Page 1

PER PETTERSONS “Jeg Forbanner Tidens Elv” og “I Kjølvannet”

Jeg har lest to av de mest kjente bøkene til forfatteren Per Petterson. Den ene boken har tittelen “Jeg Forbanner Tidenes Elv” og er utgitt på Oktober forlag i 2008. Den andre boken heter “I Kjølvannet” og er gitt ut på Cappelens bokklubb 2000.

Per Petterson er en norsk forfatter, oppvokst i Oslo og utdannet bibliotekar. Han har gitt ut sju romaner til nå, pluss en novellesamling og et essay. De siste årene har han vunnet mange priser. Hans første utgivelse, novellesamlingen "Aske i munnen, sand i skoa", kom ut i 1987 og fikk en del oppmerksomhet og ros blant litteraturanmelderne. “Ut å Stjæle Hester” er den mest kjente romanen til Petterson. Den har solgt 200 000 eksemplarer i Norge og 500 000 i utlandet. Boken har vunnet 8 priser. “Jeg forbanner tidenes elv” er også en prisvinnende bok. Petterson har vunnet til sammen 16 internasjonale og norske priser for verkene sine, blant annet Nordisk Råds Litteraturpris og Brageprisen. Han sier selv at Nordisk Råds Litteraturpris har betydd mest for ham. Blant annet fordi han har dansk og svensk slekt. Bøkene hans er oversatt til flere språk, sånn som engelsk, fransk og tysk. Sentrale temaer i bøkene til Petterson er familiebånd og familiekonflikter. Per Petterson ble født i 1952 i Oslo. Han sier i et intervju at oppveksten hans i drabantbyen Veitvet nord-øst for Oslo har preget mange av bøkene hans. En drabantby er et tettsted utenfor en større by og i Norge ble mange av disse bygget på 50-tallet.. Titlene til bøkene er uvanlige og er ment å vekke interesse hos leserne. Eksempler på titler er "Jeg nekter” og "Jeg forbanner tidenes elv". Skrivestilen til Petterson er spesiell og er derfor et kjennetegn på bøkene hans. Han sier selv at det tok tid før han fant sin egen stil. Han bestemte seg for å utvikle sitt eget uttrykk istedenfor å etterlikne andre forfattere. Han har et mer muntlig skriftspråk enn mange andre forfattere. I bøkene er det lite replikker, men derimot gjengis ofte hovedpersonenes tanker. I boken “Jeg forbanner tidenes elv” skriver han om Arvid Jansen og Arvid sitt liv. Arvid er hovedpersonen i mange av bøkene til Petterson.


-Jeg Forbanner Tidenes Elv

Per Petterson sin åttende roman “Jeg Forbanner Tidenes Elv” handler om Arvid Jansens liv. Handlingen foregår både i Danmark og Norge og veksler mellom 70-tallet og sent på 80-tallet. Boken har derfor to handlinger som veksler. I 1989 er Arvid er 37 år. I begynnelsen av 70-tallet er Arvid 25 år. Han blir født 7 år etter 2.verdenskrig sluttet, på Vålerenga i Oslo. Familien flytter til drabantbyen Veitvet på Grorud, og som voksen bor han i Nittedal. Moren og faren har ikke så godt forhold. Faren er litt fjern og han har en jobb som gjør at han er mye borte. Arvid har tre brødre, men en av dem døde tidlig. I 1989 får moren til Arvid en kreftdiagnose og bestemmer seg like etterpå for å reise med ferja til Danmark, der hun opprinnelig er fra. Arvid reiser etter henne fordi han føler at han er nødt. De har ikke hatt noe godt forhold. På denne tiden skal Arvid skilles. Arvid er deprimert på grunn av moren som har kreft, at han snart skal skilles og at ikke har gjort det beste ut av livet sitt. Arvid misbruker røyk og alkohol, og det er sikkert fordi han er deprimert og ikke har orden på livet sitt. Han ser seg tilbake og ønsker seg tilbake til barndommen og ungdomstiden og at tiden skal stoppe. Han ser tilbake til på starten av 70-tallet da han møter en jente han blir forelsket i. De får en helt spesiell kontakt - "bare du og jeg" sa de til hverandre. De får to jenter sammen og lever et ganske normalt familieliv. Denne epoken beskrives ikke i boken men vi forstår at dette var jenta han skal skilles fra når historien fortelles i 1989. Romanen handler også om da murens som skilte vest og øst Tyskland falt i 1989. Arvid er kommunist og Maotilhenger. Med murens fall blir etter hvert Tysland samlet og kommunismen blir svakere i Russland og i Kina. Derfor er det mange hendelser i 1989 som Arvid blir påvirket av. Arvid reiser etter moren til Danmark, kanskje for å få trøst eller for å at hun skal se ham og bry seg om ham. Boken slutter i Danmark. Mor og sønn har ikke fått noe bedre forhold men Arvid forstår kanskje at han er voksen og at moren ikke kan eller vil hjelpe ham.


