Page 1

www.tvsantcugat.cat

MAIG del 2019

LA REVISTA DE TELEVISIÓ SANT CUGAT

#45

ESPECIAL CASALS

SANTCUGAT magazine 26M ELECCIONS `

dentalvalles

implants

ortodòncia

estètica

laboratori propi

ALTA TECNOLOGIA DENTAL

INSTAL·LACIONS DE MÀXIMA QUALITAT

www.dentalvalles.com 20 ANYS PEL

ANT TREBALL RIURE M TEU SO

St. Cugat del Vallès 93 583 15 05 Av. Cerdanyola 13

Barcelona 93 119 06 10 C/ Aragó 637

Mollet del Vallès 93 579 32 61 Rbla. Pompeu Fabra 43b


SUMARI 4 24 46 48 50 58 60 62 70

CIUTAT

Repassem l’actualitat de la ciutat

4

24

ELECCIONS

ENTREVISTA

FEM MEMÒRIA

LECTORS XAVIER BONASTRE L’espai participatiu i més El periodista crític de la revista esportiu presenta el seu nou llibre “100 SALUT històries del córrer”. L’última tendència: l’ortodòncia invisible

RECEPTA

Aprèn a cuinar Marmitako de tonyina

MASCOTES

Les mascotes han de dormir amb nosaltres?

ls resultats de les recents eleccions generals a la ciutat han sigut un sondeig immillorable de com batega Sant Cugat. No es poden extrapolar els resultats d’uns comicis a uns altres i més tenint les europees pel mig, però no es pot negar que bufa un aire molt diferent del de fa quatre anys. A les eleccions municipals no acostumem a tenir enquestes d’intenció de vot, els mitjans locals no solem encarregar-les i si algun partit ho fa, no acostuma a fer-les públiques. Tots anem una mica a cegues. Ens deixem guiar pel que

Y

CM

MY

CY

CMY

K

COORDINACIÓ GENERAL Júlia Ventura DEPARTAMENT comercial Mª Antònia Moreno Montse Navarro

52

REDACCIÓ I COL·LABORADORS Laura Pou, Ivan Flix, Júlia Ventura, Anna Borau, Maria Xinxó, Josep Mª Cabrerizo, Jordi Corretja, Josep Lluís Silva, Maria Santaella, Manel Cascante, Anna Puntos i R. Ventura PORTADA Composició alcaldables Sant Cugat EDICIÓ DIGITAL Ivan Flix Josep Lluís Silva Dipòsit Legal: B- 24267 - 2015

FOTO ANTIGA Reconeixes aquest cèntric carrer de Sant Cugat? Descobreix-lo a la secció de records.

SC Magazine no es fa responsable del contingut dels articles ni de les opinions que hi apareixen publicades. Amb el suport de:

Mitjà Associat:

El batec de la ciutat escoltem aquí i allà, pels resultats de les eleccions anteriors i sobretot per intangibles. És difícil de copsar com batega una ciutat però sembla que ens trobem en un escenari semblant al que es va produir a les eleccions del 99. Aquelles van ser les primeres eleccions a què es va presentar Lluís Recoder, que li donava el relleu a Joan Aymerich després de tres legislatures com a alcalde per CiU. En aquelles eleccions, com a les d’aquest maig, el partit al govern presentava una cara nova i ho feia amb un escenari on s’entreveia un possible un

Faldon Revista_Residentes 2019_169x32mm.pdf 1 25/02/2019 13:10:20

M

GERENT Romà Ventura

ESPECIAL 26M El futur dels 4 anys vinents de Sant Cugat es decidirà a les urnes el pròxim 26 de maig.

34

Editorial

C

edita televisió Sant Cugat, S.L.

46

Parlant dels nous “barris sense ànima”

E

SANT CUGAT MAGAZINE Av. Cerdanyola, 98 planta 5a Esc. A 08173 Sant Cugat del Vallès Tel: 93 128 13 81 / 93 589 88 99 hola@santcugatmagazine.cat

ROBOT No us sorprengueu si el veieu pels carrers de la ciutat. És el nou robot de la Policia Local.

Entrevistem al periodista Xavier Bonastre

ECOLÒGIC

SANTCUGAT MAGAZINE Número 45 - MAIG 2019

Coneixem els alcaldables i els seus programes

Menjar saludable i viatjar amb avió és possible?

staff

SANTCUGAT MAGAZINE MAIG 2019

PUBLICACIÓ CONTROLADA PER OJD

pacte d’esquerres a l’horitzó. Aquelles eleccions van anar molt ajustades i CiU es va imposar per només un regidor per sobre de la segona força, el PSC. Un any després, el 2000, els convergents signaven un pacte de govern amb el Partit Popular. L’equilibri de forces 20 anys després ha canviat significativament, però l’escenari torna a ser molt semblant. L’alcaldia pot anar d’un regidor i qui millor sàpiga interpretar els batecs de la ciutat s’endurà l’apreciat tron municipal. I per cert, amb aquest número celebrem quatre anys de revista!


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

4 iCIUTAT

El govern local confia en un robot per frenar els robatoris a la ciutat Es diu Aquiles II i farà tasques de patrullatge. També pot desactivar explosius i comunicar-se per mediar en casos de segrest. El seu cost és d’entre 100.000 i 200.000 euros.

A

mb aquesta prova pilot, l’ajuntament pretén que el robot arribi als barris extensos i de baixa densitat – com per exemple Valldoreix o Mirasol- o en zones de difícil accés, per reduir els robatoris a la ciutat. El robot disposa de tres càmeres de 360 graus amb visió nocturna, és capaç d’agafar objectes sospitosos i desactivar explosius. A la vegada pot comunicar-se per mediar en casos de segrest i permet observar a temps real qualsevol incidència que es detecti a la via pública. Té un pes aproximat de 100 quilos i funciona amb bateries elèctriques amb una autonomia d’unes quatre hores. El seu preu pot arribar a 200.000 €.

Actualment l’Aquiles II encara no es mou de manera autònoma i es necessita un policia local per fer-lo funcionar a través d’un control remot. L’Aquil·les II és propietat de l’empresa Aquiles Robotic Systems, filial del Grup Gutmar, empresa amb una planta de producció a Sant Cugat, a l’antiga fàbrica Delphi. La presentació del robot s’emmarca en l’interès de l’ajuntament per provar tecnologia per lluitar contra els robatoris. Fa uns mesos el consistori ja va anunciar que la policia local faria servir drons per controlar el

territori. Tot i això l’equip de govern encara no ha anunciat una ampliació de la plantilla, una demanda reiterada durant tot el mandat per part de grups de l’oposició i veïns.

QUÈ OPINEN A LES XARXES SOCIALS? Montserrat Guardiola: Olé por esas cabezas pensantes de nuestro Ayto... 1° carril bici de la rotonda del Hipódromo, y ahora este playmobil de oro. Como si ésto fuera a solucionar los robos. ¿En días de lluvia también saldrá a patrullar? Manda huevs Esteve Lopez Clara: Em sembla bé que ampliïn en seguretat, però millor una punyetera persona no??

El PP acusa l’alcaldessa d’incomplir la llei en presentar el robot que patrulla El candidat del PP, Álvaro Benejam, ha acusat l’alcaldessa i candidata de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, d’incomplir la Llei Orgànica del Règim Electoral General amb la presentació del robot de patrullatge. En aquest sentit, el candidat popular ha explicat que Fortuny ha vulnerat el que preveu l’Art. 50.3 de la LOREG, que estableix que durant el període comprès entre la convocatòria d’eleccions i fins a la seva celebració, els poders públics tenen prohibit realitzar qualsevol acte d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes.

Maria Vancells: A Sant Cugat, Valldoreix, Mira-sol i La Floresta segueixen havent-hi robatoris, la gent pateix i fa temps q es reclamen més mesures de seguretat. Els drons són un reforç important per a la Policia i els posen pel bé de tots plegats. Com a tots els ajuntaments hi ha partides destinades als diferents àmbits i les despeses importants que impliquen aquestes noves tecnologies no afecten ni redueixen les altres. Francesc Argemi Pallas: Este robot es el que se utiliza generalmente para detectar y neutralizar explosivos. Tiene poca autonomía (4 horas aproximadamente) y debe ser dirigido por una persona a distancia. Personalmente opino que con su coste económico (150.000 a 200.000 euros) se podrían incorporar al menos 8 Agentes de la Policia Local.


Impulsem Sant Cugat Impulsemsantcugat.cat Facebook.com/erc.santcugat Twitter i Instagram: @ercsantcugat Whatsapp: 678450666

#ImpulsemSantCugat


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

6 iCIUTAT

Finalment, així seran els nous Jardins del Vallès d’un amfiteatre per a 800 espectadors a un de petit format El projecte inicial projectava un amfiteatre per 800 persones. Ara podrà acollir a unes desenes d’espectadors i es limitarà la xifra d’espectacles. Es tracta d’un projecte molt diferent de l’original aprovat l’any 2016.

▸Així és com quedaran els Jardins del Vallès després de les obres.

L

’equip de govern ha iniciat les obres de remodelació dels Jardins del Vallès tot i l’oposició dels veïns de la zona. Partits com el PSC han demanat aturar les obres perquè asseguren que es tracta d’un projecte poc consensuat i madur. Els veïns ja van sol·licitar el passat mes d’abril al Síndic de Greuges que es modifiqués el projecte perquè no inclogués un amfiteatre.

A banda de l’amfiteatre, es posarà una tanca metàl·lica al voltant de tot el parc que permeti tancar el recinte durant les nits, reforçant la seguretat i garantint el descans del veïnat. A la vegada incorporarà un jardí de les olors i es farà una renovació de l’espai de joc infantil així com nou enllumenat. Els treballs de remodelació dels Jardins del Vallès van a càrrec de l’empresa HPSA Construcción y Servicios Medioambientales, S.A i tenen un cost de prop de 357.000 €.

Eleccions Municipals 2019 Sant Cugat per la independència

LA FORÇA DE L’1O A L’AJUNTAMENT @Primariessant primariesstcugat.cat

JOAN RECASENS

CANDIDAT A L’ALCALDIA


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

8 iCIUTAT jornada d’exhibició d’helicòpters 18 i 19 de maig, exhibició de vols d’helicòpters per radiocontrol pilotats per primeres espases d’Europa i el món, al club d’aeromodelisme de Sant Cugat (ARC).

“Ens quedem a Sant Cugat”

la cançó que triumfa a les xarxes socials Les xarxes s’han omplert de música i videoclips de campanya de la CUP-Procés Constituent. La formació d’esquerres ha presentat ‘Ens quedem a Sant Cugat’, on hi ha participat diversos músics i cantants de la ciutat. Per la seva banda, Junts per Sant Cugat ha llançat la cançó ‘Fem-ho Junts’.

Un camió s’ha incendiat a l’AP-7, a l’altura de Sant Cugat Un camió s’ha incendiat mentre circulava per l’AP-7, a l’alçada del pont de l’avinguda Roquetes de Sant Cugat, a quarts de dotze del matí de dimecres 15 de maig. No hi ha hagut ferits. FOC A SANT CUGAT

Tres incendis en tres dies a Sant Cugat

S E

n pocs dies el videoclip de la cançó ‘Ens quedem a Sant Cugat’, de la CUP-PC, acumula ja més de 6.500 visualitzacions a Youtube. Mentrestant el vídeo de Junts per Sant Cugat, ‘Femho Junts’, té unes 1.000 visites. Els dos vídeos s’han compartit en altres xarxes socials i han donat alegria als primers dies de campanya. Què diuen les seves cançons? La cançó de la CUP-PC ‘Ens quedem a Sant Cugat’ fa una crítica al model de ciutat governada des de fa 32 anys pels convergents. Fa referència sobretot a la problemàtica de l’habitatge amb estrofes com “estem cansades de sentir que aquest és el

nostre destí, que ens anem a viure a Sarda o a Rubí” o “Jo em quedo a Sant Cugat per lluitar per tenir pisos més barats i que ningú més hagi de marxar”. A la vegada fan referència als casos de corrupció de la ciutat: “Què no he triat malviure en un convent, ni a la trista capital del 3%”. Per la seva banda Junts per Sant Cugat amb ‘Fem-ho Junts’ defensa el model de ciutat després de més de tres dècades governant. Diuen que “són una manera de viure” amb imatges de fons de l’alcaldessa i indrets de Sant Cugat. La música de la cançó de Junts per Sant Cugat és d’Arnau Giordani mentre que la lletra i música de la CUP-PC és de Xavi Manyoses i Litus Mayol.

ant Cugat ha patit tres incendis en tres dies. El primer es va produir el dilluns 13 de maig a la tarda quan van cremar un total de 600 metres quadrats de matolls. La causa del foc podria ser una gamberrada. Hi van intervenir 3 dotacions de Bombers, 2 unitats de la Policia Local i una del SEM. A més, es van tallar alguns carrers per seguretat. El fum va provocar molta expectació entre els veïns de la zona i alguns usuaris van voler publicar-ho a les xarxes socials. Els altres dos focs van cremar el dimecres 15 de maig al matí. El primer va ser un petit foc que va cremar 10 m² de plantes en una zona enjardinada al costat de la masia de can Bellet, al carrer Benet Cortada. El segon incendi es va produir al costat de l’antic edifici IES Leonardo da Vinci, a la carretera de Rubí. Va cremar un espai també de 10 m². La causa dels dos focs ha estat l’acumulació de borrissol de pollancre. En ambdós casos s’ha desplaçat dotacions de Bombers, la Policia Local i Protecció Civil.


Llegeix el nostre programa:

PereSoler.cat | #PereSolerAlcalde


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

10 iCIUTAT Per Manel Cascante

Meteorologia i medi ambient

Bones reserves d’aigua per encarar l’estiu

E

ls xàfecs de l’abril i del maig han fet canviar radicalment l’aspecte de boscos i sembrats després d’uns mesos de sequera, i també han contribuït a fer pujar el nivell de diversos embassaments catalans, sobretot els del nord del país. A mitjans de maig els pantans de les conques internes, els quals abasteixen d’aigua la regió metropolitana de Barcelona, es trobaven entorn del 85%, si fa no fa com ara fa un any, i un punt percentual per sobre la mitjana dels últims 5 anys per les mateixes dates. Els embassaments de la Conca de l’Ebre, en canvi, estan més buits que ara fa un any, per bé que mantenen nivells força acceptables. A banda, cal destacar que el més gran, el de Canelles -sis vegades superior que el de la Baells- assoleix el 85% de capacitat, i que els pantans d’aquesta conca s’estan beneficiant actualment de l’aigua procedent del desglaç de la neu. Els mapes del temps apunten una segona quinzena de maig inestable, amb ruixats freqüents i, de moment, amb la calor que tocaria o fins i tot una mica menys del normal. La calor podria començar a instal·lar-se a finals de mes i sobretot amb l’arribada del juny.

EL CATALÀ ÉS FÀCIL Per Servei Local de Català de Sant Cugat BÉ o BE? Bé és el contrari del mal. Podem usar la paraula com a adverbi: Ho has fet molt bé. O com a conjunció: O bé vens o bé et quedes En canvi, be és un animal, tant pot ser un xai com una ovella. Hem vist un ramat de bens. Aquell noi és massa obedient, és un be (dòcil).

Sant Cugat és un dels municipis catalans on els pensionistes cobren més Els pensionistes santcugatencs cobren 1.257 € de mitjana i Sant Cugat esdevé la ciutat més rica en pensions, mentre que Palafrugell és on en reben menys. La pensió mitjana a Catalunya supera per primer cop els 1.000 euros el 2018.

La Plataforma de Jubilats i Pensionistes de Sant Cugat en una concentració.

L

a pensió contributiva mitjana a Catalunya el 2018 va superar per primera vegada els mil euros i es va situar en els 1.008 euros, un augment anual del 3,7%, segons les dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Pel que fa al nombre de pensions, van augmentar un 1,1% respecte a l’any anterior, fins a 1.071.954, amb 2,2 pensions per cada 10 habitants, una xifra que es manté des del 2014. Principalment les pensions són del règim general (78,9%) i del règim especial d’autònoms (18,6%), tot i que una és 1,5 vegades més elevada que l’altra (1.079 euros i 693, respectivament). Sant Cugat és el municipi català de més de 20.000 habitants on els pensionistes cobren més (1.257 euros), seguit de Tarragona (1.136 euros) i Barcelona (1.121 euros). En canvi, les pensions més baixes en aquest tipus

de ciutats són a Palafrugell (830), Lloret de Mar (832) i Sant Feliu de Guíxols (837). A més, la ciutat també és una de les que té més de 2 pensionistes per cada 10 habitants. Del total de pensions a Catalunya, 1.102.326 van ser de jubilació (64,8%), 387.248 de viduïtat (22,8%), 163.896 d’incapacitat permanent (9,6%), 47.086 d’orfenesa (2,7%) i 1.398 a favor de familiars (0,1%). El nombre de pensions de jubilació ha augmentat un 1,7% respecte a l’any anterior, mentre que la resta s’han mantingut estables. Un 55,2% de les pensions contributives són percebudes per dones i un 44,8%, per homes, amb una pensió mitjana de 783 euros i 1.286 euros, respectivament. Això implica que l’import cobrat per les dones és un 39,1% inferior al percebut pels homes. L’any 2011 el diferencial era del 42,9%. Redacció/ACN


santcugat MAGAZINE | MAIG deL 2019

14 iciutat PROTAGONISTES

L’organització de la Festa Major Alternativa denuncia el bloqueig de l’equip de govern A quasi un mes de l’inici de la Festa Major, la Festa Major Alternativa encara no té ubicació. Acusen el govern de Carmela Fortuny de “voler allunyar-los de la resta de places”.

“La FMA no tindrà emplaçament definitiu fins passades les eleccions municipals” Sílvia Solanellas

Carmen Rojo Propietària del mític barrestaurant El Mesón, ha estat anomenada filla predilecta de Sant Cugat. El Mesón es va omplir de personatges capdavanters de la cultura de Catalunya a finals dels 60.

▲ Foto Festa Major Sant Cugat

L Montserrat Obiols També ha estat anomenada filla predilecta. Es destaca la seva labor al capdavant de la primera escola d’idiomes de Sant Cugat (Sprint Idiomes) i el seu compromís cívic i polític amb la ciutat.

’organització de la Festa Major Alternativa denuncia el bloqueig de l’equip de govern perquè encara no tenen determinada una ubicació, a diferència de les altres places. A més acusen l’ajuntament de voler “boicotejar la participació de la Festa Major Alternativa” i asseguren que l’objectiu és “allunyar-los de la resta de places de la Festa Major”. L’organització reclama una ubicació fixa, en aquest cas la mateixa que han estat

ocupant els últims 3 anys a la rambla del Celler, i que el consistori no els reubiqui cada 2-3 anys. Asseguren que no són l’única plaça que “pot molestar” als veïns durant la Festa Major i creuen que hi ha una intenció política darrere. En el ple d’abril la regidora de cultura, Sílvia Solanellas, va respondre a l’organització explicant que haurà de ser el pròxim govern de la ciutat qui decideixi sobre aquesta qüestió.

PAS rescata dues cries de gat cobertes de pintura Preu mitjà de

a Sant L’entitat animalista PAS ha recuperat dues cries de lloguer gat cobertes de pintura que estaven en un contenidor de Sant Cugat. Cugat També ha rescatat un tercer felí amb una malformació. Els tres gatets han estat atesos per Trivet Clínica Veterinària.

Josep Canals El galerista Josep Canals ha estat premiat amb el “Reconeixement a la trajectòria” en la 5a edició dels Premis Bonart. L’acte central d’entrega de premis s’ha fet a Girona dijous 16 de maig a les vuit del vespre a l’Auditori de Girona.


santcugat MAGAZINE | MAIG deL 2019

16 iciutat

BREUS

28A: ERC s’imposa a tots els barris excepte a les Planes

1/ VAGA FGC

ERC va guanyar a Sant Cugat en les eleccions generals del 28A. Junts per Sant Cugat i PSC van obtenir quasi un empat. Pel que fa a barris, ERC va obtenir la victòria en tots els barris menys a les Planes, que va guanyar En Comú Podem.

Fins a finals de setmana i els dilluns 20 i 27 de maig hi ha convocada una vaga dels maquinistes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Tot i això les incidències són mínimes.

2/ ARRAN Els joves de l’organització Arran van ocupar el dimecres 8 de maig a la tarda l’ajuntament de forma simbòlica per denunciar els alts preus de l’habitatge a la ciutat i les polítiques municipals ja que consideren que expulsen la gent treballadora.

3/ vaga

L

a participació a Sant Cugat de les eleccions generals va ser del 84,24% i ERC es va imposar en tots els barris menys a les Planes, que va guanyar En Comú Podem. Pel que fa als col·legis electorals i meses, en tots va guanyar ERC menys en una mesa de l’Oficina Estacionament Regulat (carrer Francesc Macià) i en una altra de l’escola Collserola, on en ambdues es va imposar el PSC. Mentre que Junts per Catalunya va guanyar a dues meses, una a l’Arxiu i l’altre a l’escola Pi del Xandri. Pel que fa a Ciutadans, va obtenir una victòria en una mesa a l’institut Arnau Cadell. En total ERC va obtenir la primera posició a Sant Cugat amb un 26.75% dels vots, seguit de JxCAT (16.73%) i PSC

ERC JxCat PSC En comú Cs

(16.61%). En Comú Podem van ser la quarta força amb un 12.5% dels vots, Cs la cinquena amb un 12.08% i PP la sisena amb 4.94% dels vots. Vox per la seva part va obtenir un 4.13% dels vots i Front Republicà un 3.59%.


UIC BARCELONA 17

Com podem regenerar un teixit amb les noves tecnologies? Per Dr.Román Pérez

A

Director del Grau en Bioenginyeria de UIC Barcelona

lguna vegada us heu preguntat per què un llangardaix es pot desfer de la seva pròpia cua com a mecanisme de defensa i per què torna a créixer? Aquesta regeneració la fa de manera natural i succeeix gràcies a una sèrie de mecanismes: es produeix una estimulació de les cèl·lules properes a la zona afectada, en la qual es barregen diferents molècules i cèl·lules, que provoquen que, a poc a poc, la cua vagi creixent. En el cas dels humans, aquesta capacitat per regenerar una extremitat o un teixit no existeix, ja que som una espècie molt més evolucionada i alhora més complexa en qüestions de regeneració de teixits. En canvi, gràcies a l’aparició de la disciplina d’enginyeria de teixits, s’han esta-

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

blert estratègies per poder, a partir de les cèl·lules del mateix pacient, crear estructures que mimetitzen el teixit que es vol regenerar. Aquestes estructures es desenvolupen amb materials que trobem al nostre cos, com ara les proteïnes. Si hi incorporem, a més a més, les cèl·lules del pacient, aconseguirem guiar i estimular les cèl·lules amb l’objectiu de regenerar el teixit danyat. L’enginyeria de teixits i la ciència evolucionen tan ràpidament, que fer un pas més en aquesta regeneració de teixits és combinar-la amb altres tecnologies, com la impressió 3D. Aquesta tècnica ens permet aconseguir les estructures esmentades amb les cèl·lules incorporades i poder fer-les a mida de cada pacient, i obtenir finalment estructures més complexes, com ara òrgans.

