__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

AV Isala’96 | Kampen - IJsselmuiden

het Jaarverslag van 2019

“Samen staan we sterk!”

Joke Lorist-Klappe | 2019


Inhoudsopgave

het Jaarverslag van 2019 03

Voorwoord van Joke Lorist-Klappe

14

Beleidsvoornemens AV Isala’96 2020 - 2023

04

Het jaar 2019 in cijfers

19

Financieel verslag resultaten, balans en begroting

05

Terugblik van het bestuur

22

Verslag ledenadministratie aantallen 2019

11

Verslag ledenvergadering april 2019

23

Bestuurssamenstelling wie doet wat

Atletiekvereniging AV Isala’96 Kampen - IJsselmuiden

Bestuur: bestuur@avisala96.nl Ledenadministratie: ledenadministratie@avisala96.nl

AV Isala’96 is opgericht 2 januari 1996, voorheen bestond de vereniging onder de naam RK DOS 1912.

Correspondentieadres: Adres: Plataanstraat 8, 8266 BH Kampen Telefoon: 038-3326231

De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Verenigingsnummer: 21408 regionummer: 21 Kamer van Koophandel nummer: 05057343

Ledenadministratie: Adres: Kluisstraat 47, 8271 XE IJsselmuiden

Tenue kleuren: Shirt: Blauw, Short: Blauw

Ereleden: Nico Klappe†, Kas Klappe†, Sannie Roossink, Henk Bremer, Reinier Krediet en Anneke van Dijk.

Adresgegevens atletiekbaan en kantine Adres: Sportpark Hagenbroek Hilbert van Dijkstraat 7 8264 PC Kampen Telefoon: 038-3326521

Leden van Verdienste: Piet ten Klooster, Arend Stempher, Gerda Schilder, René Hup, Jan Westendorp, Harm Prins, Jan van den Berg, José Schilderinck, Rudy Schilder en Jeroen van Veen.

2


“Ik heb er geen spijt van dat ik ja heb gezegd, en als het aan mij ligt knoop ik er graag een tweede periode aan vast!”

24

Commissie samenstelling de hulptroepen van 2019

27

Terugblik per categorie the ‘stories’ of 2019

40

Records 2019 om je pijlen op te richten

Voorwoord Het jaar 2019 ligt alweer even achter ons, en mijn eerste termijn in het bestuur zit erop. Drie jaar mag ik al voorzitter zijn van AV Isala’96. Als ik terugkijk op deze jaren, dan vind ik dat ze heel snel voorbij zijn gegaan. Maar aan de andere kant lijkt het ook best lang geleden dat ik gevraagd werd om voorzitter te worden… Ik heb er geen spijt van dat ik ja heb gezegd, en als het aan mij ligt knoop ik er graag een tweede periode aan vast. Hopelijk is de ledenvergadering het daarmee eens. In dit jaarverslag kijken we terug op het clubjaar 2019. Mooie sportmomenten komen voorbij: prestaties, evenementen, trainingen, extra activiteiten. Als je dit verslag leest zie je dat AV Isala’96 een bloeiende vereniging is, met verschillende onderdelen waaraan velen hun steentje bijdragen. Als bestuur zijn wij blij met deze club: jong en oud, leden en vrijwilligers; samen vormen wij een mooie vereniging waarvan het belangrijkste doel blijft: Samen plezier beleven in de sport. Niet alleen door zelf te bewegen en te presteren, maar ook door hieraan op welke manier dan ook een bijdrage te leveren. Vanaf deze plek wil ik iedereen hartelijk bedanken voor zijn of haar inzet in 2019 voor de mooiste club van Kampen: AV Isala’96! Joke Lorist-Klappe, voorzitter.

46

AV Isala’96 online onze ‘timeline’

AV Isala’96 online http://www.avisala96.nl https://www.facebook.com/avisala96 https://twitter.com/avisala96

coverstory coverstory Het B-pupillen team van AVHet B-pupillen team van Isala’96 onder leiding van RichardAV Isala’96 onder leiding Kroon wist bij de finale wedstrijd van Richard Kroon wist van de Athletic Champs in bij de finale wedstrijd september genoeg punten te van de Athletic Champs behalen om de 1e plek binnen te in september genoeg slepen. “het was spannend tot het laatstepunten te behalen om de onderdeel”. 1e plek binnen te

http://instagram.com/avisala96 http://linkedin.com/company/avisala96 http://www.youtube.com/avisala96kampen avisala96

slepen! “het was spannend tot het laatste onderdeel”. Samenstelling en ontwerp jaarverslag: Jens Tybout

3


Het jaar in cijfers

2 405 leden

Resultaat 2019: â‚Ź2.378

1200 deelnemers bij de 1e 2Bruggenloop

25 clubkampioenen in 2019

27 trainers staan 2x per week op de baan

69 Kamper records

1570 trainingsuren

In 2019 mochten we 23 kaarsjes uitblazen. Op 2 januari 2021 bestaat AV Isala’96 25 jaar

4

2600 volgers op sociale media


Terugblik van het bestuur

De Isala-wintercompetitie is een jaarlijks terugkerend onderdeel in de agenda, georganiseerd door onze eigen Wedstrijd Organisatie Commissie (WOC). Hoewel niet zo groots als de bovengenoemde evenementen spreekt de afwisseling van baan- en crosslopen menig (jeugd)lid aan. Een laagdrempelige activiteit waarbij sommigen een of twee keer meedoen, terwijl anderen fanatiek strijden voor de competitiewinst. Dit seizoen deden 146 leden aan een of meerdere wedstrijden mee, 86 leden waren bij de finale op 2 maart aanwezig.

Als bestuur kijken wij met een goed gevoel terug op het clubjaar 2019. Er zijn weer mooie sportieve prestaties neergezet, het ledenaantal is stabiel en samen met de trainers en vele vrijwilligers houden wij de vereniging gezond. Elk jaar weer worden er door AV Isala’96 verschillende grote en kleine wedstrijden en evenementen georganiseerd: Nieuw was dit jaar de Ned Air 2Bruggenloop. Nadat in 2015 de 10e en laatste “32 van Kampen” was gehouden, was het tijd voor een nieuw loopevenement. Jeroen van Veen en Richard Kroon zetten samen de schouders er onder en wisten met behulp van vele vrijwilligers op zaterdag 29 maart een prachtige eerste editie neer te zetten van de Ned Air 2Bruggenloop. Maar liefst 1200 mensen deden mee op de verschillende afstanden - 5, 10 en 15km - en zij zorgden samen met het mooie weer en het vele publiek voor een fantastische sfeer in en rond de binnenstad van Kampen. Als dit jaarverslag verschijnt is de tweede editie alweer (bijna) een feit, hopelijk net zo mooi of nog mooier dan nummer 1.

Het WOC organiseerde ook in het zomerseizoen weer een aantal regionale baanwedstrijden. Naast een CD-competitiewedstrijd en twee medaillewedstrijden op zaterdag, werden er net als in 2018 ook verschillende avondwedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden trekken atleten van onze regio én daarbuiten aan, maar zouden nog wat meer aandacht mogen krijgen. In 2019 werd door veel leden van AV Isala’96 goed gepresteerd op allerlei onderdelen van de mooie atletieksport. Zowel bij indoor als outdoor-wedstrijden werden op regionaal en landelijk niveau mooie resultaten behaald: In februari werden de eerste prijzen binnengehaald tijdens de verschillende indoorwedstrijden in Apeldoorn. Naëll Huijsmans won 2 zilveren medailles, op de 600 en 1000 meter. Later in het jaar won zij nog veel meer prijzen, en verbrak ze het baanrecord op de 3000m. Lisa Hoogervorst won bij de indoor CD-spelen een zilveren medaille door 1.50m hoog te springen. Tiny Hellendoorn, Greet Vrijbloed en Robert Reitsema deden mee aan het NK indoor voor masters. Robert miste net het podium, maar was tevreden met zijn debuut. Greet (400m) en Tiny (kogelstoten) werden beide eerste in hun categorie, vrouwen 60+. Ook de junioren Jonne Siebrand en Julian ten Hove mochten Isala vertegenwoordigen bij het NK indoor. Jonne verbeterd het Kamper record kogelstoten en werd 6e van Nederland. Met hoogspringen werd zij 9e. Julian werd met kogel 13e van Nederland. Het derde NK-weekend was voor de senioren. Anneloes de Roo verbrak hier opnieuw haar eigen Kamper Record en miste op een haar na het podium. Een week later won Anneloes goud en zilver bij het Nederlands Studenten Kampioenschap, respectievelijk op de 60m horden, en 60m sprint. In het eerste weekend van maart werd het indoorseizoen afgesloten met het NK meerkamp voor pupillen. Namens AV Isala’96 deden hier drie atleten aan mee: Lars Hansman, Chamena Hoekman en Koen Endeman.

De Wärtsilä Power Run werd op 23 mei voor de 5e en laatste keer georganiseerd. Een mooi en succesvol evenement, maar in overleg met de sponsor is toch besloten om hiermee te stoppen. Wij zijn blij dat Wärtsilä bereid is om vanaf 2020 als sponsor aan te sluiten bij de 2Bruggenloop. De Renes Bevrijdingsloop en Papegaaij en Tegelaar Oudjeaarsloop zijn al jarenlang vaste onderdelen op onze kalender. Dik Vos (Bevrijdingsloop), Egbert Sluiter, Vera Schoorlemmer en Ingrid van de Poll (Oudejaarsloop) zijn hiervan de kartrekkers. Zij halen ruim van te voren het draaiboek uit de kast en weten de vele vrijwilligers op de juiste plekken in te zetten. Ook de traditionele Kerstcross in het Roggebotsebos op Tweede Kerstdag is een activiteit die eigenlijk niet weg te denken is. Hoewel onze oudgediende vrijwilligers en leden van verdienste Jan van den Berg en Harm Prins dit evenement met plezier blijven organiseren, moesten we toch even goed nadenken of we dit nog wel blijven doen. De bijdrage die wij per deelnemer moeten afdragen Staatsbosbeheer is extreem hoog, waardoor we genoodzaakt zijn om de kosten voor deelnemers te verhogen. We hopen niet dat deze mooie traditie op deze manier verloren gaat.

5


Geen podiumplekken in de meerkamp, maar wel mooie pr’s voor alle drie, en een eerste plek en tevens clubrecord voor Lars bij het hoogspringen.

nodig om te laten zien dat ze in de 2 e divisie kunnen blijven. In 2019 werd voor het eerst sinds tijden weer door AV Isala’96 meegedaan aan de mastercompetitie. Greet Vrijbloed en Tiny Hellendoorn, al jarenlang enthousiaste wedstrijdatleten, kregen een aantal dames zo ver om mee te gaan trainen. Na twee wedstrijden bleken ze landelijk op de 1e plaats te staan! Bij de landelijke finale in september begonnen alle teams weer met nul punten, en haalden de Isala-master-dames na een spannende wedstrijd een prachtige tweede plaats. Dit smaakt naar meer, en de dames kunnen niet wachten tot de Isala-heren ook oud genoeg zijn om mee te doen met deze competitie!

Bij de GOK crosscompetitie die in maart werd afgesloten haalde Isala maar liefst 11 medailles. Goud was er voor Pepijn van Putten (als mini bij de C pupillen!), Koen de Vries (B-pupil), Noud Kanis (A 1e jaars), Naëll Huijsmans (D 1e jaars), Irene Bijman (vrouwen korte cross) en Robert Reitsema (mannen 50). Het zilver ging naar Lars Hansman (A 2e jaars), Josse Kampen (D 1e jaars) en Roel van der Stege (mannen 40), terwijl Tristan van der Weerd (B-pupil), Richard Kroon (mannen senioren) het brons kregen omgehangen. De overige 20 atleten wisten bijna allemaal een top-10 plek te bemachtigen. Mooi om te zien hoeveel looptalent onze vereniging heeft, en vooral met hoeveel plezier er wordt meegedaan aan deze competitie. Naast de GOK crosscompetitie is er ook het Vechtdal Crosscircuit. Bennie Thunker M40+ liep de 5 km en werd ruimschoots 1e. Leonie Eenkhoorn werd 2e bij de 10 km voor vrouwen senioren.

