Page 1

TEN YEARS IN THE GAME — 10 — jaar

Incubate 2014


Incubate 2014: Ten Years In The Game Tien jaar Incubate. Tien jaar grensverleggende cultuur in Tilburg. We herkauwen dit jaar geen successen, maar blijven vooruit kijken. We leggen dit jaar extra nadruk op de processen die ons, de kunstenaars met wie wij werken en ons publiek verder brengen. We blijven daarmee focussen op het versterken van artistieke en sociale connecties; zonder hoogtepunten te recyclen, maar door vooraanstaande artiesten en belangrijke partners met wie we eerder werkten nieuwe projecten te laten uitvoeren en ze te koppelen aan nieuwe partners en artiesten. Black metal naast free jazz. Verfrissende kunst naast inspirerend debat. Op Incubate komen vaak werelden, culturen en opvattingen samen die nergens anders samenkomen. Hierdoor wordt cultuur levendig en sterk. Juist dat kenmerk willen we tijdens het aanstaande jubileum benadrukken en benutten. Doordat artiesten bijzondere dingen bij ons verwezenlijken, externe clubs projecten bij ons cureren en het publiek niet alleen participeert, maar ook geactiveerd wordt, behalen we al tien jaar de beste resultaten. Die werkwijze stellen we dit jaar centraal. Thematiseren en engageren. Context aanbrengen. We passen deze werkmethode al jaren toe, maar hebben het nooit eerder als kerngedachte naar voren gebracht. Tot nu.

2


Onze doelen zijn: —

Het tonen van de speelse ontwikkeling van succesvolle artiesten en connecties met wie we eerder werkten, door middel van nieuwe projecten van die artiesten en connecties

Het (blijven) faciliteren van opkomende, grensverleggende artiesten om verbinding te houden met nieuwe ontwikkelingen binnen grensverleggende cultuur

— Het betrekken van games als nieuw discipline van Incubate binnen het thema ‘Ten Years In The Game’, en dit genre te koppelen aan andere disciplines zoals muziek, theater en beeldende kunst ‘Ten Years In The Game’ verwijst naar elk van deze drie aandachtspunten. Voor een festival dat aandacht besteedt aan onafhankelijke, vernieuwende cutting edge cultuur, merken we dat juist de speelse vormen van ontwikkelingen het publiek zeer dierbaar zijn.

3


Projecten Concreet ziet ‘Ten Years in the Game’ er zo uit: X) Blå in residence [muziek] Blå is het belangrijkste podium op het gebied van experimentele muziek in Scandinavië. Samen met Music Export Norway cureerden zij in 2008 een podium op Incubate. De artiesten die ze toen brachten waren relatief onbekend, maar sindsdien won de formatie Shining bijvoorbeeld de Noorse Grammy. Sindsdien is de connectie met Blå sterk gebleven. Dit vieren we door hen een week lang een podium te laten cureren. Daarnaast geeft het team van Blå masterclasses voor Fontysstudenten. In samenwerking met de Nederlandse ambassade presenteert Incubate het beste uit Nederland in Blå.

X) Northside Connection [muziek] Het collectief Northside uit Brooklyn organiseert het Northside Festival en publiceert Brooklyn Magazine. Waar wij in Tilburg vaak moeite hebben om internationale sponsors te vinden, hebben zij het omgekeerde probleem, want Brooklyn wordt als trendsettend gezien. Door samen op te trekken willen we beide posities versterken. Wij bieden Northside toegang tot en verbinding met nieuw talent uit Nederland; zij bieden ons hun expertise. In samenwerking met het lokale tijdschrift Tillywood maken we een speciale editie van Brooklyn Magazine in Tilburg, waarin de New Yorkers vanuit hun perspectief naar Tilburg kijken. Voorafgaand aan Incubate presenteren wij, in samenwerking met de Nederlandse ambassade, het beste uit Nederland op Northside Festival.