Així doncs, mitjançant professionals dedicats a l’estudi de la regeneració de teixits, com és el cas dels bioenginyers, es poden aplicar les noves tecnologies en àmbits com la medicina i la biologia. Gràcies a això podem aconseguir avenços mèdics rellevants com la bioimpressió d’òrgans, i així millorar substancialment la qualitat i efectivitat de sectors transcendents per a la societat, com el sector sanitari.

Grau en Bioenginyeria Millora la qualitat de vida dels pacients a través de la regeneració i la substitució de teixits danyats amb les últimes tecnologies, com la impressió 3D i la robòtica. Aquest grau únic a Espanya t’obre les portes a la medicina del futur i a la innovació. T. 935 04 20 00 - info@uic.es

uic.es/bio Universitat Internacional de Catalunya


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

18 iCIUTAT

Cs denuncia al govern local per adjudicacions a dit d’1,4 milions Cs alerta que en un informe de l’interventor general de l’ajuntament va posar de manifest que en els darrers anys ha existit una “absència de sotmetiment a la imperativa normativa de contractació pública intencionada i estructural”.

ROBATORIS

Desarticulat un grup criminal dedicat a cometre robatoris en empreses

A C

iutadans de Sant Cugat ha presentat una demanda a la Fiscalia contra l’ajuntament per presumptes adjudicacions a dit a particulars i entitats per valor d’1,4 milions d’euros i per “per actuar de forma il·legal”. Ho ha anunciat el portaveu de la formació al Parlament, Carlos Carrizosa, i el portaveu local, Aldo Ciprian, que han acusat l’actual govern de Carmela Fortuny de “corrupció” i ha dit que és un “escàndol” que el PDeCAT “segueixi robant”. El diputat ha recordat el vincle de la població amb el ‘cas Palau’ i els 167.000 euros de comissions que CDC, Fèlix Millet i Jordi

Montull van cobrar per l’adjudicació a Ferrovial de les obres del PAV3 de la ciutat. A la demanda, a la qual ha tingut accés Sant Cugat Magazine, la formació alerta que l’ajuntament hauria sol·licitat crèdits per pagar serveis “perfectament programables” i “gens imprevisibles” que s’haurien atorgat sense concurs públic. Cs denuncia que en un informe del 12 de febrer de 2019, l’interventor general de l’Ajuntament va posar de manifest que en els darrers anys ha existit una “absència de sotmetiment a la imperativa normativa de contractació pública intencionada i estructural”. Redacció/ACN

gents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), conjuntament amb la Policia Nacional, han desarticulat un grup criminal dedicat a cometre robatoris amb força a empreses a Catalunya, una a Sant Cugat. L’operatiu conjunt ha permès detenir quatre individus, entre els quals hi ha tres coneguts butroners establerts a Madrid que tenen un ampli historial de robatoris amb força a nivell estatal. A més, destaca la seva alta especialització i la seva professionalitat en l’ús de mitjans tècnics per a sostreure vehicles d’alta gamma amb els quals després cometien els robatoris amb força. Van cometre més de nou robatoris amb força a Catalunya en vuit mesos.

Ana ribes un curs Antibullying obert a tothom Mugendo organitza Escriptora

Les places són limitades i s’hauran de reservar a l’escola amb prèvia trucada o email

L

’escola d’arts marcials Mugendo ofereix un curs Antibullying obert a tothom i gratuït el divendres 31 de maig. Aquest estarà impartit per la pedagoga de l’escola Mugendo

Sant Cugat i pel director marcial de Mugendo a nivell nacional, el Sensei Javier Saenz. El curs tindrà una primera part dedicada a pares/mares en la qual es parlarà de la importància de prevenir i

detectar el problema amb temps. Després es realitzarà una segona part en la qual es treballarà amb els nens amb diferents tècniques d’autodefensa, distàncies de seguretat i reforç positiu.


iciutat 19

x

e d t c n taa és ox l o v sbi al la vid a éee d ix e la vi uacc

a la vid

el q u e

a

su e u q el

i cc ee

v e t la

s cc ee d e e u t q el és s ux n t d e u a id elal vq eeti a en

ix

de t n c

ee su cc

o b a la tev

ta al vol

Eleccions Municipals 2019

aa

c l o c v uocc l t a d l s a b o e qul v on t el a b c a a t v l oa vo t ee v all a b ta

és

a

és

a

En aquest acte no hi haurà grans parlaments ni llargs discursos. Només ens presentarem perquè conegueu les persones de la llista d’Units per Sant Cugat.

a l v e t a l

250€

ix eeUs esperem! cc de su

a la vid

el q u e

és

El que volem és conversar amb vosaltres. El que volem és escoltar-vos. I quina millor manera de fer-ho que al voltant d’un vermut?

ta al vol

nt

a v e t a l

c o b

a

a la vid

250€

DE DESCOMPTE EN EL TEU TRACTAMENT D’ IMPLANTOLOGIA 300 clíniques arreu d’Espanya

Més de 7 milions de pacients

Només aquest mes!

30 anys d’experiència al sector

Promoció vàlida de l'1 al 31 de maig del 2019. Descompte de 250 € en el tractament d’implant unitari + corona (acte quirúrgic no inclòs). No acumulables a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari CS10715.

250€

Només DE DESCOMPTE aquest mes! EN EL TEU TRACTAMENT DE DESCOMPTE D’ IMPLANTOLOGIA EN EL TEU TRACTAMENT

250€ 250€

250€

D’ IMPLANTOLOGIA

935 831 612

Només aquest mes!

Rambla del Celler, 125

Sant Cugat del Vallès 300 clíniques Més de 7 milions 30 anys d’experiència de dl. a dv. de 9 a 21h arreu d’Espanya de pacients al sector Només Només Promoció vàlida de l’1 al 31 de maig del 2019. Descompte de 250 € en el tractament d’implant unitari + coronaaquest (acte quirúrgic no inclòs). No acumulables a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari CS10715. aquest mes! mes!

Només DE DESCOMPTE 300 clíniques Més de 7 milions 30 anys d’experiència aquest arreu d’Espanya de pacients al sector mes! EN TEU TRACTAMENT DEELDESCOMPTE DESCOMPTE D’DE IMPLANTOLOGIA

Promoció vàlida de l'1 al 31 de maig del 2019. Descompte de 250 € en el tractament d’implant unitari + corona (acte quirúrgic no inclòs). No acumulables a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari CS10715.

EN EL TEU TRACTAMENT EN EL TEU TRACTAMENT D’ 300IMPLANTOLOGIA clíniques Més de 7 milions 30 anys d’experiència D’ IMPLANTOLOGIA arreu d’Espanya de pacients al sector

Promoció vàlida de l'1 al 31 de maig del 2019. Descompte de 250 € en el tractament d’implant unitari + corona (acte quirúrgic no inclòs). No acumulables a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari CS10715.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

20 iciutat

El Club Muntanyenc entrega els premis de la Marxa infantil 2019

Julia Lauvernier i Violeta Olivet van ser les guanyadores d’aquest any, seguides de Nomidia Saadi i Lila Muñoz; i Bruna Ibáñez i Aina Diaz. Les 113 primeres parelles classificades van rebre un trofeu amb disseny exclusiu i un recordatori.

E

l dissabte 11 de maig el Club Muntanyenc va organitzar a la Plaça Pep Ventura l’acte d’entrega de guardons de la 61a edició de la Marxa Infantil. Julia Lauvernier i Violeta Olivet van ser les guanyadores d’aquest any, seguides de Nomidia Saadi i Lila Muñoz; i Bruna Ibáñez i Aina Diaz. Les 113 primeres parelles classificades van rebre un trofeu amb disseny exclusiu i un recordatori. A més a més, a Leo Minuesa i Gael Fàbregas, classificats en la posició 33, se’ls va lliurar el Premi Especial de TV Sant Cugat. Roger Villaret i Arnau Abril, en la posició 46, van rebre el Premi Especial de Sprint Idiomes. També es van entregar els premis especials a l’Escola El Martinet, per ser el centre amb menys penalització dels primers 10 classificats; a l’Escola Avenç, per ser el centre de primària amb més participants; i a l’Escola Thau per a la classe d’una escola amb més participants. Enguany el Club Muntanyenc ha arribat als 75 anys d’història i ho ha celebrat amb diferents actes a la ciutat, com la projecció d’un documental, un homenatge als socis i sòcies emblemàtics al claustre del Monestir i la instal·lació d’un rocòdrom d’escalada a la Plaça Octavià, entre d’altres.


qualitat // proximitat // comoditat

Més de

COMERÇOS RESTAURANTS SERVEIS

comerços al teu costat

MERCAT MUNICIPAL SUPERMERCAT

Plaça Ausiàs March, 1-9 al costat de l’estació dels FGC de Mira-sol.

COMERÇOS SERVEIS RESTAURANTS CAIXER AUTOMÀTIC

mirasol-centre.cat

P


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

22 iciutat

Televisió Sant Cugat ofereix una programació especial per les eleccions municipals televisió i en directe: el divendres 17 La cadena aposta per donar veu a totes les formacions i ofereix els dos únics debats televisats. A més la nit del 26 de maig realitzarà un programa especial amb el recompte de vots en directe. #26Msantcugat

DEBATS

ENTREVISTES

24H DIRECTES

T

ALCALDABLES

UN DIA AMB...

elevisió Sant Cugat, juntament amb la revista Sant Cugat Magazine, oferirà una programació especial per aquestes eleccions municipals i eu-

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Els espectadors podran participar a través d’aquest hashtag

NOTÍCIES

ropees del 26 de maig amb l’objectiu de donar veu a totes les formacions que es presenten a aquests comicis. A més, inclourà els dos únics debats municipals que es podran veure per

de maig a les 12 h amb els candidats dels partits amb representació al ple i el dimecres 22 de maig a les 11h en directe amb els candidats dels partits que no tenen representació. Els espectadors podran participar en directe a través del hashtag #26Msantcugat. A la vegada la cadena organitza entrevistes individuals amb tots els alcaldables i la nit del 26 de maig s’emetrà un programa especial i en directe per conèixer els resultats de les eleccions a Sant Cugat. Televisió Sant Cugat ha emès la sèrie de programes “Un dia amb els alcaldables” on un equip de televisió ha passat un dia sencer amb cadascun dels candidats dels partits amb representació al plenari amb l’objectiu de conèixer el seu dia a dia i el seu vessant més personal i familiar.


DACARA CORPORATE 23

Una agencia diferente, especializada en “Eventos de empresa saludables” www.dacaracorporate.com

D

acara Corporate somos una agencia formada por un equipo de personas apasionadas por su trabajo. ¿Necesitas un plan de acción a medida para aumentar el salario emocional de los empleados de tu compañía? ¡Te lo diseñamos! Les sorprenderemos con actividades y charlas acordes con los valores de la empresa. Trabajamos para estimular hábitos saludables que fomenten la cultura del bienestar corporativo. ¡Pregúntanos! ¿Cómo trabajamos?: Os visitamos, analizamos vuestras necesidades y os ofrecemos una propuesta a medida. ¿Nuestros clientes? Grandes empresas y Pymes, sin importar el número de empleados.

Y recuerda: EMPLEADOS FELICES, ¡RESULADOS POSITIVOS!

Actividades propuestas: • Clases dirigidas de Yoga, fruta en la oficina, talleres de gestión del estrés. • Running, marcha nórdica, torneos deportivos entre empleados. • Servicio de estética, peluquería, tintorería, farmacia. • Celebraciones, foodtrucks, markets. • Family Day, Santa Claus Day, Sant Jordi. • Detox day, salud y charlas de nutrición. • Descuentos exclusivos para los empleados. • Desfiles altruistas, proyectos solidarios. • Welcome Pack para empleados recién llegados.

Además, en Dacara estamos formados por Aenor y somos consultores de iniciativas socialmente responsables. Ofrecemos proyectos a medida para tu organización, analizamos tus necesidades e implantamos “El Sistema de Gestión de Empresa Saludable”.

¿Todavía no nos conoces?

Programas de conciliación como:

Puedes encontrarnos en:

• Días de canguro con ingenio. • Atención psicológica online individual. • Talleres de mindfulness y charlas de gestión emocional.

www.dacaracorporate.com Síguenos en nuestras cuentas de Instagram y Facebook: @dacaracorporate

Y TAMBIÉN: • Catering de calidad y a medida. • Alquiler de material para eventos: mobiliario, infraestructura…

Pídenos información y te la enviaremos encantados.

Ioga, running, estètica, gestió de l’estrès, foodtrucks, family day, nutrició, solidaritat…

Especistes en events d'empresa saludables @dacaracorporate

dacara

©

Corporate Events

Empleats feliços, resultats positius! www.dacaracorporate.com


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

24 iELECCIONS

El futur de Sant Cugat es decidirà diumenge 26 de maig #26Msantcugat la Sala Canigó, el Centre d’Art Maristany, l’Oficina d’Estacionament Regulat i l’Ateneu Santcugatenc (Casa Jaumandreu). Aquesta nova redistribució va permetre que el PAV3 deixés de ser col·legi electoral.

62.680 electors 31 col·legis 86 meses

U

n total de 62.680 santcugatencs i santcugatenques estan cridats a les urnes el 26 de maig per escollir els 25 regidors i regidores que integraran el

?

?

?

proper ple municipal així com els diputats que formaran part del proper Parlament Europeu. Això representa un 4,3% més que en els darrers comicis municipals de l’any 2015. Dels 62.680 electors d’aquestes eleccions, 61.397 són de nacionalitat espanyola i 1.283 són estrangers que viuen a Sant Cugat i que han sol·licitat participar en aquests comicis.

” A L E I N I U “Q

Hi ha 31 col·legis electorals i 86 meses. Aquestes són les mateixes que en les darreres eleccions generals del s e passat 28 d’abril. Però recordem que, e u ls q municipa s ic igual que en les eleccions generals, t lí o p s ns Els par tit s eleccio le hi ha quatre nous col·legis electorals: a n e t n e .

pr e s essa se va tr av han fet la

Partits (Lectura horitzontal)

Vots

En aquestes eleccions es presenten 12 partits, quatre més que les municipals del 2015. De l’antiga Convergència i Unió (CiU) ara surten tres formacions: Junts per Sant Cugat, Units per Sant Cugat i SCxI-Primàries Catalunya. A més, Sant Cugat en Comú (antiga ICV) i Podem es presenten per separat. VOX és la segona vegada que es presenta a les eleccions municipals a Sant Cugat. Es tracta d’unes eleccions per a alguns, decisives. Els pronòstics diuen que s’ha acabat els temps de les majories absolutes i els partits estaran obligats a pactar per aprovar les seves propostes. A la vegada, alguns vaticinen que podria haver-hi un nou govern d’esquerres i acabar amb 32 anys de govern convergent. Per tant, aquest 26 de maig els santcugatencs i santcugatenques hauran de decidir quin futur volen per Sant Cugat.

% Regidors

Junts per Sant Cugat No volen fer travessa CUP Sant Cugat 7 6 3

5

Cs Sant Cugat 7 2 7 ERC-MES 8 4 3

6

2

1

0

0

0

0

0

0

6

2

2

0

0

0

0

0

0

Sant Cugat en comú 7 4 3

5

3

3

0

0

0

0

0

0

PSC Sant Cugat 7-8 3-4 2-3

7-8

1-2

4-5

0-1

0

0

0

0-1

0

PP Sant Cugat 8 3 3

5

1

3

2

0

0

0

0

0

2

2

0

0

0

0

0

0

Proposem per les minories No volen fer travessa Units per Sant Cugat 6 3 3

7

0

2

0

0

3

0

0

1

SCxI - Primàries Catalunya 5 3

5

0

2

1

0

0

6

0

0

3

VOX Sant Cugat Ordre llistes més votades: ERC / JxSantCugat / CUP / ECP / Cs / PSC / VOX / PP Podem Sant Cugat 4 3 2

6

1

4

0

0

1

2

0

2


Qui governarà Sant Cugat?

opina en directe: #26Msantcugat

EL DEBAT Televisió Sant Cugat i la revista Sant Cugat Magzine ofereixen l’ÚNIC debat televisat, en directe i el decisiu, que dona veu a tots els partits. Divendres 17 DE MAIG a les 12 h en DIRECTE per TV Sant Cugat, debat amb els candidats de Junts per Sant Cugat, CUP-PC, ERC-MES, Cs, Sant Cugat en Comú, PSC i PP. I el Dimecres 22 DE MAIG a les 11h en DIRECTE per TV Sant Cugat, debat amb els candidats d’Units per Sant Cugat, Proposem, Vox, Podem i Sant Cugat Per la Independència - Primàries.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

26 iELECCIONS

Quines són les propostes de les diferents candidatures per Sant Cugat?

Som l’única garantia de la preservació i millora del model de ciutat que agrada a la ciutadania.

Junts per Sant Cugat CAP DE LLISTA Carmela Fortuny HABITATGE

Construirem 665 habitatges de Lloguer protegit a través de Promusa, incrementarem el parc amb 850 habitatges de lloguer protegit aplicant noves mesures de tempteig i retracte i impulsarem la creació de cooperatives locals d’habitatge.

SEGURETAT

Planificarem una nova comissaria dels Mossos d’Esquadra i posarem en marxa les comissàries mòbils externes de proximitat. Apostem per un model de policia preventiva i de proximitat que es coordini amb els agents cívics.

MOBILITAT

Amb qui esteu disposats a pactar?

Fomentarem l’ús de la bicicleta, posarem en marxa una prova de transport escolar municipal, augmentarem la freqüència dels busos municipals i crearem una línia de bus nocturn que apropi els nostres fills I filles de les zones d’oci al centre. Instal·larem una cinta mecànica que connecti l’av. Rius i Taulet amb l’av. Catalunya. Sempre hem pensat que el pacte natural és amb ERC, però aquest grup polític prefereix fer un govern amb la CUP.

Volem una ciutat integradora, inclusiva, sostenible, viva i dinàmica, en la que ningú hagi de marxar, una ciutat per a tothom.

CUP-PC CAP DE LLISTA Núria Gibert Aplicar tarifació social als pisos de lloguer protegit i augmentar el parc disponible i revisió dels criteris d’accés. Fomentar alternatives com les cooperatives d’habitatge, cessions d’ús, cohousing o masoveria urbana. Obligar les promocions privades a fer un 30% de les noves construccions de lloguer social. Cal una ciutat més compacta, sostenible i ecològica. Abordar la seguretat com un dret i des de diverses perspectives: a curt i llarg termini, amb la perspectiva social i comunitària i amb la implementació de les mesures preventives necessàries, com són els agents de proximitat o de barri. Reordenació territorial que potenciï les distàncies curtes i la transversalitat, que possibiliten l’ús dels transports menys agressius i més democràtics i fomenten els sistemes de mobilitat de menor impacte ambiental. Ens plantegem governar la ciutat i, si escau, amb pactes i acords segons programa.

Un Sant Cugat per a tots que es preocupi de les necessitats reals dels ciutadans. Cs CAP DE LLISTA Aldo Ciprian Ha de créixer l’oferta de pisos que es posa en el mercat per a reduir el preu del lloguer/compra. És necessari, i ho farem si governem, disminuir impostos que acaben repercutint en l’alt preu de l’habitatge, com l’IBI (el més car de Catalunya), el nou impost de la Zona 1, l’ICIO o les plusvàlues. Augmentar de forma molt considerable el nombre d’agents de Policia local, ara molt per sota de les ràtios recomanades, un augment de la il·luminació dels carrers i presència policial de proximitat en els districtes perifèrics. Tolerància zero amb el fenomen de l’ocupació. Volem una ciutat on convisquin els diferents mitjans de transport, incentivant l’ús del transport públic. El tancament de l’hipòdrom proposat per JuntsxSantCugat suposa un endarreriment en aquest principi. Amb qualsevol força que proposi millores per al nostre municipi, sempre que s’atingui al principi de respectar la legalitat vigent i cohesionar (en comptes de dividir) a la societat.


26M 27

Volem millorar aquest model de ciutat, fent que arribi a tothom i sigui més sostenible. Després de 32 anys, la ciutat ha perdut el rumb i hem de donar un nou impuls. ERC-MES CAP DE LLISTA Mireia Ingla Impulsarem un protocol d’emergència per prevenir l’exclusió habitacional, de la mà de tots els agents implicats, i donar sortida a aquelles persones que perden el seu habitatge. Doblarem el pressupost actual en aquesta matèria. Completarem la plantilla de Policia Local, i la modernitzarem amb la policia forestal, l’animalista, l’especialitzada contra la violència masclista i també la de barri. Tecnologia al servei de les persones, fomentant les càmeres lectores de matrícules. Cal reduir el nombre de cotxes a mitjà termini, però fent-ho de la mà de les persones. Facilitarem l’ús de la bici, dels vehicles elèctrics i reforçarem el transport públic, fent que els autobusos es complementin millor amb els FGC. El repte que tenim és guanyar; serà difícil i som conscients que serà un mandat que requerirà molts pactes i negociacions.

Volem un Sant Cugat que no deixi ningú enrere.

Sant Cugat en Comú CAP DE LLISTA Ramon Gutiérrez Volem posar l’habitatge primer, fent obligatòria la reserva del 30% d’habitatge assequible i ampliant-ho a un 50% a tot el municipi; també creant una taula de negociació amb entitats financeres per evitar situacions abusives. Ens cal voluntat política per afrontar l’actual situació d’emergència. Elaborarem un mapa amb els espais més insegurs, amb la participació de dones i fent propostes de millora en il·luminació, canvis en l’ús, etc. Treballarem perquè els cossos de seguretat tinguin els efectius necessaris per a les seves tasques. I polítiques que combinin l’apoderament de la comunitat, i la cohesió social. Entre d’altres, volem refer la xarxa d’autobusos, simplificant línies i fent que la xarxa d’autobusos sigui fàcil d’entendre, augmentant freqüències i intermodalitat, per aconseguir un model de transport públic més eficient. La nostra prioritat és fer una majoria d’esquerres per Sant Cugat.