Nog even terug naar de individuele prestaties. Aan het eind van het jaar werden er wederom mooie resultaten behaald bij indoormeerkampen in de regio. In november was er in Heerde goud voor Lisa Hoogervorst, Lars Hansman, Jonne Siebrand en Julian ten Hove. Natalja Duiveman won hier het zilver en Julia Fahner en Anna ten Hove brons. In Dronten wonnen eind december Lars Hansman en Jamila Thielman goud, Jonne Siebrand was goed voor zilver, terwijl Iven de Velde, Natalja Duiveman en Lisa Hoogervorst brons mee naar huis namen.

In het zomerseizoen werd de medailleregen vervolgd tijdens verschillende baanwedstrijden. Zo veroverde Jonne Siebrand (B-junior) het zilver bij de Pinkstermeerkamp in Amstelveen. Bij het OGOK voor CD junioren won Lisa Hoogervorst goud door 1.53m hoog te springen. Kian Beks won brons met 11.09m op kogel. Tijdens het NK voor junioren won Diede van der Meer (A-junior) eind juni zilver bij speerwerpen, waarna ze op 13 juli ze de speer naar een Kamper record gooide. Zaterdag 6 juli liet Lars Hansman weer van zich horen door Regionaal Kampioen meerkamp te worden in Emmeloord. In september won Lisa Hoogervorst zilver met hoogspringen tijdens de nationale D-spelen. Eind juli mochten Mark Jonker en Anneloes de Roo meedoen aan het NK voor senioren. Mark werd 9e met speer en Anneloes 5e bij de 100m horden.

En dan hebben we nog de loopgroepen van AV Isala’96. Meerdere leden hiervan deden gedurende het jaar mee aan allerlei wedstrijden. Zo liepen er in het eerste weekend van februari maar liefst 21 Isala-atleten verschillende afstanden de Midwintermarathon in Apeldoorn. Jacqueline Rustidge won hier de 25km. Op 7 april stonden zeven Isala-mannen en één vrouw aan de start van de Marathon in Rotterdam. Op de laatste woensdag in mei is onze club ook altijd goed vertegenwoordigd bij de Stationsloop van Ommen naar Dalfsen. Bennie Thunker werd 3e in zijn categorie en Jacqueline Rustidge 1 e (zoals gewoonlijk;). Verder deden er Isala-lopers mee aan het Zwolse Halve Marathonfestival begin juni, de Fish-Potato-Run, de Berenloop op Terschelling, de Marathon in Amsterdam en nog meer mooie “loopjes”, waarbij voor de meesten vooral het plezier en het samen ergens naar toe gaan van belang is.

Naast individuele werden er ook mooie teamprestaties neergezet. Bij de pupillencompetitite (Atletics Champs) werden de B- en C-pupillen na vier wedstrijden 1 e van de regio. De A-pupillen hadden helaas een wat kleiner team, maar zij haalden toch een mooie 7 e plek met veel pr’s! Bij de juniorencompetities werden de jongens D 5e van de regio, de meisjes D 8e, de jongens C 10e en de meisjes C 12e. De vrouwen senioren wonnen brons in hun eigen poule en eindigden landelijk op een 12e plek. De mannen werden 11e in hun poule en hadden een extra wedstrijd

Wat voor sommige atleten belangrijker is dan het behalen van een medaille of beker, is het verbeteren van het club- of baanrecord. Dit jaar werden er weer vele records verbroken: 49 clubrecords baan, 10 clubrecords indoor en 10 clubrecords weg. Op onze baan werden dit jaar 43 baanrecords verbroken, waarvan 26 door eigen atleten.

6


En wat was er verder van belang in 2019:

Door Henk Timmerman die dit jaar het bestuur is komen versterken houden wij korte lijntjes met deze commissie.

De kantinecommissie is in het afgelopen jaar volop aan het nadenken geweest over het verbeteren van de kantine. Er is een enquête gehouden en er zijn plannen gemaakt voor het opknappen van de ruimte en het organiseren van extra activiteiten om meer leden “naar boven” te krijgen. Het komend jaar wordt dit verder uitgevoerd, met behulp van – natuurlijk – de nodige vrijwilligers.

Gelukkig hebben wij nog steeds de beschikking over voldoende trainers voor alle verschillende groepen. Het afgelopen jaar was het vooral bij de jeugdgroepen wel af en toe spannend om alles bezet te houden. Het is fijn om veel jeugdleden te hebben, maar dat vraagt tevens om een goed bezet trainerskorps. Helaas moesten we afscheid nemen van Richard Kroon als pupillentrainer, maar gelukkig konden we ook weer een aantal nieuwe trainers verwelkomen. Als bestuur zijn we samen met Jeroen van Veen als trainer coördinator bezig om te kijken hoe we kunnen zorgen voor voldoende continuïteit en kwaliteit van de trainingen.

Door de jeugdcommissie werden meerdere activiteiten georganiseerd: van eieren zoeken met Pasen en een Sinterklaasfeestje voor de jongste pupillen, tot een avondje indoor springen voor alle jeugdleden. En voor velen (zowel jeugd als ouders) het hoogtepunt van het jaar: de kampnacht.

Tot slot nogmaals: 2019 was een goed jaar, met veel mooie sportieve en gezellige momenten. Het gaat goed met AV Isala’96 en daar gaan wij als bestuur samen met alle leden en vrijwilligers graag mee door in 2020. Op weg naar ons jubileumjaar 2021!

Als bestuur hebben we in het begin van dit jaar ons verbeterde Veiligheidsplan gepresenteerd. We willen als vereniging ervoor zorgen dat iedereen gezond en veilig kan sporten op onze accommodatie. Als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, maar tegelijkertijd ook de nodige flexibiliteit toont hoeven er geen problemen te zijn. In het begin van dit jaar is door de gemeente een baanrenovatie uitgevoerd, met als belangrijkste verbetering het plaatsen van nieuwe kogel- en discus ringen en netten. De baan ligt er weer netjes en goedgekeurd bij. Samen met de onderhoudscommissie zorgen we ervoor dat alles op en rond de accommodatie ook netjes blijft.

Namens het bestuur, Joke Lorist-Klappe, voorzitter.

7


The athletes of 2019

The line-up

8


The athletes of 2019

Olaf Langeslag

The positive

9


The athletes of 2019

Noud Kanis

The Energy

10


Verslag ledenvergadering 2019 Verslag algemene ledenvergadering 2019 van AV Isala 96. Datum: 3 april 2019 Plaats: kantine AV Isala 96, Hilbert van Dijkstraat 7 te Kampen Aanwezig: ruim 60 leden, incl. bestuur. Afwezig m.k.g.: Frans Bennink, Jurjen van de Honing, Alwin Papegaaij, Rudy Schilder, Gerhard van Vilsteren, Arjan Visser en Robert Wijs. 1. Opening Voorzitter Joke Lorist heet rond 20.00 u. alle aanwezigen welkom. Een bijzonder welkom is er voor de ereleden Henk Bremer, Anneke van Dijk, Reinier Krediet en Sannie Roossink en voor de leden van verdienste René Hup, Piet ten Klooster, Harm Prins, Gerda Schilder, José Schilderinck, Arend Stempher, Jeroen van Veen en Jan Westendorp. In haar openingswoord blikt de voorzitter even terug op de zeer succesvolle eerste editie van de 2bruggenloop. Ze bedankt Jeroen van Veen en Richard Kroon (en met hen alle meewerkende vrijwilligers) voor de voortreffelijke organisatie. Omdat de vereniging niet alleen is gebaat bij grote evenementen noemt Joke ook Greet Vrijbloed die de afgelopen periode met 2 initiatieven is gekomen. De VB-challenge was een leuk intern evenement dat ongetwijfeld een blijvertje wordt en daarnaast heeft ze het voortouw genomen bij het samenstellen van een vrouwen masters ploeg die komende zomer aan de competitie gaat deelnemen. 2. Mededelingen

Er zijn zeven berichten van verhindering; zie hierboven. Joke Lorist maakt melding van het feit dat het gaandeweg hoe langer hoe lastiger wordt om voor alle trainingsgroepen een trainer te vinden. Met veel kunst– en vliegwerk lukt dat ieder jaar nog weer. Toch is het bestuur er niet gerust op dat dit goed blijft gaan. Daarom is er door het bestuur met de trainerscoördinator van gedachten gewisseld over meer structurele oplossingen. Naast het mogelijk inschakelen van ouders voor de jongste pupillen kwam ook het gaan betalen van trainers als mogelijkheid naar voren. Omdat dit afwijkt van jarenlang gevoerd beleid vraagt het bestuur nu alvast aan de ledenvergadering hoe men daar tegen aankijkt. Vanuit de ledenvergadering komt geen duidelijke reactie. Het bestuur gaat een en ander verder onderzoeken. 3. Ingekomen stukken Geen. 4. Notulen ledenvergadering 4 april 2018 Deze zijn te vinden in het jaarverslag. De notulen worden per bladzijde doorgenomen en vervolgens ongewijzigd vastgesteld met dank aan de secretaris. Arend Stempher vraagt nog aandacht voor het noemen van de niet te huldigen jubilarissen. Later in de vergadering zal dat gebeuren. Rob Bottenberg merkt op dat de volgorde waarin de leden van de kascommissie zijn ingezet afwijkt van hetgeen vorig jaar is afgesproken. Dat berust op een misverstand en zal dit jaar worden recht getrokken. 5. Financieel verslag Penningmeester Erik van de Poll licht de financiële stukken toe. De winst- en verliesrekening: Daar waar de inkomsten en uitgaven wat afwijken van de begroting of van vorig jaar geeft Erik uitleg. In feite wijken alleen de inschrijfgelden en de wedstrijdkosten, die een rechtsreeks verband met elkaar hebben, af van de begroting. Dat heeft als verklaarbare oorzaak dat de diverse georganiseerde wedstrijden een hoger aantal deelnemers telden. Het jaar 2018 kon worden afgesloten met een mooi positief resultaat van € 1.348,99; dit resultaat wordt toegevoegd aan het eigen vermogen.


Henk van der Kolk vraagt aandacht voor het vele werk dat de onderhoudscommissie doet en vooral ook voor de daarmee bereikte besparingen. Zijn suggestie om dat bij de gemeente “terug te halen” wordt niet als reële mogelijkheid ingeschat. Balans: De balans laat weinig verrassingen zien. Erik merkt op dat de boekwaarde van de Berghut inmiddels nihil is en dat daar dus de komende jaren niet meer op hoeft te worden afgeschreven. Verslag kascommissie 2018: Deze commissie, bestaande uit René Hup en Rob Bottenberg, heeft de boeken en bescheiden op 27 februari 2019 gecontroleerd. Vooraf hebben ze van de penningmeester de relevante stukken en specificaties ter controle ontvangen. Rob leest de zeer uitvoerige verklaring van de kascommissie voor. De ondertekende verklaring is inmiddels ook in het bezit van het bestuur. Daaruit blijkt dat de commissie de boeken en bescheiden (inclusief die van de kantine) grondig heeft gecontroleerd en akkoord bevonden. Men heeft gekeken naar de vergelijking tussen de begroting en de behaalde cijfers, de aansluiting met de bankafschriften, steekproeven genomen, de posten kleding en kantine nader bekeken en ook de wedstrijdkosten en de verenigingskosten beoordeeld. De kascommissie stelt de vergadering voor om de penningmeester c.q. het bestuur décharge te verlenen. De ledenvergadering stemt onder applaus in met het voorstel van de commissie en verleent décharge. Benoeming kascommissie 2019: Rob Bottenberg en Geert Mattelé zijn de leden van de kascontrolecommissie 2019. De eerste twee voeren de controle over het jaar 2019 uit en Eric Lorist is “reserve-lid” en schuift volgend jaar automatisch door. De vergadering stemt in met de nieuwe samenstelling van de kascommissie. Begroting 2019: Ook de begroting voor 2019 wordt per post toegelicht en besproken. Henk van der Kolk vraagt waar het begrote bedrag van € 3.500 voor ET aan besteed gaat worden. De mede door Harm Prins gegeven toelichting dat dit bedrag bestemd is voor een op de installatie toegesneden klok is bevredigend. De begroting wordt vervolgens door de vergadering goedgekeurd. Vanuit het bestuur wordt nog gemeld dat er is onderzocht of de lampen op de baan kunnen worden vervangen door LED-verlichting. Dat bleek echter financieel niet haalbaar te zijn. Wel loopt er nog een onderzoek naar de mogelijkheid van de aanschaf (of misschien huur zoals Frits Malcorps suggereert) van zonnepanelen. Daarvoor is nog wel het nodige overleg, onder andere met de buren en de gemeente, nodig. Mochten er ontwikkelingen zijn dan komt dat ongetwijfeld in de nieuwsbrief. 6. Jaarverslag 2018 Het verslag wordt per pagina doorgenomen. Dat levert nauwelijks vragen op anders dan de kanttekening dat Alex Kalter en Willem Lassche in 2018 geen deel meer hebben uitgemaakt van respectievelijk de onderhouds- en de kantinecommissie. Tot slot van dit agendapunt dankt de voorzitter Jens Tybout voor de prachtige manier waarop hij het jaarverslag weer heeft samengesteld. 7. Bestuursverkiezing Jan ten Hove is aftredend en niet herkiesbaar. Alwin Papegaaij is aftredend en wel herkiesbaar en omdat er geen tegenkandidaten zijn ingediend, wordt hij voor een volgende periode van drie jaar herbenoemd. In de vacature van Jan heeft het bestuur Henk Timmerman als kandidaat voorgedragen. Ook hiervoor zijn er geen tegenkandidaten dus hij is gekozen in het bestuur en de vergadering ondersteunt dat met applaus. In de eerstvolgende bestuursvergadering worden de diverse bestuurstaken waar nodig (her)verdeeld. Voorzitter Joke Lorist richt dan het woord tot het aftredende bestuurslid Jan ten Hove. Jan heeft drie jaar deel uitgemaakt van het bestuur. Hij heeft onder meer gezorgd voor de invoering van het sleutelplan, heeft een bijdrage geleverd aan actualisering van het veiligheidsplan, heeft de contacten onderhouden met de kantinecommissie en heeft in bredere zin de misschien wel lastigste bestuurstaak accommodatiezaken ingevuld.