4


◄ X) Incubate Arcade [games] Nederland is een voorloper op het gebied van indie-games: independent games, vaak ontwikkeld door kleine studio’s, vanuit een eigen artistieke visie; met innovatie en creativiteit als belangrijkste waarden. Een nieuwe generatie kunstenaars, opgegroeid met videogames, gebruiken het medium nu om zich creatief te uiten. Zij keren zich af van de grotere studio’s die commerciële games produceren volgens het beproefde recept, en gaan op zoek naar innovatie. Tijdens Incubate creëren we een arcade waar de avant-garde van de Nederlandse en de internationale indiegame beweging hun games komt presenteren. We focussen op gamestudio’s en developers die de grenzen van het medium opzoeken. X) Best of Borscht [film] In Miami (VS) opereert sinds vijf jaar The Borscht Corporation: een ‘interdisciplinair onafhankelijk productiehuis’, bestaande uit theatermakers, experimenteel filmmakers en videokunstenaars die de stad Miami als thema in hun werk gebruiken. Het collectief richt op verhalen uit en over de stad, die voorbij gaan aan de clichés die in de media worden geschetst over Miami, en de cinematografische identiteit van de stad zowel lokaal als globaal veranderen. Het Incubate festival volgt de ontwikkelingen van Borscht al een paar jaar, en is ambassadeur van hun films in Nederland. Hun sterk op het DIY principe gebaseerde werkwijze sluit goed aan bij de visie van Incubate. Het werk van Borscht begint ook internationale filmfestivals op te vallen, maar dit zal de eerste keer zijn dat er een breed overzicht gegeven wordt. “Nog lang niet uitgebroed – Het jaarlijkse Tilburgse kunstfestival Incubate lijkt met het jaar boeiender te worden”–Gijsbert Kamer wijdt een pagina aan Incubate in de Volkskrant van 20 september 2013. Daarnaast kreeg het Santiago Sierra kunstproject, een samenwerking tussen Incubate en museum De Pont, een dag eerder 4 sterren in de Volkskrant en werd het uitgelicht onder de kop “Beste cultuur van deze week” op de donderdag voor het festival begon.

5


► X) The New Wave of Lo-Fi Techno [muziek] The New Wave of Lo-Fi techno is wereldwijd het eerste retrospectief rond het L.I.E.S.-label (Long Island Electrical Systems) uit Brooklyn; door kenners gezien als dé thuishaven van elektronisch en autonoom experiment binnen de dance. Tijdens Incubate 2014 cureert L.I.E.S. een tweedaags programma in Hall of Fame en trekt het label hierbij samen op met het Haagse undergroundlabel Bunker, waardoor L.I.E.S. geïnspireerd is. Daarnaast geeft L.I.E.S. masterclasses en workshops voor artiesten en publiek. X) Luke Jerram - ‘Lullaby’ [kunst] Lullaby is een nieuw participatief project van de Engelse kunstenaar Luke Jerram; een kunstwerk dat zich beweegt langs de straten van de stad in het avondschemer. Een optocht van fietsen die bekleed zijn met lichtjes en die samen een eigen soundtrack meevoeren. Het doel is om honderd fietsers bij elkaar te krijgen die gedecoreerd en/of verbouwd worden met eigen inbreng van een lokale vrijwilliger of kunstenaar. Gedurende de festivalweek wordt het werk ook letterlijk naar de mensen gebracht: zeven verschillende routes door de stad zorgen voor een bereik van duizenden huishoudens en tienduizenden toeschouwers. Er wordt samengewerkt met basisscholen en middelbare scholen in verschillende wijken. X) Wakaliwood in Tillywood [film] In de sloppenwijken van Wakaliga, Oeganda is de afgelopen jaren een levendige, onafhankelijke filmindustrie ontstaan: het team van Ramon Film Productions, bestaande uit bijna honderd acteurs, filmmakers en technici, maakt sinds 2005 rauwe en goudeerlijke low-budget actiefilms waar het enthousiasme vanaf straalt. Wakaliwood sluit aan bij de huidige trend van het maken van films en series met een klein budget maar waar een sterk en aansprekend concept achter schuil gaat (zoals het Nederlandse New Kids). We willen Wakaliwood naar Tilburg halen om de films te vertonen en de makers aan een nieuw publiek te introduceren. Daarnaast willen we de filmmakers koppelen aan Nederlandse collega’s, om ervaring en kennis uit te wisselen.