Cal donar respostes a les necessitats de la ciutadania, i això ho podem fer perquè, hem crescut amb Sant Cugat, i som gent preparada.

PSC CAP DE LLISTA Pere Soler Impulsarem accions per aturar els desnonaments, programes d’acompanyament a les situacions de vulnerabilitat. Cercarem sòl per a nous habitatges protegits de lloguer ampliant el parc públic, i la rehabilitació. Augmentarem el nombre de policies, i impulsarem educadors de carrer, serenos, tècnics de seguretat, i consolidarem els agents cívics. Fomentarem les comissaries de districte per a la policia de proximitat, contra la violència masclista. Millorar el transport públic amb nous autobusos elèctrics, adaptat, a demanda i de serveis nocturns, apostem per una estació central d’autobusos intermodal a Coll Favà i un pla útil d’aparcaments real, cal aplicar el pla de mobilitat sostenible actualitzat. Primer veurem els resultats, després posarem el programa en el centre de la discussió. Diàleg, pacte i negociació amb aquelles formacions que tinguin respecte per la diversitat i la pluralitat.

Per un Sant Cugat més segur, amb menys impostos, i ben gestionat. PP CAP DE LLISTA Álvaro Benejam Reconstruirem PROMUSA. Fomentarem una veritable política d’habitatge de protecció oficial per a joves i grans. Incrementarem el suport a la rehabilitació d’habitatges. Ajuts a les famílies amb problemes econòmics. Ampliarem les bonificacions fiscals en l’IBI. Reduirem l’Impost de Plusvàlua Municipal i el retornarem als que hagin pagat, en els anys no prescrits, en els casos de venda de l’immoble sense guany econòmic. Augmentarem el nombre d’agents de policia local fins a complir la ràtio establerta. Figura dels Agents Cívics com a complement i crearem la figura del Sereno. Redistribuirem les línies d’autobusos, fent-les més eficients, ràpides i properes. Fomentarem el transport a demanda en el barris més aïllats. Farem compatible al centre l’ús del cotxe privat, vianants i ciclistes. Crearem nous aparcaments al centre. No pactarem amb cap partit que no compleixi les normes vigents o no respecti el principi de neutralitat institucional vigent a les nostres lleis.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

28 iELECCIONS

Quines són les propostes de les diferents candidatures per Sant Cugat?

La Revolució de l’Empatia. Proposem per les minories CAP DE LLISTA Dimitri Defranc HABITATGE

SEGURETAT

MOBILITAT

Amb qui esteu disposats a pactar?

Creació de l’oficina de control sobre les pràctiques immobiliàries poc honestes per aturar la discriminació a persones amb fills, gent gran, amb animals, vulnerables, que també protegeixi a les particulars que arrenden fent un seguiment personalitzat. En cap cas aquesta oficina defensarà els interessos de la banca i els fons voltors. Ajudar als que lloguen a solucionar el pagament d’avals per mitjà d’un sistema de bons, ja que poques persones estan en capacitat d’afrontar-los. Crear el cos de policia de barri i d’Intermediació social i implementar tecnologia punta de videovigilància. Que els veïns que ho sol·licitin puguin tenir una càmera al seu barri. Estudi detallat de totes les vies, per reduir embussos. Augment de les zones de pàrquing que connecti amb el transport públic eficient. Amb qui condemnin la violència en totes les seves formes, els que reconeguin als altres éssers humans i a tots els éssers vius.

Des del catalanisme humanista i liberal. I si parlem de Sant Cugat? Solucions des del pacte i el diàleg.

La força de l’1 d’octubre a l’Ajuntament.

Units per Sant Cugat

SANT CUGAT PER LA INDEPENDÈNCIA Primàries Catalunya

CAP DE LLISTA Carles Toda

CAP DE LLISTA Joan Recasens

Elaborarem El Pla de Seguretat Municipal. Augmentarem nombre d’agents i implantarem figura Policia de barri. Nova tecnologia efectiva (càmeres i altres). Més sinergies amb Mossos.

Amb una Catalunya independent podrem tenir un marc legal propi que permetrà a l’Ajuntament desenvolupar mesures que l’Estat ha volgut anul·lar davant el Tribunal Constitucional.

Implantarem la Finestreta única per a llicències d’obres majors i d’activitats econòmiques. Promusa: prioritzarem el lloguer per sobre de la venda. Adequarem el topall màxim de renda i prioritzarem criteri d’antiguitat. Mobilitzarem habitatge privat cap al lloguer assequible mitjançant reducció IBI. Impulsarem noves formes de tinença: cohousing, masoveria urbana.

També prioritzarem que els joves de Sant Cugat puguin accedir a un habitatge digne mitjançant ajuts directes.

Actualitzarem pla mobilitat. Optimitzarem transport públic. Potenciarem els vehicles elèctrics i de baixa contaminació; redefinirem i farem més i més segurs els carrils bici. Mobilitat accessible. Zones 30 km/h en àrees d’especial incidència. Des del diàleg i el pacte, estem disposats a parlar amb tothom, respectant el nostre model de ciutat.

Posarem la policia local al servei de la voluntat de la ciutadania, per garantir el control del territori quan es declari la Independència. Volem fer compatibles totes les formes de mobilitat mentre fem la transició cap al transport sostenible. Per això hem de continuar estenent la xarxa de carrils bici fent possible la mobilitat amb vehicle. No pactarem amb cap dels partits del bloc del 155.


26M 29

L’ACUDIT AMB TANTS PARTITS I CARES NOVES A LES MUNICIPALS, HAURIA ESTAT MILLOR VINT DIES DE REFLEXIÓ I UN DE CAMPANYA ELECTORAL

Volem un Sant Cugat per a tots, independentment de la ideologia dels ciutadans on donarem prioritat a la seguretat, la neteja i les famílies. Garantint la neutralitat institucional i el màxim respecte als símbols nacionals. Vox SANT CUGAT CAP DE LLISTA Nerea Andrés Supressió de l’impost de Plusvàlua Municipal i reducció dràstica de l’IBI amb import addicional a les famílies nombroses o amb dependents al càrrec. Increment del cos de policia municipal i creació de la policia de proximitat augmentant la seva presència a cada barri. Creació de la figura de “el sereno” fomentant el treball ocupacional. Una mobilitat sostenible i assequible pels sectors més vulnerables com discapacitats, jubilats i estudiants o famílies amb rendes reduïdes. Tarifa plana sobre les estacions de Ferrocarril i línies d’autobús que circulin pel municipi. Estem disposats a parlar amb qualsevol formació que s’adhereixi a la legalitat vigent.

Podem ofereix honestedat, treball i compromís per a fer que Sant Cugat sigui una ciutat radicalment solidària i inclusiva.

PODEM SANT CUGAT CAP DE LLISTA Gabriel Jover Cessar la construcció d’habitatge protegit destinat a venda. Crear un parc municipal d’habitatge de lloguer. Sancionar als grans propietaris d’habitatge buit. Foment del transport públic. Modificar la xarxa d’autobusos distribuint les línies a partir de les estacions d’FGC i passant per tots els centres educatius, sanitaris, culturals i comercials. Fomentar iniciatives que contribueixin al reconeixement i col·laboració entre els veïns. Complir amb les ràtios recomanades de policia per habitants. Recuperació de la figura dels policies de barri. Podem vol contribuir a la formació d’un nou govern format per les diferents forces d’esquerra.

Si ets un aficionat del món del còmic, envia’ns els teus dibuixos i te’ls publicarem. Acceptem idees i suggeriments! hola@santcugatmagazine.cat


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

30 QUI ÉS QUI? Caricatures per Sergi Solivelles

aren Carmel a Fortuny Cam

a

(Junts per Sant Cugat) ▶ Data de naixement: 2 d’abril del 1968 (51 anys). ▶ Estudis: Pedagoga, Logopeda i màster en gestió pública. ▶ Professió: Alcaldessa. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 28 anys. ▶Família, fills i mascotes: Parella, Jordi Laparra i dos fills, Joan i Maria. ▶ Com et descrius: Sóc honesta, positiva i enèrgica. ▶ Un referent: Neus Català. ▶ Una cançó: “Camins” de Sopa de Cabra. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Fer ciclisme a la muntanya.

(CUP-PC Sant Cugat) ▶ Data naixement: 8 de febrer del 1984 (35 anys). ▶ Estudis: Filosofia. ▶ Professió: Gestora cultural i actualment regidora. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: Hi he viscut 23 anys. ▶ Família, fills i mascotes: Visc amb el meu company, tenim un amic gos que també viu amb nosaltres i esperem un fill. ▶ Com et descrius: Una persona senzilla i curiosa. M’agrada tot allò que fem les persones per fer-nos la vida millor col·lectivament. Els meus amics destacarien de mi el meu sentit de l’humor. ▶ Un referent: Angela Davis. ▶ Una cançó: “Ens quedem a Sant Cugat”. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Llegir, escoltar música i passar temps amb els amics.

NÚRIA GIBERT DASCA

(Cs Sant Cugat) ▶Data naixement: 8 de maig del 1971 (48 anys). ▶Estudis: Enginyeria Industrial. ▶ Professió: Enginyer Industrial i empresari. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: Hi he viscut 33 anys. ▶Família, fills i mascotes: Casat amb dos fills. ▶ Com et descrius: Autònom per definició. ▶ Un referent: La meva germana, Tania Ciprian, la persona més valenta que conec. ▶ Una cançó: Money for Nothing de Dire Straits. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Jugar a bàsquet, seguir els partits de bàsquet dels meus fills i jugar amb ells.

z Aldo Ciprian Rodrígue


ELS PERFILS MÉS PERSONALS 31 ▶ Data de naixement: 18 de juny del 1967 (51 anys). ▶ Estudis: Llicenciada en Dret i estudis de postgrau en Mediació. ▶ Professió: Advocada, actualment portaveu d’ERC-MES a l’Ajuntament de Sant Cugat. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 22 anys. ▶ Família, fills i mascotes: Casada amb en Tomàs, i mare de l’Ignasi, l’Arnau i la Blanca. Tinc una gossa que es diu Arya. ▶ Com et descrius: Empàtica, molt riallera i exigent, però també una mica impacient. ▶ Un referent: El moviment feminista. ▶ Una cançó: Cançó a Mahalta, un poema de Màrius Torres que va ser musicat per Lluís Llach. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Passejar la gossa, l’Arya, pels carrers de Mira-sol.

Mireia Ingla i Mas

(ERC-MES) (Sant Cugat en Comú) ▶ Data de naixement: 12 de setembre del 1986 (32 anys). ▶ Estudis: Grau superior de gràfica publicitària. ▶ Professió: Dissenyador i actualment regidor. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 10 anys. ▶ Família, fills i mascotes: Tinc una gata que es diu Leia. ▶ Com et descrius: Hiperactiu i despistat. ▶ Un referent: Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. ▶ Una cançó: El momento de La Casa Azul. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Anar a la muntanya, llegir ciència ficció i mirar sèries.

Ramon Gutiérrez Illa

na

▶ Data de naixement: 13 d’abril del 1968 (51 anys). ▶ Estudis: Llicenciat en Geografia, Història i Història de l’Art i Postgrau en Lideratge per a la gestió política i social. ▶ Professió: Cap de secció de l’Agència metropolitana de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 22 anys. ▶ Família, fills i mascotes: Núria Masip (dona), Pere Soler (20 anys) i Clara Soler (18 anys). ▶ Com et descrius: Optimista, alegre, responsable i (PSC Sant Cugat) compromès amb la ciutadania i la ciutat. ▶ Un referent: Olof Palme per la seva defensa de la pau i el diàleg, i Clara Campoamor, per la seva dialèctica i la seva lluita per la igualtat i en defensa dels drets de les dones. ▶ Una cançó: Sangtraït - Fortadora D’ànimes. Pere Soler ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Escoltar música i escapades amb la família.

Artalejo


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

32 QUI ÉS QUI?

Caricatures per Sergi Solivelles ▶Data de naixement: 24 de juny del 1974 (44 anys). ▶Estudis: Dret. ▶Professió: Advocat, amb 16 anys d’experiència. He exercit en diferents despatxos d’advocats de prestigi. Sóc soci director del meu propi despatx, BMO ADVOCAT. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 14 anys. ▶Família, fills i mascotes: Casat i tinc dos fills, d’11 i de 9 anys ▶ Com et descrius: Persona amable, propera, dinàmica, i reflexiva; que sap escoltar, amic dels seus amics. ▶ Un referent: Joseph Alois Schumpeter. ▶ Una cançó: One night d’Elvis Presley. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Esport i passar temps amb la família i amics.

(PP Sant Cugat)

Álvaro Benejam Peretó ▶ Data de naixement: 11 d’abril del 1980 (39 anys). ▶ Estudis: Biologia i Màster en Producció Audiovisual. ▶ Professió: Biòleg. Vaig participar en els moviments socials dedicats a la defensa de l’Amazones. Sóc un dels fundadors de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) i membre de Vallès Sense Fronteres (Sant Cugat). ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 12 anys. ▶ Família, fills i mascotes: La meva dona Marisol, els meus fills Albert i Adrià i una gossa que es diu Laica. Tinc una família apadrinada a Síria. ▶ Com et descrius: La indiferència és la llavor de la injustícia. ▶ Un referent: Henrietta Swan i Clair Cameron Patterson. ▶ Una cançó: Si me quieres escribir (és una de les cançons de la Guerra Civil més famoses i conegudes, composta durant la batalla de l’Ebre). Dimitri Nagib Defranc Cevallos ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? (Proposem per les Minories) Veure documentals de ciència i història i les arts marcials (Aikido i Karate).

Carles Toda i Jimenez

(Units per Sant Cugat)

▶Data naixement: 17 de gener del 1958 (61 anys). ▶Estudis: Dret (no finalitzat). Formació en anàlisi de balanços, gestió d’empreses i gestió de comerç exterior. ▶Professió: Prejubilat de CaixaBank. Actualment col·laboro amb diverses ONG i participo en dues empreses. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 40 anys. ▶Família, fills i mascotes: Casat amb la Sílvia. Tinc 5 fills, 11 nets, 2 fills d’acollida i un gos. ▶ Com et descrius: Molt sensible en temes socials. Em preocupen les persones. Humanista, catalanista moderat i europeista convençut. ▶ Un referent: Com entenia la vida, Luigi Giussani. ▶ Una cançó: Can’t You See de Matthew and The Atlas. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Tinc moltes aficions (cantar lírica, per exemple), però com més gaudeixo és estant amb la família.


ELS PERFILS MÉS PERSONALS 33

Joan Baptista Recasens Guinot ▶ Data de naixement: 11 de gener del 1961 (58 anys). ▶ Estudis: Dret. ▶ Professió: Diputació de Barcelona (Assessor tècnic d’Espais Naturals). ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 55 anys a Sant Cugat, dels quals 22 a La Floresta. ▶ Família, fills i mascotes: Tres fills i una filla. Un gos. ▶ Com et descrius: Apassionat de Sant Cugat i esperant que aviat puguem ser un país normal, un país lliure pel bé de totes i tots els catalans! ▶ Un referent: Manuel Carrasco i Formiguera. ▶ Una cançó: Democracy Leonard Cohen. (Sant Cugat per la ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Independència Estar amb els meus fills i família. A banda d’escoltar Primàries música, llegir i el Barça! Catalunya) ▶Data de naixement: 13 de març del 1994 (25 anys). ▶Estudis: Estudis en Dret i Criminologia. Professió: Em dedico al sector del transport i tinc una petita empresa. ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: La meva família al complet procedeix d’un petit Poble de Burgos (Vilviestre del Pinar). És per aquest motiu que sóc veïna de Sant Cugat de tota la vida però he crescut entre els dos municipis. ▶ Com et descrius: Una persona de valors tradicionals on la família per a mi és l’eix on radica tot. ▶ Un referent: La Reina Isabel I de Castilla, Isabel La Catòlica. ▶ Una cançó: “El sitio de mi recreo” d’Antonio Vega. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? M’agrada llegir, sona a tòpic però em passo el dia llegint temes relacionats amb el món jurídic i no tinc temps per a llegir gèneres de la meva pròpia elecció. D’altra banda, m’encanta escapar-me a la muntanya i fer rutes amb amics.

Nerea Andrés Antón

(VOX Sant Cugat)

(Podem Sant Cugat) ▶ Data de naixement: 24 de març del 1979 (40 anys). ▶ Estudis: Doctor en Física. ▶ Professió: Enginyer informàtic (suport tècnic a científics). ▶ Quants anys fa que vius a Sant Cugat: 11 anys. ▶ Família, fills i mascotes: Casat amb dos fills. ▶ Com et descrius: Apassionat, familiar, activista i dialogant. ▶ Un referent: Gerardo Iglesias per la seva honestedat, treball i compromís amb la lluita obrera. ▶ Una cançó: “Deshacer el mundo” d’Héroes Del Silencio perquè cal començar a poc a poc a canviar el sistema capitalista. ▶ Què t’agrada fer en el teu temps lliure /hobby? Anar de càmping amb la Gabriel Vicent Jover família i amics.

Mañas


Col·leccionable 8

Carrer Santiago Rusiñol l’any 1969 de Carles Cabanas Rosell (Fons Cabanas)

Fotografia en color del carrer Santiago Rusiñol, avui dia, una de les principals vies de vianants de la nostra ciutat. En aquell temps, aquest carrer formava part de la carretera, que, partint dels Quatre Cantons, portava fins a Cerdanyola i suportava un continu trànsit de vehicles en doble sentit. Es pot veure a mà esquerra alguns comerços, com la farmàcia o la pastisseria Sàbat i al fons a banda dreta, l’estanc de Cal Crispín. Altres que ja han desaparegut com mobles CasaJuana o el supermercat Vilaró, a mà dreta. Adaptació text de Ricard Mestre, Postals i Fotografies antigues de Sant Cugat del Vallès· Col·leccionable SANTCUGAT Magazine

Espai patrocinat per:


consulta on votar:

Recorda Quatre nous col·legis electorals

• santcugat.cat • telèfon 010 • OAC’s del centre i dels districtes

· Centre d’Art Maristany · Sala Canigó · Ateneu (Casa Jaumandreu) · Oficina d’Estacionament Regulat


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

36 iESPECIAL

C A S A L S

D‘E S T I U

Un dels moments més divertits pels més menuts de la casa és l’estiu perquè s’organitzen múltiples casals a tot Catalunya i també a Sant Cugat. Cada any es fan més de 500 activitats en tot el territori català, de diverses temàtiques i on participen més de 225.000 infants. Uns 30.900 professionals vetllen per aconseguir un estiu perfecte pels nostres fills! Què aprenen els nens? ● Ser més tolerants i socialitzar-se. ● Fan noves amistats. ● Aprendre noves formes d’omplir el temps lliure. ● Guanyar autonomia. ● Col·laborar i treballar en equip. Guia ràpida per escollir un casal 1) Mai imposar el criteri propi. Tenir en compte els interessos de l’infant. 2) Implicar-lo en la preparació: motxilla, material, informació sobre l’indret. 3) Informar-se de com funciona l’activitat o el casal, així com conèixer els monitors i educadors, o el lloc on es realitzarà el casal o les colònies. 4) Respectar la seva adaptació i la seva experiència.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

38 iESPECIAL

Quins casals d’estiu ofereix Sant Cugat? Primavera, dies més llargs, comença la calor... És aventurat, però en quatre dies tenim l’estiu aquí! No us adormiu i informeu-vos bé de l’àmplia oferta d’activitats, cursos, casals i tallers que ofereix Sant Cugat pels més petits de la casa. Com que sabem que és una feinada, us hem facilitat la feina i aquí teniu un recull dels més destacats. Als menuts els hi espera un estiu ben mogut! ▶ Agora SANT CUGAT INTERNATIONAL SCHOOL A l’Agora hi ha una àmplia gamma de campaments on nens i joves, d’1 any fins a Batxillerat, podran gaudir d’un estiu ple de possibilitats 100% en anglès: esports, ciència i tecnologia, arts, taller audiovisual, aprendre jugant, Baby Summer, suport acadèmic o estades en col·legis germans d’Andorra o del Regne Unit.

▶ESPAI LOGOPÈDIC I SANITARI SANT CUGAT Kids Camps és el casal d’estiu de l’EPG Espai Logopèdic i Sanitari. Agrupa un munt d’activitats, entre elles English Activities, el Racó Literari i jocs didàctics al parc i va dirigit a infants entre 5 i 12 anys. El centre està format per un equip interdisciplinar format per logopedes, mestres, psicopedagoga i psicòloga.

▶ Bubbles Bubbles és una escola infantil de Sant Cugat. Fan una aposta per fomentar el creixement personal de cada nen. El seu sistema educatiu es basa en rutines diàries. D’aquesta manera s’aconsegueix que els petits aprenguin i es desenvolupin. A la vegada busquen que els infants assimilin valors de convivència familiar i guanyar independència. Per aquest estiu ofereixen el Bubble Camps, un casal d’estiu per a nens i nenes de 0 a 6 anys.

▶General Giap L’acadèmia de ball General Giap ofereixen classes tant per a principiants com per a futurs ballarins amb l’objectiu de divertir-se o formar-se com a professionals. Per aquest estiu els nens i nenes gravaran un videoclip cada setmana amb les cançons més representatives i actuals.

▶ English Connection Per aquest juliol ofereixen cursos per a joves (ESO) i adults amb flexibilitat d’escollir entre 20 i 38 hores de classe. Els cursos per a joves s’enfoquen en millorar la gramàtica i el vocabulari amb un fort èmfasi en la comunicació oral. També es realitzen cursos de Preparació B1 FIRST i C1 Advanced. Un equip de professors experimentats s’assegura que els estudiants són competents en cada part de l’examen. És un centre reconegut de Preparació per exàmens de Cambridge i molts dels professors són examinadors oficials. ▶ Escola Sant Cugat El centre de ball Escola Sant Cugat ofereix per aquest estiu dues hores diàries de ball així com la preparació d’un espectacle cada setmana i un videoclip. Cada divendres hi haurà una exhibició pels pares. A més d’activitats a l’aire lliure i un dia a la setmana de piscina i de taller de circ.