12


Jan wordt daarvoor hartelijk bedankt en ontvangt de traditionele bos bloemen. Joke memoreert dat Jan zeker niet verloren is voor de vereniging en dat we hem ongetwijfeld veel blijven zien. Uiteraard heet Joke Henk Timmerman van harte welkom in het bestuur en rekent op een goede samenwerking. 8. Pauze In de pauze is er voor iedereen een drankje. 9. Huldiging jubilarissen De volgende jubilarissen worden gehuldigd en krijgen een blijvend aandenken plus een bos bloemen. Reinier Krediet is 50 jaar lid, Anneke van Dijk 40 jaar en Leonie Eenkhoorn, Maarten Papegaaij en Rieny Riezebos 25 jaar. Daarnaast een hele serie mensen die 12 ½ jaar lid zijn: Irene Bijman, Pieter Boone (afwezig), Berend Brijder, Wijnold Dorgelo, Liesbeth Groen, Marjan Haverkamp, Jurjen van de Honing (afgemeld), Henk Kattenberg, Gejanne Reemst-Lussenburg, Richard Meuleman (afwezig), Erik van de Poll, Vera Schoorlemmer en Jens Tybout. De aanwezige jubilarissen worden naar voren geroepen, krijgen een plaquette en een bos bloemen en gaan gezamenlijk op de foto. Reinier kijkt in zijn dankwoord nog even terug naar hoe het voor hem 50 jaar geleden allemaal begon. En overeenkomstig de vorig jaar in de ledenvergadering gemaakte afspraak, worden de overige jubilarissen niet “echt” gehuldigd, maar zijn hun namen wel genoemd. Dat gaat om Dennis Endeman en Jaqueline Rustidge (30 jaar lid), Alie van der Meulen (35 jaar) en Dolf Meuleman (55 jaar). 10. Waarderingsprijs en Aanmoedigingsprijs De waarderingsprijs 2018 gaat naar een duo namelijk Saskia Kist en Rita van Veen. Jacqueline Rustidge maakt het spannend aan wie de prijs wordt toegekend. Al snel blijkt dat het gaat om een duo van het vrouwelijk geslacht. Saskia en Rita worden onderscheiden en wel omdat ze op een voortreffelijke manier de coördinerende taken (en alles wat daarbij hoort) binnen de kantinecommissie vervullen. Deze prijs zet in feite de gehele commissie in het zonnetje. Rita en Saskia zijn blij verrast met de waardering die ze krijgen en nemen de plaquette en het bijbehorende bloemetje in ontvangst. De aanmoedigingsprijs 2019 is voor Karsten van Ommen. Bestuurslid Gejanne Reemst-Lussenburg doet dat op een originele manier waarbij gaandeweg haar praatje duidelijk wordt wie de prijs dit jaar verdient. Karsten krijgt de prijs als beloning voor zijn ontwikkeling als loper zowel op de weg, op de baan, als in de cross. We wensen hem een goede atletiek toekomst. Ook Karsten krijgt een bloemetje en een plaquette. 11. Rondvraag Anneke van Dijk vraagt of de bij de oudejaarsloop gebruikte metalen pennen, die volgens haar gevaarlijk zijn, kunnen worden vervangen door meer flexibele stokken. Daar zal het bestuur naar kijken. Gerda Schilder vraagt of er misschien een betere (automatische) buitenverlichting kan komen. Joke antwoordt dat daar al naar gekeken wordt. Henk van der Kolk heeft nog enkele suggesties voor het baanonderhoud (onder meer m.b.t. het zand in de verspringbakken). Het nieuwe bestuurslid accommodatiezaken (gekscherend al omgedoopt tot parkmanager) neemt die suggesties mee. Arend Stempher meldt dat – in tegenstelling tot eerdere berichten – de kantine tijdens de bouwvakvakantie toch open is. 12. Sluiting De voorzitter bedankt iedereen voor zijn/haar aanwezigheid en inbreng en sluit de vergadering om 21.20 (noot secretaris: vermoedelijk een nieuw clubrecord!). De voorzitter nodigt iedereen uit voor de nazit met een hapje en een bescheiden drankje. Uiteraard is dat dit jaar ook weer uitmuntend verzorgd door een drietal leden van de kantinecommissie. Carel Diekerhof, secretaris.

13


Beleidsvoornemens AV Isala’96 voor de jaren 2020-2023 In de vorige periodes (2012-2015 en 2016-2019) heeft onze vereniging een vrij omvangrijk beleidsplan vastgesteld en daarnaar zo veel als mogelijk gehandeld. Het bestuur is van mening dat een zo uitgebreide vastlegging en beschrijving misschien wel wat “overdreven” is. Dat neemt niet weg dat we het wel van belang vinden om in een meerjarige cyclus met elkaar - en dus ook in deze ledenvergadering - stil te staan bij de zaken die ons de komende vier jaar zullen bezig houden. De vorm waarin we dat dit keer doen is een opsomming van de aandachtspunten waar we als vereniging mee bezig (willen) zijn. We doen dat kort en puntsgewijs. 1.

Leden en ledenwerving: Gezien het al jaren stabiele ledenaantal hoeven we niet heel actief te zijn op dit front. We zijn blij met het grote aantal voornamelijk jeugdleden dat we de laatste jaren aan de vereniging weten te binden. Dat zal te maken hebben met de goede jeugdtrainers die we hebben. Voor de vereniging als geheel biedt deze toename perspectief, maar brengt ook zorgen mee als het gaat om het vinden van voldoende kader.

2.

Organisatie vereniging en vrijwilligers: De huidige opzet met een coördinerend (maar zeker ook werkend) bestuur en vele commissies is in de afgelopen jaren nog sterker uitgebouwd. Een belangrijk deel van al het werk wordt in commissies/werkgroepen gedaan. We noemen de WOC, de onderhoudscommissie, de jeugdcommissie, de kantinecommissie en niet te vergeten al onze trainers. Daarnaast kennen we, vaak op een soort projectbasis, groepjes leden die evenementen etc. organiseren. Zo worden de bruggenloop, de oudejaarsloop, de kerstcross en de prutloop georganiseerd door een vaste kern van verenigingsmensen. En dan zijn er ook nog de kledingcommissie, de sponsorcommissie en de commissie die de familieavond organiseert. En soms stellen we als bestuur een ad-hoc commissie in voor een bepaalde “klus”; een voorbeeld daarvan is de jubileumcommissie. Deze structuur lijkt ons voor continuering vatbaar. Misschien dat er nog wel meer op projectbasis gewerkt gaat worden nu veel vrijwilligers best wel eens wat willen doen, maar zich niet al te structureel willen vastleggen. We mogen ons als vereniging gelukkig prijzen met de vele vrijwilligers waar we als bestuur vaak een beroep op kunnen doen. Een voornemen is om meer ouders van jeugdleden daarbij te betrekken, zodat jurering, ondersteuning tijdens wedstrijden en voldoende trainers voor jeugdgroepen gewaarborgd blijft.

3.

Sportieve doel en trainers: Uiteraard gaat het er ons om dat iedere sporter op zijn/haar niveau prestaties kan leveren en dat vooral met veel plezier doet. We hechten dan ook aan een goede sfeer in de trainingsgroepen en de trainers zijn daar ook alert op. Isala’96 is geen vereniging die er met zijn (baan)atleten naar streeft om in de breedte op het hoogste niveau in Nederland mee te doen. We vinden het wel van belang dat onze ploegen in hun huidige klasse mee blijven draaien en willen daarvoor de faciliteiten blijven verlenen. Ook is het goed om met elkaar duidelijkheid te hebben over visie, beleid, uitgangspunten en technische aspecten. De loopgroepen en de wandelgroep hebben allen zo hun eigen karakter en ontwikkeling. Dat willen we als bestuur graag continueren, maar ook daar geldt dat de groepen en hun trainers zelf stil staan bij de vraag: “wat willen we nu eigenlijk”. Van belang daarbij is dat we het trainersbestand op peil houden. Dat is jaarlijks een lastige opgaaf. Onze trainerscoördinator slaagt daarin toch iedere keer weer, onder meer door oudere jeugdleden in te zetten als (assistent-)trainer. Tot nu toe kunnen we volstaan met het belonen van onze trainers via de vrijwilligersregeling. De komende jaren zullen we moeten nadenken of we het daarmee blijven redden. Waar nodig stellen we trainers in staat om een opleiding te volgen of een bijscholing te doen en uiteraard gebeurt dat voor rekening van de vereniging.

4.

Accommodatie en materialen: Samen met de onderhoudsploeg houden we de accommodatie zo goed mogelijk op peil. De komende jaren is te verwachten dat er grote uitgaven komen voor het vernieuwen/repareren van het dak van de kantine. We gaan daarvoor vanaf 2021 jaarlijks reserveren.

14


Verder wordt bekeken in hoeverre het haalbaar en financieel voordelig is om (eventueel samen met onze buren) duurzame investeringen te doen. We denken daarbij aan de mogelijkheid van LED-verlichting en zonnepanelen. Door per jaar een inventarisatie van te vervangen materialen te maken, houden we de sportmaterialen op orde. Dat systeem werkt goed en blijven we dus hanteren. 5.

Veiligheid, hygiëne en gezond sportklimaat: We prijzen ons gelukkig dat een redelijk aantal vrijwilligers en trainers kan omgaan met de AED. We zorgen ervoor dat mensen periodiek worden bijgeschoold. Ook het rookvrij houden van de accommodatie draagt bij aan een gezonde omgeving. Verder zijn er goed functionerende vertrouwenspersonen aanwezig om klachten van leden in de sfeer van omgaan met elkaar te behandelen. Zij brengen jaarlijks verslag uit aan de voorzitter van de vereniging. Die werkwijze bevalt goed en contineren we dus. Ook met de fysiotherapeut wordt periodiek geëvalueerd. En ook dat blijven we doen omdat we daarvan de meerwaarde inzien. We zijn blij dat de schoonmaak in goede handen is en hopelijk nog jaren blijft. Dat draagt zeker ook bij aan een goede hygiëne in de kleedkamers en in de kantine.

6.

Kantine: Deze commissie draait zeer zelfstandig. De inkoop gebeurt zo voordelig mogelijk en dat blijven we dus doen bij de groothandel. De commissie heeft ook ideeën over het moderniseren en aantrekkelijker maken van de kantine en is druk bezig daar invulling aan te geven. Mogelijk gaan we in de komende periode nog eens na of het fenomeen “gezonde sportkantine” zoals dat door NOC/NSF wordt gepropageerd ook binnen onze vereniging haalbaar is.