-I Kjølvannet

“I Kjølvannet” handler også om Arvid Jansen, men nå er han 43 år. I denne boken forteller Petterson om Arvid og broren som sørger i tiden etter en båtulykke da mange i familien døde. Arvid tenker tilbake på livet sitt og grubler over hva han kunne gjort annerledes og hva han ikke kunne gjort noe med. Han tenker tilbake og sørger mye over faren og resten av familien sin som døde i båtulykken. Faren var like gammel som Arvid er nå da Arvid ble født, altså 43 år. Forskjellen mellom Arvid og faren er at faren aldri brukte rusmidler, han sa at “Kroppen skal være et tempel, ikke en kalka grav”. Faren hadde vært skiløper og bokser, men Arvid er ikke videre sporty. Da faren døde mente Arvid at det ikke var hans feil, men hvis han selv skulle dø snart, ville det nok bli hans egen feil. Arvid misbruker røyk og alkohol, fordi han fortsatt er deprimert over livet sitt. Romanen har et vendepunkt når Arvid er så full at han ikke husker hva som har hendt og har rotet bort nøkkelen til leiligheten sin. Han ringer på hos en nabo, fru Grinde, som slipper han inn. De blir godt kjent, de møtes ofte og Arvid blir forelsket. I denne boken er det Arvids bror som skal skilles. De to brødrene, som er de eneste gjenlevende i familien, har ikke noe godt forhold. Men vi forstår at de har vært venner som barn og som tenåringer. Men at det har vært litt konkurranse mellom dem. Boken slutter med at de finner sammen igjen. Noe som er interessant, er at "I Kjølvannet" når Arvid er 44 år, er skrevet før den andre boken, der Arvid er 37 og 25 år. Det betyr at Petterson bygger ut historien i omvendt rekkefølge. Kanskje den neste boken blir om Arvids barndom?.

Utseendet til Arvid er ikke beskrevet detaljert. Leseren får likevel inntrykk av at Arvid er en nokså normal mann. Han er ikke spesielt bra kledd, i dårlig form og misbruker rusmidler. Arvid tenker mye på vanskelige ting og problemer isteden for å se muligheter. Han tror han har skylden for mye av det som har hendt ham. Så som skilsmissen og grunnen til at forholdet til moren er så dårlig. Arvid er litt beskjeden, lite sosial og har ikke så mange mennesker rundt seg. Arvid er kommunist, og holder med Mao, lederen i Kina og Sovjeterne.