6


X) Vrouwen in elektronische muziek [muziek] Incubate wil meehelpen het evenwicht tussen mannen en vrouwen op het podium herstellen door vrouwen een prominentere plek te geven in de programmering. Tijdens Incubate 2014 zullen we in het bijzonder vrouwen uit de elektronische muziek in de spotlights zetten. Naast de optredens zullen een aantal van deze artiesten workshops geven aan meisjes van de lagere school. Ten slotte zal het onderwerp ook aan bod komen tijdens de Incubate 2014 conferentie onder de vorm van een panel gesprek geleid door Female: Pressure.

X) Toneelacademie Maastricht kraakt De NWE Vorst [theater] De Toneelacademie Maastricht is, naast een van de hoogst aangeschreven toneelopleidingen van ons land, een theatercentrum met contacten en samenwerkingsverbanden in heel Europa. Tijdens Incubate forceren de studenten van de Toneelacademie een tijdelijke autonome zone voor hun werk, op het festival, door middel van het ‘kraken’ van Theater de NWE Vorst. De studenten gaan in het pand wonen, werken, optreden en experimenteren. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de artistieke invulling, de uitbating van het theater, de op- en ombouw, sfeer en aankleding, publiciteit en het betrekken van de omgeving en verdere mogelijkheden. De NWE Vorst en haar artistiek leider Jan Zobel faciliteren deze tijdelijke overname en geven de studenten een inkijkje in de praktijk zoals slechts zelden mogelijk is.

7


▼ X) ‘Rhys Chatham performs A Crimson Grail: Music for 100 electric guitars’ [muziek] Rhys Chatham is een Amerikaanse componist en muzikant die wordt gerekend tot de tweede generatie post-minimalisten. Chatham’s werkwijze en zijn composities kenmerken zich door het feit dat hij zich steeds beweegt tussen de gecomponeerde wereld en de popmuziek. In 2005 werd Chatham door de stad Parijs gevraagd een compositie te schrijven: ‘A Crimson Grail’, een compositie voor 400 elektrische gitaren, werd uiteindelijk uitgevoerd in de beroemde Sacre Coeur kerk. Later werd het werk nog eens in de Verenigde Staten uitgevoerd met hulp van 100 gitaristen. Tijdens Incubate vindt de Nederlandse première plaats van ‘A Crimson Grail’; met leerlingen van de Factorium muziekschool en cursushuis de Zuivelfabriek, en gevorderde studenten van het conservatorium en de Fontys Rock Academy.

8


X) Mammallian Diving Reflex - ‘Haircuts for children’ [participatiekunst] Mammalian Diving Reflex is een Canadees gezelschap, opgericht in 1993, dat een maatschappelijke rol aanneemt. Ze opereren op minder evidente locaties en werken vaak met specifieke sociale groepen om kunst dichter bij de mensen te brengen, en mensen dichter bij elkaar. Voor Incubate komt een aansprekend project naar Tilburg dat specifiek gaat over werken met een groep die in cultuurparticipatie niet zo vaak betrokken wordt. – ‘Haircuts by children’ De kinderen van basisschool De Vuurvogel krijgen een korte kappersopleiding en gaan dan aan de slag bij een kapperszaak in het centrum van de stad. Ze gaan niet alleen te werk met een schaar, scheermes of haarlak, maar houden ook zelf de agenda bij, ontvangen klanten, rekenen af, ruimen op en maken reclame. ‘Haircuts by Children’ draait om vertrouwen, het loslaten van controle en een bijzondere toenadering tussen volwassenen en kinderen die elkaar niet kennen. X) Incubate fanzine Hoe memoreer je tien jaar Incubate zonder te eindigen met een zwaar koffietafelboek dat niemand meer open zal slaan? Omdat we het tienjarig bestaan van het festival niet helemaal willen vieren zonder een tastbaar souvenir laten we, voorafgaand aan het festival, een fanzine maken door mensen die de afgelopen jaren nauw betrokken waren bij Incubate. Met foto´s, interviews, recensies door bezoekers, artiesten en media, en anekdotes van vrijwilligers en partners waar we inmiddels al tien jaar mee samenwerken. In stijl van de oude cut ‘n paste fanzines waar we allemaal groot mee zijn geworden; makkelijk en goedkoop om te maken en snel te (her)produceren.

