Page 1


Ledertekst TG – Ingrid Slettemark Hovden

Karakterer i 7. klasse - en god ide Jeg som leder av TG mener at karakterer i 7. klasse er en lur måte å bli kjent med ungdomskolen på. Det gir barna en prøvesmak på undomskolen, og overgangen blir ikke så stor.

Denne gangen vil ikke Torger Ødegaard søke om lov til Utdanningsdirektoratet for å innføre dette på barneskoler i basisfag ( Norsk, matte og Engelsk i Oslo-omerådet. 10 skoler søkte for 3 år siden, men fikk nei.

Prøvekarakterer på barneskolen Da jeg gikk i 7. klasse på Hvalstad skole ville vi at lærerne skulle prøve det ut. Lærerne sa at de veldig gjerne hadde lyst, men de gjorde det ikke. De sa at de ikke viste hvordan man vurderte riktig, og da ville vi ikke være forbredt på riktig måte til ungdomsskolen. På Billingstad skole hadde de prøvekarakterer i slutten i 7. for å prøve det ut. Hoftstad skole hadde heller ikke karakterer.

Hvor mange skoler? ( http://mettehane.blogspot.com/2009/12/garbort-fra-gradering-av-karakterer.html)

Søke om lov

Det burde bare bli testet ut på ca 5-10 skoler spredt rundt i Norge, sånn at vi får forskjellige resultater landet rundt. Hvis vi tar bare i Oslo-omerådet blir det ikke så spennende å se på resultatet. Da kan vi se om det lykkes eller ikke fra forskjellige sider av landet.


Opptøyene fortsetter! 

Muammar Al­Gaddafi (på bildet) har vært leder av Libya siden  ett militærkupp i 1969, men nå har innbyggerene fått nok.

Muammar Al­Gaddafi har  skapt mange opptøyer og  Libya saken har vært på  nyhetene både på tv og i  avis gang på gang. Innbyggerene i Libya har i likhet  med andre land i Nord­Afrika,  funnet ut at de var lei av måten  landet deres ble styrt på. Det startet  med Egypt og spredte seg  etterhvert til naboland og nå Libya.  Opptøyene i Libya har blitt seriøse  på grunn av måten Gaddafi takler  det på. Han bruker mennesker som 

skjold slik at NATO som har forsøkt  å få en slutt på opprøret, ikke har  fått gjort mye. I tillegg til NATOs  bidrag har Norge også bombet land i håp om at han skal gi  seg men forsøket var ikke vellykket.  Usa har også sendt jagerfly til Libya  men, trakk dem tilbake mandag (4.4  2011). De lot også tidligere  medlemm av Libyas styre (Moussa  Koussa) være i fred i håp om at  flere medlemmer skulle slutte de  også. Tekst av: Mads Augestad Bilde:http://www.google.no/imgres? imgurl=http://www.pollsb.com/photos/o/5161­ libya_s_colonel_muammar_al_gaddafi.jpg&imgref url=http://fokusert.com/%3Fp %3D5163&usg=__ULfFH7HTwTLYnd9LvFvfd8Q3 YQQ=&h=273&w=376&sz=20&hl=no&start=0&zo om=1&tbnid=sLLMfuHG5e155M:&tbnh=164&tbnw


=209&ei=t­uaTaCIN4ODOpW8­ P0G&prev=/images%3Fq%3Dgaddafi%26um %3D1%26hl%3Dno%26biw%3D1366%26bih %3D681%26tbm

%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=691&vpy=1 30&dur=2475&hovh=191&hovw=264&tx=6 7&ty=6     8&oei=t­uaTaCIN4ODOpW8­ P0G&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:0


Utslippet i Akerselva Akerselva er elva som renner  gjennom Maridalsvannet i  Oslomarka til Paulsenkaia i  Bjørvika. Elva er grensen  mellom østkanten og  vestkanten i Oslo. 4. Mars  var det et utslipp av klor som  rant ned hele elva og ødela  alt liv på en natt. 