▶ Helen Doron Un casal on es treballa cada dia amb anglès a través de mini cursos intensius i jocs, amb l’objectiu de què els nens practiquin les seves habilitats comunicatives: aprendre vocabulari, millorar la pronunciació i reforçar les estructures gramaticals. Com a novetat introdueixen els esports amb la col·laboració del Set Ball tennis: classes de natació (de 3 a 7 anys) i tennis (8-10 anys) dos matins a la setmana. ▶ MaB Languages MaB Languages dona resposta a la formació de llengües estrangeres a nens, joves i adults, d’una manera efectiva gràcies a l’experiència i formació del seu equip. Aquest estiu en el seu Summer Rocks Camp els nens i nenes descobriran 5 civilitzacions antigues a partir de tallers de cuina, música i teatre, ciències, jocs i esports i manualitats. ▶ Mugendo L’escola d’arts marcials ofereix per aquest estiu un casal d’estiu centrat

en tres eixos: el desenvolupament personal, el desenvolupament físic i el reforç escolar i l’aprenentatge. Tot això combinat amb excursions, jocs d’aigua, manualitats, curs de defensa davant d’estranys, entre altres moltes activitats. Prova una classe totalment gratuïta! ▶ OMET L’OMET proposa per aquest estiu una sèrie d’activitats per a infants i joves de P3 fins a 2n de Batxillerat. Hi ha per tots els gustos i edats: Multiesportiu de juny i setembre (de P3 a 6è EP), Motrijoc (P3 i P4), Iniciació esportiva (P5 i 1r EP), Diver Esport (de 2n EP a 4t EP), Pre-Joves (5è EP i 6è EP), Multiesportiu per a Joves (de 1r d’ESO a 2n de batxillerat), Hípica i natura (de 2n EP a 1r d’ESO), Atletisme (de 1r EP a 1r d’ESO) i Hip Hop (de 1r EP a 1r d’ESO). ▶ Pou d’Art Pou d’Art ofereix per aquest estiu diversos tallers per nens a partir de 4 anys, joves i adults. Des de tallers de costura creativa així com costura i patronatge, d’expressió plàstica, còmic i il·lustració, dibuix i pintura, entre altres. Una manera d’estimular la creativitat dels nostres infants en un espai únic al centre de la ciutat. ▶TbKids El Techno Summer que ofereix TbKids presenta cada setmana una aventura tecnològica diferent perquè puguin fer el que més els hi agrada: imaginar, crear, construir i programar d’una forma dinàmica i divertida. Les activitats estan organitzades i preparades per grups d’edat, a partir dels 4 anys. També durant aquest dies d’estiu, tindran l’oportunitat de conèixer altres companys amb aficions tecnològiques similars a les seves. Totes les activitats estaran guiades i dinamitzades per un gran equip de monitors que els ajudaran a gaudir d’uns dies motivadors d’aprenentatge tecnològic.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

40 iESPECIAL

100% ANGLES

ANCIENT CIVILIZATIONS EDITION

DEL 25 DE JUNY AL 26 DE JULIOL - DE DILLUNS A DIVENDRES. Horari matí o tot el dia amb el dinar i berenar inclosos. Per a nens i nenes d’ Infantil i Primària (de 4 a 12 anys). 1 WEEK 08:00-13:00: 105€ 08:00-17:00: 180€ Descomptes fins el 02/06

931 40 85 45 - 652 27 32 49 info@mablanguages.com www.mablanguages.com


CASALS D’ESTIU 41

De 3 a 10 anys Del 25 de juny al 26 juliol

Casal d’estiu en anglès

C/ Josefina Mascareñas, 1 931 064 354 santcugat@helendoron.com

De 6-9 Años

Intensiu

Intensiusd’anglès d’anglès Intensius DEL 3 AL 28 DE JULIOL 2017 Preparació B2 FIRST Intensius d’an i C1 ADVANCED (37,5h) DEL IntensiusIntensius d’anglès d’a DEL 3 AL 28 DE JU Joves i Adults DEL 3 AL 28 DE JULIOLDEL 2017 3 AL 28 D Nens, joves, adults / Preparació First Certificate and Advanced / Matins I tardes

C. Sant Domènec, 7, 1r 2a Lorem Ipsum Dolor Sit Amet. Lorem Ipsum Dolor Sit Amet. www.english-connection.es

t: 93 675 2106 / 695 287 294 EnglishConnectionSantCugat

Nens, joves, / Preparació First JULIOL Certificate Nens, joves, adults adults / Preparació First Advanced / M DELCertificate 1 AL 19 DEand

es, adults / Preparació Certificate and Advanced I tardes Nens,First joves, adults / Preparació First/ Matins Certificate and Advance

C. Sant Domènec, 7, 1r 2a t: 93 675 2 EnglishConn C. C. Sant Domènec, 7,www.english-connection.es 1r 2a t: 93 675 C. 2106 / 695 287Sant 294 Sant Domènec, 7, 1rDomè 2a t: 93 www.english-connection.es EnglishConnectionSantCugat www.english-connection.es English www.english-connectio


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

42 iESPECIAL


CASALS D’ESTIU 43

Z Vesteix l’aventura del dia de 0 a 14 anys c/ Santiago Rusiñol, 29 tel.936758748 iMARXA INFANTIL 29 13

PORTES OBERTES

Centre de suport familiar de 0 a 3 anys

Centre obert de 7.30 h a 17 h. Guarderia ambcamp! horaris flexibles Bubbles

de gener a juliol 19/01, 16/02, 16/03, 13/04, 18/05, 15/06 i 20/07 de 10 h a 14 h

CasalsOrientació d’estiu depsicopedagògica 0 a 6 anys i diversió assegurada! i bubbles camp per gaudir, imaginar i crear els pares Taller i Moments xerrada mensual específica per assessorar Vine a coneixe’ns! Rambla del celler 121, 08172 Sant Cugat del Vallès - T. 93 250 86 20

Bubbles

Bubbles_santcugat


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

44 iOPINIÓ

Els mitjans locals es converteixen en locals Josep M. Martí Periodista i director de l’Observatori de la Ràdio GRISS - UAB

Q

uan hi una crisi econòmica d’abast global com la que hem viscut, els que acostumen a rebre més les conseqüències són les parts febles del sistema econòmic i social; en el cas dels mitjans de comunicació, els esgraons que tenien més possibilitats de patir eren els locals. Això és el que pensàvem molts que passaria, i de fet va passar, bàsicament a tots aquells que no varen tenir la capacitat de reaccionar a temps, o els que es trobaven en una situació més precària d’entrada. Però la crisi també ha servit per a crear oportunitats. En paral·lel al

desenvolupament de la crisi, les noves tecnologies digitals s’han implementant en els darrers anys de forma més ràpida del que ens imaginàvem, situant-se en els diferents mercats de producció i consum a preus cada vegada més competitius. També en el sector de la comunicació: molts diaris, ràdios i teles comarcals han pogut accedir a la xarxa i han aconseguit fer-se assequibles no solament pels habitants de la seva zona de cobertura, sinó també per una audiència d’un abast geogràfic indefinible. La gran paradoxa que s’ha anat produint en els darrers anys ha estat per una part, que els mitjans locals s’han convertit en globals sense adonar-se’n i que per una altra, els seus continguts han aconseguit circular per la mateixa autopista de difusió que les grans “majors” de la comunicació hertziana i escrita.

Un ciutadà de Sant Cugat que visqui a Londres, pot accedit ara a una informació idèntica a la d’un altre que no s’hagi mogut del poble. Aquest no és un tema baladí: és un tema important que fa sentit i és útil no solament pels que viuen fora vila, sinó també per a totes aquelles del món global que puguin tenir algun tipus d’interès en la població. La presència a la xarxa dels mitjans locals, públics i privats ha afegit dimensió i valor a la feina que han fet i fan i els garanteix un futur millor que el que era de preveure amb anteriors canals de distribució. El repte en aquesta nova etapa és aconseguir que trobin la manera d’obtenir els recursos necessaris per a poder fer la seva tasca alhora que millorarla, a fi de poder-se situar en les millors condicions en un entorn molt competitiu, que a vegades fa difícil la visibilitat dels més petits.

100% farta MARIA XINXÓ Periodista i escriptora @mariaxinxo

J

a està, ja han passat aquestes jornades que reivindiquen el paper dels progenitors. Tenim ben arrelats el dia del pare i de la mare, no fos cas que desaprofitéssim una oportunitat per donar ales al consumisme i,

aquest any, també al masclisme. Uns coneguts grans magatzems que comencen per El Corte i acaben per Inglés han decidit que la campanya del dia de la mare tindria com a lema “97% entregada, 3% egoista, 0% queixes. 100% mare”. Podien estalviar-s’ho i posar directament 100% criada, que és el que se suposa que fan les bones mares. De seguida vaig buscar la campanya del dia del pare, no fos cas que anés en la mateixa direcció i no estigués davant d’un

cas de discriminació per sexe sinó d’ineptitud, però no: “El teu pare és únic en la seva espècie”, aquest era el missatge. Ben diferent. A casa, fa anys que aquestes festes no se celebren. No dic que no sigui bonic llevar-te aquell dia i plantar un petó gegant als pares mentre els dius que els estimes i els dones les gràcies per tant. Però de debò ens calen unes jornades instaurades per calendari per fer-ho? Com diria la meva mare, n’estic farta, tipa i cuita.


ENS HEM TRASLLADAT ARA

ES DIRÀ

NOVA BOTIGA - NOUS COLORS - NOUS ESPAIS

VINE A DESCOBRIR-LA!

Ens podreu trobar al Carrer

Francesc Moragas, 8 Sant Cugat del Vallès.


El primer oncòleg em va dir: “Hauràs de deixar de córrer”

Xavier Bonastre El periodista esportiu Xavier Bonastre (Barcelona, 12 de març de 1961) combina la feina a TV3 amb l’escriptura i el hobby de córrer. El divendres 10 de maig va presentar al Club Muntanyenc de Sant Cugat el seu nou llibre “100 històries del córrer”, un recopilatori d’experiències i consells extrets de les més de 750 curses en les quals ha participat.

T: Laura Pou // F: Júlia Ventura

periodista i escriptor


iENTREVISTA 47

B

onastre, que viu a la ciutat veïna de Rubí, fa molts anys que es dedica al periodisme i des de 1984 treballa a la cadena pública catalana. Es tracta d’una de les cares més conegudels esports a TV3, i també era el propietari d’un dels bigotis més coneguts de Catalunya. Bonastre explica que fins i tot quan es va afaitar el bigoti, l’abril de 2014, van fer-li entrevistes sobre aquest fet. Tot un esdeveniment! El periodista és tot un exemple de superació. L’any passat Bonastre es va veure obligat a deixar temporalment la televisió i també l’esport a causa d’una oclusió intestinal primer i mesos més tard per una perforació gastrointestinal del qual va haver de ser operat d’urgències. El rubinenc va passar uns dies inconscient a l’UVI de Mútua Terrassa. No era el primer cop que s’enfrontava a un moment dur. L’any 2006 van diagnosticar-li un càncer de còlon amb metàstasi al fetge del qual es va recuperar, tot i que els metges creien que no podria tornar a córrer. Per què has volgut explicar al món les teves experiències en les curses? Després de córrer 23 anys hi ha moltes coses per explicar. Un dia vaig pensar que podrien ser interessants i divertides per la comunitat running. Com que tinc un bloc, que fa quasi 10 anys que recullo tot el que he fet a les curses, doncs em va servir com a inici d’aquest llibre. A l’esport es diu que el més important és participar, però tu ets competitiu? Sí, absolutament. A les curses, en el moment que et poses un pitral, en aquell moment ja estàs competint perquè sempre vols guanyar a la persona que tens davant. Em motivo competint. Com a periodista esportiu més d’una vegada m’ha tocat entrevistar els guanyadors. És a dir, has acabat una cursa i t’has posat a entrevistar? Sí, ho he fet moltes vegades, sobretot amb mitges maratons. A TV3 fem reportatges de curses més o menys importants. Quan m’encarregaven a mi la peça, feia la cursa i quan acabava realitzava les entrevistes als guanyadors. Després anava cap a la tele a muntar el reportatge.

En el llibre expliques curioses anècdotes com el debut maratonià de l’exentrenador del FC Barcelona Luis Enrique. Com va ser aquest debut?
 Jo estava preparant el 2005 la Marató de Nova York i a través d’uns amics comuns em van dir que el Luis Enrique estava entrenant per fer-la també. A més seria el seu debut. Vaig contactar i vaig estar entrenant amb ell i els seus amics. Allà vaig conèixer una persona magnífica i encantadora. En el capítol explico que ell, que tenia la fama de ser molt esquerp amb la premsa, amb mi va ser molt amable. Pensava que en ser jo periodista esportiu m’enviaria a la merda i no va ser així, al contrari, em preguntava moltes coses. Crec que per la seva feina havia de posar una barrera per defensar al seu grup de treball (els seus jugadors) amb l’objectiu d’aconseguir millors resultats. La fama que té és injusta. I parlàveu de feina? No! Ell s’acabava de retirar com a jugador de futbol i tenia 35 anys, l’edat idònia per fer maratons. Quan vam anar a la Marató de Nova York, just abans de començar la cursa ens deia que estava més nerviós que abans d’un Barça-Madrid. Deia que fer una marató era l’hòstia! Una altra anècdota és amb l’Empar Moliner. Moltes vegades us hem vist a la cursa de la Floresta que se celebra el juliol durant la Festa Major. Fa molts anys que correu junts?
 L’Empar viu a la Floresta. Un dia em va enviar un whatsapp i em va dir: “Hola burro, com estàs?” No la coneixia de res però em va dir d’anar a córrer i com que visc a Rubí i ella a la Floresta vam quedar per anar a córrer pel seu territori. Ella m’ha fet el pròleg del llibre. Durant aquests últims anys s’està potenciant l’esport femení. En el món del running hi ha paritat?
 Pel que fa a la participació de dones a les curses s’ha fet un salt qualitatiu i quantitatiu molt important. Quan jo vaig començar a córrer, fa 23 anys, una cursa que tingués un 10% de dones era un rècord i ara normalment en una cursa hi ha com a mínim un 30% o 40% de dones. El 8 d’abril del 2018 vas córrer la Mitja Marató d’Igualada però aquell

dia la teva vida va canviar, no?
 Sí, vaig tenir una oclusió intestinal i això em va portar a Mútua Terrassa. Allà em van haver d’operar d’urgència. Em vaig recuperar i al setembre vaig tornar a tenir una oclusió intestinal però en aquest cas es va agreujar perquè va derivar en una perforació intestinal. El 50% de les persones que tenen una perforació intestinal es moren. A la meva dona li van dir que potser no me’n sortia. Però me’n vaig sortir i potser m’he recuperat més ràpidament del que s’esperaven gràcies a l’esport. L’esport potser no em va salvar de la mort però sí que em va evitar quedar molt malmès. Ara ja torno a córrer. El 2006 vas patir un càncer i els metges et van dir que no podries tornar a córrer. Tot i això vas seguir practicant aquest esport!
 M’ho van dir quan vaig tenir un càncer de còlon amb metàstasi al fetge. El primer oncòleg em va dir: “Hauràs de deixar de córrer”. Jo li vaig dir que no. Em van operar dues vegades i quan vaig tornar a fer una marató vaig enviar-li un email per dir-li que havia tornat a fer una cursa. Em va respondre que els maratonians érem d’una pasta especial! Dius que vols córrer fins als 80 anys i fer marca si pot ser, no? O fins als 90! L’ideal seria córrer una última cursa i morir-me. Però acabar-la! Seria un final una mica dramàtic. El meu objectiu és córrer fins al màxim possible. Ara vaig més lent però es tracta de buscar sempre la part positiva i aquesta és que podré córrer molts més anys. Fas promeses abans d’una cursa? No. Quan em vaig treure el bigoti fa 5 anys, que es veu que era tan famós i em van fer entrevistes i tot per aquest fet, molta gent es pensava que ho havia fet per una aposta. Però no era per això. Me’l vaig treure perquè el tenia blanc i em feia més gran. Un és presumit! Tornarà el bigoti algun dia? No! No tornarà! Per acabar, dóna’m un consell per començar a córrer. L’ideal és combinar caminar amb córrer. Combina 5 minuts caminant i 30 segons corrent. A poc a poc!

Mira l’entrevista en vídeo a Televisió Sant Cugat:


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

48 iFEM MEMÒRIA

Els nous barris

Dos barris sense ànima: Coll Favà i Volpalleres Per Josep M. Cabrerizo i Bell

Dibuix de JM Cabrerizo

H

e vist néixer i créixer els nous barris de Coll Favà i Volpelleres quan a aquests encara ningú en deia el barri de Coll Favà o Volpelleres, sinó el camp de la figuera, el camp del Perolet o camí antic de Sabadell. I també camí de can “Gurpalleres”, sempre enfangat, sempre terrós per les roderes dels carros i per l’aigua que deixava anar la ceràmica Alexander. Feien rajoles i les rampoines anaven a parar al pas de la riera. Era com una mena d’abocador... Com han passat els anys...! Com ha canviat tot. Per més que intento adaptarme al que veig, la veritat és que no ho aconsegueixo. Cada vegada que

passo per Francesc Macià no puc evitar recordar on hi havia les millors pruneres, i si canvio de carrer sembla que estigui veient la vinya que feia el millor raïm. El més bo. Fins i tot recordo aquells racons de la riera sota el pont de Can Vernet on les granotes saltaven com llagostes. I la por, aquella por que em feien les libèl·lules que mai em vaig atrevir a tocar, els hi dèiem estiracabells, també espiadimonis. Tot això ho sé perquè de petit vaig viure al barri del costat, al Poble Sec. No sé per què li deien Poble Sec, si hi havia aigua per tot arreu. Fins i tot hi havia un dipòsit elevat

de grans proporcions que servia per subministrar aigua a les cases. Aleshores la majoria no teníem aigua corrent com passa avui. L’aigua ens era subministrada dels pous de cal Lluch, un rajolí cada dia. I així de mica en mica em vaig anar fent al carrer, era el meu lloc preferit per jugar. També ho eren les vinyes i els camps del voltant. Fins que em va arribar l’hora de començar a treballar: ho vaig fer amb el meu pare al taller que teníem al capdavall del carrer Sant Juli. Fèiem teixits de canyes, feina molt dura, sobretot els hiverns. Puc dir doncs que em coneixia cada racó i topants d’aquelles terres i que mai em vaig parar a


Petites històries de Sant Cugat del Vallès

iFEM MEMÒRIA 49

pensar què hi hauria un demà, que vindria per canviar-ho tot. Vindrien nous temps, bufarien nous aires que convertirien vinyes i sembrats en els nous barris, però avorrits. Barris sense prunes, ni raïms ni granotes. Ni el taller del meu pare. Només cotxes i més cotxes, ciment i més ciment, i uns quants arbres per fer-hi verd, arbres mal escollits i problemàtics a més no poder. Sobre aquelles terres existeix un fet que mereix ser destacat. Un bon dia van servir d’inspiració al director de cinema F. Rovira Beleta l’any 1951 per rodar-hi una pel·lícula, ni més ni menys que sobre el Ball del Paga-li Joan. A la pel·lícula hi van intervenir gent del poble i es va gravar en exteriors reals. Llàstima que aquests també van acabar desapareixent. Per sort, guardo una còpia d’aquella pel·lícula i puc tornar a visionar imatges que avui ja no existeixen, algunes de ben curioses, altres colpidores.

▸Dos barris sense ànima, Coll Favà i Volpelleres Amb el pas dels anys he vist caure igual que fitxes de dòmino tots aquells referents que en certa manera han omplert de records la meva vida. El primer a caure va ser la masia de Volpelleres, deien que la més maca de tot el terme de Sant Cugat. Va ser un fet insòlit, un fet en el qual es va valorar més la part estètica a l’ètica i avui seria impensable que tornés a passar. Va caure la masia i va caure també bona part del bosquet per fer-hi l’escola Pins del Vallès. També va caure l’entrada

inici de les obres al barri de Coll Favà. Foto: arxiu JMC

a la mina d’aigua que arribava fins al Monestir. En més d’una ocasió, amb la colla del carrer ens hi havíem endinsat un bon tros per aquell túnel, fins que l’aigua ens arribava als genolls. Ignoro si la mina s’ha conservat o no. Del que sí que estic segur és la barrera ferroviària que demanava pas. Va tardar, però al final va venir per quedar-se, i mentre això passava va servir perquè hi circulessin trens de mercaderies i el pas del comboi de residus nuclears. No va ser fins a l’any 1992 quan van començar les obres d’urbanització de Coll Favà: nous carrers, noves avingudes, ah! I nous parcs, és clar. Per contra, van desaparèixer les vinyes, els horts i el vell camí de Sabadell que antigament naixia a tocar del camí d’en Xandri, avui anomenat carrer de Castillejos. No en va quedar res, ni tan sols un petit detall. Altres, que també van desaparèixer, van ser els cultius de maduixes que

“Aquelles terres van servir d’inspiració al director de cinema Francesc Rovira Beleta l’any 1951 per rodar-hi una pel·lícula, ni més ni menys que sobre el Ball del Paga-li Joan” es cultivaven en hivernacles poc vistosos davant del camp de la figuera. I també tots els horts de productes de proximitat o de quilòmetre zero, tan actuals avui en dia. Verdura que un seguit de pagesos cultivaven al voltant del pont de Can Vernet i que venien a plaça com la cosa més natural. En definitiva, i per acabar, cada cop que passo pels barris de Coll Favà i Volpelleres no puc fer veure que no hi veig. Per molts cotxes i ciment que trobi, continuaré veient vinyes i gripaus.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEl 2019

16 ilectors 50 lectors@santcugatmagazine.cat

la foto dels lectors

Envia’ns les teves cartes: Per correu postal: Av. Cerdanyola, 98 08173 Sant Cugat Per correu electrònic: lectors@ santcugatmagazine.cat Per whatsapp

666 72 42 65 Sant Cugat Magazine es reserva el dret a reduir i a editar totes aquelles cartes que ho requereixin.

Així està el carrer Sàndal a La Floresta. Aquesta és la manera d’asfaltar els carrers, malbaratant el diner públic.

Al Passeig Dàlia amb Tarragona. Quina imatge!! Fa dies que està. Ha costat molt viure aquí per tindre aquest servei.

RIBERA COTRINA JOSE-ORIOL

ENVIAT PER WHATSAPP

lectors@santcugatmagazine.cat

cartes dels lectors

no más carriles bici Tanta tontería con los carriles bici y el día que me animo a pillar la bici, le quito el polvo, hincho los neumáticos... Toda una romería y vuelvo a casa enfadado e indignado. No hay ni un solo carril que este en condiciones. Para tirar el dinero a la basura de esta manera mejor que no hagáis nada. A veces me sorprendo de quién esta al mando.

