Page 1

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 80 | OKTΩΒΡΙΟΣ 2012

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ)

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ...ΧΘΕΣ!

Το IN Business καταγράφει, αναλύει και κρίνει 37 μέτρα της Τρόικας, που θα αλλάξουν την οικονομία και τη ζωή μας.

www.inbusinessnews.com

TΙΜΗ €4.95 | ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ €3.40 ΓΙΑ ΤHN KYΡIAKH 7/10/12 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

BROUGHT TO YOU BY


special advertising feature

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 80 | oktωβριοσ 2012


Εδώ και δεκαετίες, η Υπηρεσία International Banking Services της Τράπεζας Κύπρου ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της σε όλο τον κόσμο. Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που αντλούνται από τη συνεχή επαφή μας με τον πελάτη και την αφοσίωση μας να υπερέχουμε στον τομέα μας. Πάνω από όλα, επικεντρωνόμαστε στην άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων τους ώστε να μπορούν να διενεργούν τραπεζικές συναλλαγές γρήγορα και με ασφάλεια, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Είμαστε πάντα εδώ για σας.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

IN BUSINESS Τεύχος 80, Οκτώβριος 2012

FEATURES

100

COVER STORY Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Το IN Business καταγράφει, αναλύει και κρίνει 37 μέτρα της Τρόικας, που θα αλλάξουν την οικονομία και τη ζωή μας.

72 118

Business OFF crisis

Top 1000 World Banks 2012

72

Το περιοδικό The Banker αξιολογεί και αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα του πλανήτη και φανερώνει ότι για άλλη μια χρονιά κερδισμένες βγήκαν το 2011 οι τράπεζες των ΗΠΑ.

Παρουσιάζουμε τέσσερις επιχειρήσεις που μεθόδευσαν και πέτυχαν την ανάπτυξη εν καιρώ κρίσης.

Ο ΒΑΣΟΣ ΣΙΑΡΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΦΑΝΩΣ ΚΑΤΑΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ, ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

MADE IN CYPRUS ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ, ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ… Το µεγαλύτερο από τα συνέδρια στην ατζέντα της Κύπρου, ενόσω προεδρεύει του Συµβουλίου της ΕΕ, ήταν η άτυπη σύνοδος του Ecofin και του Eurogroup. Οι συνεδρίες συνέπεσαν µε την πρώτη επίσηµη συζήτηση του θέµατος της κοινής εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήµατος και βέβαια στο κόκκινο χαλί... παρέλασαν όλα τα µεγάλα αστέρια της ευρωπαϊκής οικονοµικής σκηνής. ΑΣΤΡΑΨΑΝ ΤΑ ΦΛΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΣΟΪΜΠΛΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο θεσμός των IN Business Awards έρχεται να επιβραβεύσει επιχειρήσεις, πρακτικές και ανθρώπους που διέπρεψαν στο κυπριακό επιχειρείν.

Υπουργός Οικονοµικών, Λουίς Ντε Κουίντος, θα ερχόταν πεζός στο Συνεδριακό Κέντρο από το Ξενοδοχείο Χίλτον, αντί µε το όχηµα πολυτελείας, µε το οποίο έφτασαν οι υπόλοιποι αξιωµατούχοι. Η είδηση ενισχύθηκε και έγινε ακόµα πιο ενδιαφέρουσα µερικές ώρες αργότερα, όταν ο κ. Κουίντος αποχώρησε από τη συνεδρία λόγω αδιαθεσίας. ∆εν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν τον επηρέασε η πρωινή έκθεση στον ήλιο ή όσα του έσουραν οι της Τρόικας εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων.

ΜΑΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΡΟΖ

ΕΝΑ ECOFIN

78

IN Business awards 2012

ΒΑΣΟ, ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΑΜΑ… ΠΟΛΥ… ΘΕΡΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΙΝΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΤΖΟΡΤΖ ΟΣΜΠΟΡΝ, ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ρ

εν, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σόιµπλε ήταν µόνο µερικοί από τους υψηλόβαθµους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρευρέθηκαν στις συνεδρίες. Συνολικά 91 Υπουργοί Οικονοµικών, ∆ιοικητές Κεντρικών Τραπεζών και αξιωµατούχοι της ΕΕ έδωσαν το παρών τους. Ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Κύπρο, στο οποίο δόθηκε, λόγω της σηµασίας του, µεγάλη δηµοσιότητα όχι µόνο από τα εγχώρια, αλλά και από ξένα ΜΜΕ. Οι δηµοσιογράφοι που κάλυψαν το γεγονός έφτασαν τους 391. Μεγάλα πρακτορεία, µάλιστα, επιστράτευσαν διψήφιο αριθµό δηµοσιογράφων. Το Bloomberg έστειλε 16, το Reuters 12 και η Wall Street Journal εννέα. Η διοργάνωση στέφθηκε, κατά γενική οµολογία, µε επιτυχία. Οι συµµετέχοντες έµειναν ικανοποιηµένοι και οι δηµοσιογράφοι αποκόµισαν τροφή όχι µόνο για το κύριο ειδησεογραφικό τους µενού, αλλά και για µια σειρά από… νόστιµα παραλειπόµενα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΥΣΤΟΧΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ BMW

ΚΑΛΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΟΚ ΣΤΑΡ, ΑΛΛΑ Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΤΕΡΣ ΜΠΟΡΓΚ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΒΑΣΟ;

134

Πιέσεις από παντού

134

Ένα Ecofin made in Cyprus

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com

ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ Ο ΗΛΙΟΣ; Κατά την πρώτη µέρα των συνεδριάσεων, που ήταν η 14η Σεπτεµβρίου, έκπληξη προκάλεσε το ότι ο Ισπανός

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εργάστηκε κατά πάσα πιθανότητα όλο τον Αύγουστο, ώστε να ετοιµάσει την πρόταση για την τραπεζική ένωση, δεν δίστασε να… πετάξει στον Κύπριο Υπουργό Οικονοµικών ατάκα που χτύπησε κέντρο και διαδόθηκε εν ριπή οφθαλµού. Στην αναφορά του Βάσου Σιαρλή πως ο ίδιος και το επιτελείο του δούλεψαν και τον Αύγουστο, ο Μ. Μπαρνιέ απάντησε: «Βάσο, δεν είναι µόνο εσύ που εργάζεσαι τον Αύγουστο». Και τα σχόλια που ακολούθησαν πολλά. Από τα πιο επιτυχηµένα κι αυτό: «Μάλλον κανένας τους δεν είναι συνηθισµένος να δουλεύει τον Αύγουστο και θέλησαν να το βγάλουν από µέσα τους».

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ…

Παραλειπόμενα, ατάκες και πειράγματα από τη σύνοδο του Ecofin και του Eurogroup στην Κύπρο.

Η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι περιµένουν από την Κύπρο να ξεκαθαρίσει τι θέλει για την πορεία της οικονοµίας της, σχολιάστηκε, επίσης, ευρέως. «∆εν ήταν της ώρας», συµφώνησαν πλείστοι εκ των συµµετεχόντων στα διάφορα πηγαδάκια, ειδικά γιατί έγινε εντός έδρας και µετά από τα θετικά σχόλια για χώρες, όπως, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΚΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ; Πάντως, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ έδειξαν - έστω και συµπτωµατικά - προτίµηση στον Γιούνκερ, παρά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Γιούνκερ. Μετά τις πέντε πρώτες ερωτήσεις, που απευθύνονταν ειδικά σ’ εκείνον, έσπευσε να διερωτηθεί µε δόση χιούµορ: «Γιατί όλες οι ερωτήσεις σε µένα κι όχι στον Ντράγκι;».

IN BUSINESS135

www.inbusinessnews.com

110

Μοnthly Briefing Αστάθεια, μειωμένες εργασίες, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και προσπάθειες μείωσης εξόδων για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του δείκτη FTSE/CySE 20.

110

10

10| Newsbrief 16| Companies/ Industry & People Energy Drinks: Πάρτι για τρεις Designed for Kids: Μόδα από κούνια Κεντρική Τράπεζα: Και οι τρεις ήταν υπέροχοι! VTTI BV: Κι ο κλήρος πέφτει στην… Κύπρο Modeling: Όταν η κρίση κάνει πασαρέλα Hard Rock Λευκωσίας: Ροκάρει αρχές Οκτωβρίου 24| Συνεργατισμός: Οι μεγάλοι… των μικρών 26| Επενδύσεις & Τεχνολογία: Εast Μeets West 38| Όμιλος Ναβαρίνο: «Ναυμαχία» στην κουζίνα 44| MTN: Strictly for business 48| Ανδρέας Πετρίδης: Προσεχώς στις οθόνες μας 52| Damian Hughes: Managing in times of crisis 60| Around the Globe 66| Σελιδοδείκτης 68| ΙΝ Βrand Jack Daniel’s 70| Business Agenda

SPECIAL report

2

ESS BUSIIN SS N BUS NE OLOGY TECH

Last Page

Numbers & Stats

4

IN BUSINESS

122.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:

ICT FULL

SPEED

138

www.inbusinessnews.com


5:Layout 1

10/2/12

9:16 AM

Page 1


IN BUSINESS, GOLD & INBUSINESSNEWS.COM

TΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ TABLET

Ι∆ΡΥΤΗΣ:

Άντης Χατζηκωστής

EDITORIAL

Γιώργος Μιχαήλ ∆άφνη Ροδίτου Τανγκ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ MEDIA IMH: Έλενα Λεοντίου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Μαρία Θεµιστοκλέους Χατζηκώστα ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΙΝ BUSINESS: Στέλλα Μούρεττου ΣΥΝΤΑΞΗ: Στέλλα Μούρεττου, Αντώνης Αντωνίου, Mαρία Πηλείδου, Χριστόφορος Ζαβρός, Aντρέας Κωστουρής ∆ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΜΗ: ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΙΜΗ:

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Άννα Θεοδοσίου Jo Michaelides, Oλέσια Kωνσταντίνου, En Face Studio, Γιώργος Καστάν

ART DIRECTOR: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ:

In Business

ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΔΙΑΣ ΛΤΔ

Κώστας Ν. Χατζηκωστής Οίκος ∆ίας Λτδ ∆ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος Μιχαήλ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΩΝ: Μαριλένα Ιεροδιακόνου GROUP ADVERTISING DIRECTOR: Μαρία Κυριάκου I∆ΡΥΤΗΣ:

Ι∆ΙΟΚΤΗΣΙΑ: Εκδοτικός

Σπυρούλα Μωυσέως Έλενα Κωνσταντινίδου ADVERTISING EXECUTIVE: Χάρης Παυλίδης CLIENT SERVICE SUPERVISOR: Μαρία Χαραλάµπους CLIENT SERVICE EXECUTIVES: Ζωή Νικολαίδου MARKETING EXECUTIVE ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΩΝ: Κατερίνα Κέστωρα YΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ: Χριστιάνα Παναγίδου YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΩΝ: Γιάννος Χαραλάµπους ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Άντρη Κυριάκου ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ: CASSOULIDES MASTERPRINTERS ∆ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ∆ΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΩΝ: OPERATIONS MANAGER:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ In Business

Τηλ. 22580822, Φαξ 22580828 harisp@diaspublishing.com ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ (ΕΤΗΣΙΕΣ) ΚΥΠΡΟΥ:

€54 | ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: €77 Θεµούλα Λεωνίδου, themoula@imh.com.cy

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝ∆ΡΟΜΩΝ:

ISSN 1986-0056

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ:

ΙΜΗ

INBUSINESSNEWS.COM ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:

Aντώνης Αντωνίου

SENIOR EDITOR: Aντρέας Κωστουρής ΑDVERTISING EXECUTIVE:

Νικόλας Μιλάνος

IN TECHNOLOGY ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ:

Mαρία Πηλείδου

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αιγάλεω 5, Στρόβολος 2057 Τ.Θ. 21185, 1503 Λευκωσία, Κύπρος Τηλ. 22505555, Φαξ 22679820, inbusiness@imh.com.cy www.imh.com.cy

To InBusinessNews.com είναι διαθέσιμο και σε smart phone

BROUGHT TO YOU BY

In Business

BROUGHT TO YOU BY

ΣΑΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

www.inbusinessnews.com


EDITORIAL AΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

Ι Κ Ι Λ Ι Σ Τ Α Τ … Ο Τ Υ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟ

T

ον τελευταίο καιρό είναι εµφανές πως την πραγµατικότητα στη χώρα µας κάποιοι δεν τη βιώνουν ή δεν τη συνειδητοποιούν ή δεν θέλουν να την αντιληφθούν. Είναι σαν να ζουν σ’ ένα… παράλληλο σύµπαν. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα όσα λένε και κάνουν ή, ακόµα χειρότερα, δεν κάνουν. Πάρτε για παράδειγµα τον κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου, ο οποίος επιµένει και εµµένει στην πάγια θέση του ότι οι δηµόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να πειραχτούν από κανένα. Η πρόσφατη δήλωσή του είναι πολύ χαρακτηριστική: «∆εν πρέπει να υπογραφεί το Μνηµόνιο». Ο κ. Χατζηπέτρου, δηλαδή, έκατσε κι ανέλυσε τα οικονοµικά προβλήµατα του κράτους και κατέληξε στο ότι δεν χρειαζόµαστε συµµάζεµα, ούτε συµβολή από κανένα και όλα καλά. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Άντρος Κυπριανού παρουσιάζεται σαν να µελέτησε τα υπέρ και τα κατά του ενιαίου νοµίσµατος και απεφάνθη ότι ίσως και να µη χρειαζόµαστε την Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια σαν να έχει ήδη έτοιµο το σχέδιο αµέσου δράσεως, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα µας να βγει αλώβητη από το ευρώ και εν συνεχεία από την κρίση. Και µετά τι; Να ζήσει µόνη, αυτοσυντήρητη και αυτάρκης; Να κλείσει την πόρτα στους ξένους επενδυτές; Να γυρίσει σελίδα στο

8

IN BUSINESS

κεφάλαιο της προερχόµενης από το εξωτερικό ανάπτυξης; Το πόσο παράλογο µπορεί να ακούγεται στ’ αυτιά της Τρόικας το γεγονός ότι ενώ συζητούν µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ο γενικός γραµµατέας του κόµµατος από το οποίο προέρχεται «πυροβολεί» κατευθείαν στην καρδιά της φιλοσοφίας της ενωµένης Ευρώπης, το έχει επισηµάνει κανείς ή είναι όλα τα σκεπτόµενα µυαλά απασχοληµένα µε την προεκλογική εκστρατεία του κ. Μαλά; «Υπάρχει φως κάπου στο τέλος του τούνελ», δήλωνε προ ηµερών ο οικονοµολόγος, βουλευτής και συνεργάτης του περιοδικού µας, Μάριος Μαυρίδης, σχετικά µε τα µέτρα οικονοµικής προσαρµογής. Θα ασπαστούµε την άποψή του. Όχι γιατί είµαστε ροµαντικοί, αλλά γιατί το έχουµε εν µέρει βιώσει στον ιδιωτικό τοµέα, όπου το οικονοµικό «συστάρισµα» πόνεσε άλλους λίγο κι άλλους πολύ, αλλά απέδωσε στις πλείστες των περιπτώσεων. Η αµεσότητα µε την οποία ιδιωτικές επιχειρήσεις χειρίζονται την οικονοµική κρίση εδώ και µια τετραετία είναι η λέξη κλειδί, που στην περίπτωση των δηµόσιων οικονοµικών παραµένει, δυστυχώς, άγνωστη. Στην τελευταία περίπτωση µάλλον ακολουθείται η τακτική του «η απόφαση άργησε µια µέρα» ή πολλές για να είµαστε πιο σωστοί. Την «κατάλληλη στιγµή» την έχουµε χάσει εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα είµαστε απλώς κρεµµάµενοι από µια λεπτή κλωστή

και πρέπει να καταλάβουµε πως η Τρόικα δεν καραδοκεί για να… µας φάει όταν πέσουµε, αλλά προσπαθεί να µας σώσει. Η παγκόσµια οικονοµική κρίση ανέδειξε τα πολλά προβλήµατα αυτού του κράτους, τα ζητήµατα που επί δεκαετίες συσσωρεύονταν άλυτα και διογκώνονταν, µε αποτέλεσµα σήµερα να ξεχειλούν από παντού και να µας πνίγουν ή να απειλούν για τα χειρότερα. Όσο, δε, αφορά στους «άπληστους» τραπεζίτες που µας «βούλιαξαν», αυτή ήταν πραγµατικά µια κακιά στιγµή για την κυπριακή οικονοµία και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο, ας µην συγχύζουµε τη διόρθωση που απαιτείται εκεί µε την κρίση. Αυτοί που έχουν τη δύναµη - Κυβέρνηση, Βουλή, κόµµατα, αξιωµατούχοι - οφείλουν να κάνουν αυτό που οι προκάτοχοί τους δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να πράξουν, µε αποτέλεσµα να φτάσουµε σήµερα στα χείριστα. Να συµφωνήσουν για το συστάρισµα που επιτακτικά επιβάλλεται σε αυτό το κράτος. Κανείς δεν θέλει να το κάνει από την υφιστάµενη Κυβέρνηση. Εξού και το τελευταίας στιγµής «µαγείρεµα» αντιπροτάσεων που µάλλον µε… τατσιλίκι του ηττηµένου µοιάζει, παρά µε σοβαρές λύσεις.

www.inbusinessnews.com


www.omegawatches.com

PLANET OCEAN

AVAILABLE AT:


MONTHLYBRIEFING

NEWSBRIEF | ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

Τ

M. JACKSON

ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΙΚΑ

ηλεοπτική διαφήμιση με πρωταγωνιστή τον Michael Jackson λάνσαρε πρόσφατα η Pepsi, για να γιορτάσει τα 25 χρόνια κυκλοφορίας του δίσκου του, Bad. Η διαφήμιση είναι μέρος της παγκόσμιας μουσικής καμπάνιας της εταιρείας, Live for Now. Το σποτ διαρκείας 15 δευτερολέπτων προβάλλει εικόνες από το βασιλιά της pop, μέσα από τα βίντεο του δίσκου, ενώ ακούγεται κι ένα remix του τραγουδιού Bad. Η σχέση της Pepsi με τον Michael Jackson ξεκίνησε το 1983, όταν ο τραγουδιστής και τα αδέρφια του πρωταγωνίστησαν στην καμπάνια της εταιρείας, New Generation.

15%

αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις του διαδικτυακού καταστήματος μόδας, Asos, στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.

ALPHA BANK - AEGEAN TΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ VISA

Τ LUFTHANSA ΝΕΟΣ ΣΤΟ… ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ

Ο

Harro Julius Petersen είναι ο νέος γενικός διευθυντής της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο, με έδρα την Αθήνα. Θα είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις και την εκπροσώπηση των εταιρειών Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Swiss για τις δυο χώρες. Πριν από τη μετάθεσή του στην Αθήνα διετέλεσε γενικός διευθυντής για τη Σκανδιναβία, τη Φινλανδία και τις Χώρες της Βαλτικής. Όπως δήλωσε, αναλαμβάνοντας τα ηνία, οι επενδύσεις της εταιρείας τα ερχόμενα χρόνια αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα €3 δις σε αναβαθμίσεις προϊόντων και καινοτομίες.

10

IN BUSINESS

η νέα κάρτα πληρωμών, Aegean Visa, δημιούργησαν από κοινού η Alpha Bank και η Aegean αποκλειστικά για την κυπριακή αγορά. Χρησιμοποιώντας την κάρτα για αγορές στην Κύπρο και το εξωτερικό, ο κάτοχος συλλέγει μίλια, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να εξαργυρώσει σε αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες, στο πλαίσιο του προγράμματος πιστότητας Miles & Bonus της Aegean. Η εξαργύρωση σε εισιτήρια μπορεί να γίνει μέσω της Aegean και του δικτύου των συνεργαζομένων εταιρειών της Star Alliance για περισσότερες από 27.000 πτήσεις καθημερινώς σε 1.356 αεροδρόμια και 193 χώρες.

ΟΙ 10 ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012

∆ΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ FREDERICK UNIVERSITY CYPRUS EUROPEAN UNIVERSITY CYPRUS ORFANIDES OPAP CARREFOUR S/M UNIVERSITY OF NICOSIA PAPANTONIOU LIDL JUMBO COMPACT DISC CLUB

ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ (€)

575.009 525.139 508.727 507.988 494.720 470.502 442.874 347.365 328.816 322.776

Από τον πίνακα εξαιρούνται διαφημίσεις τηλεμπορίας (telemarketing), τράπεζες και ΜΜΕ. Πηγή: Nielsen

GROUPE LUDENDO

«ΠΑΙΖΕΙ» ΣΤΑ ΤΑ HAMLEYS

Α

πό τη γαλλική Groupe Ludendo εξαγοράστηκε η αλυσίδα παιχνιδιών, Hamleys, έναντι €60 εκ. Η αγαπηµένη των παιδιών βρετανική εταιρεία µετρά ιστορία 250 ετών. ∆ιαθέτει οκτώ καταστήµατα στο Ηνωµένο Βασίλειο, εκείνο στη Regent Street του Λονδίνου θεωρείται το µεγαλύτερο του είδους του στον κόσµο, ενώ έχει επεκταθεί και σε αρκετές άλλες χώρες, µεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ο µεγαλύτερος µέτοχος της Hamleys ήταν η κρατική ισλανδική τράπεζα Landsbanki. Από τη δική της πλευρά, η Groupe Ludendo διαθέτει, περίπου, 300 καταστήµατα παιχνιδιών σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ελβετία.

www.inbusinessnews.com

globaltrai


MONTHLYBRIEFING

NEWSBRIEF | ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

PROPERTY

NEWS

GIOVANI DEVELOPERS ∆ιαµέρισµα €1 εκ σε Ρώσο

Το ακριβότερο διαμέρισμα στον Πρωταρά, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, πωλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε Ρώσο μεγιστάνα. Το διαμέρισμα, το οποίο αποτελεί μέρος του υπερπολυτελούς συγκροτήματος, Thalassa Beachfront Residence, διαθέτει θέα 180 μοιρών από το ύψος του πέμπτου ορόφου. Στα πολυτελή χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται ηλεκτρονικό συστήματα διαχείρισης, ιδιωτικός ανελκυστήρας και μπαλκόνι με Jacuzzi πέραν των 100 τ.μ.

ΜΟΔΑ

Πιο γρήγορη, πιο φθηνή και… ταπεινή Οι καιροί που βλέπαμε τις πρώτες κυρίες να φλερτάρουν με το φακό, φορώντας ταγιέρ και φορέματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, έχουν περάσει προ πολλού. Η οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για ταπεινότητα, εξού και η Κέιτ Μίντλετον αρραβωνιάστηκε φορώντας ένα φορεματάκι από το Zara αξίας €90, ενώ η Μισέλ Ομπάμα εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή με ρούχα από το H&M. Η γρήγορη και οικονομική μόδα φαίνεται να νικάει τους ακριβούς οίκους μόδας όλο και σε περισσότερα σημεία.

ΑΚΡΙΒΟΙ ΟΙΚΟΙ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΟΔΑ

Χρόνος από την ιδέα στην παραγωγή

6-9 μήνες

3-4

βδομάδες Αύξηση εσόδων από το 2006 έως το 2010

18%

2%

TOFARCO

∆ίδυµοι πύργοι στη Λευκωσία

Το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας έλαβε η Tofarco για την ανέγερση του έργου, Λόρδος Βύρωνας, και πλέον απομένει η πολεοδομική και οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει. Πρόκειται για έργο που θα αποτελείται από δύο δίδυμους πύργους 20 και 16 ορόφων, οι οποίοι θα ενώνονται με γέφυρες. Το μέγιστο ύψος του θα είναι τα 100 μέτρα. Το project, που το κόστος του θα ανέλθει στα €50 εκ, αναμένει τις πολεοδομικές απόψεις, οι οποίες φαίνεται να είναι θετικές. Το κτίριο θα κτιστεί δίπλα από το Χρηματιστήριο Αξιών και αναμένεται ότι θα τονώσει την παγωμένη αγορά ανάπτυξης γης στη Λευκωσία.

Εμπόρευμα τελευταίας μόδας 20% - 30%

$278 δις 2001

Άχρηστα υφάσματα 2000

9.5 εκ τόνοι

2000

International Awards!

Το χρυσό µετάλλιο στην κατηγορία Καλύτερη Ετήσια Έκδοση του The Golden List 2012, µε τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου, κέρδισε το Time Out Cyprus στην απονοµή των Time Out International Awards. Στην εκδήλωση, που πραγµατοποιήθηκε στο Λονδίνο, συµµετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα Time Out του κόσµου. Τον ∆εκέµβριο του 2011 το περιοδικό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον πολυτελή ετήσιο οδηγό µε τίτλο: The golden list of restaurants, σε 3 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά. Στόχος της έκδοσης ήταν να προσφέρει στον αναγνώστη τη «βίβλο» των κορυφαίων εστιατορίων της Κύπρου.

EUROSUCCESS 100%

Το 1930 η μέση γυναίκα καταναλωτής είχε στην ντουλάπα της εννέα σύνολα. Σήμερα αγοράζει, τουλάχιστον, 60 νέα κομμάτια ετησίως. Αγορά ρούχων

TIME OUT CYPRUS Βραβεύτηκε στα Time Out

$350 δις 2011

3.1 εκ τόνοι

Ενέργεια µε φειδώ

Μ

ε το κόστος της ενέργειας να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά έξοδα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο συμβουλευτικός οργανισμός, Eurosuccess Consulting, διεξάγει σεμινάριο με θέμα: Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ανανεώσιμων πηγών στις επιχειρήσεις. Στόχος του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, είναι να προσφέρει τρόπους μείωσης του εταιρικού προϋπολογισμού για την ενέργεια.

2010

globaltraining ACCA ad 2012_stripe 12/06/2012 09:22 Page 1

www.globaltraining.org


13:Layout 1

10/2/12

9:22 AM

Page 1


MONTHLYBRIEFING

NEWSBRIEF | ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ…

M

Ε ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΡΟΛΟ - ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟ CNBC ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ 10 ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 50 ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ GLOBAL FINANCE MAGAZINE.

Mohammed Laksaci, Αλγερία

Andras Simor, Ουγγαρία

Τον τελευταίο χρόνο η πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα είδε το νόμισμά της να κατρακυλά έναντι του δολαρίου, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5%, με τις τιμές ακόμα και στα λαχανικά να εκτοξεύονται κατά 18%.

Παραμένει διοικητής από το 2007 και συνεχίζει να διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα παρά τις πιέσεις. Η οικονομία της χώρας βαθμολογείται έως και «junk» από τους οίκους αξιολόγησης, διαθέτει το υψηλότερο χρέος στην Κεντρική Ευρώπη και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ύφεση.

Βαθµολογία: C

Nguyen Van Binh, Βιετνάμ

Βαθµολογία: C

Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει τον πληθωρισμό από το 23% που ήταν τον Αύγουστο του 2011, ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζει μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Κι αυτό γιατί προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά τη σύλληψη και φυλάκιση για απάτες ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους σε τράπεζες της χώρας.

Kim Choongsoo, Νότιος Κορέα

Βαθµολογία: C

Κρατάει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας από το 2010, ωστόσο κατηγορείται ότι λαμβάνει τις αποφάσεις του, κυρίως, βασισμένος σε πολιτικά κριτήρια παρά σε οικονομικά στοιχεία.

Nadezhda Ermakova, Λευκορωσία

Βαθµολογία: C

Εκτός του υψηλού πληθωρισμού είχε να αντιμετωπίσει και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε κρατικές εταιρείες της χώρας. Στο μεταξύ, το νόμισμα της Λευκορωσίας απώλεσε τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Masaaki Shirakawa, Ιαπωνία Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως εμφανίζεται, δυστυχώς, ως ο τρίτος χειρότερος τραπεζίτης της λίστας, καθώς η ενίσχυση του γιέν επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές της χώρας.

Pedro Delgado, Εκουαντόρ

Έκανε προτεραιότητά του τη μείωση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού της χώρας, ενώ διατήρησε σε ψηλά επίπεδα το ύψος των επιτοκίων. Στο μεταξύ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 5,3%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Η υιοθέτηση του δολαρίου, μετά από την πτώχευση του 2000, έφερε σταθερότητα στις εξαγωγές του πετρελαίου, όμως έδεσε και τα χέρια της Κεντρικής στο θέμα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, που έφτασε το 5,14%, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα έχουν εκτοξευθεί.

Atiur Rahman, Μπαγκλαντές

Mercedes Marco del Pont, Αργεντινή

Αύξησε επανειλημμένα τα επιτόκια στην προσπάθεια να περιορίσει την πιστωτική επέκταση, όμως ο πληθωρισμός παρέμεινε ψηλά στο 10,62%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές, τη στιγμή που το ένα τρίτο του πληθυσμού επιβιώνει με λιγότερα από $2 την ημέρα.

Η στενή φίλη της Προέδρου της χώρας έλαβε τη χειρότερη βαθμολογία, έχοντας να αντιμετωπίσει δυσθεώρητες τιμές και υψηλό πληθωρισμό στο 25%. Η Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να βάζει πρόστιμα και να κινά αγωγές σε οικονομολόγους που εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός της χώρας είναι, ίσως, και τριπλάσιος!

Βαθµολογία: C

IN BUSINESS

Οι top 10 παραγωγοί

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΝΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ. Saudi Aramco

Gazprom National Iranian Oil Company

Exxon Mobil Petrochina/ CNPC

BP

Shell

Pemex

Βαθµολογία: C-

Duvvuri Subbarao, Ινδία

Βαθµολογία: C

14

Βαθµολογία: C

OIL & GAS

Chevron Kuwait Petroleum Corp

12.5 9.7 6.4 5.3 4.4 4.1 3.9 3.6 3.5 3.2

Βαθµολογία: D

Βαθµολογία: D

Αγγλία με €208

80

χρόνια παρουσίας στην Κύπρο συµπληρώνει φέτος η British Airways και γιορτάζει επιβραβεύοντας µε προσφορές το επιβατικό της κοινό. Από την 1η Νοεµβρίου 2012 και µέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει από το Aεροδρόµιο Λάρνακας στο Heathrow του Λονδίνου µε €208 µετ’ επιστροφής. Στην τιµή συµπεριλαµβάνονται το επίναυλο καυσίµων και οι φόροι αεροδροµίων.

www.inbusinessnews.com


19:Layout 1

6/22/12

2:28 PM

Page 1

9OUßWORKßHARDßFORßYOURßMONEY .OWßLETßUSßWORKßHARDERßFORßYOU

#90253ß"2!.#( ß,IMASSOLß!VE ß#9 ß.ICOSIA 0/"OXß ß#9 ß.ICOSIA PHONE ß ßß FAXß ß ßß E MAILßCYPRUSBRANCH FIBANKCOMCY WWWFIBANKCOMCY

&IBANKßußAßLEADINGßINDEPENDENTß"ULGARIANßBANKßOFFERINGß RELIABLE ßHIGHßQUALITYßFINANCIALßSERVICESßFORßßYEARS

'IVEßUSßAßTRYßANDßYOUqLLßBEßPLEASEDßTOßDISCOVERßTHEßGREATß VALUEßTHATßOURßSEEMINGLYßSMALLßBANKßBRANCHßCANßOFFERß

7EßAREßHEREßONßTHEß#YPRUSq ßMARKETßTOßOFFERßYOUßTHEßBEST

$OßNOTßWASTEßTIMEßußVISITßUSßTODAY

"ESTßBANKßINß"ULGARIAßß FORßßACCORDINGßTO


MONTHLYBRIEFING

Companies, Industries & People ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

ΠΟΤΑ

ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ

ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

ENERGY DRINKS

Πάρτι για τρεις

Shark, Red Bull και Monster. Οι τρεις κυρίαρχοι της αγοράς των energy drinks. Πρόκειται για μια ιδιάζουσα κατηγορία, καθώς τα μερίδιά της ποικίλλουν από μήνα σε μήνα, διαφοροποιούμενα από τις διάφορες ενέργειες προώθησης, όπως οι προσφορές σε multipack συσκευασίες.

Η

συγκεκριµένη αγορά άνοιξε στην Κύπρο κοντά στο 2000 και σύµφωνα µε την RAI Consultants, market leader της κατηγορίας είναι το

16

IN BUSINESS

Shark, ακολουθεί το Red Bull και τρίτο, κάνοντας θεαµατική είσοδο, ένα νέο ενεργειακό ποτό, το Monster Energy. Τα energy drinks διατίθενται σε συσκευασίες των 500ml, 355ml και 250ml. Το Shark Εnergy Drink παράγεται από την εταιρεία Osotspa co. Ltd, η οποία εδρεύει στη Θαϋλάνδη. Λανσαρίστηκε στην κυπριακή αγορά το 1998 κι από το 2000 διανέµεται από τη Φώτος Φωτιάδης ∆ιανοµείς Λτδ. Πρόκειται για ένα life style προϊόν, που απευθύνεται µέσω της µουσικής στους νέους που απολαµβάνουν τη ζωή σε γρήγορους ρυθµούς και παράλληλα τους µεταφέρει τις αξίες που πρεσβεύει η µάρκα. Το σλόγκαν που χρησιµοποιεί είναι το Βring out the Βeast, το οποίο έγινε µέσα από τα χρόνια συνώνυµο µε τη µάρκα. Το Red Bull Energy Drink εισήχθη για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1998.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος είναι η εταιρεία Cosmos Trading Ltd. Το ποτό έχει αναπτυχθεί και λανσαριστεί µε σλόγκαν και φιλοσοφία του το «δίνει φτερά, αναζωογονεί σώµα και πνεύµα». Το Red Bull Energy Drink διατίθεται σε συσκευασίες των 250ml και 355ml και το Red Bull Sugarfree, µε µόνο τρεις θερµίδες ανά 100 ml, σε συσκευασία των 250ml. To Monster λανσαρίστηκε στην κυπριακή αγορά από την εταιρεία Α/φοί Λανίτη πριν από ένα χρόνο, περίπου, µπαίνοντας δυναµικά στην πρώτη τριάδα. Συνέβαλε, µάλιστα, στο να µεγαλώσει σε όγκο η κατηγορία αυτή πέραν του 20% και πάνω από 10% σε αξία. Έχει παγκόσµια παρουσία στα action και motor sports, αλλά και στη µουσική. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤTΟΥ

www.inbusinessnews.com


Ευκολότερα ο γονιός μπορεί να κάνει συμβιβασμούς, λόγω κρίσης, αγοράζοντας πιο φθηνά είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά δύσκολα θα συμβιβαστεί στα προϊόντα βρεφικής ανάπτυξης, από τα οποία θέλει «το καλύτερο»

DESIGNED FOR KIDS

Μόδα από κούνια

Κάτι ξεχωριστό, ποιοτικό, λειτουργικό και όμορφο. Τέσσερις σε μια δίχως εξαίρεση οι απαιτήσεις των γονιών, όταν πρόκειται να επιλέξουν για τα παιδιά τους, κάνοντας από καθόλου έως ελάχιστους συμβιβασμούς. Γι’ αυτό και ο κλάδος των βρεφικών ειδών τα πάει καλύτερα από άλλους στην κρίση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Designed For Kids, Μάριο Παπαφιλίππου.

Κ

ι εκτός των άλλων, κάθε παιδί, άµα τη αφίξει του… αναµένει να βρει έτοιµη την προίκα του. Μια κούνια, ένα καροτσάκι, µια καρεκλίτσα για... να ριλαξάρει κι άλλη µια για τα ταξίδια του µε το αυτοκίνητο. Και πέρα από τον απαραίτητο εξοπλισµό µε τα συναφή accessories είναι και τα ρούχα, µετά τα παπούτσια, ύστερα το ένα, µετά το άλλο και πάντα οι γονείς εκεί, πιστοί στο ρόλο τους, επιλέγουν θέλοντας «το καλύτερο». Ακριβώς σε αυτό «το καλύτερο» επενδύει και το κατάστηµα Designed For Kids, σύµφωνα µε τον κ. Παπαφιλίππου, που λειτούργησε τον Ιούνιο του 2010 στη Λευκωσία, προσφέροντας µια µεγάλη συλλογή για νεογέννητα µέχρι και παιδιά ηλικίας 16 ετών: « Στόχος µας είναι η παροχή µιας µεγάλης γκάµας ξεχωριστών χρηστικών και ποιοτικών προϊόντων σε ένα χώρο χρωµατιστό, παιδικό, ζωντανό και χαρούµενο». Ο πελάτης µπορεί να βρει στο κατάστηµα µια µεγάλη συλλογή σε είδη βρεφικής ανάπτυξης, ρουχισµού, υπόδησης και accessories. «Έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάµεσα σε επώνυµα και ακρι-

www.inbusinessnews.com

βά ή σε άλλα είδη µε χαµηλότερη τιµή, τα οποία δεν στερούνται ποιότητας. Προσφέρονται επιλογές σε ρουχισµό και accessories από brands, όπως, U.S. Polo, Agatha De La Prada, French Connection, Levis, Guess, καθώς επίσης και προϊόντα βρεφικής ανάπτυξης των εταιρειών Bloom και Babyhome». Αν και ο χρόνος λειτουργίας του καταστήµατος δεν είναι µεγάλος, είπε ο κ. Παπαφιλίππου, έχει δηµιουργηθεί ένα σηµαντικό πελατολόγιο στην επαρχία Λευκωσίας. Επίσης, «είναι ενθαρρυντικό ότι σηµαντικός αριθµός καταναλωτών και από τις άλλες πόλεις, που ενηµερώνονται είτε µέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (www.designedforkids.net ) είτε µέσω των διαφηµίσεων που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα σε διάφορα περιοδικά, ενδιαφέρονται για τα προϊόντα µας». Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι στο προσεχές µέλλον η εταιρεία θα λειτουργήσει καταστήµατα και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, µε πρώτη τη Λεµεσό. ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Και οι τρεις ήταν υπέροχοι!

Είναι η νέα τάξη πραγμάτων, τα νέα «κεφάλια». Αυτοί που έχουν το πάνω χέρι. Τη δύναμη. Να το πούμε κι αλλιώς: Έχουν εξουσία δεσμείν και λύειν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Πρόκειται για το νέο Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη, τον ανώτερο διευθυντή Σπύρο Σταυρινάκη και τον ανώτερο λειτουργό Γιώργο Γεωργίου.

O

ι τρεις τους αποτελούν σήµερα την ισχυρή τριανδρία εντός του οργανισµού, αφού κατέχουν τις πλέον νευραλγικές και κρίσιµες για τη λειτουργία του θέσεις.

Ο µεν ∆ιοικητής, Πανίκος ∆ηµητριάδης, ο οποίος σύµφωνα µε το Σύνταγµα είναι ανεξάρτητος αξιωµατούχος, είναι πανίσχυρος. Οι αρµοδιότητές του στα του τραπεζικού τοµέα, αλλά και της διεύθυνσης του οργανισµού, είναι περίπου απεριόριστες. Έχει ακαδηµαϊκό παρελθόν ως καθηγητής οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο του Leicester της Μεγάλης Βρετανίας και διδακτορικό στα οικονοµικά από το Πανεπιστήµιου του Cambridge. Είναι, σύµφωνα µε τους συνεργάτες του, ήπιος στο χαρακτήρα και ευπρόσιτος, αλλά όχι ιδιαίτερα ανοιχτός στις επαφές µε το προσωπικό. ∆ιατηρεί, λένε οι τραπεζίτες, τις αποστάσεις του, αλλά έχει ξεκάθαρες προτιµήσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική εποπτεία, τις οποίες φροντίζει να επικοινωνεί άµεσα και να απαιτεί υλοποίησή τους. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι πλαισιώνουν τον Πανίκο ∆ηµητριάδη, αποτελούν προσωπική επιλογή του ιδίου. Με τον Γιώργο Γεωργίου ο νέος ∆ιοικητής διατηρεί ισχυρή φιλική σχέση εδώ και δεκαετίες, κάτι που δεν αποτελεί µυστικό, αφού ουδείς εκ των δύο το κρύβει. Είναι γι’ αυτό το λόγο που αµέσως µετά το διορισµό του και ενόσω βρισκόταν στη Βαρκελώνη, για συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. ∆ηµητριάδης ενηµέρωσε επιλεγµένους λειτουργούς και διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας διά ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ότι όλες οι τρέχουσες υποθέσεις, µέχρι την κάθοδό του στο νησί, θα έπρεπε να τυγχάνουν χειρισµού από το φίλο του, τον κ. Γεωργίου. Ο κόσµος της Κεντρικής τον γνωρίζει καλύτερα µε τα αρχικά του ονόµατος και του επιθέτου του στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή, ως GG (George Georgiou), αφού ο ίδιος είναι πιο εξοικειωµένος στη χρήση της αγγλικής παρά της ελληνικής. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στα οικονοµικά από το University of London, Birkbeck College. Ο Γιώργος Γεωργίου ανέλαβε, λοιπόν, από την πρώτη µέρα

IN BUSINESS

17


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΠΑΝΙΚΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΑ∆ΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

της ανάληψης των καθηκόντων του ∆ιοικητή από τον κ. ∆ηµητριάδη - και επισήµως λίγες µέρες µετά - τη θέση του επικεφαλής του γραφείου διοικητή και επικοινωνίας. Νέα θέση, νέα καθήκοντα, νέες υποχρεώσεις. Συµµετέχει σε συναντήσεις της Τρόικας µε συναδέλφους του ως παρατηρητής ή µε κοινωνικούς εταίρους, φροντίζοντας πάντα να κρατά τις ισορροπίες, αλλά και να επικοινωνεί τη γραµµή της ΚΤΚ. Πριν από την προαγωγή του ο κ. Γεωργίου ήταν µέλος του τµήµατος εκδόσεων και δηµοσιεύσεων της ΚΤΚ, υπεύθυνος για το συντονισµό της συγγραφής και την τελική επεξεργασία των εκδόσεών της στην αγγλική, κυρίως, γλώσσα. Ο Σπύρος Σταυρινάκης, γόνος πλούσιας οικογένειας της Λευκωσίας, µε το διορισµό του Πανίκου ∆ηµητριάδη στη θέση του ∆ιοικητή ανέλαβε τις πλέον σηµαντικές και καίριας σηµασίας διευθύνσεις του οργανισµού. Από τις 10 Μαΐου του 2012 ο µέχρι πρότινος ανώτερος διευθυντής του τµή-

18

IN BUSINESS

µατος ασφάλειας και τεχνικής υποστήριξης ανέλαβε τις διευθύνσεις τραπεζικής εποπτείας και ρύθµισης τραπεζικών ιδρυµάτων, διασφάλισης χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας, την υπηρεσία αδειοδότησης και το γραφείο ευρωπαϊκών υποθέσεων. Οι αρµοδιότητες αυτές ανήκαν προηγουµένως στους ανώτερους διευθυντές Γιώργο Συρίχα - επί του παρόντος επικεφαλής του τµήµατος οικονοµικών ερευνών - και Κώστα Πουλλή, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει. Ο κ. Σταυρινάκης προήχθη στη θέση του ανώτερου διευθυντή τον Ιούνιο του 2006 και είχε αρχικώς αναλάβει τη διεύθυνση οικονοµικών ερευνών και στατιστικής. Σειρά πήραν το τµήµα στατιστικής, καθώς και το τµήµα διασφάλισης χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας και όπως προαναφέρθηκε το 2010 πήρε στα χέρια του τη διεύθυνση ασφάλειας και τεχνικής υποστήριξης. Η σχέση Σταυρινάκη - ∆ηµητριάδη ενώ εκ των πραγµάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρή, εντούτοις δεν φαίνεται να

ανάγεται στο πολύ µακρινό παρελθόν. Ενδιαφέρουσα λεπτοµέρεια, η οποία σχολιάζεται ακόµη στους διαδρόµους της ΚΤΚ, αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Σταυρινάκης φιγούραρε σε πρωτοσέλιδη φωτογραφία της εφηµερίδας Χαραυγή στις 28 Απριλίου 2011, σε στιγµιότυπο από την προεκλογική εκδήλωση των Ενωµένων ∆ηµοκρατών για τις βουλευτικές του 2011, στην οποία κύριος οµιλητής ήταν ο γενικός γραµµατέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ο κ. Σταυρινάκης, ο οποίος απέτυχε στη νοµική του µάχη εναντίον του τέως ∆ιοικητή - είχε καταγγείλει την ανακατανοµή αρµοδιοτήτων που έγινε στην ΚΤΚ στα τέλη του 2010, αλλά το Ανώτατο ∆ικαστήριο δικαίωσε τον Αθανάσιο Ορφανίδη - είναι σήµερα, όπως υποστηρίζουν λειτουργοί της ΚΤΚ, ο απόλυτος άρχοντας. Χαρακτηρίζεται γραφειοκράτης, λάτρης των τύπων και των γραπτών σηµειωµάτων, νουθετεί, όµως, τις τράπεζες, πλέον, και µε πιο σύγχρονα µέσα. Συµµετέχει σε όλες, ή σχεδόν όλες, τις επαγγελµατικές συναντήσεις του Πανίκου ∆ηµητριάδη και αναλαµβάνει σε πολλές περιπτώσεις τις επαφές µε τις εµπορικές τράπεζες.

MODELING

Όταν η κρίση κάνει πασαρέλα Ούτε η ίδια η ομορφιά δεν κατάφερε να σαγηνεύσει την κρίση και να αποσπάσει την εύνοιά της με λιγότερες κατά το δυνατό συνέπειες. Ο κλάδος του modeling και τα πρακτορεία μοντέλων βιώνουν τη δική τους ύφεση, σύμφωνα με τον managing director του I.M. Diva Model Agency Ltd, Παύλο Μεταξά.

Π

ελάτες των πρακτορείων µοντέλων, µπουτίκ και άλλοι, αναστέλλουν επιδείξεις µόδας. Άλλοι προχωρούν στη διοργάνωσή τους, αλλά µε χαµηλότερο διαθέσιµο κονδύλι, παρόλο που κάτι τέτοιο

www.inbusinessnews.com


ΑΤΟΜΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ MODELING «ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ» ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΝ, ΧΑΛΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

πλήττει την ποιότητα και το αναγνωρίζουν. Οι φωτογραφίσεις για τα περιοδικά είναι, επίσης, µειωµένες, όπως και η ζήτηση µοντέλων για τηλεοπτικές διαφηµίσεις και προωθητικές ενέργειες. «Πρέπει να βγούµε εκτός Κύπρου, αναζητώντας νέες αγορές», εκτιµά ο κ. Μεταξάς, επισηµαίνοντας πως τα πρακτορεία µοντέλων και γενικότερα οι εταιρείες του κλάδου που θα αντέξουν αυτό το χρόνο και τον επόµενο, από το 2013 κι έπειτα θα γνωρίσουν µεγάλη ανάπτυξη. Τι µέτρα λαµβάνετε για αντιµετώπιση των δύσκολων και για το modeling καιρών; Πρώτα από όλα προσπαθούµε να εισπράξουµε τις καθυστερηµένες οφειλές. Επίσης, επιλέγουµε προσεκτικά τους νέους µας πελάτες. Έχουµε προχωρήσει σε µείωση προ-

σωπικού, κάνουµε οικονοµία ακόµα και στα πιο ασήµαντα έξοδα. Συνήψαµε, όµως, και στρατηγικές συµµαχίες µε εταιρείες και άτοµα του χώρου µας. Μια από αυτές είναι και η συνεργασία µε φωτογράφο, κοµµωτή και µακιγιέρ για τη δηµιουργία του My Model Shoot στο Facebook. Είναι σηµαντικό το ότι η κρίση µας κάνει πιο δραστήριους και δηµιουργικούς. Στο πλαίσιο αυτό προτείναµε σε πελάτες µια σειρά από ιδέες, οι οποίες ξεφεύγουν από το χώρο του modeling. Αναζητούµε συνεχώς διεξόδους. Πώς αντιµετωπίζετε τον ανταγωνισµό, σε συνδυασµό µε τις επιπτώσεις της ύφεσης; Ο ανταγωνισµός στο χώρο µας είναι σκληρός και πολλές φορές άνισος, λόγω και των

µη επαγγελµατιών που παρεισφρέουν. Εµείς απαντάµε µε ποιότητα. Το Diva Models έχει παράδοση επαγγελµατισµού στο χώρο. Έχουµε δηµιουργήσει σχολές σε Λευκωσία, Λεµεσό και Λάρνακα, όπου εκπαιδεύουµε νέα µοντέλα. Ανεβάσαµε πολύ το επίπεδο και αυτό φαίνεται στα θετικά σχόλια των πελατών µας. ∆εν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια οι µαθήτριές µας διακρίνονται στα καλλιστεία. Την ίδια στιγµή κτίζουµε όλο και καλύτερες σχέσεις µε τους πελάτες µας, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιµές, ανάλογα µε την κατηγορία του µοντέλου, τη φύση της εργασίας την οποία θα αναλάβει και το ωράριό της. Την ίδια στιγµή ένας καλοπληρωτής πελάτης, µε µεγάλο κύκλο µεταξύ µας συνεργασιών, έχει πάντοτε διαφορετική αντιµετώπιση.