7.

Financiën: Gelukkig zijn we ook in financieel opzicht een gezonde vereniging. De penningmeester probeert dat ook zo te houden door zaken vaak in een meerjarenperspectief te plaatsen. Toch zien we ook wel bedreigingen. De gemeentelijk lasten gaan vermoedelijk sterk omhoog en ook de accommodatie (groot onderhoud en soms zelfs renovatie) en tot slot duurzaamheidsinvesteringen komen op ons af. Het zal nog een hele uitdaging worden om dat met instandhouding van de huidige contributie bedragen vorm te geven.

8.

Communicatie: De vrijwel maandelijkse nieuwsbrief wordt als een prima middel gezien om bestuurszaken aan de orde te stellen. Vanuit het bestuur zijn er korte lijntjes naar de plaatselijke pers, waardoor we verzekerd zijn van publiciteit over belangrijke zaken. We doen ons best om dat in stand te houden. Daarnaast maken we veel gebruik van onze website en diverse sociale media. Vanuit het bestuur is er in de regel twee keer per jaar overleg met groepen ouders over het wel en wee bij de jeugdgroepen. Verder zien we dat de meeste trainingsgroepen per mail of via de app onderling contact hebben over allerhande zaken. Dat gaat eigenlijk vanzelf en loopt goed. Niets aan toe te voegen dus.

9.

Speerpunten. Hoewel we als bestuur van mening zijn dat we voorzichtig moeten zijn met al te veel en te hoog gegrepen doelen, vinden we het toch belangrijk om enkele speerpunten te benoemen. Dat zijn: * Blijvende aandacht voor jeugd en jeugdtrainers; we zullen daarbij zeker ook hulp van ouders moeten krijgen. * Continue aanvulling en verversing van het vrijwilligersbestand (diverse commissies en juryleden). * Ten aanzien van duurzaamheid, accommodatie en kantine willen we werken vanuit een meerjarenperspectief.

15


Tot slot. In bovenstaand korte relaas klinkt misschien wel een beetje een genoegzaam beeld door, waarbij het ook nog eens zo is dat er niet allerlei prachtige vergezichten worden geschetst. Als bestuur denken we dan ook dat onze vereniging het meest gebaat is bij rustig vaarwater, zodat er een mooie balans kan zijn tussen prestatie, talentontwikkeling, sportief bezig zijn en gezelligheid. En het verleden leert dat het op deze wijze bezig zijn met het reilen en zeilen van onze vereniging in de praktijk het beste voldoet. Daarom kiest het bestuur voor deze sobere aanpak. Uiteraard zijn aanvullingen en suggesties vanuit de leden(vergadering) van harte welkom. Kampen, maart 2020 Bestuur AV Isala’96

16


The athletes of 2019

Mark Jonker

The Hunter

17


The athletes of 2019

Vrouwen Masters Team

The Golden Ladies

18


Financieel verslag Winst en verliesrekening Ontvangsten

Resultaten 52.619,70

Begroot 2019

25.185,90

17.500,00

Subsidie

13.589,24

13.500,00

Sponsoring

19.182,00

15.000,00

3.211,33

3.500,00

Contributie Inschrijfgelden

Kantine

23,76

50,00

255,23

200,00

114.067,16

101.250,00

Rente Kleding Totaal ontvangsten

51.500,00

Uitgaven Accommodatie

34.247,55 14.468,91

16.500,00

5.596,38

5.600,00

Dagelijks onderhoud

4.630,90

1.500,00

Belastingen en heffingen

2.332,15

2.000,00

Schoon houden

1.479,58

2.000,00

462,50

500,00

Dotatie groot onderhoud

3.500,00

3.500,00

Dotatie boiler

1.000,00

1.000,00

Dotatie verlichtichting

250,00

250,00

Inventaris

527,13

500,00

vrijwilligersvergoedingen

16.860,00

16.000,00

wedstrijden

36.601,17

24.000,00

bondscontributie

12.022,92

11.500,00

vereniging

4.994,99

5.700,00

afschrijvingen

2.680,00

2.680,00

materialen

2.538,39

3.000,00

activiteiten

1.743,37

2.200,00

Huur energie en water Groot onderhoud

Verzekeringen

jassen trainers

ET eenmalig Totaal uitgaven Resultaat

3.500,00 111.688,39 2.378,77

19

101.930,00


Balans per 31-12-2019 Debet Gebouw

kantine

Split time

Voorraden

Liquide middelen

Credit 2.175,00

Eigen vermogen

6.000,00

Resultaat '19

kantine

500,00

kleding

5.098,30

giro

80.328,47

kas

493,05

spaarrek.

59,25

moneyou

0,00

kantine

201,30

kleding

187,00

Totalen

2.378,77

Voorzieningen Groot onderhoud

4.117,00

4.954,17

Warm water boiler

5.000,00

Crediteuren

99.159,37

26.125,00

Onderhoud verlichting

Ontvangen voor 2020

Debiteuren

57.968,19

437,55

2.295,69 99.159,37

Toelichting op de financiële resultaten 2019 en vooruitblik op 2020 De vereniging heeft een stabiel financieel jaar achter de rug met een resultaat van € 2378,- dat aan het eigen vermogen wordt toegevoegd. Ten opzichte van de begroting zien we dat we ruim meer inschrijfgelden ontvangen dan we begroot hebben. Onze wedstrijden doen het financieel goed en we houden per wedstrijd ook geld over. Ook de hier aan gekoppelde sponsoring is hoger uit gekomen dan vooraf begroot. De kantine heeft ten opzichte van vorig jaar weer een iets lager resultaat geboekt. We hopen volgend jaar op een iets beter resultaat door het ophogen van de prijzen en het oppimpen van de kantine, waardoor onze kantine nog aantrekkelijker wordt om te bezoeken. Onze baan ligt er dankzij de onderhoudsploeg perfect bij. Door enkele grotere investeringen in het gebouw (boeiboorden en reparatie aan de riolering) zijn de uitgaven voor dagelijks onderhoud hoger uitgekomen dan begroot. We hebben hiervoor geen gebruik hoeven maken van de opgenomen reservering voor groot onderhoud op de balans. We hebben inmiddels behoorlijke reserveringen opgebouwd voor groot onderhoud, warm water boiler en verlichting. Daarom zijn wij van mening dat de vereniging deze voorzieningen in 2020 niet verder hoeft te verhogen. We zullen in 2020 wel eenmalig wat extra investeringen doen aan het gebouw zoals het oppimpen van de kantine en een afdak aan de blokhut zodat toeschouwers droog kunnen staan. Verder zullen eenmalig middelen besteed gaan worden aan materialen voor het krachthonk. Ook zullen we nog kosten aan de split time gaan maken aan de split time. We gaan uit van een bedrag van € 3000,-. Deze eenmalige extra investering zullen we toevoegen aan de ET op de balans en in 5 jaar gaan afschrijven. Verder heeft de vereniging in 2021 lustrum. Daar zijn we al druk mee bezig. Voor dit lustrum willen we in 2020 en 2021 ieder jaar € 5000 reserveren, zodat we in 2021 voldoende middelen hebben om er een mooi evenement van te maken. Verder dienen de vrijwilligersvergoedingen structureel verhoogd te worden zodat door middel van meer coördinatie de trainingen bij de jeugd ook kwalitatief op peil blijven. We zijn van mening dat de meeste van deze eenmalige kosten binnen de financiële kaders opgevangen kunnen worden. Een contributieverhoging is daarom nog niet nodig. Al met al staat de vereniging er financieel goed voor. Het bestuur blijft zich er voor in zetten om AV Isala ’96 een financieel gezonde vereniging te houden. Erik van de Poll, penningmeester.

20


Begroting 2020 Ontvangsten

Begroting 2020

Resultaat 2019

Contributie Inschrijfgelden

52.500,00 24.000,00

52.619,70

Begroot 2019 51.500,00

25.185,90

17.500,00

Subsidie

13.500,00

13.589,24

13.500,00

Sponsoring

17.500,00

19.182,00

15.000,00

Kantine

3.500,00

3.211,33

3.500,00

Rente

20,00

23,76

50,00

Kleding

200,00

255,23

200,00

Totaal ontvangsten

111.220,00

114.067,16

101.250,00

Huur

15.000,00

14.468,91

16.500,00

Energie en water

5.600,00

5.596,38

5.600,00

Onderhoud

5.000,00

4.630,90

1.500,00

Belastingen en heffingen

2.332,15

2.000,00

Schoon houden

2.350,00 1.500,00

1.479,58

2.000,00

Verzekeringen

500,00

462,50

500,00

Dotatie groot onderhoud

3.500,00

3.500,00

Dotatie boiler

0,00 0,00

1.000,00

1.000,00

Dotatie verlichting

0,00

250,00

250,00

Inventaris/ kantine

2.000,00

527,13

500,00

Dotatie Lustrum

5.000,00

Vrijwilligersvergoedingen

18.500,00

16.860,00

16.000,00

Wedstrijden

34.000,00

36.601,17

24.000,00

Bondscontributie

12.000,00

12.022,92

11.500,00

Vereniging

5.000,00

4.994,99

5.700,00

Afschrijvingen

2.680,00

2.680,00

Materialen (incl. krachthonk)

3.280,00 3.000,00

2.538,39

3.000,00

Activiteiten

2.000,00

1.743,37

2.200,00

Uitgaven Accommodatie

3.500,00

ET eenmalig Totaal uitgaven

114.730,00

111.688,39

21

101.930,00


Verslag ledenadministratie Meisje/vrouw Jongen/man Pupillen

2019

2018

% -4.9%

77

81

Mini

2

3

5

4

C

4

9

13

16

B

9

13

22

20

A

15

22

37

41

89

87

Junioren

2.3%

D

19

21

40

39

C

16

7

23

13

B

8

4

12

25

A

8

6

14

10

Senioren

9

12

21

23

-4.2%

Masters

6

23

29

29

-

Recreanten (incl. juryleden)

77

98

175

182

-3.8%

Wandelaars

13

1

14

11

27.3%

405

407

-0.5%

Toelichting ledenadministratie De indeling is gebaseerd op 2020 en de teldatum is 31 december 2019. Harm Prins, ledenadministratie. De contributie is met ingang van 1 januari 2019: Contributie per maand Pupillen Junioren Senioren / Masters Recreanten Wandelaars

€ € € € €

8,50 8,50 13,00 13,00 12,50

*Inschrijfgeld (eenmalig) **Wedstrijdlicentie per jaar (alleen voor Senioren en Masters)

22

€ 10,00 € 23,55


Bestuurssamenstelling Hieronder de bestuursleden en de functies in het jaar 2019: Naam

Gegevens

Functie, aanspreekpunt commissie

Joke Lorist-Klappe

De Parelvissers 5 8265 SJ Kampen M: 06-33854254

Voorzitter Fysiotherapeut Vertrouwenspersonen WOC / wedstrijdsecretariaat Vrijwilligersbeleid Looptrainers

Carel Diekerhof

Plataanstraat 8 8266 BH Kampen T: 038-3326231

Secretaris Beleidszaken VB atletiek Statuten

Erik van de Poll

Kwint 43 8265 SV Kampen T: 038-3326707

Penningmeester Ledenadministratie Vrienden van AV Isala’96 Clubkleding

Henk Timmerman

Marimba 27 8265 RK Kampen M: 06-55986640

Accommodatie en onderhoud Kantine EHBO Sponsoring

Jacqueline Rustidge

Graafschap 38 8261 LC Kampen M: 06-18125795

Vice voorzitter Communicatie en PR Website

Alwin Papegaaij

Bovensingel 170 8266 BZ Kampen M: 06-337602226

Technisch beleid Jeugdzaken Baanatletiek

Gejanne ReemstLussenburg

Escudo 103 8253 ET Dronten M: 06-49971943

Jeugdzaken Baanatletiek Baan- en Jeugdtrainers Records

23


Commissie samenstelling Ledenadministratie Harm Prins

Onderhoud: Reinier Krediet Jan Schilder Alex Kalter Piet ten Klooster Barend ten Have Dick Penninkhof Henk van de Kolk Dik Vos Piet Bottenberg Rudy Schilder Henk Timmerman