CARLOS MANDRIU

Actuació ràpida de la Guàrdia Urbana en 15‘ Felicitacions a la Policia Municipal de Sant Cugat Actuació i restabliment de la Propietat Privada. Okupació solucionada
 Aquesta és la Policia que volem: àgil, efectiva i sensata. El nostre agraïment per l’efectivitat i el bon tracte. Segueixin així. Sembla que pagar cada mes la hipoteca no té cap importància, perquè qualsevol pot OKUPAR una casa i in-

clús llogar-la a altres OKUPAS, dient simplement la mentida que ja fa X dies que hi és, encara que la veïna els hagi vist arribar, fa cinc minuts. I la casa ja és seva, si la Policia no esbrina la veritat i no vol problemes. Per què les lleis són tan proteccionistes pels Okupas i tan perjudicials per a la persona que durant vint o trenta anys va pagant la hipoteca? Ara que venen eleccions, ens agradaria a la gent de bé, que encara creiem que som majoria. Que els Candidats ens diguessin com pensen parar la invasió d’okupes que tenim a Valldoreix i a la Floresta especialment i arreu del Municipi i de l’Estat.
És molt trist que no puguis posar un lletrero de “EN LLOGUER o EN VENDA” en una casa perquè uns jetas que van mirant amb els seus cotxes pel veïnat a veure què està lliure. Amb tota impunitat ho OKUPIN.
Si ho denuncies, quan ve el Jutjat la casa ja està destronada, l’has de fer nova.

Recentment encara s‘han relaxat més les condicions favorables als OKUPAS, amb les Normes Aprovades al Parlament de Catalunya. Algú pot informar de quins Partits o Candidats, es comprometen a erradicar aquesta plaga? A Alemanya, si t’okupen, amb l’escriptura de propietat i la denúncia a la Policia, els fan fora al moment. Algun partit i /o Candidat ens pot garantir la mateixa Seguretat Jurídica que a Alemanya?

Sebastià Altet


iLECTORS 51 Elecciones 26 de mayo

Lligats pel coll

Ante las elecciones municipales del 26 de mayo es importante saber a quién se vota, ya que Sant Cugat se juega su futuro. Como siempre, mi familia, amistades y todo aquel a quien pueda convencer, propongo a ERC como garante de futuro. Las demás formaciones políticas se unen al final, para repartir poltrona, mayormente. Nada más que añadir. Companys, olviden el fútbol, toros, ocio de bar y demás historias por estas fechas (a las que tienen perfecto derecho, por descontado). Está el resto del año para disfrutar de ello, y concentren su atención al voto. Va por mi madre, familia y amigos, que defienden siempre la República como garante de libertad. Endevant. Visca la República Catalana i Catalunya lliure de España. Salut, y gracias por respetar mis ideas.

Tots sabem que hem avançat molt amb els temes animalistes, encara que lamentablement, ens falta molt camí per recórrer. “Lligats pel coll” es miri com es miri, sona fatal i és el que estem fent encara amb els nostres gossos quan els portem pel carrer, tot i que ara podem triar uns altres tipus de corretges que no van directament lligades al coll i que permet que vagin més còmodes i d’una manera més respectuosa. Per tant, demano que s’utilitzin per alleujar la pressió que exerceix a la tràquea els que van directament al coll. A més, vull deixar constància que estan prohibits els terribles collars de ferros de punxes. Així i tot, encara hi ha alguns propietaris que incomprensiblement els hi posen i caldria preguntar el perquè, a tothom ens agrada que ens eduquin amb amor i no amb càstigs absurds.

A) SÍ (66%) B) NO (33%) C) NS/NC (1%)

Mariángela Palacios

OLGA CASTELLVÍ

Vota: www.tvsantcugat.cat

L’ENQUESTA Tens el vot decidit per a les eleccions municipals? NS/NC: 1% NO: 33% SÍ: 66%


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

52 iEDUCACIÓ

Amb qui estaves el dia que vas aprendre? Acompanyar per aprendre Recordeu quan heu gaudit més aprenent? Amb qui estàveu i què fèieu en aquests moments tan especials? Avui ens volem fixar sobretot en les persones i les circumstàncies que ho fan possible. Avui ens volem fixar en l’acompanyament educatiu, aquell que obre en nosaltres, les ganes d’aprendre. Per Teresa Terrades, professora de secundària, especialista en educació relacional i col·laboradora de l’entitat santcugantenca Edbuilding.org

A

prendre és una necessitat humana que ens procura la supervivència i ho fem millor acompanyats que sols donada la nostra condició d’éssers relacionals. Tots aprenem de tots però necessitem d’un vincle segur per fer front als reptes i l’esforç que suposa fer-ho. Aprenem dels mestres, de les famílies i dels nostres iguals amb els qui hi tenim una relació significativa, sòlida i segura que ens fa sentir que amb ells arribarem a bon port. Les persones que ens dediquem a la docència, comprovem que establir aquest vincle significatiu és previ a l’aprenentatge i que hem de donar l’espai i el temps necessari a crear-lo. Compartint experiències, desplegant junts les nostres fortaleses i capacitats, sentint que ens veuen capaços i despertant l’interès i l’afecte per tot allò que té a veure amb el coneixement, connectem. És una connexió emocional que esdevé vincle i fa possible un aprenentatge significatiu. Acompanyar a les persones quan aprenen és un procés que no s’acaba amb la construcció del vincle, és

Foto: inezdelprado.com

“Compartir experiències és una connexió emocional que esdevé vincle i fa possible un aprenentatge significatiu”

L’acompanyament educatiu és la tasca principal de tot docent que en fer-lo, obre les portes i les finestres del saber i transforma les persones en bones i sàvies i cultes.

un procés que s’ha de fer dia a dia recosint totes les vores i costures necessàries per seguir avançant. Necessita d’una mirada esperançada que creu en elles, que les accepta incondicionalment tal com són i les reconeix en els seus èxits.

Llegíem un poema de García Lorca una tarda plujosa de dimarts amb la senyoreta Loli i amb la seva veu, jo somniava... Arroyo claro, fuente serena... Aquest és el meu moment. I el teu, quin és? I amb qui estaves?


iCULTURA 53 MÚSICA EN FAMÍLIA

fotografia

MÚSICA NEGRA

NOVELA Y MANTA:

la aventura de leer Per Cristina Gómez

escriptora santcugatenca PETITS CAMALEONS

World Press Photo

STQBLACK

4, 5 i 6 d’octubre Teatre-Auditori Sant Cugat i exteriors petitscamaleons.com

Fins al 26 de maig Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Del 16 al 26 de maig Diferents espais

Torna el festival de música per a tota la família. Un cap de setmana amb 33 artistes i 9 escenaris. Música per a nadons de 0 a 3 anys, zona de signatures i contacte directe amb els artistes, servei d’acollida, chill out per descansar, zones de restauració, i molt més! Alguns dels artistes confirmats són: Els Pets, Joan Dausà, La Pegatina, Buhos, Gertrudis, Doctor Prats, Miquel del Roig, Oques Grasses i Pol Cortés.

Barcelona torna a ser una de les primeres ciutats a acollir el World Press Photo, una exposició on es mostren les fotografies guanyadores del prestigiós premi de fotoperiodisme sota el lema “Les històries que importen”. Les 140 fotografies guanyadores d’aquesta edició van ser escollides entre les 78.801 imatges que es van presentar a concurs, realitzades per 4.738 fotògrafes i fotògrafs internacionals.

▶ ART A LA SALA RUSIÑOL

`

Josep Cruanas

Aquesta exposició es pot visitar a la Sala Rusiñol fins a l’11 de juny.

S

St.QBlack és el Festival de Música Negra de Sant Cugat, que enguany celebra la seva cinquena edició. Fins al 26 de maig, diferents espais de la ciutat seran l’escenari musical de l’esdeveniment. Chris Kramer & Beatbox’n’Blues, The Slingshots actuaran dissabte 18 de maig. Durant el matí de diumenge 19 de maig les famílies podran gaudir de l’actuació de Delta Blues (11.30h) i Blues Prisioners (14h) als Jardins del Monestir. + informació: www.stqblack.cat

ota el títol “50 anys de pintura”, l’artista Josep Cruañas presenta aquesta exposició que celebra els 33 anys de la Sala Rusiñol de Sant Cugat. La galeria i el pintor comparteixen la passió pel viatge de la vida amb la companyia inestimable de l’art que ens ajuda a desxifrar enigmes i descobrir certeses. Plenament objectiu en les seves realitzacions pictòriques, que a vegades s’acosten a visions fotogràfiques, l’artista no dubta a passar d’un continent a l’altre buscant la meravellosa varietat de l’existència i a la vegada allò que ens uneix a tots. Viatger per Catalunya, Europa i els Estats Units, el pintor és originari de la població garrotxina de Maià de Montcal.

C

ada vez estoy más convencida de que el mejor invento de la humanidad no es la rueda. Eso lo debió decir algún esclavo egipcio mientras llevaba piedras hacia la pirámide; tampoco fue la cama. Eso lo dijo algún hombre muy cansado. Lo mejor que inventó el hombre fue el libro. Un artilugio que le permitía escribir y leer, luego, lo que se había escrito. Y aquello, que se grababa en el barro, quedaba grabado, casi para siempre. Allí empezó la humanidad completa. Se podían contar historias, cómo se había cazado el último jabalí, dictar leyes, crear ideas. Se podían contar historias que fueran verdaderas, pero también se podían contar cosas falsas. Y aventuras para llevar a la mente del ser humano, todo lo lejos que se quisiera y de mil formas ni siquiera existentes. En la realidad de lo escrito, todo cabe y todo existe. No es cierto que una imagen valga más que mil palabras, muchas veces, una palabra, vale muchísimo más que mil imágenes. Lo que sucede es que las imágenes están quietas; son planas. Las palabras tienen relieve y toda la vida que les queremos dar, si las leemos. Te animo a que les cuentes esto a tus hijos, para que entiendan la magnanimidad de la lectura. Si tú se lo dices con convencimiento, ellos te seguirán, porque creen en ti. ¡No olvides que eres su adulto de referencia! ▸Instagram: @novelaymanta ▸Facebook: Novela y manta ▸cristina@novelaymanta.com


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

54 iNENS I ADOLESCENTS

Educant en disciplina positiva Per Helen Doron English

Q

ue els fills venen sense llibre d’instruccions és una cosa que els pares ja saben, però no negarem que a vegades vindria molt bé seguir unes normes ideals com a millor solució: rebequeria, discussions entre germans, desobeir per norma, xantatge emocional... Què fer en aquestes situacions? Educar i fer-ho bé és el treball més difícil al qual s’enfronten els papàs i mamàs al llarg de la seva vida. Al llarg dels temps hi ha hagut diferents enfocaments i mètodes, una d’elles és l’anomenada Disciplina Positiva, que té el seu origen en els anys 20 i es basa en la filosofia dels psicòlegs Alfred Adler i Rudolf Dreikurs. Però és a partir dels anys 80 quan la psicòloga Jane Nielsen sistematitza aquesta metodologia. Segons afirma Jane Nelsen, els cinc criteris que defineixen la Disciplina Positiva són: 1. És amable i ferma al mateix temps 2. Ajuda als nens a sentir-se importants 3. És eficaç a llarg termini 4. Ensenya valuoses habilitats per a la vida (respecte, participació, responsabilitat…) 5. Ajuda al fet que els nens desenvolupin les seves capacitats i siguin conscients d’elles.

“Aquest mètode educatiu està basat en el respecte mutu, l’afecte i la comprensió, sense caure en la permissivitat ni la sobreprotecció” La Disciplina Positiva es basa en la idea que l’autoritarisme i el càstig no propicien situacions de canvi de determinats comportaments. La criança en positiu permet ser ferms i amables i per a això els papis han d’aprendre a escoltar als fills abans d’actuar, ja que qualsevol mal comportament ve determinat per una emoció, i si els pares arriben a comprendre com se senten els seus fills i per què, és més probable trobar junts una solució. Aquest mètode educatiu està basat en el respecte mutu, l’afecte i la comprensió, sense caure en la permissivitat ni la sobreprotecció. Quan hi ha conflictes no es busquen culpables, sinó solucions que acosten als pares amb els fills. D’aquesta forma els nens van desenvolupant també les seves habilitats i recursos, veuen als seus pares com a persones proactives i no reactives, aprenen a ser resolutius i responsables dels seus actes, a més de desenvolupar la seva intel·ligència emocional.

Ensenyem amb criteri, eduquem amb el cor. Escola concertada per la Generalitat de Catalunya

TEENAGER SHOP Santiago Rusiñol, 40. Sant Cugat del V. Tel. 629 72 79 18

Rambla Ribatallada, 12-14. Sant Cugat del Vallès 93.674.04.14 escola@franciscanessantcugat.org @SantaIsabelSQgt @escola.santaisabel

“Ioga per nens i joves de 0 a 101 anys”

C/Estapé 43 Sant Cugat 676 662 776

llardeioga@gmail.com

www.llardeioga.net


iNENS I ADOLESCENTS 55

TALLERS PER

SETMANES! 25 jun - 2 ago 26 ago - 6 set

Tecnología Creativa

9.00h a 13.30h Possibilitat de dinar i activitat de tarda

www.tbkids.es Tecnología Creativa

932.69.38.79

Ferran Burgal Juanmartí | Psicòleg Col·legiat 24002

Experts en Intel·ligència Emocional Tractaments per Depressió, Ansietat, Trastorns de la Conducta, Fòbies, Trastorns de Personalitat... Passeig de Rubí, 56 Valldoreix 606 900 497 info@fbpsicologia.es

NECESSITES AJUDA AMB EL TEU FILL? -Dificultats d’aprenentatge -Dificultats lectores (mètode BINDING) -Psicología infanto·juvenil

Fent Costat Plaça d’en Coll, 2 · Sant Cugat · 935 89 76 40 Botiga d’articles de segona mà per al teu nadó Nou espai al centre de Sant Cugat (a 5 min. del Monestir) Av. Cerdanyola nº67 T. 93 008 10 27 M. 657 391 554 www.erameu.es info@erameu.es

Treballem a domicili Primera visita gratuïta

INFANTIL PRIMÀRIA - SE CUNDÀRIA BATXILLERAT

www.fentcostat.cat / info@fentcostat.cat


santcugat MAGAZINE | MAIG DEl 2019

56 iSÈNIORS

Cómo mejorar el trato a las personas mayores per María José Romero de Damai

E

s posible que, sin ser conscientes de ello, no estemos respetando algún aspecto importante que influye en su calidad de vida. Algunos consejos pueden ayudar a las personas que tienen bajo su cuidado a sus padres, abuelos o cualquier otro familiar que esté transitando por la tercera o cuarta edad:

• Escúchales como a cualquier otra persona. Se puede caer en el error de no respetar su capacidad para tomar decisiones y no escuchar sus opiniones por pensar que están desfasados o que sus pensamientos no son coherentes, pero las personas más mayores acumulan años de experiencia y sabiduría muy a tener en cuenta. Además ellos, mejor que nadie, saben lo que quieren, algo que se debe respetar. • Hay que saber lo que realmente necesitan. Llegar a la vejez no implica tener que recibir una serie de cuidados concretos, ya que dependiendo de la capacidad física y cognitiva de cada uno, del estado de salud, del grado de dependencia e, incluso, del pudor de cada persona, demandará una serie de cuidados diferentes. Hay personas mayores que necesitan que les ayuden a asearse, otras que estén con ellas durante la noche, y otras simplemente que les acompañen al médico. Es por ello que los cuidados que reciba la persona mayor deben venir marcados por las necesidades que el propio interesado reclame, siempre que esté en condiciones de hacerlo. Serveis d’Assistència Domiciliària a la Gent Gran i amb Dependència

Serveis D’assistència Domiciliària (SAD) Servei D’assistència a La Llar (SALL) Servei D’assistència Hospitalària Atenció Personalitzada, servei diari d’1h fins a 24h, serveis puntuals per hores, festius i caps de setmana. A casa seva, amb la seva familia ….de persones i per a persones c/ del Berguedà, 43 P. I. Pla de la Bruguera Castellar del V. Tel i Fax 93 714 33 43 info@vallesgentgran.com

• Evita que caigan en el desfase generacional. Que el anciano sólo se relacione con otras personas mayores, o ni si quiera con ellas, conduce al aislamiento. Para evitarlo, es fundamental concienciar a niños y jóvenes de lo importantes que son nuestros mayores, de cómo se les puede ayudar, y mostrarles lo que pueden aprender hablando con ellos. Fomentar situaciones en las que se reúnan personas de diferentes generaciones resulta beneficioso para toda la sociedad. • Háblale como te gustaría que te hablasen a ti. Es común ver a jóvenes, y no tan jóvenes, dirigirse a los ancianos en un tono de voz alto, con términos muy simples, o gesticulando de forma excesiva como si no les entendieran. A no ser que el mayor presente algún problema auditivo o de comprensión específico y sin tratar, se les debe hablar con normalidad, como a cualquier otro adulto. • No todos los mayores son dependientes. La esperanza media de vida ha aumentado gracias a la evolución de la sociedad y a los avances de la medicina, por lo que muchas personas llegan a los 80 años con plenas capacidades para vivir con total autonomía. Sin embargo su entorno, y especialmente los hijos preocupados por el bienestar de sus padres, no aceptan este grado de independencia y se empeñan en cuidarlos, cuando realmente no lo necesitan. Esta situación puede generar frustración y pensamientos negativos del tipo ‘¿realmente no soy capaz?’ o ‘mis hijos me ven como un anciano que ya no se vale por sí mismo’. • Hazle partícipe de tu vida. No importa si a la hora de la comida estáis hablando del nuevo iPhone, o de la última película de Steven Spielberg, dirígete también a la persona mayor que tienes al lado, es posible que no sepa muy bien de lo que hablas, o quizás sí, pero si le incluyes en la conversación no se sentirá aislado y fortalecerás los lazos de afecto. Todo se resume en una frase: Trata a las personas mayores como te gustaría que te tratasen a ti.

ACOMPAÑAMIENTO PARA PERSONAS MAYORES

CONTACTO: María José Romero Acuña (directora) 672 273 000 info@damai.com.es www.damai.com.es


CLÍNICA OFTALMOLÒGICA RUBÍ 57

Allibera’t de les ulleres! per Dra Elena Rusiñol Experta en Cirurgia de la Presbícia i Glaucoma a Clínica Oftalmològica Rubí

C/ Cervantes 134, Rubí T. 93 699 58 66

La cirurgia refractiva permet corregir els defectes refractius com ara la miopia, la hipermetropia i l’astigmatisme, permetent al pacient alliberar-se de les ulleres i/o les lents de contacte de forma definitiva. Què és un defecte refractiu?

E

ls defectes refractius són aquells defectes de graduació de l’ull que ens impedeixen veure amb claredat els objectes de lluny i/o de prop. Per poder veure les imatges nítidament, aquestes han d’estar enfocades sobre la retina. Es diu que un ull té un defecte refractiu quan enfoca les imatges, o bé per davant (miopia) o bé per darrere (hipermetropia) de la retina. Els defectes refractius poden solucionar-se mitjançant ulleres, lents de contacte o bé mitjançant la cirurgia, l’única tècnica definitiva.

Quines tècniques existeixen? Una de les tècniques més innovadora i segura per corregir els defectes refractius és la tècnica amb làser. Consisteix en la modificació de la curvatura de la còrnia mitjançant l’aplicació del làser. La tècnica més estesa és el LASIK. En general, el làser es pot aplicar a persones amb graduacions relativament baixes, fins a 8-10 diòptries de miopia i 5-6 d’hipermetropia, independentment de l’astigmatisme.

Avantatges de la cirurgia làser • Es pot operar els dos ulls simultàniament. • És una tècnica segura i eficaç. • És una intervenció ràpida i indolora. • Ràpida recuperació. • Cirurgia ambulatòria. El que has de saber sobre la cirurgia làser Fins a quantes diòptries em puc operar amb làser? Cada cas s’ha d’avaluar de forma individual, però com a norma: • Miopia: fins a 8-10 diòptries. • Hipermetropia: fins a 5-6 diòptries. • Astigmatisme: fins a 5 diòptries.

És una cirurgia definitiva? Si es practica la intervenció quan la graduació és estable, és definitiva. Quant de temps dura la intervenció? 10 minuts per ull aproximadament. És una intervenció dolorosa? No produeix dolor, encara que en algunes ocasions pot arribar a ocasionar petites molèsties. Quan es recupera la visió? En les primeres 24 hores es pot recuperar més del 90% de l’agudesa visual, i el pacient pot tornar a la seva vida quotidiana de manera gairebé immediata.


santcugat MAGAZINE | MAIG DEl 2019

58 iSALUT

¿Ortodoncia con brackets o invisible: sabes qué tratamiento elegir? Actualmente las personas tienen más conciencia de la necesidad de hacerse un tratamiento de Ortodoncia, no sólo para tener una sonrisa perfecta, dado los cánones de estética actuales, si no también están interesados por tener unos dientes perfectamente alineados y posicionados para tener una buena masticación y mejor higiene dental. Per Clínia dental Francesc Macià

U

no de los últimos avances en ortodoncia es lo que llamamos la ortodoncia invisible. Consiste en una serie de alineadores que permiten mover tus dientes sin que prácticamente los demás se den cuenta. Y sin tener que llevar brackets! Los alineadores se deben utilizar durante 22 horas al día retirándolos únicamente para comer. Ello conlleva poder comer sin restricciones, además de permitir limpiar y cepillar nuestros dientes con normalidad. Aun cuando su precio es un poco superior a los brackets u ortodoncia fija, cada vez más pacientes prefieren utilizarlos por sus múltiples ventajas.

Cinco ventajas de la Ortodoncia Invisible ● Estética, tus dientes se moverán sin que los demás noten que llevas aparatos dentales. ● Comodidad, no produce úlceras, no altera tu forma de hablar ni de sonreír. La ortodoncia invisible no debe producir dolor. ● Comer sin restricciones, ya que los alineadores deben retirarse para comer, ello te permite comer lo que quieras y como quieras. ● Facilidad de limpieza, tanto de los aparatos como de los dientes. Permite el uso de tu cepillo habitual y el uso de hilo dental. ● Desde el primer día puedes ver cómo quedará tu nueva sonrisa. Además con nuestro escáner intraoral podemos realizar una simulación de tratamiento en pocos minutos. De esta manera el primer día podrás ver cómo pueden quedar tus dientes. Antes, incluso, de decidirte a realizar la ortodoncia invisible.