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

Πόσο «απειλούνται» οι Κύπριες επαγγελµατίες του χώρου από τα ξένα µοντέλα, που έρχονται στην Κύπρο και είναι πρόθυµα να εργαστούν µε µικρότερες αµοιβές; Είναι αλήθεια ότι έρχονται ξένες, οι οποίες είναι πιο πρόθυµες να δουλέψουν µε µικρότερες αµοιβές. Πιστεύω, όµως, ότι η κρίση θα λειτουργήσει θετικά και για τις Κύπριες. Σύντοµα θα δούµε περισσότερες να ασχολούνται µε το modeling για ένα επιπλέον εισόδηµα. Υφίσταται ακόµα η κοινωνική προκατάληψη για το χώρο του modeling; Πιστεύω πως ναι και είναι πέρα για πέρα άδικη και λανθασµένη. Το modeling δεν είναι συνυφασµένο µε την ανηθικότητα. Στην Κύπρο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στο Diva Models έχουµε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι προστατεύουν τη δεοντολογία και τον επαγγελµατισµό. Ακόµα και στην ιστοσελίδα µας αναγράφεται πως: «Λέµε όχι στα ναρκωτικά και την πορνεία». ∆εν είναι τυχαίο που λειτουργούµε σχολές και οι γονείς µάς εµπιστεύονται τα παιδιά τους. Η προκατάληψη έχει, θεωρώ, τις ρίζες της στο εξωτερικό, όπου - δυστυχώς - άτοµα εκτός του χώρου «ντύνουν» τις όποιες ύποπτες δραστηριότητές τους µε τον µανδύα του modeling. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

VTTI BV

Και ο κλήρος πέφτει στην... Κύπρο Την Κύπρο και συγκεκριμένα το Βασιλικό επέλεξε η ολλανδική VTTI BV για τοποθέτηση του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών, το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή και θα στοιχίσει €300 εκ.

Η

εταιρεία ίδρυσε στην Κύπρο τη VTT Vasiliko Ltd (VTTV) για την επένδυση αυτή και έβαλε ήδη µπρος για τη δηµιουργία του µεγαλεπήβολου

20

IN BUSINESS

Με 179 σημεία σε 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 140 cafes και 18 ξενοδοχείων - καζίνων, η Hard Rock International είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες μάρκες παγκοσμίως.

έργου. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η εταιρεία αµφιταλαντευόταν µεταξύ Κύπρου και Κρήτης για αρκετό χρονικό διάστηµα. Τελικά αποφάσισε ότι η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια και ειδικά η περιοχή του Βασιλικού, η οποία εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο ενεργειακό κέντρο. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι µείζονος σηµασία για τη VTTI BV, λόγω της µετακίνησης: ● Μεγάλων ποσοτήτων βενζίνης από την Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. ● Μαζούτ από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μέση Ανατολή. ● Πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς τη ∆ύση. Σήµερα οι µεταβιβάσεις των πιο πάνω φορτίων γίνονται από πλοίο σε πλοίο στα ανοικτά της Κύπρου. Πραγµατοποιούνται, περίπου, 250 τέτοιες µεταφορές το χρόνο. Η περιοχή έχει καταστεί σταθµός µεταβίβασης προϊόντων µεταξύ τάνκερ που µεταφέρουν τόνους πετρελαιοειδών µέσω της διώρυγας του Σουέζ. Μόνο το 2011 έχουν περάσει από τη διώρυγα 17.800 πλοία και φορτίο 9.6 εκ µετρικών τόνων. Το τερµατικό στο Βασιλικό θα εξυπηρετεί τα συµφέροντα των πελατών της VTTI BV για ασφαλή µεταβίβαση και αποθήκευση του φορτίου αυτού. Μπορεί να αποτελέσει, επίσης, αποθηκευτικό χώρο για τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέµατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, εκ των οποίων το 55% φυλάσσεται σε Ελλάδα και Ολλανδία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι και άλλοι παράγοντες, πλην της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, συνέβαλαν στην εδώ τοποθέτηση του τερµατικού της VTTI BV. Οι σηµαντικότεροι από αυτούς ήταν: Η βαθιά θάλασσα κοντά στην ακτή, η σύγχρονη οικονοµία και το καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Βεβαίως, αρκετά δελεαστικές ήταν και οι προτάσεις από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία για απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και για διεκπεραίωση των διαδικασιών εξυπηρέτησης.

ΣΤΟ ΠΟΣΟΗΣΙΑΣ Τ ΙΔΙΟΚ

HARD ROCK ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ροκάρει αρχές Οκτωβρίου HARD ROCK RESTAURANTS LTD 51%

Ρένος και Ιλόνα Μιχαηλίδη

49%

Άκης Έλληνας

TOP 10 των memorabilia στο Hard Rock Λευκωσίας Φόρμα του Mötley Crüe Σορτσάκι της Rihanna Set list των Soundgarden Μπότες του George Michael Σημειώσεις του Slash Φόρεμα της Madonna Πουκάμισο του Prince Κιθάρα του Jon Bon Jovi Κιθάρα του Paul Stanley Κιθάρα του Eddie Van Halen ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

Επένδυση ύψους €3 ΕΚ

90

Budget για δράσεις μάρκετινγκ €50.000 €60.000

COCA COLA και CARLSBERG μεγάλοι χορηγοί

άτομα, περίπου, προσωπικό

Εβδομαδιαία LIVE rock events Πέραν των €100.000 για εκπαίδευση του προσωπικού

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΖΑΒΡΟΣ

www.inbusinessnews.com


EL PRIMERO CHRONOMASTER 1969

www.zenith-watches.com

Life is in the movement

Zenith_HQ • Visual: Chronomaster 1969 Steel • Magazine: IN BUSINESS MAGAZINE • Language: English • Issue: 18.7.2012 • Doc size: 210 x 280 mm • Calitho #: 07-12-76086 • AOS #: ZEN_02938


22-23:Layout 1

10/2/12

9:32 AM

Page 1


22-23:Layout 1

10/2/12

9:32 AM

Page 2


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

Ε ΦΕΡ ΙΣΗ Ε ΡΙΔΙΟ Η ΚΡ ΣΤΟ ΜΕ ΔΟ ΤΟΥ ΑΝΟ ΓΟΡΑΣ ΜΟΥ. Α ΙΣ Τ Α Γ ΕΡ ΣΥΝ Ο 13,6% Ν ΑΠ ΑΝ ΤΟ Υ ΗΤ ΠΟΥ ΑΡΙΟ ΤΟ ΤΟ Υ ΙΑΝΟ Ο ΠΟΣΟΣ Ο ,Τ ΣΤ 2011 ΗΘΗΚΕ ΝΙΟ ΑΥΞ ΤΟΝ ΙΟΥ 14,7% ΟΥ 2012 Τ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ

Οι μεγάλοι… των μικρών

Πλησιάζοντας τα 100 χρόνια παρουσίας, το συνεργατικό κίνημα της Κύπρου μπαίνει στο στόχαστρο της Τρόικας που ζητάει κοινή εποπτεία με τις τράπεζες. Από την πλευρά τους τα συνεργατικά ιδρύματα ξεκαθαρίζουν ότι διατηρούν χαμηλό προφίλ και παραμένουν μικρά και συγκρατημένα σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες. Παρουσιάζουμε τα 15 μεγαλύτερα από τα 100 που δραστηριοποιούνται στον τόπο. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙ∆ΟΥ

T

ο 1914 µπήκε το πρώτο λιθαράκι για το γερό οικοδόµηµα του κυπριακού συνεργατισµού. Τότε θεσπίστηκε ο πρώτος Περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόµος. Αρµόδια υπηρεσία για την προώθηση του θεσµού του συνεργατισµού στην Κύπρο ήταν το Γεωργικό Τµήµα. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, το 1935, συστάθηκε ειδικό κυβερνητικό τµήµα, το Τµήµα Συνεργατικής Αναπτύξεως, το οποίο επανδρώθηκε µε τον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών και το κατάλληλο προσωπικό, για να διαδραµατίσει αποφασιστικό ρόλο στη διάδοση και ανάπτυξη του συνεργατισµού. Αργότερα, το 2003, το τµήµα µε βάση τον Περί Συνεργατικών Εταιρειών (Τροποποιητικό) Νόµο µετονοµάστηκε σε Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών. Σήµερα, περίπου 100 συνεργατικά ιδρύµατα, τα οποία είναι συνδεδεµένα µε τον Κεντρικό Φορέα δραστηριοποιούνται στον Πιστωτικό Τοµέα. Η βάση των µελών περιλαµβάνει συνεργατικά ιδρύµατα, τα οποία δραστηριοποιούνται και σε άλλους τοµείς της οικονοµίας, όπως, γεωργικό, τουριστικό, βιοµηχανικό, µεταποίησης και καταναλωτικό.

24

IN BUSINESS

A/A

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

1

ΣΤ ΛΕΜΕΣΟΥ ΛΤΔ

2

ΣΠΕ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

3

ΣΠΕ ΜΑΚΡΑΣΥΚΑΣ

4 5 6

ΣΤ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΛΤΔ

7

ΣΤ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΛΤΔ

8

ΣΠΕ ΛΑΤΣΙΩΝ

9 10

ΣΠΕ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΑ 31-7-2012 (‘000 €) 31-7-2012 (‘000 €)

ΣΤ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ ΣΟΕΔΥΚ ΛΤΔ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΠΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

11 12 13

ΣΠΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

14

ΣΤ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΛΤΔ

15

ΣΠΕ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ

ΣΠΕ ΛΗΔΡΑ ΣΤ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛ. ΛΕΜΕΣΟΥ ΛΤΔ

ΣΥΝΟΛΟ

Η ΣΠΕ Στροβόλου κλείνει φέτος 70 χρόνια ζωής από την ίδρυσή της στις 19 Απριλίου 1942 και διαθέτει 13 καταστήματα

1.742.837 1.212.928 884.662 482.792 427.415 417.687 404.881 387.989 377.368 359.697 355.473 279.885 268.270 265.412 261.979 8.129.275

Η ΣΠΕ Μακράσυκας, εκτός από το κεντρικό κατάστημα, λειτουργεί ακόμα έξι υποκαταστήματα 26 καταστήματα διαθέτει το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, που ξεκίνησε τις εργασίες του από το 1946

1.556.002 929.153 724.151 353.305 339.039 333.985 342.925 330.463 315.115 285.939 294.620 224.851 210.948 214.425 222.818 6.677.737

Σήμερα λειτουργεί ένα δίκτυο αποτελούμενο από 200, περίπου, αυτόματες ταμειακές μηχανές συνεργατικών ιδρυμάτων

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΕΑST MEETS WEST

Έξυπνες Πόλεις Σε ένα κόσμο όπου η ανάπτυξη μετριέται σε bytes και η καινοτομία ισοδυναμεί με επένδυση, η ιδέα για τη δημιουργία έξυπνων ακαδημαϊκών πόλεων δεν γεννήθηκε τυχαία. Προσλαμβάνει, μάλιστα, σημαντικές διαστάσεις, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο East Μeets West on Innovation & Enterpreurship, εξού και απετέλεσε ένα από τα βασικότερα θέματά του. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙ∆ΟΥ

M

ε την τεχνολογία να κρατάει το κλειδί στην αντιµετώπιση της οικονοµικής κρίσης, αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο τοµέας δεν δυσκολεύτηκε να τραβήξει όλα τα φώτα της προσοχής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Kυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξυπνες ακαδηµαϊκές πόλεις και κέντρα δεδοµένων φαίνεται να οδηγούν στο δρόµο προς το µέλλον. Αναλύσεις του Κυπριακού Οργανισµού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) καταδεικνύουν ότι οι ξένες επενδύσεις στον τοµέα των κέντρων δεδοµένων σηµειώνουν αυξητική τάση σε παγκόσµιο επίπεδο παρά την οικονοµική κρίση. «Τα

κέντρα δεδοµένων αποτελούν το σύγχρονο τρόπο παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ιδιαίτερα µέσα από το πλαίσιο του cloud computing», εξήγησε ο ανώτερος λειτουργός του CIPA, Παναγιώτης Μιχαήλ. Σήµερα, µε το συντονισµό του CIPA και τη στήριξη του τµήµατος ηλεκτρονικών επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της υπηρεσίας τεχνολογίας του Υπουργείου Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού και ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων, 25 οργανισµοί - πολυεθνικές εταιρείες, συµβουλευτικοί οίκοι, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και άλλοι - αναγνωρίζουν τη σηµαντικότητα της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου ως τεχνο-

ο συνιδρυτής της Point Nine, O country head director της Barclays Wealth στην Κύπρο,

Evan Gavas

26

IN BUSINESS

Γιάννης Μάτσης

O ανώτερος λειτουργός του CIPA,

Παναγιώτης Μιχαήλ

www.inbusinessnews.com


Αναπτυσσόμαστε υπεύθυνα Πρωτοπορούμε σε πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κάνοντας πράξη το βαθύ μας πιστεύω πως μια σύγχρονη επιχείρηση οφείλει να είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικά υπεύθυνη. Ο Όμιλος Παπαέλληνα αναλαμβάνει την ευθύνη του για το μέλλον: • Ισορροπώντας την απόδοση του Ανθρώπινου Δυναμικού με την ποιότητα ζωής • Στοχεύοντας σε σχέσεις εμπιστοσύνης στην αγορά • Προσφέροντας με ευθύνη στην Κοινωνία • Φροντίζοντας για όσα μας περιβάλλουν

Νέος Κοινωνικός Απολογισμός Συνεχίζοντας την συμβολή του στην κοινωνία και το περιβάλλον, ο Όμιλος Παπαέλληνα κυκλοφόρησε τον δεύτερο Κοινωνικό του Απολογισμό για τα έτη 2010 και 2011, στον οποίο περιγράφονται όλες οι καινοτόμες δράσεις του στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως και οι δεσμεύσεις του για το μέλλον. Για τον Κοινωνικό του Απολογισμό, ο Όμιλος Παπαέλληνα είναι ο πρώτος στην Κύπρο που έχει διακριθεί βάση του παγκόσμιου προτύπου Global Reporting Initiative (GRI) με Β+ . Ο Κοινωνικός Απολογισμός παρατίθεται ολόκληρος στην ιστοσελίδα του Ομίλου www.papaellinas.com.cy • Σημειώνεται πως για την καινοτομία του αυτή, όπως και για τις φιλικές προς το περιβάλλον ενέργεις του, απονεμήθηκε πρόσφατα στον Όμιλο Παπαέλληνα από το διεθνή οργανισμό myclimate και το Κέντρο Αειφορίας (CSE), η πολύ τιμητική διάκριση Green Leader.

Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 179, 2235 Λατσιά, Λευκωσία, Κύπρος. Τηλ:22 741 741, Φαξ: 22 482 155, info@papaellinas.com.cy - www.papaellinas.com.cy


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People ΟΙ «ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ», ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΚΕΨΗΣ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ICT ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΕΑST MEETS WEST

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ INVEST IN DATA CENTERS IN CYPRUS, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ λογικού και τηλεπικοινωνιακού κόµβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, θεωρείται ότι µπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας.

Invest in Data Centers in Cyprus Το όραµα οδήγησε και στη δηµιουργία του πλαισίου για την ανάπτυξη των κέντρων δεδοµένων της Κύπρου µε τίτλο Invest in Data Centers in Cyprus, το οποίο και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Το πλαίσιο παρουσιάζει τους πολλαπλούς τοµείς που επωφελούνται από την προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα δεδοµένων. Σύµφωνα µε τον κ. Μιχαήλ, δηµιουργώντας υποδοµές για κέντρα δεδοµένων, αναπτύσσονται τοµείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, ενώ ενισχύεται η αξία των υπηρεσιών που προσφέρονται µε θετικό αντίκτυπο στο ευρύτερο οικονοµικό οικοσύστηµα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου. Με την ανάπτυξη του τοµέα δηµιουργείται µια πιο ευέλικτη οικονοµία, ανοίγοντας νέους ορίζοντας τόσο σε τοµείς, όπως οι τραπεζικές και χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες, όσο και οι ναυτιλιακές, οι κλάδοι της υγείας, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Την ίδια στιγµή οι «έξυπνες πόλεις» είναι στην ουσία ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο σκέψης, στο οποίο οι πόλεις που συµµετέχουν εφαρµόζουν συνειδητά τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) στην καθηµερινή ζωή των πολιτών

28

IN BUSINESS

σε αυτές, προσελκύοντας αποδεδειγµένα σηµαντικές ξένες επενδύσεις. Ο ορισµός περιλαµβάνει έξι διαστάσεις: Έξυπνους ανθρώπους, έξυπνη οικονοµία, έξυπνη κυβέρνηση, έξυπνη κυκλοφορία, έξυπνο περιβάλλον και έξυπνη διαβίωση. Καθιερώθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο της Βιέννης και υιοθετήθηκε το 2009 στο Smart Cities Workshop της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

∆ίκτυο έλξης επενδύσεων Όπως εξήγησε και ο κ. Μιχαήλ, η ιδέα των έξυπνων ακαδηµαϊκών πόλεων είναι απλή. Εκµεταλλευόµαστε ως Κύπρος τις υφιστάµενες επενδύσεις σε γη, ερευνητικές υποδοµές και ανθρώπινο δυναµικό των πανεπιστηµιουπόλεων της Κύπρου, τις δικτυώνουµε - εξού και γίνεται αναφορά σε δίκτυο έξυπνων ακαδηµαϊκών πόλεων - και δηµιουργούµε ένα ισχυρότατο πόλο έλξης για ξένες και κυπριακές επενδύσεις στον τοµέα της επιστήµης και της τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία άρχισε να αναπτύσσεται πρόσφατα σε στενή συνεργασία του δικτύου των γραφείων διασύνδεσης µε τη βιοµηχανία των πανεπιστηµίων της Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου. Ήδη µια πρώτη θετική ένδειξη αποδοχής του πλαισίου αυτού από την Ευρώπη δόθηκε κατά το συνέδριο East Meets West. Αξίζει να σηµειωθεί ότι χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σερβία, δίνουν πρώτες το παράδειγµα µε την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. Στην πρώτη περίπτωση η ανάπτυξη έγινε µέσα από

ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις, ενώ στη δεύτερη ακολουθήθηκε ένα κεντρικό κρατικό µοντέλο ανάπτυξης. Αναφερόµενος στην ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου, ο κ. Μιχαήλ επεσήµανε ότι ο CIPA βρίσκεται σε στενή συνεργασία µε το τµήµα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και µε την υπηρεσία τεχνολογίας για την υλοποίηση της στρατηγικής, η οποία στόχο έχει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τοµέα των ICT. Τόσο τα κέντρα δεδοµένων όσο και οι έξυπνες πόλεις, ιδιαίτερα το τεχνολογικό πάρκο της γνώσης και ευρύτερα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο δίκτυο των πανεπιστηµίων της Κύπρου, αποτελούν βήµατα συλλογικής υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου.

Προκλήσεις ενόψει Η τεχνολογία, φυσικά, δεν ήταν το µόνο θέµα που απασχόλησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου East meets West. Ο country head director της Barclays Wealth στην Κύπρο, Evan Gavas, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες, που έχει µπροστά της η κυπριακή οικονοµία. Mίλησε για ευκαιρίες αναδιοργάνωσης του δηµόσιου τοµέα και για καλύτερη συνεργασία του µε τον ιδιωτικό, για καλύτερη προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό, για δηµιουργία ενός ενιαίου ρυθµιστικού σώµατος για τους επαγγελµατίες του κλάδου, αλλά και για την ενίσχυση της εµπιστοσύνης στην Κύπρο. Ανάµεσα στις ευκαιρίες που εµφανίζονται και πρέπει να αξιοποιηθούν, ο κ. Gavas αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί µε χώρες, όπως, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Στάθηκε, επίσης, στην εξεύρεση και την ανάγκη για ορθή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, στην προσέλκυση ξένων τραπε-

www.inbusinessnews.com


29:Layout 1

10/2/12

10:28 AM

Page 1

UUU GJMTCGLRCPLCR AMK AW

www.cytanet.com.cy

8000

80

80

ΟΡΕΣ Φ Σ Ο ΠΡ ευών

συσκ

Καθένας στον κόσμο του και όλοι στη Cytanet! Š²³¢À ®¦À µ©À "XS@MDSÀ ®±°³¦žµ¦À ¦¡¬°­¢À ¯¢À ¢±°¬µ´¦µ¦À ´¦À ¦ª¥ª¬Àµª®ÀK@OSNO ÀS@AKDS À(/ÀRDBTQHSXÀB@LDQ@ À³…¥ª°À6H %HÀ¬¢ªÀ ¬°¯´Ÿ­¢À±¢ª¹¯ª¥ª²¯À¬¢ªÀ¯¢À¢±°¨¦ª²´¦µ¦Àµ©¯À¤º¹¢¨·¨ž¢À¬¢ªÀÀ µª¸À¨¯²´¦ª¸À´¢¸É

{±ª­œ«µ¦À µ°À ¬°º±Ÿ¯ªÀ ±°ºÀ ´…¸À µ¢ª³ª…»¦ªÀ ¢«ž¢¸À i À iÀÀiÀ¬¢ªÀ¦«°§­¦ž´µ¦Àµ°À´¦ÀÀ¥Ÿ´¦ª¸ o¡²„¬¬¨¬¡¿ ³¹­­¥´›¸¥´¥¿³´¨®À«¬œ²¶³¨¿§©¡¿¿´¨¬¥¯²„³¥©·¿” {±ª´¬¦§¶¦žµ¦Àœ¯¢À¬¢µ…´µ©®¢Àµ°ºÀlª¬µ¡°ºÀp·­´¦·¯Àµ©¸À"XS@ÀÀ Àµ©¯Àª´µ°´¦­ž¥¢ÀUUU GJMTCGLRCPLCR AMK AW

}À±³°´§°³…À¨ª¢Àµ¢À¬°º±Ÿ¯ª¢Àª´¹¡¦ªÀ¢±°ÀÀwº¨°¡´µ°ºÀ®œ¹³ªÀ¦«¢¯µ­´¦·¸Àµ·¯À¢±°¶¦®…µ·¯ÀÀµ·¯À¬°º±°¯ª²¯À ®¦À®œ¨ª´µ©À¥ª…³¬¦ª¢ÀÀ®¯¦¸À¬¢ªÀ®¦À®©¯©À¥œ´®¦º´©À´µ¢À±³°¼Ÿ¯µ¢À(MSDQMDSÀ'NLDÀµ©¸À"XS@MDS

A4 i dd 1

9/28/12 2 35 PM


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΕΑST MEETS WEST

ζών - ιδιαίτερα µετά από την αναστάτωση που επικρατεί στις Αραβικές Χώρες -, στην ανάπτυξη του κλάδου FX και στη µετατροπή της Κύπρου σε κέντρο προσέκλυσης τέτοιων εταιρειών. Όπως είπε, η κυπριακή οικονοµία είναι µικρή και ευέλικτη, αυτό πρέπει να το εκµεταλλευτούµε και µε σωστούς χειρισµούς να βγούµε γρήγορα από την κρίση.

Τα συν και τα πλην µας Στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της η Κύπρος, όσον αφορά στην προσέλκυση hedge funds, αναφέρθηκε ο συνιδρυτής της Point Nine, Γιάννης Μάτσης. Παρά τις σηµαντικές δυνατότητες της Κύπρου, είπε, µια σύγκριση µε άλλες χώρες - µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούν τους άµεσους ανταγωνιστές µας, είναι µάλλον απογοητευτική. Στην πλάστιγγα µπήκαν η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιρλανδία και το Λουξεµβούργο, µε στόχο την καταγραφή των σηµείων όπου υστερούµε, αλλά και των παραγόντων που πρέπει να εκµεταλλευτούµε, για να ενισχυθεί η φήµη της Κύπρου ως κέντρου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η Κύπρος, µε 839.000 κατοίκους, ξεπερνά τη Μάλτα (417.000) και το Λουξεµβούργο (507.000), ενώ πιο ψηλά

βρίσκεται η Ιρλανδία µε 4.4 εκ. κατοίκους. Το ίδιο ισχύει και στην έκταση, καθώς η Κύπρος µε 5.896 Km2 είναι πολύ µεγαλύτερη από τη Μάλτα (316 km2) και το Λουξεµβούργο (2.586 Km2) και µικρότερη από την Ιρλανδία (68.883 km2). Παρόλα αυτά το ΑΕΠ µας δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, φτάνοντας τα $30.670 κατ’ κεφαλήν. Είναι ψηλότερο µεν από τη Μάλτα όπου ανέρχεται στα $21.209, αλλά χαµηλότερο από την Ιρλανδία όπου αγγίζει τα $48.423 και το Λουξεµβούργο µε $115.038. Εξίσου προβληµατίζει και ο αριθµός των ξένων τραπεζών, ο οποίος θα έπρεπε αναλογικά να είναι µεγαλύτερος. Στην Κύπρο από τις 40 τράπεζες οι 30 είναι ξένες, ενώ στη Μάλτα από τις 25, ξένες είναι οι 22. Στο Λουξεµβούργο από τις 143 τράπεζες της χώρας οι 138 είναι ξένες και στην Ιρλανδία οι 65 από τις 77. Μάλιστα, σε αντίθεση από εµάς, φαίνεται ότι διαθέτουν µεγάλη ποικιλία και διαφοροποίηση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η περιουσία των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται στα €126 δις, των µαλτέζικων στα €51 δις, των ιρλανδικών στο €1.026 δις και των τραπεζών του Λουξεµβούργου στα €794 δις. Αναλύοντας τη λειτουργία

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ 77 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ

30

IN BUSINESS

των funds, ο κ. Μάτσης υπογράµµισε την ανάγκη διαφοροποίησης του διαχειριστή κεφαλαίων από το fund manager, ώστε να µην υπάρχει σύγκρουση συµφερόντων, παραποίηση στοιχείων και διαπλοκές. «Ιδιαίτερα µετά από την υπόθεση του Rupert Murdoch, η ανάγκη αυτή έγινε κατανοητή από όλους», υπογράµµισε. ∆υστυχώς, όπως είπε, η ύπαρξη συλλογικών επενδυτικών σχεδίων στην Κύπρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, φτάνοντας µόλις στα 105, ενώ στη Μάλτα είναι 723, στην Ιρλανδία 5.069 και στο Λουξεµβούργο 3.845. Τα κεφάλαια που διαχειρίζονται αυτά τα σχήµατα φανερώνουν και πάλι αποκαρδιωτικά νούµερα για την Κύπρο. Συγκεκριµένα, στο Λουξεµβούργο τα κεφάλαια ανέρχονται σε €2.1 τρις, στην Ιρλανδία σε €1.05 τρις, στη Μάλτα σε €8.3 δις και στην Κύπρο σε €2.1 δις. Οι fund managers στην Κύπρο είναι µόλις 91 και οι fund administrators οκτώ, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι ότι παρά τις επιβλέψεις που γίνονται στα πιστωτικά ιδρύµατα, δεν επιβλήθηκε καµία κύρωση, ενώ σε επενδυτικές εταιρείες δεν φαίνεται να έγιναν καν επιβλέψεις. Ο κ. Μάτσης µίλησε για την ανάγκη δηµιουργίας ενός ενιαίου σώµατος επίβλεψης και ρύθµισης του χρηµατοπιστωτικού και επενδυτικού τοµέα, ώστε να ενισχυθεί η εµπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ αναφέρθηκε και σε παράλογους περιορισµούς που στην ουσία διώχνουν δυνητικούς επενδυτές. Αυτές οι «λεπτοµέρειες» φαίνεται πως κάνουν και τη διαφορά, µε αποτέλεσµα η Κύπρος να µην βρίσκεται στη λίστα µε τα 77 σηµαντικότερα χρηµατοοικονοµικά κέντρα παγκοσµίως, ενώ το Λουξεµβούργο βρίσκεται στη 23η θέση, το ∆ουβλίνο στην 46η και η Μάλτα στην 72η.

www.inbusinessnews.com


31:Layout 1

10/2/12

11:19 AM

Page 1

www.pwc.com.cy

Global knowledge Local expertise

We listen. We learn what you want to do and we help you create the value you are looking for. Value that is based on the knowledge that our almost 1.000 local professionals draw from 169.000 experts in 158 countries. We focus on the provision of Assurance, Advisory, Tax and Global Compliance Services.

Š 2012 PricewaterhouseCoopers Ltd. All rights reserved


ADVERTISING FEATURE ODYSSEY CONSULTANTS LTD

Βόλτα στον κόσμο της πληροφορίας Οι Ελευθέριος Αντωνιάδης και Χρίστος Ονουφρίου, Executive Directors της Odyssey Consultants Ltd, μιλούν για την εταιρεία, τη σημασία των υπηρεσιών που παρέχουν και τη δημιουργία του πρωτοπόρου Ithaca Lab.

34

IN BUSINESS

H

Odyssey Consultants ιδρύθηκε το 2002 με κύριο στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους τομείς της ασφάλειας πληροφοριών, υποδομής δικτύων και διαχείρισης κινδύνου σε οργανισμούς που έχουν επίγνωση της αξίας των πληροφοριών και των δεδομένων τους και επιθυμούν να τα διασφαλίσουν. Το όνομα της εταιρείας έχει συμβολική σημασία, αφού ο τομέας της ασφάλειας δεδομένων και διαχείρισης κίνδυνου είναι, από τη μια, ένα περιπετειώδες ταξίδι, από την άλλη όμως, έχει ξεκάθαρο στόχο και προορισμό. «Αυτό συνάδει και με το μότο μας: Impossible Challenges, Possible Solutions, δηλαδή, Aνυπέρβλητες Προκλήσεις, Εφικτές Λύσεις», επισημαίνουν οι Executive Directors της Odyssey Consultants.

www.inbusinessnews.com


Ποια η εξέλιξη της εταιρείας μέσα στο χρόνο; Έχοντας κάνει το μότο μας κουλτούρα, καταφέραμε να αναπτυχθούμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να κατέχουμε ηγετική θέση σε περιφερειακό γεωγραφικό επίπεδο, σε αυτούς τους τομείς. Όλες οι διαδικασίες και οι λειτουργίες της εταιρείας έχουν πιστοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2011 με το ISO 27001, το διεθνές πρότυπο για την ασφάλεια πληροφοριών. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2012 η εταιρεία έχει διαπιστευθεί από το Payment Card Industry Security Standards Council (PCI SSC) ως Qualified Security Assessor (QSA). Η διαπίστευση αυτή κατατάσσει την Odyssey σε μια επίλεκτη ομάδα εταιρειών στην Ευρώπη, ικανών να παρέχουν στους πελάτες τους συμβουλευτικές και ελεγκτικές υπηρεσίες σχετικά με το PCI Data Security Standard (DSS). Σήμερα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μέσω των γραφείων μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σερβία. Πείτε μας περισσότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Odyssey. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η Odyssey Consultants παρέχει υπηρεσίες και ολοκληρωμένες λύσεις Aσφάλειας Πληροφοριών, Υποδομής Δικτύων, Διαχείρισης Κινδύνου και Συστημάτων Ασφάλειας. Οι υπηρεσίες και λύσεις αυτές καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα εργασιών ενός οργανισμού, δηλαδή, ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες και τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα, οι λύσεις Ασφάλειας Πληροφοριών που προσφέρουμε περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση και ορθή παραμετροποίηση εξωτερικών Firewalls, την επικάλυψη παρεχόμενης ασφάλειας μέσα από τεχνολογίες Intrusion Prevention and Detection (IPS/ IDS), την υλοποίηση τεχνολογιών Mail Relay και Content Filtering, την προστασία οργανισμών από διαρροές πληροφοριών μέσα από λύσεις Data Loss Prevention (DLP), καθώς και την εγκατάσταση και υποστήριξη Web Application Firewalls. Οι λύσεις μας περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμένες κορυφαίες τεχνολογίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία μας στον τομέα, ανταποκρίνονται και υπερβαίνουν τους στόχους που θέτουν οι πελάτες μας για μείωση του κινδύνου. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες και λύσεις Υποδομής, η Odyssey προσφέρει υλοποίηση σύγχρονων και σταθερών τεχνικών υποδομών

www.inbusinessnews.com

Η εταιρεία παρέχει

υπηρεσίες

και ολοκληρωµένες λύσεις ασφάλειας πληροφοριών, υποδοµής δικτύων, διαχείρισης κινδύνου και συστηµάτων

ασφάλειας

δικτύου, οι οποίες είναι αξιόπιστες, προσαρμόσιμες και επεκτάσιμες. Σκοπός μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του πελάτη, με τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση των επενδύσεών του. Η ομάδα μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών δικτύου, που υποστηρίζουν τόσο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων ενός οργανισμού όσο και την ασφάλειά του. Στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνου η Odyssey βοηθά τους πελάτες της να διαχειριστούν την ασφάλεια του πολυτιμότερου στοιχείου της εταιρείας τους - της πληροφορίας - με την εισαγωγή δομής και ελέγχου στις διαδικασίες τους. Η Odyssey προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα Υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνου, Διακυβέρνησης Ασφάλειας Πληροφοριών και συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα, όπως είναι τα ISO 27001 και PCI. Μέσα από αυτές τις υπηρεσίες βοηθούμε τους οργανισμούς να αναγνωρίσουν και να προστατέψουν τα κρίσιμα δεδομένα τους από τη στιγμή της δημιουργίας ή της απόκτησης μέχρι και την καταστροφή τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ανταποκρίνονται στις εταιρικές, νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, που επιβάλλονται για τη διαχείρισή τους. Flagship προϊόν μας, αλλά και το κύριο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αποτελούν οι Υπηρεσίες Παρακολούθησης και Διαχείρισης Συστημάτων Ασφάλειας (Managed Security and Outsourcing Services) που προσφέρουμε. Αναλύστε μας τις υπηρεσίες που παρέχετε μέσω των Managed Security and Outsourcing services(MSOS). Τι ακριβώς προσφέρουν στους πελάτες σας;

Η ανάγκη για τις υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης συστημάτων ασφαλείας (Managed Security and Outsourcing Services) ήρθε στην επιφάνεια λόγω των πολλαπλών απειλών στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων, που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί, μαζί με την ανάγκη για υλοποίηση λύσεων με χαμηλό συνολικό κόστος απόκτησης και υψηλό δείκτη επενδυτικής απόδοσης. Όταν ένας οργανισμός συνεργάζεται μαζί μας για την παροχή υπηρεσιών MSΟS, εξασφαλίζει ότι οι τεχνολογικές υποδομές του, που αφορούν στην ασφάλεια, διατηρούνται σε ύψιστο επίπεδο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, ελευθερώνοντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό του από εργασίες στις οποίες μπορεί να μη διαθέτει εκτενή γνώση και εμπειρία. Οι υπηρεσίες MSOS περιλαμβάνουν συλλογή, αποθήκευση και διατήρηση αρχείων καταγραφών (Log Collection and Retention), παρακολούθηση (Monitoring), καθώς και ανάλυση και διαχείριση συμβάντων ασφάλειας (Analysis and Event Management). Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την έγκαιρη αναγνώριση και αποτροπή πιθανών και πραγματικών απειλών ή και επιθέσεων στις τεχνολογικές υποδομές και στους δικτυακούς πόρους του δικτύου και των συστημάτων των πελατών μας. Ακούγεται αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Πώς η Odyssey μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται ταυτόχρονα τα συστήματα των διάφορων πελατών της; Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας τεχνολογικά υπερσύγχρονης διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης και παρακολούθησης συστημάτων ασφαλείας, της MSΟS, την οποία έχουμε αναπτύξει και συνεχώς αναβαθμίζουμε εσωτερικά, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως τόσο στα δικά μας υψηλά κριτήρια ποιότητας όσο και στις ανάγκες των πελατών μας. Σήμερα η υπηρεσία MSΟS της Odyssey παρακολουθεί και διαχειρίζεται εκατοντάδες συσκευές ασφάλειας και αναλύει πέραν των 50 εκατομμύριων πακέτων δεδομένων την ημέρα. Με περηφάνια αναφέρουμε ότι επάξια ανταγωνίζεται σε χαρακτηριστικά και αποτελεσματικότητα διεθνείς οίκους, που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες. Η υπηρεσία προσφέρεται σε συνεχή βάση, δηλαδή 24/7/365, μέσα από τα κέντρα MSOS της Odyssey στη Λευκωσία και την Αθήνα.

IN BUSINESS

35


ADVERTISING FEATURE

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ITHACA LAB

Τι καινοτόμο έχουν οι υπηρεσίες σας; Η καινοτομία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει το δικό μας κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, το Ithaca Lab,το οποίο στελεχώσαμε με άτομα που έχουν ευρεία και βαθιά γνώση στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών. Πέρα από την έρευνα και ανάπτυξη, που επιτελείται από το Ithaca Lab, η εκτενής τεχνογνωσία και η πολυετής εμπειρία μας στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε μας επιτρέπει να είμαστε πελατοκεντρικοί και να χτίζουμε λύσεις οι οποίες είναι βασισμένες σε καταξιωμένες τεχνολογίες και ταυτόχρονα ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας και όχι το αντίθετο. Επιπρόσθετα, με την παροχή κάθε λύσης ή υπηρεσίας επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία πραγματικής αξίας για τους πελάτες μας, μέσω συνεχούς και μακροπρόθεσμης εξυπηρέτησης και υποστήριξης, η οποία βασίζεται στη φιλοσοφία της στενής συνεργασίας και της αυτόβουλης παρουσίασης ιδεών και εισηγήσεων. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι επενδύετε σοβαρά στην έρευνα και την ανάπτυξη. Πείτε μας περισσότερα για το Ithaca Lab. Το Ithaca Lab ανταγωνίζεται επάξια παρόμοια ερευνητικά κέντρα μεγάλων οργανισμών του εξωτερικού. Επικεντρώνεται στο να παρακολουθεί και να αναλύει τις τάσεις των επιθέσεων από τον κυβερνοχώρο από πλευράς τόσο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, των κινήτρων, των στόχων όσο και του προφίλ των δραστών (χάκερς). Αυτό μας επιτρέπει να αξιολογούμε τις διάφορες τάσεις που επικρατούν, να εκδίδουμε σχετικές αναφορές (Τhreat Αlerts) και όταν το κρίνουμε απαραίτητο να αναπτύσσουμε τρόπους και διαδικασίες αντιμετώπισης των διάφορων μεθόδων επίθεσης. Αυτά τα μέτρα αντιμετώπισης εφαρμόζονται στους MSOS πελάτες μας προτού οι μέθοδοι επίθεσης διαδοθούν σε βαθμό που να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τους ορ-

36

IN BUSINESS

Οι διαδικασίες και οι λειτουργίες της

Odyssey Consultants

έχουν πιστοποιηθεί µε το ISO 27001, το διεθνές πρότυπο για την ασφάλεια

πληροφοριών

γανισμούς. Πρωτίστως, όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσεται και εμβαθύνεται η τεχνογνωσία και η εμπειρία των ανθρώπων μας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση των υπηρεσιών μας. Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε ένα μοναδικό στο είδος του «οπλοστάσιο» από εργαλεία και μεθοδολογίες, το οποίο αξιοποιούμε στην παροχή των υπηρεσιών MSOS για τη γρήγορη και αποτελεσματική αναγνώριση και αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων ή επιθέσεων στις οποίες εκτίθενται οι πελάτες μας. Μιλήστε μας για το πελατολόγιό σας. Τι είδους οργανισμούς προσεγγίζετε και ποιοι μπορούν να αποταθούν σ’ εσάς; Είμαστε περήφανοι για το πελατολόγιό μας, το οποίο αποτελείται από ηγετικούς οργανισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και από μικρότερους, οι οποίοι διαχειρίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα. Οποιοσδήποτε οργανισμός έχει επίγνωση της αξίας των πληροφοριών του και μεριμνά να διασφαλίσει την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών και των δεδομένων του μπορεί να αποταθεί σ’ εμάς. Συνήθως είναι εταιρείες που προέρχονται από το χρηματοοικονομικό, τον ασφαλιστικό και τον ιατροφαρμακευτικό τομέα, τους κλάδους της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και τον εκπαιδευτικό και ναυτιλιακό χώρο. Πόσο έντονος είναι ο ανταγωνισμός στην Κύπρο και πώς τον αντιμετωπίζετε; Ο ανταγωνισμός στον τομέα μας είναι αρκετά

έντονος, αφού πρόκειται για μια σχετικά «καινούργια» αγορά, την οποία πολλοί θέλουν να εκμεταλλευτούν, ενώ ταυτόχρονα η δραστηριότητα περιορίζεται από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, η κουλτούρα που έχουμε εμφυσήσει στην Odyssey δεν μας επιτρέπει ούτε να ακολουθούμε ούτε να εφησυχάζουμε. Λειτουργούμε με την αρχή ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας. Ήδη έχουμε δημιουργήσει ξεκάθαρο προβάδισμα μέσα από την ανάπτυξη της διαδικτυακής μας πλατφόρμας διαχείρισης και παρακολούθησης συστημάτων ασφαλείας - της MSΟS Web Portal - και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στην ευρύτερη αγορά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες μας συνεχώς αναβαθμίζονται, εμπλουτίζονται ή μετεξελίσσονται, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας και να αντέχουν στο τεστ: Eλαχιστοποίηση κόστους - μεγιστοποίηση αποδοτικότητας. Αυτό μας το επιτρέπει η πολύχρονη πείρα μας και η εκτεταμένη τεχνογνωσία μας, αλλά κυρίως η συνεχής ανάπτυξη του πνευματικού μας κεφαλαίου ή «οπλοστασίου», αν θέλετε, που επιτυγχάνεται μέσα από το Ithaca Lab, καθώς και οι στενές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους που διατηρούμε με τους πελάτες μας. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η προσήλωση της εταιρείας μας στην καινοτόμο ανάπτυξη και στον πελατοκεντρικό της χαρακτήρα παραμένουν τα κύρια στοιχεία της στρατηγικής μας σε ό,τι αφορά τη γενικότερη μελλοντική μας πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε και εντείνουμε το παραγωγικό έργο που επιτελείται στο Ithaca Lab, ενώ στους άμεσους σχεδιασμούς μας είναι η επέκταση των δυνατοτήτων και των υπηρεσιών που προσφέρουμε μέσω του MSΟS Portal, αφού αποτελεί μια από τις κυριότερες ανάγκες των πελατών μας. Με αυτά τα στρατηγικά όπλα στοχεύουμε στην περαιτέρω αναγνώρισή μας ως ηγετικού οργανισμού παροχής λύσεων Ασφάλειας Πληροφοριών, Υποδομής Δικτύων, Διαχείρισης Κινδύνου και Συστημάτων Ασφάλειας, καθώς και τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων και του πελατολογίου μας.

www.inbusinessnews.com


KPMG Academy Upcoming Seminars: September - December 2012 The KPMG Academy training activities began in April 2009 and were met with great success. Our experienced training team has delivered 95 open or in-house seminars to approximately 2000 professionals across all industries in Cyprus and has organized 4 international conferences, on leadership, taxation and tourism. You may see below the titles of a few of the Academy’s seminars for the period September – December. AIFMD, ICIS Legislation and UCITS * Πρόσφατες Τροποποιήσεις στην περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία Πρόσληψη και Απόλυση Προσωπικού: Μια πρακτική προσέγγιση του Κυπριακού Εργατικού Δικαίου Where we Stand? New Developments in Banking Regulation Σύστημα Παρεμπόδισης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες* Introduction to the Crisis Management Law Latest Trends in Investment Fund Administration, Custody and Pricing*

* The programmes have been approved by the HRDA. Enterprises participating with their employees who satisfy HRDA’s criteria, are entitled to subsidy. These seminars may contribute to Continuing Professional Development requirements.

For more information please contact: Persa Papademetriou T: +357 22209053 F: +357 22513294 E: ppapademetriou@kpmg.com Visit our website at: www.kpmg.com.cy or our web tv at: www.kpmgcy.tv

©2012 KPMG Limited, a Cyprus limited liability company and member of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (”KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Grasp knowledge into your hands


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΒΑΡΙΝΟ

«ΝΑΥΜΑΧΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ Έχουμε απέναντί μας έναν έμπειρο… ναύαρχο της εστίασης. Από το 1980 παρατάσσει τις δυνάμεις του - Ναβαρίνο, Εστιάδες, Ευωχία και Προσήλιο - στις σημαντικότερες «ναυμαχίες» της κυπριακής αγοράς κέντρων αναψυχής, καταγράφοντας διαδοχικές επιτυχίες. «Ναυαρχείο» του Χριστάκη Λεωνίδου ο Όμιλος Ναβαρίνο, του οποίου ηγείται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

ΑΤΕΣ 15.000 ΠΕΛ ΕΤΗΣΙΩΣ Ι ΤΑ Ν Υ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟ ΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙ Σ Ε 4 ΤΑ Σ ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΝΟ, Ο Ο ΟΜΙΛΟΥ ΝΑΥ ΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Ω ΘΑ ΚΑΘΙΕΡ KE AWAY ΚΑΙ TA Σ ΙΕ Σ Ε Ρ Η Π Υ DELIVERY

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDOU

Ο

Όµιλος Ναβαρίνο πήρε το όνοµά του από το πρώτο του εστιατόριο, το Ναβαρίνο, το οποίο ονοµάστηκε έτσι από την ιστορική ναυµαχία και αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχείρησης. Αρχικά, το 1980, ιδρύθηκε η εταιρεία Ναβαρίνο µε το Wine Lodge, το 1992 προστέθηκε το εστιατόριο Εστιάδες, δυο χρόνια µετά το Ευωχία και το 2000 το Προσήλιο, όταν πια ο όµιλος διαµορφώθηκε και πήρε τη µορφή που έχει σήµερα, απασχολώντας προσωπικό 60 ατόµων, µε προσθήκες εκτάκτων όταν κρίνεται απαραίτητο. Ο όµιλος προσφέρει καθηµερινώς γεύµατα και δείπνα κι επιπλέον διοργανώνει ιδιωτικές εκδηλώσεις στις ειδικές για το σκοπό αυτό αίθουσές του. Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες catering, οι οποίες καταγράφουν αξιόλογη ζήτηση εντός κι εκτός Λευκωσίας. Τα τέσσερα εστιατόρια του οµίλου, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, προµηθεύει η εταιρεία Εσθίω, η οποία είναι, επίσης, µέλος του. Ο όµιλος επιδιώκει να είναι προσιτός στον καταναλωτή και φιλόξενος,

38

IN BUSINESS

επισηµαίνει ο κ. Λεωνίδου. Να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αξιοπρεπή και πολιτισµένα επίπεδα µε επαγγελµατισµό και συνέπεια, ανταποκρινόµενος στις προσδοκίες των πελατών του, τους οποίους ο ίδιος - λόγω και της κουλτούρας του - έχει «εκπαιδεύσει» να είναι απαιτητικοί, αλλά και αυστηροί µαζί του. Την ίδια ώρα επιδιώκει οι πελάτες του να περνάνε όσο πιο όµορφα γίνεται, όταν βρίσκονται σε οποιοδήποτε από τα εστιατόριά του. Εξάλλου, λέει, τα κέντρα

αναψυχής αποτελούν σήµερα χώρους που θα µπορούσε κανείς να παροµοιάσει µε τις πλατείες πόλεων και χωριών, οι οποίες ήταν στο παρελθόν τα κατεξοχήν σηµεία συνάντησης, κοινωνικοποίησης και αναψυχής των ανθρώπων. Τόσο φιλόξενα οφείλουν να είναι και τα σύγχρονα εστιατόρια, προσθέτει, επισηµαίνοντας ότι το φιλικό περιβάλλον αποτελεί για τον Όµιλο Ναυαρίνο αναπόσπαστο στοιχείο της καθηµερινής του πρακτικής από την πρώτη µέρα της λειτουργίας του.

www.inbusinessnews.com


ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ Όταν το 1980 ξεκινούσε η λειτουργία του Navarino the Wine Lodge, ο χώρος όπως είχε διαµορφωθεί θεωρείτο πρωτοποριακός για την εποχή του και σύντοµα έγινε ιδιαίτερα δηµοφιλής. «Με τη λίστα των κρασιών του να περιλαµβάνει όλα τα ντόπια κρασιά, ακόµη και χύµα του βαρελιού, και το µενού των φαγητών του να δίνει βαρύτητα στο στέικ - πλαισιωµένο µε ποικιλία ειδών από το salad bar, κάτι που διατηρούµε µέχρι σήµερα σε όλους µας

www.inbusinessnews.com

τους χώρους - το Ναβαρίνο έγραψε τη δική του ιστορία», αναφέρει ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου. Στην πορεία του χρόνου το εστιατόριο έγινε ιδιαίτερα δηµοφιλές για πάρτι και άλλες εκδηλώσεις. Για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, δίχως να επηρεάζεται η καθηµερινή οµαλή εξυπηρέτηση των υπόλοιπων πελατών, πάρθηκε το 1992 η απόφαση να λειτουργήσουν οι Εστιάδες ως καθηµερινό εστιατόριο και τα πάρτι να εξυπηρετούνται στο Ναβαρίνο: «Η φόρµουλα αυτή στέφθηκε µε επιτυχία, σε σηµείο που δυο χρόνια αργότερα προσθέσαµε στην γκάµα µας και το εστιατόριο Ευωχία, το οποίο ήταν το πρώτο του οµίλου, που συνδύασε τα ιδιωτικά πάρτι σε ειδική αίθουσα και την καθηµερινή δουλειά στους κύριους χώρους. Ακολούθησε το Προσήλιο µε την ίδια φιλοσοφία και επιτυχία. Ο κ. Λεωνίδου επισηµαίνει ότι στόχος είναι το κάθε εστιατόριο να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται πάντα µε µια κοινή φιλοσοφία, όπως η εξυπηρέτηση των πελατών µε φαγητό σε µπουφέ: «Στο πλαίσιο αυτό και στην πορεία του χρόνου το Ευωχία καθιερώθηκε περισσότερο για επαγγελµατίες, το Προσήλιο είναι πιο οικογενειακό, το Εστιάδες έχει πιο ευέλικτο µενού, καλύπτοντας σε τακτά χρονικά διαστήµατα διάφορες κουζίνες, ενώ το Ναβαρίνο προσαρµόζεται στις ανάγκες της κάθε εκδήλωσης. Σε γενικές γραµµές πιστεύουµε ότι

ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

η µακροχρόνια παρουσία µας στον τοµέα της αναψυχής και της εστίασης µας έδωσε το δικαίωµα να λέµε ότι είµαστε κάτι περισσότερο από απλά εστιατόρια».