Det var trist da 600 liter klorvann  slapp ut i elva. Dette ble folk  svært lei seg for. Dette utslippet  har ødelagt så å si alt som var av  liv der. De vet ikke hva de skal  gjøre for å redde det som går an  å redde etter det store tapet av  arter. Det er usikkert om det er  noen muligheter for å få tilbake  noe liv. 

Hva må vi gjøre for å rydde opp?

http://www.vann­og­ avlopsetaten.oslo.kommune.no/hoyremeny/article54 729­17248.html

Hva har utslippet gjort med elva?

Det kan ta lang tid å rydde opp,  men hvor lang tid er usikkert. Om  2­4 år kan elva være seg selv  igjen. Man må antageligvis sette  ut nye fisker etter alt kloret har  rent bort.

Hvorfor betyr Akerselva så mye  for Oslofolk? 


Akerselva er ren, fin og har en  nydelig natur av grønne, friske  trær. Mange liker å fiske, gå på 

Hund funnet 3km ute på sjøen.

tur og mange bedrifter har vært  der. 


Den to år gamle hunden ble funnet på vrakgods som drev utenfor den japanske østkysten, tre uker etter tsunamien hadde rammet Japan .mandag ble hunden gjenforent med sin glade eier. Den japanske redningspatrulje var overasket om at hunden var i så god form. Eieren satt og så på NHK news og visste umiddelbart at det var hennes hund. Hunden hadde hadde gått rundt på det lille hus taket i tre uker. Eieren var veldig glad får å se sin 2 år gamle hund igjen.

I tankene hennes trodde hun at hunden var omkommet.

(http://mobil.aftenposten.no/article.htm )


Er vi i ferd med å  likne på  amerikanere?  som enten er litt lubne  eller overvektige.  Vi nordmenn blir mer og  mer overvektige, før var  det ikke et problem.

Mange kvinner er også  svært tynne. De er veldig  opptatt av å se bra ut,  men mange er ikke så  opptatt av det, og når  mennesker e ferdig med  studiene og har fått jobb  har de sluttet å trene. 

Innholdet i mat

http://christiansp.blogg.no/diverse.h tml

Når du går på gata for  eksempel er det mange  menn som har litt eller litt  mer ølmage, og kvinner 

Det er transfett i mat som  kjøtt og meieriprodukter  som vi ikke har forsket så  mye på. Det er ikke  nødvendig for kroppen  eller bra for helsa. For  mye transfett  kan føre til  koronar hjertesykdom.  Skolekonsentrasjon. Barn på skolen  konsentrerer seg mindre  hvis de har spist usunn 

Spillanmeldelse<Minecraft>

mat til frokost og lunch.  Da stiger energien i  kroppen din fryktelig fort  og synker like fort etter en  liten stund. Dette fører til  at barn ikke får  motivasjon til å lære og  dropper ut videregående.  Dette gir konsekvenser  for det norske samfunn  hvis ikke mange nok folk  får utdanning.  For usunn og dyr mat

Den usunne maten i  butikken er mye billigere  enn den sunne.  Mennesker fra utlandet  som kommer til Norge og  ikke har så god råd, får  ikke råd til sunn mat som  frukt og grønnsaker. De  får bare kjøpt usunn mat  som rett i koppen supper,  potetgull o.s.v.


Minecraft er et sandbox spill der alt er laget av firkanter. Spillet ble laget av Markus Persson også kalt Notch av spillets fans. Minecraft ble lansert i mai 2010 og spillet er nå i stadiet beta 1.4. Minecraft har også noe som jeg mener trekker litt ned, nemlig fiendene i spillet. Zombier, Creepers og edderkopper prøver å drepe deg til en hver tid. Fiender kan dukke opp hvor som helst der det er mørkt nok. Derfor er det veldig smart og lyse opp hjemmet ditt slik at fiendene ikke kan fortstyrre deg når du sitter i fred i det koselige huset ditt. I tillegg til lys må du ha ett sted du kan gjemme deg for alle de fæle monstrene der ute. Da lager du deg ett hus som du kan pynte med alle mulige slags gjenstander. Du kan lage alt fra peis til berg og dal baner og digre slott. Du kan bo i ett lite kott på en øde øy, eller en flott villa på toppen av ett fjell med utsikt over resten av verdenen din.