9


X) Church of Ra [muziek, dans, beeldende kunst] Amenra is een Belgische sludge metal band die 15 jaar bestaat. Inmiddels vormen ze met bevriende muzikanten en kunstenaars het collectief Church of Ra. De verschillende leden maken, individueel of als groep, audiovisuele kunst in de vorm van artwork, visuals en installaties. Naast Amenra (in 2006) waren ook de tot het collectief behorende bands Oathbreaker (in 2011), The Black Heart Rebellion en Hessian (beide in 2013) te gast. In het kader van het tienjarig bestaan wil Incubate de gesmede banden extra aanhalen, maar deze keer zijn de muzikanten de curatoren. Tijdens een tweedaagse residency in MIDI Theater krijgen ze carte blanche: een uitgelezen kans om te innoveren en nieuwe dingen te proberen: nieuwe acts te presenteren aan het Nederlandse publiek (Chve, Eleanore, Treha sektori, Wiegedood), dansvoorstellingen te integreren in het programma (Imre Thormann, Wim Vandekeybus/Thomas Steyaert), maar ook eigen shows verder uit te werken en hun eigen artwork, visuals en installaties naast die van favoriete kunstenaars (Iconchildren, Mathieu Ronsse) te exposeren. â–ş X) Oude Bekenden/Nieuw Jasje [muziek] Enkele artiesten uit eerdere edities zullen dit jaar opnieuw op Incubate spelen, maar dan in een nieuwe setting. Zola Jesus, de artiestennaam van de Amerikaanse Nika Roza Danilova, is een mooi voorbeeld van een artieste die zichzelf telkens weer uitdaagt en vernieuwt. Ze speelde in 2009 op Incubate, toen met band in het minuscule Cul de Sac. Haar laatste plaat Versions bevat orkestrale herinterpretaties van eerder verschenen nummers, met enkel een piano, een strijkkwartet en haar stem. We brengen Zola Jesus terug naar Tilburg om in deze vorm een optreden te doen. Bodybuilder Rummelsnuff was als eerste op Incubate te zien in 2009, en is daarna nog een aantal keer teruggekomen voor de opening van het Incubate-kantoor en de Cultuurnacht in 2011. Als huisvriend van het festival komt Rummelsnuff op Incubate 2014 een week lang elke ochtend bodybuilding lessen geven in de sportschool.

10


“Zoals Amsterdam goed is in het organiseren van festivals voor de Amsterdammers, is Tilburg goed in het organiseren van festivals waar mensen van over de hele wereld op afkomen.� Noisey (op Facebook), 16 september 2013

11


Lokale evenementen Tijdens Incubate zijn er enkele lokale evenementen die aansluiten bij het festival: X) European Social Innovation Week Hoe kunnen we prettiger leven, slimmer werken, voor elkaar zorgen en samen leren? Overal, en dus ook in Brabant, ontstaan initiatieven op het terrein van sociale innovatie. Nieuwe ideeën die ondanks, of dankzij, de crisis tot stand komen. In een week tijd vinden er binnen meer dan 50 programma– onderdelen ontmoetingen plaats tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Deelnemende partijen zijn onder andere: Gemeente Tilburg, Universiteit van Tilburg, Indicia, Midpoint Brabant, Interpolis, MVO013, Minase, CommunitySense, Brabantse Innovatie Kwartiermakers, Tilburg Innovation Center, Social Innovation Award Academy, Rabobank, Freshheads, Interpolis, Fontys, NHTV, Wetenschapsknooppunt Brabant en Bibliotheek Midden-Brabant X) Future of Food Festival Tijdens het Future of Food Festival duiken we in de wereld van ons dagelijks brood en ontrafelen we lastige discussies over megastallen, etageteelt, crowd feeding, obesitas, stadslandbouw, oervoeding en havermoutpap met meelwormen. Daarnaast is er natuurlijk ook eten te krijgen. Denk aan een streekbierenfestival, foodwalks, een farmfestival en een natuurmarkt. Motivatie Tien jaar Incubate festival. Dat was: meer dan honderd piano’s in de binnenstad van Tilburg, die door jong en oud bespeeld werden. De hele stad resoneerde erdoor. Er kwamen raadsvragen; of die piano’s niet voor altijd konden blijven staan. Maar Incubate was ook: een groot retrospectief over de Oostenrijkse performance– pionier Hermann Nitsch, wiens grensverleggende kunst, die in Tate en in MoMA te zien zijn, volgens critici niet in Tilburg thuishoorde. Wederom leverde dit een publieke discussie op over de identiteit van de stad.