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ Οι καταναλωτές αγάπησαν την… τετράδα των εστιατορίων του οµίλου και την στηρίζουν εδώ και δεκαετίες. Η σχέση εµπιστοσύνης που κτίστηκε µεταξύ τους αποδεικνύεται πολύτιµη, ιδιαίτερα σήµερα και καθόλη τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης. Οι πελάτες - αν και πιο συγκρατηµένοι πια στο τι ξοδεύουν - παραµένουν πιστοί στον όµιλο, ο οποίος έσπευσε να τους «επιβραβεύσει» µε κινήσεις, όπως, η µείωση των τιµών µε καµία, όµως, «έκπτωση» στην ποιότητα, σύµφωνα µε τον Χριστάκη Λεωνίδου:«Ναι, έχει και ο όµιλός µας επηρεαστεί από την κρίση, αν και σε µικρότερο βαθµό από άλλους του κλάδου. Θέλουµε να πιστεύουµε, όµως, ότι τα πράγµατα δεν θα χειροτερέψουν. Προς το παρόν κρατάµε σχετικά καλά, αλλά για να πετύχει αυτό µειώσαµε τις τιµές µας σε σηµείο που, αναπόφευκτα, επηρεάστηκε σηµαντικά η κερδοφορία, η οποία ποτέ δεν ήταν υπέρκερδοφορία. Αυτό που µας ευχαριστεί είναι ότι καταφέραµε να κρατάµε τους αριθµούς των πελατών που είχαµε σε καλύτερες εποχές, παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ποσό που ξοδεύεται ανά πελάτη είναι µειωµένο». Μιλώντας γενικά για τον κλάδο της εστιάσης, ο κ. Λεωνίδου παρατηρεί πως η εντύπωση ότι έχει επηρεαστεί λιγότερο από άλλους είναι λανθασµένη και προέρχεται από το γεγονός ότι η προσοχή του κόσµου στρέφεται στα κέντρα που, συνήθως, δουλεύουν, παρά σ’ εκείνα που κλείνουν ή αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα επιβίωσης και είναι σαφώς περισσότερα.

IN BUSINESS

39


ADVERTISING FEATURE EUROSUCCESS CONSULTING LTD

Πώς να αντλήσετε ΚΟΝΔΥΛΙΑ O Συμβουλευτικός Οργανισμός Eurosuccess Consulting συστάθηκε περί τα τέλη του 2009 από τον κύριο Γιώργο Γιωργάκη.

K

ύριος στόχος και σκοπός της ίδρυσης του οργανισμού, ο οποίος πλαισιώνεται από μια δυναμική ομάδα συνεργατών, είναι η ενημέρωση και υποστήριξη, κυρίως προς άτομα και επιχειρήσεις, για άντληση κονδυλίων από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Με την απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων επιτυγχάνεται η δημιουργία, ανάπτυξη και υλοποίηση των στρατηγικών τους στόχων, με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση των επιχειρησιακών τους αναγκών. Λόγω της σχετικά πρόσφατης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρατηρείται έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και υποστήριξης προς άτομα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως προς την ύπαρξη και εκμετάλλευση των διαφόρων σχεδίων και ευκαιριών χρηματοδότησης από τους αρμόδιους φορείς. Έτσι, ο ιδρυτής της Eurosuccess Consulting ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σύστασης του οργανισμού, με σκοπό και όραμα την εξάλειψη του πιο πάνω φαινομένου. Πρωταρχικός σκοπός του οργανισμού είναι η διασύνδεσή του με τον επιχειρηματικό κόσμο, μέσω της φιλικής, προσιτής και συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας, καθώς και η συνεχής διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες του. Η Eurosuccess Consulting είναι πιστοποιημένη με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008. Με βάση τα πιο πάνω, η Eurosuccess Consulting δύναται να συμμετέχει σε κοινοπραξίες και να υποστηρίζει την επιθυμητή έγκριση και κατά συνέπεια διεκπεραίωση και ολοκλήρωση ερευνητικών προτάσεων,

40

IN BUSINESS

με τα στελέχη της να διαθέτουν εμπειρία όσον αφορά στο συντονισμό, τη διαχείριση και διεκπεραίωση εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, κυρίως στους τομείς της έρευνας (research), δοκιμής των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών (piloting), διάχυσης (dissemination) κτλ. Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς και τους καταναλωτές να έχουν πολλαπλές και εναλλακτικές επιλογές, η πλήρης απορρόφηση και αξιοποίηση των διαφόρων κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη και επιβίωση των κυπριακών επιχειρήσεων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΠΡΟΪΟΝΤΑ/ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Οι κύριες υπηρεσίες της Eurosuccess Consulting αποσκοπούν στην ενημέρωση και υποστήριξη ατόμων, επιχειρήσεων και άλλων οργανωμένων συνόλων σχετικά με ευκαιρίες και δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορους τομείς, όπως: ● Επιχορηγήσεις για πρόσληψη προσωπικού ● Προγράμματα κατάρτισης σε Κύπρο και εξωτερικό ● Επιχορηγήσεις για υφιστάμενες επιχειρήσεις ● Επιχορηγήσεις για νέες επιχειρήσεις ● Επιχορηγήσεις για μελλοντικούς επιχειρηματίες ● Έρευνα και καινοτομία ● Διεκπεραίωση τεχνοοικονομικών μελετών και μελετών βιωσιμότητας ● Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ/ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ ● Έρευνα μέσω ευρωπαϊκών και ιδιωτικών κονδυλίων ● Συμμετοχή σε οκτώ (8) ευρωπαϊκά έργα Leonardo Da Vinci ● Αξιολόγηση προτάσεων κάτω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci ● Υποστήριξη σε ΜμΕ για τον εντοπισμό ερευνητικών προγραμμάτων και τη συμμετοχή τους σε αυτά. Επιπλέον διαθέτει ένα ευρύ πελατολόγιο, μεταξύ των οποίων οι: Υπεραγορές Άλφαμέγα, Cyfast, Adboard, Costa Coffee, Carrefour, Όμιλος Παπαέλληνα, New York Sweets, Polis Xinaris Furniture Ltd, Ambrosia Oils, Orbit Kazoulis, CHAPO, Coffee Beannery, CoffeeIsland και πολλοί άλλοι.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Γιώργος Γιωργάκης

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Λεωφόρος Σταυρού 56, Εμπορικό Κέντρο Καρυάτιδες, Μπλοκ Α2 - Γραφείο 205, 2035, Στρόβολος, Λευκωσία Τηλέφωνο: +35722420110 Φαξ: +35722518248 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@eurosc.eu Ιστοσελίδα: www.eurosc.eu

www.inbusinessnews.com


ADVERTISING FEATURE INTERCOLLEGE GLOBALTRAINING

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ

παροχή επαγγελματικών σπουδών! Η Γεωργία Κώττης, Senior Manager, ACA Studies, μιλά για τον τίτλο του Chartered Accountant (ACA) από το Intercollege Globaltraining και τη σημασία του.

Πρωταρχικός στόχος του ICAEW είναι η παγκόσμια ανάπτυξη του λογιστικού και χρηματοοικονομικού τομέα, μέσα από την προώθηση τεχνικών προτύπων και την υποχρεωτική εφαρμογή αυστηρών προτύπων επαγγελματικής συμπεριφοράς από τα 138.000 μέλη του παγκοσμίως.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ICAEW ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η επιλογή της Κύπρου το 1993 ως της πρώτης χώρας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β) για να προσφέρονται μαθήματα για τις εξετάσεις του ICAEW αποτελεί τιμή για την Κύπρο και το λογιστικό επάγγελμα γενικότερα. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 1.300 Chartered Accountants, οι πλείστοι εκ των οποίων κατέχουν αξιόλογες διευθυντικές θέσεις σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Μια επιτυχία που οφείλεται πρωτίστως στην ομαδική εργασία καταξιωμένων στελεχών - επαγγελματιών, που αφιέρωσαν την καριέρα τους στην εκπαίδευση και τη δημιουργία ενός πρωτοπόρου εκπαιδευτικού οργανισμού, που τιμά την Κύπρο στο εξωτερικό.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ACA & ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

Λ

ΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ICAEW

Το ICAEW (Institute of Chartered Accountants of England & Wales) ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 19o αιώνα. Το 1880 του αποδόθηκε το Royal Charter από τη Bασίλισσα

42

IN BUSINESS

Βικτώρια και από τότε τα μέλη του δικαιούνται να χρησιμοποιούν τον τίτλο του «Chartered Accountant», έναν επαγγελματικό τίτλο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και κατοχυρώνει την υψηλή τεχνική κατάρτιση των κατόχων του.

Η κατάκτηση του τίτλου ACA είναι η πιστοποίηση για την αρχή μιας επιτυχημένης καριέρας σε όλους τους τομείς των χρηματοοικονομικών επαγγελμάτων και με εξαιρετικές ευκαιρίες εργοδότησης σε όλες τις χώρες του κόσμου. Για να επιτευχθεί η κατάκτηση του τίτλου πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να: (α) Επιτύχουν σε 15 μαθήματα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, όπως, λογιστική, έλεγχο χρηματοοικονομικών καταστάσεων, φορολογία, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, νομοθεσία και άλλα. (β) Συμπληρώσουν 450 ημέρες αναγνωρισμένης εξάσκησης του επαγγέλματος, δηλαδή εργασίας σε εγκεκριμένο εργοδότη (Approved Training Employer) από το ICAEW. Συνήθως μαθήματα και επαγγελματική εξάσκηση γίνονται

παράλληλα και συμπληρώνονται εντός τριών ετών. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια εργοδότησης των εκπαιδευόμενων φοιτητών (trainees) προσφέρονται ως επί το πλείστον σε κατόχους αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού πτυχίου με ψηλό βαθμό, για παράδειγμα, από πανεπιστήμια του Η.Β. με βαθμό τουλάχιστον 2nd class upper division (2:1) ή από τα ελληνόφωνα πανεπιστήμια με βαθμό τουλάχιστον 7.5 από τα 10. Οι ενδιαφερόμενοι για κατάκτηση του τίτλου ACA μπορούν, αν επιθυμούν, να αρχίσουν τις σπουδές τους ως «ανεξάρτητοι φοιτητές», χωρίς να εργοδοτηθούν από εγκεκριμένους εργοδότες. Παραμένει, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση η συμπλήρωση της απαιτούμενης αναγνωρισμένης εξάσκησης, για να έχει δικαίωμα ο φοιτητής να παρακαθίσει στις εξετάσεις του τελευταίου μαθήματος (Case Study) και έτσι να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

INTERCOLLEGE GLOBALTRAINING & ACA Στο Intercollege Globaltraining προσφέρουμε μαθήματα του ACA από το 1993 με τεράστια επιτυχία. Οι φοιτητές μας έχουν εξαιρετικά ψηλές αποδόσεις με ποσοστά επιτυχίας εφάμιλλα ή καλύτερα από τα παγκόσμια και έχουν εξασφαλίσει κατ’ επανάληψη παγκόσμια βραβεία στις εξετάσεις του ICAEW. Το Intercollege Globaltraining αποτελεί σήμερα ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό οργανισμό στον τομέα παροχής επαγγελματικών σπουδών με περισσότερους από 700 φοιτητές ACA στην Κύπρο (Λευκωσία και Λεμεσό). Στη Ρουμανία είμαστε ο μοναδικός οργανισμός που προσφέρει μαθήματα ACA και σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών έχουμε ήδη καταφέρει να προσελκύσουμε πέραν των 150 φοιτητών και να δημιουργήσουμε μιαν αναπτυσσόμενη αγορά. Στο Intercollege Globaltraining έχουμε στόχο την προσφορά ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών με διεθνή αναγνώριση. Πιστεύουμε στη συνεχή ανάπτυξη και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και υπηρεσιών μας και επικεντρωνόμαστε συνεχώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

www.inbusinessnews.com


43:Layout 1

10/2/12

9:46 AM

Page 1


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

MTN

Strictly BUSINESS

H ΜΤΝ Business απευθύνεται ειδικά σε επιχειρήσεις, εξηγεί ο senior manager, Ανδρέας Νεοκλέους. Επικεντρωμένη στις αυξανόμενες ανάγκες επικοινωνίας, που καθορίζουν την αγαστή λειτουργία κάθε εταιρείας, είναι σε θέση να προσφέρει εξειδικευμένα πακέτα λύσεων, μελετώντας μια προς μια τις απαιτήσεις των πελατών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDES

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

44

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


H

ΜΤΝ Business είναι το ειδικό τµήµα της εταιρείας που απασχολείται αποκλειστικά µε τη διαχείριση εταιρικών πελατών. Το προσωπικό που την απαρτίζει είναι εκπαιδευµένο µε τρόπο που να παρακολουθεί, να αναλύει και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες µεταβάλλονται ανάλογα µε τις εξελίξεις της τεχνολογίας και απαιτούν συνεχή αναβάθµιση. Η επικοινωνία είναι ως τοµέας κάθε άλλο παρά στατικός. Τρέχει µε ταχύτητες ασύλληπτες και η ΜΤΝ Business, επισηµαίνει ο κ. Νεοκλέους, είναι σε θέση να συµβαδίζει µε όλες του τις απαιτήσεις προς όφελος των πελατών. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της ΜΤΝ Business; Στην MTN Business γνωρίζουµε τι χρειάζεται µια σύγχρονη επιχείρηση. Μπορούµε καταρχάς να δεσµευτούµε για ποιοτική επικοινωνία, καθώς οι πελάτες µας έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο µε άριστη κάλυψη. Παράλληλα, το δίκτυο οπτικών ινών της ΜΤΝ και η προηγµένη τεχνολογία HSPA+ εγγυώνται υψηλές ταχύτητες σύνδεσης δεδοµένων. Σε επίπεδο υπηρεσιών δίνουµε προσαρµοσµένες (custom made) λύσεις. ∆ιαθέτουµε εξειδικευµένα εταιρικά προγράµµατα, που προσαρµόζονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, εφόσον δίδεται η δυνατότητα για καταρτισµό πλάνου υπηρεσιών για κάθε πελάτη. Μπορεί, δηλαδή, να συνδυάσει κινητή και σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο, τοπική και διεθνή δικτύωση µε χαµηλές χρεώσεις. Ποια είναι η θέση της MTN Business στην αγορά; Το σταθερά ανοδικό µερίδιο αγοράς που κερδίζουµε δείχνει ότι ο Κύπριος επιχει-

www.inbusinessnews.com

ρηµατίας ψάχνει, δοκιµάζει και κρίνει. Εµείς, όµως, δεν επαναπαυόµαστε. Οι εποχές είναι δύσκολες και ο πελάτης δεν είναι, πλέον, δεδοµένος για κανένα. Η συνεχής αύξηση του µεριδίου αγοράς µας επιβεβαιώνει, πάντως, ότι βρισκόµαστε στο σωστό δρόµο. Ποιες προσπάθειες κάνει η ΜΤΝ για να προσελκύσει πελάτες; Οι επιχειρήσεις δεν είναι απρόσωποι µηχανισµοί, αλλά οργανισµοί αποτελούµενοι από ανθρώπους µε ανάγκες. Τα στελέχη τους χρειάζονται ένα συνεργάτη, στον οποίο να µπορούν να βασιστούν. Εµείς προσφέρουµε προσωπική εξυπηρέτηση για κάθε ανάγκη και πρόβληµα, δίδοντας µεγάλη σηµασία στο γρήγορο και ποιοτικό σέρβις. Εκτιµούµε ότι µε την ΜΤΝ Business οι επιχειρήσεις παίρνουν το καλύτερο deal της αγοράς, το οποίο τους εξασφαλίζει µείωση εξόδων σε ένα ευρύ πεδίο υπηρεσιών, χωρίς να γίνονται συµβιβασµοί στην ποιότητα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ

ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ;

Μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους πολλές από τις μεγαλύτερες κυπριακές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, στις οποίες προσφέρουμε όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δηλαδή, κινητή, σταθερή τηλεφωνία και διαδίκτυο. Ανάμεσα στις 4.000 και άνω εταιρείες - πελάτες μας είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς (Κύπρου), η PwC, η Ernst&Young, η Lanitis Bros, η Piperaris Security Protection, η JCC Payments, η MSC Ship Management, η Aphrodite Hills Residences και η Iacovou Bros. Οι πελάτες μας είναι η δύναμή μας και η καλύτερη διαφήμιση για εμάς στην αγορά.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΤΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 176

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ 24 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ

Τι ακριβώς εννοείτε όταν µιλάτε για ποιοτική επικοινωνία; Εννοώ καταρχάς το δίκτυο. Με µια επένδυση 20 εκατοµµυρίων ευρώ η ΜΤΝ αναβάθµισε πρόσφατα ολόκληρο το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο, για να προσφέρει αυτό που χρειάζονται οι πελάτες της, ανάλογα µε τον προϋπολογισµό του καθενός από αυτούς. ∆εύτερον, µιλάµε για µεγάλες ταχύτητες. Η ΜΤΝ Business θέτει στη διάθεση των πελατών της το νέο υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών, που σε συνδυασµό µε την τεχνολογία δεδοµένων HSPA+, εξασφαλίζει υψηλές ταχύτητες σε δικτύωση και διαδίκτυο. Τρίτον, αναφέροµαι στην κάλυψη. Για τις υπηρεσίες κινητής η ΜΤΝ παρέχει άριστη κάλυψη σε όλη την Κύπρο είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα, το δίκτυο οπτικών ινών της MTN καλύπτει όλες τις αστικές περιοχές της Κύπρου, µε υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου, τοπικής και διεθνούς δικτύωσης. Τέλος, στην εταιρεία γνωρίζουµε πολύ καλά τη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών και εστιάζουµε σε µακροπρόθεσµες συνεργασίες µε κορυφαίους προµηθευτές, που διαθέτουν τεράστια εµπειρία στον κλάδο.

IN BUSINESS

45


ADVERTISING FEATURE LEXIS NEXIS

ADIT: Ένα παγκόσμιο πρότυπο στη διεθνή φορολόγηση Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι διασυνοριακές συναλλαγές έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο σε τεράστια κλίμακα με ευρείες επιπτώσεις σε φορολογικά θέματα. Καθώς οι παραδοσιακοί φορολογικοί ρόλοι εξελίσσονται οι διεθνείς φορολογικοί σύμβουλοι τώρα χρειάζονται ένα μέσο εξασφάλισης και συγκριτικής αξιολόγησης της διεθνούς φορολογικής τους εμπειρογνωμοσύνης με άλλους συναδέλφους τους παγκοσμίως.

T

ο Advanced Diploma in International Taxation (ADIT) είναι ένα επαγγελματικό προσόν για τους διεθνείς επαγγελματίες σε φορολογικά θέματα, που εργάζονται στον εταιρικό χώρο. Έχει αναπτυχθεί και εποπτεύεται από κορυφαίους διεθνείς ειδικούς σε θέματα φορολογίας καθώς και από ακαδημαϊκούς. Παρέχει το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη διεθνή εταιρική φορολόγηση, ανεξαρτήτως βιομηχανίας ή τοποθεσίας. Το ADIT παρέχεται και απονέμεται από το Chartered Institute of Taxation (CIOT), το κορυφαίο επαγγελματικό σώμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ασχολείται αποκλειστικά με τη φορολογία. Ως ένα δύσκολο και απαιτητικό πιστοποιητικό οι κάτοχοι του ADIT επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο γνώσεων στη διεθνή φορολόγηση. Το ADIT είναι ένα παγκόσμιο πιστοποιητικό, το οποίο σήμερα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν φοιτητές από 90 χώρες και πάνω σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σε κάθε ήπειρο και σε κάθε μεγάλη αγορά και βιομηχανικό τομέα. Το πιστοποιητικό έχει σπονδυλωτή δομή, με ετήσιες εξετάσεις, στις οποίες οι φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο παρακάθηνται ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες, οι εργοδότες και οι κάτοχοι του ADIT μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κάποιος που παρακάθησε στις εξετάσεις του ADIT σε μία χώρα διαθέτει το ίδιο επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης με κάποιον ο οποίος παρακάθησε στις εξετάσεις του ΑDIT σε κάποια άλλη χώρα ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το παγκόσμιο δίκτυό μας από εξεταστικά κέντρα, το οποίο περιλαμβάνει και ένα στην Κύπρο, επιτρέπει στους σπουδαστές να παρακάθηνται σε εξετάσεις τοπικά, ελαχιστοποιώντας το κόστος και τον πολύτιμο χρόνο εκτός γραφείου. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις του ADIT είναι απλή και διαφανής. Η πλήρης

46

IN BUSINESS

διδακτέα ύλη διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.adit.org.uk. Επίσης διατίθενται οι απαραίτητοι και συνιστώμενοι κατάλογοι αναγνωστέου υλικού και λεπτομέρειες για το επίπεδο γνώσεων που απαιτείται. Επιπρόσθετα, διατίθενται παλαιότερα γραπτά εξετάσεων και πραγματικές απαντήσεις υποψηφίων δημοσιεύονται ως οδηγός για την προετοιμασία για τις επικείμενες εξεταστικές περιόδους. Επειδή το CIOT δεν προσφέρει μαθήματα ή εκπαίδευση, οι φοιτητές και οι εργοδότες τους έχουν την ευελιξία και την επιλογή να μελετήσουν με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν. Αυτό είναι ιδανικό για τον πολυάσχολο επαγγελματία που επιθυμεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της επαγγελματικής εξέλιξης με την εργασία και τις ευθύνες της ζωής του. Η Svetlana Stroykova της PwC Ρωσίας λέει: «Έχω εξασκήσει την τεκμηρίωση σχετικά με τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης συνδεδεμένων επιχειρήσεων για αρκετά χρόνια στη Ρωσία. Η απόφασή μου να παρακαθήσω στις εξετάσεις του ADIT ωθήθηκε από έναν αριθμό παραγόντων. Πρωτίστως ήθελα να συστηματοποιήσω και να δοκιμάσω τις γνώσεις μου για τις διεθνείς φορολογικές αρχές, να ενημερωθώ για τις πρόσφατες εξελίξεις και ιδίως στις τιμές μεταβίβασης, καθώς και να αποκτήσω ένα πιστοποιητικό που να αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύω ότι το ADIT παρέχει μια ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτό σε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα της διεθνούς φορολόγησης». Το ADIT παρέχει οφέλη στο επαγγελματικό προφίλ του κατόχου του και είναι επίσης χρήσιμο για εργοδότες και πελάτες. Η Katarina Petovska, Διεθνής Διευθύντρια TP σε μια πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής στη Σλοβακία και βραβευμένη με το Βραβείο

Stacey Fink, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ADIT

της ADIT CCH Transfer Pricing Prize για το 2012, λέει: «Η θεωρία, σε συνδυασμό με τις πρακτικές πτυχές, έκανε το ADIT κατά τη γνώμη μου ένα πολύτιμο προσόν για τους επαγγελματίες φορολόγησης σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες Οι εργοδότες μπορούν να είναι σίγουροι ότι η ομάδα τους αποτελείται από προσοντούχους ειδικούς στη διεθνή φορολόγηση και προτρέποντας τους υπαλλήλους τους να παρακαθήσουν στις εξετάσεις του ADIT, προσθέτουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις προσπάθειές τους για πρόσληψη. Οι πελάτες είναι σίγουροι ότι έχουν να κάνουν με καταρτισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εφάμιλλοι των καλύτερων διεθνών επαγγελματιών φορολόγησης σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εγγραφή ως σπουδαστής για το ADIT ή για να δείτε τα πλήρη στοιχεία της ύλης, παρακαλείστε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.adit.org.uk ή να επικοινωνήσετε με ένα μέλος της Ομάδας Εκπαίδευσης στο CIOT, αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@adit.org.uk.

Ειδικά μαθήματα ADIT στην Κύπρο KDC Limited Χρίστος Θεοφίλου 22875730 ctheophilou@kdc.com.cy www.kdc.com.cy Ινστιτούτο Λογιστικής Παντελή Στυλιανίδη Ελένη Στυλιανίδου 22871287 Για άλλες επιλογές παροχής μαθημάτων ADIT επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.adit.org.uk

www.inbusinessnews.com


+ Τηλεφωνία

Mobile

+ Internet

Τηλεόραση


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΠΡΟΣΕΧΩΣ στις οθόνες μας Μετά το συνέδριο Connected TV αναμένεται να δημοσιοποιηθεί «πράσινη βίβλος» για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ για ρύθμιση του μέλλοντος της τηλεόρασης

Εκατόν πενήντα σύνεδροι από όλη την Ευρώπη, πλήθος διεθνών MME, ένα συνέδριο και μια «πράσινη βίβλος» ετοιμάζονται να καθορίσουν στην Κύπρο περί τα τέλη του μήνα το μέλλον της τηλεόρασης. «Tι άλλο θα δούμε, λοιπόν, στην… έξυπνη μικρή οθόνη;», ρωτάμε τον εκτελεστικό πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Ανδρέα Πετρίδη, ο οποίος μιλά για το αύριο και τις προκλήσεις. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙ∆ΟΥ

48

IN BUSINESS

H

τηλεόραση στη νέα εποχή σηµαίνει διάδραση, διαδίκτυο, παιχνίδια, εφαρµογές, απεριόριστες επιλογές και έξυπνες προτάσεις. Το µέλλον της απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία µαζί µε την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διοργανώνουν και χρηµατοδοτούν το συνέδριο Connected TV στη Λεµεσό στις 25 και 26 Οκτωβρίου µε θέµα την «έξυπνη τηλεόραση». Ο Ανδρέας Πετρίδης µιλά για τη θεµατολογία του συνεδρίου, αλλά και για το τι θα δούµε προσεχώς στις οθόνες µας.

Με ποια θέµατα θα καταπιαστεί το Connected TV και γιατί έχει τραβήξει επάνω του την προσοχή της Ευρώπης; ενδιΤο συνέδριο έχει µια ιδιαίτερα ενδι αφέρουσα και αξιόλογη θεµατολογία, ειδικότερα όσον αφορά στο θέµα της νοµοθετικής ρύθµισης της «έξυπνης τηλε τηλεόρασης», σχετικά µε το οπτικοακουστικό περιεχόµενο που προσφέρει στο χρήστη απασχο-τηλεθεατή. Το κεφάλαιο αυτό απασχο λεί εδώ και καιρό όχι µόνο της αρµόδιες ρυθµιστικές Αρχές του τοµέα οπτικοα οπτικοακουστικών υπηρεσιών των χωρών - µελών της ΕΕ, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στηρίζει το συνέδριο. καθοριΑξίζει εδώ να σηµειωθεί και η καθορι στική χρονική συγκυρία κατά την οποία διοργανώνεται, αφού µετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, η αρµόδια Κοινοτική Επίτροπος, Neelie Kroes, αναµένεται να δηµοσιοποιήσει αυτό που ονοµάζουµε «πράσινη βίβλο» (green paper) σε σχέση µε την οπτικοακουστική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες - µέλη για τη ρύθ ρύθµιση της «connected tv». Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν συµπε συµπεριληφθεί και δύο εργαστήρια (workshops). Το πρώτο θα ασχοληθεί µε την επίδραση της «έξυπνης τηλεόρασης» στον τοµέα των εµπορικών ανακοινώσεων (τηλεοπτικών διαφηµίσεων) και το άλλο θα µελετήσει θέµατα που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων και των πνευµατικών δικαιωµάτων, καθώς και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση στο νέο αυτό ψηφιακό περιβάλλον. Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου; Βασικός στόχος είναι η επoικοδοµητική συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και η κατάληξη σε συγκεκριµένα συµπεράσµατα για την τεχνολογία της «έξυπνης

www.inbusinessnews.com


τηλεόρασης». Ευελπιστούµε ότι τα αποτελέσµατα του συνεδρίου θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη αναφορικά µε τον τρόπο που αυτή θα επηρεάσει τη νοµοθετική ρύθµιση του οπτικοακουστικού τοµέα στην Ευρώπη, τη βιοµηχανία των παραγωγών, την προστασία των πνευµατικών δικαιωµάτων των δηµιουργών, τον ανταγωνισµό στο χώρο, την ίδια την οικονοµία και τις καθηµερινές συνήθειες του χρήστη - τηλεθεατή. Είστε ικανοποιηµένος από τη µέχρι σήµερα ανταπόκριση και τις δηλώσεις συµµετοχής; Αναµένεται η συµµετοχή 150 συνέδρων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι µόνο, µεταξύ των οποίων, υψηλόβαθµα στελέχη γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συµβουλίου της Ευρώπης, υπουργείων, ρυθµιστικών Αρχών του ραδιοτηλεοπτικού τοµέα των ευρωπαϊκών χωρών, µη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων. Το συνέδριο έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών διεθνών ΜΜΕ, όπως επίσης και εξειδικευµένων εντύπων που ασχολούνται µε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία και τα οπτικοακουστικά µέσα. Ως εκ τούτου αναµένεται η προβολή του διεθνώς, γεγονός που του προσδίδει περισσότερο κύρος.

Πάντρεμα tv-διαδικτύου Ποιες είναι οι προκλήσεις µε τις οποίες βρίσκεται σήµερα αντιµέτωπη η τηλεόραση; Η µεγαλύτερη πρόκληση κρίνω ότι είναι το φαινόµενο «connected tv» (έξυπνη τηλεόραση). Πρόκειται για τη νέα γενιά τηλεοπτικών συσκευών, οι οποίες είναι συνδεδεµένες µε πλατφόρµες παροχής

www.inbusinessnews.com

Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΗΣ «ΕΞΥΠΝΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ», ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ

οπτικοακουστικών υπηρεσιών. Είναι αποτέλεσµα της σύγκλισης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή τεχνολογία και προσφέρεται από σύγχρονες συσκευές, όπως οι ταµπλέτες (tablets) και τα «έξυπνα τηλέφωνα» (smart phones). Οι υπηρεσίες που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης - τηλεθεατής και ο τρόπος αναζήτησής τους προσοµοιάζουν στον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου. Παρέχουν, δηλαδή, πλήθος υπηρεσιών, όπως, διαδραστικό περιεχόµενο µε εκατοντάδες εφαρµογές (applications), υπηρεσίες διαδικτύου και βίντεο κατ’ επιλογή, επιτρέποντας ταυτόχρονα την θέαση παραδοσιακών τηλεοπτικών προγραµµάτων από σταθµούς ελεύθερης ή συνδροµητικής µετάδοσης. Η πρόκληση αγγίζει και τη νοµοθετική ρύθµιση του φαινοµένου της «έξυπνης τηλεόρασης». Στην ουσία καλούνται

τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι ευρωπαϊκές ρυθµιστικές Αρχές του οπτικοακουστικού τοµέα να ρυθµίσουν και τµήµα του διαδικτύου. Ποια είναι τα οφέλη από το πάντρεµα της τηλεόρασης και του διαδικτύου; Τα οφέλη είναι πολλά για το χρήστη - τηλεθεατή. Από µια και µόνο οθόνη, δηλαδή από ένα τερµατικό, ο τηλεθεατής έχει, πλέον, τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί τα παραδοσιακά κανάλια ελεύθερης ή συνδροµητικής προβολής και παράλληλα να απολαµβάνει όλες τις υπηρεσίες που του προσφέρουν το διαδίκτυο και η πλατφόρµα παροχής υπηρεσιών µε την οποία είναι συνδεδεµένος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τέτοιες υπηρεσίες είναι οι εφαρµογές (applications), η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών µηνυµάτων, η σύνδεση µε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αναζήτηση και αγορά πρόσφατων ταινιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πόσο εύκολη θα είναι η προσαρµογή για τον χρήστη - τηλεθεατή; Είναι πεποίθησή µου ότι η εφαρµογή και η χρήση της «έξυπνης τηλεόρασης» θα είναι αρκετά εύκολη, ιδιαίτερα διαδεδοµένη και προσφιλής, κυρίως, ανάµεσα στις νεαρότερες ηλικίες. Και το σύνολο, όµως, της κοινής γνώµης θα µπορέσει εύκολα και γρήγορα, πιστεύω, να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να απολαύσει τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η αισιοδοξία µου για ευρεία χρήση της τεχνολογίας της «έξυπνης τηλεόρασης» πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ήδη η εµπειρία της χρήσης των υπηρεσιών του διαδικτύου, των ψηφιακών ταµπλέτων και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

IN BUSINESS

49


ADVERTISING FEATURE ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Το άνοιγμα της μεγάλης και πολλά υποσχόμενης κινεζικής αγοράς, με την πώληση πάνω από 150 κατοικιών σε Κινέζους σε διάστημα ενός έτους, εκτός από αξιοζήλευτο επίτευγμα αποτελεί και μια τονωτική ένεση για τον κλάδο της ανάπτυξης γης. Και έπεται συνέχεια, καθώς νέα deals εκατομμυρίων βρίσκονται στα σκαριά.

H

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDES

Ο διευθύνων σύμβουλος της Paschali Developers, Παναγιώτης Πασχάλης, τόλμησε να βγει εκτός συνόρων και δικαιώθηκε, πετυχαίνοντας θεαματικές πωλήσεις σε Κινέζους επενδυτές. Όπως ξεκαθαρίζει, εξάλλου, η αγορά της Κίνας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προσφέρει δυνητικούς αγοραστές ακινήτων για όλους, αρκεί να υπάρχει σοβαρότητα και επαγγελματισμός. Πείτε μας αρχικά, κ. Πασχάλη, λίγα λόγια για την Paschali Developers. Ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 1980 ως μια οικογενειακή επιχείρηση με μικρές αναπτύξεις εκ μέρους ιδιωτών για την κατασκευή μικρών πολυκατοικιών και οικιών. Έπειτα προχωρήσαμε και στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη λειτουργία τους, έχοντας μεγάλο ποσοστό στην εταιρεία Aqua Sol Hotels, που διατηρούσε ως βάση την Αγία Νάπα. Το 2004 προχωρήσαμε με ένα ανεξάρτητο κομμάτι της εταιρείας, το οποίο ασχολείτο μόνο με την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων και αυτή τη μορφή διατηρεί μέχρι σήμερα. Τότε μετακινήθηκε και η βάση της εταιρείας από την Αγία Νάπα στην Πάφο, διατηρώντας, επίσης, γραφεία στη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο. Μέχρι σήμερα η εταιρεία παραμένει οικογενειακή επιχείρηση.

Έπονται ΝΕΑ DEALS με Κινέζους 50

IN BUSINESS

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στην άγνωστη μέχρι τότε κινεζική αγορά; Πριν από ενάμιση χρόνο ξεκινήσαμε πρώτοι τις έρευνες και τις επισκέψεις στην Κίνα, αποκτήσαμε συνεργάτες εκεί κι έτσι καταφέραμε με επιτυχία να κάνουμε την είσοδό μας στην κινέζικη αγορά, η οποία ως τότε ήταν εντελώς άγνωστη στους Κύπριους. Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά, καθότι η εν λόγω αγορά δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού υπάρχουν αρκετά

www.inbusinessnews.com


αισιόδοξος

Είµαι πολύ . Εκτιµώ ότι θα δούµε δυναµική κάθοδο των Κινέζων στην Κύπρο, µετά τις πρώτες

πετυχηµένες

κινήσεις της εταιρείας µας μεγάλες διαφορές στον τρόπο αντίληψης, αλλά και αντιμετώπισης, από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Αληθεύει ότι έχετε ήδη πουλήσει περισσότερα από 150 ακίνητα; Οι πληροφορίες είναι όντως αληθείς. Τα νούμερα αυτά υπάρχουν και είναι γεγονός. Οι εν λόγω πωλήσεις έχουν διεκπεραιωθεί από την εταιρεία μας στα ποσά και τους αριθμούς που έχουν ακουστεί. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ολοκληρώσει περισσότερες από 150 πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους πελάτες. Ένας αριθμός εξαιρετικά υψηλός, δεδομένων των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία. Οι πωλήσεις που έγιναν ξεπερνούν τα €60 εκ μέχρι σήμερα. Πολλά έχουν λεχθεί τελευταίως γι’ αυτό το θέμα και διάφορα νούμερα ακούγονται. Αρκετοί σχολίασαν χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή σε αυτά, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν τις πωλήσεις αυτές προς όφελός τους. Ποια είναι τα κίνητρα τα οποία ωθούν ένα Κινέζο αγοραστή να προβεί σε επένδυση στην Κύπρο μέσω αγοράς ακινήτου; Ο βασικός λόγος που αγοράζει ένας Κινέζος κατοικία στην Κύπρο είναι η απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Φεβρουάριο του 2009, σε μία προσπάθεια του κράτους να αυξήσει τον αριθμό των επενδυτών από τρίτες χώρες, εξέδωσε κάποιους θετικούς κανονισμούς, δημιουργώντας ευνοϊκά κίνητρα για τους πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να επενδύσουν στην Κύπρο. Οι εν λόγω κανονισμοί καθορίζουν ότι ένας πολίτης χώρας εκτός ΕΕ μπορεί να αποκτήσει άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο, με την αγορά ακίνητης περιουσίας αξίας πέραν των €300.000. Αυτό ήταν το βασικό όπλο που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς, ώστε να προσελκύσουμε πελάτες από την κινεζική αγορά, το οποίο έδρασε σαν μαγνήτης και έφερε τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ ευνοϊκές, καθώς βοηθάνε τόσο η νομοθεσία όσο και

www.inbusinessnews.com

οι τιμές, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά συμφέρουσες. Την ίδια στιγμή η κινεζική οικονομία τα πάει πάρα πολύ καλά, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των πελατών που παρακολουθούμε κάθε μήνα.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Αρκετοί συνάδελφοί σας έχουν βγει με ταμπέλες και διαφημίσεις στην κινεζική γλώσσα, προσπαθώντας να προσεγγίσουν Κινέζους αγοραστές. Εμείς εργαζόμαστε αθόρυβα και δεν χρειαζόμαστε ούτε ταμπέλες ούτε διαφημίσεις. Όσοι διαφημίζουν σήμερα είναι αυτοί που μας ακολουθούν. Ως πρωτοπόροι που είμαστε, εμείς φέραμε και συνεχίζουμε να φέρνουμε μεγάλους αριθμούς Κινέζων πελατών στην Κύπρο. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και καταφέραμε επιτυχώς να γίνουμε γνωστοί στην Κίνα με το δικό μας τρόπο. Η διαφήμισή μας είναι οι πελάτες και οι συνεργάτες μας. Και οι ταμπέλες είναι ένας τρόπος διαφήμισης, αλλά στην κινέζικη αγορά δεν είναι αυτό που μετρά. Αυτά που έχουν καθοριστική σημασία είναι άλλα, πολύ πιο σημαντικά από τις ταμπέλες, όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης, τα έργα, η

Από την Paschali

Developers…

42

έργα έχουν συνολικά ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα

12

έργα βρίσκονται υπό ανέγερση

54

συνολικά τα projects της

153

κατοικίες πωλήθηκαν σε Κινέζους

355

Κινέζοι - πελάτες και μέλη των οικογενειών τους - ήρθαν στην Κύπρο χάρη στα deals με την εταιρεία

οικονομική σταθερότητα και οι ενεργές κατασκευές. Σας ανησυχεί ο ανταγωνισμός; Αντιθέτως. Χαίρομαι να βλέπω ότι και άλλες εταιρείες προχωρούν και κάνουν τα δικά τους διαβήματα, ώστε να εισέλθουν στην κινεζική αγορά, η οποία είναι μεγάλη και υπάρχει χώρος για όλους. Εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν ζημία, όμως η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορούν να τα καταφέρουν. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος, για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει άνοιγμα στην κινεζική αγορά, είναι να αφιερώσει χρόνο και χρήμα και αφού τα δεδομένα υπάρχουν, να καταφέρει να αποδείξει τις ικανότητές του, χωρίς να προσπαθεί με ανορθόδοξους τρόπους να επωφεληθεί πάνω σε βάσεις τις οποίες έχουμε βάλει εμείς. Αυτό που με ανησυχεί είναι οι μη επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ζημία, όχι απλώς σ’ εμάς, αλλά σε ολόκληρη την αγορά. Ορισμένοι δεν είναι επαγγελματίες και επιδιώκουν το γρήγορο κέρδος, χωρίς να τους ενδιαφέρει να υπάρξει συνέχεια σε αυτό το πολύ σημαντικό άνοιγμα που κάνουμε. Οι σοβαρές εταιρείες είναι οργανωμένες και πληροφορούν σωστά τους πελάτες. Οι αλεξιπτωτιστές, όμως, τις πλείστες φορές δίνουν λανθασμένες και παραπλανητικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα οι πιθανοί αγοραστές να χάσουν την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον τους για την κυπριακή αγορά. Όταν ένας αγοραστής ακούει πληροφορίες που διίστανται, ανησυχεί ότι κάποιος πάει να τον ξεγελάσει και τότε γίνεται η ζημιά. Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθούν στο μέλλον οι αγορές ακινήτων από Κινέζους; Είστε αισιόδοξος; Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και θα δούμε μια πολύ δυναμική κάθοδο των Κινέζων στην Κύπρο, μετά τις πρώτες πετυχημένες κινήσεις της εταιρείας μας. Χρειάζεται επαγγελματισμός. Εμείς για να καταφέρουμε να ανοίξουμε αυτή την αγορά ξοδέψαμε πολύ χρόνο και χρήμα. Προσωπικά ταξίδεψα πολλές φορές στην Κίνα και μελέτησα ενδελεχώς την αγορά. Δυστυχώς, στην Κύπρο πολλοί περιμένουν να βρουν τους πελάτες στο δρόμο ή να τους προσελκύσουν με διαφημίσεις στους δρόμους, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία. Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά και όσοι έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες στο αντικείμενο μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά, μελέτη και μεθοδικότητα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή και η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Θεωρώ ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη.

IN BUSINESS

51


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

DAMIAN HUGHES

Managing in times of crisis Πιστό στην παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, φιλοξενώντας κορυφαίους ομιλητές της διεθνούς σκηνής από το χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, το 11ο HR Management and Human Capital Conference παρουσιάζει φέτος τον Damian Hughes.

T

ο συνέδριο διοργανώνεται από τις PWC και IMH στις 21 Νοεµβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Ο οµιλητής, Damian Hughes, είναι ένας εκ των κορυφαίων σε θέµατα διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού στο Ηνωµένο Βασίλειο. ∆ιετέλεσε µέλος της προπονητικής οµάδας της Manchester United και επί σειρά ετών διευθυντής ανθρώπινου δυναµικού στη Unilever, όπου κατάφερε να επαναφέρει την αποδοτικότητα της παλαιότερης παραγωγικής µονάδας της εταιρείας στο Port Sunlight του Ηνωµένου Βασιλείου, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε µε επιτυχία παρόµοιες εργασίες στην Αφρική και τις ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων best seller, ανάµεσα στα οποία και τα εξής: Liquid Thinking, Liquid Leadership, The Survival Guide to Change, Change Catalyst και Change Inspiration. Στο βιβλίο του µε τίτλο Liquid Thinking,, ο Damian εξετάζει τις µεθόδους που χρησιµοποίησαν κάποιοι άνθρωποι για να πετύχουν µεγάλα επιτεύγµατα και δείχνει, µε εύκολα βήµατα, πώς µπορεί να τις εφαρµόσει κάποιος στη δική του ζωή, για να πραγµατοποιήσει τα όνειρά του. Επιπρόσθετα, µας δίδει παραδείγµατα «συνηθισµένων» ανθρώπων, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει τα

52

IN BUSINESS

µαθήµατα αυτά για να πετύχουν προσωπικές τους φιλοδοξίες, όπως, το να τρέξουν σε µαραθωνίο, να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι ή ακόµα να αντιµετωπίσουν κάποια σοβαρή ασθένεια. Το βιβλίο Liquid Leadership είναι βασισµένο στο ότι όλοι χρειαζόµαστε ήρωες. Οι άνθρωποι που κάνουν τα πράγµατα να συµβούν δείχνουν θάρρος και πάθος, ενώ παράλληλα επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και θέληση για να πετύχουν, ανεξάρτητα από την πρόκληση που έχουν µπροστά τους. Αυτοί είναι οι Liquid Leaders, όπως τους αποκαλεί ο αυγγραφέας. Μέσα από το βιβλίο του, ο Damian παρουσιάζει τις αρχές που έχουν εφαρµόσει επιτυχηµένα άτοµα και την προσέγγισή τους σε θέµατα ηγεσίας, καθώς και παραδείγµατα που εµπνέουν ανθρώπους µε τους οποίους κάλλιστα µπορεί κάποιος να συνεργάζεται σε καθηµερινή βάση. Το βιβλίο παρέχει, επίσης, πρακτικά παραδείγµατα που µπορείτε να εφαρµόσετε στο δικό σας ηγετικό ρόλο, µετατρέποντας το Liquid Leadership σε µια πραγµατικότητα για όλους όσοι µοιράζονται την επιθυµία να επιτύχουν σπουδαία πράγµατα. Στο Survival Guide to Change (Οδηγός Επιβίωσης για την Αλλαγή) ο Damian παραθέτει µια σειρά από διασκεδαστικές ιστορίες, µέσα από τις οποίες παρουσιάζει συναρπαστικές ιδέες και χρήσιµες συµ συµβουλές για το πώς κάποιος µπορεί να ξεχωρίσει και πραγµατικά να κάνει τη διαφορά, παρόλο που στη ζωή βρίσκε βρίσκεται αντιµέτωπος µε συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις. Στο Change Inspiration (Έµπνευση για Αλλαγή), ο συγγραφέας καταδεικνύει ότι όλες οι αλλαγές έχουν κάτι κοινό: Για να αλλάξει κάτι κάποιος πρέπει να αρχίσει να δρα µε διαφορετικό τρόπο. Τέλος, το βιβλίο How to Change

www.inbusinessnews.com


Ο Damian Hughes παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τον ορθό τρόπο εφαρμογής των αλλαγών που επιβάλλει η κρίση στις επιχειρήσεις

Absolutely Anything (Πώς να Αλλάξετε Απολύτως τα Πάντα) ξεχειλίζει από ισχυρές συµβουλές, καθοδήγηση, ακόµη και κόλπα που παραθέτουν, µέσα από συνεντεύξεις τους, µερικοί από τους πιο θετικούς και παραγωγικούς ανθρώπους στον κόσµο, όπως ο Mohammed Ali, ο Richard Branson, ο Sir Alex Ferguson και ο Tiger Woods. Πέρα από τα βιβλία που έχει γράψει, ο Damian εργάζεται ως σύµβουλος διαχείρισης αλλαγής και αθλητικός ψυχολόγος στις Sale Sharks, Warrington Wolves, England and GB Rugby League team. Ίδρυσε, επίσης, την εταιρεία Liquid Thinker, η οποία χρησιµοποιεί επιτυχηµένες εφαρµοσµένες µεθόδους και δείχνει, µε εύκολα βήµατα, πώς µπορείτε να τις εντάξετε στη ζωή και την επιχείρησή σας, ώστε να επιτύχετε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας. Είναι στην ουσία µια εταιρεία συµβουλευτικών υπηρεσιών, η οποία εξειδικεύεται σε θέµατα διαχείρισης αλλαγών, βοηθώντας ένα ευρύ φάσµα ατόµων, οµάδων και βιοµηχανιών να επιτύχουν υψηλό επίπεδο δέσµευσης και ανάπτυξης των εργαζοµένων τους.