En annen feature med spillet er at du kan endre så mye du vil. Du kan endre hvordan hele spillet ser ut med noe som heter ”Texture packs”. Disse finnes i uendelige varisjoner slik at du kan få spillet til å se ut akkurat som du vil. Du kan også endre hvordan spilleren din ser ut og du kan endre mange forskjellige sider av spillet med modifikasjoner også kalt ”mods”. Det at du kan bygge hva du vil og endre så mye gjør at Minecraft ikke blir kjedelig for med en gang du begynner å bli lei, kan du endre hele spillet gjøre det ”nytt” og spennende. Alle verdenene du lager er også helt tilfeldige og du vet aldri hva det som ligger og venter på deg rett rundt hjørnet og dette synes jeg er veldig kult

Man kan spille i flere moduser og den mest vanlige er ”singleplayer”. Singleplayer blir også kalt ”survival mode” fordi målet er å overleve og du må samle sammen alle ressursene selv. I tillegg til” Singleplayer” har man også ”Multiplayer” der flere spillere kan samles og samarbeide på enten fantastiske byggverk eller svære gruver under bakken. Dette blir kalt ”Creative mode” og det er hovedsakelig bare byggere der.

( http://www.blogtechnical.com/342/minecraft-hits-1million-purchases.bt )


Amors Baller – Mer romantikk enn humor

Bassengscene fra Amors Baller. Navn fra venstre: Susanne ( Eira K. Stuedahl) , Lucas (Kåre Hedebrandt)

Amors Baller er en komedie lagd for vært utro med Lucas blir ikke laget ungdom der handlingen foregår på akkurat mer glad i ham. Det blir en happy Norway Cup som du sikkert har hørt ending til slutt og Lucas og Susanne blir sammen men til tross for en lykkelig slutt om. Filmen har mer enn bare forball var denne filmen langt fra min favorittallikevel og inneholder kjærlighet, liste. romantiske sommernetter og humor i Historien om ett hengslete mobbeoffer fra tillegg til en del krangel både på Sverige, uten noen form for ballfølelse i det hele tatt, som plutselig blir med ett fotballbanen, og utenfor.

lovende ungt lag med ambisjoner om seier Filmen handler om femten år gamle Lucas til Norway Cup er bare usannsynlig. (Kåre Hedebrandt) som flytter til småbyen Hvorfor en jente som Susanne skulle velge Grimsrud fra Stockholm i Sverige. Lucas dette svenske mobbeofferet ovenfor den har aldri drevet med noe særlig sport men kjekke kapteinen på laget er heller ikke når han finner ut at keeperen på Grimsrud helt troverdig. jentene skal på Norway Cup, må han bare Hvis denne filmen skal ligge under være med. Han kommer så vidt med på kategorien «Komedie» mener jeg personlig at det burde være både mer laget med hjelp fra sønnen humor og bedre kvalitet på vitsene. De til«Grimsrudguttas» trener. fleste var barnslige og få i salen lo. Det Den vakre keeperen Susanne (Eira K. Stuedahl) og Lucas utvikler en ganske så var også deler av filmen som ikke passet under komedie i det hele tatt etter min god kjemi. Susanne har en kjæreste, mening. Det virket mer som en blanding nemlig kapteinen på «Grimsrudguttas» lag. Og når det blir kjent at Susanne har av drama og romantikk med ett dryss av dårlig humor og fotball, som jeg må


innrømme jeg ikke var veldgi begeistret over. Filmen var allikevel ikke elendig og hadde noen morsomme scener men kun nok til en treer fra meg. Anmeldelse av: Mads Augestad Produsent: Fredrick Howard Produksjonsselskap: SF Norge Produksjon Lengde: 1t 19 min Mitt terningkast


MER PENGER TIL VEI Man kjenner det på kroppen, den blir liksom lettere og det er ikke så vanskelig å stå opp på morgenene. Men det viktigste er å finne frem tynnere jakke og ta på småsko!! Det sikreste vårtegnet er vel barn og sykkel?! Mange voksne sykler hele året- det er vel egentlig ganske urettferdig?? Men endelig kommer dagen, pappa hjelper til med å løfte ut sykkelen fra bak hagestoler, gressklipper og golfbag. Trenger den litt smøring? Passer hjelmen? Oi, nesten flatt dekk- det får bare vente!!