Accommodatie en onderhoud: Henk Timmerman Communicatie en PR: Jacqueline Rustidge Website en social media: Jens Tybout Fysiotherapeut: Maarten Papegaaij

Recordcommissie: Henk-Jan Dorgelo

Jeugdactiviteiten: Jaihayra Sijbesma Cindy Hoekman

Trainerscoördinator: Jeroen van Veen

Kantine: Saskia Kist Rita van Veen Rikie Diekerhof Jolanda Hogenhuis Aafke Kok Marja van Vlisteren Janneke Woning Herman Bruins Arend Stempher Theo van Mierlo Robert Wijs (financiën)

Vertrouwenspersonen: Henk Kattenberg, Kwint35, 8265 SW Kampen tel: 038 -3325648 Doro Hup, Toon Slurinkhof 57, 8264 DG Kampen tel: 06-18125060 Wedstrijdorganisatiecommissie (WOC): Arjan Visser (voorzitter & jury coördinator) Joke Lorist-Klappe Goikje Salverda Erjan Palland Ron Bollenbakker

Sponsorcommissie: Jan ten Hove Jeroen van Veen

ET en verwerking uitslagen: Harm Prins Frans Bennink Gerard van Vilsteren Henry Penninkhof Geert Langeslag

Kleding: Marloes Krediet Gerrit Hansman

24


The athletes of 2019

Jeomi Langebeeke

The Unstoppable

25


The athletes of 2019

Cailyn Beks

The Focus

26


Terugblik per categorie

Kroon als trainer. Wel hebben we Martijn Beks, Henry Penninkhof, Sil Krediet en Berry Westendorp als trainer toe mogen voegen. Dennis Endeman schoof gedurende het jaar door naar de junioren en Gejanne Reemst – Lussenburg maakte juist de stap van de junioren naar de pupillen. Natalja Duiveman en Julian ten Hove bleven de vaste waarden waardoor er een mooie groep trainers voor de pupillen op de baan stond dit seizoen. Het aantal pupillen bleef gestaag oplopen gedurende het seizoen. Waar we begonnen met 50 pupillen waren er aan het eind van het jaar 60 pupillen op de trainingen aanwezig. Een mooie grote groep waarbij ook veel atleten bij wedstrijden aanwezig waren.

Mini en C pupillen Een grote verandering bij deze groep… een andere trainster… vele jaren verzorgde Mariska de trainingen bij deze groep, aan mij de eer om deze taak over te nemen. Gelukkig zijn daar Olaf & Julian die mij helpen en wegwijs maken.

In het GOK cross seizoen waren er 12 atleten die aan meer dan 3 wedstrijden deel hadden genomen. Podium plaatsen waren er voor Koen de Vries (1e B-pup), Tristan van der Weerd (3e B-pup), Noud Kanis (1e A-pup 1e jaars) Lars Hansman (2e A-pup 2e jaars). Lois Schuurman, Brecht van der Haar, Chamena Hoekman, Patrick Duivemen, Kas Meuleman, Julynn Huisman, Sjoerd van der Steege, Tije Annema en Suleen Penninkhof kwamen net een aantal punten te kort voor het podium maar wisten wel allemaal top 10 in het klassement te lopen. Tijdens het regionale indoor kampioenschap waren de pupillen van AV Isala ’96 ook weer veel op het podium te vinden. Bij de jongens was het Lars Hansman die 1e werd bij de 2e jaars Apupillen. Ook Jamairo Sijbesma werd 1e in de regio maar dan bij de 1e jaars A-pupillen. Bij de jongens B stonden er twee op het podium. Tycho Kiel werd 2e en Tristan van de Weerd was net als bij de GOK cross 3e in de regio bij deze indoor wedstrijd. Bij de meiden A-pupillen 2e jaars was het Valerie van Laar die 2e in de regio werd. Lobke Wolterink was bij de 1e jaars A-pupillen de koning van de regio en Eva Hoogervorst nam een zilveren plak mee naar huis.

Wat een leuke, gezellige groep pupillen! Wat zijn er veel pr’s gesprongen, gelopen en geworpen. Waar de ene zijn benen vooruit snelde, sprong een ander in het seizoen steeds een stukje hoger of verder. Bij de Athletic Champs wedstrijden, was vooral het samen zijn als team erg leuk, van elkaars kwaliteiten gebruik maken en elkaar aanmoedigen, laat dat maar aan deze groep over. Aan het eind was het nog spannend of de eerste plaats vastgehouden kon worden, gelukkig lukte dat en werden de toppers eerste! Bij de medaille wedstrijden was er een groot aantal aanwezig en werden de onderdelen vaak met een grote lach gedaan. Het elkaar scherp houden, tijdens de onderdelen elkaars “concurrent “ zijn en dan tijdens het wachten fijn samen spelen. Wat maakt dat toch een fijne sport. Aan het einde van het zomerseizoen konden er mooie medailles mee naar huis. Goud, zilver, brons of een mooi diploma, de atleten hebben er stuk voor stuk hun stinkende best voor gedaan.

Gedurende het zomer seizoen deden een groot aantal pupillen mee aan de diverse wedstrijden. Vaak stonden we met onze vereniging met het meeste aantal pupillen aan de start. Uiteindelijk was de totale oogst 13 bronzen, 13 zilveren en 4 gouden medailles bij de medaille wedstrijden. Het regionale kampioenschap outdoor werd dit jaar in Emmeloord bij AV Nop gehouden. Namens AV Isala '96 stonden er op zaterdag 6 juli 2019 vier A Pupillen aan de start. Bij de 2e jaars meiden waren het Tess Wolf en Chamena Hoekman die uitkwamen voor onze Kamper vereniging. Tess is begin van dit jaar begonnen met atletiek en dat maakt haar deelname en uitslagen extra bijzonder. Met veel plezier en gedrevenheid wist ze haar kogel over de 5 meter heen te stoten, meer dan

Pupillen bedankt voor het leuke seizoen, jullie gezelligheid. Ook ouders grote dank voor jullie enthousiasme, aanmoedigingen en hulp bij de wedstrijden! Cindy Hoekman

B en A pupillen De pupillen in deze leeftijdsgroepen trainden net als de vorige jaren samen. De trainers van deze groepen hebben samen met de pupillen en ouders een mooi atletiek jaar beleeft. In de loop van 2019 hebben we afscheid moeten nemen van Mila Koster, Manon Los en Richard

27


3 meter ver te springen en haar lat bij hoog op 1 meter 10 te leggen. Helaas gooide een blessure aan haar heup roet in het eten op de 1000 meter, maar kon ze terug kijken op een mooie dag. Chamena haalde op de 1000 meter juist wel haar gram op dit onderdeel. Ze liep een PR die ze een jaar geleden bij het vorige regionaal kampioenschap liep uit de boeken. Bij de 1e jaars jongens A liet Jamairo Sijbesma zien bij het kogelstoten regionaal de sterkste te zijn. Met 6,78 meter scoorde hij hier een flink aantal punten. 1,20 meter bij het hoogspringen (tweede plaats) zorgde ook voor een hoog aantal punten. De punten op de andere onderdelen zorgde ervoor dat er een 10 plaats was aan het eind van de dag.

leggen op 1,50 m. Ook bij discus wist Lars het clubrecord te pakken door 23,67m te werpen. Lars wist deze records vast te leggen op de eigen baan in Kampen. Bij de B Pupillen was het Tycho Kiel die een clubrecord van Lars Hansman uit 2017 wist te evenaren. Op 40m horden wist Tycho op 6 april in Meppel net als Lars destijds een tijd van 7 seconden rond te lopen. De Athletic Champs competitie werd op zaterdag 7 september afgesloten in Meppel. Op de finale dag bestond het team dat uit kwam voor de A Pupillen van AV Isala ’96 uit Aviv van Loo, Brecht van der Haar, Chamena Hoekman, Eva Hoogervorst, Jamairo Sijbesma, Kas Meuleman, Koen Endeman, Lobke Wolterink, Lois Logtenberg, Midas Westendorp, Mike Stuij, Noud Kanis, Tess Wolf, Tije Annema en Titus Leurink. Dit team dat een mooie hechte groep geworden is de laatste jaren kwam net 5 punt te kort voor de 6e plaats en sloot de competitie af op een 7e plek. De B Pupillen gingen in Meppel op de finale dag met een paar punten achterstand op AV Athlos en paar punten voorsprong op AV Pec als nummer 2 van start. Koen de Vries en Melle Hoekstra konden er deze laatste wedstrijddag helaas niet bij zijn. Cailyn Beks, Ilse Bottenberg, Joel van den Dool, Job van der Horst, Merel Kelder, Mark Klein, Suleen Penninkhof, Tristan van der Weerd en Tycho Kiel waren er wel en gingen volle bak vandaag. Deze groep atleten was deze dag enorm op dreef. Het hoge springen, verre werpen en snelle sprinten tijdens deze finale was uiteindelijk goed voor de hoogste plek op het podium. Met ruim 200 punten voorsprong werd dit seizoen afgesloten. Richard Kroon

VB atleten 2019 was voor ons weer een tussenjaar tussen de tweejaarlijkse National Special Olympics. Met de mannen van de technische groep hebben we weer aan diverse wedstrijden mee gedaan waar mooie prestaties werden geleverd. Wel moesten we hier vaak vroeg voor uit de veren om op tijd in Groningen, Emmen en Hoogeveen te zijn. Dit komt doordat we met Isala mee draaien met de VB-wedstrijden uit noord Nederland.

Vorig jaar was Lars Hansman de sterkste bij de 1e jaars A pupillen. Dit jaar als 2e jaars ging Lars ook weer voor de winst. Op de sprint was er een 5e plaats en bij kogel een 2e plaats. 4,17 meter bij verspringen en 1 meter 40 bij hoog was goed voor de 1e plaats. Voor de algehele winst van de wedstrijd was er een toptijd nodig op de 1000 meter. Deze liep Lars ook door zijn PR naar 3:35 te brengen.

De dames van de loopgroep waren inmiddels zover om naar een 5km loop toe te trainen. Dit werd de Wärtsilä Power Run. Onder leiding van Greet hebben ze hier met een schema naartoe getraind. Ze konden na afloop dan ook tevreden terugkijken op een goed resultaat.

Uiteindelijk was het gat 8 punten met een atleet uit Rijen, maar voor het worden van regionaal kampioen was het meer dan genoeg! Ook sneuvelden er dit jaar diverse clubrecords! Bij de jongens A wist Lars Hansman de lat te

28


Met de clubkampioenschappen deden ze allen mee. De dames met de 5km en de heren met de meerkamp. Henk-Jan Dorgelo en Greet Vrijbloed

Team Speer Kampen 2019 begon voor ons met een trainingsweek in Portugal (Monte Gordo). Door 2 operaties van Brend (enkel) en Wietse (knie) konden zij helaas niet mee en begon voor hen het seizoen met revalideren en zo snel mogelijk terugkomen. In Portugal werd bij Diede, Ilhem en Jeroen duidelijk dat het een mooi seizoen kon gaan worden. Hoogtepunt met het team was dat we in Juni een geweldige ervaring hebben opgedaan in Jena (Duitsland) om daar de wereldtop te zien werpen maar ook zelf deel te nemen aan het Speerwerpfestival. In Jena hebben we de man en vrouw ontmoet die de verste afstanden ooit hebben geworpen met de speer: Petra Felke (80m) en Uwe Hohn (104.80m). >>

In de loop van de zomer mochten we twee nieuwe Leden verwelkomen. Anco kwam onze technische ploeg versterken en bij de loopgroep wist Mirthe haar weg naar Isala weer te vinden. In haar jeugd had ze al enkele jaren bij ons getraind. We vonden het dan ook leuk om haar weer terug te zien. Hiermee hebben we een leuk groepje van negen VB-atleten.

