40 21

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 25


26 – GÖTEBORGSGOLFAREN

NUMMER 2/2015

Officiellt HCP 36 och lägre Avståndsmätare tillåten Caddie är ej tillåten

Officiell HCP 36 och lägre Caddie och avståndsmätare är ej tillåten 9 alt. 18 hål netto med hcp

Lexus Junior Tour 11-12

Officiell HCP 36 och lägre Caddie tillåten 9 hål netto med hcp

Officiell HCP 36 och lägre Caddie tillåten 9 hål netto med hcp

Lexus Junior Tour 9-10

P O J K A R

F L I C K O R

Lexus Junior Tour 13-21

Officiellt HCP 36 och lägre Avståndsmätare tillåten Caddie är ej tillåten

13-21 år

10 år eller 11-12 år yngre

2015

Juniorserien upp till 16 år

Officiellt HCP 36 och lägre Avståndsmätare tillåten Caddie är ej tillåten

Officiellt HCP 36 och lägre Avståndsmätare tillåten Caddie är ej tillåten

Juniorserien upp till 21 år

Officiellt HCP 36 och lägre Avståndsmätare och Caddie tillåten

Göteborg Golf Cup

Skandia Tour Regional Riks Elit

Gedigen tävlingserfarenhet spelar scratch över minst 27 hål. Kvalificering via rankingpoäng eller placering på Lexus Junior Tour

Gedigen tävlingserfarenhet spelar scratch över minst 36 Se tävlingsman- hål. Kvalificering ual mm på via rankingpoäng www.goteborggolfcup.se eller placering på Lexus Junior Tour.

Lagtävling Officiellt HCP 36 och lägre

Deltagare: Flickor och pojkar i ålder 8-21 år. 4 klasserKlass 1: Hcp 0 -9,9 Klass 2: 10,0-19,9 Klass 3 20,0-36 Klass 4 37-54

JSM Skandia Klubblag Short Game Tour

Spela Skandia JSM Klubblag och bli svensk mästare! Öppet för alla klubbar att delta. 9 spelare varav 7 deltar i spelet. Minst 2 flickor eller minst 2 pojkar. Kvalspel sker i distriktet.

Junior Masters Invitational

JMI

Gedigen tävlingserfarenhet spelar scratch över 36 hål. Kvalificering via rankingpoäng Vinnarna i resp. kvaltävling går till Final

16 år eller 21 år eller 21 21år åreller elleryngre 21 år eller yngre 21 år eller 21 år eller 21 år eller yngre yngre yngre yngre yngre yngre

Juniorkalendern Vilken tävling passar dig

Hitta den tävling som passar dig


NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 27

to

fr

8

9

10

11

ti

18

ti

25

GGF - Uppstartsläger Yngre Elit 14-16

GGF - Uppstartsläger Yngre Elit 14-16 Tjejdagen - Bara tjejer Kungsbacka Golfklubb

APRIL

fr

Rankinggrundande tävling

Rankinggrundande tävling

MAJ

Torslanda Junior Open JMI - Torslanda GK

fr

8

Rankinggrundande tävling

Team Talang 3, WOG 21 to Team Talang 3, WOG

30 to

ti

fr

to

on

ti

fr

ti

Team Talang Final Final, Särö GC

JUNI

ti

Omgång 3 Skandia Tour Riks, Match. Delsjö GK Rankinggrundande Skandia Tour Regional Pojkar Lysegården GK, Rankinggrundande

fr

to

Rankinggrundande tävling

Karin Koch Junior Open JMI - Gullbringa G&CC

ti

9

21 fr

20 to

19 on

18 ti

17 må

16 sö

15 lö

14 fr

13 to

12 on

11 ti

10 må

fr

7 8

to

6

5 on

4

3 må

Rankinggrundande tävling

Tjejdagen - Bara tjejer Gräppås Golfklubb

Skandia Cup Regionskval Partille GK

Göteborg Golf Cup Göteborg Golf Cup Göteborg Golf Cup KM, flertalet klubbar KM, flertalet klubbar