Το συνέδριο Managing People and Companies in Times of Crisis είναι ο τίτλος του φετινού συνεδρίου µε οµιλητή τον Damian Hughes. Με την οικονοµία σε ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά, οι επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και καιρό σε µια φάση δύσκολων αλλαγών. Στην ηµερήσια διάταξη και στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται,

πλέον, το θέµα της µείωσης του κόστους και για τους διευθυντές ανθρώπινου δυναµικού αυτό µπορεί να επιτευχθεί µέσω διάφορων τρόπων, όπως, η µείωση µισθών και ωρών εργασίας, η κατάργηση θέσεων, οι απολύσεις και οι περικοπές σε ωφελήµατα. Όλα αυτά, αν δεν γίνουν ορθά, µπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Ο Damian Hughes, στο 11ο HR Management and Human Capital Conference, µε πρακτικά παραδείγµατα θα καταδείξει τον ορθό τρόπο εφαρµογής αλλαγών τόσο για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη που τις διευθύνουν όσο και για τους εργαζοµένους σε αυτές.

H συζήτηση Πέρα από τις παρουσιάσεις του Damian Hughes ξεχωρίζει και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία θα λάβουν µέρος γενικοί διευθυντές, αλλά και διευθυντές ανθρώπινου δυναµικού από κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους και θα µοιραστούν τις εµπειρίες των τελευταίων δύο χρόνων. Θα αναφερθούν στις επιπτώσεις που υπέστη η όλη διαδικασία διαχείρισης του πιο σηµαντικού κεφαλαίου τους - του ανθρώπινου δυναµικού - και θα δώσουν απαντήσεις σε καυτά ζητήµατα που αντιµετώπισαν ή συνεχίζουν να έχουν σήµερα ενώπιόν τους, όπως: Τι είδους περικοπές έγιναν ή γίνονται σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναµικού; Πώς πραγµατοποιούνται οι αποδεσµεύσεις προσωπικού; Πώς προχωράµε σε µειώσεις απολαβών;

Το µεγάλο ερώτηµα: «Αποδεσµεύσεις ή µειώσεις απολαβών;». Με ποιους τρόπους εφαρµόστηκαν οι περικοπές, πώς ανακοινώθηκαν και τι αντιδράσεις υπήρξαν; Ποιο ήταν το αποτέλεσµα των περικοπών για την επιχείρηση και για το ηθικό των εργαζοµένων που παρέµειναν; Πώς επηρεάστηκε η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της επιχείρησης; Πώς αντιµετωπίστηκε η νοµική πτυχή του θέµατος; Πώς η κρίση δίνει ευκαιρία για restructuring; Υπάρχει, άραγε, και η θετική πλευρά των λόγω της κρίσης αλλαγών; Αρχικά τα µέλη του πάνελ θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Damien Hughes και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στα πιο πάνω θέµατα. Ακολούθως ο λόγος θα δοθεί στο ακροατήριο για παρατηρήσεις, απόψεις, εισηγήσεις, ερωτήσεις και συζήτηση, την οποία θα συντονίζει ο προεδρεύων του συνεδρίου. Το 11ο HR Management and Human Capital Conference απευθύνεται σε γενικούς διευθυντές, αλλά και σε διευθυντές από όλους τους τοµείς οικονοµικής δραστηριότητας, σε διευθυντές και στελέχη ανθρωπίνου δυναµικού και άλλους επαγγελµατίες από το χώρο, περιλαµβανοµένων στελεχών ανάπτυξης και εκπαίδευσης, εργασιακών σχέσεων, συµβούλων επιχειρήσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου.

Το συνέδριο χορηγεί η εταιρεία Γιώργος Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το περιοδικό IN Business και το InBusinessnews.com. Για πληροφορίες και εγγραφές: ΙΜΗ, τηλέφωνο: 22505555, φαξ: 22679820, e-mail: events@imh.com.cy, website: www.imh.com.cy

www.inbusinessnews.com

IN BUSINESS

53


ADVERTISING FEATURE CABLENET

Πρωτόκολλο

IPv6

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ! Το πρωτόκολλο IPv6 ήλθε για να αυξήσει το εύρος των διευθύνσεων στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο. Προσφέρει σημαντικά τεχνολογικά πλεονεκτήματα για τους διαχειριστές δικτύων, αναβαθμίζοντας, ασφαλώς, και την εμπειρία του τελικού χρήστη, επισημαίνει ο ΙΤ Manager της Cablenet, Ανδρέας Ι. Λουκά.

T

ο ακρώνυμο IPv6 σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Internet Protocol Version 6, δηλαδή, Πρωτόκολλο Διαδικτύου Έκδοση 6. Είναι η φυσική εξέλιξη των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται στον παγκόσμιο ιστό. Δημοσιεύτηκε το 1998 και από τότε οι προμηθευτές διαδικτυακών προϊόντων, καθώς και οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, εργάζονται για την υλοποίησή του. Ο σχεδιασμός οδηγήθηκε, κυρίως, από τη ραγδαία

54

IN BUSINESS

ανάπτυξη του ίντερνετ, την εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) σχεδόν παντού, την ανάγκη για μεγαλύτερο εύρος διευθύνσεων, καθώς και για βελτίωση άλλων πτυχών του πρωτοκόλλου, σύμφωνα με τον κ. Λουκά. Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο κοντεύει να εξαντληθεί από διευθύνσεις; Το πρωτόκολλο IPv4, δηλαδή η τρέχουσα έκδοση, περιγράφηκε το 1981 από τον οργανισμό IETF (Internet Engineering Task

Force). Το 1980 η επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μόλις ξεκινούσε και βεβαίως κανείς δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ, έκτος από πανεπιστήμια και μεγάλους οργανισμούς. Εκείνη τη χρονική περίοδο οι δημιουργοί του πρωτοκόλλου IPv4, δουλεύοντας τότε για τον αμερικάνικο στρατό, καθόρισαν χώρο διευθύνσεων που αναλογούσε, περίπου, σε 4.000.000.000 σημεία τερματισμού. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη με το διαδίκτυο θα πρέπει να έχει τη δική της, μοναδική διεύθυνση. Εκτός από τους Η/Υ, σήμερα οι πλείστες συσκευές, όπως, βιντεοκονσόλες, κινητά, τηλεοράσεις, αποκωδικοποιητές και άλλες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ, ενώ παράλληλα ο αριθμός των χρηστών έχει εκτιναχτεί. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει το διαθέσιμο αριθμό μοναδικών διευθύνσεων. Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εξάντλησης του φάσματος διευθύνσεων IPv4; Για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση, οι οικιακοί χρήστες μέχρι σήμερα είχαν μία διεύθυνση για όλο το σπίτι, την οποία μοιράζονταν όλες οι συσκευές με έναν απλό δρομολογητή, μέσω του πρωτοκόλλου NAT. Περαιτέρω, οι παροχείς προχώρησαν σε διαφορετικές μεθόδους διαχωρισμού του διαθέσιμου χώρου, μέσω τεχνικών, όπως το Classless Inter-Domain Routing, που επιτρέπει το διαχωρισμό σε πιο μικρά μπλοκ. Για ποιο λόγο δεν υπάρχει IPv5; To IPv5 δόθηκε σε ένα άλλο πρωτόκολλο, που εστιαζόταν, κυρίως, σε χρήση του ίντερνετ για φωνή και βίντεο. Η χρήση του, όμως, δεν διαδόθηκε. Με ποιο τρόπο το IPv6 θα λύσει το πρόβλημα εξάντλησης των διευθύνσεων στο IPv4; Η τρέχουσα έκδοση έχει χωρητικότητα 32-bits,

∆εν υπάρχει διορία υλοποίησης του IPv6. Έχουµε, ωστόσο, φθάσει στο τέλος των διαθέσιµων IPv4 διευθύνσεων, έτσι

παροχείς και εταιρείες πρέπει να βιαστούν

www.inbusinessnews.com


55:Layout 1

10/2/12

9:53 AM

Page 1


ADVERTISING FEATURE CABLENET

Η Cablenet θα προχωρήσει µε υλοποίηση του

IPv6 για

οικιακούς χρήστες περί τα τέλη του έτους, ενώ για επιχειρηµατικούς πελάτες διατίθεται ήδη σε

δοκιµαστικό επίπεδο

που αναλογεί, περίπου, σε 4.000.000.000 διευθύνσεις. Το μήκος των διευθύνσεων στο IPv6 σχεδιάστηκε στα 128-bits, αυξάνοντας το εύρος τους, περίπου, σε 340.000.000.0 00.000.000.000.000.000.000.000.000.0 00 σημεία τερματισμού! Με αυτό τον τρόπο θα αντιστοιχούν πάμπολλες διευθύνσεις ανά άνθρωπο στη Γη. Υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα από το IPv6 εκτός από το αυξημένο εύρος διευθύνσεων; Το IPv6 έχει σημαντικά τεχνολογικά προτερήματα, που θα βοηθήσουν τους διαχειριστές δικτύων, καθώς και εξελίξεις άλλων βασικών πρωτοκόλλων. Καταρχάς το Multicast, η μέθοδος αποστολής δεδομένων σε πολλούς παραλήπτες ταυτόχρονα με ένα αποστολέα, πλέον, συμπεριλαμβάνεται. Αυτό αναμένεται να υποβοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών, όπως την τηλεόραση διαδικτύου. Περαιτέρω, το IPv6 δεν χρειάζεται απαραίτητα κεντρικό διαχειριστή διευθύνσεων, DHCP Server/Dynamic Host Configuration Protocol, καθώς, πλέον, υπάρχει τρόπος οι Η/Υ και άλλες μηχανές να ρυθμίζονται αυτόματα, ανιχνεύοντας το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένες, μέσω του πρωτοκόλλου Stateless Address Auto-Configuration. Αυτό, βεβαίως, θα ευκολύνει τη ζωή πολλών διαχειριστών, καθώς, επίσης, αφαιρεί πολυπλοκότητα για μικρά δίκτυα. Προσθέτει, επίσης,

56

IN BUSINESS

τεχνικές για ασφάλεια και κρυπτογράφηση σε επίπεδο πρωτοκόλλου και επιπλέον απλοποιεί την επεξεργασία για δρομολογητές, μέσω κάποιων βελτιώσεων στη δομή του πακέτου. Υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία όπου όλα θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο IPv6; Δεν υπάρχει διορία υλοποίησης για το IPv6. Ωστόσο, έχουμε ήδη φθάσει στο τέλος των διαθέσιμων IPv4 διευθύνσεων, έτσι παροχείς και εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν την υλοποίηση του πρωτοκόλλου πιο ζεστά. Υπάρχει ο κίνδυνος, εάν η υλοποίηση καθυστερήσει, να υποβαθμιστεί η εμπειρία του χρήστη στο διαδίκτυο, καθώς ορισμένες εφαρμογές δεν δουλεύουν σωστά με τις διάφορες τεχνικές εξοικονόμησης διευθύνσεων. Πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία αναβάθμισης σε IPv6; Η αναβάθμιση σε IPv6 δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν στον κόσμο δισεκατομμύρια χρήστες και συσκευές. Ορισμένοι Η/Υ θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να υποστηρίξουν το IPv6, ενώ νεότερες εκδόσεις λογισμικού είναι έτοιμες για την πλήρη λειτουργία του πρωτοκόλλου, όπως και για διάφορα υλικά δικτύου. Μέχρι, όμως, όλοι να μεταβούν σε IPv6, τα δύο πρωτόκολλα θα λειτουργούν παράλληλα, δηλαδή, dual-stack. Ένας υπολογιστής θα έχει IPv4 αλλά και IPv6 διεύθυνση. Ανάλογα με τον προορισμό που επιθυμεί ο χρήστης να ανοίξει, ο Η/Υ αυτόματα θα επιλέγει ποιο από τα δύο μπορεί να χρησιμοποιήσει, προτιμώντας πάντα το IPv6, έτσι ώστε να ωθείται η αλλαγή.

Ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνουν οι παροχείς διαδικτύου στο πλαίσιο της διαδικασίας αναβάθμισης; Λόγω του ότι οι διευθύνσεις IPv4 έχουν ήδη εξαντληθεί, αλλά οι χρήστες διαδικτύου συνεχώς αυξάνονται, οι παροχείς θα αναγκαστούν να λάβουν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης. Καταρχάς θα πρέπει να ωθήσουν τους πελάτες τους - οικιακούς και επιχειρηματικούς - στη χρήση του IPv6. Επιπλέον, δεν θα είναι σε θέση να δίνουν πολλές διευθύνσεις σε επιχειρήσεις, όπως δίνονταν παλιά, και αυτό ίσως δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα. Με τη ραγδαία αύξηση των χρηστών, οι παροχείς θα αναγκαστούν να μοιράζουν τις διευθύνσεις σε περισσότερους από ένα χρήστη, μέσω της χρήσης Carrier-Grade NAT, που απαιτεί επιπλέον συσκευές στο δίκτυο του παροχέα, με αποτέλεσμα ορισμένες εφαρμογές να μη λειτουργούν σωστά. Ευτυχώς, όμως, αυτές είναι η μειοψηφία. Εμείς, ως Cablenet, θα προχωρήσουμε με υλοποίηση IPv6 για οικιακούς πελάτες περί τα τέλη του έτους, ενώ για επιχειρηματικούς πελάτες διατίθεται ήδη σε δοκιμαστικό επίπεδο. Δυστυχώς, θα πρέπει να προχωρήσουμε, επίσης, με υλοποίηση του CG-NAT για κάλυψη αναγκών στο IPv4. Ο απλός χρήστης δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την εναλλαγή στο IPv6, καθώς δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το διαδίκτυο, νοουμένου ότι ο υπολογιστής του υποστηρίζει το IPv6. Διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσει σε αναβάθμιση του λειτουργικού του Η/Υ σε νεότερες εκδόσεις. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας μέρας IPv6 για τους χρήστες; Η παγκόσμια μέρα IPv6 είναι ένα ορόσημο για να δουν μέχρι πού βρίσκεται η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου παγκόσμια. Μεγάλες σελίδες στο διαδίκτυο ενεργοποίησαν το IPv6 παράλληλα με το IPv4, ενώ και παροχείς ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο σε μικρή μερίδα των χρηστών τους, για να δουν αν θα υπάρξουν προβλήματα. Για τους κοινούς χρήστες δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αφού και τα δύο πρωτόκολλα θα λειτουργούν παράλληλα.

www.inbusinessnews.com


57:Layout 1

10/2/12

9:55 AM

Page 1


ADVERTISING FEATURE VASSOS ELIADES ACCESSORIES LTD

Μια βραδιά με τον Giorgio DAMIANI

58

IN BUSINESS

T

ην Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 η εταιρεία Vassos Eliades Accessories Ltd, μαζί με τους διεθνούς φήμης οίκους Damiani και Ulysse Nardin, παρέθεσαν δείπνο σε εκλεκτούς καλεσμένους σε πολυτελή έπαυλη του Aphrodite Hills. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά εξαιρετικά κομμάτια από τις καινούργιες συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών των δύο οίκων. Τη βραδιά έκανε ακόμα πιο ξεχωριστή η παρουσία του ιδίου του κυρίου Giorgio Damiani, ο οποίος ταξίδεψε στην Κύπρο ειδικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

www.inbusinessnews.com


59:Layout 1

10/2/12

11:34 AM

Page 1

Χρειάζεστε έναν καλό λόγο για να μας επιλέξετε; Υπάρχουν πάνω από 25 εκατομμύρια. Suntech – απλά καλύτερη.

Τα Φ/Β πλαίσια είναι η καρδιά ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος. Η ποιότητα των υλικών και η τεχνολογική τους καινοτομία είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να είναι το Φωτοβολταϊκό Σύστημα αξιόπιστο και αποδοτικό. Σήμερα, περισσότερα από 25 εκατομμύρια Φ/Β πλαίσια Suntech έχουν ήδη εγκατασταθεί παγκοσμίως˙ η ευρύτερη βάση εγκατάστασης στον κόσμο. Αυτή είναι η ζωντανή

απόδειξη της απαράμιλλης ποιότητας και αξιοπιστίας Suntech. Ως Επίσημοι Αντιπρόσωποι της Suntech σας εγγυόμαστε την Γρήγορη Παράδοση σε όλη τη σειρά προϊόντων Suntech και, φυσικά, Εξυπηρέτηση μετά την πώληση, με την μοναδική δύναμη του Νο. 1 παγκοσμίως.

Επικοινωνήστε μαζί μας! Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να σας συστήσουμε τον πλησιέστερο και καταλληλότερο συνεργάτη μας σύμφωνα με την περιοχή και τις ανάγκες σας. www.spgreenenergy.com.cy


MONTHLYBRIEFING Around the globe ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

BRANDS

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΕΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΑΥΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΗΣΥΧΟ. ΕΑΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ, ΟΜΩΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΑΧΘΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΙΑΣ Ή ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ, ΤΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ.

1973

Ομάδες ομοφυλοφίλων κάνουν μποϊκοτάζ στην Coors Brewing, η οποία κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων ανάγκαζε τους υποψήφιους υπαλλήλους να περάσουν από ανιχνευτή αλήθειας, ρωτώντας τους εάν είναι ομοφυλόφιλοι.

1989

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γυναικών αναγγέλλει μποϊκοτάζ εναντίον της Domino’s Pizza, επειδή ο ιδρυτής της χρηματοδότησε μια ομάδα που υποστήριζε την κατάργηση των αμβλώσεων.

1996

Η Biotech μποϊκοτάρει 10 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τηγανιτών πατατών της McDonald’s, ως διαμαρτυρία για τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα.

2012

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γάμου ξεκινά την καμπάνια Dump Starbucks, με στόχο να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της εταιρείας να υποστηρίξει τους γάμους μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

ΟΥΝ ΪΚΟΤΑΡ ΕΣ ΜΠΟ ΙΤ Λ Ο Π Ι ΟΤΑΝ Ο

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG BUSINESSWEEK

A

ν µια µεγάλη εταιρεία ταχθεί δηµόσια κατά των αµβλώσεων ή των γάµων µεταξύ οµοφυλοφίλων κατά πάσα πιθανότητα θα δυσαρεστήσει αυτούς που τάσσονται υπέρ και κατά συνέπεια αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο brand το οποίο εκπροσωπεί. Κάτι τέτοιο δεν θα τη συνέφερε. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγραφεί σηµαντικές διαµάχες µεταξύ brands και καταναλωτών, οι οποίες οδήγησαν ακόµα και σε

µποϊκοτάζ προϊόντων, αν και µε την πάροδο του χρόνου όλο και λιγοστεύουν. Σ’ αυτό συνέβαλε η εξέλιξη της τεχνολογίας - ιδιαίτερα στον τοµέα της κοινωνικής δικτύωσης - µέσω της οποίας µια εταιρεία µπορεί κάλλιστα να αφουγκραστεί το κοινωνικό αίσθηµα για όλα τα καυτά κοινωνικά θέµατα και να αποφασίσει εάν θα πάρει θέση και µε ποια πλευρά ή αν θα κρατήσει την ουδετερότητά της. Οι απόψεις του καταναλωτικού κοινού καταγράφονται ασταµάτητα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και κάθε έξυπνη εται-

ρεία είναι εκεί, βλέπει, ακούει και αναλόγως πράττει. Υπήρξαν, βεβαίως, περιπτώσεις που εταιρείες «έπεσαν έξω», υποστηρίζοντας τη µια πλευρά µε αποτέλεσµα να εξάψουν την άλλη και να προκαλέσουν αντιδράσεις που δεν ανέµεναν. Αρκετές από αυτές επιστράτευσαν τις καλές τους σχέσεις µε τα ΜΜΕ, από τα οποία ζήτησαν να υποβαθµίσουν τις αντιδράσεις, κι άλλες απλώς περίµεναν να περάσει η µπόρα, να ξεφτίσει το θέµα και να καταλαγιάσουν τα πράγµατα, µέχρι που κανείς να µη θυµάται πια τίποτα γι’ αυτό.

ΑΘΗΝΑ 2004 - 2012 Από τη δόξα στα άδοξα

Σ ΤΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

τον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων γώνων του Λονδίνου εύλογα ο κάθε Έλληνας διερωτάται πώς η χώρα του έπεσε από τη δόξα του 2004 στα σημερινά άδοξα της ολέθριας οικονομικής κρίσης. Η διοργάνωση στοίχησε στην Ελλάδα, περίπου, €9 δις, καθιστώντας τους Ολυμπιακούς του 2004 τους ακριβότερους μέχρι εκείνη την εποχή. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν €7 εκ από το σύνολο των €9 δις, τα οποία δεν περιλάμβαναν τα έργα του Μετρό και του νέου αεροδρομίου. Λίγο πριν από την τελετή λήξης των αγώνων, η Ελλάδα προειδοποίησε την Ευρωζώνη ότι το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της χώρας θα ήταν χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2004 άγγιξε το 6,1% και το χρέος το 110,6% του ΑΕΠ, που ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ. Την επόμενη χρονιά η Ελλάδα εισήλθε σε μηχανισμό παρακολούθησης από την Κομισιόν και ήταν τότε που είχε, μάλιστα, αρχίσει να μειώνεται σημαντικά

και ο τουρισμός της, όταν Τουρκία και Κροατία άρχισαν να μπαίνουν στην… αντεπίθεση με δελεαστικά τουριστικά πακέτα. Στο μεταξύ το δημόσιο χρέος της χώρας είχε εκτοξευθεί στα €168 δις και όχι, ασφαλώς, λόγω των Ολυμπιακών και μόνο. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ κρέμεται από μια κλωστή. Αναλυτές εκτιμούν πως από το 2001, που η χώρα υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα, είχε χαλαρώσει, ξοδεύοντας αλόγιστα. Συν τοις άλλοις τα έσοδα των Ολυμπιακών ήταν σημαντικά λιγότερα από το κόστος τους. Ήταν ένας ακόμα πρόσθετος λάθος υπολογισμός στον ωκεανών των λαθών που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή δεινή θέση... ΠΗΓΗ: BLOOMBERG BUSINESSWEEK

60

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Curiosity

Οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η αποστολή του Curiosity πλησίαζε τον κόκκινο πλανήτη, αφού το δυσκολότερο κομμάτι της αποστολής ήταν η ασφαλής προσεδάφισή του. Η κάψουλα της ΝΑΣΑ, η οποία μετέφερε το Curiosity, έφτασε στον πλανήτη στις 6 Αυγούστου. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα του Άρη ανέπτυξε ταχύτητα 20.920 χιλιομέτρων την ώρα, έχοντας την προστασία ειδικής ασπίδας. Σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων από το έδαφος και αφού η ταχύτητα μειώθηκε στα 1.450 χιλιόμετρα, λόγω του αραιού αέρα, η κάψουλα αποσυνδέθηκε απελευθερώνοντας ένα τετράποδο μηχανισμό, από τον οποίο άνοιξε το μεγαλύτερο και ελαφρύτερο αλεξίπτωτο που κατασκευάστηκε ποτέ. Όταν ο μηχανισμός πλησίασε το έδαφος τα τέσσερα πόδια του απελευθέρωσαν αιολική ενέργεια, σταθεροποιώντας τον 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Έπειτα, τέσσερα χοντρά καλώδια από σύρμα κατέβασαν το Curiosity με ασφάλεια στον πλανήτη. Τα συστήματα προσεδάφισης του οχήματος στον Άρη και η κατασκευή του στοίχησαν συνολικά $2.5 δις.

Προσεδάφιση στον Άρη

ΕΜΕΙΣ

ΝΑΣΑ: Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Μη επανδρωμένα σκάφη μελετούν κάθε γωνία του ηλιακού μας συστήματος.

ΑΦΡΟ∆ΙΤΗ ΕΡΜΗΣ

ΑΡΗΣ

Ο Messenger μελετά το μικρό πλανήτη και έχει ανακαλύψει ηφαιστιογενή αποθέματα.

Αρκετά ενεργά διαστημόπλοια ερευνούν τον πλανήτη.

ΖΩΝΗ ΑΣΤΕΡΟΕΙ∆ΩΝ

Ο Dawn εξετάζει τα δύο μεγαλύτερα αντικείμενα της Ζώνη.

∆ΙΑΣ

Το Juno αναμένεται να εισέλθει στα πυκνά σύννεφα του πλανήτη, για να μελετήσει τα χημικά συστατικά του.

ΚΡΟΝΟΣ

Το Cassini έχει ανακαλύψει αλατόνερο στον πλανήτη και επίσης ότι ο δορυφόρος του, Τιτάνας, έχει την ίδια σύσταση με τη γη.

ΟΥΡΑΝΟΣ & ΠΟΣΕΙ∆ΩΝΑΣ

Ο Voyager 2 φεύγει από το ηλιακό μας σύστημα, αφού εξέτασε την επιφάνεια των δύο πλανητών.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ & ΖΩΝΗ ΚΑΪΠΕΡ

Ο New Horizons πρόκειται να μελετήσει τον Πλούτωνα, τους κομήτες της περιοχής και όσα περιτριγυρίζουν το ηλιακό μας σύστημα. ΠΗΓΗ: ΤΙΜΕ

➊ Η Huffington Post δημιούργησε το Huffington Post Oasis για ξεκούραση των δημοσιογράφων της, το οποίο χρησιμοποίησαν και οι υπάλληλοι της Google κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Old & new media meet

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΜΕ ΕΝΩΣΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ, ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

Η κυρία μαγνητοσκοπούσε τον εαυτό της καθώς έκανε δηλώσεις σε Ιταλό δημοσιογράφο, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι και οι μικρές τεχνολογικές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στις συνεντεύξεις.

Ένα αμερικανικό κανάλι έδωσε τα ηνία προβολής του συνεδρίου σε υπαλλήλους της Google, στέλνοντας όλους τους τεχνικούς του στα σπίτια τους για τη μέρα.

Η Google διαμόρφωσε στα γραφεία της ένα πολύχρωμο χώρο - μπαράκι ειδικά για τους επισκέπτες δημοσιογράφους των ΜΜΕ.

15%

ήταν η αύξηση των εσόδων της Inditex (Zara, Bershka κ.α.) το πρώτο τρίµηνο του 2012, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο του 2011, τα οποία υπολογίζονται σε €3.4 δις

Η New York Times για πρώτη φορά φέτος ξεκίνησε να μεταδίδει ζωντανά στην τηλεόραση τα συνέδριά της με εξελιγμένα και οικονομικά τεχνολογικά συστήματα.

ΠΗΓΗ: NEW YORK TIMES

www.inbusinessnews.com

IN BUSINESS

61


MONTHLYBRIEFING Around the globe

 KASHAGAN Κόστος κατασκευής: $116 Τοποθεσία: Καζακστάν

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

δις

Η χώρα έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, ίσως τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έδωσε το πράσινο φως για δημιουργία του έργου αυτού. Ο σταθμός κάνει εξόρυξη και εξαγωγή πετρελαίου μέσω πλοίων, αγωγών και τρένων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ο κακός καιρός, αφού η Βόρεια Κασπία θάλασσα είναι παγωμένη τους χειμερινούς μήνες.

ΤΑ 10 ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΕΡΓΑ

 GORGON

➌ ICHTHYS

 BOVANENKOVSKOYE

Κόστος: $57 δις Τοποθεσία: Αυστραλία

Κόστος: $43 δις Τοποθεσία: Αυστραλία

Κόστος: $41 δις Τοποθεσία: Ρωσία

Το Gorgon είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Αυστραλία και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Ο σταθμός αποθηκεύει, περίπου, 40 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το οποίο αποστέλλεται σε εργοστάσιο στο Barrow Island, όπου υγροποιείται.

Η Ιαπωνική INPEX λειτουργεί αυτό το έργο φυσικού αερίου. Ο σταθμός διαχωρίζει το φυσικό αέριο από άλλες μορφές υγρής ενέργειας και έπειτα αποστέλλονται σε εργοστάσια επεξεργασίας για εκμετάλλευση. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη «ιχθύς».

Βρίσκεται πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο και αποθηκεύει, περίπου, 173 τρις κυβικά πόδια βενζίνης. Για την εξυπηρέτηση και κατασκευή του σταθμού έχει κατασκευαστεί σιδηρόδρομος 335 μιλιών, ενώ ο αγωγός μεταφοράς της βενζίνης είναι ακόμη μεγαλύτερος.

 AUSTRALIA PACIFIC LNG

 WHEATSTONE

 QUEENSLAND CURTIS LNG

Κόστος: $37 δις Τοποθεσία: Αυστραλία

Κόστος: $34 δις Τοποθεσία: Αυστραλία

Κόστος: $35 δις Τοποθεσία: Αυστραλία

Αυτό το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ειδικά μηχανήματα για άντληση του φυσικού αερίου που βρίσκεται μέσα στο κάρβουνο. Ιαπωνία και Κίνα έχουν υπογράψει συμφωνία αγοράς του αερίου που θα παράγεται για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο σταθμός βρίσκεται στη Βορειοδυτική Αυστραλία και είναι κατά 64% ιδιοκτησία της Chevron. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο σταθμός θα υγροποιεί φυσικό αέριο.

Είναι το δεύτερο εργοστάσιο της Αυστραλίας που αντλεί φυσικό αέριο από το κάρβουνο. Η εξαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου από το σταθμό υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2014 και θα αποστέλλεται σε χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού.

 KEARL

 GLNG

 THREE GORGES DAM

Κόστος: $33 δις Τοποθεσία: Καναδάς

Κόστος: $30 δις Τοποθεσία: Αυστραλία

Κόστος: $28 δις Τοποθεσία: Κίνα

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς εξόρυξης πετρελαίου από άμμο. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και υπολογίζεται ότι θα παράγει 345.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, το οποίο θα διαχωρίζεται από την άμμο του ορυχείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο σταθμός αυτός αντλεί το φυσικό αέριο που βρίσκεται μέσα στο κάρβουνο και έπειτα το στέλνει με αγωγό 260 μιλιών στην πόλη Gladstone. Εκεί υγροποιείται και φορτώνεται σε πλοία για εξαγωγή. Το GLNG είναι μια από τις έξι μεγαλύτερες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία.

Είναι το ακριβότερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο. Η ιδέα να μετατραπεί κομμάτι του ποταμού Yangtze σε φράγμα γεννήθηκε πριν από 70 χρόνια. Η Κινεζική Κυβέρνηση, όμως, ενέκρινε το σχέδιο το 1992. Η δημιουργία του δημιούργησε σάλο, αφού χρειάστηκε να φύγουν από τη περιοχή ένα εκατομμύριο κάτοικοι.

ΠΗΓΗ: CNN ONLINE

62

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


ΔΩ Σ Ρ ΤΟ ΥΝ ΕΑ Υ Δ Ν ΠΕ ΡΟ ΓΙΑ ΡΙ ΜΗ Τ ΟΔ Τ ΟΥ ΙΚ ΕΣ Σ ΟΥ

TΟ ΙΝ BUSINESS ΤΩΡΑ ΣΕ TABLET!

40% έκπτωση

από την τιµή περιπτέρου

Σαρώστε τον κωδικό για να κατεβάσετε το app του περιοδικού

BROUGHT TO YOU BY


TO IN BUSINESS ΣΤΟ iPAD! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «γυρίσαμε σελίδα». Για την ακρίβεια, όμως, γυρνάμε, πλέον, και με swipe τις σελίδες μας. Έτσι, είτε με smart phone είτε με tablet, οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν όλο το περιεχόμενο των περιοδικών IN Business και Gold, καθώς και το ΙnBusinessNews.com, σε ψηφιακή μορφή από αυτό τον Οκτώβριο. To ΙnBusinessNews.com διατίθεται δωρεάν στους αναγνώστες. Η ψηφιακή συνδρομή των περιοδικών IN Business και Gold είναι κατά 40% οικονομικότερη από την τιμή περιπτέρου και ανέρχεται στα €36.99 για το IN Business και €49.99 για το Gold. Σημειώνεται ότι οι συνδρομητές της έντυπης έκδοσης των περιοδικών έχουν δωρεάν πρόσβαση στην ψηφιακή, ενώ στους συνδρομητές του IN Business προσφέρεται 50% έκπτωση για συνδρομή στο περιοδικό Gold είτε στο έντυπο είτε στην ψηφιακή μορφή.

Σαρώστε τον αντίστοιχο κωδικό για να κατεβάσετε το app που επιθυµείτε

IN Business

Gold

ΙnBusinessNews.com


Reload

Συμπληρώστε ξανά τα στοιχεία της συνδρομής σας σε περίπτωση προβλήματος, για να εξασφαλίσετε πρόσβαση στην ψηφιακή έκδοση του περιοδικού.

Subscribe

Ανανεώστε τη συνδρομή σας στο περιοδικό για ένα χρόνο, ξεκινώντας από το τελευταίο τεύχος κυκλοφορίας.

Restore

Επαναφορτίστε τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού.

Back

Επιστροφή στο μενού με τα τεύχη του IN Business.

Contents

Παραπέμπει στα περιεχόμενα του συγκεκριμένου τεύχους.

In Business

Sign in

Η πρόσβαση είναι δωρεάν για τους συνδρομητές της έντυπης μορφής. Χρησιμοποιήστε τον αριθμό λογαριασμού και το επίθετό σας, για να εξασφαλίσετε πρόσβαση στην ψηφιακή έκδοση.

Μεγέθυνση Χτυπήστε ελαφρά δύο φορές για μεγέθυνση και επαναφορά κανονικού μεγέθους ή αγγίξτε και ζουμάρετε με τα δάχτυλα.

Help

Οδηγίες για χρήση του app.


MONTHLYBRIEFING Σελιδοδείκτης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

ΒΙΒΛΙΟ 04 A COLOSSAL FAILURE

OF COMMON SENSE Συγγραφείς: Lawrence G. McDonald και Patrick Robinson Εκδόσεις: Crown Business Τι έγινε στη Lehman Brothers και

γιατί χρεοκόπησε; Οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και θεωρούνται ιδανικοί να το πράξουν, λόγω της ιδιότητας και της δράσης τους. Ο Patrick Robinson διετέλεσε συντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ στη New York Times και ο Lawrence G.

McDonald σημαίνον στέλεχος της Wall Street. Αξίζει να σημειωθεί πως στο βιβλίο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, και δηλώσεις ενός εκ των αντιπροέδρων της Lehman Brothers, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τη… διαλεύκανση της κατάρρευσης.

03

02

01

05

06 06

www.mashable.com

B. Gates: Reinvent the toilet 05 www.businessinsider.com Τον περασµένο µήνα, o Bill Gates ήταν ο οικοΣ. Αραβία: Πετρέλαιο ως το 2030 δεσπότης της Reinvent the Toilet Fair, η οποία Η Citigroup έχει προειδοποιήσει τη Σαουδική διοργανώθηκε στις ΗΠΑ και στόχο είχε να αναΑραβία ότι τα αποθέµατα πετρελαίου στη δείξει πιο φιλικές προς το περιβάλλον τουαλέτες. χώρα θα εξαντληθούν µέχρι το 2030, γεγονός Για τη συγκεκριµένη διοργάνωση, µάλιστα, που εντείνει τους φόβους εκτόξευσης της τιµής επένδυσε $42 εκ, στο πλαίσιο της στρατηγικής των καυσίµων τα επόµενα χρόνια. Το αραβικό για προσφορά στην κοινωνία, στην οποία έχει βασίλειο είναι ο µεγαλύτερος εξαγωγέας µαύεπικεντρωθεί από το 2008. Στην έκθεση παρουρου χρυσού στον κόσµο, καλύπτοντας το 13% σιάστηκαν οκτώ σχέδια τουαλέτας από ισόποσα της παγκόσµιας ανάγκης. Η Citigroup προπανεπιστήµια της χώρας, τα οποία επιχορηγήτείνει στη χώρα να αναπτύξει την παραγωγή θηκαν µε $400.000 έκαστο, για να προωθήσουν ηλεκτρικής ενέργειας, καθότι η πώλησή της θα τη δική τους πρωτότυπη ιδέα. Νικητής ανακηρύείναι πιο κερδοφόρα και θα κρατήσει περισχθηκε το California Institute of Technology, το σότερο. Παράλληλα, θα πρέπει να µειώσει τη οποίο κατασκεύασε τουαλέτα που λειτουργεί µε χρήση πετρελαίου για τις δικές της ανάγκες. ηλιακή ενέργεια. 66

IN BUSINESS

The Economist

01 Four more years?

Το Economist επικεντρώνεται στην τετραετή θητεία του Barack Obama και διερωτάται «τι έχει στην ατζέντα του για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον κρατήσουν για άλλα τέσσερα χρόνια». Η θητεία του δεν ήταν και τόσο ευεργετική για τη χώρα, αφού προστέθηκαν 3 εκ άνεργοι και το δηµόσιο χρέος αυξήθηκε κατά $5 τρις. Παράλληλα, οι προσπάθειές του για καταπολέµηση της υπερθέρµανσης του πλανήτη εξατµίστηκαν, ενώ ο επιχειρηµατικός κόσµος δεν µπορεί να βγάλει άκρη εάν ο πρόεδρος… είναι καπιταλιστής ή όχι. Στο µεταξύ, Ρωσία και Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ. Το στοίχηµα είναι µεγάλο για το δηµοκρατικό υποψήφιο.

Bloomberg Businessweek ESPN: Πώς τα κατάφερε 02

04

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

NEWSTAND

Το περιοδικό εστιάζει στο αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN και εξηγεί πώς κατάφερε να µετατραπεί από ένα µικρό τοπικό κανάλι στο µεγαλύτερο δίκτυο του είδους του διεθνώς. Ο κυριότεροι λόγοι, σύµφωνα µε το περιοδικό, είναι ο τρόπος προσέγγισης των θεµάτων του, αλλά και η ευκολία πρόσβασης που έχουν σ’ αυτό οι τηλεθεατές. Σήµερα οι συνδροµητές του έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλα τα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη µέσω του υπολογιστή τους, γεγονός που επιτυγχάνεται µε συνεχείς τεχνολογικές αναβαθµίσεις. Ο τζίρος του δικτύου, που απασχολεί 9.000 άτοµα διεθνώς και στεγάζεται σε εγκαταστάσεις 18 κτιρίων στο Μπρίστολ, αναµένεται να ανέλθει στα $8.2 δις το 2012.

03 Gold

The Inside Story

Το περιοδικό επικεντρώνεται στην άποψη των ξένων επενδυτών για την Κύπρο. ∆έκα ηγέτες στον κλάδο τους επαγγελµατίες - δικηγόροι, λογιστές και σύµβουλοι - εξηγούν πώς οι πελάτες τους αντιµετωπίζουν την παρούσα οικονοµική κατάσταση και το επενδυτικό κλίµα στην Κύπρο. Μερικά από τα ερωτήµατα που καλούνται να απαντήσουν είναι: Μήπως οι πελάτες εξέφρασαν την επιθυµία να µετακινήσουν τα κεφάλαια τους; Πόσο επηρέασε η κρίση των τραπεζών την εξέλιξη της Κύπρου σε επιχειρηµατικό κέντρο; Πώς θα ανταποκριθούν οι πελάτες τους στα µέτρα της Τρόικας;

www.inbusinessnews.com


INBRAND H ιστορία μιας μάρκας

Στην Κύπρο

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

το Jack Daniel’s βρίσκεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ από το 1986 αποκλειστικός αντιπρόσωπος είναι η A.S Xinaris & Sons Ltd. Σήμερα είναι το τέταρτο ουίσκι σε πωλήσεις στο νησί.

JACK DANIEL’S

1846

Ο Jasper Newton «Jack» Daniel γεννιέται στο Τενεσσί των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα από τα δώδεκα παιδιά του Calaway Daniel, υιού μεταναστών από την Ουαλία και τη Σκωτία.

1963

Ο Jack Daniel φεύγει από το σπίτι του σε μικρή ηλικία και μετακομίζει στον οικογενειακό φίλο Dan Call. Ο κύριος Call ήταν ιερέας στο Λίντσμπεργκ, αλλά είχε κι ένα αποστακτήριο ουίσκι λίγο έξω από την πόλη. Εκεί ο νεαρός Jack μαθαίνει να φτιάχνει το πρώτο του ουίσκι και όταν ο Call αποφασίζει να αφοσιωθεί στο λειτούργημα του ιερέα, αναλαμβάνει ο ίδιος το αποστακτήριο.

1866

Το αποστακτήριο Jack Daniel Distillery λαμβάνει άδεια λειτουργίας και θεωρείται το παλαιότερο καταχωρημένο στις ΗΠΑ, αλλά και εθνικό μνημείο. Ο Jack σε ηλικία μόλις 20 ετών είναι αδειοδοτημένος ποτοποιός και δημιουργεί για πρώτη φορά τη συνταγή του Old No. 7.

1890’s

Ο Jack Daniel δεν παντρεύεται ποτέ και δεν αποκτά παιδιά. Από νωρίς, ωστόσο, παίρνει υπό την προστασία του τον αγαπημένο του ανιψιό, Lem Motlow, ο οποίος ήταν πολύ καλός με τους αριθμούς και σύντομα ανέλαβε όλα τα λογιστικά της εταιρείας.

1904

Ο Jack Daniel κερδίζει το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθούσαν - χρυσό βραβείο για το ουίσκι του στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεν Λούις.

68

IN BUSINESS

$121,7 εκ καθαρά έσοδα

1907

Μια κλωτσιά στο χρηματοκιβώτιό του, επειδή δεν μπορούσε να θυμηθεί τον κωδικό, αποδεικνύεται μοιραία για τη ζωή του θρυλικού Jack. Από το χτύπημα σπάζει το δάχτυλο του ποδιού του. Η μόλυνση στο σημείο δεν του επιτρέπει τις μετακινήσεις. Με την υγεία του να τον εγκαταλείπει ο Jack Daniel μεταβιβάζει το αποστακτήριο στον Motlow.

ΤΟ ΛΙΝΤΣΜΠΕΡΓΚ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΣΤΕΓΝΕΣ» ΚΟΜΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΕΝΩ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ JACK DANIEL’S ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ. ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΥΙΣΚΙ.

1910

Η πολιτεία του Τενεσσί υιοθετεί νομοθεσία με την οποία απαγορεύει τη νόμιμη απόσταξη του δημοφιλούς Jack Daniels εντός των συνόρων της και ο Lem Motlow αναγκάζεται να ξεκινήσει εργασίες απόσταξης στο Σεν Λούις του Μισούρι και στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Ωστόσο, τα προϊόντα από τα δύο αυτά αποστακτήρια δεν πωλούνται ποτέ λόγω κακής ποιότητας.

1911

Ο Jack Daniels παθαίνει σηψαιμία και χάνει τη μάχη για τη ζωή.

1920

Ξεκινά η ποτοαπαγόρευση, με αποτέλεσμα τον τερματισμό των εργασιών απόσταξης σε όλες τις πολιτείες.

1933

1942

1938

1947

Η ποτοαπαγόρευση τερματίζεται. Σε ορισμένες πολιτείες, όμως, όπως το Τενεσσί συνεχίζεται, έτσι δεν μπορεί να επαναρχίσει η απόσταξη.

Ο Motlow, ως γερουσιαστής του Τενεσσί, συμβάλλει στην ανάκληση του νόμου και το αποστακτήριο πιάνει και πάλι δουλεία.

Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση απαγορεύει την παρασκευή ουίσκι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως το 1946. Ο Motlow αρχίζει ξανά την παραγωγή του Jack Daniel’s το 1947, όταν υπάρχει και πάλι διαθέσιμο καλαμπόκι καλή ποιότητας.

Ο Lem Motlow πεθαίνει και κληροδοτεί το διυλιστήριο στα παιδιά του Robert, Reagor, Dan, Conner και Mary.

2012

Ο Ουαλός, Mark Evans, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή του περίφημου ουίσκι σε σημειώσεις της προ-προγιαγιάς του από το 1853, της οποίας ο κουνιάδος είχε μεταναστεύσει στο Τενεσσί, υπονοώντας συγγένεια με τον Jack.

Πωλείται σε

130 χώρες No.7

Πολλοί μύθοι ακούγονται για τη σημασία του αριθμού «7» στο μπουκάλι. Ορισμένοι λένε ότι ο Jack Daniel είχε επτά φιλενάδες και άλλοι ότι ο τρόπος που έγραφε το «J» έμοιαζε με «7». Μερικοί ισχυρίζονται ότι απλώς διάλεξε το επτά επειδή θεωρείται τυχερός αριθμός. Μία ιστορία αναφέρει ότι ήταν ο αριθμός σιδηροδρομικής αποστολής σε ένα βαρέλι και μία άλλη ότι ήταν η έβδομη συνταγή ή η έβδομη δοκιμαστική παρτίδα του Jack. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ με βεβαιότητα, αφού ο κύριος Jack πήρε το μυστικό μαζί του στον τάφο.

www.inbusinessnews.com


Αποκτήστε μια ολοκαίνουργια έπαυλη 700 χρονών. Lombardi PrivateVillas Resort

Lombardi Private Villas Resort

w w w. o i ko s - l o m b a r d i . com Κεντρικά Γραφεία: 293, Πρωταράς Λεωφ. Κάβο Γκρέκο P.O.BOX 33981 • 5319 Παραλίμνι Αμμόχωστος • sales@oikos-cy.com

80030004 (χωρίς χρέωση εντός Κύπρου) 23 831001

23 814330 99 625150 www.oikosgroup.eu


MONTHLY BRIEFING AGENDA

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

* ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

* Συνέδρια & εκθέσεις εξωτερικού

10

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

15

-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

18

-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

27

-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

14

-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

28

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

28

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

30

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

70

IN BUSINESS

RETAIL CRIME & LOSS PREVENTION 2012 www.brcevents.com Χώρος: Λονδίνο Διοργάνωση: BRC

FMCG IN RUSSIA www.adamsmithconferences.com Χώρος: Ξενοδοχείο Marriott Grand, Μόσχα Διοργάνωση: Adam Smith

* Σεµινάρια & προγράµµατα εκπαίδευσης

8

-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

INTERNATIONAL DEFENCE & SECURITY FAIR www.helexpo.gr Χώρος: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Διοργάνωση: Helexpo Α.Ε.

THE FUTURE OF BANKING IN GREECE

17

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

24

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10

NOEΜΒΡΙΟΥ

www.euromoneyconferences.com Χώρος: Νέα Υόρκη Διοργάνωση: Euromoney Conferences

BRITISH RETAIL CONSORTIUM www.brcevents.com Χώρος: Εδιμβούργο Διοργάνωση: BRC

Πώς οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τρόφιμα διασφαλίζουν την υγιεινή των προϊόντων τους. Χώρος: Λεμεσός Διοργάνωση: Optimum Quality Consultants

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

14

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

THE CORPORATE FINANCING FORUM

THE FOREX FORUM USA

Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: P.A. PeopleAchieve Ltd

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

AQUA THERM WARSAW 2012

www.euromoneyconferences.com Χώρος: Παρίσι Διοργάνωση: Euromoney Conferences

Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: Peter Andreou Training Consultants Ltd

ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟ∆ΟΥΣ ΥΦΕΣΗΣ

www.boussiasconferences.gr Χώρος: Αθήνα Διοργάνωση: The Financial Times

www. aquatherm-warsaw.com Χώρος: Βαρσοβία Διοργάνωση: KMD International Srl

Διοργάνωση: Public Course

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΕΛΑΤΩΝ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

12th WOMEX www.helexpo.gr Χώρος: Θεσσαλονίκη Διοργάνωση: Helexpo Α.Ε.