Så legger jeg ut på årets første tur, fra Billingstad til Torsdad, en tur som vanligvis tar 20 minutter, men denne dagen tar det mye lengre tid p.g.a dårlige veier! Veiene er jo fulle av sprekker og hull, noen steder er det store sjøer som man burde ha båt for å komme over- i hvert fall flytevest!! Men sprekkene er det mest skumle, plutselig er de der. Å sette fast hjulet i en sprekk kan bety ødelagt sykkel, skrubbsår og knekte ben, det er det vel ingen som vil ha??

( http://www.fredrikstad.kommune.no/no/Nyheter/Hull-iveiene---kjor-forsiktig/ )

For litt siden var det en mann fra Drammen som heter Jørn Ove Hansen(39) som syklet ned i en slik sprekk. –Jeg


husker bare at jeg så et hull i bakken, så var jeg borte. Det er bare flaks at jeg lever, sier 39-åringen. Hansen synes selv at han var heldig som kom fra dette med kun en forstuet finger, hjernerystelse og fire brudd i ansiktet. - Jeg tror det reddet meg at jeg har vært toppidrettsutøver i mange år. Hadde jeg vært i dårlig form,

hadde jeg nok knekt nakken, sier han. Hadde alle pengene som

foreldrene våres betaler inn i veiavgifter og avgifter av kjøp av nye biler blitt brukt til å reparere veiene i Norge, ville vi unngått slike skader. Hedda (13)

(http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10083611

)


Rollkur (

(http://classicalriding.webgarden.com/menu/in-the-news/rollkur )

Noe som har blitt mye diskutert innen ”hest” er rollkur. Skal det være lov med rollkur på store stevner, eller ikke? Men, hva er rollkur?? Det er rett og slett når hesten bøyer for mye på nakken. Ofte har den mulen nesten helt inntil brystet, og den kan gape mye. Mange mener at man ved å ri slik får en mer lydhør hest, at hesten reagerer mye bedre på hva vi gjør, og noen mener også at steget til hesten blir bedre. At hesten blir mer lydhør kan nok stemme, men det er ikke behagelig for hesten å gå slik, og det er veldig unaturlig. Hesten kan skumme fryktelig i munnen, det er jo riktig at hesten skal skumme, men ikke så mye. Dette er det noen mener, mens andre mener at rollkur er unaturlig for en rideskolehest, men ikke for kjempe gode dressurhester. Vi kan sammenligne det med at jeg ikke kan gå rett ned i spagaten, men for en god turner ville dette ikke være noe problem.


Jeg, personlig, liker ikke rollkur, det gir hesten smerte! Rollkur burde ikke vĂŚre lov i det hele tatt! Man burde bli disket fra stevnet vis det var antydning til rollkur. Hedda(13)


Jevne kamper så langt. Hvem vil komme seirende ut av dette?

Basket finalen i år mellom de to jevne lagene Tromsø og Bærum blir nok veldig spennende ettersom begge lagene har vunnet en kamp hver. Så med bare tre kamper igjen, hvem vil vinne?

I årets basketfinale er Bærum Basket og Tromsø Storm like nære den ettertraktede kongepokalen. Ingen av dem vil gi slipp på den lett heller så vi kan nok forvente en spennende finale fullspekket med action. Dårlig start for Bærum Bærum kom inn i finalen etter en tøff kamp mot erkerivalen Asker. Til tross for hard konkurranse fra veteranene Asker, som har en haug med sluttspill seiere og skryte av, var Bærum sterkere til slutt og sikret seg plass i finalen. Men første finale kampen gikk ikke like lett som de hadde håpet på. Det gikk veldig fram og tilbake i de tre første periodene av kampen før Tromsø til slutt tok kontroll og hentet inn seieren og en foreløpig 1 – 0 ledelse i finalen. Helt åpent igjen Gutta fra Bærum tapte kanskje den første kampen, men finalen var langt fra avgjort. Dette visste Tromsø laget som spilte hardt