Rankinggrundande tävling

Wessberg & Sjödin Open JMI - Delsjö GK,

Göteborg Golf Cup Göteborg Golf Cup

Rankinggrundande tävling

AUGUSTI

Omgång 4 Skandia Tour Regional, 1 lö flickor, rankinggrundande Lexus Junior Tour Flick Torslanda GK Albatross Junior Open 2 sö JMI - Albatross GK

31 fr

30

25 lö

31 må

30 sö

29 lö

28 fr

27 to

26 on

25 ti

24 må

23 sö

Short Game Tour # 3

Lexus Junior Tour Pojkar 13-21, Chalmers GK Lexus Junior Tour 9-12 P+F, Sisjö GK

Omgång 5 JSM Klubblag Kvalomgång 1B Skandia Tour Regional, Matchspel Gullbringa G&CC 22 lö flickor, rankinggrundande tävling JSM Klubblag Kvalomgång 1B Lexus Junior Tour, Flickor 26 sö Matchspel Gullbringa G&CC Gullbringa G&CC 27 må Omgång 5 28 ti Skandia Tour Regional, 29 on Pojkar, Lerjedalen GK

24 fr

23 to

22 on

21 ti

20 må

19 sö

18 lö

17 fr

16 to

15 on

14 ti

13 må

12 sö

10 fr

Skandia Cup Gruppkval 3:3, 13-16 år, Vallda G&CC 4, 15-16 år, Kungälv Kode GK Lerjedalen Open 11 lö SGF Golf Ranking Lerjedalen GK Rankinggrundande

9

8 on

5 sö 6 må 7 ti

30 to

ti

Rankinggrundande tävling

Rankinggrundande tävling

Chalmers Junior Open 4 lö JMI - Chalmers GK

3

JULI

Juniorseriespel Omgång 2 J21 -Div 1, Öijared GK 1 on J21 - Div 2, Sjögärde GK J16 - Chalmers GK Innesvingen Junior Open 2 to JMI - Lysegården GK

29 må

28 sö

27

Lexus Junior Tour, Flickor Chalmers GK Lexus Junior Tour Pojkar 13-21 Stora Lundby GK Lexus Junior Tour 9-12 år P+F Bollestad GK

Rankinggrundande

Skandia Tour Regional, flickor 26 fr

25 to

24 on

23

22 må

21 sö

18 to

JSM Kvalomgång 1A Slagspel Vallda G&CC 19 fr Midsommarafton 20 lö Midsommardagen

17 on

16

15 må

14 sö

13

12

11 to

10 on

9

8

7

6

5

4

3

2

1

För senaste version kolla alltid www.ggf.nu

Omgång 2 Skandia Tour Regional, 30 lö flickor, Rankinggrundande tävling Lexus Junior Tour, Flickor Lycke GK Omgång 2 Skandia Tour Regional, Pojkar Gräppås GK, Rankinggrundande tävling 31 sö Lexus Junior Tour Pojkar 13-21 Gullbringa G&CC Lexus Junior Tour 9-12 år P+F Backa Säteri Golf

29 fr

28 to

27 on

26 ti

25 må

24 sö

23 lö

22 fr

Short Game Tour # 2

19 ti

29 on

20 on

18 må

Juniorseriespel Omgång 1 J21 -Div 1, Ale GK 16 lö J21 - Div 2, Lerjedalen GK J16, Vallda G&CC Öijared Junior Open 17 sö JMI - Öijared GK

15 fr

14 to

Team Talang 2, WOG 13 on Team Talang 2, WOG

11 må 12 ti

Lexus Junior Tour Forsgården GK

10 sö Rankinggrundande tävling

Omgång 1 Skandia Tour Region Pojkar Göteborg GK, Rankinggrundande tävling 9 lö Lexus Junior Tour Pojkar 13-21 Torslanda GK Lexus Junior Tour 9-12 år P+F Myra GK Omgång 1 Skandia Tour Region, flickor