INTERCONNECTING CISCO NETWORKING DEVICES PART 1

Χώρος: Κεντρικά Γραφεία People Achieve, Λευκωσία Διοργάνωση: Peter Andreou Training Consultants Ltd

-28

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ∆ΙΚΑ ΣΑΣ BUSINESS EVENTS ΣΤΟ

christophoros@imh.com.cy

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΤΑΛΩΣ Τηλέφωνο: (+357) 22454333 CIIM Τηλέφωνο: (+357)22462246 Website: www.ciim.ac.cy Computrain Ltd Τηλέφωνο: (+357) 7000 27 70 Website:www.computrain.com.cy DekaPlus Business Services Τηλέφωνο:25760055 Deloitte Τηλέφωνο: (+357) 22360300  Website: www.deloitte.com/cy  EditC-MMC Τηλέφωνο: (+357) 22466633 Website: www.editc.com Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: (+357) 22.713000 Website: www.euc.ac.cy GFK (Cypronetwork Consultancy Group) Τηλέφωνο: (+357) 25730540 Website: www.cypronetwork.com ΙΜΗ Τηλέφωνο: 22505555 Website: www.imh.com.cy Innovage Consulting Τηλέφωνο:  +357 22 485607 Website:www.innovageconsulting.com interFRONTIERS interKNOWLEDGE Τηλέφωνο: (+357) 22625222 Website:www.inter-knowledge.net Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)  Τηλέφωνο: 22889840 Website: www.ccci.org.cy Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ)  Τηλέφωνο: 22806144 Κυπριακή Εταιρεία Ανάπτυξης Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΚΕΑΔΕ) Τηλέφωνο: (+357) 22410178 Website: www.keade.org.cy Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης Τηλέφωνο: 22411435 Website: www.cycert.org.cy Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης Τηλέφωνο: 22411411 Website: www.cys.org.cy Κυπριακός Σύνδεσμος Ανθρώπινου Δυναμικού Τηλέφωνο: (+357) 22318081 Website: www.cyhrma.org  Mantis (Cyprus) Τηλέφωνο: (+357). 22442211 Website: www.mantis.com.cy  M.B.A. Enterprises  Τηλέφωνο: (+357) 22766355 Website: www.MBAenterprises.net Mediterranean Management Centre Τηλέφωνο: 77777252 Website: www.mmclearningsolutions.com MK Professional Training Services  Τηλέφωνο: 99594902  M.M. Knowledge Training & Consulting Τηλέφωνο: 22357020 Website: www.mm-knowledge.com.cy ΟΕΒ Τηλέφωνο: (+357) 22665102 Website: www.oeb.org.cy OPTIMUM QUALITY CONSULTANTS Τηλέφωνο: (+357) 25587463 Website: www.optimum.com.cy Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: 22452656 Website: www.ucy.ac.cy P.A. PeopleAchieve Τηλέφωνο: 22773334 Website: www.peopleachieve.com Planning Cyprus  Τηλέφωνο: (+357) 22456050 Website: www.planningcyprus.com PowerImage / MISCO Cyprus Τηλέφωνο: (+357) 22660006 Website: www.powerimageservices.com Virtual IT Ltd Τηλέφωνο: (+357) 22660690 Website:www.virtual-it.com.cy/

www.inbusinessnews.com


9

3rd LIMASSOL ECONOMIC FORUM

17

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τ

o Limassol Economic Forum αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Κύπρο, όπου καταθέτουν τις απόψεις τους επιφανή άτομα του διεθνούς οικονομικού τοπίου. Με σύμμαχο τις προηγούμενες διοργανώσεις, το περιοδικό IN Business υπόσχεται και φέτος μια άρτια διοργάνωση με πολλές καινοτομίες στη θεματολογία. To φόρουμ συγκεντρώνει κάθε χρόνο μερικούς από τους σπουδαιότερους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, ηγέτες και εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και όλο τον κόσμο. Το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη ιδεών σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής. Διεξάγεται σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science και το Cyprus LSE Alumni Association.

25

-26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ CONNECTED TV CONFERENCE Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν το πανευρωπαϊκό συνέδριο Connected TV με θέμα: Looking Beyond the AVMS Directive: Τhe challenge of Connected TV. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών και η κατάληξη σε πορίσματα για την τεχνολογία της «έξυπνης τηλεόρασης». Το συνέδριο είναι μέρος του προγράμματος των «υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εκδηλώσεων. Χώρος: Le Meridien

www.inbusinessnews.com

22

NOEMBΡΙΟΥ

8ο ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Το Συνέδριο Οικονομικής Διεύθυνσης αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη των οικονομικών διευθυντών και διευθυντών λογιστηρίου στην Κύπρο. Σκοπός του είναι η συνεχής ενημέρωση των οικονομικών διευθυντών, διευθυντών λογιστηρίου, αλλά και στελεχών - λογιστών των κυπριακών επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στον τομέα τους. Χώρος: Hilton Park

13

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2ο ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Το συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και παρουσιάζει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην κυπριακή αγορά. Χώρος: Hilton Park

6

NOEMBΡΙΟΥ

3η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΕΦΟ∆ΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙ∆ΑΣ Στόχος της έκθεσης και του συνεδρίου είναι η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της μείωσης του κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Παράλληλα με το συνέδριο θα λειτουργεί έκθεση, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις logistics. Χώρος: Hilton Cyprus

21

NOEMBΡΙΟΥ

11ο ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ Tο συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη επαγγελματιών ανθρώπινου δυναμικού, γενικών διευθυντών και διευθυντών από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Απώτερος στόχος του είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, όπως, προσλήψεις, μισθολόγια και παραγωγικότητα. Χώρος: Hilton Park

∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ THE 2nd CYPRUS ENERGY FORUM Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το συνέδριο θα αναδείξει θέματα, όπως, η επάρκεια και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Χώρος: Hilton Park

7

∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

9ο MARKETING FORUM Διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό μεταφέρουν τις τελευταίες εξελίξεις και την τεχνογνωσία σε θέματα μάρκετινγκ. Το συνέδριο απευθύνεται σε διευθυντές μάρκετινγκ, sales και brand managers, διαφημιστικά γραφεία, διευθυντές δημοσίων σχέσεων. Χώρος: Hilton Park

IN BUSINESS

71


P TO

2 01 2 ER NKS K N A BA LD B E R TH WO 00 10

Η Κίνα αναδύεταί, οί ΗΠα εΠίΠλεούν Καί Η εύρώΠΗ βούλίαζεί AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ


Τις πληγές τους από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη μετρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ εκείνες της Κίνας εξακολουθούν να ηγούνται των αναδυόμενων αγορών σε μια νέα εποχή για το τραπεζικό σύστημα. Το περιοδικό The Banker αξιολογεί και αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα του πλανήτη και φανερώνει ότι για άλλη μια χρονιά κερδισμένες βγήκαν το 2011 οι τράπεζες των ΗΠΑ.

Τ

ο ότι η οικονοµική κρίση στην Ευρωζώνη πήρε τον τραπεζικό τοµέα πολλά βήµατα πίσω, κατά το 2011, δεν αποτελεί έκπληξη για κανένα. Τα αποθεµατικά και τα βασικά ίδια κεφάλαια (Tier 1 Capital) των τραπεζών στη λίστα του περιοδικού The Banker, Top 1000 World Banks (Ιούλιος), συνέχισαν να αυξάνονται, όµως µε πιο βραδείς ρυθµούς. ∆υστυχώς, στο ερώτηµα κατά πόσο η απόδοση των τραπεζών στις µεγάλες αγορές µπορεί να είναι βιώσιµη και διατηρήσιµη, η απάντηση, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τράπεζες της Ευρώπης, είναι σίγουρα αρνητική! Σύµφωνα µε την έρευνα του περιοδικού, από τις 49 τράπεζες, οι οποίες από κέρδη aτο 2010 εµφάνι-

ΟΙ 25 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ (ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΧΩΡΑ

ΖΗΜΙΕΣ ($ΕΚ) 17.364

1

Εθνική Τράπεζα Ελλάδας

Ελλάδα

2

Dexia

Βέλγιο

15.127

3

Intesa Sanpaolo

Ιταλία

12.428

4

UniCredit

Ιταλία

9.998

5

Τράπεζα Πειραιώς

Ελλάδα

9.674

6

Banco Financiero y de Ahorros Group

Ισπανία

6.373

Ελλάδα

6.123

Ιταλία

6.092

7

Alpha Bank

8

Banca Monte dei Paschi di Siena

9

Lloyds Banking Group

Βρετανία

5.476

10

Λαϊκή Τράπεζα

Κύπρος

5.306 2.776

11

Dexia Bank Belgium

Βέλγιο

12

UBI Banca

Ιταλία

2.761

13

Catalunya Banc

Ισπανία

2.590

Κύπρος

1.749

14

Τράπεζα Κύπρου

15

Millenium bcp

16

Hudson City Bancorp

Πορτογαλία

1.581

ΗΠΑ

1.225

Αυστρία

1.153

17

Osterreichische Volksbanken

18

Banca Popolare di Milano

19

Grupo Unnim

20

Caixa Geral de Depositos

21

WGZ Bank

22

Banco Portugues de Investimento (BPI)

23

Erste Group

Αυστρία

417

24

Attica Bank

Ελλάδα

323

25

Belarusbank

Λευκορωσία

299

www.inbusinessnews.com

Ιταλία

901

Ισπανία

733

Πορτογαλία

693

Γερμανία

560

Πορτογαλία

424

σαν απώλειες το 2011, όλες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από 13. Αντίθετα, µόλις 14 τράπεζες µετέτρεψαν τα κέρδη τους σε ζηµίες σε διάστηµα ενός έτους, πάντοτε σε παγκόσµιο επίπεδο. Μάλιστα, στις 25 τράπεζες που εµφάνισαν ζηµίες, ενώ το προηγούµενο έτος είχαν κέρδη, µόνο µια - η Hudson City Bancorp - προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το µέγεθος του προβλήµατος γίνεται πιο ξεκάθαρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2011 το συνολικό κέρδος πριν από τη φορολογία για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν µόλις $2.1 δις, ενώ το 2010 ήταν $85.5 δις.

ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ Την ίδια στιγµή 34 τράπεζες επέστρεψαν σε κερδοφορία µετά από ζηµίες που είχαν καταγράψει το 2010, ωστόσο και πάλι ο αριθµός είναι πολύ µικρός, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 είχαν επιστρέψει σε κερδοφορία 105 τράπεζες. Το µεγαλύτερο «success story» της χρονιάς ήταν οι τράπεζες των ΗΠΑ, µιας και από εκεί προερχόταν το 50% των τραπεζών που κατέγραψαν εκ νέου κέρδη, ξεκαθαρίζοντας σε µεγάλο βαθµό τα «κακά δάνεια». Ακόµα και ονόµατα ευρωπαϊκών τραπεζών όµως, όπως η ABN Amro και η West LB, που θεωρούνταν συνώνυµο της κρίσης, πλέον βρίσκονται στο δρόµο της ανάκαµψης. Οι βρετανικές τράπεζες, µε τη δική τους σειρά, δεν κατάφεραν να αποστασιοποιηθούν από τα προβλήµατα της Ευρωζώνης. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) της χώρας συρρικνώθηκε το 2011, ενώ η Royal Bank of Scotland βγήκε εκτός της παγκόσµιας δεκάδας. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των κερδών πριν από τη φορολογία µειώθηκε σε λιγότερο βαθµό από ό,τι στην Ευρωζώνη (περίπου 8,2%), τα στοιχεία φανερώνουν ότι ακόµα και η Βραζιλία ξεπέρασε , πλέον, τη Βρετανία σε επίπεδο κερδών. Κι αυτό παρόλο που η βάση των στοιχείων ενεργητικού της Βραζιλίας είναι µόλις το ένα πέµπτο του µεγέθους της Βρετανίας. Από την άλλη πάλι, ο τραπεζικός κλάδος στη Βρετανία είναι από µόνος του µια διιστάµενη ιστορία. Η Lloyds επέστρεψε σε ζηµίες, ενώ δύο από τις µεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, η HSBC και η Barclays, βρέθηκαν ανάµεσα στις κορυφαίες της παγκόσµιας λίστας, στις θέσεις 4 και 15 αντίστοιχα. Σηµαντικό, πάντως, µέρος των κερδών τους οφείλεται σε δραστηριότητες εκτός του Ηνωµένου Βασιλείου. Της HSBC από τις δράσεις της στις αναδυόµενες αγορές και της Barclays από τον επενδυτικό βραχίονα της Lehman Brothers, που εξαγόρασε το 2008.

IN BUSINESS

73


12 20 S R E K NK BAN A B E RLD H T WO 0 00 1 P TO

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ελλάδα και Κύπρος κατέχουν περίοΜια από τις μεγαλύτερες πτη θέση στην ανάλυση του περιοδιπληγές που άνοιξε η αποκού. Αναφέρεται ότι από την Ελλάδα μείωση των ελληνικών ομολόγων δεν φαίνεται ξεκίνησε το κύµα των αποµειώσεων στις λίστες του The Banker που παρέσυρε τις τράπεζες σε τεράκαι όπως αναφέρεται δεν είναι άλλη από τη γερμαστιες απώλειες. νική Hypo Real Estate, η Οι κυπριακές τράπεζες καταγράοποία κρατικοποιήθηκε το φουν σηµαντική υποχώρηση στη 2009. Από την απομείωση του ελληνικού χρέους τα λίστα του περιοδικού, µετρώντας τις γερμανικά ταμεία επωμίπληγές που άφησε η έκθεση στην στηκαν ζημιές €8.9 δις, τα ελληνική αγορά και η αποµείωση των οποία στην ουσία πληρώνουν οι Γερμανοί φορολοελληνικών οµολόγων. Συγκεκριµένα, γούμενοι. για το 2011 η Λαϊκή Τράπεζα υποχώρησε από τη θέση 216 στη θέση 243 σε όρους Tier I- µε $3.2 δις, σηµειώνοντας πτώση 10,77 % και η Τράπεζα Κύπρου υποχώρησε από τη θέση 208 στη θέση 302 µε $2.6 δις, σηµειώνοντας πτώση 35,11%. Το µέγεθος της πρώτης έφθασε τα $43.7 δις, υποχωρώντας κατά 23,26% και της δεύτερης στα $48.5 δις, υποχωρώντας κατά 14,94%. Η αναλογία µεταξύ δανείων και αποθεµατικών για τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν 79,11% και για την Τράπεζα Κύπρου 77,04%, καταδεικνύοντας το µέγεθος του προβλήµατος. Οι ζηµίες της Λαϊκής Τράπεζας έφτασαν τα $5.3 δις και της Τράπεζας Κύπρου τα $1.7 δις.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

74

IN BUSINESS

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (% ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

XΩΡΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Σύµφωνα µε λίστα του The Banker, οι δέκα χώρες που κατέγραψαν τις µεγαλύτερες απώλειες, εξαιτίας διαγραφών από οµόλογα, ήταν κατά σειρά η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, το Μπελίζ, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουκρανία και η Αγκόλα. Οι διαγραφές, ως ποσοστό των λειτουργικών κερδών, για την Ελλάδα έφτασαν στο 302% και για την Κύπρο στο 242%.

302,13 242,48 124,88 121,61 91,3 64,42 62,94 44,37 41,42 37,04

Τη µεγαλύτερη βλάβη στη λίστα έχει υποστεί η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία είχε διαγραφές ως ποσοστό των λειτουργικών κερδών ύψους 433%, ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας µε διαγραφές 348% και η δανέζικη FIH Erhvervsbank µε 343% ως ποσοστό των λειτουργικών κερδών.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (% ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ)

ΤΡΑΠΕΖΑ

Λαϊκή Τράπεζα Εθνική Τράπεζα Ελλάδας FIH Erhvervsbank Irish Bank Resolutoin Corporation Τράπεζα Πειραιώς Alpha Bank CatalunyaCaixa Attica Bank Banco Financiero y de Ahorros Group Allied Irish Banks

433,62 348,17 343,35 275,55 267,99 262,59 220,44 211,81 198,11 179,58

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ Μπορεί το κλίµα στην ανάλυση του περιοδικού για το 2011 να µην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι απουσιάζουν και οι θετικές εξελίξεις. Τρανό παράδειγµα αποτελεί η πορεία της Κίνας και η γενική της κατάταξη. Πλέον η Κίνα ισοφάρισε τις ΗΠΑ, έχοντας τέσσερις τράπεζες στην πρώτη δεκάδα των τραπεζών µε τα µεγαλύτερα βασικά ίδια κεφάλαια (Tier 1 Capital), ενώ η κινεζική ICBC κατάφερε να εκτοπίσει την HSBC και να κερδίσει µια θέση ανάµεσα στις τρεις κορυφαίες τράπεζες παγκοσµίως. Παρά τις ανησυχίες για την αγορά ακινήτων της χώρας οι προοπτικές παραµένουν πολύ µεγάλες, ενώ η κερδοφορία των τραπεζών είναι υπεραρκετή, για να ξεπεραστούν «κακά δάνεια» που ενδεχοµένως να προκύψουν. Η χώρα ήταν το 2011 δέκατη στην παγκόσµια κατάταξη όσον αφορά στην απόδοση κεφαλαίου, µε όλες τις χώρες που την ξεπέρασαν να προέρχονται από αναδυόµενες αγορές.

Από τις 49 τράπεζες, οι οποίες από κέρδη το 2010 εμφάνισαν απώλειες το 2011, όλες - εκτός από 13 - προέρχονται από την ΕΕ

www.inbusinessnews.com


Η Κίνα ήταν δέκατη διεθνώς το 2011 στην απόδοση κεφαλαίου, με όλες τις χώρες που την ξεπέρασαν να προέρχονται από αναδυόμενες αγορές Φυσικά, προτού οι ευρωπαίοι επενδυτές βιαστούν να κλείσουν θέση για να πετάξουν σε µια από αυτές τις αγορές, αποβλέποντας στις υψηλές αποδόσεις, καλό είναι να έχουν κατά νουν ότι η διείσδυση του τραπεζικού κλάδου παραµένει περιορισµένη για ορισµένους σηµαντικούς λόγους. Χώρες, όπως το Πακιστάν, περιλαµβάνουν υψηλό ρίσκο, λόγω πολιτικών και διοικητικών αναταραχών, γεγονός το οποίο αποθάρρυνε την ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου, σε σύγκριση µε το µέγεθος του πληθυσµού. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγµα της Αργεντινής, που φιγουράρει στην πρώτη θέση, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισµό που την ταλανίζει. Η αύξηση της τάξης του 50% στα κεφάλαια το 2010 έδειχνε µη βιώσιµη, όµως το 2011 περιορίστηκε στο 12,3%, χωρίς να επηρεάσει την κερδοφορία, φανερώνοντας ότι οι τράπεζες της χώρας δεν έχουν µεγάλη διάθεση για δανεισµό υψηλού ρίσκου, ένα στοιχείο που πιθανώς να µειώσει και τις αποδόσεις.

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΧΩΡΑ

ΑΠΟΔΟΣΗ (%)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Αργεντινή

42,82 40,41 36,08 35,96 30,46 29,89 28,02 27,35 26,74 26,39 25,97 25,31 24,39 23,72 23,33

Περού Ινδονησία Πακιστάν Ρωσία Πολωνία Νότιος Αφρική Βιετνάμ Βραζιλία Κίνα Βενεζουέλα Αυστραλία Μαρόκο Τουρκία Μαλαισία

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ: ΕΝΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Με το τραπεζικό σύστηµα να έχει δεχθεί βαθιά πλήγµατα στα θεµέλιά του, οι κανονισµοί της Βασιλείας ΙΙΙ αυξάνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, προάγοντας την ενισχυµένη διαχείριση του κινδύνου από τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Στόχος φυσικά είναι η σταθερότητα του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και

Παγκόσμιο Top 10 ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΤΡΑΠΕΖΑ

ΧΩΡΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ($ ΕΚ)

1

Bank of America

ΗΠΑ

159.232

2

JP Morgan Chase & Co

ΗΠΑ

150.384

3

ICBC

Κίνα

140.028

4

HSBC Holdings

Βρετανία

139.590

5

Citigroup

ΗΠΑ

131.874

6

China Construction Bank Corporation

Κίνα

119.135

7

Mitsubishi UFJ Financial Group

Ιαπωνία

117.018

8

Wells Fargo & Co

ΗΠΑ

113.952

9

Bank of China

Κίνα

111.173

10

Agricultural Bank of China

Κίνα

96.413

η επανάκτηση της εµπιστοσύνης των επενδυτών και του καταναλωτή. Παρόλα αυτά, για τους αναλυτές είναι αµφίβολο κατά πόσο θα µπορέσουν και πάλι να αντιµετωπίσουν την αστάθεια των χρηµατοπιστωτικών αγορών και την περιπλοκότητα των µεγάλων τραπεζικών ιδρυµάτων.

Το 2011 το συνολικό κέρδος, πριν από τη φορολογία, για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν μόλις $2.1 δις, ενώ το 2010 ήταν $85,5 δις


77:Layout 1

10/2/12

11:38 AM

Page 1


ΜΑΝ Α ΕΡ ΤΖ Ο ΠΡΟΪΟΝ /Υ ΝΕ ΠΗ

ΡΕ Σ ΙΑ

2 12

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

IN BUSINESS AWARDS

78

IN BUSINESS

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ/ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

www.inbusinessnews.com


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ IN BUSINESS AWARDS

2012 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

ΕΠ

ΙΧΕ

ΙΡΗ ΣΗ

LIFETIME ACHIEVEMENT ΑWARD

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΒΕS T

O W

LA RK P C E

έρχεται να επιβραβεύσει επιχειρήσεις, πρακτικές και ανθρώπους που διέπρεψαν στο κυπριακό επιχειρείν. Οι καιροί παραμένουν γεμάτοι προκλήσεις και αβεβαιότητα. Ωστόσο, σε τέτοιες εποχές είναι που τα ταλέντα επιβιώνουν, η επιχειρηματική διορατικότητα παίρνει σάρκα και οστά, οι σωστές ιδέες βρίσκουν ανταπόκριση και ο ιδιοφυής μάνατζερ αποδεικνύει την επιχειρηματική ευκινησία του. Για πέμπτη συνεχή χρονιά τα IN Business Awards προτείνουν και αναδεικνύουν πρόσωπα, εταιρείες και θεσμούς που τώρα παρά ποτέ είναι καίριο να εντοπίζουμε, να αναγνωρίζουμε και να επικροτούμε. Σε 9 διαφορετικές κατηγορίες και ανάμεσα σε 45 συνολικά υποψηφιότητες παρουσιάζουμε σήμερα τους άριστους του κυπριακού επιχειρείν, οι οποίοι διεκδικούν τη δική σας ψήφο.

YOUNG BUSINESS LEADER ΑWARD ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

Οι προτεινόμενοι και οι νικητές πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια: • Στην περίπτωση επιχειρήσεων είναι εγγεγραμμένες κυπριακές εταιρείες στον Έφορο Εταιρειών ή έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Κύπρο. • Στην περίπτωση ατόμων (Κατηγορία Μάνατζερ) η βάση των δραστηριοτήτων τους είναι η Κύπρος. • Οι επιχειρήσεις, στελέχη των οποίων συμμετέχουν στην επιτροπή, δικαιούνται να είναι υποψήφιες στις κατηγορίες των βραβεύσεων. Τα στελέχη αυτά, όμως, δεν δικαιούνται να ψηφίσουν τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται. • Οι χορηγοί και τα στελέχη τους δικαιούνται υποψηφιότητες στις κατηγορίες. • Εξαιρούνται από το διαγωνισμό οι εμπορικές τράπεζες και οι θυγατρικές τους, οι ημικρατικοί οργανισμοί ή άλλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

ΧΟΡΗΓΟΙ:


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η κυπριακή επιχείρηση που σε αντίξοους καιρούς συνεχίζει να πατά γερά στα πόδια της και να κτίζει το μέλλον της

ATHIENITIS SUPERMARKET Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία επικεντρώθηκε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της µε καινούργιο εξειδικευµένο για το σκοπό αυτό γραφείο, επένδυσε σε σύγχρονα ψυγεία και ράφια µε µεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και εγκατέστησε νέο κεντρικό σύστηµα κλιµατισµού. Επίσης, έχει βάλει µπρος τη διαδικασία σχεδιασµού ενός δεύτερου καταστήµατος. Η πάγια στρατηγική της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την εµπιστοσύνη που αποπνέει και αυτός είναι ο λόγος που, εν καιρώ κρίσης, η υπεραγορά σηµείωσε 15% αύξηση κερδών κατά το 2011.

CORINA SNACKS H Corina Snacks Ltd είναι µια ηγέτιδα εταιρεία στην κατηγορία των σνακ, µε τις γνωστές µάρκες Lay’s, Doritos, Snacks A Jacks, Quaker και Cheetos. Η καινοτοµία αποτελεί µέρος της στρατηγικής της, εξού και αφουγκράστηκε την τάση των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή και λάνσαρε στην κυπριακή αγορά προϊόντα, όπως, τα Lay’s στο Φούρνο µε 70% λιγότερα λιπαρά, τα Lay’s Ολικής µε τρία δηµητριακά ολικής αλέσεως, τις ρυζογκοφρέτες µε χαµηλά λιπαρά Snack A Jacks και τα Quaker δηµητριακά µε βάση τη βρώµη. Η υποστήριξη των νέων προϊόντων, σε συνδυασµό µε την αφοσίωση της εταιρείας πίσω από

80

IN BUSINESS

τα λανσαρίσµατα, είχαν ως αποτέλεσµα την αύξηση των πωλήσεών της τα τελευταία δυο χρόνια και του µεριδίου αγοράς στην κατηγορία των σνακ.

CTC GROUP Η Cyprus Trading Corporation Plc (CTC), µέλος του Οµίλου Σιακόλα, θεωρείται ο µεγαλύτερος εµπορικός οργανισµός στην Κύπρο. Ασχολείται µε εισαγωγή και διανοµή, λιανικό εµπόριο, εµπορία οχηµάτων και µηχανηµάτων, ανάπτυξη και διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τηλεπικοινωνίες και έργα υποδοµής. Ένα από τα ισχυρά ατού της είναι η ικανότητα να παραµένει εστιασµένη σε κάθε κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών που δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερη σηµασία δίνεται στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του προσωπικού. Με το θεσµό του management trainee νέοι πτυχιούχοι µπορούν να αποκτήσουν εµπειρίες και να αρχίσουν την επαγγελµατική τους σταδιοδροµία σε υπεύθυνες θέσεις της εταιρείας. Το 2011, µια πολύ δύσκολη χρονιά για την αγορά, η CTC πέτυχε κύκλο εργασιών µαζί µε τις θυγατρικές και συνδεδεµένες εταιρείες της, €443 εκ και καθαρά κέρδη ύψους €9.4 εκ.

Είναι αντιπρόσωπος και διανοµέας των αυτοκινητοβιοµηχανιών Renault και Mitsubishi, ενώ πολύ σύντοµα θα προσθέσει ακόµα µια µάρκα αυτοκινήτων στην οικογένειά της, την DACIA, την οποία θα παρουσιάσει στο προσεχές Motorshow 2012. Η Dacia είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσοµένη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιοµηχανία των τελευταίων χρόνων. Εταιρικός στόχος της Fairways είναι η συνεχής αναβάθµιση των υπηρεσιών προς τους πελάτες της, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και αξίας.

MEDOCHEMIE Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 και παράγει 600 συνολικά φάρµακα. Η βιοµηχανία κατόρθωσε κατά το 2011 να ανακτήσει τη θέση που είχε στις εξαγωγές πριν από την παγκόσµια κρίση και να τις αυξήσει κατά 15%. Καλύπτει το 23% όλων των βιοµηχανικών εξαγωγών της Κύπρου και έχει ήδη ξεπεράσει το φράγµα των 100 εκ ευρώ σε εξαγωγές φαρµακευτικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών της, µάλιστα, το 2012 αναµένεται να ξεπεράσει εκείνη των εισαγωγών του ιδιωτικού τοµέα της Κύπρου σε φάρµακα.

FAIRWAYS H Fairways ιδρύθηκε το 1967 και είναι από τους αρχαιότερους εισαγωγείς αυτοκινήτων στην Κύπρο.

www.inbusinessnews.com


MΑΝΑΤΖΕΡ Ο ηγέτης που ξέρει να θεμελιώνει το σήμερα και να οραματίζεται το αύριο

ΜΗΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, Α/ΦΟΙ ΛΑΝΙΤΗ - COCA-COLA HELLENIC

Ο Μηνάς Αγγελίδης έχει πτυχίο BSc στη διοίκηση επιχειρήσεων και MSc στη διοίκηση προσωπικού από το University of Stirling της Σκωτίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Unilever, όπου παρέµεινε για επτά χρόνια. Στην Coca-Cola Hellenic άρχισε να εργάζεται από το 1999. Τo 2005 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή πωλήσεων Ελλάδος, ενώ από το 2008 είναι γενικός διευθυντής της Α/φοί Λανίτη στην Κύπρο. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η ενοποίηση της εταιρείας µε τη µητρική Coca-Cola Hellenic. Πραγµατοποίησε µια σειρά σοβαρών επενδύσεων για εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων και προχώρησε σε εξαγορές, όπως, το νερό πηγής Κύκκος. Λάνσαρε, επίσης, νέα προϊόντα και κατηγορίες, όπως, τον καφέ illy issimo και το ενεργειακό ποτό Μonster.

ΒΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ MANAGING DIRECTOR, DEMETRIADES GROUP

Ο Βάσος ∆ηµητριάδης ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στον τοµέα εισαγωγής και εµπορίας µεταχειρισµένων περονοφόρων οχηµάτων. Με διορατικότητα κέρδισε την εµπιστοσύνη µεγάλων οίκων κατασκευής µηχανηµάτων και ίδρυσε τη Demetriades Handling. Ταυτόχρονα ξεκίνησε την www.inbusinessnews.com

ανάπτυξη του οµίλου του στους τοµείς εξοπλισµού αποθήκης, ανταλλακτικών, ενοικιάσεων, υδραυλικών και επαγγελµατικού εξοπλισµού καθαρισµού. To 2005 δηµιούργησε την Demetriades Hydraulics για ενοικίαση επαγγελµατικών µηχανηµάτων µακρόχρονης µίσθωσης και το 2012 την Dememarine Services µε προϊοντα και υπηρεσίες για τη ναυτιλία.

ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ CEO, PHC FRANCHISED RESTAURANTS PUBLIC

Ο Λύσανδρος Ιωάννου εργάστηκε στην Pepsi Cola International και την Procter & Gamble. Σήµερα είναι CEO και ο µεγαλύτερος µέτοχος της PHC Franchised Restaurants Public Ltd. Η εταιρεία λειτουργεί περισσότερα από 60 εστιατόρια µεγάλων brands, όπως, Pizza Hut, KFC, Taco Bell, TGI Friday’s και Wagamama σε Κύπρο, Ελλάδα και Σερβία. Συνέχισε την ανάπτυξη εν καιρώ κρίσης µε τη λειτουργία εννέα νέων εστιατορίων, δηµιουργώντας 150 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, σε συνεργασία µε την IMH, ανέλαβε τη διαχείριση του συνεδριακού κέντρου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Το 2011 η εταιρεία τιµήθηκε µε το βραβείο Best Performing Yum Franchisee in Europe για τα brands Pizza Hut, KFC και Taco Bell.

ΔΑΡΕΙΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, EDT OFFSHORE

Ο ∆αρείος Μελάς είναι διευθύνων σύµβουλος και εκ των ιδρυτών του οµίλου εταιρειών EDT Offshore µε έδρα την Λεµεσό. Έχει σπουδάσει ναυτιλιακά στο Λονδίνο και ασχολείται µε τον τοµέα των offshore πλοίων που εξυπηρετούν τις πλατφόρµες πετρελαίου και ασχολούνται µε την πόντιση αγωγών και καλωδίων στη θάλασσα. Υπό τη διεύθυνσή του ο όµιλος EDT παρέχει σηµαντικές υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τοµέα εξεύρεσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, A. STEPHANIS & CO

Το µεγάλο ενδιαφέρον του για τα ηλεκτρονικά ώθησε τον Χριστόδουλο Στεφανή στις ΗΠΑ για σπουδές στον τοµέα αυτό. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας κύρια δραστηριότητα ήταν η εµπορία ηλεκτρονικών εξαρτηµάτων. Το µικρό κατάστηµα Στεφανής στη ∆ηµοσθένη Σεβέρη σύντοµα εξελίχθηκε σε σηµείο αναφοράς. Η διορατικότητά του τον οδήγησε στη µεγάλη απόφαση της δηµιουργίας ενός παγκύπριου δικτύου καταστηµάτων, το οποίο σήµερα πρωτοπορεί στον τοµέα της κινητής τηλεφωνίας και των ηλεκτρονικών. IN BUSINESS

81


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η εταιρεία που παρέχει, στηρίζει, οργανώνει, συνδέει και ενδυναμώνει

ABACUS Είναι ένας από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς του τομέα των υπηρεσιών. Δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στους τομείς επιχειρηματικής συμβουλευτικής, σύστασης και διαχείρισης εταιρειών, λογιστικής, μισθοδοσίας, αλλά και σε υπηρεσίες εμπιστευματοδόχου. Το πελατολόγιό της αποτελείται από ιδιωτικές, δημόσιες, πολυεθνικές και εταιρείες εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στον κόσμο. Διαθέτει γραφεία σε Λευκωσία και Λεμεσό και προσωπικό, το οποίο υπερβαίνει τα 150 άτομα από 21 χώρες. Κατέχει την πιστοποίηση Platinum Employer από το ACCA του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πρόσφατα απέκτησε το πιστοποιητικό Quality Checked από το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

EUROFAST GLOBAL Η εταιρεία, με ιστορία 30 και πλέον χρόνων, ιδρύθηκε αρχικά από την ελεγκτική Euroglobal (πρώην BKR Damianou). Η Eurofast προσφέρει υπηρεσίες μισθοδοσίας, συγχωνεύσεων και εξαγορών, φορολογικές, λογιστικές και συμβουλευτικές. Τη δεκαετία του 2000 επεκτάθηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και απασχολεί πάνω από 225 άτομα προσωπικό σε 18 πόλεις στην περιοχή με κεντρικά γραφεία στην Κύπρο. Σήμερα αποτελεί

82

IN BUSINESS

τη μοναδική ελληνική boutique εταιρεία με πλήρη στελεχωμένα δικά της γραφεία στην ευρύτερη περιοχή.

INTERCOLLEGE GLOBALTRAINING Το Intercollege Globaltraining είναι το όνομα που υιοθέτησε από τον Ιανουάριο του 2012 το τμήμα επαγγελματικών σπουδών του Intercollege/Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ταυτόχρονα έγινε και η ενοποίηση των εργασιών του στις τρεις χώρες όπου δραστηριοποιείται: Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία. Οι κινήσεις αυτές απετέλεσαν τη μετεξέλιξη του Intercollege Globaltraining σε ένα διεθνή οργανισμό επαγγελματικών σπουδών, με εξειδίκευση στα λογιστικά, ελεγκτικά και χρηματοοικονομικά, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από 3000 CEOs, CFOs και συνεταίρους ελεγκτικών εταιρειών στα πέντε κέντρα σπουδών: Λευκωσία, Λεμεσό, Αθήνα, Βουκουρέστι και στο καινοτόμο Live On Line.

RENAISSANCE SECURITIES (CYPRUS) H εταιρεία αποτελεί τον κύριο χρηματιστηριακό και χρηματοοικονομικό βραχίονα της Renaissance Capital (www. rencap.com), μίας από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές, με σημαντική παρουσία σε Ρωσία, Αφρική και αναδυόμενη Ευρώπη,

καθώς και στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Ο Όμιλος Renaissance δραστηριοποιείται, επίσης, στη λιανική τραπεζική στη Ρωσία και έχει σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας στην Ουκρανία και της ανάπτυξης γης στην Αφρική. H Renaissance Securities (Cyprus) Ltd, με στοιχεία ενεργητικού πέραν των $4 δις, εκτελεί σχεδόν 20.000 συναλλαγές την ημέρα και εργοδοτεί στην Κύπρο 65 στελέχη.

TRUST INTERNATIONAL INSURANCE COMPANY (CYPRUS) H εταιρεία ιδρύθηκε το 1990, έχοντας έδρα τη Λεμεσό. Το 2003 μετατράπηκε σε κυπριακή με άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών υπηρεσιών και από τον Αύγουστο του 2009 εισήλθε δυναμικά στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για ένα σύγχρονο οργανισμό που εξελίσσεται βάσει των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Στόχος της είναι να προσθέτει περισσότερη αξία στα χρήματα του πελάτη, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προϊόντα στο ίδιο κόστος με υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης.

www.inbusinessnews.com


tennis208mmx280mm.qxd:Layout 1

9/27/12

12:26 AM

Page 1

Because only a thin line separates success from failure

...great companies from ordinary ones

Make the call

www.abacus.com.cy Leading international business advisors in Cyprus. Address: Elenion Building, 5 Them. Dervis street, 1066, Nicosia, P.O.Box 25549, Nicosia, CY 1310, Telephone: 22 555800, Fax: 22 555801, E-Mail: abacus@abacus.com.cy, Web-Site: www.abacus.com.cy


84:Layout 1

10/2/12

11:39 AM

Page 1


globaltraining ACCA ad 2012_CPD seminars ad 08/09/2012 19:05 Page 1

Commitment to Excellence

CPD Seminars (Continuous Professional Development) Seminar Topics ● ● ● ● ●

Financial & Management Accounting Audit & Assurance Legal & Tax Financial Services (Banking & Capital Markets) Management

For further information on our CPD seminars, please visit www.globaltraining.org or contact seminars@globaltraining.org or +357 22841540.

CYPRUS 46 Makedonitissas Ave., P.O. Box 24005, 1700 Nicosia Tel: +357- 22841500 Fax: +357- 22357484 info.cy@globaltraining.org

92 Ayias Phylaxeos Str., P.O.Box 51604, 3507 Limassol Tel: +357- 25381180 Fax: +357- 25386982 info.cy@globaltraining.org

52, Famagousta Avenue, 6019 Larnaca - Dhekelia Road Tel: +357 - 24747500 Fax: +357 - 24652213 info@intercollege-larnaca.com

GREECE 265 Mesogeion Ave., Neo Psichiko, 15451 Athens Tel: 30210 - 6722868 Fax: 30210 - 6729629 info.gr@globaltraining.org

ROMANIA 31A Economu Cezarescu Str., Sector 6, 060754 Bucharest Tel: 4031- 4253663 Fax: 4031- 4253662 info.ro@globaltraining.org

www.globaltraining.org


86:Layout 1

10/2/12

10:08 AM

Page 1


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η μικρομεσαία επιχείρηση που με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, στοχεύει στην κορυφή

ELYTRONIC Η εταιρεία ειδικεύεται στα «έξυπνα κτίρια» (smart buildings), στα οποία εγκαθίστανται συστήµατα προηγµένης τεχνολογίας από διάφορους τοµείς, όπως, εξοικονόµησης ενέργειας, φωτισµού, ασφαλείας και οπτικοακουστικών µέσων. Όλα αυτά µπορούν να ενωθούν σε ένα κεντρικό σύστηµα αυτοµατισµού. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και µεγιστοποιείται η χρήση τους, αξιοποιούνται στο έπακρον όλα τα πλεονεκτήµατα της τεχνολογίας τους και µειώνεται το κόστος της ενέργειας.

νεται στους κλάδους της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. To 2003 προσχώρησε και ο δρ Χαράλαµπος Στεφάνου. Σήµερα ασχολείται µε ένα ευρύ φάσµα εργασιών. Εισάγει, µεταξύ άλλων, βιταµίνες, σπόρους, γενετικό υλικό, προϊόντα περµατέχγυσης και εµβάπτισης, πρώτες ύλες ζωοτροφών και λιπάσµατα. Εγκατέστησε, επίσης, δική της γραµµή παραγωγής προϊόντων, όπως, προµίγµατα ζωοτροφών. Στόχος της εταιρείας είναι η εξυπηρέτηση των συµφερόντων του αγροτικού κόσµου στο µέγιστο δυνατό βαθµό.

MEGAPACK

NIPD GENETICS

Η εταιρεία είναι το αποτέλεσµα της συνένωσης των Pathin και Alkapack, οι οποίες, επίσης, δραστηριοποιούνταν στον τοµέα των µηχανηµάτων και των υλικών συσκευασίας. Φέτος κλείνει ένα χρόνο ζωής υπό τη νέα της µορφή και αποτελεί τη µεγαλύτερη εταιρεία στον τοµέα της, προσφέροντας τα προϊόντα της σε όλες, σχεδόν, τις βιοµηχανίες της Κύπρου. Το 80% των υπαλλήλων της είναι επιστηµονικό, του οποίου η εκπαίδευση αποτελεί συνεχή διαδικασία.

Τον Απρίλιο του 2011 η εταιρεία εξασφάλισε χρηµατοδότηση €2.5 εκ, µε στόχο το σχεδιασµό και την ανάπτυξη προϊόντων για τη µη επεµβατική προγεννητική διάγνωση του Συνδρόµου Down και άλλων γενετικών παθήσεων. Η επιστηµονική οµάδα, της οποίας ηγείται ο καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, πέτυχε για το σκοπό αυτό την ανάπτυξη της µεθόδου NIPD (non invasive prenatal diagnosis). Τα αποτελέσµατα δυο µελετών έδειξαν ευαισθησία πάνω από 99% και δηµοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιµής, η NIPD Genetics

Ν.C. EZOOTECHNICA Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 από τον δρα Νίκο Χαραλάµπους και επικεντρώwww.inbusinessnews.com

θα ξεκινήσει το 2013 να παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης στην Ευρώπη και σύντοµα σε παγκόσµια κλίµακα.

SQUEEZE JUICE BARS Φιλοσοφία της εταιρείας είναι η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής µέσω της σωστής διατροφής. Προσφέρει φυσικούς χυµούς και άλλα ροφήµατα από φρέσκα φρούτα και αγνά υλικά, που δεν περιέχουν συντηρητικά, τεχνητά αρώµατα ή χρώµατα και έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι χυµοί Squeeze παρασκευάζονται ενώπιον των πελατών, ως µια άλλη εγγύηση ποιότητας, στο κάθε ένα από τα καταστήµατα και τις κινητές µονάδες της αλυσίδας, η οποία γνωρίζει αξιόλογη επέκταση τα τελευταία πέντε χρόνια.

IN BUSINESS

87


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ/ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ Η επιχείρηση που… μέτρησε και χειρίστηκε σωστά τις πρώτες ύλες και τα δεδομένα, προσφέροντας αξιόλογα αποτελέσματα

CHRYSOSTOMOS MARANGOS BAKERIES Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 από τον Χρυσόστοµο Μαραγκό. Άρχισε ως εργαστήριο και κατάστηµα στον Άγιο ∆οµέτιο, µε πρώτο προϊόν παραγωγής την πίτα για σουβλάκια. Μέχρι το 2005 διέθετε τέσσερα καταστήµατα. Η περαιτέρω επέκταση ήλθε µετά την ίδρυση της σύγχρονης βιοµηχανικής µονάδας αρτοποιίας. Σήµερα λειτουργεί 17 καταστήµατα και εργοδοτεί 300 υπαλλήλους. Τον περασµένο Φεβρουάριο η εταιρεία εγκαινίασε την Events Boutique, που ασχολείται αποκλειστικά µε το catering. Είναι πιστοποιηµένη µε σύστηµα ποιότητας ISO 9001.2000, υγιεινής και ασφάλειας τροφίµων ISO 22000, ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας OHSAS 18001.

ENFOTON SOLAR Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2002 σε συνεργασία µε τη γερµανική κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών πλαισίων, GSS GmbH, από την οποία εξασφάλισε την αναγκαία τεχνογνωσία. Είναι η µόνη εταιρεία κατασκευής του προϊόντος αυτού στην Κύπρο, το οποίο αποσκοπεί στην εξοικονόµηση ενέργειας. Κατασκεύασε το πρώτο της φωτοβολτα-

88

IN BUSINESS

ϊκό πλαίσιο τον Απρίλιο του 2003. Από τότε ακολούθησε µια θεαµατική πορεία ανάπτυξης, ωθούµενη, κυρίως, από την εξέλιξη ενός νέου ακόµη ευρωπαϊκού βιοµηχανικού τοµέα, που καλπάζει µε αναπτυξιακούς ρυθµούς της τάξης του 30% το χρόνο.

ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΛΕΤΙΚΟ Ο Όµιλος Εταιρειών ΠΕΛΕΤΙΚΟ ιδρύθηκε το 1960. Προχωρώντας µε σταθερά βήµατα αναπτύχθηκε και έλαβε τη σηµερινή βιοµηχανοποιηµένη µορφή του ως αποτέλεσµα συνεχούς προσπάθειας για ποιοτική παραγωγή χρωµάτων, συγκολλητικών υλικών, οικοδοµικών επιχρισµάτων και προϊόντων ορυκτού πλούτου. Για την αποτελεσµατική λειτουργία του και την εφαρµογή καινοτόµων προγραµµάτων στην έρευνα και την παραγωγή, ο όµιλος εργοδοτεί 130 άτοµα διαφόρων ειδικοτήτων. Επιστέγασµα των προσπαθειών του υπήρξε το Βραβείο Καινοτοµίας 2010, ενώ έχει τιµηθεί επανειληµµένα και µε το Βραβείο Εξαγωγών από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ. Οι εταιρείες του οµίλου είναι πιστοποιηµένες µε το πρότυπο CYSENISO 9001:2008 και τα οικοδοµικά υλικά πληρούν τις προδιαγραφές της σήµανσης CE.

S&T PLASTIKON Η οικογενειακή αυτή ΜµΕ εδώ και 20 χρόνια προσφέρει στον Κύπριο και Ευρωπαίο καταναλωτή ποιοτικές πλαστικές δεξαµενές νερού, πετρελαίου και άλλων υγρών, κατασκευασµένες στο σύγχρονό της εργοστάσιο. Όλη η παραγωγική διαδικασία ελέγχεται µε σύστηµα ποιότητας ISO 9001:2008 και CE για αποθήκευση πετρελαιοειδών. Η εταιρεία συνεργάζεται µε διάφορους ερευνητικούς και ακαδηµαϊκούς φορείς και έχει ολοκληρώσει µε πολύ αξιόλογα αποτελέσµατα τέσσερα ερευνητικά προγράµµατα στον τοµέα εξοικονόµησης ενέργειας και παραγωγής καινοτόµων προϊόντων.

VITATRACE NUTRITION Η βιοµηχανία παρασκευής προµιγµάτων βιταµινών - ιχνοστοιχείων και κτηνιατρικών φαρµάκων, VitaTrace Nutrition Ltd, ιδρύθηκε το 1978. Θεωρείται κορυφαία στον τοµέα της στην Ανατολική Μεσόγειο, συµµετέχει σε ευρωπαϊκά καινοτόµα προγράµµατα έρευνας και συνεργάζεται µε παγκοσµίου φήµης πολυεθνικές εταιρείες.

www.inbusinessnews.com


89:Layout 1

10/2/12

11:42 AM

Page 1


ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η εταιρεία που με τις ενέργειές της αποδεικνύει ότι σέβεται, προστατεύει και ενισχύει το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον

DELOITTE Η εταιρεία αναπτύσσει έντονη δράση στον τοµέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Με σωρεία πρωτοβουλιών, µέσα από ειδικά σχέδια και προγράµµατα, στηρίζει και µεριµνά για τους ανθρώπους, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Η κοινωνική δράση της επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες, που αφορούν στην εκπαίδευση, την υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνική ευαισθησία. H Deloitte είναι αφοσιωµένη στην κοινωνική προσφορά, γιατί πιστεύει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες στηρίζουν το αύριο της κοινωνίας και της ίδιας της ζωής.

ΕXXΟNMOBIL CYPRUS/ESSO Η εταιρεία ενεργεί µε στοχευµένα και καινοτόµα προγράµµατα στον τοµέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, εστιάζοντας, κυρίως, στους τοµείς της υγείας, της οδικής ασφάλειας, της παιδείας και του αθλητισµού. Ένα από αυτά είναι η λειτουργία κινητής µονάδας υγείας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διενήργησε πάνω από 10.000 δωρεάν εξετάσεις σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης σε καταναλωτές στα πρατήρια ESSO. Επιπλέον, στοχεύοντας στην καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλει-

90

IN BUSINESS

ας, έχουν παραδοθεί πέραν των 2.000 παιδικών καθισµάτων αυτοκινήτου σε δικαιούχους γονείς. Παράλληλα προβαίνει σε οικονοµική και πρακτική στήριξη του ΚΕΝΘΕΑ, του Ραδιοµαραθωνίου, του Παιδικού Μουσείου ΡΟΤΑ και του Αθλητικού Σωµατείου Όλυµπος.