12


De afgelopen periode heeft ons veel gebracht. Van volle zalen in Poppodium 013 tot een selecte groep peuters die geniet van free jazz. Van fabriekshallen vol kunst tot de kleine lokale kroeg ‘t Buitenbeentje waar bands als Rats on Rafts “op Inkjuubeet hun doorbraakoptreden spelen”, in de woorden van Matthijs van Nieuwkerk. Het festivalprogramma komt elk jaar tot stand in nauwe samenspraak, en samenhang, met de omgeving waarin het plaats vindt; zowel online als offline. Dat leidt tot vernieuwing en verdieping. Tot een constante verbinding van het totale internationale met het totale lokale. Een boerderij in Hoogeloon werd onderdeel van een kunstwerk van Santiago Sierra, een kunstenaar die op de Biënnale exposeert. Gouden Palm-winnaar Jozef van Wissem was te gast in een verzorgingstehuis. Wij geloven dat nieuwe betekenis ontstaat wanneer mensen met elkaar grenzen opzoeken. De grens tussen genres en disciplines, tussen amateur en professional, tussen jong en oud. Tien jaar Incubate vieren we door te benadrukken wat ons tot deze mijlpaal heeft gebracht. Het plezier, de betrokkenheid en de eigenwijsheid die het publiek en de pers beschouwen als ‘typisch Incubate’, laten we in 2014 extra naar voren komen. Omdat we hier veel van kunnen leren en die kennis willen delen met de mensen die ons brachten waar we nu staan. Bij Incubate is cultuur altijd meer dan een aantal voorstellingen, een aantal bezoekers of een aantal recensies. Het is niet enkel recreatie maar ook co-creatie; naast entertainment ook engagement. Door die gemeenschapsgedreven werking wordt Incubate door de buitenwereld gezien als een bijzonder Europees evenement. We begonnen klein, met artiesten die bij Tilburgers thuis bleven slapen en een bataljon aan vrijwilligers. We professionaliseerden, van een zolderkamervriendenclub naar een serieuze organisatie met HR-management, accountantsverklaringen en functieprofielen. Dit was nodig, juist om onze kernwaarden te versterken. We werken door de professionalisering met nog meer vrijwilligers, nog meer slaapplekken en een nog groter bataljon aan participanten en partners, wat we voorheen nooit voor mogelijk hadden gehouden. Verzekeraars. Automerken. Lokale boeren. Allen sloten zij aan. Dat geeft kracht. En die kracht gaan we komend jaar extra inzetten. Om zo tot iets nog betekenisvollers te komen voor nog meer mensen.