to

7

6 on

Team Talang 1, WOG 5 ti Team Talang 1, WOG

4 må

Gräppås Junior Open 3 sö JMI - Gräppås GK

2

1

ti

28

27 må

WOG - Grand Opening 26 sö Lexus information Short Game Tour # 1

fr

24

23 to

22 on

21

20 må

19 sö

fr

17

16 to

15 on

14

13 må

12 sö

ti

on

7

4

fr

3

6

to

2

5

on

1

on

9

Rankinggrundande tävling

Vasatorp - Bara tjejer Ladies European Tour

ti

fr

ti

fr

ti 30 on

29

28 må

27 sö

25

Short Game Tour Final, Särö GC, Prel

Distriktsmatch Göteborg-Stockholm-Skåne Distriktsmatch 26 lö Göteborg-Stockholm-Skåne Distriktsmatch Göteborg-Stockholm-Skåne

24 to

23 on

22

21 må

20 sö

Juniorseriespel Omgång 3 J21 -Div 1, 19 lö Sankt Jörgen PGC J21 - Div 2, Gräppås GK J16, Chalmers GK

18

17 to

16 on

15

14 må

Lexus Junior Tour 13-21, Flickor Sjögärde GK Lexus Junior Tour 9-12, P+F Särö GC

13 sö Rankinggrundande tävling

Lexus Junior Tour 13-21 Pojkar, Mölndal GK Omgång 6 Skandia Tour Riks, P+F Ale GK, Rankinggrundande Skandia Tour Regional, Flickor Sjögärde GK

Omgång 6 Skandia Tour Riks, P+F Ale GK, Rankinggrundande Skandia Tour Regional 12 lö Pojkar Kungälv Kode GK,

fr

10 to

ti

8

fr

11

SEPTEMBER

JSM Klubblag Slutspel Öijared GK JSM Klubblag Slutspel lö Öijared GK JSM Klubblag Slutspel Öijared GK

to

on

ti

7

6

5

4

3

2

1 fr

2

Rankinggrundande tävling

OKTOBER

ti

fr

9

Dagsläger - Bara tjejer Spelträning

Lexus Junior Masters Junior-DM Slagtävling final Stora Lundby GK

fr

ti

fr

NOVEMBER

Alelyckan - Bara tjejer Racketsport

GGF - Höstläger GGF - Höstläger

Region SuperCamp, Prel Region SuperCamp, Prel

17

ti

16 må

14

Mini Camp World of Golf SGF- GGF Utveckling Mini Camp World of Golf 15 sö SGF- GGF Utveckling

13

12 to

11 on

10

9

8

7

6

to

ti on

4 5

må 3

sö 2

1

31 lö

30 fr

29 to

28 on

27 ti

26 må

25 sö

24 lö

23 fr

22 to

21 on

20 ti

19 må

Skandia Stars - Hills GC Väst mot Öst Skandia Stars - Hills GC 18 sö Väst mot Öst 17 lö

16 fr

15 to

14 on

13 ti

12 må

11 sö

10 lö

to

8

7 on

6

5 må

4

Lexus Junior Masters Junior-DM 3 lö Slagtävling med cut Stora Lundby GK

to

1


Tävlingsdags hela sommaren för äkta makar och sambos Äkta Make Sambo Mixed Touren är Göteborgs Golfförbunds Order-of-Merit tabell över resultaten från klubbarnas tävlingar i foursome för just äkta makar och sambos. För att en klubbs tävling skall ingå i GGFs Äkta Make Sambo Mixed Tour krävs att:

l Tävlingen spelas på 18-hålsbana över 18 hål mixed foursome slagspel l Handicapgränsen max 36,0 gemensamt gäller för klassen l Krav på EGA Exakt Tävlingshandicap skall gälla samtliga deltagare Klubbar vars Äkta Make Sambo Mixed ingår i Maketouren 2015: 17 maj: Sjögärde GK, 24 maj: Göteborgs GK, 21 juni: Ale GK, 11 juli: Stora Lundby GK, 23 juli: Gräppås GK, 25 juli:

Kungsbacka GK, 26 juli: Öijared GK. 1 augusti: Mölndals GK, 2 augusti: Gullbringa G&CC, 29 augusti: Delsjö GK. 6 september: Torslanda GK, 12 september: Albatross GK, 27 september: Forsgårdens GK. Läs mer på www.ggf.nu under tävlingar. Tävlingarna är populära och många par åker runt och spelar flera eller nästan alla tävlingarna. n

Golfweekend i Båstad

Tillfälle att njuta av golf och gemenskap:

SM Mor & Dotter Ekarnas GK 7-8 juli

6/6 get erige! elsla Sv Äpp t i hela e t ake sa in Mis : Golfp rd isbo

Pr

2 nätter fr. fr. 1195,1195,-

1 natt fr. 695,-

*

Gårdshuset 695,-

frukost, fri golf 2 dagar.*

Sön-tors. 1195,- frukost, en lunch, fri golf. Du bor i Gårdshuset.

Klubbhuset 795,- 2:a våningen*

Klubbhuset 1395,- 2:a våningen*

Greenhuset 895,- med balkong.*

Greenhuset 1495,- med balkong*

erbjudandet gäller alla dagar per person

*

erbjudandet gäller alla dagar per person

- Starta vårgolfen i Skåne

Vi har husbilsparkering med el, dusch toaletter! - Vi har sommargreener from.&April Foursome, 36 hål över 2 dagar, brutto. Vi välkomnar alla oavsett hcp och erbjuder också bra netto-priser. Trivsel och trevlig bana på köpet! Läs mer på vår hemsida. Bara 10 mil från Göteborg.

Bästa pris - Unik miljö - Spännande & Utmanande bana Här bokar du: Äppelgården tel. 0431 - 223 30 www.appelgarden.se Välkommen!

0514-120 61 – info@ekarnasgk.se – www.ekarnasgk.se

28 – GÖTEBORGSGOLFAREN

Klubbrum för prisutdelning, samling, eftersnack och bastu. Tävlingsservice, närmast pin, longest drive (gäller större sällskap)

NUMMER 2/2015

www.facebook.com/ ApgGK


Pröva en riktigt trevlig * golfklubb! Partille Golfklubb ligger lätt tillgängligt i Öjersjö, knappt 10 minuter från Korsvägen. Vår välskötta 18-hålsbana har en spännande layout och passar spelare på alla nivåer. Precis intill vårt trivsamma klubbhus hittar du såväl driving range som närspelsområde, och i klubbhuset finns en bra restaurang med fest- och konferensmöjligheter, duktiga golfpros och en välsorterad shop.

Välkommen till Göteborgs Golf Klubb “En bit svensk golfhistoria i Hovås”

Bli medlem nu!

Vi erbjuder ordinarie medlemskap utan inträdesavgifter och med lågt medlemslån. Provmedlemskap finns för dig som vill testa en av distriktets mest attraktiva anläggningar. Vill du veta mer? Ring vår klubbchef Patrik Skoog på 031-98 70 43. Läs mer på partillegk.se

*Antalet greenfeegäster ökar stadigt, medlemmar i alla åldrar gillar både klubben och banan... Detta är en trevlig golfklubb!

“Bästa Juniorklubb 2012-2014 enligt SGF ranking” Miljöcertifierade enligt ISO 14001

NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 29


SVAR PÅ REGELFRÅGORNA Svar 1: B

Personlig och professionell rådgivning och förmedling av försäkringar för företag och person Vi är oberoende gentemot banker och försäkringsbolag m f ö r e ni n

l a r e s ed

f ö r s ä k ri n

sför

k a n s ve

g

Telefon: 031-89 50 49 Norra Långebergsgatan 6 421 32 V. Frölunda info@spara-forsakra.nu

g

S

Välkommen till Tönnersjö Golf

En boll som rubbas ska återplaceras när ett flyttbart hindrande föremål tas bort, ingen plikt. Kan den inte återplaceras, så ska den i bunkern placeras på närmaste ställe där den stannar, som inte är närmare hålet, ingen plikt. Finns ingen sådan punkt när bollen ligger i en bunker måste bollen förklaras ospelbar och 1. Spelas om från föregående plats med ett slags plikt. 2. Eller droppas utanför bunkern på flagglinjen med ett slags plikt. Regel 24-1, Regel 20-3d (ii), Regel 28, Regel 1-4, Dec. 20-3d/2.