GRAMMAR SCHOOL NICOSIA Το σχολείο διανύει 50 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην παιδεία και την κοινωνία. Μέσα από τους 40, περίπου, οµίλους που λειτουργούν στη σχολή οργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες κάθε χρόνο. Μερικές από αυτές ήταν κατά το 2011 οι ακόλουθες: Fun charity day για τον Ερυθρό Σταυρό, talent show, εβδοµάδα εναντίον του ρατσισµού και εβδοµάδα οδικής ασφάλειας, δεντροφύτευση, ποδηλασία και χοροί στο Mall of Cyprus για την εβδοµάδα διατροφικών διαταραχών. Επίσης, σε καλλιτεχνική βραδιά βραβεύτηκαν οκτώ κυρίες για την προσφορά τους στα κοινά. Ακόµα, µαθητές και προσωπικό είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν νοσοκοµεία και γηροκοµεία. Τέλος, το σχολείο οργανώνει σεµινάρια και εργαστήρια για γονείς και παιδιά.

ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΙΤΗ

σίες. Ο αείµνηστος Ευαγόρας Λανίτης έλεγε ότι «όταν φύγουµε απ’ αυτό τον κόσµο δεν θα πάρουµε µαζί µας αυτά που µαζέψαµε, αλλά εκείνα που δώσαµε». Η διαχρονική κοινωνική προφορά του οµίλου καλύπτει τους τοµείς της παιδείας, της υγείας, του αθλητισµού και του πολιτισµού. Περιλαµβάνει δράσεις, όπως, η ανέγερση του Λανιτείου Γυµνασίου και η χρηµατοδότηση της βιβλιοθήκης του, η συνδιοργάνωση και θεσµοθέτηση του Ραδιοµαραθωνίου, η δωρεά για ανέγερση και εξοπλισµό του Ευαγόρειου Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσµου και η ίδρυση του ιδρύµατος Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.

ΦΟΥΡΝΟΙ ΖΟΡΠΑΣ Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον τοµέα της ΕΚΕ, µε κορωνίδα των προσπαθειών της τη δηµιουργία του ιδρύµατος ΜΑΖΙ το 2010. Στόχος του ιδρύµατος είναι να προσφέρει ουσιαστικό έργο στον τοµέα των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας, µέσω στοχευµένων ενεργειών ενηµέρωσης για πρόληψη και ερευνητικού έργου για προάσπιση της υγείας του καταναλωτή. Στο έργο του εντάσσεται και η προσπάθεια λειτουργίας του πρώτου κέντρου αποθεραπείας ατόµων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Ο όµιλος υπήρξε διαχρονικά ένας οργανισµός µε ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθη-

www.inbusinessnews.com


BEST WORKPLACE/ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ Η επιχείρηση που προσφέρει στους εργαζόμενούς της ένα ασφαλές, όμορφο και υγιές περιβάλλον

ALPARI FINANCIAL SERVICES Η Alpari Financial Services Ltd αναπτύσσεται ραγδαία όχι µόνο σε όγκο συναλλαγών, αλλά και σε ανθρώπινο δυναµικό, στο οποίο προσφέρει συνεχή εκπαίδευση και ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον µε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισµό. ∆ιαθέτει ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα απολαβών και ωφεληµάτων, αλλά και ένα πρόγραµµα κοινωνικών δραστηριοτήτων για ενίσχυση της οµαδικότητας. Οι νέοι υπάλληλοι λαµβάνουν welcome packs, αλλά και προσωπική εκπαίδευση. Τέλος, η εταιρεία δίνει έµφαση στην ανοικτή επικοινωνία µέσα από την πολιτική της «ανοικτής πόρτας» και τακτικές διαδικτυακές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες οι εργαζόµενοι µπορούν να επικοινωνούν µε τα ανώτατα στελέχη του Οµίλου.

DELOITTE O πρώτος οργανισµός στην Κύπρο που πιστοποιήθηκε µε το µοναδικό διεθνώς αναγνωρισµένο πρότυπο στον τοµέα ανθρώπινου δυναµικού, Investors in People, το 2008. Άλλη µια πιστοποίηση ακολούθησε το 2011 µε την ανώτατη διάκριση Investors in People -Gold, ενώ αναγνωρίστηκε και ως Investors in People Internal Champion. Η Deloitte πρωταγωνιστεί στην εφαρµογή καινοτόµων πρακτικών ανθρώπινου δυναµικού στον τοµέα εξισορρόπησης της επαγγελµατικής και της προσωπικής ζωής, καθώς και της εκπαίδευσης. Αξιοποιεί πλήρως την τεχνολογία και εφαρµόζει καινοτόµα συστήµατα αξιολόγησης, όπως,

92

IN BUSINESS

potential performance matrix. Η πληθώρα βιογραφικών σηµειωµάτων που λαµβάνει, οι παγκόσµιες διακρίσεις, όπως στα ICAEW Αwards, και η ανθρωποκεντρική της κουλτούρα αποδεικνύουν την αποτελεσµατικότητά της στα θέµατα ανθρώπινου δυναµικού.

HILTON CYPRUS Το Hilton Cyprus, µε την πολύχρονη εµπειρία του και ως το µοναδικό 5 αστέρων ξενοδοχείο της Λευκωσίας, θεωρείται εργοδότης προτίµησης, αφού παρέχει µεταξύ άλλων: Ηθική ικανοποίηση ως µέλος ενός τεράστιου παγκόσµιου οργανισµού, συµµετοχή σε σεµινάρια στην Κύπρο και το εξωτερικό, ευκαιρίες ανέλιξης στο διεθνή οργανισµό της Hilton και υποδειγµατική επικοινωνία προϊσταµένων - υφισταµένων, κατά την οποία όλοι νιώθουν άνετα να εκφράσουν ιδέες για καλυτέρευση των υπηρεσιών του ξενοδοχείου. Η διεθνής Hilton έχει συµπεριληφθεί το 2011 από το CareerBliss στις 50 κορυφαίες εταιρείες, που εργοδοτούν ευτυχισµένους υπαλλήλους.

MTN ΚΥΠΡΟΥ Η ΜΤΝ αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παροχείς της χώρας. Προσφέρει ολοκληρωµένες υπηρεσίες κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου. Εφαρµόζει διεθνείς πρακτικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού και φροντίζει για την εκπαίδευση του προσωπικού µέσω του ΜΤΝ Academy και των online προγραµµά-

των e-live. Προσφέρει στους εργαζοµένους της δυνατότητες ανάπτυξης µέσω του Leadership Talent Management. Εφαρµόζει σύστηµα αξιολόγησης, αναγνώρισης και επιβράβευσης µέσω των προγραµµάτων Y’ello Stars, καθώς και σύγχρονες πρακτικές, όπως, εργασία εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής και µερική απασχόληση. Παράλληλα διεξάγει ετήσιες έρευνες, µε τις οποίες το προσωπικό συµµετέχει στη διαµόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ προωθεί την εθελοντική κοινωνική συνεισφορά, µέσω του προγράµµατος 21 Days of Y’ello Care.

O.G. CHAKARIAN GROUP Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1949 και δραστηριοποιείτο στο γενικό εµπόριο. Από το 1992 και µετά επικέντρωσε τις δραστηριότητές της στα διακοσµητικά χρώµατα και στις µπογιές για αυτοκίνητα. Tο 2010 έγινε ο πρώτος οργανισµός του κλάδου που πιστοποιήθηκε µε το πρότυπο Investors in People, το οποίο επιβραβεύει την προσπάθεια που καταβάλλεται στον τοµέα αυτό. Ο όµιλος σε ετήσια βάση εφαρµόζει διεθνείς πρακτικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού και φροντίζει για την εκπαίδευση του προσωπικού. Έχει καθιερώσει σύστηµα αξιολόγησης, αναγνώρισης και επιβράβευσης, ενώ προωθεί την εθελοντική κοινωνική συνεισφορά, µέσω του διεθνούς κινήµατος Dulux Let’s Colour Project. Στόχος του παραµένει πάντα η επάνδρωση των θέσεων εργασίας µε ανθρώπους που διαθέτουν τις σωστές γνώσεις και κοινό όραµα µε τον όµιλο.

www.inbusinessnews.com


93:Layout 1

10/2/12

12:52 PM

Page 1


ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ/ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Το πρωτοεμφανιζόμενο προϊόν ή η υπηρεσία που εισέπραξε το χειροκρότημα για την πρακτικότητα, την καινοτομία ή την πρωτοτυπία του

INTERGAZ X-LITE (INTERGAZ)

Οι νέες ελαφριές φιάλες υγραερίου, X-Lite, προσφέρονται για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά από την Intergaz, εισάγοντας µια σηµαντική καινοτοµία. Η προηγµένη τεχνολογία κατασκευής, καθώς και ο σχεδιασµός της φιάλης, αποτελούν εξέλιξη, η οποία καθιστά το προϊόν πλήρως ανακυκλώσιµο, ασφαλέστερο, πιο ελαφρύ, πολύ πρακτικό για το χρήστη και φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι ο πρώτος κύλινδρος υγραερίου στην Κύπρο που έχει σχεδιαστεί µε βάση τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

MANAGED PRINT SERVICES/SOLUTIONS

(DEMSTAR INFORMATION GROUP)

Η Demstar προσφέρει στην κυπριακή αγορά τις υπηρεσίες Μanaged Print Services (MPS), που είναι βασισµένες σε εξοπλισµό εκτυπώσεων τελευταίας τεχνολογίας της Canon, µαζί µε την κορυφαία εφαρµογή διαχείρισης εκτυπώσεων Uniflow, την οποία συµπληρώνει συµφωνία διαχείρισης και υποστήριξης της λύσης. Οι υπηρεσίες MPS αποτελούν ουσιαστικά την εφαρµογή ενός µοντέλου outsourcing, βάσει του οποίου ο πελάτης επιθυµεί απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου εκτυπώσεων µε το χαµηλότερο δυνατό κόστος και η Demstar αναλαµβάνει αξιολόγηση, επανασχεδιασµό, βελτιστοποίηση και δυναµική διαχείριση

94

IN BUSINESS

του περιβάλλοντος εκτυπώσεων του οργανισµού. Η λύση MPS/ Demstar έχει βοηθήσει πελάτες της να πετύχουν µειώσεις µέχρι και 40% ετησίως στο κόστος εκτύπωσης. Ανάµεσα στους πελάτες της Demstar στην Κύπρο συγκαταλέγονται οι: Deloitte, Piraeus Bank, Dias Group, Ermes Stores, Bernhard Schulte, Phileleftheros Group.

MITSIDES PASTA FUN

(ΜΙΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)

Τα παιδικά ζυµαρικά Pasta Fun της εταιρείας Μιτσίδη συνδυάζουν την υγιεινή διατροφή µε τη διασκέδαση. Τα ζυµαρικά κυκλοφορούν στην αγορά µε τρία διαφορετικά κουτιά µε µακαρόνια από αγνό σιµιγδάλι, που έχουν σχήµατα ζωάκια, αυτοκινητάκια και πριγκίπισσες, κάνοντας τη µακαρονάδα των παιδιών απόλαυση. Τα διασκεδάζουν, επίσης, µε τα παιχνίδια και τους γρίφους που υπάρχουν τυπωµένοι στο εσωτερικό των κουτιών. Στο πίσω µέρος των πακέτων ο Ρόνης Μακαρόνης, η Τίνα Σπαγετίνα και η υπόλοιπη παρέα της Μιτσιδούπολης δείχνουν στα παιδιά πώς φτιάχνονται τα µακαρόνια.

NATURALLY FRESH (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Β.Ε)

Σηµατοδοτώντας µια νέα εποχή στα αλλαντικά, η εταιρεία Γρηγορίου Β.Ε. Λτδ εισήγαγε την τεχνολογία υψηλής πίεσης

ΗΡΡ, η οποία εγγυάται την ασφάλεια και τη φρεσκάδα των συσκευασµένων προϊόντων µε τρόπο απόλυτα φυσικό. Χωρίς θερµική ή χηµική επεξεργασία χρησιµοποιεί φυσικό κρύο νερό σε ψηλή πίεση, η οποία εξουδετερώνει όλα τα παθογόνα βακτήρια, διατηρώντας έτσι αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση των προϊόντων, εξασφαλίζοντας υψηλό βαθµό προστασίας από επικίνδυνους µικροοργανισµούς.

OPERATOR TRAINING SIMULATORS SYSTEMS (HYPERION SYSTEMS ENGINEERING)

Βασική δραστηριότητά της είναι οι εκπαιδευτικοί προσοµοιωτές (operator training simulators - OTS), που δίνουν τη δυνατότητα σε χειριστές βιοµηχανικών µονάδων να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον εργασίας όµοιο µε το πραγµατικό, χρησιµοποιώντας συστήµατα υπολογιστών µε υψηλής πιστότητας µοντέλα προσοµοίωσης των εργοστασίων. Η Υπερίων ανέπτυξε το νέο αυτό λογισµικό, που προσφέρει ακόµη πιο ευέλικτες λύσεις OTS, ενσωµατώνοντας τεχνολογίες από διάφορους προµηθευτές. Αυτό έχει ήδη εφαρµοστεί µε επιτυχία σε δύο έργα που ανέλαβε για πελάτες της σε Πολωνία και Ρωσία. Η εταιρεία παρέχει συµβουλευτικές υπηρεσίες και λύσεις βιοµηχανικής πληροφορικής, µεταξύ άλλων, και σε πολυεθνικές, όπως, οι Shell, ExxonMobil και Saudi Aramco.

www.inbusinessnews.com


95:Layout 1

10/2/12

11:53 AM

Page 1

Νέα εποχή στα αλλαντικά

...για να ξέρετε τι τρώτε!

Τα αλλαντικά Γρηγορίου πρωτοπορούν για μια ακόμα φορά, φέρνοντας στην Κύπρο μια επαναστατική μέθοδο, που εγγυάται την ασφάλεια και τη φρεσκάδα των συσκευασμένων προϊόντων, με τρόπο απόλυτα φυσικό. Η καινοτόμα αυτή μέθοδος δεν απαιτεί θέρμανση του προϊόντος και δεν χρειάζεται καμιά χημική παρεμβολή ή επεξεργασία. Βασίζεται αποκλειστικά στη διαδικασία Υψηλής Πίεσης (ΗΡΡ), χρησιμοποιώντας κανονικό κρύο νερό σε υψηλή πίεση, η οποία εξουδετερώνει όλα τα παθογόνα βακτήρια, όπως Listeria, Salmonella, E.coli. Με αυτό τον τρόπο, διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και η γεύση των προϊόντων, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό βαθμό προστασίας από επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Έτσι επιτυγχάνεται εγγυημένη φρεσκάδα μέχρι και την τελευταία ημέρα. Τα Naturally Fresh φέρνουν μια νέα εποχή στα αλλαντικά και παίρνουν μια αναβαθμισμένη θέση στην καθημερινή διατροφή, με τη σιγουριά του υγιεινού και νόστιμου, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία προηγείται και πρωτοπορεί στον τομέα της.


HYPERION_SHELL_INBUSINESS.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

9/28/12

9:24 AM


ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ο επιχειρηματίας που πέρασε τα κυπριακά σύνορα, για να δημιουργήσει στις διεθνείς αρένες, όπου και διαπρέπει

ΒΑΡΝΑΒΑΣ Α. ΒΑΡΝΑΒΑ

Εκτελεστικής Επιτροπής του AmCham, καθώς και µέλος της οµάδας εργασίας για τις τράπεζες της FEE.

Είναι ιδιοκτήτης 16 εταιρειών. Ανάµεσα σε αυτές είναι η κατασκευαστική Vita Constructions Ltd στη Νιγηρία, αλλά και η Alzico Ltd, η οποία ασχολείται µε εισαγωγές µοτέρ, γεννητριών, υλικών οικοδοµής και άλλων. Ξεχωρίζει, επίσης, η Alco Systems Nigeria Ltd - εταιρεία αλουµινίων Alutile - η οποία έχει επεκταθεί σε προϊόντα τελειώµατος κτιρίων, όπως, γυψοσανίδες, rasefloors και partitions. Εκτός από τις εταιρείες στον κατασκευαστικό τοµέα επενδύει σε ακίνητη περιουσία, αγοράζει οικόπεδα, τα τεµαχίζει σε units και τα ενοικιάζει. Στην Αθήνα έχει ιδρύσει την κατασκευαστική Elvita (Ελλάς Vita) και στο Κάιρο τη Vita Plastic Egypt.

CHRIS LAZARI

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, VITA CONSTRUCTION

ΜΑΡΙΟΣ Τ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, KPMG HELLAS

Ο Μάριος Κυριάκου, έχοντας αποκτήσει στα 22 του χρόνια το πτυχίο του ορκωτού ελεγκτή από το ICAEW, εργοδοτήθηκε το 1971 στην KPMG Ελλάδος. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη διοίκησή της. Πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του ελεγκτικού επαγγέλµατος στη χώρα, καταργώντας το κρατικό µονοπώλιο και απελευθερώνοντάς το από το 1993. Όλα αυτά τα χρόνια εδραίωσε την KPMG στην Ελλάδα ως µια από τις δυναµικότερες και κερδοφόρες εταιρείες στο χώρο της. Είναι αντιπρόεδρος του Σώµατος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και της www.inbusinessnews.com

ΠΡΟΕΔΡΟΣ, LAZARI INVESTMENTS

Είναι, σύµφωνα µε την εφηµερίδα Sunday Times, ο 107ος πιο πλούσιος άντρας στο Ηνωµένο Βασίλειο, µε την πραγµατική αξία της προσωπικής του περιουσίας να φτάνει τα €730 εκ. Ο Chris Lazari δηµιούργησε το1990 τη Lazari Investments Ltd και σύντοµα έγινε ένας από τους σηµαντικότερους παίκτες της αγοράς γης του Λονδίνου. Σήµερα, σε ηλικία 66 ετών, παραµένει το ηγετικό πρόσωπο πίσω από τη Lazari Investments Ltd και πρόσφατα ο επιχειρηµατικός κόσµος του Λονδίνου τον τίµησε µε το PROPS Life Achievement Award. Η εταιρεία του διαθέτει ένα σηµαντικό πορτοφόλιο ακινήτων, µε αξία πέραν του €1.5 δις. Μάλιστα, κατέγραψε κέρδη €62.5 εκ κατά το οικονοµικό έτος που έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2012.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Το 2012 τιµήθηκε µε το Νόµπελ Οικονοµικών για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη µακροοικονοµία. Είναι καθηγητής oικονοµικών στο London School of Economics and Political Science και διευθυντής του ερευνητικού προγράµµατος µακροοικονοµικής του Centre

for Economic Performance του LSE. Ειδικεύεται σε θέµατα αγοράς εργασίας και έρευνας για την οικονοµική πολιτική. ∆ιαθέτει πλούσια συγγραφική εργασία σε επαγγελµατικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο για τα οικονοµικά της ανεργίας. Είναι ερευνητικό µέλος του Centre for Economic Policy Research Λονδίνου και του Institute for the Study of Labor της Βόννης, ανώτερος συνεργάτης του φόρουµ οικονοµικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και µέλος της Επιτροπής Νοµισµατικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

AΛΕΞ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

CEO, WADJA INC. ΚΑΙ MANAGING DIRECTOR, WADJA MEDIA

Ο Άλεξ ίδρυσε τo 2006 την Wadja, η οποία ξεκίνησε ως ιστοσελίδα για δωρεάν µηνύµατα µέσω κινητού τηλεφώνου στους εγγεγραµµένους χρήστες της και εξελίχτηκε σε ένα τύπο ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Σήµερα, µε περισσότερα από 15 χρόνια εµπειρίας στον τοµέα του διαδικτύου, εκτός από την εταιρεία ασχολείται και µε τη συγγραφή άρθρων σε κοινωνικά δίκτυα ενηµέρωσης, όπως το Mashable.com και το BusinessInsider. com. Μοιράζει το χρόνο του ανάµεσα σε Κύπρο και Sunnyvale στην Καλιφόρνια, όπου η εταιρεία λειτουργεί γραφεία στο Plug & Play Technology Center. Είναι µέλος του CEO Collaborative Forum σε Ισπανία και Κύπρο και country director της StartUp Grind στην Καλιφόρνια. IN BUSINESS

97


2 12

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ Το IN Business σας καλεί να συμμετάσχετε ενεργά και να ψηφίσετε σε κάθε μία από τις 9 κατηγορίες των ΙΝ Business Awards 2012. Μπορείτε να ψηφίσετε με οποιοδήποτε από τους παρακάτω τέσσερις τρόπους:

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Θα το βρείτε στα τεύχη του ΙΝ Βusiness Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Αν ψηφίσετε σε κάποιες, αλλά όχι σε όλες τις κατηγορίες, το δελτίο θα συνεχίσει να θεωρείται έγκυρο. Αποδεκτά είναι μόνο τα πρωτότυπα δελτία. Το ταχυδρομικό τέλος είναι προπληρωμένο.

SMS

Οι 9 κατηγορίες αντιστοιχούν στους παρακάτω 9 κωδικούς: ΙΒ1: (Επιχείρηση) ΙΒ2: (Μάνατζερ) ΙΒ3: (Υπηρεσίες) ΙΒ4: (Μικρομεσαία Επιχείρηση) ΙΒ5: (Βιομηχανία/Μεταποίηση) ΙΒ6: (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) ΙΒ7: (Best Workplace) ΙΒ8: (Νέο Προϊόν/Υπηρεσία) ΙΒ9: (Kύπριος Επαγγελματίας/Eπιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό) Η διαδικασία της ψηφοφορίας με SMS είναι απλή. Στείλτε SMS* στο 5511, γράφοντας την κατηγορία στην οποία θέλετε να ψηφίσετε. Για παράδειγμα: IB1, κενό και το όνομα του υποψήφιου (εταιρείας, προϊόντος/υπηρεσίας ή μάνατζερ) που επιλέγετε. Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα ψήφου μόνο μία φορά σε κάθε κατηγορία. *Χρέωση €1 ευρώ το μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ - Golden Telemedia

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ

IN BUSINESS AWARDS

Οι 9 κατηγορίες αντιστοιχούν στους παρακάτω 9 τηλεφωνικούς αριθμούς: 900-318-01 (Επιχείρηση) 900-318-02 (Μάνατζερ) 900-318-03 (Υπηρεσίες) 900-318-04 (Μικρομεσαία Επιχείρηση) 900-318-05 (Βιομηχανία/Μεταποίηση) 900-318-06 (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) 900-318-07 (Βest Workplace) 900-318-08 (Νέο Προϊόν/Υπηρεσία) 900-318-09 (Kύπριος Επαγγελματίας/Eπιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό)

Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ψηφίσετε και τηλεφωνήστε* στον αντίστοιχο αριθμό. Στη συνέχεια το μήνυμα στον τηλεφωνητή θα σας καθοδηγήσει για το πώς θα ψηφίσετε. Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα ψήφου μόνο μία φορά σε κάθε κατηγορία. *Χρέωση €1 η κλήση από σταθερό και €1.08 από κινητό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ - Golden Telemedia

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙNBUSINESSNEWS.COM ΚΑΙ ΤΟΥ SIGMALIVE.COM Kάντε κλικ στο σχετικό banner των awards στην οικοσελίδα του www.inbusinessnews. com ή του www.sigmalive.com και ακολουθήστε το link που θα σας πάρει στη σελίδα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έγκυρη ψήφος θεωρείται η πρώτη ολοκληρωμένη υποβολή επιλογών κάθε χρήστη (unique IP). Ψηφοφορίες που ενδέχεται να ακολουθήσουν από τον ίδιο χρήστη θα απορρίπτονται αυτόματα από το σύστημα.

ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ


COVER STORY

Η

τελευταία

ΜΑΣ ευκαιρία Το IN Business καταγράφει, αναλύει και κρίνει 37 μέτρα της Τρόικας, που θα αλλάξουν την οικονομία και τη ζωή μας. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΟΥΡΗ

100

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


α

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Στο προσχέδιο Mνημονίου τίθενται συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι:

2012: 4% 2013: 2,5% 2014: 1,5% 2015: 0%

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

(εκτίμηση IN Business)

www.inbusinessnews.com

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ H εξοικονόμηση ανά έτος αναλύεται ως εξής:

2012: 159εκ 2013: 450εκ 2014: 103εκ 2015: 293εκ (επιπρόσθετα)

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

«λογαριασµός» της Τρόικας δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς. Όχι διότι τα µέτρα που προτείνει για εξυγίανση και βιώσιµη ανάπτυξη της κυπριακής οικονοµίας δεν θα επηρεάσουν τις τσέπες των εργαζοµένων ή δεν θα θίξουν κεκτηµένα δεκαετιών και συµφέροντα οµάδων µε διαπραγµατευτική ισχύ. Κάθε άλλο. Απλώς, ένα κράτος που κινδυνεύει να ξεµείνει από ρευστό για κάλυψη των βασικών του αναγκών, µια Κυβέρνηση που έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές εδώ και 16 µήνες και της οποίας η δεύτερη µεγαλύτερη τράπεζα έχει πάρει κρατική στήριξη της τάξης των 2 δις ευρώ, περίπου, δεν θα ανέµενε να πάρει βοήθεια δισεκατοµµυρίων χωρίς να κόψει το «λίπος». Ειδικά εάν αυτό το κράτος έχει το πιο

δαπανηρό κρατικό µισθολόγιο στη ζώνη του ευρώ - ίσο µε το 15,5% του ΑΕΠ το 2010 - και βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτικές του υποχρεώσεις τα επόµενα χρόνια. Η Τρόικα σηµειώνει ότι το να τεθούν τα δηµόσια οικονοµικά σε βιώσιµο µονοπάτι είναι επιτακτική ανάγκη. Και αυτό διότι πρέπει, τονίζει, να σταθεροποιηθεί η οικονοµία και να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη των εταιρειών, των πολιτών και των ξένων επενδυτών στη µακροπρόθεσµη προοπτική της Κύπρου ως µια οικονοµία προηγµένη και φιλική προς τις επενδύσεις. (πίνακας 1) Η εξοικονόµηση από τα προτεινόµενα µέτρα, για ολόκληρη τη διάρκεια του Μνηµονίου, υπολογίζεται σε ένα δις ευρώ, περίπου, όσο δηλαδή ήταν και το δηµοσιονοµικό έλλειµµα του 2011. (πίνακας 2) Σηµειώνεται ότι για τα έτη 2012 και 2013 το καταγραφέν ύψος της εξοικονόµησης είναι αυτό που αναφέρεται από την Τρόικα στο προσχέδιο του Μνηµονίου. Για τα έτη

2014 και 2015 το ποσόν είναι το αποτέλεσµα υπολογισµών του IN Business µε βάση τις παραδοχές του Υπουργείου Οικονοµικών για το ρυθµό ανάπτυξης και τον πληθωρισµό τα επόµενα χρόνια, αλλά και στη βάση των προβλέψεων για το έλλειµµα του τρέχοντος έτους. Η διαγνωστική αξιολόγηση της Τρόικας για τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα της Κύπρου αποφαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές διαρθρωτικές αδυναµίες, οι οποίες αφενός αυξάνουν το δηµόσιο χρέος µε γοργούς ρυθµούς λόγω της δηµιουργίας πρωτογενών ελλειµµάτων και αφετέρου σκοτώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και διαφοροποίησης της οικονοµίας. Τελικός στόχος είναι η δηµιουργία προϋποθέσεων δηµιουργίας θέσεων εργασίας και βιώσιµης ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το χρηµατοοικονοµικό τοµέα, η Τρόικα στοχεύει στην αύξηση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ευρωστίας του τραπεζικού συστήµατος σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηµατοοικονοµική σταθερότητα. Αποδίδει τα προβλήµατα του τραπεζικού τοµέα στη γενικότερη ευρωπαϊκή οικονοµική κρίση και στην κρίση

χρέους στη ζώνη του ευρώ, κυρίως µέσω της έκθεσης στην Ελλάδα. Εντούτοις, υποστηρίζει ότι πολλά από τα προβλήµατα του τοµέα προέρχονται από την εγχώρια αγορά και σχετίζονται µε την υπερβολική έκθεση στην αγορά ακινήτων. Περαιτέρω η Τρόικα θεωρεί ότι ο χρηµατοοικονοµικός τοµέας είναι ευάλωτος λόγω του µεγέθους του σε σχέση µε το µέγεθος της οικονοµίας. Υποστηρίζει δε ότι οι τράπεζες εντόπισαν και εκµεταλλεύτηκαν κενά στο εποπτικό πλαίσιο για να καθυστερήσουν την αναγνώριση των ζηµιών από δάνεια, µε αποτέλεσµα να υποτιµήσουν σηµαντικά τις προβλέψεις τους για µη εξυπηρετούµενα δάνεια. Το IΝ Business καταγράφει στις επόµενες σελίδες τα προτεινόµενα από την Τρόικα µέτρα, τα αναλύει και τα κρίνει. Η γενική αποτίµηση είναι θετική.

IN BUSINESS

101


ΙΚΑ Μ ΝΟ Ο Ι ΟΣ Μ ΔΗ

Α Ρ Τ Ε Μ

1.

Κατάργηση της ΑΤΑ σε όλο το φάσµα του δηµόσιου τοµέα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το μέτρο διχάζει την κοινωνία, αφού άλλοι θεωρούν την ΑΤΑ μέτρο αναχρονιστικό και άλλοι ευλογία που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις πληθωριστικές πιέσεις. Το σημαντικό είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι, με τη σημερινή της μορφή, η ΑΤΑ είναι αντιπαραγωγική, άδικη και με μεγάλο κόστος για το κράτος και την οικονομία. Ο Κίκης Καζαμίας πέτυχε το πάγωμά της για δύο χρόνια, με στόχο εντός αυτής της περιόδου να καταλήξει στην αναδιάρθρωσή της. Κάτι που τελικά δεν έγινε. Τώρα η Τρόικα προτείνει ολική και μόνιμη περικοπή, η Κυβέρνηση ψάχνει μέση λύση και οι συντεχνίες αντιδρούν.

Θέση IΝ B: Ο κάθε εργαζόµενος θα πρέπει να πληρώνεται ανάλογα µε την παραγωγικότητά του, αλλά και τη συνολική παραγωγή στην οικονοµία.

2.

Πάγωµα των µισθών στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα για ακόµη δύο χρόνια, δηλαδή, µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου του 2015.

Το μέτρο αυτό είναι ενδιάμεσο και ξεχωριστό από την απαίτηση της Τρόικας για συνολική μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15%. Ουσιαστικά στοχεύει στις προσαυξήσεις και τις συμβατικές αυξήσεις.

102

IN BUSINESS

η B Αδιαµφισβήτητα πολιτική των µεγάλων µισθών, των ετήσιων αυξήσεων και των αυτόµατων προαγωγών στη δηµόσια υπηρεσία, αποτελούν αντιπαραγωγικές µεθόδους εργοδότησης. Είναι καιρός για ριζική αναδιάρθρωση.

3.

Επέκταση του µέτρου για τη µη πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται στο δηµόσιο για ακόµη δύο χρόνια, δηλαδή, µέχρι το τέλος του 2015.

Τα πολιτικά κόμματα, που είχαν λόγο στην εξουσία για χρόνια, «φόρτωσαν» το δημόσιο με χιλιάδες υπαλλήλους, η δημόσια υπηρεσία κατέστη βραδυκίνητη και μεγάλη, δίχως πολλά περιθώρια βελτίωσης υπό τις σημερινές συνθήκες. Ενώ σήμερα όλοι συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης του προσωπικού και αύξησης της ευελιξίας, εντούτοις για το μέτρο διαμαρτύρονται οι κλάδοι υγείας και ασφάλειας, που ζητούν περισσότερο προσωπικό.

σπάταλο και αντιB Το παραγωγικό κράτος πρέπει κάποια στιγµή να δουλέψει σωστά. Μισθοί, ωφελήµατα και αριθµός προσωπικού αποτελούν σηµαντικά βήµατα προς τα εµπρός.

4.

Κατάργηση του 13ου µισθού για το 2012, µε σκοπό την εξοικονόµηση, τουλάχιστον, 120 εκ ευρώ για το τρέχον έτος.

Αποτελεί, ίσως, το μέτρο που θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου ως ιδιαίτερα αντιλαϊκό και καταστροφικό για την αγορά, κυρίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

η ανάγκη για δηB Εάν µοσιονοµική εξυγίανση αρχίζει απαραίτητα από το τέλος του 2012 και δεν επιτυγχάνεται µε άλλους τρόπους και περικοπές, τότε θα πρέπει να κοπεί ο 13ος. Για να εφαρµο-

στεί, ωστόσο, το εν λόγω µέτρο, θα πρέπει να προσµετρηθούν όλες οι παράµετροι τόσο για την αγορά όσο και για την οικονοµία.

5.

Μείωση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους του δηµοσίου κατά 50% εάν λαµβάνουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ και κατά 75% εάν παίρνουν πέραν των 1.500 ευρώ.

Οι συντάξεις που παραχωρεί το δημόσιο αποτελούν, επίσης, μεγάλο κόστος στο ήδη φορτωμένο pay roll του κράτους. Επιβάλλεται δικαιότερη συνταξιοδοτική πολιτική, ιδιαίτερα εάν υπολογίσει κανείς και τις συντάξεις των 500 με 600 ευρώ, που παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν μια ζωή στο μεροκάματο. Οι απόψεις για το θέμα αυτό διίστανται.

µείωση είναι λογική B Η δεδοµένου πρώτον ότι και οι εργαζόµενοι χάνουν τον 13ο το 2012 και δεύτερον ότι είναι στοχευµένο και προστατεύει τα πιο χαµηλά εισοδήµατα.

6.

Μόνιµη τιµωρητική εισφορά 6% στα ωφελήµατα όσων αφυπηρετούν πρόωρα από το δηµόσιο. Στόχος της Τρόικας είναι ο περιορισμός των πρόωρων αφυπηρετήσεων, η μείωση του κόστους για συντήρηση περισσότερων συνταξιούχων, ενώ σε βάθος χρόνου τίθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

ορισµένες πολιτείB Σε ες των ΗΠΑ οι δηµόσιοι υπάλληλοι, λόγω του προνοµίου της µονιµότητας, πληρώνονται λιγότερο από τους ιδιωτικούς. Εδώ υπάρχει η σκέψη για… penalty σε όσους αναζητούν την εύκολη λύση της πρόωρης αφυπηρέτησης. Ως πολύ καλή αξιολογείται αυτή η πρόταση της Τρόικας.

7.

Επέκταση του µέτρου παγώµατος των µισθών και έκτακτης εισφοράς επί του

µισθού σε όλους τους κρατικούς αξιωµατούχους περιλαµβανοµένων βουλευτών, και γενικών διευθυντών υπουργείων. Φορολόγηση των αφορολόγητων µέχρι σήµερα επιδοµάτων τους και εισαγωγή εισφοράς 6,8% για τη σύνταξή τους. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Οι αξιωματούχοι δεν είναι ιερές αγελάδες. Ξεχωριστός διάλογος για εξεύρεση της χρυσής τομής απαιτείται και για άλλους αξιωματούχους και εργαζόμενους, όπως, για παράδειγμα, τα μέλη του δικαστικού σώματος, οι επίτροποι και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

µέτρο είναι ορθό, B Το αφού εν καιρώ κρίσης είναι και λογικό και δίκαιο να εντάσσονται όλοι στο ευρύτερο πλάνο οικονοµικής περισυλλογής.

ΙΚΑ

ΟΓ ΦΟΡΟΛ Μ Ε TΡ Α

8.

Αύξηση του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Η Τρόικα προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φορολόγησης των αλκοολούχων ποτών, όπως το κρασί και η μπίρα. Αποτελεί συνήθη πρακτική σε περιόδους κατά τις οποίες παρουσιάζεται ανάγκη για αύξηση των εσόδων του κράτους να αυξάνονται οι φόροι κατανάλωσης. Σίγουρα για κάθε ένα από τα είδη μπορούν να λεχθούν πολλά, όπως, για παράδειγμα, ότι η μπίρα είναι το ποτό των λαϊκών μαζών ή πως με αύξηση φόρου στο κρασί πλήττεται περαιτέρω η ήδη διαβρωμένη ανταγωνιστικότητα των κυπριακών ποτών.

στόχος, όταν B Εύκολος προκύπτει ανάγκη αύξησης των εσόδων, αποτελούν τα οινοπνευµατώδη και γενικά τα αλκοολούχα. Το

www.inbusinessnews.com


9.

Αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα.

Η αύξηση σε όλα τα καπνικά προϊόντα - τσιγάρα, πούρα, καπνό για στριφτά και πίπες - φαίνεται να αποτελεί, με τα σημερινά δεδομένα, μονόδρομο για την Κύπρο.

Δ

όροι & γ η ικ

µέτρο θα επηρεάB Το σει σοβαρά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύµα στην Ευρώπη και τώρα θα κληθούν να επωµιστούν επιπλέον ανελαστικό κόστος λειτουργίας. Ελπίδα αποτελεί αντιστάθµιση του µέτρου µέσω της µείωσης του ρεύµατος, που αναµένεται από την ΑΗΚ.

11.

Στόχευση του πλούτου µέσω αύξησης του φόρου στα µερίσµατα από 20% σε 21% και στο κέρδος από τα επιτόκια καταθέσεων για τις εγχώριες τράπεζες από 0,095% σε 0,11%.

λογ τέ ισ

ς

στοίχηµα του κράτους - εάν λάβει, τελικά, το µέτρο αυτό - είναι να καταφέρει να αυξήσει τα έσοδά του, αφού, συνήθως, οι φορολογίες φέρνουν φοροδιαφυγή και µειωµένη κατανάλωση.

ονται τις χ έ πρ οδ π ς οτά α σεις τη στην περίπτωση B Τόσο των αλκοολούχων όσο και των καπνικών προϊόντων τίθεται το ίδιο δίληµµα. Εάν, δηλαδή, η αύξηση των φόρων θα φέρει και ενισχυµένα έσοδα ή µείωση της κατανάλωσης και φοροδιαφυγή. Τα τσιγάρα, πάντως, θεωρούνται πιο εύκολος στόχος, σε σύγκριση µε τα ποτά.

10.

Αύξηση 8 σεντ σε όλα τα καύσιµα

κίνησης.

Θα αποδώσει η εν λόγω πρόταση της Τρόικας, εφόσον εφαρμοστεί, αφού τα καύσιμα είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, ιδιαίτερα σε μια χώρα, όπως η Κύπρος, όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι ώριμες και δεν προτιμώνται από το κοινό. Η Τρόικα θεωρεί ότι η τιμή των καυσίμων στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει περιθώριο αύξησης, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά. Η αύξηση στα έσοδα υπολογίζεται στα 30 εκ ευρώ για το 2013.

www.inbusinessnews.com

Αυτού του είδους τα μέτρα αποτελούν, συνήθως, θέμα συζητήσεων μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται με ξένους επενδυτές και καταθέτες, όπως οι λογιστές, οι δικηγόροι και οι διαχειριστές κεφαλαίων. Πάντως, παρά την οικονομική κρίση, δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σοβαρά, μέχρι σήμερα, η ροή ξένων καταθέσεων ή η παρουσία ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

όποιο µέτρο αφοB Το ρά στον πλούτο θα πρέπει να µεθοδεύεται µε ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, αφού οι ξένοι επενδυτές - καταθέτες εύκολα µετακινούν τα κεφάλαιά τους από µια χώρα σε άλλη. Η Κύπρος στηρίζεται σε αυτούς και η κάθε κίνηση απαιτεί προσοχή. Οι προτάσεις της Τρόικας αξιολογούνται ως ήπιες και επαγγελµατίες, όπως, δικηγόροι και λογιστές τις αποδέχονται.

12.

Μείωση δαπανών µισθολογίου δηµοσίων υπαλλήλων κατά 15% σε όλο το φάσµα του δηµόσιου και

COVER STORY

ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2013 (ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ: 413 ΕΚ ΕΥΡΩ) ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, που θα αποφέρει εξοικονόµηση 166 εκ ευρώ. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί για ορισμένους «κόκκινη γραμμή». Πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι δεσμευτική, αφού η χώρα μπορεί κάλλιστα να αντιπροτείνει μέτρο που να αποφέρει εξοικονόμηση του ίδιου ποσού.

το δηµόσιο B Θεωρούµε τοµέα της Κύπρου µεγάλο και αντιπαραγωγικό. Απαιτείται να γίνουν το ταχύτερο δυνατό ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.

13.

Μείωση κατά 10%, µέσω στόχευσης, στις κοινωνικές παροχές. Η Κυβέρνηση Χριστόφια δέχθηκε σκληρή κριτική για την καταβολή 14ου επιδόματος το Πάσχα του 2008 σε όλους τους συνταξιούχους. Φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός για την Κύπρο να στοχεύσει και να περιορίσει τις κοινωνικές παροχές.

στήριξη άπορων B Η οµάδων του πληθυσθµού δεν αξιολογείται ως αρνητική. Όταν, όµως, οι παροχές δίδονται χωρίς φειδώ, τότε το ζήτηµα γίνεται σοβαρό. Επιβάλλεται ριζική αλλαγή πολιτικής.

δαπάνη στον προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία.

το ίδιο το B Όταν ΑΚΕΛ έχει προτείνει αντίστοιχο µέτρο, κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

15.

Επανασχεδιασµός της καταβολής υπερωριών στο δηµόσιο. Συντεχνιακοί και άλλοι «φιλεργατικοί» κύκλοι θα δώσουν μάχη για τους μισθούς και τα ωφελήματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου. Την ίδια ώρα κόμματα και εργοδοτικές οργανώσεις βλέπουν μάλλον θετικά το μέτρο.

τη συζήτηση B Κατά των πακέτων για τα µέτρα του 2011 στην ολοµέλεια της Βουλής, κάµεραµαν του ΡΙΚ καθόταν µε καφέ και τσιγάρο στο κυλικείο και έλεγε, όταν οι βουλευτές καθυστερούσαν να µπουν στην αίθουσα: «Ας καθυστερούν όσο θέλουν, οι ώρες να περνούν και να πέφτει ο µισθός». Ο συνάδελφός του από ιδιωτικό κανάλι ήθελε να… τραβά τα µαλλιά του. Το εν λόγω παράδειγµα είναι αρκετό για να «ψηφίσουµε» υπέρ του µέτρου.

14.

Περιορισµός του προσωπικού στο δηµόσιο τοµέα κατά 250 επιπλέον άτοµα ετησίως για την περίοδο 2013 - 2015, πέραν των 1.000 που αποτελούν ήδη δέσµευση.

Είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της Τρόικας για πιο μικρό κράτος, πιο ευέλικτη δημόσια υπηρεσία και χαμηλότερη

We Have Rights!

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ IN BUSINESS

103


COVER STORY

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟ∆ΩΝ ΤΟ 2013

16.

Αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 18%.

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Μαρτίου του 2012 δεν ανέβασε τα έσοδα του κράτους. Με χαμηλή κατανάλωση και κουμπωμένους πολίτες, το κράτος θα δυσκολευτεί και το 2013 να εξασφαλίσει τα επιπλέον 50 εκ ευρώ, στα οποία αναφέρεται η Τρόικα.

ξεκάθαρο πως B Είναι για να αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ θα πρέπει να τονωθεί πρώτα η κατανάλωση. Αυτό είναι το µυστικό για επιτυχή εφαρµογή του µέτρου.

17.

Αύξηση τελών κυκλοφορίας στα µεγάλου κυβισµού και πολυτελή οχήµατα. Μπορεί η αγορά αυτή τη στιγμή να φωνάζει πως ήδη οι φορολογίες για εγγραφή τέτοιων οχημάτων οδηγούν δυνητικούς αγοραστές στην αγορά των μεταχειρισμένων, ωστόσο, κόμματα και Τρόικα βλέπουν θετικά την εν λόγω φορολόγηση, αφού εντάσσεται στα μέτρα στόχευσης του πλούτου.

το µέτρο που B Σωστό προτείνει η Τρόικα. Απαιτείται, ωστόσο, γενικότερη αναδιάρθρωση της αγοράς αυτοκινήτου. Για παράδειγµα, µείωση στα τέλη για µεσαίου κυβισµού αυτοκίνητα θα τονώσει την αγορά και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους.

18.

Επιβολή τελών για δηµόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση.

104

IN BUSINESS

Η Τρόικα θεωρεί ότι τα κράτη που παρέχουν τα πάντα δωρεάν και ταυτόχρονα έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές δεν είναι βιώσιμα. Με την πρότασή της αυτή στοχεύει σε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και στη δημιουργία κουλτούρας κατά της σπατάλης.

το πλήρωµα B Έφτασε του χρόνου για σοβαρές αλλαγές στις κοινωνικές παροχές. Αναδιάρθρωση, περιορισµός των δαπανών και θέσπιση κάποιων βασικών τελών αποτελούν βήµατα προς τη σωστή κατεύθυνση.

19.

Καταγραφή και εκποίηση ακινήτων του δηµοσίου. Η Τρόικα τάσσεται υπέρ της αποξένωσης στοιχείων που αποτελούν στην ουσία παγωμένο κεφάλαιο τόσο για το ίδιο το κράτος όσο και για την οικονομία ευρύτερα. Υπαγορεύει καταγραφή όλων των ακινήτων του δημοσίου, των δήμων και των ημικρατικών, τα οποία θα διαχειρίζεται κρατική εταιρεία με απώτερο σκοπό την εκποίηση. Επιδιώκεται ενίσχυση των εσόδων του κράτους, αύξηση της προσφερόμενης γης ή των ακινήτων και αποξένωση από το κράτος αδρανών περιουσιακών στοιχείων.

και προB Συµφωνούµε σθέτουµε ότι η διαδικασία µπορεί να συνδυαστεί µε διεθνείς διαγωνισµούς για επενδύσεις σε «φιλέτα» της Κύπρου.

ρατικοί και κ ι Ημ

20.

Περιορισµός δαπανών σε όλους τους ηµικρατικούς κατά 15%, σε σχέση µε το 2010. Το βασικό πρόβλημα, που εντοπίζει η Τρόικα στην περίπτωση των ημικρατικών, είναι η αδιαφάνεια και ενίοτε η αναποτελεσματικότητα, οπότε, επιδιώκει περιορισμό των εξόδων, προκειμένου να μπουν σε δρόμο εξυγίανσης.

η προσέγγιση B Σωστή της Τρόικας για τους ηµικρατικούς.

21.

Ιδιωτικοποίηση ηµικρατικών.

Η Τρόικα προτείνει την πώληση ημικρατικών οργανισμών, όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές, ή μέρος αυτών, όπως της Cyta. Παράλληλα τονίζει ότι και μικρότεροι οργανισμοί θα πρέπει, επιτέλους, να πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Η Τρόικα θεωρεί, εάν λάβουμε υπόψη μας τοποθετήσεις της σε περιπτώσεις άλλων χωρών, πως οι ημικρατικοί μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος, να κάνουν πιο ανταγωνιστική την αγορά και βέβαια να μειώσουν το κόστος που επωμίζεται το δημόσιο για στήριξή τους.

ανεπιφύB Τασσόµαστε λακτα υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Παρόλα αυτά κάθε οργανισµός αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση τόσο σε σχέση µε το πόσο επιβαρύνει τις δηµόσιες δαπάνες όσο και µε το τι προσφέρει στον τόπο. Με αυτό το σκεπτικό οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν βάσει εµπεριστατωµένων µελετών.

22.

Ένταξη των εργαζοµένων των ηµικρατικών οργανισµών στο γενικό σχέδιο συντάξεων.

Είναι γεγονός ότι δεν έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Ωστόσο, από τη στιγμή που παίρνουν χορηγία από το κράτος και υπολογίζονται στον ετήσιο προϋπολογισμό, δικαιότερη διάρθρωση των δαπανών τους δεν αποτελεί ακραίο μέτρο εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας.

η Τρόικα υπολοB Εάν γίσει στο δηµόσιο χρέος και εκείνο των ηµικρατικών οργανισµών, τότε η τρύπα θα µεγαλώσει και µάλιστα πολύ. Υπενθυµίζεται ότι κατά την εφαρµογή του πρώτου Μνηµονίου στην Ελλάδα, η

www.inbusinessnews.com


Τρόικα εντόπισε επιπλέον χρέος 15 δις ευρώ στις ∆ΕΚΟ, που είναι οργανισµοί αντίστοιχοι µε τους ηµικρατικούς της Κύπρου.

κυπριακές τράπεζες να αποκτήσουν άνετη πρόσβαση στη φτηνή ρευστότητα της ΕΚΤ.

23.

25.

Πάγωµα µισθών και θέσεων εργασίας στους ηµικρατικούς οργανισµούς.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους ημικρατικούς και τον κοινωνικό τους ρόλο, ωστόσο, στα πλαίσια της εξυγίανσης δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις.