¿Qué debes tener en cuenta antes de empezar un tratamiento de ortodoncia invisible? 1. Salud dental antes de la ortodoncia invisible Antes de empezar tu tratamiento de ortodoncia tu ortodoncista realizará una revisión general que comprenda dientes, encías, articulaciones temporomandibulares y salud general. Tus dientes y encías deben de estar limpios y libres de infecciones, ya sea caries, abscesos o enfermedades periodontales (de las encías). Tus articulaciones temporomandibulares deben permitir mover la boca sin limitaciones y deben realizar su función sin dolor. Informa a tu ortodoncista si tienes una enfermedad general de base, ya que algunas de ellas pueden requerir de alguna precaución especial antes o durante el tratamiento de ortodoncia. 2. No todas las ortodoncias invisibles son iguales Una ortodoncia supone un movimiento de tus dientes que, mal controlado, puede conllevar problemas al soporte de los mismos, a tus encías, a tu forma de hablar y de masticar. Por lo que es importante que tu tratamiento sea estudiado, prescrito y controlado por un ortodoncista. Una apuesta segura es el sistema Invisalign ®, una de las compañías que invierte actualmente más en investigación y que más experiencia tiene en el campo de la ortodoncia invisible. Con este tipo de ortodoncia se puede realizar prácticamente cualquier tipo de movimiento. 3. ¿A qué edad se puede llevar ortodoncia invisible? No existe limitación de edad. Actualmente con la ortodoncia invisible se pueden realizar tratamientos tanto en niños como en adultos, desde expansores para mordida cruzada en niños de temprana edad como tratamientos más complejos en adultos.


iSALUT 59

Implants i Pròtesis Corones porcellana sense metall ”Carillas” d’esmalt sintètic Estètica dental. Blanquejament Pròtesis fixa i removible Odontologia biològica

Rambla Ribatallada, 20 1er 2a Sant Cugat del Vallès 935 897 676

Clínica Podològica

QUIROPODIA ESTUDIS BIOMECÀNICS PLANTILLES DOMICILIS Plaça Pep ventura, local 1-2. Sant Cugat del Vallès.

931 789 572

Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

C OLL F AVÀ IMPLANTOLOGÍA - ESTÉTICA DENTAL - ORTODÓNCIA Av. Francesc Macià, 83 SANT CUGAT  93 58 95 349

Som la salut per a la teva columna

_

c/ Cerdanya, 1

Edifici Ametller Origen

www.quiropracticosantcugat.com

93 633 79 25


santcugat MAGAZINE | MAIG DEl 2019

60 iECOLÒGIC

Com sobreviure a viatges internacionals i mantenir una dieta saludable Per Georgina Espinosa, ballarina i terapeuta de Granel Sant Cugat

G

ràcies a la meva feina, tinc la grandíssima sort de viatjar molt sovint. A causa d’aquesta activitat d’anar sempre amunt i avall vaig començar a trobar maneres de poder seguir amb la meva alimentació i no mal alimentar-me durant les escales i llargues hores a l’aeroport amb cafè, “snaks” i pagant preus d’escàndol. Cal dir que el desgast físic de fer un vol és molt gran; la pressió, l’alçada i la velocitat, més el canvi d’horari provoquen que aquesta activitat requereixi molta energia per part del nostre metabolisme. Així que avui parlaré dels ingredients i trucs indispensables que ja podeu anotar a la llista de requisits per a les vostres vacances d’estiu!

▸FRUITS SECS: van ser els meus primers aliats, fàcils de carregar a la bossa, són un veritable condensat de substàncies energètiques, minerals i sense elements tòxics o excitants que dificulten el metabolisme. Tenen un elevat contingut en ferro, ajuden a la formació de l’hemoglobina i preveuen les anèmies. Cal vigilar, sobretot no menjar grans quantitats dels torrats i salats, ja que ens produiran set i tenen més greixos. En casos d’obesitat no cal eliminar-los de la dieta, sinó consumir-los en dosis calculades. ▸MISO: va ser la meva salvació en vols i escales de nit o a primera hora del matí. El miso és d’origen xinès fet a partir de la soja. Gràcies als seus ferments ajuda al bon funcionament

Sant Cugat Producte a granel, proximitat, bio i ecològic. Servei a Domicili Carrer Major 18, 93 587 91 98 santcugat@granel.cat @granelsantcugat

de la flora intestinal, ideal tant en casos de diarrees com de restrenyiment (molt comuns en vols llargs i viatges). Per últim, el miso és un bon alcalinitzador en aportar-nos molts minerals i ajuda a eliminar l’acidesa de l’organisme causada per aliments com el sucre blanc, els refinats o els greixos animals. Hi ha dues opcions: miso en sobre deshidratat o la pasta de miso. ▸INFUSIONS, FRUITA I AIGUA: Si tenim espai disponible a la bossa de mà, podem endur-nos fruita i les nostres infusions. Per últim, recordar que en viatges llargs cal hidratar-nos més del compte, ja que estar sempre bevent aigua o infusions ens ajudarà a tenir menys jet lag i estar amb més energia un cop arribats al nostre destí.

Cuida’ t per dins i per fora

Alimentació Eco i Bio, sense gluten, sense lactosa, vegans... Cosmètica Natural. Complements i Suplements nutricionals. Herbodietètica BROTS Passeig Francesc Macià 70 Sant Cugat Tel. 93 141 39 56 @brotsherbo www.brots.cat

Tractament wellnes

reestructuració a base d’olis essencials

Tractament elements

pel debilitament de cabell i cuir cabellut

Tractament colorplant

coloració del cuir cabellut amb plantes i flors

Tractament color wellnes

amb olis essencials de pàtxuli, arbre de te...

Tractament mineraldara

sals del mar mort per lluentor i color

tlf: 93 250 00 60 rbla. del celler 91 local 1 sant cugat @karolconk34 Karol Miller ecológical hairdressers


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

Col·leccionable 45

62 ireCEPTA

Marmitako de

tonyina

‘Marmitako’ té el seu origen en el mot francès ‘marmite’, que significa “una olla metàl·lica”. L’adaptació a l’euskera va afegir el sufix ‘-tako’, que es podria traduir com “el que hi ha”. Per tant, marmitako significa literalment “el que hi ha a l’olla”.

Per Maria Santaella

Ingredients: 2 rodanxes de tonyina (tallades amples)

4 patates grosses (tallades a “cachelos”)

1 ceba grossa

1. Tallar i pelar la ceba, la pastanaga i el pebrot i sofregir en una cassola amb un raig d’oli d’oliva. Salar i deixar coure durant 7-8 minuts aproximadament.

1 pebrot verd petit

2. Afegir el tomàquet tallat a quarts i deixar sofregir durant 15 minuts més.

1 tomàquet gros

3. Afegir la patata pelada i tallada

1 pastanaga grossa 1,5 l caldo de peix / fumet

a “cachelos” i barrejar tot plegat. 4. Afegir el caldo i deixar coure fins que la patata estigui tendre. 5. Afegir les dues rodanxes de tonyina tallades a quadrats i deixar coure durant 5 minuts. 5. Retirar la cassola del foc, rectificar de sal i servir.


iRESTAURACIÓ 63

DELEIT SUSHI T’ofereix una gran varietat en sushi i menjar japonès a domicili perquè no et quedis amb gana. Només has de donar un cop d’ull a la carta i trobaràs una bona selecció. Què et sembla començar amb un tàrtar de tonyina o amb un chirashi de salmó? Pots continuar amb uns sashimis variats i, Tel:938per 547acabar, 627 completa la teva comanda amb un mochi de te. Carrer Valldoreix, 10 · Tel. 934 63 65 38 · deleitsushi.com Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Restaurant Japonès Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 c/ de lalaTorre, 14 Sant Cugat C/De Torre nº14, Tel:938 547 627 kyotosantcugat.com 08172 Sant Cugat Mov:669 266 273 del Vallés C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Tel. 931 403 191 petritxolsc@gmail.com c/ Plana de l’hospital, 20 Sant Cugat Càtering · Aniversaris i events Pastissos personalitzats

+34 934 08 94 79 Aupe Sant Cugat aupesantcugat

BAR · RESTAURANT

Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

carrer sant albert 3 valldoreix

Plaça Augusta, 2 local 1 aupesantcugat@gmail.com

Cafeteria Pastisseria Forn de pà

Cafetería

Pg. Francesc Macià, 16-20 Tu buen café en

Ganje 2210

ELS CAÇADORS Bar

Sant Cugat Tel. 680 306 828

Tel. 935

132 026 398 400

Mòb. 616

Passeig Torre Blanca, 82 Sant Cugat

Segueix-nos a

@petritxolsc

info@barelscazadorssantcugat.es

Carrer Valdoreix, 73 San Cugat del Vallés

930 38 82 10

Dilluns-dijous: 12-23h Divendres i dissabte: 12-24h

Rambla Mossèn Jacint Verdaguer, 185 info@grupomomotaro.com 08197 Valldoreix (al costat de l’EMD) www.grupomomotaro.com

93 675 68 82


santcugat MAGAZINE | MAIG DEl 2019

64 iLEGAL

Primera comunión y divorcio

Edurne Zunzunegui Especialista en Derecho de Familia Abogada col. ICAB 35559

T

ras el divorcio, la custodia de los hijos menores puede ser monoparental (ejercida por uno de los progenitores) o bien compartida. Aunque la custodia sea monoparental, los dos progenitores suelen mantener la patria potestad o potestad parental compartida (salvo casos muy excepcionales relacionados con violencia). Por eso, las decisiones importantes de la vida de los menores se deben tomar de manera consensuada; por ejemplo:

“La orientación educativa, religiosa o laica, y la realización por el menor de actos relacionados con la religión, como la primera comunión se deben tomar de manera consensuada” • La fijación del lugar de residencia del menor y los traslados de domicilio de éste que lo aparten de su entorno habitual, • la elección del centro escolar, o del tipo de enseñanza (pública o privada) y sus cambios, • los tratamientos o intervenciones médicas preventivas, curativas o quirúrgicas que no sean de urgente necesidad,

• la aplicación de tratamientos psicológicos del menor, y • la orientación educativa, religiosa o laica, y la realización por el menor de actos relacionados con la religión, como por ejemplo, la primera comunión. Todas estas decisiones están sujetas al régimen de patria potestad compartida y no deben ser adoptadas unilateralmente por uno de los progenitores, sin consentimiento del otro. ¿Qué ocurre si surgen disputas o desacuerdos? En ese caso, la controversia debe someterse a decisión judicial y será el juez quien decida cuál de los dos progenitores puede tomar la decisión controvertida.

C

M

DOS

Y

Edurne Zunzunegui

CM

MY

www.molinabosch.cat

CY

CMY

T. 936 74 17 54 - Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a - Sant Cugat del Vallès

Especialista en Familia y Sucesiones: divorcios, custodias, herencias, pensiones de alimentos... C/ Oriente, 84, 1º Sant Cugat del Vallès 93 590 36 92

K

SGE 900, el estándar internacional de certificación en Compliance penal, legal y de gestión

608 054 000 Web Oficial www.SGE900.com

Certificación SGE900


iLEGAL 65

Marca, logotipo y denominación social (propiedad Industrial) El registro de una marca otorga a su titular, la posibilidad de autorizar o prohibir el uso de la misma a terceras personas, durante un período de tiempo. Celso Sans i Letosa Consultor Jurídico y Abogado SANS Abogados

L

as definiciones de: 1. Marca: es un signo apto para distinguir un producto o servicio en el mercado (Wikipedia).

El signo de una marca puede ser una palabra o una combinación de palabras, una imagen o un diseño, formas tridimensionales, sonidos y el algunos países, los olores, las texturas y cualquiera otro que cumpla con los requisitos de distintividad y posibilidad de ser representado por escrito o gráficamente. Se incluyen en la denominada “Propiedad Industrial” como contrapuesta a la “Propiedad Intelectual”.

Una marca registrada determina la identidad gráfica/física/operativa de un producto o servicio. Incluye elementos gráfico-visuales propios que diferencian el artículo de sus competidores, proporcionándole cierta identidad en el sector comercial. 2. Logotipo-logo: es un signo gráfico que identifica (empresa, producto comercial, proyecto, o a cualquier entidad). Por ejemplo, los artesanos del barro, del cristal, de la piedra, los fabricantes de espadas y artilugios de hierro fino, así como los impresores, utilizaban marcas para señalar su autoría. Para que un logotipo sea exitoso (menos es más) debe reunir los ingredientes siguientes: legible, es-

Especialistas en Mercantil -contratación y sociedadesi Civil -contratación-

info@sansabogados.com

607 221 820

• ACCIDENTS TRÀFIC • CIVIL • ESTRANGERÍA • FAMÍLIA • HIPOTECARI • MERCANTIL www.fmadvocats.es c/ Castillejos nº9, local .- 08172 Sant Cugat del Vallès Telf 93.328.38.56 / 695.05.42.81

3. Denominación social (razón social): nombre de la sociedad (persona jurídica) principalmente de carácter mercantil. Otros tipos de propiedad industrial: 1. Patente: invención de un nuevo producto o tecnología de creación humana. También es registrable y al igual que la marca es por un período de tiempo. 2. Modelo de utilidad: son creaciones técnicas que inciden en la forma, estructura o constitución de productos usuales y frecuentes que atribuyen al producto conformado una mayor utilidad de la que tenía antes de imponerle esa forma nueva. Se trata de una invención de menor entidad. También es registrable y es por un período de tiempo.

· Especialistes en Dret Immobiliari · Dret Civil Àmplia experiència de més de 25 anys i eficàcia demostrada Tel. 93 245 52 70 / 667 76 73 37 www.gradvocats.es · gloriarovira@icab.cat

FINCAS MORAGAS

20 anys d´experiència professional ens avalen ADVOCATS

calable, reproducible, distinguible y memorable.

FM

Gestión y Asesoría Inmobiliaria Compra · Venta · Alquiler Telf. 93 675 12 36

Francesc Moragas, 17-19 Sant Cugat del Vallès email: fincas.moragas@gmail.com


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

66 iLLAR

EXTERIORS: Tendències per decorar la teva terrassa i jardí El maig és el moment ideal per començar a fer vida a les nostres terrasses o jardins. La mida no importa i totes les tendències hi tenen cabuda als espais exteriors santcugatencs. Més és més en decoració d’estiu! Omple la teva terrassa o jardí d’elements. Dóna un protagonisme especial a les cadires amb ferro. I per aquesta temporada torna, i no pot faltar, les llums de colors. Omple l’espai amb una multitud de coixins i altres elements tèxtils. I si t’atreveixes, per què una estora per la teva terrassa?

El puff és un element informal però amb moltes possibilitats. Les nits d’estiu a les nostres terrasses o jardins són perfectes per estirar-nos en ells. A més, pots jugar amb els colors i les formes.

Escudo acorazado antiextracción Contra los ataques más violentos

Cilindro alta seguridad Contra los ataques más técnicos

Bloque de acero macizo antiextracción Entrada de llave giratoria y reforzada

Protección antibumping

Pasadores y bolas anti taladro

Protección antiganzua

Espina de vidia diamantada para proteger la base del cilindro

Pasadores antitaladro

Núcleo extralargo para optimizar el antiapalancamiento (exclusivo Mercasol) Fijación mínima con 4 tornillos especiales con una resistencia a la torsión hasta 2100 Kg

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat

Posibilidad de amaestrar e igualar Llave patentada incopiable por control informático (exclusivo Mercasol) Hasta 16 pistones, 10 de ellos activos

93 674 00 14


iLLAR 67

Fabriquem mobles de cuina i bany des del 1980 Projecte personalitzat

C U I N E S

I

B A N Y S

Interiorisme, reforma total o parcial de la seva llar

Rambla del Celler, 2 Sant Cugat del Vallès 93.675.63.10 santcugat@cubicsl.com www.cubicsl.com

Robot Tallagespa

AUTOMOWER® www.husqvarnabarcelona.com

Reparació, Lloguer i Venda Maquinària Jardineria Joan XXIII, 25 - Sant Cugat 935122686

Prova-ho 15 dies sense compromís


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

68 iLLAR

Els antimosquits més cool

1.

El bon temps significa una lluita contra les picadures de certs insectes, entre ells els mosquits. Molts cops les solucions potser no són del tot estètiques. Aquest mes us volem mostrar els antimosquits més cool i curiosos. 1. Es tracta d’una làmpada antimosquits que es pot col·locar tant al jardí com a l’interior de la nostra llar, ja sigui la cuina com el dormitori. A més, es pot endollar a la paret o a una font d’energia USB. És una de les opcions més cool.

2.

2. La següent opció és una làmpada que a més es pot carregar amb el telèfon mòbil. A més, és fàcil de transportar i es converteix en un element imprescindible pels viatges o per acampar. 3. És una raqueta que té la funció d’acabar amb els mosquits. Ideal per l’aire lliure. Passa totalment desapercebuda i sembla un element més de decoració de la nostra llar.

Què has d’evitar si vols que no et piquin? ▶ Colònies que desprenguin olors dolces. ▶Peces de vestir de colors brillants o fluorescents.

3.

36 punts de venda Des de 1982 al servei de l’instal·lador

SUBMINISTRAMENTS ELÈCTRICS

www.abcgrup.com

IL·LUMINACIÓ LED

FONTANERIA CLIMATITZACIÓ

C/ La Granja, 19-21 St Cugat abcsantcugat@abcgrup.com Horari: dilluns a divendres de 8h a 13h i de 15h a 19h.

ARA DES DE

199€

BENZINA MS 170

·Un bàsic imprescindible 60 anys d’experiència en venda i reparació de maquinària c/ Faraday, 145 TERRASSA 93 788 70 93 / 677 58 34 29

joaquimadell@adellmaquinaria.com SERVEI OFICIAL

10 ANYS

AL VOSTRE SERVEI

93 583 68 81

Segueix-nos a


iLLAR 69

FORMIGÓ I SOSTENIBILITAT, S.L. 618 344 601 www.formigo-i-sostenibilitat.cat/com

CONSTRUCCIÓ OBRA NOVA I REFORMES GESTIÓ INTEGRAL DE L’HABITATGE

obres@formigo-i-sostenibilitat.cat/com

E:::::ò::::

M::::::

SERVEIS: :::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: :::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::

: D:mò::: : D:g:::: ::::::::: (:D:) : I:: : ::::::: :::::: :: : :::::::z:::ó : F:b:: ò::::

m::::9@m::::::.:: :/ M:::::::::, 33 B:j:: :::: ::g::

627 444 166 93 674 47 58

Lampistes Sant Cugat 618 344 601 FONTANERIA ELECTRICITAT CALEFACCIÓ Energia solar fotovoltaica Energia solar tèrmica aerotèrmia

Tot tipus de reparacions


santcugat MAGAZINE | MAIG DEl 2019

70 iMASCOTES

A DEBAT

Les mascotes han de dormir amb nosaltres? La meitat de les persones amb mascotes dormen amb elles. Així ho assegura un estudi realitzat a 23.000 propietaris de mascotes. A Espanya el 14% dels gossos i el 33% dels gats dormen en els llits dels seus amos mentre que als Estats Units aquesta xifra augmenta fins al 50%.

A FAVOR

EN CONTRA

● Més seguretat. Hi ha persones que se senten

● Empitjora el descans perquè ens obligaran a

més segures dormint amb els seus animals.

despertar-nos més freqüentment.

● Té un efecte relaxant. Per exemple el “ronro-

● Pot tenir riscos per a la salut com algunes res-

neig” dels gats té efectes terapèutics i ens

postes immunològiques, al·lèrgies o asma. També

ajuda a dormir millor.

es poden produir mossegades i esgarrapades.

● Dormir acompanyat d’animals pot tenir alguns

● Problemes de conducta en els animals.

problemes però sempre relacionats amb proble-

Alguns gossos poden experimentar un augment

mes previs sanitaris i de conducta.

en l’agressivitat.

● Si decidim dormir amb ells, és important portar-

● Per últim, pot tenir efectes en les relacions

los al veterinari amb regularitat, vacunar-los,

interpersonals perquè poden arribar a generar

desparasitar-los i mantenir-los nets.

problemes d’intimitat.

Clínica

Medicina interna . Dermatologia SANT CUGAT Cirurgia . Ecografia . Laboratori . Alimentació Viñolas, 10 936 750 512

www.veteralia.com Urgències: 93 727 11 25 / 610 786 786

EL CAU AMIC Assossiació Protectora d’animals

C/ Indústria 21, 08173, Sant Cugat del Vallès 93 174 56 66 - 640 547 537

www.feresgatigos.com feresgatigos@gmail.com

646135025 - 637508428 www.cauamic.cat


iCAU AMIC 71

EL CAU AMIC

Nika Color: Negre Raça: Mestissa Sexe: Femella Edat: 6 anys

Associació Protectora d’Animals

646135025 cauamic.cat

L

Bol

Color: Negre Raça: Mestís Sexe: Mascle Naixement: 5 anys

E

a Nika és molt simpàtica, afectuosa i juganera. Igual que el seu company Bol, també té molta energia i vitalitat i li encanta banyar-se a la riera.

ncara que s’assembla molt a la Nika, no tenen cap mena de parentiu. El Bol és molt bo, afectuós i obedient. És un gos amb energia que li agrada molt córrer i jugar. Durant les passejades no tira de la corretja i li encanta l’aigua. No sortiria mai de la riera. Té bona relació amb els altres gossos, tant amb mascles com amb femelles. El Bol ve procedent d’una altra protectora, això vol dir que porta molt temps vivint en una gàbia. Vols ser tu qui li doni l’escalfor d’una llar?

Té bona relació amb els altres gossos, tant amb mascles com amb femelles. Durant les passejades tira una mica de la corretja, però ho estem treballant i millora dia a dia Si estàs interessat o vols més informació pots trucar-nos al 646135025 i t’atendrem encantats!

NO L’ABANDONIS Ell sempre treurà el millor de tu, no deixis que s’emporti el pitjor #adoptaNOcompris IDEAL

4€* Autorrentat / Perruqueria / Ensinistrament Carrer Martorell 20 Sant Cugat del Vallès

Tel. 601 119 200 www.ohhappydog.net

HORARI: 8:00 — 22:00 De dilluns a diumenge * Procés bàsic de fins a 12 minuts que inclou xampú, suavitzant, desparasitat i assecat.