Svar 2: A En boll som rubbas ska återplaceras när ett flyttbart hindrande föremål tas bort, ingen plikt. Kan den inte återplaceras ska den placeras på närmaste punkt där den stannar och som inte är närmare hålet eller i ett hinder, ingen plikt. Regel 24-1, Regel 20-3d (i). Man behöver inte markera bollen innan man flyttar på krattan (det flyttbara hindrande föremålet), vare sig bollen ligger i bunkern eller på fairway. Man gör det bara för att lättare kunna bestämma ursprungsläget.

Svar 3: A

Medlemskap fr. 595:-

Ja. Det är ingen skillnad i Reglerna mellan ruff och fairway, båda ingår i termen ”spelfältet”. Han skall droppa inom en klubblängd från och inte närmare hålet än närmsta punkt för lättnad, ingen plikt. Regel 24-2b (i), Dec.24-2b/8. Distriktsdomare: Gunilla Boström och Bosse Dahlström

Golfpaket från endast 1050:-

Logi inkl. frukost samt fri golf under Er vistelse.

www.tonnersjogolfbana.com Tel. 035-43 110

MAXA DIN GOLFSOMMAR I VARBERG!

VILL DU OCKSÅ SYNAS HÄR? TA KONTAKT MED J2MEDIA 031-708 16 30 info@j2media.se

2015 lanseras ett golfkort som heter www.varbergsgk Golf4Varberg som innebär spel på fyra olika www.harabacken Varbergsbanor till ett pris av 1200 kr. Du kan välja att spela banorna vid samma tillfälle, www.hofgard www.klosterfjordensgk t ex en helg, eller vid fyra olika speltillfällen. Kortet börjar gälla 2015.04.24 och kan köpas på någon av de fyra anläggningarna. Kortet är personligt och gäller ej vecka 26-33.

www.varbergsgk.se Kortet gäller på följande banor: 2015 lanseras ett golfkort som heter Golf4Varberg som innebär spel på fyra olika www.harabacken.se Varbergs GK Västra, Varbergs GK Östra, www.hofgard.se Klosterfjordens Harabäckens GKkan välja att spela banorna vid samma Varbergsbanor till GK, ett pris av 1200 kr. Du www.klosterfjordensgk.se och Hofgårds GK. tillfälle, t ex en helg, eller vid fyra olika speltillfällen. Kortet börjar gälla 2015.04.24 30 – GÖTEBORGSGOLFAREN

och kan köpas på någon av de fyra anläggningarna. Kortet är personligt och gäller ej vecka 26-33.

NUMMER 2/2015


NUMMER 2/2015

GÖTEBORGSGOLFAREN – 31


Posttidning B

Solklar premiär för Audi TT Roadster.

Våren är här och sommaren är på gång. Det firar vi med en solklar lansering av nya Audi TT Roadster. En adrenalinkick och solblekt hår ingår. Provkör får du se. Välkommen!

Nya Audi TT Roadster 2.0 TDI 184 hk ultra pris från 387 100kr Vår sportiga roadster bjuder dig på en mäktig körkänsla. RS-versionen har hela 340 hästkrafter och gör 0–100 km/h på bara 4,7 sekunder. Bränsleförbr. bl. körning 4,3 l/100 km. CO₂ 114 g/km.

MILJÖKL. EU6. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA ÄNDRINGAR OCH AVVIKELSER. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRA UTRUSTAD. *MED SERVICEAVTAL BETALAR DU ENDAST 100 KR I MÅNADEN FÖR DINA SERVICEKOSTNADER PÅ AUDIVERKSTADEN UNDER TRE ÅR ELLER 6.000 MIL.

Jolengatan 21, Eklanda. Tel. 031-750 14 00. www.audigoteborg.se Öppettider: Vardag 7.30 –18. Lörd – sönd 11–15. 32 – GÖTEBORGSGOLFAREN NUMMER 2/2015


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.