“Jeg Forbanner Tidenes Elv” Tittelen på boken er hentet fra et dikt skrevet av Mao Zedong; "Skjøre bilder fra avreisen og landsbyen dengang. Jeg forbanner tidens elv: det er toogtredve år siden"

Forfatteren

valgte denne tittelen fordi den passer godt til det boka egentlig handler om. Tittelen kan bety at man ikke vil at tiden skal gå videre, men stoppe opp. “Tidens Elv” er tiden som går og går, og selv om tragiske hendelser skjer, for eksempel at noen dør eller at det skjer andre ulykker, må livet fortsette. Hovedpersonen Arvid forbanner tidens elv fordi han er deprimert og ser ikke lyst på fremtiden. Som nevnt før er grunnen til det at han skal skilles, han har mistet en bror og forsøker å bli sett og godtatt av moren, og han synes at alt tross alt var mye bedre før.

“I Kjølvannet” Et kjølvann er en betegnelse på vannet bak en båt i fart. Det er et ganske vanlig uttrykk når man skal beskrive noe som skjer i etterkant av en hendelse eller som en følge av den. Fortellingen i denne romanen handler om tiden etter den store båtulykken Scandinavian Star. Arvid mistet mange i familien sin i den båtulykken og de to som er igjen; Arvid og broren, sørger og strever veldig med å få et normalt liv. Tittelen får en slags dobbeltbetydning.

Jeg forbanner tidens elv Temaet som er sentralt i boka er forholdet mellom mor og sønn, hva som kan rettes opp igjen og hva som ikke kan. Arvid vil ikke at moren skal være skuffet over han, og han prøver å rette opp inntrykket hennes av ham. Han prøver å bli likt og sett, men Arvid sier selv i boka at han likner for mye på faren sin uansett hva han gjør for moren. Han prøver likevel å imponere henne med dette utsagnet: ”Livet mitt ligger foran meg, ingenting av avgjort” Det sier han antakelig fordi han skal gi inntrykk av at selv om alt til nå ikke har vært perfekt så vil det gå bedre i fremtiden.


Et annet tema i boken er kommunismen og beundring for Mao som var Kinas kommunistiske leder fra 1935 til han døde i 1976. Mao mente at utdanning ikke var nødvendig, og at de som var utdannet skulle lære av bøndene. Arvid beundret tankegangen til Mao og sluttet å studere. Moren var skuffet over Arvid siden han ikke tok ordentlig utdanning.

I Kjølvannet: Temaet i romanen ”I Kjølvannet” er sorg. Arvid og broren blir ikke kvitt minnene fra den tragiske båtulykken som rammet familien. De prøver å leve videre til tross for den store sorgen de bærer på. Broren til Arvid prøver å ta sitt eget liv. Han tenker mye på ulykken og hvordan de hadde det da de døde. Et annet tema er forholdet mellom de to brødrene. Ulykken gjør at de ikke har det så bra sammen lenger. De klarer ikke å trøste hverandre. Men boken slutter gledelig med at de finner sammen. “I Kjølvannet” og “Jeg forbanner tidens elv” er ganske like når det gjelder tema. Familiekonflikter er sentralt i begge bøkene, og det er et vanlig temaet i de andre bøkene til Petterson. Petterson bruker sin familie, egne erfaringer og opplevelser som utgangpunkt for bøkene, men i følge seg selv skriver han ikke selvbiografisk..

Det er brukt både ironi og humor i bøkene, men denne formen for ironi og humor er annerledes enn jeg er vant til, og det jeg liker. Et eksempel på selvironi fra ”I Kjølvannet” er når Arvid er på biltur. Han blir syk, kaster opp og sier til seg selv ”Da capo”, stikker fingeren i halsen og kaster opp en gang til. Bøkene er alvorlige, så det kan være vanskelig å oppdage virkemidler som ironi. Petterson bruker ikke gjentagelser noe steder, men hovedpersonen Arvid tenker ofte tilbake på tidligere hendelser i boka. Arvid ser tilbake på familien, ulykker og hendelser som gjorde inntrykk på ham. Bøkene har ikke frempek. Men som nevnt er det mye tilbakeblikk som virkemiddel. De eneste kontrastene jeg kan tenkte meg Petterson har brukt i bøkene, er å beskrive den store forskjellen mellom moren til Arvid og Arvid. Dette blir påpekt mye i “Jeg Forbanner Tidens Elv”. Forfatteren bruker ofte språklige bilder slik at man skal se for seg steder der handlingene