SANTCUGAT MAGAZINE - MAIG DE 2019

ALIMENTACIÓ

72

GUIA COMERCIAL

TELÈFONS D’INTERÈS URGÉNCIES ADF. S. CONTRA INCENDIS 112 / 93 565 70 00 AJUNTAMENT 93 565 70 00 AMBULÀNCIES 112 / 93 588 57 70 ARXIU GAVÍN 93 674 25 70 BIBLIOTECA DEL MIL.LENARI 93 589 27 49 BIBLIOTECA DE MIRA-SOL 93 565 70 97 BOMBERS GENERALITAT 112 - RUBÍ 93 697 60 80 CAP CAN MATES 93 561 80 80

BELLESA - ESTÈTICA

CAP SANT CUGAT 93 589 11 22 DIA I HORA: 93 378 63 00 URGÈNCIES: 93 589 44 55 CAP VALLDOREIX 93 583 74 00 CASA DE CULTURA 93 589 13 82 HOSPITAL GENERAL CATALUNYA 93 565 60 00 MANYANS 93 674 00 14 MOSSOS D’ESQUADRA 112 / 93 583 50 00 93 544 19 51 POLICIA MUNICIPAL 092 / 93 589 13 28 POLICIA NACIONAL (DNI) 93 674 78 58 SANITAT RESPON 902 111 444

ALIMENTACIÓ

CARNISSERIES XARCUTERIES BONACARN c/ Rambla Celler, 29 TEL.93 590 15 15

TOT BO Rbla. Can Mora 9 TEL. 93 675 42 01

HERBORISTERIES BROTS Passeig Macia, 70 TEL: 931 413 956 FONT DE VIDA Passeig de les Torres, 43 TEL: 93 697 89 51 - Rubí

CARNISSERIA SAGARRA c/ Endavallada, 22 TEL. 93 674 01 60 c/ Francesc Moragas, 13 TEL. 93 675 37 77

LLEGUMS

CORELLA C/ Valldoreix, 22 TEL. 93 674 31 82

LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Major, 6 TEL. 93 675 87 74

GASCH CANSALADERS Pg. Francesc Macià , 531982 Tel.93 348 89 05

– PLATS 2018 PREPARATS

TOT AGRO Alimentació ecològica Cami de Can Calders, 6b TEL. 93 541 58 80 VERITAS Av. Lluís Companys, 31 Tel. 93 544 10 60

VINS CAL CABALLU c/ Plana de l’Hospital, 3 TEL. 93 674 01 69

TEMPS DE TE c/ Valldoreix, 4-6 Tel. 93 180 14 25 TEA SHOP c/ Major, 32 TEL. 93 589 02 02

XURRERIES iSALUT 39 CAN VERNET & MIRAS c/ Josefina Mascareñas

INSTITUTS

VINALIUM DE BELLESA 20 1er 2a c/ Pous, 2 local 1 Rambla Ribatallada, Sant Cugat del Vallès TEL.93 624 16 64 935 897 676 BELLESA-ESTÈTICA

PASTISSERIES

DEPILGO.ES EL CAFÈ DE LA MIRTA c/ Gorina, 16 - 20 c/ Villà, 8 CAP Afavorable CASA TEL. 930 076 264 - 685 913 600 No hi ha vent per al vaixell sap on va (Séneca) TEL.que 93 165no 80 04 c/ Abat Armengol, 18-24 KAROL MILLER TEL. 93760 74 01 PASTISSERIA SÀBAT FORNS DE PA Rambla del Celler, 91 c/ Santiago Rusiñol, 46 LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS MASNOU TEL. 932 500 660 TEL. 93 674 01 79 c/ Major, 6 Pg. de la Torre Blanca, 48 JEAN LOUIS DAVID TEL. 93 675 87 74 SORGHUM TEL. 936 759 741 Pg. Francesc Macià, 53 Rambla del Celler, 15 ROSTIDORIA OLIVER PASTISSERIA SÀBAT TEL. 930 094 190 TEL. 931 373 152 c/ Sant Martí, 9 Rambla Ribatallada, 8 NAILS Corones porcellana sense metall LEIVA’S TEL. 93 589 82 75 TEL. 93 674 79 47 c/ Castellví,19 ROSTISSERIES ”Carillas” d’esmalt sintètic SORGHUM TEL. 931 588 953 SUPERMERCATS CAP A CASA Rambla del Celler, 15 QUIRODERMA Estètica dental. Blanquejament c/ Abat Armengol, 18-24 TEL. 931 373 152 CONDIS COLL FAVÀ Pg. Francesc Macià, 91 TEL. 93760 74 01 biològica Pont de Odontologia Can Vernet, 17-19 TURRIS TEL. 93 589 16 66 TEL. 93 674 44 30 LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Francesc Moragas, 24 SILUET GYM & ESTETIC c/ Major, 6 TEL. 93 675 23 87 CARREFOUR c/Esperanto, 12 baixos. TEL. 93 675 87 74 Financem els seus tractaments Centre Comercial Sant Cugat TEL. 93 589 23 43 - 618 888 728 Tel. 914 908 900 FRUITERIES

Implants i Pròtesis

CARMETA FRUITES I VERDURES c/ Valldoreix, 27 TEL. 93 674 04 68 OLL

C

MERCADONA Rambla del Celler, 29 TEL. 93 589 35 82

F

AVÀ MÓN VERD Alimentacó ecològica SANT CUGAT FRUITS 1-2 IMPLANTOLOGÍA ESTÉTICA DENTAL - ORTODÓNCIA c/ Juan Ramón Jiménez, 1-9 Rambla del Celler, 89 Av. Francesc  93 58 Rubí - TEL.650 96995 662349 TEL.93 583 80 42 Macià, 83 SANT CUGAT

TE I CAFÈ

JOIERIA

A GRANEL c/ Major, 18 TEL. 935879198

AMBAR JOIERS c/ Castillejos, 33 TEL. 936 756 295

DELÍRIUM c/ Valldoreix, 59 TEL. 667 52 00 00

GOLDEREY c/ Sant Antoni, 10 TEL. 931 658 877

URGÈNCIES I EMERGÈNCIES SANITÀRIES 112 / 061 Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

AVARIES FECSA - ENDESA 800 760 706 GAS NATURAL 900 333 999 SOREA 900 304 070 902 250 070 (Comercial) ----------------------------TELEVISIÓ SANT CUGAT 93 589 88 99

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

LA TEVA QUALITAT DE VIDA

Leiva’s

Manicura i Pedicura Nous serveis: Reparacions, neteja Esmaltat semipermanent de cotxetsUngles i lloguer. Consulta’ns acríliques i de gel Decoració d’ungles 15% descompte* en 1er servei Vine 10 vegades i et regalem la 11a Depilació i fotodepilació *Oferta vàlida fins al 31 de setembre Fotorejoveniment

c/ Castellví 19 Sant Cugat

@laivasnails_santcugat

931 58 89 53

santcugat@leivasnails.com

EL NOSTRE PRINCIPAL OBJECTIU medicina estètica OdOntOLOGia ciRURGia GeneRaL medicina GeneRaL medicina de L’esPORt aPaReLL diGestiU medicina deL dOLOR PsicOLOGia deRmatOLOGia

Pg. Francesc macià, 91 · Sant Cugat del Vallès · t. 935 891 666 Psstge. torre alta, 6 · Sant Quirze del Vallès · t. 937 216 262


NÚVIA FOTOGRAFIA LA CRISTINA FOTOGRAFIA www. fotografosbodabarcelona.es CONSUELO ALCAIDE www.consueloalcaidefotografia.com TEL. 687783060

PERRUQUERIES BLUE STATION BY CEBADO Av. Via Augusta, 2-14 TEL. 93 674 05 58

CEBADO UNISEX c/ Sant Jordi, 33 TEL. 93 675 33 01/93 674 76 63 JEAN LOUIS DAVID Pg. Francesc Macià, 53 TEL. 930 094 190 KAROL MILLER Rambla del Celler, 91 TEL. 932 500 060 LLONGUERAS ELITE c/ Santiago Rusiñol, 43 TEL. 93 675 47 71 RAFFEL PAGÉS c/ Sant Antoni, 25 TEL. 93 674 13 35

SOLARIUM SOLMANIA c/ Torrent De La Bomba, 42 TEL. 667 461 956 DEPILINE SANT CUGAT c/ Francesc Moragas, 56 TEL. 93 589 12 80

TATUATGES DEYSI TATTOO C/ Santa Maria, 22 TEL. 639 327 919 EN SU TINTA c/ Major, 11 - 13 TEL. 646 511 035 MOE TATOO Av. Lluís Companys i Jover, 28 TEL. 648 812 584

CENTRE COMERCIAL MIRA-SOL Plaça Ausias March, 1 TEL. 93 582 70 18 ST CUGAT CENTRE COMERCIAL Av. de la via Augusta, 2-14 TEL. 93 589 83 46

CULTURA

MUSEU DEL TAPÍS CASA AYMAT C/ Villà, 68 TEL. 936 759 951

ENSENYAMENT

ARTÍSTIQUES

CINEMES

LAINE ET COTON c/ Montserrat, 35 TEL. 655 375 812

CINEMES SANT CUGAT Av. Pla del Vinyet, 50 www.cinemessantcugat.com

POU D’ART c/ Balmes, 35 TEL. 93 590 60 86

YELMO Centre Comercial Sant Cugat TEL. 93 589 60 36

DANSA

TEATRE TEATRE AUDITORI Av. Pla del Vinyet, s/n Tel. 93 590 7690 TEATRE MIRA-SOL c/ Mallorca, 42 TEL. 936 752 288

GALERIES D’ART SALA RUSIÑOL c/ Santiago Rusiñol, 56 TEL. 93 675 47 51 CANALS GALERIA D’ART c/ de la Creu, 16 TEL. 93 675 49 02 POU D’ART c/ Balmes, 35 TEL. 93 590 60 86 ESPAI LLUÍS RIBAS c/ Gorina, 13 TEL. 935 895 776

MUSEUS CASA MUSEU CAL GERRER c/ Santiago Rusiñol, 60 TEL. 93 544 18 34 MUSEU DEL MONESTIR Plaça de l’ Om, 1 TEL. 936 759 951

ARABESC ESTUDI DE DANSA c/ Migdia, 13 TEL. 93 589 25 17 LAURA ESTEVE c/ Sallés, 1-3 TEL. 93 589 83 56

IDIOMES CIC IDIOMES Av. de la Generalitat, 199 - 201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/idiomes ENGLISH CONNECTION c/ Sant Domènec, 7 TEL. 93 675 21 06 HELEN DORON ENGLISH SANT CUGAT c/ Josefina Mascareñas,1 TEL. 931 064 354

SPRINT IDIOMES c/ Francesc Moragas, 4 TEL. 93 589 22 64/93 674 66 35 TBKIDS c/ Sant Antoni, 6 TEL. 932 693 879

LA FARGA Camí de St. Cugat al Papiol, 36 TEL. 935 894 464 TEL. 93 674 97 97 PUREZA DE MARIA c/ Mercè Vilaret, 21 TEL. 93 674 22 50

ESCOLES AGORA SANT CUGAT IS c/ Ferrer i Guàrdia, s/n TEL. 93 590 26 00 ESART Pg. Antoni Gaudí, 11 TEL. 93 565 70 75 ESCOLA SANTA ISABEL Rambla Ribatallada, 12-14 TEL. 936 740 414 EU GIMBERNAT Av. de la Generalitat, 202 TEL. 93 589 37 27 EUROPA IS Av. Pla del Vinyet, 110TEL. 93 589 84 20

THAU SANT CUGAT Av. de la Generalitat, 199 - 201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/thausc

ESCOLES LLIURES NUNA PROJECTE EDUCATIU Avda. d’Emeterio Escudero,43 La Floresta TEL. 608 503 574

ESPORTIVES OMET Multiesportiva per a Joves www.omet.santcugat.cat

Els Serveis que sempre van bé

ELS CAÇADORS Bar

Tel. 935 132 026

Mòb. 616 398 400 Passeig Torre Blanca, 82 Sant Cugat info@barelscazadorssantcugat.es

INTERNATIONAL HOUSE Av. Cerdanyola, 73 T. 93 348 78 85/626 44 57 82 MAB LANGUAGE Pg. Francesc Macià, 81C TEL.93 140 85 45 -652 273 249 MERIT SCHOOL c/ Gorina, 15 TEL. 93 589 23 18

ESPECTACLES + ESPECTACULARS

Lloguer, serveis i venda d’audiovisuals. So i il·luminació professional.

M. 686 560 600 T. 936 742 243 C/ Joan XXIII , 54 08172 Sant Cugat del Vallès www.wattsmobils.com

ENSENYAMENT

BOGUE Pg. Francesc Macià, 58 TEL. 93 589 26 01

C. COMERCIALS

73

CULTURA- ESTÈTICA BELLESA

GUIA COMERCIAL

.


SANTCUGAT MAGAZINE - MAIG DE 2019

ENSENYAMENT

74

GUIA COMERCIAL

MUGENDO MARTIAL ARTS c/ Manel Farrés, 95 TEL. 93 583 13 22

LAW & LAW Pça. Ausiàs March,1- pl.2 dp.10 TEL. 931 917 403

AUTOESCOLES

F & M ADVOCATS c/ Castillejos, 9 T. 933 283 856/695 054 281

GARCAZ AUTOESCOLES c/ Els Pous, 12 i Avda. Cerdanyola, 36 TEL.930168013 - 930168012

MÚSICA AULA DE SO Plaça del Coll, 2 TEL. 93 589 76 40

EMPRESA

VIRTÈLIA ESCOLA DE MÚSICA Av. de la Generalitat, 199-201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/virtelia

GAP ASSESSORS Av. Lluís Companys i Jover, 29 TEL. 93 589 72 08 GLÒRIA ROVIRA ADVOCATS gloriarovira@icab.cat T. 93 245 52 70/667 767 337 GRUPQGAT c/ Francesc Moragas, 58 T. 93 674 78 45/670 25 57 04 INTERGESTIO&ASSESSORS c/ Orient 78-84 TEL. 93 583 04 40

JORDI RICOMÀ c/ Balmes, 11 TEL. 93 674 58 62

PDG CONSULTORS c/de Josep Maria Sert, 16-A TEL. 601 119 200

PSICOTERÀPIA ESPIRITUAL David Sitges Sardà TEL. 606 904 202

SANT CUGAT CONSULTING Av. de les Corts Catalanes, 5 TEL. 93 589 53 58

REFORÇ ESCOLAR ACTUA c/ Santa Joaquima, 22 TEL. 93 488 56 4

HÍPICA INFORMÀTICA

HÍPICA CAN CALDÉS Av. Corts Catalanes, s/n T. 93 553 11 83/618 815 800 HÍPICA COLLSEROLA c/ Oceà Atlàntic, 80 TEL. 93 589 89 89

NÀUTICA ESCOLA NÀUTICA S.CUGAT Av. Pla del Vinyet, 9 T. 93 674 67 65/619 731 588

EMPRESA

ADVOCATS I ASESSORS GESTORIA ANGEL GONZALEZ Av. Can Picanyol, 43-45 1º3ª T. 93 328 23 88/648 936 990

CORREUS I MISSATGERIA

ARQUITECTES I INGENIERS

ÀREACONS Projectem el teu espai · TEL. 686 247 077 · Xavier Oller ENA ARQUITECTURA SALUDABLE c/ Ramon Berenguer IV, 4 TEL. 620 100 164 Barbarà del Vallès MIREIA MASDEU STUDIO c/ Puig i Cadafalch, 56 TEL. 696 347 569

HOTELS H2 SANT CUGAT c/ de Vic, 19 TEL. 93 589 06 05 NOVOTEL Pl. Xavier Cugat, s/n Tel. 93 589 44 14 STC HOTEL & RESTAURANT c/ Cèsar Martinell, 2 TEL. 93 544 26 70

INFORMÀTICA

VENDA I REPARACIÓ

MAILING VALLÈS c/ Mercè Rodoreda, 8 local 7 TEL. 93 589 23 71

COPISTERIES

PC BOX SANT CUGAT Pg. Torreblanca, 8 - 10 TEL. 93 544 21 14

IMMOBILIÀRIA

AGÈNCIES

COPYSERVEIS c/ Martorell , 20 - 22 TEL. 93 675 43 06

AMAT FINQUES Pl. Can Cadena, 2 TEL. 93 590 68 80

DETECTIUS GN DETECTIVES c/ Dos de Maig, 25 T. 93 142 38 09/656 327 976

FELIU FRANQUESA Rambla del Celler,17 TEL. 93 544 12 12

DISSENY GRÀFIC

DON PISO Av. Francesc Macia, 58-60 TEL. 93 587 89 80

ELEMINDS c/ Balmes, 29 TEL. 619 878 466/618 916 866

FINQUES MORAGAS c/ Francesc Moragas, 17 -19 TEL. 93 675 12 36

SANTCUGAT WEB Disseny Gràfic i Web TEL.644 75 11 00

EUROFINCAS c/ Sant Antoni, 52 baixos TEL. 93 675 08 04

IMMOBILIÀRIA

BUFET MOLINA BOSCH Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a TEL. 93 674 17 54 EDURNE ZUNZUNEGUI c/ Orient, 84 TEL.93 590 36 92 CELSO SANS celsosans@sansabogados.com TEL. 607 221 820

Ragull, 32 Sant Cugat 936 751 769 biciesport@hotmail.com Biciesport Camps

CASA EN SANT CUGAT TEL. 93 250 95 87 GRUP QGAT TEL. 93 674 78 45

CONSTRUCCIÓ BAUCASA TEL.698534792/650415726 La Floresta. CONSTRUVALL Passeig de l’Esparver, 92 TEL. 935 89 77 67

LLAR

ARMARIS A MIDA DISSENY IN DECO Pl. Doctor Galtés, 7 local 4b T. 93 674 58 51/636 976 992

A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com CRISTALERÍAS GIL BARCELONA Av. Cerdanyola, 26 TEL. 93 674 57 97 FEM QUASI DE TOT Alumini i PVC, instal.lacions de noves i reparació TEL. 652 391 331

MARCS MARCS VALLÈS c/Vallès, 23 TEL. 93 675 49 43

CATIFES ALFOMBRAS PAPIOL Camí Can Calders, 16 TEL. 93 589 46 56

ALARMES, SEGURETAT CALEFACCIÓ, SERRALLERIA GAS I ELECTRICITAT 24H MERCASOL c/ Roselló, 20 T. 93 674 00 14

ABC SANT CUGAT c/ La Granja, 19-21 TEL.93 583 68 81

FERRETERIA SABADELL Pg. Torreblanca, 35 TEL. 93 674 56 48

LAMPISTES SANT CUGAT TEL. 618 344 601 CALEFACCIÓ I FONTANERIA

ANTENES

INSTAL.LACIONS E. FERRI Avda. Cerdanyola, 47 TEL. 619 403 329

COLL FAVÀ SERVEIS Pg. Francesc Macià, 85 T. 616 88 66 57/93 590 63 07 MONTOSA c/ Montserrat, 33 T. 93 674 47 58/627 444 166

ALUMINI I VIDRE ALUMINIOS J. CRUZ Pg. Torre Blanca, 16 TEL. 93 675 25 89

SERVICUGAT c/ Sant Ramon, 4 TEL.93 587 97 21 SOLNET Manel@solnet2000.com TEL. 687 719 591 SPARKS INSTAL.LACIONS Lolobini@hotmail.com TEL. 622 120 915

-Instal·lació i reparació de panys -Duplicat de tot tipus de claus -Urgències 24 hores -Apertures -Candaus -Duplicat de comandaments a distància

93 674 00 14 - 24 hores PLAÇA DEL COLL, 2 - TEL. 93 589 76 40 WWW.AULADESO.ORG SECRETARIA@AULADESO.ORG

Bicicletes Complements Accessoris Taller Especialitzat

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat


LA SABATA · c/ Francesc Moragas ,Nº 6 · Plaça d’Ausiàs March, 1-9 local 2 (Mirasol centre comercial) · c/ Elies Rogent, 10 ·Local 4

FERRETERIES FERRETERIA SABADELL Pg. Torreblanca, 35 TEL. 93 674 56 48

FLORISTERIA MUSCARI Mercat Torreblanca TEL. 93 674 87 20 JARDILAND Ctra.Sant Cugat a Rubí,km14,5 TEL. 93 675 04 52 LA NOGUERA HOME&GARDEN Ctra. Rubi-Molins De Rei, KM. 9,8 TEL. 93 587 20 01 PARCS I JARDINS DE CATALUNYA Finca Can Xercavins - Rubí TEL. 93 699 04 37 TOT AGRO Cami de Can Calders, 6b TEL. 93 541 58 80

LLARS DE FOC ORNALLAR c/ Martorell, 59 TEL. 93 675 44 96

PARQUETS A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com KADIRA DISSENY D’INTERIORS Rambla Can Mora, 18 TEL. 93 675 44 50 PARQUETS SANT CUGAT Av. Lluís Companys, 7 TEL. 607 217 834

PERSIANES

SAYMA CUIN Av. Cerdanyola, 92 TEL. 93 584 33 11

DON CANINO Av. Via Augusta , 31 TEL. 93 573 40 30

MOTO TRAFIC Av. Lluís Companys, 2 TEL. 93 674 07 73

PINTORS MARTÍNEZ: T 629 268 035/629 268 043

RELLOTGES

DOGGY’S CLÍNICA VETERNÀRIA Pg. Baixador, 10 Mira-Sol TEL. 93 541 36 14

TWIN MOTORS c/ Borrell, 9 TEL. 93 674 88 78

MAQUINÀRIA JARDÍ SATGARDEN c/ Joan XXIII,25 TEL. 93 512 26 86 MAQUINÀRIES ADELL c/ Faraday, 145 - Terrassa TEL. 937 887 093

PARAMENT DE LA LLAR CUINETES COOK SHOP c/ Valldoreix, 45 TEL. 93 315 78 07 IRON 4 YOU C/ de la perdiu, 12 (Rubí) TEL. 649 434 521 MATALASSARIA MONESTIR c/ Josefina mascareñas 3-local 5 TEL. 93 590 04 78

PERPETUAL COMPTA TEL. 93 583 61 46 H.convingudes www.perpetualcompta.com

REPARACIÓ DE CALÇAT

LA SABATA c/ Francesc Moragas ,Nº 6 c/ Elies Rogent ,Nº 10 local 4 Plaça d’Ausiàs March, 1-9 local 2 (Mirasol centre comercial)

MASCOTES RESIDÈNCIES I ENSINISTRAMENT

GOVES Av. Cerdanyola, 45 TEL. 93 589 41 73 JOAQUIN JURADO CAZORLA Fusteria-Electricitat- Pintura TEL.648 105 972 EL MANETES www.reformeselmanetes.es TEL. 686 988 894 ANTONIO VALENZUELA Reformas en General TEL. 659 762 567

MOTOR

RESTAURACIÓ MOTOCICLETES

MOTOCICLETES

JUAN MANUEL TEL. 607 434 887 TEL. 93 589 32 11

CASTELLVÍ MOTOR c/ Roselló, 15 TEL. 93 589 32 11

SANTCUGATWEB

Web Creació 295€ · Actualització de pàgines 295€ · Xarxes socials 45€ mes · Diga’ns què vols i et direm quant costa, truca’ns sense cap compromís(644 75 11 00

JOAN CAPEL TEL. 667 038 899

FORMIGO I SOSTENIBILITAT,SL Avda. Cerdanyola, 75. Planta 1 T. 618 344 601

CENTRAL MOTO c/ Carrer del Vallespir, 40 TEL. 937 63 48 07

VETERINOS C. Àngel Guimerà, 11 TEL.93 589 71 41

PALAU LORD CAN Camí de la Serra, s/n Palau-Solità i Plegamans TEL. 938647040-607849426

REFORMES CUBIC-REFORMES INTERIORIME Rambla del Celler, 2 T. 93 675 63 10

MOTO 77 c/ Castellví, 27 TEL. 93 674 17 59

SALVAVET SANT CUGAT Pg. Francesc Macià, 85B TEL. 93 174 53 21

PERRUQUERIES i COMPLEMENTS FERES c/ Indústria, 21 TEL. 93 174 56 66

30 d’experiència,

OH HAPPY DOG c/ Martorell, 20 TEL. 601 119 200

professionalitat i preu ajustat

VETERINARIS CENTRE VETERALIASANT CUGAT c/ Viñolas, 10 TEL. 93 675 05 12/610 786 786 CUA VETERINARIS A DOMICILI Montse Dueso TEL. 629 858 207

FEM QUASI DE TOT Alumini i PVC, instal.lacions de noves i reparació T. 652 391 331

PINTORS i PINTURES DECASA PINTURES Carretera Roquetes, 31 T 93 544 10 46/93 731 28 03 A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com

36 punts de venda Des de 1982 al servei de l’instal·lador

SUBMINISTRAMENTS ELÈCTRICS

www.abcgrup.com

IL·LUMINACIÓ LED

FONTANERIA CLIMATITZACIÓ

C/ La Granja, 19-21 St Cugat abcsantcugat@abcgrup.com Horari: dilluns a divendres de 8h a 13h i de 15h a 19h.