και δίκαιο B Απαραίτητο το µέτρο, αφού ο κρατικός προϋπολογισµός δεν ξεχωρίζει δηµόσιους και ηµικρατικούς υπαλλήλους. Αντίθετα παίρνει χρήµατα από όλους στην Κύπρο, για να καλύψει τις ανάγκες του κράτους.

η υπογραφή B Επείγει µνηµονίου, ώστε οι

Αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού ρευστότητας επί των καταθέσεων των τραπεζών, καθορισµός ελάχιστων αποδεχτών ποσοστών διασποράς επενδυτικών κινδύνων σε εγκεκριµένα ρευστοποιήσιµα στοιχεία ενεργητικού µε ανώτατο όριο το 25% του εποπτικού κεφαλαίου.

Η Τρόικα επιχειρεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διακριτική ευχέρεια των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών να αποφασίζουν την επενδυτική τους πολιτική.

υπέρµαχοι της B Ως ελεύθερης αγοράς έχουµε τις ενστάσεις µας,

Το μέτρο θα περιορίσει τα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών, αφού εφεξής οι καταθέσεις σε ευρώ από μη κατοίκους Κύπρου θα υπόκεινται σε ελάχιστο ποσοστό ρευστότητας 70% και η δυνατότητα αξιοποίησής τους θα είναι περιορισμένη.

µέτρο µπορεί να B Το λειτουργήσει ως επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για περιορισµό των ρίσκων σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, αλλά και καθησυχαστικά για τη βιωσιµότητα του συστήµατος.

27.

Αύξηση του ελάχιστου δείκτη πρωτοβάθµιων κεφαλαίων (Core Tier 1) από το επίπεδο του 8% στο 10% για όλη τη διάρκεια του Μνηµονίου (31 ∆εκεµβρίου 2013). Η Τρόικα απαιτεί μάξιμουμ κεφαλαιοποίηση για

ΜΕΤΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

24.

Κατάρτιση και ανά τρίµηνο υποβολή µεσοπρόθεσµου σχεδίου χρηµατοδότησης σε ΚΤΚ, ΕΚΤ, ΕΕ και ∆ΝΤ, ώστε οι τράπεζες σταδιακά να µειώσουν την εξάρτησή τους από ΚΤΚ. Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι πιεσμένη, τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονται, πλέον, σε μη επενδυτική βαθμίδα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση (collateral) για εξασφάλιση φτηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Τουλάχιστον μία τράπεζα, η Λαϊκή, έχει κάνει εκτεταμένη χρήση του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστοτικής Στήριξης (ELA Emergency Liquidity Assistance) με τιμωρητικό επιτόκιο 2,5% αντί 0,75% για πράξεις αναχρηματοδότησης.

www.inbusinessnews.com

πλην όµως, εν µέσω του συγκεκριµένου κλίµατος και δεδοµένων των διαφόρων αποφάσεων που λήφθηκαν στο παρελθόν, οι οποίες κατέληξαν σε ζηµιές για τις τράπεζες, µια περίοδος προσαρµογής είναι κατανοητή.

26.

Επένδυση του 50%, τουλάχιστον, της απαιτούµενης ρευστότητας σε προϊόντα ψηλής πιστωτικής ποιότητας και µε ωρίµανση µέχρι τριών µηνών. Νέοι κανονισµοί ρευστότητας για καταθέσεις σε ευρώ από µη κατοίκους, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτές οι καταθέσεις τυγχάνουν του ίδιου εποπτικού χειρισµού, όπως οι καταθέσεις σε ξένα νοµίσµατα.

Συντηρητική εποπτεία, η οποία, όμως, συνεπάγεται και αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες. Οι τραπεζίτες διατηρούν ενστάσεις ως προς την ημερομηνία πλήρους εφαρμογής.

συνετή και νουνεB Η χής εποπτεία δεν µας βρίσκει απέναντί της. Η ηµεροµηνία εφαρµογής, όµως, πρέπει να µελετηθεί προσεκτικότερα.

29.

Ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυµάτων µε τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα. Εάν ένα πιστωτικό ίδρυµα πήρε ή θα πάρει κρατική βοήθεια, που δεν ξεπερνά το 2% των συνολικών κεφαλαίων, τα οποία έχουν σταθµιστεί µε βάση τον κίνδυνο, η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα πρέπει να εξασφαλιστεί µέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Εάν ξεπερνά το 2%, τότε δίνεται παράταση µέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τραπεζίτες θεωρούν ότι τα χρονικά περιθώρια που τους παραχωρούνται είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην αγορά και να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού.

µέτρο έχει ήδη B Το εφαρµοστεί σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει µνηµόνιο για σκοπούς ενίσχυσης της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήµατος. Θα µπορούσε να µελετηθεί κάποια παράταση.

28.

Υιοθέτηση δείκτη µόχλευσης για σκοπούς κεφαλαιακής επάρκειας µε βάση τον ορισµό της Βασιλείας ΙΙΙ (∆εκέµβριος 2013).

IN BUSINESS

105


COVER STORY Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται απαραίτητη για ενίσχυση της αξιοπιστίας και ενδυνάμωση του συστήματος. Προβληματισμό προκαλούν τα ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια.

που το µέτρο B Παρόλο κρίνεται θετικό, εντούτοις θα πρέπει να µελετηθεί η άποψη τραπεζών για επιµήκυνση των χρονικών περιθωρίων.

30.

Προκειµένου να µειωθεί το κόστος για τους φορολογούµενους, οι µέτοχοι των τραπεζών, οι κάτοχοι αξιογράφων, χρεογράφων και γενικώς άλλων τίτλων µειωµένης εξασφάλισης, θα απορροφήσουν τις όποιες ζηµιές πριν από την παραχώρηση κρατικής βοήθειας. Στους οµολογιούχους η Τρόικα περιλαµβάνει όλους όσων τα οµόλογα κατατάσσονται στις κατηγορίες πρωτοβάθµιων και δευτεροβάθµιων κεφαλαίων (Tier 1 και Tier 2).

οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, διάλυση τραπεζών και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

πιστωτικό B Κανένα ίδρυµα, το οποίο θεωρείται µη βιώσιµο σε µεσοµακροπρόθεσµο ορίζοντα, δεν διατηρείται στη ζωή µε τεχνητά µέσα. Κάποια στιγµή ο αναπνευστήρας πρέπει να αποσυνδεθεί. Όσο πιο σύντοµα τόσο το καλύτερο. Το µέτρο είναι λογικό.

32.

Λογιστική και οικονοµική αποτίµηση των δανειακών χαρτοφυλακίων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής, της Ελληνικής

Η Τρόικα στοχεύει στη διακρίβωση, με βάση το νέο ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ώστε στο τέλος της ημέρας το συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα να είναι επαρκές και να αποκαθιστά την ασφάλεια του συστήματος.

που έχουν φθάσει B Εδώ τα πράγµατα δεν υπάρχουν επιλογές. Με βάση τα ακραία σενάρια αντοχής, που θα εφαρµοστούν για την αποτίµηση των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών, τροµάζει το ύψος του… τελικού λογαριασµού.

31.

IN BUSINESS

έπρεπε να εφαρµοστεί στην Κύπρο του 20ου αιώνα. Άλλωστε σπανίζουν οι περιπτώσεις προβληµατικών δανείων, που αφορούν δάνεια για ιδιοκατοίκηση. Το πρόβληµα εντοπίζεται σε εµπορικά ακίνητα, εξοχικές κατοικίες και επενδυτικά δάνεια.

Η Τρόικα συνδυάζει το συγκεκριμένο μέτρο με την επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης, ώστε να επιφέρει τη μέγιστη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Η κυπριακή αγορά έχει όντως ιδιαιτερότητες, με πρώτη και καλύτερη την ασφάλεια που παρέχει η υποθήκη και η εγγύηση, ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντά κανείς εκτεταμένα σε άλλα τραπεζικά συστήματα της ζώνης του ευρώ, ιδιαίτερα στα εμπορικά δάνεια.

σµού, είναι υπεύθυνοι για την ανάληψη του ρίσκου που συνε-πάγεται η επένδυσή τους. Το µέτρο κρίνεται ως θετικό.

106

στιγµή και B Κάποια αυτό το µέτρο θα

Άµεση τροποποίηση (31 Αυγούστου 2012!) του ορισµού µη εξυπηρετούµενων δανείων (ΜΕ∆), ώστε να περιλαµβάνει ΟΛΑ τα δάνεια µε καθυστερηµένες δόσεις πέραν των 90 ηµερών.

µέτοχοι και οι οµο-B Οι λογιούχοι, εξ’ ορι-

Η Τρόικα θεωρεί ότι στην περίπτωση μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο για ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, το

Η Τρόικα ελευθερώνει τα χέρια των τραπεζών και αποσύρει την όποια δικαιολογία για διατήρηση του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 90 μέρες μόνο για δάνεια που δεν συνοδεύονται από εξασφάλιση. Κάποιοι τραπεζίτες διαμαρτύρονται, προτάσσοντας τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας.

34.

Η φιλοσοφία της Τρόικας, όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε όλες τις χώρες που πήραν κρατική βοήθεια, είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Μόνο πιστωτικά ιδρύµατα τα οποία θεωρούνται βιώσιµα µπορούν να λάβουν κρατική βοήθεια.

χυνση διαδικασίας προτείνεται και για την περιουσία του δανειζόµενου, η οποία δεν έχει υποθηκευτεί.

και ενός αντιπροσωπευτικού δείγµατος των µεγαλύτερων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυµάτων, καθώς επίσης και των κυπριακών θυγατρικών της Alpha Bank και της Eurobank.

33.

Άµεση τροποποίηση (31 Οκτωβρίου 2012) διοικητικών και νοµοθετικών εµποδίων, ώστε η υποθηκευµένη έναντι δανείων ακίνητη ιδιοκτησία να κατάσχεται και να πωλείται εντός 18 µηνών. Αντίστοιχη επιτά-

και εφόσον διαB Εάν σφαλιστεί η επιτάχυνση της εκποίησης υποθηκών, το µέτρο θα µπορούσε να εφαρµοστεί µε µεγάλη προσοχή και σταδιακά.

www.inbusinessnews.com


35.

Η ΚΤΚ να καταστεί (31 ∆εκεµβρίου 2013) ο µοναδικός επόπτης όλων των πιστωτικών ιδρυµάτων στην Κύπρο, περιλαµβανοµένων και των συνεργατικών. Άµεση, όµως, απεξάρτηση της εποπτείας των συνεργατικών από το Υπουργείο Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού και από το τµήµα ανάπτυξης των συνεργατικών εταιρειών.

Το θέμα συζητείται εδώ μια, τουλάχιστον, δεκαετία. Διαχρονική θέση της ΚΤΚ ήταν ότι η εποπτεία συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών πρέπει να είναι ενιαία. Με τη θέση αυτή διαφωνεί κάθετα το ΑΚΕΛ, όπως επίσης, τα συνεργατικά και όλα τα συναφή με το συνεργατισμό σώματα, αλλά συχνά - πυκνά και διάφορα πολιτικά κόμματα, που δεν τολμούν να συγκρουστούν με το συνεργατισμό. Με την ανάληψη των καθηκόντων του Διοικητή της ΚΤΚ από τον Πανίκο Δημητριάδη, η

… αι κα κ όι ν ος Τρ ίμω ελ Η δα άγγ ως ως

ς ει άσ ες οτ ντ πρ γο ς ά . τι αρ οι ι σ ί π αίρ τα ικο ετ ύν ιτ οί το ολ ικ θε ς π ων πο α ιν το ικ κο ς Τρόκαι Πώης τ

Συντεχνίες: Ετοιμάζονται, μάλλον, για απεργίες οι συντεχνίες, αφού τα λεγόμενα «αντιλαϊκά» μέτρα επηρεάζουν - λίγο ή πολύ αναλόγως της προσέγγισης - τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον θα είναι να παρατηρήσουμε πως θα είναι σε επαφή οι εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων, κυρίως στον ιδιωτικό και ημικρατικό τομέα, με την ΠΑΣΥΔΥ. Ήδη ο Γλαύκος Χατζηπέτρου έκανε την «κορυφαία» δήλωση περί μη αποδοχής του Μνημονίου, ενώ η ΠΕΟ ακολουθεί ήπια πολιτική τοποθετήσεων, που συμβαδίζει με τις θέσεις του ΑΚΕΛ. Η ΣΕΚ δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις της, ωστόσο δεν έχει σοβαρές αντιστάσεις έναντι του υπό συζήτηση Μνημονίου.

(για B Επιτέλους την ενιαία εποπτεία)!

36.

Καταρτισµός νοµοθετικού πλαισίου (31 Νοεµβρίου 2012) για την ανάκαµψη και την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυµάτων, ώστε η ΚΤΚ να έχει το δικαίωµα να διατάξει την πώληση ενός πιστωτικού ιδρύµατος ή µέρος του

Εργοδότες: Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ξεκαθάρισαν τη θέση τους υπέρ των προτάσεων της Τρόικας. Θεωρούν πως για να πάει η οικονομία καλύτερα - επομένως και οι επιχειρήσεις τους - θα πρέπει να γίνουν θυσίες από όλους. Πάντως, ενδιαφέρον προκαλεί το πώς οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους φόρους, γεγονός που συνδυάζεται άμεσα με την ήδη υψηλή ανεργία και ασφαλώς την ύφεση στην αγορά.

Βάσος Σιαρλή:

ΑΚΕΛ: Αναμφίβολα η δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για έρευνα που να αφορά στην παραμονή ή όχι της Κύπρου στο ευρώ, αποτελεί, αν μη τι άλλο, την ατάκα της χρονιάς. Το κόμμα έχει καθυστερήσει την αίτηση προς την Κομισιόν για προσφυγή στο Μηχανισμό, έχει καθυστερήσει να διαπραγματευτεί και καθυστερεί γενικά όλες τις διαδικασίες. Η ανάγκη υπογραφής του Μνημονίου αποφεύγεται από το ΑΚΕΛ, όπως αποφεύγει ο διάβολος το λιβάνι. Τα μέτρα της Τρόικας, ιδίως όσα επηρεάζουν άμεσα τους εργαζομένους, βρίσκουν το ΑΚΕΛ κάθετα αντίθετο.

θέση της Κεντρικής Τράπεζας έχει αλλάξει. Η δυαδική εποπτεία είναι, πλέον, επιθυμητή.

ΔΗΣΥ: Δεν είναι απομακρυσμένο το σενάριο που υπαγορεύει πως το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη θα διαχειριστεί την κατάσταση, που θα ακολουθήσει την υπογραφή της δανειακής σύμβασης Κύπρου - Τρόικας. Με αυτό ως πιθανό ενδεχόμενο και με δεδομένες τις θέσεις του ΔΗΣΥ υπέρ της πλειοψηφίας των θέσεων της Τρόικας, το κόμμα αντιμετωπίζει θετικά την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης.

Μπορεί να είναι ο υπουργός Οικονομικών τα κυβέρνησης Χριστόφια που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την τρόικα, ωστόσο, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της υπογραφής μνημονίου μεταξύ Κύπρου-τρόικας. Μάλιστα, ο Βάσος Σιαρλή «αδειάστηκε» από τον Πρόεδρο Χριστόφια για το μίνι πακέτο μέτρων που ετοίμασε πριν το καλοκαίρι, το οποίο θεωρήθηκε αντιλαϊκό αλλά και για τη στάση υπέρ της κατάθεσης αιτήματος προς τον μηχανισμό στήρι στήριξης. Πάντως, υπο υπομονή φαίνεται να έχει πολλή ο κ. Σιαρλή αφού αντιμετωπίζει στωικά τόσο τα αδειάσματα του ΠροέΠροέ δρου όσο και τις συζητήσεις με την Τρόικα.


COVER STORY

Τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, τουλάχιστον ολοκληρωμένο, δεν έχει η Κύπρος. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ επιβάλλουν την ύπαρξή του. Να είναι, μάλιστα, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά θέσμια, αφού αποτελεί και έναν από τους στόχους της Κομισιόν στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης.

µια χώρα, όπως η B Σε Κύπρος, της οποίας

Ε

άν οι Τροϊκανοί καλούσαν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των δύο πρώην Υπουργών Οικονομικών, και τους έλεγαν «εμείς σας τα λέγαμε…», θα είχαν απόλυτο δίκαιο. Η περσινή τελική έκθεση αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία επίσημα κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 2011, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ανησυχίες για το ότι η Κύπρος θα αναγκαστεί, λόγω της έλλειψης πηγών χρηματοδότησης, να προσφύγει σε Μηχανισμό Στήριξης. Τα δε προτεινόμενα σήμερα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης προτάθηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, ένα προς ένα, στην αξιολόγηση. Η περσινή διάγνωση, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου,

108

IN BUSINESS

το µέγεθος του τραπεζικού τοµέα υπερβαίνει κατά έξι φορές εκείνο του ΑΕΠ, η ανυπαρξία τέτοιου νοµοθετικού πλαισίου είναι αδιανόητη. Έχουµε ήδη αργήσει.

37.

∆ηµιουργία (31 ∆εκεµβρίου 2012) Κυπριακής Εταιρείας ∆ιαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (CAMC), η οποία θα αγοράσει από τις κυπριακές τράπεζες τα «κακά» (µη εξυπηρετούµενα) δάνεια, κυρίως τα ελληνικά, ώστε σε κάποιο βαθµό να απεγκλω-

ήταν σχεδόν αντιγραφή της φετινής. Σχεδόν πανομοιότυπη και η συνταγογράφηση για τη θεραπεία: Περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο και στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, στόχευση των κοινωνικών παροχών, κατάργηση ή ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΑΤΑ και των αυτόματων αυξήσεων στους μισθούς δηλαδή των προσαυξήσεων -, μεταρρύθμιση του εθνικού και δημόσιου σχεδίου συνταξιοδότησης, αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% στο 18%, ενιαία εποπτεία τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων, σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο έτος, σταδιακή κατάργηση του εφάπαξ ποσού αφυπηρέτησης, υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων νομοθετικά κατοχυρωμένων, κτλ., κτλ., κτλ. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ειδικά για το 2012 που προέβλεπε έλλειμμα κάτω του 3% (!), ήταν υπεραισιόδοξες. Είχε, μάλιστα, υποδείξει ότι «ένας πιο ρεαλιστικός σχε-

βιστούν από την ελληνική αγορά.

στικά του συνήθους όρου της «κακής» τράπεζας, ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως… ο κακός της υπόθεσης. Θα προστατεύσει το καλό όνοµα των τραπεζών και θα αναλάβει τη λήψη δραστικών µέτρων, για να εισπράξει τα οφειλόµενα. Γι’ αυτό, άλλωστε, προωθείται και η επίσπευση των διαδικασιών εκτέλεσης των υποθηκών.

Εκτιμάται ότι η εξέλιξη συνεπάγεται ζημιές για τις τράπεζες, αφού η αξία αγοράς των κακών δανείων θα καθοριστεί από ανεξάρτητο οίκο και αναμένεται ότι το ποσό είσπραξης θα είναι χαμηλότερο από την αξία των δανείων στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Από την άλλη, όμως, η μείωση των δανείων θα βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

CAMC, αν και δεν B Η φέρει τα χαρακτηρι-

διασμός για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο θα κάλυπτε τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ενισχυμένος από πολύ συγκεκριμένα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, θα ενδυνάμωνε την αξιοπιστία της Κύπρου». Και το κερασάκι στην τούρτα; Αντιγράφουμε από την έκθεση του ΔΝΤ: «Η Κυβέρνηση συμφώνησε ότι η καθυστέρηση (σ.σ. τότε) στη λήψη αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων έχει οδηγήσει στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου και έχει βλάψει την αξιοπιστία της Κύπρου». Περαιτέρω σχόλια περιττεύουν… Κρίνεται δέον δε να σημειωθεί ότι παραινέσεις, προειδοποιήσεις, διαγνώσεις και όλα τα συναφή με την κυπριακή οικονομική…ασθένεια είχαν κάνει κι’ άλλοι. Το IN Business είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2012 πολυσέλιδο ρεπορτάζ, στο οποίο διέγνωσε τα προβλήματα και πρότεινε λύ-

IM W yo e F u to : so ld …

και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των στοιχείων παθητικού, µέσω δηµόσιας προσφοράς.

ΖΗΣ ΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤ

UM NOMIC FOR Σ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΥΞΗ LIMASSOL ECO ΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠ

ΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΡΡΟ, Ο ΓΝΩΣ ΝΤΕΥΞΗ - ΧΕΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕ ΜΙΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

ΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΡΑΤ ΤΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ

ΡΙΟΣ 2010 58 | ΔΕΚΕΜΒ

Τώρα Πάρτε Μesέsτπρααρεµβαίνει: ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΑΓΟΡΑ & ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚ

Η | TEYXOΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧ

Το ΙN Βusin

αι για τα λάθη Ποιοι ευθύνοντ ότητα στην κυ και τη στασιµ η ηοδ ς α. Πού µα πριακή οικονοµί ργία και η ανα γεί η κωλυσιε η ψ τητα για λή ποφασιστικό ων. Ποια µέτρα δραστικών µέτρ ς θούν τώρα χωρί πρέπει να ληφ ηση. άλλη καθυστέρ €3.40 | ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΜΑΖ Ι TΙΜΗ €4.95 05/12/10 ΜΑΖΙ Η ΓΙΑ ΤHN KYΡIAKH ΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝ ΜΕΡΙΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ

ws.com www.inbusinessne

σεις. Εις μάτην, όμως.

www.inbusinessnews.com


ΧΑΚ σ Πιέσέισ ΑΠό ΠΑντόύ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ FTSE/CYSE 20

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ Ή ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ, ΩΣΤΟΣΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012: ΑΣΤΑΘΕΙΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ FTSE/ CYSE 20. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

110

IN BUSINESS

Ε

πιλέξαµε να παραθέσουµε τα οικονοµικά αποτελέσµατα εξαµήνου των εταιρειών που περιλαµβάνει ο δείκτης FTSE/ CySE 20 του ΧΑΚ, καθώς προέρχονται από όλους τους τοµείς της κυπριακής οικονοµίας και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγµα ολόκληρης της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Ενδεικτικό είναι πως από τις 20 εταιρείες του δείκτη µόνο τέσσερις κατέγραψαν καλύτερο αποτέλεσµα, εκ των οποίων η Eλληνική Τράπεζα και η ∆ήµητρα Επενδυτική ήταν οι µόνες που µετέτρεψαν τις ζηµιές του εξαµήνου του 2011 σε σηµαντικό κέρδος. Τον κύκλο εργασιών τους µόνο εφτά κατάφεραν να αυξήσουν και οι περισσότερες κατά µερι-

κές µόνο χιλιάδες. Εξαίρεση απετέλεσε η Ελληνική Τράπεζα, που διεύρυνε τον τζίρο της σηµαντικά, εκµεταλλευόµενη την κατάσταση στην οποία περιήλθαν Κύπρου και Λαϊκή. Όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση, µε ηµεροµηνίες σύγκρισης 26 Σεπτεµβρίου 2011 και 2012, βελτιωµένη ήταν µόνο για τη ∆ήµητρα σε σηµαντικό βαθµό και για την Άλκης Χατζηκυριάκος σε µικρότερο. Στις 26/9/2012 η κεφαλαιοποίηση των 20 εταιρειών ήταν στο 1 δις ευρώ, ενώ την αντίστοιχη µέρα του 2011 στα 2.1 δις ευρώ. Η µεγάλη διαφορά, βέβαια, δηµιουργήθηκε από τις δύο µεγάλες τράπεζες, η αξία των οποίων συνεχίζει να κινείται πτωτικά, παρά και τις όποιες αυξήσεις κεφαλαίου.

www.inbusinessnews.com


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 20

3. BANK OF CYPRUS PUBLIC COMPANY LTD

(ΔΕΙΚΤΗΣ FTSE/CYSE 20 - ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2012 ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ 2011)

1. A&P (ANDREOU & PARASKEVAIDES) ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LTD

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ) EΡΓΑΣΙΕΣ

Εξάμηνο 2012(€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

386 χιλ

448 χιλ

-13,8%

EΡΓΑΣΙΕΣ

16.4 εκ

16.6 εκ

-1,2%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

27.4 εκ

31 εκ

-11,6%

Η κερδοφορία της εταιρείας, η οποία ασχολείται µε την παραγωγή, εµφιάλωση και διανοµή αεριούχων αναψυκτικών (Pepsi), χυµών, τσαγιού, σκουός και την εµπορία νερού και κατεψυγµένων φαγητών, παρουσίασε πτώση, κυρίως, λόγω της µείωσης του µεικτού κέρδους από €7.1 εκ. σε €6.4 εκ. από εξάµηνο σε εξάµηνο. Από την άλλη, η εταιρεία µείωσε τα έξοδα διαφήµισης µε αποτέλεσµα τα ευρύτερα έξοδα πωλήσεων και διανοµής της να µειωθούν σε €5.5 εκ από € 6 εκ το αντίστοιχο εξάµηνο του 2011. Το υπόλοιπο του 2012 κατά την Α&P χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αφού από τη µία η ρευστότητα µειώνεται, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο, και από την άλλη αυξάνονται οι τιµές των πρώτων υλών.

2. ATLANTIC INSURANCE COMPANY PUBLIC LTD Εξάμηνο 2012(€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

1.4 εκ

2.2 εκ

-34,9%

EΡΓΑΣΙΕΣ

13.1 εκ

12.8 εκ

2,2%

25.6 εκ

34 εκ

-24,7%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Εξάμηνο 2012(€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(137.6 εκ)

(107.1εκ)

-28,4

1.3 δις

1.3 δις

0%

430.8 εκ

1 δις

-56,9%

Η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε αυξηµένες ζηµιές το εξάµηνο του 2012, αφού ο οργανισµός ανέβασε σηµαντικά τις προβλέψεις του στα €568 εκ έναντι €183 εκ το αντίστοιχο τρίµηνο του 2011. Άλλωστε, µε τις οικονοµικές εξελίξεις ως έχουν, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας και ρευστότητας, στη διατήρηση ικανοποιητικής οργανικής κερδοφορίας και στην αποτελεσµατική διαχείριση κινδύνων. Η τράπεζα παρουσίασε απότοµη αύξηση στις προβλέψεις για αποµείωση δανείων, οι οποίες έφτασαν τα €568 εκ το πρώτο εξάµηνο του 2012, έναντι €183 εκ το αντίστοιχο του 2011.

4. THE CYPRUS CEMENT PUBLIC COMPANY LTD

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ) EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

3.9 εκ

4.3 εκ

-9,3%

9 εκ

8.7 εκ

3,4%

21.6 εκ

26 εκ

-20,3%

Η Κυπριακή Εταιρεία Τσιµέντων, που ασχολείται µε την ανάπτυξη γης, τις στρατηγικές επενδύσεις στους τοµείς των ξενοδοχείων και της παραγωγής τσιµέντου, λόγω του εύρους των εργασιών που περιλαµβάνει κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, κυρίως εξαιτίας του τουριστικού τοµέα, µε τον οποίο ασχολείται.

5. CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(1.3 δις)

202 εκ

-543%

EΡΓΑΣΙΕΣ

450.9 εκ

576.9 εκ

-21,8%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

122.8 εκ

530 εκ

-76,7%

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

Τα κέρδη της εταιρείας παρουσίασαν µείωση 34,9% το πρώτο εξάµηνο του 2012 ως αποτέλεσµα κυρίως της αύξησης των απαιτήσεων και των αυξηµένων επενδυτικών ζηµιών. Οι απαιτήσεις από ασφαλιζοµένους ανήλθαν σε €4.97 εκ (2011: €4.55 εκ) και ο δείκτης απαιτήσεων προς κερδισµένα ασφάλιστρα διαµορφώθηκε σε 55,6%, σε σύγκριση µε 52,1% το 2011. Οι πληρωτέες προµήθειες για ασφαλιστικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 5,3% σε €637 χιλ (2011: €605 χιλ), λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εργασιών µέσω αντιπροσώπων.

www.inbusinessnews.com

Εξάμηνο 2012 (€)

Η κατά 84%, περίπου, κρατική Λαϊκή Τράπεζα προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ωστόσο, τα αποτελέσµατα εξαµήνου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν, αφού η ζηµιά έφτασε το 1.3 δις ευρώ. Παράλληλα, σηµαντική µείωση παρουσίασαν και τα έσοδα της τράπεζας, η οποία κάνει προσπάθειες βελτίωσης των δεικτών κόστους, αλλά η σηµαντική µείωση των εργασιών δυσκολεύει σηµαντικά την όλη προσπάθεια. Πλέον αναµένεται η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που ετοίµασε η KPMG, για να επανέλθει η τράπεζα σε ορθολογική πορεία.

IN BUSINESS

111


ΧΑΚ Πιέσέισ ΑΠό ΠΑντόύ

6. ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΤΔ Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

2.1 εκ

(826 χιλ)

154%

EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

3.5 εκ

3.4 εκ

2,9%

58.2 εκ

38 εκ

52,6%

Ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε για τους µετόχους της στα εξαµηνιαία αποτελέσµατα η ∆ήµητρα Επενδυτική. Τα κέρδη εξαµήνου έφτασαν τα €2.1 εκ και σύµφωνα µε την εταιρεία αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των ποσών που έχει σε καταθέσεις όσο και στην αύξηση των επιτοκίων.

7. ERMES DEPARTMENT STORES PLC Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

(2.5 εκ)

107 χιλ

-2236%

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

109.3 εκ

117.1 εκ

-6,6%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

23.4 εκ

31 εκ

-24,5%

Τα αποτελέσµατα της Ermes, αν και πάντα είναι χαµηλά το πρώτο εξάµηνο, καταδεικνύουν τη γενικότερη εικόνα στον τοµέα του εµπορίου, αφού υπάρχει µείωση στις εργασίες αλλά και µετατροπή του κέρδους σε σηµαντική ζηµιά €2.5 εκ. Άλλωστε, δεν είναι µόνο οι ζηµιές αλλά και η µείωση στον κύκλο εργασιών. Πάντως, η εταιρεία αναµένει πως τα τελικά αποτελέσµατα του 2012 θα είναι κερδοφόρα.

8. ALKIS H. HADJIKYRIACOS (FROU-FROU BISCUITS) PUBLIC LTD Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

887 χιλ

1.1 εκ

-19,3%

EΡΓΑΣΙΕΣ

13.3 εκ

13.2 εκ

0,7%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

17.5 εκ

15.8 εκ

10,7%

Η εταιρεία προσπαθεί να διατηρήσει υγιή τα οικονοµικά της, κάτι που φαίνεται να καταφέρνει προς το παρόν. Παράλληλα τα έχει βάλει µε την πολιτεία για τα µειωµένα αποτελέσµατα, αφού την κατηγορεί για αδράνεια να υιοθετήσει έγκαιρα κατάλληλα µέτρα για εξυγίανση της οικονοµίας, οδηγώντας την Κύπρο σε βαθιά οικονοµική ύφεση, η οποία συνεχίζει και φέτος να έχει αρνητικά αποτελέσµατα για το συγκρότηµα. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στα οικονοµικά δεδοµένα της Κύπρου, το διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας συνεχίζει να βλέπει χωρίς αισιοδοξία το υπόλοιπο του 2012, καθώς και τις προοπτικές του 2013.

112

IN BUSINESS

Σηµειώνει, µάλιστα, πως αν συνεχίσει να χειροτερεύει η εικόνα της αγοράς, θα θεωρείται επιτυχία εάν το συγκρότηµα παραµείνει κερδοφόρο, χωρίς ζηµιές, που πιθανόν µε τα σηµερινά δεδοµένα και προοπτικές να είναι πολύ δύσκολο.

9. WOOLWORTH (CYPRUS) PROPERTIES PLC Εξάμηνο Εξάμηνο 2012 (€) 2011 (€)

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

Ποσοστιαία μεταβολή

1.5 εκ

3 εκ

-50%

EΡΓΑΣΙΕΣ

10.2 εκ

10.2 εκ

0%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

29.3 εκ

42.4 εκ

-30,8%

Μπορεί η κρίση στο παζάρι να επηρέασε τις περισσότερες επιχειρήσεις, ωστόσο, για την Woolworth Properties - που στις θυγατρικές της περιλαµβάνεται και η ITTL, η οποία διαχειρίζεται το The Mall of Cyprus - τα εισοδήµατα του πρώτου εξαµήνου του 2012 διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Τα κέρδη της εταιρείας, όµως, ήταν µειωµένα, λόγω της ανόδου των χρηµατοδοτικών εξόδων κατά €900 χιλ, εξαιτίας των αυξηµένων επιτοκίων.

10. HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LTD Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

15.4 εκ

(36 εκ)

142,7%

EΡΓΑΣΙΕΣ

264 εκ

207 εκ

27,5%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

107.3 εκ

129 εκ

-16,8%

Η Ελληνική Τράπεζα, µετά τα σοβαρά προβλήµατα των δύο µεγάλων τραπεζών του τόπου, µπορεί πλέον να… αλωνίζει στην αγορά. Κατάφερε κατά το πρώτο εξάµηνο του 2012 να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά €57 εκ. Η Ελληνική ξεκαθάρισε πως άµεσοι στόχοι της είναι η αποτελεσµατική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, η διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, η διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, η προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, µε µόνιµο στόχο την κερδοφορία.

11. K + G COMPLEX PUBLIC COMPANY LTD Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(1 εκ)

3.7 εκ

-127%

EΡΓΑΣΙΕΣ

888 χιλ

7.2 εκ

-87,6%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

10.7 εκ

11 εκ

-2,7%

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

www.inbusinessnews.com


Για την K&G Complex, που υπάγεται στον Όµιλο Γαλαταριώτη και ασχολείται, κυρίως, µε αξιοποίηση και πώληση γης στην περιοχή Αµαθούντας, καταστηµάτων στο Galatex Beach Centre και τις επενδύσεις, το πρώτο εξάµηνο του 2012 δεν κινήθηκε όπως το αντίστοιχο του 2011 και γι’ αυτό το κέρδος των €3.7 εκ µετατράπηκε σε ζηµιά €1 εκ. Συγκεκριµένα, τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων περιορίστηκαν σε €888 χιλ έναντι €7.2 εκ το αντίστοιχο τρίµηνο του 2011. Οι δραστηριότητες της εταιρείας επηρεάζονται από διεθνείς και εγχώριους οικονοµικούς παράγοντες και από την πορεία της αγοράς ανάπτυξης γης και ακινήτων.

12. LEPTOS CALYPSO HOTELS PUBLIC LTD

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ) EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(4.5 εκ)

(4.2 εκ)

-7,1%

8.5 εκ

9.9 εκ

-14,1%

6 εκ

8.1 εκ

-25,9%

14. LOGICOM PUBLIC LTD Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

2.7 εκ

2.9 εκ

-6,8%

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

232.1 εκ

231.6 εκ

0,21%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

20.3 εκ

21.5 εκ

-5,5%

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

Ποσοστιαία μεταβολή

Οι υπάρχουσες συνθήκες αγοράς, που χαρακτηρίζονται από την αβεβαιότητα λόγω της οικονοµικής κρίσης, καθιστούν δύσκολη την ασφαλή εκτίµηση των προοπτικών, σηµειώνει η Logicom. Επισηµαίνει, µάλιστα, πως αν προστεθεί και η αβεβαιότητα στη διακύµανση της ισοτιµίας του δολαρίου Αµερικής, έναντι του Ευρώ, ασφαλής πρόβλεψη για τα αποτελέσµατα του εννιαµήνου 2012 δεν είναι δυνατή. Πάντως, η εταιρεία διατηρεί τόσο τις πωλήσεις σε ψηλά επίπεδα όσο και την κερδοφορία της σταθερή. Επιδιώκει µείωση των λειτουργικών δαπανών και αύξηση της παραγωγικότητας .

15. LOUIS PLC Η Leptos Calypso Hotels, της οποίας η κύρια ενασχόληση είναι άµεσα συνυφασµένη µε τον τουρισµό, θεωρεί πως το δεύτερο εξάµηνο του 2012, όπου και εµπίπτει η κύρια τουριστική περίοδος, τα αποτελέσµατά της θα βελτιωθούν. Για την εταιρεία µικρή αύξηση παρουσίασαν τα χρηµατοδοτικά έξοδα, ενώ µείωση παρουσίασε η συναλλαγµατική ζηµιά.

13. LAIKI CAPITAL PUBLIC CO LTD

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(2.6 εκ)

(26.8 χιλ)

-9800%

EΡΓΑΣΙΕΣ

2.3 εκ

3.2 εκ

-28,1%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

16.2 εκ

29.9 εκ

-45,8%

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

Οι ζηµιές του συγκροτήµατος της Laiki Capital προέρχονται ως επί το πλείστον από την αποµείωση της αξίας χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιµων προς πώληση ύψους €2.4 εκ. H αντίστοιχη ζηµιά το εξάµηνο του 2011 ήταν €537.2 χιλ. Η εταιρεία καταγράφει µία σειρά από παράγοντες, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη µεταβλητότητα και οι επενδυτές θα αποφεύγουν τις µακροπρόθεσµες τοποθετήσεις. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κούρεµα των ελληνικών οµολόγων, τα διαρθρωτικά προβλήµατα στην κυπριακή οικονοµία, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η αναζήτηση ισορροπιών σε οικονοµικό και πολιτικό επίπεδο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(26.6 εκ)

(28.8 εκ)

7,6%

75.3 εκ

105 εκ

-28,2%

9.2 εκ

18.4 εκ

-50%

Η Louis plc πέρασε ένα δύσκολο 2011, ενώ και το 2012 δεν άρχισε µε τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι εργασίες ήταν µειωµένες κατά 28,2%. Πάντως, η εταιρεία εκτιµά πως µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα και προβλέψεις, τα καθαρά αποτελέσµατα για το 2012 αναµένεται να είναι σηµαντικά βελτιωµένα - όχι όµως κερδοφόρα - δεδοµένου ότι το 2011 είχε επιβαρυνθεί µε σηµαντικές µη επαναλαµβανόµενες χρεώσεις. Οι δραστηριότητες του συγκροτήµατος χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, λόγω του ότι τα περισσότερα πλοία και ξενοδοχεία δεν λειτουργούν κατά το πρώτο εξάµηνο του έτους. Αυτό, σύµφωνα µε την εταιρεία, έχει ως αποτέλεσµα να παρουσιάζει, συνήθως, κατά το πρώτο εξάµηνο κάθε χρόνου ζηµίες.

ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ FTSE/CYSE 20 ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ 2011

114

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


115:Layout 1

10/2/12

10:17 AM

Page 1


ΧΑΚ Πιέσέισ ΑΠό ΠΑντόύ

16. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ) ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(5 εκ)

1 εκ

-600%

87.4 εκ

100 εκ

-12,6%

5.3 εκ

11.3 εκ

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

2.5 εκ

4.3 εκ

-41,8%

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

239 εκ

229 εκ

4,3%

57.3 εκ

78.8 εκ

18. ΠΑΝΔΩΡΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΤΔ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

116

IN BUSINESS

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(4.4 εκ)

(3.4 εκ)

-29,4%

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

11.6 εκ

13.6 εκ

-14,7%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

5.6 εκ

11.3 εκ

-50,4%

∆ύσκολo αναµένει το δεύτερο εξάµηνο και η SFS, της οποίας βασικός στόχος είναι η προστασία των κεφαλαίων των µετόχων από τις διακυµάνσεις που παρατηρούνται στις αξίες των επενδύσεων. Οι µειωµένες πωλήσεις οφείλονται, σύµφωνα µε την εταιρεία, σε πτώση των εισοδηµάτων από πωλήσεις γης και ακινήτων, αλλά και στη µείωση των εισοδηµάτων του εµπορικού και χρηµατοοικονοµικού τοµέα.

20. A. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LTD Εξάμηνο

Εξάμηνο

2012 (€)

2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

(6 εκ)

(4.3 εκ)

-39,5%

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

12.6 εκ

13.1 ε

-3,8%

15 εκ

15 εκ

0%

-27,2%

Η εταιρεία κρατά αρκετά καλά στην κρίση, αν και τα κέρδη εξαµήνου µειώθηκαν σηµαντικά. Σύµφωνα µε την ίδια, αυτό οφείλεται σε άνοδο των εξόδων πωλήσεων και διανοµής, στις αυξηµένες προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες και στα έξοδα χρηµατοδότησης που πήραν την ανιούσα. Την ίδια ώρα, πάντως, το αναπτυξιακό πρόγραµµα της εταιρείας τρέχει µε συµµετοχή στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, σε αγορά γης στο Βασιλικό και άλλα έργα.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εξάμηνο 2012 (€)

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

17. PETROLINA (HOLDINGS) PUBLIC LTD

ΚΕΡΔΟΣ/ (ΖΗΜΙΑ)

19. SFS GROUP PUBLIC COMPANY LTD

-53%

Η αβεβαιότητα σε σχέση µε την µελλοντική πορεία της κυπριακής οικονοµίας, η οποία επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό το λιανικό εµπόριο, έχει προκαλέσει σηµαντικό πλήγµα κατά τους πρώτους µήνες του 2012, αλλά ιδιαίτερα µετά το τέλος του πρώτου εξαµήνου, σηµειώνει στα εξαµηνιαία της η εταιρεία Ορφανίδης. Οι συγκεκριµένες εξελίξεις, σύµφωνα µε την εταιρεία, θα επηρεάσουν αρνητικά και τα τελικά αποτελέσµατα του 2012, τα οποία θα είναι σε ζηµιογόνα επίπεδα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Ο ρυθµός ανάπτυξης της εταιρείας συνεχίζει να είναι χαµηλότερος του αναµενόµενου, αφού η κυπριακή οικονοµία επηρεάζεται από την παγκόσµια οικονοµική κρίση. Αισθητές διακυµάνσεις, των οποίων ο υπολογισµός είναι δύσκολος, αναµένει η εταιρεία για το δεύτερο εξάµηνο του έτους.

Εξάμηνο 2012 (€)

Εξάμηνο 2011 (€)

Ποσοστιαία μεταβολή

(8.4 εκ)

(8.7 εκ)

3,4%

15 εκ

15.3 εκ

1,9%

32.6 εκ

55 εκ

-40,7%

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 26/9

Η Tsokkos Hotels επηρεάστηκε από την τραπεζική κρίση, αφού αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποµείωση της αξίας των τραπεζικών χρεογράφων που κατείχε, κατά €2.1 εκ. Πιστεύει, πάντως, ότι το δεύτερο εξάµηνο του 2012 θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα, λόγω της αυξηµένης τουριστικής κίνησης.

ΜΟΝΟ ΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ FTSE/CYSE 20 ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

www.inbusinessnews.com


Business

OFF

➍ Επιχειρήσεις που μεθόδευσαν και πέτυχαν την ανάπτυξη εν καιρώ κρίσης

crisis Δεν είναι όλα μαύρα στο πεδίο του επιχειρείν. Με έξυπνες στρατηγικές, μείωση του λειτουργικού κόστους και μελετημένη προώθηση των επενδύσεων μεγάλοι και μικρότεροι παίχτες μετέτρεψαν την… περιοχή της κρίσης σε πεδίο ασκήσεων και δοκιμών. Προσμέτρησαν τον κίνδυνο, δοκίμασαν τις αντοχές τους, τις καθόρισαν, ασκήθηκαν στο πεδίο βολής τους κι έπειτα με πραγματικά, πλέον, πυρά μπήκαν στη μάχη, κατακτώντας σημαντικές νίκες. Τα ευέλικτα επιχειρηματικά τους πλάνα - νέα και προσαρμοσμένα Ή παλαιότερα και ανανεωμένα - κατάφεραν να ανοίξουν ένα καινούργιο βάθος πεδίου στην ανάπτυξη, εξού και αποτελούν σημείο αναφοράς. Τέσσερις τέτοιες επιχειρήσεις παρουσιάζουμε σήμερα. ΑΠΟ Τon xριστοφορο ζαβρο

118

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Η ΙΚΕΑ κατάφερε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα µε την είσοδό της στην κυπριακή αγορά. Η πάγια στρατηγική του DIY και οι χαµηλές τιµές βοήθησαν την εταιρεία να αυξήσει την πελατειακή της βάση και το µερίδιο αγοράς της τα τελευταία χρόνια. «Το κατάστηµα κατάφερε να γίνει, πλέον, µέρος της ζωής του Κύπριου καταναλωτή», σχολιάζει ο διευθυντής του καταστήµατος ΙΚΕΑ Κύπρου, ∆ιονύσης Πυροβολισιάνος. Απόδειξη της επιτυχίας, άλλωστε, είναι οι πέραν των έξι εκατοµµύριων επισκέψεων που µετρά από την πρώτη µέρα παρουσίας του στο νησί πριν από πέντε, περίπου, χρόνια. Η φιλοσοφία που διατήρησε την ανοδική πορεία της εταιρείας, παρατηρεί ο ίδιος, είναι η χρόνια στρατηγική επιλογής, µεταφοράς και συναρµολόγησης των προϊόντων από τον ίδιο τον καταναλωτή, η οποία βοηθά στην εξοικονόµηση χρηµάτων. Παράλληλα, «η ΙΚΕΑ προσπαθεί να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και συνήθειες του καταναλωτή», αναφέρει ο κ. Πυροβολισιάνος. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εταιρεία πρόσφατα χαµήλωσε ακόµη περισσότερο τις τιµές της σε περισσότερα από 1.000 βασικά προϊόντα, ως φυσικό επακόλουθο προσαρµογής στις νέες ανάγκες της αγοράς, όπως αυτές διαµορφώνονται. «∆εν χρειάστηκε, όµως, να κάνουµε ιδιαίτερες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας µας ή να πάρουµε µέτρα», υπογραµµίζει ο διευθυντής καταστήµατος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDES

IKEA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MIXAΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Petrolina (Holdings) Public Ltd

www.inbusinessnews.com

Η επιτυχηµένη πορεία της εταιρείας αποτυπώνεται στις επενδύσεις εκατοµµυρίων που προωθεί εν καιρώ κρίσης. Συνεχίζει να αξιολογεί και να αναδοµεί το δίκτυο πρατηρίων της, παρόλο που το πρόγραµµα αυτό απαιτεί σηµαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες. Παράλληλα προέβη πρόσφατα στην αγορά επιχειρηµατικής γης µε επτά δεξαµενές και συναφή εξοπλισµό, ενώ στο ίδιο τεµάχιο έχει από το πρώτο εξάµηνο του 2012 ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανέγερσης επτά νέων δεξαµενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, σύµφωνα µε τον εκτελεστικό σύµβουλο οικονοµικών της εταιρείας, Ντίνο Λευκαρίτη. Η συνδυασµένη αυτή επένδυση, που γίνεται στο Βασιλικό, απαιτεί προϋπολογισµό πέραν των €26 εκ. «Βασική φιλοσοφία της Petrolina είναι η σκληρή δουλειά και ο σεβασµός στον καταναλωτή, σε συνδυασµό µε στέρεες βάσεις υποδοµής που έχει κτίσει τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε ανθρώπινο δυναµικό όσο και σε στοιχεία πάγιου ενεργητικού. Ως εκ τούτου έχει υλοποιήσει ένα στοχευµένο στρατηγικό σχεδιασµό ανάπτυξης µε ορατά θετικά αποτελέσµατα», αναφέρει ο κ. Λευκαρίτης. Όταν η κρίση χτύπησε την κυπριακή οικονοµία η εταιρεία φρόντισε να λάβει τα µέτρα της, εστιάζοντας πρώτα - πρώτα στη διασφάλιση των εισπρακτέων ποσών. Καθώς το πελατολόγιό της καλύπτει όλο το φάσµα της κυπριακής οικονοµίας, ήταν αναµενόµενο πως η οικονοµική ύφεση θα είχε σηµαντικό αντίκτυπο σε αυτό και ειδικότερα στη δυνατότητα αποπληρωµής των υποχρεώσεων προς την Petrolina, η οποία έδωσε έµφαση στο κεφάλαιο αυτό, µε στόχο τις µικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

IN BUSINESS

119


Business

OFF

crisis διαφάνεια και η καλή µεταξύ τους επικοινωνία. Όλοι οι πιο πάνω σχεδιασµοί, η γενική φιλοσοφία, αλλά και η ίδια η κουλτούρα της εταιρείας, οδήγησαν, επισηµαίνει ο κ. Μαραγκός, στον πολλαπλασιασµό των πελατών της κατά το 2011 και σε αύξηση των εισοδηµάτων της από εργασίες κατά 90%. Η αύξηση αυτή συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάµηνο του 2012.