Een korte terugblik van de prestaties van onze werpers in 2019: Ilhem (neo Senioren) Haar 1e seizoen in Amerika als Freshman begon uitstekend. In haar 2e wedstrijd tijdens de Texas Relays in Houston, wierp Ilhem een nieuw Kamper Record van 48.06m. Ilhem kreeg na een intensief wedstrijd/ reisschema last van haar werpschouder waardoor ze teruggeworpen werd en opnieuw moest opbouwen. Ze schopte het nog bijna tot de Finals ( beste 12 werpsters in Amerika) waar 49meter volstond. Een mooi doel voor 2020. Terug in Nederland wierp zij in Zaandam erg makkelijk nog naar 47.01m. 2020 gaat een interessant jaar worden gezien haar ervaring uit het 1e jaar en de fysieke ontwikkeling die zichtbaar is geworden uit de testjes. Diede (A 1e jaars junior) Door ritme en structuur in de trainingen maakte Diede grote stappen in het voorseizoen. In Zeewolde liet ze al zien dat 100 gram extra niet veel uitmaakte en wierp zij luttele centimeters onder haar PR. Dit jaar mocht er heel veel en was er geen druk van het moeten presteren. Vooral veel ervaring opdoen in het nationale circuit en wedstrijden bij de grote dames. Heel stabiel stond Diede haar wedstrijden te werpen met steeds dezelfde eindconclusie: een uitschieter zit heel dichtbij. Deze uitschieter kwam tijdens het NK in Alphen aan de Rijn tijdens het inwerpen. Gelukkig was de 43m worp in de wedstrijd voldoende om een mooie 2e plaats van NL te bemachtigen. ZILVER voor TSK! Nu nog die uitschieter. Die kwam een week later in Utrecht. Alles kwam bij elkaar en met 46.28m verbeterde Diede gelijk het Kamper Record bij de A junioren van haar teammaatje Ilhem. Een geweldig leerjaar om volgend jaar de vruchten van te plukken. Haar laatste junioren seizoen kan een hele mooie gaan worden.

29


Brend: (B 1e jaars junior) Na een geweldig progressie bij de C junioren ( van 42m naar 57.40m) was het de vraag of Brend met de 700 gram speer zijn vorm kon behouden. Na de operatie in februari was het doel om zo snel en goed mogelijk terugkomen en wat wedstrijden te kunnen draaien in 2019. Het herstel ging voorspoedig en Brend kon al voor de zomer in actie komen. In Zaandam en Jena was het logischerwijs erg zoeken naar de timing waardoor 45m volstond op dat moment, maar niet past bij de ambities van Brend. Op dat moment nog niet wetende dat hij amper 2 maanden later even 58.86m op de borden kreeg in Arnhem. Brend heeft gewerkt aan een geweldige comeback. De timing van de juiste acties waren weer terug! Met deze prestatie staat Brend 2e van Nederland in zijn categorie. 2020 wordt een jaar om door te groeien waarin hij als 2e jaars op het NK wil gaan pieken. Jeroen (senior) Jeroen reist vanuit Schoonhoven richting onze mooie atletiekbaan in Kampen. Met als doel om een hele goede speerwerper te worden. De enorme drive en wilskracht zijn wapens waarmee hij deze doelstelling gaat realiseren. Jeroen liet in Portugal zien dat hij in korte tijd veel stappen kan maken. In maart opende Jeroen met een mooie 51m worp zijn seizoen. Deze afstand zat al dicht tegen zijn PR van 2018 aan. Maar voor een PR moet je iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. En dat deed Jeroen dus. Voor het eerst in zijn leven op Friese bodem naar Heerenveen en dan daar je nieuwe PR werpen van 53.93m. Bij de gunfactor draaiden we allemaal onze stoel hiervoor om. Zijn reactie op de worp is er 1 om in te lijsten en terug te zien op onze Instagram-pagina. Eveneens in het hoge noorden haalde Jeroen in Groningen een mooie 3e plaats bij het NK voor studenten! Helaas kon Jeroen vanwege een elleboogblessure niet doorgroeien in zijn seizoen en begon ook voor hem ( het is een blessuregevoelige sport) het revalideren en vooral vertrouwen terugkrijgen in zijn lichaam. Wietse (senior) Iemand die dezelfde wapens als Jeroen bezit, is Wietse. Al ruim 2 jaar wacht Wietse om weer volledig fit en pijnvrij op de aanloop te mogen staan. Een normaal persoon zou de speer in de ring hebben gegooid. Helemaal als je bedenkt dat Wietse hier 6 dagen in de week voor traint, leeft en beweegt. Inmiddels is zijn revalidatiewereld gegroeid tot aan Bergen op Zoom. Wekelijks rijdt Wietse vanuit Zeewolde er heen om met Jeroen Blommerde (oud speerwerper) de pijnpuzzel in zijn schouder op te lossen. Het doel is om in 2020 pijnvrij de eerste wedstrijdjes te kunnen doen. Dit is een sport op zich en vereist veel geduld die gevoed wordt door de hoop om zijn droom waar te kunnen maken. Mark (senior) Opnieuw een 65+ seizoen voor Mark. Dat heeft er lang niet naar uit gezien. Het was een moeizaam begin waarin de balans tussen trainer en atleet zijn, zich niet duidelijk liet gelden. Het plezier en het genieten op wedstrijden is enorm gegroeid dit jaar. Een atleet van je eigen team ver zien werpen is een net zo grote kick, wanneer je zelf een goede prestatie neerzet. Op het NK in Den Haag had Mark zijn vorm redelijk terug. Na een moeizaam voorseizoen waarin hij voor het eerst sinds lange tijd onder de 60m wierp op een wedstrijd, kwam hij op het NK net te kort voor de beste 8 speerwerpers van Nederland. Met 62.83 was de 9e afstand op dat moment redelijk maar zeker niet voldoende. In het na-seizoen kreeg Mark de smaak te pakken en groeide het vertrouwen om makkelijk te werpen. Op de thuisbaan in Kampen wierp hij 65.23m en voor het 5e seizoen op rij komt hij verder dan de 65 meter! In 2020 hoopt hij als trainer en team door te groeien met meer professionele mogelijkheden. En met ontspanning en ditzelfde plezier die 70 meter op te gaan zoeken. Onze hoogtepunten: -

Diede Zilver NK + PR in Utrecht (10e vrouw van NL) Brend 58.86 (2e op de nationale Ranglijst bij de b-junioren) Ilhem Freshman of the Year (9e vrouw van NL) Jeroen PR Heerenveen en 3e op NK Studenten in Groningen Wietse 50meter worpjes met 600 gram , pijnvrij Mark 65m+ in Kampen + 23 meter t.o.v. 2018!

30


The athletes of 2019

Mannen Senioren Team

The Squad

31


The athletes of 2019

Anneloes de Roo

The Machine

32


AB junioren en Technische senioren Wat is er veranderd ten opzichte van 2018. Eigenlijk niet zo heel veel. Wel wordt er meer en meer naar de toekomst gekeken. Specifiek gericht op het aanvullen/vernieuwen van onze eigen competitie groepen die beide nog steeds uitkomen in de 2de divisie. Zowel bij de dames als voor de heren. Mede daardoor zijn er betere en duidelijkere afspraken gemaakt met de (wedstrijd) atleten die aan hebben gegeven dat wel te zien zitten. Ook zijn er verschillende gesprekken geweest om meer duidelijkheid te scheppen op welke (technische) onderdelen er meer aandacht nodig was. Maar ook voor de persoonlijke verbeterpunten. Dat ging breder dan voorheen, van simpele oefeningen tot (sport)voeding en herstel of materiaalkeuzes. Uiteraard kan dit niet zonder de feedback van de atleten. Dit is en blijft belangrijk en van grote waarde voor een trainer. Iets wat ze zelf steeds meer beseffen, liever te veel vragen dan helemaal niks. Qua activiteiten is niet alles gelukt wat ik zelf voor ogen had, maar ipv de Kerst bootcamp hebben we een hele mooie indoor training in Omnisport af mogen werken. Daarvoor zijn we nog als afsluiting van 2019 met 23 personen wezen eten bij de plaza N50.

verschillen tussen de 2 groepen is dat de trainingen, vooral qua kracht wat zwaarder zijn. Verder hoop ik bij de B-Junioren veel PR’s te mogen verbreken, maar ook een sportieve en vooral gezellige tijd te hebben. – Suzan Teune Ik ben Lisa Wijne, ben 17 jaar en zit nu 5 jaar op atletiek. Ik vind het een leuke sport, omdat het geen team sport is. Maar denk niet dat ik zonder mijn teamgenoten kan. Ook is de trainer echt een top trainer, er wordt veel advies gegeven tijdens het trainen. Als je een blessure hebt wordt je heel erg geholpen. Daniël je bent top. Ook doen wij met de groep veel leuke dingen. – Lisa Wijne We houden elkaar scherp en blijven inspireren. We gaan samen zorgen dat we 2020 weer trots af mogen sluiten. Let’s Rock Track!

Voor 2020 zitten er ook mooie dingen aan te komen. Oa een heus AV Isala trainingsweekend. Verschillende indoors en outdoor wedstrijden en ben als trainer nog aan het brainstormen over andere activiteiten.

Daniël Gouw en Erjan Palland

Selectiegroep AV Isala’96 Weer een jaar voorbij. Een jaar met diverse ups, maar wat toch een nasmaak heeft van de grote hoeveelheid downs.

Ook zijn er weer atleten overgekomen vanuit de C Junioren. Wisselen van groep blijft altijd spannend, maar ook deze hadden zich binnen no time aangepast aan het niveau en draaien nu mee alsof ze nooit anders hebben gedaan. Traditiegetrouw zijn het ook weer deze nieuwe atleten en een oudgediende uit de groep die een kleine indruk geven door een klein stukje.

De groep is qua atleten, wat uitgedund. Een vast groepje van circa acht atleten traint momenteel dagelijks, om zijn of haar doelen te behalen. Dit met één doel. Die medaille op de Nederlands Kampioenschappen. Zoals ze het ook doen bij de NOS, dit jaar een terugblik van de atleten op 2019 en een vooruitblik richting 2020. We beginnen maar met enkele “dieptepunten” volgens de atleten zelf: • Dreiging van degradatie uit de 2e divisie competitie. (Jeroen) • Scheur in haar meniscus. En dus helaas niet optimaal kunnen trainen. (Jonne) • Een knieblessure waardoor het seizoen niet afgemaakt kon worden, zoals ze wilde. Kon het jaar zijn van een medaille op het NK. (Anneloes) • Derde plek op het NK zonder medaille i.v.m. medaille limiet. (Dennis)

Drie maanden geleden ben ik van de C-Junioren overgegaan naar de B-Junioren. Tot nu toe vind ik het erg leuk in de nieuwe groep. Een van de

33


• •

400m sprint één dag na de triatlon van IJsselmuiden (59.01), een harde leerschool. (Guido) Niet lekker wedstrijdfit zijn en op haar gemiddelde niveau kunnen presteren, door diverse omstandigheden. (Gejanne)

• • •

De hoogtepunten van 2019: • Een verrassende NK finale (beste 8) met kogelstoten en daarna een 6e plaats behaald. Een nieuw pr met hoogspringen en daarmee de 4e hoogte op het NK. (Jonne) • 400m in 55,12 geen pr maar na omstandigheden tevreden. (Guido) • De magische grens van 14 seconden bij de 100 meter horden gepasseerd, eindelijk eronder. 13.78sec! (Anneloes) • Meedoen aan het Nederlands Kampioenschappen. (Dennis en Julian) • 9e op NK hordenlopen als oudste deelnemer. De opluchting na een sterke competitie wedstrijd (degradatiewedstrijd) en op de valreep handhaving afdwingen. (Jeroen)

Gewoon lekker trainen zonder blessures en weer mee doen aan het NK indoor en outdoor (Jonne) Een laatste keer vlammen op een NK meerkamp (Gejanne) 40+ met discus en 12+ met kogel met minimaal 1 NK medaille op één van de twee onderdelen (Dennis) Mijzelf verbeteren op de 400m, maar nu als master. Daarnaast ook eens wat vaker een langere afstand proberen, bijv. de 800m of 1500m. (Guido) Ruim onder de 12 seconden op de 100 meter sprint en onder de 24 seconden op de 200 meter sprint. Daarnaast ook uitstapjes naar de 400 meter, omdat de coach zegt dat dit met beter ligt. (Robert)

Als de helft van de gestelde doelen in 2020 uitkomen, gaan we een mooi jaar tegemoet, al zeg ik het zelf. We gaan het dan ook wederom met de borst vooruit tegemoet. Ik hoop jullie allen ook!

“Een jaar met diverse ups, maar wat toch een nasmaak heeft van de grote hoeveelheid downs.”