foregår og stemningen der. Et eksempel på det er når hovedpersonen Arvid sitter i skogen lent mot et grantre: ”Sakte pumper jeg rom inn i brystet der det før har vært trangt i lang, lang tid, til stillheten inni meg tilsvarer stillheten jeg hører omkring” Petterson har utviklet sin egen skrivestil i bøkene og er kjent for den. Han har et mer muntlig skriftspråk enn mange andre forfattere. Det er brukt lite replikker i bøkene. I disse romanene er det et effektivt virkemiddel som gir oss inntrykk av at Arvid er ganske ensom. Handlingen vises gjennom det han tenker og sjeldent i replikker. Disse bøkene skiller seg fra andre bøker jeg har lest, for det er ingen tydelig spenningskurve med en spenningstopp. Det kan være vanskelig å peke på vendepunktet hvor historien tar en ny retning. Men Fredrik Wandrup forteller om vendepunktet i en Dagbladetartikkel: ”…et slikt vendepunkt er situasjonen der Arvid skal holde tale for mora på 50 års dagen, men mislykkes fordi han blir for full. Arvid forsøker å gjenopprette det som er tapt, men lykkes bare delvis.” I den andre romanen tar historien en ny retning når Arvid banker på hos fru Grinde. Konfliktene i disse bøkene skiller seg fra mange andre romaner. Det vanlige er at man har en konflikt som løses i løpet av fortellingen. I disse bøkene er det mange små og store konflikter og alle blir ikke løst. Petterson forteller fra forskjellige synsvinkler og derfor får han en god beskrivelse av hvordan karakterene i bøkene har det. I ”Jeg Forbanner Tidens Elv” er det broren som forteller i det første kapittelet. Da får vi Arvid sin historie sett utenfra. På den måten settes leseren raskt inn i historien blir kjent med familien. Dessuten skapes det inntrykk av at broren ikke bryr seg så mye om at moren er syk og plutselig vil hjem til Danmark, mens Arvid blir sjokkert og reiser etter henne. I resten av boka forteller Arvid i jeg-person og da får leserne et dypere innblikk i tankene til Arvid. I boken ”I Kjølvannet” er Arvid hovedperson i synsvinkelen jeg-person hele tiden. Petterson gir få direkte skildringer av personer, men bruker ofte miljøskildringer. Petterson skildrer miljø godt, så det skaper stemning. Et eksempel på miljøskildringer fra “I Kjølvannet” er: ”Jeg frøys noe jævlig, som de glitrende rimfrosne nakne skulpturene i Frogneparken fryser, i desember…” Personene er skildret innenfra ved at personligheten og væremåte beskrives. Arvid beskriver mange ganger hvor forskjellige han og moren er, og hvor like han og faren er.


I ”Jeg Forbanner Tidens Elv” foregår handlingen på vinteren i kalde og mørke omgivelser. Det påvirker hvordan leserne oppfatter situasjonene og handlingen, og vi får et inntrykk av at det er få lyspunkter i tillegg til at menneskene ikke har det godt. I boken ”Jeg Forbanner Tidens Elv er mesteparten av handlingen lagt til ”Veitvet” i Oslo og Jylland i Danmark. Handlingen foregår i 1989, men Arvid ser ofte tilbake på de lyse og bedre tidene på 70-tallet. I romanen “I Kjølvannet” foregår handlingen i 1996 på “Veitvet” der har han bodd nesten hele livet. Pettersons to bøker “Jeg Forbanner Tidens Elv” og “I Kjølvannet” er inspirert av hans eget liv, oppvekst og opplevelser som han og familien har hatt. Men Petterson sier selv at bøkene ikke er selvbiografiske. Det finnes likevel noen likheter mellom Arvid og Petterson: Begge har vokst opp i drabantbyen “Veitvet”, de har mistet deler av familien sin i båtulykken “Scandinavian Star” og moren er dansk.