fra første minutt og endte første periode med 12 poengs ledelse. Bærum jobbet jevnt gjennom resten av kampen og forminsket ledelsen til 2 poeng da det var ett minutt igjen på klokka. På ett slikt avgjørende tidspunkt er det lett å bli stressa og det ble Tromsø. Tromsø bommet på alle skuddene sine, mens Bærum scorte 5 poeng og kunne juble over en utligning og en åpen finale igjen. Mye å se frem til Etter to spennende kamper så langt er det god grunn til å tro at de neste blir like jevne. Med to kamper i Vollenhallen den kommende uka blir nok årets finale en av de bedre. Så om du ønsker en ordentlig basketopplevelse, kom på kampene og gjør


LESERINNLEGG

http://sabiinaas.blogg.no/1291382011_stygge_kom mentarer.html

Stopp med småstygge kommentarer! Nå for tiden blir det mer og mer av små stygge ekle kommentarer som ungdommer sender ut i alle retninger, til hverandre. Man blir jo ikke som oftest noe lei seg og såret, men noen blir kanskje fort det når det blir for mye av det. Det kan for eksempel være et stygt bilde av en ape, og en sier til en annen: ”Å, det er jo deg jo!” De fortsetter å sende kommentarer som ”eide” den andre sine kommentarer, og sånn fortsetter det. Det er som oftest ikke venninner som gjør det mot hverandre, men gutter mot jenter, og gutter mot gutter. Selv om folk ikke tar det seriøst, er det jo stygt og slemt å slenge sånne stygge kommentarer etter hverandre! Stopp med det, det er ikke hyggelig! Kan vi ikke være hyggelige mot hverandre?

Ingrid (13)

Trafikksikkerhet i bilen? Reglene i og sikkerheten for oss i bilen får man jo ikke lært noe om før man tar lappen, og da har man sittet på i en bil i kanskje 18 år. Er ikke det 10 år for sent?

http://www.farogbarn.no/artman/publish/bil_barn_tra fikk.php

Man skal aldri ha på boblejakke i bilen, for da klarer ikke selen stoppe deg for å stupe framover i setet. Er det noen som tenker på det? Man skal heller ikke ha noe liknende


mobil, penn, nøkler osv. som er hardt i lomma på jakka eller buksa, for hvis bilen bråstopper går disse tingene inn i kroppen din lett som bare det. Alt får en veldig stor vekt når bilen bråstopper og det er fryktelig farlig. For eksempel hvis man har noe i bagasjerommet, som er tungt eller hardt. Hvis man ikke har gitter bak i bilden fra bagasjerommet, fyker alt i hodet ditt, og du mister kanskje livet. Er ikke dette noe man burde lære litt tidligere? Dette er noe man må vite om! Ingrid (13)


6 på gata Synesdu rådhuset i Asker er fint? Anikken Ekhaugen (13)

Har ikke hørt om den, men nei, den er stygg


Ida Feiring Haltia (14)

Gunn Pedersen (45)

Nei, kjempestygt

Mener du den klossen? Nei, det synes jeg ikke.

Gitte Raven (45)

Ja, det synes jeg Linda Gulliksen

Nei, pent er det ikke


Intervju med Mads Augestad Trives du? -Ja, jeg trives veldig med lagkameratene mine

Mads driver aktivt med basket i fritiden, og dette skal han langt med.

Hvilket lag trener du på? -Asker G-97

Når startet du med å spille basket?

Hva sikter du til i fremtiden? -Jeg sikter på kurven ??

-Jeg har egentlig alltid spilt det, men jeg startet for 3 år siden

Hva fikk deg til å begynne? -Jeg har alltid vært interessert i basket, og jeg følte at jeg måtte begynne å trene det på ordentlig.

Liker du treneren din?


-Ja, men han drar til USA og jeg er litt urolig for hvem vi f책r.

Avis TG  

divjsd ævd sdf dcgvsd fgasp as

Avis TG  

divjsd ævd sdf dcgvsd fgasp as

Advertisement