13


Marketing Incubate heeft een prijswinnende marketingafdeling die inzet op een zeer hoge kwaliteit van informatie; het verdiepen en verbreden van de relatie met ons publiek, pers en partners; het creĂŤren van specifieke content voor verschillende media. Daarnaast wordt initiatief van participanten aangemoedigd. Incubate krijgt door de inbedding in een grote community van veel programmatips. Zoveel, dat we er een apart kanaal voor hebben opgezet via http://incubate.uservoice.com/. Het faciliteren en beantwoorden van deze uitzonderlijke betrokkenheid draagt bij aan het open imago van Incubate en stimuleert de activatie van onze bezoekers. Zij spreken graag met elkaar over Incubate, wisselen informatie en tips uit over het programma en bespreken welke artiesten ze gaan zien of aan welke projecten ze willen meedoen. Dit draagt ook bij aan de marketing van Incubate. Het grootste gedeelte van onze communicatie gebeurt via digitale kanalen, een sterk internationaal netwerk en gespecialiseerde nichepromotie. Op deze manieren bereiken we de juiste doelgroepen met de juiste informatie op de juiste plekken.Voor de marketingstrategie van het festival verwijzen we graag naar ons Beleidsplan 2013 - 2016 in de bijlage. Hieronder vindt u het specifieke marketingplan voor 2014. Marketingstrategie De juiste mensen betrekken bij de verschillende onderdelen van het zevendaagse multidisciplinaire festival is het doel. De marketing sluit aan bij de specifieke kunstvorm en de doelgroepen daarvan. Zo wordt een coherent beeld van de activiteiten tijdens Incubate geschetst, waarbij iedereen makkelijk kan zien wat voor hem of haar interessant is. Dit gebeurt op basis van de vier uitgangspunten in het beleidsplan. Voor de verschillende festivalonderdelen zetten we specifieke marketingplannen op die deel uitmaken van het productieplan voor dat onderdeel. Zo blijft de marketing gericht op het bereiken van de juiste mensen voor het juiste programma. In mei 2012 won Incubate de Gouden Struis voor ‘Beste Marketingactie binnen de Podiumkunsten’

14


Doelgroepen – Fans van de artiesten en de samenwerkingspartners De meest directe doelgroep zijn de mensen die al fan zijn van een artiest, label of een organisatie waarmee Incubate samenwerkt. Zij kennen het werk, weten waar de uitvoerders voor staan en volgen hen op de voet. Zij gaan naar evenementen waar deze artiesten optreden, zijn fan op sociale media en volgen de gespecialiseerde kanalen die voor die niche van belang zijn op de voet. Hieronder vallen ook de bezoekers van Poppodium 013, Hall of Fame, Theaters Tilburg, Little Devil, Cul de Sac en Paradox, en het publiek van andere culturele evenementen in de stad. Deze groep is niet alleen lokaal of nationaal, maar ook internationaal georiënteerd. Zij zijn bereid te reizen voor een goed of uniek programma. We zagen de afgelopen jaren het aantal bezoekers uit Engeland, België, Duitsland en verder dan ook gestaag toenemen. – Genreliefhebbers internationaal Liefhebbers van individuele genres gaan naar gespecialiseerde evenementen en zijn geïnteresseerd in een aantal specifieke artiesten en ontwikkelingen. Ze volgen nichemedia nauwlettend en gaan vaak in groepen naar festivals in binnen- en buitenland. Ze zijn op zoek naar performances van voor hen interessante of vernieuwende artiesten. Doordat Incubate in 2014 inzet op het strategisch bundelen van informatie voor gesegmenteerde doelgroepen worden genreliefhebbers met beeld, tekst, audio en video bereikt met een voor hen relevante boodschap. In een zorgvuldig samengesteld programma met een breed spectrum aan diepgaande onderdelen koppelt Incubate kleine vernieuwende artiesten aan grotere spelers in verschillende genres. Dit is een extra pull voor deze doelgroep, die is onder te verdelen in verschillende subdoelgroepen passend bij de aangeboden programma’s en artiesten.