TFI Markets

Το γεγονός ότι η TFI Markets, εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες Forex, βρίσκεται σήµερα σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οφείλεται στις στρατηγικές αποφάσεις που λήφθηκαν στην αρχή της κρίσης και συγκεκριµένα το 2008. «Η φιλοσοφία µας επικεντρώθηκε στον προγραµµατισµό και την υλοποίηση καινούργιων επενδύσεων», σχολιάζει ο Λούκας Μαραγκός, CEO της εταιρείας. Η πτώση της Lehman Brothers ήταν κοµβικό σηµείο. Καταρτίστηκε αµέσως σχέδιο αλλαγής στρατηγικής, το οποίο είχε κύριο πυλώνα την µετατροπή της εταιρείας σε παροχέα υπηρεσιών προς τρίτους και κάλυπτε την περίοδο 2008 -2011. Οι κινήσεις που έγιναν για ανάπτυξη ξεκίνησαν µε συνεχή αναβάθµιση της τεχνογνωσίας και των συστηµάτων πληροφορικής της εταιρείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσµα τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους σε συγκριτικά χαµηλά επίπεδα, παρέχοντας την δυνατότητα ανταγωνιστικότερης τιµολόγησης. Έπειτα έγινε ανάλυση της αγοράς και προώθηση νέων εξειδικευµένων υπηρεσιών µε ταυτόχρονη επένδυση στο προσωπικό και την κατάρτισή του. Η φιλοσοφία ανάπτυξης εν καιρώ κρίσης στηρίζεται, σύµφωνα µε τον κ. Μαραγκό, στην άµεση και ταυτόχρονα µελετηµένη λήψη αποφάσεων, στην ανάλυση των κινδύνων και των ευκαιριών, αλλά και στην αποφασιστικότητα. Συµβάλλει, επίσης, θετικά η σωστή στελέχωση της εταιρείας, η άριστη σχέση της διεύθυνσης µε τους µετόχους, το προσωπικό και τους συνεργάτες, η απόλυτη

120

IN BUSINESS

Η PHC αναγνωρίστηκε πρόσφατα από την Yum International εταιρεία η οποία ελέγχει τα franchise των brands Pizza Hut, KFC, Taco Bell και Wingstreet - ως το καλύτερο franchisee στην Ευρώπη. Στα κριτήρια επιλογής περιλαµβάνονταν, µεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του µεγαλύτερου δικτύου Pizza Hut στην Ευρώπη και η συνεχής δηµιουργία νέων προϊόντων. Επίσης, η PHC διακρίθηκε ως η δεύτερη εταιρεία που έφερε το εστιατόριο Taco Bell σε ευρωπαϊκή χώρα. Η εταιρεία έχει προωθήσει, εν καιρώ κρίσης, στρατηγική διατήρησης των τιµών της, παρά την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Παράλληλα λάνσαρε προσφορές για τα εστιατόρια Pizza Hut και Taco Bell, ενώ έχει επικεντρωθεί στην επέκταση των εστιατορίων Pizza Hut σε αστικές περιοχές, ώστε να καλύψει ένα ευρύτερο ακόµα φάσµα καταναλωτών. Η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας είναι η επέκταση του Taco Bell στο Mall of Cyprus στη Λευκωσία τον περασµένο Ιούνιο. «Η επέκταση αυτή είναι µια κίνηση περεταίρω κατάκτησης της αγοράς εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης από την PHC», σχολιάζει ο Vicken Sarkissian, group marketing manager της PHC Franchised Restaurants Public Ltd. Η φιλοσοφία ανάπτυξης του Taco Bell στηρίζεται, σύµφωνα µε τον ίδιο, στην παγκόσµια φιλοσοφία εξοικονόµησης χρηµάτων, η οποία αποτυπώνεται µε το σλόγκαν: Why pay more. Η φιλοσοφία αυτή συνάδει απόλυτα µε το στόχο της εταιρείας, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του συγκεκριµένου brand σε µια αλυσίδα ταχείας εξυπηρέτησης στην αγορά της Κύπρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MIXAΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MIXAΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

PHC Franchised Restaurants Public Ltd

www.inbusinessnews.com


SPECIAL report

2 TECHNOLOGY BUSINESS BUSINESS


BUSINESS 2 BUSINESS TECHNOLOGY

FULL SPEED ICT

Σε μια άκρως ανταγωνιστική και δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της Κύπρου η τεχνολογία έρχεται για άλλη μια φορά να δώσει τη λύση. Η συμβολή της είναι καθοριστική στη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας, της αναβάθμισης και φυσικά της εξοικονόμησης πόρων και χρήματος. Αποτελεσματικότητα υψηλών ταχυτήτων σ’ ένα κλάδο με μέλλον πολλών megabytes… ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

Π

αρά τις απεριόριστες δυνατότητες του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), µια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις µε τις οποίες εξακολουθεί ακόµα να αντιπαλεύει, είναι το γεγονός ότι η αγορά προϊόντων και λύσεων αντιµετωπίζεται ακόµη από αρκετούς ως κόστος και όχι ως επένδυση. Αποτέλεσµα είναι η περικοπή σχετικών δαπανών να θεωρείται ως η εύκολη λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονοµικής στενότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες για θέµατα ΤΠΕ από τον προϋπολογισµό του 2013, µε ελάχιστες µόνο εξαιρέσεις. Σύµφωνα και µε τον πρόεδρο του Cyprus Information Technology Enterprises Association (CITEA), Πανίκο Ακρίτα, µείζον θέµα αποτελεί και η συνε-

ραγδαία αναπτύςςέταί ο Κλαδος τών τπέ ςτην Κύπρο, οπού δραςτηρίοποίούνταί ςημέρα πανώ απο 400 έπίχέίρηςέίς

124

IN BUSINESS

χιζόµενη έλλειψη οράµατος, στρατηγικής και δέσµευσης της Κυβέρνησης για επενδύσεις σε ΤΠΕ και η παροχή σχετικών κινήτρων σε επιχειρήσεις, µε αποτέλεσµα την αύξηση, αντί για µείωση, του ψηφιακού χάσµατος και την απόκλιση από τους στόχους της Ευρώπης για το 2020, αντί της σύγκλισης µε αυτούς.

Κύπρος: πολος έλξης πολλών megabytes Η Κύπρος - στο σταυροδρόµι τριών ηπείρων, µε τις άρτιες υποδοµές και ένα υψηλά καταρτισµένο εργατικό δυναµικό θα µπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα τεχνολογικό κέντρο της περιοχής. Σύµφωνα και µε τον κ. Ακρίτα, η Κύπρος µπορεί να καταστεί ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισµός για εταιρίες που θα µεταφέρουν τις δραστηριότητες ή τα εφεδρικά τους συστήµατα (backup operations/disaster recovery), καθώς και για οργανισµούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Για να επιτευχθεί, όµως, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο ως χώρα να σχεδιάσουµε πρώτα και να προσφέρουµε ένα ολοκληρωµένο πακέτο παροχών προς τις ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις. Αυτό θα πρέπει

να περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, άριστες υποδοµές, καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό και φορολογικά κίνητρα, ενώ οι εµπλεκόµενοι κυβερνητικοί φορείς οφείλουν απαραιτήτως να έχουν αυξηµένη ευελιξία και υψηλή αποτελεσµατικότητα ως προς την προσέλκυση και διευκόλυνση σχετικών επενδύσεων. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη που έχει σηµειωθεί στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ραγδαία. Υπολογίζεται ότι συµπεριλαµβανοµένων και των καταστηµάτων λιανικής πώλησης ειδών ΤΠΕ, ο αριθµός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ενεργά στον κλάδο ξεπερνάει τις 400. Μάλιστα, οι µεγαλύτερες από αυτές, περίπου 60, είναι µέλη του CITEA. Σχολιάζοντας την «κάθοδο» εταιρειών του εξωτερικού µε άκρως ανταγωνιστικές τιµές, ο κ. Ακρίτας επικεντρώθηκε στο θέµα τις ποιότητας. Όπως τόνισε, αν εξαιρέσουµε το θέµα ποιότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπου η σωστή αξιολόγηση εναπόκειται πάντα στον τελικό χρήστη, είναι πολύ σηµαντικό οι κυπριακές εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσµατικότητά τους, υιοθετώντας καινοτόµες πρακτικές. Αύξηση αυτών των δύο θα επιφέρει µείωση του κόστους λειτουργίας τους και θα τις καταστήσει ανταγωνιστικότερες.

www.inbusinessnews.com


τπέ Vs Κρίςη «Εδώ και δύο χρόνια ο σύνδεσµός µας έχει διοργανώσει σειρά ηµερίδων, συνεντεύξεων Τύπου και άλλων δράσεων, µε στόχο να ενηµερώσει ιδιώτες, επιχειρηµατίες και κυβέρνηση ότι οι ΤΠΕ µπορούν να αποτελέσουν το όχηµα για µια ψηφιακή ανάκαµψη της οικονοµίας», τόνισε ο ίδιος. Η οικονοµική κρίση ανέδειξε τις αδυναµίες τόσο των επιχειρήσεων, όσο και του κυβερνητικού µηχανισµού και απέδειξε ότι υπάρχουν σηµαντικά περιθώρια αύξη-

ςπούδές μέ αντίΚρίςμα Δεν χωρεί αμφισβήτηση ότι η τεχνολογία είναι το μέλλον και συνεπώς οι κλάδοι και τα επαγγέλματα, που σχετίζονται με αυτήν, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για σπουδές με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Μερικά από αυτά είναι: · Μηχανική λογισμικού · Μηχανική τηλεπικοινωνιών · Ασφάλεια πληροφοριών · Διαχείριση έργων · Διαχείριση βάσεων δεδομένων · Διαχείριση συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας.

www.inbusinessnews.com

σης της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας κάθε οργανισµού, µε στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Παρά τις δυσµενείς οικονοµικές συνθήκες, πιστεύουµε πως υπάρχει µια µοναδική ευκαιρία για υιοθέτηση συστηµάτων ΤΠΕ, ώστε να µειωθεί ο διαχειριστικός φόρτος της κυβερνητικής µηχανής, µέσω αυτοµατοποίησης τυποποιηµένων διεργασιών, βελτίωσης των συνδιαλλαγών και ενίσχυσης των καναλιών επικοινωνίας της µε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, ιδιωτικοί οργανισµοί µπορούν να επενδύσουν σε σύγχρονα συστήµατα ΤΠΕ, ώστε καταστεί δυνατή η µέτρηση, παρακολούθηση και διαχείριση εκείνων των εξατοµικευµένων παραµέτρων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της αποτελεσµατικότητας και την ανταγωνιστικότητάς τους τόσο στην τοπική όσο και στην διεθνή αγορά», επεσήµανε ο κ. Ακρίτας.

social media: δούλέία ςτο full Τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας µεταξύ οργανισµών τόσου του ιδιωτικού όσο και του δηµόσιου τοµέα, µεταξύ ιδιωτών ή και µεταξύ οργανισµών και ιδιωτών, που στην ουσία οφείλουν την ύπαρξή τους στον κλάδο των ΤΠΕ.

«μέίζον θέμα αποτέλέί η έλλέίψη ςτρατηγίΚης απο την Κύβέρνηςη γία έπένδύςέίς ςέ τπέ, μέ αποτέλέςμα την αποΚλίςη απο τούς ςχέτίΚούς ςτοχούς της έέ γία το 2020» -πανίΚος αΚρίτας, προέδρος citea

Με τη σωστή χρήση τους διανοίγονται ενδιαφέρουσες προοπτικές για τους χρήστες και προσφέρεται η δυνατότητα εξατοµικευµένης ενηµέρωσης, ανταλλαγής απόψεων, προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και συµµετοχής σε οµάδες ενδιαφέροντος είτε σε τοπικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι η πλήρης εκµετάλλευση των δυνατοτήτων τους προϋποθέτει την υιοθέτηση σωστών νέων πρακτικών και ελεγκτικών µηχανισµών, καθώς και την αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας µας και των εµπλεκόµενων Αρχών.

IN BUSINESS

125


BUSINESS 2 BUSINESS TECHNOLOGY

BIONIC ELECTRONICS H.T. LTD Σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας, στο οποίο τα πάντα αλλάζουν με ταχύτητα, η Bionic Electronics H.T. LTD εδώ και είκοσι δύο χρόνια καταφέρνει να πρωτοπορεί.

Θ

εµελιώδεις αξίες που τη διαφοροποιούν σε αυτό το περιβάλλον του υψηλού ανταγωνισµού είναι η ταχύτητα και η ποιότητα στην εξυπηρέτηση του πελάτη, αλλά και η σωστή συµβουλευτική λύση που προτείνει, λαµβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του πελάτη. Τα πάντα στην Bionic αρχίζουν και τελειώνουν µε τον πελάτη.

ΙστορΙα 22 χρονων Η Bionic Electronics Ltd ιδρύθηκε το 1990. Στα πρώτα της βήµατα επικεντρώθηκε στο εµπόριο ηλεκτρονικών εξαρτηµάτων και µέχρι το 1995 ήταν ένας από τους κορυφαίους προµηθευτές χονδρικής πώλησης ηλεκτρονικών εξαρτηµάτων στην Κύπρο. Εκµεταλλευόµενη τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, η εταιρεία επέκτεινε την γκάµα των προϊόντων της, συµπεριλαµβάνοντας συστήµατα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαρτήµατα και περιφερειακά, φορητούς υπολογιστές, λύσεις δικτύωσης και αναλώσιµα. Το 2005, ίσως το σηµαντικότερο ορόσηµο, η Bionic µεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο επταώροφο κτίριο, έχοντας το πλεονέκτηµα της επέκτασης και διεύρυνσης των προϊόντων της, µεταξύ άλλων, σε κινητή τηλεφωνία, LCD & Plasma τηλεοράσεις, παιχνίδια καθώς και υπηρεσίες παροχής ολοκληρωµένων λύσεων πληροφορικής, τεχνολογίας και ενοικίασης ηλεκτρονικού εξοπλισµού για συνέδρια και σεµινάρια. Τον Ιανουάριο του 2008 η εταιρεία, έχοντας ένα ηγετικό ρόλο στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, άλλαξε την επωνυµία της σε

128

IN BUSINESS

Bionic Electronics H.T Ltd, εδραιώνοντας τη θέση της στην αγορά και στον τοµέα της παροχής υπηρεσιών, λύσεων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Με την αλλαγή της επωνυµίας η εταιρεία δηµιούργησε ένα καινούριο τµήµα εξυπηρέτησης επιχειρηµατικών πελατών, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στην αγορά και στην παροχή τεχνολογικών λύσεων σε µικροµεσαίες εταιρείες. Τον Νοέµβριο του 2008 η Bionic επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Πάφο µε τη δηµιουργία ενός µοντέρνου τεχνολογικά καταστήµατος, στελεxοµένου µε εξειδικευµένο προσωπικό στο χώρο των πωλήσεων. Επίσης, έδωσε έµφαση στην εξυπηρέτηση, δηµιουργώντας ένα ολοκληρωµένο και άρτια καταρτισµένο τεχνικό τµήµα για την εξυπηρέτηση των λιανικών και επιχειρηµατικών της πελατών. Τον Σεπτέµβριο του 2010 η Bionic δηµιούργησε το διαδικτυακό κατάστηµα bioniconline.eu, το οποίο είναι ένα διαδραστικό κατάστηµα εύκολο στη χρήση και τη περιδιάβαση, µε στιγµιαία ενηµέρωση αποθεµάτων και γρήγορη ολοκλήρωση αγοράς (checkout), προσφέροντας την επιλογή της παράδοσης στην πόρτα του πελάτη. Το ηλεκτρονικό κατάστηµα έχει αναπτυχθεί έχοντας υπόψη τις τεχνολογικές ανάγκες του πελάτη. Τον ∆εκέµβριο του 2012 η εταιρεία, εκµεταλλευόµενη τη ραγδαία αναπτυσσόµενη περιοχή της Αγλαντζιάς και χωρίς καθόλου τοπικό ανταγωνισµό, δηµιούργησε ένα σύγχρονο και µοντέρνο κατάστηµα, µε στόχο να προσφέρει τη µεγάλη

ποικιλία των προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας στους τοπικούς εµπορικούς και οικιακούς πελάτες. Η Bionic ανέπτυξε µια ισχυρή παρουσία στην αγορά, µε µια φήµη που βασίζεται στην ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξαιρετική εστίαση στον πελάτη. Η άρτια υποστήριξη µετά την πώληση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά στην οµαλή λειτουργία των επιχειρήσεων των πελατών της. Η Bionic, µεταξύ άλλων, είναι ο εξουσιοδοτηµένος διανοµέας στην Κύπρο των BenQ, Corsair, Cooler Master, Manhattan, Intellinet, MSI, Trust, Point of View. Είναι, επίσης, εξουσιοδοτηµένος συνεργάτης των κορυφαίων µαρκών παγκοσµίως, συµπεριλαµβανοµένων των Intel, HP, Epson, Canon, Microsoft, Cisco, Linksys, Sony, Toshiba, Dell, Apple και άλλων. Η αποστολή της Bionic είναι να παρέχει λύσεις υψηλής τεχνολογίας που να διευκολύνουν την προσπάθεια των πελατών της για αποτελεσµατική χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διευθύνσεις καταστημάτων: - Διομήδους 3, 2024, Στρόβολος, Λευκωσία - Λάρνακος 110, 2103, Αγλαντζιά - Δημοκρατίας 31, 8028, Πάφος Ιστοσελίδα: www.bioniconline.eu Ταχυδρομική διεύθυνση: Ταχυδρομική θυρίδα 23420, 1683, Λευκωσία Παγκύπριο τηλέφωνο: 7777 2060 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: sales@bionic.com.cy

www.inbusinessnews.com


BUSINESS 2 BUSINESS TECHNOLOGY

SAP CYPRUS LTD Διατηρήστε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα με έξυπνες και δοκιμασμένες λύσεις επιχειρησιακού λογισμικού.

H

SAP αποτελεί σήµερα τον κορυφαίο προµηθευτή λύσεων επιχειρησιακού λογισµικού στον κόσµο και την Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1972 και από τότε µέχρι σήµερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, µε πάνω από 180.000 πελάτες, επηρεάζοντας έµµεσα τη ζωή περισσοτέρων από 500 εκατοµµύρια ανθρώπων. Οι εφαρµογές της SAP χρησιµοποιούνται τόσο από επιχειρήσεις µικρού και µεσαίου µεγέθους (80% της πελατειακής της βάσης) όσο και από πολυεθνικούς οργανισµούς (σε 69% των επιχειρήσεων της λίστας Forbes Global 2000 «τρέχει» λογισµικό SAP).

ΛύσεΙσ Οι λύσεις της SAP βοηθούν επιχειρήσεις κάθε µεγέθους να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτηµα µέσα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον που µεταβάλλεται συνεχώς από νέες τεχνολογίες. Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας και προσήλωσης στην καινοτοµία, η στρατηγική ανάπτυξης της SAP για τα επόµενα χρόνια επικεντρώνεται γύρω από τρεις προϊοντικές περιοχές: In-memory computing, enterprise mobility και cloud computing. Οι καινοτοµίες αυτές ενώνονται σε λύσεις λογισµικού που βοηθούν τις επιχειρήσεις να λύσουν κρίσιµα επιχειρησιακά προβλήµατα, να διατηρήσουν το µερίδιο αγοράς και να λειτουργήσουν καλύτερα. Η λύση SAP HANA αξιοποιεί πλήρως την καινοτόµο τεχνολογία της SAP για in-memory επεξεργασία δεδοµένων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αναλύουν

130

IN BUSINESS

και να αξιοποιούν τεράστιους όγκους δεδοµένων, αντιδρώντας ταχύτερα στις ανάγκες της αγοράς. Οι νέες λύσεις στην περιοχή του mobility δίνουν τη δυνατότητα αποµακρυσµένης πρόσβασης σε συστήµατα και εφαρµογές, µέσα από smartphones και tablets, για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και αύξηση της παραγωγικότητας. Με τη χρήση του cloud επιχειρήσεις κάθε µεγέθους µπορούν να εξοικονοµήσουν κόστος από την αγορά και τη συντήρηση του hardware, ενώ παράλληλα επωφελούνται από τη λειτουργική χρήση του λογισµικού SAP.

οΙκοσύστημα Για την καλύτερη διαχείριση του συνεχώς µεταβαλλόµενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος και την κάλυψη των αναγκών των τµηµάτων πληροφορικής, η SAP - τοποθετώντας τους πελάτες της στο κέντρο ενός δυναµικού οικοσυστήµατος, το οποίο αποτελείται από τη SAP, τους πελάτες και τους συνεργάτες της - προσφέρει υποστήριξη και πρωτοποριακές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα το οικοσύστηµα των συνεργατών αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της SAP Κύπρου. Με τη διατήρηση ποιοτικών συνεργασιών για την προώθηση των ολοκληρωµένων λύσεών της, η εταιρεία δουλεύει στενά µε τους συνεργάτες της, µε στόχο τη µέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό η SAP Κύπρου αξιοποιεί το παγκόσµιο πρόγραµµα συνεργασίας PartnerEdge, µέσω του οποίου επιτυγχάνεται η στενή συνεργασία σε

θέµατα, όπως, η τεχνική υποστήριξη, η µεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας, αλλά και η υποστήριξη των πελατών. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα επιβραβεύει το βαθµό της ανταγωνιστικότητας των συνεργατών της SAP Κύπρου, δηµιουργώντας προστιθέµενη αξία και εµπορικές συνέργειες, οι οποίες συµβάλλουν στην επιχειρηµατική ανάπτυξη και των δυο πλευρών.

ύπηρεσΙεσ Η επένδυση σε λύσεις SAP είναι το πρώτο βήµα για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων µιας επιχείρησης. Η υλοποίηση και η υποστήριξη ενός έργου είναι κρίσιµοι παράγοντες για την ταχύτερη και ολοκληρωµένη απόδοση της επένδυσής τους, γι’ αυτό και η SAP βοηθά τους πελάτες της να αξιοποιήσουν το 100% του εύρους της λειτουργικότητας του λογισµικού τους, µέσα από µια ευρεία γκάµα υπηρεσιών, εργαλείων και προγραµµάτων που προσφέρει, όπως: · Ενεργή διεθνή υποστήριξη σχεδιασµού, εγκατάστασης και λειτουργίας έργων · Εξυπηρέτηση πελατών · Συµβουλευτικές υπηρεσίες υλοποίησης και αναβάθµισης έργων · Ανάπτυξη εξειδικευµένων λύσεων · Εκπαίδευση

ΔΙεύθύνση Άλεξ Μουρατιάν, Country Sales Manager ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ιφιγενείας 92, Κτίριο Αθηνά, Γραφείο 101, 2003, Λευκωσία, Κύπρος Τηλέφωνο: 22378777, Φαξ: 22379990 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Info.cyprus@sap.com Ιστοσελίδα: www.sap.com/cyprus

www.inbusinessnews.com


BUSINESS 2 BUSINESS TECHNOLOGY

SUPERNOVA CONSULTING LTD Επιταχύνετε την επιχειρηματική σας απόδοση με ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής.

Η Supernova Consulting, ως o πρώτος Χρυσός εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της SAP στην Κύπρο, έχει πετύχει την ανώτατη διάκριση του δικτύου συνεργατών της SAP, προσφέροντας τις λύσεις SAP® Business All-in-One, SAP® BusinessObjects και SAP® Business One.

H

οµάδα της Supernova Consulting αποτελείται από πιστοποιηµένους συµβούλους στους τοµείς διεύθυνσης επιχειρήσεων, ERP και πληροφορικής, όπως επίσης και από εγκεκριµένους λογιστές. Στόχος της εταιρείας είναι η υλοποίηση καινοτόµων επιχειρησιακών λύσεων πληροφορικής για µεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας αναπτυσσόµενων επιχειρήσεων και για επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων. Με την πολύχρονη εµπειρία και τεχνογνωσία της σε τοπικά και διεθνή έργα προσφέρει επαγγελµατικές, εξατοµικευµένες και οικονοµικά προσιτές υπηρεσίες και λύσεις, που επιταχύνουν την επιχειρησιακή απόδοση. Η εταιρεία Supernova Consulting διαθέτει σήµερα ίσως τις πιο ολοκληρωµένες και τεχνολογικά αναπτυγµένες λύσεις επιχειρησιακών λογισµικών για µικροµεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις, µε σηµαντική παρουσία σε τοµείς, όπως, εµπορίου και διανοµής, εµπορικής ναυτιλίας, λιανικών πωλήσεων, κατασκευών, µεταποίησης και επαγγελµατικών υπηρεσιών. Βοηθούµε τους πελάτες µας να δηµιουργήσουν προστιθέµενη αξία και να επιφέρουν αλλαγή µέσα από ένα ευρύ φάσµα υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουµε: • Consulting - Συµβουλευτική • Technology - Τεχνολογία • Outsourcing - Ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών Αυτό που κάνουµε: • Εργαζόµαστε µαζί µε την οµάδα σας για

132

IN BUSINESS

να κατανοήσουµε τους τρόπους λειτουργίας σας και να προσδιορίσουµε τα σηµεία βελτίωσης. • Φέρνουµε µεγάλη πείρα και γνώση στους πελάτες µας. • Με το σωστό συνδυασµό γνώσεων, ικανοτήτων και ταλέντου σάς βοηθούµε να βελτιώσετε την επιχείρησή σας. • Υλοποιούµε λύσεις που συνδυάζουν στρατηγική, διαδικασίες, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναµικό, βοηθώντας σας να επιτύχετε τους επιχειρησιακούς σας στόχους. Είτε ξεκινάτε µια νέα δραστηριότητα είτε προσαρµόζεστε σε νέα νοµοθετικά πλαίσια, αναδιοργανώνετε ή επεκτείνετε την επιχείρησή σας, οι έµπειροι και προσοντούχοι σύµβουλοι της Supernova Consulting µπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, δίνοντάς σας ολοκληρωµένες επιχειρηµατικές λύσεις πληροφορικής σε κρίσιµες για την επιχείρησή σας προκλήσεις.

η πεΙρα μασ

Με χρόνια εµπειρίας σε έργα επιχειρηµατικών συµβουλευτικών υπηρεσιών και εφαρµογές λύσεων πληροφορικής, σε συνδυασµό µε την εξειδικευµένη γνώση µας σε κάθετες λύσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, η οµάδα των συµβούλων της Supernova Consulting είναι αφοσιωµένη στο να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και επιχειρησιακές λύσεις. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δραστηριότητάς µας συµµετείχαµε σε µεγάλο αριθµό έργων για θέµατα αναδιοργάνωσης και βελτιστοποίησης διαδικασιών, µετατροπής σε ευρώ, ERP, CRM και BI.

προσφερομενα προϊοντα καΙ ύπηρεσΙεσ:

Τεχνολογία: • SAP Business All-in-One (ERP) • SAP Business One (ERP) • SAP NetWeaver Business Intelligence (BI) • SAP BusinessObjects Business Intelligence • SAP Customer Relationship Management (CRM) • SAP Mobility solutions • PayrollOne • Enterprise Content Management Συµβουλευτικές υπηρεσίες: • Υλοποίηση επιχειρησιακών λογισµικών (Business Application Consulting) • Ανασχεδιασµό επιχειρησιακών διαδικασιών (Business Process Redesign) • Systems Integration Ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών: • Application Management • Application Development Services ∆ιευθύνων Σύµβουλος Κυριάκος Στυλιανίδης

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Supernova Consulting Ltd Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 34, Γραφείο 301, 3065, Λεμεσός Τηλέφωνο: +35725817880 Φαξ: +35725817881 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@supernova-consulting.com Ιστοσελίδα: www.supernova-consulting.com

www.inbusinessnews.com


we implement SAP... for the best run business

With SAP solutions implemented by Supernova Consulting you can operate more efficiently, sell more effectively and respond more rapidly to market shifts. R

SAP SAP SAP SAP SAP SAP

Business All-in-One (ERP) Business One (ERP) Customer Relationship Management (CRM) BusinessObjects Business Intelligence (BI) NetWeaver Business Intelligence (BI) Mobility Platform

consulting I technology I outsourcing

Tel. +357 25 817 880, Fax. +357 25 817 881, 34 Arch. Makarios III Ave., Off 301, CY-3065 Limassol, Cyprus, info@supernova-consulting.com www.supernova-consulting.com @2012 Supernova Consulting Ltd. All rights reserved. @2012 SAP AG. All rights reserved SAP c Business All-in-One and SAP c Business One are trademarks or register trademarks of SAP AG in Germany and in several other countries.


Ο ΒΑΣΟΣ ΣΙΑΡΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΦΑΝΩΣ ΚΑΤΑΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ, ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΕΝΑ ECOFIN

MADE IN CYPRUS ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ, ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ… Το µεγαλύτερο από τα συνέδρια στην ατζέντα της Κύπρου, ενόσω προεδρεύει του Συµβουλίου της ΕΕ, ήταν η άτυπη σύνοδος του Ecofin και του Eurogroup. Οι συνεδρίες συνέπεσαν µε την πρώτη επίσηµη συζήτηση του θέµατος της κοινής εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήµατος και βέβαια στο κόκκινο χαλί... παρέλασαν όλα τα µεγάλα αστέρια της ευρωπαϊκής οικονοµικής σκηνής. ΑΣΤΡΑΨΑΝ ΤΑ ΦΛΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΣΟΪΜΠΛΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΤΖΟΡΤΖ ΟΣΜΠΟΡΝ, ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΥΣΤΟΧΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ BMW

ΚΑΛΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

134

IN BUSINESS

Ο ΟΧΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ Ρ ΡΟΚ ΣΤΑΡ, ΑΛΛΑ Ο ΣΟΥ ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΤΕΡΣ ΜΠΟΡΓΚ

www.inbusinessnews.com


Υπουργός Οικονοµικών, Λουίς Ντε Κουίντος, θα ερχόταν πεζός στο Συνεδριακό Κέντρο από το Ξενοδοχείο Χίλτον, αντί µε το όχηµα πολυτελείας, µε το οποίο έφτασαν οι υπόλοιποι αξιωµατούχοι. Η είδηση ενισχύθηκε και έγινε ακόµα πιο ενδιαφέρουσα µερικές ώρες αργότερα, όταν ο κ. Κουίντος αποχώρησε από τη συνεδρία λόγω αδιαθεσίας. ∆εν διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν τον επηρέασε η πρωινή έκθεση στον ήλιο ή όσα του έσουραν οι της Τρόικας εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων.

ΜΑΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΡΟΖ

ΒΑΣΟ, ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΑΜΑ… ΠΟΛΥ… ΘΕΡΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΙΝΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

Ρ

εν, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σόιµπλε ήταν µόνο µερικοί από τους υψηλόβαθµους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρευρέθηκαν στις συνεδρίες. Συνολικά 91 Υπουργοί Οικονοµικών, ∆ιοικητές Κεντρικών Τραπεζών και αξιωµατούχοι της ΕΕ έδωσαν το παρών τους. Ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Κύπρο, στο οποίο δόθηκε, λόγω της σηµασίας του, µεγάλη δηµοσιότητα όχι µόνο από τα εγχώρια, αλλά και από ξένα ΜΜΕ. Οι δηµοσιογράφοι που κάλυψαν το γεγονός έφτασαν τους 391. Μεγάλα πρακτορεία, µάλιστα, επιστράτευσαν διψήφιο αριθµό δηµοσιογράφων. Το Bloomberg έστειλε 16, το Reuters 12 και η Wall Street Journal εννέα. Η διοργάνωση στέφθηκε, κατά γενική οµολογία, µε επιτυχία. Οι συµµετέχοντες έµειναν ικανοποιηµένοι και οι δηµοσιογράφοι αποκόµισαν τροφή όχι µόνο για το κύριο ειδησεογραφικό τους µενού, αλλά και για µια σειρά από… νόστιµα παραλειπόµενα. ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΒΑΣΟ;

www.inbusinessnews.com

ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ Ο ΗΛΙΟΣ; Κατά την πρώτη µέρα των συνεδριάσεων, που ήταν η 14η Σεπτεµβρίου, έκπληξη προκάλεσε το ότι ο Ισπανός

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εργάστηκε κατά πάσα πιθανότητα όλο τον Αύγουστο, ώστε να ετοιµάσει την πρόταση για την τραπεζική ένωση, δεν δίστασε να… πετάξει στον Κύπριο Υπουργό Οικονοµικών ατάκα που χτύπησε κέντρο και διαδόθηκε εν ριπή οφθαλµού. Στην αναφορά του Βάσου Σιαρλή πως ο ίδιος και το επιτελείο του δούλεψαν και τον Αύγουστο, ο Μ. Μπαρνιέ απάντησε: «Βάσο, δεν είναι µόνο εσύ που εργάζεσαι τον Αύγουστο». Και τα σχόλια που ακολούθησαν πολλά. Από τα πιο επιτυχηµένα κι αυτό: «Μάλλον κανένας τους δεν είναι συνηθισµένος να δουλεύει τον Αύγουστο και θέλησαν να το βγάλουν από µέσα τους».

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ… Η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι περιµένουν από την Κύπρο να ξεκαθαρίσει τι θέλει για την πορεία της οικονοµίας της, σχολιάστηκε, επίσης, ευρέως. «∆εν ήταν της ώρας», συµφώνησαν πλείστοι εκ των συµµετεχόντων στα διάφορα πηγαδάκια, ειδικά γιατί έγινε εντός έδρας και µετά από τα θετικά σχόλια για χώρες, όπως, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΚΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ; Πάντως, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ έδειξαν - έστω και συµπτωµατικά - προτίµηση στον Γιούνκερ, παρά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Γιούνκερ. Μετά τις πέντε πρώτες ερωτήσεις, που απευθύνονταν ειδικά σ’ εκείνον, έσπευσε να διερωτηθεί µε δόση χιούµορ: «Γιατί όλες οι ερωτήσεις σε µένα κι όχι στον Ντράγκι;».

IN BUSINESS135


IN

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

MARKET

ΟΜΙΛΟΣ ΣΙΑΚΟΛΑ DE DIETRICH 2012

Την «απόλυτη συµφωνία στην κουζίνα» υπόσχεται η νέα σειρά De Dietrich 2012, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση µε τη συνοδεία κλασικής µουσικής και χορογραφίας κλασικού µπαλέτου. Ο µοναδικός σχεδιασµός, οι νέες σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και η αξιοπιστία ενός brand µε ιστορία πέραν των 400 χρόνων, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα σειρά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών De Dietrich, που διατίθενται σε δυο σειρές. Την Corium και την Premium, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ideea Distribution of Appliances Ltd, µέλος του Οµίλου Σιακόλα. Παρουσιάζονται στα καταστήµατα Scandia, σε επιλεγµένα Kitchen Studios, ενώ πολύ σύντοµα και σε πέντε νέα σηµεία.

ZENITH Ώρα για ταξίδια

Οι δείκτες του ρολογιού Pilot Doublematic «ταξιδεύουν» σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αφού ο μηχανισμός του παραπέμπει σε πολλές ζώνες ώρας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ευκολία στη χρήση του, το καθιστά ένα χρήσιμο καθημερινό εργαλείο για τους ανά την υφήλιο κοσμογυρισμένους. Το ρολόι έχει δύο στεφάνεις: Η μία δείχνει την ώρα σε κάθε πόλη επιλογής, ενώ η άλλη υποδεικνύει αν είναι μέρα ή νύχτα. Εκτός από το χρονογράφο το ρολόι έχει δύο βαρελάκια. Το ένα είναι υπεύθυνο για την ώρα και το άλλο για τη λειτουργία του alarm. Το ρολόι αυτό αποτελείται από 439 κομμάτια, λειτουργεί με συχνότητα 36.000 ταλαντώσεων την ώρα και έχει ενέργεια ισχύος 50 ωρών.

PH PHOENICIA FEREOS CYPRUS Χειροποίητα πούρα Με πρωτοβουλία της εταιρείας Phoenicia Fereos Cyprus η Κύπρος φιλοξένησε τον «roller» Rodolfo Amaro Beltran, από το διεθνούς φήμης εργοστάσιο La Corona της Κούβας, ο οποίος με την άριστη τεχνική του μετέφερε τις γνώσεις του, φτιάχνοντας για το κοινό χειροποίητα πούρα από φύλλα κου κουβανέζικου καπνού. Ο Rodolfo, με 18 χρόνια εμπειρία στο εργοστάσιο πούρων Romeo y Julieta και με πέντε χρόνια στο La Corona, κατέχει τον ανώτερο τίτλο του master blender της Habanos. Η επίσκεψη του κράτησε, περίπου, μια εβδομάδα, επισκέφτηκε όλα τα καταστήματα Casa Del Habano, καθώς επίσης και επιλεγμένα μπαρ και κλαμπ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΗ MARINETEK Η κοινοπραξία J&P-ATHENACYBARCO Μαρίνα Λεµεσού, ως η κύρια εργοληπτική εταιρεία της Μαρίνας Λεµεσού, επέλεξε τη Marinetek για να κατασκευάσει το νέο παγκοσµίου κλάσης έργο. Με την ολοκλήρωσή της η δυναµικότητος 650 σκαφών µαρίνα θα µπορεί να φιλοξενεί όλων των ειδών σκάφη, από ιστιοφόρα µέχρι γιοτ πολυτελείας. Η κατασκευή είναι προγραµµατισµένη να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου 2013 και θα περιλαµβάνει πλωτές αποβάθρες της Marinetek. Στα τελικά στάδια του διαγωνισµού η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει την κατοχύρωση του συµβολαίου λόγω της πολύχρονης πείρας της στην κατασκευή µαρίνων και της συνεργασίας της µε τις εταιρείες Seaflex και Rolec, καθώς και των ικανοτήτων της στο σχεδιασµό και την επίλυση τυχόν τεχνικών και λειτουργικών δυσκολιών.

LaikieBank

Η Καλύτερη Διαδικτυακή Το διεθνούς φήμης περιοδικό, Global Finance, απένειμε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λαϊκή Τράπεζα το βραβείο της Καλύτερης Διαδικτυακής Τράπεζας στην Κύπρο για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η τράπεζα τιμήθηκε με το περιφερειακό βραβείο για την Ευρώπη της Καλύτερης Διαδικτυακής Τράπεζας για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων στην υποκατηγορία Καλύτερες Υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων, που προσφέρονται, κυρίως, μέσω των υπηρεσιών eTrading, Global eTrading και Alerts. Οι διακρίσεις αυτές καταδεικνύουν τη δυναμική ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης της Λαϊκής Τράπεζας, κατατάσσοντάς τις μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη.

FILEMINDERS Beach Olympics Μια πρωτότυπη και συνάμα διασκεδαστική εκδήλωση πραγματοποίησε για το προσωπικό της η εξειδικευμένη εταιρεία στον τομέα διαχείρισης αρχείων και πληροφοριών, Filemiders. Σε συνεργασία με την Amaaaze.com Β2Β διοργάνωσαν επιτυχώς τα Fileminders Beach Olympics 2012. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους εργαζόμενους και πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό χώρο στη Λάρνακα. Η δραστηριότητα προ-

136

IN BUSINESS

ϋπέθετε τη δημιουργία ομάδων, που διέθεταν η κάθε μια το δικό της ξεχωριστό όνομα και χρώμα φανέλας και είχαν ως στόχο τους να φέρουν εις πέρας την κάθε δοκιμασία. Μέσα από τη διοργάνωση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις στρατηγικές και οργανωτικές τους δεξιότητες, να καλλιεργήσουν το αίσθημα της επιμονής και της συλλογικής προσπάθειας, αλλά και να βελτιώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

www.inbusinessnews.com


INBUSINESSNEWS.COM, ΙΝ ΒUSINESS & GOLD ΤΩΡΑ ΣE ΤΑΒLET KAI SMART PHONE!

∆ΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΕΣ

Kατεβάστε σήµερα τα apps για ολοκληρωµένη business ενηµέρωση To ΙnBusinessNews.com διατίθεται δωρεάν στους χρήστες. Η ψηφιακή συνδρομή των περιοδικών IN Business και Gold είναι κατά 40% οικονομικότερη από την τιμή περιπτέρου και ανέρχεται στα €36.99 για το IN Business και €49.99 για το Gold. Σημειώνεται ότι οι συνδρομητές της έντυπης έκδοσης των περιοδικών έχουν δωρεάν πρόσβαση στην ψηφιακή, ενώ στους συνδρομητές του IN Business προσφέρεται 50% έκπτωση για συνδρομή στο περιοδικό Gold είτε στο έντυπο, είτε στην ψηφιακή μορφή.

BROUGHT TO YOU BY


NUMBERS & STATS

Μάριος Μαυρίδης

Καθηγητής Οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

World Overview Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναθεωρήσει αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από το 3,5% στο 3,9%. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η οικονομία έχει αποδυναμωθεί, κυρίως, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) έχει, επίσης, υποβαθμίσει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης κατά το 2012 και θα σπρώξει την παγκόσμια ανάπτυξη προς τα κάτω. Παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, μέσω των αγορών ομολόγων, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει σοβαρές αδυναμίες. Το γεγονός ότι σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης είναι αντίθετες με τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής Αρχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αναδρομική ισχύ, επιτείνει την αβεβαιότητα ακόμα περισσότερο.

Ευρωζώνη Κύπρος Ελλάδα Η.Π.Α. Μ. Βρετανία Γερμανία Ιταλία Ισπανία Τουρκία Κίνα Ιαπωνία Ινδία Βραζιλία Καναδάς

Ευρωζώνη Κύπρος Ελλάδα

Cyprus Overview Η κυπριακή οικονομία βουλιάζει όλο και περισσότερο, η ανεργία και ο πληθωρισμός αυξάνονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει κατά πόσο θέλει να ενταχθεί, λόγω των σκληρών μέτρων που προτείνει η Τρόικα. Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί τεράστιες ζημιές στην οικονομία. Η κατάσταση είναι, πλέον, εκτός ελέγχου. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 11% του εργατικού δυναμικού. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται, όπως και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε πολύ ψηλά επίπεδα, γύρω στο 4,5%. Τα μέτρα που θα επιβληθούν με την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό θα δυσκολέψουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο, όμως αν δεν ενταχθούμε, τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα έχει χειρότερες συνέπειες.

138

IN BUSINESS

Βιομηχανική Παραγωγή

ΑΕΠ

Η.Π.Α. Μ. Βρετανία Γερμανία Ιταλία Ισπανία Τουρκία Κίνα Ιαπωνία Ινδία Βραζιλία Καναδάς

Τελευταίο -0.5 Q2 -2.3 Q2 -6.3 Q2 +2.3 Q2 -0.5 Q2 +1.0 Q2 -2.6 Q2 -1.0 Q2 +2.9 Q2 +7.6 Q2 +3.2 Q2 +5.5 Q2 +0.5 Q2 +2.5 Q2

Τιμές Καταναλωτή

Τρίμηνο -0.7 -0.5 na +1.7 -1.8 +1.1 -3.3 -1.7 na +7.4 +0.7 +0.1 +1.6 +1.8

2011 -0.5 -1.5 -6.1 +2.1 -0.3 +0.8 -2.2 -1.7 +3.2 +7.8 +2.3 +6.1 +1.5 +2.0

2012 +0.2 +0.2 -1.8 +2.0 +1.2 +1.0 -0.5 -1.2 +4.1 +8.6 +1.4 +6.5 +4.2 +2.2

Τελευταίο -2.3 Jul -10.3 Jun -5.0 Jul +2.8 Aug -0.8 Jul -1.4 Jul -7.3 Jul -2.6 Jul +3.4 Jul +8.9 Aug -0.8 Jul +0.1 Jul -2.9 Jul +3.5 Jun

Τελευταίο +2.6 Aug +4.5 Aug +1.7 Aug +1.7 Aug +2.5 Aug +2.1 Aug +3.2 Aug +2.7 Aug +8.9 Aug +2.0 Aug +0.4 Jul +10.0 Aug +5.2 Jul +1.3 Jul

Ανεργία (%)

Εμπορικό Ισοζύγιο

Επίπεδο

Τελευταίοι 12 μήνες, $δις

Τελευταίοι 12 μήνες, $δις

% ΑΕΠ 2010

+66.6 Jul -4.8 (2011)

+77.0 Jul -1.2 (2011)

+0.4 -6.7

0.77 0.77

0.73 0.73

-3.5 -6.5

11.3 Jul 11.3 Q2 24.4 Jun 8.1 Aug 8.1 Jun 6.8 Aug 10.7 Jul 25.1 Jul 8.0 Jun 4.1 Q2 4.3 Jul 9.8 2011 5.8 May 7.3 Aug

Ισοζύγιο τρεχ. συναλλαγών

Ισοτιμία έναντι $ 18 Μαίου

Ένα χρόνο πριν +2.5 +3.5 +1.7 +3.8 +4.5 +2.4 +2.8 +3.0 +6.7 +6.2 -0.2 +10.6 +7.2 +2.7

Δημοσιονομικό ισοζύγιο

Ένα χρόνο πριν

% του ΑΕΠ 2011

2010 +2.4 +4.1 +0.7 +2.0 +2.7 +2.0 +3.1 +2.1 +9.0 +3.1 +0.1 +8.8 +5.3 +1.9 Επιτόκια

Τελευταίοι 3 μήνες

Απόδοση 10 έτη κυβ. ομολόγων

0.24 0.24

1.63 14.5

-28.5 Jul

-18.3 Jul

-7.0

0.77

0.73

-7.6

0.24

20.1

-746.3 Jul -164.7 Jul +236.2 Jul -3.5 Jul -54.9 Jun -93.3 Jul +183.9 Aug -52.8 Jul -170.4 Jul +23.0 Aug +0.8 Jul

-477.8 Q2 -54.0 Q1 +215.8 Jul -39.0 Jul -40.0 Jun -61.4 Jul +191.1 Q2 +84.1 Jul -78.2 Q1 -52.8 Jul -47.6 Q2

-3.2 -2.1 +5.5 -2.4 -2.6 -7.6 +2.8 +1.2 -4.4 -2.7 -2.7

0.62 0.77 0.77 0.77 1.80 6.31 78.3 54.1 2.02 0.98

0.64 0.73 0.73 0.73 1.81 6.39 76.4 47.8 1.78 0.99

-7.6 -8.3 -0.3 -2.8 -6.8 -1.8 -2.4 -9.1 -5.6 -2.5 -3.3

0.38 0.63 0.24 0.24 0.24 6.56 3.66 0.19 8.14 7.31 1.28

1.78 1.82 1.63 4.98 5.78 8.40 2.28 0.82 8.17 9.57 1.89

Πηγές για Κύπρο: Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Κτηματολόγιο Πηγές για υπόλοιπες χώρες: Περιοδικό The Economist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ (%) Ανεργία (%) Εγγεγραμμένοι Άνεργοι Πληθωρισμός (εναρμονισμένος) (%) Δημοσιονομικό έλλειμμα (% του ΑΕΠ) Δημόσιο χρέος (% του ΑΕΠ) Ποσοστό απασχόλησης (% του εργατικού δυναμικού) Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (% του ΑΕΠ) Δείκτης Βιομηχανικής παραγωγής Δείκτης Αξίας Λιανικού Εμπορίου Αφίξεις τουριστών Έσοδα από τουρισμό Ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό Άδειες οικοδομής (σε εμβαδόν) Πωλήσεις ακινήτων (πωλητήρια έγγραφα) Εγγραφές καινούργιων σαλούν

ΤΙΜΗ -2.3% 11.1% 33.934 4.5% 4.5% 80% 70.7% -6.5% -10.3% -1.2% 7.9% 15.7% 4.2% -33.0% -40% -23%

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Apr-Jun 12/11 Jan-Mar 2012 Aug 2012 Aug 12/11 2012 Proj 2012 Proj Apr-Jun 2012 2012 projected Jun 12/11 Jan-Jun 12/11 Aug 12/11 Jun 12/11 Jun 12/11 Jan-Jun 2012/11 Aug 12/11 Aug 12/11

www.inbusinessnews.com


A DISTINCT CHARACTER

AN INTRIGUING BLEND OF SMOKY, PEATED MALTS AND SCOTLAND’S FAVORITE WHISKY Meet the rakish relative of The Famous Grouse. Bold and charismatic, uniquely smoky but smooth. The Black Grouse has a character as distinctive as the whisky he has inspired. The Black Grouse is a strikingly beautiful bird, and something of a show-off, strutting with a raised tail and a glint in the eye. It’s a special breed, just like the light, smoky blend that bears the same name.

www.black-grouse.com • Enjoy responsibly


2 12 IN BUSINESS AWARDS

9 45

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ IN BUSINESS ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ 5η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ IN BUSINESS AWARDS 2012, ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΟ ΘΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ:

2012

IN Business October issue  

IN Business October edition

IN Business October issue  

IN Business October edition

Advertisement