De doelen voor 2020: • Een medaille op het NK outdoor 100 meter horden, in een nieuw pr van 13.60. Indoor doel is NK finale in een nieuw pr lopen. Dat is wellicht goed voor een medaille. (Anneloes) • Een NK finale op de korte horden halen als laatste jaar senior (Jeroen)

Jeroen van Veen

Jeugdloopgroepen en MiLa groep Het afgelopen jaar is er weer vol overgave getraind door de jeugd/volwassenen op maandagavond en de MiLa groep op donderdagavond. Waar de één traint om gewoon lekker te bewegen, traint de ander om een betere (snellere) hardloper te worden. Wat het doel ook is, er is lekker meegedaan. Grenzen zijn verlegd en er is een hoop plezier beleefd aan het samen sporten. Karsten bijt elke maandag het spits af met de AB pupillen loopgroep. Er wordt eerst warmgelopen, waarna er altijd aandacht is voor loopscholing. Vaak is er een circuitje of wordt er in tweetallen met de medicinebal gewerkt. Na de kern volgt regelmatig een ‘toetje’. Er wordt dan om het hardst geroepen om een chocoladetoetje, maar meestal is het een 200 meter volle bak!

“het leukst is dat we om de beurt de route mogen bepalen bij het warmlopen”

34


Direct na de pupillen staat de oudere jeugd klaar voor ruim een uur buffelen op de baan. De groep is flink uitgebreid met nieuwe gezichten en bekenden uit andere groepen. Vanwege het leeftijdverschil – van 11 tot boven de 60 – wordt er rekening gehouden met belastbaarheid en met doel. Wie serieus wil trainen voor wedstrijden, draait een iets zwaardere programma. Wie vooral voor de gezelligheid en het bewegen komt, doet een tandje minder. De donderdag MiLa loopgroep is in 2019 ook gegroeid en heeft zelfs een internationaal tintje gekregen. De Italiaanse Barbara die een schooljaar meedraait op het Ichthus College, heeft zich voor een jaar bij de MiLa én de maandag loopgroep aangesloten. In de zomer nam een aantal atleten een paar keer deel aan een baanloop in de buurt. Zo bezochten we de Gemzen, Cialfo en PEC. Daarnaast werd af en toe meegedaan aan een wegwedstrijd, zoals de Onderdijksrun. GOK crossen Veel jeugd en senioren/masters uit de loopgroepen deden in 2019 mee aan de GOK crossen. Er werd hard gestreden voor de punten in het klassement. De laatste cross van het seizoen 2019/2020 moet nog plaats hebben, maar één ding staat vast, het podium zal weer behoorlijk blauw-oranje kleuren! Karsten van Ommen en Jacqueline Rustidge

Loopgroep Frans En weer een jaar voorbij op de vereniging, dus tijd voor een verslag van al dat is beleefd in de groep.

Er werd dit jaar weer vaak meegedaan aan allerlei evenementen. Soms als deelnemer maar ook als vrijwilliger. Dit leverde twee hoogtepunten op: bij de Wartsila Power Run loop, waarbij nagenoeg de hele groep aanwezig was in diverse vormen. En bij de 2Bruggenloop waar een groot gedeelte van de groep aan deelnam. Buiten het groepsgebeuren om zijn er heleboel leden met uitzonderlijke persoonlijke prestaties, variërend van meerdere marathons achter elkaar, marathons met PR's, deelname aan en tweede prijs halen met dames mastersgroep, heel lang rennen door onbegaanbaar bosachtig terrein, meer rennen dan 10km, de draad weer opgepakt na langdurige blessure. Dus voor iedereen een dikke pluim! Jullie hebben weer goed je best gedaan

Het jaar begon een beetje onrustig met een vaak afwezige trainer. Dit werd opgevangen door de vijf loophulpen die er zijn, waardoor de trainingen gewoon doorgang vonden. Dat dit niet altijd garantie is voor een training bleek dit jaar wel. De weergoden hebben het dit jaar voor elkaar gekregen dat een paar trainingen op voorhand moesten worden gecanceld (te warm) en ook tijdens de training vanwege donderend geweld van boven welke zich in "no-time" ontwikkelde. Tijdens de vakantieperiode werd de training spontaan flexibel opgelost door leden vanuit de groep. Dit resulteerde zelfs in een Park-training met daaraan gekoppelde prijzen. Hoofdprijs, een kappers-bon, werd gewonnen door één met een zuinige haardos.

Enkele mensen uit de groep hebben zichzelf een extra geestelijke barrière gegeven door op dezelfde baan als de rest, onder zeeniveau te acteren en anderen er een hoogtestage van maakten. Er was echt bewondering uit de groep voor deze uitzonderlijke prestaties.

Na de vakantie werd het tijd om iedereen weer even te spreken en te zien, inclusief de geblesseerden. Dit resulteerde in een ijs-eetmoment tijdens de training bij cafetaria Roggebot, waarbij de één met de benenwagen kwam, de ander met een fiets en ook met een auto. Enkele dames besloten nog een stukje terug te zwemmen. Week 51 was voor het tweede jaar de week om een 'Rondje om de Kerk" te lopen in Kampen. De gedachte is ons mooi verlichte dorpje rustig te aanschouwen tijdens een relaxte training, waarbij de nadruk in allerlei opzichten ligt op "uitkijken" waar je loopt. Dit jaar zat er een heuse pauze in bij de kinderboerderij om een chocomel te nuttigen en daarna het rondje af te maken. Echter enkele hindes uit de groep gingen zo hard dat ze de Isala-vlag misten. Hierdoor had de rest en koekje extra

Een enkeling van de loopgroep is gestopt en anderen hebben zich bij ons gevoegd. Dit varieert van oudgedienden van de club die weer iets willen oppakken tot eega's en zij die de stoute (hardloop)schoenen hebben aangetrokken. Al met al blijft de sfeer onveranderd gezellig, toegankelijk en makkelijk. Tot slot wil ik nog een toi toi toi geven aan onze langdurige afwezigen. We duimen voor ze. Frans Bennink

35


The athletes of 2019

Tycho Kiel

The Flying Dutchman

36


The athletes of 2019

Diede van der Meer

The Sniper

37


Loopgroep Rudy Schilder Heel Holland loopt/bakt Ik kan er nog steeds van genieten als ik zie dat de lopers uit onze groep twee keer per week lekker aan het sporten zijn. Het is een zeer gevarieerd gezelschap met verschillende achtergronden en ambities. Er is ook een overeenkomst, namelijk dat ze niet alleen voor het sportieve aspect komen maar zeker ook voor het sociale. Er gaat haast geen week voorbij zonder dat er wel weer iets bijzonders gebeurt. Hieronder volgt een korte bloemlezing, vergezeld van enkele foto’s:

Er wordt dan flink geschranst, onder het mom van: “We lopen het er wel weer vanaf.” Dat er mensen met verborgen talenten in onze groep zijn, werd weer bewezen door Nicole Kippers. Zij verraste iedereen met een supergezellige avond bij haar thuis, waarbij zij ons een groot aantal lekkernijen presenteerde: zie foto 3.

“We snapten allemaal waarom ze geslaagd is voor de opleiding “Patisserie”

Volgens mij kan Nicole makkelijk meedoen met het programma Heel Holland bakt.

Sommige personen in onze groep lopen al meer dan 30 jaar bij Isala, zoals onze krasse 70plusser Coby Malcorps. Tijdens het inlopen sputtert haar motortje nog, maar na een kwartiertje komt ze op gang en kijkt ze niet meer op een kilometer meer of minder. Op foto 1 heeft ze met Alie van Dijk meegedaan aan de Wartsilla Power Run.

Aan het gekakel te horen, lijkt het wel eens dat de groep alleen bestaat uit vrolijke vrouwen, maar foto 4 bewijst dat dat niet zo is.

Ook de jongere generaties zijn actief in onze groep, zoals vader en dochter Wilco en Kirsten Visscher. Zij doen samen regelmatig mee aan loopevenementen. En in 2019 werden we verrast met de geboorte van Niek: zoon van Kirsten Visscher en kleinzoon van Wilco Visscher. Op foto 2 zien we de nieuwe aanwinst. Ondertussen heeft Kirsten haar training weer hervat en loopt opa Wilco er heel trots omheen te stappen.

Op een koude, regenachtige donderdagavondtraining bleek dat alleen het sterke geslacht was vertegenwoordigd: Dik Vos, Gerard, Henk Timmerman en Egbert Sluiter. En gezien de lachende gezichten en de opgestoken duimen hebben ze zich op deze ‘mannenavond’ prima vermaakt. Kortom: Het is een erg gezellige groep, die ik nog steeds met veel plezier training geef.

Naast hardlopen hebben de lopers uit onze groep nog een andere hobby: lekker eten. ’s Zomers hebben we altijd een bbq. Deze keer waren we te gast bij de familie Malcorps in een verrassend mooie tuin. In het najaar gaan we altijd met de hele groep naar de Chinees.

Rudy Schilder

38


Herstelgroep Reinier Even voorstellen: Krasse knarren die gaan als de brandweer en lol voor 10 maken. Goed bezig zijn met de conditie. Leuke groep van 15 tot 20 vrouw/man van alle leeftijden die samen sporten. Voor mij geldt dat mijn vak [edelsmid] je krom laat groeien. In die twee jaar dat ik nu mee loop met de herstelgroep is mijn gezondheid ,conditie en souplesse enorm verbeterd. Mijn houding is meer rechtop. Belangrijker nog: het is zo leuk met die gasten te sporten. Donderdag avond bij Isala en soms nog fietsen of wandelen op zaterdag.

De wandelgroep Ook dit jaar was het in de zomer soms te warm om te wandelen. Daarom hebben we dit jaar ook een aantal keren gefietst met de groep. Altijd fijn die afwisseling en beweging is gezond. In het najaar, was het weer verrassen goed en viel het mee met wind en regen. Dus was het heerlijk wandel weer en zijn er geen wandelingen uitgevallen. De groep in zijn geheel heeft dit jaar alleen mee gedaan aan de Wärtisla-loop, welke in 2019 voor het eerst een wandelafstand kende. Afgelopen jaar hebben we 2 nieuwe wandelaars mogen begroeten: Toos en Ester. Wil je wandelen of heb je een blessure en moet je het tijdelijk rustiger aan doen? Iedereen is welkom bij de wandelgroep. We lopen op maandagmiddag, 13.30 uur en op donderdagavond, 19.00 uur. Zonder bericht is de start vanaf de baan.

Trainer Reinier Krediet die ons enthousiast aanspoort en je elk spiertje kan doen voelen. Inclusief spierpijn garantie! Ongekend zijn tips en tricks. We trainen nu voor de Olympische spelen 2020 in Tokyo. We gaan de records breken. Tot ziens op de baan! Jelte Stil

Vragen en/of aanmelden: Anneke van Dijk 06-10391356 Doro Hup 06-18125060 Anneke van Dijk en Doro Hup

“Iedereen is welkom bij de wandelgroep”

De onderhoudsploeg Wat doet de onderhoudsploeg? Door het hele jaar heen zijn wij met negen man de stille werkers op de achtergrond en leveren zo een positieve bijdrage aan de vereniging. Standaard is het groenonderhoud en schoonmaak gebouwen aan de buitenkant. Daarnaast komen er vragen vanuit het bestuur en/of een commissie om bepaalde zaken op te pakken. Denk hierbij aan het aanpassen van het hekwerk bij start en finish, het opruimen van de beide 40 voet containers of het op maat maken van de linten die gebruikt worden tijdens wedstrijden voor kogel, discus of speer. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Is er iets kapot dan repareren wij dit eigenlijk direct. Denk hierbij aan het klimpark. Ook demonteren wij in het najaar de zitbanken langs de baan en in het voorjaar worden de planken er weer opgelegd. Als er interesse is om lid te worden van de onderhoudsploeg, er is een ballotage commissie. Je kunt dus maar niet zo lid worden van dit toch wel selecte gezelschap ☺ De onderhoudsploeg