10 ANYS

AL VOSTRE SERVEI

93 583 68 81

Segueix-nos a

MASCOTES

FLORS I PLANTES

DECOBARNA c/ Montserrat, 10 T 93 675 95 14/609 329 485

CAT

CÒPIES CLAUS I COMANDAMENTS ESMOLAT DE GANIVETS

LLAR IMMOBILIÀRIA

75

GUIA COMERCIAL


SANTCUGAT MAGAZINE - MAIG DE 2019

MOTOR

76

GUIA COMERCIAL

TALLERS MECÀNICS ANTONIO MARTÍN c/ Brillante, 6 - Rubí TEL. 936 997 164 SERVICAR PERE CANALS Baixada d’Alba, 12 TEL. 93 674 63 62 SISCU MIRA-SOL Pg. Baixador, 3

ASSEGURANCES NENS

ASSENUR c/ Orient, 78-84, 1a. TEL. 693 707 285 HERNANDEZ CATALÀ 93 691 57 01/655 920 500

CONCESSIONARIS CHEVROLET Avda. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48 CITROËN Ctra. de Rubí, 22 TEL. 93 674 13 21 DACIA Carrer de Manel Farrés, 6-12 TEL. 93 589 32 53 FIAT Av. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48

OCI I ESPORTS

HONDA Av. Cerdanyola, 75 - 77 TEL. 93 544 25 55 HYUNDAI Av. Cerdanyola, 92 TEL. 93 463 77 54 KIA Ctra. de Rubí 76 - 80 TEL. 93 589 74 76 MAZDA Av. de la Via Augusta, 3 TEL. 93 590 64 51 MERCEDES Av. Corts Catalanes, 13 TEL. 93 590 21 90 OPEL Avda. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48 PEUGEOT Av. Cerdanyola, 73 TEL. 93 590 25 25 RENAULT Carrer de Manel Farrés, 6-12 TEL. 93 589 32 53 SEAT Carretera de Rubí, 22 TEL. 936 74 13 21

SUZUKI c/ Francesc Moragas, 13 TEL. 93 589 13 10 TOYOTA Ctra. de Rubí, 80 TEL. 93 583 01 20 VOLKSWAGEN c/ Mercè Rodoreda, 16-32 TEL. 93 674 71 71

NADONS

HÍPICA

ERA MEU Avinguda de Cerdanyola, 67 TEL .930 08 10 27

HÍPICA CAN CALDÉS Av. Corts Catalanes, 0 S N T. 93 553 11 83/618 815 800

LUNISKA BABY STORES Av. de la Via Augusta, 15-25 TEL . 931 51 45 14

HÍPICA COLLSEROLA c/ Oceà Atlàntic, 80 TEL. 93 589 89 89

ESPORTS

RENTAT DE COTXES CLUBS ESPORTIUS ECO HAND CLEAN 638 17 67 62 (cita prèvia)

NENS

LLARS D’INFANTS AFIND c/ Barcelona, 27 TEL. 93 675 19 09 AGORA PATUFET INFANT SCHOOL c/ Sant Jordi, 22 T. 93 589 84 85/93 674 12 39

AUGUSTA PADEL Avda. de la Guinardera, 11 - 13 TEL. 630 927 501 CLUB GOLF SANT CUGAT PITCH & PUTT c/ Villà, 79 TEL. 93 589 87 81 CURVES c/ Balmes, 22 T. 93 587 83 41

EMDV COMPLEX ESPORTIU C/ Brollador - Valldoreix T. 93 674 67 65/619 731 588

BUBBLES-NENS-LLAR D’INFANTS Rambla del Celler,121 T. 93 250 86 20

EUROFITNESS Ptge baró de Coubertin,1 TEL. 93 583 03 45

L’ALBA JARDÍ D’INFANTS c/ Carme, 40 TEL. 93 674 86 99

INVICTUS Carrer de Moragas, 12 TEL. 931 86 31 34

LES TORTUGUETES c/ Villà, 82-84 TEL. 93 674 07 06

MUGENDO c/ de Manel Farrés, 95 TEL. 935 83 13 22

MAINADA (SANT ESTEVE) c/ Sant Esteve, 36 TEL. 93 674 81 52

BOTIGUES DE ROBA ERA MEU Avinguda de Cerdanyola,67 TEL: 930 081 027 TEN POINT c/ Santiago Rusiñol, 40 TEL. 629 727 918 ZETA MODA INFANTIL c/ Santiago Rossinyol,29 TEL. 93 675 87 48

JOGUINES ELS TRES REIS c/ Santiago Rusiñol, 58 TEL. 93 674 06 49

ASSISTÈNCIA A DOMICILI GENT GRAN VALLÈS GENT GRAN c/ Berguedà,43 Castellar del Vallès TEL. 93 714 33 43

BENESTAR EMOCIONAL

ELISENDA VILA www.elisendavila.com TEL. 699 794 051 DRA. RUS FERRER doctorarusferrer@gmail.com TEL. 665 764 570 FERRAN BURGAL Passeig de Rubí,56 Valldoreix TEL. 606 900 497

Els Serveis que sempre van bé

DIR Ctra. de Rubí, 76-80 TEL. 93 544 27 92

HAPPY WAY c/ Sant Esteve, 7 T.93 676 40 78/616 842 765

LITTLE DUCKY c/ Joan XXIII, 31 TEL. 93 589 17 04

SALUT

DAMAI Mª José Romero T. 672 273 000 Sant Cugat Vallès

MATERIAL ESPORTIU BICICLETES BICIESPORT Av. Ragull, 32 TEL. 93 675 17 69 BIKE QGAT c/ Manel Farrés, 97 local 2 TEL. 93 674 32 42

NETEJA ECOLÒGICA DE VEHICLES A MÀ IRON4YOU.ES

recollida i entrega

GRATIS

GIMNÀSTICA CLUB ARTÍSTICA SANT CUGAT Camí de Can Calders, 10B TEL. 606 185 113 HOOP DANCEFIT c/ Enric Granados, 6 TEL. 933 486 535/618 753 875 L’ATELIER Plaça d’Octavià, 1 2n 1a TEL. 93 590 05 98

RECUPERA EL TEU TEMPS PER A TU

9.30 a 20 h dilluns a dissabte

Ens ocupem de tot! Recollim la teva roba, la planxem i te la tornem! Fes el que vulguis amb el temps que fins ara li dedicaves a planxar! Des de només 0,75€

t. 649 434 521

www.iron4you.es | teloplancho@iron4you.es

ens trobareu al pàrquing - 1


KAIZEN c/ Dos de Maig,25 1er3A TEL. 936759433/657590726

DENTAL VALLÈS Av. Cerdanyola, 13 Local T. 93 583 15 05

LLAR DE IOGA c/ Estapé, 43 TEL. 676 662 776

DENTAL VOLPALLERES c/ Benet Cortada, 16 T. 93 515 76 83

SILVIA CAMACHO GONZALEZ Camí de la Creu, 24 TEL. 607 955 859

NUDENTIS Av. Lluís Companys i Jover, 15 local 1 TEL. 93 737 01 01

SQGESTALT TERÀPIA I COACHING c/ Sant Antoni, 50 Tel. 93 189 17 22

FISIOTERÀPIA I REHABILITACIÓ

CENTRE NÚRIA CABALLÉ FISIOTERÀPIA I OSTEOPATIA c/ de Pere Serra, 30 Baixos 2 TEL. 93 583 66 06 www.nuriacaballe.com

CENTRES MÈDICS

REMEDY CENTRES c/ Plaça Unió, 1. Edifici B 1º3ª TEL. 93 544 19 16 MANS DE SANT Pg. Francesc Macià, 62 TEL. 93 589 83 16

POLICLINIC TORREBLANCA Av. Torreblanca, 2-8, 1ª planta T.93 589 18 88/902 026 821 QUIRODERMA CLÍNICA ESTÈTICA Passeig Francesc Macià, 91 T. 93 589 16 66/665 948 006

CLÍNIQUES DENTALS CENTRAL DENTAL FRANCESÇ MACIÀ Passeig Francesc Macià, 76. L1 T. 93 589 87 60 CLÍNICA DENTAL DENTALÒGIC c/ Francesc Moragas, 23 TEL. 93 674 01 46 CLÍNICA DENTAL ROSETTI Rambla Ribatallada, 20, 1er2 TEL. 93 589 76 76 COLL FAVA CLINICA DENTAL Pg. Francesc Macià, 83 TEL. 93 589 53 49

IM CLINIC - INSTITUTO DE CIRUGÍA PLÁSTICA Dr. Iván Mañero Carrer de Victor Hugo, 24. TEL. 902 40 15 40

NADONS I EMBARÀS

MEDICINA ESTÈTICA CENTRE ESTÈTIC CAN MORA c/ Sant Jordi, 30-32 T. 93 589 79 18/93 589 43 44

FENT COSTAT info@fentcostat.cat TEL. 618 556 352

BAR LOS CAZADORES Pg. de la Torre Blanca, 82 TEL. 622 729 231

RESTAURACIÓ

MAMMALIA c/ Castellví,13.Local 1 i 3 TEL. 607 537 220

EL CASALET c/ Sant Albert, 3 TEL. 93 675 10 55 Valldoreix

OFTALMOLOGIA

QGATS CAT CAFÉ c/ de la Creu,31 TEL. 660 396 363

CLÍNICA OFTALMOLÒGICA RUBÍ c/ Cervantes ,134 (Rubí) TEL. 93 699 58 66

CLÍNICA OFTALMOLÓGICA TRES TORRES Av. Rius i Taulet, 33 TEL. 93 594 01 38

REEDUCA Rambla del Celler, 121 TEL. 93 589 63 84

A LA CANTONADA ESTIC c/ Francesc Macià,86.Local 1 TEL. 93 463 82 19

ECOLÒGIC MAMI Plaça Augusta,4 TEL. 680 208 600

CENTRE SANITARI CAN MORA c/ Sant Jordi, 37 TEL. 93 589 43 44

LOGOPÈDIA

SUPORT PSICOEDUCATIU

RESTAURACIÓ

GINECOLOGIA

DOGINE c/ Francesc Moragas, 25 TEL. 93 589 13 07

LA RAMPA c/Moreneta de Montserrat, 44 TEL. 647 92 39 84

KUPU-KUPU EMBARASSADES, MARES I NADO info@kupu-kupu.cat www.kupu-kupu.cat

GENERAL ÓPTICA c/ Santiago Rusiñol, 39 TEL. 93 583 65 13

ECOX 4D c/ Castellví, 27 TEL. 93 122 19 60

VILA VALLDOREIX Av. Joan Borràs, 64 TEL. 93 589 62 58

PODOLOGIA

CAMINEM Plaça Pep Ventura, local 1-2 TEL. 931 789 572

RESIDENCIES

LLAR D’AVIS MIRA-SOL c/ Pompeu Fabra, 193 TEL. 93 675 33 65 SANT SALVADOR c/ Sant Salvador, 47 TEL. 93 674 42 23

GANJE 2210 Avda. Francesc Macià, 16 - 20 TEL. 680 306 828 TAJ MAHAL Can Mates,2 TEL. 93 027 40 05 MOMOTARO Rbla. Mossen Jacint Verdaguer,185 TEL. 93 675 68 82 Valldoreix

COQUES I PANEDONS MONTSE Francesc Macià, 20 TEL. 93 735 50 88

VERDE Y CHILE c/ del Carme, 39 TEL. 640 220 846

DELEIT SUHI c/ Valldoreix, 10 TEL. 93 463 65 38

SERVEI A DOMICILI

KYOTO c/ de la Torre, 14 TEL. 93 854 76 27-669 266 273 L’AUPE Plaça Augusta,2 Local 1 TEL. 93 408 94 79 LA PIEMONTESA Av. Augusta 15 - 25 TEL. 93 858 57 88 MEZZANOTTE PIZZERIA Pg. Torreblanca, 2 TEL. 93 675 32 63

GRUPO AMAVIR c/ Victor Hugo, 10 TEL. 93 521 02 64

PETRITXOL Plana de l’Hospital,20 TEL. 93 140 31 91

COM A CASA Pl. Ausiàs March, 1 local 8 TEL. 93 681 46 70 CAP A CASA C/ de l’Abat Armengol, 18-24 TEL. 937 60 74 01

TELEPIZZA Rambla del Celler, 15 TEL. 93 589 90 90 ROEL PIZZA Rambla Jaume Sàbat, 4 TEL. 93 590 01 00

ORG. EVENTS

INNOVAR EVENTS Experiencies Personalitzades TEL 640 327 244

LOCAL PER CELEBRACIONS BRULAND Can Llobet, 8 - Bellaterra TEL. 93 592 17 48 Més informació pàgina RESTAURACIÓ

Els Serveis que sempre van bé

taller mecànic ALEX CANALS MECÀNICA GENERAL - MULTIMARCA - PNEUMÀTICS ELECTRICITAT - ELECTRÒNICA - INJECCIÓ AIRE ACONDICIONAT - XAPA I PINTURA Des de 1880

C/ Castillejos, 33 Sant Cugat del Vallès TEL. 93 675 62 95

ambar_joiers@hotmail.com

Baixada d’Alba,12-14 Sant Cugat del V. (BCN) 93 674 63 62 609 33 89 09 servicar@tallerservicar.es www.tallerservicar.es

RESTAURACIÓ

CENTRE SANITARI CAN MORA c/ Sant Jordi, 37 T.93 589 43 44/609 343 344

QUIRODERMA CLÍNICA ESTÈTICA Pg. Francesc Macià, 91 T. 93 589 16 66 /665 948 006

77

SALUT

GUIA COMERCIAL


santcugat MAGAZINE | MAIG DEL 2019

78 ianuncis per paraules Vols publicar un anunci per paraules?

publicitat@ santcugatmagazine .cat VENDA En venda autocaravana 6pax equipament complet. Matriculada l’abril del 2017. Citroën Jumper Multijet de 130 CV. Dos llits dobles i dues lliteres. Bany complet molt ampli. Plaques solars i bateria AGM. Finançament disponible. Tot inclòs 44.900 €. Tel. 606 18 05 99

93 589 88 99

de 9 a 17 h de dilluns a divendres Bicicleta de muntanya model Rockrider 9. 1 doble suspensió. Pedals normals i un joc automàtics. Rodes 26”. Inclou bomba suspensió. Preu: 250 € 688710636 OFERTA M’ofereixo per feines de la casa i neteja, tinc moltíssims anys d’experiència i referències. També planxa. 10€/hora, a la zona de Sant Cugat o Mira-sol. 631489336 Noia de la neteja per les tardes. Blanca 688487468 Servicio técnico de aire acondicionado. 609392659

​Quiosc​Rambla del Celler Sant Cugat del Vallès

Llibreria Xamfrà Passeig Torreblanca, 2

DEMANDA

Es fan cangurs, jove de 20 anys amb carnet de monitora i experiència. T. 620010031

PARTICULAR busca pis per comprar alt o àtic, amb balcó gran o terrassa al centre de la ciutat. 3 o més habitacions i amb llum natural. No importa l’estat de l’immoble. 656703155 (trucar a les tardes o whatsapp)

En lloguer places moto a la Rambla del Celler 83. Àmplies, bones places, fàcil accés i porta automàtica. Tel. 685 19 43 12. Compro motos. ABSTENERSE INDOCUMENTADAS. En cualquier estado y lugar. 629753302

Buscamos solar en venta para construir pistas de padel. T. 627085551 Buscamos estanco en la zona del Vallés (ciudades Sabadell, Terrassa o Sant Cugat). Precio 500.000€ Contacto: 626 54 03 64

Trasters i magatzems en lloguer a Rubí (Can Oriol) a preus molt econòmics! De totes les mides i preus. Accés 24/7 amb càmeres de vigilància 24h. Ideal empreses. Disponibilitat immediata. Tel. 933801046

Se buscan edificios o solares en venta. 664550442

Procurem per la veracitat i l’autenticitat de la informació publicada a l’apartat anuncis per paraules rebuts a través dels diferents mitjans: telefònic, correu electrònic i internet. Sant Cugat Magazine de forma regular verifica els continguts, però en cap cas es fa responsable dels anuncis publicats.

L’ACUDIT

SUDOKU Per Simiro Loncuentro

1

Maig19

9 3

6

8

8

2

9

2

4

3

1

9

8

6

5

9

4

8

7

6 1

3

7

2 2

3

9 7

5

7

8

9

Com s’hi juga: hem de situar números de l’1 al 9 en cada casella i cada fila, cada columna i cada caixa de 3x3 han de contenir aquests números, però sense repetir-ne cap.


ipassatemps 79 escacs

Per Jordi Corretja

Maig19

a b c d e f g h

horòscop

Per Blanca del Sol

àries 21 MARÇ - 20 ABRIL

8 7 6 5 4

Sents atracció per una persona molt diferent de tu, no necessàriament pel físic. No actuïs impulsivament, no val la pena. TAURE 21 ABRIL - 20 MAIG

Són dies durs a la feina, amb molta exigència mental i emocional. Ànims! BESSONS 21 MAIG - 21 JUNY

3

J L S

2

Tindràs discrepàncies amb algú de la família. No li donis més importància de la que té.

1

cranc 22 juny - 21 JUliol

uguen negres i guanyen. a solució és: 1-...Th1+2Cxh1-Ah2+3Rxh2Th8+4Rg3-Cf5+5-Rf4-Th4++

i estàs més interessat en els escacs, pots contactar amb el Club d’Escacs Sant Cugat a la següent adreça d’internet: www.escacs.santcugatentitats.net

Et sentiràs relaxat i en pau mentalment. Gaudeix del moment sense remordiments.

balança 24 setembre - 23 octubre

Estaràs molt tendre i afectuós amb les persones que estimes. No et posis barreres i demostra el teu amor. ESCORPÍ 24 OCTUBRE - 22 NOVEMBRE

Posa a ratlla l’ansietat i deixa fluir els bons pensaments. És el teu moment! sagitari 23 novembre - 20 desembre

Una sorpresa curiosa arribarà a la teva vida quan menys t’ho esperis. Estigues atent! CAPRICORN 22 DESEMBRE -20 GENER

Decisions difícils que cal meditar amb el cap fred. Un cop triïs no miris enrere.

LLEÓ 22 juLIOL - 23 AGOST

aquari 21 GENER - 19 FEBRER

Estalviar no ha sigut mai el teu fort, però et tocarà fer-ho si no vols passar un mal tràngol.

Noves idees, projectes i un nou horitzó per descobrir. Pas a pas tot anirà sortint.

VERGE 24 AGOST - 23 SETEMBRE

Cuida la teva salut, és el més preuat que tens. Estima el teu cos i cuida l’alimentació.

PEIXOS 20 FEBRER - 20 MARÇ

Necessites desconnectar per connectar amb la vida. El ritme accelarat et passarà factura.

CONCURS / “EL RACÓ AMAGAT”

Regalem capses de caldo Aneto

Participa al concurs! Racó amagat del mes de maig #45 On es troba aquest racó amagat de Sant Cugat? Envia la resposta i les teves dades personals a: hola@santcugatmagazine.cat *

SOLUCIÓ RACÓ AMAGAT ANTERIOR Façana de Cal Caballu, c/ Plana Hospital, 3 *Els tres primers correus que encertin el racó amagat s’emportaran automàticament el premi d’aquest mes.

Guanyadors del concurs d’abril #44:

Ricard Blanco, Maria Àngels Rivera i Damián Rius. Els guanyadors poden recollir el premi trucant al 93 589 88 99


Profile for Sant Cugat Magazine

Sant Cugat Magazine #45 Maig 2019  

Especial eleccions municipals 2019 Especial extraescolars

Sant Cugat Magazine #45 Maig 2019  

Especial eleccions municipals 2019 Especial extraescolars

Advertisement