Det kan være vanskelig å finne et klart budskap i disse to bøkene. Noen forfattere har ikke budskap. Tore Renberg sa i forfatterbesøket på Torstad Skole at han ikke syntes det å ha et budskap i romanene sine er viktig. I de to romanene til Petterson finner jeg ikke et tydelig budskap. Det kan likevel være han vil si til leserne at man må se framover i livet og leve i nåtiden uten å fokusere så mye på fortiden. I disse historiene får leserne et innblikk i Arvid sine feil. Fortellingene veksler mellom fortid og tilbakeblikk i boka. Arvid har det ikke bra, og han bruker mer tid på å gruble på hvorfor livet har blitt slik det har blitt enn å se fremover. I boken ”Jeg Forbanner Tidens Elv” ser ikke Arvid lyst på framtiden. I boken ”I Kjølvannet” som handler om tiden etter en fryktelig familietragedie, gikk det verre enn Arvid så for seg. Denne boken, har et annet budskap også. Det er hvor vanskelig det der er å bli kvitt sorg. Arvid sliter med sorgen etter båtulykken. Vil tid lege alle sår? Slutten av boken ”i kjølvannet” ender ganske godt, siden de to brødrene finner sammen igjen.


Mange liker Pettersons måte å skrive på, og flere synes at bøkene hans er gode. Han har jo også fått mange priser og gode kritikker. Jeg synes bøkene er veldig spesielle og ganske vanskelig å lese. Andre bøker jeg har lest bygger gradvis opp en spenning og avslutter med et vendepunkt. Petterson bygger ikke opp spenningen på samme måte. Det blir ikke presentert en enkelt konflikt som må løses, men mange konflikter som fletter seg i hverandre. Konfliktene blir ikke løst heller.. Forfatteren gir mange hint og tegn i bøkene. Hvis man ikke følger godt med mens man leser, får man ikke med seg de viktige detaljene som er viktig for handlingen. Jeg har nok ikke fått med meg alle de viktige små handlingene. Jeg tror også at bøkene er mer beregnet for voksne enn ungdom. Det er en av grunnene til at jeg ikke likte disse to bøkene noe særlig. Det er vanskelig å finne budskapet til Petterson, det er ikke framstilt så veldig klart og tydelig som budskapet i andre bøker ofte er. Jeg er kommet frem til at budskapet i bøkene sannsynligvis er at man må tenke framover i livet og se på mulighetene istedenfor å gruble så mye på fortiden.


FAKTA: -http://no.wikipedia.org/wiki/Per_Petterson

BILDER: -

nywvadpaBm0/UKubJ0LwDGI/AAAAAA

-http://www.youtube.com/watch?v=scHejkbephc

AAA88/ZHQskgFTERw/s1600/kjolvannet .jpg

http://oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Roma ner-noveller/Jeg-forbanner-tidens-elv

-

http://4.bp.blogspot.com/_w7ffmV3NTY/SxW3V3utqfI/AAAAAAAADlA/

http://www.dagbladet.no/kultur/2008/09/24/5479

fEM76gA0Gzs/s1600/Jeg+forbanner+tid

10.html -http://snl.no/Per_Petterson

http://3.bp.blogspot.com/-

ens+elv.jpg -

http://media.npr.org/assets/artslife/books/ 2010/08/i-curse-the-river/petterson-

http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.d o?produktId=3138239 http://no.wikipedia.org/wiki/Mao_Zedong

0c9b1e5ac58663f97f7c43507d5a61d2de bb2fc1-s6-c10.jpg

Litteraturprosjekt - Per Petterson  

Lest to bøker av Per Petterson. Jeg Forbanner Tidens Elv og I Kjølvannet.

Litteraturprosjekt - Per Petterson  

Lest to bøker av Per Petterson. Jeg Forbanner Tidens Elv og I Kjølvannet.

Advertisement