15


– Cultuurliefhebbers in Brabant, België en Nederland Een zeer brede doelgroep is die van cultuurliefhebbers. Onze ervaring leert dat de meeste Incubate-bezoekers uit Brabant, Nederland en België komen. Daar liggen voor Incubate kansen om ook de minder ingevoerde liefhebber van cultuur te bereiken. Niet alleen via traditionele marketing, maar juist ook door bezoekers van eerdere edities die Incubate aanbevelen aan hun directe omgeving. In onze bezoekersonderzoeken komt dat steeds weer naar voren; mensen kennen Incubate dankzij vrienden die eerder geweest zijn. Deze cultuurliefhebbers komen voor de breedte en de diepte van de programmering en zijn nieuwsgierig om nieuwe vormen te ontdekken. Ze gaan relatief vaak naar culturele evenementen en musea, en houden toonaangevende media als Pitchfork, De Groene Amsterdammer, Gonzo (circus), The Quietus, de Volkskrant en sociale media goed in de gaten. – Tilburgers en Noord-Brabanders Incubate is in haar toon zo toegankelijk mogelijk. Daarom is ook de marketing niet alleen op cultuurliefhebbers gericht. De grote hoeveelheid sociaal-maatschappelijke projecten, gratis programma’s en werken in de openbare ruimte zijn juist voor niet-ingewijden een manier om met cultuur in aanraking te komen. Natuurlijk zijn er bij dit soort onderdelen grote groepen mensen die toevallig in aanraking komen met Incubate, maar ook de lokale en regionale dag- en nieuwsbladen (online en offline) zijn voor Incubate van belang. Zo bereiken en betrekken we de lokale bevolking zoveel mogelijk bij de zeven dagen van hoogwaardige cultuur in Tilburg tijdens Incubate. Ook door posters, banners en vlaggen in de stad worden deze mensen bereikt en in de gelegenheid gesteld kennis te maken met Incubate.

16


Marketingdoelen: • Duidelijke en aantrekkelijke programma’s aankondigen die gemakkelijk via verschillende social media te delen zijn • Tien specifieke mediapartners bij Incubate betrekken voor de verschillende doelgroepen • Incubate’s imago als aanbieder van toonaangevend cultuuraanbod versterken en verder uitbouwen in binnen- en buitenland • 50% van het marketingbudget inzetten op digitale marketing om gericht mensen te bereiken en van hoogwaardige informatie te voorzien (zoals de festival app, social advertising en activatie)

17


Marketingmiddelen Incubate, de artiesten en de samenwerkingspartners zetten zelf herhaaldelijk hun uitgebreide netwerken in om het festival onder de aandacht van de directe doelgroepen te brengen. Door gebruik van de eigen digitale kanalen, een speciale muzieksampler op verschillende platforms (Spotify, VPRO 3VOOR12 Luisterpaal, SoundCloud en Mixcloud) en perscontacten van betrokken partijen bereiken we direct een grote internationale groep van vaste fans, betrokkenen en genreliefhebbers. Ook zetten we de netwerken van partnerorganisaties als Doomsday festival (België), Best Kept Secret (Tilburg) en STRP (Eindhoven) in voor een optimale verspreiding. Uit ervaring weten we dat veel organisaties waar we mee samenwerken goede banden hebben met voor hen gespecialiseerde media, waardoor er meer publiek bereikt wordt via hun PR dan wanneer Incubate alles zelf doet. Omdat we meer programma’s verhalend gaan bundelen zal het voor media aantrekkelijker worden om over dat deel van Incubate te berichten. De reguliere festivaluitingen van Incubate zijn onder andere een gebruiksvriendelijke en veelbezochte website, de programmagids in een oplage van 10.000 exemplaren en de mobiele festival app die dit jaar verbeterd gaat worden door onze technologiepartner Freshheads. Ook worden posters door Nederland en België verspreid en worden er verschillende soorten flyers gedrukt. Het aankondigen van artiesten deden we tot nu toe in een wekelijkse cyclus, maar op aanraden van media en publiek gaan we dit terugbrengen naar een maal per maand. Zo kunnen we programma’s beter bundelen en uitlichten zonder de ontvangers te overvoeren. We verwachten dat dit meer overzicht zal bieden en meer media relevantie oplevert. Daarnaast zetten we in op het uitbreiden en onderhouden van onze internationale mediapartners zoals onder meer The Quietus, Terrorizer en Subbacultcha. Zij stellen ruimte beschikbaar in ruil voor het recht om het programma als eerste aan te kondigen, speciale mixtapes van meewerkende artiesten te plaatsen en naamsvermelding bij relevant promomateriaal. We flyeren bij specifieke evenementen in de Benelux en met name in Noord-Brabant. Deze flyers zijn zo opgemaakt dat de juiste mensen met de juiste boodschap worden bereikt in een voor hen herkenbare visuele stijl die ook duidelijke links heeft met

18


het algemene Incubate-festivalbeeld. Incubate heeft een internationaal netwerk van vrijwilligers die graag meehelpen aan het gericht verspreiden van promotiemateriaal voor het festival en haar programma’s. Tijdens het evenement zetten we in op een optimale beleving voor de bezoeker, waardoor mensen deze ervaring delen en Incubate meer als plek voor vooruitstrevende cultuur gaan zien. Passende aankleding van de ruimtes waarin de artiesten optreden, in combinatie met optimaal geluid en een vlotte productie, zorgen voor een goede beeldvorming van het evenement bij aanwezige bezoekers en (inter)nationale journalisten. Dit zal bijdragen aan een positief beeld van het festival en van Tilburg, wat ook via video’s en foto’s tijdens en direct na het festival zichtbaar en deelbaar zal zijn. Een extra troef is ons brede maatschappelijke commitment. We zijn betrokken bij anti-armoedeinitiatieven als Quiet500, denken mee met verzekeraars en om te spreken met de woorden van Frans Bauer: ´De koffie staat altijd klaar´. Dit communiceren we ook in een dagelijkse column tijdens de festival week in Brabants Dagblad, over de belevingen van de festivalorganisatie. Documentatie en reflectie Bij ons is produceren documenteren. We hebben een publiek dat in hoge mate actief is op sociale media, en monitoren dit actief. Daarnaast werken we met een waaier aan media-partners, die reflecteren op wat bij ons gebeurt en is er ook een inhoudelijk -artistiek onderdeel binnen de social innovation week. Daar focussen we op artistieke ontwikkelingen. We bieden zelf een kwaliteitsimpuls met het Incubate Fanzine, door met video festivalimpressies te maken, de return on social investment te meten via loyal class systeem dat de conversatie over Incubate meet en door studenten een onderzoek te laten doen naar de beste werkmethoden. Incubate streeft naar een zo transparant mogelijke manier van werken. Onze community geeft honderden programma-tips via Uservoice, en communiceert hierover met elkaar. Via social festival model openen we de wijze waarop ons beleid tot stand komt, inclusief deze aanvraag. Die is met behulp van input van buitenstaanders geschreven, en kan na afloop door andere organisaties ook gebruikt worden.

19


Financieel plan, inclusief dekkingsplan Voor Incubate betekent cultureel ondernemerschap niet alleen zo veel mogelijk financiering vinden. Financiering is voor ons niet het eindpunt, maar het beginpunt. Partners geven niet alleen geld, maar zijn ook nauw betrokken bij de organisatie en uitvoering van het project. Het festival draait op een sterke gemeenschapszin. Iedereen met wie we werken vragen we om een specifiek onderdeel hiervan op te pakken, om zo het hele festival te versterken. Hierbij werken we met een grote hoeveelheid van partners, variërend van 500 vrijwilligers die bijdragen in uren, tot verzekeraars, muziekexportbureaus, overheden en private fondsen. *Zie voor een kostenspecificatie de bijlage.

Wanneer zijn we tevreden? In klinische termen zijn we tevreden als minimaal 85 procent van onze bezoekers ons festival ‘goed’ tot ‘zeer goed’ vindt. In 2013 vond 84,8% van onze bezoekers dit, wat al een hoog percentage was. Verder willen we minstens 17.500 betalende bezoekers trekken, samenwerken met 30 locaties en 50 partners, en ervoor zorgen dat buitenlandse media ons nog steeds blijven zien als een belangrijk internationaal festival, lokale artiesten ons zien als een springplank en we binnen goede financiële kaders onze artistieke ambities kunnen verwezenlijken. Please accept my thanks for taking me on as a volunteer! It was a wonderful experience and I’m certainly looking forward to next year’s Incubate! — Barbora Kerkova (Vrijwilliger, internationale student uit Tsjechië)

20


21


Incubate 2014 beleidsplan  

Incubate 2014 beleidsplan

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you