39


The athletes of 2019

De marathonlopers

The Warriors

40


The coach of 2019

Richard Kroon

The Inspirator

41


Jaaroverzicht records 2019 Clubrecords baan Onderdeel

Resultaat

Naam

Categorie

Datum

Plaats

speerwerpen

48.06 m

Ilhem Tamrouti

Senioren Vrouwen

28-03-2019

Austin, USA

150 meter

18.05 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

18-05-2019

Lisse

100 meter horden 13.78 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

18-05-2019

Lisse

100 meter

12.32 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

08-06-2019

Leiden

speerwerpen

46.28 m

Diede van der Meer

Junioren A Meisjes

14-07-2019

Utrecht

3000 meter

9:50.27 min

Karsten van Ommen

Junioren B Jongens

31-05-2019

Rijssen

3000 meter

9:44.15 min

Karsten van Ommen

Junioren B Jongens

12-07-2019

Utrecht

5000 meter

16:37.58 min

Karsten van Ommen

Junioren B Jongens

30-08-2019

Utrecht

3000 meter

10:56.28 min

Karsten van Ommen

Junioren B Jongens

08-09-2019

Barendrecht

1000 meter

3:39.44 min

Natalja Duiveman

Junioren B Meisjes

11-06-2019

Kampen

2000 meter

7:42.02 min

Hugo Visser

Junioren D Jongens

11-06-2019

Kampen

3000 meter

11:45.69 min

NaĂŤll Huijsmans

Junioren D Meisjes

11-06-2019

Kampen

hoogspringen

1.50 m

Lars Hansman

Pupillen A Jongens

14-09-2019

Kampen

discuswerpen

23.67 m

Lars Hansman

Pupillen A Jongens

14-09-2019

Kampen

40 meter horden 7.3 s

Tycho Kiel

Pupillen B Jongens

06-04-2019

Meppel

Engelse mijl

6:41.58 min

Martijn van Vianen

Senioren-VB Mannen

17-04-2019

Kampen

200 meter

30.12 s

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

21-04-2019

Emmen

verspringen

3.65 m

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

08-05-2019

Kampen

kogelstoten

5.94 m

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

11-06-2019

Kampen

100 meter

15.06 s

Nathan v.d. Kerke

Senioren-VB Mannen

15-06-2019

Groningen

Engelse mijl

8:51.81 min

Wijnold Dorgelo

Junioren-VB A/B

17-04-2019

Kampen

08-05-2019

Kampen

15-06-2019

Groningen

steeple

Jongens verspringen

3.66 m

Nathan v.d. Kerke

Junioren-VB C/D Jongens

100 meter

15.06 s

Nathan v.d. Kerke

Junioren-VB C/D Jongens

3000 meter

10:35.19 min

Bennie Thunker

Masters Mannen 45+

11-06-2019

Kampen

Engelse mijl

5:11.87 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

17-04-2019

Kampen

400 meter

58.39 s

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

18-05-2019

Gouda

2000 meter

6:45.77 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

11-06-2019

Kampen

3000 meter

11:08.66 min

Roel van der Steege

Masters Mannen 50+

11-06-2019

Kampen

3000 meter

14:31.46 min

Egbert Sluiter

Masters Mannen 55+

11-06-2019

Kampen

Zweedse

3:10.37 min

Joanne Pap,

Masters Vrouwen 35+

12-05-2019

Apeldoorn

estafette

Joke Lorist-Klappe, Dieke Bakker en


Ingrid van de Poll 4 x 100 meter

64.40 s

Martine Gerritsma-

Masters Vrouwen 35+

12-09-2019

Kampen

Masters Vrouwen 35+

22-09-2019

Dordrecht

Brugge, Dieke Bakker, Joanne Pap en Joke Lorist-Klappe 4 x 100 meter

62.05 s

Martine GerritsmaBrugge, Dieke Bakker, Joanne Pap en Joke Lorist-Klappe

200 meter

31.37 s

Joanne Pap

Masters Vrouwen 40+

22-09-2019

Joanne Pap

verspringen

4.16 m

Joanne Pap

Masters Vrouwen 40+

22-09-2019

Dordrecht

1500 meter

5:21.66 min

Jacqueline Rustidge

Masters Vrouwen 50+

07-04-2019

Amersfoort

Engelse mijl

5:42.00 min

Jacqueline Rustidge

Masters Vrouwen 50+

17-04-2019

Kampen

discuswerpen

35.63 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

30-03-2019

Steenwijk

100 meter

15.51 s

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

07-04-2019

Amersfoort

200 meter

32.78 s

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

07-04-2019

Amersfoort

hoogspringen

1.20 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

07-04-2019

Amersfoort

discuswerpen

34.41 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

07-04-2019

Amersfoort

Engelse mijl

6:20.58 min

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

17-04-2019

Kampen

verspringen

4.06 m

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

08-05-2019

Kampen

800 meter

2:49.55 min

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

12-05-2019

Apeldoorn

hoogspringen

1.35 m

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

12-05-2019

Apeldoorn

gewicht werpen

15.94 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

18-05-2019

Gouda

400 meter horden 84.22 s

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

26-05-2019

Ede

kogelslingeren

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

30-06-2019

Sint Niklaas,

40.18 m

BelgiĂŤ kogelslingeren

41.17 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

18-08-2019

Grootebroek

Clubrecords indoor Onderdeel

Resultaat

Naam

Categorie

Datum

60 meter

7.77 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

27-01-2019

60 meter horden

8.63 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

27-01-2019

Apeldoorn

60 meter horden

8.50 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

17-02-2019

Apeldoorn

60 meter

7.76 s

Anneloes de Roo

Senioren Vrouwen

02-03-2019

Apeldoorn

kogelstoten

11.28 m

Jonne Siebrand

Junioren A Meisjes

20-09-2019

Heerde

hoogspringen

1.45 m

Lars Hansman

Pupillen A Jongens

03-03-2019

Apeldoorn

400 meter

58.10 s

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

01-02-2019

Apeldoorn

43

Plaats


800 meter

2:14.98 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

02-02-2019

Apeldoorn

gewicht werpen

15.73 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+

27-01-2019

Sittard

400 meter

72.83 s

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+

01-02-2019

Apeldoorn

Clubrecords weg Onderdeel

Resultaat

Naam

Categorie

Datum

Plaats

10 km

38:34 min

Karsten van Ommen

Junioren B Jongens

19-01-2019

Heerde

25 km

1:38:31 uur

Bennie Thunker

Masters Mannen 45+

02-03-2019

Apeldoorn

5 Engelse mijl

30:14 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

14-04-2019

Hoogeveen

10 Engelse mijlen

1:03:09 uur

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

29-05-2019

Dalfsen

4 Engelse mijl

24:13 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

15-06-2019

Zwolle

5000 meter

17:59 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

19-09-2019

Hattem

marathon

3:34:20 uur

Harm Prins

Masters Mannen 55+

20-10-2019

Amsterdam

halve marathon

1:26:04 uur

Jacqueline Rustidge

Masters Vrouwen 50+

19-01-2019

Heerde

25 km

1:44:04 uur

Jacqueline Rustidge

Masters Vrouwen 50+

03-02-2019

Apeldoorn

10 Engelse mijlen

1:04:14 uur

Jacqueline Rustidge

Masters Vrouwen 50+

29-05-2019

Dalfsen

Baanrecords Onderdeel

Resultaat

Naam

Categorie

Datum

Plaats

4 x 100 meter

47.13 s

Jeroen van Veen,

Senioren Mannen

14-09-2019

av Isala'96

Robert Teune, Julian ten Hove en Guido Strijker Engelse mijl

5:18.89 min

Naomi Heidema

Junioren A Meisjes

17-04-2019

ACO van Elderen

4 x 100 meter

59.00 s

Maureen Wind,

Junioren B Meisjes

14-09-2019

av Isala'96

Anna Ten Hove, Natalja Duiveman en ZoĂŤ Dekker verspringen

5.22 m

Fleur Pieters

Junioren C Meisjes

06-04-2019

av Flevo Delta

2000 meter

7:42.02 min

Hugo Visser

Junioren D Jongens

11-06-2019

av Isala'96

3000 meter

10:49.00 min

Evi Falkena

Junioren D Meisjes

11-06-2019

av Flevo Delta

600 meter

1:42.38 min

Evi Falkena

Junioren D Meisjes

29-06-2019

av Flevo Delta

discuswerpen

23.67 m

Lars Hansman

Pupillen A Jongens

14-09-2019

av Isala'96

4 x 60 meter

38.58 s

Simon v.d. Pol,

Pupillen A Jongens

14-09-2019

av PEC 1910

Nathan v.d. Weerd, Luuk Selhorst en Joshua Westerhof 60 meter horden

11.32 s

Valerie van Laar

Pupillen A Meisjes

08-05-2019

av Isala'96

60 meter horden

11.20 s

Vanessa Dzelu

Pupillen A Meisjes

14-09-2019

av PEC 1910

44


Engelse mijl

6:41.58 min

Martijn van Vianen

Senioren-VB Mannen

17-04-2019

av Isala'96

verspringen

3.65 m

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

08-05-2019

av Isala'96

kogelstoten

5.94 m

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

11-06-2019

av Isala'96

hoogspringen

1.35 m

Martijn van Vianen

Senioren-VB Mannen

14-09-2019

av Isala'96

kogelstoten

6.15 m

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

28-09-2019

av Isala'96

discuswerpen

11.54 m

Symon Stuij

Senioren-VB Mannen

28-09-2019

av Isala'96

Engelse mijl

8:51.81 min

Wijnold Dorgelo

Junioren-VB A/B

17-04-2019

av Isala'96

Jongens 2000 meter

6:53.83 min

Jasper Stege

Masters Mannen 35+

11-06-2019

av NOP

2000 meter

6:55.02 min

Jeroen Vels

Masters Mannen 45+

11-06-2019

av NOP

3000 meter

10:35.19 min

Bennie Thunker

Masters Mannen 45+

11-06-2019

av Isala'96

speerwerpen

46.88 m

Jeroen ten Heuvel

Masters Mannen 45+

14-09-2019

av Flevo Delta

Engelse mijl

5:11.87 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

17-04-2019

av Isala'96

2000 meter

6:45.77 min

Robert Reitsema

Masters Mannen 50+

11-06-2019

av Isala'96

3000 meter

11:08.66 min

Roel van der Steege

Masters Mannen 50+

11-06-2019

av Isala'96

3000 meter

14:31.46 min

Egbert Sluiter

Masters Mannen 55+

11-06-2019

av Isala'96

1000 meter

3:43.12 min

Dirk Wigmans

Masters Mannen 60+

11-06-2019

av De Gemzen

2000 meter

7:44.80 min

Pieter-Jan Vlaming

Masters Mannen 60+

11-06-2019

av NOP

2000 meter

8:55.47 min

Cees de Vries

Masters Mannen 65+

11-06-2019

av Triathlon

2000 meter

7:07.80 min

Jacolien Ruizendaal

Masters Vrouwen 35+ 11-06-2019

av NOP

4 x 100 meter

64.40 s

Martine Gerritsma-

Masters Vrouwen 35+ 14-09-2019

av Isala'96

Brugge, Dieke Bakker, Joanne Pap en Joke Lorist-Klappe Engelse mijl

5:15.70 min

Yvonne Meijer

Masters Vrouwen 40+ 17-04-2019

ACO v. Elderen

discuswerpen

34.41 m

Laura vab den Akker

Masters Vrouwen 40+ 08-05-2019

Heerenveen

2000 meter

8:55.01 min

Arjanne Rorije-Lever

Masters Vrouwen 40+ 11-06-2019

av De Gemzen

Engelse mijl

5:42.00 min

Jacqueline Rustidge

Masters Vrouwen 50+ 17-04-2019

av Isala'96

2000 meter

7:42.81 min

Agnes Olgers

Masters Vrouwen 50+ 11-06-2019

av NOP

hoogspringen

1.35 m

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 55+ 30-09-2019

av Isala'96

Engelse mijl

6:20.58 min

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+ 17-04-2019

av Isala'96

verspringen

4.06 m

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+ 08-05-2019

av Isala'96

discuswerpen

33.39 m

Tiny Hellendoorn

Masters Vrouwen 60+ 08-05-2019

av Isala'96

100 meter

15.88 s

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+ 14-09-2019

av Isala'96

hoogspringen

1.30 m

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+ 14-09-2019

av Isala'96

hoogspringen

1.35 m

Greet Vrijbloed

Masters Vrouwen 60+ 28-09-2019

av Isala'96

45


AV Isala’96 online

46


47

Profile for AV Isala '96

AV Isala'96 het Jaarverslag 2019  

© Bestuur AV Isala'96

AV Isala'96 het Jaarverslag 2019  

© Bestuur AV Isala'96

Profile for isala96
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded